Ordin nr. 1031/2008 pentru aprobarea Procedurii privind colectarea prin executare silita a creantelor fiscale fata de debitori institutii publice
[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 536 din 16/07/2008
Agentia Nationala de Administrare Fiscala
In temeiul dispozitiilor art. 12 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 495/2007 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
avand in vedere prevederile Ordonantei Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii, aprobata cu completari prin Legea nr. 288/2002, cu modificarile si completarile ulterioare,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. 1 Se aproba Procedura privind colectarea prin executare silita a creantelor fiscale fata de debitori institutii publice, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2 Directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, organele fiscale teritoriale subordonate acestora si Directia generala de administrare a marilor contribuabili vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3 Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Procedura privind colectarea prin executare silita a creantelor fiscale fata de debitori institutii publice
1. Creantele fiscale administrate de Ministerul Economiei si Finantelor - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, stabilite in titluri executorii emise in sarcina debitorilor institutii publice, se achita de catre acesti debitori in limita sumelor aprobate prin bugetele de venituri si cheltuieli ale acestora, de la titlurile de cheltuieli la care se incadreaza obligatia de plata respectiva.
2. Plata creantelor bugetare, potrivit pct. 1, se poate realiza de catre institutia publica debitoare in termen de 6 luni de la data la care aceasta a primit somatia comunicata de organul de executare competent.
3. La cererea temeinic justificata depusa de institutia publica debitoare, creditorul fiscal poate conveni cu aceasta asupra unui alt termen decat cel prevazut la pct. 2, fara a depasi 9 luni de la data la care institutiei publice debitoare i-a fost comunicata, potrivit legii, somatia.
4. Cererea se depune de catre institutia publica debitoare la organul de executare in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al acesteia, in termen de 10 zile de la data comunicarii somatiei.
5. Cererea va cuprinde in mod obligatoriu cel putin urmatoarele elemente:
a) datele de identificare a institutiei publice solicitante, respectiv denumirea, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscala;
b) solicitarea expresa privind prelungirea perioadei dupa care sa se continue procedura de executare silita;
c) motivele invocate in sustinerea cererii;
d) demersurile ce urmeaza a fi efectuate in vederea asigurarii in bugetul propriu a creditelor bugetare pentru efectuarea platii sumelor stabilite prin titlurile executorii;
e) perioada pentru care se solicita amanarea aplicarii masurilor de executare silita.
6. La cerere se anexeaza bugetul de venituri si cheltuieli, aprobat si repartizat pe trimestre in conditiile legii.
7. Cererea institutiei publice debitoare, impreuna cu documentele prevazute la pct. 6, copiile certificate de pe titlul executoriu, somatia si dovada comunicarii, potrivit legii, a acestora catre debitor, insotite de un referat motivat intocmit de organul de executare competent si propunerile acestuia, se inainteaza conducatorului organului de executare competent in vederea aprobarii.
8. Cererea se solutioneaza in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de catre debitor.
9. Modul de solutionare a cererii se comunica institutiei publice debitoare, in termen de 7 zile de la data solutionarii.
10. In cazul in care institutia publica debitoare nu isi indeplineste obligatia de plata in termenul prevazut la pct. 2 sau, dupa caz, la pct. 3, organul fiscal competent va continua procedura de executare silita potrivit dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
11. Pana la implinirea termenului prevazut la pct. 2 sau, dupa caz, la pct. 3, niciun alt act de executare silita, cu exceptia somatiei, nu poate fi indeplinit.
12. In cazul in care debitorul institutie publica nu isi indeplineste obligatia de plata in termen de 6 luni de la comunicarea somatiei sau, dupa caz, in termenul prevazut la pct. 3, organul de executare competent va proceda la actiuni de executare silita, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin poprire si/sau prin sechestrarea bunurilor mobile si imobile urmaribile, proprietate privata a debitorului.
|