DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Ordin nr. 32/127/24/2014 pentru modificarea si completarea Normelor privind alimentele cu destinatie nutritionala speciala, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 387/251/2002



Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 151 din 28 februarie 2014

  • MINISTERUL SANATATII: Ordin nr. 32 din 6 ianuarie 2014
  • MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE: Ordin nr. 127 din 27 ianuarie 2014
  • AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR: Ordin nr. 24 din 12 februarie 2014

    Vazand Referatul de aprobare nr. EN 122 din 6 ianuarie 2014 al Directiei sanatate publica si control in sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii,
    avand in vedere art. 18 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, republicata,
    in temeiul art. 7 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, al art. 7 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea si functionarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si a unor structuri aflate in subordinea acestuia, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Natioanle Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia, cu modificarile si completarile ulterioare,
    ministrul sanatatii, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale si presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor emit urmatorul ordin:

    Art. I
    Normele privind alimentele cu destinatie nutritionala speciala, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 387/251/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 18 decembrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    1. La articolul 11, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 11
    (1) In cazul formulelor de inceput produse din proteine din lapte de vaca sau lapte de capra, definite la pct. 2.1 din anexa nr. 1, cu un continut de proteine cuprins intre minim si 0,5 g/100 kJ (2 g/100 kcal), adecvarea formulelor de inceput pentru alimentatia speciala a sugarilor se demonstreaza prin studii corespunzatoare, realizate in conformitate cu orientarile general acceptate ale expertilor referitoare la conceperea si realizarea acestor studii. In cazul formulelor de continuare produse din hidrolizate proteice, definite la pct. 2.2 din anexa nr. 2, cu un continut de proteine cuprins intre minim si 0,56 g/100 kJ (2,25 g/100 kcal), adecvarea formulelor de continuare pentru alimentatia speciala a sugarilor se demonstreaza prin studii corespunzatoare, realizate in conformitate cu opiniile general acceptate ale expertilor referitoare la conceperea si realizarea acestor studii, si este in conformitate cu specificatiile corespunzatoare stabilite in anexa nr. 2."

    2. La articolul 14, partea introductiva a alineatului (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(2) Denumirile sub care se comercializeaza formulele de inceput si formulele de continuare produse integral din proteine din lapte de vaca sau din lapte de capra sunt, respectiv:".


    3. In anexa nr. 1 la norme, punctul 2.1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "2.1. Formulele de inceput pe baza de proteine din lapte de vaca sau din lapte de capra:

    Minim*) Maxim
    0,45 g/100 kJ (1,8 g/100 kcal) 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal)
    --------
    *) Formulele de inceput pe baza de proteine din lapte de vaca sau din lapte de capra cu un continut de proteine cuprins intre minim si 0,5 g/100 kJ (2g/100 kcal) sunt conforme cu dispozitiile art. 13 alin. (1) din norme.

    La o valoare energetica egala, formula de inceput trebuie sa contina o cantitate disponibila din fiecare aminoacid indispensabil sau indispensabil in anumite conditii cel putin egala cu cea continuta in proteina de referinta (laptele matern, astfel cum este definit in anexa nr. 5 la norme. Cu toate acestea, pentru calcule, concentratia de metionina si cea de cistina se pot adauga impreuna, in cazul in care raportul metionina/cistina nu depaseste 2, iar concentratia de fenilalanina si cea de tirozina se pot adauga impreuna, in cazul in care raportul tirozina/fenilalanina nu depaseste 2. Raportul metionina/cistina poate fi mai mare de 2, dar nu poate depasi 3, cu conditia sa se demonstreze, prin studii corespunzatoare, realizate in conformitate cu opiniile general acceptate ale expertilor privind conceperea si realizarea acestor studii, ca produsul este adecvat pentru alimentatia speciala a sugarilor."


    4.  In anexa nr. 1 la norme, la punctul 2.3, partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "2.3. Formule de inceput pe baza de izolate de proteine din soia, singure sau in amestec cu proteine din lapte de vaca sau din lapte de capra:".

    5. In anexa nr. 1 la norme, la punctul 10.1, partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "10.1. Formule de inceput pe baza de proteine din lapte de vaca sau din lapte de capra ori hidrolizate proteice:".

    6. In anexa nr. 1 la norme, la punctul 10.2, partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "10.2. Formule de inceput pe baza de izolate din proteine din soia, singure sau in amestec cu proteine din lapte de vaca sau din lapte de capra:".

    7. In anexa nr. 2 la norme, punctul 2.1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "2.1. Formule de continuare pe baza de proteine din lapte de vaca sau din lapte de capra:

    Minim Maxim
    0,45 g/100 kJ  0,8 g/100 kJ
    (1,8 g/100 kcal) (3,5 g/100 kcal)

    La o valoare energetica egala, formula de continuare trebuie sa contina o cantitate disponibila din fiecare aminoacid indispensabil sau indispensabil in anumite conditii cel putin egala cu cea continuta in proteina de referinta (laptele matern, astfel cum este definit in anexa nr. 5 la norme). Cu toate acestea, pentru calcule, concentratia de metionina si cea de cistina se pot adauga impreuna, in cazul in care raportul metionina/cistina nu depaseste 3, iar concentratia de fenilalanina si cea de tirozina se pot adauga impreuna, in cazul in care raportul tirozina/fenilalanina nu depaseste 2."

    8. In anexa nr. 2 la norme, punctul 2.2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "2.2. Formule de continuare pe baza de hidrolizate proteice:

    Minim Maxim
    0,56 g/100 kJ  0,8 g/100 kJ
    (2,25 g/100 kcal) (3,5 g/100 kcal)

    Formulele de continuare pe baza de izolate de proteine cu un continut de proteine cuprins intre minim si 0,56 g/100 kJ (2,25 g/100 kcal) sunt conforme cu dispozitiile art. 13 alin. (2) din norme."

    9. In anexa nr. 2 la norme, la punctul 2.3, partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "2.3. Formule de continuare pe baza de izolate de proteine din soia, singure sau in amestec cu proteine din lapte de vaca sau din lapte de capra:".

    10. In anexa nr. 2 la norme, la punctul 8.1, partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "8.1. Formule de continuare pe baza de proteine din lapte de vaca sau lapte de capra ori hidrolizate proteic:".

    11. In anexa nr. 2 la norme, la punctul 8.2, partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "8.2. Formule de continuare pe baza de izolate din proteine din soia, singure sau in amestec cu proteine din lapte de vaca sau din lapte de capra:".

    12. In anexa nr. 3 la norme, punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "3. Aminoacizi si alti compusi ai azotului
    L-arginina si clorhidratul sau*)
    L-cistina si clorhidratul sau
    L-histidina si clorhidratul sau
    L-izoleucina si clorhidratul sau
    L-leucina si clorhidratul sau
    L-lizina si clorhidratul sau
    L-cisteina si clorhidratul sau
    L-metionina
    L-fenilalanina
    L-treonina
    L-triptofan
    L-tirozina
    L-valina
    L-carnitina si clorhidratul sau
    L-carnitina-L-tartrat
    Taurina
    citidina 5'-monofosfat si sarea sa de sodiu
    uridin 5'-monofosfat si sarea sa de sodiu
    adenozina 5'-monofosfat si sarea sa de sodiu
    guanozina 5'-monofosfat si sarea sa de sodiu
    inozina 5'-monofosfat si sarea sa de sodiu

    *) L-arginina si clorhidratul sau se folosesc exclusiv la:
    a) producerea preparatelor pentru sugari mentionate la art. 11 alin. (1) a treia teza din norme;
    b) formulele de continuare produse din hidrolizate proteice, definite la pct. 2.2 din anexa nr. 2 la norme, cu un continut de proteine cuprins intre minim si 0,56 g/100 kJ (2,25 g/100 kcal); adecvarea formulelor de continuare pentru alimentatia speciala a sugarilor se demonstreaza prin studii corespunzatoare, realizate in conformitate cu orientarile general acceptate ale expertilor referitoare la conceperea si realizarea acestor studii, si este in conformitate cu specificatiile corespunzatoare stabilite in anexa nr. 6 la norme."

    13. Titlul anexei nr. 20 la norme se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Specificatii privind continutul si sursa de proteine, precum si prelucrarea proteinelor utilizate in productia de formule de inceput si a formulelor de continuare cu un continut de proteine mai mic de 0,56 g/100 kj (2,25 g/100 kcal), pe baza de hidrolizate proteice din zer, derivate din proteine din lapte de vaca"

    Art. II
    Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare incepand cu 1 martie 2014.

    ***

    Prezentul ordin transpune Directiva 2013/46/UE a Comisiei din 28 august 2013 de modificare a Directivei 2006/141/CE in ceea ce priveste cerintele privind proteinele pentru formulele de inceput si formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari, respectiv ale preparatelor pentru copii de varsta mica, publicta in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 230 din 29 august 2013.