DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Norma tehnica nr. 4/2008 privind cecul[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 500 din 03/07/2008

Banca Nationala a Romaniei

Avand in vedere prevederile art. 22 alin. (1) si (2) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, cu modificarile ulterioare, in temeiul art. II alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 38/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 59/1934 asupra cecului si al art. 48 din Legea nr. 312/2004, cu modificarile ulterioare,

Banca Nationala a Romaniei emite prezenta norma tehnica.

Articolul 1
Cecul este un instrument de plata care trebuie sa indeplineasca conditiile tehnice stipulate de prezenta norma tehnica.

Articolul 2
(1) Hartia pe care se tipareste cecul trebuie sa respecte urmatoarele specificatii tehnice:
a) gramaj: 95,0 g/m2 +/-5%, conform ISO 536;
b) grosime: minimum 105 microni, conform ISO 534;
c) rugozitate Bendtsen, pe ambele fete: cuprinsa intre 90 si 150 m, conform ISO 8791-2;
d) rezistenta la rupere (tractiune), conform ISO 1924-2:
d1) pe directie longitudinala: minimum 70 N;
d2) pe directie transversala: minimum 30 N;
e) rezistenta interna la rupere (sfasiere): minimum 700 mN, in ambele directii, conform ISO 1974;
f) capacitatea de absorbtie a apei: 15-35 g/m2;
g) stralucirea (gradul de alb): 80%, conform ISO 2470;
h) opacitatea: minimum 85%, conform ISO 2471;
i) impuritati admise:
i1) maximum 250 de puncte pe m2 pentru puncte cu dimensiuni de maximum 0,1 mm;
i2) maximum 25 de puncte pe m2 pentru puncte cu dimensiuni cuprinse intre 0,1 si 0,2 mm;
j) proprietati de scriere: hartia folosita trebuie sa faca posibila scrierea cu cerneala sau pasta de pix de culoare albastra ori neagra care nu se sterge;
k) alte conditii: hartia utilizata trebuie sa fie neteda si fara indoituri.
(2) Pentru a preveni falsificarea cecurilor, institutiile de credit au obligatia sa respecte urmatoarele cerinte minime de securizare pentru formularele de cecuri necompletate pe care le furnizeaza clientilor lor, in vederea utilizarii de catre acestia:
a) fiecarui formular de cec trebuie sa i se atribuie de catre institutiile de credit emitente o combinatie unica de caractere alfabetice si numerice reprezentand referinta cecului.
Referinta va fi compusa din serie si numar, dupa cum urmeaza:
a1 - seria va fi compusa din 7 caractere alfanumerice, respectiv:
(i) primele 4 caractere alfabetice din codul BIC al institutiei de credit care elibereaza cecul;
(ii) un caracter numeric care codifica tipul instrumentului, respectiv 1;
(iii) doua caractere alfabetice - majuscule;
a2 - numarul cecului va fi compus din 7 caractere numerice.
Intre seria si numarul cecului va exista un spatiu pentru delimitare.
Baza de date privind referintele inscrise in cecuri va fi administrata de Banca Nationala a Romaniei.
b) Utilizarea ca suport de imprimare a unei hartii care sa incorporeze, in timpul procesului de fabricare, cel putin urmatoarele elemente de securitate, care nu pot fi reproduse sau imitate cu rezultate satisfacatoare folosind materiale, metode si echipamente conventionale si care vor fi cunoscute de catre toate institutiile de credit emitente sau utilizatoare de cecuri: filigran continuu dublu-ton incorporat in masa hartiei - al carui model de desen sa fie inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania si care sa fie folosit exclusiv de catre producatorul de cecuri - vizibil cu ochiul liber la examinarea contra luminii, fara ajutorul niciunui instrument sau echipament de verificare, ca element de securitate de tip deschis; melanj de fibre de securitate, cu distributie aleatorie in masa hartiei, format din 3 tipuri diferite de fibre: unele vizibile numai cu ochiul liber, unele invizibile cu ochiul liber, dar vizibile la examinarea sub "lumina" UV, si unele vizibile atat cu ochiul liber, cat si la examinarea sub "lumina" UV, ca element de securitate deschis si semideschis; absenta fluorescentei in masa, la examinarea sub "lumina" UV; tratarea chimica a hartiei pentru a asigura evidentierea oricarei incercari de alterare a mentiunilor realizate pe aceasta ulterior completarii, folosind solventi sau alte substante chimice specifice, ca elemente de securitate de tip inchis.
c) Aplicarea pe suportul de imprimare a unor elemente de securitate de tip deschis sau semideschis: prin intermediul designului, incluzand urmatoarele elemente grafice de securitate realizate vectorial: ghilose, raster personalizat mono- sau multicolor, microtext in unda, relief cu modularea grosimii de linie deformat variabil in culori spot, precum si combinatii ale acestora; prin folosirea la imprimarea cecului a cel putin doua cerneluri de securitate cu proprietati speciale.
(3) Niciunul dintre elementele de securitate incluse de institutiile de credit emitente (din cele mentionate mai sus sau suplimentare) nu trebuie sa afecteze in vreun fel prelucrarea prin mijloace electronice a datelor inscrise ulterior pe cec.
(4) Elementele de securitate de tip deschis, semideschis sau inchis, incluse de fiecare institutie de credit emitenta in propriile modele de cec, trebuie sa fie cunoscute de toate institutiile de credit din Romania unde cecurile pot fi prezentate la plata.
(5) Institutiile de credit emitente vor urmari ca incorporarea elementelor de securitate in formularul de cec sa nu ingreuneze citirea informatiilor continute, ulterior completarii sale. Nu este permisa imprimarea pe verso a cecurilor.

Articolul 3 - Dimensiunile cecului
(1) Cecul trebuie sa aiba dimensiunile urmatoare: lungime - 190 mm, inaltime - 95 mm.
(2) Abaterile in plus sau in minus nu pot depasi 1 mm.

Articolul 4 - Marginile de referinta
(1) Toate dimensiunile orizontale sunt masurate de la marginea din dreapta a fetei cecului. Toate dimensiunile verticale sunt masurate de la marginea de jos a fetei cecului cunoscuta sub denumirea de margine inferioara.
(2) Este obligatorie pastrarea marginilor de referinta astfel incat acestea sa fie utilizate la alinierea documentului in mecanismele automate.
(3) In cazul in care institutiile de credit furnizeaza clientilor lor carnete de cecuri, acestea trebuie sa fie legate la stanga documentului. Numarul de file dintr-un carnet este optional pentru fiecare institutie de credit.
(4) Fila de cec va avea 3 elemente de referinta, denumite ancore, al caror scop este de a determina pozitionarea si delimitarea, in cadrul suprafetei cecului, a ariilor cu informatii care pot fi citite si prelucrate cu mijloace electronice. Ancorele vor avea forma unui coltar (o linie verticala si o linie orizontala unite in extremitatea lor) sau de "T". Aceste linii vor avea urmatoarele dimensiuni minime:
a) linia verticala: 5 mm lungime, 1 mm grosime;
b) linia orizontala: 5 mm lungime, 1 mm grosime.
Pozitionarea ancorelor fata de marginile de referinta este urmatoarea:
(i) coltar dreapta sus: 4 mm de la marginea din dreapta, 91 mm de la marginea inferioara;
(ii) coltar stanga ("L" rasturnat): 188 mm de la marginea din dreapta, 5 mm de la marginea inferioara (coltul din stanga jos al zonei 7 "IBAN posesor");
(iii) ancora centrala (in forma de "T" rasturnat): 97 mm de la marginea din dreapta, 53 mm de la marginea inferioara (in spatiul dintre campurile rezervate pentru "platibil la" si "denumire tragator").

Articolul 5 - Carnetele de cecuri
(1) Cecurile emise de institutiile de credit in carnete pot prezenta o matca (cotor) ce va fi adaugata la marginea din stanga a formularului de cec, fara sa il afecteze in vreun fel si avand aceeasi latime (inaltime) cu cecul.
(2) Matca (cotorul) cecului poate fi separata de cec fie printr-o linie discontinua tiparita, fie prin perforatii care trebuie sa asigure o detasare precisa a cecurilor din carnet. In acest scop se vor utiliza perforatii cu 6-9 taieturi la fiecare 25 mm si cu zone de retinere de aproximativ 1 mm.
(3) Perforatiile de separare sunt permise numai la marginea din stanga a fetei cecului. Linia perforatiilor sau linia discontinua tiparita va corespunde marginii din stanga a cecului.
(4) Cecurile prezentate unei institutii de credit nu trebuie sa prezinte taieturi sau alte perforatii, cu exceptia celor de separare, prevazute mai sus.

Articolul 6 - Banda alba
(1) Fiecare cec are rezervata o banda pe care se pot inscrie informatii codificate necesare procesarii automate a cecului, care constituie linia codurilor.
(2) Banda alba va fi amplasata in coltul din dreapta jos al cecului, va incepe de la 85 mm de la marginea din dreapta a cecului si va avea inaltimea de 16 mm.
(3) Banda alba este delimitata de restul cecului printr-o linie continua. Banda alba nu are alte linii de demarcatie.

Articolul 7 - Linia codurilor In scopul usurarii procesarii cecului, institutiile de credit vor putea stabili de comun acord un standard privind linia codurilor.

Articolul 8 - Desenul si redactarea cecului
(1) Fata cecului este alcatuita din zone ale caror amplasari, continut si dimensiuni vor fi realizate in conformitate cu regulile enuntate mai jos si cu anexele nr. 1 si 2.
(2) In mod conventional, in anexa nr. 1, fata cecului a fost impartita in zone delimitate prin linii groase, in scopul facilitarii prezentarii; liniile groase care delimiteaza zonele nu fac parte componenta din formularele de cec.
(3) ZONA 1 - alocata pentru elementele de identificare a institutiei de credit trase - este intotdeauna plasata in partea superioara a cecului si cuprinde:
a) in partea stanga sus - denumirea si/sau sigla institutiei de credit trase, tiparite obligatoriu cu caractere de minimum 3 mm inaltime;
b) in partea dreapta sus - adresa sediului institutiei de credit trase;
c) in partea stanga jos - rubrica "Platiti in schimbul acestui CEC", sub denumirea si/sau sigla institutiei de credit trase; cuvantul "CEC" fiind tiparit cu majuscule, ingrosat, cu caractere de minimum 3 mm inaltime.
(4) ZONA 1A este alocata pentru pretiparirea referintei cecului, cu caractere tip OCR- B1 de 3 mm inaltime (conform ISO 1073-2:1976); rubrica trebuie sa inceapa la 125 mm de la marginea din dreapta si 79 mm de la marginea de jos a cecului; lungimea rubricii nu va putea depasi 60 mm.
(5) ZONA 1B este alocata bararii cecului - incepe la 65 mm de la marginea din dreapta si la 77 mm de la marginea de jos a cecului; lungimea spatiului de barare nu va putea depasi 20 mm.
a) Pentru cecul simplu, daca se doreste bararea acestuia, barele vor trebui amplasate doar in zona 1B pentru a nu afecta celelalte mentiuni de pe cec.
b) Pentru cecul barat, doua linii paralele oblice, inclinate spre dreapta, pretiparite, vor fi plasate in zona 1B, distanta dintre bare fiind cuprinsa intre 10 si 15 mm, iar spatiul dintre ele va fi imprimat in culori de slaba intensitate.
(6) ZONA 2 - alocata pentru date privind continutul propriu-zis al cecului - este intotdeauna plasata sub zona 1 si cuprinde urmatoarele rubrici si spatii de completat:
a) rubrica "emis in localitatea", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 30 mm, necesar completarii denumirii localitatii unde a fost emis cecul; urmat de rubrica "la data";
b) incepand de la 127 mm de la marginea din dreapta si 70 mm de la marginea de jos a cecului, va fi delimitat cu linii continue un spatiu format din 8 casete semideschise de 4 mm lungime fiecare si de maximum 5 mm inaltime (asa cum apar in anexa nr. 1, pentru inscrierea datei de emitere a cecului in formatul zi-luna-an (ZZ/LL/AAAA); fundalul cecului in zona acestor casete va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanta pala de roz); acest spatiu va fi urmat de rubrica "suma de";
c) incepand de la 81 mm de la marginea din dreapta si 70 mm de la marginea de jos a cecului, va fi delimitat cu linii continue un spatiu format din 13 casete inchise (asa cum apar in anexa nr. 1) de 4,5 mm lungime si 5 mm inaltime fiecare, pentru inscrierea sumei cecului; in caseta 11 se va pretipari caracterul '','' ingrosat si de 2 mm inaltime, fundalul cecului in zona acestor casete va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanta pala de roz); acest spatiu va fi urmat de rubrica "moneda";
d) incepand de la 12 mm de la marginea din dreapta si 70 mm de la marginea de jos a cecului, va fi delimitat cu linii continue un spatiu format dintr-un dreptunghi de 8 mm lungime si 5 mm inaltime pentru inscrierea monedei; fundalul cecului in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanta pala de roz); in locul acestui spatiu, institutiile de credit pot pretipari insemnul monetar aferent monedei in care vor fi emise cecurile respective;
e) rubrica "suma in litere" va fi amplasata imediat sub rubrica "emis in localitatea" si va fi urmata de un spatiu format dintr-un dreptunghi delimitat cu linie continua, care va incepe de la 178 mm de la marginea din dreapta si 62 mm de la marginea de jos a cecului si va avea o lungime de 174 mm si 5 mm inaltime. In situatia in care cecul este emis in alta moneda, in conformitate cu pct. 184 din Normele-cadru nr. 7/1994 privind comertul facut de societatile bancare si celelalte societati de credit, cu cecuri, pe baza Legii nr. 59/1934 asupra cecului, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 11/1993, aprobata si modificata prin Legea nr. 83/1994, iar tragatorul dispune ca plata sa fie efectuata in RON, aceasta mentiune se va face in acest spatiu prin includerea sintagmei "in RON"; fundalul cecului in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanta pala de roz);
f) rubrica "stipulat", amplasata imediat sub rubrica "suma in litere", va fi urmata de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 25 mm lungime, necesar completarii mentiunilor facultative ale cecului; acest spatiu va fi urmat de rubrica "platibil la", apoi de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 45 mm;
g) rubrica "lui/la ordinul", amplasata imediat sub rubrica "stipulat", va fi urmata de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 75 mm;
h) rubrica "Denumire tragator", amplasata in continuarea spatiului marcat prin linie punctata aferent rubricii "lui/la ordinul", urmata de un spatiu dreptunghiular care incepe de la 79 mm de la marginea din dreapta si 52 mm de la marginea inferioara a cecului si va avea lungimea de 76 mm si inaltimea de 9 mm, destinat inscrierii denumirii tragatorului, avand fundalul imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanta pala de roz). Denumirea tragatorului este inscrisa in momentul in care tragatorul primeste formularele de cec de la banca al carei client este. In cazul in care denumirea tragatorului nu se pretipareste, acest spatiu trebuie marcat prin 2 randuri a cate 18 casute de 4,2 mm lungime si 4,5 mm inaltime fiecare, delimitate prin linii intrerupte, pentru usurarea inscrierii, astfel incat sa poata fi inscrisa denumirea tragatorului;
i) rubrica "Cod tragator", amplasata imediat sub rubrica "lui/la ordinul", urmata, pe acelasi rand, incepand de la 178 mm de la marginea din dreapta si 45 mm de la marginea de jos a cecului, de un spatiu marcat printr-o linie continua, delimitat printr-un dreptunghi de 60 mm lungime si 5 mm inaltime. In acest spatiu se inscriu datele de identificare ale tragatorului, respectiv:
1. pentru persoane juridice rezidente: codul unic de identificare fiscala al tragatorului;
2. pentru persoane juridice nerezidente: informatia solicitata de banca trasa la deschiderea contului curent;
3. pentru persoanele fizice rezidente: codul numeric personal al tragatorului;
4. pentru persoane fizice nerezidente: informatia solicitata de banca trasa la deschiderea contului curent.
Aceste date de identificare ale tragatorului sunt inscrise in momentul in care tragatorul primeste formularele de cec de la banca al carei client este.
In cazul in care aceste date de identificare nu se pretiparesc, acest spatiu trebuie marcat prin 13 casute de 4,5 mm lungime si 5 mm inaltime fiecare, delimitate prin linii intrerupte, pentru usurarea inscrierii.
Fundalul cecului in zona acestor casete va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15%, (efect vizual: nuanta pala de roz);
j) rubrica "IBAN tragator", urmata de un spatiu pentru inscrierea codului IBAN al tragatorului, delimitat printr-un dreptunghi de 100 mm lungime si 5 mm inaltime; dreptunghiul va incepe de la 104 mm de la marginea din dreapta a cecului si 45 mm de la marginea de jos.
Fundalul cecului in zona acestor casete va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanta pala de roz).
Codul IBAN al tragatorului este inscris in momentul in care tragatorul primeste formularele de cec de la banca al carei client este.
In cazul in care denumirea tragatorului nu se pretipareste, acest spatiu trebuie marcat prin doua randuri a cate 18 casute de 4,2 mm lungime si 4,5 mm inaltime fiecare, delimitate prin linii intrerupte, pentru usurarea inscrierii, astfel incat sa poata fi inscrisa denumirea tragatorului.
(7) ZONA 3 - alocata pentru giruri - este plasata sub zona 2 si cuprinde urmatoarele rubrici si spatii de completat:
a) rubrica "1) Girat de", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 33 mm lungime, necesar completarii numelui primului girant, va fi urmata de rubrica "2) Girat de", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 33 mm lungime, necesar completarii numelui celui de-al doilea girant;
b) rubrica "catre", amplasata imediat sub rubrica "1) Girat de", va fi urmata de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 37 mm lungime, necesar completarii numelui primului giratar, apoi de rubrica "catre", amplasata sub rubrica "2) Girat de", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 37 mm lungime, necesar completarii numelui celui de-al doilea giratar;
c) rubrica "la data", amplasata imediat sub prima rubrica "catre", va fi urmata de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 35 mm lungime, necesar completarii datei la care are loc prima operatiune de girare, apoi de rubrica "la data", amplasata sub a doua rubrica "catre", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata de maximum 35 mm lungime, necesar completarii datei la care are loc a doua operatiune de girare;
d) cate un spatiu marcat printr-o linie continua de maximum 35 mm lungime, sub care se afla rubrica "Semnatura girant", va fi amplasat sub rubricile aferente primului girant, respectiv celui de-al doilea girant;
e) toate aceste rubrici si spatii vor fi incadrate intr-un dreptunghi marcat cu linie continua, care va incepe de la 187 mm de la marginea din dreapta si 13 mm de la marginea de jos a cecului, va avea o lungime de 100 mm si o inaltime de 30 mm.
(8) ZONA 4 - alocata pentru aplicarea stampilei "CERTIFICAT" pe cec sau pentru avalizarea cecului - este plasata sub zona 2 in centru-dreapta; spatiul aferent acestor rubrici va fi delimitat printr-un dreptunghi de 32 mm latime si 24 mm inaltime, coltul din stanga jos al dreptunghiului fiind la 85 mm de marginea din dreapta si la 19 mm de marginea de jos a cecului.
(9) ZONA 5 - alocata pentru semnatura tragatorului - este plasata in dreapta sub zona 2.
Incepand de la 52 mm de la marginea din dreapta si 23 mm de la marginea de jos a cecului va fi amplasat un dreptunghi de 48 mm latime si 20 mm inaltime, delimitat prin linie continua, sub care se afla rubrica cu litere italice de 2 mm inaltime "Semnatura tragatorului". Fundalul cecului in zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanta pala de roz); semnatura olografa a tragatorului nu va putea depasi spatiul delimitat de acest dreptunghi si nu se va suprapune cu informatiile privind moneda de plata.
(10) ZONA 6 - Alte mentiuni
a) Deasupra liniei care separa banda alba de restul formularului de cec va fi pretiparita mentiunea "In aceasta portiune nu se scrie".
b) Aceasta mentiune este incadrata de doua sageti cu varful orientat in jos.
(11) ZONA 7 - alocata pentru elementele de identificare a contului ultimului posesor al cecului - este plasata in stanga, sub zona 3, si cuprinde urmatoarele rubrici si spatii de completat:
a) imediat sub zona 3 va fi amplasat un spatiu destinat inscrierii codului IBAN al ultimului posesor al cecului, marcat prin 6 casete de dimensiuni egale, lungime 16 mm si inaltime 5 mm, delimitate de cate un chenar dreptunghiular, fiecare caseta fiind divizata vertical in interior prin 3 linii intrerupte amplasate la 4 mm de marginile casetei si unele fata de altele; prima caseta va incepe de la 187 mm de la marginea din dreapta a cecului si 6 mm de la marginea de jos;spatiul lasat liber intre casete este de maximum 1 mm; fundalul cecului in zona acestor casete va fi imprimat uniform in culoare rosu de slaba intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanta pala de roz);
b) rubrica "IBAN posesor" va fi amplasata imediat sub spatiul de la lit. a).
(12) ZONA 8 - reprezinta banda alba. In aceasta zona, ale carei dimensiuni au fost descrise la art. 6, nu vor fi facute niciun fel de mentiuni, cu exceptia liniei codurilor, iar fundalul cecului nu va avea in aceasta zona niciun fel de imprimari.
(13) Toate liniile utilizate pentru demarcarea unor spatii in zonele 1-7 mentionate in acest articol vor fi imprimate in culoare rosu, grad de acoperire 50-75% (efect vizual - roz accentuat) si nu vor depasi grosimea de jumatate de milimetru.
(14) Cu exceptia zonei de banda alba si a zonelor precizate a fi imprimate cu nuante slabe cu grad de acoperire de maximum 15%, fundalul cecului va putea fi imprimat in functie de solicitarea institutiilor de credit in culori de slaba intensitate (nuante pale) - verde, rosu, galben, orange, albastru, cu un grad de acoperire de maximum 15%.
(15) Pentru a permite preluarea automata a datelor, spatiile aferente sumei in cifre si codului de identificare tragator descris la alin. (6) lit. i) de mai sus trebuie completate numai cu informatiile necesare, inscrierea facandu-se in casetele respective. Casetele ramase libere dupa inscrierea respectivelor informatii vor fi lasate necompletate, nebarate si fara alte insemne.
(16) Informatiile prevazute la alin. (6) lit. h) - denumire tragator, lit. i) - date de identificare tragator si lit. j) - codul IBAN al tragatorului vor fi pretiparite, optional, de catre banca tragatorului, cu caractere OCR - B1 de 3 mm inaltime (ISO 1073-2:1976).

Articolul 9 - Preimprimarea simbolului banesc
Orice institutie de credit poate pretipari simbolul monedei in care este denominata plata, in spatiul alocat in acest scop in zona 2, conform art. 8.

Articolul 10 - Cecul certificat
(1) Cecul certificat respecta toate conditiile cecului obisnuit.
(2) Stampila cu mentiunea "CERTIFICAT" se aplica de institutia de credit trasa in zona 4.
(3) Aplicarea stampilei se va face fara a se depasi spatiul alocat in acest scop, demarcat printr-un dreptunghi, conform art. 8 alin. (8).

Articolul 11 - Cecul barat
(1) Cecul barat (anexa nr. 3) respecta toate conditiile cecului obisnuit.
(2) Bararea consta in doua linii paralele, oblice, inclinate spre dreapta, imprimate mai ingrosat decat orice alte linii de pe cec, plasate diagonal in zona 1B, conform art. 8 alin. (5).
(3) Distanta dintre bare trebuie sa fie cuprinsa intre 10 si 15 mm, iar spatiul dintre ele va fi imprimat in culori de slaba intensitate.
(4) Bararea nu trebuie sa se extinda in alt spatiu decat cel aferent zonei 1B si nu trebuie sa afecteze rubricile din zonele 1 si 1A.

Articolul 12 - Cecul barat special
Cecul barat special respecta toate conditiile cecului cu barare generala, avand inscrise intre cele doua linii paralele denumirea sau initialele institutiei de credit care urmeaza sa incaseze plata.

Articolul 13 - Cecul circular
(1) Cecul circular respecta toate conditiile cuprinse la art. 2-5, referitoare la cecul obisnuit (anexa nr. 4).
(2) Fata (recto) cecului circular este alcatuita din zone ale caror amplasari, continut si dimensiuni vor fi realizate in conformitate cu regulile enuntate mai jos si cu anexele nr. 4, 4a) si 4b).
(3) In mod conventional, in anexa nr. 4a), fata (recto) cecului circular a fost impartita in 7 zone delimitate prin linii groase, in scopul facilitarii prezentarii; liniile groase care delimiteaza zonele nu fac parte componenta din formularele de cec.
(4) ZONA 1 - alocata pentru elementele de identificare a institutiei de credit trase - este intotdeauna plasata in partea superioara a cecului circular si cuprinde:
a) denumirea si/sau sigla institutiei de credit trase, tiparite obligatoriu cu caractere ingrosate, de minimum 3 mm inaltime; partea dreapta - adresa sediului institutiei de credit trase;
b) referinta cecului, pretiparita in centrul cecului circular, sub denumirea si/sau sigla institutiei de credit trase.
(5) ZONA 2 - alocata pentru date privind continutul propriu-zis al cecului circular - este intotdeauna plasata in coltul din stanga sus, sub zona 1, si cuprinde urmatoarele rubrici si spatii de completat:
a) rubrica privind promisiunea neconditionata a institutiei de credit de a plati la vedere o suma de bani, exprimata prin formula "La vedere ne obligam sa platim, pentru valoarea primita anterior in schimbul acestui CEC CIRCULAR"; cuvintele "CEC CIRCULAR" trebuie tiparite ingrosat, cu majuscule de minimum 2,5 mm inaltime;
b) rubrica "stipulat", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata, de minimum 75 mm lungime, necesar completarii mentiunilor facultative ale cecului circular;
c) rubrica "lui", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata, de minimum 50 mm lungime, necesar completarii numelui sau denumirii beneficiarului platii, este tiparita sub rubrica "stipulat" si este urmata de rubrica "sau la ordinul sau".
(6) ZONA 3 - alocata pentru elementele de identificare a institutiei de credit unde plata trebuie facuta - este plasata sub zona 2 si cuprinde urmatoarele rubrici pretiparite:
a) spatiu special marcat printr-un dreptunghi tiparit in contrast slab, de minimum 25 mm lungime si minimum 45 mm inaltime, in a carui parte superioara se afla rubrica "Platibil la"; denumirile institutiilor de credit platitoare si adresele acestora sunt pretiparite in interior; in partea inferioara, intre paranteze, se afla rubrica "(denumirea si adresele unitatilor bancare platitoare)";
b) spatiu marcat special printr-un dreptunghi tiparit in contrast slab, de minimum 30 mm lungime si minimum 25 mm inaltime, pentru pregatirea denumirii institutiei de credit emitente; acest spatiu este situat in dreapta spatiului destinat locului platii si se completeaza atunci cand cecul circular se supune prevederilor art. 82 din Legea nr. 59/1934 asupra cecului, cu modificarile si completarile ulterioare;
(7) ZONA 4 este alocata pentru date privind elementele de identificare a cecului circular.
a) Zona 4 este intotdeauna plasata in coltul din dreapta sus a cecului, sub zona 1.
b) Aceasta zona cuprinde rubrica "emis la", urmata atat de un spatiu marcat prin linie punctata, de minimum 35 mm lungime, necesar completarii localitatii unde a fost emis cecul circular, cat si de un spatiu marcat special [anexa nr. 4b)], necesar completarii zilei, lunii si anului emiterii; sub aceste spatii sunt tiparite, intre paranteze, indicatiile: "(localitatea)" si "(data)".
(8) ZONA 5 - alocata pentru elementele de identificare a sumei - este intotdeauna plasata sub zona 4 si cuprinde urmatoarele rubrici si spatii de completat:
a) rubrica "suma de", urmata, pe acelasi rand, de un dreptunghi cu lungimea de minimum 10 mm si inaltimea de minimum 5 mm, destinat inscrierii monedei, si de un marcaj special necesar completarii sumei in cifre; pentru spatiul alocat inscrierii sumei in cifre sunt prevazute separatoare de ordin de marime si separatoare de cifre zecimale; suma trebuie aliniata la dreapta, iar spatiile ramase necompletate se completeaza de tragator cu asteriscuri in vederea evitarii fraudelor. Sub aceste spatii sunt tiparite indicatiile: "moneda" si respectiv "(in cifre)"; dimensiunile acestor spatii speciale sunt cele cuprinse in anexa nr. 4b);
b) amplasarea in partea dreapta a fetei cecului circular, sub spatiul pentru completarea sumei in cifre, a spatiului destinat completarii sumei in litere, delimitat prin doua dreptunghiuri imprimate in contrast slab; lungimea fiecarui dreptunghi este de minimum 80 mm, iar inaltimea este de minimum 4 mm, avand un spatiu de minimum 2,5 mm intre ele; in spatiul dintre cele doua dreptunghiuri se tipareste rubrica "(in litere)".
(9) ZONA 6 este alocata pentru elementele de identificare a tragatorului.
a) Zona 6 este intotdeauna plasata sub zona 5 si cuprinde un spatiu marcat prin linie continua, de minimum 40 mm lungime, sub care se afla rubrica "Semnatura reprezentantului legal al societatii bancare sau societatii de credit tragatoare"; in dreapta acestui spatiu se afla rubrica "L.S."; aceste spatii trebuie sa fie libere de orice tiparituri care ar putea influenta claritatea semnaturii sau a stampilei.
b) Deasupra liniei care separa banda alba de restul formularului de cec este tiparita mentiunea "Va rugam ca aceasta portiune sa nu fie scrisa sau stampilata"; aceasta mentiune este incadrata de doua sageti cu varful orientat in jos.
(10) ZONA 7 este reprezentata de banda alba.
a) Banda alba este amplasata in partea inferioara a cecului, pe toata lungimea cecului circular, pe o latime de 16 mm de la marginea de jos a cecului circular.
b) In aceasta banda vor fi tiparite urmatoarele spatii speciale in vederea completarii cu informatii referitoare la numarul contului ultimului posesor, institutia de credit unde acesta are deschis contul si codul acesteia; aceste spatii vor fi completate de clientul beneficiar, ultimul posesor al cecului circular, in cazul in care plata se va primi intr-un cont bancar.
c) In partea stanga a benzii albe a cecului circular se gasesc urmatoarele rubrici si spatii care vor fi completate de ultimul posesor: rubrica "Cont nr.", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata cu o lungime de minimum 40 mm, necesar completarii numarului contului bancar al beneficiarului, ultimul posesor al cecului circular; rubrica "Deschis la", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata cu o lungime de minimum 30 mm, necesar completarii denumirii institutiei de credit unde ultimul posesor isi are deschis contul; rubrica "Cod", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata cu o lungime de minimum 40 mm, necesar completarii codului institutiei de credit unde ultimul posesor isi are deschis contul.
(11) Spatele (verso) cecului circular este alcatuit, in mod obligatoriu, din doua zone identice ca dimensiuni si continut, precum si de zona alocata benzii albe, ale caror amplasari, continut si dimensiuni vor fi realizate in conformitate cu regulile enuntate mai jos si cu anexa nr. 4c).
(12) ZONELE 1 si 2 ale spatelui (verso) cecului circular sunt delimitate intre ele de linii continue de 0,5 mm si cuprind urmatoarele rubrici si spatii de completat, aliniate la stanga zonelor:
a) rubrica "GIRANT", tiparita cu majuscule, ingrosat, urmata de un spatiu marcat prin doua linii punctate de minimum 30 mm si, respectiv, de minimum 50 mm lungime, destinat completarii numelui sau denumirii girantului;
b) rubrica "Girat catre", urmata de un spatiu marcat prin doua linii punctate de minimum 30 mm si, respectiv, de minimum 50 mm lungime, destinat completarii numelui sau denumirii giratarului;
c) rubrica "data", urmata de un spatiu marcat prin linie punctata de minimum 30 mm lungime, destinat completarii zilei, lunii si anului efectuarii operatiunii de girare;
d) spatiu marcat prin linie continua, de minimum 30 mm lungime, sub care se afla rubrica "Semnatura girant"; in dreapta acestui spatiu se afla rubrica "L.S.".
(13) ZONA 3: este alocata inscrierii de catre institutia de credit trasa si beneficiarul cecului circular a informatiilor si datelor privind plata si, respectiv, incasarea cecului, precum si a modalitatii prin care aceste operatiuni au fost efectuate (incasare in numerar sau in cont).
(14) ZONA 4: este alocata benzii albe, in partea inferioara a cecului, pe toata lungimea cecului, pe o latime de 16 mm de la marginea de jos a cecului circular.

Articolul 14 - Cecul de calatorie
(1) Fata (recto) cecului de calatorie cuprinde urmatoarele rubrici si spatii de completat (anexa nr. 5):
a) suma in litere - partea superioara a cecului de calatorie, pretiparita;
b) referinta cecului, pretiparita;
c) denumirea si/sau sigla si adresa sediului institutiei de credit trase, pretiparite;
d) suma in cifre - pretiparite de 3 ori: in coltul din dreapta sus, in coltul din stanga sus si la alegerea tragatorului;
e) promisiunea neconditionata a tragatorului de a plati, exprimata prin mentiunea "TRAGATORUL PLATESTE ACEST CEC DE CALATORIE LUI:", tiparita cu majuscule, urmata de un spatiu marcat prin linie punctata, de minimum 50 mm lungime, necesar completarii numelui sau denumirii beneficiarului platii, si urmata de mentiunea "SAU LA ORDINUL SAU, SUMA INDICATA, IN CONFORMITATE CU REGULILE ENUNTATE PE VERSO", tiparita cu majuscule;
f) denumirea si/sau sigla tragatorului si titlul de "CEC DE CALATORIE", pozitionate optional;
g) doua spatii pentru semnaturile posesorului, marcate prin doua linii continue de minimum 35 mm si, respectiv, minimum 50 mm lungime, sub care se afla rubricile "semnatura posesorului" si, respectiv, "CONTRASEMNATI IN PREZENTA BENEFICIARULUI", pozitionate in partea stanga si, respectiv, in partea dreapta a cecului de calatorie;
h) un spatiu marcat printr-o linie continua de minimum 35 mm lungime, sub care se afla rubrica "Semnatura tragatorului";
i) spatiu marcat special printr-un dreptunghi tiparit in contrast slab, de minimum 50 mm lungime si minimum 11 mm latime, in a carui parte superioara se afla rubrica "Platibil la"; denumirea institutiei de credit platitoare si adresa acesteia sunt pretiparite in interior, in momentul in care tragatorul primeste carnetul de cecuri de la institutia de credit al carei client este; in partea inferioara, intre paranteze, se afla rubrica "(denumirea si adresa unitatii bancare platitoare)";
j) rubrica "Emis la" in partea dreapta a cecului de calatorie, urmata de un spatiu marcat prin linie continua de minimum 35 mm lungime, necesar completarii locului emiterii, si de un alt spatiu marcat special pentru completarea zilei, lunii si anului emiterii; sub aceste spatii se tiparesc rubricile "(localitatea)" si, respectiv, "(data)".
(2) Spatele (verso) cecului de calatorie (anexa nr. 6) contine:
a) rubrica "Cand posesorul contrasemneaza cecul de calatorie in prezenta beneficiarului, tragatorul va plati:", urmata de un spatiu marcat prin linie continua, de minimum 55 mm lungime, necesar completarii sumei in litere; sub aceasta linie se afla rubrica "(suma in litere)", pozitionata pe latura mica a spatelui (verso) cecului de calatorie;
b) rubrica "Denumirea si/sau sigla tragatorului" in mijlocul spatelui (verso) cecului de calatorie;
c) rubrica "SUMA", sub care se afla rubrica "(in cifre)", in partea stanga a cecului, pozitionate optional.
(3) Cecul de calatorie respecta conditiile prevazute in art. 8 privind banda alba si in art. 11 privind mentiunea "Va rugam ca aceasta portiune sa nu fie scrisa sau stampilata", incadrata de sageti orientate in jos.

Articolul 15 - Dispozitii tranzitorii si finale
(1) Nicio mentiune nu se va afla la o distanta mai mica de 3 mm fata de oricare dintre marginile cecurilor.
(2) Prezenta norma tehnica nu se aplica cecurilor cu destinatie speciala, cum ar fi cecurile pentru plata alocatiei de stat pentru copii.
(3) Pana la data de 31 august 2008 inclusiv, Banca Nationala a Romaniei si institutiile de credit vor putea elibera clientilor lor atat formulare prevazute de prezenta norma tehnica, cat si formulare prevazute de Normele tehnice nr. 9/1994 privind cecul.
(4) Incepand cu data de 1 septembrie 2008, Banca Nationala a Romaniei si institutiile de credit vor elibera clientilor lor numai formulare de cec conforme cu prezenta norma tehnica.
(5) Informatiile continute in exemplele de formulare de cec nr. 1-4 au caracter ilustrativ.
(6) Anexele nr. 1, 2, 3, 4, 4a), 4b), 4c), 5 si 6*) fac parte integranta din prezenta norma tehnica.
___________
*) Anexele nr. 1, 2, 3, 4, 4a), 4b), 4c), 5 si 6 sunt reproduse in facsimil.


Anexa nr. 1 la norma tehnica - ZONELE CECULUIAnexa nr. 2 la norma tehnica - DIMENSIUNILE ZONELOR CECULUIAnexa nr. 3 la norma tehnica - CEC BARATAnexa nr. 4 la norma tehnica - CEC CIRCULAR (recto)Anexa nr. 4a) la norma tehnica - CEC CIRCULAR (recto)Anexa nr. 4b) la norma tehnicaAnexa nr. 4c) la norma tehnica - CEC CIRCULAR (verso)
[imagine lipsa]Anexa nr. 5 la norma tehnica - CEC DE CALATORIE (recto)Anexa nr. 6 la norma tehnica - CEC DE CALATORIE (verso)


EXEMPLUL 1 - EXEMPLU DE CEC PRELUAT DE CLIENT DE LA INSTITUTIA DE CREDIT


EXEMPLUL 2 - EXEMPLU DE CEC REMIS BENEFICIARULUI DE CATRE TRAGATOR


EXEMPLUL 3 - EXEMPLU DE CEC PREZENTAT DE ULTIMUL POSESOR INSTITUTIEI DE CREDIT


EXEMPLUL 4 - EXEMPLU DE CEC GIRAT PREZENTAT DE ULTIMUL POSESOR INSTITUTIEI DE CREDIT
Poate fi de interes si:
OUG 68/2014 privind modificarea si completarea unor acte normative. Ordonanta de urgenta nr. 68/2014
Ordin 1309/2014 privind modificarea Ordinului ministrului delegat pentru buget nr. 1/177/2014 privind prospectul de emisiune a titlurilor de stat emise in vederea despagubirii persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Cons
Ordin nr. 1135/2014 pentru modificarea Ordinului ministrului delegat pentru buget nr. 997/2014 privind prospectele de emisiune a titlurilor de stat emise in vederea despagubirii persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Co
OG 19/2014 pentru completarea OUG 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. ? S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme. Ordonanta 19/2014
HG 392/2014 privind aprobarea elementelor tehnice si modalitatea de stabilire a despagubirilor pentru persoanele fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. ? S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme, precum si
Exemplu de urmat pentru Decanii Barourilor de avocati
Lege nr. 127/2009 privind aprobarea OUG nr. 38/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 59/1934 asupra cecului
Norma nr. 1/2009 privind completarea Normei Bancii Nationale a Romaniei nr. 6/2008 pentru modificarea si completarea Normei Bancii Nationale a Romaniei nr. 7/1994 privind comertul facut de institutiile de credit cu cecuri
Ordin nr. 39/2008 privind interzicerea utilizarii instrumentelor de plata de debit de tipul cecului, cambiei si biletului la ordin in format vechi
Lege nr. 232/2008 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme
OUG nr. 113/2008, Ordonanta de urgenta pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. in vederea achizitionarii
Legea privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia, 146/2007
Ordin pentru completarea Normelor cu privire la tarifele de onorarii ale notarilor publici, aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 943/C/2005, ordin nr. 662/2008
Ordonanta de urgenta pentru modificarea art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. S.A. in vederea achizitionarii de auto
Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 59/1934 asupra cecului, oug nr. 38/2008
Norma tehnica nr. 5/2008 privind cambia si biletul la ordin
Dreptul mediului. Editia 4
Dutu Andrei,Dutu Mircea

Pret: 79.9 lei
67.92 lei
COMANDA ACUM

Cautare legislatie:-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
80 useri online

Useri autentificati: