DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Legea nr. 627/2002 privind producerea si comercializarea hameiului



[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 861 din 28/11/2002




Capitolul I - Dispozitii generale


Art. 1
Prezenta lege reglementeaza producerea si comercializarea hameiului si a urmatoarelor produse din hamei: conuri, pulbere de hamei, pulbere de hamei cu un continut mai ridicat de lupulina, extract de hamei, produse amestecate de hamei, utilizate la fabricarea berii.

Art. 2
In sensul prezentei legi, termenii prevazuti la art. 1 se definesc astfel:
a) hamei - inflorescentele uscate, cunoscute si sub denumirea de conuri, de la planta femela de Humulus lupulus, de forma ovoida;
b) pulbere de hamei - produsul obtinut prin macinarea hameiului, continand toate elementele naturale ale acestuia;
c) pulbere de hamei cu un continut mai ridicat de lupulina - produsul obtinut prin macinarea hameiului dupa indepartarea mecanica a frunzelor, tulpinilor, bracteelor si radacinilor;
d) extract de hamei - produsele concentrate obtinute prin actiunea unui solvent asupra hameiului;
e) produse amestecate de hamei - amestecul din doua sau mai multe produse prevazute in prezentul articol.

Art. 3
Prezenta lege reglementeaza piata hameiului in Romania si stabileste relatiile dintre producatori, procesatori si comercianti.

Art. 4
In sensul prezentei legi, autoritatea competenta a statului este Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.


Capitolul II - Productia de hamei


Art. 5
Producatorii de hamei au obligatia de a imbunatati calitatea hameiului prin aplicarea tehnologiilor moderne de cultivare, recoltare si replantare a suprafetelor cu soiurile solicitate pe piata.

Art. 6
(1) Producatorii agricoli de hamei declara anual, in scris, suprafata efectiv cultivata pe soiuri si densitatea plantelor.
(2) Declaratiile se inregistreaza la directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene, prin organismele teritoriale ale acestora. Situatia centralizatoare a acestor inregistrari se transmite Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.

Art. 7
(1) Anual, pana la data de 31 iulie, Biroul pentru hamei din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor transmite Consiliului consultativ pentru hamei situatia suprafetelor cultivate cu hamei, densitatea la hectar si situatia productiei de hamei pe soiuri.
(2) Consiliul consultativ pentru hamei, in baza acestor date, intocmeste anual un raport al situatiei pietei hameiului in Romania, care va cuprinde: productia, calitatea, pretul intern al hameiului, pretul mondial si comunitar, necesarul de consum intern, stocurile existente.


Capitolul III - Contractarea


Art. 8
Contractele de vanzare-cumparare a cantitatilor de conuri de hamei la preturi convenite pentru o perioada care acopera una sau mai multe recolte si incheiate inainte de data de 1 august din anul primei recolte sunt considerate contracte incheiate in avans.

Art. 9
Contractele incheiate intre producatorii agricoli de hamei si cumparatorii de hamei se inregistreaza pe categorii de organismul desemnat in acest scop de catre autoritatea competenta a statului.

Art. 10
(1) In vederea cunoasterii cererii si a ofertei pietei, livrarile se inregistreaza.
(2) Livrarea reprezinta o cantitate de produse care are aceleasi caracteristici si care este trimisa de un expeditor in acelasi timp unui singur destinatar.

Art. 11
Inregistrarea contractelor, a livrarilor si a declaratiilor de cultura si a stocurilor se stabileste prin norme aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.


Capitolul IV - Comercializarea


Art. 12
(1) Produsele prevazute la art. 1, recoltate si prelucrate pe teritoriul Romaniei pentru a putea fi comercializate, sunt supuse procedurii de certificare, in vederea stabilirii denumirii de origine.
(2) Certificatul pentru denumire de origine poate fi emis numai pentru produsele recoltate in zonele recunoscute de productie sau preparate din astfel de produse care apartin soiurilor din Catalogul comunitar si/sau din Lista oficiala de soiuri ale Romaniei, cu respectarea standardelor de calitate care satisfac limitele minime de comercializare, valabile pentru o anumita etapa de comercializare. Prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor se aproba standardul de calitate pentru hamei.
(3) Normele detaliate de certificare, procedurile de certificare in vederea stabilirii denumirii de origine, lista laboratoarelor de analize fizico-chimice, organismele si persoanele cu atributii de certificare a denumirii de origine se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.

Art. 13
(1) Produsele prevazute la art. 1, pentru a fi comercializate in Uniunea Europeana, trebuie sa faca dovada ca din punct de vedere al calitatii sunt cel putin echivalente cu limitele minime de comercializare adoptate pentru produse similare, recoltate in cadrul Uniunii Europene, sau derivate ale lor.
(2) Echivalenta calitatii produselor comercializate este dovedita astfel:
a) pentru produsele prevazute in cap. 12.06 din Tariful vamal comunitar, prin:
- certificatul de echivalenta, emis de autoritatea nationala a tarii de origine. Certificatul de echivalenta este recunoscut ca fiind echivalent cu certificatul pentru denumirea de origine practicat in Uniunea Europeana. Autoritatea nationala care certifica echivalenta cu certificatul de origine este recunoscuta de Uniunea Europeana. Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor acrediteaza autoritatea competenta a statului cu atributii de certificare a echivalentei;
- atestatul de control, emis de autoritatea competenta a statului membru pentru fiecare livrare, dupa ce s-a verificat conformitatea cu cerintele minime de comercializare;
b) atestatul de echivalenta pentru alte produse, exceptand conurile de hamei, seva si extractele de hamei care se incadreaza in cap. 12.06 si subcap. 13.03.A VI din Tariful vamal comunitar.
(3) Normele detaliate privind atestarea echivalentei si criteriile de acreditare a autoritatii competente pentru certificarea echivalentei sunt stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.

Art. 14
(1) In vederea stabilirii denumirii de origine prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor se delimiteaza zonele de cultura, cu nominalizarea localitatilor al caror nume va fi purtat de orice lot de hamei conuri obtinut in zona respectiva.
(2) Suprafata minima a unei zone de cultura este de 60 ha.

Art. 15
(1) Plantatiile de hamei infiintate in afara zonelor delimitate conform art. 14 alin. (2) nu sunt recunoscute ca purtatoare de denumire de origine, nu pot fi certificate si nu beneficiaza de sprijinul statului.
(2) Desfiintarea sistemului de sustinere a plantatiilor de hamei este permisa numai in cadrul programului de reconversie a acestora, propus de Consiliul consultativ pentru hamei si aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.

Art. 16
(1) In cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor se infiinteaza Biroul de inspectie tehnica a hameiului si produselor din hamei.
(2) Biroul de inspectie tehnica a hameiului si produselor din hamei are structuri organizatorice stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor si in cadrul directiilor generale pentru agricultura si industrie alimentara din judetele in care se cultiva hamei.
(3) Biroul de inspectie tehnica a hameiului si produselor din hamei verifica eligibilitatea recunoasterii grupurilor de producatori sau a asociatiilor, propune retragerea recunoasterii acelora care nu mai indeplinesc conditiile de recunoastere sau care au primit recunoasterea pe baza unor informatii eronate, indeplinirea conditiilor de comercializare a hameiului si a produselor din hamei.


Capitolul V - Organizarea producatorilor de hamei


Art. 17
In sensul prezentei legi, producatorii de hamei sunt persoanele fizice sau juridice care cultiva hamei si pregatesc conurile de hamei pentru comercializare catre comercianti sau prelucratori.

Art. 18
Producatorii de hamei se organizeaza in asociatii si organizatii profesionale ale producatorilor de hamei, in urmatoarele scopuri: realizarea concentrarii ofertei, contributia la stabilizarea pietei prin comercializarea intregii productii a membrilor lor, adaptarea in comun a productiei de hamei la exigentele pietei si imbunatatirea calitatii, in special prin reconversie varietala, promovarea cercetarii in domeniul productiei si al comercializarii, precum si in domeniul protectiei integrate, administrarea ajutoarelor prin atribuirea fiecarui producator, membru al organizatiei de producatori, a sprijinului acordat de stat.

Art. 19
Asociatiile si organizatiile profesionale ale producatorilor de hamei prevazute la art. 18 sunt recunoscute de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.

Art. 20
(1) Pentru a fi recunoscute, asociatiile producatorilor de hamei trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa cuprinda numai producatori de hamei, numarul acestora sa fie de minimum 7, sa acopere o suprafata cultivata cu hamei de minimum 60 ha si sa se constituie la initiativa producatorilor de hamei.
(2) Asociatiile producatorilor de hamei se pot constitui in organizatii profesionale ale producatorilor de hamei. Suprafata minima a unei organizatii profesionale a producatorilor de hamei este de 500 ha.
(3) Criteriile, procedura de recunoastere a grupurilor de producatori de hamei si a asociatiilor se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.


Capitolul VI - Ajutoare pentru producatorii de hamei


Art. 21
(1) Anual Consiliul consultativ pentru hamei intocmeste un raport privind situatia productiei si a comercializarii hameiului. Raportul va cuprinde cerintele pietei interne, tendintele preturilor si dezvoltarea plantatiilor de hamei.
(2) Pe baza raportului prevazut la alin. (1) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor intocmeste programul de replantare si/sau de masuri speciale temporare pentru cultura hameiului.

Art. 22
(1) Cand datele din raport indica un dezechilibru intre cererea si oferta pietei hameiului si pentru a asigura un venit echivalent producatorilor de hamei, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor propune Guvernului un sistem de ajutoare.
(2) Guvernul acorda ajutoare pentru replantarea suprafetelor de hamei, in vederea imbunatatirii structurii varietale, pentru retragerea temporara din cultura a unor suprafete de hamei si pentru compensarea veniturilor realizate din valoarea productiei de hamei.
(3) Nivelul ajutoarelor si modalitatile de acordare a ajutoarelor se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului.

Art. 23
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor propune Guvernului luarea masurilor adecvate privind protectia pietei interne, in conditiile prevazute de lege, atunci cand piata interna a hameiului este afectata sau amenintata de dezechilibru.


Capitolul VII - Organismul de gestionare a pietei hameiului


Art. 24
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, impreuna cu partenerii sociali, asociatii ale producatorilor, cadre didactice ale universitatilor de profil, institute de cercetare, desemneaza reprezentantii sai pentru constituirea Consiliului consultativ pentru hamei.
(2) Consiliul consultativ pentru hamei este organism tehnic de specialitate al pietei hameiului. Membrii Consiliului consultativ pentru hamei sunt presedintii organizatiilor profesionale cele mai reprezentative ale producatorilor de bere, producatorilor de hamei, cate doi reprezentanti din partea producatorilor agricoli de hamei si producatorilor de bere, cate un reprezentant al organismelor acreditate de certificare si atestare a echivalentei. Presedintele Consiliului consultativ pentru hamei este ales prin votul majoritatii membrilor sai.

Art. 25
Consiliul consultativ pentru hamei se intalneste lunar pentru analiza situatiei pietei, in sedinte ordinare, iar pentru rezolvarea problemelor cu caracter urgent, se intalneste ori de cate ori este nevoie, in sedinte cu caracter extraordinar.

Art. 26
(1) Consiliul consultativ pentru hamei analizeaza permanent situatia pietei hameiului, intocmeste anual programul culturii hameiului, propune masurile speciale temporare pentru cultura hameiului in vederea adaptarii productiei la cerintele pietei, pe care le prezinta autoritatii competente a statului.
(2) Masurile speciale temporare pentru cultura hameiului se refera la replantarea suprafetelor pe care exista sistem de sustinere cu soiuri de hamei, care sa raspunda cerintelor pietei si la acordarea ajutoarelor pentru producatorii de hamei.


Capitolul VIII - Dispozitii finale


Art. 27
In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor va elabora normele de bonitate si certificare a hameiului.




Poate fi de interes si:
Legea 87/2016 privind modificarea si completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol
Legea 269/2015 privind aprobarea OUG 4/2015 pentru modificarea OUG 82/2011 privind unele masuri de organizare a activitatii de imbunatatiri funciare
Legea 168/2015 pentru completarea art. 6 din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania
Legea 156/2015 privind aprobarea OUG 63/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul agriculturii
Ordin 197/2015 privind Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole datorat potrivit art. 74 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul fiscal 2013, precum si a obliga
HG 32/2015 pentru aprobarea sprijinului financiar exceptional cu caracter temporar care se acorda producatorilor agricoli din sectorul fructe si legume. Hotararea 32/2015
Legea 179/2014 pentru modificarea si completarea OG 37/2005 privind recunoasterea si functionarea grupurilor si organizatiilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice
Legea 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol. Lege nr. 145/2014
Ordin 1470/2014 pentru aprobarea Listei obiectivelor de investitii pentru care se acorda microcredite potrivit art. 14 alin. (1) lit. a) din OUG 43/2013 privind unele masuri pentru dezvoltarea si sustinerea fermelor de familie si facilitarea accesulu
OUG 63/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul agriculturii. Ordonanta de urgenta nr. 63/2014
OUG 53/2014 pentru modificarea OG 24/2010 privind controlul operatiunilor care fac parte din sistemul de finantare prin Fondul European de Garantare Agricola. Ordonanta de Urgenta nr. 53/2014
Legea 122/2014 pentru completarea Legii nr.82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Legea 122/2014
Legea 108/2014 privind transportul rutier de produse agricole vegetale pe drumurile publice. Lege nr. 108/2014
Legea 101/2014 privind masuri de reglementare a depozitarii semintelor de consum si a regimului certificatelor de depozit pentru acestea. Lege nr. 101/2014
UG 36/2014 privind modificarea si completarea Legii nr. 18/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, precum si pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Le
OUG 26/2014 privind modificarea si completarea OUG 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007, si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/199
Legea 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si testarea si inregistrarea soiurilor de plante. Lege nr. 266/2002 republicata 2014
HG 330/2014 privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activitati agricole. Hotarare nr. 330/2014
Ordin nr. 212/361/2014 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului mediului si padurilor nr. 30/147/2010 pentru aprobarea bunelor conditii agricole si de mediu in Romania
Legea 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publi
Curierul Fiscal, Nr. 11/2014
Editura C.H. Beck

Pret: 28.9 lei
24.57 lei
COMANDA ACUM

Cautare legislatie:



-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari




Termeni juridici, grupare tematica




Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
88 useri online

Useri autentificati: