DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Legea nr. 491/2003, legea plantelor medicinale si aromatice[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 844 din 26/11/2003
Art. 1
Prezenta lege stabileste cadrul general privind productia, procesarea si organizarea pietei plantelor medicinale si aromatice, relatiile dintre producatori, procesatori si comercianti.
(2) In sensul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) productia reprezinta obtinerea prin cultivare sau recoltare din flora spontana a plantelor medicinale si aromatice;
b) prelucrarea reprezinta conditionarea plantelor medicinale si aromatice in: ceaiuri, condimente naturale, precum si in materii prime pentru procesare;
c) procesarea reprezinta transformarea materiilor prime obtinute prin prelucrare in produse care se comercializeaza: medicamente, cosmetice, suplimente nutritive si dietetice, aditivi alimentari de aromatizare;
d) producatorul este persoana fizica sau juridica ce cultiva plante medicinale si aromatice;
e) culegatorul este persoana fizica sau juridica ce recolteaza din flora spontana plante medicinale si aromatice;
f) procesatorul este persoana fizica sau juridica ce prelucreaza plantele medicinale si aromatice pentru a obtine produse finite, in vederea comercializarii;
g) plantele medicinale si aromatice sunt plantele din catalogul si nomenclatorul national al plantelor medicinale si aromatice din cultura si flora spontana sau din catalogul oficial comunitar ori al unui stat membru al Uniunii Europene.
(3) Catalogul si nomenclatorul national al plantelor medicinale si aromatice din cultura si flora spontana se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului.

Art. 2
In sensul prezentei legi, autoritatea administratiei publice centrale in domeniul plantelor medicinale si aromatice este Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, denumit in continuare autoritate competenta.

Art. 3
(1) Pentru plantele medicinale si aromatice care se comercializeaza in stare proaspata si procesate se stabilesc norme tehnice de producere si comercializare. Normele tehnice de producere si comercializare a plantelor medicinale si aromatice se elaboreaza de Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului si de Ministerul Sanatatii si se aproba prin ordin comun al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului si al ministrului sanatatii.
(2) Pentru stabilirea normelor tehnice de producere si comercializare a plantelor medicinale si aromatice se au in vedere prevederile Ghidului de buna practica pentru cultivarea plantelor medicinale si aromatice si ale Ghidului de buna practica pentru recoltarea plantelor medicinale si aromatice din flora spontana.
(3) Ghidul de buna practica pentru cultivarea plantelor medicinale si aromatice si Ghidul de buna practica pentru recoltarea plantelor medicinale si aromatice din flora spontana se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului.
(4) Plantele medicinale si aromatice destinate comercializarii in stare proaspata si procesate pot fi introduse pe piata daca sunt conforme cu normele tehnice de producere si comercializare.
(5) Produsele obtinute prin procesarea plantelor medicinale si aromatice si avānd indicatii terapeutice se incadreaza in categoria medicamentelor si se autorizeaza pentru introducerea pe piata de catre Agentia Nationala a Medicamentului.
(6) Supravegherea pe piata a produselor prevazute la alin. (5) se realizeaza de catre inspectorii din Directia generala farmaceutica, inspectia de farmacie si aparatura medicala din cadrul Ministerului Sanatatii si de catre inspectorii din cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului.
(7) Supravegherea pe piata pentru celelalte produse prevazute la alin. (4) se face de catre inspectorii Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului si ai Ministerului Sanatatii, precum si de catre persoanele autorizate din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Art. 4
Conformitatea cu normele tehnice de producere si comercializare a plantelor medicinale si aromatice, atāt in stare proaspata, cāt si procesate, se stabileste, potrivit legii, de organismele de certificare acreditate in acest scop.

Art. 5
Pentru a fi comercializate plantele medicinale si aromatice sunt supuse procedurii de certificare.

Art. 6
(1) Se infiinteaza Comitetul tehnic interministerial al plantelor medicinale si aromatice, format din 7-9 persoane, cercetatori si cadre didactice, experti in domeniu, care examineaza problemele legate de functionarea pietei plantelor medicinale si aromatice si emite deciziile tehnice.
(2) Componenta, organizarea, functionarea si locul de desfasurare a activitatii Comitetului tehnic interministerial al plantelor medicinale si aromatice se aproba prin ordin comun al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului, al ministrului sanatatii si al ministrului economiei si comertului.

Art. 7
(1) In scopul dezvoltarii sectorului si al punerii in valoare a resurselor din domeniul plantelor medicinale si aromatice, Comitetul tehnic interministerial al plantelor medicinale si aromatice elaboreaza programe referitoare la producerea, procesarea si promovarea plantelor medicinale si aromatice pentru perioade de la un an pāna la 3 ani.
(2) Producatorii agricoli, cultivatori de plante medicinale si aromatice, beneficiaza de prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 166/2002.

Art. 8
Autoritatea competenta intocmeste anual lista cu denumirea programelor prevazute la art. 7 alin. (1) si tine evidenta programelor de interes national.

Art. 9
Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, Ministerul Sanatatii si Ministerul Economiei si Comertului, impreuna cu Comitetul tehnic interministerial al plantelor medicinale si aromatice si Consiliul pe produs, intocmesc Strategia nationala a sectorului de plante medicinale si aromatice, care se aproba prin hotarāre a Guvernului.

Art. 10
(1) Intre producatorii agricoli si/sau culegatorii de plante medicinale si aromatice, pe de o parte, si comercianti si/sau procesatori, pe de alta parte, se incheie contracte.
(2) Contractele prevazute la alin. (1) se inregistreaza, in scop statistic, la autoritatea competenta.

Art. 11
(1) Producatorii agricoli de plante medicinale si aromatice au obligatia de a declara anual suprafata efectiv cultivata, pe specii, si livrarile realizate.
(2) Declaratiile se inregistreaza la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti.
(3) Situatia centralizatoare a acestor inregistrari se transmite Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului.

Art. 12
Plantele medicinale si aromatice, in stare proaspata si procesate, care provin din Uniunea Europeana, legal produse, pot fi comercializate pe teritoriul Romāniei daca indeplinesc conditiile stabilite de reglementarile legale nationale in domeniu.

Art. 13
In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, cu consultarea Consiliului pe produs, emite ordinele prevazute la art. 1 alin. (3) si art. 3 alin. (3) si, impreuna cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Economiei si Comertului, elaboreaza ordinele comune prevazute la art. 3 alin. (1) si art. 6 alin. (2).


Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 8 septembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romāniei.Poate fi de interes si:
OUG 18/2017 privind asistenta medicala comunitara. Ordonanta de urgenta nr 18/2017
Legea 9/2016 pentru ratificarea Protocolului aditional la Conventia europeana pentru protectia drepturilor omului si a demnitatii fiintei umane fata de aplicatiile biologiei si medicinei, referitor la transplantul de organe si tesuturi de origine uma
Legea 132/2014 privind aprobarea OUG 2/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Lege nr. 132/2014
Legea 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului republicata 2014. Lege nr. 104/2003 republicata 2014
Ordin nr. 1675/2013 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului sanatatii nr. 359/2013 privind aprobarea tarifelor pe cap de locuitor necesare stabilirii sumelor pentru serviciile publice de ambulanta pentru anul 2013
Legea 181/2013 privind aprobarea OG 18/2011 pentru stabilirea masurilor privind verificarea si controlul unitatilor sanitare cu paturi de catre Ministerul Sanatatii si institutiile din subordinea acestuia. Lege nr. 181/2013
Ordin nr. 424/2013 pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordinul ministrului sanatatii nr. 323/2011 privind aprobarea metodologiei si a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor in functie de competenta
Legea 47/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului. Lege nr. 47/2013
Ordin 6/2013 privind aprobarea criteriilor de eligibilitate ce trebuie indeplinite de unitatile sanitare care desfasoara activitati de recrutare, testare si donare de celule stem hematopoietice de a donatori neinruditi
OUG 91/2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii. Ordonanta de urgenta nr. 91/2012
OUG 80/2012 privind echivalarea titlurilor de medic specialist eliberate de Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si Statele Unite ale Americii. Ordonanta de urgenta 80/2012
Ordin 1085/2012 privind masuri de organizare si functionare a spitalelor regionale de urgenta si a unitatilor functionale regionale de urgenta
Ordin 1067/2012 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind timpul de munca, organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar
Ordin 949/2012 privind stabilirea cuantumului taxei pentru participarea la concursul de rezidentiat pe post si pe loc in medicina, medicina dentara si farmacie, sesiunea 25 noiembrie 2012
Legea 487/2002 republicata 2012, legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice
Legea 124/2012 privind aprobarea OG 7/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta
Ordin privind arondarea pe centre universitare de pregatire a unitatilor sanitare publice pentru care se organizeaza rezidentiat pe post, 2011
Ordin nr. 1156/2011 privind aprobarea listei unitatilor sanitare care deruleaza subprogramul de fertilizare in vitro si embriotransfer
Ordinul 77/2011 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice. Ordin nr. 77/2011, ordin nr. 42/2011
Ordinul 1537/2010 pentru aprobarea procedurii de desemnare a specialistilor din domeniul medicinei, al psihologiei si al asistentei sociale care pot participa la reevaluarea persoanelor adulte cu handicap. Ordin nr. 1507/2010
Medicina legala. Editia 2
Iftenie Valentin,Dermengiu Dan,Iftenie Valentin,Dermengiu Dan

Pret: 89.9 lei
76.42 lei
COMANDA ACUM

Cautare legislatie:-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
74 useri online

Useri autentificati: