DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Legea 52/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Lege nr. 52/2016Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 253 din 5 aprilie 2016

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. unic
Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 159 din 5 martie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 18 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) gazduirea copilului, pe perioada determinata, de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit, cu sau fara supravegherea modului in care relatiile personale sunt intretinute, in functie de interesul superior al copilului;"

2. La articolul 18, alineatele (5) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"(5) In cazul in care unul dintre parinti impiedica sau afecteaza in mod negativ legaturile personale ale copilului cu celalalt parinte, prin nerespectarea programului stabilit de instanta sau convenit de parinti, celalalt parinte poate cere serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, persoanelor cu atributii de asistenta sociala in circumscriptia caruia se afla locuinta copilului, sa monitorizeze relatiile personale cu copilul pentru o durata de pana la 6 luni.
(6) Monitorizarea permite reprezentantilor serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, persoanelor cu atributii de asistenta sociala, sa asiste la preluarea copilului de catre parintele la care nu locuieste in mod statornic, la vizitele efectuate la domiciliul copilului de catre parintele care nu locuieste cu acesta, precum si la inapoierea copilului de catre parintele care nu locuieste cu acesta. Totodata, monitorizarea permite reprezentantilor serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, persoanelor cu atributii de asistenta sociala, sa asiste si in timpul gazduirii copilului de catre parintele la care copilul nu locuieste in mod obisnuit, daca instanta judecatoreasca a dispus monitorizarea printr-o sentinta definitiva. Dispozitiile tezei a II-a se aplica in mod corespunzator si in situatia prevazuta la art. 18 alin. (1) lit. g)."

3. La articolul 18, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (6^1), cu urmatorul cuprins:
"(6^1) Cu ocazia monitorizarii, reprezentantii serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, persoanele cu atributii de asistenta sociala, pot realiza intervievarea parintilor, a copilului, a persoanelor cu care copilul relationeaza in situatiile prevazute la art. 18 alin. (1) lit. c) si g), precum si a altor persoane a caror intervievare se apreciaza a fi utila in vederea intocmirii raportului de monitorizare."


4. La articolul 20, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 20
(1) In vederea asigurarii mentinerii relatiilor personale ale copilului cu parintii sai sau cu alte persoane alaturi de care s-a bucurat de viata de familie, precum si pentru asigurarea inapoierii copilului la locuinta sa la terminarea perioadei de gazduire, precum si pentru a preveni impiedicarea preluarii copilului, la finalul gazduirii la domiciliul parintelui care nu locuieste cu copilul, instanta poate dispune, la cererea parintelui interesat sau a altei persoane indreptatite, una sau mai multe masuri cu caracter asiguratoriu sau a unor garantii.
Dispozitiile tezei I se aplica in mod corespunzator si in situatia prevazuta la art. 18 alin. (1) lit. g)."


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.