|
|
|
|
Legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 934 din 21 noiembrie 2016
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. 1 (1) Diminuarea risipei alimentare este un obiectiv
urmarit de toti operatorii economici din sectorul agroalimentar.
(2) In sensul prezentei legi, prin risipa alimentara se intelege
situatia in urma careia alimentele ies din circuitul consumului uman din
pricina degradarii si sunt distruse, conform legislatiei in vigoare.
Art. 2 (1) Operatorii economici din sectorul agroalimentar
sunt obligati sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare.
(2) Aceste masuri se desfasoara conform ierarhiei de prevenire a
generarii deseurilor alimentare, astfel:
a) masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei
alimentare pe lantul agroalimetar, incepand cu productia, procesarea,
depozitarea, distributia, comercializarea, ajungand pana la consumatorul
final, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor
alimentare;
b) masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate
aproape de expirarea datei-limita de consum, conform legislatiei in
vigoare;
c) masuri privind transferul alimentelor prin donare sau
sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea
datei-limita de consum, catre entitati, devenite operatori din sectorul
agroalimentar ca urmare a inregistrarii la Autoritatea Nationala Sanitara
Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, denumita in continuare
ANSVSA, cu obligatia respectarii prevederilor legale cu privire la
conditiile de igiena, inclusiv cerintele privind temperatura pe perioada
depozitarii si transportului precum si la etichetarea corespunzatoare;
|
|
d) masuri pentru directionarea subproduselor nedestinate
consumului uman conform Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 al
Parlamentului European si al Consiliului din 3 octombrie 2002 de
stabilire a normelor sanitare privind subprodusele de origine animala
care nu sunt destinate consumului uman, categoria a 3-a pentru
consumul unor categorii de animale, in conditiile prevazute de legislatia
sanitar-veterinara in vigoare privind eliminarea subproduselor de origine
animala;
e) masuri pentru directionarea produselor agroalimentare
devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea in
compost, conform legislatiei sanitar-veterinare in vigoare privind
eliminarea subproduselor de origine animala nedestinate consumului
uman si legislatiei privind protectia mediului;
f) masuri pentru directionarea produselor agroalimentare
devenite improprii consumului uman sau animal in vederea valorificarii
lor prin transformare in biogaz conform legislatiei de mediu si legislatiei
sanitar-veterinare in vigoare;
g) masuri privind dirijarea catre o unitate autorizata de
neutralizare a produselor ramase dupa parcurgerea etapelor prevazute la
lit. a)-f).
Art. 3 (1) Directionarea alimentelor aflate aproape de
expirarea datei-limita de consum, provenite din donatii sau sponsorizari,
se face catre operatorii din sectorul agroalimentar prevazuti la art. 2
alin. (2) lit. c), acestora fiindu-le interzisa comercializarea in orice mod a
alimentelor catre alti operatori din sectorul alimentar sau direct
consumatorului final.
(2) Asociatiile si fundatiile care functioneaza in baza
Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu
modificarile si completarile ulterioare, aprobata cu modificari si
completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile
ulterioare, precum si intreprinderile sociale care functioneaza in baza
Legii nr. 219/2015 privind economia sociala, care devin operatori in
sectorul agroalimentar, pot comercializa alimentele aflate aproape de
expirarea datei-limita de consum, daca isi desfasoara activitatea in
domeniul asistentei sociale.
(3) Operatorii economici din domeniul agroalimentar pot oferi
catre asociatii, fundatii si intreprinderi sociale, alimentele aflate aproape
de expirarea datei-limita de consum, conform prevederilor art. 2 alin. (2)
si alin. (1) al prezentului articol, contra unei sume maxime de
3% + TVA din pretul de achizitie, in cazul comerciantilor, si de
3% + TVA din pretul de productie, in cazul producatorilor si
procesatorilor.
(4) Asociatiile si fundatiile prevazute la alin. (2) pot
comercializa alimentele oferite potrivit alin. (3), cu maximum
25% + TVA din pretul de achizitie, in cazul preluarii de la comercianti,
respectiv cu maximum 25% + TVA din pretul de productie, in cazul
preluarii de la producatori sau procesatori.
Art. 4 (1) Incalcarea uneia din prevederile art. 2 constituie
contraventie, daca nu intruneste conditiile unei infractiuni, si se
sanctioneaza astfel:
a) cu amenda contraventionala de la 1.000 lei la 3.000 lei,
pentru microintreprinderi;
b) cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 6.000 lei,
pentru intreprinderi mici si mijlocii;
c) cu amenda contraventionala de la 6.000 lei la 10.000 lei,
pentru intreprinderi mari.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de
catre reprezentantii imputerniciti ai autoritatilor cu atributii de control in
domeniul agroalimentar.
Art. 5 Transferul alimentelor catre entitatile inregistrate la
ANSVSA, se face in baza unui contract de donatie sau sponsorizare.
Art. 6 Prezenta lege intra in vigoare in termen de 6 luni de la
data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 7 In termen de 6 luni de la data publicarii prezentei legi,
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale elaboreaza normele
metodologice de aplicare a acesteia, care vor fi aprobate prin hotarare a
Guvernului.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei,
cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: Camera Deputatilor
Poate fi de interes si: Legea 275/2017 pentru aprobarea OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA Legea 150/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare Legea 33/2015 pentru modificarea Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor, precum si pentru compl Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. Legea insolventei nr. 85/2014 Ordin nr. 32/127/24/2014 pentru modificarea si completarea Normelor privind alimentele cu destinatie nutritionala speciala, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 387/251/ OUG 58/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala si pentru abrogarea art. II din Legea nr. 122/2012 pentru modificarea si compl Ordin nr. 207/2013 pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 143/2010 privind componenta si functionarea Comitetului pentru Organizatiile Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare, precum si procedurile d Legea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare nr. 241/2006, republicata 2013 Legea 222/2012 pentru modificarea si completarea OUG 86/2006 privind organizarea activitatii practicienilor in insolventa. Lege nr. 222/2012 OUG 56/2012 pentru modificarea art. 5 alin. (1) din OG 36/2006 privind unele masuri pentru functionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica a populatiei OUG 2/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale. Ordonanta de urgenta nr. 2/2012 Legea 207/2011 privind aprobarea OUG 37/2010 pentru modificarea si completarea OG 10/2004 privind falimentul institutiilor de credit Cosul de solidaritate. HG 927/2011 privind Programul guvernamental de sprijin pentru pensionari Cosul de solidaritate. Hotararea nr. 927/2011 Ordin nr. 165/2011 pentru stabilirea conditiilor privind cantitatea neta pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care produc sau comercializeaza paine pe teritoriul Romaniei Legea 247/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Lege nr. 247/2010 HG nr. 1415/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia Legea 374/2009 privind aprobarea OUG nr. 73/2009 pentru modificarea art. 19 din OG nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor. Lege nr. 374/2009 Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Lege nr. 321/2009 Ordin nr. 56/2009 privind completarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedura de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a activitatilor de obtinere si de vanzare directa si/sau cu amanunt Ordin nr. 57/2009 privind modificarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 187/2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind Codul produselor medicinale veterinare
| Noul Cod al insolventei si reglementarile anterioare. Cod 547. Actualizat la 5.07.2014 Editie coordonata de prof. univ. dr. Piperea Gheorghe,Editie coordonata de prof. univ. dr. Piperea Gheorghe
 13.51 lei COMANDA ACUM
| | |
|
-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------
Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
|
|
|
|
|
|