DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Legea 194/2015 pentru modificarea si completarea Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 507 din 9 iulie 2015

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I
Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 200 din 9 mai 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Dupa articolul 16 se introduce un nou articol, art. 16^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 16^1
(1) Sportul pentru persoanele cu nevoi speciale reprezinta un complex de activitati desfasurate in conditii specifice in grup sau individual de catre persoane cu handicap fizic, senzorial, psihic si mixt.
(2) Sportul pentru persoanele cu nevoi speciale poate fi practicat atat in scopul dezvoltarii personalitatii si integrarii in societate a persoanelor cu nevoi speciale, cat si in scopul participarii la competitiile nationale si internationale.
(3) Programul national Sportul pentru toti trebuie sa cuprinda un subprogram dedicat sportului pentru persoanele cu nevoi speciale.
(4) Persoanele cu nevoi speciale care practica sportul sistematic si organizat in scopul participarii la competitii si obtinerii victoriei asupra partenerului sunt considerate sportivi de performanta.
(5) In indeplinirea atributiilor privind premierea sportivilor, Ministerul Tineretului si Sportului va respecta principiul nediscriminarii, acordand premii egale sportivilor care au obtinut medalii la competitiile organizate pentru sportivi cu handicap cu cele ale sportivilor medaliati la jocuri olimpice, campionate mondiale si campionate europene."

2. La articolul 18 alineatul (1), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"e) conlucreaza cu Comitetul Olimpic Roman si cu Comitetul National Paralimpic in finantarea si derularea programelor privind pregatirea si participarea sportivilor romani la Jocurile Olimpice si Jocurile Paralimpice, precum si pentru promovarea valentelor educative ale olimpismului;"

3. La articolul 64, alineatele (1), (1^1), (5) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 64
(1) Sportivul de performanta care a obtinut o medalie de aur, de argint sau de bronz in probele individuale sau pe echipe din cadrul Jocurilor Olimpice, al Jocurilor Paralimpice sau o medalie de aur la campionatele mondiale si europene de seniori, probe olimpice ori paralimpice, are dreptul, la cerere si cu confirmarea Ministerului Tineretului si Sportului, la o renta viagera.
(1^1) Sportivul de performanta care a obtinut o medalie de aur la campionatele mondiale si/sau campionatele europene de seniori, la o proba sportiva ce a fost inclusa cel putin o data in programul Jocurilor Olimpice sau al Jocurilor Paralimpice are dreptul, la cerere, la o renta viagera.
..........
(5) In functie de nivelul performantei sportive, din renta viagera, calculata potrivit prevederilor alin. (2), drepturile lunare se acorda din 1,5 salarii medii brute pe economie, dupa cum urmeaza:
a) - 100% pentru prima medalie de aur obtinuta la jocurile olimpice sau la jocurile paralimpice; 3
- 80% pentru prima medalie de argint obtinuta la jocurile olimpice, la jocurile paralimpice sau pentru prima medalie de aur obtinuta la campionatele mondiale;
- 70% pentru prima medalie de bronz obtinuta la jocurile olimpice, la jocurile paralimpice sau pentru prima medalie de aur obtinuta la campionatele europene;
b) 50% din valoarea indemnizatiei corespunzatoare cuvenite potrivit lit. a) pentru medaliile de aur si argint obtinute la jocurile olimpice, la jocurile paralimpice si pentru medaliile de aur obtinute la campionatele mondiale sau la campionatele europene.
(6) Pentru sportivii care cumuleaza titlul de campion sau vicecampion olimpic ori paralimpic cu cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european, renta viagera acordata pentru cea mai buna performanta se cumuleaza cu cea pentru performanta inferioara, potrivit nivelurilor prevazute la alin. (5) lit. b)."

4. La articolul 65, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Pe durata convocarii sportivilor in loturile nationale ale Romaniei, obligatia platii primelor de asigurare revine federatiilor sportive nationale, cu exceptia situatiilor in care regulamentele internationale au alte prevederi. Aceeasi obligatie revine Comitetului Olimpic Roman, respectiv, Comitetului National Paralimpic, pentru loturile care participa la Jocurile Olimpice, respectiv la Jocurile Paralimpice sau la alte competitii organizate sub egida Comitetului International Olimpic."

Art. II
In tot cuprinsul Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sintagmele persoane cu handicap si persoane cu dizabilitati se inlocuiesc cu sintagma persoane cu nevoi speciale.


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.