DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Legea 141/2015 privind arborarea si folosirea de catre unitatile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii. Lege nr. 141/2015Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 412 din 11 iunie 2015

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.


Capitolul I - Steagurile unitatilor administrativ-teritoriale


Art. 1
(1) Prezenta lege reglementeaza conditiile privind aprobarea, arborarea si folosirea de catre unitatile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii, ca simbol local.
(2) Fiecare unitate administrativ-teritoriala poate supune aprobarii Guvernului steagul propriu si unic pe baza hotararii autoritatii deliberative.
(3) Doua sau mai multe unitati administrativ-teritoriale nu pot avea steaguri identice.

Art. 2
(1) Forma si dimensiunile steagului unitatii administrativ-teritoriale sunt cele stabilite, in conditiile legii, pentru drapelul Romaniei.

(2) Aprobarea modelului steagurilor unitatilor administrativ-teritoriale se face prin hotarare a Guvernului.
(3) Culoarea si insemnele distinctive ale steagurilor unitatilor administrativ-teritoriale nu pot aduce atingere simbolurilor nationale si nu pot contine simboluri nationale ale altor state.
(4) Pe steagurile unitatilor administrativ-teritoriale pot fi reproduse si stemele unitatilor administrativ-teritoriale, aprobate conform legii, precum si denumirile acestora in formatul comuna/oras/municipiu, dupa caz, judetul si Romania.

(5) In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor, denumirea unitatii administrativ-teritoriale poate fi mentionata si in limba minoritatilor nationale respective. Denumirea in limba minoritatilor nationale va avea aceeasi marime a literelor, caracterelor si culorilor ca denumirea oficiala in limba romana si va fi amplasata sub aceasta din urma.

Art. 3
(1) Proiectul modelului de steag al unitatilor administrativ-teritoriale este supus dezbaterii publice si consultarii locuitorilor, in vederea stabilirii variantei reprezentative.
(2) Hotararea consiliului judetean/local, dupa caz, privind aprobarea proiectului modelului de steag se transmite, impreuna cu un memoriu justificativ, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
(3) Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice transmite documentele primite conform alin. (2) Comisiei Nationale de Heraldica, Genealogie si Sigilografie a Academiei Romane, denumita in Continuare Comisia Nationala.
(4) In baza documentelor prevazute la alin. (2) si dupa primirea avizului consultativ al Comisiei Nationale, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice elaboreaza proiectul de hotarare si il supune Guvernului spre aprobare.


Capitolul II - Arborarea si folosirea steagurilor unitatilor administrativ-teritoriale


Art. 4
(1) Unitatile administrativ-teritoriale arboreaza steagurile proprii numai la sediile autoritatilor administratiei publice locale, precum si la cele ale institutiilor/serviciilor publice de interes local, la intrarea principala, deasupra acesteia, si numai impreuna cu drapelul Romaniei si drapelul Uniunii Europene.
(2) Steagul propriu al unitatii administrativ-teritoriale poate fi folosit si cu prilejul unor manifestari de interes local, precum si in cadrul actiunilor protocolare sau festive, in conditiile prezentei legi.
(3) Steagul propriu al unitatii administrativ-teritoriale nu va depasi in dimensiuni si numar de exemplare drapelul Romaniei si Drapelul Uniunii Europene si va fi amplasat la acelasi nivel cu acestea.
(4) Municipiile, orasele, comunele pot arbora si steagurile judetelor, impreuna cu steagurile proprii, in conditiile prezentei legi.
(5) Drapelele si steagurile prevazute la alin. (3) si (4) vor incadra cele doua steme, respectiv stema Romaniei si stema proprie a unitatii administrativ-teritoriale, dupa caz, aprobata in conditiile legii. In toate cazurile, stema Romaniei va fi asezata in stanga stemei unitatii administrativ-teritoriale privind stemele din fata.
(6) Drapelele si steagurile vor fi asezate conform alin. (5), in urmatoarea ordine: drapelul Romaniei, drapelul Uniunii Europene, steagul judetului si, dupa caz, steagul propriu al unitatii administrativ-teritoriale.
(7) Steagurile unitatilor administrativ-teritoriale aprobate de prezenta lege, drapelul Romaniei si drapelul Uniunii Europene sunt arborate in berna in zilele de doliu national, stabilite prin hotarare a Guvernului.


Capitolul III - Dispozitii finale


Art. 5
(1) Nerespectarea prevederilor prezentei legi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor prevazute la alin. (1) se fac de catre prefecti si imputernicitii acestora, cand se aplica conducatorului autoritatii sau institutiei publice, primarului, presedintelui consiliului judetean, si de catre organele de politie, cand se aplica persoanei fizice sau juridice vinovate de savarsirea contraventiei.
(3) La sanctiunea contraventionala prevazuta la alin. (2) se aplica masura complementara de confiscare a steagurilor care nu respecta prevederile prezentei legi.
(4) Contraventiilor prevazute la alin. (1) le sunt aplicabile prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.