DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Lege nr. 30/2006 privind regulile de sanatate publica la folosirea ciupercilor din flora spontana, republicata 2008

Atentie Versiunea consolidata de fata nu are un caracter oficial, are un caracter pur informativ, poate sa nu fie actualizata, nu poate fi folosita in niciun cadrul oficial, DreptOnline.ro neasumandu-si nicio raspundere pentru eventualele prejudicii aduse de utilizarea ei, indiferent de forma, destinatie si scop. Pentru orice inadvertenta identificata, va rugam sa ne contactati la office@dreptonline.ro
Versiunea a fost consolidata cu urmatoarele prevederi:
 • Legea nr. 5/2007

  Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 208 din 7 martie 2006

  Art. 1
  Prezenta lege stabileste reguli privind recoltarea, transportul, comercializarea, prelucrarea si folosirea ciupercilor din flora spontana in alimentatie, precum si achizitionarea acestora.

  Art. 2
  (1) Comercializarea, prelucrarea, precum si utilizarea in alimentatie a ciupercilor din flora spontana este permisa numai dupa ce au fost controlate si stabilite ca fiind comestibile de catre un inspector specializat in domeniul sanatatii publice si epidemii, denumit in continuare inspector de specialitate, care elibereaza un certificat de calitate.
  (2) Aprecierea calitatii ciupercilor din flora spontana, culese in scopul uscarii, se face in stare proaspata.
  (3) Sortarea si ambalarea ciupercilor uscate poate fi facuta numai sub supravegherea inspectorilor de specialitate.

  Art. 3
  (1) Ciupercile pot fi comercializate:
  a) in pietele de desfacere en gros, pietele si halele desemnate in acest scop de catre autoritatile locale, denumite in continuare piete;
  b) in acele unitati comerciale a caror autorizatie de functionare cuprinde si desfacerea ciupercilor; c) in alte locuri desemnate in acest scop de catre autoritatile locale.
  (2) Ciupercile vor fi comercializate pe specii si numai separat de alte marfuri sau produse.
  (3) Ciupercile proaspete din flora spontana se comercializeaza numai vrac, iar cele uscate numai ambalate.
  (4) In cazul comercializarii anumitor ciuperci, care sunt comestibile conditionat, stocul respectiv va trebui sa poarte la loc vizibil inscriptia referitoare la conditiile de consum.

  Art. 4
  (1) Administratiile pietelor si agentii economici autorizati se vor ingriji ca, pe parcursul vanzarii ciupercilor din flora spontana, sa asigure prezenta unui inspector de specialitate care sa supravegheze comercializarea ciupercilor si sa elibereze autorizatia de comercializare.
  (2) Vanzatorul este obligat sa prezinte inspectorului de specialitate, inainte de inceperea vanzarii, intregul stoc de ciuperci culese si destinate vanzarii, pentru aprecierea calitatii acestora si daca se afla pe lista ciupercilor admise pentru comercializare.
  (3) Daca se constata prezenta ciupercilor necomestibile, acestea vor fi confiscate si distruse.
  (4) Autorizatia de comercializare va contine numele si prenumele comerciantului, domiciliul acestuia, locul de desfacere, numele speciei de ciuperci, greutatea neta, data eliberarii autorizatiei, precum si semnatura si stampila inspectorului de specialitate. Autorizatia este valabila numai in piata mentionata in act si numai in ziua eliberarii acesteia. Comerciantul este obligat sa afiseze autorizatia intr-un loc cat mai vizibil, in imediata apropiere a stocului de marfa in cauza.

  Art. 5
  In cazul in care ciupercile provin de la un depozit en gros, transportul trebuie sa fie insotit de autorizatia de comercializare.

  Art. 6
  La cumpararea ciupercilor destinate utilizarii in cadrul activitatii de alimentatie, utilizatorul este obligat sa pastreze certificatul timp de 15 zile de la data achizitionarii acestora, iar la cererea organelor abilitate trebuie sa prezinte acest act.

  Art. 7
  Persoanele care comercializeaza ciuperci, cele care le prelucreaza sau le utilizeaza in alimentatie, in situatia in care iau cunostinta de imbolnaviri cauzate de ciupercile respective, trebuie sa procedeze la oprirea imediata a comercializarii, a prelucrarii sau a consumarii lor, pastrand cantitatea ramasa si sa anunte fara intarziere directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti, directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor si oficiul judetean sau al municipiului Bucuresti pentru protectia consumatorilor.

  Art. 8
  (1) Administratia pietelor sau agentii economici care comercializeaza ciuperci asigura conditiile pentru activitatea de informare a populatiei cu privire la regulile de folosire in alimentatie a ciupercilor din flora spontana, efectuata de catre inspectorul de specialitate.
  (2) Organizarea activitatii de informare a populatiei la sfarsit de saptamana si in zilele nelucratoare este asigurata de catre serviciile fitosanitare din directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti, in colaborare cu autoritatile de sanatate publica judetene, respectiv Autoritatea de sanatate publica a municipiului Bucuresti.
  (3) Activitatea de informare a populatiei poate fi efectuata numai de catre inspectori de specialitate.
  (4) Inspectorul de specialitate, care indeplineste activitatea de informare a populatiei, este si cel care retine ciupercile improprii pentru consumul uman si asigura distrugerea lor. Pentru speciile de ciuperci care nu figureaza in lista ciupercilor admise pentru comercializare, nu se elibereaza autorizatie de comercializare.

  Art. 9
  Modelul autorizatiei de comercializare a ciupercilor din flora spontana, precum si formarea si modul de lucru al inspectorilor de specialitate vor fi stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

  Art. 10
  (1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 2 si ale art. 5 si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 2000 lei la 4000 lei.
  (2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor sunt efectuate de catre inspectorul de specialitate.

  Art. 11
  Prevederile prezentei legi referitoare la contraventii se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Art. 12
  Lista ciupercilor comestibile din flora spontana a caror recoltare sau achizitie si comercializare sunt permise este stabilita prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.


  Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor articolului 75 si ale articolului 76 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata.  Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: Camera Deputatilor, Repertoriul Legislativ

  Poate fi de interes si:
  Niciun link inscris in sistemul contextual
  Codul fiscal si Normele metodologice. Cod 564. Actualizat la 1.03.2015
  Editie coordonata si prefatata de Bragaru Mihai

  Pret: 69.9 lei
  59.42 lei
  COMANDA ACUM

  Cautare legislatie:  -------------
  Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
  -------------


  Alte reglementari
  Termeni juridici, grupare tematica
 • Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  72 useri online

  Useri autentificati: