Lege nr. 30/2006 privind regulile de sanatate publica la folosirea ciupercilor din flora spontana, republicata 2008
Atentie Versiunea consolidata de fata nu are un caracter oficial, are un caracter pur informativ, poate sa nu fie actualizata, nu poate fi folosita in niciun cadrul oficial, DreptOnline.ro neasumandu-si nicio raspundere pentru eventualele prejudicii aduse de utilizarea ei, indiferent de forma, destinatie si scop. Pentru orice inadvertenta identificata, va rugam sa ne contactati la office@dreptonline.ro
Versiunea a fost consolidata cu urmatoarele prevederi:
Legea nr. 5/2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 208 din 7 martie 2006
Art. 1 Prezenta lege stabileste reguli privind recoltarea,
transportul, comercializarea, prelucrarea si folosirea ciupercilor
din flora spontana in alimentatie, precum si achizitionarea
acestora.
Art. 2 (1) Comercializarea, prelucrarea, precum si
utilizarea in alimentatie a ciupercilor din flora spontana este
permisa numai dupa ce au fost controlate si stabilite ca fiind
comestibile de catre un inspector specializat in domeniul sanatatii
publice si epidemii, denumit in continuare inspector de
specialitate, care elibereaza un certificat de calitate.
(2) Aprecierea calitatii ciupercilor din flora spontana, culese
in scopul uscarii, se face in stare proaspata.
(3) Sortarea si ambalarea ciupercilor uscate poate fi facuta
numai sub supravegherea inspectorilor de specialitate.
Art. 3 (1) Ciupercile pot fi comercializate:
a) in pietele de desfacere en gros, pietele si halele
desemnate in acest scop de catre autoritatile locale, denumite in
continuare piete;
b) in acele unitati comerciale a caror autorizatie de
functionare cuprinde si desfacerea ciupercilor;
c) in alte locuri desemnate in acest scop de catre autoritatile
locale.
(2) Ciupercile vor fi comercializate pe specii si numai separat de alte
marfuri sau produse.
(3) Ciupercile proaspete din flora spontana se comercializeaza
numai vrac, iar cele uscate numai ambalate.
(4) In cazul comercializarii anumitor ciuperci, care sunt
comestibile conditionat, stocul respectiv va trebui sa poarte la loc
vizibil inscriptia referitoare la conditiile de consum.
Art. 4 (1) Administratiile pietelor si agentii economici
autorizati se vor ingriji ca, pe parcursul vanzarii ciupercilor din
flora spontana, sa asigure prezenta unui inspector de specialitate
care sa supravegheze comercializarea ciupercilor si sa elibereze
autorizatia de comercializare.
(2) Vanzatorul este obligat sa prezinte inspectorului de
specialitate, inainte de inceperea vanzarii, intregul stoc de
ciuperci culese si destinate vanzarii, pentru aprecierea calitatii
acestora si daca se afla pe lista ciupercilor admise pentru
comercializare.
(3) Daca se constata prezenta ciupercilor necomestibile,
acestea vor fi confiscate si distruse.
(4) Autorizatia de comercializare va contine numele si
prenumele comerciantului, domiciliul acestuia, locul de
desfacere, numele speciei de ciuperci, greutatea neta, data
eliberarii autorizatiei, precum si semnatura si stampila
inspectorului de specialitate. Autorizatia este valabila numai in
piata mentionata in act si numai in ziua eliberarii acesteia.
Comerciantul este obligat sa afiseze autorizatia intr-un loc cat mai
vizibil, in imediata apropiere a stocului de marfa in cauza.
Art. 5 In cazul in care ciupercile provin de la un depozit
en gros, transportul trebuie sa fie insotit de autorizatia de
comercializare.
Art. 6 La cumpararea ciupercilor destinate utilizarii in
cadrul activitatii de alimentatie, utilizatorul este obligat sa
pastreze certificatul timp de 15 zile de la data achizitionarii
acestora, iar la cererea organelor abilitate trebuie sa prezinte acest
act.
Art. 7 Persoanele care comercializeaza ciuperci, cele care
le prelucreaza sau le utilizeaza in alimentatie, in situatia in care
iau cunostinta de imbolnaviri cauzate de ciupercile respective,
trebuie sa procedeze la oprirea imediata a comercializarii, a
prelucrarii sau a consumarii lor, pastrand cantitatea ramasa si sa
anunte fara intarziere directia de sanatate publica judeteana sau a
municipiului Bucuresti, directia sanitar-veterinara si pentru
siguranta alimentelor si oficiul judetean sau al municipiului
Bucuresti pentru protectia consumatorilor.
Art. 8 (1) Administratia pietelor sau agentii economici
care comercializeaza ciuperci asigura conditiile pentru activitatea
de informare a populatiei cu privire la regulile de folosire in
alimentatie a ciupercilor din flora spontana, efectuata de catre
inspectorul de specialitate.
(2) Organizarea activitatii de informare a populatiei la sfarsit de saptamana si in zilele nelucratoare este asigurata de catre serviciile fitosanitare din directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti, in colaborare cu autoritatile de sanatate publica judetene, respectiv Autoritatea de sanatate publica a municipiului Bucuresti.
(3) Activitatea de informare a populatiei poate fi efectuata
numai de catre inspectori de specialitate.
(4) Inspectorul de specialitate, care indeplineste activitatea
de informare a populatiei, este si cel care retine ciupercile
improprii pentru consumul uman si asigura distrugerea lor. Pentru
speciile de ciuperci care nu figureaza in lista ciupercilor admise
pentru comercializare, nu se elibereaza autorizatie de
comercializare.
Art. 9 Modelul autorizatiei de comercializare a
ciupercilor din flora spontana, precum si formarea si modul de
lucru al inspectorilor de specialitate vor fi stabilite prin ordin al
ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, in termen
de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
Art. 10 (1) Constituie contraventie nerespectarea
prevederilor art. 2 si ale art. 5 si se sanctioneaza cu amenda
contraventionala de la 2000 lei la 4000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor sunt
efectuate de catre inspectorul de specialitate.
Art. 11 Prevederile prezentei legi referitoare la
contraventii se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului
nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu
modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile
si completarile ulterioare.
Art. 12 Lista ciupercilor comestibile din flora spontana
a caror recoltare sau achizitie si comercializare sunt permise este
stabilita prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si
dezvoltarii rurale, in termen de 30 de zile de la data intrarii in
vigoare a prezentei legi.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu
respectarea prevederilor articolului 75 si ale articolului 76
alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
|