DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 87/2007 pentru modificarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991, lege nr. 70/2008Text preluat din Indaco Lege

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 283 din 11/04/2008

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 87 din 5 septembrie 2007 pentru modificarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 634 din 14 septembrie 2007, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul I punctul 2, articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 12. - Cererea de acordare sau, dupa caz, de redobandire a cetateniei romane se formuleaza in limba romana, se adreseaza Comisiei pentru cetatenie si se depune personal sau, in cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procura speciala si autentica la sediul Ministerului Justitiei, Directia cetatenie, si este insotita de acte care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege.
Persoanele care au domiciliul sau resedinta in strainatate pot depune cererea de acordare, intemeiata pe dispozitiile art. 101, sau de redobandire a cetateniei romane, insotita de actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de lege, la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare competente ale Romaniei. Cererile vor fi inaintate de indata Comisiei pentru cetatenie."
2. La articolul I punctul 3, articolul 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 13. - Comisia pentru cetatenie, denumita in continuare Comisia, entitate fara personalitate juridica din cadrul Ministerului Justitiei, verifica indeplinirea conditiilor prevazute de lege.
Comisia are un secretariat tehnic constituit in cadrul directiei de specialitate a Ministerului Justitiei. Directorul directiei de specialitate din Ministerul Justitiei este si presedintele Comisiei.
Comisia are activitate permanenta, este formata dintr-un presedinte si 6 membri, personal de specialitate juridica asimilat magistratilor din cadrul Ministerului Justitiei, numiti prin ordin al ministrului justitiei. Lucrarile Comisiei nu sunt publice, acestea se desfasoara in prezenta a cel putin 3 membri si sunt prezidate de presedinte, iar in lipsa acestuia, de catre un membru desemnat de acesta.
Indeplinirea sau, dupa caz, neindeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru acordarea ori redobandirea cetateniei romane se constata printr-un raport motivat, care se adopta de Comisie cu votul majoritatii celor prezenti. In caz de paritate, votul presedintelui Comisiei sau al inlocuitorului acestuia este decisiv."
3. La articolul I punctul 8, articolul 18 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 18. - Ministrul justitiei, constatand indeplinite conditiile prevazute de prezenta lege, emite in termen de 30 de zile calendaristice ordinul de acordare sau de redobandire a cetateniei romane, dupa caz. Ordinul de acordare sau de redobandire a cetateniei romane se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
In cazul in care constata neindeplinirea conditiilor prevazute de lege, ministrul justitiei respinge, prin ordin, cererea de acordare sau de redobandire a cetateniei.
Ordinul ministrului justitiei de respingere a cererii de acordare sau de redobandire a cetateniei se comunica solicitantului, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, in termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii ordinului.
Ordinul poate fi atacat, in termen de 15 zile de la data comunicarii, la sectia de contencios administrativ a curtii de apel de la domiciliul sau, dupa caz, resedinta solicitantului. Daca solicitantul nu are domiciliul sau resedinta in Romania, ordinul poate fi atacat, in acelasi termen, la sectia de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti. Hotararea curtii de apel este definitiva si irevocabila."
4. La articolul I punctul 11, alineatul 1 al articolului 21 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 21. - Dovada cetateniei romane se face cu buletinul de identitate sau, dupa caz, cu cartea de identitate, pasaportul ori cu certificatul prevazut la art. 19 alin. 4."
5. Articolul II se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. II. - Cererile de acordare, de redobandire sau de pierdere a cetateniei romane, avizate de Comisia pentru constatarea conditiilor de acordare a cetateniei, prevazuta de Legea cetateniei romane nr. 21/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante de urgenta, vor urma procedura stabilita de aceasta lege.
Cererile de acordare, de redobandire sau de pierdere a cetateniei romane depuse ori inregistrate pana la data publicarii prezentei ordonante de urgenta in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dar neavizate de Comisia pentru constatarea conditiilor de acordare a cetateniei, potrivit prevederilor Legii nr. 21/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se transfera de la Comisia pentru constatarea conditiilor de acordare a cetateniei la Comisia pentru cetatenie, iar solutionarea cererilor se va face in cadrul Comisiei pentru cetatenie, potrivit procedurilor cuprinse in prezenta ordonanta de urgenta.
Cererile de acordare, de redobandire sau de pierdere a cetateniei romane, inregistrate de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante de urgenta si pana la adoptarea legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta, vor urma procedura stabilita prin prezenta ordonanta de urgenta."
6. Dupa articolul II se introduce un nou articol, articolul II1, cu urmatorul cuprins:
"Art. II1. - In termen de 60 de zile calendaristice de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta, prin norme elaborate de Ministerul Justitiei se stabilesc drepturile si obligatiile membrilor Comisiei pentru cetatenie, precum si regimul de lucru al acestora."
7. Articolul III se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. III. - Legea cetateniei romane nr. 21/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 98 din 6 martie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea prin lege a acesteia, dandu-se textelor o noua numerotare."

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.Poate fi de interes si:
Legea 161/2015 privind modificarea art. 12 alin. (3) din OUG 5/2010 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Cetatenie. Lege nr. 161/2015
Ordin 745/C/2014 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Autoritatii Nationale pentru Cetatenie
Legea 44/2013 pentru modificarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991. Lege nr. 44/2013
Legea 270/2011 pentru modificarea art. 1 alin. (2) din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni. Legea 270/2011
OUG 5/2010 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Cetatenie
Lege 354/2009 privind aprobarea OUG nr. 36/2009 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991. Legea nr. 354/2009
Legea nr. 171/2009 privind aprobarea OUG nr. 147/2008 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991
HG nr. 516/2009 pentru modificarea HG nr. 839/2006 privind forma si continutul actelor de identitate, ale autocolantului privind stabilirea resedintei si ale cartii de imobil
OUG nr. 36/2009 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991. Ordonanta de urgenta 36/2009
Ordin nr. 962/2009 pentru modificarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, aprobat prin Ordinul ministrului justiliei nr. 710/C/1995, si a Regulamentului de organizare si desfasurare a
OUG nr. 147/2008, ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991
Legea nr 21/1991 republicata in 2000, legea cetateniei romane
Ordonanta de urgenta nr. 87/2007 pentru modificarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991
Drept penal. Partea generala. Noul Cod penal
Udroiu Mihail

Pret: 84.9 lei
72.17 lei
COMANDA ACUM

Cautare legislatie:-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
94 useri online

Useri autentificati: