DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Legea 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, republicata 2014. Lege nr. 291/2007 republicata 2014



Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 321 din 5 mai 2014

Republicata in temeiul art. 107 alin. (3) din Legea nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 515 din 14 august 2013, cu modificarile ulterioare, dandu-se textelor o noua numerotare.
Legea nr. 291/2007 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 758 din 8 noiembrie 2007.


Capitolul I - Dispozitii generale


Art. 1
(1) Prezenta lege constituie cadrul general privind conditiile in care fortele armate straine pot intra, stationa, desfasura operatiuni sau tranzita teritoriul Romaniei.
(2) Prevederile prezentei legi se aplica in masura in care tratatele ratificate de Parlamentul Romaniei nu dispun altfel.

Art. 2
In sensul prezentei legi, urmatoarele expresii se definesc dupa cum urmeaza:

a) forta armata straina inseamna forta si componenta civila, cu produsele militare, echipamentele si materialele din inzestrare, precum si cele pentru asigurarea sprijinului acestora, care apartin unui stat strain sau care sunt sub comanda unei organizatii internationale, aflate pe teritoriul Romaniei pentru indeplinirea unor misiuni oficiale;
b) forta inseamna personalul militar apartinand armatei unui stat strain sau care este sub comanda unei organizatii internationale, aflat pe teritoriul Romaniei in legatura cu indatoririle oficiale;
c) componenta civila inseamna personalul civil angajat de partea trimitatoare in folosul fortei; nu fac parte din aceasta categorie persoanele fara cetatenie, cetatenii romani, precum si cetatenii straini rezidenti permanent in Romania;
d) parte trimitatoare inseamna statul caruia ii apartine forta armata straina sau organizatia internationala sub egida careia aceasta actioneaza;
e) autoritati militare ale partii trimitatoare inseamna structurile sau persoanele partii trimitatoare care sunt imputernicite sa aplice legile si reglementarile acesteia cu privire la membrii fortei armate straine;

f) tranzit inseamna trecerea fortei armate straine dintr-o tara in alta prin teritoriul Romaniei, fara alte stationari decat cele necesare acestei activitati;
g) operatiuni inseamna operatii militare, exercitii, activitati de instruire si ceremoniale;
h) intelegeri tehnice inseamna documentele bi- sau multilaterale care, fara a crea sau modifica raporturi juridice de drept international public, stabilesc conditiile concrete in care fortele armate straine intra, stationeaza, desfasoara operatiuni sau tranziteaza teritoriul Romaniei.


Capitolul II - Aprobarea intrarii fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei


Art. 3
Infiintarea pe teritoriul Romaniei a unor comandamente ori baze militare straine sau reprezentante militare ale unor organizatii internationale se face cu aprobarea Parlamentului.

Art. 4
(1) Intrarea si stationarea fortelor armate straine in Romania sau tranzitarea teritoriului national de catre acestea, in scopul pregatirii si/sau desfasurarii de operatii militare, potrivit angajamentelor asumate de Romania prin tratate internationale, se aproba de catre Presedintele Romaniei la propunerea prim-ministrului, dupa consultarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Presedintele Romaniei informeaza Parlamentul despre decizie, in termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar daca Parlamentul este in vacanta, de la inceperea sesiunii ordinare sau extraordinare, dupa caz.
(2) In situatia in care activitatile prevazute la alin. (1) nu se executa in baza prevederilor unor tratate internationale la care Romania este parte, Presedintele Romaniei solicita incuviintarea Parlamentului.
(3) Guvernul informeaza presedintii celor doua Camere ale Parlamentului despre situatia fortelor armate straine aflate pe teritoriul Romaniei, semestrial sau ori de cate ori este nevoie.

Art. 5
(1) Intrarea si stationarea fortelor armate straine in Romania sau tranzitarea teritoriului national de catre acestea, in scopul desfasurarii de operatiuni, altele decat cele prevazute la art. 4, se aproba de:
a) ministrul apararii nationale, la propunerea sefului Statului Major General, pentru fortele armate apartinand statelor membre NATO si Uniunii Europene, statelor membre ale Parteneriatului pentru Pace sau statelor cu care Romania a incheiat acorduri in domeniu, precum si tranzitul exclusiv al echipamentelor, materialelor si tehnicii militare;
b) Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului apararii nationale, pentru alte situatii decat cele prevazute la lit. a).
(2) Minstrul apararii nationale informeaza trimestrial Consiliul Suprem de Aparare a Tarii despre aprobarile date.

Art. 6
Tranzitul aeronavelor si navelor apartinand fortelor armate straine sau care presteaza servicii pentru acestea se desfasoara in conditiile stabilite prin intelegeri tehnice si reglementari specifice traficului aerian si naval.

Art. 7
(1) Ministerul Apararii Nationale colaboreaza cu alte autoritati publice cu privire la activitatile legate de intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine.
(2) Colaborarea prevazuta la alin. (1) presupune informarea autoritatilor publice despre actiunile respective si convenirea cu acestea a unor activitati comune.

Art. 8
(1) Conditiile concrete in care fortele armate straine intra, stationeaza, desfasoara operatiuni sau tranziteaza teritoriul Romaniei, inclusiv aspectele de reciprocitate prevazute de prezenta lege, se stabilesc prin intelegeri tehnice incheiate de catre Ministerul Apararii Nationale cu reprezentantii autorizati ai partii trimitatoare.
(2) Procedura incheierii intelegerilor tehnice prevazute la alin. (1) este stabilita prin hotarare a Guvernului.
(3) La stabilirea conditiilor prevazute la alin. (1), Ministerul Apararii Nationale va urmari respectarea obligatiilor asumate de Romania prin tratate si, in masura in care acestea nu dispun altfel, prevederile legii romane.
(4) In situatia in care operatiunile desfasurate de fortele armate straine nu se executa in baza unor tratate internationale, conditiile prevazute la alin. (1) nu pot excede limitarilor stabilite prin prezenta lege si, daca este cazul, prevederilor stabilite prin alte acte normative incidente in materie.


Capitolul III - Comisia interministeriala pentru legatura cu fortele armate straine


Art. 9
Pentru punerea in aplicare a dispozitiilor prezentei legi si a tratatelor referitoare la statutul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei se infiinteaza Comisia interministeriala pentru legatura cu fortele armate straine, denumita in continuare Comisia.

Art. 10
(1) Comisia este formata din reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Economiei si Ministerul Finantelor Publice, Ministerului Afacerilor Interne si ai altor institutii publice, dupa caz.
(2) Comisia are un secretariat tehnic permanent la Ministerul Apararii Nationale.
(3) Presedintia Comisiei este asigurata de un secretar de stat din cadrul Ministerului Apararii Nationale.
(4) Modul de organizare si functionare a Comisiei se stabileste prin hotarare a Guvernului*).
------
*) A se vedea Hotararea Guvernului nr. 806/2009 privind organizarea si functionarea Comisiei interministeriale pentru legatura cu fortele armate straine, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 545 din 5 august 2009.

Art. 11
Comisia are urmatoarele atributii principale:
a) asigura coordonarea activitatii autoritatilor publice romane in solutionarea tuturor aspectelor practice ivite in relatiile cu fortele armate straine aflate pe teritoriul Romaniei;
b) la cerere, asigura consultanta pentru incheierea intelegerilor tehnice;
c) solutioneaza pe cale amiabila, prin intermediul secretariatului tehnic permanent, potrivit legii, cererile de despagubire pentru daunele cauzate de catre membrii fortei armate straine;
d) propune, daca este cazul, initierea unor acte normative in domeniu.


Capitolul IV - Intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei


Sectiunea 1 - Conditii referitoare la intrarea sau iesirea din Romania


Art. 12
(1) Intrarea sau iesirea din Romania a membrilor fortei armatei straine este permisa in conditiile prevazute de legislatia romana privitoare la regimul strainilor si de intelegerile in vigaore intre Romania si alte state, in privinta regimului calatoriilor cetatenilor. Solicitarile de viza de intrare in Romania pentru membrii fortelor armate straine ce urmeaza a desfasura operatiuni sau tranzita teritoriul Romaniei vor fi solutionate in regim de prioritate si gratuitate de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale statului roman in strainatate, dupa informarea prealabila a Ministerului Afacerilor Externe. Pe durta desfasurarii de operatiuni, membrii fortelor armate straine pot fi exceptati de la aplicarea reglementarilor referitoare la inregistrarea strainilor, pe baza de reciprocitate.
(2) In conditii de reciprocitate, unitatile si subunitatile fortei armate straine, precum si mijloacele de transport ale acesteia fac obiectul unui control sumar la frontiera, in conditiile legii. Ministerul Apararii Nationale va comunica, in timp util, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Directia Generala a Vamilor, datele despre sosirea acestora.
(3) Membrii fortei armate straine si bunurile acestora, inclusiv mijloacele de transport, intra in Romania prin punctele pentru trecerea frontierei deschise traficului international, stabilite si comunicate din timp de catre autoritatile romane competente.
(4) Trecerea frontierei de stat a Romaniei se poate face si prin alte locuri, in conditii stabilite prin acorduri si intelegeri tehnice intre Romania si statele vecine, precum si prin aeroporturile care nu opereaza in regim de trafic international, cu aprobarea Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne si a Directiei Generale a Vamilor, la solicitarea scrisa a Ministerului Apararii Nationale.
(5) In conditii de reciprocitate, la intrarea si iesirea in/din Romania a fortelor armate straine, formalitatile vamale se indeplinesc in procedura simplificata, stabilita prin ordin al conducatorului Directiei Generale a Vamilor.
(6) La trecerea frontierei de stat a Romaniei, tinuta militara este obligatorie pentru unitatile si subunitatile fortei.
(7) Pe timpul desfasurarii activitatilor in Romania, membrii fortei pot purta si tinuta civila, in aceleasi conditii ca si militarii romani.

Art. 13
(1) Membrii fortei intra in Romania pe baza unui document de trecere a frontierei de stat acceptat de statul roman si a ordinului de deplasare individual sau colectiv care sa certifice statutul acestora.
(2) Componenta civila, in functie de cetatenia fiecarei persoane in parte, intra in Romania pe baza unui document de trecere a frontierei de stat, acceptat de statul roman.
(3) Membrii fortei armate straine se legitimeaza pe teritoriul Romaniei cu documentele pe baza carora au fost indreptatiti sa treaca frontiera de stat.
(4) In cazul stationarii pe perioade mai mari de 60 de zile, membrilor fortei armate straine li se elibereaza, de catre Ministerul Apararii Nationale, carti de identitate speciale. Formatul si conditiile de eliberare a acestora sunt stabilite prin hotarare a Guvernului.

Art. 14
(1) Echipamentele, materialele, mijloacele de transport, precum si alte bunuri mobile necesare pentru uzul fortei armate straine pot fi scutite de la plata drepturilor de import, pe baza de reciprocitate.
(2) Pentru marfurile introduse in regim vamal de admitere temporara si care nu mai sunt exportate din Romania, reprezentantul fortei armate straine va depune la autoritatea vamala documentele pentru plasarea acestora sub regimul de punere in libera circulatie.
(3) Orice alte bunuri, in afara celor destinate uzului exclusiv al fortei armate straine, sunt supuse regimului vamal aplicabil persoanelor fizice, atat la introducerea, cat si la scoaterea acestora din Romania.

Sectiunea 2 - Autovehicule, nave si aeronave


Art. 15
(1) Autovehiculele militare ale partii trimitatoare pot trece frontiera de stat si pot circula pe drumurile publice daca indeplinesc conditiile pentru a fi admise in circulatia internationala, in conformitate cu prevederile tratatelor internationale la care Romania este parte.
(2) Autovehiculele care nu indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1) pot circula pe drumurile publice cu avizul structurilor de resort din cadrul Ministerului Transporturilor si ale Ministerului Afacerilor Interne, la cererea scrisa a Ministerului apararii Nationale, eliberat in termen de 15 zile de la data solicitarii.
(3) Daca masa totala pe axe si/sau dimensiunile depasesc limitele stabilite prin legislatia romana, deplasarea se face pe baza de autorizatie speciala de transport, eliberata de administratorul drumului, fara plata tarifelor aferente, in conditiile stabilite de acesta.
(4) Emiterea autorizatiei prevazute la alin. (3) se realizeaza numai in baza informarii de catre Ministerul Apararii Nationale a administratorului drumului cu privire la efectuarea transportului.
(5) Autovehiculele mentionate in prezentul articol vor fi prevazute, pe langa numerele de inmatriculare, cu un semn distinctiv al apartenentei statale.

Art. 16
Daca pentru folosirea drumurilor publice sunt stabilite taxe, forta armata straina poate solicita, prin intermediul Ministerului Apararii Nationale, scutirea de la plata acestora, pe principiul reciprocitatii.

Art. 17
(1) Navele apartinand fortei armate straine aflate in misiune, care folosesc porturile romanesti, pot beneficia, potrivit intelegerilor tehnice, de facilitatile acordate navelor militare romanesti.
(2) Plata pentru serviciile si materialele asigurate unei nave se efectueaza in conditiile stabilite prin intelegeri tehnice.

Art. 18
Aeronavele apartinand fortei armate straine pot fi scutite de la plata tarifelor, taxelor si redeventelor stabilite pentru utilizarea facilitatilor aeroportuare, in conditiile legii.

Art. 19
Aeronavele fortei armate straine pot folosi in situatie de avarie aeroporturile civile, cu permisiunea autoritatilor militare si civile competente.

Art. 20
(1) Pentru circulatia cu autovehicule de serviciu, nave si aeronave, incheierea asigurarilor de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente este facultativa.
(2) In cazul producerii unor daune, solicitarea pretentiilor se va efectua, in lipsa asigurarilor prevazute la alin. (1), in conformitate cu prevederile sectiunii a 10-a din prezentul capitol.

Art. 21
Documentele emise de catre autoritatile competente ale partii trimitatoare care permit detinatorilor sa conduca vehicule, nave sau aeronave sau sa utilizeze echipament militar, sunt recunoscute ca valabile si pe teritoriul Romaniei.

Sectiunea 3 - Deplasarea


Art. 22
(1) Structurile specializate din cadrul Ministerului Apararii Nationale sunt abilitate sa planifice, sa coordoneze, sa controleze si sa monitorizeze deplasarile de trupe, echipamente militare si materiale apartinand fortelor armate straine, pe caile de comunicatie feroviare, rutiere, aeriene si navale, in conditiile prevazute de lege.
(2) Ministerul Apararii Nationale comunica autoritatilor competente, institutiilor si operatorilor economici interesati cererile fortei armate straine privind deplasarea si operarea autovehiculelor, navelor, aeronavelor si echipamentelor militare si asigura aranjamentele necesare.
(3) Detaliile deplasarii fortei armatei straine pe teritoriul Romaniei, inclusiv traseele care vor fi urmate, precum si serviciile si/sau echipamentele solicitate si puse la dispozitie vor fi stabilite prin intelegeri tehnice incheiate anterior executarii deplasarii.
(4) Documentele si termenele in care partea trimitatoare sau autorittile militare ale fortei armate straine pot solicita autorizarea si sprijinul pentru efectuarea deplasarii se stabilesc prin ordin al ministrului apararii nationale.
(5) Ministerul Apararii Nationale asigura executarea pazei si/sau a insotirii pe teritoriul Romaniei a transporturilor de produse militare.

Sectiunea 4 - Armament, echipamente si tehnica de lupta


Art. 23
Membrii fortei pot detine si purta armamentul si munitia necesare indeplinirii misiunilor, daca sunt autorizati prin ordinul primit, potrivit prevederilor stabilite prin reglementarile specifice ale statului trimitator, cu respectarea legislatiei romane si a intelegerilor tehnice incheiate.

Art. 24
(1) Conditiile si termenele in care partea trimitatoare trebuie sa trimita, inaintea sosirii pe teritoriul Romaniei, listele cu armament si tehnica de lupta se stabilesc prin ordin al ministrului apararii nationale.
(2) Operatiunile de export, punere in libera circulatie, admitere temporara, tranzitul si transbordarile de produse militare care intra in compunerea fortelor armate straine ale statelor care nu sunt membre NATO se executa pe baza aprobarii autoritatilor publice abilitate potrivit legii, cu permis pentru operatiuni necomerciale, de tranzit si de transbordare, eliberat de autoritatile competente.
(3) Operatiunile de scoatere sau introducere, in regim definitiv ori temporar, tranzitul si transbordarile de produse militare care intra in compunerea fortelor armate straine ale statelor membre NATO se excepteaza de la prevederile legislatiei romane referitoare la regimul de control al exporturilor, importurilor si altor operatiuni cu produse militare.

Sectiunea 5 - Comunicatii


Art. 25
(1) Solicitarile in domeniul comunicatiilor ale fortelor armate straine care actioneaza pe teritoriul Romaniei sunt solutionate pe baza legislatiei in vigoare, aplicabile Armatei Romaniei.
(2) Forta armata straina poate utiliza pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii, mijloacele si instalatiile proprii de comunicatii, precum si spectrul radioelectronic, pe baza aprobarilor autoritatii competente romane, solicitate prin Ministerul Apararii Nationale.
(3) Forta armata straina poate solicita, prin Ministerul Apararii Nationale, acces la serviciile publice de posta si telecomunicatii, la aceleasi tarife aplicate Ministerului Apararii Nationale.
(4) Alocarea benzilor de frecvente, precum si asignarea efectiva a frecventelor necesare se fac din spectrul radioelectronic cu statut guvernamental alocat pentru aparare nationala, asa cum este prevazut in Tabelul national de atribuire a benzilor de frecvente in vigoare. Alocarea unor benzi de frecvente, precum si asignarea efectiva a unor frecvente, in afara sprectrului radioelectronic mentionat se fac prin intermediul organelor competente din Ministerul Apararii Nationale, in conformitate cu legislatia romana privind procedura de licentiere a utilizarii frecventelor, precum si a tarifarii acestora.

Sectiunea 6 - Asistenta medicala si de sanatate publica


Art. 26
La intrarea pe teritoriul Romaniei, autoritatile romane, dupa o notificare prealabila, solicita partii trimitatoare un document medical, emis de autoritatile medicale ale partii trimitatoare, prin care sa se confirme ca membrii fortei armate straine nu sufera de boli transmisibile si nu vin din zone cu focare epidemice in evolutie.

Art. 27
(1) Ministerul Apararii Nationale, prin reteaua sanitara proprie, are obligatia sa supravegheze si sa controleze bolile transmisibile depistate de unitatile proprii.
(2) Structurile din reteaua sanitara proprie a Ministerului Apararii Nationale vor comunica directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, toate evenimentele legate de bolile transmisibile care pot constitui risc pentru sanatatea publica.
(3) Directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipullui Bucuresti, colaboreaza cu structurile de specialitate ale Ministerului Apararii Nationale pentru supravegherea, controlul si stoparea eventualelor evenimente epidemiologice pe teritoriul de responsabilitate.

Art. 28
(1) Serviciile medicale se acorda membrilor fortei armate straine, conform legii, contra cost sau cu rambursarea ulterioara, in cursul anului financiar respectiv, potrivit intelegerilor tehnice dintre parti.
(2) Pentru acordarea serviciilor prevazute la alin. (1), autoritatile militare ale fortei armate straine pot incheia contracte direct cu furnizorii de servicii medicale.
(3) In cazul solicitarii de asistenta medicala de urgenta, membrii fortei armate straine pot primi, pe baza de reciprocitate, asistenta necesara in unitati medicale militare sau civile locale.
(4) Serviciile medicale de urgenta in unitatile medicale militare se efectueaza gratuit. Plata serviciilor medicale acordate dupa rezolvarea urgentei se suporta de catre partea trimitatoare, in cursul exercitiului bugetar respectiv.

Art. 29
(1) Autoritatile militare ale partii trimitatoare au dreptul si obligatia de a dispune de corpul unui membru al fortelor sale armate decedat in Romania, precum si de bunurile sale proprietate personala.
(2) In conditii de reciprocitate, nu vor fi efectuate autopsii asupra membrilor fortelor armate straine decedati in Romania fara acordul scris al autoritatilor militare ale partii trimitatoare.

Sectiunea 7 - Protectia mediului


Art. 30
(1) Pe timpul activitatilor desfasurate pe teritoriul Romaniei, membrii fortei armate straine sunt obligati sa respecte si sa aplice prevederile legislatiei romane referitoare la protectia mediului inconjurator.
(2) In cazul in care forta armata straina urmeaza sa desfasoare activitati pentru care se cere aviz de mediu, acesta se obtine prin intermediul Ministerului Apararii Nationale.

Art. 31
Membrii fortei armate straine sunt obligati sa ia toate masurile pentru evitarea unor accidente ecologice.

Sectiunea 8 - Facilitati oferite de catre Ministerul Apararii Nationale


Art. 32
(1) In cadrul activitatilor specifice, Ministerul Apararii Nationale poate pune la dispozitia fortelor armate straine, gratuit sau contra cost, dupa caz, poligoane, terenuri, cladiri, tehnica, armament, echipamente si materiale, precum si alte bunuri si elemente de infrastructura din patrimoniul propriu. Folosinta exclusiva a acestora de catre fortele armate straine pentru o perioada mai mare de 6 luni se face cu aprobarea Guvernului.
(2) Pentru bunurile si serviciile prevazute la alin. (1) puse la dispozitie contra cost de catre Ministerul Apararii Nationale, cu exceptia cazurilor cand prin tratate se prevede altfel, plata se efectueaza in numerar si/sau prin virament.
(3) Pentru asigurarea desfasurarii activitatilor, forta armata straina, pe baza de reciprocitate, poate achizitiona bunuri si servicii in aceleasi conditii in care acestea sunt achizitionate de Ministerul Apararii Nationale.
(4) Selectionarea ofertantilor este de competenta autoritatilor militare ale partii trimitatoare.

Sectiunea 9 - Forta de munca


Art. 33
Forta armata straina poate angaja in serviciul sau personal din randul populatiei civile locale, in conditiile prevazute de legislatia romana privind incadrarea in munca, salarizarea si securitatea sociala.

Sectiunea 10 - Daune/Pretentii

Art. 34
(1) Sttul roman poate renunta, in conditii de reciprocitate, la orice pretentii impotriva partii trimitatoare pentru pagube produse asupra oricarei proprietati care ii apartine si care se afla in administrarea Ministerului Apararii Nationale, daca paguba a fost produsa:
a) de un membru al fortei armate straine in timpul indeplinirii atributiilor de serviciu;
b) in urma utilizarii unui vehicul, a unei nave sau aeronave care apartine partii trimitatoare si este folosita de forta armata straina a acesteia, cu conditia ca vehiculul, nava sau aeronava care a produs paguba sa fie utilizata in indeplinirea atributiilor de serviciu ori ca paguba sa fi fost provocata unei proprietati utilizate in acelasi scop.
(2) Statul roman poate renunta, in conditii de reciprocitate, la pretentiile care decurg din opertiunile de salvare maritima, daca nava sau incarcatura apartine partii trimitatoare si a fost utilizata de forta armata straina pentru indeplinirea atributiilor de serviciu.

Art. 35
In conditii de reciprocitate, statul roman renunta la orice pretentii fata de partea trimitatoare pentru ranirea sau decesul unui membru al fortelor armate romane, daca acesta a actionat in indeplinirea atributiilor sale de serviciu.

Art. 36
(1) Persoanele fizice si juridice pot pretinde despagubiri in urma daunelor cauzate lor de membrii fortei armate straine.
(2) Petentul prezinta pretentiile sale secretariatului tehnic permanent al Comisiei, care propune ministrului apararii nationale constituirea unui grup pentru daune, in componenta caruia intra specialisti din domeniile interesate.

Art. 37
(1) In termen de 60 de zile de la depunerea cererii de despagubire, grupul pentru daune analizeaza cererea, luand in considerare toate cauzele care au dus la producerea daunelor, si intocmeste un act de constatare in care stabileste nivelul despagubirilor. La lucrarile grupului pentru daune participa petentul si pot fi invitati si reprezentanti ai fortei armate straine. Pe baza actului de constatare, ministrul apararii nationale ia decizia referitoare la plata desbagubirii.
(2) In cazul prejudiciului cauzat unei persoane ca urmare a implicarii unui membru al partii trimitatoare intr-un accident de circulatie, limita despagubirilor nu poate fi mai mica decat cea stabilita prin legislatia romana.
(3) Cu exceptia cauzelor in care tratatele prevad alta procedura, despagubirea este platita petentului de catre Ministerul Apararii Nationale, care se adreseaza autoritatilor militare ale partii trimitatoare pentru recuperarea costurilor suportate.
(4) Cu sumele recuperate in cursul aceluiasi an bugetar se reconstituie platile de casa efectuate, iar sumele recuperate in anii urmatori celui in care au fost efectuate platile se vireaza ca venit la bugetul de stat.
(5) In cazul in care nu este de acord cu nivelul despagubirilor stabilite prin decizia ministrului apararii nationale, petentul se poate adresa instantelor de judecata. Valoarea despagubirii stabilita de instanta este obligatorie si se va plati in conditiile prevazute la alin. (3).

Art. 38
In conditii de reciprocitate, membrii fortei armate straine nu vor face obiectul niciunor masuri de executare silita a hotararilor judecatoresti pronuntate impotriva lor in Romania, intr-o problema decurgand din indeplinirea indatoririlor oficiale.

Sectiunea 11 - Jurisdictie


Art. 39
(1) Pe timpul cat se afla pe teritoriul Romaniei, membrii fortei armate straine sunt obligati sa respecte legislatia romana, precum si principiile general recunoscute ale dreptului international.
(2) Membrii fortei armate straine nu pot organiza sau finanta pe teritoriul Romaniei partide politice sau grupari similare acestora si nu pot organiza sau participa la manifestatii ori intruniri care aduc atingere ordinii publice sau securitatii nationale a Romaniei.

Art. 40
Daca, potrivit tratatelor ratificate de Parlamentul Romaniei, determinarea jurisdictiei penale depinde de stabilirea faptului ca prezumtiva infractiune este rezultatul unei actiuni sau a unei omisiuni in timpul exercitarii indatoririlor oficiale, certificatul emis de autoritatile militare ale partii trimitatoare va fi considerat ca o dovada suficienta a faptei.

Art. 41
(1) Membrilor fortei armate straine li se aplica aceleasi norme ca si cetatenilor romani, atat pentru actiunea penala, cat si pentru cea civila, cu exceptiile prevazute de prezenta lege.
(2) Competneta de urmarire penala si de judecata apartine instantelor de judecata militare romane si parchetelor de pe langa acestea, potrivit legii, daca prin tratatele sau conventiile internationale la care Romania este parte nu se prevede altfel.

Art. 42
Pentru faptele care constituie contraventii si care nu atrag competenta de jurisdictie a autoritatilor militare ale statului trimitator membrii fortei armate straine raspund in aceleasi conditii ca si cetatenii romani.

Art. 43
(1) In situatiile in care tratatele la care Romania este parte prevad posibilitatea renuntarii la jurisdictie, renuntarea la exercitarea jurisdictiei intr-un anumit caz, ca urmare a cererii formulate in acest sens de catre autoritatile militare competente ale statului trimitator, se face de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin ordonanta motivata.
(2) Renuntarea la jurisdictie nu poate interveni pentru infractiunile savarsite impotriva cetatenilor romani sau a celor care au resedinta obisnuita pe teritoriul Romaniei, care au avut ca urmare moartea victimei, ori pentru alte infractiuni savarsite impotriva persoanei, de o gravitate deosebita.

Art. 44
(1) In cazul infractiunilor savarsite de catre membrii fortei armate straine, urmarirea penala se desfasoara de catre procuror.
(2) Documentele ce urmeaza a fi folosite la solutionarea cauzelor de catre autoritatile judiciare ale statului trimitator vor fi transmise Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a fi comunicate organelor de cercetare penala ale statului trimitator.

Art. 45
(1) Un membru al fortei armate straine poate fi retinut, conform procedurii de drept comun, cel mult 24 de ore, cu notificarea imediata a autoritatii militare a partii trimitatoare.
(2) Daca autoritatea militara a statului trimitator nu solicita, motivat temeinic, in termen de 24 de ore de la notificare, preluarea in custodie a persoanei respective, instanta poate dispune, fata de membrul fortei armate a statului trimitator, luarea masurii arestarii preventive. Dispozitiile Codului de procedura penala privind luarea, prelungirea, revocarea si incetarea masurii arestarii preventive se aplica in mod corespunzator.
(3) Daca autoritatea militara a statului trimitator a primit notificarea prevazuta la alin. (1), iar impotriva membrului fortei armate a statului respectiv nu s-a luat masura arestarii preventive, aceasta are obligatia de a asigura mentinerea in custodie a persoanei respective si prezentarea acesteia in fata autoritatilor judiciare romane, pana la solutionarea definitiva a cauzei.

Art. 46
(1) Autoritatile militare ale statului trimitator au obligatia sa notifice Ministerului Justitiei, in termen de 24 de ore de la data savarsirii, orice fapta care intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni savarsite de catre un membru al fortelor armate proprii, indiferent daca fapta a fost comisa in interiorul ori in afara facilitatilor ori a zonelor stabilite.
(2) Ministerul Justitiei incunostiinteaza de indata Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea luarii masurilor care se impun potrivit legii.
(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica chiar daca organele de urmarire penala s-au sesizat din oficiu ori au fost sesizate pe alta cale.

Art. 47
In cazul in care o infractiune este comisa de mai multi membri ai fortei armate straine impreuna cu cetateni romani, procurorul va putea dispune si disjungerea cauzei, astfel incat urmarirea penala si judecata sa se faca separat, de catre autoritatile statului trimitator si, respectiv, de autoritatile judiciare romane.

Art. 48
Autoritatile militare ale partii trimitatoare si autoritatile judiciare romane isi acorda sprijin reciproc pentru efectuarea investigatiilor, strangerea probelor, inclusiv in sechestrarea si, atunci cand este cazul, predarea obiectelor ce au legatura cu infractiunea.

Art. 49
Dupa ramanerea definitiva a unei sentinte prin care se dispune o pedeapsa privativa de libertate, autoritatile competente ale statului trimitator, condamnatul sau familia acestuia pot solicita transferul executarii pedepsei in tara de origine, cu respectarea conditiilor prevazute de legea romana.

Art. 50
Organele de urmarire penala sau instantele de judecata pot solicita informatii ori opinii Comisiei, menite sa clarifice circumstantele de fapt in care s-au comis faptele de catre membrii fortelor armate straine sau alte aspecte de natura sa contribuie la solutionarea cauzei.

Sectiunea 12 - Securitate


Art. 51
(1) Autoritatile competente roamne vor manifesta diligenta necesara pentru a se asigura ca securitatea fortei armate straine nu este amenintata de nicio persoana sau grup de persoane care incearca sa patrunda in zona de dislocare ori care tulbura ordinea si linistea publica in imediata apropriere a acesteia.
(2) In vederea asigurarii securitatii fortei armate straine, Ministerul Apararii Nationale, in colaborare cu autoritatile competente, poate lua masuri de delimitare si protectie, cu mijloace specifice, a zonelor de dispunere.

Art. 52
Ministerul Apararii Nationale pune la dispozitia autoritatilor competente date referitoare la forta armata straina, pentru ca acestea sa poata lua masurile necesare de protectie, atat pe timpul deplasarii, cat si in zona de dislocare a fortei armate straine.

Art. 53
(1) Forta armata straina, in baza reglementarilor si intelegerilor tehnice incheiate, isi poate lua, in cadrul perimetrelor proprii, masuri pentru paza bunurilor si mentinerea ordinii si sigurantei.
(2) In afara perimetrelor, asigurarea pazei si securitatii se realizeaza numai impreuna cu organele specializate din sistemul apararii, ordinii publice si securitatii nationale.
(3) Solicitarile partii trimitatoare privind securitatea circulatiei, protectia personalului, tehnicii militare, echipamentului, proprietatii, precum si a documentelor si informatiilor fac obiectul unor intelegeri tehnice cu autoritatile romane competente.


Capitolul V - Dispozitii finale


Art. 54
(1) Ministerul Apararii Nationale prevede in bugetul propriu fondurile necesare pentru punerea in aplicare a prevederilor prezentei legi.
(2) Pentru indeplinirea atributiilor ce le revin prin prezenta lege, Ministerul Apararii Nationale si celelalte autoritati publice pot incheia protocoale de cooperare.

Art. 55
La data intrarii in vigoare a prezentei legi, se abroga art. 5 din Legea apararii nationale a Romaniei nr. 45/1994, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 172 din 7 iulie 1994, cu modificarile ulterioare, si Legea nr. 61/2000 pentru aplicarea Acordului dintre statele parti la Tratatul Atlanticului de Nord si celelalte state participante la Parteneriatul pentru Pace cu privire la statutul fortelor lor, incheiat la Bruxelles la 19 iunie 1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 185 din 28 aprilie 2000.