DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Hotarare nr. 34/2009 privind constituirea Comisiei comune speciale pentru analizarea crizei intervenite in functionarea justitieiPublicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 638 din 28 septembrie 2009

PARLAMENTUL ROMANIEI

Avand in vedere scrisoarea adresata birourilor permanente ale celor doua Camere de catre Asociatia Magistratilor din Romania, de Reteaua Nationala a Adunarilor Generale ale Judecatorilor si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania cu privire la divergentele dintre puterea executiva si puterea judecatoreasca care afecteaza grav functionarea justitiei,
in temeiul prevederilor art. 64 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, precum si ale art. 1 pct. 26 si ale art. 86 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, aprobat prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 4/1992, cu modificarile si completarile ulterioare,
Parlamentul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. 1
Se constituie Comisia comuna speciala pentru analizarea crizei intervenite in functionarea justitiei, denumita in continuare Comisia, avand urmatoarele obiective:
a) analizarea situatiei grave din justitie, care a condus la blocarea functionarii acesteia si la radicalizarea factorilor cu responsabilitati in acest domeniu;
b) identificarea cauzelor care au provocat situatia din justitie, precum si a masurilor care se impun pentru rezolvarea acesteia;
c) analizarea legislatiei din domeniul justitiei pentru identificarea eventualelor inadvertente, omisiuni, imperfectiuni;
d) examinarea si analizarea statutului judecatorilor si procurorilor, pentru a stabili daca actualul cadru legal este suficient pentru a le asigura conditiile normale de exercitare a functiilor, atributiilor si responsabilitatilor acestora;
e) stabilirea oportunitatii elaborarii unui Pact national pentru justitie.

Art. 2
Comisia este formata din 15 parlamentari, alesi cu respectarea configuratiei politice a Camerei Deputatilor si a Senatului, componenta sa nominala fiind prezentata in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

Art. 3
Conducerea Comisiei este formata dintr-un presedinte, un vicepresedinte si un secretar, nominalizati in anexa.

Art. 4
Activitatea Comisiei se va desfasura in conformitate cu un regulament propriu de organizare si functionare, care va fi elaborat si prezentat birourilor permanente ale celor doua Camere in termen de 5 zile de la constituirea acesteia.

Art. 5
(1) Pentru ca sedintele Comisiei sa se desfasoare regulamentar este necesara participarea majoritatii membrilor care o compun.
(2) Hotararile Comisiei se adopta cu votul majoritatii membrilor acesteia.

Art. 6
Lucrarile Comisiei sunt publice, cu exceptia cazurilor in care plenul acesteia prevede altfel. Lucrarile Comisiei pot fi transmise pe reteaua interna de televiziune a Camerei Deputatilor sau a Senatului si la posturile de radio si televiziune.

Art. 7
Pentru realizarea obiectivelor pentru care a fost constituita, Comisia este abilitata sa aiba consultari la Consiliul Superior al Magistraturii, la Inalta Curte de Casatie si Justitie si la alte instante judecatoresti, va putea solicita informatii de la Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti si de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. De asemenea, Comisia va putea consulta organizatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, organizatii1e neguvernamentale care au in preocuparea lor aspecte din domeniul justitiei, precum si personalitati recunoscute si specialisti in domeniu.

Art. 8
Parlamentul Romaniei solicita Guvernului Romaniei, altor institutii publice cu atributii legate de obiectul activitatii Comisiei sa puna la dispozitia acesteia informatiile solicitate.

Art. 9
Constatarile, concluziile si propunerile Comisiei vor face obiectul unui raport final, care va fi depus simultan la birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului. Birourile permanente ale celor doua Camere vor convoca in cel mai scurt timp posibil o sedinta comuna in vederea dezbaterii acestuia.

Art. 10
In scopul realizarii obiectivelor pentru care se constituie Comisia, Senatul si Camera Deputatilor vor asigura personalul de specialitate si logistica necesare, aprobate de birourile permanente.

Aceasta hotarare a fost adoptata de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna din 24 septembrie 2009, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


Componenta Comisiei comune speciale pentru analizarea crizei intervenite in functionarea justitiei
Nu este


Cautare legislatie:-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica

Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
37 useri online

Useri autentificati: