DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Hotarare nr. 3/2014 privind aprobarea Programului de pregatire profesionala continua aferent anului 2014Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 179 din 13 martie 2014

CAMERA CONSULTANTILOR FISCALI

In baza prevederilor art. 11 lit. f) din Ordonanta Guvernului nr. 71/2001 privind organizaea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 198/2002, cu modificarile si completarile ulterioare,
avand in vedere prevederile art. 6 alin. (1) din Normele privind pregatirea profesionala continua a consultantilor fiscali, aprobate prin Hotararea Conferintei nationale a Camerei Consultantilor Fiscali nr. 7/2007, cu modificarile ulterioare,
Consiliul superior al Camerei Consultantilor Fiscali, intrunit in sedinta din 21 februarie 2014, hotaraste:

Art. 1
Se aproba Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2014, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

Art. 2
Directia de invatamant va duce la indeplinire prevederile prezentei hotarari.

Art. 3
Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


ANEXA - PROGRAMUL de pregatire profesionala continua aferent anului 2014Capitolul I - Dispozitii generale


1.Camera Consultantilor Fiscali elaboreaza Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2014, in conformitate cu prevederileNormelorprivind pregatirea profesionala continua a consultantilor fiscali, aprobate prin Hotararea Conferintei nationale a Camerei Consultantilor Fiscalinr. 7/2007, cu modificarile ulterioare.
2.Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2014 se adreseaza tuturor membrilor Camerei Consultantilor Fiscali.
3.Pregatirea profesionala continua este un drept si, in acelasi timp, o obligatie a membrilor Camerei Consultantilor Fiscali in ceea ce priveste actualizarea cunostintelor si formarea eficienta, cu garantarea calitatii serviciilor prestate catre clienti. Totodata, pregatirea profesionala continua este o exigenta impusa prinCodulprivind conduita etica si profesionala in domeniul consultantei fiscale, aprobat prin Hotararea Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscalinr. 3/2007.
4.Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2014 se va desfasura sub 3 forme:
-curs in sistem e-learning;
-seminar online;
-seminar in salile de curs (aspecte practice).
5.Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2014 prevede pentru consultantii fiscali activi un numar de 30 de ore de pregatire profesionala, iar pentru consultantii fiscali inactivi un numar de 15 ore de pregatire profesionala.
6.Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2014 nu este obligatoriu in anul in care consultantii fiscali au sustinut examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal.
7.In situatia in care consultantii fiscali au efectuat ore de pregatire profesionala in anul in care au sustinut examenul pentru atribuirea acestei calitati, aceste ore se vor include in numarul de ore de pregatire profesionala aferente anului urmator.

8.Fiecare participare a consultantilor fiscali la seminare, conferinte si colocvii interne si internationale pe teme fiscale sau pe probleme legate de profesia de consultant fiscal va fi echivalata cu 5 ore de pregatire profesionala, care vor fi incluse in limita orelor de pregatire prevazute pentru anul 2014.
9.Participarea la seminare, conferinte si colocvii interne si internationale pe teme fiscale sau pe probleme legate de profesia de consultant fiscal va fi justificata pe baza unui document care sa ateste acest fapt, eliberat de organizatori.
10.Pentru consultantii fiscali care au si calitatea de lectori in cadrul Programului de pregatire profesionala continua aferent anului 2014, orele de curs efectuate se vor recunoaste ca ore de pregatire profesionala, care vor fi incluse in limita orelor de pregatire prevazute pentru anul 2014.
11.Consultantii fiscali care publica articole in revista Camerei Consultantilor Fiscali pot solicita, pentru fiecare articol publicat, recunoasterea a 5 ore de pregatire profesionala, in limita orelor de pregatire profesionala prevazute pentru anul 2014.
12.Consultantii fiscali care au absolvit intr-un an calendaristic cursuri organizate de Ministerul Finantelor Publice, de asociatiile profesionale sau societatile de profil din tara, in baza acordurilor incheiate de Camera Consultantilor Fiscali cu acestea, pot solicita includerea numarului de ore efectuate, in limita orelor de pregatire profesionala prevazute pentru anul 2014.


Capitolul II - Organizarea si desfasurarea Programului de pregatire profesionala continua in sistem e-learning, aferent anului 2014


1.Pentru anul 2014, Programul de pregatire profesionala continua in sistem e-learning se desfasoara numai sub forma de cursuri potrivit temelor cuprinse in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul program.
2.Cursurile care vor completa tematica Programului de pregatire profesionala continua in sistem e-learning in anul 2014 vor fi anuntate in timp util pe site-ul Camerei Consultantilor Fiscali.
3.Echivalarea unui curs e-learning accesat de catre consultantul fiscal va fi inclusa numai o singura data in numarul de ore de pregatire profesionala aferent anului 2014, indiferent de cate ori se acceseaza cursul respectiv.
4.Participarea la cursurile de pregatire profesionala in sistem e-learning este evidentiata in aplicatia Camerei Consultantilor Fiscali privind evidenta orelor de pregatire profesionala.
5.Cursurile de pregatire profesionala in sistem e-learning pot fi accesate numai de catre consultantii fiscali care nu inregistreaza obligatii restante fata de Camera Consultantilor Fiscali.


Capitolul III - Organizarea si desfasurarea Programului de pregatire profesionala continua in sistem seminar online, aferent anului 2014


1.Seminarele online, care vor completa tematica Programului de pregatire profesionala continua aferent anului 2014, vor fi anuntate in timp util pe site-ul Camerei Consultantilor Fiscali.
2.Seminarele vor putea fi urmarite in direct, online - audio si video - pe site-ul Camerei Consultantilor Fiscali: www.ccfiscali.ro.
3.Accesul la transmisia in direct va fi posibil in baza unui cod unic de acces pe care il va primi pe adresa de e-mail fiecare participant, impreuna cu o serie de instructiuni de vizionare, cu doua zile inainte de desfasurarea seminarului.


Capitolul IV - Organizarea si desfasurarea Programului de pregatire profesionala continua in sistem seminar in salile de curs, aferent anului 2014


1.Programul de pregatire profesionala continua a consultantilor fiscali aferent anului 2014 in sistem de seminar in salile de curs este structurat pe module de pregatire, asa cum rezulta din anexanr. 2, care face parte integranta din prezentul program.
2.Organizarea si desfasurarea actiunilor in cadrul Programului de pregatire profesionala continua aferent anului 2014 se realizeaza in 7 centre zonale, respectiv: Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi si Timisoara.
3.Fiecare actiune organizata cuprinde mai multe module, totalizand 15 ore de pregatire profesionala. Calendarul actiunilor de pregatire profesionala continua a consultantilor fiscali pentru anul 2014 - seminar in sali de curs este prezentat in anexa nr. 3, care face parte integranta din prezentul program.
4.Inscrierea consultantilor fiscali la una dintre actiunile cuprinse in Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2014 se face direct pe site-ul Camerei Consultantilor Fiscali sau prin transmiterea unei cereri de inscriere la Directia de invatamant a Camerei Consultantilor Fiscali, prin posta, fax sau e-mail, cu cel putin 15 zile inaintea organizarii actiunii. Orice situatie de anulare a inscrierilor la cursuri trebuie sa fie efectuata cu cel putin 5 zile inainte de data de incepere a cursurilor.
5.Structura actiunilor prevazute in Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2014 va putea fi modificata in cursul derularii acestuia in functie de necesitatile nou-aparute. Orice schimbare in Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2014 va fi anuntata in timp util pe site-ul Camerei Consultantilor Fiscali.
6.Actiunile de pregatire profesionala la care numarul de inscrisi este mai mic de 50 vor fi reprogramate. Numarul consultantilor fiscali inscrisi va fi analizat cu 3 zile inainte de perioada de desfasurare a cursurilor.
7.Membrii Camerei Consultantilor Fiscali pot opta sa participe la actiunile cuprinse in Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2014 in oricare dintre centrele zonale programate.
8.Participarea la cursurile de pregatire profesionala va fi consemnata intr-un catalog de prezenta, care va contine atat semnatura participantului, cat si pe cea a lectorului.
9.Directia de invatamant va tine evidenta orelor de pregatire profesionala pe fiecare membru, pe fiecare centru de pregatire si pe judetele de resedinta ale consultantilor fiscali.


Anexa nr. 1 la program - PROGRAMUL de pregatire profesioanla continua in sistem e-learning aferent anului 2014

Specificare  Tema*)  Forma de pregatire  Echivalent numar de ore
1  2  3  4
Modul E-learning I (ME I)  Inregistrare fiscala  Curs  2
Modul E-learning II (ME II)  Conduita si etica profesionala a consultantilor fiscali  Curs  4
Modul E-learning III (ME III)  Preturi de transfer  Curs  6
Modul E-learning IV (ME IV)  Contributii sociale  Curs  5
Modul E-learning V (ME V)  Colectarea creantelor fiscale  Curs  6
Modul E-learning VI (ME VI)  TVA locul prestarii  Curs  4
Modul E-learning VII (ME VII)  Accize si alte taxe speciale  Curs  6
Modul E-learning VIII (MR VIII)  Inspectie fiscala  Curs  4
Modul E-learning IX (ME IX)  Sediul stabil/Sediul permanent  Curs  5
Modeul E-learning X (ME X)  Vamuirea marfurilor  Curs  4
Modul E-learning XI (ME XI)  Impozitul cu retinere la sursa  Curs  5
Modul E-learning XII (ME XII)  Procedura de contestare a actelor administrativ fiscale Executarea creantelor bugetare  Curs  6
Modul E-learning XIII (ME XIII)  Impozite si taxe locale  Curs  5
Modul E-learning XIV (ME XIV)  Impozitul pe profit  Curst  6
Modul E-learning XV (ME XV)  Expertiza fiscala responsabilitatea consultaantilor fiscali  Curs  4
Modul E-learning XVI (ME XVI)  Drept fiscal  Curs  4
Modul E-learning XVII (ME XVII)  Incadrarea tarifara a marfurilor. Mod de lucru cu Tariful vamal  Curs  4
Modul E-learning XVIII (ME XVIII)  Sistemul TVA la incasare  Curs  2
Modul E-learning XIX (ME XIX)  Aspecte procedurale in domeniul TVA  Curs  4


*) In cursul anului Programul e-learning va fi completat si cu alte teme.


Anexa nr. 2 la program - PROGRAMUL de pregatire profesionala continua in sistem de seminar in salile de curs*) aferent anului 2014

Specificare  Tema  Forma de pregatire  Numar de ore
1  2  3  4
Modul I (MI)  Impozitul pe profit  Seminar (aspecte practice)  3
Modul II (MII)  Impozit pe venit  Seminar (aspecte practice)  2
Modul III (MIII)  Contributii sociale  Seminar (aspecte practice)  2
Modul IV (MIV)  Accizele si alte taxe speciale  Seminar (aspecte practice)  2
Modul V (MV)  TVA modificari legislative  Seminar (aspecte practice)  4
Modul VI (MVI)  Facilitati la plata  Seminar (aspecte practice)  2
Modul VII (MVII)  Procedura fiscala  Seminar (aspecte practice)  4
Modul VIII (MVIII)  Inspectie fiscala  Seminar (aspecte practice)  2
Modul IX (MIX)  Procedura insolventei  Seminar (aspecte practice)  2
Modul X (MX)  Drept fiscal/Expertize fiscale  Seminar (aspecte practice)  3
Modul XI (MXI)  Taxare internationala  Seminar (aspecte practice)  2
Modul XII (MXII)  Proiecte cu finantare din fonduri europene  Seminar (aspecte practice)  2
Modul XIII (MXIII)  TVA implicatii in practica aplicarii ultimelor modificari legislative  Seminar (aspecte practice)  4
Modul XIV (MXIV)  Preturile de transfer  Seminar (aspecte practice)  2
Modul XV (MXV)  Frauda fiscala Aspecte legislative, modalitari de deectare si combatere  Seminar (aspecte practice)  2
Modul XVI (MXVI)  Impozitele si taxele locale  Seminar (aspecte practice)  2
Modul XVII (MXVII)  Impozitul pe veniturile nerezidentilor  Seminar (aspecte practice)  2
Modul XVIII (MXVIII)  Reglementari contabile  Seminar (aspecte practice)  3


*) Structura actiunilor prevazute in Programul de pregatire profesionala continua pe anul 2014 va putea fi modificata in cursul derularii acestuia in fucntie de necesitatile aparute.


Anexa nr. 3 la program - CALENDARUL actiunilor de pregatire profesionala a consultantilor fiscali pentru anul 2014 seminar in sali de curs

Centrul de pregatire  Module de pregatire profesionala  Perioada de desfasurare
Bucuresti  MI, MII, MIII, MIV, MV, MVI  28-30 martie  19-21 septembrie
Bucuresti  MVII, MVIII, MIX, MX, MXI, MXII  16-18 mai  3-5 octombrie
Bucuresti  MXIII, MXIV, MXV, MXVI, MXVII, MXVIII  20-22 iunie  31 octombrie-2 noiembrie
Brasov  MI, MII, MIII, MIV, MV, MVI  4-6 aprilie
Cluj-Napoca  MI, MII, MIII, MIV, MV, MVI  30 mai-1 iunie
Cluj-Napoca  MXIII, MXIV, MXV, MXVI, MXVII, MXVIII  26-28 septembrie
Constanta  MXIII, MXIV, MXV, MXVI, MXVII, MXVIII 13-15 iunie
Constanta  MVII, MVIII, MIX, MX, MXI, MXII  26-28 septembrie
Craiova  MVII, MVIII, MIX, MX, MXI, MXII  30 mai-1 iunie
Iasi  MI, MII, MIII, MIV, MV, MVI  13-15 iunie
Iasi  MXIII, MXIV, MXV, MXVI, MXVII, MXVIII  10-12 octombrie
Timisoara  MI, MII, MIII, MIV, MV, MVI  17-19 octombrie