DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

HG nr. 30/2008 privind aprobarea Strategiei nationale de aparare a tarii
Strategia Nationala de aparare a tarii



[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 799 din 28/11/2008

Avand in vedere solicitarea Presedintelui Romaniei, adresata celor doua Camere ale Parlamentului, pentru aprobarea Strategiei nationale de aparare a tarii, in temeiul prevederilor art. 65 alin. (2) lit. f) din Constitutia Romaniei, republicata, ale art. 5 din Legea nr. 473/2004 privind planificarea apararii si ale art. 1 pct. 27 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului,

Parlamentul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Articol unic
Se aproba Strategia nationala de aparare a tarii, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

Aceasta hotarare a fost adoptata de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna din 4 noiembrie 2008, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


ANEXA - STRATEGIA NATIONALA DE APARARE A TARII
Strategia nationala de aparare a tarii a fost elaborata pe baza prevederilor Legii nr. 473/2004 privind planificarea apararii nationale.
Conform aceleiasi legi, Ministerul Apararii va elabora, pornind de la prevederile Strategiei nationale de aparare a tarii, Carta alba a apararii. Aceasta va include obiectivele politicii de aparare, masurile si actiunile avute in vedere pentru indeplinirea acestora. De asemenea, documentul va mai prezenta structura de forte actuala si viitoare, misiunile si cerintele specifice pentru Armata Romaniei, precum si resursele care urmeaza sa fie asigurate anual in vederea generarii capabilitatilor militare necesare indeplinirii misiunilor Armatei.
In conformitate cu aceeasi lege, Statul Major General va elabora Strategia militara a Romaniei, care va cuprinde identificarea potentialelor riscuri si amenintari militare la adresa securitatii nationale, definirea obiectivelor militare nationale, stabilirea conceptelor strategice si operationale pentru indeplinirea acestor obiective si a misiunilor Armatei.
Institutiile participante la redactarea proiectului Strategiei nationale de aparare a tarii au fost cele stabilite prin Hotararea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nr. 62/2006.
Romania este un stat national, suveran, independent, unitar si indivizibil, cu democratie consolidata si economie de piata functionala, care urmareste promovarea si protejarea intereselor sale in acord cu calitatea de membru activ al comunitatii internationale.
Romania este parte a comunitatii europene si euroatlantice, angajata in promovarea democratiei si libertatii pentru o lume mai sigura si stabila. Statul roman isi asuma toate responsabilitatile care decurg din statutul de membru al Uniunii Europene si al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, precum si pe cele derivate din parteneriatele strategice la care Romania este parte.


Capitolul 1 - Cadrul general si fundamentele Strategiei nationale de aparare a tarii
Strategia nationala de aparare a tarii se fundamenteaza pe prevederile Constitutiei Romaniei si ale legislatiei nationale in domeniul apararii si securitatii si este armonizata cu Strategia Europeana de Securitate, Conceptul strategic al NATO, precum si cu documentele relevante in domeniul apararii ale celor doua organizatii.
Apararea reprezinta o componenta esentiala a securitatii nationale. Strategia nationala de aparare a tarii stabileste obiectivele, directiile de actiune si prioritatile in domeniul apararii, contribuind la realizarea cadrului general al promovarii si apararii intereselor de securitate.
Dezvoltarea prezentei strategii are la baza liniile directoare stabilite prin Strategia de securitate nationala a Romaniei, aprobata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in aprilie 2006, in mod particular interesele si obiectivele nationale de securitate, evaluarea mediului international de securitate, precum si identificarea potentialelor riscuri, amenintari si vulnerabilitati.

1.1. Valorile si interesele nationale
Principalele valori care fundamenteaza existenta si prosperitatea statului roman sunt: democratia, libertatea, egalitatea si suprematia legii; respectul pentru demnitatea omului, pentru drepturile si libertatile sale fundamentale; responsabilitatea civica; pluralismul politic; proprietatea si economia de piata; solidaritatea cu natiunile democratice; pacea si cooperarea internationala; dialogul si comunicarea dintre civilizatii.
Pe baza acestor valori, interesele nationale sunt: mentinerea integritatii, unitatii, suveranitatii, independentei si indivizibilitatii statului roman; indeplinirea responsabila a obligatiilor si rolului ce decurg din statutul de membru al NATO si al Uniunii Europene; dezvoltarea unei economii de piata competitive, dinamice si performante; modernizarea radicala a sistemului de educatie si valorificarea eficienta a potentialului uman, stiintific si tehnologic, precum si a resurselor naturale; cresterea bunastarii cetatenilor, a nivelului de trai si de sanatate a populatiei; afirmarea si protejarea culturii, identitatii nationale si vietii spirituale, in contextul participarii active la constructia identitatii europene.

1.2. Mediul de securitate. Premise si oportunitati strategice
In vederea apararii si promovarii intereselor nationale, trebuie avuta in vedere complexitatea mediului de securitate, aflat intr-o continua schimbare. La formele clasice de riscuri si vulnerabilitati regionale se adauga noi amenintari asimetrice, neconventionale si transfrontaliere care se amplifica in intensitate si ca arie de manifestare. O agresiune conventionala pe scara larga impotriva spatiului euroatlantic ramane in continuare foarte improbabila pe termen mediu. Terorismul international, precum si proliferarea armelor de distrugere in masa vor reprezenta principalele amenintari asimetrice la adresa securitatii internationale. Instabilitatea datorata crizelor si conflictelor regionale, respectiv potentialul de activare a unor conflicte "inghetate", disponibilitatea crescuta a noilor tipuri de arme conventionale, crima organizata transfrontaliera, folosirea in scopuri distructive a noilor tehnologii, intreruperea fluxului de resurse vitale, migratia ilegala si efectele dezastrelor naturale vor fi cele mai probabile provocari pe termen mediu. Guvernarea ineficienta este un alt pericol pentru exercitarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si afecteaza indeplinirea obligatiilor internationale ale unor state, existand riscul producerii unor crize umanitare cu impact transfrontalier. Aceste amenintari sunt interrelationate, cel mai mare pericol la adresa vietii si libertatii oamenilor, a democratiei si a celorlalte valori fundamentale pe care se intemeiaza comunitatea statelor democratice fiind reprezentat de terorismul international, structurat in retele transfrontaliere care pot dispune de arme de distrugere in masa.
Riscurile si amenintarile la adresa securitatii nationale pot fi amplificate de existenta unor vulnerabilitati si disfunctionalitati, intre care urmatoarele fenomene sunt generatoare de preocupari sau pericole: dependenta accentuata de unele resurse vitale greu accesibile; tendintele negative persistente in plan demografic si migratia masiva; nivelul ridicat al starii de insecuritate sociala, persistenta starii de saracie cronica si accentuarea diferentelor sociale; proportia redusa, fragmentarea si rolul inca insuficient al clasei de mijloc in organizarea vietii economico-sociale; fragilitatea spiritului civic si a solidaritatii civice; infrastructura slab dezvoltata si insuficient protejata; starea precara si eficienta redusa a sistemului de asigurare a sanatatii populatiei; carentele organizatorice, insuficienta resurselor si dificultatile de adaptare a sistemului de invatamant la cerintele societatii; organizarea inadecvata si precaritatea resurselor alocate pentru managementul situatiilor de criza; angajarea insuficienta a societatii civile in dezbaterea si solutionarea problemelor de securitate.
Avand in vedere evolutiile din mediul strategic international, asigurarea securitatii depaseste sfera de responsabilitate a unei singure tari si nu mai poate fi asigurata numai prin mijloace clasice de tip militar. Noul context international si diversificarea riscurilor si amenintarilor asimetrice la adresa securitatii au determinat trecerea de la apararea strict teritoriala la cea colectiva, precum si extinderea tipurilor de misiuni si operatii militare. Operatiile militare nu mai au astazi o delimitare geografica stricta, determinata de granitele statelor sau ale aliantelor, putand fi desfasurate in orice parte a globului, oricand va fi nevoie si intr-un timp de reactie foarte scurt.
In acest context, sistemul de aparare colectiva, politica externa si de securitate comuna, parteneriatele, cooperarea si implicarea in initiativele regionale, relatiile bilaterale, participarea activa la operatiile multinationale din diverse teatre constituie cadrul de manifestare a Strategiei nationale de aparare a tarii.
In acelasi timp, asigurarea securitatii si apararii nationale presupune valorificarea oportunitatilor pe care mediul strategic le prezinta. Astfel, Romania dispune de urmatoarele oportunitati strategice:
  • apartenenta la NATO (garantia majora de securitate nationala), ceea ce confera Romaniei dreptul de a participa la procesele decizionale aliate privind raspunsul la provocarile actuale ale securitatii internationale;
  • apartenenta la Uniunea Europeana si participarea la dezvoltarea politicii europene de securitate si aparare;
  • dezvoltarea parteneriatelor strategice in spiritul avantajului reciproc;
  • procesul de dezvoltare a politicilor NATO si Uniunii Europene in zona balcanica, Caucaz, Asia Centrala si Orientul Mijlociu, context in care pozitia geostrategica a Romaniei devine un reper important;
  • dezvoltarea unor proiecte energetice de interes european si global in regiunea extinsa a Marii Negre;
  • interesul statelor din zona Marii Negre pentru mecanisme de securitate cooperativa si asistenta in domeniul reformei sectorului de securitate.


    Capitolul 2 - Obiectivele strategice ale apararii nationale

    Obiectivele strategice ale apararii nationale sunt stabilite pe baza prevederilor Strategiei de securitate nationala a Romaniei si raspund necesitatii de promovare a intereselor nationale, combaterii amenintarilor asimetrice, reducerii riscurilor si diminuarii vulnerabilitatilor interne.
    Obiectivele strategice ale apararii nationale sunt:
  • consolidarea profilului Romaniei in cadrul NATO;
  • dezvoltarea contributiei Romaniei la Politica europeana de securitate si aparare, in calitate de membru al Uniunii Europene;
  • angajarea in lupta impotriva terorismului si combaterea proliferarii armelor de distrugere in masa;
  • cresterea contributiei la asigurarea securitatii si stabilitatii regionale;
  • transformarea capacitatii de aparare a Romaniei.

    2.1. Consolidarea profilului Romaniei in cadrul NATO
    NATO ramane principala structura de aparare colectiva in spatiul european si euroatlantic, reprezentand pentru Romania cea mai importanta garantie de securitate.
    Romania considera ca apararea colectiva trebuie sa ramana misiunea centrala a NATO, apreciind, in acelasi timp, ca avem nevoie de o Alianta flexibila, capabila sa desfasoare eficient o gama larga de misiuni, atat in interiorul, cat si in afara zonei euroatlantice, inclusiv de sprijin al eforturilor de stabilizare derulate de alte organizatii regionale sau internationale.
    Romania va contribui la consolidarea relatiei transatlantice, esentiala pentru realizarea obiectivelor si rolului NATO, precum si pentru extinderea ariei de stabilitate si democratie in Europa si regiunile invecinate. Romania va actiona constant in sprijinul coeziunii NATO si dezvoltarii parteneriatului Aliantei cu Uniunea Europeana.
    Romania va sprijini continuarea politicii "usilor deschise" a NATO si aderarea la Alianta a altor state care doresc si sunt in masura sa contribuie la promovarea principiilor, valorilor si obiectivelor NATO, acest proces avand un efect stabilizator asupra intregului continent.
    Alianta se afla in proces de transformare, atat la nivel politic, prin adancirea dialogului politic in cadrul Aliantei si eficientizarea procesului decizional, cat si militar. Dezvoltarile in materie de capabilitati sunt o prioritate constanta. Romania este parte activa a acestui proces prin:
  • continuarea indeplinirii responsabilitatilor rezultate din obiectivele de securitate aferente conceptului strategic al Aliantei;
  • continuarea operationalizarii fortelor puse la dispozitia Aliantei;
  • participarea la intregul spectru de misiuni si operatii NATO (aparare colectiva, prevenirea conflictelor, managementul crizelor, interventie umanitara, sprijin pentru stabilizare si reconstructie);
  • participarea la dezvoltarile conceptuale privind procesul de transformare;
  • contributia la initiativele aliate privind capabilitatile, printre acestea figurand Forta de raspuns a NATO si Angajamentele de la Praga privind capabilitatile;
  • asigurarea, printr-o strategie interinstitutionala eficienta, a personalului si a resurselor necesare pentru incadrarea posturilor asumate de Romania in cadrul NATO;
  • contributia financiara la bugetele civil, militar si Programul NATO de Investitii in Domeniul Securitatii (NSIP);
  • asistenta acordata tarilor partenere.
    In vederea atragerii si utilizarii la nivel national a unor resurse comune aliate pentru realizarea unor proiecte de infrastructura, se impune dezvoltarea cadrului legislativ, precum si implementarea procedurilor specifice NSIP.

    2.2. Dezvoltarea contributiei la Politica europeana de securitate si aparare
    Prin dobandirea calitatii de membru al Uniunii Europene, Romania este conectata direct si ireversibil la valorile democratiei europene. In contextul demersurilor pentru integrare, eforturile Romaniei urmaresc convergenta liniilor principale ale politicii sale externe cu prevederile Politicii externe si de securitate comuna a Uniunii Europene (PESC), aceasta sprijinindu-se nemijlocit pe Politica europeana de securitate si aparare (PESA).
    Ca membru al Uniunii Europene, demersurile romanesti in sfera securitatii europene urmaresc afirmarea profilului strategic al Romaniei. Acest profil strategic genereaza responsabilitati suplimentare pentru politica de securitate si aparare a Romaniei, cu relevanta pentru securitatea intregii Uniuni.
    In vederea conectarii depline la dimensiunea de securitate si aparare a Uniunii Europene, se vor urmari:
  • sporirea contributiei la capabilitatile militare si civile;
  • dezvoltarea contributiei la consolidarea capacitatii de raspuns rapid a Uniunii Europene, inclusiv prin participarea la grupurile tactice de lupta;
  • consolidarea participarii la operatiile de gestionare a crizelor;
  • implicarea activa in activitatile si programele Agentiei Europene de Aparare (EDA);
  • incadrarea posturilor alocate Romaniei in structurile specifice ale Uniunii Europene.
    Romania va sustine promovarea unui rol activ al Uniunii Europene in gestionarea crizelor din zonele de instabilitate din proximitatea sa (statele din Balcanii de Vest, zona Marii Negre, conflictele inghetate din Europa de Est si Caucaz), dar si in alte zone de importanta strategica pentru politica externa a Romaniei.

    2.3. Angajarea in lupta impotriva terorismului si combaterea proliferarii armelor de distrugere in masa
    Romania este parte a eforturilor internationale de lupta impotriva terorismului, urmarind prin aceasta asigurarea securitatii nationale. Romania considera ca numai printr-o strategie proactiva actiunile retelei internationale teroriste pot fi combatute si reduse, iar regimurile si actorii care le sustin, descurajati. In acest sens, Romania va actiona prin toate metodele legitime, impreuna cu statele aliate si partenere, in spiritul masurilor puse in practica de comunitatea internationala. Romania va continua sa participe la procesele de stabilizare si reconstructie din Irak si Afganistan, impreuna cu aliatii, pana la atingerea de catre aceste state a capacitatii de autosustinere.
    In plan intern, este necesara optimizarea sistemului national de prevenire si combatere a terorismului, care trebuie sa asigure, intr-o viziune unitara, cooperarea interinstitutionala si transsectoriala destinata indeplinirii optime a tuturor sarcinilor subsumate actiunii nationale in domeniu. In acest scop, se va actiona pentru:
  • cunoasterea, anticiparea, prevenirea si contracararea, monitorizarea si evaluarea permanenta a tuturor riscurilor si amenintarilor, respectiv a vulnerabilitatilor care pot afecta securitatea nationala;
  • protejarea teritoriului national, a populatiei, facilitatilor si a obiectivelor romanesti din interior si din exterior de activitatile asociate terorismului;
  • coordonarea eforturilor nationale de prevenire si combatere a fenomenului terorist cu partenerii strategici, organizatii si alte forme structurale de cooperare antiterorista intre state, in primul rand cu cele instituite in cadrul NATO si al Uniunii Europene;
  • optimizarea capabilitatilor militare pentru indeplinirea operatiilor multinationale de stabilizare si reconstructie in sprijinul luptei impotriva terorismului.
    Riscul achizitionarii sau producerii de catre grupuri teroriste a armelor de distrugere in masa necesita imbunatatirea politicilor nationale de contraproliferare si neproliferare, perfectionarea sistemului national de control in concordanta cu mecanismele si procesele dezvoltate in cadrul NATO si al Uniunii Europene.
    Romania este stat neposesor de arme nucleare, care promoveaza activ in plan international principiile neproliferarii si dezarmarii nucleare, fiind stat-parte la toate documentele internationale care reglementeaza acest domeniu.
    Conform prevederilor Tratatului de neproliferare nucleara, Romania se angajeaza sa nu primeasca din partea nimanui arme nucleare sau dispozitive nucleare si sa nu detina controlul asupra unor asemenea arme sau dispozitive, direct sau indirect. Romania sustine includerea in acest regim a tuturor statelor care detin arme nucleare sau capacitati de producere a acestora, in vederea diminuarii riscului de proliferare.
    Statul roman isi dezvolta politica nationala in acest domeniu prin constituirea de sisteme, mecanisme si proceduri integrate si coerente care sa sustina lupta impotriva terorismului si proliferarii armelor de distrugere in masa, in cooperare cu structuri similare din statele europene, aliate si partenere.
    Romania va urmari in continuare o cat mai buna integrare a activitatii desfasurate de tara noastra in forurile care discuta subiecte de interes pentru agenda de dezarmare si neproliferare nucleara, precum si in cadrul reuniunilor prilejuite de alte forme de cooperare in domeniu.

    2.4. Cresterea contributiei specifice la asigurarea securitatii si stabilitatii regionale
    Romania este implicata in securitatea si stabilitatea regionala pe urmatoarele paliere complementare:
  • participarea la procesul de definire si implementare a politicilor stabilizatoare, de cooperare si asistenta de securitate ale NATO si Uniunii Europene in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est;
  • consolidarea rolului de furnizor de stabilitate si securitate in regiunea Balcanilor, in zona extinsa a Marii Negre si in spatiul ex-sovietic;
  • participarea activa a Romaniei in cadrul diferitelor initiative regionale si subregionale de cooperare in domeniul securitatii;
  • participarea la misiunile de securitate conduse de NATO sau Uniunea Europeana si/sau sub mandat ONU sau OSCE.
    Tara noastra sustine dezvoltarea in regiunea extinsa a Marii Negre a unor politici ale NATO si Uniunii Europene care sa sprijine procesele de stabilizare economica si sociala, precum si intarirea securitatii frontierelor pentru statele din regiune.
    Se vor urmari, cu prioritate, dezvoltarea relatiilor bilaterale cu statele din regiunea extinsa a Marii Negre si Balcani, dezvoltarea de programe de asistenta acordata statelor interesate din regiune in domeniul reformei sectorului de aparare si dezvoltarea initiativelor de cooperare bilaterala si multinationala in regiune.

    2.5. Transformarea capacitatii de aparare a Romaniei
    Capacitatea de aparare rezulta din actiuni coordonate, in principal in domeniile militar, siguranta si ordine publica si informatii, precum si economic, administratie publica la nivel central si local, educatie, sanatate, infrastructura si comunicatii, mediu.
    Abordarea integrata a procesului de transformare va urmari cu prioritate:
  • cresterea ponderii dimensiunii anticipative din cadrul mecanismelor decizionale;
  • cresterea interoperabilitatii interinstitutionale prin transformare organizationala;
  • optimizarea managementului integrat al resurselor disponibile;
  • pregatirea profesionala continua a personalului;
  • continuarea procesului de modernizare a infrastructurii de retea si informationala;
  • asigurarea complementaritatii capabilitatilor specifice de aparare;
  • dezvoltarea interfetelor de cooperare in cadrul programelor interagentii.
    Transformarea reprezinta un proces continuu de dezvoltare, adaptare si integrare de noi concepte, strategii, doctrine, sisteme manageriale si capabilitati, care urmareste cresterea capacitatii de aparare in vederea satisfacerii nevoilor de securitate ale tarii. Acest proces este corelat cu transformarea la nivelul Aliantei Nord-Atlantice si evolutiile specifice la nivelul politicii europene de securitate si aparare.
    Transformarea capacitatii de aparare reprezinta conditia sine qua non pentru realizarea celorlalte obiective strategice ale apararii.


    Capitolul 3 - Directiile de actiune in domeniul apararii


    3.1. Lupta impotriva terorismului
    Eforturile Romaniei in acest sens vor viza simultan:
  • protejarea teritoriului national, a populatiei si obiectivelor autohtone, a rezidentilor si obiectivelor straine de manifestari de natura terorista, respectiv prevenirea si/sau diminuarea riscurilor specifice la adresa securitatii Romaniei prin activitati institutionalizate, inclusiv informative;
  • continuarea si aprofundarea implicarii la nivel global si regional in prevenirea si combaterea terorismului prin: participarea la operatii multinationale, sprijinirea guvernelor si institutiilor de securitate si aparare in lupta impotriva terorismului, asistenta complexa in procesul de prevenire, contracarare si reconstructie postconflict.
    Directiile de actiune pentru indeplinirea acestui obiectiv sunt:
  • dezvoltarea capacitatilor structurilor nationale cu responsabilitati in domeniul prevenirii si combaterii terorismului;
  • intarirea masurilor si actiunilor specifice pentru anticiparea, descurajarea si contracararea actiunilor teroriste;
  • perfectionarea sistemului de protectie a infrastructurii critice;
  • asigurarea interoperabilitatii in domeniul prevenirii si combaterii terorismului;
  • perfectionarea pregatirii personalului responsabil cu activitatile de prevenire si combatere a terorismului.
    Romania va continua implementarea prevederilor Strategiei Uniunii Europene de lupta impotriva terorismului si va coopera cu aliatii in vederea consolidarii capacitatii NATO de lupta impotriva terorismului.

    3.2. Combaterea proliferarii armelor de distrugere in masa
    Proliferarea armelor de distrugere in masa asociata cu recrudescenta amenintarilor teroriste constituie provocari pentru intreaga comunitate internationala. Eficienta sistemului de aparare a tarii este data si de gradul de implicare in eforturile internationale si regionale de diminuare a amenintarilor de aceasta natura.
    Principalele directii de actiune vor viza:
  • participarea activa a Romaniei in cadrul regimurilor internationale de neproliferare si control al exporturilor;
  • respectarea obligatiilor si a angajamentelor pe care Romania si le-a asumat prin tratate, conventii si aranjamente internationale in domeniu;
  • cresterea eficientei privind controlul exporturilor si importurilor de produse militare si cu dubla utilizare in vederea combaterii acumularilor destabilizatoare de armamente conventionale;
  • intarirea cooperarii internationale si interinstitutionale in vederea combaterii proliferarii armelor de distrugere in masa;
  • amplificarea sprijinului de specialitate acordat statelor din regiunea extinsa a Marii Negre in scopul elaborarii sau consolidarii sistemelor nationale de control al exporturilor de produse strategice;
  • participarea la activitatile si actiunile vizand blocarea accesului ilegal al unor state si organizatii la armele de distrugere in masa.
    Romania va consolida dialogul cu statele membre ale Uniunii Europene si SUA in domeniul controlului exporturilor strategice.
    De asemenea, Romania va promova si va continua sa participe la initiative menite sa dezvolte capacitatea statelor de a raspunde la amenintarile legate de proliferarea armelor de distrugere in masa, pe baza expertizei si experientei dobandite prin asumarea unor responsabilitati importante la nivel regional si international.

    3.3. Transformarea militara
    Obiectivul principal al transformarii militare este realizarea de capabilitati cu un grad ridicat de sustenabilitate si interoperabilitate, flexibile, mobile, usor de desfasurat in teatru, in masura sa participe la intreaga gama de operatii si misiuni ale NATO, la operatiile UE si ale altor organizatii internationale, precum si la masuri de tip "coalitie".
    Principalele directii de actiune in domeniul transformarii militare sunt:
  • finalizarea revizuirii structurii de forte si a procesului de operationalizare;
  • cresterea calitatii vietii personalului militar si civil si a nivelului de pregatire a acestuia;
  • respectarea angajamentelor in domeniul capabilitatilor, asumate fata de NATO si Uniunea Europeana;
  • implementarea noului model de management al resurselor umane;
  • continuarea eficientizarii sistemului de planificare multianuala a resurselor;
  • optimizarea sistemului de achizitii in domeniul militar in vederea inzestrarii fortelor armate cu echipamente moderne si performante;
  • dezvoltarea elementelor de infrastructura care sa asigure capacitati de dislocare, stationare si antrenament pentru fortele nationale si cele aliate, conform conceptului de Sprijin al natiunii gazda (HNS);
  • aplicarea lectiilor invatate referitoare la revolutia in afacerile militare;
  • crearea unor structuri de comanda si control flexibile;
  • valorificarea superioara a tehnologiilor specifice;
  • dezvoltarea sistemului de informatii pentru aparare;
  • dezvoltarea pe baza standardelor NATO si ale Uniunii Europene a retelelor de comunicatii si informatice ale tuturor structurilor implicate in sistemul national de aparare si interconectarea acestora cu Sistemul general de comunicatii NATO (NGCS);
  • punerea accentului pe capacitatea de a desfasura operatii in retea.
    Fortele vor fi pregatite diferentiat si diversificat, pentru misiuni clasice si neconventionale, orientate spre obiective, in randul carora misiunile antiteroriste, respectiv cele de contraproliferare, contrainsurgenta si reconstructie postconflict vor avea o pondere insemnata. De asemenea, va fi acordata o atentie deosebita cooperarii cu organizatiile neguvernamentale, entitati care joaca un rol tot mai important in actualele operatii de stabilizare si reconstructie. De asemenea, vor fi mentinute si dezvoltate capacitati adecvate de interventie umanitara, in sprijinul autoritatilor publice, in cazul unor urgente civile.

    3.4. Managementul crizelor
    Pentru a actiona eficient pe intreg spectrul de crize, de la masurile de prevenire a crizelor pana la apararea colectiva, Romania are in vedere implementarea sistemului national integrat de gestionare a crizelor.
    Acest sistem va urmari asigurarea unui nivel optim de pregatire si planificare operationala si functionalitate a tuturor structurilor de decizie si executie cu responsabilitati in domeniu, pentru gestionarea intregului spectru al crizelor interne sau externe. In acelasi timp, sistemul va avea capacitatea de a raspunde adecvat diferitelor situatii de criza, asigurand autonomia subsistemelor componente, astfel incat acestea sa poata deveni operationale si sa reactioneze in functie de natura si amploarea crizei.
    O componenta esentiala a functionarii eficiente a sistemului national de management al crizelor o reprezinta angajarea populatiei in sustinerea efortului de reconstructie si managementul consecintelor in urma unor situatii de criza sau urgente civile. De asemenea, autoritatile locale au un rol major in pregatirea populatiei pentru situatii de criza si in gestionarea interventiilor, prin asigurarea resurselor umane, materiale si financiare necesare.
    Ca directii principale de actiune, se vor urmari:
  • armonizarea legislativa si procedurala cu gestionarea crizelor si a urgentelor civile in NATO si Uniunea Europeana, prin aplicarea politicilor si instrumentelor NATO in domeniu, precum si prin participarea la operatiile Uniunii Europene de gestionare a crizelor;
  • perfectionarea sistemului national de management al crizelor;
  • pregatirea populatiei pentru situatii de criza si de urgente civile.

    3.5. Informatii pentru aparare
    Activitatea de informatii pentru aparare contribuie la realizarea securitatii nationale si reprezinta ansamblul de masuri si actiuni desfasurate de structuri specializate in scopul informarii oportune a factorilor de decizie.
    Constituirea comunitatii de informatii reprezinta directia majora a procesului de dezvoltare a activitatii de informatii la nivel national. Infiintarea si consolidarea pe baze formale a unei comunitati nationale de informatii asigura cadrul organizatoric de functionare integrata a institutiilor de informatii si securitate. Pentru asigurarea unei activitati coerente de informatii la nivel national, comunitatea de informatii va asigura coordonarea si eliminarea redundantelor in activitatile specifice.
    Comunitatea de informatii asigura o functionare in parteneriat institutionalizat a serviciilor de informatii si securitate, care isi pastreaza atributiile si misiunile specifice, concomitent cu o mai buna coordonare a activitatii de informatii la nivel strategic.
    Comunitatea de informatii permite indeplinirea misiunilor specifice, respectiv functionarea independenta a elementelor acesteia, concomitent cu constituirea la nivel national a unor capacitati de informatii care pot fi folosite in comun. De asemenea, asigura interoperabilitatea si dezvoltarea sistemelor adecvate de comunicatii necesare schimbului de informatii eficient intre elementele acesteia.
    Pentru asigurarea unui caracter proactiv al activitatii de informatii pentru aparare, directiile de actiune specifice vor include:
  • promovarea si apararea, pe plan extern, a intereselor nationale;
  • dezvoltarea capacitatilor strategice de culegere de informatii si de analiza multisursa;
  • adaptarea permanenta a fluxului informativ pentru sprijinul eficient al fundamentarii deciziilor;
  • cresterea eficientei activitatii informativ-operative si orientarea acesteia pe prioritati si domenii ale amenintarilor TESSOC (terorism, spionaj, sabotaj, subversiune, crima organizata);
  • dezvoltarea raporturilor de colaborare cu institutiile de informatii si securitate atat la nivel national, bilateral, cat si in cadrul NATO si al Uniunii Europene;
  • asigurarea securitatii informatiilor clasificate in confor- mitate cu cerintele standardelor nationale, ale NATO si ale Uniunii Europene;
  • perfectionarea cadrului normativ si procedural in domeniul informatiilor, contrainformatiilor si securitatii si armonizarea acestuia cu reglementarile NATO si ale Uniunii Europene.

    3.6. Economia si industria de aparare
    Cresterea economica durabila si progresul tehnologic sunt factori cheie ai garantarii securitatii Romaniei. Asigurarea dezvoltarii economice durabile a tarii contribuie atat la cresterea nivelului de securitate individuala a cetatenilor, cat si la asigurarea resurselor necesare pentru continuarea reformei si modernizarea sectorului de securitate si aparare.
    Industria de aparare, parte componenta a industriei nationale, joaca un rol important in sustinerea procesului de constructie si dezvoltare a capabilitatilor de aparare.
    In acest sens, se vor urmari cu prioritate urmatoarele directii de actiune:
  • finalizarea restructurarii in vederea eficientizarii activitatilor pe criterii de rentabilitate;
  • corelarea cu dinamica procesului de transformare a capacitatii de aparare, precum si cu nevoile reale ale sistemului national de securitate si aparare;
  • modernizarea si retehnologizarea capacitatilor de productie militara, inclusiv prin cooperarea cu firme de profil, in mod prioritar, din tari membre NATO si ale Uniunii Europene;
  • conectarea la programele si proiectele Agentiei europene de aparare (EDA) in domeniul cercetarii, tehnologiilor si armamentelor.

    3.7. Educatia
    Punerea in valoare si dezvoltarea potentialului cultural, stiintific si uman de care dispune Romania constituie o componenta si o resursa esentiala a securitatii si modernizarii societatii romanesti.
    Vor fi avute in vedere urmatoarele directii principale de actiune:
  • imbunatatirea procesului de cercetare si dezvoltare in domenii cu impact asupra politicii de securitate si aparare;
  • participarea la programe si proiecte internationale, europene si bilaterale in domenii de varf ale stiintei si tehnologiei;
  • armonizarea invatamantului militar cu politicile nationale din domeniul educatiei si asigurarea specialistilor de inalta clasa, conform standardelor cerintelor de securitate si aparare a tarii, precum si ale celor din armatele statelor membre NATO;
  • pregatirea populatiei pentru situatii de criza si de urgente civile;
  • promovarea culturii de securitate in parteneriat cu societatea civila.

    3.8. Mediul
    Apararea trebuie sa acorde o importanta deosebita protectiei mediului, o coordonata esentiala a imbunatatirii vietii populatiei si a cresterii prosperitatii cetatenilor.
    Garantarea securitatii ecologice a tarii se va realiza prin:
  • consolidarea cadrului legislativ si adaptarea la normele comunitare;
  • intarirea capacitatii institutionale;
  • apararea impotriva dezastrelor;
  • prevenirea poluarii industriale si managementul deseurilor;
  • securitatea instalatiilor nucleare dezafectate;
  • modernizarea sistemului informational pentru avertizarea si alarmarea populatiei.
    In ceea ce priveste asigurarea securitatii nucleare nationale, aceasta va fi realizata prin indeplinirea conditiilor de siguranta nucleara si radiologica a tuturor activitatilor de profil, protejarea populatiei, a factorilor de mediu si a bunurilor materiale.
    Armata si celelalte structuri cu responsabilitati in domeniul apararii se vor alinia la eforturile nationale de sustinere si extindere a actiunilor de refacere si conservare a mediului. Acestea vor promova trecerea la activitati si tehnologii mai putin poluante si vor acorda atentie sporita reducerii impactului negativ produs de activitatile militare asupra mediului inconjurator.


    Capitolul 4 - Resursele pentru aparare

    Sustinerea eforturilor nationale pentru dezvoltarea capabilitatilor necesare in domeniul securitatii si apararii se va baza pe utilizarea eficienta a intregii game de resurse la dispozitie, in special a celor umane, materiale si financiare.
    Atentia este concentrata asupra utilizarii acestor resurse cu eficienta, urmarindu-se urmatoarele directii generale de actiune:
  • imbunatatirea coordonarii intre puterea legislativa si cea executiva privind luarea deciziilor in alocarea resurselor destinate apararii tarii, a controlului institutiilor implicate in managementul resurselor, precum si a exercitarii controlului parlamentar asupra acestora;
  • generalizarea aplicarii managementului resurselor pe baza de programe multianuale si prioritati de catre institutiile cu responsabilitati in domeniul securitatii si apararii;
  • cresterea transparentei utilizarii fondurilor publice si a responsabilitatii fata de contribuabil;
  • perfectionarea sistemului de pregatire a populatiei pentru aparare.

    4.1. Managementul resurselor umane. Profesionalizarea sectorului de aparare
    Managementul resurselor umane vizeaza crearea unor mecanisme eficiente de selectionare, formare, perfectionare si promovare a personalului, astfel incat sa se asigure necesarul de profesionisti in domeniul apararii.
    Directiile principale de actiune in domeniul profesionalizarii vor fi:
  • proiectarea si implementarea unui management modern si performant al carierei individuale a personalului civil si militar;
  • armonizarea sistemului de formare si perfectionare a personalului din domeniul apararii cu reforma sistemului educational national, in concordanta cu dezvoltarile Uniunii Europene in acest domeniu;
  • asigurarea reconversiei profesionale a personalului disponibilizat.

    4.2. Resurse materiale si financiare
    a) Infrastructura strategica
    Sustinerea dezvoltarii durabile a economiei si realizarea obiectivelor strategice de aparare necesita dezvoltarea unei retele de infrastructuri fizice, specializate si eficiente, compatibile cu infrastructurile europene, care sa ofere facilitati si capabilitati sporite.
    Ierarhizarea si etapizarea proiectelor de infrastructura au la baza cerintele impuse de obiectivele prioritare in domeniu si posibilitatile de acoperire a efortului financiar necesar realizarii lor.
    Principalele directii de actiune pentru modernizarea infrastructurii sunt:
  • mentinerea in parametrii de functionare si valorificarea capacitatilor existente prin reabilitarea si modernizarea infrastructurilor civile si militare;
  • reabilitarea, modernizarea si dezvoltarea infrastructurilor de transport, in special aerian si maritim;
  • realizarea unei infrastructuri de comunicatii moderne, viabile si sigure, capabila a fi integrata in sistemul european de comunicatii;
  • dezvoltarea sistemului de transport al resurselor energetice;
  • promovarea tehnologiilor de transport ecologic;
  • pregatirea, modernizarea si dezvoltarea facilitatilor de infrastructura oferite NATO pentru HNS;
  • promovarea unor proiecte de infrastructura care sa fie finantate din fondurile comune ale NATO.
    Realizarea proiectelor de infrastructura presupune identificarea si alocarea resurselor necesare, din surse nationale si internationale, prin dezvoltarea de proiecte si programe cu participarea institutiilor cu responsabilitati in domeniul apararii.
    b) Resurse financiare
    Metoda finantarii de la bugetul de stat pe baza programelor si proiectelor concrete determina atribuirea unui rol mai activ bugetului de stat in reformele din domeniul securitatii si apararii.
    Alocarea resurselor financiare se va face prin asigurarea unui nivel care sa permita indeplinirea misiunilor si angajamentelor asumate in acest domeniu.
    Se va urmari consolidarea proiectelor de buget ale ordonatorilor principali de credite pe baza de programe, ceea ce confera o perspectiva de ansamblu asupra stabilitatii si predictibilitatii strategiilor sectoriale ale acestora, orientand intreaga gestiune financiara spre obiective, performante si rezultate.

    4.3. Mecanisme pentru managementul resurselor apararii
    Planificarea apararii se realizeaza integrat - prin utilizarea corelata a politicilor, resurselor umane, materiale si financiare pentru aparare - si are in vedere realizarea tuturor capabilitatilor in domeniul apararii, inclusiv pentru indeplinirea responsabilitatilor asumate in cadrul NATO si al Uniunii Europene sau al coalitiilor internationale.
    Planificarea multianuala face posibila integrarea intr-un sistem unitar a obiectivelor pe termen scurt, mediu si lung la nivelul tuturor elementelor componente ale institutiilor cu responsabilitati in domeniul apararii si dimensionarea intr-un mod realist a resurselor necesare sustinerii acestora, potrivit prioritatilor. De asemenea, permite identificarea constrangerilor, limitarilor si restrictiilor de orice fel care pot afecta indeplinirea obiectivelor asumate si luarea in timp oportun a masurilor de diminuare a eventualelor efecte negative.
    O atentie sporita se va acorda intensificarii eforturilor pentru satisfacerea cerintelor privind inzestrarea fortelor care participa la misiuni internationale.

    ** *

    Strategia nationala de aparare a tarii pune in prim-plan interesul comun al tuturor cetatenilor Romaniei: asigurarea apararii nationale prin dezvoltarea unei capacitati de aparare optime pentru a asigura un raspuns eficient la provocarile mediului actual de securitate, care sa confere siguranta si incredere cetatenilor Romaniei.
    Ca stat european, Romania apreciaza ca apararea tarii trebuie afirmata si promovata prin dialog politic, cooperare si parteneriat, in acord cu politicile specifice ale NATO si Uniunii Europene.
    Sustinerea si materializarea obiectivelor strategiei solicita angajare responsabila si patriotism din partea cetatenilor, organizatiilor si organismelor guvernamentale si neguvernamentale, operatorilor economici din sectorul public si din sectorul privat, a societatii romanesti in ansamblul ei.
    Implementarea prevederilor Strategiei nationale de aparare a tarii se va realiza potrivit competentelor, de catre institutiile cu responsabilitati in domeniul apararii.
    In functie de evolutia evenimentelor determinante din mediul intern si international de securitate, Strategia nationala de aparare a tarii poate fi modificata si adaptata.