DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

HG nr. 1618/2008 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 865 din 22/12/2008

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Articol unic
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 112 din 6 februarie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

A. Titlul VI "Taxa pe valoarea adaugata"
1. La punctul 4, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Pana la data de 1 ianuarie 2012, grupul fiscal se poate constitui numai de catre persoane impozabile care sunt considerate mari contribuabili."
2. Punctul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"19. (1) In sensul art. 137 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret nu se cuprind in baza de impozitare a taxei daca sunt acordate de furnizor/prestator direct in beneficiul clientului la momentul livrarii/prestarii si nu constituie, in fapt, remunerarea unui serviciu sau unei livrari. In acest scop in factura emisa se va consemna contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fara taxa, iar pe un rand separat se va inscrie suma cu care este redusa baza impozabila, care se scade. Taxa pe valoarea adaugata se aplica asupra diferentei rezultate.
(2) In cazul reducerilor de pret acordate consumatorului final pe baza de cupoane valorice de catre producatorii/distribuitorii de bunuri in cadrul unor campanii promotionale, se considera ca aceste reduceri sunt acordate si in beneficiul comerciantilor care au acceptat aceste cupoane valorice de la consumatorii finali, chiar daca in circuitul acestor bunuri de la producatori/distribuitori la comercianti s-au interpus unul sau mai multi intermediari cumparatori-revanzatori. Cupoanele valorice trebuie sa contina minimum urmatoarele elemente:
a) numele producatorului/distribuitorului care acorda reducerea de pret in scopuri promotionale;
b) produsul pentru care se face promotia;
c) valoarea reducerii acordate, in suma globala, care contine si taxa pe valoarea adaugata aferenta reducerii, fara a fi mentionata distinct in cupon;
d) termenul de valabilitate a cuponului;
e) mentiunea potrivit careia cupoanele pot fi utilizate numai in magazinele agreate in desfasurarea promotiei in cauza;
f) instructiunile privind utilizarea acestor cupoane;
g) denumirea societatii specializate in administrarea cupoanelor valorice, daca este cazul.
(3) In sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele achitate de furnizor/prestator in numele si in contul clientului reprezinta sumele achitate de o persoana, furnizorul/prestatorul, pentru facturi emise pe numele clientului. Emiterea facturii de decontare este optionala, in functie de cele convenite de parti in vederea recuperarii sumelor achitate. In situatia in care partile convin sa isi deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu va fi mentionata distinct, fiind inclusa in totalul sumei de recuperat. Factura de decontare se transmite clientului insotita de factura achitata in numele clientului si emisa pe numele acestuia din urma. Furnizorul/prestatorul nu exercita dreptul de deducere pentru sumele achitate in numele clientului si nu colecteaza taxa pe baza facturii de decontare. De asemenea, furnizorul/prestatorul nu inregistreaza aceste sume in conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Clientul isi va deduce in conditiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisa pe numele sau, factura de decontare fiind doar un document care se anexeaza la factura achitata.
Exemplul nr. 1: Persoana A emite o factura de servicii de transport catre persoana B, dar factura lui A este platita de C in numele lui B.
(4) In cazul in care persoana impozabila primeste o factura pe numele sau pentru livrari de bunuri/prestari de servicii realizate in beneficiul altei persoane si emite o factura in nume propriu catre aceasta alta persoana, acestea nu sunt considerate plati in numele clientului si se aplica structura de comisionar prevazuta la pct. 6 alin. (3) sau, dupa caz, la pct. 7 alin. (1), chiar daca nu exista un contract de comision intre parti. Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 18 alin. (8). Persoana care aplica structura de comisionar nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Se considera ca numai din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata persoana care aplica structura de comisionar realizeaza o livrare/prestare de aceeasi natura ca si cea realizata de persoana care a realizat efectiv livrarea sau prestarea.
Exemplul nr. 2: Un furnizor A din Romania realizeaza o livrare intracomunitara de bunuri catre beneficiarul B din Ungaria. Conditia de livrare este ex-works, prin urmare transportul este in sarcina cumparatorului, a lui B. Totusi, B il mandateaza pe A sa angajeze o firma de transport, urmand sa ii achite costul transportului. Transportatorul C factureaza serviciul de transport lui A, iar A, aplicand structura de comisionar, va refactura serviciul lui B. Se considera ca A a primit si a prestat el insusi serviciul de transport.
(5) In sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele incasate in numele si in contul altei persoane, care nu se cuprind in baza de impozitare, cuprind operatiuni precum:
a) cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati incasate in contul unei institutii publice, daca pentru acestea institutia publica nu este persoana impozabila in sensul art. 127 din Codul fiscal. In aceasta categorie se cuprind, printre altele, si taxa pentru serviciile de reclama si publicitate prevazuta la art. 270 din Codul fiscal, taxa hoteliera prevazuta la art. 278 din Codul fiscal, contributia la Fondul cinematografic prevazuta la art. 13 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 328/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa asupra activitatilor daunatoare sanatatii prevazuta la art. 363 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) sume incasate in contul altei persoane, daca factura este emisa de aceasta alta persoana catre un tert. Pentru decontarea sumelor incasate de la tert cu persoana care a emis factura, conform intelegerii dintre parti, pot fi intocmite facturi de decontare conform alin. (3).
(6) In cazul sumelor incasate de persoana impozabila in contul altei persoane, se aplica structura de comisionar prevazuta la pct. 6 alin. (3) sau, dupa caz, la pct. 7 alin. (1), chiar daca nu exista un contract de comision intre parti. De exemplu, o companie B incaseaza contravaloarea taxei radio TV de la clienti, pe care o vireaza apoi companiilor de radio si televiziune. Aceasta taxa este mentionata pe factura emisa de compania B, alaturi de propriile sale livrari/prestari efectuate. Intrucat taxa radio TV reprezinta o operatiune scutita de TVA conform art. 141 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal, fiind efectuata de posturile publice de radio si televiziune, compania B va pastra acelasi regim la facturarea acestei taxe catre clienti. Conform structurii de comisionar, posturile de radio si televiziune vor factura catre compania B serviciile pentru care aceasta a incasat sumele in contul lor.
(7) In sensul art. 137 alin. (3) lit. d) din Codul fiscal, ambalajele care circula intre furnizorii de marfa si clienti prin schimb, fara facturare, nu se includ in baza de impozitare a taxei, chiar daca beneficiarii nu detin cantitatile de ambalaje necesare efectuarii schimbului si achita o garantie baneasca in schimbul ambalajelor primite. Pentru vanzarile efectuate prin unitati care au obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, suma garantiei banesti incasate pentru ambalaje se evidentiaza distinct pe bonurile fiscale, fara taxa. Restituirea garantiilor banesti nu se reflecta in documente fiscale.
(8) Persoanele care au primit ambalaje in schimbul unei garantii banesti au obligatia sa comunice periodic furnizorului de ambalaje, dar nu mai tarziu de termenul legal pentru efectuarea inventarierii anuale, cantitatile de ambalaje scoase din evidenta ca urmare a distrugerii, uzurii, lipsurilor sau altor cauze de aceeasi natura. In termen de 5 zile lucratoare de la data comunicarii, furnizorii de ambalaje sunt obligati sa factureze cu taxa cantitatile de ambalaje respective. Daca garantiile sunt primite de la persoane fizice de catre proprietarul ambalajelor, pe baza evidentei vechimii garantiilor primite si nerestituite se va colecta taxa pentru ambalajele pentru care s-au incasat garantii mai vechi de un an calendaristic."
3. Punctul 23 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Codul fiscal:
Cotele
Art. 140. - (1) Cota standard este de 19% si se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.
(2) Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:
a) serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, cinematografe, altele decat cele scutite conform art. 141 alin. (1) lit. m);
b) livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii;
c) livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia protezelor dentare;
d) livrarea de produse ortopedice;
e) livrarea de medicamente de uz uman si veterinar;
f) cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping.
(21) Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei. In sensul prezentului titlu, prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se intelege:
a) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari;
b) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;
c) livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale. In cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte. Orice persoana necasatorita sau familie pot achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv:
1. in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;
2. in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%.
d) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii, a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.
(3) Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 1342 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei.
(4) In cazul schimbarii cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii, pentru cazurile prevazute la art. 1342 alin. (2).
(5) Cota aplicabila pentru importul de bunuri este cota aplicabila pe teritoriul Romaniei pentru livrarea aceluiasi bun.
(6) Cota aplicabila pentru achizitii intracomunitare de bunuri este cota aplicata pe teritoriul Romaniei pentru livrarea aceluiasi bun si care este in vigoare la data la care intervine exigibilitatea taxei.
Norme metodologice:
23. (1) Taxa se determina prin aplicarea cotei standard sau a cotelor reduse asupra bazei de impozitare determinate potrivit legii.
(2) Se aplica procedeul sutei marite pentru determinarea sumei taxei, respectiv 19 x 100/119 in cazul cotei standard si 9 x 100/109 sau 5 x 100/105 in cazul cotelor reduse, atunci cand pretul de vanzare include si taxa. De regula, pretul include taxa in cazul livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii direct catre populatie pentru care nu este necesara emiterea unei facturi conform art. 155 alin. (7) din Codul fiscal, precum si in orice situatie in care prin natura operatiunii sau conform prevederilor contractuale pretul include si taxa.
(3) Cota redusa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal se aplica pentru livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, inclusiv pentru cele inregistrate pe suport electromagnetic sau pe alte tipuri de suporturi. Cartile si manualele scolare sunt tipariturile care au cod ISBN, indiferent de suportul pe care sunt livrate. Ziarele si revistele sunt orice tiparituri care au cod ISSN, indiferent de suportul pe care sunt livrate. Nu se aplica cota redusa a taxei pe valoarea adaugata pentru livrarea de carti, ziare si reviste care sunt destinate in principal sau exclusiv publicitatii. Prin in principal se intelege ca mai mult de jumatate din continutul cartii, ziarului sau revistei este destinat publicitatii.
(4) Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal se aplica pentru protezele medicale si accesoriile acestora, exclusiv protezele dentare care sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata in conditiile prevazute la art. 141 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Proteza medicala este un dispozitiv medical care amplifica, restabileste sau inlocuieste zone din tesuturile moi ori dure, precum si functii ale organismului uman; acest dispozitiv poate fi intern, extern sau atat intern, cat si extern. Accesoriul unei proteze este un articol care este prevazut in mod special de catre producator pentru a fi utilizat impreuna cu proteza medicala.
(5) Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal se aplica pentru produsele ortopedice. Sunt produse ortopedice protezele utilizate pentru amplificarea, restabilirea sau inlocuirea tesuturilor moi ori dure, precum si a unor functii ale sistemului osteoarticular, ortezele utilizate pentru modificarea caracteristicilor structurale si functionale ale sistemului neuromuscular si scheletic, precum si incaltamintea ortopedica realizata la recomandarea medicului de specialitate, mijloacele si dispozitivele de mers ortopedice, precum fotolii rulante si/sau alte vehicule similare pentru invalizi, parti si/sau accesorii de fotolii rulante ori de vehicule similare pentru invalizi.
(6) Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal se aplica pentru cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping. In situatia in care costul micului dejun este inclus in pretul de cazare, cota redusa se aplica asupra pretului de cazare, fara a se defalca separat micul dejun. Orice persoana care actioneaza in conditiile art. 129 alin. (6) din Codul fiscal sau care intermediaza astfel de operatiuni in nume propriu, dar in contul altei persoane, potrivit art. 129 alin. (2) din Codul fiscal, aplica cota de 9% a taxei, cu exceptia situatiilor in care este obligatorie aplicarea regimului special de taxa pentru agentii de turism, prevazut la art. 1521 din Codul fiscal.
(7) Cota redusa de taxa de 5% prevazuta la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal se aplica numai pentru livrarea, astfel cum este definita la art. 128 alin. (1) din Codul fiscal, a locuintelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca si un proprietar de bunurile prevazute la art. 140 alin. (21) lit. a)-d) din Codul fiscal. Pentru livrarile prevazute la art. 140 alin. (21) lit. a), b) si d) din Codul fiscal, cota redusa de TVA de 5% se aplica inclusiv pentru terenul pe care este construita locuinta, in conditiile in care terenul urmeaza regimul constructiei conform pct. 37 alin. (1).
(8) In aplicarea art. 140 alin. (21) lit. c) din Codul fiscal, prin locuinta se intelege constructia alcatuita din una sau mai multe camere de locuit, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, care satisface cerintele de locuit ale unei persoane sau familii.
(9) Pentru locuintele prevazute la art. 140 alin. (21) lit. c) din Codul fiscal, vanzatorul poate aplica cota de TVA de 5% daca cumparatorul va prezenta o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile stabilite la art. 140 alin. (21) lit. c) pct. 1 si 2 din Codul fiscal, care va fi pastrata de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%. In vederea aplicarii cotei reduse de TVA de 5% pentru locuintele prevazute la art. 140 alin. (21) lit. c) din Codul fiscal, suprafata utila a locuintei, exclusiv anexele gospodaresti, si, dupa caz, a terenului pe care este construita trebuie sa fie inscrise in documentatia cadastrala anexata la actul de vanzare-cumparare incheiat in conditiile legii.
(10) Pentru cladirile prevazute la art. 140 alin. (21) lit. a), b) si d) din Codul fiscal, vanzatorul poate aplica cota de TVA de 5% daca cumparatorul va prezenta o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca va utiliza aceste cladiri conform destinatiei prevazute de lege, care va fi pastrata de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%."
4. La punctul 37, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"37. (1) In aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci cand constructia si terenul pe care este edificata formeaza un singur corp funciar, identificat printr-un singur numar cadastral:
a) terenul pe care s-a edificat constructia urmeaza regimul constructiei, daca valoarea acestuia este mai mica decat valoarea constructiei asa cum rezulta din raportul de expertiza;
b) constructia va urma regimul terenului pe care este edificata, daca valoarea acesteia este mai mica decat valoarea terenului asa cum rezulta din raportul de expertiza;
c) daca terenul si constructia au valori egale, asa cum rezulta din raportul de expertiza, regimul corpului funciar va fi stabilit in functie de bunul imobil cu suprafata cea mai mare. Se va avea in vedere suprafata construita desfasurata a constructiei."
5. La punctul 37, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
"(6) In aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu alta destinatie, la momentul vanzarii sale de catre proprietar, rezulta din certificatul de urbanism."
6. La punctul 39, alineatul (2) se abroga.
7. La punctul 39, alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(8) Prin exceptie de la prevederile alin. (6) si (7), pentru operatiunile prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal cu bunuri imobile, construite, achizitionate, transformate sau modernizate inainte de data aderarii, se aplica prevederile tranzitorii ale art. 161 din Codul fiscal, referitoare la ajustarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata."
8. La punctul 441, alineatul (2) se abroga.
9. La punctul 46, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"46. (1) Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevazute la art. 146 alin. (1) din Codul fiscal sau cu alte documente in care sunt reflectate livrari de bunuri sau prestari de servicii, inclusiv facturi transmise pe cale electronica in conditiile stabilite la pct. 73, care sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, cu exceptia facturilor simplificate prevazute la pct. 78. In cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii exemplarului original al documentului de justificare, beneficiarul va solicita furnizorului/prestatorului emiterea unui duplicat al facturii, pe care se va mentiona ca inlocuieste factura initiala."
10. La punctul 58, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"58. (1) In sensul art. 150 alin. (3) din Codul fiscal, orice persoana care inscrie in mod eronat taxa intr-o factura sau intr-un alt document asimilat unei facturi va plati aceasta taxa la bugetul statului, iar beneficiarul nu va avea dreptul sa deduca aceasta taxa daca operatiunea este scutita fara drept de deducere, fiind aplicabile prevederile pct. 40.
(2) Daca furnizorul sau prestatorul care a facturat eronat o operatiune scutita fara drept de deducere este in imposibilitate de a corecta factura intocmita in mod eronat, datorita declansarii procedurii de lichidare, faliment, radiere sau in alte situatii similare, beneficiarul poate solicita rambursarea de la buget a sumei taxei achitate si nedatorate daca face dovada ca a platit aceasta taxa furnizorului, precum si a faptului ca furnizorul a platit taxa respectiva la bugetul statului."
11. La punctul 62, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) In sensul art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, in cazul in care persoana impozabila a atins sau a depasit plafonul de scutire si nu a solicitat inregistrarea conform art. 153 din Codul fiscal, in termenul prevazut de lege, organele fiscale competente vor proceda dupa cum urmeaza:
a) in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele fiscale competente inainte de inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data identificarii nerespectarii prevederilor legale. Totodata, organele de control vor inregistra din oficiu aceste persoane in scopuri de taxa conform art. 153 alin. (7) din Codul fiscal;
b) in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, organele fiscale competente vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data la care a fost inregistrata."
12. Punctul 83 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"83. (1) Pentru aplicarea art. 161 alin. (2) si (4) din Codul fiscal, persoanele impozabile au obligatia sa ajusteze taxa dedusa pentru bunurile imobile achizitionate, construite, transformate sau modernizate in ultimii 5 ani, proportional cu partea din fiecare bun imobil care va fi utilizata pentru realizarea operatiunilor scutite si proportional cu numarul de luni in care bunul va fi utilizat in regim de taxare. Aplicarea prevederilor art. 161 alin. (4) se limiteaza la modernizarile si transformarile care au fost incepute inainte de aderare si finalizate dupa data aderarii. Orice modernizare sau transformare inceputa dupa data aderarii va fi considerata bun de capital obtinut dupa aderare numai in conditiile prevazute la art. 149 din Codul fiscal. Ajustarea este operata intr-o perioada de 5 ani in cadrul careia bunurile imobile au fost dobandite, incepand cu data de la care fiecare bun imobil a fost dobandit. Pentru bunurile imobile care sunt transformate sau modernizate, ajustarea taxei deduse aferente acestor lucrari este operata, de asemenea, intr-o perioada de 5 ani de la data finalizarii fiecarei lucrari de transformare sau modernizare. Pentru ajustare, suma taxei pentru fiecare an reprezinta o cincime din taxa dedusa aferenta achizitiei, construirii sau modernizarii bunurilor imobile. Pentru determinarea ajustarii lunare se imparte fiecare cincime la 12. Suma care nu poate fi dedusa se calculeaza astfel: din perioada de 5 ani se scade numarul de luni in care bunul imobil a fost utilizat in regim de taxare, iar rezultatul se inmulteste cu ajustarea lunara. Fractiunile de luna se considera luna intreaga. Taxa nedeductibila obtinuta prin ajustare se inregistreaza din punct de vedere contabil pe cheltuieli, precum si in jurnalul pentru cumparari si se preia corespunzator in decontul de taxa pe valoarea adaugata pentru perioada fiscala in care persoana impozabila incepe aplicarea regimului de scutire.
Exemplu de ajustare a dreptului de deducere
O persoana impozabila dobandeste la data de 15 aprilie 2005, prin achizitie sau investitii, un bun imobil avand o valoare de 30.000.000 lei. Taxa dedusa aferenta acestui imobil a fost de 5.700.000 lei. In anul 2006 au fost incepute lucrari de modernizare, finalizate in data de 20 aprilie 2007, care au marit valoarea bunului imobil cu 1.000.000 lei (mai putin de 20% din valoarea bunului imobil), pentru care taxa dedusa aferenta este de 190.000 lei.
De la data de 15 aprilie 2005 pana la 31 decembrie 2007, persoana impozabila inchiriaza imobilul 100% in regim de taxare.
Pe data de 1 ianuarie 2008, persoana impozabila renunta la optiunea de a taxa operatiunea de inchiriere, aplicand scutirea prevazuta la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.
Ajustarea dreptului de deducere se efectueaza astfel:
A. Ajustarea pentru taxa dedusa aferenta dobandirii bunului imobil
- Taxa dedusa aferenta bunului imobil: 5.700.000 lei
- Taxa dedusa pentru perioada 15 aprilie 2005-31 decembrie 2007, respectiv 33 de luni, nu se ajusteaza.
- Ajustarea taxei deduse pentru perioada 1 ianuarie 2008-1 aprilie 2010:
- 5.700.000 lei: 5 ani = 1.140.000 lei
- 1.140.000 lei: 12 luni = 95.000 lei
- 5 * 12 = 60 luni - 33 luni = 27 luni x 95.000 lei = 2.565.000 lei - taxa care se ajusteaza.
B. Ajustarea taxei deduse aferente lucrarii de modernizare incepute in anul 2006 si finalizate in anul 2007
- Taxa dedusa aferenta modernizarii: 190.000 lei
- Taxa dedusa pentru perioada 20 aprilie 2007-31 decembrie 2007, respectiv 9 luni, nu se ajusteaza.
- Ajustarea taxei deduse pentru perioada 1 ianuarie 2008-1 aprilie 2011:
- 190.000 lei: 5 ani = 38.000 lei
- 38.000 lei: 12 luni = 3.166,7 lei
- 60 luni - 9 luni = 51 luni x 3.166,7 lei = 161.501,7 lei - taxa care se ajusteaza.
Suma de 2.565.000 lei + 161.501,7 lei, rezultata din ajustarile efectuate la lit. A si B, reprezinta diferenta de taxa care va fi inregistrata pe cheltuieli, in jurnalul pentru cumparari din luna ianuarie 2008, cu semnul minus, si corespunzator va fi preluata in decontul privind taxa pe valoarea adaugata pentru perioada fiscala respectiva. Aceeasi procedura de ajustare se aplica si in cazul transformarilor sau modernizarilor incepute si finalizate inainte de data aderarii, indiferent de valoarea acestora.
(2) Pentru aplicarea art. 161 alin. (5) din Codul fiscal, persoanele impozabile au obligatia sa ajusteze taxa dedusa conform art. 149 din Codul fiscal, pentru modernizarile sau transformarile incepute inainte de data aderarii si finalizate dupa data aderarii sau incepute si finalizate dupa data aderarii, care depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare. Ajustarea efectuata conform art. 149 din Codul fiscal difera de ajustarea prevazuta la alin. (1) prin perioada de ajustare, care este de 20 de ani, fata de 5 ani, si metoda de ajustare, care se face pe ani calendaristici intregi, si nu lunar. Pentru taxa dedusa aferenta bunului imobil, modernizarilor sau transformarilor efectuate inainte de data aderarii si modernizarilor sau transformarilor incepute inainte de data aderarii si finalizate dupa data aderarii, care nu depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, ajustarea se efectueaza potrivit prevederilor alin. (1).
Acelasi exemplu ca la alin. (1), in situatia in care persoana impozabila a facut lucrari de modernizare, incepute in 2006, in valoare de 20.000.000 lei, in loc de 1.000.000 lei.
Intrucat valoarea bunului imobil dupa transformare este de 50.000.000 lei si intrucat valoarea modernizarii depaseste 20% din valoarea bunului imobil, ajustarea dreptului de deducere aferenta modernizarii trebuie sa fie facuta conform art. 149 din Codul fiscal, cu privire la perioada si metoda de ajustare.
Pentru taxa aferenta bunului imobil, ajustarea se efectueaza potrivit exemplului de la alin. (1) lit. A.
(3) Pentru aplicarea art. 161 alin. (3) si (6) din Codul fiscal, persoanele impozabile pot deduce din taxa nededusa, aferenta bunurilor imobile achizitionate, construite, transformate sau modernizate in ultimii 5 ani, o suma proportionala cu partea din fiecare bun imobil care va fi utilizata pentru aceste operatiuni si cu numarul de luni in care bunul va fi utilizat in regim de taxare. Aplicarea prevederilor art. 161 alin. (6) se limiteaza la modernizarile si transformarile care au fost incepute inainte de aderare si finalizate dupa data aderarii. Orice modernizare sau transformare inceputa dupa data aderarii va fi considerata bun de capital obtinut dupa aderare numai in conditiile prevazute la art. 149 din Codul fiscal. Ajustarea se realizeaza intr-o perioada de 5 ani in cadrul careia bunurile imobile au fost dobandite, incepand cu data de la care fiecare bun imobil a fost dobandit. Pentru bunurile imobile care sunt modernizate sau transformate, ajustarea taxei nededuse aferente acestor lucrari este operata, de asemenea, intr-o perioada de 5 ani de la data finalizarii fiecarei lucrari de modernizare sau transformare. Pentru ajustare se va tine cont de suma taxei nededuse pentru fiecare an, care reprezinta o cincime din taxa aferenta achizitiei, construirii, transformarii sau modernizarii bunurilor imobile. Pentru determinarea ajustarii lunare se imparte fiecare cincime la 12. Stabilirea sumei care poate fi dedusa se calculeaza astfel: din perioada de 5 ani se scade numarul de luni in care bunul imobil a fost utilizat in regim de scutire, iar rezultatul va fi inmultit cu ajustarea lunara. Fractiunile de luna se considera luna intreaga. Taxa de dedus rezultata in urma ajustarii se inregistreaza din punct de vedere contabil prin diminuarea cheltuielilor, precum si in jurnalul pentru cumparari si se preia corespunzator in decontul de taxa pe valoarea adaugata pentru perioada fiscala in care persoana impozabila incepe aplicarea regimului de taxare.
Exemplu de ajustare a dreptului de deducere:
Acelasi exemplu ca la alin. (1), dar, inversand datele situatiei, consideram ca persoana a inchiriat in regim de scutire bunul imobil in totalitate si nu a dedus TVA aferenta achizitiei si nici modernizarii efectuate si opteaza pentru regimul de taxare a tuturor operatiunilor de inchiriere de la data de 1 ianuarie 2008. Aceeasi procedura de ajustare se aplica si in cazul transformarilor sau modernizarilor incepute si finalizate inainte de data aderarii, indiferent de valoarea acestora.
A. Ajustarea taxei nededuse aferente dobandirii bunului imobil
- Taxa nededusa aferenta bunului imobil: 5.700.000 lei
- Ajustarea pentru restul perioadei de 5 ani: 27 luni (60 luni - 33 luni):
- 5.700.000 lei: 5 ani = 1.140.000 lei
- 1.140.000 lei: 12 luni = 95.000 lei
- 5 * 12 = 60 luni - 33 luni = 27 luni x 95.000 lei = 2.565.000 lei - taxa care se ajusteaza.
B. Ajustarea taxei nededuse aferente lucrarii de modernizare incepute in anul 2006 si finalizate in anul 2007
- Taxa nededusa: 190.000 lei
- Taxa nededusa pentru perioada 20 aprilie 2007-31 decembrie 2007, respectiv 9 luni, nu se ajusteaza.
- Ajustarea taxei pentru perioada 1 ianuarie 2008-1 aprilie 2011:
- 190.000 lei : 5 ani = 38.000 lei
- 38.000 lei : 12 luni = 3.166,7 lei
- 60 luni - 9 luni = 51 luni x 3.166,7 lei = 161.501,7 lei - taxa care se ajusteaza.
Suma de 2.565.000 lei + 161.501,7 lei, rezultata din ajustarile efectuate la lit. A si B, se inregistreaza din punct de vedere contabil prin diminuarea cheltuielilor, precum si in jurnalul pentru cumparari din luna ianuarie 2008, cu semnul plus, si se preia corespunzator in decontul de taxa pe valoarea adaugata pentru perioada fiscala respectiva.
(4) Pentru aplicarea art. 161 alin. (7) din Codul fiscal, persoanele impozabile vor ajusta taxa nededusa conform art. 149 din Codul fiscal, pentru modernizarile sau transformarile incepute inainte de data aderarii si finalizate dupa data aderarii sau incepute si finalizate dupa data aderarii, care depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare. Ajustarea efectuata conform art. 149 din Codul fiscal difera de ajustarea prevazuta la alin. (3) prin perioada de ajustare, care este de 20 de ani, fata de 5 ani, si prin metoda de ajustare, care se face pe ani calendaristici intregi, si nu lunar. Pentru taxa nededusa aferenta bunului imobil, modernizarilor sau transformarilor efectuate inainte de data aderarii si modernizarilor sau transformarilor incepute inainte de data aderarii si finalizate dupa data aderarii, care nu depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, ajustarea se efectueaza potrivit prevederilor alin. (3).
Acelasi exemplu ca la alin. (1), dar inversand datele situatiei, consideram ca persoana impozabila a facut lucrari de modernizare, incepute in anul 2006 si finalizate in anul 2007, in valoare de 20.000.000 lei, in loc de 1.000.000 lei, a inchiriat in regim de scutire bunul imobil in totalitate si nu a dedus TVA aferenta modernizarii efectuate si opteaza pentru regimul de taxare a tuturor operatiunilor de inchiriere de la data de 1 ianuarie 2008.
Intrucat valoarea bunului imobil dupa transformare este de 50.000.000 lei si intrucat valoarea modernizarii depaseste 20% din valoarea bunului imobil, ajustarea dreptului de deducere aferenta modernizarii trebuie sa fie facuta conform art. 149 din Codul fiscal, cu privire la perioada si metoda de ajustare.
Pentru taxa aferenta bunului imobil, ajustarea se efectueaza potrivit exemplului de la alin. (3) lit. A.
(5) Pentru aplicarea art. 161 alin. (8) si (10) din Codul fiscal, persoanele impozabile au obligatia sa ajusteze taxa dedusa conform art. 149 din Codul fiscal, dar perioada de ajustare este limitata la 5 ani.
Acelasi exemplu ca la alin. (1), in situatia in care persoana impozabila vinde cladirea la data de 1 ianuarie 2008 si nu a optat pentru taxarea acestei vanzari.
A. Ajustarea taxei deduse aferente dobandirii bunului imobil: 2/5
- Taxa dedusa aferenta bunului imobil: 5.700.000 lei
- Anul 2005 (anul achizitiei si al primei utilizari), precum si anii 2006 si 2007 sunt luati in considerare. Anul 2008, pe parcursul caruia se pierde dreptul de deducere, nu se ia in considerare.
Suma taxei ce trebuie ajustata:
5.700.000 lei x 2/5 = 2.280.000 lei
B. Ajustarea taxei deduse aferente lucrarii de modernizare incepute in anul 2006 si finalizate in anul 2007: 4/5
- Taxa dedusa: 190.000 lei
- Anul 2007 (anul in care se termina lucrarile de modernizare) este luat in considerare. Anul 2008, pe parcursul caruia se pierde dreptul de deducere, nu se ia in considerare.
Suma taxei ce trebuie ajustata:
190.000 lei x 4/5 = 152.000 lei
Suma de 2.280.000 lei + 152.000 lei, rezultata din ajustarile efectuate la lit. A si B, reprezinta diferenta de taxa care va fi inregistrata pe cheltuieli, in jurnalul pentru cumparari din luna ianuarie 2008, cu semnul minus, si corespunzator va fi preluata in decontul privind taxa pe valoarea adaugata pentru perioada fiscala respectiva.
(6) Pentru aplicarea art. 161 alin. (11) din Codul fiscal, persoanele impozabile au obligatia sa ajusteze taxa dedusa conform art. 149 din Codul fiscal, pentru modernizarile sau transformarile incepute inainte de data aderarii si finalizate dupa data aderarii sau incepute si finalizate dupa data aderarii, care depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare. Ajustarea efectuata conform art. 149 din Codul fiscal difera de ajustarea prevazuta la alin. (5) prin perioada de ajustare, care este de 20 de ani, fata de 5 ani. Pentru taxa dedusa aferenta bunului imobil, modernizarilor sau transformarilor efectuate inainte de data aderarii si modernizarilor sau transformarilor incepute inainte de data aderarii si finalizate dupa data aderarii, care nu depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, ajustarea se efectueaza potrivit prevederilor alin. (5).
Acelasi exemplu ca la alin. (1), in situatia in care persoana impozabila vinde cladirea la data de 1 ianuarie 2008 si nu a optat pentru taxarea acestei vanzari. Persoana impozabila a facut lucrari de modernizare, incepute in anul 2006 si finalizate in anul 2007, in valoare de 20.000.000 lei, in loc de 1.000.000 lei.
Intrucat valoarea bunului imobil dupa transformare este de 50.000.000 lei si intrucat valoarea modernizarii depaseste 20% din valoarea bunului imobil, ajustarea dreptului de deducere aferenta modernizarii trebuie sa fie facuta conform art. 149 din Codul fiscal, cu privire la perioada si metoda de ajustare.
Pentru taxa aferenta bunului imobil, ajustarea se efectueaza potrivit exemplului de la alin. (5) lit. A.
(7) Pentru aplicarea art. 161 alin. (9) si (12) din Codul fiscal, persoanele impozabile ajusteaza taxa nededusa conform art. 149 din Codul fiscal, dar perioada de ajustare este limitata la 5 ani. Valoarea suplimentara a taxei de dedus se limiteaza la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv.
Acelasi exemplu ca la alin. (1), dar, inversand datele situatiei, consideram ca persoana nu a dedus TVA aferenta achizitiei si nici modernizarii efectuate si vinde cladirea la data de 1 ianuarie 2008, optand pentru taxarea acestei vanzari. Valoarea de vanzare a bunului imobil este de 30.000.000 lei, taxa colectata aferenta fiind de 5.700.000 lei.
A. Ajustarea taxei nededuse aferente dobandirii bunului imobil: 2/5
- Taxa nededusa aferenta bunului imobil: 5.700.000 lei
- Anul 2005 (anul achizitiei si al primei utilizari), precum si anii 2006 si 2007 sunt luati in considerare. Anul 2008, pe parcursul caruia ia nastere dreptul de deducere, nu se ia in considerare.
Suma taxei ce trebuie ajustata:
5.700.000 lei x 2/5 = 2.280.000 lei
B. Ajustarea taxei nededuse aferente lucrarii de modernizare incepute in anul 2006 si finalizate in anul 2007: 4/5
- Taxa nededusa: 190.000 lei
- Anul 2007 (anul in care se termina lucrarile de modernizare) este luat in considerare. Anul 2008, pe parcursul caruia ia nastere dreptul de deducere, nu se ia in considerare.
Suma taxei ce trebuie ajustata:
190.000 lei x 4/5 = 152.000 lei
Suma de 2.280.000 lei + 152.000 lei, rezultata din ajustarile efectuate la lit. A si B, reprezinta diferenta de taxa care va fi inregistrata prin diminuarea cheltuielilor, precum si in jurnalul pentru cumparari din luna ianuarie 2008, cu semnul plus, si se preia corespunzator in decontul de taxa pe valoarea adaugata pentru perioada fiscala respectiva, taxa de dedus rezultata in urma ajustarii fiind mai mica decat taxa colectata.
(8) Pentru aplicarea art. 161 alin. (13) din Codul fiscal, persoanele impozabile ajusteaza taxa nededusa conform art. 149 din Codul fiscal, pentru modernizarile sau transformarile incepute inainte de data aderarii si finalizate dupa data aderarii sau incepute si finalizate dupa data aderarii, care depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare. Ajustarea efectuata conform art. 149 din Codul fiscal difera de ajustarea prevazuta la alin. (7) prin perioada de ajustare, care este de 20 de ani, fata de 5 ani. Pentru taxa nededusa aferenta bunului imobil, modernizarilor sau transformarilor efectuate inainte de data aderarii si modernizarilor sau transformarilor efectuate dupa data aderarii, care nu depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, ajustarea se efectueaza potrivit prevederilor alin. (7). Valoarea suplimentara a taxei de dedus se limiteaza la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv.
Acelasi exemplu ca la alin. (1), dar, inversand datele situatiei, consideram ca persoana nu a dedus TVA aferenta achizitiei si nici modernizarii efectuate si vinde cladirea la data de 1 ianuarie 2008, optand pentru taxarea acelei vanzari.
Persoana impozabila a facut lucrari de modernizare incepute in anul 2006 si finalizate in anul 2007, in valoare de 20.000.000 lei, in loc de 1.000.000 lei.

Intrucat valoarea bunului imobil dupa transformare este de 50.000.000 lei si intrucat valoarea modernizarii depaseste 20% din valoarea bunului imobil, ajustarea dreptului de deducere aferenta modernizarii trebuie sa fie facuta conform art. 149 din Codul fiscal, cu privire la perioada si metoda de ajustare.
Pentru taxa aferenta bunului imobil, ajustarea se efectueaza potrivit exemplului de la alin. (7) lit. A."

B. Titlul VII "Accize si alte taxe speciale"
1. La punctul 2, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1), operatiunea exclusiva de aditivare a produselor energetice in regim suspensiv poate fi realizata in antrepozite fiscale de depozitare."
2. La punctul 21, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(2) Prin autoritate fiscala centrala se intelege Ministerul Economiei si Finantelor - directia cu atributii in elaborarea legislatiei in domeniul accizelor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala sau Autoritatea Nationala a Vamilor.
(3) Prin autoritate fiscala teritoriala se intelege, dupa caz, directiile generale ale finantelor publice judetene sau a municipiului Bucuresti, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile de specialitate din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor cu atributii in domeniu, directiile judetene pentru accize si operatiuni vamale sau a municipiului Bucuresti."
3. Punctul 51.3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"51.3 - (1) Achizitionarea produselor energetice de natura celor prevazute la art. 175 alin. (2) din Codul fiscal, in vederea utilizarii in unul dintre scopurile prevazute la art. 1754 alin. (1) pct. 2 lit. a), b) si e) din Codul fiscal, se poate efectua in regim de exceptare de la plata accizelor numai de operatorii economici care detin autorizatii de utilizator final.
(2) Autorizatiile de utilizator final se elibereaza de autoritatea fiscala teritoriala, la cererea scrisa a operatorilor economici, modelul autorizatiilor fiind prevazut in anexa nr. 20.
(3) Cererea pentru obtinerea autorizatiei de utilizator final se intocmeste conform modelului prevazut in anexa nr. 30 si va fi insotita de documentele prevazute expres in aceasta.
(4) Autoritatea fiscala competenta elibereaza autorizatia de utilizator final daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) au fost prezentate certificatul constatator, eliberat de oficiul registrului comertului, din care sa rezulte: capitalul social, asociatii, obiectul de activitate, administratorii, punctele de lucru in care urmeaza a se realiza receptia, productia si comercializarea produselor, precum si o copie de pe certificatul de inmatriculare sau certificatul de inregistrare, dupa caz;
b) solicitantul nu are datorii inscrise in certificatul de atestare fiscala;
c) solicitantul nu are inscrise date in cazierul fiscal;
d) administratorul solicitantului nu are inscrise date in cazierul judiciar;
e) solicitantul detine utilajele, terenurile si cladirile in proprietate, in baza contractului de inchiriere sau a contractului de leasing;
f) solicitantul depune copii ale licentelor, autorizatiilor sau avizelor cu privire la desfasurarea activitatii, dupa caz;
g) solicitantul fundamenteaza cantitatile de produse energetice ce urmeaza a fi achizitionate, pentru fiecare produs, identificat prin codul NC, in functie de capacitatea de productie, de depozitare si de caracteristicile procesului de fabricatie;
h) solicitantul a utilizat produsele energetice achizitionate anterior in scopul pentru care a obtinut autorizatie de utilizator final.
(5) Obligatia prevazuta in cererea de autorizare privind inscrierea produselor realizate de utilizatorul final pe coduri si pozitii tarifare intervine incepand cu data de 1 iulie 2009.
(6) Deplasarea produselor energetice de la antrepozitul fiscal la utilizatorul final va fi insotita de documentul administrativ de insotire, potrivit procedurii prevazute la pct. 14 si 142.
(7) Atunci cand produsele energetice sunt achizitionate de utilizatorul final prin operatiuni proprii de import, deplasarea acestor produse de la biroul vamal de intrare in teritoriul comunitar va fi insotita de documentul administrativ unic, potrivit procedurii prevazute la pct. 15.
(8) Operatorii economici care achizitioneaza produse energetice, altele decat cele prevazute la art. 175 alin. (2) din Codul fiscal, in vederea utilizarii in unul dintre scopurile prevazute la art. 1754 alin. (1) pct. 2 lit. a), b) si e), se inregistreaza la autoritatea fiscala teritoriala prin depunerea unei declaratii pe propria raspundere, in care se mentioneaza: elementele de identificare ale operatorului economic, numele si prenumele administratorului, cantitatile de produse energetice ce urmeaza a fi achizitionate in intervalul de 12 luni consecutive de la data inregistrarii declaratiei, codul NC al produselor si scopul in care acestea vor fi utilizate. Declaratia pe proprie raspundere se intocmeste in 3 exemplare, inregistrate la autoritatea fiscala teritoriala, dintre care unul se pastreaza de catre beneficiar, altul de catre furnizor, iar al treilea de catre autoritatea fiscala.
(9) Intra sub incidenta prevederilor alin. (1) si (8) si operatorii economici care achizitioneaza in vederea comercializarii ca atare catre utilizatorii finali produse energetice care in mod evident nu pot fi utilizate drept combustibil pentru motor sau drept combustibil pentru incalzire ori sunt achizitionate in alte ambalaje decat cele aferente circulatiei in vrac. In acest caz, obligatia detinerii autorizatiei de utilizator final revine atat operatorului economic comerciant, cat si utilizatorului final, iar depunerea declaratiei pe proprie raspundere revine operatorului economic comerciant.
(10) Eliberarea autorizatiei de utilizator final este conditionata de prezentarea de catre operatorul economic solicitant a dovezii privind constituirea unei garantii, al carei cuantum se va stabili dupa cum urmeaza:
a) pentru produsele energetice prevazute la art. 175 alin. (3) din Codul fiscal, garantia va reprezenta o suma echivalenta cu valoarea accizelor aferente cantitatii de produse aprobate;
b) pentru produsele energetice prevazute la art. 175 alin. (2), altele decat cele de la alin. (3) al aceluiasi articol, din Codul fiscal, garantia va reprezenta o suma echivalenta cu valoarea accizelor aferente cantitatii de produse aprobate, valoare calculata la nivelul accizei datorate pentru benzina cu plumb.
(11) Garantia poate fi sub forma de depozit in numerar si/sau de garantii personale, cu respectarea prevederilor pct. 20 alin. (6) si (7).
(12) Garantia poate fi deblocata, total sau partial, la solicitarea operatorului economic, cu viza autoritatii fiscale teritoriale, pe masura ce operatorul economic face dovada utilizarii produselor in scopul pentru care acestea au fost achizitionate.
(13) Garantia poate fi executata atunci cand se constata ca produsele achizitionate in regim de exceptare de la plata accizelor au fost folosite in alt scop decat cel pentru care se acorda exceptarea si acciza aferenta acestor produse nu a fost platita.
(14) Autorizatia de utilizator final are o valabilitate de un an de la data emiterii. Cantitatea de produse accizabile inscrisa intr-o autorizatie de utilizator final poate fi suplimentata in situatii bine justificate, in cadrul aceleiasi perioade de valabilitate a autorizatiei.
(15) Operatorii economici care detin autorizatii de utilizator final au obligatia de a transmite autoritatii fiscale emitente a autorizatiei, lunar, pana la data de 15 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea, o situatie privind achizitia si utilizarea produselor energetice, care va cuprinde informatii, dupa caz, cu privire la: furnizorul de produse energetice, cantitatea de produse energetice achizitionata, cantitatea utilizata/comercializata, stocul de produse energetice la sfarsitul lunii de raportare, cantitatea de produse finite realizate, cantitatea de produse finite expediate si destinatarul produselor. Neprezentarea situatiei in termenul prevazut atrage revocarea autorizatiei de utilizator final.
(16) Autoritatea fiscala teritoriala poate revoca autorizatia de utilizator final in urmatoarele situatii:
a) operatorul economic a comis fapte repetate ce constituie contraventii la regimul produselor accizabile, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) operatorul economic nu a justificat legal destinatia cantitatii de produse energetice achizitionate;
c) operatorul economic a utilizat produsul energetic achizitionat altfel decat in scopul pentru care a obtinut autorizatie de utilizator final.
(17) Decizia de revocare a autorizatiei de utilizator final se comunica detinatorului si produce efecte de la data comunicarii sau de la o alta data cuprinsa in aceasta.
(18) Autoritatea fiscala teritoriala poate anula autorizatia de utilizator final atunci cand i-au fost oferite informatii inexacte sau incomplete in legatura cu scopul pentru care operatorul economic a solicitat autorizatia de utilizator final.
(19) Decizia de anulare a autorizatiei de utilizator final se comunica detinatorului si produce efecte incepand de la data emiterii autorizatiei.
(20) Procedura prin care se executa garantia si cea de revocare sau de anulare a autorizatiei se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme metodologice. Ordinul se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(21) Operatorul economic poate contesta decizia de revocare sau de anulare a autorizatiei de utilizator final, potrivit legislatiei in vigoare.
(22) O noua cerere de obtinere a autorizatiei de utilizator final va putea fi depusa dupa 6 luni de la data revocarii sau anularii autorizatiei si cu conditia platii obligatiilor fiscale rezultate din aplicarea masurii de revocare sau de anulare a autorizatiei.
(23) Atat in cazul autorizatiei de utilizator final, cat si al declaratiei pe propria raspundere, autoritatea fiscala teritoriala atribuie si inscrie pe aceste documente codul operatorului economic utilizator, cod similar codului de accize.
(24) Atunci cand operatorii economici efectueaza achizitii de produse energetice de la antrepozite fiscale din alte state membre, acestia se vor autoriza ca operatori inregistrati sau operatori neinregistrati, carora li se va atribui cod de accize.
(25) Autoritatile fiscale teritoriale vor tine o evidenta a operatorilor economici prevazuti la alin. (1) si (8) prin inscrierea acestora in registre speciale. De asemenea, vor asigura publicarea pe pagina de web a autoritatii vamale a listei cuprinzand acesti operatori economici, lista care va fi actualizata lunar pana la data de 15 a fiecarei luni.
(26) In intelesul prezentelor norme, prin costul unui produs se intelege suma tuturor achizitiilor de bunuri si servicii la care se adauga cheltuielile de personal si consumul de capital fix la nivelul unei activitati, asa cum este definita la pct. 51.4. Acest cost este calculat ca un cost mediu pe unitate. In intelesul prezentelor norme, prin costul energiei electrice se intelege pretul efectiv de cumparare al energiei electrice sau costul de productie al energiei electrice, daca este realizata in activitate.
(27) In intelesul prezentelor norme, prin procese mineralogice se intelege procesele clasificate in nomenclatura CAEN sub codul DI 26 «fabricarea altor produse din minerale nemetalice», in conformitate cu Regulamentul Consiliului nr. 3.037/90 din 9 octombrie 1990 privind clasificarea statistica a activitatilor economice in Comunitatea Europeana.
(28) In intelesul prezentelor norme nu se considera productie de produse energetice operatiunile pe durata carora sunt obtinute mici cantitati de produse energetice."
4. La punctul 6, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"6. (1) Preturile maxime de vanzare cu amanuntul pentru tigarete se stabilesc de antrepozitarul autorizat pentru productie, de antrepozitarul autorizat pentru depozitare care achizitioneaza din teritoriul comunitar sau din import tigarete in vederea livrarii acestora pe piata interna, de operatorul inregistrat sau de importatorul de astfel de produse si se notifica la Ministerul Economiei si Finantelor - directia cu atributii in elaborarea legislatiei in domeniul accizelor."
5. La punctul 7, dupa alineatul (13) se introduc trei noi alineate, alineatele (14)-(16), cu urmatorul cuprins:
"(14) Antrepozitele fiscale autorizate pentru productia de produse energetice, inclusiv pentru productia de bio-ETBE (bio etil tert butil eter), bio-TAEE (bio tert amil etil eter) si/sau alte produse de aceeasi natura realizate pe baza de bioetanol, pot primi in regim suspensiv bioetanol pentru prelucrare in vederea obtinerii de bio-ETBE, bio-TAEE si/sau alte produse de aceeasi natura realizate pe baza de bioetanol ori in vederea amestecului cu benzina.
(15) Bioetanolul reprezinta alcoolul etilic realizat in antrepozitele fiscale de productie a alcoolului etilic, produs destinat utilizarii in productia de produse energetice.
(16) Pentru aplicarea prevederilor alin. (14) si (15), la solicitarea antrepozitarului autorizat, autorizatia de antrepozit fiscal se va completa in mod corespunzator, dupa cum urmeaza:
a) pentru productia de alcool etilic, cu productie de bioetanol;
b) pentru productia de produse energetice, cu:
b1) productie de bio-ETBE, bio-TAEE si/sau alte produse de aceeasi natura realizate pe baza de bioetanol; si/sau
b2) depozitare de bioetanol denaturat sau nedenaturat in vederea prelucrarii sau a amestecului cu benzina."
6. La punctul 8, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Cererea privind acordarea autorizatiei de antrepozit fiscal trebuie sa fie intocmita potrivit modelului prevazut in anexa nr. 6 si sa fie insotita de documentele specificate in aceasta anexa. In cazul activitatii de productie, cererea va fi insotita si de manualul de procedura, care va cuprinde fluxurile operationale, precum si randamentul utilajelor si instalatiilor."
7. La punctul 91, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(6) Locurile destinate productiei de alcool etilic si distilate, ca materie prima, trebuie sa fie dotate cu un sistem de supraveghere prin camere video a punctelor unde sunt amplasate contoarele si rezervoarele de alcool si distilate, precum si a cailor de acces in antrepozitul fiscal. Stocarea imaginilor culese prin intermediul camerelor video se face pe casete video sau in memoria sistemului, durata de stocare a imaginilor inregistrate fiind de minimum 30 de zile. Sistemul de supraveghere trebuie sa functioneze permanent, inclusiv in perioadele de nefunctionare a antrepozitului, chiar si in conditiile intreruperii alimentarii cu energie electrica de la reteaua de distributie. Nu intra sub incidenta acestor prevederi micile distilerii."
8. La punctul 91, dupa alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (101), cu urmatorul cuprins:
"(101) Obligativitatea calibrarii rezervoarelor plutitoare pentru depozitarea produselor energetice intervine potrivit reglementarilor specifice ale Biroului Roman de Metrologie Legala."
9. La punctul 91, alineatul (14) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(14) Un antrepozit vamal in care sunt plasate produse supuse accizelor armonizate, provenite din import, poate fi autorizat si ca antrepozit fiscal, la cererea operatorului economic importator, intocmita potrivit modelului prevazut in anexa nr. 6 si depusa la comisia instituita in cadrul autoritatii fiscale centrale. In aceasta situatie nivelul garantiei va fi actualizat cu garantia aferenta produselor accizabile, stabilita potrivit procedurii de la pct. 20."
10. La punctul 10, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu urmatorul cuprins:
"(31) In cazul antrepozitelor fiscale de productie, in baza documentatiei depuse de antrepozitarul autorizat, in autorizatia aferenta antrepozitului fiscal vor fi inscrise atat materiile prime accizabile care pot fi achizitionate in regim suspensiv, cat si produsele finite ce se realizeaza in antrepozitul fiscal."
11. La punctul 121, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu urmatorul cuprins:
"(51) Incetarea suspendarii autorizatiei pentru un antrepozit fiscal - cu exceptia cazului prevazut la alin. (4) - va fi dispusa de comisia instituita in cadrul autoritatii fiscale centrale, in baza referatului emis in acest sens de Directia tehnici de vamuire si tarif vamal din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor."
12. La punctul 123, alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(8) Autorizatia de operator neinregistrat se emite pentru fiecare operatiune de achizitionare de produse accizabile in regim suspensiv, potrivit prevederilor alin. (1), inclusiv in situatia in care operatiunea de transport se realizeaza prin intermediul mai multor mijloace de transport. Autoritatea fiscala emitenta atribuie si inscrie in aceasta autorizatie un cod similar codului de acciza."
13. Punctul 181 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"181. - (1) Pentru produsele supuse accizelor armonizate, returnate in antrepozitele fiscale de productie in vederea reciclarii, reconditionarii sau distrugerii, accizele platite ca urmare a eliberarii in consum a acestor produse pot fi restituite la cererea antrepozitarului autorizat care a eliberat pentru consum produsele respective.
(2) Antrepozitarul autorizat care solicita restituirea accizei va depune cererea de restituire la autoritatea fiscala teritoriala unde este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, inainte ca produsele accizabile sa fie returnate in antrepozitul fiscal de productie.
(3) Cererea de restituire va fi insotita de urmatoarele documente, vizate de autoritatea vamala teritoriala:
a) o nota justificativa privind cauzele si cantitatile de produse accizabile care fac obiectul returului in antrepozitul fiscal de productie;
b) documentele care justifica faptul ca produsele respective au fost realizate de antrepozitul fiscal de productie;
c) documentul care atesta ca accizele au fost platite de antrepozitul fiscal care solicita restituirea accizelor.
(4) Autoritatea fiscala teritoriala va analiza cererea si documentatia depusa de antrepozitul fiscal si va decide asupra restituirii accizelor.
(5) Pentru produsele accizabile eliberate pentru consum in Romania de un antrepozit fiscal, un operator inregistrat sau un operator neinregistrat si returnate antrepozitului fiscal din alt stat membru, de unde au fost achizitionate, accizele pot fi restituite la cererea acestuia, cerere care se va depune la autoritatea fiscala teritoriala unde este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, inainte ca produsele accizabile sa fie returnate.
(6) In situatia prevazuta la alin. (5) cererea de restituire va fi insotita de urmatoarele documente, vizate de autoritatea vamala teritoriala:
a) o nota justificativa privind cauzele si cantitatile de produse accizabile care fac obiectul returului;
b) documentele care justifica faptul ca produsele respective au fost achizitionate de la antrepozitul fiscal din statul membru in care urmeaza sa fie returnate produsele;
c) documentul care atesta ca accizele au fost platite in Romania.
(7) Pentru produsele accizabile provenite din operatiuni de import, ce urmeaza a fi returnate furnizorului extern, operatorul economic importator poate beneficia de restituirea accizelor, cu indeplinirea urmatoarelor cerinte:
a) sa depuna cererea de restituire la autoritatea fiscala teritoriala unde este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, inainte ca produsele accizabile sa fie returnate furnizorului extern;
b) cererea de restituire, vizata de autoritatea vamala teritoriala, sa fie insotita de:
1. o nota justificativa privind cauzele si cantitatile de produse accizabile care fac obiectul returului;
2. documentul care atesta ca accizele au fost platite de importator.
(8) In cazul produselor supuse marcarii prin banderole sau timbre, operatorul economic care solicita restituirea accizelor este obligat sa intocmeasca un registru care sa contina urmatoarele informatii:
a) cantitatea produselor accizabile eliberate pentru consum care fac obiectul restituirii accizelor;
b) data la care produsele au fost eliberate in consum;
c) seria si numarul de identificare ale banderolelor sau timbrelor;
d) valoarea accizelor platite pentru produsele eliberate in consum;
e) metoda care urmeaza a fi aplicata produselor care fac obiectul restituirii accizelor (reciclare, reconditionare, distrugere).
(9) Restituirea accizelor va fi efectuata potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
(10) Produsele supuse accizelor, eliberate pentru consum sau importate in Romania, care fac obiectul returului catre furnizorul extern, atunci cand urmeaza a fi distruse, pot fi supuse operatiunii de distrugere in Romania.
(11) Responsabilitatea distrugerii o are antrepozitul fiscal, operatorul inregistrat, operatorul neinregistrat sau operatorul economic importator care a eliberat produsele accizabile pentru consum in Romania.
(12) Distrugerea produselor accizabile poate fi efectuata la cererea operatorului economic, in baza aprobarii date de directia de specialitate din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor cu atributii in domeniu ori de directia judeteana pentru accize si operatiuni vamale sau a municipiului Bucuresti.
(13) Cererea va fi insotita de urmatoarele documente:
a) un memoriu in care sa se justifice cauzele si cantitatile de produse accizabile care fac obiectul distrugerii;
b) documentele justificative care confirma cauzele care determina distrugerea produselor;
c) documentul care atesta ca accizele au fost platite de operatorul economic care solicita restituirea accizelor.
(14) Pentru produsele accizabile marcate cu timbre sau banderole, returnate in antrepozitul fiscal de productie din Romania, in vederea reciclarii sau reconditionarii, dezlipirea marcajelor se va efectua sub supraveghere fiscala si vor fi consemnate intr-un proces-verbal. O copie a procesului-verbal va insoti marcajele care vor fi expediate pentru distrugere Companiei Nationale «Imprimeria Nationala» - S.A., operatiunea de distrugere efectuandu-se pe cheltuiala antrepozitului fiscal.
(15) In cazul produselor accizabile marcate cu timbre sau banderole, inainte de returnarea produselor in antrepozitul fiscal de productie din alt stat membru ori producatorului dintr-o tara terta, se va efectua dezlipirea marcajelor sub supraveghere fiscala si vor fi consemnate intr-un proces-verbal. O copie a procesului-verbal va insoti marcajele care vor fi expediate pentru distrugere Companiei Nationale «Imprimeria Nationala» - S.A., operatiunea de distrugere efectuandu-se pe cheltuiala operatorului economic care returneaza marcajele.
(16) Nu intra sub incidenta prevederilor alin. (1), (5) si (7) produsele supuse accizelor care au fost eliberate pentru consum cu mai mult de 2 ani inainte de data depunerii cererii."
14. La punctul 184, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"184. (1) Comerciantul expeditor care doreste sa solicite restituirea accizelor pentru produsele ce urmeaza a fi expediate pentru consum intr-un alt stat membru trebuie sa depuna la autoritatea fiscala teritoriala unde este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, inainte de expedierea produselor, o cerere de restituire, al carei model este prevazut in anexa nr. 11, si sa faca dovada ca pentru acele produse accizele au fost platite.
(2) Dupa receptia produselor de catre destinatar si plata accizei in statul membru de destinatie, comerciantul expeditor va depune la autoritatea fiscala teritoriala unde este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, in vederea restituirii accizelor, documentele prevazute la art. 1926 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal."
15. La punctul 20, dupa alineatul (15) se introduce un nou alineat, alineatul (151), cu urmatorul cuprins:
"(151) Garantia poate fi executata atunci cand se constata ca antrepozitarul autorizat sau operatorul inregistrat nu si-a respectat obligatiile legale privind plata accizei. Executarea garantiei atrage suspendarea autorizatiei pana la momentul reintregirii acesteia. Procedura prin care se executa garantia si cea de suspendare a autorizatiei pentru neplata accizei se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme metodologice. Ordinul se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
16. La punctul 20, dupa alineatul (18) se introduce un nou alineat, alineatul (181), cu urmatorul cuprins:
"(181) Pentru actualizarea garantiei prevazute la alin. (18) se utilizeaza cursul de schimb leu/euro valabil pentru calculul accizelor la momentul efectuarii actualizarii."
17. La punctul 21, dupa subpunctul 21.4 se introduce un nou subpunct, subpunctul 21.5, cu urmatorul cuprins:
"21.5. Scutirea de la plata accizelor prevazuta la art. 199 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, precum si scutirea de la plata accizelor in cazul carburantilor achizitionati prin statiile de distributie, pentru care solicitantul beneficiaza si de scutire de taxa pe valoarea adaugata, se acorda potrivit procedurii prevazute pentru scutirea de taxa pe valoarea adaugata."
18. La punctul 22, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins:
"(41) Operatorii economici utilizatori de alcool partial denaturat, care au primit avizul laboratorului vamal pentru utilizarea unei substante de denaturare a alcoolului etilic, alta decat cele prevazute la alin. (3), pot efectua achizitii de alcool etilic astfel denaturat si de la antrepozite fiscale din alte state membre."
19. La punctul 22, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(6) Denaturarea alcoolului etilic se realizeaza numai in antrepozite fiscale, sub supravegherea autoritatii fiscale."
20. La punctul 22, alineatul (13) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(13) Scutirea se acorda direct:
a) in situatiile prevazute la art. 200 alin. (1) lit. d), f) si g) din Codul fiscal;
b) in situatiile prevazute la art. 200 alin. (1) lit. a), b), c) si e) din Codul fiscal, pentru antrepozitarii autorizati care functioneaza in sistem integrat. Prin sistem integrat se intelege utilizarea alcoolului etilic si a altor produse alcoolice de catre antrepozitar, pentru realizarea de produse finite destinate a fi consumate ca atare, fara a mai fi supuse vreunei modificari."
21. La punctul 22, alineatul (15) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(15) Autorizatia de utilizator final se emite de catre autoritatea fiscala teritoriala in a carei raza isi are sediul solicitantul. Autoritatea fiscala atribuie si inscrie in autorizatie codul operatorului economic utilizator, cod similar codului de acciza."
22. La punctul 22, alineatul (18) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(18) Autorizatia de utilizator final se elibereaza la cererea scrisa a beneficiarului. Cererea va fi intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 30."
23. La punctul 22, alineatul (24) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(24) In cazul scutirilor directe, daca in termen de 45 de zile lucratoare de la expedierea produsului antrepozitul fiscal expeditor nu primeste copia documentului administrativ de insotire certificat, va instiinta despre acest fapt autoritatea fiscala emitenta a autorizatiei, in termen de 5 zile. Autoritatea fiscala emitenta va verifica in urmatoarele 3 zile realitatea informatiei si, in cazul in care aceasta se va dovedi reala, va analiza motivele care au generat acest fapt si va decide asupra obligatiei de plata a accizelor, dupa caz."
24. La punctul 22, dupa alineatul (26) se introduce un nou alineat, alineatul (261), cu urmatorul cuprins:
"(261) Autoritatea fiscala teritoriala emitenta poate anula autorizatia de utilizator final in urmatoarele situatii:
a) operatorul economic a comis fapte repetate ce constituie contraventii la regimul produselor accizabile, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) operatorul economic nu a justificat legal destinatia cantitatii de alcool si produse alcoolice achizitionate;
c) operatorul economic a utilizat alcoolul sau produsul alcoolic achizitionat altfel decat in scopul pentru care a obtinut autorizatie de utilizator final."
25. La punctul 22, alineatul (28) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(28) Neprezentarea in termen a situatiei prevazute la alin. (27) atrage revocarea autorizatiei de utilizator final si odata cu aceasta plata accizelor aferente atat cantitatilor achizitionate si/sau utilizate in perioada de raportare, cat si cantitatilor aflate in stoc la data la care decizia de revocare produce efecte."
26. La punctul 22, dupa alineatul 30 se introduc trei noi alineate, alineatele (301)-(303), cu urmatorul cuprins:
"(301) Decizia de revocare a autorizatiei de utilizator final se comunica detinatorului si produce efecte de la data comunicarii sau de la o alta data cuprinsa in aceasta.
(302) Operatorul economic poate contesta decizia de revocare sau de anulare a autorizatiei de utilizator final, potrivit legislatiei in vigoare.
(303) O noua cerere de obtinere a autorizatiei de utilizator final va putea fi depusa dupa 6 luni de la data revocarii sau anularii autorizatiei si cu conditia platii obligatiilor fiscale rezultate din aplicarea masurii de revocare sau de anulare a autorizatiei."
27. La punctul 22, alineatul (32) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(32) Autorizatia de utilizator final are valabilitate 12 luni consecutive de la data emiterii."
28. La subpunctul 23.1, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu urmatorul cuprins:
"(31) Intra sub incidenta prevederilor alin. (2) lit. b) si livrarile de produse energetice destinate a fi utilizate drept combustibil pentru motor de catre aeronavele aflate sub pavilionul altor state membre, pentru altfel de zboruri decat cele turistice in scop privat, fara a fi necesara prezentarea de certificate eliberate de autoritatile aeronautice civile din statele respective."
29. La subpunctul 23.1, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu urmatorul cuprins:
"(51) Deplasarea produselor energetice destinate utilizarii drept combustibil pentru motor pentru aeronave, aflate pe alte aeroporturi decat cele situate in apropierea antrepozitului fiscal care asigura alimentarea aeronavelor, trebuie sa fie insotita de documentul administrativ de insotire. La rubrica «Primitor» se vor completa tot datele expeditorului. La destinatie, documentul administrativ de insotire va fi certificat in mod corespunzator de autoritatea fiscala in a carei raza teritoriala este situat aeroportul pe care se efectueaza operatiunea de alimentare a aeronavei."
30. La subpunctul 23.1, dupa alineatul (15) se introduc doua noi alineate, alineatele (16) si (17), cu urmatorul cuprins:
"(16) Scutirea de la plata accizelor prevazuta la art. 201 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se acorda si in cazul in care:
a) combustibilul pentru aviatie este livrat de un antrepozit fiscal in scopul alimentarii aeronavelor prin intermediul unui antrepozit fiscal autorizat pentru depozitare de produse energetice, care alimenteaza efectiv aeronavele. In aceasta situatie, deplasarea combustibilului pentru aviatie de la antrepozitul fiscal de depozitare catre aeronave va fi insotita de avizul de insotire. Dovada care sta la baza acordarii scutirii pentru cantitatea cu care a fost alimentata aeronava o reprezinta certificatul de livrare semnat de comandantul aeronavei sau de reprezentantul companiei aeriene a carei aeronava a fost alimentata. Certificatul de livrare se intocmeste de antrepozitul fiscal care a efectuat alimentarea aeronavei, un exemplar al acestui certificat urmand a fi transmis si antrepozitului fiscal in numele caruia se intocmeste factura catre aeronave. Antrepozitul fiscal in numele caruia se emit facturile catre aeronave va intocmi jurnalul prevazut in anexa nr. 21. Antrepozitul fiscal care face alimentarea aeronavei va intocmi jurnalul prevazut in anexa nr. 22, o copie a acestui jurnal fiind transmisa primului antrepozit fiscal;
b) combustibilul pentru aviatie este facturat de un antrepozit fiscal de produse energetice catre un intermediar care administreaza contracte cu companii aeriene si care emite, la randul lui, facturi catre acestea, dupa alimentarea aeronavelor in aceleasi conditii cu cele prevazute la lit. a), fara a avea loc un transfer fizic al produsului de la antrepozitul fiscal catre intermediar. Deplasarea combustibilului pentru aviatie de la antrepozitul fiscal de depozitare catre aeronave va fi insotita de avizul de insotire. Dovada care sta la baza acordarii scutirii pentru cantitatea cu care a fost alimentata aeronava o reprezinta certificatul de livrare semnat de comandantul aeronavei sau de reprezentantul companiei aeriene a carei aeronava a fost alimentata. Certificatul de livrare se intocmeste de catre antrepozitul fiscal care a efectuat alimentarea aeronavei. Primul antrepozit fiscal va intocmi jurnalul prevazut in anexa nr. 21. Antrepozitul fiscal care face alimentarea aeronavei va intocmi jurnalul prevazut in anexa nr. 22.
(17) Potrivit prevederilor art. 23 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/1997 privind transportul maritim si pe caile navigabile interioare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, instalatiile plutitoare de tipul macaralelor, cu sau fara propulsie, sunt considerate nave."
31. La subpunctul 23.2, alineatul (17) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(17) Neprezentarea in termen a situatiei prevazute la alin. (16) atrage revocarea autorizatiei de utilizator final si odata cu aceasta plata accizelor aferente atat cantitatilor achizitionate si/sau utilizate in perioada de raportare, cat si cantitatilor aflate in stoc la data la care decizia de revocare produce efecte."
32. La subpunctul 23.3, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(6) Autorizatiile de utilizator final se emit de autoritatea fiscala teritoriala si au o valabilitate de 12 luni consecutive de la data emiterii. Modelul autorizatiei este prevazut in anexa nr. 20."
33. La subpunctul 23.3, alineatul (11) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(11) Neprezentarea in termen a situatiei prevazute la alin. (10) atrage revocarea autorizatiei de utilizator final si odata cu aceasta plata accizelor aferente atat cantitatilor achizitionate si/sau utilizate in perioada de raportare, cat si cantitatilor aflate in stoc la data la care decizia de revocare produce efecte."
34. La subpunctul 23.7, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
"(21) Autorizatiile de utilizator final se emit de autoritatea fiscala teritoriala si au o valabilitate de 12 luni consecutive de la data emiterii. Modelul autorizatiei este prevazut in anexa nr. 20."
35. La subpunctul 23.7, alineatul (15) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(15) Neprezentarea in termen a situatiei prevazute la alin. (14) atrage revocarea autorizatiei de utilizator final si odata cu aceasta plata accizelor aferente atat cantitatilor achizitionate si/sau utilizate in perioada de raportare, cat si cantitatilor aflate in stoc la data la care decizia de revocare produce efecte."
36. Subpunctul 23.8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"23.8. (1) In situatia prevazuta la art. 201 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal, atunci cand produsele energetice utilizate drept combustibil pentru incalzire sunt produse in totalitate din biomase, denumite in continuare biocombustibili, scutirea este totala.
(2) In situatia prevazuta la art. 201 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal, atunci cand produsele energetice utilizate drept combustibil pentru motor sunt produse in totalitate din biomase, denumite in continuare biocarburanti, scutirea este totala.
(3) Prin biomasa se intelege fractiunea biodegradabila a produselor, deseurilor si reziduurilor provenite din agricultura inclusiv substante vegetale si animale -, silvicultura si industriile conexe, precum si fractiunea biodegradabila a deseurilor industriale si urbane.
(4) Atunci cand produsele energetice utilizate drept combustibil pentru incalzire contin un procent de minimum 5% in volum produse obtinute din biomasa, se practica o acciza redusa. Acciza redusa care se va aplica amestecului va reprezenta acciza aferenta combustibilului pentru incalzire echivalent al amestecului, diminuat cu 5%.
(5) Pentru produsele energetice care contin un procent de minimum 4% in volum produse obtinute din biomasa, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.844/2005 privind promovarea utilizarii biocarburantilor si a altor carburanti regenerabili pentru transport, cu modificarile si completarile ulterioare, se practica o acciza redusa. Acciza redusa care se va aplica amestecului va reprezenta acciza aferenta combustibilului pentru motor echivalent al amestecului, diminuat cu 4%.
(6) Amestecul in vrac dintre biocarburanti si carburantii traditionali, in conformitate cu legislatia specifica, se poate realiza in regim suspensiv numai in antrepozite fiscale, sub supraveghere fiscala.
(7) Amestecul in vrac dintre biocombustibili si combustibilii traditionali se poate realiza in regim suspensiv numai in antrepozite fiscale, sub supraveghere fiscala.
(8) Prin derogare de la prevederile pct. 2 alin. (1), operatiunea exclusiva de amestec in vrac intre biocarburanti si carburantii traditionali si intre biocombustibili si combustibilii traditionali se poate realiza in regim suspensiv numai in antrepozite fiscale de depozitare, sub supraveghere fiscala.
(9) Atunci cand statiile de distributie comercializeaza produse energetice utilizate drept carburant, realizate in totalitate din biomasa, acestea trebuie sa se asigure ca sunt respectate conditiile prevazute la art. 1754 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal. Statiile de distributie vor afisa in acest sens avertismente in atentia clientilor."
37. Punctul 23.11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"23.11. (1) In toate situatiile de acordare a scutirii directe, autorizatia de utilizator final se elibereaza la cererea scrisa a beneficiarului, intocmita potrivit modelului prevazut in anexa nr. 30.
(2) In toate situatiile in care se acorda autorizatie de utilizator final, autoritatea fiscala teritoriala emitenta poate anula autorizatia de utilizator final in urmatoarele cazuri:
a) operatorul economic a comis fapte repetate ce constituie contraventii la regimul produselor accizabile, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) operatorul economic nu a justificat legal destinatia cantitatii de produse energetice achizitionate;
c) operatorul economic a utilizat produsul energetic achizitionat altfel decat in scopul pentru care a obtinut autorizatie de utilizator final.
(3) Decizia de anulare a autorizatiei de utilizator final se comunica detinatorului si produce efecte incepand cu data emiterii autorizatiei.
(4) In toate situatiile in care se emite decizie de revocare, aceasta se comunica detinatorului si produce efecte de la data comunicarii sau de la o alta data cuprinsa in decizie.
(5) Operatorul economic poate contesta decizia de revocare sau de anulare a autorizatiei de utilizator final, potrivit legislatiei in vigoare.
(6) O noua cerere de obtinere a autorizatiei de utilizator final va putea fi depusa dupa 6 luni de la data revocarii sau anularii autorizatiei si cu conditia platii obligatiilor fiscale rezultate din aplicarea masurii de revocare sau de anulare a autorizatiei.
(7) Autoritatea fiscala atribuie si inscrie in autorizatia de utilizator final codul operatorului economic utilizator, cod similar codului de acciza.
(8) Autoritatile fiscale teritoriale vor tine o evidenta stricta a acestor operatori economici prin inscrierea in registrele speciale a autorizatiilor de utilizator final eliberate in domeniul produselor energetice. De asemenea, vor asigura publicarea pe pagina de web a autoritatii vamale a listei cuprinzand acesti operatori economici, lista care va fi actualizata lunar pana la data de 15 a fiecarei luni.
(9) Cantitatea de produse accizabile inscrisa intr-o autorizatie de utilizator final de produse energetice poate fi suplimentata in situatii bine justificate in cadrul aceleiasi perioade de valabilitate a autorizatiei."
38. La punctele 22 si 23, expresia cerere de scutire de accize se inlocuieste cu expresia cerere de restituire de accize.
39. La punctul 26, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (61), cu urmatorul cuprins:
"(61) In situatia in care dimensiunea sistemului de inchidere a buteliilor, cutiilor tetra pak sau tetra brik nu permite aplicarea banderolelor in forma de «U», acestea se vor aplica in forma de «L», astfel incat prin deschiderea buteliilor sau a cutiilor sa se asigure distrugerea banderolelor."
40. La punctul 28, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"28. (1) Pentru fiecare solicitare de marcaje, antrepozitarul autorizat pentru productie sau depozitare, operatorul inregistrat, operatorul neinregistrat si importatorul autorizat depun nota de comanda la directia de specialitate cu atributii in domeniu din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor sau la directiile judetene pentru accize si operatiuni vamale ori a municipiului Bucuresti."
41. La punctul 28 alineatul (3), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) garantia stabilita la autorizare, in cazul bauturilor alcoolice supuse marcarii, care trebuie sa acopere valoarea accizelor aferente cantitatilor de produse pentru care s-au comandat banderole. Pentru antrepozitarul autorizat si operatorul inregistrat, nivelul garantiei stabilite la autorizare este cel determinat potrivit pct. 20 alin. (8), (11) si (12), iar pentru importatorul autorizat, nivelul garantiei stabilite la autorizare este cel determinat potrivit pct. 27 alin. (21). Valoarea accizelor care trebuie sa fie acoperita de garantie reprezinta valoarea accizelor care se fac venit la bugetul de stat, determinata potrivit prevederilor pct. 1 alin. (4). Atunci cand valoarea acestor accize depaseste garantia stabilita la autorizare, nota de comanda poate fi aprobata integral numai cu conditia constituirii de catre solicitantul banderolelor a unei garantii suplimentare care sa acopere diferenta de accize. In cazul antrepozitarilor autorizati carora li s-a acordat reducerea nivelului garantiei potrivit pct. 20, aceeasi cota de reducere se va aplica si asupra diferentei de accize pentru care trebuie constituita garantie suplimentara."
42. La punctul 28, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (81), cu urmatorul cuprins:
"(81) In sensul prevederilor alin. (8), prin utilizarea marcajelor se intelege aplicarea efectiva a acestora pe ambalajul produsului accizabil. In cazul importatorilor de produse accizabile, dovada marcajelor utilizate este reprezentata de o scrisoare de confirmare din partea producatorului extern transmisa importatorului, care va fi anexata semestrial la situatia privind evidenta marcajelor achizitionate, utilizate si returnate, fara ca termenul de restituire a marcajelor neutilizate sa depaseasca 12 luni consecutive."
43. Dupa punctul 301 se introduce un nou punct, punctul 301.1, cu urmatorul cuprins:
"Codul fiscal:
Nivelul si calculul accizei
Art. 208
[...]
(7) In cazul produselor prevazute la alin. (2), (3) si (5), accizele preced taxa pe valoarea adaugata si se calculeaza o singura data prin aplicarea cotelor procentuale prevazute de lege asupra bazei de impozitare, care reprezinta:
a) pentru produsele provenite din productia interna pretul de livrare al producatorului, mai putin acciza;
b) pentru produsele provenite din teritoriul comunitar preturile de achizitie;
c) pentru produsele provenite din afara teritoriului comunitar - valoarea in vama, stabilita potrivit legii, la care se adauga taxele vamale si alte taxe speciale, dupa caz.
Norme metodologice:
301.1. - (1) Pentru produsele din productia interna, baza de impozitare este reprezentata de pretul de livrare, respectiv pretul de vanzare al produselor practicat de producator, mai putin acciza.
(2) In cazul produselor supuse accizelor nearmonizate pentru care acciza este stabilita in cota procentuala, provenite din achizitii intracomunitare, transformarea in lei a preturilor de achizitie exprimate in diverse valute - ca baza de impozitare pentru accize - se efectueaza la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, utilizat la inregistrarea in contabilitate, si anume cursul de schimb valabil la data receptiei produselor achizitionate."
44. La punctul 302, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"302. (1) Operatorul economic - persoana fizica sau juridica autorizata -, in exercitarea activitatii acestuia, poate achizitiona din alte state membre ale Uniunii Europene produse supuse accizelor de natura celor prevazute la art. 207 din Codul fiscal, cu conditia detinerii unei autorizatii pentru achizitii intracomunitare de astfel de produse emise de autoritatea fiscala teritoriala."
45. La punctul 31, dupa alineatul (12) se introduc sapte noi alineate, alineatele (13)-(19), cu urmatorul cuprins:
"(13) Produsele supuse accizelor nearmonizate prevazute la art. 207 lit. d)-j) din Codul fiscal, provenite din productie interna, livrate direct de catre producator in alt stat membru, nu intra sub incidenta accizelor.
(14) Operatorii economici care achizitioneaza direct de la producator produse supuse accizelor nearmonizate prevazute la art. 207 lit. d)-j) din Codul fiscal, provenite din productie interna si care sunt ulterior exportate sau livrate in alt stat membru, fara a suporta vreo modificare, pot beneficia la cerere de restituirea accizelor.
(15) Cererea de restituire se depune la autoritatea fiscala la care solicitantul este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, in intervalul de pana la 3 luni de la data efectuarii livrarii catre un alt stat membru sau a operatiunii de export catre o tara terta.
(16) Cererea prevazuta la alin. (15) va contine obligatoriu informatii privind cantitatea produselor expediate, statul membru de destinatie sau tara terta, valoarea totala a facturii si fundamentarea sumelor reprezentand accizele de restituit.
(17) In cazul exportului, odata cu cererea de restituire solicitantul trebuie sa depuna:
a) copia documentului care atesta achizitia produsului de la producator;
b) unul dintre urmatoarele documente:
1. declaratia vamala de export, certificata de biroul vamal de iesire din teritoriul comunitar, si/sau, dupa caz, sa fie certificat liberul de vama acordat de autoritatea vamala;
2. documentul de insotire de export (EAD), certificat de biroul vamal de iesire din teritoriul comunitar, si/sau, dupa caz, sa fie certificat liberul de vama acordat de autoritatea vamala;
3. confirmarea electronica a parasirii teritoriului comunitar, transmisa de biroul vamal de iesire.
(18) In cazul livrarii catre alt stat membru, odata cu cererea de restituire solicitantul trebuie sa depuna:
a) copia documentului care atesta achizitia de la producator;
b) copia facturii catre cumparatorul din statul membru de destinatie.
(19) In toate situatiile de restituire prevazute la acest punct, nedepunerea cererii in termenul legal atrage pierderea dreptului de a beneficia de restituire."
46. La punctul 33, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
"(11) Nu intra sub incidenta obligatiei prevazute la art. 219 alin. (2) din Codul fiscal operatorii economici care importa sau care achizitioneaza din alte state membre produse supuse accizelor, pentru care exigibilitatea accizelor a intervenit la momentul intocmirii formalitatilor vamale de import si, respectiv, la momentul receptiei produselor, iar accizele au fost platite conform termenelor legale."
47. La punctul 36, alineatul (2) se abroga.
48. Dupa punctul 66 se introduc patru noi puncte, punctele 67-70, cu urmatorul cuprins:
"67. (1) Antrepozitarii autorizati pentru productia de produse accizabile din grupele prevazute la art. 169-173 din Codul fiscal, care detin autorizatii valabile, eliberate inainte de 1 ianuarie 2008, si care nu s-au incadrat in prevederile pct. 66, au obligatia de a depune la Autoritatea Nationala a Vamilor, pana la data de 31 ianuarie 2009 inclusiv, in vederea obtinerii clasificarii tarifare, urmatoarele documente:
a) lista tipurilor de produse finite realizate in antrepozitul fiscal;
b) specificatia tehnica sau alte documente certificate pentru conformitate, din care sa rezulte compozitia cantitativa pentru fiecare produs, lista cantitativa completa a materiilor prime utilizate, natura si compozitia fiecarei materii prime, procesul tehnologic de fabricatie a produsului;
c) certificate de analiza emise conform prevederilor legale in vigoare, care sa contina determinarile necesare stabilirii clasificarii tarifare, sau, pana la obtinerea acestor certificate de analiza, dovada solicitarii analizelor de laborator asupra probelor de produse.
(2) Antrepozitarii autorizati au obligatia de a depune rezultatele analizelor de laborator la Autoritatea Nationala a Vamilor, in termen de 15 zile de la data primirii acestora.
(3) Antrepozitarii autorizati care nu respecta termenele prevazute la alin. (1) si (2) se sanctioneaza cu revocarea autorizatiei, in conformitate cu prevederile art. 183 alin. (1) lit. l) si art. 185 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal.
(4) Autoritatile vamale teritoriale vor verifica informatiile privind incadrarea tarifara si nivelul accizelor corespunzator produselor accizabile rezultate, in baza analizelor de laborator, comparativ cu informatiile inscrise in autorizatia de antrepozit fiscal.
(5) Atunci cand in urma verificarii rezulta o alta incadrare tarifara si/sau un alt nivel de acciza, autoritatea vamala va instiinta Comisia de autorizare pentru modificarea corespunzatoare a elementelor din autorizatia de antrepozit fiscal, respectiv cea de antrepozitar autorizat.
68. Autorizatiile de utilizator final emise potrivit prevederilor pct. 23.3, cu valabilitate de 3 ani, vor fi prezentate autoritatii fiscale emitente in vederea preschimbarii pana la data de 31 martie 2009. Dupa aceasta data, autorizatiile respective isi pierd valabilitatea.
69. Operatorii economici care detin autorizatii de utilizator final potrivit prevederilor pct. 51.3 sunt obligati sa constituie garantia aferenta cantitatii de produse accizabile ramase de achizitionat sau de utilizat din cantitatea aprobata, in termen de 60 de zile de la data publicarii prezentelor norme metodologice in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
70. (1) Antrepozitarii autorizati care detin autorizatii valabile au obligatia ca pana la data de 31 martie 2009 sa actualizeze documentatia potrivit prevederilor pct. 8 alin. (3), dupa caz.
(2) Toti antrepozitarii autorizati pentru productie de produse accizabile, care detin autorizatii valabile, au obligatia de a prezenta aceste autorizatii la autoritatea competenta privind emiterea lor, pana la 31 martie 2009, in vederea completarii autorizatiilor cu materiile prime accizabile care se achizitioneaza in regim suspensiv si sunt necesare desfasurarii activitatii de productie de produse accizabile, dupa caz.
(3) Antrepozitarii autorizati care nu respecta termenul prevazut la alin. (1) si (2) se sanctioneaza cu revocarea autorizatiei, in conformitate cu prevederile art. 183 alin. (1) lit. l) si art. 185 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal."
49. Anexa nr. 20 la normele metodologice de aplicare a titlului VII din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1, care face parte integranta din prezenta hotarare.
50. Dupa anexa nr. 29 la normele metodologice de aplicare a titlului VII din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce o noua anexa, anexa nr. 30, al carei continut este prevazut in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezenta hotarare.


ANEXA Nr. 1 (Anexa nr. 20 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VII din Codul fiscal)


  Autoritatea fiscala competenta 
  .............................. 

AUTORIZATIE DE UTILIZATOR FINAL
Nr. ....... din data .........
Cod de accize utilizator final ............ 


..................................., cu sediul in .........................., str. .............................. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., cod postal ...................., judetul ......................................, telefon/fax .............................., inregistrata la registrul comertului cu nr. ...................., avand codul de identificare fiscala .............., se autorizeaza ca utilizator final de produse accizabile pentru punctul de lucru avand cod de accize ........................, situat in ......................., str. .............................. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., cod postal .........., judetul .............., telefon/fax ................... .
Aceasta autorizatie permite achizitionarea in regim de scutire directa/exceptare de la plata accizelor, in scopul prevazut de Codul fiscal la art. .... alin. .... lit. ...., a urmatoarelor produse:
- denumire produs, cod NC si cantitate .....................................;
- denumire produs, cod NC si cantitate .....................................;
- denumire produs, cod NC si cantitate .................................... .
Nivelul garantiei ...............
Autorizatia este valabila incepand cu data de ............................. .

Conducatorul autoritatii fiscale,
.............................


ANEXA Nr. 2 (Anexa nr. 30 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VII din Codul fiscal)


  CERERE
pentru acordarea autorizatiei de utilizator final 
  
+------------------------------------------------------------------------------------------------------+
¦1. Denumirea operatorului economic        ¦                          ¦
¦                         ¦                          ¦
+--------------------------------------------------+---------------------------------------------------¦
¦2. Adresa/Numar de identificare TVA        ¦Judetul ................... Sectorul ............. ¦
¦                         ¦Localitatea ...................................... ¦
¦                         ¦Strada ............................... Nr. ....... ¦
¦                         ¦Bloc ....... Scara ..... Etaj ........ Ap. ....... ¦
¦                         ¦Cod postal ....................................... ¦
¦                         ¦Numar de identificare TVA ........................ ¦
+--------------------------------------------------+---------------------------------------------------¦
¦3. Telefon                    ¦                          ¦
+--------------------------------------------------+---------------------------------------------------¦
¦4. Fax                      ¦                          ¦
+--------------------------------------------------+---------------------------------------------------¦
¦5. Adresa de e-mail                ¦                          ¦
+--------------------------------------------------+---------------------------------------------------¦
¦6. Codul de identificare fiscala         ¦                          ¦
+--------------------------------------------------+---------------------------------------------------¦
¦7. Numele, numarul de telefon, codul numeric   ¦                          ¦
¦  personal al reprezentantului legal       ¦                          ¦
+--------------------------------------------------+---------------------------------------------------¦
¦8. Codul CAEN si denumirea activitatii economice ¦                          ¦
¦  in care se utilizeaza produse accizabile    ¦                          ¦
+--------------------------------------------------+---------------------------------------------------¦
¦9. Numele, adresa si codul de identificare fiscala¦                          ¦
¦  al persoanelor afiliate cu operatorul economic ¦                          ¦
+--------------------------------------------------+---------------------------------------------------¦
¦10. Locul primirii produselor accizabile     ¦Judetul ................... Sectorul ............. ¦
¦                         ¦Localitatea ...................................... ¦
¦                         ¦Strada ............................... Nr. ....... ¦
¦                         ¦Bloc ....... Scara ..... Etaj ........ Ap. ....... ¦
¦                         ¦Cod postal ....................................... ¦
+--------------------------------------------------+---------------------------------------------------¦
¦11. Capacitatea de depozitare           ¦                          ¦
+------------------------------------------------------------------------------------------------------¦
¦12. Tipul de produse accizabile solicitate in regim de scutire directa/exceptare de la plata accizelor¦
¦  si cantitatea anuala estimata1)                                  ¦
+------------------------------------------------------------------------------------------------------¦
¦      ¦    ¦     ¦  ¦Baza legala care justifica¦    Destinatia produsului     ¦
¦ Denumire ¦    ¦Cantitatea¦  ¦ solicitarea autorizarii +--------------------------------------¦
¦comerciala ¦Cod NC2)¦ anuala ¦ UM ¦ (art. ..., alin. ...,  ¦     ¦Consum ¦  Comercializare  ¦
¦      ¦    ¦ estimata ¦  ¦  lit. ... din Codul  ¦Productie¦propriu¦ catre utilizator ¦
¦      ¦    ¦     ¦  ¦     fiscal)     ¦     ¦    ¦    final    ¦
+-----------+--------+----------+----+--------------------------+---------+-------+--------------------¦
¦      ¦    ¦     ¦  ¦             ¦     ¦    ¦          ¦
+------------------------------------------------------------------------------------------------------¦
¦13. Produse ce urmeaza a fi obtinute                                 ¦
+------------------------------------------------------------------------------------------------------¦
¦Nr. ¦         ¦            ¦      Destinatia produsului obtinut       ¦
¦crt.¦  Tip produs  ¦    Cod NC     +------------------------------------------------------¦
¦  ¦         ¦            ¦   Comercializare    ¦   Consum propriu   ¦
+----+------------------+-----------------------+---------------------------+--------------------------¦
¦  ¦         ¦            ¦              ¦             ¦
+------------------------------------------------------------------------------------------------------¦
¦14. Sunteti titularul unei alte autorizatii   ¦Tip autorizatie3)¦Numar/data¦  Valida/invalida   ¦
¦  eliberate de autoritatea fiscala competenta:+-----------------+----------+------------------------¦
¦       Da         Nu      ¦         ¦     ¦            ¦
¦       []         []      ¦         ¦     ¦            ¦
+------------------------------------------------------------------------------------------------------¦
¦15. Documente de anexat:                                       ¦
¦  - certificatul constatator, eliberat de Oficiul Registrului Comertului, din care sa rezulte:   ¦
¦   capitalul social, asociatii, obiectul de activitate, administratorii, punctele de lucru in care ¦
¦   urmeaza a se realiza receptia, productia si comercializarea produselor, precum si copie dupa  ¦
¦   certificatul de inmatriculare sau certificatul de inregistrare, dupa caz;            ¦
¦  - certificatul de atestare fiscala;                                ¦
¦  - cazierul fiscal al solicitantului;                               ¦
¦  - cazierul judiciar al administratorului;                             ¦
¦  - copii ale documentelor care atesta forma de detinere a terenurilor si cladirilor (proprietate, ¦
¦   inchiriere sau contract de leasing);                              ¦
¦  - copii ale licentelor, autorizatiilor sau avizelor cu privire la desfasurarea activitatii, dupa ¦
¦   caz;                                              ¦
¦  - fundamentarea cantitatii pentru fiecare produs in parte, identificat prin codul NC, ce urmeaza a¦
¦   fi achizitionat in regim de scutire directa/exceptare de la plata accizelor la nivelul unui an. ¦
¦                                                   ¦
¦Data ................................                                 ¦
¦Numele si prenumele administratorului .....................................              ¦
¦Semnatura si stampila .....................................................              ¦
+------------------------------------------------------------------------------------------------------+
 Cunoscand dispozitiile art. 292 privind falsul in declaratii, din Codul penal, declar ca datele inscrise in acest formular, precum si in documentele anexate sunt corecte si complete.
___________
1) Prin cantitatea anuala estimata se intelege cantitatea necesara pentru 12 luni consecutive.
2) Codul NC va fi completat in mod obligatoriu la nivel de 8 cifre.
3) Rubrica Tip autorizatie se va completa cu toate tipurile de autorizatii emise anterior sau in derulare.

-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------Poate fi de interes si:
OUG 27/2017 pentru adoptarea unor masuri fiscal-bugetare. Ordonanta de urgenta nr 27/2017
Legea 1/2017 privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative
OUG 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Ordonanta de urgenta nr 3/2017
Legea 2/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
OUG 8/2016 privind unele masuri financiare in vederea finalizarii proiectelor finantate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2007-2013, precum si unele masuri fiscal-bugetare. Ordonanta de urgenta nr. 8/2016
Legea 4/2016 pentru aprobarea OUG 44/2015 privind acordarea unor facilitati fiscale. Lege nr. 4/2016
HG 1000/2015 privind faptele pentru care se inscriu informatii in cazierul fiscal al contribuabililor, potrivit legislatiei in vigoare. Hotarare nr. 1000/2015
Legea 338/2011 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal ? bugetar pe anul 2016
Legea 267/2015 privind aprobarea OUG 91/2014 pentru modificarea si completarea OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
OUG 50/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. Ordonanta de urgenta nr. 50/2015
OUG 44/2015 privind acordarea unor facilitati fiscale. Ordonanta de urgenta 44/2015
OUG 41/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri bugetare. Ordonanta de urgenta nr. 41/2015
OG 39/2015 privind cazierul fiscal. Ordonanta nr. 39/2015
OG 40/2015 pentru modificarea si completarea OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Ordonanta nr. 40/2015
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii | Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate Legea 222/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2013 privind organizarea si functionarea Consi
OG 17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative. Ordonanta nr. 17/2015
Legea 209/2015 privind anularea unor obligatii fiscale
Legea 197/2015 privind aprobarea OUG 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare. Lege nr. 197/2015
Legea 187/2015 privind aprobarea OUG 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal
Legea 186/2015 privind aprobarea OUG 8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative. Lege nr. 186/2015
Drept civil. Drepturile reale principale. Manual de seminar. Editia 2
tina Zam#351a

Pret: 29.9 lei
25.42 lei
COMANDA ACUM

Cautare legislatie:
Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
84 useri online

Useri autentificati: