DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Decizie nr. 1345/2008 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. II din Legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familiei[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 873 din 23/12/2008

Curtea Constitutionala


Ioan Vida - presedinte
Nicolae Cochinescu - judecator
Aspazia Cojocaru - judecator
Acsinte Gaspar - judecator
Petre Lazaroiu - judecator
Ion Predescu - judecator
Tudorel Toader - judecator
Puskas Valentin Zoltan - judecator
Augustin Zegrean - judecator
Simona Ricu - procuror
Mihaela Ionescu - magistrat-asistent

Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. II din Legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familiei, exceptie ridicata de Rodica Radu, Ana Scarlat, Zoe Maria Nicolae, Radu Gheorghe Radu in Dosarul nr. 2.101/280/2008 al Judecatoriei Pitesti - Sectia civila.
La apelul nominal raspund personal atat autorii exceptiei, Rodica Radu si Ana Scarlat, cat si partile Georgeta Boghet si Mariana Bobica, lipsind celelalte parti, fata de care procedura de citare este legal indeplinita.
Cauza este in stare de judecata.
Autorii prezenti solicita admiterea exceptiei de neconstitutionalitate pentru aceleasi considerente retinute de Curtea Constitutionala in Decizia nr. 755/2008.
Celelalte parti prezente sustin atat aspecte ce privesc situatia de fapt in dosarul instantei de judecata, cat si aspecte straine acesteia.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de admitere a exceptiei de neconstitutionalitate. In acest sens, arata ca textul de lege criticat este contrar dispozitiilor constitutionale referitoare la principiul neretroactivitatii legii.

C U R T E A,

avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
Prin Incheierea din 15 septembrie 2008, pronuntata in Dosarul nr. 2.101/280/2008, Judecatoria Pitesti - Sectia civila a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. II din Legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familiei. Exceptia a fost ridicata de Rodica Radu, Ana Scarlat, Zoe Maria Nicolae, Radu Gheorghe Radu intr-o cauza avand ca obiect o actiune in stabilirea paternitatii.
In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii acesteia arata ca, drept urmare a modificarii Codului familiei prin Legea nr. 288/2007, numai actiunea in stabilirea paternitatii formulata de mama a ramas supusa prescriptiei de un an, actiunea apartinand copilului fiind declarata imprescriptibila pe durata vietii acestuia. Totodata, arata ca prevederile art. II din Legea nr. 288/2007, potrivit caruia "Dispozitiile prezentei legi privind [...], precum si actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei sunt aplicabile si in cazul copiilor nascuti inainte de intrarea sa in vigoare, chiar daca cererea este in curs de judecata", sunt contrare principiului constitutional al neretroactivitatii legii, prin aceea ca extind incidenta prevederilor art. 60 alin. (4) din Codul familiei si asupra dreptului la actiune apartinand copiilor nascuti inainte de intrarea in vigoare a legii modificatoare chiar si in cazurile in care, potrivit legii vechi, acest drept la actiune era stins. De asemenea, mentioneaza ca situatia din prezenta speta este similara cu aceea solutionata de Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 755/2008 prin care au fost declarate neconstitutionale prevederile art. II din Legea nr. 288/2007 referitoare la aplicabilitatea dispozitiilor modificatoare actiunilor in tagada paternitatii pentru copiii nascuti inainte de intrarea lor in vigoare.
Tribunalul Pitesti - Sectia civila apreciaza ca textul de lege criticat incalca dispozitiile constitutionale ale art. 15 alin. (2) deoarece acestea se aplica si copiilor nascuti inainte de intrarea sa in vigoare.
Potrivit dispozitiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.
Avocatul Poporului considera ca exceptia de neconstitutionalitate avand ca obiect prevederile art. II din Legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familiei este inadmisibila, deoarece Curtea Constitutionala, prin Decizia nr. 755/2008, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 537 din 16 iulie 2008, a admis exceptia cu acest obiect.
Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.


C U R T E A,

examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, sustinerile partilor prezente, concluziile procurorului, dispozitiile de lege criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine urmatoarele:
Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate.
Prin incheiere, instanta de judecata a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. II din Legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familiei. Insa, avand in vedere atat notele scrise ale autorului exceptiei, cat si cauza civila in care a fost ridicata exceptia, Curtea constata ca obiect al exceptiei de neconstitutionalitate il constituie prevederile art. II din Legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 749 din 5 noiembrie 2007, avand urmatorul continut: "Dispozitiile prezentei legi privind [...], precum si actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei sunt aplicabile si in cazul copiilor nascuti inainte de intrarea sa in vigoare, chiar daca cererea este in curs de judecata."
Textul de lege criticat este raportat la dispozitiile constitutionale ale art. 15 alin. (2) privind neretroactivitatea legii.
Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca aceasta este intemeiata, prevederile de lege criticate fiind contrare dispozitiilor constitutionale ale art. 15 alin. (2).
Astfel, Curtea observa ca, anterior modificarii prin Legea nr. 288/2007, atat dreptul mamei la actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei, cat si cel al copilului erau prescriptibile in termen de un an de la nasterea copilului.
Curtea retine ca Legea nr. 288/2007 a modificat art. 60 din Codul familiei, dreptul mamei la actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei fiind supus prescriptiei intr-un termen de un an de la nasterea copilului, iar pentru copil acest drept a devenit imprescriptibil.
Dar Legea nr. 288/2007 prevede in art. II, criticat pentru neconstitutionalitate, ca dispozitiile acesteia privind actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei sunt aplicabile "si in cazul copiilor nascuti inainte de intrarea sa in vigoare, chiar daca cererea este in curs de judecata".
Analizand motivele de neconstitutionalitate formulate, din aceasta perspectiva, Curtea constata ca prevederile art. II din Legea nr. 288/2007, privind actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei, contravin dispozitiilor constitutionale cuprinse in art. 15 alin. (2), neretroactivitatea fiind un principiu constitutional, prevazut in mod expres, legiuitorul neputand adopta norme juridice cu aplicare retroactiva, in materie civila, indiferent daca este vorba de legi materiale sau legi procesuale.
Astfel, neconstitutionalitatea reglementarii rezulta din faptul ca legea noua se aplica si copiilor nascuti inainte de intrarea ei in vigoare, chiar daca cererea este in curs de solutionare, de vreme ce aceasta se aplica unui drept nascut sub imperiul legii vechi.

Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum si al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

CURTEA CONSTITUTIONALA

In numele legii

D E C I D E:


Admite exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. II din Legea nr. 288/2007 potrivit carora "Dispozitiile prezentei legi privind [...], precum si actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei, sunt aplicabile si in cazul copiilor nascuti inainte de intrarea sa in vigoare, chiar daca cererea este in curs de judecata", exceptie ridicata de aceiasi autori in acelasi dosar al aceleiasi instante.
Definitiva si general obligatorie.
Pronuntata in sedinta publica din data de 9 decembrie 2008.

-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------Poate fi de interes si:
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei
Lege nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familiei
Buletinul Casatiei nr. 8-9/2015
Editura C.H. Beck

Pret: 32.9 lei
27.97 lei
COMANDA ACUM

Cautare legislatie:
Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
70 useri online

Useri autentificati: