DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Informatii utile pentru romanii ce vor sa munceasca in Spania


Romanii din Spania
Plecati la cules de capsuni sau alte munci, romanii din Spania au devenit in ultimii ani una dintre cele mai importante nationalitati minoritare din Spania, prezente la munca in aceasta tara. Inceputul anului 2005 a marcat unul dintre cele mai impresionante procese de regularizare a situatiei emigrantilor din ultimile decenii, cu 690.679 de solicitari prezentate intre 7 februarie si 7 mai.

Dintre acestea romanii se afla pe locul doi, cu 118.298 de cereri. Romanii au devenit una dintre cele mai importante comunitati de straini din Spania.


Obtinerea vizei de rezidenta temporara si munca in Spania
Conforma celor publicate de Ambasada Spaniei in Bucuresti, pentru obtinerea vizei de rezidenta temporara si munca in Spania este necesar:

 • Prezenta personala a solicitantului de viza
 • Formular de cerere de viza completat si semnat de catre interesat (2 exemplare)
 • Pasaport cu valabilitate de minim 4 luni
 • 2 fotografii recente, tip pasaport
 • Autorizatie de rezidenta si munca valabila, eliberata de Delegatia sau Subdelegatia Guvernului din provincia respectiva. Termenul de valabilitate a acestei autorizatii este de o luna de la data instiintarii interesatului. In cazul in care se solicita o viza de rezidenta si munca pe cont propriu, solicitarea autorizatiei se va realiza prin intermediul Ambasadei, conform informatiei alaturate
 • Cazier valabil, eliberat de autoritatile din tara de origine sau din tara / tarile in care solicitantul a locuit in ultimii cinci ani
 • In cazul in care cazierul este pozitiv, sentintele de condamnare mentionate in cazier impreuna cu traducerea acestora in limba spaniola (realizata de un traducator autorizat)
 • Certificat medical care sa ateste faptul ca solicitantul nu sufera de nici o boala supusa regimului de carantina, dupa cum este prevazut in Regulamentul Sanitar International

  Pe durata solutionarii demersului de viza, Ambasada Spaniei poate cere prezentarea personala a solicitantului si, atunci cand este necesar, va cere realizarea unui interviu, in scopul demonstrarii identitatii si a valabilitatii documentatiei aduse, precum si a veracitatii motivului invocat pentru solicitarea de viza. Neprezentarea, in termenul fixat - 15 zile ? va fi considerata ca o renuntare a solicitantului de a obtine viza de munca.

  In termen de 1 luna de la notificarea Ambasadei referitor la acordarea vizei, muncitorul trebuie sa se prezinte personal sau prin intermediul unui reprezentant acreditat in mod corespunzator pentru ridicarea vizei solicitate. Daca termenul mentionat anterior nu este respectat, se va considera ca solicitantul nu mai este interesat si ca a renuntat la obtinerea vizei, iar dosarul acestuia se va clasa.


  Date publicate de Departamentul pentru munca in Strainatate - MMSSF
  Asa cum se prevede in Conventia Colectiva din Agricultura din provincia Huelva, saptamâna de lucru este de 6 zile a câte 6 ore si 30 de minute/zi, insumând 39 de ore lucrate efectiv.

  Grila de salarii pentru anul 2005 la plantat culturi de capsuni este de 33,84 euro/zi; la recoltat capsuni este de 32,45 euro/zi; alte munci, ce au legatura cu plantarea si recoltarea capsunilor, 32,45%, iar munca in magazie, cu 4, 99 euro/ora. De asemenea, muncitorul beneficiaza de plata orelor suplimentare, cu sporuri cuprinse intre 75% din valoarea orei normale pentru prima ora suplimentara prestata intr-o zi obisnuita de munca si 125% din valaorea orei normale incepând cu a doua ora in zilele de sarbatoare. In situatia in care, lucratorul sezonier s-a prezentat la locul de munca si nu i s-a dat de lucru sau i s-a suspendat activitatea in timpul primelor doua ore, acestuia i se va plati 50% din salariu. Daca suspendarea are loc dupa doua ore de la inceputul zilei de munca, acesta va primi integral salariul fara a fi permisa recuperarea timpului pierdut.

  Asigurarea echipamentului de lucru si a uneltelor necesare desfasurarii activitatii revine angajatorului. Daca insa lucratorul aduce uneltele sale(nefiind vorba de utilaje), angajatorul trebuie sa ii plateasca in plus suma de 0,19 euro/zi. In ziua de salariu, angajatorul va inmâna fiecarui lucrator o copie a fisei de salariu in care vor fi prevazute: perioada de munca care se plateste, suma platita si retinerile aferente. Aceasta copie trebuie semnata de catre patron. In cazul in care angajatorul asigura cazarea, aceasta este gratuita, fiind interzis sa se retina din salariu cote pentru cazare. Conditiile de cazare trebuie sa respecte normele sanitare si de igiena prevazute de legislatia spaniola in vigoare si sa indeplineasc criteriile minime impuse de Ministerul Lucrarilor Publice si Urbanism.


  Linkuri recomandate
  Departamentul pentru munca in Strainatate
  Ambasada Spaniei in Bucuresti
  I.N.S.P.A.N.I.A.


  Termeni juridici, grupare tematica
 • Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  73 useri online

  Useri autentificati: