DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

OUG nr. 6/2008 pentru modificarea si completarea Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 nr. 341/2004, Ordonanta de urgenta nr. 6/2008Aprobat
 • Legea nr. 184/2009 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 123 din 15/02/2008

  Avand in vedere comemorarea a 20 de ani de la revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov, care a reprezentat cea mai importanta miscare impotriva regimului opresiv comunist si, totodata, expresia demnitatii nationale a poporului roman,
  in conditiile in care structurile opresive ale regimului comunist de atunci au arestat sute de persoane participante la aceste evenimente, iar multe dintre acestea au fost torturate, condamnate, deportate ori li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, iar unele au decedat in urma acestei revolte anticomuniste,
  tinand cont de faptul ca cei care au supravietuit, membrii familiilor acestora si urmasii celor decedati se afla intr-o situatie deosebit de grea, fiind bolnavi, someri ori avand o stare materiala precara,
  plecand de la imperativul acordarii unor reparatii morale si materiale care sa compenseze, macar in parte, pierderile si suferintele acestor persoane,
  retinandu-se faptul ca drepturile acordate in prezent, prin actele normative in vigoare, sunt intr-un cuantum extrem de redus ori aduc beneficii doar persoanelor care si-au incheiat viata activa, ceea ce nu este valabil in cazul participantilor la revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din 15 noiembrie 1987 ori al urmasilor celor decedati, aspecte care, in fapt, golesc de continut aceste norme legale si nu permit atingerea scopului profund moral si umanitar avut in vedere de legiuitor,
  luand in considerare faptul ca neadoptarea unor masuri imediate pentru reglementarea situatiilor expuse mai sus, prin utilizarea procedurii de legiferare prin ordonanta de urgenta, ar fi expresia dezinteresului societatii pentru cinstirea unor persoane care si-au riscat libertatea si viata, intr-o epoca in care foarte putini ar fi facut acest lucru, si ar expune in continuare supravietuitorii acelor evenimente la o viata de privatiuni, datorate, in mare parte, masurilor punitive adoptate de statul comunist in perioada anterioara anului 1989,
  in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

  Guvernul Romaniei adopta prezenta Ordonanta de urgenta.

  Art. I
  Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 nr. 341/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 654 din 20 iulie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

  1. Titlul se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987"

  2. Articolele 1-17 se includ in capitolul I, care va avea urmatorul titlu:
  "CAPITOLUL I - Revolutia romana din decembrie 1989"

  3. Dupa articolul 17 se introduce un nou capitol, capitolul II, alcatuit din articolele 18-24, cu urmatorul cuprins:
  "CAPITOLUL II - Revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987

  Art. 18
  (1) Prezentul capitol reglementeaza acordarea unor drepturi pentru:
  a) persoanele care au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987;
  b) sotul persoanei care a avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, daca indeplineste conditiile prevazute de prezenta lege;
  c) urmasii persoanelor care au decedat in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987.
  (2) Nu pot beneficia de prevederile prezentului capitol persoanele care au facut parte din aparatul de represiune, securitate si militie sau au desfasurat activitati de politie politica.

  Art. 19
  (1) Constatarea calitatii de persoana care a avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 se face, la cererea persoanei interesate, de catre directiile de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pe baza avizului prealabil consultativ al Asociatiei 15 Noiembrie 1987.
  (2) Dovada calitatii prevazute la alin. (1) se face de catre persoana interesata, cu inscrisuri oficiale eliberate de catre organele competente, din care sa rezulte privarea de libertate in locuri de detinere, pentru efectuarea de cercetari, care a avut una dintre urmatoarele consecinte:
  a) stabilirea domiciliului obligatoriu;
  b) stramutarea intr-o alta localitate;
  c) deportarea.
  (3) Constatarea calitatii de sot al persoanei care a avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 se face, la cererea persoanei interesate, de catre directiile de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pe baza avizului prealabil consultativ al Asociatiei 15 Noiembrie 1987.
  (4) Dovada calitatii prevazute la alin. (3) se face de catre persoana interesata, cu inscrisuri oficiale eliberate de organele competente, din care sa rezulte supunerea la presiuni, din partea securitatii sau a militiei, pentru stabilirea domiciliului in localitatea in care se afla deportat sotul, indiferent daca aceasta urmare s-a produs sau nu.

  Art. 20
  (1) Prin urmasi ai persoanelor care au decedat in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 se intelege sotul supravietuitor, copii si parintii celui decedat.
  (2) Constatarea calitatii prevazute la alin. (1) se face la cererea persoanei interesate, pe baza inscrisurilor oficiale eliberate de organele competente, de catre directiile de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pe baza avizului prealabil consultativ al Asociatiei 15 Noiembrie 1987.

  Art. 21
  (1) Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 19 alin. (2) si (4) beneficiaza de drepturile prevazute la art. 4 alin. (3) lit. e), art. 5 alin. (1) si (2) si art. 51 .
  (2) Indemnizatia reparatorie se acorda independent de veniturile obtinute de beneficiar.
  (3) Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 20 alin. (2) beneficiaza de drepturile prevazute la art. 5 alin. (1).

  Art. 22
  (1) Directiile generale de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, sunt obligate sa se pronunte asupra cererii formulate in conditiile art. 19 si 20, in termen de 30 de zile de la data la care au fost sesizate, printr-o hotarare motivata.
  (2) Impotriva hotararii pronuntate persoana care se considera nemultumita poate formula actiune la instanta de contencios administrativ, conform prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Art. 23
  Operatorii economici care angajeaza persoane care au facut dovada calitatii prevazute la art. 19 alin. (2) si (4) beneficiaza de facilitatile prevazute de legislatia in vigoare pentru angajatorii care ofera locuri de munca somerilor si tinerilor absolventi.

  Art. 24
  Sumele aferente platii indemnizatiilor reparatorii prevazute in prezentul capitol se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse."

  Art. II
  Sediile asociatiilor celor care au participat la revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987, aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativteritoriale si pentru care exista un contract de inchiriere la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se transmit in folosinta gratuita a acestora, pe durata existentei asociatiilor.

  Art. III
  Pe data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga art. 10 din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 118 din 18 martie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Art. IV
  Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 nr. 341/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 654 din 20 iulie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare

  -------------
  Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
  -------------  Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: Monitorul Oficial

  Poate fi de interes si:
  Legea 286/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi
  Legea 270/2015 privind Statutul rezervistilor voluntari
  Ordinul M.97/2015 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului apararii nationale nr. M.132/2012 privind acordarea gradelor si inaintarea in gradul urmator, pe timp de pace, a cadrelor militare in rezerva si in retragere, avansarea in grad
  Legea 203/2015 privind planificarea apararii. Planificarea apararii
  Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat. Pensiile militare de stat
  Legea 82/2015 pentru modificarea art. 35 alin. (2) din Legea nr. 384 din 10 octombrie 2006 privind statutul soldatilor si gradatilor profesionisti, cu modificarile si completarile ulterioare
  Legea 150/2014 privind modificarea si completarea OUG 82/2006 pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare si acordarea unor drepturi acestuia si urmasilor celui decedat. Lege nr. 150/2014
  Ordin nr. M105/2014 pentru aprobarea Instructiunilor privind asistenta psihologica in Armata Romaniei
  Ordin 108/2014 privind masurile de sprijin acordate personalului militar incadrat intr-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar si familiilor acestora, precum si familiilor personalului militar decedat
  Legea 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, republicata 2014. Lege nr. 291/2007 republicata 2014
  Ordin pentru aprobarea formei si continutului certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare pe timpul starii de asediu, al mobilizarii si al starii de razboi.
  Legea nr. 27/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 226/2011 privind reparatiile morale si materiale pentru fostele cadre militare active, indepartate abuziv din armata in perioada 23 august 1944-31 decembrie 1961. Lege nr. 27/2014
  Legea 10/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 294/2007 privind derularea in Romania a proiectelor finantate prin Programul NATO de Investitii in Securitate
  OUG 158/1999 republicata 2013 privind regimul de control al exporturilor, importurilor si altor operatiuni cu produse militare. Ordonanta de urgenta nr. 158/1999 republicata 2013
  Legea 171/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare
  Ordin nr. M.10/2013 privind aprobarea Procedurii de decontare a cheltuielilor de transport pentru rezervistii chemati la exercitiile si antrenamentele de mobilizare, la mobilizare sau la razboi
  Ordinul M.132/2012 privind acordarea gradelor si inaintarea in gradul urmator, pe timp de pace, a cadrelor militare in rezerva si in retragere, avansarea in grad a veteranilor de razboi, precum si inaintarea in gradul urmator a fostelor cadre militar
  HG 946/2012 pentru modificarea si completarea HG 1204/2007 privind asigurarea fortei de munca necesare pe timpul starii de asediu, la mobilizare si pe timpul starii de razboi. Hotararea 946/2012
  Legea 128/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare. Lege nr. 128/2012
  Legea 56/2012 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Militare. Lege nr. 56/2012
  Teoria generala a dreptului. Caiet de seminar. Editia 2
  Anghel Elena,Ene-Dinu Cornelia Beatrice Gabriela,Spataru-Negura Laura-Cristiana,Coord. Popa Nicolae

  Pret: 44.9 lei
  38.17 lei
  COMANDA ACUM

  Cautare legislatie:
  Alte reglementari
  Termeni juridici, grupare tematica
 • Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  63 useri online

  Useri autentificati: