DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Legea 265/2010 pentru modificarea OUG nr. 104/2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane si pentru abrogarea art. 4 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei. Lege nr. 265/2010Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 882 din 29 decembrie 2010

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 351 din 29 iunie 2001, aprobata cu modificari prin Legea nr. 81/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1
Politia de Frontiera Romana face parte din Ministerul Administratiei si Internelor si este institutia specializata a statului care exercita atributiile ce ii revin cu privire la supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea si combaterea migratiei ilegale si a faptelor specifice criminalitatii transfrontaliere savarsite in zona de competenta, respectarea regimului juridic al frontierei de stat, pasapoartelor si strainilor, asigurarea intereselor statului roman pe canalul Sulina situat in afara zonei de frontiera, in zona contigua si in zona economica exclusiva, respectarea ordinii si linistii publice in zona de competenta, in conditiile legii."

2. La articolul 2, litera a) va avea urmatorul cuprins:
"a) zona de competenta:
1. suprafata din teritoriul national constituita din zona de frontiera, suprafata si imobilele porturilor si aeroporturilor deschise traficului international, canalul Sulina situat in afara zonei de frontiera, apele maritime interioare si marea teritoriala, precum si zona contigua si zona economica exclusiva ale Romaniei, in care Politia de Frontiera Romana isi indeplineste atributiile prevazute de lege;
2. intreaga suprafata a teritoriului national, numai pentru indeplinirea atributiilor privind prevenirea si combaterea migratiei ilegale;".

3. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5
Politia de Frontiera Romana se organizeaza la nivelul judetelor care, potrivit organizarii administrative a teritoriului Romaniei, au ca limita frontiera de stat si/sau litoralul Marii Negre. In judetele din interiorul tarii, in care functioneaza aeroporturi sau porturi deschise traficului international de persoane si marfuri, Politia de Frontiera Romana se organizeaza la nivelul punctelor de trecere a frontierei de stat."

4. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6
Politia de Frontiera Romana are urmatoarea structura organizatorica:
a) Inspectoratul General al Politiei de Frontiera;
b) inspectorate judetene ale politiei de frontiera, la frontiera externa, astfel cum este definita la art. 1 lit. e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei, aprobata cu modificari prin Legea nr. 243/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) servicii teritoriale ale politiei de frontiera, corespondente cu fiecare stat vecin, la frontiera interna, astfel cum este definita la art. 1 lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2001, aprobata cu modificari prin Legea nr. 243/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) sectoare ale politiei de frontiera;
e) puncte ale politiei de frontiera;
f) institutii de invatamant pentru pregatirea si specializarea personalului;
g) centre, birouri si puncte de contact;
h) alte unitati."

5. Articolul 12 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 12
(1) La nivel teritorial, Politia de Frontiera Romana organizeaza inspectorate judetene, servicii teritoriale, sectoare si alte unitati ale politiei de frontiera; in punctele de trecere a frontierei de stat se organizeaza si functioneaza puncte ale politiei de frontiera.
(2) In judetele care au ca limita frontiera externa se organizeaza si functioneaza, ca unitati cu personalitate juridica, inspectorate judetene ale politiei de frontiera. La frontiera interna se organizeaza servicii teritoriale ale politiei de frontiera, corespondente cu fiecare stat vecin.
(3) In cadrul inspectoratelor judetene se organizeaza si functioneaza, la nivel teritorial, sectoare ale politiei de frontiera.
(4) La frontiera pe apa si la tarmul Marii Negre, in cadrul sectoarelor politiei de frontiera se organizeaza si functioneaza componenta navala a Politiei de Frontiera Romane.
(5) Inspectoratele judetene ale politiei de frontiera si sectoarele politiei de frontiera sunt conduse de un sef, ajutat de adjuncti.
(6) Sefii inspectoratelor judetene ale politiei de frontiera sunt numiti si eliberati din functie prin ordin al ministrului administratiei si internelor, la propunerea inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, cu avizul consultativ al prefectului.
(7) Adjunctii sefilor inspectoratelor judetene ale politiei de frontiera sunt numiti si eliberati din functie de inspectorul general al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, la propunerea sefilor inspectoratelor judetene ale politiei de frontiera, in conditiile legii.
(8) Sefii sectoarelor politiei de frontiera, adjunctii acestora, precum si sefii punctelor politiei de frontiera rutiere, feroviare si portuare sunt numiti si eliberati din functie de sefii inspectoratelor judetene ale politiei de frontiera, in conditiile legii.
(9) Sefii serviciilor teritoriale sunt numiti si eliberati din functie de inspectorul general al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, in conditiile legii.
(10) Sefii punctelor politiei de frontiera aeroportuare, sefii centrelor, birourilor, punctelor de contact si directorii institutiilor de invatamant pentru pregatirea si specializarea personalului sunt numiti si eliberati din functie de inspectorul general al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, in conditiile legii.
(11) Adjunctii directorilor institutiilor de invatamant pentru pregatirea si specializarea personalului sunt numiti si eliberati din functie de inspectorul general al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, la propunerea directorilor institutiilor de invatamant pentru pregatirea si specializarea personalului."

6. Articolul 14 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 14
(1) Inspectoratele judetene ale politiei de frontiera au la nivel teritorial ca structuri de executie sectoare care au competenta teritoriala limitata.
(2) Locul de dispunere si zona de competenta teritoriala ale sectorului se stabilesc prin dispozitie a inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.
(3) Sectorul se organizeaza pe compartimente, ture si echipaje, conform specificului activitatilor, potrivit dispozitiei inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera."

7. Articolul 21 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 21
(1) In zona de competenta, la frontiera externa, Politia de Frontiera Romana are urmatoarele atributii generale:
a) executa supravegherea si controlul la trecerea frontierei de stat a Romaniei, previne si combate migratia ilegala si criminalitatea transfrontaliera in zona de competenta, precum si orice alta incalcare a regimului juridic al frontierei de stat;
b) apara viata, integritatea corporala si libertatea persoanelor, proprietatea publica si privata, celelalte drepturi si interese legitime ale cetatenilor si comunitatii;
c) realizeaza controlul documentelor pentru trecerea frontierei de stat in punctele de trecere deschise traficului international, la intrarea in si la iesirea din zonele libere, in punctele de mic trafic si treceri simplificate sau in alte locuri, dupa caz, potrivit legii;
d) asigura derularea fluenta, corecta si civilizata a traficului de calatori si marfuri prin punctele de trecere a frontierei de stat, impreuna cu celelalte autoritati care au, potrivit legii, competente de control privind trecerea frontierei de stat;
e) asigura controlul trecerii peste frontiera de stat, in conditiile legii, a armelor, munitiilor, armelor de panoplie si de autoaparare, munitiilor aferente acestora, substantelor explozive si a dispozitivelor incarcate cu substante toxice ori radioactive;
f) supravegheaza, prin observare directa permanenta, spatiul aerian adiacent frontierei de stat si marii teritoriale;
g) asigura aplicarea prevederilor tratatelor, acordurilor, conventiilor si protocoalelor cu privire la frontiera de stat si la controlul trecerii frontierei, incheiate de Romania cu statele vecine, cu alte state, cu organizatii internationale sau regionale;
h) asigura supravegherea si controlul semnelor de frontiera;
i) organizeaza si realizeaza cooperarea, in domeniile specifice de activitate, cu organele similare ale statelor vecine, ale altor state sau comunitati de state, conform intelegerilor bisau multilaterale la care Romania este parte;
j) organizeaza actiuni pentru descoperirea si identificarea persoanelor care au incalcat sau despre care se detin date ca intentioneaza sa incalce normele regimului juridic al frontierei de stat, precum si alte prevederi legale stabilite in competenta;
k) culege, stocheaza, prelucreaza, valorifica si face schimb de date si informatii, in conditiile stabilite de lege pentru Politia Romana, in scopul exercitarii atributiilor legale, cu autoritatile publice interesate, pe baza de protocol, si cu organisme similare din alte state, pe baza intelegerilor la care Romania este parte;
l) constata contraventiile si aplica sanctiunile contraventionale, potrivit legii;
m) coordoneaza activitatile personalului celorlalte institutii sau ale operatorilor economici care, potrivit legii, isi desfasoara activitatea in punctul de trecere a frontierei de stat, in legatura cu trecerea frontierei de stat, si urmareste respectarea legii de catre intregul personal din punctul de trecere;
n) asigura mentinerea ordinii si linistii publice in punctele de trecere a frontierei de stat, iar la solicitarea altor autoritati ale statului participa la astfel de actiuni in localitatile din zona de frontiera;
o) participa, impreuna cu alte formatiuni ale Ministerului Administratiei si Internelor, in colaborare cu trupe ale Ministerului Apararii Nationale, cu unitati de protectie civila si cu alte autoritati prevazute de lege, la activitatile de salvare si evacuare a persoanelor si bunurilor periclitate de incendii, explozii, avarii, accidente, calamitati naturale si catastrofe, precum si de limitare si inlaturare a urmarilor provocate de astfel de evenimente;
p) participa, impreuna cu autoritatile teritoriale pentru protectia mediului si cu organele de frontiera ale statelor vecine, dupa caz, la luarea masurilor necesare pentru prevenirea riscurilor ecologice si a producerii daunelor, precum si, in caz de accidente care afecteaza factorii de mediu, la eliminarea efectelor acestora;
r) efectueaza, prin laboratoarele si specialistii proprii acreditati la nivelul Politiei de Frontiera Romane, constatari tehnico-stiintifice dispuse conform normelor legale in vigoare;
s) organizeaza si coordoneaza, prin Punctul National de Contact Frontex din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, activitati sub egida Agentiei Europene pentru Gestionarea Cooperarii Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene, denumita in continuare Agentia Frontex, pe teritoriul Romaniei, conform Regulamentului (CE) nr. 2.007/2004 al Consiliului din 26 octombrie 2004 de instituire a Agentiei Europene pentru Gestionarea Cooperarii Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene;
t) participa cu politisti de frontiera si cu echipamente tehnice puse la dispozitia Agentiei Frontex in operatiunile/proiectele comune organizate de catre Agentia Frontex, pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene;
u) desfasoara activitati pentru constatarea faptelor penale si, prin organele de cercetare penala ale politiei judiciare din cadrul Politiei de Frontiera Romane, efectueaza cercetari in legatura cu acestea, conform legii;
v) exercita orice alte atributii stabilite prin lege.
(2) In zona de competenta pe apa, la frontiera externa, Politia de Frontiera Romana are urmatoarele atributii specifice:
a) supravegheaza si asigura respectarea drepturilor statului roman in apele din zona de competenta;
b) previne si combate pirateria, actiunile teroriste si faptele circumscrise crimei organizate in apele aflate sub jurisdictia statului roman;
c) executa, direct sau impreuna cu autoritatea vamala, controlul navelor si al ambarcatiunilor despre care se detin date si informatii ca desfasoara activitati ilegale in zona de competenta ori sunt surprinse desfasurand asemenea activitati;
d) executa controlul navelor si al ambarcatiunilor, impreuna cu unitatile teritoriale pentru protectia mediului, in caz de evacuare a apelor uzate in emisar sau in caz de producere a unei poluari accidentale;
e) participa la supravegherea, controlul si asigurarea protectiei si conservarii fondului cinegetic si piscicol natural, prin prevenirea si combaterea vanatului si pescuitului ilegal, precum si a exploatarii ilegale a altor resurse biologice si nebiologice din apele aflate in zona de competenta;
f) cauta navele aflate in pericol in apele din zona de competenta si in marea libera si participa la salvarea echipajelor acestora in caz de necesitate, iar la solicitare desfasoara actiuni de salvare a navelor si a incarcaturii lor, conform dreptului maritim international;
g) executa supravegherea si participa la controlul pentru respectarea normelor privind ordinea si siguranta navigatiei in apele din zona de competenta si in porturi, in colaborare cu organele zonale ale capitaniilor de port;
h) interzice, direct sau cu participarea, la cerere, a unitatilor de nave ale Ministerului Apararii Nationale, accesul navelor straine in anumite zone, sectoare sau raioane ale marii teritoriale si cailor navigabile fluviale aflate sub jurisdictia statului roman, prin suspendarea temporara a dreptului de trecere inofensiva, conform legii;
i) asigura protectia si participa la apararea obiectivelor de importanta deosebita aflate in apele din zona de competenta, in colaborare cu unitatile de nave ale Ministerului Apararii Nationale, cu alte forte, in conformitate cu planurile aprobate din timp.
(3) In zona de competenta la frontiera interna, Politia de Frontiera Romana are urmatoarele atributii: a) asigura cooperarea transfrontaliera si schimbul de date si informatii cu structurile similare din statele vecine, conform acordurilor de frontiera, si deruleaza actiuni ce au ca scop asigurarea respectarii acordurilor/tratatelor de frontiera;
b) coordoneaza misiunile derulate pe linia supravegherii si controlului frontierelor, la un nivel specializat, in cazul in care Romania decide reintroducerea controalelor la frontierele interne, conform normelor prevazute in Regulamentul (CE) nr. 562/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 martie 2006 de instituire a unui Cod comunitar privind regimul de trecere a frontierelor de catre persoane (Codul frontierelor Schengen);
c) coordoneaza si asigura aplicarea prevederilor documentelor bilaterale incheiate cu statele vecine pe linia marcarii liniei de frontiera, protectiei, intretinerii si reconstituirii culoarului si semnelor de frontiera;
d) centralizeaza, la nivel teritorial, datele statistice privind migratia ilegala si coordoneaza, cu celelalte structuri in domeniu, activitatile desfasurate pe aceasta linie;
e) asigura, potrivit cadrului legal privind cooperarea politieneasca internationala, efectuarea schimbului operativ de date si informatii in domeniul transfrontalier prin centrele, birourile si punctele comune de contact constituite in baza tratatelor internationale;
f) participa cu politisti de frontiera in cadrul operatiunilor/ proiectelor comune organizate de catre Agentia Frontex."

8. Articolul 22 se abroga.

9. La articolul 23, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 23
(1) Ministrul administratiei si internelor, cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, desemneaza politisti de frontiera care au calitatea de organe de cercetare penala ale politiei judiciare, in conditiile legii."

10. La articolul 24, alineatele (1) si (3) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 24
(1) In punctele de trecere a frontierei de stat, in Apele de frontiera de la frontiera externa, pe canalul SuLIna si bratul Tulcea, in apele maritime interioare, marea teritoriala, in zona contigua si in zona economica exclusiva, Organele de cercetare penala ale politiei judiciare din cadrul Politiei de FronTiera Romane efectueaza urmarirea penala pentru orice infractiune de frontiera, care nu este data in mod obligatoriu, prin lege, in competenta altor organe de urmarire penala.
...................................................
(3) Atunci cand anumite acte de urmarire penala in cazul infractiunilor de frontiera trebuie sa fie efectuate in afara razei teritoriale in care se face urmarirea, prin exceptie de la prevederile alin. (1), organele de cercetare penala ale politiei judiciare din cadrul Politiei de Frontiera Romane pot sa efectueze ele insele aceste acte pe intregul teritoriu national."

Art. II
La articolul 4, alineatul (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 352 din 30 iunie 2001, aprobata cu modificari prin Legea nr. 243/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.

Art. III
Prevederile prezentei legi intra in vigoare la data eliminarii controalelor la frontierele interne, stabilita prin decizie a Consiliului Uniunii Europene, cu exceptia prevederilor art. I pct. 2 cu referire la art. 2 lit. a) pct. 2, ale art. I pct. 5 cu referire la art. 12 alin. (8), (10) si (11), ale art. I pct. 7 cu referire la art. 21 alin. (1) lit. s) si t) si ale art. I pct. 9 cu referire la art. 23 alin. (1).


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: Monitorul Oficial

Poate fi de interes si:
Ordin 1421/2014 privind aprobarea Normelor tehnice pentru aplicarea regimului de tranzit comunitar/comun
Ordin nr. 154/2013 privind stabilirea modalitatilor de asigurare a managementului Programului Sistemul Integrat pentru Securitatea Frontierei de Stat a Romaniei
Legea 314/2013 pentru modificarea si completarea OUG 104/2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane, precum si a Legii nr. 265/2010 pentru modificarea OUG 104/2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera R
Ordin nr. 155/2013 privind procedurile de primire a suporterilor fata de care s-a dispus masura de siguranta a interzicerii accesului la competitii si jocuri sportive care se prezinta la sediul politiei, jandarmeriei sau politiei de frontiera
Hotararea 51/2011 cu privire la propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 562/2006 pentru instituirea de norme comune privind reintroducerea temporara a controlului la frontierele int
Legea 271/2010 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Sistemului national de informatii privind vizele si participarea Romaniei la Sistemul de informatii privind vizele. Lege nr. 271/2010
HG 218/2010 pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat dintre Romania si Republica Moldova, semnat la Bucuresti a 13 noiembrie 2009. Hotarare nr. 218/2010
HG 174/2010 privind stabilirea si continutul permiselor de mic trafic de frontiera. Hotararea nr. 174/2010
OUG 16/2010 masuri de eficientizare a activitatii de intretinere a culoarului de frontiera, fasiei de protectie si a semnelor de frontiera. Ordonanta de urgenta nr 16/2010
OUG 12/2010 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania
Legea 10/2010 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontiera, semnat la Bucuresti la 13 noiembrie 2009
Ordin nr. 130/2009 privind desemnarea structurilor Ministerului Administratiei si Internelor membre ale Grupului Interministerial Roman pentru Managementul Integrat al Frontierei de Stat si pentru stabilirea procedurii de comunicare a datelor referit
Legea nr. 125/2009 privind aprobarea OUG nr. 130/2008 pentru modificarea si completarea OUG nr. 104/2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane, precum si pentru abrogarea cap. IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 10
OUG nr. 33/2009 pentru completarea art. 270 din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al Romaniei. Ordonanta de urgenta nr. 270/2009
OUG nr. 26/2009 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei. Ordonanta de urgenta nr. 26/2009
Conditiile de calatorie in strainatate pentru minorii, cetateni romani
Conditii de calatorie, fara viza pentru cetatenii romani
OUG nr. 130/2008, ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane, precum si pentru abrogarea cap. IV din Ordonanta de urgenta a G
Lege nr. 210/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative prin care se stabilesc si se sanctioneaza contraventii
Ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, oug nr. 126/2007
Agenda Juristului 2018
Editura C.H. Beck

Pret: 29.9 lei
22.42 lei
COMANDA ACUM

Cautare legislatie:-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
49 useri online

Useri autentificati: