DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Lege pentru modificarea si completarea Legii protectiei muncii nr. 90/1996, legea nr. 194/2005[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 592 din 08/07/2005

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I
Legea protectiei muncii nr. 90/1996, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 47 din 29 ianuarie 2001, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
"(2) In sensul prezentei legi, prin persoane juridice si fizice se intelege: operatorii economici din sectorul public, privat si cooperatist, inclusiv cu capital strain, care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei; autoritatile si institutiile publice, precum si operatorii economici romani care efectueaza lucrari cu personal roman pe teritoriul altor tari in baza unor conventii internationale sau contracte bilaterale; asociatiile, fundatiile si organizatiile nonprofit; membrii asociatiilor familiale constituite cu respectarea prevederilor legale, persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente si persoanele fizice care angajeaza personal prin incheierea unui contract individual de munca."
2. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3. - Normele de protectie a muncii se aplica salariatilor, membrilor cooperatori, ucenicilor, elevilor si studentilor in perioada efectuarii practicii profesionale."
3. La articolul 5, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei emite norme generale, normative si alte reglementari de interes national in domeniul securitatii si sanatatii in munca, coordoneaza elaborarea normelor specifice pe activitati, participa la elaborarea si aprobarea standardelor si elaboreaza si avizeaza reglementarile cu implicatii in domeniul sau de competenta initiate de alte institutii, potrivit legii."
4. La articolul 6, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Ministerul Sanatatii emite norme specifice privind sanatatea in munca, participa la elaborarea si aprobarea normativelor si avizeaza reglementari elaborate de alte institutii, in domeniul sanatatii salariatilor la locul de munca."
5. La articolul 7, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
"(2) In contractele individuale de munca, precum si in contractele de formare profesionala vor fi stipulate clauze privind protectia muncii, stabilindu-se si raspunderea partilor."
6. Articolul 12 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 12. - (1) In sensul prezentei legi, echipament tehnic reprezinta orice masina, aparat, unealta sau instalatie folosita in munca.
(2) Echipamentele tehnice trebuie sa corespunda prevederilor legislatiei in vigoare, precum si, cel putin, nivelului de securitate prevazut de standardele aplicabile, astfel incat sa nu prezinte pericol pentru sanatatea si securitatea salariatilor sau ale celorlalti participanti la procesul de munca."
7. La articolul 13, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 13. - (1) In sensul prezentei legi, prin echipament individual de protectie se intelege orice echipament destinat a fi purtat sau tinut de un lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa-i puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice supliment sau accesoriu proiectat pentru a indeplini acest obiectiv."
8. La articolul 13, dupa alineatul (1) se introduce alineatul (11) cu urmatorul cuprins:
"(11) Echipamentul individual de protectie, definit potrivit alin. (1), exclude:
a) imbracamintea de lucru si uniformele obisnuite care nu sunt proiectate in mod specific pentru a proteja securitatea si sanatatea lucratorului;
b) echipamentul folosit de serviciile de urgenta si salvare;
c) echipamentul individual de protectie purtat sau folosit de armata, politie sau de alte institutii de ordine publica;
d) echipamentul individual de protectie pentru mijloace de transport rutier;
e) echipamentul sportiv;
f) echipamentul de autoaparare sau descurajare;
g) dispozitivele portabile pentru detectarea si semnalizarea riscurilor si factorilor nocivi."
9. La articolul 13, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
"(2) Echipamentul individual de protectie se acorda, obligatoriu si gratuit, salariatilor, precum si altor categorii de persoane care desfasoara activitati la persoanele juridice sau fizice prevazute la art. 2, potrivit prevederilor din cuprinsul legislatiei aplicabile."
10. Articolul 15 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 15. - Echipamentele individuale de protectie trebuie sa corespunda prevederilor legislatiei in vigoare, precum si, cel putin, nivelului de securitate prevazut de standardele aplicabile, astfel incat sa asigure protectia impotriva unuia ori mai multor riscuri pentru sanatatea sau securitatea utilizatorilor."
11. La articolul 20, litera e) va avea urmatorul cuprins:
"e) recunoaste si desemneaza laboratoare de incercari, precum si organisme din domeniul sau de competenta, in conditiile legii;".
12. La articolul 20, literele i) si p) se abroga.
13. La articolul 41 alineatul (4), litera a) va avea urmatorul cuprins:
"a) incalcarea dispozitiilor art. 8 alin. (2), ale art. 12 alin. (2), ale art. 13 alin. (2) si (3) si ale art. 18 alin. (1) lit. a) si m);".
14. La articolul 41, dupa alineatul (7) se introduce alineatul (8) cu urmatorul cuprins:
"(8) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in lege, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal."
15. La articolul 46, alineatul (2) se abroga.
16. La articolul 48 alineatul (1), literele b) si c) se abroga.

Art. II
Legea protectiei muncii nr. 90/1996, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 47 din 29 ianuarie 2001, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, se va republica, dandu-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.


Poate fi de interes si:
Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, republicata 2013
Certificat de conformitate
Codul muncii, republicat 2011
Legea privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora, legea nr 67/2006
OUG nr. 56/2007, ordonanta de urgenta privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei
Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 202/2006 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, oug nr. 84/2006
Lege privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, legea nr. 202/2006
Statut al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, 2006
Contract colectiv de munca la nivelul ramurii constructii pe anii 2008-2009, contract nr. 631 din 05/12/2007
Hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001,
Hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 617/2004 privind infiintarea si organizarea Comitetului national director pentru prevenirea si combaterea exploatarii copiilor prin munca, hotarare nr. 76/2008
Hotarare privind stabilirea numarului de autorizatii de munca ce pot fi eliberate strainilor in anul 2008, hotarare nr. 150/2008
Contractul Colectiv de munca la nivel national 2007 - 2010
Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, oug nr. 55/2006
Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, legea nr. 94/2007
Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, oug nr. 65/2005
Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 65/2005 privind modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, legea nr. nr. 371/2005
Ordin privind constituirea si functionarea Comisiei pentru Securitatea Sociala a Lucratorilor Migranti, ordin nr. 123/2008
Ordin privind completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania nr. 170 din 10/03/2008
Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca


-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
61 useri online

Useri autentificati: