DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Legea 56/2010 privind accesibilizarea fondului forestier national. Lege nr. 56/2010Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 183 din 23 martie 2010

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.


Capitolul I - Dispozitii generale


Art. 1
(1) Accesibilizarea fondului forestier national contribuie la gestionarea durabila a acestuia si se realizeaza prin:
a) lucrari de construire de drumuri;
b) lucrari de interventii de natura investitiilor la drumurile existente, in scopul mentinerii integritatii si functionalitatii acestora, inclusiv repuneri provizorii in functiune.
(2) Lucrarile de interventii de natura investitiilor prevazute la alin. (1) lit. b) cuprind: lucrari de reconstituire, consolidare, reabilitare, transformare si extindere.

Art. 2
(1) Pe baza analizei modului in care actuala retea de drumuri si cai ferate forestiere asigura accesibilizarea padurilor pentru executarea lucrarilor silvoculturale, pentru prevenirea si stingerea incendiilor si pentru exploatarea padurilor in conditii ecologice si de rentabilitate se stabilesc anual, pe bazine hidrografice, prioritatile de realizare a drumurilor, pe unitati fizice si costuri estimative in cadrul programului Anual de accesibilizare a fondului forestier proprietate publica a statului.
(2) Programul anual de accesibilizare a fondului forestier proprietate publica a statului, prevazut la alin. (1), se aproba prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.

Art. 3
(1) Contractarea proiectarii si executarii Lucrarilor prevazute la art. 2 se asigura de administratorii prevazuti de legislatia in vigoare, pentru fondul forestier proprietate publica a statului, si de ocolul silvic care asigura administrarea sau serviciile silvice, pentru celelalte terenuri din fondul forestier national, in conditiile legii.
(2) Drumurile care se realizeaza in conditiile prezentei legi sunt, dupa caz, proprietate publica a statului, proprietate publica a unitatilor administrativ-teritoriale sau proprietate privata.


Capitolul II - Finantarea accesibilizarii padurilor


Art. 4
(1) in vederea accesibilizarii fondului forestier national, administratorii prevazuti de legislatia in vigoare pentru fondul forestier proprietate publica a statului si pentru unitatile administrativ-teritoriale detinatoare de fond forestier au obligatia sa infiinteze fondul de accesibilizare a padurilor.
(2) Fondul de accesibilizare a padurilor, prevazut la alin. (1), poate fi constituit si de proprietarii de fond forestier proprietate privata. Decizia de constituire—hotarare a consiliului local, hotarare a adunarii generale, hotarare a proprietarului unic, dupa caz — se comunica anual, in perioada 1—31 decembrie, pentru anul de productie urmator, Ocolului silvic care asigura administrarea sau serviciile silvice.
(3) In situatia in care proprietarii de fond forestier opteaza pentru infiintarea fondului de accesibilizare, ocoalele silvice care asigura administrarea si proprietarii pentru al caror fond forestier se asigura servicii silvice sunt obligati sa alimenteze contul in care s-a constituit fondul de accesibilizare, in conditiile prevazute de prezenta lege.
(4) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) unitatile administrativ-teritoriale detinatoare de fond forestier care nu este traversat de drumuri forestiere si nici nu necesita construirea acestora, accesibilizarea fiind asigurata prin existenta unor drumuri publice sau a unor drumuri de utilitate publica.
(5) Exceptia prevazuta la alin. (4) se constata de structurile Teritoriale silvice ale autoritatii publice centrale care raspund de silvicultura, la solicitarea proprietarului sau administratorului, dupa caz.

Art. 5
(1) Fondul de accesibilizare a padurilor prevazut la art. 4 alin. (1) se constituie din urmatoarele resurse:
a) 10% din valoarea masei lemnoase vandute si incasate in conditiile legii, provenite din produse principale si accidentale I;
b) suma cuvenita administratorului fondului forestier proprietate publica a statului, stabilita potrivit prevederilor art. 42 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Fondul de accesibilizare a padurilor este un fond purtator de dobanda. Sumele ramase disponibile din acest fond la sfarsitul anului calendaristic se reporteaza in anul urmator, cu aceeasi destinatie.
(3) Fondul de accesibilizare a padurilor proprietate publica a statului se constituie intr-un cont special in numele administratorilor prevazuti de legislatia in vigoare pentru fondul forestier proprietate publica a statului si se utilizeaza numai de acestia, in conditiile legii.
(4) Fondul de accesibilizare pentru padurile proprietate publica si privata a unitatilor administrativ-teritoriale si pentru cele proprietate privata se constituie intr-un cont special si se afla la dispozitia ocolului silvic care asigura administrarea sau serviciile silvice.
(5) Alimentarea fondului de accesibilizare a padurilor se face in termen de cel mult 15 zile lucratoare de la data incasarii contravalorii resurselor prevazute la alin. (1).
(6) In cazul fondului forestier proprietate privata, sumele neutilizate din fondul de accesibilizare a padurilor se restituie proprietarului, la cerere.

Art. 6
Fondul de accesibilizare a padurilor se utilizeaza pentru:
a) proiectarea lucrarilor de construire a drumurilor forestiere;
b) proiectarea lucrarilor de interventii de natura investitiilor la drumurile forestiere existente;
c) executarea lucrarilor de construire a drumurilor forestiere noi;
d) executarea lucrarilor de interventii de natura investitiilor la drumurile forestiere existente.

Art. 7
Finantarea realizarii drumurilor forestiere se asigura din urmatoarele surse:
a) fondul de accesibilizare a padurilor;
b) bugetul de stat;
c) alte surse, potrivit legii.


Capitolul III - Contraventii si sanctiuni


Art. 8
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) incalcarea prevederilor art. 5 alin. (1) si art. 6 si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 30.000 lei;
b) nealimentarea contului destinat fondului de accesibilizare a padurilor in termenul prevazut la art. 5 alin. (5) si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 40.000 lei.
(2) Raspunderea juridica se prezuma in sarcina conducatorului unitatii silvice cu personalitate juridica sau imputernicitilor cu delegatie ai acestuia in teritoriu.

Art. 9
Contravenientul poate achita pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzilor prevazute la art. 8, agentul constatator prevazut la art. 10 facand mentiune despre aceasta in procesul-verbal.

Art. 10
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 8 se fac de personalul cu atributii de control din cadrul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura si din cadrul structurilor teritoriale silvice ale acesteia.

Art. 11
Prevederile referitoare la contraventii se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.


Capitolul IV - Dispozitii finale


Art. 12
Metodologia privind stabilirea gradului de accesibilizare a fondului forestier national si normele de construire si reabilitare a drumurilor forestiere se aproba prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.

Art. 13
Prevederile art. 8—11 intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: Monitorul Oficial

Poate fi de interes si:
OUG 4/2017 privind prorogarea termenului prevazut la art. IV din OUG 51/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, precum si pentru stabilirea de masuri in acordarea unor bene
OUG 32/2015 privind infiintarea Garzilor forestiere. Garzile forestiere
Legea 133/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 46/2008 - Codul silvic. Legea 133/2015
Legea 99/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva in domeniul public al unor unitati administrativ-
Legea 14/2015 pentru aprobarea OUG 38/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie. Lege nr. 14/2015
Legea 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie, republicata 2014
Legea 213/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie
Lege nr. 193/2009 pentru aprobarea OUG nr. 193/2008 privind modificarea si completarea art. 37 si 39 din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic
Codul Silvic al Romaniei, 2008
Lege nr. 167/2008 pentru modificarea si completarea Legii imbunatatirilor funciare nr. 138/2004
Contractul de concesiune
C#259t#259lina Georgeta Dinu

Pret: 49.9 lei
42.42 lei
COMANDA ACUM

Cautare legislatie:
Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
85 useri online

Useri autentificati: