DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Divort, partaj, incredintarea minorilor, dezbatere speta
Dezbatere: Data lansare: 15-01-2006


Doamna X (reclamanta - Partea A si domnul Y (parat - Partea B) sunt casatoriti de 14 ani, din castoria lor rezultand doi minori: A si B. Doamna X mai avea din casatoria anterioara minorul C, iar domnul Y il avea dintr-o alta casatorie pe D, care are in prezent 19 ani.

Domnul X avea, inainte de casatorie, un imobil, achizitionat in rate, la care a mai platit, inca aproximativ 50% din valoare, in timpul casatoriei. In acest imobil in prezent locuieste D cu concubina sa.

Tot in timpul casatoriei, cei doi au mai achizitionat un imobil, in care locuiesc si in prezent. Imobilul a fost achizitionat de la o cunostinta a doamnei X, in baza unei chitante de mana, semnata de vanzatoare, doamna X, domnul Y si doua martore: Z si V.

In timpul procesului de partaj, doamna X a afirmat tot timpul ca domnul Y nu a adus nici un venit timp de 7 ani, iar domnul Y a sustinut ca veniturile sale s-au obtinut muncind fara acte, fapt sustinut de martorii sai si de unul dintre martorii doamnei X. In plus, de asemeni, toti martorii au confirmat faptul ca domnul Xs-a implicat si in cresterea si educarea copiilor.

Amandoua partile solicita ambele imobile si incredintarea tuturor copiilor.

Intrebari
1. Ce ati decide in privinta partajului?
2. Cum ar trebui sa fie incredintati minorii?lukacs [17-01-2006]
casa achizitionata inainte de casatorie ramane lui Y cu obligarea acestuia sa achite 1/4 din valoarea de piata d-nei X. imobilul din timpul casatoriei se va atribui d-nei X avand in vedere faptul ca dl-Y are locuinta, cu obligarea ei sa achite sulta d-lui Y dupa contributia acestuia la cheltuieli. deci cele 2 sulte se vor compensa si unul va plati diferenta daca exista. minorii vor fi incredintati dupa posibilitatile parintilor de a le asigura o buna educatie si dezvoltare, ori amandoi unuia dintre ei ori cate unul fiecaruia.


annabela [19-01-2006]
casa achizitionata inaintea casatoriei va ramane lui y dupa plata a 1/4 din valoare dnei x.
Imobilul dobandit in timpul casatoriei, desi bun comun, va ramane in proprietatea dnei X, care va achita dlui Y sulta. Sulta va fi determinata si in functie de contributia fiecaruia la achitarea imobilului, dovedita cu declaratiile martorilor.
2. Minorii vor putea fi incredintati oricaruia dintre parinti, care va face dovada ca poate sa le asigure toate mijloacele necesare unei bune cresteri, ori amandurora,in functie si de vointa exprimata a minorilor, dupa ascultarea acestora.


oanammanta [14-02-2006]
- imobilul achizitionat in rate de domnul Y ii va fi incrediintat cu obligatia de plata a cotei de 1/4 din valoare imobilului doamnei X.
-imobilul din timpul casatoriei, bun comun al sotilor x si y va fi atribuit doamnei y care se obliga a plati domnului y sulta.
-minorii vor fi incrediintati parintelui ce va face dovada unei bune cresteri pt minorii,sau isi pot manifesta dorinta de a fi incrediintatii exclusiv lui x sau exclusiv lui y
dumitrica [10-04-2006]
1. In privinta partajului se va pune problema contributiilor pe care le-a adus fiecare dintre cei doi soti in casnicie. Se va tine cont de marimea veniturilor si de contrbutia fiecaruia in gospodarie. In principiu, toate bunurile comune se vor imparti in mod egal intre cei doi soti. Astfel, din imobilul achizitionat in rate de catre domnul Y ii va reveni o cota de 25% doamnei X, iar din imobilul achizitionat impreuna 50% domnului Y si 50% doamnei X. In amandoua cazurile se face expertiza judiciara.
(solutia finala mai jos)
2. Despre minorul C nici nu se pune problema, acesta ramanand in continuare cu doamna X.
In practica minorii sunt incredintati mamei. Se cunosc putine exceptii de la aceasta regula si numai atunci cand mama este decazuta din drepturile parintesti.
Astfel, minorii A si B vor fi dati spre crestere si educare mamei, cu obligatia tatalui de a plati cheltuieli de intretinere (pensie alimentara) pana la jumatate din veniturile sale (care ?!)
In aceasta situatie, imobilul achizitionat in timpul casatoriei de cei doi soti va fi dat in proprietatea exclusiva a doamnei X cu obligatie din partea acesteia de a plati o sulta de pana la 25% din valoarea imobilului catre domnul Y, avand in vedere ca va avea si copii in imobil.
Imobilul achizitionat in rate ii va fi atribuit domnului Y cu obligatia de plata catre doamna X a unei sulte.
Desigur ca sultele din ambele imobile se vor compensa, ramanand ca diferenta sa fie platita de cel a carui sulta este mai mica.


dnl [13-04-2006]
1. Imobilul achizitionat in rate de catre dl.X, achitat in proportie de 50% in aceasta casatorie, va fi atribuit domnului Y acesta acand obligatia de a plati o sulta in cuantum de 1/4 din valoarea imobilului d-nei X.
2. Referitor la imobilul achizitionat in timpul casatoriei, acesta va fi atribuit in natura d-nei X, datorita faptului ca d-nul Y detine un imobil, dar cu obligatia de a plati acestuia din urma o sulta in cuantum de 50% din valoarea imobilului.
3. Referitor la incredintarea minorilor, in practica acestia sunt incredintati mamei, cunoscandu-se foarte putine cazuri in care, ca exceptie, minorii sa fie incredintati tatalui. Minorii vor fi incredintati mamei cu obligatia tatalui de a plati o pensie alimentara in cuantul de 1/3 din venituri. Bineinteles se va avea in vedere si posibilitatea de a asigura toate mijloacele necesare unei bune cresteri si in functie de vointa exprimata a minorilor, dupa ascultarea acestora.fatima [03-07-2006]
doamna x - drept de creanta 1/2 din valoarea ratelor platite in timpul casatoriei ,
- cota de 1/2 fiecare din valoare imobil dobandit in timpul casatoriei (bun comun)
- daca i se incredinteaza mamei minorii A si B , doamna X poate solicita atribuirea imobilului bun comun cu obligarea la plata unei sulte lui Y ( raportat la cota de 1/2)
- Y , va fi obligat la plata unei pensii de intretinere " pana la 1/3 din veniturile nete relizate "


hochmeister [07-11-2006]hochmeister [07-11-2006]
partajul ar trebui sa se faca astfel:doamna x sa primeasca imobilul pe care l-a achizitionat in rate inainte de a se fi casatorit cu domnul y si la care a mai achitat 50% din valoare si dupa casatorie;
imobilul achizitionat in timpul casatoriei sa fie impartit intre cei doi fosti soti in mod egal;
in privinta locuirii in imobilul cumparat de doamna x a fiului domnului y si a concubinei sale, acesta trebuie sa ajunga la un consens cu privire la continuarea
situatiei actuale sau plata unei eventuale chirii catre doamna x;
cpoii sa fie incredintati dupa cum urmeaza:
-c sa fie incredintat doamnei x, intrucat este mama sa biologica, cu dreptul de a-si vizita oricand tatal vitreg;
-d sa fie incredintat domnului y, intrucat este tatal sau biologic, cu dreptul de a-si vizita mama vitrega;
cei doi fosti soti au dreptul de a-si vizita fiii vitregi;


cre_kee [11-12-2006]
domnul x? doua ipoteze deosebite...


mariusdumitru87 [22-04-2007]
o sa ma documentez mai bine si o sa imi spun punctul de vedere in ceea de priveste aceasta speta


Pisik [03-08-2007]
copii ar trebui sa ramana la doamna x iar bunurie se vor imparti..iar copii vor primi pensie alimentara


oanad26 [04-09-2007]oanad26 [04-09-2007]
vad ca aici unii pun problema incredintarii copilului doamnei din alta casatorie ce legatura acesta cu divortul sotilor.acest copil a fost o data incredintat mameisimplloca [11-11-2007]
Imobilul achizitionat inaintea casatoriei ramane domnului Y ,iar imobilul achizitionat in timpul casatoriei ramane doamnei X.In ce priveste copilul doamnei X acesta ramane cu ea, iar copilul domnului Y sa ramana cu acesta: in cazul in care fac dovada posibilitatii materiale cresterii copiilor.


jessica [08-12-2007]
Imobilul achizitionat inainte de casatorie ramane domnului Y ,obligandu-l pe acesta la plata a 1/4 la valoarea pietei d-nei X. Imobilul dobandit in timpul casatoriei i se va incredinta d-nei X(deoarece nu are unde locui,iar d-nul y are locuinta) ,instanta obligand-o pe aceasta la sulta catre domnul Y in functie de contributia fiecaruia la dobandirea imobilului.Copilul d-nei X ii va fi incredintat , copilul domnului Y (desi major) ii va fi incredintat , iar cei doi copii rezultati din casatorie vor fi incredintati unuia din soti, care va face dovada ca are calitatile morale si posibilitatile materiale necesare cresterii, dezvoltarii si educarii minorilor.Bineinteles, celalalt sotz va fi obligat la plata pensiilor de intretinere.


kaiser sosze [24-01-2008]kaiser sosze [24-01-2008]
Nici unul dintre ce doua imobile nu fac parte din comunitatea de bunuri a sotilor!!!Primul apartament este bun anterior casatoriei al domnului Y, sotia neavand decat un drept de creanta reprezentand contributia sa la achitarea a 50% din pret(garantat printr-un privilegiu legal asupra imobilului).
Cu privire la cel de-al doilea apartament,cei doi soti nu detin decat un drept de creanta (echivalent cu o promisiune de vanzare), actul nefiind incheiat in forma autentica. Acest drept de creanta va fi atribuit sotiei, din motive "umanitare", aceasta ramanand fara nici o locuinta.
Introducere postare noua 28-09-2021  


Dezbaterea a fost inchisa de jessica, Judecator ale Sectiunii
Sala spetelor - dezbateri


Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
75 useri online

Useri autentificati: