DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

cine e proprietar?, dezbatere speta
Dezbatere: Data lansare: 25-08-2010


Prin actiunea introductiva formulata la data de …, reclamantii F.A si F.I. au chemat in judecata pe paratii S.D. si S.M., solicitand instantei sa dispuna obligarea acestuia sa le lase in deplina proprietate si posesie suprafata de 500 mp teren situat in localitatrea X, identificat cu nr cadastral 8506 si in subsidiar obligarea paratului sa demoleze constructiile edificate pe terenul proprietatea reclamantilor.
In motivarea cerererii au aratat reclamantii ca au dobandit in proprietate prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr 1668/17.12.2001, la BNP C.V, suprafata de 500 mp teren situat in localitatea X, identificat prin numar cadastral si vecinatati, fara a avea deschisa Carte Funciara la momentul vanzarii.
Acest teren a fost initial in domeniul privat al localitatii X si prin Hotararea Consiliului Local X nr. 131 din 05.03.1996, a fost cedat in proprietatea unui veteran de razboi, in baza Legii nr.44/1994 si de la care au cumparat reclamantii.
La data de 10.07.2008, reclamantii au constatat edificarea unor constructii de catre o firma specializata in beneficiul paratilor S.D. si S.M.
Interesandu-se in baza carui act este ocupat terenul, reclamantii au primit informatia ca pentru acelasi teren mai exista un act de proprietate, respectiv, contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. 1017 din 24.08.2007 de catre BNP J.B. prin care, o persoana indreptatia sa primeasca terenul in baza Legii 10/2001 vinde sotilor S.D. si S.M. terenul in suprafata de 500 mp, situat in localitatea X, identificat prin nr. cadastral 100351 si inscris in Cartea Funciara a localitatii X sub nr 102276.
Deci: alt numar cadastral si alt numar de carte funciara pentru acelasi imobil
Din verificarile la Primaria localitatii X privind situatia juridica a acestui teren, s-a constatat ca prin Hotararea Consiliului Local X nr. 284 din 01.06.2000, sa aprobat, schimbul de terenuri solicitat expres de veteranul de razboi, acesta primind in locul terenului initial alt teren situat in alta parte a orasului.
In baza acestei hotarari terenul cedat initial lui veteranului a trecut din nou in domeniul privat al localitatii X, fiind cuprins si in Inventarul bunurilor ce apartin domeniului privat al localitatii X, aprobat prin Hotararea Consiliului Local Municipal X nr. 105/2005.
Asa a fost posibil ca terenul sa faca obiectul unei retrocedari in temeiul Legii 10/2001, catre persoana indreptatita sa il primeasca pe legea 10/2001, in anul 2006, iar aceasta, dupa obtinerea numarului postal, a numarului cadastral si a intabularii dreptului ei de proprietate in Cartea Funciara a vandut sotilor S.D. si S.M.
In prezent exista 2 acte de proprietate pe acelasi teren, cu 2 numere cadastrale diferite si 2 Carti Funciare diferite.
Reclamantii F.A. si F.I., solicita compararea celor 2 titluri si stabilirea valabilitatii dreptului care este mai bine caracterizat, care este obtinut in conditii de legalitate.
Paratii S.D. si S. M., legali citati, au formulat intampinare prin care au solicitat respingerea actiunii in revendicare formulata de reclamanti ca neintemeiata iar prin cererea reconventionala a soliciatat sa se constate nulitatea absoluta a contractului de vanzare nr 1668/17.12.2001, incheiat intre Panaitescu Mircea in calitate de vanzator si Filip Albert si Filip Ioana in calitate de cumparatori.
Prin intampinarea formulata de paratii reclamanti se sustine netemeinicia actiunii in revendicare, aratandu-se ca este mai bine caracterizat dreptul lor de proprietate asupra imobilului pentru urmatoarele argumente analizate comparativ in tabelul alaturat:

1.paratii-reclamanti au dobandit dreptul de proprietate asupra imobilului in litigiu de la adevaratii proprietari, avand efectuate la momentul dobandirii acestui drept toate formele ce asigura securitatea tranzactionarii, respectiv, cadastru, intabulare, fiind opozabile erga omnes, imobilul fiind identificat si prin numar postal solicitat si obtinut de autoarea paratilor reclamanti inainte de a instraina terenul catre acestia 1.reclamantii-parati au dobandit dreptul de proprietate de la o persoana ce a renuntat din proprie initiativa la dreptul de proprietate asupra terenului in litigiu prin cererea adresata Consiliului Local cerand si primind in schimb alt teren ce se afla si in prezent in patrimoniul acesteia. Acest fapt rezulta in mod implicit din Inventarul bunurilor aflate in patrimoniul municipiului X intocmit in 2005, unde se regaseste terenul terenul in litigiu dar nu se mai regaseste terenul cedat prin schimb.
2.La baza actului de vanzare cumparare al paratilor reclamanti sta un act de dispozitie emis de Primarul Muncipiului X, iar dispozitia in cauza se intemeia pe prevederile HCLM nr. 105/2005. Referitor la terenul in litigu, HCLM nr 105/2005 se intemeia pe dispozitiile HCL nr. 284/2000 prin care acest teren a intrat din nou in domeniul privat al municipiului X, autoritatile locale dispunand de el dupa necesitatile legale ale momentului 2.La baza actului de vanzare cumparare al reclamantilor parati sta HCL nr. 131/1996 ce a devenit caduca prin emiterea HCL nr. 284/2000, iar emiterea acesteia din urma sa facut la solicitarea autorului reclamantilor-parati. Apreciem ca o hotarare a consilului local poate abroga in mod implicit o alta hotarare. Astfel, baza lor este subreda
3.Din momentul achizitionarii acestui teren, paratii reclamanti au facut demersurile ca niste buni proprietari sa il foloseasca si au solicitat autoritatilor publice locale sa le emita certificatul de urbanism si autorizatia de construire, astfel ca, la mai putin de un an de la achizitionarea terenului au inceput cu buna credinta lucrarile de constructie conform proiectului aprobat prin autorizatie 3. Din momentul achizitionarii terenului si pana la data de 07.07.2008 nu a stiut nimeni de faptul ca reclamantii parati au un titlu de proprietate pe terenul in cauza, ei nefacand nici un demers prin care sa arate ca acel bun le apartine, nici un vecin nu stia ca au si ei un drept acolo. Ulterior, dup ace au demarat procesul au intervenit la primarie si au obtinut un certificat de urbanism si in baza acelui certificate au reusit sa suspende lucarile noastre de constructie
4. apreciem ca e preferabil dreptul paratilor reclamanti si din punct de vedere etic… pentru ca ei deja au ridicat de buna credinta si in mod legal, constructia existenta in acest moment pe teren.
Per a contrario, daca nu se tine cont de aceasta prezumtie simpla ar insemna ca in final din bugetul local adica din banii nostrii, ai tuturor, sa fie despagubiti paratii reclamanti nu numai pentru contravaloarea terenului adaugandu-se si contravaloarea constructiei precum si pentru demolarea acesteia avand in vedere solicitarea reclamantilor parati de la lasa terenul liber de constructii.
4. tot din perspectiva etica, daca reclamantii parati ar fi envinsi si in final despagubiti pentru anularea actului lor de proprietate, valoarea despagubirilor ar privi doar terenul.. Avand in vedere acest aspect, exista posibilitatea ca autoritatile locale sa le puna la dispozitie un teren echivalent in loc de a plati cu bani care, in conditiile actuale de criza sunt foarte putini la bugetul local.
5.paratii-reclamanti sunt indreptatiti si din punct de vedere moral sa le fie recunoscut ca preferabil dreptul lor de proprietate deoarece pentru a achizitiona terenul in cauza si pentru a construi pe acesta au vandut 2 apartamente, proprietatea lor, in prezent nemaiavand locuinta in municipiul Constanta.
5.reclamantii-parati poate ca au fost initial cumparatori de buna credinta necunoscand situatia juridica a imobilului, dar in momentul in care au aflat care este aceasta pentru a-si pastra cu orice pret dreptul lor au ajuns sa uzeze de practici neortodoxe, fapt ce ii descalifica din punct de vedere moral

Concluzia intampinarii este aceea ca: actiunea in revendicare a reclamantilor parati F.A. si F.I. este neintemeiata, dreptul lor de proprietate asupra imobilului situat in localitatea X desi initial constituit, la analiza compararitiva a titlurilor rezulta ca este viciat fiind dobandit de la un autor ce in momentul efectuarii vanzarii nu il mai avea in patrimoniu.
Din acest motiv, solicita respingerea actiunii principale si in subsidiar, sa respingeti si cererea accesorie de demolare a constructiilor edificate de paratii reclamanti pe terenul in litigiu, conform principiului de drept sintetizat in adagiul latin accesorium sequitur (suum) principale.
II. Pe calea cererii recoventionale, au formulat actiune in anulare a contractului de vanzare nr 1668/17.12.2001, incheiat intre veteran in calitate de vanzator si reclamantiii F.A si F.I., in calitate de cumparatori, intemeiata pe dispozitiile art. 480, 948, 962, si 968 C. Civil si art.119-120 si art 274 C. Pr. Civila.
A fost evidentiat faptul ca veteranul a cedat Consiliului Local al Municipiului X terenul primit tot de la aceasta autoritate publica locala si a primit in locul acestuia, un alt teren, echivalent ca valoare financiara situat in alta parte a orasului
Astfel, nefiind in patrimoniul vanzatorului bunul ce urmeaza a fi vandut, evident ca proprietatea nu poate fi stramutata de la acesta catre cumparatori (nemo dat quod non habet), astfel ca titlul reclamantilor parati F.A si F.I., este nul pentru lipsa de cauza si lipsa de obiect.
Intrebare:
-Cum trebuie sa decida instanta in aceasta speta?
-Cine are dreptate? Reclamantii parati sau paratii reclamanti?
carpatina [25-08-2010]
Desi, la prima vedere frapeaza situatia in care avem un bun imobil - terenul de 500 mp - si doi proprietari diferiti /nu coproprietari. Cercetand faptele mai indeaproape se constata ca paratii-reclamanti sunt in drept de a li se admite actiunea reconventionala, pentru motivele aratate mai sus. Reclamantii-parati reconventionali au la indemana actiunea in despagubiri impotriva vanzatorului neposesor al terenului, si deci vor putea chema in judecata pe acesta sau pe mostenitorii acestuia, in cazul ca este deja decedat, pentru a li se restitui sumele platite pentru terenul respectiv.


avocatPetre [26-08-2010]
corect..cu toate astea, la fondul cauzei, instanta a dat o solutie de tot hazul: terenul a ramas in proprietatea reclamantilor parati, constructia in proprietatea paratilor reclamanti, paratii reclamanti au chemat in garantie vanzatoarea ce a primit terenul pe legea 10/2001, care la randul ei a chemat in judecata primaria..si in final aceasta va depsagubi pentru teren paratii reclamanti


carpatina [26-08-2010]
perspicacitatea unor instante de a rezolva anumite spete, este de-a dreptul iesita din tiparele logicii :-(.


carpatina [26-08-2010]
Incerc sa judec considerentele pe care instanta si-a formulat o astfel de hotarare, pe care desi o consider iesita din logica, are totusi un iz de a se face o dreptate de mijloc, una in care sa fie ambele parti cat de cat multumite. Instanta probabil a considerat dreptul primului venit: respectiv primul venit pe acel teren au fort reclamantii parati reconventionali, dupa care dreptul primului care a construit, a fost acela al paratilor reclamanti reconevntionali. Deci, din primaria respectiva se vor lua bani publici pentru greseala unui functionar, care se pare ca nu va fi tras la raspundere... MORALA: cine nu isi trage functionarii la raspundere, va trebui sa le reduca posturile din lipsa de fonduri bugetare cu care sa le mai finanteze...


avocatPetre [29-08-2010]
buna morala.. problema e ca nu functionarul ala care a gresit va fi restructurat.. ci amaratul care isi face in mod constiincios treaba dar nu are spate politic si tupeu


avocatPetre [29-08-2010]
iar hotararea instantei nu a multumit pe nimeni.. a nemultumit pe toata lumea


carpatina [29-08-2010]
In situatia in care hotararea nu a multumit pe nimeni, ma gandesc ca partile mai au cai de atac legale de a ataca hotararea, sau aceasta a fost opera ICCJ? Sunt curioasa de finalul cauzei.


avocatPetre [30-08-2010]
nu a fost opera ICCJ.. a fost opera unei judecatorii foarte blamata si de notorietate publica in privinta transformarii nemultumirilor justitiabililor in nedreptati..toti clientii mei pe care i am acolo, privesc cu groaza si strangere de inima la ONORATA INSTANTA.. toti vor stramutarea in alta parte a tarii, numai sa nu fie acolo judecati


carpatina [30-08-2010]
... si, avem voie sa stim si noi care este acea instanta care a pronuntat o astfel de hotarare? Cine facea parte din complet, cand au fost numiti in functie ca magistrati, daca CSM-ul stie despre atitudinea incorecta a instantei sau se face ca nu stie?... acuma chiar ca sunt si mai curioasa de deznodamant. S-a facut apel sau recurs impotriva hotararii?...carpatina [30-08-2010]
am impresia ca unii judecatori se autoconsidera infailibili si isi permit sa exploateze necuviincios si cu reacredinta calitatea pe care o au de persoana inamovibila. Ma tot gandesc ce o sa fac cu licenta mea in dreptul romanesc, daca o sa-mi foloseasca la ceva in Romania asta plina DE NEDREPTATI; sau mai bine ma voi pune pe studiat dreptul german in Germania...


avocatPetre [01-09-2010]
aveti voie.. e judecatoria Cta..da, se considera inamovibili.. legea le da voie sa judece dupa capul lor.. s-a transformat o nemultumire intr-o nedreptate crasa.. din mai pronuntata si pana acum inca nu e motivata si comunicata pentru a fi atacata..opinia ea este daca ai posibilitatea sa studiezi dreptul si in Grmania fa-o ca ptr tine o faci..chiar daca ai diploma in dreptul romanesc.. poti cu cele 2 licente sa fii o avocata imbatabila in Germania ptr comunitatea romaneasca..nu te vei chinui ca talpasii din Romania


carpatina [01-09-2010]
Atunci inteleg de ce userul barbutop55 aflat si sub numele de minciuna29 sau crovu - unul si acelasi, este total demoralizat de instanta constanteana, pentru procesul lui de partaj cu fosta lui sotie. Poate ti s-au lovit ochii si tie de postarile acestuia, in care saracul de el peste tot isi scrie of-ul. De atata experienta acumulata cu instantele, bietul om a inceput sa se incumete sa ofere el insusi sfaturi mai putin juridice sau deloc, ce-i drept, celorlalti useri. Tocmai citisem unde pe net despre un absolvent de la Cluj care a ajuns judecator, deci sa imparta dreptatea in ... Suedia. Din cele relatate de acesta, procedura aplicata acolo nu este alta decat foarte asemenatoare celei din Germania. Procese scurte, termene obiective 2-3, si gata procesul. Judecatorul roman a afirmat ca hotararile respective pronuntate in prima instanta sunt rareori atacate, intr-un procent foarte si extrem de redus. O sa caut imediat site-ul unde citisem despre acest judecator si postez linkul.
http://www.citynews.ro/cluj/interviul-zilei-11/cum-a-ajuns-un-clujean-sa-imparta-dreptatea-in-suedia-81062/


carpatina [01-09-2010]
RETINETI: in Suedia "Nici in 3% din cazuri nu se fac recursuri".carpatina [01-09-2010]
Ori la noi in RO procentul este invers: nici 3 % din cazuri nu raman nerecurate. ;-(


avocatPetre [02-09-2010]
mai facut sa zambesc.. ai dreptate cu privire la procentul hotararilor care raman nerecurate.. un motiv pentru care sunt asa multe hotarari atacate tine si de mentalitatea celor ce sunt pe functii juridice sau coordoneaza activitatea compartimetelor juridice in institutiile de stat..daca statul pierde un proces, musai sa fie atacata hotararea chiar daca nu are statul dreptate..daca consilierii juridici angajati ai statului nu ataca respectivele hotarari, sunt sanctionati la salariu sau, mai rau, dati afara... se face un audit si se verifica daca au fost sau nu la proces, daca au formulat sau nu apel sau recurs...si uite asa se incarca justitia romana cu procese inutile


carpatina [02-09-2010]
nu numai o anumita categorie sociala din ramura juridica se face vinovata de decadenta in justitie, ci toti! Si avocatii! Eu insumi am fost adeseori vatamata personal in drepturile mele de actele unor avocati cu rea-credinta, acte pe care instanta le-a trecut cu un ochi ingaduitor, desi le-am scos in evidenta si am cerut sanctiunea legala cuvenita in cauza, nu mi s-a admis! La acesti avocati, cine mai face un audit ca sa ii elimine din bransa?... Pe noi justitiabilii cine ne mai apara de aparatorii nostri?...


avocatPetre [03-09-2010]
piata..doar piata clientilor.. sunt eliminati din bransa de prosta calitate a serviciilor lor..si daca ati avut un avocat care va reprezentat cu rea credinta, atunci aveati impotriva lui actiunea in regres..malpraxis.. a comitentului contra prepusului..


carpatina [03-09-2010]
daca as fi stiut atunci toate aceste lucruri, era prin anul 1993-1999, iar astazi avocatul este decedat de prin 2000. Asa ca astazi ma toaca alkti avocati, cei ai partii adverse, care se infatiseaza in instanta fara sa aiba imputernicire, iar instanta il lasa pe avocat sa propuna probe, sa depuna deja intampinare, si ii pune in vedere sa prezinte pana la termenul urmator imputernicirea...


avocatPetre [04-09-2010]
da, se mai practica si asa ceva.. sub sanctiunea nulitatii actelor deja prezentate de avocatul fara imputernicire.. ar fi bine sa-i verifici pe stimabilii avocati la barou sa vezi, nu cumva sunt suspendati?


carpatina [05-09-2010]
avocatul respectiv e mai activ ca oricand, nu este suspendat. Mai mult decat atata, desi el are o singura imputerncire din partea sotilor XA si XB, el face chitanta cu cheltuieli dupa ce a sustinut pe fond in recurs cauza, si roaga instanta sa-i dea voie sa depuna chitanta. O scrie in sala si de fapt depune doua chitante una pe numele lui XA si una pe numele lui XB. Sotii XA si XB sunt consateni cu avocatul si poata acelasi nume de familie, probabil ca sunt si neamuri.


sramoniq [07-01-2011]
cred si eu ca nu e motivata ca acum de fapt vine greul sa explice aberatia de solutieGeorgescuCosmin [21-02-2012]
Am gasit un site in care poti sa-ti alegi avocatul in fuctie de raspunsurile date si oferta de reprezentare juridica.
Intrati sa vedeti despre ce e vorba poate va ajuta. Se numeste www.licitatiijuridice.ro


Introducere postare noua 28-09-2021  


Nu poti introduce o postare noua fara a fi inregistrat(a).
Pentru a te inregistra ca membru intra aici

Sala spetelor - dezbateri


Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
80 useri online

Useri autentificati: