DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

PARTAJ DE BUNURI COMUNE, dezbatere speta
Dezbatere: Data lansare: 29-05-2008


X(el) si Y(ea) sunt casatoriti.Y cumpara in timpul casatoriei un imobil teren+constructie,achitand integral pretul acestuia cu bani proveniti cu titlu de donatie de la parinti sai(mentionez ca donatia face parte integranta si stipulta a cvc-ului).Din modul de redactarea a contractului reiese ca "suma de 100.000 lei donata este pentru COMPLETAREA SI ACHITAREA TAXELOR NOTARIALE", iar pretul integral al vanzarii este de 100.000 lei.Ulterior divorteaza, iar Y vinde imobilul.X formuleaza actiune de partaj solicitand partajarea imobilului.Se va partaja imobilul (partea A) sau acesta va fi considerat ca bun propriu al sotiei Y (partea B)?eugeniapopa [30-05-2008]
se va partaja, imobilul fiind bun comun, banii din donatie fiind folositi pentru achitarea taxelor notariale


aelia [25-06-2008]
daca platile notariale sunt mai mici de 100.000lei si de fapt cu acesti bani s-a achitat retul imobilului, interpretarea nu se face ad literam intrucat s-ar induce in eroare. Daca cu suma de 100.000lei s-a achitat casa-este o subrogatie reala a unui bun (banii) care era proprietatea unuia din soti si respectiv al doilea sot nu poate pretinde o careva cota din bun


deea-eli [01-07-2008]
nu se specifica de cand sunt casatoriti, donatia a fost facuta sotiei,numai daca au trecut 5 ani de la casatorie sotul poate sa ceara partajul sau mai poate sa ceara in cazul in care acesta a participat la achitarea cheltuielilor ori a taxelor sau chiar a imobilului si bineinteles avand si dovezi referitoare la acestea.


VKV [13-08-2008]
bunurile provenite din donatie se considera bunurii proprii ale sotului pe numele caruia s-a facut actul de donatie, sunt bunuri proprii ale sotului in cauza, ca urmare nu sunt supuse partajului. impbilul nu se va partaja. se parteajeaza doar valoarea crescuta a imobilului.


mudutza [20-08-2008]
Da X va avea dreptul la partajare a imobilului, deoarece banii proveniti din donatie au fost utilizati pentru achitarea taxelor notariale, insa apartamentul a fost cumparat in timpul casatoriei de catre ambii soti. Sa nu facem confuzie intre taxele notariale si pretul de cumparare al unui imobil


alynotza01 [09-09-2008]
imobilul este comun iar bunul se va partaja


carpatina [13-09-2008]
daca in loc de donatie era mostenire, atunci Y nu trebuia sa partajeze acel bun. Fiind insa donatie, se pare ca bunul respectiv este supus partajului judiciar intre soti. Concluzie: bunul se va partaja intre Y si X.


adinel57 [24-09-2008]
Donația făcută pentru achitarea taxelor notariale nu este făcută expilicit în favoarea unuia dintre soți, așa că aceasta este bun comun.In altă ordine de idei, referitor la clauzele contractuale, în speță prețul contractului, acesta pare foarte neserios de vreme ce se confundă cu suma donată pentru achitarea taxelor notariale.Sub acest aspect este de discutat dacă părțile au avut intenția de eludare a legii, având în vedere regimul juridic al contractului de donație și al celui de vânzare-cumpărare cu toate efectele pe care le produc acestea și posibilitatea rezilierii/revocării lor.Dar, în lipsă de alte probe, bunul respectiv este bun comun și, ca atare, supus partajului.


mixam [19-10-2008]
Daca se va demonstra ca imobilul in realitate este cumparat pe banii din donatie atunci se va considera ca este un bun proprietate personala a lui y.


daniel26 [22-10-2008]
nu se va partajagianina85 [22-10-2008]
bunul va fi supus parajarii deoarece este bun comun dobandit in timpul casatoriei,banii primiti cu titlu de donatie au fost necesari pt completarea si achitarea taxelor notariale


lili_gh [26-10-2008]
evident bunul este comun si este supus partajului judiciar. ceea ce s-a donat nu este imobilul, ci o suma de bani care reprezinta o donatie conditionala. in consecinta, donatia era revocabila pentru neindeplinirea conditiei de plata a taxelor notariale, ceea ce este irelevant in raport de regimul juridic al bunului imobil( comun/propriu). in aceste conditii y are doar un drept de creanta impotriva lui x asupra sumei de bani cu care s-au achitat taxele notariale, doar aceasta suma constituind bun propriu. PARTEA Aantonya.tanase [28-10-2008]
Art. 31 - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui sot:
pc b) bunurile dobândite în timpul căsătoriei prin mostenire, legat sau donatie, afară numai dacă dispunătorul a prevăzut că ele vor fi comune;


antonya.tanase [28-10-2008]
f) valoarea care reprezintă si înlocuieste un bun propriu sau bunul în care a trecut această valoare.


baubecu [07-11-2008]
Din speta prezentata reiese ca ne confruntam cu doua tipuri de contracte : o donatie si un contract de vanzare cumparare.
Obiectul donatiei il reprezinta "suma de 100.000 leidestinata pentru COMPLETAREA SI ACHITAREA TAXELOR NOTARIALE".
Obiectul contractului de vanzare -cumparare il constituie un imobil (teren + cladire).
In fapt , pretul contractului de vanzare cumparare este achitat cu suma de 100.000 lei ,provenita din donatie (donatia este subrogata pretului contractului de vanzare cumparare), situatie in care vointa donatorului este incalcata , donatia putand fi revocata pentru neindeplinirea conditiei.
In drept, Suma de 100.000 lei este donata cu scopul de a completa si achita taxele notariale.Taxele notariale intra in patrimoniul biroului notarial , conform vointei donatorului.Deci pretul contractului de vanzare-cumparare nu este subrogat de valoarea donatiei, respectiv natura juridica a pretului difera de natura juridica a taxelor notariale.
In concluzie , imobilul a fost dobandit de catre sotie in timpul casatoriei constituind un bun comun ambilor soti. Sotul are dreptul la partaj.

Introducere postare noua 28-09-2021  


Dezbaterea a fost inchisa de jessica, Judecator ale Sectiunii
Sala spetelor - dezbateri


Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
80 useri online

Useri autentificati: