DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Revenire la calitatea de mostenitor, Legea 18/1991, dezbatere speta
Dezbatere: Data lansare: 03-03-2008


In anul 1986, autorul a decedat lasand mostenitori unici in calitate de fii pe X SI Y.

In momentul dezbaterii succesiunii in anul 1986, X renunta la calitatea de mostenitor,lasand cota intreaga lui Y.

Dupa aparitia Legii nr. 18/1991, X si Y formuleaza cerere de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor detinute anterior de catre autorul lor.

Se elibereaza titlul de proprietate pe numele lui X si Y.

Ulterior Y formueaza in instanta anularea titlului de proprietate motivat de renuntarea expresa a lui X data in fata notarului la dezbaterea succesiuni.

Opereaza renuntarea lui X (partea A) sau nu (partea B)?spulber [03-03-2008]
Renuntarea la succesiune are caracter indivizibil si irevocabil. Datorita caracterului indivizibil, nu se poate renunta doar la o parte a mostenirii, asa incat renuntatorul nu are niciun drept asupra terenului in cauza.


jessica [04-03-2008]
Prin renuntarea la mostenire se intelege manifestarea de vointa succesibilului care, exercitandu-si dreptul de optiune succesorala in termenul legal, declara ca nu doreste sa uzeze de drepturile pe care vocatia sa succesorala i le confera, desfiintand retroactiv titlul sau de mostenitor. Renuntarea la mostenire este un act juridic solemn si pentru a fi valabila trebuie sa fie facuta printr-o declaratie la notarul public de la locul unde s-a deschis mostenirea. Renuntarea poate fi facuta si in fata altui notar public decat celdin raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului, caz in care un exemplar autentificat al declaratiei va fi trimis la notarul public unde este tinut registrul special de renuntari. Renuntarea la mostenire este expresa, neputand fi dedusa din neacceptarea mostenirii in cadrul termenului de optiune succesorala de 6 luni sau din alte fapte. Efectele renuntarii la mostenire Eredele ce renunta este considerat ca n-a fost niciodata erede. Renuntarea la succesiune desfiinteaza retroactiv titlul de mostenitor al renuntatorului, acesta fiind considerat o persoana straina de mostenire. Cosecintele efectului retroactiv al renuntarii sunt: a)Drepturile si datoriile succesibilului renuntator fata de cel care lasa mostenirea, stinse la momentul deschiderii succesiunii prin confuziune sau consolidare, reapar. b)Renuntatorul pierde retroactiv partea din mostenire care i se cuvenea. Partea renuntatorului sporeste prin acrescamant partile cuvenite comostenitor.
Instanta admite actiunea lui Y,anuland titlul de proprietate motivat de renunatrea expresa a lui x.
Opereaza renuntarea lui X.


crisallida [07-03-2008]
opereaza renuntarea lui x


ellaella [25-04-2008]
Nu opereaza renuntarea lui X. Legea 18/1991 este chiar si pentru mostenitorii care au renuntat la calitatea de succesor......


ghiocela [07-05-2008]
opereaza renuntarea lui x, titlul va fi anulat partialmusaalexandra [26-05-2008]
art.696 c.civil "renuntarea priveste atat bunurile existente in succesiune la data decesului, cat si pe cele ce eventual ar intra ulterior in succesiunea respectiva"; deasemenea legea fondului funciar 18/1991 ,art 13 arata ca s-au repus in termenul de acceptare a succesiunii mostenitorii care nu au acceptat-o in termenul de 6 luni si conditiile art 700 c.civ,iar nu si pe cei care au renuntat la mostenire. ca atare, titlul de proprietate este desfiintat retroactiv, astfel ca opereaza actiunea lui y


fanus_nenciu@ya [22-06-2008]
In anul 1978 se dezbate succesiunea dupa BUNICU se prezinta 4 frati se stabileste masa succesorala (un CEC de 5000 lei)renunta 3 din frati .Pana aici nu sunt probleme in anul 1991 se face cerere in baza legi 18 de catre toti frati si se elibereaza titlu dse propietate pe numele celor 4 mostenitori .un mostenitor,cel care nu a renuntat la cec doreste sa anuleze acum titlu de propietate excluzindune pe ceilanti mostenitori. Este legal?


mudutza [20-08-2008]
Nu inteleg de ce X a mai facut plangere la Legea nr. 18/1991, daca acesta si-a manifestat dorinta in mod legal de a renunta la succesiune si cedeaza totul lui Y. De drept cel care are dreptul de a face plangere este Y care mosteneste totul in urma succesiunii , acesta fiind considerat unicul mostenitor, iar X se considera ca nu a fost niciodata mostenitor. In concluzie instanta trebuie sa aprobe anularea titlului de proprietate insa numai in baza dovezii si anume in baza actului de renuntare la succesiune.


camitza [02-09-2008]
da,opereaza renuntarea lui x, TDP va fi anulat partial in ceea cepriveste titularii. numai neacceptantii sunt repusi in termenul de acceptare al mostenirii prin cererea pe care o fac comisiei de fond funciar.


1970 [10-02-2009]1970 [10-02-2009]
cit dureaza un proces cu succesiunea


1970 [10-02-2009]
daca eu nu ma prezint la tribunal pt succesiune ce se intimpla avind in vedere ca sint singura dintre 4 surori am facut si am cheltuit bani cu toate demersurile tatalui meu decedat si plus am ingrijito pe mama bolnava


raisateodora [16-04-2009]
x renunta la calitatea de mostenitor,lasand cota intreaga lui Y.
Formularea folosita lasa loc la interpretari. eu inteleg ca, de fapt, x a acceptat mostenirea parintelui, iar apoi si-a donat partea in favoarea fratelui (renuntare in favorem), caz in care beneficiaza de dispozitiile Legii nr. 18/1991. aceasta pentru ca, potrivit art. 13 din lege, nu beneficiaza de dreptul de a solicita reconstituirea dreptului de proprietate succesorul care a renuntat expres la mostenire, dupa cum a hotarat ICCJ si intr-un recurs in interesul legii in 2008.


raisateodora [16-04-2009]
Ulterior Y formueaza in instanta anularea titlului de proprietate motivat de renuntarea expresa a lui X data in fata notarului la dezbaterea succesiuni.
aaaaaa...exista sa inteleg o renuntare expresa.deci x nu mai poate beneficia de reconstituire. comentariile sunt de prisos in conditiile in care exista un recurs in interesul legii, in acest sens, decizia avand efecte obligatorii.Introducere postare noua 28-09-2021  


Dezbaterea a fost inchisa de jessica, Judecator ale Sectiunii
Sala spetelor - dezbateri


Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
61 useri online

Useri autentificati: