DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Testament particular autentic vs testament autentic ulterior, dezbatere speta
Dezbatere: Data lansare: 01-03-2008


X este beneficiara unui testament particular autentic, intocmit in anul 1939, in care matusa ei, ii testeaza singurul imobil aflat in proprietetea ei la aceea data.

Ulterior aceast imobil a fost nationalizat prin decretul 92/1950 si inscris in anexa la aceasta lege. Matusa lui X decedeaza in anul 1976 la varsta de 86 de ani. Copilul lui X a revendicat casa in baza legii nr. 213/1998, dupa care a intabulat-o in proprietatea sa.

In anul 2005, X a fost actionata in judecata de o persoana Y care invoca in apararea sa un tastament din 1974, in care matusa i-a lasat conform citatului: "totalitatea bunurilor mobile sau imobile, ce s-ar gasi in patrimoniul meu la data decesului, din orice ar consta."

Imobilul nu era in circuitul civil nici la data intocmirii testamentului autentic, nici la data mortii matusii lui X, fiind nationalizat, deci scos din circuitul civil. Legatarul a decedat in anul 2002 si nu a folosit testamentul in timpul vietii, pentru a cere restituirea imobilului de la statul roman, chiar daca avea un certificat de mostenitor eliberat in 1979.

Cei care se judeca cu X sunt mostenitorii testamentari universali ai legatarului decedat Y. La data dacesului legatarului, acesta nu avea in patrimoniul sau imobilul in litigiu si nici nu a formulat vreo cerere de restituire in baza vreunei legi speciale de restituire.

Legatarul matusii lui X i-a testat urmasilor testamentari "intreaga avere pe care o va avea in patrimoniul sau la data mortii" iar casa nu se gasea in patrimoniul sau.

X a dobandit in baza testamentului particular un drept real asupra unui imobil, care a fost testat de matusa in cunostinta de cauza si fiind proprietara de drept la aceea vreme a imobilului in litigiu. Matusa lui X nu a revocat niciodata expres testamentul lui X, mentionand in cuprinsul sau ca aceasta este ultima ei dorinta, ca acest imobil sa-i ramana lui X.

Care dintre cele doua parti va mosteni imobilul mentionat: mostenitorului lui X (Partea A) sau mostenitorii lui Y (partea B)? Motivati raspunsul dvs.AMI_2000 [01-03-2008]
In primul rind nu Legea 213/1998 este cea in baza careia s-a revendicat.Ori 112/1995 ori 10/2001.
In al doilea rind, testamentul in favoarea lui x este anulat tacit prin testamentul in favoarea lui y.Deci, la momentul revendicarii mostenitorul lui x nu avea calitatea de mostenitor.Actiunile in revendicare au efect retroactiv, in sensul ca se considera ca proprietatea nu a fost pierduta niciodata.Deci, mostenitorii lui y care au un titlu valabil ( y fiind legatar iar retroactiv imobilul se reintoarce in patrimoniul matusii) vor cistiga procesul cu mostenitorii lui x.


giliacrina [16-04-2008]
un legat universal posterior nu revoca un legat particular anterior, doar in cazul in care circumstantele cauzei demonstreaza vointa implicita a testatoruluiin acest sens.


lili_gh [26-10-2008]
consider ca un legat universal posterior nu poate revoca un legat particular anterior decat in mod expres, ceea ce inteleg ca nu se regaseste in speta de fata! legatul universal posterior se refera strict la bunurile de care nu s-a dispus prin legat particular si care constituie ceea ce se cheama "intreaga avere pe care o va fi avut in patrimoniul sau la data mortii". ori imobiilul in discutie, independent de nationalizarea care a intervenit intre timp, nu se mai gasea in patrimoniul defunctei,acesta fiind legat cu titlu particular . consider ca actiunea in restituire se afla in patrimoniul lui "x" si se transmite mostenitorilor sai. pe baza acestor considerente, imobilul va fi dobandit de "Partea A"


annca [08-12-2008]
cel care va mosteni imobilul este mostenitorul lui x deoarece imobilul se afla in proprietatea matusii la data la care a fost intocmit.In schimb imobilul nu se afla in proprietatea matusii la data la care a fost intocmit cel de-al doilea testament.lauraobluc [27-10-2009]
Ce se intampla cu intreprinderea familiala ce are in componenta si doi copii de 16 ani daca cei doi parinti decedeaza concomitent?


Anita32 [16-02-2010]
Consider ca cel care va mosteni imobilul va fi mostenitorul lui X deoarece matusa lui X i-a lasat acesteia imobilul prin testament particular autentic in anul 1939, anterior anului 1945 cand a avut loc preluarea abuziva a unor imobile. Deci la data intocmirii testamentului in care s-a precizat bunul ce urmeaza a fi lasat, acesta se afla in patrimoniul matusii. Testamentul invocat de mostenitorii lui Y este un testament cu titlu universal incheiat in anul 1974, acestia mostenind ceea ce se afla la aceea data in patrimoniul defunctei. In situatia in care imobilul nu era lasat lui X prin testament particular autentic, Y ar fi trebuit cf Legii 10/2001 art 4 sa ceara restituirea imobilului in cauza. De asemenea, chiar si in cacul unui testament cu titlu universal, mostenitorilor descendenti si ascendenti privilegiati, precum si sotul supravietuitor beneficiaza de o anumita parte a mostenirii - rezerva succesorala.


Airi [04-03-2010]
buna ziua!Sunt nou pe aici si nu am pretentii de mare
jurist (abia am terminat facultatea de drept). Totusi,
eu imi permit sa am o opinie:
-prin testamentul din 1939 s-a instituit un legatar
particular
-prin testamentul din 1974 s-a instituit un legatar
universal
-deci legatul din 1939 este sarcina in seama
legatarului universal
-legatul particular a devenit caduc prin trecerea
imobilului in domeniul public
-deci legatarul universal nu mai are ce executa
Totusi, eu nuantez cele de mai sus:
-oricare din exproprierile din perioada comunista nu a
fost o exprorpriere in sens juridic, fiind mai mult o
deposedare prin violenta si teama; ar fi putut cineva
sa se opuna?! ar fi ajuns direct in temnita! Deci orice
"expropriere" a fost de fapt o deposedare prin violenta
si o imposedare intretinuta prin violenta, fara a se
putea vb de o posesie utila. asadar, legatul particular
este valabil si trebuie executat de legatarul universal


bogdan enache [11-03-2010]
consider ca cel caruia trebuie sa-i revina imobilul sunt mostenitorii lui x deoarece este un imobil deja intabulat + ca exista in proprietatea lui matusa lui X pana la deposedarea abuziva si tiranica si,.,........ consider eu. inca nu am terminat facultatea deci........daca gresesc sper sa pot fii lamurit. kiar sunt intrigat


ioanchis [09-05-2010]Imobilul va fi mostenit de mostenitorii lui X daca ulteror testamentului nu exista alte acte de revocare al testamntului.
Art. 802. Testamentul este un act revocabil prin care testatorul dispune, pentru timpul încetării sale din viată, de tot sau parte din avutul său. (C. civ. 856 si urm., 920 si urm.).Introducere postare noua 28-09-2021  


Dezbaterea a fost inchisa de carpatina, Judecator ale Sectiunii
Sala spetelor - dezbateri


Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
75 useri online

Useri autentificati: