DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Cota parte din masa succesorala, dezbatere speta
Dezbatere: Data lansare: 27-02-2008


In anul 2006 o doamna x a decedat. In anul 2007 sotul doamnei x a facut succesiunea in care i-a trecut ca unici mostenitori pe cei doi copii ai lor respectiv Ion si Maria.

In anul 2008 sotul doamnei x a decedat. Doamna Maria are doi copii. Domnul Ion are patru copii , doi dintr-o casatorie anterioara si doi din actuala casatorie.

Nepotii pot ataca succesiunea revendicand cota parte, mentionand ca data decesului sotului doamnei x este inlauntrul termenului de 6 luni.

Cota parte pe care o pot solicita nepotii, din masa succesorala, este mai mare decat 25% (Partea A) sau nu (Partea B)? Raspunsul trebuie sa contina si o justificare a calculului efectuat.AvSergiuPopescu [14-04-2008]
Raspunsul este NU AU NICI UN DREPT NEPOȚII. Atât timp cât trăiesc Ion și Maria care sunt descendenți de gradul I al autorilor, ca fii ai acestora, ceilalți mostenitori sunt înlăturați de la mostenire, întrucât nu sunt de acelasi rang si grad. Dacă însă unul dintre fii ar fi fost decedat, Ion sau Maria, atunci ar fi avut dreptul si nepoții ca să vină la mostenire prin reprezentare sau retransmitere, în funcție de data decesului autorului lor. Dar în situația de față nepoții nu au nici un drept la mostenire, aceasta urmând a fi dezbătută doar de Ion si Maria care vor lua fiecare cote de 1/2 din masa succesorală.


oana_enne [25-04-2008]
Voi, incerca sa dezbat aceasta speta plecand de la urmatoarele premize:
-Ion si Maria, traiesc la momentul deschiderii succesiunii sotului doamnei „X”;
-sotul Mariei si respectiv sotia lui Ion sunt decedati;
Deoarece rudele sunt chemate la mostenire in ordinea claselor, in prezenta fie si a unei rude din clasa I, rudele din clasele subsecvente nu mai sunt chemate la mostenire indiferent de gradul de rudenie al acestora cu defunctul.Potrivit principiului proximitatii gradului de rudenie intre mostenitorii din aceeasi clasa, rudele mai apropiate in grad inlatura de la mostenire rudel mai indepartate in grad (proximior excludit remotiorem), astfel ca avem primul caz:
-sotul doamnei „X” vine la dezbaterea succesiuni acesteia, in concurs cei 2 copii ai sai avand cota de ÂŒ din masa succesorala, insa lasandu-i unici mostenitori acestia vor avea pe langa cota de 3/8 fiecare si distrubuirea cotei tatalui rezultand cota finala de Âœ fiecare.
Calcul:- Πtata:2=1/8 fiecare din cota sotului supravietuitor si renuntator.
-3/4:2=3/8 fiecare copil de unde 3/8+1/8=1/2 cota finala pentru Ion si respectiv Maria, mostenitori legali ai doamnei „X” dupa actiunea renuntarii tatalui.
Dupa decesul tatalui, Ion si Maria, potrivit aceluiasi principiu mentionat mai sus cat si dupa principiul egalitatii intre rudele din aceeasi clasa si de acelasi grad chemate la mostenire, fiecare primind o cota de Âœ din masa succesorala a sotului doamnei „X”.
Revenind la intrebarea de la care pleaca aceasta speta: „Nepotii pot ataca succesiunea revendicand cota parte, mentionand ca data decesului sotului doamnei x este inlauntrul termenului de 6 luni?”, raspunsul este NU.
Insa daca premizele de la care s-a plecat sunt neadevarate, atunci avem 2 cazuri:
Cazul 1: succesiunea a fost gresit conceputa si abordata.
Cazul 2: Ion si Maria, nu traiesc la momentul deschiderii succesiunii sotului doamnei „X” si sotul Mariei si respectiv sotia lui Ion sunt decedati, atunci nepotii pot revendica o cota parte din succesiune dupa cum urmeaza, in functie de 2 ramificatii:
Ramificatia 1:
Ion este decedat la data deschiderii succesiunii.
Atunci Maria, vine in concurs cei 4 copii ai lui Ion, luand o cota de œ din masa succesorala, iar cei 4 copii cate o cota de 1/8 fiecare.
Calcul: œ ar fi fost cota ce i-ar fi revenit lui Ion si care se distribuie in mod egal intre copii sai, adica œ:4=1/8 fiecare.
Ramificatia 2:
Maria este decedata la data deschiderii succesiunii.
Atunci Ion, vine in concurs cei 2 copii ai Mariei, luand o cota de œ din masa succesorala, iar cei 2 copii cate o cota de 1/4 fiecare.
Calcul: œ ar fi fost cota ce i-ar fi revenit Mariei si care se distribuie in mod egal intre copii sai, adica œ:2=1/4 fiecare.
In oricare dintre cele 2 ramificatii copii lui Ion sau ai Mariei ar fi putut revendica 50% din masa succesorala, pe care ar fi impartit-o in mod egala, dupa cum am aratat mai sus.steriana [20-05-2008]
Dupa cum este formulat, inteleg ca Maria si Ion sunt in viata... deci nu se poate pune problema ca nepotii sa vina la mostenirea bunicilor, inlaturandu-si parintii.:))Introducere postare noua 28-09-2021  


Dezbaterea a fost inchisa de oana_enne, Judecator ale Sectiunii
Sala spetelor - dezbateri


Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
83 useri online

Useri autentificati: