DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Prescriptie datorie si martori, dezbatere speta
Dezbatere: Data lansare: 10-01-2006


Descrierea problemei
Doamna Y (reclamanta - partea A) si domnul X (parat - partea B) se cunosc de foarte multi ani.

Intr-un cerc restrans, doamna Y i-a imprumutat domnului X o suma de bani fara a face nici un act in acest sens, considerand ca este poate avea deplina incredere in vechea sa cunostinta. De fata au fost: mama doamnei Y, mama domnului X si un prieten.

Doamna Y pleaca in strainatate, unde, intra la inchisoare. Domnul X nu ii restituie in nici un fel suma imprumutata, iar doamna Y, fiind inchisa, nu poate actiona in decursul celor 3 ani de prescriptie.

La intoarcerea in tara, doamna Y aduce acte doveditoare din care reiese ca a fost privata de libertate in mod silit si, in termen de 30 de zile de la revenirea in tara, face cerere de dare in judecata impotriva domnului X.

Intrebari:

 • a. S-a prescris datoria lui X pentru Y?
 • b. Conform art 1191 din codul civil "Dovada actelor juridice al căror obiect are o valoare ce depăseste suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decât sau prin act autentic, sau prin act sub semnătură privată.", se admite sau nu proba cu martori?
 • c. Daca s-ar accepta proba cu martori, atunci ce martor poate fi acceptat: mama doamnei Y, mama domnului X sau/si prietenul?
 • d. Va admite sau nu instanta actiunea reclamantei Y? • raluca2483 [12-01-2006]
  Interesant. Doamna Y se agita degeaba, pentru ca nu va castiga cazul chiar daca prietenul va fi singurul care, daca admis ca martor ar putea infirma sau afirma exact cele intamplate, conform spuselor Doamnei Y.


  lupica [12-01-2006]
  Privarea de libertate nu face parte din cauzele de suspendare a cursului prescriptiei extinctive.Aceste cauze sunt strict prevazute in art. 13 si 14 din Decretul 167/ 1958.
  Prescriptia extinctiva incepe sa curga de la data nasterii dreptului la actiune.Aceasta data nu este aratata in speta.
  Admitand ca nu s-a prescris aceasta actiune personala trebuie sa tinem cont de cazurile cand proba testimoniala este admisa pentru dovedirea actelor juridice a caror valoare depaseste 250 lei.Printre aceste cazuri este si imposibilitatea preconstituirii probei scrise.Aceasta imposibilitate poate fi materiala cat si morala.Cea morala decurge din raporturile dintre soti,rude,afini,prieteni.
  Daca este admisa proba testimoniala trebuie sa avem in vedere persoanele care nu pot fi ascultate ca martori.Acestea sunt:rude si afini pana la gradul trei inclusiv,sotul sau fostul sot,interzisii si cei declarati de lege incapabili de a marturisi,cei condamnati pentru marturie mincinoasa.Partile pot conveni sa fie ascultate ca martori si rudele si afinii pana la gradul trei inclusiv si sotul sau fostul sot.
  In funtie de aceste date instanta de judecata admite sau respinge actiunea.


  oanasavin22 [13-01-2006]

  1da
  2 nu se adminte proba cu martori
  3in primul rand se analizeaza cine poate fi ascultat ca martor si cine nu.In cazul nostru rudele si afinii pana la gradul 3 inclusiv nu pot fi ascultati ca martori.
  3depinde  lupica [13-01-2006]
  Se poate admite proba testimoniala daca se probeaza ca a existat o imposibilitate morala de preconstituire a probei scrise,tinand cont ca acel contract de imprumut de consumatie s-a incheiat intr-un cadru restrans,familial,de incredere.
  Iar daca partile consimt pot fi ascultate ca martor atat mama doamnei Y cat si mama domnului X .


  ignatcris [18-01-2006]
  a. In privinta prescriptiei dreptului la actiune, e de mentionat faptul ca doamna Y poate cere repunerea in termen, avand in vedere faptul ca poate dovedi ca a fost impiedicata de un eveniment mai presus de vointa ei, sa actioneze in termen.Astfel fiind, chiar daca termenul de 3 ani s-a implinit, exista posibilitatea valorificarii dreptului.
  b. Dupa cum se arata si in alte opinii, proba cu martori se poate admite in acest caz, avand in vedere imposibilitatea morala de preconstituire a inscrisului doveditor.
  c. Fara discutii, poate depune marturie prietenul; in privinta celorlalte persoane prezente (mamele celor doua parti), e nevoie ca partile sa se invoiasca in sensul admiterii marturiei acestora, fiind vorba de rude de gradul I.
  d. Dupa cum mentionam mai sus, reclamanta trebuie mai intai sa ceara repunerea in termen, si apoi obligarea paratei la plata. Cererea poate fi admisa.


  mihai46 [26-01-2006]
  a)da. s-a prescris b)nu se admite proba cu martori.doar marturisirea d. Y si nu e cazul fiindca datoria s-a prescris c) prietenul si daca partile convin si mamele d)nu o va admite fiindca datoria e prescrisa si reclamanta nu are probe pt ceea ce pretinde


  lucyia86 [02-02-2006]
  Da, datoria doamnei x s-a prescris in termen de 3 ani ...numai ca privarea de libertate chiar si in mod silit nu poate suspenda cursul prescriptiei extinctive.In acest caz justitia poate aproba proba cu martori.Tinand seama ca doamna X a fost privata de libertate in mod silit si fara nici o alta dovada ca ar fi savarsit vreo fapta pe teritoriul statului respectiv si ca urmare a faptului ca aduce dovada aceasta de privare de libertate in mod silit , instanta poate face exceptie de la termenul prescris.Martorii acceptati in cadrul unui proces nu pot fi mama doamnei X si mama domnului Y ...ci prietenul domnului Y.Da, instantaar putea admite actiunea reclamantei in cazul in care doamna X are probe care sa ateste existenta acelui imprumut..numai ca in acest caz..probele nu exista ...de aceea instanta nu poate sa aprobe actiunea reclamantei.


  dacia [06-02-2006]
  In ceea ce priveste prescriptia extinctiva, stingerea dreptului la actiune in sens material datorita neexercitarii lui in termenul prescris de lege, mai precis cursul prescriptie extintive regula generala este ca incepe sa curga de la data cand se naste dreptul la actiune sau dreptul de a cere executarea silita .Decretul nr.167/1958 in articolul 7 alin.2 prevde faptul ca in cazul obligatiilor care urmeaza sa se execute la cererea creditorului, precum si acelea al caror termen de executare nu este stabilit, prescriptia incepe sa curga de la data nasterii raportului de drept.Deoarece in aceasta speta nu este precizat termenul de la care se naste dreptul creditorului de a cere executarea creantei termenul incepe sa curga din momentul nasteri raportului de drept.Tot decretul nr.167/1958 prevede in articolul 13 si respectiv 16 cauzele de suspendare respectiv intrerupere a prescrictiei extinctive, aceste cauze fiind expres si limitativ stabilite de lege, iar exceptiile sunt de stricta interpretare (exceptio est strictissimae interpretationis)ne putinduse adauga la exceptiile prevazute in norma legala.In aceasta speta nu suntem in prezenta nici unia dintre aceste exceptii astfel ca termenul de prescriptie care in cazul dreptului de creeanta este de 3 ani s-a prescris.Totusi suntem in prezenta unei cauze temeinic justificate care permite repunerea in termen si anume executarea unei pedepse privative de libertate.In cazul repuneri in termen cauzele sunt lasate la libera apreciere a judecatorului.O conditie importanta in cazul repuneri in termen este faptul ca cererea de repunere in termen sa fie facuta in termen de o luna de la incetarea cauzelor care justifica depasirea termenului de prescriptie, in prezenta speta aceasta conditie este indeplinita.
  In ceea ce priveste probarea actului juridic civil incheiat articolul 1191 din codul civil inpune o obligatie si anume aceea de a intocmi inscrisuri pentru toate actele juridice civile incheiate.Ne aflam in cazul imposibilitati morala de preconstituire a actului juridic civil care reprezinta o exceptie de la regula inscrisa in articolul 1191 din cadrul codului civil.Astefl ca actul juridic civil incheiat va putea fi probat cu martori, marturia care se accepta fiind cea a prietenului.Instanta de judecata va admite actiunea doamnei X daca acceasta va aduce probe care sa determine instanta sa repuna in termen prescriptia.  bogdan_avocatul [20-02-2006]
  nu exista martori impartiali in acest caz,deaoarece mama doamnei y i-ar lua partea doamnei y.Tatal domnului x i-ar lua partea domului x,iar prietenul nu ar putea fi impartial.Din acest motiv doamna y ar iesi in paguba cu suma imprumutata si cu cea data pe proces.  ursuletu [06-03-2006]
  Eu cred ca ordinea intrebarilor nu este corecta.Pentru a se examina daca datoria a fost prescrisa ar trebui intai analizata speta vis a vis de prevederile art.1191 C.Civ.


  bengosu4 [14-03-2006]
  instanta de judecata stie mai bine ce are de facut


  glubedex [22-03-2006]
  Conform art 1191 din codul civil "Dovada actelor juridice al căror obiect are o valoare ce depăseste suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decât sau prin act autentic, sau prin act sub semnătură privată.",
  instanta din Romania va admite si proba cu martori


  cristina.mocanu [28-03-2006]
  Potrivit art 19 alin. 1 "Instanta judecatoreasca sau organul arbitral poate, in cazul in care constata ca fiind temeinic justificate cauzele pentru care termenul de prescriptie a fost depasit, sa dispuna chiar din oficiu judecarea ....".
  Desi, nu sunt enumerate cauzele de repunere in termen, privarea de libertate in mod silit constituie o astfel de cauza.
  Conform art.19 alin.2 din Decretul 167/1958 "cererea de repunere in termen va putea fi facuta numai in termen de o luna de la incetarea cauzelor care justifica depasirea termenului de prescriptie.  lex27 [31-03-2006]
  a.datoria lui x pentru y-nu s-a prescris, deoarece y a fost impiedicata de o imprejurare mai presus de vointa ei, cererea de repunere in termen este introdusa corect in termen de 30 zile de la incetarea impidicarii;totusi nu se precizeaza cand are loc intoarcerea in tara, pentru ca actiunea trebuie introdusa in termen de 30 zile de la incetarea impiedicarii nu de la intoarcerea in tara.
  b.se admite proba cu martori -a existat o imposibilitate morala de preconstituire a unui inscris
  c.se accepta ca martori toti -urmand ca instanta sa decida asupra declaratiilor acestora
  d.instanta admite actiunea reclamantei


  alexx32 [19-04-2006]
  a. intradevar datoria respectiva s-a prescris...faptul ca doamna in fine..care_era a fost privata de libertate nu conteaza sau conteaza f putin ..numai dupa anumite criterii care nu cred ca ar putea fi invocate aici;
  b. prietenul ar fi acceptat dc ar fi acceptata proba cu martori(nu e cazul) pentru ca se presupune ca este cel mai putin probabil ca el sa fie de partea cuiva...desi dupa principiul cate cranii atatea ideii..ar putea fi acceptate si mamele celor 2 pentru a face o distinctie clara intre ce declaratii sunt aberante si cele care sunt relativ apropiate de adevar;
  d. nu va admite instanta actiunea doamnei y


  traian [09-05-2006]
  a)chiar daca a fost in penitenciar outside (curat ca silit )putea sa mandateze o persoana sau sa isi angajeze avocat, deci cam avem o mica mare prescriptie .
  b)avem sitatia de ,,imposibilitate morala de preconstituire a unui inscris doveditor" deci daca trecem de prescriptie putem lua in considerare admisibilitatea probei cu martori .
  c) prietenul este cel mai bun candidat pentru rolul de martor, dar,dar, instanta poate admite si ascultarea mamicilor , amandoua la acelasi termen, poate si un pic de contradictorialitate in sedinta publica nu ar dauna viitoarei chibzuinte .
  d) GREA DECIZIE ! Lasam la aprecierea instantei !


  rechtsanwalt [22-05-2006]
  Inainte de introducerea unei actiuni in pretentii, doamna y trebuie sa introduca o alta actiune, si anume pentru determinarea termenului restituirii imprumutului acordat. Acest lucru este necesar in lumina dispozitiilor art.1581 si urm. din Codul civil Textul de lege citat prevede ca imprumutatorul nu poate mai inainte de termen, sa ceara lucrul imprumutat. Astfel cum este redactata problema, rezulta ca partile nu au prevazut care este termenul pentru care se acorda imprumutul (vezi si art.1022 Cod civil). Astfel fiind, actiunea doamnei y va fi prescrisa abia dupa trecerea unui termen de 3 ani de la data termenului stabilit de instanta de judecata pentru restituirea imprumutului.
  Problema de care se loveste doamna y este dovada contractului. In situatia inexistentei unui contract scris, singurele probe de care se poate prevala au ramas marturisirea si proba testimoniala. Pentru administrarea probei testimoniale este necesar acordul domnului x in conditiile prevederilor art.1191 alin.3 din Codul civil.
  Cele trei persoane mentionate in descrierea problemei pot fi audiate ca martori, desigur cu respectarea prevederilor art.189 din Codul de procedura civila
  Cu toate acestea, daca domnul x achita benevol suma primita cu titlu de imprumut, nu mai poate cere restituirea banilor, chiar daca ar fi intervenit prescriptia extinctiva.  i_oana [28-06-2006]
  a) s-a prescris
  b) nu se admite proba cu martori
  c) toti martorii
  d) o va admite pt. ca a incetat starea de imposibilitate la actiune a reclamantei


  fatima [03-07-2006]
  fatima
  1.posibilitatea repunerii in termen , exista un motiv temeinic -se face dovada in acest sens ,
  2.se admite proba cu martori -exceptie de la 1191 ,imposibilitatea morala a preconstituirii unui inscris ,
  3.martor - prietenul
  4.in principiu da - daca se face un probatoriu din care sa se formeze convingerea juridica a instantei ca lucrurile stau asa cum am mentionat mai sus .


  Kalian [21-08-2006]
  1)Nu!
  2)Nu exista un act juridic! Este vorba de fapte juridice la care este admisa proba testimoniala!
  3)Interogatoriul debitorului!
  4)Se admite actiunea!


  emilyca_21 [12-09-2006]
  cristina.mocanu a)Potrivit art 19 alin. 1 "Instanta judecatoreasca sau organul arbitral poate, in cazul in care constata ca fiind temeinic justificate cauzele pentru care termenul de prescriptie a fost depasit, sa dispuna chiar din oficiu judecarea ....".
  Desi, nu sunt enumerate cauzele de repunere in termen, privarea de libertate in mod silit constituie o astfel de cauza.
  Conform art.19 alin.2 din Decretul 167/1958 "cererea de repunere in termen va putea fi facuta numai in termen de o luna de la incetarea cauzelor care justifica depasirea termenului de prescriptie.
  b)nu se admite proba cu martori in contractele de imprumut de folosinta(comodat)

  c)toti trei,dar nu se poate
  d)daca sunt indepliite cond.pc.b)atunci instanta va admite actiunea doamnei y  Av. Adrian L. [19-10-2006]
  1.Admite ex prescriptiei.2. probele nu se mai adm pt ca nu se ajunge pe fond dar daca s-ar administra s-ar putea admite proba cu martori. 3. pot fi martori in principal prietenul dar , cu acordul partilor, si rudele. 4. cererea este respinsa ca fiind prescrisa.


  rezion2000 [22-11-2006]
  pt dovada cu martori cred ca se poate merge pe delict, prejudiciu, imbogatire fara justa cauza sau pe penal - inselaciune cu constituire ca parte civila.
  In cazul materiei civile: Se va pronunta instanta mai intai asupra exceptiei privind prescriptia. Cred ca, intai de toate, la judecarea exceptiei se accepta martorul, care nu poate fi decat prietenul. Prima chestiune va fi daca s-a stabilit un termen de inapoiere a sumei. Daca nu, instanta nu cred ca are instrumentul legal sa stabileasca un termen in care ar fi trebuit inpoiati banii iar termenul se va calcula de la data imprumutului pentru ca de atunci se naste dreptul de a solicita restituirea imprumutului. In acest caz a intervenit prescriptia deoarece Y isi putea exercita dreptul prin procurator, avocat sau direct, prin inscris.
  In cerinta teoretica a spetei prezentate, de raportare la art 1191, C civil, alin 1, se exclude dovada cu martori si instanta, daca va constata ca reclamanta este in termen sau o repune in termen, ii va respinge cererea ca nedovedita.
  Parerea mea...


  dan75ph [10-05-2007]
  DOAMNA Y SA FIE SANATOASA, NU EXISTA PROBE IN ACEST SENS, PROBE MATERIALE,INSCRISURI SAU ALTE MIJLOACE DE PROBA,IN AFARA MARTORILOR, CARE APARTIN AMBELOR PARTI...IAR TERMENUL DE PRESCRIPTIE CURGE DE LA SEMNAREA UNUI ACT OFICIAL. NIMENI NU POATE FACE DOVADA CA A DAT BANII IN ZIUA X....DECI UN TERMEN DE PRESCRIPTIE NU EXISTA PRACTIC,NEEXISTAND UN ACT CARE SA NASCA ASA CEVA....


  pampu [22-05-2007]
  1.nu
  2.da
  3.prietenul (depinde daca este comun )
  4.da
  4.


  bulggarin [06-06-2007]
  Speta e incompleta.Nu se face referire la termnul de restituire convenit intre y si x, nu se specifica daca x recunoaste suma primita, sau doar refuza sa o inapoieze pe motiv de prescriptie  camil.emil [22-08-2007]  broscoi28 [03-09-2007]  firanescu [02-12-2007]
  Datoria este prescrisa. Y ar putea obtine repunerea in termenul de prescriptie. In privinta probei, se poate admite proba cu martori,intrucat partile au fost in imposibilitate morala de a preconstitui un inscris, fiind prieteni. Toate trei persoanele mentionate pot fi audiate ca martori, cu mentiunea ca pt. mame e nevoie de acordul partilor. Daca Y nu va face dovada motivele temeinice pt. care solicita repunerea in termenul de prescriptie, actiunea se va respinge ca prescrisa.


  AMI_2000 [04-12-2007]
  a)actiunea s-a prescris;putea formula actiunea din inchisoare
  b)nu as considera prietenia lor temei pentru imposibilitatea morala de a preconstitui un inscris
  c)prietenul
  d)o va respinge ca prescrisa; daca incarcerarea sa in strainatate a fost abuziva ( ex;fara un proces, fara posibilit.de aparare, de comunicare etc.)i s-ar putea admite si repunerea in termen dar actiunea s-ar respinge ca nedovedita


  jessica [08-12-2007]
  1.Datoria prescrisa.
  2.Nu se admite proba cu martori.
  3.Daca ar fi admisa totusi proba cu martori ,unicul ascultat este prietenul.
  4.Respinge actiunea ca fiind prescrisa datoria.


  trandafir25 [11-01-2008]
  1.Termenul de prescriptie de 3 ani s-a implinit, avand ca rezultat prescrierea datoriei.


  carpatina [18-02-2008]
  a. Nu s-a prescris datoria lui x pt y.
  b. Pentru a putea stabili suma imprumutata si ce prevederi ale legii civile sunt aplicabile in speta, trebuie admisa proba cu martori, din moment ce alte dovezi nu sunt.
  c. Martori: doamna y poate invoca ca martor pe mama domnului x (poate sa-i ia interogator etc) precum si pe prieten. Domnul x poate lua ca martori pe mama doamnei y si prietenul.
  d. Da.  dorinelxx2000 [04-03-2008]
  se poate trimite dosarul in judecata pentru pretenti , si abuz de incredere--si se solicita de instanta proba cu martori a persoanele ce au fost de fata si se poate recupera rejudiciu de 250lei doamne y , dela domnul x , daca martori recunosc imprumutul ., atunci doamnay poate sa recupereze suma de 250 cat si pretenti de la domnul x.  Introducere postare noua 28-09-2021  


  Dezbaterea a fost inchisa de jessica, Judecator ale Sectiunii
  Sala spetelor - dezbateri


  Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  71 useri online

  Useri autentificati: