DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Dictionar juridic. Definitii de termeni juridici, litera I

INDEX LITERE: A   B   C   D   E   F   G   I   J   L   M   N   O   P   
R   S   T   U   V   Z   Toate litere

Actul juridic civil [4]
Contracte [4]
Drept Bancar si Financiar [12]
Drept Civil [45]
Drept Comercial [25]
Drept Funciar [5]
Drept Penal [4]
Drept Procesual Civil [7]
Drept Procesual Penal [6]
Drept Vamal [5]
Dreptul Familiei [19]
Dreptul Mediului [2]
Dreptul Muncii [14]
Dreptul Proprietatii Intelectuale si Industriale [1]
General, extins [32]
Judecata [2]
Profesia de avocat [7]
Profesii juridice [9]


I


IBAN

IBAN (International Bank Account Number - Numarul de cont bancar international) a fost introdus pentru a standardiza identificarea conturilor bancare. Contul IBAN a plecat, in formarea sa, de la numerele initiale de cont bancare, existente anterior introducerii IBAN, la care s-au adaugat anumite caractere de identificare internationala.

Alte detalii despre contul IBAN: Contul IBAN: definitie si verificare
Drept Bancar si Financiar
Detalii: IBAN

Imbogatire fara justa cauza

Faptul juridic prin care patrimoniul unei persoane este marit pe seama patrimoniului altei persoane, fara ca pentru aceasta sa existe vre-un temei juridic.
Drept Civil
Detalii: Imbogatire fara justa cauza

Imbunatatiri funciare

Activitati privind exploatarea, intretinerea, reparatiile, proiectarea si constructia sistemelor si amenajarilor de irigatii sau desecare si drenaj, lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor sau combatere a eroziunii solului, precum si reabilitarea si consolidarea acestora.

Activitatile privind imbunatatirile funciare sunt definite in Legea nr. 138/2004 a imbunatatirilor funciare, republicata 2009
Drept Funciar
Detalii: Imbunatatiri funciare

INCOTERMS

Incoterms 2000 reprezinta termenii comerciali international acceptati ce definesc si statueaza cadrul in care cumparatorul si vanzatorul isi desfasoara rolul in privinta transportului de marfa, proprietatea asupra marfii, asigurarea marfii.

Detalierea termenilor Incoterms 2000 este realizata: Incoterms 2000
Drept Comercial
Detalii: INCOTERMS

Incredintare minor

Instanta judecatoreasca va hotari, o data cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. In acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta, daca au implinit virsta de zece ani, va hotara, pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.

La solutionarea cererilor accesorii divortului, referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorilor.

Parintele divortat, caruia i s-a incredintat copilul, exercita cu privire la acesta drepturile parintesti.

Mai multe detalii privind incredintarea minorilor din casatorie, in cazul divortului, pot fi gasite pe Portalul specializat pe probleme de divort: Avocat-divort.ro: Incredintarea minorilor din casatorie
Dreptul Familiei
Detalii: Incredintare minor

Inculpat

Persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala este parte in procesul penal.

Dreptul de aparare este garantat invinuitului, inculpatului si celorlalte parti in tot cursul procesului penal. In cursul procesului penal, organele judiciare sunt obligate sa asigure partilor deplina exercitare a drepturilor procesuale in conditiile prevazute de lege si sa administreze probele necesare in aparare.

Invinuitul sau inculpatul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si nu este obligat sa-si dovedeasca nevinovatia. In cazul cand exista probe de vinovatie, invinuitul sau inculpatul are dreptul sa probeze lipsa lor de temeinicie.

Inculpatul este definit in Codul de Procedura Penala, consolidat
Drept Procesual Penal
Detalii: Inculpat

Indicele BET

Scopurile crearii primul indice BETŪ al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sunt urmatoarele:
 • reflectarea tendintei de ansamblu a preturilor corespunzatoare celor mai lichide si active 10 societati tranzactionate in cadrul Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Aceste societati sunt selectate in lista tuturor societatilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti, exclusiv SIF, aplicandu-se totodata si criteriul diversificarii activitatii societatilor respective.
 • furnizarea unei baze adecvate pentru tranzactionarea instrumentelor derivate pe indici (index options si contracte futures) pentru a asigura mecanisme de acoperire a riscului pentru investitori.

  Mai multe detalii pot fi gasite pe Indici bursieri
  Drept Bancar si Financiar
  Detalii: Indicele BET

 • Informare consumator

  Statul trebuie sa realizeze si sa incurajeze folosirea de programe menite sa asigure consumatorilor o informare si o educare corespunzatoare, pentru a permite acestora sa actioneze in mod distinct, in vederea unei alegeri corecte bazate pe o informare corespunzatoare asupra bunurilor si a serviciilor si sa fie cunoscatori ai drepturilor si responsabilitatilor ce le revin.

  Statul, prin mijloacele sale, are ca scop protejarea consumatorilor la achizitionarea de produse si servicii, precum si protejarea interesului public general impotriva publicitatii inselatoare, a consecintelor negative ale publicitatii si stabileste conditiile in care este permisa publicitatea comparativa.

  Avand in vedere necesitatea asigurarii unei informari complete, concrete si inteligibile a consumatorilor pot fi initiate programe privind informarea consumatorilor prin massmedia.

  Cadrul general privind obligativitatea informarii si educarii consumatorilor este definit in Legea privind codul consumului, legea nr. 296/2004, republicat 2008
  Drept Comercial
  Detalii: Informare consumator

  Inopozabilitate

  Sanctiune ce intervine in cazul nesocotirii unor cerinte de publicitate fata de terti, prevazute de lege pentru anumite acte juridice
  General, extins
  Detalii: Inopozabilitate

  Institutie financiara nebancara

  IFN - Entitati, altele decat institutiile de credit, ce desfasoara activitate de creditare cu titlu profesional, in conditiile stabilite de lege.

  Institutiile financiare nebancare au obligatia de a se constitui ca societati comerciale pe actiuni.

  Denumirea unei entitati care desfasoara activitate de creditare, in conditiile prezentei legi, va include sintagma institutie financiara nebancara sau abrevierea acesteia, I.F.N.. In cazul institutiilor financiare nebancare ce fac obiectul inscrierii in Registrul de evidenta, includerea in denumire a sintagmei institutie financiara nebancara sau a abrevierii acesteia, I.F.N., este optionala.

  Institutiile financiare nebancare pot desfasura urmatoarele activitati de creditare: a) acordare de credite, incluzand, fara a se limita la: credite de consum, credite ipotecare, credite imobiliare, microcredite, finantarea tranzactiilor comerciale, operatiuni de factoring, scontare, forfetare; b) leasing financiar; c) emitere de garantii, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finantare; d) acordare de credite cu primire de bunuri in gaj, respectiv amanetare prin case de amanet; e) acordare de credite catre membrii asociatiilor fara scop patrimonial organizate pe baza liberului consimtamant al salariatilor/pensionarilor, in vederea sprijinirii prin imprumuturi financiare a membrilor lor de catre aceste entitati, organizate sub forma juridica a caselor de ajutor reciproc; f) alte forme de finantare de natura creditului.

  IFN-urile sunt reglementate de Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare
  Drept Bancar si Financiar
  Detalii: Institutie financiara nebancara

  Institutul Notarial Roman

  Entitate cu personalitate juridica, in conditiile stabilite prin statutul propriu, aprobat de Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

  Institutul Notarial Roman asigura perfectionarea activitatii notariale, pregatirea notarilor stagiari, precum si pregatirea profesionala continua a notarilor publici si a altor specialisti licentiati in drept, avand dreptul de a elibera diplome recunoscute de institutiile abilitate.

  Institutul Notarial Roman are stampila si sigla proprii si se infiinteaza, se organizeaza si functioneaza fara indeplinirea altor formalitati.

  Institutul Notarial Roman a fost introdus prin Lege nr. 298/2009
  Profesii juridice
  Detalii: Institutul Notarial Roman

  Interdictia casatoriei

  Este oprit sa se casatoreasca barbatul care este casatorit sau femeia care este casatorita.

  Este oprita casatoria intre rudele in linie dreapta, precum si intre cele in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv.

  Este oprita casatoria: a) intre cel care infiaza sau ascendentii lui, de o parte, si cel infiat ori descendentii acestuia, de alta; b) intre copiii celui care infiaza, de o parte, si cel infiat sau copiii acestuia, de alta; c) intre cei infiati de aceeasi persoana.

  Pentru motive temeinice, casatoria intre persoanele prevazute la lit. b si c de mai sus poate fi incuviintata potrivit dispozitiilor Codului Familiei.

  In timpul tutelei, casatoria este oprita intre tutore si persoana minora ce se afla sub tutela sa.

  Mai multe detalii in acest sens se afla in :Codul Familiei.
  Dreptul Familiei
  Detalii: Interdictia casatoriei

  Interes public

  Acel interes care implica garantarea si respectarea de catre institutiile si autoritatile publice a drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale cetatenilor, recunoscute de Constitutie, legislatia interna si tratatele internationale la care Romania este parte, precum si indeplinirea atributiilor de serviciu, cu respectarea principiilor eficientei, eficacitatii si economicitatii cheltuirii resurselor.

  Informatia de interes public reprezinta orice informatie care priveste activitatile sau care rezulta din activitatile unei autoritati publice ori institutii publice, indiferent de suportul ei.

  Reglementarile din aceasta definitie au fost preluate din Legea nr. 477/2004
  Drept Civil
  Detalii: Interes public

  Interventie

  Oricine are interes poate interveni intr-o pricina ce se urmeaza intre alte persoane. Interventia este in interes propriu cand cel care intervine invoca un drept al sau. Ea este in interesul uneia din parti cand sprijina numai apararea acesteia.

  Cererea de interventie in interes propriu va fi facuta in forma prevazuta pentru cererea de chemare in judecata. Ea se poate face numai in fata primei instante si inainte de inchiderea dezbaterilor. Cu invoirea partilor, interventia in interes propriu se poate face si in instanta de apel.

  Cererea de interventie in interesul uneia din parti se poate face chiar inaintea instantei de recurs.

  Dupa ascultarea partilor si a celui care intervine, instanta va hotari asupra incuviintarii in principiu a interventiei. Incheierea nu se poate ataca decat o data cu fondul. Dupa incuviintarea in principiu, instanta va dispune comunicarea interventiei si, in cazurile in care intampinarea este obligatorie, va soroci termenul in care aceasta va trebui depusa.

  Cererea de interventie este reglementata de Codul de Procedura Civila al Romaniei
  Drept Procesual Civil
  Detalii: Interventie

  Intreprindere economica

  Activitatea economica desfasurata in mod organizat, permanent si sistematic, combinand resurse financiare, forta de munca atrasa, materii prime, mijloace logistice si informatie, pe riscul intreprinzatorului, in cazurile si in conditiile prevazute de lege.

  Intreprinderea economica este definita in OUG nr. 44/2008
  Drept Comercial
  Detalii: Intreprindere economica

  Intreprindere familiala

  Intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica impreuna cu familia sa

  Inmatricularea persoanelor fizice autorizate, a intreprinderilor individuale si a intreprinderilor familiale in registrul comertului si inregistrarea fiscala a acestora se fac pe baza rezolutiei directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, potrivit legii speciale, fara a fi necesara pronuntarea de catre judecatorul delegat a incheierii prevazute la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

  Activitatea intreprinderii familiale este reglementata de OUG nr. 44/2008
  Drept Comercial
  Detalii: Intreprindere familiala

  Ipoteca

  O garantie reala ce are ca obiect bunuri imobile, ce raman in patrimoniul debitorului; lucrul mobil ce face obiectul contractului de gaj.
  Drept Civil
  Detalii: Ipoteca
  Poate fi de interes si:
  Niciun link inscris in sistemul contextual
  Curierul Judiciar, Nr. 5/2015
  Editura C.H. Beck

  Pret: 41.9 lei
  35.62 lei
  COMANDA ACUM

  Cautare legislatie:
  Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  36 useri online

  Useri autentificati: