DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. I din 15 ianuarie 2007 cu privire la incadrarea juridica a faptei de ucidere din culpa savarsita cu ocazia conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 15-01-2007
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. I din 15 ianuarie 2007 cu privire la incadrarea juridica a faptei de ucidere din culpa savarsita cu ocazia conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala


Publicata in Monitorul Oficial nr. 81/2008 - M. Of. nr. 81 / 1 feb. 2008

Dosar nr. 17/2006

Sub presedintia domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite, in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-a intrunit pentru a examina recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la incadrarea juridica a faptei de ucidere din culpa, savarsita cu ocazia conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange ori o concentratie ce depaseste 0,40 g/l alcool pur in aerul expirat.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea dispozitiilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, fiind prezenti 87 de judecatori din totalul de 117 in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Nicoleta Eucarie.

Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, cerand sa fie admis, in sensul ca faptele de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala si de ucidere din culpa, cu aceasta ocazie, a unei persoane constituie atat infractiunea de ucidere din culpa prevazuta la art. 178 alin. 3 teza I din Codul penal, cat si infractiunea rutiera prevazuta la art. 79 alin. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in concurs real prevazut de art. 33 lit. a) din Codul penal.

Referindu-se la uciderea din culpa a unei persoane in aceleasi imprejurari, comisa de catre un conducator avand o imbibatie alcoolica sub limita legala, dar care se afla in stare de ebrietate constatata clinic sau prin orice alt mijloc de proba, a sustinut ca aceasta fapta constituie infractiunea unica de ucidere din culpa prevazuta la art. 178 alin. 3 teza a II-a din Codul penal.

De asemenea, a cerut sa se retina ca si fapta de ucidere din culpa a unei persoane in atare imprejurare, comisa de catre un conducator auto avand o imbibatie alcoolica sub limita legala, dar caruia nu i s-a stabilit prin niciun alt mijloc de proba starea de ebrietate, constituie infractiunea unica, de ucidere din culpa, prevazuta la art. 178 alin. 2 din Codul penal.


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

Instantele judecatoresti nu au un punct de vedere unitar cu privire la incadrarea juridica a faptei de ucidere din culpa, savarsita cu ocazia conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange ori o concentratie ce depaseste 0,40 g/l alcool pur in aerul expirat.

Astfel, unele instante au considerat ca faptele mentionate constituie doua infractiuni distincte aflate in concurs real, respectiv, atat infractiunea de ucidere din culpa prevazuta la art. 178 alin. 3 din Codul penal, cat si in infractiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala sau care se afla in stare de ebrietate, prevazuta la art. 87 alin. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Alte instante, dimpotriva, au considerat ca in astfel de cazuri faptele constituie o singura infractiune, complexa, prevazuta la art. 178 alin. 3 din Codul penal, care o absoarbe pe cea prevazuta la art. 87 alin. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Aceste din urma instante au interpretat si au aplicat corect dispozitiile legii.

Prin art. 178 alin. 3 din Codul penal se prevede ca atunci *cand uciderea din culpa a unei persoane este savarsita de un conducator de vehicul cu tractiune mecanica, avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala sau care se afla in stare de ebrietate, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani*.

Pe de alta parte, la art. 87 alin. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, este prevazuta ca infractiune *conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange*.

Ca urmare, din aceste prevederi reiese in mod vadit ca infractiunea de ucidere din culpa, reglementata in art. 178 alin. 3 din Codul penal, consta intr-o actiune ce cuprinde in ea insasi si trasaturile distinctive ale infractiunii prevazute la art. 87 alin. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, astfel ca intr-un atare caz, in raport cu modalitatea concreta in care a fost comisa, cea de-a doua infractiune isi pierde autonomia proprie de fapta penala, fiind absorbita in intregime sub forma de circumstanta agravanta in continutul infractiunii de ucidere din culpa, devenind componenta a unei singure infractiuni, complexa, in sensul prevederilor art. 41 alin. 3 din Codul penal.

In aceasta privinta este de observat ca uciderea din culpa a unei persoane, savarsita de un conducator auto care conduce autovehiculul avand o imbibatie alcoolica peste limita legala sau in stare de ebrietate, prezinta un pericol social propriu, astfel ca legiuitorul a inteles sa stabileasca faptul ca toate aceste acte, obiectiv strans legate intre ele, se insumeaza unei singure infractiuni, care se constituie intr-o infractiune complexa, pentru savarsirea careia se prevede o pedeapsa al carei maxim special, expresie a gradului de pericol social sporit, sa depaseasca cuantumul pedepsei maxime aplicabile, potrivit art. 34 din Codul penal, pentru concursul de infractiuni.

Or, in raport cu vointa expresa a legiuitorului de a crea din doua infractiuni autonome o singura entitate infractionala, distincta, si de a stabili pentru savarsirea ei o pedeapsa care sa exprime pericolul social propriu al unui atare ansamblu infractional, considerat ca unitate complexa, care nu ar putea sa se afle in concurs cu una dintre partile sale componente.

Mai mult, vointa legiuitorului nu poate fi interpretata in sensul ca aceeasi imprejurare - conducerea autovehiculului cu o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala - sa determine doua agravari ale pedepsei, o data ca circumstanta agravanta, prevazuta la art. 178 alin. 3 din Codul penal, iar a doua oara ca infractiune distincta, prevazuta la art. 87 alin. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului, in concurs cu infractiunea de ucidere din culpa.

De aceea, se impune concluzia ca in situatiile in care conducatorul unui autovehicul ucide din culpa o persoana in timp ce conduce pe drumurile publice un autoturism sau tramvai, avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala, fapta sa constituie o singura infractiune, complexa, de ucidere din culpa, prevazuta la art. 178 alin. 3 teza I din Codul penal, in care este absorbita infractiunea prevazuta la art. 87 alin. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Daca, insa, uciderea din culpa a unei persoane in aceleasi imprejurari este comisa de catre un conducator auto avand o imbibatie alcoolica sub limita legala, dar care se afla in stare de ebrietate, constatata clinic sau prin orice alt mijloc de proba, fapta sa constituie infractiunea unica de ucidere din culpa prevazuta la art. 178 alin. 3 teza a II-a din Codul penal.

In acelasi timp, uciderea din culpa a unei persoane in astfel de imprejurari, comisa de un conducator auto avand o imbibatie alcoolica sub limita legala, in privinta caruia nu s-a stabilit starea de ebrietate prin niciun mijloc de proba, nu poate constitui decat infractiunea unica de ucidere din culpa prevazuta la art. 178 alin. 2 din Codul penal, al carei caracter calificat este imprimat de producerea consecintei datorita nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul profesiei sau al unei activitati ca sofer.

In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si ale art. 414^2 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se decide in sensul considerentelor de mai sus.
DECIZIE

PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

1. Stabilesc ca faptele de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala si de ucidere din culpa cu aceasta ocazie a unei persoane constituie o singura infractiune, complexa, de ucidere din culpa, prevazuta la art. 178 alin. 3 teza I din Codul penal, in care este absorbita infractiunea prevazuta la art. 87 alin. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

2. Uciderea unei persoane in aceleasi imprejurari, comisa de catre un conducator auto avand o imbibatie alcoolica sub limita legala, dar care se afla in stare de ebrietate constatata clinic sau prin orice alt mijloc de proba, constituie infractiunea unica de ucidere din culpa, prevazuta de art. 178 alin. 3 teza a II-a din Codul penal.

3. Uciderea unei persoane in aceleasi imprejurari, comisa de catre un conducator auto avand o imbibatie alcoolica sub limita legala, dar caruia nu i s-a stabilit prin alt mijloc de proba starea de ebrietate, constituie infractiunea unica de ucidere din culpa, prevazuta de art. 178 alin. 2 din Codul penal.


Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 2 din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 15 ianuarie 2007.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
84 useri online

Useri autentificati: