DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. XVII din 21 noiembrie 2005 cu privire la intocmirea unei minute in cazurile in care judecatorul sau instanta se pronunta prin incheiere asupra masurilor preventive

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 21-11-2005
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. XVII din 21 noiembrie 2005 cu privire la intocmirea unei minute in cazurile in care judecatorul sau instanta se pronunta prin incheiere asupra masurilor preventive


Publicata in Monitorul Oficial nr. 119/2006 - M. Of. nr. 119 / 8 feb. 2006

Dosar nr. 29/2005

Sub presedintia doamnei Lidia Barbulescu, vicepresedintele Inaltei Curtii de Casatie si Justitie,

Inalta Curte de Casatie si Justitie constituita in Sectii Unite, conformandu-se dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-a intrunit in vederea examinarii recursului in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la intocmirea unei minute in cazurile in care judecatorul sau instanta se pronunta prin incheiere asupra masurilor preventive.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea cerintelor legii, fiind prezenti 95 de judecatori din totalul de 110 judecatori aflati in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Nicoleta Eucarie.

Reprezentantul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, cerand sa fie admis in sensul de a se stabili ca solutionarea cererilor privind masurile preventive se realizeaza prin incheiere motivata, fara intocmirea, in prealabil, a unei minute, conform art. 309 din Codul de procedura penala.


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

In legatura cu aplicarea dispozitiilor art. 309 din Codul de procedura penala, s-a constatat ca instantele judecatoresti nu au un punct de vedere unitar, pronuntandu-se in mod diferit cu privire la intocmirea unei minute, in cazurile in care judecatorul sau instanta se pronunta prin incheiere asupra masurilor preventive.

Astfel, unele instante s-au pronuntat in sensul ca, in aceste cazuri, neintocmirea unei minute nu invalideaza incheierea prin care se dispune cu privire la masurile preventive.

Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca incheierile pronuntate in materia masurilor preventive trebuie sa fie precedate de intocmirea unei minute, sub sanctiunea nulitatii absolute.

Aceste din urma instante au procedat corect.

Potrivit art. 309 din Codul de procedura penala, rezultatul deliberarii se consemneaza intr-o minuta care trebuie sa aiba continutul prevazut pentru dispozitivul hotararii. Minuta se semneaza de membrii completului de judecata.

Prevederile art. 309, nefacand nici o distinctie in raport cu felul hotararii care urmeaza sa fie pronuntata in urma deliberarii, se aplica atat atunci cand instanta se pronunta prin sentinta sau decizie, cat si atunci cand se pronunta prin incheiere.

Totodata, aplicabilitatea prevederilor art. 309 nefiind limitata la situatia cand instanta solutioneaza cauza in fond, rezulta ca ori de cate ori instanta delibereaza si se pronunta asupra unei masuri, deci si asupra unei masuri preventive, printr-o hotarare, inclusiv printr-o incheiere, rezultatul acestei deliberari se consemneaza intr-o minuta.

Prin urmare, in toate cazurile in care judecatorul sau instanta se pronunta prin incheiere asupra masurilor preventive, avand loc o deliberare asupra acestora, rezultatul deliberarii se consemneaza intr-o minuta, asa cum se prevede in art. 309 din Codul de procedura penala.

Minuta leaga instanta si constituie o garantie ca la redactarea incheierii nu se va omite, adauga sau schimba ceva privind solutia si, de aceea, in special in cazul incheierilor care pot fi atacate separat cu recurs, cum sunt cele mai multe dintre incheierile prin care judecatorul sau instanta se pronunta asupra masurilor preventive, se impune ca rezultatul deliberarii sa fie consemnat intr-o minuta.

In lipsa minutei nu ar putea fi realizat controlul judiciar asupra rezultatului deliberarii, ceea ce atrage sanctiunea nulitatii absolute prevazuta in art. 197 alin. 2 din Codul de procedura penala.

In lipsa minutei nu ar putea fi realizat nici controlul judiciar asupra acestor incheieri, cu privire la modul in care au fost respectate dispozitiile relative la compunerea completului de judecata, dispozitii prevazute sub sanctiunea nulitatii absolute, potrivit art. 197 alin. 2 din Codul de procedura penala.

In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, si ale art. 414^2 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, si a se stabili ca in cazurile in care judecatorul sau instanta se pronunta prin incheiere asupra masurilor preventive este obligatorie intocmirea unei minute, sub sanctiunea nulitatii absolute.


PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In aplicarea dispozitiilor art. 309 din Codul de procedura penala, stabilesc:

In cazurile in care judecatorul sau instanta se pronunta prin incheiere asupra masurilor preventive este obligatorie intocmirea unei minute, sub sanctiunea nulitatii absolute.

Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 2 din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 21 noiembrie 2005.
DECIZIE

PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In aplicarea dispozitiilor art. 309 din Codul de procedura penala, stabilesc:

In cazurile in care judecatorul sau instanta se pronunta prin incheiere asupra masurilor preventive este obligatorie intocmirea unei minute, sub sanctiunea nulitatii absolute.

Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 2 din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 21 noiembrie 2005.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
129 useri online

Useri autentificati: