DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. XIV din 21 noiembrie 2005 cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 120 alin. 2 din Codul penal referitoare la efectele gratierii asupra pedepselor a caror executare este suspendata conditionat, in cazul gratierii conditionate

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 21-11-2005
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. XIV din 21 noiembrie 2005 cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 120 alin. 2 din Codul penal referitoare la efectele gratierii asupra pedepselor a caror executare este suspendata conditionat, in cazul gratierii conditionate


Publicata in Monitorul Oficial nr. 284/2006 - M. Of. nr. 284 / 29 mar. 2006Dosar nr. 24/2005

Sub presedintia doamnei Lidia Barbulescu, vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite, conformandu-se dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-a intrunit in vederea examinarii recursului in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 120 alin. 2 din Codul penal referitoare la efectele gratierii asupra pedepselor a caror executare este suspendata conditionat, in cazul gratierii conditionate.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea cerintelor legii, fiind prezenti 95 de judecatori din totalul de 110 aflati in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Nicoleta Eucarie.

Reprezentantul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, cerand sa fie admis in sensul de a se stabili ca efectele gratierii conditionate asupra pedepselor suspendate conditionat se produc numai in masura in care aceasta a devenit efectiva prin implinirea conditiei prevazute in legea de gratiere, inaintea expirarii termenului de incercare al suspendarii conditionate si fara ca suspendarea conditionata sa fi fost revocata sau anulata, precum si ca aceste efecte au un caracter retroactiv.


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

Instantele judecatoresti nu au un punct de vedere unitar in legatura cu aplicarea art. 120 alin. 2 din Codul penal, pronuntandu-se in mod diferit cu privire la momentul in care se produc efectele gratierii conditionate asupra pedepselor a caror executare este suspendata conditionat.

Astfel, unele instante s-au pronuntat in sensul ca, in cazul gratierii conditionate, termenul de incercare al suspendarii conditionate se reduce, conform art. 120 alin. 2 din Codul penal, numai dupa implinirea termenului conditie impus prin actul de gratiere, insa va fi considerat redus ca efect retroactiv.

Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca si in acest caz reducerea termenului de incercare al suspendarii conditionate se produce in momentul in care actul de clementa devine incident, independent de implinirea termenului conditie impus de acesta.

Ultima solutie este cea legala.

Conform art. 19 din Legea nr. 546/2002 privind gratierea si procedura acordarii gratierii, efectele gratierii sunt cele prevazute de Codul penal, respectiv de art. 120.

In cazul pedepselor executabile, gratierea are ca efect, potrivit art. 120 alin. 1 din Codul penal, inlaturarea, in totul sau in parte, a executarii pedepsei.

Conform art. 120 alin. 2 din Codul penal, in cazul pedepselor a caror executare a fost suspendata conditionat, efectul consta in reducerea termenului de incercare cu durata pedepsei gratiate. Daca suspendarea conditionata a executarii pedepsei este revocata sau anulata, pedeapsa sau, dupa caz, partea din pedeapsa gratiata nu se executa.

Art. 13 alin. (2) din Legea nr. 546/2002 stipuleaza expres, fara a face distinctie intre gratierea conditionata si cea neconditionata, ca, atunci cand legea de gratiere intra in vigoare inainte de ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, gratierea isi produce efectele numai de la data ramanerii definitive a hotararii. Per a contrario, gratierea isi produce efectele la data intrarii in vigoare a actului de clementa, in cazul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva anterior acestei date.

Codul penal nu prevede nici o dispozitie cu privire la momentul in care se produc efectele gratierii.

Dispozitiile actelor de gratiere conditionata, adoptate pana in prezent, potrivit carora cei gratiati, care intr-un anumit interval de timp savarsesc o infractiune intentionata, vor executa, pe langa pedeapsa stabilita pentru acea infractiune, si pedeapsa neexecutata ca urmare a aplicarii gratierii, nu au consecinte asupra momentului producerii efectelor gratierii.

Interpretarea acestor dispozitii legale impune in primul rand concluzia ca sunt avute in vedere in exclusivitate pedepsele a caror executare a fost inlaturata ca efect al gratierii, nu si pedepsele care nu s-au executat ca urmare a suspendarii conditionate.

O alta concluzie care se deduce este aceea ca aceste dispozitii legale nu amana producerea efectelor gratierii, ci confera un caracter provizoriu inlaturarii executarii pedepsei, urmand ca efectul prevazut de art. 120 alin. 1 din Codul penal sa devina definitiv dupa trecerea unui anumit termen conditie.

In consecinta, si in cazul gratierii conditionate efectul constand in reducerea termenului de incercare cu durata pedepsei gratiate se produce imediat, din momentul aplicarii gratierii, si nu dupa implinirea termenului conditie prevazut de actul de clementa. Asa fiind, cel condamnat este reabilitat de drept, conform art. 86 din Codul penal, daca nu a savarsit din nou o infractiune si nici nu s-a revocat suspendarea conditionata a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84 din acelasi cod.

Daca in cursul termenului de incercare astfel redus cel condamnat a savarsit din nou o infractiune si sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 83 din Codul penal, se revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei care, devenind executabila, este supusa termenului conditie din legea de gratiere. In consecinta, daca acest termen nu s-a implinit pana la data savarsirii infractiunii ce atrage revocarea suspendarii executarii pedepsei, efectul gratierii constand in inlaturarea executarii pedepsei nu este definitiv, astfel incat se impune revocarea gratierii, urmand ca pedeapsa sa fie executata.

O interpretare contrara, in sensul ca gratierea conditionata produce efectul prevazut de art. 120 alin. 2 din Codul penal numai dupa implinirea termenului conditie prevazut de actul de clementa, ar echivala practic cu exceptarea, pe cale judecatoreasca, de la beneficiul gratierii conditionate, a pedepselor a caror executare a fost suspendata pe un termen de incercare egal sau care depaseste termenul conditie prevazut de actul de gratiere.

In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, si ale art. 414^2 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii declarat de Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a se decide in sensul concluziilor mentionate.
DECIZIE

PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In aplicarea dispozitiilor art. 120 alin. 2 din Codul penal, stabilesc:

Efectele gratierii conditionate asupra pedepselor a caror executare este suspendata conditionat, constand in reducerea termenului de incercare prevazut in art. 82 din Codul penal cu durata pedepsei gratiate, se produc imediat si nu dupa implinirea termenului conditie prevazut de legea de gratiere, care se refera exclusiv la pedepsele executabile. La implinirea termenului de incercare astfel redus cel condamnat este reabilitat de drept daca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 86 din Codul penal.

Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 2 din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica din 21 noiembrie 2005.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
123 useri online

Useri autentificati: