DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. XI din 24 octombrie 2005 cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 1, 2 si ale art. 3 alin. 1 si 2 din Ordonanta Guvernului nr. 9/2000, aprobata prin Legea nr. 356/2002, referitoare la clauza penala prin care se instituie obligatia restituirii la scadenta a sumei imprumutate sub sanctiunea penalitatilor de intarziere, pe langa dobanda contractuala convenita de parti sau pe langa dobanda legala

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 24-10-2005
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. XI din 24 octombrie 2005 cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 1, 2 si ale art. 3 alin. 1 si 2 din Ordonanta Guvernului nr. 9/2000, aprobata prin Legea nr. 356/2002, referitoare la clauza penala prin care se instituie obligatia restituirii la scadenta a sumei imprumutate sub sanctiunea penalitatilor de intarziere, pe langa dobanda contractuala convenita de parti sau pe langa dobanda legala


Publicata in Monitorul Oficial nr. 123/2006 - M. Of. nr. 123 / 9 feb. 2006Dosar nr. 8/2005

Sub presedintia domnului prof. univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-a intrunit pentru a examina recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 1, 2 si ale art. 3 alin. 1 si 2 din Ordonanta Guvernului nr. 9/2000, aprobata prin Legea nr. 356/2002, referitoare la clauza penala prin care se instituie obligatia restituirii la scadenta a sumei imprumutate sub sanctiunea penalitatilor de intarziere, pe langa dobanda contractuala convenita de parti sau pe langa dobanda legala.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea prevederilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, fiind prezenti 74 de judecatori din totalul de 111 judecatori in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Florenta Balta.

Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, punand concluzii pentru admiterea acestuia, in sensul de a se decide ca prevederea intr-un contract de credit a clauzei penale prin care se instituie obligatia restituirii la scadenta a sumei imprumutate sub sanctiunea penalitatilor de intarziere, pe langa dobanda contractuala convenita sau pe langa dobanda legala, contravine dispozitiilor legii.


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii de fata, constata urmatoarele:

In aplicarea dispozitiilor art. 1, 2 si ale art. 3 alin. 1 si 2 din Ordonanta Guvernului nr. 9/2000, aprobata prin Legea nr. 356/2002, referitoare la clauza penala prin care se instituie obligatia restituirii la scadenta a sumei imprumutate sub sanctiunea penalitatilor de intarziere, pe langa dobanda contractuala convenita sau pe langa dobanda legala, instantele judecatoresti s-au pronuntat in mod diferit.

Astfel, unele instante au considerat ca obligatia imprumutatului de a restitui la scadenta suma imprumutata, sub sanctiunea penalitatilor de intarziere, pe langa dobanda contractuala stabilita sau dobanda legala, corespunde prevederilor legale.

In motivarea acestui punct de vedere s-a relevat ca, din moment ce este stipulata in contract, clauza penala produce consecinte juridice in temeiul art. 969 din Codul civil, potrivit caruia conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante. S-a mai invederat ca aceasta clauza nu poate fi considerata nelegala sau imorala cat timp, prin prevederea ei in contract, se urmareste sanctionarea debitorului in cazul neindeplinirii obligatiei privind respectarea termenului de rambursare a ratelor creditului.

Ca urmare, aceste instante, intemeindu-se pe dispozitiile art. 6 si ale art. 10 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 9/2000, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 356/2002, s-au pronuntat in sensul obligarii debitorului la restituirea sumei datorate, a dobanzii convenite sau a dobanzii legale, precum si a penalitatilor de intarziere.

Alte instante au obligat debitorul la restituirea sumei imprumutate si la plata dobanzii convenite sau a celei legale, precum si a penalitatilor de intarziere, dispunand totodata reactualizarea acestor sume in raport cu rata inflatiei.

In motivarea acestui punct de vedere s-a aratat ca obligatiile asumate prin contractul de imprumut cu privire la plata ratelor datorate, a dobanzilor si a penalitatilor de intarziere au deplina valabilitate deoarece, fiind convenite legal intre parti, au putere de lege intre acestea conform art. 969 alin. 1 din Codul civil.

In fine, alte instante, dimpotriva, au considerat ca este nula clauza penala prin care sunt prevazute penalitati de intarziere, in afara dobanzii contractuale sau a celei legale, apreciind ca o asemenea clauza este prohibita de lege. Ca urmare, prin hotararile pronuntate de aceste instante debitorul a fost obligat sa plateasca doar sumele nerestituite creditorului, precum si dobanzile curente restante.

In justificarea acestui punct de vedere s-a motivat ca, in raport cu prevederile Legii nr. 313/1879, care nu a fost abrogata si nici nu a cazut in desuetudine, clauza penala in contractele de imprumut este interzisa. S-a mai relevat ca, atat timp cat dispozitiile legale care nu permit prevederea clauzei penale in contractele de imprumut sunt de ordine publica, potrivit art. 5 din Codul civil nu se poate deroga de la aceste dispozitii prin conventii.

Aceste din urma instante au interpretat si au aplicat corect dispozitiile legii.

Intr-adevar, potrivit art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti, astfel cum a fost aprobata prin Legea nr. 356/2002, *partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii pentru intarzierea la plata unei obligatii banesti*.

Prin art. 2 din aceeasi ordonanta se prevede ca, *in cazul in care, potrivit dispozitiilor legale sau prevederilor contractuale, obligatia este purtatoare de dobanzi fara sa se arate rata dobanzii, se va plati dobanda legala*, iar in art. 3 este reglementat modul de stabilire a dobanzii legale in materie comerciala.

Pe de alta parte, in conformitate cu art. 5 alin. 1 din ordonanta mentionata, *in raporturile civile dobanda nu poate depasi dobanda legala cu mai mult de 50% pe an*.

In acelasi sens, in reglementarea data prin art. 1089 alin. 2 din Codul civil, *clauza prin care, de mai inainte si in momentul promovarii unei conventii alta decat o conventie comerciala, se va stipula dobanda la dobanzile datorate pentru un an sau pentru mai putin, ori mai mult de un an, sau la alte venituri viitoare, se va declara nula*.

Tot astfel, prin Legea nr. 313 din 20 februarie 1879, ale carei dispozitii sunt in vigoare si constitutionale, potrivit Deciziei Curtii Constitutionale nr. 524 din 2 decembrie 1997, s-a prevazut la art. 1 ca este anulata clauza penala din contractele de imprumut sau prestatiuni in natura, precum si ca *Judecatorul, in caz de imprumut va putea condamna numai la plata dobanzii prevazuta in art. 1589 din Codul civil, sau in caz de alte obligatiuni, la daune-interese, conform art. 1084 din Codul civil*.

Or, potrivit art. 1589 alin. 1 din Codul civil, *se defige o dobanda de cinci la suta pe an pentru afacerile civile si de sase la suta pe an pentru cele comerciale, in toate cazurile unde nu s-a hotarat de parti cuantumul ei*.

Ca urmare, prevederile art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 9/2000, astfel cum a fost aprobata prin Legea nr. 356/2002, potrivit carora *partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii pentru intarzierea la plata unei obligatii banesti*, nu ingaduie decat practicarea de dobanzi limitate in raporturile civile, conform prevederilor art. 5 alin. 1 din aceeasi lege, la posibilitatea de a depasi dobanda legala cu cel mult 50% pe an.

Rezulta deci ca nu exista temei legal care sa permita stabilirea, in cadrul raporturilor civile, a altor dobanzi decat a celor convenite prin contract, al caror cuantum nu poate depasi dobanda legala decat cu cel mult 50% pe an, sau de sanctiuni constand in penalitati de intarziere.

Asa fiind, clauza penala prin care se stabileste obligatia restituirii la scadenta a sumei imprumutate sub sanctiunea penalitatilor de intarziere, pe langa dobanda contractuala convenita sau pe langa dobanda legala, avand o cauza nelicita, in raport cu dispozitiile art. 5 si ale art. 968 din Codul civil, contravine prevederilor legii.
DECIZIE


In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, si ale art. 329 alin. 2 si 3 din Codul de procedura civila, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se decide in sensul ca orice clauza penala prin care se stabileste obligatia restituirii la scadenta a sumei imprumutate sub sanctiunea penalitatilor de intarziere, pe langa dobanda contractuala convenita sau pe langa dobanda legala, contravine prevederilor legii.


PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In aplicarea dispozitiilor art. 1, art. 2 si ale art. 3 alin. 1 si 2 din Ordonanta Guvernului nr. 9/2000, aprobata prin Legea nr. 356/2002, cu referire la art. 969 alin. 1 din Codul civil, stabilesc:

Clauza penala prin care se stabileste obligatia restituirii la scadenta a sumei imprumutate sub sanctiunea penalitatilor de intarziere, pe langa dobanda contractuala convenita sau pe langa dobanda legala, contravine prevederilor legii.

Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 24 octombrie 2005.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
53 useri online

Useri autentificati: