DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. IV din 26 septembrie 2005 cu privire la problema daca sunt aplicabile dispozitiile de agravare ale art. 75 alin. 1 lit. b) teza a II-a din Codul penal in cazul infractiunii de omor calificat prevazute de art. 175 alin. 1 lit. c) din Codul penal

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 26-09-2005
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. IV din 26 septembrie 2005 cu privire la problema daca sunt aplicabile dispozitiile de agravare ale art. 75 alin. 1 lit. b) teza a II-a din Codul penal in cazul infractiunii de omor calificat prevazute de art. 175 alin. 1 lit. c) din Codul penal


Publicata in Monitorul Oficial nr. 15/2006 - M. Of. nr. 15 / 9 ian. 2006

Dosar nr. 4/2005

Sub presedintia domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Inalta Curte de Casatie si Justitie constituita in Sectii Unite, in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-a intrunit in vederea examinarii recursului in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la problema daca sunt aplicabile dispozitiile de agravare ale art. 75 alin. 1 lit. b) teza a II-a din Codul penal in cazul infractiunii de omor calificat prevazute de art. 175 alin. 1 lit. c) din Codul penal.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea cerintelor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, fiind prezenti 78 de judecatori din totalul de 107 judecatori in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Nicoleta Eucarie.

Reprezentantul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, cerand sa se decida in sensul ca, in cazul infractiunii de omor calificat prevazute de art. 174 alin. 1, raportat la art. 175 alin. 1 lit. c) din Codul penal, nu este aplicabila si dispozitia prevazuta la art. 75 alin. 1 lit. b) din acelasi cod, potrivit careia savarsirea faptei prin violente asupra membrilor familiei constituie circumstanta agravanta.


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

In legatura cu aplicarea dispozitiilor art. 75 alin. 1 lit. b) din Codul penal, in raport cu prevederea speciala de agravare prevazuta la art. 175 alin. 1 lit. c) din acelasi cod, instantele judecatoresti nu au un punct de vedere unitar, constatandu-se ca au fost pronuntate solutii diferite cu privire la problema daca, in cazul infractiunii de omor calificat prevazute in art. 174 alin. 1, raportat la art. 175 alin. 1 lit. c) din Codul penal, trebuie retinuta si circumstanta agravanta ce se refera la savarsirea faptei prin violente asupra membrilor familiei.

Astfel, unele instante au considerat ca prin aplicarea circumstantei agravante legale prevazute in art. 75 alin. 1 lit. b) teza a II-a din Codul penal, referitoare la comiterea faptei *prin violente asupra membrilor familiei*, concomitent cu retinerea agravantei speciale prevazute in art. 175 alin. 1 lit. c) din Codul penal, constand in savarsirea omorului *asupra sotului sau unei rude apropiate*, nu se atribuie efect dublu agravant aceleiasi imprejurari de fapt, intrucat cele doua texte de lege nu au continut identic, expresia *membru al familiei* nefiind echivalenta cu aceea de *ruda apropiata*.

S-a motivat ca ratiunea instituirii circumstantei agravante prevazute in art. 75 alin. 1 lit. b) teza a II-a din Codul penal consta in asigurarea unei protectii mai eficiente a relatiilor dintre membrii aceleiasi familii, prin stabilirea posibilitatii aplicarii unei pedepse mai severe celui care savarseste acte de violenta asupra persoanelor din familia sa.

Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca, in cazul savarsirii infractiunii de omor calificat prevazute in art. 174 alin. 1, raportat la art. 175 alin. 1 lit. c) din Codul penal, nu este posibila si retinerea circumstantei agravante prevazute in art. 75 alin. 1 lit. b) teza a II-a din acelasi cod, considerand ca atata timp cat o anumita imprejurare constituie o trasatura componenta a infractiunii, care impune retinerea caracterului ei calificat, nu se mai justifica agravarea pedepsei prin atribuirea semnificatiei de circumstanta agravanta legala aceleiasi imprejurari.

Aceste din urma instante au procedat corect.

Intr-adevar, in raport cu prevederile art. 175 alin. 1 lit. c), raportat la art. 174 alin. 1 din Codul penal, constituie infractiune de omor calificat, in acceptiunea reglementarii date prin aceste texte de lege, *omorul savarsit... asupra sotului sau unei rude apropiate*.

Potrivit art. 149 alin. 1 din Codul penal, *rude apropiate sunt ascendentii si descendentii, fratii si surorile, copiii acestora, precum si persoanele devenite prin infiere, potrivit legii, astfel de rude*.

Pe de alta parte, este de observat ca, in conformitate cu art. 75 alin. 1 lit. b) teza a II-a din Codul penal, constituie circumstanta agravanta legala imprejurarea daca infractiunea a fost savarsita *prin violente asupra membrilor familiei*.

Cum in acceptiunea art. 1491 din Codul penal *prin membru al familiei se intelege sotul sau ruda apropiata, daca aceasta din urma locuieste impreuna cu faptuitorul*, uciderea de catre faptuitor a unei asemenea persoane, pe langa faptul ca intruneste elementele constitutive ale infractiunii de omor calificat prevazute de art. 174 alin. 1, raportat la art. 175 alin. 1 lit. c) din Codul penal, este savarsita si in conditiile circumstantei agravante prevazute in art. 75 alin. 1 lit. b) teza a II-a din Codul penal.

Dar, atata vreme cat circumstanta agravanta legala reglementata prin art. 75 alin. 1 lit. b) din Codul penal se refera tot la comiterea faptei asupra sotului sau rudei apropiate a autorului, dar cu o sfera de aplicabilitate restransa la cei care locuiesc si gospodaresc impreuna cu acesta, fapta de ucidere a unei asemenea persoane nu poate intra sub incidenta ambelor dispozitii de agravare, deoarece ar insemna ca aceeasi imprejurare sa constituie temei pentru majorarea repetata a pedepsei aplicabile.

Asa fiind, in conditiile in care sfera persoanelor ce pot fi subiect pasiv calificat al infractiunii prevazute de art. 175 alin. 1 lit. c) din Codul penal o cuprinde si pe aceea, mai restransa, a persoanelor la care se refera circumstanta agravanta legala reglementata prin art. 75 alin. 1 lit. b) teza a II-a din Codul penal, aceasta circumstanta nu mai poate fi retinuta in cazul infractiunii de omor calificat prevazute de art. 174 alin. 1, raportat la art. 175 alin. 1 lit. c) din Codul penal, pentru ca s-ar ajunge la o dubla agravare a raspunderii penale pentru aceeasi cauza, ceea ce este inadmisibil.

In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004, republicata, si ale art. 4142 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a se stabili ca, in cazul infractiunii de omor calificat prevazute de art. 174 alin. 1, raportat la art. 175 alin. 1 lit. c) din Codul penal, nu sunt aplicabile dispozitiile art. 75 alin. 1 lit. b) din acelasi cod privind circumstanta agravanta ce se refera la savarsirea infractiunii *prin violente asupra membrilor familiei*.
DECIZIE

PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Stabileste ca, in cazul infractiunii de omor calificat prevazute de art. 174 alin. 1, raportat la art. 175 alin. 1 lit. c) din Codul penal, nu sunt aplicabile dispozitiile art. 75 alin. 1 lit. b) din acelasi cod privind circumstanta agravanta ce se refera la savarsirea infractiunii *prin violente asupra membrilor familiei*.

Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 2 din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 26 septembrie 2005.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
52 useri online

Useri autentificati: