DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. II din 23 mai 2005 cu privire la incadrarea juridica a faptelor care, in raport cu continutul lor concret, intrunesc atat elementele constitutive ale infractiunii de viol, cat si pe cele ale infractiunii de incest

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 23-05-2005
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. II din 23 mai 2005 cu privire la incadrarea juridica a faptelor care, in raport cu continutul lor concret, intrunesc atat elementele constitutive ale infractiunii de viol, cat si pe cele ale infractiunii de incest


Publicata in Monitorul Oficial nr. 867/2005 - M. Of. nr. 867 / 27 sept. 2005

Dosar nr. 2/2005

Sub presedintia domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Inalta Curte de Casatie si Justitie constituita in Sectii Unite, conformandu-se dispozitiilor art. 23 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, s-a intrunit in vederea examinarii recursului in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la incadrarea juridica a faptelor care, in raport cu continutul lor concret, intrunesc atat elementele constitutive ale infractiunii de viol, cat si pe cele ale infractiunii de incest.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea cerintelor legii, fiind prezenti 83 de judecatori din totalul de 111 in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Nicoleta Eucarie.

Reprezentantul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, invederand ca, in aplicarea dispozitiilor art. 33 lit. b) din Codul penal, se impune ca raportul sexual cu o persoana de sex diferit, membru al familiei, cu care autorul este ruda in linie directa sau frate ori sora, savarsit prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa, sa fie incadrat atat in infractiunea de viol prevazuta de art. 197 alin. 1 si alin. 2 lit. b^1) din Codul penal, cat si in infractiunea de incest prevazuta de art. 203 din acelasi cod, in concurs ideal.


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

In legatura cu aplicarea dispozitiilor art. 197 alin. 2 lit. b^1) si ale art. 203 din Codul penal, in raport cu prevederile art. 33 lit. b) din acelasi cod, s-a constatat ca instantele judecatoresti nu au un punct de vedere unitar, pronuntandu-se in mod diferit cu privire la incadrarea juridica ce trebuie data faptei de a intretine raport sexual cu o persoana de sex diferit, membru al familiei si ruda in linie directa sau frate ori sora, savarsita prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa.

Astfel, unele instante s-au pronuntat in sensul ca fapta respectiva constituie numai infractiunea de viol prevazuta de art. 197 alin. 1 si alin. 2 lit. b^1) din Codul penal, considerand ca incadrarea juridica in art. 203 din acelasi cod, privind infractiunea de incest, este absorbita in dispozitia de agravare de la alin. 2 lit. b^1) al art. 197 din Codul penal, care se refera la situatia cand *victima violului este membru al familiei*.

Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca o atare fapta, savarsita de autor asupra unui membru al familiei, cu care este ruda in linie directa sau frate ori sora, constituie atat infractiunea de viol prevazuta de art. 197 alin. 1 si alin. 2 lit. b^1) din Codul penal, cat si infractiunea de incest prevazuta de art. 203 din acelasi cod, in concurs ideal.

Aceste din urma instante au procedat corect.

Potrivit art. 197 alin. 1 din Codul penal, infractiunea de viol consta in *Actul sexual de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa*, iar, in conformitate cu alin. 2 lit. b^1) din acelasi articol, imprejurarea daca *victima este membru al familiei* constituie agravanta.

Pe de alta parte, prin art. 203 din Codul penal se prevede ca *Raportul sexual intre rude in linie directa sau intre frati si surori* constituie infractiunea de incest.

Din prevederile acestui din urma text de lege rezulta astfel ca, in cazul in care violul a fost savarsit asupra unui membru al familiei, care este ruda in linie directa cu autorul sau frate ori sora cu acesta, fapta este susceptibila de a fi incadrata si in infractiunea de incest.

Sub acest aspect, este de observat ca, in raport cu prevederile art. 33 lit. b) din Codul penal, exista concurs de infractiuni (ideal) atunci *cand o actiune sau inactiune, savarsita de aceeasi persoana, datorita imprejurarilor in care a avut loc si urmarilor pe care le-a produs, intruneste elementele mai multor infractiuni*.

Asa fiind, fata de prevederea mentionata, raportul sexual cu o persoana de sex diferit, care este ruda in linie directa sau frate ori sora, prin constrangerea acesteia ori profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa, constituie atat infractiunea de viol, in forma calificata prevazuta de art. 197 alin. 1 si alin. 2 lit. b^1) din Codul penal, daca victima este membru al familiei in acceptiunea art. 149^1 din Codul penal, cat si infractiunea de incest prevazuta de art. 203 din acelasi cod, in concurs ideal.

De aceea, in masura in care victima raportului sexual savarsit in conditiile prevazute de art. 197 alin. 1 din Codul penal este ruda in linie directa sau frate ori sora cu autorul, fapta acestuia trebuie incadrata, dupa caz, in infractiunea de viol prevazuta de acest text de lege si in infractiunea de incest prevazuta de art. 203 din Codul penal, daca nu sunt aplicabile dispozitiile art. 149^1 din acelasi cod, referitoare la *membru de familie*, sau in infractiunea de viol prevazuta de art. 197 alin. 1 si alin. 2 lit. b^1) din Codul penal si in infractiunea de incest prevazuta de art. 203 din Codul penal, daca victima, ruda in linie directa sau frate ori sora, locuieste si gospodareste impreuna cu faptuitorul.

A considera altfel ar insemna a lipsi de eficienta dispozitia din art. 33 lit. b) din Codul penal, privind cumulul ideal de infractiuni, ceea ce ar fi contrar reglementarii de ansamblu a concursului de infractiuni in sistemul de drept penal romanesc.

Ca urmare, tinandu-se seama si de intelesul restrans dat notiunii de *membru de familie* prin art. 1491 din Codul penal, in raport cu care nici nu ar putea fi absorbit in forma agravata a infractiunii de viol, prevazuta in art. 197 alin. 2 lit. b^1) din Codul penal, decat cazul in care ruda apropiata, victima a violului, locuieste si gospodareste impreuna cu faptuitorul, ar insemna sa nu se dea nici o semnificatie penala situatiei cand victima, ruda in linie directa sau frate ori sora, nu ar locui si gospodari impreuna cu faptuitorul, ceea ce ar fi inadmisibil, pentru ca ar contraveni principiului echivalentei in incriminarea actelor infractionale.

In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 23 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si ale art. 414^2 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a se stabili ca raportul sexual cu o persoana de sex diferit, care este ruda in linie directa sau frate ori sora, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa, constituie atat infractiunea de viol prevazuta de art. 197 alin. 1 din Codul penal, cat si infractiunea de incest prevazuta de art. 203 din acelasi cod, in concurs ideal, iar daca victima - ruda apropiata - locuieste si gospodareste impreuna cu faptuitorul, o atare fapta constituie infractiunea de viol prevazuta de art. 197 alin. 1 si alin. 2 lit. b^1) din Codul penal, in concurs ideal cu infractiunea de incest prevazuta de art. 203 din acelasi cod.
DECIZIE

PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In aplicarea dispozitiilor art. 33 lit. b) din Codul penal, referitoare la concursul de infractiuni, stabilesc:

Raportul sexual cu o persoana de sex diferit, care este ruda in linie directa sau frate ori sora, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa, constituie atat infractiunea de viol prevazuta de art. 197 alin. 1 din Codul penal si alin. 2 lit. b^1) din acelasi articol (daca victima locuieste si gospodareste impreuna cu faptuitorul), cat si infractiunea de incest prevazuta de art. 203 din Codul penal, in concurs ideal.

Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 2 din Codul de procedura penala.

Pronuntata, in sedinta publica, azi, 23 mai 2005.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
49 useri online

Useri autentificati: