DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. LXVII (67) din 15 octombrie 2007 cu privire la stabilirea momentului examinarii indeplinirii cumulative a tuturor conditiilor prevazute de lege pentru admiterea cererii de liberare conditionata

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 15-10-2007
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. LXVII (67) din 15 octombrie 2007 cu privire la stabilirea momentului examinarii indeplinirii cumulative a tuturor conditiilor prevazute de lege pentru admiterea cererii de liberare conditionata


Publicata in Monitorul Oficial nr. 537/2008 - M. Of. nr. 537 / 16 iul. 2008Dosar nr. 37/2007

Sub presedintia domnului prof. univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-au intrunit pentru a examina recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la stabilirea momentului indeplinirii cumulative a tuturor conditiilor prevazute de lege pentru admiterea cererii de liberare conditionata.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea dispozitiilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, fiind prezenti 86 de judecatori din totalul de 115 aflati in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Nitu Tiberiu Mihail, prim-adjunct al procurorului general.

Reprezentantul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, cerand sa fie admis in sensul de a se stabili ca cererea de liberare conditionata trebuie examinata, sub aspectul indeplinirii tuturor conditiilor legale, in momentul judecarii ei de catre instanta de fond.


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

In practica instantelor judecatoresti nu exista un punct de vedere unitar referitor la stabilirea momentului examinarii de catre instanta a cererii de liberare conditionata, sub aspectul indeplinirii tuturor conditiilor legale, respectiv daca acestea trebuie implinite in momentul introducerii cererii sau la data judecarii ei.

Astfel, unele instante s-au pronuntat in sensul ca cererile sau propunerile de liberare conditionata pot fi examinate numai in raport cu situatia existenta in momentul introducerii cererii.

Alte instante, dimpotriva, au decis ca o cerere de liberare conditionata poate fi examinata sub aspectul indeplinirii tuturor conditiilor cerute de dispozitiile art. 59 si 60 din Codul penal in momentul judecarii acesteia de catre instanta de fond.

Aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.

Potrivit dispozitiilor art. 450 din Codul de procedura penala, *liberarea conditionata se dispune, la cererea sau propunerea facuta de comisia de la locul de detinere* conform prevederilor legii privind executarea pedepselor, urmand ca in momentul depunerii cererii instanta sa verifice, mai intai, masura in care condamnatul indeplineste conditiile prevazute in art. 59 si 60 din Codul penal.

Pe de alta parte, in conformitate cu art. 460 alin. 5 din Codul de procedura penala, *dispozitiile cuprinse in partea speciala, titlul II, care nu sunt contrare dispozitiilor din acest capitol, se aplica in mod corespunzator*.

Asa fiind, cererea de liberare conditionata nu poate fi examinata sub aspectul indeplinirii tuturor conditiilor legale decat dupa parcurgerea anumitor etape, respectiv verificarea regularitatii actului de sesizare, a competentei si a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti in a carei executare se afla condamnatul, primirea procesului-verbal al comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate si a documentelor care atesta mentiunile din acestea, inclusiv fractia de pedeapsa executata efectiv, eventual dupa consultarea dosarului individual si administrarea altor probe pe care instanta le apreciaza ca utile si pertinente in cauza.

A considera altfel ar insemna sa se adauge la ceea ce legiuitorul a stabilit, in principiu, prin dispozitiile art. 306-310 din Codul de procedura penala, din care rezulta ca datele in raport cu care instanta hotaraste asupra situatiei unei persoane ce face obiectul procesului penal nu pot fi decat cele din momentul luarii hotararii.

In acest sens, este de observat ca atunci cand legiuitorul a voit altfel a prevazut aceasta in mod expres, ca in cazul cererii de reabilitare, pentru care, printre conditiile de forma reglementate, este si aceea de a nu fi introdusa inainte de termenul legal [art. 497 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penala].

De aceea, in masura in care condamnatul indeplineste conditiile cerute de lege, in cursul judecarii in fond a cererii sale, va trebui sa fie considerat ca are vocatie la liberare conditionata, cererea sa neputand fi respinsa ca prematur introdusa.

In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, precum si al art. 414^2 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca instanta are indatorirea de a examina cererea de liberare conditionata, sub aspectul indeplinirii conditiilor legale, in momentul judecarii acesteia, si nu in raport cu data cand a fost introdusa.
DECIZIE

PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dispozitiile art. 59-61 din Codul penal, ale art. 75-77 din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, precum si ale art. 450 din Codul de procedura penala se interpreteaza in sensul ca:

Cererea de liberare conditionata va fi examinata de instanta, sub aspectul indeplinirii tuturor conditiilor legale, la momentul judecarii acesteia, si nu la momentul introducerii ei.

Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 3 din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 15 octombrie 2007.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
80 useri online

Useri autentificati: