DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. LVIII (58) din 24 septembrie 2007 cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 192 alin. 1 pct. 1 lit. a) si pct. 2 lit. b) si c) din Codul de procedura penala in cazul in care partea vatamata este un minor

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 24-09-2007
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. LVIII (58) din 24 septembrie 2007 cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 192 alin. 1 pct. 1 lit. a) si pct. 2 lit. b) si c) din Codul de procedura penala in cazul in care partea vatamata este un minor


Publicata in Monitorul Oficial nr. 574/2008 - M. Of. nr. 574 / 30 iul. 2008Dosar nr. 26/2007

Sub presedintia domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-a intrunit pentru a examina recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 192 alin. 1 pct. 1 lit. a) si pct. 2 lit. b) si c) din Codul de procedura penala, referitoare la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in cazul cand, partea vatamata fiind minor, plangerea prealabila a fost introdusa prin reprezentant legal sau cu incuviintarea acestuia.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea dispozitiilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, fiind prezenti 93 de judecatori din totalul de 115 aflati in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Gabriela Scutea, adjunct al procurorului general.

Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, solicitand sa fie admis si sa se decida ca dispozitiile art. 192 alin. 1 pct. 1 lit. a) si pct. 2 lit. b) si c) din Codul de procedura penala trebuie interpretate in sensul ca, in cazul cand partea vatamata este minor, cheltuielile judiciare avansate de stat trebuie suportate de minorul parte vatamata, prin reprezentant legal.


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

In practica instantelor judecatoresti s-a ivit diversitate de solutii in legatura cu aplicarea dispozitiilor art. 192 alin. 1 pct. 1 lit. a) si pct. 2 lit. b) si c) din Codul de procedura penala, privind plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in cazul cand, partea vatamata fiind minor, plangerea prealabila a fost introdusa prin reprezentant legal sau cu incuviintarea acestuia.

Astfel, unele instante au considerat ca, atunci cand plangerea a fost formulata de reprezentantul legal al minorului parte vatamata, in caz de achitare a inculpatului ori de incetare a procesului penal ca urmare a impacarii partior sau a retragerii plangerii, obligatia de a plati cheltuielile judiciare avansate de stat revine partii vatamate.

Alte instante, dimpotriva, au apreciat ca in asemenea situatii minorul parte vatamata trebuie obligat solidar cu reprezentantul sau legal, ca parte responsabila civilmente, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.

In fine, cele mai multe instante s-au pronuntat in sensul ca in astfel de situatii cheltuielile judiciare avansate de stat trebuie suportate de minorul parte vatamata prin reprezentant legal.

Aceste din urma instante au interpretat si au aplicat corect dispozitiile legii.

Intr-adevar, potrivit art. 9 din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice, *minorul care a implinit varsta de paisprezece ani are capacitatea de exercitiu restransa*, iar *actele juridice ale minorului cu capacitate restransa se incheie de catre acesta, cu incuviintarea prealabila a parintilor sau a tutorelui*.

Pentru minorul care a depasit varsta de 16 ani, prin art. 10 din acelasi decret s-a prevazut posibilitatea sa incheie contract de munca, sa exercite singur drepturile si sa execute obligatiile izvorand din acel contract, precum si sa dispuna singur de sumele de bani dobandite prin munca proprie.

Corelativ, in art. 105 alin. 1 din Codul familiei se prevede ca *parintii au dreptul si indatorirea de a administra bunurile copilului lor minor si de a-l reprezenta in actele civile pana la data cand el implineste varsta de paisprezece ani*, iar in alineatul urmator se subliniaza ca *dupa implinirea varstei de paisprezece ani minorul exercita singur drepturile si isi executa tot astfel obligatiile, insa numai cu incuviintarea prealabila a parintilor, spre a-l apara impotriva abuzurilor celui de-al treilea*.

In raport cu aceste reglementari, obligarea la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in situatiile la care se refera art. 192 alin. 1 pct. 1 lit. a) si pct. 2 lit. b) si c) din Codul de procedura penala nu poate privi, in cazul in care partea vatamata este minor, decat pe minorul parte vatamata, prin reprezentant legal, potrivit distinctiilor facute in cuprinsul acestor dispozitii.

In aceasta privinta este de observat ca dispozitiile mentionate se refera la cazuri de obligare a partii vatamate si a altor parti, calitate pe care nu o poate avea, potrivit art. 24 din Codul de procedura penala, decat minorul care a suferit prin fapta penala o vatamare fizica, morala sau materiala, iar nu si reprezentantul sau legal cu rol de simplu participant in procesul penal.

Or, in aceste conditii, este evident ca parintii, respectiv tutorii sau curatorii, ca reprezentanti ai minorului, solicitand tragerea la raspundere penala a autorului infractiunii, doar indeplinesc in numele minorului actele pretinse de lege pentru declansarea si desfasurarea procesului penal, astfel ca efectele reprezentarii, intre care si eventuala suportare a cheltuielilor judiciare avansate de stat, trebuie sa se rasfranga direct asupra minorului reprezentat sau caruia i s-a dat incuviintare sa exercite acele acte, in raport cu distinctiile facute, in art. 105 din Codul familiei, cu privire la varsta ce prezuma absenta totala sau partiala a capacitatii de exercitiu.

Asa fiind, in cazul cand, partea vatamata fiind minor, plangerea prealabila a fost introdusa prin reprezentant legal sau cu incuviintarea acestuia, se impune ca cheltuielile judiciare avansate de stat sa fie suportate, in situatiile la care se refera art. 192 alin. 1 pct. 1 lit. a) si pct. 2 lit. b) si c) din Codul de procedura penala, de catre minorul parte vatamata, prin reprezentantul sau legal.

In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004, republicata, precum si ale art. 414^2 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se decide ca dispozitiile art. 192 alin. 1 pct. 1 lit. a) si pct. 2 lit. b) si c) din Codul de procedura penala se interpreteaza in sensul ca, in cazul cand partea vatamata este minor, cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea cauzei se suporta de minorul parte vatamata, prin reprezentant legal.
DECIZIE

PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Dispozitiile art. 192 alin. 1 pct. 1 lit. a) si pct. 2 lit. b) si c) din Codul de procedura penala se interpreteaza in sensul ca:

In cazul in care partea vatamata este minor, cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea cauzei vor fi suportate de minorul parte vatamata, prin reprezentant legal.

Obligatorie pentru instante, potrivit art. 414^2 alin. 3 din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 24 septembrie 2007.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
66 useri online

Useri autentificati: