DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. LI (51) din 4 iunie 2007 cu privire la aplicarea pedepsei accesorii a interzicerii unor drepturi in cazul condamnarii inculpatilor minori

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 04-06-2007
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. LI (51) din 4 iunie 2007 cu privire la aplicarea pedepsei accesorii a interzicerii unor drepturi in cazul condamnarii inculpatilor minori


Publicata in Monitorul Oficial nr. 769/2007 - M. Of. nr. 769 / 13 noi. 2007Dosar nr. 23/2007

Sub presedintia domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite, in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-a intrunit pentru a examina recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la aplicarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor in cazul condamnarii inculpatilor minori.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea dispozitiilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, fiind prezenti 90 de judecatori din totalul de 115 aflati in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Nicoleta Eucarie.

Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, cerand sa fie admis in sensul de a se decide ca pedeapsa accesorie prevazuta in art. 71 raportat la art. 64 lit. a) si b), precum si la art. 71 alin. 3 cu referire la art. 64 lit. d) din Codul penal este aplicabila si inculpatilor minori, iar executarea acesteia incepe la implinirea varstei de 18 ani.


SECTIILE UNITE,deliberind asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

In practica instantelor judecatoresti nu exista un punct de vedere unitar cu privire la aplicarea pedepsei accesorii in cazul inculpatilor minori condamnati la pedeapsa inchisorii.

Astfel, unele instante, stabilind pedepse cu inchisoarea inculpatilor minori, au considerat ca nu li s-ar putea aplica si pedepse accesorii, in temeiul art. 71 cu referire la art. 64 din Codul penal, deoarece, potrivit dispozitiilor art. 109 alin. 4 din acelasi cod, *condamnarile pronuntate pentru fapte savarsite in timpul minoritatii nu atrag incapacitati sau decaderi*.

Au fost si instante care au apreciat ca pedepsele accesorii sunt aplicabile si inculpatilor minori, insa numai dupa implinirea varstei de 18 ani.

In fine, alte instante s-au pronuntat in sensul ca pedeapsa accesorie este aplicabila si inculpatilor minori, iar executarea acesteia incepe la implinirea varstei de 18 ani, cand minorul devine major.

Aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.

Art. 71 din Codul penal, in continutul ce i s-a dat prin art. I pct. 22 din Legea nr. 278/2006, prevede mai intai, la alineatul 1, ca *pedeapsa accesorie consta in interzicerea drepturilor prevazute in art. 64*, iar in continuare, in cadrul alineatului 2, aduce precizarea potrivit careia *condamnarea la pedeapsa detentiunii pe viata sau a inchisorii atrage de drept interzicerea drepturilor prevazute in art. 64 lit. a)-c) din momentul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva si pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei*.

In fine, in cuprinsul alineatului 3 din acelasi articol s-a reglementat ca *interzicerea drepturilor prevazute in art. 64 lit. d) si e) se aplica tinandu-se seama de natura si gravitatea infractiunii savarsite, de imprejurarile cauzei, de persoana infractorului si de interesele copilului ori ale persoanei aflate sub tutela sau curatela*.

Pe de alta parte, art. 109 din Codul penal, prin care sunt reglementate pedepsele pentru minori, prevede, la alineatul 3, ca *pedepsele complementare nu se aplica minorului*, fara sa contina nicio dispozitie referitoare la pedepsele accesorii pentru aceasta categorie de infractori.

Dispozitia din alineatul 4 al acestui articol, potrivit careia *condamnarile pronuntate pentru fapte savarsite in timpul minoritatii nu atrag incapacitati sau decaderi*, nu poate avea semnificatia ce i se atribuie de unele instante, in sensul ca ar excepta pe minori si de la aplicarea pedepsei accesorii la care se refera art. 71 din Codul penal, cata vreme este evident ca dispozitia respectiva nu reglementeaza o astfel de exceptie, iar natura juridica a pedepsei accesorii este diferita de aceea a incapacitatilor sau decaderilor, care privesc situatia condamnatului dupa executarea pedepsei.

Or, din moment ce pedeapsa accesorie care urmeaza soarta pedepsei principale, decurgand din aceasta, are efecte limitate, numai pe perioada cat condamnatul executa pedeapsa privativa de libertate, este evident ca nicio ratiune nu impune exonerarea minorului de la rigorile unei asemenea pedepse pe timpul cat se afla in detentie ca efect al condamnarii sale.

A considera altfel ar insemna sa se ajunga la situatia inadmisibila ca un condamnat minor sa pastreze exercitiul anumitor drepturi chiar si in perioada in care este lipsit de libertate.

Evident, specificul situatiei in care se poate afla o persoana condamnata pentru infractiuni savarsite in timpul minoritatii presupune existenta unui camp deosebit de restrans al drepturilor de la exercitiul carora ar fi impiedicat de pedeapsa accesorie, limitat la drepturile parintesti pentru cei intre 16-18 ani, dar o asemenea pedeapsa devine deplin efectiva in cazul celor ce devin majori in cursul procesului penal sau in timpul executarii pedepsei.

In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, precum si al art. 414^2 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se decide ca pedeapsa accesorie prevazuta in art. 71, raportat la art. 64 lit. a) si b), si in art. 71 alin. 3 cu referire la art. 64 lit. d) din Codul penal este aplicabila si inculpatilor minori, executarea unei asemenea pedepse incepand la implinirea varstei de 18 ani, atunci cand minorul devine major in cursul procesului penal sau in timpul executarii pedepsei.
DECIZIE

PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Pedeapsa accesorie prevazuta de art. 71 raportat la art. 64 lit. a) si b) si art. 71 alin. 3 cu referire la art. 64 lit. d) din Codul penal este aplicabila si inculpatilor minori, pedeapsa a carei executare va incepe la implinirea varstei de 18 ani, atunci cand minorul urmeaza sa devina major in cursul procesului penal sau in timpul executarii pedepsei.

Obligatorie, pentru instante, potrivit art. 414^2 alin. 3 din Codul de procedura penala.

Pronuntata astazi, 4 iunie 2007.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
80 useri online

Useri autentificati: