DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. XVI din 19 martie 2007 cu privire la raportul dintre infractiunea de proxenetism prevazuta in art. 329 din Codul penal si infractiunea de trafic de persoane prevazuta in art. 12 din Legea nr. 678/2001

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 19-03-2007
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. XVI din 19 martie 2007 cu privire la raportul dintre infractiunea de proxenetism prevazuta in art. 329 din Codul penal si infractiunea de trafic de persoane prevazuta in art. 12 din Legea nr. 678/2001


Publicata in Monitorul Oficial nr. 542/2008 - M. Of. nr. 542 / 17 iul. 2008Dosar nr. 32/2006

Sub presedintia domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite, in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-a intrunit in vederea examinarii recursului in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la raportul dintre infractiunile de proxenetism prevazuta in art. 329 din Codul penal si de trafic de persoane prevazuta in art. 12 din Legea nr. 678/2001, respectiv, daca sunt in concurs real sau ideal.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea dispozitiilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, fiind prezenti 90 de judecatori din totalul de 116 aflati in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Nicoleta Eucarie.

Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, solicitand admiterea acestuia in sensul de a se stabili ca, sub aspectul incadrarii juridice a faptelor de proxenetism si trafic de persoane, prevazute in art. 329 din Codul penal si, respectiv, in art. 12 din Legea nr. 678/2001, criteriul de diferentiere il constituie existenta sau absenta elementului de viciere a pozitiei subiective a persoanei care se prostitueaza. A sustinut ca, in raport cu acest criteriu, atunci cand exista elementul de denaturare a factorului subiectiv, incadrarea juridica a faptei este in infractiunea de trafic de persoane prevazuta in art. 12 din Legea nr. 678/2001, iar, in absenta acestui factor, fapta trebuie incadrata in infractiunea de proxenetism prevazuta de art. 329 alin. 1 sau 2 din Codul penal, cu exceptia situatiei in care se face referire la teza ultima a acestui alineat.


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

In practica instantelor judecatoresti s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar privind diferentierea dintre infractiunea de proxenetism prevazuta in art. 329 din Codul penal si aceea de trafic de persoane prevazuta in art. 12 din Legea nr. 678/2001, sub aspectul incadrarii juridice a faptelor.

Astfel, unele instante s-au pronuntat in sensul ca aceste doua infractiuni trebuie retinute in concurs real sau ideal atunci cand, prin activitatile pregatitoare practicarii prostitutiei, cum sunt recrutarea, transportul, transferul, indemnul sau inlesnirea, autorii acestora urmaresc sa traga anumite foloase, considerandu-se ca obtinerea de foloase ar excede continutului constitutiv al infractiunii de trafic de persoane, regasindu-se numai in continutul specific al infractiunii de proxenetism.

Alte instante, dimpotriva, au considerat ca intr-un asemenea caz diferentierea dintre cele doua infractiuni o constituie existenta sau inexistenta elementului de viciere a pozitiei subiective a persoanei care se prostitueaza.

S-a argumentat in acest sens ca proxenetismul reprezinta o activitate infractionala neagresiva, neimplicand vicierea pozitiei subiective a subiectului pasiv secundar, in timp ce activitatile ce constituie elementul material al infractiunii de trafic de persoane constau in mijloace care presupun infrangerea libertatii de vointa si constiinta a subiectului pasiv.

Aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.

Potrivit art. 329 din Codul penal, infractiunea de proxenetism consta in *indemnul ori inlesnirea practicarii prostitutiei sau tragerea de foloase de pe urma practicarii prostitutiei de catre o persoana*.

Prin alin. 2 al aceluiasi text de lege este prevazuta forma agravanta a acestei infractiuni, care consta in *recrutarea unei persoane pentru prostitutie ori traficul de persoane in acest scop*, precum si in *constrangerea la prostitutie*.

In raport cu aceasta din urma reglementare este de retinut ca elementul material al formei agravate a infractiunii de proxenetism se poate realiza atat prin savarsirea unei actiuni de recrutare de persoane pentru prostitutie ori traficul de persoane in acest scop, cat si prin constrangerea la prostitutie.

Pe de alta parte, in conformitate cu art. 12 alin. (1) din Legea nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, *constituie infractiunea de trafic de persoane recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unei persoane, prin amenintare, violenta sau prin alte forme de constrangere, prin rapire, frauda ori inselaciune, abuz de autoritate sau profitand de imposibilitatea acelei persoane de a se apara sau de a-si exprima vointa, ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obtinerea consimtamantului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, in scopul exploatarii acestei persoane*.

In aceasta privinta este semnificativ ca in art. 2 pct. 2 lit. c) din aceeasi lege se explica, intre altele, ca *prin exploatarea unei persoane se intelege* si *obligarea la practicarea prostitutiei*.

De aceea, in raport cu continutul dispozitiilor legale mentionate, infractiunea de trafic de persoane, incriminata in art. 12 alin. (1) din Legea nr. 678/2001, se poate realiza numai prin acte de constrangere ori asimilate acestora, precum si prin acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obtinerea consimtamantului persoanei ce are autoritate asupra celei vizate sa faca obiectul exploatarii, prin exploatare intelegandu-se si *obligarea la practicarea prostitutiei*.

Or, cat timp pentru existenta infractiunii de proxenetism prevazute in art. 329 alin. 1 din Codul penal, precum si a formei ei calificate, reglementata in cadrul alin. 2 al aceluiasi articol, cu exceptia modalitatii constand in *constrangerea la prostitutie*, nu este necesara exercitarea de acte de constrangere asupra victimei sau supunerea ei la presiuni din partea unei persoane a carei autoritate asupra sa a fost cumparata, se impune sa se considere ca tocmai aceste trasaturi specifice constituie criteriul de diferentiere intre infractiunea de trafic de persoane, in scopul exploatarii prin obligare la practicarea prostitutiei, prevazuta in art. 12 alin. (1), cu referire la art. 2 pct. 2 lit. c) din Legea nr. 678/2001, unde prezenta unor astfel de elemente este necesara, si infractiunea de proxenetism, prevazuta in art. 329 din Codul penal, a carei existenta este conditionata numai in modalitatea particulara de vicierea pozitiei subiective a victimei de savarsire prin *constrangere la prostitutie*.

Asa fiind, daca in cazul proxenetismului constrangerea este prevazuta numai ca modalitate particulara, agravata, de savarsire alternativa a infractiunii, intr-un asemenea caz recrutarea si traficul de persoane nefiind facute in scopul obligarii la practicarea prostitutiei, care este prestata de bunavoie de catre persoana vizata, in toate ipotezele de savarsire a infractiunii de trafic de persoane, constrangerea constituie mijlocul specific principal de realizare a elementului material al laturii obiective a acestei infractiuni.

Ca urmare, atat timp cat nu se evidentiaza existenta constrangerii identificate sub vreuna dintre modalitatile specifice de realizare a ei, astfel cum sunt precizate in art. 12 si, respectiv, art. 13 din Legea nr. 678/2001, recrutarea unei persoane pentru prostitutie ori traficul de persoane, in acest scop, trebuie incadrate in varianta agravata a infractiunii de proxenetism prevazute in art. 329 alin. 2 din Codul penal, dupa cum si modalitatea expres prevazuta in acest alineat, de savarsire a acestei infractiuni prin *constrangerea la prostitutie* trebuie supusa aceluiasi tratament de incadrare juridica.

Dimpotriva, orice modalitate de trafic de persoane la care se refera art. 12 si, respectiv, art. 13 din Legea nr. 678/2001, in masura in care este realizata prin una dintre formele concrete de constrangere la care se refera aceste texte de lege, independent daca este comisa in scopul obligarii la practicarea prostitutiei ori in alte scopuri, trebuie incadrata in infractiunea de trafic de persoane prevazuta, dupa caz, in unul dintre cele doua texte de lege mentionate.

Asadar, criteriul de distinctie intre infractiunea de trafic de persoane prevazuta in art. 12 si, respectiv, in art. 13 din Legea nr. 678/2001 si aceea de proxenetism prevazuta in art. 329 din Codul penal consta in obiectul juridic generic diferit al acestor infractiuni, adica in valoarea sociala diferita protejata de legiuitor prin textele incriminatorii ale celor doua legi. In acest sens, in timp ce valoarea sociala aparata prin textele art. 12 si, respectiv, art. 13 din Legea nr. 678/2001 este dreptul la libertatea de vointa si actiune proprii fiecarei persoane, valoarea sociala proteguita prin reglementarea infractiunii de proxenetism in art. 329 din Codul penal rezida tocmai in bunele moravuri din cadrul relatiilor de convietuire sociala si de asigurare licita a mijloacelor de existenta.

Acest criteriu de distinctie, in absenta constrangerii, atrage incadrarea faptei de a indemna ori inlesni practicarea prostitutiei sau de a trage foloase de pe urma acesteia in infractiunea de proxenetism prevazuta in art. 329 alin. 1 din Codul penal, iar a faptei de a recruta o persoana pentru prostitutie ori de a trafica persoane in acest scop in infractiunea de proxenetism prevazuta la alin. 2 tezele I si II din acelasi articol.

Evident, actele de recrutare, transportare, transferare, cazare sau de primire a unei persoane, prin amenintare, violenta sau prin alte forme de constrangere, prin rapire, frauda ori inselaciune, abuz de autoritate sau profitandu-se de imposibilitatea acelei persoane de a se apara sau de a-si exprima vointa ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obtinerea consimtamantului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, in scopul exploatarii acestei persoane, intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de trafic de persoane, prevazuta in art. 12 din Legea nr. 678/2001 si, respectiv, in art. 13 din aceeasi lege daca victimele sunt minori, in masura in care asemenea fapte sunt savarsite cu vinovatie sub forma intentiei.

Acelasi criteriu de distinctie intre cele doua infractiuni, in cazul cand o persoana indeamna o alta persoana ori ii inlesneste sa practice de bunavoie prostitutia sau trage foloase de pe urma acesteia, iar ulterior actioneaza asupra aceleiasi persoane prin una dintre modalitatile specificate in cuprinsul art. 12 din Legea nr. 678/2001, impune sa se retina atat savarsirea infractiunii de proxenetism prevazute in art. 329 alin. 1 din Codul penal sau in art. 329 alin. 2 tezele I si II din Codul penal, dupa caz, cat si a infractiunii de trafic de persoane, prevazuta in art. 12 din Legea nr. 678/2001, in concurs real.

In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, precum si ale art. 414^2 alin. 2 si 3 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se decide interpretarea dispozitiilor incriminatorii ale art. 329 din Codul penal, precum si ale art. 12 si 13 din Legea nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, in sensul celor aratate mai sus.
DECIZIE

PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In aplicarea dispozitiilor incriminatorii ale art. 329 din Codul penal si ale art. 12 si 13 din Legea nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, stabilesc:

1. Distinctia dintre infractiunea de trafic de persoane prevazuta de art. 12 si, respectiv, art. 13 din Legea nr. 678/2001 si cea de proxenetism prevazuta de art. 329 alin. 1 din Codul penal este data de obiectul juridic generic diferit al celor doua incriminari, respectiv de valoarea sociala diferita, protejata de legiuitor prin textele incriminatorii ale celor doua legi: in cazul infractiunilor prevazute de Legea nr. 678/2001 aceasta fiind apararea dreptului la libertatea de vointa si actiune a persoanei, iar in cazul infractiunii de proxenetism prevazute de art. 329 din Codul penal, apararea bunelor moravuri in relatiile de convietuire sociala si de asigurare licita a mijloacelor de existenta.

2. Drept urmare, in cazul in care o persoana, fara a intrebuinta constrangeri, indeamna sau inlesneste practicarea prostitutiei ori trage foloase de pe urma practicarii prostitutiei de catre persoane majore, savarseste infractiunea de proxenetism prevazuta de art. 329 alin. 1 din Codul penal.

3. In cazul in care o persoana, fara a intrebuinta constrangerea, recruteaza persoane majore pentru prostitutie ori traficheaza persoane majore in acest scop, fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de proxenetism, prevazuta de art. 329 alin. 2 tezele I si II din Codul penal.

4. In situatia unor acte de recrutare, transportare, transferare, cazare sau primire a unei persoane, prin amenintare, violenta, rapire, frauda ori inselaciune, abuz de autoritate sau prin alte forme de constrangere ori profitand de imposibilitatea acelei persoane de a-si exprima vointa sau prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obtinerea consimtamantului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, in scopul exploatarii acestei persoane, fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de trafic de persoane, prevazuta de art. 12 din Legea nr. 678/2001.

5. In cazul in care o persoana actioneaza asupra altei persoane prin modalitatile aratate la pct. 2 si 3, indemnand, inlesnind sau tragand foloase ori recrutand sau traficand persoane majore in vederea practicarii de bunavoie a prostitutiei, iar ulterior actioneaza asupra aceleiasi persoane si prin modalitatile aratate in continutul textului art. 12 din Legea nr. 678/2001, se va retine savarsirea atat a infractiunii prevazute de art. 329 alin. 1 din Codul penal sau art. 329 alin. 2 tezele I si II din Codul penal, dupa caz, cat si a infractiunii prevazute de art. 12 din Legea nr. 678/2001, in concurs real.

Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 3 din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 19 martie 2007.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
71 useri online

Useri autentificati: