DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. VIII din 5 februarie 2007 cu privire la aplicarea legii penale mai favorabile in cazul pedepselor definitive stabilite pentru infractiuni care au produs consecinte deosebit de grave

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 05-02-2007
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. VIII din 5 februarie 2007 cu privire la aplicarea legii penale mai favorabile in cazul pedepselor definitive stabilite pentru infractiuni care au produs consecinte deosebit de grave


Publicata in Monitorul Oficial nr. 733/2007 - M. Of. nr. 733 / 30 oct. 2007Dosar nr. 33/2006

Sub presedintia domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite, in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-a intrunit pentru a examina recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la aplicarea legii penale mai favorabile in cazul pedepselor definitive, stabilite pentru infractiuni care au produs consecinte deosebit de grave, in ipoteza intervenirii unei legi prin care este majorat cuantumul pagubei materiale ce atribuie infractiunii caracter deosebit de grav consecintelor unei infractiuni.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea dispozitiilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, fiind prezenti 87 de judecatori din totalul de 116 in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Nicoleta Eucarie.

Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, punand concluzii pentru admiterea acestuia, in sensul de a se stabili ca instantele sesizate cu contestatii la executare in temeiul art. 461 alin. 1 lit. d) teza penultima, cu referire la art. 458 din Codul de procedura penala, au obligatia sa examineze fondul cauzei, iar in ipoteza indeplinirii cerintelor art. 14 si 15 din Codul penal, sa dispuna reducerea corespunzatoare a pedepselor definitiv aplicate.


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

In legatura cu aplicarea legii penale mai favorabile in cazul pedepselor definitive, stabilite pentru infractiuni care au produs consecinte deosebit de grave, in ipoteza intervenirii unei legi care majoreaza cuantumul pagubei materiale necesare in acceptiunea intelesului expresiei *consecinte deosebit de grave*, instantele judecatoresti nu au un punct de vedere unitar.

Astfel, unele instante au considerat ca modificarea normelor de incriminare care se refera la agravanta constand in *consecinte deosebit de grave* prin marirea cuantumului valoric al pagubei materiale care determina retinerea acestui caracter agravant ar imprima normelor respective trasaturi mai favorabile.

Ca urmare, acele instante s-au pronuntat in sensul admiterii contestatiilor la executare cu motivarea ca, in asemenea conditii, sunt indeplinite conditiile de aplicare a dispozitiilor art. 14 si 15 din Codul penal.

Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca, in cazul contestatiei la executare prin care se invoca modificarea intelesului de *consecinte deosebit de grave*, in acceptiunea art. 146 din Codul penal, nu pot determina schimbarea incadrarii juridice data faptei prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, nefiind indeplinite conditiile la care se refera art. 14 si 15 din Codul penal.

Aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.

In adevar, prin art. 15 alin. 1 din Codul penal este reglementata situatia *cand dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare si pana la executarea completa a pedepsei inchisorii a intervenit o lege care prevede o pedeapsa mai usoara, iar sanctiunea aplicata este mai mica decat maximul special prevazut de legea noua*.

Corelativ, prin art. 458 din Codul de procedura penala se prevede ca, in cazul cand dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare intervine o lege care prevede o pedeapsa mai usoara decat cea care se executa, urmeaza ca instanta sa ia masuri de ducere la indeplinire a dispozitiilor art. 15 din Codul penal.

In legatura cu aceste reglementari, este de observat ca, prin art. I pct. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 207/2000 privind modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala, a fost redefinit intelesul dat expresiei *consecinte deosebit de grave* prin art. 146 din Codul penal, considerandu-se ca prin aceasta *se intelege o paguba materiala mai mare de 1.000.000.000 lei sau o perturbare deosebit de grava a activitatii, cauzata unei autoritati publice sau oricareia dintre unitatile la care se refera art. 145 din Codul penal, ori altei persoane juridice sau fizice*.

In urma modificarilor si completarilor aduse ordonantei mentionate prin Legea nr. 456/2001, plafonul valoric prevazut in art. 146 din Codul penal a fost majorat la 2 miliarde lei, iar potrivit ultimului continut dat acestui text de lege, de art. I pct. 51 din Legea nr. 278/2006, *prin «consecinte deosebit de grave» se intelege o paguba materiala mai mare de 200.000 lei sau o perturbare deosebit de grava a activitatii, cauzata unei autoritati publice sau oricareia dintre unitatile la care se refera art. 145, ori altei persoane juridice sau fizice*.

Or, in raport cu aceste reglementari succesive date intelesului expresiei *consecinte deosebit de grave*, prin modificarile aduse de actele normative mentionate in art. 146 din Codul penal nu se poate considera ca vreunul din acele acte normative ar contine dispozitii care sa prevada, in acceptiunea art. 458 alin. 1 din Codul de procedura penala, o pedeapsa mai usoara decat cea aplicata sub imperiul legii anterioare, ci se limiteaza la definirea intelesului expresiei *consecinte deosebit de grave* la care se refera art. 146 din Codul penal.

Asa fiind, concluzia ce se impune este aceea ca prin modificarile aduse succesiv art. 146 din Codul penal s-a urmarit de catre legiuitor doar adaptarea la fluctuatia cursului monedei in circulatie a cuantumului valoric ce imprima, in momentele adoptarii actelor normative la care s-a facut referire, caracter *deosebit de grav* consecintelor aduse prin anumite infractiuni, ceea ce, evident, nu echivaleaza cu intervenirea unei legi noi, mai favorabile, sub aspectul pedepsei prevazute de lege, pentru a face aplicabile dispozitiile art. 14 si 15 din Codul penal.

In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, si ale art. 414^2 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca instanta investita cu cererea de contestatie la executare, intemeiata pe modificarea intelesului expresiei *consecinte deosebit de grave* explicata in art. 146 din Codul penal, nu poate determina schimbarea incadrarii juridice data faptei prin hotararea anterioara definitiva si reducerea pedepsei aplicate in cauza, o atare modificare de lege nefiind identica cu intervenirea unei legi ce prevede o pedeapsa mai usoara, singura care ar justifica incidenta dispozitiilor art. 14 si 15 din Codul penal si, respectiv, ale art. 458 si 461 alin. 1 lit. d) teza penultima din Codul de procedura penala.
DECIZIE

PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si stabilesc:

Instanta, investita, in baza art. 461 alin. 1 lit. d) teza penultima din Codul de procedura penala, in cadrul contestatiei la executare in care se invoca modificarea intelesului notiunii de *consecinte deosebit de grave*, potrivit art. 146 din Codul penal, nu poate schimba incadrarea juridica data faptei prin hotararea judecatoreasca ramasa definitiva si, apoi, reduce pedeapsa aplicata in cauza, intrucat modificarea intelesului notiunii de *consecinte deosebit de grave*, prevazuta de textul sus-mentionat, nu este identica cu cerinta de a fi intervenit o lege care prevede o pedeapsa mai usoara, la care se refera textele art. 14 si 15 din Codul penal, pentru a fi incidente dispozitiile art. 458 si, respectiv, art. 461 alin. 1 lit. d) teza penultima din Codul de procedura penala.

Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 3 din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 5 februarie 2007.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
76 useri online

Useri autentificati: