Programul PHARE esteunul dintre cele trei instrumente de pre-aderare finantate de Uniunea Europeana in procesul de asistenta acordata tarilor din Centrul si Estul Europei, candidate la aderarea la Uniunea Europeana. Creat initial pentru asistenta Poloniei si Ungariei (Pologne et Hongrie - Aide á Restructuration Economique), programul a fost extins la toate tarile canditate din Europa Centrala si de Est.
Obiectivele Phare sunt:
Intarirea administratiilor si institutiilor publice pentru a functiona eficient in interiorul Uniunii Europene
Apropierea de acquis-ul comunitar (legislatia extinsa a Uniunii Europene) si reducerea necesitatii perioadelor de tranzitie
Promovarea coeziunii economice si sociale
Programul Phare acoperea in 2001 10 tari: Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Romania si Bulgaria. Deoarece in 2004 8 din cele 10 tari candidate au devenit membre EU, programul Phare a suferit modificari esentiale incepand cu anul 2003.
Principalele surse de informatii privind Programul PHARE in Romania sunt:
Comisia Europeana (website) Prezentarea Programului PHARE [en]. Aceasta este pagina principala a Programului PHARE din cadrul site-lui oficial al Comisiei Europene. Sunt prezentate istoricul, principiile de derulare, obiectivele, rezultatele, tipurile de programe din cadrul PHARE, precum si un glosar cuprinzand termeni specifici.
Centrul de Informare al Comisiei Europene in Romania [click]
Ministerul Integrarii Europene: [click]
Mai multe detalii actualizate pot fi obtinute urmand urmatoarele linkuri:
Portalul surselor de finantare
Uniunea Europeana si Romania
|