Microintreprindere
O Microintreprindere este o Societate Comerciala normala care beneficiaza, in plus fata de alte societati comerciale, de posibilitatea de a fi impozitata cu un procent de 3% din cifra de afaceri, spre deosebire de societatile comerciale platitoare de impozit pe profit 16%. Codul Fiscal se refera la microintreprindere ca la "o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ unele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent".
Impozitarea microintreprinderilor este realizata in cadrul titlului IV din Codul fiscal in cuprinsul art. 103-112. Aceste prevederi au facut in anul 2006 subiectul unor modificari consistente in conditiile in care la cateva zile inainte de adoptarea acestor modificari in camera decizionala din Parlament eliminarea lor era quasi iminenta. Desi modificarile nu sunt la prima vedere importante ele ascund insa consecinte cu mult mai ample
Pentru a putea beneficia de aceasta facilitate, o societate comerciala trebuie sa indeplineasca niste conditii impuse de lege la data de 31 decembrie a anului precedent (daca este cazul), referitoare la activitatea sa economica, printre care:
are inscrisa in obiectul de activitate productia de bunuri materiale, prestarea de servicii si/sau comertul;
are de la 1 pina la 9 salariati inclusiv;
a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro ;
capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice. ( Codul fiscal art. 103 ).
Conform codului fiscal, privind optiunea de a plati impozit pe veniturile microintreprinderii:
(1) Impozitul de 3% pe veniturile societatii este optional.
(2) Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de acest Titlu incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 1 si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
(3) O persoana juridica romana care este nou infiintata poate opta sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal daca cerintele de la lit. a) si d) ale art. 1 sunt indeplinite la data inregistrarii la registrul comertului si conditia prevazuta la lit. b) a art. 1 este indeplinita in termen de 60 zile, inclusiv, de la data inregistrarii.
(4) Microintreprinderile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 1.
(5) Nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de acest Titlu, persoanele juridice romane care:
a) desfasoara activitati in domeniul bancar;
b) desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
c) desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, pariurilor sportive, cazinourilor;
d) au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati.
Din punctul de vedere a bazei de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, aceasta este constituita din veniturile din orice sursa, din care se scad:
a) veniturile din variatia stocurilor;
b) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
c) veniturile din exploatare reprezentand cota-parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor;
d) veniturile din provizioane;
e) veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale.
(2) In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, atunci valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune, potrivit legii.
Pentru legislatie utila va recomandam: Codul Fiscal si Codul de procedura Fiscala
Alte resurse
Termeni juridici, grupare tematica
|