DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Includerea minorilor pe pasaportul parintilorMaterialul de fata a fost, in mare parte, preluat de la Ministerul Afacerilor Externe


Cetatenii romani aflati in strainatate care doresc includerea unui copil minor in pasaport se pot adresa ambasadei sau consulatului roman cel mai apropiat in vederea efectuarii acestei operatiuni.

Includerea copilului minor in pasapoartele parintilor se realizeaza la birourile teritoriale de pasapoarte din Romania. Ambasadele si consulatele Romaniei pot prelua aceste cereri de la solicitanti, pe care le transmit la Directia Generala de Pasapoarte din Bucuresti, in vederea rezolvarii.

Cererile de includere a copiilor minori in pasaport se semneaza de ambii parinti. In cazul in care cererea se semnaza de un singur parinte, este necesara declaratia de consimtamant, autentica, in original, a celuilalt parinte. Cererile trebuie sa fie insotite de certificatul de nastere al copilului, de copiile pasapoartelor ambilor parinti si de documentele doveditoare ale statutului legal al parintilor in tara de resedinta sau de domiciliu. La cerere se adauga doua fotografii ale minorului. Fotografiile trebuie sa fie de tip pasaport, color si de data recenta.

Includerea copiilor minori in pasapoartele parintilor se face prin aplicarea in pasaportul parintilor a unui colant informatizat, care contine datele de identificare ale minorului si fotografia acestuia.

Copiii minori nu pot fi inscrisi in pasapoartele altor persoane decat cele ale parintilor.

Ambasadele si consulatele Romaniei detin formularele corespunzatoare cererilor de includere a copiilor minori in pasapoartele parintilor. Acestea sunt puse la dispozitia persoanelor interesate gratuit, in vederea completarii.

Includerea copiilor minori in pasapoartele parintilor, legalizarea si certificarea copiilor de pe documente sunt supuse taxelor consulare, care se platesc de solicitanti la ambasada sau consulatul competent.

Copiii minori pot fi inscrisi numai in pasapoartele parintilor, fie ale ambilor, fie numai al unuia dintre parinti. In cazul inscrierii numai in pasaportului unuia dintre parinti, este necesar consimtamantul autentic al celuilalt parinte, chiar daca parintii sunt divortati si exista o hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului.

In cazul in care copilul minor nu are parinti, atunci i se poate elibera un pasaport individual dar numai cu acordul persoanei juridic responsabila pentru cresterea si supravegherea minorului, desemnata de o instanta de judecata prin hotarare. In acest caz, minorul poate fi, de asemenea, inscris in pasaportul persoanei responsabile.

Dupa implinirea varstei de 14 ani, copilului minor i se elibereaza pasaport individual, pe baza consimtamantului scris si autentic al ambilor parinti. Inainte de eliberarea pasaportului minorul trebuie sa obtina un buletin de identitate.Alte informatii utile
Termeni juridici, grupare tematica

Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
10 useri online

Useri autentificati: