DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN
sector 3, Bld. Theodor Pallady nr.2, Bl. M2A, sc.D, et.4, ap.133, interfon 33, Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-12 :: Titlu: Cursul valutar din 11 aprilie 2014

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 11 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.462 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0029 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.213 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0031 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3876 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0085 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6677 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0038 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2394 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-12 :: Titlu: Monitorul Oficial din 11 aprilie 2014

In data de 11 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 267/2014 - M. Of. 267/2014 [M. Of. 267 / 11 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 268/2014 - M. Of. 268/2014 [M. Of. 268 / 11 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 269/2014 - M. Of. 269/2014 [M. Of. 269 / 11 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 270/2014 - M. Of. 270/2014 [M. Of. 270 / 11 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: av. Adrian Toni Neacsu :: Data: 2014-04-11 :: Titlu: Un articol despre cum poate fi convins judecatorul si stilul documentelor juridice

  Un interasant articol, dedicat stilului documentelor juridice si modalitatii de a fi, ca si avocat, cat mai convingator in fata instantei, a fost publicat in cadrul Tribunei DreptOnline.ro, avandu-l ca autor pe Adrian Toni Neacsu.

  Importanta tonului in documentele juridice este in general trecuta cu vederea. Avocatii scriu potrivit starii de spirit pe care o au la momentul redactarii si se gandesc mai degraba la ei decat la publicul cererii. Se lasa condusi de contextul personal si prea putin de cel exterior.

  Acesta este acela de a convinge cerebral si eventual emotional, dar mult mai putin, judecatorul. Odata stabilita aceasta tonalitate, ea trebuie pastrata permanent constanta. Nu poti in cuprinsul aceleiasi cereri sa ai pasaje in care te adresezi judecatorului iar altele in care scrii pentru clientul tau, pentru tine sau pentru a da satisfactie cine stie carei rafuieli stiintifice. Daca ai stabilit care e tonul cel mai potrivit pentru a transmite un mesaj asertiv judecatorului, mentine directia neschimbata pana la sfarsit.

  Textul integral al Articolului, ce va constitui un editorial in urmatorul numar al Pandectelor Romane: Convinge judecatorul. Stilul documentelor juridice. Problema tonului
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-11 :: Titlu: CPR: Impozitul forfetar va afecta grav unitatile de servicii din segmentul auto

  Introducerea impozitului forfetar va avea consecinte dramatice din punct de vedere social si va provoca pierderi semnificative bugetului de stat, impactul fiind extrem de grav in cazul unitatilor de servicii din segmentul auto, se arata intr-un comunicat remis joi AGERPRES de Confederatia Patronatul Roman (CPR).

  "Niciuna dintre propunerile de amendare nu a fost luata in seama, iar avizele in diferite comisii au fost date in absenta reprezentantilor celor care lucreaza efectiv in domeniu. In cazul in care legea va fi adoptata de Camera Deputatilor, pierderile provocate firmelor din domeniu vor fi uriase, respingerea proiectului fiind singura decizie logica", a declarat Victor Balas, presedintele executiv al Asociatiei Specialistilor Auto din Romania (ASAR), membra a CPR.

  Potrivit acestuia, aplicarea Legii impozitului forfetar ar afecta doar unitatile care functioneaza legal si care platesc deja impozit.

  "Efectele imediate ar consta in inchiderea sau restrangerea activitatii majoritatii firmelor, cu efecte sociale grave, precum si trecerea in zona ^gri^ sau chiar ^neagra^ a mai multor ateliere. In noile conditii, este obligatorie cresterea tarifelor la manopera, cei afectati fiind clientii. Este absurd sa consideram ca un service cu trei angajati, care isi desfasoara activitatea intr-o hala de o mie de metri patrati, apartinand unui fost CAP din Tulcea, Calarasi sau Valea Jiului, poate plati un impozit forfetar de 120.000 de lei pe an, asa cum reiese din proiectul de lege", a mai spus Balas.

  Acesta a precizat, totodata, ca in acest sector activeaza peste o suta de mii de oameni, iar restrangerea activitatii cu numai 20% inseamna aproximativ 20.000 de noi someri.

  "In cazul a 20.000 de noi someri, efortul bugetar suplimentar ar fi de 144.000.000 de lei, considerand valoarea ajutorului mediu de somaj de 800 de lei si perioada de acordare de noua luni. Daca vom considera un salariu mediu de o mie de lei net lunar pentru angajatii care vor fi disponibilizati, angajatorul nu va mai plati taxe si impozite catre bugetul de stat de 780 de lei lunar, suma totala fiind de 187.200.000 de lei. In concluzie, aplicarea acestei legi pentru sectorul service auto ar insemna o pierdere la bugetul de stat de aproximativ 331.200.000 de lei in fiecare luna. Asadar, efortul si pierderile bugetare ar fi incomparabil mai mari decat sumele atrase ca urmare a introducerii impozitului forfetar", a subliniat presedintele executiv al ASAR.

  Conform unui studiu realizat in 2013 si pus la dispozitia AGERPRES de catre CPR, in Romania au fost autorizate 10.600 de ateliere service auto. Din acestea, mai sunt active 6.800, restul inchizandu-se sau schimbandu-si activitatea.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-11 :: Titlu: Chisinau: Parlamentul a votat legea ceruta de Tiraspol pentru a continua negocierile in formatul 5+2

  Corespondentul AGERPRES, Cornel Ciobanu, transmite: Parlamentul de la Chisinau a votat vineri legea care prevede inclusiv scutirea de unele taxe a agentilor economici transnistreni. Votarea acestei legi a fost o conditie a autoritatilor separatiste de la Tiraspol pentru continuarea negocierilor in formatul 5+2.

  Legea a fost votata in prima lectura acum cateva saptamani, dar vinerea trecuta deputatii nu au ajuns la un consens in privinta acesteia, iar acest lucru a determinat autoritatile de la Tiraspol sa ceara anularea negocierilor in formatul 5+2, care erau preconizate pentru 10-11 aprilie la Viena.

  Impotriva scutirii de taxe a agentilor economici din stanga Nistrului s-au pronuntat deputatii liberali, care considera ca astfel bugetul regiunii secesioniste va obtine venituri suplimentare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-04-11 :: Titlu: Legea 38/2014 modifica prevederile rivind interzicerea achizitionarii de la persoane fizice a metalelor feroase si neferoase si a aliajelor acestora utilizate in activitatea feroviara

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 262/2014 a fost publicata Legea 38/2014 pentru modificarea si completarea OUG 31/2011 privind interzicerea achizitionarii de la persoane fizice a metalelor feroase si neferoase si a aliajelor acestora utilizate in activitatea feroviara.

  Se interzice achizitionarea de la persoane fizice a metalelor feroase si neferoase si a aliajelor acestora utilizate in activitatea feroviara, rutiera, aeriana, maritima si fluviala, de transport cu metroul, de transport public si electric de suprafata, de irigatii si desecari, in infrastructura pentru furnizarea utilitatilor de energie electrica, apa-canal, gaze si termoficare, in infrastructura aferenta operatiunilor de extractie, prelucrare, distributie, transport si comercializare a gazelor naturale, a petrolului si a produselor petroliere, precum si in semnalizarea si dirijarea circulatiei pe drumurile publice, de tipul sinelor, pieselor aparatelor de cale, materialului marunt de cale, contrasinelor, ecliselor, partilor componente ale instalatiilor de siguranta circulatiei, cablurilor de semnalizare si telecomunicatii, componentelor instalatiilor de electrificare, componentelor materialului rulant, instalatiilor de semnalizare si dirijare a circulatiei, semnelor de circulatie, semafoarelor, capacelor caminelor de vizitare sau partilor componente si altele asemenea, parazapezilor sau partilor componente ale unor constructii metalice destinate pentru protectia impotriva viscolului, avalanselor, inundatiilor sau altor calamitati, a caror lipsa produce sau poate produce evenimente sau accidente cu victime omenesti.

  Metalele feroase si neferoase si aliajele acestora, altele decat cele prevazute la alin.(1), incadrate ca deseuri conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase, cu completarile ulterioare, pot face obiectul operatiunilor de comert numai in conditiile in care acestea provin din gospodariile proprii.

  Operatorii economici autorizati din punctul de vedere al protectiei mediului pentru colectarea/valorificarea deseurilor prevazute la alin. (1^1) au urmatoarele obligatii:
  a) sa efectueze plata contravalorii bunurilor achizitionate in conditiile alin. (1^1) prin virament bancar, in contul specificat de vanzator, sau cu numerar cu respectarea dispozitiilor legale in materie fiscala;
  b) sa completeze, cu respectarea legislatiei in materia protectiei persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, un borderou de achizitie de deseuri metalice feroase si neferoase si a aliajelor acestora, conform anexei, care face parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta, care va cuprinde:
  (i) datele de identificare ale operatorului economic: denumirea, forma juridica, adresa sediului social/punctului de lucru, numarul din registrul comertului, codul unic de inregistrare, codul de identificare fiscala, numarul si data emiterii autorizatiei de mediu;
  (ii) datele de identificare ale persoanei fizice: numele, prenumele, seria si numarul actului de identitate, codul numeric personal si domiciliul;
  (iii) codul deseurilor, in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 856/2002, cu completarile ulterioare;
  (iv) cantitatea de deseuri metalice feroase si neferoase si aliajele acestora predata;
  (v) valoarea de cumparare a acestora;
  (vi) contul bancar al vanzatorului, in care va fi efectuata plata;
  (vii) numarul chitantei de plata, in cazul platii cu numerar;
  (viii) declaratia pe proprie raspundere a detinatorului de deseuri-persoana fizica, ca deseurile pe care intentioneaza sa le vanda provin din gospodaria proprie.

  Textul integral al modificarilor: Legea 38/2014 modifica prevederile rivind interzicerea achizitionarii de la persoane fizice a metalelor feroase si neferoase si a aliajelor acestora utilizate in activitatea feroviara
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-11 :: Titlu: OIV: Romania ocupa locul 12 in topul celor mai mari producatori mondiali de vin, in 2013

  Cu o productie de 4,276 milioane hectolitri, in crestere cu 29% comparativ cu 2012, Romania a ocupat anul trecut locul 12 in topul celor mai mari producatori mondiali de vin, conform statisticilor Organizatiei Internationala a Viei si Vinului (OIV), transmite EFE.

  Pe primul loc se situeaza in continuare Italia, cu o productie de 44,9 milioane hectolitri, insa Spania a devansat Franta urcand pe locul secund gratie unei cresteri de 31% a productiei de vin, pana la 42,7 milioane hectolitri, fata de o productie de 42 milioane hectolitri in cazul Frantei.

  Urmeaza, in ordine, SUA cu o productie de vin de 22 milioane hectolitri (+7 %), Argentina 15 milioane hectolitri (+27%), Chile 12,8 milioane hectolitri (+2 %), China 11,7 milioane hectolitri (minus 15 %), Africa de Sud 11 milioane hectolitri (+4 %), Germania 8,3 milioane hectolitri (minus 8 %), Portugalia 6,7 milioane hectolitri (+7 %), Romania 4,3 milioane hectolitri (+29 %) si Grecia 3,7 milioane hectolitri (+19 %).

  Suprafata viticola mondiala a ramas stabila la 7,436 milioane hectare, in conditiile in care suprafata cultivata cu vinuri nobile din Europa a incetat sa scada si a ramas la nivelul din anul precedent, 3,481 milioane hectare. In schimb, la fel ca si in anii precedenti au crescut suprafetele cultivate cu vinuri nobile in China (crestere de 20.000 de hectare) si America de Sud (crestere de 3.000 de hectare in Argentina la care se adauga o crestere de 2.000 de hectare in Chile).

  In ceea ce priveste consumul mondial de vin, OIV subliniaza ca 'relansarea asteptata sa aiba loc odata cu sfarsitul crizei financiare si economice care a inceput in 2008 intarzie in continuare sa se manifeste', cerere mondiala de vin scazand cu 1% pana la 238,7 milioane hectolitri in 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-11 :: Titlu: Cursul valutar din 10 aprilie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 10 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4591 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0044 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2161 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0195 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3961 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0181 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6639 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0038 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2403 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-11 :: Titlu: Monitorul Oficial din 10 aprilie 2014

  In data de 10 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 262/2014 - M. Of. 262/2014 [M. Of. 262 / 10 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 263/2014 - M. Of. 263/2014 [M. Of. 263 / 10 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 264/2014 - M. Of. 264/2014 [M. Of. 264 / 10 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 265/2014 - M. Of. 265/2014 [M. Of. 265 / 10 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 266/2014 - M. Of. 266/2014 [M. Of. 266 / 10 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-11 :: Titlu: Politia recomanda conducatorilor auto sa conduca prudent urmare a atentionarii cod galben de ploi

  Politia Romana, prin intermediul Directiei Rutiere, recomanda conducatorilor auto sa conduca prudent si sa respecte cu strictete regulile de circulatie ca urmare a atentionarii meteorologice de cod galben de ploi insemnate cantitativ si ninsori in zona de munte.

  "Politia Romana, prin intermediul Directiei Rutiere, recomanda conducatorilor auto sa adopte o maniera prudenta de conducere, fara bruscarea comenzilor vehiculelor, sa efectueze fiecare manevra doar dupa o temeinica asigurare si sa evite efectuarea depasirilor care, in conditii de vizibilitate redusa si carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.

  Politistii rutieri atrag atentia asupra necesitatii respectarii regimului legal de viteza, intrucat viteza excesiva si cea neadaptata la conditiile meteo, de drum sau trafic, reprezinta principalul factor generator al accidentelor rutiere in Romania", informeaza un comunicat al IGPR remis joi AGERPRES.

  Administratia Nationala de Meteorologie a lansat, pentru intervalul 11 aprilie, ora 3,00 — 12 aprilie, ora 8,00, o atentionare meteorologica de tip cod galben, pentru judetele din nordul si nord-estul tarii.

  "Circulati cu viteza redusa, adaptata permanent conditiilor concrete din trafic, in special cand se circula in coloana. De asemenea, pentru un plus de siguranta, se impune si marirea distantei in mers intre vehicule. Este recomandat ca luminile de intalnire sa fie aprinse ziua, pe toate categoriile de drumuri. Atentie deosebita necesita si sistemul de ventilatie-dezaburire al parbrizului si lunetei masinii, care trebuie sa functioneze foarte bine", recomanda IGPR.

  De asemenea, conducatorii auto incepatori trebuie sa evite, pe cat posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experienta redusa si riscul implicarii in evenimente rutiere.

  "Pietonilor le recomandam sa-si sporeasca atentia, sa evite pe cat posibil folosirea partii carosabile, mai ales dupa lasarea intunericului si in conditii de vizibilitate redusa, sa se asigure temeinic inaintea traversarii drumurilor si sa procedeze la efectuarea acesteia numai dupa ce sunt siguri ca o pot face in conditii de siguranta", se mai arata in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Voicu & Filipescu :: Data: 2014-04-11 :: Titlu: Voicu & Filipescu anunta plecarea partenerului Raul Mihu

  Voicu & Filipescu anunta plecarea din firma a partenerului Raul Mihu, care a luat decizia de a da un nou curs carierei sale profesionale.

  Raul Mihu, care s-a alaturat Voicu & Filipescu in 2005, a fost unul dintre cei patru parteneri numiti de firma la inceputul anului 2008, pe baza performantelor din anii anteriori. Este specializat in concurenta, reglementare si M&A, domenii de practica in care Voicu & Filipescu are printre cele mai puternice echipe de avocati din piata.

  "Orice despartire de un coleg este dificila, iar aceasta nu face exceptie, insa am respectat intotdeauna optiunile individuale ale oamenilor care decid ca au nevoie de o schimbare. Ii dorim succes lui Raul. Colaborarea cu el a fost o investitie reciproca de timp si incredere, pentru care ii multumim.”, a declarat Daniel Voicu, unul dintre cei doi parteneri fondatori ai firmei.

  "Cei noua ani petrecuti in Voicu & Filipescu reprezinta o perioada importanta a carierei mele de pana acum, pentru care sunt recunoscator. Apreciez fiecare coleg cu care am lucrat in echipa firmei.”, a declarat Raul Mihu.

  In noua structura, firma de avocatura va avea opt parteneri.

  Voicu & Filipescu este una dintre cele mai importante firme de avocatura de business din Romania in privinta cifrei de afaceri si a pozitiei pe piata. In prezent, echipa firmei include 50 avocati, consultanti si angajati, experienta avocatilor Voicu & Filipescu primind recunoastere locala si internationala din partea organismelor specializate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-10 :: Titlu: OUG 15/2014 aduce o modificare la Legea finantelor publice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 241/2014 a fost publicata OUG nr. 15/2014 pentru completarea art. 52 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice.

  Astfel, prin exceptie de la prevederile alin. (8), pentru finantarea activitatilor specifice de producere si difuzare a emisiunilor radiofonice si de televiziune in strainatate, in limba romana, precum si pentru amenajarea spatiilor de productie si emisie ale posturilor de radio si televiziune din strainatate controlate de Societatea Romana de Radiodifuziune, respectiv de Societatea Romana de Televiziune, se pot efectua plati in avans de pana la 100% din fonduri publice. Prin hotarare a Guvernului se stabilesc categoriile de cheltuieli pentru care se efectueaza plati in avans, procedurile, precum si limitele care se folosesc in acest scop.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 15/2014 aduce o modificare la Legea finantelor publice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-10 :: Titlu: ANAF: Veniturile bugetare colectate au crescut in primul trimestru cu 4,63%, la 42,4 miliarde lei

  Totalul veniturilor bugetare colectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in primul trimestru al anului 2014 a insumat 42,426 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 4,63% - indice nominal (1,878 miliarde lei in cifre absolute) fata de perioada similara din 2013 (40,548 miliarde lei), conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES.

  Aceasta crestere a avut loc in conditiile in care activitatea de colectare din anul curent este influentata negativ de cresterea volumului restituirilor efective de TVA catre contribuabili de la 2,36 miliarde lei in 2013 la 2,772 miliarde lei in 2014.

  "Avand in vedere acest aspect analiza incasarilor in conditii comparabile conduce la un volum total al incasarilor de 42.837,70 milioane lei si la o depasire reala cu 5,65% — indice nominal, respectiv cu 411,65 milioane lei in cifre absolute mai mult decat in perioada similara din anul 2013", se spune in comunicat.

  De asemenea, in primele trei luni din 2014 a fost inregistrata si o crestere a volumului varsamintelor la Pilonul II de pensii. Datorita cresterii cotei de contributie de la 4% in anul 2013, la 4,5% in anul 2014, suma virata la fondul privat de pensii a fost cu 182,6 milioane lei mai mare fata de cea virata in 2013, respectiv 679,91 milioane lei in trimestrul I 2013 si 862,52 milioane lei in trimestrul I 2014.

  Realizarile la bugetul FNUASS includ contributia datorata pentru medicamentele finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii (taxa de clawback) in suma de 374,21 milioane lei.

  La bugetul de stat s-au incasat 28,19 miliarde lei, cu 1,235 miliarde lei (4,58 % indice nominal) mai mult fata de aceeasi perioada din 2013 (26,955 miliarde lei).

  La impozitul pe profit s-au incasat 3,141 miliarde lei, cu 232,53 milioane lei (8% indice nominal) mai mult decat in 2013 (2,909 miliarde lei). La impozitul pe venit, incasarile au fost de 5,578 miliarde lei, cu 206,31 milioane lei (-3,57, % indice nominal) mai putin decat in 2013 (5,785 miliarde lei). Încasarile din taxa pe valoarea adaugata au fost de 12,041 miliarde lei, cu 61,36 milioane lei (0,51 % indice nominal) mai mici decat incasarile din perioada similara a anului 2013 (12,102 miliarde lei), in conditiile in care volumul restituirilor de TVA a crescut cu 411,65 milioane lei fata de perioada similara a anului trecut.

  În domeniul accizelor, fata de incasarile din perioada analizata a anului precedent (4,542 miliarde lei), accizele au fost mai mari cu 14,05 % (in termeni nominali), veniturile colectate pe trimestrul I al anului 2014 fiind de 5,18 miliarde lei (plus 638,16 milioane lei). Cresterea incasarilor din accize se datoreaza atat cresterii cursului de schimb de la 4,5223 lei/euro in 2013 la 4,738 lei/euro in 2014 cat si imbunatatirii activitatii de colectare, precizeaza ANAF.

  La bugetul fondului national unic pentru asigurari de sanatate se constata o crestere cu 489,33 milioane lei, respectiv cu 12,24% — indice nominal a volumului sumelor incasate (4,485 miliarde lei in trimestrul I al anului 2014 fata de 3,996 miliarde lei in perioada similara a anului 2013).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-10 :: Titlu: Ponta: Guvernul va debloca examenul de titularizare pentru 3.242 de profesori

  Executivul va adopta o ordonanta de urgenta care deblocheaza examenul de titularizare in cazul a 3.242 de profesori, a declarat premierul Victor Ponta, miercuri, in deschiderea sedintei de guvern.

  "Avem o ordonanta de urgenta in baza unei decizii a Curtii Constitutionale in asa fel incat 3.242 de profesori sa poata da examenele de titularizare, altfel nu puteau. Prin ordonanta de astazi sa le transmitem oamenilor sa stea linistiti ca au voie sa dea examenul", a explicat Victor Ponta.

  Curtea Constitutionala a Romaniei a decis pe 27 februarie ca sunt neconstitutionale dispozitiile din Legea educatiei nationale care prevad posibilitatea titularizarii cadrelor didactice netitulare calificate care au participat la concursul national unic de titularizare in ultimii 3 ani.

  Solicitat de premier sa ofere detalii despre proiectul de act normativ, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a precizat ca este vorba despre clarificarea articolului 253 din Legea Educatiei nationale nr. 1/2011 in urma deciziei Curtii Constitutionale.

  "Eram in plina procedura de titularizare, e vorba de 3.242 de posturi. Curtea Constitutionala a adoptat Decizia 106/2014, publicata in Monitorul Oficial in 3 aprilie. Ne solicita clarificarea articolului 253 (din Legea educatiei nationale — n.r.) . Astazi, prin ordonanta de urgenta, clarificam acest articol. Practic, respectam ceea ce cere Curtea Constitutionala si nu blocam procedura de titularizare pentru 3.242 de profesori".

  CCR a dezbatut pe 27 februarie exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 253 alin. (1) lit. a) si b) din Legea 1/2011 a educatiei nationale, exceptie ridicata de Constantin ?tefania Sidonia in Dosarul nr. 11432/3/2012 al Tribunalului Bucuresti — Sectia a IX-a contencios administrativ si fiscal.

  "Cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art. 253 alin. (1) lit. a) si b) din Legea 1/2011 a educatiei nationale sunt neconstitutionale. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Tribunalului Bucuresti — Sectia a IX-a contencios administrativ si fiscal", se arata intr-un comunicat al CCR transmis joi AGERPRES.

  Art. 253, declarat neconstitutional, prevede: "Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursul national unic de titularizare in ultimii 3 ani, anteriori intrarii in vigoare a prezentei legi, care au obtinut cel putin nota 7 si au ocupat un post/o catedra devin titulari ai scolii respective daca: a) se certifica viabilitatea postului/catedrei; b) consiliul de administratie al scolii respective este de acord".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-04-10 :: Titlu: Legea 37/2014 aproba cu modificari OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 255/2014 a fost publicata Legea 37/2014 pentru aprobarea OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

  In vederea stimularii achizitionarii de vehicule noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care achizitioneaza autovehicule electrice noi beneficiaza de un tichet cu valoare nominala, pentru fiecare autovehicul nou achizitionat, denumit in continuare ecotichet.

  Textul integral al Legii de aprobare cu modificari: Legea 37/2014 aproba cu modificari OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-10 :: Titlu: Cursul valutar din 9 aprilie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 9 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4635 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0074 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2356 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4142 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0053 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6601 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0073 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2412 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-10 :: Titlu: Monitorul Oficial din 9 aprilie 2014

  In data de 9 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 256/2014 - M. Of. 256/2014 [M. Of. 256 / 9 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 257/2014 - M. Of. 257/2014 [M. Of. 257 / 9 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 258/2014 - M. Of. 258/2014 [M. Of. 258 / 9 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 259/2014 - M. Of. 259/2014 [M. Of. 259 / 9 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 260/2014 - M. Of. 260/2014 [M. Of. 260 / 9 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-09 :: Titlu: CIS: Numarul bugetarilor trebuie sa scada, iar salariile sa fie majorate

  Numarul de salariati in sectorul public trebuie sa scada, iar structura salariilor trebuie reanalizata, pentru a fi operate majorari, salariile fiind prea mici, dupa standardele sectorului privat, pentru cei cu responsabilitati mari, a declarat miercuri, la Conferinta de Risc de Tara, presedintele Consiliului Investitorilor Straini /CIS/, Mihai Bogza.

  In opinia sa, aceasta reanalizare a structurii salariilor in sectorul public trebuie realizata in interiorul aceleiasi anvelope salariale totale (totalul cheltuielilor bugetare de personal).

  "Presedintele Romaniei are un salariu de 1.200 de euro, premierul are 1.100 euro, un ministru are 1.000 de euro. Bancpost este o banca cu un nivel al salariilor putin sub media sistemului bancar, dar si la noi un sef de sucursala castiga peste salariul unui ministru', a spus Bogza, subliniind ca in sectorul public sunt persoane cu responsabilitati foarte mari si cu salarii prea mici, dupa standardele sectorului privat.

  Presedintele CIS a afirmat ca, in aceste conditii, apar suspiciunile ca aceste persoane castiga bani in alt mod sau din alta parte.

  Potrivit datelor MFP, numarul bugetarilor era la finalul lunii februarie 2014 de 1,177 milioane persoane. "Sa nu ne miram ca, in general, capitalul strain nu vine sa completeze resursele din economia romaneasca, pentru ca relatia dintre stat si sectorul privat este mult prea departe de ceea ce ar trebui sa fie", a mai spus Bogza.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-09 :: Titlu: Tintoiu (ING Pensii): Fondurile de pensii pot investi 500 milioane euro in 2014-2015 in noi oferte publice

  Fondurile de pensii private pot investi 500 milioane de euro in perioada 2014-2015 in noi oferte publice de actiuni si obligatiuni, potrivit datelor prezentate miercuri, la Conferinta de Risc de Tara, de catre directorul general al ING Pensii, Raluca Tintoiu.

  Fondurile de pensii private vor ajunge in 2018 la active de 10 miliarde euro, iar focalizarea ramane pe companii romanesti, insa ofertele publice sunt rare la Bursa de Valori Bucuresti /BVB/.

  In prezent, fondurile de pensii private au ajuns la active nete de 3,5 miliarde euro, din care 95% sunt investiti in Romania. Fondurile de pensii detin 9,6% din titlurile de stat ale Romaniei, fiind, dupa banci, cei mai mari detinatori de datorie publica.

  La BVB, plasamentele fondurilor de pensii se ridica la 480 milioane euro, investitiile fiind in circa 60-70 de companii romanesti. Fondurile de pensii sunt cei mai mari investitori institutionali locali si asigura peste 10% lichiditatea medie a BVB.

  Fondurile de pensii private obligatorii au fost lansate in 2008, iar in prezent activeaza 8 fonduri cu 6,1 milioane de participanti in sistem. Fondurile de pensii facultative au fost lansate in 2007, iar in prezent opereaza 10 fonduri cu un total de 317.000 participanti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-09 :: Titlu: Utilizatorii de Windows XP din intreaga lume, fara protectie in fata hackerilor incepand de marti

  Utilizatorii fostului sistem de operare Windows XP al Microsoft vor fi nevoiti incepand de marti sa se apere singuri impotriva atacurilor cibernetice, relateaza AFP.

  La 8 aprilie, gigantul american de software va suspenda suportul tehnic si update-urile de securitate pentru calculatoarele care functioneaza in continuare cu XP, pentru a se consacra versiunilor mai recente de Windows.

  Mai exact, Microsoft va inceta sa acopere vulnerabilitatile fostului sau sistem de operare pe care hackerii le-ar putea exploata pentru a patrunde in calculatoarele utilizatorilor, lasandu-i pe acestia din urma la mila piratilor informatici.

  In pofida eforturilor Microsoft de a nu mai promova fostul sau sistem de operare vechi de 13 ani, XP continua sa fie folosit de 20-30% din calculatoarele care functioneaza cu Windows in intreaga lume, potrivit estimarile din sector.

  "Acestea pot apartine unor servicii de politie, banci, birouri juridice si restaurante", subliniaza Christopher Pogue, director al Trustwave, o firma cu sediul in SUA care ajuta companiile sa lupte impotriva criminalitatii cibernetice.

  "Ganditi-va la orice firma, aceasta foloseste probabil XP. As spune ca toata lumea se confrunta cu acelasi pericol", adauga el.

  Piratii informatici au descoperit probabil deja noi mijloace de a patrunde in calculatoarele care folosesc in continuare Windows XP, insa ar putea astepta pana marti pentru a lansa atacuri cibernetice in contextul in care Microsoft nu va mai actiona pentru a le bloca.

  "Vorbim de milioane de sisteme informatice care vor inceta sa mai primeasca obisnuitele update-uri de securitate", subliniaza Pogue. "Aceasta starneste, evident, un sentiment de panica din cauza noilor vulnerabilitati pe care le va provoca aceasta situatie", adauga el.

  Microsoft a lansat mai multe generatii de Windows de la aparitia versiunii XP in 2001. Cel mai mai recent este sistemul Windows 8, adaptat dispozitivelor touchscreen si serviciilor de cloud.

  Data fiind evolutia rapida a sistemelor informatice si durata scurta de viata a dispozitivelor, noile calculatoare cumparate de consumatori functioneaza probabil toate cu versiuni mai recente de Windows.

  Insa raman ingrijorari pentru companiile mici care au pastrat XP deoarece sunt obisnuite cu acest sistem de operare ce functioneaza asa cum isi doresc. In aceasta situatie se afla firme care au nevoi informatice relativ putin sofisticate, pietele emergente si scolile, unde mijloacele raman limitate.

  Numeroase dispozitive automate de bilete ar putea functiona inca folosind sistemul Windows XP si, din aceasta cauza, incepand de marti vor fi mai vulnerabile la atacuri informatice, in special aparatele independente care pot fi gasite in magazinele mici sau in baruri si care nu apartin de nicio banca, afirma Michael Silver, expert in cadrul Gartner.

  "In multe cazuri, oamenii au considerat ca Windows XP este suficient de bun pentru ei si nu au vazut avantajele pe care le-ar fi putut avea cheltuind bani pentru a trece la un sistem de operare mai recent", adauga el, recunoscand insa ca "a fost un pariu riscant".

  In acest context, anticipeaza Rob Enderle din partea Grupului Enderle din Silicon Valley, unele companii sau persoane private ar putea fi tentate sa vada ce au de oferit concurentii companiei Microsoft, cum ar fi Apple sau Google.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-09 :: Titlu: Anularea legii europene privind datele personale a provocat o anumita "anarhie" in cadrul UE

  Salutata de catre aparatorii drepturilor omului, anularea legislatiei europene privind pastrarea datelor telefonice si electronice timp de cel putin sase luni a provocat o anumita anarhie in cadrul UE si i-a surprins pe responsabilii pentru lupta impotriva criminalitatii informatice si a terorismului, informeaza miercuri AFP.

  Presedintele grupului liberal din Parlamentul European, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, a salutat o "hotarare judecatoreasca corecta".

  Insa directorul Centrului european de combatere a criminalitatii informatice, Troels Oerting, a deplans "o capacitate de acum foarte limitata de identificare a infractorilor cibernetici si pedofililor pe Internet".

  Marti, Curtea europeana de Justitie (CEJ) a anulat legislatia europeana adoptata in 2006 dupa socul atacurilor teroriste comise la Madrid in 2004 si la Londra in 2005.

  "Curtea a mers mai departe fata de propunerile avocatului general, care a cerut o revizuire a anumitor aspecte ale legii. Ea (CEJ) a anulat pur si simplu legea cu efect retroactiv", a declarat o sursa europeana pentru AFP. "Rezultatul este un vid legislativ si o anumita anarhie, pentru ca operatorii au inceput sa actioneze dezorganizat", a explicat el.

  Criticata de catre operatorii de telefonie din Irlanda si Austria, legislatia impune pastrarea timp de cel putin 6 luni a tuturor metadatelor telefonice, respectiv numarul de apel si numarul sau adresa contactate, ora si locul apelului, pentru investigarea si urmarirea "infractiunilor grave".

  CEJ a recunoscut utilitatea acestei legi, insa a decis anularea ei deoarece "comporta o ingerinta de o amploare vasta si de o gravitate deosebita in drepturile fundamentale privind respectarea vietii private si protejarea datelor cu caracter personal, fara ca aceasta ingerinta sa fie limitata la strictul necesar".

  Asociatia belgiana a furnizorilor de servicii de Internet (ISPA) a cerut guvernului sa clarifice rapid consecintele acestei decizii care conduce, in opinia sa, la o "situatie de insecuritate juridica".

  Ministerul luxemburghez de Justitie a tinut sa precizeze ca legislatiile nationale in materie de pastrare a metadatelor ramane in vigoare si "continua sa-i oblige pe operatorii de telecomunicatii".

  Decizia CEJ va pune insa probleme tarilor care au transpus legislatia UE in legislatia lor nationala, cum ar fi Franta.

  Insa mai important, aceasta dispozitie afecteaza armonizarea la nivelul statelor membre. "Ne vom confrunta din nou cu legi diferite, unele foarte restrictive, altele deloc, in functie de tara", a declarat o sursa europeana. "Acest lucru va pune probleme enorme pentru cooperarea la nivel european si va da batai de cap operatorilor care activeaza in mai multe state", a adaugat sursa mentionata.

  Serviciile Comisiei Europene "analizeaza decizia pentru a stabili care sunt consecintele sale", a declarat Michele Cercone, purtatorul de cuvant al Comisarului pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom. Aceasta a dorit o revizuire a legii, insa a asteptat deciziei Curtii europene pentru a-si directiona propunerile, a mai spus el.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-09 :: Titlu: Cazanciuc: Detinatorii cartelelor telefonice preplatite vor fi obligati sa se inregistreze cu datele de identitate

  Toti detinatorii de cartele telefonice preplatite vor fi obligati sa se inregistreze cu un act de identitate in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii adoptate de Guvern si transmisa miercuri Parlamentului, a anuntat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, la finalul sedintei Guvernului.

  "In calitate de membru al CSAT, vreau sa va spun ca astazi am adoptat in Guvern proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice. In ultima sedinta a CSAT s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea si contracararea riscurilor la adresa securitatii nationale. Ce prevede, in esenta, acest act normativ: este vorba despre obligatia detinatorilor de cartele prepay de a le inregistra, de a depune un act de identitate. ?i, de asemenea, obligatii pentru operatorii de telefonie mobila", a declarat ministrul Justitiei.

  Robert Cazanciuc a precizat ca, intr-un interval de sase luni de la momentul intrarii in vigoare a legii, toti detinatorii de cartele prepay vor fi obligati sa depuna un document de identitate pentru a se inregistra.

  "Daca nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobila va sista furnizarea serviciului pana cand detinatorul cartelei va inregistra cartela pe baza unui document de identitate. Furnizorii de servicii vor avea obligatia de informa, de a notifica toti detinatorii de cartele prepay cu privire la aceasta obligatie. Practic, din momentul intrarii in vigoare a legii, toti cei care vor dori sa achizitioneze cartele prepay vor avea obligatia de a depune un document de identitate. De asemenea, acest lucru va fi valabil si pentru persoanele juridice, obligatia de a depune documente de constituire a societatii. (...) Proiectul de act normativ va merge imediat in Parlament pentru dezbatere", a mai declarat ministrul Justitiei.

  Robert Cazanciuc a explicat, la solicitarea presei, ca proiectul de act normativ are cinci articole si este foarte usor de inteles pentru toata lumea.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-09 :: Titlu: Cazanciuc: Confiscarea averilor ilicite, o prioritate pentru Romania

  Identificarea averilor ilicite, confiscarea acestora, inclusiv prin aplicarea directivei europene in materia confiscarii extinse, constituie o prioritate pentru Romania, a declarat marti ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

  "Romania implementeaza o Strategie asumata de reprezentantii celor trei puteri. Guvernul Romaniei, Parlamentul si sistemul judiciar, prin parchet, instanta suprema si Consiliul Superior al Magistraturii, au agreat principiile comune si obiectivele strategice.

  Tot prin strategie am agreat ca este important sa tintim activele financiare ale celor care incalca legea. Identificarea averilor ilicite, confiscarea acestora, inclusiv prin aplicarea directivei europene in materia confiscarii extinse, constituie o prioritate pentru Romania.

  Ultimii doi ani arata o crestere constanta a eficientei organelor judiciare romane, sumele indisponibilizate anual fiind de aproximativ jumatate de miliard de euro. Acesti bani trebuie sa ajunga in cel mai scurt timp in bugetul national pentru a se reintoarce la cetatean in servicii publice mai eficiente, sanatate, educatie si, de ce nu, justitie", a afirmat Cazanciuc la Conferinta Regionala Anticoruptie.

  El a sustinut ca, din perspectiva luptei impotriva coruptiei, Romania are instrumentele legislative necesare, are know-how si are vointa de a lupta cu acest fenomen.

  "Mai mult, cred ca avem, prin institutiile specializate, o experienta foarte importanta pe care o putem impartasi partenerilor europeni, iar experienta noastra este cu atat mai importanta cu cat ea a presupus atat crearea cadrului legal, cat si construirea unor noi institutii. (...) Cele mai recente evaluari europene si internationale identifica track record-ul solid al institutiilor anticoruptie din Romania, confirmarea acestuia de catre instante de judecata si, nu in ultimul rand, de valori considerabile indisponibilizate in vederea confiscarii. (...) Ca ministru al Justitiei voi fi alaturi de institutiile anticoruptie pentru a ne asigura impreuna ca masurile adoptate in ultimii ani se afla pe un curs ireversibil", a spus ministrul justitiei.

  El a adaugat ca este nevoie mai mult de investitii in prevenire, iar fiecarui conducator de institutie ii revine obligatia de a organiza in asa fel mecanismele administrative si manageriale incat cele mai mici abateri sa fie identificate si corect solutionate.

  "Anul 2014 este unul foarte important, pentru ca este anul in care s-a finalizat amplul proces de intrare in vigoare a noilor Coduri. A fost un proces lung si complicat, dar in acest moment Romania are, atat in domeniul penal, cat si in cel civil, poate cele mai moderne Coduri. (...) Rezultatele implementarii noilor Coduri sunt incurajatoare, principala tinta fiind aceea a reducerii duratei si costurilor asociate proceselor aflate pe rolul instantelor. Inclusiv acest proces, cu provocarile sale inerente si solutiile identificate, poate constitui un element de cooperare regionala pe care Romania este dispusa sa il sprijine", a explicat el.

  Robert Cazanciuc a mentionat ca incheierea etapei de interventie legislativa asupra Codurilor deschide oportunitatile consolidarii increderii cetateanului in actul de justitie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-09 :: Titlu: Coface a revizuit in crestere la 2,3% estimarea privind avansul economic al Romaniei in 2014

  Compania de evaluare a riscului Coface a revizuit in crestere de la 2,1% la 2,3% estimarea privind cresterea economica a Romaniei in 2014, potrivit datelor prezentate miercuri, la Conferinta de Risc de ?ara, de catre Yves Zlotowski, economist sef al Coface.

  Anul trecut, economia Romaniei a crescut cu 3,5%.

  'Calitatea si viteza cresterii economice din Romania depind de infrastructura si de calitatea mediului de afaceri. Infrastructura in Romania este o problema, iar in ceea ce priveste guvernanta, Romania, la fel ca si Polonia, sta mai bine decat alte tari din Europa emergenta, dar este loc de mai bine', a declarat Zlotowski.

  Coface a facut o serie de ajustari ale evolutiei indicatorilor macroeconomici din Romania si considera este ingrijorator nivelul de credite neperformante.

  'În ciuda unei reveniri sanatoase a economiei romanesti, avem o fragilitate in domeniul corporate', a spus Zlotowski.

  Coface a mentinut ratingul Romaniei la nivelul "B", acelasi calificativ fiind acordat si Bulgariei, Croatiei si Ungariei.

  Coface estimeaza o crestere economica de 2,9% pentru Polonia (fata de 1,9% in 2013), de 1,9% pentru Cehia (de la—1,1% in 2013), de 1,6% pentru Bulgaria (0,6% in 2013). Cele mai mari cresteri unt estimate pentru Letonia (4,2%) si Lituania (3,4%). Media de crestere a PIB in Europa Emergenta este prognozata de Coface la 2,1%, similara cu cea din 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Afacerilor Europene :: Data: 2014-04-09 :: Titlu: Solicitantii de finantari in cadrul POS DRU vor putea inlocui partenerii implicati in implementarea proiectelor

  Autoritatea de Management POS DRU din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a publicat proiectul de instructiune privind modul de inlocuire a partenerilor cu care viitorii beneficiari urmeaza sa implementeze proiectele finantate in cadrul acestui program.

  „Aceasta reglementare a fost solicitata de piata si asigura tratamentul egal al celor implicati. În acelasi timp, acest proiect de instructiune reprezinta o flexibilizare a regulilor si ofera premisele necesare unei bune implementari a proiectelor. În prezent, partenerii pot fi schimbati doar dupa semnarea contractelor de finantare. Astfel, dam posibilitatea ca modificarile sa fie facute din timp pentru ca solicitantii de finantari sa se ocupe exclusiv de implementarea proiectelor dupa semnarea acestora”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Proiectul de instructiune prevede ca partenerii alesi pot fi inlocuiti daca exista motive intemeiate, daca noii parteneri sunt diferiti de cei existenti, cu conditia ca toti ceilalti parteneri au fost informati si sunt de acord cu inlocuirea. În acelasi timp, viitorii parteneri trebuie sa indeplineasca toate conditiile specifice din Ghidul Solicitantului, sa desfasoare activitati relevante pentru respectivele proiecte si sa preia responsabilitatile partenerului schimbat.

  Proiectul de Instructiune este in consultare publica, iar propunerile sunt asteptate, pana in data de 10 aprilie a.c., ora 14.00, la urmatoarea adresa de e-mail: instructiune_parteneri@fseromania.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-09 :: Titlu: Chevron, gata sa demareze explorarea gazelor de sist in Romania, in pofida protestelor

  Grupul petrolier american Chevron intentioneaza sa inceapa "in doua-trei saptamani" lucrarile pentru explorarea gazelor de sist in Romania, a declarat, marti, pentru AFP, unul dintre directorii companiei, aflat in vizita in zona in care ar urma sa fie executate lucrarile si unde sute de persoane se opun acestui proiect.

  "Ne asteptam ca explorarile la Pungesti sa inceapa in doua-trei saptamani", a declarat directorul Chevron pentru Romania, Tom Holst.

  Grupul american si-a intrerupt de mai multe ori activitatile pentru explorarea gazelor de sist la Pungesti, din cauza protestelor locuitorilor din acest sat din nord-estul Romaniei si a opozitiei activistilor ecologisti.

  Marti, Chevron a organizat o deplasare a jurnalistilor la Pungesti, unde ar urma sa fie forat primul put de explorare a gazelor de sist din Romania. Cu toate acestea, sute de opozanti, supravegheati indeaproape de jandarmi, au reusit sa se apropie de zona de foraj strigand "Nu, gazelor de sist".

  Numerosi locuitori din aceasta regiune se tem de efectele negative asupra mediului pe care le-ar putea provoca fracturarea hidraulica, tehnica de extractie a gazelor de sist. Desi aceasta metoda este permisa in SUA, ea este interzisa in Franta. Insa, Tom Holst a dat asigurari ca grupul Chevron va respecta normele de mediu.

  "Nu vom utiliza fracturarea hidraulica pentru explorare", a insistat Tom Holst, adaugand ca orice decizie cu privire la o eventuala extragere prin intermediul metodei de fracturare hidraulica nu va fi luata decat peste trei sau cinci ani.

  Potrivit unui raport al US Energy Information Agency (EIA), Polonia are cele mai mari rezerve de gaze de sist din Europa (4.190 de miliarde de metri cubi), urmata de Franta (2.879 miliarde de metri cubi) si Romania, cu o rezerva recuperabila estimata la 1.444 de miliarde de metri cubi de gaze de sist.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-09 :: Titlu: Guvernul ar putea scuti marii consumatori industriali de energie de plata a doar 50-60% din certificatele verzi

  Guvernul ia in calcul sa excepteze marii consumatori industriali de energie de la plata a doar 50-60% din certificatele verzi, fata de maximul de 80%, care ar putea fi acordat conform unui regulament care va fi aprobat de Comisia Europeana, au declarat, marti, pentru AGERPRES, surse oficiale.

  "O scutire cu 80% ar fi prea mare si prea greu de suportat de catre producatorii de energie regenerabila, care obtin subventii din vanzarea acestor certificate verzi. Asa ca luam in calcul scutirea de doar 50-60% din obligatia de achizitie a certificatelor verzi pentru un numar limitat de consumatori industriali, posibil 50. Inca nu a fost luata nicio decizie in acest sens", au precizat sursele mentionate.

  Anterior, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, declara ca Guvernul trebuie sa analizeze cine va plati certificatele verzi de la achizitia carora vor fi scutiti marii consumatori industriali. Potrivit acestuia, exista trei variante: fie restul consumatorilor vor suporta certificatele verzi neplatite de industrie, fie bugetul de stat, fie producatorii de energie regenerabila nu vor mai primi deloc banii pentru aceste certificate.

  "Trebuie sa analizam care dintre sectoarele unde sunt permise exceptarile sunt prezente in Romania, care sunt cele de interes si sa vedem care este costul, cat de mare este impactul, cat de mare este scutirea. Trebuie sa vedem cat de mult putem sa mergem cu aceasta scutire si cine plateste gaura ramasa, cine suporta banii care nu mai ajung la producatorii de energie regenerabila, pe care nu-i mai platesc acesti consumatori", a precizat Chiritoiu, marti, la o conferinta cu ocazia lansarii raportului pentru 2013 al institutiei.

  El a aratat ca, in prezent, Guvernul calculeaza acest impact.

  "Saptamana trecuta de abia strangea ministerul (Economiei — n.r.) date de la Institutul de Statistica cu privire la cate companii sunt in sectoarele respective, astfel incat sa putem calcula impactul. Ori platesc restul consumatorilor, ori bugetul de stat, ori industria de regenerabile. Fiecare din aceste variante are dezavantaje", a precizat presedintele Consiliului Concurentei.

  Tot marti, surse din sectorul industrial au precizat, pentru AGERPRES, ca marii consumatori industriali din Romania vor face economii de cel putin 70 de milioane de euro daca vor fi scutite de achizitia a 80% din certificatele verzi.

  Potrivit acestora, miercuri, Comisia Europeana va aproba un ghid privind posibilitatea ca 61 de ramuri economice sa fie scutite de plata a pana la 80% din obligatiile privind achizitia certificatelor verzi.

  Printre acestea se numara toata industria metalurgica, sticla, ceramica, ciment, petrochimie, textile, pielarie.

  Competitia cuprinde o versiune desfasurata anual la Viena (aflata la a 21-a editie) si o versiune desfasurata anual la Hong Kong (aflata la cea de-a 11-a editie).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 aprilie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4561 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0069 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.236 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0174 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4089 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0159 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6528 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2416 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-09 :: Titlu: Monitorul Oficial din 8 aprilie 2014

  In data de 8 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 249/2014 - M. Of. 249/2014 [M. Of. 249 / 7 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 250/2014 - M. Of. 250/2014 [M. Of. 250 / 8 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 251/2014 - M. Of. 251/2014 [M. Of. 251 / 8 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 252/2014 - M. Of. 252/2014 [M. Of. 252 / 8 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 253/2014 - M. Of. 253/2014 [M. Of. 253 / 8 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 254/2014 - M. Of. 254/2014 [M. Of. 254 / 8 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 255/2014 - M. Of. 255/2014 [M. Of. 255 / 8 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-08 :: Titlu: Succes al studentilor Facultatii de Drept a UB la editia de la Hong Kong a concursului Willem Vis

  Echipa Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti a castigat distinctii remarcabile atat la faza scrisa, cat si la faza orala a editiei a 11-a a concursului "Willem Vis", care s-a desfasurat la Hong Kong in perioada 1-6 aprilie, informeaza un comunicat de presa al institutiei de invatamant superior remis marti AGERPRES.

  Astfel, la prima sa participare la editia Hong Kong a concursului, echipa a reusit sa ajunga in semi-finalele fazei de pledoarii, acest rezultat plasand-o in primele 4 universitati la nivel mondial in cadrul competitiei.

  Concursul de procese simulate in domeniul arbitrajului comercial international "Willem Vis" este cel mai prestigios concurs international de drept privat din lume, el reunind in mod traditional reprezentanti ai celor mai renumite universitati la nivel mondial.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-08 :: Titlu: Academicianul Ionel Valentin Vlad este noul presedinte al Academiei Romane

  Academicianul Ionel Valentin Vlad este noul presedinte al Academiei Romane. In cel de al doilea tur de scrutin Vlad a castigat in fata acad. Viorel Barbu.

  In primul tur de scrutin au candidat pentru fotoliul de presedinte al Academiei Romane academicienii Ionel Vlad, Viorel Barbu si Victor Voicu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-08 :: Titlu: OUG 14/2014 reduce acciza la motorina pentru anumite categorii de transportatori

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 241/2014 a fost publicata OUG 14/2014 pentru completarea art. 176 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

  Astfel, la art. 176 din Codul fiscal, sunt adaugate doua noi alineate:
  (6) Este supusa unui nivel al accizelor diferentiat, stabilit prin diminuarea cu 40 euro/1.000 litri, respectiv cu 47,34 euro/tona, a nivelului standard prevazut pentru motorina in anexa nr. 1, motorina utilizata drept carburant pentru motor in urmatoarele scopuri:
  a) transport de marfuri in cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de marfuri si cu o greutate bruta maxima autorizata de cel putin 7,5 tone;
  b) transportul de persoane regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane, cu un vehicul din categoria M2 sau M3, definit in Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor si remorcilor acestora, precum si a sistemelor, componentelor si unitatilor tehnice separate destinate vehiculelor respective.
  (7) Reducerea nivelului accizelor prevazuta la alin. (6) se realizeaza prin restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard al accizelor si nivelul accizelor diferentiat prevazut la alin. (6) catre opertorii economici licentiati in Uniunea Europeana. Conditiile, procedura si termenele de restituire se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 14/2014 reduce acciza la motorina pentru anumite categorii de transportatori
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-08 :: Titlu: Ordinul Ministerului Justitiei nr. 745/C/2014 privind Autoritatea Nationala pentru Cetatenie

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 212/2014 a fost publicat Ordinul 745/C/2014 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Autoritatii Nationale pentru Cetatenie.

  utoritatea Nationala pentru Cetatenie asigura aplicarea procedurii legale de acordare, redobandire, renuntare si retragere a cetateniei romane.
  In realizara scopului sau fundamental, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie are functiile si indeplineste atributiile principale prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 5/2010 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, aprobata cu modificari prin Legea nr. 112/2010, si de dispozitiile Legii cetateniei romane nr. 21/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
  Autoritatea Nationala pentru Cetatenie desfasoara, prin structurile de specialitate, activitate de consiliere cu privire la problemele in materie de cetatenie, precum si cu privire la drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de cetatean european.
  Autoritatea Nationala pentru Cetatenie propune Ministerului Justitiei si participa la elaborarea proiectelor de acte normative care vizeaza domeniul sau de activitate.

  Autoritatea Nationala pentru Cetatenie asigura aplicarea procedurii legale de acordare, redobandire, renuntare si retragere a cetateniei romane.
  In realizara scopului sau fundamental, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie are functiile si indeplineste atributiile principale prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 5/2010 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, aprobata cu modificari prin Legea nr. 112/2010, si de dispozitiile Legii cetateniei romane nr. 21/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
  Autoritatea Nationala pentru Cetatenie desfasoara, prin structurile de specialitate, activitate de consiliere cu privire la problemele in materie de cetatenie, precum si cu privire la drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de cetatean european.
  Autoritatea Nationala pentru Cetatenie propune Ministerului Justitiei si participa la elaborarea proiectelor de acte normative care vizeaza domeniul sau de activitate.

  Atributiile Autoritatii Nationale pentru Cetatenie sunt urmatoarele:
  1. tine evidenta cererilor de acordare, redobandire, renuntare si retragere a cetateniei romane, alcatuind dosare pentru fiecare caz in parte;
  2. asigura conditiile necesare pentru desfasurarea activitatii Comisiei pentru cetatenie;
  3. asigura secretariatul Comisiei pentru cetatenie;
  4. pastreaza si organizeaza arhiva Comisiei pentru cetatenie;
  5. intocmeste proiectele de ordin ale presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie privind aprobarea cererilor de acordare, redobandire, retragere si renuntare la cetatenia romana, precum si proiectele de ordin de respingere a acestor cereri;
  6. redacteaza certificatele de cetatenie si indeplineste procedura de rectificare a acestora;
  7. asigura solemnitatea depunerii juramantului de credinta fata de Romania si pastreaza evidenta persoanelor care au depus juramantul de credinta;
  8. colaboreaza cu autoritati ale administratiei publice centrale si cu institutii internationale cu atributii in domeniul cetateniei, fiind abilitata sa incheie protocoale de colaborare;
  9. comunica, la cerere, autoritatilor administratiei publice centrale datele referitoare la persoanele care au dobandit, au redobandit sau au pierdut cetatenia romana, potrivit legii;
  10. raspunde solicitarilor cu privire la problemele cu care a fost sesizata, daca intra in sfera sa de competenta;
  11. informeaza cu caracter general publicul cu privire la drepturile cetatenilor romani, inclusiv cele care decurg din calitatea de cetatean european;
  12. asigura participarea personalului la programe de formare si perfectionare profesionala, in limita bugetului aprobat;
  13. realizeaza orice alte obiective corespunzatoare domeniului de activitate al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, in limita bugetului aprobat, a planului de activitati si a legii.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul Ministerului Justitiei nr. 745/C/2014 privind Autoritatea Nationala pentru Cetatenie
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-08 :: Titlu: Cursul valutar din 7 aprilie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 7 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.463 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0027 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2534 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.393 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6525 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0071 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2424 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0014 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-08 :: Titlu: Monitorul Oficial din 7 aprilie 2014

  In data de 7 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 245/2014 - M. Of. 245/2014 [M. Of. 245 / 7 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 246/2014 - M. Of. 246/2014 [M. Of. 246 / 7 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 247/2014 - M. Of. 247/2014 [M. Of. 247 / 7 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 248/2014 - M. Of. 248/2014 [M. Of. 248 / 7 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-08 :: Titlu: Incasari de circa 733 milioane lei din taxa auto in 2013; restituirile, peste 570 milioane lei

  Incasarile din timbrul de mediu au fost, in 2013, de aproape 733 milioane de lei, din care aproximativ 570,27 de milioane de lei au reprezentat restituirile de sume pentru vechea taxa auto catre cei care au obtinut hotarari judecatoresti definitive in acest sens, arata datele Administratiei Fondului pentru Mediu /AFM/, transmise, luni, AGERPRES.

  Astfel, in anul 2013, AFM a avut incasari totale in valoare de 732.325.750,22 lei, reprezentand incasarile din taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, respectiv timbrul de mediu.

  Din acest total, s-a restituit de catre de Autoritatea Nationala pentru Administrare Fiscala /ANAF/ si AFM suma de 570.276.616,04 lei, ca urmare a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile.

  Presedintele AFM, Adrian Gearap, a afirmat, luni, cu ocazia lansarii Programului 'Rabla' 2014, ca estimarile privind incasarile din timbrul de mediu pentru anul acesta ajung in jurul sumei de 750-800 de milioane de lei.

  In data de 15 martie 2013 a intrat in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, din acel moment taxa auto urmand sa fie calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.

  Timbrul de mediu se aplica pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea ca pentru categoria de autoturisme cu norma de poluare Euro5, Euro4 si Euro3 formula de calcul ia in proportie de suta la suta emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse in normele de poluare non-euro, Euro 1 si Euro 2 se aplica actuala formula prevazuta prin Legea 9/2012, ce ia in calcul capacitatea cilindrica.

  Pe de alta parte, taxa creste pentru masinile Euro3 si Euro4 in cazul versiunilor diesel, intrucat, potrivit Rovanei Plumb, 'emisiile din pulberi sunt mai mari in cazul masinilor care merg cu motorina'.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-08 :: Titlu: Peste 100 de politisti au fost inaintati in grad si alti patru au primit titluri onorifice la aniversarea IGI

  Patru ofiteri au primit titlul onorific de "Politist al Anului" pentru rezultatele exceptionale obtinute, iar alti 107 politisti au fost recompensati pentru activitatea desfasurata, prin inaintarea in grad si inmanarea unor diplome de merit, cu ocazia aniversarii a 133 de ani de la atestarea documentara a primului act normativ care reglementa regimul strainilor in Romania - ''Legea asupra strainilor''.

  Momentul aniversar a fost evocat, intr-un cadru festiv, la Casa de Cultura a Ministerului Afacerilor Interne, cand secretarul de stat in MAI, general locotenent magistrat dr. Ilie Botos, a transmis un mesaj de felicitare politistilor, din partea vicepremierului pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

  "Activitatea institutiei dumneavoastra este, practic, masura importantei si a rolului pe care Romania si l-a asumat atat in plan regional cat si in plan international. Fie ca este vorba de amenintari asimetrice, de conflicte armate mai mult sau mai putin indepartate de tara noastra, sau de orice alte motive care determina strainii sa solicite sprijin international de specialitate, Romania, prin Inspectoratul General pentru Imigrari, ramane una dintre institutiile cu vocatie europeana capabile sa acorde sprijin real imigrantilor", a spus Oprea in mesajul sau.

  Inspectorul general al IGI, chestor principal de politie dr. Nelu Pop, a multumit politistilor de la imigrari care, prin aportul lor, au construit si consolidat o imagine pozitiva a acestei structuri, ''devenind astfel o institutie cu vocatie europeana''.

  ***

  Inspectoratul General pentru Imigrari a sarbatorit luni implinirea a 133 de ani.

  'Primind ordinul de explusiune, strainul va trebui sa arate puntul de la frontiera prin care voiesce sa tréca, si, in casul acesta, i-se va remite o fóie de drum prin care se va regula itinerarul ce va avea sa urmeze, si timpul cat va avea dreptul sa se poprésca in fie-care localitate, pana la frontiera. In casul de a contraveni la vre-una din aceste dispozitiuni, strainul va fi condus afara din tara prin forta publica'... stipula, la acea vreme, un articol de lege din prima reglementare in materie din istoria statului modern, respectiv 'Legea asupra strainilor'.

  La scurt timp, a aparut Regulamentul din anul 1900, care prevedea 'Biletul de libera trecere' ca document pentru strainii intrati in Romania iar in anul 1903, Adunarea Deputatilor a adoptat 'Legea asupra organizarii Politiei Generale a Statului'.

  De atunci si pana in prezent, legislatia nationala s-a aflat intr-un proces permanent de actualizare in concordanta cu exigentele societatii romanesti si mai apoi de armonizare cu reglementarile europene
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-07 :: Titlu: Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 205/2014 a fost republicata Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie.

  Ocrotirea si sprijinirea familiei, dezvoltarea si consolidarea solidaritatii familiale, bazata pe prietenie, afectiune si intrajutorare morala si materiala a membrilor familiei, constituie un obiectiv de interes national.
  Prevenirea si combaterea violentei in familie fac parte din politica integrata de ocrotire si sprijinire a familiei si reprezinta o importanta problema de sanatate publica.

  Statul roman, prin autoritatile competente, elaboreaza si implementeaza politici si programe destinate prevenirii si combaterii violentei in familie, precum si protectiei victimelor violentei in familie.

  Protectia si promovarea drepturilor victimelor violentei in familie se realizeaza in conformitate cu urmatoarele principii:
  a) principiul legalitatii;
  b) principiul respectarii demnitatii umane;
  c) principiul prevenirii savarsirii actelor de violenta in familie;
  d) principiul celeritatii;
  e) principiul parteneriatului;
  f) principiul egalitatii de sanse si de tratament.

  In sensul prezentei legi, violenta in familie reprezinta orice actiune sau inactiune intentionata, cu exceptia actiunilor de autoaparare ori de aparare, manifestata fizic sau verbal, savarsita de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca ori poate cauza un prejudiciu sau suferinte fizice, psihice, sexuale, emotionale ori psihologice, inclusiv amenintarea cu asemenea acte, constrangerea sau privarea arbitrara de libertate.
  Constituie, de asemenea, violenta in familie impiedicarea femeii de a-si exercita drepturile si libertatile fundamentale.

  Textul integral republicat: Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-07 :: Titlu: HG 243/2014 stabileste ziua de 2 mai 2014 ca zi libera

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 245/2014 a fost publicata HG nr. 243/2014 pentru stabilirea zilei de 2 mai 2014 ca zi libera.

  (1) Pentru salariatii din sectorul public, ziua de 2 mai 2014 se stabileste ca zi libera.
  (2) Pentru ziua stabilita ca zi libera potrivit alin (1), institutiile publice isi vor desfasura activitatea in regim de program normal in ziua de 26 aprilie 2014 sau vor prelungi corespunzator timpul de lucru, pana la data de 31 mai 2014, potrivit planificarilor stabilite.
  (3) Prestarea muncii potrivit alin. (2) nu confera acordarea de timp liber corespunzator.

  Prevederile art. 1 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

  Textul integral la Hotararii: HG 243/2014 stabileste ziua de 2 mai 2014 ca zi libera
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-07 :: Titlu: Romanii isi pot cumpara masini noi prin Programul 'Rabla 2014', incepand din 8 aprilie

  Persoanele fizice interesate sa achizitioneze un autovehicul nou prin Programul de Stimulare a Innoirii Parcului Auto National (Rabla) pot merge, incepand din 8 aprilie, la dealerii auto si, ulterior, sa-si caseze masinile mai vechi de opt ani la centrele REMAT, admise de Administratia Fondului pentru Mediu /AFM/, potrivit ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi.

  Pentru editia din acest an a Programului 'Rabla', lansat oficial cu doua luni mai devreme decat in 2013, vor fi alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice si institutii publice. In cazul acestora din urma, ultimele estimari arata ca programul va incepe dupa 20 aprilie.

  Potrivit proiectului de ordin privind derularea programului guvernamental, posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egala cu opt ani isi vor putea achizitiona, in 2014, o masina noua prin programul 'Rabla' pe baza unui tichet valoric in suma de 6.500 de lei, care se va aloca electronic. Practic, este pentru prima data cand voucherele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmand sa fie alocate electronic in sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achizitionarea unui autovehicul nou, la fel ca si anul trecut.

  Pentru editia din acest an, bugetul total este de 140 milioane de lei, iar persoanele fizice care doresc sa beneficieze de un tichet electronic se pot adresa direct producatorilor/dealerilor validati in program.

  Procedura prevede ca persoana fizica interesata sa cumpere o masina noua prin Programul 'Rabla' sa mearga la dealerul auto pentru a se inscrie in sistemul national. In termen de cinci zile lucratoare, AFM urmeaza sa valideze datele inscrise de solicitant, iar in decurs de 30 de zile acesta trebuie sa-si radieze masina veche din circulatie si sa semneze un contract de vanzare-cumparare cu dealerul de la care achizitioneaza un autovehicul nou. Daca aceste conditii nu se intrunesc, tichetul valoric se intoarce in baza nationala, iar persoana fizica/juridica pierde dreptul de a mai cumpara o masina noua pe baza acelui document.

  Pe de alta parte, posesorul unei masini vechi eligibile pentru 'Rabla' poate transmite voucherul unei alte persoane, dar din prima zi cand se prezinta la dealerul auto si pe baza unei declaratii semnate pe propria raspundere.

  In vederea stimularii achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 de lei in urmatoarele situatii: achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6, achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, respectiv achizitionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-07 :: Titlu: Romania, implicata in proiectul transfontalier SeeRisk in valoare de 1,98 milioane de euro

  Romania continua implicarea in proiectul international SeeRisk, privind evaluarea riscurilor la hazardele naturale si gestionarea situatiilor de urgenta in macroregiunea Dunarii, valoarea acestuia ridicandu-se la 1,98 milioane de euro, au declarat, luni, expertii Administratiei Nationale de Meterologie /ANM/, intr-o conferinta de specialitate.

  Potrivit datelor, cadrul de finantare este reprezentat de colaborarea transnationala din sud-estul Europei, valoarea totala ridicandu-se la 1.980.751 euro, din care 167.000 de euro alocate de ANM.

  Durata de implementare a proiectului SeeRisk este 2012 — 2014, iar obiectivul principal al proiectului este sa contribuie la sporirea coerentei regionale in evaluarea riscurilor la hazarde naturale si pregatirea pentru minimizarea efectelor acestora la nivel national si local, in special in cazul riscurilor generate de schimbarea climei in sud-estul Europei.

  Proiectul construieste pe baza documentului Consiliului UE 'Further Developing Risk Assessment for Disaster Management within the European Union', adoptat in martie 2011.

  SeeRisk va testa si va adapta liniile directoare ale acestui document pentru cateva arii-pilot selectate din sud-estul Europei, una dintre acestea fiind judetul Arad, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Arad fiind partener asociat in proiect.

  Rolul ANM in proiectul transfrontalier este elaborarea metodologiei comune ce va fi aplicata in toate studiile de caz ale acestuia, ce vizeaza evaluarea riscurilor si planificarea pregatirii pentru minimizarea lor in conditiile intensificarii schimbarilor climatice in sud-estul Europei.

  De asemenea, se are in vedere elaborarea unui document privind riscurile legate de schimbarea climei si pregatirea pentru minimizarea acestora in cazul de studiu al judetului Arad, precum si realizarea unei platforme de dezbateri privind schimbarea climei si adaptarea la efectele acesteia din perspectiva riscurilor si a planificarii pregatirii pentru minimizarea efectelor acestora.

  Administratia Nationala de Meteorologie /ANM/ a organizat, luni, conferinta 'Adaptarea la valurile de caldura in zona urbana', eveniment incadrat in proiectul SeeRisk.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-06 :: Titlu: Legea pentru prevenirea si combaterea violentei in familie a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 205/2014 a fost republicata Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, republicata 2014.

  Ocrotirea si sprijinirea familiei, dezvoltarea si consolidarea solidaritatii familiale, bazata pe prietenie, afectiune si intrajutorare morala si materiala a membrilor familiei, constituie un obiectiv de interes national.
  Prevenirea si combaterea violentei in familie fac parte din politica integrata de ocrotire si sprijinire a familiei si reprezinta o importanta problema de sanatate publica.
  Statul roman, prin autoritatile competente, elaboreaza si implementeaza politici si programe destinate prevenirii si combaterii violentei in familie, precum si protectiei victimelor violentei in familie.

  Protectia si promovarea drepturilor victimelor violentei in familie se realizeaza in conformitate cu urmatoarele principii:
  a) principiul legalitatii;
  b) principiul respectarii demnitatii umane;
  c) principiul prevenirii savarsirii actelor de violenta in familie;
  d) principiul celeritatii;
  e) principiul parteneriatului;
  f) principiul egalitatii de sanse si de tratament.

  Violenta in familie reprezinta orice actiune sau inactiune intentionata, cu exceptia actiunilor de autoaparare ori de aparare, manifestata fizic sau verbal, savarsita de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca ori poate cauza un prejudiciu sau suferinte fizice, psihice, sexuale, emotionale ori psihologice, inclusiv amenintarea cu asemenea acte, constrangerea sau privarea arbitrara de libertate.
  Constituie, de asemenea, violenta in familie impiedicarea femeii de a-si exercita drepturile si libertatile fundamentale.

  Textul integral republicat: Legea pentru prevenirea si combaterea violentei in familie a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-06 :: Titlu: Hotararea CEDO in Cauza Ion Tudor impotriva Romaniei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 208/2014 a fost publicata Hotararea CEDO din 17 decembrie 2013 in Cauza Ion Tudor impotriva Romaniei.

  Reclamantul s-a nascut in 1973 si locuieste in Targu Jiu.
  La 15 noiembrie 2002, reclamantul si M.P. au fost trimisi in judecata pentru talharie si omor deosebit de grav. Pe parcursul procedurii, reclamantul a pledat nevinovat. In declaratiile date politiei si procuraturii, coinculpatul reclamantului a declarat ca savarsisera faptele impreuna. Acesta si-a schimbat pozitia in fata instantei, declarand ca a actionat pe cont propriu si ca reclamantul nu participase la respectivele infractiuni.

  La 16 decembrie 2003, Tribunalul Gorj l-a condamnat pe reclamant la 23 de ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de omor. Instanta si-a bazat sentinta pe probele aflate la dosar, inclusiv declaratiile date de ambii inculpati in timpul anchetei si in fata instantei, precum si pe declaratiile martorilor si probele medico-legale. Instanta a concluzionat ca ambii inculpati savarsisera infractiunile.

  La 28 iunie 2004, Curtea de Apel Craiova a casat hotararea respectiva si a retrimis dosarul cauzei la tribunal spre reexaminare.

  La 13 iulie 2004, Tribunalul Gorj a ascultat declaratiile reclamantului si ale celuilalt inculpat. La 20 decembrie 2004, instanta l-a condamnat pe reclamant la 23 de ani de inchisoare.

  Ambii inculpati au declarat apel. Curtea de Apel Craiova a reexaminat fondul cauzei. Instanta a examinat probele administrate deja, a ascultat declaratiile inculpatilor, a suplimentat probatoriul si a ascultat pledoariile avocatului apararii si ale procurorului.

  La 22 septembrie 2005, instanta l-a achitat pe reclamant, considerand ca probele aflate la dosar nu dovedeau intr-un mod convingator legatura reclamantului cu talharia.

  Procurorul a declarat recurs, motivand ca, in speta, curtea de apel a evaluat in mod eronat probele si s-a bazat exclusiv pe probele administrate direct in fata acesteia, ignorand probele prezentate in cursul anchetei penale si in fata instantelor inferioare. Inalta Curte de Casatie si Justitie a ascultat pledoariile avocatului apararii si ale procurorului. Inainte de a incheia dezbaterile, instanta a dat ultimul cuvant inculpatilor.

  Prin hotararea definitiva din 8 februarie 2006, Inalta Curte de Casatie si Justitie a casat decizia curtii de apel, a reexaminat probele aflate la dosar si a mentinut decizia tribunalului din 20 decembrie 2004. Inalta Curte a constatat ca, in speta, curtea de apel nu evaluase probele corespunzator si ignorase informatii importante din dosar, in special declaratiile date de coinculpat imediat dupa savarsirea infractiunilor, declaratii care il incriminau pe reclamant. Instanta a reevaluat probele si a constatat ca primele declaratii date de coinculpat se coroboreaza cu celelalte probe.

  Reclamantul s-a plans CEDO ca procesul penal declansat impotriva sa nu a fost echitabil. Acesta s-a plans, in special, de modul diferit de interpretare a probelor de catre instantele nationale si a subliniat ca, in urma analizei probelor, curtea de apel a pronuntat o hotarare de achitare, in timp ce Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat din nou in baza probelor aflate la dosar. Acesta a invocat art. 5 § 1 si art. 6 § 1 din Conventie.

  In urma dezbaterilor CEDO a condamnat statul roman:
  sa plateasca reclamantului, in termen de 3 luni de la data ramanerii definitive a hotararii, in conformitate cu art. 44 § 2 din Conventie, suma de 3.000 EUR (trei mii de euro), care trebuie convertita in moneda nationala a statului parat la rata de schimb aplicabila la data platii, pentru prejudiciul moral, plus orice suma ce poate fi datorata cu titlu de impozit;
  ca, de la expirarea termenului mentionat si pana la efectuarea platii, aceasta suma trebuie majorata cu o dobanda simpla, la o rata egala cu rata dobanzii facilitatii de imprumut marginal practicata de Banca Centrala Europeana, aplicabila pe parcursul acestei perioade si majorata cu 3 puncte procentuale.

  Textul integral al Deciziei CEDO: Hotararea CEDO in Cauza Ion Tudor impotriva Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-05 :: Titlu: Ordin 141/2014 privind colectarea online a declaratiilor de sustinere a propunerilor de initiativa cetateneasca

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 227/2014 a fost publicata Ordin 141/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind elementele tehnice si de securitate ale sistemului de colectare online a declaratiilor de sustinere a propunerilor de initiativa cetateneasca.

  Normele metodologice stabilesc elementele tehnice si de securitate ale sistemului de colectare online a declaratiilor de sustinere a propunerilor de initiativa cetateneasca, conform Regulamentului (UE) nr. 211/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 februarie 2011 privind initiativa cetateneasca, cu modificarile ulterioare, denumit in continuare Regulamentul (UE) nr. 211/2011.
  Normele metodologice vizeaza declaratiile de sustinere a propunerilor de initiativa cetateneasca colectate printr-un sistem de colectare online, a carui baza de date este stocata intr-o locatie aflata pe teritoriul Romaniei.

  Autoritatea nationala responsabila (Autoritatea) pentru eliberarea certificatelor de confirmare a conformitatii sistemelor de colectare online a declaratiilor de sustinere a propunerilor de initiativa cetateneasca este MSI.
  Autoritatea isi exercita atributiile de certificare a conformitatii sistemelor de colectare online a declaratiilor de sustinere a propunerilor de initiativa cetateneasca prin intermediul AADR.
  Organizatorii vor solicita Autoritatii certificarea sistemului de colectare online a declaratiilor de sustinere daca baza de date a sistemului este stocata intr-o locatie aflata pe teritoriul Romaniei.
  Organizatorii vor solicita Autoritatii certificarea conformitatii sistemului de colectare online cu 30 de zile inainte de inceperea colectarii declaratiilor de sustinere a propunerilor de initiativa cetateneasca.

  Textul integral al Ordinului si normelor: Ordin 141/2014 privind colectarea online a declaratiilor de sustinere a propunerilor de initiativa cetateneasca
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-05 :: Titlu: Dacian Ciolos: Migratia fortei de munca este un drept, nu o favoare

  Migratia fortei de munca in spatiul comunitar este un drept prevazut de Tratatul UE, nu o favoare facuta Romaniei, Bulgariei sau altui stat membru, a declarat vineri comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, la dezbaterea Raportului pe 2014 al Societatii Academice din Romania /SAR/.

  "Aceasta este pozitia Comisiei Europene, este un drept, nu o favoare, ca sa nu mai alimentam scuze ca romanii se duc sa munceasca in Italia, Spania', a spus Ciolos.

  Comisarul european a mentionat ca in UE exista doua milioane de locuri de munca vacante, care justifica inclusiv migratia fortei de munca. Mai mult, potrivit sondajelor, 56% dintre europeni considera ca libera circulatie a fortei de munca este principala realizare a UE.

  Forta de munca straina intr-un stat membru creeaza bunastare, nu afecteaza bunastarea autohtonilor. Cei care migreaza nu sunt pensionari, nu sunt cei cu probleme de sanatate sau cei care nu au putere de munca. În general, se duc cei care cauta loc de munca, care contribuie la sistemul de asigurari sociale, care ocupa locurile de munca vacante.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-05 :: Titlu: Cursul valutar din 4 aprilie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 4 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4603 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0123 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2536 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0046 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3933 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0032 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6454 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0165 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.241 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-05 :: Titlu: Monitorul Oficial din 4 aprilie 2014

  In data de 4 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 240/2014 - M. Of. 240/2014 [M. Of. 2014 / 3 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 241/2014 - M. Of. 241/2014 [M. Of. 241 / 4 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 242/2014 - M. Of. 242/2014 [M. Of. 242 / 4 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 243/2014 - M. Of. 243/2014 [M. Of. 243 / 4 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 244/2014 - M. Of. 244/2014 [M. Of. 244 / 4 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-04 :: Titlu: HG 119/2014 aduce modificari privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 197/2014 a fost publicata HG 119/2014 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin HG 174/2002, si pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale.

  Pentru a se asigura in sistemul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, persoanele prevazute la art. 20 si 22^1 din lege pot incheia cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti, in a carei raza isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta ori isi exercita dreptul de rezidenta potrivit legii, un contract de asigurare pentru somaj conform modelului prezentat in anexa nr. 3.
  In vederea incheierii unui contract de asigurare pentru somaj, calitatea de asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, precum si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate se dovedeste cu contractul de asigurare sau cu orice alt document justificativ privind dobandirea calitatii de asigurat in cadrul acestor sisteme de asigurari sociale, eliberat de institutiile competente potrivit legii, in original si copie.
  Prin intreprinzatori persoane fizice titulari ai intreprinderilor individuale, precum si prin persoane fizice autorizate, prevazuti la art. 20 lit. c) din lege, se intelege inclusiv sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fara a fi inregistrata/inregistrat in registrul comertului si autorizata/autorizat sa functioneze ea insasi/el insusi ca titular al intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata sau fara a fi salariata/salariat, participa in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare, in conditiile legii.
  In vederea incheierii unui contract de asigurare pentru somaj, calitatea de sotie/sot a titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate prevazuta la alin. (3) se dovedeste cu documentul emis conform prevederilor legale de catre Oficiul National al Registrului Comertului

  In vederea incheierii contractelor de asigurare pentru somaj cu persoanele prevazute la art. 20 si 22^1 din lege, agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti pot imputernici agentiile locale pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza persoanele isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta ori isi exercita dreptul la rezidenta potrivit legii.

  Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 22 alin. (2) si art. 22^1 alin. (2) din lege ca limita inferioara a venitului lunar la care se pot asigura persoanele prevazute la art. 20 si art. 22^1 alin. (1) din lege prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj si la care se calculeaza contributia datorata bugetului asigurarilor pentru somaj, este salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna pentru care se plateste aceasta contributie.

  Textul integral al Hotararii: HG 119/2014 aduce modificari privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-04 :: Titlu: Guvernul va suporta, doi ani, costul salarial pentru firmele care creeaza 20 de locuri de munca, de la 1 iulie (proiect)

  Guvernul va suporta, timp de doi ani, costurile salariale ale unei firme pentru crearea a cel putin 20 de noi locuri de munca, in limita salariului mediu brut pe economie, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

  'Perioada de derulare a schemei pentru emiterea de acorduri pentru finantare este 1 iulie 2014 — 31 decembrie 2020. Plata ajutorului de stat se efectueaza in perioada 2015-2025, in limita bugetului anual alocat schemei', se arata in documentul citat. Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 de milioane de euro, cu posibilitatea suplimentarii, iar numarul total estimat al firmelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta facilitate este de 1.500.

  Beneficiarul ajutorului de stat are obligatia de a mentine fiecare loc de munca nou-creat pentru o perioada de cel putin cinci ani de la data la care acesta a fost ocupat prima data. De asemenea, firma este obligata sa mentina in stare de functionare investitia initiala realizata, pentru o perioada de cel putin cinci ani de la data finalizarii acesteia. În plus, din cele 20 de locuri de munca nou create, trei trebuie sa fie pentru lucratori defavorizati.

  Vor fi luate in considerare locurile de munca nou-create in cazul in care intre angajati si angajator sau actionarii acestuia nu exista raporturi de munca in ultimele 12 luni dinaintea angajarii.

  'Prezenta schema de ajutor de stat este inclusa in Programul 'Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii' din cadrul bugetului Ministerului Finantelor Publice', se precizeaza in documentul citat.

  Prin acest proiect de act normativ, autoritatile urmaresc dezvoltarea regionala, prin realizarea de investitii care determina crearea de locuri de munca in toate sectoarele. 'Ajutorul de stat se acorda daca are un efect stimulativ si contribuie la dezvoltarea regionala si se plateste dupa efectuarea totala sau partiala a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finantare', se mai arata in proiectul citat.

  Acordarea ajutoarelor de stat regionale pentru investitii in cadrul prezentei scheme se face cu respectarea prevederilor privind ajutorul de stat regional din Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei Europene, se mai arata in proiect.

  În perioada 2007-2013, Ministerul Finantelor Publice a emis 55 acorduri pentru finantare in valoare de 680 milioane de euro, pentru sustinerea de investitii, de peste 2,2 miliarde de euro, care au generat 19.000 de noi locuri de munca.

  Ajutorul de stat acordat acestor companii va fi returnat prin contributii directe la bugetul general consolidat si bugetele locale pe perioada implementarii investitiilor si 5 ani de la finalizarea acestora.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Business Review :: Data: 2014-04-04 :: Titlu: Despre Conferinta Tax and Law 2014

  Dan Manolescu, Ministerul Finantelor - "Versiunea finala a noului Cod Fiscal ar putea ajunge in Parlament in luna mai 2014"
  Discutiile referitoare la rescrierea noului Cod Fiscal sunt pe punctul de a ajunge la o finalitate iar versiunea finala a Codului ar trebui sa fie trimisa spre aprobare in Parlament in luna Mai – Iunie, a declarat Dan Manolescu, Secretar de Stat in Ministerul Finantelor, in cadrul conferintei Tax and Law organizata de saptamanalul de afaceri Business Review.

  Totodata el a facut cateva precizari referitoare la impozitul pe venit , in special in zona veniturilor din investitii - “Avem inca anumite aspecte ramase deschise legate de impozitul pe venit, in special in zona veniturilor din investitii(…) Am avut discutii in grupurile de lucru privind veniturile pe piata de capital, propuneri venite de la Asociatia Romana a Bancilor vis-à-vis de incadrarea anumitor tipuri de venituri specifice.”

  Manolescu a concluzionat ca “in cazul impozitelor si taxelor locale exista si un proiect de reasezare a platii impozitului pe cladiri in functie de destinatia cladirii, si aici iarasi vom avea discutii pentru a definitiva aceste lucruri. Speram ca in luna mai, iunie, sa fie promovat spre Parlament.”

  Conferinta care a avut loc luni, 31 martie a cuprins trei sesiuni de discutii despre noutatile fiscale ale anului 2014 si noutatile aduse de Noul Cod al Insolventei.

  Printre vorbitorii invitati in panelul de discutii s-a aflat si Mariana Vizoli, director general adjunct, directia de legislatie cod fiscal si reglementari vamale la Ministerul de Finante, care a prezentat principalele modificari in materie de TVA intrate in vigoare la inceputul acestui an. Printre schimbarile analizate de catre reprezentantul Ministerului de Finante s-au aflat implementatea sistemului optional de TVA la incasare si conditiile noi pentru rambursarea TVA catre nerezidenti.

  Adrian Luca, director al firmei de consultanta Transfer Prices Services, a vorbit despre modalitatile prin care companiile pot controla potentialele riscuri generate de catre preturile de transfer. El a afirmat ca persoanele juridice care nu au un dosar al preturilor de transfer vor primi amenzi intre RON 12,000-14.000, iar un dosar de preturi de transfer incomplet poate atrage ajustari de ordinul milioanelor sau zecilor de milioane de euro. “Noul principiu in domeniul preturilor de transfer este ca profiturile trebuie taxate unde se creeaza valoarea,” a afirmat Luca.

  In sesiunea a doua de discutii s-a atins subiectul nou introdusului impozit pe constructii.
  Aceasta masura va avea un impact major asupra companiilor din sectoare importante pentru economie precum industria de petrol si gaze si cea a telecomunicatiilor, potrivit Emiliei Moise, Head of Tax Department la Grant Thornton Romania.
  “Exista neclaritati in aplicarea taxei pentru eoliene si panouri solare. Ar fi avut mai mult sens economic sa se taxeze astfel de constructii,” a spus Moise.

  Plata pentru impozitul de 1.5% se face in doua rate egale, pana la datele de 25 mai si 25 septembrie inclusiv.

  Tot in cadrul conferintei a fost invitata si Luisiana Dobrinescu, avocat in cadrul Dobrinescu Dobrev, care a prezentant modificarile recente ale normelor de procedura fiscala si impactul lor asupra contribuabililor. Ea a explicat ca deconturile cu sume negative de rambursat mai mici de RON 45.000, aferente perioadelor care se incheie dupa 1 martie 2014, se vor solutiona cu control ulterior, cu doua exceptii: contribuabilul are inscrise fapte in cazierul fiscal, sanctionate ca infractiuni, sau organul fiscal detine informatii conform carora exista riscul unei rambursari necuvenite.  Ultima sesiune de discutii a conferintei organizate de Business Review a inclus o dezbatere despre plusurile si minusurile proaspatului Cod al Insolventei.  Pe aceasta tema a vorbit Simona Milos, presedinte al Institutului National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa (INPPI), care este de parere ca: “La nivel European sunt foarte putine tari care acorda prioritati creantelor bugetare. Suntem printre putinele tari care lasa fiscul in adormire, in schimb dam vina pe rata redusa de recuperare si pe practicianul in insolventa.”  Milos si-a exprimat speranta ca noul cod ar putea sa fie votat in Parlament pana in 20 Aprilie.

  Noutatile din Noul Cod al Insolventei, care urmaresc sa eficientizeze procedura si sa ii mareasca rata de success, au fost punctate si de catre Stan Tirnoveanu, co-managing partner la ZRP Insolvency. Acesta a precizat ca noul cod include parghii suplimentare care contribuie la cresterea oportunitatilor de finantare pentru companie si la debloc...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-04 :: Titlu: OUG 13/2014 modifica impozitul veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 227/2014 a fost publicata OUG 13/2014 pentru modificarea anexei la OG 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale.


  Formula de calcul pentru veniturile suplimentare

  Impozitul asupra veniturilor suplimentare datorat = 0,60*(VS - redeventa*VS - VI)
  VS = (PCCreglem - PRCC)*VGCC + (PCNCreglem - PRCNC)*VGCNCreglem + (PMPCNC - PRCNC)* VGCNC,
  unde:
  VS - venitul suplimentar;
  VI - valoarea investitiilor in segmentul upstream in perioada pentru care impozitul asupra veniturilor suplimentare este datorat;
  PCCreglem - pretul gazelor naturale din productia interna proprie destinate revanzarii clientilor casnici potrivit prevederilor hotararii Guvernului privind pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru piata reglementata de gaze naturale;
  PRCC - pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici in anul 2012, respectiv 45,71 lei/MWh, ajustat cu rata IPC in anul 2014;
  VGCC - volumele de gaze din productia interna vandute pentru acoperirea consumului clientilor casnici;
  PCNCreglem - pretul gazelor naturale din productia interna proprie destinate revanzarii clientilor noncasnici potrivit prevederilor hotararii Guvernului privind pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru piata reglementata de gaze naturale;
  PRCNC - pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna proprie pentru clientii noncasnici in anul 2012, respectiv 45,71 lei/MWh, ajustat cu rata IPC in anul 2014;
  VGCNCreglem - volumele de gaze din productia interna vandute pentru acoperirea consumului clientilor noncasnici pe piata reglementata;
  PMPCNC - pretul mediu ponderat al gazelor naturale din productia interna corespunzatoare cantitatilor comercializate pe piata concurentiala pentru consumatorii noncasnici, nu mai mic de 72 lei/MWh. In cazul in care tranzactiile sunt incheiate pe pietele centralizate de gaze naturale, PMPCNC reprezinta preturile gazelor naturale la care sunt incheiate tranzactiile;
  VGCNC - volumele de gaze din productia interna vandute pentru acoperirea consumului clientilor noncasnici pe piata concurentiala sau piata centralizata;
  IPC - indicele preturilor de consum publicat de Institutul National de Statistica din Romania.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 13/2014 modifica impozitul veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-04 :: Titlu: Liviu Voinea: Calculul la "taxa pe stalp" arata incasari de 1,5 miliarde de lei, dar am prevazut 488 de milioane de lei

  Estimarile referitoare la incasarile din impozitul pe constructiile speciale indica 1,5 miliarde de lei, insa in bugetul pe 2014 s-au prevazut doar 488 de milioane de lei, din cauza riscului de necolectare, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

  "La taxa pe stalp, noi, cand am facut calculul, am prevazut-o in buget la 488 milioane de lei, dar calculul nostru arata 1,5 miliarde de lei. Noi atat am estimat. Numai ca trebuie sa fie de acord si partenerii nostri internationali — Fondul Monetar si Comisia Europeana. Ei au avut un alt calcul. Noi am calculat plecand de la totalul constructiilor aflate in bilanturile companiilor impozitul de 1,5 minus ce se impoziteaza deja si asa ne-a dat suma respectiva. Oricum, acest impozit este deductibil din impozitul pe profit si ramane un miliard si jumatate (de lei — n. r.), cam atat am estimat, dar in buget este trecut jumatate de miliard. De ce? Pentru ca FMI a spus, dupa parerea mea corect, desi la vremea respectiva am avut dispute pe aceasta tema, au spus: 'Voi nu colectati 100% oricum din nicio taxa. Asta este o taxa noua, deci riscul de necolectare este mai mare. Noi consideram ca veti colecta cam o treime din estimarea voastra''', a explicat Voinea, la Antena 3.

  El a precizat ca impozitul pe constructiile speciale se colecteaza de doua ori pe an, prima colectare fiind pe 25 mai.

  "Acesta (impozitul — n. r.) se colecteaza de doua ori pe an, prima data pe 25 mai. Haideti sa vedem pe 25 mai cat se colecteaza si, daca va fi cazul, la rectificare vom avea o rectificare pozitiva. Dar e mai bine sa ai un pic de spatiu in buget decat sa fii la limita si sa reintri in procedura de deficit excesiv", a subliniat Liviu Voinea.

  In ceea ce priveste taxarea veniturilor suplimentare de la producatorii de gaze, despre care presedintele Traian Basescu spune, in scrisoarea trimisa parlamentarilor, ca, daca se ia in calcul productia de gaze estimata in 2014, ar exista un venit de un miliard de lei, dar ca in buget s-au trecut doar 290 de milioane de lei, Voinea a explicat ca, dupa introducerea acestei taxe, s-a incasat doar o treime din estimare.

  "Acel impozit se colecteaza din anul 2013. A intrat in vigoare la 1 februarie si s-a dovedit un impozit nou. Desi, teoretic, usor de colectat, s-a colectat cam la o treime din anticiparea initiala a colegilor de la ANAF si, atunci, pe 2014, s-a plecat de la cat s-a colectat in 2013, nu de la estimarea optimista cat s-ar putea colecta. De aici si aceeasi abordare in privinta impozitului pe constructii speciale. Fiind impozite relativ noi, acesta din urma fiind incasat in 2013, s-a vazut cat s-a incasat efectiv si s-a plecat in estimare de la cat s-a incasat efectiv", a spus ministrul pentru Buget.

  Potrivit acestuia, cu astfel de "estimari conservatoare", Romania a reusit in 2013 sa aiba cel mai mic deficit bugetar din istorie, de 2,3% din PIB pe metodologie europeana, incluzand aici ''ceva ce n-a fost niciodata inclus" si anume datoriile pentru restituirea proprietatilor, datoriile pentru Fondul de Mediu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-04 :: Titlu: BCE mentine dobanda de baza la nivelul record de 0,25%

  Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa mentina neschimbata dobanda de politica monetara la ,25%, chiar daca in martie rata anuala a inflatiei in zona euro a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani, transmite Reuters.

  Decizia Consiliului guvernatorilor BCE de a mentine nemodificat costul creditului era una asteptata de majoritatea analistilor, in conditiile in care Eurostat a anuntat, luni, ca rata anuala a inflatiei in zona euro a continuat sa scada in luna martie pana la ,5%, de la nivelul de ,7% inregistrat in februarie, mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.

  Desi presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent ca deflatia nu este o amenintare pentru zona euro, unele dintre statele membre sufera deja din cauza acestui fenomen, iar Fondul Monetar International a tras un semnal de alarma fata de riscul unei scaderi prelungite a preturilor de consum.

  Seful FMI, Christine Lagarde, a solicitat, miercuri, Bancii Centrale Europene (BCE) si Bancii Japoniei (BoJ) sa continue politicile monetare de relaxare in vederea contracararii inflatiei scazute.

  'Este nevoie ca BCE sa adopte o relaxare suplimentara a politicilor monetare, prin masuri neconventionale", pentru a lupta impotriva inflatiei scazute, a afirmat Lagarde.

  O inflatie scazuta complica sarcina Bancii Centrale Europene de a sprijini relansarea fragila a economiei blocului comunitar.

  Tot joi, BCE a decis sa mentina nemodificata rata dobanzii la facilitatea de depozit la nivelul de zero procente, precum si dobanda la facilitatea de creditare marginala la ,75%.

  Dobanzile scazute pot stimula cresterea economica, insa BCE are la dispozitie un spatiu de manevra limitat pentru o noua reducere a dobanzii de baza.

  Unii analisti sunt de parere ca BCE ar putea adopta alte masuri, precum oferirea de credite ieftine bancilor, care, la randul lor, ar putea sa le acorde companiilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-04 :: Titlu: Cursul valutar din 3 aprilie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 3 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4726 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0056 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.249 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0106 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3965 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0061 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6619 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0015 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2412 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-04 :: Titlu: Monitorul Oficial din 3 aprilie 2014

  In data de 3 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 238/2014 - M. Of. 238/2014 [M. Of. 238 / 3 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 239/2014 - M. Of. 239/2014 [M. Of. 239 / 3 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-04 :: Titlu: Ciolos: Fiecare stat membru trebuie sa notifice CE, pana la 1 august 2014, deciziile pe elementele de flexibilitate

  Fiecare stat membru trebuie sa notifice Comisiei Europene, pana la 1 august 2014, alegerile si deciziile pe care le-a luat pe elementele de flexibilitate pe noua Politica Agricola Comuna, a declarat, joi, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, intr-o conferinta de profil.

  "Ma refer aici la schema micilor fermieri si platile cuplate care pot fi acordate specific pentru anumite sectoare de productie sensibile, respectiv la lapte, la carne sau in alte sectoare. Practic, 13% din alocarea bugetara totala pe plati directe le va putea acorda Romania pe anumite sectoare pe care le considera sensibile. Aici trebuie luata decizia, care sunt sectoarele si cum se imparte suma respectiva. La aceste 13 procente se mai adauga 2% pentru a sustine in mod complementar culturile proteice, pentru a creste capacitatea de productie de furaje in vederea dezvoltarii sectorului animal", a spus Ciolos.

  Acesta a mai precizat ca exista in continuare posibilitatea acordarii platilor complementare si a platilor redistributive, dar si implementarea masurii privind fermierul activ pentru a putea elimina pe cei care nu lucreaza pamantul.

  In ceea ce priveste schema simplificata pentru fermele mici, masura poate fi aplicata fie cu un numar redus de controale si prin acordarea unei sume fixe pentru fermele cu 1-5 hectare ori sa se pastreze nivelul subventiei la hectar, calculat in functie de numarul de hectare.

  "Aceasta schema am coroborat-o cu o masura de restructurare din PNDR, care permite acordarea unei prime suplimentare, mai mult cu 20% decat aceste plati directe, pentru cei care au gospodarii in ferme mici, ca sa se retraga din activitatea agricola, fie prin arendare, fie prin vanzarea terenului. Ei pot primi aceasta prima daca Romania introduce masura in PNDR", a explicat comisarul european.

  Oficialul de la Bruxelles considera ca este important ca fermele sa produca pentru piata, indiferent de marimea lor.

  "O ferma care traieste doar din subventia la hectar nu este una viabila, indiferent de dimensiune, fie ca are 1 sau 5 hectare. (...) Trebuie sa incitam la investitii de scara mica sa-i ducem spre piata, sa aiba finalitatea produsului. Mi se pare utila masura de a acorda o prima de investitii de 15.000 de euro, fara cofinantare privata din partea beneficiarului, pentru ca este mai eficienta decat sa-i dai 20 sau 30 de euro mai mult la hectar in plata directa daca are 3, 4, 5 hectare. Odata dati toti banii poate duce la eficientizarea investitiei", a subliniat Dacian Ciolos.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-03 :: Titlu: Legea 33/2014 privind Oficiul Consiliului Europei in domeniul criminalitatii informatice din Bucuresti

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 234/2014 a fost publicata Legea 33/2014 pentru ratificarea Memorandumului de intelegere dintre Guvernul Romaniei si Consiliul Europei privind Oficiul Consiliului Europei in domeniul criminalitatii informatice din Bucuresti si statutul juridic al acestuia, semnat la Bucuresti la 15 octombrie 2013.

  Se instituie o noua forma institutionala de cooperare intre parti prin crearea la Bucuresti a unui Oficiu in domeniul criminalitatii informatice al Consiliului Europei (denumit in cele ce urmeaza Oficiu).

  Principalele obiective ale Oficiului vor fi urmatoarele:
  a) reprezentarea secretarului general in relatia cu autoritatile din tara gazda in limita competentelor atribuite;
  b) facilitarea identificarii nevoilor de asistenta tehnica in domeniul criminalitatii informatice, in cooperare cu autoritatile nationale, cu alte state, precum si cu alti parteneri;
  c) furnizarea de consultanta, sprijin si coordonare in pregatirea, negocierea si implementarea la timp a activitatilor organizate de Consiliul Europei in domeniul luptei impotriva criminalitatii informatice, inclusiv proiecte comune cu Uniunea Europeana si alti donatori;
  d) stabilirea de parteneriate cu organizatii din sectorul public si privat in domeniul luptei impotriva criminalitatii informatice;
  e) cooperarea cu autoritatile din Romania in domeniul luptei impotriva criminalitatii informatice;
  f) organizarea de activitati pentru identificarea de fonduri pentru proiecte si programe specifice;
  g) coordonarea activitatilor la nivel national cu alte organizatii si institutii internationale (UE, OSCE, ONU), precum si cu alti parteneri locali si internationali care desfasoara activitati in tara.

  Textul integral al Legii: Legea 33/2014 privind Oficiul Consiliului Europei in domeniul criminalitatii informatice din Bucuresti
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-03 :: Titlu: Raport CSM: 2013 - anul cu cel mai mare volum de activitate din istoria justitiei romanesti

  Raportul Consiliului Superior al Magistraturii privind starea justitiei arata ca 2013 a fost anul cu cel mai mare volum de activitate din istoria justitiei romanesti si unul al marilor provocari, fiind marcat de intrarea in vigoare, la 15 februarie, a noului Cod de procedura civila si de eforturile sustinute pentru pregatirea intrarii in vigoare, la 1 februarie 2014, a noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala.

  Raportul va fi discutat in sedinta de joi a Plenului CSM.

  "Volumul total de activitate inregistrat la nivelul instantelor judecatoresti, exceptand instantele militare (3.337.426 dosare), precum si numarul dosarelor solutionate (2.408.240 dosare) au inregistrat un record absolut. Cresterea volumului total de activitate s-a repercutat asupra incarcaturii pe judecator, astfel ca, in cursul anului 2013, la majoritatea instantelor, indiferent de gradul de jurisdictie, incarcatura pe post de judecator a fost de peste 1.000 de cauze", se spune in document.

  La nivelul instantei supreme si al judecatoriilor, incarcatura pe judecator a inregistrat diminuari nesemnificative, in timp ce la nivelul tribunalelor si al curtilor de apel, incarcatura pe judecator a cunoscut o usoara crestere.

  Similar situatiei inregistrate la instantele judecatoresti, la nivelul parchetelor, volumul total de dosare penale (1.826.427 dosare) a crescut comparativ cu anul anterior si, in corelatie cu aceasta crestere, s-a majorat si numarul dosarelor penale solutionate de procurori (635.085 dosare, fata de 590.505 dosare solutionate 2012).

  CSM precizeaza ca volumul de dosare penale a scazut la parchetul de pe langa instanta suprema si parchetele de pe langa tribunale, prin comparatie cu anul anterior, insa s-a majorat la DNA, DIICOT, parchetele de pe langa curtile de apel si cele de pe langa judecatorii.

  In ceea ce priveste incarcatura de dosare pe procuror — exceptand parchetele de pe langa tribunale, unde a fost inregistrata o diminuare nesemnificativa (de la 174 de dosare in anul 2012, la 170 de dosare in anul 2013) si DIICOT, unde incarcatura este identica celei din anul precedent (75 de dosare) — aceasta a crescut la nivelul parchetului de pe langa instanta suprema, DNA, parchetele de pe langa curtile de apel si cele de pe langa judecatorii.

  Cresterea volumului de activitate a fost resimtita de catre instantele de judecata si parchetele de pe langa acestea in conditiile in care schemele de personal ale parchetelor nu au fost suplimentate, iar cele ale instantelor judecatoresti au cunoscut suplimentari nesemnificative (150 de posturi de judecator, corespunzator unei majorari cu 3,3% a schemelor de personal).

  La nivelul curtilor de apel, au fost inregistrate cresteri in materie penala (36.559 dosare in 2013, fata de 35.183 in 2012), obiectele cu ponderea cea mai insemnata fiind 'interceptari audio — video", 'Evaziune fiscala" si 'Ucidere din culpa", dar si in materia contenciosului administrativ (131.548 dosare in 2013, fata de 120.058 in 2012), obiectele cu ponderea cea mai insemnata fiind 'Anulare act administrativ" si 'Anulare act control taxe/impozite". In materia litigiilor de munca si asigurarilor sociale, situatia este similara anului precedent, in timp ce in materie civila s-au inregistrat diminuari semnificative (16.800 cauze in 2013, fata de 21.000 cauze in 2012).

  La nivelul tribunalelor, cresteri fata de 2012, au fost inregistrate in materie penala (63.669 cauze, fata de 60.081 cauze in 2012), obiectele cu ponderea cea mai insemnata fiind 'interceptari audio — video" si 'Cerere de liberare conditionata", dar si in materia insolventei (60.657 cauze, fata de 57.956 cauze in 2012), obiectul cu ponderea cea mai insemnata fiind 'Procedura insolventei — societati cu raspundere limitata". Diminuari semnificative au fost inregistrate in materia contenciosului administrativ (202.535 cauze fata de 229.619 cauze in 2012) si in materia litigii de munca si asigurari sociale (79.592 cauze, fata de 136.509 in 2012).

  In cazul judecatoriilor, au existat materii care au inregistrat o crestere nesemnificativa de activitate comparativ cu anul anterior, cum ar fi materia penala si materia executarii silite, dar si materii care au inregistrat diminuari (dreptul familiei, plangeri contraventionale).

  Ponderea cauzelor restituite de catre instantele de judecata in vederea refacerii urmaririi penale, in totalul cauzelor solutionate prin rechizitoriu, a scazut progresiv, de la ,41% in anul 2008, la ,10% in anul 2013.

  Ponderea inculpatilor achitati definitiv, in totalul inculpatilor trimisi in judecata, a scazut progresiv, de la 2,62% in anul 2008, la 1,30% in 2013.

  Din punct de vedere al bugetului instantelor, este de remarcat faptul ca, in 2013, acesta a crescut comparativ cu anii anteriori, ponderea acestuia in bugetul total al Ministerului Justitiei fiind de 59,74% (56,66% in anul 2011 si 57,64% in anul 2012), iar cel al...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-03 :: Titlu: UE a semnat decizia de eliminare a vizelor pentru cetatenii moldoveni, care va intra in vigoare la 28 aprilie

  Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, si reprezentantul presedintiei elene a Consiliului Uniunii Europene, Dimitris Kourkoulas, ministru adjunct al afacerilor externe al Greciei, au semnat joi decizia cu privire la eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova care calatoresc in UE.

  Decizia va fi publicata in Jurnalul Oficial al UE la 8 aprilie si va intra in vigoare la 28 aprilie, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau, care saluta semnarea deciziei respective.

  La ceremonia de semnare a fost prezent si comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmström, care a aratat ca liberalizarea regimului de vize reprezinta inceputul unui nou capitol al relatiilor dintre Chisinau si Bruxelles.

  "Pana la sfarsitul lunii, cetatenii moldoveni detinatori ai unui pasaport biometric nu vor mai avea nevoie de viza pentru a calatori in zona Schengen pentru sederi de scurta durata. Aceasta este o mare realizare si inceputul unui nou capitol in relatiile noastre. Am lansat dialogul nostru in privinta vizelor cu Republica Moldova in iunie 2010 si in mai putin de patru ani calatoriile fara viza in spatiul Schengen au devenit o realitate pentru cetatenii moldoveni. Acest lucru arata ca eforturile depuse de autoritatile moldovene au dat roade si ca UE isi asuma angajamente cu tari terte care doresc sa lucreze cu noi. Posibilitatea de a calatori fara viza in spatiul Schengen pentru perioade scurte va facilita si mai mult contactele interpersonale si va consolida legaturile de afaceri, sociale si culturale dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova. Acest lucru este si un exemplu excelent pentru alte tari din regiune, care demonstreaza ca un angajament politic puternic si implementarea efectiva a reformelor aduc rezultate tangibile", a declarat Cecilia Malmstrom.

  Republica Moldova a parafat si Acordul de asociere la UE, care il cuprinde si pe cel de liber schimb si care ar urma sa fie semnat in luna iunie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-03 :: Titlu: HG 148/2014 privind Memorandumul de intelegere intre Ministerul Economiei din Romania si Ministerul Comertului din Republica Chineza privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea in comun a Parcului Tehnologic si Economic Romano-Chinez

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 202/2014 a fost publicata HG 148/2014 pentru aprobarea Memorandumului de intelegere intre Ministerul Economiei din Romania si Ministerul Comertului din Republica Chineza privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea in comun a Parcului Tehnologic si Economic Romano-Chinez, semnat la Bucuresti la 25 noiembrie 2013.

  artile sunt de acord sa realizeze un studiu de fezabilitate privind construirea unui parc tehnologic si economic in Romania cu participarea companiilor chineze.

  Partile vor respecta urmatoarele principii de colaborare:
  1. egalitate si beneficii reciproce, coordonare guvernamentala, sistem decizional propriu, operare in conditii de pe piata libera;
  2. in concordanta cu acordurile bilaterale incheiate intre cele doua guverne si acordurile internationale la care sunt parte.

  Partile convin crearea cat mai curand a unui grup de lucru (denumit in continuare grupul) constituit din reprezentanti si experti ai ambelor parti si initierea activitatilor mentionate.
  Principala sarcina a grupului este studierea fezabilitatii constructiei unui parc economic si tehnologic in Romania si potentialele sectoare de productie aferente. Partea chineza va trimite grupuri de experti in Romania pentru studii pe teren, studiul fezabilitatii constructiei parcului economic si tehnologic si elaborarea de propuneri catre partea romana. Partea romana va asigura informatiile relevante, inclusiv idei privind constructia parcului economic si tehnologic, va asista, cand va fi necesar, expertii partii chineze care fac evaluarile in Romania si va explora potentialele stimulente din partea Guvernului Romaniei privind constructia parcului economic si tehnologic.

  Partile, in procesul constructiei parcului economic si tehnologic chinezo-roman, pot explora utilizarea liniei de credit speciale in valoare de 10 miliarde USD acordata de Republica Populara Chineza tarilor din Europa Centrala si de Est, in functie de necesitatile proiectului.

  Textul integral al Memorandumului: HG 148/2014 privind Memorandumul de intelegere intre Ministerul Economiei din Romania si Ministerul Comertului din Republica Chineza privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea in comun a Parcului Tehnologic si Economic Romano-Chinez
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-03 :: Titlu: OUG 12/2014 aduce modificari privind alegerile partiale si propunerile de candidatura

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 206/2014 a fost publicata OUG 12/2014 privind modificarea Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali.

  Astfel, propunerile de candidatura trebuie sa cuprinda circumscriptia electorala si colegiul uninominal in care candideaza, numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul, locul si data nasterii, ocupatia, profesia, iar in cazul aliantelor politice sau electorale, partidul care i-a propus. Partidele politice, aliantele politice sau electorale nu pot propune candidaturi independente.

  Alegerile partiale se desfasoara intr-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmand a fi declarat castigator. In caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 12/2014 aduce modificari privind alegerile partiale si propunerile de candidatura
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Guvern: 2 mai, stabilita ca zi libera

  Guvernul a adoptat miercuri, in sedinta, o hotarare pentru stabilirea zilei de 2 mai 2014 ca zi libera, informeaza un comunicat de presa remis AGERPRES.

  Potrivit sursei citate, pentru recuperarea acestei zile institutiile publice isi vor desfasura activitatea in regim de program normal in ziua de 26 aprilie 2014 sau vor prelungi corespunzator timpul de lucru, pana la data de 31 mai 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Guvernul a aprobat OUG privind restituirea catre transportatori a 4 eurocenti din acciza suplimentara la carburanti

  Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta prin care se restituie transportatorilor licentiati in UE care efectueaza transport rutier de marfuri cu autovehicule cu o greutate bruta maxima autorizata de cel putin 7,5 tone suma de 4 eurocenti din acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litrul de combustibil, informeaza Biroul de presa al Executivului.

  Ordonanta are in vedere faptul ca sectorul transporturilor de bunuri poate influenta pe orizontala evolutia preturilor in intreaga economie nationala, potrivit sursei citate.

  Actul normativ adoptat de Guvern prevede "o reducere de accize de 40 euro/1.000 litri fata de nivelul standard prevazut de lege, pentru motorina utilizata drept carburant pentru transport rutier de marfuri in cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de marfuri si cu o greutate bruta maxima autorizata de cel putin 7,5 tone, precum si pentru transportul de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3".

  "Reducerea de accize se realizeaza prin restituirea diferentei de 40 euro/1.000 litri operatorilor economici licentiati in Uniunea Europeana", mai precizeaza Guvernul.

  Masura vizeaza si activitatea Postei Romane.

  "Reducerea se aplica si pentru transporturi postale efectuate in cadrul unui serviciu universal cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului postal si cu o greutate bruta autorizata de cel putin 3,5 tone. Aceasta masura vizeaza activitatea Postei Romane, care nu beneficiaza si nu poate avea o licentiere asa cum operatorii privati au", precizeaza sursa citata.

  Conditiile, procedura si termenele de restituire a celor 4 eurocenti pe litrul de carburant urmeaza sa fie stabilite prin Hotarare a Guvernului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-03 :: Titlu: Cursul valutar din 2 aprilie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 2 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.467 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0041 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2384 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0024 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3904 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0021 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6634 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0012 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2409 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-03 :: Titlu: Monitorul Oficial din 2 aprilie 2014

  In data de 2 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 233/2014 - M. Of. 233/2014 [M. Of. 233 / 2 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 234/2014 - M. Of. 234/2014 [M. Of. 234 / 2 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 235/2014 - M. Of. 235/2014 [M. Of. 235 / 2 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 236/2014 - M. Of. 236/2014 [M. Of. 236 / 2 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 237/2014 - M. Of. 237/2014 [M. Of. 237 / 2 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Expertii CE, interesati de punerea in executare a deciziilor judecatoresti de Parlament si alte autoritati

  Expertii Comisiei Europene (CE) aflati in misiune de evaluare la Bucuresti s-au aratat interesati in cadrul intalnirilor cu sefii institutiilor din sistemul judiciar de punerea in executare a deciziilor judecatoresti de catre Parlament si alte autoritati.

  Expertii CE au inceput marti o misiune de evaluare de trei zile a progreselor inregistrate de Romania in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

  Oficialii europeni au discutat in prima partea a zilei de miercuri cu conducerea ANI si cea a DNA despre progresele inregistrate de la ultimul Raport MCV.

  Potrivit agendei expertilor europeni, discutiile cu conducerea ANI au vizat stadiul anchetelor si executarii deciziilor cu privire la incompatibilitate, conflicte de interese, averi nejustificate, plangeri, practica instantelor si punerea in executare a deciziilor de catre Parlament si alte autoritati. Oficialii europeni au abordat si conflictele de interese in achizitiile publice — controlul ex ante.

  Expertii europeni s-au aratat interesati de punerea in executare a deciziilor instantelor definitive in cazurile de incompatibilitate — Mircea Diaconu—, dar si ale altor demnitari, precum si de eventuale modificari legislative privind alesii locali.

  La DNA temele discutate au vizat aplicarea legilor privind coruptia in mod egal tuturor cetatenilor, caracterul unitar si disuasiv al pedepselor, noile coduri si problemele legislative in acest sens si stadiul actual in cazul dosarelor de urmarire penala, practica instantelor si identificarea bunurilor provenite din infractiuni si confiscare.

  Delegatia CE se intalneste miercuri si cu reprezentantii Inspectiei judiciare, urmand a fi abordate subiecte ca integritatea si independenta sistemului judiciar, unificarea jurisprudentei, precum si cu conducerea Parchetului General pentru discutarea Codului penal si Codului de procedura penala (probleme legislative), continuarea unificarii jurisprudentei si caracterul disuasiv al pedepselor aplicate in cazurile de coruptie in toate instantele de pe teritoriul Romaniei, progrese in urmarirea penala a cazurilor de mica coruptie si de conflicte de interese, rolul parchetelor in Strategia Nationala Anticoruptie.

  Delegatia CE mai are programate o serie de intalniri la MJ, pe de o parte cu privire la Strategia Nationala Anticoruptie si urmarirea penala a cazurilor de mica coruptie, cu implicarea Ministerul Public si Inspectoratului General al Politiei Romane, iar pe de alta parte, privind indisponibilizarea bunurilor provenite din infractiuni, confiscare/ confiscare extinsa, cu implicarea si a MP, DNA, DIICOT si ANAF.

  În prima zi a misiunii de evaluare, marti, oficialii CE s-au intalnit cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, cu sefii CSM, membri ai Parlamentului si cu judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei.

  La intrevederea de la MJ au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, cadrul normativ in materia integritatii, calitatea si stabilitatea legislatiei nationale, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, publicarea hotararilor judecatoresti, independenta justitiei, procesul de revizuire a Constitutiei, Strategia Nationala Anticoruptie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Decizie BEC privind exercitarea dreptului de vot si prezenta la urne

  Cetatenii romani cu domiciliul in Romania isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare din tara in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorii, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar in cazul elevilor din scolile militare, dupa caz, a decis BEC miercuri.

  Potrivit deciziei BEC, cetatenii romani care in ziua de referinta se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorii, buletinului de identitate.

  Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate voteaza in baza cartii de identitate provizorii, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic, pasaportului simplu, pasaportului simplu electronic sau a pasaportului simplu temporar, dupa caz.

  Potrivit deciziei BEC, alegatorul comunitar care in ziua de referinta se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat unde este inscris in copia de pe lista electorala speciala isi poate exercita dreptul de vot la orice sectie de votare in baza documentului de identitate valabil.

  Presedintele biroului electoral al sectiei de votare contacteaza telefonic biroul electoral judetean sau biroul electoral al sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz, in vederea confirmarii faptului ca alegatorul comunitar se regaseste in tabelul intocmit de Autoritatea Electorala Permanenta care cuprinde alegatorii comunitari inscrisi in listele electorale speciale.

  Alegatorii care isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale sunt inscrisi in lista electorala suplimentara, fiind radiati daca este cazul din copia de pe lista electorala permanenta sau speciala existenta la sectia de votare.

  "Alegatorii care isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale si care sunt inscrisi in extrasul de pe lista electorala suplimentara vor fi consemnati numeric in procesul verbal de constatare a rezultatului votarii la punctul b3 — 'Numarul total al alegatorilor inscrisi in lista electorala suplimentara care s-au prezentat la urne'", mai prevede decizia BEC.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Cotovelea (MSI): Dorim sa accesam fonduri structurale nerambursabile pentru informatizarea serviciilor de colectare a taxelor si impozitelor

  Modernizarea infrastructurii si extinderea utilizarii instrumentelor informatice pentru eficientizarea procesului de colectare a taxelor si impozitelor, atat in beneficiul contribuabililor, cat si al administratiei publice este necesara, iar in acest sens se doreste accesarea de fonduri structurale nerambursabile, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea.

  "In cadrul intalnirii /avuta cu Ministerul Finantelor Publice si ANAF, n.r./, am decis intensificarea cooperarii la nivel tehnic intre expertii institutiilor noastre pentru stabilirea unui plan de actiune cu masuri concrete pentru informatizarea si extinderea sistemului de colectare a taxelor si impozitelor. In ceea ce priveste sursele de finantare pentru aceste demersuri, dorim sa accesam fonduri structurale nerambursabile, in perioada de programare 2014-2020, in vederea informatizarii serviciilor de colectare a taxelor si impozitelor", a afirmat Cotovelea.

  Potrivit ministrului citat, in completarea acestor masuri, MFP si ANAF implementeaza din aprilie 2013 un vast proces de modernizare a administratiei fiscale derulat prin intermediul unui program finantat de Banca Mondiala in valoare de 70 milioane de euro.

  Ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, a avut, la finele saptamanii trecute, o intalnire cu ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, si cu presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala /ANAF/, Gelu ?tefan Diaconu, in scopul implementarii de solutii pentru modernizarea infrastructurii informatice si, totodata, in vederea promovarii instrumentelor electronice de plata a indatoririlor fiscale catre contribuabili.

  Scopul intalnirii l-a constituit finalizarea informatizarii complete a sistemului de depunere online a declaratiilor fiscale, precum si extinderea Sistemul National Electronic de Plata online (ghiseul.ro), pentru asigurarea platilor online a taxelor si impozitelor si de catre persoanele juridice.

  La nivelul MSI, se afla in lucru o propunere de act normativ in acest sens, care urmeaza a fi transmisa in scurt timp spre avizare si Ministerului Finantelor Publice. Adoptarea acestui document va avea o serie de beneficii, precum scaderea timpului petrecut de catre cetatean si/sau persoana juridica pentru a achita taxe si impozite, precum si scaderea costurilor administrative prin introducerea de canale alternative online de colectare taxe si impozite.

  La sfarsitul anului 2013, a fost adoptata o Hotarare de Guvern prin care s-a stabilit ca plata comisionului aferent platii electronice cu cardul a taxelor si impozitelor prin intermediul ghiseul.ro (altul decat comisionul prevazut prin contract de catre banca cu care fiecare cetatean are contract) sa fie suportata de catre beneficiarul platii, respectiv de institutiile publice.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Ponta: Pensiile vor fi platite anticipat pentru aceasta luna, inainte de Paste

  Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca pensiile pe luna aprilie vor fi platite anticipat, astfel incat oamenii sa poata avea bani inainte de sarbatori.

  "Doamna ministru Plumb mi-a adus o nota si sper ca bugetul sa fie de acord, (...) se poate, cu plata anticipata a pensiilor pentru aceasta luna, inainte de Paste sa se primeasca pensiile, pentru ca oamenii au nevoie de bani inainte de sarbatori", a spus Ponta.

  Conform calendarului ortodox, Pastele cade in acest an pe 20 aprilie.

  Pe de alta parte, el precizat ca miercuri ar putea fi adoptat si actul normativ cu privire la declararea zilei de 2 mai ca zi libera in acest an.

  "Cred ca astazi este si hotararea cu ziua de 2 mai care va fi libera. Sper ca predictiile extrem de optimiste din partea industriei de turism sa se adevereasca si sa faca venituri mari, sa plateasca taxe la buget, daca fac venituri mari. Ma rog, cu taxele la turism mai putin, dar macar venituri sa faca si sa se dovedeasca ca ziua aceea de 2 mai libera are un efect pozitiv in zona de turism", a aratat premierul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: CCR a respins sesizarea presedintelui pe legea care modifica organizarea SRR si SRTv

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins miercuri, ca neintemeiata, in unanimitate, sesizarea presedintelui Traian Basescu asupra legii care modifica organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) si Societatii Romane de Televiziune (SRTv).

  In 19 martie, Curtea a dezbatut sesizarea sefului statului, insa a hotarat intreruperea deliberarilor pentru o mai buna studiere a problemelor ce formeaza obiectul cauzei si a dispus amanarea pronuntarii unei decizii pentru data de 2 aprilie.

  In 26 februarie, Traian Basescu a trimis CCR o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune.

  In sesizare, seful statului subliniaza ca, in forma sa initiala, Legea 41/1994 prevedea, la art. 42, ca "finantarea necesara producerii si difuzarii emisiunilor radiofonice si de televiziune adresate strainatatii, precum si dezvoltarii acestei activitati se asigura din fondurile alocate de la bugetul de stat" si ca "sumele necesare se evidentiaza separat in bugetul fiecarei societati, pe baza programelor stabilite potrivit legii".

  El atrage atentia ca in legea trimisa la promulgare, la art. 43 alin. 1 indice 1 se prevede ca ""in vederea extinderii/dezvoltarii activitatii specifice, in tara sau in strainatate, SRR si SRTv pot infiinta, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultura ale Senatului si Camerei Deputatilor, persoane juridice de drept privat, cu sau fara scop lucrativ, pot dobandi calitatea de asociat in cadrul unor asemenea entitati sau, dupa caz, pot achizitiona actiunile/partile sociale ale unei societati comerciale existente, in conditiile legii".

  Presedintele mai arata ca sunt prevazute urmatoarele modalitati la care pot recurge cele doua institutii in vederea extinderii activitatii specifice acestor societati, in tara si in strainatate: a) infiintarea unei persoane juridice de drept privat (cu sau fara scop lucrativ), b) intrarea in cadrul unor asemenea persoane juridice de drept privat in calitate de asociat, c) achizitionarea unor actiuni sau parti sociale in cadrul unor societati comerciale existente.

  "Astfel, consideram ca reglementarea adoptata de legiuitor nu este clara, neoferind conditii/criterii de eligibilitate si oportunitate. In acest sens, observam ca ultimele doua modalitati concepute de legiuitor se suprapun, sub aspectul mecanismului juridic, deoarece dobandirea calitatii de asociat se face prin achizitionarea actiunilor in cadrul respectivei societati, procedura prevazuta distinct in a treia modalitate. De asemenea, reglementarea prevazuta in art. 43 alin. 1 indice 1 este lipsita de predictibilitate deoarece legea nu prevede criterii clare de asociere/achizitionare de parti sociale sau actiuni, cu atat mai mult cu cat finantarea acestor operatiuni se face din fonduri alocate de la bugetul de stat", se apreciaza in sesizarea presedintelui.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Cursul valutar din 1 aprilie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 1 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4629 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0076 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.236 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0056 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3883 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.013 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6646 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0121 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2404 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Monitorul Oficial din 1 aprilie 2014

  In data de 1 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 229/2014 - M. Of. 229/2014 [M. Of. 229 / 1 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 230/2014 - M. Of. 230/2014 [M. Of. 230 / 1 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 231/2014 - M. Of. 231/2014 [M. Of. 231 / 1 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 232/2014 - M. Of. 232/2014 [M. Of. 232 / 1 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: FMI: Riscurile la adresa perspectivei economiei Romaniei sunt in linii mari echilibrate in 2014

  Riscurile la adresa perspectivei economiei sunt in linii mari echilibrate in acest an, iar scenariul de baza prevede o redresare sustinuta si mai extinsa a economiei in 2014, se arata in raportul FMI dupa primele doua evaluari ale acordului cu Romania, publicat marti pe site-ul institutiei.

  Cresterea ar urma sa fie anul acesta de 2,2%, mai putin decat in 2013 (3,5%), dar cu un avans semnificativ al sectoarelor non-agricole. O absorbtie mai buna a fondurilor UE ar urma sa sprijine o redresare graduala a investitiilor. Consumul privat este asteptat sa se redreseze, cu o crestere a venitului real disponibil, in urma recentei politici de relaxare si a nivelului scazut record al inflatiei, a salariului minim mai ridicat, precum si a imbunatatirii generale a increderii consumatorilor, pe fondul revenirii pe crestere a zonei euro, se arata in raportul FMI.

  Inflatia va ramane scazuta in primul trimestru din 2014 (sub nivelul inferior al intervalului de variatie stabilit de Banca Nationala a Romaniei), inainte de a reveni in partea superioara a intervalului, in a doua jumatate a lui 2014, in urma majorarii preturilor administrate. Potentiala volatilitate a pretului alimentelor, totusi, va continua sa fie un factor major de incertitudine privind evolutia inflatiei.

  FMI estimeaza ca deficitul de cont curent se va amplifica usor, la 1,5% din PIB in 2014 si 1,9% din PIB in 2015 deoarece cererea pe plan intern incepe sa se redreseze. Intrarile de capital ar urma sa stagneze, pe fondul majorarii investitiilor straine directe (FDI) fata de nivelul recent (deoarece perspectiva cresterii Europei se imbunatateste), al ritmului lent al procesului de deleveraging al bancilor straine si al intrarilor continue de fonduri UE.

  In timp ce performanta solida din industrie ar putea continua sa sprijine cresterea pe partea de furnizare, iar absorbtia mai buna a fondurilor UE ar putea sprijini o redresare mai solida in privinta investitiilor, gospodariilor, corporatiilor, procesul de deleveraging al bancilor straine alaturi de majorarea creditelor neperformante ar putea continua sa constranga avansul creditarii si sa intarzie redresarea cererii interne, semnaleaza raportul FMI.

  Mai mult, inasprirea politicii monetare in economiile avansate ar putea duce la iesiri de capital, deoarece investitorii reevalueaza riscurile portofoliilor si profitul, ceea ce ar putea pune presiuni asupra cursului valutar. Iesirile de capital ar putea fi afectate si de scaderea increderii din cauza turbulentelor din Ucraina. ?inand cont de volumul masiv al creditarii in valuta, o depreciere severa a cursului valutar ar putea determina o deteriorare suplimentara a bilanturilor bancilor si a sectorului privat, avertizeaza FMI.

  Incertitudinile politice crescande privind alegerile din 2014, in special alegerile prezidentiale, ar putea afecta stabilitatea discutiilor politice si increderea consumatorilor si a investitorilor, se arata in raportul FMI.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Costoiu: Vom incuraja intreprinderile sa se apropie de cercetare prin finantarea directa a activitatilor acestora

  Provocarea majora pentru Romania in viitorul apropiat este sa dezvolte si sa accelereze inovarea prin sprijinirea cercetarii si dezvoltarii, alaturi de stimularea inovarii in sectorul privat si sprijinirea dezvoltarii resurselor umane, cu orientare spre cercetare - dezvoltare pentru sectoarele cu potential de crestere, considera ministrul Mihnea Costoiu.

  'In ceea ce priveste sprijinul efectiv pentru intreprinderi, vom incuraja intreprinderile prin subventionarea activitatilor acestora, rezultand in noi produse sau procese pe piata. De asemenea, vom dezvolta instrumente financiare pentru a sprijini in mod direct intreprinderile pentru a aplica rezultatele CDI, precum si masurile de sprijin al institutelor si universitatilor CDI, cu scopul de a permite intreprinderilor sa acceseze cunostintele, abilitatile din domeniul consultantei, facilitatile alocate cercetarii si resursele umane de inalta calificare profesionala', a declarat marti ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, in cadrul unei intalniri cu membrii Comitetului Director al Consiliului Investitorilor Straini (Foreign Investors Council/FIC).

  El a precizat ca in afara acestor masuri finantate din granturi, au fost adaugate si stimulente fiscale de genul deductibilitatii suplimentare de 50% pentru cheltuielile cercetare — dezvoltare ale intreprinderilor.

  'Nivelul actual al investitiilor publice si private in CDI reprezinta doar un sfert din tinta de 2% din PIB pe care Guvernul si-a asumat-o pentru 2020. Este un obiectiv ambitios, deoarece presupune o crestere de aproximativ 3 ori a cheltuielilor publice in CDI (in prezent acestea fiind la un nivel de ,32% din PIB) si o cheltuiala privata de 6 la 1 in CDI, ceea ce inseamna o adevarata provocare, mai ales datorita nevoii semnificative de schimbare in ceea ce priveste conduita intreprinderilor, pentru a deveni promotori ai inovarii, bazandu-se, de asemenea, pe eforturile lor in cercetare si dezvoltare', a declarat ministrul.

  Astfel, prioritatile de finantare pentru perioada 2014-2020 se vor concentra pe domeniile de specializare inteligenta (bio-economie/tehnologia informatiei si comunicatiilor/spatiu si securitate/ mediu, energie si schimbari climatice/eco-nano-tehnologii si materiale avansate) si pe domeniile de interes national, in conformitate cu Strategia Nationala CDI pentru perioada 2014-2020: sanatatea, patrimoniul si identitatea nationala, tehnologii noi si tehnologii emergente.

  Un alt punct pe agenda discutiilor l-a constituit impactul proiectului ELI — NP asupra economiei romanesti si a regiunii, in general, dar si in raport cu posibilitatea de mentinere specialistilor de top in tara.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Ministrii de externe roman si ucrainean au parafat la NATO un acord privind micul trafic la frontiera

  Corespondentul AGERPRES, Florin Stefan, transmite: Ministrul roman de externe, Titus Corlatean, si cel ucrainean, Andrii Descita, au parafat marti, la Bruxelles, la sediul NATO, un acord privind micul trafic de frontiera care prevede ca persoanele care locuiesc pana la o distanta de 30 km de o parte si de alta a frontierei comune pot trece granita fara viza, in baza unui permis care se elibereaza contra sumei de 20 de euro.

  Cei doi ministri au parafat acordul la sediul reprezentantei permanente a Romaniei la NATO, urmand ca acesta sa fie semnat la o data ulterioara. "Ceea ce cautam cu adevarat este libertatea de miscare, in special pentru cei din regiunea de frontiera. Si acesta este principalul nostru scop, sa asiguram o astfel de optiune pentru oamenii care traiesc de ambele parti ale frontierei romano-ucrainene pentru a avea mai putine probleme in a trece dintr-o parte in alta si a se vizita. Este parte a procesului nostru de integrare europeana si suntem foarte bucurosi ca intelegem amandoi ca acest lucru este important pentru oameni", a declarat Andrii Descita.

  Titus Corlatean a catalogat momentul parafarii acordului privind micul trafic de frontiera drept "un pas inainte important in beneficiul liberei circulatii". "Am mentionat in cadrul dezbaterilor la reuniunea Comisiei NATO-Ucraina ca noi in Romania am simtit o schimbare clara de atitudine din partea noului guvern ucrainean in relatia bilaterala cu tara noastra, pentru ca a fost posibil sa semnez la Kiev impreuna cu omologul ucrainean un acord bilateral in domeniul cresterii masurilor de incredere, in domeniul securitatii de o parte si de alta a frontierei, lucru care nu a fost posibil aproape 14 ani. Iar astazi am fost in masura, dupa ce am accelerat negocierile care fusesera inghetate o perioada ceva mai lunga de timp, sa putem parafa, sa facem ultimele proceduri tehnice in vederea unei viitoare apropiate semnari a acestui acord care este extrem de benefic pentru cetatenii de o parte si de alta a frontierei comune, 30 pana la maxim 50 km, atat pentru ucraineni cat si pentru romani, iar in Ucraina inclusiv pentru cetatenii ucraineni de origine romana", a declarat seful diplomatiei romane dupa parafarea documentului.

  El a precizat ca si-ar dori ca documentul sa poata fi semnat cat mai curand "intr-un loc simbolic extrem de important pentru ambele parti, la Cernauti".

  Potrivit ministrului Corlatean, de prevederile acordului ar putea beneficia peste un milion de ucraineni, in care sunt inclusi si etnicii romani.

  De prevederile acordului beneficiaza toate persoanele care locuiesc in mod legal, de cel putin trei ani, in zona de frontiera a Romaniei sau Ucrainei, carora li se adauga si sotul/sotia sau copiii minori sau majori aflati in intretinere. Persoanele in cauza pot trece frontiera romano-ucraineana fara viza, pe baza unui permis de mic trafic de frontiera, a carui eliberare costa 20 de euro, fiind insa gratuit in cazul pensionarilor, al minorilor si al persoanelor cu handicap. Permisul poate fi eliberat de autoritatile competente din cele doua tari in maxim 60 de zile de la depunerea cererii de catre persoanele care beneficiaza de prevederile acordului.

  Aceste persoane pot trece frontiera romano-ucraineana nu numai prin punctele de trecere deschise traficului international, ci si prin punctele speciale deschise pentru micul trafic de frontiera.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: LegalMagazin :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Despre Conferinta Forumul Medierii Editia a II-a 25 martie 2014

  Mediatorii se apropie tot mai mult de mediul de afaceri

  Dezvoltarea medierii in mediul de afaceri este una dintre prioritatile Consiliului de Mediere, a anuntat presedintele acestei organizatii, Dorin Valeriu Badulescu, in cadrul Forumului Medierii, editia a II-a, conferinta organizata marti, 25.03.2014, de Legal Magazin – revista profesiilor liberale.

  Evenimentul s-a bucurat de sprijinul Consiliului de Mediere, avand ca parteneri OMV Petrom, UniCredit Leasing, Lupu & Partners, Asociatia ProMedierea, Conta Radulescu si Editura Corint.

  Partenerii media ai conferintei au fost DreptOnline.ro, MediereNet, Indaco, Calendar Evenimente si Editura C.H. Beck.

  Dorin Badulescu: Mediatorii sunt bine pregatiti
  Dorin Badulescu a subliniat faptul ca mediatorii sunt bine pregatiti si ca pot fi evitate instantele de judecata supraaglomerate, dand exemple de cazuri privind recuperarea unor sume de bani, protejarea profitului, negocierea contractelor, zona de asigurari cu rezolvarea conflictelor pe cale amiabila.
  El a mentionat ca la instante sunt foarte multe litigii intre persoane fizice si companii de asigurari, aparute de cele mai multe ori in urma refuzului firmelor de a achita despagubirile din anumite motive, in baza documentelor intocmite ca urmare a unui accident. Badulescu a mai spus ca se poate apela la mediere si in domeniul insolventei, precum si in cel bancar.

  Referitor la medierea in dosarele de drept penal, Badulescu a spus ca aceasta poate fi dezvoltata si ca urmare a noilor modificari impuse de Codul penal si Codul de procedura penala, motiv pentru care pot fi initiate cateva protocoale care vor fi implementate cat mai repede, in special in zona Parchetului General.
  "Exista deja un protocol semnat. ( ...) Urmeaza sa initiem dezvoltarea altor doua proiecte cu Ministerul Afacerilor Interne, in zona organelor de cercetare penala si in zona penitenciarelor, apropo de executarea unor pedepse”, a explicat el.

  Protocol de colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale
  Dorin Badulescu a anuntat ca va fi semnat in curand un protocol de colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale, care va avea in vedere derularea unui program privind medierea in scoli, cu scopul combaterii si reducerii violentei in randul elevilor. "De ce medierea in scoala ? De ce ar fi necesar ? Observam tot palierul social, si in presa, ca sunt foarte foarte multe elemente care atesta existenta violentei in mediul scolar. Nu vorbim numai de clasele V-VIII, ci mai ales in zona de liceu. Este importanta dezvoltarea acestui sector, pe de o parte, pentru ca elevii pot fi mediatorii de maine, iar pe de alta parte, trebuie sa incercam pe cat posibil sa stopam aceste violente inainte de a degenera. Daca mediatorii si-au asumat un anume rol (...) al schimbarii de mentalitate — dintr-o mentalitate sociala indreptata spre conflict intr-o mentalitate indreptata spre dialog si comunicare—, modul de actiune nu poate fi decat prin educatie, care trebuie sa fie indreptata spre non-conflict”, a afirmat Dorin Badulescu, la editia a II-a a Forumului Medierii.
  "In acest moment suntem in curs de semnare a unui protocol cu Ministerul Educatiei Nationale pentru a derula un program in care mediatorii, pe baza de voluntariat, sa incerce sa implementeze aceasta zona a medierii in scoli, ideea de non-conflict, de rezolvare pasnica a disputelor. Practic, se doreste crearea unor elevi care sa aiba capacitatea de a incerca si reusi sa aplaneze conflictele care apar intre elevi in zona de scoala”, a subliniat presedintele Consiliului de Mediere, care a adaugat ca alte conflicte care trebuie rezolvate sunt cele parinte — profesor sau elev — profesor.

  OMV Petrom foloseste cu succes procedura medierii
  Mircea Duca, avocat expert in cadrul Departamentului Litigii de Munca – Contract Colectiv de Munca a aratat modul cum OMV Petrom foloseste medierea in cazul litigiilor de recuperare a unor sume datorate companiei ca urmare a solutionarii irevocabile a unor litigii de munca.
  In continuare, acesta a aratat ca OMV Petrom isi doreste o mai mare claritate a legilor si normelor care guverneaza medierea prin prisma interactiunii acestora cu legi si norme aplicabile altor domenii (de ex. avocatura) sau care guverneaza anumite ramuri de drept (de ex. dr. muncii).

  Adriana Ahciarliu: Este nevoie de o specializare a mediatorilor in sectorul financiar-bancar
  Adriana Ahciarliu, Secretar General, Asociatia Societatilor Financiare – ALB Romania, a pledat pentru o specializare a mediatorilor care se ocupa de sistemul ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Disciplina optionala Educatie prin sah, inclusa in programa scolara 2014-2015

  Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a aprobat programele scolare pentru disciplina optionala "Educatie prin sah", anul I si anul al II-lea de studiu, informeaza un comunicat al ministerului transmis AGERPRES.

  Acestea intra in curriculum la decizia scolii pentru invatamantul primar si vor putea fi folosite incepand cu anul scolar 2014-2015. Elevii vor avea ocazia sa se familiarizeze cu tabla de sah, cu regulile de joc si sa decodifice semnificatia semnelor conventionale utilizate in partida de sah. Exercitiile de interpretare, observatia, simularea unor situatii de joc, calculul unor variante de joc sunt etape pe care elevii le vor parcurge in cei doi ani de studiu.

  Programele au fost realizate in urma consultarilor cu specialistii din cadrul Federatiei Romane de Sah.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Rata somajului in zona euro a ramas stabila la 11,9% in luna februarie (Eurostat)

  Rata somajului in zona euro a fost de 11,9% in luna februarie, nivel la care a ramas nemodificata din luna octombrie 2013, arata datele publicate marti de Oficiul european de statistica (Eurostat), transmite AFP.

  In schimb, in valoare absoluta, numarul somerilor din zona euro a scazut cu 35.000 in luna februarie pana la 18,96 milioane de persoane. De asemenea, Eurostat a revizuit in jos cifrele privind rata somajului in luna ianuarie, pana la 11,9% de la nivelul de 12% comunicat anterior.

  In ceea ce priveste Uniunea Europeana (UE 28), Eurostat estimeaza ca rata somajului a scazut usor pana la 10,6% in luna februarie de la nivelul de 10,7% inregistrat in luna ianuarie. Aproximativ 25,920 milioane de persoane erau in somaj in UE in luna februarie, dintre care 18,96 milioane de someri numai in cele 18 state membre ale zonei euro. Comparativ cu situatia din luna februarie 2013, numarul somerilor a scazut cu 619.000 de persoane in UE si cu 166.000 in zona euro.

  In randul statelor membre, cele mai ridicate rate ale somajului se inregistreaza in Grecia (27,5%) si Spania (25,6%). La polul opus se situeaza Austria, cu o rata a somajului de 4,8%, si Germania (5,1%).

  Comparativ cu situatia inregistrata in urma cu un an, rata somajului a crescut in 11 state membre, a scazut in 15 state si a ramas stabila in Romania si Suedia.

  Potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS), rata somajului, in forma ajustata sezonier, a fost estimata la 7,2%, in februarie 2014, in scadere cu ,1 puncte procentuale fata de ianuarie si la acelasi nivel din februarie 2013. Numarul somerilor in varsta de 15 — 74 ani, estimat pentru luna februarie, a fost de 721.000 persoane, in scadere fata de luna precedenta, de la 730.000 persoane, si in crestere fata de aceeasi luna din anul precedent, cand s-au inregistrat 714.000 persoane.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Ministerul Justitiei: Expertii CE, la Bucuresti pentru evaluarea MCV

  Expertii Comisiei Europene au inceput marti o misiune de evaluare de trei zile a progreselor inregistrate de Romania in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, informeaza Ministerul Justitiei (MJ) intr-un comunicat transmis AGERPRES.

  Echipa de experti, formata din oficiali din cadrul Secretariatului General, Directoratului General Justitie si Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, a fost primita marti de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

  In cadrul intrevederii au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, cadrul normativ in materia integritatii, calitatea si stabilitatea legislatiei nationale, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, publicarea hotararilor judecatoresti, independenta justitiei, procesul de revizuire a Constitutiei, Strategia Nationala Anticoruptie.

  "In cadrul reuniunii au fost remarcate angajamentul Guvernului in modernizarea sistemului judiciar si prioritizarea proiectelor care au un impact semnificativ asupra agendei MCV, eforturile sistemului judiciar in implementarea noilor coduri, importanta asigurarii unui proces legislativ care sa se bucure de dezbateri publice adecvate, necesitatea respectarii principiului egalitatii in fata legii, inclusiv in etapa de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti, asigurarea unui just echilibru intre libertatea presei si independenta justitiei, rolul esential pe care Strategia Nationala Anticoruptie il joaca in ultimul timp in prevenirea si combaterea acestui fenomen. A fost remarcat aportul pe care masurile de modernizare a sistemului judiciar il au asupra increderii cetatenilor in actul de justitie", arata MJ.

  Prezenta misiune de evaluare este prima derulata dupa publicarea Raportului Comisiei Europene din luna ianuarie si contribuie la pregatirea Raportului MCV ce va fi dat publicitatii la finele anului 2014/ inceputul anului 2015.

  Pe parcursul misiunii, delegatia de experti ai CE va avea intrevederi cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii, ai Inspectiei Judiciare, Institutului National al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Public, Directiei Nationale Anticoruptie, Agentiei Nationale de Integritate, precum si cu procurori din circumscriptia Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Legea 19/2014 pentru Protocolul din Romania si Muntenegru privind succesiunea Muntenegrului la tratatele bilaterale dintre Republica Populara Romana/Republica Socialista Romania/Romania si Republica Populara Federativa Iugoslavia/Republica Socialista Federativa Iugoslavia/Republica Federala Iugoslavia/Uniunea Serbia si Muntenegru

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 192/2014 a fost publicata Legea 19/2014 pentru ratificarea Protocolului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Muntenegrului privind succesiunea Muntenegrului la tratatele bilaterale dintre Republica Populara Romana/Republica Socialista Romania/Romania si Republica Populara Federativa Iugoslavia/Republica Socialista Federativa Iugoslavia/Republica Federala Iugoslavia/Uniunea Serbia si Muntenegru, incheiate la nivel de stat, respectiv la nivel de guvern, semnat la Podgorica la 4 iulie 2013.

  Tratatele bilaterale enumerate in anexa la prezentul protocol, incheiate la nivel de stat, respectiv la nivel de guvern, sunt in vigoare intre Romania si Muntenegru.
  Anexa cuprinde:

  1. Acord intre Guvernul Republicii Populare Romane si Guvernul Republicii Populare Federative Iugoslavia privind asistenta medicala pentru personalul diplomatic si administrativ al reprezentantelor permanente ale celor doua tari, Bucuresti, 19 mai 1958
  2. Tratat intre Republica Populara Romana si Republica Populara Federativa Iugoslavia privind asistenta juridica, Belgrad, 18 octombrie 1960
  3. Acord intre Guvernul Republicii Populare Romane si Guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia privind transporturile internationale rutiere, Bucuresti, 25 decembrie 1963
  4. Protocol aditional la Tratatul intre Republica Populara Romana si Republica Populara Federativa Iugoslavia privind asistenta juridica, semnat la 18 octombrie 1960, Bucuresti, 21 ianuarie 1972
  5. Conventie consulara intre Republica Socialista Romania si Republica Socialista Federativa Iugoslavia, Belgrad, 24 ianuarie 1974
  6. Acord intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federal al Republicii Federale Iugoslavia privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, Belgrad, 28 noiembrie 1995
  7. Conventie intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federal al Republicii Federale Iugoslavia pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, Belgrad, 16 mai 1996
  8. Acord intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federale Iugoslavia privind colaborarea in domeniul turismului, Bucuresti, 21 septembrie 1996
  9. Acord intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federal al Republicii Iugoslavia privind colaborarea vamala si asistenta administrativa reciproca pentru prevenirea, cercetarea si urmarirea fraudelor vamale, Belgrad, 14 ianuarie 1998
  10. Acord intre Guvernul Romaniei si Consiliul de ministri al Serbiei si Muntenegrului cu privire la eliminarea vizelor pentru titularii de pasapoarte diplomatice si oficiale de serviciu, Bucuresti, 14 iulie 2004

  Textul integral al Protocolului: Legea 19/2014 pentru Protocolul din Romania si Muntenegru privind succesiunea Muntenegrului la tratatele bilaterale dintre Republica Populara Romana/Republica Socialista Romania/Romania si Republica Populara Federativa Iugoslavia/Republica Socialista Federativa Iugoslavia/Republica Federala Iugoslavia/Uniunea Serbia si Muntenegru
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Ordinul 35/2014 privind stabileste sprijinul acordat politistilor incadrati intr-un grad de invaliditate si familiilor acestora, precum si familiilor politistilor decedati

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 192/2014 a fost publicat Ordinul 35/2014 privind masurile de sprijin acordate politistilor incadrati intr-un grad de invaliditate si familiilor acestora, precum si familiilor politistilor decedati.

  Ordinul stabileste:
  a) conditiile si procedurile pentru realizarea urmatoarelor masuri de sprijin:
  1. mentinerea in activitate in functii de politist a politistului ranit apt sa desfasoare anumite activitati profesioanle, denumit in continuare politist ranit compatibil;
  2. numirea in functii de politist a fostului politist ranit;
  3. inmatricularea in institutiile de invatamant ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a copiilor aflati in intretinerea politistului decedat sau a politistului ranit;
  4. numirea in functii de politist, respectiv angajarea ca personal contractual in unitati ale MAI a copiilor aflati in intretinerea politistului decedat sau a politistului ranit, precum si a sotului/sotiei acestuia;
  b) domeniile de activitate in care pot fi mentinute in activitate sau, dupa caz, numite in functii de politist persoanele prevazute la lit. a) pct. 1 si 2;
  c) componenta, organizarea si atributiile Comisiei de expertiza medicala si evaluare a capacitatii de munca.

  Masurile de sprijin prevazute de prezentul ordin se acorda la cerere.
  Nu pot fi formulate cereri in conditiile prezentului ordin, in situatia in care invaliditatea sau decesul a intervenit ca urmare a savarsirii, cu intentie, a unei fapte prevazute de legea penala, pentru care politistul a fost condamnat definitiv.
  Copiii politistului pot formula cerere pentru acordarea unei singure masuri de sprijin.
  Beneficiarii masurilor de sprijin care isi inceteaza raporturile de serviciu/munca la cerere sau din motive imputabile acestora, precum si copiii politistului exmatriculati din institutii de invatamant ale MAI nu mai pot formula alta cerere in conditiile prezentului ordin.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 35/2014 privind stabileste sprijinul acordat politistilor incadrati intr-un grad de invaliditate si familiilor acestora, precum si familiilor politistilor decedati
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Cazanciuc: Proiectul privind bratarile de supraveghere, intr-o luna in dezbatere publica; nu este un cost mic

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, ca spera ca proiectul privind bratarile de supraveghere pentru persoanele arestate la domiciliu sa fie pus in dezbatere publica in aproximativ o luna si a admis ca, indiferent de solutiile tehnice implementate, costul nu va fi unul redus.

  "Imi cereti un lucru greu de estimat in momentul de fata, pentru ca sunt si aici solutii tehnice diferite ce pot fi implementate si, in functie de solutia tehnica, vom putea avea si un cost. Dar, oricum, nu este un cost mic, asta cu siguranta. (...) Sper ca in maxim o luna sa putem avea un proiect gata de a fi pus in dezbatere publica", a afirmat Cazanciuc la plecarea de la sedinta CSM.

  El a precizat ca, in prezent, proiectul de act normativ este in lucru Ministerul Justitiei si ca este elaborat impreuna cu Politia Romana si Administratia Nationala a Penitenciarelor.

  "Sunt mai multe aspecte de pus la punct atat din punct de vedere legal, cat si tehnic. Intr-un fel va trebui gestionata chestiunea pe arestul preventiv si in alt fel pe executarea pedepselor. (...) Principala preocupare este sa clarificam la nivel normativ raspunderile in acest proiect: cine va implementa acest concep, in ce conditii se poate implementa si cu ce resurse. (...) Sunt mai multe variate ce pot fi avute in vedere. (....) Nu impiedica in niciun caz instantele sa pronunte alte solutii. (...) Experientele in Europa sunt extrem de diverse. In jur de 15-20 de state din UE au implementat proiectul, unele cu succes, altele cu mai putin succes. Este o chestiune de balanta in acordarea resurselor pentru acest proiect", a subliniat Cazanciuc.

  Referitor la faptul ca unele persoane arestate la domiciliu nu si-au respectat obligatiile, ceea ce ar determina urgentarea acestui proiect, ministrul Justitiei a spus ca, din contra, arata ca autoritatile trebuie sa fie atente in stabilirea mecanismului de implementare.

  "Nu, asta ne arata ca trebuie sa fim foarte atenti cand vrem sa implementam un asemenea proiect. E un proiect ce trebuie implementat, e un proiect revolutionar dar trebuie foarte bine pusi la punct toti pasii. (...) Din moment ce este in cod (n.r. — Codul de procedura penala), cred ca Romania este pregatita sa accepte o asemenea solutie, dar trebuie sa fim foarte atenti cum trebuie sa facem pasii concreti. In momentul in care s-a luat o masura si cineva nu a respectat obligatiile, trebuie foarte bine pus la punct mecanismul de revocare a unei asemenea masuri", a explicat ministrul.

  El a mai sustinut ca nu se pune in discutie o eventuala abrogare a articolului care prevede bratarile de supraveghere.

  "Nu am luat in calcul ideea abrogarii acestui articol. Din contra, doar incercam sa punem la punct un mecanism care sa functioneze, nu sa fie doar un mecanism ce arata bine pe hartie dar in practica sa nu poata fi aplicat", a mai spus Cazanciuc.

  Masura arestului la domiciliu a intrat in vigoare de la 1 februarie 2014, odata cu noul Cod de procedura penala.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Vizita ministrului Fondurilor Europene la Chisinau

  Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a efectuat luni, 31 martie a.c., o vizita oficiala la Chisinau, in cadrul careia a participat la lucrarile celei de a doua sesiuni a Comisiei interguvernamentale Romania – Republica Moldova pentru integrare europeana, prezidata de Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova si de Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Externe din Romania.

  Ministrul Eugen Teodorovici a avut intalniri cu ministrul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor din Republica Moldova, Marcel Raducan, guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei, Dorin Dragutanu, respectiv cu studentii Academiei de Studii Economice a Moldovei.

  “Am stabilit parteneriate pe care dorim sa le dezvoltam. Cu domnul Marcel Raducan am discutat despre identificarea acelor zone in care Moldova are nevoie de expertiza Romaniei. In timpul discutiilor pe care le-am avut astazi la Chisinau am identificat noi masuri prin care Romania poate sprijini Moldova”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, la inchiderea lucrarilor celei de a doua sesiuni a Comisiei interguvernamentale Romania – Republica Moldova pentru integrare europeana.

  In cadrul vizitei la Academiei de Studii Economice a Moldovei, oficialul roman a discutat cu studentii despre rolul tinerilor in societate si construirea unei cariere.

  „Administratia publica reprezinta cea mai buna scoala pentru construirea unei cariere solide”, a subliniat ministrul Teodorovici.

  In acest context, oficialul le-a promis studentilor de la Academia de Studii Economice din Moldova dezvoltarea unui concept de colaborare intre Ministerul Fondurilor Europene si academiile de studii economice de la Bucuresti si Chisinau, dar si analizarea posibilitatii desfasurarii unor stagii de pregatire in structurile care implementeaza fondurile europene in Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Cursul valutar din 31 martie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 31 martie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4553 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0039 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2304 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0115 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3753 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0115 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6525 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0016 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2412 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Monitorul Oficial din 31 martie 2014

  In data de 31 martie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 224/2014 - M. Of. 224/2014 [M. Of. 224 / 31 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 225/2014 - M. Of. 225/2014 [M. Of. 225 / 31 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 226/2014 - M. Of. 226/2014 [M. Of. 226 / 31 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 227/2014 - M. Of. 227/2014 [M. Of. 227 / 31 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 228/2014 - M. Of. 228/2014 [M. Of. 228 / 31 martie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Procurorii au intocmit un dosar penal pentru neglijenta in serviciu in cazul vaccinului antigripal de la Institutul Cantacuzino

  Procurorii parchetului instantei supreme au intocmit un dosar penal in care se efectueaza cercetari in legatura cu aspecte vizand producerea vaccinului gripal, pentru sezonul 2013-2014, la Institutul Cantacuzino.

  "In cauza, procurorii au dispus, la data de 14.03.2014, inceperea urmaririi penale cu privire la infractiunile de neglijenta in serviciu si efectuarea unui studiu clinic fara respectarea regulilor de buna practica. In interesul solutionarii cauzei, in perioada urmatoare vor fi efectuate audieri si vor fi solicitate relatii si inscrisuri de la diferite institutii si autoritati ale statului", se arata intr-un comunicat al PICCJ remis luni AGERPRES.

  Dosarul a fost intocmit in urma sesizarii transmise de Corpul de Control al primului-ministru, pe data de 12 martie.

  Deocamdata, s-a inceput urmarirea penala doar pentru fapta, nefiind pusa sub acuzare vreo persoana.

  Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a analizat, la 27 martie, implicatiile in planul securitatii nationale ale disfunctiilor depistate in activitatea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino", constatand ca s-au inregistrat deficiente. Presedintele Traian Basescu a luat decizia ca acest raport sa fie transmis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

  "Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a apreciat ca, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie 'Cantacuzino', din cauza nerespectarii procedurilor, a controlului defectuos al procesului de productie, dar si a implicarii improprii a Ministerului Sanatatii, s-au inregistrat, in ultima perioada, deficiente care pot genera vulnerabilitati la adresa starii de sanatate a populatiei si ca se impune luarea unor masuri pentru remedierea tuturor acestor deficiente si pentru prevenirea repetarii acestora. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a decis ca raportul prezentat in sedinta CSAT sa fie trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Romania a trimis oficial propunerea de Acord de Parteneriat 2014-2020 Comisiei Europene

  Ministerul Fondurilor Europene a trimis oficial propunerea de Acord de Parteneriat 2014-2020 Comisiei Europene, prin sistemul informatic de comunicare – Structural Funds Communication (SFC), in data de 31 martie a.c.

  “Dupa ce a trimis in trecut versiuni de lucru ale acestui document in cadrul dialogului informal, Romania a trimis oficial, astazi, Comisiei Europene propunerea de Acord de Parteneriat. Transmiterea oficiala a acestui document inseamna ca Romania se apropie de momentul semnarii Acordului de Parteneriat. Potrivit regulamentelor europene, Comisia are la dispozitie trei luni pentru a analiza documentul, perioada de timp care poate fi intrerupta daca statului membru ii sunt transmise comentarii pe marginea acestui document, proces absolut normal aplicabil tuturor statelor UE. Totodata, subliniez ca Romania nu inregistreaza nicio intarziere in trimiterea propunerii de Acord de Parteneriat, termenul limita prevazut de regulamentul UE fiind 22 aprilie 2014”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Alocarile financiare indicative la nivelul programelor operationale pentru perioada 2014-2020:

   
  Programul              Alocarea financiara indicativa pentru perioada 2014-2020
  Programul Operational Infrastructura Mare	 9,5 mld. euro
  Programul Operational Regional          6,7 mld. euro
  Programul Operational Capital Uman        4,2 mld. euro
  Programul Operational Competitivitate      1,2 mld. euro
  Programul Operational Capacitate Administrativa 0,55 mld. euro
  Programul Operational Asistenta Tehnica     0,21 mld. euro
  programele de cooperare transfrontaliera     0,45 mld. euro
  


  Sistemul de implementare a fondurilor europene va fi mult mai eficient in perioada 2014-2020, datorita simplificarii structurii institutionale. Suplimentar, sistemul va fi mai bine coordonat, fiind stabilite atributii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere:
 • Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru: Programul Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Competitivitate si Programul Operational Asistenta Tehnica;
 • Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice va fi autoritate de management pentru: Programul Operational Regional, Programul Operational Capacitate Administrativa, respectiv pentru programele de cooperare teritoriala europeana;
 • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va fi autoritate de management pentru Programul National pentru Dezvoltare Rurala, respectiv Programul Operational pentru Pescuit.

  Totodata, coordonarea va tine seama de lectiile invatate in perioada 2007-2013 si va urmari eficientizarea procesului de implementare si reducerea poverii administrative, iar concentrarea tematica a fondurilor va asigura obtinerea unui impact semnificativ al investitiilor, respectiv continuitatea interventiilor sustenabile din actuala perioada de programare.
  NOTA:
  Propunerea de Acord de Parteneriat transmisa Comisiei Europene este disponibila pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, la urmatorul link: http://www.fonduri-ue.ro/document-consultativ/propunerea-oficiala-a-acordului-de-parteneriat-2014-2020
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-31 :: Titlu: Constanta: Zeci de mii de turisti asteptati pe litoral de Paste si 1 Mai cu oferte diversificate

  Circa 50.000 de turisti sunt asteptati sa petreaca minivacanta de Paste si 1 Mai pe litoralul romanesc, preturile variind pentru o persoana de la 50 de lei pe noapte, la un hotel de doua stele, la peste 400 de lei pe noapte la o unitate de patru stele din statiunea Mamaia, preturile fiind mai mici la unitatile din sudul litoralului.

  Reprezentanti ai Asociatiei Litoral — Delta Dunarii (ALDD) au declarat luni, pentru AGERPRES, ca tarifele practicate sunt aproximativ la fel ca cele din 2013.

  Potrivit ALDD, pentru minivacanta de Paste, in statiunea Mamaia, un turist trebuie sa plateasca 50 de lei pe noapte, fara mic dejun, la un hotel de doua stele, 88 de lei la o unitate de doua stele — cu mic dejun inclus si pentru minimum doua nopti, cel mai mare pret (448 de lei pe noapte) fiind la un hotel de patru stele — cu mic dejun, pranz, cina, gustari,acces SPA (piscina, sauna, jacuzzi, fitness, dus emotional, dus cervical, tratamente de infrumusetare si masaj), precum si excursie la cetatile Enisala si Histria, divertisment si animatie pentru copii.

  In statiunea Eforie, preturile variaza de la 60 de lei pe noapte de persoana la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, cel putin doua nopti de cazare, pana la 328 de lei la un hotel de patru stele, cu cina in doua zile si pranz festiv in prima zi de Paste, intampinare cu pasca, cozonac si oua rosii dupa slujba de inviere, acces gratuit la piscina interioara, fitness, sauna si jacuzzi.

  In statiunea Venus, la un hotel de trei stele turistul trebuie sa achite 88 de lei pe noapte, cu mic dejun, minimum trei nopti de cazare si 230 de lei pe noapte la un hotel de cinci stele — minimum trei nopti de cazare. Oferta include pranz traditional de Paste, seara cu foc de tabara, berbecut la protap si degustare de vinuri si, printre altele, plimbari cu trasura si echitatie la Herghelia Mangalia.

  De 1 Mai, ofertele hotelierilor din statiunea Mamaia variaza pentru o persoana intre 56 de lei pe noapte la o unitate de doua stele, la 105 lei pe noapte, cu mic dejun si minimum trei nopti de cazare, la un hotel de patru stele.

  In statiunile din sudul litoralului, tarifele variaza de la 35 de lei pe noapte, la 47 de lei pe noapte, fara mic dejun, la hoteluri de trei si, respectiv, patru stele din statiunea Eforie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-31 :: Titlu: VINROM: Cresterea accizei la alcool a dus la un minus de 20 milioane euro, la colectare, in ultimele 4 luni din 2013

  Cresterea accizei la bauturi spirtoase pana la 1.000 de euro pe hectolitru de alcool pur, de la 750 euro, incepand cu 1 septembrie 2013, a cauzat o scadere cu 20 de milioane de euro a colectarii, in perioada septembrie - decembrie 2013, fata de acelasi interval din 2012, afirma Asociatia Producatorilor de Bauturi Alcoolice 'VINROM'.

  Efectul cresterii accizei a fost diminuarea imediata a productiei si vanzarilor legale, cu efect asupra colectarii.

  Cresterea nivelului de fiscalizare la bauturi alcoolice a cauzat, in intregul an 2013, incasari mai mici din accize cu 180 milioane de euro.

  "Masurile fiscale introduse in ultimii ani au condus la restrangerea puternica a productiei de bauturi alcoolice, la scaderea incasarilor bugetare cu sume importante si la orientarea consumatorilor inclusiv a celor din mediul urban catre bauturile obtinute in gospodariile individuale taranesti, bauturi care nu respecta normele de siguranta alimentara, au o calitate incerta, iar, datorita eludarii obligatiilor fiscale, au preturi mult mai mici fata de cele obtinute legal", spune VINROM, intr-un comunicat remis AGERPRES.

  Reprezentantii producatorilor de bauturi alcoolice atrag atentia ca nivelul actual de taxare a bauturilor alcoolice romanesti orienteaza comerciantii si consumatorii catre oferta de produse din tarile vecine.

  "Cresterea micului trafic de frontiera si relaxarea conditiilor privitoare la trecerea frontierei cu tari vecine, precum Bulgaria, Moldova si Serbia, a incurajat optiunile de aprovizionare din tarile vecine. Productia legala acopera in mica parte consumul populatiei. Consumul oficial in Romania este de trei ori mai mic decat in Bulgaria — acolo unde nivelul de acciza este de numai 562 euro/hectolitru alcool pur, astfel incat suma incasata din accize in 2012 in Romania a fost de 91 milioane euro, fiind mai mica decat cea incasata in Bulgaria, de 95 milioane euro. Daca in Romania consumul legal/locuitor si cota de acciza ar fi aceleasi ca in Bulgaria, statul roman ar fi incasat in plus cu 156 milioane de euro pe an", se mentioneaza in comunicat.

  In contextul majorarii accizelor, a crescut puternic oferta de tuica si palinca obtinute in gospodariile taranesti, care nu sunt controlate din punct de vedere fiscal si al calitatii si sigurantei alimentare. In prezent, la nivel national numai circa 150 de mici producatori functioneaza legal, ceea ce reprezinta sub 1% din numarul total al producatorilor reali.

  VINROM arata, de asemenea, ca, din cauza preturilor mari cauzate de fiscalitatea ridicata, a crescut interesul in procurarea bauturilor spirtoase din categoria whisky, vodca, gin din centrele comerciale din tarile vecine, iar, prin amploarea acestei concurente de la granita, este descurajata productia legala autohtona.

  "Acciza minima la nivelul UE de 550 euro/hl alcool pur (Directiva Consiliului EEC nr. 84/1992) a fost stabilita in functie de puterea de cumparare a consumatorilor din statele mai putin dezvoltate economic. ?inand cont de puterea de cumparare a consumatorilor din Romania, cresterea nivelului accizei la 1.000 euro/hl este nesustenabila avand un impact negativ dovedit asupra producatorilor si bugetului de stat", subliniaza Asociatia.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-31 :: Titlu: Romania, pe primul loc in Europa la numarul de accidente rutiere soldate cu decese

  Trimisul special al AGERPRES, Catalina Matei, transmite: Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de accidente rutiere mortale (92 de decese la 1 milion de persoane, fata de 101 decese la 1 milion de persoane in 2012 si 117 decese la 1 milion de persoane in 2011), desi rata deceselor rutiere in tara noastra a scazut cu 9% in 2013 fata de 2012, conform datelor publicate luni de comisarul european pentru transporturi Siim Kalas, vicepresedinte al Comisiei Europene.

  Pe locurile urmatoare in topul tarilor cu cel mai mare numar de accidente rutiere soldate cu decese, in 2013, se afla Polonia — 87 decese la 1 milion de persoane, la egalitate cu Luxemburg, Letonia la egalitate cu Croatia — cate 86 de decese la 1 milion de persoane, Lituania — 85 de decese la 1 milion de persoane, Bulgaria — 82 de decese la 1 milion de persoane si Grecia — 81 de decese la 1 milion de persoane.

  Totusi, comisarul european a evidentiat ca 2013 este al doilea an consecutiv in care s-a inregistrat o scadere impresionanta a numarului de persoane ucise pe soselele Europei. Astfel, conform statisticilor, numarul deceselor rutiere a scazut cu 8% in 2013 in comparatie cu 2012, dupa o scadere de 9% in 2012 fata de 2011.

  "Acest lucru inseamna ca UE se afla in prezent intr-o pozitie avantajoasa in vederea atingerii obiectivului strategic de reducere la jumatate a numarului deceselor rutiere intre 2010 si 2020. Siguranta rutiera este una dintre marile povesti de succes ale Europei. Prin scaderea cu 17% a deceselor rutiere incepand cu 2010 au fost salvate aproximativ 9.000 de vieti", a subliniat oficialul european.

  Potrivit acestuia, siguranta transporturilor reprezinta o caracteristica a Europei si, de aceea, este extrem de important ca rezultatele bune din 2012 sa nu reprezinte un caz izolat. "Sunt mandru sa constat ca UE se afla pe calea cea buna in vederea atingerii obiectivului privind siguranta rutiera pentru 2020. Cu toate acestea, in fiecare zi inca mai sunt ucise 70 de persoane pe soselele europene si, prin urmare, nu putem sa fim multumiti cu situatia actuala. Trebuie sa depunem in continuare eforturi comune la toate nivelurile pentru a imbunatati siguranta pe drumurile europene", a adaugat Siim Kalas.

  Potrivit statisticilor, numarul deceselor variaza inca foarte mult de la o tara la alta in UE.

  Astfel, in medie, in Uniunea Europeana au existat 52 de decese rutiere la un milion de locuitori. ?arile cu cel mai scazut numar de decese rutiere raman in continuare Regatul Unit, Suedia, Olanda si Danemarca, acestea raportand aproximativ 30 de decese la un milion de locuitori. In special Spania, Germania si Slovacia si-au imbunatatit pozitia pe lista, clasandu-se astfel printre fruntasii cu traditie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-03-31 :: Titlu: Vizita ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in Republica Moldova

  Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, efectueaza astazi, 31 martie a.c., o vizita oficiala la Chisinau. In cadrul acestei vizite, ministrul Teodorovici participa lucrarile celei de-a doua sesiuni Comisiei interguvernamentale Romania - Republica Moldova pentru integrare europeana, mecanism bilateral de cooperare menit sa sprijine, prin proiecte concrete si schimb de experienta, parcursul european al Republicii Moldova. Comisia interguvernamentala Romania - Republica Moldova pentru integrare europeana a fost creata in baza Planului de Actiune pentru aplicarea Declaratiei Comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, semnat la Iasi, la data de 3 martie 2012.

  In timpul vizitei oficiale la Chisinau, ministrul Teodorovici are o intrevedere cu ministrul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor din Republica Moldova, Marcel Raducan. De asemenea, oficialul roman va tine si o prelegere studentilor de la Academia de Studii Economice a Moldovei.

  Nota: Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, efectueaza astazi, 31 martie 2014, o vizita oficiala la Chisinau.

  Din delegatia Romaniei care va participa la lucrarile Comisiei fac parte reprezentanti ai: Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Public, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Agentiei Nationale de Integritate, Institutului National al Magistraturii, Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Medierea.ro :: Data: 2014-03-31 :: Titlu: Noi cursuri de formare initiala a mediatorilor, in Timisoara, Tulcea, Craiova

  In Sectiunea Cursuri formare in profesia de mediator au fost adaugate noi cursuri de formare profesionala initiala in profesia de mediator.

  Portalul www.DreptOnline.ro, va aduce o reducere de 150 de lei (reducerea se aplica fata de pretul cursului respectiv, descris mai jos), la inscrierea la cursul de formare a mediatorilor.

  Astfel, au fost adaugate:

 • Curs de formare profesionala initiala de mediatori, Timisoara, 5 mai 2014 - 18 mai 2014, cost 2500 lei: Detalii curs Timisoara
 • Curs de formare profesionala initiala de mediatori, Craiova, 28 aprilie 2014 - 11 mai 2014, cost 2500 lei: Detalii curs Craiova
 • Curs de formare profesionala initiala de mediatori, Tulcea, 7 aprilie 2014 - - 20 aprilie 2014, cost 3500 lei: Detalii curs Tulcea

  Alte trei cursuri sunt active in sistem in prezent:
 • Curs de formare profesionala initiala de mediatori, Bucuresti, 28 aprilie 2014 - 11 mai 2014, cost 3650 lei, reducere de 850 de lei pentru plata pretului pana pe 18 aprilie 2014: Detalii curs Bucuresti - reducere importanta
 • Curs de formare profesionala initiala de mediatori, Oradea, 26 mai 2014 - - 8 iunie 2014, cost 2850: Detalii curs Oradea
 • Curs de formare profesionala initiala de mediatori, Cluj Napoca, 28 aprilie 2014 - 11 mai 2014, cost 3000 lei: Detalii curs Cluj-Napoca

  Portalul www.DreptOnline.ro, va aduce o reducere de 150 de lei (reducerea se aplica fata de pretul cursului respectiv, stabilit pe medierea.ro/home/cursuri), la inscrierea la cursul de formare a mediatorilor.
  Pentru a beneficia de reducere, in conditiile pretului stabilit de descrierea cursului, trebuie sa trimiteti formularul de inscriere prin:
 • email: office@dreptonline.ro sau
 • fax: 031.412.51.30.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-31 :: Titlu: Tarifele de terminare in retelele fixe si mobile scad de la 1 aprilie 2014

  Tarifele maxime pe care operatorii telecom din Romania le pot fixa intre ei pentru stabilirea pretului final al apelurilor la puncte fixe, dar si mobile, scad incepand cu 1 aprilie 2014, la 0,14 eurocenti/minut, respectiv la 0,96 eurocenti/minut.

  Potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii /ANCOM/, reducerea tarifelor de terminare in ambele tipuri de retele a fost agreata de Comisia Europeana /CE/, astfel incat, din prima zi a lunii aprilie a.c., pentru terminarea apelurilor la puncte fixe, in Romania se va plati 0,14 eurocenti/minut (de la 0,67 eurocenti/minut, in prezent), iar pentru terminarea la puncte mobile pretul scade de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut.

  Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile: 46 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile.

  Potrivit ANCOM, la fel ca pana acum, tarifele de terminare nu sunt diferentiate in functie de tehnologia utilizata (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar in care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, retele nationale sau internationale).

  Cu aceasta ocazie, ANCOM a stabilit si noi plafoane tarifare pentru serviciile auxiliare de interconectare oferite de toti furnizorii de retele de comunicatii, respectiv pentru serviciile de tranzit national al apelurilor, serviciile de linii inchiriate segmente terminale si serviciile de backhaul pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.

  In a doua jumatate a anului 2013, arbitrul telecom a notificat CE, Grupul Reglementatorilor Europeni pentru Comunicatii Electronice /BEREC/ si autoritatile nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene cu privire la aplicarea noilor plafoane tarifare.

  Acordul primit din partea Comisiei, pe baza Directivei-Cadru incheie consultarea la nivel european si permite ANCOM adoptarea setului de masuri propuse.

  Tariful de terminare se factureaza exclusiv in cazul apelurilor in afara retelei si reprezinta pretul pe care reteaua apelata il solicita pentru acceptarea apelului.

  Recent, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a declarat ca scaderea tarifelor de interconectare intre operatorii de telefonie din Romania va permite intrarea pe piata de profil din Romania a noi jucatori.

  "Scaderea de trei ori a tarifelor de interconectare pe care si-i le platesc operatorii intre ei, practic scad barierele de intrare pe piata a unui operator virtual. Viitorul in domeniul telecom as vrea sa fie global. As vrea sa platesc tarife identice indiferent de tara in care calatoresc", a spus Marinescu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-31 :: Titlu: Universitatea Danubius gazduieste luna viitoare un workshop cu tema Psihologie Aplicata in Justitie

  Universitatea Danubius din Galati va gazdui, in zilele de 26 si 27 aprilie, workshop-ul cu tema Psihologie Aplicata in Justitie, organizat de Institutul de Psihologie Judiciara Bucuresti in colaborare cu Societatea Civila Profesionala de Psihologie PSIWORKS Lefter & Lefter, informeaza institutia de invatamant superior galateana.

  Evenimentul include mai multe sectiuni. Pe 26 aprilie va avea loc lansarea cartii "Moara fara noroc": Confesiunile unui politist-psiholog criminalist, avandu-l ca autor pe prof. univ. dr. Tudorel Butoi Severin, care va sustine si cursul "Aspecte psihice in evaluarea sindromului de stres posttraumatic". In data de 27 aprilie, presedintele Institutului de Psihologie Judiciara, psiholog dr. Iulian Laurentiu ?tefan va vorbi despre "Problematica discernamantului din perspectiva psihologica".

  Participantii care nu sunt psihologi clinicieni vor primi Diploma de participare acordata de Institutul de Psihologie Judiciara Bucuresti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-30 :: Titlu: Acciza totala la tigarete va creste la 1 aprilie cu 3,16%, la 84,37 euro la mia de tigarete

  Acciza specifica la tigarete va creste de la 1 aprilie la 59,77 euro/1.000 de tigarete, fata de 56,71 euro/1.000 de tigarete in prezent (plus 5,4%), fapt care va conduce la o majorare a accizei totale cu 3,16%, la 84,37 euro/1.000 de tigarete (plus 3,16%).

  Acciza ad valorem va scadea usor, de la 19% la 18%, iar acciza minima pentru perioada 1 aprilie 2014 — 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de tigarete, fata de 79 euro/1.000 de tigarete in prezent.

  Potrivit Ministerului Finantelor Publice /MFP/, scade procentul accizei ad valorem, raportata la pretul de vanzare cu amanuntul, si creste nivelul accizei specifice — componenta fixa a accizei totale, ceea ce este in concordanta cu principiul consolidarii fiscale, fapt care asigura un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat si fix, indiferent de pret.

  Ca produse supuse accizelor, tigaretele au o structura a accizei de tip compus, reprezentand suma dintre acciza specifica pe 1.000 de tigarete plus acciza ad valorem aplicata asupra pretului de vanzare cu amanuntul declarat. Nivelul accizei totale pentru tigarete, in perioada cuprinsa intre 1 aprilie 2013 — 31 martie 2014 inclusiv, este de 81,78 euro/1.000 tigarete.

  La inceputul anului 2014, accizele au crescut cu 4,77%, prin indexarea cu rata medie anuala a inflatiei calculata in septembrie, peste nivelul de curs din 2012.

  Piata neagra a tigaretelor a inregistrat in ianuarie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, ajungand la 15,7%, conform unui studiu al companiei de cercetare Novel.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-20 :: Titlu: 2.265 de persoane supravegheate judiciar de politisti in cele doua luni de la aplicarea noului Cod de procedura penala

  Politia Romana a luat masuri pentru supravegherea judiciara a 2.265 de persoane, in cele doua luni de la aplicarea noului Cod de procedura penala, informeaza un comunicat al IGPR remis AGERPRES duminica.

  "Masurile preventive care stabilesc supravegherea judiciara presupun obligatii in sarcina persoanelor fata de care au fost dispuse. Politia verifica, periodic, modul in care acestia isi respecta obligatiile, iar in cazul incalcarii acestora, sesizeaza instanta competenta. Aproximativ 500 de politisti isi desfasoara, la nivel national, activitatea in cadrul structurilor de supraveghere judiciara", se arata in comunicatul IGPR.

  In conformitate cu prevederile Codului de procedura penala, politistii desfasoara activitati specifice fata de 126 de persoane, pe numele carora a fost dispusa masura arestului la domiciliu, fata de 2.121 de persoane pe numele carora a fost dispusa masura controlului judiciar si fata de 18 persoane aflate sub control judiciar pe cautiune.

  Cuantumul total al masurilor de control judiciar pe cautiune dispuse este de 1.250.000 de euro si 407.000 lei.

  De la 1 februarie, pentru 19 persoane, fata de care s-a luat una dintre masurile preventive de supraveghere judiciara, a fost dispusa inlocuirea cu masura arestarii preventive, intrucat acestia au incalcat obligatiile stabilite de organele judiciare, cu masura arestarii preventive in alta cauza sau cu mandate de executare a pedepsei cu inchisoarea, fiind condamnate in alte cauze sau in cauza respectiva.

  Odata cu intrarea in vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operationalizate Birourile de Supraveghere Judiciara de la nivelul IGPR, DGPMB si IPJ-uri, precum si compartimente de supraveghere judiciara la nivelul politiilor municipale, altele decat cele resedinta de judet.

  Din dispozitia sefului Politiei Romane, a fost elaborata o metodologie privind supravegherea persoanelor fata de care s-a dispus masura controlului judiciar, controlului judiciar pe cautiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel national, in mod unitar, a prevederilor legale si a fost dezvoltata o aplicatie informatica pentru evidenta acestora.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-03-30 :: Titlu: Ordinul 14/2014 stabileste valorile-limita de tranzactionare a certificatelor verzi si contravaloarea unui certificat verde neachizitionat

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 169/2014 a fost publicat Ordinul 14/2014 privind actualizarea valorilor-limita de tranzactionare a certificatelor verzi si a contravalorii unui certificat verde neachizitionat, aplicabile pentru anul 2014.

  Valorile-limita de tranzactionare a certificatelor verzi pe piata de certificate verzi pentru anul 2014 sunt urmatoarele:
  a) valoarea minima de 130,69 lei/certificat verde (respectiv 29,280 euro/certificat verde);
  b) valoarea maxima de 266,22 lei/certificat verde (respectiv 59.647 euro/certificat verde).

  Contravaloarea certificatului verde neachizitionat de catre operatorii economici care au obligatie anuala de achizitie de certificate verzi, in cazul neindeplinirii cotei obligatorii de achizitie de certificate verzi pentru anul 2014, este de 532,44 lei/certificat verde neachizitionat (respectiv 119,293 euro/certificat verde neachizitionat).

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 14/2014 stabileste valorile-limita de tranzactionare a certificatelor verzi si contravaloarea unui certificat verde neachizitionat
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Cluj-Napoca :: Data: 2014-03-30 :: Titlu: ELSA Cluj-Napoca a organizat Concursul de Procese Simulate pe tema Drepturilor Omului

  ELSA Cluj-Napoca, prin departamentul de Activitati Academice, a organizat in 22 Martie 2014 etapa orala a Concursului de Procese Simulate pe tema Drepturilor Omului.
  Finala s-a desfasurat la Curtea de Apel Cluj, unde alaturi de membrii echipei de organizare au fost prezenti si numerosi studenti ai Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, dornici sa-si vada colegii sustinandu-si argumentele in sala de judecata.

  Fiecare echipa formata din 2 membrii a avut de redactat un memoriu care sa cuprinda atat argumentele acuzarii cat si cele ale apararii.
  Cele mai bune 2 echipe formate din studentii: Alexandru Matache, Denisa Neamtiu si Banc Daiana, Barbura David Louis, au fost alesi sa-si prezinte argumentele in etapa orala a concursului in fata juriului format din:

 • Conf. Univ. Dr. Radu Chirita (avocat in cadrul societatii de avocatura "Chirita si Asociatii"),
 • Presedintele Sectiei penale si pentru cauze cu minori si de familie din cadrul Curtii de Apel Cluj- domnul judecator Chitidean Gheorghe Valentin
 • doamna judecator din cadrul Curtii de Apel Cluj- Lupea Adina Daria.

  Finalistii Concursului e Procese Simulate pe tema Drepturilor OmuluiEchipa castigatoare este formata din studentii Banc Daiana si Barbura David Louis, domnisoara Banc primind si premiul pentru cel mai bun pledant.

  Ioana Tataru, vice-presedinta departamentului Activitati Academice din cadrul ELSA Cluj-Napoca: "Ne bucuram pentru interesul aratat de studenti pentru acest gen de concursuri, mai ales datorita faptului ca ii motiveaza sa-si sustina argumentele la fel ca in practica: intr-o sala de judecata si in fata unui juriu specializat si foarte competent. Drepturile omului sunt un domeniu care trebuie exploatat mai mult, de aceea ELSA Cluj-Napoca continua traditia de a organizare concursuri de procese simulate pe acest domeniu."

  Daiana Banc si David-Louis Barbura, castigatorii Concursului de Procese Simulate: "Consideram ca acest concurs a fost un pas important pentru debutul carierei noastre profesionale. În contextul in care trecerea de pe bancile facultatii direct in salile de judecata poate sa fie grea pentru orice tanar jurist, acest tip de concursuri vin in ajutorul nostru. Desi de regula studentii vor sa-si puna in valoare cunostintele deja dobandite prin participarea la acest gen de concursuri, noi am ales sa ne folosim de aceasta oportunitate pentru a invata. De aceea, fiind studenti in anul II, domeniul drepturilor omului a fost o provocare pentru noi. Am constientizat importanta si beneficiile muncii in echipa, am invatat lucruri noi, am dobandit noi abilitati, am intrat in contact cu ambientul juridic. Recomandam tuturor studentilor sa participe cat mai mult la astfel de competitii, deoarece au numai de castigat!".

  ELSA Cluj-Napoca doreste sa multumeasca juriului pentru participarea la acest eveniment, dar si societatii de avocatura "Chirita si Asociatii" pentru sprijinul oferit in calitate de parteneri ai acestui eveniment.

  Scopul ELSA Cluj-Napoca este acela de a contribui la educatia juridica, promovand totodata si responsabilitatea sociala a studentilor in drept si a tinerilor juristi.


  Gabriela Danila
  Public Relations Director ELSA Cluj-Napoca
  ELSA Cluj-Napoca
  str. Avram Iancu nr 11, camera 319, 400089
  office@cluj-napoca.elsa.ro
  http://cluj-napoca.elsa.ro
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-31 :: Titlu: Doina Pana: Implementarea unui sistem de supraveghere a traseului lemului ar putea reduce hotia cu 70%

  Implementarea unui sistem de supraveghere a traseului lemnului ar putea reduce hotia cu 70%, a declarat, sambata, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, la Congresul National al Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania.

  Ministrul Doina pana nu a dorit sa ofere detalii tehnice despre sistemul de supraveghere, dar a spus ca acesta va permite urmarirea in timp real a traseului materiei lemnoase, din padure si pana la depozit. De asemenea, ministrul a explicat ca implementarea acestuia va fi aprobata prin intermediul unei hotarari de guvern.

  Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania, Nostra Silva, a organizat, sambata, Congresul National al Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania. Evenimentul s-a desfasurat Palatul Patriarhiei, Aula Magna 'Teoctist Patriarhul'.

  Manifestarea este urmata de un mars de protest 'Salvati padurile Romaniei!' pe traseul Dealul Mitropoliei — Piata Unirii — Bulevardul I.C. Bratianu — Piata Universitatii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-30 :: Titlu: IGPR: Actiune desfasurata in aeroporturi, pentru verificarea taxiurilor; aproape 150 de sanctiuni contraventionale, aplicate

  Aproape 150 de sanctiuni contraventionale au fost aplicate de politisti, in urma unei actiuni desfasurate in zona a cinci aeroporturi internationale, pentru nerespectarea prevederilor legale privind transportul de persoane in regim de taxi si a normelor privind circulatia pe drumurile publice.

  Potrivit IGPR, vineri, Directia Rutiera si Directia de Politie Transporturi au coordonat o actiune pentru verificarea legalitatii desfasurarii transportului rutier in regim ''taxi'', in zona aeroporturilor internationale Henri Coanda Bucuresti, Bacau, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

  Politistii au actionat pe traseele dinspre si catre aeroport, precum si in zonele unde are loc debarcarea si preluarea pasagerilor, pentru depistarea persoanelor care practica ilegal activitatea de taximetrie, precum si pentru sanctionarea celor care, desi sunt autorizati, nu respecta regulile de tarifare sau calitatea serviciilor.

  Pe parcursul activitatilor, echipele de control au verificat 416 autovehicule, fiind aplicate 148 de sanctiuni contraventionale, dintre care 16 la Legea 38/2003 privind taximetria si 131 la OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

  De asemenea, au fost retrase 4 certificate de inmatriculare, pentru defectiuni tehnice sau dotari suplimentare nepermise de lege, si 2 permise de conducere au fost retinute.

  Pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice a fost intocmit un dosar penal.

  Alaturi de politisti, la actiunile de control au participat jandarmi si specialisti din cadrul altor institutii cu atributii in domeniu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  58 useri online

  Useri autentificati: