DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN
sector 3, Bld. Theodor Pallady nr.2, Bl. M2A, sc.D, et.4, ap.133, interfon 33, Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-12 :: Titlu: Semnatura electronica extinsa va fi utilizata la derularea formalitatilor vamale in relatia cu UE (proiect)

Semnatura electronica extinsa va fi utilizata la derularea formalitatilor vamale pentru marfurile introduse si scoase din Uniunea Europeana /UE/, potrivit unui proiect de ordin al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin Directia Generala a Vamilor /DGV/.

Utilizarea semnaturii electronice extinse se implementeaza in faza pilot pentru declaratiile sumare de intrare depuse in aplicatia ICS-RO pentru marfurile ce urmeaza a fi introduse in Uniunea Europeana pe baza unei declaratii sumare de intrare. Transmiterea de catre declarant/reprezentant a declaratiei sumare de intrare, a cererii de rectificare sau a cererii de rerutare, prin intermediul aplicatiei ICS-RO, la biroul vamal se realizeaza cu semnatura electronica extinsa. Aplicatia ICS-RO transmite mesaje de raspuns catre declarant/reprezentant, avand atasata semnatura electronica extinsa", prevede proiectul de act normativ.

In cazul in care declaratia sumara de intrare a fost selectata de unul sau mai multe criterii de risc comunitare/nationale sau pentru control, mesajul "eliberare pentru intrare" transmis de catre lucratorul vamal are atasat semnatura electronica extinsa.

Utilizarea semnaturii electronice extinse in aplicatia ICS-RO este facultativa pentru o perioada de sase luni de la data intrarii in vigoare a ordinului. Dupa expirarea acestui termen utilizarea semnaturii electronice extinse devine obligatorie.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 august 2014

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.4405 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.319 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5788 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0113 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6644 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0109 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2407 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-08-08 :: Titlu: Comisia Europeana a adoptat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu Romania, documentul care prezinta modul in care vor fi folosite fondurile europene structurale si de investitii in viitoarea perioada de programare

"Romania are deja Acordul de Parteneriat 2014 -2020 aprobat, fiind cel de al 11-lea stat care a obtinut aprobarea Comisiei Europene pe acest document.
Acest fapt demonstreaza ca documentul Romaniei a raspuns exigentelor Comisiei si, totodata, devine clar ca toate atacurile furibunde si dezinformarile ca Romania nu va avea acest Acord aprobat, venite din partea celor care au distrus sistemul de implementare in perioada 2009 – 2011, nu au fost altceva decat manipulari in prag de campanie electorala.

Un alt detaliu important: Comisia a aprobat documentul Romaniei in aproximativ patru luni de la trimiterea oficiala a acestuia, in timp ce Polonia, tara de referinta pentru cei care critica actuala guvernare pe tema fondurilor europene, a obtinut aprobarea Acordului intr-un termen de aproape cinci luni. Va reamintesc, tara noastra a inceput inca din primavara anului 2013 negocierile pe marginea acestui document, in cadrul dialogului informal.
De atunci si pana recent Ministerul Fondurilor Europene a avut in continuu negocieri cu reprezentantii Comisiei pentru a obtine o strategie cat mai buna de folosire a banilor europeni pentru romani si pentru Romania! Ministerul Fondurilor Europene a avut o misiune extrem de dificila in coordonarea procesului de programare, iar acum inregistreaza succesul meritat, pozitionand Romania in randul liderilor Europei. Le multumesc atat celor care ne-au sprijinit, cat si celor care ne-au criticat. Ma adresez cu acest prilej si celor care nu au inteles sau nu au vrut sa inteleaga complexitatea si regulile procesului de programare: vom continua sa sustinem dialogul transparent cu toti actorii interesati deoarece rolul Ministerului Fondurilor Europene nu este doar cel de a programa si coordona utilizarea fondurilor UE, ci si de a explica celor care nu sunt de specialitate detaliile acestui proces.
Sunt convins ca Romania ar fi avut Acordul de Parteneriat aprobat si mai repede daca, pe plan intern nu ar fi fost o adevarata lupta pe marginea acestui document, daca membrii PDL, PNL si alte voci din piata nu ar fi inventat motive pentru a critica acest document. Trebuie sa primeze interesul national, nu motivatiile politice meschine. Pentru binele romanilor si al economiei acestei tari trebuie sa ne unim fortele pentru a atrage cat mai repede fondurile europene care ne-au fost alocate pentru perioada 2014 – 2020”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

În perioada de programare 2014 – 2020, Romania beneficiaza de fonduri europene in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

La nivelul programelor operationale, alocarile financiare sunt urmatoarele:

Programul                Alocarea financiara pentru perioada 2014-2020
Programul Operational Infrastructura Mare    9,41 mld. euro
Programul Operational Regional         6,7 mld. euro
Programul Operational Capital Uman       4,22 mld. euro
Programul Operational Competitivitate      1,33 mld. euro
Programul Operational Capacitate Administrativa 0,55 mld. euro
Programul Operational Asistenta Tehnica     0,21 mld. euro
Plati directe in agricultura          10 mld. euro
Programul National pentru Dezvoltare Rurala   8 mld. euro
Programul Operational Pescuit         0,17 mld. euro
Facilitatea "Connecting Europe”        1,23 mld. euro
programele de cooperare teritoriala      0,45 mld. euroNOTA:
Documentul adoptat de Comisia Europeana este publicat pe site-ul Ministerul Fondurilor Europene:
 • Acordul de Parteneriat 2014 – 2020
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-08 :: Titlu: Profitul net al BVB a crescut cu 33% in primul semestru din 2014, la 5,64 milioane lei

  Comisia Europeana a adoptat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu Romania

  Bursa de Valori Bucuresti /BVB/ a obtinut un profit net de 5,64 milioane lei in primul semestru din 2014, in crestere cu 33% comparativ cu perioada similara din 2013, cand profitul net a fost de 4,24 milioane lei, potrivit raportului semestrial al BVB, publicat joi.

  Cifra de afeceri neta s-a situat la aproape 13,1 milioane lei, in crestere cu 47% fata de prima jumatate a anului trecut, cand nivelul acesteia a fost de 8,9 milioane lei.

  "Per total, rezultatele financiare pentru prima jumatate a anului 2014 reflecta imbunatatirea treptata a valorii tranzactiilor (inclusiv ofertele publice) si schimbari in structura cheltuielilor operationale. Cifra de afaceri a fost de 13,1 milioane lei, in crestere cu 47% fata de semestrul I din 2013, datorita cresterii notabile a activitatii de tranzactionare si ofertelor publice mult mai importante ca valoare executate prin pietele administrate de BVB. În ceea ce priveste cheltuielile operationale, cheltuielile de marketing si promovare au avut o pondere importanta, pentru imbunatatirea vizibilitatii pietei locale fiind cheltuita o suma de 3 ori mai mare in primele 6 luni ale anului", se spune in raport.

  Profitul operational al primelor sase luni s-a cifrat la 5,88 milioane lei, in crestere cu 130% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce profitul financiar a coborat cu 63% ca urmare a evolutiei nefavorabile a cursului valutar pentru euro si dolar, a reducerii la zero a dividendelor incasate de la entitatile afiliate si a costurilor aferente investitiilor financiare pe termen lung detinute (obligatiuni de stat in lei si valuta).

  Profitul net obtinut, de 5,64 milioane lei, reprezinta 57% din suma bugetata pentru intregul an 2014.

  În primul semestru din 2014, BVB a platit actionarilor sai dividende in valoare de 6,18 milioane lei din profitul anului 2013 si al anilor precedenti. Dividendul brut aprobat pentru anul 2013 este de 1,1777 lei/actiune.

  În trimestrul doi din 2014, cifra de afaceri a fost de 8,45 milioane lei, in crestere cu 82% fata de trimestrul precedent si cu 75% peste nivelul trimestrului al doilea al anului 2013. Pe langa intensificarea activitatii de tranzactionare, oferta publica initiala /IPO/ Electrica in valoare de 1,56 miliarde lei (cel mai mare IPO din istoria BVB), plasamentul privat pentru actiunile Romgaz si oferta de preluare a Biofarm au fost principalele tranzactii realizate in perioada de raportare.

  La un nivel de 45,4 milioane lei/zi, valoarea medie zilnica a tranzactiilor pe piata reglementata de actiuni (exclusiv ofertele publice) din trimestrul al doilea a fost cu 22% peste nivelul inregistrat in trimestrul precedent si cu 43% mai ridicata fata de media anului 2013.

  Profitul operational a atins un nivel de 4,68 milioane lei, de aproape 4 ori mai ridicat fata de trimestrul precedent si cu 148% mai mare fata de trimestrul al doilea al anului 2013, datorita avansului semnificativ al veniturilor si a ritmului mai mic de crestere a cheltuielilor operationale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-08 :: Titlu: Monitorul Oficial din 7 august 2014

  In data de 7 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 590/2014 - M. Of. 590/2014 [M. Of. 590 / 7 august 2014]
 • Monitorul Oficial 591/2014 - M. Of. 591/2014 [M. Of. 591 / 7 august 2014]
 • Monitorul Oficial 592/2014 - M. Of. 592/2014 [M. Of. 2014 / 7 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-08 :: Titlu: Cursul valutar din 7 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 7 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4405 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.005 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3189 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0089 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5901 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.013 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6535 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.004 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2406 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-07 :: Titlu: Ordinul 1421/2014 privind Normele tehnice pentru aplicarea regimului de tranzit comunitar comun

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 529/2014 a fost publicat Ordinul 1421/2014 privind aprobarea Normelor tehnice pentru aplicarea regimului de tranzit comunitar/comun.

  Normele tehnice stabilesc procedura de acordare, derulare si control a regimului de tranzit comunitar, prevazut in Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificarile si completarile ulterioare, si in Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificarile si completarile ulterioare, si al regimului de tranzit comun, prevazut in Conventia privind regimul de tranzit comun, adoptata la Interlaken la 20 mai 1987, cu modificarile si completarile ulterioare, la care Romania a aderat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2005, aprobata prin Legea nr. 22/2006.

  Textul integral al Normelor tehnice: Ordinul 1421/2014 privind Normele tehnice pentru aplicarea regimului de tranzit comunitar comun
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-07 :: Titlu: ANRE a aprobat certificarea operatorilor de transport si de sistem Transelectrica si Transgaz

  Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, in sedinta de miercuri, certificarea operatorilor de transport si de sistem Transelectrica si Transgaz, a anuntat ANRE, intr-un comunicat remis AGERPRES.

  Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" a fost certificata in calitate de operator de transport si de sistem al Sistemului Electroenergetic National, iar Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale "Transgaz" in calitate de operator de transport si de sistem al Sistemului National de Transport al Gazelor Naturale.

  "Certificarea operatorilor de transport si de sistem Transelectrica si SNTGN Transgaz a fost aprobata ca urmare a indeplinirii cerintelor de certificare, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 117/2014 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2014 privind exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar al statului la Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice 'Transelectrica' si la Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale 'Transgaz' Medias si in conformitate cu prevederile legislatiei europene si nationale privind certificarea operatorilor de transport si de sistem in domeniul energiei electrice/gazelor naturale, respectiv Directivele 2009/72/CE si 2009/73/CE ale Parlamentului European si ale Consiliului privind normele comune pentru piata interna in sectorul energiei electrice/gazelor naturale si Legea nr. 123/2013 a energiei electrice si gazelor naturale", se arata in comunicatul ANRE.

  In vederea imbunatatirii si integrarii pietelor de energie competitive, prin directivele mentionate sunt stabilite norme comune referitoare la organizarea si functionarea sectorului energiei (energie electrica si gazelor naturale), accesul deschis la piata, precum si dispozitii privind protectia consumatorilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-07 :: Titlu: Cursul valutar din 6 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 6 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4455 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0205 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3278 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0232 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6031 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0279 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6575 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0226 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2395 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0022 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-07 :: Titlu: Monitorul Oficial din 6 august 2014

  In data de 6 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 586/2014 - M. Of. 586/2014 [M. Of. 586 / 6 august 2014]
 • Monitorul Oficial 587/2014 - M. Of. 587/2014 [M. Of. 587 / 6 august 2014]
 • Monitorul Oficial 588/2014 - M. Of. 588/2014 [M. Of. 588 / 6 august 2014]
 • Monitorul Oficial 589/2014 - M. Of. 589/2014 [M. Of. 589 / 6 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-06 :: Titlu: OG 8/2014 aduce modificari privind voucherele si tichetele de vacanta

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 544/2014 a fost publicata OG 8/2014 pentru modificarea unor termene prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta.

  Voucherele de vacanta se emit numai in sistem on-line, incepand cu data de 1 ianuarie 2015.

  Voucherele de vacanta emise inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 94/2014 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta pot fi utilizate in perioada de valabilitate inscrisa pe acestea, iar decontarea contravalorii se face de catre unitatile emitente, in conformitate cu prevederile legale in vigoare la data emiterii.

  Textul integral al modificarilor: OG 8/2014 aduce modificari privind voucherele si tichetele de vacanta
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-06 :: Titlu: INS: Castigul salarial mediu net a crescut cu 0,3% in iunie, pana la 1.687 lei

  Castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 0,3% in iunie in comparatie cu luna anterioara si a 1.687 lei, iar cele mai mari castiguri lunare medii nete au fost consemnate in domeniul extractiei petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv 4.707 lei, arata datele Institutului National de Statistica /INS/, publicate miercuri.

  Potrivit sursei citate, in luna iunie a acestui an, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.334 lei, cu 0,3% mai mare fata de luna mai, in timp ce indicele castigului salarial real, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,6%.

  Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.707 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (981 lei).

  In majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de premii ocazionale, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou) dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

  Astfel, cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat, in iunie, dupa cum urmeaza: cu 12,7% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, respectiv cu 10,7% in fabricarea produselor din tutun; intre 6% si 9% in fabricarea bauturilor, telecomunicatii, extractia minereurilor metalifere, transporturi pe apa, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport; intre 3,5% si 5,5% in fabricarea produselor textile, activitati de editare, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente.

  Pe de alta parte, scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna mai de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-06 :: Titlu: Voucherele de vacanta vor putea fi emise numai in sistem on-line incepand din ianuarie 2015

  Voucherele de vacanta vor putea fi emise numai in sistem on-line de catre Autoritatea Nationala pentru Turism, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, conform unei Ordonante de Guvern publicata in Monitorul Oficial din 5 august 2014, informeaza miercuri Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism (DIMMMAT).

  "Modificarea termenului de la care vor fi emise voucherele de vacanta in sistem electronic a fost determinata de necesitatea introducerii unei perioade tranzitorii pana la care sa fie folosite tichetele de vacanta emise conform prevederilor vechii legislatii, astfel incat sa se evite un tratament discriminatoriu al acelor salariati care aveau prevazute acordarea acestui beneficiu in contractele colective de munca si care nu le-au folosit inca', se arata in comunicatul DIMMMAT.

  Pana la data de 31 decembrie 2014 voucherele de vacanta sunt emise de unitatile autorizate de Ministerul Finantelor Publice in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 anterior datei de intrare in vigoare a Legii nr. 94/2014.

  Legea tichetelor de vacanta a fost adoptata la inceputul lunii iunie a acestui an. Legea prevede ca pentru salariati tichetele de vacanta sunt scutite de la plata impozitului pe venit si a asigurarilor sociale aferente, iar sumele corespunzatoare voucherelor vor fi deductibile pentru angajatori la calculul impozitului pe profit in limita a sase salarii minime pe economie pentru fiecare angajat pe an calendaristic.

  Aceste vouchere vor fi acceptate numai de structurile de primire turistice sau agentiile de turism autorizate de Autoritatea Nationala pentru Turism si utilitate doar pentru achizitionarea de servicii turistice pe teritoriul Romaniei.

  Ministrul de resort, Florin Jianu, arata, la vremea respectiva, ca ponderea turismului in PIB-ul Romaniei va creste in 2014 cu 10%
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-06 :: Titlu: Peste 73% din parcul de tractoare si combine de recoltat din agricultura Romanei au durata de viata depasita

  Peste 73% din parcul de tractoare si combine de recoltat din agricultura Romanei au durata de viata depasita, iar dotarea tehnica cu masini agricole are o influenta directa asupra performantei pe piata a producatorilor, potrivit strategiei pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu si lung orizont 2020-2030, elaborata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

  Una dintre nevoile de dezvoltare incluse in strategie arata dotarea insuficienta cu masini agricole si dificultatile in adaptarea la standardele europene de siguranta alimentara si de calitate la nivelul unui segment reprezentativ al producatorilor si procesatorilor.

  "Dotarea tehnica cu masini agricole are o influenta directa asupra performantei pe piata a producatorilor. Din datele centralizate la nivelul MADR, la sfarsitul anului 2012, in parcul de tehnica agricola se inregistrau 184.446 tractoare, 24.078 combine de recoltat cereale paioase, 147.471 pluguri, 90.092 grape cu discuri, 73.519 semanatori de diferite tipuri etc. Aceasta dotare tehnica a agriculturii presupune o incarcare teoretica de 50,7 ha arabil/tractor fizic, de circa trei ori mare fata de media europeana si de 91,3 ha/combina de recoltat cereale in varf de campanie agricola. La aceasta situatie trebuie specificat ca peste 73,1% din parcul de tractoare si combine de recoltat cereale au durata normala de functionare depasita si, in plus tractoarele din gama de 61-79 CP detin o pondere numerica insemnata in parcul total (59,2%), urmate de tractorul de 45 CP (24,1%)", se precizeaza in strategie.

  Solutia prevazuta in document pentru rezolvarea acestei nevoi vizeaza un sprijin pentru investitii in masini agricole pentru producatori si modernizarea unitatilor de procesare a produselor agroalimentare, deoarece cresterea productivitatii in domeniul agricol depinde intr-o mare proportie de mecanizarea sectorului.

  "Desi in ultimii ani parcul de masini agricole s-a imbunatatit si extins, inclusiv prin existenta unor scheme de sprijin public co-finantate din FEADR in cadrul PNDR 2007-2013, este necesara continuarea sprijinului pentru investitii in perioada urmatoare. Dotarea cu tehnologii, masini si utilaje noi este in continuare o masura critica de reforma a sectorului agricol in care investitiile de capital sunt inca mult deficitare. Întrucat parcul de masini si utilaje agricole este deficitar si invechit, pentru a raspunde nevoilor si obiectivelor agriculturii pe termen mediu si lung, ar trebui ca pana in anul 2030 sa se atinga un grad de incarcare teoretica de 35 ha arabil/tractor fizic (echivalent 65 CP). O astfel de tinta ambitioasa presupune o investitie sustinuta in dotarea exploatatiilor agricole cu masini si utilaje, cu sau fara sprijin din partea fondurilor europene", se mentioneaza in document.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-06 :: Titlu: Cursul valutar din 5 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 5 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.425 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0086 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3046 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0016 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5752 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0172 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6349 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0095 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2373 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-06 :: Titlu: Monitorul Oficial din 5 august 2014

  In data de 5 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 583/2014 - M. Of. 583/2014 [M. Of. 583 / 5 august 2014]
 • Monitorul Oficial 584/2014 - M. Of. 584/2014 [M. Of. 584 / 5 august 2014]
 • Monitorul Oficial 585/2014 - M. Of. 585/2014 [M. Of. 585 / 5 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-05 :: Titlu: Decizia ICCJ nr. 15 din 23 iunie 2014 pentru dezlegarea in principiu a unei problemei de drept

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 546/2014 a fost publicata Decizia nr. 15 din 23 iunie 2014 pentru dezlegarea in principiu a problemei de drept respectiv daca prevederile art. 43 alin. (5) din noul Cod penal, ce reglementeaza regimul sanctionator al recidivei, in situatia in care fapta a fost savarsita dupa executarea unei pedepse aplicate printr-o condamnare anterioara, pot fi interpretate in sensul ca pot fi aplicabile si persoanelor ce au fost condamnate definitiv pentru savarsirea unei infractiuni cu retinerea art. 37 alin. 1 lit. b) din Codul penal anterior, in situatia in care pedeapsa aplicata a fost redusa in baza art. 6 din noul Cod penal.


  Prin Sentinta penala nr. 27 din 1 februarie 2014 a Tribunalului Ilfov - Sectia penala, in baza art. 23 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale, raportat la art. 595 din Codul de procedura penala, a fost admisa contestatia la executare, ca urmare a sesizarii formulate de Comisia de evaluare a situatiei juridice a condamnatilor aflati in executarea pedepselor de la Penitenciarul Bucuresti Jilava, privind pe condamnatul C.S., aflat in prezent in executarea M.E.P.I. cu nr. 1.160 din 26 aprilie 2011 emis de Tribunalul Bucuresti, in baza Sentintei penale nr. 534 din 29 iunie 2010 a Tribunalului Bucuresti, ramasa definitiva prin Decizia penala nr. 1.623 din 21 aprilie 2011 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. S-a descontopit pedeapsa rezultanta de 8 ani inchisoare, aplicata prin Sentinta penala nr. 534 din 29 iunie 2010 a Tribunalului Bucuresti, ramasa definitiva prin Decizia penala nr. 1.623 din 21 aprilie 2011 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si au fost repuse in individualitatea lor pedepsele componente, astfel:
  - pedeapsa de 8 ani inchisoare, stabilita pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 215 alin. 1, 2 si 5 din Codul penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal, art. 37 alin. 1 lit. b) din Codul penal;
  - pedeapsa de 2 luni inchisoare, stabilita pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 293 alin. 1 din Codul penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal, art. 37 alin. 1 lit. b) din Codul penal;
  - pedeapsa de 2 luni inchisoare, stabilita pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 288 din Codul penal cu aplicarea art. 37 alin. 1 lit. b) din Codul penal;
  - pedeapsa de 2 luni inchisoare, stabilita pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 290 din Codul penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal, art. 37 alin. 1lit. b) din Codul penal.

  In baza art. 6 alin. (1) din Codul penal, s-a redus pedeapsa de 8 ani inchisoare la maximul special de 5 ani inchisoare, prevazut de art. 244 alin. (1) si (2) din Codul penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal si art. 41 alin. (1) din Codul penal.

  Conform art. 43 alin. (5) din Codul penal, s-a majorat pedeapsa de 5 ani inchisoare cu 2 ani si 6 luni, condamnatul urmand a executa 7 ani si 6 luni inchisoare.

  In baza art. 38 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 39 alin. (1) lit. b din Codul penal s-a contopit pedeapsa de 7 ani si 6 luni inchisoare aplicata pentru infractiunea prevazuta de art. 244 alin. (1) si (2) din Codul penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal si art. 41 alin. (1) din Codul penal cu pedeapsa de 2 luni inchisoare, stabilita pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 293 alin. 1 din Codul penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal, art. 37 alin. 1 lit. b) din Codul penal, cu pedeapsa de 2 luni inchisoare, stabilita pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 288 din Codul penal cu aplicarea art. 37 alin. 1 lit. b) din Codul penal, cu pedeapsa de 2 luni inchisoare, stabilita pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 290 din Codul penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal, art. 37 alin. 1 lit. b) din Codul penal, pedeapsa cea mai grea de 7 ani si 6 luni inchisoare fiind sporita cu 2 luni inchisoare, rezultand pedeapsa de 7 ani si 8 luni inchisoare.

  S-a interzis condamnatului exercitarea drepturilor prevazute de art. 66 alin. (1) lit. a) si b) din Codul penal, ca pedeapsa accesorie.

  In baza art. 6 alin. (5) din Codul penal s-a inlaturat aplicarea pedepsei complementare prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a si lit. b) din Codul penal.

  S-a dedus din pedeapsa durata executata de la data de 29 iulie 2009 la zi.

  S-a dispus anularea M.E.P.I. nr. 1.160 din 26 aprilie 2011 emis in baza Sentintei penale nr. 534 din 29 iunie 2010 si emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei inchisorii.

  In baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare au ramas in sarcina statului.

  Impotriva sentintei penale mentionate a formulat contestatie condamnatul C.S., solicitand aplicarea legii penale mai favorabile, ar...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-05 :: Titlu: Abandonul minorilor trebuie sesizat imediat telefonic de catre asistentii sociali (proiect)

  Abandonul minorilor trebuie sesizat imediat telefonic, iar in scris in cel mult 24 de ore de catre asistentii sociali din unitatile sanitare, daca reprezentantul legal al minorului absenteaza nemotivat de langa minorul internat, reiese dintr-un proiect de hotarare postat pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

  "In termen de 24 de ore de la momentul constatarii absentei nemotivate, respectiv fara bilet de invoire a mamei/reprezentantului legal/insotitorului, asistentul social din unitatea sanitara sesizeaza imediat telefonic si in maxim 24 de ore in scris directia generala de asistenta sociala si protectia copilului si unitatea de politie in a caror raza de competenta functioneaza unitatea sanitara.

  In situatia in care se cunoaste domiciliul mamei care a parasit unitatea sanitara fara bilet de invoire sau exista informatii/indicii cu privire la acesta, asistentul social din unitatea sanitara solicita telefonic si in maxim 24 de ore in scris serviciului public de asistenta sociala de la domiciliul acesteia informatii cu privire la situatia familiala a acesteia", se arata in "Proiectul de hotarare pentru aprobarea metodologiei privind realizarea obligatiilor ce revin autoritatilor si profesionistilor implicati in prevenirea si interventia in situatia copiilor parasiti in unitati sanitare".

  Pentru a preveni parasirea copilului in unitatea sanitara, personalul medical din compartimentul de primire a urgentelor sau, dupa caz, din unitatea de primire a urgentelor are obligatia, la internare, sa solicite gravidei actul de identitate si sa realizeze o copie fata/verso a acestuia, care se ataseaza la Foaia de observatie.

  Pe de alta parte, asistentul social trebuie sa informeze in scris serviciul public de asistenta sociala de la domiciliul parintelui/ reprezentantului legal inregistrat ca fiind in risc social in cel mult 24 de ore de la externarea copilului in familie.

  "Asistentul social are datoria sa sesizeze imediat Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului cu privire la internarea unui copil ce prezinta semne de abuz/neglijare/exploatare, in vederea initierii procedurilor prevazute de lege in astfel de cazuri. In plus, trebuie sa transmita directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului situatia centralizatoare a copiilor internati fara acte de identitate, a celor pentru care a fost intocmit proces verbal de constatare a parasirii copilului in primele 5 zile ale fiecarei luni", se mai spune in proiectul de hotarare.

  Documentul se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii pana pe data de 11 septembrie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-05 :: Titlu: ONRC: Numarul societatilor cu participare straina la capital a crescut la 195.539, la 30 iunie 2014

  Numarul societatilor cu participare straina la capital a crescut la 195.539, la 30 iunie 2014, comparativ cu 192.416 astfel de unitati la 31 decembrie 2013, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

  Valoarea capitalului social subscris s-a majorat, la sfarsitul primului semestru din 2014, cu 3,2%, pana la 38,909 miliarde euro, comparativ cu 37,692 miliarde euro la 31 decembrie 2013.

  In luna iunie 2014 au fost infiintate 544 de noi societati cu participare straina, iar capitalul social a fost de 1,096 milioane dolari.

  Olanda ramane pe primul loc in clasamentul pe tari de rezidenta a investitorilor in societati cu participare straina la capitalul social, cu peste 7,691 miliarde euro si 4.523 societati. Pe locurile urmatoare se afla Austria — peste 5,03 miliarde euro si 6.783 societati, Germania — peste 4,444 miliarde euro si 20.401 societati, Cipru — peste 2,556 miliarde euro si 5.495 societati, Franta — peste 2,129 miliarde euro si 7.802 societati, Italia — 1.743 miliarde euro si 38.324 societati si Grecia — peste 1,695 miliarde euro si 5.903 societati.

  Cele mai mici investitii in societati cu participare straina la capitalul social vin din Egipt — 25,666 milioane euro si 1.637 societati, Insulele Virgine — 26,415 milioane euro si 187 societati si Iordania — 21,619 milioane euro si 3.267 societati.

  Cele mai multe societati cu participare straina la capitalul social au fost inmatriculate in luna iunie 2014 in sectorul comertului cu ridicata si cu amanuntul (39,85%), iar cele mai putine in intermedieri financiare si asigurari (0,87%) si in administratie publica, invatamant si sanatate (0,86%).

  Din punct de vedere al valorii capitalului social subscris de societatile cu participare straina la capital, in luna iunie 2014, cel mai mare beneficiar a fost industria extractiva si prelucratoare (36,92%), urmata de intermedieri financiare si asigurari (16%).

  Societatea cu participare straina la capitalul social este societatea constituita, partial sau integral, prin participarea unor persoane fizice sau juridice cu domiciliul stabil sau cu sediul social in afara Romaniei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-05 :: Titlu: Cursul valutar din 4 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 4 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4336 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0006 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.303 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0068 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.558 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0125 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6444 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2379 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-05 :: Titlu: Monitorul Oficial din 4 august 2014

  In data de 4 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 579/2014 - M. Of. 579/2014 [M. Of. 579 / 4 august 2014]
 • Monitorul Oficial 580/2014 - M. Of. 580/2014 [M. Of. 580 / 4 august 2014]
 • Monitorul Oficial 581/2014 - M. Of. 581/2014 [M. Of. 581 / 4 august 2014]
 • Monitorul Oficial 582/2014 - M. Of. 582/2014 [M. Of. 582 / 4 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: SIG ENTER TRAINING :: Data: 2014-08-05 :: Titlu: Formare initiala in domeniul medierii, Bucuresti, 3-16 septembrie 2014

  SIG ENTER TRAINING, furnizor de formare in domeniul medierii autorizat de Consiliul de Mediere, organizeaza in Bucuresti in perioada 3-16 septembrie 2014 un curs de formare de mediatori, cu o reducere de 1000 de lei fata de taxa uzuala de curs de 3700 lei.
  Astfel, taxa de participare la curs pentru aceasta sesiune este de 2700 de lei.


  Formatori
  Zeno Sustac si Tudor Maftei


  Locatie curs

  Bucuresti, Str. 7 Drumuri nr. 8, sector 3


  Despre cursul de formare a mediatorilor SIG ENTER TRAINING

  Coordonator formare: Dr. Zeno Sustac, fondatorului primului site privat despre mediere din Romania, www.medierea.ro

  Formatorii SIG ENTER TRAINING cred in excelenta, respectand cele mai inalte standarde in domeniul formarii. Cu peste 10.000 de ore de formare si o experienta in mediere de noua ani, echipa SIG ENTER TRAINING, dinamica si mereu conectata la nevoile cursantilor, va impartasi din experienta si expertiza sa, in fiecare moment al cursului de formare initiala in domeniul medierii. Toti formatorii nostri sunt si practicieni ai domeniului medierii avand la activ un numar considerabil de medieri efectuate cu succes.


  Structura curs

 • 14 zile consecutive
 • 80 de ore de formare
 • intre 5 si 6 ore de desfasurare efectiva pe zi


  Orar curs

  Luni — Vineri: 14.00-20.00
  Sambata si Duminica: 09.00-14.00

  Nota: Prezenta la cursul de formare este obligatorie, pe intreaga perioada de desfasurare! Deoarece, credem in noi si in cei pe care ii formam!

  Cursul se adreseaza intelectualilor cu o vechime de minim 3 ani in munca, indiferent de tipul studiilor superioare absolvite. Profesia de mediator NU este o profesie juridica! Cursul se adreseaza persoanelor echilibrate, neconflictuale, dornice sa investeasca in dezvoltarea personala si/sau construirea unei noi cariere. Echipa SIG ENTER TRAINING ofera consultanta gratuita in domeniul medierii tuturor absolventilor cursurilor sale de formare de mediator, ajutandu-i sa faca cu incredere primii pasi in domeniul medierii.


  Materia


  1. Teoria si analiza conflictelor:
  - durata: 16 ore;
  - obiectiv: la finalul cursului participantii sunt capabili sa identifice aspectele generale si particulare ale conflictului si sa recunoasca diferitele modalitati de interventie;
  - subiecte care trebuie minimal incluse:
  a) definire, tipuri si raspunsuri in conflict;
  b) elemente de dinamica a conflictelor;
  c) elemente de analiza conflictelor.

  2. Rezolvarea alternativa a disputelor:
  - durata: 8 ore;
  - obiectiv: la finalul cursului, participantii au inteles particularitatile rezolvarii unei dispute bazate pe interese si pot face diferenta dintre mediere si alte metode de rezolvare a disputelor;
  - subiecte care vor fi studiate:
  a) continuumul rezolvarii disputelor;
  b) metode de rezolvare alternativa a disputelor (prezentare, comparatii, rolul celei de-a treia parti, diferenta dintre mediere si alte forme de interventie, rezolvarea bazata pe interese).

  3. Mediere:
  - durata: 48 de ore.

  3.1. Teoria si practica medierii:
  - obiectiv: la finalul cursului participantii au dobandit cunostinte privind cadrul conceptual necesar intelegerii si aplicarii medierii si si-au dezvoltat abilitati de analiza de oportunitate privind utilizarea acestei metode pentru rezolvarea unei dispute;
  - subiecte care trebuie minimal incluse:
  a) definirea medierii;
  b) principiile medierii;
  c) rolul mediatorului;
  d) drepturile partilor;
  e) avantajele/dezavantajele medierii;
  f) stiluri, tipuri de mediere si tipuri de mediatori.

  3.2. Procesul de mediere:
  - obiectiv: la finalul cursului participantii au dobandit cunostintele necesare privind procesul de mediere si si-au dezvoltat abilitati pentru a pregati si a conduce sedinta de mediere;

  3.3 Etica mediatorului:
  - obiectiv: la finalul cursului participantii cunosc principiile etice pentru a decide in cunostinta de cauza cu privire la procesul de mediere si au abilitati pentru a-si mentine pozitia de neutralitate si impartialitate ca mediatori;
  - subiecte care trebuie minimal incluse:
  a) impartialitate, neutralitate, evitarea conflictului de interese;
  b) autodeterminarea partilor;
  c) confidentialitatea;
  d) coduri de conduita;
  e) prevederi legale privind respectarea eticii.

  4. Organizarea activitatii mediatorilor:
  - durata: 8 ore;
  - obiectiv: la finalul sesiunii participantii cunosc modul de organizare a...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-04 :: Titlu: Romania, pe locul trei in UE la cresterea preturilor productiei industriale, in iunie 2014

  Grecia, Suedia si Romania s-au situat in iunie pe primele locuri in Uniunea Europeana la cresterea preturilor productiei industriale, comparativ cu perioada similara din 2013, in conditiile in care indicatorul a scazut cu ,8% in zona euro si in Uniunea Europeana, arata datele publicate luni de Oficiul european de statistica (Eurostat).

  Cele mai mari cresteri de preturi la productia industriala au fost inregistrate in Grecia (1,6%), Suedia (0,7%) si Romania (0,6%) iar cele mai semnificative scaderi au fost inregistrate in Estonia (minus 6,6%), Lituania (minus 4,7%) si Belgia (minus 4,5%).

  Preturile productiei industriale au crescut in iunie cu ,1% in Uniunea Europeana (UE28) si in zona euro (EA18), comparativ cu luna precedenta.

  Cele mai mari cresteri de preturi la productia industriala au fost inregistrate in Spania (0,9%), Letonia (0,6%), Grecia si Ungaria (ambele cu ,4%), iar cele mai semnificative scaderi au fost inregistrate in Lituania (minus ,9%), Estonia (minus ,8%), Danemarca (minus ,4%) si Romania (minus ,3%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-04 :: Titlu: BNR a redus dobanda de politica monetara la 3,25% pe an

  Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, luni, reducerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,25% pe an, de la 3,5% pe an, incepand cu data de 5 august 2014, se arata intr-un comunicat al institutiei transmis luni AGERPRES.

  De asemenea, conducerea BNR a decis mentinerea ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 12%, respectiv 16%.

  Potrivit BNR, analiza celor mai recente date macroeconomice evidentiaza continuarea scaderii ratei anuale a inflatiei si situarea sa, temporar, sub limita inferioara a intervalului de variatie al tintei stationare. Fata de prognoza din luna mai, noua traiectorie asteptata a inflatiei este semnificativ mai redusa.

  Evolutia se datoreaza actiunii unor factori conjuncturali (dinamica preturilor volatile ale produselor alimentare, aprecierea nominala a monedei nationale, influenta preturilor de import ce reflecta partial nivelurile joase ale inflatiei din zona euro), suprapusa efectelor persistente ale deficitului de cerere agregata si ale ajustarii descendente a anticipatiilor inflationiste.

  In sedinta de luni, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Documentul releva perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei la valori sensibil inferioare celor prognozate anterior, aflate sub punctul central al tintei stationare pana la mijlocul anului 2015, si in partea superioara a intervalului de variatie, in a doua jumatate a orizontului prognozei. Potrivit noii proiectii, rata anuala a inflatiei se plaseaza la nivelul de 2,2% la finele anului 2014 si la 3% la finalul anului 2015, iar rata medie anuala a inflatiei este anticipata sa se situeze la 1,4% in 2014 si la 2,4% in 2015.

  'Similar evaluarilor precedente, riscurile asociate acestei perspective provin cu preponderenta din mediul extern, fiind generate in principal de posibilitatea cresterii volatilitatii fluxurilor de capital adresate economiei romanesti ca urmare a unei evolutii nefavorabile a aversiunii la risc a investitorilor fata de economiile emergente. Aceasta s-ar putea manifesta pe fondul tensiunilor geopolitice si regionale recente, al continuarii procesului de dezintermediere transfrontaliera si de restructurare a unor grupuri bancare din zona euro, precum si in contextul incertitudinilor asociate impactului posibilelor ajustari ale conduitelor politicii monetare a principalelor banci centrale la nivel mondial', arata BNR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-04 :: Titlu: BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie de la 3,3% la 2,2% pentru finalul lui 2014

  Banca Nationala a Romaniei (BNR) prognozeaza o inflatie de 2,2% pentru finalul acestui an si de 3% pentru finalul lui 2015, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

  Anterior, prognoza anuntata de BNR pentru finalul acestui an si pentru finalul anului 2015 era de 3,3%.

  "In sedinta de astazi (luni — n.r.), CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Documentul releva perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei la valori sensibil inferioare celor prognozate anterior, aflate sub punctul central al tintei stationare pana la mijlocul anului 2015, si in partea superioara a intervalului de variatie, in a doua jumatate a orizontului prognozei. Potrivit noii proiectii, rata anuala a inflatiei se plaseaza la nivelul de 2,2 la suta la finele anului 2014 si la 3 la suta la finalul anului 2015, iar rata medie anuala a inflatiei se anticipeaza a se situa la 1,4 la suta in 2014 si la 2,4 la suta in 2015", a precizat guvernatorul BNR.

  In acest context, Mugur Isarescu sustine ca Banca Nationala a Romaniei mai are loc de reducere a dobanzii de politica monetara, daca ia in calcul doar evolutia inflatiei dar contextul international, desi de ajuta pe termen scurt, ramane incert pe termen lung.

  "S-ar putea sa mai fie loc (pentru reducerea dobanzii de politica monetara — n.r.), dar de data aceasta suntem obligati sa luam decizii luand in considerare intr-o masura mai mare mediul extern. (...) Daca va uitati la noua proiectie de inflatie s-ar putea sa mai fie. La inceputul anului spuneam ca 3,5% era un nivel pe care ne simteam confortabili, dar a intervenit aceasta evolutie semnificativ mai avantajoasa pe plan intern, categoric si datorita unor influente externe. In Europa, miscarea preturilor este deja definita ca o inflatie scazuta si de durata, in plus avem un mediu international cu particularitati. Este ceva deosebit fata de ce am gandit in prima parte a anului", a explicat guvernatorul BNR.

  Acesta a precizat ca in urma crizei din Turcia, Romania s-a confruntat cu iesiri de capitaluri, dar pe fondul crizei din Ucraina a asistat la intrari de capitaluri care au dus la aprecierea monedei nationale. In plus, aceste intrari se vad in nivelul rezervelor valutare.

  "Uitati-va la cat au crescut rezervele noastre nete. Rezerve minus obligatii. Ne-am platit obligatiile si rezerva neta a Bancii Nationale a crescut cu vreo doua miliarde (de euro — n.r.)", a mai spus guvernatorul BNR. 1
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: :: Data: 2014-08-04 :: Titlu: Ordin 1148/2014 modifica lasificarea pe categorii a autobuzelor si microbuzelor utilizate pentru transporturi publice de persoane prin servicii regulate in trafic national

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 544/2014 a fost publicat Ordinul 1148/2014 privind modificarea Ordinului ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 458/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea pe categorii a autobuzelor si microbuzelor utilizate pentru transporturi publice de persoane prin servicii regulate in trafic national.

  Normele au ca scop stabilirea conditiilor si criteriilor pe baza carora se elibereaza certificatele de clasificare pe categorii de confort acordate autobuzelor si microbuzelor utilizate pentru transportul rutier national de persoane prin servicii regulate, in vederea protectiei pasagerilor si a cresterii calitatii serviciilor de transport rutier national de persoane prin servicii regulate.

  Clasificarea pe categorii a autobuzelor si a microbuzelor se face de catre Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" pentru toate autobuzele si microbuzele inmatriculate in Romania, utilizate in transportul rutier national de persoane prin servicii regulate, potrivit prezentelor norme metodologice.

  Clasificarea se efectueaza la sediile reprezentantelor R.A.R., de catre comisiile de clasificare formate din specialisti desemnati din cadrul R.A.R. si al A.R.R. In situatia in care detinatorii solicita clasificarea la aceeasi data a cel putin 5 autobuze/microbuze grupate in acelasi loc de parcare, verificarea se poate efectua la locul respectiv, cu plata cheltuielilor de deplasare. La data programata pentru verificarea autobuzelor/microbuzelor, detinatorii acestora vor face dovada achitarii tarifului comunicat si vor prezenta in original certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a vehiculului.

  Textul integral al modificarilor: Ordin 1148/2014 modifica lasificarea pe categorii a autobuzelor si microbuzelor utilizate pentru transporturi publice de persoane prin servicii regulate in trafic national
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor:

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-04 :: Titlu: Un numar de 3.000 de politisti de frontiera actioneaza in sezonul estival pentru fluidizarea traficului in punctele de trecere

  Inspectoratul General al Politiei de Frontiera informeaza ca, pentru sezonul estival, au fost luate o serie de masuri menite sa fluidizeze traficul si sa nu fie inregistrati timpi de asteptare in punctele de trecere, iar 3.000 de politisti sunt mobilizati in aceste activitati.

  Potrivit unui comunicat de presa remis duminica AGERPRES in acest sens, aproximativ 3.000 de politisti de frontiera desfasoara zilnic activitati de supraveghere si control a frontierei de stat, iar masurile dispuse asigura gestionarea eficienta a situatiei operative pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere si asigurarea unui climat de ordine si siguranta publica in zona litoralului Marii Negre, in Delta Dunarii si in alte zone de interes turistic aflate in zona de competenta a Politiei de Frontiera.

  "In scopul asigurarii unui climat de siguranta si ordine publica in zona de competenta si in punctele de trecere ale frontierei, precum si al fluidizarii traficului de calatori si marfa, conducerea Politiei de Frontiera Romane a dispus urmatoarele masuri: asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea masurilor legale pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere, derularea unui control operativ si civilizat, sens in care s-au dispus masuri de suplimentare a personalului care-si desfasoara activitatea la controlul documentelor si de crestere a numarului arterelor de control din punctele de frontiera, dupa caz, mentinerea in stare de operativitate a tuturor mijloacelor de comunicatii si informatica, pregatirea personalului din subordine in vederea asigurarii interventiei rapide in zona de competenta, pentru rezolvarea situatiilor deosebite si fluidizarea fluxului la nivelul structurilor Politiei de Frontiera Romane", se arata in comunicat.

  Potrivit sursei citate, in Delta Dunarii si la Marea Neagra, Politia de Frontiera Romana acorda atentie deosebita controlului navelor si al ambarcatiunilor, cautarii si salvarii vietilor omenesti pe mare, protectiei obiectivelor aflate in zona de competenta, respectarii normelor privind ordinea si siguranta navigatiei in zona de competenta.

  De asemenea, se actioneaza permanent pentru combaterea migratiei ilegale, contrabandei, a traficului cu droguri, armament, munitie si materiale periculoase, exploatarii ilegale a resurselor minerale si biologice si poluarii deliberate a mediului acvatic.

  Politia de frontiera precizeaza ca anul trecut, in perioada estivala 01.06.2013 — 31.08.2013, au trecut frontiera aproximativ 13,1 milioane de persoane, din care aproximativ 10 milioane cetateni UE si 2,8 milioane cetateni non-UE si peste 3.400.000 de mijloace de transport, cele mai tranzitate fiind punctele de trecere din vestul si sudul tarii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-04 :: Titlu: CNAS: Noile norme la Contractul-cadru nu aduc modificari referitoare la numarul de consultatii acordate bolnavilor cu afectiuni cronice

  Noile norme la Contractul-cadru 2014-2015 nu aduc modificari referitoare la numarul de consultatii acordate bolnavilor cu afectiuni cronice, informeaza un comunicat de presa remis duminica AGERPRES de Biroul de presa al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

  Precizarea survine in urma protestului de duminica al Sindicatului Medicilor din Bucuresti si Ilfov referitor la nedecontarea consultatiilor efectuate in ambulatoriul de specialitate prin noile norme ale MS/CNAS — OMS 619/CNAS 360 .

  "Facem precizarea ca si vechile norme de aplicare ale Contractului-cadru prevedeau o consultatie pe luna sau pe trimestru in cazul pacientilor cu afectiuni cronice, in functie de decizia medicului specialist. De asemenea, atat vechile norme, cat si noile norme de aplicare ale Contractului — cadru prevad ca asiguratilor cu diagnostic deja confirmat, la externarea din spital, li se mai pot acorda maxim doua consultatii in ambulatoriu in cadrul aceleiasi luni in care au fost internati in spital. In cazul in care afectiunea se acutizeaza, pacientul se poate prezenta la medicul din ambulatoriul de specialitate, la recomandarea medicului de familie, chiar daca a beneficiat de o consultatie in acea luna ca pacient cronic cu schema terapeutica bine stabilita", se arata in comunicat.

  Potrivit CNAS, singura modificare adusa de noile norme este reteta fractionata pentru pacientii cronici. Reteta poate fi emisa pe 60 sau 90 de zile.

  "O modificare foarte importanta adusa de noile norme este faptul ca acum si medicii de specialitate pot sa prescrie reteta pentru tratamentul necesar pentru o perioada mai mare de 30 de zile, pentru afectiunile cronice.

  Inainte de stabilirea unui diagnostic de boala cronica, pacientul respectiv merge la medicul de familie sau in ambulatoriul de specialitate pentru o boala acuta sau subacuta, beneficiind de un numar mai mare de consultatii pe luna, pentru a se stabili diagnosticul unei boli pentru o afectiune cronica.

  Consultatia lunara sau trimestriala se acorda bolnavilor cu diagnosticul unei boli cronice deja stabilit", se mai arata in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-04 :: Titlu: Pachete incepand de la 518 lei/persoana pe Litoral, in cadrul programului "Zile gratuite de vacanta 2014"

  Romanii pot cumpara pachete incepand de la 518 lei/persoana pentru un sejur pe litoralul romanesc, in cadrul programului "Zile gratuite de vacanta 2014', se arata intr-un comunicat al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), remis duminica AGERPRES.

  ANAT, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si Asociatia de Promovare Litoral-Delta Dunarii (ALDD) au lansat programul "Zile gratuite de vacanta 2014', iar ofertele sunt valabile pentru turistii care aleg sa-si petreaca vacanta pe in perioada 18-31 august.

  Programul cumuleaza oferte de genul "platesti cinci nopti si stai sase" sau "platesti sase nopti si stai sapte", pentru a veni in sprijinul turistilor care vor sa petreaca o vacanta pe litoral in conditii avantajoase de pret.

  Pachetele pornesc de la 518 lei/persoana, cu mic dejun, pentru sase nopti de cazare si una gratuita, la un hotel de doua stele din statiunea Venus, de la 822 de lei/persoana, cu mic dejun, pentru cinci nopti de cazare si una gratuita, la un hotel de trei stele din Eforie Nord si de la 975 de lei/persoana, cu mic dejun, pentru sase nopti de cazare si una gratuita, la un hotel de patru stele din statiunea Mamaia.

  "Ofertele speciale pentru litoralul romanesc, care includ nopti gratuite de cazare sunt foarte cautate de turisti. In primul trimestru din acest an, fata de aceeasi perioada din 2013, cererea pentru ofertele din programul Zile gratuite de vacanta a avut o crestere de 100%, de aceea le reamintim turistilor ca pentru perioada 18-31 august gasesc, din nou, la agentiile de turism membre ANAT oferte din acest program", declara Lucia Nora Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

  In acest moment, peste 70 de hoteluri au intrat in program. Lista acestora poate fi consultata pe pagina de internet a FPTR.

  "Ofertele speciale de vacanta, inclusiv cele din acest program, fac parte din strategia de promovare a litoralului romanesc, in cadrul parteneriatului excelent care exista intre patronatele din turism care, fara prea mult ajutor din partea statului, se straduiesc sa isi tina turistii in Romania", precizeaza Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

  Lansat in 2008, "Zile gratuite de vacanta' este unul dintre cele mai cautate programe de oferte speciale.

  'Ne aflam la 100% grad de ocupare in acest moment pe litoral si continuam sa oferim cele mai frumoase festivaluri, parade, carnavaluri, evenimente sportive, de fashion si muzicale. Comunicam excelent cu hotelierii, agentiile de turism, operatorii de alimentatie publica si agrement, respesctiv autoritatile locale de pe litoral, reusind astfel sa oferim, prin agentiile de turism ANAT, zile gratuite de vacanta", spune Corina Martin, presedintele Asociatiei de Promovare Litoral — Delta Dunarii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-03 :: Titlu: Decizia ICCJ nr. 16 din 23 iunie 2014 pentru dezlegarea unei chestiuni de drept

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 548/2014 a fost publicata Decizia nr. 16 din 23 iunie 2014 pentru dezlegarea chestiunii de drept referitoare la interpretarea dispozitiilor art. 22 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal cu referire la art. 129 alin. (2) lit. b) din Codul penal in sensul de a lamuri daca prevederile art. 22 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal cu referire la art. 129 alin. (2) lit. b) din Codul penal sunt aplicabile faptelor definitiv judecate la data de 1 februarie 2014.

  Prin Incheierea din 15 aprilie 2014 pronuntata in Dosarul nr. 2.496/4/2014 al Tribunalului Bucuresti - Sectia I penala, ce are ca obiect contestatia formulata de catre condamnatul C.F.C. impotriva Sentintei penale nr. 390/F din 7 februarie 2014 a Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti, Tribunalul Bucuresti - Sectia I penala a sesizat, in temeiul art. 475 din Codul de procedura penala, Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a pronunta o hotarare prealabila in vederea dezlegarii unor chestiuni de drept, respectiv:

  *Daca prevederile art. 22 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 187 din 24 octombrie 2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal cu referire la art. 129 alin. (2) lit. b) din noul Cod penal pot fi interpretate in sensul ca sunt aplicabile si in cazul faptelor definitiv judecate la data de 1 februarie 2014?*

  - Prin incheierea din 15 aprilie 2014 pronuntata in Dosarul nr. 1.686/4/2014 al Tribunalului Bucuresti - Sectia I penala, ce are ca obiect contestatia formulata de contestatorul D.M. impotriva Sentintei penale nr. 436/F din 11 februarie 2014, pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti in Dosarul nr. 1.686/4/2014, Tribunalul Bucuresti - Sectia I penala a sesizat, in temeiul art. 475 din Codul de procedura penala, Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a pronunta o hotarare prealabila in vederea dezlegarii unor chestiuni de drept, respectiv:
  *Daca prevederile art. 22 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal cu referire la art. 129 alin. (2) lit. b) din noul Cod penal pot fi interpretate in sensul ca sunt aplicabile si in cazul faptelor definitiv judecate la data de 1 februarie 2014?*

  In contextul in care sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea pronuntarii unor hotarari prealabile, s-a realizat in doua cauze avand acelasi obiect (dezlegarea aceleiasi chestiuni de drept), s-a apreciat ca se impune reunirea cauzelor.

  In urma deliberarilor, ICCJ a respins, ca inadmisibile, sesizarile formulate de Tribunalul Bucuresti - Sectia I penala in Dosarul nr. 2.496/4/2014 si in Dosarul nr. 1.686/4/2014 privind pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept referitoare la interpretarea dispozitiilor art. 22 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal cu referire la art. 129 alin. (2) lit. b) din Codul penal in sensul de a lamuri daca prevederile art. 22 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 187 din 24 octombrie 2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal cu referire la art. 129 alin. (2) lit. b) din Codul penal sunt aplicabile faptelor definitiv judecate la data de 1 februarie 2014.

  Textul integral al Deciziei ICCJ: Decizia ICCJ nr. 16 din 23 iunie 2014 pentru dezlegarea unei chestiuni de drept
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-02 :: Titlu: Cursul valutar din 1 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 1 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.433 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0142 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3098 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0082 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5705 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0018 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6454 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0141 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2377 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0013 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-02 :: Titlu: OG 3/2014 aduce masuri bugetare privind AAAS

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 549/2014 a fost publicata OG 3/2014 pentru reglementarea unor masuri bugetare in legatura cu activitatea Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului.

  Conturile bancare ale A.A.A.S. sunt supuse dispozitiilor legale privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, cu exceptia conturilor din care se platesc obligatiile care constau in drepturi de natura salariala stabilite prin titluri executorii, in limita sumelor necesare pentru plata acestor obligatii, care se platesc conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, aprobata cu modificari prin Legea nr. 230/2011, si ale Ordonantei Guvernului nr. 17/2012 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, aprobata cu modificari prin Legea nr. 280/2013. Executarile silite vor viza toate sumele disponibile existente in conturile institutiei, cu exceptia conturilor deschise pentru finantarea cheltuielilor prevazute la alin. (1).

  Textul integral al Ordonantei de Guvern: OG 3/2014 aduce masuri bugetare privind AAAS
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-08-02 :: Titlu: Legea privind eficienta energetica

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 574/2014 a fost publicata Legea 121/2014 privind eficienta energetica.

  Scopul legii il constituie crearea cadrului legal pentru elaborarea si aplicarea politicii nationale in domeniul eficientei energetice in vederea atingerii obiectivului national de cresterea a eficientei energetice.
  Masurile de politica in domeniul eficientei energetice se aplica pe intreg lantul: resurse primare, producere, distributie, furnizare, transport si consum final.
  Pana in anul 2020 se stabileste o tinta nationala indicativa de reducere a consumului de energie cu 19%.

  Imbunatatirea eficientei energetice este un obiectiv strategic al politicii energetice nationale, datorita contributiei majore pe care o are la realizarea sigurantei alimentarii cu energie, dezvoltarii durabile si competitivitatii, la economisirea resurselor energetice primare si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
  Politica nationala de eficienta energetica este parte integranta a politicii energetice a statului si urmareste:
  a) eliminarea barierelor in calea promovarii eficientei energetice;
  b) promovarea mecanismelor de eficienta energetica si a instrumentelor financiare pentru economia de energie;
  c) educarea si constientizarea consumatorilor finali asupra importantei si beneficiilor aplicarii masurilor de imbunatatire a eficientei energetice;
  d) cooperarea dintre consumatorii finali, producatorii, furnizorii, distribuitorii de energie si organismele publice in vederea atingerii obiectivelor stabilite de politica nationala de eficienta energetica;
  e) promovarea cercetarii fundamentale si aplicative in domeniul utilizarii eficiente a energiei.

  Politica nationala de eficienta energetica defineste obiectivele privind imbunatatirea eficientei energetice, tintele indicative de economisire a energiei, masurile de imbunatatire a eficientei energetice aferente, in toate sectoarele economiei nationale cu referiri speciale privind:
  a) introducerea tehnologiilor cu eficienta energetica ridicata, a sistemelor moderne de masura si control, precum si a sistemelor de gestiune a energiei, pentru monitorizarea, evaluarea continua a eficientei energetice si previzionarea consumurilor energetice;
  b) promovarea utilizarii la consumatorii finali a echipamentelor si aparaturii eficiente din punct de vedere energetic, precum si a surselor regenerabile de energie;
  c) reducerea impactului asupra mediului al activitatilor industriale si de producere, transport, distributie si consum al tuturor formelor de energie;
  d) aplicarea principiilor moderne de management energetic;
  e) acordarea de stimulente financiare si fiscale, in conditiile legii;
  f) dezvoltarea pietei pentru serviciile energetice.

  Textul integral al Legii: Legea privind eficienta energetica
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-02 :: Titlu: Monitorul Oficial din 1 august 2014

  In data de 1 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 574/2014 - M. Of. 574/2014 [M. Of. 574 / 1 august 2014]
 • Monitorul Oficial 575/2014 - M. Of. 575/2014 [M. Of. 575 / 1 august 2014]
 • Monitorul Oficial 576/2014 - M. Of. 576/2014 [M. Of. 576 / 1 august 2014]
 • Monitorul Oficial 577/2014 - M. Of. 577/2014 [M. Of. 577 / 1 august 2014]
 • Monitorul Oficial 578/2014 - M. Of. 578/2014 [M. Of. 578 / 1 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: DNA, despre pensionarile ilegale: Este obligatorie administrarea probelor; varsta suspectilor este avuta in vedere

  Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sustine, referitor la dosarul pensionarilor ilegale din Arges, ca varsta si pozitia sociala a suspectilor reprezinta criterii care pot fi avute in vedere la finalizarea urmaririi penale, insa pana la acel moment este obligatorie administrarea tuturor mijloacelor de proba.

  Precizarea DNA vine in urma unor informatii aparute in spatiul public cu privire la cercetarile efectuate intr-un dosar inregistrat la Serviciul Teritorial Pitesti si care vizeaza acordarea pensiilor pentru handicap sau pe caz de boala. De asemenea, presa a relatat despre sinuciderea unor persoane depistate cu nereguli in dosarele de pensionare.

  "Urmarirea penala se desfasoara in cauza cu respectarea stricta a dispozitiilor Codului de procedura penala, care nu permit aplicarea facultativa a acestor reguli. Varsta si pozitia sociala a suspectilor, precum si pericolul social concret al faptelor reprezinta criterii care pot fi avute in vedere la finalizarea urmaririi penale pentru alegerea solutiei care urmeaza a fi dispusa de catre procuror (trimitere in judecata, renuntare la urmarire penala sau clasare), insa pana la acel moment este obligatorie administrarea tuturor mijloacelor de proba necesare pentru stabilirea completa a situatiei de fapt", se arata intr-un comunicat transmis vineri AGERPRES de DNA.

  Sursa citata precizeaza ca toate persoanele care au participat la savarsirea faptelor au fost citate in vederea audierii, in conformitate cu dispozitiile art. 5 si 10 din Codul de procedura penala, care instituie obligatia organelor de urmarire penala de a asigura aflarea adevarului prin administrarea tuturor probelor si de a aduce la cunostinta tuturor suspectilor drepturile de care beneficiaza pe parcursul procedurii.

  "In conditiile in care persoanele care au remis sume de bani (...) nu au denuntat anterior sesizarii organului de urmarire penala fapta de coruptie, acestea nu pot avea decat calitatea conferita de codul de procedura penala, si anume cea de suspect sau inculpat", sustine DNA.

  In acest dosar, in 12 iunie, Tribunalul Arges a admis propunerea DNA si a dispus arestarea preventiva a inculpatelor Iulia Maria Mihai, medic sef al Serviciului de Expertiza a Capacitatii de Munca si presedinte al Comisiei de Expertiza Medicala a Casei Judetene de Pensii si Asigurari Sociale Arges, si Camelia Sandulescu, medic in cadrul aceleiasi institutii, pentru luare de mita in forma continuata.

  In sarcina Iuliei Mihai s-au retinut 495 de acte materiale de luare de mita, iar in cazul Cameliei Sandulescu — 602 acte materiale, constand in aceea ca intr-un interval de aproximativ patru luni au primit sume de bani cuprinse intre 100 si 200 lei si alte foloase de la persoanele care se prezentau la cabinetele de expertiza pentru incadrarea intr-un grad de invaliditate, revizuirea medicala sau prelungirea concediului medical.

  "Prin plata acestor sume se urmarea pensionarea medicala prematura a unor persoane a caror stare de sanatate nu justifica aceasta decizie, prin atestarea nelegala a diverse grade de incapacitate de munca sau verificarea sumara a documentelor prezentate pentru examinarile medicale obligatorii, iar in unele situatii pentru emiterea deciziei de pensionare. (...) In urma supravegherii video si audio realizate in biroul unde se desfasura activitatea inculpatelor au fost identificate persoanele care au oferit acestora sumele de bani, rezultand ca marea majoritate a persoanelor expertizate erau implicate in acest mecanism. Singurele perioade in care inculpatele nu primeau sumele de bani erau cele in care erau mediatizate actiunile judiciare care vizau sistemul medical", se mai spune in comunicat.

  Premierul Victor Ponta i-a cerut joi ministrului Muncii, Rovana Plumb, sa lucreze la un proiect de lege prin care sa fie amnistiati pensionarii cercetati pentru nereguli in intocmirea dosarelor de pensie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: Petrescu: Noul Cod Fiscal va impune taxarea inversa pentru cladiri si terenuri

  Noul Cod Fiscal va introduce sistemul de taxare inversa in cazul cladirilor si terenurilor care sunt supuse TVA, si elimina dubla impozitare in cazul stimulentelor acordate de companii angajatilor sub forma de asigurari de pensie sau de sanatate, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, in cadrul unei conferinte pe teme de fiscalitate.

  "Cladirile si terenurile la care, pana acum, se aplica regimul de taxare de TVA vor avea taxare inversa. Nu este o taxa in plus, nu este o taxa noua, vorbim de TVA care se aplica si pana acum, dar se va aplica prin taxare inversa. Este un sistem simplificat si reduce si evaziunea. Am aplicat o legislatie europeana, care este optionala, iar noi am aplicat-o pentru cladiri", a explicat ministrul Finantelor.

  O alta modificare a Codului Fiscal care, potrivit ministrului Finantelor, se discuta cu partile implicate, este eliminarea dublei impozitari in cazul stimulentelor acordate de firme angajatilor sub forma unor asigurari de pensie si sanatate.

  "In trecut, angajatul si angajatorul se puteau intelege sa primeasca angajatul beneficii de pensii si sanatate. Daca beneficiul era sub 650 de euro, existau niste deductibilitati. Daca era peste 650 de euro, erau impozitate si la angajat si nedeductibile la angajator. Regula spunea ca trebuia sa fie 400 euro pentru pensii facultative si 250 de euro pentru asigurari private de sanatate. Am eliminat dubla impozitare pentru pragul acesta de 650 de euro. Deci daca sunteti un angajator care vrea sa ofere aceste beneficii angajatului, peste 650 de euro sunt deductibili, sunt impozitati doar la angajat", a mai sus Ioana Petrescu.

  In plus, se elimina limitele impuse pe categorii de asigurari, respectiv cea de 400 de euro pentru pensii si 250 de euro pentru sanatate. "In limita celor 650 de euro angajatul si angajatorul pot decide cum sa imparta aceste pensii facultative sau asigurari de sanatate", a mai spus ministrul Finantelor Publice.

  Potrivit Ioanei Petrescu, in noul Cod Fiscal vor fi introduse si modificari privind taxarea microintreprinderilor, in special cu privire la indeplinirea criteriilor de taxare in acest sistem sau trecere la impozitul pe profit.

  Ministrul Finantelor s-a referit si la extinderea facilitatilor pentru agricultorii afectati de calamitati, la tratamentul fiscal aplicabil tranzactiilor pe piata de capital, dar si la relatia dintre contribuabil si ANAF.

  "Rescrierea Codului Fiscal este imperativa, oportuna si benefica. Codul are nevoie de mai multe clarificari. Trebuie sa eliminam disfunctionalitatile si sa il adaptam realitatilor economice", a mai spus Ioana Petrescu.

  Ea a explicat ca rescrierea este imperativa pentru ca, din 2003 incoace, realitatile economice s-au schimbat in principal prin prisma aderarii la Uniunea Europeana, care a impus adoptarea unor directive. Ministrul de resort a mai spus ca, prin noul fiscal, vrea sa impuna o serie de masuri pro-crestere economica ti sa optimizeze colectarea la bugetul de stat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: MDRAP: Locuintele ANL pot fi vandute in rate pe maxim 25 de ani, valoarea de inlocuire este de 328 euro pe mp

  Ratele lunare pentru cumpararea unei locuinte ANL vor putea fi platite intr-un interval maxim cuprins intre 15 si 25 de ani, in functie de venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de inchiriere a locuintei, informeaza un comunicat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), remis vineri AGERPRES.

  Guvernul a aprobat, joi, printr-o hotarare, unele modificari si completari la normele metodologice de punere in aplicare a Legii 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, permitand astfel vanzarea in rate a locuintelor ANL pentru tineri.

  MDRAP a precizat vineri, ca potrivit noilor prevederi, in cazul achizitionarii locuintei cu plata in rate lunare, cumparatorul achita avansul de minim 15%, precum si comisionul de 1%, stabilite prin OG nr. 6/2014, la data incheierii contractului de vanzare in forma autentificata, iar restul sumei in rate lunare.

  Ratele lunare se pot plati in maxim 15 ani, in cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de inchiriere a locuintei depaseste cu 80% — 100% salariul mediu brut pe economie, in maxim 20 ani, in cazul in care acelasi venit depaseste cu 50% — 80% salariul mediu brut pe economie si in maxim 25 ani in cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de inchiriere a locuintei nu depaseste cu 50% salariul mediu brut pe economie.

  Venitul mediu pe membru de familie se stabileste raportat la castigul salarial mediu brut pe economie, comunicat in ultimul buletin statistic al Institutului National de Statistica, inainte de data incheierii contractului de vanzare-cumparare.

  Rata dobanzii de referinta (rata dobanzii de politica monetara stabilita de BNR) este cea valabila la data incheierii contractului de vanzare-cumparare si ramane neschimbata pe intreaga durata a contractului.

  Totodata, MDRAP precizeaza ca miercuri a fost emis Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice nr. 1391/2014, care stabileste, conform metodologiei de calcul in vigoare, ca valoarea de inlocuire pentru anul 2014 este de 328 euro pe mp.

  Valoarea de inlocuire se stabileste anual si sta la baza calcularii valorii de vanzare a locuintelor construite de ANL prin programul 'Locuinte pentru tineri destinate inchirierii', conform prevederilor Legii nr. 152/1998, privind infiintarea ANL, cu modificarile si completarile ulterioare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: Noul Cod de Procedura Fiscala prevede reducerea penalitatilor de intarziere si penalitati de nedeclarare, sustine ministrul Finantelor

  Penalitatile de intarziere la plata contributiilor fiscale vor fi reduse de la ,03% pe zi la ,02% pe zi, si vor fi introduse penalitati pentru nedeclararea obligatiilor fiscale in viitorul Cod de Procedura Fiscala, a anuntat vineri ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, in cadrul unei conferinte pe teme de fiscalitate.

  "Vrem respect pentru contribuabilul onest si sa fim foarte duri cu cei care fac evaziune fiscala. Pana acum penalitatile de intarziere erau foarte mari si acum au scazut de la ,03% pe zi de intarziere la ,02%. Asta inseamna 7,3% pe an comparativ cu 10,95% pe an", a explicat ministrul Finantelor precizand ca aceasta masura vizeaza contribuabilii onesti care, din diverse motive, nu au putut sa isi plateasca la timp datoriile.

  Pentru evazionisti, insa, se pregatesc penalitatile de nedeclarare. "Aici vreau din nou sa mentionez ca nu este o taxa in plus. Este o penalitate de nedeclarare pentru cei care fac evaziune fiscala. Vorbim de o penalitate de 10% din obligatiile fiscale nedeclarate de contribuabil daca suma stabilita ca fiind cea corecta este mai mica de 25% din obligatia declarata.

  Penalitatea este de 25% din obligatia fiscala daca suma stabilita este mai mare de 25% din obligatia declarata. Dar, daca omul a gresit cu intentie, dar totusi vrea sa se corecteze, penalitate se reduce cu 75% daca persoana respectiva plateste penalitatea in timpul prevazut de lege sau se conformeaza cu esalonari stabilite cu organul de control. Penalitatea nu se aplica daca contribuabilul se conformeaza voluntar si isi corecteaza aceasta nedeclarare inainte de inspectia fiscala", a mai spus Ioana Petrescu.

  Ea a precizat ca este extrem de important sa existe in Codul de Procedura prevederi foarte clare de stimulare si de incurajare a contribuabilului care este de buna credinta si vrea sa plateasca si, pe de alta pare de combatere a evaziunii fiscale.

  Ministrul Finantelor a mai spus ca pe marginea acestor propuneri a primit deja, si a preluat, o serie de observatii de la mediul de afaceri: penalitatea de nedeclarare sa se datoreze doar pentru obligatiile stabilite de organul de inspectie fiscala, plafonarea penalitatii de nedeclarare la 100.000 de lei, si, in situatiile de reducere a penalitatii de nedeclarare sa se aplice corespunzator si penalitatii de intarziere.

  La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dan Manolescu, a precizat ca in zona reducerii penalitatilor pentru firme, lucrurile au evoluat destul de mult in ultimii patru ani. "As incepe cu perioada de varf a sanctiunilor fiscale. Pana in 2010 nivelul dobanzilor de intarziere era de 36% pe an, ,1% pe zi. Anul trecut eram undeva la 28 — 29% pe an. Aveam acea penalizare de 15% pe an aplicabila pentru intarzieri mai mari de 90 de zile, ceea ce facea ca dupa 90 de zile, combinat penalitati cu dobanzi sa rezulte o sanctiune totala de 18% pe an. Acum avem o penalitate de intarziere si o dobanda de intarziere", a precizat Manolescu.

  El a subliniat, insa, ca pe langa aceste penalitati este foarte importanta diferentierea contribuabilului corect care nu reuseste, din motive obiective, sa isi plateasca taxele la timp, si evazionist. "Exista o preocupare la nivel european si chiar mondial sa se gaseasca o metodologie de diferentiere intre agentul economic care se conformeaza din punct de vedere al declararii si declara o suma, dar, din diverse motive poate nu o plateste la termenul scadent, si agentul economic care, cu intentie, nu declara anumite sume sau din greseala nu declara anumite sume. Ar trebui ca legislatia sa permita o astfel de diferentiere. Incercam sa cream acele paliere de distinctie intre agentii economici", a explicat Manolescu.

  El a precizat ca asteapta propuneri de la mediul de afaceri in acest sens.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: Hotararea CEDO in Cauza Asociatia Victimelor Magistratilor din Romania impotriva Romaniei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 543/2014 a fost publicata Hotararea CEDO din 14 ianuarie 2014 in Cauza Asociatia Victimelor Magistratilor din Romania impotriva Romaniei.

  La originea cauzei se afla Cererea nr. 47.732/06 indreptata impotriva Romaniei, prin care noua resortisanti ai acestui stat, Rodica Neagu, Virgil Radu, Valentin Turigioiu, C. Gheorghe Lupan, Viorica Alda, Eugen Neagu, Maria Nicolau, Domnica Turigioiu si Valerica Sugubete, precum si Asociatia Victimelor Magistratilor din Romania (reclamantii), au sesizat Curtea la 14 august 2006, in temeiul art. 34 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (Conventia).
  Reclamantii au sustinut, in special, ca refuzul instantelor nationale de a inscrie asociatia reclamanta in Registrul asociatiilor si fundatiilor a fost nejustificat si a incalcat dreptul acestora la libertatea de asociere.

  In urma dezbaterilor, CEDO declara cererea admisibila in ceea ce priveste art. 11 din Conventie si inadmisibila pentru celelalte capete de cerere.

  CEDO a hotarat:
  a) ca statul parat trebuie sa plateasca in comun reclamantilor, in termen de 3 luni de la data ramanerii definitive a hotararii, in conformitate cu art. 44 § 2 din Conventie, suma de 2 000 EUR (doua mii de euro), plus orice suma ce poate fi datorata cu titlu de impozit, cu titlu de despagubire pentru prejudiciile materiale si morale, suma care trebuie convertita in moneda nationala a statului parat la rata de schimb aplicabila la data platii;
  b) ca, de la expirarea termenului de 3 luni mentionat si pana la efectuarea platii, aceasta suma trebuie majorata cu o dobanda simpla, la o rata egala cu rata dobanzii facilitatii de imprumut marginal practicata de Banca Centrala Europeana, aplicabila pe parcursul acestei perioade si majorata cu 3 puncte procentuale.

  Textul integral al Hotararii CEDO: Hotararea CEDO in Cauza Asociatia Victimelor Magistratilor din Romania impotriva Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: OG 5/2014 reglementeaza activitatea Autoritatii Administrativa de Infratire Institutionala si de Asistenta Tehnica, (AAIIAT)

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 558/2014 a fost publicata OG 5/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2008 privind infiintarea activitatii de derulare si gestionare a proiectelor de infratire institutionala finantate de Uniunea Europeana, pentru care Romania are calitate de donator de asistenta tehnica.

  In toate contractele de infratire institutionala si de asistenta tehnica pentru care Romania are calitate de donator de asistenta tehnica, Ministerul Fondurilor Europene este responsabil de managementul administrativ si financiar al acestora si le va semna in aceasta calitate.

  Responsabilitatile AAIIAT (Autoritatea Administrativa de Infratire Institutionala) referitoare la activitatea prevazuta la art. 1 sunt urmatoarele:
  a) asigura managementul administrativ si financiar al proiectelor de infratire institutionala si asistenta tehnica si le va semna in aceasta calitate;
  b) asigura consultanta autoritatilor romane in vederea pregatirii ofertelor si a participarii la reuniunile de selectie si la sedintele de deschidere a ofertelor;
  c) avizeaza din punct de vedere procedural ofertele ce urmeaza a fi prezentate statului beneficiar, precum si ofertele care urmeaza sa fie depuse in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de asistenta tehnica;
  d) ofera instruire cu privire la prevederile manualului de infratire institutionala specialistilor romani care vor participa in proiectele de infratire institutionala in calitate de coordonator de proiect si consilier rezident de infratire institutionala;
  e) ofera instruire cu privire la ghidurile practice pentru contractele cu finantare nerambursabila - actiuni externe ale comunitatii europene si alte prevederi comunitare specialistilor romani care vor participa in proiectele de asistenta tehnica in calitate de coordonator de proiect si experti;
  f) asigura consultanta si sprijin pe durata negocierii si semnarii contractelor de infratire institutionala si pe durata selectarii ofertelor si atribuirii contractelor de asistenta tehnica, precum si pentru orice modificari ulterioare ale acestora;
  g) administreaza baze de date cu experti din diferite institutii si domenii de activitate;
  h) emite cereri de plata catre institutiile din tarile beneficiare ale asistentei din partea Romaniei, abilitate sa efectueze platile;
  i) emite facturi pentru serviciile prestate de catre expertii romani in cadrul contractelor de asistenta tehnica si in conformitate cu prevederile contractuale si procedurile aplicabile;
  j) primeste sume reprezentand plati efectuate de beneficiarul de asistenta tehnica in cadrul proiectului de infratire institutionala si de beneficiarul asistentei tehnice in cadrul contractului de asistenta tehnica;
  k) verifica si autorizeaza platile efectuate in cadrul proiectelor;
  l) efectueaza platile catre consilierii rezidenti de infratire institutionala, expertii cooptati si catre participantii la vizitele de studii;
  m) deschide conturi bancare si conturi in sistemul Trezoreriei Statului sau al unei institutii bancare private, pe care le administreaza in regim de dubla semnatura;
  n) organizeaza si conduce contabilitatea operatiunilor desfasurate in cadrul proiectului, conform normelor legale in vigoare.

  Textul integral al Ordonantei de Guvern: OG 5/2014 reglementeaza activitatea Autoritatii Administrativa de Infratire Institutionala si de Asistenta Tehnica, (AAIIAT)
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: Guvern: Vanzarea locuintelor ANL pentru tineri se va putea face si in rate lunare, cu un avans minim de 15%

  Guvernul a adoptat, joi, o hotarare care stabileste ca vanzarea locuintelor ANL se poate face si in rate lunare, cu un avans minim de 15%, informeaza un comunicat de presa al Executivului remis AGERPRES.

  "Avand in vedere numarul mare de solicitari din partea tinerilor, se impune reglementarea unor masuri care sa accelereze procesul de vanzare a locuintelor, astfel incat sa se acumuleze fonduri pentru construirea de locuinte noi. Vanzarea locuintelor se va face si in rate lunare, cu un avans minim de 15% din valoarea de vanzare. Astfel, pentru un apartament de 70,45 mp, se va plati suma de 23.339,02 euro", precizeaza sursa citata.

  Hotararea adoptata joi vizeaza pentru modificarea si completarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: Guvernul il propune pe Dacian Ciolos pentru portofoliul Agriculturii sau pentru cel al Dezvoltarii Regionale

  Guvernul a propus presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ca Dacian Ciolos sa ocupe portofoliul Agriculturii sau pe cel al Dezvoltarii Regionale, a declarat joi pentru AGERPRES premierul Victor Ponta.

  Termenul pentru transmiterea candidaturilor pentru functiile de comisar european expira joi, 31 iulie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: Cursul valutar din 31 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 31 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4188 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0163 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3016 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0166 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5723 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.008 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6313 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0116 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2364 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0017 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: Monitorul Oficial din 31 iulie 2014

  In data de 31 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 568/2014 - M. Of. 568/2014 [M. Of. 568 / 31 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 569/2014 - M. Of. 569/2014 [M. Of. 569 / 31 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 570/2014 - M. Of. 570/2014 [M. Of. 570 / 31 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 571/2014 - M. Of. 571/2014 [M. Of. 571 / 31 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 572/2014 - M. Of. 572/2014 [M. Of. 572 / 31 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 573/2014 - M. Of. 573/2014 [M. Of. 573 / 31 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-31 :: Titlu: Fructe proaspete din Republica Moldova ar putea fi comercilizate pe rafturile supermarketurilor autohtone in perioada urmatoare

  Reprezentantii marilor retaileri din Romania sunt interesati sa comercializeze fructe proaspete din Republica Moldova prin retele proprii, iar in perioada urmatoare vor avea loc discutii intre fiecare hypermaket si producatorii moldoveni in vederea dezvoltarii unui parteneriat in acest sens.

  Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a mentionat joi sustinerea pe care o acorda autoritatile din Romania producatorilor agricoli din Republica Moldova pentru a depasi situatia economica delicata in care acestia se afla ca urmare a embargoului impus de Rusia.

  'Republica Moldova este, din punctul nostru de vedere, parte a Europei si aceasta activitate a cultivarii fructelor si legumelor trebuie mentinuta, motiv pentru care aveti toata sustinerea noastra, a organizatiilor producatorilor din Romania', a afirmat Daniel Botanoiu, in cadrul unei reuniuni desfasurate la MADR, la care a participat o delegatie a Asociatiilor Producatorilor si Exportatorilor de Fructe si Struguri de Masa condusa de vice ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vlad Loghin.

  La randul sau, reprezentantul Asociatiilor Producatorilor si Exportatorilor de Fructe si Struguri de Masa a prezentat potentialul Republicii Moldova pentru export, respectiv mere proaspete si mere pentru procesare, prune si struguri de masa.

  Reprezentantii marilor retaileri si-au manifestat, in general, interesul pentru sustinerea producatorilor din Republica Moldova iar Delia Nica, vicepresedinte al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, a propus ca in perioada urmatoare sa aiba loc discutii intre fiecare hypermaket si producatorii din Republica Moldova, in vederea dezvoltarii unui parteneriat avantajos pentru ambele parti.

  Saptamanal, cei doi secretari de stat vor monitoriza stadiul realizarii angajamentelor celor doua parti astfel incat prin efortul agentilor economici din Romania sa poata fi combatute efectele negative pe care le simt producatorii din Republica Moldova ca urmare a restrictiilor impuse de Federatia Rusa.

  "Aceste masuri intervin ca urmare a consultarilor care au avut loc atat intre Guvernul din Romania si cel din Republica Moldova dar si ca urmare a discutiilor pe care ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania le-a avut cu Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala in vederea identificarii de solutii pentru accesul produselor pe piata unica. Comisarul European a anuntat deja intentia de a dubla contingentul pentru mere, prune si struguri de masa si grabirea procedurilor astfel incat contingentul sa intre in vigoare cat mai curand", se arata in comunicat.

  Pana la definitivarea acestor propuneri se fac eforturi la nivel diplomatic intre tarile Uniunii Europene pentru identificarea unor spatii de depozitare in eventualitatea in care va fi nevoie, important de subliniat si salutat fiind in acest sens efortul pe care si ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, il face ca urmare a discutiei cu ministrul Agriculturii din Romania, Daniel Constantin.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-31 :: Titlu: Includerea Romaniei in indicele JP Morgan va sprijini economia tarii

  JP Morgan va include de joi obligatiunile guvernamentale ale Romaniei in indicele sau global pentru pietele emergente recomandate investitiilor, o decizie care ar trebui sa ajute la mentinerea costurilor de imprumut ale tarii la un nivel minim record, transmite Reuters.

  Romania este al doilea stat din estul emergent al Uniunii Europene — dupa Polonia — care se va alatura celor 13 tari incluse in 'GBI-EM Global Diversified 15 percent cap index", unde sunt si obligatiunile guvernamentale in moneda locala din Turcia, Brazilia, Malaezia si Rusia. Titlurile de stat emise de Romania vor avea initial o pondere de 1,65%, a anuntat JP Morgan.

  Anuntul potrivit caruia JP Morgan va include Romania, al doilea cel mai sarac stat din UE, in acest indice a majorat in ultimele saptamani cererea pentru obligatiunile guvernamentale in lei si a sprijinit moneda.

  Decizia JPMorgan vine dupa ce, in luna mai a acestui an, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a imbunatatit ratingul atribuit Romaniei, la 'BBB minus' de la 'BB plus', pe fondul cresterii economice si al mentinerii disciplinei fiscale din partea Guvernului. 'BBB minus' este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investitii.

  Standard & Poor's era singura mare agentie de rating care mentinea Romania in categoria ''junk' (nerecomandata pentru investitii), in conditiile in care Fitch si Moody's plaseaza inca de anul trecut Romania in randul statelor cu risc scazut pentru investitii.

  'Impactul deciziei JP Morgan asupra pietei este redus acum dar alaturarea la acest club ar trebuie sa fie benefica pentru economie pe termen lung', a apreciat un delear de la Bucuresti.

  Anul acesta, randamentul obligatiunilor guvernamentale a scazut semnificativ, datorita lichiditatii solide si a inflatiei scazute persistente, care a reaprins asteptarile ca Banca Centrala a Romaniei sa reduca in continuare rata dobanzii.

  Din mai, randamentul bondurilor guvernamentale cu scadenta in 2021 a scazut cu 80 puncte de baza.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-31 :: Titlu: Bancile au redus dobanzile la depozite si credite in iunie 2014, atat in lei cat si in euro (statistici BNR)

  Dobanzile practicate de bancile comerciale pentru credite si depozite au scazut in iunie 2014 fata de luna anterioara, atat la lei, cat si la euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

  Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu ,06 puncte procentuale, astfel ca media acestora a ajuns la 3,04% pe an in iunie 2014 fata de 3,1% pe an in mai. La depozitele noi, dobanzile au scazut de la o medie de 2,55% pe an in luna mai, la 2,43% pe an in iunie.

  La euro, bancile au redus dobanzile in iunie fata de mai atat la depozitele noi, de la 1,59% pe an la 1,52% pe an, cat si la cele vechi, de la 1,87% pe an la 1,83% pe an. In aceeasi perioada, bancile au scazut dobanzile si pentru depozitele in euro ale populatiei, de la 1,95% pe an la 1,92% pe an in cazul depozitelor din sold, dar le-au mentinut pentru depozitele noi la 1,85% pe an. O crestere a fost consemnata la depozitele noi in euro, constituite de populatie pe o perioada de peste doi ani, la o medie de 1,75% pe an in iunie de la 1,45% pe an luna anterioara. In acest caz, insa, este de remarcat faptul ca in urma cu un an, respectiv iulie 2013, bancile ofereau, in medie, dobanzi de 5,81% pe an pentru depozitele noi ale populatiei constituite pentru perioade de peste doi ani, cu mai mult de patru puncte procentuale peste media din iunie 2014.

  La creditele in lei aflate in sold, dobanzile au scazut usor in iunie, la 8,61% pe an, de la 8,86% pe an in mai, si raman cu aproape doua puncte procentuale sub media practicata in urma cu un an. Si pentru imprumuturile nou acordate bancile au solicitat dobanzi mai mici de la populatie si firme, de 7,04% pe an in iunie, fata de 7,97% pe an in mai 2014.

  Pentru imprumuturile in valuta in sold, dobanzile au fost, in medie, de 5,1% pe an in iunie, nivel similar cu cel urma cu un an si usor sub media din mai 2014, respectiv 5,13% pe an. La creditele noi, bancile au redus dobanzile la 4,44% pe an in iunie, de la 4,46% pe an in luna anterioara. Dar, pentru populatie, dobanzile la imprumuturile noi in euro au crescut, la o medie de 5,63% pe an in iunie, de la 5,27% pe an in mai si de la 4,59% pe an in iulie 2013.

  Cel mai mult au crescut dobanzile pentru creditele de consum in euro nou acordate populatiei, la o medie de 6,34% pe an in iunie, fata de 4,92% pe an in mai si de 5,66% pe an in urma cu 12 luni.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-31 :: Titlu: EY: Somajul in randul tinerilor a ajuns la 25,7% in Romania, 52% dintre studenti vor sa inceapa o afacere

  Somajul in randul tinerilor a crescut, in Romania, in ultimele trei trimestre, pana la un nivel record de 25,7% in primul trimestru din 2014, iar 52% dintre studentii romani vor sa inceapa propria afacere in urmatorii doi ani, dar au nevoie de asigurarea unui ecosistem antreprenorial activ, conform unei analize realizate de EY Romania.

  'Tinerii romani sunt dispusi sa munceasca din greu pentru ceea ce isi doresc, conform unei analize recente realizate de EY impreuna cu Academia de Studii Economice in randul a 765 studenti. Conform aceleiasi analize, 52% dintre acesti tineri sunt interesati sa isi dezvolte propria afacere in urmatorii doi ani. Avand in vedere aceste date, tinerii romani trebuie sustinuti sa devina antreprenori prin masuri clare, care sa derive din masurile si schemele de succes aplicate in alte tari si adaptate realitatilor romanesti', a declarat Mihaela Matei, coordonatorul proiectului Barometrul Antreprenoriatului Romanesc si Special Projects Communication Officer, EY Romania, prin intermediul unui comunicat transmis, miercuri AGERPRES.

  Potrivit analizei citate, rata somajului in randul tinerilor din tarile OECD a ajuns la 15,7%, in timp ce in tarile UE a fost de 23,4% la inceputul lui 2014, cu mici variatii in ambele cazuri fata de anul anterior. 'In Romania, desi anul trecut rata somajului in randul tinerilor era sub media europeana, in primul trimestru din 2014 aceasta rata a atins 25,7%, dupa o crestere continua in ultimele trei trimestre', se precizeaza in comunicat.

  In contextul in care problema somajului in randul tinerilor risca sa conduca la ratarea unei intregi generatii, EY a lansat a doua editie a studiului 'Avoiding a lost generation'. 'Realizat in colaborare cu Alianta Tinerilor Antreprenori G20, raportul identifica si analizeaza aspectele legate de somajul in randul tinerilor cu care se confrunta tarile G20, si incearca sa ofere recomandari practice si exemple de scheme si politici antreprenoriale de succes deja implementate', se precizeaza in comunicat.

  Specialistii EY constata ca somajul in randul tinerilor este o problema persistenta in intreaga lume, care, in pofida imbunatatirii conditiilor economice, ramane la cote foarte ridicate. 'Asigurarea unui ecosistem antreprenorial activ reprezinta una din cele mai bune cai de a trata problema somajului in randul tinerilor, atat datorita numarului mare de locuri de munca generate de antreprenori, cat si datorita implinirii profesionale pe care demararea unei afaceri proprii o poate oferi tinerilor", spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.

  Studii recente realizate de compania de consultanta au aratat ca afacerile conduse de antreprenori vor genera mai multe locuri de munca decat marile corporatii in anul 2015 — 76% dintre antreprenori declarand ca intentioneaza sa-si extinda forta de munca in 2014, fata de 31% dintre executivii din marile corporatii.

  In acest context, expertii EY sustin crearea de mecanisme de finantare, fie derulate de guverne, fie sprijinite de acestea, in cadrul carora mentoratul si educatia financiara sa devina o conditie de finantare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-31 :: Titlu: Dolj: De la 1 august, Trenul Hyperion, fabricat la Craiova, va circula pana la Constanta

  Trenul Hyperion, fabricat la Craiova de firma Softronic, va circula, de la 1 august pana la 13 septembrie, pe ruta Craiova-Bucuresti-Constanta si retur, biletele putandu-se procura la urcare.

  Radu Zlatian, consultant in cadrul Softronic, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ca din punct de vedere al costurilor, pretul unui bilet Craiova-Bucuresti este 40 lei, un bilet Bucuresti-Constanta costa 40 de lei, iar un bilet Craiova-Constanta costa 70 lei. 'Trenul va face aproape 6 ore de la Craiova la Constanta, iar doritorii unui week-end la mare pot avea o deplasare rapida si comoda. Plecarile din Craiova sunt la 5,30 in fiecare zi, iar din Constanta la 14,20 in fiecare zi. In pofida celor sase ore de calatorie, confortul este ridicat', a spus Zlatian.

  Acesta a mai declarat ca trenul este omologat intern, a trecut toate incercarile facute de Autoritatea Feroviara Romana si a fost pus in functiune conform reglementarilor legale, fiind introdus in registrul mijloacelor de transport de calatori europene, in acest moment putand rula pe caile ferate europene.

  'Pana acum, a fost utilizat pentru demonstratii si am reusit sa aratam ca trenul functioneaza bine, ca pasagerii sunt multumiti de confort datorita faptului ca, din punct de vedere al habitatului, in vagoane au conditii deosebite, este vorba de nivel redus de zgomote si vibratii, aer conditionat, asigurarea unor prize cu tensiune de 220 V pentru alimentarea unor aparate personale, Wi-Fi gratuit la un cost foarte scazut.

  Trenul a circulat pe ruta Craiova-Bucuresti si 80% au fost locurile ocupate in permanenta, iar in weekend nu mai erau locuri', a mai afirmat Zlatian.

  Trenul Hyperion a fost realizat de firma Softronic prin intermediul unui proiect cu finantare europeana.

  'Toata partea de cercetare-dezvoltare, adica partea de executie si incercarile pentru validarea executiei au fost realizate prin acest proiect. Mai mult decat atat s-a facut si pregatirea de fabricatie, inclusiv dotarea cu utilaje noi de inalta performanta (...). Toate cheltuielile legate de fabricarea prototipului, care se ridica la circa 5 milioane de lei, apartin, insa, firmei Softronic. Proiectul, care a constat in partea de cercetare si partea de punere in fabricatie, inclusiv dotarea cu utilaje, a costat peste 10,2 milioane lei, din care contributia Softronic a fost de peste 6,2 milioane lei. Proiectul a durat doi ani si jumatate, din ianuarie 2012, si s-a finalizat in urma cu doua saptamani', a mai afirmat Radu Zlatian.

  Potrivit sursei citate, trenul este considerat un succes, iar viabilitatea produsului este demonstrata si de faptul ca acesta are avizele pentru a putea rula pe caile ferate europene.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-31 :: Titlu: Monitorul Oficial din 30 iulie 2014

  In data de 30 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 563/2014 - M. Of. 563/2014 [M. Of. 563 / 30 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 564/2014 - M. Of. 564/2014 [M. Of. 564 / 30 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 565/2014 - M. Of. 565/2014 [M. Of. 565 / 30 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 566/2014 - M. Of. 566/2014 [M. Of. 566 / 30 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 567/2014 - M. Of. 567/2014 [M. Of. 567 / 30 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-31 :: Titlu: Cursul valutar din 30 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 30 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4025 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.007 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.285 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0139 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5643 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0123 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6197 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0022 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2347 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-30 :: Titlu: Romania sprijina Republica Moldova in vederea promovarii produsele alimentare pe piata comunitara si in tarile terte

  Romania sprijina Republica Moldova in vederea promovarii produselor alimentare autohtone atat pe piata comunitara, cat si in tarile terte, una dintre oportunitatile identificate urmarind consolidarea relatiilor cu tarile regiunii MENA, respectiv Egipt, Tunisia si Palestina, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) transmis, miercuri, AGERPRES.

  ANSVSA a demarat mai multe proiecte bilaterale, cu rezultate concrete, in contextul actiunilor intreprinse de Romania pentru sustinerea Republicii Moldova in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

  Cel mai recent este proiectul desfasurat de catre cele doua institutii, care a facut posibila crearea si dotarea Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide in plante, sol si productia de origine non-animala cu un echipament de ultima generatie de tip Gaz Cromatograf cu Spectrometru de masa, singurul de acest tip in Republica Moldova.

  De asemenea, extinderea pietelor de desfacere, atat pe piata comunitara, cat si a tarilor terte pentru produsele alimentare autohtone reprezinta un obiectiv esential al Autoritatii. Una dintre oportunitatile identificate a fost piata importanta reprezentata de statele regiunii MENA, respectiv Egipt, Tunisia si Palestina, concretizata intr-un proiect finantat de Ministerul Afacerilor Externe din Romania, care urmareste consolidarea relatiilor cu aceste state, in vederea identificarii oportunitatilor de colaborare si a dezvoltarii relatiilor comerciale.

  În acest sens, ANSVSA va include oficiali din tara vecina in delegatia romana care va efectua vizite de lucru in cele trei state mentionate, cel mai probabil in luna septembrie a acestui an.

  Potrivit sursei citate, sunt programate intalniri cu oficiali din domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, cu reprezentanti ai ambasadelor altor state care deruleaza proiecte in domeniu si cu reprezentanti ai companiilor care investesc in aceste tari. În plus, expertii vor discuta posibilitatea de dezvoltare de proiecte bilaterale care sa sprijine institutiile din statele MENA sa atinga cerintele stabilite ca prioritati de catre Uniunea Europeana.

  Autoritatea Veterinara mentioneaza, totodadta, ca aceste subiecte au fost analizate in cadrul intalnirii avute de catre presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, cu Ion Sula, directorul general al Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor din Republica Moldova (ANSA) in contexul identificarii modalitatilor, prin care Autoritatea poate sprijini tara vecina in eforturile de a-si promova produsele alimentare autohtone si de a stabili noi relatii comerciale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-30 :: Titlu: Cursul valutar din 29 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 29 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3955 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0082 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2711 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0073 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.552 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0069 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6175 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0073 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2341 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 iulie 2014

  In data de 29 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 559/2014 - M. Of. 559/2014 [M. Of. 559 / 29 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 560/2014 - M. Of. 560/2014 [M. Of. 560 / 29 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 561/2014 - M. Of. 561/2014 [M. Of. 561 / 29 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 562/2014 - M. Of. 562/2014 [M. Of. 562 / 29 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Hotararea CSM 862/2014 rivind evaluarea activitatii profesionale a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul CSM si INM

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 533/2014 a fost publicata Hotararea CSM 862/2014 privind aprobarea Regulamentului privind evaluarea activitatii profesionale a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii.

  Pentru verificarea indeplinirii criteriilor de competenta profesionala si de performanta, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii, denumit in continuare personal asimilat, este supus unei evaluari privind eficienta, calitatea activitatii si integritatea, obligatia de formare profesionala continua si absolvirea unor cursuri de specializare. In cazul personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor numit in functii de conducere, evaluarea se face si asupra modului de indeplinire a atributiilor manageriale.
  Prezentul regulament se aplica in mod corespunzator si personalului asimilat detasat la Consiliul Superior al Magistraturii si la Institutul National al Magistraturii.
  Prezentul regulament nu se aplica judecatorilor si procurorilor detasati in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ori al Institutului National al Magistraturii pe posturi de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor.

  Evaluarea personalului asimilat din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii are ca obiectiv stabilirea nivelului de competenta profesionala, cresterea eficientei si calitatii activitatii profesionale, precum si imbunatatirea performantelor profesionale.
  Procesul de evaluare a personalului asimilat implica parcurgerea urmatoarelor etape: analiza documentelor care contin rezultate ale activitatii profesionale a persoanei evaluate, autoanaliza si autoaprecierea, interviul de evaluare, stabilirea de comun acord a unui plan individual de dezvoltare profesionala si acordarea calificativului.
  Aspectele relevate in urma autoanalizarii si autoaprecierii vor fi avute in vedere la interviu, in scopul elaborarii, de comun acord intre evaluator si evaluat, a planului de dezvoltare profesionala.

  Rezultatele evaluarii sunt avute in vedere la promovarea in functii de executie, la ocuparea functiilor de conducere si la identificarea necesitatilor de instruire a personalului asimilat din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii, in scopul imbunatatirii performantelor profesionale.

  Prima evaluare a personalului asimilat se face dupa 2 ani de la numirea in functie, iar urmatoarele evaluari se fac la fiecare 3 ani, de regula in luna februarie.

  Textul integral: Hotararea CSM 862/2014 rivind evaluarea activitatii profesionale a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul CSM si INM
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Noul Cod Fiscal instituie un nou sistem de calcul al impozitului pe cladiri

  Proiectul noului Cod fiscal aflat acum in dezbatere publica instituie un nou sistem de calcul al impozitului pe cladiri, in functie de destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) si de personalitatea juridica a proprietarului, potrivit precizarilor transmise de Biroul de Presa al Ministerului Finantelor Publice /MFP/, la solicitarea AGERPRES.

  Reglementarile propuse in proiectul de act normativ tin cont de recomandarile formulate de expertii misiunii FMI de asistenta tehnica din septembrie 2013 si de expertii Bancii Mondiale, recomandari incluse in Scrisoarea de intentie aprobata prin lege de Parlament si promulgata de presedintele Romaniei.

  "Prin schimbarile aduse modalitatii de calcul a impozitului pe cladiri, Ministerul Finantelor Publice raspunde solicitarilor mediului de afaceri si recomandarilor FMI, care au sustinut introducerea unui sistem de calcul unitar pentru cladirile utilizate in scop nerezidential, de persoanele fizice si de persoanele juridice, si promoveaza un tratament corect pentru mediul de afaceri", afirma MFP.

  Astfel, in forma actuala a proiectului noului Cod fiscal aflata in dezbatere publica, sunt incluse o serie de propuneri privind calculul impozitului pe cladire. In cazul cladirilor proprietate a persoanelor fizice, pentru suprafetele cladirilor folosite in scop rezidential, precum si pentru suprafetele cladirilor-anexa, se mentine sistemul actual de stabilire a impozitul pe cladiri, prin aplicarea unui procent de 0,1% la valoarea impozabila, determinata pe baza suprafetei construite desfasurate, de tipul cladirii, rangul si zona in cadrul localitatii unde este amplasat imobilul.

  Comparativ cu prevederile incluse in Codul fiscal aflat in vigoare, in proiectul noului Cod fiscal s-a renuntat la aplicarea coeficientului de corectie inclus in sistemul de calcul al impozitului pentru cladiri datorat de persoanele fizice, din doua considerente — mutarea accentului in ceea ce priveste sistemul de calcul al impozitului pe cladire de pe valoarea de inventar, pe valoarea de piata, element care sta la baza sistemelor fiscale moderne, nu permite aplicarea de astfel de corectii in cazul persoanelor juridice si persoanelor fizice ce detin cladiri folosite in scop nerezidential si mentinerea coeficientului de calcul doar pentru persoanele fizice, nu si pentru persoanele juridice, avand in vedere schimbarea sistemului de calcul in functie de destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) si de personalitatea juridica a proprietarului, ar fi generat incalcarea principiului neutralitatii.

  Pentru suprafetele cladirilor folosite in scop nerezidential, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote asupra valorii impozabile a cladirii, dupa cum urmeaza: intre 0,25% — 1,50%, inclusiv, daca valoarea impozabila reiese dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, 2% asupra valorii impozabile determinata pe baza suprafetei, similar cladirilor rezidentiale, daca valoarea impozabila nu rezulta dintr-un raport de evaluare.

  "Prin modificarea modalitatii de calcul a impozitului pentru cladirile proprietate a persoanelor fizice, cladiri folosite in scop comercial, se doreste eliminarea tratamentului fiscal discriminatoriu intre persoane fizice si juridice care folosesc o cladire in acelasi scop, respectiv realizarea unei activitati economice", sustine MFP.

  In cazul cladirilor proprietate a persoanelor juridice, in scopul determinarii impozitului pe cladiri la persoane juridice, in noul proiect de Cod fiscal se elimina obligativitatea de inregistrare in contabilitate a valorii rezultate din rapoartele de evaluare ale cladirilor.

  Astfel, valoarea impozabila va fi, dupa caz: ultima valoare impozabila inregistrata in evidentele organului fiscal; valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii; valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in cursul anului fiscal anterior; valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in cursul anului fiscal anterior.

  Cota impozitului pe cladiri va fi: 0,1% pentru cladirile rezidentiale; intre 0,25-1,50% pentru cladirile nerezidentiale; intre 5%-10% pentru cladirile a caror valoare nu a fost actualizata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta.

  Noul proiect al Codului fiscal mentine valoarea reevaluata la impunerea cladirilor rezidentiale proprietate a persoanelor juridice si nu valoarea impozabila determinata pe baza tipului cladirii, rangului si zonei localitatii, din doua considerente — pe termen lung, valoarea de piata trebuie generalizata atat la persoanele fizice, cat si la persoanele juridice, in functie de destinatia cladirii; in prezent, persoanele juridice utilizeaza o valoare reevaluata s...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Ordinul 54/2014 aduce masuri pentru dezvoltarea pietei gazelor naturale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 478/2014 a fost publicat Ordinul 54/2014 privind unele masuri pentru dezvoltarea pietei gazelor naturale.

  Incepand cu anul gazier 2015-2016, anul gazier incepe la data de 1 octombrie, ora 06,00, a unui an calendaristic si se finalizeaza la data de 1 octombrie, ora 06,00, a anului calendaristic urmator.

  Pentru anul gazier 2014-2015, rezervarea de capacitate de transport se efectueaza pe punctele fizice/virtuale de intrare/iesire in/din Sistemul national de transport, denumit in continuare SNT, prevazute in Codul retelei.
  Operatorul de transport si de sistem, precum si utilizatorii retelei, parti contractante in cadrul contractelor de transport al gazelor naturale, incheiate pentru anul gazier 2013-2014, au obligatia sa prelungeasca valabilitatea acestor contracte, pe baza de act aditional, pana la data de 1 august 2014, cu mentinerea conditiilor de contractare convenite initial.
  Pana la data de 7 iulie 2014 inclusiv, utilizatorii retelei au obligatia de a solicita, pentru oricare dintre punctele de intrare/iesire in/din SNT prevazute in Codul retelei, rezervarea de capacitate de transport pentru perioada 1 august 2014-1 octombrie 2015, perioada care are echivalentul unui an gazier.

  Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Medias are obligatia de a finaliza platforma online pentru rezervarea capacitatii pe puncte de intrare/iesire in/din SNT pana cel tarziu la data de 1 aprilie 2015. In intervalul 1 aprilie 2015-1 iunie 2015, utilizatorii de retea vor putea testa aceasta platforma astfel incat aceasta sa fie utilizata in vederea rezervarii de capacitate pentru anul gazier 2015-2016.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 54/2014 aduce masuri pentru dezvoltarea pietei gazelor naturale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Constanta: Numar record de turisti inregistrat pe litoral in weekend

  Aproximativ 95.000 de turisti au fost inregistrati oficial in statiunile litoralului romanesc la sfarsitul saptamanii trecute, numar record in acest sezon estival.

  Presedintele Asociatiei Litoral — Delta Dunarii (ALDD), Corina Martin, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca statiunea Mamaia a fost ocupata integral weekend-ul trecut, in celelalte statiuni din sudul litoralului gradul de ocupare fiind de 80-85%.

  "Tocmai am incheiat cel mai plin, cel mai aglomerat weekend de pe litoralul romanesc, din acest sezon 2014. Un weekend plin, care s-a lasat mai mult asteptat, pentru ca vremea nu a fost prielnica pentru vacantele pe litoral. (...) S-au terminat examenele in sistemul de invatamant, a inceput vacanta mare, iar vremea pe litoral se anunta foarte frumoasa. Incepem de-abia de acum sa spunem ca a venit vacanta mare", a afirmat reprezentanta ALDD.

  Aceasta a mentionat ca vremea nefavorabila este singura cauza a numarului scazut de turisti aflati pana in prezent pe litoral, numar mai mic comparativ cu cel din aceeasi perioada a sezonului estival trecut.

  Conform Corinei Martin, exista hoteluri in statiunile din sudul litoralului cu un grad de ocupare mai mare, de circa 90%, fiind vorba de unitati care le ofera turistilor un nivel de confort ridicat, cu servicii de buna calitate.

  Pe litoralul romanesc este in crestere si numarul turistilor straini, printre care cei din Republica Moldova, Israel si Polonia. Turistii israelieni opteaza in special pentru hotelurile de patru si cinci stele din statiunea Mamaia, care ofera servicii de tip all-inclusive, potrivit presedintei ALDD.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: ANCOM: Roaming-ul in tarile din afara UE poate genera costuri de 50 de ori mai mari decat in spatiul comunitar

  Tarifele pentru serviciile de voce si date in afara zonei reglementate pot ajunge la niveluri de peste 50 de ori mai mari decat tarifele platite de utilizatori pentru aceleasi servicii in tarile din comunitate, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), remis, luni, AGERPRES.

  Conform datelor disponibile pe www.veritel.ro, un utilizator roman aflat in Serbia, Muntenegru, Egipt, Maroc, Canada, SUA sau Emiratele Arabe Unite (Dubai) poate plati peste 2 euro/minut in cazul unui apel efectuat catre Romania sau chiar peste 1 euro/minut pentru un apel primit in roaming. Comparativ, un utilizator care calatoreste in spatiul UE plateste maxim ,19 euro/ minut (fara TVA) pentru un apel efectuat catre orice destinatie din Uniunea Europeana si cel mult ,05 euro/ minut (fara TVA) pentru primirea unui apel, in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif).

  "In ceea ce priveste serviciile de date, un utilizator roman de internet mobil care foloseste tarifele standard si calatoreste, de exemplu, in Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia sau SUA plateste tarife standard incepand cu 5 euro/ MB pentru transferul de date, in timp ce costurile pot depasi 10 euro/ MB pentru destinatii precum Egipt, Maroc, Thailanda ori Tunisia sau chiar 13 euro/ MB pentru Australia, Brazilia ori Japonia.

  Comparativ, utilizatorii romani care calatoresc in tarile din Uniunea Europeana platesc maximum ,20 euro/ MB (fara TVA), in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif). De exemplu, un utilizator care acceseaza de pe telefonul mobil casuta de e-mail, retele de socializare si site-uri de stiri timp de aproximativ doua ore poate ajunge sa consume cel putin 15 MB, platind chiar si de 65 de ori mai mult pentru roaming-ul de date in afara UE fata de cat ar plati in calatoriile din spatiul UE", se spune in comunicat.

  ANCOM precizeaza ca, pentru a evita socul facturilor mari care pot rezulta din utilizarea serviciilor de date, utilizatorii din Romania care calatoresc in afara tarii primesc avertizari prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, in cazul in care costul datelor descarcate se apropie sau depaseste pragul prestabilit de 50 euro.

  Utilizatorii pot solicita operatorului stabilirea unui alt prag-limita, mai mic sau mai mare fata de aceasta valoare.

  Diferentele mari dintre costurile platite de utilizatorii de telefonie mobila si internet mobil pentru serviciile de roaming in spatiul UE si in afara acestui spatiu sunt generate de reglementarile in vigoare. Astfel, in timp ce la nivelul Uniunii Europene exista reglementari referitoare la tariful maxim pe care il pot percepe operatorii in cadrul planului tarifar standard, pentru tarile non-UE nu exista un astfel de plafon maximal, fiecare operator avand libertatea de a-si stabili tarifele aplicabile.

  In context, ANCOM recomanda utilizatorilor sa se informeze inainte de a pleca in calatorie asupra ofertelor speciale de roaming puse la dispozitie de operatori in perioadele de vacanta. Pentru a compara gratuit toate tarifele de telefonie si internet disponibile pe piata in acest moment, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte telecom creat de ANCOM.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3873 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0127 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2638 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0077 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5451 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0077 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6102 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0102 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2334 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 iulie 2014

  In data de 28 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 554/2014 - M. Of. 554/2014 [M. Of. 554 / 28 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 555/2014 - M. Of. 555/2014 [M. Of. 555 / 28 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 556/2014 - M. Of. 556/2014 [M. Of. 556 / 28 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 557/2014 - M. Of. 557/2014 [M. Of. 557 / 28 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 558/2014 - M. Of. 558/2014 [M. Of. 558 / 28 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-28 :: Titlu: Investitiile imobiliare in Romania au crescut de peste trei ori in primul semestru, la 402,4 milioane euro

  Investitiile pe piata imobiliara in Romania s-au cifrat la 402,4 milioane euro in primul semestru din 2014 si au insumat o suprafata tranzactionata de peste 692.000 mp, fiind in crestere cu 222% (de 3,22 ori) fata de prima jumatate a anului trecut si cu 17% fata de intregul an 2013, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de consultanta imobiliara CBRE.

  In total s-au inregistrat 15 tranzactii, cel mai mare numar dupa 2008, cu un volum mediu de 26,8 milioane euro, similar anului trecut. Conform studiului, a fost consemnata o mai mare diversitate cu privire la tipul si utilizarea proprietatilor vandute, precum si in ceea ce priveste profilul cumparatorilor.

  Profilul tranzactiilor a fost destul de divers in termeni de utilizare a proprietatii, segmentul de birouri detinand 58% din totalul volumului, tipul proprietatilor (proprietatile prime au generat 55% din volumul total), tipologia cumparatorului (dezvoltatorii si fondurile institutionale au fost cele mai active, dintre care Globalworth a generat 54% din volum).

  Totodata, tipul proprietatilor a variat de la proprietati prime, precum Charles de Gaulle Plaza, la proprietati secundare, precum Auchan Pitesti Gavana, sau proprietati de tip "distressed" (Pic Pitesti si Pic Oradea).

  Pe fondul interesului crescut al investitorilor, randamentul prime pentru segmentul de birouri a suferit o compresie de la 8,25% la 8%. Restul randamentelor prime au ramas stabile.

  Chiria prima a fost relativ stabila — 60 euro/mp/luna pentru centrele comerciale, 18 euro/mp/luna pentru spatiile de birouri si 3,8 euro/mp/luna pentru spatiile industriale.

  "Aceasta crestere a volumului de investitii vine pe fondul interesului crescut al investitorilor pentru produse prime, in special spatii de birouri si retail in Bucuresti. Cu randamente atractive, o economie aflata intr-un stadiu pozitiv de evolutie si o cerere in crestere de la un trimestru la altul din partea chiriasilor, exista suficiente argumente pentru ca alte tranzactii majore sa se finalizeze in urmatoarele 6-9 luni", a declarat Razvan Iorgu, directorul general al CBRE Romania.

  Potrivit CBRE, a fost observata de asemenea o crestere a tranzactiilor cu terenuri in termeni de numar, valoare si tipul de proprietati vandute.

  "Am identificat trei mari categorii de cumparatori de proprietati funciare — retaileri (in special Lidl, Dedeman, Kaufland, Leroy Merlin), care cauta sa cumpere proprietati in orasele principale si secundare, ocupanti industriali interesati in parcele de teren pentru dezvoltarea de fabrici (Dr. Oetker, Best Food, Continental) si dezvoltatori imobiliari care achizitioneaza proprietati prime in marile orase pentru proiecte viitoare (NEPI, Globalworth si Kiseleff Development).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-28 :: Titlu: Deponentii CEC pentru autoturisme, care nu pot dovedi data constituirii depozitelor, vor fi despagubiti si ei de MFP

  Ministerul Finantelor Publice (MFP) va emite titluri de stat in limita unui plafon de cinci milioane lei pentru despagubirea celor care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) pentru achizitionarea de autoturisme, pe care le-au transferat dupa 22 decembrie 1989 la BRD si nu pot prezenta documente doveditoare care sa ateste data constituirii depozitelor la CEC, potrivit unui proiect de ordonanta publicat pe site-ul MFP.

  Emisiunea de titluri de stat va avea loc pe 11 august 2014, cu scadenta in data de 3 septembrie 2014, iar titlurile de stat sunt nenegociabile si nepurtatoare de dobanda.

  Valoarea nominala individuala a fiecarui titlu este egala cu valoarea individuala a despagubirii, calculata de BRD, pe numele fiecaruia dintre deponenti.

  Actul normativ vizeaza persoanele fizice care au constituit depozite la CEC pana la data de 15 februarie 1992, pentru achizitionarea de autoturisme, le-au transferat ulterior la BRD si nu pot prezenta actele doveditoare pentru data constituirii depozitului la CEC. Calculul despagubirilor se face de la data transferului la BRD si pana la 31 decembrie 2013. In calculul despagubirilor nu sunt incluse depunerile de sume la BRD ulterioare datei transferului depozitelor de la CEC.

  La data scadentei titlurilor de stat, MFP le va rascumpara prin plata catre BRD a sumelor reprezentand valoarea nominala a titlurilor de stat.

  Pentru a intra in posesia despagubirilor, toti deponentii indreptatiti, mandatarii sau succesorii legali au acestora trebuie sa se prezinte la orice unitate BRD, cu actele de identitate si alte documente legale necesare, dupa caz.

  Din verificarile efectuate de BRD a rezultat ca 96 de solicitanti de despagubiri nu pot face dovada datei constituirii depozitelor la CEC si, astfel, acestia nu puteau beneficia de despagubirile acordate, pe baza actelor normative in vigoare, in cazul deponentilor CEC pentru achizitionarea de autoturisme.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-28 :: Titlu: OUG 49/2014 aduce modificari in domeniul educatiei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 486/2014 a fost publicata OUG 49/2014 privind instituirea unor /masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative.

  Pentru absolventii de liceu care nu au sustinut/nu au promovat examenul de bacalaureat national, statul poate asigura, din finantarea de baza sau din alte surse de finantare, organizarea de cursuri de pregatire pentru examenul de bacalaureat.

  Ministerul Educatiei Nationale, in colaborare cu autoritatile administratiei publice locale, prin inspectoratele scolare, poate organiza programe educationale de tip A doua sansa, in vederea promovarii invatamantului obligatoriu pentru persoane care depasesc cu peste 4 ani varsta corespunzatoare clasei si care, din diferite motive, nu au absolvit invatamantul secundar inferior, gimnazial.

  Invatamantul postliceal se organizeaza in scoli postliceale cu personalitate juridica sau ca structuri fara personalitate juridica, in cadrul liceelor cu personalitate juridica, ori in colegii in cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate.
  Organizarea si functionarea invatamantului postliceal se fac conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.

  Pentru anul scolar 2014-2015, colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat pot organiza invatamant postliceal doar finantat integral de catre solicitanti. (7^2) Incepand cu anul scolar 2015-2016, cifra de scolarizare si mecanismul de finantare pentru invatamantul postliceal, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat, se aproba prin hotarare a Guvernului. Finantarea de baza pentru colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat se asigura la nivelul standardelor de cost pentru invatamantul preuniversitar.

  Admiterea in invatamantul postliceal se face in conformitate cu criteriile generale stabilite de Ministerul Educatiei Nationale, pe baza unei metodologii elaborate de unitatea/institutia de invatamant, prin consultarea factorilor interesati.

  Pentru sprijinirea copiilor si a tinerilor capabili de performante inalte, Ministerul Educatiei Nationale organizeaza competitii scolare, extrascolare si extracurriculare, tabere de profil, simpozioane si alte activitati specifice si acorda burse si alte forme de sprijin material si financiar. Normele metodologice privind cheltuielile cu organizarea si desfasurarea competitiilor scolare, extrascolare si extracurriculare, cuantumul stimulentelor financiare acordate elevilor premiati, profesorilor care i-au pregatit si unitatilor scolare de provenienta a premiantilor se aproba prin hotarare a Guvernului.

  Personalul din invatamantul preuniversitar este format din personal didactic si personal nedidactic.
  Personalul didactic este format din personalul didactic de predare, personal didactic auxiliar si personal didactic de conducere, de indrumare si control.
  In invatamantul preuniversitar poate functiona personal didactic de predare asociat, denumit in continuare personal didactic asociat.
  Personalul nedidactic isi desfasoara activitatea in baza Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Textul integral al modificarilor: OUG 49/2014 aduce modificari in domeniul educatiei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-27 :: Titlu: Hotararea CSM 828/2014 modifica Regulamentul privind etasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 528/2014 a fost publicata Hotararea CSM 828/2014 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 193/2006.

  Cererile de numire din functia de judecator in functia de procuror si din functia de procuror in functia de judecator se solutioneaza de doua ori pe an, in baza criteriilor prevazute la art. 23 alin. (1^1). Plenul Consiliului Superior al Magistraturii stabileste, prin hotarare, lunile in care se organizeaza sesiunile de numire a judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator.
  Cererea de numire a judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator se formuleaza in scris si se depune la Consiliul Superior al Magistraturii cel mai tarziu in termen de 5 zile de la data publicarii pe pagina de internet a Consiliului a listei prevazute la art. 2 alin. (1), din luna stabilita potrivit alin. (1)

  La solutionarea cererilor de numire din functia d ejudecator in functia de procuror si din functia de procuror in functia de judecator sunt avute in vedere posturile din lista prevazuta la alin. (2), in masura in care acestea mai sunt vacante.

  Textul integral al Hotararii CSM de modificare: Hotararea CSM 828/2014 modifica Regulamentul privind etasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-27 :: Titlu: Enel ar putea obtine cel putin doua miliarde de euro pe activele din Romania (Bloomberg)

  Oferta Electrica, oferta care a atras de la investitorii institutionali si cei de retail 435 milioane euro, "serveste ca un indicator util al interesului investitorilor" in activele energetice reglementate si arata ca Enel ar putea obtine doua miliarde de euro sau mai mult pentru activele sale din Romania, conform analistului Cosma Panzacchi de la Sanford C. Bernstein Ltd, din Londra, transmite Bloomberg.

  Cea mai mare oferta derulata vreodata prin bursa romaneasca — Electrica — ar putea sprijini eforturile Enel SpA de a-si vinde activele de producere a energiei din Slovacia si de distributie si vanzari din Romania pentru 4,4 miliarde de euro (5,9 miliarde dolari), sustin analistii.

  Vanzarile vor implica o participatie de 64,4% in Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% in Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din actiunile Enel Romania.

  Directorul general al Enel, Francesco Starace, s-a angajat sa vanda pana la sfarsitul anului activele din Romania si Slovacia, pentru a intari bilantul companiei italiene. Printre potentialii cumparatori se afla Electrica, dar si fonduri de investitii, State Grid Corporation of China, RWE AG si Electricite de France.

  "Credem ca acest eveniment are implicatii indirecte, insa importante si pozitive, pentru Enel. Compania va realiza cu succes planul de vanzare a activelor", a apreciat Panzacchi.

  Un purtator de cuvant al companiei germane RWE, Michael Murphy, a refuzat sa comenteze posibila oferta pentru activele Enel, asa cum a facut si purtatorul de cuvant al EDF.

  Orice vanzare ar putea fi intarziata, dupa ce Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), companie desprinsa din Electrica si aflata in subordinea Departamentului pentru Energie, a anuntat ca va deschide o actiune impotriva Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, in cazul vanzarii de catre Electrica a participatiei minoritare din fosta filiala Muntenia Sud si va solicita companiei italiene plata unei sume de 521,583 milioane de euro.

  Enel nu se asteapta ca aceasta actiune sa afecteze procesul de vanzare a activelor, a declarat un purtator de cuvant al companiei italiene.

  Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat in iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde si Enel are obligatia de a cumpara o parte sau intregul pachet de 23,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud catre Enel.

  Statul roman are drept de preemptiune asupra diviziilor Enel din tara si nu a precizat daca este sau nu interesat de active.

  "Activele de distributie ale Enel in Romania ar putea fi preluate de investitori privati sau detinuti de stat sau de investitori romani, dar este, de asemenea, posibil ca aceasta intentie de vanzare sa nu se materializeze", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

  Enel vrea sa vanda si o participatie de 66% detinuta la compania slovaca de utilitati Slovenske Elektrarne, printre potentialii cumparatori fiind grupul ceh CEZ.

  In Romania, compania italiana detine trei foste filiale ale Electrica de distributie si furnizare a energiei electrice, in zona Muntenia Sud, inclusiv Bucuresti, in Banat si in Dobrogea.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-27 :: Titlu: Florin Jianu: In septembrie lansam primul cluster mondial de turism pentru tineret

  In Romania va fi lansat, in septembrie acest an, primul cluster mondial de turism pentru tineret, in prezenta secretarului general Organizatiei Mondiale a Turismului, Taleb Rifai, care va veni la Bucuresti, a declarat, sambata, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri si Turism, Florin Jianu.

  "In toamna vom lansa primul cluster mondial de turism, mai exact in perioada 10 — 13 septembrie, cand secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului va fi prezent in Romania, tocmai pentru acest tip de eveniment. Competitia Sport Arena Bucharest Challenger, care se desfasoara sambata si duminica, la Bucuresti, este o avanpremiera pentru acest eveniment din toamna si o sa invit oameni tineri si dinamici sa fie membri constituenti ai acestui cluster", a spus ministrul delegat.

  Acesta a participat la Conferinta "Evenimente sportive internationale-motor de dezvoltare turistica", cu ocazia meciurilor de baschet de formatul 3X3, din cadrul Sport Arena Bucharest Challenger, lansata la Bucuresti, si la care participa sportivi din 12 tari.

  Florin Jianu a dat, pe de alta parte, asigurari ca Romania ramane o destinatie sigura pentru turism, chiar si in contextul evolutiilor geo-politice din regiunea Europei de Sud-Est.

  "Romania este o destinatie sigura pentru turism, pentru europeni si tarile vecine. Daca ne uitam la turistii din Republica Moldova, numarul acestora a crescut cu 30 — 40%, in primul semestru al acestui an. Noi am lansat conceptul Romania destinatie sigura, iar printr-o serie de evenimente vrem sa aratam ca Romania, la nivelul sud-estului Europei se pozitioneaza ca o destinatie sigura, ca o destinatie care poate atrage turistii din regiune. Am fost in Republica Moldova, saptamana trecuta, joi am fost la Iasi, vineri am fost la Suceava, tocmai pentru a transmite acest tip de mesaj. Acelasi mesaj l-am transmis si azi. Deja, sportivii care vin din 12 tari, cred ca au inteles singuri ca Romania este o destinatie sigura, ca pot face sport aici, ca se pot simti bine", a aratat Jianu.

  Ministrul delegat a reamintit ca, la nivel global, turismul sportiv aduce intre 14 si 25 la suta din ceea ce reprezinta incasarile si contributia turismului la PIB.

  "In Romania incasarile din turismul sportiv ajung undeva la 10 la suta, dar ne dorim sa atingem si noi media europeana. Acest tip de conferinta, ca cea de sambata, este un prim inceput, pentru ca noi dam din ce in ce mai multa importanta turismului in care sunt implicati tinerii. Vrem sa-i atragem, iar Romania sa se pozitioneze ca o destinatie favorabila atragerii tinerilor", a spus Florin Jianu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-26 :: Titlu: Legea 118/2014 privind pensia de serviciu pentru magistratii condamnati definitiv ori pentru care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 549/2014 a fost publicata Legea 118/2014 pentru completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

  Nu beneficiaza de pensia de serviciu prevazuta la art. 82 si 83^1 si de indemnizatia prevazuta la art. 81 judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv ori s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu acestea, savarsite inainte de eliberarea din functie. Aceste persoane beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii.

  Daca se dispune clasarea, renuntarea la urmarirea penala, achitarea, incetarea procesului sau renuntarea la aplicarea pedepsei fata de judecator, procuror, magistrat asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, acesta este repus in situatia anterioara si i se plateste pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale, sau dupa caz diferenta dintre aceasta si pensia din sistemul public incasata dupa punerea in miscare a actiunii penale.

  Textul integral al Legii de modificare: Legea 118/2014 privind pensia de serviciu pentru magistratii condamnati definitiv ori pentru care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: UNICEF lanseaza un videoclip interactiv dedicat prevenirii violentei impotriva copiilor, parte a campaniei globale #STOPviolentei

  UNICEF lanseaza vineri in Romania un videoclip interactiv dedicat prevenirii violentei impotriva copiilor ca parte a campaniei globale #STOPviolentei, informeaza un comunicat al organizatiei remis vineri AGERPRES.

  "Din pacate, violenta ramane un subiect tabu, acceptat in mod tacit. Daca alegem sa nu facem nimic, copiii inteleg ca violenta este parte din viata lor, iar acest lucru este inacceptabil. Violenta verbala este cel mai putin constientizata, desi efectele sunt nocive pentru copil si il afecteaza pe termen lung", a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF in Romania, potrivit comunicatului.

  In cadrul campaniei globale #STOPviolentei, UNICEF a creat o serie de videoclipuri pentru piese donate de artisti internationali, iar materialul lansat vineri in Romania se alatura celor din Paraguay, Tanzania, Liberia si Pacific.

  "Violenta se poate ascunde acolo unde nu te astepti. Chiar si in tine", este mesajul videoclipului interactiv prin care se atrage atentia asupra formelor de violenta ignorate sau tolerate la nivel social.

  Videoclipul piesei Hammers va fi difuzat pe posturile de televiziune muzicale intr-o versiune noninteractiva, dar pentru a experimenta mesajul campaniei la cel mai puternic nivel, publicul fiind invitat sa acceseze linkul: http://bitly.com/GasesteCopilul.

  Piesa de pe fundalul videoclipului a fost creata de artistul german Nils Frahm si se numeste Hammers. Regizorul videoclipului este Andreea Paduraru, iar casa de productie Saga Film. Conceptul a fost realizat de Lowe&Partners.

  UNICEF Romania desfasoara o campanie de trei ani, cu scopul de a atrage atentia asupra violentei asupra copilului, sustinuta de interventii de mobilizare comunitara la nivel local.

  Desi este un fenomen foarte raspandit in Romania, violenta ramane invizibila sau, si mai rau, este considerata un fapt uzual, 60% din populatie tolerand comportamentul violent in cadrul familiei (2012, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Strategia nationala pentru prevenirea si combaterea fenomenului violentei in familie).

  Problema principala in depistarea, reducerea si prevenirea violentei asupra copiilor este data de faptul ca majoritatea oamenilor nu constientizeaza consecintele grave pe care anumite gesturi, aparent inofensive, precum tonul ridicat sau chiar indiferenta, le pot avea asupra copilului, se arata in comunicatul citat.

  In Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Restantele la creditele in lei au scazut cu 4,84% in iunie; la creditele in valuta restantele sunt mai mici cu 5,5%

  Valoarea totala a creditelor restante in lei ale populatiei si firmelor, inregistrata in luna iunie 2014, se cifreaza la aproximativ 12,68 miliarde de lei, cu 4,84% sub cea raportata in mai, in timp ce restantele la creditele in valuta se ridicau la 18,6 miliarde lei (echivalent), in scadere cu 5,5%, conform unui raport al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, publicat vineri.

  Totalul creditelor in lei se ridica, in iunie, la 90,5 miliarde de lei (plus ,67% fata de luna precedenta), din care 51,74 miliarde de lei erau sume contractate de agentii economici si 36,85 miliarde de lei de populatie.

  Creditele in valuta totalizau 126,9 miliarde de lei in iunie (minus 1,77% fata de mai), din care 59,6 miliarde de lei imprumuturi contractate de agentii economici si 64,8 miliarde de lei de populatie.

  Bucurestenii aveau, la finele lunii iunie, credite in lei restante in suma de 2,9 miliarde de lei si in valuta de 8,35 miliarde de lei (echivalent). Totalul creditelor in lei contractate in Capitala atingea nivelul de 28,8 miliarde de lei, iar al celor in valuta — depasea 57,8 de miliarde de lei.

  In restul tarii, unele dintre cele mai mari rate ale restantelor se inregistreaza in judetele Salaj (27,4% din creditele in lei si 26,96% din creditele in valuta), Mehedinti (20,63% din creditele in lei si 21,28% din creditele in valuta), Bistrita-Nasaud (20,75% din creditele in lei si 20,14% din creditele in valuta), Valcea (16,08% din creditele in lei si 24,18% din creditele in valuta), Sibiu (26,53% din creditele in lei si 14,2% din creditele in valuta), Suceava (23,27% din creditele in lei si 18,76% din creditele in valuta), Giurgiu (27,8% din creditele in lei si 13,7% din creditele in valuta), Galati (17,59% din creditele in lei si 24,04% din creditele in valuta), Braila (24,76% din creditele in lei si 16,62% din creditele in valuta) si Brasov (22,36% din creditele in lei si 15,16% din creditele in valuta).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0155 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2715 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0051 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5528 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.023 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6204 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0139 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2336 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 iulie 2014

  In data de 25 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 550/2014 - M. Of. 550/2014 [M. Of. 550 / 25 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 551/2014 - M. Of. 551/2014 [M. Of. 551 / 25 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 552/2014 - M. Of. 552/2014 [M. Of. 552 / 25 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 553/2014 - M. Of. 553/2014 [M. Of. 553 / 25 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-26 :: Titlu: Firma canadiana Candu a semnat un acord cu o companie chineza pentru unitatile 3 si 4 de la Cernavoda

  Compania canadiana Candu Energy Inc. a semnat joi un acord de cooperare cu firma China Nuclear Power Engineering Company pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda (Romania), informeaza Canada NewsWire.

  La centrala de la Cernavoda functioneaza deja doua reactoare nucleare de tip CANDU 6 care au intrat in functiune in 1996 si 2007. Impreuna, aceste doua reactoare asigura aproximativ 20% din productia de energie electrica a Romaniei.

  Acordul semnat joi vine ca urmare a unei scrisori de intentie semnata de firma mama a CNPEC, grupul China General Nuclear Power Group, si Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) in luna noiembrie 2013 pentru investitii in dezvoltare a doua noi reactoare la centrala de la Cernavoda.

  "Candu Energy este incantat sa colaboreze cu CNPEC pentru satisfacerea necesitatilor Romaniei in domeniul energiei nucleare", a declarat presedintele director general de la Candu Energy, Preston Swafford. "Acordul de astazi adanceste legaturile puternice pe care le avem cu industriile nucleare din Romania si China in conditiile in care in ambele tari functioneaza reactoare Candu de peste un deceniu" a adaugat Preston Swafford.

  La inceputul acestei luni, ministrul Economiei, Constantin Nita, declara ca Romania spera sa ajunga la un acord cu firma China General Nuclear Power Holding Corp. cu privire la constructia a doua noi reactoare la centrala nucleara de la Cernavoda, cel mai tarziu pana in primavara lui 2015. Ministrul Economiei a precizat ca Romania este hotarata sa continue cu planurile vizand constructia de noi reactoare la centrala de la Cernavoda in ideea de a echilibra productia de energie pe fondul cresterii rapide a productiei de energie din surse regenerabile.

  Romania s-a adresat investitorilor chinezi pentru modernizarea sistemului sau energetic dupa ce companii precum ArcelorMittal si Enel s-au retras din proiectul construirii reactoarelor 3 si 4.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-26 :: Titlu: Ministerul Muncii: Introducerea unui sistem integrat de monitorizare a cazurilor de violenta domestica si de gen la nivel national, o prioritate

  Ministerul Muncii incurajeaza scaderea decalajelor existente intre barbati si femei, combaterea violentei impotriva femeilor, precum si o mai mare participare a femeilor in domeniul public, politic, economic, cultural, iar una dintre prioritati este introducerea unui sistem integrat de monitorizare a cazurilor de violenta domestica si violenta de gen la nivel national, potrivit unui comunicat al institutiei.

  Ioana Liana Cazacu, secretar de stat la Departamentul pentru Egalitate de ?anse intre Femei si Barbati, s-a intalnit, la Madrid, cu conducerea Institutului Femeii din capitala Spaniei. La discutii au participat Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, alti reprezentanti ai Ministerului Muncii, precum si diplomati ai Ambasadei Romaniei la Madrid.

  "Doamna Ioana Liana Cazacu a prezentat masurile intreprinse de Guvernul roman pentru promovarea egalitatii de sanse, combaterea violentei, combaterea discriminarii, precum si ariile prioritare de actiune pentru perioada imediat urmatoare, printre care se numara necesitatea introducerii unui sistem integrat de monitorizare a cazurilor de violenta domestica si violenta de gen la nivel national. In context, a mentionat si faptul ca, pe langa reinfiintarea Departamentului pentru Egalitate de ?anse, Ministrul Muncii si Familiei a fost mandatat sa semneze Conventia privind Prevenirea si Combaterea Violentei impotriva Femeilor si a Violentei Domestice ceea ce reprezinta un pas esential in armonizarea legislatiei specifice din Romania cu cea din UE. In prima sesiune parlamentara, acest document va fi supus dezbaterii Parlamentului Romaniei in vederea ratificarii", se precizeaza in comunicatul citat.

  Potrivit acestuia, consultarile cu conducerea Institutului Femeii — institut creat in 1983 — au urmarit realizarea unui schimb de opinii privind experienta celor doua state in ceea ce priveste promovarea egalitatii de sanse, combaterea discriminarii, a violentei de gen si a violentei domestice, eforturile intreprinse la nivel formal, legislativ in ambele state si aplicarea efectiva a legislatiilor respective.

  De asemenea, cele doua delegatii au abordat prioritatile de etapa ale celor doua guverne in privinta scaderii decalajelor existente la ora actuala intre barbati si femei, avansarea catre conceptul de co-responsabilitate si promovarea concilierii vietii personale cu cea profesionala si combaterii violentei impotriva femeilor. Ca dimensiuni transversale au fost discutate educatia pentru egalitatea de sanse, incurajarea unei mai mari participari a femeilor in domeniul public, politic, economic, cultural, consolidarea instrumentelor de integrare a principiilor de egalitate de sanse in toate politicile publice, respectiv introducerea dimensiunii egalitatii de sansa in proiectele finantate din fonduri europene in exercitiul bugetar 2014-2020".

  Ioana Liana Cazacu a subliniat importanta strategica acordata de Guvernul Romaniei imbunatatirii componentei egalitatii de gen atat la nivel legislativ, cat si la nivel institutional, si a evidentiat colaborarea stransa a institutiilor statului roman cu forurile europene si cu societatea civila romaneasca.

  Cele doua delegatii si-au exprimat interesul pentru aprofundarea dialogului bilateral si a realizarii unui schimb de experienta privind bunele practici dezvoltate in materie de egalitate de sanse si de combatere a violentei de gen si a violentei domestice, partea romana exprimand un interes special pentru teme precum: dezvoltarea de instrumente pentru combaterea discriminarii femeilor, dezvoltarea de proceduri si aplicarea legislatiei nationale la nivel regional si local, pregatirea specialistilor in domeniu; dezvoltarea de protocoale de actiune specifice pentru ofiterii de politie, judecatori sau cadre medicale in cazuri de violenta domestica; insertia in domeniul muncii a victimelor violentei domestice si de gen; colaborarea dintre public-privat in etapa de sensibilizare a populatiei, dar si in insertia profesionala a victimelor violentei de gen/ domestice.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Actiune a Politiei Romane in Portul Constanta pentru verificarea legalitatii marfurilor transportate

  Politia Romana a declansat o ampla actiune de verificare a legalitatii marfurilor transportate in Portul Constanta, fiind vizate in special transporturile de cereale, dar si celelalte transporturi cu produse autohtone (lemn, deseuri metalice si nemetalice etc.), informeaza IGPR intr-un comunicat remis joi AGERPRES.

  Sursa citata precizeaza ca actiunea se desfasoara in scopul prevenirii activitatilor ilicite, ce afecteaza atat veniturile bugetare, cat si mediul concurential si are loc din dispozitia inspectorului general, chestorul general de politie Petre Toba.

  Efectivele din cadrul Politiei Romane actioneaza in sistem integrat pentru verificarea si controlul legalitatii transportului de marfuri efectuat catre Portul Constanta pe cale rutiera, feroviara si navala, fiind instalate microfiltre in care se verifica legalitatea documentelor si a marfurilor transportate catre portile de acces auto din port, catre ecluzele canalului Dunare — Marea Neagra si catre triajele CFR din judetul Constanta.

  "Echipele de control scaneaza documentele insotitoare de transport al marfurilor ce parasesc incinta portuara astfel incat sa fie realizata traseologia marfurilor de la beneficiar (societatea din port) catre societatile furnizoare. Aceasta activitate are rolul de a identifica societatile comerciale si persoanele care controleaza societatile implicate in activitatile evazioniste. De asemenea, politistii efectueaza verificari directe pentru a stabili legalitatea operatiunilor comerciale inscrise in documentele verificate si a modului de evidentiere si declarare a veniturilor realizate", adauga comunicatul Politiei Romane, remis joi AGERPRES.

  La actiune participa politisti din toate structurile, alaturi de politisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane fiind detasati si politisti de la inspectoratele judetene de politie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: MEN: Rata de promovare la definitivare dupa solutionarea contestatiilor - 63,35%

  Rata finala de promovare la examenul national de definitivare in invatamantul preuniversitar, sesiunea 2014, dupa solutionarea contestatiilor, este de 63,35%, a anuntat joi Ministerul Educatiei Nationale.

  Astfel, au promovat examenul 4.953 de candidati dintre cei 7.819 care au obtinut note la proba scrisa. Comparativ cu rezultatele inregistrate inainte de depunerea contestatiilor (60,62%) se constata o crestere cu 2,72% a promovabilitatii, a precizat MEN.

  In raport cu procentul final de promovare din sesiunea 2013 (51,26%), majorarea ratei de succes este de 12 procente.

  Cel mai ridicat procent de promovare s-a inregistrat in judetul Cluj (75,81%), iar cel mai scazut in Giurgiu (49,52%).

  Numarul total al notelor sub 5 a fost 556, iar al celor intre 5 si 7,99 — 2.310. Cele mai multe note au fost inregistrate in intervalul 8 — 9,99: 4.896. Alti 57 de candidati au obtinut nota 10.

  Dintre cei 10.764 candidati inscrisi la inceputul anului scolar au fost admisi sa participe la proba scrisa doar candidatii care au indeplinit cumulativ conditiile prevazute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare in specialitatea postului de cel putin un an, calificativul pentru anul scolar in curs "Bine" sau "Foarte bine" si minimum media 8 la cele doua inspectii speciale la clasa desfasurate pe perioada anului scolar.

  Astfel, dintr-un lot de 9.917 candidati eligibili, s-au prezentat la examen 9.196 (92,73%). 40 de candidati au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda.

  Cadrele didactice care au promovat examenul national de definitivare dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar. Incepand de anul trecut, Ministerul Educatiei Nationale a decis ca nota minima de promovare a examenului national de definitivare in invatamant sa creasca de la 7 la 8.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Ciorbea: Reducerea numarului ordonantelor de urgenta ar necesita o mai buna conlucrare intre institutii

  Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat joi, in cadrul intrevederii cu ambasadorul Olandei la Bucuresti, Johannes Hendrik Mattheus Van Bonzel, ca numarul "relativ" mare de ordonante de urgenta este determinat de dinamica si urgenta deosebita ale procesului legislativ din Romania, subliniind ca o reducere a acestora ar necesita, intre altele, si o mai buna conlucrare intre Guvern, Parlament si alte autoritati si institutii publice, inclusiv Avocatul Poporului.

  Potrivit unui comunicat al purtatorului de cuvant al Institutiei Avocatului Poporului remis AGERPRES, Victor Ciorbea a mentionat ca, in ceea ce priveste OUG nr. 48/2014, prin care a fost preluat de catre Avocatul Poporului domeniul privind prevenirea torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante in locurile de detentie, au fost intrunite toate cerintele constitutionale pentru emiterea ei.

  In context, diplomatul olandez a facut observatia ca preluarea de catre Avocatul Poporului a Mecanismului National de Prevenire a Torturii s-a facut prin ordonanta de urgenta, adaugand faptul ca este de doi ani in Romania si a observat ca practica ordonantelor de urgenta este un fenomen des intalnit si nu se recurge suficient la dezbaterea parlamentara.

  In cadrul discutiilor, Avocatul Poporului a facut o scurta prezentare a atributiilor si activitatii institutiei, accentuand asupra recentei creari a domeniului privind prevenirea torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante in locurile de detentie.

  Totodata, Victor Ciorbea a afirmat ca, de la preluarea mandatului, au fost intarite relatiile cu societatea civila si organizatiile neguvernamentale, adaugand ca, incepand cu luna octombrie, vor avea loc intalniri directe ale Avocatului Poporului cu cetatenii.

  De asemenea, Victor Ciorbea a subliniat relatiile foarte bune ale Ombudsman-ului din Romania cu omologul sau olandez.

  Victor Ciorbea si Johannes Hendrik Mattheus Van Bonzel au cazut de acord ca institutia Avocatul Poporului sa deruleze, in viitor, proiecte comune cu Ombudsman-ul Olandei.

  La intalnire a mai participat Geert Jan Buisman, secretar II Justitie si Afaceri Interne.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei pentru taximetrie si inchirieri auto fara autorizatie (proiect)

  Ministerul Transporturilor pregateste amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei pentru persoanele fizice si juridice care practica transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere fara autorizatie de la autoritatile locale, potrivit unui proiect de Ordonanta pentru completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului.

  Conform Ordonantei, care are articol unic, se introduce la Articolul 55 o noua litera (h), aplicabila persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public de persoane cu un autoturism.

  La acelasi articol, se prevede, la punctul 3, amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei pentru mai multe contraventii, iar articolul 7 stabileste ca "transporturile de persoane sau bunuri in regim de taxi se pot executa ca servicii de interes public pentru populatie, de regula, in interiorul unei localitati, numai pe baza autorizatiei pentru transport in regim de taxi, valabila, emisa de autoritatea administratiei publice locale, in conditiile prezentei legi".

  Potrivit Notei de Fundamentare a proiectului de Ordonanta pentru completarea Legii nr.38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, prin promovarea acestui act normativ se urmareste crearea cadrului legal care sa asigure posibilitatea sanctionarii persoanelor fizice sau juridice care efectueaza activitati neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fara respectarea dispozitiilor legale in vigoare.

  "Nerespectarea dispozitiilor stabilite prin Legea nr.38/2003 se sanctioneaza conform Capitolului VII — "Sanctiuni si contraventii" din aceeasi reglementare. Cu toate acestea, in ultima perioada de timp se constata existenta unor practici ilicite in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afecteaza in mare masura atat transportul local cat si transportul judetean de persoane", se mai arata in Nota de Fundamentare a proiectului.

  In plus, potrivit documentului, adoptarea acestei Ordonante urmareste eliminarea practicilor ilicite in activitatile de transport rutier de persoane cu autoturisme, fiind o masura directa pentru eliminarea concurentei neloiale, limitarea pierderilor la bugetul de stat din neplata taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier neautorizate, si diminuarea riscurilor ce privesc siguranta circulatiei rutiere, ca urmare a efectuarii unor activitati de transport rutier de persoane neautorizate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 iulie 2014

  In data de 24 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 547/2014 - M. Of. 547/2014 [M. Of. 547 / 24 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 548/2014 - M. Of. 548/2014 [M. Of. 548 / 24 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 549/2014 - M. Of. 549/2014 [M. Of. 549 / 24 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4155 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0135 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2766 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0125 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5758 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0302 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6343 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0104 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2346 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Ordinul 108/2014 privind sprijinulacordat personalului militar incadrat intr-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar si familiilor acestora

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 526/2014 a fost publicat Ordinul 108/2014 privind masurile de sprijin acordate personalului militar incadrat intr-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar si familiilor acestora, precum si familiilor personalului militar decedat.

  Prezentul ordin stabileste:
  a) conditiile si procedurile pentru realizarea urmatoarelor masuri de sprijin:
  1. mentinerea in functii militare a personalului militar care a fost:
  (i) incadrat in gradul III de invaliditate de catre comisiile de expertiza medico-militara, in timpul si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, si declarat apt sa desfasoare anumite activitati profesionale de catre Comisia de expertiza medicala si evaluare a capacitatii de munca, denumita in continuare Comisie, infiintata la nivelul Ministerului afacerilor Interne (MAI);
  (ii) clasat apt limitat pentru serviciul militar, de catre comisiile de expertiza medico-militara, in timpul si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, si este apt sa desfasoare anumite activitati profesionale, cu confirmarea aptitudinii in munca de catre medicul de medicina muncii;
  2. rechemarea in activitate si numirea in functii militare ori incadrarea in functii civile a fostului personal militar trecut in rezerva ca urmare a incadrarii in gradul III de invaliditate sau clasarii apt limitat pentru serviciul militar, de catre comisiile de expertiza medico-militara, in timpul si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, declarat apt sa desfasoare anumite activitati profesionale de catre Comisie;
  3. inmatricularea in institutiile de invatamant ale MAI a copiilor personalului militar, clasat inapt sau apt limitat pentru serviciul militar, de catre comisiile de expertiza medico-militara ori, dupa caz, decedat, in timpul si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu;
  4. numirea in functii militare, respectiv in functii civile in unitati ale MAI, a copiilor aflati in intretinerea personalului militar, clasat inapt sau apt limitat pentru serviciul militar, de catre comisiile de expertiza medico-militara ori, dupa caz, decedat, in timpul si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, precum si a sotului/sotiei acestuia;
  b) domeniile de activitate in care pot fi mentinute in activitate sau, dupa caz, numite in functii militare ori incadrate in functii civile, persoanele prevazute la lit. a) pct. 1 si 2;
  c) componenta, organizarea si atributiile Comisiei.

  Masurile de sprijin prevazute de prezentul ordin se acorda la cerere.
  Nu pot fi formulate cereri in conditiile prezentului ordin, in situatia in care invaliditatea sau decesul a intervenit ca urmare a savarsirii, cu intentie, a unei fapte prevazute de legea penala, pentru care personalul militar a fost condamnat definitiv.
  Copiii personalului militar pot formula cerere pentru acordarea unei singure masuri de sprijin.
  Beneficiarii masurilor de sprijin care trec in rezerva/isi inceteaza raporturile munca la cerere sau din motive imputabile acestora, precum si copiii personalului militar exmatriculati din institutii de invatamant ale MAI nu mai pot formula alta cerere in conditiile prezentului ordin.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 108/2014 privind sprijinulacordat personalului militar incadrat intr-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar si familiilor acestora
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Dezbatere pe marginea versiunilor actualizate ale programelor operationale 2014 - 2020

  Ministerul Fondurilor Europene a organizat astazi, 23 iulie a.c., un eveniment dedicat prezentarii si dezbaterii versiunilor actualizate ale programelor operationale pentru perioada de programare 2014 - 2020 cu reprezentantii institutiilor implicate in gestionarea fondurilor europene si cu potentiali aplicanti. Versiunile actualizate ale programelor au fost prezentate de oficialii Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Cele trei ministere mentionate au functii de autoritate de management in viitoarea perioada de programare dupa cum urmeaza:

 • Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru: Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Asistenta Tehnica si Programul Operational Infrastructura Mare;
 • Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice va fi autoritate de management pentru: Programul Operational Regional, Programul Operational Capacitate Administrativa, respectiv pentru programele de cooperare teritoriala europeana;
 • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va fi autoritate de management pentru: Programul National pentru Dezvoltare Rurala si Programul Operational pentru Pescuit.

  Prezentarile sustinute in cadrul evenimentului au fost publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, www.fonduri-ue.ro:
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Capital Uman;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Competitivitate;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Asistenta Tehnica;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Infrastructura Mare;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Regional;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Capacitate Administrativa;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului National pentru Dezvoltare Rurala.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Locuintele ANL pentru tineri destinate inchirierii vor putea fi vandute cu plata in rate lunare

  Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri Ordonanta pentru modificarea Legii 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, act normativ initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) prin care se creeaza cadrul legal pentru vanzarea cu plata in rate lunare a locuintelor construite prin programul "Locuinte pentru tineri, destinate inchirierii".

  "Noile prevederi stabilesc ca, pentru plata in rate, avansul sa fie cel putin 15% din valoarea de vanzare, iar dobanda sa fie constituita din dobanda de referinta a BNR la care se adauga doua puncte procentuale. Ratele vor fi achitate catre detinatorii unitatii locative respective, iar dobanda va fi aplicata la valoarea ramasa de achitat a locuintei", se arata intr-un comunicat al MDRAP remis AGERPRES.

  Totodata, precizeaza aceeasi sursa,transferul de proprietate asupra locuintei catre cumparator se produce dupa achitarea integrala a valorii de vanzare, pana atunci locuinta ramanand in administrarea autoritatilor administratiei publice locale.

  "Odata cu dreptul de proprietate asupra locuintei se dobandeste si dreptul de proprietate asupra cotelor-parti de constructii si instalatii, precum si asupra dotarilor care, prin natura lor, nu se pot folosi decat in comun. Odata cu dobandirea dreptului de proprietate asupra locuintei, titularul contractului dobandeste si dreptul de folosinta asupra cotei-parti de teren aferenta acesteia, pe durata existentei cladirii", se mai arata in comunicat.

  MDRAP subliniaza ca avand in vedere numarul mare de solicitari de locuinte din partea tinerilor, modificarea legislativa aprobata miercuri de Guvern urmareste tocmai accelerarea procesului de vanzare a locuintelor, astfel incat sa se acumuleze fonduri pentru construirea de locuinte noi.

  "Banii incasati din rate vor fi utilizati pentru finantarea unor noi proiecte sau programe de constructii de locuinte. Modul de constituire si de plata a avansului, a ratelor lunare, inclusiv a ratei dobanzii si a majorarilor de intarziere vor fi stabilite in Normele metodologice pentru punerea in aplicare a noilor prevederi", precizeaza MDRAP.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Presedintele Basescu solicita Parlamentului reexaminarea legii privind reducerea CAS

  Presedintele Traian Basescu a semnat miercuri cererea de reexaminare a legii privind reducerea CAS.

  Seful statului arata ca actul normativ trimis spre promulgare vizeaza diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa cum urmeaza: 15,8% (de la 20,8%) pentru conditii normale de munca, 20,8% (de la 25,8%) pentru conditii deosebite de munca si 25,8% (de la 30,8%) pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca.

  In cererea de reexaminare se mai arata ca prin Legea nr. 377/2013 publicata in Monitorul Oficial nr. 826 din 23 decembrie 2013, a fost modificata Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010 in sensul transcrierii obligatiei privind deficitul structural si Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu care revine Romaniei prin ratificarea Tratatului Fiscal.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.429 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0118 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2891 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0038 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.606 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0142 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6447 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0097 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2349 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 iulie 2014

  In data de 23 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 544/2014 - M. Of. 544/2014 [M. Of. 544 / 23 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 545/2014 - M. Of. 545/2014 [M. Of. 545 / 23 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 546/2014 - M. Of. 546/2014 [M. Of. 546 / 23 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Institutiile romanesti vor putea participa la implementarea contractelor de asistenta tehnica in tari care nu sunt membre UE

  Institutiile romanesti vor putea participa la implementarea de contracte de asistenta tehnica in tari care candideaza pentru a obtine statutul de membre ale Uniunii Europene si in state terte in relatia cu UE. Pana in prezent Romania, in calitate de tara membra UE, prin institutiile sale, putea participa doar la proiectele de infratire institutionala.

  In vederea cresterii gradului de implicare a institutiilor romane in acordarea de asistenta a fost aprobata optata in sedinta de Guvern de astazi, 23 iulie a.c. a Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2008 privind infiintarea activitatii de derulare si gestionare a proiectelor de infratire institutionala finantate de Uniunea Europeana, pentru care Romania are calitate de donator.

  Modificarile aduse de actul normativ aprobat in sedinta de Guvern de astazi sunt urmatoarele:

 • Extinderea cadrului legal si asupra contractelor de asistenta tehnica, creandu-se posibilitatea participarii institutiilor romanesti (institutii ale administratiei publice din Romania, singure sau in parteneriat cu institutii private nationale si internationale) la acestea;
 • Extinderea atributiilor Autoritatii Administrative de Infratire Institutionala, din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, si asupra gestionarii de Asistenta Tehnica;
 • Clarificarea categoriilor de cheltuieli eligibile finantate exclusiv din veniturile proprii – procent din costurile totale ale proiectului derulat de institutia donatoare de asistenta.

  Institutiile din Romania au participat la proiecte de infratire institutionala in state precum: Republica Moldova, Ucraina, Republica Croatia, Republica Albania, Republica Serbia, Republica Azerbaidjan.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Peste 3,7 milioane pasageri au tranzitat aeroporturile Capitalei in 6 luni; in iunie, trafic record-peste 800.000 pasageri

  Mai mult de 3,7 milioane de pasageri au tranzitat cele doua aeroporturi ale Capitalei in primele sase luni ale acestui an, in crestere cu 7% comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar numarul miscarilor de aeronave a urcat, de asemenea, cu 4%, potrivit unui comunicat al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti remis, miercuri, AGERPRES.

  In luna iunie 2014 a fost consemnat un trafic aerian record de 800.993 de pasageri, in crestere cu aproape 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar numarul de miscari de aeronave a crescut cu peste 10% comparativ cu iunie 2013, ajungand la 9.558 aterizari si decolari.

  "Numarul pasagerilor care au tranzitat cele doua aeroporturi din Bucuresti in primul semestru din 2014 a inregistrat o crestere de aproape 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, creandu-se astfel premisele atingerii pragului de 8 milioane de pasageri in intreg anul 2014", se precizeaza in comunicatul citat.

  Potrivit acestuia, evolutia numarului de pasageri pe cele doua aeroporturi ale Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti depaseste tendinta generala inregistrata la nivel european. In plus, pe aeroporturile Capitalei s-a inregistrat o crestere accentuata a numarului de miscari de aeronave, devansand si la acest capitol trendul european. Astfel, in primul semestru al anului 2014, numarul miscarilor de aeronave pe aeroporturile din Bucuresti a crescut cu aproape 4% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

  Pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti opereaza in prezent 37 de companii aeriene, care transporta pasageri catre 87 de destinatii. In anul 2013, pe AIHCB au inceput sa opereze doua noi companii aeriene: easyJet Air si Air Serbia, iar din 2014 Ryanair si Air Baltic au operat primele curse regulate pe Aeroportul Henri Coanda.

  Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti si-a inceput activitatea la data de 5 februarie 2010 si asigura coordonarea operationala si managementul celor doua aeroporturi ale Capitalei. CNAB a fost infiintata prin fuziunea societatilor care gestionau aeroporturile bucurestene: Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti si Aeroportul International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: ANAF a colectat venituri bugetare de 88,275 miliarde lei in primul semestru din 2014

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a incasat venituri bugetare de 88,275 miliarde lei in primul semestru din 2014, mai mult cu peste trei miliarde de lei comparativ cu perioada similara din 2013, cand incasarile s-au cifrat la 85,086 miliarde lei, potrivit datelor transmise de ANAF la solicitarea AGERPRES.

  Administratiile finantelor publice au incasat in prima jumatate a acestui an venituri din taxe si impozite de 84,315 miliarde lei, iar autoritatea vamala 3,96 miliarde lei.

  Peste jumatate din veniturile colectate de ANAF — 44,645 miliarde lei — au fost incasate de Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili /DGAMC/, in timp ce Directia Regionala a Finantelor Publice Bucuresti a incasat venituri din taxe si impozite de 15,698 miliarde lei.

  Din cele opt directii regionale ale ANAF, cea mai mica suma a fost colectata de Directia Regionala a Finantelor Publice Craiova — 2,567 miliarde lei, care reuneste judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea.

  Pe judete, cele mai mari incasari din taxe si impozite sunt realizate in Constanta — 2,611 miliarde lei, Cluj — 1,93 miliarde lei, Prahova — 1,457 miliarde lei si Brasov — 1,373 miliarde lei, iar cele mai mici in Mehedinti — —242,32 milioane lei, Ialomita — 257,24 milioane lei si Calarati — 267,81 milioane lei.

  In Bucuresti, incasarile administratiei finantelor publice din cadrul ANAF au fost de 13,699 miliarde lei, iar in Ilfov — 1,998 miliarde lei.

  In ceea ce priveste autoritatea vamala, cele mai mari incasari au fost realizate la Directia Regionala Galati — 1,557 miliarde lei, care reuneste judetele Constanta, Galati, Vrancea, Tulcea, Buzau si Braila.

  "Un lucru important asupra caruia vreau ca toata lumea sa aiba datele corecte — pe primul semestru al anului 2014 am incasat ca venituri la bugetul de stat cu 3 miliarde de lei in plus fata de anul trecut, deci, daca s-ar mentine acest trend, 6 miliarde de lei incasari suplimentare fata de anul trecut. Important este insa ca acest trend trebuie sa creasca, nu sa se mentina doar in acest fel, atata timp cat, in sfarsit, dupa nenumarate blocaje, avem in vigoare noul Cod al insolventei, atata timp cat am aplicat schema de restructurare a ANAF in baza acordului si a programului cu Banca Mondiala, motiv pentru care, din aceste cresteri de incasari bugetare am putut sa acoperim descresterea deficitului. Noi nu ramanem la acelasi nivel de venituri si cheltuieli, ci avand o scadere constanta a deficitului, practic, de fiecare data, cresterea de venituri trebuie fie completata de scaderea unor cheltuieli bugetare", a declarat marti premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

  El a adaugat ca modul de efectuare a inspectiilor fiscale ale ANAF, in baza noii politici, s-a reorientat, in sfarsit, nu spre persoane fizice, ci spre companii, spre cei care platesc taxe si impozite in asa fel incat cheltuielile bugetare sa fie sustenabile si politicile economice, asa cum este reducerea contributiilor de asigurari sociale, sa fie in continuare masuri economice pe termen lung, care sa sprijine crearea de locuri de munca.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Decizia ICCJ nr. 14 din 16 iunie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 525/2014 a fost publicata Decizia ICCJ nr. 14 din 16 iunie 2014 pentru dezlegarea in principiu a problemei de drept, respectiv daca in interpretarea art. 6 alin. (1) din Codul penal, in ipoteza in care este vorba despre o hotarare de condamnare cu aplicarea art. 320^1 din Codul de procedura penala anterior, se reduce pedeapsa la maximul special prevazut de lege pentru infractiunea savarsita, maxim ce se va reduce cu 1/3 ca urmare a judecarii cauzei prin aplicarea principiului recunoasterii vinovatiei.

  Prin Sentinta penala nr. 545 din 27 februarie 2014 pronuntata de Judecatoria Ploiesti in Dosarul nr. 4.257/281/2014, in baza art. 595 din Codul de procedura penala, s-a respins, ca neintemeiata, sesizarea formulata de comisia instituita potrivit Hotararii Guvernului nr. 836/2013 privind constituirea si atributiile comisiilor de evaluare a incidentei aplicarii legii penale mai favorabile in cazul persoanelor aflate in executarea pedepselor si masurilor educative privative de libertate din perspectiva noilor reglementari penale si procesual penale de aplicare a legii penale mai favorabile, cu privire la persoana condamnata B. L.

  Prin sesizarea inregistrata pe rolul Judecatoriei Ploiesti, comisia instituita potrivit Hotararii Guvernului nr. 836/2013 a solicitat aplicarea legii penale mai favorabile cu privire la condamnatul B.L., aflat in Penitenciarul Ploiesti, apreciind ca sunt incidente dispozitiile art. 6 alin. (1) din Codul penal, in sensul ca pedeapsa urmeaza a fi redusa ca urmare a aplicarii dispozitiilor art. 396 alin. (10) din Codul de procedura penala.

  Analizand actele dosarului, Judecatoria Ploiesti a retinut ca persoana condamnata se afla in executarea unor pedepse privative de libertate, de 3 ani inchisoare, 2 ani si 6 luni inchisoare si 2 ani si 6 luni inchisoare, condamnarile fiind pronuntate pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat, cu aplicarea dispozitiilor art. 320^1 din Codul de procedura penala.

  S-a constatat ca pentru savarsirea infractiunilor mentionate au fost aplicate pedepse cu inchisoarea, al caror cuantum se incadreaza in limitele de pedeapsa prevazute de noul Cod penal, condamnatul a beneficiat deja de aplicarea dispozitiilor art. 320^1 din Codul de procedura penala anterior, in sensul reducerii limitelor de pedeapsa, astfel ca o noua aplicare a dispozitiilor art. 396 alin. (10) din Codul de procedura penala ar conduce la aplicarea repetata si nelegla a unor reduceri ale limitelor pedepsei prevazute de lege.

  Impotriva acestei sentinte penale a formulat contestatie Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti, solicitand desfiintarea sentintei si, ca urmare a rejudecarii, sa se dispuna aplicarea dispozitiilor art. 6 alin. (1) din Codul penal cu privire la pedepsele condamnatului.

  In motivarea contestatiei s-a aratat ca, la aprecierea limitelor speciale ale infractiunilor prevazute in noul Cod penal, trebuie sa se ia in considerare si reducerea acestora cu o treime, ca urmare a aplicarii dispozitiilor art. 320^1 din Codul de procedura penala anterior, care sunt reluate in cuprinsul art. 396 alin. (10) din Codul de procedura penala. S-a mai mentionat ca reducerea limitelor speciale ale pedepsei reprezinta un drept castigat al detinutului, care nu poate fi inlaturat, in caz contrar putandu-se ajunge la incalcarea principiului egalitatii si nediscriminarii, prin aplicarea unui tratament diferentiat, in cazuri egale, fara sa existe o motivare obiectiva si rezonabila.

  La termenul de judecata din 22 aprilie 2014, Tribunalul Prahova - Sectia penala, in Dosarul 4.257/281/2014, a pus in discutie sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia penala pentru dezlegarea, de principiu, a chestiunii de drept vizand interpretarea art. 6 din Codul penal, in ipoteza in care este vorba despre o hotarare de condamnare cu aplicarea art. 320^1 din Codul de procedura penala anterior, respectiv daca se reduce pedeapsa la maximul special prevazut de lege pentru infractiunea savarsita, maxim ce se va reduce cu 1/3, ca urmare a judecarii cauzei prin aplicarea principiului recunoasterii vinovatiei.

  Constatand ca solutionarea cauzei depinde de dezlegarea de principiu a chestiunii de drept invocate, in baza art. 475 si urmatoarele din Codul de procedura penala, s-a dispus sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia penala pentru a pronunta o hotarare prealabila.

  In urma dezbaterilor, ICCJ a admis sesizarea formulata de Tribunalul Prahova - Sectia penala prin Incheierea din data de 22 aprilie 2014 pronuntata in Dosarul nr. 4.257/281/2014, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea in principiu a problemei de drept, respectiv daca in interpretarea art. 6 alin. (1) din Codul penal in ipoteza in care este vorba despre o hotarare de condamnare cu aplicarea art. 320^1 din Codul de procedura penala anterior se reduce pe...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Legea 122/2014 aduce modificari privind Biosfera Delta Dunarii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 541/2014 a fost publicata Legea 122/2014 pentru completarea Legii nr.82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

  Pe intreg teritoriul rezervatiei, schimbarea destinatiei terenurilor utilizate ca amenajari agricole sau piscicole este interzisa, cu exceptia celor incluse in planul de renaturare.

  In termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, proprietarii, arendasii sau concesionarii terenurilor utilizate ca amenajari agricole sau piscicole, carora le-au schimbat destinatia, sunt obligati sa le readuca la destinatia lor initiala sau, dupa caz, sa le renatureze.

  Textul integral al legii de modificare: Legea 122/2014 aduce modificari privind Biosfera Delta Dunarii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: In Poiana Brasov se desfasoara Scolile de vara internationale organizate de ELSA Bucuresti

  Pe data de 17 Iulie au inceput, in Poiana Brasov, Scolile de vara internationale organizate de ELSA Bucuresti, pe temele Banking and Finance Law, editia a VI-a si Energy Law, prima editie.

  Aflat in a patra zi de program academic, cele doua scoli reunesc 37 de participanti din peste zece tari, 20 fiind atrasi Banking and Finance Law si 17 la Energy Law.

  Scoala de vara Banking&Finance Law a debutat cu o zi introductiva in domeniul bancar si financiar, cu prelegeri sustinute de Bogdan Bibicu, Partener, Catalin Georgescu, Senior Associate, Larisa Gabudeanu, Associate de la casa de avocatura Kinstellar. Tema primei prelegeri a fost ”Introduction to international finance&banking”, urmata in a doua parte a zilei de o prelegere introductiva in domeniul financial markets. Programul academic din aceasta zi s-a incheiat cu un workshop in cadrul caruia participantii au avut sansa de a analiza relatiile dintre banci si clienti in cadrul fazei de negociere a creditelor bancare.

  In cea de a doua zi de program academic, prelegerile au fost sustinute de catre Torsten Engelage de la PwC Viena. Prelegerile acestei zile s-au centrat in jurul pietelor de capital. Prima prelegere s-a axat pe prezentarea cadrului legislativ al pietelor de capital in Uniunea Europeana, iar in a doua parte a zilei au fost prezentate normele legislative in cadrul bancilor: CRL si CRD IV.

  In cea de-a treia zi de program academic, a avut loc o prelegere comuna celor doua scoli de vara, sustinuta de un avocat din partea ?uca, Zbarcea si Asociatii, dna avocat Andreea Lisievici, Senior Associate, precum si de un consultant fiscal din partea ?uca, Zbarcea si Asociatii Tax SRL, dl Alexandru Cristea, Tax Partner. Temele acestor prelegeri au fost ,,Principals taxation", sustinuta de dl Alexandru Cristea, respectiv ,,Legal issues in the Romanian upstream oil and gas sector", sustinuta de dna. avocat Andreea Lisievici.

  In cea de a patra zi tema principala a fost Project Finance si a fost prezentata de catre Simon Dayes, partener international, Ioana Iordache, associate, Andreea Turcu, associate de la CMS Cameron Mckenna. In prima parte a zilei, s-a discutat despre Project Finance ca un produs bancar individual si despre structurile centrale specifice. Aceste doua prelegeri au fost urmate de un workshop, in cadrul caruia participantii au fost divizati in patru grupuri si au discutat patru spete diferite.

  Dorim sa le multumim sponsorilor acestui eveniment, Banca Comerciala Romana, Bulboaca si Asociatii, CMS Cameron McKenna, Kinstellar, Tuca, Zbarcea si Asociatii.

  In cadrul Energy Law Summer Law School a fost prezenta, din partea Societatii Civile de Avocati DLA Piper Romania dna avocat Bianca Pop, Associate, care a facut o introducere in domeniul dreptului energiei,urmata de o prelegere despre formele traditionale de energie si reglementarile specifice.

  In cea de-a doua zi, participantii au avut o prelegere pe tema Gazelor de sist - ,,Shale gas - judicial, technical, political aspects- sustinuta de trei avocati de la Societatea Civila de avocati Pelifilip - Ana Atanasiu, Senior Associate, Gabriela Petrea, Senior Associate, si Lucian Caruceriu, Associate, prelegere care s-a concretizat cu un exercitiu de negociere, in cadrul caruia participantii au avut ocazia sa puna in aplicare cunostintele acumulate in partea teoretica a prelegerii.

  Urmand prelegerii comune sustinuta de catre dna avocat Andreea Lisievici si dl. Alexandru Cristea, in cea de-a patra zi de program academic, in cadrul Scolii pe tema dreptului energiei ni s-a alaturat dna Anca Velicu, attorney at Law in cadrul Societatii civile de avocati Schonherr Romania, care a abordat tema energiilor regenerabile in cadrul prelegerii ,,An European experience with Renewable Support", urmata de dezbatere pe aceasta. In partea a doua a zilei, prelegerea s-a axat pe tema ,,Developing Renewable energy projects. A practical aproach", sustinuta de dna. avocat Ana-Maria Mihai, Senior Associate in cadrul Popovici, Nitu si Asociatii, urmata de o Aplicatie practica si care s-a finalizat cu o discutie libera despre astfel de proiecte.

  Dorim sa le multumim sponsorilor acestui eveniment DLA Piper Romania, Pelifilip, Popovici, Nitu si Asociatii, Schoenherr, Tuca, Zbarcea si Asociatii.

  ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicand stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are un singur scop, acela privind evolutia tinerilor in sistemul juridic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Deficitul guvernamental al UE s-a redus la 1,9% din PIB, in primul trimestru din 2014

  Deficitul guvernamental ajustat sezonier din Uniunea Europeana /UE/ a scazut pana la 1,9% din Produsul Intern Brut /PIB/, in primul trimestru din 2014, de la 3,1% din PIB in precedentele trei luni, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

  Veniturile totale au urcat la 46,6% din PIB, in primele trei luni din acest an, de la 45,7% din PIB in precedentele trei luni, in timp ce cheltuielile totale au scazut la 48,5% din PIB, de la 48,8% din PIB.

  Deficitul guvernamental al zonei euro s-a mentinut aproape stabil in primul trimestru din 2014, la 2,7% din PIB, sub limita oficiala de 3% din Produsul Intern Brut prevazuta in Tratatul de la Maastricht.

  Deficitul guvernamental ajustat sezonier al zonei euro s-a situat la 2,6% din PIB, in trimestrul patru din 2013, si la 3,1% din PIB in primul trimestru din 2013.

  Mentinerea deficitului vine pe fondul scaderii veniturilor totale, pana la 46,8% din PIB in primul trimestru din 2014, de la 46,9% din PIB in precedentele trei luni, in timp ce cheltuielile totale s-au mentinut la 49,5% din PIB.

  Zona euro, care de la 1 ianuarie 2014 numara 18 state membre odata cu aderarea Letoniei, isi revine treptat de pe urma celei mai grave recesiuni inregistrata de la crearea euro in 1999, provocata de criza datoriilor acumulate dupa mai multi ani de cheltuieli excesive.

  Reducerea deficitelor guvernamentale face parte dintr-un plan mai larg destinat refacerii sustenabilitatii finantelor publice si recastigarii increderii investitorilor in obligatiunile emise de guvernele din zona euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Creditul pentru populatie si firme a scazut, in iunie, cu 0,7%, din cauza reducerii finantarilor in valuta (BNR)

  Soldul creditelor acordate de banci firmelor si populatiei a scazut, in iunie, cu 0,7% fata luna mai, pana la 215,4 miliarde de lei, si cu 3,9% fata de luna iunie a anului trecut, pe fondul scaderii puternice a finantarii in valuta, potrivit datelor publicate, miercuri, de Banca Nationala a Romaniei /BNR/.

  In termeni reali, scaderea creditului neguvernamental a fost, in iunie 2014, de 0,4% fata de luna anterioara, si de 4,5% fata de iunie 2013.

  "Creditul in lei a crescut cu 0,7% (0,9% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 1,7% (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 1,4 la suta). La 30 iunie 2014, creditul neguvernamental a inregistrat o reducere de 3,9% (-4,5 la suta in termeni reali) fata de 30 iunie 2013, pe seama majorarii cu 7,3% a componentei in lei (6,6% in termeni reali) si a diminuarii cu 10,7% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 9,2%)", se arata in comunicatul BNR.

  Creditul in lei a crescut, in iunie fata de mai, aproape in egala masura atat pentru populatie, cu 0,7%, cat si pentru firme, cu 0,6%, iar comparativ cu iunie 2013, soldul creditului in lei pentru populatie a avansat cu 8,7%, iar finantarea firmelor in moneda nationala cu 6,4%, reiese din datele citate.

  In ceea ce priveste creditarea in valuta, soldul a scazut atat pentru populatie, cu 1%, cat si pentru firme, cu 2,5% in iunie comparativ cu mai 2014. Raportat la iunie 2013, soldul creditului in valuta a suferit corectii importante, de 8,1% in cazul populatiei si cu 13,3% pentru firme, conform bancii centrale.

  "Creditul guvernamental a crescut in luna iunie 2014 cu 2,2%, pana la 80,5 miliarde de lei. La 30 iunie 2014, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 7,8% (7,1% in termeni reali) fata de 30 iunie 2013", precizeaza BNR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Legea 120/2014 aduce scutirea de la plata a unor debite ale persoanelor provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 541/2014 a fost publicata Legea 120/2014 pentru scutirea de la plata a unor debite ale persoanelor provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor catre bugetul de stat.

  Debitele pensionarilor proveniti din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor catre bugetul de stat, aflate in sarcina acestora la data intrarii in vigoare a prezentei legi, generate de interpretari neunitare ale prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 67/2003 privind majorarea pensiilor din sistemul public provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor, aprobata prin Legea nr. 383/2003 si ale prevederilor Legii nr. 250/2007 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, se scutesc de la plata. (2) Contributia de asigurari de sanatate sau, dupa caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plata conform prevederilor alin. (1), nu se recupereaza.

  Nu fac obiectul scutirii la plata, conform prevederilor prezentei legi, debitele care au drept cauza culpa debitorului, materializata in folosirea de catre acesta a unor documente neconforme realitatii sau declararea de catre acesta a unor date nereale care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei.

  In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice va emite norme metodologice de aplicare, care se aproba prin ordin al ministrului.

  Textul integral al Legii: Legea 120/2014 aduce scutirea de la plata a unor debite ale persoanelor provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: FNGCIMM a acordat 11.000 de garantii pentru "Prima Casa", in S1, aproape 28% fiind pentru Bucuresti

  Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri /FNGCIMM/ a acordat peste 11.000 de garantii in cadrul programului "Prima Casa", in semestrul I, 27,6% dintre acestea fiind pentru municipiul Bucuresti.

  Potrivit unui comunicat al FNGCIMM, remis, marti, AGERPRES, in top, in functie de numarul de solicitari primite, se mai gasesc judetele: Cluj, cu 8,1% din totalul garantiilor, Ilfov, cu 7,1%, Timis — 5,8%, si Constanta, Brasov, Sibiu si Iasi — cu procentaje cuprinse intre 3% si 5% fiecare.

  La polul opus, cu cele mai putine cereri de finantare in primul semestru al acestui an, se afla judetele Gorj, Harghita, Teleorman si Salaj, cu cate ,4% din total, Calarasi, Ialomita si Giurgiu, cu cate ,3% din garantiile acordate.

  "Din analizele statistice efectuate, reiese ca Programul ""Prima Casa" a fost accesat cu preponderenta de tineri cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani, care au preferat achizitionarea apartamentelor cu doua camere", se precizeaza in comunicat.

  Prin contractele incheiate de la inceputul programului si pana la data de 20 iulie 2014, FNGCIMM a acordat peste 119.200 de garantii, in valoare de circa 2,3 miliarde de euro, pentru credite accesate in valoare de peste 4,56 miliarde de euro. Valoarea medie a finantarii accesate in cadrul programului este de 38.300 de euro, precizeaza Fondul.

  Potrivit comunicatului, rata de nerambursare a creditelor este de doar ,2%, plafonul disponibil in prezent in cadrul programului "Prima Casa" fiind de circa 1,09 miliarde de lei (inclusiv plafonul de 490 milioane de lei destinat achizitiei de locuinte prin ANL).

  "Creditele pe programul "Prima Casa", cu garantii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la urmatorii finantatori: BCR, BRD — Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank", precizeaza institutia de garantare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Piata romaneasca de leasing operational a crescut cu 12,3%, in primul semestru, si a depasit 45.000 de autovehicule

  Piata de leasing operational a inregistrat, in primul semestru din 2014, o crestere de 12,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, depasind pragul de 45.000 de unitati, potrivit unui comunicat al Asociatiei Societatilor de Leasing Operational /ASLO/ remis, marti, AGERPRES.

  In primele sase luni ale anului au fost inmatriculate aproximativ 5.400 de autovehicule noi de catre companiile de leasing operational, mai mult decat dublu fata de prima jumatate a anului trecut, reprezentand peste 15% din totalul inmatricularilor de autoturisme si autovehicule comerciale usoare noi.

  Evolutia inregistrata in primele sase luni din 2014 se suprapune peste o perioada de crestere economica si de relansare a vanzarilor de autovehicule, mentioneaza comunicatul ASLO.

  Conform datelor centralizate de Asociatia Societatilor de Leasing Operational, in topul primelor cinci companii membre intra LeasePlan Romania, ALD Automotive, Porsche Mobility, Arval Service Lease Romania si Fleet Management Services.

  ASLO estimeaza ca piata totala de leasing operational ar putea ajunge la 47.000 de unitati, la finalul anului 2014, avand in vedere interesul pentru leasing operational si servicii de management de flote, manifestat prin cresterea numarului de solicitari din partea companiilor detinatoare de parcuri auto.

  "Cererea pentru servicii de leasing operational si management de flota auto a crescut semnificativ in prima parte a acestui an, iar rezultatele nu au intarziat sa apara, trendul fiind concretizat prin incheierea unui numar sporit de contracte fata de anul 2013. La aceasta au contribuit atat relansarea investitiilor, prin majorarea gradului de absorbtie a fondurilor europene, cat si cresterea competitivitatii, care a determinat o reducere a costurilor pentru clientii finali", a declarat presedintele ASLO, Daniel Ivan.

  La nivelul membrilor asociatiei, care reprezinta 90% din total piata, domina in continuare serviciile complete de leasing operational (finantare si management de flote) cu o cota de 69%, urmate de management de flote 23%, restul reprezentand leasing operational (exclusiv finantare).

  Potrivit ASLO, se observa, ca tendinta, o migrare a preferintelor catre masini din clasa mica si compacta, cu o motorizare sub 1,6 litri si costuri scazute de operare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: In cazul R Moldova se fac demersuri pentru devansarea aplicarii provizorii a Acordului de liber schimb de la 1 septembrie 2014

  Trimisul special al AGERPRES, Catalina Matei, transmite: In cazul Republicii Moldova se fac demersuri pentru devansarea aplicarii provizorii a Acordului de liber schimb de la 1 septembrie, a declarat marti, la Bruxelles, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, care participa la reuniunea ministrilor de externe ai tarilor UE.

  "In cazul Republicii Moldova se fac demersuri pentru devansarea aplicarii provizorii (n.r. a Acordului de liber schimb), nu de la 1 octombrie, asa cum se discutase initial, ci de la 1 septembrie. In conditiile masurilor restrictive de retaliere pe care Federatia Rusa le-a anuntat, acest lucru ne permite noua, la nivel european, sa fim mai prezenti sa acordam toata asistenta si sprijinul necesar Republicii Moldova si eventual altor state partenere care s-ar gasi intr-o astfel de situatie. De altfel, eu am facut un apel la Comisia Europeana si catre statele membre sa fim pregatiti cu mecanisme de asistenta de compensare pentru Republica Moldova. Daca acordul de liber schimb intra provizoriu in vigoare mai rapid, va fi cu atat mai bine", a declarat seful diplomatiei pentru presa romana.

  In marja Consiliului Afaceri Externe, ministrul roman de externe a participat la reuniune in format parteneriat estic cu cei sase ministri de externe din cele 6 state partenere Uniunii Europene — Republica Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan si Belarus. "Ceea ce ne-a interesat a fost sa definim si noi liniile de actiune, pasii de urmat pentru statele partenere atat cele care au semnat Acordul de asociere cat si pentru celelalte trei state care, intr-o forma sau alta, doresc o cooperare mai stransa cu UE, fara sa-si fi fixat obiectivul de asociere. In interventia pe care am avut-o, am subliniat in primul rand o chestiune de natura politica foarte importanta — criza si evolutiile de securitate dramatice din Ucraina legate de Bazinul Marii Negre in general au demonstrat inca o data cat de importanta este racordarea acelor state pe baza vointei libere exprimate, si o cooperare cat mai stransa cu UE. Acest lucru inseamna solidaritate si sprijin politic, de natura economica si racordarea la un sistem de valori care ofera garantii. In al doilea rand am informat colegii ca, pentru cele trei state care au semnat acordul de asociere, Romania a fost primul stat membru al UE care a ratificat unanim toate cele trei acorduri de asociere (n.r. Republica Moldova, Georgia, Ucraina) si am incurajat statele membre sa finalizeze procedura de ratificare interna cat mai rapid posibil. In al doilea rand am subliniat cat de importanta este aplicarea provizorie a acordurilor de asociere, in principal acea componenta economica", a detaliat ministrul Corlatean.

  Acesta s-a mai referit, in cadrul reuniunii, la perspectiva europeana. "?i Romania a sustinut acele concluzii privind Ucraina, adoptate anterior. Faptul ca Acordul de asociere la UE nu reprezinta obiectivul final, ci trebuie sa mergem mai departe pentru confirmarea unei perspective europene. (...) Cu privire la celelalte trei state din parteneriatul estic (n.r. Armenia, Azerbaidjan si Belarus) am pledat pentru a adecva la nevoile specifice ale celor trei state asistenta si cooperarea pe care o avem. Aceste state nu si-au declarat ca obiectiv dorinta de asociere, poate chiar in perspectiva unei aderari la UE, dar doresc o forma de cooperare specifica intereselor proprii. ?i noi sustinem si cu Armenia si cu Azerbaidjanul acel acord de parteneriat strategic in domeniul securitatii energetice si cu Belarus sa facem pasi inainte", a subliniat ministrul roman de externe.

  Tot in marja CAE, partile romana si franceza au cazut de acord sa organizeze, in calitate de copresedinti ai grupului de actiune europeana UE — Republica Moldova, la Chisinau, cu sprijinul gazdelor, cel mai probabil la 1 septembrie a.c., viitoarea reuniune a grupului de prietenie. "?i am si distribuit scrisoarea de invitatie tuturor ministrilor. Va fi in premiera organizata o astfel de reuniune in capitala unei tari partenere", a completat ministrul Titus Corlatean.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Cursul valutar din 22 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 22 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4408 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.008 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2929 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0031 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6202 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6544 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0073 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2352 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Monitorul Oficial din 22 iulie 2014

  In data de 22 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 541/2014 - M. Of. 541/2014 [M. Of. 541 / 22 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 542/2014 - M. Of. 542/2014 [M. Of. 542 / 22 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 543/2014 - M. Of. 543/2014 [M. Of. 543 / 22 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  41 useri online

  Useri autentificati: