DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-21 :: Titlu: Persoanele cu handicap grav sau accentuat, scutite de la plata unor impozite incepand cu data incadrarii in gradul de handicap

Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat vor beneficia de scutirea de la plata impozitului datorat pentru veniturile din activitati independente, veniturile din salarii, veniturile din pensii precum si veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura iar facilitatea se acorda pentru veniturile realizate incepand cu data incadrarii contribuabilului in gradul de handicap.

Guvernul a aprobat miercuri, printr-o Hotarare, modificari si completari ale normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, necesare pentru a actualiza sau clarifica unele prevederi avand in vedere modificarile survenite asupra legislatiei fiscale.

Potrivit actului normativ mentionat, scutirea de la plata impozitului pe venit se aplica conform documentelor justificative (certificat) pe care contribuabilii trebuie sa le depuna la Fisc si care atesta incadrarea in gradul de handicap grav sau accentuat.

Documentele mentionate trebuie depuse si la angajator.

'Aceste completari sunt necesare in conditiile in care prin OG nr.4/ 2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal a fost instituita scutirea de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile din activitati independente, veniturile din salarii, veniturile din pensii precum si veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, realizate de persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat', se mentioneaza intr-un comunicat al Executivului.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-21 :: Titlu: MFP va avea in subordine o noua institutie: Agentia Nationala pentru Achizitii Publice

Coordonarea si implementarea masurilor Strategiei nationale in domeniul achizitiilor publice vor fi asigurate de Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP), institutie ce urmeaza sa fie creata in subordinea Ministerului Finantelor Publice, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta, publicat miercuri pe site-ul MFP.

'In conformitate cu reforma functiilor agreata in cadrul Comitetului Inter-ministerial si in cadrul Grupului de lucru cu Comisia Europeana este necesara existenta unei singure structuri stabile si dedicate care sa asigure coordonarea si, ulterior, implementarea masurilor ce vor fi stabilite prin Strategia nationala in domeniul achizitiilor publice. Functionarea acestei structuri trebuie sa fie corelata cu promovarea politicilor guvernamentale pentru indeplinirea obiectivelor Europa 2020 si cu procesul de alocare si utilizare a fondurilor publice, avand in vedere faptul ca politica in domeniul achizitiilor publice trebuie sa fie pentru Romania un instrument pentru crestere economica, dezvoltare si asigurarea unor investitii eficiente si sustenabile', se arata in Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Astfel, in conformitate cu cele agreate cu Comisia Europeana, se propune infiintarea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP) ca institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Finantelor Publice, finantata integral de la bugetul de stat, prin preluarea atributiilor, activitatii si a personalului de la Agentia Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, de la Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice din cadrul Ministerului Finantelor Publice si de la compartimentele de verificare a achizitiilor publice din cadrul directiilor generale regionale ale finantelor publice.

'Decizia de a infiinta Agentia Nationala pentru Achizitii Publice in subordinea Ministerului Finantelor Publice este solutia agreata cu Comisia Europeana, avand in vedere urmatoarele aspecte: politica in domeniul achizitiilor publice si in special controlul ex-ante in materie reprezinta o parte importanta a procesului de alocare si utilizare a fondurilor publice; dezvoltarea rolului Ministerului Finantelor Publice in prioritizarea investitiilor, in conformitate cu Ordonanta de Urgenta nr. 88/2013, trebuie strans corelata cu dezvoltarea functiilor aferente sistemului de achizitii publice pentru a dezvolta un mecanism unitar care sa asigure eficienta utilizarii banului public; Ministerul Finantelor Publice dispune deja de structuri descentralizate a UCVAP, care asigura realizarea functiilor la nivel teritorial; avand in vedere atributiile Ministerului Finantelor Publice in avizarea celorlalte politici sectoriale, se va asigura corelarea politicii in domeniul achizitiilor publice cu obiectivele Europa 2020', se explica in Nota de fundamentare.

Infiintarea ANAP in subordinea Ministerului Finantelor Publice reprezinta, de asemenea, solutia sustinuta de Comisia Europeana prin adresa Ares (2015)2034273 din 13 mai 2015, conform careia "avand in vedere contextul la nivel national, Ministerul Finantelor Publice este solutia cea mai potrivita, avand in vedere sinergia evidenta cu procesul de asigurare a utilizarii eficiente a fondurilor publice, existenta structurilor descentralizate ale UCVAP si responsabilitatea noii Directii pentru Prioritizarea si Evaluarea Investitiilor Publice in monitorizarea progresului fizic si financiar al proiectelor majore de investitii'.

Agentia Nationala pentru Achizitii Publice va avea ca atributii: elaborarea si implementarea Strategiei nationale in domeniul achizitiilor publice, in conformitate cu obligatiile asumate de Guvernul Romaniei si de Uniunea Europeana; elaborarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice, in conformitate cu legislatia europeana si asigurarea interpretarilor unitare in domeniu, evitand problemele din trecut datorate supra-legiferarii si instabilitatii legislative; consilierea metodologica a acelor autoritati contractante cu capacitate administrativa scazuta si care necesita sprijin real in procesul de atribuire a contractelor de achizitie publica si de concesiune, controlul privind modul de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

Alte atributii vor fi: monitorizarea si supervizarea functionarii sistemului de achizitii publice in Romania, astfel incat sa poata fi identificate problemele reale de sistem si sa se poata interveni punctual pentru solutionarea aspectelor divergente, initierea si sustinerea politicilor si actiunilor de instruire a personalului implicat in activitati specifice achizitiilor publice prin programe de formare specializate pe sectoare de achizitii (IT, infrastructura, servicii etc.) si reprezentarea Romaniei in cadrul comitetelor consultative, grupurilor de lucru si al retelelor de comunica...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-21 :: Titlu: CCR discuta in 23 iunie sesizarea Avocatului Poporului in cazul OUG privind taxarea bacsisului

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va discuta, in 23 iunie, sesizarea Avocatului Poporului in cazul OUG care prevede, intre altele, taxarea bacsisului si nereturnarea sumelor de bani constituite drept amenda, chiar si in cazul unei hotarari judecatoresti favorabile.

In 15 mai, Avocatul Poporului a anuntat ca a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2015, care prevede, intre altele, taxarea bacsisului si nereturnarea sumelor de bani constituite drept amenda, chiar si in cazul unei hotarari judecatoresti favorabile.

"In opinia Avocatului Poporului, actul normativ vizat este neconstitutional in ansamblul sau, intrucat afecteaza drepturi si libertati constitutionale, in speta accesul liber la justitie, dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica de a obtine repararea pagubei, conditiile restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati precum si libertatea economica ale persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate", se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului remis AGERPRES.

Potrivit documentului citat, OUG 8/2015 incalca principiul separatiei si echilibrul puterilor in stat si independenta judecatorilor prin faptul ca hotararea judecatoreasca de anulare a procesului-verbal de constatare a contraventiei nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vatamata in patrimoniul sau, intrucat amenda si suma de bani achitata nu se restituie, asa cum reiese din textul legal criticat.

In opinia Avocatului Poporului, masura reglementata prin prevederile legale criticate este de natura a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscand faptul ca solutia de anulare a procesului-verbal de contraventie pronuntata de instanta de judecata nu are nici un efect asupra amenzii achitate, pot incheia procese-verbale in afara conditiilor impuse de cadrul legal.

"Prin actul normativ criticat mai sunt incalcate principiul proportionalitatii, libertatea economica si obligatia statului de a asigura crearea cadrului favorabil pentru valorificarea factorilor de productie. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2015 nu contine numai simple norme de procedura care sa vizeze competenta instantelor judecatoresti, ci si norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecinte negative iremediabile pentru activitatea economica a persoanelor vizate de ipoteza normei legale", a mai sustinut Avocatul Poporului.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 mai 2015

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4484 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.001 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0013 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0288 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2111 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.041 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2662 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2241 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0047 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 mai 2015

In data de 20 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 345/2015 - M. Of. 345/2015 [M. Of. 345 / 20 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 346/2015 - M. Of. 346/2015 [M. Of. 346 / 20 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 347/2015 - M. Of. 347/2015 [M. Of. 347 / 20 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 348/2015 - M. Of. 348/2015 [M. Of. 348 / 20 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 349/2015 - M. Of. 349/2015 [M. Of. 349 / 20 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-05-20 :: Titlu: Vot surpriza in plenul Camerei Deputatilor: A fost aprobat amendamentul privind dublarea alocatiilor pentru copii

  Deputatii au aprobat in plen, marti, un amendament al liberalilor, adus Ordonantei de urgenta a Guvernului 65/2014, prin care se dubleaza alocatiile pentru copii de la 42 lei la 84 de lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-19 :: Titlu: Acordul de investitii cu compania chineza pentru unitatile 3 si 4 de la Cernavoda ar putea fi finalizat in acest an

  Acordul de investitii cu compania chineza pentru Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda ar putea fi finalizat in pana la sfarsitul anului, a declarat marti Andrei Gerea, ministrul Energiei, in cadrul unei conferinte de specialitate.

  "Este un lucru cunoscut ca nu este usor sa negociezi cu companiile chineze. Anul acesta am reusit un lucru important. Am zis hai sa stergem tot ce am discutat pana acum pe memorandumul de intelegere si sa incercam oarecum sa o luam de la zero. Am reusit sa identificam clar si sa ne facem si noi intelesi fata de partea chineza cam ce se poate, ce nu se poate, sa incercam sa ii facem si pe ei sa spuna mai bine ce isi doresc, asa ca acum suntem in situatia de a finaliza memorandumul de intelegere si speram ca pana la sfarsitul anului sa avem si acordul de investitii finalizat, acesta insemnand ca aceasta investitie esentiala pentru noi va prinde contur", a declarat Andrei Gerea.

  Proiectul reactoarelor 3 si 4 era evaluat, in luna octombrie a anului trecut, la 6,45 de miliarde de euro, insa studiul de fezabilitate in urma caruia s-a stabilit acest necesar de investitii va fi revizuit.

  Investitorul selectat pentru dezvoltarea proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda este China General Nuclear Power Corporation.

  La randul sau, Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica a spus ca proiectul a fost relansat in 2014 si ca a iesit din calendarul anuntat initial, dar ca este preferabila o amanare cat timp se pot negocia termeni seriosi si robusti de dezvoltare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4474 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9725 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0711 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1701 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0536 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2671 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.027 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2194 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 mai 2015

  In data de 19 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 340/2015 - M. Of. 340/2015 [M. Of. 340 / 19 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 341/2015 - M. Of. 341/2015 [M. Of. 341 / 19 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 342/2015 - M. Of. 342/2015 [M. Of. 342 / 19 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 343/2015 - M. Of. 343/2015 [M. Of. 343 / 19 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 344/2015 - M. Of. 344/2015 [M. Of. 344 / 19 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Editura CH Beck :: Data: 2015-05-19 :: Titlu: Ultimele 30 de locuri la Conferinta Dreptul Afacerilor 2015

  Editura C.H. Beck va anunta ca au mai ramas doar 3 zile pentru a va inscrie la Conferinta Dreptul Afacerilor 2015.

  Avantaje:

 • Pentru mai multi participanti din cadrul aceleiasi organizatii se acorda o reducere de 15 340 lei TVA)
 • Pentru participantii la Conferinta Dreptul Afacerilor din anii anteriori se acorda o reducere suplimentara de 5

  Numai astazi mai puteti beneficia de o reducere de 15 aplicata participantilor din cadrul aceleeasi organizatii.

  Detalii, program si inscriere: Dreptul Afacerilor 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-19 :: Titlu: Daniel Botanoiu (MADR): O prima evaluare a productiei vegetale se va face in cel mult doua saptamani

  O prima evaluare a productiei vegetale din acest an se va face in cel mult doua saptamani, atat pentru culturile insamantate in toamna cat si pentru cele din primavara, insa in mod mod sigur nu vom fi in situatia de a avea productii care nu pot sa asigure necesarul de consum chiar daca in acest an au fost foarte multi factori care au influentat culturile agricole, a declarat, pentru AGERPRES, Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

  "Nu putem spune ca stam rau, desi se putea si mai bine, insa in mod mod sigur nu o sa fim in situatia de a avea productii care nu pot sa ne asigure necesarul de consum. Toate fermele vegetale care au aplicat tehnologii nu vor avea probleme, insa pentru cei care nu au avut utilaje si dotari corespunzatoare productiile nu vor fi in acest an prea imbucuratoare. Sunt insa cateva culturi care arata foarte bine, iar unele care inca mai pot recupera. O evaluare a productiei vegetale se va face la sfarsitul lunii mai, in cel mult doua saptamani, atat pentru culturile insamantate in toamna cat si pentru cele din primavara", a precizat Daniel Botanoiu.

  Acesta a subliniat ca variatiile de temperatura zi/noapte din aceasta primavara vor avea influente mai mari asupra nivelului productiei decat inghetul din iarna care de regula afecteaza mai mult plantele.

  "Anul acesta nu au fost temperaturi scazute in iarna, insa a fost o variatie de temperatura zi/noapte in primavara care va influenta nivelul productiei, nu planta. Desi suntem sub media care se distrugea in iarna si care era de regula intre 100.000 — 150.000 de hectare, anul acesta nu au disparut din cauza inghetului ci din cauza variatiilor de temperatura. Au fost foarte multi factori care au influentat culturile. De exemplu, in iarna au fost precipitatii foarte multe pe zonele principale de cultura, iar in alte zone nu au cazut precipitatii. In Transilvania, poate au avut conditii mai bune, dar au avut inghet, in sud nu a fost inghet dar au fost inundatii. In Moldova nu au fost nici inundatii si nici inghet, dar a fost o lipsa de precipitatii. Este un mozaic cu ceea ce s-a intamplat cu fiecare cultura in parte", a adaugat Botanoiu.

  Acesta a explicat ca nivelul productiilor depinde si de ce se va intampla in perioada urmatoare, nu numai din punct de vedere al precipitatiilor ci si din cel al temperaturilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-19 :: Titlu: ACEA: Vanzarile de autoturisme Dacia in UE au crescut cu 14,7%, in aprilie 2015

  Vanzarile de autoturisme Dacia au inregistrat, luna trecuta, o crestere solida in Europa (UE plus EFTA), iar cota de piata a constructorului autohton de automobile s-a majorat de la 3% la 3,2%, conform statisticilor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), publicate marti.

  Inmatricularile de autoturisme Dacia in Europa s-au cifrat, in aprilie, la 38.934 de unitati, in crestere cu 14,7% fata de perioada similara din 2014 (33.936 vehicule). Vanzarile grupului Renault au urcat cu 15,3% luna trecuta, la 126.454 unitati, cel mai semnificativ avans din Europa.

  Vanzarile grupurilor auto germane Volkswagen si Daimler au crescut cu 5,4% si, respectiv, 7,8%, livrarile Ford si Nissan au urcat cu 2,3% si, respectiv, 9,3%, in timp ce Toyota a raportat un declin al livrarilor de ,3%.

  Vanzarile de autoturisme Dacia au inregistrat, in perioada ianuarie-aprilie 2015, o crestere de 7,7% in Europa, in timp ce cota de piata s-a mentinut la 2,8%.

  Inmatricularile de autoturisme Dacia in Europa s-au cifrat, in primele patru luni ale anului, la 135.683 de unitati, in crestere fata de perioada ianuarie-aprilie 2014 (125.998 vehicule).

  Vanzarile grupurilor auto germane Volkswagen si Daimler au crescut cu 8,3% si, respectiv, 14,4%, livrarile grupurilor franceze Renault si PSA Peugeot Citroen cu 11,6% si, respectiv, 3,4%, iar ale Ford cu 6%.

  Statisticile vizeaza pietele auto din 29 de state europene, din care 26 provin din Uniunea Europeana, fara Malta, iar trei state sunt participante la Acordul European de Comert Liber (EFTA), respectiv Islanda, Norvegia si Elvetia.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-05-19 :: Titlu: Legea 103/2015 stabileste ziua de 10 Mai ca zi de sarbatoare nationala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 336/2015 a fost publicata Legea 103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sarbatoare nationala.

  Ziua de 10 Mai va fi sarbatorita in fiecare an ca sarbatoare nationala.

  Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul, celelalte autoritati publice centrale, precum si autoritatile administratiei publice locale organizeaza manifestari cultural-artistice prilejuite de sarbatorirea zilei de 10 Mai.
  Fondurile necesare pentru sarbatorirea diverselor evenimente prilejuite de Ziua de 10 Mai pot fi asigurate si din bugetele locale sau din bugetul autoritatilor si institutiilor publice, in limita alocatiilor bugetare aprobate.

  Textul integral: Legea 103/2015 stabileste ziua de 10 Mai ca zi de sarbatoare nationala
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-05-19 :: Titlu: Legea 113/2015 aduce modificari privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 339/2015 a fost publicata Legea 113/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

  Legea 334/2006 reglementeaza finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, precum si controlul finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.
  Principiile finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale sunt urmatoarele:
  a) principiul legalitatii;
  b) principiul egalitatii de sanse;
  c) principiul transparentei veniturilor si cheltuielilor;
  d) principiul independentei partidelor politice si a candidatilor fata de finantatori;
  e) principiul integritatii competitiei politice si electorale.

  Sursele de finantare a activitatii unui partid politic sunt:
  a) cotizatii ale membrilor de partid;
  b) donatii, legate si alte liberalitati;
  c) venituri provenite din activitati proprii, conform art. 12;
  d) subventii de la bugetul de stat;
  e) imprumuturi in bani de la persoane fizice si juridice.
  Partidele politice pot contracta imprumuturi in bani numai prin acte autentice notariale, sub sanctiunea nulitatii absolute, insotite de documente de predare-primire, in contract prevazandu-se modul si termenul de restituire a acestora.
  Termenul de restituire prevazut la alin. (2) nu poate fi mai mare de 3 ani.
  Imprumuturile in bani si restituirea acestora se pot face numai prin virament bancar.
  Imprumuturile in bani care nu sunt restituite in termenul prevazut la alin. (3) se pot constitui in donatii numai cu acordul partilor si numai daca nu s-a atins in anul respectiv plafonul pentru donatii prevazut la art. 5 alin. (1), pana la concurenta acestui plafon.
  Imprumuturile care au o valoare mai mare de 100 de salarii de baza minime brute pe tara se supun conditiilor de publicitate prevazute la art. 9.
  Acordarea de imprumuturi de catre partide politice, aliante politice sau electorale si candidati independenti catre persoane fizice sau juridice este interzisa.
  Partidele politice si organizatiile teritoriale ale acestora, inclusiv cele constituite la nivelul sectoarelor municipiului Bucuresti, au obligatia de a-si organiza contabilitate proprie, conform reglementarilor contabile aplicabile.
  Operatiunile de incasari si plati ale partidelor politice si ale organizatiilor teritoriale ale acestora se efectueaza prin conturi bancare, in lei si in valuta, deschise la banci cu sediul in Romania si in numerar potrivit legii.
  Veniturile realizate din activitatile prevazute la alin. (1) lit. c) sunt scutite de impozite si taxe.

  Textul integral: Legea 113/2015 aduce modificari privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4455 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0046 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9014 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0072 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1165 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0365 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2401 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0204 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2202 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0009 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 mai 2015

  In data de 18 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 336/2015 - M. Of. 336/2015 [M. Of. 336 / 18 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 337/2015 - M. Of. 337/2015 [M. Of. 337 / 18 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 338/2015 - M. Of. 338/2015 [M. Of. 338 / 18 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 339/2015 - M. Of. 339/2015 [M. Of. 339 / 18 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-18 :: Titlu: Elevii de clasa a a II-a vor sustine luni evaluarea la limba romana - proba scrisa

  Evaluarea competentelor fundamentale la finalul clasei a II-a va incepe pe 18 mai cu proba scrisa la limba romana, care va fi urmata pe 19 mai de proba de citit la limba romana, potrivit unui ordin de ministru publicat pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

  Pe 20 mai va avea loc proba la matematica, iar elevii apartinand minoritatilor nationale vor putea sustine proba scrisa la limba materna pe 21 mai si cea la citit pe 22 mai.

  Evaluarea competentelor dobandite in ciclul primar la finalul clasei a IV-a va incepe pe data de 26 mai cu proba la limba romana. Ea va fi urmata pe 27 mai de proba la matematica, iar pe 28 mai de proba la limba materna pentru elevii apartinand minoritatilor nationale.

  Ultima evaluare a competentelor, cea la clasa a VI-a, va incepe in 2 iunie cu proba de limba si comunicare. Pe 3 iunie, va avea loc proba la matematica si stiinte ale naturii.

  Potrivit metodologiei aprobate prin ordin de ministru, testele trebuie sa fie formulate clar, precis si in stricta concordanta cu programele scolare in vigoare pentru fiecare disciplina de studiu, sa aiba un nivel mediu de dificultate. Testele au un format asemanator cu cel al evaluarilor internationale.

  Testele elaborate pentru clasa a II-a vizeaza evaluarea competentelor de producere a mesajelor scrise, evaluarea competentelor de receptare a mesajelor citite, evaluarea competentelor de matematica. Testele elaborate pentru clasa a IV-a vizeaza evaluarea competentelor de intelegere a textului scris in limba romana si evaluarea competentelor de matematica. Potrivit metodologiei, testele elaborate pentru clasa a VI-a vizeaza evaluarea unor competente din aria curriculara "Limba si comunicare" si din aria curriculara "Matematica si stiinte ale naturii".

  Durata alocata rezolvarii testelor de evaluare este de cate 30 de minute pentru fiecare test administrat la clasa a II-a, 60 de minute pentru fiecare test la clasa a IV-a si tot cate 60 de minute pentru fiecare test de la clasa a VI-a.

  Evaluarile se vor desfasura in timpul orelor de curs, in functie de programul fiecarei unitati de invatamant.

  Testele vor fi evaluate in scoala de cadrele didactice din respectiva unitate de invatamant. Fiecare test va fi evaluat de doua cadre didactice, dintre care unul este invatatorul/ institutorul/ profesorul pentru invatamantul primar de la clasa.

  Evaluarea testelor pentru fiecare din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a se finalizeaza in termen de cel mult 7 zile de la data sustinerii ultimului test de la clasa respectiva. Rezultatele individuale obtinute nu se afiseaza/nu se comunica public si nu se inregistreaza in catalogul clasei, precizeaza metodologia.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-18 :: Titlu: Firmele care obtin in instanta anularea unor amenzi de la Fisc isi vor recupera banii, sustine Teodorovici

  Firmele amendate de agentii Fiscului, care obtin in instanta anularea amenzii, isi vor putea recupera banii in baza acestei decizii, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in replica la sesizarea Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea Ordonantei nr. 8/2015, care prevede, printre altele, nereturnarea amenzilor catre comerciant chiar daca are o hotarare judecatoreasca favorabila.

  "Este o referire la acea prevedere (...) care nu dadea dreptul unui agent economic, in cazul in care obtine in instanta castig de cauza, sa-si recupereze banii. Ceea ce, intr-adevar nu se poate accepta. Este o chestiune care si fara actiunea Avocatului Poporului s-ar fi modificat saptamana viitoare in Parlament", a explicat ministrul Finantelor Publice.

  Potrivit acestuia, si cei care au deja decizii definitive in instanta de anulare a amenzilor isi vor primi banii inapoi.

  "Categoric, ce spune instanta este lege si aplicam. Si omul isi primeste inapoi sumele pe care instanta a decis ca le are de recuperat", a spus Teodorovici.

  Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2015, care prevede, intre altele, taxarea bacsisului si nereturnarea sumelor de bani constituite drept amenda, chiar si in cazul unei hotarari judecatoresti favorabile.

  "In opinia Avocatului Poporului, actul normativ vizat este neconstitutional in ansamblul sau, intrucat afecteaza drepturi si libertati constitutionale, in speta accesul liber la justitie, dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica de a obtine repararea pagubei, conditiile restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati precum si libertatea economica ale persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate", se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului remis, vineri, AGERPRES.

  Potrivit documentului citat, OUG nr. 8/2015 incalca principiul separatiei si echilibrul puterilor in stat si independenta judecatorilor prin faptul ca hotararea judecatoreasca de anulare a procesului-verbal de constatare a contraventiei nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vatamata in patrimoniul sau, intrucat amenda si suma de bani achitata nu se restituie, asa cum reiese din textul legal criticat.

  In opinia Avocatului Poporului, masura reglementata prin prevederile legale criticate este de natura a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscand faptul ca solutia de anulare a procesului-verbal de contraventie pronuntata de instanta de judecata nu are nici un efect asupra amenzii achitate, pot incheia procese-verbale in afara conditiilor impuse de cadrul legal.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-18 :: Titlu: ANAF: 1.187 de sesizari penale privind cazuri de evaziune, in 4 luni; prejudiciul depaseste 3,73 miliarde lei

  Inspectia Fiscala din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a inaintat, in primele patru luni ale anului in curs, institutiilor abilitate, un numar de 1.187 de sesizari penale privind cazuri de mare evaziune, valoarea aferenta prejudiciilor descoperite depasind 3,73 miliarde lei, in crestere cu 172% fata de ianuarie - aprilie 2014, informeaza, luni, institutia.

  Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul cazurilor de mare evaziune instrumentate de Inspectia Fiscala si finalizate cu inaintarea sesizarilor penale a crescut cu 37,23%, de la 865 la 1.187, vizand un numar de 1.177 operatori economici.

  Dintre cele 1.187 de sesizari penale, un numar de 313 vizeaza operatori economici de tip 'fantoma', care au adus prejudicii de circa 1,1 miliarde lei (1.091.530.508 lei), precizeaza ANAF.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-18 :: Titlu: Teodorovici, despre impozitarea bacsisului: Am decis sa renuntam definitiv la aceasta masura

  Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat luni, la "ora Guvernului" din Camera Deputatilor, ca masura impozitarii bacsisului a fost adoptata in contextul controalelor ANAF din acest an, dar s-a luat decizia renuntarii "definitive" la taxa dupa o noua consultare cu reprezentantii industriilor de profil.

  "Masura a fost adoptata de Ministerul de Finante Publice in acest an, in contextul binecunoscut al controalelor ANAF. Mai exact, atunci cand inspectorii fiscali gaseau in casele de marcat diferente de bani nefiscalizati. Intreaga piata era nemultumita de inchiderea firmelor, asa ca, la cerere, am optat pentru aceasta solutie. Foarte important este faptul ca nu a fost o masura luata pentru a mari incasarile la buget, ci pentru a rezolva o problema punctuala (...). Am organizat o noua consultare, la sfarsitul saptamanii trecute, si am incercat sa gasim impreuna solutii alternative care sa lucreze in beneficiul ambelor parti. Concluzia intalnirii a fost aceea de a renunta la taxa, am decis sa renuntam definitiv la aceasta masura", a precizat Teodorovici.

  In context, el a mentionat ca "nu exista taxe suplimentare", iar cele existente "nu au fost majorate".

  "Se tot induce in eroare opinia publica cu un astfel de mesaj. Daca vorbim de ipocrizie sau de aroganta, ar trebui sa ne gandim la perioada in care dumneavoastra ati taiat cu buna stiinta veniturile romanilor, ati crescut taxe si impozite. Inca o data, repet, este o masura pe care piata, impreuna cu noi, am discutat-o la introducerea acesteia si v-am explicat care au fost motivele pentru care acest lucru s-a intamplat in Ordonanta 8/2015. In discutia de saptamana trecuta, intr-un mod deschis si democratic, am discutat si am ajuns impreuna la aceeasi concluzie: de a elimina aceasta prevedere din textul ordonantei. Si rugamintea ar fi ca, pe viitor, sa-mi puteti transmite daca aveti cumva o propunere de imbunatatire a cadrului legislativ in ceea ce priveste piata din Romania", este replica ministrului Teodorovici la criticile aduse de deputatul liberal Andreea Paul.

  Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a fost invitat luni, la Parlament, pentru a raspunde unor intrebari referitoare la Ordonanta 8 privind impozitarea bacsisului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-18 :: Titlu: Judecatorii solicita CSM sa apere independenta justitiei de posibila influenta a SRI

  Judecatorii solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa apere independenta justitiei de posibila influenta a Serviciului Roman de Informatii (SRI), potrivit unui comunicat al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR).

  "Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, alaturi de un grup de judecatori, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa apere independenta justitiei si a magistratilor fata de suspiciunea rezonabila a implicarii Serviciului Roman de Informatii in actul de justitie dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetatenilor indoieli temeinice cu privire la impartialitatea si implicit corectitudinea actului de justitie", releva sursa citata.

  Potrivit acesteia, solicitarea judecatorilor vine in contextul in care seful Directiei juridice a SRI, Daniel Dumbrava, afirmat ca instantele de judecata sunt "camp tactic" pentru SRI.

  Potrivit UNJR, asemenea afirmatii sunt de o "gravitate fara precedent" si "aduc grava atingere atat aparentei de impartialitate a judecatorilor, cat si independentei ca atare a sistemului judiciar, starnind deja profunde ingrijorari in randul magistratilor", se arata in scrisoarea trimisa Plenului CSM.

  Legea spune ca CSM "are dreptul si obligatia de a se sesiza si din oficiu pentru a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea", iar situatia de fata o cere.

  UNJR a reamintit in scrisoare ca, intr-o situatie similara, ca principiu, de implicare a serviciilor secrete in campul de activitate al justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii italian a adoptat, pe 4 iulie 2007, cu unanimitate de voturi, o rezolutie in care a subliniat ca astfel de interferente au ca efect intimidarea si pierderea credibilitatii magistratilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-05-17 :: Titlu: Ordin 42/2015 aduce modificari privind decontarea cheltuielilor de transport in unele situatii in care cadrele militare, politistii si personalul civil se deplaseaza la si de la locul de munca

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 320/2015 a fost publicat Ordin 42/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor de transport in unele situatii in care cadrele militare, politistii si personalul civil se deplaseaza la si de la locul de munca.

  Decontarea cheltuielilor de transport pentru deplasarile la si de la locul de munca urmeaza regimul deplasarilor in interesul serviciului.
  Decontarea cheltuielilor se face lunar, in conditiile prezentului ordin, cu aprobarea conducatorului unitatii pe raportul scris al angajatului indreptatit, pe baza documentelor justificative, cum ar fi: bonul fiscal de carburant, abonamente, legitimatii, tichete sau bilete de calatorie, in original, precum si a documentelor de confirmare a solicitarii prezentei politistului la serviciu, dupa caz.
  Pentru deplasarile frecvente in interes de serviciu, in scopul realizarii operative a sarcinilor, conducatorii unitatilor pot aproba procurarea de abonamente pe calea ferata sau auto daca valoarea acestora este mai mica decat costul legitimatiilor/tichetelor/biletelor de calatorie ce s-ar folosi pentru toate deplasarile din cursul unei luni.
  In situatia in care nu exista mijloace de transport in comun, iar deplasarea nu se poate efectua cu un mijloc de transport detinut legal, cu orice titlu, se pot folosi si autovehicule din inzestrarea Ministerului Afacerilor Interne.
  Misiunile ordonate sunt activitatile profesionale desfasurate in scopul indeplinirii atributiilor si sarcinilor de serviciu stabilite potrivit legii, inclusiv interventiile la solicitari formulate prin Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta.

  Textul integral: Ordin 42/2015 aduce modificari privind decontarea cheltuielilor de transport in unele situatii in care cadrele militare, politistii si personalul civil se deplaseaza la si de la locul de munca
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Guvernul Ponta se razgandeste: Ministrul Teodorovici elimina taxarea bacsisului. Din 2016 ar putea reveni impozitul forfetar

  Patronatele din turism au solicitat ministerului Finantelor amanarea aplicarii Ordonantei privind taxarea bacsisului cel putin pana in 2016 si luarea in discutie a aplicarii unui impozit forfetar, a declarat pentru HotNews.ro Mohammad Murad. Metodologia de aplicare a acestei Ordonante este foarte neclara si e nevoie de timp, a mai spus Murad. Informatia a fost confirmata si de Nicolae Bucovala, care a precizat ca ministrul Teodorovici a aratat deschidere, spunand ca se va incerca blocarea Ordonantei pana la 1 ianuarie 2016 "dar ramane de vazut daca acest lucru se va intampla", a mai adaugat Bucovala.

  Ministrul Teodorovici a anuntat la ora 15 ca a decis eliminarea taxarii bacsisului dar si introducerea unui impozit forfetar de la 1 ianuarie 2016

  "Solicitarile au fost de amanare a taxarii bacsisului sau de anulare a lui. Am decis de comun acord eliminarea taxarii. Din pacate nu se poate reglementa in toate spetele sale. Vom introduce probabil de la 1 ianuarie anul viitor un impozit forfetar", a mai spus Teodorovici. Exista un proiect in Parlament care se afla la Camera Deputatilor in acest moment si vom incerca sa introducem in Codul Fiscal prevederile acestui impozit forfetar dupa ce Patronatele din turism se vor mai uita pe text inca o data", a mai spus ministrul Finantelor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Editura C.H.Beck :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Programul Conferintei Dreptul Afacerilor 2015

  Editura C.H. Beck in parteneriat cu SCA Piperea si Asociatii organizeaza cea de a XI-a editie a Conferintei Dreptului Afacerilor, eveniment a carui tema - Insolventa pe aripi de vant - este in consonanta cu schimbarile legislative consistente survenite in ultimul an, dar si cu cele preconizate a aparea anul acesta si, de asemenea, cu practica judiciara din ultimul timp, care a depasit de mult granitele insolventei, trecand in „zonele” concurentei, protectiei consumatorilor si chiar ale penalului.

  Cuvantul de deschidere al evenimentului va fi rostit de catre Conf. dr. Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti.

  Conferinta Dreptul Afacerilor se va desfasura pe parcursul a doua zile 22-23 mai, conform urmatorului program:


  Programul evenimentului:  Vineri, 22.05.2015

  09:00 Welcome coffee & networking

  09:30 Deschiderea oficiala a conferintei - Cuvantul de deschidere al Conf. dr. Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept


  PANEL I - Insolventa sau supraindatorarea consumatorilor. Confluenta dreptului concurentei cu insolventa

  10:00 Comisia Europeana vs. CEDO si ICSID sau Cum sa determini o insolventa majora din biroul tau de birocrat
  Prof. dr. Gheorghe Piperea, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept

  11:00 Protectia consumatorilor impotriva Legii privind insolventa persoanei fizice
  Prof. dr. Lucian Bercea, Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Drept

  12:00 Importanta calibrarii armei in aplicarea sanctiunilor de dreptul concurentei
  Conf. dr. Adriana Almasan, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept

  13:00 Preventia supraindatorarii prin mecanismele dreptului concurentei
  Drd. Alexandru Ratoi, avocat Piperea si Asociatii

  14:00 Pranz de afaceri


  PANEL II - Provocarile noului “Cod” al insolventei

  15:00 Efectuarea lichidarii in faliment
  Dr. Nicoleta Tandareanu, Judecator la Ξnalta Curte de Casatie si Justitie

  16:00 Interferente pe taramul atragerii raspunderii pentru intrarea in insolventa intre Legea nr. 85/2014 si Legea nr. 31/1990
  Conf. dr. Lucian Sauleanu, Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept si Stiinte Administrative

  17:00 Actiunea in anularea actelor frauduloase – aspecte inedite
  Drd. Alexandru Dimitriu, avocat partener SCPA Piperea si Asociatii


  Sambata, 23 mai 2015

  9:00 Welcome coffee & networking

  PANEL III - Provocarile noului “Cod” al insolventei

  9:30 Confiscarea extinsa
  Conf. dr. Lavinia Lefterache, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept

  10:30 Ofensiva impotriva evaziunii fiscale. Pozitia practicianului in insolventa
  Conf. dr. Radu Chirita, Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Drept

  11:30 Aspecte privind infractiunea de bancruta frauduloasa
  Prof. dr. Valerian Cioclei, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept

  12:30 Insolventa persoanei juridice urmarite penal
  Asist. dr. Andra Trandafir, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti

  13:30 Sesiune de concluzii si intrebari

  14:00 Pranz de afaceri

  14:30 Inchiderea conferintei


  Speakeri:
 • Prof. dr. Gheorghe Piperea, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, partener coordonator Piperea si Asociatii
 • Conf. dr. Lucian Bercea, decanul Facultatii de Drept, Universitatea de Vest din Timisoara
 • Conf. dr. Adriana Almasan, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
 • Drd. Alexandru Ratoi, avocat Piperea si Asociatii
 • Dr. Nicoleta Tandareanu, judecator la Ξnalta Curte de Casatie si Justitie
 • Conf. dr. Lucian Sauleanu, Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, Universitatea din Craiova
 • Drd. Alexandru Dimitriu, avocat partener Piperea si Asociatii
 • Conf. dr. Lavinia Lefterache, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
 • Conf. dr. Radu Chirita, Facultatea de Drept, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
 • Prof. dr. Valerian Cioclei, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
 • Asist. dr. Andra Trandafir, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti


  Teme:
 • Comisia Europeana vs. CEDO si ICSID sau Cum sa determini o insolventa majora din biroul tau de birocrat
 • Protectia consumatorilor impotriva Legii privind insolventa persoanei...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Legea 110/2015 aproba OUG 2/2015 pentru reglementarea unor masuri bugetare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 335/2015 a fost publicata Legea 110/2015 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 2/2015 pentru reglementarea unor masuri bugetare.

  Ministerul Finantelor Publice prezinta Guvernului rezultatele prioritizarii pana la data de 31 mai a fiecarui an, in vederea aprobarii prin memorandum a listei proiectelor prioritizate.
  Ordonatorii principali de credite transmit Ministerului Finantelor Publice lista proiectelor de investitii publice prioritizate pana cel tarziu la data de 15 aprilie a fiecarui an.

  Textul integral al Legii: Legea 110/2015 aproba OUG 2/2015 pentru reglementarea unor masuri bugetare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-16 :: Titlu: Cursul valutar din 15 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 15 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4409 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0179 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9086 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.153 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0162 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2605 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0264 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2193 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0055 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-16 :: Titlu: Monitorul Oficial din 15 mai 2015

  In data de 15 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 332/2015 - M. Of. 332/2015 [M. Of. 332 / 15 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 333/2015 - M. Of. 333/2015 [M. Of. 333 / 15 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 334/2015 - M. Of. 334/2015 [M. Of. 334 / 15 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 335/2015 - M. Of. 335/2015 [M. Of. 335 / 15 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Legea 99/2015 aduce modificari privind trecerea unor drumuri forestiere din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva in domeniul public al unor unitati administrativ-teritoriale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 317/2015 a fost publicata Legea 99/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva in domeniul public al unor unitati administrativ-teritoriale si in administrarea consiliilor locale ale acestora.

  Prin derogare de la dispozitiile art. 10 si art. 34 alin. (1) din Legea nr. 46/2008 ? Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare, se aproba trecerea, cu titlu gratuit, a unor drumuri forestiere, a lucrarilor de corectare a torentilor, precum si terenurile aferente acestora din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor ? Romsilva in domeniul public al unor unitati administrativ-teritoriale si in administrarea consiliilor locale ale acestora.

  Transmiterea drumurilor forestiere si a lucrarilor de corectare a torentilor, precum si terenurile aferente acestora din proprietatea publica a statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor ? Romsilva in proprietatea publica a unitatilor administrativ-teritoriale si administrarea consiliilor locale, se face pe baza de masuratori topografice de catre Regia Nationala a Padurilor ? Romsilva.

  Textul integral: Legea 99/2015 aduce modificari privind trecerea unor drumuri forestiere din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva in domeniul public al unor unitati administrativ-teritoriale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: AFM estimeaza, in 2015, incasari de 19 milioane lei din ecotaxa aplicata pungilor si sacoselor din plastic

  Administratia Fondului pentru Mediu /AFM/ estimeaza venituri de 19 milioane de lei in acest an, din ecotaxa de ,1 lei/bucata aplicata pungilor si sacoselor din plastic pentru cumparaturi, comercializate in magazinele din Romania, reiese din Bugetul de venituri si cheltuieli al institutiei aferent anului 2015, consultat de AGERPRES.

  Conform documentului, din totalul incasat, 18,050 de milioane sunt mentionate in bugetul de venituri si cheltuieli al Fondului pentru Mediu, iar restul de 950.000 de lei in cel al AFM, institutie care gestioneaza acest fond.

  Pe de alta parte, din bugetul total de venituri si cheltuieli al AFM reiese ca, in 2015, vor fi realizate venituri in cuantum de 1,071 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile se vor situa la acelasi nivel.

  De asemenea, veniturile Fondului pentru Mediu sunt estimate, in acest an, la 1,017 miliarde lei, iar cheltuielile prognozate sunt de aproximativ 1,022 miliarde lei.

  Datele AFM arata ca, in Romania, cantitatea de pungi de plastic comercializate in 2010 a fost dubla, comparativ cu anul 2009, si este in continua crestere, pe fondul dezvoltarii marilor retaileri.

  In plus, fiecare european foloseste, in medie, circa 500 de pungi de plastic anual, dintre care 92% sunt de unica folosinta. mai mult, dintre cele 100 de miliarde de pungi de plastic utilizate anual in Europa, doar 6,6% sunt reciclate.

  California, Franta, Italia, orase din Australia si Marea Britanie au interzis folosirea pungilor de plastic de unica folosinta care nu sunt biodegradabile si compostabile. Printre orasele din SUA care au interzis pungile de plastic de unica folosinta se afla: San Francisco (2007), Portland (2011), Seattle (2012), Austin (2013), Los Angeles (2014), Dallas (2015) si Chicago (2015).

  In noiembrie anul trecut, reprezentantii celor 28 de guverne din Uniunea Europeana /UE/ au parafat un acord pentru reducerea drastica a utilizarii pungilor din plastic, pana in anul 2025. Astfel, europenii vor trebui sa se multumeasca cu sacose din materiale textile sau din hartie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Balanta externa a avut un excedent de 406 milioane de euro, in primele trei luni din 2015

  Balanta de plati a Romaniei a avut un excedent de 406 milioane de euro, in primele trei luni ale acestui an, comparativ cu un deficit de 268 de milioane de euro, in aceeasi perioada a anului 2014, potrivit datelor publicate, vineri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

  Aceasta evolutie a avut loc pe fondul majorarii excedentului inregistrat de balanta veniturilor secundare (cu 348 de milioane de euro), al reducerii deficitului inregistrat de balanta veniturilor primare (cu 347 milioane de euro) si al majorarii excedentului balantei serviciilor (cu 167 milioane de euro).

  In aceeasi perioada, datoria externa pe termen lung a insumat 73,71 miliarde de euro (79,3% din total datorie externa), in scadere cu 2,7% fata de 31 decembrie 2014.

  'Datoria externa pe termen scurt a inregistrat, la 31 martie 2015, nivelul de 19,197 miliarde de euro (20,7% din total datorie externa), in crestere cu 3,3% fata de 31 decembrie 2014', se precizeaza in comunicatul BNR.

  In perioada analizata, datoria externa totala a scazut cu 1,4 miliarde de euro.

  Potrivit sursei citate, rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 46,9%, in perioada ianuarie-martie 2015, comparativ cu 37,3% in anul 2014, iar gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii a fost 6,6 luni, la 31 martie 2015, comparativ cu 6,9 luni, la 31 decembrie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Avocatul Poporului ataca la CCR ordonanta care prevede taxarea bacsisului

  Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2015, care prevede, intre altele, taxarea bacsisului si nereturnarea sumelor de bani constituite drept amenda, chiar si in cazul unei hotarari judecatoresti favorabile.

  "In opinia Avocatului Poporului, actul normativ vizat este neconstitutional in ansamblul sau, intrucat afecteaza drepturi si libertati constitutionale, in speta accesul liber la justitie, dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica de a obtine repararea pagubei, conditiile restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati precum si libertatea economica ale persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate", se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului remis vineri AGERPRES.

  Potrivit documentului citat, OUG nr. 8/2015 incalca principiul separatiei si echilibrul puterilor in stat si independenta judecatorilor prin faptul ca hotararea judecatoreasca de anulare a procesului-verbal de constatare a contraventiei nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vatamata in patrimoniul sau, intrucat amenda si suma de bani achitata nu se restituie, asa cum reiese din textul legal criticat.

  In opinia Avocatului Poporului, masura reglementata prin prevederile legale criticate este de natura a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscand faptul ca solutia de anulare a procesului-verbal de contraventie pronuntata de instanta de judecata nu are nici un efect asupra amenzii achitate, pot incheia procese-verbale in afara conditiilor impuse de cadrul legal.

  "Prin actul normativ criticat mai sunt incalcate principiul proportionalitatii, libertatea economica si obligatia statului de a asigura crearea cadrului favorabil pentru valorificarea factorilor de productie. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2015 nu contine numai simple norme de procedura care sa vizeze competenta instantelor judecatoresti, ci si norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecinte negative iremediabile pentru activitatea economica a persoanelor vizate de ipoteza normei legale", se mai arata in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Legea 104/2015 aproba OUG 3/2015 privind schemele de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 331/2015 a fost publicata Legea 104/2015 privind aprobarea OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura.

  Se aproba schemele de plati, ca mecanisme de sustinere si de garantare a producatorilor agricoli si a operatorilor economici, respectiv schemele de plati directe si ajutoarele nationale tranzitorii, care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020.

  Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane juridice care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 euro si care nu sunt inregistrati la Oficiul National al Registrului Comertului trebuie sa furnizeze actul de infiintare din care sa reiasa activitatea agricola. In cazul in care din actul de infiintare nu reiese activitatea agricola, trebuie sa furnizeze documente din care sa rezulte indeplinirea uneia dintre conditiile prevazute la alin. (5) lit. a) sau b).

  In cazul concesionarii/ inchirierii unei suprafete de pajisti de catre o asociatie de crescatori de animale, beneficiarii platilor pot fi:
  a) asociatia crescatorilor de animale, pe baza unui tabel centralizator care cuprinde acordul tuturor membrilor privind depunerea cererii unice de plata de catre asociatie, datele de identificare, codul de identificare al exploatatiei zootehnice din Registrul National al Exploatatiilor, numarul de animale si suprafata care revine pe fiecare membru al asociatiei proportional cu numarul de animale detinute si hotararea adunarii generale a asociatilor privind utilizarea fondurilor;
  b) dupa un an de gratie, asociatiile prevazute la lit.a) constituite in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor transforma in grupuri de producatori sau cooperative agricole conform prevederilor legislatiei in vigoare.?

  Masurile pentru care se instituie mecanisme de garantare, sunt urmatoarele:
  a) schimburi comerciale de produse agricole cu tari care nu fac parte din Uniunea Europeana, denumite in continuare tari terte;
  b) promovarea produselor agricole pe piata interna si pe pietele tarilor terte;
  c) promovarea vinurilor, in cadrul Programului national de sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol;
  d) programul de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole;
  e) finantarea programelor operationale ale organizatiilor de producatori in sectorul fructe si legume;
  f) interventia publica reglementata prin Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizari comune a pie?elor produselor agricole si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 si (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului;
  g) depozitarea privata reglementata prin Regulamentul (CE) nr. 1308/2013;
  h) masurile Programului Operational pentru Pescuit si ale Autoritatii de Management pentru Programul Operational pentru Pescuit.

  Textul integral: Legea 104/2015 aproba OUG 3/2015 privind schemele de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Cursul valutar din 14 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 14 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4588 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9083 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0479 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1692 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0369 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2869 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0059 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2248 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Monitorul Oficial din 14 mai 2015

  In data de 14 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 327/2015 - M. Of. 327/2015 [M. Of. 327 / 14 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 328/2015 - M. Of. 328/2015 [M. Of. 328 / 14 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 329/2015 - M. Of. 329/2015 [M. Of. 329 / 14 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 330/2015 - M. Of. 330/2015 [M. Of. 330 / 14 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 331/2015 - M. Of. 331/2015 [M. Of. 331 / 14 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-14 :: Titlu: Romania, printre tarile din UE cu cel mai lung program saptamanal de lucru (Euronews)

  Romania se numara printre statele Uniunii Europene cu cel mai mare numar de ore obligatorii de lucru saptamanale, 40, la cealalta extrema situandu-se Franta, unde saptamana de lucru este de numai 35,6 ore, relateaza joi postul Euronews in editia sa electronica.

  Franta este de altfel notorie pentru programul de munca redus si pentru legislatia muncii care ofera multe drepturi angajatilor.

  Alaturi de Romania, celelalte tari ale UE unde saptamana de lucru este tot de 40 de ore sunt Ungaria, Croatia, Grecia si Malta.

  In ceea ce priveste sarbatorile legale declarate zile nelucratoare, media anuala europeana este de 12,2 zile. Cel mai mare numar al acestora se inregistreaza in Cipru, 17 sarbatori pe an care sunt si zile nelucratoare, iar cel mai mic in Spania, numai 8.

  Totusi, numarul acestor zile libere variaza de la un an la altul, in functie de cate pica in zilele de weekend, dar pe ansamblu Euronews observa o tendinta a cresterii numarului zilelor de sarbatoare declarate nelucratoare pe masura ce ne indreptam catre estul continentului.

  Exista de asemenea variatii de la o tara la alta in ceea ce priveste plata zilelor lucrate in timpul sarbatorilor legale, mai mentioneaza Euronews. Cat despre concediul de odihna, acest post aminteste ca legislatia europeana prevede cel putin 20 de zile de concediu platit pe an.

  Pe de alta parte, un raport elaborat in anul 2012 de Centre for Economics and Business Research arata ca, in cazul Marii Britanii, de exemplu, fiecare sarbatoare declarata zi nelucratoare costa economia acestei tari circa 3,2 miliarde de euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-14 :: Titlu: Dumitrescu (DNA): Numarul dosarelor privind fraude cu fonduri europene a crescut cu 45% in 2014

  Claudiu Dumitrescu, procuror-sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe celor de coruptie din cadrul DNA, a declarat miercuri ca numarul de cauze penale privind infractiuni impotriva intereselor financiare a crescut cu 45% in 2014 fata de anul 2013, iar DNA avea in lucru, la sfarsitul anului trecut, 1.495 de astfel de dosare.

  "DNA, in anul 2014, avea pe rol 1.495 de cauze penale privind infractiuni impotriva intereselor financiare, cu 45% mai mult decat in 2013. Deci, din punctul meu de vedere, sistemul de control in ceea ce priveste identificarea si constatarea neregulilor si a suspiciunilor de frauda functioneaza destul de bine. Tot din punct de vedere statistic, anul trecut DLAF ne-a trimis 87 de acte de control, iar celelalte organisme de gestiune ne-au trimis 150 de acte de control. Sunt si sesizarile din oficiu, 195 intr-un an, suficient de multe pentru DNA", a spus procurorul sef Claudiu Dumitrescu, la seminarul international 'Sisteme eficiente de control pentru prevenirea fraudei cu fonduri structurale si de investitii in noile state membre UE'.

  El a aratat ca in 2014 a crescut si numarul persoanelor trimise in judecata — 149 — si a crescut valoarea prejudiciilor din aceste dosare.

  "Nu inseamna ca, daca DNA are in lucru 1.400 si ceva de dosare cu fonduri europene, toate se confirma. Nu va ascund ca in ultima perioada primim foarte multe sesizari, mai ales in legatura cu APIA. De asemenea, autoritatile de gestiune trimit foarte multe acte de control, unde simt ca sunt probleme care pot intra in contact cu legislatia penala. Sunt 1.400 de dosare, in general un procent de 10 — 15% se confirma. Totul pleaca si de la potentialul de valorificare a sesizarilor pe care noi le primim", a precizat Claudiu Dumitrescu.

  El a adaugat ca a dezvaluit aceste cifre pentru a arata ce amploare au luat sesizarile de la an la an.

  "Va spun, numarul sesizarilor depaseste puterea noastra de investigare. Altceva este nou in toata treaba asta — preventia. Este foarte bine sa vii cu un sistem de prevenire inainte de represiune. Finalitatea functionala a sistemului de prevenire trebuie sa vizeze limitarea pe cat posibil a aparitiei fraudelor, adica sa identificam inainte ca ea sa se comita", a afirmat Dumitrescu.

  In opinia sa, ceea ce este important este ca si DNA, prin dreptul penal, are o functie de prevenire, prin pedepsele aplicate si prin legea penala, in 2014 fiind condamnate la nivel national 103 persoane pentru fraude europene, din care mai mult de jumatate in regim de detentie.

  La seminarul organizat miercuri si joi participa peste 150 de invitati romani si straini (decidenti si experti din administratia centrala si locala, reprezentanti ai Oficiului European Antifrauda (OLAF), ai Autoritatilor de verificare a fondurilor structurale din Bulgaria si Croatia, precum si consultanti independenti romani si lideri ai organizatiilor neguvernamentale.

  Acestia urmaresc sa identifice solutii de intarire a capacitatii locale in Romania, pentru prevenirea si identificarea timpurie a corectiilor financiare in fonduri nerambursabile, respectiv a cazurilor de frauda.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-14 :: Titlu: Dobrin (ANRMAP): Avem probleme in derularea contractelor din cauza contestatiilor depuse, uneori, de dragul contestarii

  Derularea contractelor intampina probleme din cauza contestatiilor, multe dintre ele depuse de dragul contestarii, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de specialitate, Bogdan Paul Dobrin, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice /ANRMAP/.

  'Avem probleme in derularea contractelor din cauza blocajelor aparute la atribuirea unui proiect. Multe contestatii sunt depuse de dragul contestatiei. Este o idee ca sa fie introdusa garantia de participare pentru atunci cand se depune contestatie la documentatie. Austria are taxa de contestatie de 10.000 de euro. Ai platit-o si nu ti-o mai iei inapoi. La noi exista garantia de buna conduita pe care o platesti si ti-o iei inapoi indiferent ca reusesti sa castigi sau nu contestatia. Avem contestatii si din cauza capacitatii slabe a autoritatii contractante, mai ales la nivel local', a explicat Dobrin.

  La randul sau, Bogdan Lehel Lorand, presedintele Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor /CNSC/ a precizat ca operatorul economic trebuie sa prezinte o justificare atunci cand depune o contestatie.

  'Daca operatorul economic solicita denuntarea unilaterala a contractului, trebuie sa aduca o justificare, gen ca nu mai dispune de fonduri bugetare, una dintre cele mai reale justificari. Pe de alta parte, nu poti lasa doar autoritatii contractante acest demers. Din moment ce operatorul isi programeaza in buget finantare pentru un anumit proiect, e putin posibil ca acel proiect sa nu mearga la departe. Bineinteles, pot exista si exceptii', a spus Lorand.

  Conform datelor oficiale, CNSC a anulat, in 2014, licitatii cu o valoare aproximativa de 846 milioane de euro, fiind inregistrate 3.753 de contestatii formulate de catre operatorii economici.

  Consiliul a admis, anul trecut, 35,95% din totalul contestatiilor, in timp ce pentru 66,76% a dispus respingerea. In acelasi timp, 1.294 de contestatii au vizat documentatia de atribuire, iar 2.495 rezultatul procedurii. De asemenea, din totalul contestatiilor, 1.581 au fost pentru proceduri de atribuire a contractelor de achizitie publica finantate din fonduri europene, in timp ce 2.172 pentru proceduri de atribuire a contractelor de achizitie publica finantate din fonduri publice interne.

  La nivelul anului trecut, 3.646 de decizii au ramas definitive, in contextul in care din cele 724 de hotarari atacate 65 au fost casate sau modificate in tot de instante, iar 47 au fost modificate in parte.

  CNSC a pronuntat, in 2014, decizii in cadrul unor proceduri de atribuire avand valoarea estimativa de peste 8,6 miliarde de euro, procentul total estimat al procedurilor de atribuire in care a pronuntat decizii de admitere fiind de 32,71%, iar cel in care a emis decizii de respingere de peste 67%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-14 :: Titlu: Consiliul ASF a aprobat norma privind vanzarea produselor de asigurare in mediul online

  Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat, in sedinta de joi, Norma privind comercializarea prin mijloace electronice a contractelor de asigurare, prin care se doreste o reglementare adecvata a vanzarii produselor de asigurare in mediul online, potrivit unui comunicat al ASF, remis AGERPRES.

  "A fost, de asemenea, prezentat si aprobat proiectul de Norma privind aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aplicabile brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare. A fost aprobat proiectul de Regulament privind procedura de solutionare, de catre entitatile reglementate si supravegheate de ASF in baza Legii nr.297/2004, a petitiilor referitoare la activitatea acestora pe piata de capital", informeaza ASF.

  Potrivit institutiei, a fost discutat si aprobat proiectul Normei de modificare si completare a Normei nr. 11/2011 privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private, cu modificarile si completarile ulterioare. Modificarile vizeaza actualizarea si flexibilizarea cadrului de reglementare secundara aplicabil investirii activelor fondurilor de pensii in vederea diversificarii portofoliilor acestora.

  Consiliul ASF a mai aprobat, potrivit comunicatului, proiectul Normei privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor facultative si proiectul Normei privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor facultative administrate privat.

  "Cele doua proiecte urmaresc imbunatatirea cadrului de raportare a fondurilor de pensii, in beneficiul consolidarii mecanismelor de supraveghere, dar si al furnizarii de informatii suficiente, adecvate si relevante participantilor in cadrul sistemului de pensii", arata documentul citat.

  Toate proiectele de acte normative mentionate vor fi supuse unui proces de consultare publica, urmand a fi afisate in acest scop pe site-ul institutiei.

  In cadrul sedintei a fost aprobat si 'Ghidul participantului la Sistemul de Pensii Administrate Privat Pilonul II' din seria publicatiilor destinate educatiei financiare. Ghidul prezinta functionarea concreta si beneficiile Pilonului II, etapele aderarii la un fond de pensii administrat privat si modalitatile de plata a pensiei, precum si masurile concrete de asistenta pe care ASF le pune la dispozitia participantilor. Acesta va fi publicat, in format electronic, pe site-ul ASF.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-05-14 :: Titlu: Consiliul fiscal avizeaza favorabil, dar cu rezerve, reducerea TVA la 9% la alimente si servicii de restaurant

  Consiliul fiscal avizeaza favorabil, dar cu rezerve proiectul de Ordonanta de Urgenta care prevede aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la alimente si servicii de restaurant. "In contextul in care plusul de venituri observat in urma executiei la 3 luni se dovedeste a nu se datora doar unor evolutii mai favorabile decat cele anticipate ale bazelor macroeconomice relevante sau unor factori conjuncturali, Consiliul fiscal apreciaza ca spatiul fiscal necesar ar putea fi identificat. Consiliul fiscal atrage insa atentia ca o acomodare a reducerii de TVA aflate in discutie in aceasta opinie printr-o noua reducere a investitiilor publice, in conditiile in care incepand cu anul 2012 acestea au intrat pe un pronuntat trend descendent (anul 2014 consemnand de altfel minimul ultimilor 9 ani ca procent din PIB dupa standarde ESA20104) ar putea avea consecinte majore pe termen mediu si lung asupra potentialului de crestere economica", se arata in concluziile documentului.

  Ce mai arata documentul Consiliului Fiscal:

 • Proiectul de ordonanta de urgenta a fost aprobat de Guvern in sedinta din 7.04.2015 si ulterior publicat in Monitorul Oficial din 14.04.2015, fara a avea avizul Consiliului fiscal, obligatoriu potrivit art. 13 al LRFB. Usurinta cu care regulile fiscale au fost eludate in mod repetat in trecut, precum si incalcarile prevederilor art. 13 al LRFB care stipuleaza obligativitatea avizului Consiliului fiscal in cazul propunerilor de acte normative care conduc la diminuarea veniturilor bugetare, in absenta unor masuri de majorare a altor categorii de venituri bugetare asa cum solicita LRFB, evidentiaza slabiciunea constrangerilor exercitate de prevederile LRFB.
 • In acest context, exista ingrijorari serioase asupra angajamentului fata de respectarea in viitor a regulilor fiscale europene instituite prin preluarea in legislatia nationala a prevederilor Tratatului privind Stabilitatea, Coordonarea si Guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare (Compactul fiscal).
 • Trebuie mentionat si faptul ca, in urma cu numai cateva saptamani, Guvernul a adoptat un proiect de lege ce contine modificari majore in ceea ce priveste cotele de impunere si bazele de impozitare aferente principalelor categorii de impozite si taxe, a caror aplicare este programata pentru perioada 2016-2019 si asupra caruia Consiliul fiscal a emis in data de 30.03.2015 un aviz negativ1. Propunerea de fata vine in completarea acestui pachet amplu de relaxare fiscala, extinzand sfera de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% si devansand termenul de implementare al acestor modificari de la 1 ianuarie 2016 la 1 iunie 2015.
 • Din perspectiva impactului bugetar de runda intai, nota de fundamentare asociata proiectului de ordonanta de urgenta estimeaza o pierdere de venituri bugetare de 2,44 mld. lei in 2015 (corespunzatoare unei perioade de 6 luni de executie in standarde cash), de 5,17 mld. lei in 2016, 5,51 mld. lei in 2017, 5,87 mld. de lei in 2018. Documentul prezinta ca surse de compensare a impactului reducerilor de taxe asupra veniturilor din TVA efectele de runda a doua (provenind din cresterea economica aditionala rezultata) si incasarile suplimentare preconizate ca urmare a implementarii de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a masurilor structurale de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare si de crestere a gradului de conformare voluntara, atat la declarare cat si la plata. Efectele de runda a doua generate de aceasta masura (provenite din cresterea economica suplimentara) sunt evaluate de catre Guvern la circa 1 mld. lei in 2015 si circa 1,8 mld. lei in perioada 2016-2018.

  Documentul cuantifica de asemenea incasarile suplimentare de venituri din imbunatatirea activitatii ANAF la circa 5,5 mld. in 2015, 14 mld. lei in anul 2016 si, respectiv, la aproximativ 18 mld. lei anual in perioada 2017-2019.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-05-14 :: Titlu: Deputatii din Comisia de Buget discuta amendamentele propuse la Codul Fiscal. Vezi care e situatia amendamentelor admise si respinse pana joi la ora 11

  "Desi Victor Ponta recunoaste ca ANAF-ul a aplicat in mod gresit legea privind impozitarea persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente sau din alte surse, vrea sa-i amnistieze pe cei care nu au platit sumele datorate si ii sfideaza pe cei care si-au achitat in termene obligatiile fiscale, desi stiau ca au castig in instanta", a declarat joi fostul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, membru in Comisia de Buget a Camerei Deputatilor. Cu o zi inainte, deputatul Andreea Paul acuza Guvernul Ponta ca se incapataneaza sa mentina masuri fiscale aberante, prin respingerea eliminarii supra-accizei si a taxei pe stalp, masuri propuse chiar de Paul. Joi dimineata are loc o noua runda de discutii pe marginea amendamentelor propuse la Codul Fiscal, Finantele fiind reprezentate de o echipa coordonata de secretarul de stat Dan Manolescu. Vezi in atasament situatia amendamentelor propuse, aprobate sau respinse, pana joi,14 mai, ora 11.

  "Prin acest mod de a repara greselile ANAF-ului, Victor Ponta creeaza discriminari intre platitorii de impozite si taxe si ii descurajeaza pe viitor pentru a nu plati. In gandirea lui Victor Ponta contribuabilii de buna-credinta sunt fraieri, iar cei care se sustrag sunt prietenii lui Victor Ponta. Ar fi grav ca Victor Ponta sa-si fi anuntat prietenii sa nu-si plateasca obligatiile catre buget, promitandu-le ca va veni cu aceasta masura. Mai grav este faptul ca, desi recunoaste ca actualul cadru legal privind impozitarea persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente sau din alte surse este prost, Victor Ponta mentine prevederile legale care s-au demonstrat profund defectuoase. Probabil ca Victor Ponta isi pregateste din timp campania electorala si isi mai lasa o portita pentru o noua amnistie fiscala in 2016, inaintea alegerilor parlamentare. Il avertizam pe Victor Ponta ca acest mod de guvernare nu o sa-l ajute prea mult, pentru ca a mai apelat la acest tip de masuri si in anul 2014, iar rezultatele sale electorale au fost dezastruoase", mai spune Ialomitianu.

  "Din pacate, majoritatea controlata de PSD din Camera Deputatilor a refuzat adoptarea propunerilor clare ale PNL de eliminare a doua dintre cele mai aberante taxe impuse de Guvernul Ponta: supra-acciza la carburanti (Pl-x nr. 374/2014) si taxa pe cladirile speciale (taxa pe stalp) (Pl-x nr. 373/2014). Acestea sunt doar doua dintre cele 40 de taxe noi si impozite majorate pe care Guvernul Ponta le-a pus in aplicare in ultimii trei ani", explica Andreea Paul.

  O alta decizie a Guvernului PSD in dezavantajul contribuabilului tine de raportarea accizei la carburanti, nu la cursul Bancii Centrale Europene, ci la un curs mult mai mare, de 4,7 lei pe euro, ales abuziv de Victor Ponta. Impactul economic este devastator! Intr-o tara cu resurse bogate, romanii platesc azi benzina si motorina mai scump decat austriecii, polonezii, bulgarii sau ungurii, in tari fara resurse.

  "Consumul de carburanti in Romania a scazut pentru ca pretul este mult mai mare decat in alte state, ceea ce face ca transportatorii romani sa treaca granita pentru a alimenta. PSD a promis, in luna februarie a acestui an, ca va face ceea ce PNL a cerut inca de anul trecut si anume sa elimine aceasta supra-acciza aberanta. Surpriza insa: Premierul-bacsis s-a razgandit! Din nou deputatul Ponta a aratat ca gandeste si actioneaza altfel decat premierul Ponta! Eliminarea supra-accizarii carburantilor este o minciuna grava a PSD, la fel de grava ca si cei zero km de autostrada facuti de PSD din banii colectati din supra-acciza. Ar fi trebuit sa renuntam si la suprarealista taxa de stalp, care ii face pe investitorii straini sa plece din Romania, iar pe cei care aveau planuri de investitii in tara noastra sa renunte la ele. Eliminarea acestor doua taxe aberante ar fi un adevarat si imediat impuls, eficient, pentru cresterea puterii de cumparare, dezvoltarea economiei, a afacerilor intreprinzatorilor romani. Abia apoi vor creste locurile de munca, preturile vor scadea, iar nivelul de trai se va imbunatati. Nu populist, ci in mod real", a mai spus Andreea Paul.

  "Romania are nevoie de investitii masive pe infrastructura, iar aceasta taxa pe cladirile speciale este de fapt un impozit pe investitii. Dupa ce in 2014 circa 1,5 miliarde lei din investitiile private au fost blocate in bugetul de stat prin introducerea impozitului pe cladirile speciale, in acest an un alt milliard de lei urmeaza sa fie inghitit de bugetul public. Niciun alt stat in lume nu si-a nenorocit investitiile si echipamentele de productie cu o taxa atat de aberanta cum a facut Guvernul Ponta. Nimeni in lume nu aplica o taxa atat de mare pe cladirile speciale asa cum a facut PSD in Romania. Romania nu are nevoie de o reducere a taxei pe cladirile speciale, asa cum propune mai nou Guvernul Ponta, ci de una complet eliminata", crede deputatul liberal.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-14 :: Titlu: Monitorul Oficial din 13 mai 2015

  In data de 13 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 323/2015 - M. Of. 323/2015 [M. Of. 323 / 13 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 324/2015 - M. Of. 324/2015 [M. Of. 324 / 13 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 325/2015 - M. Of. 325/2015 [M. Of. 325 / 13 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 326/2015 - M. Of. 326/2015 [M. Of. 326 / 13 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: ANAF ramburseaza in luna mai TVA in valoare de 1,1 miliarde de lei

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala ramburseaza, in luna mai, TVA in valoare de 1,1 miliarde de lei aferenta deconturilor de TVA cu optiune de rambursare pentru care exista decizie de rambursare aprobata, potrivit unui comunicat al institutiei, remis miercuri AGERPRES.

  'In selectia lunii mai au fost cuprinse, in ordinea vechimii, toate deconturile de TVA solutionate prin decizii de rambursare inregistrate in baza de date DNOR pana la data de 22.03.2015, exceptie facand deconturile de TVA aferente operatiunilor de import solutionate pana la 27.04.2015', se mentioneaza in comunicat.

  Deconturile de TVA au fost organizate astfel: deconturi cu compensare si restituire care totalizeaza 951,95 milioane de lei, din care se compenseaza suma de 61,8 milioane de lei si se restituie suma de 890,15 milioane de lei, deconturi cu compensare integrala in valoare de 109,63 milioane de lei, deconturi cu compensare partiala in valoare de 39,53 milioane de lei (iar suma de 895,98 milioane de lei se va restitui in perioada urmatoare).

  Potrivit ANAF, in cazul compensarilor totale sau partiale, se solutioneaza toate deconturile pentru care s-a emis decizia de rambursare, iar in cazul sumelor de restituit, care totalizeaza 890,15 milioane de lei, plata efectiva a fost programata dupa cum urmeaza: transa I (12 mai), respectiv 315,42 milioane de lei, si transa II (29 mai), de 574,73 milioane de lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: Romania a solicitat Comisiei Europene posibilitatea de a transfera un procentaj mai mare de 3% intre axele PNDR

  Romania a solicitat Comisiei Europene posibilitatea de a transfera mai mult de 3% intre axele de finantare ale Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013, precum si prelungirea cu sase luni a termenului de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii George Turtoi.

  "Am cerut Comisiei Europene posibilitatea de transfera mai mult de 3% din fondurile europene intre axele de finantare, iar, daca vom obtine acordul, impreuna cu prelungirea de sase luni, pana in iunie 2016, a termenului de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, inseamna ca vom putea face plati pe agromediu din banii actuali inca o jumatate de an. Cred ca este normal sa poti avea mobilitate, sa poti muta banii unde este nevoie si sa poti face absorbtie cat de mult poti. Deocamdata, doar Romania a cerut cresterea procentajului de transfer intre axele de finantare, insa cred ca si celelalte tari o vor face", a spus Turtoi.

  Acesta a precizat ca, deocamdata, solicitarile Romaniei sunt in discutie la Comisia Europeana pentru ca este nevoie de emiterea unui regulament.

  "Pentru prelungirea termenului de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007-2013 sunt de acord 17 din 27 de tari, dar trebuie sa fie un acord multifond din partea comisarilor care dispun de fonduri europene. Comisarul nostru (Phil Hogan — comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala — n. r.) este de acord, dar mai este nevoie de inca doi comisari", a explicat Turtoi.

  Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a fost notificat in data de 20 aprilie de catre ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, cu privire la interesul Romaniei ca termenul de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007 — 2013 sa fie prelungit cu sase luni, dupa data de 31 decembrie 2015.

  Posibilitatea de a prelungi acest termen cu sase luni ar permite Romaniei sa ajunga la un procentaj cat mai bun de absorbtie al fondurilor europene.

  Proiectele de investitii realizate prin intermediul fondurilor europene alocate agriculturii romanesti in exercitiul financiar 2007-2013 mai pot fi implementate pana la finele acestui an, dupa regula n+2.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: HotNews.ro :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: Proiect de lege privind amnistia fiscala: ANAF nu va reincadra o activitate dependenta si nu va emite decizii de impunere pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015

  Ministerul Finantelor a publicat pe site-ul sau proiectul de lege privind amnistia fiscala. Proiectul va fi discutat miercuri in prima lectura in sedinta de Guvern. Potrivit proiectului, sunt anulate diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reconsiderarii/reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta, pentru perioadele fiscale de pana la 1 iunie 2015.

  Organul fiscal nu reconsidera/reincadreaza o activitate ca activitate dependenta si nu emite o decizie de impunere in legatura cu o astfel de reconsiderare/reincadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015, se mai arata in proiect.

  Proiectul mai prevede ca se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a recalificarii sumelor reprezentand indemnizatie primita pe perioada delegarii si detasarii de catre angajatii care efectueaza transport international, precum si a celor platite de catre agentii de munca temporara, aferente perioadelor fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a legii.

  De asemenea, se anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului ca urmare a depasirii plafonului si neinregistrarii ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

  In cazul in care contribuabilul si-a exercitat dreptul de deducere, potrivit legii, in primul decont de taxa pe valoarea adaugata depus dupa emiterea deciziei de impunere organul fiscal nu anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata. In acest caz, organul fiscal anuleaza doar obligatiile fiscale accesorii aferente diferentelor de taxa pe valoarea adaugata.

  Proiectul mai prevede ca se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014 si neachitata pana la data intrarii in vigoare a legii. In acest caz, organul fiscal nu va mai emite decizie de impunere pentru obligatiile fiscale pentru perioadele fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014. Aceste prevederi se aplica si persoanelor care nu realizeaza venituri si pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul de baza minim brut pe tara. Contribuabilii pentru care se aplica aceste prevederi isi vor pastra calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

  Procedura de aplicare legii se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala care se emite in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a acesteia.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: HotNews.ro :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: CSM a decis sesizarea CSAT pentru verificarea magistratilor daca sunt ofiteri sub acoperire

  Consiliul Superior al Magistraturii a decis miercuri sesizarea CSAT in vederea verificarii tuturor magistratilor pentru a depista daca sunt sau nu ofiteri sub acoperire ai vreunui serviciu de informatii, au comunicat pentru Agerpres reprezentantii CSM.

  Membrii Consiliului au convenit si trimiterea la CSAT a tuturor declaratiilor date in forma autentica de judecatori si procurori.

  Plenul CSM a luat in discutie in sedinta de miercuri solicitarea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania de a se face "demersurile necesare" in vederea verificarii si eliminarii eventualilor ofiteri acoperiti din magistratura si a se cere clarificari in acest sens de la Serviciul Roman de Informatii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: A avut loc a treia editie a Concursului de Procese Simulate de Drept Civil ELSA – PELI FILIP

  Concursul de Procese Simulate de Drept Civil ELSA – PELI FILIP a desemnat reprezentantii Universitatii din Bucuresti la Concursul National de Procese Simulate Francisc Deak, editia a VI-a

  ELSA Bucuresti impreuna cu societatea civila de avocati PeliFilip au organizat, in data de 25 aprilie 2015, faza finala a Concursului de Procese Simulate de Drept Civil.

  Competitia s-a adresat atat studentilor de anul II, cat si celor de anul III, care s-au putut inscrie in echipe de cate doi participanti. In faza de preselectie s-au inscris 144 de studenti, 32 dintre acestia calificandu-se in faza de proces pe baza unor memorii prin care au raspuns mai multor probleme de drept civil.

  Procesele simulate au inclus atat o etapa scrisa, cat si una de dezbateri orale, concepute astfel incat sa puna studentii in fata unor experiente cat mai apropiate de desfasurarea unui litigiu real, precum studierea inscrisurilor din dosar, intelegerea intereselor si respectarea instructiunilor clientului, stabilirea strategiei, redactarea documentelor procesuale si sustinerea concluziilor orale.

  In urma dezbaterilor finale, competitia pentru anul II a fost castigata de echipa formata din Iulia Piersinaru si Irina Suatean, fiind urmata de echipa de pe locul al II-lea formata din Ioana Marin si Luca Curea – Dejan. Cel mai bun orator a fost desemnat Octavian – Florentin David. Castigatorii anului III au fost: locul 2 – Tiberiu Obrocea si Cristian Tanasa, locul 1 – Carina Vermesan si Alexandru Stan, acesta din urma fiind desemnat cel mai bun orator din aceasta editie.

  Doua echipe din anul III, formate din Tiberiu Obrocea, Cristian Tanasa, Alin Grapa si Radu Petroi, vor reprezenta Universitatea din Bucuresti la Concursul National de Procese Simulate Francisc Deak, editia a VI-a.

  Sponsorizarea evenimentului si suportul academic au fost asigurate integral de societatea de avocati PeliFilip.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Tematic Contexpert :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: (P) TEMATIC CONTEXPERT ofera 2 luni gratuite de evidenta contabila pentru societatile nou infiintate

  TEMATIC CONTEXPERT este o firma romaneasca ce activeaza in domeniul serviciilor financiar-contabile. Serviciile TEMATIC CONTEXPERT includ:

 • contabilitate pentru toate tipurile de societati, PFA-uri, liber profesionisti, intreprinderi individuale;
 • resurse umane si salarizare; Tematic Contexpert: contabilitate, infiintari firme
 • expertize contabile;
 • consultanta financiar-contabila si fiscala;
 • consultanta juridica;
 • infiintare societati;
 • mediere;
 • distrugere securizata documente

  TEMATIC CONTEXPERT ofera 2 luni gratuite pentru societatile nou infiintate, si apoi tarifele pornesc de la 150 lei/luna in functie de criteriile mentionate in oferta.

  Pentru mai multe informatii, consultati oferta detaliata pe www.conta-conta.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: AEP: 18.260.276 de cetateni cu drept de vot erau inscrisi, pe 5 mai, in Registrul electoral

  Un numar de 18.260.276 de cetateni cu drept de vot erau inscrisi, pe 5 mai, in Registrul electoral, potrivit unui comunicat al Autoritatii Electorale Permanente (AEP), remis luni AGERPRES.

  Dintre acestia, 8.803.868 sunt barbati, iar 9.456.408 femei. In alta ordine de idei, din totalul celor cu drept de vot, 10.516.941 de cetateni sunt din mediul urban, iar 7.743.335 din cel rural.

  Fata de ultima informare publica realizata de AEP pe aceasta tema, numarul total de alegatori a scazut cu 5.285 de cetateni cu drept de vot. Astfel, pe 2 aprilie 2015, erau inregistrati 18.265.561 de cetateni cu drept de vot.

  Diferentele apar ca urmare a operatiunilor curente efectuate de primari in Registrul electoral aferent unitatilor administrativ-teritoriale conduse de acestia.

  Potrivit legislatiei in domeniu, inregistrarea si actualizarea datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot inscrise in Registrul electoral se realizeaza permanent de catre persoane autorizate de primari, prin dispozitie, cu sprijinul filialelor si birourilor AEP.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: Cooperarea in domeniul Justitiei dintre Romania si Israel, discutata de Cazanciuc cu omologul sau

  Cooperarea bilaterala in domeniul Justitiei dintre Romania si Israel a fost discutata, marti, la Ierusalim de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, cu omologul sau israelian, Ayelet Shaked.

  Potrivit unui comunicat al MJ transmis marti AGERPRES, Robert Cazanciuc a avut marti la Ierusalim o intalnire de lucru cu ministrul desemnat al Justitiei din Israel, Ayelet Shaked.

  "Discutiile au avut in vedere cooperarea bilaterala in domeniul justitiei dintre cele doua tari si s-au concentrat pe solutii pentru dezvoltarea acesteia, in special prin intensificarea dialogului la nivel tehnic, in domeniul cooperarii judiciare internationale in materie civila si penala", precizeaza MJ.

  Sursa citata mentioneaza ca ministrul Justitiei participa, in perioada 12-14 mai, la cel de-al V-lea Forum Global pentru Combaterea Antisemitismului, conferinta organizata de Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul pentru Diaspora ale Statului Israel.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: Jianu: Amnistia fiscala se va aplica pentru toti contribuabilii care au de platit contributii de sanatate pentru venituri mici

  "Inteleg ca va fi o Ordonanta de Urgenta pentru amnistierea pe ce a fost (plati datorate pana la 1 iunie 2015). Va fi valabila pentru toti contribuabilii, cel putin asa a reiesit din discutii. Subiectul a fost discutat in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei. O sa fie pentru toata lumea, pentru ca nu ai cum altfel. O sa mearga toti ceilalti sa dea statul in judecata si va fi un cost suplimentar pentru toata lumea", a declarat marti Florin Jianu pentru AGERPRES.

  In privinta implementarii noului Cod Fiscal, Jianu sustine ca trebuie sa se faca etapizat. "Trebuie sa fim echilibrati. Acum s-a deschis o cutie a Pandorei in care fiecare minister, fiecare agentie vine cu cate o idee de cum ar putea sa dea o scutire, cum ar putea sa dea zero TVA la nu stiu ce...nu se poate, impactul este urias. Eu vad Codul Fiscal etapizat. Daca pentru anul viitor se scade cota standard de TVA la 20% si ramane neimpozitarea dividendelor, este de ajuns pentru mediul de afaceri", a mai spus Florin Jianu.

  In opina sa, neimpozitarea dividendelor este cea mai inteligenta masura din intregul Cod Fiscal pentru ca lasa banii antreprenorului. "Daca o coroboram cu neimpozitarea profitului reinvestit inseamna banii pe care ii iei din dividende si ii reinvestesti in propria companie. Restul, ca vrem sa scutim tot ce inseamna taxe in Romania... intrebarea mea retorica este de ce nu au facut-o toate statele din lume, cum functioneaza statul fara taxe?", a subliniat Florin Jianu.

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat, saptamana trecuta, ca a suspendat procesul de emitere si comunicare a deciziilor privind regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2012 pana la clarificarea normelor legale aplicabile in cazul celor care, la finele anului trecut, nu aveau 18 ani impliniti si a celor pentru care baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: Cursul valutar din 12 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 12 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4594 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0106 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9562 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0277 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2061 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0541 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2928 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0151 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2237 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0031 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: Monitorul Oficial din 12 mai 2015

  In data de 12 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 321/2015 - M. Of. 321/2015 [M. Of. 321 / 12 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Ministrul Banicioiu: Proiectul legii vaccinarii, aproape finalizat. Va ramane in dezbatere cat va fi necesar

  Comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii este aproape de finalizarea proiectului legii vaccinarii, document care va ramane in dezbatere publica atat cat va fi necesar, dar pentru care va prima opinia specialistului, a declarat, marti, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, citat de Mediafax.

  "Comisia este aproape de draftul final, il vom pune in dezbatere publica imediat ce specialistii isi vor spune parerea. Este vorba de cateva saptamani, dar proiectul va ramane in dezbatere publica cat va fi necesar, astfel incat toata lumea sa-si exprime un punct de vedere. Subliniez insa ca primeaza opinia specialistului", a spus ministrul Nicolae Banicioiu, dupa conferinta privind a o suta operatie pe cord facuta la Spitalul de Copii "Marie Curie", printr-un program al Ministerului Sanatatii si Clinicii San Donato din Italia.

  Ministrul Sanatatii a adaugat ca a vazut multe pareri legate de aceasta lege, dar ca sunt "chestiuni care trebuie reglementate si in Romania".

  Intrebat daca Ministerul Sanatatii ar achizitiona vaccin de la Institutul Cantacuzino, in cazul in care acesta isi va relua productia, Banicioiu a spus ca acest lucru se va intampla numai daca produsul va fi conform.

  "Daca Institutul Cantacuzino reia productia, vom face comenzi numai daca vaccinul va fi conform. Nu este conform, nu il vom lua, pentru ca nu vom da populatiei un vaccin daca nu are toate avizele. Nu vrem sa punem viata niciunui om in pericol", a mai spus Nicolae Banicioiu.

  Ministrul Sanatatii declara, la jumatatea lunii aprilie, ca se lucreaza la o lege a vaccinarii avand ca model legislatia din mai multe tari europene, intrucat exista o campanie foarte agresiva impotriva imunizarii, crescand opozitia parintilor la vaccinare.

  "Am luat aceasta decizie intrucat exista o campanie foarte agresiva antivaccinare, a scazut mult numarul doritorilor si a crescut opozitia parintilor. In acest context, exista riscul reaparitiei unor boli foarte grave, mortale chiar, dupa cum a sesizat si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Sa nu uitam ca poliomielita, o boala eradicata prin vaccinare, reapare prin refuzul vaccinarii", spunea atunci Nicolae Banicioiu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: HotNews.ro :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Senatul a aprobat aplicarea cotei reduse de TVA la alimente/ Reducerea accizei la bauturile spirtoase intra in vigoare de la 1 octombrie 2015, nu din 2016

  Plenul Senatului a aprobat, marti, modificarea Codului Fiscal privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru alimente, inclusiv bauturi. In plus, Senatul a adoptat un amendament care prevede ca reducerea nivelului accizelor la bauturile spirtoase sa intre in vigoare din 1 octombrie 2015 si nu de la 1 ianuarie 2016, amendament ce fusese initial respins in Comisia pentru buget finante. Camera Deputatilor este camera decizionala.

  Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal prevede faptul ca "in domeniul TVA , incepand cu 1 iunie 2015, se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru bunuri alimentare, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, precum si pentru serviciile de restaurant si de catering".

  Senatul a adoptat si un amendament al PNL, care prevede ca reducerea nivelului accizelor la bauturile spirtoase, inclusa si in proiectul noului Cod Fiscal, sa intre in vigoare de la data de 1 octombrie 2015 si nu de la 1 ianuarie 2016.

  Amendament a avut la baza solicitarea Asociatiei producatorilor si importatorilor de bauturi spirtoase din Romania, care a sustinut ca, din analiza pietei, trimestrul IV reprezinta pentru aceasta industrie circa 40% din totalul vanzarilor anuale.

  In plus, acestia mentioneaza ca, potrivit estimarilor proprii, reducerea accizei de la 1 ianuarie 2016 ar inseamna, pentru 2015, o scadere semnificativa a vanzarilor de bauturi spirtoase, iar din punctul de vedere al bugetului de stat, aceasta scadere de vanzari ar avea efect direct asupra incasarilor din accize si din TVA, noteaza Mediafax.

  Amendamentul suna astfel: "Anexa 1 la Titlul VII din Codul Fiscal se modifica la punctul 5 si va avea urmatorul cuprins:
  Nr. crt. 5 - Alcool etilic, din care: / U.M. hl de alcool / Acciza (lei/UM) 3,306/98

  5.1 Alcool etilic produs de micile distilerii / Acciza (lei/UM) 1.653,49"

  "Avand in vedere ca devansarea aplicarii noii valori a accizei pentru bauturile spirtoase nu se putea face prin proiectul de Cod Fiscal aflat in dezbaterea Parlamentului (care va intra in vigoare abia de la 1 ianuarie 2016), modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal se impune ca solutie legislativa pentru validarea propunerii de aplicare a accizei reduse de la 1 octombrie 2015", motiveaza PNL amendamentul.

  "Pe un anumit segment de produse faptul ca reducerea TVA-ului se produce la 1 ianuarie, iar statistic se constata ca peste 30% din productie si din vanzari se realizeaza intre 1 septembrie si 1 ianuarie, producatorii au solicitat ca aceasta reducere a accizei sa se faca cu 1 octombrie 2015. Au venit si cu un calcul care arata ca, daca nu se ia aceasta masura, pe aceste 3 luni de zile se vor pierde bani la buget, nu se vor incasa, pentru ca in aceste 3 luni ei care sunt comerciantii sunt interesati sa consume stocul de marfa cu acciza mult mai mare si sa se aprovizioneze imediat dupa data de 1 ianuarie cand scade valoarea acestei accize", a argumentat in plen senatorul PNL Dinca Marinica, potrivit Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Hotararea CSM 327/2015 aduce modificari privind concediile judecatorilor si procurorilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 287/2015 a fost publicata Hotararea CSM 327/2015 pentru modificarea Regulamentului privind concediile judecatorilor si procurorilor, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 325/2005.

  Durata concediului de odihna prevazuta in prezentul regulament este corespunzatoare activitatii desfasurate timp de un an calendaristic. La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considerea perioade de activitate prestata.

  Daca judecatorul sau procurorul, din motive justificate, nu a putut efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, la cererea sa, concediul de odihna neefectuat va fi acordat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la acest concediu, pe baza programarii aprobate de presedintii instantelor judecatoresti sau, dupa caz, de conducatorii parchetelor. In acest caz, drepturile banesti se suporta din fondurile aferente anului in care se efectueaza concediul de odihna.

  Textul integral: Hotararea CSM 327/2015 aduce modificari privind concediile judecatorilor si procurorilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Decizie CEDO cererea lui Valeriu Marius Ielcean impotriva Romaniei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 304/2015 a fost publicata Decizia cu privire la Cererea nr. 76.048/11 introdusa de Valeriu Marius Ielcean impotriva Romaniei.

  In data 23 noiembrie 2006, reclamantul a intentat o actiune civila in cadrul procedurii penale deschise impotriva unui tert, dupa un accident de masina in care a fost implicat. Acesta a cerut 856.897 RON (aproximativ 245.800 EUR) cu titlu de prejudiciu material si 340.000 RON (aproximativ 97.500 EUR) cu titlu de prejudiciu moral. El a mai solicitat ca aceste sume sa fie actualizate cu rata inflatiei.

  Prin Hotararea din 27 martie 2009, Judecatoria Cluj-Napoca l-a condamnat pe tert la o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare. Mai mult, luand in considerare prejudiciul material achitat deja de tert reclamantului, suferinta si incapacitatea reclamantului de a munci, l-a obligat pe tert la plata sumei de 851.897 RON (aproximativ 244.800 EUR) cu titlu de prejudiciu material si 100.000 RON (28.700 EUR) cu titlu de prejudiciu moral. In fine, a respins cererea reclamantului referitoare la actualizarea sumelor cu titlu de prejudiciu material si moral cu rata inflatiei, pe motiv ca nu a solicitat acest lucru in actiunea civila depusa pe rolul instantei. Reclamantul a formulat apel. El a sustinut ca instanta de fond a facut o eroare la calcularea sumei cu titlu de prejudiciu material. Mai mult, instanta i-a respins cererea de actualizare a sumelor, reprezentand prejudiciul material si moral, cu rata inflatiei, pe motiv ca nu a depus o astfel de cerere, desi, conform probelor depuse la dosar, a cerut in mod expres acest lucru.

  Prin Hotararea din 14 martie 2011, Tribunalul Cluj a respins apelul reclamantului. Instanta a retinut ca suma acordata reclamantului cu titlu de prejudiciu material a fost calculata in mod corect de instanta de fond. Tribunalul Cluj nu a examinat si al doilea motiv de apel invocat de reclamant. Acesta a formulat recurs impotriva hotararii si a reiterat aspectele invocate inaintea Tribunalului Cluj. In plus, el a sustinut ca Tribunalul Cluj nu a examinat al doilea motiv de apel pe care l-a invocat.

  Prin Hotararea definitiva din 7 iunie 2011, Curtea de Apel Cluj a respins recursul reclamantului. A retinut ca instantele de grad inferior au stabilit in mod corect cuantumul prejudiciului material si moral acordat reclamantului. In plus, acesta nu a solicitat ca respectivele sume sa fie actualizate cu rata inflatiei.

  In temeiul art. 6 § 1 din Conventie, reclamantul s-a plans ca nu a beneficiat de un proces echitabil la instantele nationale, intrucat i-a fost respinsa cererea de actualizare a cuantumului prejudiciului material si moral cu rata inflatiei, pe baza constatarii incorecte ca nu a depus o astfel de cerere la instanta. Mai mult, el s-a plans ca instantele nationale nu au evaluat corect cuantumul prejudiciului moral si material, care trebuia actualizat cu rata inflatiei, si ca procedurile din care a facut parte au fost extrem de lungi.

  Reclamantul s-a plans de faptul ca instantele nationale i-au respins cererea de actualizare a cuantumului prejudiciului moral si material cu rata inflatiei, bazandu-se pe constatarea gresita ca acesta nu a depus o astfel de cerere la dosar. Acesta a invocat art. 6 din Conventie, care, in sectiunea relevanta, prevede urmatoarele: "Orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa."

  Textul integral: Decizie CEDO cererea lui Valeriu Marius Ielcean impotriva Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Stampila va disparea de la 1 iulie si in Romania, la trei luni de la adoptarea deciziei in Republica Moldova, sustin oamenii de afaceri

  Oamenii de afaceri solicita autoritatilor simplificari suplimentare in zona administrativa, dupa ce au obtinut promisiunea Ministerului Finantelor Publice de a se elimina stampila din data de 1 iulie a acestui an.

  "Odata cu acest nou Cod Fiscal, zona de fiscalitate e cumva acoperita. Cred ca pasul logic urmator ar fi cel al simplificarii administrative. Aici vorbim de lucruri extrem de concrete: de ce este nevoie de stampila? (...) Nu stiu daca ne putem imagina o Romanie fara stampila, dar e deja o realitate in Republica Moldova. Ne-a luat-o inainte, de trei luni au aceasta reglementare, au scos stampila. Cred ca mai sunt doua tari in Uniunea Europeana in acest caz: Romania si Bulgaria", a declarat marti Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri.

  La randul sau, omul de afaceri Dragos Anastasiu a mentionat ca eliminarea stampilei a fost promisa de Ministerul Finantelor Publice mediului de afaceri. "Va disparea, asa ne-a promis Ministerul de Finante, ca de la 1 iulie dispare", a precizat Anastasiu.

  Si omul de afaceri Marius Ghenea a precizat ca in multe tari ale Uniunii Europene "oamenii nu stiu ce e aia stampila".

  Pe de alta parte, Florin Jianu a mai spus ca sunt necesare reglementari noi si in privinta capitalului social minim al unei firme, care este prea mic in prezent, respectiv de 200 de lei. "Cred ca trebuie sa avem o economie moderna, in care sa intri in economie sa te coste un euro, dupa care, prin lege, sa se impuna obligativitatea ca nivelul capitalului social sa fie legat de cifra de afaceri. E foarte simplu de facut acest lucru. Nu mai vorbim de infiintare. Daca in Marea Britanie sau alte tari este posibila infiintarea unei firme in zece minute, cred ca in era digitala e posibila aceasta infiintare si la noi", a subliniat Jianu.

  Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca au avut deja intalniri cu ministrul Finantelor Publice in care au fost incurajati sa vina cu propuneri de simplificare a procedurilor. "Sunt multe exemple, pe fiecare domeniu in parte. Va dau un exemplu: conditionarea unei autorizatii de construire de acordul vecinului — e o nenorocire in Romania, pentru ca nimeni nu da acordul decat conditionat cu diverse facilitati", a explicat Dragos Anastasiu.

  In privinta controalelor ANAF, el a precizat ca acestea trebuie anuntate din timp si simplificate. "Daca te duci si controlezi o companie cu afaceri de 100 de milioane si stai si controlezi bonuri fiscale de 7 lei si stai la discutii pe bonuri fiscale de 7 lei, probabil acesta este motivul pentru care durata controalelor in Romania la contribuabilii mari este in medie de 272 de zile, pe cand in alte tari europene este la jumatate", a mai spus Anastasiu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Aderarea Romaniei la OCDE, obiectiv strategic al politicii externe romanesti (oficial Ministerul Economiei)

  Aderarea Romaniei la OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) reprezinta un obiectiv strategic al politicii externe romanesti, inclus in programul de guvernare 2013-2016, a afirmat Maricel Popa, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, la cea de-a 78-a sesiune a Comitetului Otelului al OCDE, care se desfasoara la Paris in perioada 11-12 mai 2015.

  Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, remis marti AGERPRES, aderarea la OCDE poate aduce Romaniei numeroase avantaje, intre care beneficiul apartenentei la clubul restrans al economiilor dezvoltate si recunoasterea implicita, la nivel global, a statutului sau de economie de piata functionala si democratie consolidata, cu impact asupra ratingului de tara si atragerii investitiilor straine.

  Totodata, ca urmare a aderarii la OCDE, Romania ar beneficia de accesul la informatiile necesare in domeniile prioritare pentru Romania (cadrul de guvernare, reforma legislativa, anti-coruptia, politica fiscala, infrastructura de transport, agricultura, educatia etc).

  De asemenea, demnitarul roman a mentionat ca, potrivit programului de guvernare, eforturile Romaniei de a adera la OCDE se concentreaza pe consolidarea participarii expertilor romani la structurile OCDE si intarirea relatiilor bilaterale cu statele membre ale organizatiei.

  Referindu-se la tematica reuniunii, industria siderurgica, Maricel Popa a subliniat ca in ultimii ani sectorul siderurgic din Romania a suferit mai multe transformari, atat in ceea ce priveste capacitatile de productie, cat si gama de produse si gradul de dezvoltare a pietei.

  In prezent, Romania participa la 32 de comitete sau alte instrumente ale OCDE in domenii variate (agricultura, IMM-uri, investitii straine, concurenta, justitie etc), in 18 dintre acestea fiind membru de drept sau observator.

  Infiintata in 1961 cu sediul la Paris, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica are ca misiune promovarea politicilor pentru cresterea bunastarii economice si sociale a populatiei din intreaga lume. In prezent, OCDE are 34 de membri la nivel global si un buget de 357 milioane de euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Consiliul Concurentei solicita opinia Comisiei Europene referitoare la limitarea achizitiei de masa lemnoasa

  Consiliul Concurentei a solicitat opinia Comisiei Europene referitoare la introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masa lemnoasa din fiecare specie ce poate fi achizitionat de o companie, in proiectul legii de modificare a Codului Silvic

  Potrivit unui comunicat al autoritatii de concurenta, remis marti AGERPRES, mentinerea unei limitari la achizitia de masa lemnoasa ar putea reprezenta o incalcare a Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie a marfurilor, ce poate avea ca posibila consecinta declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei.

  'Nu ne opunem acestei legi si nici masurilor de limitare a taierilor ilegale. Noi avem obiectii referitoare la unele masuri punctuale, care, desi introduse cu bune intentii, risca sa incalce legislatia europeana si pot atrage sanctiuni din partea Comisiei Europene', a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

  Chiritoiu a precizat, totodata, ca institutia pe care o reprezinta a transmis si sefului statului o informare prin care atrage atentia asupra unor prevederi ale proiectului de lege de modificare a Codului Silvic care pot incalca legislatia comunitara.

  'Avand in vedere ca a fost trimisa spre promulgare o forma a legii ce contine prevederi care pot incalca legislatia comunitara in domeniul concurentei, inclusiv al ajutorului de stat, conform atributiilor noastre, am transmis Presedintelui Romaniei o informare, atragand atentia asupra acestui aspect', a precizat Bogdan Chiritoiu.

  Potrivit comunicatului citat, Consiliul Concurentei si-a exprimat, inca din iunie 2014, punctul de vedere privind toate proiectele de modificare a Codului Silvic transmitand obiectiile sale atat Guvernului (Departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura), cat si Parlamentului (Comisiei parlamentare pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic, Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Romania a primit scrisoarea de conformitate din partea Comisiei Europene pentru PNDR 2014-2020

  Romania a primit din partea Comisiei Europene scrisoarea de conformitate pentru Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, a anuntat, luni, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-un comunicat remis AGERPRES.

  Aceasta comunicare reprezinta ultimul pas inaintea aprobarii finale a PNDR si atesta faptul ca la nivelul Comisiei Europene a fost incheiata etapa de consultare intre serviciile de specialitate, iar Programul poate fi aprobat prin Decizie a acestui for european.

  'Mai mult decat aceasta confirmare pe care o asteptam, Comisia ne transmite faptul ca putem demara implementarea globala a PNDR. Cu alte cuvinte, putem sa dam drumul la toate masurile de finantare, lucru pe care il vom face in cursul lunii iunie. Desi nu este aprobarea formala, conformitatea de Program pe care am primit-o este momentul cheie al demararii PNDR 2020 si arata faptul ca eforturile noastre si ale partenerilor nostri isi arata roadele. (...)", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  Primele doua masuri de finantare pe noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au fost deschise pe 25 martie 2015, respectiv masura destinata tinerilor fermieri si investitiilor in ferme, insa deocamdata beneficiarii 'nu s-au inghesuit' sa depuna proiecte.

  Romania are alocata prin PNDR 2014 — 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala. Noul program destinat dezvoltarii agriculturii cuprinde 15 masuri de finantare, iar cresterea productivitatii la nivel national si procesarea productiei nationale reprezinta cele doua obiective majore urmarite in noul PNDR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Dunca (ANPC): ONG-urile nu au drept de control asupra agentilor economici; am specificat acest lucru in lege

  Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a atras atentia operatorilor economici din industria alimentara ca ONG-urile nu au niciun drept de control asupra acestora, desi tot mai multe astfel de organizatii fac acest lucru, abuzand de diverse legitimatii.

  "Am inteles ca sunt foarte multe ONG-uri care va controleaza. Ele nu au niciun drept de control. ANPC controleaza tot ce tine de etichetare. Am specificat intr-un articol de lege ca ONG-urile nu au drept de control asupra agentilor economici si, de aceea, nu vreau sa aud ca vin tot felul de ONG-uri cu diferite legitimatii. Credeti-ma, am vazut niste legitimatii ca ma ridic si eu in picioare, zici ca sunt de CIA si FBI, cum sa nu se sperie vanzatorul. Nu. ONG-urile nu au drept de control", a spus Dunca.

  Acesta a precizat ca atributiile ANPC sunt "informarea corecta, completa si precisa a consumatorului", iar eticheta reprezinta trasabilitate si interfata dintre operatorul economic si consumator.

  "ANPC va sta la dispozitie daca sunt probleme sa le clarificam si sa venim cu solutii optime de rezolvare si nu uitati ca, in primul rand, suntem consumatori si pe urma operatori economici si administratori", a mentionat presedintele ANPC.

  Potrivit sursei citate, o analiza realizata de ANPC a aratat ca produsele romanesti incep sa fie din ce in ce mai credibile, fiind tot mai putine reclamatii in ultimul an.

  ANPC a primit in jur de 200 de sesizari si reclamatii de la consumatori referitoare la cresterea preturilor la alimente sau referitoare la practici comerciale incorecte.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Tematic Contexpert :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: CCR: Pedeapsa cu inchisoarea pentru neplata intentionata a impozitelor si contributiilor cu retinere la sursa este neconstitutionala

  Pedeapsa cu inchisoare de la un an la sase ani pentru retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa este neconstitutionala, dupa cum a stabilit joi Curtea Constitutionala (CCR).

  Plenul Curtii Constitutionale a admis cu majoritate de voturi exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si a constatat ca acestea sunt neconstitutionale, se mentioneaza intr-un comunicat al CCR, publicat pe site-ul institutiei.

  Mai exact, articolul respectiv prevede ca reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.

  Curtea a constatat ca legea nu defineste notiunea de "impozite sau contributii cu retinere la sursa", astfel ca norma care incrimineaza infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de art. 6 din Legea nr. 241/2005 nu intruneste conditiile de claritate, previzibilitate si accesibilitate, incalcand prevederile constitutionale cuprinse in art.1 alin.(5) care consacra principiul legalitatii.

  Decizia este definitiva si general obligatorie, iar aceasta va fi comunicata Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat CCR.

  Odata cu publicarea deciziei Curtii in Monitorul Oficial, articolul declarat neconstitutional va fi suspendat timp de 45 de zile, ceea ce inseamna ca acesta nu se va mai aplica. Daca pe durata celor 45 de zile Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu va pune in acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei, efectele juridice ale acestora vor inceta definitiv, dupa expirarea celor 45 de zile. Mai multe detalii: click
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Henri Coanda, pe locul 3 in topul european al aeroporturilor cu cea mai mare crestere a traficului in T1

  Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (AIHCB) a inregistrat, in primul trimestru al anului 2015, un trafic aerian de 1.808.332 pasageri, in crestere cu 15,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, si 21.532 miscari de aeronave (aterizari si decolari), cu 12,6% mai multe, informeaza, luni, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB).

  "Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti a fost clasat de catre Airports Council International-Europe pe locul al treilea in topul european al aeroporturilor care au inregistrat cea mai mare crestere a traficului aerian in primul trimestru al anului 2015, la categoria aeroporturilor care au avut intre 5 si 10 milioane de pasageri. Pe primele trei locuri in aceasta categorie s-au clasat aeroporturile Milano Orio al Serio, Porto si Henri Coanda Bucuresti, urmate de aeroporturile Heraklion si Berlin Schonefeld", se mentioneaza intr-un comunicat al CNAB.

  De asemenea, Airports Council International-Europe a clasat Aeroportul Henri Coanda si in topul aeroporturilor europene cu cea mai mare crestere a traficului aerian in luna martie, acesta situandu-se pe locul al patrulea, in categoria 5 — 10 milioane de pasageri.

  Potrivit sursei citate, in primul trimestru din 2015, la categoria aeroporturilor cu peste 25 de milioane de pasageri, clasamentul este: Madrid, Roma Fiumicino, Londra Gatwick, Barcelona, Istanbul Ataturk si Copenhaga.

  La categoria 10 — 25 de milioane de pasageri, pe primele locuri s-au clasat aeroporturile Atena, Londra Stansted, Dublin, Istanbul Sabiha Gokcen si Lisabona, iar la categoria sub 5 milioane de pasageri in top se afla Chania (Grecia), Zadar (Croatia), Salonic (Grecia), Shannon (Irlanda), Santorini (Grecia).

  Pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti opereaza in prezent 31 de companii aeriene, care transporta pasageri catre 70 de destinatii.

  In anul 2014, pe AIHCB au inceput sa opereze doua noi companii aeriene, Ryanair si Air Baltic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Constantin: Ministerul Agriculturii monitorizeaza toate sesizarile primite de la consumatori vizavi de practicile incorecte de pe piata

  Ministerul Agriculturii monitorizeaza toate sesizarile pe care le primeste pe site, pe email sau pe pagina sa de facebook vizavi de practicile incorecte de pe piata sau referitoare la cresterile de pret la alimente, a declarat, luni, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la un eveniment privind siguranta industriei alimentare.

  "Este de datoria noastra sa monitorizam prin raportarile pe care le vom face saptamanal si sa dam un raspuns acelor cetateni care semnaleaza posibile abuzuri sau practici incorecte. Sunt sesizari vizavi de diferite cresteri de preturi, unele se certifica, iar altele nu, dar rezultatul, dincolo de toate aceste discutii, este unul pozitiv. Exista foarte multe lanturi de magazine care au decis sa inghete preturile pentru a elimina orice suspiciune pe aceasta zona dupa ce au fost marite sau nu. Acestea lucruri le vom vedea imediat dupa ce vom avea raportarile si cifrele de la INS si monitorizarea Consiliului Concurentei pentru a da pana la urma certitudinea ca au existat practici corecte in piata", a spus Constantin.

  Acesta a precizat ca toate lanturile de magazine din Romania, cu mici exceptii, au dat dovada de deschidere in a afisa si pretul vechi si cel nou, la raft, in acord cu politica guvernamentala, subliniind ca, dupa data de 1 iunie, cand va intra in vigoare TVA de 9% la alimente, pretul acestora la raft va scadea cu 12 procente in cele mai multe magazine.

  Preturile produselor alimentare nu au inregistrat majorari semnificative in luna aprilie fata de martie, legumele si fructele fiind singurele categorii de produse unde au fost observate cresteri de pret in aceasta perioada, potrivit analizei preliminare realizate de Institutul National de Statistica (INS), inclusa in raportul intocmit de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

  "Datele pentru luna aprilie 2015 vor fi disponibile in data de 12 mai 2015, dar in analiza preliminara nu au fost sesizate majorari semnificative comparative cu luna martie 2015. Principalele cresteri de pret au fost inregistrate la legume si fructe, produse care prezinta o volatilitate mare a preturilor. In primele trei luni ale anului 2015, rata medie lunara a inflatiei in cazul preturilor alimentare a fost de ,5%, in crestere cu ,2 puncte procentuale fata de cea inregistrata in anul precedent", se arata in raport.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: INS: Deficitul balantei comerciale a depasit 1,372 miliarde euro, in primul trimestru

  Deficitul balantei comerciale a depasit 1,372 miliarde de euro, in primul trimestru din 2015, in crestere cu 235,4 milioane de euro fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor comunicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

  In primele trei luni ale anului in curs, exporturile si importurile au crescut cu 4,9% si, respectiv, cu 6,3%, comparativ cu trimestrul I 2014

  In trimestrul I 2015, exporturile FOB au insumat 13,381 miliarde de euro, iar importurile CIF au insumat 14,753 miliarde de euro. Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) in trimestrul I 2015 a fost de 1,372 miliarde de euro, mai mare cu 253,4 milioane de euro decat cel inregistrat in trimestrul I 2014.

  In luna martie 2015, exporturile FOB au fost de 4,802 miliarde de euro, importurile CIF au fost de 5,614 miliarde de euro, rezultand un deficit mai mare cu 261,9 milioane de euro decat cel inregistrat in luna martie 2014", informeaza INS.

  Potrivit institutiei, fata de luna februarie 2015, exporturile si importurile din luna martie au crescut cu 9,3% si, respectiv, cu 17,6%.

  Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) in trimestrul I a fost de peste 9,937 miliarde de euro la expedieri si de 11,343 miliarde de euro la introduceri, reprezentand 74,3% din total exporturi si 76,9% din total importuri.

  In ceea ce priveste valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28), arata INS, in primul trimestru aceasta a depasit 3,443 miliarde euro la exporturi si 3,409 miliarde euro la importuri, reprezentand 25,7% din total exporturi si 23,1% din total importuri.

  In T1, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de masini si echipamente de transport (44% la export si 36,7% la import) si alte produse manufacturate (33,4% la export si, respectiv, 31,3% la import).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Cursul valutar din 11 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 11 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4488 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9839 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0242 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.152 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0377 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2777 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0209 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2206 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0029 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Monitorul Oficial din 11 mai 2015

  In data de 11 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 318/2015 - M. Of. 318/2015 [M. Of. 318 / 11 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 319/2015 - M. Of. 319/2015 [M. Of. 319 / 11 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 320/2015 - M. Of. 320/2015 [M. Of. 320 / 11 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-05-10 :: Titlu: Legea 101/2015 instituie Ziua romanilor de pretutindeni

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 316/2015 a fost publicata si Legea 101/2015 pentru modificarea Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni.

  Astfel, se instituie Ziua romanilor de pretutindeni, care se va sarbatori in fiecare an in ultima duminica din luna mai.

  Textul integral al Legii: Legea 101/2015 instituie Ziua romanilor de pretutindeni
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-05-10 :: Titlu: Legea 97/2015 regelementeaza repausul saptamanal in Codul Muncii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 316/2015 a fost publicata Legea 97/2015 pentru modificarea art. 137 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.

  Astfel, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.

  Textul integral: Legea 97/2015 regelementeaza repausul saptamanal in Codul Muncii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-05-09 :: Titlu: Legea 94/2015 ratifica Acordul dintre Guvernul Romaniei si Organizatia Internationala de Politie Criminala - INTERPOL privind privilegiile si imunitatile participantilor la cea de-a 43-a Conferinta Regionala Europeana a Organizatiei Internationala de Politie Criminala - INTERNPOL de la Bucuresti

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 305/2015 a fost publicata Legea 94/2015 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Organizatia Internationala de Politie Criminala - INTERPOL privind privilegiile si imunitatile participantilor la cea de-a 43-a Conferinta Regionala Europeana a Organizatiei Internationala de Politie Criminala - INTERNPOL de la Bucuresti, incheiat prin schimb de scrisori semnate la 30 ianuarie 2015 la Bucuresti si la 25 februarie la Lyon.

  Astfel, intre prevederile Acordului, se mentioneaza faptul ca Guvernul Romaniei va lua masurile adecvate pentru a se asigura ca persoanelor sus-mentionate, cu exceptia staffului local, pe timpul conferintei regionale si al deplasarii catre si de la locatia unde va avea loc conferinta, li se vor acorda urmatoarele privilegii si imunitati in legatura cu atributiile oficiale si misiunile care le-au fost incredintate:
  a) imunitate la arestare, detinere si confiscare a bagajelor personale, cu exceptia flagrantului delict;
  b) imunitate la procesul penal, chiar si dupa conferinta regionala, pentru actiuni desfasurate in exercitiul functiilor oficiale;
  c) inviolabilitatea tuturor actelor si documentelor oficiale;
  d) acordarea acelorasi facilitati in ceea ce priveste valuta ca si agentilor diplomatici.

  Textul integral: Legea 94/2015 ratifica Acordul dintre Guvernul Romaniei si Organizatia Internationala de Politie Criminala ? INTERPOL privind privilegiile si imunitatile participantilor la cea de-a 43-a Conferinta Regionala Europeana a Organizatiei Internationala de Politie Criminala ? INTERNPOL de la Bucuresti
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-09 :: Titlu: Isarescu: Chestiunea reducerii TVA de la 24% la 20% trebuie stabilita la finalul lunii mai, in discutiile cu FMI si CE

  Banca Nationala a Romaniei nu a luat in calculul prognozelor de inflatie reducerea, de la 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, aceasta chestiune urmand sa fie clarificata, la finalul acestei luni, in cadrul discutiilor pe care autoritatile romane le vor avea, la Bucuresti, cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene, a afirmat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

  "Noi avem in vedere — si nu numai ca speranta, aproape ca certitudine — ca in urma discutiilor care vor urma in ultima decada a lunii mai cu misiunea tehnica a Fondului Monetar European si a Uniunii Europene sa se clarifice aici, la Bucuresti, nu in alta parte, aceasta chestiune (reducerea cotei generale de TVA — n. r.), pentru ca aici e vorba de o viziune. Pentru reducerea TVA trebuie o discutie serioasa cu Comisia Europeana si FMI. Atunci stim si noi ceva mai concret. Nu ne putem aventura singuri in a gandi o politica fiscala care nici nu este apanajul nostru. Suntem cel mult un watchdog (caine de paza — n. r.)", a explicat Isarescu, in conferinta de prezentare a raportului trimestrial asupra inflatiei.

  Acesta a facut referire si la programul statului de colectare a veniturilor, dar mai ales la nerealizarile la capitolul de cheltuieli.

  "Noi nu avem in prezent exces masiv de lichiditate, de aceea am redus rezervele minime obligatorii, pentru ca situatia Trezoreriei din punct de vedere al disponibilului de lichiditate este foarte buna, de 17 miliarde (lei — n. r.), o suma foarte mare. Asta reflecta o mai buna colectare a veniturilor. Trebuie discutat serios in ce masura este de durata si reflecta o tendinta de durata, cat din surplusul incasarilor vine dintr-un efort evident facut pentru o mai buna colectare, cat vine dintr-o schimbare de atitudine la nivelul contribuabililor. Dar avem, pe de alta parte, si nerealizari la capitolul de cheltuieli si acelea trebuie analizate cu mare atentie", a explicat guvernatorul BNR.

  Mugur Isarescu a reamintit necesitatea dezvoltarii infrastructurii, pentru o mai buna conectare cu Europa.

  "In momentul in care stii ca ai miliarde de cheltuit pe infrastructuri pentru ca aceasta tara sa se poata conecta, intrarea in zona euro inseamna un pas si mai mare. Noi suntem acum integrati in Uniunea Europeana. In zona euro trebuie sa te integrezi cu moneda, cu politicile, trebuie sa fii integrat fizic cu infrastructurile, drumurile trebuie sa fie de nivel european. Avem acum un Master Plan, sa vedem care e capacitatea noastra administrativa si inginereasca sa construim acele drumuri", a mai spus Isarescu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-09 :: Titlu: BNR estimeaza o inflatie de 0,2% la finalul lui 2015, cu 1,9 pp sub prognoza din februarie

  Banca Nationala a Romaniei a revizuit in jos prognoza de inflatie pentru finalul acestui an cu 1,9 puncte procentuale, de la 2,1%, cat estima in februarie, la 0,2% in Raportul trimestrial asupra inflatiei prezentat vineri.

  Pentru 2016, prognoza a fost revizuita cu ,5 puncte procentuale, de la 2,4% la 1,9%.

  Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca inflatia va fi in jur de zero din iunie 2015 pana in mai 2016 pe fondul reducerii de la 1 iunie a TVA la alimente de la 24% la 9%.

  El a precizat ca prognozele nu au inclus reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20% prevazuta in proiectul de modificare a Codului Fiscal.

  Isarescu a precizat ca, potrivit estimarilor BNR, peste doi ani, inflatia se va stabiliza in jur de 2%, in intervalul tintit de 2,5% plus/minus 1 pp.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4497 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0002 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9597 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0491 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1143 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.1546 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2986 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0081 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2177 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0012 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-09 :: Titlu: Monitorul Oficial din 8 mai 2015

  In data de 8 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 315/2015 - M. Of. 315/2015 [M. Of. 315 / 8 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 316/2015 - M. Of. 316/2015 [M. Of. 316 / 8 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 317/2015 - M. Of. 317/2015 [M. Of. 317 / 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Editura C.H. BECK :: Data: 2015-05-07 :: Titlu: Programul Conferintei Dreptul Afacerilor 2015

  Editura C.H. Beck in parteneriat cu SCA Piperea si Asociatii organizeaza cea de a XI-a editie a Conferintei Dreptului Afacerilor, eveniment a carui tema – Insolventa pe aripi de vant – este in consonanta cu schimbarile legislative consistente survenite in ultimul an, dar si cu cele preconizate a aparea anul acesta si, de asemenea, cu practica judiciara din ultimul timp, care a depasit de mult granitele insolventei, trecand in „zonele" concurentei, protectiei consumatorilor si chiar ale penalului.

  Cuvantul de deschidere al evenimentului va fi rostit de catre Conf. dr. Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti.

  Conferinta Dreptul Afacerilor se va desfasura pe parcursul a doua zile 22-23 mai 2015, conform urmatorului program:


  Programul evenimentului:

  Vineri, 22.05.2015


  09:00 Welcome coffee & networking

  09:30 Deschiderea oficiala a conferintei - Cuvantul de deschidere al Conf. dr. Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept


  PANEL I - Insolventa sau supraindatorarea consumatorilor. Confluenta dreptului concurentei cu insolventa

  10:00 Comisia Europeana vs. CEDO si ICSID sau Cum sa determini o insolventa majora din biroul tau de birocrat
  Prof. dr. Gheorghe Piperea, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept

  11:00 Protectia consumatorilor impotriva Legii privind insolventa persoanei fizice
  Prof. dr. Lucian Bercea, Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Drept

  12:00 Dreptul concurentei si eficienta economica: despre importanta calibrarii armei in aplicarea sanctiunilor
  Conf. dr. Adriana Almasan, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept

  13:00 Preventia supraindatorarii prin mecanismele dreptului concurentei
  Drd. Alexandru Ratoi, avocat Piperea si Asociatii

  14:00 Pranz de afaceri


  PANEL II - Provocarile noului "Cod" al insolventei

  15:00 Efectuarea lichidarii in faliment
  Dr. Nicoleta Tandareanu, Judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie

  16:00 Interferente pe taramul atragerii raspunderii pentru intrarea in insolventa intre Legea nr. 85/2014 si Legea nr. 31/1990
  Conf. dr. Lucian Sauleanu, Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept si ?tiinte Administrative

  17:00 Actiunea in anularea actelor frauduloase – aspecte inedite
  Drd. Alexandru Dimitriu, avocat partener SCPA Piperea si Asociatii


  Sambata, 23 mai 2015


  09:00 Welcome coffee & networking


  PANEL III - Provocarile noului "Cod" al insolventei

  09:30 Confiscarea extinsa
  Conf. dr. Lavinia Lefterache, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept

  10:30 Ofensiva impotriva evaziunii fiscale. Pozitia practicianului in insolventa

  Conf. dr. Radu Chirita, Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Drept

  11:30 Aspecte privind infractiunea de bancruta frauduloasa
  Prof. dr. Valerian Cioclei, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept

  12:30 Insolventa persoanei juridice urmarite penal
  Asist. dr. Andra Trandafir, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti

  13:30 Sesiune de concluzii si intrebari

  14:00 Pranz de afaceri

  14:30 Inchiderea conferintei


  Speakeri:
 • Prof. dr. Gheorghe Piperea, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, partener coordonator Piperea si Asociatii
 • Conf. dr. Lucian Bercea, decanul Facultatii de Drept, Universitatea de Vest din Timisoara
 • Conf. dr. Adriana Almasan, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
 • Drd. Alexandru Ratoi, avocat Piperea si Asociatii
 • Dr. Nicoleta Tandareanu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie
 • Conf. dr. Lucian Sauleanu, Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, Universitatea din Craiova
 • Drd. Alexandru Dimitriu, avocat partener Piperea si Asociatii
 • Conf. dr. Lavinia Lefterache, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
 • Conf. dr. Radu Chirita, Facultatea de Drept, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
 • Prof. dr. Valerian Cioclei, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
 • Asist. dr. Andra Trandafir
  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-08 :: Titlu: Cursul valutar din 7 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 7 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4495 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0113 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9106 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0471 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9597 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0476 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.3067 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0262 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2189 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-08 :: Titlu: Monitorul Oficial din 7 mai 2015

  In data de 7 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 311/2015 - M. Of. 311/2015 [M. Of. 311 / 7 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 312/2015 - M. Of. 312/2015 [M. Of. 312 / 7 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 313/2015 - M. Of. 313/2015 [M. Of. 313 / 7 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 314/2015 - M. Of. 314/2015 [M. Of. 314 / 7 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-07 :: Titlu: CCR a hotarat ca un articol din legea privind combaterea evaziunii este neconstitutional. Legea nu defineste notiunea de "impozite sau contributii cu retinere la sursa"

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a constatat, cu majoritate de voturi ca dispozitiile art.6 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale sunt neconstitutionale.

  "Curtea a constatat ca legea nu defineste notiunea de <>, astfel ca norma care incrimineaza infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de art.6 din Legea nr.241/2005 nu intruneste conditiile de claritate, previzibilitate si accesibilitate, incalcand prevederile constitutionale cuprinse in art.1 alin.(5) care consacra principiul legalitatii", informeaza CCR.

  Ce spune art. 6 din Legea nr.241/2005:

  "Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa."
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-07 :: Titlu: Castigul salarial mediu nominal net, in crestere cu 5,7% in martie, la 1.829 lei

  Castigul salarial mediu nominal net a fost, in martie 2015, de 1.829 de lei, in crestere fata de luna precedenta cu 98 de lei (5,7%), cele mai mari valori ale acestuia inregistrandu-se in domeniul fabricarii produselor din tutun (5.799 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (995 de lei), potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

  Potrivit INS, castigul salarial mediu nominal brut a fost, in martie 2015, de 2.529 lei, cu 5,6% mai mare decat in luna februarie 2015.

  Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 106,4%.

  Ξn raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost de 105,3% pentru luna martie 2015 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 135,1% cu 6,8 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2015.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-07 :: Titlu: Jiru (MFP): Rata de colectare a veniturilor raportata la PIB este de circa 32%, in Romania

  Romania se afla, inca, printre tarile Uniunii Europene cu o rata de colectare raportata la Produsul Intern Brut /PIB/ destul de scazuta, de circa 32%, a declarat, joi, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice /MFP/ Enache Jiru, intr-o conferinta de specialitate.

  "Perioada dintre 2012 pana la ora actuala reprezinta o perioada de consolidare fiscala. Anul trecut, deficitul fata de cel prognozat de noi, de 2,2% in termeni de cash, a fost de 1,5%. Anul acesta, deficitul va fi destul de consolidat, iar tinta este de 1,8% in termeni cash si 1,45% in termeni europeni, cum numim noi in European Standards Accounts /ESA/. Romania inca se afla printre tarile Uniunii Europene cu o rata de colectare raportata la Produsul Intern Brut /PIB/ destul de inferioara, de circa 32%. Vom continua intr-un program de consolidare si administrare fiscala, cel pe care ANAF il desfasoara prin reorganizarea sa si campania antifrauda, ale carei rezultate din punct de vedere al cresterii veniturilor programate se vad", a spus Jiru.

  Potrivit oficialului MPF, odata cu demararea actiunilor de control, s-a inregistrat o crestere a colectarii veniturilor de ,5% in PIB, respectiv un supliment de 3,5 miliarde de lei, in T1 din 2015.

  "Am avut o crestere fata de program de ,5% in PIB din colectarea veniturilor, adica suplimentar circa 3,5 miliarde lei in primul trimestru fata de program. Situatia la prezent, in trimestrul I, arata ca ne aflam pe surplus bugetar din motive de nerealizare a unor investitii, cu toate ca programul era sa fim in deficit, anul acesta, de 1,45% in ESA. Avem trei motoare mari de crestere economica: exporturile, consumul privat si investitiile, cu doi mari potentiali investitori, respectiv statul si mediul privat. Cresterea economica este prognozata la 2,8%, in acest an", a mentionat Enache Jiru.

  Potrivit acestuia, reducerea TVA la alimente ar produce "un surplus".

  "Pentru anul viitor, surplusul din Codul fiscal ca si contributie la cresterea economica este de ,5 — ,8% fata de tinta stabilita. Bugetul pe 2015 a fost construit pe cresterea economica de 2,8%. Economia romaneasca se afla pe un trend crescator, la ora actuala", a afirmat secretarul de stat din MFP.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Dan :: Data: 2015-05-07 :: Titlu:

  Un numar important din afacerile active in Romania sunt afaceri de familie, care acum se afla in procesul de succesiune la generatia a doua, insa, pentru ca acest proces sa se realizeze cu succes, este nevoie de un plan pe termen foarte lung, chiar de zeci de ani, potrivit lui Bogdan Ion, country managing partner, EY Romania.

  "Un numar important din afacerile active in Romania sunt afaceri de familie, care acum se afla in procesul de succesiune la generatia a doua. Acest proces implica o serie de provocari cum ar fi disponibilitatea fondatorilor de a realiza succesiunea, in ce masura acestia au succesori, cum sunt alesi acestia si cum sunt formati pentru a prelua afacerea. Pentru ca aceasta tranzitie la o noua generatie sa se realizeze cu succes, este nevoie de un plan de succesiune pe un orizont de timp foarte lung, chiar de zeci de ani, care sa fie executat in mod consecvent. Optimizarea dintr-o perspectiva juridica si fiscala a tranzitiei trebuie avuta si ea in vedere, ca si comunicarea succesorului. Aceasta din urma este critica pentru mentinerea increderii in business a partilor interesate, de la angajati pana la clienti, furnizori si banci", a declarat Bogdan Ion.

  Conform unui raport lansat de EY si Kennesaw State University's Cox Family Enterprise Center, dat joi publicitatii, afacerile de familie care inregistreaza cel mai mare succes sunt acelea care pot integra elementele practice cu inovatia, strategia si spiritul comercial, precum si cu grija fata de valorile familiei. Cei care reusesc sa indeplineasca aceste conditii determina crestere pe termen lung si asigura unitatea familiei.

  Raportul are la baza 1.000 de interviuri si raspunsurile primite din partea celor mai mari 25 de afaceri de familie din fiecare dintre cele mai mari 21 de piete la nivel global si furnizeaza informatii despre cheia succesului afacerilor de familie, concentrandu-se asupra a sapte factori: succesiunea, femeile lideri, guvernanta corporativa, comunicarea si rezolvarea conflictelor, brandingul, responsabilitatea sociala corporativa, filantropia si sustenabilitatea, securitatea informatica.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Un numar important din afacerile active in Romania sunt cele de familie, aflate in procesul de succesiune la generatia a 2-a

  Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-05-06 :: Titlu: Calendarul schimbarilor curriculare de la gimnaziu si liceu: in septembrie 2017, elevii de clasele a V-a si a IX-a vor avea programe scolare noi

  In septembrie 2017, elevii de clasa a V-a si de clasa a IX-a vor invata dupa un nou curriculum scolar, cu planuri-cadru si programe scolare in concordanta cu cele realizate deja in invatamantul primar. Termenul apare in Calendarul dezvoltarii curriculare 2015-2017, aprobat de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, iar implementarea curriculumului la cele doua clase este definita ca "tinta strategica". Precizam ca in septembrie 2017 vor intra in clasa a V-a elevii care acum sunt clasa a II-a si care invata dupa un curriculum nou, fata de colegii lor din a III-a. Specialistii Institutului de Stiinte ale Educatiei precizeaza in acest document ca, inainte ca noile programe sa fie aplicate la clasa, este necesara formarea profesorilor din invatamantul gimnazial si liceal.

  Ministerul Educatiei a stabilit ca termen orientativ pentru finalizarea planurilor-cadru (adica planul cu numele materiilor pe care le fac elevii la fiecare clasa si numarul de ore) pentru gimnaziu si liceu data 31 august 2015. Urmatorul termen este noiembrie 2016 - cand va trebui sa fie gata programele scolare (adica continuturile in sine, ce trebuie sa stie la finalul clasei elevii) pentru toate materiile de clasa a V-a si de clasa a IX-a, iar in anul scolar 2017-2018 aceste programe sa fie aplicate la clasa.

  Clasele a V-a si a IX-a sunt singurele pentru care documentul aprobat de Minister prevede si un termen de implementare a programelor scolare noi. La restul claselor, exista termene de finalizare a programelor scolare, astfel:

 • pentru gimnaziu (clasele a V-a - a VIII-a): noiembrie 2016
 • pentru liceu (clasele a IX-a - a X-a): noiembrie 2016
 • pentru liceu (clasele a XI-a - a XII-a): decembrie 2017

  Acelasi act, aprobat pe 1 aprilie 2014, prevede ca documentul de politici in domeniul curriculumului - care va cuprinde directiile de actualizare a Curriculumului national - are ca termen de aprobare data 4 mai. Contactat de HotNews.ro, directorul Institutului de Stiinte ale Educatiei (ISE), Ciprian Fartusnic, a declarat ca termenul a fost amanat si ca vom avea in dezbatere publica acest document de politici in domeniul curriculumului peste doua saptamani.

  Institutul de Stiinte ale Educatiei - institutie nationala de cercetare care elaboreaza curriculumul si care se ocupa de formarea cadrelor didactice - a anuntat ca "a fost aprobat calendarul dezvoltarii curriculare 2015-2017".

  "Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a aprobat in data de 27 aprilie 2015 Calendarul de dezvoltare curriculara pentru perioada 2015 - 2017. Documentul prezinta principale activitati in domeniul elaborarii Curriculumului national, potrivit tintei strategice si directiilor majore de actiune pentru perioada de referinta mentionata", informeaza ISE.

  Potrivit institutiei, "tinta strategica este reprezentata de implementarea in invatamantul gimnazial si in invatamantul liceal, incepand cu anul scolar 2017-2018 (la clasa a V-a si la clasa a IX-a), a unor noi planuri-cadru de invatamant si a unor noi programe scolare".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-05-07 :: Titlu: BNR a redus dobanda-cheie la 1,75% si a coborat nivelul rezervelor minime obligatorii in moneda nationala

  BNR a surprins miercuri piata bancara, reducand rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an de la 2,0 % incepand cu data de 7 mai 2015. In plus, CA al BNR a redus nivelul rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei la 3,25% (de la 3,5%) si mentinerea RMO la valuta. Comunicatul BNR, care va fi detaliat la ora 15 in cadrul unui briefing al Guvernatorului, mai indica si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale. "Astfel, incepand cu data de 7 mai 2015, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 3,25% pe an de la 3,5%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la ,25%", se mai spune in comunicat.

  CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 8 mai 2015.

  Cei mai multi analisti anticipau mentinerea dobanzii de politica monetara la 2%, nivel minim istoric, precum si posibilitatea reducerii RMO pentru pasivele in lei, pe care bancile trebuie sa le constituie la BNR, situate anterior la 10%.

  Ultima interventie a bancii centrale pe partea de rezerve minime a fost in noiembrie anul trecut, cand a redus ratele RMO pentru pasivele in valuta de la 16% la 14%, cele in lei fiind mentinute, dupa ce fusesera ajustate in septembrie, de la 12%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-07 :: Titlu: Cursul valutar din 6 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 6 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4382 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0103 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9577 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0264 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0073 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0179 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2805 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0207 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2196 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0018 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-07 :: Titlu: Monitorul Oficial din 6 mai 2015

  In data de 6 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 307/2015 - M. Of. 307/2015 [M. Of. 307 / 6 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 308/2015 - M. Of. 308/2015 [M. Of. 308 / 6 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 309/2015 - M. Of. 309/2015 [M. Of. 309 / 6 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 310/2015 - M. Of. 310/2015 [M. Of. 310 / 6 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-06 :: Titlu: Teodorovici: Modul in care ANAF interactioneaza cu mediul privat ar trebui sa fie de multe ori chiar prietenesc

  Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat marti ca in unele situatii ANAF a dat dovada de exces de zel iar modul in care institutia interactioneaza cu mediul privat ar trebui sa fie normal, chiar prietenesc.

  "ANAF cauta sa respecte prevederile legale. Este adevarat ca in unele situatii este poate un exces de zel aici, este un subiect la care e nevoie de lucru in timp, nu poti schimba abordarea unei structuri publice intr-un timp foarte scurt. Eu tin foarte mult, am spus-o de foarte multe ori colegilor de la ANAF, tin mult ca modul in care interactioneaza cu mediul privat sa fie unul normal si, de multe ori, chiar prietenesc. Adica sa nu fie o abordare sa spunem abuziva", a spus Teodorovici la Palatul Parlamentului.

  El a adaugat ca a cerut o situatie a modului in care ANAF a fost prezent pe litoral intre 1 si 3 mai pentru a sti exact care a fost numarul de controale, efectele, amenzile si situatiile neplacute de care s-au lovit lucratorii institutiei.

  "Trebuie schimbata abordarea in care se fac controale. Acum se fac in urma unor sesizari din diferite zone, rapoartele Curtii de Conturi sau alte surse de informare. Trebuie un pic adaugat si schimbat pe fond, si anume un esantion de verificat trebuie stabilit foarte clar pe elemente foarte transparente. Ξn esantionul de control lunar trebuie sa fie aduse companii din fiecare categorie a agentilor economici, si mari, si mijlocii si mici, egale cu ponderea pe care acestea o au in totalul de companii nationale", a precizat ministrul de Finante.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-06 :: Titlu: Teodorovici: Cei care livreaza bunuri la domiciliu au obligatia sa bata pe casa bacsisul, cand ajung la sediu

  Persoanele care livreaza bunuri la domiciliu trebuie sa marcheze bacsisul primit pe casa de marcat atunci cand ajung la sediu, a declarat marti ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

  Teodorovici a facut aceste precizari dupa ce presa i-a atribuit acestuia o declaratie potrivit careia in cazul livrarilor la domiciliu cumparatorul ar avea obligatia sa se deplaseze la sediul firmei pentru a primi bonul fiscal.

  "Nu este prevedere legala care sa acopere toate posibile spete mai ales in cazul Romaniei. Ξn acest caz, in care se livreaza un bun la domiciliu, daca dorim sa lasam acel bacsis, se bate pe casa de marcat cand cel care a livrat ajunge la sediu. Nu merge nimeni acolo. Cel care livreaza pizza are obligatia legala ca atunci cand se intorc la sediu sa bata pe casa de marcat acel bacsis", a spus Teodorovici la Ministerul Agriculturii.

  Guvernul a decis recent sa legifereze bacsisul, acesta urmand sa fie evidentiat pe un bon fiscal separat si taxat cu 16%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-06 :: Titlu: Cursul valutar din 5 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 5 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4279 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0013 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9841 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0051 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0252 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0069 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2598 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0136 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2178 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-06 :: Titlu: Monitorul Oficial din 5 mai 2015

  In data de 5 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 304/2015 - M. Of. 304/2015 [M. Of. 304 / 5 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 305/2015 - M. Of. 305/2015 [M. Of. 305 / 5 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 306/2015 - M. Of. 306/2015 [M. Of. 306 / 5 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: LOOP Operations :: Data: 2015-05-05 :: Titlu: A fost lansata platforma de consiliere online din cadrul proiectului Studiile juridice - intre teorie si practica

  Institutul Notarial Roman, in parteneriat cu Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, compania de consultanta Loop Operations si Economic Confort lanseaza platforma de consiliere online dezvoltata in cadrul proiectului Studiile juridice - intre teorie si practica. Platforma de consiliere se adreseaza studentilor si masteranzilor care au participat la sesiunile de consiliere profesionala si orientare in cariera organizate de catre consilierii Loop Operations si poate fi consultata accesand link-ul www.iasi-practica-inr.ro

  Prin intermediul acestui instrument online de consiliere in activitatile proiectului, partenerii si-au propus sa vina in completarea activitatii de consiliere si orientare profesionala cu o serie de instrumente online menite sa le imbunatateasca accesul pe piata muncii. Scopul principal al platformei este acela de a crea, in mediul virtual, o comunitate care sa faciliteze interactiunea dintre studenti si consilieri. Asadar, prin intermediul platformei studentii vor putea sa acceseze informatii actuale din domeniul juridic si al administratiei publice si vor avea la dispozitie o gama variata de instrumente ce vin in ajutorul dezvoltarii lor personale si profesionale: teste psihovocationale, chestionare de personalitate, teste de cunoastere, chestionare de evaluare a intereselor.

  Mai multe detalii legate de platforma, utilitatea si modul de utilizare al acesteia puteti gasi in ghidul pus la dispozitie pe site-ul oficial de promovare a proiectului.

  Consilierea prin platforma online este parte integrata a proiectului Studiile juridice - intre teorie si practica, prin care partenerii si-au propus sa combata problema integrarii tinerilor absolventi de studii superioare pe piata muncii si sa contribuie la corelarea educatiei acestora cu cerintele pe care le au angajatorii de la ei.

  * Proiectul Studiile juridice - intre teorie si practica este un proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-05-05 :: Titlu: Legea 95/2015 stabileste un loc in consiliul de administratie al unitatilor de invatamant pentru un elev major

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 304/2015 a fost publicata Legea 95/2015 privind modificarea art. 96 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011.

  Astfel, in consiliile de administratie ale unitatilor scolare, din cota rezervata parintilor un loc este repartizat, cu drept de vot, unui reprezentant al elevilor, care a implinit 18 ani.

  Textul integral: Legea 95/2015 stabileste un loc in consiliul de administratie al unitatilor de invatamant pentru un elev major
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-05 :: Titlu: Nica (MFE): Vrem sa prelungim perioadele de implementare a proiectelor POS DRU; venim marti cu un memorandum in Guvern

  Guvernul va avea pe ordinea de zi a sedintei de marti un memorandum prin care vom extinde perioada de implementare a unor proiecte pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) 2007 - 2013, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.

  "Saptamana aceasta venim cu un memorandum in Guvern, astfel incat pe POS DRU sa atingem dezideratul de 80%. Asta inseamna ca vom acorda posibilitatea de a se prelungi perioadele de implementare a proiectelor, ramanand in calendarul asumat — 31.12.2015. Au existat foarte multe motive care ne sunt imputabile si noua, ca structuri ale fondurilor europene — vorbesc de minister, autoritati de management, organisme intermediare. Sunt motive care tin de beneficiari, fiind un numar foarte mare. Am gasit aceasta solutie, de a extinde perioada de implementare. Ea ramane pana la finalul anului, dar erau anumite proiecte care se terminau in iunie si indicatorii nu erau indepliniti", a spus Nica.

  Potrivit datelor publicate pe site-ul MFE, la finalul lunii martie, gradul de absorbtie curenta a fondurilor europene pe POS DRU era de 46,53%, valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana fiind de 1,617 miliarde euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-05 :: Titlu: Sosirile in unitatile de primire turistica din Romania, mai mari cu 12,6% in T1 2015, la circa 1,61 milioane

  Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica din Romania in primele trei luni ale anului in curs au insumat circa 1,61 milioane, in crestere cu 12,6% fata de cele din trimestrul I 2014, peste 22% fiind sosiri ale turistilor straini, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

  Din numarul total de sosiri, cele ale turistilor romani au reprezentat in primul trimestru 77,9% (1,25 milioane, + 11,9%), in timp ce turistii straini au fost in proportie de 22,1% (355.900, +15,2%), ponderi apropiate de cele din trimestrul I 2014.

  In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa, respectiv 76,8% (273.400), mai multi cu 10,6% fata de primul trimestru din 2014, iar din acestia 83% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene (227.000, + 9,8%), restul din Asia (43.900, +38,9%), America de Nord (22.500, +22,3%), America de Sud (2.600, +4%) si Africa (2.900,—9,4%).

  Cele mai multe sosiri ale turistilor straini cazati in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au provenit din Italia (41.600), Germania (38.400), Israel (28.900), Franta (24.500), Regatul Unit (22.800).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-05 :: Titlu: Consiliul Concurentei va incerca sa identifice eventualele intelegeri, care ar putea impiedica scaderea preturilor la alimente

  Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, considera ca reducerea la 9% a TVA la alimente se va regasi in pretul produselor la raft, deoarece in Romania exista o concurenta puternica la nivelul retailerilor, mult mai mare decat in alte state membre ale Uniunii Europene, iar institutia pe care o conduce va cauta sa identifice orice comportament ilegal si orice intelegere intre agentii economici, care ar putea impiedica scaderea preturilor.

  "Consiliul Concurentei va contribui ca reducerea de taxe sa se regaseasca in beneficiul consumatorilor. In Romania, exista o concurenta puternica in zona retailerilor, mult mai mare decat in multe state membre ale UE, si eu sunt optimist ca rezultatul acestei concurente, odata cu reducerea de taxe, se va transmite in pretul la raft", a spus Chiritoiu, la intalnirea avuta de ministrul Agriculturii cu producatorii, procesatorii si reprezentantii marilor retele comerciale.

  Seful autoritatii de concurenta a precizat ca exista un sistem de monitorizare a evolutiei preturilor din piata, care urmeaza sa fie permanentizat sub forma acelui monitor al preturilor alimentare. "Avem pus la punct un sistem de monitorizare a ceea ce se intampla in piata, ca sa vedem cum evolueaza preturile din momentul anuntarii reducerii TVA si impactul ulterior la raft. Statistica ne ajuta sa identificam produselor si algoritmii dupa care vom pune la punct acest sistem, pe care ulterior il vom permanentiza si va fi in acel discutat monitor al preturilor alimentare. Noi cautam sa identificam comportamentele ilegale. Daca o companie ia singura decizia de a creste sau a scadea preturile, este un comportament legal si fortele concurentiale o vor penaliza. Consumatorii ii vor penaliza pe cei care tin preturile la un nivel nejustificat de mare. Daca avem indicii ca exista intelegeri intre agentii economici de a impiedica scaderea preturilor, acolo vom interveni, vom deschide investigatii, care insa dureaza mult, dar amenzile sunt foarte mari, sunt destul de severe. Chiar cateva companii de la aceasta masa au fost sanctionate de noi, nu de mult, iar unele care sunt acum investigate", a precizat presedintele CC.

  Potrivit sursei citate, anul trecut,institutia a dat amenzi de 35 de milioane de euro catorva lanturi de magazine si furnizorilor lor.

  "Sunt convins ca aceasta experienta ii va descuraja pe cei care nu vor sa procedeze corect", a subliniat Chiritoiu.

  Presedintele ARC, Radu Timis, l-a intrebat pe Bogdan Chiritoiu despre modul in care autoritatea de concurenta gestioneaza decizia companiei sale de a micsora pretul produselor proprii, impreuna cu partenerii lor, cu inca doua procente peste reducerea venita din TVA, insa ministrul Agriculturii i-a cerut sa aiba rabdare pentru ca va primi un raspuns oficial in acest sens.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-05-05 :: Titlu: Ordinul 612/2015 reglementeaza tariful de trecere inregistrat prin intermediul sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 290/2015 a fost publicat Ordinul 612/2015 privind stabilirea tarifului de trecere inregistrat prin intermediul sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei.

  Astfel, incepand cu data de 30 aprilie 2015, tarifele de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunare intre Fetesti si Cernavoda se incaseaza prin sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei ? SIEGMCR.

  Lista tarifelor si textul complet al ordinului: Ordinul 612/2015 reglementeaza tariful de trecere inregistrat prin intermediul sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul oficial :: Data: 2015-05-05 :: Titlu: Ordinul 611/2015 reglementeaza achitarea tarifului de utilizare si tariful de trecere, pentru drumurile nationale si autostrazi

  In Monitorul Oficial Partea I a fost publicat Ordinul 611/2015 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - S.A. a tarifului de utilizare si a tarifului de trecere.

  Tariful de utilizare se achita in functie de tipul vehiculului si se aplica in mod nediscriminatoriu utilizatorilor romani si straini pentru toate vehiculele inmatriculate temporar sau definitiv care utilizeaza reteaua de drumuri nationale din Romania pe parcursul unei perioade date.

  Tariful de trecere se achita in functie de tipul vehiculului si se aplica in mod nediscriminatoriu utilizatorilor romani si straini pentru toate vehiculele inmatriculate temporar sau definitiv care utilizeaza o anumita distanta de pe un sector de drum, pod, tunel sau trecatoare de munte care fac parte din reteaua de drumuri nationale din Romania.

  Inregistrarea in format electronic a informatiilor privind achitarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere, gestiunea datelor privind vehiculele pentru care au fost achitate, monitorizarea si controlul achitarii tarifelor se realizeaza prin intermediul sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei, denumit in continuare SIEGMCR, sistem detinut de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - S.A., denumita in continuare CNADNR - S.A.

  Prevederile prezentelor norme metodologice nu se aplica tarifelor pentru care informatiile privind achitarea tarifului, gestiunea datelor privind vehiculele cu drept de utilizare si cu drept de trecere, monitorizarea si controlul achitarii acestora nu se inregistreaza prin intermediul SIEGMCR.

  SIEGMCR permite inregistrarea in format electronic a informatiilor privind achitarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere prin intermediul:
  a) unor dispozitive mobile, parte a SIEGMCR;
  b) unor aplicatii informatice, cu drept de acces la SIEGMCR;
  c) portalului securizat web dedicat al CNADNR - S.A.;
  d) serviciul de mesaje scurte - SMS, cu drept de acces la SIEGMCR.

  Dupa achitarea tarifului de utilizare si, dupa caz, a tarifului de trecere se emite rovinieta si, dupa caz, peajul, prin inregistrare in format electronic in SIEGMCR.

  Textul integral: Ordinul 611/2015 reglementeaza achitarea tarifului de utilizare si tariful de trecere, pentru drumurile nationale si autostrazi
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-05 :: Titlu: Cursul valutar din 4 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 4 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4292 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0094 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.979 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0262 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0183 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0864 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2462 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0437 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2183 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-05 :: Titlu: Monitorul Oficial din 4 mai 2015

  In data de 4 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 301/2015 - M. Of. 301/2015 [M. Of. 301 / 4 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 302/2015 - M. Of. 302/2015 [M. Of. 302 / 4 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 303/2015 - M. Of. 303/2015 [M. Of. 303 / 4 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-04 :: Titlu: Bancile au redus in martie dobanzile la depozite si credite, atat la lei, cat si la valuta

  Bancile comerciale au redus, in martie, dobanzile la depozite si credite, atat in lei, cat si in euro, exceptie facand dobanzile la depozitele noi in lei constituite de firme, care au crescut comparativ cu luna anterioara, reiese din datele publicate, luni, de Banca Nationala a Romaniei.

  Astfel, dobanzile la depozitele in moneda nationala, aflate in sold, au scazut la o medie de 2,25% in martie, de la 2,36% luna anterioara si de la 3,22% pe an in 2014. Pentru populatie, bancile au acordat dobanzi de 2,53% pe an, in scadere de la 2,67% pe an in februarie si de la 3,49% in aprilie 2014. Dobanzi ceva mai ridicate, de 2,55% pe an, au primit persoanele fizice care au constituit depozite pe perioade mai mici de doi ani, dar si acestea sunt in scadere cu aproape un punct procentual fata de anul trecut.

  Pentru depozitele noi, bancile au acordat in martie, in medie, dobanzi de 2,33% pentru populatie, in scadere cu un punct procentual fata de anul anterior, iar pentru firme de 1,11% pe an, in crestere fata de februarie, cand media a fost de 1,03% pe an, dar in scadere cu peste un punct procentual, de la 2,38% in aprilie 2014.

  La depozitele in euro aflate in sold, dobanzile au ajuns modice, de 1,44% pe an, in medie, pentru populatie, si de ,9% pe an pentru firme. Dobanzi ceva mai ridicate au primit persoanele fizice pentru depozitele constituite pe perioade mai mari de doi ani, de 1,94%, dar si acestea sunt in scadere de la 2,34% cu un an in urma.

  Depozitele noi in euro ale populatiei au fost bonificate cu dobanzi de 1,34% pe an, in martie, in scadere de la 1,38% pe an in februarie si de la 1,92% pe an in 2014cu un an in urma. Pentru economiile noi in euro constituite pe perioade cuprinse intre unu si doi ani, bancile au acordat dobanzi de 1,7% pe an, in scadere de la 1,74% pe an cu o luna in urma si de la 2,22% pe an in aprilie 2014.

  Pentru firme, dobanzile la economiile in euro au crescut usor, insa de la niveluri foarte reduse, respectiv la ,66% pe an, de la ,64% pe an in februarie. Ceva mai mult au crescut dobanzile pentru depozitele in euro constituite de firme pe o perioada cuprinsa intre unu si doi ani, la 1,09% pe an in martie, de la ,68% pe an in februarie, dar raman sub nivelul atins in urma cu un an, de 1,81% pe an.

  In privinta creditelor, la lei, bancile au perceput dobanzi mai reduse, atat pentru populatie, cat si pentru firme. Astfel, imprumuturile noi pentru populatie au fost acordate, in medie, cu dobanzi de 7,08% pe an, in martie, in scadere de la 8,01% pe an in februarie si de la 8,68% pe an in 2014. Dobanda anuala efectiva pentru creditele de consum noi in lei a ajuns la 10,95% pe an, de la 11,73% pe an in aprilie 2014. Pentru locuinte, DAE la astfel de imprumuturi a fost, in martie, de 4,27%, in scadere cu peste un punct procentual de la 5,57% pe an cu un an in urma.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-04 :: Titlu: Rezervele valutare au scazut cu 505 milioane de euro in aprilie; BNR a rambursat 248 milioane euro catre FMI

  Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei (BNR) se situau, la 30 aprilie 2015, la nivelul de 30,094 miliarde de euro, in scadere cu 505 milioane de euro, de la 30,599 miliarde de euro la 31 martie 2015, reiese din datele publicate luni de BNR.

  In cursul lunii aprilie, in rezerva BNR au intrat 536 de milioane de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si conturilor Ministerului Finantelor Publice cu fonduri europene.

  In aceeasi perioada, de la rezerva au iesit 1,041 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele. 'La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc plati de capital din imprumutul de la Fondul Monetar International, pentru care Banca Nationala a Romaniei a rambursat circa 248 milioane echivalent euro', se precizeaza in comunicatul BNR.

  Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone si, in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,588 de miliarde de euro.

  Astfel, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) au fost, la 30 aprilie 2015, de 33,682 miliarde de euro, fata de 34,263 miliarde de euro la 31 martie 2015.

  'Platile scadente in luna mai 2015 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 118 milioane de euro', se mai arata in comunicatul BNR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  21 useri online

  Useri autentificati: