DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Cursuri Lupu&Partners

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
SC LAV TRAD CONCEPT SRL
Sos. Pantelimon 256, Bl. 53, sc. B, et. 2, ap. 82, Sector 2 Bucuresti, 021613, Romania, Bucuresti
Detalii Birou: SC LAV TRAD CONCEPT SRL

Sursa: Academia de cursuri Lupu&Partners :: Data: 2016-02-01 :: Titlu: In martie 2016 puteti incepe Cursul complet de pregatire pentru Examenul de Magistratura si INM 2016

Cursul Intensiv de Pregatire pentru Examenul de Admitere in INM si Magistratura este un curs complet si complex care are ca obiectiv principal pregatirea pentru sustinerea concursului de admitere la INM si Magistratura. Cursul se desfasoara pe parcursul a 6 weekenduri si acopera toate probele de concurs: Drept Civil, Drept Procesual Civil, Drept Penal, Drept Procesual Penal, Proba de Interviu si Rationament Logic, fiind organizat in asemenea masura incat sa te ajute sa intelegi modul de solutionare al subiectelor din sesiunile anterioare si legislatia in vigoare, pentru a putea rezolva subiectele de anul viitor fara a intampina greutati.

Perioada
18 martie 2016 - 29 aprilie 2016

Cursul este sustinut de cei mai buni magistrati de cariera cu o bogata experienta in practica judiciara, fosti lectori ai Institutului National al Magistraturii, cadre universitare cu indelungata activitate de pregatire a juristilor, practicieni in psihologie avansata, pentru a acoperi complet tematica examenului de admitere la INM si Magistratura, dar si pentru a te ajuta sa iti consolidezi increderea in tine si stapanirea de sine in cadrul unui examen atat de complex: Lectorii ce vor sustine aceste cursuri au o vasta experienta in ceea ce priveste examenul de admitere in INM si Magistratura, si te vor pregati pentru dificultatile din subiecte care te pot depuncta.

Completeaza FORMULARUL si BENEFICIAZA de 5% DISCOUT!
Obiectivele cursului:
– Un program de studiu complet care te va ajuta sa te pregatesti pentru examenul de Magistratura si INM.
– O perspectiva clara asupra probelor de examinare: proba juridica, cea de rationament logic si interviu.
– Evaluarea si autoevaluarea pe tot parcursul pregatirii.
– Recapitularea activa a materiilor de curs.
– Intelegerea modului de elaborare a grilelor de concurs
– Dezbaterii, studii de caz, aplicatii pe baza grilelor de concurs ale sesiunilor de admitere anterioare.
– Sfaturi si tehnici de la profesori/experti renumiti pentru a-ti imbunatati aptitudinile teoretice si practice pentru sustinerea examenului.
– Deprinderea tehnicilor de abordare si solutionare a diferitelor tipuri de exercitii corespunzatoare fiecarei parti a examenului de Magistratura si INM (grile, intrebari deschise, etc.).


Structura cursului:
Cursul se desfasoara pe durata a 6 weekenduri cumuland in total un numar de 130 de ore intensive de curs, structurate in asa fel incat sa iti ofere cea mai buna pregatire pentru examenul de admitere si sa corespunda cerintelor concursurilor pentru admiterea la INM si Magistratura organizate in ultimii doi ani.

In ultimul weekend va fi simulat examenul de admitere la INM si Magistratura astfel incat, la final, vom putea analiza experienta ta de la examen si vei primi o evaluare personalizata. Aceasta simulare este o parte importanta a pregatirii pentru examen. Nu vom testa numai cunostintele teoretice, ci si comportamentul indiviului in ansamblu, cand acesta este pus intr-o situatie de importanta majora pentru el.

Impreuna cu dna dr. psiholog Ruxandra Folostina, vei invata cum sa fii in cea mai buna forma a ta la examen pentru a putea sa faci performanta si sa reusesti sa exprimi toate cunostintele pe care le-ai acumulat in decursul pregatirii tale. Aceasta parte din curs este introdusa recent si te va ajuta sa eviti stresul si emotiile survenite in urma unei astfel de evaluari. Cu ajutorul unor astfel de metode vei putea da un randament maxim la examen.


Completeaza FORMULARUL si BENEFICIAZA de 5% DISCOUT!


Lectori:
Echipa din spatele acestui curs este formata din cei mai buni magistrati de cariera cu o bogata experienta in practica judiciara, fosti lectori ai Institutului National al Magistraturii, cadre universitare cu indelungata activitate de pregatire a juristilor, practicieni si doctori in psihologie, pe care i-am ales cu grija, avand fiecare o vasta experienta atat didactica, cat si practica:
Drept procesual civil: Trif Roxana Maria – fost m...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2016-02-01 :: Titlu: APIA: Cererile de plata pentru subventionarea motorinei utilizate in agricultura, pe trimestrul IV, se depun pana la 1 februarie

Cererile de plata privind acordarea ajutorului de stat pentru motorina utilizata in agricultura, aferenta trimestrul IV al anului 2015, se pot depune pana la 1 februarie, inclusiv, a anuntat, marti, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), conform AGERPRES.

Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura, a carei valoare unitara este de 1,7975 lei/litru.

Beneficiarii ajutorului de stat achizitioneaza cantitatile necesare de motorina si solicita documentele fiscale de vanzare emise de furnizori pe numele acestora, in vederea efectuarii lucrarilor mecanizate in agricultura in trimestrul IV al anului 2015, in sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare.

Mai multe detalii: Agerpres.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2016-02-01 :: Titlu: Proiectul Ministerului Justitiei de abrogare a prevederii legale ce permite reducerea pedepselor pentru lucrari stiintifice, in dezbatere publica

Proiectul de ordonanta de urgenta privind abrogarea prevederii legale ce permite reducerea pedepselor pentru lucrari stiintifice elaborate de detinuti a fost pus, vineri, in dezbatere publica, putand fi consultat pe site-ul Ministerului Justitiei.

Conform AGERPRES, proiectul prevede abrogarea art.96 alin.(1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Textul care ar urma sa fie abrogat prevede ca "in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate".

In nota de fundamentare se arata ca "prin abuzul de drept constand in fortarea dispozitiilor legale in vederea obtinerii beneficiului acordat persoanelor condamnate constand in reducerea duratei pedepsei in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, s-a conturat un fenomen cu un impact deosebit asupra legislatiei penale si executional-penale, care impiedica si denatureaza scopul si spiritul reglementarii executional-penale".

Mai multe detalii pe Agerpres
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2016-02-01 :: Titlu: PACT pentru Romania, o platforma a tinerilor bazata pe profesionalism, actiune, comunitate si transparenta

Actiunea Civica a Tinerilor a lansat, duminica, proiectul "PACT pentru Romania", o platforma de centru, care isi asuma misiunea "de a reda tara cetatenilor", bazata pe profesionalism, actiune, comunitate si transparenta, conform AGERPRES.

"Romania democratica inseamna institutii functionale, independente si reprezentantive. Romania dezvoltata inseamna o comunitate puternica si unita acasa, in Europa si in lume. PACT reuneste 'tinerii' — nu atat ca varsta, cat mai ales ca spirit — toti cetatenii care inca mai cred in sansa unui viitor mai bun pentru Romania si isi asuma responsabilitatea de a actiona impreuna pentru acest ideal", sustin initiatorii platformei.

PACT are o orientare politica de centru si militeaza pentru responsabilizarea si implicarea cetatenilor in formularea si punerea in practica a solutiilor de dezvoltare, intr-un cadru de dialog pragmatic si axat pe nevoile comunitatii.

"Proiectul de tara asumat este atingerea intr-o generatie a nivelului mediei UE pentru toti indicatorii fundamentali de dezvoltare", arata initiatorii.

Mai multe detalii pe Agerpres
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Lupu&Partners :: Data: 2016-01-30 :: Titlu: Pregatire pentru examenul de admitere in Barou 2016

Cursul Intensiv de Pregatire pentru Examenul de Admitere in Barou este un curs complet si complex care are ca obiectiv principal pregatirea pentru sustinerea concursului de admitere la Barou. Cursul se desfasoara pe parcursul a 5 weekenduri si acopera toate probele de concurs: Drept Civil, Drept Procesual Civil, Drept Penal, Drept Procesual Penal, OEPA fiind organizat in asemenea masura incat sa te ajute sa intelegi modul de solutionare al subiectelor din sesiunile anterioare si legislatia in vigoare, pentru a putea rezolva subiectele de anul viitor fara a intampina greutati.

Perioada: 18 martie - 22 aprilie 2016

Cursul este sustinut de cei mai buni practicieni, magistrati in activitate, cadre universitare, psihologi, pentru a acoperi complet tematica examenului de admitere la Barou, dar si pentru a te ajuta sa iti consolidezi increderea in tine si stapanirea de sine in cadrul unui examen atat de complex. Lectorii ce vor sustine aceste cursuri au o vasta experienta in ceea ce priveste examenul de admitere in Barou, si te vor pregati pentru dificultatile din subiecte care te pot depuncta.

Completeaza FORMULARUL si BENEFICIAZA de 5% DISCOUT!
Obiectivele cursului:
 • Un program de studiu complet care te va ajuta in pregatirea sustinerii examenului de admitere in Barou
 • O perspectiva clara si concisa asupra celor 5 materii juridice din care se da examenul
 • Studii de caz si exercitii care sa te ajute in obtinerea unui raspuns pozitiv la examen
 • Sfaturi si tehnici de la profesori/experti/magistrati renumiti pentru a-ti imbunatati aptitudinile teoretice si practice pentru sustinerea examenului
 • Intelegerea modului de elaborare a grilelor de concurs
 • Deprinderea tehnicilor de abordare a grilelor de concurs si exersarea acestora
 • Metode complexe de consolidare a increderii in sine si a sustinerii acestui examen

  Structura cursului:
  Cursul se desfasoara pe durata a 5 weekenduri cumuland in total un numar de 110 de ore intensive de curs, structurate in asa fel incat sa iti ofere cea mai buna pregatire pentru examenul de admitere in Barou.

  In ultimul weekend vom simula examenul de admitere in Barou. La final, vom analiza experienta ta de la examen si vom da un feedback personalizat fiecarui participant. Examenele de la simulare sunt o parte importanta a pregatirii pentru examen si nu testeaza numai cunostintele teoretice, ci si comportamentul indiviului per ansamblu cand este pus intr-o situatie de importanta majora pentru el.

  Completeaza FORMULARUL si BENEFICIAZA de 5% DISCOUT!

  Lectori: Echipa din spatele acestui curs este formata din profesori universitari, practicieni si magistrati, pe care i-am ales cu grija, avand fiecare o vasta experienta atat didactica, cat si practica:
 • Drept procesual civil: Trif Roxana Maria – fost magistrat – judecator la Curtea de Apel Brasov, actual conf. Univ. Dr. in cadrul Universitatii „George Baritiu”, Facultatea de Drept, doctor in drept si avocat in cadrul Baroului Brasov.
 • Drept Civil: Bazil Oglinda – lector universitar Universitatea Romano – Americana, avocat memebru al Baroului Bucuresti, formator in domeniul dreptului civil.
 • Drept penal: Baiculescu Vasile – avocat – Membru al Baroului Bucuresti, Licentiat in Drept, absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Nicolae Titulescu, formator in domeniul dreptului penal.
 • Drept procesual penal: Radu Nicolae Cirlan – avocat – membru al Baroului Bucuresti, absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, formator in domeniul dreptului procesual penal.
 • Organizarea profesiei de avocat: Moise Monica – avocat – Baroul Bucuresti, Licentiat in Drept, formator in domeniul dreptului.

  Acestia vor fi la dispozitia ta pe perioada cursului pentru intrebari, nelamuriri si sfaturi in ceea ce priveste modul de pregatire pentru examenul de admitere in Barou.

  Beneficii pentru tine:
 • Acces la cei mai buni experti si profesori
 • Pregatire completa, pentru toate probele de concurs
 • Intelegerea noutatil...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 ianuarie 2016

  In data de 29 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 66/2016 - M. Of. 66/2016 [M. Of. 66 / 29 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 67/2016 - M. Of. 67/2016 [M. Of. 67 / 29 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 68/2016 - M. Of. 68/2016 [M. Of. 68 / 29 ianuarie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-30 :: Titlu: Cursul valutar din 29 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 29 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5337 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0049 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1525 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0135 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9369 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0326 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.082 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0237 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2016 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Editura CH Beck :: Data: 2016-01-29 :: Titlu: Sustii examenul la Barou sau INM in 2016? Vrei un job temporar pana la Admitere?

  Editura C.H. Beck scoate la concurs un post de redactor fulltime pe perioada determinata pentru toti cei care au absolvit Facultatea si se pregatesc pentru examenul la Barou sau INM in 2016.
  Ai astfel ocazia:

 • Sa fii la curent cu toate noutatile juridice
 • Sa citesti literatura juridica
 • Sa iesi din monotonia statului acasa
 • Sa inveti o meserie
 • Sa castigi bani pe perioada studiului
 • Sa iti asiguri un plan de siguranta la finalul examenului

  Daca "atentia la detalii" nu te caracterizeaza, daca toate cartile pe care le-ai citit ti s-au parut impecabil scrise, daca te uiti la TV si nu ai auzit niciodata un dezacord, atunci clar nu esti facut pentru un astfel de job. Insa, daca toate aceste lucruri te-au surprins de cele mai multe ori intr-un mod neplacut, nu trebuie decat sa trimiti CV-ul si hai sa ne cunoastem!

  Post: redactor de carte juridica fulltime (1 post)

  Postul este valabil pentru candidatii cu domiciliul in Bucuresti.

  Criterii de angajare:
 • absolvent al unei facultati cu profil juridic
 • foarte buna cunoastere a limbii romane
 • foarte buna cunoastere a lucrului cu calculatorul (Microsoft Office), a site-urilor cu informatii juridice, a retelelor de socializare si a unui produs informatic pentru juristi
 • abilitati de informare si documentare in ceea ce priveste autorii, concurenta, segmentele-tinta de public
 • persoana sociabila, comunicativa si capabila sa intretina si sa dezvolte relatiile sociale
 • persoana organizata, capacitate de a respecta termenele la care se angajeaza
 • atentie, constiinciozitate, responsabilitate, seriozitate, eficienta, rabdare, minutiozitate
 • cunostinte nivel avansat de limba engleza (limba germana constituie un avantaj)
 • cultura generala

  Etape de acces:
  I. Etapa pre-interviu
  II. Sustinerea unui interviu la sediul Editurii la o data stabilita de comun acord
  III. Candidatii selectati vor sustine un test (durata test max. 1 ora)
  IV. In urma testului va fi selectata 1 persoana pentru postul vacant
  Nota: interviurile si ocuparea postului se vor face in ordinea primirii CV-urilor.

  Etapa pre-interviu:
  Trimiteti pe adresa de email jobs@beck.ro, urmatoarele documente:
  I. CV actualizat
  II. Scrisoare de intentie redactata intr-un document word unde veti raspunde urmatoarelor intrebari:
  1. de ce considerati ca sunteti potrivit pentru acest post
  2. ce cunostinte aveti despre piata de carte juridica si piata editoriala
  3. ce presupune, in acceptiunea dvs., postul de redactor de carte juridica
  4. alte informatii pe care le considerati importante

  RECOMANDARE LECTURA: ARTA DE A SCRIE… JURIDIC!

  Descrierea companiei:
  Editura C.H. Beck Romania face parte din grupul C.H. Beck – una dintre cele mai vechi companii editoriale din Germania. Din grup mai fac parte: C.H. Beck Polonia, Cehia, Slovacia, Elvetia. Editura C.H. Beck are ca obiect exclusiv de activitate editarea cartilor si a publicatiilor cu tematica juridica si economica. In ultimii ani, Editura are o cifra de afaceri care o pozitioneaza in primele 10 edituri din Romania, publicand peste 2.000 de titluri cu tematica juridica si economica, intr-un tiraj total ce depaseste 3.000.000 de exemplare. Produsele – carti, reviste si publicatii electronice – sunt distribuite in peste 200 de librarii si puncte de vanzare din intreaga tara. Obiectivul Editurii este de a construi in Romania o companie puternica, in masura sa ofere cititorilor sai o gama completa de produse editoriale, la cele mai noi standarde europene.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Editura CH Beck :: Data: 2016-01-26 :: Titlu: Editura C.H. Beck angajeaza KEY ACCOUNT MANAGER

  Editura C.H. Beck angajeaza KEY ACCOUNT MANAGER – produs informatic juridic LEGALIS

 • Cunostinte si aptitudini de vanzari directe – experienta minim 2-3 ani
 • Studii superioare – cunostinte juridice (drept, economie, administratie) Candidatul ideal:
 • Abilitati de comunicare, socializare si convingere
 • Cunoasterea si folosirea corecta a limbii romane
 • Siguranta si eficacitate in utilizarea PC
 • Experienta in folosirea bazelor de date juridice – constituie avantaj
 • Experienta in vanzarea produselor electronice (soft profesional) – constituie avantaj

  Descrierea jobului:
 • Contactarea potentialilor clienti, fixarea intalnirilor de prezentare, prezentarea produsului Legalis.ro si convingerea clientilor privind achizitia
 • Urmarirea modului de lucru a clientilor cu produsul
 • Prezentarea noutatilor in vederea up-selling si reabonare
 • Raportarea periodica a evolutiei vanzarilor
 • Monitorizarea si analiza pietei si a concurentei

  Beneficii:
 • Angajare permanenta/colaborare externa
 • Salariu fix si bonificatii de succes
 • Telefon mobil
 • Mediu de lucru optim
 • Sprijin logistic din partea C.H. Beck Munchen

  Descrierea companiei:
  Editura C.H. Beck are ca obiect exclusiv de activitate furnizarea informatiei juridice si economice, prin carti, reviste si produse informatice, catre profesionisti si studenti. Editura s-a impus pe piata literaturii juridice, fiind o societate mixta romano-germana. Partenerul german este editura C.H. Beck Munich lider al pietei de informare juridica. C.H. Beck Munich detine edituri cu acelasi profil in Elvetia, Polonia, Cehia si Slovacia.

  In cei peste 16 ani de activitate, Editura C.H. Beck a realizat o cifra de afaceri care se pozitioneaza intre primele edituri din Romania, publicand peste 2000 de titluri cu tematica juridica si economica, intr-un tiraj total ce depaseste 3.000.000 de exemplare. Pentru practicieni, editura ofera ca noutate in literatura de specialitate prima biblioteca juridica exclusiv on-line – legalis.ro. Biblioteca juridica este o alternativa moderna si utila pentru informatia tiparita. Legalis este singura biblioteca juridica online care reuneste in aceeasi aplicatie legislatia completa a Romaniei, jurisprudenta si doctrina consacrata a Editurii C.H. Beck.

  Cei interesati sunt rugati sa trimita scrisoarea de intentie si CV-ul la adresa: marketing[at]beck.ro
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-29 :: Titlu: Irimescu: Fermierii care se asociaza vor beneficia de impozite reduse la jumatate si de programele "Fermierul" si "Primul tractor"

  Fermierii care se asociaza vor putea beneficia de impozite reduse la jumatate, dar si de programe precum "Fermierul" sau "Primul tractor" , a declarat, joi, la postul public de televiziune, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, conform Agerpres.

  "Avem deja in Parlament o Lege a cooperatiei si vom veni la fel de repede cu cea a asociatiilor care prevede facilitati fiscale pentru agricultorii care se asociaza. Am avut o prima intalnire cu ministrul Finantelor, saptamana trecuta, pe mai multe chestiuni importante care privesc agricultura si agricultorii care se asociaza. Saptamana viitoare ne vom intalni din nou, cu solutii pe care le vom analiza concret si ma refer la reduceri de impozite, care sa ii stimuleze sa se asocieze. În cazul acesta vorbim de reduceri la jumatate fata de cele pe care ar trebui sa le plateasca fermierii care s-ar asocia in acest moment. Voi merge marti in Comisiile reunite din Parlament pentru a le prezenta si a avea acordul lor", a spus Irimescu.

  Acesta a precizat ca se vor analiza si introducerea unor programe gen "Fermierul" sau "Primul tractor" de care ar putea beneficia doar asociatiile.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-29 :: Titlu: Bugetul incheie anul 2015 cu un deficit de 1,47% din PIB; Finantele precizeaza ca majorarea cheltuielilor a fost pentru investitii

  Executia bugetului general consolidat pe anul 2015 s-a incheiat cu un deficit de 1,47% din PIB, dupa ce, la sfarsitul lunii noiembrie, autoritatile raportau un excedent de 5,3 miliarde de lei (0,76% din PIB), conform Agerpres.

  Potrivit Ministerului Finantelor Publice, cresterea cheltuielilor pe ultimele luni ale anului, si in special in luna decembrie, a fost in principal pentru investitii, atat a celor finantate din fonduri europene, cat si din surse proprii si cu finantare rambursabila.

  Cheltuielile pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile au crescut fata de anul precedent cu 62,4%.

  Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 41,3 miliarde de lei, reprezentand 5,9% din PIB, fata de 32,7 miliarde de lei in anul 2014.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 ianuarie 2016

  In data de 28 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 62/2016 - M. Of. 62/2016 [M. Of. 62 / 28 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 63/2016 - M. Of. 63/2016 [M. Of. 63 / 28 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 64/2016 - M. Of. 64/2016 [M. Of. 64 / 28 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 65/2016 - M. Of. 65/2016 [M. Of. 65 / 28 ianuarie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5386 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0058 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.166 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0015 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9695 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.01 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1057 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.001 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2021 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2016-01-28 :: Titlu: CSM a dat aviz negativ pentru abrogarea articolului privind lucrarile stiintifice ale detinutilor

  Plenul CSM a respins abrogarea articolului despre detinutii care scriu carti obtinand reducerea pedepsei. Avizul Consiliului este consultativ. Votul a fost strans, noua la opt, transmite Digi 24.

  Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii si-a insusit punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios referitoare la inasprirea conditiilor de eliberare a detinutilor care redacteaza lucrari stiintifice.

  Plenul CSM a decis, cu noua voturi pentru si opt impotriva, sa-si insuseasca punctul de vedere, in sensul crearii unor criterii obiective, echitabile si transparente in ceea ce priveste stabilirea caracterului stiintific al lucrarilor elaborate si publicate, precum si al unor criterii mai riguroase pentru procesul de elaborare a lucrarilor.

  Mai multe detalii pe Hotnews.ro
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Comisia Europeana :: Data: 2016-01-28 :: Titlu: Raportul MCV privind progresele inregistrate de Romania in anul 2015

  Comisia Europeana a publicat azi, 27 ianuarie 2016 Raportul MCV pe anul 2015 pentru Romania. Raportul privind MCV din anul 2015 a constatat progrese sustinute, ce par durabile, in mai multe domenii, aceste progrese fiind realizate in special prin actiunile intreprinse de principalele institutii judiciare si de integritate in scopul combaterii coruptiei la nivel inalt si al cresterii nivelului de profesionalism al sistemului judiciar in ansamblul sau. În acelasi timp, raportul a evidentiat faptul ca persista un sentiment puternic ca progresele realizate trebuie consolidate si fundamentate pe baze si mai sigure, precum si multe chestiuni legislative restante si indoieli cu privire la consensul politic pe care se sprijina reforma.

  Concluziile raportului MCV sunt urmatoarele:

  " Rapoartele privind MCV ale Comisiei din anii 2014 si 2015 au putut scoate in evidenta o serie de domenii in care reforma a fost consolidata prin obtinerea unor rezultate pozitive in timp. Continuarea acestei tendinte este in sine un semn de evolutie in sensul durabilitatii. Rezultatele obtinute de principalele institutii judiciare si de integritate in ceea ce priveste combaterea coruptiei la nivel inalt sunt in continuare impresionante. Sistemul judiciar in ansamblul sau a continuat sa dea dovada de profesionalism, inclusiv de capacitate de adaptare la schimbarile semnificative ale codurilor civile si penale, de eforturi in vederea unificarii jurisprudentei si de vointa de a apara independenta sistemului judiciar. Romania a continuat sa faca progrese in directia indeplinirii obiectivelor de referinta ale MCV.

  În acelasi timp, faptul ca mai multe dintre recomandarile din raportul privind MCV din 2015 raman valabile arata ca reforma nu se bucura de consensul deplin necesar pentru asigurarea progresului durabil. Independenta sistemului judiciar si respectarea hotararilor judecatoresti continua sa se confrunte cu provocari. Reforma codurilor penale este pusa sub semnul intrebarii in Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmarire penala sa ii trateze pe parlamentari ca pe niste cetateni obisnuiti sunt in continuare lipsite de criterii obiective. Exista masuri imbunatatite de combatere a coruptiei generale, dar nu la scara si cu vointa politica necesara pentru a remedia aceasta problema, care este recunoscuta pe scara larga drept o problema sistemica. Reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei continua sa fie chestiuni importante pentru societatea romaneasca, capabile sa inspire demonstratii publice la scara larga, si este nevoie in continuare de sprijin pentru consolidarea reformei in vederea asigurarii caracterului ireversibil al progreselor.

  Comisia saluta cooperarea constructiva pe care a avut-o cu autoritatile romane pe parcursul anului trecut, precum si angajamentul politic al guvernului de a continua reforma si de a combate coruptia. Anul 2016 va constitui un an-test in multe privinte. Se va putea evalua cat de profund este ancorata reforma in functie de proeminenta aspectelor legate de integritate in numirile in functii de conducere din cadrul sistemului judiciar si in verificarea candidaturilor la viitoarele alegeri. Continuarea tendintei de reforma va fi, de asemenea, un indicator de durabilitate. Comisia isi exprima dorinta de a continua sa colaboreze indeaproape cu Romania pentru atingerea obiectivelor MCV "


  Puteti consulta textul integral al Raportului MCV pe 2015: Click
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-28 :: Titlu: Soldul creditului neguvernamental a crescut cu 3% in 2015; imprumuturile in lei pentru populatie au avut un avans de 31%

  Soldul creditului acordat de institutiile de credit firmelor si populatiei a crescut in luna decembrie 2015 fata de decembrie 2014 cu 3% (4% in termeni reali), insa pe componenta de imprumuturi in lei pentru populatie avansul a fost de 31,1%, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) transmis, miercuri, AGERPRES.

  Comparativ cu noiembrie 2015, creditul neguvernamental total a scazut, insa, in decembrie, cu 0,4% (-0,6% in termeni reali).

  Creditul in lei acordat populatiei a depasit 52,9 miliarde lei, in crestere cu 1,3% fata de luna anterioara, si cu 31,1% raportat la decembrie 2014.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5328 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1675 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0184 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9595 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0129 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1047 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0171 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2028 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 ianuarie 2016

  In data de 27 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 58/2016 - M. Of. 58/2016 [M. Of. 58 / 27 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 59/2016 - M. Of. 59/2016 [M. Of. 59 / 27 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 60/2016 - M. Of. 60/2016 [M. Of. 60 / 27 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 61/2016 - M. Of. 61/2016 [M. Of. 61 / 27 ianuarie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5325 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0061 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1859 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0033 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9466 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0143 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1218 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2036 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 ianuarie 2016

  In data de 26 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 55/2016 - M. Of. 55/2016 [M. Of. 55 / 26 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 56/2016 - M. Of. 56/2016 [M. Of. 56 / 26 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 57/2016 - M. Of. 57/2016 [M. Of. 57 / 26 ianuarie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2016-01-27 :: Titlu: Curtea Constitutionala: Legea care interzice fumatul in spatii publice inchise este constitutionala

  Judecatorii Curtii Constitutionale au decis miercuri ca legea care interzice fumatul in spatii publice inchise este constitutionala, anunta Digi 24. Senatori din mai multe grupuri parlamentare au formulat in decembrie anul trecut o contestatie la CCR referitoare la proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, sesizare dezbatuta miercuri de CCR.

  Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, la locurile de joaca pentru copii, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz.

  Legea va fi acum trimisa spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis si va intra in vigoare in termen de 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

  Ce prevede legea anti-fumat
  Potrivit legii adoptate de Camera Deputatilor, fumatul este interzis in "orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

  De asemenea, legea antifumat interzice fumatul in spatiile de la locul de munca si in orice loc de joaca pentru copii, fie ca este spatiu inchis sau in aer liber.

  Interdictia se aplica si in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.

  Fac exceptie celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta. Totodata, fumatul este permis in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, cu respectarea urmatoarelor conditii: sa nu fie spatiu de trecere sau de acces in spatii publice inchise, sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativa, sa fie dotate cu scrumiere si extinctoare si amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor si sa fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: "Camera pentru fumat", "Loc pentru fumat".

  Legea interzice si comercializarea produselor din tutun in unitatile sanitare si cele de invatamant, de stat si private, precum si vanzarea la bucata a tigaretelor, tigarilor de foi si cigarillos.

  Nerespectarea prevederilor legii antifumat de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere. Savarsirea unei noi contraventii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii.

  Mai multe detalii pe Hotnews.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2016-01-27 :: Titlu: Raportul MCV: Rezultatele obtinute de principalele institutii judiciare si de integritate sunt in continuare impresionante / Parlementul, criticat din nou

  Rezultatele obtinute de principalele institutii judiciare si de integritate in ceea ce priveste combaterea coruptiei la nivel inalt sunt in continuare impresionante, arata raportul MCV publicat miercuri de Comisia Europeana, care critica din nou activitatea Parlamentului.

  Ca de obicei, raportul critica Parlamentul, unde deciziile cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmarire penala "sa ii trateze pe parlamentari ca pe niste cetateni obisnuiti sunt in continuare lipsite de criterii obiective".

  "Independenta sistemului judiciar si respectarea hotararilor judecatoresti continua sa se confrunte cu provocari. Reforma codurilor penale este pusa sub semnul intrebarii in Parlament", se arata in raport.

  Comisia avertizeaza ca anul 2016 "va constitui un an-test in multe privinte", in care "se va putea evalua cat de profund este ancorata reforma in functie de proeminenta aspectelor legate de integritate in numirile in functii de conducere din cadrul sistemului judiciar si in verificarea candidaturilor la viitoarele alegeri".

  Raportul recomanda "instituirea in timp util a unor proceduri clare si solide pentru numirile in functiile de conducere din cadrul magistraturii prevazute in 2016", respectiv numirile la sefia parchetelor prevazute in aceasta primvara.

  "Pentru aceasta este nevoie ca, inainte cu cateva luni de fiecare procedura, sa se stabileasca diferitele etape si criteriile care vor sta la baza deciziilor. Ar trebui sa se utilizeze o abordare diferita pentru numirile in posturi care nu sunt posturi de conducere la cel mai inalt nivel in cadrul serviciilor de urmarire penala, acordandu li-se persoanelor nou-numite un rol important in selectarea echipelor lor", arata Comisia, care recomanda, de asemenea, transparenta tuturor procedurilor.

  Mai multe detalii pe Hotnews.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-26 :: Titlu: APIA: Cererile de plata pentru subventionarea motorinei utilizate in agricultura, pe trimestrul IV, se depun pana la 1 februarie 2016

  Cererile de plata privind acordarea ajutorului de stat pentru motorina utilizata in agricultura, aferenta trimestrul IV al anului 2015, se pot depune pana la 1 februarie, inclusiv, a anuntat, marti, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

  Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura, a carei valoare unitara este de 1,7975 lei/litru.

  Beneficiarii ajutorului de stat achizitioneaza cantitatile necesare de motorina si solicita documentele fiscale de vanzare emise de furnizori pe numele acestora, in vederea efectuarii lucrarilor mecanizate in agricultura in trimestrul IV al anului 2015, in sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare.

  Cererile de plata se depun insotite de documentele prevazute de Hotararea Guvernului nr.1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura si OMADR 1727/2015 pentru aprobarea procedurilor specifice de implementare si control pe sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Academia de Training Lupu&Partners :: Data: 2016-01-26 :: Titlu: Ultimele zile de inscriere la cursurile de pregatire a examenului de admitere in magistratura, avocatura, in profesia de grefier si de notar

  Academia de training Lupu&Partners in colaborare DreptOnline.ro, ofera o reducere de 5% la inscrierile efectuate prin www.DreptOnline.ro la cursurile organizate:

 • Curs Complet de Pregatire pentru Examenul de Magistratura si INM 2016 Reducere pana la 29-01-2016 275 RON
 • Curs Intensiv de Pregatire pentru Examenul de Admitere la Scoala Nationala de Grefieri 2016 Reducere pana la 29-01-2016 195 RON
 • Cursul Intensiv de Rationament Logic Reducere pana la 01-02-2016 75 RON
 • Cursul Proba Interviu Reducere pana la 01-02-2016 40 RON
 • Curs Intensiv de Pregatire pentru Examenul de Admitere in Notariat 2016 Reducere pana la 12-02-2016 215 RON
 • BE A SPECIAL LAWYER: Program complet si complex, creat pentru a veni in ajutorul dezvoltarii unei cariere de succes in domeniul dreptului Reducere pana la 13-02-2016 225 RON
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Ministerul Justitiei :: Data: 2016-01-26 :: Titlu: Legea 8/2016 reglementeaza implementarea Conventiei drepturilor persoanelor cu dizabilitati

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 48/2016 a fost publicata Legea 8/2016 privind infiintarea mecanismelor prevazute de Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.

  Legea, in acord cu principiile Conventiei, recunoaste faptul ca dizabilitatea este un concept in evolutie si ca aceasta rezulta din interactiunea dintre persoanele cu deficiente si barierele de atitudine si de mediu care impiedica participarea lor deplina si efectiva in societate in conditii de egalitate cu ceilalti.

  In vederea promovarii, protectiei si monitorizarii implementarii Conventiei se infiinteaza Consiliul de monitorizare, autoritate administrativa autonoma cu personalitate juridica, sub control parlamentar, cu sediul in municipiul Bucuresti.
  Pentru realizarea scopului sau, Consiliul de monitorizare indeplineste urmatoarele atributii, cu respectarea principiilor legalitatii, respectarii demnitatii persoanelor, nediscriminarii, egalitatii de sanse, precum si ale independentei functionale si a personalului, impartialitatii si obiectivitatii:
  a) examineaza in mod regulat respectarea exercitarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati in cadrul institutiilor prevazute la art. 2 alin. (2);
  b) face recomandari cu privire la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati aflate in institutiile prevazute la art. 2 alin. (2) si monitorizeaza implementarea acestora de catre entitatile publice sau private care au atributii in acest sens;
  c) verifica legalitatea prezentei persoanelor cu dizabilitati in institutiile prevazute la art. 2 alin. (2);
  d) sesizeaza de indata organele judiciare competente ori de cate ori exista indicii ca incalcarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati a fost facuta prin fapte de natura penala si poate face plangere, daca este cazul, impotriva solutiilor de neurmarire sau netrimitere in judecata;
  e) sesizeaza autoritatea competenta legal sa dispuna sanctiuni disciplinare sau contraventionale ori sa suspende, sa retraga si sa anuleze acreditarea institutiilor prevazute la art. 2 alin. (2), in cazurile de incalcare a drepturilor persoanelor cu dizabilitati;
  f) primeste si analizeaza notificarile de deces transmise conform art. 13 de catre institutiile prevazute la art. 2 alin. (2);
  g) urmareste daca in cazurile de deces al persoanelor cu dizabilitati institutiile prevazute la art. 2 alin. (2) sesizeaza organele judiciare in vederea efectuarii autopsiei medico-legale, potrivit legii;
  h) faciliteaza implicarea si participarea pe deplin a societatii civile, in special a persoanelor cu dizabilitati si a organizatiilor care le reprezinta, la procesul de monitorizare pe care il organizeaza;
  i) faciliteaza accesul, anuntat sau inopinat, al reprezentantilor organizatiilor neguvernamentale prevazute la art. 5 alin. (1), in institutiile prevazute la art. 2 alin. (2), in scopul monitorizarii respectarii drepturilor lor; pentru a asigura persoanelor cu dizabilitati o reprezentare independenta in fata unei instante sau in fata oricarui alt organism independent, organizatiile neguvernamentale mentionate au calitate procesuala activa in apararea drepturilor si intereselor legitime ale acestor persoane;
  j) colaboreaza, ori de cate ori este necesar, cu institutia Avocatul Poporului, ca autoritate nationala desemnata pentru prevenirea torturii si tratamentelor inumane si degradante;
  k) colaboreaza, ori de cate ori este necesar, cu Punctele de contact, in scopul indeplinirii de catre acestea a rolului care le revine prin Conventie si prin prezenta lege.

  Textul integral: Legea 8/2016 reglementeaza implementarea Conventiei drepturilor persoanelor cu dizabilitati
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 ianuarie 2016

  In data de 25 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 51/2016 - M. Of. 51/2016 [M. Of. 51 / 25 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 52/2016 - M. Of. 52/2016 [M. Of. 52 / 25 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 53/2016 - M. Of. 53/2016 [M. Of. 53 / 25 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 54/2016 - M. Of. 54/2016 [M. Of. 54 / 25 ianuarie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-26 :: Titlu: IGPR: 126 de politisti au participat in 2015 la misiuni de suport operativ in 12 state europene

  Politia Romana a participat, in 2015, cu 126 de lucratori, in misiuni de suport operativ ori misiuni internationale organizate sub egida organizatiilor pentru securitate mondiala, conform Agerpres.

  "Anul trecut, 126 de politisti au participat la misiuni de suport operativ, in 12 state UE partenere, iar 46 de politisti au actionat in 12 misiuni de mentinere a pacii", informeaza un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane remis vineri AGERPRES.

  Potrivit sursei citate, misiunile au fost efectuate in Austria, Marea Britanie, Franta, Italia, Germania, Olanda, Suedia, Danemarca, Norvegia, Elvetia, Bulgaria si Ungaria, unele dintre acestea de lunga durata, precum si la misiuni in Franta sau Italia.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-26 :: Titlu: CE avertizeaza Romania si alte 10 state ca se confrunta cu riscuri ridicate la adresa sustenabilitatii finantelor publice

  Comisia Europeana (CE) a avertizat luni ca 11 state europene, printre care si Romania, se confrunta cu riscuri ridicate la adresa sustenabilitatii finantelor publice deoarece nivelul datoriei lor va fi ridicat chiar si peste 10 ani, transmite Reuters.

  Intr-un raport privind sustenabilitatea fiscala, Comisia Europeana sustine ca Franta, Italia, Belgia, Irlanda, Spania, Croatia, Portugalia, Romania, Slovenia, Finlanda si Marea Britanie se confrunta cu riscuri ridicate. Raportul nu se refera la Grecia si Cipru care sunt inca in programe de asistenta financiara, conform Agerpres.

  Informatiile au la baza estimarile macroeconomice publicate de CE in noiembrie 2015.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5264 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1826 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0056 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9609 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0034 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1228 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0109 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2034 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0014 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-25 :: Titlu: Despre nevoia de schimbare in Politia Romana

  In Tribuna DreptOnline.ro a fost publicat un interesant articol dedicat unei anumite necesitati de schimbare in Politia Romana.

  Conform autorului, schimbarea organizarii curente a activitatilor politiei judiciare din tara noastra este o nevoie acuta pe care o resimte majoritatea acestei categorii profesionale, apartinatoare sistemului judiciar. Actuala structura organizatorica a unitatilor de politie nu mai poate servi in mod eficient intereselor societatii, atunci cand ele se manifesta sub expresia unor plangeri penale sau a unor denunturi sau chiar acte de sesizare provenind de la institutii si autoritati cu atributii de control.

  Modalitatea actuala in care un lucrator de politie judiciara este mandatat sa isi exercite atributiile de serviciu contravine conceptului managerial de unitate de comanda si reprezinta un veritabil obstacol in realizarea unor proceduri de urmarire penala moderne, rapide si judicioase.

  Puteti citi articolul integral: Articol complet: Nevoia de schimbare in Politia Romana
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Justitiei :: Data: 2016-01-25 :: Titlu: Ordinul 3048/2016 privind institutiile care gestioneaza modulului de alerte pentru diplomele false

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 44/2015 a fost publicat Ordinul 3048/2016 privind inregistrarea institutiilor de invatamant superior acreditate din Romania, a Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti si a inspectoratelor scolare judetene in Sistemul de informare al pietei interne - IMI ca autoritati competente in gestionarea modulului de alerte pentru diplomele false.

  Institutiile de invatamant superior acreditate din Romania, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si inspectoratele scolare judetene, denumite in continuare autoritati competente in gestionarea modulului de alerte pentru diplomele false, transmit, in cel mult 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, Coordonatorului IMI de arie legislativa pentru domeniul "recunoasterea calificarilor profesionale" - Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice - Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor datele de identificare si contact ale utilizatorilor desemnati sa utilizeze Sistemul de informare al pietei interne - IMI in scopul gestionarii modulului de alerte pentru diplomele false.
  Numarul utilizatorilor desemnati de catre fiecare autoritate competenta in gestionarea modulului de alerte pentru diplomele false sa utilizeze Sistemul de informare al pietei interne - IMI in scopul gestionarii modulului de alerte pentru diplomele false este cuprins intre minimum 2 si maximum 5 persoane pentru fiecare autoritate competenta.
  Una dintre persoanele desemnate de catre fiecare autoritate competenta sa utilizeze Sistemul de informare al pietei interne - IMI in scopul gestionarii modulului de alerte pentru diplomele false este secretarul sef al autoritatii competente.

  Textul complet: Ordinul 3048/2016 privind institutiile care gestioneaza modulului de alerte pentru diplomele false
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Justitie :: Data: 2016-01-24 :: Titlu: OG 1/2016 aduce posibilitatea emiterii cazierului judiciar de catre Consulate

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 44/2016 a fost publicata OG 1/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar.

  La cererea motivata a persoanelor aflate in strainatate, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei pot elibera, dupa efectuarea verificarilor necesare in bazele de date prevazute la art. 34 alin. (1), adeverinte in care consemneaza rezultatele verificarilor, potrivit art. 17 si 18.
  Adeverintele prevazute la alin. (3) au valoarea juridica a unui certificat de cazier judiciar, se utilizeaza exclusiv in strainatate, se elibereaza in cel mult 10 zile de la data solicitarii si sunt valabile 6 luni de la data eliberarii.

  La sistemul informatizat vor fi conectate toate unitatile si subunitatile de politie, celelalte structuri si institutii din sistemul de ordine publica, siguranta nationala si justitie, precum si structurile competente ale Ministerului Afacerilor Externe.

  Textul integral: OG 1/2016 aduce posibilitatea emiterii cazierului judiciar de catre Consulate
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-23 :: Titlu: CSM: Aproximativ 200 de dosare pe rol au o vechime intre 10 si 15 ani; 4 dosare - vechi de peste 20 de ani

  Aproximativ 200 de dosare aflate pe rolul instantelor au o vechime intre 10 si 15 ani, iar patru dosare sunt de peste 20 de ani, informeaza CSM.

  Potrivit unui comunicat al CSM transmis vineri AGERPRES, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat raportul Inspectiei Judiciare privind rezultatul activitatii de monitorizare a dosarelor mai vechi de 10 ani, aflate pe rolul instantelor judecatoresti in semestrul I al anului 2015.

  "La nivel national, analiza datelor statistice releva ca numarul dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instantelor judecatoresti in semestrele I si II ale anului 2014 si in semestrul I al anului 2015 este constant — 225, 221, respectiv 225 de cauze, dintre care in semestrul I 2015: 192 dosare cu o vechime intre 10 — 15 ani, 29 cu o vechime intre 15 — 20 de ani si 4 cu o vechime de peste 20 de ani", se precizeaza in comunicatul citat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-23 :: Titlu: CNADNR a planificat la executie peste 467 kilometri de autostrada, in 2016; suma alocata, 1,73 miliarde lei

  Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) are planificati la executie, anul acesta, 467,27 kilometri de autostrada, conform contractelor de lucrari in derulare sau aflate in procedura de licitatie din anul 2015, bugetul total alocat depasind 1,73 miliarde de lei, potrivit AGERPRES.

  Potrivit unor documente ale CNADNR, din total, 99,70 kilometri de autostrada vor avea finantare de la bugetul de stat (3,325 km din sectiunea Bucuresti-Moara Vlasiei, Autostrada Brasov-Bors, sectiunea Suplacu de Barcau-Bors — 60,25 km, Gilau-Nadaselu — 8,7 km, Nadaselu-Mihaiesti — 16,80 km, finalizare lucrari Campia Turzii-Gilau — 0,32 km, Comarnic-Brasov, sector Comarnic-Predeal si Predeal—Cristian si drum de legatura — 10,30 km), 198,38 de kilometri de autostrada vor beneficia de finantare din fonduri europene (Dumbrava-Deva, lot 2, 3, 4 — 71,88 km, Sebes-Turda — 70 km, Campia Turzii-Ogra-Targu Mures — 56,5 km), iar 169,19 kilometri de autostrada vor fi in concesiune (Autostrada de centura a Capitalei/sector Centura de sud — 48 km, Craiova-Pitesti — 121,19 km).

  Bugetul total alocat in 2016 pentru autostrazi se ridica la peste 1,73 miliarde de lei, din care 563,88 milioane de lei de la bugetul de stat, 49,272 milioane de lei cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila — credite externe (BEI, BERD), 43,788 milioane de lei — fonduri externe nerambursabile preaderare (ISPA), 374,271 milioane de lei — fonduri externe nerambursabile postaderare (aferente POS-T 2007-2013) si 698,911 milioane de lei — fonduri externe nerambursabile postaderare (aferente cardului financiar 2014 — 2020 POIM).

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-23 :: Titlu: Ponderea compensatiei angajatilor in PIB este de 31,5% in Romania, fata de 60,1% in UE

  Ponderea compensatiei angajatilor in Produsul Intern Brut este de 31,5% in Romania in anul 2014 fata de o medie europeana de 60,1%, o posibila consecinta a dorintei guvernelor din Romania de a fi pro business, a explicat, vineri, Victoria Stoiciu, coordonator de programe la Fundatia Friedrich Ebert Romania, in cadrul unei dezbateri, conform AGERPRES.

  "Ponderea compensatiei angajatilor in Produsul Intern Brut este de 31,5% in Romania in anul 2014 fata de o medie europeana de 60,1%. Cu alte cuvinte, daca la nivel european procentul care revine salariatilor este de 60%, in Romania salariatii primesc jumatate din cat primesc cei din Uniunea Europeana, doar 30%, 70% se duce catre capital. Aceasta evident pentru ca am avut guverne care ne-au spus ca vor sa fie cele mai pro business din Europa. Dar problema este mai veche decat dorinta guvernelor noastre de a fi pro business, insa ingrijorator este ca acest procent scade", a subliniat Victoria Stoiciu.

  Conform datelor prezentate de aceasta, indicatorul este in scadere, in Romania, de la 39,3% in 2008 la 31,5% in 2013 si 2014, desi a crescut angajarea, din 2011 in 2015 cu aproximativ 300.000 de salariati.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-23 :: Titlu: Cursul valutar din 22 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 22 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5274 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0046 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.177 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0156 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9575 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0745 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1337 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0011 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.202 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-23 :: Titlu: Monitorul Oficial din 22 ianuarie 2016

  In data de 22 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 49/2016 - M. Of. 49/2016 [M. Of. 49 / 22 ianuarie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2016-01-21 :: Titlu: Solutia legislativa cuprinsa in art.250 alin.(6) din Codul de procedura penala care nu permite si contestarea luarii masurii asiguratorii de catre judecatorul de camera preliminara ori de catre instanta de judecata, este neconstitutionala

  Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si a art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.250 alin.(6) din Codul de procedura penala, conform carora:

  "(6) Impotriva modului de aducere la indeplinire a masurii asiguratorii luate de catre judecatorul de camera preliminara ori de catre instanta de judecata, procurorul, suspectul ori inculpatul sau orice alta persoana interesata poate face contestatie la acest judecator ori la aceasta instanta, in termen de 3 zile de la data punerii in executare a masurii”.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art.250 alin.(6) din Codul de procedura penala care nu permite si contestarea luarii masurii asiguratorii de catre judecatorul de camera preliminara ori de catre instanta de judecata, este neconstitutionala. Curtea a retinut ca dispozitiile criticate contravin prevederilor constitutionale ale art.21 coroborate cu cele ale art.129, referitoare la accesul liber la justitie si exercitarea cailor de atac, precum si prevederilor art.44 din Legea fundamentala, care consacra dreptul de proprietate privata.

  Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2016-01-22 :: Titlu: Dispozitiile art.318 din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale

  In aceeasi zi, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si a art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.318 din Codul de procedura penala, care au urmatorul continut:

  "(1) In cazul infractiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunta la urmarirea penala cand, in raport cu continutul faptei, cu modul si mijloacele de savarsire, cu scopul urmarit si cu imprejurarile concrete de savarsire, cu urmarile produse sau care s-ar fi putut produce prin savarsirea infractiunii, constata ca nu exista un interes public in urmarirea acesteia.
  (2) Cand autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute in vedere si persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avuta anterior savarsirii infractiunii si eforturile depuse pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii.
  (3) Procurorul poate dispune, dupa consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta sa indeplineasca una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii:
  a) sa inlature consecintele faptei penale sau sa repare paguba produsa ori sa convina cu partea civila o modalitate de reparare a acesteia;
  b) sa ceara public scuze persoanei vatamate;
  c) sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada cuprinsa intre 30 si 60 de zile, in afara de cazul in care, din cauza starii de sanatate, persoana nu poate presta aceasta munca;
  d) sa frecventeze un program de consiliere.
  (4) In cazul in care procurorul dispune ca suspectul sau inculpatul sa indeplineasca obligatiile prevazute la alin. (3), stabileste prin ordonanta termenul pana la care acestea urmeaza a fi indeplinite, care nu poate fi mai mare de 6 luni sau de 9 luni pentru obligatii asumate prin acord de mediere incheiat cu partea civila si care curge de la comunicarea ordonantei.
  (5) Ordonanta de renuntare la urmarire cuprinde, dupa caz, mentiunile prevazute la art. 286 alin. (2), precum si dispozitii privind masurile dispuse conform alin. (3) din prezentul articol si art. 315 alin. (2)-(4) termenul pana la care trebuie indeplinite obligatiile prevazute la alin. (3) din prezentul articol si sanctiunea nedepunerii dovezilor la procuror, precum si cheltuielile judiciare.
  (6) In cazul neindeplinirii cu rea-credinta a obligatiilor in termenul prevazut la alin. (4), procurorul revoca ordonanta. Sarcina de a face dovada indeplinirii obligatiilor sau prezentarea motivelor de neindeplinire a acestora revine suspectului ori inculpatului. O noua renuntare la urmarirea penala in aceeasi cauza nu mai este posibila.
  (7) Ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarirea penala se comunica in copie persoanei care a facut sesizarea, suspectului, inculpatului sau, dupa caz, altor persoane interesate.”
  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.318 din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale. Curtea a retinut ca dispozitiile criticate contravin principiului legalitatii, prevazut de art.1 alin.(5) din Constitutie, precum si prevederilor art.124 alin.(1) coroborate cu art.126 alin.(1), potrivit carora justitia se infaptuieste in numele legii si se realizeaza prin instantele judecatoresti stabilite de lege.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2016-01-22 :: Titlu: Dispozitiile Legii privind modificarea si completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali sunt neconstitutionale

  In ziua de 20 ianuarie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind modificarea si completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali, obiectie formulata de Guvernul Romaniei.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii privind modificarea si completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali sunt neconstitutionale. Curtea a retinut ca legea contravine art.1 alin.(5) din Constitutie, intrucat normele pe care le reglementeaza nu indeplinesc conditiile de claritate si previzibilitate cu privire la "indemnizatia pentru limita de varsta”, sub aspectul naturii juridice a acestei institutii, al sferei beneficiarilor sai si al modului de acordare a dreptului. De asemenea, Curtea a constatat ca legea a fost adoptata cu incalcarea prevederilor constitutionale cuprinse in art.16 referitoare la egalitatea in drepturi a cetatenilor, precum si a celor ale art.138 alin.(5) care consacra interdictia aprobarii cheltuielilor bugetare fara stabilirea sursei de finantare.

  Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-22 :: Titlu: Ministerul Educatiei: Simularile examenelor nationale, sfarsitul lunii februarie - inceputul lunii martie

  Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii ?tiintifice a stabilit ca simularile examenelor nationale din anul scolar 2015 - 2016 sa se desfasoare in zilele de 22, 23 si 24 februarie (Evaluarea Nationala pentru elevii clasei a VIII-a), respectiv pe 7, 8, 9 si 10 martie (Bacalaureat - pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a), potrivit Agerpres.

  Potrivit unui comunicat al MENC? remis joi AGERPRES, simularile au un dublu obiectiv: familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluari nationale, respectiv a unui examen de Bacalaureat national, respectiv optimizarea rezultatelor obtinute de catre elevii din invatamantul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/ liceale.

  Disciplinele la care se organizeaza simularea Evaluarii Nationale pentru elevii clasei a VIII-a, in anul scolar 2015 — 2016, sunt: Limba si literatura romana (22 februarie), Matematica (23 februarie) si Limba si literatura materna — pentru elevii apartinand minoritatilor nationale care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna (24 februarie).

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-22 :: Titlu: Raportul Inspectiei Judiciare: Conditii mai dure de elaborare a lucrarilor stiintifice de catre detinuti

  Raportul Inspectiei Judiciare privind cartile scrise de detinuti a fost adoptat, joi, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si prevede conditii mai dure pentru elaborarea de lucrari stiintifice de catre persoanele condamnate la inchisoare, printre care dovada specializarii autorului in domeniul in care doreste sa scrie, potrivit Agerpres.

  "In raport se constata ceea ce constatasem si noi (...) si masurile care s-au propus in urma raportului sunt urmatoarele: adoptarea urgenta prin hotarare de guvern a regulamentului de aplicare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Regulamentul acesta, potrivit Legii 254, trebuia sa fie terminat cam prin octombrie 2014", a declarat, joi, presedintele CSM, Mircea Aron, la finalul sedintei plenului.

  O alta masura propusa de IJ o reprezinta includerea in regulamentul de aplicare a Legii 254 a definitiei sintagmei "lucrare stiintifica" folosita de legiuitor in art. 96 al. 1 lit. f) din Legea 254/2013, a reglementarii procedurii de elaborare a lucrarilor stiintifice, a criteriilor de acordare a zilelor de castig, precum si a procedurii de acordare a acestor drepturi.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.532 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1614 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.015 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.883 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0029 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1326 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0066 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2024 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 ianuarie 2016

  In data de 21 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 47/2016 - M. Of. 47/2016 [M. Of. 47 / 21 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 48/2016 - M. Of. 48/2016 [M. Of.48 /21 ianuarie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2016-01-21 :: Titlu: Legea 6/2016 aduce modificari privind educatia persoanelor cu tulburari de invatare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 41/2016 a fost publicata Legea 6/2016 pentru completarea Legii educatiei nationale.

  Educatia persoanelor cu tulburari de invatare (dislexia, disgrafia, discalculia) este asigurata prin metode psihopedagogice consacrate si prin abordare adecvata, potrivit legii.
  Persoanele cu tulburari de invatare sunt integrate in invatamantul de masa.

  Pentru persoanele cu tulburari de invatare se aplica in toate ciclurile de invatamant preuniversitar curriculumul national.
  In invatamantul primar, cu precadere pentru clasa pregatitoare si pentru clasa I, se vor efectua, in mod obligatoriu, teste de evaluare a capacitatii de invatare in vederea depistarii precoce a tulburarilor de invatare, stabilirii eventualelor metode specifice de educatie si a asigurarii terapiilor specifice. Pe parcursul ciclului de invatamant primar se efectueaza evaluari anuale.

  Textul integral: Legea 6/2016 aduce modificari privind educatia persoanelor cu tulburari de invatare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-21 :: Titlu: Amenzi de la 1.500 la 2.500 lei pentru companiile care nu-si protejeaza angajatii in caz de temperaturi extreme

  Companiile care nu respecta prevederile legale cu privire la protectia persoanelor in perioadele cu temperaturi extreme risca amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.500 lei sau chiar sistarea activitatii pana la remedierea deficientelor constatate, a declarat, intr-un comunicat de presa, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

  "Atentionam angajatorii ca au obligatia legala sa distribuie ceai fierbinte angajatilor care lucreaza expusi la temperaturi extreme, cand termometrul scade sub minus 20 de grade sau in conditii de vant, care pot fi corelate cu aceste valori. Totodata sa acorde pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare in spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator si sa le asigure echipament individual de protectie. In situatia in care angajatorii nu pot asigura aceste conditii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau ai salariatilor, vor dispune reducerea duratei de lucru in mod corespunzator sau intreruperea acestuia cu asigurarea continuitatii la locurile de munca. Pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca. Ulterior, vor fi stabilite modalitatile de recuperare a timpului nelucrat", a explicat sursa citata.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-21 :: Titlu: Diaconu (ANAF): Sunt mii de firme inregistrate pe adresa unor case de avocatura din Bucuresti, introduse in lanturi de tranzactionare fantoma

  Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Diaconu, spune ca sunt mii de firme infiintate doar in Bucuresti, pe adresele unor firme de avocatura si pe numele unor persoane care nu au capacitatea de a derula o activitate economica, in spatele carora se afla grupari de infractori.

  'Cateva firme de avocatura din Bucuresti, care, prevalandu-se de prevederea legii speciale a profesiei de avocat, la propriul sediu au infiintate si functioneaza cateva mii de firme care, de regula, sunt activate si introduse in lanturi de tranzactionare tip fantoma. Pe o mare parte din aceste firme, prin controalele operative, le distrugem in activitatea curenta, dar este absolut necesar sa nu mai permitem patrunderea in lanturile de tranzactionare prin atribuirea codului de inregistrare in scop de TVA si a altor astfel de firme', a explicat, miercuri, Diaconu, la Europa FM.

  El a precizat ca societatile sunt inregistrate pe numele unor persoane care nu au capacitatea de a conduce o firma.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-21 :: Titlu: MJ: Procesul de consolidare a serviciilor de probatiune este o prioritate pe agenda ministrului

  Ministerul Justitiei (MJ) a transmis miercuri ca procesul de consolidare a serviciilor de probatiune este o prioritate pe agenda ministrului, dupa ce consilierii de probatiune au declansat in aceeasi zi un protest, conform Agerpres.

  "In acest sens, a fost adoptat la sedinta de guvern din data de 19 ianuarie 2016 memorandumul privind conditiile de detentie, in care Ministerul Justitiei subliniaza importanta consolidarii serviciilor de probatiune prin adoptarea unor masuri incluse in calendarul investitiilor. Acest calendar va fi adoptat in termen de 3 luni de la aprobarea memorandumului pentru imbunatatirea conditiilor de detentie", se precizeaza intr-un comunicat de presa al ministerului transmis AGERPRES.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5324 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0025 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1464 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.024 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.8801 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0884 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1392 RON, la nivelul cotatiei anterioare,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2032 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 ianuarie 2016

  In data de 20 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 42/2016 - M. Of. 42/2016 [M. Of. 42 / 20 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 43/2016 - M. Of. 43/2016 [M. Of. 43 / 20 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 44/2016 - M. Of. 44/2016 [M. Of. 44 / 20 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 45/2016 - M. Of. 45/2016 [M. Of. 45 / 20 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 46/2016 - M. Of. 46/2016 [M. Of. 46 / 20 ianuarie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: InfoMunca.ro :: Data: 2016-01-20 :: Titlu: Articol complet: 4 lucruri de luat in considerare atunci cand faci angajari

  In Tribuna DreptOnline.ro a fost publicat un articol dedicat unora dintre cele mai importante elemente de tinut cont atunci cand o companie face angajari, realizat de echipa InfoMunca.ro.

  Atunci cand compania ta necesita un angajat, pe o pozitie importanta, poate fi dificil sa gasesti candidatul ideal, care sa isi ia in serios toate responsabilitatile.

  Candidatii au competente diferite, experiente diferite, puncte forte si puncte slabe. Din multitudinea diversa de solicitanti, este de datoria ta sa gasesti o persoana a carei ansamblu de experiente si abilitati sa aduca un mare beneficiu, atat societatii, dar si propriei cresteri profesionale, ca nou angajat.

  De multe ori, vei gasi ca majoritatea candidatilor intervievati au calificari si competente demne de luat in considerare si care putea aduce o multime de avantaje companiei tale odata ce sunt angajati. Totusi, acesti candidati nu sunt intotdeauna alegerea corecta: daca un angajat nu este productiv, daca nu ii place ceea ce face, si nu este fericit cu locul de munca, atunci nu conteaza ce aptitudini are.


  Puteti citi articolul integral: Articol complet: 4 lucruri de luat in considerare atunci cand faci angajari
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-20 :: Titlu: Ministerul Justitiei: Control la Administratia Nationala a Penitenciarelor in legatura cu cartile scrise de detinuti

  Corpul de control al primului ministru efectueaza un control la Administratia Nationala a Penitenciarelor in legatura cu modul in care detinutii au scris lucrari stiintifice cu recomandarea unui profesor sau conferentiar universitar.

  Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, transmis marti AGERPRES, controlul a fost solicitat de MJ si a fost generat de publicarea unui numar mare de lucrari stiintifice de catre condamnatii aflati in penitenciare, cu precadere in anii 2014 — 2015.

  "Intrucat in complinirea procedurii de elaborare a acestor lucrari era necesara recomandarea unui profesor sau conferentiar universitar, aceasta verificare excede competentei stricte a Ministerului Justitiei, care insa, prin cabinetul ministrului si corpul de control al acestuia, asigura conlucrarea la efectuarea acestui control", se arata in comunicatul Ministerului Justitiei.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5349 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0011 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1704 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0055 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9685 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0169 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1392 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.004 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2022 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 ianuarie 2016

  In data de 19 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 35/2016 - M. Of. 35/2016 [M. Of. 35 / 19 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 36/2016 - M. Of. 36/2016 [M. Of. 36 / 19 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 37/2016 - M. Of. 37/2016 [M. Of. 37 / 19 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 38/2016 - M. Of. 38/2016 [M. Of. 38 / 19 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 39/2016 - M. Of. 39/2016 [M. Of. 39 / 19 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 40/2016 - M. Of. 40/2016 [M. Of. 40 / 19 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 41/2016 - M. Of. 41/2016 [M. Of. 41 / 19 ianuarie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-18 :: Titlu: UNSAR: Mecanismul compensarii directe va avea un impact semnificativ asupra pietei RCA

  Sistemul compensarii sau decontarii directe nu reprezinta o optiune fezabila care sa imbunatateasca sustenabil functionarea pietei asigurarilor obligatorii RCA pe termen mediu si lung si in avantajul tuturor partilor implicate, considera reprezentantii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), potrivit Agerpres.

  Acestia sustin, intr-un comunicat remis luni AGERPRES, ca sistemul de decontare directa adreseaza daunele materiale si permite pagubitilor sa opteze intre asiguratorul persoanei vinovate sau asiguratorul propriu (al pagubitului).

  'Acest lucru va crea antiselectie si va pune presiune pe asiguratorii care platesc riguros despagubirile. Totodata, acesti asiguratori (care platesc riguros) vor avea o presiune imensa asupra fluxului de numerar (pentru ca vor plati despagubiri in contul unor terti, ca mandatari, pentru daune la care nu au polite si nici prime). Luand in considerare modul in care se recupereaza in prezent regresele, aceste companii ar avea probleme grave de lichiditate in cateva luni de zile', se mentioneaza in comunicat.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-18 :: Titlu: Constanta: Traficul de marfuri in porturile maritime romanesti a crescut in 2015

  Traficul total de marfuri inregistrat in 2015 in porturile maritime romanesti Constanta, Midia si Mangalia a fost de 56,33 milioane tone, depasindu-l cu 1,25% pe cel din anul anterior, potrivit Agerpres.

  Potrivit unui comunicat de presa transmis de directorul general al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanta, Valeriu Ionescu, pana la finalul anului 2015 traficul maritim de marfuri prin cele trei porturi comerciale a fost 43,60 milioane tone, comparativ cu cele 43 milioane tone in 2014, iar cel fluvial a reprezentat 12,73 milioane tone, fata de 12,58 milioane tone in 2014.

  'Pentru traficul maritim, cresterea de trafic in perioada analizata reprezinta 1,28%, iar pentru cel fluvial de 1,15%. Cresteri de trafic au fost inregistrate la cereale (de la 17,42 milioane tone in 2014, la 19,61 milioane tone in 2015), produse petroliere (de la 4,71 milioane tone la 5,16 milioane tone), produse metalice (de la 1,88 milioane tone la 2,06 milioane tone) si combustibili minerali solizi (de la 2,15 milioane tone la 3,20 milioane tone)', se arata in comunicatul de presa.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2016-01-17 :: Titlu: Legea 3/2016 aduce cateva modificari privind SPP

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 26/2016 a fost publicata Legea 3/2016 pentru aprobarea OUG 43/2015 privind unele masuri pentru asigurarea mijloacelor de transport destinate activitatii de curierat a materialelor clasificate si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

  Astfel, Serviciul de Protectie si Paza poate asigura protectie si presedintilor de partide parlamentare, stabiliti potrivit alin. (2) al art. 4, la cererea acestora.

  Serviciul de Protectie si Paza poate beneficia, potrivit reglementarilor in vigoare, pentru activitatile de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si inovare in domeniul securitatii, in cadrul programelor finantate si cofinantate de Comisia Europeana, de fonduri structurale, fonduri nationale sau alte mecanisme financiare, in cadrul unor consortii cu participare internationala, sau ca unic aplicant.

  Textul integral: Legea 3/2016 aduce cateva modificari privind SPP
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-17 :: Titlu: Finalizarea modificarii codurilor penale, Politia Judiciara si Agentia de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate- obiective ale MJ in 2016

  Ministerul Justitiei (MJ) si-a propus pentru anul 2016, printre altele, sa finalizeze procesul legislativ de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, sa operationalizeze Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, dar si sa elaboreze proiectul legislativ privind Politia Judiciara.

  Potrivit unui document publicat pe site-ul oficial al Guvernului, Ministerul Justitiei si-a stabilit ca obiective strategice globale pentru anul in curs sa finalizeze planul de actiune operational pentru aplicarea Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Judiciar (aprilie 2016), sa identifice intr-un mod cat mai adecvat domeniile expuse riscului de coruptie (iunie), sa elaboreze noi strategii anticoruptie pentru perioada 2016-2020 (iunie) si sa operationalizeze Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-17 :: Titlu: Sarbatori de Iarna in Siguranta, la final: 2.708 infractiuni constatate si 62.517 sanctiuni aplicate, in ultima saptamana

  Peste 2.700 de infractiuni au fost constatate si peste 62.500 de sanctiuni contraventionale au fost aplicate de politisti in aceasta saptamana, ultima in care s-a actionat in baza planului ''Sarbatori de Iarna in Siguranta''.

  "In baza Planului "Sarbatori de Iarna in Siguranta", aprobat de ministrul Afacerilor Interne, domnul Petre Toba, Politia Romana a actionat la nivel national, pentru asigurarea climatului de ordine si siguranta publica, in sezonul rece'', informeaza un comunicat al IGPR transmis sambata AGERPRES.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-16 :: Titlu: ANAF a prelungit cu 30 de zile termenul pentru indeplinirea de catre firme a noilor conditii de inregistrare in scop de TVA

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a prelungit cu 30 de zile termenul pentru indeplinirea conditiilor pentru inregistrarea in scop de TVA, potrivit unui comunicat al institutiei, remis, vineri, AGERPRES.

  Informarea ANAF vine in urma pozitiei exprimate de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) privind noua procedura de inregistrare in scop de TVA.

  'Putem intelege reactia CDR, insa doar din perspectiva termenului scurt impus marilor contribuabili pentru a aduce documente suplimentare. Astazi (vineri — n.r.), termenul a fost prelungit cu 30 de zile, decizia privind clarificarea acestei probleme fiind comunicata CDR inca din cursul zilei de ieri', se precizeaza in comunicatul ANAF.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-16 :: Titlu: Extragerile la Loteria bonurilor fiscale aferenta lunii decembrie vor avea loc duminica, 17 ianuarie 2016

  Ministerul Finantelor Publice (MFP) organizeaza o noua extragere in cadrul Loteriei bonurilor fiscale duminica, 17 ianuarie 2016, pentru bonurile emise intre 1 ?i 31 decembrie 2015, se arata intr-un comunicat al MFP transmis, vineri, AGERPRES.

  Fondul de premiere pentru extragerea lunara este de un milion de lei din care vor fi acordate maximum 100 de premii.

  'Extragerea va fi organizata in studioul TV al Loteriei Romane, incepand cu ora 17,00. Selectia ca?tigatorilor se face in doua etape. Prima va avea loc duminica, 17 ianuarie a.c., ?i va consta in extragerea bilelor care vor desemna ziua ?i valoarea bonurilor ca?tigatoare. Daca numarul cererilor de revendicare depa?e?te o suta, va fi organizata cea de-a doua extragere, deoarece nu pot fi decat de 100 de bonuri ca?tigatoare', se mentioneaza in comunicatul MFP.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2016-01-16 :: Titlu: Legea 1/2016 aduce modificari la legea dialogului social

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 26/2016 a fost publicata Legea 1/2016 pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr. 62/2011.

  Astfel, a cererea organizatiei sindicale si cu acordul membrilor acestora, angajatorii vor retine si vor vira sindicatului cotizatia de sindicat pe statele lunare de plata.
  Cotizatia platita de membrii de sindicat este deductibila in cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, potrivit prevederilor Codului fiscal.

  Un angajator poate fi afiliat, la nivel national, la o singura federatie patronala. De asemenea, o federatie patronala poate fi afiliata, la nivel national, la o singura confederatie patronala de rang superior.

  Un sindicat poate fi afiliat, la nivel national, la o singura federatie sindicala. De asemenea, o federatie sindicala poate fi afiliata, la nivel national, unei singure confederatii sindicale.

  Textul integral: Legea 1/2016 aduce modificari la legea dialogului social
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-16 :: Titlu: Monitorul Oficial din 15 ianuarie 2016

  In data de 15 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 28/2016 - M. Of. 28/2016 [M. Of. 28 / 15 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 29/2016 - M. Of. 29/2016 [M. Of. 29 / 15 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 30/2016 - M. Of. 30/2016 [M. Of. 30 / 15 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 31/2016 - M. Of. 31/2016 [M. Of. 31 / 15 ianuarie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-16 :: Titlu: Cursul valutar din 15 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 15 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5362 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0018 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1573 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9636 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0094 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1428 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2004 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0033 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-15 :: Titlu: Cursul valutar din 14 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 14 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.538 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0097 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.157 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0314 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.973 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0712 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1437 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0151 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2037 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-15 :: Titlu: Monitorul Oficial din 14 ianuarie 2016

  In data de 14 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 25/2016 - M. Of. 25/2016 [M. Of. 25 / 14 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 26/2016 - M. Of. 26/2016 [M. Of. 26 / 14 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 27/2016 - M. Of. 27/2016 [M. Of. 27 / 14 ianuarie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: :: Data: 2016-01-14 :: Titlu: Despre cunoasterea companiilor si prevenirea fraudelor

  In Tribuna Dreptonline.ro a fost publicat un nou articol, dedicat Cunoasterii companiilor si prevenirea fraudelor.

  Autorul, Costin Robert BADEA, inspector de Politie, pleaca de la premisa ca este de netagaduit faptul ca identificarea individului printr-un cod numeric personal, atribuit conform legii, reprezinta pentru organele cu atributii de aplicare a legii, un instrument de baza in cunoasterea populatiei, precum si in desfasurarea atributiilor de serviciu.

  Acelasi principiu se aplica si comerciantilor - persoane juridice, in expresia codului unic de identificare fiscala, insa elementele ce tin de esenta si existenta acestor entitati juridice sunt mai multe si au o sfera de aplicare mai larga decât in cazul persoanei fizice.

  Textul integral: Articol integral: Cunoasterea companiilor si prevenirea fraudelor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor:

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-14 :: Titlu: Cursul valutar din 13 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 13 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5283 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.005 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1884 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0097 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0442 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.007 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1588 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0144 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2042 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-14 :: Titlu: Monitorul Oficial din 13 ianuarie 2016

  In data de 13 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 22/2016 - M. Of. 22/2016 [M. Of. 22 / 13 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 23/2016 - M. Of. 23/2016 [M. Of. 23 / 13 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 24/2016 - M. Of. 24/2016 [M. Of. 24 / 13 ianuarie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2016-01-13 :: Titlu: Legea 4/2016 aduce modificari privind acordarea unor facilitati fiscale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 24/2016 a fost publicata Legea 4/2016 pentru aprobarea OUG 44/2015 privind acordarea unor facilitati fiscale.

  Contribuabilii care la data de 30 septembrie 2015 beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata, aprobata prin Legea nr. 15/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care obtin esalonarea in perioada cuprinsa intre 1 octombrie 2015 si 31 martie 2016 pot beneficia de anularea penalitatilor de intarziere, precum si a cotei de 54,2% din dobanzi, potrivit prevederilor art.2-4, daca indeplinesc conditiile prevazute de aceste articole, dar doresc si mentinerea esalonarii la plata.
  Contribuabilii care la data de 30 septembrie 2015 beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2011, aprobata prin Legea nr. 15/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care obtin esalonarea in perioada cuprinsa intre 1 octombrie 2015 si 31 martie 2016 pot beneficia de anularea unei cote de 54,2% din dobanda esalonata la plata si nestinsa la 30 septembrie 2015, inclusiv, daca esalonarea la plata se finalizeaza pana la 31 martie 2016. In acest caz, cota de 54,2% din dobanda achitata odata cu plata ratei de esalonare se restituie potrivit Codului de procedura fiscala.

  Prevederile art. 1-4 se aplica in mod corespunzator si in situatia in care accesoriile reprezinta majorari de intarziere datorate de contribuabili pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 39/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 46/2011. In acest caz, anularea se acorda pentru o cota de 77,1% din majorarile de intarziere, iar diferentele de majorari de intarziere reprezentand o cota de 22,9% reprezinta conditie de acordare a oricareia dintre facilitatile prevazute la art. 1-4.

  Textul integral al Legii: Legea 4/2016 aduce modificari privind acordarea unor facilitati fiscale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-13 :: Titlu: INS: 2015, primul an cu inflatie negativa in Romania; preturile de consum au scazut cu 0,9%

  Preturile de consum au scazut, in decembrie 2015 fata de decembrie 2014, astfel incat inflatia anuala s-a situat la minus 0,9% si a stabilit un nou record al perioadei post-comuniste, dupa cel din 2014, de plus 0,83%.

  Conform Agerpres, preturile de consum in luna decembrie 2015, comparativ cu luna decembrie 2014, au fost mai mici cu 0,9%, masurate prin IPC, si cu 0,7%, masurate prin IAPC', se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica transmis miercuri AGERPRES.

  La inceputul anului, Banca Nationala a Romaniei estima o inflatie de 2,2% la finalul lui 2015, insa prognoza a fost ajustata in jos la fiecare revizuire pana la minus 0,7% in noiembrie 2015, pe fondul masurilor fiscale adoptate in cursul anului de Guvern, in special reducerea TVA la produsele alimentare de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-13 :: Titlu: Cursul valutar din 12 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 12 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5333 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0063 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1787 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.023 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0372 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.017 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1732 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0037 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2046 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0052 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-13 :: Titlu: Monitorul Oficial din 12 ianuarie 2016

  In data de 12 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 20/2016 - M. Of. 20/2016 [M. Of. 20 / 12 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 21/2016 - M. Of. 21/2016 [M. Of. 21 / 12 ianuarie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-12 :: Titlu: Angajatorii au dreptul sa supravegheze comunicatiile pe internet ale salariatilor, a decis CEDO in urma plangerii unui roman

  Un angajator are dreptul sa supravegheze comunicatiile purtate pe internet de salariati in timpul orelor de lucru, a decis marti Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) in urma plangerii inaintate de un inginer roman, care a fost concediat in anul 2007 pentru ca a stat pe chat la serviciu, relateaza presa franceza.

  Reclamantul s-a adresat instantei europene invocand faptul ca, prin interceptarea convorbirilor sale personale, i-ar fi fost incalcat dreptul la intimitate.

  La randul sau, angajatorul si-a justificat decizia de concediere prin faptul ca inginerul roman a folosit mesageria electronica nu doar in scop profesional, ci si pentru a comunica cu fratele sau si cu iubita sa, iar regulamentul intern al respectivei companii interzice salariatilor sa foloseasca resursele acesteia in scop personal.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-12 :: Titlu: Ministrul Justitiei propune Guvernului abrogarea dispozitiei ce permite reducerea pedepsei pe baza lucrarilor ?tiintifice

  Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat marti ca va propune Guvernului adoptarea unei ordonante de urgenta pentru abrogarea dispozitiei care permite reducerea pedepselor persoanelor condamnate, in baza lucrarilor stiintifice, dupa ce a constatat ca acest fenomen este complet scapat de sub control, potrivit Agerpres.

  "M-am decis constatand ca fenomenul este scapat complet de sub control sa propun Guvernului Romaniei ca, printr-o ordonanta de urgenta care va fi promovata in prima sedinta de Guvern din luna februarie, sa cer abrogarea acestei dispozitii. Nu am sa insist acum asupra motivelor pentru care cer abrogarea. Voi face o consultare publica, pentru ca legea obliga ca pentru orice fel de act normativ sa existe o consultare publica. Urgenta, cred ca nu mai este cazul sa detaliez, este evidenta. Este un fenomen scapat de sub control si, pentru moment, cea mai buna solutie este abrogarea acestei dispozitii. Împreuna cu aceasta ordonanta de urgenta pe care inteleg sa o promovez, voi pune in aceeasi zi pe masa Guvernului regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, care de altfel trebuia sa fie adoptat odata cu legea, in februarie 2014. La acest regulament s-a lucrat inainte ca eu sa preiau mandatul", a declarat Raluca Pruna, in cadrul unei conferinte presa.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-12 :: Titlu: Persoanele fizice care detin o locuinta cu destinatie mixta trebuie sa depuna o declaratie pana in martie 2016

  Persoanele fizice care, din 31 decembrie 2015, detin o locuinta cu destinatie mixta, unde au inregistrat sediu social ca persoana fizica autorizata sau ca un SRL, trebuie sa depuna o declaratie pana la data de 31 martie 2016 chiar daca nu isi desfasoara activitatea acolo, precizeaza, luni, Ministerul Finantelor Publice, conform Agerpres.

  Persoanele fizice care din 31 decembrie 2015 au in proprietate cladiri nerezidentiale sau cladiri cu destinatie mixta au obligatia sa depuna o declaratie, pana la data de 31 martie 2016, conform Modelului 2016—ITL aprobat prin ordinul comun MFP/MDRAP 4087/2069 din 22 decembrie 2015 publicat in MO nr.972/29.12.2015. Exemplu: in cazul in care am o locuinta cu destinatie mixta (in apartament) unde am inregistrat un sediu social ca persoana fizica autorizata sau ca un SRL, chiar daca nu-mi desfasor activitatea acolo, trebuie sa depun aceasta declaratie pana la 31.03.2016. Asadar, nu toate persoanele fizice trebuie sa depuna aceasta declaratie!', precizeaza Ministerul Finantelor.

  Potrivit noului Cod Fiscal, cladire cu destinatie mixta este cladirea folosita atat in scop rezidential, cat si nerezidential.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-12 :: Titlu: Cursul valutar din 11 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 11 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.527 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1557 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0091 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0542 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0329 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1695 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0055 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2098 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0014 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-12 :: Titlu: Monitorul Oficial din 11 ianuarie 2016

  In data de 11 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 17/2016 - M. Of. 17/2016 [M. Of. 17 / 11 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 18/2016 - M. Of. 18/2016 [M. Of. 18 / 11 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 19/2016 - M. Of. 19/2016 [M. Of. 19 / 11 ianuarie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-11 :: Titlu: Deficit comercial de 7,2 miliarde euro la 11 luni 2015, in crestere cu 1,9 miliarde euro fata de 2014

  Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) s-a ridicat, in primele 11 luni din 2015, la 7,2 miliarde euro, cu 1,9 miliarde euro mai mare decat cel inregistrat in perioada similara din 2014, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS) remis, luni, AGERPRES.

  In perioada mentionata, exporturile si importurile au crescut cu 4,1%, respectiv cu 7,2%, comparativ cu perioada 1 ianuarie — 30 noiembrie 2014, exporturile ajungand la 50,66 miliarde de euro, iar importurile la 57,85 miliarde de euro.

  'Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) in perioada 1 ianuarie — 30 noiembrie 2015 a fost de 37,49 miliarde de euro la expedieri si de 44,67 miliarde de euro la introduceri, reprezentand 74% din total exporturi si 77,2% din total importuri', se mentioneaza in documentul citat.

  In aceeasi perioada, valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) a fost de 13,16 miliarde de euro la exporturi si de 13,18 miliarde de euro la importuri, reprezentand 26% din total exporturi si 22,8% din total importuri.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Justitiei :: Data: 2016-01-10 :: Titlu: HG 100/2015 privind informatiile care se inscriu in cazierul fiscal

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 977/2015 a fost publicata HG 1000/2015 privind faptele pentru care se inscriu informatii in cazierul fiscal al contribuabililor, potrivit legislatiei in vigoare.

  Faptele sanctionate de legile fiscale, contabile, vamale si de cele care privesc disciplina financiara pentru care se inscriu informatii in cazierul fiscal al contribuabilului sunt prevazute in anexa care face parte integranta din hotarare.

  Textul integral al Hotarariii: HG 100/2015 privind informatiile care se inscriu in cazierul fiscal
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-09 :: Titlu: Presedintele Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea si completarea Legii dialogului social

  Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr. 62/2011, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

  In iunie, presedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea acestei legi, apreciind ca angajatorul nu poate retine si vira cotizatia de sindicat pe statele lunare de plata, la cererea organizatiilor sindicale, deoarece salariul, potrivit Codului Muncii, se plateste direct titularului.

  Camera Deputatilor a acceptat in parte obiectiile formulate de presedintele Iohannis.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-09 :: Titlu: Cerere de reexaminare asupra Legii pentru modificarea art. 17 din Legea nr. 148/2000 privind publicitatea, precum si a Legii audiovizualului nr. 504/2002

  Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea art. 17 din Legea nr. 148/2000 privind publicitatea, precum si Legea audiovizualului nr. 504/2002.

  Mai multe detalii pe site-ul oficial al Presedintiei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-09 :: Titlu: IGPR: Aproape 60 de infractiuni economice, constatate de la inceputul anului

  Aproape 60 de infractiuni economice au fost constate de politistii specializati in investigarea criminalitatii economice din cadrul Politiei Romane in perioada 1-7 ianuarie, informeaza un comunicat IGPR remis, sambata, AGERPRES.

  Potrivit sursei citate, de comiterea acestor fapte sunt banuite 49 de persoane, dintre care trei au fost retinute.

  Politistii au constatat 20 de infractiuni de inselaciune, 11 fapte de evaziune fiscala, opt falsuri in declaratii, doua falsuri materiale in inscrisuri oficiale si noua uzuri de fals.

  Mai multe detalii: Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5273 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1648 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0099 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0871 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0042 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.164 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0025 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2112 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-09 :: Titlu: Monitorul Oficial din 8 ianuarie 2016

  In data de 8 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 13/2016 - M. Of. 13/2016 [M. Of. 13 / 8 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 14/2016 - M. Of. 14/2016 [M. Of. 14 / 8 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 15/2016 - M. Of. 15/2016 [M. Of. 15 / 8 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 16/2016 - M. Of. 16/2016 [M. Of. 16 / 8 ianuarie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-09 :: Titlu: Inspectia Judiciara a stabilit planificarea controalelor care vor fi desfasurate in acest an

  Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a anuntat, vineri, ca a stabilit planificarea controalelor care vor fi desfasurate in anul 2016.

  Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Directia de inspectie judiciara pentru judecatori va verifica, la nivelul a doua curti de apel si instantelor arondate acestora, precum si la Judecatoria Buftea, modul de indeplinire de catre judecatorii cu functii de conducere a atributiilor manageriale de planificare, organizare, coordonare, control-reglare si comunicare, precum si respectarea obligatiilor de a asigura buna functionare a instantei si calitatea corespunzatoare a serviciului public.

  Directia de inspectie judiciara pentru judecatori va mai realiza monitorizarea situatiei privind hotararile judecatoresti neredactate in termen, a dosarelor de mare coruptie, precum si a dosarelor cu o vechime mai mare de 10 ani, existente pe rolul curtilor de apel si instantelor arondate, precum si al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-09 :: Titlu: Grigorescu: Vom urmari atent subiectul referitor la posibilul schimb de active intre OMV Petrom si Gazprom

  Ministerul Energiei va urmari atent in perioada urmatoare subiectul referitor la posibilul schimb de active intre companiile OMV Petrom si Gazprom, a afirmat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

  "Am luat nota de comunicatul transmis de compania OMV pentru clarificarea aspectelor aparute in presa, in ultima perioada. Vom urmari atent, in perioada urmatoare, cele prezentate in comunicat si vom avea aceste teme pe agenda prioritara de discutii cu compania mai sus mentionata. OMV Petrom este o companie de succes si sunt convins ca anul 2016 va insemna atingerea unor obiective importante pentru activitatea sa in Romania", a declarat ministrul Energiei, ca urmare a intrebarilor venite din partea mass-media, pe tema unui posibil schimb de active intre compania austriaca OMV si cea rusa Gazprom.

  Potrivit unui comunicat al ministerului Energiei, remis vineri AGERPRES, autoritatile de resort dialogheaza constant cu toate societatile care activeaza in domenii strategice ale energeticii romanesti.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-08 :: Titlu: Cursul valutar din 7 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 7 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5275 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0058 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1747 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0394 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0829 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0947 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1665 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0058 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2112 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-08 :: Titlu: Monitorul Oficial din 7 ianuarie 2016

  In data de 7 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 9/2016 - M. Of. 9/2016 [M. Of. 9 / 7 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 10/2016 - M. Of. 10/2016 [M. Of. 10 / 7 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 11/2016 - M. Of. 11/2016 [M. Of. 11 / 7 ianuarie 2016]
 • Monitorul Oficial 11/2016 - M. Of. 11/2016 [M. Of. 11 / 7 ianuarie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: Discutia privind eliminarea platii CASS de catre persoanele fara venituri va avea rezultate in urmatoarele saptamani

  Discutia initiata miercuri in sedinta de Guvern in vederea modificarii prevederilor articolului 180 din Codul Fiscal, care reglementeaza contributia la asigurarile de sanatate pentru persoanele fara venituri, in sensul eliminarii caracterului obligatoriu al acesteia, va avea rezultate in urmatoarele saptamani, a afirmat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

  Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis miercuri AGERPRES, in prezent, persoanele care nu pot dovedi plata contributiei la asigurarile de sanatate sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat, sa achite contributia legala pe ultimele sase luni, in cuantum lunar de 5,5% din salariul minim, in cazul in care nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-07 :: Titlu: Procurorul Luminita Palade, noul vicepresedinte al CSM

  Procurorul Luminita Palade a fost aleasa, miercuri, vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-07 :: Titlu: Judecatorul Mircea Aron, noul presedinte al CSM

  Judecatorul Mircea Aron a fost ales, miercuri, presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

  Actualul sef al CSM, Marius Tudose, a anuntat ca Mircea Aron a fost ales in functia de presedinte cu "o majoritate zdrobitoare".

  Judecatorul Mircea Aron este reprezentantul ales din partea Înaltei Curti de Casatie si Justitie in Consiliul Superior al Magistraturii.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-07 :: Titlu: Cursul valutar din 6 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 6 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5217 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0023 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.2141 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0159 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1776 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0137 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1723 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0007 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.211 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-07 :: Titlu: Monitorul Oficial din 6 ianuarie 2016

  In data de 6 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 6/2016 - M. Of. 6/2016 [M. Of. 6 / 6 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 7/2016 - M. Of. 7/2016 [M. Of. 7 / 6 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 8/2016 - M. Of. 8/2016 [M. Of. 8 / 6 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-06 :: Titlu: Decizia privind stabilirea cazurilor de prelucrare a datelor pentru care nu e necesara notificarea - in vigoare

  Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal informeaza ca la sfarsitul anului trecut a intrat in vigoare decizia prin care se stabilesc acele cazuri de prelucrare a datelor cu caracter personal pentru care nu este necesara notificarea.

  "La data de 28 decembrie 2015 a intrat in vigoare Decizia nr. 200/ 2015 privind stabilirea cazurilor de prelucrare a datelor cu caracter personal pentru care nu este necesara notificarea, precum si pentru modificarea si abrogarea unor decizii, emisa de presedintele Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal si publicata in Monitorul Oficial nr. 969 din 28 decembrie 2015.

  Aceasta decizie a fost emisa in temeiul prevederilor art. 22 alin. (9) din Legea nr. 677/ 2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare, conform carora Autoritatea de supraveghere poate stabili si cazuri in care notificarea nu este necesara
  ", se arata intr-un comunicat remis marti AGERPRES de ANSPDCP.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-06 :: Titlu: CSM isi alege noua conducere

  Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reuneste miercuri pentru a-si alege noua conducere, pentru functia de presedinte candidand judecatorul Mircea Aron, iar pentru vicepresedinte - procurorul Luminita Palade.

  Pe ordinea de zi a sedintei plenului CSM se afla si prezentarea raportului de activitate al institutiei pe anul 2015, in mandatul judecatorului Marius Tudose — presedinte si al procurorului Bogdan Gabor — vicepresedinte.

  Presedintia va fi reprezentata la sedinta CSM de Simina Tanasescu, consilier prezidential in cadrul Departamentului Reforma Institutionala si Constitutionala.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-06 :: Titlu: Ministrul Muncii vrea criterii de performanta pana pe 11 ianuarie si o comisie care sa revizuiasca proiectul Legii salarizarii

  Ministrul Muncii, Ana Costea, le-a cerut ministrilor sa ii comunice, pana pe 11 ianuarie, criteriile de performanta care sa justifice sistemul de salarizare pe "familia ocupationala de care apartin" si va solicita, prin Memorandum, Guvernului constituirea unei comisii care sa se ocupe de revizuirea proiectului Legii salarizarii unitare si, ulterior, de consultarea cu ministerele pe marginea acestui document.

  "Legea salarizarii unitare este un obiectiv pe care eu, cu ministerul pe care il reprezint, mi l-am asumat, cu finalizare in noiembrie 2016, din motivul ca orice act normativ cu aceste prevederi este imposibil sa se adopte de la 1 ianuarie, deoarece este an electoral, dar asta nu impiedica inceperea consultarilor, a negocierilor. (...) Am transmis, inca din 31 decembrie, colegilor mei ministri o adresa prin care am cerut, pentru ca in opinia noastra orice sistem corect, obiectiv, trebuie bazat pe criterii de performanta si trebuie sa reflecte importanta sociala a activitatii pe care fiecare salariat o desfasoara, am transmis o adresa prin care am solicitat, in consultare cu comisiile de dialog social, sa comunice care ar fi criteriile de performanta care sa justifice sistemul de salarizare pe familia ocupationala de care apartin si, pe de alta parte, sa ne indice criteriile care sa justifice premierea. Dupa cum stiti, exista posibilitatea unui fond de premiere. Fiecare ordonator de credite isi poate prevedea in buget un sistem de premiere, care si acesta, in opinia noastra, ar trebui facut obiectiv, pe criterii. Termenul pana la care colegii ministri cu comisiile de dialog social trebuie sa comunice criteriile de performanta pe domenii de activitate este 11 ianuarie", a declarat Ana Costea, la TVR1.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-06 :: Titlu: Cursul valutar din 5 ianuarie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 5 ianuarie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.524 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0071 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1982 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0582 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1639 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0368 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.173 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0186 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2103 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-01-06 :: Titlu: Monitorul Oficial din 5 ianuarie 2016

  In data de 5 ianuarie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 3/2016 - M. Of. 3/2016 [M. Of. 3 / 5 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 4/2016 - M. Of. 4/2016 [M. Of. 4 / 5 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 5/2016 - M. Of. 5/2016 [M. Of. 5 /5 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-01-05 :: Titlu: Sectii de votare informatizate la alegerile locale si parlamentare din 2016

  Un sistem informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal va fi utilizat in anul 2016 la alegerile locale din iunie si la cele parlamentare din noiembrie, potrivit site-ului Autoritatii Electorale Permanente (AEP).

  In urma implementarii acestui proiect, alegatorii care doresc sa isi exprime optiunea prin vot nu vor mai prezenta actul de identitate membrilor sectiilor de votare, ci operatorului unui calculator, iar sistemul va semnala daca persoana respectiva a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii inclusiv, daca si-a pierdut drepturile electorale, daca este arondata la alta sectie si daca si-a mai exercitat dreptul la vot la acelasi scrutin.

  In baza rezultatelor generate de sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, a comunicarilor efectuate prin intermediul acestuia si a verificarii actului de identitate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate opri de la votare persoana care nu a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii si persoana care si-a pierdut drepturile electorale.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  96 useri online

  Useri autentificati: