DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-28 :: Titlu: Havrilet (ANRE): Nu se prevad cresteri importante la pretul gazelor pentru IMM-uri; tariful tranzactionat pe bursa este de 90 lei/MWh

Pretul la gazele naturale destinate sectorului IMM nu va creste semnificativ de la 1 ianuarie 2015, pentru primul trimestru din anul viitor inregistrandu-se o tranzactie importanta la pretul de 90 de lei/MWh, de la 89,4 lei/MWh, cat este inainte de liberalizare, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei /ANRE/.

'Avem estimari in care nu se prevad cresteri importante la pretul gazelor, in anul viitor, pentru IMM-uri. Sunt estimari care prevad mentinerea pretului actual sau o miscare de crestere, dar foarte mica, chiar daca se liberalizeaza pretul gazelor pentru IMM-uri. Nu putem vorbi despre IMM-uri la modul general. Majoritatea IMM-urilor care utilizeaza pentru producerea de bunuri, conform definitiei, sunt unitati economice care presteaza activitati lucrative sub forma de producere de bunuri, sunt in zona eligibila, deci sunt in piata concurentiala. Pentru primul trimestru din anul viitor, pe bursa s-a inregistrat o tranzactie importanta la care pretul la care s-a incheiat tranzactia a fost de 90 de lei /per MWh, n.r./, de la 89,4 lei, pretul la care s-a oprit pretul de liberalizare din calendar', a afirmat Havrilet.

Potrivit sefului ANRE, tariful pentru 2015 nu va produce perturbari ale activitatii economice in sectorul IMM-urilor.

'Daca tinem cont ca este perioada de iarna si, in general, pretul este mai mare, consideram ca nu exista elemente de crestere uriasa a pretului care ar putea produce eventuale perturbari ale activitatii economice sau chiar elemente de risc. In acest moment si pe intreg parcursul acestui an, zona concurentiala a avut si are pretul mai mic decat pretul practicat in zona reglementata. Cel mai sanatos lucru pentru functionarea pietei este de a elimina zona reglementata', a spus Niculae Havrilet.

Joi, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat ca piata gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie, precizand ca nu a reusit sa convinga Comisia Europeana sa amane calendarul de liberalizare pentru aceasta categorie de consumatori.

"Am incercat sa-i conving pe cei de la Comisia Europeana sa accepte o perioada suplimentara in care sa ne pregatim mai bine piata, sa fie mai are lichiditate, sa fie mai mare transparenta, sa fie mai multe tranzactii incheiate intr-o maniera centralizata, pe bursa, cu un pret clar de referinta in piata. ?i va pot spune ca nu am reusit sa ii conving. ?i raspunsul domniilor lor este clar si ferm: Romania trebuie sa-si tina angajamentul facut si sa liberalizeze piata. Nu mai are importanta cine l-a facut. Nu vreau intr-un astfel de cadru sa politizez discutia, fiind de altfel si un ministru tehnocrat. Romania trebuie sa-si tina angajamentul si Romania isi va tine acest angajament la 1 ianuarie 2015. Insa mi se pare corect fata de IMM-uri, fata de piata sa semnalez aceste lucruri si sa le spunem cum stau lucrurile", a explicat Nicolescu, la conferinta "Concurenta in sectoare esentiale ale economiei romanesti" organizata de Consiliul Concurentei.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-28 :: Titlu: Ministrul Finantelor: Accizele in 2015 vor fi in lei, la valoarea din 2014

Accizele in 2015 vor fi calculate in lei, nu in euro, si vor fi mentinute la valoarea in lei din 2014, urmand ca din anul 2016 sa fie indexate cu inflatia, a declarat pentru AGERPRES ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

'Acciza in 2015 va fi la aceeasi valoare nominala, in lei, cu cea de anul acesta. In termeni reali, acciza scade, pentru ca exista o inflatie de aproximativ 1,5%. Din 2016 incolo aceasta valoare va fi indexata cu inflatia si, practic, aceasta va fi formula de calcul — valoarea in lei indexata cu inflatia', a precizat oficialul MFP.

Ministrul Finantelor a afirmat ca au fost analizate mai multe posibilitati si a mentionat ca s-a opus de la inceput unei formule complicate, care se modifica de la an la an.

'In trecutul apropiat, formula de calcul continea si o rata de schimb euro/leu la 1 octombrie. Acest lucru nu este necesar. Practic, s-a facut acest lucru pentru ca, in fiecare an, Comisia Europeana trebuie sa verifice daca acciza este deasupra minimului in UE.

Ei trebuie sa transforme in euro acciza in fiecare stat, folosesc acest curs de schimb si compara sa vada daca acciza in euro este deasupra acestui nivel minim. Noi suntem deasupra acestui nivel minim, nu este nevoie sa luam in calcul acest curs euro/leu (...) Am decis ca acciza sa ramana la acelasi nivel cu cea din 2014. Cineva care a platit 10 lei anul acesta va plati 10 lei si anul viitor.

Acciza va fi exprimata in lei, mi se pare normal, suntem in Romania, platim la supermarket in lei, primim salariul in lei, nu vad de ce acciza ar trebui exprimata in euro, ea va fi exprimata in lei. Anul viitor ramane exact la aceeasi valoare. Practic, in valoare reala, acciza scade, pentru ca exista o inflatie de aproximativ 1,5%', a spus Ioana-Maria Petrescu.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 noiembrie 2014

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.42 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5433 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0046 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5793 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0012 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6779 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0028 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.237 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 noiembrie 2014

In data de 27 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 862/2014 - M. Of. 862/2014 [M. Of. 862 / 27 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 863/2014 - M. Of. 863/2014 [M. Of. 863 / 27 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 864/2014 - M. Of. 864/2014 [M. Of. 864 / 27 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 865/2014 - M. Of. 865/2014 [M. Of. 865 / 27 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 866/2014 - M. Of. 866/2014 [M. Of. 866 / 27 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Isarescu: Economia romaneasca este stabila la nivel macro, dar avem probleme micro, mari, mari de tot

  Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, considera ca este necesara o pozitie comuna pentru a se iesi din dezbaterea electorala si a subliniat ca economia romaneasca este stabila la nivel macro, dar la nivel micro sunt probleme mari.

  'Poate ne ajutam reciproc sa iesim din dezbaterea electorala. Ξn economia romaneasca este macrostabilitate. Am indeplinit toate criteriile de la Maastrict. Nu avem nevoie de confuzie. Problema este sa mentinem aceste criterii. Important este sa pastram reperele. Economia romaneasca este stabila la nivel macro, dar avem probleme micro, mari, mari de tot', a spus Isarescu, in Conferinta anuala a Asociatiei Analistilor Financiar — Bancari din Romania (AAFBR) cu tema 'Economia romaneasca intre macrostabilitate si microtensiuni'.

  Acesta a mentionat insolventa ca fiind una dintre problemele majore la nivel macroeconomic.

  'Insolventa este o problema. Sa inchizi o firma si apoi sa deschizi alta ... Acum, cu zeci de indicatori financiari, avem firme care se inchid si nu-si platesc datoriile. Trebuie sa fim atenti la ce se intampla. Cum spune reclama de la televizor, calatoria continua, mai avem multe de descoperit', a subliniat guvernatorul BNR.

  Dezbaterile au ca subiecte pozitionarea Romaniei in contextul central si est-european la 25 de ani de la caderea comunismului, posibilitatea accelerarii cresterii economice intr-un mod sustenabil pe modelul economic existent, scaderea finantarii externe si cresterea capitalului autohton.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Razvan Nicolescu: Piata gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie, nu am reusit sa conving Comisia Europeana

  Piata gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie 2015, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, care a precizat ca nu a reusit sa convinga Comisia Europeana sa amane calendarul de liberalizare pentru aceasta categorie de consumatori.

  "Am incercat sa-i conving pe cei de la Comisia Europeana sa accepte o perioada suplimentara in care sa ne pregatim mai bine piata, sa fie mai are lichiditate, sa fie mai mare transparenta, sa fie mai multe tranzactii incheiate intr-o maniera centralizata, pe bursa, cu un pret clar de referinta in piata. ?i va pot spune ca nu am reusit sa ii conving. ?i raspunsul domniilor lor este clar si ferm: Romania trebuie sa-si tina angajamentul facut si sa liberalizeze piata.

  Nu mai are importanta cine l-a facut. Nu vreau intr-un astfel de cadru sa politizez discutia, fiind de altfel si un ministru tehnocrat. Romania trebuie sa-si tina angajamentul si Romania isi va tine acest angajament la 1 ianuarie 2015. Ξnsa mi se pare corect fata de IMM-uri, fata de piata sa semnalez aceste lucruri si sa le spunem cum stau lucrurile
  ", a afirmat Nicolescu, la conferinta "Concurenta in sectoare esentiale ale economiei romanesti" organizata de Consiliul Concurentei.

  Ministrul a explicat ca in lunile ianuarie, februarie, martie si aprilie consumul de gaze in Romania este la nivelul cel mai ridicat iar populatia are prioritate pentru a consuma gazul produs in Romania.

  Razvan Nicolescu a explicat ca, in cele patru luni, consumul Romaniei depaseste productia tarii si ceea ce se poate extrage din capacitatile de stocare, si, in context, s-a aratat ingrijorat de faptul ca piata de gaz din Romania se va inchide pe importuri, iar importurile vor merge numai sau in mare masura catre intreprinderile mici si mijlocii, in conditiile in care o parte dintre marii consumatori a incheiat contracte de furnizare pe un orizont de timp de un an sau doi.

  "Daca IMM-urile au fi cabinete de avocatura sau cabinete notariale, probabil diferenta de pret dintre importuri si ce platesc acum ar fi de cativa lei. Importurile, din datele pe care la am, sunt la 135-140 de lei/MW, acum platesc 89,4 lei/MW. Daca ar fi cabinete de avocatura, cabinete notariale nu cred ca ar fi o problema sa plateasca cativa lei in plus.

  Daca insa vorbim de fabricute de paine, daca insa vorbim de fabricute de sticla, de alte tipuri de afaceri in care costul gazului reprezinta o pondere importanta in costul produselor pe care le dumnealor le produc poate sa fie o problema
  ", a subliniat Razvan Nicolescu.

  Pe de alta parte, ministrul delegat pentru Energie a reafirmat ca a obtinut de la Comisia Europeana acordul ca CET-urile sa aiba acelasi regim ca si pana acum iar in cursul zilei de joi asteapta sa primeasca un raspuns daca autoritatile europene vor accepta ca spitalele, scolile, gradinitele si caminele de batrani sa fie asimilate consumatorului casnic. Ministrul a spus ca intentioneaza sa puna in aplicare aceste lucruri saptamana viitoare prin intermediul unei hotarari de Guvern.

  El a mentionat ca principalii beneficiari ai liberalizarii trebuie sa fie consumatorii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Ordinul 60/2014aduce modificari Regulamentului de organizare si functionare a Inspectiei Judiciare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 724/2014 a fost publicat Ordin nr. 60/2014 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Inspectiei Judiciare.

  Adunarea generala este prezidata de inspectorul-sef, iar, in lipsa acestuia, de inspectorul-sef adjunct. Daca inspectorul- sef sau inspectorul-sef adjunct lipsesc, Adunarea generala este prezidata de unul dintre directorii directiilor de inspectie judiciara, ales in Adunarea generala a inspectorilor judiciari.

  In cadrul Directiei de inspectie judiciara pentru judecatori functioneaza inspectorii judiciari care au fost selectati dintre judecatori, prin concurs.
  Directia de inspectie judiciara pentru judecatori este condusa de un director, numit prin ordin al inspectorului-sef, pentru un mandat de 3 ani, dintre inspectorii judiciari din cadrul directiei cu o vechime de minimum 2 ani in functia de inspector judiciar.
  Numirea in functia de director se face ca urmare a promovarii concursului organizat de Inspectia Judiciara.

  Directia de inspectie judiciara pentru procurori este condusa de un director, numit prin ordin al inspectorului-sef, pentru un mandat de 3 ani, dintre inspectorii judiciari din cadrul directiei cu o vechime de minimum 2 ani in functia de inspector judiciar.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 60/2014aduce modificari Regulamentului de organizare si functionare a Inspectiei Judiciare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Asociatia pentru Implementarea Democratiei incurajeaza cetatenii Republicii Moldova sa opteze pentru valorile europene

  Asociatia pentru Implementarea Democratiei incurajeaza cetatenii Republicii Moldova sa isi exercite dreptul fundamental de a vota in scrutinul de duminica si sa opteze pentru valorile europene si euroatlantice, pentru democratie si pentru continuarea si sustinerea demersurilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana si NATO.

  "Incurajam totodata partidele politice din Republica Moldova care promoveaza valorile euroatlantice sa faca fata presiunilor externe si sa continue parcursul asumat prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana", subliniaza Asociatia pentru Implementarea Democratiei, intr-un comunicat transmis miercuri AGRPRES.

  Asociatia face un apel catre toti politicienii din Romania (...) sa se preocupe de soarta populatiei din Republica Moldova, aceasta fiind importanta pentru Romania atat din perspectiva istorica, cat si din considerente ce tin de geopolitica si de securitatea actuala.

  "Pentru Romania, continuarea reformelor incepute la Chisinau reprezinta o problema de securitate nationala, Romania avand obligatia de a oferi un climat de stabilitate in regiune si de a oferi asistenta si indrumare guvernelor democratice si pro-euroatlantice ale Republicii Moldova in procesul de aderare la structurile euroatlantice. Astfel, Republica Moldova poate continua sa fie un factor de echilibru in regiune sau, dimpotriva, sa fie un factor de destabilizare prin formarea unui guvern nedemocratic, anti-european, anti-occidental", precizeaza sursa citata.

  De asemenea, Asociatia pentru Implementarea Democratiei solicita tuturor institutiilor si persoanelor responsabile sa asigure conditiile necesare pentru ca toti cetatenii moldoveni aflati pe teritoriul Romaniei sa isi poata exercita, duminica, dreptul fundamental de a vota.

  La 30 noiembrie in Republica Moldova sunt programate alegeri parlamentare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Kovesi: Doar 17% din dosarele DNA au avut la baza o sesizare din oficiu

  Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat miercuri ca in anul 2014 doar 17% din dosarele inregistrate la DNA au avut la baza o sesizare din oficiu pe baza informatiilor din mass-media, a anchetelor jurnalistice sau primite de la serviciile de informatii, iar cea mai mare parte a sesizarilor a venit de la cetateni si institutii publice, altele decat serviciile de informatii.

  "Desi exista o perceptie referitoare la cresterea implicarii SRI in activitatea DNA, am constatat ca in acest an doar 17% din dosarele inregistrate au avut la baza o sesizare din oficiu pe baza informatiilor din mass media, a anchetelor jurnalistice sau primite de la serviciile de informatii, spre deosebire de anul 2010, cand 19% din dosare au avut la baza aceasta modalitate de sesizare", a spus Kovesi.

  Ea a subliniat ca, fata de anii anterior, a crescut cu aproximativ 63% numarul de sesizari/denunturi pe care procurorii le primesc de la cetateni, ceea ce arata gradul de incredere al populatiei in DNA.

  "Pana in acest moment al anului 2014 am primit 1.684 sesizari de la persoane fizice si juridice private, fata de 1.032 primite in anul 2010. Te adresezi unei institutii numai daca ai incredere in ea si stii ca exista o sansa rezonabila sa primesti solutia corespunzatoare. In primele 10 luni din acest an am inregistrat peste 4.500 de dosare. Aproximativ 42% din dosare au fost constituite ca urmare a sesizarilor/denunturilor de la persoane fizice sau juridice private, iar peste 41% din cazuri au fost constituite ca urmare a sesizarilor unor institutii publice (altele decat serviciile de informatii)."

  Kovesi a precizat ca, spre deosebire de anii anteriori, DNA se bazeaza acum mai mult pe denunturi si sesizari de la cetateni pentru a porni investigatii si mai putin pe sesizarile de la alte institutii sau pe sesizarile din oficiu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Viceambasadorul britanic: Eforturile Romaniei de a investi in institutii ca DNA sunt importante

  Viceambasadorul britanic Adam Sambrook a declarat, miercuri, ca eforturile Romaniei de a investi in institutii precum Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sunt importante.

  "Coruptia este o boala. Aceasta nu poate fi eradicata doar prin interventie externa. Este nevoie in primul rand ca pacientul sa se mobilizeze. De aceea, eforturile Romaniei de a investi in institutii precum DNA sunt importante. Acesta este un indicator al modului in care romanii au abordat misiunea dificila de a combate coruptia. Dar aici nu este vorba doar de institutii. Valorile si normele colective sunt la fel de importante. Eforturile de combatere a coruptiei vor deveni sustenabile numai daca cetatenii au incredere in institutiile publice si, implicit, daca acestea sunt demne de incredere", a afirmat Adam Sambrook la conferinta de lansare a raportului "Indexul sustenabilitatii DNA", ca parte a unui proiect sustinut de Ambasada britanica la Bucuresti impreuna cu Fundatia Konrad Adenauer Romania.

  El a subliniat ca Ambasada Regatului Unit are ca obiectiv central sustinerea partenerilor din Romania in lupta anticoruptie, efort care necesita rabdare, tenacitate si perseverenta.

  "Coruptia este o boala cronica ce infecteaza fiecare element al vietii publice si care, din nefericire, se regaseste peste tot in lume. Banca Mondiala estimeaza ca darea de mita la nivel global atinge o mie de miliarde de dolari in fiecare an. La nivelul Uniunii Europene, coruptia se ridica la 120 de miliarde de euro, foarte aproape de bugetul UE pentru un an intreg. Aceste fapte — mita si coruptia — ne afecteaza pe toti. Fiecare dintre cei din aceasta sala este o victima a coruptiei. (... ) Stiu ca romanii vad lupta impotriva coruptiei drept un element cheie al interesului lor national. Promovarea unei justitii in interesul cetateanului si stabilirea unor mecanisme pentru combaterea coruptiei va ajuta Romania sa dezvolte un sistem public mai eficient, sa atraga mai multe investitii straine directe si sa creasca increderea in economie", a mai declarat viceambasadorul Adam Sambrook.

  Prezenta la eveniment, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a vorbit de o cresterea cu aproximativ 63% fata de anii anteriori a numarului de sesizari/denunturi primite de la cetateni. Ea a aratat ca in primele 10 luni din anul curent au fost inregistrate peste 4.500 de dosare si ca aproximativ 42% dintre cazuri au fost constituite ca urmare a sesizarilor/denunturilor de la persoane fizice sau juridice private, iar peste 41% — ca urmare a sesizarilor unor institutii publice (altele decat serviciile de informatii).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.42 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0138 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5479 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 3.3107 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5805 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0103 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6751 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0122 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2366 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -3.3287 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 noiembrie 2014

  In data de 26 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 860/2014 - M. Of. 860/2014 [M. Of. 860 / 26 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 861/2014 - M. Of. 861/2014 [M. Of. 861 / 26 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Comisia Europeana solicita Romaniei oprirea tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat persoanelor fizice nerezidente

  Comisia Europeana a trimis un aviz motivat Romaniei prin care solicita tarii sa stopeze tratamentul fiscal discriminatoriu aplicat persoanelor fizice nerezidente care obtin venituri in Romania.

  Comisia a solicitat Romaniei sa isi modifice normele privind impozitarea veniturilor provenite din activitati independente desfasurate de persoane fizice nerezidente in conditiile in care acestea nu isi pot deduce cheltuielile profesionale legate de realizarea acestor venituri in timp ce rezidentii care obtin astfel de venituri beneficiaza de aceasta deducere.

  Intr-un comunicat publicat miercuri, Comisia Europeana arata ca normele privind impozitarea veniturilor provenite din activitati independente desfasurate de persoane fizice nerezidente constituie o restrictie la libera prestare a serviciilor si la libera circulatie a capitalurilor in cadrul pietei interne.

  "In prezent, persoanele fizice rezidente care obtin venituri comparabile isi pot deduce cheltuielile profesionale legate de aceste venituri, ceea ce conduce la o impozitare limitata la venitul net. Cu toate acestea, persoanele fizice stabilite intr-un alt stat din UE/SEE si care nu sunt stabilite permanent in Romania nu pot beneficia de o astfel de deducere si sunt impozitate pe baza veniturilor brute obtinute in Romania.

  Comisia nu gaseste niciun motiv valabil pentru justificarea acestei impozitari mai mari a veniturilor persoanelor fizice stabilite intr-un alt stat din UE/SEE si considera ca aceasta practica este discriminatorie si constituie o restrictie la libera prestare a serviciilor si la libera circulatie a capitalurilor, conform interpretarii Curtii de Justitie (cauzele C-234/01 Gerritse, C-290/04 FKP Scorpio si C-345/04 Centro Equestre)
  ", se arata in comunicatul citat.

  In context, Comisia a solicitat Romaniei, sub forma unui aviz motivat, sa isi modifice normele pentru a se conforma legislatiei UE. In absenta unui raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene in privinta acestei chestiuni.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: MFE: Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene este de aproximativ 47%

  Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene era marti de aproximativ 47%, suma solicitata spre rambursare Comisiei Europene de catre tara noastra fiind de peste 8,58 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

  Rata de absorbtie curenta inregistrata la nivelul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) era de peste 33%, suma solicitata Comisiei prin intermediul acestui program fiind de peste 1,15 miliarde de euro. In acelasi timp, rata de absorbtie curenta inregistrata la nivelul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) depasea 47%, suma solicitata spre rambursare fiind de 1,2 miliarde de euro.

  Guvernul a aprobat in sedinta de joi un nou imprumut de la Trezoreria statului pentru a pune la dispozitia autoritatilor de management ale programelor operationale resursele necesare pentru plata beneficiarilor de fonduri UE.

  "Guvernul Romaniei a aprobat un nou imprumut cu o valoare de 755 milioane de lei din care vor fi facute plati catre beneficiari. Aceste sume care vor fi achitate beneficiarilor vor fi rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana, dupa ce vor fi transmise documentele necesare", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Din noul imprumut vor fi efectuate plati catre beneficiarii a trei programe: POS DRU, POS CCE si Programul Operational Regional.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-26 :: Titlu: Danescu (ARB): Lipsa de incredere afecteaza creditarea; 1 leu din 5 acordati credit nu s-a mai intors

  Initiativele legislative care ar afecta disciplina de creditare ar trebui evitate, iar opiniile de genul "lasa ca bancile au bani, au de unde sa plateasca" ar trebui abandonate, avand in vedere ca pana acum, 1 leu din 5 lei acordati ca si credit nu s-a mai intors la banca, a declarat, miercuri, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, in cadrul unui seminar de specialitate.

  "Directionarea banilor in creditare este afectata de lipsa de incredere in conditiile in care, pana acum, 1 leu din 5 lei acordati ca si credit nu s-a mai intors. Bancile procedeaza la eliminarea din bilant a creditelor neperformante (write off) pentru care nu exista asteptari rezonabile de recuperare, dar care sunt integral provizionate. In acest context, consideram ca ar trebui evitata orice propunere legislativa care ar afecta disciplina de creditare si unde aplicabilitatea legii depinde de buna credinta, mai ales acum cand economia are nevoie de stabilitatea sistemului bancar si de resurse pentru creditare. "Opinia" unora de genul "lasa ca bancile au bani, au de unde sa plateasca ar trebui abandonata", a mai spus Florin Danescu.

  Presedintele executiv al ARB a amintit si faptul ca rata creditelor neperformante a fost de 17,23% in august 2014, precizand ca necesarul sporit de provizioane pentru acoperirea pierderilor afecteaza profitabilitatea si creditarea. nu, am telefonul de la suport tehnic business

  "Ponderea creditelor in valuta s-a redus cu 5 puncte procentuale in perioada decembrie 2012 — august 2014, pana la 62,1%. Insa sectorul bancar romanesc prezinta in continuare o acoperire corespunzatoare: rata fondurilor proprii era de 17% in iunie 2014, gradul de acoperire cu provizioane IFRS a creditelor neperformante generate de populatie este de 63,5 % (august 2014), iar daca se iau in calcul si filtrele prudentiale, nivelul de acoperire devine 97,2 % (august 2014)", sustine Florin Danescu.

  In plus, numarul persoanelor indatorate la banci si IFN s-a redus usor pana la 4,12 milioane in august 2014, de la 4,31 milioane in iunie 2013 si reprezenta 43% din populatia activa la sfarsitul anului 2013. "Valoarea indatorarii populatiei de la banci si IFN autohtone (incluzand si creditele externalizate) este importanta de 111,8 miliarde de lei in august 2014 (25 miliarde de euro)", a mai spus Danescu.

  Pe de alta parte, in Romania, ponderea populatiei nebancarizate este de 52,3%, fata de 0,6% in Austria, 0,8% in Germania si 1,3% in Franta, potrivit raportului "Consumer trends — 2014", publicat de Autoritatea Bancara Europeana, citat de oficialul ARB.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-26 :: Titlu: Guvernul adopta o hotarare ca elevii si studentii din Republica Moldova sa poata calatori gratuit pentru a vota

  Guvernul va adopta in sedinta de miercuri o hotarare prin care elevii si studentii din Republica Moldova sa poata calatori gratuit pentru a vota la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

  "Duminica este un vot esential pentru directia in care merge Republica Moldova. Noi am facut ca guvern foarte mult, tot ceea ce puteam sa facem sa sprijinim parcursul european al Republicii Moldova — gazoduct, gradinite, microbuze, zona de cultura, de educatie — si imi doresc foarte mult ca aceia care voteaza si in Republica Moldova, si aici, in Romania, si in Europa sa sprijine acest parcurs european. Din punct de vedere strict tehnic (...), cred ca putem sa adoptam hotararea ca toti toti elevii si studentii (din Republica Moldova — n.r.) sa poata sa calatoreasca gratuit pentru a ajunge la sectiile de vot", a afirmat premierul Victor Ponta la inceputul sedintei saptamanale a Executivului.

  Ponta a subliniat ca isi doreste sa poata colabora cu viitorul guvern care se va instala la Chisinau in urma alegerilor la fel de bine cum a colaborat cu cel condus in prezent de Iurie Leanca.

  "Vreau si sper si imi doresc ca la Chisinau sa ramana un guvern proeuropean, cu care sa continuam colaborarea excelenta pe care am avut-o in ultima perioada si care a fost in interesul celor care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului", a spus Ponta.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-26 :: Titlu: Nicolescu: Saptamana viitoare vom da o OUG referitoare la CET-uri astfel ca pretul gazelor sa nu se modifice

  Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca Executivul va adopta saptamana viitoare o ordonanta de urgenta care va reglementa situatia CET-urilor astfel incat sa nu se modifice pretul gazelor.

  "Avem acordul scris al Comisiei Europene si saptamana viitoare o sa transpunem acest acord pe care il avem de la Comisie intr-un proiect de ordonanta de urgenta, dar nu s-a pus niciodata problema asta (a scumpirii gazelor-n.r)", a spus Nicolescu, rugat de premier sa confirme ca la CET-uri nu se schimba pretul gazelor.

  La randul sau, premierul Ponta a negat ca s-ar modifica pretul gazelor si a calificat anunturile in acest sens drept "declaratii mai putin serioase"

  "Este o perioada cu tot felul de declaratii, probabil mai mult politice si mai putin serioase. Nu se creste nici pretul la gaze la populatie, nici la CET-uri. Avem inclusiv comunicarea oficiala de la Comisia Europeana, legata de faptul ca CET-urile sunt considerate prioritare la cumpararea, achizitionarea gazelor din productia interna", a spus Ponta.

  Premierul i-a cerut ministrului delegat pentru Energie sa lucreze in continuare cu Primaria Capitalei pentru accelerarea fuziunii ELCEN-RADET.

  "Se pune problema insa sa finalizam fuziunea ELCEN-RADET ca pentru Bucuresti sa existe o solutie pe termen lung, nu doar pentru in acest an, legat de termoficare. Aici vreau sa va rog in continuare sa lucrati cu Primaria Generala si sa finalizam aceasta procedura care a inceput in urma cu doi ani si care n-a fost deloc simpla pentru ca era vorba de datorii istorice, din diverse perioade si diverse mandate, dar care ofera Bucurestiului o perspectiva foarte clara legata de termoficare in viitor", a sustinut seful Guvernului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-26 :: Titlu: Ordinul 2208/2014 stabileste valoarea lunara a tichetelor de cresa pentru semestrul II al anului 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 845/2014 a fost publicat Ordinul nr. 2208/2014 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa pentru semestrul II al anului 2014

  Pentru semestrul II al anului 2014, incepand cu luna noiembrie, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa, stabilita potrivit prevederilor pct. 6.1 si 6.3 din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.317/2006, cu modificarile ulterioare, este de 440 lei.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 2208/2014 stabileste valoarea lunara a tichetelor de cresa pentru semestrul II al anului 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-26 :: Titlu: Ordinul 651/2014 privind mobilitatea academica a studentilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 855/2014 a fost publicat Ordinul 651/2014 pentru aprobarea Metodologiei privind mobilitatea academica a studentilor.

  Mobilitatea academica reprezinta dreptul studentilor si al studentilor doctoranzi de a li se recunoaste creditele transferabile dobandite, in conditiile legii, la alte institutii de invatamant superior acreditate/autorizate provizoriu din tara sau din strainatate. Mobilitatea poate fi interna sau internationala, respectiv definitiva sau temporara, pentru toate formele de invatamant.

  Calitatea de student, respectiv de student doctorand se mentine pe perioada mobilitatilor interne si internationale.

  Recunoasterea creditelor transferabile in cazul mobilitatilor academice internationale se poate realiza de catre institutiile de invatamant superior numai pentru persoana care dovedeste calitatea de student cu documente relevante emise de catre institutia de invatamant superior pe care a frecventat-o.

  Textul integral al Metodologiei: Ordinul 651/2014 privind mobilitatea academica a studentilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-26 :: Titlu: Ordinul 2207/2014 stabileste valoarea tichetului de masa pentru semestrul 2 din 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 845/2014 a fost publicat Ordinul nr. 2207/2014 privind stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul II al anului 2014.

  Pentru semestrul II al anului 2014, incepand cu luna noiembrie, valoarea nominala a unui tichet de masa, stabilita potrivit prevederilor art. 31 din Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 5/1999, cu modificarile ulterioare, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2006 pentru completarea art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2005 pricind unele masuri de natura fiscala si financiara pentru punerea in aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, aprobata prin Legea nr. 187/2006, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2007 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 147/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobata prin Legea nr. 154/2007, si ale art. I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 121/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative, aprobata cu completari prin Legea nr. 127/2013, este de 9,35 lei.

  Textul integral: Ordinul 2207/2014 stabileste valoarea tichetului de masa pentru semestrul 2 din 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-25 :: Titlu: Florin Jianu: Intentia noastra este sa avem o banca de dezvoltare; am mentionat CEC Bank sau EximBank

  Proiectul de infiintare a unei banci de dezvoltare care sa sprijine antreprenoriatul si sectorul IMM trebuie asumat si nu depinde de parerea unei persoane, a afirmat, marti, ministrul Delegat pentru IMM, mediul de afaceri si turism, Florin Jianu.

  "Intentia noastra este sa avem o banca de dezvoltare. Nu cred ca trebuie sa ne impiedicam de o persoana sau alta. Cred ca toate aceste actiuni legate de mediul de afaceri, de strategie, ar trebui sa fie asumate de mediul privat. ?i cum ele sunt asumate de mediul privat, indiferent de parerea unei persoane, cred ca trebuie sa avem o banca de dezvoltare. Eu am mentionat doua banci, CEC Bank sau EximBank. Important este sa se faca", a spus Jianu, care a participat la o conferinta pe tema IMM organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.

  Pe de alta parte, presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, a aratat, recent, ca transformarea CEC in banca de dezvoltare este "ineficienta".

  "Ni s-a sugerat in ultima vreme sa devenim o banca a IMM-urilor, a agricultorilor, de dezvoltare sau de alt tip, insa noi suntem o banca comerciala universala. Avem o retea puternica de unitati teritoriale, iar transformarea CEC Bank intr-o banca de investitii este ineficienta. O banca specializata, in conditiile economice de astazi, nu mai are viabilitate nicaieri in lume. La aceasta ora, CEC Bank acorda credite catre IMM-uri (42% din intreg portofoliul de credite), agricultori si administratiile publice locale", arata Ghetea in 20 noiembrie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-25 :: Titlu: Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei propune prim-ministrului un Program de incurajare a antreprenoriatului

  Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei a facut public, marti, un document in care avanseaza prim-ministrului Victor Ponta un Program national de incurajare a antreprenoriatului, ca parte a Strategiei Europa 2020, cu accent pe crearea unui mediu adecvat in care antreprenorii sa se poata dezvolta.

  Documentul, emis cu ocazia unei conferinte pe tema IMM, subliniaza ca firmele mici si mijlocii sunt "pilon de baza al politicilor comunitare", doua treimi din locurile de munca fiind asigurate de acest sector, iar Planul de Actiune pentru Antreprenoriat 2020 trebuie sa se bazeze pe educatia antreprenoriala, crearea unui mediu in care antreprenorii sa se poata dezvolta, iar modelele trebuie dezvoltate si promovate.

  Membrii CDR atrag atentia ca Romania are "o pondere foarte mica a antreprenorilor, de numai 56% din media europeana, iar somajul in randul tinerilor sub 25 de ani depaseste 23%.

  De asemenea, sursa citata arata ca este necesar un sprijin coordonat pentru crearea unui mediu antreprenorial sustinut, acces multiplu la finantare, la surse de formare si educare, o viziune simpla si clara privind mediul investitional, parteneriat public-privat si simplificarea cadrului de infiintare a unei societati din zona IMM.

  Documentul cere, totodata, desfiintarea contului de trezorerie in relatia firme private — incasari de la Stat, un cont unic pentru toate platile, schimbarea reglementarilor pentru confiscarea bunurilor la transporturile de marfuri transportate fara documente integrale si simplificari administrative pentru IMM.

  Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei reuneste 21 de asociatii de afaceri, intre care Consiliul Investitorilor Straini, Camera de Comert Americana in Romania, Camera de Comert Romano-Britanica, Camera de Comert Germana-Romana.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4338 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 0.2372 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -3.3386 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5908 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0033 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6873 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 3.5653 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 3.3285 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 noiembrie 2014

  In data de 25 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 858/2014 - M. Of. 858/2014 [M. Of. 858 / 25 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 859/2014 - M. Of. 859/2014 [M. Of. 859 / 25 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-25 :: Titlu: MFP: Angajatorii vor putea opta pentru acordarea tichetelor de masa in format electronic

  Angajatorii vor putea opta pentru acordarea tichetelor de masa in format electronic, oferite sub forma unui portofel electronic alimentat de emitenti, potrivit proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii privind acordarea tichetelor de masa, postat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice la rubrica Transparenta decizionala.

  Conform unui comunicat de presa al MFP, proiectul de Hotarare de Guvern implementeaza modificarile aduse Legii nr. 142/ 1998 privind acordarea tichetelor de masa prin Legea nr. 291/2013, prin introducerea posibilitatii emiterii de tichete de masa si pe suport electronic, ca o alternativa moderna la cele pe suport de hartie.

  Potrivit proiectului de act normativ, angajatorii vor stabili impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau ai salariatilor, prin contractele colective de munca, clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suportului acestora, respectiv suport electronic si / sau hartie.

  MPF precizeaza ca in cazul acordarii tichetelor de masa in format electronic, angajatorii vor alimenta suportul electronic cu valoarea nominala aferenta tichetelor de masa, care va fi folosita exclusiv pentru achizitionarea de produse alimentare, fara a fi permisa efectuarea de operatiuni de retragere de numerar.

  De asemenea, noile reglementari care vor fi introduse in proiectul de hotarare creeaza angajatilor posibilitatea de a utiliza mai flexibil tichetele de masa. Ξn acest sens, vor fi eliminate prevederile care limiteaza utilizarea a maximum doua tichete de masa/ zi, in concordanta cu modificarile aduse prin Legea nr. 291 /2013 pentru modificarea Legii nr. 142/ 1998 privind acordarea tichetelor de masa.

  Potrivit MPF, un alt element de noutate introdus de proiectul de act normativ consta in aplicarea unitara a reglementarilor in cazul salariatilor care lucreaza in regim de tura. Astfel, in cazul in care un angajat lucreaza in ture si timpul de lucru este mai mare de 8 ore/ zi, numarul de tichete de masa (indiferent de suportul pe care sunt emise: hartie sau electronic) la care are dreptul pe luna se calculeaza adunand numarul de ore lucrate si impartind aceasta suma la 8. Concret, in proiectul de hotarare se mentioneaza ca salariatii vor beneficia lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitatea angajatorului, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare.

  Proiectul de act normativ include, de asemenea, informatii privind modul in care angajatorii vor putea achizitiona tichetele electronice. Pe langa implementarea reglementarilor privind acordarea tichetelor de masa pe suport electronic, proiectul urmareste si alte obiective, precum cresterea disciplinei contractuale si sigurantei financiare a sistemului tichetelor de masa si asigurarea unui control mai eficient al utilizarii tichetelor de masa.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-25 :: Titlu: Vicepresedintele ASF: Legea privind desfiintarea Rasdaq nu are probleme de fond

  Legea privind desfiintarea pietei Rasdaq nu are probleme de fond, dar mai exista elemente care trebuie adaugate si care se refera strict la posibilitatea de delistare fara costuri, a declarat luni, pentru AGERPRES, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/, Mircea Ursache, responsabil pentru piata de capital.

  "Au existat trei proiecte de acte normative legate de Rasdaq. Primul se refera la initiativa grupului de senatori reprezentat de senatorul Sorin Bota, al doilea la o initiativa a unor grupuri de deputati, reprezentate de doamna deputat Andreea Paul, a existat si o varianta — la initiativa unui membru al Consiliului, domnul Gheorghe Marcu, fost deputat, in prezent membru neexecutiv — pe care ASF a promovat-o. Pana la urma, asa cum arata actul normativ, el este croit pe osatura proiectului grupului de senatori. Este dreptul legiuitorului de a adopta si de a tine cont sau nu de unele sau altele din observatii. Pe de alta parte, probleme de fond care sa fie contracarate pe legea respectiva nu exista, eu nu am nicio observatie. Spun doar atat: mai exista elemente care trebuie adaugate (...) care se refera strict la posibilitatea de delistare fara costuri. Aceasta va trebui completata, sa vedem acum in ce masura directiile juridice ne dau dreptul s-o facem printr-o legislatie secundara sau prin legislatie primara", a afirmat oficialul ASF.

  Pe de alta parte, presedintele Organizatiei Profesionistilor Pietei de Capital /OPPC/, Cristian Dutescu, a declarat luni, la Conferinta Nationala a Pietei de Capital, ca adoptarea Legii 151/2014, la prima vedere, pare a fi unul dintre cele mai criticabile acte normative adoptate in domeniul pietei de capital in ultimii ani.

  Actul normativ a atras critici din partea unor specialisti din piata de capital, care considera ca prevederile acestei legi sunt ambigue si insuficiente pentru protectia eficienta a drepturilor si intereselor actionarilor care detin actiuni tranzactionate pe Rasdaq.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4347 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0065 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5758 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0061 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5941 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6877 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0058 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2368 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0017 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 noiembrie 2014

  In data de 24 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 853/2014 - M. Of. 853/2014 [M. Of. 853 / 24 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 854/2014 - M. Of. 854/2014 [M. Of. 854 / 24 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 855/2014 - M. Of. 855/2014 [M. Of. 855 / 24 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 856/2014 - M. Of. 856/2014 [M. Of. 856 / 24 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 857/2014 - M. Of. 857/2014 [M. Of. 857 / 24 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-24 :: Titlu: Presedinta Autoritatii pentru Protectia Drepturilor Copilului: Avem o cultura a violentei

  In Romania exista o cultura a violentei domestice, multe agresiuni nefiind raportate din cauza "tolerantei" oamenilor, a declarat sambata, la Iasi, presedinta Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Gabriela Coman.

  "Ne ingrijoreaza in mod special o anumita toleranta venita din partea publicului si o anumita cultura a tolerantei care exista si traieste langa noi ca si cum ar fi firesc. Am mers prin sate si am vazut cazuri de copii batuti crunt de parinti. Este o statistica ingrijoratoare privind numarul violentelor asupra copilului. Credem ca asta este doar o parte din cazurile din realitate. Asta pentru ca nu se raporteaza toate cazurile de violenta domestica. Nu se fac raportari pentru ca exista o cultura a violentei, omul e obisnuit cu bataile pe care vecinul le aplica nevestei sau copilului si atunci nu raporteaza, poate i se pare o chestie buna sau isi spune nu e treaba mea", a afirmat Gabriela Coman la simpozionul "Violenta domestica ne poate lovi pe toti".

  Potrivit ei, este nevoie de mai multi specialisti si psihologi care sa intervina in cazurile de abuz, neglijare si violenta domestica. Ea a adaugat ca urmarile violentei asupra copilului pot fi irecuperabile si ii pot afecta in viitor.

  Conform datelor prezentate la simpozion, in Romania, violenta domestica a fost si este o problema grava iar statisticile arata ca in ultimii ani au fost semnalate, in medie, patru cazuri pe zi insa numai 10% ajung sa fie raportate catre autoritati.

  Organizatorul evenimentului, Mihaela Ivancia, presedinta filialei iesene a Organizatiei de Femei Social Democrate, considera ca un alt fenomen ingrijorator este acela ca, in general, victima actului de agresiune, fie ea fizica, verbala, emotionala sau financiara, este considerata femeia, uitandu-se de agresiunea indirecta asupra copilului. Astfel, cei mici devin victime tacute, partasi la suferinta parintelui agresat, dar fara a fi trecuti in statisticile prin care este masurat fenomenul.

  Pe 20 noiembrie 1989 a fost semnata Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, aceasta zi devenind "Ziua Internationala a Drepturilor Copilului" in intreaga lume. Incepand cu anul 1999, ziua de 25 noiembrie a fost declarata "Ziua Internationala de Combaterea Violentei asupra Femeii" de catre ONU.

  "Actiunile de crestere a vizibilitatii si de combatere a violentei in sanul familiei sunt putine in comparatie cu amploarea fenomenului. De aceea, noi, femeile social-democrate, am considerat ca este oportun sa organizam anual in ultima decada a lunii noiembrie manifestari prin care sa readucem in prim plan violenta domestica", au precizat participantele la simpozion.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-24 :: Titlu: Romanii din Serbia au consiliu national pentru protejarea si conservarea identitatii nationale

  Trimisul special al AGERPRES, Florian Copcea, transmite: Romanii din Serbia au incepand de sambata un forum care sa-i reprezinte in relatia cu autoritatile si sa le finanteze proiectele culturale ce vor fi promovate pentru pastrarea si renasterea identitatii.

  Presedintele Consiliului National al Minoritatii Nationale Romane (CNMNR) din Serbia, Daniel Petrovici, a declarat pentru AGERPRES ca prin cele patru departamente alese — cultura, invatamant, informatii si uzul limbii romane — romanii au posibilitatea sa actioneze pentru stoparea deznationalizarii, mai ales in regiunile istorice Timoc, Morava si sudul Dunarii, pentru dezvoltarea si continuarea invatamantului oficial in limba romana, pentru promovarea programelor culturale necesare conservarii fiintei nationale.

  "Cu majoritate de voturi am ales si Consiliul Executiv al CNMNR, al carui presedinte a fost desemnat Ion Cizmas. De asemenea, am hotarat infiintarea unor birouri teritoriale in Zaicear, Torac, Varset, Uzdin si Zrenianin. S-a ajuns la concluzia ca in Cladova si Brestovat aceasta structura sa nu se organizeze", a precizat Petrovici.

  El a mai aratat ca membrii CNMNR au adoptat si statutul, care a fost formulat conform legilor sarbesti si noilor reglementari guvernamentale in baza carora acesta va functiona in urmatorii patru ani.

  "In cadrul consiliului s-a aprobat cofinantarea Casei de Presa si Editura Libertatea, a unui ansamblu si a altor entitati care vor participa prin activitatile lor la protejarea culturii si spiritualitatii romanesti si la asigurarea asistentei juridice a fiecarui etnic roman si a dreptului de a-si urma idealurile stramosesti", a afirmat Petrovici.

  CNMNR din Serbia va primi fonduri pentru sustinerea tuturor prioritatilor si obiectivelor stabilite in statut atat de la bugetul de stat al tarii, cat si de la cel al Provinciei Autonome Voivodina.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-24 :: Titlu: Asociatia Romana a Carnii cere Parlamentului reducerea TVA la carne

  Asociatia Romana a Carnii (ARC) a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, in care le solicita ajutorul direct in vederea scaderii TVA la carne.

  Potrivit unui comunicat remis sambata AGERPRES, ARC solicita aprobarea prin vot a initiativei legislative de completare a art. 140 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, prin care se propune reducerea TVA la 5% pentru carne si preparate din carne, depusa deja la Camera Deputatilor, in 10 martie a.c.

  "TVA la nivelul de 24% incurajeaza evaziunea fiscala si competitia neloiala. Producatorii si procesatorii romani de carne sunt la limita profitabilitatii si situatia s-a inrautatit si mai mult dupa reducerea TVA in Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele Asociatiei Romane a Carnii, evaziunea fiscala este de aproximativ 13 miliarde de euro, adica 75% din TVA-ul care ar trebui incasat la bugetul de stat. Din pacate, nici 10% din TVA nu este colectat si astfel statul este pagubit in fiecare an cu 600 de milioane de euro, din cauza evaziunii fiscale la carne si la preparatele din carne. De aceea, solicitam aprobarea prin vot a initiativei legislative de completare a art. 140 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, prin care se propune reducerea TVA la 5% pentru carne si preparate din carne", a declarat Radu Timis, presedintele ARC, in comunicatul citat.

  Potrivit comunicatului, prioritatea industriei carnii pentru anul 2015 este reducerea TVA la carne si la preparatele din carne la 5%.

  "Federatia Nationala PRO AGRO, Asociatia Romana a Carnii (ARC), Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) au initiat o campanie la nivel national, in care sunt implicati si consumatorii", se mai spune in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-11-24 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 417 din 3 iulie 2014 referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr.24/2014 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 535/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 417 din 3 iulie 2014 referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr.24/2014 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune.

  Autorii sesizarii considera neconstitutionala Hotararea Parlamentului Romaniei nr.24/2014 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune, deoarece contravine prevederilor constitutionale ale art.1 alin.(3) si (5).
  In acest sens, sustin ca aceasta hotarare incalca dispozitiile art.19 alin.(2) lit.a) din Legea nr.41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune, conform carora, pentru desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune, respectiv al Societatii Romane de Televiziune, *grupurile parlamentare reunite din cele doua Camere inainteaza propuneri pentru 8?locuri, potrivit configuratiei politice si ponderii lor in Parlament.*
  Autorii sesizarii, considerand ca nu a fost respectat *principiul configuratiei politice si al ponderii in Parlament*, arata ca, in temeiul acestor dispozitii de lege, si avand in vedere *faptul ca grupurile reunite ale Partidului National Liberal au o pondere de 25% din totalul numarului de parlamentari,* ar fi trebuit *sa inainteze doua propuneri pentru functia de membru al Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune*.
  Prin Hotararea nr.24 din 16 iunie 2014, *Partidului National Liberal i s-a alocat doar o singura functie de membru al acestui Consiliu de administratie*, ignorandu-se astfel dispozitiile legii, ceea ce este contrar *principiilor constitutionale referitoare la statul de drept si la respectarea legilor*.
  In acest sens, invoca Decizia Curtii Constitutionale nr.783 din 26 septembrie 2012 referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr.28/2012 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Televiziune.

  In urma deliberarilor, Curtea a admis sesizarea de neconstitutionalitate formulata de grupurile parlamentare ale Partidului National Liberal si Partidului Democrat Liberal si constata ca Hotararea Parlamentului Romaniei nr.24/2014 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune este neconstitutionala.

  Textul integral al Deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale nr. 417 din 3 iulie 2014 referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr.24/2014 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-11-22 :: Titlu: Hotararea Curtii Constitutionale nr. 62 din 21 noiembrie 2014 privind rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei

  Curtea Constitutionala a publicat Hotararea nr. 62 din 21 noiembrie 2014 privind rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei, in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin desfasurat la 16 noiembrie 2014.

  Astfel, Curtea Constitutionala:

  1. Confirma rezultatele alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei din al doilea tur de scrutin de la data de 16 noiembrie 2014, dupa cum urmeaza:

 • numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente: 18.280.994;
 • numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne: 11.719.344;
 • numarul total al voturilor nule: 166.111;
 • numarul total al voturilor valabil exprimate: 11.553.152

  din care pentru:
  KLAUS-WERNER IOHANNIS 6.288.769 voturi
  VICTOR-VIOREL PONTA 5.264.383 voturi

  2. Constata ca domnul Klaus-Werner Iohannis este ales in functia de Presedinte al Romaniei, obtinand cel mai mare de voturi din cele valabil exprimate.


  Textul integral al Hotararii: Hotararea Curtii Constitutionale nr. 62 din 21 noiembrie 2014 privind rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4412 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5697 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0225 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5942 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0388 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6935 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0041 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2351 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 noiembrie 2014

  In data de 21 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 849/2014 - M. Of. 849/2014 [M. Of. 849 / 21 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 850/2014 - M. Of. 850/2014 [M. Of. 850 / 21 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 851/2014 - M. Of. 851/2014 [M. Of. 851 / 21 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 852/2014 - M. Of. 852/2014 [M. Of. 852 / 21 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: CNP estimeaza o inflatie de 1,6% la finele lui 2014, in scadere de la 3,5% cat anticipa in mai

  Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere, la 1,6%, estimarea privind inflatia anuala in 2014, de la 3,5% cat anunta in luna mai a acestui an, in timp ce pentru rata medie se prevede un nivel de 1,2%, fata de 2,2% anterior.

  Noile estimari sunt cuprinse in prognoza pe termen mediu 2014-2018 — proiectia principalilor indicatori macroeconomici, publicata vineri de Comisia Nationala de Prognoza.

  Potrivit documentului, inflatia la finele anului viitor va fi de 2,9%, iar rata media anuala de 2,2%, in 2016 de 2,8%, respectiv 3%, in 2017 de 2,5%, respectiv 2,7%, iar pentru 2018 este estimata o inflatie anuala de 2,3% si o rata medie de 2,5%.

  In prognoza din luna mai, CNP estima o inflatie anuala de 3,1% in 2015, de 2,8% pentru 2016 si de 2,5% in 2017.

  Potrivit estimarilor Bancii Nationala a Romaniei, publicate la inceputul lunii noiembrie, inflatia se va plasa, la finalul acestui an, la 1,5%, iar la sfarsitul anului 2015 la 2,2%. Banca centrala a anuntat o tinta stationara a inflatiei pe termen mediu de 2,5% plus/minus un punct procentual.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-22 :: Titlu: Totalul sumelor refuzate de banci la plata a crescut, in octombrie, cu 19,4%, pana la 774 de milioane de lei

  Valoarea sumelor refuzate la plata de bancile comerciale a crescut in octombrie cu 19,4% fata de luna anterioara, depasind 774 de milioane de lei, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a Romaniei.

  In urma cu un an, in noiembrie 2013, valoarea platilor efectuate cu instrumente de debit refuzate de banci a fost de 519,8 milioane de lei, cu 254,4 milioane de lei sub nivelul din octombrie 2014.

  Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plata in cea de-a zecea luna din acest an a provenit tot din platile cu bilete la ordin, care au insumat aproape 725 de milioane de lei, in crestere cu 16,3%, de la 622,7 milioane de lei in septembrie 2014.

  In schimb, cea mai mare crestere lunara a sumelor refuzate s-a inregistrat la platile cu cecuri. In acest caz, potrivit datelor BNR, platile refuzate au insumat 49,7 milioane de lei in octombrie, aproape dublu fata de septembrie (97,7%), cand au fost de 25,14 milioane de lei.

  Incidentele de plata au crescut si ca numar luna trecuta, de la 8.981 in septembrie, la 9.496 in octombrie 2014, reiese din datele BNR.

  Raportat la noiembrie 2013, numarul incidentelor de plata ramane mai scazut, avand in vedere ca, in urma cu un an, acesta se ridica la 11.813.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Presedintele ales Klaus Iohannis a primit hotararea CCR de validare in functie

  Presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, a primit vineri, in cadrul unei sedinte solemne a CCR, hotararea de validare in functie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Black Friday: O noua cursa a profiturilor pentru retailerii din Romania

  Retailerii din Romania raman fideli proverbului 'Nu lasa pe maine ce poti face azi' si declanseaza, si in 2014, atacul ofertelor imbatabile in 'Vinerea Neagra' /Black Friday/ mai devreme decat inventatorii de peste Ocean ai acestei campanii comerciale fara precedent.

  Desi americanii mizeaza, de peste o jumatate de secol, pe vanzari uriase numai in ultima vineri din luna noiembrie a fiecarui an, Romania se aliniaza la linia de start a campaniei reducerilor cu o saptamana mai devreme, iar in unele cazuri, chiar timp de trei zile...

  Comportamentul cumparatorului roman in 'Vinerea Neagra'

  Ca in fiecare an, studiile de specialitate incearca sa dea o nota cat mai interesanta campaniei 'Black Friday', aducand in prim plan rezultate prin care se anticipeaza comportamentul romanilor in marele week-end. Ξn acest an, am vazut, din rezultatele studiului iSolutions, ca aproape o treime dintre cumparatorii romani si-au manifestat intentia vadita de a achizitiona macar un produs in 'Vinerea Neagra', programata intre 21 si 23 noiembrie.

  La loc de cinste in preferinte raman gadgeturile si electrocasnicele de mici sau mari dimensiuni, cu 46% dintre optiuni. Din cosul de cumparaturi se pare ca nu vor lipsi televizoarele (18%), produsele de imbracaminte/incaltaminte (12%) si laptopurile/notebookurile (10%).

  Studiul releva, de asemenea, ca vor achizitiona produse de Black Friday in special persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani (38%), precum si consumatorii din categoria de varsta 35-44 de ani (34%).

  Femeile par mai indecise in ceea ce priveste cumparaturile de 'Black Friday', 59% dintre acestea (fata de 49% dintre barbati) afirmand ca nu stiu sigur daca vor face cumparaturi cu acea ocazie.

  Pe de alta parte, din datele MillwardBrown Romania, publicate cu o zi inaintea 'isteriei' cumparaturilor, reiese ca numarul romanilor care au auzit de reducerile din cadrul 'Black Friday' a ajuns, anul acesta, la 63% in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani.

  Numarul celor care planuiesc sa cumpere ceva cu aceasta ocazie a crescut, in 2014, cu 1,3 milioane persoane. Cu alte cuvinte, 38% dintre romanii cu varsta intre 18 si 65 de ani (aproximativ 4,75 milioane) doresc sa cumpere ceva de Black Friday ('probabil voi cumpara' sau 'sigur voi cumpara').

  La editia Black Friday din acest an, studiul arata ca printre cele mai cautate produse sunt electrocasnicele mici (36%), televizoarele (30%) si telefoanele mobile (20%)
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Realitatile industriei carnii din Romania: Reducerea TVA si sustinerea promovarii produselor romanesti la export

  Reducerea TVA la carne si produse din carne, diminuarea birocratiei si sustinerea industriei alimentare pentru promovarea produselor romanesti la export au fost printre subiectele dezbatute si analizate "cu patos", timp de doua zile, de catre autoritati si mediul de afaceri din Romania, in cadrul unui seminar dedicat in totalitate acestui sector care ruleaza anual afaceri de 3,5 miliarde de euro.

  Discutiile s-au axat si pe modele de business aplicate de producatorii de profil din Romania, dar si pe integrarea productiei, in vederea cresterii profitabilitatii operatorilor economici, fiind de altfel premiate 15 companii care desfasoara o activitate in sectorul de producere si procesare a carnii, care s-au evidentiat pe piata interna prin integrarea productiei si ca model de business.

  Anul 2015 se prefigureaza a fi un reper important pentru producatorii si procesatorii romani de carne, mai ales ca proiectele agricole integrate vor primi un punctaj mai mare si vor avea prioritate la finantare in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 — 2020.

  Reprezentantii autoritatilor sustin orientarea producatorilor romani din sectorul agroalimentar catre integrarea productiei, mai ales ca Ministerul Agriculturii a introdus in noul PNDR acest concept, iar beneficiarii care fac eforturi in vederea trecerii catre productia pentru piata si infiintarea de centre de procesare vor avea numai de castigat.

  "Producatorii romani evolueaza intr-o piata europeana extrem de competitiva, care astazi este afectata de embargoul rusesc. De aceea, operatorii romani trebuie sa gaseasca o formula prin care sa se adapteze mai bine cerintelor pietei. Din punct de vedere al productiei vegetale, situatia la zi este mai buna comparativ cu anii precedenti si avem un plus de productie, care ar trebui sa se transforme in produse cu valoare adaugata mare, iar carnea este unul dintre produsele care le poate permite agricultorilor sa isi garanteze veniturile", a sustinut secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

  Din pacate, productiile bune din sectorul vegetal au fost exportate ca materie prima si din acest punct de vedere trebuie schimbata viziunea pentru dezvoltarea fiecarui sector in parte.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Jianu (DIMMMAT): Am semnat un memorandum prin care FNGCIMM sa devina beneficiar de instrumente financiare din perioada 2014-2020

  Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, Florin Jianu, a declarat, joi, ca a semnat un memorandum, impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, prin care Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) va putea sa devina beneficiar de instrumente financiare din perioada programatica 2014-2020.

  "Am semnat acest document tocmai pentru ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri sa isi poata extinde paleta de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii. De asemenea, pentru ca noi, Romania, ca economie, sa fim competitivi cu celelalte tari cu economie avansata, cred ca trebuie sa avem toate instrumentele pe care alte economii le pun la dispozitie. In acest sens, eu sustin. Dupa cum stiti, ele au trecut, sunt in Parlament, este vorba de Legea investitorului individual, asa numita lege a business angel, precum si de Legea incubatoarelor de afaceri. Acestea sunt instrumente foarte utile pentru o economie performanta, o economie care se vrea din ce in ce mai inovativa", a spus ministrul Jianu, intr-o conferinta de specialitate

  De asemenea, ministrul pentru IMM-uri a subliniat ca structura economiei a inceput sa se schimbe in acest an, dupa numarul mare de firme cu activitati tehnice, profesionale si stiintifice infiintate.

  "In acest an, fara sa ne dam seama, structura economiei se schimba. Numarul doi la firme noi infiintate in 2014 sunt cele cu codul CAEN activitati tehnice, profesionale si stiintifice. Anii trecuti, comertul era pe primul loc, urmat de servicii si constructiile, la infiintarea de noi companii. In acest an, 11% din firmele infiintate au activitati tehnice, profesionale si stiintifice. Acest lucru arata ca Romania se aliniaza la tendintele globale", a precizat Jianu.

  Conform Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea IMM-urilor, "Orizont 2020", numarul de IMM-uri active la mia de locuitori va fi de 36 comparativ cu 24,06 in 2013. De asemenea, numarul total de angajati in IMM-uri active va ajunge, in 2020, la 3,233 milioane, in crestere cu 23,23% fata de finalul anului 2013. Nu in ultimul rand, numarul IMM-urilor active va creste cu 41,23%, pana la 670.000, in anul 2020.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Romania, pe locul 52 din 189 de tari in clasamentul mondial Paying Taxes 2015

  Romania ocupa locul 52 in clasamentul Paying Taxes 2015, in urcare cu 82 de locuri fata de editia anterioara a topului si aflandu-se astfel printre cele mai bine clasate tari din Europa Centrala si de Est, reiese din raportul anual realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) si Banca Mondiala, publicat joi.

  Conform sursei citate, Romania este, in prezent, printre cele mai bine plasate tari din Europa Centrala si de Est in clasamentul Paying Taxes, inaintea Poloniei (locul 87), Ungariei (88), Bulgariei (89), Slovaciei (100) si a Republicii Cehe (119), dar ramane in urma ?arilor Baltice (Letonia 24, Estonia — 28, Lituania — 44), a Croatiei (36) si a Sloveniei (42).

  "Romania este unul dintre performerii editiei de anul acesta a raportului Paying Taxes, iar acest lucru a fost posibil ca urmare a masurilor luate de autoritatile fiscale in perioada 2010-2013 pentru facilitarea platilor electronice si a depunerii declaratiilor online", a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

  La ora actuala, companiile din Romania trebuie sa efectueze 14 plati de taxe pe parcursul unui an (fata de o medie europeana de 12 plati anuale) si petrec pentru calcularea acestora si completarea si depunerea declaratiilor 159 de ore de munca, media europeana fiind de 176 de ore.

  Pe de alta parte, cand vine vorba de rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, Romania se situeaza usor peste media europeana, cu un procentaj de 43,2%, fata de media europeana de 41%.

  La nivel global, media ratei totale de impozitare a unei companii medii este de 40,9% din profitul comercial, aceasta efectueaza 25,9 plati pe an si petrece 264 de ore pentru a se conforma cerintelor fiscale.

  "In cei zece ani in care a fost efectuat raportul Paying Taxes, timpul petrecut de o companie medie pentru a se conforma cu platile fiscale a scazut cu aproape 10 zile, ceea ce reflecta cresterea utilizarii mijloacelor electronice de plati la nivel global. Din cele 379 de reforme fiscale inregistrate in rapoartele Paying Taxes incepand cu 2004, 105 sunt legate de depunerea electronica a declaratiilor fiscale si platile online", se arata in comunicatul PwC.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4421 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0014 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5472 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0061 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5554 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0014 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6976 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2348 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 noiembrie 2014

  In data de 20 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 845/2014 - M. Of. 845/2014 [M. Of. 845 / 20 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 846/2014 - M. Of. 846/2014 [M. Of. 846 / 20 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 847/2014 - M. Of. 847/2014 [M. Of. 847 / 20 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 848/2014 - M. Of. 848/2014 [M. Of. 848 / 20 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: Comisia Europeana a decis suplimentarea fondurilor alocate Romaniei pentru constructia de autostrazi

  Comisia Europeana a decis miercuri sa suplimenteze fondurile alocate Romaniei pentru constructia de autostrazi cu peste 260 de milioane de euro din Fondul de coeziune, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.

  CE a hotarat sa acopere costurile de constructie a doua tronsoane de autostrada din Romania, finantate initial de statul roman prin imprumuturi bancare. Prin decizia semnata de comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, 262 milioane de euro au fost alocati din Fondul de coeziune pentru aceste proiecte. Aceasta decizie ridica nivelul contributiei Comisiei Europene la construirea acestor autostrazi la 439 milioane de euro.

  Din aceasta suma, 287 milioane de euro sunt destinati autostrazii Arad-Timisoara si 151,5 milioane de euro sunt pentru varianta de ocolire a municipiului Constanta la nivel de autostrada.

  Autostrada Arad — Timisoara si varianta de ocolire a municipiului Constanta la nivel de autostrada au fost date in folosinta in 2011, respectiv 2012. Ele au fost construite cu fonduri de la bugetul de stat, cu granturi de la Comisia Europeana si cu imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii (BEI) si, respectiv, de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

  "Infrastructura rutiera este unul dintre principalele instrumente prin care putem reduce diferentele de dezvoltare dintre regiunile Uniunii Europene, iar Romania va avea intotdeauna in mine un partener pentru realizarea marilor proiecte de infrastructura", a declarat comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.

  Fondul de coeziune al Uniunii Europene este destinat statelor membre al caror venit national brut pe cap de locuitor este mai mic decat 90% din media Uniunii. Acest fond vizeaza reducerea disparitatilor economice si sociale si promovarea dezvoltarii durabile. Printre prioritatile Fondului de coeziune se afla si dezvoltarea retelei transeuropene de transport.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: CCR se intruneste vineri la 10,00 pentru a decide asupra validarii presedintelui; la 12,00 este programata ceremonia

  Curtea Constitutionala a stabilit ca se va intruni vineri, la ora 10,00, pentru a decide asupra confirmarii rezultatelor alegerilor si asupra validarii presedintelui.

  La ora 12,00, este programata ceremonia de validare, in cadrul careia ar urma sa ii fie inmanat presedintelui ales un exemplar din hotararea CCR.

  Biroul Electoral Central a anuntat ca va transmite CCR, in cursul zilei de joi, procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din 16 noiembrie pentru alegerea presedintelui Romaniei.

  Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obtinut 54,43% (6.288.769 voturi) in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 16 noiembrie, iar reprezentantul Aliantei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,56% (5.264.383 voturi), potrivit procesului-verbal final privind rezultatul votarii, publicat pe site-ul Biroului Electoral Central (BEC).

  Numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne a fost de 11.719.344, adica 64,10%.

  Numarul de alegatori care s-au prezentat la urne inscrisi in listele electorale permanente a fost de 10.042.721. Cei care au votat in alta sectie de votare decat cea in care au fost arondati conform domiciliului — 1.569.668, iar numarul total al celor care au votat utilizand urna speciala a fost de 106.955 persoane.

  Din voturile exprimate, 1,41% au fost nule, adica 166.111.

  Potrivit rezultatelor finale furnizate de BEC, numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne in strainatate a fost de 379.116.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: HG 904/2014 stabileste limitele minime de cheltuieli aferente drepturilor la hrana, imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare pentru copii in sistemul de protectie speciala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 763/2014 a fost publicata HG 904/2014 pentru stabilirea limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor prevazute de art. 129 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

  Astfel, se stabilesc limitele minime de cheltuieli aferente drepturilor la hrana, imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive, precum si sume de bani pentru nevoi personale, prevazute de art. 129 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului:

  Grupa de varsta Valoarea alocatiei de hrana (lei/zi/copi/tanar) Valoare drepturi imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive (lei/an/copil/tanar)

  De la 0 pana la 3 ani inclusiv  12,00  366,00
  De la 3 pana la 7 ani inclusiv*  16,60  498,00
  De la 7 pana la 14 ani inclusiv*  16,60  611,00
  De la 14 pana la 18 ani inclusiv*  16,60  754,00
  De la 18 pana la 26 ani inclusiv*  16,60  844,00
  Mama protejata in centru maternal  16,60  844,00
  Copil beneficiar serviciu de zi**  12,99  -
  


  Textul integral al Hotararii: HG 904/2014 stabileste limitele minime de cheltuieli aferente drepturilor la hrana, imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare pentru copii in sistemul de protectie speciala
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4407 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0054 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5411 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0029 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.554 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0054 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6969 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0053 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2348 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0014 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 noiembrie 2014

  In data de 19 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 842/2014 - M. Of. 842/2014 [M. Of. 842 / 19 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 843/2014 - M. Of. 843/2014 [M. Of. 843 / 19 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 844/2014 - M. Of. 844/2014 [M. Of. 844 / 19 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: FMI vine in decembrie la Bucuresti pentru discutii cu autoritatile romane pe marginea proiectului de buget pentru 2015

  O misiune comuna de experti ai Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) se va afla la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autoritatile romane proiectul legii bugetului pentru anul 2015, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice remis, miercuri, AGERPRES.

  Misiunea va fi condusa din partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely.

  "Misiunea este una dedicata strict proiectului legii bugetului, nu reprezinta o misiune de evaluare a angajamentelor pe care tara noastra si le-a asumat in fata FMI in cadrul acordului de tip preventiv semnat intre partea romana si reprezentantii creditorilor externi. Ulterior discutiilor cu reprezentantii institutiilor financiare internationale, proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice si transmis Guvernului spre aprobare", se precizeaza in comunicatul citat.

  Presedintele Traian Basescu a facut miercuri apel la Guvern sa prezinte proiectul de buget pe 2015 cat mai curand, aratand ca acesta este o prioritate majora.

  "Fac un apel la Guvern, pentru ca faptul ca prim-ministrul nu se afla in Bucuresti, nu este o scuza, ministerele impreuna cu ministrul de Finante pot pregati, pot pune la dispozitia publicului proiectul de buget", a spus seful statului la Palatul Cotroceni.

  Premierul Victor Ponta a cerut, marti, membrilor Cabinetului sa pregateasca proiectul de buget pentru anul 2015 pana la sosirea delegatiei Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale in Romania.

  "Vreau sa ne facem treaba in continuare, cat timp avem sprijinul Parlamentului, se asteapta sa indeplinim ceea ce este in fisa postului. O sa va rog, pana la sosirea delegatiei Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, sa pregatiti bugetul pe 2015. Deci, fiecare ministru vorbeste cu Finantele si, dupa aceea, pentru masuri speciale luam decizia politica in cadrul coalitiei si in cadrul Guvernului", a transmis prim-ministrul in cadrul sedintei de Guvern.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: Eugen Teodorovici: Romania va incepe in acest an implementarea fondurilor europene alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020

  Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a efectuat astazi, 19 noiembrie a.c., o vizita oficiala la Bruxelles, unde a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale dedicata politicii de coeziune.

  In cadrul reuniunii au fost discutate doua subiecte importante: adoptarea concluziilor Consiliului cu privire la Raportul nr. 6 referitor la coeziunea economica, sociala si teritoriala, respectiv rolul politicii de coeziune in implementarea Strategiei Europa 2020.

  "Fondurile europene structurale si de investitii sunt principalul instrument de combatere a efectelor crizei economice si de mentinere a cresterii sustenabile in Europa. in cadrul dezbaterii am subliniat ca trebuie depuse toate eforturile pentru a simplifica procedurile de implementare a fondurilor europene si pentru a multiplica efectul acestora in economie. De asemenea, in cadrul reuniunii s-a discutat si despre extinderea eligibilitatii cheltuielilor efectuate in perioada de programare 2007 – 2013. Aceasta idee este sustinuta de Slovacia, dar beneficiaza si de sprijinul altor state membre. In ceea ce priveste perioada de programare 2014 – 2020, avand in vedere constrangerile bugetare, trebuie sa luam masuri urgente pentru a incepe, cat mai repede, implementarea fondurilor alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020. Mizam pe raspunsurile prompte ale Comisiei Europene pe marginea programelor operationale prin care Romania urmeaza sa atraga fondurile alocate. Romania va incepe in acest an implementarea fondurilor europene alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, dupa participarea la reuniunea Consiliului Afaceri Generale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: OUG 72/2014 aduce modificari privind Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 837/2014 a fost publicata OUG 72/2014 pentru modificarea si completarea OUG 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi.

  Beneficiarii Programului trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a autoturismului nou. Garantia statului va fi de maximum 50% din finantarea acordata.
  Beneficiarii Programului se obliga sa asigure autoturismul nou-achizitionat din finantarea garantata printr-o polita de asigurare de tip CASCO, caracteristicile politelor de asigurare si modalitatea de incheiere fiind prevazute in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
  Beneficiarul are obligatia cesionarii drepturilor derivand din politele de asigurare in favoarea statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice si finantatorului, proportional cu procentul de garantare a platii primei de asigurare pe toata durata de valabilitate a creditului garantat in cadrul Programului. Modalitatea de plata a despagubirilor rezultate din daune partiale sau daune totale va fi prevazuta in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

  Sumele reprezentand comisionul de risc se vireaza de catre beneficiarii Programului intr-un cont de venituri bugetare distinct, deschis la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale la care acestia sunt luati in evidenta fiscala. Modalitatea de plata va fi prevazuta in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

  Textul integral: OUG 72/2014 aduce modificari privind Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Dolj: Ford disponibilizeaza 680 de angajati de la uzina din Craiova in urma scaderii cererii de pe piata auto

  Ford Romania a anuntat miercuri ca, din cauza scaderii cererii pe piata auto din Europa, implementeaza un program de incetare voluntara a contractului individual de munca pentru 680 de angajati ai uzinei din Craiova.

  Salariatii se pot inscrie in acest program pana la 18 decembrie, iar in cazul in care, prin inscrierile voluntare a angajatilor, nu va fi atinsa tinta de reducere de personal, se va trece la un program de concedieri pe motive economice.

  Liderul sindicatului Ford, Ovidiu Cioroianu, a declarat, pentru AGERPRES, ca desfiintarea a 680 de locuri de munca la fabrica Ford din Craiova este cea mai mare reducere de personal din istoria fabricii.

  "O sa mergem la consultari, cu propuneri si solutii pentru acesti oameni. Vorbim de o reducere de aproape de 23 la suta din numarul total de angajati ai fabricii", a subliniat Ovidiu Cioroianu.

  Intr-un comunicat remis AGERPRES, Ford Romania mentioneaza ca prin aceasta masura se urmareste folosirea optima a fortei de munca ramase la Craiova si indeplinirea conditiilor actuale de productie, in timp ce conducerea societatii continua sa caute oportunitati pentru a produce la Craiova al doilea tip de autovehicul, dupa modelul care se produce in acest moment, B-Max.

  "In timp ce B-Max continua sa fie unul dintre cele mai bine vandute modele ale segmentului B-MAV, piata auto din Europa ramane la un nivel scazut. Drept urmare, uzina de la Craiova a fost nevoita anul acesta sa-si intrerupa productia pentru un numar semnificativ de zile, atat la sectia de asamblare vehicule, cat si la cea de productie motoare. Pentru a asigura competitivitatea uzinei din Craiova si pentru a avea control asupra costurilor operationale, este necesara luarea de masuri suplimentare pentru a ajusta volumele de productie la cererea actuala a pietei. Acest lucru necesita si o reducere a fortei de munca", precizeaza Ford Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Isarescu: Leul s-a tolanit in intervalul 4,40-4,44 lei/euro de o jumatate de an; a devenit insensibil la declaratiile politice

  Influenta cursului de schimb asupra preturilor s-a diminuat semnificativ in ultimii ani, iar de cel putin sase luni leul "s-a tolanit in intervalul 4,40 - 4,44 lei/euro" si a devenit "complet indiferent la declaratiile politice", chiar si intr-un an electoral, dupa ce, in urma cu mai multi ani, deprecierea leului avea un impact dublu in evolutia preturilor, comparativ cu aprecierea, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul Colocviilor de Politica Monetara.

  "Cand cursul se deprecia, transmisia asupra inflatiei, asupra cresterii preturilor, era extrem de rapida. Cand se aprecia... Acum vreo sapte ani calculam o asimetrie de 1 la 2, deci deprecierea era dubla, ca impact, comparabil cu aprecierea. Frica de depreciere era dominanta in randul agentilor economici si, atunci, ei isi puneau marje mai mari ca sa se protejeze de depreciere. Asimetria s-a diminuat. Eu am remarcat-o! (...) Dupa un timp, s-a vazut ca directia leului nu este doar de depreciere. Sta tolanit leul in intervalul 4,40 — 4,44 lei/euro de aproape o jumatate de an, adica mai putin de 1%. A ignorat total anul electoral (...). S-a tolanit si mai tare din septembrie, a devenit si mai lenes, mai da din cand in cand din coada... Intrebarea este cat mai dureaza aceasta stare de insensibilitate, de ignorare a scenei politice. Inainte, in campania electorala, stateam cu ochii cat cepele sa vedem unde se duce", a explicat guvernatorul BNR.

  El a precizat ca reducerea asimetriei dintre impactul asupra preturilor a devalorizarii leului si cel al aprecierii acestuia a fost constatata in urma unor cercetari profunde realizate de echipa de politica monetara a Bancii Nationale.

  In opinia guvernatorului BNR, este important ca banca centrala sa ofere mai multa transparenta, sa demonstreze ca metodele sale se bazeaza pe cercetare, pentru cresterea credibilitatii, avand in vedere ca, desi Romania indeplineste toate criteriile de adoptare a monedei unice europene, "nimeni nu ne crede".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Pitis (ANIS): Piata de software si servicii in IT ajunge la un miliard de euro, in Romania; 80.000 de programatori lucreaza in domeniu

  Romania se bazeaza pe o piata de software si servicii in IT in care lucreaza 80.000 de programatori sau ingineri de software si in care afacerile se ridica la circa un miliard de euro, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Andrei Pitis, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii /ANIS/.

  "In Romania exista, la ora actuala, un numar de 80.000 de programatori sau ingineri software. Numarul acesta este la jumatate din cel consemnat in Silicon Valley, unde estimarile sunt de 170.000 de persoane specializate care lucreaza in domeniu. Cei 80.000 de specialisti din Romania produc de un miliard de euro, in timp ce in Silicon Valley valoarea ajunge la 800 de miliarde. O tinta importanta pentru Romania ar fi sa ajungem macar la afaceri de zece miliarde de euro", a afirmat Pitis.

  La randul sau, Teodor Blidarus, vicepresedintele ANIS a mentionat ca, in acest moment, in Romania sunt active peste 5.000 de firme in domeniul software si al serviciilor IT.

  "Am lansat astazi /19 noiembrie 2014, n.r./ a doua editie a Romanian Software Index. Platforma a debutat anul trecut ca un catalog al firmelor de outsourcing. In 2014, pe linia strategica pe care o sustinem, s-au adaugat doua sectiuni, una dedicata companiilor de servicii si o alta companiilor de Intelectual Property. ANIS isi propune ca, alaturi de membrii ei, sa creeze o comunitate semnificativa la nivelul industriei de profil. Este important sa ne asociem in vederea obtinerii unor avantaje competitive. Proiectul nostru este de a crea un index al tuturor companiilor de software si servicii din Romania. Estimam ca in acest domeniu activeaza in Romania peste 5.000 de companii. Romanian Software Index este partea vizibila a acestei baze de date si isi propune ca, in maximum doi ani, sa devina un market place relevant in care clienti din afara Romaniei, si nu numai, sa gaseasca informatii importante despre companiile cu care doresc sa intre in contact", a explicat reprezentantul ANIS.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 418 din 3 iulie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 563/2014 a fost publicata Decizia nr. 418 din 3 iulie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art.25 alin.(2) teza a doua si art.26 alin.(3) din Legea nr.176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, a art.75 lit.b) din Legea nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali si a art.46 alin.(1) din Legea administratiei publice locale nr.215/2001.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autoarea sustine, in esenta, ca prevederile art.25 alin.(2) din Legea nr.176/2010 incalca dispozitiile art.1 alin.(5) din Constitutie, deoarece normele de lege criticate sunt imperfecte, reglementand intr-un singur alineat situatii juridice diferite, care produc efecte juridice diferite. Or, norma fundamentala invocata presupune ca legiuitorul *sa formuleze norma legala clar, fluent, inteligibil, fara dificultati sintactice sau echivoce*. In acest sens se invoca deciziile Curtii Constitutionale nr.415 din 14 aprilie 2010 si nr.1.018 din 19 iulie 2010 si dispozitiile art.47 alin.(1) si art.48 alin.(1) din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative.

  Referitor la art.26 alin.(3) din Legea nr.176/2010 sustine ca termenul de prescriptie de 3 ani, instituit de legiuitor doar pentru situatiile de incompatibilitate care au incetat inainte de sesizarea Agentiei Nationale de Integritate, incalca principiul egalitatii tuturor cetatenilor in fata legii. A admite ca termenul de 3 ani de prescriptie a aplicarii sanctiunii a fost stabilit de legiuitor doar pentru abaterile disciplinare constatate sub forma incompatibilitatilor (care au incetat inainte de sesizarea Agentiei), nu si pentru abaterile disciplinare constatate sub forma conflictelor de interese (care au incetat, in aceleasi conditii), ar insemna acceptarea faptului ca, prin aceasta omisiune discretionara, se instituie un tratament privilegiat pentru incompatibilitati ? ca abatere disciplinara si se creeaza, implicit, o discriminare fata de abaterile disciplinare constatate sub forma conflictelor de interese (in aceleasi conditii).

  Mai mult, prin aceasta omisiune, abaterile sub forma conflictelor de interese sunt lasate in afara domeniului de aplicare a prescriptiei raspunderii disciplinare, acestea devenind imprescriptibile, fapt inacceptabil din punctul de vedere al principiilor care guverneaza raspunderea juridica. In sustinerea criticii de neconstitutionalitate este invocata Decizia Curtii Constitutionale nr.136 din 23 martie 2004.

  Referitor la prevederile art.75 lit.b) din Legea nr.393/2004 sustine ca acestea nu sunt formulate intr-un limbaj clar si precis, care sa excluda orice echivoc. Astfel, contrar jurisprudentei in materie a Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii Constitutionale, expresia *daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine* este imprecisa si inadecvata fata de posibilitatea individului caruia i se adreseaza de a-si controla conduita. Textul de lege criticat, astfel cum este formulat, incalca normele de tehnica legislativa si prin aceea ca verbul nu este utilizat *la timpul prezent, forma afirmativa, pentru a accentua caracterul imperativ al dispozitiei respective*, astfel cum stabileste art.38 alin.(2) din Legea nr.24/2000.

  De asemenea, expresia *angajament, indiferent de natura acestuia* din cuprinsul art.75 lit.b) din Legea nr.393/2004 cuprinde o formulare generala, care nu poate fi determinata, fiind in discordanta cu exigentele impuse de normele de tehnica legislativa. Prin modul in care este redactat, acest text de lege s-ar putea interpreta ca alesul local se afla in conflict de interes daca ar crea beneficiu sau un dezavantaj implicit pentru institutia al carui angajat este, deoarece prevederea de lege criticata nu distinge intre *orice persoana juridica* si autoritatea publica din care face parte cel caruia i se adreseaza norma juridica.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Steluta Gustica Cataniciu in Dosarul nr.556/33/2013 al Curtii de Apel Cluj ? Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal si constata ca prevederile art.25 alin.(2) teza a doua din Legea nr.176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative sunt constitutionale in masura in care sintagma *aceeasi functie* se refera la toate functiile eligibil...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Piata bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 15,7% in T3 2014

  Piata bunurilor de folosinta indelungata si-a mentinut trendul pozitiv si a inregistrat o crestere de 15,7% in trimestrul trei din 2014, cu o valoare totala de 484 milioane de euro, in lunile iulie, august si septembrie, cea mai mare pentru aceasta perioada, incepand cu 2009, arata un studiu GfK, publicat marti.]

  Cele mai semnificative cresteri le-au avut sectoarele telecom (25,5%), pana la 144 milioane de euro, cel de electronice (21%), electrocasnice mari (18%) si electrocasnice mici (18%).

  O usoara crestere a avut si piata IT, de 4%, in T3 2014, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, insumand 103 milioane de euro.

  Fata de aceeasi perioada a anului trecut, piata de imprimante, multifunctionale si consumabile a inregistrat o usoara scadere de ,6%, ajungand la 14 milioane de euro in T3 2014.

  Piata foto si-a continuat trendul negativ si in al treilea trimestru din 2014, cu o scadere de aproape 20%, pana la 7 milioane de euro, comparativ cu aceeasi perioada din 2013.

  Vanzarile de electronice au totalizat 71 de milioane de euro, pe fondul scaderii preturilor la televizoarele cu ecran mare si UHD. De asemenea, o crestere puternica a vanzarilor in T3 a fost inregistrata la monitoarele multifunctionale, iar consolele video si cele audio au si ele evolutii bune.

  Vanzarile de electrocasnice, la toate categoriile de 'aparate albe', au inregistrat valoarea de 112 milioane de euro, crestere cu 18% fata de T3 2013.

  Procesul de inlocuire a frigiderelor si masinilor de spalat, cumparate in 2007/2008, care au ajuns la sfarsitul ciclului de utilizare, a inceput intr-un ritm accelerat, cresterea vanzarilor la frigiderele frost-free apropiindu-se de 50%. De asemenea, au crescut vanzarile de masini de spalat eco cu o capacitate mare, iar produsele incorporabile au reprezentat 16% din totalul vanzarilor de electrocasnice.

  La electrocasnicele mici (aspiratoare) cresterea vanzarilor a fost de 18%, in T3 2014, fata de T3 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: MasterCard Romania a primit acceptul MFP de licentiere a Trezoreriei pentru plati electronice

  MasterCard Romania a primit acceptul Ministerului Finantelor Publice pentru inceperea procedurilor de licentiere a Trezoreriei Statului ca acceptator al platilor electronice cu carduri MasterCard si Maestro, au anuntat, marti, reprezentanti ai procesatorului de plati.

  Potrivit unui comunicat al companiei, remis AGERPRES, MasterCard a anuntat ca va depune imediat documentatia necesara pentru licentierea Trezoreriei si va incepe demersurile in cadrul organizatiei, pentru tratarea intregului proces cu prioritate, pentru ca solutia de plata online sa poata fi implementata pana in luna martie 2015.

  'Cu aceasta formula, in care Trezoreria Statului este acceptator, iar contribuabilul poate vizualiza si plati tot ce datoreaza statului intr-un singur loc, vom dispune de varianta cea mai simpla, mai sigura, mai confortabila si mai directa de a ne plati taxele. Pentru stat, aceasta inseamna o colectare mai rapida si mai eficienta, pentru contribuabil inseamna economii de timp si efort atat de mari, incat sunt greu de cuantificat", a declarat directorul general pentru Romania, MasterCard, Cosmin Vladimirescu.

  Procedurile de licentiere si implementare a solutiei de plata online pot dura, conform declaratiilor Ministerului Finantelor Publice, intre 6 si 12 luni, iar MasterCard isi propune ca termen de finalizare a operatiunilor luna martie a anului viitor, termen de plata pentru multe dintre obligatiile fiscale ale contribuabililor.

  "Ne propunem sa punem la dispozitia posesorilor de carduri MasterCard si Maestro aceasta solutie revolutionara de plata a contributiilor catre stat pana la finele lunii martie a anului viitor, asa incat acestia sa poata beneficia de reducerile asociate platii rapide a taxelor, insa, desigur, avem inainte un proces complex de autorizare si implementare si nu putem da inca un termen precis de finalizare a acestuia", a spus Cosmin Vladimirescu.

  MasterCard este prima companie de plati care a comunicat Ministerului Finantelor Publice disponibilitatea pentru licentierea Trezoreriei Statului ca acceptator, in conditiile solicitate, licentierea directa a Trezoreriei putand deveni, astfel, o premiera mondiala.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Creantele administratiei publice s-au mentinut la 24,6% din PIB in trimestrul II din 2014, potrivit BNR

  Creantele administratiei publice s-au mentinut ca pondere in Produsul Intern Brut (PIB) la 24,6% la finalul trimestrului II din 2014, nivel similar cu cel raportat in aceeasi perioada din 2013, potrivit datelor privind conturile financiare trimestriale ale administratiei publice, publicate marti de Banca Nationala a Romaniei.

  Aceasta situatie a rezultat ca urmare a scaderii detinerilor de actiuni si alte participatii ale statului cu 1,1 puncte procentuale, pana la 9,4% din PIB, si a creantelor comerciale cu ,7 puncte procentuale, la 6,4% ca pondere in PIB. In acelasi timp, depozitele administratiei publice au crescut cu 1,9 puncte procentuale, ajungand la un nivel de 7,8% din PIB.

  Angajamentele sectorului 'Administratia publica' s-au majorat ca pondere in PIB la 44,4% la finele trimestrului II 2014 fata de finele trimestrului II 2013, cand reprezentau 42,9%. Titlurile in lei si valuta au crescut cu 1,9 puncte procentuale pe seama emiterii de noi titluri in lei si in valuta, pe termen lung, ajungand la un nivel de 25,9% din PIB.

  Datoriile comerciale au crescut cu ,7 puncte procentuale, pana la 6,8% din PIB la sfarsitul trimestrului II 2014, iar imprumuturile s-au redus cu 1,1 puncte procentuale, astfel incat reprezentau 11,2% din PIB la finalul trimestrului II 2014, conform datelor publicate de BNR.

  In trimestrul II 2014, sectorul 'Administratia publica' a prezentat un necesar de finantare de ,2% din PIB, in scadere comparativ cu trimestrul II 2013, cand a reprezentat ,3% din PIB.

  Pe subsectoare ale administratiei publice, creantele administratiei centrale au crescut la 23% din PIB dupa trimestrul II din 2014, fata de 22,8% la finalul trimestrului II din 2013. In aceeasi perioada, creantele administratiei locale s-au mentinut la 1,9% din PIB, iar cele ale "Administratiilor sistemelor de asigurari sociale'' au scazut la 2,2%, de la 2,3% din PIB. In acelasi timp, valoarea angajamentelor administratiei centrale a crescut la 42% fata de 39,5%, iar la administratiile locale si administratiile sistemelor de asigurari sociale s-a constatat o scadere la 3,8% fata de 4,3%, respectiv la 1,2% de la 1,6%.

  Potrivit datelor BNR, in trimestrul II 2014, administratia centrala a prezentat un necesar net de finantare de ,2%, in crestere de la ,1% in trimestrul II din anul anterior.

  Administratia locala a prezentat un necesar de finantare mai redus, de ,03% in trimestrul II din acest an, fata de ,2% in trimestrul II din 2013, in timp ce administratiile sistemelor de asigurari sociale si-au mentinut capacitatea de finantare la nivelul de ,05%, potrivit datelor publicate de BNR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4353 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.011 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.544 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5486 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0123 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6916 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0085 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2362 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 noiembrie 2014

  In data de 18 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 838/2014 - M. Of. 838/2014 [M. Of. 838 / 18 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 839/2014 - M. Of. 839/2014 [M. Of. 839 / 18 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 840/2014 - M. Of. 840/2014 [M. Of. 840 / 18 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 841/2014 - M. Of. 841/2014 [M. Of. 841 / 18 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Decizii CCR privind Codul fiscal si Codul de procedura penala

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca sunt neconstitutionale dispozitiile din Codul de procedura penala referitoare la solutia legislativa potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta "fara participarea procurorului si a inculpatului".

  Plenul Curtii a luat in dezbatere mai multe dosare, avand ca obiect exceptiile de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 339 — art. 348 din Codul de procedura penala.

  "Cu unanimitate de voturi:
  1. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. 341 alin. (10) din Codul de procedura penala, potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta 'fara participarea procurorului si a inculpatului', este neconstitutionala;
  2. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 344 alin. (4) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale;
  3. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. 345 alin. (1) si in art. 346 alin. (1) din Codul de procedura penala, potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta 'fara participarea procurorului si a inculpatului', este neconstitutionala;
  4. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 347 alin. (3) raportate la cele ale art. 344 alin. (4), art. 345 alin. (1) si art. 346 alin. (1) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale
  ", se arata intr-un comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES.

  De asemenea, Curtea, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 771 alin. (6) teza finala din Legea 571/2003 privind Codul fiscal sunt constitutionale in masura in care legea nu-l obliga pe cumparatorul adjudecatar sa faca dovada platii impozitului datorat de instrainatorul debitor pentru a-si putea inscrie in cartea funciara dreptul sau de proprietate.

  Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala.

  Argumentatiile retinute in motivarea solutiilor pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: ICCJ a stabilit componenta completelor de 5 judecatori pentru anul 2015

  Componenta completelor de 5 Judecatori pentru anul 2015 ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a fost stabilita, luni, prin tragere la sorti.

  Astfel, la primul complet de 5 judecatori in materie penala, presedinte va fi Ionut Matei, vicepresedintele ICCJ, iar membri vor fi judecatorii Rodica Cosma, Mariana Ghena, Anca Madalina Alexandrescu si ?tefan Pistol.

  Cel de-al doilea complet de 5 judecatori in materie penala va fi condus de Livia Doina Stanciu, presedintele ICCJ, iar membrii completului vor fi judecatorii Ioana Bogdan, Luminita Zglimbea, Luciana Mera si Angela Dragne.

  Membrii supleanti ai primului complet de 5 judecatori in materie penala vor fi Horia Valentin ?elaru, Iulian Ilie Dragomir, Simona Daniela Encean si Gheorghe Aurel Ilie, iar membrii supleanti ai celui de-al doilea complet de 5 judecatori in materie penala au fost stabiliti judecatorii Rodica Aida Popa, Silvia Cerbu, Ana-Maria Dascalu si Francisca Maria Vasile.

  Cele doua complete de 5 judecatori in materie civila vor avea urmatoarea componenta: primul va fi constituit din presedintele Cristina Iulia Tarcea si judecatorii Camelia Simona Marcu, Minodora Condoiu, Raluca Moglan si Alina Sorinela Macovei, iar cel de-al doilea o va avea presedinte tot pe Cristina Iulia Tarcea, iar ca membri pe judecatorii Doina Popescu, Paula Pantea, Marioara Isaila si Viorica Trestianu.

  Supleanti la primul complet de 5 judecatori in materie civila vor fi judecatorii Mirela Visan, Aurelia Rusu, Mihaela Paraschiv, Carmen Tranica Teau, Mariana Carstocea, Carmen Sarbu si Gheorghita Lutac, iar, la cel de-al doilea complet de 5 judecatori in materie civila, supleanti vor fi judecatorii Florentin Dragut, Dragu Cretu, Elena Carmen Popoiag, Cosmin Horia Mihaianu, Ileana Isabela Dolache, Veronica Nastasie si Luiza Maria Paun.

  Potrivit Legii, la inceputul fiecarui an, in materie penala se stabilesc doua complete de cinci judecatori formate numai din judecatori din cadrul Sectiei penale, iar in alte materii decat cea penala se stabilesc doua complete de cinci judecatori formate din judecatori din cadrul Sectiei I civile, Sectiei a II-a civile si Sectiei de contencios administrativ si fiscal.

  Numarul completelor de cinci judecatori in materie penala se aproba anual de Colegiul de conducere, la propunerea presedintelui Sectiei penale. Completele de cinci judecatori sunt prezidate, dupa caz, de presedintele, vicepresedintii, presedintele Sectiei penale sau decanul de varsta.

  Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie stabileste anual reprezentativitatea sectiilor in compunerea completelor si aproba compunerea completelor de cinci judecatori, in cazul completelor de cinci judecatori in materie penala, la propunerea presedintelui Sectiei penale.

  La tragerea la sorti pentru anul urmator nu vor participa judecatorii desemnati in anul anterior.

  Schimbarea membrilor completelor de cinci judecatori se face in mod exceptional, in cazurile de incompatibilitate si de imposibilitate obiectiva a judecatorului de a participa la sedinta de judecata. In aceste cazuri, la sedinta de judecata participa judecatorul supleant sau judecatorii supleanti.

  In cazul eliberarii din functie a unui judecator care face parte din completul de cinci judecatori sau a unui judecator supleant, presedintele ori, in lipsa acestuia, unul dintre vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie desemneaza, prin tragere la sorti, in sedinta publica, un judecator sau, dupa caz, un judecator supleant.

  Cand completul de cinci judecatori judeca recursurile impotriva hotararilor Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a solutionat actiunea disciplinara, din complet nu poate face parte judecatorul sanctionat disciplinar. In acest caz, la sedinta de judecata participa judecatorul supleant.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: Teodor Melescanu: Imi depun astazi mandatul de ministru de Externe

  Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a anuntat ca, in cadrul sedintei de Guvern de marti, isi va depune mandatul.

  "Nu toti cetatenii romani din strainatate si-au putut exercita dreptul de vot si acest lucru trebuie asumat. Intrucat traim intr-o tara unde nimeni nu prea isi asuma responsabilitatile si singura preocupare este plasarea responsabilitatii de la unul la altul, eu, ca un om de onoare, imi asum aceasta responsabilitate si imi voi depune astazi la sedinta de Guvern mandatul de ministru al Afacerilor Externe", a declarat Melescanu, intr-o conferinta de presa la MAE.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: Esec al negocierilor privind bugetul Uniunii Europene pe 2015

  Guvernele Uniunii Europene si Parlamentul European nu au reusit sa ajunga la un acord privind bugetul UE pe 2015 luni seara, cand a expirat termenul limita pentru lansarea unui nou proiect de buget, a anun?at o purtatoare de cuvant a comisiei insarcinate cu bugetul din cadrul legislativului european, transmite AFP.

  "Nu a fost ob?inut un acord asupra bugetului european, iar Comisia Europeana va prezenta un nou proiect de buget pe 2015", a rezumat purtatoarea de cuvant intr-un mesaj postat pe Twitter.

  Negocierile intre ministrii europeni asupra bugetului, ce ar urma sa atinga circa 140 de miliarde de euro in 2015, au fost intrerupte deja vineri din cauza unor dezacorduri intre membri si urmau sa fie reluate luni. Parlamentul European condi?ioneaza — dupa cum s-a intamplat si in anii preceden?i — unda sa verde pentru bugetul din 2015 de un acord privind ajustarile aduse bugetului pe 2014, grevat de circa 30 de miliarde de euro neplatite.

  "Trebuie sa avem un raspuns concret pentru problema insuportabila a facturilor neplatite ce se acumuleaza pe birourile Comisiei", a declarat eurodeputatul francez Jean Arthuis. Aceste pla?i neefectuate "pun in pericol credibilitatea autorita?ii europene si alimenteaza argumentele eurofobe", a adaugat el.

  Suma pla?ilor prevazuta la 140 de miliarde de euro este in crestere cu 3,3% prin raport cu bugetul ini?ial pentru 2015, cu un impuls de 24,5% in favoarea cercetarii si educa?iei. Parlamentul solicita 146,4 de miliarde de euro, o crestere de 8,1% prin raport cu 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: OUG 71/2014 aduce modificari la OUG 65/2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 834/2014 a fost publicata OUG 71/2014 privind modificarea art. X alin. (2) din OUG 65/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

  Pana la finele anului 2014, prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prin hotarare a Guvernului, pot fi alocate sume Ministerului Sanatatii si Ministerului Justitiei pentru plata arieratelor inregistrate de catre unitatile sanitare cu paturi din subordinea acestora.

  Textul integral al OUG: OUG 71/2014 aduce modificari la OUG 65/2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4243 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0029 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5421 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.01 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5363 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0308 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6831 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2373 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 noiembrie 2014

  In data de 17 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 834/2014 - M. Of. 834/2014 [M. Of. 834 / 17 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 835/2014 - M. Of. 835/2014 [M. Of. 835 / 17 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 836/2014 - M. Of. 836/2014 [M. Of. 836 / 17 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 837/2014 - M. Of. 837/2014 [M. Of. 837 / 17 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: MFP a imprumutat 200 de milioane de lei de la banci, la un randament de 4,21%

  Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 200 de milioane de lei de la bancile comerciale, la un randament de 4,21%, printr-o emisiune de obligatiuni pe 15 ani, cu scadenta reziduala la 152 de luni, la care bancile au subscris oferte de 219 milioane de lei.

  Trezoreria se imprumuta mai ieftin pentru acest tip de obligatiuni, dupa ce, in septembrie, a acceptat un randament mediu de 4,35%.

  Marti, MFP va organiza o sesiune suplimentara aferenta licitatiei de obligatiuni de luni, prin care vrea sa imprumute alte 30 de milioane de lei, la randamentul stabilit deja in licitatia de luni.

  Ministerul Finantelor Publice a planificat imprumuturi de 3,645 miliarde de lei de la bancile comerciale in luna noiembrie, din care 3,3 miliarde de lei prin sapte licitatii de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, iar 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: ONRC: 63.798 firme au fost radiate in primele zece luni din 2014, in scadere cu 3,76%

  Numarul firmelor radiate a scazut, in primele zece luni din 2014, cu 3,76%, la 63.798 firme, fata de 66.292 in perioada similara a anului trecut, conform statisticilor Oficiului National al Registrului Comertului.

  Cele mai multe radieri au fost inregistrate in municipiul Bucuresti — 8.645 radieri firme (cu 3,36% mai putine fata de primele zece luni din 2013) si in judetele Bihor—2.721 (plus 18,36%), Iasi—2.688 (minus 21,75%%) si Constanta — 2.655 (minus 11,26%).La polul opus, cele mai putine radieri au fost inregistrate in judetele Giurgiu — 419 (cu 24,37% mai putine fata de perioada ianuarie-octombrie 2013), Calarasi — 473 (minus 7,8%), Vaslui — 537 (minus 25,52%) si Olt — 565 (plus 3,86%).Raportat la primele zece luni din 2013, cele mai mari cresteri ale numarului de firme radiate s-au inregistrat in judetele Teleorman (plus 32,34%), Gorj (plus 21,52%), Braila (plus 18,51%) si Bihor (plus 18,36%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: ANCOM: Servicii de internet si telefonie adaptate utilizatorilor cu dizabilitati (proiect)

  Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a supus luni consultarii publice un set de masuri menite sa asigure accesul persoanelor cu dizabilitati la servicii de telefonie si acces la internet adaptate nevoilor lor specifice si in conditii echivalente celor de care beneficiaza ceilalti utilizatori.

  "Proiectul de decizie al ANCOM prevede faptul ca utilizatorii finali cu dizabilitati de vedere, auditive si/sau de vorbire vor putea beneficia de oferte de telefonie si internet care vor contine resurse de consum optimizate in functie de necesitatile lor specifice. De exemplu, conform proiectului de decizie, furnizorii vor pune la dispozitia utilizatorilor cu dizabilitati auditive si/sau de vorbire pachete de servicii mobile care sa includa cel putin SMS-uri nelimitate in retea si 150 de SMS-uri nationale la un tarif de maximum 4 euro/luna (inclusiv TVA), precum si trafic lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteza maxima de transfer al datelor pentru descarcare de cel putin 2 Mbps, la un tarif de maximum doua euro/luna (inclusiv TVA)", se arata in comunicatul ANCOM.

  Totodata, furnizorii de servicii de comunicatii electronice la puncte mobile le vor oferi utilizatorilor finali cu dizabilitati vizuale pachete care sa contina cel putin 300 de minute nationale contra unui tarif de maximum 2 euro/luna (inclusiv TVA), iar furnizorii de servicii de comunicatii electronice la puncte fixe pachete de comunicatii care sa contina cel putin 350 minute lunare nationale la un tarif de maximum 3 euro/luna (inclusiv TVA).

  De asemenea, cu ajutorul functiilor specifice ale terminalelor disponibile pe piata, acestia vor avea posibilitatea utilizarii serviciilor de acces la internet prin intermediul unor pachete care sa contina, in cazul serviciilor mobile, trafic lunar de minimum 300 MB, la o viteza maxima de transfer al datelor pentru descarcare de cel putin 2 Mbps, contra unui tarif de maximum 2 euro/luna (inclusiv TVA), precum si, in cazul serviciilor de acces la punct fix, trafic nelimitat la un tarif de maximum 7 euro/luna (inclusiv TVA).

  In plus, utilizatorii cu dizabilitati se vor putea inscrie intr-o baza de date a furnizorilor pentru a beneficia de facilitati suplimentare, precum accesul la serviciul de relatii cu clientii prin intermediul unui SMS pentru utilizatorii cu dizabilitati auditive, sau posibilitatea de a interoga serviciul de control al costurilor prin intermediul unui mesaj audio, pentru utilizatorii cu dizabilitati vizuale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-17 :: Titlu: Din 44,8 milioane de carduri emise, 10,66 milioane sunt active; retragerile de numerar domina tranzactiile cu cardul

  Numarul de carduri emise in Romania a crescut cu 2,8 milioane in ultimul an, la 44,8 milioane la finalul trimestrului trei din acest an, dar, dintre acestea, doar 10,66 milioane sunt active, in scadere cu 766.000 fata de finalul lunii septembrie 2013, reiese din datele publicate de Banca Nationala a Romaniei.

  In plus, retragerile de numerar continua sa domine tranzactiile cu cardul in Romania in trimestrul trei din acest an, atat ca numar de operatiuni (57,73 milioane de tranzactii la ATM ?i 48,71 milioane de tranzactii la POS), cat mai ales ca valoare a tranzactiilor (31,18 miliarde de lei retrageri de la ATM ?i 6,08 miliarde de lei tranzactii la POS). Totu?i, numarul de tranzactii la POS a crescut in ultimul an cu 6,5 milioane, de la 42,2 milioane in trimestrul trei din 2013, la 48,7 milioane in trimestrul trei din acest an, in timp ce numarul de retrageri de la ATM a crescut mai putin, cu 1,64 milioane.

  Numarul de ATM-uri a crescut in ultimul an de la 10.853 la finalul lunii septembrie 2013 la 10.905 la 30 septembrie 2014. In aceea?i perioada, numarul de POS-uri a urcat de la 127.859 in urma cu un an, la 132.634 in prezent.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-17 :: Titlu: Eurostat: Zona euro a inregistrat un excedent al balantei comerciale de 18,5 miliarde de euro, in septembrie

  Zona euro a inregistrat un excedent al balantei comerciale de 18,5 miliarde de euro in septembrie, comparativ cu un plus de 10,8 miliarde de euro in perioada similara din 2013, in timp ce Uniunea Europeana a obtinut un excedent de 2,6 miliarde de euro, fata de un deficit de ,7 miliarde euro, conform datelor preliminare publicate luni de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

  In topul partenerilor comerciali, in perioada ianuarie-august 2014, excedentul balantei comerciale a UE a crescut pe relatia cu SUA (65,1 miliarde euro, comparativ cu 60,8 miliarde euro in perioada similara din 2013), a scazut pe relatia cu Elvetia (26 miliarde euro comparativ cu 56 miliarde de euro) ?i Turcia (12,6 miliarde de euro comparativ cu 18,9 miliarde de euro).

  Deficitul balantei comerciale a UE a scazut pe relatia cu Norvegia (minus 23,7 miliarde de euro fata de minus 28 miliarde de euro), China (minus 85,4 miliarde de euro fata de minus 85,3 miliarde euro) ?i Rusia (minus 58 miliarde de euro fata de minus 59 miliarde de euro).

  In primele opt luni ale anului, cel mai ridicat excedent s-a inregistrat in Germania (138,8 miliarde euro), Olanda (38,5 miliarde euro), Italia (26,6 miliarde euro) ?i Irlanda (23,2 miliarde euro), iar cel mai semnificativ deficit s-a observat in Marea Britanie (minus 89,8 miliarde euro), Franta (minus 49,3 miliarde euro), Spania (minus 16,6 miliarde euro) ?i Grecia (minus 13,6 miliarde euro).

  Potrivit Eurostat, in perioada ianuarie-august 2014, deficitul balantei comerciale a Romaniei s-a mentinut la 3,8 miliarde euro, comparativ cu perioada similara din 2013. Exporturile Romaniei au crescut cu 7%, de la 32 miliarde de euro la 34,2 miliarde euro, importurile au avansat cu 6%, de la 35,8 miliarde de euro la 38 miliarde euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-17 :: Titlu: BEC - rezultate partiale, ora 10,20: Iohannis - 54,50%, Ponta - 45,49%

  Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obtinut 54,50% din voturi ξn al doilea tur al alegerilor prezidentiale de duminica, iar reprezentantul Aliantei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,49%, potrivit datelor comunicate luni de Biroul Electoral Central (BEC), dupa centralizarea proceselor verbale din 18.673 sectii de votare, reprezentand 99,07%.

  Potrivit datelor centralizate de BEC pana la ora 10,20, Klaus Iohannis a primit 6.242.825 de voturi, ξn timp ce Victor Ponta a fost votat de 5.211.097 persoane.

  Judetele care ξnregistreaza ξntarzieri ξn raportarea datelor sunt Constanta (78,44%), Olt (87,83%), Alba (99,07%), Arad (99,54%), Mehedinti (99,07%) ?i Tulcea (96,56%), ξn total fiind 174 de sectii de votare.

  De asemenea, au fost centralizate datele din cele 294 sectii din strainatate, unde au votat 379.116 de persoane.

  Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a anuntat ca aceasta a fost ultima prezentare pe ziua de luni.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-17 :: Titlu: >Decizia Curtii Constitutionale nr. 459 din 16 septembrie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 712/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 459 din 16 septembrie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.8 alin.(1) raportate la art.2 alin.(1) lit.c) teza intai din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004.

  Pe rol s-a aflat solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art.8 alin.(1) raportate la art. 2 alin.(1) lit.c) teza intai din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004, exceptie ridicata de Presedintele Romaniei si Administratia Prezidentiala, prin Departamentul constitutional-legislativ, in Dosarul nr.7.652/2/2013 al Curtii de Apel Bucuresti ? Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, intr-o cauza avand ca obiect anularea unui act administrativ, respectiv decretul Presedintelui de numire in functie a unui judecator al Curtii Constitutionale. Exceptia de neconstitutionalitate formeaza obiectul Dosarului Curtii Constitutionale nr.697D/2014.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii apreciaza ca dispozitiile art.8 alin.(1) raportat la art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.554/2004 sunt neconstitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca ar fi incluse in sfera contenciosului administrativ decretele Presedintelui Romaniei prin care acesta isi exercita competentele constitutionale de numire a unui judecator la Curtea Constitutionala. Decretele Presedintelui emise in exercitarea atributiei constitutionale prevazute de art.142 din Constitutie nu sunt simple acte administrative susceptibile de control pe calea contenciosului administrativ, ci sunt acte juridice complexe ce exprima raporturi de natura constitutionala intre Presedintele Romaniei, pe de o parte, si Parlament, pe de alta parte, si in consecinta, potrivit art.1 alin.(4) din Constitutie, nu sunt cenzurabile de catre instantele judecatoresti pe calea contenciosului administrativ. De altfel, prin Decizia nr.946 din 30 octombrie 2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.782 din 19 noiembrie 2007, Curtea Constitutionala a retinut ca dispozitiile art.126 alin.(6) din Constitutie ?se limiteaza numai la reglementarea constitutionala a garantarii controlului judecatoresc al actelor administrative ale autoritatilor publice pe calea contenciosului administrativ, de la care fac exceptie in mod absolut numai doua categorii de acte, cele de comandament cu caracter militar si cele care privesc raporturile cu Parlamentul, care prin natura lor nu sunt supuse sub nicio forma controlului judecatoresc?.

  Autorii exceptiei sustin ca Presedintele Romaniei exercita atat atributii constitutionale, cat si atributii legale. In privinta celor constitutionale, jurisprudenta Curtii Constitutionale a recunoscut ca, in exercitarea prerogativelor sale, Presedintele Romaniei se bucura in unele cazuri de putere discretionara, iar in altele de o larga putere de apreciere cu privire la indeplinirea unor standarde legale. Asa fiind, principiul suprematiei Constitutiei, proclamat prin art.1 alin.(5) din Legea fundamentala, interzice ca instantele de judecata sa se poata pronunta asupra unei atributii constitutionale ce implica analiza exclusiva a emitentului actului de numire. Or, emiterea decretului Presedintelui Romaniei s-a realizat cu respectarea dispozitiilor cuprinse in Constitutie ? titlul V ?Curtea Constitutionala?, respectiv art.142 alin.(3), potrivit caruia: ?Trei judecatorii sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei?.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Presedintele Romaniei si Administratia Prezidentiala, prin Departamentul constitutional-legislativ, in Dosarul nr.7.652/2/2013 al Curtii de Apel Bucuresti ? Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, si a constatat ca dispozitiile art.8 alin.(1) raportate la art.2 alin.(1) lit.c) teza intai din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004 sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca decretele Presedintelui privind numirea judecatorilor la Curtea Constitutionala sunt excluse din sfera controlului judecatoresc sub aspectul verificarii indeplinirii conditiei ?inaltei competente profesionale?.

  Textul integral al Deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale nr. 459 din 16 septembrie 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-17 :: Titlu: Ordinul nr. 1654/960/1356/2014 aduce modificari privind privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru apelul de proiecte pentru fondurile realocate Programului operational regional, conform Deciziei Comisiei C (2013)/9772 finale din 19 decembrie 2013, domeniul major de interventie Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 734/2014 a fost publicat Ordinul 1654/960/1356/2014 pentru modificarea si completarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, al ministrului fondurilor europene si al ministrului finantelor publice nr. 336/128/634/2014 privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru apelul de proiecte pentru fondurile realocate Programului operational regional, conform Deciziei Comisiei C (2013)/9772 finale din 19 decembrie 2013, domeniul major de interventie Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, in cadrul axei prioritare Imbunatatirea infrastructurii sociale a Programului operational regional 2007-2013.

  Cheltuielile efectuate de beneficiar sunt considerate eligibile de la data de 1 ianuarie 2007 daca respecta prevederile art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale, cu modificarile si completarile ulterioare, si sunt platite prin ordin de plata dupa data intrarii in vigoare a contractului de finantare semnat intre beneficiar, organismul intermediar si Autoritatea de management a Programului operational regional, denumit in continuare contract de finantare.

  Sunt considerate eligibile cheltuielile aferente asigurarii cu utilitatile necesare functionarii obiectivului de investitie, precum: alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica, telecomunicatii, alei si drumuri de acces, care se executa pe amplasamantul delimitat din punct de vedere juridic ca apartinand obiectivului de investitie, precum si cheltuielile aferente racordarii la retelele de utilitati.

  Cheltuielile eligibile pentru constructii si instalatii cuprind cheltuielile aferente executiei obiectivului de investitie, si anume cheltuieli de lucrari pentru:
  a) consolidarea, modernizarea si extinderea tuturor tipurilor de infrastructuri educationale pentru invatamantul obligatoriu, inclusiv spatiile aferente, delimitate de imprejmuirile definitive, cu exceptia campusurilor pentru invatamant preuniversitar;
  b) consolidarea, modernizarea si extinderea cladirilor unitatilor de invatamant special, respectiv spatii de invatamant, spatii de cazare, cantine, diferite facilitati pentru acces si pentru activitati didactice;
  c) construirea, extinderea, consolidarea, modernizarea campusurilor pentru invatamant preuniversitar, inclusiv spatiile aferente, delimitate de imprejmuirile definitive;
  d) modernizarea si extinderea utilitatilor necesare functionarii obiectivului investitiei de baza, precum: alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica, radio comunicatii, telecomunicatii, inclusiv crearea de facilitati speciale pentru persoanele cu dizabilitati.

  Textul integral: Ordinul nr. 1654/960/1356/2014 aduce modificari privind privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru apelul de proiecte pentru fondurile realocate Programului operational regional, conform Deciziei Comisiei C (2013)/9772 finale din 19 decembrie 2013, domeniul major de interventie Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constutionala :: Data: 2014-11-16 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 461 din 16 septembrie 2014 asupra privind comunicatiile electronice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 775/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 461 din 16 septembrie 2014 asupra obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2011 privind comunicatiile electronice.

  In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate autorul sustine ca dispozitiile legii criticate sunt contrare art.147 alin.(4) din Constitutie, intrucat solutia legislativa referitoare la obligatia de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioada de 6 luni de la data retinerii acestora este afectata de un viciu de constitutionalitate din perspectiva considerentelor retinute in Decizia Curtii Constitutionale nr.1.258/2009. Se arata, in esenta, ca referitor la termenul de stocare a datelor cu caracter personal, Curtea Constitutionala a aratat, in considerentele deciziei sale, ca obligatia de retinere a datelor, pe o perioada de 6 luni, reglementata de Legea nr.298/2008, cu titlu de exceptie sau derogare de la principiul protejarii datelor cu caracter personal si al confidentialitatii lor, prin natura, intinderea si domeniul ei de aplicare, goleste de continut acest principiu, fiind de natura sa afecteze, chiar si pe cale indirecta, exercitiul drepturilor sau al libertatilor fundamentale, in speta al dreptului la viata intima, privata si de familie, al dreptului la secretul corespondentei si al libertatii de exprimare, intr-o maniera ce nu corespunde cerintelor stabilite de art.53 din Constitutia Romaniei. In consecinta, autorul sesizarii apreciaza ca Parlamentul are obligatia de a respecta cele stabilite de Curtea Constitutionala in considerentele si dispozitivul deciziei pronuntate in materie.

  In ceea ce priveste atingerea adusa principiului garantarii si ocrotirii vietii intime, familiale si private de catre autoritatile publice, si principiului proportionalitatii prevazut expres de art.53 alin.(2) din Constitutie, Avocatul Poporului considera, in acord cu jurisprudenta Curtii Constitutionale, ca instituirea unei reguli in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal, si anume aceea a retinerii acestora in mod continuu, pe o perioada de 6 luni de la momentul interceptarii lor este de natura sa goleasca de continut art.26 din Constitutie. Prin urmare, reglementarea unei obligatii pozitive care priveste limitarea in mod necontenit a exercitiului dreptului la viata intima, familiala si privata aduce atingere esentei acestuia. Persoanele fizice, utilizatori in masa ai serviciilor de comunicatii electronice sau de retele publice de comunicatii, sunt supuse in permanenta acestei ingerinte in exercitiul drepturilor lor. Or, in materia drepturilor personale, regula este aceea a garantarii si respectarii acestora, respectiv a confidentialitatii, statul avand, in acest sens, obligatii majoritar negative, de abtinere, prin care sa fie evitata, pe cat posibil, ingerinta sa in exercitiul dreptului sau al libertatii. Obligatia legala care impune retinerea in mod continuu a datelor cu caracter personal transforma insa exceptia de la principiul protejarii efective a dreptului la viata intima, familiala si privata in regula absoluta. Pe cale de consecinta, se impune examinarea in cauza a respectarii principiului proportionalitatii, o alta cerinta imperativa necesar a fi respectata in cazurile de restrangere a exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale, prevazuta expres de art.53 alin.(2) din Constitutie.

  Se mai sustine ca legea criticata are o larga aplicabilitate ? practic, asupra tuturor persoanelor fizice utilizatoare ale serviciilor de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, astfel ca nu poate fi considerata ca fiind conforma prevederilor din Constitutie si din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale referitoare la garantarea drepturilor la viata intima, familiala si privata. Drepturile individuale nu pot fi exercitate in absurdum, ci pot constitui obiectul unor restrangeri care sunt justificate in functie de scopul urmarit.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2011 privind comunicatiile electronice este neconstitutionala, in ansamblul ei.

  Textul integral: Decizia Curtii Constitutionale nr. 461 din 16 septembrie 2014 asupra privind comunicatiile electronice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-16 :: Titlu: Sectiile de votare s-au deschis; Ponta si Iohannis in cursa finala pentru Cotroceni

  Cele peste 18.000 de sectii de votare organizate la nivel national pentru alegerile prezidentiale s-au deschis, duminica, la ora 7,00.

  Un numar de 18.281.625 de alegatori sunt asteptati la vot in al doilea tur de scrutin, procesul electoral urmand sa se desfasoare pana la ora 21,00.

  Dupa prima confruntare electorala din 2 noiembrie, in cursa pentru Cotroceni au ramas doi candidati din cei 14 inscrisi initial in competitia prezidentiala — candidatul Aliantei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, si cel al Aliantei Crestin — Liberale (ACL), Klaus Iohannis.

  In tara au fost organizate 18.550 sectii de vot, iar in Bucuresti 1.245. In sectorul 1 al Capitalei alegatorii pot sa voteze in 162 de sectii, in sectorul 2 fiind 202 sectii, in sectorul 3 — 274, in sectorul 4 — 178, in sectorul 5 — 196, iar in sectorul 6 — 233 sectii de votare. In diaspora exista acelasi numar de sectii de votare ca si in primul tur — 294.

  Pentru turul II al alegerilor prezidentiale au fost realizate 20.945.068 de buletine de vot si 11.808.375 de timbre autocolante, potrivit MAI.

  In ziua votarii, romanii aflati in tara isi pot exercita dreptul de vot in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar — in cazul elevilor din scolile militare.

  Cei care se afla in strainatate si in state care permit accesul pe teritoriul lor pe baza cartii de identitate in ziua alegerilor pot prezenta la urne pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, titlul de calatorie, cartea de identitate, cartea electronica de identitate.

  Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in tara isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in Romania in baza pasaportului simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), pasaportului simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), pasaportului simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), in plus romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate si in baza titlului de calatorie.

  Alegatorii care nu voteaza la alegerile prezidentiale in localitatea de domiciliu, precum si cei din strainatate trebuie sa completeze o declaratie pe propria raspundere cand se prezinta la urne, prin care isi asuma ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

  BEC a decis ca formularul declaratiei pe propria raspundere va fi pus la dispozitia alegatorului de catre presedinte sau un membru al biroului electoral al sectiei de votare, cetatenii avand posibilitatea sa utilizeze acest formular afisat pe site-ul BEC — www.bec2014.ro si al MAE — www.mae.ro.

  Pentru ca procesul electoral sa se desfasoare cat mai rapid, formularul declaratiei pe propria raspundere poate fi completat de catre alegatori in afara sectiei de votare, urmand ca semnarea si datarea acestui document sa se faca numai in fata membrilor biroului electoral al sectiei de votare din strainatate.

  In aceasta categorie intra alegatorii care se prezinta la vot si dovedesc cu actul de identitate ca domiciliaza in raza teritoriala a sectiei de votare respective, insa au fost omisi din copia listei electorale permanente; cei care in ziua votarii se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat cel de domiciliu; membrii biroului electoral al sectiei de votare, persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii si care nu sunt inscrise in copia listei electorale permanente din acea sectie; alegatorii care voteaza la sectiile de votare din strainatate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-16 :: Titlu: Plasamentele romanesti in strainatate, in numerar si in depozite, au crescut cu 845 de milioane de euro in T3 fata de T2

  Plasamentele romanesti in numerar si in depozite in strainatate au crescut cu 845 de milioane de euro (18,37%) in trimestrul trei din acest an fata de trimestrul doi, pana la 5,45 miliarde de euro, potrivit statisticii privind pozitia investitionala internationala a Romaniei, realizata de Banca Nationala a Romaniei.

  In aceeasi perioada, investitiile directe ale rezidentilor romani in strainatate totalizau 2,385 miliarde de euro, la 30 septembrie 2014, in crestere cu 788 de milioane de euro fata de finalul trimestrului doi din acest an, din care participatiile la capital erau de 420,6 milioane de euro, in scadere cu 86,3 milioane de euro, iar investitiile in instrumente de natura datoriei totalizau 1,96 miliarde de euro, aproape dublu fata de trimestrul anterior, cand se ridicau la 1,09 miliarde de euro.

  Investitiile de portofoliu totalizau 2,408 miliarde de euro, la finele trimestrului trei din 2014, in crestere cu 101 milioane de euro fata de 30 iunie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ICCJ :: Data: 2014-11-16 :: Titlu: Decizia ICCJ nr. 4/2014 din 29 septembrie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 821/2014 a fost publicata Decizie ICCJ nr. 4/2014 din 29 septembrie 2014 privind interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 203 alin. (5) si art. 425^1 alin. (1) din Codul de procedura penala.

  Prin recursul in interesul legii formulat de catre Colegiul de conducere al Curtii de Apel Brasov, s-a aratat ca, in practica judiciara nationala nu exista un punct de vedere unitar cu privire la faptul daca sedinta de judecata prin care este solutionata, in cursul urmaririi penale si in procedura de camera preliminara, contestatia formulata impotriva incheierii judecatorului de drepturi si libertati si de camera preliminara privind masurile preventive are loc in camera de consiliu sau se desfasoara in sedinta publica, iar hotararea pronuntata este decizie sau incheiere.

  Colegiul de conducere al Curtii de Apel Brasov a invederat ca, in urma verificarii jurisprudentei la nivel national, s-au conturat doua opinii in legatura cu modalitatea de desfasurare a sedintei de judecata prin care sunt solutionate, in cursul urmaririi penale si al procedurii in camera preliminara, contestatiile declarate impotriva incheierilor ce vizeaza masurile preventive si felul hotararilor ce se pronunta in aceste cauze.

  Intr-o prima orientare, minoritara, instantele au considerat ca sedinta de judecata prin care este solutionata, in cursul urmaririi penale si in procedura de camera preliminara, contestatia declarata impotriva incheierii judecatorului de drepturi si libertati si de camera preliminara privind masurile preventive are loc in camera de consiliu si hotararea ce se pronunta este o incheiere.

  Aceasta opinie se intemeiaza pe dispozitiile art. 203 alin. (5) din Codul de procedura penala care prevad ca *In cursul urmarii penale si al procedurii de camera preliminara, cererile, propunerile, plangerile si contestatiile privitoare la masurile preventive se solutioneaza in camera de consiliu, prin incheiere motivata, care se pronunta in camera de consiliu*.

  Desi prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2014 pentru luarea unor masuri de implementare necesare aplicarii Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru implementarea altor acte normative a fost introdus art. 425^1 din Codul de procedura penala prin care a fost reglementata calea de atac a contestatiei, in aceasta prima opinie s-a considerat ca, potrivit alin. (1) al acestui articol, calea de atac a contestatiei se poate exercita numai atunci cand legea o prevede expres, prevederile articolului fiind aplicabile cand legea nu prevede altfel. In aceste conditii, art. 203 alin. (5) din Codul de procedura penala contine dispozitii derogatorii fata de cele cuprinse in art. 425^1 alin. (5) si (7) din Codul de procedura penala.

  Intr-o a doua orientare instantele au considerat ca sedinta de judecata prin care este solutionata, in cursul urmaririi penale si in procedura de camera preliminara, contestatia declarata impotriva incheierii judecatorului de drepturi si libertati si de camera preliminara privind masurile preventive are loc in sedinta publica, iar hotararea pronuntata este o decizie.

  In urma deliberarilor, ICCJ a admis Rercursul in intreresul legii si a decis ca In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 203 alin. (5) si art. 425^1 alin. (1) din Codul de procedura penala stabileste ca in cursul urmaririi penale si al procedurii de camera preliminara contestatia impotriva incheierii judecatorului de drepturi si libertati sau, dupa caz, a judecatorului de camera preliminara privitoare la masurile preventive se solutioneaza in camera de consiliu, prin incheiere motivata, care se pronunta in camera de consiliu.

  Textul integral: Decizia ICCJ nr. 4/2014 din 29 septembrie 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-15 :: Titlu: Korodi: Romania sustine initiativa europeana privind reducerea consumului de pungi din plastic de unica folosinta

  Romania sustine initiativa europeana de limitare a impactului negativ asupra mediului al utilizarii pungilor de plastic, iar Ministerul Mediului va demara, anul viitor, un dialog cu producatorii autohtoni din diverse sectoare industriale, pentru a stabili o strategie nationala in domeniul ambalajelor, care sa aiba ca obiectiv reducerea utilizarii plasticului in procesul de "packaging", a afirmat, vineri, intr-un comunicat, ministrul Mediului, Attila Korodi.

  "(...) la momentul actual, in care la nivelul Uniunii Europene se doreste o politica ambitioasa pentru reducerea consumului de pungi de plastic, Romania si-a pastrat pozitia pentru stabilirea unor obiective la nivel european, cu convingerea ca indeplinirea acestora va avea un efect benefic asupra protectiei mediului si a calitatii vietii, fie ca vorbim de ecosistemul acvatic, fie de fauna si flora de pe continent. In acest context, Romania a purtat constant discutii constructive atat cu Presedintia Italiana, care a fost interesata de obtinerea unui acord, cat si cu reprezentanti din Parlamentul European, inclusiv din Grupul Verzilor (...) Asadar, tara noastra a sustinut fara echivoc, inca de la inceputul dezbaterilor europene, obiectivul general de limitare a impactului negativ asupra mediului prin utilizarea pungilor de plastic care, mai apoi, devin deseuri. Mai mult decat atat, MMSC si-a propus ca, incepand de anul viitor, sa demareze un amplu dialog cu producatorii autohtoni din diverse sectoare industriale, pentru a stabili, de comun acord, o strategie nationala in domeniul ambalajelor, care sa aiba ca obiectiv reducerea utilizarii plasticului in procesul de "packaging", a mentionat Korodi.

  Oficialul a precizat, totodata, ca, in ceea ce priveste interzicerea materialelor plastice oxo-degradabile, "Romania se pozitioneaza alaturi de alte 7 state membre care sustin restrictionarea oxo-plasticelor".

  Declaratiile ministrului Attila Korodi survin la cateva zile dupa ce reprezentantii mai multor ONG-uri de mediu au transmis o scrisoare autoritatilor competente, prin care au solicitat sustinerea reducerii cu 80% a consumului de pungi de plastic de unica folosinta pana in anul 2019, initiativa promovata la nivelul Parlamentului European /PE/.

  "In ciuda unui sprijin popular puternic in intreaga Uniune Europeana pentru reducerea deseurilor din pungi de plastic, totusi surse din Bruxelles pozitioneaza Romania alaturi de o minoritate de state membre ale UE, care blocheaza propunerea Parlamentului European pentru reducerea utilizarii pungilor de plastic de unica folosinta. Avand in vedere ca discutiile se afla in etapa finala, in cazul in care negocierile care vor avea loc vineri, 14 noiembrie, intre Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul de Ministri nu vor duce la niciun rezultat concret, propunerea risca sa fie anulata", au atras atentia, intr-un comunicat, semnatarii scrisorii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-15 :: Titlu: Ministrul Transporturilor: Deocamdata nu se va introduce taxa pe autostrada

  Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a afirmat vineri, in judetul Alba, ca deocamdata nu se va introduce taxa pe autostrada, cu exceptia celor care sunt in concesiune.

  "Deocamdata nu. Decat pe cele care sunt in concesiune. Acelea intra sub incidenta platii. Celelalte platim si azi ca doar platim rovinieta si aia inseamna un pic de taxe", a declarat ministrul Transporturilor, intrebat daca se va ajunge la introducerea taxei de autostrada.

  Ioan Rus a participat vineri la evenimentul de semnare a contractelor de executie pentru loturile 1 si 2 ale autostrazii Sebes — Turda, respectiv pentru realizarea a peste 41 de kilometri. Valoarea totala a lucrarilor depaseste un miliard de lei. Semnarea contractelor de executie a avut loc la Centrul de intretinere si coordonare de pe autostrada Orastie — Sibiu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-15 :: Titlu: Teodorovici: Galatiul va avea un terminal de containere de 140 milioane euro

  Primul proiect depus de Romania pe programul "Facilitatea Europeana de Conectare" vizeaza constructia unui teminal de containere, proiect in valoare totala de 140 milioane euro si care va duce la crearea a aproximativ 8000 de locuri de munca la Galati, a declarat vineri seara, la Galati, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Potrivit acestuia, sesiunea de depunere a unor astfel de proiecte a fost deschisa in septembrie 2014 si se va incheia in februarie 2015, iar obtinerea finantarii proiectului de realizarea a platformei multimodale de la Galati este aproape o certitudine.

  Proiectul are termen de executie 36 de luni si este un parteneriat intre portul Galati reprezentat de Administratia Porturilor Dunarii Maritime(APDM) ca aplicant de stat si societatile private Port Bazinul Nou Galati si Metaltrade Galati si portul german Duisburg, terminalul de la Galati urmand sa asigure transportul marfurilor pe ruta Rhin—Dunare-Asia. Duisburg este cel mai mare port interior din lume, tranzitand anual patru milioane de containere cu marfa pe rute lungi.

  Din valoarea totala a bugetului acestui proiect, 85% reprezinta fonduri europene nerambursabile, restul de 15% reprezentand contributie locala, repartizata astfel: 60% — contributia partenerilor privati — Port Bazinul Nou si Metaltrade si 40%, contributia statului roman, prin APDM Galati.

  Potrivit directorului SC Port Bazinul Nou, Corneliu Gavaneanu, la terminarea investitiei de la Galati, prin platforma multimodala vor putea fi tranzitate circa 300.000 de containere, echivalentul a 5-6 milioane de tone de marfa pe an, in conditiile in care traficul maxim realizat prin Port Bazinul Nou a fost de un milion de tone, in perioada in care combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galati era la capacitate maxima de productie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-15 :: Titlu: Cursul valutar din 14 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 14 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4272 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0021 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5521 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5671 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0336 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6833 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2375 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-15 :: Titlu: Monitorul Oficial din 14 noiembrie 2014

  In data de 14 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 831/2014 - M. Of. 831/2014 [M. Of. 831 / 14 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 832/2014 - M. Of. 832/2014 [M. Of. 832 / 14 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 833/2014 - M. Of. 833/2014 [M. Of. 833 / 14 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-11-14 :: Titlu: Decizia Curtii Constritutionale nr. 463 din 17 septembrie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 704/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 463 din 17 septembrie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii acesteia sustin ca prevederile de lege criticate contravin dispozitiilor art.15 alin.(2) din Constitutie si obstructioneaza accesul liber la justitie. In acest sens, arata ca dispozitiile criticate modifica retroactiv si prevederile art.16 din Legea nr.283/2011, data de 1 ianuarie 2013 stabilita pentru aplicarea art.170 din Legea nr.263/2010 fiind modificata la 7 noiembrie 2013.

  Autorii exceptiei sustin ca Guvernul a interpretat gresit sintagma *Definitiva si general obligatorie? din cuprinsul Deciziei Curtii Constitutionale nr.437/2013 si, de aceea, termenul de 1 ianuarie 2013 a fost modificat la 7 noiembrie 2013, data publicarii deciziei Curtii Constitutionale. Or, Curtea Constitutionala nu a judecat temeinicia unei cifre ? 1,06, 1,12, 1,17 sau oricare alta cifra, ci doar constitutionalitatea textului criticat, si anume daca acesta a modificat sau nu in mod retroactiv dispozitiile art.170 din Legea nr.263/2010. Este evident ca din punct de vedere constitutional intre reglementarile art.III alin.(2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/2013 (declarate neconstitutionale) si reglementarile art.IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.113/2013 nu exista nicio diferenta, ambele contin reglementari retroactive, inlocuind textul art.170 cu cifre. Prin inlocuirea textului art.170 cu cifre este obstructionat accesul cetatenilor la justitie, cifrele (*bune sau rele?) neputand fi cenzurate de instantele judecatoresti intrucat sunt *legalizate?.

  In urma deliberarilor, Curtea a admis in parte, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Simeon Iov in Dosarul nr.673/108/2014, de Valeriu Felnecan in Dosarul nr.675/108/2014, de Lia Oniga in Dosarul nr.677/108/2014, de Aurel Bozgan in Dosarul nr.681/108/2014, de Iuliana Kovacs in Dosarul nr.679/108/2014, de Rusalin Oprut in Dosarul nr.680/108/2014, de Aristofan Teodorescu in Dosarul nr.674/108/2014, de Doina Lucia Teodorescu in Dosarul nr.676/108/2014, de Marioara Gozman in Dosarul nr.781/108/2014 si de Savu Dumitru Sarandan in Dosarul nr.1.284/108/2014, toate ale Tribunalului Arad ? Sectia civila, de Petru Ioan Crisan in Dosarul nr.1.285/108/2014 al Tribunalului Arad ? Sectia a II-a civila si de Stefan Pavel Anghelina in Dosarul nr.1.748/108/2014 al Tribunalului Arad ? Sectia civila si constata ca dispozitiile art.IV alin.(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt neconstitutionale.

  Textul integral: Decizia Curtii Constritutionale nr. 463 din 17 septembrie 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-11-14 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale cu referire la mentiunile care decurg din obligativitatea formularii si sustinerii cererii de recurs prin avocat

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 775/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 462 din 17 septembrie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.13 alin.(2) teza a doua, art.83 alin.(3) si art.486 alin.(3) din Codul de procedura civila.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine, in esenta, ca dispozitiile legale criticate din Codul de procedura civila incalca accesul liber la justitie si dreptul la aparare al fiecarui cetatean, intrucat lipsa posibilitatilor financiare, care impiedica apelarea la serviciile unui avocat, nu ar trebui sa duca la anularea cererii de recurs facuta in termen.
  Considera ca dispozitiile legale criticate infrang vointa partii de a se apara singura, drept fundamental garantat de Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, iar interpretarea art.452 raportat la art.451 din Codul de procedura civila, in sensul conditionarii acordarii cheltuielilor de judecata reprezentand onorariul de avocat, prin atasarea imputernicirii avocatiale la dosar, constituie o incalcare a art.21 din Constitutia Romaniei si a art.6 paragraful 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

  Asadar, orice conditionare a accesului liber la justitie ar reprezenta o nesocotire a acestui principiu constitutional fundamental si a unor standarde internationale universale, in orice democratie reala.
  Pe plan procesual, accesul liber la justitie se concretizeaza in prerogativele pe care le implica dreptul la actiune, ca aptitudine legala ce este recunoscuta de ordinea juridica oricarei persoane fizice sau juridice.
  Pornind de la premisa ca drepturile fundamentale trebuie garantate intr-o maniera concreta si reala, iar nu iluzorie si teoretica, imposibilitatea concreta de sesizare a unei instante de catre persoana interesata constituie o incalcare a dreptului acesteia de acces la justitie.
  Acest drept impune obligatii in sarcina legiuitorului si executivului, iar statul este tinut sa acorde oricarei persoane toate facilitatile rezonabile de drept si de fapt, pentru a accede la instanta.

  Se mai arata ca accesul liber la justitie presupune posibilitatea oricarei persoane de a se adresa direct si nemijlocit la o instanta de judecata, pentru apararea drepturilor si intereselor legitime. Totodata, se sustine ca desi dreptul de acces la justitie nu este absolut si nu presupune caracterul gratuit al justitiei, totusi se incalca principiul proportionalitatii atunci cand se stabilesc taxe judiciare de timbru exorbitante, care depasesc posibilitatile financiare ale justitiabilului. Astfel de situatii au fost analizate in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, care a constatat ca pot conduce la incalcarea art.6 din Conventie.

  In sustinerea exceptiei, de asemenea, se invoca si deciziile Curtii Constitutionale nr.953 din 19 decembrie 2006, nr. 347 din 3 aprilie 2007 si nr.467 din 22 aprilie 2008 prin care s-a statuat ca, in sensul principiului constitutional instituit de art. 21 privind accesul liber la justitie, se inscrie si posibilitatea oricarei persoane de a se adresa direct si nemijlocit instantelor de judecata pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime. Sub acest aspect, precizarea din alin.(2) al art.21, potrivit careia nicio lege nu poate ingradi exercitarea acestui drept, este fireasca. De aceea, imposibilitatea depunerii unei plangeri la instanta judecatoreasca competenta ingradeste accesul direct la justitie.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Ion Trebuian, Onoriu Stoian si Dimitrie Crivinantu in dosarele nr. 2.270/115/2013, nr.5.103/108/2013 si nr.5.582/30/2013 ale Curtii de Apel Timisoara ? Sectia contencios administrativ si fiscal, de Gheorghe Ibris in Dosarul nr.4.906/118/2013 al Curtii de Apel Constanta ? Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal si de Mihai Chitu in Dosarul nr.4.576/86/2013 al Curtii de Apel Suceava ? Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal si constata ca dispozitiile din Codul de procedura civila cuprinse in art.13 alin.(2) teza a doua, art.83 alin.(3), precum si in art.486 alin.(3) cu referire la mentiunile care decurg din obligativitatea formularii si sustinerii cererii de recurs prin avocat sunt neconstitutionale.

  Textul integral al Deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale cu referire la mentiunile care decurg din obligativitatea formularii si sustinerii cererii de recurs prin a...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-14 :: Titlu: O tanara a obtinut in instanta conversia creditului din franci elvetieni in lei, la cursul initial

  Premiera in Romania. Un client a castigat irevocabil un proces in urma caruia o banca este obligata sa-i transforme imprumutul din franci elvetieni in lei, la cursul la care a fost acordat. Tribunalul din Galati a decis sa-i reduca costurile valutare la jumatate. Banca, in schimb, sustine ca efectul e nesemnificativ: dupa schimbarea valutei se dubleaza dobanda.

  O femeie din Braila a dat in judecata banca folosindu-se de o clauza extrem de importanta din contract: daca francul va creste mai mult de 10% fata de cursul initial, imprumutul poate fi convertit in lei la paritatea de la data acordarii. Vorbim de un credit luat in 2007 cu o valoare de peste 163 de mii de franci elvetieni.

  Concret, in 2007 creditul a fost dat la un curs de 1,93 de lei pentru un franc elvetian. Cotatia a urcat la 3,76 de lei in 2012 pentru ca acum sa atinga nivelul de 3,68 de lei.

  Instanta a acordat o majorare de 10% prevazuta in contract si acum femeia ar putea plati creditul, in lei, la un curs de 1,98 un franc elvetian.

  Reprezentantul bancii este contrazis de avocatii clientilor cu imprumuturi similare.

  Potrivit directorului de supraveghere a Bancii Nationale, aceeasi banca vrea sa le propuna clientilor transformarea creditelor din franci in lei, cu un discount de 30%. Cu acelasi procent ar urma sa scada si ratele clientilor care vor accepta propunerea.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-14 :: Titlu: Turistii vor avea un nou contract-cadru de calatorie cu agentiile de turism

  Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si ai Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) au semnat, joi, in cadrul Targului de Turism al Romaniei, un protocol de colaborare care prevede acordul asupra unui singur contract-cadru de calatorie cu turistul.

  "Acest contract aduce multe beneficii, in sensul ca ofera o siguranta turistului pe ceea ce inseamna serviciile prestate de agentiile de turism si, mai mult decat atat, faptul ca Autoritatea Nationala pentru Turism si ANPC au cazut de acord sa verifice impreuna, dupa aceleasi criterii, contractele de calatorie. Speram sa usuram, astfel, activitatea agentiilor de turism", a spus vicepresedintele ANT, Mirela Matichescu.

  Problema principala a aparut din faptul ca legislatia privind calatoriile, la nivelul Uniunii Europene, a ramas putin in urma fata de cea referitoare la protectia consumatorilor, spun reprezentantii ANAT.

  "Directiva europeana de travel care sta la baza legislatiei privind calatoriile abia acum se modifica. Iata de ce noi am venit in intampinarea acestei nevoi si am construit un contract de calatorie cu turistul care sa puna de acord cele doua directii legislative. Ne-am bucurat de sprijinul colegilor de la ANT si ei au fost cei care ne-au pus de acord cu colegii de la ANPC.

  Noi dorim un contract-cadru de calatorie cu turistul care sa fie clar, iar membrii nostri sa fie controlati dupa un sistem unitar, indiferent din ce zona a tarii sunt. Atat pentru noi, ca operatori economici, cat si pentru clienti, sa fie foarte clare drepturile si obligatiile pe care le avem
  ", a precizat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-14 :: Titlu: Consiliul Concurentei a declansat o noua investigatie pe piata comercializarii produselor alimentare

  Consiliul Concurentei a declansat o noua investigatie privind posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale si comunitare de catre cinci companii care activeaza pe piata comercializarii de produse alimentare din Romania, se arata intr-un comunicat al Consiliului.

  Investigatia vizeaza unele lanturi de retail din Romania si furnizori ai acestora. Este vorba despre Auchan Romania SA, Carrefour Romania SA, Romania Hypermarche SA (Cora), Kaufland Romania SCS si Trident Trans Tex.

  'Am finalizat recent o investigatie de mare amploare in acest domeniu ale carei rezultate le vom anunta pana la sfarsitul acestei luni. Avem, insa, indicii privind o posibila fixare a preturilor intre alti retaileri si furnizorii lor. Intelegerile privind fixarea preturilor reprezinta o serioasa abatere de la principiul liberei concurente pe piata, avand ca efect prejudicierea consumatorilor', a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

  De asemenea, in comunicat se precizeaza ca, in cadrul investigatiei declansate, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate, documentele ridicate in cadrul acestor inspectii aflandu-se in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei. Inspectiile inopinate reprezinta o etapa preliminara in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential. Efectuarea acestor inspectii nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste rezultatul final al investigatiei declansate.

  La inceputul lunii octombrie, presedintele Consiliului Concurentei anunta ca un numar de 26 de companii din sectorul de retail, printre care Metro, Selgros, Mega Image si furnizorii lor, ar putea fi sanctionate de autoritatea de concurenta pentru incalcarea legislatiei din domeniu in cazul promotiilor de genul "primesti de 10 ori diferenta, daca gasesti produsul in alta parte mai ieftin'.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-14 :: Titlu: Cursul valutar din 13 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 13 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4293 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0026 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5522 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0051 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6007 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0501 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6849 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2381 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-14 :: Titlu: Monitorul Oficial din 13 noiembrie 2014

  In data de 13 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 828/2014 - M. Of. 828/2014 [M. Of. 828 / 13 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 829/2014 - M. Of. 829/2014 [M. Of. 829 / 13 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 830/2014 - M. Of. 830/2014 [M. Of. 830 / 13 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-13 :: Titlu: Cererea mondiala de aur a atins cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani

  Apetitul mondial pentru aur in trimestrul al treilea a atins cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, in conditiile in care cumparatorii din China si-au redus achizitiile cu o treime, arata cel mai recent raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC) publicat joi, transmite Reuters.

  Cererea totala de aur in perioada iulie-septembrie 2014 a scazut cu 2,5% in ritm anual pana la 929,3 tone, cel mai scazut nivel inregistrat dupa trimestrul patru 2009. Ξn trimestrul al treilea cererea globala de aur pentru bijuterii, cel mai mare domeniu de consum pentru metalul galben, a scazut cu 4% pana la 534,2 de tone. De asemenea, achizitiile globale de lingouri si monede de aur au scazut cu 21% pana la 245,6 tone. Bancile centrale din intreaga lume au adaugat 92,8 tone la rezervele lor de aur in trimestrul al treilea, cu 8,6% mai putin decat in perioada similara a anului trecut. Chiar daca este in scadere achizitiile de aur ale bancilor centrale au inregistrat al 15-lea trimestru consecutiv de crestere.

  Pe piata din China, care anul trecut a fost cel mai mare consumator mondial, consumul de bijuterii de aur a scazut cu 39% in timp ce investitiile in lingouri si monede de aur au scazut cu 30%. Ξn total, cererea de aur a consumatorilor chinezi a scazut cu 37%. Ξn aceste conditii, India a redevenit cel mai mare consumator mondial de aur, cumparand 225,1 tone de bijuterii, lingouri si monede de aur in trimestrul al treilea, fata de 182,7 tone in cazul Chinei.

  'Estimarile noastre pentru intregul an sunt aceleasi atat pentru India cat si pentru China. Ne asteptam ca in ambele tari cererea de aur sa fie undeva intre 850-950 de tone. Ambele tari raman pilonii cererii mondiale de aur', a declarat directorul de studii de piata de la WGC, Alistair Hewitt.

  Cererea de aur a crescut vertiginos dupa criza financiara din 2008 pe masura ce investitorii s-au orientat spre valorile de refugiu. Ξn anul 2011 cererea mondiala de aur a atins varful de 4.702 tone insa anul trecut a coborat la 4.080 tone. Aceasta in conditiile in care pretul aurului a scazut cu 28% anul trecut si in acest an a inregistrat o noua scadere de 3,3%. Consiliului Mondial al Aurului se asteapta insa ca in acest an cererea de aur sa se stabilizeze, undeva la 4.000-4.100 de tone.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-13 :: Titlu: Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE

  Parlamentul European a ignorat ingrijorarile exprimate de Rusia si a ratificat joi Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeana, deschizand calea unor legaturi politice si comerciale mai stranse intre Bruxelles si Chisinau, relateaza DPA.

  Premierul moldovean Iurie Leanca a salutat decizia PE de a ratifica Acordul de Asociere, apreciind ca este vorba de un eveniment istoric. "Sunt convins ca doar un viitor european va oferi cetatenilor nostri un trai mai bun, venituri mai mari, drumuri de calitate, educatie si medicina cu cele mai bune servicii, acces la o piata de jumatate de miliard de consumatori, institutii care vor functiona si mai puternic, dupa modelul european", a spus Leanca, citat intr-un comunicat transmis de Guvernul de la Chisinau.

  "Astazi incepe un nou viitor european pentru Republica Moldova si cetatenii sai", a declarat eurodeputatul Petras Austrevicius, care s-a ocupat de acest dosar. "Nu exista niciun dubiu ca Republica Moldova este o tara europeana si ca face parte din cultura europeana", a afirmat el in PE, reunit in sesiune plenara la Bruxelles.

  "Ratificarea de astazi a Acordului de Asociere cu Republica Moldova reprezinta o realizare majora pentru cetatenii acestei tari, care vor sa beneficieze de aceleasi valori, aceeasi securitate si aceeasi prosperitate ca noi", a spus Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinatate, in dezbaterea de dinaintea votului din legislativul comunitar. El a salutat ulterior pe Twitter decizia PE. Acordul a fost ratificat cu o majoritate covarsitoare, de 529 de voturi.

  "Suntem ingrijorati in legatura cu actiunile Rusiei menite a submina procesul de asociere in cadrul Parteneriatului Estic al UE", a afirmat, in schimb, eurodeputatul Petras Austrevicius, facand referire la proiectul care implica apropierea de UE a sase foste state sovietice. "Procesul de asociere nu este o amenintare la adresa intereselor politice si economice ale Rusiei si este regretabil ca liderii din Rusia vor sa il vada astfel", a adaugat el.

  Acordul votat joi trebuie ratificat de statele membre inainte de a intra in vigoare. Potrivit Guvernului de la Chisinau, Acordul de Asociere a fost ratificat pana acum de sapte tari membre ale Uniunii Europene: Romania, Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, Malta si Slovacia.

  Executivul Republicii Moldova a adoptat la 25 iunie Planul National de Actiuni pentru punerea in aplicare a prevederilor Acordului de Asociere la Uniunea Europeana.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-13 :: Titlu: Cursul valutar din 12 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 12 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4319 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.005 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5573 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.01 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6508 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0012 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6851 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.002 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2397 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0016 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-13 :: Titlu: Monitorul Oficial din 12 noiembrie 2014

  In data de 12 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 824/2014 - M. Of. 824/2014 [M. Of. 824 / 12 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 825/2014 - M. Of. 825/2014 [M. Of. 825 / 12 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 826/2014 - M. Of. 826/2014 [M. Of. 826 / 12 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 827/2014 - M. Of. 827/2014 [M. Of. 827 / 12 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-12 :: Titlu: Giurgiu: Zona Libera a inaugurat un nou drum de acces pentru atragerea de investitori

  Un drum din beton de aproximativ un kilometru lungime, care asigura accesul la o serie de firme din Zona Libera Giurgiu, a fost inaugurat miercuri, panglica inaugurala fiind taiata de catre directorul Zonei Libere Giurgiu, Razvan Cuc, impreuna cu primarul municipiului, Nicolae Barbu.

  "Inaugurarea acestui drum este un eveniment deosebit de important nu numai pentru Zona Libera Giurgiu, dar si pentru intreaga comunitate pentru ca, iata, dupa 14 ani, s-a construit un nou drum in Zona Libera care asigura accesul la firme importante ce au realizat aici investitii de milioane de Euro", a declarat directorul Razvan Cuc.

  El spune ca este vorba de un drum cu o lungime de 960 de metri si o latime de sase metri si este mandru ca aceasta investitie a fost facuta cu mijloacele proprii ale Zonei Libere.

  "Multumesc tuturor factorilor implicati si in special lucratorilor de la Zona Libera pentru ca acest lucru a fost facut in antrepriza proprie, multumesc si celor de la Penitenciarul din Giurgiu pentru ca au fost utilizati si detinuti la constructia acestuia. Investitia a fost o provocare deoarece la inceput costurile mari prezentate de firmele de specialitate au fost demoralizante. Ne-ar fi costat cam 20 de miliarde de lei vechi, dar cu forte proprii si cu un credit bancar am realizat drumul cu suma de sapte miliarde de lei vechi", a completat Razvan Cuc.

  Si primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a spus ca i se pare deosebit de importanta aceasta investitie, deoarece de multe ori isi dorea sa aduca la Giurgiu investitori puternici, dar cand intrau in Zona Libera acestia erau nevoiti sa mearga pe drumuri de pamant si lipsa infrastructurii adecvate facea ca numarul investitorilor dornici de a veni la Giurgiu sa fie mai redus.

  Totodata, el a promis ca pentru anul viitor va fi realizata si aductiunea de gaze naturale in Zona Libera Giurgiu si se vor face demersuri pentru transformarea acesteia in Parc Industrial in vederea cresterii numarului de investitori la Giurgiu.

  In Zona Libera Giurgiu isi desfasoara activitatea 125 de firme cu aproximativ doua mii de angajati.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-12 :: Titlu: IEA: consumul mondial de energie va creste cu 37% pana in 2040

  Lumea va consuma mai multa energie in 2040 decat in prezent, insa evolutia cererii va fi afectata de cresterea preturilor si de imbunatatirea eficientei energetice, a prognozat miercuri Agentia Internationala a Energiei, transmite AFP.

  Potrivit scenariului de baza al IEA, cererea mondiala de energie ar urma sa creasca cu 37% pana in 2040, insa ritmul de crestere anual se va reduce ca urmare a masurilor de imbunatatire a eficientei energetice de la peste 2% in ultimele doua decenii la 1% pe an dupa 2025. Energiile regenerabile vor creste rapid astfel ca in 2040 petrolul ar urma sa asigure un sfert din oferta mondiala de energie, o proportie similara urmand sa revina energiilor regenerabile, gazelor si carbunelui.

  "Pe masura ce sistemul energetic mondial creste si se transforma, continua sa apara semne de stres. Insa energiile regenerabile ar urma sa continue sa creasca si putem vedem acum punctul in care vor deveni principala sursa de productie a energiei electrice la nivel mondial", a declarat directorul general al IEA, Maria van der Hoeven.

  In total, consumul mondial de titei ar urma sa creasca pana la 104 milioane de barili pe zi in 2040, cu 14 milioane barili pe zi mai mult comparativ cu 2013. Insa IEA sustine ca repartizarea geografica a cererii va fi bulversata pe fondul avansului economiilor emergente. Consumul va stagna in majoritatea tarilor europene, in Japonia, Coreea de Sud si America de Nord si va creste in restul Asiei, care va fi responsabila pentru 60% din cererea mondiala, in Africa Sub-sahariana, Orientul Mijlociu si America Latina. "?arile asiatice vor importa in 2040 doua treimi din petrolul tranzactionat la nivel international", sustine IEA, adaugand ca la inceputul anilor 2030 China va devansa SUA in calitate de cel mai mare consumator mondial de aur negru.

  Potrivit Raportului IEA, cererea mondiala pentru gaze naturale va creste cu peste 50% pana in 2014, acesta fiind singurul combustibil fosil care va continua sa creasca la acel moment. In schimb, cererea de carbune va creste cu 15% pana in 2040 insa ritmul de crestere va incetini dupa 2020.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-12 :: Titlu: ONRC: Numarul societatilor care au intrat in insolventa a scazut cu 23,5%, in primele zece luni din 2014

  Numarul societatilor intrate in insolventa a scazut, in primele zece luni din 2014, cu 23,51%, comparativ cu cel din perioada similara a anului trecut, la 18.007 societati, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

  Cel mai mare numar de firme intrate in insolventa a fost inregistrat in municipiul Bucuresti — 3.003 (in crestere cu 1,49% fata de primele 10 luni din 2013) si in judetele Bihor — 1.198 (minus 12,30%), Dolj — 730 (minus 21,08%) si Brasov — 706 (minus 29,82%).

  La polul opus, cu cele mai putine societati intrate in insolventa, se afla judetele Calarasi — 77 (in scadere cu 53,89% fata de perioada ianuarie-octombrie 2013), Vaslui — 118 (minus 67,93%), Neamt — 132 (minus 44,07%) si Giurgiu — 132 (minus 67,80%).

  In primele zece luni ale acestui an, au fost inmatriculate 88.103 persoane fizice si juridice, cu 19,64% mai putine fata de perioada similara a anului trecut.

  Cele mai multe inmatriculari au avut loc in municipiul Bucuresti — 15.629 (minus 4,02% comparativ cu perioada ianuarie-octombrie 2013) si in judetele Cluj — 5.048 (minus 6,12%), Timis — 3.935 (minus 12,20%) si Ilfov — 3.513 (plus 3,60).

  Numarul cel mai mic de inmatriculari persoane fizice si juridice a fost inregistrat in judetele Tulcea — 683 (minus 34,2% fata de primele 10 luni ale anului trecut), Covasna — 694 (minus 8,32%), Ialomita — 725 (minus 19,89%) si Giurgiu — 730 (minus 19,96%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-12 :: Titlu: HG 1003/2014 privind uspendarea cursurilor universitare in zilele de 14 si 17 noiembrie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 823/2014 a fost publicata HG 1003/2014 privind suspendarea cursurilor universitare in zilele de 14 si 17 noiembrie 2014.

  In scopul exercitarii dreptului la vot se aproba pentru zilele de 14 si 17 noiembrie 2014 suspendarea cursurilor din institutiile de invatamant superior.

  Institutiile de invatamant superior, in baza autonomiei universitare, hotarasc zilele in care se vor recupera orele suspendate.

  Textul integral al Hotararii: HG 1003/2014 privind uspendarea cursurilor universitare in zilele de 14 si 17 noiembrie 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  118 useri online

  Useri autentificati: