DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
EUROSCRIPT-CERTITUDE
Cotroceni Business Center, Bd. Iuliu Maniu nr. 7, Corp U, Sc. 1, Et. 4, Sector 6, RO - 061072 Bucuresti, ROMANIA, Bucuresti
Detalii Birou: EUROSCRIPT-CERTITUDE

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-09-09 :: Titlu: Monitorul Oficial din 8 septembrie 2014

In data de 8 septembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 658/2014 - M. Of. 658/2014 [M. Of. 658 / 8 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 659/2014 - M. Of. 659/2014 [M. Of. 659 / 8 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 660/2014 - M. Of. 660/2014 [M. Of. 660 / 8 septembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-09-08 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 440 din 8 iulie 2014

  Curtea Constitutionala a publicat Decizia nr. 440 din 8 iulie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii nr.82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice si ale art.152 din Codul de procedura penala.

  S-a sustinut ca examinarea constitutionalitatii Legii nr.82/2012 trebuie facuta din doua perspective, impunandu-se analiza, pe de o parte, a incalcarii prin dispozitiile acesteia a drepturilor prevazute in Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene si in Constitutia Romaniei, precum si a proportionalitatii eventualelor ingerinte cu interesele ocrotite, iar, pe de alta parte, a garantiilor asigurate persoanelor ale caror date sunt stocate si accesate de catre autoritatile judiciare si de catre restul autoritatilor nationale competente. Prin prisma celei dintai perspective enuntate, se arata ca Legea nr.82/2012 nu incalca dreptul la respectarea vietii private si de familie si dreptul la protectia datelor cu caracter personal, prevazute la art.7 si art.8 din Carta, si dreptul la viata intima, familiala si privata, reglementat la art.26 din Constitutie, nefiind incalcate, in acest fel, nici prevederile constitutionale ale art.53 cu privire la restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati. Se observa, in acest sens, ca obligatia furnizorilor de servicii de comunicatii electronice accesibile publicului sau de retele de comunicatii publice de a pastra anumite date generate sau prelucrate este limitata in timp la un interval de 6 luni, stocarea datelor nefiind impusa pentru o perioada nedeterminata, si ca retinerea si punerea lor la dispozitia organelor judiciare si a celorlalte autoritati nationale competente este absolut necesara in cazul comiterii unor infractiuni grave si in cazul disparitiilor de persoane. Din cea de-a doua perspectiva analizata, se arata ca Legea nr.82/2012 asigura garantiile necesare protectiei drepturilor fundamentale ale persoanelor, reglementand cu suficienta rigoare cazurile in care pot fi solicitate datele retinute de furnizorii de servicii de comunicatii electronice accesibile publicului sau de retele de comunicatii publice, precum si autoritatile nationale care au acces la astfel de date, si ca, asa cum a fost precizat anterior, perioada retinerii acestor date este limitata la 6 luni. De asemenea, se subliniaza faptul ca, potrivit art.17 din Legea nr.82/2012, daca in cauza in care au fost solicitate date retinute de furnizorii de servicii de comunicatii electronice accesibile publicului sau de retele de comunicatii publice se dispune o solutie de clasare sau renuntare la urmarirea penala, in termen de 5 zile de la pronuntarea solutiei, procurorul este obligat sa instiinteze despre aceasta persoana ale carei date au facut obiectul solicitarii. Se mai semnaleaza faptul ca la dat la care au loc dezbaterile, la nivelul Guvernului, exista un grup de lucru ce are ca obiectiv imbunatatirea continutului Legii nr.82/2012 in raport cu cele retinute de Curtea de Justitie a Uniunii Europene prin Hotararea din 8 aprilie 2014.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se arata ca Legea nr.82/2012 reprezinta transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2006/24/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 15 martie 2006 privind pastrarea datelor generate sau prelucrate in legatura cu furnizarea serviciilor de comunicatii electronice accesibile publicului sau de retele de comunicatii publice si de modificare a Directivei 2002/58/CE, directiva declarata nevalida prin Hotararea din 8 aprilie 2014 a Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Se invedereaza ca, prin hotararea anterior aratata, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a retinut ca pastrarea datelor impusa de Directiva 2006/24/CE este apta sa realizeze obiectivul urmarit, respectiv combaterea criminalitatii grave, precum si pastrarea sigurantei publice, insa aceasta presupune o ingerinta ampla si deosebit de grava in drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal, fara ca aceasta ingerinta sa fie limitata la strictul necesar.

  In urma deliberarilor, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Judecatoria Constanta ? Sectia penala, din oficiu, in Dosarul nr.11972/212/2014 si Judecatoria Targoviste, din oficiu, Dosarul nr.4753/315/2014, si constata ca dispozitiile Legii nr.82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor c...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-08 :: Titlu: Ministrul Justitiei: De anul viitor, dosarele vor putea fi consultate electronic, de acasa, contra cost

  De anul viitor, dosarele de la instanta vor putea fi consultate de acasa, contra cost, atat de judecatori, dar si de oamenii simpli, pe baza unor parole, asta dupa ce se va face electronizarea dosarelor, proces ce va costa zeci de milioane de euro si pentru care Ministerul Justitiei va avea nevoie de un partener privat, a anuntat vineri ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, intr-o conferinta de presa, la Sibiu.

  "O sa demaram anul acesta un proiect destul de mare de electronizare a dosarelor, in asa fel incat oamenii si mai ales profesionistii sa poata accesa de la distanta dosarul in format electronic, sa nu mai fie nevoiti sa vina fizic in instante, in cadrul arhivelor care totdeauna vor fi insuficiente. Pe baza unor parole, poate fi accesat intreg dosarul de la instanta, atat de judecator, cat si de cei care vin in contact cu justitia", a spus Robert Cazanciuc.

  El a declarat ca, de anul viitor, consultarea dosarelor electronic, de acasa, contra cost va incepe cu o instanta mare din tara, pilot.

  "Noi vrem sa finalizam procedura de achizitie publica pana la sfarsitul anului si in primele luni ale anului viitor sa incepem cu o instanta pilot. Nu am stabilit ce instanta pilot, asta o sa vedem dupa ce vom avea un castigator la aceasta procedura de achizitie publica. Ideea este ca o sa incercam sa mergem pe instante destul de mari si nu pe o instanta mica, tocmai pentru a vedea eventualele hibe ale sistemului", a precizat ministrul Justitiei.

  Potrivit acestuia, electronizarea dosarelor de la instantele din Romania va costa zeci de milioane de euro, iar pentru cetatenii care vor apela la acest serviciu va exista o taxa in acest sens. Accesul la dosarele din justitie va ramane gratuit in continuare, pentru cei care se vor deplasa la arhivele instantelor, pentru a le consulta.

  "Probabil zeci de milioane de euro. Discutam de un proiect la nivel national, care sa poata fi accesat de oriunde. In momentul de fata se contureaza ideea unei concesiuni de serviciu al unui parteneriat public privat. Nu o sa putem doar din resurse publice sa facem acest proiect, va trebui sa atragem resurse, sa spunem, din partea unui partener pe care ministerul il va selecta in urma unei proceduri de achizitie publica. Asta inseamna costuri doar pentru cei care vor sa stea acasa si sa vada dosarul de la distanta. Pentru cine va vrea sa vina in instanta, nu va fi niciun fel de cost, accesul va fi in continuare deschis. Pentru cei care vor vea sa stea acasa, evident vor avea niste costuri", a explicat ministrul Robert Cazanciuc.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-08 :: Titlu: Fitch a confirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung, in valuta, la BBB-

  Agentia de rating Fitch a confirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung, in valuta, la BBB- si in moneda locala la BBB, mentinand astfel rating-ul tarii noastre in categoria investment grade, se arata intr-un comunicat al ministrului delegat pentru Buget, Darius Bogdan Valcov.

  Plafonul de tara a fost confirmat la nivelul BBB+, Fitch reconfirmand totodata perspectiva stabila a rating-ului datoriei guvernamentale a Romaniei.

  Potrivit analistilor Fitch, mentinerea rating-ului Romaniei se datoreaza in primul rand asteptarilor ca tara noastra isi va mentine tinta de deficit bugetar pentru anul 2014 de 2,2 % si va continua consolidarea fiscala in scopul atingerii obiectivului pe termen mediu privind deficitul structural de 1% din PIB, iar o posibila neindeplinire a acestui obiectiv inca din anul 2015 nu va afecta ratingul Romaniei. Desi Fitch a revizuit in scadere cresterea economica pentru 2014 la 2,2% de la 2,8%, pe fondul rezultatelor sub asteptari din prima jumatate a anului, totusi prognozeaza o accelerare in perioada 2015-2016, la un nivel de 3% anual, in medie, inclusiv pe fondul reluarii investitiilor.

  De asemenea, tinand cont de ultimele evolutii geopolitice din regiune, agentia considera ca Romania este mai putin afectata de sanctiunile impuse Rusiei comparativ cu alte state din Europa de Est, datorita relatiilor comerciale limitate si a dependentei energetice reduse in relatia cu Rusia.

  Potrivit agentiei Fitch, mentinerea unui trend accelerat de crestere economica in perioada urmatoare care sa conduca la cresterea increderii in mediul economic si investitional al Romaniei si la reducerea diferentelor de venit fata de statele membre ale Uniunii Europene, precum si o reducere mai rapida a datoriei externe comparativ cu asteptarile actuale ale agentiei, vor putea conduce in viitor la actiuni de imbunatatire a rating-ului acordat Romaniei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-08 :: Titlu: Ordin 2881C/2014 modifica Ordinul 3029/C/2013 privind actualizarea numarului posturilor de notar public destinate notarilor stagiari

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 622/2014 a fost publicat Ordinul nr. 2881/C/2014 pentru modificarea Ordinului ministrului justitiei nr. 3.029/C/2013 privind actualizarea numarului posturilor de notar public destinate notarilor stagiari care vor participa la examenul de definitivat in anul 2013.

  Sunt actualizate:

 • anexa nr. 4 la Ordinul nr. 3.029/C/2013
 • anexa nr. 16 la Ordinul nr. 3.029/C/2013

  Textul integral al modificarilor: Ordin 2881C/2014 modifica Ordinul 3029/C/2013 privind actualizarea numarului posturilor de notar public destinate notarilor stagiari
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-07 :: Titlu: OG 24/2014 aduce modificari privind Inspectoratul de Stat in Constructii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 638/2014 a fost publicata OG 24/2014 pentru stabilirea unor masuri privind controlul statului in domeniul constructiilor.

  Inspectoratul de Stat in Constructii - I.S.C. se finanteaza integral din venituri proprii.
  Fondurile necesare Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C. pentru indeplinirea atributiilor, inclusiv calculul si virarea sumelor, se asigura potrivit prevederilor art. 40 alin. 1 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, cu modificarile ulterioare, ale art. 30 alin. (1) si (2) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale altor acte normative in vigoare.
  Din veniturile realizate Inspectoratul de Stat in Constructii - I.S.C. vireaza 30% in contul corespunzator de venituri al activitatii finantate integral din venituri proprii prevazute la alin. (4), gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, iar sumele incasate se utilizeaza potrivit prevederilor art. 40 alin. 1 din Legea nr. 10/1995, cu modificarile ulterioare, si ale bugetului aprobat.
  Bugetul de venituri si cheltuieli pentru activitatile finantate integral din venituri proprii se aproba anual ca anexa la bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

  Inspectoratul de Stat in Constructii - I.S.C. este obligat sa participe la toate fazele determinante stabilite prin proiect si acceptate de inspectoratele teritoriale in constructii competente.
  Inspectoratul de Stat in Constructii - I.S.C. realizeaza venituri si din efectuarea de prestatii si servicii specifice, precum si din alte surse prevazute de legislatia in vigoare, care se fac venit la bugetul de venituri si cheltuieli al institutiei.
  Din veniturile obtinute Inspectoratul de Stat in Constructii - I.S.C. isi finanteaza cheltuielile de organizare si functionare.

  Textul integral al Ordonantei: OG 24/2014 aduce modificari privind Inspectoratul de Stat in Constructii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Raport UNICEF: Aproximativ 11.000 de cazuri de violenta impotriva copiilor raportate in 2011 in Romania :: Data: 2014-09-07 :: Titlu: Agerpres

  Aproximativ 11.000 de cazuri de violenta impotriva copiilor au fost raportate in Romania in 2011, iar majoritatea includ abuz emotional, fizic si sexual si neglijare, se arata intr-un raport al UNICEF facut public vineri.

  In Romania, o evaluare a organizatiei arata ca, atunci cand un copil face ceva apreciat a fi gresit, prima reactie a 54% dintre parinti este de a ridica vocea la copil, iar 11% dintre parinti palmuiesc imediat copilul sau il trag de par. In acest sens, UNICEF desfasoara o campanie de trei ani in Romania, cu scopul de a atrage atentia asupra violentei asupra copilului, sustinuta de interventii de mobilizare comunitara la nivel local.

  UNICEF a lansat vineri raportul "Ascuns la Vedere", cea mai mare sinteza de date referitoare la violenta impotriva copiilor realizata vreodata, care arata amploarea abuzului fizic, sexual si emotional la care sunt supusi minorii.

  Totodata, pentru a lupta impotriva acestui fenomen complex, UNICEF indica sase strategii care dau posibilitatea societatii ca intreg, de la familii la guverne, sa previna si sa reduca violenta impotriva copiilor. Acestea includ sustinerea parintilor si crearea unor abilitati de viata la copii, schimbarea atitudinilor, intarirea sistemelor si serviciilor judiciare, penale si sociale si generarea de dovezi, precum si constientizare in legatura cu violenta si costurile ei umane si socio-economice pentru a schimba atitudini si norme.

  Raportul UNICEF "Ascuns la Vedere" se bazeaza pe date din 190 de tari, documentand violenta in locurile in care copiii ar trebui sa fie in siguranta: in comunitati, scoli si in casele lor. De asemenea, detaliaza efectele de durata, adesea trans-generationale ale violentei, concluzionand ca, pentru copiii expusi violentei, abuzului si neglijarii, riscul de a fi someri, de a trai in saracie si de a fi violenti la randul lor este mai mare. Raportul se bazeaza doar pe informatiile primite de la persoanele care au putut si au fost dispuse sa raspunda, reprezentand astfel estimari minime.

  Respectivul document subliniaza fenomene ingrijoratoare, precum disciplinarea prin violenta, atitudinea pasiva fata de violenta si actiunile de intimidare asupra copiilor. Aproximativ 17% dintre copiii din 58 de tari sunt supusi unor forme severe de pedeapsa fizica (loviri in cap, urechi sau fata sau lovituri dure si repetate). La nivel global, trei din zece adulti considera ca este nevoie de pedepse fizice pentru a creste copiii bine.

  In ceea ce priveste atitudinea fata de violenta, aproape jumatate dintre fetele adolescente cu varste intre 15 si 19 ani (in jur de 126 de milioane) considera ca sotul are o justificare in a-si lovi sotia in anumite circumstante. In 28 din 60 de tari, informatii despre ambele sexe releva ca mai multe fete decat baieti cred ca bataia sotiei este uneori justificata. Informatii din 30 de tari sugereaza ca aproape sapte din zece fete cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani care au fost victime ale abuzului fizic si/ sau sexual nu au cerut niciodata ajutor.

  In mare, arata raportul, unul din trei elevi cu varste intre 13 si 15 ani, la nivel mondial, sunt brutalizati cu regularitate in scoala. Aproape o treime dintre elevii cu varste intre 11 si 15 ani din Europa si America de Nord afirma ca au brutalizat alti copii — in Letonia si Romania aproape 6 din 10 recunosc ca brutalizeaza alti copii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-07 :: Titlu: Proiect: elevii pot beneficia de credite oferite de banci pentru continuarea studiilor

  Elevii pot beneficia in conditiile legii de credite oferite de banci pentru continuarea studiilor si de suport financiar si din sursele extrabugetare ale unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, prevede un proiect pus in dezbatere publica de Ministerul Educatiei Nationale.

  Potrivit sursei citate, la nivelul fiecarei unitati scolare va functiona Comisia pentru Prevenirea si Combaterea Violentei in Mediul ?colar, conform Strategiei cu privire la reducerea fenomenului de violenta.

  Componenta comisiei se va stabili prin decizia directorului unitatii dupa discutare si aprobarea in cadrul consiliului de administratie.

  Pentru cercetarea si sanctionarea abaterilor grave de la disciplina scolara ale elevilor, la nivelul fiecarei unitati de invatamant preuniversitar din Romania se infiinteaza comisia de disciplina pentru elevi care va fi formata din reprezentanti ai corpului profesoral, ai elevilor si ai parintilor din unitatea de invatamant preuniversitar.

  Pentru cercetarea si sanctionarea abaterilor grave de la disciplina scolara ale elevilor, la nivelul fiecarei unitati de invatamant preuniversitar din Romania se infiinteaza comisia de disciplina pentru elevi, care va fi formata din reprezentanti ai corpului profesoral, ai elevilor si ai parintilor.

  O alta comisie care se va institui in unitatile de invatamant preuniversitar va fi si comisie pentru prevenirea si combaterea discriminarii si promovarea interculturalitatii care are ca scop printre altele combaterea discriminarilor si prevenirea fenomenului de segregare.

  Comisia va fi formata din 3 sau 5 membri, astfel: un parinte, un cadru didactic si un reprezentant al elevilor, respectiv doi parinti, doua cadre didactice si un reprezentant al elevilor.

  Proiectul mai prevede ca beneficiarii primari ai educatiei au dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de opera, de film si la alte manifestari culturale si sportive organizate de institutiile publice.

  Elevii si tinerii din sistemul de invatamant de stat, particular si confesional autorizat/acreditat, care savarsesc fapte prin care se incalca dispozitiile legale vor fi sanctionati in functie de gravitatea acestora prin observatie individuala, mustrare scrisa, retragerea temporara sau definitiva a bursei de merit/ bani de liceu/bursa profesionala, eliminarea de la cursuri pe o perioada de 3-5 zile, mutarea disciplinara la o clasa paralela din aceeasi scoala sau din alta unitate de invatamant preuniversitar, preavizul de exmatriculare, exmatricularea.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-07 :: Titlu: OG 28/2014 aduce masuri pentru dezvoltarea infrastructurii de stocare a energiei electrice si de echilibrare a Sistemului electroenergetic national

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 638/2014 a fost publicata OG 28/2014 privind unele masuri pentru dezvoltarea infrastructurii de stocare a energiei electrice si de echilibrare a Sistemului electroenergetic national, prin construirea si operarea centralelor hidroelectrice cu acumulare prin pompaj cu putere instalata mai mare de 15 MW.

  Statul incurajeaza investitiile ce au ca scop construirea si operarea centralelor hidroelectrice cu acumulare prin pompaj, cu respectarea procedurilor privind ajutorul de stat.

  Centrala hidroelectrica cu acumulare prin pompaj (CHEAP) constituie obiectiv de interes national si de utilitate publica.
  Lucrarile de realizare a CHEAP constituie lucrari de interes national si de utilitate publica.

  In vederea construirii CHEAP, investitorii interesati au obligatia de a solicita si de a obtine, in conditiile legii, autorizatiile si/sau licentele specifice emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, denumita in continuare ANRE, precum si celelalte avize/acorduri/autorizatii emise de autoritatile publice ale statului, specifice acestui tip de investitie.

  Textul integral al Ordonantei: OG 28/2014 aduce masuri pentru dezvoltarea infrastructurii de stocare a energiei electrice si de echilibrare a Sistemului electroenergetic national
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-06 :: Titlu: OUG 52/2014 aduce masuri financiare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 654/2014 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 52/2014 privind stabilirea unor masuri financiare si pentru interpretarea unor prevederi legale.

  Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2014, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prin hotarare a Guvernului, pot fi alocate sume ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat pentru finantarea unor cheltuieli aferente obligatiilor ce deriva din acorduri internationale, ratificate prin legi, in vederea finantarii proiectelor bilaterale de colaborare si de investitii.
  Contravaloarea a 100 de microbuze scolare 16 + 1 locuri, achizitionate din sumele alocate conform prevederilor art. 12^2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului institutional si autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finantelor Publice, de a scoate la licitatie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene, aprobata prin Legea nr. 163/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, se achita din sumele ce vor fi alocate potrivit alin. (1).

  Textul integral al Ordonantei: OUG 52/2014 aduce masuri financiare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-06 :: Titlu: Doina Pana: Sistemul de monitorizare a trasabilitatii lemnului, obligatoriu in toata tara din 8 octombrie

  Ministrul delegat pentru ape, paduri si piscicultura, Doina Pana, a declarat vineri, la Poiana Brasov, ca Sistemul de monitorizare a trasabilitatii lemnului, ce are ca scop reducerea taierilor ilegale de lemn si a evaziunii fiscale in domeniu, va deveni obligatoriu la nivel national incepand cu data de 8 octombrie a.c.

  Doina Pana a declarat ca acest sistem a fost implementat in faza pilot in noua judete din tara, iar in scurt timp va fi extins in toata tara.

  "Am inceput cu trei judete, pe urma cu sase, iar la ora actuala sunt noua in acest sistem. In urma pilotarii, culegand date, sistemul informatic a mai suportat niste modificari si urmeaza ca saptamana viitoare, cel mai probabil, sa apara Hotararea de Guvern in forma finala. Am emis un nou ordin de ministru prin care extind pilotarea din 21 septembrie a.c. la nivel national, astfel incat pe 8 octombrie, cand intra in vigoare hotararea, sa nu fie nimeni care sa nu fi folosit pana acum sistemul", a declarat Doina Pana.

  Ministrul a subliniat ca acest sistem de monitorizare este foarte benefic pentru ca va elimina concurenta neloiala si introducerea pe piata a lemnului provenit din taieri ilegale.

  Monitorizarea trasabilitatii lemnului se va face on-line printr—un sistem bazat pe utilizarea telefoanelor inteligente. Practic, printr-o aplicatie instalata pe smartphone-urile transportatorilor se va putea urmari drumul lemnului din padure pana la procesatorul final.

  Doina Pana a participat vineri la Zilele forestierului, organizate in Poiana Brasov de Asociatia forestierilor din Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-09-06 :: Titlu: Cursul valutar din 5 septembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 5 septembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4006 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0041 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3964 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0463 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.542 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0285 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6486 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0011 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2369 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-09-06 :: Titlu: Monitorul Oficial din 5 septembrie 2014

  In data de 5 septembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 655/2014 - M. Of. 655/2014 [M. Of. 655 / 5 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 656/2014 - M. Of. 656/2014 [M. Of. 656 / 5 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 657/2014 - M. Of. 657/2014 [M. Of. 657 / 5 septembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-06 :: Titlu: INS: Castigul salarial mediu net a crescut cu 1,9% in iulie, pana la 1.719 lei

  Castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 1,9% (32 lei), pana la 1.719 lei in iulie in comparatie cu luna anterioara, arata datele Institutului National de Statistica /INS/, publicate vineri.

  Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.378 lei, cu 1,9% mai mare decat in luna iunie 2014.

  Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4562 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.011 lei).

  Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna iulie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 102,0%.

  Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 128,0%, cu 2,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna iunie 2014.

  In luna iulie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna iunie ca urmare a acordarii de prime ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri, realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

  De asemenea, castigul salarial mediu net a crescut in luna iulie 2014 ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim brut, la 900 lei/luna.

  Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 10,9% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 9% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii); intre 6% si 8% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, extractia carbunelui superior si inferior, captarea, tratarea si distributia apei; intre 4% si 6% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune; inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea articolelor de imbracaminte, industria metalurgica, agricultura, vanatoare si servicii anexe, alte activitati extractive, alte activitati de servicii, extractia minereurilor metalifere, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii).

  Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna iunie de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate si de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de salariati cu castiguri salariale mici, in unele activitati economice.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-06 :: Titlu: Posta Romana va distribui aproape 14 milioane de carduri de sanatate pe un contract de 37,5 milioane de lei

  Compania Nationala Posta Romana (CNPR) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au semnat vineri, la Palatul Victoria, acordul-cadru pentru distribuirea cardurilor de sanatate la nivel national, iar valoarea totala a contractului este de 37,5 milioane de lei pe o durata de patru ani, potrivit unui comunicat al companiei.

  Procesul de distribuire demareaza in 18 septembrie, iar volumul total ce urmeaza a fi livrat, la nivel national, pe durata celor patru ani, este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri.

  Posta Romana va livra cardul de sanatate destinatarului in maximum 20 de zile calendaristice, incepand cu ziua lucratoare urmatoare celei in care trimiterile au intrat in reteaua postala.

  "Posta Romana se dovedeste a fi cel mai important jucator pe piata liberalizata a serviciilor postale, un partener de incredere pentru astfel de proiecte strategice. Prin contractul incheiat astazi cu CNAS, operatorul national de servicii postale marcheaza trecerea de la o politica de management de subzistenta, la o politica bazata pe criterii comerciale competitive, prin care sa recupereze cota de piata pierduta in ultimii 20 de ani", a declarat Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane.

  Potrivit comunicatului, cel mai important proiect strategic al CNAS va permite transparentizarea si eficientizarea modului in care sunt cheltuiti banii in sistemul asigurarilor de sanatate. Acordul-cadru dintre Posta Romana si CNAS a fost semnat, in prezenta premierului Romaniei, Victor Ponta, si a ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, de catre directorul general Alexandru Petrescu si presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

  Posta Romana este lider pe piata serviciilor postale din Romania, cu o cifra de afaceri anuala de peste 1,2 miliarde de lei. Compania opereaza printr-o retea de peste 5.600 de oficii postale cu acoperire nationala.

  Anual, Posta Romana proceseaza un volum de sute de milioane de trimiteri postale si distribuie catre 5 milioane de beneficiari drepturile banesti, aferente sistemului public de pensii, al asigurarilor sociale de stat, IOVR, agricultori si pensii militare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-09-05 :: Titlu: Cursul valutar din 4 septembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 4 septembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4047 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0013 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3501 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0042 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5135 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0165 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6497 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0011 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2371 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0013 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-09-05 :: Titlu: Monitorul Oficial din 4 septembrie 2014

  In data de 4 septembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 651/2014 - M. Of. 651/2014 [M. Of. 651 / 4 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 652/2014 - M. Of. 652/2014 [M. Of. 652 / 4 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 653/2014 - M. Of. 653/2014 [M. Of. 653 / 4 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 654/2014 - M. Of. 654/2014 [M. Of. 654 / 4 septembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-05 :: Titlu: MEN: 23,78% - rata finala de promovare in sesiunea de toamna a bacalaureatului

  Rata finala de promovare in sesiunea de toamna a bacalaureatului este, dupa solutionarea contestatiilor, de 23,78%, superioara cu 1,51% celei centralizate inainte de contestatii si cu 2,28% mai mare decat cea inregistrata in sesiunea similara din 2013 - 21,5%.

  Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES, Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a centralizat rezultatele finale, dupa contestatii, inregistrate in cadrul sesiunii august — septembrie a examenului de bacalaureat 2014.

  "In cifre absolute, dintre cei 52.399 de candidati care s-au prezentat la examene, 12.458 au promovat Bacalaureatul. Din totalul celor respinsi, 248 reprezinta absolventi eliminati pentru frauda, iar 9.127 sunt absolventi cu medii pe segmentul 5,00 — 5,99. Mentionam ca pentru a promova examenul de Bacalaureat, media finala trebuie sa fie minimum 6. Cele mai multe medii au fost inregistrate pe segmentul 6,00 — 6,99, respectiv 10.812", precizeaza MEN.

  Sursa citata mai sustine ca rezultatele finale au fost afisate joi in toate centrele de examen.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-05 :: Titlu: BCE a redus dobanda de baza la nivelul record de 0,05%

  Banca Centrala Europeana (BCE) a redus, joi, dobanda de politica monetara in zona euro la un nou minim record, in incercarea de a stimula economia zonei, care stagneaza in prezent, si de a evita pericolul deflatiei, transmit AFP si Reuters.

  Consiliul guvernatorilor BCE a decis, joi, sa reduca dobanda de baza la nivelul de 0,05%, de la ,15% anterior.

  Este pentru a doua oara in ultimele trei luni cand BCE decide sa reduca dobanda de baza. In plus, dupa ce in luna iunie a luat pentru prima data in istoria sa decizia de a introduce dobanzi negative la depozite, BCE a decis joi sa majoreze si mai mult sumele platite de bancile comerciale pentru a plasa la BCE fondurile in exces pe care le detin, pana la minus ,20%, de la minus ,10% anterior.

  In sfarsit, BCE a decis joi sa reduca dobanda la facilitatea de creditare marginala pana la ,30% (de la ,40% anterior).

  Deciziile anuntate de BCE au condus la scaderea monedei euro pana la 1,3049 dolari, de la 1,3129 dolari anterior. Institutia de la Frankfurt i-a luat prin suprindere pe analisti, care se asteptau ca BCE sa mentina nemodificate dobanzile pentru a vedea efectele economice ale pachetului de masuri adoptat in luna iunie.

  Atentia analistilor se va indrepta acum spre conferinta de presa a presedintelui BCE, Mario Draghi, programata sa inceapa la ora 12,30 GMT, pentru explicatii cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta.

  Observatorii se asteapta si ca Mario Draghi sa clarifice planurile BCE de a cumpara obligatiuni garantate cu active (ABS) pentru a relaxa conditiile de creditare.

  La o reuniune a guvernatorilor bancilor centrale, organizata la Jackson Hole (SUA), in urma cu zece zile, Draghi s-a declarat ingrijorat de scaderea semnificativa a anticipatiilor inflationiste pe termen mediu, adaugand ca BCE este gata sa-si ajusteze si mai mult politica monetara prin utilizarea tuturor mijloacelor disponibile. Observatorii au interpretat aceste declaratii ca un semnal ca BCE este gata sa lanseze un program masiv de achizitionare de active (denumit Quantitative Easing sau QE), similar celui derulat in SUA de Rezerva Federala.

  De asemenea, analistii se asteapta ca Mario Draghi sa anunte ca BCE si-a redus estimarile de crestere si inflatie pentru zona euro.

  Potrivit celor mai recente date Eurostat, in al doilea trimestru al acestui an, economia zonei euro a stagnat, spre deosebire de economiile SUA si Marii Britanii, in timp ce in luna august rata anuala a inflatiei a atins nivelul de ,3%, cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-04 :: Titlu: Cele mai mari 10 companii intrate in insolventa in S1 2014 aveau afaceri cumulate de 660 milioane de euro

  Cele mai mari 10 companii romanesti care au intrat in insolventa in prima jumatate a anului 2014 aveau un nivel cumulat al cifrei de afaceri de 660 de milioane de euro si o durata medie de activitate de 16 ani, potrivit unui studiu al companiei de evaluare a riscului Coface Romania.

  Cea mai mare companie care a intrat in insolventa in primul semestru al anului in curs este Planoil, din domeniul distributiei de carburanti, cu o cifra de afaceri de 138 milioane euro si cu activitate de 13 ani, urmata de doua firme apartinand aceluiasi grup, din Braila, din domeniul industriei carnii — Vegetal si Marex, cu afaceri cumulate de peste 230 milioane euro.

  Pe locurile urmatoare, dupa cifra de afaceri, figureaza Pro Meat Fresh (Afumati, Ilfov) — comert cu carne, cifra de afaceri 56 milioane euro, 14 ani de activitate, Avicola Crevedia — cresterea pasarilor, afaceri de 53 milioane euro, 23 de ani de activitate, Synergy Invest — 45 milioane euro, 6 ani de activitate, Electrocentrale Galati — 42 milioane euro, 10 ani de activitate, Carpat Air — 33 milioane euro, 21 de ani de activitate, Selina Bihor — lucrari constructii, cifra de afaceri de 32 milioane euro, 20 de ani de activitate, Agroli Group — 30 milioane euro, 9 ani de activitate.

  "Un element de ingrijorare semnalat de Coface in ultimele studii privind evolutia insolventelor este reprezentat de numarul ridicat al firmelor insolvente care inregistreaza o cifra de afaceri de peste un milion de euro. Aceste companii au reprezentat creditorul comercial final al propagarii creditului comercial intre partenerii de afaceri (...) Prima jumatate a anului curent semnaleaza o decelerare a acestui fenomen. Astfel, numarul insolventelor deschise in prima jumatate a anului 2014 in randul companiilor cu cifra de afaceri de peste un milion de euro a fost de 293 companii, o contractie cu 30% comparativ cu nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior, respectiv 391. In ciuda acestui fapt, peste doua treimi din aceasta dinamica este datorata scaderii insolventelor in randul companiilor cu cifra de afaceri intre 1 si 5 milioane euro, ramanand totusi ingrijoratoare incidenta destul de ridicata a insolventelor in randul companiilor cu cifra de afaceri de peste 10 milioane euro — de 3 ori mai mare decat media inregistrata in perioada 2010-2012', se spune in studiul Coface.

  Potrivit lui Iancu Guda, manager la Coface Romania, in primul semestru din 2014, Bucurestiul si regiunea Vest au fost singurele regiuni cu cresteri ale numarului insolventelor.

  "In aceste regiuni, firmele dispun de mai mult capital, firmele s-au creditat intre ele, iar firmele care dispun de capital si au putut sa crediteze companii mai mici au suferit pierderi, care s-au intors impotriva lor si, din cauza neincasarii creantelor — durata medie de colectare a creantelor s-a dublat — au fost la randul lor in impas financiar si au intrat in faliment', a explicat Guda.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-04 :: Titlu: OG 27/2014 reglementeaza finantarea institutiilor de invatamant superior militar, de informatii, de ordine publica si de securitate nationala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 638/2014 a fost publicata OG 27/2014 privind finantarea institutiilor de invatamant superior militar, de informatii, de ordine publica si de securitate nationala.

  nstitutiile de invatamant superior militar, de informatii, de ordine publica si de securitate nationala sunt institutii finantate integral din venituri proprii.

  Veniturile proprii ale institutiilor de invatamant superior provin din: incasari din prestari de servicii de educatie, cercetare-dezvoltare, transfer tehnologic, formare profesionala si culturala, sume obtinute pe baza de contracte castigate in urma unor competitii publice, liberalitati, sponsorizari, dobanzi, taxe, fonduri asigurate in baza unor parteneriate internationale pentru organizarea de programe de educatie si formare profesionala, incasari din prestari servicii si inchirieri de bunuri, valorificari de bunuri, sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetele institutiilor in subordinea carora functioneaza, fonduri externe nerambursabile, alte venituri conform legii.

  Din sumele alocate de la bugetul de stat prevazute la alin. (1), institutiile de invatamant superior asigura:
  a) cheltuielile privind organizarea si desfasurarea programelor de studii universitare de licenta, master si doctorat, pentru numarul de locuri cuprinse in cifra de scolarizare aprobata anual prin hotarare a Guvernului, destinate pregatirii studentilor din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, astfel:
  (i) drepturile banesti cuvenite studentilor pe timpul scolarizarii, echiparea, cazarea, hranirea, transportul si rechizitele necesare pentru educare, formare profesionala si culturala;
  (ii) asistenta medicala, materialele de igiena colectiva, bursele si cheltuielile pentru asigurarea protectiei sociale a studentilor pe timpul scolarizarii;
  b) cheltuielile privind organizarea si desfasurarea cursurilor de perfectionare/specializare, precum si a celor de cariera cuprinse in ghidurile de cariera specifice personalului institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala;
  c) cheltuielile de personal si plata altor drepturi specifice pentru personalul incadrat in institutiile de invatamant superior, astfel:
  (i) drepturile de natura salariala si contributiile aferente acestora, inclusiv cele determinate de participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman;
  (ii) compensatia lunara pentru chirie, valoarea financiara a normelor de hrana si echipare, ajutoarele la trecerea in rezerva/retragere, contravaloarea drepturilor de transport pentru efectuarea concediului de odihna si in interesul serviciului, asistenta medicala conform legii si plata altor drepturi specifice, in conditiile legii;
  d) cheltuielile determinate de organizarea si desfasurarea activitatilor specifice sistemului de aparare, ordine publica si securitate nationala, astfel:
  (i) participarea la exercitii, tabere de instructie, antrenamente de alertare, trageri cu armamentul din dotare si alte activitati de instruire prevazute in planurile cu principalele activitati;
  (ii) pregatirea si participarea/interventia cu mijloacele si resursele necesare la situatii de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, dezastre naturale sau accidente ce reprezinta evenimente cu caracter militar;
  (iii) asigurarea fortelor si mijloacelor necesare pentru securizarea locatiei in care este dispusa institutia de invatamant, printr-un sistem de paza si interventie specializat, dupa caz;
  (iv) asigurarea masurilor privind protectia fizica, protectia documentelor clasificate, protectia industriala, protectia personalului, protectia informatiilor clasificate in sistemele informatice si de comunicatii - INFOSEC, precum si gestionarea documentelor clasificate nationale, ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord si ale Uniunii Europene, precum si a arhivelor constituite;
  (v) activitatea structurilor de armament, geniu, chimic, logistic, transmisiuni si altor structuri militare;
  (vi) participarea personalului la misiuni specifice in tara si in strainatate;
  (vii) activitati de pregatire fizica si profesionala specifica armei;
  (viii) alte activitati, in conditiile legii;
  e) alte cheltuieli cu:
  (i) intretinerea si dotarea spatiilor de invatamant, cazare, sportive si administrative, repararea si plata utilitatilor aferente acestor spatii folosite de catre studenti/cursanti sau personalul institutiilor de invatamant superior;
  (ii) achizitionarea de bunuri, lucrari si servicii destinate activitatii administrative sau necesare pentru buna desfasurare a activitatii institutiei de invatamant superior;
  (iii) efectuarea de reparatii capitale a infrastructurii institutiei de invatamant superior;
  (iv) activitatile specifice de utilizare, intretinere si operationalizare a navelor scoala pentru efectuarea practicii student...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-04 :: Titlu: OG 16/2014 aduce modificari privind Compania Nationala de Investitii C.N.I. ?- S.A.

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 637/2014 a fost publicata OG 16/2014 pentru modificarea si completarea OG 25/2001 privind infiintarea Companiei Nationale de Investitii C.N.I. - S.A.

  C.N.I. realizeaza programe de investitii in cadrul "Programului national de constructii de interes public sau social", prevazut in anexa nr. 3, care face parte integranta din prezenta ordonanta, precum si programe proprii de investitii.
  C.N.I. realizeaza, in calitate de agentie de implementare, Proiectul "Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, a statiilor de tratare a apei potabile si statiilor de epurare a apelor uzate in localitatile cu o populatie de pana la 50.000 de locuitori", conform Legii nr. 224/2007 privind ratificarea Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, semnat la 2 februarie 2007 la Bucuresti si la 9 februarie 2007 la Paris, pentru finantarea primei faze a Proiectului "Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, a statiilor de tratare a apei potabile si statiilor de epurare a apelor uzate in localitatile cu o populatie de pana la 50.000 de locuitori", cu modificarile si completarile ulterioare.

  Sursele de finantare pentru realizarea de catre C.N.I. a Programului national de constructii de interes public sau social se pot constitui din:
  a) bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie;
  b) bugetul local al unitatilor administrativ-teritorile beneficiare;
  c) fonduri rambursabile contractate sau garantate in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 109/2008, cu modificarile ulterioare;
  d) veniturile proprii ale beneficiarilor institutii publice finantate integral din venituri proprii;
  e) venituri proprii constituite potrivit prevederilor art. 40 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, cu modificarile ulterioare;
  f) donatii si sponsorizari ale persoanelor fizice sau juridice, romane sau straine;
  g) alte surse legal constituite.

  Textul integral al modificarilor: OG 16/2014 aduce modificari privind Compania Nationala de Investitii C.N.I. ?- S.A.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-04 :: Titlu: OG 26/2014 stabileste limita maxima in lei al totalului daunelor-interese ce se pot acorda pentru fiecare calator pe calea ferata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 632/2014 a fost publicata OG 26/2014 pentru modificarea alin. (3) al art. 26 din Regulamentul privind transportul pe caile ferate din Romania, aprobat prin OG 7/2005.

  Totalul daunelor-interese care urmeaza a fi acordate potrivit alin. (1) se stabileste in conformitate cu prevederile legale.
  In aplicarea prezentului regulament se fixeaza pentru fiecare calator o limita maxima in lei a echivalentului de 190.000 euro in suma globala sau sub forma de renta anuala corespunzatoare acestei sume globale.

  Textul integral al Ordonantei: OG 26/2014 stabileste limita maxima in lei al totalului daunelor-interese ce se pot acorda pentru fiecare calator pe calea ferata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-04 :: Titlu: ONG-urile solicita grabirea procesului de infiintare a Parcului Natural Vacaresti

  Mai multe organizatii nonguvernamentale solicita grabirea procesului de infiintare a Parcului Natural Vacaresti, pe motiv ca aceasta constituie singura metoda prin care incendiile, braconajul piscicol, abandonarea deseurilor si taierea arborilor pot fi controlate si evitate.

  Potrivit unui comunicat al Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in contextul incendiului semnalat marti in urma caruia zeci de hectare de teren alaturi de flora si fauna aferente au fost afectate semnificativ, organizatiile care fac parte din grupul de initiativa pentru infiintarea Parcului Vacaresti le mai cer autoritatilor romane instaurarea regimului de protectie temporara in aceasta zona.

  "Conform OUG 57/2007, dupa depunerea documentatiei necesare infiintarii ariei protejate, fapt petrecut inca din iunie, in zona se poate institui un regim de protectie temporara. Acesta poate presupune organizarea de actiuni de paza si protectie in zona prin implicarea organelor de control — Politia, Politia locala si Garda Nationala de Mediu — supravegherea accesului populatiei in zona, amplasarea de panouri informative care sa promoveze drepturile si obligatiile celor care acceseaza perimetrul, precum si organizarea de sesiuni de informare si comunicare in cartierele limitrofe", arata sursa citata.

  ONG-urile mai cer amplasarea permanenta in zona a unor echipaje ale Politiei si asigurarea unei paze corespunzatoare ca in cazul fiecarui parc din Bucuresti.

  Pentru oricare dintre solutiile de mai sus, organizatiile membre in Grupul de Initiativa pentru infiintarea Parcului Natural Vacaresti isi ofera sprijinul si se arata dispuse sa colaboreze in orice conditii cu autoritatile responsabile in vederea definitivarii procesului de transformare a zonei in arie naturala si pentru protejarea corespunzatoare a acesteia.

  La Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a fost depus pe 3 iunie dosarul complet de infiintare a Parcului Natural Vacaresti, releva sursa citata.

  Parcul Natural Vacaresti este o zona naturala situata pe arealul Lacului Vacaresti, cuprinsa intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Dambovitei, care a favorizat aparitia unui ecosistem natural specific unei delte, cu o vegetatie cuprinzand sute de specii de plante si o bogata diversitate avifaunistica.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-04 :: Titlu: Persoanele care au constituit depozite la CEC pentru achizitionarea de autoturisme pot incasa despagubirile incepand de joi

  Persoanele fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni /CEC/ pentru achizitionarea de autoturisme si ulterior le-au transferat la BRD cu acelasi scop pot incasa despagubirile incepand de joi, 4 septembrie, potrivit unui comunicat al ministrului delegat pentru Buget, Bogdan Darius Valcov.

  "In prima zi bancara imediat urmatoare datei scadentei emisiunii de titluri de stat, respectiv 4 septembrie, persoanele fizice care au dreptul la despagubire se pot prezenta la ghiseele B.R.D. — Groupe Societe Generale — S.A. sau C.E.C. Bank S.A., dupa caz, in vederea punerii la dispozitia acestora a sumelor cuvenite", precizeaza comunicatul mentionat, publicat miercuri.

  Valoarea despagubirilor acordate este de 45.682,79 lei din plafonul de 100.000.000 lei, aprobat initial.

  Pentru plata despagubirilor, MFP a emis titluri de stat la data de 4 august 2014, cu scadenta in data de 3 septembrie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-09-04 :: Titlu: Cursul valutar din 3 septembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 3 septembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.406 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0006 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3543 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0051 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.53 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0229 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6486 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2384 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-09-04 :: Titlu: Monitorul Oficial din 3 septembrie 2014

  In data de 3 septembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 648/2014 - M. Of. 648/2014 [M. Of. 648 / 3 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 649/2014 - M. Of. 649/2014 [M. Of. 649 / 3 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 650/2014 - M. Of. 650/2014 [M. Of. 650 / 3 septembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-03 :: Titlu: OG 23/2014 aduce modificari privind garantiile constituite de catre Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne pentru contracte de inchiriere privind spatiile de locuit reprezentand locuinte de serviciu pentru personalul trimis in misiune permanenta in strainatate

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 636/2014 a fost publicata OG 23/2014 pentru completarea art. 8 din OUG 37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar.

  Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), sumele reprezentand garantiile care se recupereaza in anii urmatori celui in care au fost constituite de catre Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne pentru contracte de inchiriere privind spatiile de locuit reprezentand locuinte de serviciu pentru personalul trimis in misiune permanenta in strainatate se vireaza in conturi de disponibil deschise pe numele institutiilor respective si pot fi utilizate cu aceeasi destinatie pentru plata unor noi garantii. Angajarea, ordonantarea si plata garantiilor din conturile de disponibil se fac in limita soldurilor acestora.

  Textul integral al modificarilor: OG 23/2014 aduce modificari privind garantiile constituite de catre Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne pentru contracte de inchiriere privind spatiile de locuit reprezentand locuinte de serviciu pentru personalul trimis in misiune permanenta in strainatate
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-03 :: Titlu: CCR: Datele obtinute si stocate pe Legea "Big Brother" nu mai pot fi accesate/utilizate pana la un nou act normativ

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a stabilit ca organele judiciare si cele cu atributii in domeniul sigurantei nationale nu mai au acces si nu mai pot utiliza datele obtinute si stocate in baza Legii "Big Brother", pana la adoptarea de catre Parlament a unui nou act normativ privind retinerea datelor.

  CCR a publicat miercuri motivarea deciziei din 8 iulie prin care a fost declarata neconstitutionala Legea 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

  Curtea precizeaza ca, avand in vedere si Hotararea din 8 aprilie 2014 a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a prezentei decizii, devine lipsita de temei juridic, atat din punct de vedere al dreptului european, cat si al celui national, activitatea de retinere si folosire a datelor generate sau prelucrate in legatura cu furnizarea serviciilor de comunicatii electronice accesibile publicului sau de retelele de comunicatii publice.

  "Concret, aceasta inseamna ca de la publicarea deciziei CCR furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului nu mai au nici obligatia, dar nici posibilitatea legala de a retine anumite date generate sau prelucrate in cadrul activitatii lor si de a le pune la dispozitia organelor judiciare si ale celor cu atributii in domeniul sigurantei nationale. Prin exceptie, pot fi retinute de catre acesti furnizori doar datele necesare pentru facturare sau plati pentru interconectare ori alte date prelucrate in scopuri de comercializare doar cu consimtamantul prealabil al persoanei ale carei date sunt prelucrate, asa cum prevede Directiva 2002/58/CE, in vigoare", sustin judecatorii.

  Corelativ, retine CCR, pana la adoptarea de catre Parlament a unei noi legi privind retinerea datelor, care sa respecte prevederile si exigentele constitutionale, organele judiciare si organele de stat cu atributii in domeniul sigurantei nationale nu mai au acces la datele care au fost retinute si stocate deja in baza Directivei 2006/24/CE si a Legii 82/2012 in vederea utilizarii lor in cadrul activitatilor definite de art.1 alin.(1) din Legea 82/2012.

  "Organele judiciare si cele cu atributii in domeniul sigurantei nationale nu au temei legal si constitutional nici pentru accesarea si utilizarea datelor retinute de catre furnizori pentru facturare, plati pentru interconectare ori in alte scopuri comerciale, pe care sa le foloseasca in cadrul activitatilor de prevenire, de cercetare, de descoperire si de urmarire penala a infractiunilor grave sau pentru rezolvarea cauzelor cu persoane disparute ori pentru punerea in executare a unui mandat de arestare sau de executare a pedepsei, tocmai datorita caracterului, naturii si scopului diferit al acestora, asa cum este prevazut de Directiva 2002/58/CE. De altfel, chiar Legea 82/2012 stabileste in art.11 ca aceste ultime date retinute sunt exceptate de la prevederile legii, avand un alt regim juridic, fiind supuse prevederilor Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice", se mai spune in document.

  In motivare se arata ca Legea 82/2012 reprezinta transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2006/24/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 15 martie 2006, directiva declarata nevalida prin Hotararea din 8 aprilie 2014 a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

  De asemenea, in motivare sunt reiterate argumentele retinute de CCR intr-o alta decizie, respectiv din 8 octombrie 2009, prin care s-a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile Legii 298/2008 privind retinerea datelor.

  Sursa citata subliniaza ca ingerinta in drepturile fundamentale privind viata intima, familiala si privata, secretul corespondentei si libertatea de exprimare este de o mare amploare si trebuie considerata ca fiind deosebit de grava, iar imprejurarea ca pastrarea datelor si utilizarea lor ulterioara sunt efectuate fara ca utilizatorul sa fie informat este susceptibila sa imprime in constiinta persoanelor vizate sentimentul ca viata lor privata face obiectul unei supravegheri constante.

  "Datele avute in vedere conduc la concluzii foarte precise privind viata privata a persoanelor ale caror date au fost pastrate, concluzii ce pot viza obiceiurile din viata cotidiana, locurile de sedere permanenta sau temporara, deplasarile zilnice sau alte deplasari, activitatile desfasurate, relatiile sociale ale acestor persoane si mediile sociale frecventate de ele", se arata in motivare.

  Judecatorii atrag atentia ca legea criticata nu cu...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-03 :: Titlu: Tetik (BT): Lichiditatea in sistemul bancar este imensa, iar multe banci incep sa piarda bani

  Lichiditatea in sistemul bancar este imensa, raportul dintre credite si depozite a devenit subunitar pentru prima data in ultimii ani, iar multe banci incep sa piarda bani pentru ca au prea multa lichiditate, a declarat miercuri Omer Tetik, director general al Bancii Transilvania, in cadrul unei conferinte de presa.

  Sistemul bancar din Romania trece printr-o perioada dificila, clientii s-au schimbat, sunt mai informati, cererea este mult mai scazuta si vorbim despre o imensa lichiditate in piata care nu este alocata economiei reale, inca", sustine reprezentantul Bancii Transilvania.

  El s-a referit la Top 50 banci in Europa Centrala realizat de compania de consultanta Deloitte, aratand ca, intre primele zece institutii din clasament, cinci sunt poloneze iar primele doua cumuleaza active mai mari decat intregul sistem bancar romanesc. "Sunt prea multe banci in Romania, dar concentrarea bancilor este problema. Foarte putine banci au deschis catre sectoare de nisa, au iesit din orasele mari", a explicat Omer Tetik.

  In opinia sa, 2015 va reprezenta o provocare pentru multe banci avand in vedere ca, dupa foarte multi ani, raportul dintre credite si depozite a devenit subunitar. "Incepand cu 2015 va fi o competitie mult mai acerba si pentru noi. Rata depozite-credite este subunitara dupa foarte multi ani. Bancile incep sa piarda bani pentru ca au prea multa lichiditate", a subliniat seful Bancii Transilvania.

  El sustine ca sistemul va reintra pe un ritm de crestere, insa trebuie evitate ritmurile dinaintea crizei. "Important este ca bancile au inceput sa intre pe segmente de nisa: agricultura, sanatate, IT", a mai spus Tetik.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-03 :: Titlu: INS: Costul orar al fortei de munca a consemnat o rata de crestere de 4,99% in T2 2014 fata de T2 2013

  Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 3,70%, in trimestrul al doilea din 2014, fata de trimestrul precedent si de 4,99% fata de acelasi trimestru al anului anterior, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

  Potrivit INS, in forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (3,58%, respectiv 4,97%).

  Datele INS arata ca fata de trimestrul I 2014, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in industria extractiva (15,77%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (13,42%) si intermedieri financiare si asigurari (10,36%).

  Scaderea costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a inregistrat doar in constructii (-1,41%).

  In trimestrul II 2014, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 3,68%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,75%. Cresterile inregistrate de cele doua componente — pentru indicii in forma bruta (neajustata) — au fost de 3,57%, respectiv 3,63%.

  Pe principalele activitati economice, in trimestrul II 2014 comparativ cu trimestrul II 2013, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in hoteluri si restaurante (15,35%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (14,22%) si alte activitati de servicii (13,69%). Scaderi s-au inregistrat doar in tranzactii imobiliare (-3,48%), constructii (-1,99%) si invatamant (-1,98%).

  Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent — indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare — pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 4,99%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 4,97%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri similare (4,98%, respectiv 4,96%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-03 :: Titlu: INS: Investitiile nete in economie au scazut cu 9,1% in prima jumatate a anului

  Investitiile nete in economie s-au cifrat la aproximativ 25,18 miliarde de lei preturi curente in primul semestru al acestui an, in scadere cu 9,1% comparativ cu perioada similara din anul precedent, pe fondul reducerii investitiilor in lucrari de constructii noi si in utilaje si mijloace de transport, potrivit datelor provizorii referitoare la investitiile nete in economia nationala in trimestrul II si semestrul I 2014, publicate miercuri de Institutul National de Statistica.

  Investitiile concretizate in lucrari de constructii noi au consemnat o scadere de 7,7% iar cele in utilaje si tehnologii s-au redus cu 15,6%. Pe de alta parte, la alte cheltuieli a fost consemnata o crestere de 21,3%.

  "Investitiile concretizate in lucrari de constructii noi, in semestrul I 2014, au insumat 11190,0 milioane lei, reprezentand 44,4% din total, fata de 44,0% in semestrul I 2013. Investitiile in utilaje si mijloace de transport au insumat 11153,8 milioane lei, reprezentand 44,3% din total, fata de 47,7% in semestrul I 2013", se precizeaza in comunicatul INS.

  In trimestrul doi al acestui an, comparativ cu perioada corespunzatoare din 2013, investitiile realizate in economia nationala au scazut, de asemenea, cu 9,1%.

  De asemenea, in T2 a fost consemnata scadere la urmatoarele elemente de structura: utilaje (inclusiv mijloace de transport) si lucrari de constructii noi cu 16,1%, respectiv cu 7,5%. La alte cheltuieli s-a inregistrat o crestere cu 20,8%.

  Potrivit INS, comparativ cu trimestrul II 2013, in trimestrul II 2014 se constata o crestere a ponderii investitiilor nete in alte cheltuieli cu 2,9 puncte procentuale si in lucrari de constructii noi cu ,6 puncte procentuale. Ponderea investitiilor nete in utilaje (inclusiv mijloace de transport) a scazut cu 3,5 puncte procentuale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-03 :: Titlu: OUG 55/2014 permite alesilor locali sa isi schimbe formatiunea politica, intr-un termen de 45 de zile

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 646 a fost publicata OUG 55/2014 pentru reglementarea unor masuri privind administratia publica locala.  Articol unic
  (1) Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h^1) si art. 15 alin. (2) lit. g^1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti isi pot exprima in scris si o singura data optiunea cu privire la partidul politic, organizatia minoritatii nationale din care doresc sa faca parte sau sa devina independenti, fara ca alesii locali respectivi sa isi piarda calitatea dobandita in urma alegerilor.
  (2) Optiunea prevazuta la alin. (1) se depune de catre primari, respectiv de catre presedintii consiliilor judetene la autoritatea deliberativa a unitatii/subdiviziunii administrativ- teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective. Optiunea cu privire la partidul politic sau organizatia minoritatii nationale va fi insotita de acceptarea acestuia de catre partidul politic sau organizatia minoritatii nationale pentru care a optat.
  (3) Optiunea prevazuta la alin. (1) se depune de catre consilierii locali, consilierii judeteni si de candidatii care au fost inscrisi pe liste si care au fost declarati supleanti la autoritatea deliberativa pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective. Optiunea cu privire la partidul politic sau organizatia minoritatii nationale va fi insotita de acceptarea acestuia de catre partidul politic sau organizatia minoritatii nationale pentru care a optat.
  (4) Secretarii unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, in termen de 10 zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (1), au obligatia comunicarii situatiei centralizatoare a alesilor locali la institutia prefectului.
  (5) In termenul prevazut la alin. (1) candidatii inscrisi in liste si care nu au fost alesi sunt declarati supleanti in listele respective. In caz de vacanta a mandatelor de consilieri locali/judeteni alesi pe liste de candidati, supleantii vor ocupa locurile devenite vacante, in ordinea in care sunt inscrisi in liste, cu conditia confirmarii in forma scrisa emise de catre conducerea judeteana a partidului caruia ii apartine.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 55/2014 permite alesilor locali sa isi schimbe formatiunea politica, intr-un termen de 45 de zile
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-09-03 :: Titlu: Cursul valutar din 2 septembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 2 septembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4054 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0065 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3594 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0109 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5529 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0129 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6479 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0028 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2391 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-09-03 :: Titlu: Monitorul Oficial din 2 septembrie 2014

  In data de 2 septembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 644/2014 - M. Of. 644/2014 [M. Of. 644 / 2 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 645/2014 - M. Of. 645/2014 [M. Of. 645 / 2 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 646/2014 - M. Of. 646/2014 [M. Of. 646 / 2 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 647/2014 - M. Of. 647/2014 [M. Of. 647 / 2 septembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-02 :: Titlu: OG 22/2014 aduce modificari privind azilul in Romania

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 636/2014 a fost publicata OG 22/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania.

  Inspectoratul General pentru Imigrari participa cu experti la constituirea echipelor de sprijin pentru azil, precum si la orice alte activitati organizate potrivit Regulamentului (UE) nr. 439/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 19 mai 2010 privind infiintarea unui Birou European de Sprijin pentru Azil, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 132 din 29 mai 2010.
  Inspectoratul General pentru Imigrari coopereaza cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne si cu alte institutii din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala in vederea asigurarii resurselor logistice si a personalului pentru participarea la activitatile organizate potrivit Regulamentului (UE) nr. 439/2010 al Parlamentului European si al Consiliului, potrivit cerintelor Biroului European de Sprijin pentru Azil, denumit in continuare BESA.
  Drepturile de diurna, cazarea si cele aferente deplasarii din Romania catre statul membru gazda si din statul membru gazda catre Romania, de care beneficiaza expertii care participa la activitatile organizate potrivit Regulamentului (UE) nr. 439/2010 al Parlamentului European si al Consiliului, se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

  Dupa inregistrarea cererii de protectie internationala la Inspectoratul General pentru Imigrari sau la formatiunile sale teritoriale, solicitantul de azil este ascultat in vederea stabilirii datelor personale ale acestuia, ale membrilor sai de familie, ale rudelor sau ale oricaror altor persoane aflate in relatii de natura familiala cu acesta, a rutei parcurse din tara de origine pana in Romania, a informatiilor privind eventuale proceduri de azil anterioare desfasurate intr-un alt stat membru sau intr-un stat tert, precum si referitor la documentele de identitate sau de calatorie aflate in posesia sa.
  Rezultatul interviului preliminar prevazut la alin. (1) se consemneaza, in scris, intr-un formular standard.
  In situatia in care din raspunsurile solicitantului rezulta indicii privind necesitatea derularii procedurii de determinare a statului membru responsabil, interviul preliminar se desfasoara cu respectarea art. 5 din Regulamentul Dublin.

  Functionarul prevazut la art. 48 alin. (2), dupa efectuarea interviului si analizarea motivelor invocate pentru acordarea unei forme de protectie, in raport cu datele privind situatia din tara de origine, hotaraste:
  a) acordarea unei forme de protectie si a accesului la teritoriu; sau
  b) acordarea accesului la teritoriu si la procedura ordinara de azil, daca cererea de azil nu poate fi respinsa pentru unul dintre motivele prevazute la art. 76 alin. (1) ori daca se constata existenta unor mijloace de proba sau dovezi circumstantiale care indica faptul ca responsabilitatea de a analiza cererea de protectie internationala apartine unui alt stat membru sau unei tari terte sigure; sau
  c) respingerea cererii de azil ca evident nefondata.

  Textul integral al Ordonantei: OG 22/2014 aduce modificari privind azilul in Romania
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-09-02 :: Titlu: Cursul valutar din 1 septembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 1 septembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3989 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0137 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3485 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5658 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0091 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6451 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0132 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2384 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0014 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-09-02 :: Titlu: Monitorul Oficial din 1 septembrie 2014

  In data de 1 septembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 641/2014 - M. Of. 641/2014 [M. Of. 641 / 1 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 642/2014 - M. Of. 642/2014 [M. Of. 642 / 1 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 643/2014 - M. Of. 643/2014 [M. Of. 643 / 1 septembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-01 :: Titlu: INS: Sosirile in unitatile turistice din Romania au crescut cu 4,8%, in primele sapte luni din 2014

  Sosirile si innoptarile in unitatile turistice din Romania au crescut cu 4,8% si, respectiv, cu 5,8%, in primele sapte luni din 2014, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica /INS/.

  Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in perioada 1 ianuarie—31 iulie 2014 au insumat 4.540.500, in crestere cu 4,8% fata de cele din perioada 1 ianuarie — 31 iulie 2013. Din numarul total de sosiri, sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 76,9%, in timp ce turistii straini au reprezentat 23,1%, ponderi apropiate de cele din perioada similara a anului trecut.

  In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (77,7% din total turisti straini), iar dintre acestia 85,4% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.

  Sosirile in hoteluri detin, in perioada 1 ianuarie—31 iulie 2014, o pondere de 75,2% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare. Fata de perioada 1 ianuarie—31 iulie 2013, sosirile in hoteluri in perioada 1 ianuarie—31 iulie 2014 sunt in crestere cu 5,2%.

  Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in primele sapte luni ale anului au insumat 10.562.200, in crestere cu 5,8% fata de cele din perioada 1 ianuarie—31 iulie 2013. Din numarul total de innoptari, 80,3% reprezinta innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare in perioada 1 ianuarie—31 iulie 2014, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 19,7%. In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (76,2% din total turisti straini), iar din acestia 84% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.

  Durata medie a sederii a fost de 2,4 zile la turistii romani, iar la turistii straini de 2 zile.

  Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in perioada 1 ianuarie—31 iulie 2014 a fost de 24% pe total structuri de cazare turistica, in crestere cu 1,1 puncte procentuale fata de perioada 1 ianuarie—31 iulie 2013. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare in perioada 1 ianuarie—31 iulie 2014 s-au inregistrat la hoteluri (30,1%) si la vile turistice (17,7%).

  Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in perioada 1 ianuarie—31 iulie 2014 de 4.583.200, in crestere cu 2,2% fata de perioada 1 ianuarie—31 iulie 2013. Majoritatea vizitatorilor straini provine din tari situate in Europa (92,5%). Din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania, 60,2% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au inregistrat din Ungaria (30,2%), Bulgaria ( 23,9%), Germania ( 9,4%), Italia ( 7,2%), Polonia (5,9%) si Austria (4,2%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-01 :: Titlu: BNR: Rezervele valutare au scazut, in august, cu 33 de milioane de euro, la 30,875 miliarde de euro

  Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei au scazut, in august 2014, cu 33 de milioane de euro, pana la 30,875 miliarde de euro, fata de 30,908 miliarde de euro 31 iulie 2014, potrivit datelor transmise, luni, AGERPRES, de BNR.

  In cursul lunii august, in conturile BNR au intrat aproape 1,13 miliarde de euro, din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, din alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv suma rezultata din emisiunea de obligatiuni pe piata interna in valoare nominala de 250 de milioane de euro), din alimentarea contului Comisiei Europene si altele, potrivit comunicatului BNR.

  In aceeasi perioada, au avut loc iesiri de la rezerva BNR de 1,16 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele. "La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital si dobanda din imprumutul de la Fondul Monetar International pentru care Romania a rambursat circa 321 de milioane echivalent euro", se precizeaza in comunicatul BNR.

  Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone si, in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,254 miliarde de euro.

  Astfel, potrivit bancii centrale, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur), la 31 august 2014, au fost de 34,129 miliarde de euro, fata de 34,132 miliarde de euro la 31 iulie 2014.

  "Platile scadente in luna septembrie 2014 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 579 de milioane de euro", se mai arata in comunicatul BNR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-01 :: Titlu: Rovana Plumb: La mame, cuantumul restituirilor este de 50 milioane lei, iar, la pensionari, de peste 350 milioane

  Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, a precizat ca, in ceea ce priveste mamele care au beneficiat de indemnizatii pentru cresterea copilului calculate in mod eronat, cuantumul restituirilor este de 50 milioane lei, iar in cazul pensionarilor suma ajunge la peste 350 milioane lei.

  "Ma bucur ca au trecut amendamentele pe care, de comun acord, partidele din coalitia de guvernare si Guvernul le-au propus in asa fel incat sa se bucure de aceasta scutire la plata debitelor, constituite nu din vina mamicilor sau a pensionarilor, si cei care au platit deja aceste debite, de buna voie, catre autoritatile fiscale. Este vorba de plata debitelor din anul 2011, de la 1 ianuarie, care restituire se va face pe o perioada de cinci ani, in transe egale. In ceea ce priveste mamele, cuantumul restituirilor este de 50 milioane lei, iar, in ce priveste pensionarii, de peste 350 milioane lei. Sigur ca fiecare dosar va fi analizat", a declarat Rovana Plumb, la finalul sedintei plenului Senatului de luni.

  Rovana Plumb a explicat ca s-a propus un termen de cinci ani pentru restituirea respectivelor sume deoarece acestea nu erau prevazute in bugetul pe anul in curs.

  "Propunerea a plecat de la faptul ca mamele care nu au nicio vina si li s-au constituit aceste debite nu trebuie sa plateasca pentru greselile facute de catre alte persoane. De asemenea, s-a luat in calcul faptul ca, in urma deciziei Curtii de Conturi care trebuia pusa in aplicare si pentru care am facut aceasta amnistie fiscala, nu erau prevazute in buget aceste sume. (...) De aceea noi am propus ca restituirea acestor sume deja platite sa se faca incepand cu 1 ianuarie 2015 pentru ca suntem nevoiti, in momentul de fata, sa facem o serie intreaga de reparatii, sa luam masuri pentru a indrepta tot ce s-a facut pe guvernarea pana in 2012", a mai spus ministrul Muncii.

  Totodata, aceasta a tinut sa sublinieze ca proiectele privind amnistia fiscala a mamelor si pensionarilor vor fi supuse atentiei plenului Camerei Deputatilor saptamana viitoare.

  Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii, constituite in sarcina pensionarilor, cu amendamentul ca sumele deja recuperate vor fi restituite esalonat.

  Potrivit amendamentului, sumele provenite din debitele recuperate de la pensionari incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se restituie esalonat pe o perioada de cinci ani calendaristici incepand de la data de 1 ianuarie 2015 prin plati anuale egale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-01 :: Titlu: OG 19/2014 aduce modificari privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. ? S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 630/2014 a fost publicata OG 19/2014 pentru completarea OUG 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme.

  In cazul in care persoanele fizice au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. pentru achizitionarea de autoturisme, iar dupa data de 22 decembrie 1989 le-au transferat in conturile Bancii Romane pentru Dezvoltare - B.R.D. - S.A. si nu prezinta documentele doveditoare care sa ateste data constituirii depozitului la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A., calculul despagubirii se face de la data transferului la Banca Romana pentru Dezvoltare - B.R.D. - S.A. pana la data de 31 decembrie 2013.

  In vederea despagubirii persoanelor fizice prevazute la art. 1^3, Ministerul Finantelor Publice procedeaza la o emisiune de titluri de stat in limita unui plafon de 5.000.000 lei. Emisiunea de titluri de stat va avea loc la data de 8 septembrie 2014, cu scadenta la data de 30 septembrie 2014. Titlurile de stat sunt nenegociabile si nepurtatoare de dobanda.

  Valoarea nominala individuala a fiecarui titlu de stat este egala cu valoarea individuala a despagubirii, calculata de B.R.D. Groupe Societe Generale - S.A., pe numele fiecaruia dintre deponenti.

  La stabilirea valorii despagubirilor nu se iau in calcul depunerile de sume efectuate la Banca Romana pentru Dezvoltare - B.R.D. - S.A. ulterior datei transferului depozitelor de la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. la Banca Romana pentru Dezvoltare - B.R.D. - S.A.

  La data scadentei emisiunii de titluri de stat, Ministerul Finantelor Publice procedeaza la rascumpararea acestora prin plata catre B.R.D. Groupe Societe Generale - S.A. a sumei reprezentand valoarea nominala totala a titlurilor de stat emise. Aceasta plata se va face in contul B.R.D. Groupe Societe Generale - S.A., iar banca evidentiaza incasarea intr-un cont destinat in mod special actiunii de despagubire, cont nepurtator de dobanda si de comisioane, din care se vor pune la dispozitia persoanelor fizice sumele aferente despagubirilor individuale.

  Valoarea totala a despagubirii este calculata de catre B.R.D. Groupe Societe Generale - S.A. prin indexarea sumelor transferate de la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. la Banca Romana pentru Dezvoltare - B.R.D. - S.A., dupa cum urmeaza: din suma transferata la Banca Romana pentru Dezvoltare - B.R.D. - S.A. se va deduce dobanda legala bonificata de Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. pe perioada in care a fost acordata, valoarea rezultata se indexeaza cu indicii preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica, ulterior deducandu-se dobanda legala bonificata de B.R.D. Groupe Societe Generale - S.A. pe perioada in care a fost acordata.

  Textul integral al Ordonantei: OG 19/2014 aduce modificari privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. ? S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-01 :: Titlu: OG 21/2014 aduce modificari privind circulatia pe drumurile publice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 635/2014 a fost publicata OG 21/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

  Astfel, autovehicul se defineste ca fiind orice vehicul echipat cu motor de propulsie, utilizat in mod obisnuit pentru transportul pesoanelor sau marfurilor pe drum ori pentru tractarea, pe drum, a vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau marfurilor, vehiculele care se deplaseaza pe sine, denumite tramvaie, precum si tractoarele agricole sau forestiere nu sunt considerate autovehicule. Troleibuzele sunt considerate autovehicule.

  Pentru a fi mentinute in circulatie, vehiculele inmatriculate sau inregistrate, cu exceptia masinilor autopropulsate cu o viteza maxima constructiva care nu depaseste 25 km/h, a autovehiculelor cu senile, a tramvaielor si a vehiculelor cu tractiune animala, se supun inspectiei tehnice periodice, conform legislatiei in vigoare.

  Persoanele cu domiciliul sau resedinta in Romania ori care dovedesc ca se afla la studii in Romania de cel putin 6 luni pot solicita obtinerea permisului de conducere autoritatilor competente sa le examineze.

  In sensul prezentei ordonante de urgenta, pentru procedurile aferente permisului de conducere, au domiciliul sau resedinta in Romania persoanele care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
  a) locuiesc in mod obisnuit cel putin 185 de zile intr-un an calendaristic la o adresa sau la adrese din Romania datorita unor legaturi personale si profesionale ori datorita unor legaturi personale care releva legaturi stranse cu adresa sau adresele din Romania, daca persoanele nu au legaturi profesionale;
  b) revin periodic la o adresa din Romania datorita unor legaturi personale cu adresa respectiva, desi locuiesc alternativ in locuri diferite, situate in doua sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori ale Spatiului Economic European ori in Confederatia Elvetiana, deoarece legaturile lor profesionale sunt intr-un loc diferit de cel al legaturilor personale;
  c) locuiesc in mod obisnuit la o adresa din Romania datorita legaturilor personale cu adresa respectiva, desi locuiesc temporar si in alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European ori in Confederatia Elvetiana pentru indeplinirea unei activitati sau misiuni cu durata determinata.
  Persoanele care si-au stabilit domiciliul sau resedinta in Romania potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pot solicita obtinerea permisului de conducere autoritatilor competente sa le examineze, daca se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (2).
  Participarea la studii in cadrul unei universitati sau scoli din Romania nu implica transferul domiciliului sau al resedintei in Romania.
  Dovada incadrarii in una dintre situatiile prevazute la alin. (2), precum si a studiilor in Romania se face, in conditiile stabilite prin ordinul ministrului afacerilor interne prevazut la art. 23 alin. (10), cu documente:
  a) prevzute de actele normative care reglementeaza domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si a cetatenilor Confederatiei Elvetiene sau regimul stratinilor in Romania;
  b) emise de institutia/institutiile de invatamant, acreditata/acreditate in conditiile legii, care sa ateste ca persoana urmeaza studii in Romania de cel putin 6 luni;
  c) alte documente justificative, dupa caz.

  Textul integral al modificarilor: OG 21/2014 aduce modificari privind circulatia pe drumurile publice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-31 :: Titlu: MSI: Doar 8% din populatia Romania utilizeaza comertul electronic; tinta europeana este de 47%

  Doar 8% din populatia Romania utilizeaza in prezent comertul electronic, in timp ce tinta europeana in domeniu vizeaza pragul de 47%, a declarat, joi, secretarul de stat in Ministerul pentru Societatea Informationala Diana Voicu, la "European Digital Youth Summit" (EDYS).

  "Este nevoie sa realizam mai multe planuri de actiune, pentru a creste volumul comertului electronic din Romania, de la nivelul actual de 8%, pana la tinta europeana de 47%. Comertul electronic (e-commerce) este deosebit de important pentru dezvoltarea unei tari, deoarece se faciliteaza achizitionarea unor produse mai ieftine, mai diversificate, costurile cu transportul traditional scazand semnificativ, prin utilizarea dronelor. In ceea ce priveste piata unica digitala, aceasta este promovata prin sporirea securitatii online, prin finantarea dezvoltarii de platforme online pentru tranzactionarea bunurilor si a serviciilor, atat la nivel national, cat si transfrontalier", a afirmat Diana Voicu.

  Potrivit acesteia, Strategia Nationala Agenda Digitala pentru Romania este influentata de cea europeana, punandu-se accent pe interoperabilitate si pe asigurarea cadrului legislativ necesar.

  "In prezent, numai 5% din populatia Romaniei foloseste serviciile de e-government, tinta noastra fiind aceea de a ne apropia de pragul de 35%. De la procedurile de infiintare a unei afaceri, pana la obtinerea unui certificat de nastere sau de casatorie, toate aceste operatiuni trebuie sa se realizeze mult mai simplu, in mediul online. Pentru a asigura confidentialitatea datelor, este nevoie sa implementam un sistem de securitate cibernetica. Conform unui studiu realizat de Eurostat, 35% din utilizatorii de internet chestionati la nivel european au admis ca au un nivel ridicat de ingrijorare in ceea ce priveste abuzul de informatii personale trimise pe internet si/sau violarea intimitatii", a mai spus Diana Voicu.

  "European Digital Youth Summit" (EDYS) este cel mai mare eveniment digital de tineret al anului, reunind peste 100 de participanti din 14 tari europene. Evenimentul are loc in cadrul proiectului SMARTER, organizat de Asociatia "Group of European Youth for Change" (GEYC), cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin Programul "Tineret in actiune".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-31 :: Titlu: Donald Tusk, desemnat presedinte al Consiliului European; Federica Mogherini, desemnata sefa a diplomatiei europene

  Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat sambata de liderii europeni reuniti la Bruxelles drept viitor presedinte al Consiliului European, iar ministrul italian de externe, Federica Mogherini, Inalt Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate, a anuntat presedintele in exercitiu al UE, Herman Van Rompuy, relateaza AFP si Reuters.

  "Consiliul European l-a ales pe premierul (polonez) Donald Tusk drept viitor presedinte al Consiliului European", a precizat Van Rompuy intr-o postare pe Twitter.

  "Consiliul European a desemnat-o pe Federica Mogherini, ministrul (italian) de externe, drept urmatorul Inalt Reprezentant al UE" pentru afaceri externe si politica de securitate, a adaugat el.

  Presedintele la final de mandat al Consiliului European a facut acest anunt la putin timp dupa inceputul summitul UE in cadrul caruia se vor lua in discutie noi sanctiuni impotriva Rusiei, acuzata de o noua escaladare in Ucraina.

  Donald Tusk, in varsta de 57 de ani, membru al Partidului Popular European, ii va succeda in decembrie in functie lui Herman Van Rompuy, care a fost primul presedinte permanent al Consiliului, un post strategic de coordonare a pozitiilor sefilor de stat si de guvern si de reprezentare a UE in strainatate alaturi de presedintele Comisiei.

  Aceasta nominalizare va trimite un mesaj de fermitate Rusiei, in conditiile in care Polonia, un fost stat din blocul comunist, se numara printre statele membre ale UE cele mai vocale in sustinerea Ucrainei de la inceputul crizei, comenteaza AFP.

  Federica Mogherini, de 41 de ani, face parte din Partidul democrat italian, formatiune membra a Partidului Socialistilor Europeni (PSE).

  Dupa victoria zdrobitoare a Partidului democrat in alegerile europene, care i-a adus statutul de primul partid al stangii din Europa, premierul Matteo Renzi i-a propus candidatura pentru a-i succeda in noiembrie britanicei Catherine Ashton.

  Avand relativ putina experienta, dar lasand o impresie de strictete, tanara sefa a diplomatiei italiene si-a inmultit in ultima perioada calatoriile in strainatate, inclusiv in Ucraina si Rusia. Intalnirea ei cu presedintele rus Vladimir Putin i-a atras vii critici din partea mai multor tari din Europa de Est, care au acuzat-o ca ar fi prorusa.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-31 :: Titlu: OG 20/2014 aduce modificari privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 632/2014 a fost publicata OG 20/2014 pentru modificarea OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.

  Administrarea rezervatiilor biosferei, a parcurilor nationale, a parcurilor naturale si, dupa caz, a geoparcurilor, a siturilor patrimoniului natural universal, a zonelor umede de importanta internationala, a siturilor de importanta comunitara, a ariilor speciale de conservare si a ariilor de protectie speciala avifaunistica se realizeaza de catre structurile de administrare special constituite, cu respectarea prevederilor art. 18 alin. (1) lit. a)-c).

  Pentru ariile naturale protejate care nu necesita structuri de administrare special constituite, planurile de management si regulamentele se elaboreaza de catre custozii acestora, se avizeaza de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului/institutiile din subordinea acesteia, dupa caz, si se aproba prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, cu avizul autoritatii publice centrale din domeniul culturii si consultarea autoritatilor publice centrale din domeniul dezvoltarii regionale si administratiei publice, agriculturii si silviculturii. In cazul in care nu exista custozi sau in situatia in care planurile de management sunt elaborate in cadrul unor proiecte cu finantare nationala/europeana, acestea pot fi elaborate si de alte entitati, urmand sa fie insusite de catre custozi, in procesul elaborarii si, respectiv, al aprobarii acestora.

  Ariile naturale protejate de interes comunitar sunt create pentru impunerea unor masuri speciale in vederea conservarii unor habitate naturale si/sau specii salbatice de interes comunitar. In cazul suprapunerii totale a ariilor naturale protejate, se va realiza un singur plan de management, tinand cont de respectarea categoriei celei mai restrictive de management. In cazul suprapunerii partiale a ariilor naturale protejate, planurile de management ale acestora se elaboreaza astfel incat in sonele de suprapunere sa existe o corelare a masurilor de conservare, cu respectarea categoriei celei mai restrictive de management.

  Textul integral al Ordonantei: OG 20/2014 aduce modificari privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-31 :: Titlu: OUG 53/2014 aduce modificari privind controlul operatiunilor care fac parte din sistemul de finantare prin Fondul European de Garantare Agricola

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 635/2014 a fost publicata OUG 53/2014 pentru modificarea OG 24/2010 privind controlul operatiunilor care fac parte din sistemul de finantare prin Fondul European de Garantare Agricola.

  Ordonanta creeaza cadrul juridic si organizatoric pentru aplicarea dispozitiilor cap. III 'Controlul tranzactiilor' din Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finantarea, gestionarea si monitorizarea politicii agricole comune si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2.799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1.290/2005 si (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 347 din 20 decembrie 2013, denumit in continuare Regulament.

  Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 11 lit. a)-c) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 lei la 60.000 lei.
  Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 11 lit. d)-j) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 40.000 lei.

  Textul integral al OUG: OUG 53/2014 aduce modificari privind controlul operatiunilor care fac parte din sistemul de finantare prin Fondul European de Garantare Agricola
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-30 :: Titlu: OG 15/2014 aduce modificari privind functionarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 630/2014 a fost publicata OG 15/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 202/2006 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

  Agentia Nationala aplica politicile si strategiile privind ocuparea fortei de munca si formarea profesionala a persoanelor in cautarea unui loc de munca, elaborate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, cu respectarea urmatoarelor principii:
  a) accesul nediscriminatoriu la serviciile prestate in domeniul ocuparii si formarii profesionale si asigurarea egalitatii de sanse pe piata interna a fortei de munca;
  b) impartialitatea in posibilele interese divergente dintre angajatori si forta de munca;
  c) respectarea caracterului concurential al activitatilor de pe piata muncii;
  d) confidentialitatea datelor personale ale clientilor;
  e) transparenta fata de cetateni si fata de celelalte institutii ale statului, ale Uniunii Europene si fata de societatea civila;
  f) subsidiaritatea;
  g) adaptabilitatea serviciilor la modificarile din mediul social si economic;
  h) eficienta managementului fondurilor publice.

  In aplicarea politicilor si strategiilor prevazute la alin. (1), Agentia Nationala are urmatoarele obiective principale:
  a) stimularea ocuparii fortei de munca si cresterea gradului de ocupare a fortei de munca;
  b) stimularea incadrarii tinerilor absolventi ai institutiilor de invatamant in cadrul unui proces coerent de tranzitie de la sistemul educational la piata muncii;
  c) prevenirea somajului;
  d) stimularea participarii persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca la serviciile de formare profesionala si de evaluare a competentelor dobandite pe alte cai decat cele formale;
  e) cresterea sanselor de ocupare si a incluziunii sociale a unor categorii de persoane care se confrunta cu dificultati la incadrarea in munca prin servicii si masuri active de stimulare a ocuparii;
  f) protectia persoanelor supuse riscului pierderii locului de munca in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj;
  g) protectia salariatilor angajatorilor in stare de insolventa, in conditiile prevazute de Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare;
  h) facilitarea liberei circulatii a lucratorilor in statele membre ale Uniunii Europene si in statele semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European, precum si in alte state cu care Romania a incheiat tratate, acorduri sau conventii.

  n vederea realizarii indicatorilor cantitativi si calitativi rezultati din cuantificarea masurilor cuprinse in Strategia guvernamentala in domeniul ocuparii fortei de munca, intre ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si presedintele Agentiei Nationale se incheie un contract anual de performanta manageriala, cu avizul prealabil al consiliului de administratie al Agentiei Nationale.

  Textul integral al Ordonantei: OG 15/2014 aduce modificari privind functionarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-30 :: Titlu: MFE a supus consultarii proiectul Programului Operational pentru Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014 - 2020

  Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a supus consultarii publice proiectul Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014 - 2020, se arata intr-un comunicat de presa remis, vineri, AGERPRES.

  "Prin acest program vor fi distribuite alimente si asistenta de baza celor mai dezavantajate persoane din Romania. Pentru acordarea acestor ajutoare Romania beneficiaza de fonduri europene in valoare de 442,5 milioane de euro, conform Acordului de Parteneriat 2014 — 2020, aprobat de Comisia Europeana in data de 6 august a.c.", informeaza MFE.

  Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate va fi coordonat in perioada 2014 — 2020 de Ministerul Fondurilor Europene, in calitate de Autoritate de Management.

  "Ministerul Fondurilor Europene supune consultarii publice proiectul Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, prin care sunt acordate ajutoarele finantate de UE si Guvernul Romaniei pentru persoanele sarace. Am avut deja o serie de discutii cu reprezentantii Comisiei Europene pe marginea acestui program si am agreat o serie de detalii. Programul va fi trimis oficial Comisiei in perioada imediat urmatoare si, datorita discutiilor informale pe marginea documentului, mizez pe aprobarea acestuia intr-un timp scurt astfel incat Romania sa acorde inca din acest an persoanelor sarace ajutoarele finantate de UE si Guvernul Romaniei pentru perioada de programare 2014 — 2020", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Conform proiectului programului, operatiunile de distribuire de alimente in teritoriu se vor baza pe emiterea unor cupoane individuale pe care le va primi fiecare persoana care face parte din grupul tinta.

  "Cupoanele vor fi tiparite de Imprimeria Nationala, nu vor avea valoare financiara, dar vor avea elemente de siguranta pentru a impiedica falsificarea acestora. Cuponul va fi inscriptionat cu numele si prenumele persoanei respective, CNP, componenta cosului alimentar si data de valabilitate a cuponului", mai arata comunicatul citat.

  Potrivit acestuia, MFE va realiza licitatia pentru alimente conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

  "Achizitia alimentelor va fi impartita in loturi pentru a evita sincopele cauzate de eventualele contestatii. Astfel, vor fi derulate proceduri de achizitii publice pentru asigurarea alimentelor necesare pe loturi, la nivelul a cate doua — cinci judete, respectiv pentru Bucuresti-Ilfov. Firmele castigatoare vor asigura distribuirea alimentelor la depozite la nivelul fiecarui judet din cadrul lotului respectiv", informeaza ministerul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-30 :: Titlu: Ministerul Finantelor propune suplimentarea cu circa 486 de milioane de lei a programului Prima Casa

  Ministerul Finantelor propune suplimentarea bugetului destinat garantiilor pentru programul Prima Casa prin directionarea unor sume de circa 486 de milioane de lei, neutilizate in cadrul programului de achizitie a locuintelor ANL, se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern, publicat pe site-ul institutiei.

  Guvernul a alocat pentru garantiile din programul de achizitie a locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) un plafon maxim de 500 de milioane de lei, din care 314,5 milioane de lei in favoarea unui numar de 15 banci, ramanand o diferenta de 185 de milioane de lei, care ar fi urmat sa fie alocata bancilor care nu au solicitat plafon de acest tip sau celor care solicita majorarea plafonului.

  "In perioada septembrie 2013 — iunie 2014 a fost inregistrat un numar total de 201 de solicitari de acordare de garantii pentru achizitia de locuinte construite prin ANL, iar din plafonul alocat in valoare de 314.500.000 lei au fost acordate garantii in valoare totala de 8.797.340 lei, reprezentand o rata de utilizare a plafonului alocat de 1,7%. Utilizand acelasi algoritm de calcul, estimam ca, pana la sfarsitul anului 2014, din plafonul destinat garantarii achizitiei de locuinte construite prin ANL se va mai utiliza suma de aproximativ 5.300.000 lei", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

  Astfel, pana la sfarsitul anului 2014, din suma totala de 500 de milioane de lei destinata garantarii achizitiei de locuinte construite prin ANL, se vor utiliza circa 14 milioane de lei.

  "Prin comparatie, plafonul general aferent anului 2014, in suma totala de 1,2 miliarde de lei (exclusiv plafonul destinat achizitionarii locuintelor construite prin ANL) a fost integral alocat, primindu-se mai multe cereri de suplimentare de la finantatorii inscrisi in program. Proiectul de act normativ vine in intampinarea persoanelor care doresc sa achizitioneze o locuinta care nu este construita de ANL, ci este din domeniul privat. Mentinerea unui plafon special pentru ANL ar duce la o diminuare a posibilitatii de accesare la credite a beneficiarilor programului", se precizeaza intr-un comunicat al Finantelor, remis, vineri, AGERPRES.

  Programul Prima Casa a fost implementat incepand cu cea de-a doua jumatate a anului 2009, in conditiile in care era extrem de greu pentru persoanele fizice sa acceseze un credit destinat achizitiei sau construirii unei locuinte. Aceasta in principal din lipsa lipsei garantiilor solicitate de finantatori conform normelor de creditare proprii.

  Astfel, potrivit datelor Ministerului Finantelor, pana in prezent au fost acordate prin programul Prima Casa un numar de 117.716 garantii, din care circa 30% destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2013. Valoarea medie a finantarilor accesate in cadrul programului este de 38.296 de euro.

  Din totalul garantiilor acordate, doar 239 de garantii au fost executate, aceasta reprezentand o rata de default de 0,2%
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-30 :: Titlu: Cursul valutar din 29 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 29 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4126 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0118 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.349 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0161 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5567 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0256 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6583 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0097 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2398 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 august 2014

  In data de 29 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 632/2014 - M. Of. 632/2014 [M. Of. 632 / 29 august 2014]
 • Monitorul Oficial 633/2014 - M. Of. 633/2014 [M. Of. 633 / 29 august 2014]
 • Monitorul Oficial 634/2014 - M. Of. 634/2014 [M. Of. 634 / 29 august 2014]
 • Monitorul Oficial 635/2014 - M. Of. 635/2014 [M. Of. 635 / 29 august 2014]
 • Monitorul Oficial 636/2014 - M. Of. 636/2014 [M. Of. 636 / 29 august 2014]
 • Monitorul Oficial 637/2014 - M. Of. 637/2014 [M. Of. 637 / 29 august 2014]
 • Monitorul Oficial 638/2014 - M. Of. 638/2014 [M. Of. 638 / 29 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-29 :: Titlu: OG 17/2014 aduce modificari privind inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii contraventientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 629/2014 a fost publicata Ordonanta 17/2014 pentru modificarea art. 9 alin. (3) din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

  n cazul in care contravenientul persoana fizica nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul de specialitate al unitatii administrativ-teritoriale prevazut la art. 39 alin. (2) lit. a) in a carui raza teritoriala domiciliaza contravenientul va sesiza instanta judecatoreasca in a carei circumscriptie domiciliaza acesta, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contraventientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata.

  Procesele si cererile privind inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante a Guvernului se solutioneaza de catre instantele legal investite, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare la data cand acestea au fost pornite.

  Textul integral al Ordonantei: OG 17/2014 aduce modificari privind inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii contraventientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-29 :: Titlu: Numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale a crescut cu doar 0,2%, in primele 7 luni (INS)

  Numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale eliberate in primele sapte luni din 2014 a crescut cu doar 0,2% fata de perioada similara din 2013, iar luna iulie 2014 a consemnat o scadere cu 0,4% fata de iunie si cu 7,5% raportat la iulie 2013, potrivit datelor Institutului National de Statistica, date joi publicitatii.

  Potrivit INS, in perioada 1 ianuarie — 31 iulie 2014, s-au eliberat 21.556 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 0,2% fata de perioada similara din 2013.

  In luna iulie 2014, s-au eliberat 3.807 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 0,4% fata de luna iunie 2014 si cu 7,5% fata de luna iulie 2013.

  In primele sapte luni, s-au eliberat 21.556 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 0,2% fata de perioada similara din 2013, crestere reflectata in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Bucuresti-Ilfov (941 autorizatii), Nord-Vest (204) si Sud-Est (68).

  In urmatoarele regiuni de dezvoltare s-au inregistrat scaderi a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale: Nord-Est (361), Centru (256), Sud-Muntenia (238 autorizatii), Sud-Vest Oltenia (169) si Vest (144).

  In iulie 2014, fata de aceeasi luna a anului precedent, se remarca o reducere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale (308 autorizatii), scadere reflectata in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (96 autorizatii), Vest (91), Nord-Vest (67), Sud-Vest Oltenia (33), Bucuresti-Ilfov (25), Centru si Sud-Est (12 fiecare).

  Cresteri s-au inregistrat doar in regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia (cu 28 de autorizatii).

  In luna iulie 2014, s-au eliberat 3.807 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale. Din total, 61,5% sunt pentru zona rurala, precizeaza INS.

  Distributia in profil regional evidentiaza o crestere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (101 autorizatii), Nord-Est si Centru (66 fiecare), Sud-Vest Oltenia (35), Vest (13) si Nord-Vest (4).

  Scaderi s-au inregistrat in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Bucuresti — Ilfov (292 autorizatii) si Sud-Est (10).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-29 :: Titlu: George Turtoi (MADR): Toate cele trei ordonante de urgenta aflate pe ordinea de zi au fost aprobate de Executiv

  Toate cele trei ordonante de urgenta aflate pe ordinea de zi, referitoare la subventiile pentru agricultori, produsele agroalimentare ecologice si controlul operatiunilor care fac parte din sistemul de finantare prin Fondul European de Garantare Agricola au fost aprobate joi de Executiv, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

  Astfel, Guvernul a adoptat o ordonanta care modifica un articol din OUG 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007, si un altul din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura.

  "Se urmareste ca documentatia solicitata producatorilor agricoli sa fie simplificata la stabilirea cadrului general de acordare a platilor directe in agricultura, in vederea facilitarii procesului de accesare a fondurilor europene destinate agriculturii, gestionate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. Masura vizeaza reducerea birocratiei in ceea ce priveste procedura de gestionare a schemei de plata unica pe suprafata si de efectuare a platilor, prin inlocuirea documentelor pentru dovedirea dreptului real de folosinta cu cele care justifica utilizarea legala a suprafetelor de teren destinate productiei agricole", mentioneaza Ministerul Agriculturii.

  Actul normativ a fost elaborat pentru a veni in sprijinul fermierilor, prin uniformizarea si simplificarea procedurilor administrative legate de alcatuirea documentatiilor necesare in procesul de accesare a fondurilor comunitare alocate prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). Totodata, prin actul normativ sunt transpuse in legislatia nationala o serie de prevederi adoptate recent la nivel european.

  'Era necesara aceasta modificare, avand in vedere importanta gestionarii corecte a fondurilor Uniunii Europene destinate agriculturii romanesti si armonizarea prevederilor regulamentelor europene cu legislatia nationala. Totodata, actul normativ adoptat azi raspunde solicitarilor pe care le-am primit din partea producatorilor agricoli pentru simplificarea conditiilor privind acordarea sprijinului financiar', a declarat Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, citat in comunicatul MADR.

  Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a finalizat, pe 10 iunie, Campania de primire a cererilor de plata pentru schemele/masurile de sprijin pe suprafata, pentru anul 2014, in cadrul careia au fost depuse 1.025.772 de cereri, pentru o suprafata de 9.926.240,72 de hectare.

  Cele mai mari suprafete solicitate la plata se regasesc in judetele Timis (542.317,87 ha), Constanta (489.779,39 ha), Dolj (444.314,61 ha) si Teleorman (437.759,68 ha).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-29 :: Titlu: Limita maxima a daunelor-interese pe care trebuie sa le plateasca operatorii feroviari calatorilor a fost majorata la 190.000 de euro

  Limita maxima a daunelor-interese pe care trebuie sa le plateasca operatorii feroviari pentru fiecare calator pe reteaua cailor ferate din Romania a fost majorata la 190.000 de euro, potrivit unei Ordonante adoptate joi de Guvern, ce modifica OG nr.7/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind transportul pe caile ferate din Romania.

  "Prin Ordonanta adoptata de Guvern se armonizeaza legislatia nationala cu cea europeana, majorandu-se limita maxima a echivalentului in lei a daunelor-interese pe care trebuie sa le plateasca operatorii feroviari, de la 75.000 euro la 190.000 euro, pentru fiecare calator pe reteaua cailor ferate din Romania", se arata intr-un comunicat al biroului de presa al Executivului.

  Potrivit Ordonantei 7/2005 pentru aprobarea Regulamentului de transport pe caile ferate din Romania, in cazul ranirii calatorilor, daunele-interese cuprind cheltuielile necesare, in special cele pentru tratament si pentru transport, si repararea prejudiciului cauzat fie prin incapacitatea de munca totala sau partiala, fie prin sporirea trebuintelor.

  In caz de deces al calatorului, daunele-interese cuprind cheltuielile necesare ca urmare a decesului, in special cele pentru transportul cadavrului, pentru inmormantare sau pentru incinerare. De asemenea, daca, in urma decesului, raman lipsite de sustinator persoane fata de care calatorul avea sau ar fi avut in viitor obligatia de intretinere in virtutea legii, aceste persoane au dreptul sa primeasca o indemnizatie sau o renta, dupa caz, pentru aceasta pierdere.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4008 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0067 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3329 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5311 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0071 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6486 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0094 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2394 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 august 2014

  In data de 28 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 630/2014 - M. Of. 630/2014 [M. Of. 630 / 28 august 2014]
 • Monitorul Oficial 631/2014 - M. Of. 631/2014 [M. Of. 631 / 28 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-28 :: Titlu: CSM: Instantele respecta legislatia privind emiterea ordinelor de protectie in dosarele de combatere a violentei in familie

  Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat Raportul Inspectiei Judiciare prin care s-a stabilit ca judecatorii respecta dispozitiile legale cu privire la emiterea ordinului de protectie in dosarele de prevenire si combatere a violentei in familiei.

  Potrivit unui comunicat al CSM, Inspectia Judiciara a constatat ca, in perioada 12 mai 2012 — 31 martie 2014, pe rolul judecatoriilor din Romania au fost inregistrate 3.629 de cauze avand ca obiect emiterea ordinului de protectie iar la instantele de control judiciar s-au inregistrat 676 de astfel de cauze.

  Cele mai multe s-au inregistrat la judecatoriile din Bucuresti, 515 dosare, iar cele mai putine la judecatoriile din judetul Caras-Severin, 6 dosare.

  Inspectia Judiciara a stabilit ca dispozitiile legale in materie sunt respectate de judecatori.

  Totusi, exista si unele deficiente cu privire la celeritatea solutionarii cererilor de emitere a ordinelor de protectie, a motivarii solutiei si a comunicarii ordinelor de protectie catre structurile din Politia Romana pentru a fi puse in executare.

  Pentru inlaturarea acestora, Sectia pentru judecatori a CSM a dispus luarea masurilor administrative care se impun de catre presedintii de instante si intensificarea activitatii de invatamant profesional tematic.

  Conform Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, prin ordinul de protectie se pot lua masuri provizorii, pentru maximum sase luni, in cazul actelor de violenta comise asupra unui membru al familiei, constand, de exemplu, in evacuarea agresorului din locuinta, reintegrarea victimei in locuinta, interdictia pentru agresor de a se apropia de victima.

  Cererea este solutionata de judecatoria de pe raza teritoriala in care isi are domiciliul sau resedinta victima, in regim de urgenta.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-28 :: Titlu: CSM: Pe rolul parchetelor exista 67 de dosare mai vechi de un an deschise la sesizarea Curtii de Conturi

  Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat Raportul Inspectiei Judiciare privind verificarea masurilor luate de procurori si conducerile parchetelor in vederea solutionarii dosarelor mai vechi de un an de la data sesizarii, avand ca obiect plangeri formulate de Curtea de Conturi a Romaniei.

  Potrivit unui comunicat al CSM, analizand Raportul Inspectiei Judiciare, membrii Sectiei au retinut ca in perioada 2005 — 2013 Curtea de Conturi a Romaniei a adresat organelor judiciare un numar de 374 de sesizari din care, pana la efectuarea controlului, 136 au fost solutionate, iar 238 se aflau in curs de instrumentare.

  Totodata, membrii Sectiei pentru procurori au retinut faptul ca, la data finalizarii verificarilor, pe rolul parchetelor se aflau in lucru un numar de 67 de dosare mai vechi de un an de la data inregistrarii sesizarii.

  Controlul a fost dispus ca urmare a transmiterii catre Consiliul Superior al Magistraturii a unei analize realizate de Curtea de Conturi referitoare la stadiul de solutionare a sesizarilor, care au fost adresate organelor de urmarire penala in perioada 2005-2013.

  Verificarile inspectorilor au vizat respectarea normelor de procedura si masurile luate de procurori si conducerea unitatilor de parchet in vederea solutionarii cu celeritate a dosarelor mai vechi de un an de la data sesizarii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3941 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0023 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3324 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0026 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.524 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0026 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6392 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.24 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 august 2014

  In data de 27 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 627/2014 - M. Of. 627/2014 [M. Of. 627 / 27 august 2014]
 • Monitorul Oficial 626/2014 - M. Of. 626/2014 [M. Of. 626 / 27 august 2014]
 • Monitorul Oficial 628/2014 - M. Of. 628/2014 [M. Of. 628 / 27 august 2014]
 • Monitorul Oficial 629/2014 - M. Of. 629/2014 [M. Of. 629 / 27 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Guvernul a aprobat o ordonanta privind despagubirea persoanelor fizice cu depozite la CEC pentru achizitionarea de autoturisme

  Executivul a aprobat, in sedinta de marti, o ordonanta pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni CEC-SA in vederea achizitionarii de autoturisme.

  Actul normativ adoptat de Guvern stabileste modalitatea de acordare a despagubirilor pentru persoanele fizice care, dupa 22 decembrie 1989, si-au transferat depozitele la Banca Romana pentru Dezvoltare — BRD SA si nu pot prezenta documentele care sa ateste data constituirii depozitului la Casa de Economii si Consemnatiuni SA.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Muscalu: Peste 370 sesizari ale Curtii de Conturi; PÎCCJ, sesizat sa aloce o atentie deosebita solutionarii

  Vicepresedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a declarat marti ca a fost identificat un numar destul de mare de dosare ca urmare a sesizarilor transmise de Curtea de Conturi in perioada 2005 - 2013 si ca s-a luat decizia de a fi sesizata conducerea Parchetului General pentru a acorda o atentie deosebita solutionarii acestor cauze, desi Inspectia Judiciara nu a constatat deficiente.

  Sectia pentru procurori a CSM a discutat marti Raportul Inspectiei Judiciare avand ca obiect "verificarea masurilor luate de procurori si conducerile parchetelor in vederea solutionarii dosarelor mai vechi de 1 an de la data sesizarii, avand ca obiect plangeri penale formulate de Curtea de Conturi a Romaniei".

  "Perioada vizata a fost 2005 — 2013. Au fost un numar de 374 de sesizari transmise de Curtea de Conturi. Pana la momentul efectuarii controlului respectiv, inceputul acestei veri, fusesera solutionate 136 de dosare intocmite ca urmare a sesizarilor respective, erau 238 in curs de solutionare si au mai fost solutionate pe parcursul controlului. Important este ca la momentul iunie — iulie 2014 erau un numar de 67 de dosare mai vechi de un an de la momentul sesizarii, celelalte fiind sub un an de la momentul sesizarii, deci recente", a afirmat Muscalu.

  El a precizat ca s-au facut verificari nu numai privind modalitatea in care au fost respectate normele de procedura de catre procurori in solutionarea cauzelor respective, ci si modul in care conducerile parchetelor s-au implicat ca aceste dosare sa fie rezolvate cu celeritate.

  "Nu au fost constatate deficiente, dar s-a luat decizia de a sesiza conducerea PÎCCJ sa aloce o atentie deosebita — prin parchetele Curtilor de Apel, parchetele de pe langa tribunale, de pe langa judecatorii, pentru ca si acolo sunt cantonate astfel de cauze — solutionarii cat mai grabnice a acestor cauze. De asemenea (...), s-a solicitat conducerii DNA ca la sase luni de la acest moment sa realizeze o noua verificare prin procurori anume desemnati din cadrul DNA pe dosarele aflate in lucru la structura centrala si cele teritoriale", a mai spus Muscalu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Ordin 2365/2014 pentru recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 615/2014 a fost publicat Ordinul 2365/2014 pentru aprobarea Procedurii privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit.

  Procedura privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit, stabilite prin decizie de impunere, se aplica pentru urmatoarele situatii:
  a) rezilierea, in cursul anului fiscal, a contractelor de inchiriere, pentru care chiria este exprimata in lei, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda. Pentru situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 82 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt aplicabile dispozitiile art. 83 alin. (1^1) din cuprinsul aceluiasi act normativ;
  b) incetarea activitatii in cursul anului fiscal sau suspendarea temporara a acesteia, potrivit legislatiei in materie, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, din activitati agricole impuse in sistem real, din silvicultura si din piscicultura;
  c) corectia normelor de venit ca urmare a incetarii activitatii in cursul anului, a intreruperii temporare a acesteia, potrivit pct. 45 din titlul III din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, dat in aplicarea art. 49 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in situatia dobandirii/pierderii calitatii de salariat;
  d) depasirea numarului de 5 camere de inchiriat in cursul anului fiscal de catre persoanele care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, impuse pe baza normelor de venit;
  e) completarea obiectului de activitate, in cursul anului fiscal, cu una sau mai multe activitati impuse pe baza normelor de venit de catre contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente impuse pe baza normelor de venit;
  f) completarea obiectului de activitate, in cursul anului fiscal, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente impuse pe baza normelor de venit, cu una sau mai multe activitati care nu sunt incluse in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit.

  Solicitarea privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit se face de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia, desemnat potrivit legii, pe baza formularului 220 "Declaratia privind venitul estimat/norma de venit", aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Formularul 220, in care se bifeaza casuta "Recalcularea platilor anticipate", va fi insotit de documente justificative din care rezulta situatia contribuabilului: documente din care sa rezulte rezilierea contractelor de inchiriere (acordul de reziliere a contractului incheiat intre parti, declaratia pe propria raspundere etc.), documente care atesta incetarea activitatii si/sau suspendarea temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, documente care atesta intreruperea temporara a activitatii sau alte documente care atesta situatia contribuabilului si care justifica solicitarea privind recalcularea platilor anticipate.

  Textul integral al Ordinului: Ordin 2365/2014 pentru recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Razvan Nicolescu: Transgaz a inceput ieri operatiunile de umplere a Gazoductului Iasi-Ungheni

  Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat marti, in sedinta de Guvern, ca Transgaz a inceput luni operatiunile de umplere a conductei de gaz Iasi-Ungheni.

  "Transgaz a inceput ieri operatiunile de umplere a conductei", a sustinut ministrul in sedinta de Guvern.

  Premierul Victor Ponta a spus ca va vizita miercuri gradinitele construite in Republica Moldova cu ajutorul financiar oferit de Romania.

  Tot miercuri se va inaugura la Balti serviciul de ambulanta si SMURD, potrivit ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 august 2014

  In data de 26 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 622/2014 - M. Of. 622/2014 [M. Of. 622 / 26 august 2014]
 • Monitorul Oficial 623/2014 - M. Of. 623/2014 [M. Of. 623 / 26 august 2014]
 • Monitorul Oficial 624/2014 - M. Of. 624/2014 [M. Of. 624 / 26 august 2014]
 • Monitorul Oficial 625/2014 - M. Of. 625/2014 [M. Of. 625 / 26 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3964 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0017 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3298 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0012 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5214 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0018 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6397 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0053 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2401 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0018 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Guvernul a adoptat proiectul care prelungeste termenul de mentinere a criteriului demografic impus la înfiintarea farmaciilor

  Guvernul a aprobat în sedinta de marti un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii Farmaciei nr. 266/2008, prin care prelungeste termenul referitor la mentinerea criteriului demografic impus la înfiintarea farmaciilor.

  Potrivit unui comunicat al Executivului remis AGERPRES, prin proiectul de lege adoptat se aduc reglementari în privinta vanzarii si eliberarii medicamentelor care se acorda fara prescriptie medicala prin intermediul serviciilor societatii informationale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Guvernul a alocat 253.000 lei pentru despagubirile necesare exproprierilor de pe autostrada Bucuresti-Brasov

  Guvernul a aprobat, în sedinta de marti, o hotarare prin care se aloca suma de 253.000 lei pentru despagubirile necesare exproprierii imobilelor proprietate privata aflate pe autostrada Bucuresti -Brasov.

  Potrivit unui comunicat al Guvernului remis marti AGERPRES, hotararea prevede declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national "Constructia autostrazii Bucuresti-Brasov, tronsonul Predeal — Cristian + Racord".

  Prin hotararea adoptata de Guvern se aloca suma de 253.000 lei pentru despagubirile pentru expropriere în cauza de utilitate publica.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Ordin 930/2014 aduce modificari la Normele de igiena pentru cabinetele de infrumusetare corporala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 615/2014 a fost publicat Ordinul 930/2014 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.136/2007 privind aprobarea Normelor de igiena pentru cabinetele de infrumusetare corporala si pentru completarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 1/030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitara pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire si pentru functionarea obiectivelor ce desfasoara activitati cu risc pentru starea sanatatii populatiei.

  Spatiile de desfasurare a activitatilor de tatuare, piercing sau implantare dermala trebuie sa aiba incinte separate, respectandu-se prevederile art. 2 din anexa nr. 1 la ordin, dupa cum urmeaza:
  a) spatiul de receptie in care se asigura accesul, inregistrarea si asteptarea clientilor trebuie sa aiba expuse vizibil toate autorizatiile, certificatele, aprobarile necesare desfasurarii activitatii, precum si sfaturile de ingrijire tatuaj/piercing/implant dermal, informatii si avertismente;
  b) spatiul de lucru pentru desfasurarea activitatilor de tatuare, piercing sau implantare dermala trebuie sa aiba o suprafata minima de 6 mp pentru un modul de lucru. Suprafata spatiului de lucru se va calcula in functie de numarul de module. Modulele de lucru trebuie sa fie separate prin panouri despartitoare. Pentru acest spatiu trebuie asigurta iluminarea naturala si artificiala necesara desfasurarii in conditii optime a activitatii, aer conditionat si ventilator;
  c) spatiul destinat efectuarii sterilizarii si pastrarii sterilitatii instrumentarului, dispozitivelor si materialelor sanitare, organizarii activitatilor propriu-zise de sterilizare, precum si a activitatilor conexe (spalarea, decontaminarea, impachetarea si stocarea) trebuie sa respecte prevederile Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.338/2007 pentru aprobarea Normelor privind structura functionala a cabinetelor medicale si de medicina dentara, cu modificarile ulterioare, si prevederile Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 261/2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea in unitatile sanitare, cu modificarile si completarile ulterioare;
  d) spatiu pentru depozitarea echipamentelor si materialelor utilizate pentru curatenie.

  Prin exceptie de la prevederile anterioare, piercingul urechii se poate executa si in alte locatii decat cele special amenajate, cu conditia utilizarii unui dispozitiv special, numit pistol, precum si a unor cercei speciali, sterili, destinati acestui tip de operatiune, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului sanatatii publicenr. 261/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

   Piercingurile si implantarea dermala se efectueaza numai in cabinete specializate. Acestea se efectueaza numai cu branule sau ace speciale. Dupa efectuarea piercingului, operatorul are obligatia sa puna in vedere clientului sa revina dupa 3 zile la control si la tratament sau ori de cate ori este nevoie.

  Modulul pentru efectuarea activitatii de tatuare trebuie sa cuprinda: fotoliu-pat pentru client, masa de lucru pentru pigmenti si compartimente pentru materiale necesare procedurii de tatuare, scaun pentru operator, instrumentar si materiale de lucru specifice activitatii, cutii cu capac si dezinfectant pentru instrumentarul folosit, cutie speciala pentru materiale intepatoare si taietoare, recipient pentru deseuri nepericuloase.

  Modulul pentru efectuarea activitatii de piercing trebuie sa cuprinda: fotoliu-pat pentru client, masa de lucru cu compartimente si materiale necesare procedurii de piercing/implantare dermala, instrumentar si materiale de lucru specifice activitatii, cutii cu capac si dezinfectant pentru instrumentarul folosit, cutie speciala pentru materiale intepatoare si taietoare, recipient pentru deseuri nepericuloase.
  Daca se furnizeaza si alte servicii de infrumusetare, acestea trebuie sa se desfasoare in incinte separate.
  Temperatura din camera de lucru trebuie sa fie confortabila, asigurandu-se un minimum de 22 gC.

  In spatiul de lucru este permis doar accesul operatorului si clientului, precum si al cadrelor medicale.

  Textul integral al modificarilor: Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-26 :: Titlu: Centrul Vechi, cea mai importanta atractie a Capitalei pentru majoritatea bucurestenilor (studiu)

  Peste 80% dintre locuitorii Capitalei considera Centrul Vechi cea mai importanta atractie a orasului, principalul loc de iesit si destinatia pe care o aleg atunci cand isi invita prietenii din strainatate, conform unui studiu realizat de grupul de restaurante City Grill si Quantix Marketing Consulting, remis, luni, AGERPRES.

  Aceasta pozitionare se va mentine si in anii imediat urmatori, respondentii fiind de acord ca aceasta zona va continua sa se dezvolte si sa atraga vizitatori, atat localnici cat si straini, unul dintre motive fiind concentratia de locuri pentru servit masa sau pentru distractie.

  Peste 80% dintre respondenti sustin ca Centrul Vechi este zona cu cele mai multe restaurante din Bucuresti in timp ce 68% il percep ca fiind locul cu cele mai multe posibilitati de distractie.
  Dat fiind aceste considerente, se remarca si afluxul de straini, fie ca sunt turisti sau persoane care lucreaza temporar pe teritoriul Romaniei. Aproape 89% dintre respondenti considera ca Centrul Vechi este principalul loc in care poti invita un prieten din strainatate. De asemenea, 88% dintre participantii la studiu sustin ca, in ultima perioada, vezi tot mai multi straini in aceasta zona, ceea ce se datoreaza, cel mai probabil, faptului ca preturile sunt mult mai accesibile decat cele din majoritatea capitalelor europene, iar viata de noapte mult mai vibranta.

  Afluxul mare de straini, designul cosmopolit al localurilor si serviciile din ce in ce mai bune reprezinta principalele motive pentru care mai mult de jumatate dintre cei chestionati considera Centrul Vechi o zona "ca in Occident", desi specificul local ii ofera o nota de unicitate.

  Restaurantul preferat de bucuresteni pentru invitatii lor din strainatate este Caru' cu Bere, conform datelor relevate de cercetare.

  Bucurestenii au, potrivit studiului, incredere in bucataria romaneasca, atat prin prisma meniului, cat si a ingredientelor folosite. 79% dintre participantii la studiu afirma ca prefera produsele alimentare romanesti, in timp ce 65% le considera sanatoase.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-26 :: Titlu: Peste 6.000 de persoane, supravegheate de politisti primele sase luni de la intrarea in vigoare a noului Cod penal

  Politistii au supravegheat peste 6.000 de persoane fata de care au fost dispuse masuri preventive neprivative de libertate, in sase luni de la intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Penala, se arata intr-un comunicat IGPR transmis, duminica, AGERPRES.

  "Politia Romana a luat masurile necesare astfel incat persoanele fata de care au fost dispuse masuri preventive neprivative de libertate sa fie supravegheate in conformitate cu noile prevederi procesual penale, intrate in vigoare la 1 februarie a.c.. Peste 6.000 de persoane fata de care au fost dispuse masuri preventive in conformitate cu prevederile Noului Cod de Procedura Penala au fost supravegheate de Politia Romana, in 6 luni de la intrarea lui in vigoare", informeaza IGPR.

  Potrivit sursei citate, odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Penala, Politia Romana a adoptat masurile necesare punerii acestuia in aplicare.

  "Astfel, au fost operationalizate Birourile de Supraveghere Judiciara de la nivelul IGPR, DGPMB si IPJ-uri, precum si compartimente de supraveghere judiciara la nivelul politiilor municipale, altele decat cele resedinta de judet. Aproximativ 600 de politisti isi desfasoara, la nivel national, activitatea in cadrul structurilor de supraveghere judiciara. Politistii verifica, periodic, modul in care persoanele puse sub supraveghere judiciara isi respecta obligatiile, iar in cazul incalcarii acestora, sesizeaza instanta competenta", precizeaza IGPR.

  De asemenea, din dispozitia sefului Politiei Romane a fost elaborata o metodologie privind supravegherea persoanelor fata de care s-a dispus masura controlului judiciar, controlului judiciar pe cautiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel national, in mod unitar, a prevederilor legale si a fost dezvoltata o aplicatie informatica pentru evidenta acestora.

  "In perioada 1 februarie — 31 iulie a.c., la nivel national au fost dispuse masuri preventive neprivative de libertate fata 6.091 de persoane, dintre care 1.715 au fost revocate, inlocuite sau au incetat de drept. Cuantumul cautiunilor dispuse de organele judiciare, pana la data de 31.07.2014, inclusiv pentru masurile inchise, a fost de 1.375.000 euro si 2.378.000 lei", se mai arata in comunicatul citat.

  In ceea ce priveste cazurile in care masurile dispuse initial au fost preschimbate, ca urmare a sesizarii organelor judiciare ce au dispus masura de catre organele de politie responsabile cu supravegherea cu privire la nerespectarea obligatiilor sau savarsirea de noi fapte, fie ca urmare a unor decizii pronuntate in diverse faze ale procesului penal, in 383 de cazuri, masurile dispuse initial de control judiciar au fost schimbate in 184 de cazuri cu arestul preventiv, 160 prin emiterea unui mandate de executare a pedepsei cu inchisoarea, 22 de condamnari cu suspendare, 11 in arest la domiciliu, 2 in control judiciar pe cautiune, 1 amanare a executarii pedepsei, 1 internare intr-un centru educativ si 1 internare intr-un centru de detentie, precum si 1 masura educativa.

  De asemenea, mai arata IGPR, 78 de masuri dispuse initial de arest la domiciliu au fost inlocuite in 30 de cazuri cu masura controlului judiciar, in 29 cu cea a arestarii preventive, 15 au fost inlocuite cu mandate de executare a pedepsei cu inchisoarea, 2 condamnari cu suspendare, 1 amanare a executarii pedepsei si 1 internare intr-un centru de detentie.

  Totodata, mentioneaza sursa citata, la 22 august, la nivel national se aflau in lucru, sub supraveghere judiciara, 4.507 persoane, respectiv 368 in arest la domiciliu, 4.102 sub control judiciar si 37 sub control judiciar pe cautiune.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3947 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0162 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3286 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0078 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5196 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0108 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6344 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0117 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2383 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0017 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 august 2014

  In data de 25 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 620/2014 - M. Of. 620/2014 [M. Of. 620 / 25 august 2014]
 • Monitorul Oficial 621/2014 - M. Of. 621/2014 [M. Of. 621 / 25 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-25 :: Titlu: MMFPSPV: Circa 1,174 pensionari la un salariat, la finele lunii mai 2014

  Numarul total al pensionarilor era, la finele lunii aprilie 2014, 5.194.900 persoane, in timp ce efectivul salariatilor totaliza 4.423.200 persoane, inregistrandu-se, astfel, circa 1,174 pensionari la un salariat, conform statisticilor publicate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

  Din totalul pensionarilor, circa 90% erau pensionari de asigurari sociale de stat (4.676.500 persoane) si 10% pensionari agricultori (518.400 persoane).

  La 31 mai 2014, comparativ cu luna precedenta, numarul pensionarilor de asigurari sociale de stat a fost mai mic cu 1.900 persoane, iar pensia medie a fost identica, respectiv 845 lei.

  La finele lui mai trecut, proportia cea mai mare din cadrul pensionarilor de asigurari sociale de stat o aveau pensionarii pentru limita de varsta, respectiv 71%, corespunzatoare unui numar de 3.327.300 persoane.

  Din totalul pensionarilor de asigurari sociale de stat cu pensie anticipata si pensie anticipata partiala, femeile reprezentau 57,50%, iar pentru limita de varsta 54,29%. Pentru toate categoriile, femeile aveau pensii mai mici decat barbatii.

  In ceea ce priveste pensionarii proveniti din fostul sistem de asigurari sociale pentru agricultori, in numar de 518.400 persoane la sfarsitul lunii mai, 90,31% primeau pensii pentru limita de varsta, 0,84% pensii de invaliditate si 8,83% pensii de urmas.

  Pensia medie era de 342 de lei, iar pensionarii cu limita de varsta aveau o pensie medie de 361 de lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-26 :: Titlu: 15.124 de societati au intrat in insolventa in primele sapte luni, cu 13,37% mai putine fata de 2013

  Numarul societatilor intrate in insolventa a scazut, in primele sapte luni din 2014, cu 13,37%, comparativ cu cel din perioada similara a anului trecut, pana la 15.124, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

  Cel mai mare numar de firme intrate in insolventa a fost inregistrat in municipiul Bucuresti — 2.421 (in crestere cu 6,51% fata de primele 7 luni din 2013) si in judetele Bihor — 1.029 (plus 10,05%), Brasov — 630 (minus 22,22%) si Prahova — 630 (39,38%).

  La polul opus, cu cele mai putine societati intrate in insolventa se afla judetele Calarasi — 60 (in scadere cu 43,40% fata de perioada ianuarie-august 2013), Neamt — 93 (minus 51,05%), Vaslui — 103 (minus 66,77%) si Teleorman — 109 (minus 22,14%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-26 :: Titlu: Senatul a adoptat, in aceeasi forma, proiectul de lege privind reducerea CAS, respingand cererea de reexaminare

  Senatul a adoptat, luni, in forma trimisa initial spre promulgare, proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, respingand astfel cererea de reexaminare a proiectului, formulata in luna iulie de presedintele Romaniei.

  Proiectul a intrunit 96 voturi pentru, 1 impotriva si 2 abtineri.

  Dupa votul din Senat, si Camera Deputatilor urmeaza sa se pronunte pe acest subiect.

  Senatul a fost convocat in sesiune extraordinara pentru a analiza cererea de reexaminare trimisa Parlamentului de catre seful statului.

  Presedintele Traian Basescu a semnat, in iulie, cererea de reexaminare a legii privind reducerea CAS.

  "Prin diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii, deficitul curent va creste cu impactul financiar negativ estimat in expunerea de motive a actului normativ, care variaza intre 4,860 de miliarde de de lei in 2015 si 5,564 de miliarde de lei in 2018, ajungandu-se la un deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii, pentru anul 2015, daca tinem cont si de indexarile obligatorii conform legii", explica presedintele Basescu.

  Seful statului arata ca, daca pentru anul 2014, Guvernul, in expunerea de motive a legii trimise spre promulgare, mentioneaza unele masuri de compensare a impactului negativ generat de aceasta masura, pentru perioada 2015 — 2018 estimarea de compensare a impactului negativ provenit din aplicarea masurii este foarte vag exprimata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-25 :: Titlu: OG 14/2014 modifica dreptul de a transfera active pentru societatile la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 618/2014 a fost publicata OG 14/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor.

  Astfel, societatile la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar si filialele acestora pot transfera prin negociere directa active aflate in proprietatea lor persoanelor juridice la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar sau filialelor acestora, cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
  a) sa aiba ca scop reducerea nivelului arieratelor, restructurarea sau esalonarea la plata a acestora;
  b) efectuarea unei analize tehnico-economice care sa cuprinda justificari, masuri si/sau propuneri referitoare la eficientizarea, imbunatatirea cadrului economic si/sau social la nivel local sau national. Analiza tehnico-economica se concretizeaza printr-un raport intocmit de proprietarul activelor, in urma solicitarii transmise de potentialul cumparator;
  c) transferul sa fie efectuat cu titlu oneros, pretul fiind determinat in baza unui raport de evaluare intocmit in conditiile legii de un evaluator autorizat. In toate cazurile pretul de transfer nu va fi mai mic decat valoarea recomandata de evaluator prin raport;
  d) transferul sa fie efectuat cu respectarea normelor nationale si comunitare in materie de concurenta si ajutor de stat;
  e) sa fie exprimat acordul expres al creditorilor, in cazul in care activele transferate sunt grevate de sarcini.

  Transferul activelor se aproba de catre adunarea generala a actionarilor sau consiliul de administratie, dupa caz.

  Institutiile publice nu au dreptul sa participe la cumparari de actiuni, sub sanctiunea nulitatii contractelor de vanzare.

  Textul integral al Ordonantei: OG 14/2014 modifica dreptul de a transfera active pentru societatile la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-24 :: Titlu: GfK Purchase Journey: Consumatorii romani au cea mare frecventa a cumparaturilor online, inaintea britanicilor si belgienilor

  Mai mult de trei sferturi (77%) dintre consumatorii romani cauta informatii online despre smartphoneuri sau tablete, iar 55% dintre ei cumpara online, clasandu-se, astfel, inaintea britanicilor si belgienilor la acest capitol, releva rezultatele studiului GfK Purchase Journey, dat publicitatii vineri.

  Timpul mediu in cele patru piete analizate (Romania, Marea Britanie, Rusia si Belgia) este de 52 de minute, britanicii fiind cei care petrec cel mai mult cu aceste cercetari, respectiv 70 de minute.

  In clasament urmeaza romanii, cu 63 minute, in vreme ce belgienii dedica 52 de minute, iar rusii cel mai putin timp — doar 24 minute.

  Studiul GfK arata ca intregul proces de cumparare variaza de la un minimum de 15 zile in Romania, la 17 in Rusia si la 21 in Belgia. In Marea Britanie este aproape de doua ori mai mare decat in celelalte piete, cu o durata de 41 de zile.

  In ceea ce priveste frecventa vizitelor pe site-urile de vanzari online, belgienii petrec 2,5 minute pe un site, cu o medie de 21 de site-uri investigate. Dintre acestia, sub o treime (32%) au cumparat online.

  De asemenea, in Marea Britanie media este de 7,7 minute timp petrecut pe site, la un numar de 9 site-uri vizitate si 42,5% rata de cumparare.

  Cea mai mare proportie de persoane care cumpara online (55%) se afla in Romania.

  In plus, romanii viziteaza, in medie, 8 site-uri, dedicand 7,8 minute fiecaruia, in timp ce Rusia are cel mai mic procentaj de achizitii online, de doar 19%.

  Conform sursei citate, portalurile de social media au fost folosite de numai 6% dintre cumparatorii din Rusia, de 8% in Romania, 14% in Marea Britanie si 22% in Belgia.

  Purchase Journey este solutia GfK globala brevetata care ofera o perspectiva 360 de grade asupra procesului de cumparare, prin imbinarea analizelor privind atitudinile consumatorilor cu date de monitorizare a comportamentului lor in mediul online, obtinute prin tehnologia LEOtrace.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-24 :: Titlu: Ministrul Agriculturii: Taxa pe Valoarea Adaugata la paine va ramane la 9%, indiferent de discutiile cu FMI

  Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) la paine si pe lantul de productie va ramane la 9%, indiferent de discutiile care vor avea loc in perioada urmatoare cu Fondul Monetar International (FMI), a declarat, sambata, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la targul de produse traditionale din curtea Ministerului Agriculturii.

  "Exista un angajament al ministerelor si in primul rand al premierului de a nu reveni la TVA 24% la paine, indiferent de discutiile care vor avea loc in perioada urmatoare cu FMI. TVA la paine si pe lantul de productie va ramane la 9%. Eu sper ca vom obtine rezultate bune si vom putea extinde aceasta masura absolut necesara. Se fac analize pe lapte, carne si pe legume si fructe, acestea sunt principalele domenii vizate", a spus ministrul Agriculturii.

  Vicepremierul Daniel Constantin a precizat ca in septembrie vor fi anuntate efectele reducerii TVA la paine la 9%, dupa un an de la intrarea in vigoare a acestei masuri.

  "In septembrie vom avea rezultate in ceea ce priveste reducerea TVA la paine, insa noi am discutat cu doamna ministru Petrescu (n.r. ministrul Finantelor Publice) si vom mai avea si saptamana viitoare o intalnire. Avem intalniri foarte dese, inclusiv cu reprezentanti din partea industriei, in care discutam despre evaziunea din agricultura, pentru ca vrem sa realizam anumite progrese in aceste domenii. Am discutat si despre reducerea TVA. Noi la minister vom face analize, la fel si cei de la MFP si pe urma vom putea decide in ce directie mergem", a adaugat seful MADR.

  Masura de reducere a TVA la 9% la paine a condus in primele sase luni de aplicare la scoaterea la suprafata a 142.000 de tone de faina si paine, care pana in septembrie 2013 erau produse la negru, iar evaziunea fiscala a fost diminuata pentru un semestru cu 18% la paine si cu 20% la faina, in timp ce populatia a beneficiat de o reducere de pret in medie cu 12%, potrivit datelor anuntate de ministrul Agriculturii in luna aprilie a acestui an.

  Guvernul analizeaza posibilitatea reducerii, de la 1 ianuarie 2015, a taxei pe valoare adaugata (TVA) la fructe, legume si produse bio, a anuntat, pe 29 aprilie, premierul Victor Ponta. Acesta a declarat ca Guvernul va efectua, in toamna, o analiza dupa un an de aplicarea TVA redusa la paine, iar in baza acestor date sa extinda aria produselor cu TVA redusa, in prima etapa la legume si fructe.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-23 :: Titlu: OUG 13/2014 aduce masuri fiscal-bugetare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 616/2014 a fost publicata Ordonanta nr. 13/2014 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare.

  Prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, din sumele obtinute prin vanzarea imobilelor, proprietate privata a statului, aflate in administrarea R.A. - A.P.P.S., dupa deducerea cheltuielilor prevazute la alin. (1), un procent de 50% se face venit la bugetul de stat, cu alocarea sumelor respective pentru cheltuieli de natura investitiilor, iar un procent de 50% ramane la dispozitia R.A. - A.P.P.S. pentru lucrari de modernizari si investitii la imobilele proprietate publica a statului, la imobilele in care functioneaza institutii publice si pentru intretinerea bunurilor mobile aflate in domeniul public sau privat al statului si administrate de R.A. - A.P.P.S., precum si pentru acoperirea cheltuielilor pentru conservarea, protectia si repararea bazei materiale de reprezentare si protocol administrate de catre R.A. - A.P.P.S.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OG 13/2014 aduce masuri fiscal-bugetare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-23 :: Titlu: Cursul valutar din 22 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 22 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4109 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0038 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3208 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0064 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5088 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0123 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6461 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.24 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-23 :: Titlu: Monitorul Oficial din 22 august 2014

  In data de 22 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 618/2014 - M. Of. 618/2014 [M. Of. 618 / 22 august 2014]
 • Monitorul Oficial 619/2014 - M. Of. 619/2014 [M. Of. 619 / 22 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-23 :: Titlu: Peste 90.000 de petitii, trimise primariilor de sector anul acesta

  Peste 90.000 de petitii au fost trimise primariilor de sector anul acesta, printre aspectele semnalate numarandu-se cele legate de reabilitarea termica, obtinerea de documentatii de urbanism si autorizatii de functionare, potrivit unor date trimise AGERPRES de autoritatile locale.

  Biroul de Presa al Primariei sectorului 1 a informat AGERPRES ca de la inceputul anului pana la jumatatea lunii august au fost primite 21.499 de petitii.

  Cele mai multe solicitari au vizat obtinerea certificatului de urbanism, autorizatii de construire si de functionare, notificari de soldare. In aceeasi perioada a anului trecut Primaria sectorului 1 a inregistrat 22.657 de petitii.

  La randul sau, Primaria sectorului 2 a mentionat ca anul acesta a inregistrat 33.576 de solicitari scrise. Majoritatea acestor cereri au vizat obtinerea documentatiilor de urbanism necesare pentru construirea de cladiri cu diverse destinatii, inscrierea asociatiilor de proprietari in programul de reabilitare termica derulat de Primaria sectorului 2, inscrierea persoanelor in proiectele de protectie sociala ale Primariei, efectuarea controalelor privind cazuri de distrugere a zonelor verzi, stabilirea legalitatii lucrarilor de interventii la imobilele existente.

  In intervalul similar al anului trecut Primaria sectorului 2 a inregistrat 32.977 de cereri scrise.

  Serviciul Relatii cu Mass-media al Primariei sectorului 3 a informat AGERPRES ca anul acesta a inregistrat 4.700 de petitii, fata de aproximativ 5.000 anul trecut.

  Acestea semnaleaza aspecte legate de toaletarea arborilor, prezenta cainilor comunitari, montarea limitatoarelor de viteza, probleme cu asociatiile de proprietari, deranjarea linistii publice, reabilitarea termica, nefunctionarea iluminatului stradal sau prezenta daunatoarelor (omizi, capuse, tantari si sobolani).

  Nu in ultimul rand, Biroul de Presa al Primariei sectorului 6 a mentionat pentru AGERPRES ca in 2013 s-au primit de la cetateni 27.796 de petitii, iar anul acesta 31.070 de solicitari.

  Cele mai multe dintre petitiile primite de la cetateni au vizat urmatoarele compartimente: Gospodarie Locala, Activitati Comerciale si Cabinet Arhitect-Sef (urbanism, autorizatii de construire).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-22 :: Titlu: Romania este principala destinatie aleasa de romani pentru petrecerea concediului de vara din acest an (studiu)

  Romania este principala destinatie aleasa de romanii care isi fac rezervarile online pentru petrecerea concediului de vara din acest an, statiunile de la munte sunt preferatele turistilor din intreaga tara, iar litoralul este preferatul bucurestenilor, conform unui studiu al platformei de rezervari hoteliere HotelGuru.ro, remis joi AGERPRES.

  Grecia, Bulgaria si Turcia sunt, conform studiului, urmatoarele destinatii clasate dupa statiunile de munte si litoralul romanesc. 80% dintre repondenti au declarat ca principalul sezon de vacanta este vara, 27% dintre ei au declarat ca isi petrec vacanta de vara pe litoralul romanesc, in timp de 41% au spus ca aleg muntele.

  Durata unei vacante in Romania se intinde pana la 2 saptamani, cu o medie de 7 nopti, iar bugetul mediu alocat este de 750 lei de persoana. Destinatiile preferate de romani sunt zona Transilvaniei, Bran-Moieciu, Valea Prahovei, Sovata, Baile Felix, Bucovina, Maramures si statiunile de pe litoralul romanesc.

  Pentru o vacanta in strainatate, romanii care au raspuns studiului sunt dispusi sa plateasca intre 1.000 si 3.000 lei de persoana, in functie de destinatie si serviciile oferite.

  Conform studiului, peste 70% dintre romanii cu acces la internet se documenteaza online inainte de a-si alege destinatia de vacanta si hotelul unde se vor caza, desi inca sunt reticenti la a face rezervari si plati online. Doar 28% aleg sa finalizeze rezervarea online, in timp ce 39% prefera sa faca rezervarea telefonic.

  Cei mai multi romani (68%) au declarat ca au incredere in site-urile de rezervari online si ca folosesc aceste portaluri pentru a citi detalii si recenzii despre unitatea de cazare. Inainte de a-si face o rezervare, 30% dintre romani acceseaza 4-5 site-uri, 11% — peste 10 site-uri si doar 3% acceseaza un singur site.

  HotelGuru.ro este un portal de rezervari online care are listate 1700 de unitati de cazare romanesti din totalul celor peste 13.000 de unitati de cazare din Europa de Est afisate pe site. HotelGuru.ro este parte a grupului Szallas.hu din Ungaria, ce a generat rezervari de peste 25 de milioane de euro, in 2013, in Europa Centrala si de Est.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-22 :: Titlu: APIA: Rentierii agricoli isi pot incasa rentele numai dupa vizarea carnetelor specifice

  Rentierii agricoli pot intra in posesia rentei viagere aferenta anului 2013 dupa vizarea anuala a carnetului specific pana la data de 29 august 2014, informeaza, vineri, intr-un comunicat remis AGERPRES, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura /APIA/.

  Vizarea carnetelor de rentier agricol se face atat la Centrul APIA al Municipiului Bucuresti sau Centrul judetean APIA Ilfov, cat si in cadrul centrelor judetene al Agentiei.

  Potrivit sursei citate, pentru vizarea documentului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar/curator/tutore, in baza unei procuri autentice/curatela/hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. De asemenea, rentierul agricol trebuie sa prezinte urmatoarele documente: carnetul de rentier agricol, contractul de arendare, actul de identitate in original, document coordonate bancare (optional) si decizia de la comisia de expertiza medicala actualizata, pentru gradele de invaliditate I si II (daca decizia nu prevede ca dosarul este nerevizuibil), in original si in copie.

  Renta viagera agricola inceteaza la data decesului rentierului. In cazul decesului rentierului, renta datorata acestuia in anul 2013 poate fi incasata de catre mostenitorii sai, doar daca, pana la 31 august 2014, mostenitorii vor depune la oricare centru judetean al APIA, respectiv al municipiului Bucuresti, carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu), certificatul de deces (original si copie), actul de succesiune (certificat de mostenitor sau certificat de calitate de mostenitor, certificat de legatar, hotarare judecatoreasca de succesiune investita cu formula, definitiva si irevocabila" (original si copie), Buletinul de Identitate/Cartea de Identitate sau pasaportul mostenitorului (original si copie), imputernicire/declaratie notariala din care sa reiasa acordul celorlalti mostenitori privind solicitarea si incasarea rentei viagere agricole datorata rentierului (original), precum si un extras de cont pe numele solicitantului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-22 :: Titlu: Persoanele fizice vor putea comunica electronic cu ANAF in "Spatiul privat virtual"

  Persoanele fizice vor putea comunica electronic cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) cu privire la propria situatie fiscala, prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", oferit de sistemul informatic al Ministerului Finantelor Publice (MFP), precizeaza un comunicat al ANAF remis vineri AGERPRES.

  Serviciile de comunicare electronica puse la dispozitie de ANAF vor fi disponibile in mod gratuit, 24 de ore din 24.

  Prevederile referitoare la utilizarea serviciului se regasesc in proiectul de Ordin al ministrului Finantelor Publice privind procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre ANAF si persoanele fizice, publicat vineri, spre dezbatere publica, pe site-ul MFP.

  Dupa aprobare, ordinul va face parte din legislatia secundara necesara pentru punerea in aplicare a unora dintre prevederile OUG 40/ 2014, care stabilesc premisele comunicarii in format electronic intre contribuabil si autoritatile fiscale.

  "Mi-am propus sa promovam o noua abordare in relatia contribuabilului cu administratia fiscala, bazata pe flexibilitate si deschidere institutionala. Masurile incluse in proiectul de ordin contribuie la cresterea gradului de informatizare a activitatilor desfasurate de organele fiscale si incurajeaza contribuabilii sa depuna la ANAF documente prin mijloace electronice", a declarat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

  Intr-o prima etapa, serviciul "Spatiul privat virtual" va fi disponibil in sistem pilot incepand cu luna septembrie 2014 pana la sfarsitul anului, pentru un anumite documente si informatii destinate contribuabililor persoane fizice cu domiciliul fiscal in Bucuresti si in judetul Ilfov.

  Potrivit proiectului de act normativ, pentru a accesa "Spatiul privat virtual", persoanele fizice se vor putea identifica electronic prin certificate digitale calificate (eliberate de furnizorii de servicii de certificare acreditati in conditiile Legii nr. 455/ 2001) sau prin credentiale de tip nume / parola insotite de coduri de autentificare de unica folosinta OTP.

  Comunicarea electronica in Spatiul privat virtual se va face atat dinspre contribuabil catre ANAF, cat si dinspre organul fiscal catre contribuabil.

  Documente ce pot fi comunicate prin serviciul "Spatiul privat virtual" pentru perioada septembrie-decembrie, in care se va aplica proiectul pilot sunt cele emise de organul fiscal si comunicate contribuabilului, automat — decizii de impunere anuala aferente veniturilor realizate incepand cu anul 2013 si emise dupa data de 1 septembrie 2014, sau la cererea contribuabilului — "Situatia obligatiilor fiscale de plata", "Foaie de varsamant", "Situatia contributiilor de asigurari sociale declarate de catre angajatori", cat si documente emise de contribuabil si comunicate organului fiscal — cerere privind "Situatia obligatiilor fiscale de plata, cerere privind Foaie de varsamant", cerere privind "Situatia contributiilor de asigurari sociale declarate de catre angajatori".

  Incepand de anul viitor, proiectul pilot pentru Regiunea Bucuresti-Ilfov va fi dezvoltat la nivel national si se vor extinde categoriile documentelor si informatiilor comunicate spre si dinspre contribuabili. Persoanele fizice se vor putea identifica si cu alte tipuri de credentiale cum sunt telefonul mobil sau cardul de sanatate.

  Potrivit proiectului de ordin, categoriile de documente care privesc situatia fiscala proprie referitoare la impozitul pe venit al persoanei fizice, documentele ce pot face obiectul comunicarii prin "Spatiul privat virtual" sunt — declaratii fiscale intocmite de persoana fizica, potrivit legii, cereri adresate de persoana fizica organului fiscal pentru obtinerea unor informatii sau documente in legatura cu situatia fiscala personala: cerere de informatii despre contributiile de asigurari sociale declarate de angajatori, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislatiei fiscale, acte administrative fiscale, acte de executare si alte acte emise de organul fiscal in executarea legii, de exemplu decizii de impunere, notificari, somatii, documente sau acte emise de organul fiscal la cererea persoanei fizice, cum ar fi: certificatul de atestare fiscala, adeverinta de venit, registrul documentelor electronice comunicate in ultimii doi ani.

  Proiectul de act normativ stabileste o serie de reguli privind utilizarea "Spatiului privat virtual", in conditiile in care este asigurata securitatea datelor de identificare ale contribuabililor.

  De asemenea, potrivit proiectului de act normativ, ANAF va pune la dispozitia contribuabilului serviciul "Buletinul informativ fiscal", inclusiv in perioada de aplicare a proiectului pilot, prin intermediul caruia va oferi informatii publice cu caracter fiscal, in scopul indrumarii acestora in indeplinirea obligatiilor fiscale, respectiv: calendarul obligatiilor fiscale, noutati legislative, ghiduri fiscale, campanii...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 august 2014

  In data de 21 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 616/2014 - M. Of. 616/2014 [M. Of. 616 / 21 august 2014]
 • Monitorul Oficial 617/2014 - M. Of. 617/2014 [M. Of. 617 / 21 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4147 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0097 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3272 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0019 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5211 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0184 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6457 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0095 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2409 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-21 :: Titlu: "Rabla 2014": Sesiunea de depunere si validare a dosarelor pentru persoanele juridice si institutiilor publice, prelungita

  Administratia Fondului pentru Mediu /AFM/ a prelungit cu 30 de zile sesiunea de depunere si validare a dosarelor pentru persoanele juridice si institutiile publice in cadrul Programului "Rabla 2014", a anuntat, miercuri, institutia intr-un comunicat remis AGERPRES.

  Dosarele pot fi depuse pana la data de 30 septembrie 2014 la sediul AFM, iar persoanele juridice si institutiile publice interesate pot consulta Ghidul de finantare publicat pe site-ul institutiei in care sunt prevazute atat conditiile de eligibilitate, cat si documentatia necesara pentru inscrierea in program.

  Prin Programul "Rabla" din acest an, AFM a emis 3.000 de tichete pentru persoanele juridice si institutiile publice.

  In cele patru etape anterioare de evaluare si validare a dosarelor depuse de persoanele juridice si institutiile publice au fost analizate in total 998 dosare, dintre care 388 de dosare au fost acceptate pentru 1.575 autovehicule, iar 610 dosare au fost respinse.

  Pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, se ofera posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 lei pentru: achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6, achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100g/km, precum si achizitionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

  Potrivit AFM, la achizitionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe langa prima de casare, o reducere in cuantum de maximum 1.000 lei, rezultata prin cumulul a cel mult doua eco-bonusuri.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-21 :: Titlu: BNR: Peste un miliard de lei, sume refuzate la plata de banci in iulie 2014, dublu fata de luna precedenta

  Valoarea sumelor refuzate la plata de bancile comerciale s-a dublat in iulie fata de iunie 2014 si a ajuns la 1,05 miliarde de lei luna trecuta, fata de 510,8 milioane de lei in iunie, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a Romaniei.

  Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plata in a saptea luna din acest an a provenit tot din platile cu bilete la ordin, care au insumat peste un miliard de lei, fata de 489,55 milioane de lei in luna anterioara (+109,5%).

  Potrivit datelor BNR, si cecurile refuzate la plata in iulie au insumat mai mult decat in iunie, insa cresterea a fost mult mai mica, 8,9%, de la putin peste 21 de milioane de lei, la peste 23 de milioane de lei.

  In urma cu un an, in august 2013, valoarea platilor efectuate cu instrumente de debit refuzate de banci a fost de 977,57 milioane de lei, dupa ce cu o luna inainte depasise un miliard de lei. Un an mai tarziu, potrivit datelor BNR, valoarea refuzurilor la plata revine, asadar, peste pragul de un miliard de lei.

  Ca numar, incidentele de plata au crescut, insa, mult mai putin decat suma, la 10.073 in iulie, fata de 9.592 in iunie.

  Raportat la august 2013, numarul incidentelor de plata ramane, insa, mai scazut. In urma cu un an, acesta se ridica la 11.676.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4244 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0089 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3291 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0069 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5395 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0086 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6552 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0064 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.241 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 august 2014

  In data de 20 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 614/2014 - M. Of. 614/2014 [M. Of. 614 / 20 august 2014]
 • Monitorul Oficial 615/2014 - M. Of. 615/2014 [M. Of. 615 / 20 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-20 :: Titlu: Piata neagra a tigaretelor a ajuns la un maxim al ultimilor trei ani - 17% (studiu)

  Piata neagra a tigaretelor a crescut accelerat in iulie 2014 si a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, situandu-se la 17%, fata de 16,1% in luna mai si circa 14% la finele anului trecut, conform datelor companiei de cercetare Novel Research.

  'Regiunea Nord-Est continua sa fie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, cu toate ca aceasta zona a tarii este singura in care piata neagra s-a aflat in scadere in luna iulie (cu 7,8 puncte procentuale, pana la 34%). Cresteri semnificative se inregistreaza in Bucuresti (plus 3,1 puncte procentuale, pana la 15,8%) si in Vest (plus 3 puncte procentuale pana la 26,1%). Din punct de vedere al provenientei, conform timbrului aplicat pe pachet, produsele 'Cheap Whites' continua sa detina cea mai mare pondere din piata neagra, aflandu-se in crestere fata de luna mai (plus 11,2 puncte procentuale pana la 50,6%.). Produsele cu timbru de Ucraina si Moldova continua sa detina ponderi importante (16,4%, respectiv 20,8%), desi se afla in scadere fata de luna mai', a declarat Marian Marcu, directorul companiei de cercetare Novel Research, intr-un comunicat remis marti AGERPRES.

  Potrivit Gildei Lazar, director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria, rezultatele studiului Novel confirma faptul ca ignorarea prevederilor directivei privind taxarea la tutun, prin indexarea arbitrara a cursului de schimb la care se plateste acciza, nu a adus bani mai multi, ci pierderi la bugetul de stat

  'Ignorarea prevederilor directivei privind taxarea la tutun, prin indexarea arbitrara a cursului de schimb la care se plateste acciza, nu a adus bani mai multi, ci pierderi la bugetul de stat. ?i aceasta, intr-un an electoral. Dat fiind ritmul accelerat de crestere a pietei negre, autoritatile competente in combaterea contrabandei sunt nevoite sa depuna eforturi suplimentare, pentru reducerea comertului ilegal cu tigarete, eforturi sprijinite si de companiile de tutun', a precizat Gilda Lazar.

  In perioada mai-iulie s-a desfasurat in nord-estul tarii, regiunea cea mai afectata de piata neagra, o campanie publica sustinuta de Directia Generala a Vamilor si Politia de Frontiera, cu sprijinul JTI. Mesajul campaniei a fost transmis in sase judete din nord-est prin media si materiale informative, iar in cele mai aglomerate piete din Suceava si Piatra-Neamt au fost organizate actiuni de constientizare, cu implicarea directa a cetatenilor. In acelasi timp, autoritatile vamale din Romania si Moldova au declansat operatiuni speciale comune pe frontiera. Ca urmare, regiunea nord-est a fost singura in care s-a inregistrat o scadere importanta a pietei negre in aceasta perioada, comparativ cu restul regiunilor tarii, unde au fost notate cresteri, a mentionat Gilda Lazar.

  'Este vorba despre o crestere a contrabandei cu tigarete in luna iulie de aproape un punct procentual, comparativ cu luna mai, cea mai importanta inregistrata in perioada ianuarie — iulie 2014. Datele companiei de cercetare Novel arata, de altfel, si alte recorduri in ce priveste piata neagra: cel mai ridicat nivel din martie 2011 si o crestere continua timp de mai mult de o jumatate de an. Toate acestea in conditiile in care autoritatile competente au depus eforturi sustinute pentru combaterea comertului ilegal cu tigarete', a declarat Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-20 :: Titlu: Rovana Plumb: Guvernul a aprobat proiectele de lege privind amnistia fiscala in cazul pensionarilor si al mamelor

  Guvernul a adoptat proiectele de lege privind amnistia fiscala in cazul pensionarilor si al mamelor care au beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului, ajunsi in situatia de debitori nu din culpa lor, a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb, marti, la Palatul Victoria.

  Proiectul de lege care prevede scutirea de la plata a debitelor revenite din pensii se adreseaza "tuturor categoriilor de pensionari aflati in sistemul de pensii pana la data intrarii in vigoare a legii", a precizat Rovana Plumb.

  "De asemenea, prevede scutirea la plata debitelor pentru toti pensionarii, cu exceptia debitelor constituite din culpa exclusiva a pensionarilor. Adica prin depunere de declaratii false sau documente false. Casa de pensii are rolul de a verifica toate aceste dosare. Pana in prezent sunt 30.000 de persoane, pensionari aflati in aceasta situatie, pentru care s-au constituit debite in cuantum de 65 de milioane de lei. Mentionez faptul ca niciunul din aceste debite nu afecteaza bugetul de asigurari sociale pe anul 2014", a declarat ministrul Muncii.

  Rovana Plumb a afirmat ca al doilea proiect de lege aprobat de Guvern si transmis Parlamentului spre dezbatere si adoptare vizeaza amnistia fiscala a mamicilor pentru care s-au constituit debite deoarece in perioada in care au stat acasa pentru ingrijirea copiilor si au primit indemnizatia pentru cresterea acestora au obtinut si venituri suplimentare pe care le-au declarat la administratiile fiscale.

  "Este vorba despre aproape 12.500 de mamici pentru care s-au constituit debite de 15 milioane de lei. Toate aceste mamici vor fi amnistiate fiscal sau scutite de la plata debitelor. Nu vr fi scutite de la plata debitelor toate acele persoane pentru care debitul constituit a fost din culpa exclusiva a acestora. Repet, Guvernul a trimis spre aprobare Parlamentului proiecte de legi care prevad amnistie fiscala. Adica toate debitele pe care un pensionar sau o mamica sau un tatic le are de transmis, de platit catre bugetul de stat sau bugetul asigurarilor sociale, toate acestea care nu sunt din culpa lor vor fi scutite de la plata", a mai declarat ministrul muncii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4333 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0029 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3222 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0089 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5309 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0116 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6616 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0024 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2413 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 august 2014

  In data de 19 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 612/2014 - M. Of. 612/2014 [M. Of. 612 / 19 august 2014]
 • Monitorul Oficial 613/2014 - M. Of. 613/2014 [M. Of. 613 / 19 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-19 :: Titlu: Ordin 64/2014 Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clientii finali

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 544/2014 a fost publicat Ordinul nr. 64/2014 pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clientii finali.

  Furnizorii de energie electrica, operatorii de retea, operatorul de transport si de sistem si clientii finali de energie electrica vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin, iar entitatile organizatorice din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei urmaresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

  Pe piata cu amanuntul de energie electrica, clientii finali cumpara energie electrica pentru consumul propriu si, daca este cazul, pentru consumul clientilor finali racordati la locurile lor de consum.
  Participantii la piata cu amanuntul de energie electrica sunt furnizorii, clientii finali, operatorii de retea.

  In functie de domeniul de utilizare a energiei electrice consumate, clientii finali se impart in doua categorii:
  a) clienti casnici;
  b) clienti finali noncasnici.

  Furnizarea energiei electrice catre clientul final se realizeaza in temeiul unui contract de furnizare, daca pentru locul de consum respectiv exista contract/contracte de retea incheiat/incheiate de catre furnizor sau de catre clientul final, conform reglementarilor in vigoare, cu exceptia situatiilor reglementate in mod distinct de catre ANRE.
  Contractul de furnizare se incheie, de regula, pentru un loc de consum. In cazurile in care clientul final are mai multe locuri de consum pentru care furnizorul este acelasi, se poate incheia un singur contract de furnizare pentru toate sau o parte dintre locurile de consum care au acelasi beneficiar si acelasi furnizor, conform intelegerii partilor contractante. Contractul contine anexele specifice fiecarui loc de consum, iar la includerea sau excluderea unui loc de consum din contract, modificarea se face prin act aditional.

  Textul integral al Ordinului: Ordin 64/2014 Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clientii finali
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2014-08-19 :: Titlu: Mugur Isarescu vrea o lege privind aderarea la euro in 2019, pentru a contracara ciclurile electorale

  Guvernatorul Mugur Isarescu considera ca Romania indeplineste toate criteriile de aderare la euro, dar tinta convenita politic, de 1 ianuarie 2019, ar trebui cuprinsa intr-o lege adoptata de Parlament, dupa alegerile prezidentiale, pentru ca ciclurile electorale sa nu afecteze reformele necesare, relateaza Mediafax.

  Prezent la prima editie a Conferintei Stiintifice Anuale a Economistilor Romani din Mediul Academic din Strainatate (ERMAS 2014), guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ca problema adoptarii euro nu este "daca va avea loc, ci cand".

  "Eu sunt un sustinator convins al acestor doua proiecte majore, adoptarea euro si aderarea la Uniunea Bancara. Problema este nu daca, ci cand se vor realiza, ceea ce conteaza este alegerea cu intelepciune a momentului potrivit pentru efectuarea celor doi pasi importanti pe drumul integrarii europene. (...) In prezent, Romania indeplineste toate criteriile de la Maastricht de adoptare a euro, inclusiv rata medie anuala a inflatiei. Romania, singura, a fost cea care, printr-un fericit consens politic intre Guvern si Presedintie, a stabilit verbal data de 1 ianuarie 2019 ca tinta ca adoptare a euro", a spus Isarescu.

  Isarescu vede necesar un angajament mai ferm privind tinta de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2019, obiectiv strategic, care sa fie cuprins intr-o lege adoptata in Parlament.

  "Tinta de adoptare a euro, 2019, este inca verbala. Credem ca ar fi bine sa fie cel putin sub forma unei strategii adoptate de toate partidele politice, ca in anul 2000, pentru ca intrarea in UE era un angajament. Te antrenezi pe un drum, ciclul electoral nu ar trebui sa te abata de la drumul respectiv, indiferent de alegeri. Pana in 2019 ai cateva alegeri, in 2016 alegeri parlamentare. Eu nu pot sa spun acum dupa alegerile prezidentiale care va fi maniera in care angajamentul verbal intre Palatele Victoria si Cotroceni pentru 2019 se va materializa. Cel mai bine ar fi sa avem o lege in Parlament, cu discutii despre ce inseamna adoptarea euro, obiectiv strategic, si partidele parlamentare sa se angajeze", a spus guvernatorul BNR.

  Acesta a sublinat ca daca legea respectiva va fi adoptata de Parlament anul viitor, in ianuarie sau februarie, si se mentine data de 1 ianuarie 2019 ca tinta pentru adoptarea euro, atunci la 1 ianuarie 2017 Romania va intra in ERM II - mecanismul ratei de schimb, "cu flexibiliatea cursului de schimb, ceea ce inseamna ca nu va fi un curs fix, ci unul cu anumite fluctuatii".

  Isarescu a mentionat ca existenta unei date tinta pentru intrarea in zona euro este binevenita, stabilirea ei la orizontul anului 2019 trebuind sa fie insotita de asigurarea unei pregatiri adecvate a economiei pentru momentul adoptarii monedei unice.

  "Realizarea unui consens politic pe un subiect national este o sansa care nu trebuie irosita. Un astfel de obiectiv fezabil constituie o ancora, un catalizator pentru reformele structurale necesare. Chiar daca tinta pare foarte ambitioasa, decat sa deraiem in lipsa unui obiectiv clar si sa nu avem un stimulent pentru reforme, mai bine ne ambitionam. Sa nu pierdem din vedere ca avem un drum lung de parcurs, va fi nevoie de un calendar detaliat al pasilor de urmat si de eforturi considerabile de recupare a unor decalaje din sfera convergentei reale. Perioada de cinci ani pana la data tinta de adoptare a euro este un interval rezonabil, astfel incat economia romaneasca sa poata face fata", a subliniat guvernatorul BNR.

  Prima editie a Conferintei Stiintifice Anuale a Economistilor Romani din Mediul Academic din Strainatate (ERMAS 2014) se desfasoara in perioada 18 ? 22 august si este organizata de Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca.

  Participantii la acest eveniment stiintific sunt economisti romani, afiliati unor universitati sau institute de cercetare din strainatate, dar si din tara, care prezinta rezultatele cercetarilor pe care le-au desfasurat, in cadrul unor sesiuni de comunicari stiintifice.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  24 useri online

  Useri autentificati: