DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Cursuri Lupu&Partners

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
SC LAV TRAD CONCEPT SRL
Sos. Pantelimon 256, Bl. 53, sc. B, et. 2, ap. 82, Sector 2 Bucuresti, 021613, Romania, Bucuresti
Detalii Birou: SC LAV TRAD CONCEPT SRL

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-08 :: Titlu: INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,7%, in primele 7 luni ale anului

Cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa), in termeni nominali, a crescut cu 2,7%, in primele sapte luni ale anului, raportat la perioada similara din 2014, informeaza, marti, Institutul National de Statistica (INS).

În iulie 2015, cifra de afaceri din industrie pe total, piata interna si piata externa, a urcat, in termeni nominali, cu 2,2% fata de luna precedenta, iar comparativ cu iulie 2014 cresterea a fost de 6,4%.

Potrivit INS, cifra de afaceri din industrie, in perioada 1 ianuarie — 31 iulie 2015, comparativ cu perioada 1 ianuarie — 31 iulie 2014, s-a majorat pe ansamblu cu 2,7% pe fondul cresterii industriei prelucratoare, cu 2,8%, in timp ce industria extractiva a scazut cu 2,0%.

Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (7,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (5,7%), industria bunurilor intermediare (4,7%) si industria bunurilor de uz curent (1,5%). Scaderi s-au inregistrat in industria energetica (19,3%).

Cifra de afaceri din industrie, in iulie 2015, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe total cu 2,2% ca urmare a cresterii industriei prelucratoare, cu 2,8%. Industria extractiva a scazut cu 17,3%.

Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri in industria energetica (12,4%), industria bunurilor de uz curent (6,8%) si industria bunurilor intermediare (0,8%).

Scaderi au inregistrat industria bunurilor de capital (1,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (0,2%).

Cifra de afaceri din industrie, in luna iulie 2015, raportat la iulie 2014, a crescut pe ansamblu cu 6,4%, in urma cresterilor din industria prelucratoare, cu 6,9%, in timp ce industria extractiva a scazut cu 11,5%.

Pe marile grupe industriale, cresteri au inregistrat: industria bunurilor de capital (11,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (9,4%), industria bunurilor de uz curent (6,7%) si industria bunurilor intermediare (4,8%). Industria energetica a scazut cu 6,9%.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: TVR.ro :: Data: 2015-09-08 :: Titlu: Codul Fiscal a fost promulgat de presedintele Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat luni ca a promulgat Codul Fiscal. Decizia sefului statului vine dupa ce partidele politice au ajuns la un acord pe tema masurilor din lege si au votat proiectul retrimis initial in parlament.

"Astazi am promulgat Codul fiscal", a anuntat seful statului, intr-o conferinta de presa, la Palatul Cotroceni.

Presedintele a precizat ca a trimis Legislativului spre reexaminare Codul fiscal din doua motive, unul fiind legat de faptul ca nu avusese loc o dezbatere aprofundata pe aceasta tema.

"Dupa parerea mea, nu avusese loc o dezbatere publica asa cum se cuvine pentru un Cod fiscal. Codul fiscal este una din legile foarte importante. Este nevoie pentru o astfel de lege de o dezbatere pe mai multe fatete, este nevoie de o dezbatere aprofundata, la care participa toti actorii implicati si informati. În Parlament o astfel de dezbatere nu avusese loc. În societatea civila s-a dezbatut inainte de prima aprobare foarte putin Codul fiscal. Am considerat ca asa nu este bine si este nevoie de o dezbatere mai ampla. Acest lucru, dupa retrimitere, s-a si intamplat si pot sa spun ca dezbaterea care a avut loc dupa retrimitere a fost pe masura asteptarilor. Bine ar fi fost sa fi avut loc inainte, dar si asa consider ca a fost in regula", a afirmat seful statului.

Potrivit lui Iohannis, un alt motiv pentru care a cerut reexaminarea Codului fiscal a fost faptul ca masurile propuse in acest act normativ nu erau potrivite.

"Al doilea motiv pentru care am retrimis atunci Codul fiscal in Parlament a fost legat de ceea ce am putea sa numim responsabilitate. Am vrut sa se analizeze foarte bine si sa se ajunga la concluzia potrivita cu acest Cod fiscal, avand in vedere ca varianta initiala a propus o relaxare fiscala pe care am considerat-o prea abrupta, prea multe masuri de relaxare fiscala dintr-o data mi s-au parut nepotrivite. Însa nu am considerat ca este rolul meu, al presedintelui, sa spun in spatiul public ce masuri trebuie sa ramana, ce masuri nu e bine sa ramana in vigoare. De aceea nu am aparut in aceasta dezbatere si nu am exprimat punctul meu de vedere intentionat, fiindca am vrut ca acest lucru sa il faca specialistii, ceea ce s-a si intamplat", a precizat Iohannis.

Presedintele s-a declarat multumit de modul in care au avut loc ulterior dezbaterile pe Codul fiscal. "Faptul ca a doua oara Codul fiscal a fost aprobat practic in unanimitate a fost un lucru foarte bun si a aratat ca dezbaterea a fost profunda si responsabila. Sunt foarte multumit de modul in care a decurs dezbaterea publica, inclusiv dezbaterea intre partide si votul final. Din aceste motive astazi am promulgat Codul fiscal", a conchis Klaus Iohannis.

Potrivit Codului fiscal, anul viitor TVA se va reduce de la 24 la 20% si la 19% , din 2017. Iar taxa pe stalp si supra-acciza la carburanti vor fi eliminate abia peste doi ani.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-08 :: Titlu: Proiect: Elevilor din anii terminali de liceu li se vor deconta manualele in limita a 55 de lei

Elevilor aflati in anul scolar 2015 - 2016 in clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a li se vor deconta cheltuielile pentru achizitionarea de manuale scolare, in valoare de 55 de lei (pentru fiecare elev), prevede un proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Educatiei.

Decontarea cheltuielilor se va face pe baza solicitarii scrise a elevului, insotita de factura fiscala din care sa reiasa numele elevului/ parintelui sau tutorelui legal instituit, suma achitata, titlurile manualelor achizitionate, autorii, editura, dupa caz.

Suma va permite decontarea, cel putin partiala, a cheltuielilor elevilor pentru achizitionarea manualelor scolare.

Totodata, proiectul prevede ca se vor deconta sumele cheltuite pentru achizitionarea manualelor scolare care se regasesc in lista manualelor aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice pentru nivelul de clasa la care este inmatriculat elevul.

Numarul estimat de beneficiari in anul scolar 2015 — 2016 este de 362.512 elevi, iar suma estimata pentru decontarea manualelor scolare este de 19.938 mii lei si va fi avansata din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice. "Bugetul Ministerului Educatiei urmeaza a fi suplimentat la rectificare cu aceasta suma", prevede nota de fundamentare a proiectului.

Inspectoratele scolare judetene/ Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti transfera in bugetul unitatilor de invatamant liceal de stat care scolarizeaza elevi din ciclul superior al liceului sumele corespunzatoare pentru decontarea cheltuielilor pentru achizitionarea manualelor scolare, stabilite conform prevederilor prezentei hotarari si numarului de elevi inmatriculati in clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a.

Unitatile de invatamant vor deconta sumele cheltuite pentru care au fost depuse documente justificative pana la data de 15 noiembrie. Inspectoratele scolare judetene/ Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti vor solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, pana la data de 25 noiembrie, sumele totale necesare pentru decontare, pe baza solicitarilor primite de la unitatile de invatamant. Decontarea se va efectua pana la data de 18 decembrie.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-08 :: Titlu: Cursul valutar din 7 septembrie 2015

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 7 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4263 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0023 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9664 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0081 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0535 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0106 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0758 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0057 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2015 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-08 :: Titlu: Monitorul Oficial din 7 septembrie 2015

In data de 7 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 677/2015 - M. Of. 677/2015 [M. Of. 677 / 7 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 678/2015 - M. Of. 678/2015 [M. Of. 678 / 7 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 679/2015 - M. Of. 679/2015 [M. Of. 679 / 7 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-07 :: Titlu: FPTR: Peste 120.000 de romani au cheltuit 5,5 milioane de euro la mare, in primul weekend din septembrie

  Peste 120.000 de romani au cheltuit 24 de milioane de lei (5,5 milioane de euro) la mare in primul weekend din septembrie, au estimat reprezentantii Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

  "Numarul mare de turisti ajunsi in acest weekend pe litoral a depasit si cele mai optimiste asteptari ale hotelierilor, care au avut un grad de ocupare ca intr-un sfarsit de saptamana din plin sezon. Desi nici asociatiile de promovare si nici autoritatile locale n-au promovat litoralul in aceasta perioada, peste 120.000 de romani au ajuns in weekend la mare, iar singurele merite sunt ale hotelierilor, care au scazut tarifele si ale vremii bune din ultimele zile', se arata intr-un comunicat al FPTR, remis luni AGERPRES.

  Din cele 6.144 de locuri scoase la vanzare prin programul "Litoralul pentru toti", s-au vandut peste 90%, comparativ cu 70% anul trecut, in primul weekend din septembrie.

  "Cheltuielile pentru mancare si distractie au scazut considerabil fata de varful de sezon, cand, pentru o zi de litoral, un turist trebuia sa aiba in buzunar minim 150 de lei. Acum, pentru doua zile pe litoral, incluzand cazarea si masa, un turist a cheltuit, in medie, 200 de lei, aproape cat il costa transportul pana la mare", a declarat prim-vicepresedintele executiv al FPTR, Dragos Raducan.

  Programul "Litoralul pentru toti", sustinut exclusiv de hotelierii din statiunile de la mare, se desfasoara in perioada 31 septembrie — 11 octombrie si pune la dispozitia turistilor locuri cu tarife reduse cu pana la 60%. O vacanta de sase nopti la un hotel din Mamaia costa 235 de lei la doua stele si 265 de lei la trei stele, iar in sudul litoralului ajung la 180 de lei la doua stele si la 200 de lei la trei stele.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-07 :: Titlu: Dragnea: Proiectul legii salarizarii va fi depus la Guvern pana la 1 octombrie

  Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni ca proiectul legii salarizarii bugetarilor va fi depus la Guvern pana la 1 octombrie, urmand ca pana pe 15 octombrie acesta sa ajunga in Parlament pentru dezbatere si aprobare.

  "I-am cerut doamnei Rovana Plumb un calendar in ceea ce priveste proiectul legii salarizarii. Ne-a anuntat ca pana la 1 octombrie proiectul va fi depus la Guvern, iar de la Guvern, pana pe 15 octombrie, va ajunge in Parlament pentru a intra in dezbatere", a spus Dragnea, dupa sedinta BPN al PSD.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2015-09-07 :: Titlu: Decizia Curtii Constitionale nr. 387 din 27 mai 2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 555/2015 a fost publicata Decizia nr. 387 din 27 mai 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.29 alin.(1) lit.i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

  Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il reprezinta dispozitiile art.29 alin.(1) lit.i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.392 din 29 iunie 2013, texte de lege care au urmatorul cuprins: "
  Sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac, ordinare si extraordinare, referitoare la:
  [...]
  i) cauzele penale, inclusiv despagubirile civile pentru prejudiciile materiale si morale decurgand din acestea;. "


  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine, in esenta, ca dispozitiile legale criticate sunt neconstitutionale in masura in care scutirea de la plata taxei judiciare de timbru nu se aplica si actiunilor civile pornite ca urmare a modificarii elementelor constitutive ale infractiunii prin noul Cod penal si faptelor savarsite anterior datei de 1 februarie 2014, cand acestea erau infractiuni. Se mai arata ca, prin obligarea la plata taxei judiciare de timbru, dispozitiile legale criticate retroactiveaza la o situatie ivita la 19 septembrie 2011 si conduc la crearea unei situatii discriminatorii fata de aceeasi fapta, determinata de momentul judecarii cauzei, in sensul ca aceeasi cauza, judecata alaturat actiunii penale sau separat, pana la data de 1 februarie 2014 beneficia de scutire de la plata taxei judiciare de timbru, iar ulterior este obligatorie la plata acestei taxe.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Gigi Rusu si Moise Rusu in Dosarul nr.13.470/200/2014 al Judecatoriei Buzau ? Sectia civila si a constatat ca dispozitiile art.29 alin.(1) lit.i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru sunt constitutionale in masura in care sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru actiunile si cererile referitoare la despagubirile civile pentru prejudiciile materiale si morale decurgand dintr-o cauza penala in conditiile in care fapta cauzatoare de prejudiciu, la momentul savarsirii acesteia, era prevazuta ca infractiune.

  Textul integral: Decizia Curtii Constitionale nr. 387 din 27 mai 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2015-09-07 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 423 din 9 iunie 2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 538/2015 a fost publicata Decizia nr. 423 din 9 iunie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 488^4 alin.(5) din Codul de procedura penala si ale art.105 din Legea nr.255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se arata ca dispozitiile art.488^4 alin.(5) din Codul de procedura penala, care prevad solutionarea contestatiei privind durata procesului penal prin incheiere, in camera de consiliu, fara participarea partilor si a procurorului, incalca dreptul la aparare al participantilor la procesul penal, obligandu-i pe acestia la o atitudine pasiva, care le afecteaza drepturile fundamentale si, in mod special, dreptul de a demonstra caracterul netemeinic al declansarii procedurii penale. Se sustine ca este suprimat, in acest fel, caracterul contradictoriu al procedurii de judecata, cu consecinta incalcarii dreptului la un proces echitabil. Se arata ca eventuala legitima lipsa de publicitate a sedintei nu trebuie sa echivaleze cu lipsa instiintarii partilor si cu impiedicarea acestora de a depune concluzii orale in cadrul procedurii analizate. Se sustine, totodata, incalcarea prin dispozitiile art.488^4 alin.(5) din Codul de procedura penala a prevederilor art.127 din Legea fundamentala, conform carora, cu exceptia cazurilor prevazute de lege, sedintele de judecata sunt publice.
  Se arata ca sedintele de judecata pot fi secrete doar in raport cu terte persoane, si nu in raport cu partile procesului penal, in caz contrar fiind incalcate drepturile fundamentale anterior referite.

  In ceea ce priveste dispozitiile art.105 din Legea nr.255/2013, se arata ca asigurarea dreptului de a formula contestatie privind durata procesului penal doar partilor si subiectilor procesuali principali din procesele penale incepute dupa data intrarii in vigoare a Codului de procedura penala este de natura a incalca prevederile art.16 din Constitutie, creand discriminare intre aceste persoane si participantii la procesele penale incepute sub imperiul Codului de procedura penala din 1968.
  Se subliniaza faptul ca tergiversarea acestor din urma cauze produce efecte vatamatoare si in prezent, respectiv dupa intrarea in vigoare a actualului Cod de procedura penala. Se sustine, de asemenea, ca dispozitiile art.105 din Legea nr.255/2013 contravin art.15 alin.(2) din Constitutie, care prevede retroactivitatea legii penale mai favorabile.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.488^4 alin.(5) din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Catalin Iuliu Nedelcu in Dosarul nr.31.677/212/2014 al Judecatoriei Constanta ? Sectia penala si constata ca solutia legislativa potrivit careia contestatia privind durata procesului penal se solutioneaza ?fara participarea partilor si a procurorului? este neconstitutionala. 2. Respinge ca neintemeiata exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Catalin Iuliu Nedelcu in Dosarul nr.31.677/212/2014 al Judecatoriei Constanta ? Sectia penala si constata ca dispozitiile art.105 din Legea nr.255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.

  Textul integral: Decizia Curtii Constitutionale nr. 423 din 9 iunie 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-06 :: Titlu: Ministrul Agriculturii va solicita, luni, la Bruxelles, solutii de sprijin pentru fermieri si producatori din industria laptelui

  Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, va solicita, luni, la Bruxelles, solutii de sprijin pentru urgente atat pentru fermierii afectati de seceta cat si pentru producatorii carora criza din sectorul laptelui le-a diminuat veniturile, informeaza, duminica, reprezentantii ministerul.

  Daniel Constantin, impreuna cu secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, George Turtoi, participa, luni, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit).

  Presedintia luxemburgheza doreste sa concentreze dezbaterile asupra unor chestiuni sensibile referitoare la situatia dificila existenta in anumite sectoare agricole la nivel european.

  In acest context, ministrul Daniel Constantin va prezenta situatia din sectorul agricol din Romania solicitand in acest sens solutii urgente atat pentru fermierii afectati de seceta cat si pentru producatorii carora criza din sectorul laptelui le-a diminuat considerabil veniturile.

  De asemenea, vor fi purtate discutii la nivel de comisar si la nivel tehnic pentru identificarea de modalitati concrete de punere in practica a acestora.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-06 :: Titlu: Noul cod fiscal prevede modificari favorabile sportului

  Noul Cod fiscal, aprobat de cele doua camere ale parlamentului si trimis la promulgare, prevede si modificari benefice sportului, intre care reducerea cotei de TVA la 5 la suta pentru accesul la evenimentele sportive, precum si marirea plafonului pentru acordarea de sponsorizari, de la 0,3 la 0,5 % din cifra de afaceri potrivit Ministerului Tineretului si Sportului.

  Reducerea de TVA este cuprinsa in articolul 291 alin (3), constituind o exceptie de la cota standard pentru biletele la evenimentele sportive, fiind o armonizare a prevederile legale nationale cu Directiva 2006/112/CE, referinta principala pentru modificarea amintita, actul normativ european permitand expres derogarea.

  Pe langa cresterea plafonului de sponsorizare, care permite o sursa de finantare privata mai importanta (prevedere cuprinsa in art 25), se statueaza neimpozitarea primelor acordate sportivilor pentru indeplinirea unor obiective de performanta si la cluburile sportive. Concret, se extinde sfera de aplicare a acestei facilitati si la primele sau indemnizatiile acordate sportivilor sau staff-ului tehnic pentru obtinerea calificarii si participarii la competitii intercluburi oficiale europene sau mondiale, ce urmeaza sa fie scutite de impozit.

  De asemenea, s-a efectuat o modificare benefica in ce priveste cotele procentuale ale asigurarilor sociale, atat cele platite de angajator, cat si cele platite de angajat, prevazandu-se plafonarea acestora de la un anumit nivel.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-05 :: Titlu: Peste 19.500 de locuinte au fost construite in semestrul I 2015, cu 11% mai mult fata de semestrul I 2014

  Un numar de 19.534 locuinte s-au construit in semestrul I 2015, cu 11% mai mult fata de semestrul I 2014, cand au fost ridicate 17.582 de locuinte, potrivit datelor provizorii ale Institutului National de Statistica, transmise vineri AGERPRES.

  În trimestrul II al anului 2015, au fost date in folosinta 10.302 locuinte, in crestere cu 990 locuinte, fata de trimestrul II 2014.

  În acelasi timp, repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate releva faptul ca, in trimestrul II 2015, fata de trimestrul II 2014, numarul locuintelor terminate din fondurile private a crescut cu 779 locuinte si din fondurile publice cu 211 locuinte.

  Pe medii de rezidenta, in trimestrul II 2015, cele mai multe locuinte au fost construite in mediul urban (54,9%).

  'Repartitia pe surse de finantare a locuintelor terminate arata faptul ca, in semestrul I 2015, fata de semestrul I 2014, a crescut atât numarul locuintelor realizate din fonduri private, cât si numarul locuintelor realizate din fonduri publice, cu 1513 locuinte, respectiv cu 439 locuinte', precizeaza INS.

  În ceea ce priveste distributia in profil regional, se evidentiaza o crestere a numarului locuintelor terminate in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Centru (+600 locuinte), Bucuresti — Ilfov (+302), Sud-Est (+167), Sud-Vest Oltenia (+155), Vest (+95) si Sud-Muntenia (+87). Scaderi s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Nord—Vest (-255 locuinte) si Nord-Est (-161)'.

  'Distributia in profil regional pune in evidenta o crestere a numarului de locuinte terminate, in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Bucuresti-Ilfov (+1.325 locuinte), Centru (+1.215), Sud-Est (+366), Sud-Muntenia (+137), Vest (+119) si Sud-Vest Oltenia (+28)', mai arata datele provizorii ale INS.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-05 :: Titlu: Romania a avut in 2013 cel mai mare deficit de incasare a TVA din UE

  Olanda, Finlanda si Suedia au consemnat, in 2013, cele mai mici deficite de incasare a TVA in randul statelor membre UE (4 % din veniturile preconizate) in timp ce, la polul opus, cel mai mare deficit de incasare a TVA a fost in Romania (41% din veniturile din TVA preconizate), arata un studiu prezentat vineri de Comisia Europeana.

  Deficitul de incasare a TVA este diferenta dintre veniturile din TVA preconizate si veniturile din TVA efectiv colectate de catre autoritatile nationale.

  Comisia Europeana sustine ca gradul de colectare a TVA nu a inregistrat progrese semnificative in randul statelor membre UE, in 2013 comparativ cu 2012. În timp ce un numar de 15 state membre, incluzand Letonia, Malta si Slovacia, au realizat progrese, alte 11 state membre, precum Estonia si Polonia, au inregistrat o deteriorare.

  Potrivit studiului, in 2013 s-au pierdut 168 de miliarde euro din veniturile din TVA din cauza nerespectarii legislatiei privind TVA sau a necolectarii, adica echivalentul a 15,2% din veniturile totale din TVA preconizate ale celor 26 de state membre.

  'Acest studiu importat scoate in evidenta, inca odata, necesitatea pentru noi reforme in sistemele de colectare a TVA din UE. Cer statelor membre sa ia masurile necesare pentru a combate evaziunea fiscala si frauda fiscala la toate nivelele', a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici.

  În Romania, din 2016 se va aplica o cota e TVA de 20%, in scadere fata de cota standard de 24% in prezent. În prezent, alimentele beneficiaza de cota redusa de TVA de 9%.

  Potrivit executiei bugetului general consolidat pe primele sapte luni ale anului 2015, incasarile din TVA au crescut cu 15,5% fata de perioada similara a anului trecut.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-05 :: Titlu: Monitorul Oficial din 4 septembrie 2015

  In data de 4 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 674/2015 - M. Of. 674/2015 [M. Of. 674 / 4 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 675/2015 - M. Of. 675/2015 [M. Of. 675 / 4 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 676/2015 - M. Of. 676/2015 [M. Of. 676 / 4 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-05 :: Titlu: Cursul valutar din 4 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 4 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4286 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0029 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9745 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0284 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0641 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0365 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0815 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0122 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2016 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-04 :: Titlu: CSM: 6 judecatori verificati pentru eventuale incalcari ale obligatiei de solutionare cu celeritate a cauzelor

  Sase judecatori, in cazul carora exista indicii privind eventuale incalcari ale obligatiei de a solutiona cu celeritate cauzele penale, sunt verificati de Inspectia Judiciara, a anuntat joi Consiliul Superior al Magistraturii.

  Cele sase cazuri au fost identificate in urma unui control al IJ privind respectarea dispozitiilor legale referitoare la modalitatea de instrumentare a cauzelor penale, avand ca obiect infractiuni de spalare de bani, evaziune fiscala, contrabanda si infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al CSM transmis joi AGERPRES.

  "În situatiile in care s-a constatat ca prelungirea duratei procedurilor este imputabila judecatorilor, au fost demarate verificari prealabile, ceea ce a condus la sesizarea din oficiu a Inspectiei Judiciare in cazul a sase judecatori, cu privire la existenta indiciilor privind eventuala savarsire a abaterii disciplinare reglementate de art. 99 lit. h teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata si modificata — nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor", se precizeaza in comunicat.

  Raportul IJ, intocmit in urma verificarilor efectuate la Înalta Curte de Casatie si Justitie si la toate curtile de apel, a fost adoptat joi, cu observatii, de Sectia pentru judecatori a CSM.

  "Verificarile au vizat identificarea cauzelor avand ca obiect categoriile de infractiuni mentionate, analiza modalitatii de derulare a procedurilor, prin raportare la durata afectata solutionarii cauzelor si la motivele obiective si subiective care au determinat prelungirea in timp a procedurilor, masurile luate pentru asigurarea recuperarii prejudiciilor, respectiv prezentarea datelor referitoare la valoarea prejudiciilor in respectivele cauze penale.

  Scopul verificarilor a fost acela de a identifica, pe de o parte, metodele si practicile pozitive, dar si vulnerabilitatile si factorii de risc, in limitele competentelor instantelor judecatoresti, pentru a oferi suport si informatie unei viziuni ce urmareste aplicarea corecta a legii si respectarea valorilor constitutionale", se precizeaza in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-04 :: Titlu: Investitiile nete in economie au urcat cu 7,2% in primul semestru; industria si comertul au atras cele mai multe fonduri

  Investitiile nete realizate in economie s-au cifrat la 26,87 miliarde de lei, dupa prima jumatate a acestui an, in crestere cu 7,2% comparativ cu semestrul I 2014, un volum mai mare de investitii fiind inregistrat in industrie, care a atras 37,7% din totalul fondurilor, si comert si servicii (36,4%), potrivit datelor provizorii ale Institutului National de Statistica remise, joi, AGERPRES.

  Sectorul constructiilor a atras 17,5% din totalul investitiilor, iar agricultura 6,1%.

  Investitiile in lucrari de constructii noi s-au majorat cu 9,3% iar cele in utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 7%.

  Comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut, ponderea investitiilor nete in lucrari de constructii noi a crescut cu ,3 puncte procentuale in timp ce ponderea investitiilor nete in alte cheltuieli si utilaje (inclusiv mijloace de transport) a scazut cu ,2 puncte procentuale, respectiv cu ,1 puncte procentuale.

  În trimestrul doi, investitiile nete realizate in economie s-au cifrat la 15,01 miliarde de lei, in crestere cu 6,7%, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Investitiile in utilaje (inclusiv mijloace de transport) au urcat cu 10,2% iar fondurile investite in lucrari de constructii noi au crescut cu 5,7%.

  'Comparativ cu trimestrul II 2014, in trimestrul II 2015 se constata o crestere a ponderii investitiilor nete in utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 1,5 puncte procentuale. Ponderea investitiilor nete in lucrari de constructii noi si alte cheltuieli a scazut cu 1,2 puncte procentuale, respectiv cu ,3 puncte procentuale', se precizeaza in comunicatul INS.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-04 :: Titlu: Cursul valutar din 3 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 3 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4315 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0098 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9461 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0034 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0276 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0051 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0693 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.018 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2017 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-04 :: Titlu: Monitorul Oficial din 3 septembrie 2015

  In data de 3 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 0/0 - M. Of. 0/0 [M. Of. 672 / 3 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 670/2015 - M. Of. 670/2015 [M. Of. 670 / 3 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 671/2015 - M. Of. 671/2015 [M. Of. 671 / 3 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 672/2015 - M. Of. 672/2015 [M. Of. 672 / 3 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-03 :: Titlu: Eurostat: Romania in randul statelor membre UE in care preturile productiei industriale au stagnat in luna iulie

  Preturile productiei industriale au scazut cu ,1% in zona euro si cu ,2% in Uniunea Europeana, in luna iulie 2015 comparativ cu luna iunie 2015, insa Romania, Slovenia, Germania, Malta si Olanda au fost singurele state membre in care preturile productiei industriale au stagnat de la o luna la alta, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

  Pe categorii de bunuri, preturile productiei industriale in UE au inregistrat cele mai mari scaderi in sectorul energetic (minus 1%) si in industria bunurilor intermediare (minus ,1%). In schimb, preturile au crescut cu ,1% atat in cazul bunurilor de capital cat si in industria bunurilor de folosinta indelungata.

  In ritm anual, preturile productiei industriale au scazut in toate statele membre, cu exceptia Luxemburgului, unde au crescut cu ,5%. Cele mai mari reduceri s-au inregistrat in Danemarca (minus 9%), Lituania (minus 8,3%) si Marea Britanie (minus 7%). In Romania, preturile productiei industriale au inregistrat o scadere de 1,5% in ritm anual, mai mica decat reducerea de 2,1% inregistrata in zona euro si declinul de 2,7% inregistrat in UE.

  Pe categorii de bunuri, preturile productiei industriale in UE au inregistrat cele mai mari scaderi in sectorul energetic (minus 9,9%), industria bunurilor de uz curent (minus 1,1%) si in industria bunurilor intermediare (minus ,7%). In schimb, s-au inregistrat cresteri de preturi in cazul bunurilor de capital (0,8%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (1%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-03 :: Titlu: Romania va primi de la Comisia Europeana circa 480 milioane de euro; decizia de intrerupere a platilor pe POSDRU, ridicata

  Romania a primit decizia privind ridicarea intreruperilor de plati si a pre-suspendarii pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 - 2013, astfel ca, in aproximativ doua saptamani, tara noastra va primi de la Comisia Europeana aproximativ 480 milioane euro, sume care au fost blocate, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, la Guvern.

  "Urmare a eforturilor depuse in ultimele patru luni si a verificarilor efectuate la solicitarea Comisiei Europene, saptamana aceasta, Romania a primit decizia privind ridicarea intreruperilor de plati si a pre-suspendarii pentru Programul Operational Resurse Umane, POSDRU 2007 — 2013, ceea ce inseamna ca, in perioada imediat urmatoare, in aproximativ doua saptamani, Romania va primi de la Comisia Europeana circa 480 milioane de euro, sume care erau blocate, ca urmare a deciziei Comisiei de intrerupere a platilor", a mentionat Nica.

  Ministrul Fondurilor Europene sustine ca, in ceea ce priveste Programul Operational Mediu si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, au fost finalizate misiunile de audit nationale si ale Comisiei Europene.

  "Asteptam in jurul datei de 15 septembrie o decizie referitoare la ridicarea intreruperii platii. Fara a ma pronunta inaintea Comisiei Europene, consider ca masurile care au fost luate de statul roman corespund cerintelor Comisiei Europene si asteptam o decizie pozitiva", a mai spus Nica.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-03 :: Titlu: Cursul valutar din 2 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 2 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4413 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0023 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9427 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0225 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0268 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0873 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0053 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2022 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-03 :: Titlu: Monitorul Oficial din 2 septembrie 2015

  In data de 2 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 665/2015 - M. Of. 665/2015 [M. Of. 665 / 2 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 666/2015 - M. Of. 666/2015 [M. Of. 666 / 2 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 667/2015 - M. Of. 667/2015 [M. Of. 667 / 2 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 668/2015 - M. Of. 668/2015 [M. Of. 668 / 2 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 669/2015 - M. Of. 669/2015 [M. Of. 669 / 2 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-02 :: Titlu: Importurile de produse petroliere au crescut cu 21,1%, in primele cinci luni din 2015

  Importurile de produse petroliere ale Romaniei au totalizat, in primele cinci luni ale acestui an, 900.600 tone, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.

  Comparativ cu perioada similara a anului trecut, importurile de produse petroliere au crescut cu 21,1% (156.700 tone).

  In perioada mentionata, productia de titei a Romaniei s-a ridicat la 1,621 milioane tone (minus 0,9%), iar importurile la 2,732 milioane tone (plus 3,8%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-02 :: Titlu: INS: Preturile productiei industriale au scazut cu 2% in iulie 2015 fata de iulie 2014

  Preturile productiei industriale pe total piata interna si externa au scazut, in iulie 2015, cu 2% fata de iulie 2014, in timp ce comparativ cu iunie 2015 s-a inregistrat o scadere de 0,2%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

  Preturile productiei industriale pe piata interna au scazut cu 1,5% in iulie 2015 comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut, in timp ce pe piata externa preturile productiei industriale s-au redus cu 2,9%.

  Potrivit INS, pe marile grupe industriale, cele mai importante scaderi ale preturilor in iulie fata de luna anterioara s-au inregistrat in industria bunurilor intermediare si in industria energetica, cu 0,5%, respectiv cu 0,4%, in timp ce in industria bunurilor de capital preturile au crescut cu 0,3%, iar in cea a bunurilor de uz curent, cresterea a fost de 0,1%.

  Ca evolutie anuala, cea mai spectaculoasa evolutie au avut-o preturile din industria energetica, cu o scadere de 6,6%, urmate de cele din industria bunurilor de capital, cu o descrestere de 2,5%. La polul opus s-au aflat preturile din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu o crestere de 1,7% si din industria bunurilor de uz curent, mai mari cu 1,1%, mai reiese din datele INS.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-09-02 :: Titlu: OG 40/2015 aduce modificari privind timbrul de mediu pentru autovehicule

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 655/2015 a fost publicata OG 40/2015 pentru modificarea si completarea OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

  Contribuabilii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresata organului fiscal competent, in termenul de prescriptie prevazut de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
  Sumele prevazute la alin. (1), precum si dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre data perceperii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si data restituirii acesteia se achita catre persoana prevazuta la alin. (1), potrivit prevederilor art. 117 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora, iar plata transelor anuale se efectueaza conform graficului stabilit de organul fiscal competent.

  Cererile de restituire ale persoanelor prevazute la alin. (1) se solutioneaza in conformitate cu prevederile art. 70 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin decizie care se comunica persoanei interesate in termen de maximum 10 zile de la emitere.

  Impotriva deciziei organului fiscal, precum si in cazul nesolutionarii cererii de restituire in termenul prevazut la alin. (3), persoana interesata poate face contestatie in conditiile titlului IX din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la implinirea termenului in care trebuia solutionata cererea de restituire.
  Organul competent, prevazut la art. 209 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, solutioneaza contestatia in termenul prevazut la art. 70 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin decizie care se comunica de indata contestatorului.

  Deciziile emise in solutionarea contestatiilor pot fi contestate la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Sumele prevazute la alin. (1), precum si dobanzile calculate pana la data platii integrale se actualizeaza cu indicele preturilor de consum publicat pe portalul Institutului National de Statistica la data emiterii deciziei de restituire. (8) Procedura de efectuare a platii sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si dobanzile calculate pana la data platii integrale va fi stabilita prin ordin al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

  Restituirea sumelor prevazute la alin. (1) se face de catre organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, dupa caz, din contul de venituri bugetare in care a fost incasata suma in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire.

  Textul integral: OG 40/2015 aduce modificari privind timbrul de mediu pentru autovehicule
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-09-02 :: Titlu: OG 39/2015 reglementeaza cazierul fiscal

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 655/2015 a fost publicata OG 39/2015 privind cazierul fiscal.

  Cazierul fiscal reprezinta un mijloc de evidenta si urmarire a respectarii disciplinei fiscale, contabile si financiare de catre contribuabili, in care se tine evidenta persoanelor fizice, juridice si a entitatilor fara personalitate juridica care au savarsit fapte sanctionate de legile fiscale, contabile, vamale si de cele care privesc disciplina financiara, stabilite potrivit art. 4 alin. (3).

  Cazierul fiscal se utilizeaza in scopul prevenirii si combaterii evaziunii fiscale, precum si al eficientizarii de catre organele fiscale a procesului de administrare a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri ale bugetului general consolidat datorate de catre contribuabili, prin asigurarea accesului la informatii care releva modul de respectare a legislatiei fiscale, contabile, vamale si a disciplinei financiare de catre contribuabili.

  gentia Nationala de Administrare Fiscala organizeaza la nivel central cazierul fiscal, in care se tine evidenta persoanelor prevazute la art. 1 si care se gestioneaza de organele fiscale competente.
  In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se stabilesc organele fiscale competente, procedura de inscriere, scoatere si rectificare a informatiilor in/din cazierul fiscal, solicitare si eliberare a certificatului de cazier fiscal, modelul si continutul formularisticii necesare, precum si nivelul de acces corespunzator la informatiile din cazierul fiscal.

  Textul integral al Ordonantei: OG 39/2015 reglementeaza cazierul fiscal
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-02 :: Titlu: Cursul valutar din 1 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 1 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.439 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0069 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9423 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0088 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0493 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0362 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0926 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0089 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2021 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-02 :: Titlu: Monitorul Oficial din 1 septembrie 2015

  In data de 1 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 661/2015 - M. Of. 661/2015 [M. Of. 661 / 1 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 662/2015 - M. Of. 662/2015 [M. Of. 662 / 1 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 663/2015 - M. Of. 663/2015 [M. Of. 663 / 1 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 664/2015 - M. Of. 664/2015 [M. Of. 664 / 1 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-02 :: Titlu: Zona euro: Somajul a revenit sub pragul de 11% pentru prima data in ultimii trei ani

  Rata somajului in zona euro a scazut usor in luna iulie, pana la 10,9%, de la 11,1% in luna iunie, fiind pentru prima data dupa luna februarie 2012 cand rata somajului in cele 18 state care utilizeaza moneda unica a scazut sub pragul de 11%, arata datele publicate marti de Oficiul european de statistica (Eurostat), transmite AFP.

  In Uniunea Europeana rata somajului a scazut usor de la 9,6% in luna iunie 2015 pana la 9,5% in luna iulie 2015. In randul statelor membre, cele mai ridicate rate ale somajului se inregistreaza in Grecia (25% in luna mai 2015) si Spania (22,2%). La polul opus se situeaza Germania, cu o rata a somajului de 4,7%, alaturi de Cehia si Malta, ambele cu o rata a somajului de 5,1%. Romania se situeaza sub media din UE, cu o rata a somajului de 6,8%, Belgia si Romania fiind de altfel singurele state membre UE in care rata somajului a ramas stabila in luna iulie 2015 comparativ cu luna iulie a anului trecut.

  Eurostat estimeaza ca aproximativ 23,067 milioane de persoane erau in somaj in UE in cursul lunii iulie, dintre care 17,532 milioane de someri numai in statele membre ale zonei euro. Intr-o singura luna, numarul persoanelor fara un loc de munca a scazut cu 232.000 in Uniunea Europeana si cu 213.000 in zona euro.

  Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost de 6,8%, la finele lunii iulie, la acelasi nivel cu cel inregistrat in luna precedenta, dar si cu cel inregistrat in luna iulie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-02 :: Titlu: Jianu (CNIPMMR): Cerem ridicarea clauzei suspensive pentru schema de ajutor de minimis

  Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania cere ridicarea clauzei suspensive pentru schema de ajutor de minimis, a declarat marti, Florin Jianu, vicepresedinte al CNIPMMR, in cadrul unei conferinte.

  "Trebuie tras un semnal de alarma pentru programul de ajutor de minimis care, din pacate, in acest an nu s-a implementat fiind afectate 500 de companii si peste 4.000 de locuri de munca", a afirmat Florin Jianu.

  Potrivit acestuia, schema de ajutor de minimis pentru intreprinderile mici si mijlocii a fost instituita prin Hotarare a Guvernului in 2013. In anul 2014 au avut loc aplicatiile si semnarea tuturor contractelor aferente anului 2014 pentru un numar de 550 de companii cu un buget total de 250 de milioane de lei si pentru anul 2015 un numar de aproximativ 500 de companii cu un buget de 205 milioane de lei. Pentru anul 2014 implementarea acestuia si plata catre toti beneficiarii s-a realizat fara probleme, urmand ca implementarea in 2015 sa aiba loc ca urmare a votarii bugetului, iar de la 1 ianuarie trebuia ridicata clauza suspensiva pentru contracte si implementarea acestora.

  "Iata ca suntem in 1 septembrie. Nicio clauza suspensiva pentru cele 500 de contracte nu s-a ridicat si nu s-a realizat nicio plata. Mai mult, banii nu se regasesc nici la rectificarea bugetara", a spus Florin Jianu.

  Fostul ministru delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism a precizat ca exista bani in bugetul Ministrului Energiei, pentru ca atunci cand a plecat din minister, in luna decembrie a anului trecut, a lasat pentru bugetul anului 2015 credite de angajament in valoare de 300 milioane de lei, fiind acoperita suma necesara pentru ajutorul de minimis.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-02 :: Titlu: Reexaminarea Codului fiscal, aprobata de Senat

  Cererea de reexaminare a proiectului Codului fiscal, transmisa Parlamentului de catre seful statului Klaus Iohannis, a fost adoptata de Senat in prima sedinta de plen a celei de-a doua sesiuni ordinare din acest an.

  In favoarea solicitarii presedintelui s-au exprimat 130 de senatori, in timp ce 'impotriva' au fost inregistrate patru voturi si o abtinere.

  Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat a avizat, luni, favorabil cererea de reexaminare a Codului Fiscal, cu amendamentele convenite de liderii partidelor politice. Raportul Comisiei de specialitate a fost aprobat de plen cu 130 de voturi 'pentru', cinci 'impotriva' si o abtinere.

  Amendamentele vizeaza reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017. In plus, eliminarea taxei pe constructiile speciale si a supraaccizei la carburanti se amana tot pentru 1 ianuarie 2017. In schimb, ramane in vigoare eliminarea taxei pe constructiile speciale pentru investitiile in agricultura incepand cu 1 ianuarie 2016.

  In privinta impozitului pe dividende, reducerea de la 16% la 5% va intra in vigoare tot de la 1 ianuarie 2017.

  Presedintele Klaus Iohannis a transmis Senatului, in luna iulie, cererea de reexaminare a Legii privind Codul fiscal, subliniind ca "legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala, de natura a nu genera disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ", motiv pentru care "in elaborarea unui nou Cod fiscal nu ar trebui promovate politici care genereaza fiscalitati excesive, dar nici relaxari accentuate".

  "Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite, dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni. (...) Bunastarea economica unanim dorita de toate fortele politice din Romania in beneficiul cetatenilor si al agentilor economici poate fi atinsa numai printr-o abordare fiscal-bugetara responsabila, predictibila pe termen lung, in concordanta cu obiectivele de crestere economica sustenabila", afirma Iohannis in cererea de reexaminare.

  Proiectul Codului fiscal are un caracter organic, iar Senatul l-a dezbatut in calitate de prima Camera sesizata. Proiectul va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-01 :: Titlu: Cursul valutar din 31 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 31 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4321 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9511 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.024 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0855 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0383 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1015 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0202 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2018 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-01 :: Titlu: Monitorul Oficial din 31 august 2015

  In data de 31 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 655/2015 - M. Of. 655/2015 [M. Of. 655 / 31 august 2015]
 • Monitorul Oficial 656/2015 - M. Of. 656/2015 [M. Of. 656 / 31 august 2015]
 • Monitorul Oficial 657/2015 - M. Of. 657/2015 [M. Of. 657 / 31 august 2015]
 • Monitorul Oficial 657/2015 - M. Of. 657/2015 [M. Of. 657 / 31 august 2015]
 • Monitorul Oficial 658/2015 - M. Of. 658/2015 [M. Of. 658 / 31 august 2015]
 • Monitorul Oficial 659/2015 - M. Of. 659/2015 [M. Of. 659 / 31 august 2015]
 • Monitorul Oficial 660/2015 - M. Of. 660/2015 [M. Of. 660 / 31 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-30 :: Titlu: BNS: Modernizarea Educatiei si modificarea urgenta a Codului Muncii trebuie sa constituie prioritati pentru clasa politica

  Modernizarea Educatiei trebuie sa constituie, alaturi de reformarea sistemului public de Sanatate, promovarea unor masuri de reforma prin Codul Fiscal si modificarea urgenta a Codului Muncii, prioritati pentru clasa politica romaneasca, considera Blocul National Sindical, intr-un Apel adresat clasei politice din Romania si remis vineri AGERPRES.

  'Pentru o agenda nationala colectiva si coerenta, BNS propune o lista de prioritati comune, printre care se numara: asumarea unui proces de modernizare a educatiei si asigurarea unei finantari logice a acestuia; reformarea sistemului public de sanatate concomitent cu dezvoltarea unui sistem complementar cu finantare privata; efectuarea in regim de urgenta a unei analize-diagnostic a tuturor componentelor institutionale ale sectorului public, in vederea identificarii tuturor dezechilibrelor existente, inclusiv a celor ce tin de utilizarea resurselor umane. De asemenea, este nevoie de construirea si aplicarea unui sistem modern de salarizare in sectorul bugetar, care sa reflecte importanta si complexitatea muncii lucratorilor, indiferent ca vin din educatie, sanatate, asistenta sociala, cultura etc, dar si de modificarea in regim de urgenta a Codului Muncii si a legislatiei dialogului social', se arata in apel.

  BNS cere public clasei politice 'sa nu se mai ascunda in spatele doctrinelor (de stanga sau de dreapta)'.

  'Iesirea din aceasta situatie complicata pe care o traverseaza Romania, atat pe plan intern cat si in plan international, necesita solutii romanesti corecte, reale, aplicate fara patos politic excesiv si nefondat, fara a sconta beneficii personale sau electorale. În cazul in care nu se iau masuri imediate riscam sa vorbim in cel mai scurt timp de solutii politice ^pseudo regionale^ care nu vor face altceva decat sa alimenteze dezbinarea, conducand catre disolutia nationala', se mai spune in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-30 :: Titlu: CFR Calatori: Reduceri de 15% la calatoriile cu trenul in toata Europa, de la 1 septembrie

  Oferta Interrail Global Pass aduce o noua reducere de 15% la calatoriile cu trenul in toata Europa, de la data de 1 septembrie, informeaza, vineri, CFR Calatori.

  Potrivit sursei citate, oferta promotionala este pusa in vanzare in perioada 1 septembrie — 31 octombrie 2015, iar prima zi de valabilitate este in perioada 1 septembrie — 30 ianuarie 2016.

  Legitimatia Interrail Global Pass ofera posibilitatea efectuarii de calatorii nelimitate in 30 de tari europene, din Scandinavia pana in Turcia, si, in plus, traversarea maritima cu vaporul intre Italia si Grecia. Valabilitatea legitimatiilor este de la cinci zile pana la o luna, pasagerii avand libertatea de a alege si chiar a schimba ruta in timpul calatoriei.

  Interrail Global Pass se adreseaza tuturor categoriilor de calatori: tineri, adulti, copii, seniori si reprezinta o varianta avantajoasa pentru explorarea continentului european, la preturi atractive.

  Copiii de pana la 12 ani beneficiaza de gratuitate, iar tinerii cu varsta pana in 26 de ani si seniorii (cu varsta peste 60 de ani) dispun, de asemenea, de tarife reduse. Un adult poate lua gratuit in calatorie maximum doi copii. Daca va insoti mai mult de doi copii, va fi emisa cate o legitimatie de tanar cu varsta sub 26 de ani pentru fiecare dintre ceilalti copii.

  Oferta Interrail Pass Global este vanduta in statiile si agentiile CFR Calatori deschise traficului international.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 august 2015

  In data de 28 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 652/2015 - M. Of. 652/2015 [M. Of. 652/ 28 august 2015]
 • Monitorul Oficial 653/2015 - M. Of. 653/2015 [M. Of. 653 / 28 august 2015]
 • Monitorul Oficial 654/2015 - M. Of. 654/2015 [M. Of. 654 / 28 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-29 :: Titlu: Pretul petrolului continua sa creasca, dupa ce joi a urcat cu peste 10%

  Cotatia barilului de petrol a crescut vineri, in conditiile in care joi a inregistrat un salt de 10%, cel mai mare avans inregistrat intr-o singura zi in ultimii sase ani, pe fondul revenirii pietelor bursiere si a stirilor referitoare la diminuarea ofertei de titei, transmite Reuters.

  In jurul orei 06.15 GMT, cotatia barilului de titei Brent cu livrare in luna octombrie era in crestere cu 69 de centi pana la 48,25 dolari, dupa ce in sedinta precedenta a crescut cu 4,42 dolari pana la 47,56 dolari per baril. De asemenea, cotatia barilului de titei WTI de referinta pe piata din SUA era in crestere cu 65 de centi pana la 43,21 dolari, dupa ce joi a incheiat sedinta in crestere cu 3,96 dolari pana la 42,56 dolari.

  'Datele peste asteptari privind cresterea economiei americane in trimestrul al doilea a fost principalul factor declansator, la care s-a adaugat anuntul BP care a declarat situatie de forta majora in privinta exporturilor sale din Nigeria', au apreciat analistii de la ANZ. Departamentul american al Comertului a anuntat ca Produsul Intern Brut al SUA a inregistrat, in trimestrul al doilea, o crestere anuala de 3,7%, fata de un avans de 2,2% conform unei prime estimari.

  Luni, pretul petrolului a atins cea mai scazuta valoare din ultimii sase ani si jumatate pe fondul ingrijorarilor cu privire la situatia economie chineze.

  Analistii sunt de parere ca cresterile inregistrate joi sunt o reactie la revenirea pietei bursier chineze si nu sunt un semnal pentru o crestere pe termen lung a pretului titeiului. Chiar si cei mai optimisti analisti nu se asteapta ca pretul petrolului sa inregistreze in perioada imediata o relansare semnificativa. Miercuri, analistii de la Standard Chartered si-au revizuit cu 20 de dolari pana la 63 de dolari per baril, estimarile privind pretul petrolului Brent in 2016.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-29 :: Titlu: Romania, destinatia de litoral cea mai ieftina din zona; turistii cheltuie 43,56 de euro pe cosul de vacanta (studiu)

  Romania a devenit, in 2015, destinatia turistica de litoral cea mai ieftina din zona, comparativ cu locul 4 in anul precedent, in conditiile in care turistii cheltuie, in medie, 43,56 euro pentru cosul de vacanta cu opt produse alimentare si nealimentare de uz comun, potrivit unui studiu realizat de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) remis, vineri, AGERPRES.

  Scaderea TVA la alimente a facut ca valoarea cosului de vacanta in statiunile de pe litoralul romanesc sa scada la 43 de euro, acesta devenind astfel cea mai ieftina destinatie dintre cele monitorizate.

  Un studiu efectuat de site-ul Post Office Travel Money monitorizeaza, anual, preturile a opt produse alimentare si nealimentare de uz comun, in 40 de destinatii de vacanta, de pe intreg mapamondul, mai putin Romania. FPTR a continuat acest studiu, introducand preturi pentru produse si servicii similare din tara noastra.

  In clasamentul celor mai ieftine destinatii de litoral, dupa Romania se afla competitori precum Bulgaria, Spania, Turcia, Grecia, Croatia, Franta, Egipt si Italia.

  "Scaderea TVA la alimente in luna iunie a facut ca Romania sa devina cea mai ieftina destinatie dintre cele monitorizate. Preturile au ramas pe loc, in timp ce in alte destinati au crescut cu 20%, in medie, fata de anul trecut din cauza inflatiei si a ratei de schimb lira, dolar, euro. Daca s-ar introduce si impozitul specific pentru turism, am putea scadea si mai mult preturile", a spus Dragos Raducan, prim-vicepresedintele executiv FPTR.

  Cosul de vacanta analizat in raportul FPTR a inclus o masa pentru doi adulti (3 feluri de mancare si o sticla de vin local), un pahar de vin, un pachet de tigari, o sticla de bere locala, o apa minerala de 1,5 litri, o ceasca de cafea servita la o cafenea si o sticla de suc, dar si o crema de protectie solara cu factor 15.

  In functie de pretul cosului de vacanta, cele mai ieftine statiuni de litoral sunt Neptun (43,56 euro), Sunny Beach (50,53 euro), Costa del Sol (51,78 euro), Marmaris (64,51 euro), Corfu (75,23 euro), Kvarner-Croatia (77,81 euro), Nisa (90,34 euro), Sharm el-Sheikh (101,71 euro) si Sorrento (112,02 euro).

  "Chiar daca pentru turistii straini petrecerea vacantei in Romania ar putea fi un chilipir, pentru o parte dintre romani, vacanta in propria tara ramane un lux din cauza puterii scazute de cumparare a acestora. Introducerea voucherelor de vacanta, insa, va face ca turismul intern sa creasca, oferind posibilitatea cat mai multor romani sa-si petreaca vacantele in statiunile de pe litoralul romanesc', a mai spus Dragos Raducan.

  Anul trecut, litoralul romanesc ocupa locul IV in topul celor mai ieftine noua destinatii de litoral, analizate de FPTR, fiind devansata de Bulgaria, Spania si Turcia.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4302 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0051 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9271 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0472 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.034 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0813 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.038 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2017 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 august 2015

  In data de 27 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 649/2015 - M. Of. 649/2015 [M. Of. 649 / 27 august 2015]
 • Monitorul Oficial 650/2015 - M. Of. 650/2015 [M. Of. 650 / 27 august 2015]
 • Monitorul Oficial 651/2015 - M. Of. 651/2015 [M. Of. 651 / 27 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-28 :: Titlu: APIA: Rentierii isi pot viza carnetele pana la 31 august; in caz contrar nu vor primi banii pe 2014

  Rentierii agricoli mai au la dispozitie doar cateva zile pentru vizarea carnetului de rentier - data limita 31 august 2015 -, in caz contrar riscand sa nu mai intre in posesie rentei viagere aferente anului 2014, a anuntat, joi, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

  "APIA reaminteste ca pentru a intra in posesia rentei viagere cuvenite pentru anul 2014, rentierii trebuie sa se prezinte pana la data de 31 august 2015, inclusiv, la centrele judetene al Agentiei de Plati si Interventie in vederea vizarii carnetelor de rentier agricol. Rentierii agricoli cu domiciliul in Bucuresti se pot prezenta atat la Centrul APIA al Municipiului Bucuresti, cat si la Centrul judetean APIA Ilfov", se arata intr-un comunicat al APIA remis AGERPRES.

  Pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar, curator sau tutore, in baza unei procuri autentice sau a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

  De asemenea, rentierul agricol trebuie sa prezinte reprezentantilor APIA carnetul de rentier agricol, contractual de arendare, actul de identitate in original al rentierului agricol, document coordonate bancare, decizia de la comisia de expertiza medicala actualizata (acolo unde este cazul), pentru gradele de invaliditate I si II (daca decizia nu prevede ca dosarul este nerevizuibil), in original si in copie.

  Potrivit sursei citate, renta viagera agricola inceteaza la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorata acestuia in anul 2014 poate fi incasata de mostenitorii sai, doar daca, pana la 31 august 2015, mostenitorii vor depune la oricare centru judetean al APIA, respectiv al municipiului Bucuresti, carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu), certificatul de deces (original si copie), actul de succesiune (certificat de mostenitor sau certificat de calitate de mostenitor, certificat de legatar, hotarare judecatoreasca de succesiune investita cu formula ,,definitiva si irevocabila' (original si copie), B.I/C.I./pasaport al mostenitorului (original si copie), imputernicire/declaratie notariala din care sa reiasa acordul celorlalti mostenitori privind solicitarea si incasarea rentei viagere agricole datorata rentierului (original), precum si un extras de cont pe numele solicitantului.

  APIA precizeaza ca prezenta anuala a rentierilor la sediul centrelor judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura pentru vizarea carnetelor de rentier agricol este o conditie esentiala pentru a beneficia de renta cuvenita aferenta anului 2014.

  Renta viagera agricola reprezinta suma de bani platita rentierului agricol care instraineaza sau arendeaza terenurile agricole extravilane aflate in proprietatea sa.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4353 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0022 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9273 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0568 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0812 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0228 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1193 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0101 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2019 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2015-08-27 :: Titlu: ELSA Bucuresti. Scolile de vara Banking and Finance Law si Energy Law – Testimoniale

  In perioada 16-24 iulie 2015 au avut loc in Poiana Brasov Scolile de vara internationale organizate de ELSA Bucuresti, pe temele Banking and Finance Law, editia a VII-a, si Energy Law, a doua editie. Cele doua scoli au reunit 36 de participanti din peste zece tari, 23 in cadrul Banking and Finance Law si 12 in cadrul Energy Law.

  Bogdan Vlad, Coordonator International Summer Law School on Banking and Finance, ne-a declarat:
  "Scolile de vara sunt cel mai dinamic proiect al ELSA Bucuresti. Acestea includ o agenda academica bine inchegata si coerenta, ce abordeaza subiecte care nu sunt dezbatute suficient in mediul universitar, si care au un program social lejer, care ofera in acelasi timp o perpectiva asupra mediului si mentalitatilor specifice zonei. Gasirea echilibrului intre cele doua constituie cea mai mare provocare in organizarea proiectului, insa colegii mei din echipa de organizare au facut o treaba exceptionala. Participantii au aratat un interes deosebit pentru subiect si au fost activi, iar in final, feedback-ul primit atat de la acestia cat si de la invitatii care au sustinut prelegerile a fost cea mai mare satisfactie pe care o puteam obtine."

  "Asa cum spunea si Moličre "de la proiect pana la realizare este un drum lung", iar destinatia acestui drum trebuie sa fie reusita proiectului, aceasta din urma fiind garantata de implicare, rigurozitate, seriozitate si atentie la detalii (in definitiv, detaliile fac diferenta).Pentru mine, totul a inceput inca din toamna anului 2014 cand, pasiunea mea pentru fizica (in special pentru domeniul energetic) s-a intersectat cu pasiunea pentru drept, un lucru aparent imposibil (dupa cum stim, doua drepte paralele nu se intersecteaza niciodata). Totusi, prin Scoala Internationala de Vara pe Dreptul Energiei, am invatat ca nimic nu e intamplator si ca, daca iti alegi oamenii perfecti, poti face lucruri marete. Drumul nostru nu a fost de noua zile, ci de aproape noua luni. Noua luni in care am reusit ca cele noua zile de vara sa fie unele de neuitat. Ce a insemnat acest proiect pentru mine? Simplu, mi-a energizat sufletul. Cunoscand atatia oameni dornici de a invata lucruri noi, de a se perfectiona in acest domeniu (printre participanti numarandu-se si tineri avocati ), oameni pasionati cu adevarat de aceasta ramura a dreptului, am realizat ca cele noua luni de munca nu au fost in zadar, oferindu-ne o experienta pe care nu o traiesti de multe ori in viata. Cu ce am ramas? Cu foarte multi prieteni. Si inca ceva: satisfactia lucrului bine facut!" ne-a relatat Ioana Rosca, Coordonator International Summer Law School on Energy.

  In opinia Sandrei Avram, participanta in cadrul scolii pe domeniul financiar bancar:
  "Scoala de vara a fost o experienta prin care am dobandit un spectru larg de cunostinte despre diverse tematici vag dezbatute in mediul universitar. Am fost cu adevarat incantata de speakerii de top ce ne-au impartasit din experienta lor ca practicieni. De asemenea, metodele moderne si interactive utilizate pentru explicarea notiunilor teoretice au dus la o intelegere facila a programului academic. Negocierile simulate de la final au fost cea mai interesanta provocare, punandu-ma in situatia de a aplica ceea ce am invatat pe parcursul celor 6 zile de program academic, intr-un cadru practic. De apreciat a fost si programul social, cu petrecerile tematice, care intotdeauna dau frau liber creativitatii, iar diversitatea culturala a facut totul si mai fascinat. Aceasta scoala de vara mi-a directionat interesul catre aprofundarea studiilor juridice in domeniul financiar si bancar."

  "There are three words I can say to describe the ELSA Bucharest SLS on Banking and Finance Law: competence, open mind, social. I had the chance to take part in high quality lectures, speak with highly professional and well prepared lecturers. All this was connected with a relaxing and amazing social programme, for which I could meet and know great people from all over. This was a real ELSA experience". Aceasta a fost experienta pe care Gianluca Festa, participant din Italia a avut-o in cadrul International Summer Law School on Banking and Finance.

  Vladimir Sotirov, participant din Indonesia in cadrul scolii de vara pe domeniul dreptului energiei, ne-a declarat: "The summer school is an amazing experience and I encourage everyone to apply for it. You get to learn a lot, while still having the parties you would get if you were on a regular vacation. Plus you can make some great friends and useful connections."

  Meeri Aurora, participanta din Finlanda a povestit despre experinta sa:
  "My overall experience with the summer school in Romania was an extremely positive one! With energy law, the academic agenda was strong and interesting (the way it should be), and the combined so...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Dana Dumitrescu :: Data: 2015-08-27 :: Titlu: Articol pe tema dreptul la informare al actionarilor in Tribuna DreptOnline.ro

  In Tribuna DreptOnline.ro a fost publicat un articol, avand ca tema Aprecieri referitoare la tema Dreptul la informare al actionarilor este un moft.

  Autoarea, Dana Dumitrescu, a plecat in articolul sau de la nota critica intitulata "Dreptul la informare al actionarilor este un moft" publicata de Juridice.ro, avandu-i ca autori pe Petre Piperea si Ramona Andritoiu.

  Textul integral al articolului: Aprecieri referitoare la tema Dreptul la informare al actionarilor este un moft
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-27 :: Titlu: CSM a decis convocarea adunarilor generale ale magistratilor pentru consultarea cu privire la modificarea legilor Justitiei

  Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, luni, convocarea adunarilor generale ale judecatorilor si procurorilor pentru consultarea cu privire la propunerile de completare si modificare a legilor Justitiei.

  CSM a apreciat ca se impune convocarea adunarilor generale pentru consultarea cu privire la unele propuneri de modificare si completare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, si la propunerea de modificare a art. 41 alin. 2 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata.

  Peste 1.300 de judecatori si procurori din toata tara au semnat in iulie un memoriu adresat Consiliului Superior al Magistraturii fata de propunerile de modificare a legilor Justitiei.

  Semnatarii memoriului au sustinut ca nu sunt de acord cu propunerile care vizeaza: reintroducerea numirii directe in functia de judecator sau procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor cu vechime de cel putin 18 ani exclusiv pe baza de interviu; schimbarea modalitatii de sustinere a examenului de promovare in functii de executie, prin instituirea ca proba a unei asa-numite evaluari a activitatii profesionale pe ultimii trei ani (transformarea unei conditii de participare in nota de promovare); reintroducerea prevederii privind numirea fostilor magistrati cu vechime de minim 10 ani in functii vacante la instante sau Parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat.

  Magistratii subliniaza in memoriu ca toate aceste propuneri vor avea "grave" consecinte asupra sistemului judiciar.

  "Atragem atentia ca aceste modificari, efectuate in conditii netransparente, fara consultarea magistratilor, reprezinta o intoarcere la prevederi a caror inlaturare a fost sustinuta de tot corpul judiciar in perioada 2007 — 2009 si au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar in cadrul monitorizarii Justitiei prin Mecanismul de Cooperare si Verificare agreat de Uniunea Europeana si Romania", se spune in documentul transmis CSM, Institutului National al Magistraturii si Ministerului Justitiei.

  Ulterior, si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a transmis un memoriu prin care a dezaprobat propunerile CSM privind modificarea legilor Justitiei care prevad posibilitatea de a deveni judecator sau procuror fara examen, prin numire pe baza unui simplu interviu.

  Pe de alta parte, Consiliul a precizat la scurt timp ca propunerile de modificare a Legii 303/2004 au fost transmise in 2012 si, ulterior, in martie 2015, spre consultare, tuturor instantelor si Parchetelor, urmand sa inainteze si amendamentele care au rezultat in sedinta din 21 iulie a Comisiei nr. 1 a CSM si care nu au facut obiectul consultarii anterioare.

  Conform CSM, propunerile Comisiei nr. 1 vor fi analizate si dezbatute de plenul Consiliului, singurul abilitat sa faca propuneri de modificare legislativa si sa le transmita Ministerului Justitiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-27 :: Titlu: Consiliul ASF solicita intrarea in faliment a societatii Astra Asigurari

  Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a solicitat, miercuri, intrarea in faliment a societatii Astra Asigurari, care se afla in administrare speciala, si a decis retragerea autorizatiei de functionare, a anuntat miercuri presedintele ASF, Misu Negritoiu.

  "Astazi, s-a intalnit Consiliul ASF si a analizat situatia societatii Astra pe baza unui raport inaintat de KPMG (...) Potrivit concluziilor raportului sunt intrunite cele trei conditii legale care definesc starea de insolventa", a mentionat Negritoiu.

  Potrivit unui comunicat transmis marti AGERPRES, de unul dintre actionari, 'The Nova Group Investments Romania', actionarii majoritari ai Societatii de Asigurare-Reasigurare Astra SA intentionau sa aduca in companie 425 milioane de lei intr-un termen de aproximativ un an, in cadrul unui plan de redresare financiara potrivit caruia asiguratorul ar trebui scos din procedura de administrare speciala.

  A doua etapa de majorare a capitalului social prevazuta de planul de redresare a Astra Asigurari s-a incheiat in 19 august insa nu au fost inregistrate subscrieri de capital semnificative si nici nu au fost adresate solicitari de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al societatii de catre investitorii interesati, releva informatiile transmise miercuri de reprezentantii KPMG, administratorul special al companiei.

  ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii Astra in februarie 2014, numind firma de consultanta KPMG Advisory in calitate de administrator special.

  Planul de redresare al Astra intocmit de KPMG Advisory SRL a fost aprobat de ASF pe 7 aprilie 2014 si prevedea ca masura principala pentru restabilirea indicatorilor de prudentialitate majorarea capitalului social cu o suma de pana la 490 milioane lei pe o perioada estimata initial la aproximativ un an.

  Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat, la jumatatea lunii iulie, ca discutiile referitoare la preluarea Astra sunt "destul de avansate" si exista "sanse bune" sa fie rezolvata problema in aceasta vara sau, cel putin, societatea "sa intre intr-un alt plan de redresare, cu un investitor strategic".

  Astra Asigurari este detinuta de The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider (99% din actiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-27 :: Titlu: Proiect de lege ce prevede un aviz epidemiologic si adeverinta medicala pentru inscierea copiilor la scoala si gradinita, lansat in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii

  Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de lege ce prevede obligativitatea unei adeverinte medicale cu date privind suferinte patologice ale copilului si un aviz epidemiologic prin care se atesta daca acesta are semne de boala transmisibila la inscrierea in fiecare nou an scolar, atat la scoala, cat si la gradinita. Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de ordin comun al ministerelor Educatiei si Sanatatii.

  "Am elaborat un ordin comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei pentru a prezenta explicit conditiile medicale necesare inscrierii copiilor in unitatile de invatamant, la inceputul anului scolar. Incepand din anul scolar 2015-2016, elevii vor prezenta un aviz epidemiologic semnat de medic prin care se atesta faptul ca respectivul copil sau elev are sau nu are semne si simptome sugestive de boala transmisibila", a declarat pentru Mediafax Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.

  Potrivit proiectului Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei, documentele medicale necesare la inscrierea / frecventarea fiecarui an de invatamant / terminarea unui ciclu de invatamant sunt: adeverinta medicala si aviz epidemiologic.

  Adeverinta medicala cuprinde date privind suferinte patologice ale copilului care urmeaza sa intre sau sa reintre in colectivitate, printre care astm, otita, maladii congenitale de cord, probleme de invatare /dezvoltare, diabet zaharat, leziuni ostoarticulare, convulsii, tulburari de vorbire, auz vedere, tuberculoza. De asemenea, vor fi trecute in adeverinta informatii privind alergii la medicamente, alimente sau altele, pe care le-ar putea avea copilul, si ce medicamente sau vaccinuri a efectuat.

  Totodata elevul va fi supus unui examen fizic, in care ii vor fi evaluate inaltimea, greutatea, indicele de masa corporala si presiunea arteriala (pentru copii peste trei ani).

  Documentele medicale se elibereaza de medicul de familie sau de medicul colectivitatii de la care provine copilul.

  Pentru anul 2015, documentele medicale necesare pentru inscrierea/ frecventarea fiecarui an de invatamant al prescolarilor si elevilor vor fi depuse la sediul unitatilor de invatamant pana la data de 1 octombrie 2015.

  In cazul in care medicul de familie considera necesara realizarea unor analize, precum exudatul faringian sau coprocultura, intrucat suspecteaza o anumita boala, acesta va trimite copilul sa faca analizele bacteorologice, dupa care va putea elibera avizul medical pentru intrarea in colectivitate, potrivit secretarului de stat in Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc. Potrivit acestuia, multe unitati de invatamant mai solicita, obligatoriu, prezentarea acestor analize bacteriologice, insa ele nu sunt obligatorii pentru inscriere.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 august 2015

  In data de 26 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 646/2015 - M. Of. 646/2015 [M. Of. 646 / 26 august 2015]
 • Monitorul Oficial 647/2015 - M. Of. 647/2015 [M. Of. 647 / 26 august 2015]
 • Monitorul Oficial 648/2015 - M. Of. 648/2015 [M. Of. 648 / 26 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4375 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8705 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0212 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0584 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0237 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1092 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.017 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.202 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0028 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-26 :: Titlu: Excedentul bugetar a ajuns la 1,06% din PIB, dupa primele 7 luni din 2015

  Executia bugetului general consolidat pe primele sapte luni ale anului 2015 s-a incheiat cu un excedent de 7,4 miliarde lei, respectiv 1,06% din PIB, fata de un deficit de 1,01 miliarde lei, respectiv ,15% din PIB, inregistrat la aceeasi data in anul 2014, conform datelor publicate marti de Ministerul Finantelor Publice.

  Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 132,8 miliarde lei, reprezentand 19% din PIB, au fost cu 9,9% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar ca pondere in PIB cu ,9 puncte procentuale.

  Potrivit MFP, S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din TVA (15,5%), impozitul pe venit (13,3%), impozit pe profit (10,7%), venituri nefiscale (18,1%) si accize (6,9%).

  Incasarile din contributii de asigurari sociale au scazut doar cu 1,5% fata de anul anterior, fiind influentate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor, cat si de cresterea pe anul 2015 cu ,5 pp a cotei de contributie catre pilonul II de pensii.

  La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 3,3%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 6,5% si venituri nefiscale cu 1,7%.

  Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 125,4 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 2,9% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar s-au diminuat cu ,4 pp ca pondere in PIB.

  In structura, pe principalele titluri de cheltuieli s-au inregistrat reduceri in cazul cheltuielilor cu bunuri si servicii ( ,9%). O reducere semnificativa s-a inregistrat in cazul cheltuielilor cu dobanzile (8,1%) ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat.

  In paralel, se remarca o crestere semnificativa, cu 33,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4384 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0028 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8493 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0234 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0821 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0922 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0174 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2048 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0019 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 august 2015

  In data de 25 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 643/2015 - M. Of. 643/2015 [M. Of. 643 / 25 august 2015]
 • Monitorul Oficial 644/2015 - M. Of. 644/2015 [M. Of. 644 / 25 august 2015]
 • Monitorul Oficial 645/2015 - M. Of. 645/2015 [M. Of. 645 / 25 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-25 :: Titlu: Presedintele Asociatiei Magistratilor: Exista suspiciunea ca instantele sunt supravegheate; se fac transcripturi si este periculos

  Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), judecatoarea Gabriela Baltag, a declarat, luni, ca exista suspiciunea ca instantele sunt supravegheate, ca se fac transcripturi, sustinand ca acest lucru este periculos, iar CSM trebuie sa lamureasca aceste aspecte.

  Reprezentantii Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), Asociatiei Magistratilor din Romania si Asociatiei Procurorilor din Romania (APR) au participat, luni, la sedinta plenului CSM, pentru sustinerea plangerii prin care cer revocarea hotararii Consiliului referitoare la faptul ca declaratiile generalului SRI Dumitru Dumbrava — potrivit caruia instantele de judecata sunt "camp tactic" pentru acest serviciu — nu au afectat independenta Justitiei.

  La finalul acestei sedinte, sefa AMR a sustinut ca nu se poate spune ca actul de justitie este infaptuit cu aportul SRI si ca nu trebuie sa fie exagerat rolul Serviciului.

  Precizarea a fost facut in contextul in care Gabriela Baltag a fost intrebata daca ar mai fi existat marile dosare de coruptie in care au fost cuprinsi si judecatori in absenta suportului de specialitate al SRI.

  "Nu pot sa raspund in acest sens. Credeti dvs. ca un act de justitie nu poate fi infaptuit fara SRI? Gresit, este cu sprijinul uneori, in anumite faze sau etape, dar in niciun fapt nu puteti sa spuneti ca actul de justitie este infaptuit cu aportul SRI. Va rog sa nu le exagerati rolul pe care nici legea nu l-a gandit. Sub nicio forma. (...) Este problema dumnealor de comunicare (n.r — precizarea facuta in comunicatele parchetului privind sprijinul oferit de SRI). Nu o sa vedeti niciodata intr-o hotarare judecatoreasca. (...) Legea vorbeste despre anumite acte de cercetare penala care se pot infaptui cu sprijinul dansilor, dar uitati-va ca nu pot face acte de urmarire penala", a spus Gabriela Baltag.

  Ea a mentionat ca a sustinut in CSM despre faptul ca in ultimul timp se vorbeste tot mai mult despre supravegherea magistratilor si ca acest lucru nu este firesc.

  "De ce sa fim supravegheati cand vorbim de un act de justitie? De ce se porneste de la prezumtia de rea-credinta, de coruptie? S-au abandonat toate valorile si toate principiile fundamentale? ?i lucru acesta nu este deloc lamurit. Am subliniat si am spus ca SRI vorbeste despre faptul ca este antrenat in lupta impotriva coruptiei dar sa nu uitam ca lupta impotriva coruptiei nu este asanata de SRI. Nici intr-un caz. Eu stiu ca in alta parte coruptia este rezolvata, prin hotarari judecatoresti", a subliniat sefa AMR.

  Judecatoarea a aratat ca nu stie despre ce serviciu este vorba si ca aceste informatii legate de supravegherea magistratilor le are pe surse, la fel ca si presa.

  "Nu neaparat SRI. Nu stim cine anume. La fel, cum si dvs. aveti informatii pe surse, si noi. (...) Sunt atatea servicii ca nici nu mai stim care anume ar putea sa faca acest lucru, dar exista aceasta suspiciune ca instantele sunt cumva supravegheate, ca se fac transcripturi. Auzim si noi ca in diferite situatii, fara a nominaliza concret, ca au fost rapoarte ale unor servicii secrete care vorbesc despre activitatea din instante ori acest lucru este foarte periculos. (...) Este foarte important sa lamureasca CSM", a afirmat sefa AMR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-25 :: Titlu: CSM a decis convocarea adunarilor generale ale magistratilor pentru consultarea cu privire la modificarea legilor Justitiei

  Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, luni, convocarea adunarilor generale ale judecatorilor si procurorilor pentru consultarea cu privire la propunerile de completare si modificare a legilor Justitiei.

  CSM a apreciat ca se impune convocarea adunarilor generale pentru consultarea cu privire la unele propuneri de modificare si completare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, si la propunerea de modificare a art. 41 alin. 2 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata.

  Peste 1.300 de judecatori si procurori din toata tara au semnat in iulie un memoriu adresat Consiliului Superior al Magistraturii fata de propunerile de modificare a legilor Justitiei.

  Semnatarii memoriului au sustinut ca nu sunt de acord cu propunerile care vizeaza: reintroducerea numirii directe in functia de judecator sau procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor cu vechime de cel putin 18 ani exclusiv pe baza de interviu; schimbarea modalitatii de sustinere a examenului de promovare in functii de executie, prin instituirea ca proba a unei asa-numite evaluari a activitatii profesionale pe ultimii trei ani (transformarea unei conditii de participare in nota de promovare); reintroducerea prevederii privind numirea fostilor magistrati cu vechime de minim 10 ani in functii vacante la instante sau Parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat.

  Magistratii subliniaza in memoriu ca toate aceste propuneri vor avea "grave" consecinte asupra sistemului judiciar.

  "Atragem atentia ca aceste modificari, efectuate in conditii netransparente, fara consultarea magistratilor, reprezinta o intoarcere la prevederi a caror inlaturare a fost sustinuta de tot corpul judiciar in perioada 2007 — 2009 si au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar in cadrul monitorizarii Justitiei prin Mecanismul de Cooperare si Verificare agreat de Uniunea Europeana si Romania", se spune in documentul transmis CSM, Institutului National al Magistraturii si Ministerului Justitiei.

  Ulterior, si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a transmis un memoriu prin care a dezaprobat propunerile CSM privind modificarea legilor Justitiei care prevad posibilitatea de a deveni judecator sau procuror fara examen, prin numire pe baza unui simplu interviu.

  Pe de alta parte, Consiliul a precizat la scurt timp ca propunerile de modificare a Legii 303/2004 au fost transmise in 2012 si, ulterior, in martie 2015, spre consultare, tuturor instantelor si Parchetelor, urmand sa inainteze si amendamentele care au rezultat in sedinta din 21 iulie a Comisiei nr. 1 a CSM si care nu au facut obiectul consultarii anterioare.

  Conform CSM, propunerile Comisiei nr. 1 vor fi analizate si dezbatute de plenul Consiliului, singurul abilitat sa faca propuneri de modificare legislativa si sa le transmita Ministerului Justitiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4412 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0112 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8727 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0618 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0826 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0903 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1096 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2067 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0043 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 august 2015

  In data de 24 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 641/2015 - M. Of. 641/2015 [M. Of. 641 / 24 august 2015]
 • Monitorul Oficial 642/2015 - M. Of. 642/2015 [M. Of. 642 / 24 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-24 :: Titlu: CSM respinge plangerea asociatiilor magistratilor de revocare a deciziei referitoare la instantele 'camp tactic al SRI'

  Consiliul Superior al Magistraturii a respins, luni, ca inadmisibila, plangerea prealabila a asociatiilor magistratilor prin care cereau revocarea hotararii CSM referitoare la faptul ca declaratiile generalului SRI Dumitru Dumbrava - potrivit caruia instantele de judecata sunt "camp tactic" pentru acest serviciu - nu au afectat independenta Justitiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-24 :: Titlu: Dezbatere referitoare la proiectele noilor legi privind achizitiile publice, luni si marti

  Freedom House Romania si Expert Forum organizeaza luni si marti o dezbatere referitoare la proiectele noilor legi privind achizitiile publice, aceste acte normative urmand sa transpuna noile directive europene si sa remedieze deficientele OUG 34/2006 care reglementeaza in prezent acest domeniu.

  La aceasta dezbatere vor participa reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, presedintii Consiliului Concurentei, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor, Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, dar si experti in achizitii, reprezentanti ai ambasadelor unor state occidentale, ai mediului de afaceri si camerelor de comert.

  Proiectele de legi in domeniul achizitiilor publice vor ramane in dezbatere publica pana la data de 31 august, potrivit Ministerului Finantelor Publice.

  Perioada de dezbatere publica a celor doua proiecte de legi — proiectul de Lege privind achizitiile publice si proiectul de Lege privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica si a contractelor de concesiune si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor — nu a fost niciodata limitata la doar 10 zile.

  Cele doua proiecte de acte normative, dar si 'Strategia Nationala in domeniul Achizitiilor Publice' si documentele de consultare aferente acestora, sunt publicate pe site-ul MFP, in cadrul unei sectiuni dedicate: www.mfinante.ro.

  Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania au semnala recent ca perioada de consultare publica referitoare la proiectul de modificare a Legii achizitiilor publice trebuie prelungita macar pana la 30 septembrie a.c., iar Ministerul de Finante ar trebui sa publice o nota de fundamentare care sa explice structura actualului proiect de lege.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-24 :: Titlu: Pretul petrolului a coborat la cea mai mica valoare de dupa criza

  Petrolul Brent, de referinta de Londra, precum si WTI, cel de referinta pe piata americana, au atins luni minimul ultimilor sase ani si jumatate, coborand sub pragul de 45 de dolari per baril, respectiv 40 de dolari, in conditiile in care investitorii sunt ingrijorati ca incetinirea economiei chineze va conduce la o cerere mai mica de petrol pe fondul supraofertei globale, transmite Reuters.

  Bursa de la Shanghai a inchis luni cu o scadere de 8,49%, cea mai mare contractie din ultimii opt ani, ceea ce a afectat si restul burselor asiatice, precum si principalele burse europene. In prezent, Bursa de la Shanghai a sters toate castigurile inregistrate de la inceputul anului, revenind sub nivelul inregistrat in data de 31 decembrie 2014. Investitorii sunt ingrijorati de posibilitatea unei aterizari dure a economiei chineze, in pofida eforturilor autoritatilor de a relansa exporturile si activitatea economica.

  Cotatia petrolului Brent cu livrare in octombrie este in declin cu 1,08 dolari, pana la 44,38 dolari pe baril, dupa ce anterior a atins un minim de 44,24 dolari, cel mai redus nivel din martie 2009. De asemenea, cotatia titeiului West Texas Intermediate, de referinta pe piata americana, se apropie de 39 de dolari, cel mai redus nivel inregistrat dupa luna februarie 2009.

  Pe langa petrol, si alte materii prime au atins luni noi valori minime, pe fondul ingrijorarilor ca o incetinire severa in China va trage in jos si alte economii din regiune, ceea ce va duce la reducerea consumul de energie si materii prime. Indicele Bloomberg, ce regrupeaza 22 de materii prime, a scazut luni cu 1,7%, pana la 86.3542 puncte, cel mai redus nivel inregistrat dupa luna august 1999.

  In schimb, cotatia aurului era relativ stabila, metalul galben beneficiind de statutul sau de valoare de refugiu in perioade de turbulenta. In cursul tranzactiilor derulate luni dupa amiaza la Singapore, uncia de aur era in scadere usoara cu 0,2% pana la 1.158,10 dolari.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-08-24 :: Titlu: Legea 220/2015 aduce modificari privind finantarea de baza a invatamantului

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 558/2015 a fost publicata Legea 220/2015 pentru modificarea si completarea art. 36 din OUG 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice.

  Incepand cu anul scolar 2015 ? 2016 statul asigura, fara discriminare din punct de vedere al formei de organizare a invatamantului - de stat, particular sau confesional - , pe fiecare nivel de structurare a invatamantului preuniversitar, finantarea de baza reglementata la art. 9 alin. (2) si art. 101 alin. (2) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Textul integral: Legea 220/2015 aduce modificari privind finantarea de baza a invatamantului
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-23 :: Titlu: FSLI: Executivul trebuie sa gaseasca solutii de majorare suplimentara a salariilor in Invatamant, cu cel putin 15%

  Executivul trebuie sa gaseasca solutii de majorare suplimentara, fata de cea prevazuta de lege, a salariilor in invatamant, cu cel putin 15% inainte de data de 1 ianuarie 2016, sustine Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), intr-un comunicat remis vineri AGERPRES.

  'In acest moment salariu minim brut pe tara este de 1.050 lei, in timp ce salariul unui invatator debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) si al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar dupa majorarea de 5% de la data de 1 septembrie 2015, prevazuta in OUG nr.83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut pentru invatatorul debutant si la 1.189 de lei brut pentru profesorul debutant. Apelul catre guvernanti de a se gasi o solutie pentru majorarea suplimentara a salariilor din invatamant, inainte de data de 1 ianuarie 2016, este un gest firesc, avand in vedere ceea ce se intampla in acest moment in domeniul salarizarii din sectorul bugetar si nu numai', se arata in comunicatul citat.

  Potrivit FSLI, salariul unui profesor debutant ar fi de 1.367 de lei brut, cu putin peste salariul minim brut pe economie.

  'Conform deciziei Guvernului Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei. In aceste conditii, este imperios necesar ca Executivul sa gaseasca solutii de majorare suplimentara, fata de cea prevazuta de lege, a salariilor in invatamant cu cel putin 15%, inainte de aceasta data, astfel incat un cadru didactic sa nu aiba aceeasi salarizare cu cea a unui muncitor necalificat.

  Astfel, un invatator debutant ar ajunge ca salariu la 1.345 de lei brut, iar un profesor debutant la 1.367 de lei brut, cu putin peste salariul minim brut pe economie
  ', se mai spune in comunicat.

  FSLI are 176.000 de membri si reprezinta 62% din salariatii sistemului de invatamant preuniversitar.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-23 :: Titlu: Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung, la BBB-/BBB, cu perspectiva stabila

  Agentia de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung, in valuta si in moneda locala, la BBB-/BBB, cu perspectiva stabila, informeaza Ministerul Finantelor Publice printr-un comunicat remis sambata AGERPRES.

  "Reconfirmarea ratingului si perspectivei stabile a Romaniei e sustinuta de situatia foarte buna a finantelor publice, tara noastra pozitionandu-se favorabil comparativ cu statele din regiune cu acelasi rating, cu o proiectie a deficitului bugetar pentru 2015 de—1,8% din PIB, sub nivelul de—2,5% inregistrat in cazul statelor cu rating BBB si cu un nivel al datoriei publice de 40,6% din PIB, de asemenea sub nivelul de 43,1% aferent statelor cu acelasi rating. In acelasi timp, un alt factor de sustinere a reafirmarii ratingului si perspectivei pentru Romania il reprezinta asteptarile pozitive privind cresterea economica in urmatorii trei ani", se mentioneaza in comunicat.

  Conform sursei citate, agentia Fitch a crescut astfel prognoza proprie privind cresterea economica a Romaniei pentru perioada 2015 — 2017, estimand o crestere economica reala in medie cu 3,5% comparativ cu prognoza anterioara de 2,8%. Fitch considera ca aceasta evolutie pozitiva va fi sustinuta in urmatoarea perioada de cererea interna, amplificata de relaxarea fiscala la nivelul consumului privat, precum si de o revenire a investitiilor din sectorul privat.

  Totodata, agentia apreciaza ca sectorul bancar din Romania este stabil, in pofida volatilitatii mediului extern, bancile din Romania fiind bine capitalizate, calitatea activelor bancare imbunatatindu-se ca urmare a masurilor de reducere a creditelor neperformante.

  "Agentia de rating a mentionat cativa factori care ar putea conduce, in mod individual sau colectiv, la actiuni de imbunatatire a ratingului acordat Romaniei, respectiv continuarea procesului de consolidare fiscal bugetara, care sa duca la o evolutie in scadere a deficitelor bugetare, o reducere sustinuta a nivelului datoriei externe, un ritm mai accelerat al cresterii economice, precum si convergenta progresiva a veniturilor catre nivelul statelor cu rating superior", se mai arata in comunicat.

  La inceputul lunii iulie, o alta mare agentie de rating, Moody's Investors Service, estima, intr-un raport privind Romania, ca imbunatatirea competitivitatii, reducerea dezechilibrelor macroeconomice si revenirea pietei muncii si a consumului intern vor permite Romaniei sa inregistreze o crestere medie de aproximativ 3% in urmatorii ani.

  Moody's semnala atunci ca reducerea deficitelor si imbunatatirea cresterii economice sustin ratingul 'Baa3' cu perspectiva stabila atribuit Romaniei, chiar daca nivelul relativ ridicat al datoriei externe si riscul incetinirii schimburilor comerciale in regiune pun unele provocari. De asemenea, integrarea economica graduala cu statele vecine continua sa creasca productivitatea, pe langa sprijinul financiar si supravegherea politicilor de catre Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. In plus, riscurile provenite din sectorul bancar s-au redus, in conditiile in care calitatea activelor bancilor s-a imbunatatit ca urmare a scaderii creditelor neperformante, se mai arata in raportul Moody's.

  Cea de-a treia mare agentie de rating, Standard&Poor's atribuie, la randul sau, un calificativ 'BBB minus' pentru datoriile pe termen lung in valuta ale Romaniei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-08-23 :: Titlu: Legea 217/2015 modifica cadrul interzicerii organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 562/2015 a fost publicata Legea 217/2015 pentru modificarea si completarea OUG 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.

  Pentru prevenirea si combaterea incitarii la ura nationala, rasiala sau religioasa, la discriminare si la savarsirea de infractiuni de genocid, contra umanitatii si de crime de razboi, prezenta ordonanta de urgenta reglementeaza interzicerea organizatiilor, simbolurilor si faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid, contra umanitatii si de crime de razboi.

  Prin organizatie cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob se intelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care isi desfasoara activitatea temporar sau permanent, in scopul promovarii ideilor, conceptiilor sau doctrinelor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum ura si violenta pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase si inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie, recurgerea la violenta pentru schimbarea ordinii constitutionale sau a institutiilor democratice, nationalismul extremist. In aceasta categorie pot fi incluse organizatiile cu sau fara personalitate juridica, partidele si miscarile politice, asociatiile si fundatiile, societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte persoane juridice care indeplinesc cerintele mentionate.

  Fapta persoanei de a promova, in public, cultul persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid, contra umanitatii si de crime de razboi, precum si fapta de a promova, in public, idei, conceptii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, in sensul art. 2 lit. a), se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi.

  Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea in mod evident, prin orice mijloace, in public, a holocaustului ori a efectelor acestuia, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

  Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea in mod evident, prin orice mijloace, in public, a genocidului, a crimelor contra umanitatii si a crimelor de razboi, astfel cum sunt definite in dreptul international, in Statutul Curtii Penale Internationale si in Carta Tribunalului Militar International infiintat prin Acordul de la Londra, la data de 8 august 1945, si recunoscute ca atare printr-o hotarare definitiva a Curtii Penale Internationale, a Tribunalului Militar International infiintat prin Acordul de la Londra, la data de 8 august 1945, a Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie, a Tribunalului Penal International pentru Rwanda sau a oricarui alt tribunal penal international infiintat prin instrumente internationale relevante si a caror competenta este recunoscuta de statul roman, ori a efectelor acestora, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

  Se interzice ridicarea sau mentinerea in locuri publice, cu exceptia muzeelor, a unor statui, grupuri statuare, placi comemorative, referitoare la persoanele vinovate de savarsirea infractiunilor de genocid, contra umanitatii si de crime de razboi.

  Textul integral: Legea 217/2015 modifica cadrul interzicerii organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.43 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0062 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9345 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0401 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1729 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0346 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1098 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0192 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.211 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 august 2015

  In data de 21 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 636/2015 - M. Of. 636/2015 [M. Of. 636/ 21 august 2015]
 • Monitorul Oficial 637/2015 - M. Of. 637/2015 [M. Of. 637 / 21 august 2015]
 • Monitorul Oficial 638/2015 - M. Of. 638/2015 [M. Of.638 / 21 august 2015]
 • Monitorul Oficial 639/2015 - M. Of. 639/2015 [M. Of. 639 / 21 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-21 :: Titlu: Kuna croata, introdusa de vineri in lista cursurilor valutare de la BNR

  Banca Nationala a Romaniei va opera, incepand de vineri, modificari in lista cursurilor pietei valutare prin includerea cotatiei indicative a leului romanesc in raport cu kuna croata (HRK).

  Pana vineri, lista cursurilor valutare cuprindea cotatiile pentru 28 de monede, plus cotatiile pentru aur si DTS.

  Cursurile valutelor incluse in aceasta lista au la baza cotatii ale societatilor bancare autorizate sa efectueze operatiuni pe piata valutara.

  Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in primele patru luni ale acestui an volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu Republica Croatia a fost de 91,2 milioane euro. Exporturile au totalizat 54,3 milioane euro, iar importurile 36,9 milioane euro. S-a inregistrat excedent comercial de 17,4 milioane euro in favoarea Romaniei.

  Principalele grupe de produse la exportul romanesc au fost: animale vii si produse animale (11,7 milioane lei), metale comune si articole metalice (11 milioane euro), mijloace si materiale de transport (6,6 milioane lei) si materii textile si articole din acestea (4,8 milioane lei), in timp ce la import ponderea a fost detinuta de: produse chimice (6,4 milioane lei), metale comune si articole metalice (5,8 milioane lei), masini, aparate si echipamente electrice (5,4 milioane lei).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-21 :: Titlu: Program de cooperare transnationala pentru regiunea Dunarii in valoare de 222 milioane de euro, aprobat de Comisia Europeana  Antreprenori din noua state membre ale Uniunii Europene /UE/, printre care si Romania, precum si din alte trei tari din afara UE, pot aplica incepand din toamna acestui an in cadrul noului 'Program de cooperare transnationala pentru regiunea Dunarii', in valoare de 222 de milioane de euro, recent adoptat de Comisia Europeana, potrivit unui comunicat de presa Executivului comunitar.

  'Sunt incantata sa adopt acest program. Acesta a fost conceput pentru a contribui in mod direct la punerea in aplicare cu succes a Strategiei UE pentru regiunea Dunarii, prin intermediul prioritatilor sale tematice si al sprijinului pentru guvernanta strategiei. Programul ar trebui sa ajute tarile implicate sa dezvolte proiecte cu rezultate tangibile si pozitive, care sa le permita sa ramana in continuare atractive ca loc de viata, studiu, munca, precum si pentru turism si investitii', a afirmat Corina Cretu, comisarul european pentru Politica Regionala.

  Programul va sprijini proiecte de cooperare transnationala in conformitate cu prioritatile Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii (EUSDR). Concentrarea geografica a programului corespunde zonei vizate de strategie, incluzand regiuni din noua state membre (Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Germania, Romania, Slovacia si Slovenia), dar si din trei tari din afara UE (Bosnia-Hertegovina, Serbia si Muntenegru). De asemenea, Republica Moldova si Ucraina vor fi eligibile in cadrul acestui program, odata ce se va stabili finantarea din Instrumentul european de vecinatate (IEV).

  Conform sursei citate, UE va investi peste 202 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si 19,8 milioane de euro din Instrumentul de Asistenta pentru Preaderare (IPA) in proiecte transnationale din zona bazinului Dunarii.

  Primul apel de propuneri va fi lansat in toamna anului 2015, iar evenimentul de lansare va avea loc pe 23 si 24 septembrie, la Budapesta.

  In acest context, Biroul pentru planificare economica nationala din Budapesta a fost desemnat drept autoritate de management a programului transnational pentru regiunea Dunarii. Activitatile partenerilor de proiect vor fi cofinantate pana la un plafon de 84%.

  FEDR are drept obiectiv consolidarea coeziunii economice si sociale in Uniunea Europeana prin reducerea dezechilibrelor dintre regiunile acesteia. In perioada 2014-2020, FEDR va investi peste 199 de miliarde de euro in regiunile Europei.

  Totodata, IPA ofera asistenta financiara si tehnica pentru a sprijini procesul de reforma in tarile in curs de aderare. Fondurile IPA dezvolta capacitatile acestor tari, avand drept rezultat evolutii pozitive si progresive in regiune. Pentru perioada 2014-2020, IPA are un buget de aproximativ 11,7 miliarde de euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-21 :: Titlu: Platile refuzate de banci au scazut in iulie cu 6,2% fata de luna precedenta

  Platile cu instrumente de debit refuzate de banci in iulie 2015 au scazut cu 6,2% fata de luna precedenta, totalizand 448,334 milioane de lei, reiese din datele colectate la Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a Romaniei.

  Cele mai multe sume refuzate au fost raportate, in iulie 2015, pentru plati cu bilete la ordin, 97,5%, respectiv 437,382 milioane lei, in scadere cu cu 5,58% comparativ cu iunie.

  La platile cu cecuri, sumele refuzate la plata au scazut cu 19,23%, de la 13,493 milioane de lei in iunie, la 10,899 milioane de lei in iulie.

  Numarul de plati refuzate a scazut cu 3%, ajungand la 7.677, de la 7.919 cu o luna in urma.

  In acelasi timp, numarul de persoane aflate in interdictie bancara a scazut la 127 in iulie 2015, de la 143 in iunie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-21 :: Titlu: Acord pe Codul fiscal: Reducerea treptata a TVA pana la 19% si amanarea eliminarii supraaccizei pe carburanti

  Reprezentantii partidelor parlamentare au decis joi, la intalnirea tehnica pe tema Codului fiscal, retrimis spre reexaminare Legislativului de presedintele Klaus Iohannis, ca TVA sa fie scazuta in doua etape: de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%.

  Totodata, s-a hotarat amanarea cu un an a masurii de eliminare a supraaccizei pe carburanti, aceasta urmand sa fie aplicata din 2017, nu din 2016, asa cum era stabilit initial.

  Lunea viitoare, de la ora 15,00, Senatul se va reuni in sesiune extraordinara, prilej cu care se va dezbate si vota cererea de reexaminare a noului Cod fiscal, dupa cum a anuntat presedintele Camerei superioare, Calin Popescu-Tariceanu.

  Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, prezent joi la discutiile tehnice ale reprezentantilor formatiunilor politice, a declarat ca s-a ajuns la un consens: "În primul rand, TVA va fi la 20% de la 1 ianuarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017 — 19%. O a doua masura propusa de PNL a fost aceea de a amana pentru un an de zile eliminarea supraaccizei, urmand ca acest lucru sa se intample din 2017. Acestea au fost cele doua masuri propuse de PNL", a precizat Teodorovici.

  El a aratat, insa, ca tinta de deficit bugetar de 1,2% nu va putea fi atinsa nici acum. "Cifrele de astazi, in urma discutiei pe cele doua masuri, sunt aproximative, undeva la 0,5 — 0,6% este reducerea deficitului estimat de noi initial, adica in jurul cifrei de 2%. (...) Deci, nu ne vom incadra in acea tinta de 1,2% impactul fiscal", a explicat Teodorovici.

  Ministrul Finantelor a mai spus ca in cadrul intalnirii cu reprezentantii partidelor politice s-a solicitat ca Guvernul sa faca trimestrial in Parlament o informare cu privire la modul in care se realizeaza executia bugetara, astfel incat parlamentarii sa stie exact ca tinta de deficit este respectata.

  Potrivit lui Teodorovici, aceste modificari vor fi discutate si cu partenerii internationali.

  Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, vicepresedinte al UNPR, a precizat ca propunerile de modificare decise in cadrul intalnirii vor constitui amendamente la Codul fiscal atunci cand acesta va fi votat in Parlament.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4362 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0057 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9746 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0391 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2075 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.084 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.129 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0093 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2116 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 august 2015

  In data de 20 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 633/2015 - M. Of. 633/2015 [M. Of. 633 / 20 august 2015]
 • Monitorul Oficial 634/2015 - M. Of. 634/2015 [M. Of. 634 / 20 august 2015]
 • Monitorul Oficial 635/2015 - M. Of. 635/2015 [M. Of. 635 / 20 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-08-20 :: Titlu: Legea 225/2015 reglementeaza nularea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite categorii de persoane

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 562/2015 a fost publicata Legea 225/2015 privind anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice.

  Se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate datorata incepand cu 1 ianuarie 2012 si pana la data intrarii in vigoare a prevederilor art. I pct. 17 si 18 din Ordonanta Guvernului nr. 4/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, de catre urmatoarele categorii de persoane fizice:
  a) copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca au fost elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenti. Daca au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru aceste venituri, nu se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate;
  b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care au provenit din sistemul de protectie a copilului. Daca au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura, piscicultura si pentru cele acordate in baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru aceste venituri, nu se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate;
  c) sotul, sotia si parintii care nu au avut venituri proprii si care se aflau in intretinerea unei persoane asigurate, pentru venitul baza de calcul reprezentat de salariul minim brut pe tara stabilit in baza art. 29632 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
  d) persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Legea nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistratilor care au fost inlaturati din justitie pentru considerente politice in perioada anilor 1945 - 1989, cu modificarile ulterioare, prin Ordonanta Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 189/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950 - 1961, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 din Legea recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile acordate in baza acestor legi sau, dupa caz, pentru venitul baza de calcul reprezentat de salariul de baza minim brut pe tara stabilit in baza art. 29632 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile daca nu au realizat alte categorii de venituri pentru care s-a datorat contributia;
  e) persoanele cu handicap, pentru veniturile acordate in baza Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, dupa caz, pentru venitul baza de calcul reprezentat de salariu de baza minim brut pe tara stabilit in baza art. 29632 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, daca nu au realizat alte categorii de venituri pentru care s-a datorat contributia;
  f) bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni, pentru venitul baza de calcul reprezentat de salariul de baza minim brut pe tara stabilit in baza art. 29632 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, daca nu au realizat venituri asupra carora s-a datorat contributia;
  g) femeile insarcinate si lauzele, daca nu au realizat venituri asupra carora s-a datorat contributia sau au avut venituri sub salariul de baza minim brut pe tara, pentru venitul baza de calcul reprezentat de salariul minim brut pe tara stabilit in baza art. 29632 din Legea nr. 571/2003...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-08-20 :: Titlu: Legea 203/2015 reglementeaza planificarea apararii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 555/2015 a fost publicata Legea 203/2015 privind planificarea apararii.

  Planificarea apararii, atribut si componenta esentiala a politicii de aparare, reprezinta un complex de activitati si masuri care vizeaza protejarea si promovarea intereselor nationale, definirea si indeplinirea obiectivelor securitatii nationale a Romaniei in domeniul apararii.

  Planificarea apararii este procesul care sta la baza transformarii si modernizarii in domeniul apararii si include totalitatea programelor, actiunilor si masurilor initiate de Romania pentru identificarea, dezvoltarea si pregatirea capabilitatilor militare si nonmilitare necesare indeplinirii misiunilor si obiectivelor in domeniul apararii pentru:
  a) indeplinirea obligatiilor ce deriva din Constitutia Romaniei, republicata, si din lege;
  b) indeplinirea obligatiilor ce revin Romaniei in asigurarea securitatii si apararii colective in cadrul NATO;
  c) asigurarea participarii Romaniei la Politica de Securitate si Aparare Comuna a Uniunii Europene;
  d) respectarea angajamentelor in contextul cooperarii internationale in domeniul apararii cu alte state si al indeplinirii obligatiilor asumate prin participarea la activitatea altor organizatii internationale sau in alte situatii reglementate de dreptul international, in conditiile legii.

  Planificarea apararii se realizeaza prin integrarea coerenta a urmatoarelor domenii:
  a) planificare forte;
  b) planificare armamente;
  c) C 3 - comanda, control, comunicatii;
  d) logistica;
  e) urgente civile;
  f) resurse;
  g) aparare aeriana;
  h) management al traficului aerian;
  i) informatii;
  j) medical;
  k) cercetare-dezvoltare;
  l) standardizare.

  Textul integral: Legea 203/2015 reglementeaza planificarea apararii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-19 :: Titlu: Romania ar putea demara constructia unei fabrici de elicoptere, la jumatatea lunii octombrie 2015

  Romania ar putea produce elicoptere, lucrarile de constructie a unei astfel de fabrici urmand sa fie demarate din a doua jumatate a lunii octombrie 2015, daca procedurile legale vor fi indeplinite la timp, potrivit Ministerului Economiei, Comertului si Turismului.

  Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, Sorin Encutescu, s-a intalnit, recent, cu reprezentanti ai companiilor Airbus Helicopters (Franta) si Airbus Helicopters Industries (Romania).

  'In cadrul discutiilor, a fost evidentiata determinarea pentru realizarea in Romania a unei noi capacitati industriale destinate productiei de elicoptere si finalizarea procedurilor legale de obtinere a ajutorului de stat si a autorizatiilor de construire a noii fabrici. Au fost discutate, de asemenea, aspecte privind principiile care vor fi incluse in noul Acord de cooperare care va contribui la definirea si statuarea noului cadru de cooperare. Acordul va statua inclusiv participarea larga a unor companii romanesti din industria aerospatiala, in calitate de potentiali subcontractori, la fabricarea acestui elicopter. Reprezentantii Airbus Helicopters au mentionat ca, in conditiile in care toate procedurile legale vor fi indeplinite in timp, este posibil ca inceperea lucrarilor de constructie la noua fabrica de elicoptere sa aiba loc in a doua jumatate a lunii octombrie', se precizeaza intr-un comunicat al ministerului de resort, transmis marti AGERPRES.

  Potrivit sursei citate, la intalnire au participat, din partea Airbus Helicopters, Fabrice Arfi — vicepresedinte Business Development Airbus Helicopters, Yann Guermonprez — legal directorate Airbus Helicopters, Baudoin Marraud-des-Grottes — director vanzari Airbus Helicopters pentru Europa de Est si Serge Durand — managing director Airbus Helicopters Industries.

  Luna trecuta, Ministerul Economiei preciza ca lucrarile la capacitatea de productie din Romania, unde vor fi realizate elicopterele de tip Super Puma Mk 1 ar putea incepe la jumatatea lunii octombrie. Infiintarea acestei capacitati de productie va asigura si crearea de noi locuri de munca, procesul de recrutare a primului lot de angajati cu inalta calificare fiind finalizat in proportie de 95%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-19 :: Titlu: Numarul politelor active de asigurare obligatorie a locuintei a scazut in iulie

  Numarul politelor active de asigurare obligatorie a locuintei (PAD) a scazut la finalul lunii iulie la 1.493.727, comparativ cu 1.506.117 polite PAD active la finalul lunii iunie, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurari.

  Datele ultimului recensamant al populatiei si locuintelor arata ca in Romania exista 8,5 milioane de locuinte.

  Potrivit PAID, 74,1% dintre politele active la nivel national erau incheiate in mediul urban si 25,9% in mediul rural, iar, in functie de tipul de locuinta, 90,2% din politele PAD sunt incheiate pentru locuinte de tip A (cele cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn, cu peretii exterior din piatra, caramida arsa sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) si 9,8% pentru locuinte de tip B (cele cu peretii exterior din caramida nearsa sau material nesupus unui tratament termic sau chimic).

  Cele mai multe polite PAD erau active in Bucuresti (307.055 de polite), Timis (62.599) si Constanta (55.235), la polul opus, cu cele mai putine locuinte asigurate obligatoriu, fiind judetele Salaj (5.467 de polite), Bistrita-Nasaud (6.163) si Giurgiu (6.546 de polite).

  Pe regiuni, cele mai multe polite active sunt in Bucuresti (20,7% din total), Muntenia (20,3%) si Transilvania (16,7%), iar cele mai putine — in Maramures (2,4% din totalul politelor), Bucovina (3,4%) si Crisana (4%).

  PAID emite asigurarile obligatorii pentru locuinte din iulie 2010. Obiectivul principal al PAID este cuprinderea in asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala — cutremure, inundatii si alunecari de teren — a tuturor locuintelor din Romania.

  Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4305 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0036 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0137 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0251 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2915 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0556 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1197 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0364 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2109 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 august 2015

  In data de 19 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 629/2015 - M. Of. 629/2015 [M. Of. 629 / 19 august 2015]
 • Monitorul Oficial 630/2015 - M. Of. 630/2015 [M. Of. 630 / 19 august 2015]
 • Monitorul Oficial 631/2015 - M. Of. 631/2015 [M. Of. 631 / 19 august 2015]
 • Monitorul Oficial 632/2015 - M. Of. 632/2015 [M. Of. 632 / 19 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-19 :: Titlu: Peste 220.000 de persoane au fost angajate la nivel national prin intermediul ANOFM, in primele 7 luni

  Aproximativ 63% din numarul persoanelor estimat a fi incadrate prin Programul National de Ocupare au fost angajate in primele sapte luni ale anului, 42.119 dintre acestea fiind tineri cu varsta sub 25 de ani, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca /ANOFM/, publicate miercuri.

  Astfel, in primele sapte luni ale acestui an, un numar de 220.162 de persoane au fost incadrate prin intermediul ANOFM, ceea ce reprezinta echivalentul a 63% din totalul estimat de 350.000 persoane incadrate in Programul National de Ocupare.

  Potrivit ANOFM, dintre cele 220.162 de persoane ocupate in primele sapte luni ale acestui an, 42.119 sunt tineri cu varste sub 25 ani, 52.069 se incadreaza in grupa 25-35 ani, 56.529 au intre 35 si 45 ani, iar 69.445 sunt persoane cu varsta peste 45 ani. Cele mai multe persoane angajate provin din mediul urban, respectiv 121.656.

  Raportat la nivel teritorial, datele oficiale arata ca judetul Timis se afla, in continuare, pe primul loc, cu 15.137 persoane angajate in perioada de referinta. Urmeaza Suceava, cu 13.511 persoane si Bucuresti, cu 11.413 persoane ocupate. Pe locurile urmatoare se afla judetele Neamt (11.231) si Hunedoara (10.317).

  Programul de ocupare al ANOFM a avut la baza, pentru anul 2015, obiectivele Programului de Guvernare 2013 — 2016 si obiectivele strategice ale Uniunii Europene in materie de ocupare in perspectiva Europa 2020, inclusiv actiuni subscrise schemei de Garantie pentru Tineret pentru perioada 2014 — 2015.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Cursuri-cursuri.ro :: Data: 2015-08-19 :: Titlu: (P)Curs Initiere in Oracle SQL, 4-5 septembrie 2015

  Echipa Cursuri-cursuri.ro anunta organizarea, in data de 4-5 septembrie 2015, cursului Initiere in Oracle SQL, curs ce urmareste prezentarea limbajului SQL si a elementelor principale ale utilizarii acestuia in bazele de date ORACLE.

  Cursantii vor dobandi cunostinte privind crearea, modificarea si stergerea tabelor, manipularea datelor, informatii privind optimzarea bazelor de date.

  Cursul are o orientare practica, orientata pe interactiunea cu consola Oracle SQLPlus, cu familiarizarea si gestionarea elementelor de sintaxa SQL si a controlului sesiunii de lucru.

  La final cursantii isi vor testa abilitatile dobandite printr-un test practic.

  Atat cursul cat si procedura testarii este asigurata de cadre didactice universitare cu vechime semnificativa in domeniul predarii Bazelor de Date.

  Prezentarea cursului si formularul de inscriere: Inscriere si detalii curs Initiere in Oracle SQL.
  Facebook: Cursuri, Workshop-uri
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 august 2015

  In data de 18 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 625/2015 - M. Of. 625/2015 [M. Of. 625 / 18 august 2015]
 • Monitorul Oficial 626/2015 - M. Of. 626/2015 [M. Of. 626 / 18 august 2015]
 • Monitorul Oficial 627/2015 - M. Of. 627/2015 [M. Of. 627 / 18 august 2015]
 • Monitorul Oficial 628/2015 - M. Of. 628/2015 [M. Of. 628 / 18 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2015-08-19 :: Titlu: Mentiunile care decurg din obligativitatea formularii si sustinerii cererii de recurs de catre persoanele juridice prin avocat sau consilier juridic sunt neconstitutionale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 539/2015 a fost publicata Decizia nr. 485 din 23 iunie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.13 alin.(2) teza a doua, art.84 alin.(2) si art.486 alin.(3) din Codul de procedura civila.

  Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate, astfel cum rezulta din incheierile de sesizare a Curtii Constitutionale, il constituie dispozitiile art.13 alin (2) teza a doua, art.84 alin.(2) si art.486 alin.(3) din Codul de procedura civila. Avand in vedere ca in prezenta cauza dispozitiile art.486 alin.(3) din Codul de procedura civila sunt criticate in privinta obligativitatii mentiunii din cererea de recurs a semnaturii consilierului juridic sau a avocatului, in cazul persoanelor juridice, iar dispozitiile art.13 alin.(2) teza a doua din Codul de procedura civila au fost constatate ca fiind neconstitutionale prin Decizia nr.462 din 17 septembrie 2014 doar in partea referitoare la obligativitatea formularii si sustinerii cererii si concluziilor in recurs prin avocat, in cazul partilor persoane fizice, Curtea retine ca obiect al exceptiei de neconstitutionalitate dispozitiile art.13 alin.(2) teza?a doua, art.84 alin.(2) si art.486 alin.(3) din Codul de procedura civila, cu referire la mentiunile care decurg din obligativitatea formularii si sustinerii cererii de recurs de catre persoanele juridice prin avocat sau consilier juridic.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine, in esenta, ca intregul rationament retinut in Decizia Curtii Constitutionale nr.462 din 17 septembrie 2014 cu privire la persoanele fizice este aplicabil si in cazul persoanelor juridice, intrucat si in cazul acestora s-ar putea retine ca obligatia angajarii unui avocat in recurs ar putea reprezenta o sarcina disproportionata, de natura a le descuraja sa apeleze la serviciul justitiei, fiind astfel afectate drepturile si libertatile fundamentale consacrate de art.21 si art.24 din Constitutie, care se refera, deopotriva, la partile litigante, indiferent daca acestea sunt persoane fizice sau juridice, dreptul la un aparator ales reglementat ca o garantie a dreptului la aparare neputand fi transformat intr-o obligatie ori intr-o conditie de admisibilitate a exercitarii unei cai de atac. Instanta mai sustine ca in cazul persoanelor juridice nu pot fi identificate nici macar remediile consacrate de legiuitor in cazul persoanelor fizice prin dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, rezultand astfel ca in cazul persoanelor juridice cheltuielile obligatorii de angajare a unui avocat sau consilier juridic se constituie intr-o sarcina disproportionata care poate afecta activitatea acestor entitati. Acest rationament isi pastreaza valabilitatea si in cazul autoritatilor publice, chiar in masura in care s-ar considera ca acestea sunt intotdeauna solvabile, in conditiile art.44 alin.(1) teza intai din Constitutie.

  Obligatia impusa acestor autoritati de a formula cereri si concluzii in recurs doar prin avocat sau consilier juridic este de natura a impiedica exercitarea dreptului de liber acces la justitie ori a dreptului la aparare, caci exclude posibilitatea intocmirii unor astfel de acte de procedura prin alte categorii de personal de specialitate juridica, desi cea mai mare parte a unor astfel de persoane juridice au angajat un astfel de personal, in aplicarea dispozitiilor din anumite legi speciale. Or, prin art.I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative, s-a interzis, ca regula, achizitionarea serviciilor juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare, pentru autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, pentru societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si pentru regiile autonome care au in structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica.

  Se mai arata ca o unitate administrativ-teritoriala ori o autoritate publica locala are personal de specialitate juridica angajat potrivit unei legi speciale, fiindu-i interzisa achizitionarea de servicii juridice de consultanta, asistenta ori reprezentare, insa nu ar putea exercita calea de atac a recursului ori nu ar putea invoca aparari intr-o atare cale de atac prin personalul angajat si nici nu ar avea, decat in cazuri cu totul exceptionale, posibilitatea de a beneficia de serviciile unui avocat sau consilier juridic.

  Se mai sustine ca, chiar in masura in care nu s-ar considera neconstitutionala obligatia de a angaja serviciile unui avocat sau consilier juridic pentru intocmirea actelor de procedura in recurs pentru persoanele juridice in general, dispozitiile ar...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-19 :: Titlu: ANOSR: Universitatile care scolarizeaza studenti in afara legii trebuie aspru sanctionate

  Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) considera ca nu trebuie sa se ofere posibilitatea universitatilor care au incalcat reglementarile Legii Educatiei Nationale sa poata emite acte de studii pentru absolventii programelor de studii neacreditate/neautorizate sau care au depasit capacitatea de scolarizare admisa.

  "ANOSR (...) considera oportuna decizia MECS de a reglementa situatia incerta a absolventilor unor anumite programe de studii neacreditate/neautorizate inmatriculati in sistemul de invatamant superior pana in anul universitar 2010-2011, dar proiectul de ordonanta de Guvern publicat trebuie sa fie modificat in asa fel incat sa nu ofere posibilitatea universitatilor care au incalcat reglementarile Legii Educatiei Nationale (...) sa poata emite acte de studii pentru absolventii programelor de studii neacreditate/neautorizate sau care au depasit capacitatea de scolarizare admisa si sa se asigure printr-un sistem strict de monitorizare si sanctionare ca astfel de cazuri nu se vor mai intalni si in viitor", se arata intr-un comunicat al ANOSR remis marti AGERPRES.

  Potrivit organizatiei, ordonanta de Guvern trebuie sa reglementeze dreptul de a beneficia de acte de studii, recunoscute de catre stat, doar studentilor care au inceput studiile organizate la forme de invatamant/locatii/intr-o limba de predare neacreditata/neautorizata cel tarziu in anul universitar 2010-2011, care se afla in prezent intr-o situatie de vid legislativ.

  "Daca exista astfel de situatii intalnite si la studenti inmatriculati incepand cu anul universitar 2011-2012, dupa emiterea Legii Educatiei Nationale nr. 1/ 2011, universitatile care au permis incalcarea legislatiei in vigoare in acest fel trebuie aspru sanctionate, iar pentru acei studenti trebuie stabilite masuri tranzitorii prin care sa aiba dreptul sa isi continue si/sau echivaleze studiile in cadrul unor programe care respecta normele legale in vigoare, cu verificarea nivelului de competente dobandit de acestia", se mentioneaza in documentul citat.

  De asemenea, ANOSR solicita MECS sa aplice sanctiuni mult mai dure in momentul in care se constata astfel de incalcari ale legislatiei in vigoare, care sa descurajeze universitatile sa adopte astfel de practici.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-19 :: Titlu: Oprea: Trebuie inasprita legea in cazurile de viol; UNPR va inainta Parlamentului un proiect

  Vicepremierul Gabriel Oprea a precizat, marti seara, ca formatiunea politica pe care o conduce intentioneaza sa elaboreze si sa depuna la Parlament un proiect de lege care sa inaspreasca pedepsele aplicate in cazurile de viol.

  "Parerea mea este ca in astfel de cazuri de viol, care creeaza o mare sensibilitate in societate, pe buna dreptate, fiindca toti avem copii, trebuie inasprita legea. Nici nu discutam acest lucru si trebuie intervenit in forta si cu profesionalism. Ca ministru de Interne si vicepremier pe securitate (...) si, bineinteles, UNPR, ca un partid de interes, care sprijina statul roman si Justitia in primul rand (...), vrem sa facem un proiect de lege, sa il inaintam in Parlamentul Romaniei. Comunitatea, poporul il asteapta", a declarat Oprea intr-o emisiune televizata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-19 :: Titlu: Ponta: Salariile personalului sanitar vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie

  Salariile personalului sanitar vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie, a anuntat marti, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta.

  "Putem de la 1 octombrie anul acesta (...) sa aplicam o crestere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Asta inseamna, daca datele ministerului si ale Casei sunt corecte, 181.000 de persoane in reteaua Ministerului Sanatatii si a autoritatilor publice locale si 12.380 de persoane in ministerele si institutiile care au propria retea, Interne, Aparare, SRI si celelalte", a declarat premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa alaturi de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

  Prim-ministrul a mentionat ca pentru aceasta majorare impactul bugetar anual este in jur de 1,7 miliarde de lei.

  El a adaugat ca majorarea salariala se va face "in special in baza economiilor facute de sistemul de Sanatate, dupa introducerea cardului de sanatate si a celorlalte masuri de eficientizare".

  "Pentru anul acesta resursele sunt asigurate din fondurile economisite la Ministerul Sanatatii si la Casa, dar pentru asta avem nevoie in luna octombrie de o rectificare bugetara pe care, evident ca o vom face in asa fel incat din noiembrie sa se plateasca practic salariile majorate in luna octombrie. Este important in textul ordonantei si dupa aceea in dezbaterea in Parlament ca obligatia de a continua aceasta marire graduala sa fie asumata inainte de Legea bugetului in asa fel incat in 2016 sa putem aplica urmatoare crestere de 25% si in acelasi fel 25% anual pana cand se ajunge la o dublare a venitului actual pentru medici, asistente si restul personalului", a declarat premierul.

  Ponta a spus ca actul normativ privind marirea salariilor personalului din Sanatate va fi elaborat in vederea adoptarii in sedinta de Guvern de miercurea viitoare sub forma unei ordonante de urgenta.

  Seful Guvernului a afirmat ca discutiile cu reprezentatii sistemului sanitar vor continua si in perioada urmatoare in vederea imbunatatirii legislatiei si dotarilor din domeniu.

  "Nu cred ca exista o solutie magica pentru un sistem de sanatate, dar cred ca exista posibilitatea de a imbunatati atat partea de legislatie, de dotare, cat si de salarizare a personalului", a declarat premierul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-18 :: Titlu: ANAF: Aproape 70% dintre persoanele selectate pentru control trebuie sa justifice sume de peste 1 milion lei

  Aproape 70% dintre persoanele selectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru control trebuie sa justifice provenienta unor sume mai mari de un milion lei, iar dintre acestea 18 persoane trebuie sa explice sume de peste 20 de milioane de lei, se arata intr-un comunicat al ANAF remis, luni, AGERPRES.

  Conform situatiei pe intervale de risc fiscal — diferenta intre alocarile de fonduri (cheltuieli, constituiri de depozite, investitii etc) dintr-o perioada, din care au fost scazute eventualele surse neimpozabile, si veniturile declarate in aceeasi perioada — pentru primele 313 persoane selectate pentru verificari fiscale prealabile documentare (VFPD) urmare analizelor de risc efectuate de ANAF in luna mai 2015, 219 din cele 313 persoane au diferente de justificat de peste un milion de lei.

  Dintre acestea, 118 persoane au diferente de justificat sume cuprinse intre 1.000.000 si 5.000.000 lei.

  ANAF precizeaza ca persoanele care prezinta risc de nedeclarare mai mic de 1 milion de lei au fost selectate, in cea mai mare parte, datorita faptului ca sunt rude sau afini cu persoane incadrate in transele superioare de risc, selectarea facandu-se concomitent, potrivit prevederilor legale.

  Agentia a anuntat la inceputul acestei luni ca verifica, intr-o prima etapa, 313 persoane fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal, cele mai multe dintre acestea provenind din municipiul Bucuresti (31 persoane) si judetele Ilfov (34) si Suceava (14).

  Durata efectuarii verificarii fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni in cazul in care sunt necesare informatii din strainatate.

  Pentru control, ANAF a identificat, intr-o prima etapa, persoanele care au efectuat cheltuieli semnificative, respectiv asociati/actionari care au imprumutat firma cu sume mai mari de 200.000 de lei, persoane fizice care cumpara bunuri sau case in valoare de peste 70.000 de euro, persoane fizice cu depozite anuale mai mari de 500.000 lei si persoane fizice care au cumparat masini mai scumpe de 25.000 de euro.

  In urma aplicarii acestui prim filtru, dintre cei peste 14,36 milioane de contribuabili, 29.253 sunt persoanele care intra in esantionul supus analizei de risc. Analiza de risc este efectuata pornind de la veniturile personale declarate in perioada 2011—2013, dar se va tine cont si de veniturile declarate in perioada anterioara, pana in 2006. Ulterior sunt verificate achizitiile de locuinte si terenuri, constituirea de depozite bancare, imprumuturile catre firme si achizitia de masini, nave si aeronave.

  In esantionul de risc PFRF intra persoanele fizice cu avere afisata semnificativa (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative in conturi bancare din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate), nejustificata de veniturile declarate.

  Orice venituri constatate de organele fiscale, a caror sursa nu a fost identificata, se impun cu cota de 16%, iar prin decizia de impunere se calculeaza si obligatiile fiscale accesorii (penalitati, dobanzi).

  In cazul constatarii de indicii care ar putea intruni elementele constitutive ale unei infractiuni se sesizeaza organele de urmarire penala competente.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-18 :: Titlu: Constantin: Fermierii care au inregistrat pierderi din cauza secetei vor primi despagubiri dupa finalizarea evaluarilor

  Fermierii care au inregistrat pierderi din cauza secetei la culturile insamantate in primavara vor primi despagubiri de la bugetul de stat, dar numai dupa ce vor fi finalizate evaluarile facute de comisiile constituite pe langa prefecturi, a declarat luni ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la finalul discutiilor cu fermierii.

  'Vom incerca sa identificam pierderile pe fiecare fermier in parte si pe suprafetele respective sa intervenim cu despagubiri in limita permisa de bugetul de stat. Concret, pentru fermierii mici si care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafata cultivata vom interveni cu un ajutor de la buget de stat sub forma unei scheme de minimis. Aceasta va fi legiferata printr-o Hotarare de Guvern, cel mai probabil in luna septembrie, urmand ca la prima rectificare bugetara in functie de resursele pe care le primim sa si acordam aceste despagubiri in 2015', a adaugat ministrul Agriculturii.

  In ceea ce priveste despagubirile pentru fermierii mari, ministrul a precizat ca trebuie notificata Comisia Europeana deoarece valoarea despagubirilor este ceva mai mare.

  'Pentru fermierii mari, pentru ca valoarea despagubirilor este ceva mai mare, trebuie sa notificam Comisia Europeana dupa ce vom incheia statistica la care lucram cu acele comisii. Estimam ca raspunsul Comisiei va veni in cateva luni de zile si imediat vom acorda, cel mai probabil la inceputul lui 2016. De asemenea, lucram si la documentele pregatitoare pentru a solicita si CE un ajutor, cu speranta ca il vom si primi, daca nu, exista deja un angajament al Guvernului pentru celelalte scheme la care am facut referire', a adaugat ministrul.

  Seful MADR a precizat ca, in prezent, exista o evaluare partiala a culturilor afectate de seceta realizata de comisiile inspectoratelor pentru situatii de urgenta, insa ea va fi facuta publica abia dupa ce se va finaliza recoltatul si se va sti exact ce pierderi de productie s-au inregistrat pe fiecare cultura.

  'Am primit evaluarea de la majoritatea judetelor dar nu este finalul, acesta va fi odata cu incheierea campaniei de recoltat, dar culturile cele mai afectate sunt in special cele de primavara, respectiv porumbul si floarea soarelui", a spus Constantin.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-18 :: Titlu: AJOFM: Absolventii de facultate pot primi ajutor de somaj in valoare de 250 lei

  Absolventii de studii superioare care au sustinut licenta in luna iulie se pot inscrie in baza de date a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AFOFM) Ilfov pentru a putea primi ajutor de somaj, se arata intr-un comunicat remis luni AGERPRES.

  'Indemnizatia de somaj se acorda pe o perioada de 6 luni si este in cuantum de 250 de lei lunar. Bineinteles, indemnizatia se da doar celor care nu isi gasesc un loc de munca. Conform Legii nr.76/2002, absolventii au la dispozitie 60 de zile pentru a-si depune dosarele, incepand cu 1 august pana la 30 septembrie.

  Pentru a primi banii, absolventii trebuie sa detina diploma de absolvent cu licenta si sa nu urmeze o alta forma de invatamant, inclusiv master
  ', se arata in comunicatul citat.

  Documentele necesare sunt: copii dupa cartea de identitate, diploma de licenta sau adeverinta de absolvire (original sau copie legalizata), adeverinta medicala din care sa rezulte ca este apt pentru munca, adeverinta fiscala eliberata de organele financiare teritoriale care sa dovedeasca veniturile proprii impozabile si un dosar plic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4269 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0045 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9886 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0241 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2359 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0425 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0833 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0132 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2103 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 august 2015

  In data de 17 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 622/2015 - M. Of. 622/2015 [M. Of. 622 / 17 august 2015]
 • Monitorul Oficial 623/2015 - M. Of. 623/2015 [M. Of. 623 / 17 august 2015]
 • Monitorul Oficial 624/2015 - M. Of. 624/2015 [M. Of. 624 / 17 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Cursuri-cursuri.ro :: Data: 2015-08-17 :: Titlu: (P)Curs Initiere in Oracle SQL, 4-5 septembrie 2015

  Echipa Cursuri-cursuri.ro anunta organizarea, in data de 4-5 septembrie 2015, cursului Initiere in Oracle SQL, curs ce urmareste prezentarea limbajului SQL si a elementelor principale ale utilizarii acestuia in bazele de date ORACLE.

  Cursantii vor dobandi cunostinte privind crearea, modificarea si stergerea tabelor, manipularea datelor, informatii privind optimzarea bazelor de date.

  Cursul are o orientare practica, orientata pe interactiunea cu consola Oracle SQLPlus, cu familiarizarea si gestionarea elementelor de sintaxa SQL si a controlului sesiunii de lucru.

  La final cursantii isi vor testa abilitatile dobandite printr-un test practic.

  Atat cursul cat si procedura testarii este asigurata de cadre didactice universitare cu vechime semnificativa in domeniul predarii Bazelor de Date.

  Prezentarea cursului si formularul de inscriere: Inscriere si detalii curs Initiere in Oracle SQL.
  Facebook: Cursuri, Workshop-uri
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-17 :: Titlu: INS: Importurile de gaze au scazut cu 78,4%, in primul semestru din 2015

  Romania a importat, in primele sase luni din 2015, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 66.700 tone echivalent petrol (tep), cu 78,4% (242.300 tep) mai mica fata de cantitatea importata in perioada similara din 2014, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica /INS/.

  Productia interna de gaze naturale a totalizat, in primul semestru din 2015, peste 4,38 milioane tep, fiind cu 32.300 tep (0,7%) sub cea din perioada ianuarie — iunie 2014.

  Potrivit INS, importurile de gaze naturale utilizabile s-au ridicat, in 2014, la 447.400 tone echivalent petrol (tep), cu 61,5% (714.100 tep) mai mici fata de cele din 2013. De asemenea, productia interna de gaze naturale a totalizat peste 8,675 milioane tep, fiind cu 73.900 tep (0,9%) mai mare comparativ cu cea raportata in anul precedent.

  Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2015 — 2035 releva faptul ca Romania dispune de cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrala si de Est, cu rezerve sigure de aproximativ 1.600 TWh.

  "La o productie medie anuala in Romania (11 miliarde metri cubi gaze naturale) si in conditiile unui declin anual constant de 5% al rezervelor sigure de gaze naturale, coroborat cu o rata de inlocuire a rezervelor de gaze naturale de 80%, se poate aprecia ca rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza intr-o perioada de aproximativ 14 ani", potrivit datelor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-17 :: Titlu: FPTR: Vacantele la mare se ieftinesc cu pana la 30% din 20 august

  Tarifele hotelurilor de pe litoral se vor reduce cu pana la 30% incepand de la jumatatea saptamanii viitoare, urmand sa ajunga la 90-210 lei pe noapte pentru un hotel de 3-4 stele din Mamaia si la 70-190 lei pentru o structura similara in statiunile din sud, se arata intr-un comunicat al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

  Astfel, la un hotel de 2 stele din Mamaia tariful va fi cuprins intre 85 de lei si 98 lei de persoana pe zi, cu mic dejun inclus, la 3 stele — intre 93 lei si 145 lei de persoana pe zi, cu mic dejun inclus, iar la 4 stele — intre 120 lei si 210 lei de persoana pe zi, cu mic dejun inclus.

  La polul opus se afla statiunea Saturn, din sudul litoralului, unde la un hotel de 2 stele tariful va fi cuprins intre 45 lei — 55 lei cu mic dejun inclus, la 3 stele, intre 73 lei si 120 lei, pe zi, cu mic dejun inclus, iar la 4 stele — de 144 lei pe zi, cu mic dejun inclus.

  O varianta medie de cost poate fi intalnita in statiunea Jupiter, unde la un hotel de 2 stele tariful va fi cuprins intre 65 lei-70 lei cu mic dejun inclus, iar la 3 stele, intre 83 lei — 100 lei.

  Potrivit lui Dragos Raducan, prim-vicepresedintele executiv al FPTR, tarifele vor scadea cu inca 30 la suta, incepand din luna septembrie.

  'Aceste tarife vor functiona in perioada 20-31 august a.c., dupa care vor scadea cu inca 30%, in luna septembrie. În week-end-urile din varf de sezon, gradul de ocupare al structurilor de cazare de pe litoral este de 90-100 la suta, iar in cursul saptamanii este mai scazut, ajungand la 70-80 la suta. Sarbatoarea Sfintei Maria aduce cel mai aglomerat weekend pe litoral. Spre deosebire de anii precedenti, sarbatoarea cade sambata, deci nu sunt zile libere suplimentare, ceea ce va face sa fie un sfarsit de saptamana obisnuit din punct de vedere al incasarilor pe litoral. Toate hotelurile dispun de camere libere', a spus Dragos Raducan.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-16 :: Titlu: MDRAP: Programul transnational Dunarea se lanseaza in zilele de 23 si 24 septembrie 2015 la Budapesta

  Programul transnational Dunarea va fi lansat, la Budapesta (Ungaria), in zilele de 23 si 24 septembrie. Cu acelasi prilej va avea loc si lansarea primului apel de propuneri de proiecte.

  Potrivit unui comunicat de presa transmis, vineri, AGERPRES de MDRAP, propunerile vizand temele identificate trebuie sa urmareasca atat realizarea unor obiective importante, cu impact real in regiune, cat si cresterea cooperarii dincolo de granite.

  In cadrul conferintei se vor aborda subiecte ce au ca scop sprijinirea potentialilor beneficiari in pregatirea propunerilor de proiecte. Tematica abordata va include, printre altele, perspectiva Cooperarii Teritoriale Europene, realizarea unei imagini de ansamblu a Programului transnational Dunarea, explicarea legaturilor si diferentelor fata de Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, promovarea subiectelor tematice de interes pentru PO Dunarea (axe prioritare).

  Conferinta va reuni aproximativ 500 de participanti din cele 14 state partenere in program, reprezentanti ai institutiilor europene, ai institutiilor regionale si nationale, experti si institutii interesate sa participe in proiectele de cooperare, precizeaza MDRAP.

  Programul Transnational Dunarea este succesorul Programului de Cooperare Transnationala Sud-Estul Europei. Programul beneficiaza de un buget de 202,3 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala si 19,8 milioane prin IPA II (Instrumentul pentru Asistenta de Preaderare) pentru proiecte transnationale in bazinul Dunarii.

  Partenerii eligibili provin din noua tari UE: Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Germania (Baden-Wurttemberg si Bayern), Ungaria, Romania si Slovacia.

  MDRAP gestioneaza, in perioada de programare 2014-2020, 14 programe operationale cu cofinantare din fonduri europene: Programul Operational Regional — POR, Programul Operational Capacitate Administrativa — POCA si 12 programe de cooperare teritoriala europeana.

  Programele de Cooperare Teritoriala Europeana presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate si administrate in comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din Romania cu regiuni din statele vecine, cu regiuni dintr-un anumit spatiu geografic in cadrul cooperarii transnationale si cu regiuni din orice stat membru al UE in cadrul cooperarii interregionale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-16 :: Titlu: Loteria bonurilor fiscale: O noua extragere va avea loc duminica; participa bonurile emise in luna iulie

  Ministerul Finantelor Publice (MFP) organizeaza, duminica, o noua extragere in cadrul Loteriei bonurilor fiscale, pentru bonurile emise in luna iulie, fondul de premiere fiind de un milion de lei.

  La aceasta extragere participa toate bonurile fiscale emise in perioada 1 — 31 iulie 2015, fara a fi necesara inregistrarea prealabila a acestora intr-o baza de date. In urma extragerii, vor fi acordate cel mult 100 de premii, a anuntat MFP intr-un comunicat. 'Selectia castigatorilor va fi realizata in doua etape. Astfel, duminica, 16 august, Loteria Romana va organiza extragerea din urne a bilelor care vor desemna ziua si valoarea bonurilor castigatoare in prima etapa de selectie. Dupa centralizarea bonurilor castigatoare, daca numarul acestora este mai mare de 100, va fi organizata cea de-a doua extragere, pentru determinarea a maximum 100 de bonuri castigatoare', mentioneaza ministerul.

  Extragerea lunara va fi organizata in studioul TV al Loteriei Romane, incepand cu ora 20,10. Extragerea este publica si va putea fi transmisa, in direct, de toate televiziunile interesate, prin preluarea semnalului audio-video de la studioul Loteriei Romane.

  Rezultatele extragerii vor fi postate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si al Loteriei Romane minimum 30 de zile.

  'Depunerea cererilor de revendicare se realizeaza incepand cu prima zi dupa efectuarea extragerii, timp de 30 de zile, prin depunerea in original a bonului fiscal castigator, alaturi de copia actului de identitate si de o cerere la orice administratie fiscala din structura ANAF, acest termen reprezentand termen de decadere din dreptul de revendicare a premiului. Formularul cererii poate fi obtinut gratuit de la administratia fiscala la care se depune bonul fiscal sau descarcat de pe site-ul MFP', se mai arata in comunicat.

  In cazul realizarii celei de a doua etape de selectie in cadrul Loteriei bonurilor fiscale, va fi extras un numar din lista numerelor unice de inregistrare acordate bonurilor pentru care au fost revendicate premii. ?i aceasta extragere va fi realizata cu urnele Loteriei si va fi televizata, organizarea acesteia urmand sa fie anuntata ulterior.

  Pentru extragerea care a avut loc in data de 28 iunie 2015 au fost depuse 508 cereri de revendicare, iar joi, 6 august, a fost organizata a doua etapa de selectie a celor 100 de castigatori.

  Pentru extragerea din data de 19 iulie, pana la data de 12 august, au fost depuse 4 cereri de revendicare a premiilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2015-08-15 :: Titlu: Noua componenta a Biroului Local ELSA Bucuresti

  De la 1 august 2015, Biroul Local ELSA Bucuresti are o componenta noua:

 • Presedinte: Mircea-Mihai Obreja
 • Secretar General: Mihai Sandu
 • Trezorier: Alexandru Popescu
 • Vicepresedinte Activitati Academice: Laura-Elena Ivan
 • Vicepresedinte Seminare si Conferinte: Madalina Rogin
 • Vicepresedinte STEP: Alexandra Mazilescu
 • Vicepresedinte Marketing: Alina Chirila
 • Vicepresedinte Resurse Umane: Oana-Irina Savulescu
 • Director Fundraising: Ioan Puiu
 • Director Relatii publice: Alexandra Neatu
 • Director IT: Nicolae-Andrei Dumbrava
 • Director Moor Court Competitions: Veronica Culcea

  ELSA (The European Law Students` Association) este o asociatie internationala, independenta, apolitica, condusa de si pentru studenti. ELSA România este singura asociatie a studentilor la drept care activeaza la nivel national. Parte a ELSA România, grupul local ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicând stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are ca scop principal evolutia tinerilor în sistemul juridic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-15 :: Titlu: Monitorul Oficial din 14 august 2015

  In data de 14 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 618/2015 - M. Of. 618/2015 [M. Of. 618 / 14 august 2015]
 • Monitorul Oficial 619/2015 - M. Of. 619/2015 [M. Of. 619 / 14 august 2015]
 • Monitorul Oficial 620/2015 - M. Of. 620/2015 [M. Of. 620 / 14 august 2015]
 • Monitorul Oficial 621/2015 - M. Of. 621/2015 [M. Of. 621 / 14 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-15 :: Titlu: Programul 'Litoralul pentru Toti' debuteaza la 31 august, la preturi incepand cu 159 lei pentru 6 nopti

  Romanii isi pot cumpara vacante la preturi reduse prin programul 'Litoralul pentru Toti', care se deruleaza in perioada 31 august - 11 octombrie, tarifele fiind cuprinse intre 159 lei si 605 lei de persoana pe sejur, conform informatiilor de pe site-ul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

  Programul a fost lansat de ANAT, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si Asociatia Litoral-Delta Dunarii (ALDD).

  'Ca si la editia precedenta, turistii beneficiaza de o optiune suplimentara: varianta All Inclusive, care asigura toate cele 3 mese servite in regim bufet, bauturi incluse, acces gratuit la locuri de joaca pentru copii, piscine, sezlonguri si umbrele pe plaja', se mentioneaza in comunicat.

  Tarifele maximale pentru sejururi All Inclusive de cinci nopti/persoana, ajung pana la 765 lei/persoana pentru un hotel de 3 stele, in timp ce pentru un hotel de 5 stele, pretul unui astfel de sejur ajunge la 985 lei/persoana.

  Tarifele maximale propuse pentru oferta speciala de sase nopti de cazare (TVA inclus 9%)/persoana, pentru zona Mamaia — Constanta — Eforie sunt cuprinse intre 205 lei de persoana pentru un sejur la un hotel de o stea, fara mic dejun, si ajung la 605 lei/persoana pentru un sejur la un hotel de 5 stele, cu mic dejun.

  Pentru sudul litoralului (statiunile Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche) tarifele maximale pentru aceasta editie (sejur sase nopti/persoana) ajung pana la 159 lei/ persoana la un hotel de o stea, fara mic dejun. La un hotel de 5 stele, pretul unui sejur este de 469 lei/persoana, cu mic dejun.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-15 :: Titlu: Cursul valutar din 14 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 14 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4224 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0131 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9645 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0021 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1934 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0025 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0701 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0158 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2101 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-14 :: Titlu: AFM: Aproximativ 14.000 de tichete electronice, rezervate de persoanele fizice si juridice in Programul "Rabla"

  Circa 14.000 de tichete au fost rezervate, pana in prezent, in sistemul informatic al Administratiei Fondului pentru Mediu /AFM/ in cadrul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2015 - 'Rabla', se arata intr-un comunicat de presa al institutiei, transmis joi AGERPRES.

  Rezervarea celor 14.000 de vouchere a fost realizata atat de persoanele fizice, cat si juridice.

  Pe de alta parte, AFM anunta inchiderea unei noi etape de evaluare a dosarelor depuse de persoanele juridice si institutiile publice pentru programul 'Rabla 2015'. In cadrul programului au fost analizate 831 dosare, dintre care 411 dosare au fost acceptate, pentru 1.380 de autovehicule, iar 420 de dosare au fost respinse.

  Potrivit sursei citate, la ora actuala, la registratura AFM s-au depus peste 1.500 de dosare de catre persoanele juridice si institutiile publice. Persoanele interesate sa participe la Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national pot depune dosarele de finantare la sediul AFM, pana la data de 30 septembrie 2015.

  Persoanele fizice care vor sa achizitioneze o masina noua pot aplica, incepand din 27 aprilie, in cadrul Programului 'Rabla', bugetul alocat in acest sens de catre autoritati fiind de 162,5 milioane de lei.

  Totodata, Programul 'Rabla' destinat persoanelor juridice, inclusiv institutiilor publice, operatorilor economici fara personalitate juridica, organizatiilor profesionale care sunt organizate si isi desfasoara activitatea in una dintre formele de exercitare a profesiei liberale, a demarat in data de 4 mai, cu o alocare de 5.000 de vouchere si un buget total de 37,5 milioane lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  33 useri online

  Useri autentificati: