DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
SC LAV TRAD CONCEPT SRL
Maria Rosetti 55-57, sector 2, Bucuresti
Detalii Birou: SC LAV TRAD CONCEPT SRL

Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-05-18 :: Titlu: Legea 65/2014 aduce modificari la valorificarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului

In Monitorul Oficial Partea I nr. 355/2014 a fost publicata Legea 65/2014 privind modificarea OG 14/2007 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, precum si pentru stabilirea altor masuri.

Distrugerea drogurilor, precursorilor, medicamentelor, materialelor consumabile de utilitate medicala, materialelor de natura obiectelor de inventar medicale si a aparaturii medicale, substantelor toxice si a materialelor radioactive confiscate se efectueaza in conditiile prevazute in legile speciale care reglementeaza regimul acestor substante.

La constatarea unor imprejurari privind savarsirea unor fapte pentru care legea prevede aplicarea sanctiunii contraventionale, complementare a confiscarii bunurilor, agentul constatator poate lua masura provizorie de indisponibilizare a bunurilor respective in vederea confiscarii, intocmind in acest sens un proces-verbal de indisponibilizare.
Prin procesul-verbal de indisponibilizare incheiat conform alin. (1), agentul constatator instiinteaza persoana la care s-au gasit bunurile asupra faptului ca are posibilitatea, in termen de maximum 24 de ore, sa depuna la agentul constatator explicatii scrise cu privire la imprejurarile constatate si/sau sa depuna orice document pe care il considera relevant, dupa caz, de natura sa determine revocarea masurii provizorii prevazute la alin. (1).
Bunurile indisponibilizate potrivit alin. (2) se depoziteaza intr-un spatiu stabilit de comun acord de agentul constatator cu persoana la care s-au gasit si pe cheltuiala acesteia, persoana ramanand responsabila de pastrarea calitatii si integritatii bunurilor, de luarea tuturor masurilor pentru evitarea oricarui impact asupra calitatii mediului.

Textul integral al Legii de modificare: Legea 65/2014 aduce modificari la valorificarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-18 :: Titlu: Cazacu (XTB Romania): Exista posibilitatea sa vedem cursul la 4,40 lei/euro in doua saptamani

Moneda nationala se va tranzactiona intre 4,42 si 4,44 lei/euro in perioada urmatoare, dar exista posibilitatea sa vedem cursul si la 4,40 lei/euro, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Claudiu Cazacu, analist sef al XTB Romania.

"Din punctul meu de vedere, cursul era intr-o zona de forta a leului si de aici surpriza pare ca nu este foarte mare. Intarirea a fost una de dimensiuni modeste. Pentru o vreme, probabil ca o sa avem un curs care va levita intre 4,42 si 4,44 lei/euro si exista posibilitatea sa il vedem inspre 4,40 lei/euro", a explicat Claudiu Cazacu impactul imbunatatirii ratingului atribuit Romaniei de catre Agentia de evaluare financiara Standard & Poor"s.

Acesta a declarat ca exista senzatia ca datele macro din Romania incep sa mearga spre mai bine, PIB reflecta un consum in crestere, industria merge destul de bine si agricultura se mentine aproximativ la nivelul de anul trecut. La acestea se adauga si o inflatie scazuta, "un pic de dezmortire" a creditarii in lei si sentimentul global fata de Romania, care a inceput sa fie mai bun. Nu in ultimul rand, investitorii sunt in cautarea unor randamente bune.

"In urmatoarele doua saptamani nu ar fi exclus sa vedem un curs de 4,40 lei/euro. Senzatia mea este insa ca acest curs nu este aliniat in totalitate cu fundamentele si cu riscurile. Probabil ca intr-un orizont de 4-5 ani, pana cand ne vom integra in zona monetara europeana, cursul ar mai putea sa se aprecieze, dar pana atunci mai este nevoie de mai multa stimulare pe aceasta parte si cred ca un curs care sa coboare sub 4,40 lei/euro este pic suprapreciat", a spus Claudiu Cazacu.

Analistul sef al XTB Romania sustine ca nu este exclus ca peste una sau doua luni cursul sa vina la 4,45 si chiar 4,5 lei.

"In modelul pe care il avem noi in vedere vom inregistra o volatilitate mai mare pe piete si sentimentul favorabil riscului, care se vede acum destul de puternic, ar urma sa faca niste pasi inapoi. Dupa ce se va fi dispersat efectul pozitiv al taierii de dobanda in zona euro, pe masura ce Federal Reserve va trece la o normalizare a politicii monetare, atunci ma astept ca pe finalul verii sa vedem lucrurile evoluand mai volatil si cu o mai mare aversiune pentru risc, ceea ce ar afecta si leul", a declarat Claudiu Cazacu.

Moneda nationala s-a apreciat vineri in raport cu euro, pana la un curs de 4,4275 lei/euro, in scadere cu 0,74 bani (0,17%) fata de cotatia de joi, de 4,4349 lei/euro, potrivit datelor anuntate de Banca Nationala a Romaniei.

Este cel mai bun curs pentru leu in raport cu euro din data de 2 septembrie 2013 (opt luni si jumatate), cand cursul anuntat de BNR a fost de 4,4221lei/euro.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-18 :: Titlu: Cristian Socol: Ne asteptam la scaderea cotei de risc asociata obligatiunilor Romaniei, dupa imbunatirea ratingului

Ne asteptam la scaderea cotei de risc asociata obligatiunilor Romaniei, la investitii straine mai mari si o viteza mai mare de convergenta fata de tarile UE, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, referitor la decizia agentiei de evaluare financiara Standard and Poor"s de a imbunatati calificativul Romaniei la "BBB minus", primul rating din categoria "investment grade".

"Ne asteptam la scaderea cotei de risc asociata obligatiunilor Romaniei, la investitii straine mai mari si o viteza mai mare de convergenta fata de tarile UE. Romania intrase de mult in clubul tarilor credibile din punctul de vedere al stabilitatii macroeconomice si al cresterii convergentei nominale si reale cu standardele UE. Romania dovedeste, inca o data, partenerilor strategici SUA si UE ca reprezinta un pol de dezvoltare sustenabil economic si politic in Europa Centrala si de Est", a subliniat Cristian Socol.

Potrivit acestuia, evolutia macroeconomica pozitiva a Romaniei din ultimii ani a permis imbunatatirea calificativelor acordate de agentiile de rating chiar daca mai tarziu decat ar fi meritat tara.

"Cresterea ratingului de catre Standard and Poor"s confirma performanta noului Tigru european. Romania impune respect in UE.

Evolutia macroeconomica pozitiva a Romaniei din ultimii ani a permis imbunatatirea calificativelor acordate de catre agentiile de rating, chiar daca mai tarziu decat ar fi meritat tara noastra. Romania este un exemplu reusit de stimulare a potentialului economic post criza, traiectoria sustenabila de consolidare fiscala, indiferent de perioadele electorale impunand respect intre tarile UE. Este meritul premierului Victor Ponta de a reusi un balans optim intre cresterea economica record si consolidare fiscala dura, inflatie si deficit de cont curent la minime istorice, cresteri record ale productiei industriale si a celei agricole, marirea de patru ori a ratei de absorbtie a fondurilor europene, ajustare fiscala si echitate sociala", a mai spus Socol.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor"s a imbunatatit vineri ratingul atribuit Romaniei, la "BBB minus" de la "BB plus", pe fondul cresterii economice si al mentinerii disciplinei fiscale din partea Guvernului, transmite Bloomberg.

"BBB minus" este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investitii.

In urma deciziei de vineri, ratingul de tara al Romaniei este similar cu cel atribuit Rusiei, Braziliei si Spaniei.

Standard & Poor"s era singura mare agentie de rating care mentinea Romania in categoria ""junk" (nerecomandata pentru investitii — n.r.), in conditiile in care Fitch Ratings si Moody"s plaseaza inca de anul trecut Romania in randul statelor cu risc scazut pentru investitii.

"Imbunatatirea ratingului reflecta progresele rapide inregistrate de Romania in imbunatatirea balantei externe. De asemenea, evidentiaza punctul nostru de vedere ca progresele realizate in domeniul consolidarii fiscale si intaririi stabilitatii sectorului financiar vor continua", se arata in comunicatul S&P.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-17 :: Titlu: Ordin 656/2014 privind imprumuturile de la Guvern catre Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar

In Monitorul Oficial Partea I nr. 345/2014 a fost publicat Ordinul nr. 656/2014 privind aprobarea Procedurii de solicitare si punere la dispozitia Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar a imprumuturilor de la Guvern.

Astfel, in situatii exceptionale in care resursele financiare ale Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, denumit in continuare Fondul, sunt insuficiente, acestea se completeaza prin imprumuturi de la Guvern, potrivit art. 9 alin. (1) lit. c) pct. 3 si art. 15 alin. (2) si (3) din Ordonanta Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Imprumutul de la Guvern asigura sumele necesare pentru acoperirea platii compensatiilor, pentru finantarea, inclusiv prin emiterea de garantii, a operatiunilor ce implica transfer de depozite garantate si pentru finantarea masurilor de stabilizare; sumele necesare acoperirii platilor mentionate anterior se pun la dispozitia Fondului, potrivit legii, prin imprumuturi de la Guvern, din varsaminte din privatizare in lei si in valuta inregistrate in contul curent al Trezoreriei Statului si in completare din imprumuturi de stat lansate conform legislatiei privind datoria publica, in baza unei notificari prealabile.

In baza prevederile art. 15 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 39/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Fondul transmite o solicitare scrisa in care se mentioneaza volumul imprumutului si termenul de rambursare, precum si specificatia indeplinirii conditiei exceptionale prevazute in legislatie in care resursele financiare ale Fondului sunt insuficiente, la care se anexeaza o nota de fundamentare a solicitarii in cauza.

Nota de fundamentare va cuprinde urmatoarele elemente:
a) valoarea totala a resurselor pe care Fondul este obligat sa le plateasca deponentilor garantati ai institutiei/institutiilor de credit la care depozitele au devenit indisponibile;
b) valorea resurselor proprii ale Fondului;
c) valoarea liniilor de credit stand-by contractate de Fond cu institutiile de credit participante;
d) suma necesarea a fi imprumutata de la Guvern pentru plata compensatiilor.

In cererea mentionata la pct. 1 se vor preciza urmatoarele elemente:
a) data indisponibilizarii depozitelor;
b) data-limita pana la care Fondul trebuie sa asigure inceperea platii compensatiilor;
c) valoarea imprumutului solicitat din veniturile din privatizare;
d) coordonatele conturilor bancare deschise pe numele Fondului (numarul contului, codul IBAN, denumirea bancii etc.), in care se solicita efecturea transferului imprumutului, cu defalcarea sumei totale pe fiecare dintre conturile indicate;
e) persoanele imputernicite sa reprezinte Fondul in aceasta operatiune;
f) perioada estimata de Fond pentru rambursarea din surse proprii a imprumutului.

Cererea scrisa, insotita de nota de fundamentare, va fi avizata de Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

Textul integral: Ordin 656/2014 privind imprumuturile de la Guvern catre Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-17 :: Titlu: Legea partidelor politice a fost republicata

In Monitorul Oficial Partea I nr. 347/2014 a fost republicata Legea partidelor politice.

Partidele politice sunt asociatii cu caracter politic ale cetatenilor romani cu drept de vot, care participa in mod liber la formarea si exercitarea vointei lor politice, indeplinind o misiune publica garantata de Constitutie. Ele sunt persoane juridice de drept public.

Pot functiona ca partide politice numai asociatiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, si care militeaza pentru respectarea suveranitatii nationale, a independentei si a unitatii statului, a integritatii teritoriale, a ordinii de drept si a principiilor democratiei constitutionale.
Sunt interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activitati pe care le organizeaza, incalca prevederile art. 30 alin. (7), art. 40 alin. (2) sau (4) din Constitutia Romaniei, republicata.
Este interzisa afilierea partidelor politice la organizatii din strainatate, daca aceasta afiliere incalca valorile prevazute la alin. (1).
Partidele politice nu pot organiza activitati militare sau paramilitare si nici alte activitati interzise de lege.

Textul integral republicat al Legii: Legea partidelor politice a fost republicata
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-17 :: Titlu: Datoria externa a Romaniei a scazut, in primul trimestru al acestui an, cu 2,8 miliarde de euro (3%)

Datoria externa a Romaniei a scazut, in primul trimestru al acestui an, cu 2,8 miliarde de euro (2,94%), de la 96,06 miliarde de euro la finalul anului trecut, la 93,238 miliarde de euro la 31 martie 2014, potrivit datelor publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei.

Fata de finalul primului trimestru al anului trecut, datoria externa a Romaniei a scazut cu peste sapte miliarde de euro (7,2%), de la 100,476 miliarde de euro, la 31 martie 2013.

Datoria externa guvernamentala a scazut, de asemenea, cu 243 de milioane de euro (0,83%), in primele trei luni din acest an, de la 29,337 miliarde de euro la finalul anului trecut la 29,094 dupa primele trei luni din acest an, dar fata de anul trecut, datoria externa a statului a crescut cu 141 de milioane de euro (0,48%), de la 28,953 miliarde de euro in martie 2013 la 29,094 miliarde de euro la finalul primului trimestru din acest an.

Si bancile si-au redus datoria externa in primele trei luni din acest an, la 15,79 miliarde de euro, fata de 17,49 miliarde de euro la finalul anului trecut (9,7%), si 19,135 miliarde de euro in urma cu un an (17,5%), mai reiese din datele BNR.

In ceea ce priveste pozitia investitionala a Romaniei, nivelul activelor a scazut, in primul trimestru al anului cu 0,29%, la 51,395 miliarde de euro, fata de 51,546 miliarde de euro la finalul anului trecut. Si pasivele Romaniei au scazut, in perioada mentionata, cu 1,56%, de la 138,902 miliarde de euro la 31 decembrie 2013, la 136,739 miliarde de euro dupa primul trimestru din 2014.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-17 :: Titlu: Cursul valutar din 16 mai 2014

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 16 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4275 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0074 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2277 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0191 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4252 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0144 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6249 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.004 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2369 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-17 :: Titlu: Monitorul Oficial din 16 mai 2014

In data de 16 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 361/2014 - M. Of. 361/2014 [M. Of. 361 / 16 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 362/2014 - M. Of. 362/2014 [M. Of. 362 / 16 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 363/2014 - M. Of. 363/2014 [M. Of. 363 / 16 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 364/2014 - M. Of. 364/2014 [M. Of. 364 / 16 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-16 :: Titlu: Reuters: Leul s-a apreciat dupa ce Standard & Poor"s a imbunatatit ratingul atribuit Romaniei

  Leul romanesc s-a apreciat semnificativ vineri dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor"s a dat inapoi tarii ratingul din categoria investment grade, recomandat pentru investitii, recunoscand imbunatatirea balantei externe, transmite Reuters.

  Vineri, Standard & Poor"s a imbunatatit ratingul atribuit Romaniei, la "BBB minus" de la "BB plus", pe fondul cresterii economice si al mentinerii disciplinei fiscale din partea Guvernului. Este ultima din cele trei mari agentii de evaluare financiara care revizuiesc in crestere ratingul Romaniei dar, cum decizia era asteptata, impactul asupra pietelor locale a fost limitat.

  Moneda nationala s-a apreciat vineri in raport cu euro, pana la un curs de 4,4275 lei/euro, in scadere cu 0,74 bani (0,17%) fata de cotatia de joi, de 4,4349 lei/euro, potrivit datelor anuntate de Banca Nationala a Romaniei.

  Este cel mai bun curs pentru leu in raport cu euro din data de 2 septembrie 2013 (opt luni si jumatate), cand cursul anuntat de BNR a fost de 4,4221 lei/euro.

  "Pietele au recunoscut mult mai devreme reechilibrarea solida a economiei Romaniei si, prin urmare, decizia era intr-o anumita masura asteptata. Totusi, estimarile sugereaza ca inca exista potential pentru scaderea randamentelor obligatiunilor guvernamentale", a declarat un analist al BCR, principala banca din Romania.

  Randamentele bondurilor Romaniei pe cinci ani erau neschimbate vineri fata de nivelul de 4,07% inregistrat joi. Dar randamentele au scazut semnificativ joi dupa ce datele Eurostat au anuntat o crestere economica peste asteptari in Europa Centrala si de Est.

  "Cresterea solida este, totusi, contracarata de dezinflatia din regiune si politica monetara va deveni probabil mai relaxata in urmatoarele luni, mai ales ca asteptam acum ca BCE sa reduca rata dobanzii cheie luna viitoare si sa adopte noi masuri pentru stimularea creditarii", a declarat analistul Simon Quijano-Evans de la Commerzbank.

  Fondul Monetar International estimeaza ca, in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-16 :: Titlu: Concursul de Procese Simulate – Drept Civil, ELSA Iasi

  Sambata, 10 mai, ELSA Iasi a organizat, in colaborare cu firma de avocatura PeliFilip, faza finala a Concursului de Procese Simulate – Drept Civil. Proiectul a inceput in luna martie 2014, cu etapa preselectiilor. In lunile aprilie si mai a avut loc faza scrisa a proceselor simulate, echipele transmitandu-si cererile de chemare in judecata, intampinarile si cererile reconventionale. Faza finala, a dezbaterilor orale, a avut loc in incinta Tribunalului Iasi, reunind studenti din anii II si III de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza.

  Concurentii au pledat in fata unui juriu format din Laura Popa, Oana Badarau si Ioana Grigoras, avocati din cadrul PeliFilip.

  Pentru anul II, locul I a fost castigat de echipa formata din Tatiana Gutu si Maria Gabor, fiind premiate cu 500 lei, locul II a revenit echipei formate din Sebastian Murariu si Emanuel Ifrim, castigand 350 de lei, iar pe locul III s-au situat Mirela Elisei si Maria Ghinea, premiul fiind de 250 lei. Tatiana Gutu a fost numita Best Speaker, ea castigand de asemenea suma de 150 lei.

  Pentru anul III, Claudia Costan si Alina Constantin au ocupat primul loc, cel de-al doilea a revenit echipei formate din Andreea Gogan si Madalina Dimache, iar Vlad Birta si Petru Dublea au castigat pozitia a 3-a. Titlul de Best Speaker i-a revenit Alinei Constantin, echipele bucurandu-se de aceleasi premii precum concurentii de anul II.

  Pe aceasta cale, multumim Tribunalului Iasi precum si firmei de avocatura PeliFilip pentru tot sprijinul acordat in organizarea acestui concurs precum si partenerilor media pentru promovarea evenimentului.

  ELSA Iasi contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminar&Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicand stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are un singur scop, acela privind evolutia tinerilor in sistemul juridic

  Andrei Marciuc, Director Public Relations ELSA Iasi
  ELSA - The European Law Students" Association - Iasi
  Blvd. Carol I, nr.11, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
  web: http://iasi.elsa.ro
  e-mail: office@iasi.elsa.ro
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-05-16 :: Titlu: OUG 22/2014 aduce modificari privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii

  In Monitorul Oficial Partea 353/2014 a fost publicata OUG 22/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

  In vederea eliberarii certificatului de urbanism, precum si a autorizatiei de construire pentru executarea de lucrari de constructii necesare derularii operatiunilor de explorare/prospectare geologica si expoatare a petrolului si gazelor naturale, la solicitarea titularilor de licente/permise/autorizatii:
  a) prin exceptie de la prevederile art. 6 alin. (4) si art. 7 alin. (1) lit. b), terenurile cuprinse in perimetrul de explorare/prospectare/exploatare, care nu sunt inscrise in evidentele de cadastru si carte funciara, se pot identifica prin numarul de tarla si de parcela, prin titlu de proprietate si proces-verbal de punere in posesie, precum si prin orice alta modalitate de identificare prevazuta de lege;
  b) prin exceptie de la prevederile art. 7 alin. (1) lit. b), contractele de inchiriere incheiate, in conditiile legii, de catre titularii de licente/permise/autorizatii cu proprietarii terenurilor din perimetrele de exploatare constituie titluri pentru emiterea autorizatiei de construire, daca respectivele contracte cuprind explicit acordul proprietarilor pentru executarea lucrarilor de constructii pe aceste terenuri.

  La incetearea contractelor de inchiriere, titularii de licente/permise/autorizatii prevazuti la alin. (1) lit. b) au obligatia repunerii in starea anterioara a terenurilor care au facut obiectul acestor contracte, daca partile nu au convenit altfel.

  Textul integral al modificarilor: OUG 22/2014 aduce modificari privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2014-05-16 :: Titlu: Dupa 6 ani, Standard & Poor"s acorda Romaniei un rating de tip investment grade

  Agentia de evaluare Standard & Poor's a imbunatatit vineri ratingul atribuit Romaniei, la "BBB minus" de la "BB plus", pe fondul cresterii economice si al mentinerii disciplinei fiscale din partea Guvernului, transmite Bloomberg, adaugand ca este pentru prima oara dupa 2008 cand imbunatateste ratingul tarii noastre. "Romania face progrese in reducerea indatorarii externe. In plus, consolidarea fiscala si stabilitatea sectorului financiar sunt in continuare pe drumul cel bun", se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.

  Ratingul pentru imprumuturi in valuta si moneda locala pe termen lung al Romaniei a fost revizuit pozitiv de la "BB+", cea mai ridicata treapta din "junk", la "BBB-", ultima treapta din categoria recomandata investitorilor.

  Presedintele Traian Basescu decara in urma cu o saptamana ca agentia de rating Standard & Poor"s mentine Romania in categoria nerecomandata pentru investitii, desi Bucurestiul are deficit sub 3% si crestere economica de 3,5%.

  "BBB minus" este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investitii. In urma deciziei de vineri, ratingul de tara al Romaniei este similar cu cel atribuit Rusiei, Braziliei si Spaniei, mai scrie agentia Bloomberg.

  Moody"s a mentinut Romania pe timpul actualei crize in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe termen lung. In prezent, Moody"s atribuie Romaniei calificativul "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitiilor pe termen lung, cu perspectiva stabila.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-16 :: Titlu: Alexandru Ticlea: Peste 5,5 milioane de angajati romani intra sub incidenta legislatiei muncii

  Peste 5,5 milioane de angajati din Romania intra, in prezent, sub incidenta legislatiei muncii, expertii din acest domeniu putand deveni liber-profesionisti prin modificarea viitoare a prevederilor referitoare la profesiunile liberale, a afirmat vineri profesorul universitar Alexandru Ticlea, in cadrul celei de-a doua editii a Conferintei nationale a expertilor in legislatia muncii.

  "Conform datelor puse la dispozitie de Ministerul Muncii, peste 5,5 milioane de angajati din Romania intra, in acest moment, sub incidenta legislatiei muncii. În cazul in care se inregistreaza conflicte la nivel de unitate intre angajat si angajator, un expert in legislatia muncii va putea fi acceptat, in viitor, sa reprezinte interesele salariatului. Pentru ca acest lucru sa fie posibil este insa nevoie de o modificare a actualei legislatii, prin care expertul va avea un statut caracteristic profesiilor liberale, asa cum se intampla de exemplu cu medicii. Acestia pot fi angajati si la stat si la o clinica particulara si pot avea si cabinet individual", a spus Alexandru Ticlea.

  Presedintele Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii, Corneliu Bente, considera — la randul sau — ca una dintre cele mai importante competente ale expertului in legislatia muncii este concilierea conflictelor de munca existente la un moment dat intre angajat si angajator.

  "Sustinem cu tarie solutionarea conflictelor de munca, fie ele colective sau individuale, in afara salii de judecata. De asemenea, un profesionist experimentat poate asista salariatul pe toata durata cercetarii disciplinare, asigurandu-se ca acesta isi expune liber toate probele si motivatiile pe care le considera necesare in apararea sa", a declarat Corneliu Bente.

  Peste o suta de practicieni din legislatia muncii au participat, vineri, la conferinta organizata de Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii (UNELM), in parteneriat cu Asociatia de Dreptul Muncii si compania furnizoare de solutii de business, Synergizer Business Solutions.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-16 :: Titlu: Legea 69/2014 aduce unele masuri fiscal-bugetare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 355/2014 a fost publicata Legea 69/2014 privind aprobarea OG 28/2013 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare.

  Momentul exigibilitatii accizei intervine:
  a) la momentul receptionarii pentru produsele prevazute la art. 207 lit. a)?c), f)?i) si l) provenite din achizitii intracomunitare efectuate de operatori economici; b) la data efectuarii formalitatilor de punere in libera circulatie pentru produsele prevazute la art. 207 lit. a)?c), f)?i) si l) provenite din operatiuni de import efectuate de operatori economici;
  c) la momentul eliberarii pentru consum, in conformitate cu prevederile art. 206^7, pentru produsele prevazute la art. 207 lit. d) si e);
  d) la momentul vanzarii pe piata interna, pentru produsele prevazute la art. 207 lit. f)?i) si l) provenite din productia interna, iar in cazul produselor prevazute la art. 207 lit. j) si k) la data efectuarii primei vanzari pe piata interna catre persoana detinator final, moment atestat prin data facturii si/sau data bonului fiscal, emise de vanzator, indiferent daca produsele provin din achizitii intracomunitare, import sau productie interna;
  e) la data efectuarii formalitatilor de punere in libera circulatie pentru produsele prevazute la art. 207 lit. h), i) si l) provenite din operatiuni de import efectuate de persoane fizice, respectiv inainte de efectuarea primei inmatriculari in Romania, in cazul produselor prevazute la art. 207 lit. h) si i) provenite din achizitii intracomunitare efectuate de persoane fizice.
  In scopul inmatricularii navelor sau autovehiculelor prevazute la art. 207 lit. h) si i) se prezinta organelor competente:
  1. declaratia vamala care atesta efectuarea formalitatilor de punere in libera circulatie, in cazul navelor sau autovehiculelor din import;
  2. certificatul care atesta plata accizelor, in cazul navelor sau autovehiculelor achizitionate intracomunitar. Modelul si continutul certificatului se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;
  f) la data documentului comercial care atesta achizitia intracomunitara a produselor prevazute la art. 207 lit. k) si l) in cazul in care achizitia intracomunitara este efectuata de o persoana fizica;
  g) la data efectuarii formalitatilor de punere in libera circulatie pentru produsele prevazute la art. 207 lit. j) si k) provenite din operatiuni de import efectuate de persoane fizice. Momentul exigibilitatii accizelor in cazul armelor prevazute la art. 207 lit. j) provenite din achizitii intracomunitare efectuate de persoane fizice intervine inainte de inscrierea armei in documentul care atesta dreptul de detinere a armei, sau, dupa caz, de port si de folosinta a armei, conform prevederilor Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, republicata, cu modificarile ulterioare.
  In scopul inscrierii armei in documentul care atesta dreptul de detinere a armei, sau, dupa caz, de port si de folosinta a armei se prezinta organelor competente:
  1. declaratia vamala care atesta efectuarea formalitatilor de punere in libera circulatie, in cazul armelor din import;
  2. certificatul care atesta plata accizelor, in cazul armelor achizitionate intracomunitar. Modelul si continutul certificatului se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

  Pentru produsele prevazute la art. 207 lit. a)?c) si f)?l), accizele se datoreaza o singura data si se calculeaza prin aplicarea sumelor fixe pe unitatea de masura asupra cantitatilor produse, comercializate, importate sau achizitionate intracomunitar, dupa caz. Pentru amestecurile cu cafea solubila importate sau achizitionate intracomunitar, accizele se datoreaza si se calculeaza numai pentru cantitatea de cafea solubila continuta in amestecuri.

  Textul integral: Legea 69/2014 aduce unele masuri fiscal-bugetare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-16 :: Titlu: Cursul valutar din 15 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 15 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4349 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0066 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2468 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0081 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4396 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6289 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0127 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2369 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-16 :: Titlu: Monitorul Oficial din 15 mai 2014

  In data de 15 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 356/2014 - M. Of. 356/2014 [M. Of. 356 / 15 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 357/2014 - M. Of. 357/2014 [M. Of. 357 / 15 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 358/2014 - M. Of. 358/2014 [M. Of. 358 / 15 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 360/2014 - M. Of. 360/2014 [M. Of. 360 / 15 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-15 :: Titlu: Razvan Filipescu (ANT): Ne asteptam la cresterea numarului de turisti din China si Republica Moldova

  Romania poate înregistra, în urmatoarea perioada, o crestere a numarului de turisti din China si Republica Moldova, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Razvan Filipescu, la Romanian Travel Forum.

  "Ne asteptam la cresteri de turisti din Republica Moldova si din China, care vor veni în Romania. Acordam o atentie deosebita turismului de incoming, pentru ca acesta poate fi inima economiei. Avem discutii cu operatorii din turism pe problemele care îi preocupa, între care reducerea TVA la serviciile din turism, legea tichetelor de vacanta pentru cresterea turismului intern. Ne vom zbate ca toate fondurile pe care le avem sa le folosim coerent pentru promovarea turismului romanesc pe plan extern, inclusiv prin campanii TV, în colaborare cu televiziuni internationale. Vom sprijini participarea Romaniei la peste 40 de targuri de turism internationale", a spus presedintele ANT.

  Potrivit lui Filipescu, statisticile actuale evidentiaza o evolutie pozitiva a industriei turismului.

  "Cifrele arata un trend pozitiv al turismului, cu o crestere de 9,8%, în trimestrul I 2014, fata de trimestrul I 2013. S-a înregistrat o crestere a numarului de turisti din Israel, Polonia, Serbia, Statele Unite, Canada", a aratat Filipescu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-15 :: Titlu: Organizatiile criminale spala anual peste 140 de miliarde de dolari prin intermediul pariurilor sportive

  Organizatiile criminale spala anual peste 140 de miliarde de dolari (100 miliarde de euro) prin intermediul pariurilor sportive organizate la nivel mondial, o cifra care evidentiaza amenintarile care planeaza asupra integritatii competitiilor sportive, estimeaza un raport publicat joi de Centrul International pentru Securitate în Sport (ICSS), transmite AFP.

  "Evolutia rapida a pietei globale a pariurilor sportive a condus la cresterea riscului de implicare a organizatiilor criminale si a tehnicilor de spalare a banilor", a declarat Chris Eaton, director pentru integritatea sportului în cadrul Centrului International pentru Securitate în Sport (ICSS), un ONG international cu sediul la Doha (Qatar).

  "În plus, modificarea naturii pariurilor, prin aparitia unor tipuri mai complexe de pariuri de genul live betting, care potrivit studiului este cel mai vulnerabil, face si mai dificila detectarea activitatilor suspecte", a adaugat Chris Eaton.

  Studiul realizat de ICSS împreuna cu Universitatea din Sorbona estimeaza ca pariurile sportive, atat legale cat si ilegale, se ridica la o suma cuprinsa între 200 si 500 miliarde de euro. Însa patru din cinci pariuri sportive sunt plasate în mod ilegal la nivel mondial.

  Autorii studiului si-au concentrat atentia în special pe Asia, care este responsabila pentru 53% din totalul pariurilor ilegale. Europa nu este nici ea scutita de critici chiar daca este responsabila de 49% din piata legala a pariurilor sportive.

  În randul sporturilor, fotbalul si cricketul sunt cele mai supuse riscurilor de manipulare, în conditiile în care infractorii încearca sa profite de cresterea rapida a pariurilor online, care în prezent reprezinta 30% din totalul pariurilor sportive.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-15 :: Titlu: Mircea Draghici anunta publicarea in MO a legii care vizeaza persoanele cu handicap ireversibil

  Chestorul social-democrat al Camerei Deputatilor, Mircea Gheorghe Draghici, anunta publicarea, miercuri, in Monitorul Oficial a Legii nr. 67 care modifica si completeaza articolul 59 din Legea nr. 448/2006 pentru protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

  "De acum, prevederile legii, al carei initiator unic sunt, au intrat efectiv in vigoare. Persoanele care au un handicap ireversibil nu vor mai fi chemate nejustificat la reevaluari periodice, decat in cazul in care survine o agravare a conditiei medico-psiho-sociale a persoanei sau in cazul in care exista suspiciuni justificate legate de corectitudinea acordarii certificatului de incadrare in grad si tip de handicap cu termen permanent pentru a se face verificarile de rigoare", precizeaza deputatul PSD, potrivit unui comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.

  Mircea Gheorghe Draghici subliniaza faptul ca aceasta lege apare "intr-un context oportun" creat de recentele decizii in ceea ce priveste reformarea sistemului de sanatate in Romania.

  "In primul rand, ma refer la aprobarea pachetelor de servicii medicale, de baza si minimal, precum si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014-2015. In al doilea rand, trebuie sa amintim de includerea in lista de medicamente compensate a unui numar de 17 molecule, pentru boli rare, boli foarte grave, cancere — lista a carei definitivare si aprobare a fost tergiversata de guvernele anterioare timp de sase ani", mai spune social-democratul.

  Potrivit acestuia, atat ordinul comun semnat de catre ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si cel al Muncii, Rovana Plumb, prin care persoanele cu accident vascular sever vor putea fi incadrate in grad de handicap grav, cu asistent personal si vor beneficia de indemnizatie, pe de o parte, cat si Legea nr. 67/2014, pe de alta parte, "se completeaza si imbunatatesc cadrul legislativ in beneficiul persoanelor cu dizabilitati".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-15 :: Titlu: Euler Hermes a imbunatatit perspectiva de risc a Romaniei la B2

  Euler Hermes, lider global in asigurarea de credit comercial, a imbunatatit perspectiva de risc pe termen mediu a Romaniei de la C3 la B2, pe o scara de sase trepte conform careia AA reprezinta cel mai mic risc iar D cel mai mare, informeaza un comunicat de presa.

  Romania este una din cele cinci state pentru care Euler Hermes a imbunatatit ratingurile alaturi de Olanda, Malta, Algeria si Kenya.

  "Fundamentele macroeconomice (-ale Romaniei-) au continuat sa se imbunatateasca (contul curent si deficitele fiscale reduse, datoria publica moderata), desi datoria externa este inca ridicata (68% din PIB in 2013, pe o tendinta de scadere)", subliniaza Euler Hermes. In aceste conditii, Euler Hermes prognozeaza pentru Romania o crestere economica de aproximativ 3% in 2014 si 2015, insotita de scaderea insolventelor companiilor.

  In conformitate cu cele mai recente perspective economice globale ale Euler Hermes, cresterea PIB-ului mondial este asteptata sa isi revina (+2,9% in 2014), dar ritmul de revenire ramane lent (sub 3% pentru al treilea an la rind) si partea negativa este ca riscurile de scadere predomina.

  Potrivit Euler Hermes, capacitatea economiilor emergente de a rezista tensiunilor financiare depinde in mare masura de fundamentele lor financiare, iar pe lista celor mai vulnerabile 10 tari pe termen scurt se regasesc Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, India, Indonezia, Mexic, Filipine, Africa de Sud si Turcia.

  Euler Hermes este o filiala a Allianz si un recunoscut specialist in domeniul bond-urilor, garantiilor si colectarii creantelor. Cu mai mult de 100 de ani experienta, compania ofera clientilor sai business-to-business (B2B) servicii financiare care sprijina managementul creantelor comerciale si al lichiditatilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-15 :: Titlu: Romania a avut cea mai mare crestere economica anuala din UE si in primul trimestru al acestui an

  Produsul Intern Brut al Romaniei a inregistrat o crestere de 3,8% in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, acesta fiind cel mai mare avans anual inregistrat de o tara membra a Uniunii Europene, potrivit unor estimari preliminare publicate joi de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

  Este al doilea trimestru consecutiv cand Romania are cea mai mare crestere economica anuala din UE, dupa ce in ultimul trimestru al anului trecut Romania a avut o crestere a PIB de 5,1%.

  Potrivit Eurostat, in primul trimestru din 2014 Uniunea Europeana a inregistrat o crestere economica anuala de 1,4% iar zona euro un avans de ,9%.

  In schimb, in primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru din 2013, Romania a inregistrat cea mai mica crestere economica din UE (0,1%), o incetinire semnificativa fata de cresterea trimestriala de 1,4% inregistrata in ultimele trei luni ale anului trecut. Chiar si asa, economia romaneasca a inregistrat performante superioare Cehiei si Frantei, ale caror economii au stagnat in primele trei luni ale acestui an, in timp ce economia olandeza a inregistrat o contractie trimestriala de 1,4%.

  Potrivit Eurostat, in perioada ianuarie-martie 2014 comparativ cu trimestrul precedent, expansiunea economiei zonei euro a ramas neschimbata la ,2% in timp ce in Uniunea Europeana avansul ritmului de crestere a incetinit la ,3% de la ,4% in ultimele trei luni ale anului trecut.

  Potrivit estimarilor "semnal" publicate, joi, de INS, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,8% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara din 2013. Conform sursei citate, Produsul intern brut in trimestrul I 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu ,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-15 :: Titlu: Decizia 6/2014 publica Regulamentul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 328/2014 a fost publicata Decizia nr. 6/2014 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si functionarea Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

  Curtea de Arbitraj are misiunea de a organiza arbitrajul intern si international, precum si alte modalitati alternative de solutionare a litigiilor.

  Curtea de Arbitraj indeplineste urmatoarele atributii:
  a) organizeaza si administreaza solutionarea litigiilor interne si internationale prin arbitraj institutionalizat, in conditiile prevazute de prezentul regulament, de Regulile de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj Comercial International, denumite in continuare Regulile de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj, de dispozitiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura civila, de legile speciale in domeniu si de conventiile internationale la care Romania este parte;
  b) asigura partilor, la cerere, organizarea arbitrajului ad-hoc, in cauzele in care, prin conventia arbitrala, au optat pentru aceasta modalitate de arbitraj;
  c) elaboreaza modele de conventii arbitrale pe care le pune la dispozitia mediului de afaceri;
  d) dezbate probleme de drept si jurisprudenta arbitrala;
  e) colaboreaza cu celelalte curti de arbitraj ale camerelor de comert si industrie din tara, cu alte institutii similare de arbitraj, interne si internationale, si cu diverse personalitati din domenii de interes;
  f) tine evidenta jurisprudentei arbitrale, intocmeste culegeri de jurisprudenta arbitrala si asigura documentarea in domeniul arbitrajului intern si international;
  g) face propuneri privind imbunatatirea organizarii si desfasurarii arbitrajului intern si international;
  h) organizeaza, la cerere, alte modalitati alternative de solutionare a litigiilor;
  i) indeplineste alte atributii prevazute in prezentul regulament si in Regulile de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj.

  Curtea de Arbitraj se compune din arbitri, confirmati de Colegiul de conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, la propunerea Colegiului Curtii de Arbitraj, dintre persoanele care indeplinesc conditiile prevazute in prezentul regulament si in Regulile de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj.
  In Lista de arbitri a Curtii de Arbitraj, denumita in continuare Lista de arbitri, pot fi inscrise, daca indeplinesc conditiile prevazute in prezentul regulament si in Regulile de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj, persoane care figureaza pe listele de arbitri ale unor institutii permanente de arbitraj din strainatate.

  Textul integral: Decizia 6/2014 publica Regulamentul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-05-15 :: Titlu: Legea 64/2014 aduce modirfica privind profesia de arhitect

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 355/2014 a fost publicata Legea 64/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect.

  Poarta titlul de arhitect de interior, absolventul cu diploma de arhitect de interior obtinuta in specializarea arhitectura de interior la o institutie acreditata de invatamant superior din Romania.

  Titlurile oficiale de calificare in profesia de arhitect de interior obtinute in statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau in Confederatia Elvetiana sunt recunoscute de Ordinul Arhitectilor din Romania, potrivit prevederilor Legii nr. 200/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
  Titlurile oficiale de calificare in profesia de arhitect de interior obtinute in statele terte sunt recunoscute de Ministerul Educatiei Nationale, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

  Proiectele de arhitectura pentru materializarea carora legea impune obtinerea autorizatiei de construire vor fi elaborate de un arhitect cu drept de semnatura sau de un conductor arhitect cu drept de semnatura. Proiectele de arhitectura de interior pentru materializarea carora legea impune obtinerea autorizatiei de construire pot fi semnate si de catre un arhitect de interior cu drept de semnatura.
  Dreptul de semnatura al conductorilor arhitecti si al arhitectilor de interior se exercita pe teritoriul Romaniei si este limitat la categoriile de lucrari pentru care legea recunoaste acest drept.

  Textul integral al Legii de modificare: Legea 64/2014 aduce modirfica privind profesia de arhitect
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-15 :: Titlu: IGPR: Peste 3.000 de amenzi, aplicate marti taximetristilor

  Politistii au aplicat marti peste 3.000 de amenzi dupa verificari la nivel national care i-au vizat pe taximetristi, potrivit unui comunicat al IGPR.

  Dintre sanctiunile aplicate, 384 au fost pentru încalcarea prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi sau de închiriere, 34 pentru lipsa valabilitatii inspectiei tehnice periodice, sase pentru defectiuni la sistemul de directie, trei pentru defectiuni la sistemul de franare, iar cinci pentru lipsa asigurarii de raspundere civila auto.

  De asemenea, politistii au aplicat 349 de amenzi pentru depasirea vitezei regulamentare, 32 pentru neacordarea prioritatii pietonilor si 11 pentru neacordarea prioritatii altor vehicule.

  Ca masura complementara politistii au retinut 79 de permise de conducere si au retras 224 de certificate de înmatriculare.

  A fost suspendat dreptul de utilizare a vehiculelor în cinci cazuri în care transportul se derula în mod ilegal, iar pentru deficiente tehnice s-a dispus imobilizarea a sapte autovehicule.

  Politistii au confiscat 12.000 de tigarete care nu aveau aplicate marcaje fiscale si au întocmit un dosar penal pentru contrabanda cu tigari celui care le transporta.

  Politistii rutieri au actionat marti, la nivel national, sub coordonarea Directiei Rutiere din cadrul IGPR, pentru verificarea legalitatii în domeniul activitatii de taximetrie.

  La actiune au participat peste 1.100 de politisti si aproape 90 de reprezentanti ai Registrului Auto Roman. Echipele de control au verificat 5.491 de autoturisme care efectuau transport în regim de taxi.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-15 :: Titlu: CSM: A fost constituita o retea balcanica si euro-mediteraneana a Consiliilor Judiciare

  O retea balcanica si euro-mediteraneana a Consiliilor Judiciare a fost constituita dupa semnarea unei carte în acest sens, potrivit unui comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

  Carta constitutiva a retelei, document care consfinteste crearea unei noi structuri de cooperare între Consiliile Judiciare din regiune, a fost semnata marti, la finalul celei de-a IX-a conferinte a autoritatilor judiciare din regiunea Balcanilor organizata de CSM sub auspiciile presedintiei romane în exercitiu a procesului de cooperare în Europa de Sud-Est.

  Printre obiectivele retelei nou înfiintate — care nu are personalitate juridica, fiind o modalitate de colaborare flexibila si informala — se numara promovarea unor activitati si proiecte comune menite sa intensifice parteneriatul regional.

  Semnatare ale cartei au fost Consiliile Judiciare sau organismele similare din Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Italia, Republica Moldova, Muntenegru, Romania, Turcia si Ungaria.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-15 :: Titlu: Cursul valutar din 14 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 14 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4415 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0107 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2387 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0172 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4377 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0091 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6416 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0107 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2377 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-15 :: Titlu: Monitorul Oficial din 14 mai 2014

  In data de 14 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 353/2014 - M. Of. 353/2014 [M. Of. 353 / 14 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 354/2014 - M. Of. 354/2014 [M. Of. 354 / 14 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 355/2014 - M. Of. 355/2014 [M. Of. 355 / 14 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2014-05-14 :: Titlu: Concursul National de procese simulate Francisc Deak, editia a V-a. Cum a fost

  In perioada 2 - 4 mai, a avut loc a cincea editie a Concursului National de Procese Simulate de Drept Civil "Francisc Deak", care s-a desfasurat la Curtea de Apel Bucuresti. Acest eveniment a adus impreuna 10 echipe din Arad, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Galati, Suceava si Timisoara, acestea fiind echipele castigatoare ale Concursurilor de Procese Simulate pe Drept Civil, desfasurate la nivel local.

  Echipa castigatoare de anul acesta este cea de la Cluj-Napoca, fiind formata din Alexandru Coras si Vlad Druta. Pe locul al doilea au fost Marius Stanciu si Geanina Stingaciu de la Bucuresti, iar pe locul al treilea s-au situat Luca Eduard si Tudor Ciobanu de la Iasi. De asemenea, premiul pentru cel mai bun pledant a fost obtinut de Cristian Zsifkov din Timisoara.

  Multumim sponsorilor nostri care ne-au sprijinit pe tot parcursul proiectului: Popovici Nitu si Asociatii, Duncea Stefanescu si Asociatii si Bulboaca si Asociatii, precum si avocatilor care au acceptat invitatia noastra de a face parte din juriu si care au reusit sa mentina Concursul la nivel academic deosebit.

  Unul dintre participantii la acest eveniment, Marius Stanciu, ne-a impartasit opinia sa despre participarea la Concursul National de procese simulate - "Am inteles faptul ca, de multe ori, un argument care se bazeaza pe logica sau, cum ar spune domnul professor Stoica, pe "bunul simt juridic" poate avea un impact mai mare decat o opinie doctrinara foarte elaborata si care se intinde pe o pagina.

  Cred ca, de multe ori, din dorinta de a fi convingatori, folosim prea multe cuvinte pentru a exprima o idee si tindem sa ne pierdem in propriile rationamente. Acest proces mi-a confirmat ca, de multe ori, in instanta nu ai timp sa zici chiar tot ce iti doresti si trebuie sa reusesti sa fii concis si sa arati judecatorului exact ce vrei sa demonstrezi.
  "

  Geanina Stingaciu, participanta la acest eveniment afirma ca "Atat pentru mine, cat si pentru colegul meu de echipa, Marius, situatia e putin mai neobisnuita in sensul ca noi participaseram si la alte concursuri de procese simulate, astfel incat aveam o idee generala despre cum vor decurge lucrurile. Cu toate acestea, la acest concurs, s-a introdus si un element suplimentar, cel al actelor procesuale. Din aceasta perspectiva, pot spune ca am avut de invatat destul de mult."

  ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicand stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are un singur scop, acela privind evolutia tinerilor in sistemul juridic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-05-14 :: Titlu: Legea 63/2014 aduce modificari la aplicarea Conventiei asupra aspectelor civile ale rapirii internationale de copii, adoptata la Haga la 25 octombrie 1980

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 352/2014 a fost publicata Legea 63/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 369/2004 privind aplicarea Conventiei asupra aspectelor civile ale rapirii internationale de copii, adoptata la Haga la 25 octombrie 1980, a care Romania a aderat prin Legea nr. 100/1992.

  In cazul in care persoana fizica, institutia sau organismul interesat ori autoritatea centrala a statului parte la Conventie adreseaza cererea-tip autoritatii centrale romane, aceasta verifica indeplinirea conditiilor prevazute la art. 8 alin. (2) din Conventie si, dupa caz, in termen de 10 zile de la primirea cererii, va solicita completarea acesteia sau a actelor doveditoare. In cazul in care cererea nu indeplineste conditiile prevazute de art. 4 din Conventie, autoritatea centrala romana va restitui cererea.

  Refuzul autoritatii centrale romane de a accepta instrumentarea cererii de inapoiere, potrivit art. 27 din Conventie, nu impiedica persoana fizica, institutia sau organismul interesat sa se adreseze direct instantei judecatoresti competente.

  In fata instantei, partile pot prezenta orice documente si informari legate de cauza. Actele care emana de la autoritatile publice competente ale statului solicitant sunt valabile in fata instantei fara vreo alta legalizare sau formalitate similara, potrivit art. 23 din Conventie.

  Hotararea primei instante prin care s-a dispus inapoierea minorului este executorie.
  Pronuntarea hotararii primei instante se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar redactarea hotararii se face in cel mult 7 zile de la pronuntare.
  Hotararea va fi comunicata partilor si autoritatii centrale, in termen de 48 de ore de la redactare.
  Hotararea este supusa recursului la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia pentru minori si familie, in termen de 10 zile de la comunicare. Recursul suspenda executarea hotararii pronuntate in prima instanta. Dosarul va fi inaintat Curtii de Apel Bucuresti, in termen de 5 zile de la expirarea termenului de recurs.
  Pronuntarea de catre instanta de recurs se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar redactarea deciziei instantei de recurs se face in cel mult 7 zile de la pronuntare. O copie a acesteia va fi comunicata, din oficiu, autoritatii centrale romane, in termen de 48 de ore de la redactare.

  Textul integral al Legii: Legea 63/2014 aduce modificari la aplicarea Conventiei asupra aspectelor civile ale rapirii internationale de copii, adoptata la Haga la 25 octombrie 1980
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-14 :: Titlu: Problemele izvorâte din relatiile de munca angajat-angajator, dezbatute vineri la Conferinta nationala a expertilor in legislatia muncii

  Peste o suta de practicieni din legislatia muncii sunt asteptati vineri la cea de-a doua editie a Conferintei nationale a expertilor in legislatia muncii, organizata de Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii (UNELM), in parteneriat cu Asociatia de Dreptul Muncii si compania furnizoare de solutii de business, Synergizer Business Solutions.

  Conform unui comunicat remis AGERPRES, participantii vor incerca "sa desluseasca" impreuna problemele izvorâte din relatiile de munca angajat — angajator.

  "In cadrul conferintei se vor discuta teme de actualitate si de mare importanta in acest moment, cum ar fi raspunderea salariatilor pentru pagubele produse angajatorilor, concilierea conflictelor individuale de munca, cercetarea abaterilor disciplinare, revocarea unilaterala a deciziei de sanctionare / concediere sau posibilitatea instantelor de judecata de a inlocui sanctiunea disciplinara aplicata de angajator. Dezbaterile vor fi sustinute de cele mai puternice voci ale momentului in legislatia muncii, se vor analiza spete controversate propuse de catre participanti si se vor expune cele mai bune solutii de rezolvare a acestora", se arata in comunicatul citat.

  Potrivit Ioanei Razvan, business development manager in cadrul Synergizer Business Solutions, sistemele de management al performantei care sunt implementate in prezent de tot mai multe companii necesita integrarea in cadrul legal stabilit in România.

  "Implicatiile in modelul de salarizare folosite de companiile moderne, care functioneaza pe baza de obiective de performanta, trebuie gândite având in vedere cadrul legislativ actual. Rolul nostru este de a furniza servicii de consultanta in implementarea unui sistem de recompensare pe baza performantelor, folosind un sistem informatic integrat si respectând strict legislatia in vigoare", a spus Ioana Razvan.

  La rândul sau, Corneliu Bente, presedintele Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii, considera ca una dintre cele mai importante competente ale expertului in legislatia muncii este concilierea conflictelor de munca existente la un moment dat intre angajat si angajator.

  "Sustinem cu tarie solutionarea conflictelor de munca, fie ele colective sau individuale, in afara salii de judecata. De asemenea, un profesionist experimentat poate asista salariatul pe toata durata cercetarii disciplinare, asigurându-se ca acesta isi expune liber toate probele si motivatiile pe care le considera necesare in apararea sa", sustine Corneliu Bente.

  Conferinta se va desfasura la Centrul de evenimente "Jubille" din cartierul Primaverii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-14 :: Titlu: Herman Van Rompuy: Republica Moldova va semna Acordul de asociere cu UE la 27 iunie

  Republica Moldova va semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeana, care il va cuprinde si pe cel de liber schimb, la 27 iunie, a anuntat marti la Chisinau presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

  Uniunea Europeana este gata sa ajute Republica Moldova in cazul unor impedimente sau presiuni din exterior, a declarat marti la Chisinau presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, referindu-se la Federatia Rusa.

  In cadrul unei conferinte comune de presa cu premierul Iurie Leanca, Herman Van Rompuy a afirmat ca Republica Moldova, stat suveran, si-a facut propria alegere prin apropierea de Uniunea Europeana, care trebuie sa fie respectata de toti vecinii sai. Referitor la posibile presiuni din partea Moscovei, el a aratat ca UE a ajutat Republica Moldova, deschizându-si piata pentru vinurile moldovenesti dupa ce acestea au fost interzise in Rusia si va proceda la fel daca astfel de actiuni se vor repeta.

  "UE este pregatita sa ia in consideratie si alte masuri in vederea sprijinului comertului, pentru a contracara orice alte embargouri posibile. UE sprijina si diversificarea sectorului energetic. Noi suntem activi deja atunci când exista o problema concreta, iar atunci când vor aparea probleme suntem pregatiti sa ajutam Moldova. Dar noi speram ca toate aceste masuri nu vor fi necesare. Noi speram ca toata lumea va respecta independenta si suveranitatea tarii", a spus presedintele Consiliului European.

  In cadrul aceleasi conferinte, el a anuntat ca UE va semna Acordul de asociere cu Republica Moldova la 27 iunie, in prezenta sefilor de state si de guverne ale tarilor membre. Ceremonia se va desfasura la Bruxelles in cadrul unui summit extraordinar UE-Republica Moldova, tara care va fi reprezentata de premierul Iurie Leanca.

  Herman Van Rompuy a adaugat ca Republica Moldova a inregistrat progrese remarcabile in ultimii ani si ca Acordul de asociere va aduce beneficii considerabile cetatenilor moldoveni. In acelasi timp, el a indemnat autoritatile sa continue reformele in vederea combaterii coruptiei, asigurarii independentei justitiei si promovarii unui mediu de afaceri de calitate.

  Iurie Leanca a reconfirmat intentia autoritatilor de la Chisinau de a continua reformele incepute si a calificat vizita oficialului UE drept o confirmare a sprijinului Bruxellesului pentru tara sa. "Vizita vine sa reconfirme, la nivelul politic cel mai inalt, ca Republica Moldova se regaseste printre prioritatile politicii externe ale UE si demonstreaza ca Republica Moldova este parte a perspectivelor pe care le traseaza UE pentru dezvoltarea viitoare a continentului european. Viitorul nostru este unul european si avem toata sustinerea partenerilor si prietenilor nostri din UE pentru realizarea acestui obiectiv", a declarat Leanca.

  Republica Moldova a parafat Acordul de asociere in luna noiembrie 2013, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius

  Herman Van Rompuy efectueaza o vizita de câteva ore la Chisinau in care s-a intâlnit si cu presedintele Nicolae Timofti si presedintele parlamentului Igor Corman, urmând sa sustina si un discurs public.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-14 :: Titlu: Cursul valutar din 13 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 13 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4308 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.002 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2215 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0015 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4286 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0141 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6309 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2369 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0028 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-14 :: Titlu: Monitorul Oficial din 13 mai 2014

  In data de 13 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 349/2014 - M. Of. 349/2014 [M. Of. 349 / 13 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 350/2014 - M. Of. 350/2014 [M. Of. 350 / 13 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 351/2014 - M. Of. 351/2014 [M. Of. 351 / 13 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 352/2013 - M. Of. 352/2013 [M. Of. 352 / 13 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-13 :: Titlu: Legea 291/2007 privind operatiunile armatelor straine pe teritoriul Romaniei a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 321/2014 a fost republicata Legea 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei.

  Legea constituie cadrul general privind conditiile in care fortele armate straine pot intra, stationa, desfasura operatiuni sau tranzita teritoriul Romaniei.

  Infiintarea pe teritoriul Romaniei a unor comandamente ori baze militare straine sau reprezentante militare ale unor organizatii internationale se face cu aprobarea Parlamentului.

  Intrarea si stationarea fortelor armate straine in Romania sau tranzitarea teritoriului national de catre acestea, in scopul pregatirii si/sau desfasurarii de operatii militare, potrivit angajamentelor asumate de Romania prin tratate internationale, se aproba de catre Presedintele Romaniei la propunerea prim-ministrului, dupa consultarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Presedintele Romaniei informeaza Parlamentul despre decizie, in termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar daca Parlamentul este in vacanta, de la inceperea sesiunii ordinare sau extraordinare, dupa caz.

  In situatia in care activitatile prevazute la alin. (1) nu se executa in baza prevederilor unor tratate internationale la care Romania este parte, Presedintele Romaniei solicita incuviintarea Parlamentului.

  Guvernul informeaza presedintii celor doua Camere ale Parlamentului despre situatia fortelor armate straine aflate pe teritoriul Romaniei, semestrial sau ori de cate ori este nevoie.

  Textul integral republicat: Legea 291/2007 privind operatiunile armatelor straine pe teritoriul Romaniei a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-13 :: Titlu: INS: Lucrarile din constructii au crescut cu 53,2% in martie

  Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 53,2%, in martie 2014, fata de februarie, ca serie bruta, in urma cresterilor inregistrate in lucrarile de reparatii capitale cu 59,9%, lucrarile de constructii noi, 57,7% si lucrarile de intretinere si reparatii curente, plus 36,8%, a anuntat, marti, Institutul National de Statistica.

  Ca serie ajustata, in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cresterea a fost de 10,4%.

  Fata de luna corespunzatoare a anului 2013, volumul lucrarilor de constructii a scazut, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu ,3%, respectiv cu 4,2%.

  In trimestrul I 2014, comparativ cu trimestrul I 2013, volumul lucrarilor de constructii a scazut atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 9,4% si respectiv cu 9,1%.

  Pe obiecte de constructii au avut loc cresteri la cladirile nerezidentiale si la constructiile ingineresti, cu 93,0%, respectiv 55,8%.

  Lucrarile de constructie la cladiri rezidentiale au scazut cu 13,4%.

  Volumul lucrarilor de constructii, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a inregistrat o crestere cu 10,4%, in martie 2014, comparativ februarie.

  Pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri la lucrarile de reparatii capitale, plus 25,7%, la lucrarile de constructii noi (20,5%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (9,1%).

  Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile nerezidentiale si la constructiile ingineresti cu 35,9%, si respectiv cu 23,5%.

  Cladirile rezidentiale au scazut cu 27,4%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-13 :: Titlu: Hotararea 6/2014 privind pregatirea profesionala continua a auditorilor financiari

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 214/2014 a fost publicata Hotararea 6/2014 privind aprobarea Normelor de pregatire profesionala continua a auditorilor financiari.

  Sub supravegherea Consiliului pentru Supravegherea in Interes Public a Profesiei Contabile (CSIPPC), Camera Auditorilor Financiari din Romania, denumita in continuare Camera, este autoritatea competenta pentru calificarile educationale, respectiv organizarea pregatirii profesionale continue si examinarea competentei profesionale.

  Obiectivul pregatirii profesionale continue este acela de a mentine si de a dezvolta competenta profesionala a auditorilor financiari in vederea realizarii activitatii de audit financiar conform cerintelor standardelor profesionale, reglementarilor, normelor si regulilor din domeniu.

  Camera trebuie sa se asigure ca auditorii financiari participa anual la programe adecvate de formare profesionala continua pentru a-si mentine cunostintele teoretice, competentele si valorile profesionale la un nivel inalt.

  Camera cere tuturor membrilor sai sa isi dezvolte si sa isi mentina competenta profesionala relevanta pentru activitatea si responsabilitatile lor profesionale. Fiecarui auditor ii revine obligatia respectarii cerintelor de pregatire profesionala continua pentru a raspunde provocarilor profesionale si pentru a intari increderea in activitatea de audit.

  Textul integral: Hotararea 6/2014 privind pregatirea profesionala continua a auditorilor financiari
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-13 :: Titlu: Cursul valutar din 12 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 12 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4328 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0033 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.22 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0141 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4427 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0217 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6314 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0028 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2341 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-13 :: Titlu: Monitorul Oficial din 12 mai 2014

  In data de 12 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 345/2014 - M. Of. 345/2014 [M. Of. 345 / 12 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 346/2014 - M. Of. 346/2014 [M. Of. 346 / 12 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 347/2014 - M. Of. 347/2014 [M. Of. 347 / 12 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 348/2014 - M. Of. 348/2014 [M. Of. 348 / 12 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-13 :: Titlu: Hotararea CEDO in Cauza Rogojina impotriva Romaniei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 322/2014 a fost publicata Hotararea CEDO din 19 ianuarie 2010 in Cauza Rogojina impotriva Romaniei.

  La originea cauzei se afla Cererea nr. 6.235/04 indreptata impotriva Romaniei, prin care 2 resortisanti ai acestui stat, domnul Victor Rogojina si doamna Aurica Rogojina (reclamantii), au sesizat Curtea la 12 ianuarie 2004, in temeiul art. 34 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (Conventia). Ca urmare a decesului reclamantei la 17 decembrie 2007, printr-o scrisoare din 28 iulie 2009, reclamantul a furnizat imputernicirile din partea domnului Viorel Rogojina si a doamnei Silvia Rogojina, respectiv fiul si nepoata reclamantilor, care doreau sa continue procedura in fata Curtii. Pentru a dovedi calitatea lor de mostenitori ai celei de-a doua reclamante, primul reclamant a prezentat certificatele de nastere ale acestora.

  Dupa mai multe proceduri initiate de reclamanti cu privire la o cerere adresata autoritatilor la 6 iunie 2001, in temeiul Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 (Legea nr. 10/2001), printr-o decizie din 7 mai 2004, primarul orasului Barlad a propus sa se acorde persoanelor interesate despagubiri (titluri nominale sau actiuni la societati comerciale) in valoare de 119.275.065 lei romanesti (ROL) pentru imobilul (casa demolata si terenul aferent) care fusese proprietatea lor. Contestata de persoanele in cauza, aceasta decizie a fost confirmata prin Hotararea din 12 octombrie 2004, pronuntata de Tribunalul Vaslui, hotarare ramasa definitiva prin neapelare.

  Reclamantii au initiat alte cateva actiuni in justitie, in special cu scopul de a obtine despagubiri pentru desfasurarea si durata procedurii mentionate anterior, reglementata de Legea nr. 10/2001, actiuni respinse de instantele interne.

  Prin doua scrisori din 14 si 24 aprilie 2009, autoritatile competente pentru aplicarea Legii nr. 10/2001 au informat Guvernul ca plata despagubirilor nu a fost efectuata, dar ca dosarul reclamantilor a fost trimis la Fondul "Proprietatea" in iunie 2007 si ca acesta va fi examinat de comisia centrala competenta, in cadrul urmatoarei reuniuni. Ulterior datei mentionate anterior, Guvernul nu a mai furnizat nicio informatie cu privire la executarea Hotararii din 12 octombrie 2004.

  Textul integral al Hotararii CEDO: Hotararea CEDO in Cauza Rogojina impotriva Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Editura CH Beck :: Data: 2014-05-13 :: Titlu: Cea de-a X-a editie a Conferintei Dreptul Afacerilor Impactul Noilor coduri asupra Dreptului Afacerilor

  Conferinta Dreptul Afacerilor 2014 – Impactul noilor coduri asupra dreptului afacerilor – a avut in centrul dezbaterilor aspectele de noutate generate de intrarea in vigoare a noilor coduri, civile si penale, in dreptul societar si in dreptul insolventei. Printre invitatii speciali s-au numarat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc , si profesorul universitar dr. Stanciu D. Carpenaru.
  In prima parte a evenimentului, desfasurata vineri, cei peste 350 de participanti (judecatori, avocati, juristi, practicieni in insolventa, doctoranzi, studenti) au avut ocazia sa asiste la dezbaterea unor subiecte extrem de interesante.


  Invitat special, Excelenta sa domnul Robert Cazanciuc, Ministrul Justitiei, a afirmat in deschiderea conferintei, ca "Justitia are o datorie fata de economie. Are datoria de a sprijini economia prin instante specializate, prin termene rezonabile, prin solutii predictibile, asa cum si Guvernul are datoria de a elabora si mentine cadrul normativ coerent si predictibil. Fara o economie sustinuta in acest fel este foarte dificil sa avem resurse pentru sanatate, educatie si, de ce nu, si pentru justitie. Noile coduri civile au fost elaborate in mare parte datorita semnalelor venite din viata reala, din mediul economic si juridic. Cred ca la un an de la intrarea in vigoare a ultimului dintre ele, cea mai mare parte dintre dumneavoastra constatati ca a fost o decizie buna pana la urma cu toata greutatea data in acesti ani de a avea si in materie penala si in materie civila o reforma aproape de la A la Z".

  Profesorul universitar doctor, Denis Mazeaud, Université Paris II, "Panthéon-Assas" Paris, a vorbit despre reforma dreptului contractelor in Franta, realizand o paralela cu prevederile din noul Cod civil roman, iar domnul Conf. univ. dr. Flavius Antoniu Baias, decanul Facultatii de drept din cadrul Universitatii Bucuresti, impreuna cu dl. Alexandru ?erban Ratoi, avocat SCA Piperea si Asociatii au abordat tema "Societatea fictiva in contextul noilor reglementari relative la simulatie".

  Prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, partener fondator SCA Piperea si Asociatii, a vorbit despre "Terorismul contractual", asa-numita libertarte a puternicilor economiei Conf. univ. dr Mircea Bob a adus in centrul discutiei "Asocierea intre soti si consecintele succesorale ale acestora", iar Conf. univ. dr. Florin Aurel Motiu a vorbit despre despre "Insolventa in contextul noilor coduri".

  Un moment important al Conferintei a fost marcat de lansarea Editiei a V-a a cartii "Legea societatilor. Comentarii pe articole", aparuta la Editura CH Beck care, potrivit domnului Prof. univ. dr. Stanciu D. Carpenaru, reprezinta "o prezentare „la zi", sub aspect legal, deopotriva jurisprudential, a regimului juridic al societatilor reglementate de Legea nr. 31/1990, in conditiile noului Cod civil".

  Cea de-a doua parte a evenimentului, a avut in vedere urmatoarele teme: "Protectia creditorilor in noul Cod penal", prezentata de Conf. univ. dr. Radu Chirita, de la Facultatea de drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, partener coordonator SCA Chirita si Asociatii, in timp ce "Nulitatile absolute in Codul de procedura penala in vigoare" a fost dezbatute de Lect. univ. dr. avocat Aurel Ciobanu, de la Departamentul de Drept Penal al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. Conf. univ. dr. Cristina Rotaru, de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, Judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a vorbit despre "Infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii", iar subiectul ce a vizat "Penalizarea dreptului afacerilor. Privire asupra raspunderii penale a persoanei juridice" a fost abordat de asistent universitar doctor Andra Roxana Ilie, de la Departamentul de Drept Penal Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, avocat colaborator senior SCA Stoica si Asociatii.

  O tema extrem de interesanta, atat prin actualitatea sa, dar si prin importanta sa practica, a fost prezentata de Conf. univ. dr. Lucian Bercea, decanul Facultatii de drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara si a vizat "Influente ale noilor Coduri asupra standardelor de comportament in afaceri."

  Partea a III-a a conferintei, desfasurata sambata, si-a dovedit pe deplin utilitatea prin temele care au fost abordate. Discursul doamnei Simona Milos, Presedinte al Institutului National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa (INPPI), a scos in prim plan aparitia noului Cod al Insolventei – "Destinul sinuos al codului insolventei: intre aspiratii si realitate", fiind vizate si aspectele nou introduse de Codul insolventei, dar si viziuni noi ce pot fi implementate atat in temeiul Legii nr. 85/2006, cat si in temeiul Codului insolventei. Drd. Alexandru Dimitr...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Clubul Calderon :: Data: 2014-05-13 :: Titlu: Florentin Tuca la BCU

  Sambata, 17 mai, ora 12.00, la Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, are loc o noua editie a Clubului de lectura "Calderon". In centrul dezbaterii se afla unul dintre textele aurorale ale culturii romane moderne, "Oratori, retori si limbuti", de Titu Maiorescu. Invitatul special al reuniunii este publicistul Florentin Tuca.

  Doctor in drept, sef al unei importante case de avocatura, jurist prin mapa caruia au trecut cateva dintre dosarele importante ale dezbaterii autohtone din ultimii ani, Florentin Tuca este in acelasi timp un contributor constant la cateva dintre periodicele culturale bucurestene, temele sale de interes depasind aria strictei specialitati.

  Sustinut de Biblioteca Centrala Universitara "Carol I", evenimentul are loc in frumosul edi?ciu din Piata Revolutiei. Cei interesati sa participe sunt asteptati, cu un sfert de ora mai devreme, in Salonul "Carol I", Corp Fundatie, intrare Calea Victoriei, nr. 88.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-13 :: Titlu: INS: Productia industriala a crescut cu peste 10% in primul trimestru

  Productia industriala a crescut cu 10,1% in primul trimestru din 2014 comparativ cu perioada similara din 2013, in timp cresterea ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a fost de 10,7%, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica /INS/.

  In luna martie 2014, productia industriala a crescut fata de luna precedenta atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 6,8%, respectiv cu 1,1%.

  Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a crescut cu 10,8% ca serie bruta, respectiv cu 11,6%, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

  In luna martie 2014, productia industriala (serie bruta) a crescut fata de luna precedenta cu 6,8%, datorita cresterii industriei extractive (+9,6%) si industriei prelucratoare (8%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 4,7%.

  Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+10,7%), industria bunurilor de capital (+8,6%), industria bunurilor de uz curent (+6,1%) si scaderi in industria energetica (-2,2%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,7%).

  Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 1,1% sustinuta de cresterea industriei prelucratoare (+1,6%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut cu 2,7%, respectiv cu 1,3%.

  Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria energetica (-3,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-3,3%), industria bunurilor de uz curent (-1,3%) si industria bunurilor intermediare (-0,2%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 2,5%.

  In luna martie 2014, productia industriala (serie bruta) a crescut cu 10,8% fata de luna corespunzatoare din anul precedent, datorita cresterii industriei prelucratoare (+12,8%) si industriei extractive (+4,3%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 4,1%.

  Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri la toate categoriile: industria bunurilor de capital (+18,2%), industria bunurilor intermediare (+9,5%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,4%), industria bunurilor de uz curent (+4,5%) si industria energetica (+1,6%).

  Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 11,6%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+13,3%) si industriei extractive (+3,6%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu ,6%.

  Pe marile grupe industriale s-au inregistrat urmatoarele cresteri: industria bunurilor de capital (+15,4%), industria bunurilor de uz curent (+7,6%), industria bunurilor intermediare (+7,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,6%) si industria energetica (+4,3%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-13 :: Titlu: Ghetea, CEC Bank: Dobanzile vor continua sa scada, atat la credite, cat si la depozite

  Dobanzile la credite vor continua trendul descrescator, insa fara scaderi spectaculoase, iar aceeasi evolutie este asteptata si pentru dobanzile la depozite a declarat, luni, Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, in cadrul unei conferinte pe tema contributiei IMM-urilor la relansarea economica.

  "In ultimele saptamani, am sistat la o rearanjare in piata in ceea ce priveste dobanzile. Banuiesc ca in perioada urmatoare la credite vor continua unele reduceri, reasezari. Daca ne uitam la piata, inca se practica dobanzi foarte mari la nivelul creditelor pentru companii", a spus Ghetea.

  In opinia sa, scaderile nu vor fi, totusi, prea abrupte.

  "Eu vad ca, in perioada urmatoare, fara sa avem scaderi spectaculoase, trendul va fi descrescator la dobanzile la credite", a adaugat el.

  In ceea ce priveste nivelul dobanzilor la depozite, Ghetea considera ca si aici vor fi scaderi.

  "Vestea proasta este ca aceia care tin banii in depozite vor avea dobanzi real negative, insa vestea buna este ca cei care vor credite se vor imprumuta mai ieftin", a explicat el.

  Intrebat cum estimeaza ca va evolua cursul de schimb, oficialul CEC Bank a spus ca nu va oferi o estimare, insa nu se asteapta la fluctuatii pentru perioada urmatoare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-13 :: Titlu: Nitu: Justitia din Romania, in special prin intermediul CSM, a demonstrat maturitate si capacitate de a se autoguverna

  Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat, luni, ca justitia din Romania, in special prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, a demonstrat maturitate si capacitate de a se autoguverna.

  La 10 ani de la adoptarea celor trei legi care au permis o profunda reforma a sistemului judiciar, cred ca putem afirma ca justitia din Romania — in special prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, folosindu-se de prerogative — a demonstrat maturitate si capacitate de a se autoguverna", a afirmat Nitu la Conferinta Autoritatilor Judiciare din Regiunea Balcanilor, organizata sub auspiciile presedintiei romane in exercitiu a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est.

  Seful Ministerul Public a precizat ca Romania si-a propus ca obiectiv cresterea profilului Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), dar si o crestere a influentei sale la nivel regional prin promovarea unor initiative/proiecte regionale si prin furnizarea de expertiza in plan bilateral.

  El a mentionat ca in acest an se implinesc 10 ani de cand Romania a adoptat Legea 317/2004 privind CSM, act normativ care i-a conferit rolul de garant al independentei justitiei.

  "Organismul astfel creat, precum si mecanismul de control — fara ingerinte exterioare sistemului judiciar — au avut asigurate din start parghiile necesare pentru a-si indeplini rolul de garant al independentei justitiei. In ultimii ani, CSM si-a dezvoltat latura proactiva, devenind nu numai un real garant al independentei justitiei, ci si o institutie esentiala pentru intarirea statului de drept.

  Consiliul apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act de natura sa aduca atingere independentei sau impartialitatii magistratilor in infaptuirea justitiei. Totodata, Consiliul apara reputatia profesionala a magistratilor. Prin aceste doua componente, CSM din Romania actioneaza ca un veritabil scut pentru apararea independentei justitiei, magistratii fiind practic protejati impotriva oricaror ingerinte externe sau altor incidente de natura sa afecteze realizarea unui act de justitie independent, impartial, profesionist", a spus Nitu.

  Procurorul general a subliniat ca, in ultimii zece ani, CSM a preluat cele mai multe atributii executive referitoare la justitie, in principal cele care erau exercitate de catre Ministerul Justitiei.

  "De la adoptarea Legii nr. 317/2004, CSM a gestionat, coordonat si controlat cele mai importante componente care asigura independenta justitiei si a judecatorilor si procurorilor: recrutare, formare, cariera (domeniul resurselor umane), control profesional, raspundere disciplinara", a mai adaugat seful MP.

  La final, el si-a exprimat speranta ca discutiile conferintei se vor dovedi extrem de utile pentru conturarea unor concluzii pertinente referitoare la modalitatile prin care consiliile judiciare pot contribui la intarirea sistemului judiciar si a statului de drept.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-13 :: Titlu: Cazanciuc: Ministerul Justitiei lucreaza cu CSM si ceilalti actori la o strategie de dezvoltare a sistemului judiciar

  Ministerul Justitiei (MJ) lucreaza in prezent, alaturi de CSM si ceilalti actori din justitie, la o strategie de dezvoltare a sistemului judiciar, a declarat luni ministrul Robert Cazanciuc.

  "Acest document este destinat a pune in practica obiective concrete care vor determina, speram noi, un act de justitie si mai eficient. Strategia urmareste, in principal, modernizarea sistemului judiciar prin instituirea managementului strategic in domeniul justitiei, utilizarea eficienta a resurselor, recurgerea la solutii inovative de crestere a performantei in justitie, sporirea transparentei si integritatii sistemului judiciar, precum si a accesibilitatii sale fata de cetatean", a afirmat luni ministrul Justitiei la Conferinta Autoritatilor Judiciare din Regiunea Balcanilor, organizata sub auspiciile presedintiei romane in exercitiu a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est.

  El a precizat ca pentru Romania, din perspectiva garantarii independentei sistemului judiciar, in ultimii ani lucrurile s-au imbunatatit semnificativ.

  "Detinem in prezent un cadru judiciar modern, iar cele mai recente evaluari europene si internationale apreciaza in mod favorabil activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. Ca membru de drept al CSM, apreciez in mod deosebit activitatea Consiliului din ultima perioada. CSM-ul beneficiaza de toate garantiile de independenta si are autoritate deplina in ce priveste managementul resurselor umane din sistemul judiciar, cariera magistratilor, formarea profesionala a acestora", a sustinut ministrul Justitiei.

  Robert Cazanciuc a mentionat ca, din punct de vedere al asigurarii integritatii in cadrul sistemului judiciar, in prezent, Romania implementeaza o Strategie anticoruptie asumata de reprezentantii celor trei puteri: Guvern, Parlament si sistemul judiciar.

  "Acest model, care implica cei mai importanti actori institutionali, poate fi considerat un exemplu de buna practica ce poate fi impartasit cu dvs., partenerii nostri regionali. Anul 2014 este unul foarte important pentru sistemul judiciar si pentru intreaga societate romaneasca, deoarece este anul in care s-a finalizat amplul proces de intrare in vigoare a noilor Coduri civile si penale. A fost un proces lung si complex, dar in acest moment putem spune ca Romania are coduri moderne si adaptate la o societate care a cunoscut evolutii din ce in ce mai rapide. Si din aceasta perspectiva putem oferi expertiza sau putem discuta impreuna anumite constructii juridice moderne", a spus Cazanciuc.

  El a subliniat ca, in mod traditional, Romania acorda o importanta deosebita initiativelor la nivel regional, cooperarea regionala reprezentand obiectiv major pentru toate statele in toate domeniile.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-12 :: Titlu: Legea privind semnatura electronica a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 316/2014 a fost republicata Legea 445/2001 privind semnatura electronica.

  Legea stabileste regimul juridic al semnaturii electronice si al inscrisurilor in forma electronica, precum si conditiile furnizarii de servicii de certificare a semnaturilor electronice.
  Legea se completeaza cu dispozitiile legale privind incheierea, validitatea si efectele actelor juridice.

  Inscrisul in forma electronica, caruia i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv si generata cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii electronice, este asimilat, in ceea ce priveste conditiile si efectele sale, cu inscrisul sub semnatura privata.

  Inscrisul in forma electronica, caruia i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica, recunoscut de catre cel caruia i se opune, are acelasi efect ca actul autentic intre cei care l-au subscris si intre cei care le reprezinta drepturile.

  Textul integral republicat: Legea privind semnatura electronica a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-12 :: Titlu: HG 224/2014 stabileste cota de promovare prin certificate verzi din energie in anul 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 223/2014 a fost publicat HG 224/2014 pentru aprobarea cotei de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2014.

  Pentru anul 2014 cota de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi este de 11,1% din consumul final brut de energie electrica.

  Textul integral: HG 224/2014 stabileste cota de promovare prin certificate verzi din energie in anul 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-11 :: Titlu: Legea privind protectia animalelor a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 320/2014 a fost republicata Legea 205/2004 privind protectia animalelor.

  Legea reglementeaza masurile necesare pentru asigurarea conditiilor de viata si bunastare ale animalelor cu sau fara detinator.
  Gestionarea populatiei canine fara stapan de pe teritoriul Romaniei se reglementeaza prin lege speciala

  Prin detinator de animale se intelege proprietarul, persoana care detine cu orice titlu valabil, precum si orice persoana fizica sau juridica in ingrijirea careia se afla animalul.

  Detinatorii de animale au obligatia de a asigura aplicarea normelor sanitare veterinare si de zooigiena privind adapostirea, hranirea, ingrijirea, reproductia, exploatarea, protectia si bunastarea animalelor.
  Detinatorii de animale au obligatia de a avea un comportament lipsit de brutalitate fata de acestea, de a asigura conditiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, de a nu le abandona si/sau izgoni.

  Detinatorii de animale au obligatia de a asigura acestora, in functie de nevoile etologice, specie, rasa, sex, varsta si categorie de productie, urmatoarele:
  a) un adapost corespunzator;
  b) hrana si apa suficiente;
  c) posibilitatea de miscare suficienta;
  d) ingrijire si atentie;
  e) asistenta medicala.

  Detinatorilor de animale le este interzis sa aplice rele tratamente si cruzimi.

  Textul integral republicat: Legea privind protectia animalelor a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-11 :: Titlu: Legea nr. 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 211/2014 a fost republicata Legea nr. 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

  Legea stabileste obligatia furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice si a furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului de a retine anumite date generate sau prelucrate in cadrul activitatii lor pentru punerea acestora la dispozitia organelor de urmarire penala, instantelor de judecata si organelor de stat cu atributii in domeniul sigurantei nationale in scopul utilizarii lor in cadrul activitatilor de prevenire, de cercetare, de descoperire si de urmarire penala a infractiunilor grave sau pentru rezolvarea cauzelor cu persoane disparute ori pentru punerea in executare a unui mandat de arestare sau de executare a pedepsei.
  Legea se aplica datelor de trafic si de localizare a persoanelor fizice si a persoanelor juridice, precum si datelor necesare pentru identificarea unui abonat sau unui utilizator inregistrat.

  Legea se aplica doar datelor generate sau prelucrate ca urmare a unei comunicatii ori a unui serviciu de comunicatii si nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiilor consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice, in aceste cazuri fiind aplicabile prevederile Codului de procedura penala, precum si cele ale legilor speciale in materie.

  Punerea in aplicare a prevederilor prezentei legi se face cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege.

  Textul integral republicat al Legii: Legea nr. 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-11 :: Titlu: Ordinul 3289/2014 stabileste calendarul sesiunii speciale a examenului de bacalaureat? 2014 pentru absolventii de liceu din loturile nationale pentru olimpiadele si concursurile internationale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 316/2014 a fost publicat Ordinul 3289/2014 privind aprobarea calendarului sesiunii speciale a examenului de bacalaureat ? 2014 pentru absolventii de liceu participanti la loturile nationale largite ce se pregatesc pentru olimpiadele si concursurile internationale.

  Astfel, calendarul sesiunii speciale a examenului de bacalaureat - 2014 pentru absolventii de liceu participanti la loturile nationale largite ce se pregatesc pentru olimpiadele si concursurile internationale este:
  17-18 mai 2014 - Inscrierea candidatilor la sesiunea speciala de examen
  19-20 mai 2014 - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A
  Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B
  21-22 mai 2014 - Evaluarea competentelor digitale - proba D
  23-24 mai 2014 - Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C
  26 mai 2014 - Limba si literatura romana - proba E) a) - proba scrisa
  27 mai 2014 - Proba obligatorie a profilului - proba E) c) - proba scrisa
  28 mai 2014 - Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E) d) - proba scrisa
  29 mai 2014 - Limba si literatura materna - proba E) b) - proba scrisa
  Afisarea rezultatelor pana la ora 18,00
  Depunerea contestatiilor (orele 18,00-20,00)
  30 mai 2014 - Rezolvarea contestatiilor
  Afisarea rezultatelor finale

  Textul integral: Ordinul 3289/2014 stabileste calendarul sesiunii speciale a examenului de bacalaureat? 2014 pentru absolventii de liceu din loturile nationale pentru olimpiadele si concursurile internationale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-10 :: Titlu: Transgaz a propus ca, in luna mai, Romania sa nu mai consume gaze de import

  Transgaz, operatorul national de transport si sistem al gazelor, a propus ca, in luna mai, Romania sa consume doar gaze din productia interna, fara sa mai apeleze la importuri, potrivit unui document privind structura amestecului de gaze pentru luna mai, postat pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

  ANRE a avizat insa o pondere a importurilor de 2% pentru populatie si termocentralele care livreaza agent termic consumatorilor casnici si de 4% pentru consumatorii industriali.

  Restul consumului va fi asigurat din productia autohtona de gaze, respectiv 98% pentru consumatorii casnici si termocentrale si 96% pentru cei industriali.

  Aceste procente sunt similare celor avizate de ANRE pentru luna aprilie.

  In mai 2013, rapoartele de pe site-ul ANRE arata ca Romania a consumat 20,7% gaze de import si 79,3% gaze de productie interna.

  Totodata, consumul national in mai 2014 este estimat la 6,1 milioane de MWh, cu 10% mai mic fata de cel care a fost in aceeasi luna a anului trecut, respectiv 6,8 milioane de MWh.

  Piata reglementata va consuma 1,3 milioane de MWh, iar industria — 3,8 milioane de MWh, restul fiind consumul propriu tehnologic al retelelor si centralelor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-10 :: Titlu: MFP vrea sa introduca plata cu cardul la Trezorerie, atat la ghiseu cat si online

  Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa introduca in viitorul apropiat posibilitatea platii cu cardul a taxelor la Trezorerie, atat la ghiseu, cat si online, a declarat, vineri, intr-o conferinta, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu.

  "Suntem in discutii ca ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala n.r) sa fie parte in ghiseul.ro, unde acum se platesc doar taxele locale. De asemenea, suntem in discutii ca persoanele fizice sa faca plati cu cardul la Trezorerie, atat la ghiseu, cat si online", a afirmat oficialul MFP.

  In vederea imbunatatirii relatiei Fiscului cu contribuabilii, ANAF va trimite scrisori unui esantion reprezentativ de contribuabili care au dificultati cu plata taxelor, in care le va explica ce alternative de plata au, inclusiv reesalonari la plata taxelor.

  In cursul zilei de vineri, ministrul Finantelor se va intalni cu mai multe asociatii de liberi profesionisti in vederea elaborarii unor ghiduri cu informatii simplificate vizand cele mai frecvente intrebari adresate Fiscului de diverse categorii de contribuabili.

  Oficialul MFP a mentionat ca pana la vara va fi finalizata si rescrierea Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala, cu toate modificarile din ultimii ani.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-10 :: Titlu: Cazanciuc: Fara o economie sustinuta de justitie este foarte dificil sa avem resurse

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat vineri ca justitia are datoria de a sprijini economia si ca fara o economie sustinuta este foarte dificil sa se asigure resursele necesare pentru sanatate, educatie si chiar pentru sistemul judiciar.

  "Justitia are o datorie fata de economie. Are datoria de a sprijini economia prin instante specializate, prin termene rezonabile, prin solutii predictibile, asa cum si Guvernul are datoria de a elabora si mentine cadrul normativ coerent si predictibil. Fara o economie sustinuta in acest fel este foarte dificil sa avem resurse pentru sanatate, educatie si, de ce nu, si pentru justitie. Noile coduri civile au fost elaborate in mare parte datorita semnalelor venite din viata reala ca e nevoie de altceva. Cred ca la un an de la intrarea in vigoare a ultimului dintre ele, cea mai mare parte dintre dumneavoastra constatati ca a fost o decizie buna pana la urma cu toata greutatea data in acesti ani de a avea si in materie penala si in materie civila o reforma aproape de la A la Z ", a afirmat Cazanciuc in deschiderea conferintei "Dreptul Afacerilor 2014 — Impactul noilor coduri asupra dreptului afacerilor, editia a X-a", eveniment organizat vineri si sambata de Societatea de Avocatura "Piperea si Asociatii", Asociatia "Henri Capitant" si Universitatea Bucuresti.

  El a precizat ca recent s-a facut la Ministerul Justitiei o evaluare in cadrul instantelor pentru a se stabili daca sunt lucruri de schimbat la un an de la intrarea in vigoare a procedurii civile si ca exista este deja in Parlament un proiect de act normativ care incearca sa inlature "forme fara fond", dand ca exemplu incuviintarea executarii silite.

  "Am cautat nu neaparat sa alocam tot timpul resurse in sistem, ci sa vedem daca resursele din sistem nu sunt intotdeauna bine gestionate datorita unor incidente normative. Am ajuns la una dintre concluzii ca trebuie sa eliminam anumite proceduri pe care le-am considerat cu toti ca nu aduc neaparat un beneficiu si sper ca in scurt timp in Parlament sa treaca acest proiect in asa fel incat sa putem degreva instantele de o activitate care nu ajuta la nimic aproape si tinea ocupati judecatorii cu chestiuni de forma fara a avea ragazul de a se apleca asupra chestiunilor de viata care ne dau de cele mai multe ori batai de cap", a sustinut Cazanciuc.

  Referitor la viitorul Tribunal Comercial din Bucuresti, ministrul Justitiei a explicat ca in prezent are loc procedura de achizitie a unui sediu si ca spera ca de la 1 septembrie sa poata fi functional si sa vina cu proceduri care sa permita o solutionare in cat mai scurt timp a unei cauze.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-10 :: Titlu: Cursul valutar din 9 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 9 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4295 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0045 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2059 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.026 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.421 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0275 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6342 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0041 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2345 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-10 :: Titlu: Monitorul Oficial din 9 mai 2014

  In data de 9 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 341/2014 - M. Of. 341/2014 [M. Of. 341 / 9 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 342/2014 - M. Of. 342/2014 [M. Of. 342 / 9 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 343/2014 - M. Of. 343/2014 [M. Of. 343 / 9 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 344/2014 - M. Of. 344/2014 [M. Of. 344 / 9 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Editura Hamangiu :: Data: 2014-05-09 :: Titlu: Editura Hamangiu va invita la Conferinta Extraordinara Noile Coduri Penale - de la lege la practica

  BAROUL VALCEA in colaborare cu Baroul Olt si Baroul Gorj sub egida Institutului National de Pregatire si Perfectionare a Avocatilor va invita la

  CONFERINTA EXTRAORDINARA NOILE CODURI PENALE – DE LA LEGE LA PRACTICA


  17 mai 2014, orele 9-17

  Ramnicu Valcea, Grand Hotel Sofianu - Sala de conferinte Art Gallery  Vor sustine prelegeri:
 • Prof. univ. dr. TUDOREL TOADER – Decanul Facultatii de Drept a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, judecator la Curtea Constitutionala
  Aplicarea legii penale mai favorabile
  Probleme abordate:
  - aplicarea prevederilor Noului Cod Penal pe institutii autonome;
  - aplicarea legii penale mai favorabile, in ansamblul ei;
  - asigurarea interpretarii si aplicarii unitare a prevederilor Noului Cod Penal;
  - asigurarea interpretarii si aplicarii prevederilor Noului Cod Penal in acord cu exigentele constitutionale.


 • Prof. univ. dr. VALERIAN CIOCLEI – Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, membru in Comisia de redactare a noului Cod penal, avocat
  Principalele noutati in materia infractiunilor contra vietii si contra integritatii corporale sau sanatatii persoanei in Noul Cod Penal
  Probleme abordate:
  - noua configuratie a omorului calificat – situatii tranzitorii;
  - uciderea la cererea victimei – o varianta atenuata a omorului;
  - restructurarea infractiunilor de lovire sau alte violente si vatamare corporala;
  - vatamarea fatului, o incriminare noua ce acopera un vid legislativ existent sub imperiul vechiului cod, o infractiune aflata de o parte si de alta a granitei pe care o reprezinta ocrotirea dreptului la viata.


 • Prof.univ. dr. GHEORGHITA MATEUT – Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, avocat
  Dreptul la aparare in camera preliminara

 • Judecator dr. MIHAIL UDROIU - Formator la Institutul National al Magistraturii, membru al Comisiilor de redactare a Noului Cod Penal si a Noului Cod de Procedura penala, consilier al procurorului sef al DIICOT
  Controlul judiciar al actelor procurorului in Noul Cod de Procedura Penala
  Probleme abordate:
  - notiunea si continutul controlului judiciar; Teoria generala a nulitatilor; Excluderea probelor nelegal sau neloial administrate;
  - actele procurorului supuse controlului judiciar;
  - controlul judiciar in materia masurilor preventive si a masurilor asiguratorii;
  - controlul judiciar in materia solutiilor de neurmarire penala si netrimitere in judecata;
  - controlul judiciar al solutiilor de reluare a urmaririi penale;
  - controlul judiciar al actelor de urmarire penala si al probelor in procedura de camera preliminara


 • Judecator dr. RODICA AIDA POPA – Judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, formator la Institutul National al Magistraturii, cadru didactic al Universitatii Nicole Titulescu Hotararea prealabila pentru dezlegarea unor chestiuni de drept: aspecte recente din jurisprudenta
  - cum se poate verifica eficienta unui asemenea instrument?
  - care sunt efectele acestui instrument in conditiile constatarii neconstitutionalitatii unor prevederi?


  Moderatori :
 • Lector univ. dr. PETRUT CIOBANU – Facultatea de Drept a Universitatii din Bucure?ti, consilier in Baroul Bucuresti si formator I.N.P.P.A.
 • MONICA LIVESCU – Formator I.N.P.P.A., decanul Baroului Valcea


  Conferinta este acreditata de I.N.P.P.A. cu 10 puncte de pregatire profesionala. Se vor elibera certificate de participare cu atestarea numarului de puncte de pregatire profesionala acordate de I.N.P.P.A.

  Parteneri: Editura Hamangiu, Juridice.ro


  Targ de carte juridica la preturi promotionale pentru participantii la conferinta.

  Taxa de participare: 150 lei

  Membrii Barourilor organizatoare precum si organizatiile care vor avea mai multi participanti, vor beneficia de reducere.
  In taxa de participare sunt incluse coffee-break-ul si masa de pranz.
  Taxa se poate achita in cont bancar Baroul Valcea (CIF: 12135516): RO88 RNCB 0263 0289 2502 0005 - BCR Ramnicu Valcea sau la secretariatul Baroului Valcea.

  Detalii si inscrieri:
  In limita a 350 locuri, la urmatoarele date de contact - Baroul Valcea: telefon/fax: 0250-732.336, e-mail: baroul.valcea.secretariat@gmail.com
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-09 :: Titlu: OUG 21/2014 permite lucrarile de constructie din fonduri europene in zona de coasta a Marii Negre in tot timpul anului

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 339/2014 a fost publicata OUG 21/2014 pentru modificarea art. 6 din Legea nr. 597/2001 privind unele masuri de protectie si autorizare a constructiilor in zona de coasta a Marii Negre.

  Astfel, in statiunile turistice de pe litoral si in zona plajelor cu destinatie turistica este interzisa executarea lucrarilor de constructie, pregatire, reparare, curatare a cladirilor, precum si a celor de reparare a strazilor, trotuarelor si dotarilor tehnico-edilitare subterane si aeriene, in perioada 15 mai ? 15 septembrie a fiecarui an, cu exceptia lucrarilor executate in cadrul unor programe si proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile, lucrarilor aflate in derulare, lucrarilor sezoniere, lucrarilor care necesita interventie urgenta si a lucrarilor care nu aduc atingere activitatii turistice.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 21/2014 permite lucrarile de constructie din fonduri europene in zona de coasta a Marii Negre in tot timpul anului
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-09 :: Titlu: OUG 20/2014 infiinteaza Departamentul pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului si aduce masuri pentru eficientizarea activittii operatorilor economici de Stat

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 325/2014 a fost publicata OUG 20/2014 privind infiintarea Departamentului pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, stabilirea unor masuri de eficientizare a activitatii de privatizare pentru dezvoltarea in conditii de profitabilitate a activitatii operatorilor economici cu capital de stat, pentru exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar al statului la anumiti operatori economici, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

  OUG 20/2014 reglementeaza:
  a) masuri privind infiintarea Departamentului pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, denumit in continuare D.P.A.P.S., prin reorganizarea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, denumit in continuare O.P.S.P.I., si prin preluarea unor activitati, in conditiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;
  b) masuri pentru asigurarea resurselor necesare desfasurarii activitatii Departamentului pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului;
  c) masuri pentru eficientizarea activitatii de privatizare, precum si pentru dezvoltarea activitatii economice in conditii de profitabilitate a operatorilor economici cu capital de stat;
  d) masuri de modificare si completare a unor acte normative.

  Departamentul pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului se infiinteaza ca institutie publica cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Economiei, responsabila cu elaborarea strategiilor si politicilor de privatizare, cu coordonarea si controlul implementarii acestora, prin reorganizarea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, si prin preluarea unor activitati, potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta.

  Ministerul Economiei, prin D.P.A.P.S., elaboreaza si pune in aplicare masurile necesare in vederea realizarii politicilor si strategiilor de privatizare si coordonarii unitare a procesului de privatizare a operatorilor economici cu capital de stat.

  Textul integral: OUG 20/2014 infiinteaza Departamentul pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului si aduce masuri pentru eficientizarea activittii operatorilor economici de Stat
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Dragne & Asociatii :: Data: 2014-05-09 :: Titlu: Dragne & Asociatii la Conferinta Nationala pe Fiscalitate, Editia a IV-a

  Societatea civila de avocati Dragne Asociatii a sustinut, in calitate de partener principal Conferinta Nationala de Fiscalitate organizata de Asociatia Europeana a studentilor la drept ELSA Bucuresti. Cele trei zile de conferinta, desfasurate in salile Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti au reunit in dezbateri pe teme vaste de fiscalitate atat practicieni din domeniul dreptului si al contabilitatii, profesori universitari cat si un numar de peste 100 de studenti din Bucuresti, precum si din tara.

  Dragne Asociatii s-a implicat activ in proiectul de sustinere a tinerilor pasionati de domeniul dreptului incepand cu prima zi a conferintei cand reprezentantii firmei au impartasit cu studentii, intr-o maniera interactiva, o parte din cunostintele lor teoretice si practice. Av. Delia Bosman, Deputy Managing Partner a sustinut un discurs interactiv pe tema contestarii actelor adminstrativ fiscale, iar Av. Alexandra Ologu, Senior Associate a detaliat notiunile generale si principalele etape ale inspectiei fiscale. Prelegerile s-au incheiat cu prezentarea Av. Anastasia Opris, Senior Associate, care le-a vorbit participantilor despre evaziunea fiscala si implicatiile sale de natura penala.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-09 :: Titlu: Hotararea CEDO in Cauza Flueras impotriva Romaniei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 310/2014 fost publicata Hotararea CEDO din 9 aprilie 2013 in Cauza Flueras impotriva Romaniei.

  La originea cauzei se afla Cererea nr. 17.520/04, indreptata impotriva Romaniei, prin care un resortisant al acestui stat, domnul Cosmin Dragu Flueras (reclamantul), a sesizat Curtea la 16 februarie 2004, in temeiul art. 34 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

  Prin rechizitoriul Parchetului din 23 ianuarie 2001, reclamantul si N.S. au fost trimisi in judecata pentru trafic de stupefiante, in temeiul art. 312 alin. 2 din Codul penal (C. pen.); acestia erau acuzati de faptul ca le-au recrutat, instruit si finantat pe M.M. si M.H. pentru a aduce cocaina din Brazilia, prin Moscova, in perioada noiembrie 1996-ianuarie 1997. Rechizitoriul se intemeia pe depozitiile date de M.M. si M.H., care confirmau participarea reclamantului, in special faptul ca acesta a convins-o pe M.M. sa faca parte din operatiune. In plus, M.M. si M.H. fusesera deja condamnate de o instanta din Moscova, in ianuarie 1998, la pedepse cu inchisoarea pentru contrabanda si trafic de cocaina, dupa ce autoritatile ruse au descoperit o cantitate de aproximativ un kilogram de cocaina in bagajele acestora. Mai multe rude ale lui M.M. au declarat ca, dupa arestarea acesteia in Rusia, reclamantul le-a spus ca o convinsese pe aceasta sa participe la operatiune si ca parintii reclamantului le-au cerut sa nu ii denunte pe fiul lor si pe N.S. la politie.

  Reclamantul a sustinut ca i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil, in masura in care, dupa ce a fost achitat in prima instanta si, respectiv, in apel, a fost condamnat penal prin Hotararea din 18 decembrie 2003 a Curtii de Apel Timisoara, fara o noua administrare directa a probelor si fara sa fie ascultat in persoana.

  Reclamantul pretinde ca nu a beneficiat de un proces echitabil in speta, avand in vedere ca a fost condamnat de instanta de recurs atat in 2003, cat si in 2011, fara sa fie ascultat si fara administrarea directa de probe, desi fusese achitat de instantele inferioare pe baza acelorasi elemente. Reclamantul se plange, de asemenea, ca dreptul sau la aparare a fost incalcat, pe motiv ca nu a avut posibilitatea de a interoga martorii acuzarii si apararii in fata Curtii de Apel Timisoara, care si-a intemeiat deciziile din 2003 si 2011 pe declaratiile facute in fata parchetului in absenta sa si a avocatului sau. Acesta invoca art. 6 § 1 si § 3 din Conventie. Curtea considera ca acuzatiile reclamantului trebuie sa fie examinate doar din perspectiva art. 6 § 1 din Conventie (a se vedea, de asemenea, Sigurpor Arnarsson impotriva Islandei, nr. 44.671/98, pct. 29 in fine, 15 iulie 2003, Gaitanaru impotriva Romaniei, nr. 26.082/05, pct. 19, 26 iunie 2012). Partea relevanta a art. 6 § 1 este redactata astfel: "Orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil [...] a cauzei sale, de catre o instanta [...], care va hotari [...] asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa."

  In urma dezbaterilor, CEDO a condamnat Romania:
  - sa plateasca reclamantului, in termen de 3 luni de la data ramanerii definitive a hotararii, in conformitate cu art. 44 § 2 din Conventie, urmatoarele sume, care vor fi convertite in moneda statului parat la cursul de schimb valabil la data platii:
  (i) 3.000 EUR (trei mii euro), plus orice suma ce poate fi datorata cu titlu de impozit, pentru prejudiciul moral;
  (ii) 10.000 EUR (zece mii euro), plus orice suma ce poate fi datorata de reclamant cu titlu de impozit, pentru cheltuielile de judecata;
  b) ca, de la expirarea termenului mentionat si pana la efectuarea platii, aceste sume trebuie majorate cu o dobanda simpla, la o rata egala cu rata dobanzii facilitatii de imprumut marginal practicata de Banca Centrala Europeana, aplicabila pe parcursul acestei perioade si majorata cu 3 puncte procentuale.

  Textul integral al Hotararii CEDO: Hotararea CEDO in Cauza Flueras impotriva Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-09 :: Titlu: Cazanciuc: Medierea este o cale alternativa de solutionare a unor conflicte

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca medierea este o procedura "facultativa, alternativa" de solutionare a unor conflicte, referindu-se la decizia Curtii Constitutionale prin care obligativitatea participarii la sedinte de informare privind avantajele medierii este declarata neconstitutionala.

  "Medierea este o cale alternativa de solutionare a unor conflicte. Pana la urma, daca medierea are sau nu succes tine cumva si de cultura unei natii. Noi am incercat sa punem intr-un act normativ un sistem care functioneaza in alte tari. Poate nu intotdeauna noi suntem constienti de aceasta cale, poate nu intotdeauna avem incredere in ea. Am incercat sa stabilim intr-o lege o procedura prealabila obligatorie, tocmai in incercarea de a degreva putin instantele. Solutia este, din nou, la mijloc, nu neaparat una poate normativa. Degeaba incerci sa reglementezi prin lege ceva daca oamenii nu au incredere in aceasta institutie. Trebuie sa avem incredere in mediere ca poate solutiona alternativ anumite conflicte si cred ca aici mai sunt lucruri de construit, la construirea increderii. Din ce am vazut in comunicatul Curtii, nu este inca in extenso, este o procedura facultativa. Poate sau nu poate fi", a spus Cazanciuc joi, la Parlament.

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri, ca sunt neconstitutionale dispozitiile care prevad ca partile sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, precum si respingerea in caz de neindeplinire a acestei obligatii a cererii de chemare in judecata ca inadmisibila.

  "CCR, cu unanimitate de voturi, a admis miercuri exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.2 alin.(1) si (1) indice 2 din Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator sunt neconstitutionale", se arata intr-un comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-09 :: Titlu: Norel Popescu, ales sa reprezinte judecatorii in CSM

  Judecatorul Norel Popescu de la Tribunalul Mehedinti a fost ales sa reprezinte tribunalele in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), conform rezultatului alegerilor desfasurate pe 6 si 8 mai, a anuntat joi CSM.

  Norel Popescu ar urma sa-l inlocuiasca pe Adrian Toni Neacsu, care si-a dat demisia din functia de membru al Consiliului, se precizeaza intr-un comunicat de presa al CSM.

  Conform sursei citate, voturile pentru judecatorii candidati au fost acordate astfel: Norel Popescu, Tribunalul Mehedinti — 340; Dragos Constantin Popoiag, Tribunalul Dambovita — 327; Natalia-Floarea Roman, Tribunalul Specializat Mures — 292; Dorin Danci, Tribunalul Maramures — 119.

  "In conformitate cu dispozitiile actelor normative care reglementeaza procedura de alegere a membrilor CSM, urmeaza etapa depunerii si solutionarii contestatiilor de catre plenul CSM, cu termen de finalizare 2 iunie 2014, urmand ca, cel tarziu pana la data de 18 iunie, rezultatul votului sa fie inaintat Biroului Permanent al Senatului Romaniei pentru validare", se mai precizeaza in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-09 :: Titlu: Cazanciuc: Actualul cadru constitutional ofera garantii de functionare independenta si impartiala a Justitiei

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi ca Lega fundamentala a Romaniei nu poate fi revizuita "peste noapte", in procesul de modificare a Constitutiei trebuind sa se tina cont si de faptul ca actualul cadru constitutional "ofera garantii de functionare independenta si impartiala a Justitiei".

  "Proiectul de modificare a Constitutiei nu este un act care poate fi modificat peste noapte, un act pe care l-am modificat, il gresim si il reparam mai departe. (...) Ar trebui sa ne concentram pe cele doua capitole importante — drepturile si indatoririle fundamentale si capitolul privind autoritatea judecatoreasca. Cadrul actual constitutional, din perspectiva functionarii Justitiei, ofera garantii de functionare independenta si impartiala", a declarat ministrul in timpul dezbaterii stiintifice "Constantele dreptului si revizuirea Constitutiei Romaniei", organizata de Senatul Romaniei, Uniunea Juristilor din Romania si revista "Dreptul", in contextul aniversarii a 150 de ani de la atestarea institutiei parlamentare.

  Robert Cazanciuc a adaugat ca, in primul rand, practicienii sunt cei care pot sesiza acele aspecte constitutionale care necesita imbunatatiri, explicand ca la nivelul Ministerului Justitiei a fost constituit un Consiliu ?tiintific care sa faciliteze procesul legislativ de revizuire a Constitutiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-09 :: Titlu: Proiectele eoliene si solare nu vor mai fi finantate din bani europeni in perioada 2014 - 2020

  Proiectele de producere a energiei din surse eoliene si solare nu vor mai primi finantare europeana in exercitiul bugetar 2014 - 2020, intrucat Romania si-a atins tinta privind aceste resurse, a declarat, joi, directorul general al Organismului Intermediar pentru Energie din Ministerul Economiei, Viorel Madalin Beltechi.

  "In perioada 2014 — 2020, nu vor mai fi finantate proiectele bazate pe soare si vant, intrucat Romania si-a atins tinta pentru aceste resurse. Ne propunem sa continuam promovarea doar a acelor resurse care duc la echilibrarea si la imbunatatirea sistemului energetic national, iar acestea sunt biomasa, biogazul si microhidrocentralele', a precizat Beltechi.

  Potrivit acestuia, proiectele eoliene si cele solare sunt concentrate in anumite parti ale tarii, ceea ce creeaza mari dezechilibre in sistem, in timp ce proiectele pe biomasa si hidro sunt amplasate in toate regiunile si pot produce energie in banda, adica incontinuu la aceeasi putere.

  Oficialul ministerial a fost prezent, joi, la inaugurarea unui parc fotovoltaic de 5,4 MW in Teleorman, investitie finantata din bani europeni.

  Parcul Mavrodin, dezvoltat de Solar Power Energy, este situat in in comuna Nenciulesti, judetul Teleorman, si a fost finantat din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial 'Cresterea Competitivitatii Economice', 70% din acestea fiind nerambursabile.

  Potrivit legislatiei din sectorul energiei regenerabile, proiectele finantate din bani europeni primesc mai putine certificate verzi, proportional cu ajutorul primit de la UE.

  "In acest moment, dosarul pentru acreditarea noastra pentru a primi certificatele verzi care ni se cuvin se afla in analiza Autoritatii de Reglementare in Energie (ANRE), care va calcula cate certificate verzi vom primi. Din calculele noastre, ar trebui sa primim 1,2 — 1,5 certificate verzi (pentru fiecare MWh livrat in retea)', a declarat Gheorghe Pauna, director de conectare la retea in cadrul Solar Power Energy, in conferinta de presa prilejuita de inaugurarea proiectului.

  Conform lui Pauna, parcul va produce in jur de 6.000 de MWh pe an, iar investitia va fi recuperata in 8 — 9 ani.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.434 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0012 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.1799 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0061 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3935 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0143 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6383 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0034 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2347 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-09 :: Titlu: Monitorul Oficial din 8 mai 2014

  In data de 8 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 335/2014 - M. Of. 335/2014 [M. Of. 335 / 8 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 336/2014 - M. Of. 336/2014 [M. Of. 336 / 8 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 337/2014 - M. Of. 337/2014 [M. Of. 337 / 8 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 338/2014 - M. Of. 338/2014 [M. Of. 338 / 8 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 339/2014 - M. Of. 339/2014 [M. Of. 339 / 8 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 340/2014 - M. Of. 340/2014 [M. Of. 340 / 8 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-08 :: Titlu: HG 330/2014 pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activitati agricole

  In Monitorul Oficial Partewa I nr. 320/2014 a fost publicata HG 330/2014 privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activitati agricole.

  Pentru categoriile de produse vegetale prevazute la art. 72 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, normele de venit se propun la nivelul fiecarui judet, in functie de valoarea productiei vegetale si de cheltuielile efectuate pe parcursul unui an agricol, pentru obtinerea productiei.
  Valoarea productiei vegetale reprezinta rezultatul exprimat in lei/hectar, obtinut din inmultirea productiei exprimate in kg/hectar pentru fiecare cultura/plantatie, ca medie pe cei 3 ani precedenti anului fiscal de realizare a venitului, cu pretul exprimat in lei/kg, ca medie pe cei 3 ani precedenti anului fiscal de realizare a venitului.
  Cheltuielile efectuate pe parcursul unui an agricol se exprima in lei/hectar si se stabilesc, dupa caz, din lista cuprinzand cheltuielile prevazute in anexa nr. 1a, pe baza preturilor medii din anul fiscal de realizare a venitului.
  Normele de venit reprezinta rezultatul exprimat in lei/hectar, obtinut prin diferenta dintre valoarea productiei vegetale si cheltuielile efectuate, pentru fiecare cultura/plantatie.

  Textul integral al Metodologiei: HG 330/2014 pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activitati agricole
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-08 :: Titlu: Legea 62/2014 aduce modificari privind stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 326/2014 a fost publicata Legea 62/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii IMM.

  Pentru asigurarea unui mediu favorabil initierii si dezvoltarii afacerilor, in procesul de elaborare a actelor normative care au impact asupra intreprinderilor mici si mijlocii, initiatorii vor respecta principiul "Ganditi mai intai la scara mica", precum si principiul numarului constant.
  Principiul "Ganditi mai intai la scara mica" presupune ca initiatorii actelor normative sa evalueze efectele introducerii noii reglementari, mai intai si cu precadere, asupra activitatii intreprinderilor mici si mijlocii.
  Principiul numarului constant stabileste ca introducerea unor noi sarcini administrative ? obligatii de raportare/conformare ? pentru intreprinderi mici si mijlocii trebuie sa aiba loc simultan cu eliminarea unor sarcini deja existente.
  Evaluarea sistematica a impactului proiectelor de acte normative prevazute la alin. (1) se face prin aplicarea Testului IMM. Testul IMM se efectueaza de catre initiatorul actului normativ, inainte de demararea procesului de avizare a acestuia, si consta in efectuarea unui sondaj cu privire la potentialele efecte generate in activitatea intreprinderilor mici si mijlocii de introducerea noilor reglementari. Evaluarea rezultatelor Testului IMM trebuie sa conduca la identificarea corectiilor care se impun in definitivarea proiectului de act normativ.
  Este obligatorie consultarea organizatiilor reprezentative ale intreprinderilor mici si mijlocii privind continutul proiectelor de acte normative, al analizelor de impact si a Testului IMM, cu valorificarea in mod corespunzator a propunerilor acestora sau motivarea nevalorificarii pozitiei lor, documente ce vor insoti proiectul de act normativ pana la adoptare.

  Guvernul si autoritatile publice competente initiaza si desfasoara actiuni care sa asigure sprijinirea dezvoltarii continue a sistemului educational de promovare a culturii si competentelor antreprenoriale, prin:
  a) intarirea cooperarii la nivel guvernamental intre structurile care gestioneaza politicile de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si institutiile care gestioneaza politica de educatie la diferite niveluri, precum si cu organizatiile reprezentative ale mediului de afaceri;
  b) sprijinirea parteneriatului intre mediul de afaceri si sistemul educational in scopul corelarii ofertei de formare profesionala cu cererea de pe piata muncii, pentru a dezvolta strategii sistematice de formare a spiritului antreprenorial la toate nivelurile si includerea unui capitol referitor la educatia antreprenoriala in strategia nationala de invatare pe tot parcursul vietii, realizata in parteneriat cu organizatiile reprezentative ale mediului de afaceri;
  c) realizarea de programe speciale de formare antreprenoriala pentru femeile interesate sa intre in afaceri si a unor programe de mentorat pentru femeile intreprinzator, in vederea cresterii competitivitatii antreprenoriale si manageriale a acestora;
  d) organizarea de cursuri de formare antreprenoriala;
  e) organizarea si desfasurarea, la nivel central si local, de activitati de cunoastere si de promovare, inclusiv prin mijloace mass-media, a exemplelor de bune practici in domeniul antreprenoriatului, etica si performanta in afaceri, sub forma unor reuniuni specifice ? simpozioane, conferinte, forumuri, expozitii, cluburi de discutie, schimburi de experienta, clasamente si concursuri cu premii sau altele asemenea;
  f) stimularea comportamentului etic si a responsabilitatii sociale in afaceri a intreprinderilor mici si mijlocii.

  Textul integral al Legii de modificare: Legea 62/2014 aduce modificari privind stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-07 :: Titlu: CCR: Obligarea participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii, neconstitutionala

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri, ca sunt neconstitutionale dispozitiile care prevad ca partile sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, precum si respingerea in caz de neindeplinire a acestei obligatii a cererii de chemare in judecata ca inadmisibila.

  CCR, cu unanimitate de voturi, a admis miercuri exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.2 alin.(1) si (1) indice 2 din Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator sunt neconstitutionale", se arata intr-un comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES.

  Judecatorii au apreciat ca participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii trebuie sa fie facultativa sau la recomandarea instantei de judecata.

  Art. 2 alin (1) stabileste ca: "Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de lege".

  De asemenea, alin. (1) indice 2 al aceluiasi articol: "Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop, pentru litigiile in materiile prevazute de art. 60 indice 1 alin. (1) lit. a)-f".

  Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Curtii de Apel Bucuresti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-08 :: Titlu: Cursul valutar din 7 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 7 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4352 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0059 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.186 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0025 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4078 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0027 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6417 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0059 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2351 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0017 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-08 :: Titlu: Monitorul Oficial din 7 mai 2014

  In data de 7 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 329/2014 - M. Of. 329/2014 [M. Of. 329 / 7 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 330/2014 - M. Of. 330/2014 [M. Of. 330 / 7 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 331/2014 - M. Of. 331/2014 [M. Of. 331 / 7 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 332/2014 - M. Of. 332/2014 [M. Of. 332 / 7 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 333/2014 - M. Of. 333/2014 [M. Of. 333 / 7 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 334/2014 - M. Of. 334/2014 [M. Of. 334 / 7 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-08 :: Titlu: Liviu Voinea: Vom urmari introducerea unui contract standard de performanta in managementul privat la companiile de stat

  Autoritatile intentioneaza sa introduca un contract standard de performanta in cazul managementului privat la companiile de stat, care va fi aprobat in Guvern si care sa nu permita abuzuri la nivelul societatilor, a declarat, miercuri seara, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

  Referitor la salariile managerilor privati din companiile de stat, oficialul a explicat ca nu a existat nicio regula pana anul trecut, cand cuantumul acestora a fost limitat la maximum sase salarii medii pe sectorul de activitate pentru indemnizatia fixa, variabile ramanand doar "asa-zisele sporuri in functie de obiective".

  "În privinta salariilor la companiile de stat, pana anul trecut nu a existat nicio regula. Anul trecut, am introdus aceasta regula: maximum sase salarii medii pe sectorul de activitate respectiv pentru directorul unei companii de stat pentru indemnizatia fixa. Ceea ce a ramas variabil au fost asa-zisele sporuri in functie de obiective. Acum, insa, vom urmari introducerea unui contract standard de performanta care sa fie aprobat in Guvern, care sa nu permita abuzuri la nivelul companiilor, in functie de anumite criterii de performanta, care trebuie agreate nu doar de reprezentantul AGA de la un anumit minister trimis acolo, ci si supuse dezbaterii publice si agreate in Guvern", a spus Voinea, la Realitatea TV.

  Ministrul delegat a adaugat ca, pana la sfarsitul lunii iunie, va fi finalizata o analiza de ansamblu a "ceea ce a insemnat managementul privat in Romania".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-07 :: Titlu: Raport CSM: A scazut volumul de activitate la instante si pentru prima data stocul de dosare la parchete

  Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a prezentat, marti, principalele concluzii ale Raportului privind starea justitiei pe 2013, care arata ca exista o reducere a volumului de activitate a instantelor, dar si ca este primul an in care stocul de dosare la nivelul Ministerului Public se diminueaza comparativ cu anii anteriori.

  Putem caracteriza anul 2013 ca un an de crestere in privinta dosarelor de solutionat si a dosarelor solutionate, dar este primul an in care stocul de dosare comparativ cu anii anteriori se diminueaza. Noi speram ca pentru anul 2014, avand in vedere modificarile legislative aduse, numarul cauzelor cu care vom intra la finalul anului sa fie mult redus", a afirmat vicepresedintele CSM, Gheorghe Muscalu, care a prezentat situatia parchetelor.

  El a subliniat ca posibile explicatii pentru diminuarea stocului ar fi intervenirea prescriptiei in cazul unor infractiuni dar si instrumentele noi la care se poate apela pentru urgentarea cauzei, precum acordul de recunoastere a vinovatiei.

  La nivelul Ministerului Public, numarul cauzelor de solutionat a crescut constant si semnificativ in ultimii 5 ani, arata raportul.

  "Cresterea inregistrata in 2013 comparativ cu anul anterior a fost de 4%, insa, in raport cu anul 2009, a fost de 35%. Din pacate, numarul procurorilor a ramas acelasi sau s-a diminuat. În 2013, unitatile Ministerului Public au avut de solutionat peste 1,8 milioane de cauze, ceea ce este un numar foarte mare", a aratat Muscalu.

  Potrivit raportului, aproximativ 93% din totalul cauzelor au revenit spre competenta solutionare parchetelor de pe judecatorii.

  În 2013 se remarca o crestere semnificativa a volumului de activitate la nivelul DNA si DIICOT, precum si la nivelul parchetelor de pe langa judecatorii, atat cantitative, cat si calitative.

  Numarul inculpatilor trimisi in judecata este in continua crestere, in anul 2013 inregistrandu-se 65.711 persoane, cu 32% mai mare fata de 2009.

  O alta concluzie se refera la faptul ca, in timp ce numarul persoanelor condamnate definitiv a crescut semnificativ incepand cu 2009, numarul achitarilor definitive a ramas relativ constant si s-a situat la un nivel foarte redus, de aproximativ 2%.

  La randul sau, presedintele CSM, Adrian Bordea, a sustinut ca exista o reducerea a volumului de activitate a instantelor.

  "Cifrele releva ca se judeca mai mult decat dosare sunt nou intrate. Releva faptul ca intram intr-o oarecare normalitate, respectam din ce in ce mai mult notiunea aceea de rezonabilitate a termenelor de judecata", a subliniat Bordea.

  El a precizat ca, la nivel national, numarul cauzelor nou intrate a scazut in 2013 cu aproximativ 8% comparativ cu 2012 si ca scaderea s-a inregistrat la toate nivelurile de jurisdictie, cu exceptia curtilor de apel, unde exista o crestere de aproximativ 4%.

  Statisticile arata ca pentru judecatorii si tribunale scaderea este o premiera in ultimii 5 ani.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-07 :: Titlu: Cristian Socol: Guvernul nu va taxa suplimentar veniturile PFA in 2014

  Guvernul Ponta nu are in vedere, in acest an, implementarea unui nou sistem al contributiilor sociale obligatorii si nici extinderea bazei de calcul a acestora asupra veniturilor realizate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente, a declarat marti seara, pentru AGERPRES, Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta.

  'Este o discutie care se repeta an de an fara a avea nicio fundamentare reala in politicile fiscale propuse de Guvern. Viziunea noastra este de a impulsiona cresterea economica si crearea de locuri de munca prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit si reducerea CAS de la 1 iulie 2014. În plus, va fi curatat sistemul de taxe parafiscale prin eliminarea a 70 taxe care nu se justifica din punct de vedere economic si fiscal', a aratat sursa citata.

  Premierul Victor Ponta sustinea, la sfarsitul lunii trecute, ca reducerea contributiei de asigurari sociale (CAS) la angajator se afla in topul listei subiectelor care vor fi abordate in cadrul intalnirii de la inceputul lunii iunie cu delegatia Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

  În prezent, cotele de contributii de asigurari sociale platite de angajator sunt: pentru conditii normale de munca (pensii) — 20,8%, asigurari de sanatate — 5,2%, fond concedii si indemnizatii — ,85%, fond de somaj—0,5%, fond de garantare a creantelor salariale — ,25%.

  Angajatul plateste contributii sociale astfel: asigurari de sanatate — 5,5%, fond de somaj — ,5% si contributii la bugetul asigurarilor sociale de stat (pensii) — 10,5%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-07 :: Titlu: Isarescu: Romania va achita aproape integral imprumutul de la FMI in 2014; mai ramane "un mizilic" pentru 2015

  Romania va achita aproape integral, pana la finele acestui an, imprumutul de la Fondul Monetar International contractat in 2009, din care mare parte deja a fost platit fara efecte si "lacrimi", urmand ca in 2015 sa ramana de rambursat in jur de un miliard de dolari, "un mizilic", a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

  "Aceasta tara a rambursat, fara ca vreunul dintre dumneavoastra se se fi simtit cum s-a simtit generatia mea in anii '80, aproape in intregime imprumutul de la FMI. Ieri (n.r. — luni) s-a facut o plata mare de 700 de milioane de euro", a explicat guvernatorul BNR, amintind de scepticismul celor care sustineau, in 2009, ca Romania nu va putea plati imprumutul de la FMI.

  Mai mult, in aceasta perioada, Romania a realizat si importante corectii atat in domeniul fiscal cat si in balanta externa. ?eful bancii centrale a aratat ca Romania a suferit a doua corectie fiscala din Europa, de 7,2 puncte procentuale, dupa cea din Grecia, iar in plan extern o corectie de peste 12 puncte procentuale.

  "Am realizat o corectie masiva. Eu nu am mai trait asa ceva În plan extern de la 14 la 1%. De peste 12 procente, cresterea economica pe cativa ani. S-a simtit in nivelul de trai, cum sa nu se simta!", a explicat guvernatorul BNR.

  El a mai spus ca, in acest moment, tara s-a asezat, are posibilitatea sa intre in alt ciclu lung de crestere sustenabila si mult mai solida.

  Romania trebuie sa plateasca in 2014 peste 1,172 miliarde euro catre Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), cu ,72% mai mult decat in 2013, din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor furnizate de Guvernul Romaniei.

  Astfel, suma care trebuie platita catre FMI se ridica la 1,002 miliarde euro, cea catre UE la 150,1 milioane euro, iar catre BIRD — 20,5 milioane euro.

  Din cei peste un miliard de euro ce trebuie sa ajunga la FMI, 984,8 milioane euro reprezinta rambursari de rate de capital si 17,2 milioane euro plati de dobanzi si comisioane.

  În ceea ce priveste plata catre Uniunea Europeana, intreaga suma reprezinta plati de dobanzi si comisioane ca si in cazul BIRD.

  Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Varful de plata in cadrul acestui pachet este in anul 2015, cand autoritatile trebuie sa ramburseze 1,826 miliarde de euro.

  În anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.

  Din acest aranjament cu FMI, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

  Cea de-a opta transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-07 :: Titlu: Cursul valutar din 6 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 6 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4411 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.1885 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0131 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4051 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.004 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6476 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2368 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-07 :: Titlu: Monitorul Oficial din 6 mai 2014

  In data de 6 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 326/2014 - M. Of. 326/2014 [M. Of. 326 / 6 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 327/2014 - M. Of. 327/2014 [M. Of. 327 / 6 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 328/2014 - M. Of. 328/2014 [M. Of. 328 / 6 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-05-06 :: Titlu: Legea 43/2014 reglementeaza protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 326/2014 a fost publicata Legea 43/2014 privind protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice.

  Legea instituie masuri de protectie a animalelor utilizate in scopuri stiintifice sau in alte scopuri experimentale si, in acest scop, prevede norme ce reglementeaza urmatoarele:
  a) inlocuirea si reducerea utilizarii animalelor in proceduri, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. a), precum si imbunatatirea metodelor de crestere, adapostire, ingrijire si utilizare a animalelor in proceduri;
  b) originea, reproducerea, marcarea, ingrijirea si adapostirea, precum si uciderea animalelor;
  c) activitatile crescatorilor, furnizorilor si utilizatorilor de animale;
  d) evaluarea si autorizarea proiectelor ce implica utilizarea animalelor in proceduri, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. b).

  Legea se aplica in cazul in care animalele sunt utilizate in proceduri sau destinate utilizarii in proceduri ori in cazul in care sunt crescute in mod special pentru ca organele sau tesuturile acestora sa fie folosite in scopuri stiintifice sau educative.

  Legea se aplica pana in momentul in care animalele prevazute la alin.(2) sunt ucise, relocate sau returnate intr-un habitat sau sistem de crestere adecvat.

  Eliminarea durerii, a suferintei, a stresului sau a vatamarilor de durata prin utilizarea eficace a metodelor anestezice, analgezice sau a altor metode similare nu exclud utilizarea unui animal in proceduri din domeniul de aplicare a prezentei legi.

  Prezenta lege se aplica in cazul urmatoarelor animale:
  a) animale neumane vertebrate vii, inclusiv forme larvare care se hranesc autonom si forme fetale de mamifere incepand cu ultima treime a stadiului lor normal de dezvoltare;
  b) cefalopode vii.

  Legea se aplica in cazul animalelor utilizate in proceduri si care se afla intr-un stadiu de dezvoltare mai timpuriu decat cel prevazut la alin.(5) lit.a), daca animalul urmeaza sa fie lasat in viata dupa acest stadiu de dezvoltare si, in urma procedurilor efectuate, este probabil sa prezinte durere, suferinta, stres sau vatamari de durata dupa ce a ajuns la stadiul de dezvoltare respectiv.

  Prezenta lege nu se aplica in cazul:
  a) actelor neexperimentale practicate in exploatatii agricole;
  b) actelor veterinare practicate in clinici, in scopuri neexperimentale;
  c) studiilor efectuate in clinici veterinare necesare in vederea autorizarii comercializarii unui produs medicinal veterinar;
  d) actelor efectuate in cadrul practicilor recunoscute de crestere a animalelor;
  e) actelor efectuate in scopul principal de identificare a animalelor;
  f) actelor care nu sunt susceptibile sa provoace durere, suferinta, stres considerabil sau vatamari de durata echivalente sau mai puternice decat cele produse de introducerea unui ac, cu bunele practici veterinare.

  Textul integral al Legii: Legea 43/2014 reglementeaza protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2014-05-06 :: Titlu: ELSA Bucuresti impreuna cu Niculeasa Law Office organizeaza prima editie a Concursului National de Procese Simulate Drept Fiscal

  Pe data de 8 mai 2014, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, ELSA Bucuresti, prin departamentul de Activitati Academice impreuna cu Niculeasa Law Office, va organiza Concursul National de Procese Simulate de Drept Fiscal, conceput ca o incheiere a "Conferintei Nationale pe Fiscalitate", eveniment aflat la cea de-a IV-a editie.

  Acest eveniment se realizeaza cu sprijinul academic si financiar al partenerului principal al evenimentului, Niculeasa Law Office si cu sprijinul financiar al Duncea, ?tefanescu si Asociatii SCA si se adreseaza studentilor din anii II si III din Facultatile de Drept din toate centrele universitare din tara in care exista grupuri locale ELSA. Este pentru prima data cand ELSA Bucuresti organizeaza un proces simulat pe teme de drept fiscal, acesta desfasurandu-se la nivel national. La concurs vor participa 8 echipe selectate pe baza unui memoriu de rezolvare a unei spete de drept fiscal, dintre acestea 2 vor reprezenta Facultatea de Drept a Universitatii Babes Bolyai din Cluj- Napoca.

  Atat echipele inscrise la concurs cat si toti ceilalti pasionati de dreptul fiscal sunt incurajati sa participe la Conferinta pe parcursul celor 3 zile de program academic intrucat prin intermediul prelegerilor si a workshopurilor prezentate vor fi abordate aspecte necesare si utile rezolvarii spetei sustinute in etapa orala a Concursului de Procese Simulate. Echipele castigatoare vor fi recompensate cu premii in bani, carti si puncte in plus la examenul de Drept Fiscal pentru studentii din anul II.

  Multumim colaboratorilor evenimentului si uram mult succes participantilor!

  ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicand stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are un singur scop, acela privind evolutia tinerilor in sistemul juridic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-06 :: Titlu: Certificatul medical eliberat de medicul de familie pentru comisia locala de recrutare-incorporare pe timpul starii de asediu, al mobilizarii si al starii de razboi

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 312/2014 a fost publicat Ordinul pentru aprobarea formei si continutului certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare pe timpul starii de asediu, al mobilizarii si al starii de razboi.

  Se aproba modelul unic de certificat medical eliberat de medicul de familie, care urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare pe timpul starii de asediu, al mobilizarii sau al starii de razboi, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

  Formularele certificatelor medicale se pun la dispozitia medicilor de familie prin Ministerul Sanatatii, la instituirea/declararea starilor prevazute la art. 1, potrivit legii.

  Textul integral si modelul certificatului medical: Certificatul medical eliberat de medicul de familie pentru comisia locala de recrutare-incorporare pe timpul starii de asediu, al mobilizarii si al starii de razboi
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-06 :: Titlu: ANAF a incasat venituri de peste 17 miliarde de lei in aprilie; crestere nominala de 8,5% fata de aprilie 2013

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala a incasat, in luna aprilie 2014, venituri de 17,021 miliarde de lei, in crestere cu 8,5 in termeni nominali si cu 1,332 miliarde de lei mai mult in cifre absolute decat in perioada similara din anul 2013, se arata intr-un comunicat al institutiei remis, luni, AGERPRES.

  La bugetul de stat s-au incasat aproximativ 12,24 miliarde de lei, cu 1,356 miliarde de lei mai mult fata de anul 2013, ceea ce reprezinta o crestere cu 12,45 #8212 indice nominal.

  La impozitul pe profit s-au incasat 2,497 miliarde de lei, cu 409,2 milioane de lei mai mult decat in luna aprilie a anului 2013 plus 19,6 #8212 indice nominal).

  La impozitul pe venit s-au incasat peste 1,801 miliarde de lei, cu 36,92 milioane de lei mai mult decat in 2013, suma care reprezinta o depasire cu 2,1 #8212 indice nominal.

  Incasarile din taxa pe valoarea adaugata au fost de 4,372 milioane de lei, cu 488,66 milioane de lei, respectiv cu 12,58 indice nominal mai mult decat in perioada similara a anului trecut.

  In domeniul accizelor, fata de activitatea din perioada analizata a anului precedent, incasarile au fost mai mari cu 17,6 in termeni nominali), respectiv cu circa 2,467 miliarde de lei.

  La Bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate veniturile incasate, de aproximativ 1,398 miliarde de lei, au inregistrat o crestere cu 202,49 milioane de lei fata de anul precedent, ceea ce in termeni nominali reprezinta un avans de 16,94.

  La Bugetul asigurarilor sociale de stat veniturile incasate au inregistrat o scadere cu 227,49 milioane de lei fata de anul precedent, pana la aproximativ 3,254 miliarde de lei, ceea ce in termeni nominali inseamna minus 6,53.

  Potrivit ANAF, incasarile din 2014 la acest buget sunt influentate negativ de cresterea volumului varsamintelor la Pilonul II de pensii cu 23,88 milioane de lei, respectiv cu 8,45 fata de luna aprilie 2013, urmare a cresterii cotei de contributie de la 4 in anul 2013, la 4,5 in anul 2014.

  La bugetul asigurarilor pentru somaj veniturile incasate au inregistrat o crestere cu 960 milioane de lei fata de anul precedent, ceea ce in termeni nominali reprezinta o crestere cu ,78 122,92 milioane de lei in 2014, fata de 121,97 milioane de lei in 2013).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-06 :: Titlu: Termenul pentru depunerea declaratiilor anuale de venit pentru persoane fizice se prelungeste cu o zi

  Termenul pentru depunerea declaratiilor anuale de venit pentru persoanele fizice se prelungeste cu o zi pana luni, 26 mai, in conditiile in care termenul prevazut in Codul Fiscal - 25 mai - cade intr-o zi nelucratoare duminica).

  Potrivit calendarului obligatiilor fiscale pentru luna mai 2014, publicat pe site-ul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Brasov, pana la data mentionata persoanele fizice care obtin venituri supuse declararii trebuie sa depuna declaratiile anuale privind veniturile realizate pe anul anterior formular 200 pentru venituri realizate in Romania, respectiv formular 201 pentru venituri realizate din strainatate), iar persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, care in anul anterior au realizat pierderi/ care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal/ cele care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20 fata de anul fiscal anterior, trebuie sa depuna odata cu declaratia privind venitul realizat si declaratia privind venitul estimat/ norma de venit formular 220 pentru cei care desfasoara activitate individual, respectiv formular 223 pentru asocieri).

  De asemenea, persoanele fizice care obtin venituri din activitati agricole trebuie sa depuna depuna declaratia 221 pentru anul in curs, iar persoanele fizice care au realizat in anul 2013 venituri din salarii si asimilate salariilor pot depune formularul 230 Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2 din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

  Suma de 2 poate fi directionata catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult pe formular se completeaza obligatoriu denumirea, codul fiscal si contul IBAN al entitatii). Salariatii pot deduce din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, cheltuielile efectuate intre 1 ianuarie 2013 #8212 5 august 2013 data abrogarii din Codul fiscal) pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, in limita unei sume maxime egale cu 300 lei pe an.

  Pana in data de 30 mai, persoanele juridice societatile comerciale, societatile/ companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate) au obligatia depunerii situatiilor financiare anuale aferente anului incheiat, iar entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, precum si subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European trebuie sa depuna raportarea contabila anuala la 31 decembrie a anului anterior.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-06 :: Titlu: Cursul valutar din 5 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 5 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4419 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0079 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2016 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0025 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4011 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6479 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0103 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2376 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-06 :: Titlu: Monitorul Oficial din 5 mai 2014

  In data de 5 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 321/2014 - M. Of. 321/2014 [M. Of. 321 / 5 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 322/2014 - M. Of. 322/2014 [M. Of. 322 / 5 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 323/2014 - M. Of. 323/2014 [M. Of. 323 / 5 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 324/2014 - M. Of. 324/2014 [M. Of. 324 / 5 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 325/2014 - M. Of. 325/2014 [M. Of. 325 / 5 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-05 :: Titlu: HG 327/2014 aproba cifrele de scolarizare invatamantul preuniversitar si superior de stat in anul scolar/universitar 2014-2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 312/2014 a fost publicata HG 327/2014 privind aprobarea cifrelor de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar si superior de stat in anul scolar/universitar 2014-2015.

  Este stabilit numarul de locuri pentru:

 • I. Educatie timpurie
 • II. Invatamant primar
 • III. Invatamant secundar
 • IV. Invatamant tertiar nonuniversitar
 • V. Invatamant de arta si sportiv
 • VI. Invatamant special pentru copii si elevi cu deficiente si/sau boli cronice din cadrul unitatilor de invatamant si/sau al unitatilor sanitare
 • VII. Invatamant superior ? numarul de granturi de studii
 • VIII. Numarul de locuri cu finantare totala sau partiala din bugetul Ministerului Educatiei Nationale pentru tinerii de origine romana din Republica Moldova, tari invecinate si diaspora
 • IX. Numarul de locuri cu finantare totala sau partiala din bugetul Ministerului Educatiei Nationale pentru cetatenii straini, conform documentelor bilaterale de cooperare internationala si a unor oferte unilaterale ale statului roman

  Textul integral al Hotararii: HG 327/2014 aproba cifrele de scolarizare invatamantul preuniversitar si superior de stat in anul scolar/universitar 2014-2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Editura CH Beck :: Data: 2014-05-05 :: Titlu: Conferintele „Dreptul afacerilor" si impactul asupra legislatiei din domeniul insolventei

  In cei 10 ani de organizare a conferintelor Dreptul Afacerilor temele privitoare la procedura insolventei s-au aflat in prim plan.
  Odata ca debutul crizei economice din anul 2009, procedurile de insolventa au devenit tot mai populare si persistente, iar din dezbaterile conferintelor a rezultat nevoia asimilarii si adaptarii legislatiei insolventei la cerintele societatii.

  In 2007 insolventa era o tema pentru initiati, multa lume confundând-o cu insolvabilitatea. In cadrul Conferintei s-a explicat ca, de fapt, insolventa nu e acelasi lucru cu insolvabilitatea, nefiind o fotografie/stare inghetata in timp a patrimoniului debitorului, ci o intrerupere a fluxului de lichiditati (cash flow), similara cu intreruperea cursului unui râu. Deversarea controlata a „apei" din lacul de acumulare si orientarea ei catre scopul procedurii inseamna nimic altceva decât scopul insolventei, adica acoperirea creantelor asupra debitorului.

  In 2009, când inca nu era foarte clar ca insolventa este genul, iar reorganizarea/falimentul este specia si când, in acel inceput al crizei in Romania, lumea confunda inca insolventa cu falimentul sau, si mai grav, considerau ca reorganizarea este scopul procedurii, Conferinta a aratat ca reorganizarea este doar o cale – preferabila falimentului – de acoperire a creantelor, iar falimentul este fie lipsa originara de sanse de redresare, fie sanctiunea esecului unei reorganizari. In prezent, pâna si parlamentarii fac aceasta distinctie.

  In 2010 s-a aratat la Conferinta ca e mai bine sa se incerce preventia insolventei decât sa se forteze artificial tratamentul acesteia. De aici toate tehnicile de evitare a insolventei, extrajudiciare, sau judiciare, inclusiv legea concordatului. Despre insolventa simplilor particulari (notiune tradusa, popular, sub sintagma „falimentul personal") s-a vorbit si teoretizat in Conferinta inca din 2009, de unde si proiectul de lege adoptat in Senat in 2010 si pastrat inca in sertarele camerei deputatilor.

  In 2011 s-a aratat ca cea mai buna cale de a supravietui crizei este aceea de a obtine protectia tribunalului prin insolventa. Totodata, s-a demonstrat stiintific ca in companiile mari importanta este separarea intreprinderii de actualii actionari si manageri, pentru a-i asigura supravietuirea, in interesul stakeholders-ilor.

  In 2012 s-a vorbit despre supraindatorare si tratamentul acesteia, alternativ insolventei/falimentului, cum ar fi datio in solutum, inlaturarea raspunderii nelimitate, impreviziunea etc. Acum darea in plata, impreviziunea si echilibrul contractual sunt institutii/tehnici la care face referire Codul insolventei.

  In fine, in 2013 am vorbit despre regimul juridic al garantiilor in procedura insolventei. Au fost criticate lipsa de corelare dintre legislatia insolventei de la acel moment si reglementarile din Noul Cod civil, respectiv Noul Cod de procedura civila. Acum, prin Codul insolventei, in mare parte, lipsa de corelare dinte legislatia generala si cea speciala, a insolventei, a fost rezolvata.

  In legatura cu necesitatea aparitiei unui Cod al insolventei, la editia din 2009 a Conferintei Dreptul Afacerilor, reputatul Profesor Ioan Turcu ne-a incântat cu o tema extrem de interesanta la acea vreme si foarte actuala in acest moment, anume "Criza economica si nevoia de codificare a insolventei".

  Bineinteles ca la acel moment aparitia unui Cod al insolventei era un lucru inedit, dar necesar deoarece Legea nr. 85/2006, desi o lege noua, nu era pregatita sa raspunda nevoilor unei societati aflate intr-o profunda criza financiara.

  Iata ca la mai bine de 5 ani de la tema lansata de Profesorul Ioan Turcu in editia 2009 a Conferintei Dreptul Afacerilor, suntem in pragul intrarii in vigoare a noii legislatii in materia insolventei. Sub acest aspect putem afirma cu tarie ca lucrarile conferintelor au identificat nevoia adoptarii unui Cod al insolventei, au popularizat-o si au transmis-o puterii legislative care, iata, in anul 2014 a adoptat Codul insolventei, inserând in textele noilor articole ideile generate de dezbaterile Conferintelor „Dreptul afacerilor".

  Aparitia acestui Cod nu a fost una facila. Rememoram situatia generata de aparitia OUG nr. 91/2013 prin care a fost adoptat (04.10.2014), intr-o prima varianta, Codul insolventei. „Viata" acestui prim Cod a fost una extrem de scurta, de numai 7 zile, fiind extrem de controversat datorita prevederilor referitoare la aplicarea sa in procesele aflate deja pe rolul instantelor, dar mai cu seama datorita prevederii ce viza societatile ce activeaza in domeniul audio-vizualului prin care se stabilea faptul ca, urmare a deschiderii procedurii si pâna la data confirmarii planului de reorganizare, se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data primirii...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-05-05 :: Titlu: Ministerul Fondurilor Europene a lansat in consultare publica ghidul pentru acordarea de finantari in valoare de 40 milioane de euro pentru formarea profesionala a medicilor si asistentilor medicali

  Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management POS DRU, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, a publicat spre consultare documentele necesare pentru lansarea unei cereri de proiecte in vederea acordarii de finantari in domeniul medical.

  "In cadrul acestui apel vor fi finantate proiecte strategice care vor urmari sprijinirea formarii profesionale continue a medicilor si asistentilor medicali. Valoarea propusa pentru acest apel este de 40 milioane de euro. In perioada urmatoare vom continua sa lansam cereri de proiecte pentru ca România sa atraga toate fondurile europene care i-au fost alocate pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Conform Ghidului supus consultarii publice, urmeaza sa fie finantate proiecte care vor fi implementate in cel putin doua regiuni de dezvoltare ale României. Valoarea totala eligibila a proiectelor aprobate va fi de minimum 500.000 euro si de maximum 5.000.000 euro (echivalentul in lei). O alta conditie este ca durata de implementare a proiectelor trebuie sa fie de cel putin sase luni si de cel mult 16 luni.

  Ministerul Fondurilor Europene asteapta propunerile, sugestiile si opiniile referitoare la Ghidul Solicitantului - Conditii Specifice „Competente pentru competivitate in domeniul medical", pâna la data de 8 mai a.c., la urmatoarea adresa de mail: gscs3.2@fseromania.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-05 :: Titlu: CE imbunatateste din nou prognozele privind cresterea economica Romaniei in 2014 si 2015

  Corespondentul AGERPERS, Florin Stefan, transmite: Comisia Europeana (CE) a imbunatatit luni din nou previziunile privind cresterea economica a Romaniei in 2014 si 2015, estimate acum la 2,5% in 2014 si 2,6% in 2015, fata de de 2,3% si respectiv 2,5%, cat estimase la momentul prezentarii previziunilor de iarna, in februarie.

  Este pentru a doua oara consecutiv cand executivul comunitar face acest lucru, dupa ce in februarie, la prezentarea previziunilor de iarna, a revizuit in sus estimarile de crestere economica, prognozate in toamna la 2,1% in 2014 si 2,4% in 2015.

  Economia Romaniei a depasit asteptarile si a avut o crestere de 3,5% in 2013, aceasta fiind determinata de productia industriala robusta si de recolta abundenta care a alimentat exporturile, se mentioneaza in document.

  Cresterea ar urma sa incetineasca in urmatorii doi ani, apreciaza CE in previziunile economice de primavara, dar va ramane solida, fiind estimata la 2,5% in 2014 si 2,6% in 2015.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-05 :: Titlu: Legea 16/1995 privind protectia topografiilor produselor semiconductoare a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 211/2014 a fost republicata Legea 16/1995 privind protectia topografiilor produselor semiconductoare.

  Topografiile produselor semiconductoare sunt protejate pe teritoriul Romaniei, prin inregistrarea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, in conditiile prevazute prin prezenta lege.

  Sunt protejate, in conditiile prezentei legi, topografiile originale. Sunt originale topografiile care constituie rezultatul efortului intelectual al creatorilor lor si care, la data cand au fost create, nu erau uzuale pentru creatorii de topografii si pentru fabricantii de produse semiconductoare.
  O topografie constituita dintr-o combinatie de elemente si de interconexiuni uzuale poate fi protejata numai daca combinatia, luata in ansamblul ei, este originala, in sensul alin. precedent.

  Drepturile titularului unei topografii protejate asupra produsului semiconductor nu sunt conditionate de faptul ca acesta este sau nu incorporat intr-un produs.

  Protectia acordatase aplica numai topografiei propriu-zise, cu excluderea oricarui concept, procedeu, sistem, oricarei tehnici sau informatii codate incorporate in aceasta topografie.

  Textul integra republicat al Legii: Legea 16/1995 privind protectia topografiilor produselor semiconductoare a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Iasi :: Data: 2014-05-04 :: Titlu: ELSA Iasi: Internet Law Summer School 2014, Libertatea mass-media si viata privata

  Cea de-a patra editie a Scolii de vara, organizata de ELSA Iasi, eveniment devenit deja o traditie, va avea loc la Iasi, in perioada 17-24 august 2014, aceasta venind cu un suflu nou, fiind una internationala. Astfel aducem in discutie una dintre controversele secolului XXI, ale unei societati aflate in continua dezvoltare: aspectele privind libertatea mass-media si viata privata, tratand acest subiect atat in profunzimea sa cat si comparativ cu limitele libertatii de exprimare.

  Aceasta tema este una de interes general, aflata intr-o continua expansiune, Romania fiind printre statele cele mai vulnerabile la atacurile mass-media, avand astfel o adevarata problema in ceea ce priveste separarea vietii private de cea publica.

  Programul academic va cuprinde atat o parte teoretica sub forma de dezbateri, prelegeri sustinute de diferiti speakeri din domeniu, de talie nationala si internationala, dar si o parte practica, prin organizarea unui proces simulat, avand la baza un caz concret privind exercitarea abuziva de catre mass-media ce are ca scop lezarea demnitatii si reputatiei profesionale prin articole sau reportaje.

  Programul social va fi unul amplu si indraznet, cuprinzand numeroase jocuri de teambuilding ce vor ajuta nu doar la o mai buna socializare, ci si la descoperirea locurilor marcante ale orasului Iasi, petreceri cu diferite tematici si multe alte surprize pe care vi le-am pregatit!

  Nu rata ocazia de a te inscrie la unul din cele mai inedite proiecte si interactive din aceasta vara!

  Pentru mai multe detalii, viziteaza http://internetlaw.elsa.ro
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-04 :: Titlu: IGPR: Numarul accidentelor rutiere grave in minivacanta de 1 Mai a scazut cu 27,5% fata de 2013

  Numarul accidentelor rutiere grave petrecute in minivacanta de 1 Mai din 2014 a scazut cu 27,5%

  Potrivit unui comunicat al IGPR, Politia Romana a luat masuri pentru a preintampina producerea unor evenimente grave.

  Astfel, in cursul zilei de duminica, la intoarcerea din minivacanta, 1.600 de politisti de la rutiera, impreuna cu politisti de la ordine publica, folosind peste 400 de autospeciale cu aparatura de inregistrare video din dotare, sunt prezenti in strada.

  De asemenea, politistii de la transporturi asigura patrularea trenurilor de calatori care circula pe Valea Prahovei si dinspre litoral, precum si in statiile si triajele de cale ferata.

  In ultima zi a minivacantei de 1 Mai, politistii monitorizeaza in special traseele de deplasare dinspre statiunile turistice catre Capitala si celelalte aglomerari urbane, autostrazile A1, A2 si A3.

  In actiuni sunt angrenati si politisti de la ordine publica, pentru a acorda sprijin colegilor de la rutiera.

  De asemenea, Politia Romana a luat masuri pentru intoarcerea in siguranta a turistilor care si-au petrecut minivacanta in Bulgaria, echipajele de politie fiind prezente la Vama Veche si pe DN 5, in judetul Giurgiu, de la primele ore ale diminetii.

  Traficul rutier de pe DN 1 si A2 (Autostrada Soarelui) va fi supravegheat din aer cu ajutorul unui elicopter al IGAv — MAI.

  "In aceasta perioada, datorita prezentei active in strada, numarul accidentelor rutiere grave a fost redus, fata de perioada similara a anului trecut cu 27,5%. Au fost cu 22,5% mai putine persoane ranite grav, si, cel mai important, a scazut numarul de morti, cu 64,7%. Structurile de politie transporturi asigura patrularea trenurilor de calatori, in special a celor care circula pe Valea Prahovei si dinspre litoral, precum si in statiile si triajele de cale ferata. De asemenea, efectivele de politie transporturi patruleaza in 12 aerogari si in 30 de porturi la Marea Neagra sau pe Dunare, pana in prezent nefiind semnalate incidente", sustine IGPR. fata de perioada similara a anului trecut, fiind cu 22,5% mai putine persoane ranite grav si cu 64,7% mai putine persoane decedate, informeaza duminica Politia Romana.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-04 :: Titlu: ANTREC: Cererea pentru pensiuni s-a dublat fata de rezervari, in minivacanta de 1-4 mai

  Cererea pentru pensiuni s-a dublat, pe ultima suta de metri, fata de cele 35.000 de rezervari, in minivacanta de 1-4 mai, potrivit unui comunicat al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural - ANTREC, remis AGERPRES.

  "Daca initial erau confirmate circa 35.000 de rezervari, numarul turistilor care au ales pensiunile s-a dublat pe ultima suta de metri. Este o tendinta normala, tinand cont ca prognozele meteo initiale nu au fost cele mai favorabile. Unii turisti au renuntat la alte destinatii in favoarea turismului rural, iar altii s-au hotarat cu cateva zile inainte. Pe de alta parte, a contat mult faptul ca romanii au beneficiat de 4 zile libere", subliniaza Misu Chiruc, presedintele executiv al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural — ANTREC.

  Reprezentantii ANTREC sustin ca, in pofida vremii nefavorabile, turismul rural a reprezentat alegerea numarul unu a romanilor, ca numar de turisti, in perioada 1-4 mai. Gradul de ocupare a variat intre 50 si 95%, in functie de regiune.

  Potrivit ANTREC, orientarea turistilor romani catre pensiuni are doua motive. In primul rand, din ce in ce mai multi romani opteaza pentru traditii, liniste si un cadru natural deosebit. Pe de alta parte, la ora actuala exista peste 6.000 de pensiuni autorizate in aproape toate regiunile tarii, fiind extrem de accesibile pentru turisti. Bucurestenii aleg prioritar zona Bran-Moieciu, clujenii — Maramures sau zona Apusenilor, iesenii — Neamt si Bucovina. Delta Dunarii a inregistrat, pentru cele circa 100 de pensiuni din zona, un grad de ocupare de circa 60%.

  "Vremea a fost totusi favorabila si sa nu uitam ca in perioada aprilie-mai asistam la spectacolul intoarcerii pasarilor migratoare. Turistii au optat pentru excursii in padurea Letea, la Caraorman, Sf. Gheorghe, Sulina si au putut admira fauna si vegetatia luxurianta", precizeaza Silviu Gheorghe, presedintele ANTREC — filiala Tulcea.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-04 :: Titlu: Tot mai multi romani circula cu trenul; traficul de calatori a crescut cu 12,4%, in primele trei luni

  CFR Calatori a transportat, in primele trei luni ale anului, cu 1,75 milioane mai multi pasageri comparativ cu perioada ianuarie - martie 2013, cand peste 14,1 milioane de calatori au circulat cu trenul, potrivit datelor furnizate de CFR Calatori, la solicitarea AGERPRES.

  Ca procentaj, traficul feroviar de calatori a crescut cu 12,4%, la peste 15,85 milioane de pasageri.

  In ceea ce priveste perioada sarbatorilor pascale, traficul de pasageri a urcat cu circa 20% la trenurile de litoral si cu aproape 35% la trenurile spre munte, raportat la un week-end obisnuit.

  La nivelul intregii retele feroviare, traficul de pasageri a inregistrat, in perioada Sarbatorilor de Paste, fata de un week-end obisnuit, o crestere cu 75%, in timp ce trenurile de pe rutele mari — precum Iasi, Timisoara, Craiova — au avut grade de utilizare de peste 100%.

  "Estimam ca traficul cumulat din perioada celor doua evenimente ale lui 2014, respectiv Paste (17-21 aprilie) si minivacanta de 1 Mai, care urmeaza, va fi mai mare decat traficul inregistrat in 2013 (1-5 mai). Multi dintre romani petrec sarbatorile pascale in familie, iar cele mai solicitate rute au fost in acest an cele spre Iasi si Craiova, acestea avand un grad de utilizare de peste 100%", afirma reprezentantii CFR Calatori.

  Potrivit statisticilor realizate de Ministerul Transporturilor, in primele noua luni ale anului trecut, peste 43,6 milioane de pasageri au circulat cu trenul, dintre care 165.000 de persoane au avut o destinatie externa.

  Distanta medie de transport a pasagerilor a fost de 78 de kilometri.

  Parcursul mediu zilnic al vagoanelor de pasageri a fost de 253 kilometri/zi, iar viteza medie a trenurilor a fost de 45 de kilometri/ora.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-04 :: Titlu: Ordinul 447/2014 aduce modificari la hidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 248/2014 a fost publicat Ordin 447/2014 privind modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national.

  Acordarea primei de casare proprietarului - operator economic, cu sau fara personalitate juridica, se face in baza schemei intitulate "Ajutor de minimis pentru Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national", denumita in continuare schema de minimis, instituita in conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1.407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea art. 107 si 108 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 352 din 24 decembrie 2013.

  In termenul prevazut la art. 16 alin. (6), proprietarul inscris se poate prezenta la orice operator economic autorizat sa desfasoare activitati de colectare, dezmembrare si/sau tratare a vehiculelor scoase din uz, care se regaseste in lista operatorilor economici autorizati, elaborata si publicata pe pagina de internet proprie de catre ANPM, in vederea predarii autovehiculului uzat pentru distrugere.
  Certificatul de distrugere a autoturismului uzat se elibereaza cu respectarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 2.406/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si conform prevederilor Ordinului ministrului mediului si gospodaririi apelor, al ministrului administratiei si internelor si al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 87/527/411/2005 privind aprobarea modelului si a conditiilor de emitere a certificatului de distrugere la preluarea vehiculelor scoase din uz.

  Este, de asemenea, modificata Anexa nr. 4.2 la ghid, NOTA DE INSCRIERE a proprietarului - persoana juridica sau operator economic fara personalitate juridica.

  Textul integral al modificarilor: Ordinul 447/2014 aduce modificari la hidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-03 :: Titlu: Rezervele valutare ale Romaniei au crescut cu 1,16 miliarde euro, in aprilie 2014

  Rezervele valutare ale Romaniei totalizau 32,44 miliarde euro, la 30 aprilie, in crestere cu 1,164 miliarde euro, de la 31,276 miliarde euro, la 31 martie, a anuntat, vineri, Banca Nationala

  Rezervele internationale (valute plus aur) totalizau 35,557 miliarde euro, fata de 34,410 miliarde euro, la 31 martie.

  Intrarile de valuta au fost de 2,510 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, inclusiv suma rezultata din emisiunea de euroobligatiuni a Ministerului Finantelor Publice, cu scadenta in anul 2024, in valoare nominala de 1,250 miliarde euro.

  Iesirile au totalizat 1,346 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta.

  Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,117 miliarde euro.

  Platile scadente in luna mai 2014 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 2,370 miliarde euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-03 :: Titlu: MApN infirma faptul ca exista un proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor

  Ministerul Apararii Nationale (MApN) infirma categoric faptul ca exista un proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor, potrivit unui comunicat de presa remis, vineri, AGERPRES.

  "Documentul la care se face referire, ordinul comun publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizeaza modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, in conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede in mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document", se arata in comunicatul MApN.

  Potrivit acestuia, certificatul este unul similar cu cel al soldatilor si gradatilor profesionisti, iar masura legislativa nu are nicio legatura cu eventuale evolutii in mediul de securitate, in vecinatatea Romaniei.

  "Referitor la aprecierile privind capacitatea operationala a Armatei sau implicarea Romaniei in vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apararii Nationale precizeaza ca acestea sunt speculatii si trebuie evitata caderea in capcana unui razboi psihologic. Armata Romaniei este in masura sa-si indeplineasca indatoririle stabilite prin Constitutie, pentru asigurarea securitatii nationale si indeplinirea obligatiilor internationale asumate de Romania in plan militar", informeaza MApN.

  Ca membra a NATO, spune comunicatul, Romania ia toate masurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregatita sa contribuie la realizarea obiectivului fundamental al Aliantei, apararea spatiului comun.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-03 :: Titlu: Legea 50/2014 privind Acordul dintre Romania si SUA privind schimburile educationale si academice administrate de Comisia Fulbright romano-americana

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 307/2014 a fost publicata Legea 50/2014 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind schimburile educationale si academice administrate de Comisia Fulbright romano-americana, semnat la Washington la 22 octombrie 2013.

  Comisia Fulbright romano-americana (denumita in continuare Comisia) va continua sa fie recunoscuta drept o organizatie binationala, nonprofit, constituita conform legislatiei romane, al carei scop va fi sa continue facilitarea administrarii si coordonarii programelor de schimburi educationale finantate de ambele guverne.

  Scopul Comisiei este de a continua sa sprijine studiile, cercetarea, instruirea si alte activitati educationale ale sau pentru cetatenii romani in Statele Unite ale Americii si ale sau pentru cetatenii si resortisantii Statelor Unite ale Americii in Romania, precum si vizite si schimburi de studenti, stagiari, cercetatori, profesori de scoala, preparatori, cadre universitare, artisti si specialisti intre Romania si Statele Unite ale Americii.

  Comisia va sprijini si alte activitati educationale, culturale si stiintifice, care sunt compatibile cu scopurile prezentului acord si contribuie la intarirea colaborarii bilaterale.

  Comisia va continua sa aiba sediul in str. ing. Costinescu nr. 2, sectorul 1, Bucuresti, 011878. Partea romana va continua sa puna la dispozitie gratuit sediul existent la aceasta adresa sau, in cazul in care acest spatiu nu va mai fi disponibil sau adecvat, alt spatiu intr-o cladire convenabila, decisa de ambele parti, in centrul Bucurestiului, usor accesibila prin mijloace de transport public.
  Cheltuielile legate de cladire, care includ chiria, utilitatile, reparatiile si intretinerea, vor fi suportate exclusiv de catre partea romana.

  Textul integral al Legii: Legea 50/2014 privind Acordul dintre Romania si SUA privind schimburile educationale si academice administrate de Comisia Fulbright romano-americana
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-03 :: Titlu: Cursul valutar din 2 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 2 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.434 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0163 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.1991 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0203 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4007 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0123 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6376 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0112 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2373 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-02 :: Titlu: Ordinul 890/2014 publica Codul etic pentru Corpul diplomatic si consular al Romaniei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 271/2014 a fost publicat Ordin 890/2014 privind aprobarea Codului etic pentru Corpul diplomatic si consular al Romaniei.

  Codul etic pentru Corpul diplomatic si consular al Romaniei, denumit in continuare Cod etic, are ca obiectiv stabilirea unui set unitar de valori, principii si norme a careor insusire si respectare sunt de natura sa asigure:
  a) promovarea si apararea in mod eficient a interesului national, pastrarea si continuarea traditiilor de loialitate, devotament si inalt profesionalism, specifice activitatii diplomatice si consulare;
  b) un climat de munca si un comportament favorabil realizarii in bune conditii a obiectivelor de politica externa ale Romaniei.

  Codul etic se aplica membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei, astfel cum este definit de dispozitiile Legii nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic si consular al Romaniei, cu modificarile ulterioare.
  Persoanele care devin membri ai Corpului diplomatic si consular al Romaniei depun juramantul de credinta in momentul dobandirii calitatii de membru al Corpului diplomatic si consular al Romaniei, in conditiile prevazute de Legea nr. 269/2003, cu modificarile ulterioare.

  Membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei au urmatoarele obligatii:
  a) sa respecte si sa apere valorile democratiei constitutionale si ale statului de drept;
  b) sa fie loiali si devotati statului roman si Ministeriului Afacerilor Externe;
  c) sa apere si sa promoveze interesele statului roman si ale cetatenilor romani in tara si in strainatate;
  d) sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu si obligatiile profesionale cu devotament in scopul infaptuirii politicii externe a Romaniei.

  Membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei au obligatia sa se abtina sa intreprinda actiuni de natura sa aduca prejudicii intereselor si prestigiului Romaniei sau care ar putea genera impedimente in realizarea politicii externe a Romaniei.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 890/2014 publica Codul etic pentru Corpul diplomatic si consular al Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-01 :: Titlu: Cursul valutar din 30 aprilie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 30 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4503 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.01 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2194 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0165 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.413 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0256 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6488 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0091 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2381 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  137 useri online

  Useri autentificati: