Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL
str. Foisorului nr. 11, bl. F7C, sc. 2, et. 1, ap. 42, sector 3., Bucuresti, cod. 031173 (zona Vitan-Mall), Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-18 :: Titlu: ANRMAP saluta adoptarea de PE a legilor de modernizare a normelor privind achizitiile publice

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) saluta adoptarea de catre Parlamentul European a noului pachet legislativ de modernizare a normelor privind achizitiile publice, care stabileste standarde comune pentru statele membre in ceea ce priveste contractele de concesiune.
Potrivit unui comunicat al ANRMAP remis vineri AGERPRES, noul pachet legislativ, adoptat in data de 15 ianuarie la Strasbourg, cuprinde o directiva clasica privind achizitiile publice, o alta referitoare la achizitiile publice in sectorul utilitatilor si cea de-a treia legata de atribuirea contractelor de concesiune.
De asemenea, sunt revizuite actualele reguli privind achizitiile publice la nivel european. In acest sens, pentru a incuraja competitia si a asigura un raport echilibrat intre pret si calitate, au fost introduse dispozitii cu privire la criterii (factori) noi de atribuire, care pun mai mult accent pe inovatie, pe aspecte legate de mediu si pe consideratii de ordin social.
Noile reguli mai au in vedere facilitarea participarii IMM-urilor la procedurile de achizitii publice si vor include prevederi mai stricte privind subcontractarea in cadrul contractelor de achizitie publica.
In perioada urmatoare, cele trei directive vor fi publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si, conform regulilor europene, vor intra in vigoare la 20 de zile de la publicare. Dupa intrarea in vigoare, statele membre au la dispozitie un termen de 24 de luni pentru a transpune in legislatiile nationale prevederile noului pachet legislativ european.
"Avand in vedere rolul fundamental al ANRMAP in formularea la nivel de conceptie, promovarea si implementarea politicii in domeniul achizitiilor publice, institutia noastra va asigura transpunerea noilor directive in domeniu, cu sprijinul celorlalte institutii nationale, precum si cu suportul acordat de serviciile de specialitate din cadrul Comisiei Europene. Asadar, se are in vedere reconfigurarea intregului cadru legislativ national in domeniul achizitiilor publice. In acest sens, se intentioneaza ca fiecare noua directiva sa fie transpusa in cate un act normativ cu putere de lege, pe cele trei segmente, respectiv achizitii publice clasice, achizitii efectuate de entitatile care activeaza in sectoarele apei, energiei, transporturilor si serviciilor postale, precum si atribuirea contractelor de concesiune", precizeaza sursa citata.
In procesul de transpunere se vor lua in considerare inclusiv prevederile Directivei 2007/ 66/ CE de modificare a Directivelor 89/ 665/ CEE si Directivei 92/ 13/ CEE ale Consiliului, in ceea ce priveste ameliorarea eficacitatii cailor de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitii publice, se arata in comunicatul ANRMAP.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-01-18 :: Titlu: Granturi SEE si norvegiene pentru protectia mediului si sanatate

Trei noi programe prin care Romania va atrage granturi SEE si norvegiene au fost semnate in data de 16 ianuarie a.c. de catre ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Cele trei programe sunt "Biodiversitate si Serviciile Ecosistemelor", "Reducerea Substantelor Periculoase" si "Initiative in Sanatatea Publica" si au o valoare cumulata de peste 33 milioane de euro.
Prin programul "Biodiversitate si Serviciile Ecosistemelor" sunt alocate Romaniei fonduri nerambursabile in valoare de 15 milioane de euro. Finantarile vor fi utilizate pentru implementarea de proiecte dedicate obiectivului general de oprire a pierderii biodiversitatii in Romania. In acelasi timp, programul "Reducerea Substantelor Periculoase" beneficiaza de granturi in valoare de zece milioane de euro destinate finantarii de proiecte care vizeaza prevenirea efectelor adverse ale substantelor si deseurilor chimice periculoase asupra mediului. Aceste doua programe vor fi implementate de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, care va lansa in perioada urmatoare cererile de aplicatii dedicate organizatiilor non-guvernamentale, respectiv institutiilor publice din domeniu.
Programul "Initiative in Sanatatea Publica", gestionat de Ministerul Sanatatii, are o alocare initiala de peste opt milioane de euro, care urmeaza sa fie suplimentata in perioada imediat urmatoare cu circa 13 milioane de euro. Acest program, dedicat obiectivului general de imbunatatire a sanatatii publice si reducere a inegalitatilor in sanatate, va sprijini proiecte in domenii precum: prevenirea si controlul unor boli transmisibile, imbunatatirea controlului tuberculozei, mediatori in domeniul sanatatii publice, prevenirea bolilor netransmisibile legate de stilul de viata etc. Programul va aborda si nevoile specifice ale grupurilor minoritare, cu o atentie speciala asupra situatiei romilor.
Astfel, pana in prezent, au fost semnate 20 din cele 21 programe prin care Romania beneficiaza de granturi SEE si norvegiene. Valoarea finantarilor nerambursabile alocate Romaniei in perioada 2009-2014 este de aproximativ 306 milioane de euro. Aceste granturi vor sustine implementarea de proiecte in domenii precum justitie si afaceri interne, protectia mediului, cercetare, sanatate, cultura, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma.

Context:
Prin Acordul pentru Spatiul Economic European (SEE), trei dintre tarile AELS - Norvegia, Islanda si Liechtenstein, fac parte din piata interna europeana si contribuie la dezvoltarea sociala si economica prin intermediul granturilor SEE si norvegiene, de care beneficiaza 15 state membre din estul, centrul si sudul Uniunii Europene. Norvegia este principalul stat donator, contribuind cu 97% din totalul finantarilor. Obiectivele majore ale granturilor SEE si norvegiene sunt reducerea disparitatilor sociale si economice in Spatiul Economic European, respectiv intarirea relatiilor bilaterale dintre statele donatoare si cele beneficiare.
In perioada de finantare 2004-2009, Romania a avut alocate granturi cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro pentru proiecte in domenii cheie precum protectia mediului, productia sustenabila, sanatate si ingrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural si dezvoltarea societatii civile. Un numar de 65 de proiecte specifice si peste 100 de proiecte dezvoltate de ONG-uri au fost implementate, rata de absorbtie ajungand la aproximativ 85%.
Pentru mai multe detalii referitoare la granturile SEE si norvegiene, va rugam sa vizitati www.norvegia.ro, www.eeagrants.org, www.eeagrants.ro sau www.norwaygrants.ro.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 ianuarie 2014

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 ianuarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5301 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0026 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3301 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0057 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4738 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0451 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6739 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0106 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2529 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 ianuarie 2014

In data de 17 ianuarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 38/2014 - M. Of. 38/2014 [M. Of. 38 / 17 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 39/2014 - M. Of. 39/2014 [M. Of. 39 / 17 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 40/2014 - M. Of. 40/2014 [M. Of. 40 / 17 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 41/2014 - M. Of. 41/2014 [M. Of. 41 / 17 ianuarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-01-17 :: Titlu: Ordin nr 5734/2013 stabileste cadrul admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2014-2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 28/2014 a fost publicat Ordin 5734/2013 privind cadrul general de organizare si desfasurare a admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2014-2015.

  Ordinul stabileste cadrul general pentru organizarea si desfasurarea admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de deoctorat pentru anul universitar 2014-2015 si introduce toate mecanismele astfel incat fiecare institutie de invatamant superior sa elaboreze si sa aplice propriul regulament de organizare a admiterii in proramele de studii oferite, in concordanta cu misiunea proprie si strategia institutionala si in concordanta cu cerintele pietei fortei de munca.

  Potrivit legii, institutiile de invatamant superior organizeaza examene de admitere pentru fiecare ciclu de studii universitare.

  Pentru ciclul de studii universitare de licenta, admiterea se organizeaza pe domenii de licenta, la specializarea/programele de studii acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu in cadrul institutiei de invatamant superior, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

  Concursul pentru admiterea la toate formele de invatamant ale studiilor universitare mentionate la art. 2 se poate organiza in sesiuni, inainte de inceperea anului universitar.

  Admiterea la studii universitare de licenta se sustine in limba romana sau intr-o limba straina, pentru programele de licenta la care scolarizarea este organizata in limba straina respectiva.

  Pentru studiile universitare organizate intr-o limba straina, admiterea va contine obligatoriu o proba de competenta lingvistica, eliminatorie, notata cu admis/respins.

  Textul integral al Ordinului: Ordin nr 5734/2013 stabileste cadrul admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2014-2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-01-17 :: Titlu: Ordin 1/2014 pentru identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 31/2014 a fost publicat Ordin nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan.

  Normele reglementeaza masurile necesare pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea identificarii cainilor cu stapan.

  Normele stabilesc activitatile, atributiile, responsabilittile, regulile si documentele referitoare la implementarea si operarea Registrului de evidenta a cainilor cu stapan, denumit in continuare RECS, pe intreg teritoriul Romaniei, prin inregistrarea utilizatorilor, identificatorilor si operatorilor RECS, identificarea individuala si inregistrarea fiecarui animal si a evenimentelor din viata lui, a proprietarului acestuia, inregistrarea informatiilor veterinare si scoaterea din evidenta in cazul mortii.
  Cainii circula pe teritoriul Romaniei numai identificati si inregistrati potrivit prevederilor prezentelor norme si insotiti de carnete de sanatate.
  Utilizatorii RECS implicati in activitatea de identificare si inregistrare a cainilor garanteaza confidentialitatea tuturor datelor colectate, inclusiv a datelor cu caracter personal, in conformitate cu legislatia in vigoare.
  Utilizatorii, identificatorii si operatorii RECS se supun procedurilor de inregistrare la Colegiul Medicilor Veterinari, denumit in continuare CMV, in vederea obtinerii licentei de utilizare care confera drepturi de acces si inregistrare a evenimentelor in RECS.
  Cainii se identifica exclusiv prin implantarea unui microcip in termen de maximum 90 de zile de la fatare, dar in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora, de catre medici veterinari din unitatile medicale veterinare de asistenta inregistrate in Registrul unic al cabinetelor medicale veterinare cu sau fara personalitate juridica, detinut de catre CMV, precum si din universitatile care detin clinici veterinare universitare, inregistrati ca identificatori si operatori ai RECS.

  Textul integral al Ordinului: Ordin 1/2014 pentru identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-01-17 :: Titlu: Contractarea fondurilor structurale si de coeziune din actuala perioada de programare va fi finalizata in 2014

  Autoritatile de Management ale programelor operationale vor finaliza, in acest an, contractarea fondurilor structurale si de coeziune alocate Romaniei pentru actuala perioada de programare, dar si pentru folosirea economiilor aparute in timpul implementarii proiectelor. Contractarea fondurilor nu este limitata de niciun regulament UE. Singura regula impusa de Comisia Europeana este ca implementarea proiectelor sa se finalizeze pana la 31 decembrie 2015 pentru ca fondurile utilizate sa fie solicitate de statele membre pentru a le fi rambursate. In consecinta, faptul ca nivelul de contractare a fondurilor UE era de 93% la data de 31 decembrie 2013, nu duce la pierderea niciunui euro din fondurile structurale si de coeziune alocate Romaniei.
  Mult mai important, in 2013 Romania a evitat riscul de dezangajare automata a fondurilor structurale si de coeziune alocate de UE, datorita adoptarii regulii “N+3” pentru alocarile aferente anilor 2011 si 2012 si in acelasi timp datorita masurilor implementate de Guvernul Romaniei pentru accelerarea absorbtiei. Aplicarea regulii “N+3” pentru anii 2011 si 2012 inseamna ca Romania va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 pana la data de 31 decembrie 2014, iar pe cele alocate pentru anul 2012 pana la data de 31 decembrie 2015. Subliniem ca termenul final pentru cheltuirea fondurilor europene alocate in actuala perioada de programare a ramas neschimbat: suma alocata Romaniei pentru actuala perioada de programare trebuie cheltuita pana la data de 31 decembrie 2015.
  Reamintim ca rata de absorbtie curenta a ajuns la 33,47% la sfarsitul anului 2013, de patru ori mai mare decat la inceputul lunii mai 2012. Cresterea ratei de absorbtie s-a datorat in primul rand reluarii platilor de catre Comisia Europeana catre Romania in cadrul a patru programe operationale blocate din cauza problemelor inregistrate in implementare in perioada 2009-2011. Mai precis, in februarie 2013 Comisia a reluat platile catre Romania pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, in aprilie 2013 a fost deblocat Programul Operational Regional, in iunie 2013 Comisia Europeana a reluat platile catre Romania pentru Programul Operational Sectorial Transport, iar in octombrie 2013 a fost ridicata pre-suspendarea Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. In paralel, in 2013 au fost implementate numeroase masuri in scopul accelerarii absorbtiei fondurilor europene.

  Unele dintre cele mai importante masuri implementate in 2013 au fost:

 • Au fost alocate fonduri de aproximativ noua miliarde de lei din Trezoreria Statului pentru a plati beneficiarii, pentru a sustine continuarea proiectelor dezvoltate din fonduri europene, locurile de munca create in cadrul acestora si economia Romaniei;
 • A fost implementat mecanismul decontarii cererilor de plata pentru toti beneficiarii proiectelor, indiferent de programul in cadrul caruia sunt implementate. Acest mecanism permite decontarea directa a facturilor emise de furnizori, din fondurile alocate de la Trezoreria Statului, ceea ce inseamna ca beneficiarii nu sunt obligati sa suporte, intr-o prima faza, din fonduri proprii plata facturilor;
 • Beneficiarii de fonduri UE au fost scutiti de la plata penalitatilor, dobanzilor penalizatoare si accesoriilor percepute de stat pentru obligatiile fiscale neplatite la timp daca autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene nu le-au achitat sumele pe care aveau dreptul sa le incaseze dupa expirarea termenelor prevazute in contractele de finantare;
 • Au fost eliminate constrangerile artificiale impuse pentru achizitiile efectuate de beneficiarii din mediul privat in cadrul proiectelor implementate din fonduri europene. In trecut, beneficiarii din mediul privat erau obligati sa deruleze proceduri similare cu cele impuse institutiilor de stat. In prezent, acestia trebuie sa respecte o procedura simplificata: pentru achizitia de bunuri de peste 30.000 de euro, de servicii cu o valoare cuprinsa in intervalul 30.000-200.000 de euro, respectiv de lucrari cu o valoare cuprinsa in intervalul 100.000 – 5.000.000 de euro, beneficiarii din mediul privat trebuie sa publice un anunt intr-o sectiune a site-ului Ministerului Fondurilor Europene. Beneficiarii aleg oferta pe care o considera cea mai competitiva si isi argumenteaza alegerea prin intocmirea unei note justificative;
 • A fost realizat si publicat Ghidul privind principalele riscuri identificate in domeniul achizitiilor publice si recomandarile Comisiei Europene care trebuie urmate de Autoritatile de Management si Organismele Intermediare in procesul de verificare a procedurilor de achizitii publice. Ghidul este un instrument de lucru pentru toti cei implicati in sistemul de implementare a fondurilor europene si va preintampina aplicarea de noi corectii financiare...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-17 :: Titlu: Asociatia Magistratilor: Intrarea in vigoare a Codurilor poate deveni un experiment dureros

  Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) isi exprima ingrijorarea in ceea ce priveste intrarea in vigoare a noilor Coduri penal si de procedura penala, considerand ca poate deveni "un experiment dureros ce poate avea, pe termen lung, consecinte negative ireversibile".
  Magistratii arata, intr-un comunicat remis joi AGERPRES, ca sistemul judiciar nu este pregatit logistic si din perspectiva resurselor umane disponibile sa implementeze viitoarele prevederi in materie penala, contrar argumentelor aduse in spatiu public ori retinute drept justificare in notele de fundamentare ce au stat la baza elaborarii unor acte normative ulterioare, adoptate cu intentia de a inlesni procesul de intrare in vigoare a noilor coduri.
  "Decredibilizata permanent prin fapta celor care au urmarit sa-i slabeasca forta, responsabilizata si culpabilizata pentru cauze ce nu-i pot fi imputate, justitia este obligata, in baza unor angajamente asumate peste realitatile pe care ea le cunoaste, peste limitele unor dotari materiale care, de multe ori, la nivelul unor instante sau parchete, pot rivaliza unor conditii de Ev Mediu timpuriu, sa reziste si sa invinga intr-o provocare fara precedent in aceasta reforma judiciara", sustine AMR.
  Din aceasta perspectiva, asociatia apreciaza ca efectele acestei reforme "grabite, asumata in baza unor intelegeri fata de care justitia a ramas straina prin neluarea in considerare a vocilor autorizate din sistem", pot fi preintampinate prin masuri imediate pe care celelalte doua puteri in stat le pot lua in urma unei consultari reale, iar nu formale, a sistemului judiciar, realizata la nivel national intrucat doar motivarea obligativitatii intrarii in vigoare a celor doua coduri nu este suficienta.
  "Asociatia Magistratilor din Romania nu exclude necesitatea unei modernizari a intregului proces penal romanesc, situatie ce nu poate intarzia foarte mult, dar apreciaza ca aceasta nu trebuie realizata cu orice pret, doar pentru a marca o alta 'realizare' pe care, date fiind conditiile actuale, viitorul, cu siguranta, nu o va confirma", arata AMR prin presedintele ei, judecator Gabriela Baltag.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-17 :: Titlu: PE adopta o rezolutie prin care solicita statelor membre sa respecte libertatea de circulatie

  Parlamentul European (PE) a adoptat joi, in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, o rezolutie prin care solicita statelor membre sa respecte dreptul fundamental la libertatea de circulatie in UE. Textul final, rezultatul unui compromis intre variantele depuse de grupurile politice, a fost votat cu o larga majoritate, prin ridicare de maini.
  Legislativul comunitar critica dur, in rezolutia adoptata, pozitia anumitor lideri europeni care au propus masuri de restrictionare a acestui drept. PE 'respinge total orice propunere de a plafona numarul de migranti din UE, deoarece contrazice principiul din Tratat referitor la libera circulatie a persoanelor'. De asemenea, membrii PE cer aplicarea legilor Uniunii astfel incat sa se garanteze un tratament nediscriminatoriu al tuturor muncitorilor UE, indiferent de tara de origine.
  De asemenea, se mentioneaza in textul adoptat, PE este ingrijorat de cresterea tendintelor rasiste si xenofobe daca dezbaterea nu este abordata in mod rational si recunoaste faptul ca libertatea de miscare a muncitorilor UE a devenit subiect de campanie politica pentru anumite partide.
  Rezolutia solicita statelor membre sa nu discrimineze lucratorii mobili din UE in urma asocierii eronate a dreptului la libera circulatie in scopul gasirii unui loc de munca cu presupuse abuzuri la adresa sistemelor de securitate sociala si subliniaza ca niciunul dintre statele membre care proclama existenta acestei probleme nu a prezentat CE dovezi in acest sens.
  Eurodeputatii cer CE sa monitorizeze sistematic si detaliat modul in care se respecta dreptul fundamental la libera circulatie a lucratorilor din UE. In acelasi timp, statele membre sunt invitate sa utilizeze pe deplin si in mod transparent resursele disponibile in cadrul fondurilor europene, cum ar fi Fondul Social European si Fondul European de Dezvoltare Regionala, pentru a promova integrarea, incluziunea sociala si lupta impotriva saraciei si pentru a sprijini eforturile comunitatilor locale de a face fata unei eventuale cresteri a numarului de cetateni marginalizati.
  Nu in ultimul rand, rezolutia le reaminteste statelor UE 'responsabilitatea lor de a trata cazurile de abuz al sistemelor lor de securitate sociala, indiferent daca acestea sunt comise de propriii cetateni sau de cetateni din alte state membre'.
  'Dezbaterea ridicola din Marea Britanie si alte tari trebuie sa inceteze. Aceste discutii sunt alimentate de politicieni populisti, care vor sa castige voturi cu orice pret si care incearca sa mascheze astfel esecurile lor administrative si rezultatele economice nefavorabile ale tarilor lor. Acesti politicieni par sa uite trei lucruri: in primul rand, faptul ca libertatea de miscare este unul dintre drepturile fundamentale ale tuturor cetatenilor europeni. In al doilea rand, s-a dovedit ca muncitorii mobili contribuie la dezvoltarea economica a tarii gazda. In al treilea rand, uita faptul ca nu poti strange voturi in acest fel. Astazi, PE le-a reamintit aceste lucruri', a afirmat Marian-Jean Marinescu, vicepresedinte al grupului PPE din PE, unul dintre initiatorii rezolutiei, citat intr-un comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-17 :: Titlu: Cursul valutar din 16 ianuarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 16 ianuarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5275 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0014 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3244 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4287 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.03 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6633 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2534 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-17 :: Titlu: Monitorul Oficial din 16 ianuarie 2014

  In data de 16 ianuarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 33/2014 - M. Of. 33/2014 [M. Of. 33 / 16 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 34/2014 - M. Of. 34/2014 [M. Of. 34 / 16 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 35/2014 - M. Of. 35/2014 [M. Of. 36 / 16 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 36/2014 - M. Of. 36/2014 [M. Of. 36 / 2014]
 • Monitorul Oficial 37/2014 - M. Of. 37/2014 [M. Of. 37 / 16 ianuarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-16 :: Titlu: Cazanciuc referitor la independenta justitiei: Cred ca ar trebui sa judecam fapte, nu anumite declaratii

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, considera ca, in ceea ce priveste independenta sistemului judiciar, ar trebui sa fie judecate mai degraba faptele decat anumite declaratii facute intr-un anumit context.
  "Cu privire la fondul discutiei, sigur, din punctul meu de vedere, anumite declaratii trebuiau cel putin nuantate. Dar, discutand de independenta sistemului, cred ca ar trebui sa judecam mai degraba faptele decat anumite declaratii facute intr-un anumit context. #536i daca e sa judecam faptele, cel putin de cand sunt eu ministru al Justitiei, cred ca avem destule dovezi prin care Guvernul a sprijinit in mod constant ...) si a oferit cadrul normativ si sustinerea financiara pentru ca sistemul sa poata functiona si sa fie cu adevarat independent", a afirmat ministrul, joi, in plenul CSM.
  El a criticat faptul ca au aparut in spatiul public concluziile Inspectiei Judiciare inainte de sedinta CSM si a catalogat acest lucru ca o lipsa de respect.
  "Sunt in continuare, mai ales in acest an, adeptul unei dezbateri cu magistratii, cu societatea civila, cu politicienii, despre necesitatea sau nu a unui cod de conduita politica cu privire la justitie. ...) Trebuie sa stabilim foarte clar jaloanele pe care sa ni le asumam toti, pe care sa le respectam toti", a mai spus el.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-01-16 :: Titlu: >Legea 5/2014 stabileste schimbul transfrontalier de informatii referitoare la incalcarile normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera si pentru facilitarea executarii sanctiunilor aplicate acestor incalcari

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 31/2014 a fost publicata Legea 5/2014 privind unele masuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informatii referitoare la incalcarile normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera si pentru facilitarea executarii sanctiunilor aplicate acestor incalcari.

  Legea are drept scop facilitarea schimbului transfrontalier de informatii intre autoritatile competente din Romania si cele din celelalte state membre sau din statele participante, privind incalcarile normelor de circulatie care afecteaza sigurana rutiera, atunci cand incalcarea a fost savarsita cu un vehicul inmatriculat intr-un stat membru sau stat participant, altul decat statul in care a fost savarsita fapta, precum si facilitarea executarii de catre autoritatile romane a sanctiunilor aplicate pentru incalcari savarsite pe teritoriul Romaniei cu vehicule inmatriculate in alte state membre si in statele participante.

  In vederea realizarii scopului prevazut la alin.(1), prezenta lege stabileste:

 • autoritatea publica romana prin intermediul careia se va asigura schimbul transfrontalier de informatii privind incalcarile normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera, in calitate de punct national de contact;
 • modalitatea de efectuare a schimbului de informatii prin utilizarea cautarii automatizate a datelor de inmatriculare a vehiculelor si proprietarilor sau detinatorilor acestora;
 • modalitatea de informare, de catre autoritatile romane competente, a proprietarului, detinatorului vehiculului sau a persoanei identificate in alt mod, cu privire la incalcarea, pe teritoriul Romaniei, a normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera, daca aceasta incalcare este savarsita cu un vehicul inmatriculat intr-un alt stat membru;
 • regimul juridic al incalcarilor normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera ce au fost savarsite pe teritoriul Romaniei.

  Textul integral al Legii: Legea 5/2014 stabileste schimbul transfrontalier de informatii referitoare la incalcarile normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera si pentru facilitarea executarii sanctiunilor aplicate acestor incalcari
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: CH Beck :: Data: 2014-01-16 :: Titlu: CH Beck: UN PITIC URIAS: Raspunderea juridica a persoanei juridice

  UN PITIC URIAS: Raspunderea juridica a persoanei juridice, Prof.univ.dr. Valerian Cioclei
  Prin raportare la practica generala in domeniul penal, setul de hotarari existente in materia raspunderii penale a persoanei juridice pare un pitic. Dar, preluand expresia oximoronica a lui Victor Hugo, intr-un sens pozitiv, contrar celui folosit se pare de catre scriitorul francez, putem afirma ca avem de a face, in acest caz, cu un pitic urias. Risc o astfel de afirmatie bazandu-ma pe incontestabila valoare teoretica si, mai ales, practica, a acestui set de hotarari, pe de o parte, iar, pe de alta parte, intuind impactul pe care aceste hotarari de pionierat il vor avea asupra viitorului jurisprudentei in materie.

  Titluri recomandate de CH Beck, in domeniul raspunderii juridice a persoanei juridice:

 • Raspunderea penala a persoanei juridice. Jurisprudenta rezumata si comentata, Autor: Andra-Roxana Ilie
  Lucrarea reuneste aproximativ 40 de hotarâri definitive, pronuntate de instantele judecatoresti in perioada 2009-2013 fata de persoane juridice inculpate. Hotarârile au fost rezumate, comentate si grupate in functie de problema cea mai relevanta pentru cauza respectiva, fiind acoperita toata problematica raspunderii penale a persoanei juridice. Din analiza acestor hotarâri se poate contura asadar regimul general privind raspunderea penala a acestor entitati.
  Detalii si comenzi: [click]

 • Angajarea raspunderii penale a persoanei juridice
  Lucrarea face trimiteri la dispozitiile Noului Cod penal
  Autor: Andra-Roxana Ilie
  Anuntata de doctrina, recomandata printr-un numar important de instrumente juridice internationale, consacrata deja in multe dintre Codurile penale europene, raspunderea penala a persoanei juridice si-a (re)gasit locul si in legislatia româneasca, prin Legea nr. 278/2006. În ciuda consacrarii exprese a raspunderii penale a persoanei juridice, este bine cunoscut ca, in rândurile juristilor, s-a manifestat o reticenta sporita cu privire la posibilitatea condamnarii penale a unei persoane care nu este facuta „din carne si oase”, ci este doar o „entitate abstracta care nu traieste decât in universul juristilor” (P. le Cannu).
  Detalii si comenzi: [click]

 • Persoana juridica – subiect al raspunderii penale
  Lucrarea face trimiteri la dispozitiile Noului Cod penal
  Autor: Anca Jurma
  În ciuda controverselor doctrinare dezvoltate in decursul timpului in diferite sisteme de drept, persoanei juridice i se recunoaste in prezent calitatea de subiect al raspunderii penale in majoritatea legislatiilor europene. Noul Cod penal pastreaza aceeasi conceptie de reglementare, aceleasi principii de fundamentare a institutiei raspunderii penale a persoanei juridice care au stat la baza adoptarii Legii nr. 278/2006. Totodata, reglementarea propusa aduce unele nuantari si modificari menite, in principal, sa asigure un plus de coerenta textelor, sa dezvolte nemultumirile ridicate de doctrina si sa asigure o mai mare eficienta aplicarii practice a acestei institutii.
  Detalii si comenzi: [click]

 • Raspunderea penala a persoanei juridice. Editia 2
  Autori: Florin Streteanu, Radu Chirita
  Pentru a ajunge la o deslusire cât mai deplina a sensului reglementarii, trebuie sa analizam câteva aspecte esentiale: sfera persoanelor juridice care raspund din punct de vedere penal; sfera infractiunilor susceptibile a fi comise de o persoana juridica; persoanele fizice care pot angaja penal persoana juridica; elementul material al infractiunii comise de persoana juridica; elementul subiectiv in cazul persoanei juridice; cumulul de raspundere intre persoanele fizice si persoana juridica; sanctiunile aplicabile persoanei juridice; inlaturarea raspunderii penale in cazul persoanei juridice; aspecte procedurale.
  Detalii si comenzi: [click]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-16 :: Titlu: Banca Mondiala a revizuit in crestere usoara, la 2,5%, estimarile privind cresterea economiei romanesti, in 2014

  Banca Mondiala a imbunatatit usor prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, la 2,5%, de la 2,2%, cat estima in iunie 2013, potrivit raportului 'Global Economic Prospects', publicat miercuri de BM.
  Conform sursei citate, anul trecut, Romania a consemnat un avans economic estimat la 2,5%.
  In 2015, cresterea Produsului Intern Brut al Romaniei ar urma sa accelereze la 2,7% (similar cu prognoza din iunie), iar in 2016 se prognozeaza ca economia Romaniei va inregistra o expansiune de 2,7%.
  Deficitul contului curent ar urma sa ajunga la 1,8% din PIB in 2014 si la 2,5% din PIB in 2015, dupa ce, in iunie, Banca Mondiala estima ca acesta va fi in 2014 de 3,6% din PIB si in 2015 de 3,7% din PIB.
  Pentru 2013, Banca Mondiala a estimat un deficit al contului curent de 1,5% din PIB.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-16 :: Titlu: Cursul valutar din 15 ianuarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 15 ianuarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5261 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3225 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0133 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4587 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0299 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6629 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0065 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2524 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-16 :: Titlu: Monitorul Oficial din 15 ianuarie 2014

  In data de 15 ianuarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 29/2014 - M. Of. 29/2014 [M. Of. 29 / 15 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 30/2014 - M. Of. 30/2014 [M. Of. 30 / 15 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 31/2014 - M. Of. 31/2014 [M. Of. 31 / 15 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 32/2014 - M. Of. 32/2014 [M. Of. 32 / 15 ianuarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-16 :: Titlu: CSM discuta modificarea Legii de functionare a CCR privind suspendarea judecarii cauzei pe perioada solutionarii exceptiilor

  Consiliul Superior al Magistraturii dezbate, in sedinta plenului de joi, in vederea emiterii unui aviz, propunerea legislativa de modificare a Legii 47/1992 de functionare a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) care prevede reintroducerea dispozitiilor privind suspendarea judecarii cauzei, aflata pe rolul instantelor de drept comun, pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate.
  In punctul de vedere al Directiei Legislatie a CSM se apreciaza ca nu se justifica avizarea favorabila a propunerii legislative.
  In 18 noiembrie 2013, secretarul general al Parlamentului a inaintat CSM, spre avizare, propunerea legislativa a unor deputati UDMR pentru modificarea si completarea Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale. Propunerea legislativa se supune spre dezbatere si adoptare Camerei Deputatilor, ca prima camera sesizata, Senatul fiind cea decizionala.
  Una dintre modificari vizeaza suspendarea ope legis a judecarii cauzei pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate, insa Directia Legislatie considera ca aceasta nu este intemeiata, in primul rand din perspectiva istoricului dispozitiilor.
  "Astfel, in forma initiala a legii, art. 23 alin. (6) teza I prevedea ca 'in perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate, instanta poate dispune, prin incheiere motivata, suspendarea judecatii'. Prin Legea 138/1997 au fost modificate aceste dispozitii, prevalandu-se suspendarea de drept a cauzei pe perioada solutionarii exceptiei — art. 23 alin. (5). Ulterior, prin Legea 177/2010, s-a prevazut abrogarea alin. (5) al art. 29, referitor la suspendarea obligatorie a cauzei", mentioneaza Directia Consiliului.
  Prin aceeasi lege s-a introdus, corelativ, un nou caz de revizuire a hotararilor atat in materie civila, cat si in materie penala.
  In document, se reaminteste ca dispozitiile Legii 177/2010, prin care au fost eliminate prevederile referitoare la suspendarea de drept a judecarii cauzei, au fost supuse controlului CCR a priori, care prin decizia nr. 1106/2010 a respins obiectia de neconstitutionalitate formulata. Atunci, Curtea a retinut, printre altele, ca optiunea legiuitorului in sensul abrogarii masurii suspendarii de drept se intemeiaza pe faptul ca invocarea exceptiilor de catre parti este folosita de multe ori ca modalitate de a intarzia judecarea cauzelor. Numarul extrem de ridicat al dosarelor aflate pe rolul CCR ca urmare a invocarii frecvente a exceptiilor determina ca solutionarea acestora sa dureze extrem de mult, in detrimentul celeritatii judecatii cauzelor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Portalul www.DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-15 :: Titlu: Sectiune dedicata cursurilor de formare initiala in profesia de mediator

  Portalul www.DreptOnline.ro in colaborare cu furnizorul de cursuri de formare profesionala initiala pentru profesia de mediator Medierea.ro au lansat in colaborare Sectiunea Cursuri formare in profesia de mediator.

  Pentru cei interesati sa urmeze cursurile de formare in profesia de mediator, Portalul www.DreptOnline.ro, ofera o reducere de 150 de lei (reducerea se aplica fata de pretul cursului respectiv, stabilit pe medierea.ro/home/cursuri), la inscrierea la cursul de formare a mediatorilor.

  In prezent sectiunea anunta organizarea a patru cursuri, astfel:

 • Curs Bucuresti, 20 ianuarie 2014
 • Curs Craiova, 27 ianuarie 2014
 • Curs Timisoara, 27 ianuarie 2014
 • Curs Oradea, 27 ianuarie 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-01-15 :: Titlu: MJ: 24.000 de detinuti, analizati; in 150 de cazuri se impune sesizarea instantei in cazul incetarii executarii pedepsei

  Ministerul Justitiei informeaza marti ca pana in prezent a fost analizata situatia a aproximativ 24.000 de persoane aflate in executarea sanctiunilor privative de libertate si ca in aproximativ 150 de cazuri s-a constatat ca se impune sesizarea instantelor pentru a se pronunte asupra eventualei incetari a executarii pedepsei ca urmare intrarii in vigoare a noului Cod penal.

  Precizarea MJ vine ca urmare a aparitiei in mass-media a unor informatii referitoare la numarul persoanelor aflate in prezent in executarea unor sanctiuni privative de libertate care ar putea beneficia de dispozitiile legii penale mai favorabile ca urmare a intrarii in vigoare a noilor Coduri penale.

  "Pentru a contura o imagine cat mai clara a impactului noilor Coduri, Ministerul Justitiei este in masura se prezinte urmatoarele date, ce au rezultat, cu caracter strict estimativ, din evaluarea partiala efectuata pana in prezent de catre Comisii. Astfel, pana la data de 10 ianuarie 2014, Comisiile au analizat situatia a aproximativ 24.000 de persoane aflate in executarea sanctiunilor privative de libertate, dintr-un total de 30.680 de persoane aflate in aceasta situatie. În urma acestei analize partiale, s-a constatat ca intr-un numar de aproximativ 150 de cazuri se impune sesizarea instantelor de judecata pentru ca acestea sa se pronunte asupra eventualei incetari a executarii pedepsei la data intrarii in vigoare a Noului Cod penal sau in imediata apropiere a acestei date. Facem precizarea ca cele mai multe astfel de cazuri sunt reprezentate fie de fapte savarsite in timpul minoritatii, fie de condamnari aflate in ultima perioada de executare", se arata intr-un comunicat al MJ transmis marti AGERPRES.

  Sursa citata subliniaza ca, in concluzie, impactul imediat al intrarii in vigoare a noului Cod Penal asupra numarului persoanelor aflate in stare de detentie se estimeaza a fi de ordinul a 200, sub rezervele mentionate, in sensul ca evaluarea nu este finalizata, iar hotararea in fiecare caz in parte va apartine exclusiv instantei de judecata.

  Conform HG 836 din 30 octombrie 2013 si OUG 116 din 23 decembrie 2013, la nivelul tuturor centrelor de detentie s-au constituit si functioneaza Comisii mixte, formate din judecatori, procurori si personal administrativ, care au rolul de a evalua incidenta legii penale mai favorabile in cazul tuturor persoanelor aflate in executarea pedepselor si masurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementari penale si procesual penale.

  Modificarea unei pedepse ori a unei masuri educative definitiv aplicate reprezinta, potrivit legii, atributul exclusiv al instantei de judecata, Comisiile avand doar dreptul de a sesiza instantele competente in situatiile in care apreciaza ca se impune modificarea sanctiunii, ca urmare a succesiunii in timp a legilor penale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-15 :: Titlu: CCR: Modificarile Codului Penal, neconstitutionale

  Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri ca modificarile aduse Codului Penal sunt neconstitutionale.

  "Cu unanimitate de voturi decide: admite obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I punctul 5 si art. II punctul 3 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative si ale articolului unic din Legea pentru modificarea art. 253 indice 1 din Codul Penal si constata ca aceste dispozitii sunt neconstitutionale in raport de criticile formulate", se arata in minuta CCR.

  Decizia CCR este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-01-15 :: Titlu: Ordin ANAF nr. 3816/2013 privind delegarea competentei catre un alt organ de inspectie fiscala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 14/2014 a fost publicat Ordin 3816/2013 privind conditiile de delegare a competentei altui organ de inspectie fiscala pentru efectuarea unei actiuni de inspectie fiscala.

  Delegarea de competenta se poate acorda altui organ de inspectie fiscala, pentru unul sau mai multi contribuabili, pentru efectuarea unei actiuni de inspectie fiscala.
  Delegarea de competenta se acorda la solicitarea altui organ de inspectie fiscala decat cel care detine competenta, in conditiile prevazute de prezentul ordin.
  Prin exceptie de la prevederile de mai sus, delegarea de competenta se poate dispune altui organ de inspectie fiscala de catre directia generala care coordoneaza metodologic activitatea de inspectie fiscala, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sau de catre directia generala regionala a finantelor publice pentru alt organ de inspectie fiscala din aria de competenta teritoriala, dupa caz.

  Textul integral al Ordinului: Ordin ANAF nr. 3816/2013 privind delegarea competentei catre un alt organ de inspectie fiscala
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-01-15 :: Titlu: Hotararea CSM 1409/2013 aduce modificari privind comisia de evaluare a activitatii judecatorilor si procurorilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 18/2014 a fost publicata Hotararea 1409/2013 pentru modificarea Regulamentului privind evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor.

  Judecatorii si procurorii, precum si membrii supleanti desemnati de colegiile de conducere sunt numiti in comisiile de evaluare avand in vedere urmatoarele criterii: pregatirea si experienta profesionala, reputatia de care se bucura, abilitatile de comunicare, precum si rezultatul obtinut la ultima evaluare si trebuie sa aiba, in masura posibilitatilor, specializari diferite. Nu pot fi numiti in comisiile de evaluare judecatorii si procurorii care nu au fost evaluati in functia de judecator sau procuror ori cei care au fost sanctionati disciplinar, in mod irevocabil, in ultimii 3 ani.

  Dupa ce au fost desemnati de colegiile de conducere ale instantelor sau parchetelor, membrii comisiilor de evaluare trebuie sa fie instruiti ca evaluatori. Instruirea se realizeaza da catre unul dintre ceilalti membri ai comisiei de evaluare ori, dupa caz, de catre unul dintre membrii comisiei de evaluare constituite la nivelul instantei sau parchetului ierarhic superior.

  Terxtul integral al Hotararii: Hotararea CSM 1409/2013 aduce modificari privind comisia de evaluare a activitatii judecatorilor si procurorilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-15 :: Titlu: Cursul valutar din 14 ianuarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 14 ianuarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.526 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0106 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3092 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0109 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4288 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0324 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6694 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0074 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2531 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-15 :: Titlu: Monitorul Oficial din 14 ianuarie 2014

  In data de 14 ianuarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 26/2014 - M. Of. 26/2014 [M. Of. 26 / 14 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 27/2014 - M. Of. 27/2014 [M. Of. 27 / 14 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 28/2014 - M. Of. 28/2014 [M. Of. 28 / 14 ianuarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Medierea.ro :: Data: 2014-01-15 :: Titlu: Curs de formare mediatori, Craiova, 27 ianuarie 2014

  In perioada 27 ian - 9 feb 2014, MEDIEREA.RO va organiza la CRAIOVA (Str. Paltinis, nr. 8A ) un curs de formare profesionala initiala de mediatori.

  Pretul cursului este de 2500 lei si poate fi achitat in contul specificat in partea superioara a formularului de inscriere. In cuantumul taxei de participare sunt incluse suportul de curs in format tiparit si electronic, examinarea, precum si eliberarea adeverintei dupa promovarea examenului. Viitorii cursanti vor beneficia GRATUIT de consultanta in vederea alcatuirii dosarului pentru autorizarea ca mediator si vor deveni la cerere, membri ai Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania.

  Portalul www.DreptOnline.ro, va aduce o reducere de 150 de lei (reducerea se aplica fata de pretul cursului respectiv, stabilit pe medierea.ro/home/cursuri), la inscrierea la cursul de formare a mediatorilor.

  Pentru a va inscrie la curs, trebuie sa completati formularul: Formular si sa il trimiteti semnat:

 • prin email la office@dreptonline.ro, scanat sau fotografiat
 • prin fax la (+4) 031.412.51.30

  Mai multe detalii: Detalii Curs de formare profesionala initiala de mediatori, Craiova, 27 ianuarie 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-14 :: Titlu: CCR dezbate miercuri sesizarile ÎCCJ si PDL cu privire la modificarile aduse Codului penal

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate, miercuri, cele trei sesizari formulate de Înalta Curte de Casatie si Justitie (ÎCCJ) si de Partidul Democrat Liberal(PDL) privind modificarile aduse Codului Penal in urma cu aproximativ o luna.

  Camera Deputatilor a aprobat pe 10 decembrie anul trecut, cu 266 de voturi "pentru", 32 de voturi "impotriva si 6 abtineri, un proiect de modificare a Codului penal, respins de Senat in octombrie 2012.

  PDL a formulat doua sesizari la CCR privind articolele din Codul penal referitoare la conflictul de interese, definitia functionarului public si prejudiciul cauzat prin comiterea de infractiuni.

  "Prima sesizare se refera la perfidul articol 253/1 din Codul penal prin care parlamentarii PSD si PNL s-au sustras conflictului de interese. A doua sesizare face referire la modificarile operate articolului 147 din Codul penal prin care parlamentarii USL s-au scos din sfera de definitie a functionarilor publici", a anuntat in 12 decembrie 2013 presedintele PDL, Vasile Blaga.

  Tot la aceasi data, ÎCCJ a decis sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la modificarile aduse Codului penal, apreciind ca se incalca mai multe dispozitii ale Legii Fundamentale, respectiv "egalitatea in drepturi", "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari".

  Înalta Curte atrage atentia ca Romania a semnat Conventia penala privind coruptia, adoptata la Strasbourg la 27 ianuarie 1999, si Conventia Natiunilor Unite impotriva coruptiei, adoptata la New York la 31 octombrie 2003, prin care statul roman si-a asumat obligatia de a incrimina coruptia activa si coruptia pasiva a membrilor adunarilor publice nationale.

  Conducerea ÎCCJ a convocat Sectiile unite ale acestei instante, din totalul de 111 judecatori in functie fiind prezenti 92.

  "În urma discutiilor ce au avut loc, deliberand, Sectiile unite au hotarat sa fie sesizata Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea dispozitiilor art. I pct. 5 si art. II. pct. 3 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative (PL-x nr. 680/2011), precum si a dispozitiilor articolului unic din Legea pentru modificarea art. 253 (1) din Codul penal (PL-x nr. 467/2012), in raport cu prevederile art. 16 alin. (1) din Constitutia Romaniei, precum si cu prevederile art. 11 alin. (1) si (2) din legea fundamentala", se arata intr-un comunicat postat la acea data pe site-ul ÎCCJ.

  Astfel, dispozitiile criticate excepteaza de la dispozitiile art. 147 din Codul penal, care definesc notiunile de "functionar public" si "functionar", precum si de la dispozitiile art. 175 din noul Cod penal, care definesc notiunea de "functionar public", o serie de categorii de persoane — "Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat".

  Instanta suprema arata ca celelalte dispozitiile restrang sfera de aplicare a normei de incriminare a conflictului de interese la persoanele care savarsesc fapta in exercitarea atributiilor de serviciu, excluzand incidenta normei de incriminare in cazul tuturor persoanelor care exercita functii alese sau numite, functii care nu implica incheierea unui contract de munca cu una dintre institutiile prevazute in art. 145 din Codul penal si nu presupun exercitarea atributiilor de serviciu pe baza unei fise a postului.

  Potrivit ÎCCJ, Curtea Constitutionala a constatat in jurisprudenta sa, prin considerente cu valoare general obligatorie, ca "violarea principiului egalitatii si nediscriminarii exista atunci cand se aplica tratament diferentiat unor cazuri egale, fara sa existe o motivare obiectiva si rezonabila sau daca exista o disproportie intre scopul urmarit prin tratamentul inegal si mijloacele folosite".

  "Judecatorii considera ca diferenta de tratament juridic instituita prin modificarile aduse Codului penal nu are o justificare obiectiva si rezonabila, in conditiile in care conduce la excluderea incidentei unor norme de incriminare in cazul unor categorii de persoane aflate in aceeasi situatie cu persoanele carora normele de incriminare le sunt aplicabile", puncteaza ÎCCJ.

  Instanta suprema atrage atentia ca, avand in vedere sfera atributiilor ce intra in competenta functiilor alese sau numite, care nu implica incheierea unui contract de munca cu una dintre institutiile prevazute in art. 145 din Codul penal si nu presupun exercitarea atributiilor de serviciu pe baza unei fise a postului, dar care, prin excelenta, au conotatii de putere publica, este justificata vocatia acestora la calitatea de subiect activ pentru infractiunea de conflict de interese.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-14 :: Titlu: FSLI: Guvernul si parlamentarii trebuie sa modifice urgent Legea educatiei nationale

  Guvernul Romaniei si parlamentarii, indiferent de partidul politic din care fac parte, trebuie sa adopte masuri urgente de modificare a legislatiei si, in special, a Legii educatiei nationale, deoarece invatamantul romanesc de stat se confrunta, in ultimii 24 de ani, cu o subfinantare cronica, se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa marti de Federatia Sindicatelor Libere din Învatamant (FSLI) prim-ministrului Victor Ponta.

  "Este momentul ca Guvernul Romaniei, parlamentarii, indiferent de partidul politic din care fac parte, sa adopte masuri urgente de modificare a legislatiei si, in special, a Legii educatiei nationale, in sensul alocarii a minimum 6% din PIB pentru finantarea invatamantului. Dorim sa se interzica constituirea asa-numitului ^fond al clasei^, inclusiv implicarea parintilor in gestionarea acestuia; sa se instituie, prin lege, masuri de protectie a personalului din unitatile de invatamant care este, din ce in ce mai des, victima a violentei verbale si fizice a parintilor si elevilor, fara a avea la dispozitie nicio parghie pentru a interveni impotriva celor care recurg la asemenea acte; sa se regandeasca sistemul de salarizare a personalului din invatamant pentru ca, numai printr-o salarizare motivanta, profesia de dascal va deveni atractiva pentru cadrele didactice cu vocatie", se arata in scrisoarea deschisa, semnata de Simion Hancescu, presedintele FSLI, remisa AGERPRES.

  Potrivit conducerii FSLI, recentul incident de la Scoala nr.10 "Maria Rosetti" din Bucuresti, dar si celelalte incidente care au avut loc in ultimii ani si in care au fost implicate cadre didactice, isi au radacinile in subfinantarea cronica, in ultimii 24 de ani, a invatamantului romanesc de stat si in salariile de mizerie ale cadrelor didactice.

  "Este de datoria statului roman sa depuna toate eforturile, astfel incat tuturor unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, din mediul urban si din cel rural, sa li se asigure sumele necesare pentru buna functionare si pentru desfasurarea unui proces instructiv — educativ de calitate. Trebuie ca statul sa se implice si sa asigure fiecarui copil dreptul de acces la un invatamant de calitate", se mai spune in scrisoarea deschisa.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-14 :: Titlu: Politia Romana: Peste 70% din scoli nu au un sistem de paza; 11% nu au nici macar gard imprejmuitor

  Peste 70% din scolile din Romania nu sunt asigurate cu un sistem de paza, ceea ce poate duce la cresterea numarului de incidente in unitatile de invatamant, potrivit ultimelor date ale Politiei Romane pezentate, marti, intr-o conferinta de presa.

  Mai mult, seful Directiei de Ordine Publica din IGPR, chestorul Dumitru Jianu, a spus ca 11% din scoli nu au nici macar un gard imprejmuitor, astfel de situatii intalnindu-se in mod special in mediul rural.

  "Peste 90% din infractiunile sesizate (n.r — anul trecut) s-au comis in interiorul scolilor si doar 10% in afara acestora. Printre principalele cauze care au dus la savarsirea acestor fapte este si gradul redus de asigurare cu paza al unitatilor de invatamant. 78% dintre scolile din Romania nu sunt asigurate cu paza, in timp ce 11% nu au nici macar gard imprejmuitor", a declarat Dumitru Jianu.

  Potrivit acestuia, de la inceputul anului scolar au fost sesizate aproximativ 800 de infractiuni, majoritatea de furt si loviri sau alte violente.

  "De la inceputul anului scolar au fost sesizate 797 de infractiuni, cam aceeasi cifra ca si in perioada similara anului trecut, ceea ce inseamna o medie de ,04% infractiuni pe unitatile de invatamant. S-a redus numarul autorilor de infractiuni cu 14% si al elevilor care sunt victime cu 9,3%. Majoritatea faptelor sunt furturi si altercatii intre elevi", a precizat Jianu.

  Seful Directiei de Ordine Publica din cadrul IGPR a afirmat ca aproximativ 54% dintre fapte reprezinta furturile, restul fiind loviri sau alte violente.

  Oficialul Politiei Romane a spus ca urmeaza ca, pe baza acestor date, sa fie informate si celelalte ministere responsabile pe acest segment, Ministerul Educatiei si Ministerul Dezvoltarii Regionale, pentru a lua masurile necesare, in special pentru a se gasi solutii referitoare la asigurarea pazei la unitatile de invatamant.

  Pe de alta parte, potrivit datelor Politiei Romane, au scazut incidentele petrecute in afara scolilor si asta datorita dublarii numarului fortelor de ordine care actioneaza in zona unitatilor de invatamant.

  "Numarul fortelor de ordine care participa la cresterea gradului de siguranta s-a dublat fata de anul trecut. Zilnic actioneaza la nivel national, in medie, peste 11.000 de forte de ordine — politisti, jandarmi, politie locala — dintre care peste 75% sunt politisti", a afirmat Dumitru Jianu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Editura Hamangiu :: Data: 2014-01-14 :: Titlu: Biblioteca juridica online Hamangiu introduce abonamente cu acces nelimitat de la 10 EUR/luna

  Biblioteca juridica online Hamangiu introduce abonamente cu acces nelimitat de la 10 EUR/luna

  BUCURESTI, 13 ianuarie 2014

  Accesul complet in cea mai mare biblioteca juridica online din Romania va fi posibil, de astazi, incepand de la 10 EUR/luna + TVA. Cel mai ieftin abonament este cel destinat studentilor. Pentru ceilalti abonati, exista reduceri de pana la 60% pentru platile in avans. Noua grila de abonamente poate fi consultata la acest link.

  O schimbare importanta vine si in zona abonamentelor de tip raft. La acelasi pret pentru 5 locuri, pot fi adaugate acum 10 locuri, adica pana la 10 carti premium pe luna, alaturi de cele peste 120 pe care le puteti consulta gratuit.

  Ce ofera biblioteca online
  Continut de calitate. Fata de programele clasice de legislatie, Biblioteca Hamangiu ofera continutul juridic al tuturor cartilor Editurii Hamangiu – coduri si legi comentate, monografii, comentarii practice, jurisprudenta, legislatie consolidata, formulare comentate – scris de o comunitate cu peste 350 de autori renumiti – profesori universitari si practicieni din intreaga tara. In versiunea online cartile arata la fel ca in varianta tiparita si au avantajul ca pot fi consultate rapid si se pot copia pasajele dorite.

  Cititi oricat la acelasi pret. Cu abonamentele "NELIMITAT", puteti folosi toate cartile Editurii Hamangiu, fara sa platiti nimic in plus pentru cele care se adauga ulterior, pe masura aparitiei. Veti putea citi, la orice ora si din orice loc, oricare dintre cele peste 830 de carti si reviste juridice publicate (Lista completa de carti o gasiti aici).

  Nu ratati nimic din ce e nou. Numarul cartilor creste in permanenta, pentru ca sunt adaugate toate noutatile, exact in ziua in care apar in forma tiparita. Numai in anul 2013, au fost publicate peste 140 de carti noi.

  Un motor de cautare performant. Gasiti instant orice informatie in toate cartile din biblioteca. Toate cautarile se fac in textul integral al cartilor.

  Unelte moderne de documentare. Cu Biblioteca Hamangiu, puteti exporta text din carti, puteti crea propriile proiecte de documentare, faceti adnotari si generati automat note de subsol si bibliografii.

  Noile abonamente:

  Nelimitat Student – 10 EUR/luna (plata prin SMS)
  Acces la toate cartile, 1 utilizator
  Detalii despre abonament

  Raft de 10 locuri – 10 EUR/luna (plata prin SMS)
  Pana la 10 carti premium + peste 120 carti gratuite, 1 utilizator
  Detalii despre abonament

  Nelimitat Individual – de la 20 EUR/luna
  Acces la toate cartile, 1 utilizator
  Detalii despre abonament

  Nelimitat Business – de la 40 EUR/luna
  Acces la toate cartile, 3-5 utilizatori
  Detalii despre abonament

  ------
  *Preturile nu includ TVA

  Editura Hamangiu este unul dintre jucatorii importanti de pe piata juridica din Romania. Are in portofoliu peste 1000 de aparitii editoriale si colaboreaza cu autori renumiti in domeniu, profesori la cele mai importante facultati de drept si specialisti recunoscuti in stiinta si practica juridica.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-14 :: Titlu: Stroe: Referendumul pentru revizuirea Constitutiei va fi organizat odata cu europarlamentarele

  Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat luni, inainte de sedinta conducerii USL, ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei va fi organizat concomitent cu alegerile europarlamentare, cel mai probabil pe parcursul a doua zile.

  Intrebat daca referendumul pentru revizuirea Constitutiei va fi organizat la aceeasi data cu europarlamentarele, Stroe a raspuns: "Da, asa este".

  El a adaugat ca referendumul ar putea avea loc pe parcursul a doua zile.

  Ministrul a mai precizat ca in protocolul USL se va mentiona numele candidatului aliantei la alegerile prezidentiale, precum si cel al premierului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-14 :: Titlu: USL a decis modificarea Legii electorale cu revenirea la votul pe lista si maximum 300 de deputati

  Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni ca USL a decis modificarea Legii electorale astfel incat la Camera Deputatilor sa se revina la votul pe lista iar numarul deputatilor sa fie de maximum 300.

  "Alte obiective foarte importante si alte decizii sunt modificarea Legii electorale in sensul in care in raport si cu prevederile noii Constitutii numarul maxim de parlamentari in Camera Deputatilor sa fie de 300 si in care sa revenim la formula proportionalitatii directe, deci un vot de liste pentru Camera Deputatilor. Argumentele pentru aceasta formula sunt binecunoscute. Ele permit inainte de toate reprezentarea la nivel politic a tuturor fortelor politice semnificative intr-o masura care sa permita cea mai buna reprezentare a tuturor curentelor politice din societatea romaneasca cu sustinere populara", a afirmat Antonescu, intr-o conferinta de presa.

  Antonescu a mai spus ca un numar mai mic de deputati asigura o intarire a prestigiului parlamentarilor. De asemenea, el a aratat ca numarul de 300 de deputati va fi trecut si in Constitutie, pentru a impiedica fluctuatiile.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-14 :: Titlu: Cursul valutar din 13 ianuarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 13 ianuarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5366 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0081 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3201 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0231 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4612 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0262 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6768 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0054 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2551 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-14 :: Titlu: Monitorul Oficial din 13 ianuarie 2014

  In data de 13 ianuarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 21/2014 - M. Of. 21/2014 [M. Of. 21 / 13 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 22/2014 - M. Of. 22/2014 [M. Of. 22 / 13 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 23/2014 - M. Of. 23/2014 [M. Of. 23 / 13 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 24/2014 - M. Of. 24/2014 [M. Of. 24 / 13 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 25/2014 - M. Of. 25/2014 [M. Of. 25 / 13 ianuarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-13 :: Titlu: Campeanu: Romania este data ca exemplu in toate tarile din UE pentru siguranta sistemului de asistenta social

  Cele sase milioane de euro determinate de Curtea de Conturi ca fiind platite necuvenit de Ministerul Muncii reprezinta doar ,3% din totalul sumelor platite, iar Romania este data ca exemplu in toate tarile din Uniunea Europeana pentru siguranta sistemului de asistenta sociala, a declarat, marti, ministrul de resort, Mariana Campeanu.

  "Nu se poate vorbi la un moment dat despre o suma oarecare, pentru ca fiecare an se inchide cu un sold, cu un debit ramas de recuperat. Pe parcursul anului, se descopera o serie de alte debite care se recupereaza si, la sfarsitul anului, ramai din nou cu un sold care ramane de recuperat in perioada urmatoare. Cifra de 38% care a fost scrisa in raport (al Curtii de Conturi — n. r.) este la data incheierii procesului verbal, care a fost la mijlocul anului 2013. Pana la sfarsitul anului, probabil ca banii au fost recuperati. Vreau sa va spun ca aceasta cifra reprezinta ,3% din sumele platite si noi suntem dati ca exemplu in toate tarile din UE pentru siguranta sistemului. Chiar in luna mai, cred, o sa mergem in Croatia, sa prezentam sistemul si modul in care noi am ajuns la aceasta cifra atat de buna. In general, se accepta un procent intre 3 si 5% de erori in sistem", a explicat Mariana Campeanu, la Romania TV.

  Aceasta a precizat ca, la sfarsitul anului 2011, nu au existat decat in jur de opt milioane lei datorii pentru ca pana in 2012 nu s-a facut niciodata o incrucisare de baze de date pentru a vedea daca oamenii declara corect sau nu.

  "Incepand cu iulie 2012, am inceput sa incheiem protocoale cu ANAF, cu Casa de Pensii, cu Agentia de ?omaj, astfel incat, prin incrucisarea de date, sa-i descoperim pe cei care au accesat ajutoare sociale si nu aveau dreptul. Va spun ca, pe parcursul anului 2012, s-au constatat debite de 105 milioane de lei si s-au recuperat peste 93 de milioane de lei, deci mult mai mult decat a ramas si a constatat Curtea de Conturi in momentul controlului. Este un proces care se desfasoara continuu", a mai spus ministrul Muncii.

  In legatura cu "Auditul fundamentarii necesarului de resurse si de acordare a unor beneficii de asistenta sociala", realizat de Curtea de Conturi, Ministerul Muncii precizeaza, printr-un comunicat postat pe site-ul propriu, ca prin intreaga sa activitate, institutia are in vedere toti cei 20,2 milioane cetateni, "de la nastere si pe intreg parcursul vietii".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-13 :: Titlu: Creditarea prin Prima Casa poate fi reluata, normele pentru 2014 publicate in Monitorul Oficial

  Programul "Prima casa" se reia odata cu publicarea, luni, in Monitorul Oficial, a Hotararii de Guvern privind aprobarea normelor de implementare a programului pentru anul 2014.

  Anul acesta, beneficiarii vor avea la dispozitie un plafon de garantii de 1,2 miliarde de lei la care se adauga suma ramasa nealocata si/sau neutilizata din plafonul pentru anul 2013 in valoare de circa 740 de milioane de lei, din care aproximativ 495 de milioane pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

  In plus, pe langa cele 16 banci care au acordat credite in anul 2013 in cadrul programului, in 2014 se vor putea inscrie in program noi finantatori, cu conditia ca acestia sa-si desfasoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor validate de Banca Nationala a Romaniei.

  Finantarile se acorda doar in moneda nationala.

  In anul 2013, s-au acordat aproximativ 25.500 de garantii, inregistrandu-se un ritm mediu al solicitarilor de garantare de circa 100 de dosare pe zi, iar valoarea medie a unei finantarii a fost de aproximativ 37.000 de euro, potrivit FNGCIMM. "Beneficiarii programului au preferat achizitionarea locuintelor de 2 camere in procent de peste 51%", precizeaza Fondul.

  Rata creditelor neperformante acordate in cadrul programului este de ,1%, conform informatiilor publicate pe site-ul FNGCIMM.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-13 :: Titlu: FMI a mai adaugat patru state europene pe lista tarilor carora le revizuieste regulat sistemele financiare

  Fondul Monetar International (FMI) a anuntat luni ca a adaugat Danemarca, Finlanda, Norvegia si Polonia pe lista tarilor ale caror sectoare financiare trebuie sa fie supuse unor controale regulate, in incercarea de a evita repetarea unei crize financiare globale, transmite Reuters.

  In 2010, FMI a identificat 25 de state pentru care evaluarea sectoarelor lor financiare va fi obligatorie. Aceste evaluari au avut un caracter facultativ inaintea crizei financiare din 2008-2009, care a demonstrat cat de rapid problemele financiare dintr-o tara se pot extinde si in statele vecine precum si in restul lumii.

  Peste jumatate din cele 29 de sectoare financiare considerate de FMI de "importanta strategica" sunt amplasate in Europa.

  "Sectoarele financiare din aceste tari sunt puternic interconectate nu numai intre ele ci si cu alte centre financiare globale", sustine FMI. "Acest lucru le face centre ale retelei financiare globale si importante pentru stablitatea sistemica globala" adauga Fondul.

  Potrivit unei noi metodologii, care a fost de asemenea publicata luni, FMI a informat ca va revizui nu numai cat de expuse sunt bancile unei tari fata de bancile din alte state ci si expunerea pe datoriile suverane precum si legatura dintre o tara si bancile sale. De asemenea, FMI are de gand sa analizeze fenomenele de tip contagiune a pretului, cum sunt legaturile stranse dintre pietele bursiere din intreaga lume.

  Consiliul director al FMI a salutat noua metodologie, dar a avertizat ca ar putea omite anumite tari care au suferit crize bancare si financiare dupa 2008. In plus, boardul s-a aratat ingrijorat de riscul ca prin concentrarea pe analizeze derulate asupra celor 29 de tari de importanta strategica, personalul FMI va avea mai putin timp pentru a face analize asupra sectoarelor financiare din restul lumii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-01-13 :: Titlu: Legea 6/2014 privind contractarea si/sau garantarea de finantari rambursabile de catre Bucuresti

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 15/2014 a fost publicata Legea 6/2014 privind stabilirea unor masuri de contractare si/sau garantare de finantari rambursabile de catre municipiul Bucuresti.

  In cazul imprumuturilor care urmeaza sa fie contractate si/sau garantate de municipiul Bucuresti, in totalul datoriilor anuale, reprezentand rate scadente de capital, dobanzi si comisioane aferente imprumuturilor contractate si/sau garantate de municipiul Bucuresti, la determinarea incadrarii in limita prevazuta la alin. (4) al art. 63 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se iau in considerare rambursarile intr-o singura transa anuala aferente titlurilor de valoare emise in anul 2005 de municipiul Bucuresti.

  Textul integral al Legii: Legea 6/2014 privind contractarea si/sau garantarea de finantari rambursabile de catre Bucuresti
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-13 :: Titlu: Seful DNA s-a intalnit cu Victoria Nuland

  Seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, s-a intalnit vineri seara cu subsecretarul de stat american Victoria Nuland pentru a discuta probleme privind sistemul judiciar, au declarat sambata, pentru AGERPRES, oficiali ai DNA.
  Reprezentantii DNA au precizat ca intalnirea a avut loc la sediul DNA in jurul orei 19,00 si a avut loc la solicitarea partii americane. Discutiile au vizat chestiuni institutionale si probleme privind sistemul judiciar. Intalnirea a durat aproximativ o ora.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-13 :: Titlu: Ponta: Acciza pe carburanti ramane sa se aplice de la 1 aprilie; daca nu, trebuie sa renuntam la ceva

  Premierul Victor Ponta a anuntat, duminica, intr-o emisiune televizata, ca acciza pe carburanti ar ramane sa se aplice de la 1 aprilie, aratand ca in caz contrar trebuie sa se renunte la ceva.
  "Cred ca ramane sa se aplice de la 1 aprilie pentru ca daca nu se aplica, atunci trebuie sa renuntam la ceva. Trebuie sa renuntam la reducerea CAS-urilor, care sunt pentru toti angajatii", a spus Ponta, la Antena 3.
  Intrebat daca se va reduce, totusi, CAS, premierul a declarat ca acest lucru se va face in conditiile in care va fi introdusa acciza pe carburanti si celelalte elemente prevazute in buget, asa cum a fost stabilit.
  Ulterior, Victor Ponta si-a nuantat, insa, pozitia.
  "La 1 iulie o sa vedem, daca avem incasari suplimentare din alte taxe, din taxele actuale vorbesc, dintr-o incasare mai buna, din combaterea evaziunii fiscale, din venituri suplimentare pentru ca merge economia mai bine decat ne asteptam. Daca avem incasari suplimentare, atunci nu mai trebuie sa... pur si simplu luam act si slava Domnului. Daca nu avem incasari suplimentare, in iulie, trebuie sa spunem: hai sa vedem (...) s-au economisit niste pe bani acolo sau dincolo sau in alta parte, dar asta se poate face doar in iulie", a precizat primul ministru.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-01-12 :: Titlu: Hotaraea Consiliului de Mediere nr. 4911/2013 stabileste conditii pentru exercitarea profesiei de mediator

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 13/2014 a fost publicata Hotararea nr. 4911/2013 privind completarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de mediere.

  Astfel, profesia de mediator se exercita numai de catre persoana care a dobandit calitatea de mediator autorizat si care indeplineste ulterior, in mod cumulativ, in fiecare an calendaristic, urmatoarele conditii:
  a) nu are inscrise in cazierul judiciar mentiuni cu privire la infractiuni care il fac incompatibil cu profesia de mediator, proband astfel ca se bucura de incredere, stima si respect in comunitate; dovada se va face prin cazier judiciar in termen de valabilitate la data depunerii la Consiliul de mediere sau declaratie pe propria raspundere ca nu are inscrise mentiuni in cazierul judiciar;
  b) este inscris in Tabloul mediatorilor, intocmit de Consiliul de mediere si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, este activ ca forma de exercitare a profesiei si a platit taxa profesionala, in cuantumul stabilit si perceput de Consiliul de mediere;
  c) este membru al unei asociatii profesionale de mediatori inscrisa in Registrul asociatiilor profesionale in domeniul medierii, dovedit prin adeverinta la zi eliberata de asociatia profesionala respectiva;
  d) a acumulat numarul anual de puncte profesionale, stabilit de Consiliul de mediere, prin oricare din modalitatile reglementate de Consiliul de mediere.

  Documentele atestand indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (4) se vor depune in original, pana la data de 31 martie a anului calendaristic urmator celui pentru care se face dovada.

  Textul integral: Hotaraea Consiliului de Mediere nr. 4911/2013 stabileste conditii pentru exercitarea profesiei de mediator
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-12 :: Titlu: Monitorul Oficial din 11 ianuarie 2014

  In data de 11 ianuarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 19/2014 - M. Of. 19/2014 [M. Of. 19 / 11 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 20/2014 - M. Of. 20/2014 [M. Of. 20 / 11 ianuarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-01-12 :: Titlu: Legea 2/2014 aproba OUG 64/2013 privind fondurile mutuale in agricultura

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 15/2014 a fost publicata Legea 2/2014 pentru aprobarea OUG 64/2013 privind infiintarea si acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor in agricultura si acordarea de compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.

  Ordonanta reglementeaza modul de infiintare si acreditare a fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor in agricultura, in vederea acordarii de compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice generate de boli si/sau daunatori la plante si animale, de un incident de mediu sau alti factori naturali.

  In vederea dobandirii acreditarii, fondul mutual depune o cerere la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, insotita de urmatoarele documente:
  a) actul constitutiv;
  b) statutul fondului;
  c) acte doveditoare ale sediului;
  d) dovada inregistrarii fondului in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul;
  e) inscrisuri doveditoare ale indeplinirii prevederilor art. 6 alin. (1);
  f) cazier judiciar si certificat de cazier fiscal pentru membrii fondatori si membrii Consiliului director.

  Fondurile mutuale sunt conduse de un Consiliu director. Pentru a fi reprezentati in Consiliul director membrii fondului mutual, persoane fizice sau persoane juridice ale producatorilor agricoli, trebuie sa reprezinte minimum 5% din suprafata fondului sau echivalent UVM. Atributiile si modul de organizare si functionare se stabilesc prin statutul fondului. Consiliul isi alege presedintele si desemneaza directorul general.
  Durata mandatului presedintelui si directorului general este stabilita prin statut, care reglementeaza fondurile si nu poate depasi 5 ani.

  Textul integral al Legii: Legea 2/2014 aproba OUG 64/2013 privind fondurile mutuale in agricultura
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-01-11 :: Titlu: Acordul de Parteneriat 2014 - 2020, care va fi transmis Comisiei Europene la sfarsitul lunii ianuarie a.c., va raspunde comentariilor serviciilor CE

  Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 va fi transmis Comisiei Europene CE) la sfarsitul lunii ianuarie a.c., iar in document au fost integrate deja unele dintre comentariile primite de la serviciile CE in decembrie.

  Prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014 - 2020 a fost transmisa serviciilor Comisiei la inceputul lunii octombrie 2013, in cadrul dialogului informal purtat pentru pregatirea documentelor de programare pentru perioada 2014 - 2020.
  In luna decembrie 2013, Comisia a transmis o serie de comentarii pe marginea documentului, iar ulterior reprezentantii autoritatilor romane au discutat cu partenerii comunitari despre acestea. In urma discutiilor, unele comentarii a fost integrate in actuala versiune de lucru a Acordului de Parteneriat 2014 - 2020, in cazul altor comentarii s-a ajuns la o pozitie comuna a celor doua parti, dar au fost si comentarii pe care serviciile Comisiei le-au retras ca urmare a argumentelor aduse de partea romana. Discutiile dintre autoritatile romane si reprezentantii Comisiei sunt o etapa fireasca in cadrul procesului de negociere dintre un stat membru UE si Comisia Europeana.

  Romania a avut o abordare proactiva in pregatirea documentelor de programare pentru perioada 2014 - 2020 si a inceput din timp dialogul informal cu reprezentantii Comisiei. Conform prevederilor regulamentelor europene, statele membre au la dispozitie patru luni de la aprobarea regulamentelor pentru a transmite formal Acordul de Parteneriat.
  Regulamentele au fost publicate in Jurnalul Oficial al UE la sfarsitul lunii decembrie 2013, ceea ce inseamna ca nu exista nicio intarziere in procesul de pregatire si transmitere a documentului catre CE. Pentru comparatie, alte state membre UE nu au trimis pana in prezent niciun document de programare serviciilor Comisiei Europene.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-11 :: Titlu: Cursul valutar din 10 ianuarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 10 ianuarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5447 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0157 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3432 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0165 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4874 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0123 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6822 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0206 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2559 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0013 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-11 :: Titlu: Monitorul Oficial din 10 ianuarie 2014

  In data de 10 ianuarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 15/2014 - M. Of. 15/2014 [M. Of. 15 / 10 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 16/2014 - M. Of. 16/2014 [M. Of. 16 / 10 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 17/2014 - M. Of. 17/2014 [M. Of. 17 / 10 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 18/2014 - M. Of. 18/2014 [M. Of. 18 / 10 ianuarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-11 :: Titlu: MMFPSPV: 1,21 pensionari la un salariat la finele lunii septembrie; numarul pensionarilor a scazut cu 62.100 persoane

  Numarul total al pensionarilor la sfarsitul lunii septembrie 2013 a fost de 5.234.700 persoane, in scadere cu 62.100 persoane fata de perioada corespunzatoare a anului 2012 si cu 52.160 persoane fata de finele lunii decembrie 2012, conform statisticilor publicate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
  Astfel, avand in vedere efectivul salariatilor de 4.321.000 persoane de la sfarsitul lunii septembrie 2013, comunicat de Institutul National de Statistica, s-au inregistrat 1,21 pensionari la un salariat.
  Din total, 89,92% erau pensionari de asigurari sociale de stat (4.681.705 persoane) si 10,78% pensionari agricultori (553.064 persoane).
  La 30 septembrie 2013, comparativ cu perioada similara din 2012, numarul pensionarilor de asigurari sociale de stat a fost mai mic cu 9.800 persoane, iar pensia medie a fost mai mare cu 33 lei.
  Proportia cea mai mare din cadrul pensionarilor de asigurari sociale de stat o aveau pensionarii pentru limita de varsta — 70,58 %, corespunzatoare unui numar de 3.304.430 persoane. Raportata la pensia totala a pensionarilor de asigurari sociale de stat (811 lei), pensia acestora (934 lei) a fost in luna septembrie 2013 cu 15,16 % mai mare, respectiv cu 123 lei.
  Din totalul pensionarilor de asigurari sociale de stat cu pensie anticipata si pensie anticipata partiala, femeile reprezentau 1,26%, iar pentru limita de varsta 42,58%. Pentru toate categoriile, femeile aveau pensii mai mici decat barbatii.
  Conform datelor statistice, in luna septembrie 2013, din totalul pensionarilor de asigurari sociale de stat, 56,05% aveau pensii sub 800 lei (pensia medie fiind de 811 lei). Salariul minim brut pe economie era la nivelul lunii septembrie 2013 de 800 de lei si castigul salarial mediu brut 2.223 lei, pensia medie reprezentand 36,48% din castigul salarial mediu brut si 50,40 % din castigul salarial mediu net (1.609 lei).
  In ceea ce priveste pensionarii proveniti din fostul sistem de asigurari sociale pentru agricultori, la sfarsitul lunii septembrie 2013 era inregistrat un numar de 553.064 persoane, 90,06% primeau pensii pentru limita de varsta, 0,97% pensii de invaliditate si 8,96% pensii de urmas. Pensia medie era de 328 lei, cu 14 lei mai mare decat in luna septembrie 2012. Pensionarii cu limita de varsta aveau o pensie medie de 347 lei, cu 14 lei mai mare decat in luna septembrie 2012.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-11 :: Titlu: Sindicatele si parintii cer eliminarea fondului clasei

  Reprezentantii sindicatelor si cei ai parintilor au cerut vineri eliminarea fondului clasei.
  Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a afirmat vineri, intr-o conferinta de presa, ca fondul clasei trebuie scos in afara legii si a sustinut ca sindicatul pe care il reprezinta se delimiteaza de practici precum cea de la Scoala 10.
  In opinia sindicalistului, decizia luata de Consiliul de Administratiei al Scolii nr. 10 "Maria Rosetti" de a-i desface contractul de munca invatatoarei Dana Blandu este una corecta.
  "Astfel de cadre didactice sunt o rusine si nu au ce sa caute in sistemul de invatamant", a spus reprezentatul FSLI, adaugand ca nici nu ar trebui sa mai fie lasata sa revina in sistem.
  La randul sau, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", Marius Nistor, a cerut si el eliminarea fondului clasei si a sustinut ca salariile mici nu trebuie sa ofere niciunui angajat din sistem motivatia de a cere sau a accepta foloase necuvenite din partea parintilor.
  El a spus ca sindicatul pe care il reprezinta nu va sustine niciodata un angajat al sistemului care solicita bani sau alte foloase de la parinti si elevi si va condamna intotdeauna astfel de practici.
  "Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" considera ca trebuie adoptate in regim de urgenta Codul de etica si Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, iar Ministerul Educatiei si inspectoratele ar trebui sa acorde consiliere de specialitate unitatilor de invatamant in vederea elaborarii regulamentelor interne", a spus Nistor.
  Prezent la conferinta, Mihaela Guna, reprezentanta Federatiilor Nationale a Asociatiilor de Parinti din invatamantul preuniversitar, a afirmat ca numai prin intermediul asociatiilor de parinti, cu chitanta, pot fi stransi legal bani si a explicat ca, daca nu exista personalitate juridica, strangerea de bani este ilegala.
  "Parintele primeste chitanta pe cotizatia stabilita de Adunarea Generala a Asociatiei de Parinti. Modul de cheltuire al banului trebui sa fie stabilit numai de catre asociatia de parinti", a spus Guna.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-10 :: Titlu: Bordea despre intalnirea cu reprezentantii Ambasadei americane: S-a facut o aluzie ca in SUA nimeni nu comenteaza hotararile judecatoresti

  Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii CSM), Adrian Bordea, a declarat vineri ca la discutiile care au avut loc joi cu reprezentanti ai ambasadei americane "s-a facut o mica aluzie" potrivit careia in SUA nimeni nu comenteaza hotararile judecatoresti.

  "A fost o intalnire neprevazuta, o intalnire pe care noi am cerut-o la nivelul CSM, dar pe care Ambasada SUA a dorit sa o faca pe un teren neutru. Printre altele, s-a facut o mica aluzie referitoare la faptul ca in Statele Unite ale Americii nimeni nu comenteaza hotararile judecatoresti", a afirmat Adrian Bordea intr-o conferinta de presa.

  El a tinut sa precizeze ca CSM nu este "pionul nici unei ambasade", insa aceste intalniri sunt un lucru normal in cazurile in care se schimba conducerile unor institutii, CSM primind invitatii si din partea ambasadelor Belgiei si Olanda.

  "Urma ca la inceputul saptamanii viitoare sa avem o intrevedere cu reprezentantii Ambasadei SUA, insa, intempestiv, mi s-a solicitat o intalnire care a vizat in principal stabilirea mai multor puncte de discutie la acea intrevedere care sa vizeze impartialitatea, statul de drept, dar si conditiile de detentie din penitenciarele romanesti", a mai spus Bordea.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-10 :: Titlu: Legea descentralizarii este neconstitutionala

  Curtea Constitutionala a Romaniei CCR) a decis vineri ca este neconstitutionala legea descentralizarii.

  "Cu unanimitate de voturi, admite obiectia de neconstitutionalitate in ceea ce priveste criticile de neconstitutionalitate intrinseca si constata ca Legea privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica, in ansamblul ei, este neconstitutionala. Decizia este definitiva si general obligatorie", se arata in minuta CCR.

  Potrivit unor surse judiciare, judecatorii CCR au constat ca legea ridica probleme in legatura cu competentele, bunurile si banii, elemente pe care le comporta procesul descentralizarii.

  Ei considera ca nu sunt stabilite clar competentele institutiilor, in unele cazuri fiind competente concurente, si ca se incalca dreptul de proprietate pentru ca in anexele care insotesc actul normativ nu se face distinctie intre proprietatea publica si cea privata. Astfel, Curtea a apreciat ca se incalca regimul proprietatii, al autonomiei locale si cel al previzibilitatii legii. Anterior, Curtea, cu majoritate de voturi, a respins criticile de neconstitutionalitate extrinseca a legii.

  Decizia CCR se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si prim- ministrului.

  Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pentru Legea descentralizarii la data de 19 noiembrie 2013. Cu acest prilej, premierul Victor Ponta a declarat ca domeniile care se descentralizeaza conform acestei legi ca si competente, atributii si resurse financiare sunt agricultura, sanatatea, mediul, cultura, tineretul si sportul, autorizarea si facilitarea in turism, cluburile si bazele sportive, bazele scolare si atributiile teritoriale in ceea ce priveste pescuitul.

  Totodata, impactul bugetar va fi pentru 2014 unul neutru, spunea el, deoarece aceste institutii trec cu tot cu buget, acest aspect fiind prevazut in anexa la legea bugetului. Potrivit premierului, simplificarea si reducerea sistemului administrativ este un lucru extrem de important, pentru ca in 2014 toate autoritatile locale vor elabora norme de personal.

  Un alt obiectiv al legii se referea la responsabilizarea in cheltuirea banului public prin alocarea fondurilor publice de catre alesii locali, consiliile locale, consiliile judetene.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-01-10 :: Titlu: Legea 4/2014 privind activitatea sotului/sotiei titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 15/2014 a fost publicata Legea 4/2014 pentru completarea OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

  Sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate u obligatia de a solicita inscrierea in registrul comertului a mentiunilor privind participarea in mod obisnuit a sotiei/sotului la activitatea desfasurata de intreprinderea individuala/persoana fizica autorizata, pe baza declaratiei pe propria raspundere si a certificatului de casatorie.

  Incetarea activitatii sotiei/sotului se mentioneaza in registrul comertului in termen de 15 zile, pe baza declaratiei pe proprie raspundere a titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate.

  Sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate se poate asigura in sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare sociala, in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare de somaj in conditiile prevazute la art. 22 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in sistemul asigurarilor de sanatate, in conditiile prevazute de lege.

  Textul integral al Legii: Legea 4/2014 privind activitatea sotului/sotiei titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-10 :: Titlu: Cursul valutar din 9 ianuarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 9 ianuarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.529 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0311 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3267 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0161 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4751 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0409 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6616 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0244 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2546 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0023 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-10 :: Titlu: Monitorul Oficial din 9 ianuarie 2014

  In data de 9 ianuarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 12/2014 - M. Of. 12/2014 [M. Of. 12 / 9 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 13/2014 - M. Of. 13/2014 [M. Of. 13 / 9 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 14/2014 - M. Of. 14/2014 [M. Of. 14 / 9 ianuarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-01-09 :: Titlu: HG 1079/2013 privind sistemul de probatiune

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 5/2014 a fost publicata HG 1079/2013 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 252/2013 privind organizarea si functionarea sistemului de probatiune.

  Hotararea reglementeaza punerea in aplicare a dispozitiilor Legii nr. 252/2013 privind organizarea si functionarea sistemului de probatiune.

  Prin activitatea sa, sistemul de probatiune, ca serviciu public de interes national, contribuie la infaptuirea actului de justitie.
  Activitatea sistemului de probatiune se desfasoara in interesul comunitatii, in scopul reabilitarii sociale a infractorilor, al diminuarii riscului de savarsire a unor noi infractiuni si al mentinerii sigurantei comunitatii, precum si pentru reducerea costurilor sociale ale executarii sanctiunilor si masurilor penale, prin diminuarea populatiei din unitatile penitenciare si valorificarea potentialului socioeconomic al infractorilor.

  Sistemul de probatiune este format din Directia Nationala de Probatiune, care functioneaza la nivel central, denumita in continuare Directia, si structuri teritoriale care includ serviciile de probatiune, precum si sediile secundare ale acestora.
  Directia elaboreaza si aplica in domeniul sau de activitate Strategia nationala de reabilitare a persoanelor fata de care s-au dispus sanctiuni si masuri comunitare, precum si orice alte politici si strategii ale Guvernului privind executarea pedepselor si masurilor neprivative de libertate pronuntate de instantele judecatoresti.
  In realizarea scopului sau, Directia ia masuri privind infiintarea, organizarea si functionarea structurilor teritoriale si stabileste directiile strategice de actiune in domeniul probatiunii, ca parte a sistemului de justitie.
  Pentru atingerea obiectivelor in domeniul sau de activitate, Directia coopereaza cu institutii publice si private nationale si internationale.
  La nivel teritorial, activitatea de probatiune se realizeaza prin intermediul structurilor teritoriale, fara personalitate juridica, infiintate potrivit legii si aflate in subordinea Directiei.

  Textul integral al Hotararii: HG 1079/2013 privind sistemul de probatiune
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-01-09 :: Titlu: Detalii eveniment: Perspective juridice - Arbitraj si mediere

  In contextul eforturilor constante de imbunatatire a sistemului de justitie din Romania, de degrevare a instantelor, ELSA Iasi are deosebita placere de a va invita la primul eveniment din acest an: Perspective juridice in cadrul caruia tema centrala va fi reprezentata de activitatile de arbitraj si mediere.

  Evenimentul va avea loc vineri, 10 ianuarie 2014, ora 16:00 in Amf. I.1 (Paul Demetrescu), Facultatea de Drept, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si se adreseaza atat studentilor cat si profesionistilor in domeniu.

  Invitatii ce vor impartasi din vasta lor experienta, provocarile dar si satisfactille imbratisarii profesiilor de arbitru sau mediator sunt reprezentati de:

 • dl. Stefan COSTE - Presedinte al Tribunalului de Arbitraj Judiciar Iasi de pe langa Camera de Arbitraj si Mediere
 • dl. Horia Nicolae TIT - Arbitru la Tribunalul de Arbitraj Judiciar Iasi
 • dl. Marius CORAD - Director al Serviciului de Mediere al Centrului Regional de Facilitare si Mediere.

  Textul integral al Hotararii: Detalii eveniment: Perspective juridice - Arbitraj si mediere
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-01-09 :: Titlu: HG 1121/2013 modifica continutul biocarburantilor in carburanti si aduce modificari privind reducerea gazelor cu efect de sera

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 3/2014 a fost publicata HG 1121/2013 pentru modificarea si completarea HG 935/2011 privind promovarea utilizarii biocarburantilor si a biolichidelor, precum si pentru modificarea si completarea HG 928/2012 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a benzinei si motorinei si de introducere a unui mecanism de monitorizare si reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

  Sunt stabilite urmatoarele valori continute in carburanti:

 • de la data de 1 ianuarie 2016, motorina cu un continut de biocarburant de minimum 6,5% in volum
 • de la data de 1 ianuarie 2018, benzina cu un continut de biocarburant de minimum 8% in volum
 • de la data de 1 ianuarie 2014, benzina cu un continut de biocarburant de minimum 4,5% in volum

  Pana la data de 31 decembrie 2020, furnizorii au obligatia sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera generate pe durata ciclului de viata pe unitatea de energie a carburantului si energia furnizata, cu pana la 10%, in raport cu emisiile de gaze cu efect de sera generate pe durata ciclului de viata pe unitatea de energie de carburantii fosili in 2010, avand ca referinta standardul pentru carburanti aferent acelei perioade.

  Textul integral al Hotararii: HG 1121/2013 modifica continutul biocarburantilor in carburanti si aduce modificari privind reducerea gazelor cu efect de sera
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-09 :: Titlu: Isarescu: Rezervele minime obligatorii in Romania sunt inca foarte sus

  Ratele rezervelor minime obligatorii in Romania sunt inca "foarte sus", comparativ cu tarile din regiune, la fel si dobanda de politica monetara, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.

  Uitati-va la cat sunt rezervele minime obligatorii in Polonia, Ungaria, Cehia si cat sunt la noi", a precizat Isarescu.

  El a explicat ca rezervele minime obligatorii au ramas la un nivel inalt pentru ca, desi au fost reduse in perioada 2009 #8212 2010, schimbarea programului si majorarea TVA de la 19 la 24 au oprit procesul de relaxare a politicii monetare pentru o perioada de doi ani.

  "Intarzierea reducerii rezervelor minime obligatorii ne indeparteaza de Europa. Am ramas cu un nivel inalt al rezervelor, pentru ca am pornit de la 40 la valuta, le-am redus in 2009 #8212 2010, insa schimbarea programului si majorarea TVA a oprit procesul de relaxare a politicii monetare pentru doi ani", a subliniat seful BNR. In opinia acestuia, un nivel ridicat al rezervelor minime obligatorii reprezinta si mentinerea unui nivel al datoriei pe termen scurt nejustificat de ridicat, care afecteaza si ratingul Romaniei. De asemenea, un nivel ridicat al rezervelor poate constitui si un element de descurajare a creditarii.

  Conducerea BNR a hotarat, miercuri, reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 12, de la 15, si scaderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta la nivelul de 18, de la 20, incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie #8212 23 februarie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-09 :: Titlu: Dusa: Comanda unitatilor a fost preluata de cadre tinere, cu experienta, care au participat la misiuni externe

  Comanda unitatilor militare a fost preluata de cadre tinere, cu experienta, care, in ultimii zece ani, de cand Romania e membru NATO, au participat la nenumarate misiuni interne si internationale, a declarat miercuri, cu ocazia ceremoniei militare de predare- primire a comenzii Diviziei 2 Infanterie "Getica", ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa.

  "Avand in vedere ca, prin efectul legii, un numar mare de militari avand functii de comanda au plecat in pensie, comanda unitatilor a fost preluata de cadre tinere, cadre cu experienta profesionala, cadre care in cei zece ani de zile de cand suntem membri NATO au participat la nenumarate misiuni, misuni internationale, misiuni interne, misiuni ONU, NATO, ale Uniunii Europene, au participat la misiuni in teatrele de operatii, au dobandit o vasta experienta in domeniul conducerii militare si s-au pregatit in conditii reale", a declarat ministrul Apararii nationale, Mircea Dusa, prezent, alaturi de seful Statului Major General, general-locotenent #536tefan Danila, la ceremonia militara de predare-primire a comenzii Diviziei 2 Infanterie "Getica".

  Potrivit lui Dusa, un exemplu in acest sens este marea unitate din Moldova, Divizia 2 Infanterie Getica, la a carei comanda "a fost numit un general tanar". "Generalul Lucian Foca este un general cu multa experienta care a condus si coordonat nenumarate misiuni ale armatei romane in teatrelor de operatii, misiuni in cadrul organismelor interenationale, ba mai mult a condus una din brigazile de elita ale armatei romane, brigada de informatii care a asigurat suportul informativ si suportul tactic tuturor unitatilor noastre, fie ca este vorba de misiuni in teatrele de operatii externe, fie ca este vorba de misiuni interne", a mai spus ministrul Apararii nationale. Generalul de brigada Lucian Foca a preluat comanda marii unitati de la generalul-maior Nicolae Ciuca, numit sef al Statului Major al Fortelor Terestre.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-09 :: Titlu: FSANP: Angajatii din penitenciare ameninta cu proteste in luna februarie

  Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor FSANP) va initia, incepand cu luna februarie, actiuni de protest si va notifica organismele internationale, daca Guvernul va continua sa-si ignore obligatia de a imbunatati conditiile de lucru in penitenciare si de a asigura conditiile necesare bunei desfasurari a activitatii, se arata intr-un comunicat remis miercuri AGERPRES de conducerea FSANP.

  "Sistemul penitenciar din Romania este cronic subfinantat, iar conditiile din penitenciare sunt in continuare #8212 in pofida angajamentelor politice #8212 cele pentru care Romania a fost condamnata de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Solicitam Guvernului alocarea urgenta a fondurilor necesare investitiilor in imbunatatirea conditiilor de munca. Exista situatii in care peste 50 din personalul unui penitenciar, conform cifrelor furnizate de catre evaluarile de medicina muncii, sufera de boli cauzate de mediul de lucru. E vorba de boli cardiovasculare, afectiuni neurologice, boli cronice pulmonare, afectiuni dermatologice, afectiuni gastrice si hepatice", se arata in comunicatul citat.

  Potrivit FSANP, un risc major pentru siguranta locurilor de detinere il reprezinta lipsa personalului, motiv pentru care s-a ajuns la peste 300.000 de ore lucrate suplimentar, dar neacordate salariatilor.

  "Conform bugetului Administratiei Nationale a Penitenciarelor, mai putin de 100 de lei pe luna sunt alocati pentru reparatii curente la nivelul unui penitenciar. Banii pentru utilitati si cheltuieli de functionare se spera ca vor fi asigurati cu prilejul viitoarelor rectificari", se mai mentioneaza in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 ianuarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 ianuarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4979 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0031 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3106 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0116 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4342 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0208 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6372 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0023 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2523 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-09 :: Titlu: Monitorul Oficial din 8 ianuarie 2014

  In data de 8 ianuarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 8/2014 - M. Of. 8/2014 [M. Of. 8 / 8 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 9/2014 - M. Of. 9/2014 [M. Of. 9 / 8 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 11/2014 - M. Of. 11/2014 [M. Of. 11 / 8 ianuarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-01-08 :: Titlu: HG 1087/2013 aduce modificari privind pasapoartrele electronice simple, temporare precum si alte documente de calatorie

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 4/2014 a fost publicata HG 1087/2013 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 94/2006.

  Pasaportul diplomatic electronic si pasaportul de serviciu electronic sunt documentele de calatorie care se elibereaza de Ministerul Afacerilor Externe, prin Centrul National de Pasapoarte Diplomatice si de Serviciu, la solicitarea institutiilor sau a autoritatilor publice interesate ori, dupa caz, a organismelor interesate, in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
  Solicitarile privind eliberarea pasapoartelor diplomatice electronice sau a pasapoartelor de serviciu electronice trebuie sa fie insotite de documente justificative in care se precizeaza scopul si calitatea in care titularii urmeaza sa se deplaseze in strainatate, intocmite de institutiile sau autoritatile ori, dupa caz, de organismele interesate.
  Procedurile de eliberare si de anulare, documentele necesare si termenele de emitere a pasapoartelor diplomatice electronice si a pasapoartelor de serviciu electronice se stabilesc prin instructiuni ale Ministerului Afacerilor Externe, care se comunica institutiilor, organismelor si autoritatilor interesate.

  Cererile pentru eliberarea pasapoartelor simple electronice si a pasapoartelor simple temporare se depun de catre solicitanti, in tara, la serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple in a caror raza de competenta au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, iar in strainatate, la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei.

  ererile pentru eliberarea pasapoartelor simple electronice se depun personal de catre solicitanti, insotite de urmatoarele documente:
  a) cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, dupa caz, buletinul de identitate, aflate in termen de valabilitate, in original. Cartea de identitate provizorie trebuie insotita de certificatul de nastere, in original;
  b) dovada achitarii taxelor si tarifelor de emitere a pasaportului, completate pe numele titularului, in original;
  c) pasaportul anterior, daca acesta exista.

  Textul integral al modificarilor: HG 1087/2013 aduce modificari privind pasapoartrele electronice simple, temporare precum si alte documente de calatorie
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-08 :: Titlu: BNR a redus dobanda de politica monetara de la 4% la 3,75% pe an; au fost reduse si rezervele la lei si valuta

  Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, miercuri, reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,75 pe an de la 4 incepand cu data de 9 ianuarie 2014, potrivit unui comunicat BNR remis AGERPRES.

  De asemenea, conducerea BNR a hotarat reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 12 de la 15 si scaderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta la nivelul de 18 de la 20, incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.

  Tot miercuri s-a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

  "CA al BNR reitereaza ca utilizarea judicioasa a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international este de natura sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara", se mai arata in comunicatul BNR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-08 :: Titlu: CSM: Alegeri in 5 mai pentru desemnarea unui membru al Consiliului din partea tribunalelor

  Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis ca in 5 mai sa se intruneasca adunarile generale pentru alegerea unui membru al CSM din partea tribunalelor, ca urmare a vacantarii functiei prin plecarea lui Adrian Neacsu.

  "Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, avand in vedere vacantarea unuia dintre locurile de membru al CSM, reprezentant al judecatorilor de la tribunale, a stabilit data adunarilor generale pentru alegerea membrului Consiliului, respectiv, luni, 5 mai 2014, ora 13,00.

  Totodata, a fost stabilit si calendarul desfasurarii alegerilor", se arata intr- un comunicat postat pe site-ul CSM.

  Potrivit calendarului, in perioada 9-29 ianuarie pot fi depuse candidaturile 21 februarie convocarea de catre presedintii comitetelor electorale de la tribunale a adunarilor generale pentru desemnarea candidatilor 10 martie data primei adunari generale privind alegerile primare pentru desemnarea candidatilor 13 martie continuarea adunarii generale, in cazurile in care aceasta nu a fost legal constituita la prima convocare 7 aprilieintocmirea de catre Comitetul Electoral Permanent al CSM a proiectului listei cu judecatorii desemnati pentru a candida 8 aprilie termen limita de verificare si validare de catre Plenul CSM a proiectului listei candidatilor 9 aprilie publicarea pe pagina de internet a CSM a listei de candidati si convocarea adunarilor generale 10-30 aprilie organizarea de intalniri ale colectivelor de judecatori cu candidatii 5 mai data adunarilor generale pentru alegerea membrului CSM 6 mai anuntul pentru noua adunare generala in cazul in care in care nu s-a putut vota sau daca nu a existat cvorum 8 mai noile adunari generale in cazul repetarii acestora 21 mai, respectiv 26 mai in cazul celei de-a doua convocari) data limita de depunere a contestatiilor cu privire la procedura de alegeri 27 mai, respectiv 2 iunie, in cazul existentei celei de-a doua convocari) data limita de solutionare a contestatiilor de catre Plenul CSM, intocmirea listei privind numarul de voturi obtinute de catre fiecare candidat si stabilirea rezultatelor alegerilor 2 iunie publicarea rezultatelor alegerilor si solicitarea verificarii judecatorului ales de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii 18 iunie inaintarea rezultatelor votului catre Biroul Permanent al Senatului, in vederea validarii membrului ales al CSM.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-08 :: Titlu: INS: Venitul mediu lunar al unei gospodarii din Romania a fost de 2.528 lei, in T3 din 2013

  O gospodarie din Romania a consemnat, in trimestrul III din 2013, venituri medii de 2.528 lei/luna din care cheltuielile totale au fost, in medie, 2.267 lei/luna, potrivit datelor Institutului National de Statistica /INS/, publicate miercuri.

  Conform rezultatelor anchetei bugetelor de familie /ABF/, in trimestrul III 2013, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.528 lei pe gospodarie si 886 lei/persoana. Totodata, veniturile banesti au fost, in medie, de 2.182 lei lunar pe gospodarie 765 lei/persoana), iar veniturile in natura de 346 lei lunar pe gospodarie 121 lei/persoana).

  Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri 49,1 din veniturile totale ale gospodariilor in trimestrul I 2013, respectiv 51,2 in trimestrul II si 53,1 in trimestrul III 2013).

  La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale 22,7), veniturile din agricultura 4,2), veniturile din activitati neagricole independente 2,9) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei 1,7). O pondere importanta detin si veniturile in natura 13,7), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii 12).

  Datele INS releva faptul ca diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta. Astfel, in trimestrul III 2013, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 38,7 mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 13,7 mai mari fata de ansamblul gospodariilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-08 :: Titlu: Campeanu: Cred ca trebuie sa analizam o lege globala care sa cuprinda toate pensiile calculate altfel decat pe contributii

  Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, este de parere ca Parlamentul trebuie sa analizeze posibilitatea elaborarii unei legi globale, care sa vizeze orice gen de pensii calculate altfel decat pe baza contributiilor, pentru a elimina disputele care exista pe marginea legilor speciale si in special a celor ale magistratilor.

  Intrebata despre posibila taxa de solidaritate, la care se gandeste Guvernul, ce ar putea fi aplicata in vederea reducerii diferentelor foarte mari intre diferite categorii de pensii, Mariana Campeanu a explicat, la Realitatea TV, ca acest lucru trebuie discutat si analizat, pentru ca depinde despre ce pensii este vorba.

  "Este o discutie care se va purta si va trebui analizata, pentru ca depinde despre ce pensii vorbim. Daca sunt pensiile care se datoreaza contributiei unei persoane, nu cred ca acest lucru este rau pentru societate, inseamna ca acea persoana a contribuit foarte mult la sistemul de pensii si a platit foarte multa pensie celor care se aflau in plata in momentul in care persoana era activa. Daca vorbim despre pensiile sa le zicem speciale sau care se platesc nu pe baza de contributii, acolo cred ca ar trebui gasite metode pentru a limita acest gen de pensii", a spus ministrul, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

  Fiind ridicata problema pensiilor magistratilor, seful de la Munca a subliniat ca in cazul acestora este vorba despre doua tipuri de pensie: o pensie bazata pe contributii si una care reprezinta o recunoastere a importantei muncii respective si care se plateste din bugetul de stat.
  "Trebuie sa va spun ca in toata lumea magistratii beneficiaza de astfel de stimulente, sa le spunem, si in acelasi timp este hotararea Curtii Constitutionale care a spus ca toate celelalte pensii speciale pot fi taiate, numai cele ale magistratilor nu. Este foarte clar ca o hotarare a Curtii Constitutionale se respecta si se aplica imediat cum este publicata", a subliniat Campeanu.

  Referindu-se la posibilitatea aparitiei unei noi legi a pensiilor care sa inlature aceasta decizie a Curtii Constitutionale, ministrul Muncii a admis ca legea care stabileste statutul judecatorilor poate fi modificata, insa a atras atentia asupra faptului ca hotararea definitiva va apartine tot Curtii Constitutionale.

  "Eu cred ca trebuie sa analizam in Parlament o lege globala care sa cuprinda absolut orice gen de pensie calculata altfel decat pe contributii", a subliniat ea.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-08 :: Titlu: Guvernul a aprobat plafoanele pe 2014 la creditele garantate de stat pentru Prima casa

  Guvernul a aprobat in sedinta de marti plafoanele pe 2014 la creditele garantate de stat pentru programul "Prima casa", reabilitare termica si reabilitarea structural-arhitecturala a cladirilor, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, remis AGERPRES.

  Prin Hotararea de Guvern privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa" se stabileste un plafon suplimentar pe anul 2014 al garantiilor care pot fi emise de 1,2 miliarde lei si utilizarea cu prioritate in anul 2014 a diferentei nealocate din plafonul anului 2013 #8212 aproximativ 22 milioane lei si 196 milioane lei pentru ANL si a sumei alocate la data prezentei finantatorilor care au solicitat plafon, din plafonul anului 2013, dar care nu a fost consumat integral pana la data de 31.12.2013 circa 158 milioane lei si 301 milioane lei pentru ANL.

  Potrivit comunicatului MDRAP, Hotararea de Guvern privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala are in vedere continuarea programului prin stabilirea plafonului garantiilor care pot fi emise in anul 2014 la nivelul sumei de 50 milioane lei.

  Tot in sedinta de marti, Executivul a emis o hotarare privind masuri de crestere a calitatii arhitectural- ambientale a cladirilor. Aceasta prevede demararea programului referitor la imbunatatirea calitatii arhitecturale a cladirilor si asigurarea conditiilor de derulare a acestuia. Plafonul garantiilor in acest caz care pot fi emise in anul 2014 este de 100 milioane lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-08 :: Titlu: Romania asigura in 2014 presedintia Grupului de lucru general (GWG) din cadrul Aranjamentului de la Wassenaar

  Romania a preluat, de la inceputul acestui an, presedintia Grupului de lucru general GWG) din cadrul Aranjamentului de la Wassenaar pentru controlul exporturilor de arme conventionale si de produse si tehnologii cu dubla utilizare AW), functia de presedinte al GWG fiind exercitata de reprezentantul permanent al Romaniei pe langa Organizatiile Internationale de la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, care va prezida cele doua sesiuni ale GWG, din lunile mai si octombrie.

  "In exercitarea functiei sale, presedintele roman al GWG va fi sprijinit de o echipa formata din experti ai Misiunii permanente a Romaniei de pe langa Organizatiile Internationale de la Viena si directiile de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv Departamentul pentru controlul exporturilor D-ANCEX)", informeaza un comunicat de presa al MAE remis marti AGERPRES.

  Potrivit sursei citate, prin exercitarea functiei de presedinte al GWG, Romania urmareste dinamizarea dialogului intre statele membre in abordarea principalelor teme de pe ordinea de zi, respectiv realizarea la timp si in conformitate cu regulile in materie a schimbului de informatii generale si specifice de control al exporturilor, consolidarea procesului de licentiere si control, asigurarea transparentei exporturilor/transferurilor de arme conventionale si produse si tehnologii cu dubla utilizare.

  Totodata, presedintia romana va urmari si alte teme importante, precum acordarea de asistenta statelor care nu participa la Aranjamentul de la Wassenaar si admiterea de noi membri.
  In acelasi timp, Romania, in calitate de presedinte al GWG va sprijini cooperarea statelor parti la Aranjamentului de la Wassenaar in vederea crearii unor seturi comune de reguli care sa contribuie la consolidarea eforturilor impotriva amenintarilor la adresa pacii si securitatii internationale si regionale, pe care le reprezinta acumularile destabilizatoare de armament.

  Aranjamentul de la Wassenaar AW) pentru controlul exporturilor de arme conventionale si de produse si tehnologii cu dubla utilizare a fost creat in 1996 ca succesor al Comitetului de coordonare al controlului multilateral al exporturilor COCOM).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-08 :: Titlu: Cursul valutar din 7 ianuarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 7 ianuarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.501 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0063 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.299 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0019 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4134 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0066 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6395 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0112 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2524 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-08 :: Titlu: Monitorul Oficial din 7 ianuarie 2014

  In data de 7 ianuarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 5/2014 - M. Of. 5/2014 [M. Of. 5 / 7 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 6/2014 - M. Of. 6/2014 [M. Of. 6 / 7 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 7/2014 - M. Of. 7/2014 [M. Of. 7 / 7 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 8/2014 - M. Of. 8/2014 [M. Of. 8 / 7 ianuarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-01-07 :: Titlu: HG 1059/2013 privind Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 831/2013 a fost publicata HG 1059/2013 privind infiintarea, organizarea si functionarea Institutului National pentru Cercetare si Formare Culturala.

  Institutul are ca obiective de activitate:
  a) indeplinirea strategiei Ministerului Culturii in domeniile formarii profesionale continue, educatiei permanente, managementului cultural si cercetarii;
  b) realizarea activitatilor specifice formarii profesionale continue, educatiei permanente si managementului in domeniul culturii, in beneficiul institutiilor publice de cultura, indiferent de subordonare, al persoanelor juridice de drept privat cu activitate in domeniul cultural si al persoanelor fizice, prin elaborarea si implementarea de programe si proiecte;
  c) elaborarea, monitorizarea si evaluarea politicilor publice din sectorul cultural;
  d) acordarea asistentei tehnice in domeniul programelor europene cu incidenta in domeniul culturii.

  Textul integral al Hotararii: HG 1059/2013 privind Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-01-07 :: Titlu: HG 1077/2013 aduce modificari privind avizele de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 821/2013 a fost publicata HG 1077/2013 pentru modificarea HG 246/2007 privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite.

  Astfel, incepand cu data de 1 ianuarie 2014, avizele de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite acordate, valabile pana la data de 31 decembrie 2013 inclusiv, pot fi reinnoite potrivit metodologiei stabilite in hotarare.

  Prevederile hotararii se aplica numai angajatorilor care detin la data de 31 decembrie 2013 avizul de reinnoire si care nu au realizat pana la aceasta data masurile necesare in vederea normalizrii conditiilor de munca pentru locurile de munca incadrate in conditii deosebite.

  Perioada de valabilitate a avizelor reinnoite potrivit prezentei hotarari nu poate depsi data de 31 decembrie 2014.

  Textul integral al Hotararii de modificare: HG 1077/2013 aduce modificari privind avizele de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-06 :: Titlu: Cazanciuc: Fara a cunoaste nevoie reale ale sistemului judiciar nu putem veni cu solutii care sa sprijine justitia

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, la sedinta CSM, ca fara o cunoastere a nevoilor reale ale sistemului judiciar nu se poate veni cu solutii care sa sprijine cu adevarat justitia.
  "Sunt absolut convins ca si anul acesta colaborarea va fi exact in aceiasi termeni ai dialogului permanent in interesul sistemului judiciar. Fara a cunoaste nevoile reale ale sistemului, evident ca nu putem sa venim cu solutii care sa sprijine cu adevarat sistemul si sa contribuie (...) la cresterea increderii populatiei in actul de justitiei. Pana la urma, acesta este telul tuturor", a afirmat Cazanciuc.

  Ministrul Justitiei a sustinut ca anul trecut a existat o colaborare exemplara intre MJ si CSM, atat la nivelul sectiilor, cat si a Plenului.
  "Am reusit anul trecut impreuna sa dam stabilitate la nivelul conducerii MP, sa participam la elaborarea unor acte normative necesare sistemului judiciar. Am fost impreuna cu judecatorii si procurorii din tara sa discutam direct, sa vedem nevoile sistemului si am propus de asemenea impreuna diverse solutii", a subliniat ministrul.

  Referitor la Pactul de coabitare, Cazanciuc a precizat ca dialogul a fost structurat in ideea de a asigura sprijinul pentru justitie si resursele necesare bunei functionari si independentei justitiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-06 :: Titlu: Stroe: Se impune reevaluarea legislatiei privind detinerea armelor

  Ministrul de Interne Radu Stroe a declarat luni ca se impune o reevaluare a legislatiei care se refera la detinerea permiselor port-arma de catre persoanele fizice.

  "Am dispus sa se reia procedeul de acordare a acestor permise. Nu imi este clar de ce cand iei permis dai niste examene si cand iei un pistol nimeni nu te intreaba nimic. Va trebui sa umblam la testul psihologic, la exersare (...) se impune o reevaluare a legislatiei, a posesorilor acestor pistoale. Sa vedem toata legislatia noastra, care este aspra fata de prevederile europene, insa se constata ca nu pune punctul pe i pe exersare si testul psihologic", a spus Radu Stroe, la o conferinta de presa, la sediul MAI.

  Ministrul a mai afirmat ca cei care vor sa aiba arme trebuie selectati riguros.
  "Urmarim sa identificam solutii potrivite pentru a ridica exigenta in domeniul medical. Acum facem examenul psihologic la 5 ani(...) Trebuie sa ne asiguram ca cei care folosesc arma stiu ce sa faca cu ea. Una este sa folosesti arma la un metru sau la 50 de metri.

  Scopul nostru e sa-i selectam cat mai riguros pe cei care vor sa aiba arme. Putem face noi reevaluarea, fie alta autoritate.

  Legat de arme, din 22 tari Romania detine 0,7% din arme, comparativ cu Germania, Franta care detin circa 30%", a adaugat ministrul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-07 :: Titlu: Cursul valutar din 6 ianuarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 6 ianuarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4947 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0065 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3009 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0121 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4068 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0085 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6507 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0009 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2521 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-07 :: Titlu: Monitorul Oficial din 6 ianuarie 2014

  In data de 6 ianuarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 1/2014 - M. Of. 1/2014 [M. Of. 1 / 6 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 2/2014 - M. Of. 2/2014 [M. Of. 2 / 6 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 3/2014 - M. Of. 3/2014 [M. Of. 3 / 6 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 4/2014 - M. Of. 4/2014 [M. Of. 4 / 6 ianuarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-06 :: Titlu: Gheorghe Muscalu, ales vicepresedinte CSM

  Procurorul Gheorghe Muscalu a fost ales luni vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii cu 10 voturi pentru.

  Procurorul Gheorghe Muscalu s-a nascut la 5 iulie 1964.

  Acesta este absolvent al Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti (1989), si al unui curs postuniversitar in cadrul Colegiului National de Aparare (2004). Este doctorand al Academiei Nationale de Informatii, cu o teza intitulata 'Crima organizata si terorismul — factori de risc la adresa securitatii nationale'.

  A lucrat ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Campina (sept. 1989 — oct. 1997) si procuror-sef la Parchetul de pe langa Judecatoria Sinaia (1997-2001). A fost procuror sef la Sectia de Combatere a Coruptiei si Criminalitatii Organizate din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (2001-2002) si procuror sef al Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog din cadrul Parchetului de pe langa ICCJ (sept. 2002-nov. 2004).

  El a lucrat, in cadrul parchetului de pe langa ICCJ, ca procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (2004 — aug. 2005).

  Din iunie 2006 este procuror sef serviciu al Serviciului de Prevenire si Combatere a Infractiunilor de Terorism si a celor contra Sigurantei Statului, in cadrul Parchetului de pe langa ICCJ — DIICOT.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-06 :: Titlu: Cota obligatorie de biocarburant din benzina a scazut la 4,5% in acest an, de la 5%

  Cota de biocarburanti din benzina comercializata in Romania a scazut de la 5% la 4,5% incepand cu 1 ianuarie 2014, potrivit unei hotarari de Guvern publicate luni in Monitorul Oficial.

  Aceasta desi calendarul initial privind amestecul de biocomponente in carburanti, stabilit in 2011, prevedea ca, de la inceputul acestui an, ponderea componentei bio din motorina va creste la 6%.

  Urmatorul pas in cresterea cotei componentei bio este 1 ianuarie 2018, cand ponderea obligatorie va fi de 8%.

  La motorina, cota de biodiesel este in prezent tot 5% si va ramane asa pana la 1 ianuarie 2016, cand va ajunge la 6,5%.

  Cotatiile bursiere ale componentelor bio care se amesteca in benzina si motorina sunt mai mari decat cele carburantilor, astfel ca scaderea ponderii biocomponentelor determina, teoretic, reducerea pretului final la pompa.

  Spre comparatie, la mijlocul lunii decembrie, cotatia biodieselului era de circa 1.360 de dolari pe tona, iar pretul motorinei era de 950 de dolari pe tona. In ceea ce priveste cotatia biocomponentelor pentru benzina, aceasta era de circa 975 de dolari pe tona, in timp ce cotatia benzinei era de 960 de dolari pe tona.

  In nota de fundamentare a proiectul de HG, reprezentantii Departamentului pentru Energie, initiatorii proiectului, au precizat ca 'in perspectiva aplicarii de la 1 ianuarie 2014 a obligatiei de a introduce pe piata benzina cu un continut de biocarburant de minim 6% in volum (v/v), au fost semnalate o serie de aspecte care pot genera disfunctionalitati la nivelul pietei carburantilor'.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agepres :: Data: 2014-01-06 :: Titlu: Ministerul Justitiei promoveaza o ordonanta de urgenta cu scopul de a aduce unele clarificari in legatura cu noile Coduri penal si de procedura penala


  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat luni, la finalul sedintei CSM, ca ministerul pe care il conduce a promovat o ordonanta de urgenta, inca de la finele anului trecut, cu scopul de a aduce unele clarificari in legatura cu noile Coduri penal si de procedura penala.

  "Am avut la finalul anului un dialog permanent cu instantele si parchetele din tara pentru a vedea ce ajustari sunt de facut fara a intra in modificari pe fondul Codurilor. Am venit cu acest act normativ la finalul anului trecut. Avem in continuare acest dialog si la nivelul CSM si cel al Curtii Supreme. Cu siguranta, daca vor fi modificari care sunt absolut necesare, ele vor fi promovate", a spus Cazanciuc.

  In legatura cu noua conducere a CSM, ministrul si-a exprimat convingerea ca si pe viitor va exista o colaborare exemplara intre minister si CSM.

  "De fiecare data cand am luat o decizie, am luat-o doar prin consultare cu colegii din CSM. Sunt absolut convins ca si in actuala echipa manageriala vom avea continuitate in lucrurile bune facute pana acum, mai ales ca din noua echipa domnul Bordea va fi cel care va asigura continuitatea", a mai spus Robert Cazanciuc.

  Judecatorul Adrian Bordea a fost ales luni presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, in timp ce procurorul Gheorghe Muscalu a fost ales vicepresedinte. ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-06 :: Titlu: ADRIAN BORDEA, ALES PRESEDINTE CSM

  Judecatorul ADRIAN BORDEA a fost ales azi, 06.01.2014, Presedinte al CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII CU 14 voturi PENTRU, trei impotriva si o abtinere.

  Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei a prezidat lucrarile Consiliului Superior al Magistraturii la care participa.

  Pe ordinea de zi a sedintei plenului de azi ssau afla atat alegerea noii conduceri, cat si prezentarea raportului de activitate al institutiei pe anul 2013, in mandatul procurorului Oana Schmidt-Haineala, presedinte, si al judecatorului Adrian Bordea, vicepresedinte.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-06 :: Titlu: Presedintele AMR a demisionat din pozitia de membru supleant in CSMGabriela Baltag a declarat pentru AGERPRES ca doreste sa se aplece exclusiv asupra proiectelor pe care le are in cadrul AMR.

  "Am depus astazi luni, 06.01.2014, cererea mea de demisie. Am inaintat-o cu buna credinta ca sa nu blochez locul si sa se poata trece la celalalt judecator supleant. Chiar daca acceptam functia de supleant in CSM, nu puteam fi membru si sa votez la alegerile de astazi pentru ca este o perioada care prevede o procedura de verificare a membrului propus spre validare", a spus presedintele AMR.

  Judecatorul Gabriela Baltag a adaugat ca daca Toni Neacsu ar fi demisionat din calitatea de judecator si implicit de membru al CSM in luna noiembrie s-ar fi putut valida urmatorul supleant si CSM ar fi fost complet la alegerile de luni. "Dumnealui si-a dat demisia din functia de jucator, implicit din functia de la CSM in decembrie. Daca demisia ar fi intervenit macar in luna noiembrie, poate in decembrie ar fi fost un interimat si astazi am fi avut inca un vot din partea unui judecator la alegerile din CSM. Era previzibil ca nu poate sa se intample altceva si era de asteptat ca va demisiona", a precizat judecatorul Gabriela Baltag.

  Potrivit acesteia, supleantul urmator pentru CSM este judecatorul Norel Popescu, presedintele Tribunalului Mehedinti si vicepresedinte al AMR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monica Livescu, Decan Baroul Valcea :: Data: 2014-01-05 :: Titlu: Comunicat Baroul Valcea: Atac la adresa profesiei de avocat

  Consiliul Baroului Valcea, in numele corpului sau profesional, protesteaza impotriva masurii abuzive a conducerii Judecatoriei Ramnicu Valcea de a dispune evacuarea avocatilor din spatiul detinut in sediul Judecatoriei de 70 ani.

  Sub pretextul aplicarii Strategiei de implementare a informatizarii sistemului judiciar si a lipsei spatiilor necesare, masura evacuarii a fost comunicata in Ajunul Craciunului si pusa in aplicare in preziua Anului Nou.

  Fata de punerea in aplicare a deciziei unilaterale a presedintelui Judecatoriei Ramnicu Valcea de a prelua abuziv biroul avocatilor, inainte de epuizarea cailor legale pe care le are la dispozitie pentru gasirea altor solutii de spatiu, Consiliul Baroului Valcea, reunit in sedinta extraordinara din data de 30.12.2013, a decis declansarea unui protest public incepand cu 7 ianuarie 2014, urmand a fi folosite gradual toate formele de protest, ultima dintre acestea fiind aceea a neasigurarii de catre membrii Baroului a asistentei juridice obligatorii la toate organele judiciare (judecatorii, tribunal, parchete, organe de urmarire penala),

  Sperand intr-o rezolvare urgenta a situatiei, protestul va fi aplicat gradual, in sensul ca, doar in prima saptamana de la declansarea protestului, se va asigura cu titlu de exceptie asistenta in cauzele : avand ca obiect infractiunile prevazute de art. 174 - 176, 211, 197-198 Cod penal si in cazul infractiunilor flagrante; avand ca obiect prelungirile si verificarile masurii de arestare preventiva; aflate in cercetare la organele de politie, parchete, DNA si DIICOT.

  Textul integral al Protestului Oficial al Baroului Valcea: Atac la adresa profesiei de avocat - PROTEST AVOCATI
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-04 :: Titlu: Cursul valutar din 3 ianuarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 3 ianuarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4882 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0035 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2888 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 3.0392 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4153 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.4153 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6498 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0048 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2517 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -3.0034 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-03 :: Titlu: MKB si-a vandut subsidiara din Romania

  Grupul bancar ungar MKB Bank, institutie controlata de grupul german Bayerische Landesbank, a anuntat joi ca si-a vandut intreaga participatie la subsidiara sa din Romania, Nextebank SA, informeaza portalul portofolio.hu

  Intr-un comunicat remis Bursei de la Budapesta, MKB Bank a precizat ca a semnat un contract privind vanzarea intregii sale participatii directe de 96,3 din actiunile Nextebank SA la data de 31 decembrie 2013. Tranzactia asteapta aprobarea Bancii Nationale a Romaniei.

  MKB Bank este o banca de top din Ungaria, cu o cota de piata pe zona creditelor de circa 14. Incepand cu luna noiembrie 2010, noua denumire comerciala a bancii MKB Romexterra Bank a devenit Nextebank.

  In luna august 2013, MKB Bank si-a vandut toate actiunile la divizia sa din Bulgaria, MKB Unionbank, catre Bulgaria"s First Investment Bank, fara a oferi detalii legate de pretul tranzactiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-03 :: Titlu: Rezervele valutare ale BNR au incheiat anul 2013 in crestere, la 32,5 miliarde de euro

  Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut in decembrie 2013 cu 111 milioane de euro, pana la 32,5 miliarde de euro, de la 32,4 miliarde de euro la finele lunii noiembrie, informeaza BNR, printr-un comunicat remis vineri AGERPRES.

  Pe parcursul anului 2013, rezervele valutare ale BNR au crescut cu 1,3 miliarde de euro, de la 31,6 miliarde de euro la 31 decembrie 2012 la 32,5 miliarde de euro la finalul anului 2013.
  In perioada mentionata, la rezerva BNR s-au inregistrat intrari aproape 1,4 miliarde de euro din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele.

  Tot in decembrie 2013, din rezerva BNR au iesit 1,28 miliarde de euro reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
  "La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital din imprumutul de la Fondul Monetar International pentru care Banca Nationala a Romaniei a rambursat circa 228 de milioane echivalent euro, iar Ministerul Finantelor Publice a rambursat circa 120 de milioane echivalent euro)", se precizeaza in comunicatul BNR.

  Rezerva de aur a Bancii Nationale s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 2,9 miliarde de euro.

  Astfel, rezervele internationale ale Romaniei valute plus aur) la 31 decembrie 2013 au fost de 35,43 miliarde de euro, fata de 35,46 miliarde de euro la 30 noiembrie 2013.

  Platile scadente in luna ianuarie 2014 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 257 de milioane de euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-01-03 :: Titlu: OUG 117/2013 aduce modificari importante la Legea educatiei nationale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 843/2013 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 117/2013 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 si pentru luarea unor masuri in domeniul invatamantului.

  Invatamantul general obligatoriu este de 11 clase si cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul liceal devine obligatoriu pana cel mai tarziu in anul 2020.
  Obligatia de a frecventa invatamantul obligatoriu de 11 clase, la forma cu frecventa, inceteaza la varsta de 18 ani.

  Sistemul national de invatamant preuniversitar cuprinde urmatoarele niveluri:
  a) educatia timpurie (0-6 ani), formata din nivelul anteprescolar (0-3 ani) si invatamantul prescolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare;
  b) invatamantul primar, care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV;
  c) invatamantul secundar, care cuprinde:
  (i) invatamantul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-VIII;
  (ii) invatamantul secundar superior care poate fi:
  – invatamant liceal, care cuprinde clasele de liceu IX-XII/XIII, cu urmatoarele filiere: teoretica, vocationala si tehnologica;
  – invatamant profesional cu durata de 3 ani;
  d)invatamantul tertiar nonuniversitar, care cuprinde invatamantul postliceal.

  Invatamantul general obligatoriu este format din invatamantul primar, invatamantul secundar inferior si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior.

  Durata studiilor in invatamantul liceal este de 4 sau 5 ani, in conformitate cu planurile-cadru aprobate de Ministerul Educatiei Nationale. Pentru unele forme de invatamant cu frecventa si pentru invatamantul liceal cu frecventa redusa, durata studiilor se prelungeste cu un an.

  Textul integral al modificarilor: OUG 117/2013 aduce modificari importante la Legea educatiei nationale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-01-03 :: Titlu: A fost promulgata noua Lege a apiculturii

  In data de 23 decembrie 2013 a fost promulgata Legea apiculturii, legea nr. 383/2013.

  Obiectul legii il constituie crearea cadrului legal privind reglementarea activitatii apicole in scopul protejarii albinelor.
  Cresterea albinelor este o indeletnicire traditionala a populatiei si constituie, prin rolul sau economic, ecologic si social, o parte a avutiei nationale.

  Amplasarea familiilor de albine pe terenurile detinute de apicultori, cu orice titlu, se face la o distanta de cel putin 5 m fata de caile ferate, drumurile publice sau hotarele proprietatilor din domeniul public sau domeniul privat, intravilan sau extravilan.
  Daca distanta fata de obiectivele prevazute mai sus este mai mica de 5 m, familiile de albine trebuie sa fie despartite de acestea printr-un gard, zid, plasa ori alt obstacol prin care albinele sa nu poata patrunde in zbor, cu o inaltime minima de 2 m, masurata de la nivelul solului, si care sa continue pe aceeasi linie inca 2 m dincolo de stupii amplasati la extremitatile stupinei.

  Textul integral al Legii apiculturii: Legea apiculturii, legea nr. 383/2013
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-03 :: Titlu: Leul, cea mai buna evolutie din UE in raport cu euro, in 2013, desi s-a depreciat usor

  Leul a inregistrat in 2013 cea mai redusa depreciere in raport cu euro, dintre toate monedele din Uniunea Europeana, moneda nationala marcand, la sfarsitul lui decembrie, o scadere de circa 0,5 comparativ cu valoarea sa de la inceputul anului trecut.

  Conform unei analize Nobele Securities, anul trecut kuna croata s-a depreciat cu aproape 0,9 fata de euro, zlotul polonez a scazut cu circa 1,9, forintul s-a redus cu circa 2, lira sterlina cu aproximativ 2,3, coroana suedeza cu circa 3,2, iar coroana ceha-cu aproape 9.

  "Leul a avut o evolutie pozitiva in primele 11 luni ale anului 2013, apreciindu-se usor raportat la euro luna decembrie nu a fost insa favorabila monedei nationale, aceasta scazand cu aproape 0,9 fata de euro: neintelegerile de pe scena politica interna au afectat mediul economic si au transmis catre investitori semnale privind o anumita instabilitate in plus, la reuniunea sa din 17-18 decembrie, Rezerva Federala a SUA a anuntat ca, incepand cu luna ianuarie a anului 2014, va reduce cu circa 11,7 programul de relaxare cantitativa, iar acest anunt a adus volatilitate in piete. Referitor la scaderea semnificativa a coroanei cehe in 2013, trebuie sa reamintim ca evolutia nesatisfacatoare a economiei a determinat Banca Nationala a Cehiei sa intervina pe piata de schimb valutar pentru a deprecia moneda, cu obiectivul de a impulsiona exporturile si a creste inflatia, aflata la un nivel ingrijorator de scazut", a aratat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities, sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies Getin Holding.

  La nivelul intregii Europe, lira turceasca a marcat cea mai mare depreciere fata de euro in 2013, moneda prabusindu-se cu circa 25, atat ca urmare a numeroaselor conflicte de strada care au avut loc in Turcia, cat si din cauza scandalurilor de coruptie izbucnite in decembrie, care au afectat guvernul de la Ankara.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-03 :: Titlu: IGPR: 1.164 mandate europene de arestare aplicate in anul 2013

  Politistii romani au depistat, in anul 2013, 13.030 de persoane si 3.826 de obiecte semnalate in Sistemul Informatic Schengen SIS).

  Potrivit unui comunicat de presa al IGPR transmis joi AGERPRES, politistii romani, in colaborare cu parteneri din state membre Schengen, au pus in aplicare, in anul 2013, 1.164 mandate europene de arestare, au identificat 263 de persoane disparute si au depistat 3.841 de persoane ce erau cautate pentru a participa la o procedura judiciara.

  Autoritatile au localizat, pe teritoriul tarii noastre, 8.361 de persoane care fac obiectul unor semnalari in SIS si au identificat 3.113 de autoturisme care erau cautate de partenerii din Spatiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe in cursul procedurilor penale.

  Politistii romani au identificat 5 arme de foc semnalate in vederea indisponibilizarii, precum si 26 de documente.

  Partenerii straini au identificat, pe teritoriul lor, 4.669 de persoane cautate de autoritatile romane, dintre care 2.763 de persoane erau urmarite de Politia Romana in baza unui mandat european de arestare, 184 de persoane erau semnalate ca fiind disparute din Romania, iar 841 erau cautate pentru participarea la o procedura judiciara.

  Totodata, 677 de autovehicule si 5 documente, semnalate de autoritatile romane in vederea indisponibilizarii sau pentru a fi folosite ca probe in cursul procedurilor penale, au fost identificate in statele membre.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-01-02 :: Titlu: Legea 377/2013 modifica Legea responsabilitatii fiscal-bugetare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 826/2013 a fost publicata Legea 377/2013 pentru modificarea si completarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010.

  Dispozitiile legii se aplica autoritatilor, institutiilor si entitatilor publice si/sau de utilitate publica prevazute la art. 2 pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si, respectiv, la art. 2 pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, finantate potrivit art. 62 din Legea nr.500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si art. 67 din Legea nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si altor entitati clasificate in administratia publica conform Regulamentului (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 mai 2013, privind Sistemul european de conturi nationale si regionale din Uniunea Europeana (1), publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 174 din 26 iunie 2013.

  In vederea respectarii valorilor de referinta pentru deficitul bugetar si datoria publica, astfel cum sunt acestea mentionate in Protocolul nr. 12 privind procedura aplicabila deficitelor excesive, anexa la Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, pozitia bugetara a administratiei publice este echilibrata sau in excedent.

  Regula prevazuta la art. 5^1 se considera respectata daca este indeplinita una dintre urmatoarele conditii: a) obiectivul bugetar pe termen mediu nu depaseste o limita inferioara a soldului structural anual al administratiei publice de -0,5% din produsul intern brut la preturile pietei; b) atunci cand raportul dintre datoria publica calculata conform metodologiei Uniunii Europene si produsul intern brut, la preturile pietei, este semnificativ sub nivelul de 60% si cand riscurile in ceea ce priveste sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice sunt scazute, limita inferioara a obiectivului bugetar pe termen mediu nu poate depasi un sold structural anual al administratiei publice de cel mult -1,0% din produsul intern brut, la preturile pietei; c) deficitul structural anual al administratiei publice converge catre obiectivul bugetar pe termen mediu, conform unui calendar de ajustare agreat cu institutiile Uniunii Europene, in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1466/1997 al Consiliului din 7 iulie 1997, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 209 din 2 august 1997, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Textul integral al Legii de modifricare si completare: Legea 377/2013 modifica Legea responsabilitatii fiscal-bugetare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-02 :: Titlu: Legea care reintroduce grupa I de munca in calculul pensiei a fost publicata in Monitorul Oficial

  Legea pentru modificarea si completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si care prevede reintroducerea grupei I de munca la stabilirea pensiei a fost publicata in Monitorul Oficial din 30 decembrie 2013.

  Potrivit Legii, persoanele care au lucrat in grupa I de munca inainte de anul 2001 vor beneficia de o reducere de trei ani la varsta de pensionare pentru fiecare sapte ani munciti in aceasta grupa. Astfel, pentru 26 de ani de munca, varsta standard de pensionare scade cu 13 ani.

  Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Mariana Campeanu, arata, in noiembrie 2013, ca aproximativ 20.000 de oameni ar urma sa beneficieze anul viitor de noile prevederi. Aceasta a dat asigurari ca sunt bani in buget alocati in acest scop.

  nr: Textul integral al Legii: Legea 380/2013 reintroduce grupa I de munca si reducerea stagiilor de cotizare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-02 :: Titlu: CSM isi alege noua conducere in sedinta din 6 ianuarie 2014

  Plenul Consiliului Superior al Magistraturii CSM) se reuneste in 6 ianuarie 2014 pentru a alege noul presedinte si noul vicepresedinte care vor conduce institutia anul viitor.
  Pana in prezent, nu si-a anuntat nimeni oficial candidatura pentru posturile de conducere din CSM, insa membrii Consiliului se pot inscrie in cursa pentru cele doua functii si in timpul sedintei.
  Potrivit site-ului CSM, pe ordinea de zi a sedintei plenului din 6 ianuarie se afla atat alegerea noii conduceri, cat si prezentarea raportului de activitate al institutiei pe anul 2013, in mandatul procurorului Oana Schmidt-Haineala, presedinte, si al judecatorului Adrian Bordea, vicepresedinte.
  In 10 decembrie, plenul Consiliului a luat act de demisia lui Adrian Bordea din functia de vicepresedinte incepand cu 7 ianuarie 2014.
  Oficiali ai CSM au explicat, pentru AGERPRES, ca Adrian Bordea demisioneaza pentru a se putea alege, concomitent, presedintele si vicepresedintele Consiliului, la inceputul anului viitor.
  Adrian Bordea a fost ales in aceasta functie la sfarsitul lunii februarie, in timp ce presedintele Consiliului, Oana Schmidt-Haineala, pe 4 ianuarie, existand astfel o diferenta de aproximativ doua luni intre mandatele celor doi.
  Alegerea vicepresedintelui CSM, programata initial pe 4 ianuarie, a fost amanata de mai multe ori.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-01 :: Titlu: Sistemul TVA la incasare devine optional incepand cu 1 ianuarie 2014

  Sistemul TVA la incasare devine optional incepand cu data de 1 ianuarie 2014, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/ 2013 pentru reglementarea unor masuri fiscale si pentru modificarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din 19 decembrie.
  Sistemul de TVA la incasare, care se aplica de la 1 ianuarie 2013, presupune ca exigibilitatea taxei intervine la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate sau, in cazul facturilor neincasate, in cea de-a 90-a zi calendaristica de la data emiterii facturilor.
  Conform prevederilor anterioare ale Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2013 doua categorii de contribuabili aplicau obligatoriu acest sistem de TVA — persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au sediul activitatii economice in Romania, a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei si persoanele impozabile, cu sediul activitatii economice in Romania, care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic.
  Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, realizate in cursul unui an calendaristic.
  Prin OUG 111/2013 se instituie optiunea privind aplicarea sistemului TVA la incasare pentru persoanele impozabile a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-01 :: Titlu: Romanii si bulgarii pot lucra oriunde in Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2014

  Ultimele restrictii pe piata muncii din Uniunea Europeana pentru romani si bulgari au fost ridicate de la 1 ianuarie 2014, fapt primit cu preocupare in unele tari. Bucurestiul si Sofia asigura insa ca temerile sunt nefondate, comenteaza francetvinfo.fr. si AFP, dupa ce ultimele restrictii au disparut in noua tari Germania, Austria, Belgia, Spania, Franta, Marea Britanie, Luxemburg, Malta, Olanda), la sapte ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE.
  Premierul roman Victor Ponta si oficiali bulgari asigura cu regularitate ca nu va exista niciun val de emigratie incepand de de miercuri. "Oamenii...vor un loc de munca bun, un venit multumitor si dreptate in tara lor si nu sa isi cumpere un bilet doar dus din Bulgaria", a spus marti seara presedintele bulgar Rossen Plevnielev in mesajul sau de Anul Nou.
  Numerosi analisti independenti din Romania si Bulgaria sunt de parere ca nu se poate aprecia exact numarul persoanelor care vor pleca din cele doua tari, dar estimeaza ca marile valuri de emigratie au avut deja loc.
  In Marea Britanie insa, membri ai Partidului Conservator au facut presiuni pana in ultima clipa asupra premierului David Cameron pentru amanarea deschiderii pietei muncii, apreciind ca "valul de imigranti romani si bulgari va apasa serviciile sociale". Insa chiar liderul partidului, Grant Shapps, a aratat ca masura nu nu putea fi amanata. Oficiali romani si bulgari, precum si un comisar european, au denuntat tonul dezbaterii de la Londra, aminteste AFP.
  Si in Germania, Partidul Conservator bavarez, aliat al cancelarului Angela Merkel, s-a opus ridicarii restrictiilor de pe piata muncii, aratand ca exista un risc crescut de "fraudare a serviciilor sociale". Dar purtatorul de cuvant al guvernului, Steffen Seibert, a replicat ca "libera circulatie a persoanelor este o sansa pentru germani si pentru Germania".
  In Spania, tara in care exista deja un milion de romani si multi bulgari, renuntarea la restrictiile de pe piata muncii nu a declansat controverse majore. "Marea majoritate a romanilor s-au integrat foarte bine", spune ambasadorul Spaniei in Romania, Estanislao de Grandes Pascual.
  De la caderea comunismului, circa 3 milioane de romani si un milion de bulgari au emigrat, majoritatea in Spania si Italia. Franta si Marea Britanie au recrutat si ele mii de medici si asistente medicale. Multi romani si bulgari doresc sa ramana in tarile lor, in pofida salariilor mici, a neincrederii in clasa politica si a deteriorarii serviciilor de sanatate, incheie francetvinfo. fr si AFP
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-01-01 :: Titlu: Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ajuns la 33,47%, de patru ori mai mare decat in mai 2012

  Rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 33,47 la data de 30 decembrie a.c. Astfel, rata de absorbtie curenta este de patru ori mai mare decat la inceputul lunii mai 2012, cand era de doar 8,53. Suma solicitata Comisiei Europene pentru a fi rambursata Romaniei a ajuns la aproximativ 6,43 miliarde de euro, la data de 30 decembrie 2013. In perioada 1 ianuarie – 30 decembrie 2013 a fost solicitata Comisiei Europene rambursarea a peste 3,56 miliarde de euro, suma mai mare decat cea ceruta in intreaga perioada 2007-2012.

  Tot la data de 30 decembrie 2013, rata sumelor rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana era de 26,49, de 3,5 ori mai mare decat cea inregistrata la inceputul lunii mai 2012. Romania a incasat 5,09 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune alocate in actuala perioada de programare. Valoarea fondurilor rambursate Romaniei in acest an depaseste 2,88 miliarde de euro, suma mai mare decat cea incasata in toti anii din perioada 2007-2012. In primele zece luni ale acestui an Romania a inregistrat cea mai mare crestere a sumelor rambursate de Comisia Europeana tuturor statelor membre: valoarea fondurilor structurale si de coeziune incasate de tara noastra a fost cu 115 mai mare decat in perioada 2007-2012. La data de 30 decembrie a.c., Comisia Europeana avea de rambursat Romaniei o suma de peste 1,34 miliarde de euro.
  "Acest an a reprezentat un real succes in absorbtia fondurilor structurale si de coeziune. Le multumesc tuturor colegilor mei din sistemul de implementare care au inteles ca trebuie sa lucreze in interesul Romaniei, iar celorlalti le transmit ca din 2014 nivelul de disciplina va fi mult mai drastic. Datorita celor care au inteles ca acest an este unul in care Romania este obligata sa obtina rezultate cat mai bune, in 2013, Romania a inregistrat doua mari performante: rata de absorbtie a crescut mai mult decat in toti ceilalti ani din actuala perioada de programare, iar tara noastra nu a pierdut niciun euro din fondurile structurale si de coeziune alocate de Uniunea Europeana.

  In acest an, fondurile europene au reprezentat un sprijin puternic pentru economie, dar si pentru mediul privat. Un exemplu elocvent este rata de absorbtie curenta consemnata la nivelul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, care a crescut de 2,5 ori in acest an, depasind nivelul de 36 la data de 30 decembrie 2013.

  Anul 2013 va ramane unul de referinta in absorbtia fondurilor europene si datorita masurilor de simplificare si eficientizare care au fost implementate. In anul 2014 ne angajam sa finalizam reforma sistemului de implementare pentru ca absolut toate etapele de folosire a fondurilor europene de catre beneficiari sa fie simplificate la maximum, iar economia sa primeasca un sprijin cat mai consistent din partea banilor alocati de UE”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Echipa DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-01 :: Titlu: Echipa DreptOnline.ro va ureaza LA MULTI ANI 2014!

  Echipa www.DreptOnline.ro va ureaza LA MULTI ANI!

  Va dorim un 2014 plin de reusite, bucurii si lipsit de neimpliniri!
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-01-01 :: Titlu: Cursul valutar din 31 decembrie 2013

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 31 decembrie 2013 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4847 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0208 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 0.2496 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -2.9962 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.3473 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6546 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.014 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 3.2551 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 3.0087 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-01 :: Titlu: Vasilescu (BNR): In zilele de Craciun si de Anul Nou investitorii nu se reped sa scoata euro din tara

  In perioada de Craciun si de Anul Nou nu au loc operatiuni pe pietele valutare prin care investitorii sa scoata euro din tara sau alte valute, a declarat, marti, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, la un post de televiziune, intrebat despre o depreciere mai accentuata a leului, pusa pe seama unor potentiale iesiri masive de devize.
  "In aceste zile de Craciun si de Anul Nou nu se fac astfel de operatiuni, sa se repeada investitorii si sa scoata euro din tara sau alte valute. Sunt operatiuni specifice imprejurarilor de sarbatori. Nimeni nu se incarca cu o anumita valuta cand urmeaza doua zile de sarbatoare pentru ca abia pe 3 se va mai deschide piata si nimeni nu stie cum se va deschide piata pentru ca foarte multi si-au facut pozitii lungi, nu au avut grija sa isi faca aceste pozitii inca inainte de Craciun. Au adunat valute, au adunat lei de la Londra si Frankfurt pentru ca intervin de acolo si nici nu stim cand intervin pe piata, Poate sa fie un moment al zile ales de ei, pe care nu il intuiesti si iti varsa o gramada de lei in tara", a spus Adrian Vasilescu.
  Leul s-a depreciat, marti, in raport cu moneda europeana, care a fost cotata de Banca Nationala a Romaniei la 4,4847 lei, in crestere cu 2,08 bani 0,47) fata de valoarea de 4,4639 lei de luni.
  De asemenea, consilierul guvernatorului BNR a spus ca valuta adusa in tara de sarbatori de cei care lucreaza in strainatate, si care o schimba in lei, are un impact slab in piata.
  "Romanii vin acasa cu valuta in buzunare, dar acest schimb valutar, realizat de cei care vin acasa cu valuta si o schimba pe lei, este nesemnificativ pentru piata. Piata valutara romaneasca este o piata imensa care se intinde pana la Frankfurt si Londra si chiar dincolo si pe o asemenea piata schimburile acestea sunt detalii, nu reprezinta evenimente sau fapte semnificative pe piata valutara romaneasca", a explicat Vasilescu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-01 :: Titlu: ANRE: Pretul gazelor va creste cu 1% pentru populatie si cu 2% pentru industrie de la 1 ianuarie 2014

  Gazele pentru populatie se vor scumpi cu 1 de la 1 ianuarie 2014, iar cele pentru industrie cu 2, acesta fiind un nou pas in procesul de liberalizare a pietei gazelor naturale, a declarat, recent, pentru AGERPRES, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei ANRE).
  Scumpirea este practic la jumatate decat era prevazut in calendarul initial de liberalizare, unde se prevedea pentru 1 ianuarie 2014 o majorare de 2 pentru populatie si de 4 pentru consumatorii industriali, a spus Havrilet.
  Calendarul de liberalizare a fost stabilit de Guvern si FMI in anul 2012 si prevede liberalizarea totala a pietei pentru consumatorii casnici pana la 31 decembrie 2018.
  Pentru industrie, calendarul prevede liberalizarea completa pana la 31 decembrie 2014, insa, potrivit Legii energiei electrice si a gazelor naturale, exista posibilitatea prelungirii termenului cu un an, daca in 2014 se constata ca diferenta dintre pretul gazelor de productie interna si cel de import este prea mare.
  Pretul gazelor de productie interna este acum in jur de 200 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce gazele de import costa aproximativ 400 de dolari pe mia de metri cubi.
  Havrilet a explicat ca a fost posibila o majorare mai mica decat era planificat intrucat ponderea gazelor de import in cosul de consum este mai mica decat in alti ani, respectiv in jur de 20, fata de 35-40 cat a fost anii trecuti in aceasta perioada, ceea ce va duce la un pret final mai mic decat cel estimat pana acum.
  Totodata, Comitetul de Reglementare al ANRE a decis sa nu modifice pretul energiei electrice de la 1 ianuarie, nici la populatie, nici la industrie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-01-01 :: Titlu: Modificari ale Codului Fiscal care intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2014

  Noul Cod Fiscal valabil de la 1 ianuarie 2014 aduce o serie de modificari privind impozitarea profitului, veniturilor si microintreprinderilor, TVA, accize, constructii speciale si redevente.
  Modificarile si completarile aduse Codului Fiscal, prezentate in sinteza pe site-ul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Valcea, prevad in domeniul impozitului pe profit scutirea veniturilor din dividende primite de la persoane juridice din state terte cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, scutirea castigurilor de capital realizate de contribuabili din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare, scutirea veniturilor obtinute de o persoana juridica romana din lichidarea unei alte persoane juridice.

  Aceste scutiri se acorda in conditiile in care contribuabilul detine pe o perioada neintrerupta de un an minimum 10 din capitalul social al persoanei juridice la care are titlurile de participare.

  Au fost introduse, respectiv modificate, si prevederile referitoare la scutirea de impozit a dividendelor primite de o persoana juridica romana de la alta persoana juridica romana, scutirea de impozit a dividendelor primite de o persoana juridica romana de la alta persoana juridica straina situata intr-un stat membru, neimpozitarea dividendelor distribuite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane.

  De asemenea, noul Cod Fiscal prevede conditiile de schimbare a anului fiscal pentru contribuabilii care solicita modificarea exercitiului financiar, potrivit art. 27 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, revizuirea regimului fiscal aplicabil cheltuielilor cu sponsorizarea, in sensul reportarii sumelor care raman nededuse in anul fiscal, intrucat depasesc limita minima care se scade din impozitul pe profit, 3 la mie din cifra de afaceri dar nu mai mult de 20 din impozitul pe profit, in urmatorii 7 ani consecutivi. De asemenea, veniturile impozitate in strainatate, incluse in profitul impozabil atribuibil sediului permanent din Romania al unei persoane juridice din alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat din Spatiul Economic European, vor beneficia de avantajul fiscal al creditului fiscal extern acordat unei persoane juridice romane, indiferent daca conventia de evitare a dublei impuneri aplicabila incheiata intre Romania si statul sursa a veniturilor prevede sau nu in mod explicit acest avantaj fiscal in favoarea sediului permanent.

  In ceea ce priveste impozitul pe veniturile microintreprinderilor, nu mai aplica sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor contribuabilii care realizeaza venituri din consultanta si management daca ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in total venituri este peste 20 si s-au eliminat din baza de impunere veniturile reprezentand diferentele de curs valutar si a reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii.

  Principalele modificari si completari in ceea ce priveste impozitul pe venit se refera la: acordarea deductibilitatii cheltuielilor cu dobanzile aferente imprumuturilor in valuta de la persoane fizice si juridice, altele decat institutiile care desfasoara activitatea de creditare cu titlu profesional, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente la care venitul net anual se determina pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, la nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta crearea cadrului legal pentru deducerea din venitul brut din salarii a contributiilor obligatorii aferente unei luni, indiferent de faptul daca acestea sunt platite in Romania sau intr-un alt stat membru UE sau stat membru al SEE, potrivit prevederilor regulamentelor Uniunii Europene, a legislatiei SEE sau a conventiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate sociala in care Romania este parte, posibilitatea de actualizare a pretului mediu pentru determinarea venitului impozabil in cazul veniturilor obtinute de persoanele fizice sub forma de arenda primita in natura, simplificarea tratamentului fiscal al veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal prin abrogarea prevederilor referitoare la optiunea contribuabililor de a determina venitului net din arenda in sistem real, deducerea din veniturile realizate anual din categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor a contributiilor de asigurari sociale de sanatate, neimpozitarea veniturilor obtinute din cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee si leguminoase pentru productia de masa verde destinate furajarii animalelor detinute de contribuabilii pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit sau care obtin venituri neimpozabile din activitati agricole, stabilirea tratamentului fiscal in cazul persoanelor fizice care primesc materiale publicitare, pliante, mostre, puncte bonus acordate cu scopul stimularii vanzarilor, crearea cadrului...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  48 useri online

  Useri autentificati: