DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN
sector 3, Bld. Theodor Pallady nr.2, Bl. M2A, sc.D, et.4, ap.133, interfon 33, Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-12 :: Titlu: Hotararea CSM 1049/2014 aduce modificari la Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti

In Monitorul Oficial Partea I nr. 732/2014 a fost publicata Hotararea CSM 1049/2014 pentru modificarea si completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti.

Presedintele curtii de apel ia masurile necesare pentru ca, in intervalul de timp dintre trimiterea in judecata si suspendarea din functie de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a unui judecator de la curtea de apel, acesta sa fie inlocuit din sedintele de judecata, dupa regulile aplicabile in caz de absenta.

In Registrul special privind mandatul ad-hoc se inregistreaza cererile de numire a unui mandatar ad-hoc, cu urmatoarele mentiuni: numarul cererii, denumirea entitatii care solicita aplicarea procedurii mandatului ad-hoc, solutia pronuntata, incetarea mandatului, observatii.
Registrul special privind mandatul ad-hoc se pastreaza la cabinetul presedintelui, in grija primului grefier, nefiind destinat publicitatii.

In Registrul special privind concordatul preventiv se vor face urmatoarele mentiuni: numarul dosarului, persoana care depune oferta de concordat preventiv, data depunerii ofertei de concordat preventiv, numele administratorului concordatar, solutii.

Cererile de restituire a taxei judiciare de timbru formulate dupa ramanerea definitiva a hotararii se vor inregistra cu numar nou de dosar si se vor repartiza completului care a judecat cauza.

Textul integral al modificarilor: Hotararea CSM 1049/2014 aduce modificari la Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Dan :: Data: 2014-10-12 :: Titlu: HG 837/2014 privind infiintarea si functionarea lectoratelor de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in universitati din strainatate. Hotarare nr. 837/2014

In Monitorul Oficial Partea I nr. 730/2014 a fost publicata HG 837/2014 privind infiintarea si functionarea lectoratelor de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in universitati din strainatate.

Institutul Limbii Romane infiinteaza si sustine functionarea lectoratelor de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in baza acordurilor interguvernamentale, a unor intelegeri interministeriale si/sau protocoale interinstitutionale, in universitati din strainatate.

Lectorul de limba romana este cadrul didactic, cu minimum 2 ani vechime la catedra, titular intr-o institutie/unitate de invatamant romaneasca acreditata sau autorizata, numit prin ordin al ministrului educatiei nationale sa predea cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in universitati din strainatate, in urma promovarii concursului organizat de catre Institutul Limbii romane.

In cadrul Institutului Limbii Romane functioneaza Corpul lectorilor de limba romana care asigura functionarea lectoratelor de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in universitati din strainatate.

Textul integral al Hotararii: HG 837/2014 reglementeaza Lectoratele de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in universitati din strainatate
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Monitorul Oficial

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-12 :: Titlu: ARTS: Valoarea estimata a pietei de tehnica de securitate si servicii de paza este de 500 milioane de euro

Valoarea pietei de tehnica de securitate si servicii de paza este, estimativ, de 500 de milioane de euro, in conditiile in care domeniul constructiilor a scazut in ultimii ani, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Romane pentru Tehnica de Securitate (ARTS), Silviu Clep.

"Daca vorbim de piata de tehnologii, solutii si servicii de securitate e greu de pus o valoare exacta a business-ului, deoarece in momentul de fata activitatile si codurile CAEN pe import nu sunt exclusiv pe domeniul pietei de securitate. Pentru aceeasi categorie poti sa importi, de exemplu, si detectoare de fum, iar pe de alta parte codurile CAEN in activitatea de instalare a sistemelor de alarma includ si instalatiile electrice si, atunci, cifrele statistice sunt foarte greu de obtinut. In momentul de fata, in Romania, exista cam 2.000 de firme care sunt licentiate pentru instalarea sistemelor de securitate. Pe langa acestea, ar mai fi cam 20-30 de firme care importa echipamente de securitate. Conform datelor de la ministerul Finantelor, afacerile firmelor care au si activitate in domeniul solutiilor si serviciilor de securitate ar fi de ordinul sutelor de milioane, spre un miliard, dar estimarea pentru sectorul nostru este de 500 milioane de euro, cu servicii de paza, cu sisteme de securitate", a precizat Silviu Clep.

"Ca tendinta, pe serviciile de paza, lucrurile sunt stationare. Pe sisteme de alarme, piata a scazut pentru ca este dependenta de sectorul constructiilor. Oricum, in momentul de fata, constructii noi nu prea mai exista, in anul 2012-2013 a fost o scadere, acum este o usoara crestere pe acest segment de piata. Pentru segmentul rezidential, in ceea ce priveste sistemele de alarma, piata este intr-o crestere, investitiile pentru locuinte au inceput sa reapara. Pe segmentul comercial si de office este o fluctuatie foarte mare, sunt firme care dispar si multe firme care reapar, iar uneori se intampla sa fie in aceeasi locatie deja optimizata ca securitate, altadata apare necesitatea de instalare. Piata financiar — bancara este intr-un regres major, bancile au inceput sa isi reduca dezvoltarea, ba, mai mult, inchid. Mai este si piata de retail si aici avem o scadere dramatica. Pe rezidential, cresterea este atat pe partea de siguranta a incendiilor, cat si pe partea de security. Din ce in ce mai multi romani incep sa inteleaga beneficiile pe termen lung ale investitiilor facute in domeniul sistemelor de securitate", a subliniat Silviu Clep.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-12 :: Titlu: Ministrul Justitiei a participat la Consiliul JAI de la Luxemburg

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a participat, in perioada 9-10 octombrie 2014, la lucrarile Consiliului Justitie si Afaceri Interne de la Luxemburg, prima reuniune formala organizata sub egida Presedintiei italiene.

Potrivit unui comunicat al MJ, pe agenda discutiilor au figurat adoptarea unui capitol din proiectul Regulamentului privind protectia datelor cu caracter personal, aspecte privind functionarea viitorului Parchet European, principii care vor sta la baza proiectului Directivei privind prezumtia de nevinovatie si dreptul de a fi prezent in procesul penal, precum si principii pe baza carora se poate face recunoasterea anumitor documente oficiale in UE, in scopul promovarii liberei circulatii a cetatenilor si a intreprinderilor.

In cursul dezbaterilor, ministrul roman a agreat textul propus de Presedintia italiana referitor la protectia datelor, dar a atras atentia asupra necesitatii unei abordari precaute din perspectiva hotararii Curtii de la Luxemburg in cazul Google, in sensul ca "dreptul de a fi uitat" trebuie pus in balanta nu doar cu libertatea de exprimare, dar si cu restul drepturilor si libertatilor prevazute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Referitor la functionarea Parchetului European, ministrul a reafirmat sustinerea de catre Romania a structurii ierarhice a institutiei si a subliniat ca in instrumentarea viitoarelor cauze, aceasta ar trebui sa functioneze ca un birou unic.

In cadrul discutiilor referitoare la prezumtia de nevinovatie, ministrul a subliniat ca efectuarea probatoriului trebuie sa revina acuzarii, instantele administrand probe in temeiul rolului lor activ in aflarea adevarului.

Oficialul roman a atras atentia asupra dificultatilor ce ar putea deriva din folosirea formularelor standard multilingve pentru recunoasterea actelor de stare civila si a actelor privind statutul juridic si reprezentarea unei societati comerciale.

De asemenea, folosirea sistemului IMI (Internal Market Information System) pentru verificarea autenticitatii documentelor nu este viabila, avand in vedere ca acest sistem a fost constituit in alt scop, asociindu-se propunerii Presedintiei de a invita Comisia Europeana sa elaboreze un studiu de fezabilitate care sa preceada dezvoltarea unui sistem electronic specific pentru schimbul de documente oficiale intre statele membre UE.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-12 :: Titlu: Parvan (AOAR): Avem aur energetic in agricultura de care nu vrea nimeni sa discute pentru ca favorizam eolienele si solarele

Avem aur energetic in agricultura de care nu vrea nimeni sa discute pentru ca in energie favorizam "eolienele" si "solarele", a declarat, vineri, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, intr-o conferinta pe teme agricole.

"In agricultura avem aur energetic de care nu vrea nimeni sa discute pentru ca favorizam in energie eolienele si solarele (proiecte de energie eoliana si de energie solara — n. r.). adica "solarele", care ne mananca din pamant, si "eolienele", care au alte substraturi. Planul de biomasa facut de Ministerul Economiei din 1990 cu Agentia olandeza de Mediu zace si acum in sertarele Ministerului Economiei. Vorbeam de el si in 2009, cel putin putin de biomasa ca si resursa energetica. (...)
Domnilor, aveti si stati pe rezerve de energie
", a precizat Parvan.

Acesta a dat un exemplu prin care s-a demonstrat, inca din 2010, ca agricultorii care au o ferma de 1.000 de hectare, fie ca este una asociativa, fie individuala, de pe 100 de hectare pot sa produca biocombustibil pentru efectuarea lucarilor agricole fara sa mai depinda de carburanti si de motorina. Cu toate acestea, proiectul nu a fost luat in considerare, a afirmat Parvan.

"Avem inca resurse extraordinare de valoare adaugata in agricultura. (...) Cata lume se gandeste sa-si protejeze campurile si sa faca perdele de protectie? Avem un Institut National de Cercetare de Masini Agricole, care are masini de plantat automat perdele forestiere. Putem cu un anumit tip de plantatie energetica, care se exploateaza la 2-3 ani pentru ca are o crestere rapida, sa facem pelete cu masa lemnoasa si sa facem incalzire cu pelete", a spus Cristian Parvan.

Acesta l-a provocat pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la demararea, in 2015, a proiectului "Prima sera", care sa fie incalzita cu biomasa sau cu apa geotermala.

"Il provoc pe domnul ministru, pentru ca provoc din 2009, inca de cand era prim-ministru Emil Boc, si reactia a fost zero. Haideti sa facem "Prima sera" in 2015, sa refacem 2000 de hectare de sere incalzite cu biomasa sau cu apa geotermala.

Avem instalatii cu brevet romanesc si producatori romani furnizori internationali de echipamente. Acum avem o singura sera incalzita cu apa geotermala in judetul Bihor.

Avem resurse in toate zonele si in toate felurile pe care nu le folosim.

As mai da un exemplu in ceea ce priveste aurul energetic, pentru ca se fac incercari pentru producerea de biogel, un combustibil pentru aviatie, din camelina, un fel de buruiana, de ciuline. S-a cultivat o suprafata in anii trecuti, dar nu s-a gasit rafinarie.

Eu cred ca avem foarte multe posibilitati, dincolo de grau, porumb, orz, care sunt foarte bune, dar nu aduc valoare adaugata", a adaugat reprezentantul AOAR.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-12 :: Titlu: Stiglitz: Starea economiei mondiale este ingrijoratoare

Zona euro risca sa intre in recesiune, iar SUA se chinuie cu o relansare mediocra, a declarat, vineri, laureatul premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz, care a tras un semnal de alarma cu privire la deteriorarea economiei mondiale, transmite CNBC.

Stiglitz a apreciat ca daca Europa ar intra in recesiune cel mai probabil aceasta va fi una relativ minora, insa o stagnare persistenta ar putea pune zona unica in pericol pentru un deceniu pierdut.

"Pentru mine, problema nu este ca tarile din zona euro inregistreaza o crestere foarte mica sau chiar una negativa, problema reala este ca nu sunt unde ar trebui sa fie", a spus Stiglitz, profesor de economie la Universitatea Columbia.

In plus, Stiglitz sustine ca austeritatea este remediul gresit pentru repararea economiei zonei euro.

"Liderii europeni au supraestimat in mod constant starea economiei. Din pacate, liderii europeni, in special Germania, nu par sa recunoasca faptul ca austeritatea este unul din motivele pentru care Europa are performante atat de slabe", a spus Stiglitz.

In ceea ce priveste economia americana, Stiglitz s-a declarat ingrijorat de performantele mediocre inregistrate de prima economie a lumii, mai ales avand in vedere vestile pozitive venite din sectorul gazelor naturale si din sectorul high-tech. In plus, aprecierea dolarului ar putea sa fie o veste proasta pentru economia american, deoarece ar constitui un dezavantaj pentru exportatori.

Intrebat daca prima economie a lumii este suficient de puternica pentru a justifica o majorare a dobanzilor la mijlocul lui 2015, Stiglitz a raspuns: "Cu siguranta, nu".

Politica monetara relaxata nu este raspunsul la problemele economiilor americane si europene, a spus Joseph Stiglitz.

"Ceea ce avem nevoie sunt stimulentele fiscale", a apreciat laureatul premiului Nobel pentru economie.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-10-12 :: Titlu: Legea 129/2014 aproba Lista interzisa pentru anul 2014 in sport

In Monitorul Oficial Partea I nr. 740/2014 a fost publicata Legea 129/2014 pentru aprobarea Standardului International Lista interzisa pentru anul 2014.

Legea reglementeaza substantele si metodele interzise in sport.

Substantele interzise sunt prevazute in anexa care face parte integranta din lege.

Textul oficial al Listei interzise va fi mentinut de catre AMAD si va fi publicat in limbile engleza si franceza.

Textul integral al Listei interzise in sport: Legea 129/2014 aproba Lista interzisa pentru anul 2014 in sport
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-10-11 :: Titlu: Legea 132/2014 aduce anumite modificari in domeniul sanatatii

In Monitorul Oficial Partea I nr. 739/2014 a fost publicata Legea 132/2014 privind aprobarea OUG 2/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Din bugetul Ministerului Sanatatii, de la bugetul de stat si din venituri proprii se asigura fonduri pentru ingrijirea cazurilor critice ale caror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obtinute pe baza contractelor cu casele de asigurari de sanatate.

Managementul asistentei medicale acordate in spitalele publice poate fi transferat catre autoritatile administratiei publice locale, universitatile de medicina si farmacie de stat acreditate, universitatile care au in structura facultati de medicina si farmacie acreditate, prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Sanatatii, la propunerea autoritatilor administratiei publice locale, a universitatilor de medicina si farmacie de stat acreditate, universitatilor care au in structura facultati de medicina si farmacie acreditate, dupa caz.

Consiliul de administratie organizeaza concurs sau licitatie publica, dupa caz, pentru selectionarea managerului, respectiv a unei persoane juridice care sa asigure managementul unitatii sanitare, potrivit normelor aprobate prin ordin al ministrului sanatatii sau, dupa caz, prin ordin al ministrului din ministerele cu retea sanitara proprie si, respectiv, prin act administrativ al primarului unitatii administrativ-teritoriale, al primarului general al municipiului Bucuresti sau al presedintelui consiliului judetean, prin hotararea senatului universitatii de medicina si farmacie, dupa caz. Consiliul de administratie are obligatia de a contracta experti externi in vederea bunei desfasurari a concursului/licitatiei, a evaluarii planului de management si a modului de indeplinire prin planul de management a criteriilor generale si specifice de performanta, cu aprobarea ordonatorului de credite si a prevederilor legale in vigoare.

Textul integral al Legii de modificare: Legea 132/2014 aduce anumite modificari in domeniul sanatatii
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-10-11 :: Titlu: Legea 131/2014 aduce modificari privind plasamentul copiilor

In Monitorul Oficial Partea I nr. 740/2014 a fost publicata Legea 131/2014 pentru modificarea alin. (1) si (2) ale art. 64 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Plasamentul copilului care nu a implinit varsta de 3 ani poate fi dispus numai la familia extinsa, substitutiva sau la asistent maternal, plasamentul acestuia intr-un serviciu de tip rezidential fiind interzis.
Prin exceptie, se poate stabili plasamentul intr-un serviciu de tip rezidential al copilului mai mic de 3 ani, in situatia in care acesta prezinta handicapuri grave, cu dependenta de ingrijiri in servicii de tip rezidential specializate. Legea de modificare intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2015.

Textul integral al Legii de modificare: Legea 131/2014 aduce modificari privind plasamentul copiilor
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-11 :: Titlu: Cursul valutar din 10 octombrie 2014

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 10 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4036 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0025 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4756 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.025 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5812 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.011 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6405 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0047 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2341 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-11 :: Titlu: Monitorul Oficial din 10 octombrie 2014

In data de 10 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 739/2014 - M. Of. 739/2014 [M. Of. 739 / 10 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 740/2014 - M. Of. 740/2014 [M. Of. 740 / 10 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 741/2014 - M. Of. 741/2014 [M. Of. 741 / 10 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-10 :: Titlu: Cei 3 operatori privati inregistreaza 20% din transportul feroviar de calatori; Master Planul nu ii ia in calcul(operator privat)

  Master Planul General de Transport al Romaniei nu ia in calcul, pe sectorul feroviar de transport de calatori, datele operatorilor privati, ci doar pe cele ale companiei nationale - CFR Calatori -, in conditiile in care cele trei societati private sunt raspunzatoare de 20% din activitatea totala de transport feroviar de calatori, a afirmat, joi, Constantin Oprea, reprezentantul Transferoviar Grup.

  Potrivit acestuia, la nivelul lui 2013, cei trei operatori privati au inregistrat circa 14 milioane de calatori.

  "Pe sectorul feroviar, AECOM (realizatorul MPGT — n.r.) a luat date doar de la operatorul national de calatori. In 2012, CFR Calatori a avut circa 48 milioane de calatori pe an. La nivelul lui 2013, cei trei operatori privati au inregistrat circa 14 milioane de calatori. Plus 48 de milioane de calatori pe an (ai CFR Calatori — n. r.), duc la 62 de milioane de calatori/an, ceea ce cred ca modifica datele prezentate de MPGT", a aratat Constantin Oprea, la dezbaterea pe marginea Master Planului de Transport.

  El a subliniat ca in Master Plan este prevazut ca aproape toate sectiile neinteroperabile din Romania nu inregistreaza mai mult de 1.000 de calatori pe zi, ceea ce, apreciaza Oprea, este "complet fals".

  "Datele inregistrate de operatorii privati nu sunt luate in discutie. De exemplu, sectia Bucuresti — Oltenita (operata de Transferoviar — n.r.) are peste 3.800 de calatori pe zi si ar sta alaturi, e adevarat la limita de jos, de Bucuresti — Constanta, unde se prevad intre 3.500 si 9.000 de calatori pe zi. Prin urmare, cred ca acest MPGT ar trebui completat cu datele operatorilor privati. Ei inregistreaza 20% din activitatea de transport feroviar de calatori"", a precizat acesta.

  Constantin Oprea a atras atentia ca sectorul de transport feroviar de calatori sufera din doua motive principale: scaderea vitezei de circulatie si neadaptarea materialului rulant la noile cerinte de transport, avand in vedere inchiderea multor unitati de productie din marile orase ale Romaniei, fapt care a dus la cresterea costurilor de operare a trenurilor de calatori.

  Pentru a diminua efortul financiar al statului, operatorul national de transport de calatori a fost obligat la reducerea numarului de trenuri care circulau pe intreaga retea feroviara, iar de regula acest lucru s-a aplicat pe sectiile secundare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-10 :: Titlu: FMI estimeaza la 40% posibilitatea ca zona euro sa reintre in recesiune

  Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat joi ca exista in jur de 40% posibilitatea ca zona euro sa reintre in recesiune, informeaza agentia EFE.

  Lagarde a facut aceasta declaratie intr-o conferinta de presa premergatoare reuniunii anuale a FMI si Bancii.

  "Am estimat riscul de reintrare in recesiune a zonei euro la circa 40 %, ceea ce nu este nesemnificativ", a spus directorul FMI. "Nu vreau sa spun ca se va intampla, vreau sa spun ca exista un risc serios de recesiune, daca nu se face nimic", a adaugat Lagarde.

  Aceasta evolutie preconizata pentru zona euro este data de contractia economiei italiene (0,2 %), cresterea neinsemnata a Frantei (0,4 %) si slabirea economiei germane, motorul zonei euro, la 1,4% in 2014.

  Totodata, sefa FMI a dat asigurari ca, "daca tarile iau masuri adecvate, atat tarile cu deficit, cat si cele care au excedent, fac ceea ce au de facut, atunci se va evita acest lucru".

  In raportul "Perspectivele Economiei Globale", FMI a insistat ca Banca Centrala Europeana sa continue cu sprijinul monetar.

  Documentul incurajeaza, de asemenea, tarile cu excedent, precum Germania, sa creasca investitiile publice, iar pe cele cu deficit sa sprijine conditiile ieftine de finantare pentru a adopta masuri fiscale de stimulare a cresterii si fortei de munca.

  Recuperarea economica este tot mai inegala, a reiterat Lagarde, si, in cadrul grupului tarilor avansate, SUA si Marea Britanie par sa isi consolideze iesirea din criza, in timp ce tarile din zona euro continua sa fie blocate intr-o situatie economica fragila
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-10-10 :: Titlu: Eugen Teodorovici: Am alocat peste 50 milioane de euro pentru a acorda sprijin de minimum 150 de euro cadrelor didactice

  Ministerul Fondurilor Europene, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), anunta lansarea in consultare publica a ghidului "Dezvoltarea carierei didactice".

  "Am alocat peste 50 milioane de euro pentru a sprijini profesorii Romaniei, prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Cadrele didactice care vor urma cursuri de formare profesionala vor primi un stimulent in valoare de minimum 150 de euro, urmand sa vedem, in functie de alocarea financiara, daca putem acorda o suma putin mai mare, de 160 de euro, pentru cumpararea de materiale didactice. Am gasit solutia sa folosim fondurile europene pentru a-i ajuta pe dascalii nostri", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Obiectivul operational vizat este dezvoltarea oportunitatilor de cariera si sprijin pentru profesori in vederea asigurarii unui inalt nivel de calificare a cadrelor didactice. Va fi finantat un proiect sistemic, cu implementare la nivel national, care va sustine formarea initiala si continua a cadrelor didactice si a resurselor umane din educatie, respectiv va sprijini debutul in cariera si dezvoltarea carierei didactice.

  In cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte, beneficiar eligibil unic va fi Ministerul Educatiei Nationale, iar depunerea unei cereri de finantare se poate realiza impreuna cu parteneri sociali din educatie si din zona formarii profesionale.

  In cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte sunt vizate cadrele didactice din invatamantul preuniversitar si universitar. Printre activitatile eligibile se numara dezvoltarea, acreditarea/ autorizarea si furnizarea de programe de formare si de perfectionare pentru persoanele din grupurile tinta, inclusiv formarea la distanta, dezvoltarea sistemelor de stimulente si de sprijin financiar pentru debutul si dezvoltarea carierei didactice etc.

  NOTA:
  Schita ghidului "Dezvoltarea carierei didactice" este publicata pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene la urmatorul link: click.
  Ministerul Fondurilor Europene asteapta propuneri si sugestii pe marginea acestui document pana la data de 15 octombrie a.c., ora 12.00, la urmatoarea adresa de e-mail: consultareGSCS@fonduri-ue.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-10 :: Titlu: Cursul valutar din 9 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 9 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4061 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0028 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4506 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0319 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5922 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0071 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6358 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2357 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0017 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-10 :: Titlu: Monitorul Oficial din 9 octombrie 2014

  In data de 9 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 736/2014 - M. Of. 736/2014 [M. Of. 736 / 9 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 737/2014 - M. Of. 737/2014 [M. Of. 737 / 9 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 738/2014 - M. Of. 738/2014 [M. Of. 738 / 9 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: Ministrul Muncii sustine introducerea unor facilitati si indemnizatii pentru mamele care nasc si sunt in somaj

  Ministrul Muncii, Rovana Plumb, sustine extinderea concediului de maternitate pentru mame prin introducerea unor facilitati si indemnizatii pentru mamele care nasc si sunt in somaj sau nu au un loc de munca.

  "A fost o discutie in cadrul Forumului (de la Milano n.r) privind extinderea concediului de maternitate pentru mame. Este un model pe care eu il imbratisez de foarte mult timp, astfel incat sa existe facilitati si indemnizatii care se acorda mamicilor care nasc si care sunt in somaj sau nu au un loc de munca, sa beneficieze de ele. In momentul de fata, la nivelul UE, ca si in Romania, beneficiaza de concediu de maternitate si facilitati acordate prin acest program doar mamicile care au loc de munca", a declarat, miercuri, Rovana Plumb, la Romania TV.

  Ea a precizat ca masura ar urma sa se aplice inclusiv mamelor care sunt in somaj, dar nu mai primesc indemnizatie.

  "Acesta este conceptul pe care am vrea sa il introducem si in Romania, dar deocamdata azi s-a reluat discutia si vom vedea in viitor cum vom putea sa il aplicam in Romania", a mai spus Rovana Plumb.

  Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, a participat marti la Conferinta la nivel inalt privind ocuparea fortei de munca in Europa, de la Milano, Italia.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: BCR a epuizat plafonul suplimentar obtinut in cadrul programului Prima Casa

  Banca Comerciala Romana (BCR) a epuizat, in circa doua saptamani, plafonul obtinut in cadrul programului Prima Casa prin realocarea sumelor neutilizate destinate achizitiilor de locuinte construite de ANL, au anuntat, joi, reprezentanti ai bancii intr-un comunicat remis AGERPRES.

  Astfel, banca a aprobat circa 1.000 de noi credite Prima Casa, in valoare de aproximativ 136 milioane lei.

  In context, BCR a solicitat Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) suplimentarea plafonului de garantare aferent programului Prima Casa 6.

  BCR a acordat deja in cadrul programului Prima Casa 6 aproximativ 4.700 de credite, iar de la inceputul programului si pana in prezent, circa 36.000, in valoare de peste 6 miliarde lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: OUG 62/2014 aduce modificari privind conectarea Trezoreriei la un sistem de plata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 729/2014 a fost publicata OUG 62/2014 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului.

  Ministerul Finantelor Publice, prin Trezoreria Statului, poate oferi institutiilor publice servicii de acceptare de plati electronice cu carduri de plata ale veniturilor bugetului general consolidat, cu conditia autorizarii trezoreriei in cel putin unul dintre sistemele de plati Mastercard, VISA sau alte sisteme de plati similare. In vederea autorizarii trezoreriei, Ministerul Finantelor Publice primeste de la entitatile de plati Mastercard, Visa sau altele asemenea un acord prin care acestea accepta autorizarea acesteia, in conditiile prevazute la alin. (2).

  Trezoreria Statului accepta conectarea la un sistem de plata in urmatoarele conditii cumulative:
  a) nu se constituie niciun fel de garantii de catre Trezoreria Statului si institutii publice;
  b) comisioanele solicitate de emitentii cardurilor si de catre sistemele de plati se exprima in procent si nu depasesc cumulat 0,3% din valoarea fiecarei tranzactii. Nu se accepta comisioane fixe sau alte costuri suplimentare pentru Trezoreria Statului si institutii publice;
  c) nu se accepta solicitarea de alte costuri sau comisioane, inclusiv licente, mentenante, update sau upgrade, de catre emitentii cardurilor sau sistemele de plati pentru Trezoreria Statului si institutii publice;
  d) sistemele de plati accepta desfasurarea anuala, impreuna cu Trezoreria Statului, de actiuni de promovare si educare a contribuabililor in scopul utilizarii sistemelor electronice de plati. La solicitarea sistemelor de plati, Trezoreria Statului poate accepta si participarea la alte actiuni de promovare a sistemelor de plati electronice;
  e) furnizarea serviciilor de acceptare de plati la nivelul institutiilor publice se poate realiza si direct, prin intermediul Trezoreriei Statului, fara conectarea sau definirea institutiilor publice drept comercianti si fara solicitarea de comisioane sau alte costuri de catre emitentii cardurilor sau sistemele de plati pentru Trezoreria Statului si institutii publice;
  f) sistemele de plati accepta normele si procedurile emise in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice;
  g) restituirea sumelor catre platitori, inclusiv operatiunile de tip refuz la plata, se efectueaza potrivit legislatiei nationale in vigoare si normelor metodologice aprobate potrivit alin. (13);
  h) plata comisioanelor prevazute la lit. b) se realizeaza prin debitare directa si/sau prin plata facturilor emise la termenele stabilite de catre sistemele de plata, fara a depasi valoarea comisionului datorat pentru tranzactiile dintr-o luna calendaristica, cu incadrarea in limita maxima stabilita la lit. b). In cazul platilor comisionului prin debitare directa, sistemele de plati emit la data debitarii si documentele justififcative.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 62/2014 aduce modificari privind conectarea Trezoreriei la un sistem de plata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: Ordinul 1338/2014 stabileste nivelul comisioanelor percepute de Trezoreria Statului pentru serviciile prestate clientilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 724/2014 a fost publicat Ordinul 1338/2014 privind stabilirea nivelului comisioanelor percepute de Trezoreria Statului pentru serviciile prestate clientilor.

  Trezoreria Statului percepe comisioane pentru operatiunile de plati derulate prin intermediul sistemelor de decontare a platilor de mica si mare valoare in relatia cu institutiile de credit si pentru alte servicii prestate la solicitarea titularilor urmatoarelor conturi:
  a) cont 50.69 "Disponibil al operatorilor economici";
  b) cont 50.98 "Disponibil al operatorilor economici si al organismelor neguvernamentale nonprofit aferent proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare";
  c) cont 53.01 "Disponibil din sume reprezentand garantie de buna executie";
  d) cont 80.F.98 "Excedent al bugetului institutiilor publice din administratia publica centrala finantate integral din venituri proprii";
  e) cont 82.F.98 "Excedent al bugetului institutiilor publice din administratia publica locala finantate integral din venituri proprii";
  f) cont 23 F "Cheltuieli ale bugetului institutiilor publice din administratia publica centrala finantate integral din venituri proprii";
  g) cont 24 F "Cheltuieli ale bugetului institutiilor publice din administratia publica locala finantate integral din venituri proprii".

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 1338/2014 stabileste nivelul comisioanelor percepute de Trezoreria Statului pentru serviciile prestate clientilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Cloud Business Solutions :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: VIDEO (P)Ai cabinet individual de avocatura. Cum pot sa devii mai performat

  A avea cabinet individual de avocatura nu este o treaba usoara. Ai foarte multe date de gestionat, de multumit toti clientii, trebuie sa te promovezi singur si trebuie sa castigi procese.

  A fi avocat in Romania zilelor noastre reprezinta o munca titanica. Iar efortul este cu atat mai mare daca lucrezi singur. Din fericire, in secolul vitezei, a aparut o aplicatie care automatizeaza mare parte dintre procesele de lucru pe care trebuie sa le parcurgi in fiecare zi.

  In loc sa iti bati capul cu lista de clienti, cu facturi, cu semnarea si completarea contractelor, cu gestionarea dosarelor si pe deasupra sa mai si tii evidenta tuturor termenelor la care trebuie sa te prezinti, poti folosi apisLEX, un soft specializat pentru avocati. Cu ajutorul acestei aplicatii profesionale ajungi sa ai mai mult timp pentru clienti, pentru promovarea ta ca specialist si mai ales pentru documentarea proceselor.

  Aplicatia apisLEX se pliaza perfect atat pe nevoile avocatilor care lucreaza individual sau care lucreaza in case de avocatura. Dar pentru ca intelegem exact nevoile fiecaruia, am creat doua variante distincte de soft. Cu 8 euro pe luna, apisLEX Standard te poate ajuta cu managementul dosarelor, gestionarea contractelor, generarea de documente, cu alerte privind termenele programate, cu un serviciu performant de facturare si un generator de rapoarte prestabilite de eficienta si financiare.

  Cititi aici despre diferentele dintre apisLEX Standard si apisLEX Premium

  Mai mult, Cloud Business Software, compania care produce apisLEX, doreste ca fiecare client sa fie multumit. Astfel, fiecare avocat poate solicita sa testeze aplicatia mai intai in mod gratuit. Intrati pe site pentru oferta apisLEX


  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: Portal online de depunere a documentelor de catre straini si cetateni comunitari

  Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) a pus la dispozitia cetatenilor din Uniunea Europeana, Spatiul Economic European, Confederatia Elvetiana, tari terte si persoanelor juridice aflate pe teritoriul Romaniei un portal online de depunere a documentelor privind regimul strainilor si al cetatenilor comunitari.

  "IGI invita solicitantii sa utilizeze aplicatia www.portaligi.mai.gov.ro pentru a beneficia de servicii publice eficiente si rapide. Metoda de lucru lansata urmareste scurtarea timpului de asteptare in fata ghiseului si eficientizarea procesului de preluare a cererilor", informeaza un comunicat al IGI remis miercuri AGERPRES.

  Prin lansarea acestui serviciu se ofera aplicantilor oportunitatea de a face dovada indeplinirii conditiilor legale prin incarcarea online a documentelor justificative, inainte de prezentarea la birourile de lucru cu publicul.

  "Documentele sunt verificate de operatori, care asigura un feed-back on-line si programeaza solicitantul la o data si ora stabilite pentru a se prezenta la ghiseele special amenajate si dotate, in vederea preluarii datelor biometrice si a confruntarii cu documentele originale", se mai arata in comunicat.

  Aplicatia ofera utilizatorului posibilitatea de a verifica online, in orice moment, statusul cererii sale. Termenul legal de solutionare a cererii curge de la data prezentarii la ghiseu.

  "Aplicatia contribuie, in mod semnificativ, la cresterea eficientei in rezolvarea cererilor adresate structurilor de imigrari din toata tara. Prelucrarea datelor se realizeaza in mod organizat si controlat, existand in permanenta posibilitatea unei interactiuni cu solicitantii pentru obtinerea cat mai rapida a datelor necesare si procesarea lor", precizeaza IGI.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4089 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0022 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4825 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0114 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5993 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0111 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6353 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0042 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2374 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: Monitorul Oficial din 8 octombrie 2014

  In data de 8 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 734/2014 - M. Of. 734/2014 [M. Of. 734 / 8 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: BVB: Una dintre cele mai solicitante modificari tehnice de pe piata de capital s-a incheiat cu succes

  Migrarea la noul sistem de comunicare dintre sistemul de tranzactionare si cel de post-tranzactionare, precum si tranzitia la ciclul de decontare T+2, s-au incheiat cu succes pe piata de capital din Romania, a anuntat, miercuri, Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

  Una dintre cele mai solicitante modificari tehnice din sfera serviciilor de tranzactionare si post-tranzactionare s-a incheiat cu succes, iar separarea activitatilor de tranzactionare de cele de post-tranzactionare in ceea ce priveste sistemul de conturi utilizate, impreuna cu noul set de reguli de comunicare dintre cele doua sisteme si utilizatorii acestora sunt acum operationale, incepand din 6 octombrie, se arata in comunicatul bursei.

  'Am facut un pas de anvergura spre infrastructura moderna si deplin operationala a pietei de capital. Aceasta schimbare inlatura una dintre marile bariere de ordin tehnic in ceea ce priveste modul in care participantii utilizau serviciile oferite de Bursa de Valori Bucuresti si sistemul de decontare.

  Vreau sa multumesc tuturor celor care au fost si inca sunt aliati in procesul mult asteptatei modernizari a pietei, si care s-au alaturat eforturilor echipei dedicate si determinate a Bursei de Valori Bucuresti.

  Separarea sistemelor este una dintre cele mai importante schimbari dintr-o serie lunga de noi solutii orientate catre piata si implementate de BVB. Totodata, ea completeaza reformele de reglementare incluse in programul de eliminare a celor 8 Bariere, sustinut de Guvern si Autoritatea de Supraveghere Financiara, precum si in proiectul STEAM lansat de ASF
  ', a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

  Conform rezultatelor deja cunoscute, tranzitia intregii piete de capital la ciclul de decontare T+2 se dovedeste, de asemenea, de succes.

  'Datorita migrarii la T+2, incheiata in data de 6 octombrie, piata de capital din Romania continua sa se indrepte spre o infrastructura dezvoltata, functionand conform celor mai bune standarde.
  In timpul acestui efort, am vazut energia si determinarea celor care nu au fost de acord sa lase piata de capital din Romania la periferia europeana. In acest context, trebuie adresate cuvinte speciale de apreciere la adresa Autoritatii de Supraveghere Financiara, Bancii Nationale a Romaniei, Consiliului de Administratie al BVB si colegilor nostri de la Depozitarul Central, care au condus cu profesionalism si curaj procesul in faza finala
  ', a adaugat Ludwik Sobolewski.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-08 :: Titlu: OUG 63/2014 aduce modificari la unele acte normative in domeniul agriculturii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 730/2014 a fost publicata OUG 63/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul agriculturii.

  n vedrea accesarii fondurilor europene aferente platilor pe suprafata, persoanele fizice si juridice proprietari/utilizatori de pajisti au obligatia sa efectueze o cosire cel putin o data pe an sau sa asigure incarcatura minima de 0,3 UVM/ha, in oricare din zilele perioadei de pasunat, stabilite prin amenajamentul pastoral, incepand cu anul de cerere 2015.
  In cazul in care proprietarii de animale membri ai colectivitatii locale sunt membri ai unei asociatii si exploateaza in comun o suprafata de pasune, contractul de inchiriere/concesionare se incheie cu asociatia, in baza unui centralizator care cuprinde acordul, datele de identificare si numarul de animale pe fiecare membru al asociatiei.

  Fondurile mutuale acreditate in baza prezentei ordonante de urgenta si care respecta prevederile regulamentului si, respectiv, ale Programului National de Dezvoltare Rurala, denumit in continuare PNDR 2014-2020, aprobat prin decizie a Comisiei Europene, pot beneficia de sprijin din fonduri publice de la bugetul Uniunii Europene si bugetul de stat, in limita fondurilor disponibile, conform criteriilor stabilite prin procedurile de implementare a acestuia.

  Fondurile mutuale sunt create in scopul acordarii de compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice generate de fenomene climatice nefavorabile, de boli ale animalelor, organisme daunatoare plantelor sau incidente de mediu, conform prevederilor prezentei ordonante de urgenta si normelor de aplicare a acesteia.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 63/2014 aduce modificari la unele acte normative in domeniul agriculturii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-08 :: Titlu: CCR: Numirea lui Anton Ioan la Autoritatea de Audit este neconstitutionala

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri ca este neconstitutionala hotararea Parlamentului prin care Anton Ioan a fost numit vicepresedinte al Autoritatii de Audit.

  La inceputul lunii septembrie, PNL a depus la CCR o sesizare despre Hotararea Parlamentului din 27 septembrie 2011 privind numirea unor consilieri de conturi si a unui vicepresedinte al Autoritatii de Audit.

  Sesizarea a fost semnata de 70 de deputati liberali. PNL explica atunci ca acest demers a fost initiat ca urmare a unei decizii a CCR din luna iulie 2014, prin care s-a stabilit ca fiind neconstitutionale dispozitiile Hotararii Parlamentului nr. 28 din 16 iunie 2014 privind numirea unor consilieri de conturi si a unui vicepresedinte la Curtea de Conturi.

  "Astfel, Curtea Constitutionala a constatat faptul ca numirile in functia de consilier de conturi ale doamnei Constanta Anca Donovici si domnului Marius Vorniceanu au fost neconstitutionale, prin incalcarea dispozitiilor legale privind mandatul consilierilor de conturi de 9 ani. Avand in vedere jurisprudenta creata de Curtea Constitutionala, PNL solicita acestei institutii sa constate neconstitutionalitatea numirii in functia de consilier de conturi a domnului Anton Ioan, care a fost numit vicepresedinte al Autoritatii de Audit, pentru un mandat de noua ani, prin Hotararea nr. 17 din 27 septembrie 2011 privind numirea unor consilieri de conturi si a unui vicepresedinte al Autoritatii de Audit, desi mai indeplinise aceeasi functie, timp de trei ani, potrivit Hotararii Parlamentului nr. 25 din 14 octombrie 2008. Domnul Anton Ioan ar indeplini astfel un mandat de doisprezece ani, format dintr-un mandat partial si dintr-un mandat complet", se arata in document.

  Liberalii mentioneaza ca grupul lor parlamentar a transmis inca din data de 26 august 2014 o solicitare catre presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, pentru a initia demersurile necesare in vederea adoptarii unei hotarari prin care sa se revoce mandatul de consilier de conturi al lui Anton Ioan, respectandu-se astfel dispozitiile deciziei mai-sus mentionate.

  Conform informatiilor prezentate pe site-ul Curtii de Conturi, Autoritatea de Audit a fost infiintata in vederea indeplinirii unor obligatii in domeniul auditului extern, care revin Romaniei in calitate de stat membru al Uniunii Europene.

  Autoritatea de Audit se ocupa de fondurile nerambursabile de preaderare acordate Romaniei prin programele PHARE, ISPA si SAPARD, de fondurile structurale si de coeziune, Fondul European de Garantare in Agricultura, Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Fondul European pentru Pescuit, precum si de fondurile ce vor fi acordate in perioada postaderare. Institutia are atributii si proceduri de lucru proprii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-08 :: Titlu: Japan Tobacco ar putea muta o parte din productie in Romania

  Producatorul japonez de tigarete Japan Tobacco Inc. a anuntat marti ca intentioneaza sa inchida doua uzine de productie din Europa, actiune care ar putea conduce la eliminare a 1.100 de locuri de munca, transmite Bloomberg.

  JTI a precizat ca uzinele sale de la Lisnafillan, Irlanda de Nord, si Wervik, Belgia, ar urma sa fie inchise in cadrul acestui plan iar productia va fi transferata altor uzine "posibil cele din Polonia si Romania".

  "Aceasta propunere de restructurare va permite JTI sa-si optimizeze operatiunile, sa-si intareasca avantajul competitiv si sa-si indeplineasca obiectivele financiare intr-un mediu operational dificil", a informat Japan Tobacco intr-un comunicat.

  Japan Tobacco, producatorul marcilor de tigarete Winston si Camel, are peste 50.000 de salariati si 25 de uzine la nivel mondial iar in 2014 mizeaza pe o cifra de afaceri de 2.430 miliarde yeni (917,7 miliarde de euro).

  JTI a demarat afacerile in Romania in 1993, drept RJ Reynolds, fiind una dintre primele companii multinationale stabilite aici, cu o investitie de peste 100 de milioane de euro. Compania are in prezent peste 1.000 de angajati. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa companiile din sectorul petrolier. In 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentand accize, TVA, taxe si contributii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-08 :: Titlu: INS a imbunatatit estimarea privind evolutia PIB in T2 fata de T1;industria,comunicatiile si imobiliarele, cea mai importanta contributie

  Institutul National de Statistica (INS) a imbunatatit estimarea privind evolutia economiei Romanesti in trimestrul doi din acest an fata de trimestrul anterior, de la -1% la -0,9%, in timp ce cresterile semestriale si anuale au ramas neschimbate fata de estimarea anterioara, respectiv +1,5% si +2,6%, date ajustate sezonier, potrivit noilor date provizorii, transmise miercuri AGERPRES.

  Industria alaturi de sectorul informatii si comunicatii si de cel al tranzactiilor imobiliare au avut cea mai importanta contributie la cresterea Produsului Intern Brut (PIB) in trimestrul doi din acest an, in timp ce comertul, agricultura, constructiile au tras in jos economia.

  "Din punctul de vedere al formarii PIB, in trimestrul II 2014, modificari ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat: tranzactiile imobiliare, de la +0,1% la +0,3%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu +1,8 puncte procentuale (de la 101,4% la 103,2%); impozitele nete pe produs, de la +0,9% la +0,7%, ca urmare a modificarii volumului impozitelor pe produs cu—1,5 puncte procentuale (de la 106,8% la 105,3%)", se precizeaza in comunicat.

  Pe partea de utilizare a PIB, in trimestrul doi al anului 2014, cea mai importanta contributie la cresterea economiei au avut-o consumul (+3,3%) si exporturile (+1%), in timp ce investitiile au avut o contributie negativa de 2,9%.

  "Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in trimestrul II 2014, modificari ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat: consumul final, de la +3,0% la +3,3%, ca urmare a cresterii volumului cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei cu +0,2 puncte procentuale (de la 103,9% la 104,1%) si a volumului cheltuielii pentru consum colectiv efectiv al administratiilor publice cu +19,9 puncte procentuale (de la 101,1% la 121,0%); formarea bruta de capital fix, de la—3,0% la—2,9%, ca urmare a modificarii volumului sau cu +0,2 puncte procentuale (de la 87,2% la 87,4%); exportul net de bunuri si servicii, de la +0,9% la +1,0%, ca urmare a scaderii cu 1,6 puncte procentuale a contributiei importului de bunuri si servicii corelata cu scadere ceva mai redusa, cu 1,5 puncte procentuale a exportului de bunuri si servicii", se precizeaza in comunicatul INS.

  Produsul Intern Brut — date ajustate sezonier — estimat pentru trimestrul II 2014 a fost de 164,701 miliarde de lei preturi curente, in scadere — in termeni reali — cu 0,9% fata de trimestrul I din 2014 si in crestere cu 1,5% fata de trimestrul II din 2013.

  In plus, datele INS arata ca Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2014 a fost de 327,126 miliarde de lei preturi curente, in crestere — in termeni reali — cu 2,6% fata de semestrul I 2013.

  De asemenea, pe serie bruta, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2014 a fost de 154,693 miliarde lei preturi curente, in crestere — in termeni reali — cu 1,2% fata de trimestrul II 2013, iar pentru semestrul I 2014 a depasit 281 de miliarde de lei preturi curente, in crestere — in termeni reali — cu 2,4% fata de semestrul I 2013.

  Marti, Fondul Monetar International a revizuit in crestere la 2,4% estimarile referitoare la avansul Produsului Intern Brut al Romaniei in acest an, potrivit raportului World Economic Outlook.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-10-08 :: Titlu: Ministerul Fondurilor Europene selecteaza membrii Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat 2014 – 2020

  Ministerul Fondurilor Europene incepe demersurile pentru constituirea Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat 2014 - 2020 (CCMAP).

  "Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat 2014 - 2020 va fi primul nivel de coordonare strategica a utilizarii fondurilor europene de care dispune Romania in perioada de programare 2014 – 2020. Acest for va asigura analiza coerenta interventiilor ?i complementaritatea acestora in toate fazele implementarii. In consecin?a, invit toate organiza?iile din mediul public ?i privat, interesate de cheltuirea eficienta a celor 43 miliarde de euro de care dispune ?ara noastra in perioada de programare sa i?i depuna candidaturile in vederea selectarii membrilor care vor constitui acest for de coordonare a implementarii fondurilor europene”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Membrii CCMAP vor fi selecta?i din randul reprezentantilor societatii civile la nivel national, regional sau local precum si din randul altor parteneri economici si sociali. Pentru selectarea membrilor CCMAP, Ministerul Fondurilor Europene invita organizatiile interesate sa isi exprime interesul privind participarea la acest Comitet, prin completarea formularului online disponibil pe site-ul MFE la urmatorul link: http://www.fonduri-ue.ro/ccmap. Termenul limita pentru completarea acestuia este 15 octombrie a.c.

  In cadrul procesului de selectie Ministerul Fondurilor Europene va avea in vedere reprezentarea echilibrata a domeniilor relevante pentru implementarea fondurilor europene structurale ?i de investi?ii, expertiza ?i experienta, organizatiile selectate urmand sa fie implicate activ in coordonarea strategica. Totodata, Ministerul Fondurilor Europene precizeaza ca in cazul in care partenerii economici si sociali sau organismele care reprezinta societatea civila fac parte dintr-o organizatie de tip confederativ general/ sectorial, nu vor fi luate in considerare expresiile de interes transmise individual de catre membrii acestora.

  NOTA:

  Comisia Europeana a adoptat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu Romania in data de 6 august a.c. Acest document prezinta modul in care vor fi folosite fondurile europene structurale si de investitii in viitoarea perioada de programare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-08 :: Titlu: Dacian Ciolos: Romania are interesul sa exporte produse procesate, in care se regasesc traditia si specificul culinar

  Romania are interesul sa exporte produse procesate, nu vapoare cu cereale, pentru ca in aceste produse procesate se regasesc traditia si specificul culinar, a afirmat miercuri comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, prezent la Conferinta Nationala dedicata noului PNDR 2014 - 2020.

  "Pentru ca vorbim mult de potentialul de export al agriculturii din Romania, cred ca Romania are interesul nu sa exporte vapoare cu cereale ci sa exporte, in primul rand, produse procesate, pentru ca in aceste produse procesate se regaseste traditia, se regaseste specificul culinar din Romania, precum si mana de lucru pe care o avem inca din abundenta in mediul rural. Conectand dezvoltarea industriei alimentare cu dezvoltarea invatamantului, a educatiei, a formarii profesionale si a consultantei cred ca putem face din acest potential de productie al Romaniei o valoare economica", a declarat Dacian Ciolos.

  Comisarul european pentru Agricultura a subliniat ca toate tarile cu agricultura dezvoltata din UE, precum Olanda, Franta sau Irlanda, exporta mai mult produse procesate si mai putina materie prima, acesta fiind un specific al agriculturii europene in general.

  Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala din Romania impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale organizeaza, miercuri, Conferinta Nationala dedicata noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 — 2020.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-08 :: Titlu: Ordinul 149/2014 aduce schimbari privind preschimbarea permiselor de conducere nationale eliberate de autoritatile competente ale altor state cu documente similare romanesti

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 725/2014 a fost publicat Ordinul 149/2014 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului administratiei si internelor nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere nationale eliberate de autoritatile competente ale altor state cu documente similare romanesti.

  ermisele de conducere eliberate de autoritatile statelor membre care au fost pierdute, furate sau deteriorate se preschimba pe baza informatiilor pe care serviciul public comunitar caruia i se solicita preschimbarea permisului de conducere pierdut, furat sau deteriorat le detine cu privire la solicitant si la permisul de conducere sau, in lipsa acestor informatii, pe baza unei atestari primite de la autoritatile competente din statul membru care a eliberat permisul initial.

  Pentru facilitarea verificarii informatiilor cu privire la solicitant si la permisul de conducere in vederea preschimbarii permiselor de conducere eliberate de autoritatile statelor membre, pierdute, furate sau deteriorate, potrivit alin. (5), se poate utiliza reteaua permiselor de conducere a Uniunii Europene.

  Sunt publicate:

 • ISTA cuprinzand statele membre, emitente de permise de conducere nationale ce pot fi preschimbate fara examinarea sau testarea detinatorilor unor astfel de permise
 • LISTA cuprinzand statele membre ale Conventiei asupra circulatiei rutiere, emitente de permise de conducere nationale ce pot fi preschimbate fara examinarea sau testarea detinatorilor unor astfel de permis
 • LISTA cuprinzand statele care nu sunt membre ale Conventiei asupra circulatiei rutiere, emitente de permise de conducere nationale ce pot fi preschimbate fara examinarea sau testarea detinatorilor unor astfel de permise

  Textul integral: Ordinul 149/2014 aduce schimbari privind preschimbarea permiselor de conducere nationale eliberate de autoritatile competente ale altor state cu documente similare romanesti
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-08 :: Titlu: Decizia ICCJ nr. 8 din 7 iulie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 723/2014 a fost publicata Decizia ICCJ nr. 8 din 7 iulie 2014 vizand dezlegarea modului de interpretare si aplicare a prevederilor Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania.

  Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a luat in examinare sesizarea formulata de Curtea de Apel Iasi in Dosarul nr. 11.361/99/2011, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile in legatura cu chestiunea de drept vizand dezlegarea modului de interpretare si aplicare a prevederilor Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, a dispozitiilor art. 4, art. 5, art. 6, art. 7, art. 8, art. 9, art. 11, art. 12, art. 14, art. 16, art. 17, art. 20, art. 21, art. 22, art. 24, art. 25, art. 27, art. 31, art. 33 si art. 35 din Legea nr. 165/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru cauzele aflate pe rolul instantelor, raportat la dispozitiile Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Prin Cererea inregistrata sub nr. 11.361/99/31.08.2011, pe rolul Tribunalului Iasi, reclamantul D.V. a formulat contestatie impotriva Dispozitiei nr. 1.205 din 21 iulie 2011, emisa de paratul P.M.I., pe care o considera nelegala, solicitand restituirea in natura a imobilului (teren si constructii) situat in Iasi, Str. Armeana nr. 18, in suprafata de 800 mp.

  Temeiul de drept al cererii este reprezentat de dispozitiile art. 9, art. 10, art. 18, art. 25, art. 26 si art. 28 din Legea nr. 10/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Prin Dispozitia nr. 1.205 din 21 iulie 2011, P.M.I. a dispus, in baza art. 3, 4, 10, art. 26 alin. (1) si art. 27 din Legea nr. 10/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si art. 68 alin. (1) din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, acordarea de despagubiri in conditiile titlului VII din Legea nr. 247/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru terenul in suprafata de 80,35 mp, situat in Iasi, Str. Armeana nr. 18, care nu poate fi restituit in natura, fiind sistematizat, si a respins cererea de restituire in natura sau prin echivalent a constructiei, motivat de faptul ca aceasta nu a facut obiectul preluarii abuzive, fiind distrusa in timpul razboiului. Pentru diferenta de 870,51 mp teren, detinuta de Filiala Iasi a Uniunii Artistilor Plastici, s-a declinat competenta de solutionare a notificarii in favoarea acestei entitati.

  Prin Sentinta civila nr. 302/15.02.2012, pronuntata de Tribunalul Iasi, s-a respins actiunea civila formulata de reclamantul D.V. in contradictoriu cu paratul P.M.I., ca neintemeiata.

  Impotriva acestei hotarari a formulat recurs reclamantul, iar prin Decizia civila nr. 1.398/28.09.2012, pronuntata de Curtea de Apel Iasi - Sectia civila, s-a admis recursul si s-a trimis cauza spre rejudecare Tribunalului Iasi.

  Prin Sentinta civila nr. 2.240/13.06.2013, pronuntata de Tribunalul Iasi, in rejudecare, s-a admis in parte contestatia formulata de reclamantul D.V., in contradictoriu cu paratul P.M.I. si, in consecinta, s-a anulat in parte Dispozitia nr. 1.205/21.07.2011, emisa de paratul P.M.I., respectiv punctele 1 si 3, paratul fiind obligat sa emita in favoarea reclamantului dispozitie de acordare de masuri compensatorii cu privire la suprafata de 887 mp teren situat in Iasi, Str. Armeana nr. 18, fosta proprietate a lui V.M.

  Pentru a se pronunta astfel, tribunalul a retinut, in esenta, ca Uniunea Artistilor Plastici - Filiala Iasi este o asociatie profesionala, neguvernamentala si nonprofit, neindeplinind conditiile pentru a fi considerata unitate detinatoare, si ca municipiul Iasi are calitatea de unitate detinatoare a imobilului notificat, solutionarea notificarii revenindu-i acestuia, potrivit dispozitiilor art. 21 alin. (4) din Legea nr. 10/2001, republicata, cu modificarile si compeltarile ulteriaore.

  Totodata Tribunalul Iasi a constatat ca reclamantul este indreptatit la masuri reparatorii prin echivalent pentru suprafata de teren de 887 mp situat in Iasi, Str. Armeana nr. 18, in conformitate cu dispozitiile art. 16, art. 21 alin. (6) si (7) si art. 50 din Legea nr. 165/2013, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Cauza se afla pe rolul Curtii de Apel Iasi - Sectia civila, pentru jud...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-08 :: Titlu: OUG 61/2014 aduce modificari la finantarea externa nerambursabila, precum si unele masuri financiare in domeniul ex-ISPA

  In Monitorul Oficial Parrtea I nr. 727/2014 a fost publicata OUG 61/2014 pentru modificarea si completarea OUG 47/2013 privind unele masuri in domeniul instrumentelor structurale care privesc beneficiarii directi finantati din fonduri externe nerambursabile, precum si unele masuri financiare in domeniul ex-ISPA din sectorul transporturi.

  Beneficiarii directi, finantati din fonduri structurale, au obligatia de a solicita de la executantii de lucrari, prestatorii de servicii, furnizorii de bunuri, cu care au incheiate contracte, orice informatii/date/indicatori/rapoarte care sunt in legatura cu implementarea proiectelor de infrastructura de transport finantate din fonduri structurale, la orice solicitare a Autoritatii de Management POS Transport si in termenul stabilit de aceasta.

  Modalitatea de raportare catre Autoritatea de Management POS Transport a informatiilor/datelor/indicatorilor/rapoartelor prevazute la alin. (1) de catre beneficiarii directi, finantati din fonduri structurale, se aproba prin instructiune a conducatorului Autoritatii de Management POS Transport.

  In vederea punerii in aplicare a instructiunilor Autoritatii de Management POS Transport beneficiarii directi, finantati din fonduri structurale, emit ordine administrative/instructiuni administrative conform contractelor incheiate cu executantii de lucrari, prestatorii de servicii, furnizorii de bunuri prevazuti la alin. (1), incheind cu acestia, daca este cazul, acte aditionale.

  Instructiunile/Ordinele administrative emise de beneficiarii directi, finantati din fonduri structurale conform contractelor incheiate sunt obligatorii pentru executantii de lucrari, prestatorii de servicii, furnizorii de bunuri prevazuti mai sus.

  Textul integral al modificarilor: OUG 61/2014 aduce modificari la finantarea externa nerambursabila, precum si unele masuri financiare in domeniul ex-ISPA
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-08 :: Titlu: Cursul valutar din 7 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 7 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4067 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0069 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4939 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0256 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6104 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0142 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6395 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0022 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2385 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-08 :: Titlu: Monitorul Oficial din 7 octombrie 2014

  In data de 7 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 730/2014 - M. Of. 730/2014 [M. Of. 730 / 7 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 731/2014 - M. Of. 731/2014 [M. Of. 731 / 7 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 732/2014 - M. Of. 732/2014 [M. Of. 732 / 7 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 733/2014 - M. Of. 733/2014 [M. Of. 733 / 7 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-07 :: Titlu: Asztalos (CNCD): In anul 2014, intreaga regiune trece printr-o criza a drepturilor omului

  Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat marti, ca, in 2014, intreaga regiune trece printr-o criza a drepturilor omului.

  El a facut aceasta apreciere in cadrul evenimentului "TEDxCaleaVictorieiED. Pentru drepturile omului", organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

  "In anul 2014, intreaga regiune trece printr-o criza a drepturilor omului. Au fost supuse (tarile din regiune — n.r.) unui proces accelerat de integrare in NATO si UE, s-a presupus bifarea aquis-ului comunitar, adica preluarea legislatiei UE intr-un ritm foarte alert, fara ca societatea sa reuseasca sa interiorizeze, sa creada in el. A fost suficienta o criza economica pentru a face indigestie", a spus Csaba Asztalos.

  Acesta a precizat ca statutul Romaniei s-a schimbat dupa intrarea in Uniunea Europeana.

  "Noi, in 2007, odata integrati in UE, statutul tarii noastre s-a schimbat. S-a apreciat ca avem anticorpii necesari pentru a putea sa gestionam noi insine problematica statului de drept, drepturilor omului, a demnitatii umane. Restul (tarilor—n.r.) si organizatiile internationale si-au retras prematur instrumentele de democratizare din aceasta regiune. S-au retras prematur donatorii acelor investitii, de exemplu in zona prevenirii infectarii cu HIV/SIDA. ?i-au retras prematur acele instrumente de analiza si monitorizare care faceau rapoarte anuale pe aceste state si puteam sa ne vedem in oglinda.", a mai aratat presedintele CNCD, Csaba Asztalos, in cadrul evenimentului "TEDxCaleaVictorieiED. Pentru drepturile omului".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-07 :: Titlu: Guvern: Programul Prima Casa, extins pentru romanii din diaspora

  Guvernul a aprobat in sedinta de marti proiectul de hotarare privind normele de implementare a programului "Prima Casa", in sensul in care de acest program pot beneficia si romanii din diaspora, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului Corneliu Calota.

  Este vorba despre cetatenii romani din strainatate, care au permis de sedere si de munca.

  "Un accent care s-a pus astazi este ca acest tip de credit sa fie accesibil si pentru cei care doresc sa-si construiasca o casa, nu neaparat cum se practica in mod obisnuit sa-si cumpere un apartament", a precizat Calota intr-un briefing de presa la Palatul Victoria.

  Prin hotararea de Guvern, 25 de milioane de lei din fondul ANL vor fi alocati programului 'Prima Casa pentru Diaspora'.

  Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca Executivul are in plan extinderea programelor ''Prima Casa'' si ''Prima Masina'' si pentru romanii din afara granitelor care vor sa se intoarca in tara.

  "Acest gen de programe de sprijin si de garantare — 'Prima Masina', 'Prima Casa' — vrem sa le extindem (...) pentru romanii din afara granitelor, cei care vor sa se intoarca in tara. (...) Vor primi aceleasi facilitati pentru achizitionarea unei locuinte sau a unei masini, lucru care cred ca poate sprijini. (...) Este un model de stimulare, atat economica, a consumului, cat si de protectie a mediului in cazul programului 'Prima Masina'", a afirmat luni premierul la Ministerul, Economiei la lansarea programului 'Prima Masina'.

  Despre faptul ca, pentru acest an, in cazul programului 'Prima Casa' pentru romanii din afara granitelor, banii alocati de Guvern ar ajunge doar pentru 147 de credite, Ponta a precizat ca "este vorba de banii pentru lunile noiembrie si decembrie".

  "Macar sa fie 147 de dosare procesate in lunile noiembrie si decembrie. Important este daca se dovedeste de interes. S-ar putea sa nu fie de interes pentru ca acolo avem o problema pe care incercam sa o indreptam. Creditele sunt pentru locuinte deja existente. Ori, din analizele noastre, romanii care se intorc din diaspora in general vor sa-si construiasca propria locuinta, mai putin sa cumpere un apartament sau o casa deja existente. Deci, daca reusim sa facem programul mai eficient, sa se adreseze nu doar locuintelor deja existente, ci si noilor constructii, in afara ca stimulam economic sectorul constructiilor s-ar putea sa starneasca un interes mult mai mare. Pentru noiembrie si decembrie nu va fi o problema, iar in gradul de garantii pe care-l prevedem in bugetul 2015-2016 vom tine cont si de ceea ce se poate intampla in programul 'Prima Masina' si de succesul pe care l-a avut programul 'Prima Casa', limitat insa de faptul ca se aplica la locuinte existente si mai putin la noi constructii", a declarat premierul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-07 :: Titlu: Numarul societatilor care au intrat in insolventa a scazut cu 14,72%, in primele opt luni din 2014

  Numarul societatilor intrate in insolventa a scazut, in primele opt luni din 2014, cu 14,72%, comparativ cu cel din perioada similara a anului trecut, la 15.765, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

  Cel mai mare numar de firme intrate in insolventa a fost inregistrat in municipiul Bucuresti — 2.497 (in crestere cu 2,55% fata de primele 8 luni din 2013) si in judetele Bihor — 1.094 (plus 5,39%), Prahova — 651 (plus 34,78%) si Brasov — 645 (minus 23,49%).

  La polul opus, cu cele mai putine societati intrate in insolventa, se afla judetele Calarasi — 67 (in scadere cu 40,18% fata de perioada ianuarie-august 2013), Neamt — 100 (minus 50,98%), Vaslui — 103 (minus 67,71%) si Giurgiu — 109 (minus 67,66%).

  In primele opt luni ale acestui an au fost inmatriculate 70.574 persoane fizice si juridice, cu 23,48% mai putine fata de perioada similara a anului trecut.

  Cele mai multe inmatriculari au avut loc in municipiul Bucuresti — 12.419 (minus 5,44% comparativ cu perioada ianuarie-august 2013) si in judetele Cluj — 4.033 (minus 10,56%), Timis — 3.186 (minus 13,61%), Ilfov — 2.734 (minus 1,41%) si Constanta — 2.626 (minus 15,18%).

  Numarul cel mai mic de inmatriculari persoane fizice si juridice a fost inregistrat in judetele Tulcea — 555 (minus 38,74% fata de primele 8 luni ale anului trecut), Covasna — 579 (minus 8,24%) si Ialomita — 589 (minus 22,3%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-07 :: Titlu: APIA: Plafonul de 50.000 de lei din programul Prima Masina nu este suficient

  Plafonul de 50.000 de lei pe care l-a stabilit Ministerul Economiei in programul "Prima Masina" nu va fi suficient, iar unele marci de masini nu se vor incadra in acest program, a declarat, luni, Marius Tudor, secretarul general al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).

  El a fost prezent la conferinta de prezentare a acestui program, unde au participat ministrul Economiei, Constantin Nita (initiatorul proiectului), premierul Victor Ponta si alti reprezentanti ai industriei de profil. "Unele marci nu se vor incadra. Trebuie ca garantiile sa fie mai mari, iar plafonul sa creasca", a sugerat Tudor. Anterior, in aceeasi conferinta, Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, afirmase ca acest program nu incalca legislatia din sectorul concurentei.

  "Proiectul nu va ridica probleme de concurenta, inclusiv Consiliul Concurentei a participat la discutii, deci lucrurile sunt clare", a aratat Stroe. Statul roman va garanta jumatate din valoarea unui credit de maximum 50.000 de lei pe care il vor putea accesa persoanele fizice pentru achizitia unei masini noi, incepand cu 1 noiembrie, a declarat, ministrul Economiei, Constantin Nita, cu ocazia prezentarii programului. Creditul maxim care poate fi accesat prin acest program este de 50.000 de lei, plus TVA, la care se adauga valoarea politei CASCO pentru primul an. Pentru un astfel de credit, rata medie ar fi de 150 de euro pe luna, arata calculele initiatorilor.

  "Acest program are trei obiective strategice: sprijinirea achizitiei unei masini noi pentru tineri printr-un credit bancar cu garantii de stat, stimularea achizitiei de automobile noi, nepoluante, precum si stimularea productiei interne de automobile", a afirmat Nita. Potrivit acestuia, vor avea prioritate in obtinerea creditului tinerii cu varsta intre 18 si 35 de ani, dar a subliniat ca si cei peste aceasta varsta pot beneficia de acest program.

  "Garantiile de stat vor reprezenta 50% din valoarea creditului, iar diferenta de colateral va fi reprezentata de autoturismul achizitionat. Avansul minim va fi intre 5 si 10%, iar costul total va fi ROBOR la trei luni plus 3%. Durata maxima a creditului va fi de 84 de luni, iar masina noua poate fi atat din productia interna, cat si din import", a explicat Nita.

  Potrivit acestuia, va fi incurajata achizitia de masini cat mai putin poluante. "?inem cont de faptul ca, in perioada 2008-2014, creditele bancare pentru populatie s-au redus cu 30%. In plus, vanzarile de autoturisme vechi sunt de trei ori mai mari decat cele de masini noi", a mai spus Nita. El a adaugat ca, pe an, in Romania se vand doar 80.000 de masini noi, din care 25% catre persoane fizice. Industria auto locala numara 600 de companii cu peste 200.000 de angajati si contribuie cu 11% din PIB, a mai spus ministrul de resort.

  "Avem in vedere prin acest program sustinerea comercializarii de 20.000 de autoturisme noi pe an. In decursul a doi ani, vrem ca persoanele fizice sa achizitioneze 40% din masinile noi, fata de doar 25% in acest moment. Cresterea anuala a vanzarilor ar putea ajunge pana la un miliard de lei, ceea ce ar insemna o crestere economica de ,1%, cumuland efectele de pe lantul de productie, import si distributie, inclusiv serviciile conexe din acest sector", a mai declarat ministrul Economiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-07 :: Titlu: MFP: Modificarile aduse Legii privind piata de capital, in dezbatere publica

  Modificarea Legii privind piata de capital are ca scop incadrarea Romaniei in grupul pietelor de capital emergente pentru asigurarea vizibilitatii in plan extern, reprezentand totodata si o modalitate directa de a atrage noi categorii de investitori, arata un comunicat al Ministerul Finantelor Publice, remis luni AGERPRES.

  MFP a lansat luni in dezbatere publica proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr 297/2004 privind piata de capital, precizand ca are in vedere adaptarea legislatiei in domeniu prin eliminarea obstacolelor existente.

  Potrivit sursei citate, acest demers are scopul sa conduca la incadrarea Romaniei in grupul pietelor de capital emergente, ceea ce va asigura o mai mare vizibilitate Romaniei in plan extern si o modalitate directa de a atrage noi categorii de investitori. Aceasta propunere legislativa este parte a unei initiative mai largi propuse de un grup de lucru condus de catre Bursa de Valori Bucuresti, din care fac parte atat reprezentanti ai pietei de capital romanesti, cat si ai autoritatilor de supraveghere si reglementare, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Banca Nationala a Romaniei (ASF si BNR), precum si ai Ministerului Finantelor Publice (MFP).

  'Proiectul de act normativ va contribui la dezvoltarea pietei de capital din Romania. Raspundem astfel unor mai vechi asteptari ale pietei. Modificarile pe care le vom aduce vizeaza, in principal, adaptarea normelor nationale in scopul asigurarii unui tratament unitar si echitabil pentru investitori. Ma refer atat la investitorii locali, cat si la cei straini, respectiv la investitorii majoritari si la cei minoritari', a afirmat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

  Proiectul de act normativ vizeaza, in principal, urmatoarele aspecte: facilitarea accesului la piata de capital romaneasca; respectarea drepturilor fundamentale ale investitorilor, cum ar fi dreptul de vot sau dreptul la dividende; guvernanta corporativa a emitentilor si transparenta acestora, inclusiv raportarea informatiilor relevante pentru participantii la piata; simplificarea regimului ofertelor publice si al listarilor de actiuni si obligatiuni; cresterea pragului de detinere a actiunilor emise de operatorii de piata si eliminarea pragurilor de detinere a actiunilor emise de Societatile de Investitii Financiare (SIF) in scopul imbunatatirii acestor entitati si cu efecte pozitive pentru piata de capital locala; eliminarea din cadrul actelor constitutive ale SIF si ale operatorilor de piata a unor prevederi restrictive referitoare la conditiile de intrunire a cvorumului si de adoptare a hotararilor adunarilor generale ale actionarilor, care fac dificila desfasurarea acestora.

  In acelasi timp, conform MFP, se urmareste cresterea bazei de investitori institutionali din Romania, si motivarea populatiei sa investeasca direct sau indirect in instrumente financiare listate. In acelasi timp, sunt urmarite cresterea bazei de investitori institutionali din Romania, precum si motivarea investitiilor in instrumente financiare listate.

  Astfel, potrivit proiectului de lege, niciun actionar al unui operator de piata nu va putea detine, direct sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, mai mult de 20% din totalul drepturilor de vot. Orice achizitie de actiuni ale operatorului de piata, care conduce la o detinere mai mare sau egala cu 5%, 10%, 15%, respectiv cel mult egala cu 20% din totalul drepturilor de vot, va fi notificata operatorului de piata in termenul stabilit prin reglementarile ASF si supusa in prealabil aprobarii A.S.F.

  Potrivit MFP, orice instrainare de actiuni ale operatorului de piata care va conduce la scaderea sub pragurile de detinere de 5%, 10%, 15%, respectiv 20% din totalul drepturilor de vot, va fi notificata operatorului de piata si ASF, in termenul prevazut de reglementarile emise de ASF. In cazul in care aceste cerinte nu vor fi respectate, dreptul de vot aferent actiunilor detinute cu nerespectarea prevederilor legale este suspendat de drept.

  De asemenea, in vederea crearii unui sistem uniform privind documentele necesare dreptului de vot de catre actionarii rezidenti si nerezidenti, este desemnat un organism centralizat — Depozitarul Central, conform proiectului de lege — care poate emite actele necesare dovedirii identitatii si calitatii de reprezentant legal. Depozitarul Central va fi organismul centralizat care va avea rol si in distribuirea dividendelor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-07 :: Titlu: Cursul valutar din 6 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 6 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4136 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0022 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5195 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0248 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6246 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0089 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6417 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0082 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2386 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-07 :: Titlu: Monitorul Oficial din 6 octombrie 2014

  In data de 6 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 728/2014 - M. Of. 728/2014 [M. Of. 728 / 6 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 729/2014 - M. Of. 729/2014 [M. Of. 729 / 6 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-06 :: Titlu: Bogdan Licu (PICCJ): Prejudiciul recuperat din evaziune fiscala in 2014 a crescut cu 240%

  Prejudiciul recuperat in aplicarea articolului 10 din Legea 241 privind evaziunea fiscala a fost anul acesta in valoare de peste 153 de milioane de lei, cu o crestere cu 240% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat luni adjunctul procurorului general al Romaniei, Bogdan Licu.

  "In ceea ce priveste evaziunea fiscala, in 2014, de la inceputul anului, au fost instrumentate 563 de cauze, trimisi in judecata 830 de inculpati. (...) Valoarea prejudiciului in care s-au dispus masuri asiguratorii in cauzele trimise in judecata se ridica in cazul evaziunii fiscale la 185 de milioane de lei de la inceputul anului", a aratat Licu in cadrul conferintei anuale anticoruptie "Bune practici in prevenirea coruptiei, promovarea integritatii si a transparentei".

  El a precizat ca in ceea ce priveste activitatea de combatere a infractiunii de spalare a banilor, in primul semestru al anului au fost intocmite 37 de rechizitorii, prin care s-a dispus trimitere in judecata a 224 de inculpati iar valoarea bunurilor asupra carora s-au instituit masuri asiguratorii in perioada aceasta se ridica la 233 de milioane de lei si peste 23 de milioane de euro.

  "De la inceputul anului, am sesizat instanta in 134 de cauze, trimitand in judecata 278 de inculpati, dintre care 275 de persoane fizice si trei persoane juridice. In activitatea de combatere a micii coruptii, ponderea sesizarilor din oficiu a crescut cu aproape 35%. In cauzele cu finalitate judiciara au fost dispuse masuri asiguratorii in valoare de aproximativ 3,3 milioane de lei", a mai spus Bogdan Licu.

  Adjunctul procurorului general a mentionat ca in ceea ce priveste conflictul de interese, in semestrul I, Parchetul General a solutionat 167 de cauze, intre care in 26 de cauze s-a dispus sesizarea instantei cu 28 de inculpati.

  "La nivelul Sectiei penale a PICCJ, de la inceputul anului s-au intocmit in materia conflictului de interese opt rechizitorii, in care au fost trimisi in judecata opt inculpati, intre care sapte deputati si un presedinte de consiliu judetean. Intre persoanele trimise in judecata se mai numara sase primari, un consilier local, un presedinte al Colegiului Medicilor si un director de banca", a precizat Licu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-06 :: Titlu: MFP: Programul "Prima casa" va putea fi extins si pentru romanii care locuiesc in strainatate (proiect)

  Programul "Prima casa" va fi putea extins si pentru romanii care locuiesc in strainatate, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, informeaza, luni, Ministerul Finantelor Publice (MFP).

  Conform proiectului de act normativ, va fi stabilit un plafon destinat pentru garantarea achizitiei sau construirii unei locuinte de catre persoanele cu cetatenie romana care locuiesc in strainatate si au permis de sedere si de munca, eliberate de autoritatile statului in care lucreaza.

  Pana la 31 decembrie 2014, plafonul garantiilor acordate exclusiv pentru achizitionarea sau construirea de locuinte pentru romanii care locuiesc in strainatate este de 25 de milioane de lei, alocat din plafonul ramas nealocat sau neutilizat destinat ANL, devenit plafon general de garantare in cadrul Programului Prima casa.

  "Este o propunere venita din practica, prin care dorim sa-i sprijinim pe romanii care muncesc in strainatate sa isi achizitioneze sau sa isi construiasca o locuinta. In acelasi timp, masura va contribui la o administrare mai eficienta si la cresterea gradului de utilizare a portofoliului de garantii din Programul "Prima casa"", considera ministrul finantelor publice, Ioana-Maria Petrescu.

  Programul "Prima casa" a fost implementat incepand cu a doua jumatate a anului 2009. Pana in prezent, au fost acordate 123.922 de garantii, din care circa 31% sunt destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008 — 2013. Valoarea medie a finantarilor accesate in cadrul programului este de 38.210 euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-06 :: Titlu: HG 819/2014 proroga pana la 1 octombrie 2015 anumite termene privind probatiunea

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 706/2014 a fost publicata HG 819/2014 privind prorogarea unor termene prevazute in HG 1079/2013 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 252/2013 privind organizarea si functionarea sistemului de probatiune.

  Termenele prevazute in art. 19 alin. (2) si (3) si art. 20 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 1/079/2013 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 252/2013 privind organizarea si functionarea sistemului de probatiune, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 5 din 7 ianuarie 2014, cu modificarile ulterioare, se proroga pana la data de 1 octombrie 2015.

  Textul integral al Hotararii: HG 819/2014 proroga pana la 1 octombrie 2015 anumite termene privind probatiunea
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-05 :: Titlu: Ordinul 1550/2014 modifica Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 671/2014 a fost publicat Ordinul nr. 1550/2014 privind modificarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national.

  Astfel, se completeaza conditiile in care beneficiaza de prima de casare proprietarul persoana juridica, de drept public ori de drept privat, proprietarul operator economic fara personalitate juridica sau proprietarul organizatie profesionala care este organizata si isi desfasoara activitatea in una dintre formele de exercitare a profesiei liberale, cu sediul profesional in Romania, care indeplineste cumulativ:

 • a) a obtinut din partea Autoritatii aprobarea dosarului de acceptare;
 • b) s-a inscris la un producator validat in vederea achizitionarii unui autovehicul nou, obtinand nota de inscriere;
 • c) a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat si a obtinut certificatul de distrugere;
 • d) a radiat din evidenta circulatiei autovehiculul uzat si a obtinut certificatul de radiere;
 • e) a prezentat producatorului validat dovada distrugerii si a radierii din evidenta circulatiei a autovehiculului uzat;
 • f) a achizitionat autovehiculul nou de la producatorul validat care a eliberat nora de inscriere.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 1550/2014 modifica Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-05 :: Titlu: Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata auditorilor financiari

  Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale si comunitare de Camera Auditorilor Financiari din Romania, a anuntat, sambata, la Sinaia, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

  Investigatia se refera la o posibila interventie in piata a asociatiei prin incercarea de determinare a membrilor sa practice un pret unitar.

  Mai mult, au fost aplicate masuri sanctionatorii prin eliminarea de pe piata a unei firme pentru practicarea unor preturi considerate prea mici.

  "Rolul concurentei prin pret este tocmai acela de a mentine preturile la cel mai scazut nivel posibil. Practicarea unor preturi foarte mici, nu este nociva pentru piata decat in conditiile in care o companie detine o pozitie dominanta de care abuzeaza prin practicarea unor preturi de ruinare. Orice alta abordare privind practicarea unor preturi considerate de competitori sub nivelul pietei contravine principiilor unei economii de piata functionale", a afirmat Bogdan Chiritoiu, in cadrul unei conferinte pe teme de concurenta.

  Potrivit acestuia, odata cu declansarea investigatiei s-a efectuat o inspectie inopinata la sediul Camerei, inspectie autorizata de Curtea de Apel Bucuresti si justificata de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor legate de posibila practica anticoncurentiala analizata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-05 :: Titlu: Companiile Metro, Selgros si Mega Image vor fi amendate pentru incalcarea legislatiei in domeniul concurentei

  Un numar de 26 de companii din sectorul de retail, printre care Metro, Selgros, Mega Image si furnizorii lor, vor fi sanctionati de Consiliul Concurentei pentru incalcarea legislatiei din domeniu in cazul promotiilor de genul "primesti de 10 ori diferenta daca gasesti produsul in alta parte mai ieftin", a declarat, sambata, la Sinaia, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei

  "Practic, retailerul a semnat contracte cu furnizorul prin care acesta din urma se obliga ca, pe perioada promotiei, sa nu vanda produsul nimanui mai ieftin", a explicat Chiritoiu, in cadrul unui seminar pe teme de concurenta.

  Directia de investigatie a propus amenda pentru toate cele 26 de companii anchetate in acest caz. Audierea lor va avea loc pe 23 octombrie, iar Consiliul Concurentei va lua o decizie finala in noiembrie, a mai spus Chiritoiu.

  "Sunt convins ca tara e plina de astfel de intelegeri, dar trebuie sa dam un semnal ca aceasta practica nu este acceptata. Pana acum, simplul fapt ca am deschis investigatia i-a facut sa modifice practicile", a adaugat oficialul Concurentei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-05 :: Titlu: HG 818/2014 aduce modificari privind plafonul de garantare pentru Prima Casa la locuintele ANL

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 706/2014 a fost publicata HG 818/2014 pentru completarea art. 3 din anexa nr. 1 la HG 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima casa.

  Astfel, pana la 31 decembrie 2014 diferenta nealocata si/sau ramasa neutilizata din plafonul de 500 milioane lei destinat exclusiv pentru garantarea finantarii prin program a achizitiei de locuinte construite de ANL, alocat potrivit alin. (16) si (17), poate fi utilizata pentru emiterea de garantii potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Prima casa, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 369/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv pentru garantarea finantarii prin program a achizitiei de locuinte construite de ANL.

  Pana la 31 decembrie 2014 finantatorii care au beneficiat de alcoari din plafonul destinat exclusiv pentru garantarea finantarii prin program a achizitiei de locuinte construite de ANL sunt autorizati sa utilizeze cu prioritate sumele alocate pentru emiterea de garantii potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Textul integral: HG 818/2014 aduce modificari privind plafonul de garantare pentru Prima Casa la locuintele ANL
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-04 :: Titlu: Decizia ICCJ nr. 17 din 1 septembrie 2014 pentru dezlegarea unei chestiuni de Drept in materie Penala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 691/2014 a fost publicata Decizia ICCJ nr. 17 din 1 septembrie 2014 pentru dezlegarea unei chestiuni de Drept in materie Penala.

  S-a luat in examinare sesizarea formulata de Curtea de Apel Bucuresti, Sectia I penala, in Dosarul nr. 8.526/3/2014 (1.510/2014) prin care, in baza art. 475 din Codul de procedura penala, se solicita Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarei probleme de drept:
  Daca in aplicarea dispozitiilor art. 215 alin. (8) din Codul de procedura penala, in cursul urmaririi penale, competenta de a dispune asupra unor noi obligatii pentru inculpat ori inlocuirea sau incetarea celor dispuse initial revine judecatorului de drepturi si libertati care a luat masura sau, dimpotriva, procurorului.

  Prin Incheierea de sedinta din Camera de consiliu din data de 10 aprilie 2014, judecatorul de drepturi si libertati, in temeiul art. 215 alin. (8) si (9) din Codul de procedura penala, a admis exceptia inadmisibilitatii cererii invocata de catre reprezentantul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie privind cererea de modificare a masurii controlului judiciar formulata de inculpatul P.J.O., astfel cum s-a dispus prin Decizia penala nr. 3C din 12 februarie 2014, pronuntata la data de 12 februarie 2014 de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I penala in Dosarul nr. 2.532/3/2014.

  In bza dispozitiilor art. 215 alin. (8) si (9) din Codul de procedura penala, Tribunalul Bucuresti a respins, ca inadmisibila, cererea de modificare a masurii controlului judiciar formulata de inculpatul P.J.O., dispusa prin Decizia penala nr. 3C din 12 februarie 2014, pronuntata la data de 12 februarie 2014 de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I penala, in Dosarul nr. 2.532/3/2014.

  Pentru a dispune astfel, judecatorul de drepturi si libertati al instantei de fond a constatat ca cererea a fost formulata in cursul urmaririi penale, in cauza nefiind depasita aceasta faza a procesului penal.

  Pentru aceste considerente a invocat totodata dispozitiile art. 215 alin. (8) din Codul de procedura penala, in sensul ca orice cerere care vizeaza modificarea obligatiilor impuse inculpatului in cursul urmaririi penale este de competenta exclusiva a procurorului care poate dispune, prin ordonanta, asupra cererii numai dupa audierea inculpatului.

  Impotriva acestei incheieri, in termen legal, a formulat contestatie inculpatul P.J.O., criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie pe motiv ca in mod gresit a fost respinsa cererea de modificare a controlului judiciar.

  La termenul de judecata din 7 mai 2014, avocatul inculpatului P.J.O. a formulat cerere de sesizare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept prin care sa se stabileasca care este organul judiciar competent sa dispuna impunerea unor noi obligatii pentru inculpat, prin inlocuirea celor dispuse initial in continutul controlului judiciar, atunci cand masura a fost luata in timpul urmaririi penale de catre judecatorul de drepturi si libertati.

  Instanta care a sesizat Inalta Curte cu chestiunea de drept supusa dezlegarii si-a exprimat punctul de vedere, apreciind ca *dispozitiile art. 215 alin. (8) din Codul de procedura penala raportat la art. 203 alin. (2) din Codul de procedura penala cu referire la art. 202 alin. (4) lit. b) din Codul de procedura penala trebuie interpretate in sensul ca, in cursul urmaririi penale, judecatorul de drepturi si libertati care a luat masura poate dispune, din oficiu sau la cererea motivata a procurorului sau a inculpatului, prin incheiere, impunerea unei/unor noi obligatii pentru inculpat ori inlocuirea sau incetarea celor dispuse initial, daca apar motive temeinice care justifica aceasta, dupa audierea inculpatului.* S-a precizat ca judecatorul national este singurul insarcinat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Curtea de Justitie a Uniunii Europene de a pune in practica Conventia Europeana si Tratatul Comunitatii Europene in raport cu ordinea juridica nationala.

  Textul integral al Deciziei ICCJ: Decizia ICCJ nr. 17 din 1 septembrie 2014 pentru dezlegarea unei chestiuni de Drept in materie Penala
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-04 :: Titlu: HG 816/2014 stabileste pretul de achizitie a gazelor naturale de pe piata interna

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 703/2014 a fost publicata HG 816/2014 pentru modificarea anexei la HG 511/2014 privind stabilirea pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru piata reglementata de gaze naturale.

  Astfel, tariful lei/MWh este:

 • Clienti noncasnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice, destinata consumului populatiei: 89.4 ron
 • Clienti casnici si producatori de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice, destinata consumului populatiei: 52.20 ron

  Textul integral al Ordinului: HG 816/2014 stabileste pretul de achizitie a gazelor naturale de pe piata interna
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-04 :: Titlu: Proiectele de energie regenerabila au ajuns la o capacitate de 4.704 MW la finele lunii august

  Capacitatile de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o putere instalata totala de 4.704 MW la finele lunii august a acestui an, potrivit datelor furnizate de Transelectrica.

  Astfel, in sistem existau proiecte eoliene cu o putere de 2.800 de MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 1.234 de MW, microhidrocentrale de 570 de MW si proiecte pe baza de biomasa cu o putere cumulata de 100 de MW.

  Cu o luna inainte, la finele lunii iulie, in sistem erau instalate 4.664 MW, iar la finele anului trecut figurau in sistem capacitati de productie a energiei regenerabile de 4.349 de MW.

  Producatorii de energie regenerabila primesc subventii sub forma certificatelor verzi, pe care le platesc toti consumatorii, inclusiv cei casnici, si care sunt reliefate separat in factura lunara la electricitate.

  Romania si-a asumat ca 24% din consumul final brut de energie din anul 2020 sa provina din surse regenerabile, insa ANRE a anuntat ca aceasta tinta a fost deja atinsa la 1 ianuarie 2014. Astfel ca, pentru 2014, cota obligatorie de achizitie a energiei verzi a ramas la 11,1%, cat a fost in 2013, fata de 15%, cat ar fi trebuit sa fie in acest an.

  Pentru a tempera cresterea facturilor, Guvernul a decis, pe 1 iulie 2013, sa amane pentru perioada 2017 — 2020 acordarea unui numar de certificate verzi.

  Potrivit OUG 57/2013, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, fata de sase certificate, cum era pana la 1 iulie 2013. Proiectele eoliene beneficiaza doar de un certificat din doua, iar microhidrocentralele de doua certificate din trei.

  Totodata, noile proiecte care intra in sistem dupa 1 ianuarie 2014 primesc din start mai putine subventii. Potrivit Hotararii de Guvern 994/2013 din decembrie 2013, parcurile fotovoltaice noi primesc doar jumatate din subventiile de pana acum, respectiv trei certificate din sase.

  In cazul parcurilor eoliene, numarul certificatelor se reduce cu ,5 pana in 2017 si cu 0,25 incepand cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi pana in 2017 si de 1,75 certificate, din anul 2018.

  De asemenea, microhidrocentralele primesc si ele cu 0,7% mai putine certificate verzi pe MWh, respectiv doar 2,3 certificate pentru centralele noi.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-04 :: Titlu: Spurny (BCR): Leul se va prabusi ca Rocky in runda intai, la inceputul filmului, daca se aproba conversia la cursul istoric

  Aplicarea legii privind conversia creditelor in valuta ale populatiei la cursul istoric ar determina scaderea monedei nationale cu 20% si ar genera pierderi companiilor de 20% la facturile incasate, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 - 10 miliarde de euro, a declarat vineri Tomas Spurny, presedintele executiv al Bancii Comercial Romane.

  Reprezentantul BCR considera ca in aceste conditii s-ar pune in mare dificultate functionarea sistemului.

  "Saptamana viitoare, chiar in aceasta cladire (n.r. Palatul Parlamentului) s-ar putea sa avem un vot pe o lege privind conversia creditelor in valuta la cursul istoric. (...) Daca asta se intampla, daca o lege va permite o astfel de conversie, moneda locala se va prabusi precum celebrul boxer Roky in prima runda a meciului, la inceputul filmului. Deprecierea leului va fi de aproximativ 20%, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 — 10 miliarde de euro", a spus oficialul BCR.

  El a precizat ca, in acest moment, la nivelul sistemului bancar, portofoliul de credite in valuta acordate persoanelor fizice se ridica la 45 de miliarde de euro, iar convertirea acestor credite in lei la cursul istoric ar presupune refinantarea acestor credite, ceea ce ar duce la deprecierea accelerata a monedei nationale.

  "Nu sunt sustinator al creditarii in valuta, nu am fost niciodata ca bancher, si nu am dat niciodata un credit in moneda straina unui client in banca pe care am condus-o. Am stopat acordarea creditelor in valuta pentru populatie la BCR in septembrie 2012", a mai spus Spurny.

  Oficialul BCR a adaugat ca deprecierea monedei cu 20% va genera, imediat, pierderi companiilor in acelasi procent la facturile incasate, dar si din faptul ca 70% din datoriile firmelor din Romania sunt denominate in euro.

  El a mai spus ca, in Ungaria, desi masura luata de autoritati nu a fost la fel de dura, moneda nationala a pierdut 20% din valoare, economia nu a crescut, iar statul va avea dificultati in urmatorii cinci ani pentru a convinge populatia ca exista democratie, crestere sustenabila si ca exista o convergenta reala catre standardul de viata din Uniunea Europeana.

  "Daca vrem sa eliminam acest risc trebuie sa avem o alta platforma de discutii in urmatorii 2 — 3 ani, dar daca vrem sa facem asta saptamana viitoare vom avea turbulente serioase in mediul economic din Romania", a mai spus presedintele executiv al BCR.

  Tomas Spurny a adaugat ca, in acest moment, nivelul creditelor neperformante din Romania se ridica la 20%, iar acest aspect trebuie rezolvat de banci, prin vanzarea acestor portofolii, pentru a se putea concentra pe activitatea de baza.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-04 :: Titlu: Cursul valutar din 3 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 3 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4114 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0008 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4947 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0064 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6157 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0255 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6499 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0022 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2386 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-04 :: Titlu: Monitorul Oficial din 3 octombrie 2014

  In data de 3 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 725/2014 - M. Of. 725/2014 [M. Of. 725 / 3 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 726/2014 - M. Of. 726/2014 [M. Of. 726 / 3 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 727/2014 - M. Of. 727/2014 [M. Of. 727 / 3 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-03 :: Titlu: OUG 60/2014 privind rectificarea pe 2014 a bugetului asigurarilor sociale de stat

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 719/2014 a fost publicata OUG 60/2014 pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014.

  Astfel, influentele asupra veniturilor si cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014, detaliate la venituri pe capitole si subcapitole, iar la cheltuieli pe capitole si titluri, sunt prevazute in anexa nr. 1.
  Influentele asupra cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014, detaliate pe ordonatori principali de credite, sunt prevazute in anexele nr. 1/01, 1/02, 1/03 si 1/04.
  Bugetul asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2014 se majoreaza la venituri cu suma de 133.787 mii lei prin diminuarea veniturilor curente cu suma de 1.378.000 mii lei si majorarea subventiei acordate de la bugetul de stat cu suma de 1.511.787 mii lei, iar la cheltuieli se majoreaza cu suma de 133.787 mii lei.
  Sistemul de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale pe anul 2014 se diminueaza la cheltuieli cu suma de 12.850 mii lei, excedentul majorandu-se cu aceeasi suma.

  Influentele asupra veniturilor si cheltuielilor bugetului asigurarilor pentru somaj pe anul 2014, detaliate la venituri pe capitole si subcapitole, iar la cheltuieli pe capitole si titluri, sunt prevazute in anexa nr. 2.
  Bugetul asigurarilor pentru somaj pe anul 2014 aferent sistemului aisgurarilor pentru somaj se diminueaza la venituri cu suma de 39.810 mii lei prin diminuarea veniturilor curente cu suma de 15.100 mii lei si a subventiei acordate de la bugetul de stat cu suma de 24.710 mii lei si se diminueaza la cheltuieli cu suma de 39.810 mii lei.

  Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale instituit prin Legea nr. 200/2006 privind consitutirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare, se diminueaza la venituri cu suma de 11.900 mii lei si se diminueaza la cheltuieli cu suma de 1.300 mii lei, excedentul diminuandu-se cu 10.600 mii lei.

  Textul integral al Ordonantei de urgenta: OUG 60/2014 privind rectificarea pe 2014 a bugetului asigurarilor sociale de stat
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-03 :: Titlu: MAE: Sistem informatic consular in sprijinul cetatenilor romani din strainatate

  Ministerul Afacerilor Externe a lansat, vineri, un nou sistem informatic consular care vine in sprijinul cetatenilor romani aflati in strainatate, simplificand procedura de eliberare a unor documente.

  Potrivit secretarului general al MAE, Sorin Moise, proiectul are o perioada de implementare de 18 luni si o valoare totala de 31.500.000 lei, din care finantarea nerambursabila din fonduri europene — 26.050.500 lei, adica un procent de 82,70%, in timp ce valoarea contributiei din partea Guvernului Romaniei este de 5.449.500 lei, adica 17,30%.

  In cadrul conferintei de lansare a sistemului, Moise a aratat ca proiectul se adreseaza cetatenilor romani din strainatate si va permite celor care solicita servicii consulare in domenii cum ar fi activitatea notariala sau actele de stare civila, dar nu numai, sa obtina documentele in timp mai scurt si fara birocratie.

  "Acest proiect va reduce la maximum procedura pe care cetatenii romani trebuie sa o parcurga pentru a intra in posesia unui document din sfera activitatii notariale sau a unui act de stare civila. Cetateanul roman va avea posibilitatea, de acasa sau dintr-un loc public unde exista acces la internet, sa parcurga prin portalul care va fi operabil etapele prevazute, de exemplu pentru emiterea unei procuri, astfel incat la sfarsitul acestei completari electronice (...) sistemul va da un ok de principiu", a explicat Moise.

  El a mai spus ca la finalul procesului, solicitantul de servicii consulare va primi o programare, se va prezenta la misiunea diplomatica sau oficiul consular si va ridica la data si ora fixata documentul cerut.

  "Fata de situatia actuala, cand de multe ori e nevoie ca cetateanul roman sa vina de mai multe ori la serviciul consular pentru a completa in bune conditii o formalitate sau alta, credem ca e un pas important care ii va oferi solicitantului de servicii consulare, in primul rand timpul de care este privat in prezent si (...) multumirea ca statul roman ofera un serviciu de calitate", a adaugat Moise.

  In opinia sa, proiectul este unul "revolutionar" si va plasa Romania in randul statelor moderne.

  "Este un sistem pe care nu-l implementeaza aproape nimeni in lume, vom fi pionieri in acest domeniu si speram sa fie un real succes", a sustinut Moise.

  La randul sau, Bogdan Stanescu, director general al Departamentului Consular din cadrul MAE, a vorbit despre beneficiile pe care noul sistem le aduce pentru lucratorii consulari.

  "Pentru lucratorul consular, principalele avantaje vor fi, pe de-o parte uniformizarea, standarizarea serviciilor consulare. Vom putea avea un control strict si in timp real la toate serviciile consulare care vor fi efectuate. (...) Un alt beneficiu in favoarea lucratorului consular il va constitui eliminarea cu desavarsire a unor proceduri birocratice (...) care mananca foarte multa energie si timp", a spus Stanescu.

  Proiectul, intitulat Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetateni (SIMISC), este parte a unui program mai larg — Sistemul Informatic Integrat Consular (E — Cons). E—Cons mai cuprinde Sistemul National de Informatii privind Vizele (SNIV), Portalul pentru facilitarea solicitarii vizelor (E — viza), Sistemul Informatic Integrat de Management al Documentelor de Calatorie (E — Pass) si Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-03 :: Titlu: Londra ameninta ca va ignora hotararile CEDO

  Marea Britanie se va retrage din Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) daca instanta din Strasbourg nu va accepta ca Parlamentul de la Westminster sa aiba ultimul cuvant in legatura cu hotararile sale, au afirmat vineri conservatorii premierului David Cameron, relateaza agentia Reuters.

  Cameron a declarat ca hotarari ale CEDO au impiedicat Londra sa expulzeze militanti suspecti, au insistat asupra respectarii drepturilor omului pe campurile de lupta din Afganistan si au confirmat drepturile unor detinuti de a vota. "N-avem nevoie de instructiuni pe aceasta tema din partea judecatorilor de la Strasbourg", declara Cameron in fata unor militanti conservatori pe 1 octombrie la Birmingham.

  In baza unei propuneri, daca conservatorii vor fi realesi la alegerile din mai 2015, Londra va adopta un document (Bill of Rights) care va stabili aplicarea legislatiei privind drepturile omului in Marea Britanie.

  Schimbarile avute in vedere ar insemna ca hotararile CEDO nu vor mai avea caracter obligatoriu pentru Curtea Suprema si ca Parlamentul de la Westminster va avea dreptul de a opune un veto la hotararile CEDO.

  "The Human Rights Act", legea interna care consfinteste principiile internationale ale Conventiei Europene privind Drepturile Omului in Marea Britanie, va fi anulata.

  "Nu putem continua in aceasta situatie, in care schimbarile in legislatia noastra se fac intr-o instanta internationala fara nici o supervizare democratica in Regatul Unit", a declarat pentru The Times ministrul britanic al justitiei, Chris Grayling. "Schimbarile prevad ca Parlamentul Regatului Unit va avea ultimul cuvant", a adaugat Grayling.

  Potrivit The Times, textul original al Conventiei Europene privind Drepturile Omului din 1950 va fi introdus in legislatia britanica de baza.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-03 :: Titlu: Ordinul 1838/2014 stabileste liniile de subventionare prioritare in domeniul asistentei sociale pentru anul 2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 705/2014 a fost publicat Ordinul 1838/2014 privind aprobarea liniilor de subventionare prioritare in domeniul asistentei sociale pentru anul 2015, respectiv unitatile de asistenta sociala si capitolele de cheltuieli pentru care asociatiile si fundatiile pot solicita subventii de la bugetul de stat, pentru anul 2015, in baza prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor romane cu personalitate juridica, care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala.

  Se aproba liniile de subventionare prioritare in domeniul asistentei sociale pentru anul 2015, respectiv unitatile de asistenta sociala si capitolele de cheltuieli pentru care asociatiile si fundatiile pot solicita subventii de la bugetul de stat, pentru anul 2015, in baza prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor romane cu personalitate juridica, care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala, prevazute in anexa care face parte integranta din mentionatul ordin.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 1838/2014 stabileste liniile de subventionare prioritare in domeniul asistentei sociale pentru anul 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-03 :: Titlu: Ordin 1309/2014 aduce modificari privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 708/2014 a fost publicat Ordinul 1309/2014 privind modificarea Ordinului ministrului delegat pentru buget nr. 1/177/2014 privind prospectul de emisiune a titlurilor de stat emise in vederea despagubirii persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. ? S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme.

  In vederea despagubirii persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. ? S.A. pentru achizitionarea de autoturisme, iar dupa 22 decembrie 1989 le-au transferat in conturile Bancii Romane pentru Dezvoltare ? B.R.D. ? S.A., si nu prezinta documentele doveditoare, care sa ateste data constituirii depozitului la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. ? S.A., se aproba prospectul de emisiune a titlurilor de stat seria BRD/1/2014 emise pe numele B.R.D. Groupe Societe Generale ? S.A., in valoare nominala totala de 394.943,65 lei.

  Textul integral al Ordinului: Ordin 1309/2014 aduce modificari privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-03 :: Titlu: Stratum Energy a inceput productia de gaze in judetul Bacau; compania americana a investit 70 milioane dolari in Romania

  Stratum Energy, o companie de explorare si productie cu sediul in SUA, a inceput productia de titei si gaze naturale din campul petrolier Poduri, blocul Moinesti (judetul Bacau), iar pana in prezent a investit peste 70 milioane dolari in Romania.

  Conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES, compania va investi inca aproximativ 150 milioane dolari in 2015, in functie de obtinerea aprobarilor necesare de la autoritatile romane. De asemenea, Stratum va continua sa faca investitii semnificative in explorarea si dezvoltarea blocului Moinesti si dupa anul 2015.

  "Stratum se angajeaza sa investeasca in Moinesti si in Romania. Gazul de la Poduri va ajuta tara sa se apropie de obiectivul sau privind independenta energetica si, prin urmare, va ajuta si la cresterea stabilitatii in regiune. Suntem incantati ca, la Poduri, sa inceapa productia optima si asteptam cu nerabdare sa devina un contributor activ la securitatea energetica a Romaniei", a declarat Qasim Sharif, CEO al Stratum.

  Cele doua sonde (Poduri 1 si Poduri 2) produc, in prezent, 450.000 de metri cubi pe zi de gaz si 100 de metri cubi pe zi de condensat si titei usor. Un echipament de foraj cu o tehnologie foarte moderna, construit in 2014, foreaza, in prezent, sonda Poduri 3 si urmeaza sa realizeze inca 9 sonde suplimentare.

  Compania a construit, de asemenea, o conducta, cu o capacitate de 4 milioane de metri cubi pe zi, pentru a conecta zacamantul Poduri cu sistemul national de transport al gazelor naturale operat de Transgaz.

  Stratum elaboreaza planul de dezvoltare al campului petrolier si asteapta studiul de inginerie pe care urmeaza sa le prezinte Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru a fi aprobate in acest an.

  "Sub rezerva aprobarii de catre ANRM, se asteapta ca productia sa creasca la un milion de metri cubi pe zi in primul trimestru al anului 2015, cand inca doua sonde vor fi forate si vor produce la capacitate optima. Avem convingerea ca autoritatile romane vor aprecia si vor sprijini investitiile si planurile noastre de dezvoltare, iar Stratum Energy va deveni un producator important si un partener de baza in asigurarea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale a pietei romanesti", a concluzionat Sharif.

  Compania Stratum Energy are sediul in Houston, Texas, si are un birou operatiuni in Ploiesti, Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-03 :: Titlu: BCE a lasat dobanda de baza la nivelul record de 0,05%

  Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa lase nemodificata dobanda de politica monetara in zona euro la nivelul de ,05%, transmite AFP.

  Majoritatea analistilor se asteptau ca BCE sa nu modifice acest indicator de referinta a costului creditului in zona euro, dupa ce luna trecuta BCE a decis sa reduca dobanda de baza, pentru a doua oara in ultimele patru luni, pana la la nivelul record de ,05%.

  De asemenea, BCE a decis joi sa mentina nemodificata si dobanda la facilitatea de creditare marginala, la ,30%, precum si dobanda la depozite, la minus ,20%.

  In luna iunie a acestui an BCE a devenit prima mare banca centrala din lume care a introdus dobanzi negative la depozitele bancare, ceea ce insemnata ca bancile comerciale platesc a plasa la BCE fondurile in exces pe care le detin.

  Atentia analistilor se va indrepta acum spre conferinta de presa a presedintelui BCE, Mario Draghi, programata sa inceapa la ora 12,30 GMT, pentru explicatii cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta. In plus, observatorii se asteapta si ca Mario Draghi sa clarifice planurile BCE de a cumpara obligatiuni garantate cu active (ABS) incepand din luna octombrie, in ideea de a injecta noi lichiditati in sistemul financiar.

  Saptamana trecuta, Mario Draghi a spus ca BCE este gata sa faca mai mult pentru cresterii economice, insa a avertizat ca politica monetara nu poate relansa de una singura economia zonei euro fiind nevoie ca si guvernele sa adopte reforme structurale.

  Conferinta de presa lunara a BCE va avea loc joi la Napoli. In mod traditional, de doua ori pe an BCE organizeaza reuniunile de politica monetara in capitala unei tari membre a uniunii monetare si nu la sediul de la Frankfurt al institutiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-03 :: Titlu: Ponta si Iateniuk au semnat Acordul privind micul trafic la frontiera

  Trimisul special al AGERPRES, Doroteea Purcarea, transmite: Premierul Victor Ponta si omologul sau ucrainean Arseni Iateniuk au semnat joi la Kiev Acordul intre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei privind micul trafic la frontiera.

  Acordul reglementeaza conditiile de desfasurare a micului trafic de frontiera, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat romano-ucrainene de catre rezidentii din zona de frontiera a Romaniei sau a Ucrainei care intentioneaza sa ramana in zona de frontiera a celuilalt stat, in special din motive de ordin social, cultural, familial sau intemeiate economic, pentru o perioada care sa nu depaseasca 3 luni de sedere neintrerupta.

  Acordul se aplica locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte si de alta a frontierei comune, zona care poate fi insa extinsa la maxim 50 de km de linia de frontiera in cazul unitatilor administrativ-teritoriale care se intind dincolo de limita celor 30 de km.

  De prevederile Acordului beneficiaza toate persoanele care locuiesc in mod legal, de cel putin 3 ani, in zona de frontiera a Romaniei sau Ucrainei. Aceste persoane pot trece frontiera romano-ucraineana fara viza, pe baza permisului de mic trafic de frontiera.

  In cadrul ceremoniei de semnare a Acordului, premierul Ponta i-a inmanat un document omologului ucrainean prin care partea romana accepta infiintarea unui consulat al Ucrainei in Romania, cel mai probabil la Sighetu Marmatiei, dupa cum spun surse oficiale.

  Aceleasi surse sustin ca Romania solicita in schimb infiintarea unui consulat in zona ucraineana Transcarpatia, la Solotvino.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-03 :: Titlu: Cursul valutar din 2 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 2 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4106 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0021 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4883 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0111 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6412 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0266 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6521 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0078 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2396 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-03 :: Titlu: Monitorul Oficial din 2 octombrie 2014

  In data de 2 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 722/2014 - M. Of. 722/2014 [M. Of. 722 / 2 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 723/2014 - M. Of. 723/2014 [M. Of. 723 / 2 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 724/2014 - M. Of. 724/2014 [M. Of. 724 / 2 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-10-02 :: Titlu: Ministerul Fondurilor Europene lanseaza in consultare publica documentele pentru un nou ale dedicat sprijinirii grupurilor vulnerabile

  Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), supune consultarii publice Ghidul Solicitantului Conditii Specifice pentru cererea de proiecte "Sprijin pentru integrarea grupurilor vulnerabile pe piata muncii”.

  In cadrul apelului care urmeaza sa fie lansat vor fi acordate fonduri pentru grupuri vulnerabile precum: persoane fara adapost, categorie care include si persoanele de varsta a treia, dar si tineri cu varste de peste 18 ani care parasesc sistemul institutionalizat de protectia a copilului, imigranti, refugiati si persoane care solicita azil.

  "Ma bucur ca astazi, de Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice, lansam in consultare publica documentele necesare pentru lansarea unui nou apel in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane prin care sa finantam proiecte care vor sprijini grupurile vulnerabile, implicit persoanele de varsta a treia. Este datoria noastra, a demnitarilor acestei tari, sa ne ingrijim si de cei care ne-au dat viata, de cei care ne-au indrumat”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  In cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte, beneficiar eligibil va fi Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. Cererea de finantare va putea fi depusa in parteneriat cu asociatii de intrajutorare, cooperative sociale, ONG-uri cu activitate relevanta pentru specificul Domeniului Major de Interventie 6.2 din cadrul POS DRU, autoritati ale administratiei publice locale etc.

  NOTA:

  Ministerul Fondurilor Europene asteapta propuneri si sugestii pe marginea documentelor necesare pentru lansarea cererii de proiecte "Sprijin pentru integrarea grupurilor vulnerabile pe piata muncii”, in cadrul Domeniului Major de Interventie 6.2 POS DRU, pana la data de 6 octombrie a.c., ora 12.00, la urmatoarea adresa de e-mail: consultareGSCS@fonduri-ue.ro.

  Schita Ghidului Solicitantului Conditii Specifice pentru cererea de proiecte "Sprijin pentru integrarea grupurilor vulnerabile pe piata muncii” este publicata pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene la urmatorul link: http://www.fonduri-ue.ro/posdru/images/doc2014/ghid011014.pdf.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-10-02 :: Titlu: Legea 127/2014 aduce modificari la Legea energiei electrice si a gazelor naturale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 711/2014 a fost publicata Legea 127/2014 pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 si a Legii petrolului nr. 238/2004.

  ANRE monitorizeaza punerea in aplicare a normelor referitoare la rolurile si responsabilitatile operatorilor de transport si de sistem, ale operatorilor de distributie, ale furnizorilor, ale clientilor si ale altor participanti de pe piata, in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 714/2009.
  ANRE solutioneaza plangerile impotriva operatorului de transport si de sistem si impotriva operatorilor de distributie referitoare la obligatiile ce le revin in temeiul prezentei legi, prin emiterea unei decizii in termen de 60 de zile de la data inregistrarii plangerii, cu posibilitate de prelungire cu inca 60 de zile, daca autoritatea are nevoie de date suplimentare. Acest termen extins poate fi prelungit in continuare cu maximum 60 de zile, cu acordul reclamantului. Demararea procesului de solutionare a plangerilor de catre ANRE nu aduce atingere dreptului petentilor de a se adresa instantelor judecatoresti pentru solutionarea acelorasi plangeri. Litigiile dintre operatorul de transport si de sistem si proprietarul retelei de transport se supun aceleiasi proceduri.
  Pentru solutionarea plangerilor prevazute la alin. (2) este permisa si procedura privind solutionarea alternativa, conform prevederilor Directivei 11/2013/CE.
  Relatiile de cooperare si schimb de informatii intre ANRE si Agentia de Cooperare a Reglementatorilor in Domeniul Energiei, denumita in continuare ACER si, respectiv, intre ANRE si celelalte autoritati de reglementare din cadrul Uniunii Europene se realizeaza cu respectarea aceluiasi nivel de confidentialitate a informatiilor precum cel impus autoritatii emitente.
  ANRE are obligatia de punere in aplicare a normelor referitoare la rolurile si responsabilitatile operatorilor de transport si de sistem, ale operatorilor de distributie, ale furnizorilor, ale clientilor si ale altor participanti de pe piata, in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 714/2009.
  ANRE poate solicita avizul ACER cu privire la conformitatea unei decizii luate de o autoritate de reglementare cu liniile directoare mentionate in Directiva 2009/72/CE sau in Regulamentul (CE) nr. 714/2009.
  ANRE poate sa informeze Comisia Europeana, in cazul in care considera ca o decizie relevanta pentru comertul transfrontalier, luata de o alta autoritate de reglementare, nu este conforma cu liniile directoare emise de Comisia Europeana sau cu prevederile din Regulamentul (CE) nr. 714/2009, in termen de 60 de zile de la data deciziei respective, daca exista suficiente informatii privind o astfel de situatie.
  ANRE se conformeaza, in termen de 60 de zile, unei decizii a Comisiei Europene care impune retragerea/revocarea unei decizii a ANRE si informeaza Comisia Europeana in consecinta.
  In activitatea de monitorizare a pietei de energie electrica, ANRE publica pe site-ul propriu rapoarte trimestriale privind functionarea acesteia.

  Participantii la piata de energie electrica si structurile operationale asociate sunt: producatorul, operatorul de transport si de sistem, operatorul pietei de energie electrica, operatorul de distributie, furnizorul, traderul de energie electrica si clientul final.

  ctivitatea de transport al energiei electrice constituie serviciu public de interes national.
  Transportul energiei electrice se realizeaza de catre operatori de transport si de sistem, persoane juridice certificate de autoritatea competenta, in conditiile prezentei legi.

  Reteaua electrica de transport al energiei electrice existenta pe teritoriul Romaniei este proprietatea publica a statului pentru activele concesionate catre Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" ? S.A., precum si pentru bunurile de retur conform contractului de concesiune si dispozitiilor legale.

  Terenurile pe care se situeaza reteaua electrica de transport prevazuta la alin. (3) sunt si raman in proprietatea publica a statului pe durata de existenta a retelei.

  Textul integral al Legii de modificare: Legea 127/2014 aduce modificari la Legea energiei electrice si a gazelor naturale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-02 :: Titlu: Cursul valutar din 1 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 1 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4127 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0013 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4994 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0025 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6678 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0057 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6599 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0031 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.24 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0013 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-02 :: Titlu: Monitorul Oficial din 1 octombrie 2014

  In data de 1 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 716/2014 - M. Of. 716/2014 [M. Of. 716 / 1 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 717/2014 - M. Of. 717/2014 [M. Of. 717 / 1 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 718/2014 - M. Of. 718/2014 [M. Of. 718 / 1 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 719/2014 - M. Of. 719/2014 [M. Of. 719 / 1 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 720/2014 - M. Of. 720/2014 [M. Of. 720 / 1 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 721/2014 - M. Of. 721/2014 [M. Of. 721 / 1 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-01 :: Titlu: Cazanciuc, catre studentii de la Drept: Nu cadeti in capcana de a crede ca averile si carierele se fac prin orice mijloace

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, le-a spus, miercuri, studentilor de la Facultatea de Drept din Bucuresti sa nu cada in capcana de a crede in "imaginile mincinoase ale succesului peste noapte" si ca "averile si carierele se fac prin orice mijloace".

  "Sunteti extrem de tineri, aveti vise si sperante, vreti, ca noi toti de altfel, o viata implinita, un trai decent si un viitor mai bun. Nu va lasati prada falselor valori, nu credeti in imaginile mincinoase ale succesului peste noapte, in capcana de a crede ca averile si carierele se fac prin orice mijloace. (...) Multi dintre voi veti fi pusi in fata unor alegeri morale, va trebui sa va luptati pentru oameni in care poate nu credeti, dar atat timp cat veti sluji doar legea, fara sa va abateti de la calea cea dreapta, nu aveti de ce sa va temeti, nu aveti de ce sa va fie rusine ", a declarat Cazanciuc, la deschiderea anului universitar al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti.

  El le-a urat studentilor succes pentru ca de viitorul lor depinde, in mare masura, si succesul Romaniei.

  "Indiferent ce veti alege, nu trebuie sa uitati ca veti avea in maini viata unor oameni, la varste extrem de fragede, iar de modul in care va veti face datoria — aparand, acuzand sau judecand — va depinde daca s-a facut sau nu dreptate, daca legea si morala au fost cu adevarat slujite", a adaugat ministrul Justitiei.

  Cazanciuc a subliniat ca decizia de a urma o cariera nu trebuie sa fie bazata doar pe pragmatism, ci este nevoie si de emotie, pentru ca altfel vor trece ani buni pana la gasirea adevaratei vocatii.

  "E clar ca nu ai vocatie pentru o anumita profesie atunci cand la examenul de admitere in ?coala de Magistratura te prezinti cu un aparat de emisie-receptie asupra ta. ?i, din pacate, acest lucru se intampla si in zilele noastre", a afirmat ministrul.

  El a precizat ca a urmat Facultatea de Drept imediat dupa revolutie si apoi o cariera de procuror, cu speranta ca poate contribui, prin justitie, la schimbarea in bine a Romaniei.

  "Justitia romana a trecut, in ultimul timp, prin transformari importante. Am plecat de la un sistem totalitar gandit sa apere statul si proprietatea publica si am ajuns, asa cum este si firesc, sa avem un sistem de justitie independent, cu legi moderne, care pun, in primul rand, accent pe drepturile persoanelor, pe apararea proprietatii private, dar fara a neglija importanta apararii intereselor fundamentale ale societatii. (...) Vrem cu totii sa facem din justitie un serviciu public in care oamenii sa aiba deplina incredere, dar aceste eforturi, de a investi, de a schimba normele, nu pot avea deplin succes daca nu schimbam si mentalitatile", a aratat Robert Cazanciuc.

  Ministrul Justitiei le-a mai spus, miercuri, studentilor de la Drept ca Romania are un sistem judiciar independent, cu institutii eficiente de aplicare a legii, iar acest lucru trebuie sa le dea incredere si a adaugat ca depinde doar de ei sa aiba performante.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-01 :: Titlu: Petrescu: Am adoptat o OUG prin care Trezoreria va fi autorizata sa fie acceptator de plata cu cardul bancar

  Ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, a anuntat miercuri ca Executivul a adoptat o ordonanta care va permite plata taxelor si impozitelor cu cardul bancar la Trezorerie. Ea a precizat insa ca acest lucru va fi transpus efectiv in practica dupa "un proces mai indelungat, intre 6 si 12 luni".

  "Am adus azi un proiect de Ordonanta de Urgenta in care Trezoreria Statului va fi autorizata sa fie acceptator de plata cu cardul bancar si va presta acest serviciu pentru toate institutiile publice. Astfel, persoanele fizice, care au un astfel de card bancar, isi vor putea achita intr-un punct unic toate taxele si impozitele administrate de ANAF, Primarii sau orice alte institutii. Acest proiect vine practic la pachet intr-un plan mai mare de crestere a conformarii voluntare si incercam aici sa facem plata impozitelor cat mai usoara pentru contribuabil", a explicat Ioana Petrescu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

  Potrivit ministrului Finantelor, prin acest sistem vor fi conectate toate institutiile publice, aproximativ 5000 de primarii si directii ANAF, iar comisioanele de contare vor fi suportate de la bugetul de stat, mai exact nu le va plati nici contribuabilul si nici primariile sau celelalte institutii publice.

  "Am lucrat la acest proiect astfel incat comisioanele interbancare sa fie foarte mici si am avut deja discutii cu reprezentanti Mastercard si Visa. În Ordonanta, am pus o limita de ,3% din valoarea tranzactiilor si nu vom accepta costuri suplimentare. E un comision mult mai mic decat este acum pe piata", a adaugat ministrul.

  Ioana Petrescu a adaugat ca, prin aceasta masura, statul vrea sa descurajeze plata in numerar in favoarea celei prin intermediul cardului bancar.

  "Speram si la o conformare voluntara mai buna si la incasari mult mai bune la buget. (..) Sunt optimista ca impozitele si taxele pentru 2015 le vom plati cu cardul la trezorerie. Spun 2015 pentru ca, ca Trezoreria sa devina acceptator de plata, este un proces mai indelungat, intre 6 si 12 luni. Daca vom implementa rapid procedurile, vom fi prima tara din lume care vom avea un punct unic de plata cu cardul pentru toate taxele si impozitele", a mai spus Petrescu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-01 :: Titlu: Petrescu: Un amendament la legea privind taxa pe constructiile speciale stabileste situatia impozitarii platformelor off shore

  Ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat miercuri ca taxa pe constructii speciale (taxa pe stalp -n.r.) nu se va aplica in cazul constructiilor situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra si a precizat ca acest lucru este prevazut intr-un amendament la legea de impozitare a constructiilor speciale, introdus in Comisia de Buget-Finante.

  "Taxa pe constructii speciale nu se va aplica la constructiile speciale de drilling off shore pentru ca a fost un amendament introdus in aceasta lege, in Comisia de Buget-Finante, care defineste exact care este teritoriul Romaniei si care sunt apele teritoriale, iar aceste platforme off shore fiind la mai mult de 12 mile marine de mal nu se incadreaza. Este definit foarte clar in acel amendament ce se incadreaza pe teritoriul Romaniei din punct de vedere al taxei speciale, deci nu vorbim aici de alte taxe", a explicat Petrescu.

  Conform site-ului cdep.ro, Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor a finalizat, pe 24 septembrie a.c, raportul asupra proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale ( OUG care a introdus impozitul pe constructii speciale — n.r.).

  Proiectul de Lege a fost avizat favorabil, cu amendamente, de catre Comisia mentionata si, din 29 septembrie, este inscris spre dezbatere si adoptare pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala.

  Întrebata marti de jurnalisti despre exceptarea acestor constructii de la taxa pe stalp, ministrul Finantelor a explicat ca nu este vorba de o exceptie, ci de a defini baza de impozitare, iar baza de impozitare este numai pe teritoriul Romaniei si in apele teritoriale.

  'Echipamentele off-shore nu se gasesc pe teritoriul Romaniei sau in apele teritoriale ale Romaniei. Sunt la mai mult de 12 mile marine de tarmul Romaniei. În lege, prin amendamentele care s-au pus, se defineste foarte clar ca este vorba de aceste constructii speciale pe teritoriul Romaniei sau in apele teritoriale ale Romaniei', a afirmat Petrescu.

  Referindu-se la platformele off-shore din Marea Neagra, ministrul Finantelor a spus ca este vorba de investitii foarte mari in surse de energie alternative, cu costuri foarte mari de extractie, si ca autoritatile nu vor sa descurajeze aceste investitii pentru ca Romania vrea sa devina independenta energetic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-01 :: Titlu: ANOSR: Studentii se plang de taxele mari din noul an universitar (studiu)

  Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a dat publicitatii luni un studiu in care prezinta valorile celor mai importante taxe pe care studentii sunt nevoiti sa le plateasca in 21 de universitati din tara, atragand atentia ca acestea cresc de la un an la altul si ca multe dintre ele sunt nejustificate, la limita legii sau chiar ilegale.

  Conform studiului ANOSR, doar in ultimul an universitar 38% dintre universitati au crescut taxele de scolarizare, discutii despre astfel de cresteri existand in peste jumatate dintre universitati, iar in ultimii trei ani acestea au crescut in 81% dintre universitati.

  ANOSR arata si faptul ca sunt diferente "uriase" intre taxele de scolarizare incasate de universitati pentru acelasi program de studiu, desi costurile ar trebui sa fie similare.

  Astfel, daca la Universitatea Romano-Americana specializarea Drept e taxata cu 2.000 de lei, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca acelasi program de Drept e taxat cu 3.600 de lei. De asemenea, diferentele de la o universitate la alta pentru taxele platite la specializari ca Economie, Psihologie sau Automatica si Calculatoare pot fi de pana la 2.000 de lei. Cele mai mari diferente sunt la specializarile de Medicina — de la 4.800 de lei la Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu pana la 9.000 de lei la Universitatea de Medicina si Farmacie 'Carol Davila' din Bucuresti, arata sursa citata.

  Studiul ANOSR prezinta si o harta a celor mai mari taxe de camin din universitatile romanesti.

  "Desi in general caminele cu preturi mari au conditii foarte bune, totusi uneori valoarea taxelor pe care studentii trebuie sa le plateasca pentru ele depaseste limitele normale ale unui buget studentesc. Cele mai scumpe taxe de camin sunt la Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu — 540 de lei, la Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iasi — 500 de lei si la Universitatea de Medicina si Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iasi — 450 de lei.

  Analizand taxele de admitere la universitate, ANOSR sustine ca acestea variaza intre 20 si 350 de lei, in contextul in care valoarea acestor taxe ar trebui sa acopere doar cheltuielile legate de personalul prezent la procesul de cazare si materialele utilizate, acestea nedepasind cateva zeci de lei.

  Cele mai mari taxe de admitere, conform studiului ANOSR, sunt incasate de universitatile de medicina: Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" Iasi — 350 de lei, Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures — 200-500 de lei, Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj — 300 de lei.

  De asemenea, taxele de reexaminare costa intre 25 de lei per examen (Universitatea Politehnica Timisoara) si 135 per credit ECTS (Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca), ceea ce inseamna ca restanta unui examen de 5 credite poate ajunge la 675 de lei, arata reprezentantii studentilor.

  Studiul ANOSR mai arata si ca 76% din universitati nu fac diferente intre studentii la taxa si cei la buget cand vine vorba de plata taxelor administrative.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-01 :: Titlu: CSAT: Se impune urgent o interventie legislativa privind legea pentru retentia datelor si a OUG privind comunicatiile

  CSAT a luat nota de implicatiile la adresa securitatii nationale ca urmare a declararii neconstitutionalitatii Legii 82/2012 privind retentia datelor, respectiv a Legii pentru modificarea si completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, stabilind ca se impune "de urgenta" o interventie legislativa in acest caz din partea Guvernului sau a Parlamentului.

  "CSAT a luat nota de implicatiile negative la adresa securitatii nationale ca urmare a declararii neconstitutionalitatii Legii nr. 82/2012 privind retentia datelor, respectiv a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice. In urma analizei, membrii Consiliului au stabilit ca se impune de urgenta o interventie legislativa a Guvernului sau a Parlamentului Romaniei in vederea restabilirii cadrului legislativ necesar indeplinirii de catre institutiile abilitate, in conditii de legalitate, a responsabilitatilor ce le revin in domeniul securitatii si sigurantei nationale", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, remis marti AGERPRES.

  Potrivit sursei citate, pe timpul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii s-au mai abordat si alte subiecte de interes pentru securitatea nationala.

  La sedinta CSAT de marti, condusa de presedintele Traian Basescu, au participat prim-ministrul Victor Ponta, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ministrul Economiei, Constantin Nita, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, seful Statului Major General, general-locotenent ?tefan Danila, consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, Iulian Fota, si secretarul CSAT, general Ion Oprisor. Au mai participat, ca invitati, secretarul de stat in Ministerul Apararii Nationale, Valeriu Nicut, prim-adjunctul directorului Serviciului de Informatii Externe, general Silviu Predoiu, si purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-01 :: Titlu: Cursul valutar din 30 septembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 30 septembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4114 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0038 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5019 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0192 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6735 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0228 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6568 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2387 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-01 :: Titlu: Monitorul Oficial din 30 septembrie 2014

  In data de 30 septembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 712/2014 - M. Of. 712/2014 [M. Of. 712 / 30 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 713/2014 - M. Of. 713/2014 [M. Of. 713 / 30 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 714/2014 - M. Of. 714/2014 [M. Of. 714 / 30 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 715/2014 - M. Of. 715/2014 [M. Of. 715 / 30 septembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-30 :: Titlu: OUG 58/2014 aduce masuri financiare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 711/2014 a fost publicata OUG 58/2014 privind stabilirea unor masuri financiare si pentru modificarea unor acte normative.

  Ministerul Educatiei Nationale si institutiile de invatamant superior de stat pot finanta, din bugetele proprii, activitatile culturale, artistice si sportive, precum si concursuri si campionate universitare, organizate de uniunile/federatiile/asociatiile/organizatiile studentesti.
  Ministerul Educatiei Nationale emite norme metodologice prin care se stabilesc actiunile si categoriile de cheltuieli care pot fi finantate potrivit alin. (1), aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

  Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in anul scolar/universitar 2014-2015 se poate acorda o subventie sub forma de suma forfetara personalului didactic din invatamantul preuniversitar de stat si universitar de stat, incadrat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata sau determinata pentru dezvoltare profesionala.
  Fondurile necesare acordarii subventiei prevazute de prezentul articol in cuantum de echivalentul in lei a 50.000.000 euro se cuprind in bugetul Ministerului Educatiei Nationale, la capitolul 65.01 "Invatamant", titlul 56 "Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare", dupa semnarea contractului de fianntare cu autoritatea de management.
  Se autorizeaza Ministerul Finantelor Publice sa introduca, in conformitate cu prevederile art. 15 alin. (5) din Legea bugetului de stat pe anul 2014 nr. 356/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, modificarile ce decurg din aplicarea prezentului articol in volumul si in structura bugetului Ministerului Educatiei Nationale si al altor ordonatori principali de credite pe anul 2014.
  Se autorizeaza Ministerul Educatiei Nationale si ordonatorii principali de credite al caror buget se modifica potrivit alin. (3) sa introduca in mod corespunzator modificarile in anexele la bugetele proprii si sa le comunice la Ministerul Finantelor Publice in termen de 5 zile.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 58/2014 aduce masuri financiare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-30 :: Titlu: Primii piloti romani care vor zbura pe avioane F-16 pleaca la pregatire in Portugalia

  Primii militari ai Fortelor Aeriene Romane care vor urma un curs de pregatire pentru trecerea pe aeronave F-16 vor pleca marti spre Portugalia cu o aeronava militara.

  "Detasamentul este format din 23 de ofiteri si maistri militari din Fortele Aeriene: piloti, personal tehnico-ingineresc si specialisti in planificare. Cursul, organizat la Baza 5 Aeriana din Monte Real, Portugalia, este format din mai multe module si se va desfasura in mai multe serii la care vor participa peste 80 de militari romani, pe o durata de aproximativ doi ani", informeaza un comunicat al Ministerului Apararii Nationale (MApN) remis luni AGERPRES.

  Programul strategic "Avion multirol al Fortelor Aeriene", aprobat de Consiliul Suprem de Aparare a ?arii, prevede realizarea, in prima faza, a unei capabilitati aeriene initiale si ulterior, gradual, a capabilitatii finale cu avioane de generatia a cincea, parcurgand o perioada de tranzitie asigurata cu avioane F-16.

  "Aeronavele, care vor fi modernizate la standardul F-16 MLU M5.2, vor intra in dotarea Armatei Romaniei dupa anul 2016 si vor fi operationale din 2017, iar pregatirea pilotilor va fi facuta in doua etape — prima in Portugalia si a doua in Romania", se mai arata in comunicat.

  Avioanele F-16 achizitionate din Portugalia vor avea resurse de zbor in medie de peste 4.500 de ore de zbor fiecare iar perioada de exploatare va fi de minimum 20 de ani, in conditiile unui nivel de instruire de minimum 200 de ore de zbor pe avion.

  Pentru realizarea capabilitatii operationale aeriene conform Legii nr. 240/2013, este necesara si realizarea unei infrastructuri in bazele aeriene, necesara operarii avioanelor F-16.

  In acest sens, au fost initiate proiecte finantate prin programul NATO de investitii de securitate, precum si prin proiecte de infrastructura care se vor realiza prin investitii nationale in perioada 2014-2016, aflate in diferite faze de realizare, arata sursa citata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-30 :: Titlu: Analistii financiari-bancari estimeaza ca BNR va reduce dobanda cheie la 3%, in sedinta de marti

  Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 3% pe an in sedinta Consiliului de Administratie de marti, 30 septembrie 2014, si la 2,75% pe an in sedinta din noiembrie, sustin analistii financiari participanti la un sondaj realizat de Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).

  'Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul AAFBR, Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 3% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie de marti, 30 septembrie 2014', se arata intr-un comunicat al Asociatiei transmis, luni, AGERPRES.

  Potrivit sondajului, cei mai multi dintre analisti considera ca rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi mentinute la 12%, in timp ce un numar mic dintre ei vad posibila o scadere la 10%. 'Nivelul rezervelor minime obligatorii pentru valuta ar putea fi pastrat la 16% pe data de 30 septembrie 2014', se mai arata in comunicat.

  In opinia analistilor, ciclul de relaxare a politicii monetare ar putea continua in noiembrie, cand dobanda ar putea fi redusa la 2,75%. Totodata, majoritatea participantilor la sondaj estimeaza o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei in luna noiembrie, in paralel cu mentinerea constanta a celor in valuta.

  Ultima reducere a dobanzii de politica monetara a avut loc in luna august a acestui an, cand banca centrala a decis scaderea acesteia la nivelul de 3,25% pe an, de la 3,5% pe an.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-30 :: Titlu: Turtoi (MADR): Fermierii care primesc subventii mai mari de 5.000 de euro pe an vor trebui sa se inregistreze ca PFA

  Fermierii care primesc subventii mai mari de 5.000 de euro pe an si intra in verificarea de fermieri activi vor trebui sa se inregistreze cel putin ca PFA (persoana fizica autorizata - n.r.), incepand din anul 2015, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), George Turtoi.

  "In fisa masurilor pe Pilonul II nu mai exista persoana fizica beneficiar eligibil, iar pe pilonul I apare definitia de fermier activ. Acesta are niste interdictii prevazute prin regulament pentru anumite tipuri de activitati care sunt considerate ca nu reprezinta fermierul activ, iar la nivel national noi am mai adaugat cateva. Ca sa faci aceasta verificare, daca solicitantul are sau nu acel domeniu de activitate, este obligatoriu ca in sistem sa introduci domeniul lui de activitate, iar ca sa aiba domeniu de activitate trebuie sa fie minimum PFA pentru ca trebuie sa aiba cod CAEN. Altfel, nu ai cum sa il verifici daca este sau nu fermier activ", a spus Turtoi.

  Secretarul de stat a precizat ca aceasta conditionalitate din Pilonul II va fi aplicata si pe Pilonul I pentru toti fermierii care primesc mai mult de 5.000 de euro pe an.

  "Conditionalitatea accesata va fi aplicata si pe pilonul I pentru toti cei care primesc mai mult de 5.000 de euro pe an si intra in verificarea de fermier activ. Daca nu are cod CAEN nu va lua subventie, iar ca sa aiba cod CAEN trebuie inregistrat la ONRC, cel putin ca PFA, ca sa ii vezi codul CAEN. Vom incepe odata cu campania din 2015", a mentionat oficialul MADR.

  Potrivit sursei citate, un efect al acestei masuri se va vedea si in fiscalizarea productiei agricole comercializate.

  "Incercam sa fiscalizam tot ceea ce inseamna productie agricola comercializata. Nu am vrut sa facem rau nimanui sau sa constrangem pe nimeni, dar este obligatie prin regulament sa verifici activitatea deponentului. Nu o poti face decat daca stii care este domeniul lui de activitate inregistrat", a mai aratat Turtoi, subliniind ca sunt persoane care au 5.000 sau chiar 10.000 de oi si nu platesc niciun impozit la stat pentru ca erau persoane fizice.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-09-30 :: Titlu: Cursul valutar din 29 septembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 29 septembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4152 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0134 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4827 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0283 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6507 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0117 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6577 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.011 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2377 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-09-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 septembrie 2014

  In data de 29 septembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 708/2014 - M. Of. 708/2014 [M. Of. 708 / 29 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 709/2014 - M. Of. 709/2014 [M. Of. 709 / 29 serptembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 711/2014 - M. Of. 711/2014 [M. Of. 711 / 29 septembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-29 :: Titlu: HG 817/2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 706/2014 a fost publicata HG 817/2014 pentru completarea HG 948/2012 privind actualizarea valorii de inventar, schimbarea regimului juridic al unor imobile aflate in domeniul public al statului si in administrarea Ministerului Apararii Nationale, precum si pentru actualizarea anexei nr. 4 la Hotararea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

  Astfel, termenul prevazut la alin. (1) se prelungeste cu maximum 3 ani, respectiv pana la data de 26 septembrie 2017.
  De asemenea, termenul prevazut la alin. (1) se prelungeste cu maximum 8 ani, respectiv pana la data de 26 septembrie 2022.

  Textul integral al Hotararii: HG 817/2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-29 :: Titlu: Ordin 143/2014 aduce modificari privind Unitatea de politici publice a MAI

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 699/2014 a fost publicat Ordinul 143/2014 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Unitatii de politici publice.

  Astfel, directorul raspunde in fata conducerii ministerului de intreaga activitate pe care o desfasoara unitatea, potrivit fisei postului, prevazuta in anexa nr. 3 sau, dupa caz, in anexa nr. 3a, publicata in cadrul Ordinului.

  Textul integral al modificarilor: Ordin 143/2014 aduce modificari privind Unitatea de politici publice a MAI
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-29 :: Titlu: Numarul solicitantilor de azil este in scadere in Romania, dar cre?te pe ansamblul tarilor industrializate (UNHCR)

  Romania a primit in primul semestru al anului in curs 664 cereri de azil, cu 7% mai putine decat in perioada similara a anului trecut, cand au fost inregistrate 711 solicitari, se arata intr-un raport publicat vineri de Inaltul Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite (UNHCR), ce releva insa ca numarul persoanelor ce solicita azil in tarile industrializate a continuat sa creasca in prima jumatate a anului 2014, cauza principala fiind conflictele din Siria ?i Irak, dar ?i instabilitatea din tari precum Afganistan sau Eritreea.

  De asemenea, in cazul Romaniei, comparand al doilea semestru al anului 2013 (788 solicitari) cu prima jumatate a lui 2014, scaderea ajunge la 17%. Siria ramane tara de origine a celor mai multi dintre solicitantii de azil in Romania (313 cereri in perioada ianuarie-iunie 2014), urmata de Afganistan (74 cereri), Turcia (23), Irak (22) ?i Ucraina (20), se mentioneaza intr-un comunicat al UNHCR.

  Si Europa Centrala pe ansamblu a inregistrat o scadere a cererilor de azil, mai ales Polonia (cu 65% mai putine, ajungand in intervalul mentionat la 3.300) ?i Ungaria (4.800 de cereri, o diminuare de 58%).

  Conform raportului UNHCR "Tendinte privind azilul 2014" ("Asylum Trends, first half of 2014") intocmit pe baza datelor furnizate de 44 tari din Europa, America de Nord, Asia de Est ?i Pacific, 330.700 de persoane au solicitat azil acestor state in perioada ianuarie-iunie 2014. Aceasta cifra marcheaza o cre?tere de 24% comparativ cu aceea?i perioada a anului trecut ?i o cre?tere u?oara comparativ cu a doua jumatate a anului 2013 (328.100 cereri).

  Dintre toate tarile analizate, ?ase au inregistrat mai mult de doua treimi din totalul cererilor, respectiv Germania, Statele Unite, Franta, Suedia, Turcia ?i Italia.

  In ce prive?te tarile de origine ale solicitantilor de azil, Siria ocupa deta?at primul loc, cu 48.400 de cereri comparativ cu 18.900 in aceea?i perioada a anului 2013. Urmeaza Irakul, unde sute de mii de persoane au fost afectate anul acesta de fenomenul deplasarii interne ?i a generat 21.300 de cereri in primul semestru, iar apoi Afganistanul ?i Eritreea, cu 19.300 ?i respectiv 18.900 de cereri.

  Luand in considerare trendul ascendent ce se manifesta de regula in a doua jumatate a fiecarui an, raportul avertizeaza asupra unui scenariu in care numarul total de cereri de azil pentru anul 2014 va ajunge la 700.000. Acesta ar fi cel mai mare nivel atins in tarile industrializate in ultimii 20 ani, o cifra nemaiintalnita de la conflictului din fosta Iugoslavie, in anii "90.

  Pe de alta parte, statistica solicitantilor de azil reflecta doar o componenta a fenomenului deplasarilor populatiilor provocate de conflicte ?i razboaie. Astfel, la finele anului 2013 la nivel global se inregistrau aproximativ 51,2 milioane de persoane dezradacinate. Marea majoritate a acestora fie se afla in interiorul granitelor propriei tari (persoane deplasate intern), fie sunt refugiati in statele aflate la frontiera zonelor de conflict.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-29 :: Titlu: Veniturile si cheltuielile bugetare scad la a doua rectificare, deficitul ramane 2,2% din PIB (proiect)

  Ministerul Finantelor ia in calcul o scadere a veniturilor bugetare cu 1,4 miliarde de lei si o diminuare a cheltuielilor bugetare cu 1,448 miliarde de lei, iar deficitul bugetului general consolidat ramane la 2,2% din Produsul Intern Brut, potrivit notei de fundamentare a Proiectului de Ordonanta de urgenta cu privire la a doua rectificare bugetara din acest an, publicat sambata.

  Deficitul bugetar scade cu 48 milioane lei, de la 14,76 milioane lei la 14,712 milioane lei, mentinandu-se ca pondere in PIB la 2,2%.

  Veniturile bugetului de stat pe anul 2014, se diminueaza, pe sold, cu 1,473 miliarde de lei milioane lei si se reflecta, in principal, pe urmatoarele categorii de venituri: taxa pe valoarea adaugata (minus 813,1 milioane lei), venituri nefiscale (minus 471,2 milioane lei), sume primite de la U.E. in contul platilor efectuate (minus 305,7 milioane lei) si taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati (minus 94 milioane lei).

  Pe de alta parte, principalele venituri ale bugetului de stat care se majoreaza in urma rectificarii bugetare sunt impozitul pe profit (plus 190,5 milioane lei) si impozite si taxe pe proprietate (plus 19,7 milioane lei).

  Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2014 se diminueaza, pe sold, cu suma de 1,623 miliarde de lei. Cea mai semnificativa reducere, de peste 3,9 miliarde de lei, este inregistrata la proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare. Scad, de asemenea, cheltuielile cu dobanzile (minus 557,3 milioane lei), cheltuielile cu asistenta sociala (minus 223,5 milioane lei) si cheltuielile aferente programelor cu finantare rambursabila (minus 404,7 milioane lei).

  Pe de alta parte, se majoreaza cheltuielile cu bunuri si servicii cu 282,9 milioane lei, cheltuielile cu subventiile cresc cu 212,3 milioane lei, transferurile intre unitati ale administratiei publice se majoreaza cu 2,4 miliarde de lei, fondurile de rezerva cu 500 milioane lei si cheltuielile de capital cu 202,3 milioane lei.

  Dupa primele opt luni ale acestui an, bugetul general consolidat inregistreaza un deficit de 0,24% din PIB fata de 1,3% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului precedent.

  Potrivit notei de fundamentare a proiectului celei de-a doua rectificari bugetare din 2014, printre indicatorii macroeconomici care stau la baza rectificarii sunt cresterea PIB cu 2,4% in prima jumatate a anului, fata de 1,8% in perioada similara a anului trecut, bazata pe majorarea semnificativa a consumului populatiei si pe evolutia favorabila a cererii externe. Consumul final al gospodariilor populatiei s-a majorat cu 5,1%, iar exporturile de bunuri si servicii cu 12,8%.

  In primele sapte luni din acest an, volumul productiei industriale s-a majorat cu 8,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Tendinta de crestere s-a manifestat cu precadere in industria prelucratoare, unde volumul productiei a fost cu 10,1% mai mare decat in primele 7 luni din 2013.

  In aceeasi perioada, valoarea in euro atat a exporturilor cat si a importurilor de bunuri s-a majorat cu 7,5%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-29 :: Titlu: BEC stabileste marti ordinea candidatilor pe buletinul de vot; cele 14 candidaturi au ramas definitive

  Biroul Electoral Central (BEC) va stabili marti, prin tragere la sorti, ordinea de inscriere a candidatilor si a semnelor electorale pe buletinele de vot, conform unei decizii adoptate duminica.

  Aceasta tragere la sorti va avea loc incepand cu ora 14,00.

  Tot duminica, BEC a adoptat procesul-verbal prin care candidaturile si semnele electorale ale celor 14 politicieni inscrisi in alegerile prezidentiale raman definitive.

  Curtea Constitutionala a Romaniei a respins duminica ultima contestatie formulata de un cetatean. Aceasta viza inregistrarea candidaturii lui Zsolt Szilagyi la alegerile pentru Presedintia Romaniei din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

  Totodata, membrii BEC au luat o serie de decizii in ceea ce priveste colectarea datelor si informarea opiniei publice despre prezenta la vot la nivel national si desfasurarea activitatii birourilor electorale ale sectiilor de votare si a operatiunilor pentru alegerea presedintelui.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Dan :: Data: 2014-09-28 :: Titlu: Ordin nr. 3206C/2014 privind acordarea majorarii pentru lucrari de exceptie sau misiuni speciale, precum si stabilirea conditiilor si activitaatilor in vederea acordarii majorarii pentru activitatea desfasurata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 701/2014 a fost publicat Ordinul 3206C/2014 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a majorarii pentru lucrari de exceptie sau misiuni speciale, precum si stabilirea conditiilor si activitatilor in vederea acordarii majorarii pentru activitatea desfasurata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, pentru functionarii publici cu statut special si personal civil din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

  Functionarii publici cu statut special si personalul civil din Administratia Nationala a Penitenciarelor care executa lucrari de exceptie sau misiuni speciale, apreciate ca atare de catre conducatorii acestora, beneficiaza de o majorare de pana la 50% din salariul de baza prevazut in legislatia in vigoare la data de 31 decembrie 2009, denumita in continuare majorare.

  Sunt considerate lucrari de exceptie acele lucrari care:
  a) conduc la realizarea unor obiective cu impact deosebit asupra organizarii si functionarii structurilor din sistemul administratiei penitenciare;
  b) necesita efectuarea unor activitati cu grad ridicat de specializare;
  c) sunt realizate in grupuri de lucru infiintate in vederea elaborarii unor proiecte importante, specifice sistemului administratiei penitenciare;
  d) contribuie, identifica sau obtin noi surse de venituri.

  Sunt considerate misiuni speciale acele activitati care:
  a) au un grad de complexitate mai mare decat atributiile prevazute in fisa postului;
  b) implica existenta unor riscuri deosebite pentru siguranta personalului sau pentru functionarea in bune conditii a sistemului administratiei penitenciare.

  Textul integral al Ordinului: Ordin nr. 3206C/2014 privind acordare a majorarii pentru lucrari de exceptie sau misiuni speciale, precum si stabilirea conditiilor si activitaatilor in vederea acordarii majorarii pentru activitatea desfasurata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Monitorul Oficial

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-27 :: Titlu: Ordinul 2869/2014 aduce modificari privind angajarea raspunderii solidare reglementate de dispozitiile art. 27 si 28 din OG 92/2003

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 693/2014 a fost publicat Ordinul nr. 2869/2014 privind modificarea si completarea anexei nr. 1 la Ordinul presedintelui ANAF nr. 127/2014 pentru aprobarea Instructiunilor privind aplicarea procedurii de angajare a raspunderii solidare reglementate de dispozitiile art. 27 si 28 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.

  Sumele recuperate de la codebitori vor stinge obligatiile fiscale ale debitorului principal pentru recuperarea carora s-a atras raspunderea solidara, dispozitiile art. 114, 115 si 169 din Codul de procedura fiscala aplicandu-se in mod corespunzator

  In situatia in care s-a dispus atragerea raspunderii unei persoane juridice, cu debitorul aflat in insolventa, iar organul fiscal a incasat sumele pentru care s-a atras raspunderea, cu sumele astfel realizate se sting creantele fiscale ale debitorului insolvent, dispozitiile art. 115 alin. (3) din Codul de procedura fiscala aplicandu-se in mod corespunzator.

  12^1.3. In situatia in care s-a atras raspunderea solidara inaintea radierii debitorului principal, codebitorii raman obligati la plata creantelor inscrise in Decizia de angajare a raspunderii solidare si, in cazul nestingerii acestor obligatii in termenul legal, asupra acestora se vor lua si/sau continua masurile de executare silita. In acest caz, sumele recuperate de la persoanele raspunzatoare solidar se fac venit la bugetul corespunzator tipului de impozit, taxa, contributie datorata de catre debitorul principal.

  Textul integral al modificarilor: Ordinul 2869/2014 aduce modificari privind angajarea raspunderii solidare reglementate de dispozitiile art. 27 si 28 din OG 92/2003
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-27 :: Titlu: Majorarea salariului minim a obligat firmele sa creasca toate salariile (studiu)

  Aproape trei sferturi din firmele din Romania sustin ca majorarea salariului minim pe economie de la 1 iulie 2014, de la 859 de lei la 900 de lei, le-a fortat sa majoreze salariile pentru toti angajatii, pentru a nu tensiona relatiile de munca, iar peste 80% dintre intreprinderile chestionate spun ca au intampinat probleme financiare din aceasta cauza, a declarat vineri presedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania /CNIPMMR/, Ovidiu Nicolescu.

  "Trei patrimi dintre companiile participante la un sondaj realizat de noi au spus ca (nr. majorarea salariului minim) a avut efect. Dar faptul ca s-a marit salariul minim nu a insemnat doar atat, ci pentru a mentine relatii normale si anumite corelatii, au trebuit marite si celelalte categorii de salarii, cu toate ca nu este obligatoriu. Dar toti stim ce inseamna sa maresti doar unora salariul si altora nu. Nu se poate! Strici climatul de munca si afectezi functionalitatea companiei. Deci, practic, aceasta marire a salariului minim cu o suma aparent modica a determinat probleme pentru firme. Din punct de vedere social este bine, dar din punct de vedere economic, vedem ca ne creeaza probleme. 81% dintre cei intervievati, adica patru din cinci firme, au spus ca au avut probleme cu implementarea acestei masuri", a explicat Nicolescu.

  Mai mult, potrivit lui Nicolescu, toti respondentii au afirmat ca, in actualele conditii economice, fiscale, legislative si de productivitate, nu pot acorda mariri salariale, in 2015, angajatilor incadrati la salariul minim pe economie, de 900 de lei.

  La intrebarea privind masurile necesare pentru a se putea sigura cresterea salariilor, peste 81% din firmele participante au indicat scaderea fiscalitatii, iar peste jumatate au solicitat masuri de stimulare a IMM-urilor, potrivit presedintelui CNIPMMR.

  Mai mult, aproape 82% dintre participanti considera ca, pentru stimularea muncii, ajutorul social ar trebui sa fie corelat mai bine cu salariul minim pe economie, cu perioada efectiv lucrata si cu prestarea unor activitati in folosul comunitatii. În plus, peste 63% dintre firme considera ca ajutorul social ar trebui sa fie maxim 30% din salariul minim brut pe tara.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-27 :: Titlu: O companie americana va deveni al treilea producator de gaze din Romania

  Compania americana Stratum Energy va deveni al treilea producator de gaze din Romania, dupa ce va investi 150 de milioane de dolari anul viitor in tara noastra, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

  El face parte din delegatia premierului Victor Ponta in Statele Unite ale Americii, iar, vineri, oficialii romani s-au intalnit cu reprezentantii companiilor petroliere americane.

  "Compania Stratum Energy va deveni al deveni al treilea producator de gaz din Romania dupa Romgaz si Petrom cu o productie anuala de peste 0,5 miliarde mc, dupa ce va investi peste 150 milioane de dolari anul urmator in tara noastra in dezvoltarea descoperirii de gaz conventional facuta, recent, de companie in zona Moinesti, judetul Bacau", a spus Nicolescu.

  El a subliniat ca investitiile americane vor avea un rol crucial in obtinerea independentei energetice a tarii noastre, in anul 2020.

  "Cred foarte mult ca atragerea de investitii si tehnologie din SUA in domeniul energetic romanesc va ajuta tara noastra sa devina, in preajma anului 2020, independenta energetic. În plus, consumatorii vor beneficia de preturi cat mai bune, noi locuri de munca vor fi create si taxe suplimentare vor fi colectate la buget", a sustinut Nicolescu.

  Compania americana ExxonMobil exploreaza, alaturi de OMV Petrom, un perimetru de mare adancime in Marea Neagra, iar descoperirile recente de acolo vor asigura Romaniei independenta energetica incepand cu anul 2020, potrivit estimarilor companiilor petroliere.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-27 :: Titlu: Legea privind redeventele petroliere va fi pusa in dezbatere publica la inceputul anului viitor

  Trimisul special al AGERPRES, Doroteea Purcarea, transmite: Premierul Victor Ponta a declarat, la Houston, dupa intalnirea cu reprezentantii mai multor companii din energie, ca legea privind redeventele petroliere va fi pusa in dezbatere publica la inceputul anului viitor.

  "Noua lege este de discutat in primul rand cu Banca Mondiala, cu Fondul Monetar International, va fi pusa in dezbaterea mediului de afaceri la inceputul anului viitor pentru ca acea obligatie a statului roman de a nu modifica sistemul redeventelor expira pe 31 decembrie 2014 si va oferi in primul si in primul rand predictibilitate, adica cei care vin sa investeasca stiu foarte clar in viitor cum isi recupereaza banii si ce datorii au de platit fata de statul roman", a spus Ponta la finalul evenimentului "Romania, poarta catre un sector energetic sigur si diversificat", gazduit de World Affaire Council din Houston.

  Premierul a adaugat ca a asigurat toate companiile cu care a avut discutii in Statele Unite ca sistemul de redevente nu va descuraja investitiile.

  "Am asigurat toate companiile care sunt deja prezente in Romania si mai ales cele care urmeaza sa vina (...), am confirmat faptul ca sistemul de redevente va fi un sistem care sa asigure, sigur, resurse bugetare la media europeana insa nu va descuraja investitiile, nu va fi un sistem in care sa incercam sa luam prea mult pentru ca daca vrei sa iei prea mult dupa aia nu mai ai de la cine!", a mai spus prim ministrul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-27 :: Titlu: OUG 57/2014 reglementeaza operarea unei aeronave a MAI pentru desfaurarea de misiuni SMURD

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 696/2014 a fost publicata OUG 57/2014 pentru aprobarea unor masuri privind operarea unei aeronave aflate in proprietatea Ministerului Afacerilor Interne.

  Prin derogare de la prevederile art. 86 alin. (1) lit. t) si ale art. 112 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, se desemneaza Scoala Superioara de Aviatie Civila, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Transporturilor, ca operator aerian al aeronavei Cessna Citation V seria 560-0200, denumita in continuare aeronava, aflata in proprietatea Ministerului Afacerilor Interne, pe durata derularii programelor de pregatire a personalului aeronautic navigant si nenavigant tehnic din cadrul Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne necesar operarii aeronavei.
  Operarea aeronavei se face in scopul pregatirii personalului aeronautic din cadrul Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne pentru desfaurarea de misiuni SMURD, in scopuri umanitare, medico-sanitare, pentru salvarea de vieti omenesti, misiuni de cautare/salvare a victimelor accidentelor sau a persoanelor aflate in stare de dificultate si pentru zboruri speciale, fiind incluse si orice zboruri necesare instruirii personalului alocat misiunilor efectuate cu aceasta aeronava.

  Se desemneaza Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, prin UPU ? SMURD, ca operator medical al aeronavei, pe durata operarii acesteia de catre Scoala Superioara de Aviatie Civila.
  Operatorul medical asigura pesonalul de specialitate pentru acordarea asistentei medicale de urgenta.
  Personalul medical care participa la actiunile desfasurate cu aeronava beneficiaza de indemnizatii de zbor, similare cu cele acordate personalului navigant, potrivit legii.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 57/2014 reglementeaza operarea unei aeronave a MAI pentru desfaurarea de misiuni SMURD
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-27 :: Titlu: OG 14/2007 privind conditiile de valorificare a bunurilor intrate, a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 694/2014 a fost republicata OG 14/2007 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului.

  Bunurile de orice fel intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului se valorifica in conditiile prezentei ordonante de catre Ministerul Finantelor Publice prin organele de valorificare abilitate.
  Sunt exceptate bunurile care nu indeplinesc conditiile legale de comercializare.

  Distrugerea drogurilor, precursorilor, medicamentelor, materialelor consumabile de utilitate medicala, materialelor de natura obiectelor de inventar medicale si a aparaturii medicale, substantelor toxice si a materialelor radioactive confiscate se efectueaza in conditiile prevazute in legile speciale care reglementeaza regimul acestor substante.

  Bunurile confiscate sau neridicate, conform legii, in orice procedura judiciara trec in proprietatea privata a statului, in temeiul unei incheieri emise de judecatorul de camera preliminara sau al unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile prin care se dispune valorificarea acestora.
  In cazul bunurilor ridicate cu ocazia constatarii si sanctionarii contraventiilor pe baza de proces-verbal, titlul de proprietate il constituie insusi procesul-verbal de contraventie, in cazul in care acesta nu a fost contestat in termenul legal sau daca a fost contestat si contestatia a fost respinsa printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
  Bunurile mobile aflate la organele de valorificare sau la detinator, pentru care s-a dispus restituirea prin incheierea judecatorului de camera preliminara sau prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, se restituie proprietarului sau persoanei indreptatite. In cazul bunurilor ridicate cu ocazia constatarii si sanctionarii contraventiilor pe baza de proces-verbal, pentru care s-a dispus restituirea, eventualele cheltuieli de restituire sunt in sarcina organelor care au dispus masura confiscarii.

  Textul integral republicat al Legii: OG 14/2007 privind conditiile de valorificare a bunurilor intrate, a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-09-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 septembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 septembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4018 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4544 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0038 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.639 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0025 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6467 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.001 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2373 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-09-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 septembrie 2014

  In data de 26 septembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 705/2014 - M. Of. 705/2014 [M. Of. 705 / 26 septembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 706/2014 - M. Of. 706/2014 [M. Of. 706 / 26 septembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-26 :: Titlu: Agentia Europeana pentru Securitatea Aeriana extinde folosirea aparatelor electronice la bordul avioanelor

  Agentia Europeana pentru Securitatea Aeriana (EASA) a dat vineri unda verde companiilor aeriene europene sa-si lase pasagerii, dupa realizarea unui studiu de impact, sa foloseasca aparatele electronice, inclusiv telefoanele, pe toata durata zborului, transmite AFP.

  Pe langa telefoanele mobile, sunt avute in vedere tabletele, laptopurile si alte gagdeturi cum sunt e-reader-ele sau player-ele. Acestea vor putea fi folosite in toate etapele zborului, inclusiv la decolare sau aterizare, fara a trebui utilizat 'modul avion'.

  EASA subliniaza inca ca fiecare companie aeriana va trebui in prealabil sa analizeze impactul asupra sistemelor de bord al semnalelor generate de aparatele electronice, urmand sa ia o decizie privind autorizarea sau nu a folosirii lor, in functie de rezultatele studiului.

  Utilizarea dispozitivelor electronice pe avioanele de linie in toate fazele zborului, mult timp interzisa in SUA si Europa din considerente de securitate, a fost autorizata in noiembrie 2013 de EASA cu conditia setarii lor pe 'modul avion' si cu exceptia laptopurilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-09-26 :: Titlu: De la tribuna ONU, R.Moldova a cerut Rusiei sa-si retraga trupele din Transnistria

  Rusia trebuie sa-si retraga forta de mentinere a pacii din Transnistria, aceasta urmand sa fie inlocuita cu o misiune civila internationala, a declarat joi, de la tribuna Adunarii Generale a Natiunilor Unite, ministrul de externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, informeaza Ria Novosti.

  "Noi contam ca Federatia Rusa isi va incheia procesul de retragere (a trupelor), fara intarzieri pe viitor. Credem de asemenea ca aducerea acordurilor de mentinere a pacii in conformitate cu standardele internationale prin transformarea actualei operatiuni militare intr-o misiune internationala civila va conferi un impuls pozitiv procesului de pace", a declarat ea.

  Sefa diplomatiei moldovene s-a pronuntat pentru reluarea cat mai rapida a negocierilor cu privire la reglementarea transnistreana in formatul "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE si SUA, ca observatori), relateaza la randul sau agentia de presa ITAR-TASS.

  Gherman a subliniat in acest context ca prezenta fortelor ruse in Transnistria "creeaza obstacole suplimentare" in avansarea procesului de pace.

  Ea a calificat drept "nejustificate" restrictiile impuse de Rusia la importurile de produse din Republica Moldova si a spus ca in urma acestora au avut de suferit relatiile comerciale ale Chisinaului cu toate tarile din CSI (Comunitatea Statelor Independente).

  "Speram ca dialogul care continua cu partenerii nostri rusi, in baza normelor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si CSI, va contribui la reluarea unor relatii comerciale normale", a spus ministrul moldovean de externe.

  In acelasi timp, Natalia Gherman a adresat multumiri Uniunii Europene pentru sprijinul acordat Chisinaului in eforturile sale de a minimiza impactul acestor restrictii si taxe vamale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-26 :: Titlu: Ordin 4619/2014 privind Consiliului de Administratie din unitatile de invatamant preuniversitar

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 696/2014 a fost publicat Ordin 4619/2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru de organizare si functionare a consiliului de administratie din unitatile de invatamant preuniversitar.

  Unitatile de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica, denumite in continuare unitati de invatamant, sunt conduse de consiliile de administratie, de directori si, dupa caz, de directori adjuncti. In exercitarea atributiilor ce le revin, consiliile de administratie si directorii conlucreaza cu consiliul profesoral, cu consiliul reprezentativ al parintilor si cu autoritatile administratiei publice locale.

  Consiliul de administratie al unitatilor de invatamant preuniversitar, denumit in continuare, in cuprinsul prezentei metodologii, consiliu de administratie, este organul de conducere al unitatii de invatamant.

  Inspectoratul scolar, in raport cu reteaua scolara, marimea si specificul fiecarei unitati de invatamant, stabileste prin hotarare a consiliului de administratie, cu respectarea prevederilor prezentei metodologii, numarul de membri ai consiliilor de administratie pentru fiecare unitate de invatamant preuniversitar de stat si il comunica unitatilor de invatamant pana la inceputul fiecarui an scolar.

  Textul integral al Ordinului: Ordin 4619/2014 privind Consiliului de Administratie din unitatile de invatamant preuniversitar
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  19 useri online

  Useri autentificati: