DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN
sector 3, Bld. Theodor Pallady nr.2, Bl. M2A, sc.D, et.4, ap.133, interfon 33, Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-05 :: Titlu: Korodi: Suntem datori sa respectam mediul si sa-l protejam prin toate actiunile noastre

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, considera ca suntem datori sa respectam mediul si sa-l protejam prin toate actiunile noastre.

"Depinde de fiecare dintre noi sa pastram Pamantul ca planeta vie, sa reducem poluarea, sa producem energie din resurse regenerabile, sa conservam natura ca sursa a vietii", a spus Korodi, joi, la dezbaterea "Schimbarile climatice, mediul si securitatea alimentara", dedicata Zilei Internationale a Mediului, desfasurata in Aula Academiei Romane.

Ministrul Mediului a afirmat ca adaptarea la efectele schimbarilor climatice va constitui un element important in politica nationala a Romaniei, pentru ca este o cheie importanta pentru dezvoltarea tarii in general. Totodata, Attila Korodi a atras atentia asupra riscurilor poluarii, a efectelor urbanizarii, industrializarii si utilizarii excesive a resurselor naturale.

Director general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a vorbit despre "Impactul fenomenelor meteorologice extreme asupra mediului".

"Ploua foarte mult, ciudat, ploua diferit, dar la asta se mai adauga ceva, daca mor oameni din cauza unui parau", a spus Sandu, atragand atentia asupra responsabilitatii educarii tuturor in ceea ce priveste protejarea propriei vieti prin amenajarea albiilor apelor ori a reamplasarii perdelelor de protectie impotriva viscolului.

Referindu-se la Strategia Dunarii, directorul ANM a afirmat ca, desi aceasta este "importanta si foarte buna", ea nu prevede debitele fluviului la intrarea in fiecare tara.

"Atat timp cat in Strategia Dunarii nu se gaseste o solutie pentru ca debitele la intrarea in fiecare tara sa fie comunicate sau eventual sa se faca un proiect ca aceia care raspund de aceasta strategie sa aiba asigurat accesul la informatii de la toate serviciile meteorologice de-a lungul fluviului privind nivelurile acestuia, vorbim degeaba de strategia Dunarii", a mai spus Ion Sandu, subliniind ca, in acest caz, trebuie sa fie "o decizie politica".

Acad. Cristian Hera, vicepresedinte al Academiei Romane, a rememorat cei 42 de ani scursi de la conferinta de la Stockholm privind Mediul, desfasurata in iunie 1972, si a trecut in revista evolutiile in domeniu pana in prezent.

El a indemnat la folosirea rationala a resurselor globale, pledand pentru o economie sustenabila, bazata pe resurse durabile, pe linia conceptiei celebrului analist de mediu Lester R. Brown, membru de onoare al Academiei Romane.

La dezbatere au prezentat comunicari acad. Dan Balteanu — "Terra in viitor — program global de cercetare a mediului si societatii"; prof. Mircea Dutu — "Dreptul la mediu sanatos si echilibrat ecologic in paradigma drepturilor umane fundamentale", acad. Nicolae Saulescu — "Ameliorarea plantelor si adaptarea la mediu. Studiu caz: ameliorarea graului".

De asemenea, au mai conferentiat: prof. Alexandru Bogdan si prof. Nicolae Manolescu, membri corespondenti ai Academiei Romane — "Concepte eco-inovative pentru dezvoltarea zootehniei din Romania secolului al XXI-lea, pe baze eco-bio-geo-economice integrate, necesare ecosanogenezei globalizate"; acad. Victor Giurgiu si dr. Ovidiu Badea — "Padurile si schimbarile de mediu in Romania"; dr. Catalin Simota — "Presiuni ale schimbarilor globale de mediu asupra solului".
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-05 :: Titlu: BCE a redus dobanda de baza la nivelul record de 0,15%

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus joi dobanda de politica monetara in zona euro la nivelul de ,15%, un nou minim istoric, si de asemenea a decis sa introduca, pentru prima data in istorie, dobanzi negative la depozitele overnight, in ideea de a evita intrarea zonei euro intr-o deflatie similara cu cea inregistrata de Japonia in anii 90, transmite Reuters.

Ca urmare a deciziei de a reduce rata dobanzii la facilitatea de depozit in teritoriul negativ (la minus ,10%), practic bancile comerciale vor plati pentru a plasa la BCE fondurile in exces pe care le detin. Introducerea unei astfel de masuri ar trebui sa conduca la cresterea creditelor acordate companiilor si gospodariilor.

De asemenea, Consiliului guvernatorilor BCE a decis sa reduca dobanda la facilitatea de creditare marginala la ,40 (de la ,75% anterior).

"Noi masuri de politica monetara pentru a asigura functionarea mecanismului de transmisie a politicii monetare vor fi anuntate in comunicatul de presa ce va fi publicat la ora 3.30 p/m/ CET", precizeaza BCE.

Atentia analistilor se va indrepta acum spre conferinta de presa a presedintelui BCE, Mario Draghi, programata sa inceapa la ora 13,30 GMT, pentru explicatii cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta. Tot joi, Draghi va dezvalui noile prognoze de inflatie si crestere, elaborate de stafful BCE.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-05 :: Titlu: Romania, membru titular in Consiliul de Administratie al OIM pentru perioada 2014 - 2017

Romania a fost aleasa ca membru titular pentru perioada 2014 - 2017 in Consiliul de Administratie al Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), organism care este compus din 28 reprezentanti guvernamentali si cate 14 reprezentanti din partea patronatelor si a sindicatelor, se arata intr-un comunicat remis joi AGERPRES de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV).

Potrivit comunicatului, Consiliul ia decizii privind politica organizatiei, adopta programul si bugetul, alege directorul general, stabileste ordinea de zi a Conferintei Internationale a Muncii, ale carei lucrari se desfasoara sub forma unor sectiuni plenare continue, pe mai multe segmente tematice, conform agendei sesiunilor.

In aceste zile, la Geneva se desfasoara sesiunea anuala a Conferintei Internationale a Muncii, delegatia Romaniei fiind condusa de ministrul Muncii, Rovana Plumb, alaturi de ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea.

"Guvernul Romaniei va depune toate eforturile pentru a apara dreptul la libera circulatie a fortei de munca si va reactiona fara rezerve atunci cand cetatenii romani vor fi atacati pe nedrept. Favorizam politici care asigura un echilibru intre masuri active mai tintite spre generarea de locuri de munca decente, inclusiv locuri de munca verzi. Ne propunem tranzitia catre o crestere verde si inteligenta acompaniata de protectia sociala", a declarat Rovana Plumb, la Geneva.

La randul sau, ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a anuntat ca in cursul dezbaterilor s-a convenit ca dialogul social este una dintre solutiile prin care partenerii sociali abordeaza tranzitia de la economia informala la cea formala, in toate formele sale de manifestare.

"Prin participarea la Conferinta Internationala a Muncii, Romania si-a reafirmat asumarea standardelor europene in ceea ce priveste promovarea dialogului tripartit intre guverne, patronate si sindicate. Comunicarea constanta si transparentizarea dialogului intre partenerii sociali asigura, pe termen lung, un mediu economic predictibil, locuri de munca stabile, precum si posibilitatea de crestere economica durabila".

Unul dintre cele 4 obiective fundamentale ale OIM este promovarea muncii decente pentru toti, alaturi de promovarea drepturilor in munca, protectia sociala si dialogul social. Structura sa tripartita unica — guverne, patronate, sindicate — reprezinta platforma de promovare a muncii decente.

Pana in prezent, tara noastra a detinut calitatea de stat membru adjunct in Consiliul de Administratie al Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) de doua ori: intre anii 2005 si 2008, si din iunie 2011 pana in iunie 2014.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-06 :: Titlu: Cursul valutar din 5 iunie 2014

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 5 iunie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3964 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0099 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.229 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0071 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4173 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0018 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6051 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0043 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2331 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-06 :: Titlu: Monitorul Oficial din 5 iunie 2014

In data de 5 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 417/2014 - M. Of. 417/2014 [M. Of. 417 / 5 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 418/2014 - M. Of. 418/2014 [M. Of. 418 / 5 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 419/2014 - M. Of. 419/2014 [M. Of. 419 / 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-05 :: Titlu: OUG 31/2014 aduce modificari la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 416/2014 a fost publicata OUG 31/2014 pentru modificarea si completarea OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.

  Declararea zonelor naturale si instituirea regimului de arie naturala protejata se fac dupa cum urmeaza:
  a) prin lege, pentru siturile naturale ale patrimoniului natural universal;
  b) prin hotarare a Guvernului, pentru rezervatii stiintifice, parcuri nationale, monumente ale naturii, rezervatii naturale, parcuri naturale, zone umede de importanta internationala, rezervatii ale biosferei, geoparcuri, arii speciale de conservare, arii de protectie speciala avifaunistica;
  c) prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si schimbarilor climatice, pentru siturile de importanta comunitara, cu avizul Academiei Romane;
  d) prin hotarari ale consiliilor judetene sau locale, pentru arii naturale protejate, de interes judetean sau local.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 31/2014 aduce modificari la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-05 :: Titlu: Teodorovici: Mai exista spete cu beneficiari care au dat in judecata statul

  Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, ca mai exista procese cu beneficiari de fonduri europene care au dat in judecata statul pentru ca nu si-a respectat obligatiile.

  "Mai sunt astfel de spete. O parte dintre ele le-am rezolvat si acele penalitati pe care statul le percepea pentru acei beneficiari ca nu-si plateau la timp, sa spunem, obligatiile fiscale, dar tocmai tot datorita statului ca nu onora platile la timp pentru beneficiarii pe fonduri europene, chiar de anul trecut am modificat legislatia si ii absolvim pe acei beneficiari astfel de penalitati", a spus Teodorovici la TVR 1.

  Acesta a precizat ca exista 4 miliarde lei din privatizari, care daca la finalul anului nu se intorc de la Comisia Europeana ca rambursari, nu se vor duce pe deficit.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-05 :: Titlu: INS: Cheltuielile lunare ale unei familii, aproape la acelasi nivel cu media veniturilor totale lunare, in 2013

  Veniturile totale, ca medie lunara, ale unei familii din Romania s-au cifrat, in 2013, la 2.559 lei, in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 2.317,4 lei, cea mai mare parte avand ca destinatie plata facturilor, taxelor si impozitelor, dar si consumul de bunuri alimentare, arata datele Institutului National de Statistica /INS/, publicate joi.

  Practic, anul trecut, veniturile totale ale populatiei, medii lunare pe o gospodarie au fost de 2.559,1 lei, veniturile banesti medii au reprezentat 83,5% din total, iar cheltuielile totale au fost, in medie, de 2.317,4 lei lunar/gospodarie, cheltuielile de consum medii reprezentand 72% din total.

  Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, in anul 2013, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 895,9 lei/persoana, in timp ce veniturile banesti au fost, in medie, de 2.137,5 lei/lunar/gospodarie (748,3 lei/persoana), iar veniturile in natura de 421,6 lei lunar/gospodarie (147,6 lei/persoana).

  Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, avand ponderea cea mai mare in veniturile totale ale gospodariilor (51,2%), in crestere, fata de anul 2012, cu 1,1%.

  In plus, la formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit veniturile din prestatii sociale (22,8%), veniturile din agricultura (3,3%), veniturile din activitati neagricole independente (2,8%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,6%).

  O pondere importanta detin si veniturile in natura (16,5%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (14,7%).

  In functie de mediul de rezidenta, in anul 2013, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 32,1% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 11,7% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

  In mediul urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 64% din salarii, de 22% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,8% din total.

  Pe de alta parte, in zona rurala, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 38,4% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (30,3% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 8,1% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (29%) si celor din prestatii sociale (24,1%).

  La nivel de cheltuieli ale populatiei, valoarea totala a fost, in anul anterior, in medie, de 2.317,4 lei lunar/gospodarie (811,3 lei/persoana) si au reprezentat 90,6% din nivelul veniturilor totale, in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de anul 2012.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-06-05 :: Titlu: Guvernul Romaniei a aprobat un nou imprumut pentru achitarea facturilor catre beneficiarii de fonduri UE

  Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de miercuri, 4 iunie a.c., un nou imprumut de la Trezoreria Statului pentru a pune la dispozitia Autoritatilor de Management ale programelor operationale resursele necesare pentru plata beneficiarilor de fonduri europene.

  "In sedinta de astazi, Guvernul Romaniei a aprobat alocarea a peste 600 milioane de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri europene. Aceasta suma reprezinta un sprijin considerabil pentru beneficiari, care vor accesa mai rapid banii de care au nevoie pentru a continua implementarea proiectelor. Sumele platite beneficiarilor vor fi cerute ulterior Comisiei pentru a fi rambursate tarii noastre”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Imprumutul aprobat in sedinta de Guvern miercuri, 4 iunie 2014, va fi folosit pentru efectuarea de plati catre beneficiarii de fonduri contractate prin intermediul a patru programe: Programul Operational Regional, Programul Operational Sectorial Mediu, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, respectiv Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative.

  Pentru efectuarea de plati catre beneficiarii Programului Operational Regional au fost alocate fonduri in valoare de 220 milioane de lei. Pentru decontarea cheltuielilor efectuate de beneficiarii Programului Operational Sectorial Mediu a fost alocata o suma de peste 200 milioane de lei, iar pentru cele facute de beneficiarii Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice – 180 milioane de lei. Totodata, pentru plata beneficiarilor Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative au fost alocate fonduri in valoare de 6 milioane de lei.

  Imprumutul de la Trezoreria Statului va fi rambursat de catre Autoritatile de Management din sumele incasate de la Comisia Europeana.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-05 :: Titlu: OUG 30/2014 modifica OUG 28/2013 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare locala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 415/2014 a fost publicata OUG 30/2014 privind modificarea si completarea OUG 28/2013 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare locala.

  Beneficiarii programului sunt unitatile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritatile administratiei publice locale, respectiv comunele, municipiile si orasele, inclusiv pentru satele componente ale acestora, judetele, precum si unitatile administrativ-teritoriale membre ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, constituite in conditiile legii, pentru investitiile realizate prin asociatiile de dezvoltare intercomunitara.

  In vederea decontariii fondurilor alocate de la bugetul de stat, beneficiarii transmit solicitarile de fonduri la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, cu informarea consiliilor judetene.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 30/2014 modifica OUG 28/2013 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare locala
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-05 :: Titlu: Decizia ICCJ 3/2014 privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal, in sensul de a se stabili rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 392/2014 a fost publicata Decizia ICCJ nr. 3 pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizand interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal, in sensul de a se stabili rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologice.

  Inculpatul P.T.N. a fost surprins, in doua randuri, conducand un autovehicul pe drum public, la datele de 17/18.01.2012 si 23.04.2012, fara a poseda permis de conducere. Pentru data de 17/18.01.2012, pe langa fapta de a conduce fara permis, inculpatului i s-a mai retinut conducerea unui autovehicul, avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala de 0,80 gr/l alcool pur. Se invedereaza, in rechizitoriu, ca la data de 18.01.2012 inculpatul a fost oprit in trafic la ora 2,10, a fost supus testarii cu aparatul etilotest la ora 2,21, rezultatul fiind de 0,47 mg/l alcool in aerul expirat, recoltandu-i-se doua probe de sange, prima la ora 2,45, cu rezultatul 0,90 g/l alcool pur in sange, a doua la ora 3,50, cu rezultatul 0,70 g/l alcool pur in sange.

  Prin Sentinta penala nr. 127 din 2.06.2013 a judecatoriei, inculpatul P.T.N. a fost condamnat la cate doua pedepse principale de 1 an si 2 luni inchisoare pentru savarsirea in stare de recidiva postexecutorie si in concurs a doua infractiuni de conducere a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere, prevazuta de art. 86 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 si la o pedeapsa de 1 an inchisoare pentru savarsirea, in stare de recidiva postexecutorie si in concurs cu celelalte doua infractiuni, a unei infractiuni de conducere pe drum public a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange, prevazuta de art. 87 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002.

  Instanta de control judiciar care are de solutionat apelul inculpatului impotriva hotararii instantei de fond a retinut urmatoarele:
  Prin art. 121 pct. 1 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal a fost abrogat art. 87 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002. Noul Cod penal, in art. 336 alin. (1), a incriminat fapta de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de catre o persoana aflata sub influenta alcoolului.

  Instanta a invederat faptul ca legiuitorul nu a preluat pur si simplu textul din vechea reglementare, ci a modificat conditiile de incriminare in ceea ce priveste momentul in care este necesara existenta imbibatiei alcoolice in sangele conducatorului auto. Daca din reglementarea anterioara se desprindea concluzia ca imbibatia alcoolica peste limita prevazuta de lege trebuie sa se gaseasca in sangele conducatorului auto la momentul conducerii autovehiculului, noua reglementare prevede ca momentul relevant este cel al prelevarii mostrelor biologice.

  Problema de drept invederata de catre instanta, in legatura cu modificarea textului de lege, este aceea de a sti care este rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala in ipoteza unei duble prelevari, in conditiile in care, conform Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea si transportul probelor biologice in vederea probatiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezentei in organism a substantelor sau produselor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora in cazul persoanelor implicate in evenimente sau imprejurari in legatura cu traficul rutier, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.512/2013, la art. 10 alin. (1) se prevede ca pentru determinarea alcoolemiei se vor recolta tot doua probe de sange.

  Instanta care a sesizat Inalta Curte cu chestiunea de drept supusa dezlegarii nu si-a exprimat punctul de vedere, apreciind doar ca *problema de drept in discutie este una reala si necesita o dezlegare care va fi utila si in viitorul apropiat, pana la o eventuala interventie legislativa.*

  In urma dezbaterilor, ICCJ a admis sesizarea formulata de catre Curtea de Apel Alba Iulia, Sectia penala si pentru cauze cu minori in Dosarul nr. 4.638/257/2012 prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizand interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal, in sensul de a se stabili rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologice.

  In aplicarea art. 336 alin. (1) din Codul penal, in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologice, rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala este cel dat de prima prelevare.

  Textul integral al Deciziei ICCJ: Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-05 :: Titlu: Ponta: Vom adopta o ordonanta prin care Lacul Vacaresti va deveni arie protejata

  Guvernul va adopta in sedinta de miercuri o ordonanta de urgenta prin care Lacul Vacaresti din Capitala va deveni arie naturala protejata, a anuntat premierul Victor Ponta.

  Ministrul Mediului, Attila Korodi, a precizat ca toate avizele necesare adoptarii ordonantei vor ajunge la Palatul Victoria pana la finalul sedintei de guvern.

  Proiectul de ordonanta de urgenta pentru Lacul Vacaresti va modifica si completa OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-05 :: Titlu: Ponta: Ordonanta care permite injumatatirea ratelor la credite e o masura de stimulare a consumului

  Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca Executivul are pe ordinea de zi Ordonanta referitoare la sprijinul pentru restructurarea creditelor la banci ale persoanelor fizice, salariati sau pensionari.

  "Avem pe ordinea de zi azi Ordonanta privind acel sistem de credit fiscal prin care ajutam la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani, pentru persoanele fizice, inclusiv pensionari, nu doar salariati, care au venituri la media salariala", a anuntat Ponta la sedinta de Guvern.

  Premierul i-a cerut ministrului Finantelor Ioana Petrescu sa explice ca ordonanta referitoare la restructurarea creditelor e o masura care stimuleaza consumul.

  "O sa explicati ca e o masura de stimulare a consumului si de refinantare a creditelor persoanelor cu venituri sub medie si cred ca e un lucru foarte bun pe care trebuie sa-l facem ca daca tot avem crestere economica, trebuie sa simta oamenii lucrul acesta, nu doar cifrele. O sa explicati, o sa va certe toata lumea, dar sa o facem, ca e un lucru bun", i-a spus premierul ministrului de Finante.

  Potrivit proiectului de Ordonanta, publicat pe site-ul ministerului de Finante, restructurarea creditelor trebuie sa indeplineasca mai multe cerinte: sa fie acordata pentru credite care nu inregistreaza intarzieri la plata mai mari de 90 zile; sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate a obligatiilor lunare de plata ale debitorului, aferente creditului supus restructurarii, inclusiv valoarea indexarii acestuia, dar nu cu mai mult de 900 lei, indiferent daca imprumutul respectiv a fost acordat in lei sau in valuta, pentru o perioada de maxim doi ani; sa asigure prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata.

  De asemenea, in proiect se mai precizeaza ca bancile nu pot majora rata dobanzii sau alte costuri aferente finantarii si nici nu pot impune alte costuri, altfel decat era prevazut in contract la data solicitarii restructurarii.

  Persoanele care beneficiaza de masura restructurarii creditelor au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii sau pensii a unei sume sub forma de deducere speciala pentru credite, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-04 :: Titlu: Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia si Suedia nu indeplinesc conditiile pentru adoptarea euro

  Comisia Europeana a publicat miercuri raportul de convergenta 2014, in care analizeaza daca statele membre care beneficiaza de o derogare de la adoptarea monedei euro, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia indeplinesc conditiile de adoptare a monedei euro.

  Conform raportului, Lituania a indeplinit toate criteriile de convergenta pentru adoptarea euro. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2015, zona euro va ajunge la 19 membri, odata cu aderarea Lituaniei, care va deveni a cincea tara fosta comunista din zona euro, dupa Slovacia, Slovenia, Estonia si Letonia.

  Celelalte sapte statele membre care beneficiaza de o derogare de la adoptarea monedei euro, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia nu indeplinesc in prezent toate conditiile de adoptare a monedei euro. Situatia lor va fi prin urmare reevaluata in urmatorii doi ani, se arata in comunicatul CE.

  Comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a declarat: 'Disponibilitatea Lituaniei de a adopta euro reflecta sprijinul sau de lunga durata pentru politici fiscale prudente si reforme economice. Uniunea Economica si Monetara ramane o comunitate atractiva. Zona euro are in prezent o coordonare economica mai eficienta, un zid de protectie financiara robust pentru a proteja stabilitatea si, din acest an, o uniune bancara. La toate acestea Lituania s-a angajat sa participe si sa le intareasca. Datorita eforturilor depuse in ultimii cinci ani, acest vas este mai bine plasat pentru a naviga in apele dificile decat a fost la inceputul crizei'.

  Rapoartele de convergenta, publicate de Comisia Europeana si de Banca Centrala Europeana, evalueaza daca statele membre care beneficiaza de o derogare au atins un nivel ridicat de convergenta economica durabila si daca prevederile legale aplicabile respecta pe deplin Tratatul. Ele stau la baza deciziei Consiliului privind aderarea unui stat membru la zona euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-05 :: Titlu: Cursul valutar din 4 iunie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 4 iunie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4063 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0095 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2361 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.006 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4155 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0017 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6094 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0114 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2339 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-05 :: Titlu: Monitorul Oficial din 4 iunie 2014

  In data de 4 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 413/2014 - M. Of. 413/2014 [M. Of. 413 / 4 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 414/2014 - M. Of. 414/2014 [M. Of. 414 / 4 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 415/2014 - M. Of. 415/2014 [M. Of. 415 / 4 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 416/2014 - M. Of. 416/2014 [M. Of. 416 / 4 iunie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-04 :: Titlu: Hotararea Camerei Deputatilor nr. 21/2014 privind opiniei referitoare la libera circulatie a cetatenilor Uniunii Europene si a familiilor acestor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 393/2014 a fost publicata Hotararea Camerei Deputatilor nr. 21/2014 privind aprobarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei catre Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic si Social European si Comitetul Regiunilor: Libera circulatie a cetatenilor Uniunii Europene si a familiilor acestora: cinci actiuni pentru a produce rezultate notabile ? COM(2013) 837.


  - in abordarea acestui subiect trebuie acordata mai multa atentie diferentei terminologice intre "migratie" si "mobilitate"; in cazul cetatenilor europeni discutam despre mobilitatea acestora;
  - trebuie abordata detaliat si problema mobilitatii selective a cetatenilor europeni in UE si indeosebi a tratamentului diferit, discriminatoriu, exercitat de autoritatile locale din anumite regiuni, fata de cetatenii unora dintre statele membre, care sunt in egala masura si cetateni europeni;
  - actiunea de sprijinire a statelor membre in lupta impotriva casatoriilor de convenienta este grevata de imposibilitatea de a provoca efecte "notabile", pentru ca numarul de astfel de casatorii este nesemnificativ;
  - actiunea de sprijinire a autoritatilor in privinta aplicarii normelor UE privind coordonarea securitatii sociale este utila, dar obiectivul elaborarii unui ghid practic care sa clarifice "criteriul resedintei obisnuite" ar trebui sa fie realizat de serviciile Comisiei, fara sa mai fie promovat printr-un document de consultare;
  - actiunea de sprijin suplimentar pentru municipalitatile sau comunitatile ori unitatile administrative gazda este binevenita si justificata, in vederea imbunatatirii incluziunii sociale a cetatenilor mobili si a familiilor lor, prin alocarea a cel putin 20% din Fondul social european, dar ar fi fost utile precizari asupra criteriilor de eligibilitate;
  - actiunea de identificare a unor solutii pentru nevoile autoritatilor locale prin promovarea schimbului de bune practici este utila, dar se putea realiza prin decizii de natura administrativa ale institutiilor Uniunii, fara consultarea politica a statelor membre pentru ca prin aceasta consultare criteriile "bunei practici" vor varia in functie de optiuni politice interne ale statelor membre, ceea ce va produce "seturi de bune practici";
  - actiunea de sprijinire a autoritatilor locale in ceea ce priveste aplicarea pe teren a normelor UE privind libera circulatie este utila, dar ar trebui sa fie realizata de serviciile Comisiei, fara sa mai fie promovata printr-un document de consultare.

  Camera Deputatilor semnaleaza ca:
  - aceasta comunicare nu examineaza de fapt cauzele care au generat problemele aparute relativ recent in legatura cu libera circulatie, mai precis abuzul de beneficii sociale; crede ca una dintre cauze ar fi imposibil de analizat pentru ca insusi conceptul de libera circulatie a fost inscris in tratate in ideea ca cetatenii Uniunii vor dori sa foloseasca dreptul de libera circulatie in beneficiu propriu, in termeni nediscriminatorii, ceea ce este perfect legitim; in continuare, crede ca o alta cauza ar fi incomod de abordat pentru ca este dificil sa recunosti ca tendinta reducerii decalajelor economice dintre statele membre este negativa si ca in realitate politicile de coeziune au efecte reduse, iar realizarea obiectivelor de convergenta este caracterizata de o oarecare precaritate;
  - nu s-a elaborat indeajuns subiectul privind procesul de depopulare si saracire a regiunilor care sunt furnizoare de cetateni mobili si care conduc la o adancire a diferentelor de resurse umane intre statele UE, cu consecinte transversale;
  - nu se cunosc efectele adverse ale mobilitatii pentru statele membre furnizoare de forta de munca inalt calificata si remarca absenta unor masuri compensatoare care afecteaza mediul de afaceri si dezvoltarea economica din acele state;
  - nici in situatia unei evolutii favorabile, in care toate cele 5 actiuni ar avea succes, problema nu ar fi rezolvata.

  Camera Deputatilor propune Parlamentului European sa cerceteze motivele restrangerii ariei de actiune stabilite de Comisie, respectiv "clarificarea drepturilor si a obligatiilor cetatenilor UE, precum si a conditiilor si a limitelor impuse de legislatia UE si formularea unui raspuns la preocuparile exprimate de unele state membre", si sa evalueze capacitatea celor 5 actiuni de a asigura respectarea dreptului de libera circulatie.

  Textul integral: Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-04 :: Titlu: Cursul valutar din 3 iunie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 3 iunie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3968 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0049 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2301 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0015 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4138 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0044 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.598 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0024 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2335 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-04 :: Titlu: Monitorul Oficial din 3 iunie 2014

  In data de 3 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 409/2014 - M. Of. 409/2014 [M. Of. 409 / 3 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 410/2014 - M. Of. 410/2014 [M. Of. 410 / 3 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 411/2014 - M. Of. 411/2014 [M. Of. 411 / 3 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 412/2014 - M. Of. 412/2014 [M. Of. 412 / 3 iunie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2014-06-03 :: Titlu: Oficial european: Romania sa asigure stabilitatea legislatiei privind conflictul de interese

  Romania trebuie sa asigure stabilitatea legislatiei privind prevenirea si combaterea conflictului de interese, a declarat, marti, la Bucuresti, Michel Servoz, directorul general al Directoratului General Ocuparea Fortei de Munca (DG EMPL) din Comisia Europeana si fost secretar general adjunct al executivului comunitar. "Aceste aspecte sunt foarte importante si stiu si din raportul pe lupta impotriva coruptiei - Romania trebuie sa dezvolte un mecanism de monitorizare si lupta impotriva coruptiei. Romania trebuie sa asigure stabilitatea legislatiei privind conflictul de interese si incompatibilitatea", a declarat Servoz, la un seminar organizat la Bucuresti de Comisia Europeana si Transparency International, privind prevenirea fraudei in absorbtia fondurilor UE.

  "As vrea sa laud munca unor autoritati din Romania, in special DNA, DGA si ANI. Aceste trei autoritati au luptat enorm impotriva coruptiei si consider ca trebuie sa fie clar: mai e mult de muncit, insa as dori sa rog aceste trei institutii sa continue sa fie pro-active. Evident, ONG-urile si societatea civila au un rol-cheie", a mai spus Servoz.

  Michel Servoz este cel care, in calitate de secretar general adjunct interimar al Comisiei Europene, a condus, anul trecut,o importanta misiune in Romania, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie

  De asemenea, la seminarul de marti, directorul general al Oficiului de Lupta Antifrauda (OLAF) al UE, Giovanni Kessler, a atras atentia aspra fraudei din achizitiile publice la proiectele pe fonduri europene, in Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-03 :: Titlu: Lazea (BNR): Cresterea salariilor depinde de imbunatatirea drastica a sistemului de educatie

  Romanii pot obtine salarii mai mari doar pe masura ce competitivitatea muncii creste, iar aceasta depinde de imbunatatirea drastica a sistemului de educatie, a declarat marti economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, in cadrul conferintei "Economia: De la made in Romania la made by Romania", organizata de Academia de Studii Economice.

  "Salarii mai mari in Romania pot fi obtinute doar in conditiile cresterii, in aceeasi masura, a productivitatii muncii, insa aceasta depinde de imbunatatirea drastica a sistemului de educatie. Cum sa faci productivitate, sa ai salarii comparabile cu polonezii sau cehii cand structura populatiei Romaniei pe niveluri de educatie este urmatoarea: 14% studii superioare, 41% studii liceale sau postliceale si 45% studii primare sau neterminate. Deci despre ce convergenta catre zona euro vorbim...", a spus Lazea.

  El a amintit si de testele PISA (evaluare standardizata international, program initiat de OECD — n.r.) potrivit carora, din 65 de state analizate, Romania se afla pe locul 45 la matematica, 49 la stiinte si pe locul 50 la citire, intelegere text. "Cu alte cuvinte oamenii de rand, liceenii de rand, nu inteleg despre ce li se vorbeste", a subliniat Lazea.

  Oficialul BNR a amintit faptul ca sunt state precum Polonia, Slovacia sau Ungaria, in care salariile sunt mai mari decat in Romania cu 70% — 80%, dar care, din cauza productivitatii muncii, ajung sa aiba costuri unitare pe forta de munca similare cu ale Romaniei. "Aceasta spune ca noi degeaba am incerca sa crestem salariile, chiar si cu 30%, cu aceeasi productivitate neimbunatatita, ajungem sa avem costuri unitare cu forta de munca mai mari decat Polonia, Slovacia sau Ungaria pentru ca ei, la salarii aproape duble, au o productivitate mult mai mare", a mai spus Valentin Lazea.

  El a precizat ca nivelul de productivitate a muncii in Romania este unul din factorii care impiedica dezvoltarea produselor "Made by Romania". Ceilalti factori sunt, in opinia sa, accesul dificil la finantare pentru firmele din Romania si lipsa unui ecosistem prietenos pentru inovare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-03 :: Titlu: Comisia juridica din Senat: Magistratii corupti ar putea sa nu mai beneficieze de pensie de serviciu

  Judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica care au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie ar putea sa nu mai beneficieze de pensia de serviciu, potrivit unui amendament adoptat, marti, de Comisia juridica din Senat.

  "Nu beneficiaza de pensia de serviciu prevazuta la art. 82 si 83 indice 1 si de indemnizatia prevazuta la art. 81 judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care ulterior eliberarii din functie au fost condamnati definitiv pentru infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau infractiunile in legatura cu acestea ori pentru o alta infractiune intentionata savarsita inainte de eliberarea din functie", se arata in amendamentul adoptat la proiectul de lege pentru completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

  Un alt amendament sustine ca "punerea in miscare a infractiunii penale pentru una dintre infractiunile prevazute la alin. 1 atrage de drept suspendarea solutionarii cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, dupa caz, suspendarea platii pensiei de serviciu daca aceasta a fost acordata pana la solutionarea definitiva a cauzei. In aceasta perioada, persoana fata de care s-a pus in miscare actiunea penala beneficiaza, in conditiile legii, de pensie din sistemul public".

  Comisia a dat raport favorabil cu amendamente proiectului de lege initiat de Guvern, la care Senatul este camera decizionala.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-06-03 :: Titlu: Eugen Teodorovici: Lupta impotriva fraudei este un obiectiv cheie pentru buna implementare a fondurilor europene

  Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, participa astazi, 3 iunie a.c., la seminarul dedicat masurilor de combatere a fraudei si coruptiei la nivelul fondurilor structurale si de investitii europene, eveniment organizat de Comisia Europeana, alaturi de autoritatile romane si de Transparency International, la Bucuresti.

  "Inca de la infiintare, Ministerul Fondurilor Europene a avut si are ca abordare principala "toleranta zero” in fata fraudelor si a oricaror abateri de la principiile si bunele practici europene, de la cadrul legislativ si regulamentele europene. Tocmai din acest motiv, a dezvoltat o viziune pragmatica in sensul adoptarii unor masuri administrative, institutionale si legislative pentru a preveni si pentru a combate fraudele. Subliniez ca lupta impotriva fraudei este un obiectiv cheie si in perioada de programare 2014-2020 si este nevoie de un efort comun din partea tuturor factorilor implicati pentru a implementa corect si cu succes fondurile europene, prin dezvoltarea unui sistem de management si control cat mai riguros”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in cadrul seminarului.

  Oficialul a reamintit ca Romania a intampinat dificultati in implementarea fondurilor europene in perioada guvernarii anterioare si din cauza fraudelor si coruptiei, adaugand ca tara noastra nu va repeta greselile din trecut.

  "Trebuie sa folosim fondurile europene pentru a investi in viitorul nostru, in cresterea economica a Romaniei si a Uniunii Europene, nu trebuie sa utilizam banii europeni doar de dragul absorbtiei. Asigurarea protectiei efective a intereselor financiare ale Uniunii Europene este una dintre prioritatile Guvernului Romaniei, care este implicat si ferm angajat in promovarea unei bune cooperari cu structurile nationale si cu cele europene, pentru a defini si implementa mecanismele anti-frauda si anti-coruptie”, a adaugat Teodorovici
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-03 :: Titlu: Ordinul 1082C/2014 pentru Regulamentul Oficiului National al Registrului Comertului si a oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 384/2014 a fost publicat Ordinul 1082C/2014 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Oficiului National al Registrului Comertului si a oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale.

  Oficiul National al Registrului Comertului functioneaza in subordinea Ministerului Justitiei ca institutie publica cu personalitate juridica, finantata integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justitiei.

  Oficiul National al Registrului Comertului are patrimoniu propriu, autonomie funcionala si de decizie.

  Oficiile registrului comertului de pe langa tribunale functioneaza in subordinea Oficiului National al Registrului Comertului si nu au personalitate juridica.

  Oficiul National al Registrului Comertului are sediul in municipiul Bucuresti.

  Oficiile registrului comertului de pe langa tribunale sunt organizate in fiecare judet.

  Oficiul National al Registrului Comertului, prin oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, poate infiinta birouri teritoriale, iar in directa subordonare ghisee de furnizare a informatiilor inregistrate in registrul comertului, a caror organizare si functionare se stabilesc prin regulament aprobat prin decizie a directorului general al Oficiului National al Registrului Comertului.

  Oficiul National al Registrului Comertului poate infiinta birouri teritoriale in strainatate in vederea indeplinirii functiilor reglementate prin prezentul regulament. In cadrul acestora isi desfasoara activitatea specialisti in consultanta si asistenta in constituirea si functionarea profesionistilor si sunt conduse de un coordonator. Statutul personalului si obligatiile acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin decizie a directorului general al Oficiului National al Registrului Comertului.

  Textul integral al Ordinului Ministerului Justitiei: Ordinul 1082C/2014 pentru Regulamentul Oficiului National al Registrului Comertului si a oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-02 :: Titlu: BRAT: O treime dintre romani prefera sa i?i tina banii acasa pentru ca nu au incredere in banci

  O treime dintre romanii din mediul urban prefera sa i?i tina economiile acasa pentru ca nu au incredere in banci, in timp ce in 2006 doar 25% aveau aceasta perceptie, ?i tot o treime sustin ca i?i tin banii in banci pentru ca au incredere, procentul acestora fiind, insa, in scadere de la 43% in 2006, reiese din Studiul National de Audienta (SNA) FOCUS efectuat de Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT).

  'Un procent de 35% dintre intervievati afirma ca prefera sa-?i tina economiile acasa, pentru ca nu au incredere in banci, comparativ cu 25% care erau de acord cu aceasta afirmatie in 2006. Un procent de 34% dintre romanii de la ora? afirma ca folosesc bancile pentru depozite, pentru ca au incredere, in scadere fata de 2006, cand 43% faceau aceasta afirmatie', se arata in studiul citat.

  Aproximativ 55% dintre romani au astazi incredere doar in bancile mari, arata studiul mentionat, fata de 71% cat era procentul in anul 2006.

  În acela?i timp, peste 70% dintre romani considera ca bancile sunt interesate mai degraba de beneficiile pe care le pot avea de la clienti. Potrivit studiului, 37% declara ca apeleaza la imprumuturile de la banci daca nu reu?esc sa faca rost de bani ?i 24% afirma ca banca ii ajuta in ceea ce vor sa faca.

  'În perioada masurata, perceptia romanilor a ramas constanta in ceea ce prive?te economisirea banilor: 60% cred ca este important sa economise?ti bani in fiecare luna, in timp ce doar 28% reu?esc sa faca acest lucru', se mai arata in documentul citat.

  Studiul SNA mai releva ca, la nivel de tendinta de piata, numarul detinatorilor de credite pentru bunuri de consum ?i pentru cumpararea de ma?ini a scazut. În 2011, 12% dintre romani detineau cel putin un credit de consum, iar acum procentul a scazut la 9%.

  'De asemenea, romanii raman circumspecti in achizitionarea de noi credite. Intentia de achizitie pentru acest an este la o treime fata de 2006, in special in cazul creditelor pentru achizitionarea unei ma?ini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale', mai reiese din studiu. Cea mai mare scadere se inregistreaza la nivelul intentie de a lua un credit pentru ma?ina, 1,5% fata de 5,1% in 2006.

  În plus, romanii au devenit mai atenti la comisioanele bancare.

  'Comparativ cu 2006, cand 7% dintre romani acordau atentie acestui aspect, astazi 11% dintre romani il considera important', potrivit studiului citat. Astfel, comisioanele reprezinta al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea bancii la care urmeaza sa-?i deschida un depozit, iar primul ramane dobanda. 22% din populatie considera acum ca dobanzile oferite la crearea unui depozit sunt cele mai importante, comparativ cu 33% in 2006.

  Din studiu mai reiese ca numarul creditelor detinute de populatie a scazut accelerat, insa o cre?tere se remarca in zona conturilor curente ?i a numarului de persoane care primesc salariul pe card.

  'În prezent, 29,8% dintre romani detin un cont curent in lei, iar 25,5% i?i incaseaza salariul pe card', potrivit studiului.

  Tendintele acopera perioada 2006-2013, participantii la studiu fiind locuitori din mediul urban cu varsta cuprinsa intre 14 ?i 64 de ani. Marja de eroare este de +/-0,8%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-02 :: Titlu: Impozitul pe veniturile din agricultura pentru 2013 va fi diminuat proportional cu gradul de calamitate al productiei

  Impozitul pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013 de catre agricultorii ?i asociatiile agricole care au inregistrat pagube in cursul anului trecut, din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile sau extreme, va fi diminuat proportional cu gradul de calamitate al productiei, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat, luni, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

  Pentru a beneficia de aceasta masura de sprijin, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: impozitul a fost stabilit pe baza de norme de venit, pentru productia agricola nu au fost incheiate polite de asigurare ?i productia a fost calamitata in proportie de peste 30%.

  Gradul de calamitate se dovede?te cu documentul emis de autoritatea competenta, in conditiile legii, precizeaza MFP.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-03 :: Titlu: Cursul valutar din 2 iunie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 2 iunie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3919 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0067 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2286 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0021 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4094 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0024 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.5956 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0082 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2333 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-03 :: Titlu: Monitorul Oficial din 2 iunie 2014

  In data de 2 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 405/2014 - M. Of. 405/2014 [M. Of. 405 / 2 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 406/2014 - M. Of. 406/2014 [M. Of. 406 / 2 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 407/2014 - M. Of. 407/2014 [M. Of. 407 / 2 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 408/2014 - M. Of. 408/2014 [M. Of. 408 / 2 iunie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-02 :: Titlu: Rovana Plumb: Alocatia ramane la 42 de lei; vrem ca din 2015 sa venim cu un ajutor suplimentar pentru copiii saraci

  Ministerul Muncii ia in calcul acordarea, din ianuarie 2015, a unei sume suplimentare, alaturi de alocatie, copiilor care provin din familiile cu venituri reduse, a anuntat, duminica, ministrul de resort, Rovana Plumb.
  "In ceea ce priveste alocatiile pentru copii, vrem ca din anul 2015 sa venim cu un ajutor suplimentar pentru copiii care au nevoie, pentru copiii care vin din familii cu venituri reduse si lucram la acest obiectiv, in asa fel incat, din ianuarie 2015, copiii sa beneficieze de o suplimentare a alocatiei", a spus ministrul Muncii, prezent la un eveniment dedicat copiilor, organizat la Muzeul Satului.
  Rovana Plumb a precizat ca alocatia se va mentine la nivelul actual, de 42 de lei, dar copiii din familiile cu venituri reduse vor putea primi o suma suplimentara. Ea nu a mentionat, insa, la cat s-ar putea ridica aceasta suma.
  "Practic, alocatia va ramane aceeasi, de 42 de lei, dar vrem sa venim cu o suplimentare a venitului la nivelul fiecarui copil care se afla in familiile care au nevoie de ajutor", a subliniat ea.
  Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), cu sprijinul UNICEF Romania, au sarbatorit, duminica, la Muzeul Satului, Ziua Internationala a Copilului.
  La eveniment au luat parte ministrul de resort, Rovana Plumb, presedintele ANPDCA, Gabriela Coman, si reprezentantul UNICEF in Romania, Sandie Blanchet.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-02 :: Titlu: INS: Sosirile in unitatile turistice au crescut cu 4,9%, in primele patru luni din 2014

  Sosirile si innoptarile in unitatile turistice din Romania au crescut cu 4,9% si, respectiv, cu 8,8%, in primele patru luni din 2014, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica /INS/.
  Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica au insumat 1,981 milioane, iar innoptarile au totalizat 3,94 milioane.
  Din numarul total de sosiri, sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in perioada de referinta 77,5%, in timp ce turistii straini au reprezentat 22,5%, ponderi apropiate de cele din perioada similara a anului trecut.
  In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primare turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (79,3% din total turisti straini), iar din acestia 85% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene. Sosirile in hoteluri detin o pondere de 75% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare. Fata de primele patru luni din 2013, sosirile in hoteluri in perioada sunt in crestere cu 5,5%.
  Din numarul total de innoptari, 77,7% reprezinta innoptarile turistilor romani. In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (77,6% din total turisti straini), iar din acestia 83,7% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.
  Durata medie a sederii a fost de doua zile, atat la turistii romani, cat si la turistii straini.
  Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in perioada ianuarie — aprilie 2014 a fost de 18,5% pe total structuri de cazare turistica, in crestere cu 1,3 puncte procentuale fata de aceeasi perioada din 2013. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au inregistrat la hoteluri (23,1%), la pensiuni turistice si vile turistice (cate 12,8%).
  Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in perioada analizata de 2,075 milioane, in crestere cu 5,1%. Majoritatea vizitatorilor straini provine din tari situate in Europa (93,3%). Din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania, 65,4% provin din statele Uniunii Europene. Din statele Uniunii Europene, cele mai multe sosiri s-au inregistrat din Ungaria (30,8%), Bulgaria (25,4%), Germania (9,1%), Italia (7,7%), Polonia (4,5%) si Austria (4,4%).
  Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost de 3,521 milioane, in crestere cu 6,5%, comparativ cu ianuarie-aprilie 2013. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate, reprezentand 73,4% din numarul total de plecari.
  In luna aprilie 2014, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent atat sosirile cat si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, au inregistrat cresteri cu 3,7% respectiv cu 10,9%. Comparativ cu luna aprilie 2013, in luna aprilie 2014 la punctele de frontiera s-a inregistrat o crestere atat la sosirile vizitatorilor straini — 11% cat si la plecarile in strainatate ale vizitatorilor romani — 12,4%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-02 :: Titlu: HG 421/2014 aduce modificari la Normele Metodologice ale Codului Fiscal

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 384/2014 a fost publicata HG 421/2014 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004.

  Sunt aduse modificari si precizari privind:

 • Impozitul pe profitul reinvestit
 • Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania
 • Taxa pe valoarea adaugata
 • Accize si alte taxe speciale
 • Impozitul pe constructii

  Textul integral al modificarilor: HG 421/2014 aduce modificari la Normele Metodologice ale Codului Fiscal
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Loop Operations :: Data: 2014-06-01 :: Titlu: Conferinta de lansare a proiectului "Stagii de practica pentru cariera ta in drept!", Craiova, 2 iunie 2014

  Institutul Notarial Roman, in parteneriat cu Universitatea din Craiova, Loop Operations si Economic Confort, anunta lansarea proiectului "Stagii de practica pentru cariera ta in drept!" cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

  Conferinta de lansare a proiectului va avea loc in data de 2 iunie, incepand cu ora 12:00, in cadrul salii Aula Magna a Universitatii din Craiova. Proiectul se adreseaza studentilor si masteranzilor la drept si administratie publica din regiunea Sud-Vest si are ca obiectiv facilitarea tranzitiei acestora de la scoala la piata muncii.

  Evenimentul va duce in fata studentilor reprezentantii partenerilor implicati in derularea proiectului, precum si potentiali angajatori de la nivelul regiunii Sud-Vest care vor aborda problematica dezvoltarii unei piete a muncii moderne, flexibile si inclusive, care sa permita integrarea in munca a tinerilor absolventi. Pe durata evenimentului, invitatii vor identifica impreuna cu participantii solutii pentru facilitarea accesului absolventilor de studii juridice si administrative la obtinerea unui loc de munca si dobandirea experientei practice necesare la locul de munca inca din timpul studiilor.

  Rata somajului in randul tinerilor (aproape 25%) este una dintre cele mai grave probleme la nivel european. In Romania, la finalul lunii februarie 2014, conform statisticilor ANOFM, numarul somerilor sub 25 de ani era de 72.306. Una dintre principalele cauze ale angajabilitatii reduse in randul tinerilor este faptul ca la finalul studiilor acestia nu au competentele practice necesare pentru desfasurarea activitatilor pentru care s-au pregatit.

  In acest sens, prin intermediul proiectului "Stagii de practica pentru cariera ta in drept!" ne propunem urmatoarele: organizarea unui program integrat si personalizat de consiliere si orientare profesionala pentru 500 de studenti ce urmeaza studii juridice si administrative; dezvoltarea unei platforme online ce va permite comunicarea directa cu tutorii si consilierii in cariera, precum si accesul la cele mai relevante resurse din domeniul juridic; incheierea a 30 de parteneriate cu organizatii cu activitate in domeniu in vederea derularii stagiilor de practica; organizarea stagiilor de practica pentru 250 de studenti in cadrul unor organizatii cu activitate relevanta in domeniul juridic, precum: cabinete de avocatura, birouri notariale, birouri de mediere, birouri de executare silita, instante judecatoresti etc.

  Prin organizarea de stagii de practica dedicate studentilor si masteranzilor de la facultatile de drept si administratie publica, proiectul isi propune sa obtina urmatoarele rezultate: imbunatatirea accesului studentilor si masteranzilor pe piata muncii si diminuarea ratei somajului; facilitarea procesului de planificare a carierei si de identificare a unui loc de munca; incurajarea si promovarea parteneriatelor pe termen lung intre mediul accademic si organizatiile de profil.

  Printre beneficiile pentru tinerii inclusi in program, se numara: echivalarea programului de pregatire practica obligatoriu pe durata anilor de studiu; posibilitatea angajarii dupa finalizarea programului de practica la unul dintre partenerii de practica; accesul la o platforma online cu informatii de actualitate din domeniul juridic si cu resurse privind evolutia pietei muncii din Romania; oportunitatea interactiunii cu profesionisti in domeniu.

  Participarea la conferinta este GRATUITA, iar INSCRIEREA se poate face online AICI.

  Informatii suplimentare cu privire la activitatile proiectului se pot obtine de la adresa de e-mail: comunicare@loopoperations.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-01 :: Titlu: Nicolescu: Romania va fi a doua tara din UE care va produce mai multa energie decat va consuma in 2019

  Romania va produce mai multa energie decat va consuma in anul 2019 si va fi a doua tara din UE, dupa Danemarca, care va atinge aceasta performanta, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, prezent la o conferinta pe teme energetice.

  "Avem un potential real ca in a doua jumatate a anului 2019 sa producem mai multa energie electrica si gaze naturale decat vom consuma, presupunand ca, la acel moment, consumul va fi acelasi. Vom continua sa importam titei, insa exportul de energie electrica si cel de gaze va fi mai mare decat importul de titei", a spus Nicolescu.

  Potrivit acestuia, in acel moment Romania va intra, alaturi de Danemarca, in cercul exclusivist al statelor europene care produc mai multa energie decat consuma.

  "In acel moment, vom intra alaturi de Danemarca in randul celor care produc mai multa energie decat consuma. Acum, Romania este a treia tara din UE ca independenta energetica, iar Danemarca este singura care produce mai multa energie decat consuma", a sustinut ministrul delegat pentru Energie.

  In ceea ce priveste energia regenerabila, Nicolescu a mai spus ca Romania a facut progrese prea mari intr-un timp prea scurt, prin urmare in perioada urmatoare va avea o abordare prudenta in ceea ce priveste dezvoltarea acestui sector.

  "Trebuie sa fim siguri ca sistemul de transport si distributie poate prelua energia regenerabila", a completat Nicolescu.

  El a mai afirmat ca, in prezent, 25 de specialisti din mai multe institutii de stat lucreaza la realizarea noii strategii energetice a Romaniei pentru perioada 2014-2020 si sa un prim draft al documentului ar putea fi publicat in octombrie spre dezbatere publica.

  Nicolescu a adaugat ca si-ar dori ca statul sa joace un rol mai important in companiile unde este actionar minoritar.

  "Avem exemplul Fondului Proprietatea, care isi apara cu consecventa interesele in companiile unde este actionar minoritar. Asa ar trebui sa facem si noi, mai ales in companiile de distributie", a mai precizat Nicolescu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-01 :: Titlu: Romfilatelia: Emisiune de marci postale cu mesajul "Stop violentei impotriva copiilor"

  Romfilatelia prezinta o emisiune de marci postale cu mesajul "Stop violentei impotriva copiilor", cu ocazia Zilei Internationale a Copilului.

  In acest fel, Romfilatelia se alatura campaniei realizate de Reprezentanta UNICEF in Romania — "Stop violentei impotriva copiilor".

  Emisiunea filatelica este alcatuita dintr-un timbru cu valoarea nominala de 4,30 lei si ilustreaza simbolic profilul unui copil, alaturi de mana protectoare care il sustine. Timbrul aniversar este completat de plicul prima zi, emisiunea fiind machetata in coala de 28 de timbre si minicoala de 8 timbre + 1 vinieta, se arata intr-un comunicat Romfilatelia transmis vineri AGERPRES.

  "Intreaga conceptie grafica a elementelor filatelice exprima emotie, puritate si gingasie, emisiunea de marci postale indeplinindu-si cu succes rolul simbolic si anume acela de a sensibiliza publicul asupra unui aspect deloc de neglijat: violenta in randul copiilor", se arata in comunicat.

  Incepand de lunea viitoare, emisiunea de marci postale "Campanii UNICEF — Stop violentei impotriva copiilor!" va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-31 :: Titlu: Numarul functiilor de conducere in ASF va fi redus cu 35%, de la 1 octombrie 2014

  Numarul functiilor de conducere in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/ va fi redus cu peste 35%, conform noii organigrame a institutiei, aprobata vineri de Consiliul ASF.

  'Noua organigrama a ASF, care va deveni operationala de la 1 octombrie 2014, urmareste transformarea Autoritatii intr-o institutie mai flexibila si orientata spre eficienta, reduce nivelele ierarhice de la 5 la numai 3 si desfiinteaza pozitii de management intermediare. Ca urmare, functiile de conducere vor fi reduse cu peste 35%', precizeaza un comunicat al ASF remis vineri AGERPRES.

  Potrivit ASF, in continuare se vor evalua pozitiile din organigrama si se vor ajusta pachetele salariale potrivit noilor atributii.

  'Ma astept ca, pana la finalul acestui an, noua structura a ASF sa functioneze din plin. Schimbarile nu sunt nici simple si nici atat de rapide pe cat ne-am dori si pe cat am avea nevoie. Noua organigrama, bazata pe functionalitate, este un pas critic pentru a trece de la pozitia destul de pasiva de astazi, de simplu controlor al pietelor, la una activa, de dezvoltator al pietei financiare non-bancare', a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu, dupa aprobarea noii organigrame.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-31 :: Titlu: ONRC: 6.361 firme si-au suspendat activitatea in primele patru luni ale acestui an

  Numarul total al firmelor care si-au suspendat activitatea a scazut in primele patru luni ale acestui an cu 28,58% fata de perioada similara din 2013, de la 8.906 firme la 6.361 firme, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

  Cel mai mare numar de firme care si-au suspendat activitatea a fost inregistrat in Bucuresti — 784 si in judetele Bihor — 289, Constanta — 281, Prahova — 269 si Cluj — 265.

  Raportat la primele patru luni din 2013, cele mai mari scaderi ale numarului de firme care si-au suspendat activitatea s-au inregistrat in judetele Suceava (minus 42,86%), Buzau (minus 41,82%) si Brasov (minus 41,53%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-05-31 :: Titlu: Noi masuri privind eficientizarea platilor catre beneficiari

  Guvernul Romaniei a adoptat noi masuri care vizeaza eficientizarea platilor catre beneficiari, eliminarea blocajelor si a piedicilor artificiale in implementarea proiectelor finantate din fonduri europene. Masurile sunt prevazute in Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, respectiv in Hotararea Guvernului pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 218/2012, adoptate in sedinta de Guvern de miercuri, 28 mai a.c.

  "Masurile adoptate vizeaza reducerea termenului pentru plata sumelor datorate beneficiarilor de la cinci la trei zile, extinderea mecanismului decontarii directe a facturilor prin cereri de plata, dar si eliminarea unor bariere in implementarea proiectelor. Beneficiarii POS DRU vor putea solicita decontarea tuturor cheltuielilor vechi, eligibile, efectuate in cadrul proiectelor. Totodata, prevederile legale au fost completate si adaptate si la specificul POS Transport astfel incat acest mecanism sa devina functional si pentru beneficiarii programului care sunt in administrarea autoritatilor locale. O alta masura importanta, solicitata de piata, este cea prin care operatorii regionali au fost inclusi intr-un mecanism de asigurare a unui flux de numerar necesar continuarii investitiilor in cazul formularii unei sesizari de frauda, pana la momentul punerii in miscare a actiunii penale. Toate aceste modificari vor avea un impact important in accelerarea absorbtiei fondurilor europene”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Va prezentam, detaliat, modificarile prevazute de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta si efectele acestora:

 • Reducerea termenului necesar efectuarii platii catre beneficiari de catre Autoritatea de Management/ Autoritatea de Certificare si Plata, de la cinci la trei zile lucratoare, cu consecinte directe in cresterea ritmului de implementare a proiectelor.
 • Beneficiarii POS DRU vor putea solicita la plata, in termen de 60 de zile, sume aferente cheltuielilor angajate in perioada de implementare a proiectului, dar pentru care documentele justificative (facturi, state de plata, centralizatoare de cheltuieli etc.) au fost primite sau intocmite inainte de 11 septembrie 2013 (data intrarii in vigoare a OUG nr. 84/2013). Astfel, sunt eliminate blocajele financiare la nivelul beneficiarilor POS DRU, asigurandu-se fondurile necesare pentru derularea corespunzatoare a activitatilor prevazute in proiecte.
 • Operatorii regionali de apa, care in prezent gestioneaza proiecte majore de infrastructura pentru sectorul de apa, in valoare totala de aproximativ doua miliarde de euro, au fost inclusi in mecanismul de asigurare a unui flux de numerar necesar continuarii investitiilor in cazul formularii unei sesizari de frauda, pana la momentul punerii in miscare a actiunii penale. Aceasta masura contribuie la eliminarea blocajelor financiare inregistrate in finalizarea lucrarilor pentru infrastructura de apa, cu impact in cresterea gradului de absorbtie si respectarea angajamentelor de mediu, astfel incat Romania sa nu fie sanctionata pentru neindeplinirea tintelor de conformare stabilite prin Tratatul de aderare la UE.
 • Asigurarea sursei pentru plata TVA neeligibila, aferenta cheltuielilor rambursabile, pentru beneficiarii POS Transport din sectoarele naval, aerian si intermodal.
 • Asigurarea unui mecanism eficient de plata a sumelor datorate beneficiarilor de catre statul roman, in baza hotararilor definitive pronuntate de instantele de judecata.
 • Simplificarea mecanismul de plata pentru a permite beneficiarilor care deruleaza operatiuni din conturile deschise la banci comerciale sa efectueze platile din contributia proprie direct catre prestatori/ furnizori din aceste conturi. Astfel, a fost redus termenul necesar efectuarii platii datorita eliminarii procedurilor intermediare de transferuri de fonduri de la beneficiari in contul din Trezorerie si mai departe in conturile prestatorilor/furnizorilor.
 • Clarificarea modalitatii de aplicare a mecanismului de supracontractare, urmarindu-se in primul rand aprobarea, la nivelul fiecarui program operational, de proiecte suplimentare care sa acopere, in integralitate, toate categoriile de fonduri disponibilizate in procesul de implementare. Va fi permisa supracontractarea la nivelul programelor operationale, intr-o limita aproba...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-31 :: Titlu: Cursul valutar din 30 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 30 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3986 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0052 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2307 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0038 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.407 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.01 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6038 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0052 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2336 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-31 :: Titlu: Monitorul Oficial din 30 mai 2014

  In data de 30 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 400/2014 - M. Of. 400/2014 [M. Of. 400 / 30 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 401/2014 - M. Of. 401/2014 [M. Of. 401 / 30 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 402/2014 - M. Of. 402/2014 [M. Of. 402 / 30 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 403/2014 - M. Of. 403/2014 [M. Of. 403 / 30 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 404/2014 - M. Of. 404/2014 [M. Of. 404 / 30 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-30 :: Titlu: Ordin nr. 578/2014 paduce modificari privind cantitatile de motorina aferente trimestrului IV ? 2013, ce beneficiaza de ajutor de stat acordat sub forma de rambursare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 371/2014 a fost publicat Ordinul 578/2014 privind modificarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 431/2014 pentru aprobarea cantitatilor de motorina aferente trimestrului IV ? 2013, ce beneficiaza de ajutor de stat acordat sub forma de rambursare.

  Cantitatea totala de motorina prevazuta la art. 1 este de 90.463.538,924 litri, iar valoarea totala a ajutorului de stat aferent este de 126.567.537,30 lei.

  Cantitatile de motorina aferente trimestrului IV – 2013, ce beneficiaza de ajutor de stat acordat sub forma de rambursare
  
  Nr. crt.  Specificarea  Cantitatile de motorina (litri)  Valoarea ajutorului de stat (*) (lei)
  1.  Sectorul vegetal  84.101.530,823  117.666.451,77
  2.  Sectorul zootehnic  6.362.008,101  8.901.085,53
  3.  Sectorul imbunatatiri funciare  -  -
  TOTAL:  90.463.538,924  126.567.537,30
  
  (*) Pentru anul 2013, valoarea nominala a ajutorului de stat este 1.2991 lei/litru.
  


  Textul integral al Ordinului: Ordin nr. 578/2014 paduce modificari privind cantitatile de motorina aferente trimestrului IV ? 2013, ce beneficiaza de ajutor de stat acordat sub forma de rambursare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-30 :: Titlu: INS: Suprafata fondului forestier din Romania a crescut cu ,1%, în 2013; padurile reprezinta 97,6% din total

  Suprafata fondului forestier din Romania se situa, la sfarsitul anului 2013, la aproape 6,54 milioane de hectare, în crestere cu ,1% fata de anul precedent, din care circa 6,38 milioane de hectare (97,6%) reprezenta suprafata padurilor, arata datele provizorii publicate, vineri, de Institutul National de Statistica /INS/.

  Conform sursei citate, la 31 decembrie 2013, totalul suprafetei fondului forestier era de 6.538.522 hectare, mai mult cu 9.356 hectare în comparatie cu intervalul similar din 2012.

  In acelasi timp, suprafata padurilor a crescut cu 7.776 de hectare, pana la 6.380.599 hectare, echivalentul a aproape 98% din fondul forestier national.

  In anul 2013, volumul de masa lemnoasa recoltata a scazut cu aproximativ ,1% fata de anul anterior, ajungand la aproape 19,064 milioane metri cubi.

  Totodata, suprafata parcursa cu taieri de regenerare a padurilor, efectuate în cadrul tratamentelor silvice pentru trecerea padurii de la o generatie la alta, a înregistrat o scadere cu circa 1,2% fata de anul 2012. Din aceasta suprafata, taierile rase (suprafete de pe care s-a recoltat în totalitate masa lemnoasa) reprezinta 4,5%.

  Datele INS releva ca, anul trecut, s-au realizat lucrari de regenerare a padurilor pe o suprafata de 26.285 hectare, cu 2,2% mai mult fata de anul 2012.

  In ceea ce priveste distributia fondului forestier pe regiuni de dezvoltare, se observa o concentrare într-o proportie însemnata a acestuia în regiunile de dezvoltare Centru (19,3% din totalul fondului forestier) si Nord-Est (18,2%), urmate de regiunile de dezvoltare Vest (16%), Nord-Vest (15,2%), Sud-Vest-Oltenia (12,4%), Sud-Muntenia (10,1%), Sud-Est (8,4%) si Bucuresti-Ilfov (0,4%).

  Cel mai mare volum de masa lemnoasa s-a recoltat în regiunea de dezvoltare Nord-Vest (28,4% din totalul volumului de masa lemnoasa recoltata), urmata de regiunea de dezvoltare Centru (22,2%) si într-o proportie mai mica de regiunile de dezvoltare Vest (12,2%), Nord-Vest (12,1%), Sud-Muntenia (9,9%), Sud-Vest-Oltenia (7,4%), Sud-Est (7,4%) si Bucuresti-Ilfov (0,4%).

  De asemenea, cele mai mari suprafete pe care s-au realizat lucrari de regenerare a padurilor s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Nord-Vest (22,2% din suprafata totala regenerata) si Centru (17,5%), urmate de regiunile de dezvoltare Sud-Est (13,4%), Sud-Muntenia (12,8%), Vest (12%), Nord-Vest (12%), Sud-Vest-Oltenia (9,4%) si Bucuresti-Ilfov (0,7%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-30 :: Titlu: HG 425/2014 pentru modificarea unor acte normative privind taxe si tarife

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 391/2014 a fost publicata HG 425/2014 pentru modificarea unor acte normative privind taxe si tarife percepute pentru unele prestari de servicii.

  Veniturile proprii ale O.N.V.P.V. sunt constituite din taxa vitivinicola care este perceputa pentru urmatoarele activitati:
  a) autorizarea anuala a plantatiilor viticole destinate obtinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlata si vinuri cu indicatie geografica;
  b) atestarea dreptului de utilizare a denumirii de origine controlata si a indicatiei georgrafice pentru comercializarea vinurilor cu denumire de origine controlata si/sau a vinurilor cu indicatie geografica;
  c) acordarea drepturilor de plantare din rezervele judetene si rezerva nationala, dupa certificarea defrisarii de catre Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, denumita in continuare I.S.C.T.V.

  Nivelul taxei vitivinicole pentru fiecare activitate prevazuta la art. 5 se stabileste prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

  Textul integral: HG 425/2014 pentru modificarea unor acte normative privind taxe si tarife
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-30 :: Titlu: Persoanele care au avut bani la CEC pentru Dacia ii pot recupera prin BRD, intermediar la plata

  Persoanele fizice care au depus bani la CEC inainte de 1989, inclusiv pana in 1992, pentru cumpararea unui autoturism Dacia, si pe care i-au transferat ulterior la BRD, trebuie sa depuna cererea pentru constituirea dosarelor de despagubire in 30 de zile de la intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern 392, au anuntat, joi, reprezentanti ai BRD.

  HG 392/2014 privind aprobarea elementelor tehnice si modalitatea de stabilire a despagubirilor pentru persoanele fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. — S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme, precum si pentru punerea in executare a hotararilor judecatoresti a fost publicata in Monitorul Oficial din 16 mai.

  Potrivit unui comunicat al BRD, "in vederea constituirii dosarelor de despagubire, deponentii CEC, mostenitorii acestora sau imputernicitii desemnati se vor putea prezenta, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a HG nr. 392/ 2014, in orice agentie BRD pentru depunerea unei cereri impreuna cu documentele doveditoare ale sumei depuse sau transferate, dupa caz: originalul cec-ului cu suma limitata si/sau originalul dovezii eliberate de banca in momentul transferului sumelor de la CEC la BRD".

  La dosar vor fi necesare o declaratie notariala pe proprie raspundere in care sa se declare faptul ca nu s-a incasat despagubirea pana la data declaratiei, sa se ateste faptul ca suma transferata la BRD nu a fost afectata in niciun fel pana la data declaratiei si ca persoana in cauza este de acord cu prelucrarea datelor personale si transferul acestora catre Ministerul Finantelor Publice sau orice alta autoritate sau entitate implicata, un act de identitate valabil, un act care atesta calitatea de mostenitor sau procura notariala speciala care atesta calitatea de imputernicit, in original.

  BRD precizeaza, de asemenea, ca in cazul deponentilor, mostenitorilor sau imputernicitilor acestora care au obtinut o hotarare judecatoreasca executorie care prevede o suma pe care statul Roman, prin MFP, a fost obligat sa o achite, acestia trebuie sa se adreseze direct Ministerului Finantelor Publice, pentru a depune o cerere si copia legalizata de instanta judecatoreasca emitenta dupa hotararea judecatoreasca executorie.

  "Emisiunea de titluri de stat pentru plata despagubirilor va avea loc la data de 4 august 2014, cu scadenta in data de 3 septembrie 2014. Persoanele fizice care au dreptul la despagubire se vor putea prezenta la banca, in vederea punerii la dispozitie a sumelor cuvenite, incepand cu prima zi bancara imediat urmatoare datei scadentei emisiunii de titluri de stat, respectiv 4 septembrie 2014. Termenul de 30 zile de la data intrarii in vigoare a HG pentru depunerea cererilor de inscriere nu este un termen de decadere din drepturi si nu afecteaza dreptul la despagubire acordata de Statul Roman. Deponentii vor putea depune dosare si ulterior, urmand a primi despagubiri prin viitoare emisiuni de titluri de stat", arata comunicatul.

  BRD-Groupe Société Générale este cea de-a doua banca din Romania dupa totalul activelor cu 2,3 milioane de clienti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-30 :: Titlu: Salariatii care aduc dovezi ca angajatorii lor incalca Legea Concurentei ar putea primi recompense

  Angajatii care aduc dovezi ca firmele la care lucreaza incalca legislatia din domeniul concurentei ar putea primi drept recompensa o parte din amenzile pe care le plateste compania, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

  "O modificare pe care vrem sa o aducem Legii Concurentei este aceasta practica ce am vazut ca functioneaza foarte bine in Ungaria. Salariatii care vin si arata cum angajatorul lor incalca legea primesc o parte din sanctiuni", a precizat Chiritoiu.

  Potrivit acestuia, in Romania, pana acum, nu a existat vreo investigatie care sa se finalizeze cu ajutorul angajatilor, insa exista o investigatie in curs de derulare unde angajatii companiei au adus dovezi de incalcare a legii.

  "Cam asta mi-as dori sa fac, dar vom merge incet cu aceasta procedura, intrucat, pentru o tara cu trecutul Romaniei, o astfel de practica poate parea ciudata", a mai spus Chiritoiu.

  El a aratat ca modificarile la Legea Concurentei ar putea fi posibile de la inceputul anului viitor.

  Chiritoiu a mai declarat ca firmele care recunosc ca au incalcat legislatia din domeniu concurentei ar putea fi scutite de o parte din amenda, daca va fi modificata Legea Concurentei.

  "Vrem sa modificam Legea Concurentei, astfel incat firmele care recunosc ca au incalcat legea sa beneficieze de o reducere de pana la 30% din amenda. Vrem sa facem in asa fel incat acest lucru sa fie posibil inainte de finalizarea investigatiei, cand de regula firmele afla ce amenda primesc", a spus Chiritoiu.

  El a explicat ca aceasta metoda va fi folosita de firmele care stiu sigur ca exista dovezi care le incrimineaza.

  O investigatie a Consiliului Concurentei dureaza, in medie, doi ani.

  "Trebuie sa gasim o procedura ca firmele sa recunoasca rapid incalcarea legii si sa poata beneficia de reducerea amenzilor, sa nu mai muncim doi ani la etapa de investigatie", a adaugat presedintele Consiliului.

  Consiliul Concurentei a aplicat, anul trecut, amenzi in valoare totala de 86,778 milioane de lei, respectiv 19,637 milioane de euro, cu 187% mai mult decat in 2012, potrivit raportului pentru 2013 al institutiei.

  "Valoarea amenzilor aplicate de Consiliul Concurentei in 2013 a fost de 86.778.562 lei (19.637.602 euro). Au fost sanctionate 35 de intreprinderi pentru practici anticoncurentiale, o companie pentru nefurnizarea de informatii si o persoana fizica pentru punerea in aplicare a unei concentrari inainte de notificare si autorizarea sa de Consiliul Concurentei", se arata in raport.

  Comparativ cu anul 2012, valoarea amenzilor a crescut cu 187%, iar fata de anul 2011 se situeaza la un nivel de 15 ori mai redus.

  "Nivelul deosebit de ridicat inregistrat la nivelul anului 2011 s-a datorat finalizarii cu amenzi a unor cazuri ce au implicat companii cu o cifra de afaceri foarte mare, precum cartelul de pe piata carburantilor si abuzurile de pozitie dominanta ale Orange si Vodafone", explica oficialii Concurentei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-30 :: Titlu: Cursul valutar din 29 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 29 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3934 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0047 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2269 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0031 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.397 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0184 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.5986 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.003 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2332 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 mai 2014

  In data de 29 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 396/2014 - M. Of. 396/2014 [M. Of. 396 / 29 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 397/2014 - M. Of. 397/2014 [M. Of. 397 / 29 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 398/2014 - M. Of. 398/2014 [M. Of. 398 / 29 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 399/2014 - M. Of. 399/2014 [M. Of. 399 / 29 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-29 :: Titlu: Sondaj INSCOP: Aproape 45% dintre romani au o parere buna despre Casa Regala a Romaniei

  44,9% dintre romani au o parere buna si foarte buna despre Casa Regala a Romaniei, in vreme ce 47,5% ar vota impotriva monarhiei, arata datele unui Sondaj INSCOP-ADEV?RUL referitor la perceptiile romanilor asupra monarhiei, realizat in perioada 1-7 mai 2014 la comanda ziarului Adevarul.

  Perceptia despre Casa Regala s-a imbunatatit raportat la luna iulie a anului trecut cand 41% din populatie exprima aprecieri bune si foarte bune.

  "Cota de popularitate a Casei Regale este mare. Interesant e ca pare a fi crescut usor, in conditiile in care, spre deosebire de anul trecut, suntem in an electoral, deci agenda publica nu acorda o atentie deosebita subiectelor legate de monarhie. Aceasta cu atat mai mult cu cat anul trecut s-a vorbit mult despre acest subiect, mai ales in contextul unor evenimente pozitive care au vizat principalele case regale europene", a precizat Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP, intr-un comunicat de presa.

  Totodata, 37,8% declara o parere nici buna, nici proasta — fata de 43,5% in iulie 2013, 9,6% au o parere proasta — fata de 5% anul trecut si 2,2% foarte proasta — fata de 1,4% anul trecut.

  Potrivit datelor, 5,6% dintre subiecti nu stiu sau nu raspund.

  In mai 2014, 30,2% dintre romani spun ca ar vota pentru monarhie la un eventual referendum dedicat schimbarii formei de guvernare a Romaniei. In aceiasi chestiune, in iulie 2013, 27,2% declarau ca ar vota in favoarea monarhiei.

  Pe de alta parte, 47,3% ar vota impotriva monarhiei si pentru pastrarea republicii — fata de doar 39% in 2013. Numarul de non-raspunsuri a scazut pe aceasta problema din iulie 2013 de la 33,8% la 22,5%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-29 :: Titlu: FMI: Pentru convergenta economica este necesar ca avansul economiei romanesti sa intre pe un palier mai ridicat

  Economia Romaniei a inregistrat, in 2013, o performanta mai buna decat in cazul altor state din regiune, insa pentru convergenta economica este necesar ca avansul economiei sa intre pe un palier mai ridicat, potrivit datelor prezentate joi, intr-o conferinta, de reprezentantul rezident al Fondului Monetar International /FMI/ in Romania, Guillermo Tolosa.

  In opinia oficialului FMI, integrarea mai stransa in lantul comercial al Uniunii Europene poate fi un motor de crestere, asa cum a aratat si schimbarea structurii exporturilor Romaniei in 2013, cu expansiunea exporturilor de masini si echipamente.

  Spre exemplu, a mentionat reprezentantul FMI, exporturile Romaniei in Germania au reprezentat, in 2013, numai 6,4% din PIB, in timp ce in cazul Cehiei au fost de 25,5%, al Ungariei — 21,2%, iar in cazul Slovaciei de 18,8%.

  Ca si oportunitati de crestere pentru Romania, Tolosa a mentionat exporturile, care inca se cifreaza la numai jumatate ca pondere in PIB, fata de state precum Slovacia, Ungaria, Estonia, abundenta resurselor de energie si absorbtia fondurilor europene, care a crescut doar in ultima perioada, Romania avand cea mai slaba performanta in regiune la gradul de absorbtie.

  Inca mai mult de jumatate din fondurile oferite de UE Romaniei nu sunt folosite, a spus oficialul FMI, potrivit caruia cheia succesului Poloniei a fost performanta in absorbtia fondurilor europene.

  Pentru a concretiza oportunitatile de crestere, considera Tolosa, Romania trebuie sa inlature unele obstacole, cel mai mare decalaj fata de state similare din UE fiind infrastructura, in special cea de transport si energie.

  La indicii despre infrastructura, Romania se situeaza la coada clasamentului, alaturi de state precum Serbia, Ucraina, Albania, Bosnia Hertegovina.

  Oficialul FMI a aratat ca ambele sectoare, transporturile si energia, sunt dominate de companii de stat, iar sectorul de stat, chiar si in anii de criza, a performat mai slab decat sectorul privat, iar investitiile raportate la activele totale in cazul sectorului privat au depasit cu mult, si in anii de criza, investitiile sectorului de stat.

  In ceea ce priveste sectorul financiar-bancar, Tolosa a spus ca acesta a traversat bine criza, dar cresterea creditarii a devenit negativa in 2013, iar dezintermedierea financiara, chiar daca mai moderata decat in alte state, s-a manifestat si in Romania. De asemenea, rata creditelor neperformante in Romania este cea mai inalta in regiune, de peste 20%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-29 :: Titlu: Ioan Muraru: Trebuie sa facem eforturi mai mari în interpretarea si aplicarea literei si spiritului CEDO

  Institutiile statului trebuie sa faca eforturi mai mari în interpretarea si aplicarea literei si spiritului Conventiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO), pentru întelegerea în profunzime a normelor juridice cuprinse în Conventie si a sensurilor reglementarilor ei, a apreciat joi prof. univ. dr. în drept constitutional Ioan Muraru la conferinta aniversara prilejuita de împlinirea a 20 de ani de la ratificarea de catre Romania a CEDO.

  "La noi, ca si în alte tari, se fac eforturi mari pentru aplicarea normelor din acest sistem urias al drepturilor omului. Am impresia, însa, ca eforturile s-au facut exagerat numai pe drepturile omului. Va trebui, în perspectiva, sa combinam drepturile omului cu îndatoririle fundamentale", a spus Muraru la evenimentul organizat la Palatul Parlamentului.

  In opinia sa, individul ar trebui sa beneficieze de o autonomie mai larga, pentru ca relatia individ-puteri publice este "exagerata" în favoarea celor din urma.

  "Asta nu înseamna o rupere a celor doi factori, dar înseamna o simetrie de drepturi, de obligatii si eu as spune mai mult o autonomie. Pentru ca individul, daca are mai multa autonomie, participa cu mai mult suflet la viata Cetatii", a subliniat profesorul.

  Deputatul Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, a sustinut ca, în ceea ce priveste drepturile fundamentale ale omului, "s-a comentat mai mult decat s-a facut". El a subliniat ca aceste drepturi sunt universale si trebuie aplicate, în timp ce Florin Iordache, presedintele Comisiei pentru munca, a apreciat ca numai "printr-un efort comun" pot fi respectate aceste drepturi.

  Potrivit prof. Nicolae Voiculescu, la nivel european, problemele cele mai importante în materia drepturilor omului sunt discriminarile cu privire la minoritatile etnice si nationale, conditiile de detentie, de supraîncarcarea acestor institutii, coruptia, relele tratamente aplicate de catre agentii fortelor de ordine, excluderea sociala si discriminarea fata de romi, organizarea si functionarea sistemului judiciar, drepturile recunoscute emigrantilor si solicitantilor de azil, durata excesiva a procedurilor judiciare, comertul cu fiinte umane, absenta libertatii de expresie.

  "Poate de aici (n.r. — de la Parlament) va pleca si o initiativa, apropo de Consiliul Europei, de ratificare a protocolului aditional la Carta Sociala Europeana, care prevede un mecanism foarte democratic, acela de reclamatii colective în ceea ce priveste drepturile economico-sociale. Romania este o tara de risc din acest punct de vedere si poate ar fi bine sa avem un mecanism asigurator la nivel international", a spus acesta.

  Conferinta aniversara prilejuita de împlinirea a 20 de ani de la ratificarea de catre Romania a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, la care au participat senatori si deputati, profesori universitari, magistrati si studenti, a fost organizata de Asociatia Procurorilor din Romania, în cooperare cu Comisiile juridica si pentru munca si protectie sociala ale Camerei Deputatilor si Fundatia Romana pentru Democratie prin Drept.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Loop Operations :: Data: 2014-05-29 :: Titlu: Conferinta de lansare a proiectului Stagii de practica pentru cariere de succes in domeniul juridic, Pitesti

  Institutul Notarial Roman, in parteneriat cu Universitatea din Pitesti, Loop Operations si Economic Confort, anunta lansarea proiectului "Stagii de practica pentru cariere de succes in domeniul juridic", cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

  Conferinta de lansare a proiectului va avea loc in data de 29 mai, incepand cu ora 11:00, in cadrul Universitatii din Pitesti (Amfiteatrul CC 1). Conferinta de lansare are drept scop prezentarea obiectivelor si activitatilor in care membrii grupului tinta vor fi implicati pe toata durata implementarii proiectului. De asemenea, in cadrul conferintei se va dezbate problema tranzitiei tinerilor de la scoala la viata activa si se va incerca identificarea de solutii pentru facilitarea acestui proces. Astfel, la eveniment sunt asteptati sa participe studenti si masteranzi la facultatile de drept si administratie publica din cadrul Universitatii din Pitesti, dar si din alte universitati de profil de la nivelul regiunii Sud-Muntenia, precum si potentiali angajatori in domeniu: cabinete de avocatura, birouri notariale, birouri de mediere, birouri de executare silita, instante judecatoresti, departamente juridice ale operatorilor economici etc.

  Accesul la viata activa.


  Proiectul "Stagii de practica pentru cariere de succes in domeniul juridic" are drept scop urmatoarele: cresterea ratei de ocupare si imbunatatirea accesului a 500 de studenti si masteranzi pe piata muncii; facilitarea procesului de planificare a carierei si de identificare a unui loc de munca; dezvoltarea a 30 de parteneriate cu organizatii cu activitate relevanta in domeniul juridic; incurajarea si promovarea parteneriatelor pe termen lung intre mediul academic si mediul de afaceri. Activitatile care vor contribui la atingerea obiectivelor proiectului si in care vor fi implicati membrii grupului tinta, constau in: servicii integrate si personalizate de orientare profesionala si consiliere in cariera, stagii de practica in cadrul unor organizatii (actori privati sau publici) de profil, dezvoltarea unei platforme online ce va constitui suport in derularea stagiilor de practica si consilierii si orientarii in cariera si va permite accesul gratuit la resurse si informatiilor relevante din domeniu;

  Drumul spre cariera ta de succes!


  Proiectul "Stagii de practica pentru cariere de succes in domeniul juridic" se adreseaza atat studentilor si masteranzilor care studiaza in domeniile drept si administratie publica, cat si organizatiilor publice si private cu activitate in domeniul (cabine de avocati, birouri notariale, birouri de mediere, birouri de executare silita, procuratura, tribunale) care vor sa contribuie la pregatirea practica a tinerilor.

  Printre beneficiile participantilor la program, se numara: echivalarea programului de pregatire practica obligatoriu pe durata anilor de studiu; posibilitatea angajarii dupa finalizarea programului de practica la unul dintre partenerii de practica; accesul la o platforma online cu informatii de actualitate din domeniul juridic si cu resurse privind evolutia pietei muncii din Romania; oportunitatea interactiunii cu profesionisti in domeniu.


  Participarea la conferinta este GRATUITA, iar INSCRIEREA se poate face online AICI.


  Informatii suplimentare cu privire la activitatile proiectului se pot obtine de la adresa de e-mail: comunicare@loopoperations.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2014-05-29 :: Titlu: ELSA Bucuresti organizeaza prima editie a Scolii Internationale de Vara, pe tema Energy Law

  ELSA Bucuresti organizeaza in perioada 17 – 24 iulie 2014 la Poiana Brasov, hotel Miraj, prima editie a Scolii de Vara Energy Law. Tematica abordata vizeaza un domeniu in plina expansiune, ce capteaza deja atentia practicienilor, insa care nu se bucura de o vasta abordare si in programa universitara. De aceea, aceasta scoala de vara reprezinta o reala oportunitate pentru cei interesati de ultimele noutati in domeniu, in special pentru studenti si masteranzi, dar si pentru tinerii juristi.

  In ceea ce priveste programul academic, evenimentul va cuprinde 5 zile de prelegeri si workshop-uri ce vor aborda reglementarile din domeniul energiei, tranzactiile si investitiile bancare, precum si energia regenerabila.

  Evenimentul de talie internationala, ce va reuni participanti din toate colturile lumii, se bucura de sprijinul unor case de avocatura recunoscute si in strainatate – DLA Piper Dinu, Pelifilip, Popovici Nitu si Asociatii, Schoenherr si Asociatii, Tuca Zbarcea si Asociatii.
  Avocati de renume din cadrul acestor firme vor sustine prelegeri – Oana Dutu Buzura si Bianca Pop( DLA Piper), Anca Velicu (Schoenherr si Asociatii), Ana Maria Mihai (Popovici, Nitu si Asociatii).

  De asemenea, ELSA Bucuresti are onoarea sa il aiba ca invitat in cadrul scolii de vara si pe domnul Dr. Kim Talus, profesor la University of Eastern Finland pentru a sustine o prelegere intitulata "Energy regulation and legal certainty".

  Desi este un eveniment aflat la prima editie, domeniul suscita interesul profesionistilor din domeniul juridic, precum si pe cel al studentilor Facultatilor de Drept din tara, dar si din strainatate.

  Formularul de aplicatie poate fi accesat aici. Termenul limita pentru a trimite aplicatiile este 1 iunie.

  Pentru mai multe informatii, puteti accesa site-ul nostru, http://elsabucuresti.ro/international-summer-school/, precum si pagina de Facebook a evenimentului https://www.facebook.com/elsasummerschools

  ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicand stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are un singur scop, acela privind evolutia tinerilor in sistemul juridic.


  CezaraPrepelita - Responsible for PR
  pr.energy@bucuresti.elsa.ro
  ELSA - The European Law Students Association Bucharest
  36-46, Mihail Kogalniceanu Avenue, District 5, Bucharest
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2014-05-29 :: Titlu: Scoala internationala de vara Banking and Finance Law, a sasea editie – ELSA Bucuresti

  Ajunsa deja la a 6-a editie, Scoala de vara "Banking and Finance Law" este organizata in acest an intre 17 si 24 iulie in Poiana Brasov, la Hotel Miraj. Avand in vedere schimbarile majore care au loc la nivel international in acest domeniu si implicatiile pe care acestea le presupun atat la nivelul economiilor nationale, cat si la nivelul economiei globale, aceasta editie va avea in prim-plan pietele de capital. Programul academic este structurat pe 6 zile si va aborda atat prezentari teoretice ale subiectelor discutate, cat si aplicabilitatea lor practica, in cadrul prelegerilor si atelierelor din cadrul scolii de vara. Participantii vor aprofunda diverse aspecte ale dreptului financiar bancar, urmand ca in ultima zi sa ia parte la o negociere simulata.

  Prelegerile vor fi sustinute de reprezentanti ai unor prestigioase societati de avocatura internationale, CMS Cameron McKenna si Kinstellar, dar si romanesti - Tuca Zbarcea si Asociatii, precum si de reprezentantii Bancii Comerciale Romane, parte a Erste Group.

  Scoala de vara "Banking and Finance Law" reprezinta, asadar, o oportunitate excelenta pentru toti cei interesati de acest domeniu, studenti si nu numai, de a se conecta la ritmul alert si schimbator al pietelor de capital si de a aborda dintr-o viziune diferita dreptul financiar bancar.

  Formularul de aplicatie poate fi accesat aici. Termenul limita pentru trimiterea aplicatiilor este 1 iunie.

  Pentru mai multe informatii, puteti accesa site-ul nostru, http://elsabucuresti.ro/international-summer-school/ , precum si pagina de Facebook a evenimentului https://www.facebook.com/elsasummerschools.

  ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicand stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are un singur scop, acela privind evolutia tinerilor in sistemul juridic.


  Ioana Iordache - Responsible for PR
  pr.bfl@bucuresti.elsa.ro
  ELSA - The European Law Students Association Bucharest
  36-46, Mihail Kogalniceanu Avenue, District 5, Bucharest
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-29 :: Titlu: Florin Jianu: Programul de locuri de munca subventionate va debuta in luna iulie

  Programul de locuri de munca subventionate, prin care absolventii de licee si universitati din acest an vor putea beneficia, la angajare, de subventii in valoare de 900 de lei net si, respectiv, 1.300 de lei net, va debuta in luna iulie, a anuntat miercuri, Florin Jianu, ministrul delegat pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism, in cadrul conferintei care marcheaza finala din Romania a celei mai mari competitii europene de antreprenoriat pentru elevi si studenti - 'European Company of the Year'.

  'In iulie dam drumul Programului de locuri de munca subventionate, pentru absolventii anului 2014. Din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), se va aloca o subventie lunara, pentru o perioada de minimum sase luni si maximum 12 luni, in valoare neta de 900 de lei pentru cei care termina liceul si 1.300 de lei pentru cei care termina facultatea. In general, dorim sa cream programe simple, implementabile, pentru a le da posibilitatea firmelor deja infiintate, dar si tinerilor antreprenori, sa creeze noi locuri de munca in Romania", a explicat Jianu.

  Acesta a precizat, totodata, ca politicile pe care le va sustine in perioada urmatoare vor fi 'antreprenoriale eminamente'.

  'Politicile pe care le voi sustine in perioada urmatoare vor fi antreprenoriale eminamente, deoarece si eu am fost antreprenor si stiu care sunt nevoile acestei categorii. Pentru tinerii care doresc sa devina antreprenori, le reamintesc ca in Romania functioneaza deja 'Programul intreprinzatorului debutant', prin care se acorda o serie de facilitati la infiintarea firmei. De exemplu, nu se percep taxe la inscrierea firmei la Registrul Comertului, iar tinerii intreprinzatori pot obtine imprumuturi in conditii deosebit de avantajoase', a mai spus Florin Jianu.

  In cadrul finalei competitiei 'European Company of the Year', 28 de echipe de elevi si studenti din toata tara expun, la Bucuresti, produsele si serviciile la care au lucrat in cadrul programul de antreprenoriat derulat in scoala. Cele mai bune echipe vor reprezenta Romania la finala europeana de la Tallinn (sectiunea elevi), respectiv de la Amsterdam (sectiunea studenti).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-29 :: Titlu: Liviu Stancu (MJ): Nu gasim un imobil pentru Tribunalul Comercial Bucuresti

  Ministerul Justitiei nu gaseste un imobil pentru viitorul Tribunal Comercial Bucuresti, iar licitatia de pe site-ul institutiei va fi refacuta, a declarat, miercuri, secretarul de stat in MJ Liviu Stancu.

  "In Romania, exista trei tribunale de business. S-a hotarat ca aceasta practica sa fie marita, in sensul ca va aparea in scurt timp Tribunalul specializat Bucuresti, sa ii spunem Tribunalul Comercial Bucuresti, competenta acestuia fiind toate problemele de business, incepand cu recuperarea de creante si terminand cu insolventa....Daca vreti, dincolo de aceasta istorie, avem o problema si lansez catre domniile voastre chiar o oferta: avem probleme cu imobilul, daca va puteti imagina. In Bucuresti sunt cladiri mari, frumoase... nu gasim un imobil in care sa realizam Tribunalul Comercial Bucuresti. Deja pe site-ul Ministerului Justitiei se va reface procedura de achizitie publica. Asteptam oferte", a spus Liviu Stancu, la conferinta Legal Summit 2014.

  Tribunalul care urmeaza sa fie infiintat la nivelul municipiului Bucuresti va fi specializat in domeniile societati, registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa.

  Pe 25 noiembrie 2013, Ministerul Justitiei lansa in dezbatere publica proiectul de ordin referitor la operationalizarea de la 1 martie 2014 a Tribunalului Specializat Bucuresti.

  Potrivit documentului care a fost postat pe site-ul MJ, la art. 1 se precizeaza ca la data de 1 martie 2014 in Capitala incepe sa functioneze Tribunalul Specializat Bucuresti.

  "Pana la data prevazuta la art. 1, se efectueaza toate demersurile legale necesare in vederea operationalizarii 'Tribunalului Specializat Bucuresti'. Domeniile in care va functiona si statul de functii al 'Tribunalului Specializat Bucuresti' se stabilesc pana la data de 15 ianuarie 2014, in conditiile legii", se spunea in proiect. Conform prevederilor legale, "tribunalele specializate sunt instante fara personalitate juridica, care pot functiona la nivelul judetelor si al municipiului Bucuresti si au, de regula, sediul in municipiul resedinta de judet". Acestea pot functiona in urmatoarele domenii: cauze cu minori si de familie, cauze de contencios administrativ si fiscal, cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, societati, registrul comertului, insolventa, concurenta neloiala si in alte domenii si preiau cauzele de competenta tribunalului in domeniile in care se infiinteaza.

  In prezent functioneaza patru tribunale specializate, respectiv: Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov, Tribunalul Comercial Cluj, Tribunalul Comercial Mures si Tribunalul Comercial Arges.

  Initiatorul proiectului preciza ca, in repetate randuri, conducerea Tribunalul Bucuresti a sesizat Ministerul Justitiei cu propunerea de infiintare a unui tribunal specializat care ar urma sa functioneze in domenii precum: societati, registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa la nivelul Capitalei, si care sa contribuie la degrevarea judecatorilor de numarul mare de dosare si la cresterea specializarii actului de justitie.

  Initiativa infiintarii unui tribunal specializat la nivelul municipiului Bucuresti a facut obiectul dezbaterii plenului CSM care, in sedinta din 5 septembrie 2012, a hotarat sesizarea ministrului Justitiei cu aceasta propunere care sa preia cauzele care sunt judecate in prezent de cele doua foste sectii comerciale, precum si judecatorii care judeca in cele doua sectii.

  In motivarea solicitarii, Tribunalul Bucuresti a invederat, pe de o parte, volumul mare de activitate inregistrat in domeniul insolventei si in alte materii dintre cele mentionate mai sus, in comparatie cu volumul de activitate al tribunalelor specializate cu o competenta similara, precum si al altor tribunale cu volum de activitate apropiat de cel al Tribunalului Capitalei, iar pe de alta parte, ponderea intregii cazuistici in aceste domenii din totalul activitatii acestei instante judecatoresti (21% in anul 2010 si 27% in anul 2011).

  "Avand in vederea cresterea constanta a numarului de cauze inregistrat la nivelul Tribunalului Bucuresti si necesitatea diminuarii duratei de solutionare a cauzelor in domenii sensibile, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri si a economiei, in general, s-a decis ca, in municipiul Bucuresti, sa se infiinteze 'Tribunalul Specializat Bucuresti ", se mai spunea in referat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3981 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0023 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.23 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0094 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4154 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0025 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.5956 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.233 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 mai 2014

  In data de 28 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 392/2014 - M. Of. 392/2014 [M. Of. 392 / 28 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 393/2014 - M. Of. 393/2014 [M. Of. 393 / 28 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 394/2014 - M. Of. 394/2014 [M. Of. 394 / 28 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 395/2014 - M. Of. 395/2014 [M. Of. 395 / 28 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Loop Operations :: Data: 2014-05-28 :: Titlu: Conferinta de lansare a proiectului "Stagii de practica pentru cariera ta in drept!", Craiova, 2 iunie 2014

  Institutul Notarial Roman, in parteneriat cu Universitatea din Craiova, Loop Operations si Economic Confort, anunta lansarea proiectului "Stagii de practica pentru cariera ta in drept!" cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

  Conferinta de lansare a proiectului va avea loc in data de 2 iunie, incepand cu ora 12:00, in cadrul salii Aula Magna a Universitatii din Craiova. Proiectul se adreseaza studentilor si masteranzilor la drept si administratie publica din regiunea Sud-Vest si are ca obiectiv facilitarea tranzitiei acestora de la scoala la piata muncii.

  Evenimentul va duce in fata studentilor reprezentantii partenerilor implicati in derularea proiectului, precum si potentiali angajatori de la nivelul regiunii Sud-Vest care vor aborda problematica dezvoltarii unei piete a muncii moderne, flexibile si inclusive, care sa permita integrarea in munca a tinerilor absolventi. Pe durata evenimentului, invitatii vor identifica impreuna cu participantii solutii pentru facilitarea accesului absolventilor de studii juridice si administrative la obtinerea unui loc de munca si dobandirea experientei practice necesare la locul de munca inca din timpul studiilor.

  Rata somajului in randul tinerilor (aproape 25%) este una dintre cele mai grave probleme la nivel european. In Romania, la finalul lunii februarie 2014, conform statisticilor ANOFM, numarul somerilor sub 25 de ani era de 72.306. Una dintre principalele cauze ale angajabilitatii reduse in randul tinerilor este faptul ca la finalul studiilor acestia nu au competentele practice necesare pentru desfasurarea activitatilor pentru care s-au pregatit.

  In acest sens, prin intermediul proiectului "Stagii de practica pentru cariera ta in drept!" ne propunem urmatoarele: organizarea unui program integrat si personalizat de consiliere si orientare profesionala pentru 500 de studenti ce urmeaza studii juridice si administrative; dezvoltarea unei platforme online ce va permite comunicarea directa cu tutorii si consilierii in cariera, precum si accesul la cele mai relevante resurse din domeniul juridic; incheierea a 30 de parteneriate cu organizatii cu activitate in domeniu in vederea derularii stagiilor de practica; organizarea stagiilor de practica pentru 250 de studenti in cadrul unor organizatii cu activitate relevanta in domeniul juridic, precum: cabinete de avocatura, birouri notariale, birouri de mediere, birouri de executare silita, instante judecatoresti etc.

  Prin organizarea de stagii de practica dedicate studentilor si masteranzilor de la facultatile de drept si administratie publica, proiectul isi propune sa obtina urmatoarele rezultate: imbunatatirea accesului studentilor si masteranzilor pe piata muncii si diminuarea ratei somajului; facilitarea procesului de planificare a carierei si de identificare a unui loc de munca; incurajarea si promovarea parteneriatelor pe termen lung intre mediul accademic si organizatiile de profil.

  Printre beneficiile pentru tinerii inclusi in program, se numara: echivalarea programului de pregatire practica obligatoriu pe durata anilor de studiu; posibilitatea angajarii dupa finalizarea programului de practica la unul dintre partenerii de practica; accesul la o platforma online cu informatii de actualitate din domeniul juridic si cu resurse privind evolutia pietei muncii din Romania; oportunitatea interactiunii cu profesionisti in domeniu.

  Participarea la conferinta este GRATUITA, iar INSCRIEREA se poate face online AICI.

  Informatii suplimentare cu privire la activitatile proiectului se pot obtine de la adresa de e-mail: comunicare@loopoperations.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-28 :: Titlu: Ordin 729/2014 privind finantarea proiectelor in domeniul protectiei persoanelor cu dizabilitati pentru anul 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 387/2014 a fost publicat Ordinul 729/2014 privind aprobarea Metodologiei de selectare si finantare a proiectelor in domeniul protectiei persoanelor cu dizabilitati pentru anul 2014.

  Proiectele finantate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, denumit in continuare Autoritatea finantatoare, din fonduri publice alocate de la bugetul de stat cu aceasta destinatie sunt menite sa determine cresterea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati si vor respecta prevederile Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.

  Pot primi fonduri necesare finantarii proiectelor organizatii neguvernamentale acreditate ca furnizori de servicii sociale cu activitate in domeniul protectiei persoanelor cu dizabilitati.
  Proiectele pot fi realizate in nume propriu sau in parteneriat cu alti furnizori de servicii sociale publici sau privati, acreditati in conditiile legii.

  Sunt finantate proiecte ce corespund urmatorului obiectiv specific stabilit de Autoritatea finantatoare:
  - Asigurarea accesului persoanelor adulte cu dizabilitati la servicii rezidentiale si la alte servicii comunitare de suport pentru promovarea conditiilor de viata independenta si integrare in comunitate.
  Sunt considerate activitati eligibile:
  - Infiintarea de servicii sociale de tip centre de zi sau locuinte protejate, corespunzatoare nevoilor individuale ale persoanelor cu dizabilitati.

  Textul integral al Ordinului: Ordin 729/2014 privind finantarea proiectelor in domeniul protectiei persoanelor cu dizabilitati pentru anul 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-28 :: Titlu: INS: Numarul autorizatiilor pentru constructii rezidentiale a crescut cu 5,1%, in aprilie

  Peste 3.370 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale au fost eliberate in luna aprilie 2014, in crestere cu 5,1% fata de martie, dar in scadere cu 6,2% fata de luna aprilie din 2013, a anuntat, miercuri, Institutul National de Statistica (INS).

  Autorizatiile de construire pentru zona rurala au reprezentat 59,1% din totalul autorizatiilor eliberate in luna aprilie.

  De la inceputul anului pana la 30 aprilie, au fost eliberate 10.339 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 1,2% fata de primele patru luni din 2013.

  Distributia in profil regional arata o crestere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale in regiunile de dezvoltare: Bucuresti-Ilfov (+102 autorizatii), Sud-Muntenia (+91), Nord-Est (+49), Nord-Vest (+24) si Centru (+14).

  Scaderi s-au inregistrat in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Vest (-54 autorizatii), Sud-Vest Oltenia (-33) si Sud-Est (-28).

  Calculat, comparativ aprilie 2014 cu aprilie 2013, se remarca o scadere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale (-222 autorizatii), reflectata in majoritatea regiunilor de dezvoltare.

  Cele mai importante scaderi s-au inregistrat in Nord-Est (-137 autorizatii), Sud-Est (-95), Sud-Vest Oltenia (-53) si Vest (-50).

  Pe de alta parte, cresteri s-au consemnat in regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (+173 autorizatii) si Nord-Vest (+8).

  In primele patru luni din 2014, comparativ cu primele patru luni din 2013, au fost inregistrate scaderi ale numarului de autorizatii in regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia (-197 autorizatii), Nord-Est (-194), Sud-Vest Oltenia (-121), Centru (-113) si Sud-Est (-9).

  Cresteri s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare: Bucuresti-Ilfov (+388 autorizatii), Vest (+69) si Nord-Vest (+49).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-28 :: Titlu: Voinea: Venitul minim de insertie inlocuieste, din 2015, alte forme de ajutor si tinteste mai multe categorii

  Persoanele cu venituri reduse vor primi, din 2015, o noua forma de ajutor social, care va comasa alte ajutoare sociale si se va adresa unei categorii mai largi de populatie, inclusiv unora dintre cei care in prezent sunt exclusi de la incasarea ajutoarelor sociale din cauza faptului ca detin o serie de active, a declarat miercuri ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

  "In cadrul parteneriatului cu Banca Mondiala avem si o componenta sociala, a venitului minim de insertie, care din 2015 va inlocui alte forme de ajutor social, se va adresa unei categorii mai largi de populatie si va fi, de asemenea, un suport financiar mai mare", a explicat Voinea.

  El a spus ca, in acest moment, multi dintre cei cu venituri reduse sunt exclusi de la plata ajutorului social pentru ca detin anumite bunuri, cum ar fi un televizor sau o bucata de pamant, iar acestia nu ar trebui sa fie exclusi. "Deci este un pachet integrat care va evita si abuzurile dar ii va ajuta chiar pe cei care au nevoi sa fie ajutati", a mai spus Voinea.

  El a precizat ca discutiile nu sunt finalizate, se deruleaza impreuna cu Ministerul Muncii, iar proiectul va fi pus in dezbatere publica in viitorul apropiat.

  Ministrul delegat pentru Buget a participat miercuri la lansarea Strategiei de Parteneriat de ?ara 2014 — 2017, care va reprezenta cadrul de cooperare dintre Banca Mondiala si Guvernul Romaniei in urmatorii patru ani.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-28 :: Titlu: OUG 28/2014 aduce modificari privind taxele si tarifele nefiscale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 388/2014 a fost publicata OUG 28/2014 pentru modificarea unor acte normative privind taxele si tarifele nefiscale.

  Articolul 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 141/2002 privind reglementarea depozitarii semintelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea si constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 828 din 18 noiembrie 2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 149/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.

  La articolul 901 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372 din 28 aprilie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (1) se abroga.

  In cadrul oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale se desfasoara activitati de asistenta acordate solicitantilor, la cererea si pe cheltuiala acestora, pentru efectuarea procedurilor necesare inregistratii in registrul comertului a actelor constitutive sau modificatoare, cu exceptia activitatilor prevazute la art. 35 alin. (1) lit. a)-c) si g), care se acorda gratuit.

  Veniturile din alte surse ale bugetului asigurarilor pentru somaj se constituie, in principal, din dobanzi, majorari pentru neplata la termen a contributiilor, restituiri ale creditelor acordate in baza legii, sume reprezentand contravaloarea cursurilor de formare profesionala incasata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, penalitati, amenzi si orice alte sume incasate potrivit legii la bugetul asigurarilor pentru somaj.
  Sumele reprezentand contravaloarea cursurilor de formare profesionala incasata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca se constituie ca venituri din alte surse ale bugetului asigurarilor pentru somaj, in masura inc are, potrivit dispozitiilor legale, nu se prevede altfel.

  Textul integral al Ordonantei: OUG 28/2014 aduce modificari privind taxele si tarifele nefiscale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-28 :: Titlu: EY: Romania, locul 3 in topul celor mai atractive tari pentru investitii straine din ECE

  Romania a depasit Ungaria in clasamentul celor mai atractive tari pentru investitii straine in Europa Centrala si de Est (CEE) in 2014, situandu-se pe locul al treilea in regiune, dupa Polonia si Cehia, conform raportului anual EY - European Attractiveness Survey.

  Cu toate acestea, primele doua clasate se afla pe o tendinta descrescatoare in 2014 fata de 2013, in timp ce atractivitatea Romaniei a crescut cu 2 puncte procentuale. Daca se pastreaza aceasta tendinta, Romania ar putea depasi Cehia in anul 2015, devenind a doua tara ca atractivitate pentru investitorii straini in CEE.

  De asemenea, anul trecut, Romania s-a mentinut pe locul 10 in Europa in privinta numarului locurilor de munca nou create prin investitiile straine directe in 2013, care au generat 6.157 locuri de munca, in scadere cu 13% fata de anul anterior, cand investitiile straine directe au generat 7.114 locuri de munca.

  Pe primele locuri in acest clasament s-au situat Marea Britanie, Franta, Polonia, Rusia si Serbia.

  EY semnaleaza insa ca Europa Centrala si de Est a scazut in preferintele investitorilor in 2013, pe fondul unei cresteri economice lente si al conditiilor economice instabile. Regiunea a atras cu 5% mai putine proiecte de investitii straine directe, in timp ce locurile de munca generate au scazut cu 4%.

  Un semn deloc imbucurator in regiune a fost scaderea motorului principal al investitiilor, industria automobilelor. Per total, proiectele de productie s-au mentinut pe prima pozitie in regiune cu 410 proiecte. În acelasi timp, regiunea a inregistrat o crestere cu 55% a proiectelor de cercetare si dezvoltare, ceea ce marcheaza o crestere a valorii adaugate a proiectelor implementate.

  Investitiile straine directe (ISD) in Europa au atins cel mai inalt nivel anul trecut, conform European Attractiveness Survey. Raportul, ajuns la a 12-a editie, combina o analiza a investitiilor straine in Europa din ultimul an cu rezultatele unui sondaj efectuat pe un esantion de 800 de executivi de la nivel international privind perspectivele lor asupra evolutiei investitiilor globale in urmatorii zece ani.

  În pofida faptului ca Europa se afla doar la jumatatea drumului de iesire din recesiune, anul 2013 a consemnat un nivel record al investitiilor straine directe cu 3.955 de proiecte, in crestere cu 4% fata de cele 3.797 din 2012. Principalele piete in care investitiile straine directe au inregistrat cresteri sunt Marea Britanie, Germania si Franta, in timp ce in pietele din Spania si Europa de Est s-au inregistrat scaderi.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-28 :: Titlu: Romania detine presedintia Comisiei pentru agricultura si mediu a Ligii Europene pentru Cooperare Economica

  Romania detine pentru prima data presedintia Comisiei pentru agricultura si mediu a Ligii Europene pentru Cooperare Economica (ELEC), organism neguvernamental precursor al formarii Uniunii Europene, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Valeriu Steriu, presedintele acestei comisii din cadrul ELEC.

  "Romania conduce din 2014 Comisia pentru agricultura a Ligii Europene pentru Cooperare Economica (ELEC), comisie care a fost mult mai putin activa dupa 2005, insa, intre timp, acestei comisii i s-a adaugat si mediul. Este un mandat fara o durata limitata, dar care depinde foarte mult de activitatile care vor fi depuse in perioada urmatoare. Pentru Romania, este o onoare de a ocupa aceasta pozitie, dar si o responsabilitate foarte mare. Dorinta noastra este sa debutam cu dreptul si in anii care urmeaza sa avem un rol foarte important. În trecut, doar tari precum Austria si Franta au detinut presedintia acestei comisii si iata ca acum, pentru prima data, este si o tara din estul Europei. ELEC este un organism neguvernamental cu o varsta foarte mare, fiind precursorul miscarii si al formarii Uniunii Europene", a spus Steriu.

  Acesta a precizat ca, in acest an, vor fi organizate, cel mai probabil, doua reuniuni ale acestei comisii, unde membrii ELEC vor veni cu anumite propuneri ce vor putea fi inaintate organismelor decidente al Uniunii Europene.

  "ELEC este foarte activ in special in zona bancara, unde exista un consiliu monetar foarte influent in politicile financiare europene. Din ceea ce inseamna Consiliul Bancar au fost foarte multe propuneri de succes care au influentat politicile, inclusiv adoptarea euro din anii trecuti. Sunt oameni cu o experienta fantastica, care au trecut prin diferite institutii europene si mondiale, cum este presedintele ELEC, baronul Bernard Snoy, care a lucrat ca director pentru Banca Mondiala, dar si in cabinetul ministrului de finante din Belgia, si provine dintr-o familie care a infiintat aceasta organizatie neguvernamentala in anii '40", a explicat Steriu.

  Printre obiectivele Romaniei in cadrul acestei comisii se numara si tema dezbatuta marti la BNR privind agricultura si protectia mediului in Europa Centrala si de Est, un altul vizand dezbaterile pe pilonul semnificativ de inverzire inclus in noua Politica Agricola Comuna, care nu este suficient cunoscut.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3958 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0141 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2206 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0109 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4179 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0268 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.5972 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0139 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2329 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 mai 2014

  In data de 27 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 389/2014 - M. Of. 389/2014 [M. Of. 389 / 27 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 390/2014 - M. Of. 390/2014 [M. Of. 390 / 27 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 391/2014 - M. Of. 391/2014 [M. Of. 391 / 27 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-27 :: Titlu: Ordin 699/2014 pentru valoarea tichetelor de cresa pentru semestrul I 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 362/2014 a fost publicat Ordinul 699/2014 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa pentru semestrul I al anului 2014.

  Pentru semestrul I al anului 2014, incepand cu luna mai, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa, stabilita potrivit prevederilor pct. 6.1 si 6.3 din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.317/2006, cu modificarile ulterioare, este de 430 lei.

  Textul integral al Ordinului: Ordin 699/2014 pentru valoarea tichetelor de cresa pentru semestrul I 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-27 :: Titlu: Avocatul Poporului si UNICEF, acord pentru monitorizarea respectarii drepturilor copiilor institutionalizati

  Avocatul Poporului (AP) si UNICEF vor semna pe 18 iunie un acord in vederea intaririi cooperarii intre cele doua institutii cu privire la respectarea drepturilor copiilor in general si ale celor institutionalizati in special.

  Potrivit unui comunicat transmis de AP, aceasta a fost concluzia intâlnirii pe care Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, si adjunctul specializat in drepturile copilului, Ionel Oprea, au avut-o marti cu reprezentantul UNICEF in România, Sandie Blanchet si Tudor ?tefanescu, Child Rights Systems Monitoring Specialist in cadrul UNICEF.

  Acordul ce urmeaza a fi semnat de cele doua parti prevede asigurarea de catre UNICEF a unui sprijin logistic si a unei expertize internationale in vederea implementarii de catre Avocatul Poporului a Mecanismului National de Combatere a Torturii in Locurile de Detentie cu privire la copiii institutionalizati.

  Totodata, acordul va constitui baza pentru realizarea mai multor rapoarte speciale in privinta respectarii drepturilor copiilor institutionalizati.

  In cadrul intâlnirii, Victor Ciorbea si Sandie Blanchet au apreciat colaborarea de pâna acum dintre cele doua institutii cu privire la respectarea drepturilor copilului.

  Ciorbea a declarat ca se are in vedere modificarea legislatiei in sensul includerii in cadrul institutiei a unui domeniu special care va gestiona Mecanismul National de Prevenire.

  Cu referire la acest mecanism, Victor Ciorbea a spus ca reprezentantii Avocatului Poporului vor putea face vizite inopinate la autoritatile ce se ocupa de copiii institutionalizati, in vederea verificarii respectarii drepturilor acestora.

  Reprezentantul UNICEF in România, Sandie Blanchet, s-a pronuntat pentru intarirea rolului Avocatului Poporului in sistemul de monitorizare a respectarii drepturilor copilului.

  Ea a apreciat progresele facute de România in privinta respectarii drepturilor copilului, dar a precizat ca mai exista inca probleme in acest domeniu.

  In cadrul reuniunii, cele doua parti au discutat si despre raportul special intocmit de Avocatul Poporului impreuna cu UNICEF, raport care vizeaza respectarea drepturilor copiilor privati de libertate in România.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-27 :: Titlu: Transgaz propune ca România sa nu mai importe gaze in luna iunie

  Transgaz, operatorul de transport si sistem al gazelor naturale, a propus Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ca intregul consum de gaze al tarii in luna iunie sa fie acoperit din productia interna, fara ca România sa mai apeleze la importuri, potrivit unui document postat pe site-ul ANRE.

  Reglementatorul a avizat, insa, o pondere a importurilor de 2% pentru populatie si termocentralele care livreaza agent termic consumatorilor casnici si de 5% pentru consumatorii industriali.

  "Din estimarile operatorilor de pe piata si al producatorilor, intregul necesar de gaze poate fi acoperit din productia interna. Insa este nevoie si de importuri, din mai multe considerente. In primul rând, este vorba de faptul ca suntem in plin program de inmagazinare a gazelor pentru perioada de iarna. In al doilea rând, sunt considerente de ordin tehnic, legate de curgerea hidraulica a gazelor, care trebuie sa se faca la anumite presiuni. Fluxul de gaze prin conducte nu poate fi intrerupt oricând", a explicat, pentru AGERPRES, un specialist din piata gazelor.

  Transgaz a propus ca si in luna mai România sa consume doar gaze din productia interna, dar si atunci ANRE a avizat o pondere a importurilor de 2% pentru populatie si termocentralele care livreaza agent termic consumatorilor casnici si de 4% pentru utilizatorii non-casnici.

  Transgaz estimeaza pentru luna iunie un consum total la nivel national de 6,1 milioane de MWh, din care 3,7 milioane de MWh pentru consumatorii industriali si 1,1 milioane de MWh pentru piata reglementata.

  Restul reprezinta consumul propriu tehnologic al retelelor si al centralelor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-27 :: Titlu: Legea 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 368/2014 a fost republicata Legea 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.

  Cooperatia reprezinta un sector specific al economiei care functioneaza prin societati cooperative si alte forme de asociere a acestora la nivel teritorial si national.
  Societatile cooperative de gradul 1 se pot constitui in una dintre urmatoarele forme:

  a) societati cooperative mestesugaresti - asociatii de persoane fizice care desfasoara in comun activitati de productie, de comercializare a marfurilor, de executare de lucrari si prestari de servicii, care contribuie, direct sau indirect, la dezvoltarea activitatilor mestesugaresti ale membrilor lor cooperatori;
  b) societati cooperative de consum - asociatii de persoane fizice care desfasoara in comun activitati de aprovizionare a membrilor cooperatori si a tertilor cu produse pe care le cumpara sau le produc si activitati de prestari de servicii catre membrii lor cooperatori si catre terti;
  c) societati cooperative de valorificare - asociatii de persoane fizice care se constituie in scopul de a valorifica produsele proprii sau achizitionate prin distributie directa sau prin prelucrare si distributie directa;
  d) societati cooperative agricole - asociatii de persoane fizice care se constituie cu scopul de a exploata in comun suprafetele agricole detinute de membrii cooperatori, de a efectua in comun lucrari de imbunatatiri funciare, de a utiliza in comun masini si instalatii si de a valorifica produsele agricole;
  e) societati cooperative de locuinte - asociatii de persoane fizice care se constituie cu scopul de a construi, cumpara, conserva, renova si administra locuinte pentru membrii lor cooperatori;
  f) societati cooperative pescaresti - asociatii de persoane fizice care se constituie cu scopul de a infiinta ferme piscicole si de acvacultura, de a produce, repara, intretine si cumpara echipamente, utilaje, instalatii, ambarcatiuni de pescuit, precum si de a pescui, prelucra si distribui produse piscicole;
  g) societati cooperative de transporturi - asociatii de persoane fizice care se constituie cu scopul de a realiza activitati de transport si activitati conexe acestora, pentru membrii cooperatori si pentru terti, pentru imbunatatirea tehnica si economica a activitatilor de transport desfasurate de membrii cooperatori;
  h) societati cooperative forestiere - asociatii de persoane fizice care se constituie cu scopul de a amenaja, exploata, regenera si proteja fondul forestier detinut de membrii cooperatori, tinand seama de conditiile impuse de regimul silvic;
  i) societati cooperative de alte forme, care se vor constitui cu respectarea dispozitiilor prezentei legi.

  Societatea cooperativa este o asociatie autonoma de persoane fizice si/sau juridice, dupa caz, constituita pe baza consimtamantului liber exprimat de acestea, in scopul promovarii intereselor economice, sociale si culturale ale membrilor cooperatori, fiind detinuta in comun si controlata democratic de catre membrii sai, in conformitate cu principiile cooperatiste.

  Textul integral republicat: Legea 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-27 :: Titlu: ANFP lanseaza un concurs de bune practici pentru administratia publica din Romania

  Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) a dat startul celei de-a VII-a editii a Competitiei celor mai bune practici din administratia publica din Romania, competitie care se adreseaza tuturor institutiilor si autoritatilor publice si care are drept scop identificarea, evidentierea si diseminarea practicilor administrative inovative si eficiente.

  Perioada de inscriere in competitie este 26 mai — 31 iulie, inscrierea efectuandu-se on-line prin completarea unei aplicatii, disponibila la www.anfp.gov.ro, sectiunea Inovatie si Calitate/ Competitia, informeaza un comunicat de presa al ANFP, remis luni.

  Aplicatiile castigatoare vor fi prezentate si premiate in cadrul conferintei 'Inovatie si calitate in sectorul public', care va avea loc in luna octombrie.

  'Invit institutiile si autoritatile publice la cea de-a VII-a editie a Competitiei, cu increderea ca exemplele de proiecte de succes trebuie sa ajunga in atentia beneficiarilor sectorului public; avand in vedere tematica din acest an, sunt convins ca bunele practici ce vor fi inscrise in concurs vor aduce in prim-plan problematici si solutii cu impact major atat pentru resursele umane din administratie, cat si pentru cetateni', a transmis presedintele ANFP, Birtalan József, cu aceasta ocazie.

  Institutiile si autoritatile administratiei publice pot sa-si inscrie in competitie proiectele de succes, contribuind la initiativa Agentiei de a face cunoscute experienta si rezultatele remarcabile ale administratiei publice din Romania.

  Pentru acest an, tematicile de concurs sunt dialogul social in administratia publica, servicii publice in sprijinul grupurilor vulnerabile, solutii de e-Guvernare pentru cresterea eficacitatii activitatii in administratia publica.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-27 :: Titlu: Deficitul bugetar de 0,28% din PIB, dupa primele patru luni ale anului in curs

  Deficitul bugetar s-a situat, dupa primele patru luni ale anului in curs, la 0,28% din PIB, fata de 1,19% din PIB aferent aceleiasi perioade din 2013, potrivit datelor publicate, luni, de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

  "Executia bugetara pe primele patru luni ale anului 2014 confirma continuarea procesului de reducere a deficitului bugetar, acesta fiind de 0,28% din PIB fata de 1,19% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului precedent", afirma Ministerul Finantelor Publice.

  La sfarsitul lunii aprilie, se inregistreaza un sold primar pozitiv 0,36% din PIB fata de un sold primar negativ de 0,49% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului precedent (soldul primar al bugetului general consolidat reprezinta soldul bugetului general consolidat din care au fost deduse platile de dobanzi aferente datoriei publice).

  Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 67,85 miliarde lei, reprezentand 10,2% din PIB, au fost cu 4,4% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada din 2013. S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din accize (cu 1,013 miliarde de lei), la impozitul pe profit (cu 647,8 milioane de lei), la contributiile de asigurari sociale (cu 582,4 milioane de lei) si la TVA (cu 428,6 milioane de lei).

  La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 5,6%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 4,1% si venituri nefiscale cu 4,5%.

  Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 69,73 miliarde lei, s-au redus in termeni nominali cu 3,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent si, respectiv, cu 1,0% puncte procentuale ca pondere in PIB.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4099 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0065 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2315 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0095 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4447 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0161 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6111 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0049 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2339 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 mai 2014

  In data de 26 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 386/2014 - M. Of. 386/2014 [M. Of. 386 / 26 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 387/2014 - M. Of. 387/2014 [M. Of. 387 / 26 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 388/2014 - M. Of. 388/2014 [M. Of. 388 / 26 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-26 :: Titlu: Ordinul 698/2014 stabileste valoarea nominala indexate a unui tichet de masa pentru semestrul I al anului 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 362/2014 a fost publicat Ordinul 698/2014 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul I al anului 2014.

  entru semestrul I al anului 2014, incepand cu luna mai, valoarea nominala a unui tichet de masa, stabilita potrivit prevederilor art. 31 din Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 5/1999, cu modificarile ulterioare, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2006 pentru completarea art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2005 privind unele masuri de natura fiscala si financiara pentru punerea in aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, aprobata prin Legea nr. 187/2006, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2007 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobata prin Legea nr. 154/2007, si ale art. I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 121/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative, aprobata cu completari prin Legea nr. 127/2013, este de 9,35 lei.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 698/2014 stabileste valoarea nominala indexate a unui tichet de masa pentru semestrul I al anului 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-25 :: Titlu: Tranzactii de 177 milioane lei la BVB, saptamana trecuta

  Valoarea totala a tranzactiilor derulate saptamana trecuta la Bursa de Valori Bucuresti s-a ridicat la 177,07 milioane lei, tranzactiile cu actiuni totalizand 173,98 milioane lei, in scadere cu 56,84% fata de cea din saptamana precedenta, conform unei analize Puls Capital.

  Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea, in valoare de 63,46 milioane lei, Romgaz — 26,18 milioane lei si BRD-GSG, cu 14,92 milioane lei.

  Tranzactiile cu produse structurate au cumulat 3,08 milioane lei. In piata deal s-au realizat schimburi in valoare de 74,96 milioane lei.

  Indicii bursieri au inregistrat evolutii mixte, cuprinse intre minus 1,56% pe indicele BET-NG, si plus 2,31% pe indicele BET-FI.

  Saptamana trecuta, 29 de titluri au avut evolutii pozitive, 12 au stagnat, iar 30 au avut evolutii negative.

  Cele mai mari cresteri s-au inregistrat pe titlurile Electroputere, Electrocontact si Amonil, de 16,67%, 9,59% si, respectiv, de 6,85%.

  Scaderea cea mai mare au avut-o actiunile Aerostar—minus 24,91%, urmata de cele inregistrate de titlurile Prodplast — minus 17,28% si Artrom — minus 14,23%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-05-25 :: Titlu: Ministerul Fondurilor Europene a publicat ghidul pentru acordarea de finantari in valoare de 40 milioane de euro pentru formarea profesionala a medicilor si asistentilor medicali

  Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management POS DRU, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, lanseaza documentele necesare pentru deschiderea unei cereri de proiecte in vederea acordarii de finantari in domeniul medical. Documentele au fost publicate vineri, 23 mai a.c., in Monitorul Oficial. Proiectele potentialilor beneficiari vor putea fi incarcate in sistemul informatic Action Web incepand cu data de 6 iunie 2014, ora 10.00, pana la data de 11 iunie 2014, ora 16.00.

  "Fondurile europene alocate Romaniei prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane trebuie indreptate catre domeniile prioritare, care pot contribui semnificativ la imbunatatirea vietii romanilor. Unul dintre aceste domenii este cel al sanatatii. Pentru ca pe zi ce trece tot mai multi medici aleg sa plece din tara, Ministerul Fondurilor Europene va directiona aproximativ 40 de milioane de euro spre proiecte strategice care vor urmari sprijinirea formarii profesionale continue a medicilor si asistentilor medicali”, declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  In cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte, grupul tinta eligibil cuprinde personalul medical din unitati publice sanitare cu paturi. Grupul tinta eligibil pentru fiecare proiect va fi format din minimum 625 de medici si cel putin 1.250 de asistenti medicali, conform Ghidului publicat. Valoarea totala eligibila a proiectelor aprobate va fi de minimum 500.000 euro si de maximum 5.000.000 euro (echivalentul in lei). Alte conditii de eligibilitate sunt ca proiectele sa fie implementate in cel putin doua regiuni de dezvoltare ale Romaniei, iar perioada de implementare sa fie de cel putin sase luni si de cel mult 12 luni.

  Nota:
  Documentele aferente lansarii apelului sunt disponibile si pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene:

 • Ghidul solicitantului - Conditii specifice cererea de propuneri de proiecte de tip strategic nr. 167 - "Competente pentru competitivitate in domeniul medical”
 • Ghidul solicitantului - Conditii Generale 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-25 :: Titlu: OUG 27/2014 aduce modificari privind reteaua sanitara a Ministerului Transporturilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 384/2014 a fost publicata OUG 27/2014 privind unele masuri pentru completarea retelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor si pentru aprobarea unor masuri financiare.

  Spitalul Clinic Cai Ferate Oradea, Spitalul Clinic Cai Ferate Timisoara, Spitalul Clinic Cai Ferate Constanta, Spitalul Clinic Cai Ferate Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Cai Ferate Craiova, Spitalul Clinic Cai Ferate Iasi, Spitalul General Cai Ferate Brasov, Spitalul General Cai Ferate Galati, Spitalul General Cai Ferate Ploiesti, Spitalul General Cai Ferate Sibiu si Spitalul General Cai Ferate Drobeta-Turnu Sefverin trec din subordinea Ministerului Sanatatii in subordinea Ministerului Transporturilor.

  Atributiile si competentele Ministerului Sanatatii rezultand din calitatea de ordonator principal de credite al unitatilor sanitare prevazute la alin. (1) se transfera Ministerului Transporturilor.

  Sumele alocate in bugetul de stat pe anul 2014 la capitolul 66.01 pentru Ministerul Sanatatii, aferente unitatilor sanitare cu paturi prevazute la alin. (1), se transfera in bugetul Ministerului Transporturilor cu aceeasi destinatie, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

  Ministerul Transporturilor preia patrimoniul unitatilor sanitare prevazute la alin. (1), stabilit pe baza situatiilor financiare intocmite potrivit art. 28 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Pana la data semnarii protocoalelor de predare-preluare, finantarea cheltuielilor aferente unitatilor sanitare cu paturi prevazute la alin. (1) se asigura din bugetul Ministerului Sanatatii.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 27/2014 aduce modificari privind reteaua sanitara a Ministerului Transporturilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-25 :: Titlu: SNAM vrea sa-si deschida cel putin doua fabrici de imbuteliere a apelor minerale

  Societatea Nationala a Apelor Romane (SNAM) urmareste sa construiasca cel putin doua fabrici de imbuteliere a apelor minerale, in conditiile in care, in prezent, compania detine doar licente de explorare si exploatare a apelor, a declarat, vineri, Radu Dumitru, director general al SNAM, in cadrul unei conferinte de presa.

  "Acum, noi doar exploatam apa si o dam spre imbuteliere companiilor de pe aceasta piata. Insa vrem sa avem si noi cel putin doua fabrici de imbuteliere. Statul are foarte multe obligatii fata de spitale, fata de scoli si altele si ne dorim sa acoperim cel putin o parte din aceste obligatii ale statului', a spus Dumitru.

  El a subliniat si faptul ca doar 30% din debitul de apa potabila din Romania este fructificat, iar restul de 70% se pierde, intrucat nu exista suficiente capacitati de imbuteliere.

  "Astfel ca potentialul de investitii pe aceasta piata este extraordinar. Pentru o fabrica cu o capacitate de 50.000 de sticle pe zi, investitia necesara este de 8-10 milioane de euro. Putem sa facem aceste investitii si pe bani europeni, intrucat am demonstrat ca suntem o companie eligibila pentru accesarea fondurilor europene", a aratat oficialul SNAM.

  Potrivit acestuia, pana acum SNAM nu a detinut nicio fabrica de imbuteliere intrucat, in urma cu patru ani, Consiliul Concurentei a emis un document prin care se arata ca societatea care exploateaza apele minerale nu poate sa le si imbutelieze.

  "Insa in legislatie nu exista nicio restrictie de acest gen", a adaugat Dumitru.

  SNAM detine in acest moment 82 de licente, adica 75% din totalul licentelor la nivel nationale, din care 68 de exploatare si restul de explorare.

  Societatea a livrat anul trecut aproape un miliard de litri de apa minerala catre 25 de companii din domeniu, cele mai mari livrari fiind catre Romaqua, Rio Bucovina, Dorna Apemin si Perla Harghitei.

  SNAM a lansat vineri proiectul "Investim in voi! Mediul rural — oportunitati de ocupare", finantat din fonduri europene prin POS "Dezvoltarea resurselor umane". Proiectul isi propune sa-i informeze pe 1.000 de tineri si someri din mai multe zone ale tarii pe tema calitatii si importantei apei in societate.

  "Macar un om din fiecare comitate sa fie pregatit in acest sens. Din cei 1.000 de oameni, vrem ca cel putin 130 sa fie angajati in domeniu", a mai spus directorul SNAM.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-05-25 :: Titlu: Ministerul Fondurilor Europene lanseaza o schema de minimis de 40 milioane de euro care sustine angajarea tinerilor absolventi si activitatea IMM-urilor

  Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management POS DRU, aflata in directa sa coordonare, lanseaza schema de minimis prin care firmele vor primi subventii pentru angajarea tinerilor absolventi. Documentele necesare pentru deschiderea acestei cereri de proiecte au fost publicate vineri, 23 mai a.c., in Monitorul Oficial. Proiectele vor putea fi incarcate in sistemul informatic Action Web incepand cu data de 6 iunie 2014, ora 10.00, pana la data de 11 iunie 2014, ora 16.00.

  "Prin aceasta schema de minimis sustinem angajarea tinerilor absolventi si activitatea mediului privat. O suma de aproximativ 40 de milioane de euro din fondurile europene alocate Romaniei prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane va fi folosita pentru a subventiona primele locuri de munca ale elevilor si studentilor din promotia 2014. Subventia acopera plata unui salariu net de 900 de lei pentru absolventii de studii medii, respectiv de 1.300 de lei pentru absolventii de studii superioare, pe o perioada de minimum 6 luni si de maximum 12 luni. Angajatorii care vor beneficia de aceste subventii vor fi obligati sa mentina posturile nou create o perioada de timp cel putin egala cu cea pentru care au incasat subventia. Subliniez ca firmele vor fi obligate sa mentina postul nou infiintat si nu persoana angajata initial, in conditiile in care prin aceasta masura vrem sa incurajam competitia pe piata muncii", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Numarul maxim orientativ de posturi care vor face obiectul subventionarii, in functie de categoria in care se incadreaza beneficiarul schemei de minimis, este urmatorul:

 • Pentru microintreprinderi – 3 locuri de munca;
 • Pentru intreprinderi mici – 7 locuri de munca;
 • Pentru intreprinderi mijlocii – 15 locuri de munca.

  Subventiile aferente salariilor tinerilor absolventi vor fi acordate lunar. In acelasi timp, companiile care vor angaja absolventi vor fi obligate sa realizeze un plan educational pentru fiecare persoana nou angajata pentru a proba demersul procesului educational aferent invatarii la locul de munca.

  Nota Documentele aferente lansarii apelului sunt disponibile si pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene:
 • Ghidul solicitantului - Conditii specifice cererea de propuneri de proiecte nr. 166 – "Locuri de munca subventionate";
 • Schema de ajutor de minimis – "Locuri de munca subventionate";
 • Ghidul solicitantului - Conditii Generale 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-24 :: Titlu: OUG 26/2014 aduce modificari privind schemele de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 384/2014 a fost publicata OUG 26/2014 privind modificarea si completarea OUG 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007, si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura.

  In anul 2014 se pot acorda ajutoare nationale tranzitorii, ca mecanisme de sustinere a producatorilor agricoli in sectoarele prevazute la art. 2 lit. b) si c).
  Conditiile de acordare a ajutoarelor prevazute la alin. (1) se aplica in mod corespunzator cu cele prevazute pentru acordarea platilor nationale directe complementare aferente anului 2013.

  In anul 2014, acordarea ajutoarelor nationale tranzitorii, asa cum sunt prevazute la art. 2^1, se face in conditiile art. 6 pct. 14 din Regulamentul (UE) nr. 1.310/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a anumitor dispozitii tranzitorii privind sprijinul pentru dezvoltare rurala acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR), de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1.305/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste resursele si repartizarea acestora pentru anul 2014 si de modificare a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului si a Regulamentelor (UE) nr. 1.307/2013, (UE) nr. 1.306/2013 si (UE) nr. 1.308/2013 ale Parlamentului European si ale Consiliului in ceea ce priveste aplicarea acestora in anul 2014.

  Sumele necuvenite acordate sub forma de sprijin din fondurile europene si/sau din fondurile publice nationale aferente acestora se recupereaza cu aplicarea accesoriilor fiscale calculate potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 142/2012, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Textul integral al modificarilor: OUG 26/2014 aduce modificari privind schemele de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-24 :: Titlu: Decizie ICCJ nr. 1 din 14 aprilie 2014 privind aplicarea legii penale mai favorabile in cazul faptelor definitiv judecate

  In Monitorul Oficial 349/2014 a fost publicata Decizia ICCJ nr. 1 din 14 aprilie 2014 privind pronuntarea unei hotarari prealabile in vederea dezlegarii de principiu a problemei de drept vizand mecanismul de aplicare a legii penale mai favorabile in cazul faptelor definitiv judecate.

  Curtea de Apel Ploiesti - Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie a dispus, prin Incheierea din data de 10 februarie 2014, in Dosarul nr. 289/120/2014 aflat pe rolul acestei instante, sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in temeiul dispozitiilor art. 475 din Codul de procedura penala, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile cu privire la dezlegarea de principiu a mecanismului de aplicare a legii penale mai favorabile in cazul faptelor definitiv judecate, in ipoteza unui concurs de infractiuni.

  In urma dezbaterilor, ICCJ a admis sesizarea formulata de Curtea de Apel Ploiesti - Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie prin incheierea din data de 7 februarie 2014, in Dosarul nr. 289/120/2014, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizand mecanismul de aplicare a legii penale mai favorabile in cazul faptelor definitiv judecate, pentru ipoteza unui concurs de infractiuni si a stabit:
  In aplicarea legii penale mai favorabile, dupa judecarea definitiva a cauzei inainte de intrarea in vigoare a noului Cod penal, pentru ipoteza unui concurs de infractiuni, intr-o prima etapa se verifica incidenta dispozitiilor art. 6 din Codul penal, cu privire la pedepsele individuale.
  In a doua etapa se verifica daca pedeapsa rezultanta aplicata potrivit legii vechi depaseste maximul la care se poate ajunge in baza legii noi, conform art. 39 din Codul penal.
  In cazul in care pedeapsa rezultanta, aplicata potrivit legii vechi, depaseste maximul la care se poate ajunge in baza art. 39 din Codul penal, pedeapsa rezultanta va fi redusa la acest maxim.
  In caz contrar, pedeapsa rezultanta va ramane astfel cum a fost stabilita potrivit legii vechi.


  Textul integral al Deciziei ICCJ: Decizie ICCJ nr. 1 din 14 aprilie 2014 privind aplicarea legii penale mai favorabile in cazul faptelor definitiv judecate
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-23 :: Titlu: Agrostar: Reducerea TVA la produsele alimentare trebuie precedata de semnarea contractului colectiv de munca la nivel de ramura

  Reducerea TVA la produsele alimentare la 5% trebuie precedata de semnarea contractului colectiv de munca la nivel de ramura si a celui la nivel de societati comerciale, sustine Federatia Agrostar, intr-un comunicat remis vineri AGERPRES.

  "Avertizam patronatele din domeniu ca reducerea taxei pe valoarea adaugata la produsele alimentare la 5% trebuie precedata de semnarea contractului colectiv de munca la nivel de ramura si a celui la nivel de societati comerciale. Agricultura este singurul sector al economiei care nu are un contract colectiv de munca la nivel de ramura si la nivel de societati comerciale, ceea ce face ca forta de munca din acest sector sa fie vulnerabila si, practic, la mana patronilor.

  Contractele colective de tipul celor mentionate ar asigura stabilitatea locurilor de munca, imbunatatirea conditiilor de lucru, combaterea muncii la negru si a evaziunii fiscale", a declarat Niculae Stefan, presedintele Agrostar.

  Acesta a precizat, totodata, ca problemele cu care se confrunta salariatii din domeniu trebuie rezolvate prin stabilirea unui cadru al dialogului social sindicat — patronat, in acord cu legislatia europeana.

  Federatia Agrostar are peste 50.000 de membri care isi desfasoara activitatea in domeniile: vegetal, cresterea animalelor, avicultura, legumicultura, pomicultura etc.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-23 :: Titlu: 8.889 de societati au intrat in insolventa in primele patru luni, cu 14,36% mai putine fata de 2013

  Numarul societatilor intrate in insolventa a scazut, in primele patru luni din 2014, cu 14,36%, comparativ cu cel din perioada similara a anului trecut, la 8.889, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

  Cel mai mare numar de firme intrate in insolventa a fost inregistrat in municipiul Bucuresti — 1.566 si in judetele Bihor — 565, Prahova — 455 si Brasov.

  La polul opus, cu cele mai putine societati intrate in insolventa, se afla judetele Calarasi — 35, Neamt — 47, Salaj — 52, si Giurgiu — 55.

  În primele patru luni din 2014, la ONRC au fost inregistrate 38.109 inmatriculari de persoane fizice si juridice, cu 10,86% mai putine fata de perioada similara a anului trecut, cand numarul inmatricularilor s-a ridicat la 42.752, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

  Cele mai multe inmatriculari au avut loc in municipiul Bucuresti — 6.355 (minus 9,51% comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2013) si in judetele Cluj — 2.307 (plus 6,46%), Timis — 1.788 (minus 11.66%), Bihor — 1.466 (minus 2,85%) si Ilfov — 1.433 (plus 2,36%).

  Numarul cel mai mic de inmatriculari persoane fizice si juridice a fost inregistrat in judetele Vaslui — 272 (minus 46,35% fata de primele 4 luni ale anului trecut), Giurgiu — 321 (minus 15,75%), Covasna — 324 (minus 0,61%) si Ialomita — 326 (minus 22,57%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4164 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.241 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.013 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4608 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0128 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.616 RON, la nivelul cotatiei anterioare,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2335 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 mai 2014

  In data de 23 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 382/2014 - M. Of. 382/2014 [M. Of. 382 / 23 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 383/2014 - M. Of. 383/2014 [M. Of. 383 / 23 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 384/2014 - M. Of. 384/2014 [M. Of. 384 / 23 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 385/2014 - M. Of. 385/2014 [M. Of. 385 / 23 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Loop Operations :: Data: 2014-05-23 :: Titlu: Conferinta de lansare a proiectului Stagii de practica pentru cariere de succes in domeniul juridic, Pitesti, 20 mai 2014

  Institutul Notarial Roman, in parteneriat cu Universitatea din Pitesti, Loop Operations si Economic Confort, anunta lansarea proiectului "Stagii de practica pentru cariere de succes in domeniul juridic", cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

  Conferinta de lansare a proiectului va avea loc in data de 29 mai, incepand cu ora 11:00, in cadrul Universitatii din Pitesti (Amfiteatrul CC 1). Conferinta de lansare are drept scop prezentarea obiectivelor si activitatilor in care membrii grupului tinta vor fi implicati pe toata durata implementarii proiectului. De asemenea, in cadrul conferintei se va dezbate problema tranzitiei tinerilor de la scoala la viata activa si se va incerca identificarea de solutii pentru facilitarea acestui proces. Astfel, la eveniment sunt asteptati sa participe studenti si masteranzi la facultatile de drept si administratie publica din cadrul Universitatii din Pitesti, dar si din alte universitati de profil de la nivelul regiunii Sud-Muntenia, precum si potentiali angajatori in domeniu: cabinete de avocatura, birouri notariale, birouri de mediere, birouri de executare silita, instante judecatoresti, departamente juridice ale operatorilor economici etc.

  Accesul la viata activa.


  Proiectul "Stagii de practica pentru cariere de succes in domeniul juridic" are drept scop urmatoarele: cresterea ratei de ocupare si imbunatatirea accesului a 500 de studenti si masteranzi pe piata muncii; facilitarea procesului de planificare a carierei si de identificare a unui loc de munca; dezvoltarea a 30 de parteneriate cu organizatii cu activitate relevanta in domeniul juridic; incurajarea si promovarea parteneriatelor pe termen lung intre mediul academic si mediul de afaceri. Activitatile care vor contribui la atingerea obiectivelor proiectului si in care vor fi implicati membrii grupului tinta, constau in: servicii integrate si personalizate de orientare profesionala si consiliere in cariera, stagii de practica in cadrul unor organizatii (actori privati sau publici) de profil, dezvoltarea unei platforme online ce va constitui suport in derularea stagiilor de practica si consilierii si orientarii in cariera si va permite accesul gratuit la resurse si informatiilor relevante din domeniu;

  Drumul spre cariera ta de succes!


  Proiectul "Stagii de practica pentru cariere de succes in domeniul juridic" se adreseaza atat studentilor si masteranzilor care studiaza in domeniile drept si administratie publica, cat si organizatiilor publice si private cu activitate in domeniul (cabine de avocati, birouri notariale, birouri de mediere, birouri de executare silita, procuratura, tribunale) care vor sa contribuie la pregatirea practica a tinerilor.

  Printre beneficiile participantilor la program, se numara: echivalarea programului de pregatire practica obligatoriu pe durata anilor de studiu; posibilitatea angajarii dupa finalizarea programului de practica la unul dintre partenerii de practica; accesul la o platforma online cu informatii de actualitate din domeniul juridic si cu resurse privind evolutia pietei muncii din Romania; oportunitatea interactiunii cu profesionisti in domeniu.


  Participarea la conferinta este GRATUITA, iar INSCRIEREA se poate face online AICI.


  Informatii suplimentare cu privire la activitatile proiectului se pot obtine de la adresa de e-mail: comunicare@loopoperations.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-23 :: Titlu: CNCD solicita angajatorilor din sistemul public sa inceteze concedierea femeilor cu varsta de pensionare diferita de a barbatilor

  Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) solicita angajatorilor din sistemul public de sanatate sa revina asupra "deciziilor de concediere ilegale si discriminatorii a femeilor" pentru motivul ca au atins varsta de pensionare diferita fata de cea a barbatilor si sa inceteze aceasta practica.

  Potrivit unui comunicat de presa al CNCD transmis joi AGERPRES, prevederile legale trebuie interpretate in sensul in care femeile au dreptul sa opteze, fie pentru pensionarea cu doi ani mai devreme decat barbatii, fie pentru a lucra pana la varsta legala de pensionare a barbatilor, decizia apartinand exclusiv angajatului si trebuie sa fie respectata de catre angajator.

  De asemenea, CNCD solicita Ministerului Sanatatii sa emita o circulara cu privire la aceasta interpretare si sa intreprinda masuri pentru eliminarea abuzurilor si prevenirea altor concedieri discriminatorii.

  "CNCD a luat act cu ingrijorare de practica de a concedia in mod obligatoriu femeile, asistente medicale, care au atins limita legala a varstei de pensionare — diferita de cea a barbatilor. Solicitam in mod imperativ incetarea acestei practici de discriminare pe criteriu de sex. Concedierea obligatorie a femeilor din simplul motiv ca au atins sau depasit varsta legala de pensionare, atunci cand aceasta este diferita pentru barbati si pentru femei, constituie o discriminare pe criteriu de sex, potrivit jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat de presa al CNCD transmis, miercuri, AGERPRES.

  De asemenea, CNCD precizeaza ca Legea nr. 263/2010 stabileste limita varstei de pensionare la 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati si ca prevederile legale dau dreptul femeilor sa opteze sau nu pentru pensionarea cu doi ani mai devreme decat barbatii

  "Solicitam in mod expres tuturor angajatorilor din sistemul public sa respecte principiul nediscriminarii si egalitatii de sanse intre femei si barbati", se mai arata in comunicat.

  CNCD atrage atentia ca, in cazul in care angajatorii din sistemul public nu se conformeaza jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a legislatiei UE si a legislatiei nationale antidiscriminare, va demara proceduri din oficiu pentru sanctionarea concedierii femeilor pe motiv de savarsire a unor fapte de discriminare directa, caz in care va proceda la aplicarea de amenzi contraventionale (intre 2.000 si 100.000 lei).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-23 :: Titlu: Cazanciuc: Romania poate si trebuie sa devina un furnizor de expertiza in zona justitiei in regiune

  Romania poate si trebuie sa devina un furnizor de expertiza in zona justitiei in regiune, pentru ca a demonstrat ca este capabila sa construiasca institutii extrem de eficiente si sa implementeze un intreg nou sistem legislativ, a declarat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, cu prilejul vizitei efectuate joi si vineri in Republica Turcia.

  Potrivit unui comunicat al MJ transmis vineri AGERPRES, vizita de lucru a lui Cazanciuc a fost facuta la invitatia omologului sau, Bekir Bozdag, si a cuprins intalniri si cu presedintele Consiliului de Stat, cu presedintele Curtii de Casatie, cu reprezentanti ai Înaltului Consiliu al Judecatorilor si Procurorilor si ai Directiei Generale a Penitenciarelor si Locurilor de Detentie.

  Discutiile au vizat procesele de reforma pe care le parcurg sistemele judiciare din cele doua tari, administrarea penitenciarelor, precum si aspecte legate de combaterea coruptiei si de cooperarea judiciara in materie civila si penala.

  "Romania are o experienta foarte importanta in materia reformei legislative, aplicarea cu succes a celor patru noi Coduri intr-un timp foarte scurt fiind unica in Europa. Romania poate si trebuie sa devina un furnizor de expertiza in regiune pentru ca avem domenii din zona justitiei in care am demonstrat ca suntem capabili sa construim institutii extrem de eficiente sau sa elaboram si implementam un intreg nou sistem legislativ. Avem relatii de colaborare foarte bune, inclusiv in domeniul justitiei, iar Romania sprijina demersurile Republicii Turcia pentru aderarea la Uniunea Europeana. Cred ca experienta noastra este foarte utila, iar dezvoltarea relatiilor bilaterale se va axa pe acordarea de asistenta in procesul de aderare, dar si pe stabilirea unor linii comune de actiune, care sa dinamizeze si mai mult cooperarea bilaterala", a afirmat Cazanciuc, conform comunicatului citat.

  MJ precizeaza ca partea turca a prezentat sistemul informatic national pentru justitie (UYAP), apreciat prin numeroase premii la nivel international, si care reprezinta un instrument esential pentru un act de justitie rapid, transparent si eficient. Sursa citata arata ca, prin intermediul acestui sistem, partile in proces si avocatii pot avea acces la dosare fara a se deplasa la sediile instantelor.

  Totodata, a fost prezentat modul de functionare a sistemului national de supraveghere electronica a diferitelor categorii de persoane pentru care instantele de judecata au dispus restrictii de miscare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-23 :: Titlu: Hotararea CSM nr. 511/2014 aduce modificari privind mandatele de executare a pedepselor cu inchisoarea

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 370/2014 a fost publicata Hotararea CSM 511/2014 pentru modificarea si completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti.

  Daca mandatele de executare a pedepselor cu inchisoarea nu au fost executate, prima revenire se va face la 2 luni de la emiterea lor la organele carora le-au fost trimise spre executare, iar urmatoarea revenire la 6 luni. In cazul in care nu se primeste raspuns de la organul de politie caruia i-a fost trimis mandatul, se vor solicita informatii privind stadiul executarii acestuia structurii specializate din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane. Daca pe numele persoanelor condamnate care se sustrag de la executarea pedepsei inchisorii au fost emise mandate europene de arestare si/sau mandate de urmarire internationala, se vor solicita anual informatii Inspectoratului General al Politiei Romane ? Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala cu privire la stadiul punerii in executare a acestor acte.

  In cazul urmaritilor ? cetateni straini, revenirea se va face astfel: daca acestia au resedinta in Romania, la unitatea teritoriala de politie pe raza careia isi are resedinta persoana condamnata (precizata in mandat); daca nu are resedinta in Romania sau nu este cunoscuta o asemenea resedinta, la unitatea teritoriala de politie pe raza careia isi are sediul instanta de executare.

  Textul integral al Hotararii CSM: Hotararea CSM nr. 511/2014 aduce modificari privind mandatele de executare a pedepselor cu inchisoarea
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-23 :: Titlu: OUG 25/2014 aduce masuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de aparare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 377/2014 a fost publicata OUG 25/2014 privind unele masuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de aparare si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare.

  OUG reglementeaza masuri pentru protectia intereselor esentiale ale sigurantei nationale si care se refera la productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi si alte masuri fiscal-bugetare.
  In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin masuri pentru protectia intereselor esentiale ale sigurantei nationale si care se refera la productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi se intelege stingerea, prin anulare, a obligatiilor fiscale principale si a accesoriilor acestora aferente productiei sau comertului cu armament, munitie si material de razboi.

  bligatiile fiscale aferente productiei sau comertului cu armament, munitie si material de razboi datorate de operatorii economici din industria de aparare, prevazuti in anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta, denumiti in prezentul capitol operatori economici, administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si neachitate la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se anuleaza.
  Obligatiile fiscale principale si accesorii aferente productiei sau comertului cu armament, munitie si material de razboi, datorate de operatorii economici catre fondul de risc ca urmare a imprumuturilor externe garantate de stat conform evidentei contabile a Ministerului Finantelor Publice si neachitate la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se anuleaza.

  Prin obligatii fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala se intelege obligatii fiscale principale reprezentand impozite, taxe, contrib utii sociale obligatorii si alte sume datorate bugetului de stat consolidat, inclusiv amenzile de orice fel care se fac venit la bugetul de stat, precum si obligatiile fiscale accesorii, datorate si neachitate, cu exceptia obligatiilor fiscale cu retinere la sursa si a accesoriilor aferente acestora.
  In scopul aplicarii art. 2, operatorii economici care au evidenta contabila separata pentru productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi trebuie sa determine, pe baza acestei evidente, pentru fiecare perioada fiscala, obligatiile fiscale aferente productiei sau comertului cu armament, munitie si material de razboi si sa le declare organului fiscal competent. Operatorii eocnomici care nu au evidenta contabila separata determina si declara organului fiscal competent obligatiile fiscale aferente productiei sau comertului cu armament, munitie si material de razboi pe baza ponderii veniturilor corespunzatoare acestei activitati in totalul cifrei de afaceri, pentru fiecare an fiscal.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 25/2014 aduce masuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de aparare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-23 :: Titlu: Daianu (ASF): Tot sistemul financiar trebuie reglementat, inclusiv fondurile cu capital de risc

  Tot sistemul financiar trebuie reglementat, inclusiv fondurile cu capital de risc, care controleaza si fac plasamente de sute de miliarde, a declarat joi, la o dezbatere organizata de asociatia analistilor financiari CFA Romania, prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara/ASF/, Daniel Daianu, referindu-se la pietele financiare la nivel global.

  El a afirmat ca riscul sistemic este creat de dimensiunea fondurilor care se misca si a mentionat faptul ca in prezent li se cere sa aiba rezerve inclusiv fondurilor de piata monetara (cu risc redus — n.r.).

  Oficialul ASF a aratat ca in Romania, desi platitorii de taxe si impozite nu au fost coplesiti de esecuri monumentale in piata financiara locala, economia romaneasca a suportat reverberatiile din economia europeana.

  "Sa nu ne imaginam ca platitorii de taxe si impozite din Romania nu au suferit fiindca deleveraging-ul (reducerea lantului de garantii/ dezintermediere financiara — n.r.) care se produce in toata Europa si care afecteaza institutiile financiar-bancare din Romania se simte in buzunarul consumatorilor de produse financiare de la noi. Adica ce fac bancile in Romania. N-ai nevoie de un esec monumental in Romania ca platitorii de taxe si impozite sa suporte costul acestor programe de salvare (bailout) si faptul ca bancile sunt obligate prin Grupurile-mama sa se recapitalizeze. Ceea ce fac grupurile-mama afecteaza fiecare sucursala. Este o naivitate sa credem ca trebuia sa se produca neaparat un mare esec la noi", a subliniat Daniel Daianu.

  In opinia acestuia, este nevoie ca sectorul financiar sa fie mai putin complex, iar entitatile financiare mai mici.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-23 :: Titlu: Cursul valutar din 22 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 22 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.417 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0208 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.228 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.01 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.448 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0213 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.616 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0158 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2336 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0013 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-23 :: Titlu: Monitorul Oficial din 22 mai 2014

  In data de 22 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 378/2014 - M. Of. 378/2014 [M. Of. 378 / 22 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 379/2014 - M. Of. 379/2014 [M. Of. 379 / 22 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 380/2014 - M. Of. 380/2014 [M. Of. 380 / 22 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 381/2014 - M. Of. 381/2014 [M. Of. 381 / 22 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-23 :: Titlu: Programul de lucru al serviciilor de evidenta a persoanelor din Capitala - prelungit in weekend

  Programul de lucru al serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor din Capitala a fost prelungit in weekend pentru persoanele care trebuie sa-si schimbe actele de identitate pentru a putea vota la alegerile europarlamentare de duminica.

  Potrivit unui comunicat al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), pentru eliberarea actelor de identitate pentru persoanele cu drept de vot care nu au sau care detin act de identitate cu termen de valabilitate expirat, programul de lucru cu publicul va fi sambata, intre orele 8,00 si 16,00, iar duminica, in intervalul orar 8,00-21,00.

  Cartea de identitate se intocmeste si se elibereaza pe baza cererii scrise a persoanei si a documentelor cu care potrivit legii se face dovada numelui, starii civile, cetateniei romane si a domiciliului.

  Contravaloarea producerii si eliberarii cartii de identitate este de 7 lei si se achita la ghiseele birourilor de evidenta a persoanelor din sectoarele 1, 3 si 6, unitatile CEC Bank in sectorul 5, la oficiile postale in sectorul 2 si 4 sau ghiseele directiilor de impozite si taxe locale pentru sector 4.

  Atunci cand nu pot fi prezentate anumite documente (certificate de stare civila, dovezi cu privire la domiciliu, etc.) se va elibera carte de identitate provizorie, caz in care se vor depune si trei fotografii si taxa de 1 leu achitata in acelasi mod ca si in cazul cartilor de identitate.

  Pentru eliberarea unui nou act de identitate (carte de identitate sau carte de identitate provizorie) ca urmare a expirarii termenului de valabilitate, pierderii, furtului, deteriorarii sau distrugerii actului de identitate, cetatenii vor prezenta si un timbru fiscal in valoare de 5 lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-23 :: Titlu: Romania va prelua presedintia Organizatiei si Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice la Marea Neagra in semestrul II din 2015

  Romania va prelua presedintia in exercitiu a Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre, dar si a Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice a Marii Negre, in semestrul II din 2015, acest dublu mandat deschizand noi oportunitati ce trebuie fructificate, a declarat, joi, senatorul Marian Vasiliev, membru in Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice la Marea Neagra, in prima zi a Forumului Inovarii Social-Economice Dunare - Marea Neagra de la Bucuresti.

  "Tema Dunarii este una interesanta pentru fiecare dintre noi. Latura parlamentara a Marii Negre cuprinde 12 tari, Romania fiind chiar al 5-lea contributor in aceasta organizatie si are un rol foarte important in dezvoltarea parlamentara a relatiilor bazate pe cooperarea la Marea Neagra. În calitate de membru al delegatiei Romaniei la Marea Neagra, doresc sa va asigur ca promovarea antreprenoriatului si a proiectelor de cooperare intre tarile Marii Negre reprezinta una dintre prioritati. Vreau sa subliniez ca, in cel de-al doilea semestru al anului viitor, Romania va prelua presedintia in exercitiu a Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre, dar si a Adunarii Parlamentare. Cred ca acest dublu mandat de coordonare a cooperarii la Marea Neagra, atat la nivel guvernamental, cat si parlamentar, ne ofera oportunitati importante pe care trebuie sa le propunem', a spus Vasiliev.

  Acesta a mentionat, totodata, ca parlamentarii trebuie implicati mai mult in domeniul care vizeaza dezvoltarea zonelor dunarene si a celor aflate la Marea Neagra.

  "Parlamentarii trebuie implicati in toate palierele de activitati. Acestia sunt ca o curea de transmisie foarte buna in tot ce inseamna latura externa intre Guvern si autoritati locale. Fiecare pas pe care il facem, in final, va putea aduce prosperitate zonelor dunarene si celor de la Marea Neagra', a subliniat senatorul.

  Eurolink — Fundatia House of Europe organizeaza, joi si vineri, cea de-a patra editie a forumului dedicat Zilei Maritime Europene in Romania, eveniment aflat sub egida Comisiei Europene — DG Mare, cu sprijinul Senatului Romaniei, Ministerului Afacerilor Externe, Academiei Romane si Institutului Bancar Roman.

  În acest an, genericul forumului este 'Promovarea unui Antreprenoriat Inteligent in contextul inovarii pentru Regiunea Dunare — Marea Neagra'.

  Ziua Maritima Europeana, creata la 20 mai 2008 printr-o declaratie tripartita a presedintilor Comisiei Europene, Parlamentului European si Consiliului UE, se sarbatoreste in fiecare an in jurul datei de 20 mai si are ca scop cresterea vizibilitatii Europei maritime.

  Editiile precedente ale Zilei Maritime Europene au avut loc la Bruxelles (2008), Roma (2009), Gijon (2010), Gdansk (2011), Göteborg (2013) si Valetta (2013).

  Strategia Dunarii, proiectul politic european de amploare si vizibilitate lansat de Romania, impreuna cu Austria, a fost adoptata de Consiliul European in 24 iunie 2011, ca strategie macro-regionala a Uniunii Europene /UE/.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-22 :: Titlu: HG 392/2014 privind modalitatea de stabilire a despagubirilor pentru persoanele fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C.

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 363/2014 a fost publicata HG 392/2014 privind aprobarea elementelor tehnice si modalitatea de stabilire a despagubirilor pentru persoanele fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. ? S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme, precum si pentru punerea in executare a hotararilor judecatoresti.

  Valoarea totala a despagubirii prevazuta la art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 232/2008, cu completarile ulterioare, denumita in continuare ordonanta, se majoreaza cu suma de 222.231,94 lei, care reprezinta cumulul despagubirilor rezultate din necesitatea recalcularii despagubirilor acordate pentru 4 deponenti, din neincluderea in lista initiala a unui deponent, precum si al despagubirilor rezultate din 6 hotarari judecatoresti executorii.

  Valoarea totala a despagubirii prevazuta la alin. (2) este calculata de catre C.E.C. BANK - S.A., prin indexarea, de la data depunerii si pana la data de 31 iulie 2007, a sumelor existente cu indicii preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica, din care se deduce dobanda legala bonificata de C.E.C. BANK - S.A. pe perioada in care a fost acordata.
  Suma reprezentand despagubirea prevazuta la alin. (2) este asigurata de Ministerul Finantelor Publice printr-o emisiune de titluri de stat pe numele C.E.C. BANK - S.A., de valoare nominala totala egala cu valoarea totala a despagubirii, in data de 4 august 2014. Titlurile de stat sunt nenegociabile, nepurtatoare de dobanda si au scadenta la 3 septembrie 2014.
  Valoarea nominala individuala a fiecarui titlul de stat este egala cu valoarea individuala a despagubirii, determinata potrivit prevederilor alin. (3), pe numele fiecaruia dintre deponenti.
  La data scadentei emisiunii de titluri de stat, Ministerul Finantelor Publice procedeaza la rascumpararea acestora, prin plata pe numele C.E.C. BANK - S.A. a sumei de 222.231,94 lei, reprezentand valoarea nominala totala a titlurilor de stat emise.
  Pentru a intra in posesia sumelor reprezentand valoarea despagubirii, deponentii C.E.C. BANK - S.A., mandatarii sau succesorii legali ai acestora vor prezenta, in original, urmatoarele documentele, dupa caz: cec cu suma limitata, un act de identitate valabil, acte de stare civila, procura speciala autentificata pentru a face dovada mandatului, certificat de mostenitor si alte documente legale.

  Persoanele fizice indreptatite care au transferat depozitele de la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. la B.R.D. - S.A. si carora in urma hotararilor judecatoresti executorii li se dispune plata despagubirilor in baza art. 2 si 3 din ordonanta, fara a se stabili cuantumul acestor despagubiri, beneficiaza de modul de calcul al despagubirilor stabilit conform art. 2 si vor fi despagubite prin emisiuni de titluri de stat.

  Textul integral al Hotararii: HG 392/2014 privind modalitatea de stabilire a despagubirilor pentru persoanele fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-22 :: Titlu: OUG 23/2014 aduce modificari privind domeniul sanatatii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 359/2014 a fost publicata OUG 23/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si pentru modificarea unor acte normative in domeniul sanatatii.

  Criteriile de evaluare a tehnologiilor medicale, a documentatiei care trebuie depusa de solicitanti, a instrumentelor metodologice utilizate in procesul de evaluare privind includerea, extinderea indicatiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor in/din Lista cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate se aproba prin ordin al ministrului sanatatii, la propunerea Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.
  Metodologia de evaluare privind includerea, extinderea indicatiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor in/din Lista cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, precum si caile de atac se aproba prin ordin al ministrului sanatatii, la propunerea Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.

  Pentru anul 2014, reevaluarea medicamentelor din Lista cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, in conditiile prevazute la art. I pct. 3, se definitiveaza pana la data de 30 octombrie 2014.

  Asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali se pensioneaza la varsta de 65 de ani, indiferent de sex.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 23/2014 aduce modificari privind domeniul sanatatii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Loop Operations :: Data: 2014-05-22 :: Titlu: Conferinta de lansare a proiectului Drept la practica!, Constanta 27 mai 2014

  Constanta, 27 mai 2014. Institutul Notarial Roman, in parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanta, Loop Operations si Economic Confort, anunta lansarea proiectului "Drept la practica!" cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

  Conferinta de lansare a proiectului va avea loc in data de 27 mai, incepand cu ora 14:00, in cadrul Universitatii Ovidius din Constanta (Sala Senatului) si este dedicata prezentarii obiectivelor si activitatilor in care membrii grupului tinta vor fi implicati pe toata durata implementarii. Astfel, la eveniment sunt asteptati sa participe studenti si masteranzi la facultatile de drept si administratie publica din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta, dar si din alte universitati de profil de la nivelul regiunii Sud-Est, precum si potentiali angajatori in domeniu: cabinete de avocatura, birouri notariale, birouri de mediere, birouri de executare silita, instante judecatoresti, departamente juridice ale operatorilor economici etc.

  Rata somajului in randul tinerilor (aproape 25%) este una dintre cele mai grave probleme la nivel european. In Romania, la finalul lunii februarie 2014, conform statisticilor ANOFM, numarul somerilor sub 25 de ani era de 72.306. Una dintre principalele cauze ale angajabilitatii reduse in randul tinerilor este faptul ca la finalul studiilor acestia nu au competentele practice necesare pentru desfasurarea activitatilor pentru care s-au pregatit.

  Proiectul "Drept la practica!" se adreseaza studentilor si masteranzilor de la facultatile de drept si administratie publica din regiunea Sud-Est care sunt in etapa de tranzitie de la scoala la viata activa si doresc sa beneficieze de expertiza specialistilor in domeniu. Totodata, in cadrul proiectului vor fi dezvoltate 30 de parteneriate cu organizatii cu activitate relevanta in domeniu, in vederea asigurarii locurilor de practica pentru studenti.

  b>Printre activitatile care vor conduce la indeplinirea obiectivelor se numara: organizarea unui program integrat si personalizat de consiliere si orientare profesionala pentru 500 de studenti ce urmeaza studii juridice si administrative; dezvoltareauneiplatforme online cevapermitecomunicarea directa cu tutorii si consilierii in cariera, precum si accesul la cele mai relevante resurse din domeniul juridic; organizarea stagiilor de practica pentru 250 de studenti in cadrul unor organizatii cu activitate relevanta in domeniul juridic, precum: cabinete de avocatura, birouri notariale, birouri de mediere, birouri de executare silita, instante judecatoresti etc.

  Prin organizarea de stagii de practica dedicate studentilor si masteranzilor de la facultatile de drept si administratie publica, proiectul isi propune sa obtina urmatoarele rezultate: imbunatatirea accesului studentilor si masteranzilor pe piata muncii si diminuarea ratei somajului; facilitarea procesului de planificare a carierei si de identificare a unui loc de munca; incurajarea si promovarea parteneriatelor pe termen lung intre mediul academic si organizatiile de profil.

  La eveniment sunt invitati sa participe studentii si masteranzii de la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, din Cadrul Universitatii Ovidius din Constanta, precum si din alte universitati de la nivelul regiunii Sud-Est.

  Participarea la conferinta este GRATUITA, iar INSCRIEREA se poate face online AICI.


  Informatii suplimentare cu privire la activitatile proiectului se pot obtine la adresa de e-mail: comunicare@loopoperations.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-21 :: Titlu: INS: 958 de societati cu participare straina la capitalul social, inmatriculate in primele doua luni din 2014

  Un numar de 958 societati comerciale cu participare straina la capitalul social au fost inmatriculate in Romania, in primele doua luni din 2014, valoarea totala a capitalului subscris ridicandu-se la 2,348 miliarde lei (520,943 milioane euro), potrivit datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).

  Din 1991 si pana la 28 februarie 2014, in Romania au fost inmatriculate 193.374 societati cu participare straina, cu un capital social subscris de 131,833 miliarde lei (38,213 miliarde euro).

  In februarie, au fost inmatriculate 509 societati cu participare straina, capitalul subscris ridicandu-se la 3,125 milioane lei (695.207 euro).

  Cele mai multe societati cu participare straina la capital au fost inmatriculate, in februarie, in Bucuresti — 188 firme, cu un capital total de 1,662 milioane lei, Timis — 53 societati, cu un capital de 254.300 lei, si Ilfov — 41 de societati, cu un capital de 721.800 lei.

  In judetele Buzau, Mehedinti, Teleorman si Tulcea nu a fost inmatriculata nicio societate cu participare straina la capital, iar in Calarasi, Gorj, Ialomita, Olt, Salaj, Valcea si Vrancea a fost inmatriculata cate o societate.

  Cei mai multi investitori straini au provenit, in februarie, din Italia — 146 investitori, Germania — 36, Turcia — 31, Franta — 29 si China — 26.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-21 :: Titlu: MADR: 30 de produse traditionale au fost inregistrate in baza noii legislatii; termenul limita, 11 septembrie 2014

  Doar 30 de produse traditionale au fost inregistrate la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) dupa cinci luni de la intrarea in vigoare a noii legislatii, in conditiile in care anterior existau 4.400 de produse atestate, iar termenul limita de reatestare expira la 11 septembrie 2014.

  "Dupa noua legislatie din domeniul produselor traditionale au fost atestate 30 de produse realizate de 10 producatori, iar 51 de dosare de la alti 10 operatori economici au fost respinse. Acest lucru arata ca exista mai multa rigoare in verificarea documentatiei si in atestarea produselor. Deocamdata au venit si cei care aveau atestatul vechi, dar si alti producatori care vor sa se ateste pe noile conditii.

  E adevarat ca acum mult mai greu pot obtine atestatul de produs traditional pentru ca am introdus o serie intreaga de conditii si criterii. As putea spune ca actualele conditii sunt un pic mai drastice, dar cred ca astfel s-a facut un pas important vizavi de calitatea produsului, protectia si interesul consumatorului. Daca vrem sa iesim pe piata internationala, Romania ar trebui sa se axeze in viitor pe calitate constanta", a declarat, pentru AGERPRES, Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii.

  Pana la mijlocul lunii mai au fost atestate produse de panificatie, paine si produse de patiserie, in numar de 9, produse din carne — 9, produse din lapte — 5, bauturi — 5, legume si fructe — 1 si peste — 1.

  Morarescu a precizat ca multi producatori nu au o abilitate prea mare pentru scrierea unui caiet de sarcini in vederea atestarii produselor traditionale, chiar daca sunt buni in ceea ce fac si din acest motiv specialistii MADR au decis sa-i ajute la intocmirea documentatiei.

  "Lucrurile se desfasoara un pic mai greu pentru ca, pe de o parte, sunt oameni care produc foarte bine, dar nu au o abilitate prea mare de a scrie un caiet de sarcini. Am transmis un document la Camerele Agricole si consiliati de cei de la directiile agricole vrem sa-i ajutam sa intocmeasca caietul de sarcini. Ei au dreptul sa perceapa niste taxe pentru anumite proiecte, dar sugestia mea este sa-i ajutam, iar daca va fi contra-cost sa fie o suma modica, comparativ cu o firma de consultanta care are preturi destul de mari.

  Producatorii mai platesc si costurile pentru analize si o serie intreaga de avize, sume deloc neglijabile si care ii duc undeva la 8-10 milioane de lei", a explicat reprezentantul MADR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  63 useri online

  Useri autentificati: