DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-05 :: Titlu: Oponentii experimentelor pe animale au strans 1 milion de semnaturi pentru a cere UE interzicerea practicii

Activistii oponenti experimentelor pe animale au strans suficiente semnaturi pentru a depune o petitie cerand Uniunii Europene sa interzica practica, informeaza miercuri agentia DPA.

Organizatorii initiativei cetatenesti Stop Vivisectiei sustin ca testarea pe animale nu ofera rezultate valide "pentru predictia raspunsului uman".

Ei cer in schimb o noua legislatie "care renunta la experimentele pe animale si face in schimb obligatorie folosirea... datelor direct relevante pentru specia umana".

Ei au strans semnaturi de la peste 1,17 milioane de cetateni UE in noua state membre, fiind acum posibil sa prezinte initiativa Comisiei Europene, se arata intr-un comunicat.

"Sprijinul pentru initiativa a trecut pragul minim in Finlanda, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Slovacia, Slovenia si Spania", potrivit comisiei.

Organizatorii petitiei vor fi acum invitati la comisie si in Parlamentul European pentru a explica ideile lor in urmatoarele trei luni. Executivul UE trebuie apoi sa decida cum sa raspunda si sa-si motiveze decizia, noteaza DPA.

Aceasta este a treia initiativa a cetatenilor europeni care a ajuns atat de departe, a declarat comisia. Celelalte doua au fost de la un grup opus privatizarii retelelor de utilitati de apa si de la altul cerand o interdictie in finantarea cercetarii pentru celule stem si activitati legate de avort.

Initiativa cetatenilor europeni a fost introdusa in 2012.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-05 :: Titlu: INS: Investitiile nete in economia nationala au crescut cu 3% in trimestrul IV din 2014

Investitiile nete realizate in economia nationala au scazut cu 3,1% in anul 2014 fata de anul 2013, si s-au cifrat la 65,598 miliarde lei (preturi curente), in timp ce in trimestrul IV 2014 au inregistrat un avans cu 3% comparativ cu aceeasi perioada din 2013, potrivit datelor provizorii publicate, joi, de Institutul National de Statistica (INS).

Anul trecut, investitiile concretizate in lucrari de constructii noi au insumat 30,666 miliarde de lei, reprezentand 46,8% din total, fata de 47,1% in anul 2013, iar investitiile in utilaje si mijloace de transport au fost de 26,782 miliarde lei, reprezentand 40,8% din total, comparativ cu 42,4% in anul 2013.

In trimestrul IV 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, investitiile nete realizate in economia nationala au crescut cu 3%, insumand 23,056 miliarde lei (preturi curente). Cresterea a fost sustinuta de lucrarile de constructii noi si la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 6,6%, respectiv cu 0,3%. In schimb, la alte cheltuieli s-a inregistrat o scadere cu 1,4%.

Comparativ cu trimestrul IV 2013, in trimestrul IV 2014 se constata o crestere a ponderii investitiilor nete in lucrari de constructii noi cu 1,2 puncte procentuale. Ponderea investitiilor nete in utilaje (inclusiv mijloace de transport) a scazut insa cu 1,2 puncte procentuale.

Potrivit INS, sursa datelor o constituie cercetarile statistice trimestriale privind indicatorii pe termen scurt in industrie, constructii si servicii pentru agentii economici si cercetarea statistica trimestriala, dar si investitiile realizate pentru unitatile cu activitate de agricultura, banci, asigurari si sectorul bugetar ( administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala).
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: HotNews.ro :: Data: 2015-03-05 :: Titlu: Guvernul anunta modificari foarte importante pentru medicii de familie

Proiectul noului contract-cadru a fost publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii si prevede schimbari importante pentru medicii de familie. Acestia vor fi obligati sa-si modifice complet structura prin care isi construiesc veniturile si sa puna accentul pe oferirea de servicii si mai putin pe atragerea unui numar mare de pacienti pe lista.

Se incearca si interzicerea comisioanelor platite medicilor de familie de catre laboratoare, spitale private sau alti furnizori din sistemul medical, pentru ca acestia sa-si trimita pacientii sa efectueze investigatii suplimentare in laboratorul care acorda comisionul. In cazul identificarii unor situatii de acest fel, autoritatile vor rezilia contractul dintre medicul de familie/furnizor si Casa Nationala de Asigurari (CNAS) pe o durata de 5 ani.

Cea mai importanta modificare vizeaza modul prin care medicii de familie vor fi platiti de catre CNAS: 20% din plata va fi efectuata per capita, iar 80% din plata pe serviciu. In prezent proportia este 50% per capita – 50% pe serviciu. Masura va schimba felul in care medicii de familie isi construiesc veniturile, fiind obligati sa puna accentul pe oferirea de servicii si mai putin pe atragerea unui numar mare de pacienti pe lista.

In acelasi timp, medicii de familie nu vor mai fi obligati sa aiba un numar de cel putin 800 de pacienti inscrisi pe lista pentru a incheia un contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Comisiile care aveau monopol in stabilirea unui numar anume necesar de medici si pacienti pentru care se incheia contract cu CNAS vor fi desfiintate.

Medicii vor putea incheia contracte cu CNAS si prin transmiterea contractelor in format electronic.

Numarul maxim de consultatii la domiciliu a fost majorat de la 21 la 42.

In privinta serviciilor medicale incluse in pachetul de baza, numarul acestora a fost marit, incluzand de pilda psihoterapia pentru copil/adult sau kinetoterapia in cazurile copiilor cu autism. Si in stomatologie se largeste aria serviciilor acoperite prin pachetul de baza, practic toate cele care erau pana astazi oferite doar copiilor pana in 18 ani urmand a fi oferite tuturor asiguratilor. Precizam ca guvernul nu a marit in 2015 bugetul alocat Sanatatii fata de anul precedent.

Ca o nota inedita: cei care refuza cardul de asigurari de sanatate din motive religioase sau de constiinta vor trebui sa prezinte o adeverinta de asigurat valabila 3 luni.

Textul proiectului noului contract-cadru: [click]
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Tematic Contexpert :: Data: 2015-03-05 :: Titlu: (P) TEMATIC CONTEXPERT ofera 2 luni gratuite de evidenta contabila pentru societatile nou infiintate

TEMATIC CONTEXPERT este o firma romaneasca ce activeaza in domeniul serviciilor financiar-contabile. Serviciile TEMATIC CONTEXPERT includ:

 • contabilitate pentru toate tipurile de societati, PFA-uri, liber profesionisti, intreprinderi individuale;
 • resurse umane si salarizare; Tematic Contexpert: contabilitate, infiintari firme
 • expertize contabile;
 • consultanta financiar-contabila si fiscala;
 • consultanta juridica;
 • infiintare societati;
 • mediere;
 • distrugere securizata documente

  TEMATIC CONTEXPERT ofera 2 luni gratuite pentru societatile nou infiintate, si apoi tarifele pornesc de la 150 lei/luna in functie de criteriile mentionate in oferta.

  Pentru mai multe informatii, consultati oferta detaliata pe www.conta-conta.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-05 :: Titlu: Constantin: Guvernul a aprobat OUG care stabileste schemele de plati directe in agricultura pentru perioada 2015-2020

  Guvernul a aprobat miercuri o Ordonanta de Urgenta care reglementeaza noile scheme de plati directe in agricultura in perioada 2015-2020, act normativ care prevede, intre altele, acordarea din acest an a platii redistributive in cazul fermierilor care detin intre 5 si 30 de hectare, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

  "Este practic transpunerea in legislatia nationala a Regulamentelor care au fost adoptate la nivel european ca urmare a reformarii Politicii Agricole Comune (...) Este o Ordonanta extrem de complexa care reglementeaza noile scheme de plata la care au acces fermierii in perioada imediat urmatoare, incepand chiar cu luna martie a anului 2015, atunci cand vom incepe primirea de cereri pentru campania anului 2014", a declarat ministrul Agriculturii intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria la finalul sedintei de Guvern.

  Daniel Constantin a precizat ca OUG aprobata de Guvern prevede schemele de plati directe la care vor avea acces fermierii, dar in egala masura prevede si legislatia pentru aplicarea nationala de tranzitie.

  "Ajutoare nationale de tranzitie care trebuie sa scada din 2015 pana in 2020 de la 100% la 50% din valoarea sprijinului care a fost acordat in anul 2013. Schema de plata unica in anul 2015, vom avea o singura cerere de plata pe care o vor completa fermierii, o cerere de plata care trebuie sa vizeze atat ajutoarele europene, cat si ajutoarele nationale de tranzitie pe care le acordam de la bugetul de stat. Cea mai importanta modificare este aceea ca incepand din anul 2015 (...) vom introduce o plata cumulativa. Ea se numeste in legislatia europeana plata redistributiva, conform careia vom incerca sa stimulam comasarea terenurilor agricole dupa o perioada foarte lunga de cand se incearca la nivel national acest lucru", a declarat ministrul Agriculturii.

  Constantin a explicat ca, potrivit noii prevederi, fermierii care vor avea o suprafata intre 5 si 30 de hectare vor primi o plata stimulativa mai mare cu aproximativ 40 de euro fata de fermierii care vor avea o suprafata intre unu si 5 hectare sau care vor depasi 30 de hectare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-05 :: Titlu: ANRP anunta inceperea platii despagubirilor pentru Cadrilater, Basarabia si Bucovina de Nord

  Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a inceput transmiterea titlurilor de plata pentru prima transa a despagubirilor acordate titularilor de dosare solutionate constituite in baza Legii nr. 9/1998 (Cadrilater) si Legii nr. 290/2003 (Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta), informeaza un comunicat ANRP remis miercuri AGERPRES.

  Sursa citata precizeaza ca titlurile de plata vor fi onorate in cel mult 180 de zile de la emiterea acestora de catre Ministerul Finantelor Publice, prin unitatile CEC Bank.

  "Potrivit Legii nr. 164/2014, plata despagubirilor stabilite prin hotarari ale comisiilor judetene/Comisiei municipiului Bucuresti pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, respectiv prin ordin emis de seful Cancelariei Prim-ministrului sau decizia de plata emisa de ANRP, in temeiul Legii nr. 9/1998, se efectueaza in ordinea cronologica a emiterii acestora, in transe anuale egale, esalonat, pe o perioada de 5 ani, incepand cu 2015", se arata in comunicatul Autoritatii.

  Potrivit ANRP, cuantumul unei transe nu poate fi mai mic de 20.000 lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-05 :: Titlu: Cursul valutar din 4 martie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 4 martie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4542 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0118 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0041 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0442 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1412 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0369 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1595 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0182 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2152 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-05 :: Titlu: Monitorul Oficial din 4 martie 2015

  In data de 4 martie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 154/2015 - M. Of. 154/2015 [M. Of. 154 / 4 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 155/2015 - M. Of. 155/2015 [M. Of. 155 / 4 martie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-03-04 :: Titlu: Romania exporta de miercuri gaze in Republica Moldova prin conducta Iasi - Ungheni

  Livrarile de gaze prin gazoductul Iasi - Ungheni incep miercuri. Anuntul a fost facut marti de catre premierul moldovean Chiril Gaburici, in cadrul unei conferinte de presa sustinute alaturi de secretarul adjunct de stat al SUA, Antony Blinken.

  "Gazoductul Iasi - Ungheni isi va incepe activitatea incepand cu ziua de maine n.r. miercuri). Ducem deja discutii la capitolul gazoductului Ungheni - Chisinau, ceea ce ne va da posibilitatea sa acoperim intreaga tara cu gazul din Romania si sa creem o concurenta loiala pe piata energetica din Republica Moldova", a spus Gaburici citat de unimedia.md.

  Prin conducta Iasi-Ungheni, Republica Moldova va primi peste un milion de metri cubi de gaze naturale la un pret de 1010 lei romanesti, echivalentul a circa 255 dolari/1.000 metri cubi, cu peste 70 de dolari mai ieftin decat gazul rusesc, a spus Valeriu Rusu, consilierul viceministrului economiei pentru europalibera.org.

  Oficialul a adaugat ca, deocamdata, cantitatea de gaze importate este destul de mica si nu este in masura sa asigure consumul raioanelor din vecinatate, insa autoritatile de peste Prut intentioneaza sa duca gazoductul pana la Chisinau in urmatorii doi ani:

  "Noi diversificam sursele de obtinere a gazelor naturale. Da, volumele la moment sunt mici, dar cand o sa fie realizata si a doua parte a proiectului, deci gazoductul pana la Chisinau, va creste si volumul de gaze importat si atunci se va putea vorbi despre pretul pe care il va achita consumatorul final. Daca ajunge gazoductul pana la Chisinau, atunci in zona aceasta locuiesc practic 60 la suta din toti consumatorii de gaze naturale", a explicat Valeriu Rusu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-03-04 :: Titlu: Print YM E-mail Mai mare|Mai mic Comentarii Copiii cu boli care necesita internare mai mare de o luna ar putea face scoala in spital

  Copiii cu boli care necesita internare mai mare de o luna ar putea face scoala in spital, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti ISMB) cautand solutii in acest sens, a declarat pentru Mediafax, inspectorul general al Capitalei, Constantin Traistaru.
  Inspectoratul Scolar al Capitalei analizeaza posibilitatea organizarii unor grupe sau clase pentru pregatirea acestor copii, tinand cont de faptul ca instruirea trebuie realizata de unitati autorizate pentru echivalarea ulterioara a studiilor.

  "Analizam deja posibilitatea organizarii unor grupe sau clase in cadrul unitatilor sanitare in care sunt internati elevii cu boli cronice, tulburari neurologice sau cu boli care necesita perioade de spitalizare mai mari de patru saptamani. Dar, ceea ce este important, si vreau sa fiu bine inteles, acest lucru nu poate fi facut decat de catre unitatile de invatamant acreditate de ARACIP Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar) pentru ca perioada de studiu sa fie recunsocuta odata cu integrarea copilului in sistemul de invatamant de masa", a declarat, marti, agentiei Mediafax, inspectorul general scolar al municipiului Bucuresti, Constantin Traistaru.

  In acest sens, ISMB a intocmit deja "Metodologia privind scolarizarea la domiciliu, respectiv infiintarea de grupe sau clase in spitale".

  La o prima evaluare, in Capitala ar fi aproape 250 de copii in astfel de situatii, internati in Institutul Oncologic Bucuresti, Institutul Clinic Fundeni si Spitalul "Marie Curie".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-03-04 :: Titlu: Ordinul 588/2015 aduce masuri privind cererile de plata si cererile de rambursare fonduri europene pentru beneficiarii POSDRU

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 151/2015 a fost publicat Ordinul 588/2015 privind regimul de depunere a cererilor de plata/cererilor de rambursare de catre beneficiarii POSDRU, pentru accelerarea absorbtiei de fonduri, in vederea evitarii dezangajarii automate a fondurilor alocate Romaniei.

  Art. 1 (1) Pentru proiectele a caror implementare s-a finalizat pana la data de 23 februarie 2015 inclusiv, beneficiarii POSDRU pot depune, pana la data de 31 martie 2015, cereri de plata, in conformitate cu mecanismul cererii de plata, indiferent de valoare, care sa contina facturile pentru livrarea bunurilor/prestarea serviciilor/executia lucrarilor receptionate, facturile de avans in conformitate cu clauzele prevazute in contractele de achizitie aferente proiectelor implementate, statele privind plata salariilor, statele/centralizatoarele pentru acordarea burselor, subventiilor si premiilor, daca acestea au fost angajate in perioada de implementare a proiectului, cu incadrarea in ultimul buget aprobat.
  Cererile de rambursare aferente cererilor de plata mentionate la alin. (1) vor fi depuse in termenul mentionat la art. 17^5 alin. (16) si (16^1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, aprobata cu modificari prin Legea nr. 362/2009, cu modificarile si completarile ulterioare (maximum 10 zile lucratoare de la data incasarii de catre beneficiar a sumelor virate de catre DG AMPOSDRU, dar nu mai tarziu de data-limita stabilita prin instructiuni emise de Ministerul Fondurilor Europene, cu avizul Ministerului Finantelor Publice).

  Pentru proiectele a caror implementare s-a finalizat pana la data de 23 februarie 2015 inclusiv, beneficiarii POSDRU vor depune, pana la data de 31 martie 2015, toate cererile de rambursare aferente cheltuielilor efectuate, inclusiv cererile finale, daca nu au fost depuse anterior, cu conditia ca aceste cheltuieli sa fi fost angajate in perioada de implementare a proiectului, cu incadrarea in ultimul buget aprobat. Beneficiarii care au depus deja cererea de rambursare finala, insa mai au cheltuieli efectuate aferente proiectului, le pot solicita la rambursare pana la data de 31 martie 2015.

  Textul integral: Ordinul 588/2015 aduce masuri privind cererile de plata si cererile de rambursare fonduri europene pentru beneficiarii POSDRU
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-04 :: Titlu: Producatorii cer includerea cartofului pe lista alimentelor cu TVA redus la 9%

  Fermierii mari si mici din Romania cultivatori de cartofi doresc ca acest produs sa fie inclus pe lista alimentelor la care TVA sa fie redus cu 9%, cartoful fiind considerat a doua paine a tarii si un aliment care va intra in sistemul de asigurare a sigurantei alimentare in Romania.

  "Cea mai mare problema a fermierilor care produc cartofi este cea economica. Pretul cartofului este sub cel de productie, fermierul fiind obligat sa vanda cu 0,35-0,40 de bani un kg, iar pretul de productie este de 0,55 de bani. Trebuie un sprijin substantial, si cand spun sprijin substantial ma refer la decizia care este acum in discutie publica pentru noul Cod Fiscal privind reducerea cu 9% a TVA la o serie de alimente, iar noi dorim ca si cartoful sa fie inclus pe aceasta lista. Am facut demersuri la Ministerul de Finante si la Ministerul Agriculturii si speram ca din anul 2016 acest lucru sa se intample. Dorim imperios acest lucru si in felul acesta evaziunea fiscala care se intampla si este vizibila va fi descurajata. TVA de 24% ca in prezent este coplesitor si imposibil de suportat. Sunt fermieri care vor sa renunte la aceasta cultura sau sa-si reduca substantial suprafetele si ar fi pacat sa se intample acest lucru avand in vedere ca a doua paine a tarii este cartoful si pana la urma este o problema sociala", a declarat marti, pentru AGERPRES, dr. Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania (FNCR), prezent la Conventia Nationala a Cartofului care se desfasoara la Poiana Brasov, in perioada 3-4 martie.

  Printre alte probleme cu care se confrunta cultivatorii din Romania se numara si cele legate de bolile si daunatorii acestei plante care, odata cu schimbarile climatice, s-au inmultit, iar tratamentele sunt foarte costisitoare. Pe langa specialisti din Romania, la intalnirea de la Poiana Brasov participa si invitati din Olanda si Germania, tocmai pentru a prezenta solutii noi in legatura cu tratarea bolilor si a daunatorilor la cartofi.

  Importurile foarte mari de cartofi care intra in Romania "pe cai mai putin legale", dar si embargoul impus Rusiei, fac ca o mare parte din productia de cartofi de anul trecut din tara noastra, de 3,5 milioane de tone, sa nu poata fi absorbita de piata interna, iar activitatile de procesare ale cartofului nu sunt semnificative, sustine presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania.

  Oficial, in Romania se cultiva o suprafata de 208.000 de ha cu cartofi, fata de 300.000 in anul 1990
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2015-03-04 :: Titlu: Ministerul Fondurilor Europene selecteaza membrii Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Capital Uman 2014 - 2020

  Ministerul Fondurilor Europene a inceput demersurile pentru constituirea Comitetului de monitorizare pentru Programul Operational Capital Uman 2014 - 2020. Acest program a fost aprobat de Comisia Europeana in data de 25 februarie a.c.

  "Comitetul de Monitorizare a Programului Operational Capital Uman 2014 – 2020 va fi o structura nationala de tip partenerial, cu rol decizional in procesul de implementare a acestui program, prin care Romania dispune de fonduri europene cu o valoare de 4,3 miliarde de euro. in consecin?a, invit organiza?iile din mediul public ?i privat, interesate de cheltuirea eficienta a acestor fonduri destinate dezvoltarii Romaniei, sa-si exprime interesul de a deveni membri ai acestei structuri”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Partenerii economici si sociali, organizatiile care reprezinta societatea civila interesate sa devina membri ai Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Capital Uman 2014 – 2020 sunt invitati sa completeze formularul de intentie publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene la adresa: http://www.fonduri-ue.ro/posdru/index.php/stiri-si-evenimente si sa-l transmita pana la data de 10 martie a.c.

  Vor fi selectate 14 entitati din randul partenerilor economici si sociali, avand in vedere prevederile Acordului de Parteneriat referitoare la ponderea de 40% a acestora in cadrul Comitetului de Monitorizare. in cadrul procesului de selectie, Ministerul Fondurilor Europene, coordonatorul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020, va avea in vedere asigurarea unei reprezentari echilibrate a domeniilor relevante pentru implementarea programului. Totodata, se va avea in vedere reprezentatea, expertiza si experienta organizatiilor selectate, acestea urmand sa fie implicate activ in coordonarea strategica. Autoritatea de Management precizeaza totodata ca, in cazul in care partenerii sociali sau organismele care reprezinta societatea civila fac parte dintr-o organizatie de tip confederativ general/sectorial, nu vor fi luate in considerare formularele de intentie transmise individual de catre membrii acestora. De asemenea, nu vor fi acceptate solicitarile institu?iilor pentru care au fost inregistrate si dovedite fraude in gestionarea de fonduri publice sau fonduri europene in perioada de programare 2007 - 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-04 :: Titlu: Cursul valutar din 3 martie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 3 martie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4424 RON, la nivelul cotatiei anterioare,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9599 RON, la nivelul cotatiei anterioare,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1043 RON, la nivelul cotatiei anterioare,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1413 RON, la nivelul cotatiei anterioare,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2151 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-04 :: Titlu: Monitorul Oficial din 3 martie 2015

  In data de 3 martie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 152/2015 - M. Of. 152/2015 [M. Of. 152 / 3 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 153/2015 - M. Of. 153/2015 [M. Of. 153 / 3 martie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-03 :: Titlu: INS: Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a crescut cu 6,3%, in ianuarie 2015

  Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut ca serie bruta cu 6,3% in ianuarie 2015, comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS) remis, marti, AGERPRES.

  Astfel, au fost inregistrate cresteri la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+10,3%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+8,0%) si la vanzarile de produse nealimentare (+2,3%).

  "Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna ianuarie 2015, comparativ cu luna ianuarie 2014 a inregistrat o crestere cu 6,8% datorita cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+7,6%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+5,2%) si vanzarilor de produse nealimentare (+4,0%)", informeaza INS.

  In ceea ce priveste prima luna din acest an raportata la decembrie 2014, volumul cifrei de afaceri a scazut cu 24,4% ca serie bruta si a crescut ca serie ajustata sezonier in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,6%.

  Astfel, comparativ cu decembrie, in ianuarie au scazut vanzarile de produse nealimentare (-26,1%), vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (-24,8%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-20,2%).

  "Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna ianuarie 2015, comparativ cu luna precedenta a crescut cu 1,6%, ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+3,2%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+0,2%). Vanzarile de produse nealimentare au scazut cu ,3%", se arata in documentul citat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-03-03 :: Titlu: Ordinul 218/2015 privind procedura de sigilare a unitatii operatorului economic pe perioada de suspendare a activitatii, in conformitate cu prevederile OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 149/2015 a fost publicata Ordin 218/2015 pentru aprobarea procedurii de sigilare a unitatii operatorului economic pe perioada de suspendare a activitatii, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

  In cazul in care organele de control abilitate dispun masura suspendarii activitatii operatorului economic in punctul de lucru, potrivit legii, acestea procedeaza si la sigilarea unitatii.
  Daca sigilarea unitatii operatorului economic nu poate fi realizata la data constatarii faptei, organele de control incheie un proces-verbal in care se descriu fapta si imprejurarile care nu au permis aplicarea imediata a masurii suspendarii, respectiv sigilarii.

  Concomitent cu sigilarea unitatii, organele de control afiseaza la loc vizibil un anunt referitor la suspendarea activitatii operatorului economic.
  Anuntul este tiparit cu litere de tipar de minimum 10 cm si are urmatorul continut:
  "ACTIVITATE SUSPENDATA DE (Denumire institutie/structura) PENTRU NEEMITEREA BONURILOR FISCALE"

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 218/2015 privind procedura de sigilare a unitatii operatorului economic pe perioada de suspendare a activitatii, in conformitate cu prevederile OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-03 :: Titlu: MFE: Romania a depus 14 proiecte de transport in valoare de 1,185 miliarde euro, in cadrul CEF

  Romania de depus 14 proiecte de transport in valoare totala de peste 1,185 miliarde de euro in cadrul Programului "Connecting Europe Facility" (CEF), se arata intr-un comunicat remis, luni, AGERPRES, de Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

  Apelul de proiecte aferent sectorului de transport a fost deschis in data de 11 septembrie 2014 si initial era programat sa se inchida in data de 26 februarie 2015. Recent, termenul limita a fost prelungit pana la data de 3 martie 2015.

  "Suma alocata Romaniei prin acest program pentru finantarea proiectelor din sectorul de transport din Fondul de Coeziune este de aproximativ 1,23 miliarde de euro. In cadrul primului apel de proiecte, beneficiarii din Romania, inclusiv cei care s-au asociat cu organizatii din alte state, au depus deja 14 propuneri de proiecte cu o valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Printre proiectele cu valoare mai mare se afla modernizarea legaturii feroviare intre Brasov si Sighisoara, sectiunea Brasov-Apata si Cata-Sighisoara, suma ridicandu-se la 890 milioane euro. Obiectivul proiectului il reprezinta reabilitarea liniei duble de cale ferata pentru viteze de 160 km/h si 22,5 t/axa, pe cele doua sectiuni, situate pe TEN-T core si Coridorul Rhine-Danube.

  Un alt proiect, in valoare de 136 milioane euro, este realizarea unei platforme multimodale in Portul Galati. Mai exact, obiectivul este constructia unei platforme multimodale in portul Galati (TEN-T core), dedicata in special transferului de marfuri si containere. Sectiunea Galati-Marea Neagra asigura adancimi de navigatie de 7 metri si este situata pe TEN-T core si pe Coridorul Rhine-Danube.

  In valoare de 92 milioane euro, "Multi-modal infrastructure platform for hydro carbons in the Port of Constanta" prevede executarea unor constructii in partea de sud a Portului Constanta (TEN-T Core), ce constau in transformarea unei insule artificiale si a tarmului vecin intr-un terminal multimodal pentru hidrocarburi.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-03 :: Titlu: ONRC: Numarul societatilor care au intrat in insolventa a scazut cu 54,72%, in ianuarie 2015

  Numarul societatilor intrate in insolventa a scazut, in ianuarie, cu 54,72%, comparativ cu aceeasi luna din 2014, ajungand la 930 unitati, conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

  Cel mai mare numar de firme intrate in insolventa a fost inregistrat in municipiul Bucuresti, respectiv 220, in scadere cu 38,89%. Pe urmatoarea pozitie se situeaza judetul Constanta, cu 58 (+16%), urmat de judetul Bihor cu 48 (minus 75,38%).

  In ianuarie au fost inmatriculate 8.501 persoane fizice si juridice, cu ,16% mai putine decat in aceeasi luna din 2014. Cele mai multe au fost in Bucuresti, respectiv 1.410, urmat de judetul Cluj cu 455 si de Iasi cu 344. Din punct de vedere al clasificarii CAEN, cele mai multe inmatriculari — 2.486 au fost inregistrate in domeniul "Comertului cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor", in scadere cu 15,44% fata de ianuarie 2014.

  In ceea ce priveste operatiunile de radiere, a fost inregistrat un numar de 6.469 de radieri, in scadere cu 10%, fata de ianuarie 2014, cand s-au inregistrat 7.188 de astfel de operatiuni.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-03 :: Titlu: Ministerul Justitiei a declansat procesul de selectie a noului sef al DIICOT; depunerea candidaturilor pana la 16 martie

  Ministerul Justitiei anunta, luni, demararea procesului de selectie pentru ocuparea functiei de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

  Potrivit unui comunicat al MJ transmis AGERPRES, procurori care indeplinesc conditiile legale trebuie sa depuna documentele in sustinerea candidaturii pana la 16 martie.

  "Candidatii procurori care indeplinesc conditiile prevazute de art. 54. alin.1-2 din Legea nr. 303/2004 vor depune in sustinerea candidaturii urmatoarele inscrisuri: C.V., conform modelului european, o scrisoare de intentie (maxim 2 pagini), care sa cuprinda o scurta prezentare a candidatului, detalii relevante despre experienta profesionala (experienta in activitatea manageriala, in investigarea unor cauze complexe sau in activitatea judiciara), calitatile care il recomanda pentru ocuparea functiei.

  Documentele sus mentionate vor fi transmise la Ministerul Justitiei pana la data de 16 martie 2015, procurorii urmand a fi invitati, incepand cu data de 17 martie 2015, la un dialog cu ministrul justitiei
  ", se arata in comunicat.

  Cu acest prilej, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ii incurajeaza pe procurorii sa participe intr-un numar cat mai mare la acest proces de selectie.

  "Ii incurajez pe procurori sa participe intr-un numar cat mai mare la acest proces de selectie si ii asigur ca toti cei care prin rezultatele lor au dovedit capacitate de organizare, analiza si sinteza, capacitate de comunicare si anticipare, integritate si impartialitate in activitatea profesionala, au disponibilitatea de a lucra in echipa vor avea sanse egale in a conduce o structura de parchet cu performante apreciate deopotriva in plan intern si international", afirma ministrul Cazanciuc in comunicatul citat.

  MJ mentioneaza ca ministrul Justitiei a solicitat procurorului general al Parchetului de langa Inalta Curte de Casatie si Justitie informarea tuturor procurorilor cu privire la posibilitatea depunerii candidaturilor.

  Postul de procuror sef al DIICOT a devenit vacant dupa demisia Alinei Bica ca urmare a arestarii sale preventive pentru fapte de coruptie, ulterior ea fiind trimisa in judecata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-03 :: Titlu: Cursul valutar din 2 martie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 2 martie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4424 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0043 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9599 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0084 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1043 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0168 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1413 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0251 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2151 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0069 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-03 :: Titlu: Monitorul Oficial din 2 martie 2015

  In data de 2 martie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 150/2015 - M. Of. 150/2015 [M. Of. 150 / 2 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 151/2015 - M. Of. 151/2015 [M. Of. 151 / 2 martie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-03-02 :: Titlu: Rezervele valutare aflate la BNR au scazut in februarie cu 113 milioane de euro

  La 28 februarie 2015, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 30,48 miliarde euro, fata de 30,59 miliarde euro la 31 ianuarie 2015, au anuntat luni oficialii Bancii Centrale. In cursul lunii februarie, au avut loc intrari de 659 milioane euro si iesiri de 772 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele. La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital si dobanda din imprumutul de la Fondul Monetar International pentru care Romania a rambursat circa 343 milioane echivalent euro.

  Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3 580 milioane euro.

  Rezervele internationale ale Romaniei valute plus aur) la 28 februarie 2015 au fost de 34 062 milioane euro, fata de 34 313 milioane euro la 31 ianuarie 2015.

  Platile scadente in luna martie 2015 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 1 590 milioane euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: HotNews.ro :: Data: 2015-03-02 :: Titlu: Rata somajului din ianuarie 2015: 6,5%

  In ianuarie 2015 rata somajului in forma ajustata sezonier a fost de 6,5, in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de luna precedenta, a transmis luni Statistica. Numarul somerilor in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna ianuarie din anul curent este de 607.000 persoane, in scadere fata de decembrie, cand erau 609.000 de someri.

  Datele se refera la somajul definit de Biroul International al Muncii BIM). Potrivit acestuia, somerii sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan trei conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani, respectiv au cautat activ un loc de munca in decursul ultimelor patru saptamani.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-03-02 :: Titlu: Hotararea 20/2015 privind asigurarea creditelor la export pe termen mediu si lung si a investitiilor romanesti de capital in strainatate, in numele si in contul statului

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 133/2015 a fost publicata Hotarare 20/2015 pentru aprobarea Normei Asigurarea creditelor la export pe termen mediu si lung si a investitiilor romanesti de capital in strainatate, in numele si in contul statului (NI-ASR-05-III/0).

  Norma stabileste termenii si conditiile in baza carora Banca de Export-Import a Romaniei EXIMBAK ? S.A. (denumita in continuare EximBank) realizeaza, in numele si in contul statului, operatiuni de asigurare a creditelor la export si a investitiilor realizate de companii romanesti in strainatate.

  In baza prezentei norme EximBank asigura, in numele si in contul statului, exporturile romanesti de bunuri si/sau servicii cu plata amanata, realizate intr-o perioada egala cu sau mai mare de 2 ani (care include durata de rambursare si durata de fabricatie), precum si investitiile romanesti in strainatate. EximBank realizeaza aceste operatiuni in limitele competentelor ce i-au fost stabilite, potrivit reglementarilor in vigoare.

  Tipurile de polite de asigurare emise de EximBank in numele si in contul statului si ale caror mecanisme sunt reglementate de prezenta norma sunt urmatoarele:
  a) polita de asigurare a creditului furnizor;
  b) polita de asigurare a creditului cumparator;
  c) polita de asigurare a investitiilor romanesti de capital in strainatate.

  Textul integral: Hotararea 20/2015 privind asigurarea creditelor la export pe termen mediu si lung si a investitiilor romanesti de capital in strainatate, in numele si in contul statului
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-03-01 :: Titlu: Ordin 468/2015 privind Procedura de administrare si monitorizare a contribuabililor mijlocii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 135/2015 a fost publicata PROCEDURA de administrare si monitorizare a contribuabililor mijlocii.

  Organele fiscale competente pentru administrarea contribuabililor mijlocii sunt administratiile judetene ale finantelor publice si Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti, prin Administratia fiscala pentru contribuabilii mijlocii pentru:

 • contribuabilii persoane juridice care isi au domiciliul fiscal pe raza teritoriala a judetului sau a municipiului Bucuresti, dupa caz;
 • sediile secundare infiintate de contribuabilii mijlocii care isi au domiciliul fiscal pe raza teritoriala a judetului sau a municipiului Bucuresti, dupa caz, chiar daca locul de desfasurare a activitatii sediilor secundare se afla pe raza teritoriala a altor judete/municipiul Bucuresti;
 • contribuabilii nerezidenti pentru care contribuabilii mijlocii au calitatea de reprezentanti sau reprezentanti fiscali, potrivit titlului VI din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Se aproba modelul si continutul urmatoarelor formulare:
  a) Situatia obligatiilor la bugetul de stat si a platilor efectuate in contul acestor obligatii - formular 01, prevazut in anexa nr. 2;
  b) Situatia obligatiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat si a platilor efectuate in contul acestor obligatii - formular 02, prevazut in anexa nr. 3;
  c) Situatia obligatiilor la bugetul asigurarilor sociale de sanatate si a platilor efectuate in contul acestor obligatii - formular 03, prevazut in anexa nr. 4;
  d) Situatia obligatiilor la bugetul asigurarilor pentru somaj si a platilor efectuate in contul acestor obligatii - formular 04, prevazut in anexa nr. 5.

  Textul integral: Ordin 468/2015 privind Procedura de administrare si monitorizare a contribuabililor mijlocii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-28 :: Titlu: BNR: Doar 4.632 de clienti cu credite in franci au cerut conversia dupa 15 ianuarie 2015

  Cele sase banci care au acordat credite in franci elvetieni au primit, dupa data de 15 ianuarie 2015, 4.632 de solicitari din partea clientilor pentru conversie, restructurare sau reducerea costurilor pentru creditele in moneda elvetiana, insa numarul clientilor care au beneficiat de facilitati pentru aceste credite se ridica la 6.361, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei transmise, vineri, pentru AGERPRES.

  Datele BNR referitoare la numarul clientilor care au obtinut conversia, restructurarea sau reduceri de costuri pentru creditele in franci includ si operatiunile desfasurate in baza ofertelor proprii ale bancilor, respectiv reducerile de dobanzi, de marje, discount-urile pentru cursul de schimb sau alte masuri de reducerea a ratelor lunare.

  Pana in data de 15 ianuarie 2015, bancile respective au primit peste 23.000 de astfel de solicitari, din care au fost solutionate mai mult de 22.000, potrivit datelor bancii centrale.

  Numarul de cereri de conversie a creditelor in franci depuse la banci dupa data de 15 ianuarie, cand Banca centrala a Elvetiei a eliminat pragul de apreciere pentru franc in raport cu euro, de 1,2, ceea ce a determinat aprecierea puternica a francului in fata principalelor valute, dar si in fata leului, este mic, raportat la numarul total de debitori in franci inregistrati la bancile din Romania, de aproximativ 75.000.

  Majoritatea clientilor s-au constituit in grupuri colective si solicita conversia tuturor creditelor din valuta in lei la cursul din momentul acordarii creditului sau la cursul istoric plus maxim 20%, prin adoptarea unui act normativ in acest sens sau prin actionarea in instanta a bancilor in procese colective. De asemenea, clientii solicita conversia creditelor fara costuri suplimentare pentru debitori.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-28 :: Titlu: ANAF: De la 1 martie, suspendare de activitate si sigilarea spatiului in cazul unitatilor care nu emit bon fiscal

  Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala vor dispune suspendarea activitatii si sigilarea spatiului in cazul unitatilor care nu emit bon fiscal, potrivit noii proceduri de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe intreaga perioada a suspendarii, care intra in vigoare de la 1 martie 2015, se arata intr-un comunicat remis vineri AGERPRES.

  'Procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe intreaga perioada a suspendarii va fi dispusa in cazul in care inspectorii vor constata incalcarea urmatoarelor obligatii legale: dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, achizitionate doar de la distribuitori autorizati sau unitati acreditate; utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale; emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realitatii; intocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse /extrase in /din sertarul casei de marcat', se arata in comunicatul citat.

  Potrivit comunicatului, noile sanctiuni prevazute de lege pentru incalcarea acestor obligatii sunt amenda contraventionala de la 10.000 lei la 15.000 lei si suspendarea activitatii operatorului economic in punctul de lucru pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni. De asemenea, daca la punctele de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor exista sume detinute fara a putea fi justificate prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, in registrul special sau prin chitante, acestea se confisca si se dispune amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei.

  'La data suspendarii unitatea este sigilata de echipa de control si se afiseaza la loc vizibil un anunt cu textul: ^Activitate suspendata de Antifrauda — ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale^, iar pe durata suspendarii unitatea ramane sigilata. Este important de mentionat ca plangerea nu mai suspenda executarea sanctiunilor dispuse pentru sanctionarea abaterilor mentionate, iar ruperea sigiliului constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de pana la un an', se mai spune in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4381 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0129 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9515 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0583 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0875 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0401 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1664 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0486 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2082 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 februarie 2015

  In data de 27 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 146/2015 - M. Of. 146/2015 [M. Of. 146 / 27 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 147/2015 - M. Of. 147/2015 [M. Of. 147 / 27 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 148/2015 - M. Of. 148/2015 [M. Of. 148 / 27 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 149/2015 - M. Of. 149/2015 [M. Of. 149 / 27 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-27 :: Titlu: Legea 14/2015 aduce completari la Legea 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 144/2015 a fost publicata Legea 14/2015 pentru aprobarea OUG 38/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie.

  Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, in calitate de autoritate contractanta pentru obiectivele de investitii aferente Programului pentru terenurile din domeniul public sau privat al statului si pentru toate terenurile incluse intr-un obiectiv de investitii, indiferent de forma de proprietate, in situatia in care in obiectivul de investitii sunt incluse terenuri din domeniul public sau privat al statului. Regia Nationala a Padurilor - Romsilva organizeaza procedurile de atribuire a contractelor de servicii avand ca obiect intocmirea documentatiilor cadastrale in sistem stereografic de proiectie 1970 si asigura derularea contractelor de servicii pentru toate terenurile din cuprinsul obiectivului de investitii; planul topografic cu amplasamentul obiectivului de investitii cuprinde atat terenurile care se expropriaza, cat si cele care raman in proprietatea privata a persoanelor fizice si juridice sau proprietatea publica sau privata a unitatilor administrativ-teritoriale, identificate cu numar cadastral/numar carte funciara.

  Textul integral: Legea 14/2015 aduce completari la Legea 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4252 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0036 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8932 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.002 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0474 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0074 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1178 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0138 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2162 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0035 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 februarie 2015

  In data de 26 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 143/2015 - M. Of. 143/2015 [M. Of. 143 / 26 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 144/2015 - M. Of. 144/2015 [M. Of. 144 / 26 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 145/2015 - M. Of. 145/2015 [M. Of. 145 / 26 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-26 :: Titlu: Dimitriu (CCIB): Volumul exporturilor romanesti pe piata din China a atins 800 de milioane de dolari, in 2014

  Volumul exporturilor romanesti pe piata din China a atins 800 milioane dolari, in 2014, fiind cu mult sub potentialul celor doua economii, a declarat Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bucuresti (CCIB), conform unui comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.

  "Desi exportul Romaniei pe aceasta piata a inregistrat, in 2014, o crestere superioara mediei evolutiei exportului romanesc in ansamblu, volumul atins de ,8 miliarde dolari SUA este cu mult sub potentialul celor doua economii. Faptul ca ponderea produselor agroalimentare in exportul nostru in China este de 1,5%, in timp ce ponderea acestui sector in exportul total este de 8,5% demonstreaza din plin ca sunt inca multe oportunitati nefolosite in acest domeniu", a spus Dimitriu.

  Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), impreuna cu China Import — food Mall Limited (CIFM) au organizat, miercuri, un seminar dedicat promovarii produselor alimentare si bauturilor romanesti pe piata chineza.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-26 :: Titlu: Burdescu (ONRC): Numarul procedurilor de insolventa deschise in 2014, in scadere cu 29,4%

  Numarul procedurilor de insolventa deschise in 2014 a scazut la 21.367, fata de 30.282 in anul 2013, respectiv cu 29,4%, a declarat joi Valentina Burdescu, director Directia Buletinul procedurilor de Insolventa, Oficiul National al Registrului Comertului, in cadrul unei conferinte de specialitate.

  Potrivit acesteia, procedurile de insolventa deschise in anul 2013 au ajuns la un numar de 30.282 ( 26.188 debitori), din care proceduri generale de insolventa — 8.402 si proceduri simplificate de insolventa — 21.880. Comparativ, in 2014 numarul procedurilor de insolventa deschise a fost de 21.367 (20.255 debitori), din care proceduri generale de insolventa — 6.902 si proceduri simplificate de insolventa — 14.465.

  In ceea ce priveste procedurile de insolventa deschise in 2014, 18.480 au fost deschise conform Legii nr.85/2006 privind procedura insolventei si numai 2.877 conform Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa

  "Dupa cel putin un an de la intrarea in vigoare a legii putem sa avem o statistica mai completa care sa ne genereze si anumite directii. Primele proceduri de insolventa pe noua lege le avem din iulie 2014 si trebuie sa avem in vedere ca iulie si august este perioada de vacanta judecatoreasca, iar in septembrie se deschid foarte multe proceduri, astfel ca la inceputul lunii octombrie vom avea o statistica privind evolutia noii legi a procedurii insolventei", a spus Valentina Burdescu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-26 :: Titlu: CCR: Excluderea de la reducerea pedepsei a martorilor care nu au comis o infractiune grava, neconstitutionala

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis joi ca este neconstitutionala excluderea de la beneficiul reducerii la jumatate a limitelor pedepsei in cazul persoanei care are calitate de martor si care nu a comis o infractiune grava, informeaza Agerpres.

  Curtea ar fi constatat, potrivit unor surse judiciare, ca trebuie sa beneficieze de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei persoanele care au calitate de martori, indiferent daca au comis o infractiune grava sau nu, si care prin declaratiile lor furnizeaza informatii si date cu caracter determinant in aflarea adevarului cu privire la infractiuni grave sau care contribuie la prevenirea producerii ori la recuperarea unor prejudicii deosebite ce ar putea fi cauzate prin savarsirea unor astfel de infractiuni.

  Plenul Curtii a luat, joi, in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.19 din Legea nr.682/ 2002 privind protectia martorilor, potrivit carora: "Persoana care are calitatea de martor, in sensul art. 2 lit. a) pct.1 si care a comis o infractiune grava, iar inaintea sau in timpul urmaririi penale ori al judecatii denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege".

  "Cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa reglementata de art.19 din Legea nr.682/ 2002, care exclude de la beneficiul reducerii la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege persoana care are calitate de martor, in sensul art.2 lit. a pct.1 din lege, si care nu a comis o infractiune grava, este neconstitutionala", se arata intr-un comunicat al CCR transmis joi.

  Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.

  Argumentatiile retinute in motivarea solutiilor pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-26 :: Titlu: Reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 139/2015 a fost publicat Ordinul nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla.

  Reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla se aplica de catre urmatoarele categorii de persoane:
  a) persoanele fizice si asocierile fara personalitate juridica ale caror venituri sunt supuse impozitului pe venit in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, al caror venit anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obtinut din urmatoarele surse:
  - activitati independente;
  - cedarea folosintei bunurilor;
  - activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
  b) persoanele sau entitatile care, prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial.

  Persoanele prevazute la lit. a) au obligatia sa conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau, la optiunea acestora, pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla, cu exceptia celor pentru care in actul normativ de infiintare, in legi speciale sau in alte acte normative exista prevederi exprese privind tinerea contabilitatii in partida simpla.


  1. Contabilitatea in partida simpla se tine in limba romana si in moneda nationala.
  2. Orice operatiune economico-financiara se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza evidentierii in contabilitatea in partida simpla, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
  3. Documentele justificative care se evidentiaza in contabilitatea in partida simpla angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit.
  4. Documentele justificative trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente principale:
  - denumirea documentului;
  - denumirea/numele si prenumele si, dupa caz, sediul/adresa persoanei care intocmeste documentul;
  - numrul documentului si data intocmirii acestuia;
  - codul de inregistrare fiscala (cand este cazul);
  - mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare (cand este cazul);
  - continutul operatiunii economico-financiare si, atunci cand este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;
  - datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efecuate;
  - numele, prenumele si semnatura persoanei care a intocmit documentul, dupa caz;
  - alte elemente menite sa asigure consemnarea completa a operatiunilor efectuate.
  5. In documentele financiar-contabile nu sunt admise stersaturi, modificari sau alte asemenea procedee, si nici lasarea de spatii libere intre operatiunile inscrise in acestea sau file lipsa.
  6. Erorile se corecteaza prin taierea cu o linie a textului sau a cifrei gresite, pentru ca acestea sa poata fi citite, iar deasupra lor se scrie textul corect sau cifra corecta. Corectarea se face pe toate exemplarele documentului financiar-contabil si se confirma prin semnatura persoanei care a intocmit/corectat documentul, mentionandu-se si data efectuarii corecturii.

  Textul integral al Reglementarilor: Reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-26 :: Titlu: Ordin 197/2015 aduce modificari privind Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole datorat potrivit art. 74 din Legea nr. 571/2003

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 139/2015 a fost publicat Ordinul 197/2015 privind Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole datorat potrivit art. 74 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul fiscal 2013, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia.

  Contribuabilii care au desfasurat activitati agricole individual sau in asociere beneficiaza de anularea impozitului pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul 2013, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia, proportional cu gradul de calamitate al productiei agricole, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
  a) impozitul a fost stabilit pe baza de norme de venit;
  b) pentru productia agricola nu au fost incheiate polite de asigurare;
  c) productia a fost calamitata in proportie de peste 30% din totalul productiei aferente fiecarei grupe de produse vegetale sau animale.

  Gradul de calamitate se dovedeste cu procesele-verbale de constatare a pagubelor produse, intocmite, dupa caz, de catre comitetele judetene pentru situatii de urgenta si/sau de catre comitetele locale pentru situatii de urgenta si/sau de catre comisiile locale alcatuite din specialisti pentru evaluarea pagubelor produse in urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase, constituite potrivit legii.

  Textul integral: Ordin 197/2015 aduce modificari privind Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole datorat potrivit art. 74 din Legea nr. 571/2003
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-26 :: Titlu: Cativa pasi facuti in pauza de pranz contribuie la imbunatatirea motivatiei si a productivitatii muncii (studiu)

  Cativa pasi facuti in pauza de la serviciu contribuie la scaparea de stres si la imbunatatirea productivitatii muncii dupa cele cateva minute de miscare, arata un studiu realizat de cercetatori din Perth (Australia) si publicat in Scandinavian Journal of Medicine and Science.

  In afara de faptul ca miscarea este benefica pentru sanatate, patronii de intreprinderi ar avea tot interesul sa isi faca salariatii sa ia putin aer si sa faca cativa pasi in pauza de pranz. Studiul mentionat, preluat de 20minutes.ch, releva ca o scurta plimbare in pauze are efecte pozitive asupra starii de spirit de la serviciu.

  Cercetatorii si-au desfasurat studiul pe 75 de membri ai Universitatii Curtin din Perth care nu prea avea obiceiul sa faca miscare si i-au impartit in doua grupe. Primul grup a urmat un program de mers pe jos (de trei ori in timpul saptamanii de lucru cate o jumatate de ora si in weekend), iar al doilea a fost grupul de control.

  Intervievati apoi cu ajutorul unei aplicatii, toti au raspuns la intrebari despre starea lor de spirit din cele doua zile alese la intamplare din cursul saptamanii.

  Cercetatorii au constatat ca, in dupa-amiezele din zilele cu cate o jumatate de ora de mers, participantii se simteau mai entuziasti si mai relaxati decat cei care nu facusera miscare. Prin urmare, ei sugereaza ca intreprinderile sa ia masuri pentru a-si incuraja salariatii sa mearga pe jos in pauza de pranz, astfel incat ambele partile sa aiba de castigat, incheie 20minutes.ch.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-26 :: Titlu: Voinea (BNR): Averea neta a populatiei s-a redus din 2007,din cauza scaderii preturilor imobilelor

  Averea neta a populatiei s-a redus fata de anul 2007, cand a inregistrat un maxim, in special din cauza scaderii pretului activelor imobiliare aflate in proprietatea romanilor, iar in privinta gradului de indatorare a populatiei, situatia este foarte diferentiata intre anumite segmente, a declarat miercuri viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Liviu Voinea, in cadrul colocviului "Stabilitatea financiara - repere conceptuale si teme de actualitate", organizat la BNR.

  "In anul de maxim 2008, raportul a fost de 4,5 la 1 intre activele imobiliare si activele financiare nete iar in prezent a ajuns sub 2 la 1 pe fondul a doi factori a caror dinamica s-a mentinut in ultimii cinci ani. Pe de o parte reducerea pretului activelor imobiliare detinute de populatie, pe de alta parte cresterea activelor financiare nete. Averea neta a populatiei s-a redus, insa, fata de 2007, nivelul de maxim, pentru ca reducerea preturilor activelor imobiliare a fost mai puternica decat cresterea activelor financiare nete. Acum, averea neta a populatiei este de cinci ori mai mare decat venitul anual disponibil", a explicat viceguvernatorul BNR.

  In privinta gradului de indatorare a populatiei, oficialul BNR a precizat ca, per total, acesta este unul din cele mai reduse din Europa, dar Romania are mult mai multe gospodarii supraindatorate. "Pe de o parte, avem una dintre cele mai mici ponderi dintre tarile europene in ceea ce priveste datoria populatiei in venitul anual brut disponibil, pe de alta parte, avem o pondere semnificativa, una dintre ponderile mari, in ce priveste gospodariile supraindatorate, in totalul gospodariilor, adica acelea care inregistreaza dificultati la plata datoriilor curente. Asta arata ca, desi pe ansamblu gradul de indatorare nu este foarte ridicat, exista un numar important de gospodarii care au intr-adevar un grad ridicat de indatorare si care inregistreaza au dificultati la plata datoriilor curente. De aceea si eventualele politici luate in acest sens trebuie sa fie diferentiate, pentru ca situatia este diferentiata", a explicat Liviu Voinea.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-26 :: Titlu: Comisia Europeana a demarat procedura de dezechilibru macroeconomic pentru Romania

  Comisia Europeana (CE) a decis sa demareze procedura de dezechilibru macroeconomic pentru Romania si Portugalia, doua din cele 16 tari identificate in luna noiembrie 2014 ca inregistreaza dezechilibre economice, a anuntat, miercuri, Comisia Europeana, intr-un comunicat de presa.

  "Romania inregistreaza dezechilibre macroeconomice care necesita monitorizare si actiuni la nivel de politic. In cursul celor trei programe consecutive cu UE si FMI dezechilibrele externe si interne au fost reduse in mod semnificativ. Cu toate acestea, riscurile de pe urma situatiei net negativa a investitiilor internationale si o capacitate redusa de export pe termen mediu necesita atentie. Mai mult, stabilitatea sectorului financiar a fost mentinuta pana acum, dar raman vulnerabilitati externe si interne in sectorul bancar", se arata in comunicatul de presa al Comisiei Europene.

  In total, 16 tari europene au deschisa procedura de dezechilibru macroeconomic, in diferite faze. In urma deciziei de astazi a Comisiei Europene, Romania a fost plasata in faza a doua din cele cele sase ale procedurii de dezechilibru macroeconomic.

  "Acesta este un set important si echilibrat de decizii care reflecta in totalitate situatia economica actuala. Comisia demonstreaza atat importanta reformelor structurale cat si respectul regulilor fiscale. Majoritatea statelor membre fac eforturile necesare. Altele trebuie sa accelereze si sa intensifice eforturile de reforma, dar si sa isi reduca deficitele si datoria.Vom continua sa le incurajam in aceasta directie, utilizand toate instrumentele legale aflate la dispozitia noastra, daca va fi necesar", a declarat comisarul european responsabil pentru afaceri economice si monetare, Pierre Moscovici.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4216 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0305 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8952 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0426 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.04 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.104 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.04 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2197 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0173 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 februarie 2015

  In data de 25 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 141/2015 - M. Of. 141/2015 [M. Of. 141 / 25 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 142/2015 - M. Of. 142/2015 [M. Of. 142 / 25 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-25 :: Titlu: Ordin 161/2015 modifica comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre ANAF si persoanele fizice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 130/2015 a fost publicat Ordinul nr. 161/2015 pentru modificarea si completarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si persoanele fizice, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1154/2014.

  Actiunile asigurate si permise de serviciul "Spatiul privat virtual" sunt:
  a) modificarea datelor de identificare a utilizatorului si schimbarea modalitatii de anuntare;
  b) comunicarea actelor administrative fiscale, cererilor, precum si a altor documente si informatii;
  c) descarcari de documente;
  d) renuntarea la folosirea serviciului;
  e) monitorizarea istoricului accesului si actiunilor prevazute la lit. a)-d).

  Textul integral al modificarilor: Ordin 161/2015 modifica comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre ANAF si persoanele fizice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-25 :: Titlu: Ordinul 3165/2015 reglementeaza admiterea in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul 2015-2016

  In Monitorul Oficial Partea I nr.129/2015 a fost publicat Ordinul nr. 3165/2015 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2015-2016.

  Institutiile de invaramant superior organizeaza concurs de admitere pentru fiecare ciclu de studii universitare.
  Pentru ciclul de studii universitare de licenta, admiterea se organizeaza pe domenii de licenta/programe de studii acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu in cadrul institutiei de invatamant superior, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
  Pentru ciclul de studii universitare de master, admiterea se realizeaza la programele de studii acreditate in cadrul institutiei de invatamant superior, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
  Pentru ciclul de studii universitare de doctorat, admiterea se realizeaza in domeniile de studii universitare de doctorat aprobate, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

  Admiterea la studii universitare de licenta se sustine in limba romana.
  Pentru programele de universitare de licenta scolarizate in limba romana, la solicitarea scrisa a candidatului, concursul se poate sustine si in limba materna a acestuia, cu respectarea autonomiei universitare.
  Pentru studiile universitare organizate intr-o limba straina, admiterea se sustine in limba romana sau in limba straina de predare a programului de studii universitare de licenta.
  Pentru studiile universitare organizate intr-o limba straina, admiterea va contine obligatoriu o proba de competenta lingvistica eliminatorie, notata cu admis/respins.

  Textul integral: Ordinul 3165/2015 reglementeaza admiterea in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul 2015-2016
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-25 :: Titlu: Politistii au aplicat sanctiuni de peste 118.000 lei soferilor de taxi

  Sanctiuni de 118.828 de lei au fost aplicate de politisti in urma unei actiuni desfasurate in ultima saptamana in Bucuresti si in zona Aeroportului International "Henri Coanda", informeaza un comunicat de presa al IGPR transmis luni AGERPRES.

  Actiunea a urmarit prevenirea si combaterea ilegalitatilor in acest domeniu si siguranta traficului rutier si a cetatenilor care folosesc transportul in regim de taxi si de inchiriere.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-25 :: Titlu: Ionut Dumitru: Stimularea muncii e prioritara, prin reducerea CAS, nu a consumului, care poate genera dezechilibre

  Prioritatea Romaniei ar trebui sa constea in stimularea muncii - nu a consumului, in acest sens un prim pas al relaxarii fiscale trebuind sa fie reducerea CAS, urmata de scaderi de TVA si accize, pentru a obtine cresterea economica necesara aderarii la zona euro, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

  "Romania nu poate avea o crestere de 4 — 5%. Putem avea o astfel de crestere un an, poate doi, dar trebuie sa avem o crestere sustenabila, pentru ca daca fortam motoarele ajungem de unde am plecat: deficite de cont curent, presiuni inflationiste, dezechilibre acumulate in economie. Deci, noua ne trebuie o crestere mare si sustenabila in acelasi timp. (...) La nivel de stimuli fiscali, literatura de specialitate arata ca reducerile de taxe indirecte, TVA si accize, se vad mai degraba pe cerere. Or, noi, pentru a avea crestere economica sustenabila, avem nevoie in primul rand, ca secventialitate, de stimuli si pe partea de oferta. ?i, aici, in primul rand contributiile la asigurarile sociale pot stimula oferta si cresterea economica potentiala. Daca as fi decident, m-as gandi ca are sens, mai degraba, ca secventialitate, sa introduc stimuli pe partea de oferta, CAS, urmati si de stimuli pe partea de cerere", a explicat presedintele Consiliului Fiscal.

  In opinia sa, prin reducerea TVA cu sase puncte procentuale in doi ani si a accizelor cu 20%, masuri prevazute in proiectul de Cod Fiscal, fara stimuli pe partea de oferta, se poate reveni la un exces de cerere care sa alimenteze, din nou, dezechilibre in economie.

  Dumitru a aratat ca au existat doar discutii "informale si destul de succinte" ale Consiliului Fiscal cu reprezentantii Finantelor pe baza proiectului noului Cod Fiscal. El a mentionat ca organizatia pe care o conduce va formula, in perioada imediat urmatoare, o opinie pe aceasta tema, deocamdata aflandu-se in etapa colectarii de date.

  "Sunt foarte multe aspecte care trebuie lamurite. La prima citire, fara calcule sofisticate, cred ca discutam de un efect foarte optimist. Adica efectele pozitive pe care se mizeaza sunt foarte optimiste. Daca ne uitam la 2016, tot pachetul inseamna o reducere a veniturilor bugetare de 16 miliarde de lei, din care se mizeaza pe circa 10 miliarde lei care se reintorc in taxe si impozite tot in 2016. La prima vedere, fara sa fac niciun calcul, mi se pare mai mult decat optimist", a mentionat presedintele Consiliului Fiscal.

  In privinta aderarii la zona euro, presedintele Consiliului Fiscal sustine ca "suntem putin defazati, daca nu chiar inconsistenti".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 februarie 2015

  In data de 24 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 137/2015 - M. Of. 137/2015 [M. Of. 137 / 24 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 138/2015 - M. Of. 138/2015 [M. Of. 138 / 24 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 139/2015 - M. Of. 139/2015 [M. Of. 139 / 24 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 140/2015 - M. Of. 140/2015 [M. Of. 140 / 24 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-24 :: Titlu: Ordinul 166/2015 stabileste acciza la tigarete pentru perioada 1 aprilie 2015 -? 31 martie 2016

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 129/2015 a fost publicat Ordinul 166/2015 pentru aprobarea nivelului accizei specifice la tigarete.

  Astfel, nivelul accizei specifice la tigarete in perioada 1 aprilie 2015 - 31 martie 2016 inclusiv este de 314,68/1.000 tigarete.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 166/2015 stabileste acciza la tigarete pentru perioada 1 aprilie 2015 -? 31 martie 2016
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-24 :: Titlu: Sistemul bancar din Romania a incheiat 2014 cu peste 57.700 de angajati, in scadere cu 14.000 fata de 2008

  Sistemul bancar din Romania a incheiat anul 2014 cu un numar de 57.732 de angajati, 40 de institutii de credit si 168 de institutii financiare nebancare (IFN), reiese din prezentarea 'Supravegherea bancara - evolutie, principii, instrumente', realizata de directorul adjunct al Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Adrian Cosmescu.

  Astfel, numarul de angajati din sistemul bancar din Romania a scazut, in ultimul an, cu aproximativ 900, de la aproape 59.000 de angajati la finalul anului 2013. Comparativ cu anul 2008, cand sistemul bancar a atins apogeul in materie de extindere, numarul de angajati a scazut semnificativ, cu circa 14.000 de persoane, avand in vedere ca la 31 decembrie 2008 in sistem lucrau aproape 72.000 angajati.

  Potrivit prezentarii oficialului BNR, la finalul anului trecut, cele 40 de institutii de credit din sistem detineau active totale de 364 de miliarde de lei (81,3 miliarde de lei), reprezentand 54% din PIB, iar cele 168 de INF-uri totalizau active de 25 de miliarde de lei (5,6 miliarde de euro), reprezentand 4% din PIB.

  In plus, pe piata din Romania activeaza opt institutii de plata si doua institutii emitente de moneda electronica.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-24 :: Titlu: CNP: Castigul salarial mediu net lunar ar putea creste cu 5,9% in 2015, la 1.759 lei

  Castigul salarial mediu net lunar ar putea creste in acest an cu 5,9%, pana la 1.759 lei, in timp ce castigul salarial mediu brut ar inregistra un avans de 6%, pana la 2.415 lei, potrivit prognozei de iarna publicata de Comisia Nationala de Prognoza.

  Anterior, CNP estimase pentru acest an o crestere a castigului salarial mediu net lunar de 4,4%, la 1.733 lei si a castigului salarial mediu brut de 4,5%, la 2.382 lei.

  In acelasi timp, castigul salarial real ar putea consemna o crestere de 4,5%, fata de 2,2% cat era estimat anterior.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4521 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0023 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9378 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0135 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0396 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0076 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.144 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0152 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2024 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0089 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 februarie 2015

  In data de 23 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 133/2015 - M. Of. 133/2015 [M. Of. 133 / 23 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 134/2015 - M. Of. 134/2015 [M. Of. 134 / 23 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 135/2015 - M. Of. 135/2015 [M. Of. 135 / 23 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 135/2015 - M. Of. 135/2015 [M. Of. 135 / 23 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-02-23 :: Titlu: Dumitru, Consiliul Fiscal: Probabilitatea aprobarii proiectului de Cod Fiscal in aceasta forma este foarte mica/ Masurile de combatere a evaziunii fiscale ar trebui sa fie pe agenda CSAT

  "Cred ca probabilitatea aprobarii proiectului de Cod Fiscal in aceasta forma este foarte mica. Trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca un astfel de soc nu poate fi acomodat in buget. As mentiona in plus ca efectul estimat de catre Ministerul Finantelor este unul foarte optimist, in care efectele de runda a doua reducerea evaziunii, crearea de locuri de munca, crestere economica mai mare), anuleaza aproape doua treimi din impactul negativ brut pe venituri", a explicat luni Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, intr-o discutie online cu cititorii HotNews.ro.

  Daca ar fi pus sa aleaga, Dumitru ar incepe relaxarea fiscala cu reducerea CAS si a TVA. "As renunta la reducerea cotei unice pentru ca nu avem spatiu de manevra in aceasta directie, cota de 16 fiind a treia cea mai mica din Europa", spune seful Consiliului Fiscal.

  Punctul slab al propunerilor din draftul Codului Fiscal? "Sustenabilitatea lor din perspectiva constrangerilor bugetare", crede Ionut Dumitru, care e si economist sef al Raiffeisen Bank. Am putea asista la o crestere a datoriei publice la peste 40 din PIB, nivel peste care analizele arata ca ajungem intr-o zona in care avem vulnerabilitati foarte mari. Nivelul de 60 din PIB al datoriei publice , conform criteriilor Maastricht, nu reprezinta un reper pentru Romania, dat fiind nivelul de dezvoltare al sectorului financiar si al economiei in ansamblu.

  Daca luam in calcul doar impactul reducerii de TVA, acesta este de aproape 1,5 din PIB, ceea ce ar insemna o apropiere sau chiar o depasire a pragului de 3 de deficit bugetar si reintrarea Romaniei in procedura de deficit excesiv. Ajustarile care s-au produs la nivelul bugetului incepand cu 2010 au fost foarte dureroase si ar fi pacat si foarte costisitor ca ele sa fie reversate, crede Dumitru.

  In opinia sefului Consiliului Fiscal, masurile de combatere a evaziunii fiscale trebuie sa fie pe agenda CSAT. "Cred ca evaziunea fiscala are deja o dimensiune care atinge siguranta nationala. Discutam de evaziune de aproape 50 din obligatiile teoretice de plata a TVA, cea mai mare la scara europeana. In acelasi timp, avem printre cele mai mici venituri bugetare din Europa si, in consecinta, printre cele mai mici cheltuieli cu Educatia si Sanatatea. Acestea reprezinta domenii cu impact major asupra unei natiuni. In acest context, masurile de combatere a evaziunii fiscale trebuie sa fie pe agenda CSAT", a explicat Ionut Dumitru

  Cat priveste posibilitatea unui nou acord cu FMI, Dumitru spune ca nu ar fi nevoie in mod necesar de un nou acord, ci de o noua ancora- poate cea legata de trecerea la euro. "Stricto sensu, Romania nu avea nevoie de acordul cu FMI in care suntem in momentul de fata, decat ca ancora pentru investitori. Deficitele bugetare si de cont curent) au fost ajustate la nivel sustenabil inainte de semnarea acordului curent. Cred ca un eventual nou acord cu FMI ar putea fi substituit doar de o ancora alternativa care sa previna derapajele politicilor economice. Aceasta ancora ar putea fi un angajament mai ferm pentru adoptarea euro cu un drum de parcurs foarte bine stabilit, dublat de o monitorizare mai stransa din partea Comisiei Europene. Acordul in care ne aflam in acest moment este in impas de aproape un an, in conditiile in care din mai-iunie anul trecut nu mai avem niciun angajament oficial din partea autoritatilor romane", crede Dumitru.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-02-23 :: Titlu: SUA ar putea inaspri Programul Visa Waiver pentru UE din cauza riscurilor teroriste

  SUA ar putea impune noi restrictii pentru Programul Visa Waiver, care permite intrarea pe teritoriul american fara viza, pe fondul ingrijorarilor provocate de posibilitatea ca extremisti ai gruparii Stat Islamic sa calatoreasca cu pasapoarte emise de state membre ale Uniunii Europene, relateaza EUObserver.

  Noua stare de spririt de la Washington intervine dupa o serie de incidente teroriste in Belgia, Danemarca si Franta si pe fondul estimarilor conform carora aproximativ 5.000 de cetateni europeni au plecat sa se alature gruparii Stat Islamic in Irak si Siria.

  Senatoarea democrata Dianne Feinstein s-a exprimat pe aceasta tema in urma atentatelor teroriste de la Paris din ianuarie, declarand pentru CNN ca regimul de calatorie fara viza este "calcaiul lui Ahile pentru America".

  Sentoarea pregateste un proiect de lege pentru a revizui regimul fara vize. Serviciul sau de presa a refuzat sa dea detalii insa, potrivit unei surse din Congresul SUA, noua lege are ca scop sa consolideze prevederile de securitate si va fi prezentata in curand.

  Programul Visa Waiver a fost lansat in 1986 si include in prezent 38 de tari, dintre care 23 de state membre ale Uniunii Europene. Singurele membre UE care nu fac parte din Visa Waiver sunt Romania, Bulgaria, Croatia, Ciprul si Polonia.

  Cetatenii eligibili din aceste state trebuie doar sa completeze chestionare online despre calatoria pe care vor sa o faca in SUA. Acestia nu mai sunt envoiti sa parcurga interviuri fata in fata cu reprezentantii ambasadelor americane, usurand
  activitatea a numerosi oameni de afaceri si turisti. Programul Visa Waiver are insa si o valoare simbolica pentru relatiile dintre SUA si aliatii sai.

  Departamentul american de Securitate Interna DHS) impartaseste preocuparile lui Dianne Feinstein. "Exista preocupari ca sunt multe tari in Programul Visa Waiver, iar daca luptatori europeni se intorc din Irak sau Siria), ar putea calatori aici fara viza", a declarat un oficial american.

  DHS a fost surprins cat de usor a putut sotia unuia dintre atacatorii de la Paris sa exploateze libertatea de calatorie din interiorul UE pentru a fugi din Franta, via Spania, in Siria. DHS noteaza de asemenea ca cea mai mare concentratie de luptatori straini este in Vilvoorde, o suburbie a orasului Bruxelles.

  Departamentul vrea ca Europa sa inaspreasca masurile de securitate impunand registrul cu datele pasagerilor PNR, Passenger Name Records) si sa consolideze verificarile in spatiul Schengen. PNR obliga companiile aeriene sa ofere datele pasagerilor, precum numarul de telefon sau detaliile cardului bancar, pentru a ajuta serviciile de securitate sa verifice daca acestia au legaturi cu suspecti de terorism.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-02-23 :: Titlu: Klaus Iohannis retrimite in Parlament legea privind jurisdictia Curtii Internationale de Justitie

  Klaus Iohannis a semnat pentru prima data, in functia de presedinte a Romaniei, o cerere de reexaminare a unui text legislativ. Este vorba despre legea care prevede recunoasterea, printr-o declaratie, a jurisdictiei Curtii Internationale de Justitie ca fiind obligatorie si fara acord special.

  Iohannis motiveaza intr-un comunicat de presa ca articolul 4 al textului de lege ii ofera Guvernului prerogativa de a decide, prin hotarare, modificarea sau retragerea declaratiei, cu informarea Parlamentului.

  In acest fel, nu este respectata ierarhia actelor normative prevazuta in Constitutie, potrivit careia modificarea unui act normativ poate fi dispusa prin alte acte normative de acelasi nivel sau de nivel superior. In acest caz, hotararile Guvernului sunt acte cu forta juridica inferioara legii.

  Presedintele Romaniei arata ca Guvernul risca sa lipseasca de obiect aceasta lege, prin dispozitia care ii permite modificarea sa.

  Inainte de promulgare, presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii. Este prima data cand Iohannis semneaza o cerere de reexaminare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-23 :: Titlu: Romania plateste, luni, 162 milioane euro catre FMI din imprumutul stand-by contractat in 2009

  Romania plateste, luni, 162 milioane euro catre Fondul Monetar International (FMI) din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Finantelor Publice.

  De la inceputul anului, tara noastra a rambursat peste 1,567 miliarde euro catre Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala.

  Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro a fost platita pe 1 ianuarie catre UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursari rate de capital, iar 46,2 milioane lei dobanzi si comisioane. În data de 1 februarie, statul roman a platit 18,3 milioane lei catre Banca Mondiala (dobanzi si comisioane), iar pe data de 5 ale aceleiasi luni — 3 milioane euro catre FMI (dobanzi si comisioane).

  Totalul sumei pe care Romania trebuie sa o ramburseze catre cele trei institutii financiare se ridica la circa 1,860 miliarde euro in 2015.

  Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro. În anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala. Prin acest aranjament cu FMI, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

  Cea de-a opta transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-23 :: Titlu: Dupa Polonia si Lituania, Chevron renunta la explorarea gazelor de sist din Romania

  Grupul petrolier american Chevron si-a abandonat eforturile de explorare a gazelor de sist din Romania, ultima tara europeana unde compania era inca activa in acest domeniu, informeaza sambata AFP.

  Dupa oprirea proiectelor din Polonia, Ucraina si Lituania, 'urmeaza Romania unde vom renunta la interesele noastre privind concesiunile' acordate de guvernul local, a declarat un purtator de cuvant al companiei pentru publicatia Wall Street Journal.

  Responsabilul nu a precizat motivele acestei decizii.

  La sfarsitul lunii ianuarie, Chevron, care este a doua companie energetica din SUA, a anuntat ca va investi doar 35 de miliarde de dolari in proiectele sale de explorare petroliere in 2015, o scadere cu 13% fata de 2014, si ca va privilegia proiectele care ofera 'oportunitatile cele mai profitabile'.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-22 :: Titlu: Ordin 360/2015 completeaza Ordinul 2289/2010 privind emiterea si comunicarea unor acte administrative pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 120/2015 a fost publicat Ordinul 360/2015 privind completarea anexei la Ordinul presedintelui ANAF 2289/2010 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea si comunicarea unor acte administrative pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita.

  In cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale accesorii (majorari de intarziere/dobanzi si penalitati de intarziere) nu depaseste 40 lei, nu se emit decizii referitoare la obligatiile de plata accesorii pentru categoriile de contribuabili prevazute la pct. 3.1-2.4.

  Prin exceptie de la dispozitiile pct. 3.6, la cererea contribuabilului sau in alte situatii prevazute de lege, se emit decizii referitoare la obligatiile de plata accesorii pentru categoriile de contribuabili prevazute la pct. 3.1-3.4 si in cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale accesorii nu depaseste 40 lei.

  Textul integral: Ordin 360/2015 completeaza Ordinul 2289/2010 privind emiterea si comunicarea unor acte administrative pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-22 :: Titlu: HG 57/2015 reglementeaza compatibilitatea electromagnetica

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 119/2015 a fost publicata HG 57/2015 privind compatibilitatea electromagnetica.

  Hotararea are ca obiect stabilirea cerintelor de compatibilitate electromagnetica a echipamentelor definite la art. 2, precum si a conditiilor de introducere pe piata si de punere in functiune a acestora.

  Se admite punerea la dispozitie pe piata si/sau punerea in functiune doar a echipamentelor care sunt conforme cu cerintele prezentei hotarari, atunci cand sunt corect instalate, intretinute si utilizate conform destinatiei acestora.

  Echipamentele conforme cu prevederile standardelor armonizate, ale caror numere de referinta au fost publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, sunt considerate a fi in concordanta cu cerintele esentiale prevazute in anexa nr. 1. Prezumtia de conformitate se limiteaza la aria de aplicare a standardelor armonizate utilizate si la cerintele esentiale corespunzatoare acoperite de acesta/acestea.

  Textul integral: HG 57/2015 reglementeaza compatibilitatea electromagnetica
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-21 :: Titlu: Instantele de judecata au hotarat ca Fiscul a stabilit incorect o suma totala de 110 milioane lei in sarcina contribuabililor

  Instantele de judecata au hotarat, in 483 de cazuri de contestatii din 2014, ca Fiscul a stabilit incorect o suma totala de 110 de milioane lei in sarcina contribuabililor, arata statisticile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala /ANAF/.

  Potrivit datelor ANAF, in alte 734 de cazuri instantele au hotarat ca suma de aproape 400 milioane de lei a fost corect stabilita in sarcina contribuabililor, in timp ce pentru suma de 13 milioane de lei instantele au pronuntat, in 30 de cazuri, alte solutii.

  Instanta s-a pronuntat pe fond, in 2014, in 1.247 de cauze avand ca obiect deciziile structurilor de solutionare contestatii, asupra legalitatii si temeiniciei obligarii contribuabililor la plata debitelor si conformarii fata de masurile stabilite de organele fiscale si mentinute de catre structurile de solutionare a contestatiilor.

  In anul 2014, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin structurile specializate de solutionare contestatii, a verificat peste 7.800 de dosare, cu o suma totala contestata de aproape 1,5 miliarde de lei, privind actele administrativ fiscale intocmite de ANAF, precizeaza un comunicat al ANAF remis vineri AGERPRES.

  Procentual, solutiile emise de structurile de solutionare a contestatiilor, pe sume, reprezinta 52,83% respingere, 5,51% desfiintare, 6,83% admitere si 35,83% alte solutii. In categoria alte solutii se regasesc anularea actelor administrativ fiscale, lipsa competentei de solutionare a contestatiilor, renuntarea de catre contribuabil la contestatie, precum si suspendarea solutionarii cauzei pe cale administrativa de atac.

  Contestatiile formulate impotriva deciziilor de impunere, a actelor administrative fiscale asimilate deciziilor de impunere, deciziilor pentru regularizarea situatiei emise in conformitate cu legislatia in materie vamala a masurii de diminuare a pierderii fiscale stabilite prin dispozitie de masuri, precum si impotriva deciziei de reverificare se depun de catre persoanele interesate la organele fiscale emitente ale actelor administrative fiscale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-21 :: Titlu: Totalul sumelor refuzate de banci la plata a scazut in ianuarie cu 46,5%, pana la 298 milioane de lei

  Valoarea sumelor refuzate la plata de bancile comerciale a scazut in ianuarie 2015 cu 46,5% fata de decembrie 2014, pana la 298,36 milioane de lei, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a Romaniei.

  In urma cu un an, in februarie 2014, valoarea platilor efectuate cu instrumente de debit refuzate de banci a fost de 684,38 milioane de lei, cu 386 milioane de lei peste nivelul din ianuarie 2015.

  Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plata in prima luna a acestui an a provenit tot din platile cu bilete la ordin, care au insumat 272 de milioane de lei, in scadere cu 48,2%, de la 524,6 milioane de lei in decembrie 2014.

  Si platile cu cecuri refuzate la plata au scazut, in ianuarie 2015, la 26,5 milioane de lei, cu aproape 20% sub valoarea din decembrie 2014, de 32,8 milioane de lei.

  Numarul incidentelor de plata a urmat trendul sumelor, scazand la 7.302 in ianuarie, de la 10.694 in decembrie 2014, reiese din datele BNR.

  Raportat la februarie 2014, numarul incidentelor de plata ramane mai ridicat, avand in vedere ca, in urma cu un an, acesta se ridica la 9.569.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4498 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0064 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9243 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0261 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.032 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0124 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1288 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0063 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1935 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0052 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 februarie 2015

  In data de 20 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 130/2015 - M. Of. 130/2015 [M. Of. 130 / 20 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 131/2015 - M. Of. 131/2015 [M. Of. 131 / 20 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 132/2015 - M. Of. 132/2015 [M. Of. 132 / 20 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-20 :: Titlu: ARB nu sustine niciun proiect de conversie a creditelor din valuta in lei

  Asociatia Romana a Bancilor/ ARB/ nu sustine niciun proiect de conversie a creditelor din valuta in lei, a declarat joi presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, la o conferinta la Institutul Bancar Roman.

  'Incurajam clientii sa mearga la banci si sa incerce sa gaseasca solutii individuale de la caz la caz', a spus Ghetea.

  El a precizat ca ARB nu se opune adoptarii legii falimentului personal, dar se alatura celor care considera ca este necesar un studiu de impact inainte ca masura sa devina operationala.

  ARB saluta initiativa MFP de a modifica si simplifica Codul Fiscal si sustine noul proiect de modificare a ordonantei 46 cu privire la acordarea unor facilitati fiscale pentru cei care nu mai pot plati ratele la credite.

  Discutia referitoare la conversia creditelor din valuta in moneda nationala a reaparut in luna ianuarie a acestui an dupa ce, in Elvetia, Banca Nationala (BNS) a renuntat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat in ultimii trei ani. In context, francul elvetian s-a apreciat puternic, in data de 15 ianuarie, pe pietele internationale, castigand aproape 30% in raport cu moneda euro. La Bucuresti, leul a pierdut aproape 16% fata de franc, pana la un minim istoric de 4,3287 lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-20 :: Titlu: Muscalu vrea interdictie la afirmatii publice pentru persoanele aflate sub control judiciar

  Procurorul Gheorghe Muscalu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a sustinut joi, in plenul CSM, ca ar trebui sa se initieze o modificare a Codului de procedura penala cu privire la controlul judiciar, pentru a se interzice persoanelor fata de care s-a dispus aceasta masura sa faca afirmatii publice.

  Plecand de la cazul Elenei Udrea, Muscalu a afirmat ca ar trebui sa se discute in comisiile din CSM despre modificarea legislatiei referitoare la masura controlului judiciar si sa existe o interdictie a suspectilor de a face afirmatii in spatiul public prin intermediul presei si al altor mijloace de comunicare, precum retelele de socializare.

  El motiveaza ca, in acest fel, respectivele persoane transmit mesaje celorlalti inculpati sau parti din dosar.

  Cu propunerea lui Gheorghe Muscalu au fost de acord si alti membri ai CSM, printre care si vicepresedinte Consiliului, Bogdan Gabor.

  La finalul sedintei, Muscalu a explicat ca a propus ca, in cadrul Comisiei nr 1, pe tot ceea ce inseamna activitatea curenta de modificare a Codului de procedura penala, pentru masura controlului judiciar si a controlului judiciar pe cautiune legea sa prevada si interdictia suspectului de a nu transmite mesaje prin intermediul mass-media sau al retelelor de socializare.

  "Legea sa prevada foarte clar ca, alaturi de ceea ce impune procurorul — de a nu lua legatura cu ceilalti suspecti din dosar, de a nu influenta, de a nu lua legatura cu martorii—, sa fie prevazuta expres si aceasta prevedere in sensul ca, prin emisiuni in mass-media — ca este scrisa, ca este vorbita — suspectul care este sub incidenta acestei masuri preventive sa nu transmita mesaje catre ceilalti, pentru ca este o masura de prevedere pentru ancheta penala.

  De asta si sunt stabilite acele restrictii si procurorul stabileste in ordonanta respectiva acest lucru. Este si o masura buna pentru suspectul respectiv, pentru ca, in caz de inlocuire a masurii, sau propunere de inlocuire, sa nu invoce faptul ca efectiv nu a cunoscut ca prin declaratii publice in presa, in mass-media, nu avea voie sa faca asa ceva", a detaliat Muscalu.

  El a adaugat ca in Comisia 1 de la CSM se lucreaza la modificari, altele decat cele care se afla la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, care se vor transmite Senatului, prin intermediul Ministerului Justitiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4434 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0069 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8982 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0097 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0196 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0078 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1225 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0398 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1883 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 februarie 2015

  In data de 19 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 127/2015 - M. Of. 127/2015 [M. Of. 127 / 19 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 128/2015 - M. Of. 128/2015 [M. Of. 128 / 19 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 129/2015 - M. Of. 129/2015 [M. Of. 129 / 19 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: HG 32/2015 privind ajutorul financiar exceptional cu caracter temporar care se acorda producatorilor agricoli din sectorul fructe si legume

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 58/2015 a fost publicata HG 32/2015 pentru aprobarea sprijinului financiar exceptional cu caracter temporar care se acorda producatorilor agricoli din sectorul fructe si legume.

  Se aproba sprijinul financiar exceptional cu caracter temporar pentru sectorul fructe si legume, care se acorda producatorilor agricoli pentru urmatoarele masuri desfasurate de acestia:
  a) retragere de pe piata
  b) nerecoltare;
  c) recoltare inainte de coacere.
  Potrivit prevederilor art. 1 alin. (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 932/2014 al Comisiei din 29 august 2014 de stabilire a unor masuri exceptionale cu caracter temporar de sprijinire a producatorilor de anumite fructe si legume si de modificare a Regulamentului delegat (UE) nr. 913/2014, sprijinul financiar se acorda pentru masurile prevazute la alin. (1) desfasurate in perioada 18 august 2014 ? 30 noiembrie 2014.
  Potrivit prevederilor art. 1 alin. (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 1.031/2014 al Comisiei din 29 septembrie 2014 de stabilire a unor masuri de sprijin exceptionale cu caracter temporar suplimentare pentru producatorii de anumite fructe si legume, sprijinul financiar se acorda pentru masurile prevazute la alin. (1) desfasurate in perioada 30 septembrie 2014 ? 31 decembrie 2014.
  Produsele pentru care se acorda acest sprijin financiar cu caracter temporar pentru sectorul fructe si legume sunt cele prevazute la art. 1 alin. (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 932/2014 al Comisiei si la art. 1 alin. (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 1.031/2014 al Comisiei.

  Textul integral: HG 32/2015 privind ajutorul financiar exceptional cu caracter temporar care se acorda producatorilor agricoli din sectorul fructe si legume
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: Liderii Sindicatului Transportatorilor din Bucuresti atrag atentia asupra situatiei dezastruoase in care a ajuns RATB

  Liderii Sindicatului Transportatorilor din Bucuresti vor vorbi, joi, intr-o conferinta de presa, despre situatia dezastruoasa in care a ajuns Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB), ca urmare a managementului defectuos din ultimii ani, despre consecintele subfinantarii RATB si nerespectarea drepturilor salariatilor ce decurg din contractul colectiv de munca.

  "Toate aceste probleme acumulate au dus la disfunctionalitati in activitatea de transport, creand mari nemultumiri atat in randul publicului calator, cat si al salariatilor, ceea ce poate genera un posibil conflict de munca", afirma sindicalistii.

  Sindicatul Transportatorilor din Bucuresti este reprezentativ in cadrul Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), fiind afiliat la Federatia Sindicatelor din Transporturi Transloc si Servicii Publice ATU Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: Reducerea TVA si a accizelor ar putea intra in vigoare mai devreme de ianuarie 2016

  Reducerea TVA si a accizelor, masuri cuprinse in planul de relaxare fiscala 2016-2020 din proiectul Codului Fiscal, ar putea intra in vigoare mai devreme de ianuarie 2016, potrivit ministrului Finantelor Publice, Darius Valcov.

  'Doua masuri, reducerea TVA si reducerea accizelor, nu vor astepta momentul ianuarie 2016, pentru a nu crea un gol in noiembrie-decembrie in ceea ce priveste consumul in Romania', a declarat joi oficialul MFP, la o conferinta la Institutul Bancar Roman.

  El a explicat ca populatia si firmele ar putea fi tentate sa amane achizitiile la finalul anului 2015 pentru a beneficia de reducerea de taxe si accize din 2016.

  Valcov a afirmat ca planul de relaxare fiscala din noul Cod Fiscal este foarte bine argumentat si structurat si are o valoare de 9 miliarde dolari, bani care se pot intoarce pana in anul 2020 in economia reala si catre agentii economici.

  Oficialul MFP a subliniat ca o parte din masurile relaxare nu mai puteau sa intarzie, mentionand reducerea TVA cu 4 puncte procentuale, reducerea accizelor la nivelul minim din directivele europene, eliminarea impozitului pe constructii speciale si a celui pe dividende.

  Cota standard de TVA urmeaza sa scada de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal. De asemenea, pentru carne, legume, peste si fructe cota de TVA urmeaza sa fie redusa la 9%.

  Pe de alta parte, accizele la carburanti vor fi reduse, iar accizele la cafea, bijuterii, arme de vanatoare si munitia aferenta, vehiculele cu o capacitate a motorului mai mare de 3000 centimetri cubi, iahturi si motoare de barca vor fi eliminate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: Ordinul 64/2015 aduce modificari privind pregatirea persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 97/2015 a fost publicat Ordinul 64/2015 pentru modificarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 75/2014 privind reglementarea activitatii de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere.

  In privinta dovedirii perioadei de activare a unui instructor auto in cadrul unei scoli de conducatori auto prevazuta la art. 4 lit. g), se va lua in calcul si perioada de detinere a autorizatiei pentru activitatea de pregatire practica a conducatorilor auto eliberate de Autoritatea Rutiera Romana ? A.R.R. eliberata in baza prevederilor Ordinului ministrului transporturilor nr. 146/1999 pentru aprobarea Partii I - Norme de autorizare a scolilor de conducatori auto - din Normele de autorizare a functionarii centrelor de pregatire a personalului din domeniul transporturilor rutiere si/sau perioada de detinere a autorizatiei de instructor auto eliberate in baza prevederilor Ordinului ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 1.019/2009 pentru aprobarea Metodologiei privind atestarea instructorilor de pregatire practica si a profesorilor de legislatie rutiera, a Normelor privind autorizarea scolilor de conducatori, a Metodologiei privind autorizarea instructorilor de pregatire practica, a Programei de scolarizare si a Metodologiei de organizare si desfasurare a cursurilor de pregatire teoretica si practica in vederea obtinerii permisului de conducere.

  Aplicarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 75/2015 privind reglementarea activitatii de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere se prelungeste pana la ramanerea definitiva a hotararilor privind cererile de chemare in judecata pentru anularea Ordinului ministrului transporturilor nr. 733/3013 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea scolilor de conducatori auto si a instructorilor auto, a Normelor privind atestarea profesorilor de legislatie rutiera si a instructorilor de conducere auto, a Metodologiei de organizare si desfasurare a cursurilor de pregatire teoretica si practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere, a Programei de scolarizare, precum si privind conditiile si obligatiile pentru pregatirea teoretica si practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere, dar nu mai mult de un an de la intrarea in vigoare a prezentului ordin.

  Textul integral al modificarilor: Ordinul 64/2015 aduce modificari privind pregatirea persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: Simona Maya Teodoroiu, numita judecator al Curtii Constitutionale

  Simona Maya Teodoroiu a fost desemnata, miercuri, de catre plenul Senatului, pentru a ocupa functia de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), dupa ce postul detinut de Toni Grebla a fost declarat vacant ca urmare a demisiei acestuia.

  Desemnarea Simona Maya Teodoroiu ca judecator al CCR a fost aprobata de Senat, prin vot secret, cu 87 de voturi "pentru" si 73 de voturi "impotriva".

  Simona Maya Teodoroiu a fost propusa de catre grupul PSD din Senat pentru aceasta functie.

  Contracandidata sa, Mona-Lisa Neagoe, propunerea PNL, a primit 73 de voturi "pentru" si 87 de voturi "impotriva".

  Din totalul de 168 de senatori si-au exprimat votul 162, insa doua voturi au fost anulate.

  "Senatul ia act de vacantarea locului de jucator la Curtea Constitutionala ca urmare a incetarii prin demisie a mandatului domnului judecator Toni Grebla. Doamna Simona Maya Teodoroiu se numeste in functia de judecator la Curtea Constitutionala pentru diferenta de mandat, respectiv pana la data de 15 iunie 2019, data la care va expira mandatul de noua ani pentru care a fost numita doamna Iulia Antoanela Motoc", se arata in Hotararea adoptata de Senat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: Marcus (Reprezentanta CE in Romania): Romania are ca tinta cheltuirea a 2% din PIB pentru Cercetare&Dezvoltare

  Obiectivul Romaniei in privinta cheltuielilor pentru Cercetare & Dezvoltare este de 2% din Produsul Intern Brut pana in 2020, in crestere fata de situatia din prezent, respectiv de ,42% din PIB, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Carmen Marcus, analist de politici economice in cadrul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

  'Obiectivul Romaniei in privinta cheltuielilor in Cercetare & Dezvoltare este de 2% din Produsul Intern Brut pana in 2020, in crestere de la ,42% din PIB cat este in prezent. Aceste tinte nu sunt imuabile, ci reprezinta o cuantificare care ii ajuta pe decidenti sa vada in ce directie trebuie sa mearga. Romania a iesit de sub tinta de deficit excesiv in 2013, cu 1,8% din PIB deficit bugetar si datorie publica', a spus Marcus.

  Aceasta a adaugat ca firmele din Romania trebuie incurajate sa cheltuie bani pe segmentul Serviciilor, atat in sectorul IT&C, cat si in Energie.

  'Cresterea economica in Romania nu se poate realiza la nivel low-cost. Avem multe firme in high tech, dar cat cheltuiesc aceste firme in Cercetare si Dezvoltare este aproape de zero. Suntem printre putinele tari din Europa nefocalizata pe Servicii. Este important ca aceste firme sa fie stimulate sa investeasca in Cercetare si Dezvoltare. Pe de alta parte, Romania se situeaza pe primele locuri in Europa in privinta independentei energetice, dar cu toate acestea mai este nevoie de investitii', a explicat oficialul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: Microintreprinderile fara salariati vor fi impozitate suplimentar, cu o suma fixa trimestriala

  Microintreprinderile fara salariati vor fi impozitate suplimentar, cu o suma fixa trimestriala, stabilita si actualizata, in functie de evolutia veniturilor fiscale care s-ar fi incasat la un salariu de baza minim brut pe economie, potrivit proiectului de Cod Fiscal publicat miercuri de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

  Cota de impozitare pentru microintreprinderile fara salariati va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datoreaza impozit.

  Potrivit proiectului de Cod Fiscal, in vederea stimularii crearii de noi locuri de munca si pentru asezarea echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderile cu si fara salariati, va fi introdus un sistem diferentiat de cote de impozitare, intre 1% si 3% din venituri.

  Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati, inclusiv, de 3% pentru microintreprinderile care au un salariat si de 3% pentru microintreprinderile care se afla in anumite situatii inscrise in registrul comertului—dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, declarare pe proprie raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare.

  Pentru largirea etapizata, in perioada 2017-2019, a sferei de cuprindere a categoriei fiscale de 'microintreprindere', noul Cod Fiscal modifica una din conditiile de incadrare in aceasta categorie — cea referitoare la nivelul veniturilor realizate in anul precedent: 75.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2017, 85.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2018, 100.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor incepand cu anul 2019.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4503 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0023 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9079 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0027 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0274 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0182 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1623 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0272 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1853 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0135 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 februarie 2015

  In data de 18 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 124/2015 - M. Of. 124/2015 [M. Of. 124 / 18 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 125/2015 - M. Of. 125/2015 [M. Of. 125 / 18 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 126/2015 - M. Of. 126/2015 [M. Of. 126 / 18 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-02-18 :: Titlu: Darius Valcov a prezentat principalele promisiuni ale Guvernului pentru noul Cod Fiscal: TVA redus la 20% din 2016, cota de impozitare diferentiata pentru microintreprinderi din 2016, scaderea cotei unice la 14% in 2019, obligatia de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice

  Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a prezentat, in sedinta saptamanala de guvern, principalele elemente ale noului Cod Fiscal. Guvernul adopta azi proiectul noului cod fiscal, care va fi pus in discutie publica si trimis apoi in Parlament pentru aprobare. Prezentarea unor propuneri de maxima importanta pentru economie are loc fara ca ziaristii sa poata pune intrebari.

  Cota TVA
  Reducerea cotei standard pentru toate bunurile si serviciile de la 24% in prezent la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016
  Reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% in prezent la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016
  Introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016
  Reducerea cotei TVA de la 20% la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018
  Suntem a 5-a tara ca nivel al TVA, vom ajunge sub media UE dupa scaderea la 20%
  Frauda fiscala din TVA a fost mai mare dupa majorarea TVA
  Practic, in momentul in care a crescut TVA a crescut si evaziunea
  Impact bugetar brut de 11,6 mld lei in anul 2016
  Impactul negativ net asupra bugetului: scaderea veniturilor cu 5,2 miliarde lei in 2016
  Estimare de crestere a numarului locurilor de munca cu circa 145 mii in anul 2016 si cu circa 75 mii in urmatorii ani
  Impact bugetar negativ de 1,7 miliarde lei in 2017 si de 5,9 miliarde lei in 2018

  Contributiile sociale de stat:
  Introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CAS si CASS de la 1 ianuarie 2016
  Eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016
  Introducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri
  Reducerea contributiei de asigurari sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% de la 1 ianuarie 2017
  Reducerea contributiei de asigurari sociale la angajator de la 15,8% la 13,5% de la 1 ianuarie 2017
  Impactul negativ bugetar pentru 2017 e 5,2 mld lei, dar net e de doar 2,5 mld lei. El presupune si o crestere economica suplimentara de 0,5 pp
  Impozitul pe veniturile microintreprinderilor:

  Cote de impozitare diferentiate, in functie de numarul de salariati:
  1% pentru microintreprinderile cu 2 sau mai multi salariati
  3% pentru microintreprinderile cu un singur salariat
  3% + 1530 lei trimestrial, pentru microintreprinderile care nu au salariati

  Impactul asupra bugetului va fi pozitiv de 316 mil. lei

  Modificarea pragurilor:
  75.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2017
  85.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2018
  100.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2019

  Impozite pe dividende
  Eliminarea impozitului pe dividende incepand cu 1 ianuarie 2016.
  Impact bugetar brut negativ de 1,86 miliarde lei, iar net de 0,86 mld lei in 2016


  Cota unica:
  Guvernul propune reducerea de la 16% la 14% in 2019
  Reducerea cotei de impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti de la 16% in prezent la 14% incepand cu 1 ianuarie 2019.
  Impact bugetar brut negativ de 4,8 mld. Lei, iar net de 2,5 miliarde lei in 2016

  Impozit pe costructii:
  Eliminarea impozitului pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2016
  Impact bugetar brut negativ de 1,6 mld. lei in 2016, iar net de 0,75 miliarde lei

  Accize
  Diminuarea nivelului accizelor la principalele produse energetice (motorina, benzina fara plumb si benzina cu plumb), astfel:
  Scaderea cu 20% a accizei la motorina ( de la 1897,08 lei / 1000 litri la 1518,04 lei / 1000 litri);
  Scaderea cu 18,62% a accizei la benzina fara plumb ( de la 2035,40 lei / 1000 litri la 1656,36 lei / 1000 litri);
  Scaderea cu 16,28% a accizei la benzina cu plumb ( de la 2327,27 lei / 1000 litri la 1948,23 lei / 1000 litri)Scaderea cu 15,38% a accizelor pentru bere ( de la 3,9 lei / hl / 1 grad Plato la 3,3 lei / hl / 1grad Plato)
  Scaderea cu 70% a accizelor la vinuri spumoase ( de la 161,33 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs) si cu 77,7% pentru bauturi fermentate spumoase (de la 213,21 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs)
  Scaderea cu 30% a accizelor pentru alcool etilic (de la 4738,01 lei / hl alcool pur la 3306,98 lei / hl alcool pur)
  Eliminarea din sfera de impozitare atat a titeiului din productia interna cat si a produselor care in prezent se regasesc la Capitolul II "Alte produse accizabile": cafea, bijuterii, confectii din blanuri, autoturisme etc.
  Impact bugetar brut negativ de 2,87 mld. lei in anul, 2016, iar net de 1,34 miliarde lei

  Taxe si impozite locale:
  Cota impozitului pe cladiri rezidentiale ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.448 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0073 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9052 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0141 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0092 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0289 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1895 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0071 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1988 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0064 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 februarie 2015

  In data de 17 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 121/2015 - M. Of. 121/2015 [M. Of. 121 / 17 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 122/2015 - M. Of. 122/2015 [M. Of. 122 / 17 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 123/2015 - M. Of. 123/2015 [M. Of. 123 / 17 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-17 :: Titlu: Liliana Preoteasa: Cererile pentru participarea la ora de religie trebuie depuse pana pe 6 martie 2015

  Liliana Preoteasa, subsecretar de stat in Ministerul Educatiei, a anuntat marti ca ministerul a solicitat inspectoratelor scolare sa informeze parintii ca pentru participarea copiilor la ora de religie trebuie sa depuna o cerere, conform deciziei Curtii Constitutionale, adaugand ca termenul este 6 martie.

  "In acest moment suntem in asteptarea unei decizii a Parlamentului care va spune cum se reformuleaza prevederile Legii Educatiei incriminata de decizia de neconstitutionalitate si ministerul va pune in practica acele prevederi. Noi am solicitat inspectoratelor scolare printr-o adresa sa informeze parintii ca pentru a participa la ora de religie trebuie sa depuna o cerere, asa cum spune decizia CCR. (...) Cererile se vor depune pana pe 6 martie, noi vrem sa facem cat de repede ca sa clarificam aceasta situatie, pe de alta parte am dori totusi sa lasam un timp parintilor, unii pot fi plecati din localitate. Exista un formular pe care noi l-am transmis in care spun foarte simplu: doresc ca fiul, fiica mea, cu numele respectiv, sa participe la orele de religie, si anume la cultul pe care si-l alege parintele /elevul. E o optiune a parintelui", a spus Liliana Preoteasa, la Palatul Parlamentului, la dezbaterea Comisiei de invatamant despre ora de religie.

  Intrebata daca pentru anul viitor cererile se vor depune la sfarsitul acestui anului scolar, ea a spus ca ministerul asteapta decizia Parlamentului.

  Liliana Preoteasa a mai anuntat ca ministerul a pregatit programe scolare pentru toate cultele care au solicitat acest lucru.

  In dezbaterile din Comisia de invatamant, preotul Ionut Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, a spus ca "este firesc ca inscrirea la orele de religie sa se faca pe etape mai mari de timp".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-17 :: Titlu: Havrilet: Continuarea liberalizarii pretului la gaze pentru populatie in acest an ar duce la scumpiri cu 7%

  Continuarea liberalizarii pretului la gaze pentru populatie ar duce la scumpiri cu 7% anul acesta si cu cate 5% in urmatorii doi ani, astfel incat, in 2018, sa se ajunga la 85 de lei pe MWh, a explicat, marti, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei /ANRE/, Niculae Havrilet.

  "Avem de facut un salt de la 53,3 de lei MWh la aproximativ 85 de lei (MWh — n. r.), estimarea noastra. Este vorba de un ecart de 30 de lei pe care sa il impartim pe o perioada de trei ani, ceea ce ar duce in preturile finale la influente de ordinul a 7% in 2015 si cate 5% in 2016 si 2017, iar in 2018 sa incheiem liberalizarea, daca preturile raman constante, la 85 — 90 de lei MWh sau sa mergem pana in 2021", a spus Niculae Havrilet.

  In opinia acestuia, este de preferat ca liberalizarea sa se faca anual, in luna aprilie, pentru ca populatia nu mai foloseste gazul pentru incalzire si are timp sa pregateasca pana in octombrie, iar prima factura care va include pretul crescut pentru incalzire sa fie emisa la sfarsitul lunii decembrie.

  Conform unui proiect de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica (numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice, destinata consumului populatiei) se va mentine la 53,30 lei/MWh, in perioada ianuarie — iunie 2015.

  "Avand in vedere ca in perioada octombrie — decembrie 2014 nu a fost respectata etapa de majorare a pretului productiei interne de la 53,3 la 54,6 lei/MWh, stabilit prin Memorandumul cu tema: Calendar de eliminare a preturilor reglementate la gaze naturale, prin proiectul de act normativ se propune mentinerea pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica destinata consumului populatiei, produsa in centralele de cogenerare si in centralele termice, la un nivel de 53,30 lei/MWh pentru perioada ianuarie — iunie 2015", se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului.

  Documentul mai mentioneaza ca, potrivit Programului de masuri pentru eliminarea preturilor reglementate la gazele naturale, Guvernul va elabora, la propunerea ANRE, un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 — 30 iunie 2021, care va tine cont de trendul descrescator al evolutiei preturilor hidrocarburilor, precum si de perioada mai lunga de eliminare treptata a preturilor reglementate ce va fi agreata cu institutiile financiare internationale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-17 :: Titlu: Investitiile la aeroportul international Brasov-Ghimbav, stopate pana la clarificarea proprietatii asupra terenului

  Vicepresedintele Consiliului Judetean Brasov, Claudiu Coman, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca, pana la clarificarea proprietatii terenului unde se construieste aeroportul Brasov-Ghimbav, orice investitie inceteaza la acest obiectiv.

  "Pana nu finalizam problema proprietatii asupra terenului, nu putem sa facem nimic in ceea ce priveste continuarea investitiilor la aeroport. Vechea Hotarare de Guvern 197/2009, prin care terenul pe care se construieste aeroportul, proprietate a Institutului National de Cercetare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov, a fost trecut in proprietatea Consiliului Judetean, a expirat anul trecut. Conform acelei Hotarari de Guvern, aeroportul trebuia construit in cinci ani, lucru care nu s-a intamplat. De aceea ne-am pus de acord cu reprezentantii Guvernului sa venim cu o initiativa legislativa de modificare a Hotararii de Guvern prin care terenul ne-a fost alocat pe o durata de cinci ani si sa prelungim aceasta alocare pana la 15 ani. Acesta este lucrul pe care trebuie sa-l facem pentru a continua investitia intr-o forma sau alta", a explicat vicepresedintele CJ Brasov.

  El a afirmat ca vineri, cand va avea loc sedinta Consiliului Judetean, initiativa legislativa va fi trecuta prin acest for, urmand ca, in termen de 10 zile, Prefectura sa dea avizul de legalitate si in cele din urma sa fie inaintata Guvernului.

  "Speram sa ne incadram intr-un termen de 30-60 de zile maxim pentru a putea merge mai departe cu negocierile pentru cei interesati sa finalizam aeroportul. Nu am prevazut bani in buget pentru continuarea investitiilor la aeroport tocmai pentru ca situatia este neclara si nu avea rost sa dezechilibram bugetul judetului punand bani intr-un capitol de unde nu eram siguri ca putem sa-i cheltuim", a mai precizat vicepresedintele CJ.

  El a spus ca, deocamdata, a fost prevazuta suma de 500.000 de lei pentru cheltuieli uzuale la pista finalizata anul trecut.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: TVRInfo.ro :: Data: 2015-02-17 :: Titlu: Lovitura data culturii: timbrul care ar scumpi pretul cartilor si al biletelor la teatru si concerte

  Cartile si biletele la concerte sau la teatru s-ar putea scumpi, in medie cu 5%. Un proiect de lege naste controverse. Iubitorii de arta ar fi nevoiti sa suporte timbrul cultural. Mai multi parlamentari vor sa inlocuiasca actualul timbru literar. Proiectul de lege a fost deja adoptat tacit de Senat. Editurile si producatorii de spectacole gandesc in perspectiva: daca legea se aplica in aceasta forma, nu au nicio garantie ca-si vor recupera vreodata banii investiti. Timbrele culturale trebuie platite in avans

  Timbrul cultural vizeaza 8 categorii. Federatia Editorilor din Romania, Asociatia Producatorilor si Organizatorilor de Spectacole si Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania sunt impotriva "taxei pe cultura". Impactul negativ pe care l-ar avea o astfel de lege inseamna stagnarea dezvoltarii economice si culturale.

  Daca proiectul de lege ar trece de Camera Deputatilor, s-ar ajunge la un adevarat dezastru. Pana acum, timbrul cultural reprezenta 2%.

  Timbrul de un leu ar urma sa fie pus pe fiecare carte in parte.

  Dar la fel ar afecta si industria muzicala.

  Directorii de teatre nu doresc sa comenteze inca pe marginea propunerii de lege.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-17 :: Titlu: Valcov: Noile coduri fiscal si de procedura fiscala vor fi prezentate in prima lectura miercuri in Guvern

  Noile coduri fiscale vor fi prezentate in prima lectura miercuri in Guvern, a anuntat, luni, ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov.

  "Miercuri, vor fi prezentate in prima lectura in Guvern noul cod fiscal si noul cod de procedura fiscala. Am avut mai multe intalniri cu asociatiile de profil, inclusiv cu asociatia dumneavoastra si foarte multe dintre propunerile dumneavoastra au fost preluate", a declarat Valcov, la cea de-a XVIII-a sesiune ordinara a Adunarii Generale a Asociatiei Comunelor din Romania.

  El a precizat ca, imediat dupa aprobarea acestor coduri, urmeaza discutia pe legile finantelor publice si finantelor publice locale.

  "Împreuna cu Ministerul Dezvoltarii si cu dumneavoastra, trebuie sa gasim coordonatele cele mai corecte, astfel incat sa debirocratizam Romania si sa asiguram o crestere cat mai sustinuta, astfel incat decalajele intre localitati, dar si intre Romania si celelalte state sa dispara cat mai repede", a punctat Darius Valcov.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-17 :: Titlu: Cursul valutar din 16 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 16 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4407 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8911 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9803 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.009 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1824 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.008 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2052 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0029 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-17 :: Titlu: Monitorul Oficial din 16 februarie 2015

  In data de 16 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 118/2015 - M. Of. 118/2015 [M. Of. 118 / 16 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 119/2015 - M. Of. 119/2015 [M. Of. 119 / 16 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 120/2015 - M. Of. 120/2015 [M. Of. 120 / 16 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-16 :: Titlu: Decizia ICCJ nr. 1 din 19 ianuarie 2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 105/2015 a fost publicata Decizia ICCJ nr. 1 din 19 ianuarie 2015 pentru dezlegarea chestiunii de drept in sensul de a se stabili daca infractiunea prevazuta de art. 308 din Codul penal este o infractiune autonoma, o cauza de reducere a limitelor de pedeapsa sau o forma atenuata a infractiunii prevazute de art. 295 din Codul penal si daca pentru infractiunea prevazuta de art. 308 din Codul penal termenul de prescriptie a raspunderii penale este de 5 ani, potrivit art. 154 alin. (1) lit. d) din Codul penal, corespunzator limitelor de pedeapsa reduse si cuprinse intre 1 an si 4 luni inchisoare si 4 ani si 8 luni inchisoare, sau este de 8 ani, potrivit art. 154 alin. (1) lit. c) din acelasi cod, corespunzator limitelor de pedeapsa stipulate de lege pentru forma de baza, respectiv intre 2 ani si 7 ani inchisoare.

  In urma deliberarilor, ICCJ a admis sesizarea formulata de catre Curtea de Apel Oradea - Sectia penala si pentru cauze cu minori in Dosarul nr. 1.819/271/2009*, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemelor de drept, respectiv: daca infractiunea prevazuta de art. 308 din Codul penal este o infractiune autonoma, o cauza de reducere a limitelor de pedeapsa sau o forma atenuata a infractiunii prevazute de art. 295 din Codul penal si daca pentru infractiunea prevazuta de art. 308 din Codul penal termenul de prescriptie a raspunderii penale este de 5 ani, potrivit art. 154 alin. (1) lit. d) din Codul penal, corespunzator limitelor de pedeapsa reduse si cuprinse intre 1 an 4 luni inchisoare si 4 ani 8 luni inchisoare, sau este de 8 ani, potrivit art. 154 alin. (1) lit. c) din acelasi cod, corespunzator limitelor de pedeapsa stipulate de lege pentru forma de baza, respectiv intre 2 ani si 7 ani inchisoare.

  Stabileste ca dispozitiile art. 308 din Codul penal reprezinta o varianta atenuata a infractiunii de delapidare prevazute de art. 295 din Codul penal.

  La calcularea termenului de prescriptie a raspunderii penale se tine seama de pedeapsa prevazuta de art. 295 din Codul penal raportat la art. 308 alin. (2) din Codul penal.

  Textul integral al Deciziei ICCJ: Decizia ICCJ nr. 1 din 19 ianuarie 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-16 :: Titlu: Anton Hadar (Alma Mater): Invatamantul nu va figura printre serviciile care vor fi liberalizate

  Liderul Federatiei sindicale din invatamantul superior Alma Mater, Anton Hadar, afirma ca invatamantul nu va fi inclus printre serviciile care vor fi liberalizate, aratand ca a primit in acest sens un raspuns de la Comisia Europeana.

  "In legatura cu temerea noastra de a putea fi incluse sistemul educational romanesc si invatamantul in ansamblu pe lista serviciilor care ar putea sa fie comercializate zile acestea, am primit un raspuns de la Comisia Europeana legat de faptul ca invatamantul nu va figura printre serviciile care vor fi liberalizate, asa ca acum temerea noastra este mult diluata. Speram sa primim un raspuns oficial, de data aceasta a fost un raspuns verbal si speram ca in urma acestui raspuns lucrurile sa stea asa cum ne asteptam noi. Asta inseamna ca invatamantul nu va putea fi supus unui proces de privatizare atat de repede. Poate ca peste ani ar fi posibilitati de acest tip, acum, insa nu", a declarat, sambata, pentru AGERPRES, Anton Hadar.

  El a aratat ca a discutat cu privire la aceasta tema cu reprezentanti ai Romaniei la nivelul Uniunii Europene si cu Marin Romer, liderul European Trade Union Committee for Education, care a afirmat ca in urma eforturilor si a dezbaterilor din diferite tari s-a ajuns la concluzia ca nu este momentul ca educatia sa fie inclusa in Tratat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-16 :: Titlu: Gerea: Speram ca, pana la vara, sa reusim scaderea TVA macar cu doua puncte procentuale

  Taxa pe valoarea adaugata (TVA) ar putea fi redusa cu cel putin doua puncte procentuale pana in vara acestui an, iar alte taxe ar putea fi eliminate, a declarat ministrul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii mediului de afaceri din judetul Arges.

  'Conditiile de a face business s-au imbunatatit in Romania, chiar daca inca inca nu resimtim un impact major. A fost redus CAS-ul cu 5%, s-au acordat scutiri de impozit pe profitul reinvestit, s-a redus taxa pe valoare adaugata pentru paine si speram ca, pana la vara, sa reusim scaderea TVA-ului macar cu doua puncte procentuale, precum si eliminarea altor taxe. Trebuie sa actionam calculat, iar pentru asta lucram la strategii solide', a precizat Gerea, potrivit unui comunicat de presa transmis AGERPRES.

  In cadrul intalnirii, ministrul Energiei a prezentat programele nationale care vin in sprijinul antreprenorilor, punctele principale vizate de Strategia pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, proiectele de lege 'Business Angels','Incubatoare de Afaceri', 'Mediator de credite pentru IMM-uri', proiectul de lege privind finantarile participative (Crowd Funding), precum si solutiile de finantare oferite prin Programul romano-elvetian pentru IMM-uri.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-15 :: Titlu: HG 52/2015 modifica concursul de ocupare a posturilor vacante de grefier la instantele judecatoresti si la parchetele de pe langa acestea

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 105/2015 a fost publicata HG 53/2015 pentru modificarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului de ocupare a posturilor vacante de grefier la instantele judecatoresti si la parchetele de pe langa acestea.

  Pentru ocuparea posturilor vacante de tehnician criminalist, dispozitiile prezentului regulament se aplica in mod corespunzator. In cadrul probei practice se va include verificarea urmatoarelor cunostinte si abilitati:
  - realizarea fotografiilor si video-filmarilor judiciare;
  - realizarea schitelor/desenelor la scara;
  - fixarea fotografica si video si/sau a mijloacelor materiale de proba;
  - stabilirea pozitiei obiectelor prin relationare cu repere;
  - descrierea obiectelor in detaliu (natura, culoare, forma, dimensiuni, stare de agregare);
  - marcarea pe schita sau pe desene prin simboluri sau scriptic;
  - efectuarea inregistrarilor audio/video in ambiental si a declaratiilor persoanelor, conform dispozitiilor Codului de procedura penala;
  - efectuarea de copii ale suportilor ce contin informatii in format digital (CD/DVD);
  - transferul de informatii de la un mediu de stocare la altul.

  Textul integral: HG 52/2015 modifica concursul de ocupare a posturilor vacante de grefier la instantele judecatoresti si la parchetele de pe langa acestea
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-14 :: Titlu: HG 48/2015 aduce reglementari in vederea gestionarii fondurilor acordate Romaniei prin Cadrul financiar multianual 2014-2020, in domeniul Afaceri interne

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 96/2015 a fost publicata HG 48/2015 privind stabilirea sistemului de management si control in vederea gestionarii fondurilor acordate Romaniei prin Cadrul financiar multianual 2014-2020, in domeniul Afaceri interne.

  Se stabileste sistemul de management si control in vederea gestionarii fondurilor acordate Romaniei prin Cadrul financiar multianual 2014-2020, domeniul Afaceri interne, pentru cofinantarea programelor nationale, respectiv:
  a) Fondul pentru azil, migratie si integrare, denumit in continuare FAMI, instituit de Regulamentul (UE) nr. 516/2014 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 aprilie 2014 de instituire a Fondului pentru azil, migratie si integrare, de modificare a Deciziei 2008/381/CE a Consiliului si de abrogare a Deciziilor nr. 573/2007/CE si nr. 575/2007/CE ale Parlamentului European si ale Consiliului si a Deciziei 2007/435/CE a Consiliului, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 150 din 20 mai 2014;
  b) Fondul pentru securitate interna, denumit in continuare FSI, care cuprinde instrumentul de sprijin financiar pentru cooperarea politieneasca, prevenirea si combaterea criminalitatii si gestionarea crizelor, instituit de Regulamentul (UE) nr. 513/2014 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 aprilie 2014 de instituire, in cadrul Fondului pentru securitate interna, a instrumentului de sprijin financiar pentru cooperarea politieneasca, prevenirea si combaterea criminalitatii si gestionarea crizelor si de abrogare a Deciziei 2007/125/JAI a Consiliului, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 150 din 20 mai 2014, si instrumentul de sprijin financiar pentru frontiere si vize, instituit de Regulamentul (UE) nr. 515/2014 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 aprilie 2014 de instituire, in cadrul Fondului pentru securitate interna, a instrumentului de sprijin financiar pentru frontiere externe si vize si de abrogare a Deciziei 574/2007/CE, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 150 din 20 mai 2014.

  Sistemul de management si control defineste competentele cu privire la asigurarea corectitudinii si regularitatii cheltuielilor declarate in cadrul programelor nationale, identificarea si definirea functiilor indeplinite de autoritatile implicate in gestionarea FAMI si FSI, denumite in continuare fondurile din domeniul afacerilor interne, activitati privind punerea in aplicare a sarcinilor delegate, raportare si monitorizare a neregulilor si de recuperare a sumelor platite in mod nejustificat, controale la fata locului, in vederea asigurarii existentei unei piste de audit suficiente.

  Textul integral: HG 48/2015 aduce reglementari in vederea gestionarii fondurilor acordate Romaniei prin Cadrul financiar multianual 2014-2020, in domeniul Afaceri interne
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-14 :: Titlu: Ordin 3171/2015 privind Calendarul si Metodologia de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2015-2016

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 103/2015 a fost publicat Ordinul 3171/2015 privind aprobarea Calendarului si a Metodologiei de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2015-2016. Astfel, din Calendar, redam mai jos:

  Completarea si validarea cererilor-tip de inscriere in clasa pregatitoare

  16 februarie 2015 - Afisarea, la sediul unitatii de invatamant si al inspectoratului scolar si pe site-ul acestora, a programului de completare a cererilor tip de inscriere in invatamantul primar

  23 februarie-13 martie 2015 - Completarea de catre parinti, online sau la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor, a cererilor-tip de inscriere. Validarea cererilor-tip de inscriere la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor, zilnic, in intervalul orar 8,00-20,00 (luni-vineri), respectiv 9,00-13,00 (sambata) 
  Depunerea si validarea cererilor-tip de inscriere de catre parintii care solicita inscrierea copiilor la scoala speciala.


  Prima etapa de inscriere in clasa pregatitoare
  16 martie 2015 - Procesarea, de catre comisia nationala de inscriere a copiilor in invatamantul primar (Comisia nationala), a cererilor-tip de inscriere, cu ajutorul aplicatiei informatice si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat acest lucru in cererea-tip de inscriere

  17-19 martie 2015 - Procesarea, la nivelul unitatilor de invatamant, pe baza informatiilor din cererile-tip de inscriere si din documentele depuse de parinti, a cererilor parintilor care solicita inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de inscriere din unitatile de invatamant, prin aplicarea criteriilor generale si specifice de departajare si validarea de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant a listei candidatilor admisi in aceasta faza Marcarea, in aplicatia informatica, a cererilor-tip de inscriere pentru candidatii admisi in aceasta faza.

  20 martie 2015 - Procesarea de catre Comisia nationala a cererilor-tip de inscriere, cu ajutorul aplicatiei informatice si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, dar nu au fost admisi din lipsa de locuri si care au exprimat in aceasta faza optiunea pentru inscrierea in scoala de circumscriptie

  20-21 martie 2015 - Afisarea in unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului scolar si al unitatilor de invatamant a candidatilor inmatriculati, a numarului de locuri ramase libere si a listei copiilor neinscrisi dupa prima etapa


  A doua etapa de inscriere in clasa pregatitoare
  23 martie 2015 - Comunicarea, prin afisare la unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborata de inspectoratul scolar Informarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice de catre comisia judeteana/a municipiului Bucuresti cu privire la procedura specifica de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, in etapa a doua

  24 martie-3 aprilie 2015 - Depunerea cererii-tip de inscriere la secretariatul unitatii de invatamant aflate pe prima pozitie dintre cele trei optiuni exprimate pentru etapa a doua, de catre parintii copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio unitate de invatamant in etapa anterioara sau care nu au participat la prima etapa 
  Validarea cererilor-tip de inscriere la unitatea de invatamant aflata pe prima pozitie in optiunile privind inscrierea copiilor

  7-10 aprilie 2015 - Procesarea, la nivelul unitatilor de invatamant, a cererilor-tip de inscriere depuse de parinti, aplicand procedura specifica elaborata de inspectoratul scolar, pe baza criteriilor generale si a celor specifice de departajare, in limita locurilor disponibile Completarea, in aplicatia informatica, a datelor din cererile-tip de inscriere pentru candidatii admisi in aceasta etapa

  10 aprilie 2015 - Afisarea la fiecare unitate de invatamant a listelor finale ale copiilor inscrisi in clasa pregatitoare

  14-17 aprilie 2015 - Centralizarea si solutionarea de catre inspectoratul scolar a cererilor parintilor copiilor care nu au fost inca inscrisi la vreo unitate de invatamant
  Solutionarea de catre inspectoratul scolar a oricarei altei situatii referitoare la inscrierea in invatamantul primar, avand in vedere, cu prioritate, interesul educational al copilului


  Calendarul inscrierii in clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost inscrisi in invatamantul primar in anul scolar 2014-2015 si ai caror parinti solicita inscrierea direct in clasa I
  23 februarie-13 martie 2015 - Depunerea cererilor de inscriere de catre parintii care...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-14 :: Titlu: BNR: Investitii straine directe de 2,4 miliarde de euro in 2014

  Investitiile straine directe in Romania au totalizat 2,426 miliarde de euro in 2014, in scadere fata de 2013, cand volumul total atras a fost de 2,713 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

  'Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat (in 2014 — n.r) 2.426 de milioane de euro, din care participatiile la capital (inclusiv pierderea neta estimata) au inregistrat 2.581 de milioane de euro, iar creditele intragrup au avut o valoare negativa de 155 de milioane euro (net)', se precizeaza intr-un comunicat al BNR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-14 :: Titlu: BNR prognozeaza o inflatie de ,1% pentru finele primului trimestru

  Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza o inflatie de ,1% la finalul primului trimestru din acest an, cu un interval de variatie de +/-0,5%, potrivit datelor publicate pe site-ul institutiei.

  Pentru trimestrul II, este prognozata o inflatie de ,6% (+/-1%), pentru cel de-al treilea 1,1% (+/-1,4%), iar la final de an 2,1% (+/—1,8%). In ceea ce priveste anul viitor, la finele T1, cu un interval de incertitudine de +/-1,9%, BNR prognozeaza 2,3%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-14 :: Titlu: Cursul valutar din 13 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 13 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4408 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0092 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8927 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0154 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9893 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0063 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1904 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.012 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2081 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-14 :: Titlu: Monitorul Oficial din 13 februarie 2015

  In data de 13 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 115/2015 - M. Of. 115/2015 [M. Of. 115 / 13 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 116/2015 - M. Of. 116/2015 [M. Of. 116 / 13 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 117/2015 - M. Of. 117/2015 [M. Of. 117 / 13 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-13 :: Titlu: Proprietarii apartamentelor mari din Capitala incep sa tina la pret datorita programului 'Prima Casa' (studiu)

  Preturile apartamentelor din Capitala au ramas pe un trend descendent in ultimele 12 luni, insa scaderea s-a redus in ultimii ani, in special in cazul apartamentelor mari, cu 3 si 4 camere, datorita efectului pe care programul "Prima Casa" l-a avut asupra pietei imobiliare, conform unui studiu remis, joi, AGERPRES.

  Initial, cei care au accesat un credit prin programul guvernamental se puteau incadra pentru o garsoniera sau un apartament de 2 camere, insa, odata cu scaderea preturilor locuintelor si marirea plafonului maxim al creditului garantat in cadrul programului ''Prima Casa", populatia a inceput sa se indrepte si spre apartamente cu un numar superior de camere.

  Daca intre ianuarie 2013 si ianuarie 2014 pretul mediu al unui apartament cu 4 camere in Bucuresti a scazut cu 7%, de la 97.558 euro la 90.155 euro, intre ianuarie 2014 si ianuarie 2015 scaderea a fost de doar 1%, de la 90.155 de euro la 89.367 de euro, arata o analiza bazata pe statistici generate de anunturiparticulari.ro, care a luat in calcul toate ofertele imobiliare publicate de particulari in presa si pe internet.

  Acelasi trend se observa si in cazul apartamentelor cu 3 camere din Capitala, care au inregistrat o scadere de 4% intre ianuarie 2013 si ianuarie 2014, in timp ce intre ianuarie 2014 si ianuarie 2015 pretul acestora a scazut cu doar 1%, ajungand sa coste luna trecuta in medie 69.507 euro.

  Spre deosebire de preturile apartamentelor cu 3 si 4 camere, pretul apartamentelor cu 2 camere a avut o scadere destul de constanta in ultimii doi ani. Spre exemplu, intre ianuarie 2013 si ianuarie 2014, apartamentele cu 2 camere s-au depreciat cu 3%, in timp ce intre ianuarie 2014 si ianuarie 2015 ieftinirea a fost de 2%. Pretul mediu al unui apartament cu 2 camere in Bucuresti a fost de 50.544 euro in ianuarie 2015.

  Si garsonierele din Capitala s-au ieftinit cu o valoare destul de constanta in ultimii doi ani, cu 5% intre ianuarie 2013 si ianuarie 2014 si cu 4% intre ianuarie 2014 si ianuarie 2015, ajungand sa coste in medie 31.576 euro in ianuarie.

  Din punctul de vedere al ofertelor de vanzare aparute pe piata din Bucuresti, in ianuarie, s-au inregistrat in total 2.989, record absolut in ultimii noua ani pentru aceasta perioada.

  In ianuarie 2015, anunturiparticulari.ro a contabilizat cu 5% mai multe oferte de vanzare decat in urma cu 12 luni si cu 31% mai multe decat in urma cu 24 de luni. Din totalul de 2.989 de anunturi de vanzare inregistrate luna trecuta, 1.292 sunt pentru apartamente cu 2 camere, 858 sunt pentru apartamente cu 3 camere, 637 sunt pentru garsoniere si 202 sunt pentru cele cu 4 camere.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-13 :: Titlu: Excedentul comercial cu produse agroalimentare a depasit 541 milioane euro, la 11 luni

  Romania a exportat produse agroalimentare de aproape 5 miliarde de euro, in primele 11 luni din 2014, suma care a determinat majorarea excedentului comercial cu 80%, pana la 541 milioane de euro, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  "Dupa primele unsprezece luni ale anului 2014, excedentul comercial al schimburilor Romaniei de produse agroalimentare a crescut la 541 milioane euro, fiind mai mare cu 239,9 milioane euro fata de nivelul inregistrat la finele lunii noiembrie 2013 (301,1 milioane euro). Exporturile de produse agroalimentare din perioada ianuarie — noiembrie 2014 au insumat 4,998 miliarde euro, cu 7,3% (340 milioane euro) mai mult fata de perioada corespunzatoare din 2013, in timp ce importurile au totalizat 4,457 miliarde euro. Acestea au crescut in ritm mai lent (+2,3%) depasind insa cu 100,1 milioane euro valoarea inregistrata in aceeasi perioada din 2013", arata datele MADR.

  Livrarile catre tarile intracomunitare au crescut cu 11%, de la 2,73 miliarde de euro in primele 11 luni din 2013 la 3,03 miliarde euro in aceeasi perioada din 2014, iar cele catre tarile terte s-au majorat cu 2% pana la 1,963 miliarde euro.

  Potrivit datelor MADR, exportul de tigarete a crescut 25,2% in volum si a adus venituri suplimentare de 166,7 milioane de euro, insumand 637,8 milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere valorica de 35,4%. In schimb, performanta economica a livrarilor externe de grau, principalul produs exportat, nu a atins nivelul scontat in primele 11 luni din 2014.

  "Desi volumul expeditiilor a fost mai mare cu 277.500 tone, totalizand 4,6 milioane tone (+6,4%), veniturile totale atrase, circa 889,4 milioane euro, s-au mentinut practic constante (+0,2%). Similar, la zahar, din cauza evolutiei negative a cotatiilor bursiere, exporturile mai mari cantitativ cu aproximativ 60% au atras incasari majorate cu doar 16,4%, raportat la realizarile primelor unsprezece luni din anul 2013", precizeaza MADR.

  Pe de alta parte, importurile au crescut, in principal, la tutun brut, carne de pasare, ciocolata si carne de porc. Cresterea valorica rezultata a fost atenuata de scaderea importurilor de zahar (-63,9 milioane euro), tigarete (-25 milioane euro), lapte si smantana, grau si ape minerale care contin zahar.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-13 :: Titlu: Cursul valutar din 12 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 12 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4316 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0104 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9081 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0189 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.983 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0238 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2024 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0364 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2101 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0015 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  67 useri online

  Useri autentificati: