DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-19 :: Titlu: Leul se apreciaza luni pe piata interbancara in raport cu francul

Cursul de schimb al leului in raport cu francul elvetian a oscilat puternic luni dimineata pe piata interbancara, in jurul orei 11,30 a atins un minim al zilei de 4,4793 lei/franc elvetian.

Luni dimineata la ora 8,00, francul era cotat la 4,5341 lei. Ulterior, cursul a avut oscilatii intense intre cele doua valori.

In raport cu moneda unica europeana, francul a oscilat in jurul paritatii luni dimineata, maximul atins de moneda elvetiana fiind de 1,0079 pentru un euro, iar minimul de 0,9879 franci/euro.

Francul elvetian a incheiat saptamana trecuta in apreciere puternica fata de leul romanesc, castigand aproape 70 de bani in doar doua zile, pana la un curs oficial, calculat vineri de BNR, de 4,4228 lei/franc.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-19 :: Titlu: Hotararea CSM 1260/2014 privind examenul de promovare in functii de executie a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul aparatului propriu al CSM si INM

In Monitorul Oficial Partea I nr. 7/2015 a fost publicata Hotararea CSM 1260/2014 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea examenului de promovare in functii de executie a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii.

Regulamentul se aplica personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din aparatul propriu al Consiliului Superior al Magistraturii si din cadrul Institutului National al Magistraturii, denumit in continuare personal asimilat.

Examenul de promovare a personalului asimilat consta in sustinerea unei probe scrise de verificare a cunostintelor teoretice si practice, sub forma unui test-grila ce cuprinde 50 de intrebari.
Din cele 50 de intrebari, 40 urmaresc verificarea cunostintelor teoretice si sunt formulate din urmatoarele materii de examen:
a) una dintre urmatoarele materii, la alegerea candidatului: drept civil, drept penal, drept administrativ, financiar si fiscal, dreptul muncii - 15 intrebari;
b) drept procesual penal pentru materia de specialitate drept penal sau drept procesual civil pentru celelalte materii de specialitate de la lit. a) - 15 intrebari;
c) jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, indiferent de optiune - cate 5 intrebari.
Intrebarile teoretice la materiile prevazute la alin. (2) lit. a) si b) cuprind si jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Curtii Constitutionale.
Verificarea cunostintelor practice se realizeaza prin intermediul a 10 intrebari stabilite pe baza tematicii si bibliografiei de examen, tinand seama de specificul institutiei in cadrul careia candidatii isi desfasoara activitatea.
Fiecare raspuns corect la intrebarile cu caracter teoretic si practic primeste 2 puncte.

Textul integral al Hotararii CSM: Hotararea CSM 1260/2014 privind examenul de promovare in functii de executie a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul aparatului propriu al CSM si INM
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-19 :: Titlu: HG 11/2015 modifica Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

In Monitorul Oficial Partea I nr. 35/2015 a fost publicata HG 11/2015 pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin HG 1391/2006.

Copiii cu o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta pentru conducator si pasageri, denumite in continuare sisteme de siguranta, doar daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul.

Dispozitiile nu se aplica in cazul transportului in autovehicule destinate transportului public de persoane, precum si in taxi, daca in acesta din urma copilul ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata. Transportul copilului in varsta de pana la 3 ani, in acest caz, se realizeaza sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul de autovehicul.

Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul. (1^3) Prin dispozitiv de fixare in scaun pentru copii, in sensul prezentului articol, se intelege un ansamblu de componente capabil sa fixeze un copil in pozitia sezut sau culcat, care poate cuprinde o combinatie de chingi ori elemente flexibile cu o catarama de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere si, in unele cazuri, un scaun suplimentar si/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv partial de fixare in scaun utilizat impreuna cu centura de siguranta cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fara a se limita la acestea, scaun de siguranta pentru copii, perna de inaltare, care poate fi folosita impreuna cu o centura de siguranta pentru adulti, portbebe-cosulet pentru sugari, scaun pentru sugari, chinga de ghidare, precum si centura si sisteme de centuri pentru copii.

Textul integral: HG 11/2015 modifica Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-18 :: Titlu: ASF: Notificarile transmise de societatile de asigurari privind modificari de tarife RCA nu confirma cresterile de pret din piata

Notificarile transmise Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/ de catre societatile de asigurari privind modificarile de tarife RCA (asigurarea de raspundere civila auto - n.r.) pentru 2015 nu confirma "nici pe departe" cresterile de pret din piata, a declarat pentru AGERPRES presedintele ASF, Misu Negritoiu.
"Dintr-o vedere preliminara, nu avem inca o analiza a tuturor notificarilor, ele nu confirma nici pe departe cresterile de pret care ne vin din piata. Nu confirma. Aceste notificari in orice caz nu se duc la 30%. Trebuie sa intram sa vedem mai in detaliu pe grupe de varsta. Culmea este ca avem si scaderi. Noi vrem sa incheiem aceasta analiza spre sfarsitul lunii, mai ales ca noi avem posibilitatea sa cerem explicatii suplimentare, sa cerem modelele care stau la baza acestor calcule, chiar sa le returnam si sa solicitam sa le refaca", a afirmat oficialul ASF.

Negritoiu a explicat ca preturile politelor RCA nu sunt aprobate de ASF, dar autoritatea de supraveghere se uita la modelele actuariale pe care le folosesc companiile de asigurari.
"Nu noi aprobam, dar noi ne uitam la modele actuariale pe care le folosesc. Si atunci, combinat cu relaxarea pe care am introdus-o (modificarea Normei RCA nr. 23/ 2014 — n.r.), care ar trebui sa aiba efect, le dam posibilitatea, pentru ca norma noastra a introdus prevederi mai rigide pe segmente, si atunci de dam posibilitatea sa lucreze intre segmente si sa reduca diferentele, sa aplatizeze", a mai spus presedintele ASF.

Pe 14 ianuarie, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarat modificarea Normei RCA nr. 23/ 2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipuleaza obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Aceasta prevedere a fost adesea invocata ca factor de stimulare a cresterii tarifelor

Totodata, tarifele de prima nu vor putea fi modificate decat dupa minimum 6 luni (fata de 12 luni anterior), cu exceptia indexarilor sau a modificarilor pe anumite categorii de riscuri. Amendamentele aduse Normei RCA nr.23/ 2014 vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-18 :: Titlu: Nitu: CSM ar trebui sa avizeze orice proiect de lege care are legatura cu activitatea judiciara

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar trebui sa avizeze orice proiect de lege care intr-o anume modalitate ar putea avea legatura cu activitatea judiciara, a declarat, joi, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu.

Precizarea sefului Ministerului Public a fost facuta in contextul unei intrebari referitoare la necesitatea unui aviz din partea CSM cu privire la legea securitatii cibernetice.

Nitu a precizat ca, de principiu, accesul la astfel de date este de preferat a fi posibil cu avizul judecatorului.

Referitor la o eventuala obtinere de astfel date si fara mandat de la judecator, el a explicat: "Nu cred ca se pune problema unei nevoi. Nevoia vine din garantarea drepturilor persoanei la viata intima, la inviolabilitatea corespondentei si singura modalitate prin care poti faci o ingerinta in astfel de drepturi trebuie sa fie supusa controlului judecatoresc".

Intrebat daca autoritatile din Romania nu au armele necesare, in lipsa unor astfel de legi, pentru a face fata amenintarilor teroriste, Nitu a aratat ca nu se pune o astfel de problema.
"Avem instrumentele necesare, dar totdeauna e loc de mai bine. Tot timpul ne dorim ca activitatea sa fie cat mai eficienta si pentru o imbunatatire a eficientei si a modului in care noi putem reactiona ar fi necesar sa avem toate instrumentele de care avem nevoie", a mentionat procurorul general.

Legat de posibilitatea ca, uneori, sa nu existe timp sa se apeleze la judecatori pentru accesarea in timp real a unor astfel de date, Nitu a subliniat ca problema ar fi pentru acele fapte care s-au intamplat deja.
"Problema nu se pune exclusiv in forma aceasta. Sunt anumite categorii de infractiuni pentru care, in vederea dovedirii faptelor infractionale, este nevoie sa accesezi ceea ce s-a intamplat in trecut, pentru ca pentru viitor exista instrumente foarte bune si care ne sprijina foarte mult. Problema noastra vine pentru acele fapte care s-au intamplat deja si aici avem nevoie de aceste instrumente, ca ele sa fie potrivite", a explicat el.

Seful MP a precizat, despre o eventuala crestere a infractiunilor la legea terorismului, ca nu a fost efectuata o analiza strict cu acest obiect.
"Din datele pe care le am, nu avem o crestere a numarului de infractiuni si a numarului de dosare penale si e bine ca este asa", a completat Nitu.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Curtea Constitionala :: Data: 2015-01-18 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 681 din 13 noiembrie 2014

In Monitorul Oficial Partea I nr. 889/2015 a fost publicata Decizie neconstitutionalitate Decizia nr. 681 din 13 noiembrie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art.55 alin.(4) lit.k^1) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie prevederile art.55 alin.(4) lit.k^1) din cap. III intitulat "Venituri din salarii" al titlului III - Impozitul pe venit din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, lege publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.927 din 23 decembrie 2003. Textul de lege criticat are urmatorul continut:
Art.55 alin.(4) lit.k^1):
"Definirea veniturilor din salarii
[...]
Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: [...]
k1) veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;"
.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia arata ca este incadrat in grad de handicap accentuat (fiind diagnosticat cu scleroza multipla) si realizeaza venituri din profesii liberale (exercita profesia de avocat). Sustine, in esenta, ca prevederile art.55 alin.(4) lit.k^1) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal sunt neconstitutionale in masura in care induc o discriminare directa a persoanelor incadrate in grad de handicap care realizeaza venituri din profesii liberale fata de persoanele care realizeaza venituri din salarii, in sensul in care veniturile salariale nu sunt impozabile, iar veniturile din profesii liberale sunt supuse impozitarii.

In urma deliberarilor , Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Dan Jitaru in Dosarul nr.7.348/117/2013 al Tribunalului Cluj - Sectia mixta de contencios administrativ si fiscal, de conflicte de munca si asigurari sociale si constata ca prevederile art.55 alin.(4) lit. k^1) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza ca nu sunt venituri impozabile, in intelesul impozitului pe venit, veniturile realizate in mod individual din exercitarea unei profesii libere de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat.

Textul integral al Deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale nr. 681 din 13 noiembrie 2014
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-17 :: Titlu: Horatius Dumbrava: Judecatorii, procurorii si avocatii pot sa discute intre ei, dar nu sa aiba intelegeri ascunse

Judecatorul Nicolae Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a atras atentia magistratilor si avocatilor prezenti la o conferinta privind infractiunile contra persoanei ca reprezentantii acestor doua categorii profesionale pot sa discute intre ei, dar nu dupa usile inchise, din anumite interese.

'Tema extrem de importanta care domina spatiul profesional juridic este astazi integritatea. Iata ca aproape nu exista saptamana in care sa nu aflam despre un coleg avocat, judecator sau procuror care incalca liniile unui cod firesc deontologic sau de integritate. Sigur, aici trebuie sa nuantam, iar nuanta vine din viata de zi cu zi. Nu trebuie sa ne ferim noi, judecatorii, procurorii si avocatii, sa avem discutii intre noi (...) dar trebuie sa renuntam de a avea intelegeri dupa usile inchise, cu tot felul de interese, in detrimentul, pana la urma, al celor care vin in fata noastra si-si cauta dreptatea (...)

Poate ca ajung sa fiu mult prea dur, dar va rog sa ma credeti ca in momentul in care vin avize pentru arestari si vad ce e in acele dosare ma ingrozesc de ce vad acolo si nu cred ca sistemul nostru, realitatea este asa cum apare in situatii foarte putine si punctuale. De aceea, daca noi avem curajul sa discutam aceste probleme (...) sunt convins ca vom deveni mult mai buni, mult mai buni in profesia noastra si in relatia cu justitiabilul, pentru ca el are nevoie de noi', a declarat, vineri, Horatius Dumbrava, in fata a peste 100 de judecatori, procurori si avocati participanti la conferinta.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-17 :: Titlu: CCR: Confiscarea extinsa nu se aplica asupra bunurilor dobandite inainte de 2012

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca masura confiscarii extinse prevazuta in Codul penal nu se aplica asupra bunurilor dobandite inainte de 2012, respectiv de la momentul intrarii in vigoare a Legii nr.63/2012.

CCR a admis joi, cu majoritate de voturi, o exceptie de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.112 (1) alin.(2) lit.a) din Codul penal sunt constitutionale "in masura in care confiscarea extinsa nu se aplica asupra bunurilor dobandite inainte de intrarea in vigoare a Legii nr.63/2012 pentru modificarea si completarea Codului penal al Romaniei si a Legii nr.286/2009 privind Codul penal".

Curtea a fost sesizata cu o exceptie de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.112(1) alin.(2) lit.a) din Codul penal, articol care prevede: "Confiscarea extinsa se dispune daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: a) valoarea bunurilor dobandite de persoana condamnata, intr-o perioada de 5 ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei, depaseste in mod vadit veniturile obtinute de aceasta in mod licit".

CCR s-a mai pronuntat in luna iunie 2014 asupra confiscarii extinse si a hotarat ca aceasta masura se aplica bunurilor dobandite inainte de intrarea in vigoare a Legii 63/2012.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-17 :: Titlu: Valcov: Rescadentarea si programele proprii ale bancilor sunt solutii la problema creditelor in franci elvetieni

Rescadentarea si programele proprii ale bancilor de conversie si anihilare a efectelor aprecierii puternice a francului elvetian in raport cu moneda nationala sunt doua solutii pentru problema celor cu credite in franci elvetieni, identificate in urma intalnirii de vineri a ministrului Finantelor Publice, Darius Valcov, cu conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

O banca, detinand o mare parte a acestor credite in franci elvetieni, are un program propriu si va face conversia creditelor, pentru cei care doresc, din franci in euro sau in lei, iar dupa aceea va aplica un discount care sa reduca foarte mult din aceasta crestere a cursului francului elvetian sau sa o anihileze in totalitate, a declarat ministrul Finantelor, la finalul intalnirii de la BNR.

Oficialul MFP a mentionat si rescadentarea creditelor, conform Ordonantei 64 din iulie 2014, care rezolva 51% din situatii si al carei cadru de aplicare poate fi largit, restrictiile initiale fiind legate de nivelul veniturilor celor care aplica.

'A fost o discutie foarte buna la sediul BNR. Va continua aceasta discutie si saptamana viitoare. Am incercat si incercam sa identificam in primul rand situatia in care ne aflam si apoi sa vedem care sunt solutiile pentru a rezolva, pentru o mare parte dintre cei care au aceste credite in franci elvetieni, pe un termen mai lung, aceasta problema. Din analiza datelor, pentru ca s-a facut o analiza foarte exacta, s-a constatat ca nu este vorba despre 150.000 de persoane care au aceste credite. Vorbim de 75.412 debitori (persoane fizice) si numarul de banci ce au un portofoliu destul de important, de peste 90%, este de numai sase banci. Exista o solutie la aceasta problema, din iulie anul trecut, cand conform Ordonantei 46/2014, Guvernul a aprobat si a sustinut rescadentarea creditelor pentru persoanele care aveau un nivel al veniturilor sub un anumit prag. Aceasta Ordonanta merge in Parlament si va putea sa fie largit acest cadru astfel incat sa incadram cat mai multe persoane din cele 75.000 care au nevoie de o astfel de rescadentare', a afirmat Valcov.

Oficialul MFP a explicat ca, prin rescadentare, pentru primii doi ani rata la credit va scadea foarte mult, iar in anii urmatori o mare parte din cheltuieli va fi preluata de catre stat, prin reducere la impozitul pe venit.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-17 :: Titlu: S&P: Riscul de intrare in incapacitate de plata al Romaniei este de 9,8%, in urmatorii 5 ani

Romania este mai bine pozitionata in prezent decat tari precum Italia, Ungaria, Bulgaria, Portugalia si Grecia, din punct de vedere al capacitatii de onorare a obligatiunilor externe in urmatorii cinci ani, conform ultimului raport Standard & Poors - 'S&P Capital IQ Sovereign Debt Report Q4 2014'.

Romania are un punctaj de 9,8% in ceea ce priveste riscul cumulativ pe cinci ani de intrare in incapacitate de plata (default), care o plaseaza pe o pozitie mai buna, la 30 decembrie 2014, decat Italia (10,4%), Ungaria (12,2%), Bulgaria (12,8%), Portugalia (16,8%) si Grecia (62,9%).

Raportul S&P este realizat pe baza perceptiei de risc si identifica potentialele evolutii care pot duce la modificari ale riscului perceput de investitori. Datele din raport vor ajuta investitorii sa estimeze mai clar riscurile pe termen lung, se arata in raportul Standard & Poors — 'S&P Capital IQ Sovereign Debt Report Q4 2014'.

Raportul analizeaza tendintele in contractele credit default swap (CDS) — prin care investitorii asigura datoriile unei tari fata de posibilitatea de neplata pe cinci ani — din perspectiva regionala, precum si riscul implicat de emitatorii de datorii suverane globale pe baza riscului cumulativ pe cinci ani de intrare in incapacitate de plata (CPD), la 30 decembrie 2014.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-17 :: Titlu: Cursul valutar din 16 ianuarie 2015

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 16 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5095 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0061 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8863 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0353 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9106 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0533 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.4228 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0941 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2314 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-17 :: Titlu: Monitorul Oficial din 16 ianuarie 2015

In data de 16 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 4/2015 - M. Of. 4/2015 [M. Of. 41 / 16 noiembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 36/2015 - M. Of. 36/2015 [M. Of. 36 / 16 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 37/2015 - M. Of. 37/2015 [M. Of. 37 / 16 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 38/2015 - M. Of. 38/2015 [M. Of. 38 / 16 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 39/2015 - M. Of. 39/2015 [M. Of. 39 / 11 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 40/201155 - M. Of. 40/201155 [M. Of. 40 / 16 noiembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-16 :: Titlu: Proiect de lege privind traducatorii si interpretii judiciari, pus in dezbatere publica de Ministerul Justitiei

  Coordonarea si controlul activitatii traducatorilor si interpretilor judiciari s-ar putea exercita de catre Ministerul Justitiei, prin compartimentul de specialitate, potrivit unui proiect de lege publicat pe site-ul institutiei.

  'Coerenta si calitatea actului de justitie pot fi in egala masura afectate de calitatea contributiilor aduse de toti actorii care intervin in spatiul de construire, lansare si aplicare a produsului finit al organizatiilor judiciare propriu-zise. Proiectul de lege supus spre aprobare, care cuprinde norme juridice privind profesia de traducator si interpret judiciar si activitatea de traducere si interpretare judiciara, se inscrie in acest demers, mai amplu, de modernizare a statutului profesiilor juridice si conexe sistemului judiciar, de asigurare a premiselor pentru realizarea unui act de justitie de calitate. (...) Legislatia in vigoare nu reglementeaza in mod corespunzator drepturile si obligatiile interpretilor si traducatorilor autorizati, metodologia de indeplinire a activitatii de interpretare si traducere, organizarea si functionarea interpretilor si traducatorilor autorizati, modalitatea de control si de angajare a raspunderii acestora', se arata in expunerea de motive.

  Ideea centrala de la care a pornit construirea proiectului de lege privind traducatorii si interpretii judiciari consta in imprejurarea ca lipsa de calitate a serviciilor de interpretare si traducere autorizata sau calitatea insuficienta a acestor servicii are consecinte importante asupra modului in care justitiabilii isi exercita dreptul la aparare in procesele penale, se mai arata in document.

  'Nu sunt de neglijat nici implicatiile pe care lipsa de calitate sau calitatea insuficienta a serviciilor de interpretare si traducere autorizata o poate avea asupra exercitarii drepturilor justitiabililor implicati in proceduri judiciare de alta natura decat penala sau in proceduri derulate de alte organe decat cele judiciare (spre ex., notari publici, executori judecatoresti etc.)', se adauga in documentul citat.

  Proiectul de lege defineste notiunea de "traducere si interpretare judiciara", propunand calificarea, in mod expres, a serviciului prestat de catre traducatorul si interpretul judiciar ca fiind serviciu de interes public si, de asemenea, consacrarea in mod expres a profesiei de traducator si interpret judiciar ca profesie de sine statatoare, exercitata sub coordonarea si controlul Ministerului Justitiei.

  'Prin proiectul de lege se propune reglementarea in mod expres atat a profesiei de traducator si interpret judiciar, cat si a activitatii de traducere si interpretare judiciara. In ceea ce priveste organizarea profesiei, prin proiectul de lege se propune infiintarea Uniunii Nationale a Traducatorilor si Interpretilor Judiciari din Romania, organizatie profesionala cu personalitate juridica, formata din toti traducatorii si interpretii judiciari, autorizati de Ministerul Justitiei (inclusiv cei autorizati in temeiul Legii nr. 178/1997)', precizeaza sursa citata.

  In viziunea initiatorului proiectului, este necesara infiintarea Uniunii Nationale a Traducatorilor si Interpretilor Judiciari din Romania, organizatie profesionala cu personalitate juridica, formata din toti traducatorii si interpretii judiciari, autorizati de Ministerul Justitiei. Proiectul de lege reglementeaza organele de conducere ale Uniunii (congresul, consiliul si presedintele), componenta, procedura de alegere si atributiile fiecarui organ de conducere al Uniunii, reguli minime privind luarea hotararilor de catre organele de conducere colective (cvorum si majoritate necesara pentru luarea hotararilor).

  La nivel teritorial, traducatorii si interpretii judiciari vor fi organizati in 15 Camere ale Traducatorilor si Interpretilor Judiciari, entitati cu personalitate juridica, organizate in circumscriptia fiecarei curti de apel.

  Proiectul de lege modifica in mod substantial procedura de dobandire a calitatii de traducator si interpret judiciar, propunand ca recrutarea traducatorilor si interpretilor judiciari sa fie facuta pe baza de examen, iar nu pe baza simplei verificari a indeplinirii conditiilor prevazute de lege (verificare de dosar).

  In acelasi scop al cresterii calitatii serviciilor de traducere si interpretare si al formarii unui corp al traducatorilor si interpretilor judiciari bine pregatiti, o alta noutate propusa de proiectul de lege consta in reglementarea procedurii de evaluare profesionala periodica a traducatorilor si interpretilor judiciari.

  Potrivit proiectului de lege, traducatorul si interpretul judiciar isi pot exercita profesia individual, intr-un birou individual de traduceri si interpretariat judiciar, sau in asociere, in cadrul unei societati profesionale de traducere si interpretare judiciara, ambele avand ca obiect de activitate unic desfasurarea activitatii de interpretare si traducere judiciara si...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-16 :: Titlu: UE a eliberat intr-o saptamana licente pentru exportul a 533.000 de tone de grau

  Uniunea Europeana a eliberat saptamana aceasta licente de export pentru 533.000 de tone de grau, numarul total al licentelor emise pentru sezonul iulie 2014/iunie 2015 situandu-se la 15,3 milioane de tone, sub nivelul de 15,9 milioane tone in perioada similara a anului trecut, arata datele oficiale publicate joi, transmite Reuters.

  De asemenea, in cursul acestei saptamani, UE a eliberat licente pentru exportul a 179.000 de tone de orz, ceea ce duce totalul pentru acest sezon la 4,5 milioane tone, mai putin comparativ cu 4,8 milioane tone anul trecut, precum si licente pentru exportul a 119.000 tone de porumb, adica un total de 1,5 milioane tone pentru acest sezon comparativ cu 2,1 milioane tone anul trecut.

  Joi seara, pretul graului pe piata europeana era in crestere cu 0,5%, sau un euro, pana la 193 de euro pe tona, ca urmare a deprecierii monedei europene si a anuntului ca Egiptul a cumparat grau din Franta.

  Moneda euro a coborat, joi, la cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani, in raport cu dolarul, in conditiile in care pietele valutare au fost luate prin surprindere de decizia Bancii Nationale a Elvetiei, care a renuntat la pragul minim de 1,20 franci pentru un euro.

  Deprecierea monedei euro, precum si competitia redusa din partea unor exportatori ca Rusia si Ucraina, a determinat firma de consultanta Strategie Grains sa isi imbunatateasca estimarile privind exporturile UE de grau moale in acest sezon cu 2,1 milioane tone, pana la 29,3 milioane tone.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-16 :: Titlu: Leul a pierdut aproape 16% fata de franc intr-o singura zi la cursul BNR; minim istoric

  Moneda nationala s-a depreciat joi, puternic, fata de francul elvetian, pe fondul deciziei Bancii Nationale a Elvetiei de a elimina bariera de apreciere a monedei nationale fata de euro. Astfel, Banca Nationala a Romaniei a calculat un curs de 4,3287 lei/franc, cu 58,7 bani (15,7%) peste cel din sedinta de miercuri, de 3,7415 lei/franc.

  Pentru euro, Banca Nationala a calculat un curs de 4,5034 lei/euro, in crestere cu ,99 bani (0,22%) comparativ cu valoarea de 4,4935 lei/euro din sedinta precedenta.

  Leul s-a depreciat si fata de dolarul american, cu 2,80 bani (0,73%), la un curs de referinta de 3,8510 lei/dolar, in comparatie cu 3,8230 lei/dolar, in sedinta de miercuri.

  Si gramul de aur s-a scumpit, joi, cu 1,84 lei bani (1,22%), pana la valoarea de 152,8100 lei, fata de 150,9689 lei, la cat a fost cotat miercuri.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-16 :: Titlu: Romania a exportat produse agroalimentare de 4,5 miliarde euro, in 10 luni din 2014; excedent de jumatate de miliard de euro

  Exporturile de produse agroalimentare au totalizat, in primele 10 luni din acest an, aproape 4,5 miliarde de euro, in timp ce excedentul comercial a depasit 496,5 milioane de euro la finele lunii octombrie din 2014, fiind de 2,7 ori mai mare decat valoarea inregistrata in perioada similara din 2013, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  "In perioada ianuarie — octombrie 2014, exporturile de produse agroalimentare din perioada ianuarie-octombrie 2014 au insumat 4,488 miliarde euro, in crestere cu 397 milioane de euro fata de perioada corespunzatoare din 2013, respectiv cu 9,7 procente, in timp ce importurile au crescut usor cu 2,1% (82,5 milioane euro), pana la 3,992 miliarde de euro", arata datele statistice ale MADR.

  In aceste conditii, excedentul comercial al schimburilor Romaniei de produse agroalimentare din primele 10 luni ale anului 2014 a fost de 496,5 milioane de euro, mai mare cu 314,5 milioane de euro fata de aceeasi perioada din 2013, cand surplusul balantei a atins 182 milioane euro.

  Potrivit datelor MADR, produsele cu cele mai mari ponderi in total exporturi au fost graul, tigarile, porumbul si semintele de floarea-soarelui, care au contribuit la obtinerea a peste jumatate din veniturile incasate.

  Nivelul record al excedentului comercial s-a datorat in cea mai mare masura exporturilor de tigari si seminte de rapita, care, raportat la aceeasi perioada din anul precedent, au adus venituri suplimentare de 143,6 milioane de euro si respectiv, 143,4 milioane de euro.

  Incasari semnificative s-au mai obtinut, in principal, la grau (+66,7 milioane euro), porumb (+67,3 milioane euro), animale vii din specia ovine sau caprine (+28,9 milioane euro) si nuci (+19,8 milioane euro).

  Comparativ cu primele 10 luni din 2013, au scazut exporturile de seminte si ulei de floarea-soarelui, cu 100,9 milioane de euro, si respectiv, cu 21,3 milioane de euro, precum si la carnea de pasare cu 15,1 milioane de euro.

  Potrivit datelor MADR, cresterea importurilor la o serie de produse precum tutun brut +29,3 milioane euro, carne de pasare +23,9 milioane euro s.a.) a fost compensata partial prin scaderea achizitiilor de zahar (-56,6 milioane euro), tigari (-22,2 milioane euro), porumb (-14,3 milioane euro) si grau (-10,2 milioane euro).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-16 :: Titlu: Cursul valutar din 15 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 15 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5034 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0099 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.851 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.028 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.8573 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0514 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.3287 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.5872 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2324 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0026 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-16 :: Titlu: Monitorul Oficial din 15 ianuarie 2015

  In data de 15 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 32/2015 - M. Of. 32/2015 [M. Of. 32 / 15 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 33/2015 - M. Of. 33/2015 [M. Of. 33 / 15 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 34/2015 - M. Of. 34/2015 [M. Of. 34 / 15 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 35/2015 - M. Of. 35/2015 [M. Of. 35 / 15 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-15 :: Titlu: Francul elvetian, la valori record, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a abandonat pragul de 1,20 franci pentru un euro

  Francul elvetian s-a apreciat, joi, cu aproape 30% in raport cu moneda euro, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a abandonat pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat in ultimii trei ani, transmite Reuters.

  Pragul a fost introdus la data de 6 septembrie 2011 pentru a contracara amenintarile de recesiune si deflatie, dupa ce investitorii, speriati de criza din zona euro, au dus francul elvetian la un nivel record.

  "Aceasta masura exceptionala si temporara a protejat economia elvetiana. Chiar daca francul elvetian este in continuare la un nivel ridicat, supraevaluarea a scazut pe ansamblu de la introducerea cursului minim de schimb'', a informat BNS, intr-un scurt comunicat de presa.

  La cateva minute dupa anuntul BNS, francul a trecut rapid peste nivelul de paritate cu moneda europeana, pentru a ajunge la ,8052 centime pentru un euro. De asemenea, moneda elvetiana s-a apreciat cu 25% in raport cu dolarul si se tranzactiona la ,74 centime pentru un dolar.

  Decizia BNS este una surprinzatoare in conditiile in care, luni, vicepresedintele BNS, Jean-Pierre Danthine, declara ca pragul va ramane unul dintre elementele de baza ale politicii monetare.

  "Este o miscare foarte riscanta. Se poate vedea acest lucru in reactia pietei, care este una extrema'', a apreciat Alessandro Bee, economist la Sarasin.

  În al doilea anunt suprinzator facut joi, Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a redus dobanda la depozitele constituite de bancile comerciale la Banca Centrala cu ,5 puncte procentuale, pana la minus ,75%. De asemenea, BNS a decis sa extinda intervalul tinta pentru dobanda Libor la trei luni pana la minus 1,25—minus ,25% de la nivelul anterior de minus ,75 — ,25%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-15 :: Titlu: Legea 166/2014 privind Acordul dintre Romaniea si Moldova privind ajutorul reciproc pentru interventiile transfrontaliere in caz de urgente medicale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 2/2015 a fost publicata Legea 166/2014 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind ajutorul reciproc pentru interventiile transfrontaliere in caz de urgente medicale, semnat la Chisinau la 21 februarie 2014.

  Scopul acordului este crearea cadrului pentru cooperarea si interventia comuna in cazul urgentelor medicale cu mijloace terestre si aeriene, in situatii care pun in pericol viata si sanatatea omului si care necesita participarea unor categorii de forte si mijloace apartinand statului vecin.
  Partile isi acorda, la cerere, ajutor reciproc de urgenta in conditiile stabilite in prezentul acord.

  In cazul urgentelor medicale, interventia cu mijloace aeriene si/sau terestre va fi initiata in baza solicitarii comunicate de dispeceratul partii solicitante catre dispeceratul partii solicitate.
  In solicitare vor fi precizate urmatoarele:
  a) locul urgentei medicale, data si ora producerii acesteia, caracterul, amploarea si parametrii de stare la momentul solicitarii;
  b) masurile deja intreprinse;
  c) volumul si natura ajutorului solicitat, tipul de tehnica necesara si aspectele prioritare ale interventiei;
  d) oricare alte detalii necesare.
  Partea solicitata decide fara intarziere asupra posibilitatii desfasurarii interventiei si informeaza partea solicitanta despre posibilitatile sale imediate, despre natura/tipul de tehnica, volumul si conditiile specifice interventiei.
  Dispeceratul partii solicitate informeaza dispeceratul partii solicitante asupra posibilitatii utilizarii mijloacelor aeriene, specificand componenta echipajului, destinatia, ora si locul probabile de aterizare, precum si orice alte date relevante.
  Dispeceratele partilor vor comunica informatiile cu privire la situatia de fapt si parametrii interventiei catre toate autoritatile competente.

  Textul integral al Legii: Legea 166/2014 privind Acordul dintre Romaniea si Moldova privind ajutorul reciproc pentru interventiile transfrontaliere in caz de urgente medicale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-15 :: Titlu: Legea 11/2015 aproba OUG 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 224/2015 a fost publicata Legea 11/2015 pentru aprobarea OUG 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

  (1) Incepand cu anul 2015, impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art. 296^34, din care se scade:
  a) valoarea cladirilor, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX. Intra sub incidenta acestor prevederi si valoarea cladirilor din parcurile industriale, stiintifice si tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe cladiri;
  b) valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere la constructii inchiriate, luate in administrare sau in folosinta;
  c) valoarea constructiilor si a lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere a constructiilor, aflate sau care urmeaza sa fie trecute, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale;
  d) valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9. ?Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole? din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificarile ulterioare;
  e) valoarea constructiilor situate in afara frontierei de stat a Romaniei, astfel cum aceasta este definita potrivit legii, inclusiv cele situate in Zona contigua a Romaniei si Zona economica exclusiva a Romaniei, astfel cum sunt delimitate prin Legea nr.17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al marii teritoriale, al zonei contigue si al zonei economice exclusive ale Romaniei, republicata, pentru operatiunile legate de activitatile desfasurate in exercitarea drepturilor prevazute de art. 56 si 77 din Conventia Natiunilor Unite asupra dreptului marii, incheiata la Montego Bay (Jamaica) la 10 decembrie 1982, ratificata de Romania prin Legea nr. 110/1996;
  f) valoarea constructiilor din domeniul public al statului si care fac parte din baza materiala de reprezentare si protocol, precum si cele din domeniul public si privat al statului, inchiriate sau date in folosinta institutiilor publice, constructii administrate de Regia Autonoma ?Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat?; g) valoarea constructiilor detinute de structurile sportive, definite potrivit legii.
  (2) In situatia in care, in cursul anului curent, se inregistreaza operatiuni de majorare sau diminuare a valorii soldului debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art. 29634, impozitul pe constructii calculat potrivit alin. (1) nu se recalculeaza. Aceste modificari sunt luate in considerare pentru determinarea impozitului pe constructii datorat pentru anul urmator.
  (3) Cheltuiala cu impozitul calculat potrivit alin. (1) este cheltuiala deductibila la stabilirea profitului impozabil reglementat de titlu II.

  Textul integral: Legea 11/2015 aproba OUG 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-15 :: Titlu: Consiliul National al Elevilor, nemultumit de Regulamentul de organizare si functionare a institutiilor de invatamant preuniversitar

  Consiliul National al Elevilor (CNE) considera ca Regulamentul de Organizare si Functionare al Institutiilor de Invatamant Preuniversitar (ROFUIP), publicat in Monitorul Oficial la data de 13 ianuarie, este in "neconcordanta" cu Declaratia Drepturilor Omului, Constitutia Romaniei si Legea Educatiei Nationale."Art. 136 alin (2) din ROFUIP stipuleaza faptul ca directorul unitatii de invatamant are dreptul sa propuna Consiliului de Administratie suspendarea sau interzicerea redactarii si difuzarii revistelor sau publicatiilor care contravin ROFUIP sau Regulamentului de Organizare Interna (ROI) a respectivei unitati de invatamant. Aceasta masura contrazice art. 19 din Declaratia Drepturilor Omului, care mentioneaza ca "orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii" si art. 30 alin (4) din Constitutia Romaniei — "Nici o publicatie nu poate fi suprimata", sustine CNE intr-un comunicat remis joi AGERPRES.

  De asemenea, CNE afirma ca regulamentul ofera directorului unitatii de invatamant puterea de a decide in favoarea sau defavoare instituirii unei asociatii, mentiune care contravine art. 40 din Constitutia Romaniei si art. 1, alin. (1) din Ordonanta de Urgenta 26/ 2000, avand urmatorul continut: "Persoanele fizice si persoanele juridice care urmaresc desfasurarea unor activitati in interes general sau in interesul unor colectivitati locale ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociatii, ori fundatii in conditiile prezentei ordonante".

  Consiliul National al Elevilor considera, de asemenea, ca media 9 la purtare nu poate fi un criteriu pentru a deveni reprezentant al elevilor, "constrangand" astfel accesul liber al tuturor elevilor din Romania sa candideze si sa fie alesi in cadrul acestei organizatii, "existand posibilitatea abuzurilor" sau scaderii notelor la purtare in "mod excesiv si nejustificat".

  "Totodata, Legea Educatiei Nationale precizeaza in art. 69, alin. (2) faptul ca "elevii si profesorii din invatamantul de stat si din invatamantul obligatoriu particular acreditat/ autorizat beneficiaza de manuale scolare gratuite, atat pentru invatamantul in limba romana, cat si pentru cel in limbile minoritatilor nationale, in conditiile legii", articol care contrazice ROFUIP. Consiliul National al Elevilor cere factorilor decidenti respectarea legilor nationale si prevederilor internationale, printre care se numara si procentul alocat pentru educatie din Produsul Intern Brut, insa saluta aprobarea, dupa mult timp, a Statutului Elevului prevazut in ROFUIP ca fiind Statutul beneficiarilor primari ai educatiei ce prevede drepturile si obligatiile elevilor", mai afirma reprezentantii elevilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-15 :: Titlu: CCR a admis in parte sesizarea lui Basescu privind Legea de aprobare a OUG 115/2013

  Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, miercuri, in parte, sesizarea lui Traian Basescu, in calitate de presedinte al Romaniei, privind Legea de aprobare a OUG 115/2013 referitoare la restituirea imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist.

  "In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis, in parte, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.IV din Legea privind aprobarea OUG 115/2013 pentru instituirea unui nou termen in care sa se finalizeze situatia prevazuta la art. 6 alin.(1) din Legea 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, precum si pentru prorogarea unor termene sunt neconstitutionale", se arata intr-un comunicat al CCR postat pe site-ul institutiei.

  Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

  Traian Basescu, presedinte la acea data, a transmis in 11 decembrie CCR o sesizare de neconstitutionalitate vizand Legea privind aprobarea OUG 115/2013, sustinand ca la reexaminarea acestui act normativ de catre Camera Deputatilor a fost introdus un articol care nu avea legatura cu cererea de reexaminare si nici macar cu obiectul de reglementare al ordonantei.

  In sesizare se arata ca pe 10 iulie Traian Basescu a solicitat reexaminarea, deoarece acest act normativ modifica, prin aprobare, un termen stabilit de OUG 115/2013 care la data adoptarii legii de catre Camera decizionala era deja expirat de doua zile, astfel ca actul normativ transmis spre promulgare incalca prevederile constitutionale.

  El a precizat, totodata, in documentul transmis CCR, ca in Camera Deputatilor, pe langa schimbarile solicitate in reexaminare, legea a mai suferit o modificare "care nu are vreo legatura cu aspectele ridicate prin cererea de reexaminare a presedintelui Romaniei ori macar cu obiectul de reglementare al OUG 115/2013 aprobata prin legea supusa dezbaterii".

  In sesizare se arata ca Legea privind aprobarea OUG 115/2013 a fost completata cu o prevedere care dispune introducerea unui nou articol, 1 indice 1, in Ordonanta Guvernului 89/2000 privind unele masuri pentru autorizarea operatorilor si efectuarea inscrierilor in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-15 :: Titlu: ASF: Tarifele de prima RCA nu vor putea fi modificate decat dupa minimum 6 luni

  Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a hotarat ca tarifele de prima RCA sa nu mai fie modificate decat dupa minimum 6 luni, cu exceptia indexarilor sau a modificarilor pe anumite categorii de riscuri.

  "Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarat astazi modificarea Normei RCA nr. 23/ 2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipuleaza obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Aceasta prevedere a fost adesea invocata ca factor de stimulare a cresterii tarifelor", se arata intr-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

  Totodata, arata ASF, tarifele de prima nu vor putea fi modificate decat dupa minimum 6 luni (fata de 12 luni anterior), cu exceptia indexarilor sau a modificarilor pe anumite categorii de riscuri (articolul 25, alineatul 5).

  Amendamentele aduse Normei RCA nr.23/ 2014 vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.

  "Este o prima masura destinata normalizarii situatiei in cazul tarifelor RCA; flexibilizam cadrul de reglementare pentru a oferi societatilor de asigurare libertatea de a isi optimiza portofoliile si de a atenua diferentele mari existente in acest moment", a declarat Misu Negritoiu, presedinte ASF.

  Potrivit ASF, conform angajamentelor asumate fata de Parlamentul Romaniei, ASF va prezenta, pana la sfarsitul lunii februarie a acestui an, concluziile analizei cuprinzatoare pe care o efectueaza pe segmentul politelor RCA, precum si solutiile pe care le considera adecvate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-15 :: Titlu: Cursul valutar din 14 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 14 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4935 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0082 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.823 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0221 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.8059 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0629 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7415 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0069 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.235 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0023 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-15 :: Titlu: Monitorul Oficial din 14 ianuarie 2015

  In data de 14 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 27/2015 - M. Of. 27/2015 [M. Of. 27 / 14 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 28/2015 - M. Of. 28/2015 [M. Of. 28 / 14 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 29/2015 - M. Of. 29/2015 [M. Of. 29 / 14 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 30/2015 - M. Of. 30/2015 [M. Of. 30 / 14 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 31/2015 - M. Of. 31/2015 [M. Of. 31 / 14 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-14 :: Titlu: Eurostat: Romania, locul cinci in UE la scaderea productiei industriale, in luna noiembrie 2014

  Productia industriala in Uniunea Europeana si in zona euro a crescut cu ,2% in noiembrie 2014, comparativ cu luna precedenta, Romania numarandu-se, insa, in randul statelor unde productia industriala a scazut, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

  Astfel, in luna noiembrie, cele mai mari cresteri ale productiei industriale din UE au fost inregistrate in Irlanda (4,6%), Ungaria (3,3%) si Croatia (2,7%) iar cel mai semnificativ declin s-a inregistrat in Lituania (minus 2%), Letonia (minus 1,7%), Malta (minus 1,4%), Slovenia (minus ,9%) si Romania (minus ,8%).

  Conform Eurostat, cresterea productiei industriale in UE a fost stimulata de majorarea productiei de bunuri de folosinta indelungata (1,7%), bunuri de uz curent (0,5%) si bunuri intermediare (0,4%).

  In noiembrie 2014 comparativ cu perioada similara din 2013, productia industriala a scazut cu ,1% in Uniunea Europeana si cu ,4% in zona euro. Cele mai mari cresteri ale productiei industriale din UE au fost inregistrate in Irlanda (35,8%), Ungaria (5,8%), Estonia (4,9%) si Cehia (4,7%) iar cel mai semnificativ declin s-a inregistrat in Suedia (minus 3,9%), Olanda (minus 3,5%), Slovacia (minus 3,3%) si Franta (minus 2,9%).

  In cazul Romaniei, productia industriala a crescut cu 2,6% in noiembrie 2014, comparativ cu perioada similara din 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-14 :: Titlu: Traficul aerian de pasageri a atins recordul de 8,32 de milioane in 2014, in crestere cu 8,8%

  Numarul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile Bucurestiului in anul 2014 a inregistrat o crestere de 8,8% fata de 2013, ajungand la recordul de 8.321.858, iar miscarile de aeronave (aterizari si decolari) au fost cu peste 6% mai multe, respectiv 102.048, a informat, miercuri, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB).

  Potrivit sursei citate, din totalul pasagerilor, pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (AIHCB) s-au consemnat anul trecut 8.317.168 de pasageri si 91.788 de miscari de aeronave, iar restul au fost inregistrati pe Aeroportul International Bucuresti Baneasa-Aurel Vlaicu (AIBB AV).

  Evolutia numarului de pasageri pe cele doua aeroporturi ale Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti depaseste tendinta generala inregistrata la nivel european.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-14 :: Titlu: Guvernul a suplimentat cu 2,5 miliarde de lei garantiile pentru Programul Prima casa

  Executivul a suplimentat miercuri cu 2,5 miliarde de lei garantiile guvernamentale pentru achizitionarea unei locuinte prin programul Prima casa, informeaza Biroul de presa al Guvernului.

  Hotararea adoptata in sedinta de miercuri prevede totodata "posibilitatea utilizarii in anul 2015 a diferentei nealocate din plafonul prevazut pentru anul 2014, precum si sumele neutilizate pana la data de 31.12.2014 din fondurile alocate bancilor din plafonul disponibil pentru 2014. Suma reprezentand diferenta ramasa neutilizata si/sau nealocata din anul 2014 se va publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si al Fondului National de Garantare si Contragarantare pentru IMM-uri".

  Sursa citata mai precizeaza ca de la inceputul Programului Prima casa, in 2009, pana in prezent, au fost acordate aproximativ 130.000 garantii, pentru finantari in valoare de 2,525 miliarde euro, respectiv 10,985 miliarde lei, din care 31% reprezinta valoarea garantiilor destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2014.

  "Pentru emiterea de garantii in cadrul programului Prima casa, in cursul anului 2014 s-au efectuat alocari si realocari totale in suma de aproximativ 2,33 miliarde de lei", sustine Guvernul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2015-01-14 :: Titlu: Guvernul Romaniei a aprobat un nou imprumut cu o valoare de 1,42 miliarde de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri europene

  Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de astazi, 14 ianuarie a.c., un nou imprumut de la Trezoreria Statului, din venituri din privatizare, pentru a pune la dispozitia Autoritatilor de Management pentru programele operationale sumele necesare achitarii cererilor de rambursare si cererilor de plata depuse de beneficiari.

  "Imprumutul aprobat astazi, cu o valoare de 1,42 miliarde de lei, reprezinta un real sprijin pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, deoarece Autoritatile de Management pentru programele operationale vor avea resursele necesare pentru decontarea cheltuielilor facute de beneficiari. Aceste sume, care vor fi achitate beneficiarilor, vor fi rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana dupa ce vor fi transmise documentele necesare. Actualul Guvern a sprijinit constant implementarea proiectelor europene prin aprobarea sumelor necesare pentru plata beneficiarilor. In anii 2013 si 2014, actualul Guvern a aprobat imprumuturi cu o valoare totala de aproximativ 15,5 miliarde de lei pentru plata cheltuielilor efectuate in cadrul proiectelor implementate din fonduri structurale si de coeziune. Datorita acestei sustineri constante a implementarii proiectelor, rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la aproximativ 52% la sfarsitul anului 2014”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Din noul imprumut vor fi efectuate plati catre beneficiarii a trei programe: Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si Programul Operational Regional (POR).

  Pentru platile catre beneficiarii POS DRU a fost alocata o suma de 560 milioane de lei. In acelasi timp, a fost alocata o suma de 460 milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor efectuate de beneficiarii POS CCE si o suma de 400 milioane de lei pentru plata beneficiarilor POR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-14 :: Titlu: Inflatia din 2014, la cel mai scazut nivel din ultimii 24 de ani

  Inflatia anuala din 2014, de 0,83%, este cea mai scazuta din ultimii 24 de ani, respectiv din 1991 de cand Romania a inceput sa calculeze inflatia anuala decembrie/decembrie, potrivit datelor Institutului National de Statistica, consultate de AGERPRES.

  Cea mai mare inflatie anuala a fost inregistrata in Romania in 1993 cand indicatorul a atins 295,5%. Ulterior, inflatia anuala a coborat, in 1994, la 61,7% si in 1995, la 27,8%, dar s-a reaprins in 1996 cand a urcat 156,9%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-14 :: Titlu: Banca Mondiala: Romania va inregistra o crestere economica de 2,9% in acest an, dupa un avans de 2,6% in 2014

  Banca Mondiala estimeaza ca economia romaneasca va creste cu 2,9% in acest an, dupa un avans de 2,6% in 2014, potrivit raportului 'Global Economic Prospects' publicat miercuri de institutia financiara internationala.

  BM a revizuit in scadere usoara, la 2,6%, estimarile privind cresterea economica inregistrata anul trecut de Romania, dupa ce, in octombrie 2014, institutia prognoza un avans de 2,7% pentru economia Romaniei in 2014.

  Incetinirea economiei romanesti de la 3,5% in 2013 pana la 2,6% in 2014 va fi urmata, potrivit raportului elaborat de Banca Mondiala, de o accelerare a cresterii pana la 2,9% in acest an, urmata de un avans de 3,2% in 2016 si unul de 3,9% in 2017.

  La nivel regional, Banca Mondiala estimeaza ca avansul in regiunea Europa emergenta si Asia Centrala (in care este inclusa si Romania) a incetinit pana la 2,4% in 2014, de la 3,7% in 2013, ca urmare a unei contractii dramatice in Ucraina, slabiciunilor din Rusia si zona euro precum si incetinirii intrarilor de capital.

  'Dupa o incetinire dramatica in 2014, perspectiva pentru regiune este o relansare modesta, cu o crestere medie de 3,5% pentru 2015-2017, dar cu divergente semnificative in randul tarilor. Contractia de 2,9% prognozata pentru Rusia in 2015 si inasprirea graduala a conditiilor financiare globale ar urma sa fie contrabalansate de o relansare modesta a cererii zonei euro, diminuarea tensiunilor politice si beneficiile preturilor internationale scazute la energie', se arata in raportul Bancii Mondiale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-14 :: Titlu: Cursul valutar din 13 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 13 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4853 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8009 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0014 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.743 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0059 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7346 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2373 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-14 :: Titlu: Monitorul Oficial din 13 ianuarie 2015

  In data de 13 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 23/2015 - M. Of. 23/2015 [M. Of. 23 / 13 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 24/2015 - M. Of. 24/2015 [M. Of. 24 / 13 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 25/2015 - M. Of. 25/2015 [M. Of. 25 / 13 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 26/2015 - M. Of. 26/2015 [M. Of. 26 / 13 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-01-13 :: Titlu: Legea 9/2015 aduce mici modificari privind practica elevilor si studentilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 21/2015 a fost publicata Legea 9/2015 pentru completarea art. 10 din Legea nr. 258/2007 privind practica elevilor si studentilor.

  Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. c), activitatea de practica a elevilor si studentilor se realizeaza de catre partenerii de practica din institutiile din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala oricand pe parcursul a 24 de ore, in conditii stabilite prin ordin al ministrului/conducatorului institutiei.

  Textul integral: Legea 9/2015 aduce mici modificari privind practica elevilor si studentilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-13 :: Titlu: Eurostat: Excedentul de cont curent al Romaniei a ajuns la ,1 miliarde euro, in trimestrul trei din 2014

  Excedentul de cont curent al Romaniei s-a situat in trimestrul trei din 2014 la 0,1 miliarde euro, fata de un deficit de 0,6 miliarde euro in perioada similara din 2013, potrivit datelor publicate marti de Oficiul de Statistica al UE (Eurostat).

  Excedentul in comertul cu servicii a urcat la 1,4 miliarde euro, de la 1,3 miliarde euro in perioada iulie-septembrie 2013.

  Excedentul de cont curent al celor 28 de state membre ale Uniunii Europene a ajuns la 15 miliarde euro (0,4% din PIB), in trimestrul trei din 2014, comparativ cu un plus de 16,7 miliarde euro (0,5% din PIB) inregistrat in perioada similara din 2013.

  In trimestrul doi din 2013, excedentul de cont curent al Uniunii Europene s-a situat tot la 15 miliarde euro.

  In perioada iulie-septembrie 2014, excedentul in comertul cu servicii in UE28 a scazut la 37,9 miliarde de euro, comparativ cu un plus de 37,8 miliarde de euro in perioada similara din 2013. In comertul cu marfuri s-a inregistrat un deficit de 8,2 miliarde de euro, similar cu nivelul inregistrat in trimestrul trei din 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-11-13 :: Titlu: Investitiile straine directe au fost de 2,12 miliarde de euro in 11 luni din 2014

  Investitiile straine directe in Romania au totalizat 2,12 miliarde de euro in primele 11 luni din 2014, in scadere cu peste 11% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand s-au situat la 2,388 miliarde de euro, reiese din datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

  'Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au totalizat 2,122 miliarde de euro, din care participatiile la capital (inclusiv pierderea neta estimata) au insumat 2,364 miliarde de euro, iar creditele intragrup au inregistrat o valoare negativa de 242 de milioane de euro (net)', precizeaza banca centrala.

  Comparativ cu luna precedenta, insa, investitiile straine directe au crescut, in noiembrie 2014, cu 531 de milioane de euro, fiind cea mai mare crestere lunara de pe parcursul anului 2014. Cele mai bune luni pentru investitii pe parcursul anului trecut au fost, in afara de noiembrie, si aprilie, cu 306 milioane de euro, si februarie, cu 288 de milioane de euro. La polul opus, lunile cu cele mai slabe performante in privinta investitiilor straine directe au fost ianuarie, cu 38 de milioane de euro, octombrie, cu 80 de milioane de euro, si septembrie, cu 87 de milioane de euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-13 :: Titlu: DRPCIV: Scadere a inmatricularilor de vehicule noi, pana la 7.609 unitati, in decembrie 2014

  Ultima luna din 2014 a consemnat o scadere de 1,72% a inmatricularilor de vehicule noi, in comparatie cu datele inregistrate in decembrie 2013, arata statistica Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/, publicata luni.

  Din totalul de vehicule nou inmatriculate, autoturismele au inregistrat, in decembrie anul trecut, o crestere de ,47%, fata de aceeasi perioada din 2013, pana la 5.595 unitati de la 5.569 unitati.

  Conform sursei citate, la general, in decembrie, au fost inmatriculate 7.609 vehicule noi, ceea ce reprezinta o scadere de 1,72% fata de aceeasi luna din anul anterior.

  La majoritatea categoriilor de autovehicule nou inmatriculate s-au consemnat procentaje negative in decembrie 2014, in comparatie cu decembrie 2013, dupa cum urmeaza: autovehiculele cu destinatie speciala (46 unitati,—63,78%), semiremorcile (153 unitati,—30,77%), autovehiculele de transport marfuri (1.198 unitati,—11,32%) si mopedele/motocicletele (49 unitati,—9,26%).

  In ierarhia lunii decembrie, date pozitive au inregistrat: tractoarele (34 unitati, +61,90%), remorcile (488 unitati, +35,18%), autobuzele si microbuzele (46 unitati, +21,05%) si autoturismele (5.595 unitati, +0,47%).

  In ceea ce priveste marcile preferate de catre romani, Dacia continua sa fie lider cu 1.833 de unitati inmatriculate in decembrie, cu 7,05% mai putine decat in aceeasi perioada din anul precedent. Pe locurile urmatoare s-au clasat: Skoda (662 exemplare, +43,60%), Volkswagen (470 unitati,—4,08%) si Renault (357 unitati, +23,10%).

  Cea mai redusa frecventa a inmatricularilor de masini noi a fost consemnata in cazul marcilor Alfa Romeo (7 unitati), Jaguar (4), smart (3), Maserati (doua), Chevrolet, Lada, SsangYong si Subaru (cate o unitate).

  La nivelul celor 12 luni din 2014, numarul autoturismelor nou inmatriculate in Romania a ajuns la 70.172 unitati, mai mult cu 21,59% fata de acelasi interval din anul 2013, cand se inregistrasera 57.710 unitati.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-13 :: Titlu: ASF vrea sa gaseasca, pana la sfarsitul lunii februarie, o solutie acceptabila la tarifele RCA pentru tineri

  Autoritatea de Supraveghere Financiara /ASF/ analizeaza, in prezent, modul in care societatile de asigurare stabilesc tarifele asigurarilor de raspundere civila auto /RCA/ pentru tineri si vrea sa gaseasca pana la sfarsitul lunii februarie o solutie acceptabila.

  'Autoritatea de Supraveghere Financiara desfasoara, in prezent, un proces de analiza a modului in care sunt stabilite, de catre societatile de asigurare, tarifele RCA pentru segmentul tinerilor. Dorim ca, pana la sfarsitul lunii februarie sa identificam, prin dialogul initiat deja din luna decembrie a anului trecut cu asiguratorii, o solutie acceptabila pentru aceasta categorie. Acestia au modalitati diferite de a calcula tarifele, conform propriilor standarde, vrem insa sa actionam — prin instrumentele pe care le avem la indemana — in directia eliminarii diferentierilor excesive', se arata intr-un raspuns al ASF, la solicitarea AGERPRES, referitor la demersurile institutiei in acest sens.

  Premierul Victor Ponta a anuntat ca sprijina initiativa ministrului Finantelor, Darius Valcov, de a cere ASF reanalizarea sistemului RCA pentru a veni in sprijinul tinerilor.

  "Preturile actuale sunt excesive pentru puterea financiara de care dispun acestia, tinand cont ca multi dintre ei sunt studenti sau la inceput de cariera. O masina nu ar trebui sa fie considerata un lux pe care doar unii sa si-l permita", a scris duminica premierul pe Facebook.

  Ministrul Finantelor Publice, Darius Bogdan Valcov, solicita conducerii Autoritatii pentru Supraveghere Financiara sa reanalizeze si sa regandeasca sistemul RCA (asigurarea de raspundere civila auto — n.r.) in privinta tinerilor sub 25 de ani, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice /MFP/ remis sambata AGERPRES.

  'Consider ca actuala realitate este una care ii pune pe tineri in dificultatea de a plati niste polite RCA, care pot ajunge sa fie chiar mai scumpe decat masina pe care o conduc. Trebuie identificata o solutie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins ca marea parte a acestora nu isi vor putea permite sa plateasca un RCA de peste 2.000 de lei. Am incredere ca speta va fi reanalizata de catre ASF, astfel incat sa venim in sprijinul tinerilor si nu impotriva lor', a subliniat ministrul Finantelor.

  Pe 10 decembrie, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, a declarat ca va face o analiza a asigurarilor RCA si va solicita recalcularea preturilor la politele RCA pentru tineri.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-13 :: Titlu: Cursul valutar din 12 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 12 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4856 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0031 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8023 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0022 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.7489 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0088 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7349 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0027 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2382 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-13 :: Titlu: Monitorul Oficial din 12 ianuarie 2015

  In data de 12 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 19/2015 - M. Of. 19/2015 [M. Of. 19 / 12 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 20/2015 - M. Of. 20/2015 [M. Of. 20 / 12 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 21/2015 - M. Of. 21/2015 [M. Of. 21 / 12 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 22/2015 - M. Of. 22/2015 [M. Of. 22 / 12 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-12 :: Titlu: Castigul salarial mediu nominal net a crescut la 1.743 lei, in noiembrie

  Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.743 lei, in noiembrie 2014, in crestere fata de luna precedenta cu 38 de lei, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica remis, luni, AGERPRES.

  In luna noiembrie 2014, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.412 lei, cu 2,3% mai mare decat in luna octombrie 2014. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.743 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 38 lei (2,2%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.166 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.033 de lei).

  Potrivit INS, comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,6%.

  In luna noiembrie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat cresteri fata de luna octombrie 2014. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime anuale sau pentru sarbatori), sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.

  Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net, arata INS, s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), respectiv cu 23%, si in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de posta si de curier, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, intre 9,0% si 13,0%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-11 :: Titlu: Hotararea ICCJ aduce modificari privind concursul pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la ICCJ

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 7/2015 a fost publicata Hotararea CSM 1255/2014 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la ICCJ.

  Ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie se face prin concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii si Institutul National al Magistraturii, in conditiile prezentului regulament.

  La concursul pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie se pot inscrie persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 14 alin. (2) lit. a)-e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Legea nr. 303/2004.
  Pot fi numiti in functia de magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe baza concursului prevazut la art. 1, avocatii, notarii, personalul de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, precum si grefierii cu studii superioare juridice de la curtile de apel si Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu o vechime de cel putin 5 ani.

  Textul integral al Hotararii CSM: Hotararea ICCJ aduce modificari privind concursul pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la ICCJ
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-11 :: Titlu: HG 1104/2014 aduce modificari privind ajutorul de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 4/2015 a fost publicata HG 1104/2014 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 495/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

  In cazul intreprinderilor electro-intensive infiintate de mai putin de un an si care se afla pe lista sectoarelor din anexa nr. 3 din Orientari, se utilizeaza datele estimate pentru primul an de activitate. Ulterior primului an de activitate, Ministerul Economiei verifica incadrarea intreprinderii in conditiile de eligibilitate stabilite de prezenta schema, urmand sa regularizeze sprijinul financiar acordat, dupa caz. Pentru al doilea an de activitate se utilizeaza datele aferente primului an de activitate. Pentru al treilea an de activitate se aplica media aritmetica a datelor aferente primilor 2 ani de activitate. Incepand cu al patrulea an de activitate se utilizeaza media aritmetica a celor 3 ani anteriori.

  Ministerul Economiei verifica anual respectarea indeplinirii de catre beneficiari a conditiilor impuse de reglementarile Uniunii Europene si cele nationale in vigoare, precum si de prevederile prezentei hotarari si monitorizeaza schema de ajutor de stat astfel incat sa asigure ca exceptarile acordate se incadreaza in procentele prevazute la art. 2 alin. (4) si ca beneficiarul ajutorului de stat continua sa se incadreze in conditiile de eligibilitate stabilite in schema in baza documentatiei depuse de beneficiar pana la data de 31 mai a fiecarui an.
  Documentatia prevazuta la alin. (1) se depune incepand cu anul urmator celui in care a fost obtinut acordul de exceptare.

  Textul integral al Hotararii: HG 1104/2014 aduce modificari privind ajutorul de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-10 :: Titlu: Program prelungit pentru plata impozitelor si taxelor locale in sectorul 1

  Casieriile Directiei Generale de Impozite si Taxe Locale (DGITL) sector 1 isi vor extinde programul de lucru cu publicul de lunea viitoare pana pe 29 ianuarie pentru a recupera zilele de 24 decembrie, respectiv 31 decembrie 2014 declarate libere conform unei hotarari de Guvern din luna decembrie a anului trecut.

  Astfel, centrele din str. Piata Amzei nr. 13, Calea Grivitei nr. 208 si str. Pajurei nr. 13 vor avea program de lucru cu publicul luni, marti, joi si vineri in intervalul orar 8,30-18,00, iar miercuri intre orele 8,30-18,30.

  Programul de lucru cu publicul pentru centrul de incasare din Primaria sectorului 1 din sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 9-13 va fi urmatorul: luni, marti, miercuri, vineri intre orele 8,30-18,00, iar joi in intervalul orar 8,30-18,30.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-10 :: Titlu: Creantele Administratiei publice s-au diminuat la 25,3% din PIB in trimestrul III din 2014

  Totalul creantelor Administratiei publice s-a diminuat cu 0,4 puncte procentuale, la 25,3% din Produsul Intern Brut, in trimestrul III 2014, fata de aceeasi perioada a anului precedent, se arata in datele provizorii publicate, vineri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

  "Totalul creantelor sectorului 'Administratia publica' s-a diminuat ca pondere in Produsul Intern Brut la 25,3% fata de 25,7% (in T3 2013 — n. r.). Detinerile de actiuni si alte participatii ale statului, care reprezinta categoria de creante majoritara, au scazut cu 1,1 puncte procentuale, ajungand la un nivel de 9,4% din PIB. Depozitele administratiei publice au crescut cu 1,3 puncte procentuale, pana la 8,2% din PIB, iar creantele comerciale au scazut cu 0,6 puncte procentuale, ajungand la un nivel de 6,8% ca pondere in PIB", informeaza BNR.

  Potrivit institutiei, angajamentele Administratiei publice au scazut ca pondere in PIB la un nivel de 44,1%, fata de 44,2%.

  "Titlurile in lei si valuta au crescut cu 0,8 puncte procentuale pe seama emiterii de noi titluri in lei si in valuta, atat pe termen lung, cat si scurt, ajungand la un nivel de 26,1% din PIB. Datoriile comerciale au crescut cu 0,3 puncte procentuale, pana la 6,3% din PIB. Imprumuturile au scazut cu 1,1 puncte procentuale si reprezentau 11,1% din PIB la finele trimestrului III 2014", mai arata Banca Centrala.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 0000-00-00 :: Titlu: Guvernul intentioneaza sa aloce 2,5 miliarde de lei pentru programul Prima Casa in 2015

  Guvernul intentioneaza sa aloce 2,5 miliarde de lei pentru programul 'Prima Casa' in anul 2015, iar plafonul va fi suplimentat cu sumele nealocate sau neutilizate din plafonul pe 2014, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

  'Suma reprezentand diferenta ramasa neutilizata si/sau nealocata din anul 2014 urmeaza sa fie publicata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si al Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) in cel mult 5 zile de la data publicarii Hotararii in Monitorul Oficial', se mentioneaza in proiectul de Hotarare.

  Programul 'Prima Casa' a fost implementat la nivelul anului 2009, cand piata imobiliara era blocata din cauza bulei imobiliare in care intrase Romania. In prezent, garantiile pentru creditele destinate achizitiei sau constructiei de locuinte in cadrul Programului se acorda numai in lei, de catre finantatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat in cadrul etapelor anterioare.

  Pana in prezent, in cadrul programului au fost acordate circa 130.000 de garantii, pentru finantari in valoare de 2,525 miliarde de euro, respectiv 10,985 miliarde de lei, din care 31% reprezinta valoarea garantiilor destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2014. In tot acest timp, au fost executate 312 garantii, reprezentand o rata de default de 0,2%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-10 :: Titlu: Cota de TVA de 9% va fi aplicata si serviciilor accesorii cazarii turistice, oferite la un pret total (norme)

  Cota redusa de TVA de 9% va fi aplicata si asupra serviciilor accesorii cazarii in structurile turistice, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total - pranz, cina, gustarile dintre mese si servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica, potrivit unui proiect de act normativ pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal.

  Modificarea normelor este determinata de completarea Ordonantei de Guvern 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, in sensul definirii de catre legislatia specifica a notiunii de cazare.

  Un nou articol introdus in OG 58/1998 precizeaza tipurile de cazare in structurile turistice: cazare fara mic dejun, cazare cu mic dejun (servicii de cazare si asigurare a micului dejun, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total), cazarea cu demipensiune (servicii de cazare, de asigurare a micului dejun si a pranzului sau a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total), cazare cu pensiune completa (servicii de cazare si asigurare a micului dejun, pranzului si a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total) si cazarea cu 'all inclusive' (combinatia prestabilita a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a pranzului, a cinei, a gustarilor dintre mese si a oricaror altor servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total).

  Proiectul de act normativ coreleaza, practic, normele de aplicare a Codului Fiscal cu ultimele modificari ale legislatiei specifice in domeniul turismului.

  'In vederea delimitarii sferei de aplicare a cotei reduse se impune precizarea ca aceasta se aplica pentru serviciile de cazare prestate de structurile de primire turistica cu functiune de cazare, astfel incat sa reiasa ca, in cazul altor structuri, cum ar fi caminele muncitoresti, nu se aplica cota redusa', se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

  Cota de TVA de 9% se va aplica si de catre persoanele care refactureaza servicii de cazare la pretul la care le-au fost prestate de catre structurile de primire turistica.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-10 :: Titlu: Cursul valutar din 9 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 9 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4887 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8001 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.013 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.7577 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0172 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7376 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2391 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-10 :: Titlu: Monitorul Oficial din 9 ianuarie 2015

  In data de 9 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 16/2015 - M. Of. 16/2015 [M. Of. 16 / 9 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 17/2015 - M. Of. 17/2015 [M. Of. 17 / 9 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 18/2015 - M. Of. 18/2015 [M. Of. 18 / 9 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-09 :: Titlu: 2015: Executari silite in crestere, dezvoltari rezidentiale precaute, iesirea in piata a mai multor proprietati de lux (expert)

  Cresteri de executari silite, dezvoltari rezidentiale precaute in paralel cu construirea de parcuri de retail noi, iesirea in piata a mai multor proprietati de lux si cresterea interesului pentru acest segment sunt numai cateva dintre caracteristicile sectorului imobiliar in anul 2015, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Razvan Muntean, expert imobiliar.

  "Ma astept ca in 2015 sa avem o crestere a executarilor silite prin dezghetarea portofoliilor bancare executate. În ultimii ani, bancile s-au dovedit tot mai putin permisive, urmare a cresterii portofoliului de credite neperformante. Dupa o perioada in care terenurile aproape ca nu mai aveau pret, iata ca a doua parte a anului 2014 a creat un interes tot mai mare in acest segment, interes pe care il vad continuat si in 2015. Aceasta ar putea fi baza aparitiei atat de dezvoltari rezidentiale, cat si in zona de retail", a precizat managerul general al Imopedia.ro, Razvan Muntean.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-09 :: Titlu: OUG 89/2014 aduce modificari privind acte normative in domeniul managementului situatiilor de urgenta si al apararii impotriva incendiilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 962/2015 a fost publicata OUG 89/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul managementului situatiilor de urgenta si al apararii impotriva incendiilor.

  In vederea planificarii strategice, a monitorizarii permanente si evaluarii factorilor de risc, amenintarilor si vulnerabilitatilor, precum si pentru coordonarea gestionarii situatiilor de urgenta determinate de tipurile de risc stabilite prin hotarare a Guvernului, se constituie si functioneaza Comitetul national pentru situatii speciale de urgenta, denumit in continuare Comitetul national, sub conducerea viceprim- ministrului pentru securitate nationala, in calitate de presedinte.

  Pentru stabilirea strategiilor si programelor privind prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta, Comitetul national poate solicita consultarea unor experti, specialisti, cadre didactice sau cercetatori constituiti in grupuri de suport tehnico-stiintific.
  Comitetul national si grupurile de suport tehnico-stiintific, alaturi de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale, asociatiilor profesionale, sindicatelor, unitatilor de invatamant superior si institutelor de cercetare, institutiilor culturale, ale cultelor si asociatiilor religioase recunoscute potrivit legii si ai mass-mediei, formeaza Platforma nationala pentru reducerea riscurilor la dezastre.

  Textul integral al Ordonantei de urgenta: OUG 89/2014 aduce modificari privind acte normative in domeniul managementului situatiilor de urgenta si al apararii impotriva incendiilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4882 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0078 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8131 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0195 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.7405 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0025 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7372 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0065 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2391 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-09 :: Titlu: Monitorul Oficial din 8 ianuarie 2015

  In data de 8 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 13/2015 - M. Of. 13/2015 [M. Of. 13 / 8 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 14/2015 - M. Of. 14/2015 [M. Of. 14 / 8 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 15/2015 - M. Of. 15/2015 [M. Of. 15 / 8 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-01-09 :: Titlu: Legea 181/2014 aduce modificari institutia Avocatul Poporului

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 6/2015 a fost publicata Legea 181/20114 privind aprobarea OUG 48/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

  Pe langa adjunctul Avocatului Poporului pentru Domeniul privind prevenirea torturii in locurile de detentie, in cadrul structurii centrale a Domeniului, inclusiv a Centrului zonal Bucuresti, isi desfasoara activitatea un numar de 11 angajati, dintre care: 4 angajati personal de executie de specialitate cu studii juridice, 3 specialisti ? medici, psihologi, asistenti sociali, sociologi sau orice alte profesii necesare desfasurarii activitatii specifice si 4 angajati personal financiar, salarizare, resurse umane si administrativ.?

  Numarul de personal finantat potrivit legii se suplimenteaza cu 39 de posturi, dintre care: un adjunct al Avocatului Poporului, 23 de angajati pentru Domeniul privind prevenirea torturii in locurile de detentie, 13 angajati la Serviciul contencios constitutional, recurs in interesul legii, contencios administrativ si juridic, analiza acte normative, relatii externe si comunicare si 2 angajati personal de executie de specialitate cu studii juridice. Numarul de posturi al institutiei Avocatul Poporului este de 133, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului Avocatului Poporului.

  Textul integral al Legii: Legea 181/2014 aduce modificari institutia Avocatul Poporului
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Nitu, despre legea cartelelor prepay: Alegem dreptul la viata chiar cu ingradirea in limite legale a dreptului la corespondenta

  Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat joi, la sediul CSM, ca este nevoie neaparat de legea privind cartelele preplatite si retentia datelor si ca trebuie sa primeze dreptul la viata chiar cu diminuarea sau cu ingradirea in limite legale a dreptului la corespondenta si comunicare.

  Referitor la cat de sensibila este acea linie intre interesul public privind prevenirea actelor de terorism si violarea drepturilor fundamentale ale individului, seful Ministerului Public a precizat ca trebuie pastrat un echilibru intre drepturile omului, dreptul la corespondenta, la comunicare, sa nu te imixtionezi ca autoritate a statului si sa nu ingradesti astfel de drepturi.

  "Pe de alta parte, haideti sa spunem, si dreptul la viata este tot dreptul persoanelor, este dreptul nostru al tuturor, si atunci, intre dreptul la viata si dreptul la secretul corespondentei, bineinteles alegem dreptul la viata, chiar cu diminuarea sau cu ingradirea, in limite legale, bineinteles, si cu respectarea procedurilor legale, a dreptului la corespondenta si comunicare. (...) Cred ca in actualul context si celelalte institutii implicate in elaborarea actelor normative, in promulgare, in controlul asupra constitutionalitatii vor avea o opinie putin schimbata. (...) Acel echilibru, in opinia noastra, trebuie mentinut, dar avand prioritate totusi dreptul la viata. (...) Pai, daca un titular de abonament e identificat si dreptul lui nu a fost in niciun fel incalcat, atunci de ce cel care ia o cartela preplatita ar fi ilegal sa fie identificat? (...) Haideti sa pastram un echilibru, dar trebuie sa avem in vedere ca avem toti nevoie de siguranta", a sustinut Nitu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Euro s-a depreciat fata de dolar, ajungand la cel mai redus nivel din decembrie 2005

  Euro s-a depreciat, joi, pentru a cincea zi consecutiv, fata de dolar, ajungand la cel mai redus nivel din ultimii noua ani, iar investitorii estimeaza ca Banca Central Europeana va adopta masuri de relaxare cantitativa (QE), transmite CNBC.

  Euro a scazut la 1,17625 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din decembrie 2005, si s-a apropiat periculos de cotatia de 1,1747 dolari, la care se tranzactiona cand a fost lansata moneda euro, in urma cu 16 ani.

  Declinul vine dupa ce datele privind comenzile industriale noi in Germania au indicat un declin de 2,4% in noiembrie, iar rata anuala a inflatiei in zona euro a continuat sa scada in luna decembrie 2014, ca urmare a reducerii preturilor la energie, ajungand la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% inregistrat in luna noiembrie.

  Aceasta este prima scadere a inflatiei in teritoriul negativ inregistrata de zona euro dupa luna octombrie 2009. Daca aceasta tendinta se va prelungi, zona euro va intra intr-o perioada de deflatie.

  'Investitorii cred ca datele privind inflatia vor spori sansele ca BCE sa adopte masuri de relaxare cantitativa la reuniunea de politica monetara din 22 ianuarie', a apreciat economistul sef al ADM ISI, Stephen Lewis.

  Economia zonei euro a inregistrat, in trimestrul patru 2014, cea mai slaba performanta din ultimul an pe masura ce scaderea preturilor nu a reusit sa stimuleze activitatea economica, ceea ce pune noi presiuni asupra Bancii Central Europene sa introduca noi stimulente, arata datele privind indicele compozit Purchasing Managers Index (PMI) publicate marti de compania britanica de analize financiare Markit.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Victor Ponta: Nu se schimba cota unica; nu este nevoie de noi taxe si impoziteEuro s-a depreciat, joi, pentru a cincea zi consecutiv, fata de dolar, ajungand la cel mai redus nivel din ultimii noua ani, iar investitorii estimeaza ca Banca Central Europeana va adopta masuri de relaxare cantitativa (QE), transmite CNBC.

  Euro a scazut la 1,17625 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din decembrie 2005, si s-a apropiat periculos de cotatia de 1,1747 dolari, la care se tranzactiona cand a fost lansata moneda euro, in urma cu 16 ani.

  Declinul vine dupa ce datele privind comenzile industriale noi in Germania au indicat un declin de 2,4% in noiembrie, iar rata anuala a inflatiei in zona euro a continuat sa scada in luna decembrie 2014, ca urmare a reducerii preturilor la energie, ajungand la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% inregistrat in luna noiembrie.

  Aceasta este prima scadere a inflatiei in teritoriul negativ inregistrata de zona euro dupa luna octombrie 2009. Daca aceasta tendinta se va prelungi, zona euro va intra intr-o perioada de deflatie.

  'Investitorii cred ca datele privind inflatia vor spori sansele ca BCE sa adopte masuri de relaxare cantitativa la reuniunea de politica monetara din 22 ianuarie', a apreciat economistul sef al ADM ISI, Stephen Lewis.

  Economia zonei euro a inregistrat, in trimestrul patru 2014, cea mai slaba performanta din ultimul an pe masura ce scaderea preturilor nu a reusit sa stimuleze activitatea economica, ceea ce pune noi presiuni asupra Bancii Central Europene sa introduca noi stimulente, arata datele privind indicele compozit Purchasing Managers Index (PMI) publicate marti de compania britanica de analize financiare Markit.

  Cota unica de 16% nu va fi modificata si nu este nevoie de noi taxe si impozite, a declarat joi, la sediul Ministerul Finantelor Publice /MFP/, premierul Victor Ponta, intrebat de jurnalisti despre prevederile noului Cod Fiscal, ce va fi finalizat pana pe 15 februarie.

  "Nu se schimba cota unica de 16% si nu prin Codul Fiscal (...) În baza strategiei fiscal — bugetare nu avem intentia pentru 2015 — 2016 (...) in primul rand nu se pune problema renuntarii la cota unica de 16%, nu este nevoie de noi taxe si impozite. Obiectivul nostru este, in masura in care vom continua trendul de colectare imbunatatita la buget, sa putem de la 1 ianuarie 2016 sa scadem TVA pentru produsele alimentare", a afirmat premierul.

  Unul dintre obiectivele MFP pentru anul 2015 il reprezinta finalizarea textului propunerii de Cod fiscal si de Cod de procedura fiscala pana in 15 februarie, dupa aceea punerea in dezbatere publica, iar in 15 martie trimiterea celor doua coduri in Parlament pentru a fi dezbatute si adoptate.

  "Am discutat cu conducerea Ministerului de Finante sa finalizeze textul propunerii de Cod fiscal si Cod de procedura fiscala pana in 15 februarie, dupa aceea vreau sa fie puse inca o data in dezbatere publica. Au fost discutate cu mediul de afaceri, cu diverse alte asociatii reprezentative si, in 15 martie, cele doua coduri — fiscal si de procedura fiscala — sa fie trimise in Parlament pentru a fi dezbatute si adoptate. Daca reusim sa dezbatem si sa adoptam in prima sesiune, pana in 30 iunie, am avea pentru prima data un Cod fiscal si un Cod de procedura adoptate prin dezbateri cat mai detaliate si cat mai serioase, prin consens politic, pentru ca vreau sa spun foarte clar: nu cred si nu voi fi de acord ca acest Cod fiscal si Cod de procedura fiscala sa fie adoptate doar de majoritate si minoritatea sa se opuna, pentru ca mesajul este de instabilitate. Trebuie discutate in Parlament pana cand exista o pozitie comuna si o pozitie consensuala, iar, de la 1 ianuarie 2016, noul Cod fiscal si noul Cod de procedura fiscala, adoptate prin pozitii bipartizane, sa dea un sentiment si un sistem stabil pentru viitor', a mai spus Ponta.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Romania a inregistrat a treia mare crestere a comertului cu amanuntul din UE, in luna noiembrie 2014

  Volumul comertului cu amanuntul in Romania a crescut cu 8,2% in luna noiembrie 2014 comparativ cu luna noiembrie 2013, aceasta fiind a treia mare crestere inregistrata de o tara membra a Uniunii Europene dupa Luxemburg (10,9%) si Estonia (9%), arata datele prezentate, joi, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

  In zona euro, comertul cu amanuntul a crescut cu 1,5%, in timp ce in Uniunea Europeana s-a inregistrat o crestere de 2,6%. Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 4,3%, in timp ce vanzarile de combustibili au crescut cu 1% iar vanzarile de alimente, bauturi si tigari au crescut cu ,7%.

  Romania a inregistrat a treia mare crestere a comertului cu amanuntul din UE si in luna noiembrie 2014 comparativ cu luna octombrie 2014, gratie unui avans de 2,1%, cresteri mai mari fiind inregistrate doar in Portugalia (3%) si Polonia (2,3%). In luna noiembrie comparativ cu luna precedenta, comertul cu amanuntul a inregistrat o crestere de ,6% in zona euro si un avans de ,8% in Uniunea Europeana.

  In cazul Romaniei, Institutul National de Statistica (INS) a informat ca volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna noiembrie 2014, comparativ cu luna noiembrie 2013 a inregistrat o crestere cu 7,8%. In luna noiembrie 2014, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,1%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Ambasadorul Marii Britanii la Sofia: Monitorizarea prin MCV ar putea continua numai in cazul Bulgariei, nu si al Romaniei

  Bulgaria ar putea ramane singura tara monitorizata prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) al Comisiei Europene, a declarat ambasadorul Marii Britanii la Sofia, Jonathan Allen, intr-un interviu acordat joi postului bTV, preluat de Novinite.

  El a sugerat ca s-ar putea renunta la Mecanismul de Cooperare si Verificare in cazul Romaniei, urmand ca Bulgaria sa ramana singura tara din UE al carei sistem de justitie este monitorizat de Bruxelles, adauga Novinite.

  Comentariile ambasadorului britanic confirma temerile ca raportul MCV privind Bulgaria, ce va fi prezentat la sfarsitul lunii ianuarie, va fi unul negativ, noteaza agentia bulgara de presa.

  Ambasadorul britanic a declarat ca trimiterea de fosti ministri si sefi de agentii de stat la inchisoare, asa cum a facut Romania, ar arata ca Bulgaria are institutii independente care nu sunt supuse presiunii politice, precizeaza sursa citata.

  Jonathan Allen a mai subliniat, citat de dnevnik.bg, ca rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene continua sa arate ca, pentru al optulea an la rand, sistemul de justitie nu respecta pe deplin standardele europene. El a spus ca cel mai bun motiv pentru a introduce schimbari este acela ca poporul bulgar vrea acest lucru, si nu pentru ca o cere Bruxellesul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Legea 4/2015 stabileste pretului mediu al unui metru cub de masa lemnoasa

  A fost promulgata Legea nr. 4/2015 pentru aprobarea pretului mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior.

  Se aproba pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, in valoare de 115 lei.

  Textul integral: Legea 4/2015 stabileste pretului mediu al unui metru cub de masa lemnoasa
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: HG 1180/2014 aduce modificari privind Planul general de urbanism, privind retelele de comunicatii electronice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 965/2014 a fost publicata HG 1180/2014 privind completarea Regulamentului general de urbanism, aprobat prin HG 525/1996. Hotararea 1180/2014.

  Prin exceptie de la prevederile alin. (2^1), cu respectarea legislatiei si a reglementarilor tehnice specifice in vigoare, retelele de comunicatii electronice si infrastructura asociata acestora pot fi amplasate si in varianta supraterana, in intravilanul si extravilanul comunelor, satelor si localitatilor apartinatoare oraselor si municipiilor.

  Textul integral al Hotararii de Guvern: HG 1180/2014 aduce modificari privind Planul general de urbanism, privind retelele de comunicatii electronice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: HG 1152/2014 reglementeaza Centrul National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 965/2014 a fost publicata HG 1152/2014 privind organizarea, functionarea si compunerea Centrului National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica.

  Centrul National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica, denumit in continuare Centrul National, se organizeaza, potrivit legii, in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ca structura interinstitutionala de suport decizional pentru managementul integrat al actiunilor in situatii speciale si de criza.

  Pentru realizarea obiectivelor sale, Centrul National indeplineste, in situatii speciale si de criza, urmatoarele functii:
  a) functia de conducere, prin care asigura fundamentarea si elaborarea deciziilor, precum si implementarea acestora;
  b) functia de reglementare, prin care asigura elaborarea proiectelor de acte normative si a standardelor/procedurilor operationale in domeniul managementului integrat al situatiilor speciale si de criza;
  c) functia de planificare, prin care asigura elaborarea strategiilor si planurilor privind desfasurarea actiunilor, precum si modul de intrebuintare a efectivelor corespunzator specificului situatiilor operative;
  d) functia de coordonare, prin care se asigura interoperabilitatea fortelor si mijloacelor, pe timpul desfasurarii actiunilor;
  e) functia de management al informatiilor, prin care se asigura procurarea, centralizarea, prelucrarea, protectia si difuzarea datelor si informatiilor privind situatia operativa, precum si evaluarea riscurilor si amenintarilor;
  f) functia de comunicare, prin care se asigura notificarea/instiintarea in cadrul sistemului de alerta/alarmare, in functie de evolutia situatiei operative;
  g) functia de control, prin care se asigura testarea/verificarea capacitatii operationale a fortelor;
  h) functia de cooperare, prin care se desfasoara actiuni in comun, in conformitate cu angajamentele asumate de Ministerul Afacerilor Interne, pe plan intern si international.

  Centrul National se constituie si functioneaza in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, in subordinea nemijlocita a viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, si are in compunere: Centrul de decizie, Centrul de consultanta si Centrul National de Conducere Integrata.

  Textul integral al Hotararii: HG 1152/2014 reglementeaza Centrul National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Conducerea Universitatii din Bucuresti nu este de acord cu OUG privind renuntarea la titlurile stiintifice

  Universitatea din Bucuresti si-a exprimat dezacordul fata de prevederea OUG nr. 94/2014, care permite detinatorilor unui titlu stiintific sa renunte la el printr-o simpla solicitare adresata Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

  "In acest sens, Universitatea din Bucuresti urmeaza sa se adreseze Avocatului Poporului, care, prin atributiile ce ii sunt conferite, poate sesiza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor. In mod evident, in cazul in speta a fost incalcat art. 115 alin. 4 din Legea fundamentala a tarii, care precizeaza fara echivoc ca "Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta din cuprinsul acestora", sustin reprezentantii UB, conform unui comunicat publicat pe site-ul institutiei.

  Totodata, Universitatea din Bucuresti sustine ca urmeaza sa se adreseze Parlamentului cu solicitarea expresa de a nu adopta completarea art. 168 din Legea educatiei nationale prin introducerea art. 71.

  In opinia conducerii institutiei de invatamant superior, posibilitatea renuntarii de catre detinator la un titlu stiintific va genera un precedent ce arunca "in derizoriu" procesul educational si promoveaza un comportament "iresponsabil si lipsit de etica" fata de studiile universitare.

  "Consideram ca articolul I punctul 12 al OUG 94/2014 destabilizeaza educatia superioara prin alternativa ca detinatorul unui titlu stiintific sa se sustraga, din motive subiective, unui angajament institutional obiectiv, care a angrenat un intreg ansamblu de resurse umane si financiare. Universitatea din Bucuresti considera ca aceasta prevedere a ordonantei de urgenta creeaza premise care favorizeaza eludarea procedurilor de investigare de catre organismele abilitate (comisiile de etica ale universitatilor, Consiliul National de Etica etc.) a lucrarilor asupra carora planeaza suspiciuni referitoare la buna conduita in cercetarea stiintifica. In plus, o astfel de reglementare poate aduce grave prejudicii in practica eticii cercetarii", sustine conducerea UB.

  Reprezentantii Universitatii din Bucuresti si-au exprimat "surprinderea" privind faptul ca universitatile nu au fost consultate in privinta elaborarii acestei ordonante de urgenta.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Isarescu: Inflatia va ramane sub 1,5% cateva luni bune; pretul titeiului a scazut cu mult peste asteptari

  Inflatia va ramane sub limita minima a intervalului de variatie, de 1,5%, cel putin pentru cateva luni, in principal din cauza scaderii peste asteptari a pretului la petrol pe plan international, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.

  "Prognoza noastra reactualizata indica mentinerea sensibila, cel putin cateva luni, a ratei inflatiei sub pragul de 1,5%. Deci, vom trai cateva luni bune cu o inflatie scazuta (...) Factorul principal de reasezare a traiectoriei inflatiei pe o curba sensibil inferioara il constituie pretul titeiului. El a scazut cu mult fata de cifrele pe care le aveam in vedere in vara si in toamna, cand s-au elaborat prognozele anterioare", a explicat Mugur Isarescu.

  Acesta a subliniat ca BNR este pregatita si pentru astfel de situatii si are toate instrumentele disponibile, spre deosebire de alte banci centrale, care au ajuns cu rata dobanzii la zero.

  "Noi mai avem un camp suficient de mare de actiune; avem si acest instrument de gestionare a lichiditati din sistemul bancar, fara sa mai zicem de rezervele minime obligatorii, unde campul este excesiv de mare. Acolo, probabil vom lua masuri cateva trimestre bune de acum incolo", a explicat Isarescu.

  Guvernatorul BNR a admis ca exista riscul unei cresteri a inflatiei in cazul revenirii pretului barilului de petrol la 80 de dolari, dar, in opinia sa, tarile dependente de titei vor antrena scaderi mai mari ale pretului, pentru ca trebuie sa vanda mai mult sa isi acopere cheltuielile.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Activele fondurilor de pensii private au crescut cu 36% in 2014 si au ajuns la 4,5 miliarde euro

  Activele fondurilor de pensii private (obligatorii - Pilonul II si facultative - Pilonul III) au crescut cu 36% in 2014 fata de finalul anului 2013 si au depasit 20,1 miliarde lei (4,5 miliarde euro), informeaza un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania /APAPR/ remis miercuri AGERPRES.

  Cele sapte fonduri de pensii de pe Pilonul II au ajuns la sfarsitul anului 2014 la un numar total de aproape 6,3 milioane de participanti si administrau active nete in valoare totala de peste 19,1 miliarde lei (4,26 miliarde euro), potrivit datelor centralizate de APAPR. In 2014, randamentul mediu obtinut de toate aceste fonduri de pensii private obligatorii a fost de 8,71%.

  In cursul anului 2014, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon II au crescut cu 37%. De la lansare, in mai 2008, si pana in prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit in administrare in numele participantilor contributii brute totale in valoare de 15,2 miliarde lei si au adaugat, prin activitatea investitionala, castiguri nete in valoare de peste 3,9 miliarde lei. De la lansarea lor, aceste fonduri au obtinut un randament mediu anualizat de 11,08%.

  Pe Pilonul III, cele 10 fonduri de pensii au ajuns la sfarsitul anului 2014 la un numar total de circa 345.000 de participanti si administrau active nete in valoare totala de 1,04 miliarde lei (232 milioane euro), potrivit datelor APAPR. In 2014, randamentul mediu obtinut de toate aceste fonduri de pensii private facultative a fost de 7,45%.

  Anul trecut, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon III au crescut cu peste 28%, in conditiile in care participantii la fondurile de pensii facultative au virat in sistem contributii in valoare de peste 176 milioane lei, cu 17% mai mult decat in 2013, cel mai ridicat nivel anual de la startul sistemului, la mijlocul anului 2007. Pana in prezent, randamentul mediu anualizat este de 8,16%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Cursul valutar din 7 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 7 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.496 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0022 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.7936 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0139 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.738 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0024 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7437 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2395 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Monitorul Oficial din 7 ianuarie 2015

  In data de 7 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 8/2015 - M. Of. 8/2015 [M. Of. 8 / 7 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 9/2015 - M. Of. 9/2015 [M. Of. 9 / 7 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 10/2015 - M. Of. 10/2015 [M. Of. 10 / 7 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 11/2015 - M. Of. 11/2015 [M. Of. 11 / 7 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 12/2015 - M. Of. 12/2015 [M. Of. 12 / 7 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: Barilul de titei Brent a coborat sub 50 de dolari pentru prima data in ultimii sase ani

  Cotatia barilului de titei Brent a coborat miercuri sub pragul simbolic de 50 de dolari, pentru prima data dupa luna mai 2009, analistii avertizand ca noi scaderi sunt posibile din cauza excesului de oferta si a cererii modeste, transmit AFP si Reuters.

  In jurul orei 8,00 GMT, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra cotatia barilului de titei Brent cu livrare in luna februarie a scazut cu peste un dolar pana la 49,92 dolari, iar ulterior a revenit peste pragul de 50 de dolari. Pe piata americana cotatia barilului de titei a coborat pana la 47,20 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna aprilie 2009, dupa ce la inceputul saptamanii a coborat sub pragul de 50 de dolari.

  Nobuyuki Nakahara, fost membru al comitetului de politica monetara de la Banca Japoniei, a declarat ca se asteapta la noi reduceri de preturi. 'Nu as fi surprins daca preturile vor cobori pana la aproximativ 20 de dolari. Este o chestiune care tine strict de cerere si oferta', a spus Nakahara.

  In timp ce pe partea ofertei productia de petrol a Rusiei a atins un nivel record iar exporturile de petrol ale Irakului a revenit la nivelul din anii 1980, cererea de petrol este scazuta in conditiile in care Europa se confrunta cu o criza a datoriilor iar in Asia economia chineze incetineste iar Japonia se confrunta cu recesiunea.

  De asemenea, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis luna trecuta sa-si mentina nemodificat nivelul productiei. Potrivit analistilor, OPEC a optat pentru mentinerea cotei sale de piata, in loc sa sprijine pretul titeiului. OPEC, o organizatie care grupeaza 12 state membre, furnizeaza aproximativ 40% din petrolul mondial.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: Banca centrala reduce dobanda de politica monetara la 2,5% pe an

  Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri reducerea dobanzii de politica monetara de la 2,75% la 2,5% incepand cu data de 8 ianuarie 2015, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

  De asemenea, s-a decis ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/—2,25 puncte procentuale de la +/-2,5 puncte procentuale. 'Astfel, incepand cu data de 8 ianuarie 2015, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,75% pe an de la 5,25%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la ,25% pe an', se precizeaza in comunicat.

  Banca centrala a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: OUG 93/2014 privind realizarea unor angajamente ce deriva din hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului Moldovan si altii impotriva Romaniei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 968/2014 a fost publicata si OUG 93/2014 privind realizarea unor angajamente ce deriva din hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului Moldovan si altii impotriva Romaniei nr. 1 din 5 iulie 2005 si Moldovan si altii impotriva Romaniei nr. 2 din 12 iulie 2015.

  Se aproba construirea unui imobil cu destinatia de centru medical local si a unui obiectiv economic cu destinatia de hala pentru fabricarea produselor din beton pentru constructii, de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - M.D.R.A.P., prin Compania Nationala de Investitii "C.N.I." - S.A., cu respectarea legislatiei privind achizitiile publice.

  Obiectivele de investitii prevazute la art. 1, care se realizeaza de catre M.D.R.A.P., prin Compania Nationala de Investitii "C.N.I." - S.A., se amplaseaza pe terenuri proprietate privata ale comunei Chetani, puse la dispozitie de catre aceasta in conditiile legii.
  In vederea realizarii obiectivelor de investitii prevazute la art. 1, precum si in vederea realizarii organizarii de santier, terenurile aflate in proprietatea privata a comunei Chetani se preiau in folosinta gratuita de Compania Nationala de Investitii "C.N.I." - S.A., pe perioada realizarii investitiilor, pe baza de protocol incheiat cu comuna Chetani, cu specificatia expresa ca terenurile sunt libere de orice sarcini si ca nu se afla in litigiu, cu documentatia doveditoare aferenta privind regimul juridic al acestora.

  Lucrarile de viabilizare si tehnico-edilitare aferente obiectivelor de investitii prevazute la art. 1 se realizeaza pana la limita exterioara a perimetrelor destinate acestora, prin obiective de investitii promovate de Consiliul Local al Comunei Chetani, judetul Mures, finantarea fiind asigurata din bugetul local in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie, conform prevederilor legale in vigoare.

  Textul integral: OUG 93/2014 privind realizarea unor angajamente ce deriva din hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului Moldovan si altii impotriva Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: OUG 94/2014 aduce modificari privind invatamantul profesional, dual si postliceal

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 968/2014 a fost publicata OUG 94/2014 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei.

  Invatamantul profesional si tehnic este format din: invatamant profesional invatamant liceal tehnologic si invatamant postliceal.

  Invatamantul dual este o forma de organizare a invatamantului profesional, care se desfasoara pe baza de contract de munca si combina pregatirea profesionala ce se organizeaza de un operator economic, cu pregatirea organizata in cadrul unei unitati de invatamant. Responsabilitatea privind organizarea si functionarea este partajata intre operatorul economic si unitatea de invatamant.

  Unitatile de invatamant in care se organizeaza filiera tehnologica sau vocationala a liceului sunt stabilite de inspectoratele scolare, cu consultarea autoritatilor administratiei publice locale, avand in vedere tendintele de dezvoltare sociala si economica precizate in documentele strategice regionale, judetene si locale elaborate si monitorizate de structurile parteneriale consultative: consortii regionale si comitete locale de dezvoltare a parteneriatului social. Cadrul general de organizare si functionare a structurilor parteneriale consultative pentru invatamantul profesional si tehnic este aprobat prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice.

  Textul integral: OUG 94/2014 aduce modificari privind invatamantul profesional, dual si postliceal
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: Judecatorul Marius Tudose este noul presedinte al CSM

  In cursul zilei de marti, 6 ianuarie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii si-a ales presedintele si vicepresedintele.

  Astfel, judecatorul Marius Tudose a fost ales marti presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

  De asemenea, procurorul Bogdan Gabor a fost ales marti vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: Markit: economia zonei euro este in pericol sa recada in recesiune

  Economia zonei euro a inregistrat, in trimestrul patru 2014, cea mai slaba performanta din ultimul an pe masura ce scaderea preturilor nu a reusit sa stimuleze activitatea economica, ceea ce pune noi presiuni asupra Bancii Central Europene sa introduca noi stimulente, arata datele privind indicele compozit Purchasing Managers Index (PMI) publicate marti de compania britanica de analize financiare Markit, transmite Reuters.

  Potrivit sondajului Composite Purchasing Managers Index (PMI), realizat de Markit, indicele care evalueaza activitatea din industrie si servicii a crescut in luna decembrie 2014 pana la 51,4 puncte, de la 51,1 puncte in luna noiembrie. Chiar daca este vorba de o cifra peste nivelul de 50 de puncte, care indica o expansiune a economiei, datele pentru luna decembrie sunt sub asteptari, ceea ce sugereaza ca atat cererea cat si cresterea in zona euro continua sa fie slabe. Markit sustine ca economia zonei euro a inregistrat un avans de doar ,1% in trimestrul patru 2014, cea mai slaba performanta din ultimul an.

  'Pentru zona euro, 2014 va fi anul in care recesiunea a fost evitata la limita insa datele slabe sugereaza ca nu exista nicio garantie ca in 2015 nu vom asista la o revenire a recesiunii', a declarat Chris Williamson, economist sef la Markit. 'Nivelul slab al indicelui PMI din decembrie se va adauga cererilor pentru stimulente mai agresive din partea BCE', a adaugat Chris Williamson.

  Saptamana trecuta, presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat ca BCE este gata sa raspunda la riscul unei spirale deflationiste. Urmatoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE va avea loc in data de 22 ianuarie iar analistii intervievati de Reuters estimeaza ca BCE va incepe sa cumpere obligatiuni suverane la inceputul lui 2015.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: ELCEN: Pretul gigacaloriei pentru bucuresteni este de 186 lei, de la 1 ianuarie 2015

  Pretul gigacaloriei pentru populatie a crescut de la 166,169 lei/Gcal, la 186,0567 lei/Gcal, incepand cu 1 ianuarie 2015, potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a anuntat marti compania Electrocentrale Bucuresti.

  ELCEN reaminteste faptul ca pretul gigacaloriei este stabilit de catre ANRE. La sfarsitul fiecarui an, ANRE transmite producatorilor de energie termica tarifele de facturare a energiei pentru consumatorii casnici si noncasnici pentru anul urmator.

  "Conform Deciziei nr. 2827/17.12.2014, ANRE a reglementat pretul gigacaloriei ELCEN pentru 2015 astfel: 186,0567 lei/Gcal (respectiv 159,98 lei/MWh) pentru consumatorii casnici, 216,690 lei/Gcal (respectiv 186,32 lei/MWh) pentru agentii economici. Decizia ANRE a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015. Valorile preturilor de referinta pentru energia termica destinata consumatorilor casnici si agentilor economici, stabilite de catre ANRE, se regasesc in Ordinul nr. 109/29.10.2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 803/4.XI.2014", precizeaza ELCEN, intr-un comunicat remis AGERPRES.

  Vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota a declarat marti, pentru AGERPRES, ca majorarea pretului de productie a energiei termice de la ELCEN este cauzata de cresterea cu 13% a pretului la gazele naturale, componenta ce reprezinta 70-75% din costurile totale.

  El a subliniat ca ELCEN, asemenea tuturor celorlalti 37 de producatori de energie termica din Romania, beneficiaza de ajutor de stat privind cogenerarea de inalta eficienta, ajutor pe care il plateste toata populatia Romaniei, prin factura de energie, si trebuie sa prezinte anual ANRE costurile de productie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: Cursul valutar din 6 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 6 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4982 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0009 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.7797 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0055 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.7404 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0232 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7441 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0013 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2396 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0031 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: Monitorul Oficial din 6 ianuarie 2015

  In data de 6 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 5/2015 - M. Of. 5/2015 [M. Of. 5 / 6 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 6/2015 - M. Of. 6/2015 [M. Of. 6 / 6 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 7/2015 - M. Of. 7/2015 [M. Of. 7 / 6 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-06 :: Titlu: OUG 95/2014 modifica Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatori care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 969/2014 a fost publicata OUG 95/2014 pentru modificarea si completarea Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatori care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004.

  Astfel, se reglementeaza modalitatile de exercitare a recunostintei fata de eroii-martiri, persoanele care au avut un rol determinant pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si luptatorii participanti la actiunile desfasurate pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si grija fata de urmasii eroilor-martiri, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987.

  Persoanelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 4 li se vor elibera noi certificate pentru obtinerea calitatilor si titlurilor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, doar daca indeplinesc conditiile prezentei legi.
  Eliberarea certificatelor persoanelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3 se face doar la cerere, in baza certificatului preschimbat.
  Eliberarea certificatelor persoanelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3 se efectueaza la cererea expresa a titularului de certificat, potrivit modelelor ce vor fi aprobate prin hotararea de modificare si completare a normelor de aplicare a prezentei legi.
  Odata cu cererea pentru eliberarea certificatului pentru persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, si pentru obtinerea noului certificat, solicitantul va depune certificatul preschimbat in original, impreuna cu legitimatia aferenta

  Dupa intrarea in vigoare a noilor prevederi, beneficiaza de drepturile conferite de aceasta doar persoanele care se incadreaza in prevederile acesteia.
   Persoanele care au obtinut titlurile prevazute la art. 3^1 lit. b) primesc o indemnizatie lunara reparatorie, calculata pe baza coeficientilor de multiplicare ce sunt aplicati asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, astfel:
  a) sot supravietuitor al eroului martir - un coeficient de 1,10;
  b) parinte al eroului martir - un coeficient de 1,10;
  c) copil al eroului martir - un coeficient de 1,10 pana la majorat sau pana la terminarea studiilor, fara a depasi varsta de 26 de ani, indiferent in intretinerea cui se afla si un coeficient de 0,50, dupa varsta de 26 de ani.
   Persoanele care au obtinut titlurile prevazute la art. 3 alin. 1 lit. b) pct. 1 si se incadreaza intr-un grad de invaliditate ca urmare a evenimentelor din timpul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 beneficiaza de o indemnizatie lunara reparatorie, calculata pe baza coeficientilor de multiplicare ce vor fi aplicati asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, astfel:
  a) 2,00 - pentru marii mutilati;
  b) 1,75 - pentru persoanele incadrate in gradul I de invaliditate;
  c) 1,50 - pentru persoanele incadrate in gradul II de invaliditate;
  d) 1,25 - pentru persoanele incadrate in gradul III de invaliditate;
   Persoanele care au obtinut titlurile prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, carora li s-au eliberat noile certificate potrivit art. 3^2, beneficiaza de o indemnizatie de gratitudine lunara in coeficient de 1,10, calculata pe baza coeficientilor de multiplicare aplicati asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata.
   Marii mutilati si persoanele incadrate in gradul I de invaliditate beneficiaza, pe langa indemnizatia prevazuta la alin. (3), si de o indemnizatie de ingrijire ce se acorda lunar, calculata prin aplicarea coeficientului de multiplicare 0,50 asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata.

  Textul integral al modificarilor: Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-06 :: Titlu: Moneda nationala s-a depreciat, luni, fata de euro, pana la 4,4973 lei/euro

  Moneda nationala s-a depreciat luni fata de euro, iar Banca Nationala a Romaniei /BNR/ a anuntat un curs de 4,44973 lei/euro lei/euro, in crestere cu 1,52 bani (0,34%) fata de valoarea de 4,4821 lei/euro din ultima sedinta a anului trecut.

  Leul s-a depreciat si fata de dolarul american cu 8,74 bani (2,37%), la un curs de referinta de 3,7742 lei/dolar, comparativ cu 3,6868 lei/dolar, in sedinta precedenta.

  Gramul de aur s-a scumpit, luni, cu 2,27 lei (1,6%), pana la valoarea de 144,4340 lei, fata de 142,1646 lei, la cat a fost cotat pe 31 decembrie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-06 :: Titlu: Cursul valutar din 5 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 5 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4973 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0152 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.7742 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0874 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.7636 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0206 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7428 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0155 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2365 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-06 :: Titlu: Monitorul Oficial din 5 ianuarie 2015

  In data de 5 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 1/2015 - M. Of. 1/2015 [M. Of. 1 / 5 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 2/2015 - M. Of. 2/2015 [M. Of. 2 / 5 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 3/2015 - M. Of. 3/2015 [M. Of. 3 / 5 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 4/2015 - M. Of. 4/2015 [M. Of. 4 / 5 ianuarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-05 :: Titlu: Restantele la creditele de peste 20.000 de lei au crescut cu 480 de milioane de lei, in noiembrie 2014 fata de octombrie

  Restantele la creditele mai mari de 20.000 de lei acordate de banci clientilor au crescut, in noiembrie fata de octombrie 2014, cu 480 de milioane echivalent lei si au ajuns la 32,591 miliarde echivalent lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR, publicate luni.

  Aceste restante, pe care le centralizeaza Centrala Riscului de Credit, reprezentau in noiembrie 12,27% din totalul sumelor datorate de clienti bancilor.

  Din suma totala a restantelor, 74,62%, respectiv 24,321 miliarde de lei, sunt credite neplatite de peste 90 de zile, in scadere de la 24,645 miliarde de lei in octombrie 2014.

  In cazul persoanelor fizice, restantele la banci au scazut usor in noiembrie 2014 fata de luna anterioara cu 86 de milioane de lei (0,22%), pana la 6,169 miliarde de lei, reprezentand aproape 7% din totalul sumelor datorate.

  Pe ultimele 12 luni, sumele restante inregistrate de populatie au fost, insa, in scadere, cu 648 de milioane de lei (4,7%), de la 305 miliarde de lei in decembrie 2013, la 6,169 miliarde de lei in noiembrie 2014.

  Peste 80,5% din totalul sumelor restante ale persoanelor fizice, in noiembrie 2014, reprezentau intarzieri la plata mai mari de 90 de zile.

  Pe de alta parte, numarul de restantieri persoane fizice a scazut in ultimul an, de la 182.773 de persoane in decembrie 2013 la 178.187 in noiembrie 2014 (2,5%), dar a crescut in ultima luna, cu 2.717 persoane, de la 175.470 cati erau in octombrie 2014.

  In total, numarul clientilor cu restante la banci s-a redus atat in ultimul an, de la 230.556 de persoane in decembrie 2013 la 223.418 in noiembrie 2014 (3,1%), dar a crescut usor fata de luna precedenta, cand au fost 220.082 de restantieri.

  Numarul interogarilor la centrala Riscului de Credit a scazut de la 179.935, in octombrie, la 168.434 o luna mai tarziu, dar ramane peste numarul inregistrat in urma cu un an, de 131.421.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-05 :: Titlu: DRPCIV: Aproape 201.000 de autoturisme second-hand, inmatriculate in primele 11 luni din 2014

  Inmatricularile de autoturisme second-hand au scazut in Romania, in primele 11 luni ale anului, cu 2,05%, pana la 200.867 unitati, comparativ cu aceeasi perioada din 2013, cand numarul acestora era de 206.063 unitati, arata statistica Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), consultata de AGERPRES.

  Pe de alta parte, conform sursei citate, la nivelul lunii noiembrie 2014, s-au inmatriculat 19.769 de autoturisme rulate, in crestere cu 9,43%, fata de noiembrie 2013.

  Marca auto second-hand preferata a romanilor ramane Volkswagen, cu 57.024 unitati inmatriculate din ianuarie pana in noiembrie 2014 (+8,33% fata de aceeasi perioada din anul trecut). Topul preferintelor continua cu: Opel (35.960 unitati,—1,40%), Ford (23.644 unitati,—2,33%), Audi (13.217 unitati,—6,30%) si BMW (13.155 unitati, +3,40%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-05 :: Titlu: HG 100/2014 stabileste elementele necesare acordarii de majorari salariale in temeiul Legii nr. 490/2004

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 910/2014 a fost publicata HG 1100/2014 pentru stabilirea elementelor necesare acordarii de majorari salariale in temeiul Legii nr. 490/2004 privind stimularea financiara a personalului care gestioneaza fonduri comunitare, personalului de specialitate din cadrul structurilor care au ca obiect de activitate gestionarea fondurilor acordate Romaniei prin Programul general Solidaritatea si gestionarea fluxurilor migratorii.

  Prin Hotarare se stabilesc:
  a) structurile care au ca obiect de activitate gestionarea fondurilor acordate Romaniei prin Programul general "Solidaritatea si gestionarea fluxurilor migratorii", denumit in continuare PG SOLID;
  b) numarul si structura posturilor;
  c) criteriile de incadrare a personalului pe functii specifice;
  d) numarul de clase de salarizare suplimentare ce urmeaza a fi acordate personalului;
  e) procedura determinarii numarului de clase de salarizare suplimentare ce se acorda personalului in functie de rezultatele activitatii si corespunzator atributiilor din fisa postului.

  Structurile care au ca obiect de activitate gestionarea fondurilor acordate Romaniei prin PG SOLID sunt urmatoarele:
  a) structura desemnata in calitate de autoritate responsabila;
  b) structura desemnata pentru indeplinirea functiei de autoritate delegata;
  c) structura desemnata pentru indeplinirea functiei de autoritate de certificare.

  Textul integral: HG 100/2014 stabileste elementele necesare acordarii de majorari salariale in temeiul Legii nr. 490/2004
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-05 :: Titlu: Peste 25 de mii de angajati ai MAI au actionat zilnic in perioada sarbatorilor de iarna

  Peste 25.000 de angajati ai MAI - politisti, jandarmi, pompieri, politisti de frontiera - au actionat in perioada sarbatorilor de iarna pentru combaterea infractionalitatii, in aceasta perioada fiind identificate 2.198 de persoane banuite de comiterea unor infractiuni, cu 635 mai multe fata de perioada similara a anului trecut, a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, subcomisar de politie Monica Dajbog.

  "Pentru asigurarea unui climat de siguranta publica cu prilejul sarbatorilor de iarna, (...) in perioada 24 decembrie — 4 ianuarie, au fost mobilizati, zilnic, peste 25.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne. (...) În urma analizei situatiei centralizate de Centrul National de Coordonare Integrata a Interventiilor, care functioneaza la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, a rezultat ca, in aceasta perioada, s-a inregistrat o diminuare a infractionalitatii sesizate cu 17%, fata de anul trecut (...) Din punct de vedere al combaterii infractionalitatii, in ultimele doua saptamani, Politia Romana a identificat 2.198 de persoane banuite de comiterea unor infractiuni, cu 635 mai multe fata de perioada similara a anului trecut. Totodata, 60 de persoane care erau date in urmarire pentru diferite fapte penale au fost depistate de politisti", a afirmat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne intr-o declaratie de presa pe tema situatiei interventiilor structurilor MAI in perioada 24 decembrie 2014 — 4 ianuarie 2015.

  Numarul infractiunilor de tentativa de omor a scazut cu 56%, faptele de talharie cu 14%, numarul accidentelor rutiere cu 23%, iar faptele grave de tulburare a ordinii publice si cele de ultraj contra bunelor moravuri au scazut in aceasta perioada cu 50%, respectiv 86%, a precizat Monica Dajbog.

  Purtatorul de cuvant al MAI adaugat ca in perioada sarbatorilor de iarna, Politia Romana a constatat 671 de infractiuni la regimul materiilor explozive, fata de 398 in anul trecut.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-05 :: Titlu: CFR Marfa estimeaza ca va incheia anul 2014 cu un profit de 23,69 milioane de lei

  Compania CFR Marfa estimeaza va incheia anul 2014 cu un profit de 23,69 milioane de lei, dupa realizarea unor venituri de 1,11 miliarde de lei si efectuarea unor cheltuieli de 1,09 miliarde de lei, potrivit Bugetului de venituri si cheltuieli rectificat publicat in Monitorul Oficial.

  Pentru finalul anului 2014, compania estimeaza un numar de 6.476 salariati si un castig mediu lunar pe salariat de 2.475 lei, determinat pe baza cheltuielilor cu salariile.

  Compania are plati restante de peste 208,5 milioane de lei si creante de incasat de 450,7 milioane de lei.

  Ministerul Transporturilor a anuntat, in data de 20 octombrie a anului trecut, ca va propune rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli pe 2014 al companiei CFR Marfa ca urmare a majorarii cheltuielilor de natura salariala si a numarului de personal prognozat la finele anului 2014.

  Conform Notei de fundamentare a proiectului privind bugetul de venituri si cheltuieli rectificat, aceste majorari au fost determinate de inceperea cu intarziere a procesului de concediere colectiva, fata de data prevazuta in bugetul aprobat pe anul 2014.

  SNTFM CFR Marfa SA este lider pe piata transporturilor feroviare de marfa din Romania, cu o cota de piata de 58,5% pentru marfuri transportate in primul trimestru al anului 2014, in crestere de la 55,6% cat a detinut din piata transportului feroviar de marfa din Romania la nivelul primului trimestru al anului 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-01-04 :: Titlu: Legea 183/2014 aduce modificari privind salarizarea politistilor, militarilor si personalului din penitenciare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 957/2014 a fost publicata Legea 183/2014 privind aprobarea OUG 37/2014 pentru modificarea si completarea art. 13 din OUG 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice.

  Astfel, prin exceptie de la prevederile art. 9 alin. (1), pentru activitatea desfasurata de personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, se acorda o majorare de 75% din baza de calcul prevazuta la alin. (4).

  Dreptul prevazut mai sus se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat in zilele respective si se determina pe baza raportului dintre baza de calcul si durata normala a timpului de lucru.

  Textul integral: Legea 183/2014 aduce modificari privind salarizarea politistilor, militarilor si personalului din penitenciare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-04 :: Titlu: IRES: 2.000 lei - suma pe care 52% dintre romani o considera necesara ca venit minim lunar

  Peste 50% dintre romani considera ca pentru o persoana ar fi suficient un venit lunar de minim 2.000 de lei pentru un trai decent, releva un studiu IRES transmis sambata AGERPRES.

  Potrivit cercetarii, un roman din 100 declara ca banii pe care ii are ii permite sa aiba tot ce isi doreste.

  Cei mai multi dintre participantii la studiu, 39%, spun ca banii pe care ii au abia le ajung de la o luna la alta. 29% spun ca reusesc sa se descurce cu banii pe care ii au, 14% ca banii pe care ii au le permite sa traiasca bine si doar 1% spun ca banii castigati le permit sa aiba tot ce isi doresc. 16% din persoanele intervievate considera ca banii pe care ii au nu le ajung nici pentru strictul necesar, arata realizatorii sondajului.

  Cei mai multi dintre respondenti sunt de parere ca unei persoane care locuieste in Romania i-ar fi suficient pentru un trai decent un venit lunar de minim 2.000 de lei — 52%.

  In acelasi timp, aproximativ un sfert dintre acestia (26%) sunt de parere ca un venit de 1.000 este suficient pentru ca o persoana sa aiba o viata decenta.

  Din totalul persoanelor intervievate, 10% sunt de parere ca pentru un trai decent este necesar un venit lunar de minim 3.000 de lei, 5% de minim 4.000 de lei, in timp ce aproximativ 2% considera ca ar fi nevoie de un venit peste 4.000 de lei pentru a avea un trai decent, aceeasi proportie care considera ca un venit minim de 500 de lei ar fi suficient in acest scop.

  "Atunci cand li se cere sa se pozitioneze pe o scala de la 1 la 10, unde 1 inseamna "sarac", iar 10 inseamna "bogat", majoritatea respondentilor au tendinta sa se plaseze la mijlocul scalei, media raspunsurilor tuturor persoanele intervievate fiind 4,83. Cu toate ca spre extremele scalei se pozitioneaza mai putin respondenti, proportia celor care se pozitioneaza la extrema negativa (1 — sarac — 9%) este semnificativ mai ridicata decat cea a celor care se pozitioneaza la extrema pozitiva (10 — bogat — 1%)", sustin realizatorii cercetarii.

  Sondajul a fost realizat in perioada 19-20 decembrie 2014 pe un esantion de 1.131 indivizi de 18 ani si peste. Tipul esantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national. Reprezentativitate: eroare maxima tolerata de ? 2,9%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-04 :: Titlu: Peste 1.900 de dosare penale in domeniul afacerilor cu cereale si panificatie, intocmite in 2014

  Peste 1.900 de dosare penale au fost intocmite de Politia Romana in 2014 si peste 58.500 de sanctiuni contraventionale au fost aplicate in domeniul operatiunilor economice cu produse cerealiere si de panificasie, informeaza un comunicat de presa al IGPR transmis sambata AGERPRES.

  Potrivit sursei citate, in urma actiunilor oamenilor legii, au fost indisponibilizate bunuri in valoare de aproape 31.000.000 de lei .

  De asemenea, in urma actiunilor politistilor in Portul Constanta, au fost controlate peste 78.600 de transporturi de marfuri si 36.200 de firme, situate la nivel national.

  IGPR precizeaza ca actiunile desfasurate au avut ca efect reducerea evaziunii fiscale cu 20%, pe acest segment, iar cele desfasurate in Portul Constanta si la nivel national, au dus la cresterea cu 20% a exporturilor fiscalizate, fata de perioadele similare ale anului trecut.

  In perioada 1 februarie — 23 decembrie, politistii au efectuat controale atat la producatorii de produse de panificatie, cat si la cei care comercializeaza produsul finit catre populatie, fiind vizate inclusiv zonele in care se exporta cereale.

  Echipele de politisti au efectuat 183.762 de controale, dintre care 2.172 la depozite de cereale, 1.267 la unitati de morarit, 5.116 la unitati de panificatie, 3.012 la unitati de patiserie, 4.132 la distribuitori, 29.681 la comercianti, 307 la importatori, 25.580 la persoane fizice. Au fost verificate si 112.495 de mijloace de transport.

  Politistii au intocmit 1.903 dosare penale, dintre care 1.387 la legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si 140 la legea privind dreptul de autor si drepturile conexe. In cadrul dosarelor penale sunt banuite 1.106 persoane.

  De asemenea, au fost aplicate 58.665 de sanctiuni contraventionale, dintre care 14.331 la legea privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, 380 la ordonanta privind reglementarea pietei pe filiera cerealelor si a produselor procesate din cereale si 43.954 la alte acte normative. "Valoarea totala a sanctiunilor contraventionale aplicate este de 32.569.474 de lei", precizeaza sursa citata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-04 :: Titlu: Transgaz estimeaza o cerere de gaze naturale de 16,715 milioane MWh, in ianuarie

  Cererea totala de gaze naturale in luna ianuarie 2015 este estimata de Transgaz la 16,715 milioane MWh, conform propunerii din raportul de fundamentare intocmit de operatorul national de transport si sistem al gazelor si transmis Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

  Cererea de pe piata reglementata este estimata de Transgaz la 5,556 milioane MWh, din care 16.212 MWh pentru consumatorii non-casnici si 5,54 milioane MWh pentru cei casnici. Totodata, cererea de pe piata consumatorilor eligibili este preconizata la 10,435 milioane MWh, iar consumul tehnologic (caruia nu i se aplica structura amestecului de gaze) la 723.609 MWh.

  In ceea ce priveste amestecul de gaze pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica, ANRE a aprobat ca acesta sa fie compus in proportie de 98% din productia interna si 2% din import.

  Cererea avizata de ANRE este de 7,718 milioane MWh.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-04 :: Titlu: IRES: Peste 40% dintre romani au datorii neplatite; 29% au facut o achizitie importanta in 2014

  Autoturismele, obiectele pentru renovarea/amenajarea locuintei, electrocasnicele sau locuintele sunt printre cele mai frecvente achizitii facute de romani in 2014, releva un studiu IRES transmis sambata AGERPRES.

  "Mai putin de un sfert dintre romani au facut economii in 2014. Peste 40% au datorii neplatite si peste jumatate dintre romani anticipeaza ca vor fi nevoiti sa faca sacrificii financiare", arata realizatorii cercetarii.

  Potrivit studiului, doar 29% dintre persoanele chestionate au facut o achizitie importanta pentru familie sau pentru gospodarie, cele mai frecvent mentionate investitii fiind achizitionarea unui autoturism — 19%, renovarea sau reamenajarea locuintei — 16%, achizitionarea de aparate electrocasnice — 15% sau achizitionarea unei locuinte — 14%. Alti respondenti si-au instalat o centrala termica — 6%, au cumparat mobila — 6%, un televizor — 6%, un computer — 5% sau un teren — 3%.

  Autorii precizeaza ca procentele privind achizitiile se raporteaza nu la intreaga populatie, ci la cei 29% care declara ca au facut o achizitie importanta. Astfel, cei 19% care declara ca au cumparat un autoturism reprezinta, prin raportare la intreaga populatie, aproximativ 6% din esantion, adauga realizatorii sondajului.

  De asemenea, releva studiul, 7% dintre intervievati declara ca au tranzactionat bunuri imobiliare in 2014, respectiv 4% spun ca au cumparat astfel de bunuri, 2% ca le-au vandut, iar 1% au facut atat vanzare, cat si cumparare de bunuri imobiliare. Dintre acestia, cei mai multi au vandut sau cumparat apartamente sau garsoniere — 43%, acestea fiind urmate de terenuri — 34% si case sau vile — 19%.

  Doar 23% dintre persoanele intervievate spun ca au reusit sa economiseasca bani in anul 2014. Cu toate acestea, 38% dintre acestea sunt optimiste, considerand ca, in 2015, vor reusi sa faca acest lucru.

  Intrebati care au fost categoriile de cheltuieli la care au renuntat, 39% au sustinut ca au economisit la mancare (37% considera ca vor fi nevoiti sa faca acest lucru si in 2015), 64% au facut economii la imbracaminte (60% se asteapta sa fie nevoiti sa faca acest lucru si in 2015), 35% au spus ca au facut economii la combustibilul pentru autoturism, 29% ca nu au facut acest lucru, in timp ce 33% spun ca nu este cazul (deoarece nu detin un autoturism). Aceeasi proportie a respondentilor se asteapta sa faca acest lucru si in 2015.

  Participantii la studiu au facut economii la incalzire in proportie de 45% in 2014, iar o proportie similara — 44%, considera ca vor face acest lucru in 2015.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-03 :: Titlu: OUG 92/2014 aduce reglementari pentru jocurile de noroc, pariuri, jocurile de bingo, slot-machine

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 957/2014 a fost publicata OUG 92/2014 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea unor acte normative.

  Astfel, se stabileste faptul ca OUG 77/2009 reglementeaza conditiile generale pentru:
  (i) organizarea jocurilor de noroc traditionale si la distanta;
  (ii) organizarea de activitati de productie, distributie, service, import, export, achizitie intracomunitara, livrare intracomunitara pentru echipamentele de jocuri de noroc si alte activitati conexe, specifice jocurilor de noroc;
  (iii) emiterea, prelungirea, revocarea si incetarea licentelor pentru activitatile prevazute la pct. (i) si (ii);
  (iv) monitorizare si control asupra activitatilor prevazute la pct. (i) si (ii) de mai sus.

  Pentru calculul taxei aferente autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc, venitul din jocurile de noroc al unui operator licentiat se calculeaza ca diferenta dintre sumele incasate de la jucatori cu titlul de taxa de participare la joc si premiile acordate (inclusiv 'jack-pot'-ul) pentru fiecare tip de joc pe o zi/luna calendaristica, conform pct. 1 subpct. II din anexa la prezenta ordonanta de urgenta.
  In cazul jocurilor de noroc in care organizatorul incaseaza un comision de la participantii/castigatorii la jocurile de noroc, pentru calculul taxei aferente autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc, venitul din jocurile de noroc al unui operator licentiat il reprezinta incasarile obtinute (comisioanele retinute de la participantii la joc), respectiv cota-parte din suma perceputa de organizator, conform regulamentelor de joc pe o zi/luna calendaristica, conform pct. 1 subpct. II din anexa la prezenta ordonanta de urgenta.

  Reclama si publicitatea pentru jocurile de noroc autorizate pe teritoriul national se vor face cu respectarea principiilor prevazute la art. 10 alin. (3). Se vor posta la loc vizibil pe materialele de promovare seria si numarul licentei de organizare si a autorizatiei de exploatare detinute de organizatorul de jocuri de noroc. In intelesul prezentului alineat, nu sunt considerate actiuni in scop de reclama, publicitate sau cu caracter promotional actiunile desfasurate de organizatori in mod direct in locatiile si pe paginile de internet proprii. Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care contin informatii cu privire la un joc de noroc pentru un numar nelimitat de persoane este interzisa.

  Textul integral al modificarilor si reglementarilor: OUG 92/2014 aduce reglementari pentru jocurile de noroc, pariuri, jocurile de bingo, slot-machine
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-01-02 :: Titlu: Legea 185/2014 aduce modificari privind managementul institutiilor publice de cultura

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 966/2014 a fost publicata Legea 185/2014 privind aprobarea OUG 68/2013 pentru modificarea si completarea OUG 189/2008 privind managementul institutiilor publice de cultura.

  In situatia in care, pentru concursul de management nu s-au inscris persoane care sa indeplineasca cumulativ conditiile prevazute la art. 3, prin derogare de la prevederile art. 3 lit. c), autoritatea poate relua organizarea concursului, avand posibilitatea modificarii domeniului si, dupa caz, a nivelului studiilor solicitate.

  In vederea incredintarii managementului institutiilor publice de cultura, autoritatea organizeaza concurs de proiecte de management.

  Pentru desfasurarea concursului de proiecte de management, la nivelul autoritatii se infiinteaza comisii de concurs, in functie de specificul institutiei.
  Comisia de concurs este desemnata de autoritate prin ordin sau dispozitie, dupa caz, si este compusa din reprezentanti ai autoritatii, in proportie de o treime, si din specialisti in domeniul de activitate al institutiei, in proportie de doua treimi.

  Textul integral: Legea 185/2014 aduce modificari privind managementul institutiilor publice de cultura
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-01 :: Titlu: Cursul valutar din 31 decembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 31 decembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4821 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0013 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.6868 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0017 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.743 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0167 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7273 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2359 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-01 :: Titlu: OUG 91/2014 aduce modificari privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 966/2014 a fost publicata OUG 91/2014 pentru modificarea si completarea OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

  Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

  Operatorii economici prevazuti mai sus au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura.

  Se excepteaza de la prevederile art. 1 alin. (1) incasarile efectuate din urmatoarele activitati:
  a) comertul ocazional cu produse agricole din productie proprie efectuat de catre producatorii agricoli individuali, autorizati in conditiile legii, in piete, targuri, oboare sau in alte locuri publice autorizate;
  b) vanzarea de ziare si reviste prin distribuitori specializati;
  c) transportul public de calatori in interiorul unei localitati pe baza de bilete sau abonamente tiparite conform legii, precum si cu metroul;
  d) activitatile pentru care incasarile se realizeaza pe baza de bonuri cu valoare fixa tiparite conform legii - bilete de acces la spectacole, muzee, expozitii, targuri si oboare, gradini zoologice si gradini botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule, bilete de participare la jocuri de noroc si altele similare;
  e) activitatile de asigurari si ale caselor de pensii, precum si activitatile de intermedieri financiare, inclusiv activitatile auxiliare acestora. Nu sunt exceptate activitatile de schimb valutar cu numerar si substitute de numerar pentru persoane fizice, altele decat operatiunile efectuate de punctele de schimb valutar din incinta institutiilor de credit, apartinand acestor institutii;
  f) activitatile desfasurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale;
  g) vanzarea obiectelor de cult si serviciile religioase prestate de institutiile de cult;
  h) comertul cu amanuntul prin comis-voiajori, precum si prin corespondenta, cu exceptia livrarilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine si unitatile de alimentatie publica, pe baza de comanda;
  i) serviciile de instalatii, reparatii si intretinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului;
  j) vanzarea pachetelor de servicii turistice sau de componente ale acestora de catre agentiile de turism, definite potrivit legii;
  k) incasarea la domiciliul clientului a contravalorii energiei electrice si termice, a gazelor naturale, a apei, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobila, de posta si curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de Internet;
  l) efectuarea lucrarilor de constructii, reparatii, amenajari si intretinere de locuinte;
  m) serviciile de transport feroviar public de calatori in trafic intern si international, prestate de societati comerciale persoane juridice romane, pe baza de bilete sau abonamente tiparite conform legii;
  n) activitatile de jocuri de noroc desfasurate cu mijloace tehnice de joc ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede;
  o) serviciile de parcari auto a caror contravaloare se incaseaza prin automate ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede;
  p) livrarile de bunuri sau serviciile efectuate prin automatele comerciale ce functioneaza pe baza de acceptatoare de bancnote sau monede si contin un sistem de contorizare electronic si/sau mecanic, ca parte integrata constructiva din automat, care sa permita inregistrarea, evidentierea si controlul sumelor incasate, cu exceptia livrarilor de produse energetice, astfel cum sunt definite in titlul VII din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
  q) comertul de tip cash and carry desfasurat de comerciantii care vand marfuri prin sistemul de autoservire catre persoane fizice inregistrate in baza de date a vanzatorului, in scopul utilizarii acestora ca produse consumabile.

  Textul integral al Ordonantei: OUG 91/2014 aduce modificari privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-12-31 :: Titlu: La multi ani! in 2015

  Echipa www.DreptOnline.ro va multumeste pentru ca ati fost alaturi de noi in anul 2014, va ureaza un an 2015 mai bun, mai frumos, plin de bucurii si sanatate!

  La multi ani!

  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-31 :: Titlu: MFP simplifica regulile contabile pentru persoanele fizice (proiect)

  Ministerul Finantelor Publice /MFP/ va simplifica regulile pentru conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Finantelor Publice, publicat marti.

  Proiectul prevede simplificarea Registrului-inventar, prin mentinerea a trei coloane din cele 10 prevazute de reglementarile actuale, eliminarea obligatiei parafarii celor doua registre contabile obligatorii la structura fiscala teritoriala (pentru similitudine cu operatorii economici persoane juridice), iar nomenclatorul principalelor documente financiar-contabile utilizate de persoanele fizice va cuprinde un numar mai mic de formulare — 10, comparativ cu reglementarea actuala care prevede 15 formulare.

  De asemenea, termenul legal de pastrare a documentelor justificative utilizate de persoanele fizice care utilizeaza contabilitatea in partida simpla va fi redus de la 10 ani la cinci ani, cu unele exceptii.

  Reglementarile privind contabilitatea in partida simpla se aplica de catre persoanele fizice al caror venit net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, si este obtinut din cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, precum si din activitati independente — activitati economice (PFA, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale), profesii libere (medici, avocati, notari, auditori financiari, consultanti fiscali, experti contabili, arhitecti), drepturi de proprietate intelectuala (daca opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-31 :: Titlu: Bursa de la Bucuresti a crescut cu 9,07% in 2014

  Indicele de referinta BET al Bursei de Valori Bucuresti /BVB/, care arata evolutia cotatiilor celor mai lichide 10 actiuni, a crescut cu 9,07% in 2014 si a inchis marti, in ultima sesiune de tranzactionare din acest an, la o valoare de 7.083 puncte, comparativ cu 6.493,79 puncte la 30 decembrie 2013.

  In cursul anului 2014, indicele de referinta BET al BVB a atins un minim pe 14 martie, la 6.135 puncte, si un maxim pe 1 octombrie la 7.278,03 puncte.

  Cele mai tranzactionate actiuni in acest an au fost cele ale Fondului Proprietatea — 2,9 miliarde lei, care au inregistrat o crestere a cotatiilor de 7,50%, urmate de actiunile Banca Transilvania — 930,48 milioane lei, crestere de 15,64% fata de finalul anului 2013, si Romgaz — 928,8 milioane lei, in crestere cu 3,42%.

  Marti, in ultima sedinta de tranzactionare a anului, BET a inchis in urcare cu ,97% fata de ziua precedenta. Valoarea tranzactiilor cu actiuni a fost marti de 6,672 milioane euro, iar rulajul total, care include si tranzactiile cu obligatiuni, drepturi, fonduri inchise, ETF-uri si certificate, s-a situat la 6,855 milioane euro.

  Indicele BET-TR a crescut cu ,97% fata de luni, iar indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, s-a apreciat cu ,80%.

  Indicele BET-FI al societatilor de investitii financiare /SIF/ a scazut cu ,46%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu ,85%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investitii, a urcat cu ,44%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-12-31 :: Titlu: Ministerul Fondurilor Europene supune consultarii publice schita ghidului „Masuri integrate pentru tinerii inactivi"

  Ministerul Fondurilor Europene lanseaza in consultare publica schita ghidului pentru cererea de propuneri de proiecte „Masuri integrate pentru tinerii inactivi", primul apel din cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014 - 2020.  „Aceasta prima schita de ghid din cadrul POCU vine cu o serie de noutati punctuale, dar si cu o schimbare majora de gandire. Este o schimbare de abordare de care Romania are extrem de multa nevoie astazi: banii nu mai trebuie sa fie doar cheltuiti, ci investiti astfel incat sa genereze plus valoare. Vrem ca tot ce inseamna finantari europene pentru tineri sa vizeze nevoile lor reale, corelate cu nevoile pietei. Tinerii trebuie motivati, le trebuie experienta profesionala si un loc de munca, iar statul poate si trebuie sa le asigure toate aceste lucruri, punandu-i in legatura directa cu angajatorii. Tinerii sunt una dintre prioritatile Romaniei, iar ei trebuie sa simta ca facem lucruri concrete pentru ei. Invatamantul dual este, de exemplu, o solutie care ar putea sa rezolve o parte dintre problemele lor, prin crearea unei legaturi directe intre scoala si angajator, indiferent ca vorbim de facultati, licee sau scoli profesionale. Incepand cu luna ianuarie, vom organiza intalniri cu tinerii si vom aduce la aceeasi masa pe toti cei care pot si trebuie sa imbunatateasca situatia lor. De exemplu, trebuie sa gasim o modalitate prin care tinerii, elevii si studentii, imediat ce intra sau ies dintr-o forma de invatamant, sa fie inregistrati la serviciul public de ocupare, astfel incat sa putem identifica, de la bun inceput, cele mai bune solutii pentru ei", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Pentru a imbunatati situatia tinerilor care nu au un loc de munca si nici nu urmeaza un program de educatie si formare (NEETs) si pentru a facilita tranzitia catre piata muncii, la nivel national se va actiona pe trei paliere – educatie, formare, ocupare.

  Interventiile finantate prin POCU ii vizeaza pe tinerii NEETs din regiunile Centru, Sud-Est si Sud-Muntenia prin „Initiativa locuri de munca pentru tineri" (Axa Prioritara 1), dar si pe cei din celelalte cinci regiuni ale tarii, prin „Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs" (Axa Prioritara 2).

  Grupul tinta vizat in cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte este format din tineri NEETs someri cu varsta intre 16 – 24 ani (respectiv, pana la implinirea varstei de 25 ani).

  Solicitantii si partenerii eligibili sunt: angajatori, entitati relevante (furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare si certificare a competentelor, sindicate, patronate, ONG-uri/ organizatii de tineret etc.) in parteneriat cu angajatori, SPO in parteneriat cu entitati relevante (angajatori, furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare si certificare a competentelor, sindicate, patronate, ONG-uri/ organizatii de tineret etc., entitatile selectate/ desemnate pentru implementarea schemelor de grant global in domeniul antreprenoriatului.

  Pentru lista completa a solicitantilor si partenerilor eligibili, precum si pentru lista completa a activitatilor eligibile, va invitam sa consultati schita Ghidului solicitantului „Masuri integrate pentru tinerii inactivi" - POCU 2014 – 2020, publicata pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene la urmatorul link: http://www.fonduri-ue.ro/posdru/images/doc2014/ghid1.pdf.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-12-31 :: Titlu: Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 52%

  Rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 51,81% la data de 30 decembrie 2014. Astfel, rata de absorbtie curenta este de 6 ori mai mare decat la inceputul lunii mai 2012 si de 3,5 ori mai mare decat la sfarsitul anului 2012. Suma solicitata Comisiei Europene pentru a fi rambursata Romaniei a ajuns la aproximativ 10 miliarde de euro. Totodata, suma totala incasata de Romania din fondurile alocate a ajuns la 10,73 miliarde de euro, valoare care include avansurile si rambursarile.

  Anul 2014 a confirmat ca Romania obtine performante. Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 52%, in conditiile in care planul de guvernare prevede atingerea unui nivel de 50-80% la sfarsitul anului 2015. O alta realizare: pentru al doilea an consecutiv, tara noastra nu a pierdut niciun euro din fondurile aferente celor sapte programe operationale! ?i o a treia performanta remarcabila: sumele incasate de Romania de la Comisia Europeana in perioada 2013 – 2014 sunt cu 236% mai mari decat cele incasate in perioada 2007 – 2012, crestere care o situeaza pe primul loc in UE. Le multumesc tuturor colegilor mei din sistemul de implementare care au inteles ca trebuie sa lucreze in interesul Romaniei. Astfel, tara noastra a obtinut, din nou, rezultate foarte bune si in 2014, care le consolideaza pe cele din 2013. In 2015, ritmul de absorbtie a fondurilor europene trebuie sa fie mult mai alert pentru ca Romania sa atraga cat mai multi bani din suma alocata. Va reamintesc, anul 2015 este ultimul in care mai putem atrage fondurile UE pentru perioada 2007 – 2013; sumele pe care nu le cheltuim in acest an vor fi pierdute. Din acest motiv, este nevoie de efortul sustinut al tuturor colegilor din administratia publica centrala si locala", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  In perioada 2013 – 2014, Romania a incasat 6,42 miliarde de euro de la Comisia Europeana, comparativ cu doar 2,2 miliarde de euro in perioada 2007 – 2012.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  193 useri online

  Useri autentificati: