DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL
str. Foisorului nr. 11, bl. F7C, sc. 2, et. 1, ap. 42, sector 3., Bucuresti, cod. 031173 (zona Vitan-Mall), Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-09 :: Titlu: Hotararea CEDO in Cauza Flueras impotriva Romaniei

In Monitorul Oficial Partea I nr. 310/2014 fost publicata Hotararea CEDO din 9 aprilie 2013 in Cauza Flueras impotriva Romaniei.

La originea cauzei se afla Cererea nr. 17.520/04, indreptata impotriva Romaniei, prin care un resortisant al acestui stat, domnul Cosmin Dragu Flueras (reclamantul), a sesizat Curtea la 16 februarie 2004, in temeiul art. 34 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Prin rechizitoriul Parchetului din 23 ianuarie 2001, reclamantul si N.S. au fost trimisi in judecata pentru trafic de stupefiante, in temeiul art. 312 alin. 2 din Codul penal (C. pen.); acestia erau acuzati de faptul ca le-au recrutat, instruit si finantat pe M.M. si M.H. pentru a aduce cocaina din Brazilia, prin Moscova, in perioada noiembrie 1996-ianuarie 1997. Rechizitoriul se intemeia pe depozitiile date de M.M. si M.H., care confirmau participarea reclamantului, in special faptul ca acesta a convins-o pe M.M. sa faca parte din operatiune. In plus, M.M. si M.H. fusesera deja condamnate de o instanta din Moscova, in ianuarie 1998, la pedepse cu inchisoarea pentru contrabanda si trafic de cocaina, dupa ce autoritatile ruse au descoperit o cantitate de aproximativ un kilogram de cocaina in bagajele acestora. Mai multe rude ale lui M.M. au declarat ca, dupa arestarea acesteia in Rusia, reclamantul le-a spus ca o convinsese pe aceasta sa participe la operatiune si ca parintii reclamantului le-au cerut sa nu ii denunte pe fiul lor si pe N.S. la politie.

Reclamantul a sustinut ca i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil, in masura in care, dupa ce a fost achitat in prima instanta si, respectiv, in apel, a fost condamnat penal prin Hotararea din 18 decembrie 2003 a Curtii de Apel Timisoara, fara o noua administrare directa a probelor si fara sa fie ascultat in persoana.

Reclamantul pretinde ca nu a beneficiat de un proces echitabil in speta, avand in vedere ca a fost condamnat de instanta de recurs atat in 2003, cat si in 2011, fara sa fie ascultat si fara administrarea directa de probe, desi fusese achitat de instantele inferioare pe baza acelorasi elemente. Reclamantul se plange, de asemenea, ca dreptul sau la aparare a fost incalcat, pe motiv ca nu a avut posibilitatea de a interoga martorii acuzarii si apararii in fata Curtii de Apel Timisoara, care si-a intemeiat deciziile din 2003 si 2011 pe declaratiile facute in fata parchetului in absenta sa si a avocatului sau. Acesta invoca art. 6 § 1 si § 3 din Conventie. Curtea considera ca acuzatiile reclamantului trebuie sa fie examinate doar din perspectiva art. 6 § 1 din Conventie (a se vedea, de asemenea, Sigurpor Arnarsson impotriva Islandei, nr. 44.671/98, pct. 29 in fine, 15 iulie 2003, Gaitanaru impotriva Romaniei, nr. 26.082/05, pct. 19, 26 iunie 2012). Partea relevanta a art. 6 § 1 este redactata astfel: "Orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil [...] a cauzei sale, de catre o instanta [...], care va hotari [...] asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa."

In urma dezbaterilor, CEDO a condamnat Romania:
- sa plateasca reclamantului, in termen de 3 luni de la data ramanerii definitive a hotararii, in conformitate cu art. 44 § 2 din Conventie, urmatoarele sume, care vor fi convertite in moneda statului parat la cursul de schimb valabil la data platii:
(i) 3.000 EUR (trei mii euro), plus orice suma ce poate fi datorata cu titlu de impozit, pentru prejudiciul moral;
(ii) 10.000 EUR (zece mii euro), plus orice suma ce poate fi datorata de reclamant cu titlu de impozit, pentru cheltuielile de judecata;
b) ca, de la expirarea termenului mentionat si pana la efectuarea platii, aceste sume trebuie majorate cu o dobanda simpla, la o rata egala cu rata dobanzii facilitatii de imprumut marginal practicata de Banca Centrala Europeana, aplicabila pe parcursul acestei perioade si majorata cu 3 puncte procentuale.

Textul integral al Hotararii CEDO: Hotararea CEDO in Cauza Flueras impotriva Romaniei
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-09 :: Titlu: Cazanciuc: Medierea este o cale alternativa de solutionare a unor conflicte

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca medierea este o procedura "facultativa, alternativa" de solutionare a unor conflicte, referindu-se la decizia Curtii Constitutionale prin care obligativitatea participarii la sedinte de informare privind avantajele medierii este declarata neconstitutionala.

"Medierea este o cale alternativa de solutionare a unor conflicte. Pana la urma, daca medierea are sau nu succes tine cumva si de cultura unei natii. Noi am incercat sa punem intr-un act normativ un sistem care functioneaza in alte tari. Poate nu intotdeauna noi suntem constienti de aceasta cale, poate nu intotdeauna avem incredere in ea. Am incercat sa stabilim intr-o lege o procedura prealabila obligatorie, tocmai in incercarea de a degreva putin instantele. Solutia este, din nou, la mijloc, nu neaparat una poate normativa. Degeaba incerci sa reglementezi prin lege ceva daca oamenii nu au incredere in aceasta institutie. Trebuie sa avem incredere in mediere ca poate solutiona alternativ anumite conflicte si cred ca aici mai sunt lucruri de construit, la construirea increderii. Din ce am vazut in comunicatul Curtii, nu este inca in extenso, este o procedura facultativa. Poate sau nu poate fi", a spus Cazanciuc joi, la Parlament.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri, ca sunt neconstitutionale dispozitiile care prevad ca partile sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, precum si respingerea in caz de neindeplinire a acestei obligatii a cererii de chemare in judecata ca inadmisibila.

"CCR, cu unanimitate de voturi, a admis miercuri exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.2 alin.(1) si (1) indice 2 din Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator sunt neconstitutionale", se arata intr-un comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-09 :: Titlu: Norel Popescu, ales sa reprezinte judecatorii in CSM

Judecatorul Norel Popescu de la Tribunalul Mehedinti a fost ales sa reprezinte tribunalele in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), conform rezultatului alegerilor desfasurate pe 6 si 8 mai, a anuntat joi CSM.

Norel Popescu ar urma sa-l inlocuiasca pe Adrian Toni Neacsu, care si-a dat demisia din functia de membru al Consiliului, se precizeaza intr-un comunicat de presa al CSM.

Conform sursei citate, voturile pentru judecatorii candidati au fost acordate astfel: Norel Popescu, Tribunalul Mehedinti — 340; Dragos Constantin Popoiag, Tribunalul Dambovita — 327; Natalia-Floarea Roman, Tribunalul Specializat Mures — 292; Dorin Danci, Tribunalul Maramures — 119.

"In conformitate cu dispozitiile actelor normative care reglementeaza procedura de alegere a membrilor CSM, urmeaza etapa depunerii si solutionarii contestatiilor de catre plenul CSM, cu termen de finalizare 2 iunie 2014, urmand ca, cel tarziu pana la data de 18 iunie, rezultatul votului sa fie inaintat Biroului Permanent al Senatului Romaniei pentru validare", se mai precizeaza in comunicat.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-09 :: Titlu: Cazanciuc: Actualul cadru constitutional ofera garantii de functionare independenta si impartiala a Justitiei

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi ca Lega fundamentala a Romaniei nu poate fi revizuita "peste noapte", in procesul de modificare a Constitutiei trebuind sa se tina cont si de faptul ca actualul cadru constitutional "ofera garantii de functionare independenta si impartiala a Justitiei".

"Proiectul de modificare a Constitutiei nu este un act care poate fi modificat peste noapte, un act pe care l-am modificat, il gresim si il reparam mai departe. (...) Ar trebui sa ne concentram pe cele doua capitole importante — drepturile si indatoririle fundamentale si capitolul privind autoritatea judecatoreasca. Cadrul actual constitutional, din perspectiva functionarii Justitiei, ofera garantii de functionare independenta si impartiala", a declarat ministrul in timpul dezbaterii stiintifice "Constantele dreptului si revizuirea Constitutiei Romaniei", organizata de Senatul Romaniei, Uniunea Juristilor din Romania si revista "Dreptul", in contextul aniversarii a 150 de ani de la atestarea institutiei parlamentare.

Robert Cazanciuc a adaugat ca, in primul rand, practicienii sunt cei care pot sesiza acele aspecte constitutionale care necesita imbunatatiri, explicand ca la nivelul Ministerului Justitiei a fost constituit un Consiliu ?tiintific care sa faciliteze procesul legislativ de revizuire a Constitutiei.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-09 :: Titlu: Proiectele eoliene si solare nu vor mai fi finantate din bani europeni in perioada 2014 - 2020

Proiectele de producere a energiei din surse eoliene si solare nu vor mai primi finantare europeana in exercitiul bugetar 2014 - 2020, intrucat Romania si-a atins tinta privind aceste resurse, a declarat, joi, directorul general al Organismului Intermediar pentru Energie din Ministerul Economiei, Viorel Madalin Beltechi.

"In perioada 2014 — 2020, nu vor mai fi finantate proiectele bazate pe soare si vant, intrucat Romania si-a atins tinta pentru aceste resurse. Ne propunem sa continuam promovarea doar a acelor resurse care duc la echilibrarea si la imbunatatirea sistemului energetic national, iar acestea sunt biomasa, biogazul si microhidrocentralele', a precizat Beltechi.

Potrivit acestuia, proiectele eoliene si cele solare sunt concentrate in anumite parti ale tarii, ceea ce creeaza mari dezechilibre in sistem, in timp ce proiectele pe biomasa si hidro sunt amplasate in toate regiunile si pot produce energie in banda, adica incontinuu la aceeasi putere.

Oficialul ministerial a fost prezent, joi, la inaugurarea unui parc fotovoltaic de 5,4 MW in Teleorman, investitie finantata din bani europeni.

Parcul Mavrodin, dezvoltat de Solar Power Energy, este situat in in comuna Nenciulesti, judetul Teleorman, si a fost finantat din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial 'Cresterea Competitivitatii Economice', 70% din acestea fiind nerambursabile.

Potrivit legislatiei din sectorul energiei regenerabile, proiectele finantate din bani europeni primesc mai putine certificate verzi, proportional cu ajutorul primit de la UE.

"In acest moment, dosarul pentru acreditarea noastra pentru a primi certificatele verzi care ni se cuvin se afla in analiza Autoritatii de Reglementare in Energie (ANRE), care va calcula cate certificate verzi vom primi. Din calculele noastre, ar trebui sa primim 1,2 — 1,5 certificate verzi (pentru fiecare MWh livrat in retea)', a declarat Gheorghe Pauna, director de conectare la retea in cadrul Solar Power Energy, in conferinta de presa prilejuita de inaugurarea proiectului.

Conform lui Pauna, parcul va produce in jur de 6.000 de MWh pe an, iar investitia va fi recuperata in 8 — 9 ani.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 mai 2014

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.434 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0012 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.1799 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0061 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3935 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0143 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6383 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0034 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2347 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-09 :: Titlu: Monitorul Oficial din 8 mai 2014

In data de 8 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 335/2014 - M. Of. 335/2014 [M. Of. 335 / 8 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 336/2014 - M. Of. 336/2014 [M. Of. 336 / 8 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 337/2014 - M. Of. 337/2014 [M. Of. 337 / 8 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 338/2014 - M. Of. 338/2014 [M. Of. 338 / 8 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 339/2014 - M. Of. 339/2014 [M. Of. 339 / 8 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 340/2014 - M. Of. 340/2014 [M. Of. 340 / 8 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-08 :: Titlu: HG 330/2014 pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activitati agricole

  In Monitorul Oficial Partewa I nr. 320/2014 a fost publicata HG 330/2014 privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activitati agricole.

  Pentru categoriile de produse vegetale prevazute la art. 72 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, normele de venit se propun la nivelul fiecarui judet, in functie de valoarea productiei vegetale si de cheltuielile efectuate pe parcursul unui an agricol, pentru obtinerea productiei.
  Valoarea productiei vegetale reprezinta rezultatul exprimat in lei/hectar, obtinut din inmultirea productiei exprimate in kg/hectar pentru fiecare cultura/plantatie, ca medie pe cei 3 ani precedenti anului fiscal de realizare a venitului, cu pretul exprimat in lei/kg, ca medie pe cei 3 ani precedenti anului fiscal de realizare a venitului.
  Cheltuielile efectuate pe parcursul unui an agricol se exprima in lei/hectar si se stabilesc, dupa caz, din lista cuprinzand cheltuielile prevazute in anexa nr. 1a, pe baza preturilor medii din anul fiscal de realizare a venitului.
  Normele de venit reprezinta rezultatul exprimat in lei/hectar, obtinut prin diferenta dintre valoarea productiei vegetale si cheltuielile efectuate, pentru fiecare cultura/plantatie.

  Textul integral al Metodologiei: HG 330/2014 pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activitati agricole
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-08 :: Titlu: Legea 62/2014 aduce modificari privind stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 326/2014 a fost publicata Legea 62/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii IMM.

  Pentru asigurarea unui mediu favorabil initierii si dezvoltarii afacerilor, in procesul de elaborare a actelor normative care au impact asupra intreprinderilor mici si mijlocii, initiatorii vor respecta principiul "Ganditi mai intai la scara mica", precum si principiul numarului constant.
  Principiul "Ganditi mai intai la scara mica" presupune ca initiatorii actelor normative sa evalueze efectele introducerii noii reglementari, mai intai si cu precadere, asupra activitatii intreprinderilor mici si mijlocii.
  Principiul numarului constant stabileste ca introducerea unor noi sarcini administrative ? obligatii de raportare/conformare ? pentru intreprinderi mici si mijlocii trebuie sa aiba loc simultan cu eliminarea unor sarcini deja existente.
  Evaluarea sistematica a impactului proiectelor de acte normative prevazute la alin. (1) se face prin aplicarea Testului IMM. Testul IMM se efectueaza de catre initiatorul actului normativ, inainte de demararea procesului de avizare a acestuia, si consta in efectuarea unui sondaj cu privire la potentialele efecte generate in activitatea intreprinderilor mici si mijlocii de introducerea noilor reglementari. Evaluarea rezultatelor Testului IMM trebuie sa conduca la identificarea corectiilor care se impun in definitivarea proiectului de act normativ.
  Este obligatorie consultarea organizatiilor reprezentative ale intreprinderilor mici si mijlocii privind continutul proiectelor de acte normative, al analizelor de impact si a Testului IMM, cu valorificarea in mod corespunzator a propunerilor acestora sau motivarea nevalorificarii pozitiei lor, documente ce vor insoti proiectul de act normativ pana la adoptare.

  Guvernul si autoritatile publice competente initiaza si desfasoara actiuni care sa asigure sprijinirea dezvoltarii continue a sistemului educational de promovare a culturii si competentelor antreprenoriale, prin:
  a) intarirea cooperarii la nivel guvernamental intre structurile care gestioneaza politicile de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si institutiile care gestioneaza politica de educatie la diferite niveluri, precum si cu organizatiile reprezentative ale mediului de afaceri;
  b) sprijinirea parteneriatului intre mediul de afaceri si sistemul educational in scopul corelarii ofertei de formare profesionala cu cererea de pe piata muncii, pentru a dezvolta strategii sistematice de formare a spiritului antreprenorial la toate nivelurile si includerea unui capitol referitor la educatia antreprenoriala in strategia nationala de invatare pe tot parcursul vietii, realizata in parteneriat cu organizatiile reprezentative ale mediului de afaceri;
  c) realizarea de programe speciale de formare antreprenoriala pentru femeile interesate sa intre in afaceri si a unor programe de mentorat pentru femeile intreprinzator, in vederea cresterii competitivitatii antreprenoriale si manageriale a acestora;
  d) organizarea de cursuri de formare antreprenoriala;
  e) organizarea si desfasurarea, la nivel central si local, de activitati de cunoastere si de promovare, inclusiv prin mijloace mass-media, a exemplelor de bune practici in domeniul antreprenoriatului, etica si performanta in afaceri, sub forma unor reuniuni specifice ? simpozioane, conferinte, forumuri, expozitii, cluburi de discutie, schimburi de experienta, clasamente si concursuri cu premii sau altele asemenea;
  f) stimularea comportamentului etic si a responsabilitatii sociale in afaceri a intreprinderilor mici si mijlocii.

  Textul integral al Legii de modificare: Legea 62/2014 aduce modificari privind stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-07 :: Titlu: CCR: Obligarea participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii, neconstitutionala

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri, ca sunt neconstitutionale dispozitiile care prevad ca partile sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, precum si respingerea in caz de neindeplinire a acestei obligatii a cererii de chemare in judecata ca inadmisibila.

  CCR, cu unanimitate de voturi, a admis miercuri exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.2 alin.(1) si (1) indice 2 din Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator sunt neconstitutionale", se arata intr-un comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES.

  Judecatorii au apreciat ca participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii trebuie sa fie facultativa sau la recomandarea instantei de judecata.

  Art. 2 alin (1) stabileste ca: "Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de lege".

  De asemenea, alin. (1) indice 2 al aceluiasi articol: "Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop, pentru litigiile in materiile prevazute de art. 60 indice 1 alin. (1) lit. a)-f".

  Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Curtii de Apel Bucuresti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-08 :: Titlu: Cursul valutar din 7 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 7 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4352 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0059 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.186 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0025 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4078 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0027 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6417 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0059 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2351 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0017 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-08 :: Titlu: Monitorul Oficial din 7 mai 2014

  In data de 7 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 329/2014 - M. Of. 329/2014 [M. Of. 329 / 7 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 330/2014 - M. Of. 330/2014 [M. Of. 330 / 7 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 331/2014 - M. Of. 331/2014 [M. Of. 331 / 7 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 332/2014 - M. Of. 332/2014 [M. Of. 332 / 7 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 333/2014 - M. Of. 333/2014 [M. Of. 333 / 7 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 334/2014 - M. Of. 334/2014 [M. Of. 334 / 7 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-08 :: Titlu: Liviu Voinea: Vom urmari introducerea unui contract standard de performanta in managementul privat la companiile de stat

  Autoritatile intentioneaza sa introduca un contract standard de performanta in cazul managementului privat la companiile de stat, care va fi aprobat in Guvern si care sa nu permita abuzuri la nivelul societatilor, a declarat, miercuri seara, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

  Referitor la salariile managerilor privati din companiile de stat, oficialul a explicat ca nu a existat nicio regula pana anul trecut, cand cuantumul acestora a fost limitat la maximum sase salarii medii pe sectorul de activitate pentru indemnizatia fixa, variabile ramanand doar "asa-zisele sporuri in functie de obiective".

  "În privinta salariilor la companiile de stat, pana anul trecut nu a existat nicio regula. Anul trecut, am introdus aceasta regula: maximum sase salarii medii pe sectorul de activitate respectiv pentru directorul unei companii de stat pentru indemnizatia fixa. Ceea ce a ramas variabil au fost asa-zisele sporuri in functie de obiective. Acum, insa, vom urmari introducerea unui contract standard de performanta care sa fie aprobat in Guvern, care sa nu permita abuzuri la nivelul companiilor, in functie de anumite criterii de performanta, care trebuie agreate nu doar de reprezentantul AGA de la un anumit minister trimis acolo, ci si supuse dezbaterii publice si agreate in Guvern", a spus Voinea, la Realitatea TV.

  Ministrul delegat a adaugat ca, pana la sfarsitul lunii iunie, va fi finalizata o analiza de ansamblu a "ceea ce a insemnat managementul privat in Romania".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-07 :: Titlu: Raport CSM: A scazut volumul de activitate la instante si pentru prima data stocul de dosare la parchete

  Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a prezentat, marti, principalele concluzii ale Raportului privind starea justitiei pe 2013, care arata ca exista o reducere a volumului de activitate a instantelor, dar si ca este primul an in care stocul de dosare la nivelul Ministerului Public se diminueaza comparativ cu anii anteriori.

  Putem caracteriza anul 2013 ca un an de crestere in privinta dosarelor de solutionat si a dosarelor solutionate, dar este primul an in care stocul de dosare comparativ cu anii anteriori se diminueaza. Noi speram ca pentru anul 2014, avand in vedere modificarile legislative aduse, numarul cauzelor cu care vom intra la finalul anului sa fie mult redus", a afirmat vicepresedintele CSM, Gheorghe Muscalu, care a prezentat situatia parchetelor.

  El a subliniat ca posibile explicatii pentru diminuarea stocului ar fi intervenirea prescriptiei in cazul unor infractiuni dar si instrumentele noi la care se poate apela pentru urgentarea cauzei, precum acordul de recunoastere a vinovatiei.

  La nivelul Ministerului Public, numarul cauzelor de solutionat a crescut constant si semnificativ in ultimii 5 ani, arata raportul.

  "Cresterea inregistrata in 2013 comparativ cu anul anterior a fost de 4%, insa, in raport cu anul 2009, a fost de 35%. Din pacate, numarul procurorilor a ramas acelasi sau s-a diminuat. În 2013, unitatile Ministerului Public au avut de solutionat peste 1,8 milioane de cauze, ceea ce este un numar foarte mare", a aratat Muscalu.

  Potrivit raportului, aproximativ 93% din totalul cauzelor au revenit spre competenta solutionare parchetelor de pe judecatorii.

  În 2013 se remarca o crestere semnificativa a volumului de activitate la nivelul DNA si DIICOT, precum si la nivelul parchetelor de pe langa judecatorii, atat cantitative, cat si calitative.

  Numarul inculpatilor trimisi in judecata este in continua crestere, in anul 2013 inregistrandu-se 65.711 persoane, cu 32% mai mare fata de 2009.

  O alta concluzie se refera la faptul ca, in timp ce numarul persoanelor condamnate definitiv a crescut semnificativ incepand cu 2009, numarul achitarilor definitive a ramas relativ constant si s-a situat la un nivel foarte redus, de aproximativ 2%.

  La randul sau, presedintele CSM, Adrian Bordea, a sustinut ca exista o reducerea a volumului de activitate a instantelor.

  "Cifrele releva ca se judeca mai mult decat dosare sunt nou intrate. Releva faptul ca intram intr-o oarecare normalitate, respectam din ce in ce mai mult notiunea aceea de rezonabilitate a termenelor de judecata", a subliniat Bordea.

  El a precizat ca, la nivel national, numarul cauzelor nou intrate a scazut in 2013 cu aproximativ 8% comparativ cu 2012 si ca scaderea s-a inregistrat la toate nivelurile de jurisdictie, cu exceptia curtilor de apel, unde exista o crestere de aproximativ 4%.

  Statisticile arata ca pentru judecatorii si tribunale scaderea este o premiera in ultimii 5 ani.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-07 :: Titlu: Cristian Socol: Guvernul nu va taxa suplimentar veniturile PFA in 2014

  Guvernul Ponta nu are in vedere, in acest an, implementarea unui nou sistem al contributiilor sociale obligatorii si nici extinderea bazei de calcul a acestora asupra veniturilor realizate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente, a declarat marti seara, pentru AGERPRES, Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta.

  'Este o discutie care se repeta an de an fara a avea nicio fundamentare reala in politicile fiscale propuse de Guvern. Viziunea noastra este de a impulsiona cresterea economica si crearea de locuri de munca prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit si reducerea CAS de la 1 iulie 2014. În plus, va fi curatat sistemul de taxe parafiscale prin eliminarea a 70 taxe care nu se justifica din punct de vedere economic si fiscal', a aratat sursa citata.

  Premierul Victor Ponta sustinea, la sfarsitul lunii trecute, ca reducerea contributiei de asigurari sociale (CAS) la angajator se afla in topul listei subiectelor care vor fi abordate in cadrul intalnirii de la inceputul lunii iunie cu delegatia Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

  În prezent, cotele de contributii de asigurari sociale platite de angajator sunt: pentru conditii normale de munca (pensii) — 20,8%, asigurari de sanatate — 5,2%, fond concedii si indemnizatii — ,85%, fond de somaj—0,5%, fond de garantare a creantelor salariale — ,25%.

  Angajatul plateste contributii sociale astfel: asigurari de sanatate — 5,5%, fond de somaj — ,5% si contributii la bugetul asigurarilor sociale de stat (pensii) — 10,5%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-07 :: Titlu: Isarescu: Romania va achita aproape integral imprumutul de la FMI in 2014; mai ramane "un mizilic" pentru 2015

  Romania va achita aproape integral, pana la finele acestui an, imprumutul de la Fondul Monetar International contractat in 2009, din care mare parte deja a fost platit fara efecte si "lacrimi", urmand ca in 2015 sa ramana de rambursat in jur de un miliard de dolari, "un mizilic", a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

  "Aceasta tara a rambursat, fara ca vreunul dintre dumneavoastra se se fi simtit cum s-a simtit generatia mea in anii '80, aproape in intregime imprumutul de la FMI. Ieri (n.r. — luni) s-a facut o plata mare de 700 de milioane de euro", a explicat guvernatorul BNR, amintind de scepticismul celor care sustineau, in 2009, ca Romania nu va putea plati imprumutul de la FMI.

  Mai mult, in aceasta perioada, Romania a realizat si importante corectii atat in domeniul fiscal cat si in balanta externa. ?eful bancii centrale a aratat ca Romania a suferit a doua corectie fiscala din Europa, de 7,2 puncte procentuale, dupa cea din Grecia, iar in plan extern o corectie de peste 12 puncte procentuale.

  "Am realizat o corectie masiva. Eu nu am mai trait asa ceva În plan extern de la 14 la 1%. De peste 12 procente, cresterea economica pe cativa ani. S-a simtit in nivelul de trai, cum sa nu se simta!", a explicat guvernatorul BNR.

  El a mai spus ca, in acest moment, tara s-a asezat, are posibilitatea sa intre in alt ciclu lung de crestere sustenabila si mult mai solida.

  Romania trebuie sa plateasca in 2014 peste 1,172 miliarde euro catre Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), cu ,72% mai mult decat in 2013, din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor furnizate de Guvernul Romaniei.

  Astfel, suma care trebuie platita catre FMI se ridica la 1,002 miliarde euro, cea catre UE la 150,1 milioane euro, iar catre BIRD — 20,5 milioane euro.

  Din cei peste un miliard de euro ce trebuie sa ajunga la FMI, 984,8 milioane euro reprezinta rambursari de rate de capital si 17,2 milioane euro plati de dobanzi si comisioane.

  În ceea ce priveste plata catre Uniunea Europeana, intreaga suma reprezinta plati de dobanzi si comisioane ca si in cazul BIRD.

  Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Varful de plata in cadrul acestui pachet este in anul 2015, cand autoritatile trebuie sa ramburseze 1,826 miliarde de euro.

  În anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.

  Din acest aranjament cu FMI, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

  Cea de-a opta transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-07 :: Titlu: Cursul valutar din 6 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 6 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4411 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.1885 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0131 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4051 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.004 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6476 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2368 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-07 :: Titlu: Monitorul Oficial din 6 mai 2014

  In data de 6 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 326/2014 - M. Of. 326/2014 [M. Of. 326 / 6 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 327/2014 - M. Of. 327/2014 [M. Of. 327 / 6 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 328/2014 - M. Of. 328/2014 [M. Of. 328 / 6 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-05-06 :: Titlu: Legea 43/2014 reglementeaza protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 326/2014 a fost publicata Legea 43/2014 privind protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice.

  Legea instituie masuri de protectie a animalelor utilizate in scopuri stiintifice sau in alte scopuri experimentale si, in acest scop, prevede norme ce reglementeaza urmatoarele:
  a) inlocuirea si reducerea utilizarii animalelor in proceduri, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. a), precum si imbunatatirea metodelor de crestere, adapostire, ingrijire si utilizare a animalelor in proceduri;
  b) originea, reproducerea, marcarea, ingrijirea si adapostirea, precum si uciderea animalelor;
  c) activitatile crescatorilor, furnizorilor si utilizatorilor de animale;
  d) evaluarea si autorizarea proiectelor ce implica utilizarea animalelor in proceduri, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. b).

  Legea se aplica in cazul in care animalele sunt utilizate in proceduri sau destinate utilizarii in proceduri ori in cazul in care sunt crescute in mod special pentru ca organele sau tesuturile acestora sa fie folosite in scopuri stiintifice sau educative.

  Legea se aplica pana in momentul in care animalele prevazute la alin.(2) sunt ucise, relocate sau returnate intr-un habitat sau sistem de crestere adecvat.

  Eliminarea durerii, a suferintei, a stresului sau a vatamarilor de durata prin utilizarea eficace a metodelor anestezice, analgezice sau a altor metode similare nu exclud utilizarea unui animal in proceduri din domeniul de aplicare a prezentei legi.

  Prezenta lege se aplica in cazul urmatoarelor animale:
  a) animale neumane vertebrate vii, inclusiv forme larvare care se hranesc autonom si forme fetale de mamifere incepand cu ultima treime a stadiului lor normal de dezvoltare;
  b) cefalopode vii.

  Legea se aplica in cazul animalelor utilizate in proceduri si care se afla intr-un stadiu de dezvoltare mai timpuriu decat cel prevazut la alin.(5) lit.a), daca animalul urmeaza sa fie lasat in viata dupa acest stadiu de dezvoltare si, in urma procedurilor efectuate, este probabil sa prezinte durere, suferinta, stres sau vatamari de durata dupa ce a ajuns la stadiul de dezvoltare respectiv.

  Prezenta lege nu se aplica in cazul:
  a) actelor neexperimentale practicate in exploatatii agricole;
  b) actelor veterinare practicate in clinici, in scopuri neexperimentale;
  c) studiilor efectuate in clinici veterinare necesare in vederea autorizarii comercializarii unui produs medicinal veterinar;
  d) actelor efectuate in cadrul practicilor recunoscute de crestere a animalelor;
  e) actelor efectuate in scopul principal de identificare a animalelor;
  f) actelor care nu sunt susceptibile sa provoace durere, suferinta, stres considerabil sau vatamari de durata echivalente sau mai puternice decat cele produse de introducerea unui ac, cu bunele practici veterinare.

  Textul integral al Legii: Legea 43/2014 reglementeaza protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2014-05-06 :: Titlu: ELSA Bucuresti impreuna cu Niculeasa Law Office organizeaza prima editie a Concursului National de Procese Simulate Drept Fiscal

  Pe data de 8 mai 2014, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, ELSA Bucuresti, prin departamentul de Activitati Academice impreuna cu Niculeasa Law Office, va organiza Concursul National de Procese Simulate de Drept Fiscal, conceput ca o incheiere a "Conferintei Nationale pe Fiscalitate", eveniment aflat la cea de-a IV-a editie.

  Acest eveniment se realizeaza cu sprijinul academic si financiar al partenerului principal al evenimentului, Niculeasa Law Office si cu sprijinul financiar al Duncea, ?tefanescu si Asociatii SCA si se adreseaza studentilor din anii II si III din Facultatile de Drept din toate centrele universitare din tara in care exista grupuri locale ELSA. Este pentru prima data cand ELSA Bucuresti organizeaza un proces simulat pe teme de drept fiscal, acesta desfasurandu-se la nivel national. La concurs vor participa 8 echipe selectate pe baza unui memoriu de rezolvare a unei spete de drept fiscal, dintre acestea 2 vor reprezenta Facultatea de Drept a Universitatii Babes Bolyai din Cluj- Napoca.

  Atat echipele inscrise la concurs cat si toti ceilalti pasionati de dreptul fiscal sunt incurajati sa participe la Conferinta pe parcursul celor 3 zile de program academic intrucat prin intermediul prelegerilor si a workshopurilor prezentate vor fi abordate aspecte necesare si utile rezolvarii spetei sustinute in etapa orala a Concursului de Procese Simulate. Echipele castigatoare vor fi recompensate cu premii in bani, carti si puncte in plus la examenul de Drept Fiscal pentru studentii din anul II.

  Multumim colaboratorilor evenimentului si uram mult succes participantilor!

  ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicand stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are un singur scop, acela privind evolutia tinerilor in sistemul juridic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-06 :: Titlu: Certificatul medical eliberat de medicul de familie pentru comisia locala de recrutare-incorporare pe timpul starii de asediu, al mobilizarii si al starii de razboi

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 312/2014 a fost publicat Ordinul pentru aprobarea formei si continutului certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare pe timpul starii de asediu, al mobilizarii si al starii de razboi.

  Se aproba modelul unic de certificat medical eliberat de medicul de familie, care urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare pe timpul starii de asediu, al mobilizarii sau al starii de razboi, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

  Formularele certificatelor medicale se pun la dispozitia medicilor de familie prin Ministerul Sanatatii, la instituirea/declararea starilor prevazute la art. 1, potrivit legii.

  Textul integral si modelul certificatului medical: Certificatul medical eliberat de medicul de familie pentru comisia locala de recrutare-incorporare pe timpul starii de asediu, al mobilizarii si al starii de razboi
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-06 :: Titlu: ANAF a incasat venituri de peste 17 miliarde de lei in aprilie; crestere nominala de 8,5% fata de aprilie 2013

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala a incasat, in luna aprilie 2014, venituri de 17,021 miliarde de lei, in crestere cu 8,5 in termeni nominali si cu 1,332 miliarde de lei mai mult in cifre absolute decat in perioada similara din anul 2013, se arata intr-un comunicat al institutiei remis, luni, AGERPRES.

  La bugetul de stat s-au incasat aproximativ 12,24 miliarde de lei, cu 1,356 miliarde de lei mai mult fata de anul 2013, ceea ce reprezinta o crestere cu 12,45 #8212 indice nominal.

  La impozitul pe profit s-au incasat 2,497 miliarde de lei, cu 409,2 milioane de lei mai mult decat in luna aprilie a anului 2013 plus 19,6 #8212 indice nominal).

  La impozitul pe venit s-au incasat peste 1,801 miliarde de lei, cu 36,92 milioane de lei mai mult decat in 2013, suma care reprezinta o depasire cu 2,1 #8212 indice nominal.

  Incasarile din taxa pe valoarea adaugata au fost de 4,372 milioane de lei, cu 488,66 milioane de lei, respectiv cu 12,58 indice nominal mai mult decat in perioada similara a anului trecut.

  In domeniul accizelor, fata de activitatea din perioada analizata a anului precedent, incasarile au fost mai mari cu 17,6 in termeni nominali), respectiv cu circa 2,467 miliarde de lei.

  La Bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate veniturile incasate, de aproximativ 1,398 miliarde de lei, au inregistrat o crestere cu 202,49 milioane de lei fata de anul precedent, ceea ce in termeni nominali reprezinta un avans de 16,94.

  La Bugetul asigurarilor sociale de stat veniturile incasate au inregistrat o scadere cu 227,49 milioane de lei fata de anul precedent, pana la aproximativ 3,254 miliarde de lei, ceea ce in termeni nominali inseamna minus 6,53.

  Potrivit ANAF, incasarile din 2014 la acest buget sunt influentate negativ de cresterea volumului varsamintelor la Pilonul II de pensii cu 23,88 milioane de lei, respectiv cu 8,45 fata de luna aprilie 2013, urmare a cresterii cotei de contributie de la 4 in anul 2013, la 4,5 in anul 2014.

  La bugetul asigurarilor pentru somaj veniturile incasate au inregistrat o crestere cu 960 milioane de lei fata de anul precedent, ceea ce in termeni nominali reprezinta o crestere cu ,78 122,92 milioane de lei in 2014, fata de 121,97 milioane de lei in 2013).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-06 :: Titlu: Termenul pentru depunerea declaratiilor anuale de venit pentru persoane fizice se prelungeste cu o zi

  Termenul pentru depunerea declaratiilor anuale de venit pentru persoanele fizice se prelungeste cu o zi pana luni, 26 mai, in conditiile in care termenul prevazut in Codul Fiscal - 25 mai - cade intr-o zi nelucratoare duminica).

  Potrivit calendarului obligatiilor fiscale pentru luna mai 2014, publicat pe site-ul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Brasov, pana la data mentionata persoanele fizice care obtin venituri supuse declararii trebuie sa depuna declaratiile anuale privind veniturile realizate pe anul anterior formular 200 pentru venituri realizate in Romania, respectiv formular 201 pentru venituri realizate din strainatate), iar persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, care in anul anterior au realizat pierderi/ care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal/ cele care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20 fata de anul fiscal anterior, trebuie sa depuna odata cu declaratia privind venitul realizat si declaratia privind venitul estimat/ norma de venit formular 220 pentru cei care desfasoara activitate individual, respectiv formular 223 pentru asocieri).

  De asemenea, persoanele fizice care obtin venituri din activitati agricole trebuie sa depuna depuna declaratia 221 pentru anul in curs, iar persoanele fizice care au realizat in anul 2013 venituri din salarii si asimilate salariilor pot depune formularul 230 Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2 din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

  Suma de 2 poate fi directionata catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult pe formular se completeaza obligatoriu denumirea, codul fiscal si contul IBAN al entitatii). Salariatii pot deduce din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, cheltuielile efectuate intre 1 ianuarie 2013 #8212 5 august 2013 data abrogarii din Codul fiscal) pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, in limita unei sume maxime egale cu 300 lei pe an.

  Pana in data de 30 mai, persoanele juridice societatile comerciale, societatile/ companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate) au obligatia depunerii situatiilor financiare anuale aferente anului incheiat, iar entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, precum si subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European trebuie sa depuna raportarea contabila anuala la 31 decembrie a anului anterior.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-06 :: Titlu: Cursul valutar din 5 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 5 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4419 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0079 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2016 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0025 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4011 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6479 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0103 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2376 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-06 :: Titlu: Monitorul Oficial din 5 mai 2014

  In data de 5 mai 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 321/2014 - M. Of. 321/2014 [M. Of. 321 / 5 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 322/2014 - M. Of. 322/2014 [M. Of. 322 / 5 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 323/2014 - M. Of. 323/2014 [M. Of. 323 / 5 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 324/2014 - M. Of. 324/2014 [M. Of. 324 / 5 mai 2014]
 • Monitorul Oficial 325/2014 - M. Of. 325/2014 [M. Of. 325 / 5 mai 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-05 :: Titlu: HG 327/2014 aproba cifrele de scolarizare invatamantul preuniversitar si superior de stat in anul scolar/universitar 2014-2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 312/2014 a fost publicata HG 327/2014 privind aprobarea cifrelor de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar si superior de stat in anul scolar/universitar 2014-2015.

  Este stabilit numarul de locuri pentru:

 • I. Educatie timpurie
 • II. Invatamant primar
 • III. Invatamant secundar
 • IV. Invatamant tertiar nonuniversitar
 • V. Invatamant de arta si sportiv
 • VI. Invatamant special pentru copii si elevi cu deficiente si/sau boli cronice din cadrul unitatilor de invatamant si/sau al unitatilor sanitare
 • VII. Invatamant superior ? numarul de granturi de studii
 • VIII. Numarul de locuri cu finantare totala sau partiala din bugetul Ministerului Educatiei Nationale pentru tinerii de origine romana din Republica Moldova, tari invecinate si diaspora
 • IX. Numarul de locuri cu finantare totala sau partiala din bugetul Ministerului Educatiei Nationale pentru cetatenii straini, conform documentelor bilaterale de cooperare internationala si a unor oferte unilaterale ale statului roman

  Textul integral al Hotararii: HG 327/2014 aproba cifrele de scolarizare invatamantul preuniversitar si superior de stat in anul scolar/universitar 2014-2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Editura CH Beck :: Data: 2014-05-05 :: Titlu: Conferintele „Dreptul afacerilor" si impactul asupra legislatiei din domeniul insolventei

  In cei 10 ani de organizare a conferintelor Dreptul Afacerilor temele privitoare la procedura insolventei s-au aflat in prim plan.
  Odata ca debutul crizei economice din anul 2009, procedurile de insolventa au devenit tot mai populare si persistente, iar din dezbaterile conferintelor a rezultat nevoia asimilarii si adaptarii legislatiei insolventei la cerintele societatii.

  In 2007 insolventa era o tema pentru initiati, multa lume confundând-o cu insolvabilitatea. In cadrul Conferintei s-a explicat ca, de fapt, insolventa nu e acelasi lucru cu insolvabilitatea, nefiind o fotografie/stare inghetata in timp a patrimoniului debitorului, ci o intrerupere a fluxului de lichiditati (cash flow), similara cu intreruperea cursului unui râu. Deversarea controlata a „apei" din lacul de acumulare si orientarea ei catre scopul procedurii inseamna nimic altceva decât scopul insolventei, adica acoperirea creantelor asupra debitorului.

  In 2009, când inca nu era foarte clar ca insolventa este genul, iar reorganizarea/falimentul este specia si când, in acel inceput al crizei in Romania, lumea confunda inca insolventa cu falimentul sau, si mai grav, considerau ca reorganizarea este scopul procedurii, Conferinta a aratat ca reorganizarea este doar o cale – preferabila falimentului – de acoperire a creantelor, iar falimentul este fie lipsa originara de sanse de redresare, fie sanctiunea esecului unei reorganizari. In prezent, pâna si parlamentarii fac aceasta distinctie.

  In 2010 s-a aratat la Conferinta ca e mai bine sa se incerce preventia insolventei decât sa se forteze artificial tratamentul acesteia. De aici toate tehnicile de evitare a insolventei, extrajudiciare, sau judiciare, inclusiv legea concordatului. Despre insolventa simplilor particulari (notiune tradusa, popular, sub sintagma „falimentul personal") s-a vorbit si teoretizat in Conferinta inca din 2009, de unde si proiectul de lege adoptat in Senat in 2010 si pastrat inca in sertarele camerei deputatilor.

  In 2011 s-a aratat ca cea mai buna cale de a supravietui crizei este aceea de a obtine protectia tribunalului prin insolventa. Totodata, s-a demonstrat stiintific ca in companiile mari importanta este separarea intreprinderii de actualii actionari si manageri, pentru a-i asigura supravietuirea, in interesul stakeholders-ilor.

  In 2012 s-a vorbit despre supraindatorare si tratamentul acesteia, alternativ insolventei/falimentului, cum ar fi datio in solutum, inlaturarea raspunderii nelimitate, impreviziunea etc. Acum darea in plata, impreviziunea si echilibrul contractual sunt institutii/tehnici la care face referire Codul insolventei.

  In fine, in 2013 am vorbit despre regimul juridic al garantiilor in procedura insolventei. Au fost criticate lipsa de corelare dintre legislatia insolventei de la acel moment si reglementarile din Noul Cod civil, respectiv Noul Cod de procedura civila. Acum, prin Codul insolventei, in mare parte, lipsa de corelare dinte legislatia generala si cea speciala, a insolventei, a fost rezolvata.

  In legatura cu necesitatea aparitiei unui Cod al insolventei, la editia din 2009 a Conferintei Dreptul Afacerilor, reputatul Profesor Ioan Turcu ne-a incântat cu o tema extrem de interesanta la acea vreme si foarte actuala in acest moment, anume "Criza economica si nevoia de codificare a insolventei".

  Bineinteles ca la acel moment aparitia unui Cod al insolventei era un lucru inedit, dar necesar deoarece Legea nr. 85/2006, desi o lege noua, nu era pregatita sa raspunda nevoilor unei societati aflate intr-o profunda criza financiara.

  Iata ca la mai bine de 5 ani de la tema lansata de Profesorul Ioan Turcu in editia 2009 a Conferintei Dreptul Afacerilor, suntem in pragul intrarii in vigoare a noii legislatii in materia insolventei. Sub acest aspect putem afirma cu tarie ca lucrarile conferintelor au identificat nevoia adoptarii unui Cod al insolventei, au popularizat-o si au transmis-o puterii legislative care, iata, in anul 2014 a adoptat Codul insolventei, inserând in textele noilor articole ideile generate de dezbaterile Conferintelor „Dreptul afacerilor".

  Aparitia acestui Cod nu a fost una facila. Rememoram situatia generata de aparitia OUG nr. 91/2013 prin care a fost adoptat (04.10.2014), intr-o prima varianta, Codul insolventei. „Viata" acestui prim Cod a fost una extrem de scurta, de numai 7 zile, fiind extrem de controversat datorita prevederilor referitoare la aplicarea sa in procesele aflate deja pe rolul instantelor, dar mai cu seama datorita prevederii ce viza societatile ce activeaza in domeniul audio-vizualului prin care se stabilea faptul ca, urmare a deschiderii procedurii si pâna la data confirmarii planului de reorganizare, se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data primirii...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-05-05 :: Titlu: Ministerul Fondurilor Europene a lansat in consultare publica ghidul pentru acordarea de finantari in valoare de 40 milioane de euro pentru formarea profesionala a medicilor si asistentilor medicali

  Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management POS DRU, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, a publicat spre consultare documentele necesare pentru lansarea unei cereri de proiecte in vederea acordarii de finantari in domeniul medical.

  "In cadrul acestui apel vor fi finantate proiecte strategice care vor urmari sprijinirea formarii profesionale continue a medicilor si asistentilor medicali. Valoarea propusa pentru acest apel este de 40 milioane de euro. In perioada urmatoare vom continua sa lansam cereri de proiecte pentru ca România sa atraga toate fondurile europene care i-au fost alocate pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Conform Ghidului supus consultarii publice, urmeaza sa fie finantate proiecte care vor fi implementate in cel putin doua regiuni de dezvoltare ale României. Valoarea totala eligibila a proiectelor aprobate va fi de minimum 500.000 euro si de maximum 5.000.000 euro (echivalentul in lei). O alta conditie este ca durata de implementare a proiectelor trebuie sa fie de cel putin sase luni si de cel mult 16 luni.

  Ministerul Fondurilor Europene asteapta propunerile, sugestiile si opiniile referitoare la Ghidul Solicitantului - Conditii Specifice „Competente pentru competivitate in domeniul medical", pâna la data de 8 mai a.c., la urmatoarea adresa de mail: gscs3.2@fseromania.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-05 :: Titlu: CE imbunatateste din nou prognozele privind cresterea economica Romaniei in 2014 si 2015

  Corespondentul AGERPERS, Florin Stefan, transmite: Comisia Europeana (CE) a imbunatatit luni din nou previziunile privind cresterea economica a Romaniei in 2014 si 2015, estimate acum la 2,5% in 2014 si 2,6% in 2015, fata de de 2,3% si respectiv 2,5%, cat estimase la momentul prezentarii previziunilor de iarna, in februarie.

  Este pentru a doua oara consecutiv cand executivul comunitar face acest lucru, dupa ce in februarie, la prezentarea previziunilor de iarna, a revizuit in sus estimarile de crestere economica, prognozate in toamna la 2,1% in 2014 si 2,4% in 2015.

  Economia Romaniei a depasit asteptarile si a avut o crestere de 3,5% in 2013, aceasta fiind determinata de productia industriala robusta si de recolta abundenta care a alimentat exporturile, se mentioneaza in document.

  Cresterea ar urma sa incetineasca in urmatorii doi ani, apreciaza CE in previziunile economice de primavara, dar va ramane solida, fiind estimata la 2,5% in 2014 si 2,6% in 2015.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-05 :: Titlu: Legea 16/1995 privind protectia topografiilor produselor semiconductoare a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 211/2014 a fost republicata Legea 16/1995 privind protectia topografiilor produselor semiconductoare.

  Topografiile produselor semiconductoare sunt protejate pe teritoriul Romaniei, prin inregistrarea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, in conditiile prevazute prin prezenta lege.

  Sunt protejate, in conditiile prezentei legi, topografiile originale. Sunt originale topografiile care constituie rezultatul efortului intelectual al creatorilor lor si care, la data cand au fost create, nu erau uzuale pentru creatorii de topografii si pentru fabricantii de produse semiconductoare.
  O topografie constituita dintr-o combinatie de elemente si de interconexiuni uzuale poate fi protejata numai daca combinatia, luata in ansamblul ei, este originala, in sensul alin. precedent.

  Drepturile titularului unei topografii protejate asupra produsului semiconductor nu sunt conditionate de faptul ca acesta este sau nu incorporat intr-un produs.

  Protectia acordatase aplica numai topografiei propriu-zise, cu excluderea oricarui concept, procedeu, sistem, oricarei tehnici sau informatii codate incorporate in aceasta topografie.

  Textul integra republicat al Legii: Legea 16/1995 privind protectia topografiilor produselor semiconductoare a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Iasi :: Data: 2014-05-04 :: Titlu: ELSA Iasi: Internet Law Summer School 2014, Libertatea mass-media si viata privata

  Cea de-a patra editie a Scolii de vara, organizata de ELSA Iasi, eveniment devenit deja o traditie, va avea loc la Iasi, in perioada 17-24 august 2014, aceasta venind cu un suflu nou, fiind una internationala. Astfel aducem in discutie una dintre controversele secolului XXI, ale unei societati aflate in continua dezvoltare: aspectele privind libertatea mass-media si viata privata, tratand acest subiect atat in profunzimea sa cat si comparativ cu limitele libertatii de exprimare.

  Aceasta tema este una de interes general, aflata intr-o continua expansiune, Romania fiind printre statele cele mai vulnerabile la atacurile mass-media, avand astfel o adevarata problema in ceea ce priveste separarea vietii private de cea publica.

  Programul academic va cuprinde atat o parte teoretica sub forma de dezbateri, prelegeri sustinute de diferiti speakeri din domeniu, de talie nationala si internationala, dar si o parte practica, prin organizarea unui proces simulat, avand la baza un caz concret privind exercitarea abuziva de catre mass-media ce are ca scop lezarea demnitatii si reputatiei profesionale prin articole sau reportaje.

  Programul social va fi unul amplu si indraznet, cuprinzand numeroase jocuri de teambuilding ce vor ajuta nu doar la o mai buna socializare, ci si la descoperirea locurilor marcante ale orasului Iasi, petreceri cu diferite tematici si multe alte surprize pe care vi le-am pregatit!

  Nu rata ocazia de a te inscrie la unul din cele mai inedite proiecte si interactive din aceasta vara!

  Pentru mai multe detalii, viziteaza http://internetlaw.elsa.ro
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-04 :: Titlu: IGPR: Numarul accidentelor rutiere grave in minivacanta de 1 Mai a scazut cu 27,5% fata de 2013

  Numarul accidentelor rutiere grave petrecute in minivacanta de 1 Mai din 2014 a scazut cu 27,5%

  Potrivit unui comunicat al IGPR, Politia Romana a luat masuri pentru a preintampina producerea unor evenimente grave.

  Astfel, in cursul zilei de duminica, la intoarcerea din minivacanta, 1.600 de politisti de la rutiera, impreuna cu politisti de la ordine publica, folosind peste 400 de autospeciale cu aparatura de inregistrare video din dotare, sunt prezenti in strada.

  De asemenea, politistii de la transporturi asigura patrularea trenurilor de calatori care circula pe Valea Prahovei si dinspre litoral, precum si in statiile si triajele de cale ferata.

  In ultima zi a minivacantei de 1 Mai, politistii monitorizeaza in special traseele de deplasare dinspre statiunile turistice catre Capitala si celelalte aglomerari urbane, autostrazile A1, A2 si A3.

  In actiuni sunt angrenati si politisti de la ordine publica, pentru a acorda sprijin colegilor de la rutiera.

  De asemenea, Politia Romana a luat masuri pentru intoarcerea in siguranta a turistilor care si-au petrecut minivacanta in Bulgaria, echipajele de politie fiind prezente la Vama Veche si pe DN 5, in judetul Giurgiu, de la primele ore ale diminetii.

  Traficul rutier de pe DN 1 si A2 (Autostrada Soarelui) va fi supravegheat din aer cu ajutorul unui elicopter al IGAv — MAI.

  "In aceasta perioada, datorita prezentei active in strada, numarul accidentelor rutiere grave a fost redus, fata de perioada similara a anului trecut cu 27,5%. Au fost cu 22,5% mai putine persoane ranite grav, si, cel mai important, a scazut numarul de morti, cu 64,7%. Structurile de politie transporturi asigura patrularea trenurilor de calatori, in special a celor care circula pe Valea Prahovei si dinspre litoral, precum si in statiile si triajele de cale ferata. De asemenea, efectivele de politie transporturi patruleaza in 12 aerogari si in 30 de porturi la Marea Neagra sau pe Dunare, pana in prezent nefiind semnalate incidente", sustine IGPR. fata de perioada similara a anului trecut, fiind cu 22,5% mai putine persoane ranite grav si cu 64,7% mai putine persoane decedate, informeaza duminica Politia Romana.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-04 :: Titlu: ANTREC: Cererea pentru pensiuni s-a dublat fata de rezervari, in minivacanta de 1-4 mai

  Cererea pentru pensiuni s-a dublat, pe ultima suta de metri, fata de cele 35.000 de rezervari, in minivacanta de 1-4 mai, potrivit unui comunicat al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural - ANTREC, remis AGERPRES.

  "Daca initial erau confirmate circa 35.000 de rezervari, numarul turistilor care au ales pensiunile s-a dublat pe ultima suta de metri. Este o tendinta normala, tinand cont ca prognozele meteo initiale nu au fost cele mai favorabile. Unii turisti au renuntat la alte destinatii in favoarea turismului rural, iar altii s-au hotarat cu cateva zile inainte. Pe de alta parte, a contat mult faptul ca romanii au beneficiat de 4 zile libere", subliniaza Misu Chiruc, presedintele executiv al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural — ANTREC.

  Reprezentantii ANTREC sustin ca, in pofida vremii nefavorabile, turismul rural a reprezentat alegerea numarul unu a romanilor, ca numar de turisti, in perioada 1-4 mai. Gradul de ocupare a variat intre 50 si 95%, in functie de regiune.

  Potrivit ANTREC, orientarea turistilor romani catre pensiuni are doua motive. In primul rand, din ce in ce mai multi romani opteaza pentru traditii, liniste si un cadru natural deosebit. Pe de alta parte, la ora actuala exista peste 6.000 de pensiuni autorizate in aproape toate regiunile tarii, fiind extrem de accesibile pentru turisti. Bucurestenii aleg prioritar zona Bran-Moieciu, clujenii — Maramures sau zona Apusenilor, iesenii — Neamt si Bucovina. Delta Dunarii a inregistrat, pentru cele circa 100 de pensiuni din zona, un grad de ocupare de circa 60%.

  "Vremea a fost totusi favorabila si sa nu uitam ca in perioada aprilie-mai asistam la spectacolul intoarcerii pasarilor migratoare. Turistii au optat pentru excursii in padurea Letea, la Caraorman, Sf. Gheorghe, Sulina si au putut admira fauna si vegetatia luxurianta", precizeaza Silviu Gheorghe, presedintele ANTREC — filiala Tulcea.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-04 :: Titlu: Tot mai multi romani circula cu trenul; traficul de calatori a crescut cu 12,4%, in primele trei luni

  CFR Calatori a transportat, in primele trei luni ale anului, cu 1,75 milioane mai multi pasageri comparativ cu perioada ianuarie - martie 2013, cand peste 14,1 milioane de calatori au circulat cu trenul, potrivit datelor furnizate de CFR Calatori, la solicitarea AGERPRES.

  Ca procentaj, traficul feroviar de calatori a crescut cu 12,4%, la peste 15,85 milioane de pasageri.

  In ceea ce priveste perioada sarbatorilor pascale, traficul de pasageri a urcat cu circa 20% la trenurile de litoral si cu aproape 35% la trenurile spre munte, raportat la un week-end obisnuit.

  La nivelul intregii retele feroviare, traficul de pasageri a inregistrat, in perioada Sarbatorilor de Paste, fata de un week-end obisnuit, o crestere cu 75%, in timp ce trenurile de pe rutele mari — precum Iasi, Timisoara, Craiova — au avut grade de utilizare de peste 100%.

  "Estimam ca traficul cumulat din perioada celor doua evenimente ale lui 2014, respectiv Paste (17-21 aprilie) si minivacanta de 1 Mai, care urmeaza, va fi mai mare decat traficul inregistrat in 2013 (1-5 mai). Multi dintre romani petrec sarbatorile pascale in familie, iar cele mai solicitate rute au fost in acest an cele spre Iasi si Craiova, acestea avand un grad de utilizare de peste 100%", afirma reprezentantii CFR Calatori.

  Potrivit statisticilor realizate de Ministerul Transporturilor, in primele noua luni ale anului trecut, peste 43,6 milioane de pasageri au circulat cu trenul, dintre care 165.000 de persoane au avut o destinatie externa.

  Distanta medie de transport a pasagerilor a fost de 78 de kilometri.

  Parcursul mediu zilnic al vagoanelor de pasageri a fost de 253 kilometri/zi, iar viteza medie a trenurilor a fost de 45 de kilometri/ora.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-04 :: Titlu: Ordinul 447/2014 aduce modificari la hidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 248/2014 a fost publicat Ordin 447/2014 privind modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national.

  Acordarea primei de casare proprietarului - operator economic, cu sau fara personalitate juridica, se face in baza schemei intitulate "Ajutor de minimis pentru Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national", denumita in continuare schema de minimis, instituita in conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1.407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea art. 107 si 108 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 352 din 24 decembrie 2013.

  In termenul prevazut la art. 16 alin. (6), proprietarul inscris se poate prezenta la orice operator economic autorizat sa desfasoare activitati de colectare, dezmembrare si/sau tratare a vehiculelor scoase din uz, care se regaseste in lista operatorilor economici autorizati, elaborata si publicata pe pagina de internet proprie de catre ANPM, in vederea predarii autovehiculului uzat pentru distrugere.
  Certificatul de distrugere a autoturismului uzat se elibereaza cu respectarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 2.406/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si conform prevederilor Ordinului ministrului mediului si gospodaririi apelor, al ministrului administratiei si internelor si al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 87/527/411/2005 privind aprobarea modelului si a conditiilor de emitere a certificatului de distrugere la preluarea vehiculelor scoase din uz.

  Este, de asemenea, modificata Anexa nr. 4.2 la ghid, NOTA DE INSCRIERE a proprietarului - persoana juridica sau operator economic fara personalitate juridica.

  Textul integral al modificarilor: Ordinul 447/2014 aduce modificari la hidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-03 :: Titlu: Rezervele valutare ale Romaniei au crescut cu 1,16 miliarde euro, in aprilie 2014

  Rezervele valutare ale Romaniei totalizau 32,44 miliarde euro, la 30 aprilie, in crestere cu 1,164 miliarde euro, de la 31,276 miliarde euro, la 31 martie, a anuntat, vineri, Banca Nationala

  Rezervele internationale (valute plus aur) totalizau 35,557 miliarde euro, fata de 34,410 miliarde euro, la 31 martie.

  Intrarile de valuta au fost de 2,510 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, inclusiv suma rezultata din emisiunea de euroobligatiuni a Ministerului Finantelor Publice, cu scadenta in anul 2024, in valoare nominala de 1,250 miliarde euro.

  Iesirile au totalizat 1,346 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta.

  Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,117 miliarde euro.

  Platile scadente in luna mai 2014 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 2,370 miliarde euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-03 :: Titlu: MApN infirma faptul ca exista un proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor

  Ministerul Apararii Nationale (MApN) infirma categoric faptul ca exista un proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor, potrivit unui comunicat de presa remis, vineri, AGERPRES.

  "Documentul la care se face referire, ordinul comun publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizeaza modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, in conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede in mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document", se arata in comunicatul MApN.

  Potrivit acestuia, certificatul este unul similar cu cel al soldatilor si gradatilor profesionisti, iar masura legislativa nu are nicio legatura cu eventuale evolutii in mediul de securitate, in vecinatatea Romaniei.

  "Referitor la aprecierile privind capacitatea operationala a Armatei sau implicarea Romaniei in vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apararii Nationale precizeaza ca acestea sunt speculatii si trebuie evitata caderea in capcana unui razboi psihologic. Armata Romaniei este in masura sa-si indeplineasca indatoririle stabilite prin Constitutie, pentru asigurarea securitatii nationale si indeplinirea obligatiilor internationale asumate de Romania in plan militar", informeaza MApN.

  Ca membra a NATO, spune comunicatul, Romania ia toate masurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregatita sa contribuie la realizarea obiectivului fundamental al Aliantei, apararea spatiului comun.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-03 :: Titlu: Legea 50/2014 privind Acordul dintre Romania si SUA privind schimburile educationale si academice administrate de Comisia Fulbright romano-americana

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 307/2014 a fost publicata Legea 50/2014 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind schimburile educationale si academice administrate de Comisia Fulbright romano-americana, semnat la Washington la 22 octombrie 2013.

  Comisia Fulbright romano-americana (denumita in continuare Comisia) va continua sa fie recunoscuta drept o organizatie binationala, nonprofit, constituita conform legislatiei romane, al carei scop va fi sa continue facilitarea administrarii si coordonarii programelor de schimburi educationale finantate de ambele guverne.

  Scopul Comisiei este de a continua sa sprijine studiile, cercetarea, instruirea si alte activitati educationale ale sau pentru cetatenii romani in Statele Unite ale Americii si ale sau pentru cetatenii si resortisantii Statelor Unite ale Americii in Romania, precum si vizite si schimburi de studenti, stagiari, cercetatori, profesori de scoala, preparatori, cadre universitare, artisti si specialisti intre Romania si Statele Unite ale Americii.

  Comisia va sprijini si alte activitati educationale, culturale si stiintifice, care sunt compatibile cu scopurile prezentului acord si contribuie la intarirea colaborarii bilaterale.

  Comisia va continua sa aiba sediul in str. ing. Costinescu nr. 2, sectorul 1, Bucuresti, 011878. Partea romana va continua sa puna la dispozitie gratuit sediul existent la aceasta adresa sau, in cazul in care acest spatiu nu va mai fi disponibil sau adecvat, alt spatiu intr-o cladire convenabila, decisa de ambele parti, in centrul Bucurestiului, usor accesibila prin mijloace de transport public.
  Cheltuielile legate de cladire, care includ chiria, utilitatile, reparatiile si intretinerea, vor fi suportate exclusiv de catre partea romana.

  Textul integral al Legii: Legea 50/2014 privind Acordul dintre Romania si SUA privind schimburile educationale si academice administrate de Comisia Fulbright romano-americana
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-03 :: Titlu: Cursul valutar din 2 mai 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 2 mai 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.434 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0163 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.1991 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0203 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4007 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0123 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6376 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0112 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2373 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-05-02 :: Titlu: Ordinul 890/2014 publica Codul etic pentru Corpul diplomatic si consular al Romaniei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 271/2014 a fost publicat Ordin 890/2014 privind aprobarea Codului etic pentru Corpul diplomatic si consular al Romaniei.

  Codul etic pentru Corpul diplomatic si consular al Romaniei, denumit in continuare Cod etic, are ca obiectiv stabilirea unui set unitar de valori, principii si norme a careor insusire si respectare sunt de natura sa asigure:
  a) promovarea si apararea in mod eficient a interesului national, pastrarea si continuarea traditiilor de loialitate, devotament si inalt profesionalism, specifice activitatii diplomatice si consulare;
  b) un climat de munca si un comportament favorabil realizarii in bune conditii a obiectivelor de politica externa ale Romaniei.

  Codul etic se aplica membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei, astfel cum este definit de dispozitiile Legii nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic si consular al Romaniei, cu modificarile ulterioare.
  Persoanele care devin membri ai Corpului diplomatic si consular al Romaniei depun juramantul de credinta in momentul dobandirii calitatii de membru al Corpului diplomatic si consular al Romaniei, in conditiile prevazute de Legea nr. 269/2003, cu modificarile ulterioare.

  Membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei au urmatoarele obligatii:
  a) sa respecte si sa apere valorile democratiei constitutionale si ale statului de drept;
  b) sa fie loiali si devotati statului roman si Ministeriului Afacerilor Externe;
  c) sa apere si sa promoveze interesele statului roman si ale cetatenilor romani in tara si in strainatate;
  d) sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu si obligatiile profesionale cu devotament in scopul infaptuirii politicii externe a Romaniei.

  Membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei au obligatia sa se abtina sa intreprinda actiuni de natura sa aduca prejudicii intereselor si prestigiului Romaniei sau care ar putea genera impedimente in realizarea politicii externe a Romaniei.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 890/2014 publica Codul etic pentru Corpul diplomatic si consular al Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-01 :: Titlu: Cursul valutar din 30 aprilie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 30 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4503 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.01 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2194 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0165 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.413 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0256 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6488 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0091 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2381 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-05-01 :: Titlu: Monitorul Oficial din 30 aprilie 2014

  In data de 30 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 316/2014 - M. Of. 316/2014 [M. Of. 316 / 30 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 317/2014 - M. Of. 317/2014 [M. Of. 317 / 30 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 318/2014 - M. Of. 318/2014 [M. Of. 318 / 30 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 319/2014 - M. Of. 319/2014 [M. Of. 319 / 30 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 320/2014 - M. Of. 320/2014 [M. Of. 320 / 30 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-01 :: Titlu: ANAF: Angajatii birourilor vamale si structurile operative DGAF au program normal de lucru pe 2 mai

  Personalul birourilor vamale de interior si de frontiera si al structurilor operative din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala /DGAF/ va lucra in data de 2 mai potrivit programului normal de lucru, precizeaza un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala /ANAF/ remis miercuri AGERPRES.

  Guvernul a stabilit ziua de vineri, 2 mai 2014, ca zi libera pentru angajatii din sectorul public, cu anumite exceptii.

  Potrivit ANAF, timpul de lucru aferent zilei de 2 mai urmeaza a fi recuperat de personalul directiilor generale regionale ale finantelor publice (cu exceptia birourilor vamale) prin prelungirea programului normal de lucru al angajatilor in perioada 5-12 mai, pana la ora 17,30, in zilele de luni pana joi, respectiv pana la ora 15,00 in ziua de vineri, 9 mai.

  ANAF precizeaza ca operatiunile de incasari prin virament in relatia cu institutiile de credit, inclusiv incasarile efectuate prin intermediul contului tranzitoriu, se inregistreaza in contabilitatea unitatilor Trezoreriei Statului cu data de 2 mai 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-01 :: Titlu: CNADNR: Taxa de pod Fetesti-Cernavoda este sistata pe 30 aprilie, 1 si 4 mai, pe anumite intervale orare

  In perioada minivacantei de 1 Mai taxa de trecere a podului peste Dunare la Fetesti - Cernavoda este sistata pe 30 aprilie, 1 si 4 mai, in anumite intervale orare, informeaza Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.

  "CNADNR anunta utilizatorii retelei de drumuri nationale ca in perioada minivacantei de 1 Mai se sisteaza incasarea tarifelor de trecere pentru utilizarea podului peste Dunare la Fetesti — Cernavoda, ca urmare a emiterii a Ordinului nr. 198 din 16 aprilie 2014, privind stabilirea unor derogari de la prevederile Ordinului Ministrului Delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine nr. 290/ 2013 pentru aprobarea unor tarife aplicate de C.N.A.D.N.R. — S.A", se precizeaza in comunicat.

  Astfel, incasarea tarifelor de trecere pentru utilizarea podului peste Dunare la Fetesti — Cernavoda este sistata dupa cum urmeaza: 30 aprilie 2014 pe ambele sensuri, in intervalul orar 12,00 — 24,00; 1 mai 2014 pe ambele sensuri, in intervalul orar 00,00 — 16,00; 4 mai 2014 pe ambele sensuri, in intervalul orar 7,00 — 24,00.

  In plus, CNADNR anunta ca in perioada 29 aprilie, ora 14,00 — 6 mai, ora 8,00, circulatia rutiera pe podul de la Agigea se va desfasura pe trei benzi de circulatie (2+1), pe toata lungimea podului, in functie de volumul de trafic inregistrat in acest timp, pe cele doua directii de deplasare.

  "In aceasta perioada va fi permisa circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata de 5 tone si a mijloacelor de transport persoane a caror masa totala maxim autorizata depaseste 5 tone. Se mentine limitarea vitezei de circulatie la 50 km/h", se precizeaza in comunicatul CNADNR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-05-01 :: Titlu: MAI: Peste 25.000 de politisti vor fi mobilizati pentru minivacanta de 1 mai

  Peste 25.000 de politisti, jandarmi, politisti de frontiera si pompieri vor fi mobilizati zilnic pentru a asigura ordinea si siguranta publica la nivelul intregii tari in perioada minivacantei de 1 mai, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

  "Peste 10.000 de politisti cu 4.000 de autospeciale vor actiona zilnic in intreaga tara pentru protejarea cetatenilor, bunurilor acestora si pentru prevenirea infractiunilor de orice fel. 1.600 de politisti rutieri vor actiona pentru fluidizarea circulatiei si prevenirea accidentelor pe toate drumurile nationale, mai ales in zonele cu risc ridicat de accidente. Pe drumurile ce converg spre litoral si spre statiunile de munte va fi institui un dispozitiv complex, in cadrul caruia vor actiona efective suplimentare de politie si echipaje auto dotate cu aparate radar", a spus purtatorul de cuvant al MAI, intr-o declaratie de presa.

  In aceasta perioada vor fi folosite 400 de radare la nivel national, iar un elicopter al MAI va fi pregatit in orice moment sa asigure sprijin aerian pentru supravegherea traficului, mai ales pe DN1 si pe autostrazi. Centrul Infotrafic va asigura informarea permanenta a participantilor la trafic si va adresa recomandari utile celor care se deplaseaza pe arterele aglomerate.

  "Pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale, in strada vor fi si 6.000 de jandarmi, care vor actiona zilnic in marile orase in statiunile de la munte, de pe litoral si in alte zone de agrement. Ne asteptam la o crestere semnificativa a traficului in punctele de frontiera, iar 3.000 de politisti de frontiera vor asigura zilnic un control fluent si operativ, iar in functie de situatie se va mari numarul arterelor de control, in special pe frontiera cu Ungaria si Bulgaria", a spus Monica Dajbog.

  De asemenea, pentru prevenirea si stingerea incendiilor vor actiona efective suplimentare din cadrul structurilor de situatii de urgenta din intreaga tara, astfel ca 2.800 de pompieri vor fi pregatiti sa intervina in orice moment cu aproximativ 600 de autospeciale, iar pe autostrada A2 vor fi suplimentate efectivele IGSU si echipajele SMURD.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Elsa Bucuresti :: Data: 2014-04-30 :: Titlu: ELSA Bucuresti organizeaza Conferinta pe Fiscalitate

  ELSA Bucuresti are deosebita placere de a va invita la cea de-a IV-a editie a Conferintei Nationale pe Fiscalitate, care va avea loc intre 6 si 8 mai, orele 10.00-17.00 in Salile Constantin Stoicescu (pentru cele doua zile alocate prelegerilor), Senatului (workshop-ul) si Dissescu (procesul simulat) ale Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti. La aceasta editie ne propunem sa imbinam traditia evenimentului, care in fiecare an a vizat dezbaterea amanuntita a unor noi probleme de Drept Fiscal, cu elemente de noutate: un concurs national de procese simulate si un workshop, denumit sugestiv "Infractiunile carusel" - aplicatii ale tematicii discutate.

  Conferinta va trata anumite teme larg dezbatute in prezent, precum cel de evaziune fiscala, TVA, moneda euro, dar si anumite sisteme noi pentru tara noastra, asa cum este cel de holding.

  Concursul National de Procese Simulate de Drept Fiscal (ELSA National Moot Court Competition) este un eveniment nou in portofoliul ELSA Bucuresti, aflându-se la prima sa editie.Acesta se adreseaza studentilor din anii II si III ai Facultatilor de Drept din intreaga tara, din rândul celor care vor participa la Conferinta Nationala pe Fiscalitate.

  Workshop-ul din cea de-a 3-a zi a conferintei (8 Mai, 10:00 -12:00, Sala Dissescu a Facultatii de Drept ) va avea ca tema "Infractiunile de tip carusel" si va fi sustinut de catre domnul Gabriel Biris.
  In cadrul acestuia vor participa studenti ai facultatilor de drept din toata tara.

  Prelegerile vor fi sustinute de nume rezonante in domeniu, precum:

 • prof. univ. dr. Dan-Drosu Saguna - Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti,
 • Av. Dr. Ion Dragne – prodecan Baroul Bucuresti, Dragne si Asociatii,
 • Anastasia Opris - Dragne si Asociatii,
 • Alexandra Ologu - Dragne si Asociatii,
 • Gabriel Biris - Biris&Goran,
 • Mihai Ruiu – ANAF, Directia Generala Coordonare Inspectie Fiscala / prof. univ. Academia de Studii Economice,
 • Av. prof. univ. dr. Bogdan Iacob – Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, avocat,
 • Alexandru Milcev - Ernst and Young,
 • Dan Schwartz - RSM Scott.

  Publicul tinta va fi format din studenti de la facultatile de drept, precum si de la Academia de Studii Economice, dar asteptam si practicieni din domeniu, conferinta fiind in curs de acreditare de catre INPPA.

  Dorim sa multumim partenerilor nostri principali - "Dragne&Asociatii" - pentru sprijinul conferit in vederea desfasurarii Conferintei Nationale pe Fiscalitate.

  Speram sa puteti participa alaturi de noi la un eveniment care s-a bucurat de un real succes la fiecare editie. Asteptam cât mai multe mailuri de inscriere pe adresa inscriere.fiscalitate@bucuresti.elsa.ro.
  Pentru mai multe detalii si lista finala a lectorilor va asteptam pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/events/1485609871652559/.

  ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicând stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are un singur scop, acela privind evolutia tinerilor in sistemul juridic.

  ANCA MARIA BOESCU
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-30 :: Titlu: Cursul valutar din 29 aprilie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 29 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4403 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0146 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2029 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0092 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3874 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0207 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6397 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0198 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2383 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 aprilie 2014

  In data de 29 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 313/2014 - M. Of. 313/2014 [M. Of. 313 / 29 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 314/2014 - M. Of. 314/2014 [M. Of. 314 / 29 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 315/2014 - M. Of. 315/2014 [M. Of. 315 / 29 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-30 :: Titlu: Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor: 160.000 de produse pirat, distruse in Bucuresti

  Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) a organizat marti o actiune publica de distrugere a produselor pirat confiscate de autoritati si intrate in proprietatea privata a statului, fiind distruse circa 160.000 de produse pirat, constand in CD-uri, DVD-uri, casete video si casete audio, hard disk-uri, memory-stickuri, ce provin de la un numar de aproximativ 650 de cazuri definitivate.

  "Anual, in urma sesizarilor pe care noi le-am facut catre politie, au fost investigate peste 100 de studiouri ilegale, puncte de vanzare chiar mai multe si au fost expertizate anual de catre Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, din partea industriei muzicale, peste 15.000 de produse pirat. Este un numar foarte mic comparativ cu ceea ce banuim ca exista in momentul de fata", a declarat marti Adina Scriosteanu, director executiv al Uniunii Producatorilor de Fonograme din Romania si director executiv al Asociatiei Industriei Muzicale din Romania.

  Ea a mai spus ca asociatia pe care o conduce incearca sa incurajeze publicul sa inteleaga ca trebuie sa consume muzica din surse legale.

  "Prejudiciile in urma sesizarilor facute catre politie, anual, s-au ridicat la peste 180.000 de euro, din pacate nu am reusi sa recuperam nici 3% din prejudicii, de cele mai multe ori cei care sunt prinsi asupra faptului nu au bani sa plateasca sau condamnarile nu sunt, de cele mai multe ori, pe masura faptelor", a afirmat Adina Scriosteanu.

  Evenimentul, aflat la a opta editie, si-a propus sa transmita un avertisment catre cei care recurg la metode ilegale de folosire si distribuire a produselor protejate prin drepturi de autor si drepturi conexe.

  Produsele distruse au fost confiscate de autoritatile competente — Inspectoratul General al Politiei, Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si Garda Financiara.

  Pe judete, ponderea produselor confiscate este: judetul Brasov cu un numar de 21.815 produse, urmat de judetele Bihor cu 13.601 produse si Mehedinti cu 6.594 produse. Toate aceste medii de stocare, ce au un caracter de produse pirat, contin muzica, filme si programe pentru calculator.

  ORDA a fost infiintat in anul 1996, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 8/1996, avand ca principale atributii evidenta si controlul aplicarii legislatiei in domeniul dreptului de autor si al drepturilor conexe.

  ORDA a organizat prima actiune publica de distrugere a produselor pirat in anul 2001, continuata apoi in 2002, 2004 — de doua ori, 2006, 2009 si 2011. Scopul actiunii de distrugere publica este de a descuraja pe cei care recurg la metode ilegale de folosire si distribuire a produselor protejate prin drepturi de autor, dar si ca indemn la respectarea Legii drepturilor de autor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-30 :: Titlu: Premierii Romaniei si Republicii Moldova au marcat la Sculeni eliminarea vizelor pentru moldoveni

  Trimisul special al AGERPRES, Daniel Florea, transmite: Premierul Victor Ponta si omologul sau din Republica Moldova, Iurie Leanca, s-au intalnit marti cu locuitorii din Sculeni in cadrul unui eveniment care a marcat eliminarea vizelor pentru cetatenii moldoveni de catre statele membre ale UE.

  Intalnirea a avut loc pe stadionul din Sculeni in prezenta mai multor localnici, majoritatea elevi, care au serbat astfel Ziua Europei, dupa cum spunea premierul Iurie Leanca.

  Cei doi premieri au fost intampinati de doi tineri imbracati in costume populare, care le-au oferit paine cu sare si un pahar de vin rosu.

  "In urma cu 12 ani, cei mai tineri prezenti aici inca nu erau nascuti si romanii au putut merge in Europa fara vize. Atunci, noi ne-am bucurat cum va bucurati si dumneavoastra astazi, dar nu am stiut cat de mult ne va schimba viata acest lucru, ce inseamna pentru cei tineri sa viziteze Franta, Italia, Spania, Europa, sa-si continue studiile in Europa, ce inseamna din punct de vedere economic, fiind membri ai Europei, sa avem mai multe locuri de munca, sa avem salarii si pensii mai bune, sa avem un viitor mai sigur pentru noi si pentru familiile noastre. Cred ca astazi este un moment istoric, este inca doar un pas al Moldovei spre Europa. (...) Sa aveti incredere ca toti pasii pe care-i veti face in continuare sunt spre binele nu neaparat al generatiei actuale, ci mai degraba al generatiei care va veni dupa. Vreau sa fiti convinsi, parintii copiilor de azi, ca faceti bine mergand cu Moldova spre Europa", a declarat premierul Ponta.

  Seful Executivului de la Bucuresti a adaugat ca este o datorie a Guvernului Romaniei sa sprijine neconditionat si "fara niciun gand ascuns" Republica Moldova. Ponta a reamintit de banii alocati de Guvernul Romaniei pentru reconstructia a 400 de gradinite din Republica Moldova si faptul ca gazoductul Iasi-Ungheni, un proiect care s-a aflat mai mult pe hartie, va fi finalizat in vara acestui an.

  La randul sau, premierul Iurie Leanca a aratat ca Republica Moldova se afla intr-o perioada absolut deosebita.

  "Un obiectiv pe care l-am fixat acum patru ani, unul extrem de important, a fost realizat. Cetatenii din Republica Moldova nu mai au nevoie de vize de calatorie pentru a merge in spatiul Schengen al Uniunii Europene. Astfel, prin aceasta decizie istorica luata de colegii nostri din UE, am devenit mult mai liberi. Este o mare realizare a societatii din Republica Moldova, este o mare realizare a noastra, a tuturor. Dar aceasta realizare a fost posibila datorita unei conlucrari fara precedent cu prietenii nostri europeni si in mod special cu cei din Romania", a declarat premierul moldovean la Sculeni.

  Cei doi premieri s-au deplasat apoi la Punctul de Trecere a Frontierei Republicii Moldova spre Romania de la Sculeni, unde au traversat granita alaturi de cativa cetateni moldoveni detinatori de pasapoarte biometrice. Intrebati unde-si doresc sa mearga la facultate, tinerii moldoveni au spus :"La Iasi".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Editura CH Beck :: Data: 2014-04-30 :: Titlu: Conferintele "Dreptul afacerilor": 10 ani de inovatie si cultura juridica

  Anul acesta, in perioada 9-10 mai, la Facultatea de Drept din Bucuresti va avea loc cea de-a zecea editie a Conferintelor Dreptul afacerilor, o editie aniversara.

  Beneficiind pentru debut de elegantul sprijin al prof. Viorel Ciobanu, decanul de atunci al Facultatii de Drept, avand oportunitatea continuarii cu nelipsitul suport al prof. Flavius Baias, actualul decan, si fiind sustinute de participarea ca speakeri sau ca invitati speciali a unor reputati specialisti ai dreptului afacerilor, romani sau straini, aceste conferinte au "initializat" concepte juridice si au "consolidat" concepte si institutii juridice inedite pentru o practica juridica traditionalista, asa cum era cea din Bucuresti la inceputul anilor 2000.

  Efectiv, o serie de concepte juridice au fost "initializate" la Conferintele Dreptul afacerilor in perioada 2005 – 2014, dintre acestea cele mai importante in plan legislativ si practic fiind:(i) societatea fictiva, cu "detaliile" confuziei de patrimonii, neutralizarii personalitatii juridice si (ne)limitarii raspunderii in dreptul afacerilor; (ii) fractionarea patrimoniului si segregarea creditorilor; (iii) actionarii indirecti (stakeholders); (iv) grupul de societati; (v) grupul de contracte; (vi) terorismul contractual; (vii) procese colective (ca mijloc de lupta impotriva abuzului de putere economica sau administrativa); (viii) supraindatorarea si insolventa simplilor particulari; (ix) too big to let fail.

  De asemenea, o serie de concepte si institutii juridice au fost "consolidate" la Conferintele Dreptul afacerilor in aceeasi perioada 2005-2014 : (i) insolventa; (ii) echilibrul contractual (leziunea, impreviziunea si revizuirea judiciara a contractului); (iii) solidarismul contractual; (iv) clauzele abuzive; (v) abuzul de drept si abuzul de putere economica.

  O trecere in revista a acestor idei si inovatii este nu doar un prilej de "bilant", ci si o utila inventariere pentru viitoare dezvoltari sau corectii.

  In considerarea aniversarii a 10 ani de la prima conferinta de dreptul afacerilor, vom publica zilnic, incepand de astazi si pana la data programata pentru conferinta (aniversara) de dreptul afacerilor 2014, o scurta analiza a conceptelor initializate de-a lungul anilor la conferinta si dezvoltate ulterior in mediul juridic romanesc.

  Astazi, cateva consideratii in legatura cu o idee care a functionat: procesele colective.

  Tema a facut obiectul dezbaterilor in cadrul conferintei de dreptul afacerilor din anul 2011. La acel moment era in curs de afirmare un nou tip de organizare a proceselor civile din Romania, prin gruparea unui numar mare de reclamanti in aliante procesuale.

  Procesele colective, concepute ca mijloc de lupta impotriva abuzului de putere economica sau administrativa, reprezinta reactia sociala la masurile de austeritate impuse de Guvern odata cu criza financiara ce a afectat economia nationala, precum si efectele perceptiei dureroase a crizei economice la nivel individual.

  Procesele colective au fost incepute in anul 2010 si au vizat afirmarea drepturilor parintilor de a primi indemnizatia de crestere a copilului, atingerile aduse dreptului la sanatate prin noile reglementari privind medicii de familie, clauzele abuzive in contractele de credit, recalcularea pensiilor militarilor, taxa de poluare etc. Litigiile amintite au implicat zeci de mii de reclamanti.

  Conceptul initializat la acea editie a conferintei este, in prezent, asimilat pe deplin de practica instantelor de judecata. Increderea aratata sistemului la acel moment de cetateni a fost un mare cistig efortul de dezvoltare a unei societati civile sanatoase, avand in vedere faptul ca de ani de zile aceasta putere in stat era acuzata de ineficienta si coruptie.

  Procesele colective contra bancilor, unde se invoca incalcarea prin contracte de credit de consum a legislatiei protectiei consumatorului, precum si cele pentru pensii, au fost organizate in faza pre-judiciara de cetateni, care s-au asociat informal in grupuri de dezbatere si actiune si care comunicau eficient intre ei prin intermediul internetului. Aceste procese au fost preluate si gestionate de casele de avocatura si, dupa aproximativ trei ani, s-au finalizat invariabil prin hotarari judecatoresti favorabile reclamantilor – consumatori.

  Intr-un stat de drept modern, o victorie a unei persoane sau a unui grup de persoane contra detinatorilor puterii economice sau politice va fi inceputul unei victorii generale, a tuturor victimelor abuzurilor.

  Procesele colective – concept juridic afirmat in cadrul conferintei de dreptul afacerilor din 2011 si consacrat de practica judiciara – si-au verificat si isi verifica si in prezent utilitatea, prin cooptarea unui numar mare de consumatori care isi cauta dreptatea prin mijloace adaptate posibilitati...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-04-30 :: Titlu: Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a intalnit cu reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei

  Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a avut astazi, 29 aprilie a.c., o intrevedere cu reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei. Discutiile au vizat documentele de programare pentru perioada 2014-2020, accentul fiind pus pe proiectele programelor operationale care vor fi coordonate de Ministerul Fondurilor Europene, dar si masuri necesare pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene in actuala perioada de programare.

  “Aceasta este prima intalnire organizata in baza Memorandumului de Intelegere intre Guvernul Romaniei si Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei?. Ministerul Fondurilor Europene pune un accent deosebit pe consultarea cu toti partenerii de dialog ]n scopul identificarii celor mai bune solutii pentru a atrage eficient fondurile alocate de UE pentru perioada 2014-2020. Consultarile publice pe marginea proiectelor programelor operationale sunt deosebit de importante in conditiile in care la nivelul acestor documente de programare se stabilesc detaliile referitoare la investitiile care vor fi sustinute din fonduri europene?", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  In perioada de programare 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru patru programe operationale: Programul Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Competitivitate si Programul Operational Asistenta Tehnica. Primele versiuni de lucru ale documentelor consultative pentru aceste programe operationale au fost publicate pe site-ul MFE, www.fonduri-ue.ro, in data de 17 martie a.c.

  Nota:
  "Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei" este o initiativa privata, informala care reuneste organizatii reprezentantive ale mediului de afaceri din Romania si care promoveaza consultarea prin dialog transparent si consistent intre autoritati si comunitatea de afaceri. Obiectivul central al Coalitiei este acela de a fi un partener activ pentru Guvernul si Parlamentul Romaniei in procesul de consultare si de adoptare a legislatiei cu impact in activitatea economica din Romania. Coalitia este alcatuita din reprezentanti ai mediului de afaceri din Romania, precum Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOAR), Romanian Business Leaders-RBL, Camera de Comert Americana - AmCham, Consiliul Investitorilor Straini - FIC, camere de comert bilaterale sau reprezentante comerciale ale unor state membre UE, din SUA si Canada.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 aprilie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4549 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0032 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2121 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.004 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4081 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6595 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0077 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2399 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 aprilie 2014

  In data de 28 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 310/2014 - M. Of. 310/2014 [M. Of. 310 / 28 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 311/2014 - M. Of. 311/2014 [M. Of. 311 / 28 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 312/2014 - M. Of. 312/2014 [M. Of. 312 / 28 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-29 :: Titlu: Florin Jianu: Voucherele de vacanta vor deveni iarasi realitate

  Voucherele de vacanta vor deveni iarasi realitate, a declarat luni, la Mangalia, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, Florin Nicolae Jianu, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii industriei din turism, precizand ca deja a avut o discutie cu membrii Parlamentului.

  "Tichetele, mie imi place sa le spun vouchere, pentru ca este o realitate moderna, voucherele de vacanta vor deveni iarasi realitate. Am avut o discutie membrii Parlamentului si am primit promisiunea ca aceasta lege va trece cat se poate de curand asa incat pentru a deveni mai pragmatici va invit, si este o invitatie deschisa, in perioada 12-16 mai sa avem intalnire cu membrii Parlamentului, cu cei care se ocupa de Comisia de Munca, de Comisia Economica, Comisia de Finante pentru a discuta acest subiect, dar si alte legi care afecteaza domeniul turismului", a spus Florin Jianu.

  De asemenea, ministrul a enumerat si alte legi care vor fi adoptate in perioada urmatoare pentru a ajuta acest sector.

  "Am avut deja o intalnire cu Ministrul de Finante si vom construi niste proiecte de ajutor de stat. Este posibil sa gasim forme de sustinere a turismului prin scheme de ajutor de stat care sa ofere diverse facilitati pentru investitii, pentru dezvoltarea de locuri de munca, pentru crearea de infrastructura, pentru atragerea turistilor din alte zone. Deja am am avut o intalnire cu Ministerul de Finante, iar litoral va fi unul dintre proiectele pilot unde vom aplica o astfel de schema. Cred ca foarte curand vom avea o astfel de schema", a spus Jianu.

  Ministrul a declarat ca in ultimii nu au existat scheme de ajutor de stat in turism, cu toate ca acestea sunt posibile. Conform noului Regulament European, schemele de ajutor de stat nu mai au nevoie de aprobarea Comisiei Europene, fiind suficienta doar o informare.

  "Incepand cu luna iunie vom avea un program de locuri de munca subventionate. Este un program care va presupune patru proiecte europene pe Programul Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Este un program in care ministerul nostru este singurul aplicant. Prin aceste proiecte veti putea, intr-un anumit numar, depinde de categoria dumneavoastra, 3-7-10, in functie de categoria de micro-intreprindere, mica, mijlocie sau mare, sa beneficiati de locuri de munca subventionate din bani europeni, subventionate 100%, ceea ce inseamna salariul angajatului si contributiile pe care angajatul si angajatorul le au", a spus Jianu.

  O alta masura anuntata de ministru a fost legata de crearea de clustere in turism.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-29 :: Titlu: Restantele au crescut in martie 2014 cu 3% la creditele in lei, dar au scazut cu 2,6% la cele in valuta (statistici BNR)

  Valoarea totala a creditelor restante in lei ale populatiei si firmelor inregistrata in luna martie 2014 se cifreaza la circa 13,386 miliarde de lei, cu aproape 3% peste cea raportata in februarie, in timp ce restantele la creditele in valuta se ridicau la 19,895 miliarde lei (echivalent), in scadere cu 2,6%, conform unui raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), publicat luni.

  Totalul creditelor in lei se ridica, in martie, la 88,2 miliarde de lei (plus 2,3% fata de luna precedenta), din care 50,9 miliarde de lei erau sume contractate de agentii economici si 35,4 miliarde de lei de populatie.

  Creditele in valuta totalizau 131,033 miliarde de lei in martie (minus 1,85% fata de februarie), din care 62,23 miliarde de lei contractate de agentii economici si 67,4 miliarde de lei de populatie.

  Bucurestenii aveau, la finele lunii martie, credite in lei restante in suma de 3,7 miliarde lei si in valuta de 9,3 miliarde de lei (echivalent). Totalul creditelor in lei contractate in Capitala atingea nivelul de 28,4 miliarde de lei, iar al celor in valuta — peste 60 de miliarde de lei.

  In restul tarii, unele dintre cele mai mari rate ale restantelor se inregistreaza in judetele Salaj (28,3% din creditele in lei si 25,34% din creditele in valuta), Valcea (24,15% din creditele in lei si 21,03% din creditele in valuta), Braila (26,3% din creditele in lei si 20,6% la creditele in valuta), Suceava (23,7% din creditele in lei si 18,6% din creditele in valuta), Mehedinti (23,85% din creditele in lei si 20,8% din creditele in valuta), Sibiu (23,47% din creditele in lei si 15,5% din creditele in valuta), Bistrita-Nasaud (22,7% din creditele in lei si 19,73% din creditele in valuta) si Brasov (21,1% din creditele in lei si 15,11% din creditele in valuta).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-28 :: Titlu: Legea Arhivelor Nationale a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 293/2014 a fost republicata Legea Arhivelor Nationale nr. 16/1996.

  Constituie izvoare istorice si alcatuiesc Fondul Arhivistic National al Romaniei documentele create de-a lungul timpului de catre organele de stat, organizatiile publice sau private economice, sociale, culturale, militare si religioase, de catre persoane fizice autorizate, profesionisti care isi desfasoara activitatea in baza unei legi speciale si persoane fizice. Acestor documente statul le asigura protectie speciala, in conditiile prezentei legi.

  Prin documente care fac parte din Fondul Arhivistic National al Romaniei, in sensul prezentei legi, se intelege: acte oficiale si particulare, diplomatice si consulare, memorii, manuscrise, proclamatii, chemari, afise, planuri, schite, harti, pelicule cinematografice si alte asemenea marturii, matrice sigilare, precum si inregistrari foto, video, audio si informatice, cu valoare istorica, realizate in tara sau de catre creatori romani in strainatate.

  Administrarea, supravegherea si protectia speciala a Fondului Arhivistic National al Romaniei se realizeaza de catre Arhivele Nationale, care se infiinteaza prin hotarare a Guvernului la nivel de directie, in subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
  Arhivele Nationale isi exercita atributiile prin compartimentele sale specializate si prin serviciile judetene ale Arhivelor Nationale**).
  Protectia speciala a Fondului Arhivistic National al Romaniei se realizeaza in conditii de pace, potrivit prevederilor prezentei legi, iar in caz de razboi sau de calamitati naturale, de catre creatori si detinatori, cu sprijinul organelor desemnate cu atributii speciale in asemenea situatii si cu asistenta de specialitate a Arhivelor Nationale.

  Textul integral al Legii republicate: Legea Arhivelor Nationale a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-28 :: Titlu: Statul acorda despagubiri de 100,22 de milioane lei pentru banii de masina depusi la CEC si BRD (proiect)

  Statul suplimenteaza cu 100,22 milioane de lei sumele pentru despagubirea persoanelor fizice care au depus bani la Casa de Economii si Consemnatiuni CEC) pentru achizitionarea de autoturisme, in special pentru cei care, dupa 22 decembrie 1989, si-au transferat depunerile de la CEC la fosta Banca Româna pentru Dezvoltare BRD) in acelasi scop, potrivit unui proiect de Hotarâre de Guvern postat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.


  In cazul deponentilor CEC, valoare despagubirilor va fi majorata cu 222.232 lei, care reprezinta recalcularea despagubirilor pentru patru deponenti, unul neinclus initial pe lista, iar ceilalti beneficiaza de despagubirile rezultate din sase hotarâri judecatoresti executorii, se precizeaza in proiectul de act normativ.


  "Valoarea totala a despagubirii este calculata de catre CEC Bank SA, prin indexarea, de la data depunerii si pâna la data de 31 iulie 2007, a sumelor existente, cu indicii preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica, din care de deduce dobânda legala bonificata de CEC Bank SA pe perioada in care a fost acordata", se mentioneaza in documentul citat.


  In cazul deponentilor BRD, despagubirile vor fi acordate clientilor care si-au transferat depozitele pentru masini de la CEC la banca respectiva dupa 22 decembrie 1989, suma alocata in acest sens de stat fiind de 100 de milioane de lei. Sumele cuvenite fostilor deponenti se vor calcula prin indexarea sumelor transferate cu indicii preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica, dupa eliminarea dobânzilor incasate de la CEC anterior transferului. Din suma rezultata se va scadea dobânda legala acordata de BRD pe durata depozitului, se mentioneaza in proiectul de act normativ.


  "Din calculul valorii totale a despagubirii pentru deponentii care si-au transferat depozitele de la CEC SA la BRD SA, vor fi eliminati deponentii care au incasat despagubirea urmare executarilor silite asupra conturilor statului sau prin plata voluntara si sunt excluse depunerile de sume efectuate la BRD Groupe Société Générale SA, ulterior datei transferului depozitelor de la CEC SA la BRD SA", se mai arata in documentul citat.


  Persoanele care pretind despagubirile vor fi obligate ca, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentului act normativ, sa se prezinte la cea mai apropiata unitate BRD Groupe Société Générale cu documente doveditoare in original ale sumei depuse la CEC in vederea calcularii sumelor cuvenite. In plus, solicitantul trebuie sa depuna la BRD un act de identitate valabil, acte de stare civila, procura speciala autentificata pentru a face dovada mandatului, certificat de mostenitor si alte documente legale, dupa caz, precum si declaratie pe proprie raspundere autentificata notarial ca nu a incasat despagubirea.


  De asemenea, deponentul trebuie sa depuna la Ministerului Finantelor Publice o copie legalizata de instanta judecatoreasca emitenta dupa hotarârea judecatoreasca executorie insotita de o cerere pentru despagubirea in baza acesteia.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-28 :: Titlu: INS: Industria prelucratoare, constructiile si comertul vor avea o tendinta de crestere in perioada aprilie - iunie 2014

  Industria prelucratoare, constructiile si comertul vor avea o tendinta de crestere in perioada aprilie - iunie 2014, sustin managerii societatilor comerciale care au participat la ancheta de conjunctura din aprilie 2014 realizata de Institutul National de Statistica /INS/.


  "Potrivit opiniilor exprimate in luna aprilie 2014, de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza pentru perioada aprilie — iunie 2014 tendinta de crestere in industria prelucratoare, constructii si in sectorul de comert si crestere moderata in servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural", se precizeaza in comunicatul INS.


  Soldul conjunctural indica perceptia respondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic, se precizeaza in comunicat.


  In cadrul anchetei de conjunctura din luna aprilie 2014, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, cresterea volumului productiei sold conjunctural 19). "In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere mai mare decât pe total industrie prelucratoare si anume: fabricarea bauturilor sold conjunctural 57), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice si fabricarea altor mijloace de transport solduri conjuncturale 34)", se mai arata in comunicatul INS.


  Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata in urmatoarele trei luni sold conjunctural 9).


  In ceea ce priveste numarul de salariati, managerii chestionati estimeaza o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 5 pe total industrie prelucratoare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-28 :: Titlu: Cetatenii Republicii Moldova beneficiaza de luni de regim liberalizat de vize cu UE

  Corespondentul AGERPRES, Cornel Ciobanu, transmite: Cetatenii Republicii Moldova obtin de luni regim liberalizat de vize pentru calatorii in toate statele membre ale spatiului Schengen plus România, Bulgaria, Cipru si Croatia), dupa aproape patru ani de negocieri, decizie a UE calificata drept una istorica de actuala guvernare pro-europeana de la Chisinau, care intentioneaza in scurt timp sa semneze si Acordul de asociere la UE.


  In acelasi timp, o mare parte din cetateni opteaza pentru aderarea tarii la Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan si considera liberalizarea regimului de vize drept o actiune care nu ii va aduce prea mari beneficii.


  Din 28 aprilie, cetatenii moldoveni vor putea calatori fara vize pe un termen de 90 de zile pe parcursul a sase luni in toate statele membre ale UE, cu exceptia Marii Britanii si a Irlandei, plus statele membre Schengen care nu fac parte din UE — Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein. Acestia insa nu vor avea dreptul de munca, studii si reintregirea familiei. Vor putea beneficia de acest regim doar detinatorii pasapoartelor biometrice. In prezent, din cei aproximativ 2,5 milioane de cetateni moldoveni care detin pasapoarte, aproximativ 750.000 au pasapoarte biometrice.


  Republica Moldova a inceput negocierile cu UE privind liberalizarea regimului de vize la 15 iunie 2010, la mai putin de un an dupa venirea la guvernare a actualei aliante pro-europene. Initial, autoritatile anuntau ca aceste facilitati vor fi obtinute pâna la sfârsitul anului 2012, iar actualul premier, fostul ministru al afacerilor externe Iurie Leanca a anuntat chiar ca va demisiona daca nu va finaliza negocierile pâna la termenul respectiv. La inceputul anului 2013, guvernul de atunci a declarat ca Leanca a depus o cerere de demisie, dar fostul premier Vlad Filat nu a acceptat-o.


  Chiar si asa, Republica Moldova este primul stat membru al Parteneriatului Estic care a obtinut liberalizarea regimului de vize.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-28 :: Titlu: Remus Pricopie: Evaluarile nationale nu vor conta la admiterea in clasa a IX-a

  Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a infirmat duminica, la Caransebes, zvonurile potrivit carora rezultatele elevilor la evaluarea nationala, introdusa in premiera, din acest an scolar, la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a vor conta la admiterea in clasa a IX-a.

  El a precizat ca va fi vorba doar despre o evaluare unitara la nivel national, pentru a testa cunostintele elevilor si pentru a-i obisnui cu conditiile de examen, fara, insa, ca notele sa fie trecute in catalog.

  "Evaluarile nationale la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a au rolul de a evalua, pe de o parte nivelul de pregatire al elevilor dupa cativa ani de scoala, iar, pe de alta parte, de a pregati elevii cu atmosfera de examen. Nu sunt examene nationale, ci evaluari, iar notele nu vor fi trecute in catalog. Metodele clasice de evaluare nu ne permit o analiza a pregatirii elevilor la nivel national. Modalitatea de evaluare la clasa difera de la un profesor la altul, ori aceste evaluari nationale transversale au acelasi sistem de redactare a subiectelor, aceleasi sistem de masurare a performantei elevilor. Evaluarile, insa, nu vor avea niciun impact, ci doar pregatesc admiterea pentru clasa a IX-a si copiii nu vor fi ierarhizati niciodata in functie de aceste rezultate", a declarat Remus Pricopie.

  Din pacate, a spus el, la examenul de bacalaureat nu s-au inregistrat rezultate spectaculoase, chiar daca in ultimul an curba a fost una ascendenta. De exemplu, anul trecut, procentul de promovabilitate la bacalaureat, pentru promotia 2013, a fost de 64%, iar dupa sesiunea de toamna s-a ajuns la 70%.

  "Eu cred ca noi ca profesori, ca scoala, ca minister trebuie sa ne facem datoria si sa asiguram cele mai bune conditii si sanse copiilor nostri. Atunci cand inregistram un insucces, trebuie sa ne intrebam cu ce am gresit de cand a intrat acest copil pe bancile scolii, trebuie sa fim atenti cu ceea ce se intampla in scoala sau in gradinita, iar copiii trebuie adusi cat mai repede intr-un cadru formal de educatie. Acest lucru inseamna sa aducem copiii la gradinita cat mai devreme, pentru ca asa ei se obisnuiesc cu ideea de scoala, educatie, colectivitate, iar ulterior experienta de gradinita le va permite ca in ciclul primar sa performeze mai bine", a afirmat ministrul Educatiei Nationale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-28 :: Titlu: Valoarea tranzactiilor cu actiuni derulate la BVB, in scadere cu aproape 79%

  Valoarea tranzactiilor cu actiuni derulate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in aceasta saptamana a totalizat 100,35 milioane de lei, in scadere cu aproape 79% fata de saptamana precedenta, potrivit analizei Puls Capital realizata de casa de brokeraj Intercapital Invest.

  In perioada 22 — 25 aprilie 2014, valoarea totala tranzactionata la BVB a depasit 108,2 milioane lei.

  Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Fondului Proprietatea (FP) in valoare de 44,86 milioane lei, SNGN Romgaz (SNG) — 7,42 milioane lei, SIF Oltenia (SIF 5) — 7,17 milioane lei, CNTEE Transelectrica (TEL) — 6,99 milioane lei si BRD-SG (BRD) — 6,49 milioane lei.

  Tranzactiile cu produse structurate au cumulat 2,63 milioane lei, cele obligatiuni 5,19 milioane lei si cu unitati de fond — 70.000 lei.

  In piata deal s-au realizat schimburi in valoare de 23,13 milioane lei.

  Indicii bursieri au inregistrat evolutii negative cuprinse intre minus 0,64% pe indicele general al pietei BET-C si minus 2,55 pe indicele BET-FI al SIF-urilor.

  Saptamana trecuta, 28 de titluri au avut evolutii pozitive, 11 au fost stabile si 34 au avut evolutii negative.

  Cele mai mari cresteri s-au inregistrat pe titlurile Comelf (CMF), Uztel (UZT) si Retrasib (RTRA), de 14,65%, 11,08% si, respectiv, 9,17%.

  Scaderea cea mai mare au avut-o titlurile Transilvania Constructii (COTR) cu minus 10,58%, urmata de cea a titlurilor Contor Group (CGC) — minus 9,40% si Rompetrol Well Services (PTR) — minus 8,36%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-04-28 :: Titlu: Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene: Peste trei miliarde de euro pentru IMM-uri in perioada de programare 2014-2020

  Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat astazi, 25 aprilie a.c., la Reuniunea ministeriala informala a ministrilor responsabili pe tema politicii de coeziune, organizata de catre presedintia greaca, la Atena. Temele principale ale intrunirii au fost pregatirile pentru utilizarea fondurilor europene alocate statelor membre pentru perioada 2014-2020, cu accente pe dezvoltarea urbana, respectiv pe sustinerea activitatii IMM-urilor.

  "In perioada de programare 2014-2020, peste trei miliarde de euro sunt alocate pentru a sprijini activitatii IMM-urilor, conform propunerii de Acord de Parteneriat transmise Comisiei Europene la sfarsitul lunii martie. Proiectele IMM-urilor vor fi finantate prin Programului Operational Regional, Programul Operational Competitivitate, Programul National pentru Dezvoltare Rurala, dar si prin Programul Operational pentru Pescuit. Totodata, am prevazut mai multe tipuri de activitati care vor sustine indirect activitatea firmelor din aceasta categorie. Acordam o atentie deosebita sprijinii activitatii IMM-urilor in conditiile in care analizele arata ca in Romania sunt doar 20 de IMM-uri la o mie de locuitori, numar de trei ori mai mic decat media inregistrata la nivelul UE”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, la Atena.

  Reuniunea ministeriala informala a fost organizata pentru a facilita intalnirea tuturor ministrilor responsabili cu politica de coeziune din statele membre, discutiile concentrandu-se asupra domeniilor care vizeaza potentialul de crestere, crearea de noi locuri de munca, actiunile de promovare economica, sociala si teritoriala, in conformitate cu Strategia Europa 2020, in sensul revitalizarii economiei europene.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-28 :: Titlu: Hotararea UNNPR nr. 16/2014 privind curtile de arbitraj de pe langa Camerele Notarilor Publici din Romania

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 277/2014 a fost publicata Hotararea 16/2014 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea si functionarea curtilor de arbitraj de pe langa Camerele Notarilor Publici din Romania.

  Curtea de arbitraj este o institutie permanenta de arbitraj, neguvernamentala, fara personalitate juridica, independenta in exercitarea atributiilor ce ii revin, care functioneaza pe langa Camera si care isi desfasoara activitatea in conditiile legii.

  Curtea de arbitraj poate solutiona numai litigii izvorate din actele si procedurile notariale.

  Regulamentul de organizare si functionare al Curtii de arbitraj, precum si organele de conducere ale acesteia se aproba de Camere, pe baza prezentului regulament-cadru, aprobat de Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, denumit in continuare Consiliul Uniunii.

  Activitatea curtilor de arbitraj de pe langa Camere se desfasoara conform prevederilor Legii nr. 36/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Regulamentului de aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 2.333/C/2013, ale Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura civila, ale prezentului regulament-cadru si ale regulilor de procedura arbitrala din Regulamentul de organizare si functionare de la nivelul fiecarei Camere, stabilit pe baza prezentului regulament-cadru aprobat de Consiliul Uniunii.

  Curtea de arbitraj indeplineste urmatoarele atributii:
  a) solutioneaza litigiile izvorate din actele si procedurile notariale, indeplinite de notarii publici care isi desfasoara activitatea in circumscriptia Camerei respective, in conditiile prevazute de prezentul regulament, de Codul de procedura civila, de regulile de procedura arbitrala stabilite de catre Camere, precum si de legile speciale in domeniu si de conventiile internationale la care Romania este parte;
  b) organizeaza si administreaza activitatea de arbitraj;
  c) elaboreaza modele de conventii arbitrale;
  d) identifica si dezbate aspectele de drept ivite in procedura arbitrajului;
  e) colaboreaza cu celelalte institutii cu competente similare, in vederea desfasurarii unor actiuni comune de promovare a arbitrajului, in general, si ale arbitrajului notarial, in special;
  f) tine evidenta documentelor privind practica arbitrala notariala, intocmeste culegeri de practica arbitrala si asigura documentarea necesara in domeniul arbitrajului notarial;
  g) face propuneri privind imbunatatirea organizarii si desfasurarii arbitrajului notarial;
  h) colaboreaza cu alte institutii de arbitraj din strainatate si urmareste evolutia arbitrajului in Uniunea Europeana si pe plan international;
  i) indeplineste orice alte atributii necesare bunei desfasurari a arbitrajului, in conformitate cu dispozitiile legale.

  Textul integral al Hotararii Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania: Hotararea UNNPR nr. 16/2014 privind curtile de arbitraj de pe langa Camerele Notarilor Publici din Romania
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-27 :: Titlu: HG 250/2014 privind Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 248/2014 a fost publicata HG 250/2014 privind organizarea si functionarea Departamentului pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati.

  Departamentul exercita urmatoarele functii in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati:
  a) de strategie, prin care se asigura fundamentarea, elaborarea si aplicarea strategiei si politicilor Guvernului in domeniul egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati;
  b) de reglementare, in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati, inclusiv in ceea ce priveste armonizarea cu reglementarile Uniunii Europene in domeniu;
  c) de reprezentare a Guvernului Romaniei, pe plan intern si extern in domeniul sau de activitate;
  d) de autoritate in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati.

  Departamentul indeplineste, in conformitate cu reglementarile in vigoare, urmatoarele atributii principale in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati:
  a) coordoneaza aplicarea strategiei si politicilor Guvernului in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati;
  b) propune Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice proiecte de acte normative, planuri nationale de actiune pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati si asigura aplicarea acestora
  c) avizeaza, prin intermediul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, proiectele de acte normative, initiate de alte autoritati, in vederea integrarii si respectarii principiului egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati;
  d) colecteaza date statistice, elaboreaza rapoarte, studii, analize si prognoze privind aplicarea principiului egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati, in toate domeniile de activitate;
  e) elaboreaza, fundamenteaza, propune si dezvolta programe si proiecte, aprobate potrivit legii, in domeniul egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati;
  f) coordoneaza implementarea si, dupa caz, implementeaza programele Uniunii Europene privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati;
  g) participa ca membru in structurile de coordonare sau gestionare a fondurilor ori a programelor derulate in Romania de catre institutiile Uniunii Europene, in vederea respectarii principiului egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati la alocarea resurselor;
  h) reprezinta Guvernul Romaniei in organismele europene si internationale din domeniu si colaboreaza cu structuri similare din alte tari;
  i) coopereaza cu autoritati centrale si locale, cu institutii de invatamant si de cercetare, cu organizatii neguvernamentale;
  j) colaboreaza cu partenerii sociali, inclusiv cu organizatiile neguvernamentale implicate in domeniu, la elaborarea si implementarea politicilor publice, in vederea realizarii egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati;
  k) sprijina, in conditiile legii, activitatile de formare a salariatilor institutiilor sau organismelor publice ori private in domeniul aplicarii principiului egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati;
  l) elaboreaza, tipareste si difuzeaza, in tara si in strainatate, materiale de informare privind politicile guvernamentale in domeniu, precum si materiale publicitare ori publicatii periodice din domeniu;
  m) asigura comunicarea informatiilor din sfera guvernamentala necesare Comisiei Europene in vederea redactarii raportului de implementare a directivelor europene in domeniul egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati;
  n) urmareste, impreuna cu institutiile si autoritatile publice responsabile, aplicarea si respectarea prevederilor tratatelor si conventiilor internationale la care Romania este parte, in domeniul drepturilor omului si al egalitatii de sanse. Departamentul contribuie la elaborarea rapoartelor periodice de evaluare a progreselor in aplicarea documentelor juridice internationale;
  o) asigura respectarea si exercita controlul asupra aplicarii prevederilor Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, republicata.

  Textul integral al Hotararii de Guvern: HG 250/2014 privind Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-27 :: Titlu: FPTR: Romania poate deveni un mare exportator de hrana bio daca se aplica TVA zero la produsele ecologice

  Romania poate deveni un mare exportator de hrana bio si traditionala daca se aplica TVA zero la produsele ecologice, acestea devenind si mai accesibile pentru romani, afirma Dan Matei Agathon, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).

  "Federatia Patronatelor din Turism si Servicii sustine initiativa Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica 'Bio-Romania' de a obtine TVA redus la alimentele bio, considerand ca in acest fel incurajam si pentru piata interna, si pentru cea externa, o marfa foarte pretioasa a Romaniei. Micii agricultori produc in mod natural alimente bio, dar costurile lor sunt bineinteles mai mari decat cele ale marilor producatori, dupa cum si calitatea produselor este incomparabil mai buna. De aceea, reducerea la zero a TVA la produselor bio si traditionale ar reprezenta un impuls absolut necesar al acestei piete in crestere", a declarat Dan Matei Agathon, intr-un comunicat remis vineri AGERPRES.

  In felul acesta, statul roman ar sprijini dezvoltarea pietei locale, dar si promovarea alimentelor bio si traditionale romanesti in strainatate, unde acestea au devenit un trend.

  "Suntem la aceasta ora in situatia in care producatorii din mediul rural, desi in lipsa de bani, mananca mai bine si mai sanatos decat orasenii care cheltuie o gramada de bani pe alimente nesanatoase. Produsele bio si traditionale ar deveni insa accesibile si orasenilor daca ar fi scutite de TVA, iar acest lucru ar contribui nu doar la dezvoltarea unei industrii suta la suta romanesti, ci si la starea de sanatate a populatiei", a precizat Agathon.

  FPTS se alatura eforturilor reprezentantilor producatorilor de hrana bio pentru determinarea autoritatilor sa acorde aceasta inlesnire fiscala care va avea efecte benefice multiple asupra romanilor, dar si asupra dezvoltarii economice intr-un domeniu in care Romania, in loc sa fie un mare exportator, reprezinta un jucator neglijabil la aceasta ora.

  Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica — 'Bio-Romania' propune autoritatilor implementarea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) denumita sugestiv 'verde' pentru produsele agroalimentare romanesti, prin care se doreste ca nivelul cotei sa fie direct proportional cu gradul de poluare asupra mediului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-27 :: Titlu: Moody's a revizuit in crestere, de la negativa la stabila, perspectiva ratingului "Baa3" atribuit Romaniei

  Moody's Investors Service a revizuit in crestere, de la negativa la stabila, perspectiva ratingului "Baa3" atribuit Romaniei si a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung si scurt la "Baa3/P-3", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

  Decizia vine ca urmare a asteptarilor agentiei ca imbunatatirea indicatorilor macroeconomici ai Romaniei in 2013 se va mentine si a reducerii riscurilor la dresa perspectivelor de crestere a economiei si de finantare externa, datorita redresarii zonei euro, cu care tara noastra are stranse legaturi.

  Plafoanele pentru obligatiunile in moneda locala, depozitele bancare si datoriile pe termen lung in valuta raman la "A3" in timp ce plafonul pentru depozitele bancare pe termen lung in valuta raman la "Baa3". Plafoanele pentru datoria pe termen scurt in valuta si depozitele pe termen scurt in valuta se mentin la "P-2" si, respectiv, "P-3", se arata in raportul Moody's.

  Confirmarea ratingurilor Romaniei este determinata de sprijinul probabil la cresterea PIB-ului furnizat de majorarea exporturilor si de absorbtia fondurilor UE, desi avansul cererii si al creditarii pe plan intern ar putea ramane pe termen scurt sub nivelul inregistrat inaintea crizei, sustine agentia de evaluare financiara.

  De asemenea confirmarea ratingului intervine dupa reducerea deficitului fiscal si a nivelului moderat al datoriei guvernamentale, care atenueaza unele din riscurile provocate de dependenta guvernului de datoria in valuta pentru indeplinirea necesitatilor de finantare.

  Accesul Romaniei la finantarea multilaterala scade riscurile la adresa capacitatii de rambursare a datoriilor externe ce pot veni ca urmare a turbulentelor de pe pietele internationale, considera agentia de evaluare financiara.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-27 :: Titlu: Asociatia Femeilor Romane din Italia organizeaza conferinta Familia in procesul de migratie - intre distante si reunire

  Parlamentul italian va gazdui, in data de 9 mai, conferinta 'Familia in procesul de migratie - intre distante si reunire', eveniment organizat la initiativa Asociatiei Femeilor Romane din Italia (ADRI) cu ocazia Zilei internationale a familiei (15 mai), potrivit unui comunicat de presa.

  La eveniment, care va fi moderat de jurnalista Imane Sabbah de la RaiNews 24, vor participa ambasadoarea Romaniei in Italia, Dana-Manuela Constantinescu, presedinta ADRI, Silvia Dumitrache, deputatul italian Khalid Chaouki, presedintele Comitetului italian din Romania al asociatiilor si ONG-urilor (CIAO Romania), Franco Aloisio, reprezentanti ai mai multor organizatii neguvernamentale din Italia.

  In scenariul migratiei internationale, mobilitatea a devenit un fenomen familiar din ce in ce mai important: familii care se separa (din cauza unor conflicte nationale interne sau din motive economice) si care se reunesc, implicand aria sociala transnationala marcata de relatii la distanta (de natura afectiva, culturala si economica) cu impact atat asupra dezvoltarii tarilor de origine, cat si a celor de destinatie. Fenomenul la nivel international — si in Italia, in special — a crescut semnificativ in ultimii ani ca urmare a migratiei tot mai numeroase in randul femeilor: mame care initial parasesc tara de origine cu scopul de a gasi un loc de munca in sectorul domestic sau sanitar. Ele isi lasa acasa copiii, sotii, parintii in varsta, pentru a caror sustinere economica se confrunta cu greutatile unei munci grele grevate de distanta emotionala si de grija fata de cei dragi. Acest fenomen a dus la ceea ce multi psihologi numesc "sindromul Italia" — o forma severa de depresie care afecteaza nu numai pe femeile care lucreaza ca ingrijitoare, asistenti familiali in Italia, dar si pe copiii lor releva comunicatul citat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-26 :: Titlu: OUG 19/2014 privind scutirea de impozit a profitului reinvestit

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 308/2014 a fost publicata OUG 19/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, privind reintroducerea scutirea de impozit a profitului reinvestit.


  "Scutirea de impozit a profitului reinvestit - Art. 19^4
  (1) Profitul investit in echipamente tehnologice - masini, utilaje si instalatii de lucru - astfel cum sunt prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit.
  (2) Profitul investit potrivit alin. (1) reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, in anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice respective. Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
  (3) Pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2014, in aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut inregistrat incepand cu data de 1 iulie 2014 si investit in activele mentionate la alin. (1) produse si/sau achizitionate si puse in functiune dupa aceeasi data.
  (4) Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea.
  (5) In cazul contribuabililor prevazuti la art. 112^1 care devin platitori de impozit pe profit in conformitate cu prevederile art. 112^6, pentru aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului investit in echipamentele tehnologice mentionate la alin. (1), puse in functiune incepand cu trimestrul in care acestia au devenit platitori de impozit pe profit.
  (6) Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz. Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit.
  (7) Pentru echipamentele tehnologice prevazute la alin. (1), care se realizeaza pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acorda pentru investitiile puse in functiune partial in anul respectiv, in baza unor situatii partiale de lucrari.
  (8) Prevederile alin. (1) se aplica pentru echipamentele tehnologice considerate noi, potrivit normelor de aplicare.
  (9) Contribuabilii care beneficiaza de prevederile alin. (1) au obligatia de a pastra in patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani. In cazul nerespectarii acestei conditii, pentru sumele respective se recalculeaza impozitul pe profit si se percep creante fiscale accesorii potrivit Codului de procedura fiscala, de la data aplicarii facilitatii, potrivit legii. In acest caz, contribuabilul are obligatia depunerii declaratiei fiscale rectificative. Nu intra sub incidenta acestor prevederi echipamentele tehnologice care se inscriu in oricare dintre urmatoarele situatii:
  a) sunt transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii;
  b) sunt instrainate in procedura de lichidare/faliment, potrivit legii;
  c) sunt distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de contribuabil. In cazul echipamentelor tehnologice furate, contribuabilul demonstreaza furtul pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.
  (10) Prin exceptie de la prevederile art. 24 alin. (6) lit. b), contribuabilii care beneficiaza de prevederile alin. (1) nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective.
  (11) Contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (3) aplica prevederile prezentului articol in mod corespunzator pentru anul fiscal modificat.
  (12) Rezerva constituita potrivit alin. (6) nu intra sub incidenta prevederilor art. 22 alin. (6), urmand sa se impoziteze la momentul utilizarii sub orice forma, precum si in cazul operatiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii, daca societatea beneficiara nu preia aceasta rezerva.
  (13) Prevederile prezentului articol se aplica pentru profitul reinvestit in echipamentele tehnologice produse si/sau achizitionate dupa 1 iul...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-26 :: Titlu: Deficitul bugetului general consolidat s-a redus la ,14% din PIB, in primul trimestru din 2014

  Deficitul bugetar dupa primul trimestru al acestui an s-a redus la ,14% din PIB, fata de ,67% din PIB in aceeasi perioada a anului precedent, potrivit informatiilor publicate vineri de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

  "La sfarsitul trimestrului I 2014 se inregistreaza un sold primar pozitiv de ,23% din PIB fata de un sold primar negativ de ,18% din PIB aferent trimestrului I 2013 (soldul primar al bugetului general consolidat reprezinta soldul bugetului general consolidat din care au fost deduse platile de dobanzi aferente datoriei publice). Deficitul bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului ne asigura incadrarea in tintele agreate cu organismele financiare internationale', precizeaza MFP.

  Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 48,8 miliarde lei, reprezentand 7,4% din PIB, au fost cu 3,8% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent. S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din impozitul pe profit (+235 milioane lei), accize (+639 milioane lei), contributiile de asigurari sociale (+587 milioane lei).

  Potrivit MFP, veniturile din TVA au scazut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu ,5%, in conditiile in care incasarile din TVA au crescut cu 3,2%, in timp ce rambursarile de taxa au fost cu 11% mai mari.

  La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 11,7%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 6,9% si venituri nefiscale cu 6,7%.

  Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 49,7 miliarde lei, s-au redus in termeni nominali cu 2,9% fata de aceeasi perioada din anul precedent, si respectiv cu ,6% puncte procentuale ca pondere in PIB.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-26 :: Titlu: Cazanciuc: Investitiile in conditiile din penitenciare reduc riscul ca o persoana sa revina in spatele gratiilor

  Conditiile din penitenciare reprezinta una dintre problemele majore ale sistemului, a declarat, vineri, in timpul unei vizite efectuate la Iasi, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

  Ministrul a precizat ca Romania continua sa fie clasata pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste condamnarile din partea CEDO din lipsa unor conditii decente in penitenciare.

  Robert Cazanciuc a spus totodata ca exista mai multe solutii, dar ca indiferent de solutiile paleative, solutia cea mai buna o reprezinta investitia masiva pe termen lung. El si-a exprimat speranta ca in curand sa poata demara constructia a cel putin unui penitenciar nou in Romania.

  'Asta inseamna cateva zeci de milioane de euro, suma care, evident, poate fi programata pe mai muti ani de zile. Din punctul nostru de vedere, aceasta suma trebuie investita pentru ca investind in conditii decente investim si in conditii mai bune de reeducare. În acest fel reducem riscul ca o persoana sa revina in penitenciar. Sigur, discutam de anumite categorii de infractiuni, unde un sistem penitenciar bine pus la punct reduce riscul ca o persoana care odata iesita din penitenciar sa savarseasca imediat o infractiune. Asta inseamna spatiu unde sa ai unde lucra sau invata', a mai spus ministrul Cazanciuc.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 aprilie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4517 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0108 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2161 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0112 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4091 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0092 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6518 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0054 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2398 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 aprilie 2014

  In data de 25 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 306/2014 - M. Of. 306/2014 [M. Of. 306 / 25 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 307/2014 - M. Of. 307/2014 [M. Of. 307 / 25 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 308/2014 - M. Of. 308/2014 [M. Of. 308 / 25 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 309/2014 - M. Of. 309/2014 [M. Of. 309 / 25 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-25 :: Titlu: OUG 16/2014 aduce modificari la Legea educatiei nationale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 266/2014 a fost publicata OUG 16/2014 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011.

  Cadrele didactice calificate, care au obtinut nota/media de cel putin 7 la un concurs national unic de titularizare in invatamantul preuniversitar in ultimii 6 ani si care sunt angajate cu contract individual de munca pe perioada determinata, pot fi repartizate, in sedinta publica organizata de inspectoratul scolar, pe perioada nedeterminata in unitatile de invatamant in care sunt angajate, daca postul didactic/catedra este vacant(a) si are viabilitate.
  Procedura privind repartizarea prevazuta la alin. (1) se stabileste prin metodologie elaborata cu consultarea partenerilor de dialog social si aprobata prin ordin al ministrului educatiei nationale.

  Viabilitatea unui/unei post didactic/catedre presupune existenta acestuia/acesteia pe durata unui nivel de invatamant si se stabileste de consiliul de administratie al unitatii de invatamant in functie de planurile-cadru in vigoare, de proiectele planurilor de scolarizare si de evolutia demografica la nivel local.

  Textul integral al Ordonantei de urgenta: OUG 16/2014 aduce modificari la Legea educatiei nationale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-25 :: Titlu: Ponta: Putem elimina in doua saptamani 70 de taxe care insumeaza cel mult 2 milioane de lei

  Premierul Victor Ponta a declarat joi ca eliminarea celor 70 de taxe fiscale despre care s-a vorbit in sedinta Guvernului de miercuri ar insemna o pierdere la buget de doar 2 milioane de lei, dar ar contribui la debirocratizarea sistemului.

  "Noul ministru al Finantelor, cu o energie, asa, tipica varstei, ca e mai tanara decat mine, a venit ieri in sedinta de Guvern cu 70 de taxe parafiscale pe care mi-a spus ca putem sa le scoatem intr-o zi si tot bugetul va pierde 2 milioane de lei. Daca reusim sa debirocratizam in continuare sistemul fiscal, pentru ca acum si cei care vor sa-si plateasca taxe se plang de birocratie, vom avea succes", a spus prim-ministrul la postul public de radio.

  Ponta a explicat ca aceste taxe, care costa statul mai mult, ar putea fi eliminate in maximum doua saptamani.

  "Statul plateste mai mult functionari, birouri, tipizate decat incaseaza in realitate. S-a creat o birocratie in timp. (...) In realitate, daca facem aceasta analiza cost-beneficii: cat platesc eu, statul, functionari, lumina, tot, si cat incasez? De fapt platesc mai mult decat incasez si cred ca saptamana viitoare sau in maximum doua saptamani putem printr-o ordonanta, printr-o modificare a Codului fiscal sa renuntam la 70 de taxe dintr-o data", a afirmat prim-ministrul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-04-25 :: Titlu: Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, participa la Reuniunea ministeriala informala a ministrilor responsabili cu politica de coeziune

  Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, efectueaza o vizita de lucru in Grecia, in perioada 24 – 25 aprilie 2014. Oficialul roman va participa la Reuniunea ministeriala informala a ministrilor responsabili pe tema politicii de coeziune, organizata de catre presedintia greaca, la Atena.

  Scopul reuniunii ministeriale informale il constituie intalnirea tuturor ministrilor responsabili cu politica de coeziune din statele membre, discutiile concentrandu-se asupra domeniilor care vizeaza potentialul de crestere, crearea de noi locuri de munca, actiunile de promovare economica, sociala si teritoriala, in conformitate cu Strategia Europa 2020, in sensul revitalizarii economiei europene.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-25 :: Titlu: Evaluarile la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a se vor desfasura intre 28 mai si 6 iunie

  Evaluarea nationala a elevilor din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a se vor desfasura intre 28 mai si 6 iunie, a declarat joi intr-o conferinta de presa ministrul Educatiei Nationale Remus Pricopie.

  El a precizat ca MEN a adoptat joi metodologia de organizare si desfasurare a evaluarilor nationale la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a in anul scolar 2013-2014, care s-a aflat in consultare publica din toamna anului 2013.

  "Este pentru prima data cand se fac astfel de evaluari. Conform calendarului, prima evaluare va avea loc la clasa a IV-a (28-30 mai), urmata de clasele a II-a (2-4 iunie) si a VI-a (5-6 iunie).

  Evaluarile urmaresc sa identifice evolutia de ansamblu a elevilor din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, pentru a putea oferi date substantiale care vor permite o analiza a sistemului de invatamant preuniversitar (pe segmentele mentionate). Aceasta analiza va stabili plusurile si minusurile pe care elevii vizati le au in procesul de predare-invatare, astfel incat politicile educationale sa fie corect construite. Evaluarile ofera o radiografie exacta a problemelor din sistemul de invatamant preuniversitar, permitand corectarea din timp a lacunelor elevilor si ajustarea politicilor educationale", a afirmat Pricopie.

  Potrivit ministrului, competentele pe care elevii trebuie deja sa le fi acumulat sunt conform nivelului specific varstei — competente de scris-citit, folosirea corecta a limbii romane si a limbii materne, competente de comunicare in limba romana si limba materna, competente in domeniul matematicii si al stiintelor naturii.

  Pricopie a mentionat ca subiectele sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), tinand seama de urmatoarele cerinte: sa fie formulate clar, precis si in stricta concordanta cu programele scolare in vigoare pentru fiecare disciplina de studiu, sa aiba un nivel mediu de dificultate.

  "Testele au un format asemanator cu cel al evaluarilor internationale (tip IEA — PIRLS, pentru clasa a II-a, tip IEA — TIMSS, pentru clasa a IV-a, tip PISA, pentru clasa a VI-a)", a precizat ministrul Educatiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-25 :: Titlu: Succes al Universitatii din Bucuresti la cel mai mare concurs de drept privat din lume

  Echipa Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti a castigat distinctii remarcabile la faza orala a concursului 'Willem Vis', care s-a desfasurat la Viena in perioada 12-17 aprilie, dupa ce obtinuse deja rezultate spectaculoase la editia Hong Kong a concursului, desfasurata cu doua saptamani in urma.

  Potrivit unui comunicat de presa al UB remis joi AGERPRES, concursul de procese simulate in domeniul arbitrajului comercial international 'Willem Vis' este cel mai mare si cel mai prestigios concurs international de drept privat din lume.

  Competitia cuprinde o versiune desfasurata anual la Viena (aflata la a 21-a editie) si una la Hong Kong (aflata la a 11-a editie). La editia desfasurata la Viena au participat 294 de echipe din 66 de tari.

  In rundele de pledoarii, echipa Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti a fost reprezentata de studentii Andreea Armanu, ?erban Danescu, Crina Gealatu (pledant principal), Mihaela Gheorghe, Mihaela Gherghe (pledant principal) si Geanina Stingaciu.

  In rundele generale de pledoarii de la Viena, echipa s-a intalnit cu urmatoarele 4 echipe: Universitatea din Nisa (Franta), Facultatea de Drept Sandra Day O'Connor din cadrul Universitatii de Stat Arizona (SUA), Universitatea Marburg (Germania) si Universitatea Municipala Londra (Anglia).

  "Pe baza rezultatelor obtinute in rundele generale, echipa s-a calificat in rundele finale eliminatorii, obtinand astfel o distinctie la categoria 'Frédéric Eisemann' pentru cea mai buna echipa la rundele de pledoarii, cea mai prestigioasa categorie din cadrul concursului. Locul 1 la aceasta categorie a fost castigat de Universitatea Deakin (Australia)", se precizeaza in comunicat.

  In plus, studenta Crina Gealatu a obtinut o distinctie individuala la categoria 'Martin Domke' pentru cel mai bun pledant, din aproximativ 1.000 de studenti pledanti in cadrul competitiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 aprilie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4625 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0073 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2273 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0019 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4183 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0072 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6572 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.006 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2401 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 aprilie 2014

  In data de 24 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 300/2014 - M. Of. 300/2014 [M. Of. 300 / 24 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 301/2014 - M. Of. 301/2014 [M. Of. 301 / 24 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 302/2014 - M. Of. 302/2014 [M. Of. 302 / 24 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 303/2014 - M. Of. 303/2014 [M. Of. 303 / 24 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 304/2014 - M. Of. 304/2014 [M. Of. 304 / 24 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 305/2014 - M. Of. 305/2014 [M. Of. 305 / 24 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 0000-00-00 :: Titlu: Ordinul 212/361/2014 aduce modificari privind bunele conditii agricole si de mediu in Romania

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 210/2014 a fost publicat Ordinul 212/361/2014 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului mediului si padurilor nr. 30/147/2010 pentru aprobarea bunelor conditii agricole si de mediu in Romania.

  Sunt astfel enumerate:

 • Standardele pentru evitarea eroziunii solului
 • Standardele pentru mentinerea continutului optim de materie organica in sol
 • Standardele pentru mentinerea structurii solului
 • Standardele pentru mentinerea unui nivel minim de intretinere a terenurilor agricole
 • Standarde pentru protejarea si gestionarea apelor

  Textul integral al Ordinului: Ordin 212/361/2014 aduce modificari privind bunele conditii agricole si de mediu in Romania
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-23 :: Titlu: Ordinul 208/2014 aproba Regulamentul oficiilor de cadastru si Regulamantul Centrului National de Cartografie

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 210/2014 a fost publicat Ordinul 208/2014 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare al oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara si a Regulamantului de organizare si functionare al Centrului National de Cartografie.

  Pentru organizarea activitatii oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara, denumite in continuare oficii teritoriale, si a Centrului National de Cartografie, denumit in continuare CNC, se au in vedere urmatoarele documente ale structurii institutiei:
  a) organigrama - reprezentarea grafica a structurii organizatorice a oficiilor teritoriale si a CNC care reda compartimentele functionale, nivelurile ierarhice si relatiile organizationale;
  b) regulamentul de organizare si functionare - care prezinta atributiile conducerii institutiei si ale compartimentelor functionale;
  c) fisa postului - document operational orientativ ce reprezinta elementele cerute unui salariat pentru ca acesta sa isi poata exercita in conditii normale activitatea.
  Organigramele oficiilor teritoriale si CNC sunt cele stabilite prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 81/2014 privind aprobarea organigramei oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara si a Centrului National de Cartografie, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 84 din 3 februarie 2014.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 208/2014 aproba Regulamentul oficiilor de cadastru si Regulamantul Centrului National de Cartografie
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-24 :: Titlu: ASF: CARE Romania a fost amendata cu 190.000 lei in ianuarie 2014; au fost sesizate organele de cercetare penala

  Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a dispus, in data de 28 ianuarie 2014, amenzi totale de 190.000 de lei in cazul companiei de asigurari-reasigurari CARE Romania si a sesizat organele de cercetare penala asupra unor fapte care tin de activitatea de asigurare si care intrunesc elemente de natura infractionala, se arata intr-un comunicat al ASF remis, miercuri, AGERPRES.

  Mai mult, potrivit sursei citate, ASF a identificat deficiente semnificative ale Consiliului de Supraveghere si ale Directoratului CARE Romania in perioada anterioara lunii iulie 2013 si a retras aprobarea lui Radu Frincu, fostul presedinte al Directoratului societatii.

  Totodata, ASF precizeaza ca a solicitat societatii un plan de masuri pentru remedierea aspectelor constatate, o parte dintre acestea fiind remediate in cursul controlului inopinat declansat ASF la companie in luna octombrie 2013 si care a vizat perioada 2012 — 2013.

  "Precizam ca identificarea unor nereguli in privinta decontarilor dintre societate si conducerea CARE Romania SA tine in principal de controlul intern al societatii si de alte institutii ale statului, iar ASF a procedat, in cadrul controlului inopinat mentionat, la verificarea aspectelor care tin de supravegherea activitatii de asigurare-reasigurare desfasurata de societate. Referitor la aceste aspecte, reafirmam ca ASF a identificat deficiente semnificative ale Consiliului de Supraveghere si ale Directoratului societatii (conducerea administrativa si executiva a societatii) in perioada anterioara lunii iulie 2013, luand masurile care se impun, inclusiv sesizarea organelor de cercetare penala si retragerea aprobarii domnului Radu Frincu", se precizeaza in comunicatul citat.

  Controlul ASF la CARE Romania a verificat modul de functionare a sistemului de control intern, managementul riscului si auditul intern, modul de inregistrare si evidenta a dosarelor de dauna si de constituire/eliberare a rezervelor, activitatea de subscriere a politelor si respectarea prevederilor legale cu privire la controlul intermediarilor.

  Potrivit ASF, controlul a constatat incalcari semnificative ale legislatiei asigurarilor precum neinregistrarea in evidenta tehnica si contabila a societatii a unor polite emise printr-un intermediar extern si lipsa unui sistem de control intern adecvat (care a permis expunerea societatii la riscuri prin incheierea de polite in afara limitelor de competenta).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-24 :: Titlu: 70 de taxe si tarife care pot fi eliminate

  Ministerul Finantelor Publice a identificat 70 de taxe si tarife care pot fi eliminate impactul bugetar total al acestora fiind de 1,9 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al MFP remis, miercuri, AGERPRES. Potrivit sursei citate, aceste taxe si tarife au incasari unitare de cel mult 100.000 lei.

  "Astazi (miercuri, 23.04.2014 — n.r.) am facut un prim pas catre un sistem de taxe simplificat, asa cum mi-am propus inca din primele zile ale mandatului meu. Nu ne oprim aici, ma preocupa in continuare identificarea altor instrumente de simplificare a fiscalitatii", a declarat ministrul Finantelor, Ioana-Maria Petrescu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 aprilie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4698 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0038 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2292 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0064 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4255 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0182 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6632 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0048 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2411 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 aprilie 2014

  In data de 23 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 295/2014 - M. Of. 295/2014 [M. Of. 295 / 23 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 296/2014 - M. Of. 296/2014 [M. Of. 296 / 23 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 297/2014 - M. Of. 297/2014 [M. Of. 297 / 23 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 298/2014 - M. Of. 298/2014 [M. Of. 298 / 23 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 299/2014 - M. Of. 299/2014 [M. Of. 299 / 23 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-23 :: Titlu: Hotararea ASF 12/2014 stabileste contributia asiguratorilor la ondul de protectie a victimelor strazii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 211/2014 a fost publicata Hotarare 12/2014 privind cota procentuala pentru contributia asiguratorilor la Fondul de protectie a victimelor strazii.

  Contributia asiguratorilor care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, denumita asigurarea RCA, la Fondul de protectie a victimelor strazii, denumit in continuare Fond, aferenta anului 2014, este stabilita la cota procentuala de 1,00% din volumul primelor brute incasate pentru aceasta asigurare.
  Sumele ce reprezinta contributia asiguratorilor RCA la Fond se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului expirat sau pana in urmatoarea zi lucratoare. In documentele de plata a contributiilor la Fond trebuie sa se precizeze perioada pentru care se efectueaza virarea acestora.

  Pentru nevirarea la termen a contributiilor la Fond se datoreaza majorari de intarziere, calculate potrivit reglementarilor legale aplicabile in materia colectarii creantelor bugetare.
  Majorarile de intarziere se vireaza in contul Fondului.
  Documentele de plata privind majorarile de intarziere trebuie sa precizeze perioada pentru care se efectueaza virarea acestora.

  Textul integral al Hotararii: Hotararea ASF 12/2014 stabileste contributia asiguratorilor la ondul de protectie a victimelor strazii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-23 :: Titlu: Consumatorii industriali care vor fi exceptati de la plata certificatelor verzi nu pot face concedieri timp de 10 ani

  Consumatorii industriali care vor fi exceptati de la plata a pana la 85% din certificatele verzi vor fi nevoiti sa mentina locurile de munca pe durata schemei de sprijin, adica timp de 10 ani, si vor trebui sa-si diminueze consumul de energie cu 20%, pana in 2020.

  Informatiile apar in anexa proiectului de Hotarare de Guvern initiat de Ministerul Economiei privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

  Pentru a beneficia de schema de sprijin, companiile industriale trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, cumulativ. Printre ele se afla si faptul ca nu trebuie sa inregistreze debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat.

  În plus, trebuie sa efectueze investitii in urma carora consumul de energie primara sa scada cu 20% pana in anul 2020. Ei vor fi obligati sa isi realizeze audituri energetice impreuna cu experti autorizati, atat inainte, cat si dupa implementarea acestor investitii.

  De asemenea, companiile "mentin numarul de locuri de munca pe durata schemei si incheie parteneriate cu institutii de invatamant pentru realizarea de specializari in domeniul de activitate (scoli profesionale, calificare la locul de munca, burse de studii etc.), in vederea cresterii nivelului profesional si atragerea de personal calificat)", se mai arata in textul documentului.

  Marii consumatori de energie din Romania vor putea achizitiona cu pana la 85% mai putine certificate verzi decat erau obligati pana acum, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern lansat in dezbatere publica de Ministerul Economiei.

  Astfel, consumatorii ale caror costuri cu energia reprezinta mai mult de 20% din totalul costurilor vor fi exceptati de la plata a 85% din certificatele verzi.

  Cei a caror intensitate energetica este cuprinsa intre 10% si 20% vor fi scutiti de 60% din certificate, iar cei cu o intensitate cuprinsa intre 5% si 10% pot achizitiona doar 40% din cat erau obligati pana acum.

  Schema de sprijin are o valabilitate de 10 ani si se va aplica ulterior aprobarii de catre Comisia Europeana.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-23 :: Titlu: Gheorghe Fratica (FMC): Angajatii CFR de la Miscare Comercial isi intrerup activitatea miercuri, intre 7,00 si 9,00

  Angajatii de la Miscare Comercial isi vor intrerupe miercuri, intre orele 7,00 si 9,00, activitatea in mod voluntar, fiind nemultumiti in principal de nivelul salarizarii si de conditiile de munca, a anuntat marti Gheorghe Fratica, presedintele Federatiei Miscare Comercial.

  "Maine (miercuri, n.r.), intre orele 7,00-9,00, va exista o intrerupere de activitate a angajatilor de la Miscare Comercial, determinata de nemultumirile din ultimii ani, privind nivelul salarizarii si conditiile de munca. Cei care vor intrerupe activitatea sunt operatorii si impegatii", a declarat, pentru AGERPRES, Gheorghe Fratica.

  Federatiile sindicale din transporturile feroviar anuntasera, in urma cu o saptamana, ca ar putea declansa conflictul colectiv de munca incepand cu data de 23 aprilie, daca pana atunci nu vor fi incheiate noile contracte colective de munca, cu prevederi favorabile salariatilor.

  Potrivit lui Iulian Mantescu, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, o alta nemultumire a CFR-istilor se refera la eliminarea, incepand de anul trecut, a drepturilor de calatorie gratuita pe calea ferata.

  "Vorbim de un drept consfintit din vechime, acela ca feroviarii sa poata calatori gratuit in interes de serviciu si in interes particular pe calea ferata. De aceasta facilitate beneficiaza toti colegii nostri din Europa. Din pacate, autoritatile au decis anul trecut sa nu mai acorde aceste autorizatii, provocand o stare de nemultumire intensa in randul salariatilor", preciza Iulian Mantescu.

  El mentiona, totodata, ca nesemnarea noilor contracte colective de munca ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariati de la CFR Marfa.

  "Bugetele de venituri si cheltuieli pentru anul 2014 reflecta incapacitatea managerilor in gasirea masurilor de crestere a veniturilor unitatilor de cale ferata, astfel incat pierderile salariale ale CFR-istilor sa poata fi recuperate dupa o perioada de austeritate de sase ani. Este inadmisibil ca, la ora actuala, marea majoritate a CFR-istilor sa primeasca salarii de 1.100 lei. Vorbim de o stare de nemultumire acumulata in randul a peste 50.000 de salariati, din cauza unor revendicari nesolutionate la timp", a mai spus Iulian Mantescu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Consiliul de Mediere :: Data: 2014-04-23 :: Titlu: Ziua Nationala a Mediatorului, pe 9 mai

  Consiliul de Mediere, autoritatea nationala de reglementare in domeniul medierii, organizeaza cu sprijinul Consiliului Judetean Buzau¬ - „Ziua Nationala a Mediatorului”.

  Datorita faptului ca impartasim aceleasi valori, avem aceeasi viziune – o societate a dialogului - evenimentul va fi celebrat concomitent cu “Ziua Europei”, pe data de 09.05.2014, la Buzau, in sala Consiliului Judetean, intre orele 09.00-19.00.

  Evenimentul se adreseaza tuturor mediatorilor autorizati inscrisi in Tabloul mediatorilor, cu drept de exercitare a profesiei. Nu se percepe taxa de participare si vor fi acordate 5 puncte profesionale. Înscrierile se fac la adresa de e-mail conferinta@cmediere.ro, in limita locurilor disponibile.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-23 :: Titlu: Cursul valutar din 22 aprilie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 22 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.466 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0053 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2356 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0075 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4437 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0289 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6584 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0006 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2411 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0009 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-23 :: Titlu: Monitorul Oficial din 22 aprilie 2014

  In data de 22 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 291/2014 - M. Of. 291/2014 [M. Of. 291 / 22 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 292/2014 - M. Of. 292/2014 [M. Of. 292 / 22 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 293/2014 - M. Of. 293/2014 [M. Of. 293 / 22 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 294/2014 - M. Of. 294/2014 [M. Of. 294 / 22 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-22 :: Titlu: BNR: Totalul sumelor refuzate la plata de banci a scazut cu 35% in martie, fata de luna precedenta

  Valoarea sumelor refuzate la plata de bancile comerciale a scazut, in martie, fata de februarie, cu peste 35%, la 440 de milioane de lei, de la 684 de milioane de lei, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a Romaniei.

  Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plata in a treia luna din acest an a provenit din platile cu bilete la ordin, care au insumat peste 425 de milioane de lei, in scadere de la 635 de milioane de lei, cu o luna mai devreme (33%).

  Cecurile refuzate la plata in martie au totalizat 15 milioane de lei, suma in scadere accelerata fata de luna anterioara, cand bancile au respins cecuri in valoare cumulata de 49,6 milioane de lei.

  In urma cu un an, in aprilie 2013, valoarea platilor efectuate cu instrumente de debit refuzate de banci a fost de 696 de milioane de lei. Intre timp, aceasta a crescut pana la un maximum de 1,17 miliarde de lei in mai 2013, iar ulterior a scazut treptat, potrivit datelor din Centrala Incidentelor de Plati.

  Ca numar, incidentele de plata au crescut usor in martie 2014, fata de luna anterioara, la 9.960, fata de la 9.576.

  In schimb, raportat la aprilie 2013, numarul incidentelor de plata ramane mai scazut, cu peste 25%. In urma cu un an, acesta se ridica la 13.377.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-22 :: Titlu: Legea 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 213/2014 a fost republicata Legea 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului.

  Dreptul de manipulare a cadavrelor umane pentru diagnostic sau activitati didactice si stiintifice revine serviciilor de anatomie patologica si de prosectura ale spitalelor si institutiilor de medicina legala, disciplinelor universitare de anatomie si de anatomie patologica ale institutiilor de invatamant superior medical uman de stat sau private, acreditate ori autorizate, care organizeaza serviciile pentru utilizarea cadavrelor.

  Serviciile de anatomie patologica, prosectura si morfopatologie din cadrul spitalelor, precum si disciplinele universitare de anatomie patologica din institutiile de invatamant superior medical uman asigura, prin mijloace cu caracter stiintific, stabilirea diagnosticului de certitudine, contribuind la realizarea cercetarii stiintifice in domeniul medical si la imbunatatirea asistentei medicale.

  Serviciile pentru utilizarea cadavrelor sunt structuri functionale ale disciplinelor universitare de anatomie din institutiile de invatamant superior medical uman care au atributia preluarii acestora, in scopul prelevarii si conservarii tesuturilor si organelor umane pentru activitate didactica si stiintifica.
  Institutiile de invatamant superior medical uman care organizeaza servicii pentru utilizarea cadavrelor pot detine si utiliza crematorii, conform prevederilor legale in domeniul protectiei mediului si cu respectarea normelor igienico-sanitare stabilite de Ministerul Sanatatii.

  Textul integral republicat: Legea 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-22 :: Titlu: Inovarea, pe primul loc in planurile a 82% dintre antreprenorii de top din intreaga lume (EY)

  Majoritatea antreprenorilor de top din intreaga lume sunt de acord cu faptul ca inovarea in cadrul propriilor companii este esentiala pentru dezvoltarea afacerii, arata un sondaj efectuat de catre EY.

  Astfel, din totalul celor 263 de antreprenori de top din intreaga lume chestionati, toti castigatori ai premiului international Antreprenorul Anului EY, 82% au fost de acord ca, pentru cresterea afacerii companiei lor, a fost esentiala capacitatea de a inova.

  In acelasi timp, aproape 50% dintre cei chestionati au spus ca generarea de idei inovatoare devine din ce in ce mai dificila pe masura ce organizatiile lor au crescut in dimensiune si in complexitate.

  Potrivit studiului EY, 60% dintre antreprenori au descris inovarea ca pe un proces nestructurat si informal, in timp ce 40% au mentionat ca doar cateva dintre ideile angajatilor din companiile lor vor ajunge in stadiul de comercializare.

  EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajati in 728 de birouri din 150 de tari si venituri de aproximativ 25,8 miliarde de dolari, in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2013.

  In Romania, EY este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992, cu peste 500 angajati din Romania si Republica Moldova.

  Compania furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. De la 1 iulie 2013, Ernst&Young a devenit EY.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: :: Data: 2014-04-22 :: Titlu: BVB va aplica un nou bloc de tranzactionare pe pietele Reglementa si Rasdaq , incepand cu 28 aprilie

  Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va aplica, incepand cu data de 28 aprilie 2014, un nou bloc de tranzactionare pentru actiunile tranzactionate pe pietele Reglementa si Rasdaq, pe segmentele de piata principala si deal-uri, informeaza, luni, BVB.

  Prin aplicarea acestei masuri, BVB intentioneaza sa reduca varietatea de blocuri de tranzactionare care se aplica pentru actiunile tranzactionate la BVB si sa reduca blocul de tranzactionare pentru unele actiuni astfel incat acestea sa devina mai accesibile investitorilor. Blocul de tranzactionare aplicat actiunilor va fi revizuit periodic, astfel incat sa fie corelat cu dinamica preturilor acestora.

  Schimbarea blocului de tranzactionare pentru actiuni se inscrie in initiativele BVB pentru cresterea lichiditatii prin eliminarea fragmentarii pietei. Urmatorul pas in cadrul acestor initiative consta in extinderea blocului de tranzactionare.

  Pentru acest an, mai multe masuri operationale care vizeaza cresterea lichiditatii au fost deja luate, printre care extinderea programului de tranzactionarea pana la ora 18:00 incepand cu 3 ianuarie 2014, noul program de market making incepand cu 3 ianuarie, includerea starii de piata "Tranzactionare" la inchidere incepand cu 5 mai, reducerea starii ,"Pre-deschidere" cu 15 minute si, respectiv, extinderea tranzactionarii continue cu 15 minute incepand cu 5 mai, cresterea investibilitatii indicilor din familia BET incepand cu luna iunie si lansarea de noi indici in lunile iunie si septembrie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-21 :: Titlu: Constanta: De 1 Mai se deschid toate plajele de pe litoral

  Asociatia Litoral-Delta Dunarii (ALDD) a anuntat miercuri, intr-un comunicat de presa, ca sezonul turistic estival 2014 va debuta in forta, cu evenimente ce se vor derula pe 1 Mai simultan in toate statiunile de pe litoral.

  Potrivit agendei pregatita deja de organizatori, pe plajele din Navodari, Mamaia, Costinesti, Neptun, Mangalia si in Parcul Primariei din Eforie Sud sunt programate jocuri traditionale in aer liber (volei, badminton, jocuri marinaresti, stafete etc), urmate de spectacole organizate pe scenele special amenajate, in apropierea plajelor din aceste statiuni.

  "Ziua de 1 Mai va debuta cu traditionala parada initiata de ALDD, pe intregul litoralul romanesc, de la Mangalia — Eforie — Constanta — Mamaia — Navodari, coloana de masini fiind alcatuita din autobuze etajate, masini de epoca si de raliu, motociclete, masini off-road etc. Seara va continua cu petreceri organizate pana dimineata de cluburile de pe litoral, special deschise pentru cele patru zile libere, un spectaculos joc de artificii si lasere si lansari de lampioane. In Mamaia, pe plaja, impreuna cu mii de turisti, va fi lansat filmul oficial de promovare a statiunii Mamaia", a precizat Adriana Fomenko, consilier in cadrul Asociatiei Litoral-Delta Dunarii.

  Hotelierii dau asigurari ca tarifele pentru pachetele de vacanta din perioada 1-4 mai nu au crescut fata de anul trecut. Astfel, pentru minivacanta de Paste, in statiunea Mamaia un turist trebuie sa plateasca 50 de lei pe noapte, fara mic dejun, la un hotel de doua stele, 88 de lei la o unitate de doua stele — cu mic dejun inclus si pentru minimum doua nopti, cel mai mare pret (448 de lei pe noapte) fiind la un hotel de patru stele, cu mic dejun, pranz, cina, gustari, acces la SPA, precum si excursii la cetatile Enisala si Histria, dar si divertisment si animatie pentru copii.

  In statiunile din sudul litoralului, la un hotel de trei stele, turistul trebuie sa achite 88 de lei pe noapte, cu mic dejun si minimum trei nopti de cazare, si 230 de lei pe noapte la un hotel de cinci stele — minimum trei nopti de cazare. Oferta include pranz traditional de Paste, seara cu foc de tabara, berbecut la protap si degustare de vinuri.

  Pentru cei care doresc sa-si prelungeasca vacanta, incepand cu data de 5 mai se va desfasura programul "Litoralul pentru toti", cu oferte de cazare la preturi de tarife sociale.

  Anul acesta, potrivit solicitarilor inregistrate de agentiile de turism, in statiunile de pe litoralul romanesc al Marii Negre vor fi peste 40.000 de turisti, de 1 Mai.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-21 :: Titlu: Industria va consuma in aprilie 6,5% gaze naturale de import, fata de estimarea initiala de 4%

  Consumatorii industriali vor utiliza, in aprilie, gaze naturale de import in proportie de 6,5%, fata de doar 4%, cat se estima initial, potrivit unor documente ale Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

  La inceputul acestei luni, ANRE a publicat structura amestecului de gaze naturale avizata pentru luna aprilie, care includea o pondere de 4% a gazelor de import pentru consumatorii industriali. Aceasta pondere este una dintre cele mai mici din istoria ANRE.

  Spre exemplu, in aprilie 2013, piata a consumat 15% gaze naturale de productie interna, iar, in aceeasi luna din 2012, ponderea importurilor a fost de 21,5%, potrivit rapoartelor lunare postate pe site-ul ANRE.

  La finele acestei saptamani, ANRE a publicat din nou structura amestecului de gaze pentru aprilie, iar ponderea importurilor avizata de Autoritate a fost recalculata la 6,5%.

  Restul consumului, adica 93,5%, provine din productia interna de gaze.

  Pentru populatie si pentru termocentralele care livreaza energie termica utilizatorilor casnici, ponderea importurilor a ramas aceeasi din estimarile de la inceputul lunii, respectiv 2%. Gazele autohtone vor avea o pondere de 98%.

  ANRE mai estimeaza o cerere totala de gaze la nivel national de 10,1 milioane de MWh la nivelul lunii aprilie, fata de 8,7 milioane de MWh, cat arata prognoza de la inceputul lunii.

  Noua estimare este mai mare chiar si decat consumul din luna aprilie a anului trecut, cand Romania a utilizat 9,3 milioane de MWh.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-21 :: Titlu: Legea 101/2011 sanctionarea unor fapte privind degradarea mediului a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 223/2014 a fost republicata Legea 101/2011 pentru prevenirea si sanctionarea unor fapte privind degradarea mediului.

  Colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deseuri, inclusiv supravegherea acestor operatiuni si intretinerea ulterioara a spatiilor de eliminare, precum si actiunile intreprinse de brokeri in procesul de gestionare a deseurilor, cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu, care pot provoca decesul ori vatamarea grava a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

  Exportul sau importul de deseuri cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu, in cazul in care aceasta activitate intra in domeniul de aplicare al art. 2 pct. 35 din Regulamentul (CE) nr. 1.013/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 14 iunie 2006 privind transferurile de deseuri, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 190 din 12 iulie 2006, cu modificarile ulterioare, indiferent daca transportul se efectueaza prin una sau mai multe operatiuni, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

  Exploatarea cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu a unei instalatii in care se desfasoara o activitate periculoasa sau in care sunt depozitate ori utilizate substante sau preparate periculoase, de natura a provoca in afara instalatiei decesul ori vatamarea grava a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

  Comertul cu exemplare din speciile de fauna sau flora salbatica protejate ori cu parti sau derivate ale acestora, cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu, cu exceptia cazurilor in care fapta afecteaza o cantitate mica de astfel de exemplare si are un impact nesemnificativ asupra starii de conservare a speciilor, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
  In cazul in care comertul se realizeaza cu specii de fauna din cele prevazute la art. 33 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 49/2011, cu modificarile ulterioare, se aplica sanctiunile prevazute la art. 52 alin. (1) din ordonanta de urgenta.

  Productia, importul, exportul, introducerea pe piata sau folosirea de substante care diminueaza stratul de ozon, cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

  Textul integral republicat al Legii: Legea 101/2011 sanctionarea unor fapte privind degradarea mediului a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-19 :: Titlu: DreptOnline.ro va ureaza un Paste Fericit!

  Echipa www.DREPTONLINE.ro va ureaza SARBATORI FERICITE!, lumina in suflet, bucuria zilelor tihnite alaturi de cei dragi

  Un PASTE FERICIT!
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  92 useri online

  Useri autentificati: