DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN
sector 3, Bld. Theodor Pallady nr.2, Bl. M2A, sc.D, et.4, ap.133, interfon 33, Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 iulie 2014

In data de 29 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 559/2014 - M. Of. 559/2014 [M. Of. 559 / 29 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 560/2014 - M. Of. 560/2014 [M. Of. 560 / 29 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 561/2014 - M. Of. 561/2014 [M. Of. 561 / 29 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 562/2014 - M. Of. 562/2014 [M. Of. 562 / 29 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Hotararea CSM 862/2014 rivind evaluarea activitatii profesionale a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul CSM si INM

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 533/2014 a fost publicata Hotararea CSM 862/2014 privind aprobarea Regulamentului privind evaluarea activitatii profesionale a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii.

  Pentru verificarea indeplinirii criteriilor de competenta profesionala si de performanta, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii, denumit in continuare personal asimilat, este supus unei evaluari privind eficienta, calitatea activitatii si integritatea, obligatia de formare profesionala continua si absolvirea unor cursuri de specializare. In cazul personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor numit in functii de conducere, evaluarea se face si asupra modului de indeplinire a atributiilor manageriale.
  Prezentul regulament se aplica in mod corespunzator si personalului asimilat detasat la Consiliul Superior al Magistraturii si la Institutul National al Magistraturii.
  Prezentul regulament nu se aplica judecatorilor si procurorilor detasati in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ori al Institutului National al Magistraturii pe posturi de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor.

  Evaluarea personalului asimilat din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii are ca obiectiv stabilirea nivelului de competenta profesionala, cresterea eficientei si calitatii activitatii profesionale, precum si imbunatatirea performantelor profesionale.
  Procesul de evaluare a personalului asimilat implica parcurgerea urmatoarelor etape: analiza documentelor care contin rezultate ale activitatii profesionale a persoanei evaluate, autoanaliza si autoaprecierea, interviul de evaluare, stabilirea de comun acord a unui plan individual de dezvoltare profesionala si acordarea calificativului.
  Aspectele relevate in urma autoanalizarii si autoaprecierii vor fi avute in vedere la interviu, in scopul elaborarii, de comun acord intre evaluator si evaluat, a planului de dezvoltare profesionala.

  Rezultatele evaluarii sunt avute in vedere la promovarea in functii de executie, la ocuparea functiilor de conducere si la identificarea necesitatilor de instruire a personalului asimilat din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii, in scopul imbunatatirii performantelor profesionale.

  Prima evaluare a personalului asimilat se face dupa 2 ani de la numirea in functie, iar urmatoarele evaluari se fac la fiecare 3 ani, de regula in luna februarie.

  Textul integral: Hotararea CSM 862/2014 rivind evaluarea activitatii profesionale a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul CSM si INM
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Noul Cod Fiscal instituie un nou sistem de calcul al impozitului pe cladiri

  Proiectul noului Cod fiscal aflat acum in dezbatere publica instituie un nou sistem de calcul al impozitului pe cladiri, in functie de destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) si de personalitatea juridica a proprietarului, potrivit precizarilor transmise de Biroul de Presa al Ministerului Finantelor Publice /MFP/, la solicitarea AGERPRES.

  Reglementarile propuse in proiectul de act normativ tin cont de recomandarile formulate de expertii misiunii FMI de asistenta tehnica din septembrie 2013 si de expertii Bancii Mondiale, recomandari incluse in Scrisoarea de intentie aprobata prin lege de Parlament si promulgata de presedintele Romaniei.

  "Prin schimbarile aduse modalitatii de calcul a impozitului pe cladiri, Ministerul Finantelor Publice raspunde solicitarilor mediului de afaceri si recomandarilor FMI, care au sustinut introducerea unui sistem de calcul unitar pentru cladirile utilizate in scop nerezidential, de persoanele fizice si de persoanele juridice, si promoveaza un tratament corect pentru mediul de afaceri", afirma MFP.

  Astfel, in forma actuala a proiectului noului Cod fiscal aflata in dezbatere publica, sunt incluse o serie de propuneri privind calculul impozitului pe cladire. In cazul cladirilor proprietate a persoanelor fizice, pentru suprafetele cladirilor folosite in scop rezidential, precum si pentru suprafetele cladirilor-anexa, se mentine sistemul actual de stabilire a impozitul pe cladiri, prin aplicarea unui procent de 0,1% la valoarea impozabila, determinata pe baza suprafetei construite desfasurate, de tipul cladirii, rangul si zona in cadrul localitatii unde este amplasat imobilul.

  Comparativ cu prevederile incluse in Codul fiscal aflat in vigoare, in proiectul noului Cod fiscal s-a renuntat la aplicarea coeficientului de corectie inclus in sistemul de calcul al impozitului pentru cladiri datorat de persoanele fizice, din doua considerente — mutarea accentului in ceea ce priveste sistemul de calcul al impozitului pe cladire de pe valoarea de inventar, pe valoarea de piata, element care sta la baza sistemelor fiscale moderne, nu permite aplicarea de astfel de corectii in cazul persoanelor juridice si persoanelor fizice ce detin cladiri folosite in scop nerezidential si mentinerea coeficientului de calcul doar pentru persoanele fizice, nu si pentru persoanele juridice, avand in vedere schimbarea sistemului de calcul in functie de destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) si de personalitatea juridica a proprietarului, ar fi generat incalcarea principiului neutralitatii.

  Pentru suprafetele cladirilor folosite in scop nerezidential, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote asupra valorii impozabile a cladirii, dupa cum urmeaza: intre 0,25% — 1,50%, inclusiv, daca valoarea impozabila reiese dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, 2% asupra valorii impozabile determinata pe baza suprafetei, similar cladirilor rezidentiale, daca valoarea impozabila nu rezulta dintr-un raport de evaluare.

  "Prin modificarea modalitatii de calcul a impozitului pentru cladirile proprietate a persoanelor fizice, cladiri folosite in scop comercial, se doreste eliminarea tratamentului fiscal discriminatoriu intre persoane fizice si juridice care folosesc o cladire in acelasi scop, respectiv realizarea unei activitati economice", sustine MFP.

  In cazul cladirilor proprietate a persoanelor juridice, in scopul determinarii impozitului pe cladiri la persoane juridice, in noul proiect de Cod fiscal se elimina obligativitatea de inregistrare in contabilitate a valorii rezultate din rapoartele de evaluare ale cladirilor.

  Astfel, valoarea impozabila va fi, dupa caz: ultima valoare impozabila inregistrata in evidentele organului fiscal; valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii; valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in cursul anului fiscal anterior; valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in cursul anului fiscal anterior.

  Cota impozitului pe cladiri va fi: 0,1% pentru cladirile rezidentiale; intre 0,25-1,50% pentru cladirile nerezidentiale; intre 5%-10% pentru cladirile a caror valoare nu a fost actualizata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta.

  Noul proiect al Codului fiscal mentine valoarea reevaluata la impunerea cladirilor rezidentiale proprietate a persoanelor juridice si nu valoarea impozabila determinata pe baza tipului cladirii, rangului si zonei localitatii, din doua considerente — pe termen lung, valoarea de piata trebuie generalizata atat la persoanele fizice, cat si la persoanele juridice, in functie de destinatia cladirii; in prezent, persoanele juridice utilizeaza o valoare reevaluata s...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Ordinul 54/2014 aduce masuri pentru dezvoltarea pietei gazelor naturale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 478/2014 a fost publicat Ordinul 54/2014 privind unele masuri pentru dezvoltarea pietei gazelor naturale.

  Incepand cu anul gazier 2015-2016, anul gazier incepe la data de 1 octombrie, ora 06,00, a unui an calendaristic si se finalizeaza la data de 1 octombrie, ora 06,00, a anului calendaristic urmator.

  Pentru anul gazier 2014-2015, rezervarea de capacitate de transport se efectueaza pe punctele fizice/virtuale de intrare/iesire in/din Sistemul national de transport, denumit in continuare SNT, prevazute in Codul retelei.
  Operatorul de transport si de sistem, precum si utilizatorii retelei, parti contractante in cadrul contractelor de transport al gazelor naturale, incheiate pentru anul gazier 2013-2014, au obligatia sa prelungeasca valabilitatea acestor contracte, pe baza de act aditional, pana la data de 1 august 2014, cu mentinerea conditiilor de contractare convenite initial.
  Pana la data de 7 iulie 2014 inclusiv, utilizatorii retelei au obligatia de a solicita, pentru oricare dintre punctele de intrare/iesire in/din SNT prevazute in Codul retelei, rezervarea de capacitate de transport pentru perioada 1 august 2014-1 octombrie 2015, perioada care are echivalentul unui an gazier.

  Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Medias are obligatia de a finaliza platforma online pentru rezervarea capacitatii pe puncte de intrare/iesire in/din SNT pana cel tarziu la data de 1 aprilie 2015. In intervalul 1 aprilie 2015-1 iunie 2015, utilizatorii de retea vor putea testa aceasta platforma astfel incat aceasta sa fie utilizata in vederea rezervarii de capacitate pentru anul gazier 2015-2016.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 54/2014 aduce masuri pentru dezvoltarea pietei gazelor naturale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Constanta: Numar record de turisti inregistrat pe litoral in weekend

  Aproximativ 95.000 de turisti au fost inregistrati oficial in statiunile litoralului romanesc la sfarsitul saptamanii trecute, numar record in acest sezon estival.

  Presedintele Asociatiei Litoral — Delta Dunarii (ALDD), Corina Martin, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca statiunea Mamaia a fost ocupata integral weekend-ul trecut, in celelalte statiuni din sudul litoralului gradul de ocupare fiind de 80-85%.

  "Tocmai am incheiat cel mai plin, cel mai aglomerat weekend de pe litoralul romanesc, din acest sezon 2014. Un weekend plin, care s-a lasat mai mult asteptat, pentru ca vremea nu a fost prielnica pentru vacantele pe litoral. (...) S-au terminat examenele in sistemul de invatamant, a inceput vacanta mare, iar vremea pe litoral se anunta foarte frumoasa. Incepem de-abia de acum sa spunem ca a venit vacanta mare", a afirmat reprezentanta ALDD.

  Aceasta a mentionat ca vremea nefavorabila este singura cauza a numarului scazut de turisti aflati pana in prezent pe litoral, numar mai mic comparativ cu cel din aceeasi perioada a sezonului estival trecut.

  Conform Corinei Martin, exista hoteluri in statiunile din sudul litoralului cu un grad de ocupare mai mare, de circa 90%, fiind vorba de unitati care le ofera turistilor un nivel de confort ridicat, cu servicii de buna calitate.

  Pe litoralul romanesc este in crestere si numarul turistilor straini, printre care cei din Republica Moldova, Israel si Polonia. Turistii israelieni opteaza in special pentru hotelurile de patru si cinci stele din statiunea Mamaia, care ofera servicii de tip all-inclusive, potrivit presedintei ALDD.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: ANCOM: Roaming-ul in tarile din afara UE poate genera costuri de 50 de ori mai mari decat in spatiul comunitar

  Tarifele pentru serviciile de voce si date in afara zonei reglementate pot ajunge la niveluri de peste 50 de ori mai mari decat tarifele platite de utilizatori pentru aceleasi servicii in tarile din comunitate, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), remis, luni, AGERPRES.

  Conform datelor disponibile pe www.veritel.ro, un utilizator roman aflat in Serbia, Muntenegru, Egipt, Maroc, Canada, SUA sau Emiratele Arabe Unite (Dubai) poate plati peste 2 euro/minut in cazul unui apel efectuat catre Romania sau chiar peste 1 euro/minut pentru un apel primit in roaming. Comparativ, un utilizator care calatoreste in spatiul UE plateste maxim ,19 euro/ minut (fara TVA) pentru un apel efectuat catre orice destinatie din Uniunea Europeana si cel mult ,05 euro/ minut (fara TVA) pentru primirea unui apel, in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif).

  "In ceea ce priveste serviciile de date, un utilizator roman de internet mobil care foloseste tarifele standard si calatoreste, de exemplu, in Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia sau SUA plateste tarife standard incepand cu 5 euro/ MB pentru transferul de date, in timp ce costurile pot depasi 10 euro/ MB pentru destinatii precum Egipt, Maroc, Thailanda ori Tunisia sau chiar 13 euro/ MB pentru Australia, Brazilia ori Japonia.

  Comparativ, utilizatorii romani care calatoresc in tarile din Uniunea Europeana platesc maximum ,20 euro/ MB (fara TVA), in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif). De exemplu, un utilizator care acceseaza de pe telefonul mobil casuta de e-mail, retele de socializare si site-uri de stiri timp de aproximativ doua ore poate ajunge sa consume cel putin 15 MB, platind chiar si de 65 de ori mai mult pentru roaming-ul de date in afara UE fata de cat ar plati in calatoriile din spatiul UE", se spune in comunicat.

  ANCOM precizeaza ca, pentru a evita socul facturilor mari care pot rezulta din utilizarea serviciilor de date, utilizatorii din Romania care calatoresc in afara tarii primesc avertizari prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, in cazul in care costul datelor descarcate se apropie sau depaseste pragul prestabilit de 50 euro.

  Utilizatorii pot solicita operatorului stabilirea unui alt prag-limita, mai mic sau mai mare fata de aceasta valoare.

  Diferentele mari dintre costurile platite de utilizatorii de telefonie mobila si internet mobil pentru serviciile de roaming in spatiul UE si in afara acestui spatiu sunt generate de reglementarile in vigoare. Astfel, in timp ce la nivelul Uniunii Europene exista reglementari referitoare la tariful maxim pe care il pot percepe operatorii in cadrul planului tarifar standard, pentru tarile non-UE nu exista un astfel de plafon maximal, fiecare operator avand libertatea de a-si stabili tarifele aplicabile.

  In context, ANCOM recomanda utilizatorilor sa se informeze inainte de a pleca in calatorie asupra ofertelor speciale de roaming puse la dispozitie de operatori in perioadele de vacanta. Pentru a compara gratuit toate tarifele de telefonie si internet disponibile pe piata in acest moment, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte telecom creat de ANCOM.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3873 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0127 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2638 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0077 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5451 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0077 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6102 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0102 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2334 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 iulie 2014

  In data de 28 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 554/2014 - M. Of. 554/2014 [M. Of. 554 / 28 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 555/2014 - M. Of. 555/2014 [M. Of. 555 / 28 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 556/2014 - M. Of. 556/2014 [M. Of. 556 / 28 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 557/2014 - M. Of. 557/2014 [M. Of. 557 / 28 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 558/2014 - M. Of. 558/2014 [M. Of. 558 / 28 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-28 :: Titlu: Investitiile imobiliare in Romania au crescut de peste trei ori in primul semestru, la 402,4 milioane euro

  Investitiile pe piata imobiliara in Romania s-au cifrat la 402,4 milioane euro in primul semestru din 2014 si au insumat o suprafata tranzactionata de peste 692.000 mp, fiind in crestere cu 222% (de 3,22 ori) fata de prima jumatate a anului trecut si cu 17% fata de intregul an 2013, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de consultanta imobiliara CBRE.

  In total s-au inregistrat 15 tranzactii, cel mai mare numar dupa 2008, cu un volum mediu de 26,8 milioane euro, similar anului trecut. Conform studiului, a fost consemnata o mai mare diversitate cu privire la tipul si utilizarea proprietatilor vandute, precum si in ceea ce priveste profilul cumparatorilor.

  Profilul tranzactiilor a fost destul de divers in termeni de utilizare a proprietatii, segmentul de birouri detinand 58% din totalul volumului, tipul proprietatilor (proprietatile prime au generat 55% din volumul total), tipologia cumparatorului (dezvoltatorii si fondurile institutionale au fost cele mai active, dintre care Globalworth a generat 54% din volum).

  Totodata, tipul proprietatilor a variat de la proprietati prime, precum Charles de Gaulle Plaza, la proprietati secundare, precum Auchan Pitesti Gavana, sau proprietati de tip "distressed" (Pic Pitesti si Pic Oradea).

  Pe fondul interesului crescut al investitorilor, randamentul prime pentru segmentul de birouri a suferit o compresie de la 8,25% la 8%. Restul randamentelor prime au ramas stabile.

  Chiria prima a fost relativ stabila — 60 euro/mp/luna pentru centrele comerciale, 18 euro/mp/luna pentru spatiile de birouri si 3,8 euro/mp/luna pentru spatiile industriale.

  "Aceasta crestere a volumului de investitii vine pe fondul interesului crescut al investitorilor pentru produse prime, in special spatii de birouri si retail in Bucuresti. Cu randamente atractive, o economie aflata intr-un stadiu pozitiv de evolutie si o cerere in crestere de la un trimestru la altul din partea chiriasilor, exista suficiente argumente pentru ca alte tranzactii majore sa se finalizeze in urmatoarele 6-9 luni", a declarat Razvan Iorgu, directorul general al CBRE Romania.

  Potrivit CBRE, a fost observata de asemenea o crestere a tranzactiilor cu terenuri in termeni de numar, valoare si tipul de proprietati vandute.

  "Am identificat trei mari categorii de cumparatori de proprietati funciare — retaileri (in special Lidl, Dedeman, Kaufland, Leroy Merlin), care cauta sa cumpere proprietati in orasele principale si secundare, ocupanti industriali interesati in parcele de teren pentru dezvoltarea de fabrici (Dr. Oetker, Best Food, Continental) si dezvoltatori imobiliari care achizitioneaza proprietati prime in marile orase pentru proiecte viitoare (NEPI, Globalworth si Kiseleff Development).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-28 :: Titlu: Deponentii CEC pentru autoturisme, care nu pot dovedi data constituirii depozitelor, vor fi despagubiti si ei de MFP

  Ministerul Finantelor Publice (MFP) va emite titluri de stat in limita unui plafon de cinci milioane lei pentru despagubirea celor care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) pentru achizitionarea de autoturisme, pe care le-au transferat dupa 22 decembrie 1989 la BRD si nu pot prezenta documente doveditoare care sa ateste data constituirii depozitelor la CEC, potrivit unui proiect de ordonanta publicat pe site-ul MFP.

  Emisiunea de titluri de stat va avea loc pe 11 august 2014, cu scadenta in data de 3 septembrie 2014, iar titlurile de stat sunt nenegociabile si nepurtatoare de dobanda.

  Valoarea nominala individuala a fiecarui titlu este egala cu valoarea individuala a despagubirii, calculata de BRD, pe numele fiecaruia dintre deponenti.

  Actul normativ vizeaza persoanele fizice care au constituit depozite la CEC pana la data de 15 februarie 1992, pentru achizitionarea de autoturisme, le-au transferat ulterior la BRD si nu pot prezenta actele doveditoare pentru data constituirii depozitului la CEC. Calculul despagubirilor se face de la data transferului la BRD si pana la 31 decembrie 2013. In calculul despagubirilor nu sunt incluse depunerile de sume la BRD ulterioare datei transferului depozitelor de la CEC.

  La data scadentei titlurilor de stat, MFP le va rascumpara prin plata catre BRD a sumelor reprezentand valoarea nominala a titlurilor de stat.

  Pentru a intra in posesia despagubirilor, toti deponentii indreptatiti, mandatarii sau succesorii legali au acestora trebuie sa se prezinte la orice unitate BRD, cu actele de identitate si alte documente legale necesare, dupa caz.

  Din verificarile efectuate de BRD a rezultat ca 96 de solicitanti de despagubiri nu pot face dovada datei constituirii depozitelor la CEC si, astfel, acestia nu puteau beneficia de despagubirile acordate, pe baza actelor normative in vigoare, in cazul deponentilor CEC pentru achizitionarea de autoturisme.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-28 :: Titlu: OUG 49/2014 aduce modificari in domeniul educatiei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 486/2014 a fost publicata OUG 49/2014 privind instituirea unor /masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative.

  Pentru absolventii de liceu care nu au sustinut/nu au promovat examenul de bacalaureat national, statul poate asigura, din finantarea de baza sau din alte surse de finantare, organizarea de cursuri de pregatire pentru examenul de bacalaureat.

  Ministerul Educatiei Nationale, in colaborare cu autoritatile administratiei publice locale, prin inspectoratele scolare, poate organiza programe educationale de tip A doua sansa, in vederea promovarii invatamantului obligatoriu pentru persoane care depasesc cu peste 4 ani varsta corespunzatoare clasei si care, din diferite motive, nu au absolvit invatamantul secundar inferior, gimnazial.

  Invatamantul postliceal se organizeaza in scoli postliceale cu personalitate juridica sau ca structuri fara personalitate juridica, in cadrul liceelor cu personalitate juridica, ori in colegii in cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate.
  Organizarea si functionarea invatamantului postliceal se fac conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.

  Pentru anul scolar 2014-2015, colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat pot organiza invatamant postliceal doar finantat integral de catre solicitanti. (7^2) Incepand cu anul scolar 2015-2016, cifra de scolarizare si mecanismul de finantare pentru invatamantul postliceal, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat, se aproba prin hotarare a Guvernului. Finantarea de baza pentru colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat se asigura la nivelul standardelor de cost pentru invatamantul preuniversitar.

  Admiterea in invatamantul postliceal se face in conformitate cu criteriile generale stabilite de Ministerul Educatiei Nationale, pe baza unei metodologii elaborate de unitatea/institutia de invatamant, prin consultarea factorilor interesati.

  Pentru sprijinirea copiilor si a tinerilor capabili de performante inalte, Ministerul Educatiei Nationale organizeaza competitii scolare, extrascolare si extracurriculare, tabere de profil, simpozioane si alte activitati specifice si acorda burse si alte forme de sprijin material si financiar. Normele metodologice privind cheltuielile cu organizarea si desfasurarea competitiilor scolare, extrascolare si extracurriculare, cuantumul stimulentelor financiare acordate elevilor premiati, profesorilor care i-au pregatit si unitatilor scolare de provenienta a premiantilor se aproba prin hotarare a Guvernului.

  Personalul din invatamantul preuniversitar este format din personal didactic si personal nedidactic.
  Personalul didactic este format din personalul didactic de predare, personal didactic auxiliar si personal didactic de conducere, de indrumare si control.
  In invatamantul preuniversitar poate functiona personal didactic de predare asociat, denumit in continuare personal didactic asociat.
  Personalul nedidactic isi desfasoara activitatea in baza Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Textul integral al modificarilor: OUG 49/2014 aduce modificari in domeniul educatiei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-27 :: Titlu: Hotararea CSM 828/2014 modifica Regulamentul privind etasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 528/2014 a fost publicata Hotararea CSM 828/2014 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 193/2006.

  Cererile de numire din functia de judecator in functia de procuror si din functia de procuror in functia de judecator se solutioneaza de doua ori pe an, in baza criteriilor prevazute la art. 23 alin. (1^1). Plenul Consiliului Superior al Magistraturii stabileste, prin hotarare, lunile in care se organizeaza sesiunile de numire a judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator.
  Cererea de numire a judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator se formuleaza in scris si se depune la Consiliul Superior al Magistraturii cel mai tarziu in termen de 5 zile de la data publicarii pe pagina de internet a Consiliului a listei prevazute la art. 2 alin. (1), din luna stabilita potrivit alin. (1)

  La solutionarea cererilor de numire din functia d ejudecator in functia de procuror si din functia de procuror in functia de judecator sunt avute in vedere posturile din lista prevazuta la alin. (2), in masura in care acestea mai sunt vacante.

  Textul integral al Hotararii CSM de modificare: Hotararea CSM 828/2014 modifica Regulamentul privind etasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-27 :: Titlu: Enel ar putea obtine cel putin doua miliarde de euro pe activele din Romania (Bloomberg)

  Oferta Electrica, oferta care a atras de la investitorii institutionali si cei de retail 435 milioane euro, "serveste ca un indicator util al interesului investitorilor" in activele energetice reglementate si arata ca Enel ar putea obtine doua miliarde de euro sau mai mult pentru activele sale din Romania, conform analistului Cosma Panzacchi de la Sanford C. Bernstein Ltd, din Londra, transmite Bloomberg.

  Cea mai mare oferta derulata vreodata prin bursa romaneasca — Electrica — ar putea sprijini eforturile Enel SpA de a-si vinde activele de producere a energiei din Slovacia si de distributie si vanzari din Romania pentru 4,4 miliarde de euro (5,9 miliarde dolari), sustin analistii.

  Vanzarile vor implica o participatie de 64,4% in Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% in Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din actiunile Enel Romania.

  Directorul general al Enel, Francesco Starace, s-a angajat sa vanda pana la sfarsitul anului activele din Romania si Slovacia, pentru a intari bilantul companiei italiene. Printre potentialii cumparatori se afla Electrica, dar si fonduri de investitii, State Grid Corporation of China, RWE AG si Electricite de France.

  "Credem ca acest eveniment are implicatii indirecte, insa importante si pozitive, pentru Enel. Compania va realiza cu succes planul de vanzare a activelor", a apreciat Panzacchi.

  Un purtator de cuvant al companiei germane RWE, Michael Murphy, a refuzat sa comenteze posibila oferta pentru activele Enel, asa cum a facut si purtatorul de cuvant al EDF.

  Orice vanzare ar putea fi intarziata, dupa ce Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), companie desprinsa din Electrica si aflata in subordinea Departamentului pentru Energie, a anuntat ca va deschide o actiune impotriva Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, in cazul vanzarii de catre Electrica a participatiei minoritare din fosta filiala Muntenia Sud si va solicita companiei italiene plata unei sume de 521,583 milioane de euro.

  Enel nu se asteapta ca aceasta actiune sa afecteze procesul de vanzare a activelor, a declarat un purtator de cuvant al companiei italiene.

  Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat in iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde si Enel are obligatia de a cumpara o parte sau intregul pachet de 23,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud catre Enel.

  Statul roman are drept de preemptiune asupra diviziilor Enel din tara si nu a precizat daca este sau nu interesat de active.

  "Activele de distributie ale Enel in Romania ar putea fi preluate de investitori privati sau detinuti de stat sau de investitori romani, dar este, de asemenea, posibil ca aceasta intentie de vanzare sa nu se materializeze", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

  Enel vrea sa vanda si o participatie de 66% detinuta la compania slovaca de utilitati Slovenske Elektrarne, printre potentialii cumparatori fiind grupul ceh CEZ.

  In Romania, compania italiana detine trei foste filiale ale Electrica de distributie si furnizare a energiei electrice, in zona Muntenia Sud, inclusiv Bucuresti, in Banat si in Dobrogea.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-27 :: Titlu: Florin Jianu: In septembrie lansam primul cluster mondial de turism pentru tineret

  In Romania va fi lansat, in septembrie acest an, primul cluster mondial de turism pentru tineret, in prezenta secretarului general Organizatiei Mondiale a Turismului, Taleb Rifai, care va veni la Bucuresti, a declarat, sambata, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri si Turism, Florin Jianu.

  "In toamna vom lansa primul cluster mondial de turism, mai exact in perioada 10 — 13 septembrie, cand secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului va fi prezent in Romania, tocmai pentru acest tip de eveniment. Competitia Sport Arena Bucharest Challenger, care se desfasoara sambata si duminica, la Bucuresti, este o avanpremiera pentru acest eveniment din toamna si o sa invit oameni tineri si dinamici sa fie membri constituenti ai acestui cluster", a spus ministrul delegat.

  Acesta a participat la Conferinta "Evenimente sportive internationale-motor de dezvoltare turistica", cu ocazia meciurilor de baschet de formatul 3X3, din cadrul Sport Arena Bucharest Challenger, lansata la Bucuresti, si la care participa sportivi din 12 tari.

  Florin Jianu a dat, pe de alta parte, asigurari ca Romania ramane o destinatie sigura pentru turism, chiar si in contextul evolutiilor geo-politice din regiunea Europei de Sud-Est.

  "Romania este o destinatie sigura pentru turism, pentru europeni si tarile vecine. Daca ne uitam la turistii din Republica Moldova, numarul acestora a crescut cu 30 — 40%, in primul semestru al acestui an. Noi am lansat conceptul Romania destinatie sigura, iar printr-o serie de evenimente vrem sa aratam ca Romania, la nivelul sud-estului Europei se pozitioneaza ca o destinatie sigura, ca o destinatie care poate atrage turistii din regiune. Am fost in Republica Moldova, saptamana trecuta, joi am fost la Iasi, vineri am fost la Suceava, tocmai pentru a transmite acest tip de mesaj. Acelasi mesaj l-am transmis si azi. Deja, sportivii care vin din 12 tari, cred ca au inteles singuri ca Romania este o destinatie sigura, ca pot face sport aici, ca se pot simti bine", a aratat Jianu.

  Ministrul delegat a reamintit ca, la nivel global, turismul sportiv aduce intre 14 si 25 la suta din ceea ce reprezinta incasarile si contributia turismului la PIB.

  "In Romania incasarile din turismul sportiv ajung undeva la 10 la suta, dar ne dorim sa atingem si noi media europeana. Acest tip de conferinta, ca cea de sambata, este un prim inceput, pentru ca noi dam din ce in ce mai multa importanta turismului in care sunt implicati tinerii. Vrem sa-i atragem, iar Romania sa se pozitioneze ca o destinatie favorabila atragerii tinerilor", a spus Florin Jianu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-26 :: Titlu: Legea 118/2014 privind pensia de serviciu pentru magistratii condamnati definitiv ori pentru care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 549/2014 a fost publicata Legea 118/2014 pentru completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

  Nu beneficiaza de pensia de serviciu prevazuta la art. 82 si 83^1 si de indemnizatia prevazuta la art. 81 judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv ori s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu acestea, savarsite inainte de eliberarea din functie. Aceste persoane beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii.

  Daca se dispune clasarea, renuntarea la urmarirea penala, achitarea, incetarea procesului sau renuntarea la aplicarea pedepsei fata de judecator, procuror, magistrat asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, acesta este repus in situatia anterioara si i se plateste pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale, sau dupa caz diferenta dintre aceasta si pensia din sistemul public incasata dupa punerea in miscare a actiunii penale.

  Textul integral al Legii de modificare: Legea 118/2014 privind pensia de serviciu pentru magistratii condamnati definitiv ori pentru care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: UNICEF lanseaza un videoclip interactiv dedicat prevenirii violentei impotriva copiilor, parte a campaniei globale #STOPviolentei

  UNICEF lanseaza vineri in Romania un videoclip interactiv dedicat prevenirii violentei impotriva copiilor ca parte a campaniei globale #STOPviolentei, informeaza un comunicat al organizatiei remis vineri AGERPRES.

  "Din pacate, violenta ramane un subiect tabu, acceptat in mod tacit. Daca alegem sa nu facem nimic, copiii inteleg ca violenta este parte din viata lor, iar acest lucru este inacceptabil. Violenta verbala este cel mai putin constientizata, desi efectele sunt nocive pentru copil si il afecteaza pe termen lung", a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF in Romania, potrivit comunicatului.

  In cadrul campaniei globale #STOPviolentei, UNICEF a creat o serie de videoclipuri pentru piese donate de artisti internationali, iar materialul lansat vineri in Romania se alatura celor din Paraguay, Tanzania, Liberia si Pacific.

  "Violenta se poate ascunde acolo unde nu te astepti. Chiar si in tine", este mesajul videoclipului interactiv prin care se atrage atentia asupra formelor de violenta ignorate sau tolerate la nivel social.

  Videoclipul piesei Hammers va fi difuzat pe posturile de televiziune muzicale intr-o versiune noninteractiva, dar pentru a experimenta mesajul campaniei la cel mai puternic nivel, publicul fiind invitat sa acceseze linkul: http://bitly.com/GasesteCopilul.

  Piesa de pe fundalul videoclipului a fost creata de artistul german Nils Frahm si se numeste Hammers. Regizorul videoclipului este Andreea Paduraru, iar casa de productie Saga Film. Conceptul a fost realizat de Lowe&Partners.

  UNICEF Romania desfasoara o campanie de trei ani, cu scopul de a atrage atentia asupra violentei asupra copilului, sustinuta de interventii de mobilizare comunitara la nivel local.

  Desi este un fenomen foarte raspandit in Romania, violenta ramane invizibila sau, si mai rau, este considerata un fapt uzual, 60% din populatie tolerand comportamentul violent in cadrul familiei (2012, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Strategia nationala pentru prevenirea si combaterea fenomenului violentei in familie).

  Problema principala in depistarea, reducerea si prevenirea violentei asupra copiilor este data de faptul ca majoritatea oamenilor nu constientizeaza consecintele grave pe care anumite gesturi, aparent inofensive, precum tonul ridicat sau chiar indiferenta, le pot avea asupra copilului, se arata in comunicatul citat.

  In Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Restantele la creditele in lei au scazut cu 4,84% in iunie; la creditele in valuta restantele sunt mai mici cu 5,5%

  Valoarea totala a creditelor restante in lei ale populatiei si firmelor, inregistrata in luna iunie 2014, se cifreaza la aproximativ 12,68 miliarde de lei, cu 4,84% sub cea raportata in mai, in timp ce restantele la creditele in valuta se ridicau la 18,6 miliarde lei (echivalent), in scadere cu 5,5%, conform unui raport al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, publicat vineri.

  Totalul creditelor in lei se ridica, in iunie, la 90,5 miliarde de lei (plus ,67% fata de luna precedenta), din care 51,74 miliarde de lei erau sume contractate de agentii economici si 36,85 miliarde de lei de populatie.

  Creditele in valuta totalizau 126,9 miliarde de lei in iunie (minus 1,77% fata de mai), din care 59,6 miliarde de lei imprumuturi contractate de agentii economici si 64,8 miliarde de lei de populatie.

  Bucurestenii aveau, la finele lunii iunie, credite in lei restante in suma de 2,9 miliarde de lei si in valuta de 8,35 miliarde de lei (echivalent). Totalul creditelor in lei contractate in Capitala atingea nivelul de 28,8 miliarde de lei, iar al celor in valuta — depasea 57,8 de miliarde de lei.

  In restul tarii, unele dintre cele mai mari rate ale restantelor se inregistreaza in judetele Salaj (27,4% din creditele in lei si 26,96% din creditele in valuta), Mehedinti (20,63% din creditele in lei si 21,28% din creditele in valuta), Bistrita-Nasaud (20,75% din creditele in lei si 20,14% din creditele in valuta), Valcea (16,08% din creditele in lei si 24,18% din creditele in valuta), Sibiu (26,53% din creditele in lei si 14,2% din creditele in valuta), Suceava (23,27% din creditele in lei si 18,76% din creditele in valuta), Giurgiu (27,8% din creditele in lei si 13,7% din creditele in valuta), Galati (17,59% din creditele in lei si 24,04% din creditele in valuta), Braila (24,76% din creditele in lei si 16,62% din creditele in valuta) si Brasov (22,36% din creditele in lei si 15,16% din creditele in valuta).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0155 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2715 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0051 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5528 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.023 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6204 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0139 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2336 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 iulie 2014

  In data de 25 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 550/2014 - M. Of. 550/2014 [M. Of. 550 / 25 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 551/2014 - M. Of. 551/2014 [M. Of. 551 / 25 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 552/2014 - M. Of. 552/2014 [M. Of. 552 / 25 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 553/2014 - M. Of. 553/2014 [M. Of. 553 / 25 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-26 :: Titlu: Firma canadiana Candu a semnat un acord cu o companie chineza pentru unitatile 3 si 4 de la Cernavoda

  Compania canadiana Candu Energy Inc. a semnat joi un acord de cooperare cu firma China Nuclear Power Engineering Company pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda (Romania), informeaza Canada NewsWire.

  La centrala de la Cernavoda functioneaza deja doua reactoare nucleare de tip CANDU 6 care au intrat in functiune in 1996 si 2007. Impreuna, aceste doua reactoare asigura aproximativ 20% din productia de energie electrica a Romaniei.

  Acordul semnat joi vine ca urmare a unei scrisori de intentie semnata de firma mama a CNPEC, grupul China General Nuclear Power Group, si Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) in luna noiembrie 2013 pentru investitii in dezvoltare a doua noi reactoare la centrala de la Cernavoda.

  "Candu Energy este incantat sa colaboreze cu CNPEC pentru satisfacerea necesitatilor Romaniei in domeniul energiei nucleare", a declarat presedintele director general de la Candu Energy, Preston Swafford. "Acordul de astazi adanceste legaturile puternice pe care le avem cu industriile nucleare din Romania si China in conditiile in care in ambele tari functioneaza reactoare Candu de peste un deceniu" a adaugat Preston Swafford.

  La inceputul acestei luni, ministrul Economiei, Constantin Nita, declara ca Romania spera sa ajunga la un acord cu firma China General Nuclear Power Holding Corp. cu privire la constructia a doua noi reactoare la centrala nucleara de la Cernavoda, cel mai tarziu pana in primavara lui 2015. Ministrul Economiei a precizat ca Romania este hotarata sa continue cu planurile vizand constructia de noi reactoare la centrala de la Cernavoda in ideea de a echilibra productia de energie pe fondul cresterii rapide a productiei de energie din surse regenerabile.

  Romania s-a adresat investitorilor chinezi pentru modernizarea sistemului sau energetic dupa ce companii precum ArcelorMittal si Enel s-au retras din proiectul construirii reactoarelor 3 si 4.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-26 :: Titlu: Ministerul Muncii: Introducerea unui sistem integrat de monitorizare a cazurilor de violenta domestica si de gen la nivel national, o prioritate

  Ministerul Muncii incurajeaza scaderea decalajelor existente intre barbati si femei, combaterea violentei impotriva femeilor, precum si o mai mare participare a femeilor in domeniul public, politic, economic, cultural, iar una dintre prioritati este introducerea unui sistem integrat de monitorizare a cazurilor de violenta domestica si violenta de gen la nivel national, potrivit unui comunicat al institutiei.

  Ioana Liana Cazacu, secretar de stat la Departamentul pentru Egalitate de ?anse intre Femei si Barbati, s-a intalnit, la Madrid, cu conducerea Institutului Femeii din capitala Spaniei. La discutii au participat Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, alti reprezentanti ai Ministerului Muncii, precum si diplomati ai Ambasadei Romaniei la Madrid.

  "Doamna Ioana Liana Cazacu a prezentat masurile intreprinse de Guvernul roman pentru promovarea egalitatii de sanse, combaterea violentei, combaterea discriminarii, precum si ariile prioritare de actiune pentru perioada imediat urmatoare, printre care se numara necesitatea introducerii unui sistem integrat de monitorizare a cazurilor de violenta domestica si violenta de gen la nivel national. In context, a mentionat si faptul ca, pe langa reinfiintarea Departamentului pentru Egalitate de ?anse, Ministrul Muncii si Familiei a fost mandatat sa semneze Conventia privind Prevenirea si Combaterea Violentei impotriva Femeilor si a Violentei Domestice ceea ce reprezinta un pas esential in armonizarea legislatiei specifice din Romania cu cea din UE. In prima sesiune parlamentara, acest document va fi supus dezbaterii Parlamentului Romaniei in vederea ratificarii", se precizeaza in comunicatul citat.

  Potrivit acestuia, consultarile cu conducerea Institutului Femeii — institut creat in 1983 — au urmarit realizarea unui schimb de opinii privind experienta celor doua state in ceea ce priveste promovarea egalitatii de sanse, combaterea discriminarii, a violentei de gen si a violentei domestice, eforturile intreprinse la nivel formal, legislativ in ambele state si aplicarea efectiva a legislatiilor respective.

  De asemenea, cele doua delegatii au abordat prioritatile de etapa ale celor doua guverne in privinta scaderii decalajelor existente la ora actuala intre barbati si femei, avansarea catre conceptul de co-responsabilitate si promovarea concilierii vietii personale cu cea profesionala si combaterii violentei impotriva femeilor. Ca dimensiuni transversale au fost discutate educatia pentru egalitatea de sanse, incurajarea unei mai mari participari a femeilor in domeniul public, politic, economic, cultural, consolidarea instrumentelor de integrare a principiilor de egalitate de sanse in toate politicile publice, respectiv introducerea dimensiunii egalitatii de sansa in proiectele finantate din fonduri europene in exercitiul bugetar 2014-2020".

  Ioana Liana Cazacu a subliniat importanta strategica acordata de Guvernul Romaniei imbunatatirii componentei egalitatii de gen atat la nivel legislativ, cat si la nivel institutional, si a evidentiat colaborarea stransa a institutiilor statului roman cu forurile europene si cu societatea civila romaneasca.

  Cele doua delegatii si-au exprimat interesul pentru aprofundarea dialogului bilateral si a realizarii unui schimb de experienta privind bunele practici dezvoltate in materie de egalitate de sanse si de combatere a violentei de gen si a violentei domestice, partea romana exprimand un interes special pentru teme precum: dezvoltarea de instrumente pentru combaterea discriminarii femeilor, dezvoltarea de proceduri si aplicarea legislatiei nationale la nivel regional si local, pregatirea specialistilor in domeniu; dezvoltarea de protocoale de actiune specifice pentru ofiterii de politie, judecatori sau cadre medicale in cazuri de violenta domestica; insertia in domeniul muncii a victimelor violentei domestice si de gen; colaborarea dintre public-privat in etapa de sensibilizare a populatiei, dar si in insertia profesionala a victimelor violentei de gen/ domestice.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Actiune a Politiei Romane in Portul Constanta pentru verificarea legalitatii marfurilor transportate

  Politia Romana a declansat o ampla actiune de verificare a legalitatii marfurilor transportate in Portul Constanta, fiind vizate in special transporturile de cereale, dar si celelalte transporturi cu produse autohtone (lemn, deseuri metalice si nemetalice etc.), informeaza IGPR intr-un comunicat remis joi AGERPRES.

  Sursa citata precizeaza ca actiunea se desfasoara in scopul prevenirii activitatilor ilicite, ce afecteaza atat veniturile bugetare, cat si mediul concurential si are loc din dispozitia inspectorului general, chestorul general de politie Petre Toba.

  Efectivele din cadrul Politiei Romane actioneaza in sistem integrat pentru verificarea si controlul legalitatii transportului de marfuri efectuat catre Portul Constanta pe cale rutiera, feroviara si navala, fiind instalate microfiltre in care se verifica legalitatea documentelor si a marfurilor transportate catre portile de acces auto din port, catre ecluzele canalului Dunare — Marea Neagra si catre triajele CFR din judetul Constanta.

  "Echipele de control scaneaza documentele insotitoare de transport al marfurilor ce parasesc incinta portuara astfel incat sa fie realizata traseologia marfurilor de la beneficiar (societatea din port) catre societatile furnizoare. Aceasta activitate are rolul de a identifica societatile comerciale si persoanele care controleaza societatile implicate in activitatile evazioniste. De asemenea, politistii efectueaza verificari directe pentru a stabili legalitatea operatiunilor comerciale inscrise in documentele verificate si a modului de evidentiere si declarare a veniturilor realizate", adauga comunicatul Politiei Romane, remis joi AGERPRES.

  La actiune participa politisti din toate structurile, alaturi de politisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane fiind detasati si politisti de la inspectoratele judetene de politie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: MEN: Rata de promovare la definitivare dupa solutionarea contestatiilor - 63,35%

  Rata finala de promovare la examenul national de definitivare in invatamantul preuniversitar, sesiunea 2014, dupa solutionarea contestatiilor, este de 63,35%, a anuntat joi Ministerul Educatiei Nationale.

  Astfel, au promovat examenul 4.953 de candidati dintre cei 7.819 care au obtinut note la proba scrisa. Comparativ cu rezultatele inregistrate inainte de depunerea contestatiilor (60,62%) se constata o crestere cu 2,72% a promovabilitatii, a precizat MEN.

  In raport cu procentul final de promovare din sesiunea 2013 (51,26%), majorarea ratei de succes este de 12 procente.

  Cel mai ridicat procent de promovare s-a inregistrat in judetul Cluj (75,81%), iar cel mai scazut in Giurgiu (49,52%).

  Numarul total al notelor sub 5 a fost 556, iar al celor intre 5 si 7,99 — 2.310. Cele mai multe note au fost inregistrate in intervalul 8 — 9,99: 4.896. Alti 57 de candidati au obtinut nota 10.

  Dintre cei 10.764 candidati inscrisi la inceputul anului scolar au fost admisi sa participe la proba scrisa doar candidatii care au indeplinit cumulativ conditiile prevazute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare in specialitatea postului de cel putin un an, calificativul pentru anul scolar in curs "Bine" sau "Foarte bine" si minimum media 8 la cele doua inspectii speciale la clasa desfasurate pe perioada anului scolar.

  Astfel, dintr-un lot de 9.917 candidati eligibili, s-au prezentat la examen 9.196 (92,73%). 40 de candidati au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda.

  Cadrele didactice care au promovat examenul national de definitivare dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar. Incepand de anul trecut, Ministerul Educatiei Nationale a decis ca nota minima de promovare a examenului national de definitivare in invatamant sa creasca de la 7 la 8.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Ciorbea: Reducerea numarului ordonantelor de urgenta ar necesita o mai buna conlucrare intre institutii

  Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat joi, in cadrul intrevederii cu ambasadorul Olandei la Bucuresti, Johannes Hendrik Mattheus Van Bonzel, ca numarul "relativ" mare de ordonante de urgenta este determinat de dinamica si urgenta deosebita ale procesului legislativ din Romania, subliniind ca o reducere a acestora ar necesita, intre altele, si o mai buna conlucrare intre Guvern, Parlament si alte autoritati si institutii publice, inclusiv Avocatul Poporului.

  Potrivit unui comunicat al purtatorului de cuvant al Institutiei Avocatului Poporului remis AGERPRES, Victor Ciorbea a mentionat ca, in ceea ce priveste OUG nr. 48/2014, prin care a fost preluat de catre Avocatul Poporului domeniul privind prevenirea torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante in locurile de detentie, au fost intrunite toate cerintele constitutionale pentru emiterea ei.

  In context, diplomatul olandez a facut observatia ca preluarea de catre Avocatul Poporului a Mecanismului National de Prevenire a Torturii s-a facut prin ordonanta de urgenta, adaugand faptul ca este de doi ani in Romania si a observat ca practica ordonantelor de urgenta este un fenomen des intalnit si nu se recurge suficient la dezbaterea parlamentara.

  In cadrul discutiilor, Avocatul Poporului a facut o scurta prezentare a atributiilor si activitatii institutiei, accentuand asupra recentei creari a domeniului privind prevenirea torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante in locurile de detentie.

  Totodata, Victor Ciorbea a afirmat ca, de la preluarea mandatului, au fost intarite relatiile cu societatea civila si organizatiile neguvernamentale, adaugand ca, incepand cu luna octombrie, vor avea loc intalniri directe ale Avocatului Poporului cu cetatenii.

  De asemenea, Victor Ciorbea a subliniat relatiile foarte bune ale Ombudsman-ului din Romania cu omologul sau olandez.

  Victor Ciorbea si Johannes Hendrik Mattheus Van Bonzel au cazut de acord ca institutia Avocatul Poporului sa deruleze, in viitor, proiecte comune cu Ombudsman-ul Olandei.

  La intalnire a mai participat Geert Jan Buisman, secretar II Justitie si Afaceri Interne.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei pentru taximetrie si inchirieri auto fara autorizatie (proiect)

  Ministerul Transporturilor pregateste amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei pentru persoanele fizice si juridice care practica transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere fara autorizatie de la autoritatile locale, potrivit unui proiect de Ordonanta pentru completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului.

  Conform Ordonantei, care are articol unic, se introduce la Articolul 55 o noua litera (h), aplicabila persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public de persoane cu un autoturism.

  La acelasi articol, se prevede, la punctul 3, amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei pentru mai multe contraventii, iar articolul 7 stabileste ca "transporturile de persoane sau bunuri in regim de taxi se pot executa ca servicii de interes public pentru populatie, de regula, in interiorul unei localitati, numai pe baza autorizatiei pentru transport in regim de taxi, valabila, emisa de autoritatea administratiei publice locale, in conditiile prezentei legi".

  Potrivit Notei de Fundamentare a proiectului de Ordonanta pentru completarea Legii nr.38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, prin promovarea acestui act normativ se urmareste crearea cadrului legal care sa asigure posibilitatea sanctionarii persoanelor fizice sau juridice care efectueaza activitati neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fara respectarea dispozitiilor legale in vigoare.

  "Nerespectarea dispozitiilor stabilite prin Legea nr.38/2003 se sanctioneaza conform Capitolului VII — "Sanctiuni si contraventii" din aceeasi reglementare. Cu toate acestea, in ultima perioada de timp se constata existenta unor practici ilicite in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afecteaza in mare masura atat transportul local cat si transportul judetean de persoane", se mai arata in Nota de Fundamentare a proiectului.

  In plus, potrivit documentului, adoptarea acestei Ordonante urmareste eliminarea practicilor ilicite in activitatile de transport rutier de persoane cu autoturisme, fiind o masura directa pentru eliminarea concurentei neloiale, limitarea pierderilor la bugetul de stat din neplata taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier neautorizate, si diminuarea riscurilor ce privesc siguranta circulatiei rutiere, ca urmare a efectuarii unor activitati de transport rutier de persoane neautorizate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 iulie 2014

  In data de 24 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 547/2014 - M. Of. 547/2014 [M. Of. 547 / 24 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 548/2014 - M. Of. 548/2014 [M. Of. 548 / 24 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 549/2014 - M. Of. 549/2014 [M. Of. 549 / 24 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4155 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0135 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2766 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0125 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5758 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0302 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6343 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0104 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2346 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Ordinul 108/2014 privind sprijinulacordat personalului militar incadrat intr-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar si familiilor acestora

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 526/2014 a fost publicat Ordinul 108/2014 privind masurile de sprijin acordate personalului militar incadrat intr-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar si familiilor acestora, precum si familiilor personalului militar decedat.

  Prezentul ordin stabileste:
  a) conditiile si procedurile pentru realizarea urmatoarelor masuri de sprijin:
  1. mentinerea in functii militare a personalului militar care a fost:
  (i) incadrat in gradul III de invaliditate de catre comisiile de expertiza medico-militara, in timpul si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, si declarat apt sa desfasoare anumite activitati profesionale de catre Comisia de expertiza medicala si evaluare a capacitatii de munca, denumita in continuare Comisie, infiintata la nivelul Ministerului afacerilor Interne (MAI);
  (ii) clasat apt limitat pentru serviciul militar, de catre comisiile de expertiza medico-militara, in timpul si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, si este apt sa desfasoare anumite activitati profesionale, cu confirmarea aptitudinii in munca de catre medicul de medicina muncii;
  2. rechemarea in activitate si numirea in functii militare ori incadrarea in functii civile a fostului personal militar trecut in rezerva ca urmare a incadrarii in gradul III de invaliditate sau clasarii apt limitat pentru serviciul militar, de catre comisiile de expertiza medico-militara, in timpul si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, declarat apt sa desfasoare anumite activitati profesionale de catre Comisie;
  3. inmatricularea in institutiile de invatamant ale MAI a copiilor personalului militar, clasat inapt sau apt limitat pentru serviciul militar, de catre comisiile de expertiza medico-militara ori, dupa caz, decedat, in timpul si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu;
  4. numirea in functii militare, respectiv in functii civile in unitati ale MAI, a copiilor aflati in intretinerea personalului militar, clasat inapt sau apt limitat pentru serviciul militar, de catre comisiile de expertiza medico-militara ori, dupa caz, decedat, in timpul si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, precum si a sotului/sotiei acestuia;
  b) domeniile de activitate in care pot fi mentinute in activitate sau, dupa caz, numite in functii militare ori incadrate in functii civile, persoanele prevazute la lit. a) pct. 1 si 2;
  c) componenta, organizarea si atributiile Comisiei.

  Masurile de sprijin prevazute de prezentul ordin se acorda la cerere.
  Nu pot fi formulate cereri in conditiile prezentului ordin, in situatia in care invaliditatea sau decesul a intervenit ca urmare a savarsirii, cu intentie, a unei fapte prevazute de legea penala, pentru care personalul militar a fost condamnat definitiv.
  Copiii personalului militar pot formula cerere pentru acordarea unei singure masuri de sprijin.
  Beneficiarii masurilor de sprijin care trec in rezerva/isi inceteaza raporturile munca la cerere sau din motive imputabile acestora, precum si copiii personalului militar exmatriculati din institutii de invatamant ale MAI nu mai pot formula alta cerere in conditiile prezentului ordin.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 108/2014 privind sprijinulacordat personalului militar incadrat intr-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar si familiilor acestora
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Dezbatere pe marginea versiunilor actualizate ale programelor operationale 2014 - 2020

  Ministerul Fondurilor Europene a organizat astazi, 23 iulie a.c., un eveniment dedicat prezentarii si dezbaterii versiunilor actualizate ale programelor operationale pentru perioada de programare 2014 - 2020 cu reprezentantii institutiilor implicate in gestionarea fondurilor europene si cu potentiali aplicanti. Versiunile actualizate ale programelor au fost prezentate de oficialii Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Cele trei ministere mentionate au functii de autoritate de management in viitoarea perioada de programare dupa cum urmeaza:

 • Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru: Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Asistenta Tehnica si Programul Operational Infrastructura Mare;
 • Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice va fi autoritate de management pentru: Programul Operational Regional, Programul Operational Capacitate Administrativa, respectiv pentru programele de cooperare teritoriala europeana;
 • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va fi autoritate de management pentru: Programul National pentru Dezvoltare Rurala si Programul Operational pentru Pescuit.

  Prezentarile sustinute in cadrul evenimentului au fost publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, www.fonduri-ue.ro:
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Capital Uman;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Competitivitate;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Asistenta Tehnica;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Infrastructura Mare;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Regional;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Capacitate Administrativa;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului National pentru Dezvoltare Rurala.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Locuintele ANL pentru tineri destinate inchirierii vor putea fi vandute cu plata in rate lunare

  Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri Ordonanta pentru modificarea Legii 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, act normativ initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) prin care se creeaza cadrul legal pentru vanzarea cu plata in rate lunare a locuintelor construite prin programul "Locuinte pentru tineri, destinate inchirierii".

  "Noile prevederi stabilesc ca, pentru plata in rate, avansul sa fie cel putin 15% din valoarea de vanzare, iar dobanda sa fie constituita din dobanda de referinta a BNR la care se adauga doua puncte procentuale. Ratele vor fi achitate catre detinatorii unitatii locative respective, iar dobanda va fi aplicata la valoarea ramasa de achitat a locuintei", se arata intr-un comunicat al MDRAP remis AGERPRES.

  Totodata, precizeaza aceeasi sursa,transferul de proprietate asupra locuintei catre cumparator se produce dupa achitarea integrala a valorii de vanzare, pana atunci locuinta ramanand in administrarea autoritatilor administratiei publice locale.

  "Odata cu dreptul de proprietate asupra locuintei se dobandeste si dreptul de proprietate asupra cotelor-parti de constructii si instalatii, precum si asupra dotarilor care, prin natura lor, nu se pot folosi decat in comun. Odata cu dobandirea dreptului de proprietate asupra locuintei, titularul contractului dobandeste si dreptul de folosinta asupra cotei-parti de teren aferenta acesteia, pe durata existentei cladirii", se mai arata in comunicat.

  MDRAP subliniaza ca avand in vedere numarul mare de solicitari de locuinte din partea tinerilor, modificarea legislativa aprobata miercuri de Guvern urmareste tocmai accelerarea procesului de vanzare a locuintelor, astfel incat sa se acumuleze fonduri pentru construirea de locuinte noi.

  "Banii incasati din rate vor fi utilizati pentru finantarea unor noi proiecte sau programe de constructii de locuinte. Modul de constituire si de plata a avansului, a ratelor lunare, inclusiv a ratei dobanzii si a majorarilor de intarziere vor fi stabilite in Normele metodologice pentru punerea in aplicare a noilor prevederi", precizeaza MDRAP.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Presedintele Basescu solicita Parlamentului reexaminarea legii privind reducerea CAS

  Presedintele Traian Basescu a semnat miercuri cererea de reexaminare a legii privind reducerea CAS.

  Seful statului arata ca actul normativ trimis spre promulgare vizeaza diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa cum urmeaza: 15,8% (de la 20,8%) pentru conditii normale de munca, 20,8% (de la 25,8%) pentru conditii deosebite de munca si 25,8% (de la 30,8%) pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca.

  In cererea de reexaminare se mai arata ca prin Legea nr. 377/2013 publicata in Monitorul Oficial nr. 826 din 23 decembrie 2013, a fost modificata Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010 in sensul transcrierii obligatiei privind deficitul structural si Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu care revine Romaniei prin ratificarea Tratatului Fiscal.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.429 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0118 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2891 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0038 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.606 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0142 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6447 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0097 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2349 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 iulie 2014

  In data de 23 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 544/2014 - M. Of. 544/2014 [M. Of. 544 / 23 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 545/2014 - M. Of. 545/2014 [M. Of. 545 / 23 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 546/2014 - M. Of. 546/2014 [M. Of. 546 / 23 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Institutiile romanesti vor putea participa la implementarea contractelor de asistenta tehnica in tari care nu sunt membre UE

  Institutiile romanesti vor putea participa la implementarea de contracte de asistenta tehnica in tari care candideaza pentru a obtine statutul de membre ale Uniunii Europene si in state terte in relatia cu UE. Pana in prezent Romania, in calitate de tara membra UE, prin institutiile sale, putea participa doar la proiectele de infratire institutionala.

  In vederea cresterii gradului de implicare a institutiilor romane in acordarea de asistenta a fost aprobata optata in sedinta de Guvern de astazi, 23 iulie a.c. a Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2008 privind infiintarea activitatii de derulare si gestionare a proiectelor de infratire institutionala finantate de Uniunea Europeana, pentru care Romania are calitate de donator.

  Modificarile aduse de actul normativ aprobat in sedinta de Guvern de astazi sunt urmatoarele:

 • Extinderea cadrului legal si asupra contractelor de asistenta tehnica, creandu-se posibilitatea participarii institutiilor romanesti (institutii ale administratiei publice din Romania, singure sau in parteneriat cu institutii private nationale si internationale) la acestea;
 • Extinderea atributiilor Autoritatii Administrative de Infratire Institutionala, din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, si asupra gestionarii de Asistenta Tehnica;
 • Clarificarea categoriilor de cheltuieli eligibile finantate exclusiv din veniturile proprii – procent din costurile totale ale proiectului derulat de institutia donatoare de asistenta.

  Institutiile din Romania au participat la proiecte de infratire institutionala in state precum: Republica Moldova, Ucraina, Republica Croatia, Republica Albania, Republica Serbia, Republica Azerbaidjan.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Peste 3,7 milioane pasageri au tranzitat aeroporturile Capitalei in 6 luni; in iunie, trafic record-peste 800.000 pasageri

  Mai mult de 3,7 milioane de pasageri au tranzitat cele doua aeroporturi ale Capitalei in primele sase luni ale acestui an, in crestere cu 7% comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar numarul miscarilor de aeronave a urcat, de asemenea, cu 4%, potrivit unui comunicat al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti remis, miercuri, AGERPRES.

  In luna iunie 2014 a fost consemnat un trafic aerian record de 800.993 de pasageri, in crestere cu aproape 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar numarul de miscari de aeronave a crescut cu peste 10% comparativ cu iunie 2013, ajungand la 9.558 aterizari si decolari.

  "Numarul pasagerilor care au tranzitat cele doua aeroporturi din Bucuresti in primul semestru din 2014 a inregistrat o crestere de aproape 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, creandu-se astfel premisele atingerii pragului de 8 milioane de pasageri in intreg anul 2014", se precizeaza in comunicatul citat.

  Potrivit acestuia, evolutia numarului de pasageri pe cele doua aeroporturi ale Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti depaseste tendinta generala inregistrata la nivel european. In plus, pe aeroporturile Capitalei s-a inregistrat o crestere accentuata a numarului de miscari de aeronave, devansand si la acest capitol trendul european. Astfel, in primul semestru al anului 2014, numarul miscarilor de aeronave pe aeroporturile din Bucuresti a crescut cu aproape 4% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

  Pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti opereaza in prezent 37 de companii aeriene, care transporta pasageri catre 87 de destinatii. In anul 2013, pe AIHCB au inceput sa opereze doua noi companii aeriene: easyJet Air si Air Serbia, iar din 2014 Ryanair si Air Baltic au operat primele curse regulate pe Aeroportul Henri Coanda.

  Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti si-a inceput activitatea la data de 5 februarie 2010 si asigura coordonarea operationala si managementul celor doua aeroporturi ale Capitalei. CNAB a fost infiintata prin fuziunea societatilor care gestionau aeroporturile bucurestene: Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti si Aeroportul International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: ANAF a colectat venituri bugetare de 88,275 miliarde lei in primul semestru din 2014

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a incasat venituri bugetare de 88,275 miliarde lei in primul semestru din 2014, mai mult cu peste trei miliarde de lei comparativ cu perioada similara din 2013, cand incasarile s-au cifrat la 85,086 miliarde lei, potrivit datelor transmise de ANAF la solicitarea AGERPRES.

  Administratiile finantelor publice au incasat in prima jumatate a acestui an venituri din taxe si impozite de 84,315 miliarde lei, iar autoritatea vamala 3,96 miliarde lei.

  Peste jumatate din veniturile colectate de ANAF — 44,645 miliarde lei — au fost incasate de Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili /DGAMC/, in timp ce Directia Regionala a Finantelor Publice Bucuresti a incasat venituri din taxe si impozite de 15,698 miliarde lei.

  Din cele opt directii regionale ale ANAF, cea mai mica suma a fost colectata de Directia Regionala a Finantelor Publice Craiova — 2,567 miliarde lei, care reuneste judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea.

  Pe judete, cele mai mari incasari din taxe si impozite sunt realizate in Constanta — 2,611 miliarde lei, Cluj — 1,93 miliarde lei, Prahova — 1,457 miliarde lei si Brasov — 1,373 miliarde lei, iar cele mai mici in Mehedinti — —242,32 milioane lei, Ialomita — 257,24 milioane lei si Calarati — 267,81 milioane lei.

  In Bucuresti, incasarile administratiei finantelor publice din cadrul ANAF au fost de 13,699 miliarde lei, iar in Ilfov — 1,998 miliarde lei.

  In ceea ce priveste autoritatea vamala, cele mai mari incasari au fost realizate la Directia Regionala Galati — 1,557 miliarde lei, care reuneste judetele Constanta, Galati, Vrancea, Tulcea, Buzau si Braila.

  "Un lucru important asupra caruia vreau ca toata lumea sa aiba datele corecte — pe primul semestru al anului 2014 am incasat ca venituri la bugetul de stat cu 3 miliarde de lei in plus fata de anul trecut, deci, daca s-ar mentine acest trend, 6 miliarde de lei incasari suplimentare fata de anul trecut. Important este insa ca acest trend trebuie sa creasca, nu sa se mentina doar in acest fel, atata timp cat, in sfarsit, dupa nenumarate blocaje, avem in vigoare noul Cod al insolventei, atata timp cat am aplicat schema de restructurare a ANAF in baza acordului si a programului cu Banca Mondiala, motiv pentru care, din aceste cresteri de incasari bugetare am putut sa acoperim descresterea deficitului. Noi nu ramanem la acelasi nivel de venituri si cheltuieli, ci avand o scadere constanta a deficitului, practic, de fiecare data, cresterea de venituri trebuie fie completata de scaderea unor cheltuieli bugetare", a declarat marti premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

  El a adaugat ca modul de efectuare a inspectiilor fiscale ale ANAF, in baza noii politici, s-a reorientat, in sfarsit, nu spre persoane fizice, ci spre companii, spre cei care platesc taxe si impozite in asa fel incat cheltuielile bugetare sa fie sustenabile si politicile economice, asa cum este reducerea contributiilor de asigurari sociale, sa fie in continuare masuri economice pe termen lung, care sa sprijine crearea de locuri de munca.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Decizia ICCJ nr. 14 din 16 iunie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 525/2014 a fost publicata Decizia ICCJ nr. 14 din 16 iunie 2014 pentru dezlegarea in principiu a problemei de drept, respectiv daca in interpretarea art. 6 alin. (1) din Codul penal, in ipoteza in care este vorba despre o hotarare de condamnare cu aplicarea art. 320^1 din Codul de procedura penala anterior, se reduce pedeapsa la maximul special prevazut de lege pentru infractiunea savarsita, maxim ce se va reduce cu 1/3 ca urmare a judecarii cauzei prin aplicarea principiului recunoasterii vinovatiei.

  Prin Sentinta penala nr. 545 din 27 februarie 2014 pronuntata de Judecatoria Ploiesti in Dosarul nr. 4.257/281/2014, in baza art. 595 din Codul de procedura penala, s-a respins, ca neintemeiata, sesizarea formulata de comisia instituita potrivit Hotararii Guvernului nr. 836/2013 privind constituirea si atributiile comisiilor de evaluare a incidentei aplicarii legii penale mai favorabile in cazul persoanelor aflate in executarea pedepselor si masurilor educative privative de libertate din perspectiva noilor reglementari penale si procesual penale de aplicare a legii penale mai favorabile, cu privire la persoana condamnata B. L.

  Prin sesizarea inregistrata pe rolul Judecatoriei Ploiesti, comisia instituita potrivit Hotararii Guvernului nr. 836/2013 a solicitat aplicarea legii penale mai favorabile cu privire la condamnatul B.L., aflat in Penitenciarul Ploiesti, apreciind ca sunt incidente dispozitiile art. 6 alin. (1) din Codul penal, in sensul ca pedeapsa urmeaza a fi redusa ca urmare a aplicarii dispozitiilor art. 396 alin. (10) din Codul de procedura penala.

  Analizand actele dosarului, Judecatoria Ploiesti a retinut ca persoana condamnata se afla in executarea unor pedepse privative de libertate, de 3 ani inchisoare, 2 ani si 6 luni inchisoare si 2 ani si 6 luni inchisoare, condamnarile fiind pronuntate pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat, cu aplicarea dispozitiilor art. 320^1 din Codul de procedura penala.

  S-a constatat ca pentru savarsirea infractiunilor mentionate au fost aplicate pedepse cu inchisoarea, al caror cuantum se incadreaza in limitele de pedeapsa prevazute de noul Cod penal, condamnatul a beneficiat deja de aplicarea dispozitiilor art. 320^1 din Codul de procedura penala anterior, in sensul reducerii limitelor de pedeapsa, astfel ca o noua aplicare a dispozitiilor art. 396 alin. (10) din Codul de procedura penala ar conduce la aplicarea repetata si nelegla a unor reduceri ale limitelor pedepsei prevazute de lege.

  Impotriva acestei sentinte penale a formulat contestatie Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti, solicitand desfiintarea sentintei si, ca urmare a rejudecarii, sa se dispuna aplicarea dispozitiilor art. 6 alin. (1) din Codul penal cu privire la pedepsele condamnatului.

  In motivarea contestatiei s-a aratat ca, la aprecierea limitelor speciale ale infractiunilor prevazute in noul Cod penal, trebuie sa se ia in considerare si reducerea acestora cu o treime, ca urmare a aplicarii dispozitiilor art. 320^1 din Codul de procedura penala anterior, care sunt reluate in cuprinsul art. 396 alin. (10) din Codul de procedura penala. S-a mai mentionat ca reducerea limitelor speciale ale pedepsei reprezinta un drept castigat al detinutului, care nu poate fi inlaturat, in caz contrar putandu-se ajunge la incalcarea principiului egalitatii si nediscriminarii, prin aplicarea unui tratament diferentiat, in cazuri egale, fara sa existe o motivare obiectiva si rezonabila.

  La termenul de judecata din 22 aprilie 2014, Tribunalul Prahova - Sectia penala, in Dosarul 4.257/281/2014, a pus in discutie sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia penala pentru dezlegarea, de principiu, a chestiunii de drept vizand interpretarea art. 6 din Codul penal, in ipoteza in care este vorba despre o hotarare de condamnare cu aplicarea art. 320^1 din Codul de procedura penala anterior, respectiv daca se reduce pedeapsa la maximul special prevazut de lege pentru infractiunea savarsita, maxim ce se va reduce cu 1/3, ca urmare a judecarii cauzei prin aplicarea principiului recunoasterii vinovatiei.

  Constatand ca solutionarea cauzei depinde de dezlegarea de principiu a chestiunii de drept invocate, in baza art. 475 si urmatoarele din Codul de procedura penala, s-a dispus sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia penala pentru a pronunta o hotarare prealabila.

  In urma dezbaterilor, ICCJ a admis sesizarea formulata de Tribunalul Prahova - Sectia penala prin Incheierea din data de 22 aprilie 2014 pronuntata in Dosarul nr. 4.257/281/2014, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea in principiu a problemei de drept, respectiv daca in interpretarea art. 6 alin. (1) din Codul penal in ipoteza in care este vorba despre o hotarare de condamnare cu aplicarea art. 320^1 din Codul de procedura penala anterior se reduce pe...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Legea 122/2014 aduce modificari privind Biosfera Delta Dunarii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 541/2014 a fost publicata Legea 122/2014 pentru completarea Legii nr.82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

  Pe intreg teritoriul rezervatiei, schimbarea destinatiei terenurilor utilizate ca amenajari agricole sau piscicole este interzisa, cu exceptia celor incluse in planul de renaturare.

  In termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, proprietarii, arendasii sau concesionarii terenurilor utilizate ca amenajari agricole sau piscicole, carora le-au schimbat destinatia, sunt obligati sa le readuca la destinatia lor initiala sau, dupa caz, sa le renatureze.

  Textul integral al legii de modificare: Legea 122/2014 aduce modificari privind Biosfera Delta Dunarii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: In Poiana Brasov se desfasoara Scolile de vara internationale organizate de ELSA Bucuresti

  Pe data de 17 Iulie au inceput, in Poiana Brasov, Scolile de vara internationale organizate de ELSA Bucuresti, pe temele Banking and Finance Law, editia a VI-a si Energy Law, prima editie.

  Aflat in a patra zi de program academic, cele doua scoli reunesc 37 de participanti din peste zece tari, 20 fiind atrasi Banking and Finance Law si 17 la Energy Law.

  Scoala de vara Banking&Finance Law a debutat cu o zi introductiva in domeniul bancar si financiar, cu prelegeri sustinute de Bogdan Bibicu, Partener, Catalin Georgescu, Senior Associate, Larisa Gabudeanu, Associate de la casa de avocatura Kinstellar. Tema primei prelegeri a fost ”Introduction to international finance&banking”, urmata in a doua parte a zilei de o prelegere introductiva in domeniul financial markets. Programul academic din aceasta zi s-a incheiat cu un workshop in cadrul caruia participantii au avut sansa de a analiza relatiile dintre banci si clienti in cadrul fazei de negociere a creditelor bancare.

  In cea de a doua zi de program academic, prelegerile au fost sustinute de catre Torsten Engelage de la PwC Viena. Prelegerile acestei zile s-au centrat in jurul pietelor de capital. Prima prelegere s-a axat pe prezentarea cadrului legislativ al pietelor de capital in Uniunea Europeana, iar in a doua parte a zilei au fost prezentate normele legislative in cadrul bancilor: CRL si CRD IV.

  In cea de-a treia zi de program academic, a avut loc o prelegere comuna celor doua scoli de vara, sustinuta de un avocat din partea ?uca, Zbarcea si Asociatii, dna avocat Andreea Lisievici, Senior Associate, precum si de un consultant fiscal din partea ?uca, Zbarcea si Asociatii Tax SRL, dl Alexandru Cristea, Tax Partner. Temele acestor prelegeri au fost ,,Principals taxation", sustinuta de dl Alexandru Cristea, respectiv ,,Legal issues in the Romanian upstream oil and gas sector", sustinuta de dna. avocat Andreea Lisievici.

  In cea de a patra zi tema principala a fost Project Finance si a fost prezentata de catre Simon Dayes, partener international, Ioana Iordache, associate, Andreea Turcu, associate de la CMS Cameron Mckenna. In prima parte a zilei, s-a discutat despre Project Finance ca un produs bancar individual si despre structurile centrale specifice. Aceste doua prelegeri au fost urmate de un workshop, in cadrul caruia participantii au fost divizati in patru grupuri si au discutat patru spete diferite.

  Dorim sa le multumim sponsorilor acestui eveniment, Banca Comerciala Romana, Bulboaca si Asociatii, CMS Cameron McKenna, Kinstellar, Tuca, Zbarcea si Asociatii.

  In cadrul Energy Law Summer Law School a fost prezenta, din partea Societatii Civile de Avocati DLA Piper Romania dna avocat Bianca Pop, Associate, care a facut o introducere in domeniul dreptului energiei,urmata de o prelegere despre formele traditionale de energie si reglementarile specifice.

  In cea de-a doua zi, participantii au avut o prelegere pe tema Gazelor de sist - ,,Shale gas - judicial, technical, political aspects- sustinuta de trei avocati de la Societatea Civila de avocati Pelifilip - Ana Atanasiu, Senior Associate, Gabriela Petrea, Senior Associate, si Lucian Caruceriu, Associate, prelegere care s-a concretizat cu un exercitiu de negociere, in cadrul caruia participantii au avut ocazia sa puna in aplicare cunostintele acumulate in partea teoretica a prelegerii.

  Urmand prelegerii comune sustinuta de catre dna avocat Andreea Lisievici si dl. Alexandru Cristea, in cea de-a patra zi de program academic, in cadrul Scolii pe tema dreptului energiei ni s-a alaturat dna Anca Velicu, attorney at Law in cadrul Societatii civile de avocati Schonherr Romania, care a abordat tema energiilor regenerabile in cadrul prelegerii ,,An European experience with Renewable Support", urmata de dezbatere pe aceasta. In partea a doua a zilei, prelegerea s-a axat pe tema ,,Developing Renewable energy projects. A practical aproach", sustinuta de dna. avocat Ana-Maria Mihai, Senior Associate in cadrul Popovici, Nitu si Asociatii, urmata de o Aplicatie practica si care s-a finalizat cu o discutie libera despre astfel de proiecte.

  Dorim sa le multumim sponsorilor acestui eveniment DLA Piper Romania, Pelifilip, Popovici, Nitu si Asociatii, Schoenherr, Tuca, Zbarcea si Asociatii.

  ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicand stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are un singur scop, acela privind evolutia tinerilor in sistemul juridic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Deficitul guvernamental al UE s-a redus la 1,9% din PIB, in primul trimestru din 2014

  Deficitul guvernamental ajustat sezonier din Uniunea Europeana /UE/ a scazut pana la 1,9% din Produsul Intern Brut /PIB/, in primul trimestru din 2014, de la 3,1% din PIB in precedentele trei luni, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

  Veniturile totale au urcat la 46,6% din PIB, in primele trei luni din acest an, de la 45,7% din PIB in precedentele trei luni, in timp ce cheltuielile totale au scazut la 48,5% din PIB, de la 48,8% din PIB.

  Deficitul guvernamental al zonei euro s-a mentinut aproape stabil in primul trimestru din 2014, la 2,7% din PIB, sub limita oficiala de 3% din Produsul Intern Brut prevazuta in Tratatul de la Maastricht.

  Deficitul guvernamental ajustat sezonier al zonei euro s-a situat la 2,6% din PIB, in trimestrul patru din 2013, si la 3,1% din PIB in primul trimestru din 2013.

  Mentinerea deficitului vine pe fondul scaderii veniturilor totale, pana la 46,8% din PIB in primul trimestru din 2014, de la 46,9% din PIB in precedentele trei luni, in timp ce cheltuielile totale s-au mentinut la 49,5% din PIB.

  Zona euro, care de la 1 ianuarie 2014 numara 18 state membre odata cu aderarea Letoniei, isi revine treptat de pe urma celei mai grave recesiuni inregistrata de la crearea euro in 1999, provocata de criza datoriilor acumulate dupa mai multi ani de cheltuieli excesive.

  Reducerea deficitelor guvernamentale face parte dintr-un plan mai larg destinat refacerii sustenabilitatii finantelor publice si recastigarii increderii investitorilor in obligatiunile emise de guvernele din zona euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Creditul pentru populatie si firme a scazut, in iunie, cu 0,7%, din cauza reducerii finantarilor in valuta (BNR)

  Soldul creditelor acordate de banci firmelor si populatiei a scazut, in iunie, cu 0,7% fata luna mai, pana la 215,4 miliarde de lei, si cu 3,9% fata de luna iunie a anului trecut, pe fondul scaderii puternice a finantarii in valuta, potrivit datelor publicate, miercuri, de Banca Nationala a Romaniei /BNR/.

  In termeni reali, scaderea creditului neguvernamental a fost, in iunie 2014, de 0,4% fata de luna anterioara, si de 4,5% fata de iunie 2013.

  "Creditul in lei a crescut cu 0,7% (0,9% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 1,7% (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 1,4 la suta). La 30 iunie 2014, creditul neguvernamental a inregistrat o reducere de 3,9% (-4,5 la suta in termeni reali) fata de 30 iunie 2013, pe seama majorarii cu 7,3% a componentei in lei (6,6% in termeni reali) si a diminuarii cu 10,7% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 9,2%)", se arata in comunicatul BNR.

  Creditul in lei a crescut, in iunie fata de mai, aproape in egala masura atat pentru populatie, cu 0,7%, cat si pentru firme, cu 0,6%, iar comparativ cu iunie 2013, soldul creditului in lei pentru populatie a avansat cu 8,7%, iar finantarea firmelor in moneda nationala cu 6,4%, reiese din datele citate.

  In ceea ce priveste creditarea in valuta, soldul a scazut atat pentru populatie, cu 1%, cat si pentru firme, cu 2,5% in iunie comparativ cu mai 2014. Raportat la iunie 2013, soldul creditului in valuta a suferit corectii importante, de 8,1% in cazul populatiei si cu 13,3% pentru firme, conform bancii centrale.

  "Creditul guvernamental a crescut in luna iunie 2014 cu 2,2%, pana la 80,5 miliarde de lei. La 30 iunie 2014, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 7,8% (7,1% in termeni reali) fata de 30 iunie 2013", precizeaza BNR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Legea 120/2014 aduce scutirea de la plata a unor debite ale persoanelor provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 541/2014 a fost publicata Legea 120/2014 pentru scutirea de la plata a unor debite ale persoanelor provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor catre bugetul de stat.

  Debitele pensionarilor proveniti din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor catre bugetul de stat, aflate in sarcina acestora la data intrarii in vigoare a prezentei legi, generate de interpretari neunitare ale prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 67/2003 privind majorarea pensiilor din sistemul public provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor, aprobata prin Legea nr. 383/2003 si ale prevederilor Legii nr. 250/2007 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, se scutesc de la plata. (2) Contributia de asigurari de sanatate sau, dupa caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plata conform prevederilor alin. (1), nu se recupereaza.

  Nu fac obiectul scutirii la plata, conform prevederilor prezentei legi, debitele care au drept cauza culpa debitorului, materializata in folosirea de catre acesta a unor documente neconforme realitatii sau declararea de catre acesta a unor date nereale care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei.

  In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice va emite norme metodologice de aplicare, care se aproba prin ordin al ministrului.

  Textul integral al Legii: Legea 120/2014 aduce scutirea de la plata a unor debite ale persoanelor provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: FNGCIMM a acordat 11.000 de garantii pentru "Prima Casa", in S1, aproape 28% fiind pentru Bucuresti

  Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri /FNGCIMM/ a acordat peste 11.000 de garantii in cadrul programului "Prima Casa", in semestrul I, 27,6% dintre acestea fiind pentru municipiul Bucuresti.

  Potrivit unui comunicat al FNGCIMM, remis, marti, AGERPRES, in top, in functie de numarul de solicitari primite, se mai gasesc judetele: Cluj, cu 8,1% din totalul garantiilor, Ilfov, cu 7,1%, Timis — 5,8%, si Constanta, Brasov, Sibiu si Iasi — cu procentaje cuprinse intre 3% si 5% fiecare.

  La polul opus, cu cele mai putine cereri de finantare in primul semestru al acestui an, se afla judetele Gorj, Harghita, Teleorman si Salaj, cu cate ,4% din total, Calarasi, Ialomita si Giurgiu, cu cate ,3% din garantiile acordate.

  "Din analizele statistice efectuate, reiese ca Programul ""Prima Casa" a fost accesat cu preponderenta de tineri cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani, care au preferat achizitionarea apartamentelor cu doua camere", se precizeaza in comunicat.

  Prin contractele incheiate de la inceputul programului si pana la data de 20 iulie 2014, FNGCIMM a acordat peste 119.200 de garantii, in valoare de circa 2,3 miliarde de euro, pentru credite accesate in valoare de peste 4,56 miliarde de euro. Valoarea medie a finantarii accesate in cadrul programului este de 38.300 de euro, precizeaza Fondul.

  Potrivit comunicatului, rata de nerambursare a creditelor este de doar ,2%, plafonul disponibil in prezent in cadrul programului "Prima Casa" fiind de circa 1,09 miliarde de lei (inclusiv plafonul de 490 milioane de lei destinat achizitiei de locuinte prin ANL).

  "Creditele pe programul "Prima Casa", cu garantii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la urmatorii finantatori: BCR, BRD — Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank", precizeaza institutia de garantare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Piata romaneasca de leasing operational a crescut cu 12,3%, in primul semestru, si a depasit 45.000 de autovehicule

  Piata de leasing operational a inregistrat, in primul semestru din 2014, o crestere de 12,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, depasind pragul de 45.000 de unitati, potrivit unui comunicat al Asociatiei Societatilor de Leasing Operational /ASLO/ remis, marti, AGERPRES.

  In primele sase luni ale anului au fost inmatriculate aproximativ 5.400 de autovehicule noi de catre companiile de leasing operational, mai mult decat dublu fata de prima jumatate a anului trecut, reprezentand peste 15% din totalul inmatricularilor de autoturisme si autovehicule comerciale usoare noi.

  Evolutia inregistrata in primele sase luni din 2014 se suprapune peste o perioada de crestere economica si de relansare a vanzarilor de autovehicule, mentioneaza comunicatul ASLO.

  Conform datelor centralizate de Asociatia Societatilor de Leasing Operational, in topul primelor cinci companii membre intra LeasePlan Romania, ALD Automotive, Porsche Mobility, Arval Service Lease Romania si Fleet Management Services.

  ASLO estimeaza ca piata totala de leasing operational ar putea ajunge la 47.000 de unitati, la finalul anului 2014, avand in vedere interesul pentru leasing operational si servicii de management de flote, manifestat prin cresterea numarului de solicitari din partea companiilor detinatoare de parcuri auto.

  "Cererea pentru servicii de leasing operational si management de flota auto a crescut semnificativ in prima parte a acestui an, iar rezultatele nu au intarziat sa apara, trendul fiind concretizat prin incheierea unui numar sporit de contracte fata de anul 2013. La aceasta au contribuit atat relansarea investitiilor, prin majorarea gradului de absorbtie a fondurilor europene, cat si cresterea competitivitatii, care a determinat o reducere a costurilor pentru clientii finali", a declarat presedintele ASLO, Daniel Ivan.

  La nivelul membrilor asociatiei, care reprezinta 90% din total piata, domina in continuare serviciile complete de leasing operational (finantare si management de flote) cu o cota de 69%, urmate de management de flote 23%, restul reprezentand leasing operational (exclusiv finantare).

  Potrivit ASLO, se observa, ca tendinta, o migrare a preferintelor catre masini din clasa mica si compacta, cu o motorizare sub 1,6 litri si costuri scazute de operare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: In cazul R Moldova se fac demersuri pentru devansarea aplicarii provizorii a Acordului de liber schimb de la 1 septembrie 2014

  Trimisul special al AGERPRES, Catalina Matei, transmite: In cazul Republicii Moldova se fac demersuri pentru devansarea aplicarii provizorii a Acordului de liber schimb de la 1 septembrie, a declarat marti, la Bruxelles, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, care participa la reuniunea ministrilor de externe ai tarilor UE.

  "In cazul Republicii Moldova se fac demersuri pentru devansarea aplicarii provizorii (n.r. a Acordului de liber schimb), nu de la 1 octombrie, asa cum se discutase initial, ci de la 1 septembrie. In conditiile masurilor restrictive de retaliere pe care Federatia Rusa le-a anuntat, acest lucru ne permite noua, la nivel european, sa fim mai prezenti sa acordam toata asistenta si sprijinul necesar Republicii Moldova si eventual altor state partenere care s-ar gasi intr-o astfel de situatie. De altfel, eu am facut un apel la Comisia Europeana si catre statele membre sa fim pregatiti cu mecanisme de asistenta de compensare pentru Republica Moldova. Daca acordul de liber schimb intra provizoriu in vigoare mai rapid, va fi cu atat mai bine", a declarat seful diplomatiei pentru presa romana.

  In marja Consiliului Afaceri Externe, ministrul roman de externe a participat la reuniune in format parteneriat estic cu cei sase ministri de externe din cele 6 state partenere Uniunii Europene — Republica Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan si Belarus. "Ceea ce ne-a interesat a fost sa definim si noi liniile de actiune, pasii de urmat pentru statele partenere atat cele care au semnat Acordul de asociere cat si pentru celelalte trei state care, intr-o forma sau alta, doresc o cooperare mai stransa cu UE, fara sa-si fi fixat obiectivul de asociere. In interventia pe care am avut-o, am subliniat in primul rand o chestiune de natura politica foarte importanta — criza si evolutiile de securitate dramatice din Ucraina legate de Bazinul Marii Negre in general au demonstrat inca o data cat de importanta este racordarea acelor state pe baza vointei libere exprimate, si o cooperare cat mai stransa cu UE. Acest lucru inseamna solidaritate si sprijin politic, de natura economica si racordarea la un sistem de valori care ofera garantii. In al doilea rand am informat colegii ca, pentru cele trei state care au semnat acordul de asociere, Romania a fost primul stat membru al UE care a ratificat unanim toate cele trei acorduri de asociere (n.r. Republica Moldova, Georgia, Ucraina) si am incurajat statele membre sa finalizeze procedura de ratificare interna cat mai rapid posibil. In al doilea rand am subliniat cat de importanta este aplicarea provizorie a acordurilor de asociere, in principal acea componenta economica", a detaliat ministrul Corlatean.

  Acesta s-a mai referit, in cadrul reuniunii, la perspectiva europeana. "?i Romania a sustinut acele concluzii privind Ucraina, adoptate anterior. Faptul ca Acordul de asociere la UE nu reprezinta obiectivul final, ci trebuie sa mergem mai departe pentru confirmarea unei perspective europene. (...) Cu privire la celelalte trei state din parteneriatul estic (n.r. Armenia, Azerbaidjan si Belarus) am pledat pentru a adecva la nevoile specifice ale celor trei state asistenta si cooperarea pe care o avem. Aceste state nu si-au declarat ca obiectiv dorinta de asociere, poate chiar in perspectiva unei aderari la UE, dar doresc o forma de cooperare specifica intereselor proprii. ?i noi sustinem si cu Armenia si cu Azerbaidjanul acel acord de parteneriat strategic in domeniul securitatii energetice si cu Belarus sa facem pasi inainte", a subliniat ministrul roman de externe.

  Tot in marja CAE, partile romana si franceza au cazut de acord sa organizeze, in calitate de copresedinti ai grupului de actiune europeana UE — Republica Moldova, la Chisinau, cu sprijinul gazdelor, cel mai probabil la 1 septembrie a.c., viitoarea reuniune a grupului de prietenie. "?i am si distribuit scrisoarea de invitatie tuturor ministrilor. Va fi in premiera organizata o astfel de reuniune in capitala unei tari partenere", a completat ministrul Titus Corlatean.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Cursul valutar din 22 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 22 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4408 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.008 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2929 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0031 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6202 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6544 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0073 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2352 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Monitorul Oficial din 22 iulie 2014

  In data de 22 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 541/2014 - M. Of. 541/2014 [M. Of. 541 / 22 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 542/2014 - M. Of. 542/2014 [M. Of. 542 / 22 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 543/2014 - M. Of. 543/2014 [M. Of. 543 / 22 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-22 :: Titlu: Taximetristii de la aeroporturi, verificati de politisti

  Politistii de la transporturi au aplicat, in mai putin de doua ore, 25 de sanctiuni contraventionale, in urma unei actiuni desfasurate luni in zona a cinci aeroporturi internationale, pentru verificarea legalitatii transportului in regim de taxi.

  "La data de 21 iulie, sub coordonarea de specialitate a Directiei de Politie Transporturi din cadrul IGPR, politistii au verificat autovehiculele care efectueaza transport in regim de taxi, in zona aeroporturilor internationale Henri Coanda Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Bacau si Iasi", informeaza un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) remis marti AGERPRES.

  In mai putin de doua ore, politistii au controlat 138 de autoturisme in regim de taxi, iar pentru neregulile constatate au aplicat 25 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 7.110 de lei.

  "Dintre acestea, 15 au fost pentru abateri prevazute de OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si 5 pentru incalcarea prevederilor Legii 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere. Ca masura complementara, politistii au retras un certificat de inmatriculare si au ridicat un set de placute de inmatriculare, pentru lipsa asigurarii obligatorie de raspundere civila auto", se mai arata in comunicat.

  Actiunile vor continua si in perioada urmatoare, in vederea prevenirii si combaterii activitatilor ilegale de taximetrie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-22 :: Titlu: Datoria guvernamentala a Romaniei se situa la jumatate din media inregistrata la nivelul UE, in T1 din 2014

  Datoria guvernamentala a Romaniei se situa, la finele primului trimestru al acestui an, la 247.921 milioane lei, sau 39% din Produsul Intern Brut /PIB/, la jumatate din media de 88% din PIB inregistrata la nivelul Uniunii Europene (UE 28) si nivelul de 93,9% din PIB consemnat in zona euro, potrivit unui raport publicat, marti, de Oficiul european de statistica (Eurostat).

  De altfel, Romania avea la finele primului trimestru una din cele mai mici datorii guvernamentale din UE, fiind devansata doar de Estonia, unde datoria guvernamentala se ridica la 10% din PIB, Bulgaria, 20,3% din PIB, Luxemburg, 22,8% din PIB si Letonia 38,2% din PIB.

  La polul opus, tarile membre cu cea mai mare datoria guvernamentala erau Grecia (174,1% din PIB), Italia (135,6%) si Portugalia (132,9%).

  Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, 19 state membre (inclusiv Romania) au inregistrat o crestere a raportului datorie guvernamentala—PIB.

  In Romania, datoria guvernamentala a crescut de la 241.445 milioane lei (38,4% din PIB) pana la 247.921 milioane lei (39% din PIB).

  La nivelul UE, nivelul datoriei guvernamentale a crescut de la 87,2% din PIB pana la 88% din PIB. In cazul zonei euro, datoria guvernamentala a crescut, in primul trimestru, de la 92,7% din PIB la 93,9% din PIB, dupa doua trimestre consecutive de scadere.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-22 :: Titlu: OUG 51/2014 aduce modificari privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 486/2014 a fost publicata OUG 51/2014 pentru modificarea si completarea OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

  Astfel, se introduc doua noi articole:
  Art. 271^1
  (1) In scopul de a proteja autoritatea contractanta de riscul unui eventual comportament necorespunzator, contestatorul are obligatia de a constitui garantia de buna conduita pentru intreaga perioada cuprinsa intre data depunerii contestatiei/cererii/plangerii si data ramanerii definitive a deciziei Consiliului/hotararii instantei de judecata de solutionare a acesteia.
  (2) Contestatia/Cererea/Plangerea va fi respinsa in cazul in care contestatorul nu prezinta dovada constituirii garantiei prevazute la alin. (1).
  (3) Garantia de buna conduita se constituie prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis in conditiile legii de o societate bancara ori de o societate de asigurari si se depune in original la sediul autoritatii contractante si in copie la Consiliu sau la instanta de judecata, odata cu depunerea contestatiei/cererii/plangerii.
  (4) Cuantumul garantiei de buna conduita se stabileste prin raportare la valoarea estimata a contractului ce urmeaza a fi atribuit, astfel:
  a) 1% din valoarea estimata, daca aceasta este mai mica decat pragurile valorice prevazute la art. 55 alin. (2) lit. a) si b);
  b) 1% din valoarea estimata, daca aceasta este mai mica decat pragurile valorice prevazute la art. 55 alin. (2) lit. c), dar nu mai mult decat echivalentul in lei a 10.000 euro, la cursul BNR de la data constituirii garantiei;
  c) 1% din valoarea estimata, daca aceasta este egala sau mai mare decat pragurile valorice prevazute la art. 55 alin. (2) lit. a) si b), dar nu mai mult decat echivalentul in lei a 25.000 euro, la cursul BNR de la data constituirii garantiei;
  d) 1% din valoarea estimata, daca aceasta este egala sau mai mare decat pragurile valorice prevazute la art. 55 alin. (2) lit. c), dar nu mai mult decat echivalentul in lei a 100.000 euro, la cursul BNR de la data constituirii garantiei.
  (5) Garantia de buna conduita trebuie sa aiba o perioada de valabilitate de cel putin 90 de zile, sa fie irevocabila si sa prevada plata neconditionata la prima cerere a autoritatii contractante, in masura in care contestatia/cererea/plangerea va fi respinsa ca inadmisibila.
  (6) In cazul in care, in ultima zi de valabilitate a garantiei de buna conduita, decizia Consiliului sau hotararea instantei de judecata nu este ramasa definitiva, iar contestatorul nu a prelungit valabilitatea garantiei de buna conduita in aceleasi conditii de la alin. (1)-(5), autoritatea contractanta va retine garantia de buna conduita.
  Prevederile art. 271^2 alin. (3)-(5) se aplica in mod corespunzator.
  (7) Prevederile alin. (1)-(6) se aplica in mod corespunzator si in situatia in care plangerea impotriva deciziei Consiliului este formulata de o alta persoana decat autoritatea contractanta sau contestator, conform art. 281.

  Art. 271^2
  (1) In cazul in care contestatia este respinsa de catre Consiliu sau de catre instanta de judecata, atunci cand contestatorul se adreseaza direct instantei, autoritatea contractanta are obligatia de a retine garantia de buna conduita de la momentul ramanerii definitive a deciziei Consiliului/hotararii instantei de judecata. Retinerea se aplica pentru loturile la care contestatia a fost respinsa.
  (2) Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul in care contestatorul renunta la contestatie/cerere/plangere.
  (3) Masura prevazuta la alin. (1) nu va fi aplicata in cazul in care Consiliul/instanta de judecata respinge contestatia ca ramasa fara obiect sau in cazul in care s-a renuntat la contestatie/cerere/plangere, ca urmare a adoptarii de catre autoritatea contractanta a masurilor de remediere necesare, in conditiile art. 256^3 alin. (1).
  (4) In situatia in care Consiliul admite contestatia, respectiv instanta competenta admite plangerea formulata impotriva deciziei Consiliului de respingere a contestatiei, autoritatea contractanta are obligatia de a restitui contestatorului garantia de buna conduita, in cel mult 5 zile de la momentul ramanerii definitive a deciziei/hotararii.
  (5) In situatia in care contestatorul se adreseaza direct instantei de judecata si aceasta admite cererea introdusa, prevederile alin. (4) se aplica in mod corespunzator.
  (6) Sumele incasate de autoritatea contractanta din executarea garantiei de buna conduita reprezinta venituri ale autoritatii contractante.

  Textul integral al modificarilor: Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-22 :: Titlu: OUG 43/2014 stabileste durata unor contracte de inchiriere pentru suprafete locative cu destinatia de locuinte

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 474/2014 a fost publicata OUG 43/2014 privind durata unor contracte de inchiriere pentru suprafete locative cu destinatia de locuinte.

  Astfel, durata contractelor de inchiriere privind suprafetele locative cu destinatia de locuinte din proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, reglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2009 privind durata unor contracte de inchiriere pentru suprafete locative cu destinatia de locuinte, aprobata prin Legea nr. 309/2009, pentru care a operat tacita relocatiune, in conditiile prevazute la art. 1.810 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, este de 5 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

  Textul integral al Ordonantei de urgenta: OUG 43/2014 stabileste durata unor contracte de inchiriere pentru suprafete locative cu destinatia de locuinte
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-22 :: Titlu: BNR: Totalul sumelor refuzate la plata de banci a crescut cu 9% in iunie, fata de luna precedenta

  Valoarea sumelor refuzate la plata de bancile comerciale a crescut in iunie fata de mai cu 42 de milioane de lei (9%), la aproape 511 milioane de lei, de la 469 de milioane de lei, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a Romaniei.

  Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plata in a sasea luna din acest an a provenit din platile cu bilete la ordin, care au insumat aproape 490 de milioane de lei, fata de 453 de milioane de lei in luna anterioara.

  Si cecurile refuzate la plata in iunie au insumat mai mult decat in mai, cu aproape 33%, depasind 21 de milioane de lei, fata de 15,8 milioane de lei in luna precedenta.

  In urma cu un an, in iulie 2013, valoarea platilor efectuate cu instrumente de debit refuzate de banci a fost de 1,13 miliarde de lei, suma maxima din ultimul an. Intre timp, aceasta scazut scazut treptat, in luna martie 2014 ajungandu-se la minimul ultimelor 12 luni, respectiv de 440 de milioane de lei, potrivit datelor din Centrala Incidentelor de Plati.

  Ca numar, incidentele de plata au scazut usor in iunie 2014, fata de luna anterioara, la 9.593, fata de 9.764.

  Si raportat la iulie 2013, numarul incidentelor de plata ramane mai scazut, cu peste 35%. In urma cu un an, acesta se ridica la 14.776.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-22 :: Titlu: Romania si Republica Moldova intensifica actiunile de control vamal pentru combaterea traficului de tigari

  Autoritatile vamale din Romania si Republica Moldova vor intensifica actiunile comune de control in scopul prevenirii si combaterii traficului ilicit cu tigarete, potrivit unui comunicat al Directiei Generale a Vamilor /DGV/ remis, luni, AGERPRES.

  "Incepand cu data de 22 iulie 2014, Directia Generala a Vamilor din Romania si Serviciul Vamal al Republicii Moldova organizeaza concomitent actiuni de intensificare a controalelor vamale cu scopul de a imbunatati gradul de conformare al persoanelor fizice/juridice fata de reglementarile vamale si fiscale privitoare la comertul cu produse din tutun si diminuarea traficului ilicit cu tigarete. Actiunile fac obiectul unui plan comun privind prevenirea si combaterea traficului ilicit cu tigarete si se inscriu in contextul implementarii cadrului strategic de cooperare vamala intre Uniunea Europeana si Republica Moldova, precum si a masurilor incluse in protocolul privind intensificarea colaborarii in domeniul prevenirii si combaterii fraudelor vamale incheiat in anul 2011 intre cele doua autoritati vamale', se spune in comunicat.

  Activitatile se vor derula la nivelul birourilor vamale de la frontiera comuna dintre Romania si Republica Moldova, pe baza utilizarii unor tehnici moderne de management al riscurilor, incluzand utilizarea intensiva a mijloacelor specifice de control nedistructiv, a echipelor canine specializate pentru detectia tigaretelor si a echipelor mobile pentru controlul in trafic, care vor actiona pe principalele rute de transport international.

  Potrivit DGV, s-au stabilit centre nationale de coordonare si schimb de informatii operative intre cele doua autoritati vamale, care vor coopera cu autoritatile nationale cu atributii de aplicare a legii, beneficiind de suportul Directiei Generale Antifrauda Fiscala-ANAF, al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane, respectiv al Politiei de Frontiera a Republicii Moldova.

  "Prin punerea in aplicare a planului de actiune, se urmareste atingerea obiectivelor principale asumate de cele doua autoritati vamale: protejarea atat a intereselor lor financiare ale celor doua state, cat si a sanatatii cetatenilor, precum si facilitarea traficului licit de marfuri intre Republica Moldova si Romania', se precizeaza in comunicatul DGV.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4488 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0078 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2898 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.007 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6197 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0046 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6617 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.004 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2352 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 iulie 2014

  In data de 21 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 538/2014 - M. Of. 538/2014 [M. Of. 538 / 21 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 539/2014 - M. Of. 539/2014 [M. Of. 539 / 21 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 540/2014 - M. Of. 540/2014 [M. Of. 540 / 21 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-21 :: Titlu: OG 4/2010 privind Infrastructura nationala pentru informatii spatiale a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 433/2014 a fost republicata OG 4/2010 privind instituirea Infrastructurii nationale pentru informatii spatiale in Romania.

  Ordonanta stabileste cadrul general pentru instituirea Infrastructurii nationale pentru informatii spatiale in Romania, denumita in continuare INIS, prin care Romania contribuie la realizarea Infrastructurii pentru informatii spatiale in Uniunea Europeana - INSPIRE, prevazuta de Directiva 2007/2/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 14 martie 2007 de instituire a unei infrastructuri pentru informatii spatiale in Uniunea Europeana (INSPIRE), denumita in continuare Directiva INSPIRE, inclusiv in scopul realizarii politicilor comunitare din domeniul protectiei mediului si al politicilor sau activitatilor care pot avea un impact asupra mediului.

  Pentru coordonarea realizarii si actualizarii INIS functioneaza Consiliul Infrastructurii nationale pentru informatii spatiale in Romania, denumit in continuare Consiliul INIS, structura fara personalitate juridica, alcatuita din reprezentanti ai autoritatilor publice prevazute in anexa nr. 4 la prezenta ordonanta.

  Membrii Consiliului INIS isi desemneaza reprezentantii in Consiliul INIS in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.

  Presedintia si secretariatul Consiliului INIS sunt asigurate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, iar vicepresedintia Consiliului INIS este asigurata de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

  Prezenta ordonanta nu aduce atingere prevederilor Legii nr. 109/2007 privind reutilizarea informatiilor din institutiile publice, cu modificarile ulterioare, care transpune in legislatia nationala Directiva 2003/98/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind reutilizarea informatiilor din sectorul public, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 345 din 31 decembrie 2003, sau ale Hotararii Guernului nr. 878/2005 privind accesul publicului la informatia privind mediul, cu modificarile ulterioare, care transpune in legislatia nationala Directiva 2003/4/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 28 ianuarie 2003 privind accesul publicului la informatiile despre mediu si de abrogare a Directivei 90/313/CEE a Consiliului, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 41 din 14 februarie 2003.

  Prevederile prezentei ordonante nu afecteaza existenta drepturilor de proprietate intelectuala privind elementele constitutive ale infrastructurii pentru informatii spatiale sau dreptul de detinere a acestora de catre autoritatile publice, in domeniul specific de activitate.

  Textul integral republicat al Ordonantei: OG 4/2010 privind Infrastructura nationala pentru informatii spatiale a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-07-21 :: Titlu: Ministerul Fondurilor Europene pregateste lansarea a patru apeluri de proiecte in cadrul POS DRU

  Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), supune consultarii publice ghidurile pentru lansarea a patru tipuri de cereri de proiecte. In cadrul acestor apeluri vor fi acordate fonduri pentru:

 • formarea profesionala a personalul medical din domeniul cardiologiei pediatrice;
 • formarea profesionala a personalul medical care realizeaza transplanturi;
 • imbunatatirea participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii;
 • sustinerea parteneriatelor transnationale cu impact asupra pietei muncii.

  "Cele patru cereri de proiecte sunt gandite astfel incat banii europeni sa rezolve o parte din problemele pe care incaleavem in prezent. Prin acordarea de finantari pentru formarea profesionala a personalul medical din domeniul cardiologiei pediatrice vom aduce medici din afara tarii care vor opera aproximativ 3.000 de copii care sufera de boli grave. Mult mai important, acestia vor pregati medicii romani sa realizeze respectivele interventii pentru ca Romania sa aiba un numar ridicat de specialisti in acest domeniu. Astfel, datorita acestor finantari, medicii nostri vor putea salva vietile multor copii. O alta cerere de proiecte, destinata tot personalului medical, va sprijini formarea profesionala a personalului care efectueaza transplanturi. În acelasi timp, doua apeluri vor viza sustinerea formarii profesionale a persoanelor vulnerabile. Pe masura ce lansam astfel de cereri de proiecte, dedicate, am satisfactia ca banii europeni isi ating scopul de a salva vieti, de a imbunatati nivelul de trai al romanilor, de a sustine dezvoltarea societatii. Adica, fondurile europene incep sa fie mai bine folosite: pentru Romania si pentru romani!", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Ministerul Fondurilor Europene asteapta propuneri si sugestii pe marginea documentelor necesare pentru lansarea celor patru cereri de proiecte in cadrul POS DRU pana la data de 24 iulie a.c., ora 12.00, la urmatoarea adresa de e-mail: consultareGSCS@fonduri-ue.ro.

  NOTA:

  Documentele publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene spre consultare publica, in data de 18 iulie a.c., sunt urmatoarele:
 • DMI 3.2. strategic- Competente pentru competitivitate in domeniul medical – cardiologie pediatrica;
 • DMI 3.2. strategic -Competente pentru competitivitate in domeniul medical – transplant de organe, tesuturi si celule;
 • DMI 6.4. strategic -Initiative transnationale pentru o piata incluziva a muncii;
 • DMI 6.2. strategic- Formare profesionala pentru imbunatatirea participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii


  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-21 :: Titlu: Niculae Voinoiu: Inspectorii de munca nu pot sanctiona "munca la gri" sau "salariul la plic"

  Inspectorii de munca nu au competenta de a sanctiona "munca la gri" sau "salariul la plic", a declarat, intr-un interviu acordat AGERPRES, Directorul Directiei Control, Securitate si Sanatate in Munca din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), subliniind ca angajatorii prefera sa incheie contracte de munca pe salariul minim garantat.

  Pe de alta parte, oficialul MMFPSPV aminteste ca valoarea amenzilor aplicate de Inspectia Muncii prin inspectoratele teritoriale de munca, pentru "munca la negru", se ridica la 32.139.000 lei, in primele sase luni ale anului 2014.

  Niculae Voinoiu a precizat, totodata, ca legislatia romaneasca privind securitatea si sanatatea in munca a fost adaptata cerintelor europene, insa practica a scos in evidenta ca mai sunt necesare anumite revizuiri pentru a clarifica unele aspecte particulare pentru care legislatia europeana a formulat cerinte de ordin general.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-20 :: Titlu: Legea insolventei nr. 85/2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 466/2014 a fost publicata Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

  Legea stabileste regulile in domeniul prevenirii insolventei si al insolventei.
  Scopul prezentei legi este instituirea unei proceduri colective pentru acoperirea pasivului debitorului, cu acordarea, atunci cand este posibil, a sansei dc redresare a activitatii acestuia.

  Procedurile prevazute de prezenta lege se aplica profesionistilor, astfel cum sunt definiti de Art. 3 alin. (2) din Codul civil cu exceptia celor care exercita profesii liberale, precum si a celor cu privire la care se prevad dispozitii speciale in ceea ce priveste regimul insolventei lor.
  Procedura prevazuta de prezenta lege se aplica si regiilor autonome.
  Procedura prevazuta de prezenta lege nu este aplicabila unitatilor si institutiilor de invatamant preuniversitar, universitar si entitatilor prevazute la Art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Prevederile prezentei legi se bazeaza pe urmatoarele principii:
  1. maximizarea gradului de valorificare a activelor si de recuperare a creantelor;
  2. acordarea unei sanse debitorilor de redresare eficienta si efectiva a afacerii, fie prin intermediul procedurilor de prevenire a insolventei, fie prin procedura de reorganizare judiciara;
  3. asigurarea unei proceduri eficiente, inclusiv prin mecanisme adecvate de comunicare si derulare a procedurii intr-un timp util si rezonabil, intr-o maniera obiectiva si impartiala, cu un minim de costuri;
  4. asigurarea unui tratament egal al creditorilor de acelasi rang;
  5. asigurarea unui grad ridicat de transparenta si previzibilitate in procedura;
  6. recunoasterea drepturilor existente ale creditorilor si respectarea ordinii de prioritate a creantelor, avand la baza un set de reguli clar determinate si uniform aplicabile;
  7. limitarea riscului de credit si a riscului sistemic asociat tranzactiilor cu instrumente financiare derivate prin recunoasterea compensarii cu exigibilitate imediata in cazul insolventei sau al unei proceduri de prevenire a insolventei unui cocontractant, avand ca efect reducerea riscului de credit la o suma neta datorata intre parti sau chiar la zero atunci cand, pentru acoperirea expunerii nete, au fost transferate garantii financiare;
  8. asigurarea accesului la surse de finantare in procedurile de prevenire a insolventei, in perioada de observatie si de reorganizare, cu crearea unui regim adecvat pentru protejarea acestor creante;
  9. fundamentarea votului pentru aprobarea planului de reorganizare pe criterii clare, cu asigurarea unui tratament egal intre creditorii de acelasi rang, a recunoasterii prioritatilor comparative si a acceptarii unei decizii a majoritatii, urmand sa se ofere celorlalti creditori plati egale sau mai mari decat ar primi in faliment;
  10. favorizarea, in procedurile de prevenire a insolventei, a negocierii/renegocierii amiabile a creantelor si a incheierii unui concordat preventiv;
  11. valorificarea in timp util si intr-o maniera cat mai eficienta a activelor;
  12. in cazul grupului de societati, coordonarea procedurilor de insolventa, in scopul abordarii integrate a acestora;
  13. administrarea procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa de catre practicieni in insolventa si desfasurarea acestora sub controlul instantei de judecata.

  Textul integral al Legii insolventei: Legea insolventei nr. 85/2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: TVRInfo.ro :: Data: 2014-07-20 :: Titlu: Politia de Frontiera a sarbatorit 150 de ani de existenta

  Demonstratii spectaculoase in Parcul Herastrau din Capitala. Politistii de frontiera si-au aratat maiestria in luptele corp la corp sau in arte martiale si au mutat pentru o zi tehnica de ultima generatie printre alei. Evenimentele au avut loc cu ocazia implinirii a 150 de ani de existenta.

  Inspirati din viata de zi cu zi, politistii de frontiera au prezentat diferite situatii in care sunt nevoiti sa intervina in forta. Din scenarii nu au lipsit luptele corp la corp sau demonstratiile de arte martiale.

  Multi dintre spectatori au imortalizat cu telefoanele mobile momentele pline de adrenalina care s-au petrecut intocmai unor situatii reale.

  Oamenii prezenti in parc au avut parte si de o lectie de istorie.

  Un adevarat magnet au fost si barcile din dotarea Frontierei. S-au format cozi uriase, pentru ca toti au vrut sa profite de plimbarile gratuite de pe Lacul Herastrau cu ambarcatiunile.

  Pe 24 iulie se implinesc 150 de ani de cand Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul domnesc de unire a corpurilor graniceresti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-20 :: Titlu: MEN: Peste 60% dintre candidati au promovat examenul national de definitivare in invatamant, sesiunea 2014

  In urma centralizarii rezultatelor la examenul national de definitivare in invatamantul preuniversitar, sesiunea 2014, 60,62% dintre candidati au promovat examenul (inainte de contestatii), cu aproximativ 13% mai multi decat in aceeasi etapa a anului 2013, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei Nationale remis sambata AGERPRES.

  Cel mai ridicat procent de promovare s-a inregistrat in judetul Cluj (72,57), iar cel mai scazut, in judetele Maramures si Giurgiu (47,62). In Capitala, rata de promovare initiala este de 55%.

  Dintre candidatii care au promovat examenul, 57 au obtinut note de 10, iar alti 339, note intre 9,50 si 9,99. Cele mai multe note (4.683) s-au inregistrat pe tronsonul 8 — 8,99.

  Dintre cei 10.764 candidati inscrisi la inceputul anului scolar au fost admisi sa participe la proba scrisa doar candidatii care au indeplinit cumulativ conditiile prevazute de metodologie, respectiv, efectuarea unui stagiu de predare in specialitatea postului de cel putin un an, calificativul pentru anul scolar in curs "Bine" sau "Foarte bine" si minim media 8 la cele doua inspectii speciale la clasa desfasurate pe perioada anului scolar. Astfel, dintr-un lot de 9.917 candidati eligibili, s-au prezentat 9.196 (92,73%). 40 de candidati au fost eliminati pentru frauda sau tentative de frauda.

  Afisarea primelor rezultate a avut loc sambata, atat la centrele de examen, cat si online, pe site-ul dedicat, www.definitivat.edu.ro.

  Contestatiile se pot depune, la centrele de examen, in intervalul 19-23 iulie. Afisarea rezultatelor finale este programata pentru data de 24 iulie. Nota minima de promovare a examenului este 8, se mai arata in comunicatul citat.

  Incepand cu anul 2013, Ministerul Educatiei Nationale a decis ca nota minima de promovare a examenului national de definitivare in invatamant sa creasca de la 7 la 8. Cadrele didactice care promoveaza examenul national de definitivare dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-20 :: Titlu: Numarul turistilor de croaziera in Romania va creste cu aproximativ 20% in 2014

  Numarul turistilor de croaziera sositi in Romania va inregistra o crestere de aproximativ 20% in 2014 iar unul dintre factorii care contribuie la aceasta evolutie este contextul politic nefavorabil din Ucraina, potrivit unui comunicat al Asociatiei Pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunarii.

  "Daca in anul 2013 un numar de aproximativ 54.000 de pasageri au vizitat portul Constanta, in anul 2014, pana la aceasta data, au sosit in jur de 64.500 de pasageri. Cresterea se datoreaza eforturilor conjugate ale CN Administratia Porturilor Maritime Constanta, ale Asociatiei Litoral — Delta Dunarii si ale autoritatilor locale, dar si contextului politic nefavorabil din Ucraina, ce a determinat ca toate cursele de croaziera sa inlocuiasca in itinerariul lor portul Odesa cu portul Constanta", se precizeaza in comunicatul citat.

  Potrivit sursei citate, cei 64.500 de turisti sositi pe teritoriul tarii chetuiesc in total peste 6 milioane de euro in zilele in care navele sunt acostate in Portul Constanta.

  In plus, multe dintre navele de croaziera care opteaza acum pentru portul Constanta isi prelungesc sederea pe teritoriul Romaniei cu aproximativ o noapte, unele ajungand chiar sa isi dubleze sederea fata de anul precedent.

  In topul pasagerilor care sosesc la bordul navelor de croaziera se situeaza cetatenii americani, urmati indeaproape de cetatenii francezi, italieni si germani.

  Pe parcursul zilei in care nava acosteaza la Constanta, turistii pot opta sa mearga in excursii precum tururi de Litoral, degustari de vinuri la Murfatlar, croaziere de o zi in Delta Dunarii, tururi arheologice si la manastiri. De asemenea, se poate face un tur al Capitalei sau turistii pot participa la programe cu spectacole folclorice si dejun traditional romanesc.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-19 :: Titlu: Ministrul Justitiei: In toata perioada mandatului meu nu s-a pus problema reinfiintarii SIPA

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, vineri, la Craiova, ca pe perioada mandatului sau nu s-a pus problema de reinfiintare a SIPA (Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie al MJ - n.r.).

  "Pe perioada mandatului meu nu s-a pus problema de reinfiintare a SIPA, dar acest lucru nu inseamna ca in cadrul administratiei penitenciarelor nu sunt lucruri de care ar trebui sa stim. Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) are o mica structura de combatere a criminalitatii si terorismului", a spus Cazanciuc.

  Ministrul Justitiei a mai spus ca, in opinia sa, in contextul actual nu se pune problema reinfiintarii unui serviciu de o mai mare amploare, pentru ca Directia de prevenire si combatere a criminalitatii si terorismului din cadrul ANP poate gestiona situatia din penitenciare fara a exista pericole adiacente.

  Robert Cazanciuc, care a participat vineri la inaugurarea lucrarilor de executie a Palatului de Justitie din Craiova, a vizitat instantele din Caracal si Segarcea, ultima fiind o instanta aflata pe lista celor care se desfiinteaza. Cazanciuc a vizitat si Centrul de Minori si Tineri din Craiova despre care a spus ca are conditii din cele mai decente pe care le poate oferi sistemul penitenciar.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.441 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0013 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2828 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6151 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0024 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6577 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2347 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 iulie 2014

  In data de 18 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 535/2014 - M. Of. 535/2014 [M. Of. 535 / 18 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 536/2014 - M. Of. 536/2014 [M. Of. 536 / 18 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 537/2014 - M. Of. 537/2014 [M. Of. 537 / 18 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-19 :: Titlu: Euro in scadere pe fondul ingrijorarilor cu privire la situatia din Ucraina

  Moneda europeana a coborat vineri, pentru prima data dupa luna februarie, sub pragul psihologic de 1,35 dolari, pe masura ce dolarul s-a apreciat ca urmare a tensiunilor geopolitice agravate de prabusirea unui avion de pasageri al companiei Malaysia Airlines in Ucraina, transmite Reuters.

  De asemenea, randamentele pentru obligatiunile de stat germane cu maturitatea la 10 ani (bund) au coborat vineri in apropiere de minimul istoric, in conditiile in care investitorii cumpara activele considerate cele mai sigure.

  Dolarul american s-a apreciat cu ,21% in raport cu yenul japonez, fiind cotat la 101, 36 yeni, in timp ce moneda euro s-a depreciat cu ,12% fiind cotata la 1,3510 dolari, dupa ce anterior a coborat, pentru scurt timp, sub pragul de 1,35 dolari.

  Traderii au adoptat o atitudine prudenta, evitand activele riscante pe fondul evolutiilor din Ucraina, a declarat Lane Newman director pentru pietele valutare la ING Capital Markets.

  "Vom vede o continuare a miscarii de evitare a riscurilor. Nu cred ca multi oameni doresc sa mearga in week-end cu o abordare riscanta", a apreciat Newman.

  Un Boeing-777, apartinand companiei Malaysia Airlines si care facea legatura dintre Amsterdam si Kuala Lumpur, s-a prabusit joi cu 298 de persoane la bord, la circa 50 de kilometri de orasul Donetk, unde se desfasoara lupte intre armata ucraineana si separatistii prorusi.

  Liderii din intreaga lume au cerut o ancheta internationala asupra cauzelor prabusirii avionului companiei Malaysia Airlines In schimb, Kievul si Moscova se acuza reciproc pentru aceasta tragedie care a dus la escaladarea tensiunilor dintre Rusia si Occident.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4423 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0075 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2821 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0056 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6175 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0049 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6582 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0097 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2348 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 iulie 2014

  In data de 17 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 531/2014 - M. Of. 531/2014 [M. Of. 531 / 17 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 532/2014 - M. Of. 532/2014 [M. Of. 532 / 17 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 533/2014 - M. Of. 533/2014 [M. Of. 533 / 17 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 534/2014 - M. Of. 534/2014 [M. Of. 534 / 17 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-18 :: Titlu: Pricopie: As introduce obligativitatea de a se intra cu 5 la liceu, dar nu sunt suficiente scoli profesionale

  Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, sustine ca, daca ar putea, ar introduce obligativitatea de a se intra cu media 5 la liceu, dar acest lucru nu este posibil, intrucat ar insemna ca numarul copiilor care ar parasi scoala ar fi mult mai mare decat in prezent, pentru ca nu exista peste tot in tara varianta scolii profesionale.

  "Daca as putea, maine as introduce obligativitatea de a se intra cu minim 5 pentru a intra la liceu. De ce nu se poate? Pentru ca, daca maine am introduce acest lucru, numarul copiilor care ar parasi scoala ar fi mult mai mare decat astazi, pentru simplu fapt ca nu avem alternativa scolii profesionale peste tot in tara. Avem scoli profesionale in principal in orasele mari, cu industrie puternica. (...) Nu am garantia ca la anul cei care nu iau nota cinci vor avea unde sa mearga pentru a finaliza invatamantul obligatoriu de 10 clase", a spus demnitarul.

  Ministrul a afirmat ca invatamantul trebuie sa inceapa de la o varsta cat mai mica si a aratat ca doreste sa fie dezvoltata reteaua de crese.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-18 :: Titlu: Romania, condamnata la CEDO în dosarul unui tanar decedat in Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare

  Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) obliga statul roman la plata a 35.000 de euro în dosarul unui tanar decedat în 2004 la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, dosar în care a fost stabilita încalcarea dreptului la viata si la un remediu efectiv prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

  Astfel, Romania va trebui sa achite 10.000 de euro Centrului de Resurse Juridice (CRJ), care a intentat procesul în numele tanarului Valentin Campeanu, si 25.000 de euro organizatiei Interights, care au actionat ca si consilier al CRJ în fata CEDO.

  Curtea a considerat ca, în cazuri exceptionale si avand în vedere seriozitatea acuzatiilor, o organizatie nonguvernamentala putea actiona ca reprezentant al lui Valentin Campeanu, desi ONG-ul nu a fost victima a nerespectarii Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

  CEDO a stabilit ca Valentin Campeanu a fost plasat în institutii medicale care nu erau echipate sa furnizeze îngrijire corespunzatoare pentru conditia sa, ca a fost transferat de la o unitate la alta fara o diagnosticare adecvata si ca autoritatile nu au reusit sa îi ofere tratamentul adecvat cu medicatie antiretrovirala.

  Constiente de situatia dificila — lipsa personalului, mancare insuficienta, lipsa încalzirii — autoritatile din spitalul de psihiatrie i-au pus viata în pericol. Mai mult, nu a avut loc o investigare efectiva a circumstantelor decesului acestuia, este de parere Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

  "Valentin Campeanu a fost orfan, a fost infestat cu HIV într-un centru de protectie a copilului, a fost transferat abuziv dintr-un loc într-altul fara a-i fi cerut consimtamantul ori fara a se fi putut tine cont de nevoile lui si mai apoi el moare fara ca cineva din partea statului sa se autosesizeze. Curtea observa ca centrul nu a fost echipat pentru a se îngriji de un pacient cu probleme de sanatate mintala. Avem pe rolul Curtii un alt dosar pentru alti 18 pacienti care au murit în aceeasi perioada cu el acolo, se numeste Malacu si ceilalti împotriva Romaniei", a declarat joi managerul de program la CRJ, Georgiana Pascu, într-o conferinta de presa.

  La randul sau, expertul CRJ Horatiu Rusu a spus ca CEDO a extins notiunea de victima.

  "Campeanu nu avea reprezentanti, nu avea rude, era în grija statului înca de la nastere, astfel încat, conform procedurii Curtii, a prevederilor CEDO, nimeni nu putea sa aduca un astfel de caz împotriva Romaniei. În acest moment, Curtea vine si extinde aceasta notiune de victima, astfel încat în mod exceptional si o organizatie nonguvernamentala poate aduce un astfel de caz în fata Curtii cand nu exista rude sau alte persoane care sa aduca cazul în fata Curtii si sa asigure de fapt dreptul efectiv protejat prin Conventie", a adaugat Rusu.

  CRJ aminteste ca în februarie 2004 Valentin Campeanu, un tanar orfan de 19 ani cu dizabilitati intelectuale si infectat cu HIV, murea "în conditii suspecte" la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-18 :: Titlu: Premierul Ponta sustine modificarea legii privind achizitiile publice

  Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Pecica, în judetul Arad, ca este nevoie ca legea privind achizitiile publice sa fie modificata în sensul unei mai bune selectii a firmelor castigatoare, evitandu-se astfel cazurile unor companii care castiga licitatii si apoi nu mai duc la îndeplinire contractele.

  "Am schimbat un pic, nu suficient, la legea achizitiilor publice, în sensul în care am introdus amenzi un pic mai mari pentru cei care contesta, doar ca sa conteste", a afirmat premierul prezent pe santierul autostrazii Nadlac-Arad.

  Referindu-se la licitatia pentru desemnarea firmei care va executa lotul doi al autostrazii, între Pecica si Arad, si al carei castigator va fi anuntat pe 25 august, premierul a spus ca spera sa nu existe contestatii nefondate în acest caz.

  "Înteleg dintr-un calcul facut de CNADNR ca daca cineva contesta aici la lotul doi (al autostrazii, n.r.) si pierde, noi încasam vreo 100.000 de euro. M-as bucura sa nu se conteste, decat sa le luam banii", a adaugat Ponta.

  El a aratat ca modificarea legii achizitiilor publice trebuie discutata si cu Comisia Europeana, în asa fel încat firmele "neserioase" sa nu mai poata castiga licitatii publice de lucrari si sa nu le execute ori sa intre în insolventa.

  "Trebuie sa lucram mai departe, împreuna cu Comisia Europeana, sa schimbam la legea achizitiilor publice, în asa fel încat aceasta situatie care exista peste tot (...) si anume firme neserioase care castiga licitatia sau firme care intra în insolventa si alergam dupa aceea, dupa ele, sa nu se mai întample,(...) sau sa încercam sa le punem pe o lista neagra, sa evitam asemenea situatii", a precizat premierul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-17 :: Titlu: ACEA: Romania, locul I in UE la cresterea numarului inmatricularilor de autoturisme noi, in luna iunie

  Vanzarile auto in Uniunea Europeana si in tarile EFTA au inregistrat, in iunie, a zecea luna consecutiva de crestere, deoarece redresarea economiei zonei euro a incurajat consumatorii sa achizitioneze noi modele, transmite CNBC.

  Piata auto din Romania a inregistrat luna trecut a o crestere de 75,1%, fiind inmatriculate 6.947 de autoturisme, fat a de 3.967 de unitati in iunie 2013. Este cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeana, in luna iunie.

  Luna trecuta, inmatricularile de autoturisme noi in Uniunea Europeana si in tarile EFTA au crescut cu 4,3%, la 1.230.363 vehicule, de la 1.179.295 de unitati in iunie 2013, a anuntat, marti, Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/.

  Germania a fost singura mare piat a auto european a unde vanz arile au sc azut cu 1,9% in iunie. Inmatricularile au crescut cu 23,9% in Spania, cu 6,2% in Marea Britanie, cu 3,8% in Italia si cu 2,5% in Franta.

  In perioada ianuarie — iunie 2014, majoritatea pietelor auto europene au raportat cresteri ale livrarilor, cu exceptia Austriei, Belgiei si Olandei. Astfel, inmatricul arile de autoturisme noi in Uniunea Europeana si in tarile EFTA au urcat in primele sase luni ale anului cu 6,2%, la 6.851.552 vehicule, de la 6.452.514 unit ati in perioada similar a din 2013, conform datelor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/.

  In Germania, cea mai mare piata auto europeana, vanzarile au crescut in primul semestru din 2014 cu 2,4%, in timp ce avansul a fost de 17,8% in Spania, de 10,6% in Marea Britanie, de 3,3% in Italia si de 2,9% in Franta.

  Piata auto din Romania a inregistrat, in perioada ianuarie — iunie 2014, o crestere de 27,2%, fiind inmatriculate 31.225 de autoturisme noi.

  Statisticile ACEA vizeaz a pietele auto din 29 de state europene — 26 din UE (fara Malta) si trei state EFTA — Islanda, Norvegia si Elvetia.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-17 :: Titlu: Legea 113/2014 aduce modificari privind prelevarea organelor si tesuturilor si transplantul

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 530/2014 a fost publicata Legea 113/2014 privind aprobarea OUG nr. 35/2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul sanitar.

  Monitorizarea donatorilor vii include controalele medicale periodice obligatorii care se vor realiza la o luna, 3 luni, 6 luni si un an postdonare, iar ulterior la nevoie justificata.

  Repartitia organelor, tesuturilor si celulelor de origine umana, cu exceptia celulelor stem hematopoietice de la donatori neinruditi, prelevate la nivel national se efectueaza de catre Agentia Nationala de Transplant, in functie de regulile stabilite de aceasta privind alocarea organelor, tesuturilor si celulelor de origine umana in cadrul sistemului de transplant din Romania.
  In conditiile in care pe teritoriul national nu exista niciun primitor compatibil cu organele, tesuturile si celulele de origine umana disponibile, acestea pot fi alocate in reteaua internationala de transplant, pe baza unei autorizatii emise de Agentia Nationala de Transplant, conform modelului de formular aprobat prin ordin al ministrului sanatatii.

  Prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana, in cazuri medico-legale, se face numai cu consimtamantul medicului legist si nu trebuie sa compromita rezultatul autopsiei medico-legale, conform modelului de formular aprobat prin ordin al ministrului sanatatii.

  Introducerea sau scoaterea din tara de organe, tesuturi, celule de origine umana, cu exceptia celulelor stem hematopoietice, se face numai pe baza autorizatiei emise de Agentia Nationala de Transplant, dupa modelul de formular aprobat prin ordin al ministrului sanatatii, conform legislatiei vamale.

  Textul integral al modificarilor: Legea 113/2014 aduce modificari privind prelevarea organelor si tesuturilor si transplantul
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-17 :: Titlu: IGPR: Actiune de prevenire a infractiunilor de la frontierele cu statele non-UE

  Politia Romana a intensificat, incepand de miercuri, activitatile de prevenire si combatere a activitatilor ilicite pe raza judetelor limitrofe frontierei cu statele non-UE, respectiv Ucraina, Moldova si Serbia.

  Activitatile urmaresc asigurarea unui climat de ordine si siguranta publica, respectarea regulilor de circulatie, dar si combaterea infractiunilor de contrabanda.

  "In perioada 16-19 iulie, pe raza judetelor frontierei cu statele non-UE, respectiv Satu-Mare, Maramures, Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Caras-Severin, Mehedinti si Timis, precum si pe raza de competenta a Sectiilor Regionale de Politie Transporturi Timis, Cluj si Iasi, politisti din structurile de ordine publica, politie rutiera, investigatii criminale, investigare a fraudelor, politie transporturi, operatiuni speciale, criminalitate organizata, actiuni speciale, precum si arme, explozivi si substante periculoase actioneaza, in sistem integrat, pentru prevenirea faptelor ilegale si impunerea legii", informeaza un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) remis miercuri AGERPRES.

  Structurile teritoriale de politie sunt indrumate si sprijinite de ofiteri specialisti din cadrul directiilor centrale din IGPR.

  "Politistii de la rutiera, sprijiniti de politisti de la ordine publica, actioneaza pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente de circulatie, respectiv: nerespectarea regimului legal de viteza, a regulilor privind timpii de conducere, odihna si repaus a conducatorilor de vehicule destinate transporturilor rutiere publice de marfuri si persoane. Totodata, verifica legalitatea acestor transporturi", se mai arata in comunicat.

  Cei care lucreaza la investigarea fraudelor actioneaza pentru combaterea actelor de contrabanda si evaziune fiscala cu tutun si alte produse accizabile. Politistii specializati in investigatii criminale previn si combat faptele antisociale, verifica respectarea obligatiilor ce le revin persoanelor care au comis infractiuni, pe durata controlului judiciar, controlului judiciar pe cautiune sau arestului la domiciliu, precum si pentru prinderea persoanelor urmarite in temeiul legii.

  "Politistii de la transporturi sunt prezenti in trenurile de calatori nationale si internationale, precum si in statiile de cale ferata, unde, impreuna cu structurile de control abilitate, actioneaza pentru combaterea calatoriilor frauduloase, furturilor, comertului ilegal si altor fapte penale", informeaza IGPR.

  Potrivit sursei citate, activitatile vizeaza si depistarea si sanctionarea persoanelor care incalca regimul armelor, munitiilor si materialelor explozive, regimul vanatorii si protectiei fondului cinegetic.

  Politistii structurilor de arme, explozivi si substante periculoase verifica conditiile de depozitare si de asigurare a securitatii armelor si munitiilor detinute de persoanele fizice si juridice.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-17 :: Titlu: Guvernul a aprobat o noua hotarare privind domeniile de studii universitare de master acreditate

  Guvernul a aprobat miercuri in sedinta o noua hotarare privind domeniile de studii universitare de master acreditate, programele de studii si numarul maxim de studenti care pot fi scolarizati in anul universitar 2014 - 2015.

  Potrivit unui comunicat de presa remis AGERPRES de Ministerul Educatiei, aceasta hotarare actualizeaza hotararea Guvernului nr. 581/2013, prin includerea domeniilor si programelor de studii universitare de master evaluate de ARACIS in perioada care a trecut de la publicarea HG 581/2013. Programele vor putea fi scolarizate in anul universitar 2014-2015.

  "Actul normativ recent aprobat contine 98 de programe de studii universitare de master noi, 95% dintre acestea fiind incadrate in domenii de studii universitare de master deja existente in structura institutiilor de invatamant superior. Alte 52 de programe de studii universitare de master au fost eliminate din structura institutiilor de invatamant superior, la solicitarea institutiilor de invatamant superior, ca urmare a restructurarii ofertei de scolarizare", se mai arata in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-17 :: Titlu: Posturile TV, invitate sa transmita sedintele publice ale Curtii Constitutionale

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) anunta posturile de televiziune ca vor putea transmite sedintele publice de judecata.

  Conform unui comunicat de presa remis miercuri AGERPRES, CCR implementeaza un sistem de inregistrare audio-video a sedintelor publice de judecata si de distributie a semnalului TV prin infrastructura NetCity, proiect intitulat "Transparenta actului de justitie constitutionala".

  "In vederea stabilirii aspectelor tehnice necesare preluarii semnalului TV de catre institutiile media, cei interesati sunt invitati sa-si desemneze reprezentanti la sedinta preliminara organizata la sediul Curtii Constitutionale (Palatul Parlamentului, Calea 13 Septembrie nr.2, Intrarea B1, nivel PM, Sala de sedinte publice) in ziua de vineri, 1 august 2014, ora 11,00", se arata in comunicatul CCR.

  Reprezentantii mass-media trebuie sa-si anunte participarea la Secretariatul general al Curtii Constitutionale pana miercuri, 30 iulie, pe adresa: secretar.general@ccr.ro sau ccr@ccr.ro sau fax:nr.21.312.43.59. Alte informatii despre aceasta sedinta se pot obtine la numarul de telefonnr.21.312.34.84, conform sursei citate.

  ?edintele de judecata ale CCR sunt partial publice.

  Conform Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, "accesul publicului este limitat la numarul de locuri din sala de sedinta", iar (...) "utilizarea in sala de sedinta a aparatelor ce permit inregistrarea, fixarea sau transmiterea cuvantului ori a imaginii este admisa numai inaintea inceperii dezbaterilor si cu autorizarea prealabila a presedintelui Curtii Constitutionale".

  Acelasi act normativ arata, la art.58., ca "deliberarea se face in secret si la ea vor fi prezenti numai judecatorii care au participat la dezbateri".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-17 :: Titlu: Romania dispune de 25.000 de combine, insa ar avea nevoie de 40.000 ca sa finalizeze cu pierderi minime recoltatul graului

  Romania dispune la nivel national de 25.000 de combine, insa ar avea nevoie de 40.000 ca sa finalizeze recoltatul graului in 15 zile, perioada optima in care pierderile sunt minime, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Daniel Botanoiu.

  "In agricultura, cea mai importanta lucrare din veriga tehnologica este recoltatul. Daca nu reusim sa recoltam intr-un timp foarte scurt, pierderile sunt mult mai mari decat cele inregistrate cu celelalte lucrari din asa zisul "butoiul lui volnic", unde fiecare doaga reprezinta o lucrare: arat, discuit, pregatirea patului germinativ, samanta, semanat, tratamente, ingrasaminte etc. Degeaba luam tractoare, remorci si mijloace de transport performante daca nu avem utilajul cel mai important: combina. Romania dispune la ora actuala de numai 25.000 de combine, din care 14.700 sunt in stare buna si foarte buna, dar in jur de 10.000 sunt intr-o stare precara", a precizat Botanoiu.

  Acesta considera ca in momentul de fata cele trei milioane de hectare insamantate in toamna, in special cu grau, trebuie recoltate intr-o perioada scurta de timp, in jur de 15 zile, ca sa eviti pierderile, insa, pana in prezent, nu s-a reusit niciodata finalizarea recoltatului in mai putin de 30 de zile.

  "Niciodata nu am reusit cu 25.000 de combine sa finalizam recoltatul graului in 15 zile. Cele aproape 10.000 de combine aflate intr-o stare precara necesita investitii, pentru ca asta inseamna ca se mai sparge un rulment, ca au probleme cu lamele, ca au nevoie de o curea pe care nu o gasesc la timp si toate acestea inseamna o pierdere de timp. Mai vine si o ploaie si, depinzand foarte mult de zona si de transport, recoltatul culturilor de toamna se duce undeva la 30 de zile, practic o perioada dubla. De ceea ar trebui sa mai adaugam inca 10-15.000 de combine si sa avem in jur de 40.000 de combine. Aici se vede inteligenta unei investitii. Sa ai suficiente combine ca sa poti lua cat mai repede graul din camp, in conditii de calitate cat mai bune", a adaugat secretarul de stat in MADR.

  Desi nu a avansat un procentaj al pierderilor provocate de aceste cauze, Botanoiu a afirmat ca orice ploaie cazuta cand graul este la maturitate deplina duce la diminuarea cu 2% a continutului de gluten.

  Vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent luni la o societate din judetul Ilfov la recoltarea graului a afirmat ca productia totala de grau va fi cunoscuta la finele lunii iulie sau inceputul lunii august, cand se va incheia campania de recoltat, deocamdata aceasta fiind finalizata la nivel national pe 37% din suprafata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-17 :: Titlu: Cursul valutar din 16 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 16 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4348 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0173 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2765 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0274 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6126 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0458 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6485 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0108 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2329 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-17 :: Titlu: Monitorul Oficial din 16 iulie 2014

  In data de 16 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 527/2014 - M. Of. 527/2014 [M. Of. 527 / 16 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 528/2014 - M. Of. 528/2014 [M. Of. 528 / 16 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 529/2014 - M. Of. 529/2014 [M. Of. 529 / 16 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 530/2014 - M. Of. 530/2014 [M. Of. 530 / 16 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-16 :: Titlu: Strategie de dezvoltare economica pentru Delta Dunarii, elaborata de reprezentanti ai BM si ai autoritatilor romane

  Reprezentanti ai Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism s-au intalnit, miercuri, cu Hannah Messerli si Milena Nikolova, specialisti in dezvoltarea turismului in cadrul Bancii Mondiale pentru a elabora, impreuna cu autoritatile publice din Tulcea, o strategie de dezvoltare economica pentru Delta Dunarii.

  "Obiectivul nostru principal este sa conservam patrimoniul natural al Deltei Dunarii, sa dezvoltam turismul si activitatile adiacente fara a aduce prejudicii ecosistemului", a spus George Constantin Brezoi, secretar de stat la DIMMMAT.

  Intalnirea a fost solicitata de reprezentantii Bancii Mondiale in urma realizarii unui studiu conform caruia cea mai profitabila activitatea economica in regiunea Deltei Dunarii este turismul.

  Pornind de la acest studiu, pentru a utiliza turismul ca instrument de dezvoltare economica trebuie armonizata strategia regionala in domeniul turismului cu politica nationala.

  "Din punctul meu de vedere, un hotel cu o capacitate de 200 de camere are in medie 50 — 60 de angajati in sezon, pe cand 200 de case asigura cazare pentru acelasi numar de turisti si, in acelasi timp, asigura autoangajarea a cel putin 400 de oameni pe tot parcursul anului. Mai mult, veniturile realizate de localnici, prin aceste activitati antreprenoriale, vor contribui la dezvoltarea economica a regiunii. De aceea sustin formarea antreprenoriala a localnicilor, care pot dezvolta, pe baza infrastructurii deja existente, activitati de cazare si agrement — plimbari cu barca, pescuit, dezvoltarea turismului gastronomic", a precizat George Constantin Brezoi.

  Rezultatul acestei colaborari il reprezinta elaborarea unui plan concret de masuri si actiuni ce vor fi incadrate ca proiecte de finantare nerambursabila europeana pentru dezvoltarea integrata a intregii regiuni si a sectoarelor economice din zona.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-17 :: Titlu: Romania a reintrat pe deficit - 1,9 milioane de euro - in comertul cu produse agroalimentare, dupa primele patru luni

  Romania a reintrat pe deficit - 1,9 milioane de euro - in comertul cu produse agroalimentare, dupa primele patru luni din 2014, in conditiile in care primul trimestru din acest an a fost incheiat cu un excedent de 9,4 milioane de euro, un plus mentinut de altfel timp de sapte luni consecutiv.

  Dupa primele patru luni din 2014, balanta comerciala a consemnat un deficit de 1,9 milioane de euro, in scadere cu 99,5% fata de valoarea inregistrata in perioada corespunzatoare din 2013, cand soldul negativ a atins nivelul de 362,8 milioane de euro. In conditiile in care exporturile au crescut cu 22,8% si importurile s-au diminuat cu 5,5%, determinand reducerea deficitului cu 360,9 milioane de euro fata de aceeasi perioada din 2013, reintrarea pe deficit a balantei comerciale, dupa sapte luni in care rezultatul a fost excedentar, poate fi explicata in principal prin mai slaba performanta a fluxurilor lunii aprilie 2014, a doua luna consecutiv de scadere a exporturilor, dupa varful exceptional din februarie 2014, respectiv exporturi de 308,2 milioane euro in aprilie 2014, fata de 358,7 milioane euro in aprilie 2013 si comparativ cu 453,4 milioane euro in luna februarie 2014", potrivit informatiilor furnizate de MADR.

  In perioada ianuarie-aprilie, exporturile Romaniei de produse agroalimentare totalizau 1,478 miliarde de euro, in crestere cu 22,8%, fata de perioada similara din 2013, iar importurile au fost de 1,479 miliarde de euro, in scadere cu 5,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

  Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este optimist ca anul 2014 se va incheia pe plus in ceea ce priveste balanta comerciala cu produse agroalimentare a Romaniei, la fel ca in 2013, chiar daca in prezent importurile au devansat exporturile.

  "Pe balanta pe patru luni, au crescut foarte mult exporturile. Acestea sunt mai mari decat anul trecut, cand a fost un an de exceptie, si s-au diminuat si importurile. Nu suntem pe pozitiv pe primele patru luni, dar pana la finele anului vom fi sigur pe pozitiv si cred ca va fi chiar mai bine decat anul trecut", a declarat, la inceputul saptamanii, ministrul Agriculturii.

  Conform datelor MADR, in perioada martie — aprilie 2014, valoarea lunara a importurilor a depasit valoarea lunara a exporturilor de produse agroalimentare, situatie care nu s-a mai repetat din luna iulie 2013.

  "Fata de aceeasi perioada din 2013, in primele patru luni din anul curent, exporturile au crescut cantitativ si valoric la majoritatea grupelor de produse agroalimentare: porumb, tigari, seminte si ulei de floarea-soarelui, animale vii din specia ovine sau caprine etc. Prin exceptie, la grau, desi cantitatea livrata la extern a fost mai mare cu 19,3% (+176.900 tone), incasarile au fost mai mici cu 6,8 milioane de euro, din cauza pretului mai scazut al graului pe pietele internationale in prima parte a anului 2014 raportat la perioada similara din 2013. De asemenea, au scazut exporturile de margarina, branzeturi si carne de pasare", precizeaza reprezentantii Ministerului Agriculturii.

  Fara a implica tranzactii spectaculoase cantitativ, ca in cazul cerealelor, exportul de nuci a crescut de 3,2 ori, stimulat de cererea sporita si preturile foarte bune oferite, comparabile cu pretul ciocolatei sau al produselor alimentare procesate, asigurand venituri mai mari cu 15 milioane de euro fata de rezultatul primelor patru luni din 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-16 :: Titlu: ANRE: Romania si-a asumat obligatia de a exporta gaze in Republica Moldova pe timpul iernii

  Romania si-a asumat obligatia de a exporta gaze naturale in Republica Moldova pe timpul sezonului rece, se arata intr-un comunicat in care Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) explica de ce a luat decizia de a obliga producatorii sa vanda pe bursa cel putin 20% din productie incepand cu 15 iulie.

  Ordinul instituie obligatia producatorilor si a furnizorilor de gaze naturale de a incheia tranzactii pe pietele centralizate din Romania, in considerarea termenelor legale instituite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 35/ 2014 pentru completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 care prevede ca incepand cu data de 15 iulie 2014 si pana la 31 decembrie 2018, producatorii de gaze naturale din Romania sau afiliatii acestora, dupa caz, au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate din Romania, transparent si nediscriminatoriu, pentru vanzarea unei cantitati minime de gaze naturale din productia proprie, destinata consumului intern.

  Astfel, prin acest Ordin s-a stabilit ca pentru perioada imediat urmatoare, respectiv perioada iulie-decembrie 2014, fiecare producator sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale sa aiba obligatia de a incheia tranzactii pe pietele centralizate, pentru vanzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din productia interna proprie destinata consumului intern pe piata concurentiala, spun reprezentantii ANRE in comunicat.

  "Baza de calcul la care se aplica procentul de 20% reprezinta cantitatile ramase disponibile dupa deducerea din totalul productiei interne a consumului tehnologic, a cantitatilor de gaze naturale destinate pietei reglementate, a cantitatilor destinate inmagazinarii si a consumurilor centralelor electrice proprii aferente perioadei iulie-decembrie 2014. De asemenea, au fost luate in considerare si obligatiile asumate de Romania de a exporta gaze naturale in Republica Moldova in perioada rece a anului", se mai arata in comunicat.

  ANRE explica faptul ca a avut in vedere si faptul ca unii din marii producatori au prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli incasarile provenite din contractele bilaterale existente, acest buget fiind aprobat prin Hotarare de Guvern.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-16 :: Titlu: Petrom anunta noi descoperiri de petrol intr-o zona de mica adancime din Marea Neagra  Sonda de explorare Marina 1 a fost forata la circa 60 de kilometri de tarm, in Perimetrul XVIII Istria, la o adancime de aproximativ 2.150 de metri sub fundul marii. In zona respectiva, adancimea apei este de circa 50 de metri.

  Primele estimari rezultate din testele de productie indica o productie potentiala pe sonda de 1.500 — 2.000 de barili echivalent petrol (bep)/zi.

  Costurile pentru forajul sondei de explorare s-au ridicat la circa 19 milioane euro. Dupa finalizarea testelor, sonda de explorare Marina 1 va fi cimentata si abandonata.

  In urmatoarele luni, OMV Petrom va evalua rezultatele obtinute cu ajutorul sondei Marina 1 in vederea dezvoltarii si punerii in productie a zacamantului, in cazul in care se constata viabilitatea comerciala a acestuia.

  Pentru exploatarea zacamantului va fi necesara dezvoltarea infrastructurii aferente, inclusiv forajul sondelor de productie.

  Productia din descoperirea Marina — daca aceasta va fi declarata comerciala — ar putea incepe in urmatorii 3 — 4 ani.

  De asemenea, reprezentantii OMV Petrom spun ca investitiile necesare dezvoltarii zacamantului sunt estimate la peste 100 milioane euro.

  "Marea Neagra este o zona foarte importanta pentru OMV Petrom, o zona in care exista in continuare potential pentru noi descoperiri. In prezent, productia din zona de mica adancime a Marii Negre reprezinta circa 18% din productia totala de hidrocarburi a companiei in Romania. Avem o istorie de peste 40 de ani in explorarea si exploatarea hidrocarburilor din zona de mica adancime a Marii Negre si vom continua sa investim in dezvoltarea segmentului offshore", a declarat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Explorare si Productie.

  Petrom subliniaza faptul ca acest comunicat de presa contine afirmatii anticipative.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-16 :: Titlu: Seful CSM: Justitia sufera de o subfinantare cronica; nu poti fi independent cu o dependenta financiara

  Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, afirma, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca Justitia sufera de o "subfinantare care s-a cronicizat", iar zeci de instante sunt intr-o stare deplorabila.

  "Rolul de garant al independentei justitiei nu se rezuma atat la apararea reputatiei, independentei sistemului judiciar, judecatorilor, procurorilor, ci el are o sfera putin mai larga, pentru ca nu poti fi independent daca ai o dependenta financiara foarte mare, nu poti fi independent daca nu ai o structura organizatorica foarte bine pusa la punct si depinzi de ceilalti factori decidenti in societate, politic, administrativ. De aceea tendinta este ca independenta sa se manifeste pe toate planurile, inclusiv acela al resurselor umane si al resurselor financiare", spune seful CSM.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-16 :: Titlu: Legea 109/2014 aduce importante modificari privind transportul rutier contra cost

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 525/2014 a fost publicata Legea 109/2014 privind aprobarea OUG 11/2013 pentru modificarea si completarea OG 27/2011 privind transporturile rutiere.

  Pentru a efectua transport rutier national contra cost de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate, intreprinderile trebuie sa fie autorizate de catre autoritatea competenta.
  Modalitatea de autorizare, precum si conditiile care trebuie indeplinite pentru autorizarea transporturilor prevazute mai sus se stabilesc de catre autoritatea competenta prin norme.

  Transportul rutier national contra cost de persoane prin servicii regulate se efectueaza numai cu autobuze dotate cu aparat de marcat electronic fiscal si cititor de carduri.
  Modul de utilizare, precum si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca aparatele de marcat electronice fiscale si cititoarele de carduri vor fi reglementate prin norme metodologice, aprobate prin hotarare a Guvernului.

  Modelul biletelor, abonamentelor si legitimatiilor speciale se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea Ministerului Transporturilor.

  Biletul de calatorie/abonamentul sunt documente cu regim special si reprezinta contractul de transport in cazul serviciilor regulate, incheiat intre prestator-operator de transport si beneficiar-calator, prin care operatorul de transport rutier se obliga sa efectueze transportul prin servicii regulate in conditii de siguranta si confort, iar beneficiarul se obliga sa achite anticipat contravaloarea sa, care include si asigurarea persoanelor si a bagajelor, precum si riscurile ce pot decurge din efectuarea transportului rutier.

  Textul integral al modificarilor: Legea 109/2014 aduce importante modificari privind transportul rutier contra cost
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-16 :: Titlu: Cursul valutar din 15 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 15 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4175 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0018 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2491 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0046 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5668 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0128 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6377 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.003 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2318 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-16 :: Titlu: Monitorul Oficial din 15 iulie 2014

  In data de 15 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 525/2014 - M. Of. 525/2014 [M. Of. 525 / 15 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 526/2014 - M. Of. 526/2014 [M. Of. 526 / 15 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-15 :: Titlu: Producatorii de gaze vor fi obligati sa vanda pe bursa minimum 20% din productie incepand de marti

  Producatorii interni de gaze vor trebui sa vanda pe o piata centralizata cel putin 20% din productia proprie destinata comercializarii in perioada 15 iulie - 31 decembrie 2014, se arata intr-un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

  Potrivit Ordonantei de Urgenta 35/2014, incepand cu data de 15 iulie 2014 si pana la 31 decembrie 2018, producatorii de gaze naturale din Romania au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate din Romania, transparent si nediscriminatoriu, pentru vanzarea unei cantitati minime de gaze naturale din productia proprie destinata consumului intern.

  Acelasi act normativ prevede faptul ca si furnizorii de gaze sunt obligati sa vanda si sa cumpere de pe bursa o parte din gazele comercializate in perioada 1 martie 2015 — 31 decembrie 2018.

  Potrivit unui ordin aprobat joi de ANRE, pentru perioada 15 iulie — 31 decembrie 2014, fiecare producator sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale are obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate, pentru vanzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din productia proprie destinata consumului pe piata concurentiala.

  "De la aplicabilitatea obligatiei mai sus amintite sunt exceptate cantitatile de gaze naturale din productia interna proprie, care fac obiectul contractelor de vanzare a gazelor naturale aferente pietei concurentiale aflate in derulare la data intrarii in vigoare a acestui ordin", precizeaza ANRE.

  De asemenea, pana la data de 31 octombrie 2014, ANRE va elabora metodologia in baza careia se va stabili obligatia producatorilor si furnizorilor de a incheia tranzactii pe pietele centralizate, cu incepere din anul 2015 pana la data de 31 decembrie 2018.

  "Totodata, Ordinul ANRE nr. 62/2014 stipuleaza ca — pana la stabilirea de catre ANRE a cantitatilor minime de gaze naturale din productia proprie, pe care producatorii de gaze naturale si operatorii economici afiliati acestora au obligatia de a le tranzactiona pe pietele centralizate din Romania in anul 2015 — producatorii de gaze naturale sau operatorii economici afiliati acestora pot incheia contracte noi de vanzare de gaze naturale aferente pietei concurentiale sau acte aditionale la contractele de vanzare de gaze naturale aferente pietei concurentiale aflate in derulare la data intrarii in vigoare a ordinului, dar cantitatile din contractele mentionate anterior ale fiecarui producator sau operator economic afiliat acestuia nu pot depasi, cumulativ, 25% din cantitatea de gaze naturale din productia interna proprie destinata consumului intern din anul 2015", se mai arata in ordinul ANRE. Reprezentantii Autoritatii mai sustin ca, in conditiile liberalizarii totale a pietei de gaze naturale pentru consumatorii non-casnici, aceasta prevedere a fost instituita ca masura de precautie, pentru evitarea unei posibile situatii in care productia interna aferenta pietei concurentiale pentru anul 2015 ar putea fi indisponibilizata, prin semnarea de noi contracte de vanzare de gaze naturale ori de acte aditionale la contractele in derulare.

  In Romania, exista doi mai producatori interni de gaze, Petrom si Romgaz, cu cote de piata aproximativ egale, si un al treilea producator, Amromco, cu o cota foarte mica (1%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-15 :: Titlu: Ploile si grindina au redus la jumatate recolta de grau din Ilfov

  Fermierii din judetul Ilfov sunt nemultumiti ca vremea capricioasa din ultimele saptamani le-a stricat socotelile, mai ales in ceea ce priveste recolta de grau, reducand aproape la jumatate estimarile de la inceputul lunii iunie, care aratau o productie medie de 7.000 de kilograme la hectar.

  "Estimam in iunie o productie mai mare decat anul trecut, dar au venit diferentele de temperatura, noaptea 12-13 grade si ziua 25-28 de grade, iar aceasta diferenta a facut ca boabele sa nu se mai dezvolte bine pe varf. Au ramas boabe foarte mici si asa scade si productia si greutatea hectolitrica. Am pierdut din punctul acesta de vedere si cantitativ si calitativ", a declarat, luni, Ilie Dan, presedintele Asociatiei Fermierilor din judetul Ilfov, organizatie care acopera 25.000 de hectare din judetul Ilfov.

  Acesta a precizat ca fermierii aveau asteptari mai mari in 2014 la productia grau, raportat la cheltuielile facute pentru aplicarea tehnologiilor si la costul inputurilor, mult mai ridicate fata de anul trecut.

  "Anul trecut productia medie pe tara a fost putin peste 3.000 de kilograme la hectar, dar noi, fermierii mari, am avut peste 4.000 de kg/ha pentru ca aplicam tehnologie. Speram sa inchidem anul acesta la peste 4.000 kg/ha, poate 5.000 kg/ha, desi aveam asteptari mult mai mari, undeva la 7.000 de kg/ha, asa cum arata recolta la inceputul lunii iunie si raportat la cheltuielile pe care le-am facut si la costul inputurilor, mult mai mare anul acesta. Cam toata tara a fost devastata de vant si ploi anul acesta, iar ploile care se anunta si in aceasta saptamana in zona vor duce la deprecierea calitativa a graului", a adaugat Ilie Dan.

  Potrivit sursei citate, nici la porumb si floarea soarelui "nu este chiar asa roza treaba" pentru ca exista zone cu baltiri, chiar daca culturile sunt bine dezvoltate.

  "Vremea a fost rea cu noi, am avut grindina, ploi, vant si la porumb si floarea soarelui s-au facut baltiri. Nu este chiar asa roza treaba, chiar daca plantele sunt bine dezvoltate, avem pierderi din cauza acestor ploi. Vine o cantitate mare intr-un timp foarte scurt", a adaugat reprezentantul agricultorilor.

  Asociatia ilfoveana are 40 de fermieri si acopera 25.000 de ha dintr-un total de 40.000 de hectare la nivelul judetului Ilfov.

  Potrivit datelor MADR, productia de grau obtinuta in 2013 a ajuns la 7,296 milioane de tone, fata de 4,7 milioane tone in anul precedent, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, iar la orz si orzoaica recolta a depasit 1,511 milioane tone.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-15 :: Titlu: Romania se asteapta sa devina independenta energetic, in pofida crizei din Ucraina

  Romania ar urma sa realizeze independenta energetica pana la finalul deceniului, datorita gazului de sist si surselor de energie alternative precum energia eoliana si nucleara. Romania este a treia in Uniunea Europeana din punctul de vedere al independentei energetice dupa Danemarca si Estonia, relateaza luni "Voice of America".

  Vecina a Ucrainei, Romania s-a aflat in ultimele luni aproape de ultima criza energetica si politica din Europa, una care ameninta sa afecteze securitatea aprovizionarii cu gaz si sa arunce UE in haos economic. In ciuda dependentei continentului de gazul natural si de petrolul rus, Romania este singura tara sud-est-europeana despre care se crede ca se apropie de autosuficienta energetica si este in mare parte neafectata de criza din Ucraina.

  Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie roman, a declarat ca eforturile recente de explorare arata ca Romania are resurse semnificative de gaze naturale in largul Marii Negre, a caror extragere ar urma sa inceapa pana la sfarsitul lui 2019. Aceste resurse si gazul de sist vor ajuta Romania sa-si satisfaca nevoile energetice si chiar sa devina un exportator de gaze naturale.

  Romania deja isi satisface 80% din aceste necesitati din propriile surse energetice de petrol, gaze, carbune, energie nucleara si hidroenergie, in timp ce restul de 20% este importat din Rusia, spre deosebire de Ucraina si Bulgaria, care depind aproape in intregime de importurile de gaze naturale rusesti, scrie "Voice of America".

  Pe langa resurse semnificative de gaze in largul Marii Negre, Administratia SUA pentru informatiile din domeniul energiei estimeaza ca Romania are 1.400 de miliarde de metri cubi de gaz de sist, cea de a treia rezerva din Europa dupa Polonia si Franta.

  Criza declansata de anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia si o disputa privind plata facturilor a incurajat si mai mult Bucurestiul sa urmareasca independenta energetica, continua "Voice of America". In mai, vicepresedintele american Joe Biden a vizitat Romania pentru a discuta alternativele la dependenta Europei la energia rusa si posibilitatea ca Romania sa devina un punct cheie de conexiune pentru pietele energetice intre Est si Vest.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-15 :: Titlu: Start up-urile din industriile creative, sustinute printr-un program dedicat

  Start up-urile din industriile creative vor fi sustinute printr-un program dedicat, dezvoltat de Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism (DIMMMAT) in parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene, informeaza DIMMMAT.

  Programul va fi finantat din fonduri europene.

  "Prin acest program, ne propunem dezvoltarea unui Equity Fund care sa sprijine sectoarele creative, IT-ul in principal, si care sa valorifice potentialul de inovare al tinerilor romani. Romania isi continua astfel politica de pozitionare ca HUB-ul cel mai potrivit start up-urilor din Sud Estul Europei", a precizat Florin Nicolae Jianu, minstru delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-15 :: Titlu: Legea 97/2014 modifica OUG 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 506/2014 a fost publicata Legea 97/2014 privind modificarea si completarea OUG 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri.

  In tot cuprinsul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 103 din 9 februarie 2011, aprobata cu modificari prin Legea nr. 301/2011, cu completarile ulterioare, se inlocuieste sintagma "intreprinzator tanar/intreprinzatori tineri" cu "intreprinzator debutant in afaceri/intreprinzatori debutanti in afaceri".

  Prin program se acorda facilitati pentru microintreprinderile nou-infiintate, conduse de intreprinzatorii debutanti in afaceri, care desfasoara pentru prima data activitate economica, prin intermediul unei societati cu raspundere limitata.

  In situatia cesionarii partilor sociale de catre intreprinzatorul debutant in afaceri, acordarea facilitatilor continua daca cesionarul indeplineste conditiile prevazute la art. 2 si depune declaratia pe propria raspundere la O.T.I.M.M.C. in a carui raza de competenta isi are sediul social, in termen de 30 zile lucratoare de la data inregistrarii cesionarii. In caz contrar, facilitatile se considera necuvenite si se recupereaza conform procedurilor stabilite.
  In situatia in care microintreprinderea apartinand intreprinzatorului debutant in afaceri este supusa reorganizarii prin fuziune sau divizare, acordarea facilitatilor continua in aceleasi conditii, daca asociatul unic sau fiecare asociat al noii microintreprinderi indeplineste conditiile prevazute la art. 2 si persoana juridica rezultata indeplineste conditiile prevazute la art. 3, iar declaratiile necesare se depun la O.T.I.M.M.C. in a carui raza de competenta isi are sediul social, in termen de 30 de zile lucratoare de la data inmatricularii in registrul comertului a noii persoane juridice. In caz contrar, facilitatile se considera necuvenite si se recupereaza.

  Textul integral al Legii: Legea 97/2014 modifica OUG 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-15 :: Titlu: Legea 108/2014 rreglementeaza transportul de produse agricole vegetale pe drumurile publice

  In Monitorul Ofricial Partea I nr. 523/2014 a fost publicata Legea 108/2014 privind transportul rutier de produse agricole vegetale pe drumurile publice.

  Produsele agricole vegetale obtinute dupa recoltare, provenite din exploatatiile agricole, se transporta de la punctele de recoltare la spatiile de depozitare proprii ale exploatatiilor agricole in cauza cu avizul de insotire a marfii, fara ca vehiculele folosite in acest scop sa detina tichet de cantar.

  Produsele agricole vegetale obtinute dupa recoltare de pe teritoriul exploatatiilor agricole se transporta direct de la punctele de recoltare la bazele de receptie/depozitare ale unitatilor de procesare, fara tichetul de cantar, cu conditia insotirii vehiculului cu o copie a contractului incheiat intre producatorul agricol si procesatorul in cauza si cu avizul de insotire a marfii.

  Produsele agricole vegetale obtinute dupa recoltare pe teritoriul exploatatiilor agricole se transporta de la punctele de recoltare la alte spatii de depozitare decat cele proprii exploatatiei agricole sau la alte puncte de descarcare autorizate in vederea depozitarii sau comercializarii, in limita unei distante de maximum 70 km de la locul de incarcare, cu avizul de insotire a marfii, fara ca vehiculele sa detina tichetul de cantar.

  Transportul produselor agricole vegetale obtinute dupa recoltare pe teritoriul exploatatiilor agricole, de la punctele de recoltare la alte spatii de depozitare decat cele proprii exploatatiei agricole sau la alte puncte de descarcare autorizate in vederea depozitarii sau comercializarii, pe distante mai mari de 70 km de la locul de incarcare, va fi insotit de documentele legale specifice transportului, de avizul de insotire a marfii si de tichetul de cantar.

  Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
  a) nerespectarea prevederilor art. 3 si 4, cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei, aplicata persoanelor fizice sau persoanelor juridice care detin marfa in cauza pe parcursul transportului, precum si suspendarea activitatii, pe o perioada de o luna la 6 luni, in cazul persoanelor juridice, si confiscarea produselor agricole vegetale supuse contraventiei;
  b) nerespectarea obligatiei conducatorilor auto de a detine, la bordul vehiculelor, pe perioada transportului, documentele legale specifice transportului, avizul de insotire a marfii, precum si tichetul de cantar, dupa caz, cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, aplicata conducatorului auto.

  Textul integral al Legii: Legea 108/2014 rreglementeaza transportul de produse agricole vegetale pe drumurile publice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-15 :: Titlu: ONG-urile cer Avocatului Poporului sa sesizeze CCR privind OUG referitoare la alegerea sefului statului

  Mai multe organizatii nonguvernamentale ii cer Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, sa sesizeze Curtea Constitutionala referitor la OUG privind alegerea sefului statului pe motiv ca aceasta afecteaza drepturile electorale si incalca principiul securitatii juridice, potrivit unui comunicat al Expert Forum remis luni.

  "Intrarea in vigoare a OUG nr.45/ 2014 pe 27 iunie ar urma sa produca efecte la alegerile prezidentiale prevazute a avea loc in noiembrie (adica peste mai putin de cinci luni), ceea ce ar contraveni principiului principiului securitatii juridice", se arata in scrisoarea adresata Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, de 11 ONG-uri, printre care se numara Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Centrul de Resurse pentru participare publica si Grupul Autonom pentru Democratie Participativa.

  Curtea Constitutionala a statuat in jurisprudenta faptul ca o modificare legislativa nu poate produce efecte mai devreme de un an de la data intrarii in vigoare.

  Mai mult, Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept recomanda ca elementele fundamentale ale dreptului electoral si in special sistemul electoral propriu-zis, componenta comisiilor electorale si delimitarea circumscriptiilor electorale sa nu fie amendate inainte de un an de la alegeri sau ar trebui sa fie tratate la nivel constitutional ori la un nivel superior legii ordinare.

  Potrivit ONG-urilor, nu exista o situatie care sa justifice ordonanta de urgenta. "Situatia de urgenta care ar justifica emiterea unei astfel de ordonante a fost creata in mod artificial: toate elementele prin care se justifica urgenta enumerate in Nota de fundamentare exista de mai mult de un an. Guvernul a avut posibilitatea declansarii procesului de modificare a Legii nr.370/ 2004 in timp util, astfel incat sa poata fi parcurse toate etapele dezbaterii publice si adoptarii in Parlament a unui proiect de lege", sustine sursa citata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-15 :: Titlu: MAI: Personalul militar cu grad de invaliditate poate fi mentinut in activitate

  Pompierii, jandarmii si angajatii Inspectoratului General de Aviatie al MAI incadrati intr-un grad de invaliditate ca urmare a ranirii in timpul exercitarii atributiilor de serviciu pot fi mentinuti in activitate, in functii militare ori civile, in unitati ale Ministerului Afacerilor Interne, pe baza unui ordin al ministrului Gabriel Oprea.

  Potrivit unui comunicat transmis luni de MAI, Ordinul privind masurile de sprijin acordate personalului militar incadrat intr-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar, precum si familiilor personalului militar ranit sau decedat in misiune mai prevede ca sotul/sotia ori copiii militarilor decedati sau incadrati intr-un grad de invaliditate pot fi numiti in functii militare ori civile fara sustinerea unui examen sau concurs in unitati ale MAI, in functie de studii si experienta.

  Totodata, copiii aflati in intretinerea personalului militar incadrat intr-un grad de invaliditate sau decedati in misiune vor putea fi admisi in institutiile de invatamant ale MAI.

  "Decizia viceprim-ministrului Gabriel Oprea reprezinta o recunoastere a meritelor angajatilor militari din Ministerul Afacerilor Interne raniti sau decedati in misiune", se arata in comunicat.

  In cursul lunii martie, viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a aprobat un ordin prin care se prevad aceleasi masuri de sprijin pentru politisti si familiile lor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-15 :: Titlu: Zegrean: Se voteaza legi intr-un ritm colosal; parlamentarii n-au consilieri sau si-au angajat nevestele

  Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Augustin Zegrean, explica numarul mare de sesizari primite de judecatorii constitutionali prin faptul ca Parlamentul adopta legi intr-un "ritm colosal de mare" si ca legiuitorii nu au consilieri sau si-au angajat nevestele la birourile parlamentare.

  "Am fost si senator, am fost si deputat si va pot spune absolut in cunostinta de cauza: nu este nici mai rau, nici mai bun parlamentul nostru decat alte parlamente. Nicaieri nu exista scoala de parlamentari, dar ce lipseste la noi: de exemplu, in Belgia, un parlamentar avea 17 functionari care lucrau pentru el, la noi nu are niciunul sau si-au angajat nevestele si uite ce au patit. Deci, problema este acolo, cu consilierii. Nu poate sa existe un parlamentar care sa le stie pe toate. Sa nu credeti ca juristii sunt cei mai buni parlamentari, nici vorba. Nu poate un om sa le stie pe toate. De aceea s-au inventat consilierii", a afirmat seful CCR la RRA.

  Potrivit lui, un parlamentar ar trebui sa apeleze la cunostintele celor din domeniu si ar putea sa faca lucruri bune.

  "Cand se voteaza 65 de legi intr-o jumatate de ora, la votul final, am incercat sa tin pasul cat am fost in Parlament, nu poti sa tii pasul. De aceea este grupul parlamentar, acolo se iau decizii si se spune: asta se voteaza asa, aici votam asa. Am fost si in alte parlamente si am vazut, cand se ajunge la vot, deja lucrurile sunt transate. Aici este problema", a subliniat el.

  Augustin Zegrean a sustinut ca CCR a constituit in acest an 700 de dosare in urma sesizarilor primite si a dat deja 607 decizii.

  "La noi exista un ritm colosal de mare de adoptare a legilor. Am avut ani in care s-au adoptat peste 1.000 de legi pe an, covarsitor, este mult, este obositor si pentru cei care le adopta, si pentru cei care urmeaza sa le aplice, si pentru cei carora le sunt aplicabile aceste legi. De aceea, noi avem foarte multe sesizari. Anul acesta avem deja 700 de dosare inregistrate. Am dat pana acum 607 decizii. Este urias. Este un numar urias. Toti cei din Europa carora le spun se crucesc", a aratat Zegrean.

  Seful CCR a precizat ca in acest an au fost declarate neconstitutionale 25 de legi care erau deja in vigoare.

  "Este foarte mult! De asemenea, am avut 11 sesizari pe legi inainte de promulgare, din care sase au fost gasite neconstitutionale si s-au intors la Parlament pentru a fi puse de acord cu Constitutia. Am avut sase hotarari ale Parlamentului declarate neconstitutionale de grupuri parlamentare, din care patru sesizari au fost admise", a mentionat el.

  Potrivit acestuia, CCR a dat solutii de sase ori in acest an in cazul unor conflicte intre presedinte si premier sau intre institutii statului in general.

  "Sigur ca la noi ajung la Curtea Constitutionala lucruri care in alte tari nu mai ajung pentru ca acolo institutiile se comporta loial unele cu altele, oamenii inteleg si respecta regulile, respecta legile. Noi suntem inca la inceput — si vad ca inceputul asta dureaza tare mult la noi! Nu este o bucurie nici pentru noi, de exemplu, sa solutionam conflicte juridice de natura constitutionala intre presedinte si prim-ministru sau intre institutiile statului in general. Anul acesta, de exemplu, am solutionat pana acum sase astfel de conflicte. (...) Noi recomandam doar partilor implicate in conflict ce solutii ar putea sa urmeze. Nu noi il solutionam. Ce recomandam noi institutiilor statului este colaborarea loiala. Nu este un principiu inventat de noi. Principiul este vechi si in democratii, in tarile democratice functioneaza. (...) Nu ar fi mai simplu sa discute lucrurile inainte de a se ajunge la conflict? Ar fi mult mai simplu", a spus presedintele CCR, Augustin Zegrean.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-15 :: Titlu: Cursul valutar din 14 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 14 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4193 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0014 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2445 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.554 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0112 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6407 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0026 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2316 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-15 :: Titlu: Monitorul Oficial din 14 iulie 2014

  In data de 14 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 521/2014 - M. Of. 521/2014 [M. Of. 521 / 14 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 522/2014 - M. Of. 522/2014 [M. Of. 522 / 14 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 523/2014 - M. Of. 523/2014 [M. Of. 523 / 14 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 524/2014 - M. Of. 524/2014 [M. Of. 524 / 14 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-14 :: Titlu: Persoane, autoturisme si documente introduse in SIS, gasite de politistii romani si partenerii din Schengen

  Politistii romani, impreuna cu partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen, au depistat, in perioada 5-11 iulie, 108 persoane, 39 de autoturisme, o arma si un document ce fac obiectul unor semnalari introduse in Sistemul Informatic Schengen, informeaza un comunicat de presa remis AGERPRES de catre IGPR.
  De asemenea, politistii au pus in aplicare 16 mandate europene de arestare si au depistat 4 persoane semnalate ca fiind disparute si 29 de persoane ce erau cautate in vederea participarii la o procedura judiciara.

  "Partenerii straini au identificat, pe teritoriul lor, in urma schimbului de informatii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul CCPI — IGPR, 40 de persoane cautate de autoritatile romane. Dintre acestea, 20 de persoane erau urmarite de Politia Romana in baza unui mandat european de arestare, 2 persoane erau semnalate ca disparute, iar 10 persoane erau cautate pentru participarea la o procedura judiciara", se precizeaza in comunicatul citat.

  Totodata, 3 autovehicule, semnalate de autoritatile romane in vederea indisponibilizarii sau pentru a fi folosite ca probe in cursul procedurilor penale, au fost identificate de partenerii straini, in statele membre, precum si un document.

  "Autoritatile romane sunt conectate la Sistemul de Informatii Schengen din octombrie 2010, iar din aprilie 2013 la cea de a doua generatie a sistemului (SIS II), ce a devenit functional in Romania, la fel ca in cele 26 de state membre Schengen", aminteste IGPR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-14 :: Titlu: ISMB: Adeverinta de promovare a Bacalaureatului poate fi ridicata de luni de la secretariatele liceelor

  Candidatii care au promovat examenul national de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2014, vor putea ridica de luni adeverinta de promovarea a examenului de la secretariatele unitatilor de invatamant unde au absolvit ultima clasa de liceu, informeaza ISMB intr-un comunicat remis duminica AGERPRES.

  Adeverintele de promovare a examenului national de Bacalaureat vor fi avizate de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

  Procentul de promovabilitate la prima sesiune a examenului de Bacalaureat in Capitala, dupa contestatii, este de 58,33%.

  Un procent de 60,65% dintre absolventii de clasa a XII-a au promovat examenul de bacalaureat la nivel national, potrivit unui centralizator al MEN dupa rezolvarea contestatiilor.

  Astfel, din totalul celor 151.310 de absolventi de clasa a XII-a care s-au prezentat la examen, au promovat 91.769 (60,65%), cu 1,4% mai mult decat procentul inregistrat dupa prima afisare a rezultatelor (59,25%).

  "Rezultatul este superior cu 4,25% celui consemnat in aceeasi perioada a anului 2013 (56,4%). Rata de promovare pentru promotia curenta este de 69% (84.655 de elevi), cu 6% mai mare fata de anul 2013 (63,1%)", a precizat MEN.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  107 useri online

  Useri autentificati: