DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL
str. Foisorului nr. 11, bl. F7C, sc. 2, et. 1, ap. 42, sector 3., Bucuresti, cod. 031173 (zona Vitan-Mall), Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 octombrie 2014

In data de 23 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 769/2014 - M. Of. 769/2014 [M. Of. 769 / 23 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 770/2014 - M. Of. 770/2014 [M. Of. 770 / 23 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 771/2014 - M. Of. 771/2014 [M. Of. 771 / 23 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 772/2014 - M. Of. 772/2014 [M. Of. 772 / 23 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 773/2014 - M. Of. 773/2014 [M. Of. 773 / 23 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: Ordinul nr. M105/2014 privind asistenta psihologica in armata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 716/2014 a fost publicat Ordinul M105/2014 pentru aprobarea Instructiunilor privind asistenta psihologica in Armata Romaniei.

  Asistenta psihologica reprezinta ansamblul de masuri si/sau programe specifice, concepute in mod unitar, in vederea asigurarii capacitatii optime de functionare a individului din punct de vedere al factorilor psihologici cu relevanta pentru starea de sanatate si boala.

  Asistenta psihologica are ca scop asigurarea conditiilor pentru un management eficient al resursei umane, adaptarea la solicitarile mediului militar, imbunatatirea performantelor profesionale individuale, cresterea eficientei organizationale, cresterea calitatii vietii personalului si diminuarea efectelor manifestarilor psihocomportamentale relationate cu stresul si evenimentele traumatice.

  Activitatea de asistenta psihologica se fundamenteaza pe urmatoarele principii:
  a) principiul psihologiei validate stiintific, care presupune analiza critica, cu ajutorul metodelor stiintifice, a modelelor teoretice utilizate in practica, pentru a stabili daca un serviciu psihologic este eficient, fundamentat pe un model teoretic valid si are un bun raport cost-eficienta;
  b) principiul cercetator-practician, conform caruia psihologul cu drept de libera practica trebuie sa actioneze prin prisma finalitatii practice si sa acceseze lucrari stiintifice de specialitate pentru rezolvarea unor probleme cu relevanta teoretica si/sau ractica cu aplicabilitate extinsa;
  c) principiul preventiei, conform caruia performantele profesionale ale resursei umane presupun prevenirea instalarii bolii - preventie primara, a complicatiilor si evolutiei acesteia - preventie secundara sau a problemelor induse de complicatiile ei - preventie tertiara;
  d) principiul aliantei terapeutice solide, care presupune incredere din partea beneficiarului serviciilor psihologice in competenta profesionala a psihologului si empatie, acceptare neconditionata si consideratie autentica din partea psihologului;
  e) principiul focalizarii pe probleme/situatii curente si specifice care produc distres in momentul respectiv, ceea ce inseamna examinarea aici-si-acum a problemelor cu care se confrunta personalul si interventia psihologica specializata de scurta durata;
  f) principiul orientarii spre scop si al focalizarii pe problema, care reprezinta planificarea si desfasurarea activitatilor de asistenta psihologica prin formularea de obiective specifice in termeni comportamentali si alegerea tipului de interventie adecvat;
  g) principiul prevenirii recaderilor psihocomportamentale, cu accent pe psihoeducatie, prin care beneficiarii serviciilor psihologice sunt invatati sa devina propriii lor terapeuti si sa-si rezolve singuri problemele cu care se pot confrunta in viitor.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul nr. M105/2014 privind asistenta psihologica in armata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: OUG 65/2014 aduce modificari privind protectia si promovarea drepturilor copilului

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 760/2014 a fost publicata OUG 65/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

  Conditiile de obtinere a atestatului, procedurile de atestare si statutul asistentului maternal se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

  Pentru fiecare copil fata de care s-a luat masura plasamentului la o familie, persoana, asistent maternal, intr-un serviciu de tip rezidential al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela, in conditiile legii, se acorda o alocatie lunara de plasament, raportata la indicatorul social de referinta, in cuantum de 1,20 ISR.

  Copiii si tinerii pentru care s-a stabilit o masura de protectie speciala, precum si mamele protejate in centre maternale au dreptul, la iesirea din sistemul de protectie speciala, la o indemnizatie care se acorda o singura data, egala cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara, garantat in plata, stabilit potrivit legii. Indemnizatia se acorda, la iesirea din sistemul de protectie speciala, si copiilor pentru care s-a pronuntat o hotarare definitiva de incuviintare a adoptiei.

  Textul integral al modificarilor: OUG 65/2014 aduce modificari privind protectia si promovarea drepturilor copilului
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: Ministrul Cazanciuc: Desfiintarea a doar 15 instante de judecata ar fi o solutie rezonabila

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat miercuri, la Buzau, ca "nu este un scop in sine sa desfiintezi o instanta de judecata", el adaugand insa ca din cele 30 de instante aflate pe lista depusa la Parlament in vederea desfiintarii, jumatate ar putea sa ramana.

  "Nu este un scop in sine sa desfiintam instante, exista in sistem o inechitate, instante cu foarte mare incarcare, instante cu incarcare mai mica, instante unde nu vor sa mearga judecatorii pentru ca sunt foarte departe de locul in care de regula locuiesc. Este foarte greu sa tii o instanta unde 4-5 ani nu merge decat cu un singur judecator si trebuie sa gasesti formule sa-i convingi pe oameni sa mearga acolo decat prin delegari de cel mult 60 de zile", a declarat ministrul Justitiei.

  El a adaugat ca legea este in Parlament, iar cand parlamentarii vor reveni din aceasta mini-vacanta "cu siguranta va fi pe ordinea de zi".

  "Statistica a fost facuta in urma cu un an jumatate pe volumul de activitate, in anumite zone ale tarii a crescut foarte mult volumul de activitate, daca o sa reusim sa ajungem undeva la 15 cred ca ar fi o solutie rezonabila in asa fel incat sa putem redistribui posturile in sistem cu adevarat acolo unde sunt instante foarte incarcate", a precizat ministrul Justitiei.

  Ministrul Robert Cazanciuc a fost prezent miercuri, la Tribunalul Buzau, pentru a analiza posibilitatea gasirii unui nou sediu pentru Judecatoria din localitate si degrevarea judecatorilor de numarul ridicat de dosare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: Guvernul va plati profesorilor 150 de euro din fonduri europene pentru perfectionarea profesionala

  Guvernul a decis sa plateasca profesorilor si personalului didactic auxiliar o subventie de 150 de euro, din fonduri europene, a anuntat miercuri ministrul Educatiei Remus Pricopie la lansarea unor proiecte din fonduri europene care a avut loc la Palatul Victoria.

  Pricopie a explicat ca este vorba despre reluarea unui proiect mai vechi prin care profesorii primeau 100 de euro pentru a-si cumpara carti.

  "Se numea atunci "suta de euro pentru carti"—fiecare cadru didactic primea echivalentul in lei a 100 de euro pentru a-si achizitiona carti. Acest drept in perioada crizei a fost anulat, iar noi acum, in urma discutiei cu colegii din guvern si cu sindicatele, am gasit aceasta noua formula. Este vorba de un proiect de 50 de milioane de euro pentru dezvoltarea profesionala a personalului didactic. De data aceasta nu exista conditionare stricta de a cumpara carti si a deconta prin facturi, ci este vorba de o suma forfetara pe care profesorii o pot folosi pentru achizitia de materiale didactice, carti, participare la cursuri, conferinte", a precizat ministrul Educatiei.

  Potrivit acestuia, ministerul este cel care va aplica pe POSDRU pentru proiect si va transmite banii catre universitati si inspectorate scolare.

  "Aceste institutii fac platile direct, aceeasi suma pentru toate persoanele, aproximativ 150 de euro, echivalentul in lei, pe baza listelor de cadre didactice si personal didactic auxiliar. Procesul va decurge usor, in cateva saptamani vom face aceste plati. Se va derula pe o perioada de aproximativ 9 luni. (...) Nu vorbim de deconturi, ci este o pagina in care fiecare cadru didactic va spune cum a folosit cei 150 de euro, in raport cu dezvoltarea profesionala a fiecarei persoane", a spus Pricopie.

  El a precizat ca deocamdata proiectul "este pentru anul scolar in curs, sunt discutii avansate la nivelul Guvernului pentru ca aceasta politica sa se permanentizeze si in fiecare an sa avem un astfel de grant".

  Potrivit unui comunicat al MFE, de aceasta subventie vor beneficia aproximativ 300 de mii de persoane, personal didactic, preuniversitar si universitar.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: Havrilet (ANRE): Romania nu va mai fi dependenta de gazul de import; in noiembrie, ponderea gazului din import va fi de numai 2%

  Romania nu va mai fi, in scurt timp, dependenta de importul de gaze, avand in vedere ca procentul de gaz importat a scazut de la 35% in urma cu cativa ani la 9 - 10% anul acesta, iar pentru noiembrie 2014 procentul stabilit este de 2% gaz de import, a declarat miercuri presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, in cadrul unei conferinte pe teme economice.

  "Romania, in foarte scurt timp, nu va mai fi dependenta de gazele de import. Practic, dupa inceperea procesului de liberalizare in sectorul gazelor naturale, am inregistrat o scadere a consumului in special in zona ineficienta, energofaga. Au inceput si acest tip de consumatori sa investeasca in eficienta, in fabricarea la costuri mai scazute a produselor finite. Lucru care a scazut de la un procent de 35% anii trecuti la 15% in 2013, iar in acest an avem o pondere si mai mica (a gazului de import — n.r.). Nu cred ca vom depasi 9% — 10% pentru ca iata, pentru luna noiembrie, am stabilit un procent de import de 2%, in conditiile in care, in alti ani, luna noiembrie avea procente de import de la 20% la 40%. Este o scadere extraordinar de mare a dependentei de import, lucru benefic pentru ca, altfel, aceasta liberalizare pe care a facut-o pe piata interna ar fi majorat extrem de mult pretul final", a explicat Havrilet.

  El a mai spus ca se observa deja primele efecte pozitive ale procesului de liberalizare in domeniul gazelor. "Observam primele efecte pozitive ale procesului de liberalizare si in sensul in care Romania a platit, anul trecut, cu doua miliarde de dolari mai putin factura externa pentru gazele de import decat in anii precedenti", a mai spus presedintele ANRE.

  Guvernul a aprobat, la sfarsitul lunii septembrie a acestui an, doua hotarari privind programul de iarna in domeniul energetic si noul calendar de liberalizare a pietei gazelor.

  Executivul a decis, la momentul respectiv, mentinerea preturilor gazelor naturale din productia interna (atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei non-casnici) la nivelurile stabilite pentru 1 iulie 2014.

  Tot in luna septembrie, Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a declarat pentru AGERPRES ca Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala au fost de acord cu amanarea liberalizarii pietei gazelor pentru consumatorii casnici si cu termenele propuse de partea romana.

  Acesta a propus autoritatilor de la Bruxelles ca pretul gazelor interne pentru populatie sa nu mai creasca pana la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare sa se prelungeasca pana la 1 iulie 2021, fata de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat in prezent in vigoare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: ANRE: Furnizorul de energie electrica va putea fi schimbat in orice zi calendaristica

  Furnizorul de energie electrica va putea fi schimbat in orice zi calendaristica, iar clientul final va avea dreptul de a denunta unilateral contractul de furnizare, cu respectarea conditiilor contractuale, reiese din Ordinul nr. 105/ 2014, aprobat, miercuri, de Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

  Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, documentul reprezinta o imbunatatire a Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrica aprobata prin Ordinul ANRE nr. 88/ 2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

  "Documentul a fost elaborat in scopul armonizarii regulilor de schimbare a furnizorului aplicate in Romania cu legislatia Uniunii Europene, in special cu prevederile Directivei 2009/ 72/ CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna a energiei electrice si de abrogare a Directivei 2003/ 54 / CE, transpuse in legislatia nationala prin Legea nr. 123/ 2012 a energiei electrice si gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in comunicatul citat.

  Conform noului ordin, principalele modificari aduse in favoarea consumatorilor sunt: posibilitatea schimbarii furnizorului in orice zi calendaristica; scurtarea procesului de schimbare a furnizorului, creandu-se conditiile de incadrare in termenul de 21 de zile impus de Directiva 72 /2009 /CE pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum; dreptul clientului final de a denunta unilateral contractul de furnizare, cu respectarea conditiilor contractuale; eliminarea posibilitatii suspendarii procesului de schimbare a furnizorului de energie electrica, ca urmare a neachitarii facturilor de energie electrica; prevederea explicita a faptului ca procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisa perceperea oricaror taxe sau tarife legate de parcurgerea etapelor specifice.

  Proiectul de ordin a fost supus consultarii publice (prin afisare pe pagina de internet a ANRE) in perioada decembrie 2013 — ianuarie 2014 si in perioada august-septembrie 2014 si ulterior dezbaterii in cadrul Consiliului consultativ al ANRE.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: Nicolescu (CNIPMMR): Cresterea salariului minim in absenta "testului IMM-urilor" reprezinta o ilegalitate

  Majorarea salariului minim fara realizarea, in prealabil, a "testului IMM-urilor" si a unei note de impact reprezinta o ilegalitate, a declarat miercuri, presedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, intr-o conferinta de presa.

  Potrivit lui Nicolescu, vor fi facute urgent interventii la Ministerul Muncii pentru a remedia cat mai rapid situatia.

  "Conform legii, niciun act normativ nu ar trebui adoptat fara, realizarea, in prealabil, a unui "test al IMM-urilor" si a unei note de impact, care sa arate clar consecintele masurii in cauza asupra mediului economic. Ca urmare, intentia anuntata de autoritati, de majorare a salariului minim din 2015, reprezinta fara nicio indoiala o ilegalitate, iar din acest motiv vom face urgent interventii la Ministerul Muncii pentru a remedia cat mai rapid situatia. Impactul cresterii salariului minim ar fi unul foarte mare, avand in vedere ca peste 90% dintre entitatile economice din tara noastra sunt microintreprinderi", a afirmat Ovidiu Nicolescu.

  Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat, intr-o conferinta de presa sustinuta pe 13 octombrie, ca salariul minim pe economie va creste, de la 1 ianuarie 2015, la 975 lei, de la 900 lei cat este in prezent.

  "Sigur ca exista un angajament al Guvernului, astfel incat, in 2016, sa ajungem la 1.200 lei. În urma discutiilor cu institutiile financiare internationale, vom avea o majorare semestriala anul viitor cu cate 75 de lei", a spus Plumb.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: Cursul valutar din 22 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 22 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4166 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4793 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0223 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5822 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0019 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6611 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0015 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.238 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: Monitorul Oficial din 22 octombrie 2014

  In data de 22 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 765/2014 - M. Of. 765/2014 [M. Of. 765 / 22 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 766/2014 - M. Of. 766/2014 [M. Of. 755 / 22 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 767/2014 - M. Of. 767/2014 [M. Of. 767 / 22 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 768/2014 - M. Of. 768/2014 [M. Of. 768 / 22 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-22 :: Titlu: Nicolescu (CNIPMMR): Peste 200 de firme din Bucuresti au fost controlate abuziv de inspectorii ANAF

  Peste 200 de firme din Capitala au fost controlate abuziv, incepand din luna martie a anului trecut, de inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), foarte multe IMM-uri cu o activitate profitabila intrand in incapacitate de plata si avand conturile imediat blocate, a declarat, miercuri, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, intr-o conferinta de presa.

  "In cazul controalelor efectuate de inspectorii din cadrul Directiei Antifrauda Fiscala la diverse intreprinderi mici si mijlocii, au fost aplicate, in mod gresit, dispozitiile articolului 11, alineatul 1 din Codul Fiscal, fiind eliminate din baza de calcul a impozitului pe profit si a TVA-ului deductibil facturile emise de societati care au fost declarate inactive dupa ce a avut loc operatiunea impozabila. In cazul municipiului Bucuresti, este vorba de peste 200 de firme care au fost controlate abuziv incepand din luna martie a anului trecut. In urma controalelor, aceste firme, care au un bun istoric fiscal, au intrat in incapacitate de plata, avand conturile imediat blocate", a afirmat Ovidiu Nicolescu.

  Acesta a precizat, totodata, ca va face interventii la organele de drept, pentru remedierea situatiei.

  "Este vorba de niste abuzuri grosolane din partea inspectorilor ANAF. Nu-mi vine sa cred ca e o abordare oficiala, inclin sa cred mai degraba ca e o abordare gresita a unor functionari din cadrul autoritatii. In plus, pentru evitarea unor astfel de situatii pe viitor, facem un set de propuneri de masuri care sa duca la cresterea accesului la informatii, alaturi de masuri administrative si legislative. Printre masurile administrative se numara realizarea de actiuni pentru exercitarea functiei preventive a controlului, dar si colaborarea cu confederatiile patronale reprezentative la nivel national, pentru campaniile de informare si pentru monitorizarea aplicarii dispozitiilor legale din domeniul fiscal. In aceea ce priveste masurile legislative, este nevoie in primul rand de asigurarea unui cadru stabil si predictibil in domeniul fiscal si contabil pentru IMM-uri, bazat pe reducerea birocratiei", a mai spus presedintele CNIPMMR.

  Nicolescu a subliniat, totodata, ca in Romania exista un numar de 605.000 de intreprinderi mici si mijlocii, sectorul IMM-urilor din tara noastra fiind slab dezvoltat, cu doar 23 de firme la 1.000 de locuitori.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Agerpres

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-22 :: Titlu: Noua Comisie Europeana a fost validata de Parlamentul European

  Noua Comisie Europeana, condusa de luxemburghezul conservator Jean-Claude Juncker, a primit miercuri, la Strasbourg, votul de investitura din partea Parlamentului European (PE), informeaza agentiile internationale de presa.

  In favoarea noii Comisii au votat 423 de eurodeputati, in timp ce 209 s-au pronuntat impotriva, iar 67 s-au abtinut de la vot.

  Comisia Juncker a obtinut astfel un scor usor mai slab decat Comisia Barroso in urma cu cinci ani, care fusese aprobata de PE cu 488 voturi pentru si 137 contra. Noul executiv al UE isi va putea incepe activitatea pe 1 noiembrie, mandatul Comisiei Europene conduse de Jose Manuel Barroso expirand pe 31 octombrie.

  In discursul sau inaintea votului in PE asupra noii Comisii, Juncker si-a reafirmat convingerea ca echipa sa este "Comisia ultimei sanse" pentru recastigarea increderii cetatenilor europeni.

  El a anuntat ca isi va prezenta pana la sfarsitul anului planul de investitii de 300 de miliarde de euro pentru a impulsiona cresterea si crearea de locuri de munca si a apreciat ca investitiile sunt vitale in reluarea cresterii economice stabile la nivel european.

  Fostul premier conservator al Luxemburgului a subliniat totusi ca, asa cum a spus cancelarul german Angela Merkel, o mare parte din cele 300 de miliarde de euro ar trebui sa vina de la investitorii privati si ca guvernele ar trebui sa-si tina in continuare sub control deficitele bugetare.

  "Daca ne veti sustine astazi, vom prezenta pachetul privind locurile de munca, cresterea si investitiile pana la Craciun", a declarat Juncker in fata eurodeputatilor, adaugand ca investitiile ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea eficientei economice, nu pe cheltuielile pe termen scurt.

  Din partea presedintiei italiene a Consiliului UE, ministrul Benedetto Della Vedova a spus ca, "in urmatoarele saptamani si luni, Comisia trebuie sa joace un rol esential pentru a face fata provocarilor cu care se confrunta UE".

  "Acestea sunt provocari semnificative, printre care competitivitatea si crearea de locuri de munca", a accentuat Della Vedova, care a mai inclus intre provocarile respective schimbarile climatice, problemele energetice si problemele de securitate din vecinatatea Europei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-22 :: Titlu: CCR: Articol din Codul de procedura penala, declarat neconstitutional

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis marti ca art. 341 alin. (5) din Codul de procedura penala este neconstitutional.

  Potrivit unui comunicat al CCR, cu unanimitate de voturi, judecatorii constitutionali au admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 341 alin. (5) din Codul de procedura penala si au constatat ca solutia legislativa potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra plangerii "fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor" este neconstitutionala.

  Art. 341 se refera la solutionarea de catre judecatorul de camera preliminara a plangerilor impotriva masurilor si actelor de urmarire penala. Alin. (5) stipuleaza: "Judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra plangerii prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor".

  Practic, prin decizia CCR, solutionarea plangerilor de acest tip se va face de acum inainte cu participarea partilor.

  Exceptia de neconstitutionalitate a fost invocata de Savin Marcel, in dosarul nr.74/ 32/ 2014 al Curtii de Apel Bacau, si de Mihai Leu, in dosarul nr.266/ 787/ 2014 al Judecatoriei Avrig.

  Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala.

  Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-22 :: Titlu: Nicolescu: Romania va sustine la Consiliul European doar reducerea emisiilor, nu si noi tinte pentru regenerabile

  Romania va sustine la Consiliul European de joi, de la Bruxelles, asumarea unei singure tinte pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si sprijinirea statelor nou-intrate in Uniunea Europeana, prin compensari financiare, a declarat, marti, Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, la Summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicatia The Economist, eveniment la care AGERPRES este partener oficial media.

  'La Consiliul European de joi, se va discuta despre noile tinte europene in materie de schimbari climatice. Exista o propunere a Comisiei Europene: Europa trebuie sa continue sa aiba tinte de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, dar si noi tinte legate de eficienta energetica si de resursele regenerabile', a precizat Nicolescu.

  In opinia sa, europenii trebuie sa se uite la deciziile luate de alte regiuni ale Globului in ceea ce priveste schimbarile climatice.

  'Speranta mea este ca Europa va reflecta mai mult in ceea ce priveste adoptarea unor tinte unilaterale inainte sa avem un angajament la nivel mondial post-Kyoto. Ar trebui sa fim foarte atenti daca vor face la fel si tari precum China, India, Brazilia, SUA. Pentru Romania, maximul acceptabil va fi sa avem o singura tinta, respectiv reducerea emisiilor de dioxid de carbon', a completat ministrul de resort.

  El a mai spus ca tarile nou-intrate in UE vor fi mai afectate de aceste decizii decat cele care sunt mai vechi in blocul comunitar, intrucat presiunea va fi pentru consumatorii finali, astfel ca ar trebui sa existe masuri de sprijin pentru aceste tari.

  'Romania va sustine o singura tinta si anume reducerea emisiilor de carbon, intrucat fiecare tara trebuie sa decida cum va atinge aceasta tinta intr-un mod cat mai eficient din punctul de vedere al costurilor. Vom incerca sa convingem restul tarilor sa sustina pozitia Romaniei, pentru ca nu putem salva planeta singuri. Sper ca echipa care va merge la Consiliul European in aceasta saptamana sa transmita pozitia Romaniei si sa convinga celelalte tari', a continuat Nicolescu.

  Potrivit acestuia, o decizie contrara va duce la pierderea competitivitatii Uniunii Europene, va pune presiuni pe dezvoltarea Produsului Intern Brut si va insemna pierderea de joburi.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-22 :: Titlu: Cel mai puternic laser din Europa a fost inaugurat la Magurele

  Cel mai puternic laser din Europa si al doilea laser din lume, de un petawat, a fost inaugurat marti la Institutului National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei de la Magurele.

  "Avem astazi deosebita satisfactie sa asistam la finalizarea si operationalizarea unei infrastructuri de cercetare de varf la nivel mondial: Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL), o infrastructura la cel mai inalt nivel mondial. Institutul gazduieste cel mai puternic laser din Europa, al doilea laser al lumii capabil sa produca pulsuri laser de un petawat cu o durata de 25 femtosecunde", a declarat ministrul delegat pentru Invatamant Superior si Cercetare, Mihnea Costoiu.

  Potrivit acestuia, infrastructura CETAL este rezultatul unui proiect finantat integral de la bugetul de stat cu 72 de milioane de lei in cadrul Programului national de cercetare-dezvoltare in perioada 2007-2013.

  "Este unic in Europa prin gama echipamentelor si nivelul tehnologic de ultima ora. Constituie o etapa esentiala in realizarea infrastructurii ELI—NP, mai celebrul proiect care va cuprinde doua lasere de 10 petawati", a spus ministrul.

  El a sustinut ca, odata cu inaugurarea CETAL, se vor deschide noi perspective pentru cercetari de varf, cum ar fi aplicatii in fizica, chimie, biologie, medicina, energie, stiinta materialelor, tehnologii ultra avansate de productie care vor avea un impact important pentru economia romaneasca.

  "Chiar daca mentionam doar uriasul potential in domeniul accelerarii de particule pentru testarea componentelor folosite in industria spatiala, generarea razelor X dure pentru aplicatii industriale sau protonanoterapia in medicina, se contureaza o paleta spectaculoasa de directii in care cercetarea romaneasca va strapunge cu siguranta barierele actuale. Noua generatie de cercetatori din Romania si generatiile urmatoare vor avea posibilitatea sa deruleze in tara proiecte de cercetare ce presupun resurse care pana acum erau apanajul a doar catorva laboratoare din SUA, Germania, Marea Britanie, Coreea de Sud. CETAL va atrage, deja a realizat aceste lucru, echipe de cercetatori din strainatate, inclusiv diaspora stiintifica romaneasca", a mai declarat Costoiu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.417 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.457 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0037 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5841 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.001 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6596 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0022 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2375 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0017 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 octombrie 2014

  In data de 21 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 761/2014 - M. Of. 761/2014 [M. Of. 761 / 21 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 762/2014 - M. Of. 762/2014 [M. Of. 762 / 21 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 763/2014 - M. Of. 763/2014 [M. Of. 763 / 21 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 764/2014 - M. Of. 764/2014 [M. Of. 764 / 21 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-10-21 :: Titlu: Legea 139/2014 aduce reorganizare a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 758/2014 a fost publicata Legea 139/2014 privind unele masuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si a unor structuri aflate in subordinea acestuia.

  Se infiinteaza Autoritatea Nationala Fitosanitara, denumita in continuare Autoritatea, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  In cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se infiinteaza Directia Monitorizare Inspectii, Verificare si Control prin preluarea activitatilor de inspectie, de verificare si de control de la directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cu exceptia celor de inspectie in domeniul zootehniei si a celor de inspectie privind activitatea de clasificare a carcaselor din cadrul acestora.

  Se infiinteaza Agentia Nationala de Zootehnie, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, finantata integral de la bugetul de stat, in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  Se infiinteaza Autoritatea pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, finantata de la bugetul de stat, in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  Textul integral al Legii: Legea 139/2014 aduce reorganizare a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-21 :: Titlu: Agrometeo: Lucrarile agricole se vor efectua normal, iar rezerva de apa din solul agricol este satisfacatoare

  Lucrarile agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale si semanat se vor efectua, in general, normal in perioada urmatoare si, mai ales, in zilele fara precipitatii, in timp ce aprovizionarea cu apa in stratul de sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii, arata prognoza agrometeorologica, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

  In intervalul 21 — 27 octombrie 2014, din punct de vedere agrometeorologic, in cea mai mare parte a Dobrogei, Moldovei, Munteniei, izolat in sud-vestul Transilvaniei si nord-vestul Crisanei, se va semnala seceta pedologica moderata, puternica si extrema. Pe de alta parte, aprovizionarea cu apa in stratul de sol -20 cm (ogor), se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii.

  Conform specialistilor ANM, procesele vegetative la culturile de toamna (rapita, orz si grau) vor avea in general o evolutie normala in aproape toata tara, cu exceptia zonelor depresionare centrale si nordice, precum si in cazul terenurilor agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica, unde ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura mai lent.

  Culturile de orz si grau de toamna semanate in perioada optima vor inregistra fazele de germinare (50-100%), rasarire (10-100%) si aparitia primelor frunze (1-4 frunze), iar sub aspect fenologic, la rapita se vor continua germinarea-rasarirea (30-100%) si cresterea aparatului foliar (4-6 frunze), in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

  De asemenea, porumbul isi va definitiva maturitatea deplina (100%), local fiind posibila finalizarea lucrarilor de recoltare, in aproape toate zonele de cultura, in timp ce la sfecla de zahar din Transilvania vor predomina maturitatea tehnologica (50-100%) si recoltarea. In majoritatea plantatiilor, speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului, ingalbenirea/caderea frunzelor si recoltarea la soiurile tardive.

  Pe fondul acestor estimari, specialistii in agrometeorologie recomanda: eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale, efectuarea araturilor de toamna pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul -20 cm, continuarea pregatirii patului germinativ si a semanatului la culturile de toamna in epoca optima, precum si finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor de sezon.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-21 :: Titlu: Bursa de Gaze, la un an de la lansare: Volum de 210,5 milioane mc gaze naturale tranzactionate prin BRM

  O cantitate totala de 2,23 milioane MWh (210,5 milioane metri cubi) de gaze naturale a fost tranzactionata, in primul an de activitate a Bursei gazelor, prin Bursa Romana de Marfuri /BRM/, cea mai mare parte fiind din productia interna (90%), potrivit datelor oficiale prezentate, marti, intr-o conferinta de presa, de catre reprezentantii bursei.

  Conform sursei citate, din cantitatea totala de gaze naturale tranzactionata prin Bursa la un an de la infiintarea acestei platforme, 2,16 milioane MWh (204 milioane mc) a fost inregistrata in 2014, pana la 20 octombrie, iar restul de ,7 milioane MWh (6,5 milioane mc), in 2013.

  Volumul total scos la tranzactionare s-a cifrat la 7,8 milioane MWh, echivalentul a 732 milioane mc gaze naturale.

  In 2014, perioada trimestrului III a fost cea mai fructuoasa din punct de vedere al tranzactiilor cu gaze naturale pe BRM, care au ajuns la un volum de 1,4 milioane MWh, in timp ce, in intervalul 1-20 octombrie, cuantumul s-a situat la ,2 milioane MWh.

  Din punct de vedere al dinamicii tranzactiilor, datele BRM releva faptul ca, in intervalul august — septembrie 2014, cele mai importante tranzactii cu gaze naturale au fost din productia interna, dupa cum urmeaza: 220.000 MWh (respectiv 20 milioane mc) de la OMV Petrom SRL, respectiv 477.000 MWh (45 milioane mc) de la SNGN Romgaz.

  In ceea ce priveste structura pietei, datele arata ca 90% din volumul de gaze naturale tranzactionate prin BRM au provenit din productia interna, 9,8% a fost reprezentat de un mix intern&extern si doar ,2% a insemnat operatiuni cu gaze naturale din import.

  'Intre lunile mai si iunie nu au avut loc tranzactii intre producatori si furnizori, situatie generata de blocajul pietei, ca urmare a modificarii OUG nr.7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale', se arata in raportul BRM.

  La un an de activitate a Bursei de Gaze, statistica BRM arata ca peste 50% dintre cele 83 de sesiuni de licitatii inregistrate au fost incheiate cu adjudecare, in timp ce numarul participantilor la acest sistem a ajuns la 64, dintre care 3 producatori, 20 de furnizori si 41 de consumatori.

  La data de 19 iulie 2013, BRM a obtinut din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie /ANRE/ licenta de desfasurare a activitatii de administrare a pietelor centralizate in sectorul gazelor naturale. La 12 septembrie 2013, a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul nr.69/ 11.09.2013 pentru aprobarea tarifelor reglementate practicate de operatorul licentiat al pietei centralizate din sectorul gazelor naturale — Societatea Bursa Romana de Marfuri.

  Ordinul a intrat in vigoare incepand cu data de 16 septembrie 2013. Prima tranzactie pe aceasta platforma a avut loc in 21 octombrie 2013. De atunci, numerosi operatori economici au achizitionat gaze naturale pe platforma electronica a BRM, la preturi foarte avantajoase. Printre acestia se numara: Atelierele Grivita, Uzinsider, Editura Adevarul, Policolor, Arena Grup, Mecanica Ceahlau, Primariile din Alba Iulia, Orastie, Hunedoara, Simeria, DRDP Alba, Electrocentrale Oradea, Statiunea de Cercetari Agricole Secuieni, Universitatea de Vest Timisoara, Spitalele din Roman, Alba Iulia, Piatra Neamt, Bisericani, Lupeni, Radauti, Spitalul CF2 Bucuresti.

  Bursa Romana de Marfuri /BRM/ este o companie privata de interes public, infiintata in noiembrie 1992, prima sedinta de tranzactionare avand loc in data de 10 decembrie 1992.

  In prezent, BRM a dezvoltat, in acord cu prevederile Legii nr. 357/ 2005, mai multe tipuri de piete de interes public, activitatea principala fiind axata pe Piata la disponibil si Piata licitatiilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 0000-00-00 :: Titlu: Deficitul bugetar al Romaniei a scazut de la 6,6% din PIB in 2010 la 2,2% din PIB in 2013 (Eurostat)

  Deficitul bugetar al Romaniei a fost, anul trecut, de 2,2% din PIB (14,247 miliarde lei), in scadere fata de 3% din PIB in 2012 (17,718 miliarde lei), 5,5% din PIB in 2011 (30,898 miliarde lei) si 6,6% din PIB in 2010 (35,484 miliarde lei), conform datelor revizuite publicate, marti, de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

  Romania a reusit in 2013 sa-si reduca deficitul sub plafonul de 3% din Produsul Intern Brut, cerut de Uniunea Europeana.

  Deficitul bugetar al UE a fost anul trecut de 3,2% din PIB, dupa ce, in 2010, se situa la 6,4% din PIB. In zona euro, deficitul bugetar a fost mai redus decat la nivelul UE in ultimii ani, evoluand de la 6,1% din PIB, in 2010, la 2,9% din PIB, in 2013.

  In 2013, cel mai scazut deficit bugetar se inregistra in Estonia (0,5% din PIB), Danemarca (0,7% din PIB), Letonia (0,9% din PIB), Bulgaria (1,2% din PIB), in timp ce Luxemburg (0,6%) si Germania (0,1%) au inregistrat excedent bugetar.

  Zece state membre ale UE au raportat, anul trecut, deficit bugetar mai mare de 3% din PIB: Slovenia (14,6%), Grecia (12,2%), Spania (6,8%), Marea Britanie (5,8%), Irlanda (5,7%), Croatia (5,2%), Portugalia si Cipru (ambele cu 4,9%), Franta (4,1%) si Polonia (4%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-21 :: Titlu: Rovana Plumb: Luam in calcul un nou mod de alocare a tichetelor pentru pensionarii care merg la tratament

  Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, a declarat luni, la Resita, ca in momentul de fata se lucreaza la modificarea regulamentului privind acordarea biletelor de tratament subventionat in statiunile balneare pentru pensionari.

  In prezent, prioritate pentru obtinerea unui bilet de tratament balnear subventionat au pensionarii care nu au mai beneficiat, in ultimii doi ani, de aceasta forma de sprijin.

  "Ministerul ia in calcul un nou mod de alocare a acestor tichete de care beneficiaza pensionarii care merg la tratament. Daca o persoana are nevoie de tratament pe o perioada mai lunga de timp, aceasta nu trebuie sa il intrerupa, asa cum se face acum, ci trebuie sa continue tratamentul, conform recomandarilor medicilor. De aceea, vreau sa schimb aceasta modalitate si sa gasim o procedura prin care cei care au nevoie de acest tip de tratament sa poata continua procedurile", a afirmat Rovana Plumb.

  Pentru a schimba sistemul de acordare a acestor tichete, ministrul Muncii spune ca in momentul de fata colaboreaza si cu Ministerul Sanatatii, deoarece aceste cure de tratament balnear vin in ajutorul celor care au nevoie de ele.

  Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, s-a aflat luni in judetul Caras-Severin. La Resita, Rovana Plumb a avut o intalnire cu angajatii din cadrul celor patru institutii aflate in subordinea ministerului: Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, Inspectoratul Teritorial de Munca, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si Casa de Pensii din Caras-Severin, dupa care a vizitat Centrul de Zi pentru Persoanele Varstnice din Resita.

  Ministrul Muncii are, de asemenea, o intalnire cu electoratul din Caransebes, dupa care va vizita sediul Episcopiei din municipiu. Rovana Plumb va participa, totodata, la inaugurarea sediului modernizat al Caminului de Batrani din localitatea Sacu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-21 :: Titlu: Totalul sumelor refuzate de banci la plata a crescut, in septembrie, cu 14,4%, pana la 648,4 milioane de lei

  Valoarea sumelor refuzate la plata de bancile comerciale a crescut in septembrie cu 14,4% fata de luna anterioara, ajungand la 648,4 milioane de lei, dupa ce, in august, aproape s-a injumatatit fata de iulie, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a Romaniei.

  In urma cu un an, in octombrie 2013, valoarea platilor efectuate cu instrumente de debit refuzate de banci a fost de 667,77 milioane de lei, depasind cu 19,3 milioane de lei nivelul din septembrie 2014.

  Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plata in cea de-a noua luna din acest an a provenit tot din platile cu bilete la ordin, care au insumat aproape 693 de milioane de lei, in crestere cu 15%, de la 542 de milioane de lei in august 2014.

  Potrivit datelor BNR, si cecurile refuzate la plata in septembrie au insumat mai mult decat in august, cresterea fiind de 2,4%, de la 24,6 milioane de lei la 25,2 milioane de lei.

  Incidentele de plata au crescut si ca numar luna trecuta, de la 8.225 in august, la 8.985 in septembrie 2014, reiese din datele BNR.

  Raportat la octombrie 2013, numarul incidentelor de plata ramane mai scazut, avand in vedere ca, in urma cu un an, acesta se ridica la 11.946.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4176 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0033 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4607 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0093 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5831 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0316 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6618 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2358 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 octombrie 2014

  In data de 20 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 758/2014 - M. Of. 758/2014 [M. Of. 758 / 20 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 759/2014 - M. Of. 759/2014 [M. Of. 759 / 20 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 760/2014 - M. Of. 760/2014 [M. Of. 760 / 20 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-20 :: Titlu: ONRC: 11.016 firme si-au suspendat activitatea in primele opt luni ale acestui an

  Numarul total al firmelor care si-au suspendat activitatea a scazut in primele opt luni ale acestui an cu 29,62% fata de perioada similara din 2013, de la 15.652 firme la 11.016 firme, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

  Cel mai mare numar de firme care si-au suspendat activitatea a fost inregistrat in Bucuresti — 1.375 si in judetele Constanta — 543, Bihor — 506 si Prahova — 490.

  Raportat la primele opt luni din 2013, cele mai mari scaderi ale numarului de firme care si-au suspendat activitatea s-au inregistrat in judetele Suceava (minus 49,06%), Brasov (minus 45,83%), Olt (minus 45,58%) si Iasi (minus 43,4%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-20 :: Titlu: Summit-ul UE al Europei de Sud-Est, organizat de The Economist, incepe luni, la Bucuresti

  Personalitati si reprezentanti de top din politica si domeniul economic se vor reuni, timp de doua zile, la Bucuresti, la Summit-ul UE al Europei de Sud-Est intitulat "Pe drumul spre stabilitate si crestere", organizat de The Economist.

  Summit-ul debuteaza luni, cu sectiunea politica, iar deschiderea oficiala va fi facuta de catre presedintele Internationalei Socialiste si fost prim-ministru al Greciei, George Papandreou, si de catre fostul prim-ministru italian, Enrico Letta.

  Perspectivele politice, economice si de afaceri pentru aceasta regiune vor fi discutate de catre Milorad Dodik, presedintele Republicii Srpska, de catre prim-ministrul Albaniei, Niko Peleshi, si de viceministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova Iulian Groza.

  Dineul oficial il va avea ca si invitat de onoare pe prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta.

  Cea de-a doua zi a summit-ului va fi dedicata domeniului economic si va debuta cu o discutie despre punctele slabe, avantajele si perspectivele pentru intreaga regiune, la care vor participa ministrul Finantelor, Ioana-Maria Petrescu, si viceministrul Economiei din Croatia, Alen Leveric.

  Catalin Cretu, subregional manager Visa Europe pentru Romania, Croatia si Slovenia, va vorbi despre strategia nationala privind incurajarea si promovarea platilor cu cardul in sectorul public, in timp ce o perspectiva in domeniul financiar a regiunii va fi data de catre Wolfgang Fengler, analist al Bancii Mondiale, si Themistoklis Fiotakis, senior economist la Goldman Sachs si director executiv in cadrul Global Macro & Markets Group Londra.

  Perspectivele bancare pentru Europa de Sud-Est vor fi prezentate de catre Bojan Markovic, economist regional pentru Europa de Sud-Est la BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) si de catre Traian Halalai, presedintele EximBank Romania.

  Importanta de atragere a investitiilor va fi discutata de catre presedintele Consiliului Investitorilor Straini din Romania, Mihai Bogza, presedintele executiv al Camerei de Comert Britanico-Romana, Raymond Breden, presedintele Camerei de Comert si Industrie Germano-Romana, Radu Merica, presedintele Camerei de Comert Americane in Romania, Valeriu Nistor, si directorul executiv al Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolewski.

  Despre oportunitatile de dezvoltare a cailor ferate in Europa de Sud-Est vor vorbi ministrul Transporturilor, Ioan Rus, precum si Stefanos Agiassoglou, director general la Compania Elena de Mentenanta a Cailor Ferate, si Alexandru Macarie, director general la CFR SA.

  Noi oportunitati de piata in Europa de Sud-Est in domeniul IT si de telecomunicatii vor fi discutate de catre vice-presedintele de dezvoltare a afacerilor Microsoft Europa Centrala si de Est, Nikolay Pryanishnikov, si de catre Nikolai Beckers, CEO Telekom Romania Operations.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-20 :: Titlu: INS: Capacitatea de cazare turistica a crescut cu 2%

  Numarul structurilor de cazare turistica la 31 iulie 2014 se situa la 6.130 unitati, in crestere cu 2% (121 unitati) fata de aceeasi data a anului 2013, cand numarul structurilor de cazare turistica era de 6.009 unitati, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica /INS/.

  In perioada de referinta, numarul hotelurilor a crescut cu 28, pana la 1.473 unitati, numarul de hosteluri a crescut cu 19, pana la 204 unitati, numarul de moteluri a scazut de la 215 la 212, numarul de vile turistice a crescut de la 621 la 624, numarul de cabane turistice a crescut de la 152 la 162, numarul de pensiuni turistice a scazut de la 1.335 la 1.323, numarul de pensiuni agroturistice a crescut de la 1.598 la 1.665, iar numarul de bungalouri a scazut de la 249 la 242.

  Din numarul total de locuri in hoteluri, 40% au fost in hotelurile cu trei stele, 32,8% au fost in hoteluri cu 2 stele, 19,8% in hotelurile cu 4 stele, 3,9% in hotelurile cu 5 stele, 3,1% in hotelurile cu o stea si 0,4% in hotelurile neclasificate pe stele. Cele mai multe hoteluri erau incadrate la categoria 3 stele (50% din total hoteluri) si 2 stele (25,3%). Hotelurile cu 5 stele au fost in numar de 31 (cu doua mai mult ca la 31 iulie 2013), iar cele cu 4 stele au fost 267 (cu 15 mai multe decat la 31 iulie 2013).

  La 31 iulie 2014 erau neclasificate pe stele 120 structuri de primire turistica cu functiuni de cazare fata de 123 la aceeasi data a anului trecut. Cea mai mare parte au fost tabere de elevi si prescolari (51,7% din total in anul 2014, respectiv 50,4% in anul 2013). Din cele 1.473 hoteluri in stare de functionare la 31 iulie 2014, un numar de 6 hoteluri (0,4% din total hoteluri), cu un total de 747 locuri, nu erau clasificate pe stele.

  Din structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica 31,4% au fost in alte zone, 26,2% in statiunile din zona montana, 21,5 % au fost in mMunicipiul Bucuresti si orasele resedinta de judet (exclusiv orasul Tulcea), 11,3% in statiunile din zona litorala (exclusiv orasul Constanta), 7,3% in statiunile balneare si 2,3% in Delta Dunarii (inclusiv orasul Tulcea).

  Primele cinci judete, ierarhizate dupa numarul total de structuri de primire turistica existente au fost Brasov (787 structuri de cazare), Constanta (746), Harghita (321), Suceava (296) si Prahova (286). Judetul Constanta a detinut cea mai mare pondere (27,5%) in totalul camerelor existente in structurile de primire turistica (exclusiv camerele din casute).

  Din numarul total de locuri de cazare turistica existente, judetul Constanta a detinut 28,1%, judetul Brasov cu 8,4%, dupa care au urmat municipiul Bucuresti cu 6,1%, Prahova cu 3,7%, judetul Valcea cu 3,6%, Bihor cu 3,3%.

  Din totalul de 141.100 camere existente in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare existente la 31 iulie 2014 (exclusiv camerele din casute), 93.700 (66,4%) erau in hoteluri. Numarul de camere a crescut in 2014 cu 1.444 in hoteluri, cu 776 in pensiunile agroturistice, cu 233 in hosteluri, cu 53 in cabane turistice, cu 48 in sate de vacanta.

  Numarul locurilor de cazare turistica existente la 31 iulie 2014 a fost de 311.300. Cele mai multe locuri 186.200 erau in hoteluri. Urmau pensiunile agroturistice cu 30.500 locuri, pensiunile turistice cu 27.300 locuri, vilele turistice cu 13.800 locuri, campingurile cu 12.900 locuri.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-20 :: Titlu: Ordin ANAF nr. 1341/2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 725/2014 a fost publicat Ordinul 1341/2014 privind modificarea si completarea Normelor metodologice privind executia bugetelor de venituri si cheltuieli ale institutiilor publice autonome, institutiilor publice finantate integral sau partial din venituri proprii si activitatilor finantate integral din venituri proprii, inclusiv a bugetelor creditelor interne, bugetelor creditelor externe, bugetelor fondurilor externe nerambursabile, bugetelor fondului de risc si bugetelor privind activitatea de privatizare, gestionate de institutiile publice, indiferent de modalitatea de organzare si finantare a acestora, aprobate prin Ordinul ministrului delegat pentru buget nr. 720/2014.

  In cazul in care veniturile bugetare estimate a fi realizate la nivelul unor institutii publice finantate integral din venituri proprii din subordine sunt inferioare cheltuielilor bugetare aferente anului bugetar ale acestora, institutia publica ierarhic superioara poate redistribui sume pentru echilibrarea bugetelor respective, din disponibilitatile realizate la nivelul acesteia sau din veniturile redistribuite de ordonatorii de credite ierarhic inferiori potrivit art. 18^2, cu respectarea legislatiei specifice.

  In cazul in care veniturile bugetare estimate a fi realizate la nivelul unor institutii publice finantate integral din venituri proprii din subordine sunt mai mari decat cheltuielile bugetare aferente anului bugetar ale acestora, institutia publica ierarhic superioara poate dispune redistribuirea de sume in vederea echlibrarii bugetului propriu al acesteia sau al altor institutii publice din subordine.

  In cazul in care veniturile bugetare estimate a fi realizate la nivelul unor institutii publice finantate partial din venituri proprii din subordine sunt inferioare cheltuielilor bugetare aferente anului bugetar ale acestora, institutia publica ierarhic superioara poate redistribui sume pentru echilibrarea bugetelor respective, din disponibilitatile realizate la nivelul acesteia sau din veniturile redistribuite de ordonatorii de credite ierarhic inferiori potrivit art. 42^2, cu respectarea legislatiei specifice.

  Textul integral al Ordinului: Ordin ANAF nr. 1341/2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-19 :: Titlu: Nuclearelectrica a acceptat ca proiectul Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda sa fie dezvoltat de chinezi

  Nuclearelectrica a anuntat ca a desemnat investitorul care sa dezvolte Proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda, acesta fiind compania chineza China General Nuclear Power Corporation. De asemenea, vineri, s-a semnat Scrisoarea Comuna privind Intentia de Realizare a Proiectului, conform acestei etape din procedura de selectie, informeaza Nuclearelectrica. Reamintim ca in septembrie, intr-o prima etapa, Nuclearelectrica a selectat aceasta companie chineza sa aiba acces la camera de date a proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

  Selectia investitorului a avut in vedere analiza Documentatiei de Intentie (experienta investitorului in proiecte similare, capacitatea financiara, gradul de aderare al Investitorului Calificat la Memorandumul privind implementarea Proiectului propus de SNN si la Strategie) si a urmat etapei de calificare, finalizata in data 09 septembrie 2014, China General Nuclear Power Corporation fiind singura companie care a depus Documentatia de Calificare, sustine Nuclearelectrica.

  Conform calendarului actualizat, urmatoarele etape ale procesului de selectie sunt: negocierea si semnarea Memorandumului de Intelegere privind implementarea in comun a Proiectului si negocierea Actului Constitutiv si Acordului Investitorilor ale noii Companii de proiect.

  Memorandumul de Intelegere privind implementarea in comun a Proiectului va fi supus aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor SNN.

  Strategia de continuare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda prevede infiintarea unei noi companii de proiect (Joint-Venture) care reprezinta o societate premergatoare unui Producator Independent de Energie (IPP), in care Investitorul Selectat va detine cel putin 51% din actiuni.

  Nuclearelectrica a selectat pe 9 septembrie compania chineza General Nuclear Power Corporation sa aiba acces la camera de date a proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Practic, aceasta companie va avea acces la informatii legate de cele doua reactoare. Procesul de selectie a durat doar doua saptamani, compania chineza fiind singura care a depus documentatia necesara. De altfel, nu este o surpriza selectarea acestui investitor, fiind cunoscute desele intalniri dintre reprezentantii statului roman si cei ai companiei chineze din ultimii doi ani. Mai departe, potrivit calendarului de selectare a investitorilor, compania chineza va avea acces la date, dupa care va trebui incheiat un memorandum de intelegere.

  Calendarul se finalizeaza cu momentul demararii negocierilor dintre Comisia de Negociere si Investitorul Selectat cu privire la Actul Constitutiv si Acordul Investitorilor pentru Societatea de Proiect. Aceste negocieri ar trebui demarate pe 26 noiembrie, potrivit calendarului. Practic, la cateva zile dupa finalizarea alegerilor prezidentiale. Din acel moment, totul devine incert. Negocierile se pot finaliza ori cu infiintarea unei noi companii de proiect, ori cu renuntarea din partea companiei chineze la orice implicare in proiectul Reactoarelor 3 si 4.

  Intrebata in ce masura poate fi eliminat riscul ca dupa accesul la informatii, compania chineza sa renunte la proiect, Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica, a afirmat ca nu pot fi date garantii in acest sens.

  In cazul in care compania de proiect va fi, totusi, infiintata, urmeaza alte noi proceduri. Va trebui realizat un nou studiu de fezabilitate. "Un studiu de fezabilitate este valabil sase luni. Va trebui macar o noua actualizare a studiului de fezabilitate", a spus Lulache. Apoi va trebui notificata Comisia Europeana pentru intentia statului roman de a acorda niste facilitati care pot fi considerate ajutoare de stat. Potrivit strategiei privind reactoarele 3 si 4, statul roman va acorda niste facilitati. "Adoptarea de catre autoritatile romane a unor masuri de reducere a riscurilor Proiectului si crestere a atractivitatii acestuia, in paralel cu desfasurarea procesului", se arata in strategie. Mai precis, vor fi incheiate niste "contracte pentru diferenta". Intr-un fel, prin aceste contracte pentru diferenta, statul garanteaza veniturile din vanzarile de electricitate, a explicat Lulache. "A pornit de la nevoia mare de investitii, durata mare de constructie care te pune in situatia de a nu avea predictibilitate asupra preturilor", a spus Lulache. Va fi stabilit un pret de referinta. Insa, in cazul in care acesta va ajunge la un moment dat sa fie mai mic decat cel de pe piata, statul roman va veni cu o contributie care sa acopere diferenta. Alte facilitati se refera la posibilitatea de a vinde energia inainte ca unitatile sa obtina licenta de productie, chiar si in afara bursei de energie OPCOM. In plus, ar putea fi acordate si garantii de stat. Toate acestea trebuie notificate la Comisia Europeana.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-19 :: Titlu: Avocatul Poporului motiveaza de ce nu a atacat la Curtea Constitutionala ordonanta privind migratia primarilor: Excedeaza competenta institutiei, apreciem ca rezolvarea problemei sesizate revine Parlamentului

  Avocatul Poporului informeaza sambata, intr-un comunicat, ca, in urma analizarii petitiilor in care i se cerea sesizarea Curtii Constitutionale in privinta Ordonantei de Urgenta a Guvernului care permite migratia alesilor locali de la un partid la altul, cu pastrarea mandatelor, institutia apreciaza ca "solutionarea problemei semnalate este de competenta Parlamentului si a Guvernului, deoarece, in realitate, aceasta vizeaza raporturile constitutionale dintre Parlament, Presedintele Romaniei si Guvern". "Fara indoiala, aspectele sesizate excedeaza competentei institutiei", afirma Avocatul Poporului. Reamintim ca termenul de 45 de zile in care si-a facut efectele OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali a expirat vineri.

  "In esenta, din petitiile formulate, reiese ca prin actul normativ mentionat se incalca prevederile constitutionale referitoare la adoptarea ordonantelor de urgenta. Totodata, se invoca recomandarile Comisiei de la Venetia din anul 2012, care se refera la faptul ca ordonantele de urgenta nu trebuie sa fie adoptate decat in situatii de urgenta", se arata in comunicat.

  Ordonanta de urgenta 55/2014 ce permite migratia alesilor locali pentru 45 de zile fara ca acestia sa-si piarda mandatul a fost adoptata de Guvern pe 28 august si a intrat in vigoare pe 2 septembrie.

  "Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) si art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 45 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti, isi pot exprima in scris si o singura data optiunea cu privire la partidul politic, organizatia minoritatii nationale din care doresc sa faca parte sau sa devina independenti, fara ca alesii locali respectivi sa-si piarda calitatea dobandita in urma alegerilor", se arata in Ordonanta.

  Ambasada SUA s-a declarat atunci ingrijorata in legatura cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonantei de urgenta. De asemenea, presedintele Traian Basescu a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de "sabotarea democratiei", sa o atace la Curtea Constitutionala.

  Termenul de 45 de zile in care primarii si consilierii locali au putut sa isi schimbe partidul fara sa isi piarda mandatele a expirat vineri, 17 octombrie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-19 :: Titlu: Ordinul 1470/2014 aproba Lista obiectivelor de investitii pentru care se acorda microcredite pentru sustinerea fermelor de familie si facilitarea accesului la finantare al fermierilor, in anul 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 736/2014 a fost publicat Ordinul 1470/2014 pentru aprobarea Listei obiectivelor de investitii pentru care se acorda microcredite potrivit art. 14 alin. (1) lit. a) din OUG 43/2013 privind unele masuri pentru dezvoltarea si sustinerea fermelor de familie si facilitarea accesului la finantare al fermierilor, in anul 2014, si criteriilor tehnice necesare microcreditarii in conditiile art. 14 alin. (1) lit. c) din acelasi act normativ.

  Plafoanele maxime ale microcreditelor pentru obiective de investitii in domeniul agricol, acordate in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernuli nr. 43/2013, aprobata cu modificari prin Legea nr. 289/2013, sunt in suma maxima de pana la 15.000 euro/beneficiar.
  Plafoanele maxime ale microcreditelor pentru realizarea productiei agricole, acordate in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 43/2013, aprobata cu modificari prin Legea nr. 289/2013, sunt in suma maxima de pana la 25.000 euro/beneficiar.

  Incadrarea in prevederile prezentului ordin se verifica la imprumutati de catre institutia creditoare in momentul acordarii microcreditului si pe parcursul derularii acestuia pana la rambursarea integrala. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale verifica, prin departamentele de control, la beneficiari, respectarea prevederilor prezentului ordin.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 1470/2014 aproba Lista obiectivelor de investitii pentru care se acorda microcredite pentru sustinerea fermelor de familie si facilitarea accesului la finantare al fermierilor, in anul 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-19 :: Titlu: Hotararea 846/2014 aduce modificari la acordarea in mod gratuit a asistentei medicale si psihologice, a medicamentelor si protezelor pentru functionarii publici cu statut special din penitenciare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 736/2014 a fost publicata HG 846/2014 pentru modificarea si completarea HG 1996/2004 privind conditiile de acordare in mod gratuit a asistentei medicale si psihologice, a medicamentelor si protezelor pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.

  Functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare in activitate sau pensionari, precum si sotul ori sotia si copiii aflati in intretinerea acestuia beneficiaza in mod gratuit de servicii de asistenta medicala, medicamene si proteze, in conditiile prezentei hotarari si ale actelor normative aplicabile sistemului de asigurari sociale de sanatate.

  Serviciile de asistenta medicala sunt cele prevazute de legislatia in vigoare aplicabila in sistemul de asigurari sociale de sanatate si se acorda de catre furnizori evaluati si autorizati potrivit legii, aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate.
  (2) Categoriile de personal prevazute la art. 1 beneficiaza in mod gratuit de medicamente, dupa cum urmeaza:
  a) medicamente din Lista cu medicamente de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, a caror contravaloare se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia contributiei personale a asiguratului, care se suporta din fondurile prevazute cu aceasta destinatie in bugetul angajatorului;
  b) medicamentele din Nomenclatorul medicamentelor de uz uman din Romania, elaborat de Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, altele decat cele prevazute la lit. a), a caror contravaloare se suporta din fondurile prevazute cu aceasta destinatie in bugetul angajatorului.
  (3) Decontarea cheltuielilor pentru serviciile de medicina dentara se realizeaza din bugetul angajatorului la nivelul tarifelor prevazute de normele de aplicare a contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. In cazul in care cabinetele de medician dentara sunt in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate, se deconteaza din bugetul angajatorului numai contributia personala prevazuta de normele de aplicare a contractului-cadru, in limita tarifului prevazut de acestea.
  (4) Functionarii publici cu statut special in activitate beneficiaza, la recomandarea medicului oftalmolog, de lentile necesare corectiei vizuale a caror contravaloare se deconteaza din bugetul angajatorului, in limita unui plafon valoric stabilit prin ordin al ministrului justitie; preschimbarea lentilelor necesare corectiei vizuale se face numai la modificarea diagnosticului initial.
  (5) Serviciile care nu pot fi decontate din bugetul angajatorului sunt:
  a) serviciile hoteliere cu grad inalt de confort;
  b) corectiile estetice, cu exceptia cazurilor prevazute de lege;
  c) eliberarea actelor medicale solicitate de autoritatile care prin activitatea lor au dreptul sa cunoasca starea de sanatate a asigurarilor;
  d) fertilizarea in vitro;
  e) transplantul de organe si tesuturi, conform prevederilor legale in vigoare;
  f) asistenta medicala la cerere;
  g) contravaloarea uno rmateriale, accesorii necesare corectarii vazului si auzului: baterii pentru aparatele auditive, rame de ochelari de vedere;
  h) serviciile medicale solicitate de asigurat;
  i) cheltuielile cu medicamente si materiale sanitare din unitati medico-sociale;
  j) serviciile hoteliere solicitate de pacientii ale caror afectiuni se trateaza in spitalizare de zi;
  k) serviciile de planificare familiala acordate de medicul de familie in cabinetele de planning din structura spitalului;
  l) serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale si altele asemenea, asigurate gratuit in cadrul programelor nationale de sanatate;
  m) serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare si dispzitivele medicale la care persoanele prevazute la art. 1 au dreptul, in mod gratuit, in calitatea lor de asigurati in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania;
  n) serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare si dispozitivele medicale acordate in strainatate.

  Textul integral al Hotararii: Hotararea 846/2014 aduce modificari la acordarea in mod gratuit a asistentei medicale si psihologice, a medicamentelor si protezelor pentru functionarii publici cu statut ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-18 :: Titlu: Ordinul 836/2014 reglementeaza acordul de distribuire si utilizare a formularelor documentelor cu regim special in domeniul materialului lemnos

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 747/2014 a fost publicat Ordinul 836/2014 pentru aprobarea conditiilor si a procedurii de emitere, suspendare sau retragere a acordului de distribuire si utilizare a formularelor documentelor cu regim special.

  Tipurile de formulare ale documentelor cu regim special care fac obiectul prezentului ordin sunt:
  a) registrul de evidenta a intrarilor-iesirilor de materiale lemnoase, prevazut in anexa nr. 1 la norme;
  b) avizul de insotire primar, prevazut in anexa nr. 2 la norme;
  c) avizul de insotire secundar pentru materialele lemnoase, altele decat cherestelele, prevazut in anexa nr. 3 la norme;
  d) avizul de insotire secundar pentru cherestele, prevazut in anexa nr. 4 la norme;
  e) registrul de evidenta a lemnului si produselor din lemn care nu fac parte din categoria materialelor lemnoase, prevazut in anexa nr. 5 la norme.

  Sunt indreptatiti sa solicite si sa primeasca acordul de distribuire si utilizare a formularelor documentelor cu regim special prevazute la art. 2 numai profesionistii prevazuti la art. 2 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 470/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 836/2014 reglementeaza acordul de distribuire si utilizare a formularelor documentelor cu regim special in domeniul materialului lemnos
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 0000-00-00 :: Titlu: Programul "Prima casa" va beneficia de o suplimentare de 90 de milioane de euro (proiect)

  Programul guvernamental "Prima casa" va beneficia de o suplimentare cu 400,5 milioane de lei, echivalentul a 90 milioane euro, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, publicat vineri pe site-ul Ministerului Finantelor Publice /MFP/.

  Prin proiectul de act normativ, MFP propune realocarea pentru programul "Prima casa" a sumei de 400,5 milioane lei din plafonul destinat Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei, in conditiile in care, din acest plafon pentru anul 2014, in suma de 100 milioane euro (respectiv 445 milioane lei), nu a fost acordata nicio garantie, ca urmare a faptului ca nu au fost depuse cereri in acest sens, precizeaza un comunicat al MFP remis vineri AGERPRES.

  "Prin acest proiect de act normativ venim in sprijinul persoanelor care au depus dosare la banci pentru a obtine credite cu garantii guvernamentale prin Programul Prima casa — si stim ca sunt la bancile partenere programului foarte multe dosare in lucru — si, prin urmare, dam curs solicitarilor primite din partea finantatorilor", a declarat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

  De la inceputul anului 2014, numarul de garantii acordate este de peste 16.556, iar finantarile accesate sunt de aproximativ 299 milioane euro, respectiv 1,3 miliarde lei. Bilantul la zi al Programului "Prima casa" arata ca ritmul de depunere al solicitarilor de garantare a ajuns la circa 140 solicitari / zi.

  La data de 1 iulie 2014, plafonul total aferent anului 2014 (exclusiv plafonul destinat achizitionarii locuintelor construite prin ANL) a fost integral alocat, Ministerul Finantelor Publice primind multe cereri de suplimentare de la finantatorii inscrisi in program, deoarece acestia nu mai dispuneau de sume pentru onorarea dosarelor deja existente.

  Prin Hotararea Guvernului nr. 818/ 2014 s-a majorat plafonul total de garantare a programului "Prima casa", prin realocarea plafonului nealocat si/ sau alocat si neutilizat de circa 500 milioane lei destinat achizitiei de locuinte construite de ANL.

  Programul "Prima casa" a fost implementat incepand cu cea de-a doua jumatate a anului 2009 si are ca obiect facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia sau construirea unei locuinte, prin contractarea de credite garantate de stat. De la lansarea Programului pana in prezent au fost acordate peste 124.809 garantii, pentru finantari in valoare de peste 10,6 miliarde lei.

  Valoare medie a finantarii accesate in cadrul programului este de 38.216 euro, iar 31% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-18 :: Titlu: Exporturile romanesti in China au crescut cu 24% in primele 7 luni din 2014

  Exporturile romanesti in Republica Populara Chineza au crescut, in primele sapte luni ale acestui an, cu 24% fata de perioada similara din 2013, dupa ce anul trecut inregistrasera o crestere de 34%, conform unui comunicat al Ministerului Economiei.

  Evolutia ascendenta a schimburilor comerciale si a cooperarii economice romano-chineza din ultimii ani a fost discutata vineri, la lucrarile celei de-a XXIV-a sesiuni a Comisiei inter-guvernamentale romano-chineza de cooperare economica (Comisia mixta), conduse de Cosmin Catalin Olteanu, secretar de stat in Ministerul Economiei, si Wang Shouwen, ministru asistent in Ministerul Comertului din Republica Populara Chineza.

  In cadrul lucrarilor sesiunii au fost prezentate evolutiile economiilor romana si chineza si a fost evaluat stadiul colaborarii economice si comerciale bilaterale de la ultima sesiune a Comisiei mixte pana in prezent, fiind analizate, totodata, propuneri de dezvoltare in continuare a relatiilor bilaterale.

  "In contextul colaborarii economice, ministerele de resort din cele doua tari au exprimat dorinta de a incuraja si sprijini implicarea activa a companiilor romane si chineze in proiecte bilaterale de interes major in domeniile energiei, infrastructurii, agriculturii, zootehniei si industriei alimentare, protectiei mediului si controlului poluarii, managementului apelor si imbunatatirilor funciare", se arata in comunicat
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-18 :: Titlu: Standard&Poor's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung si scurt la BBB-/A-3, cu perspectiva stabila

  Agentia de rating Standard&Poor"s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, la BBB-/A-3, cu perspectiva stabila, informeaza Ministerul Finantelor Publice, printr-un comunicat remis, vineri AGERPRES.

  Conform agentiei, mentinerea rating-ului Romaniei se datoreaza in primul rand asteptarilor pozitive privind cresterea economica in medie de 2,7% in perioada 2014-2017, continuarii procesului de consolidare fiscala si scaderii gradului de indatorare externa a Romaniei.

  Totodata, agentia considera ca in anul 2014 Romania isi va indeplini tinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB, iar nivelul datoriei publice va continua sa se mentina sub 40% in urmatorii trei ani.

  In ceea priveste riscurile potentiale generate de situatia geopolitica actuala, agentia considera ca acestea sunt reduse, avand in vedere nivelul scazut al relatiilor de natura economica si comerciala ale Romaniei cu Rusia si Ucraina.

  Continuarea procesului de consolidare fiscala, a reformelor finantelor publice si a restructurarii intreprinderilor de stat in perioada urmatoare ar putea conduce la actiuni de imbunatatire a rating-ului acordat Romaniei de catre Standard&Poor"s, mentioneaza comunicatul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4209 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0091 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4514 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0101 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5515 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0182 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6614 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0114 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2369 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0015 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 octombrie 2014

  In data de 17 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 756/2014 - M. Of. 756/2014 [M. Of. 756 / 17 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 757/2014 - M. Of. 757/2014 [M. Of. 757 / 17 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-10-17 :: Titlu: Legea 138/2014 modifica Codul de procedura civila

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 753/2014 a fost publicata Legea 138/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.

  Grefierul care participa la sedinta este obligat sa ia note in legatura cu desfasurarea procesului, care vor fi vizate de catre presedinte. Partile pot cere citirea notelor si, daca este cazul, corectarea lor.
  Dupa terminarea sedintei de judecata, participantii la proces primesc, la cerere, cate o copie de pe notele grefierului.
  Notele grefierului pot fi contestate cel mai tarziu la termenul urmator.
  Instanta va inregistra sedintele de judecata. In caz de contestare de catre participantii la proces a notelor grefierului, acestea vor fi verificate si, eventual, completate ori rectificate pe baza inregistrarilor din sedinta de judecata.
  La cerere, partile, pe cheltuiala acestora, pot obtine o copie electronica a inregistrarii sedintei de judecata, in ceea ce priveste cauza lor.
  Inregistrarile din sedinta de judecata vor putea fi solicitate si de catre instantele de control judiciar.

  Atunci cand instanta dispune recalificarea caii de atac, de la data pronuntarii incheierii, pentru partile prezente, sau de la data comunicarii incheierii, pentru partile care au lipsit, va curge un nou termen pentru declararea sau, dupa caz, motivarea caii de atac prevazute de lege.

  Recursul suspenda de drept executarea hotararii in cauzele privitoare la desfiintarea de constructii, plantatii sau a oricaror lucrari cu asezare fixa, precum si in cazurile anume prevazute de lege.

  Hotararea arbitrala constituie titlu executoriu si, dupa investirea cu formula executorie, se executa silit intocmai ca si o hotarare judecatoreasca.
  Cererea de investire cu formula executorie se solutioneaza de tribunalul in circumscriptia caruia a avut loc arbitrajul. Dispozitiile art. 640^1 alin. (3)-(6) sunt aplicabile.

  Textul importantei legi de modificare a Codului de procedura civila: Legea 138/2014 modifica Codul de procedura civila
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-17 :: Titlu: HG 859/2014 publica Strategia guvernamentala pentru dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii si imbunatatirea mediului de afaceri

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 743/2014 a fost publicata HG 859/2014 privind aprobarea Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii si imbunatatirea mediului de afaceri din Romania ? Orizont 2020.

  Sunt prevazute strategii privind:

 • CADRUL DE DEZVOLTARE STRATEGICA
 • PACHETUL DE MASURI SI ACTIUNI GUVERNAMENTALE
 • RESURSE FINANCIARE NECESARE IMPLEMENTARII MASURILOR

  Textul integral al Strategiei elaborate: HG 859/2014 publica Strategia guvernamentala pentru dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii si imbunatatirea mediului de afaceri
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-16 :: Titlu: Constanta: A fost inaugurata linia maritima feribot pe ruta Constanta-Batumi-Ilicevsk

  Sala de marmura a Garii Maritime din Constanta a gazduit joi dupa-amiaza conferinta de presa si festivitatea oficiala de prezentare a noii linii maritime comerciale de tip ferryboat/Ro-Ro, pe Marea Neagra intre porturile Constanta, Batumi (Georgia) si Ilicevsk (Ucraina).

  Evenimentul, organizat de compania romaneasca Romcargo Maritim, initiatorul si coordonatorul noii linii maritime, s-a bucurat de participarea ambasadorilor Turciei, Ucrainei, Georgiei, Kazahstanului si Azerbaidjanului la Bucuresti, a secretarilor de stat Bogdan Aurescu, din Ministerul Afacerilor Externe, si Iulian Matache — Ministerul Transporturilor, precum si reprezentanti guvernamentali din Georgia si Ucraina.

  Presedintele companiei Romcargo Maritim, Dorin Iacob, a declarat ca noua linie maritima este rodul unui proiect realizat pe parcursul a peste 12 luni de negocieri si aranjamente comerciale internationale, in cooperare cu firma ucraineana Ukrferry LLC, armatorul navei de transport de tip ferryboat/Ro-Ro.

  "Practic ceea ce am reusit acum este conexiunea de transport ce lipsea dintotdeauna peste Marea Neagra, intre poarta Europei — ce se deschide la Constanta si tarile din bazinul Marii Caspice si chiar destinatii mai indepartate din Orient, refacand oarecum vechiul Drum al Matasii. Noua ruta scurteaza tranzitul si costurile logistice de transport intre UE si tarile de la Marea Caspica pentru toate tipurile de marfuri, de la 25-30 de zile cate se facea in mod uzual pe ruta Anvers/Rotterdam — regiunea Caspica — la 15 zile in prezent, cu transport feroviar din Europa Centrala pana la Constanta si de aici cu linia maritima ferry/Ro-Ro — pana la Poti in Georgia, costurile pentru transportul unui autotren, la bordul navei, fiind de 1.600 de euro", a precizat Dorin Iacob.

  Noua linie de maritima este deservita de nava tip ferryboat/Ro-Ro "Greifswald" 7.971 tdw, are o capacitate de transport de 90 de autotrenuri cu marfa, de pana la 16 m lungime, sau 103 vagoane de tren, ori 750 de autoturisme, nava dispunand si de cabine pentru transportul a 150 de pasageri.

  Feribotul va pleca din Constanta, in fiecare zi de joi, la ora 23,59, urmand sa ajunga la Batumi, duminica, la ora 7,00, dupa care seara, la ora 21,00 va parasi portul pentru a se indrepta catre Ilicevsk (Ucraina), in functie de partidele de marfa angajate de navlositori. Nava va ajunge miercurea, la orele 7,00, din Portul Ilicevsk si va parasi portul la orele 21,00, urmand ca joia, la orele 16,00, sa ajunga din nou la Constanta.

  La inceput, linia va fi operabila doar in varianta de transport auto (Ro-Ro), urmand ca in perioada urmatoare sa fie disponibila si pentru transportul feroviar, dupa adaptarea ecartamentelor din terminalele feroviare din portul georgian si ucrainean.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-17 :: Titlu: Cursul valutar din 16 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 16 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.43 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0191 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4615 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0259 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5333 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0293 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6728 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0211 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2384 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0022 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-17 :: Titlu: Monitorul Oficial din 16 octombrie 2014

  In data de 16 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 751/2014 - M. Of. 751/2014 [M. Of. 751 / 16 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 752/2014 - M. Of. 752/2014 [M. Of. 752 / 16 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 753/2014 - M. Of. 753/2014 [M. Of. 753 / 16 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 754/2014 - M. Of. 754/2014 [M. Of. 754 / 16 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 755/2014 - M. Of. 755/2014 [M. Of. 755 / 16 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-16 :: Titlu: Producatorul magiunului de Topoloveni are pe rol doua procese cu producatorii care nu respecta legea magiunului

  Producatorul magiunului de Topoloveni, Sonimpex Topoloveni, are pe rol doua procese cu producatorii care nu respecta legea magiunului, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Bibiana Stanciulov, directorul general al companiei.

  "Pe rol avem doua procese. Atata timp cat nu am ajuns la primul termen nu are sens sa divulgam numele lor. Asteptam sa ne comunice avocatul primul termen. Am discutat cu producatorii si au spus "Ei si ce daca!". A fost o notificare oficiala, intalnire la avocat si au venit si au spus ceva de genul ca nu ii intereseaza", a spus Bibiana Stanciulov.

  Stanciulov a precizat ca, pentru a dovedi ca produsele respective nu respecta standardul, analizele sunt foarte scumpe si nu toate laboratoarele din Romania sunt dotate logistic, motiv pentru care unele au fost realizate in afara tarii.

  "In spiritul legii, nu sunt magiunuri pentru ca nu sunt realizate din prune proaspete si nu au minimum 55% substanta uscata. Magiunul este magiun de 100 de ani romanesc. Faptul ca in Topoloveni eu am pastrat traditia este meritul nostru, dar magiunul asa s-a facut in Romania", a explicat Bibiana Stanciulov.

  Presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS), Sorin Mierlea, a declarat ca va sustine producatorul si ca va face analize comparative pe piata magiunului.

  Sorin Mierlea si Bibiana Stanciulov au participat joi la un atelier pe teme pe tema igienei si alimentatiei sanatoase din cadrul conferintei "Ferma de familie hraneste lumea, protejand planeta", organizata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-16 :: Titlu: Barilul de titei WTI a coborat sub 80 de dolari, pentru prima data din iunie 2012

  Cotatia barilului de petrol light sweet crude (WTI), cu livrare in luna noiembrie, a scazut, joi, cu doi dolari, ajungand sub 80 de dolari, pentru prima data din iunie 2012, in timp ce cotatia barilului de titei Brent a coborat la cea mai scazuta valoare din ultimii aproape patru ani, pe fondul speculatiilor ca majorarea furnizarilor din SUA ar exacerba excedentul de petrol pe plan global, transmite Bloomberg.

  La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), contractele pentru petrolul light sweet crude (WTI) au scazut in ultimele trei luni cu aproximativ 25%, in urma speculatiilor ca Arabia Saudita si alte membre ale Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) se vor abtine de la reducerile necesare pentru a epuiza surplusul, conform analistilor de la Commerzbank AG.

  "80 este noul 100 de dolari pe baril. OPEC inca pare ca asteapta ca piata sa ajunga la punctul cel mai de jos. Pe termen lung, 80 de dolari pe baril ar trebui sa fie nivelul minim", a apreciat Eugen Weinberg, analist specializat pe materii prime la Commerzbank, in Frankfurt.

  In tranzactiile electronice de la bursa New York Mercantile Exchange, cotatia barilului de petrol light sweet crude cu livrare in luna noiembrie a scazut cu doi dolari, ajungand la valoarea de 97,78 dolari, iar joi la pranz se tranzactiona la 79,95 dolari, fiind pentru prima data din 29 iunie 2012 cand s-a tranzactionat sub 80 de dolari pe baril. Anul acesta, pretul acestui sortiment a scazut cu 18%.

  La bursa ICE Futures din Londra, cotatia barilului de petrol Brent, cu livrare in luna noiembrie, care expira joi, a scazut cu 1,18 dolari, ajungand la valoarea de 82,60 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2010. De asemenea, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna decembrie a scazut cu 1,15 dolari, la 82,97 dolari.

  "Productia de la zacamintele de sisturi bituminoase continua sa creasca. Este o lipsa generala de incredere. 80 de dolari pe baril este un nivel psihologic", a declarat analistul Jonathan Barratt, de la Ayers Alliance Securities in Sydney.

  Stocurile de titei ale SUA au crescut probabil la 364,1 milioane de barili in saptamana ce s-a incheiat la 10 octombrie, conform analistilor intervievati de Bloomberg. Productia a urcat la 8,88 milioane de barili pe zi pana in 3 octombrie, cel mai ridicat nivel din martie 1986, a anuntat Departamentul Energiei.

  Miercuri, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a avertizat ca tendinta de scadere a pretului petrolului va continua, iar cotatia barilului de titei Brent ar putea cobori pana la 80 de dolari. Fitch sustine ca tendinta de scadere va continua pana cand va avea loc un raspuns de auto-corectie in ceea ce priveste oferta de petrol, provocat de reducerea investitiilor in noi puturi din partea producatorilor de petrol de sist.

  Potrivit Fitch, reaparitia intreruperilor in aprovizionare si o actiune pozitiva din partea Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) sunt cei mai probabili catalizatori pentru o revenire a preturilor. De asemenea, agentia de evaluare sustine ca aprecierea dolarului american, care s-a intarit in raport cu moneda euro cu aproximativ 10% de la mijlocul anului, contribuie si ea la scaderea pretului petrolului, care este cotat in dolari.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-16 :: Titlu: CCR: Legea de transmitere gratuita de actiuni la Portul Constanta catre consiliul local, neconstitutionala

  Curtea Constitutionala a Romaniei a decis joi ca sunt neconstitutionale dispozitiile Legii privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de peste 1,3 milioane de actiuni detinute de stat la Compania Nationala "Administratia Porturilor Maritime" S.A. Constanta, reprezentand 20% din capitalul social, catre Consiliul Local al Municipiului Constanta.

  CCR a admis joi cu unanimitate de voturi sesizarea formulata de Avocatul Poporului care a atacat in 9 septembrie actul normativ.

  Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.

  Avocatul Poporului a anuntat in 9 septembrie ca a ridicat la CCR exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii 216/2008 in urma sesizarii a peste 30 de organizatii sindicale, persoane fizice si a senatorului Christian Gigi Chiru, presedintele Organizatiei Judetene a PDL Constanta.

  Argumentele invocate au vizat conformitatea dispozitiilor legale criticate fata de art. 136 alin. (1) si alin. (2) si art. 121 alin. (2) din Constitutie.

  In opinia Avocatului Poporului, prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, astfel cum este prevazut de art. 136 alin. (2) din Constitutie, intrucat titularii dreptului de proprietate nu pot fi decat statul si unitatile administrativ-teritoriale, respectiv comune, orase, municipii si judete, iar nu consiliile locale sau consiliile judetene, care sunt autoritati deliberative.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Dn

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-16 :: Titlu: HG 863/2014 publica cuantumul maxim al platilor pentru anul 2014, care se acorda in sectorul vegetal in cadrul schemelor de plata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 745/2014 a fost publicata HG 863/2014 privind stabilirea pentru anul 2014 a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, platilor separate pentru zahar si platilor specifice pentru orez, care se acorda in agricultura in sectorul vegetal.

  Se aproba cuantumul platilor care se acorda pentru anul 2014 in sectorul vegetal, ca mecanisme de sustinere a producatorilor agricoli, prin aplicarea urmatoarelor scheme:
  a) schema de plata unica pe suprafata;
  b) schema de plata separata pentru zahar;
  c) schema de plata specifica pentru orez din zonele defavorizate, altele decat zona montana.

  Beneficiarii platilor efectuate in cadrul schemelor de plati sunt cei prevazuti in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complemetare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007, si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 139/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Textul integral al listei cuantumului: HG 863/2014 publica cuantumul maxim al platilor pentru anul 2014, care se acorda in sectorul vegetal in cadrul schemelor de plata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-16 :: Titlu: BNR: Deficit extern de 945 milioane euro la finele lui august, dublu fata de primele 8 luni din 2013

  Contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 945 de milioane de euro in perioada ianuarie - august 2014, comparativ cu 489 de milioane de euro in aceeasi perioada a anului 2013, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

  Evolutia din perioada mentionata a avut loc "pe fondul majorarii deficitelor inregistrate de balanta veniturilor primare, cu 1,037 miliarde de euro, si al reducerii excedentului veniturilor secundare, cu 294 de milioane de euro, se precizeaza in comunicatul BNR.

  In aceeasi perioada, datoria externa pe termen lung a scazut cu 1,8% fata de 31 decembrie 2013, pana la 77,44 miliarde de euro si reprezinta 80% din totalul datoriei externe.

  In schimb, datoria externa pe termen scurt a inregistrat, la 31 august 2014, un nivel mai ridicat fata de finalul anului trecut, cu ,5%, respectiv 19,3 miliarde de euro, adica 20% din total datorie externa.

  "Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 37% in perioada ianuarie — august 2014, comparativ cu 42,9% in anul 2013. Gradul de acoperire a fost 6,9 luni de importuri de bunuri si servicii la 31 august 2014, comparativ cu 7,3 luni de importuri la 31 decembrie 2013", se mai arata in comunicatul bancii centrale.\
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-16 :: Titlu: Guvernul a aprobat Programul Prima Masina

  Guvernul a aprobat miercuri ordonanta de urgenta privind programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, informeaza Biroul de presa al Executivului.

  Premierul Victor Ponta a declarat in sedinta de guvern de saptamana trecuta ca Programul "Prima Masina" urmeaza sa intre in vigoare de la 1 noiembrie 2014 si are in vedere trei obiective importante: sprijinirea in special a tinerilor care vor sa-si cumpere un autoturism, sprijinirea achizitia de autoturisme nepoluante si incurajarea, atat cat permite legislatia europeana, a productiei interne.

  Statul roman va garanta jumatate din valoarea unui credit de maximum 50.000 de lei, plus TVA, pe care il vor putea accesa persoanele fizice, in special tinerii intre 18 si 35 de ani, pentru achizitia unei masini noi, preciza saptamana trecuta ministrul Economiei, Constantin Nita.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-16 :: Titlu: Comisia Europeana aproba schema de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din Romania

  Comisia Europeana a constatat, miercuri, ca schema Romaniei de reducere a certificatelor verzi, constand in diminuarea contributiilor anumitor consumatori energointensivi la finantarea energiei din surse regenerabile, respecta normele UE privind ajutoarele de stat, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

  Conform concluziilor Comisiei, compensarea partiala a costurilor legate de finantarea sprijinului pentru energia din surse regenerabile este necesara pentru a asigura competitivitatea marilor consumatori industriali, fara a distorsiona in mod nejustificat concurenta pe piata unica.

  "Schema Romaniei permite intreprinderilor care consuma multa energie electrica si sunt expuse in acelasi timp la comertul international sa ramana competitive fara a distorsiona in mod nejustificat concurenta pe piata unica", a declarat vicepresedintele Comisiei care raspunde de politica in materie de concurenta, Joaquín Almunia.

  In luna iulie 2014, Romania a notificat planurile sale de a reduce contributia la finantarea energiei din surse regenerabile pentru anumite intreprinderi care isi desfasoara activitatea in sectoare cu un nivel foarte ridicat de electro-intensitate si de expunere comerciala. Contributia beneficiarilor la sprijinul pentru energia din surse regenerabile va fi redusa cu 85%, 60% sau 40% in cazul in care acestia demonstreaza o electro-intensitate de peste 20%, cuprinsa intre 10% si 20%, respectiv cuprinsa intre 5% si 10%.

  Comisia a evaluat compatibilitatea acestei masuri cu dispozitiile prevazute in noile Orientari privind ajutoarele destinate protectiei mediului si energiei, adoptate in aprilie 2014. In urma investigatiei s-a constatat ca reducerile se limiteaza la societatile care isi desfasoara activitatea in sectoarele recunoscute in cadrul orientarilor ca fiind in acelasi timp electro-intensive si expuse la comertul international.

  Schema de reducere a certificatelor verzi va intra in vigoare la 1 decembrie 2014 si va expira la 31 decembrie 2024. Bugetul anual consacrat schemei este estimat la aproximativ 75 de milioane euro pentru aproximativ 300 de beneficiari.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-16 :: Titlu: Rovana Plumb: Alocatia de hrana pentru copiii aflati in sistemul de protectie speciala, dublata de la 1 decembrie

  Alocatia de hrana pentru copiii aflati in sistemul de protectie speciala si adultii cu dizabilitati sau aflati in centre de ingrijire va fi dublata, a anuntat miercuri ministrul Muncii, Rovana Plumb, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

  "Astazi am adoptat in sedinta de guvern hotararea prin care, de la 1 decembrie, dublam alocatia de hrana zilnica pentru totii copii care se afla in sistemul de protectie speciala, respectiv 60 de mii de copii", a declarat ministrul Muncii.

  Rovana Plumb a adaugat ca Executivul a aprobat, totodata, ca de la 1 ianuarie 2015 sa fie dublata si alocatia de hrana zilnica pentru persoanele adulte cu dizabilitati sau aflate in centrele de ingrijire.

  "De asemenea, de la 1 ianuarie 2015, vom dubla alocatia de hrana zilnica de la opt lei la 16 lei pentru toate persoanele adulte cu dizabilitati sau care se afla in centrele de ingrijire, reprezentand aproape 43 de mii de persoane", a mai declarat ministrul Muncii.

  Impactul bugetar pe lunile ramase din 2014 in cazul alocatiei de hrana se ridica la 4,5 milioane de lei pe luna iar pentru anul 2015 — la 45 de milioane de lei, a precizat Rovana Plumb.

  "Pentru tot ceea ce inseamna anul acesta avem in bugetul Ministerului Muncii, din bugetul de asistenta sociala. Pentru tot ceea ce inseamna anul 2015 am provizionat sa cerem pentru urmatoarea executie bugetara", a afirmat ministrul Muncii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-16 :: Titlu: Monitorul Oficial din 15 octombrie 2014

  In data de 15 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 749/2014 - M. Of. 749/2014 [M. Of. 749 / 15 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 750/2014 - M. Of. 750/2014 [M. Of. 750 / 15 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-15 :: Titlu: Ordinul 2906/2014 aduce instructiuni privind contestatia pentru lipsa unui act administrativ fiscal

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 736/2014 a fost publicat Ordin 2906/2014 privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea titlului IX din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.

  Sunt reglementate:

 • Instructiuni pentru aplicarea art. 205 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (denumita in continuare Codul de procedura fiscala) - Posibilitatea de contestare
 • Instructiuni pentru aplicarea art. 206 din Codul de procedura fiscala - Forma si continutul contestatiei
 • Instructiuni pentru aplicarea art. 207 din Codul de procedura fiscala - Termenul de depunere a contestatiei
 • Instructiuni pentru aplicarea art. 208 din Codul de procedura fiscala - Retragerea contestatiei
 • Instructiuni pentru aplicarea art. 209 din Codul de procedura fiscala - Organul competent
 • Instructiuni pentru aplicarea art. 210 din Codul de procedura fiscala - Decizia de solutionare
 • Instructiuni pentru aplicarea art. 211 din Codul de procedura fiscala - Forma si continutul deciziei de solutionare a contestatiei
 • Instructiuni pentru aplicarea art. 212 din Codul de procedura fiscala - Introducerea altor persoane in procedura de solutionare
 • Instructiuni pentru aplicarea art. 213 din Codul de procedura fiscala - Solutionarea contestatiei
 • Instructiuni pentru aplicarea art. 214 din Codul de procedura fiscala - Suspendarea procedurii de solutionare a contestatiei pe cale administrativa
 • Instructiuni pentru aplicarea art. 216 din Codul de procedura fiscala - Solutii asupra contestatiei
 • Instructiuni pentru aplicarea art. 217 din Codul de procedura fiscala - Respingerea contestatiei pentru neindeplinirea conditiilor procedurale
 • Instructiuni pentru aplicarea art. 218 din Codul de procedura fiscala - Comunicarea deciziei si calea de atac
 • Instructiuni privind indreptarea erorilor materiale din deciziile privind solutionarea contestatiilor
 • Instructiuni privind publicarea pe site a deciziilor de solutionare a contestatiilor

  Textrul integral: Ordinul 2906/2014 aduce instructiuni privind contestatia pentru lipsa unui act administrativ fiscal
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-15 :: Titlu: MFP: Ministrii de Finante din UE au discutat marti Planul European de Investitii

  Ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, si alti specialisti din cadrul MFP au participat marti la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfasurata la Luxemburg, subiectul principal pe agenda discutiilor fiind dezvoltarea si implementarea Planului European de Investitii, informeaza un comunicat al MFP remis AGERPRES.

  "Ministrii de Finante ai statelor membre UE au facut referire la eforturile depuse in unanimitate de tarile din cadrul aliantei europene de imbunatatire a conditiilor de pe pietele financiare interne si de creare a unui cadru economic stabil. Cu toate acestea, nivelul in scadere al investitiilor publice si private si mentinerea unei rate ridicate a somajului in randul multor tari membre UE i-a determinat pe ministrii de Finante europeni sa convina asupra necesitatii cresterii rolului investitiilor in proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare, precum si asupra unei mai bune coordonari intre statele membre la nivelul proiectelor de investitii publice", se spune in comunicat.

  Participantii la reuniunea ECOFIN au stabilit cateva sectoare-cheie pentru perioada imediat urmatoare asupra carora Planul European de Investitii se va axa: cercetare-dezvoltare-inovare, economia digitala, infrastructura energetica, de transport si de mediu si stimularea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii. Urmatoarea reuniune ECOFIN va avea loc in decembrie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-15 :: Titlu: Attila Korodi: Fondurile UE pentru imbunatatirea calitatii apei, mai putine in 2014-2020 si trebuie sa crestem cofinantarea

  Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Atilla Korodi, a declarat marti, la Constanta, ca in perioada 2014-2020 se schimba "regula jocului" privind accesarea fondurilor europene pentru imbunatatirea calitatii apei, in sensul ca autoritatile locale vor beneficia de mai putini bani si va fi necesara cresterea cofinantarii.

  "Sunt companii puternice in Romania care, printr-un management adecvat si cu o rigurozitate interna, merg pe calendarul propus spre absorbtie si RAJA (Regia Autonoma Judeteana de Apa — n.r.) Constanta, cu toate proiectele nationale, se incadreaza in acest calendar. Doresc sa dau un semnal pentru ca, la ora actuala, nu avem facturi neplatite pe fonduri europene. Pur si simplu suntem la Ministerul Mediului o echipa care reusim sa onoram toate obligatiile care vin pe fonduri europene, din fericire, si incurajam prin exemplele date de operatori cu bune practici manageriale si de functionare absorbtie fonduri europene, pentru alti competitori. De ce este atat de important? Se schimba regula jocului pentru perioada 2014-2020", a spus Atilla Korodi, intr-o conferinta de presa organizata la statia de epurare Constanta Nord.

  Potrivit acestuia, fondurile disponibile din fonduri europene pentru imbunatatirea calitatii apei, "si asta insemnand infrastructura de aductiuni de apa potabila in tratarea apei potabile, sisteme de colectare, de tratare a apelor uzate, vor beneficia de un buget mai mic alocat la nivel national din bugetul central european
  ".

  "Asta inseamna ca trebuie sa crestem cofinantarea, unde statul roman trebuie sa participe masiv, dar, pe de alta parte, cu proiecte foarte bine prioritizate. Trebuie si va exista si o competitie intre autoritatile locale si companii de apa, cum reusesc sa pregateasca noul ciclu financiar si portofoliul de proiecte. (...) Cine ramane in urma, din pacate, va fi responsabilitate politica a nivelului local, pentru ca bugetul de stat va fi degrevat de mai multe obligatii si asta inseamna automat si o degrevare a bugetelor locale si nu cred ca cetatenii comunitatilor locale au forta financiara ca sa sustina astfel de investitii majore, care sunt necesare si fac parte din obligatiile noastre fata de comunitatea europeana prin tratatul de aderare", a declarat Attila Korodi.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-15 :: Titlu: Cursul valutar din 14 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 14 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4109 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0079 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4874 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0145 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5626 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0246 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6517 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0088 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2362 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-15 :: Titlu: Monitorul Oficial din 14 octombrie 2014

  In data de 14 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 747/2014 - M. Of. 747/2014 [M. Of. 747 / 14 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 748/2014 - M. Of. 748/2014 [M. Of. 748 / 14 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-14 :: Titlu: Investitorii sunt interesati de nivelul infrastructurii, combaterea coruptiei si clarificarea drepturilor de proprietate, sustine Croitoru (BNR)

  Clarificarea drepturilor de proprietate, combaterea coruptiei si o infrastructura adecvata reprezinta principalele provocari ale Romaniei pentru a obtine crestere economica in urmatoarea decada, avand in vedere ca economia nationala ramane dependenta de intrarile de capital strain, a declarat marti consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru, in cadrul unei conferinte de profil.

  "Din perspectiva unui investitor este important ca Romania sa se concentreze mai mult pe cresterea infrastructurii. Aceasta este cheia imbunatatirii productivitatii si dezvoltarii unor noi afaceri in Romania. Al doilea aspect cheie se refera la clarificarea drepturilor privind proprietatea, aspect important in sprijinirea dorintei noastre de a institui statul de drept in Romania. Combaterea coruptiei s-a intensificat, insa continua sa reprezinte o provocare pentru orice autoritate din Romania", a subliniat Lucian Croitoru.

  El a precizat ca Romania, in ultimii ani, a avut o crestere economica, in medie, de 1,7% pe an, in conditiile in care a functionat "pe cont propriu", fara subventii si fara intrari de capital.

  "Romania a inceput cu optimism anul acesta privind asteptarile de crestere economica. In viziunea mea, cresterea abia daca va depasi 1,5% anul acesta in Romania, dupa avansul de 3,6% de anul trecut. Acest lucru indica, de asemenea, probleme importante in zona euro si nu numai", a mai spus Lucian Croitoru.

  In privinta inflatiei, consilierul guvernatorului BNR a subliniat performanta de la finalul anului trecut, cand preturile de consum au inregistrat o crestere de doar 1,5%, fata de asteptarile de 3 — 3,5%. Pentru anul acesta, oficialul BNR se asteapta la o inflatie de 2%.

  Lucian Croitoru a vorbit si despre sistemul bancar care, in opinia sa, este bine capitalizat, iar nivelul creditelor neperformante a scazut de la nivelul maxim de 22% la 17%, datorita schimbarii legislatiei care permite bancilor sa isi curete bilanturile.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-14 :: Titlu: Productia industriala in UE a scazut cu 1,4%; in Romania, productia industriala s-a redus cu 2,7%

  Productia industriala in Uniunea Europeana (UE 28) a scazut cu 1,4% in luna august 2014 comparativ cu luna iulie 2014, insa in Romania ritmul contractiei a fost aproape dublu, minus 2,7%, arata datele publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

  In randul statelor membre, cele mai mari scaderi ale productiei industriale au fost inregistrate in Ungaria (minus 5,8%), Germania (minus 4,3%), Croatia (minus 4,1%), Cehia (minus 3,6%), Lituania (minus 3,5%) si Romania (minus 2,7%).

  In zona euro, productia industriala a inregistrat o contractie peste asteptari de 1,8%. Analistii intervievati de Reuters se asteptau la un declin de 1,6%. Principalul motiv a fost scadea productiei de bunuri de capital cu 4,8%, semn al scaderii investitiilor in zona euro.

  In ritm anual, in luna august 2014, comparativ cu luna august 2013, productia industriala a scazut cu 0,8% in Uniunea Europeana si cu 1,9% in zona euro. In acest caz insa, Romania se situeaza printre statele unde productia industriala a crescut, cu 1,9%.

  Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica /INS/, in luna august 2014, productia industriala a scazut fata de luna iulie, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 20,2%, respectiv cu 2,7%. Comparativ cu august 2013, productia industriala a ramas la acelasi nivel ca serie bruta si a crescut cu 4,7% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-14 :: Titlu: Curtea Europeana de Justitie analizeaza programul de achizitii de obligatiuni al BCE

  Curtea Europeana de Justitie, instanta suprema europeana, a inceput, marti, o analiza a legalitatii programului de achizitii de obligatiuni demarat de Banca Central Europeana (BCE) in urma cu doi ani, analiza ce ar putea avea o semnificatie importanta asupra altor initiative anuntate recent de presedintele BCE, Mario Draghi, transmite Reuters.

  Actiunea impotriva programului BCE, denumit oficial Outright Monetary Transactions, a fost demarat de un grup de aproximativ 35.000 de cetateni germani, care sustin ca atunci cand a inceput acest program de achizitie de obligatiuni, in 2012, BCE si-a depasit mandatul.

  "Banca Central Europeana actioneaza la fel ca si Comitetul Central", a declarat Dietrich Murswiek, avocatul care il reprezinta pe politicianul german conservator Peter Gauweiler, unul dintre cei care au depus plangerea. "Comitetul Central s-a mutat de la Moscova la Frankfurt", a adaugat avocatul.

  Potrivit documentelor supuse curtii, ECJ va examina daca programul demarat de Mario Draghi incalca tratatele europene care impiedica finantarea guvernelor, o politica ilegala. In schimb, avocatul BCE sustine ca banca a fost nevoita sa actioneze intr-o situatie de urgenta si a facut acest lucru fara a incalca legislatia.

  Desi o decizie finala din partea CEJ nu este asteptata inainte de vara anului urmator, pietele financiare vor urmari cu atentie audierile pentru semnale cu privire la atitudinea judecatorilor fata de legalitatea masurilor adoptate de BCE. In plus, decizia CEJ ar putea afecta si viitoarele achizitii de active ce urmeaza a fi derulate de BCE intr-un program de relaxare cantitativa, destinat sa salveze zona euro de la pericolul deflatiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-14 :: Titlu: OUG 64/2014 aduce modificari importante privind nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 742/2014 a fost publicata OUG 64/2014 pentru modificarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate.

  Taxele pentru serviciile consulare prestate se incaseaza, de regula, prin transfer bancar sau direct de catre personalul consular, prin instrumente electronice de plata.

  Autoritatea consulara presteaza in regim de gratuitate orice servicii consulare necesare in interesul statului, inclusiv atunci cand statul roman actioneaza in nume propriu pentru dobandirea, conservarea, valorificarea sau apararea unor drepturi patrimoniale, precum si serviciile consulare solicitate de personalul civil si militar al statului, trimis in misiune in strainatate, si de membrii de familie insotitori.

  Sunt scutite de plata taxelor consulare:

 • inscrierea certificatelor de nastere straine in registrele de stare civila romanesti pentru minorii in varsta de pana la 6 ani, daca cererea se depune in termen de 6 luni de la data inregistrarii nasterii la autoritatile straine;
 • eliberarea titlurilor de calatorie pentru minorii in varsta de pana la 6 ani;
 • inregistrarea certificatelor de nastere straine in registrele de stare civila romanesti si eliberarea documentelor de identitate si de calatorie pentru minorii neinsotiti sau supusi unor masuri de protectie in statul acreditar;
 • eliberarea titlurilor de calatorie pentru cetatenii romani victime ale traficului de persoane si pentru cei evacuati din regiunile afectate de conflicte armate, atentate teroriste, dezastre naturale si alte situatii de criza;
 • identificarea de persoane in evidentele informatizate ale autoritatilor romane, in vederea eliberarii unor documente de identitate si de calatorie;
 • inregistrarea nasterii copilului de cetatenie romana;
 • inregistrarea decesului si inscrierea in registrele de stare civila romanesti a certificatelor de deces intocmite de autoritati straine pentru cetatenii romani decedati in strainatate;
 • eliberarea pasapoartelor mortuare;
 • procurarea certificatelor de deces intocmite de autoritati straine pentru cetatenii romani decedati in strainatate, precum si intermedierea procedurilor de apostilare sau supralegalizare pe plan local a acestor certificate;
 • autentificarea procurilor si indeplinirea altor proceduri notariale avand ca obiect constituirea dosarelor, ridicarea, transferul si alte formalitati necesare pentru valorificarea drepturilor de pensie sau de alte asigurari sociale;
 • inregistrarea cererilor de acordare/redobandire a cetateniei romanie depuse in temeiul art. 10 alin. (2) si al art. 11 din Legea cetateniei romanie nr. 21/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
 • eliberarea certificatului de cetatenie care atesta acordarea sau redobandirea cetateniei romane;
 • eliberarea documentelor de calatorie provizorii pentru resortisantii statelor membre ale Uniunii Europene, in conditii de reciprocitate;
 • eliberarea vizelor pentru functionarii straini de la organizatiile la care Romania este parte;
 • eliberarea vizelor pentru membrii misiunilor diplomatice si ai oficiilor consulare straine, persoanelor care insotesc sefii de state, de guvern, delegatiile parlamentare straine si alti invitati oficiali, precum si membrilor de familie ai acestora, in conditii de reciprocitate;
 • eliberarea vizelor epntru minorii in varsta de pana la 6 ani;
 • eliberarea vizelor pentru elevi si studenti din ciclurile universitare de licenta, master si doctorat si din ciclurile postuniversitare, precum si profesorilor insotitori, care efectueaza calatorii de studii sau de formare academica, stiintifica ori profesionala;
 • eliberarea vizelor pentru cercetatori care se deplaseaza in Uniunea Europeana pentru cercetare stiintifica, astfel cum sunt definiti in Recomandarea 2005/611/CE a Parlamentuui European si a Consiliului din 28 septembrie 2005 vizand facilitarea eliberarii de catre statele membre a vizelor uniforme de scurta sedere pentru cercetatorii resortisanti ai tarilor terte care se deplaseaza pentru cercetare stiintifica in Uniunea Europeana;
 • eliberarea vizelor pentru reprezentantii organizatiilor nonprofit cu varsta de sau sub 25 de ani, care participa la seminare, conferinte, evenimente sportive, culturale sau educationale, organizate de organizatii nonprofit;
 • eliberarea vizelor pentru membrii de familie ai cetatenilor romani, ai cetatenilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European, precum si ai cetatenilor Confederatiei Elvetiene, atunci cand ii insotesc sau li se alatura, astfel cum sunt definiti membrii de familie la art. 2 alin. (1) pct. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-10-14 :: Titlu: POS DRU: Propunerile de proiecte pentru dezvoltarea economiei sociale pot fi depuse pana la data de 20 octombrie a.c.

  Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, aflata in directa coordonare a Ministerului Fondurilor Europene, anunta ca sesiunea de incarcare a propunerilor de proiecte in cadrul celui de al doilea apel dedicat dezvoltarii economiei sociale va fi deschisa pana in data de 20 octombrie a.c., ora 16.00. Perioada in care pot fi depuse propunerile de proiecte a fost prelungita cu cinci zile in contextul in care sistemul informatic Action Web a prezentat unele deficiente de functionare in zilele de 1 si 2 octombrie a.c.

  "Am decis deschiderea unei noi cereri de proiecte pentru dezvoltarea economiei sociale datorita interesului manifestat de solicitanti in cadrul primului apel. Cei care in trecut nu au reusit sa depuna proiecte pentru dezvoltarea economiei sociale sau carora le-au fost respinse cererile de finantare avand in vedere complexitatea apelului au acum o sansa in plus sa contracteze finantari. Pentru acest nou apel de proiecte am alocat fonduri cu o valoare de 100 milioane de euro pentru dezvoltarea economiei sociale din fondurile UE de care dispunem prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Cred in rolul statului in reducerea inegalitatilor si sunt convins ca aceste proiecte vor reusi sa creeze locuri de munca pentru persoanele din grupurile vulnerabile, in special pentru cele care traiesc in mediul rural”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Primul apel de proiecte pentru dezvoltarea economiei sociale s-a desfasurat in perioada 28 iulie - 11 august a.c. si a avut un buget de 200 milioane de euro. În data de 22 septembrie a.c., au fost semnate contractele de finantare pentru primele 63 de proiecte evaluate in cadrul apelului lansat in data de 28 iulie a.c. Proiectele semnate au un buget de aproximativ 82 milioane de euro, din care fondurile UE reprezinta peste 66 milioane de euro.

  "Am ales sa semnam proiectele care au obtinut 80 de puncte inainte de finalizarea evaluarii tuturor propunerilor de proiecte depuse deoarece nu exista nici un motiv real sa asteptam incheierea verificarii tuturor cererilor de finantare. Mai mult, sa semnam cat mai repede proiectele eligibile pentru ca banii europeni sa ajunga cat mai repede la cei care au nevoie de ei”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.

  Autoritatea de Management POS DRU a publicat in data de 30 septembrie a.c., a doua lista cu propunerile de proiecte care s-au calificat pentru a obtine finantare europeana. Conform prevederilor Ghidului solicitantului, au fost selectate propunerile de proiecte care au obtinut minimum 70 de puncte in cadrul procesului de evaluare. Pe lista sunt 45 de proiecte, cu un buget de aproximativ 47 milioane de euro, din care fondurile europene reprezinta peste 45,7 milioane de euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-14 :: Titlu: Cursul valutar din 13 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 13 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.403 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4729 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0027 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5872 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.006 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6429 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0024 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2358 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0017 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-14 :: Titlu: Monitorul Oficial din 13 octombrie 2014

  In data de 13 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 742/2014 - M. Of. 742/2014 [M. Of. 742 / 13 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 743/2014 - M. Of. 743/2014 [M. Of.743 / 13 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 744/2014 - M. Of. 744/2014 [M. Of. 744 / 13 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 745/2014 - M. Of. 745/2014 [M. Of. 745 / 13 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-13 :: Titlu: Ministerul Finantelor a aprobat alocarea suplimentara a 135,5 milioane de lei pentru Programul Prima Casa

  Ministerul Finantelor Publice a aprobat vineri alocarea suplimentara a unei sume de 135,5 milioane lei catre bancile comerciale incluse in Programul Prima Casa, in vederea cresterii plafonului general de garantare, se arata intr-un comunicat al ministrului delegat pentru Buget, Darius-Bogdan Valcov, remis AGERPRES.

  Pana la sfarsitul lunii octombrie 2014, Ministerul Finantelor Publice va initia o Hotarare de Guvern in care va fi prevazuta suplimentarea plafonului cu valoarea necesara pentru acoperirea tuturor solicitarilor care vor fi inregistrate pana la finalul anului 2014 in cadrul Programului Prima Casa.

  'Aceste actiuni au in vedere buna functionare in continuare a Programului Prima Casa, atat pana la finalul anului 2014, cat si pe parcursul anilor viitori', precizeaza sursa citata.

  Guvernul a aprobat, in sedinta din 7 octombrie, un proiect de hotarare potrivit caruia de programul Prima Casa pot beneficia si romanii din diaspora.

  Pana la 31 decembrie 2014, plafonul garantiilor acordate exclusiv pentru achizitionarea sau construirea de locuinte pentru romanii care locuiesc in strainatate este de 25 de milioane de lei, alocat din plafonul ramas nealocat sau neutilizat destinat ANL, devenit plafon general de garantare in cadrul Programului Prima Casa.

  Programul 'Prima Casa' a fost implementat incepand cu a doua jumatate a anului 2009. Pana in prezent, au fost acordate 123.922 de garantii, din care circa 31% sunt destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008 — 2013. Valoarea medie a finantarilor accesate in cadrul programului este de 38.210 euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-13 :: Titlu: Noul Consiliu de Administaratie al BNR are ca obiective adoptarea euro si aderarea la Uniunea Bancara

  Banca Nationala a Romaniei (BNR) are un nou Consiliu de Administratie (CA), care va fi condus de guvernatorul Mugur Isarescu, si are ca obiective principale adoptarea monedei unice europene si intrarea in Uniunea Bancara Europeana.

  Mandatul vechiului CA al BNR a expirat in data de 10 octombrie 2014.

  Mugur Isarescu se afla la al cincilea mandat de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei. Din conducerea executiva a BNR mai fac parte Florin Georgescu, prim-viceguvernator, aflat la al treilea mandat, Bogdan Olteanu, viceguvernator, la al doilea mandat si Liviu Voinea, viceguvernator, primul mandat.

  Membrii neexecutivi ai conducerii BNR pentru urmatorii cinci ani vor fi Agnes Nagy, aflata la al patrulea mandat, Marin Dinu, la al doilea mandat, Virgil Stoenescu, la al treilea mandat, Gheorghe Gherghina si Daniel Daianu, la primul mandat fiecare.

  Noul Consiliu de Administratie al BNR a fost numit de Parlament la jumatatea lunii iunie anul acesta. Cristian Popa, care a detinut functia de viceguvernator al BNR timp de trei mandate consecutiv, Napoleon Pop, care a avut doua mandate de membru in CA si Nicolae Danila, un singur mandat de membru, nu au mai primit aprobarea Parlamentului pentru un nou mandat in conducerea bancii centrale.

  Consiliul de administratie al BNR este alcatuit din 9 membri numiti de Parlamentul Romaniei, pe o perioada de 5 ani.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-13 :: Titlu: Rovana Plumb: Pensiile cresc cu 5% in 2015, indemnizatiile persoanelor cu handicap cu 16%

  Pensiile vor creste cu 5% din ianuarie 2015, iar indemnizatiile pentru persoanele cu handicap vor fi majorate cu 16%, a declarat luni, la o conferinta despre pensiile private, ministrul Muncii, Rovana Plumb.

  Majorarea pensiilor va fi mai mare decat cea prevazuta de lege, care vizeaza o indexare cu rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut pe economie, iar majorarea indemnizatiilor persoanelor cu handicap are in vedere cresterea indicelui preturilor de consum in ultimii sase ani, cand aceste drepturi nu au mai fost majorate, a explicat Rovana Plumb.

  "Aplicam legea. Conform formulei de calcul din lege, pe rata inflatiei (...) plus 50% din cresterea reala a castigului mediu salarial brut, iese un procent de majorare de 4,5%. Avand in vedere ca avem crestere economica, ca s-au creat mai multe locuri de munca, avem 5,3 milioane de asigurati, 5,3 milioane de pensionari, ca avem o colectare care ne permite un procent majorat, am anuntat si vom merge cu 5%. Am discutat cu Ministerul Finantelor, respective cu ministrul de Finante si ministrul Bugetului, astfel incat, incepand cu ianuarie 2015, sa avem o majorare a pensiilor de 5%", a afirmat oficialul Ministerului Muncii.

  Ea a precizat ca, de la 1 ianuarie 2015, salariul minim pe economie va creste la 975 lei, de la 900 lei in prezent. "Sigur ca exista un angajament al Guvernului astfel incat in 2016 sa ajungem la 1.200 lei. În urma discutiilor cu institutiile financiare internationale vom avea o majorare semestriala anul viitor cu cate 75 de lei", a spus Plumb.

  Despre sistemul pensiilor private, Rovana Plumb a mentionat ca este in derulare o analiza cu asistenta tehnica a Bancii Mondiale, iar mesajul Guvernului este ca se merge pe un sistem multipilon si nu se pune problema nationalizarii Pilonului II al pensiilor private obligatorii. " În momentul de fata suntem in discutii, transferurile catre Pilonul II sunt de 4,5% (din salariul brut, contributia virata fondurilor de pensii — n.r.). În urma discutiilor pe care le vom avea cu ASF, in ce masura vor creste sau nu transferurile", a afirmat ministrul Muncii.

  Contributiile catre fondurile de pensii private obligatorii sunt prevazute sa creasca cu ,5 puncte procentuale pe an. Rovana Plumb a mai spus ca, in momentul de fata, sistemul public de pensii nu are niciun fel de risc pentru plata pensiilor. Ea a mentionat ca, la finalul lunii septembrie, in Romania erau inregistrati 5,3 milioane de asigurati si 5,794 milioane contracte active de munca, care contribuie la buget, din care 5,2 milioane de contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata, pentru timp de lucru de 8 ore pe zi.

  Ministrul Muncii a arata de asemenea ca in perioada ianuarie 2013 — septembrie 2014, prin masurile adoptate de Guvern, au fost create 200.000 de locuri de munca noi si a crescut rata de ocupare. Romania se afla pe o pozitie foarte buna, a subliniat Rovana Plumb, in ceea ce priveste rata somajului, de 6,71%, fata de 12% in zona euro si 11% — media UE, iar prioritatea zero a Romaniei este cresterea ratei de ocupare in randul tinerilor, unde Romania este mult sub media UE.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-13 :: Titlu: Ordinul 3001/2014 aduce modificari privind administrarea sediilor secundare ale contribuabililor mijloci

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 733/2014 a fost publicat Ordinul 3001/2014 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.582/2013 privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii.

  Astfel, sediile secundare ale contribuabililor mijlocii sunt administrate de administratiile judetene ale finantelor publice si de Directia generala regionala a finantelor publice Bucuresti, prin Administratia fiscala pentru contribuabilii mijlocii, dupa caz, in a caror raza teritoariala isi are domiciliul fiscal contribuabilul care le-a infiintat.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 3001/2014 aduce modificari privind administrarea sediilor secundare ale contribuabililor mijloci
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-12 :: Titlu: Hotararea CSM 1049/2014 aduce modificari la Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 732/2014 a fost publicata Hotararea CSM 1049/2014 pentru modificarea si completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti.

  Presedintele curtii de apel ia masurile necesare pentru ca, in intervalul de timp dintre trimiterea in judecata si suspendarea din functie de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a unui judecator de la curtea de apel, acesta sa fie inlocuit din sedintele de judecata, dupa regulile aplicabile in caz de absenta.

  In Registrul special privind mandatul ad-hoc se inregistreaza cererile de numire a unui mandatar ad-hoc, cu urmatoarele mentiuni: numarul cererii, denumirea entitatii care solicita aplicarea procedurii mandatului ad-hoc, solutia pronuntata, incetarea mandatului, observatii.
  Registrul special privind mandatul ad-hoc se pastreaza la cabinetul presedintelui, in grija primului grefier, nefiind destinat publicitatii.

  In Registrul special privind concordatul preventiv se vor face urmatoarele mentiuni: numarul dosarului, persoana care depune oferta de concordat preventiv, data depunerii ofertei de concordat preventiv, numele administratorului concordatar, solutii.

  Cererile de restituire a taxei judiciare de timbru formulate dupa ramanerea definitiva a hotararii se vor inregistra cu numar nou de dosar si se vor repartiza completului care a judecat cauza.

  Textul integral al modificarilor: Hotararea CSM 1049/2014 aduce modificari la Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Dan :: Data: 2014-10-12 :: Titlu: HG 837/2014 privind infiintarea si functionarea lectoratelor de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in universitati din strainatate. Hotarare nr. 837/2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 730/2014 a fost publicata HG 837/2014 privind infiintarea si functionarea lectoratelor de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in universitati din strainatate.

  Institutul Limbii Romane infiinteaza si sustine functionarea lectoratelor de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in baza acordurilor interguvernamentale, a unor intelegeri interministeriale si/sau protocoale interinstitutionale, in universitati din strainatate.

  Lectorul de limba romana este cadrul didactic, cu minimum 2 ani vechime la catedra, titular intr-o institutie/unitate de invatamant romaneasca acreditata sau autorizata, numit prin ordin al ministrului educatiei nationale sa predea cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in universitati din strainatate, in urma promovarii concursului organizat de catre Institutul Limbii romane.

  In cadrul Institutului Limbii Romane functioneaza Corpul lectorilor de limba romana care asigura functionarea lectoratelor de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in universitati din strainatate.

  Textul integral al Hotararii: HG 837/2014 reglementeaza Lectoratele de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in universitati din strainatate
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Monitorul Oficial

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-12 :: Titlu: ARTS: Valoarea estimata a pietei de tehnica de securitate si servicii de paza este de 500 milioane de euro

  Valoarea pietei de tehnica de securitate si servicii de paza este, estimativ, de 500 de milioane de euro, in conditiile in care domeniul constructiilor a scazut in ultimii ani, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Romane pentru Tehnica de Securitate (ARTS), Silviu Clep.

  "Daca vorbim de piata de tehnologii, solutii si servicii de securitate e greu de pus o valoare exacta a business-ului, deoarece in momentul de fata activitatile si codurile CAEN pe import nu sunt exclusiv pe domeniul pietei de securitate. Pentru aceeasi categorie poti sa importi, de exemplu, si detectoare de fum, iar pe de alta parte codurile CAEN in activitatea de instalare a sistemelor de alarma includ si instalatiile electrice si, atunci, cifrele statistice sunt foarte greu de obtinut. In momentul de fata, in Romania, exista cam 2.000 de firme care sunt licentiate pentru instalarea sistemelor de securitate. Pe langa acestea, ar mai fi cam 20-30 de firme care importa echipamente de securitate. Conform datelor de la ministerul Finantelor, afacerile firmelor care au si activitate in domeniul solutiilor si serviciilor de securitate ar fi de ordinul sutelor de milioane, spre un miliard, dar estimarea pentru sectorul nostru este de 500 milioane de euro, cu servicii de paza, cu sisteme de securitate", a precizat Silviu Clep.

  "Ca tendinta, pe serviciile de paza, lucrurile sunt stationare. Pe sisteme de alarme, piata a scazut pentru ca este dependenta de sectorul constructiilor. Oricum, in momentul de fata, constructii noi nu prea mai exista, in anul 2012-2013 a fost o scadere, acum este o usoara crestere pe acest segment de piata. Pentru segmentul rezidential, in ceea ce priveste sistemele de alarma, piata este intr-o crestere, investitiile pentru locuinte au inceput sa reapara. Pe segmentul comercial si de office este o fluctuatie foarte mare, sunt firme care dispar si multe firme care reapar, iar uneori se intampla sa fie in aceeasi locatie deja optimizata ca securitate, altadata apare necesitatea de instalare. Piata financiar — bancara este intr-un regres major, bancile au inceput sa isi reduca dezvoltarea, ba, mai mult, inchid. Mai este si piata de retail si aici avem o scadere dramatica. Pe rezidential, cresterea este atat pe partea de siguranta a incendiilor, cat si pe partea de security. Din ce in ce mai multi romani incep sa inteleaga beneficiile pe termen lung ale investitiilor facute in domeniul sistemelor de securitate", a subliniat Silviu Clep.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-12 :: Titlu: Ministrul Justitiei a participat la Consiliul JAI de la Luxemburg

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a participat, in perioada 9-10 octombrie 2014, la lucrarile Consiliului Justitie si Afaceri Interne de la Luxemburg, prima reuniune formala organizata sub egida Presedintiei italiene.

  Potrivit unui comunicat al MJ, pe agenda discutiilor au figurat adoptarea unui capitol din proiectul Regulamentului privind protectia datelor cu caracter personal, aspecte privind functionarea viitorului Parchet European, principii care vor sta la baza proiectului Directivei privind prezumtia de nevinovatie si dreptul de a fi prezent in procesul penal, precum si principii pe baza carora se poate face recunoasterea anumitor documente oficiale in UE, in scopul promovarii liberei circulatii a cetatenilor si a intreprinderilor.

  In cursul dezbaterilor, ministrul roman a agreat textul propus de Presedintia italiana referitor la protectia datelor, dar a atras atentia asupra necesitatii unei abordari precaute din perspectiva hotararii Curtii de la Luxemburg in cazul Google, in sensul ca "dreptul de a fi uitat" trebuie pus in balanta nu doar cu libertatea de exprimare, dar si cu restul drepturilor si libertatilor prevazute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

  Referitor la functionarea Parchetului European, ministrul a reafirmat sustinerea de catre Romania a structurii ierarhice a institutiei si a subliniat ca in instrumentarea viitoarelor cauze, aceasta ar trebui sa functioneze ca un birou unic.

  In cadrul discutiilor referitoare la prezumtia de nevinovatie, ministrul a subliniat ca efectuarea probatoriului trebuie sa revina acuzarii, instantele administrand probe in temeiul rolului lor activ in aflarea adevarului.

  Oficialul roman a atras atentia asupra dificultatilor ce ar putea deriva din folosirea formularelor standard multilingve pentru recunoasterea actelor de stare civila si a actelor privind statutul juridic si reprezentarea unei societati comerciale.

  De asemenea, folosirea sistemului IMI (Internal Market Information System) pentru verificarea autenticitatii documentelor nu este viabila, avand in vedere ca acest sistem a fost constituit in alt scop, asociindu-se propunerii Presedintiei de a invita Comisia Europeana sa elaboreze un studiu de fezabilitate care sa preceada dezvoltarea unui sistem electronic specific pentru schimbul de documente oficiale intre statele membre UE.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-12 :: Titlu: Parvan (AOAR): Avem aur energetic in agricultura de care nu vrea nimeni sa discute pentru ca favorizam eolienele si solarele

  Avem aur energetic in agricultura de care nu vrea nimeni sa discute pentru ca in energie favorizam "eolienele" si "solarele", a declarat, vineri, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, intr-o conferinta pe teme agricole.

  "In agricultura avem aur energetic de care nu vrea nimeni sa discute pentru ca favorizam in energie eolienele si solarele (proiecte de energie eoliana si de energie solara — n. r.). adica "solarele", care ne mananca din pamant, si "eolienele", care au alte substraturi. Planul de biomasa facut de Ministerul Economiei din 1990 cu Agentia olandeza de Mediu zace si acum in sertarele Ministerului Economiei. Vorbeam de el si in 2009, cel putin putin de biomasa ca si resursa energetica. (...)
  Domnilor, aveti si stati pe rezerve de energie
  ", a precizat Parvan.

  Acesta a dat un exemplu prin care s-a demonstrat, inca din 2010, ca agricultorii care au o ferma de 1.000 de hectare, fie ca este una asociativa, fie individuala, de pe 100 de hectare pot sa produca biocombustibil pentru efectuarea lucarilor agricole fara sa mai depinda de carburanti si de motorina. Cu toate acestea, proiectul nu a fost luat in considerare, a afirmat Parvan.

  "Avem inca resurse extraordinare de valoare adaugata in agricultura. (...) Cata lume se gandeste sa-si protejeze campurile si sa faca perdele de protectie? Avem un Institut National de Cercetare de Masini Agricole, care are masini de plantat automat perdele forestiere. Putem cu un anumit tip de plantatie energetica, care se exploateaza la 2-3 ani pentru ca are o crestere rapida, sa facem pelete cu masa lemnoasa si sa facem incalzire cu pelete", a spus Cristian Parvan.

  Acesta l-a provocat pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la demararea, in 2015, a proiectului "Prima sera", care sa fie incalzita cu biomasa sau cu apa geotermala.

  "Il provoc pe domnul ministru, pentru ca provoc din 2009, inca de cand era prim-ministru Emil Boc, si reactia a fost zero. Haideti sa facem "Prima sera" in 2015, sa refacem 2000 de hectare de sere incalzite cu biomasa sau cu apa geotermala.

  Avem instalatii cu brevet romanesc si producatori romani furnizori internationali de echipamente. Acum avem o singura sera incalzita cu apa geotermala in judetul Bihor.

  Avem resurse in toate zonele si in toate felurile pe care nu le folosim.

  As mai da un exemplu in ceea ce priveste aurul energetic, pentru ca se fac incercari pentru producerea de biogel, un combustibil pentru aviatie, din camelina, un fel de buruiana, de ciuline. S-a cultivat o suprafata in anii trecuti, dar nu s-a gasit rafinarie.

  Eu cred ca avem foarte multe posibilitati, dincolo de grau, porumb, orz, care sunt foarte bune, dar nu aduc valoare adaugata", a adaugat reprezentantul AOAR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-12 :: Titlu: Stiglitz: Starea economiei mondiale este ingrijoratoare

  Zona euro risca sa intre in recesiune, iar SUA se chinuie cu o relansare mediocra, a declarat, vineri, laureatul premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz, care a tras un semnal de alarma cu privire la deteriorarea economiei mondiale, transmite CNBC.

  Stiglitz a apreciat ca daca Europa ar intra in recesiune cel mai probabil aceasta va fi una relativ minora, insa o stagnare persistenta ar putea pune zona unica in pericol pentru un deceniu pierdut.

  "Pentru mine, problema nu este ca tarile din zona euro inregistreaza o crestere foarte mica sau chiar una negativa, problema reala este ca nu sunt unde ar trebui sa fie", a spus Stiglitz, profesor de economie la Universitatea Columbia.

  In plus, Stiglitz sustine ca austeritatea este remediul gresit pentru repararea economiei zonei euro.

  "Liderii europeni au supraestimat in mod constant starea economiei. Din pacate, liderii europeni, in special Germania, nu par sa recunoasca faptul ca austeritatea este unul din motivele pentru care Europa are performante atat de slabe", a spus Stiglitz.

  In ceea ce priveste economia americana, Stiglitz s-a declarat ingrijorat de performantele mediocre inregistrate de prima economie a lumii, mai ales avand in vedere vestile pozitive venite din sectorul gazelor naturale si din sectorul high-tech. In plus, aprecierea dolarului ar putea sa fie o veste proasta pentru economia american, deoarece ar constitui un dezavantaj pentru exportatori.

  Intrebat daca prima economie a lumii este suficient de puternica pentru a justifica o majorare a dobanzilor la mijlocul lui 2015, Stiglitz a raspuns: "Cu siguranta, nu".

  Politica monetara relaxata nu este raspunsul la problemele economiilor americane si europene, a spus Joseph Stiglitz.

  "Ceea ce avem nevoie sunt stimulentele fiscale", a apreciat laureatul premiului Nobel pentru economie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-10-12 :: Titlu: Legea 129/2014 aproba Lista interzisa pentru anul 2014 in sport

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 740/2014 a fost publicata Legea 129/2014 pentru aprobarea Standardului International Lista interzisa pentru anul 2014.

  Legea reglementeaza substantele si metodele interzise in sport.

  Substantele interzise sunt prevazute in anexa care face parte integranta din lege.

  Textul oficial al Listei interzise va fi mentinut de catre AMAD si va fi publicat in limbile engleza si franceza.

  Textul integral al Listei interzise in sport: Legea 129/2014 aproba Lista interzisa pentru anul 2014 in sport
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-10-11 :: Titlu: Legea 132/2014 aduce anumite modificari in domeniul sanatatii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 739/2014 a fost publicata Legea 132/2014 privind aprobarea OUG 2/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

  Din bugetul Ministerului Sanatatii, de la bugetul de stat si din venituri proprii se asigura fonduri pentru ingrijirea cazurilor critice ale caror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obtinute pe baza contractelor cu casele de asigurari de sanatate.

  Managementul asistentei medicale acordate in spitalele publice poate fi transferat catre autoritatile administratiei publice locale, universitatile de medicina si farmacie de stat acreditate, universitatile care au in structura facultati de medicina si farmacie acreditate, prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Sanatatii, la propunerea autoritatilor administratiei publice locale, a universitatilor de medicina si farmacie de stat acreditate, universitatilor care au in structura facultati de medicina si farmacie acreditate, dupa caz.

  Consiliul de administratie organizeaza concurs sau licitatie publica, dupa caz, pentru selectionarea managerului, respectiv a unei persoane juridice care sa asigure managementul unitatii sanitare, potrivit normelor aprobate prin ordin al ministrului sanatatii sau, dupa caz, prin ordin al ministrului din ministerele cu retea sanitara proprie si, respectiv, prin act administrativ al primarului unitatii administrativ-teritoriale, al primarului general al municipiului Bucuresti sau al presedintelui consiliului judetean, prin hotararea senatului universitatii de medicina si farmacie, dupa caz. Consiliul de administratie are obligatia de a contracta experti externi in vederea bunei desfasurari a concursului/licitatiei, a evaluarii planului de management si a modului de indeplinire prin planul de management a criteriilor generale si specifice de performanta, cu aprobarea ordonatorului de credite si a prevederilor legale in vigoare.

  Textul integral al Legii de modificare: Legea 132/2014 aduce anumite modificari in domeniul sanatatii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-10-11 :: Titlu: Legea 131/2014 aduce modificari privind plasamentul copiilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 740/2014 a fost publicata Legea 131/2014 pentru modificarea alin. (1) si (2) ale art. 64 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

  Plasamentul copilului care nu a implinit varsta de 3 ani poate fi dispus numai la familia extinsa, substitutiva sau la asistent maternal, plasamentul acestuia intr-un serviciu de tip rezidential fiind interzis.
  Prin exceptie, se poate stabili plasamentul intr-un serviciu de tip rezidential al copilului mai mic de 3 ani, in situatia in care acesta prezinta handicapuri grave, cu dependenta de ingrijiri in servicii de tip rezidential specializate. Legea de modificare intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2015.

  Textul integral al Legii de modificare: Legea 131/2014 aduce modificari privind plasamentul copiilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-11 :: Titlu: Cursul valutar din 10 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 10 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4036 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0025 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4756 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.025 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5812 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.011 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6405 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0047 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2341 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-11 :: Titlu: Monitorul Oficial din 10 octombrie 2014

  In data de 10 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 739/2014 - M. Of. 739/2014 [M. Of. 739 / 10 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 740/2014 - M. Of. 740/2014 [M. Of. 740 / 10 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 741/2014 - M. Of. 741/2014 [M. Of. 741 / 10 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-10 :: Titlu: Cei 3 operatori privati inregistreaza 20% din transportul feroviar de calatori; Master Planul nu ii ia in calcul(operator privat)

  Master Planul General de Transport al Romaniei nu ia in calcul, pe sectorul feroviar de transport de calatori, datele operatorilor privati, ci doar pe cele ale companiei nationale - CFR Calatori -, in conditiile in care cele trei societati private sunt raspunzatoare de 20% din activitatea totala de transport feroviar de calatori, a afirmat, joi, Constantin Oprea, reprezentantul Transferoviar Grup.

  Potrivit acestuia, la nivelul lui 2013, cei trei operatori privati au inregistrat circa 14 milioane de calatori.

  "Pe sectorul feroviar, AECOM (realizatorul MPGT — n.r.) a luat date doar de la operatorul national de calatori. In 2012, CFR Calatori a avut circa 48 milioane de calatori pe an. La nivelul lui 2013, cei trei operatori privati au inregistrat circa 14 milioane de calatori. Plus 48 de milioane de calatori pe an (ai CFR Calatori — n. r.), duc la 62 de milioane de calatori/an, ceea ce cred ca modifica datele prezentate de MPGT", a aratat Constantin Oprea, la dezbaterea pe marginea Master Planului de Transport.

  El a subliniat ca in Master Plan este prevazut ca aproape toate sectiile neinteroperabile din Romania nu inregistreaza mai mult de 1.000 de calatori pe zi, ceea ce, apreciaza Oprea, este "complet fals".

  "Datele inregistrate de operatorii privati nu sunt luate in discutie. De exemplu, sectia Bucuresti — Oltenita (operata de Transferoviar — n.r.) are peste 3.800 de calatori pe zi si ar sta alaturi, e adevarat la limita de jos, de Bucuresti — Constanta, unde se prevad intre 3.500 si 9.000 de calatori pe zi. Prin urmare, cred ca acest MPGT ar trebui completat cu datele operatorilor privati. Ei inregistreaza 20% din activitatea de transport feroviar de calatori"", a precizat acesta.

  Constantin Oprea a atras atentia ca sectorul de transport feroviar de calatori sufera din doua motive principale: scaderea vitezei de circulatie si neadaptarea materialului rulant la noile cerinte de transport, avand in vedere inchiderea multor unitati de productie din marile orase ale Romaniei, fapt care a dus la cresterea costurilor de operare a trenurilor de calatori.

  Pentru a diminua efortul financiar al statului, operatorul national de transport de calatori a fost obligat la reducerea numarului de trenuri care circulau pe intreaga retea feroviara, iar de regula acest lucru s-a aplicat pe sectiile secundare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-10 :: Titlu: FMI estimeaza la 40% posibilitatea ca zona euro sa reintre in recesiune

  Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat joi ca exista in jur de 40% posibilitatea ca zona euro sa reintre in recesiune, informeaza agentia EFE.

  Lagarde a facut aceasta declaratie intr-o conferinta de presa premergatoare reuniunii anuale a FMI si Bancii.

  "Am estimat riscul de reintrare in recesiune a zonei euro la circa 40 %, ceea ce nu este nesemnificativ", a spus directorul FMI. "Nu vreau sa spun ca se va intampla, vreau sa spun ca exista un risc serios de recesiune, daca nu se face nimic", a adaugat Lagarde.

  Aceasta evolutie preconizata pentru zona euro este data de contractia economiei italiene (0,2 %), cresterea neinsemnata a Frantei (0,4 %) si slabirea economiei germane, motorul zonei euro, la 1,4% in 2014.

  Totodata, sefa FMI a dat asigurari ca, "daca tarile iau masuri adecvate, atat tarile cu deficit, cat si cele care au excedent, fac ceea ce au de facut, atunci se va evita acest lucru".

  In raportul "Perspectivele Economiei Globale", FMI a insistat ca Banca Centrala Europeana sa continue cu sprijinul monetar.

  Documentul incurajeaza, de asemenea, tarile cu excedent, precum Germania, sa creasca investitiile publice, iar pe cele cu deficit sa sprijine conditiile ieftine de finantare pentru a adopta masuri fiscale de stimulare a cresterii si fortei de munca.

  Recuperarea economica este tot mai inegala, a reiterat Lagarde, si, in cadrul grupului tarilor avansate, SUA si Marea Britanie par sa isi consolideze iesirea din criza, in timp ce tarile din zona euro continua sa fie blocate intr-o situatie economica fragila
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-10-10 :: Titlu: Eugen Teodorovici: Am alocat peste 50 milioane de euro pentru a acorda sprijin de minimum 150 de euro cadrelor didactice

  Ministerul Fondurilor Europene, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), anunta lansarea in consultare publica a ghidului "Dezvoltarea carierei didactice".

  "Am alocat peste 50 milioane de euro pentru a sprijini profesorii Romaniei, prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Cadrele didactice care vor urma cursuri de formare profesionala vor primi un stimulent in valoare de minimum 150 de euro, urmand sa vedem, in functie de alocarea financiara, daca putem acorda o suma putin mai mare, de 160 de euro, pentru cumpararea de materiale didactice. Am gasit solutia sa folosim fondurile europene pentru a-i ajuta pe dascalii nostri", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Obiectivul operational vizat este dezvoltarea oportunitatilor de cariera si sprijin pentru profesori in vederea asigurarii unui inalt nivel de calificare a cadrelor didactice. Va fi finantat un proiect sistemic, cu implementare la nivel national, care va sustine formarea initiala si continua a cadrelor didactice si a resurselor umane din educatie, respectiv va sprijini debutul in cariera si dezvoltarea carierei didactice.

  In cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte, beneficiar eligibil unic va fi Ministerul Educatiei Nationale, iar depunerea unei cereri de finantare se poate realiza impreuna cu parteneri sociali din educatie si din zona formarii profesionale.

  In cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte sunt vizate cadrele didactice din invatamantul preuniversitar si universitar. Printre activitatile eligibile se numara dezvoltarea, acreditarea/ autorizarea si furnizarea de programe de formare si de perfectionare pentru persoanele din grupurile tinta, inclusiv formarea la distanta, dezvoltarea sistemelor de stimulente si de sprijin financiar pentru debutul si dezvoltarea carierei didactice etc.

  NOTA:
  Schita ghidului "Dezvoltarea carierei didactice" este publicata pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene la urmatorul link: click.
  Ministerul Fondurilor Europene asteapta propuneri si sugestii pe marginea acestui document pana la data de 15 octombrie a.c., ora 12.00, la urmatoarea adresa de e-mail: consultareGSCS@fonduri-ue.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-10 :: Titlu: Cursul valutar din 9 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 9 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4061 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0028 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4506 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0319 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5922 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0071 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6358 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2357 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0017 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-10 :: Titlu: Monitorul Oficial din 9 octombrie 2014

  In data de 9 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 736/2014 - M. Of. 736/2014 [M. Of. 736 / 9 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 737/2014 - M. Of. 737/2014 [M. Of. 737 / 9 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 738/2014 - M. Of. 738/2014 [M. Of. 738 / 9 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: Ministrul Muncii sustine introducerea unor facilitati si indemnizatii pentru mamele care nasc si sunt in somaj

  Ministrul Muncii, Rovana Plumb, sustine extinderea concediului de maternitate pentru mame prin introducerea unor facilitati si indemnizatii pentru mamele care nasc si sunt in somaj sau nu au un loc de munca.

  "A fost o discutie in cadrul Forumului (de la Milano n.r) privind extinderea concediului de maternitate pentru mame. Este un model pe care eu il imbratisez de foarte mult timp, astfel incat sa existe facilitati si indemnizatii care se acorda mamicilor care nasc si care sunt in somaj sau nu au un loc de munca, sa beneficieze de ele. In momentul de fata, la nivelul UE, ca si in Romania, beneficiaza de concediu de maternitate si facilitati acordate prin acest program doar mamicile care au loc de munca", a declarat, miercuri, Rovana Plumb, la Romania TV.

  Ea a precizat ca masura ar urma sa se aplice inclusiv mamelor care sunt in somaj, dar nu mai primesc indemnizatie.

  "Acesta este conceptul pe care am vrea sa il introducem si in Romania, dar deocamdata azi s-a reluat discutia si vom vedea in viitor cum vom putea sa il aplicam in Romania", a mai spus Rovana Plumb.

  Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, a participat marti la Conferinta la nivel inalt privind ocuparea fortei de munca in Europa, de la Milano, Italia.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: BCR a epuizat plafonul suplimentar obtinut in cadrul programului Prima Casa

  Banca Comerciala Romana (BCR) a epuizat, in circa doua saptamani, plafonul obtinut in cadrul programului Prima Casa prin realocarea sumelor neutilizate destinate achizitiilor de locuinte construite de ANL, au anuntat, joi, reprezentanti ai bancii intr-un comunicat remis AGERPRES.

  Astfel, banca a aprobat circa 1.000 de noi credite Prima Casa, in valoare de aproximativ 136 milioane lei.

  In context, BCR a solicitat Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) suplimentarea plafonului de garantare aferent programului Prima Casa 6.

  BCR a acordat deja in cadrul programului Prima Casa 6 aproximativ 4.700 de credite, iar de la inceputul programului si pana in prezent, circa 36.000, in valoare de peste 6 miliarde lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: OUG 62/2014 aduce modificari privind conectarea Trezoreriei la un sistem de plata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 729/2014 a fost publicata OUG 62/2014 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului.

  Ministerul Finantelor Publice, prin Trezoreria Statului, poate oferi institutiilor publice servicii de acceptare de plati electronice cu carduri de plata ale veniturilor bugetului general consolidat, cu conditia autorizarii trezoreriei in cel putin unul dintre sistemele de plati Mastercard, VISA sau alte sisteme de plati similare. In vederea autorizarii trezoreriei, Ministerul Finantelor Publice primeste de la entitatile de plati Mastercard, Visa sau altele asemenea un acord prin care acestea accepta autorizarea acesteia, in conditiile prevazute la alin. (2).

  Trezoreria Statului accepta conectarea la un sistem de plata in urmatoarele conditii cumulative:
  a) nu se constituie niciun fel de garantii de catre Trezoreria Statului si institutii publice;
  b) comisioanele solicitate de emitentii cardurilor si de catre sistemele de plati se exprima in procent si nu depasesc cumulat 0,3% din valoarea fiecarei tranzactii. Nu se accepta comisioane fixe sau alte costuri suplimentare pentru Trezoreria Statului si institutii publice;
  c) nu se accepta solicitarea de alte costuri sau comisioane, inclusiv licente, mentenante, update sau upgrade, de catre emitentii cardurilor sau sistemele de plati pentru Trezoreria Statului si institutii publice;
  d) sistemele de plati accepta desfasurarea anuala, impreuna cu Trezoreria Statului, de actiuni de promovare si educare a contribuabililor in scopul utilizarii sistemelor electronice de plati. La solicitarea sistemelor de plati, Trezoreria Statului poate accepta si participarea la alte actiuni de promovare a sistemelor de plati electronice;
  e) furnizarea serviciilor de acceptare de plati la nivelul institutiilor publice se poate realiza si direct, prin intermediul Trezoreriei Statului, fara conectarea sau definirea institutiilor publice drept comercianti si fara solicitarea de comisioane sau alte costuri de catre emitentii cardurilor sau sistemele de plati pentru Trezoreria Statului si institutii publice;
  f) sistemele de plati accepta normele si procedurile emise in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice;
  g) restituirea sumelor catre platitori, inclusiv operatiunile de tip refuz la plata, se efectueaza potrivit legislatiei nationale in vigoare si normelor metodologice aprobate potrivit alin. (13);
  h) plata comisioanelor prevazute la lit. b) se realizeaza prin debitare directa si/sau prin plata facturilor emise la termenele stabilite de catre sistemele de plata, fara a depasi valoarea comisionului datorat pentru tranzactiile dintr-o luna calendaristica, cu incadrarea in limita maxima stabilita la lit. b). In cazul platilor comisionului prin debitare directa, sistemele de plati emit la data debitarii si documentele justififcative.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 62/2014 aduce modificari privind conectarea Trezoreriei la un sistem de plata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: Ordinul 1338/2014 stabileste nivelul comisioanelor percepute de Trezoreria Statului pentru serviciile prestate clientilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 724/2014 a fost publicat Ordinul 1338/2014 privind stabilirea nivelului comisioanelor percepute de Trezoreria Statului pentru serviciile prestate clientilor.

  Trezoreria Statului percepe comisioane pentru operatiunile de plati derulate prin intermediul sistemelor de decontare a platilor de mica si mare valoare in relatia cu institutiile de credit si pentru alte servicii prestate la solicitarea titularilor urmatoarelor conturi:
  a) cont 50.69 "Disponibil al operatorilor economici";
  b) cont 50.98 "Disponibil al operatorilor economici si al organismelor neguvernamentale nonprofit aferent proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare";
  c) cont 53.01 "Disponibil din sume reprezentand garantie de buna executie";
  d) cont 80.F.98 "Excedent al bugetului institutiilor publice din administratia publica centrala finantate integral din venituri proprii";
  e) cont 82.F.98 "Excedent al bugetului institutiilor publice din administratia publica locala finantate integral din venituri proprii";
  f) cont 23 F "Cheltuieli ale bugetului institutiilor publice din administratia publica centrala finantate integral din venituri proprii";
  g) cont 24 F "Cheltuieli ale bugetului institutiilor publice din administratia publica locala finantate integral din venituri proprii".

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 1338/2014 stabileste nivelul comisioanelor percepute de Trezoreria Statului pentru serviciile prestate clientilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Cloud Business Solutions :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: VIDEO (P)Ai cabinet individual de avocatura. Cum pot sa devii mai performat

  A avea cabinet individual de avocatura nu este o treaba usoara. Ai foarte multe date de gestionat, de multumit toti clientii, trebuie sa te promovezi singur si trebuie sa castigi procese.

  A fi avocat in Romania zilelor noastre reprezinta o munca titanica. Iar efortul este cu atat mai mare daca lucrezi singur. Din fericire, in secolul vitezei, a aparut o aplicatie care automatizeaza mare parte dintre procesele de lucru pe care trebuie sa le parcurgi in fiecare zi.

  In loc sa iti bati capul cu lista de clienti, cu facturi, cu semnarea si completarea contractelor, cu gestionarea dosarelor si pe deasupra sa mai si tii evidenta tuturor termenelor la care trebuie sa te prezinti, poti folosi apisLEX, un soft specializat pentru avocati. Cu ajutorul acestei aplicatii profesionale ajungi sa ai mai mult timp pentru clienti, pentru promovarea ta ca specialist si mai ales pentru documentarea proceselor.

  Aplicatia apisLEX se pliaza perfect atat pe nevoile avocatilor care lucreaza individual sau care lucreaza in case de avocatura. Dar pentru ca intelegem exact nevoile fiecaruia, am creat doua variante distincte de soft. Cu 8 euro pe luna, apisLEX Standard te poate ajuta cu managementul dosarelor, gestionarea contractelor, generarea de documente, cu alerte privind termenele programate, cu un serviciu performant de facturare si un generator de rapoarte prestabilite de eficienta si financiare.

  Cititi aici despre diferentele dintre apisLEX Standard si apisLEX Premium

  Mai mult, Cloud Business Software, compania care produce apisLEX, doreste ca fiecare client sa fie multumit. Astfel, fiecare avocat poate solicita sa testeze aplicatia mai intai in mod gratuit. Intrati pe site pentru oferta apisLEX


  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: Portal online de depunere a documentelor de catre straini si cetateni comunitari

  Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) a pus la dispozitia cetatenilor din Uniunea Europeana, Spatiul Economic European, Confederatia Elvetiana, tari terte si persoanelor juridice aflate pe teritoriul Romaniei un portal online de depunere a documentelor privind regimul strainilor si al cetatenilor comunitari.

  "IGI invita solicitantii sa utilizeze aplicatia www.portaligi.mai.gov.ro pentru a beneficia de servicii publice eficiente si rapide. Metoda de lucru lansata urmareste scurtarea timpului de asteptare in fata ghiseului si eficientizarea procesului de preluare a cererilor", informeaza un comunicat al IGI remis miercuri AGERPRES.

  Prin lansarea acestui serviciu se ofera aplicantilor oportunitatea de a face dovada indeplinirii conditiilor legale prin incarcarea online a documentelor justificative, inainte de prezentarea la birourile de lucru cu publicul.

  "Documentele sunt verificate de operatori, care asigura un feed-back on-line si programeaza solicitantul la o data si ora stabilite pentru a se prezenta la ghiseele special amenajate si dotate, in vederea preluarii datelor biometrice si a confruntarii cu documentele originale", se mai arata in comunicat.

  Aplicatia ofera utilizatorului posibilitatea de a verifica online, in orice moment, statusul cererii sale. Termenul legal de solutionare a cererii curge de la data prezentarii la ghiseu.

  "Aplicatia contribuie, in mod semnificativ, la cresterea eficientei in rezolvarea cererilor adresate structurilor de imigrari din toata tara. Prelucrarea datelor se realizeaza in mod organizat si controlat, existand in permanenta posibilitatea unei interactiuni cu solicitantii pentru obtinerea cat mai rapida a datelor necesare si procesarea lor", precizeaza IGI.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4089 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0022 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4825 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0114 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5993 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0111 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6353 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0042 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2374 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: Monitorul Oficial din 8 octombrie 2014

  In data de 8 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 734/2014 - M. Of. 734/2014 [M. Of. 734 / 8 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-09 :: Titlu: BVB: Una dintre cele mai solicitante modificari tehnice de pe piata de capital s-a incheiat cu succes

  Migrarea la noul sistem de comunicare dintre sistemul de tranzactionare si cel de post-tranzactionare, precum si tranzitia la ciclul de decontare T+2, s-au incheiat cu succes pe piata de capital din Romania, a anuntat, miercuri, Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

  Una dintre cele mai solicitante modificari tehnice din sfera serviciilor de tranzactionare si post-tranzactionare s-a incheiat cu succes, iar separarea activitatilor de tranzactionare de cele de post-tranzactionare in ceea ce priveste sistemul de conturi utilizate, impreuna cu noul set de reguli de comunicare dintre cele doua sisteme si utilizatorii acestora sunt acum operationale, incepand din 6 octombrie, se arata in comunicatul bursei.

  'Am facut un pas de anvergura spre infrastructura moderna si deplin operationala a pietei de capital. Aceasta schimbare inlatura una dintre marile bariere de ordin tehnic in ceea ce priveste modul in care participantii utilizau serviciile oferite de Bursa de Valori Bucuresti si sistemul de decontare.

  Vreau sa multumesc tuturor celor care au fost si inca sunt aliati in procesul mult asteptatei modernizari a pietei, si care s-au alaturat eforturilor echipei dedicate si determinate a Bursei de Valori Bucuresti.

  Separarea sistemelor este una dintre cele mai importante schimbari dintr-o serie lunga de noi solutii orientate catre piata si implementate de BVB. Totodata, ea completeaza reformele de reglementare incluse in programul de eliminare a celor 8 Bariere, sustinut de Guvern si Autoritatea de Supraveghere Financiara, precum si in proiectul STEAM lansat de ASF
  ', a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

  Conform rezultatelor deja cunoscute, tranzitia intregii piete de capital la ciclul de decontare T+2 se dovedeste, de asemenea, de succes.

  'Datorita migrarii la T+2, incheiata in data de 6 octombrie, piata de capital din Romania continua sa se indrepte spre o infrastructura dezvoltata, functionand conform celor mai bune standarde.
  In timpul acestui efort, am vazut energia si determinarea celor care nu au fost de acord sa lase piata de capital din Romania la periferia europeana. In acest context, trebuie adresate cuvinte speciale de apreciere la adresa Autoritatii de Supraveghere Financiara, Bancii Nationale a Romaniei, Consiliului de Administratie al BVB si colegilor nostri de la Depozitarul Central, care au condus cu profesionalism si curaj procesul in faza finala
  ', a adaugat Ludwik Sobolewski.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-08 :: Titlu: OUG 63/2014 aduce modificari la unele acte normative in domeniul agriculturii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 730/2014 a fost publicata OUG 63/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul agriculturii.

  n vedrea accesarii fondurilor europene aferente platilor pe suprafata, persoanele fizice si juridice proprietari/utilizatori de pajisti au obligatia sa efectueze o cosire cel putin o data pe an sau sa asigure incarcatura minima de 0,3 UVM/ha, in oricare din zilele perioadei de pasunat, stabilite prin amenajamentul pastoral, incepand cu anul de cerere 2015.
  In cazul in care proprietarii de animale membri ai colectivitatii locale sunt membri ai unei asociatii si exploateaza in comun o suprafata de pasune, contractul de inchiriere/concesionare se incheie cu asociatia, in baza unui centralizator care cuprinde acordul, datele de identificare si numarul de animale pe fiecare membru al asociatiei.

  Fondurile mutuale acreditate in baza prezentei ordonante de urgenta si care respecta prevederile regulamentului si, respectiv, ale Programului National de Dezvoltare Rurala, denumit in continuare PNDR 2014-2020, aprobat prin decizie a Comisiei Europene, pot beneficia de sprijin din fonduri publice de la bugetul Uniunii Europene si bugetul de stat, in limita fondurilor disponibile, conform criteriilor stabilite prin procedurile de implementare a acestuia.

  Fondurile mutuale sunt create in scopul acordarii de compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice generate de fenomene climatice nefavorabile, de boli ale animalelor, organisme daunatoare plantelor sau incidente de mediu, conform prevederilor prezentei ordonante de urgenta si normelor de aplicare a acesteia.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 63/2014 aduce modificari la unele acte normative in domeniul agriculturii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-08 :: Titlu: CCR: Numirea lui Anton Ioan la Autoritatea de Audit este neconstitutionala

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri ca este neconstitutionala hotararea Parlamentului prin care Anton Ioan a fost numit vicepresedinte al Autoritatii de Audit.

  La inceputul lunii septembrie, PNL a depus la CCR o sesizare despre Hotararea Parlamentului din 27 septembrie 2011 privind numirea unor consilieri de conturi si a unui vicepresedinte al Autoritatii de Audit.

  Sesizarea a fost semnata de 70 de deputati liberali. PNL explica atunci ca acest demers a fost initiat ca urmare a unei decizii a CCR din luna iulie 2014, prin care s-a stabilit ca fiind neconstitutionale dispozitiile Hotararii Parlamentului nr. 28 din 16 iunie 2014 privind numirea unor consilieri de conturi si a unui vicepresedinte la Curtea de Conturi.

  "Astfel, Curtea Constitutionala a constatat faptul ca numirile in functia de consilier de conturi ale doamnei Constanta Anca Donovici si domnului Marius Vorniceanu au fost neconstitutionale, prin incalcarea dispozitiilor legale privind mandatul consilierilor de conturi de 9 ani. Avand in vedere jurisprudenta creata de Curtea Constitutionala, PNL solicita acestei institutii sa constate neconstitutionalitatea numirii in functia de consilier de conturi a domnului Anton Ioan, care a fost numit vicepresedinte al Autoritatii de Audit, pentru un mandat de noua ani, prin Hotararea nr. 17 din 27 septembrie 2011 privind numirea unor consilieri de conturi si a unui vicepresedinte al Autoritatii de Audit, desi mai indeplinise aceeasi functie, timp de trei ani, potrivit Hotararii Parlamentului nr. 25 din 14 octombrie 2008. Domnul Anton Ioan ar indeplini astfel un mandat de doisprezece ani, format dintr-un mandat partial si dintr-un mandat complet", se arata in document.

  Liberalii mentioneaza ca grupul lor parlamentar a transmis inca din data de 26 august 2014 o solicitare catre presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, pentru a initia demersurile necesare in vederea adoptarii unei hotarari prin care sa se revoce mandatul de consilier de conturi al lui Anton Ioan, respectandu-se astfel dispozitiile deciziei mai-sus mentionate.

  Conform informatiilor prezentate pe site-ul Curtii de Conturi, Autoritatea de Audit a fost infiintata in vederea indeplinirii unor obligatii in domeniul auditului extern, care revin Romaniei in calitate de stat membru al Uniunii Europene.

  Autoritatea de Audit se ocupa de fondurile nerambursabile de preaderare acordate Romaniei prin programele PHARE, ISPA si SAPARD, de fondurile structurale si de coeziune, Fondul European de Garantare in Agricultura, Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Fondul European pentru Pescuit, precum si de fondurile ce vor fi acordate in perioada postaderare. Institutia are atributii si proceduri de lucru proprii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-08 :: Titlu: Japan Tobacco ar putea muta o parte din productie in Romania

  Producatorul japonez de tigarete Japan Tobacco Inc. a anuntat marti ca intentioneaza sa inchida doua uzine de productie din Europa, actiune care ar putea conduce la eliminare a 1.100 de locuri de munca, transmite Bloomberg.

  JTI a precizat ca uzinele sale de la Lisnafillan, Irlanda de Nord, si Wervik, Belgia, ar urma sa fie inchise in cadrul acestui plan iar productia va fi transferata altor uzine "posibil cele din Polonia si Romania".

  "Aceasta propunere de restructurare va permite JTI sa-si optimizeze operatiunile, sa-si intareasca avantajul competitiv si sa-si indeplineasca obiectivele financiare intr-un mediu operational dificil", a informat Japan Tobacco intr-un comunicat.

  Japan Tobacco, producatorul marcilor de tigarete Winston si Camel, are peste 50.000 de salariati si 25 de uzine la nivel mondial iar in 2014 mizeaza pe o cifra de afaceri de 2.430 miliarde yeni (917,7 miliarde de euro).

  JTI a demarat afacerile in Romania in 1993, drept RJ Reynolds, fiind una dintre primele companii multinationale stabilite aici, cu o investitie de peste 100 de milioane de euro. Compania are in prezent peste 1.000 de angajati. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa companiile din sectorul petrolier. In 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentand accize, TVA, taxe si contributii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-08 :: Titlu: INS a imbunatatit estimarea privind evolutia PIB in T2 fata de T1;industria,comunicatiile si imobiliarele, cea mai importanta contributie

  Institutul National de Statistica (INS) a imbunatatit estimarea privind evolutia economiei Romanesti in trimestrul doi din acest an fata de trimestrul anterior, de la -1% la -0,9%, in timp ce cresterile semestriale si anuale au ramas neschimbate fata de estimarea anterioara, respectiv +1,5% si +2,6%, date ajustate sezonier, potrivit noilor date provizorii, transmise miercuri AGERPRES.

  Industria alaturi de sectorul informatii si comunicatii si de cel al tranzactiilor imobiliare au avut cea mai importanta contributie la cresterea Produsului Intern Brut (PIB) in trimestrul doi din acest an, in timp ce comertul, agricultura, constructiile au tras in jos economia.

  "Din punctul de vedere al formarii PIB, in trimestrul II 2014, modificari ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat: tranzactiile imobiliare, de la +0,1% la +0,3%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu +1,8 puncte procentuale (de la 101,4% la 103,2%); impozitele nete pe produs, de la +0,9% la +0,7%, ca urmare a modificarii volumului impozitelor pe produs cu—1,5 puncte procentuale (de la 106,8% la 105,3%)", se precizeaza in comunicat.

  Pe partea de utilizare a PIB, in trimestrul doi al anului 2014, cea mai importanta contributie la cresterea economiei au avut-o consumul (+3,3%) si exporturile (+1%), in timp ce investitiile au avut o contributie negativa de 2,9%.

  "Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in trimestrul II 2014, modificari ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat: consumul final, de la +3,0% la +3,3%, ca urmare a cresterii volumului cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei cu +0,2 puncte procentuale (de la 103,9% la 104,1%) si a volumului cheltuielii pentru consum colectiv efectiv al administratiilor publice cu +19,9 puncte procentuale (de la 101,1% la 121,0%); formarea bruta de capital fix, de la—3,0% la—2,9%, ca urmare a modificarii volumului sau cu +0,2 puncte procentuale (de la 87,2% la 87,4%); exportul net de bunuri si servicii, de la +0,9% la +1,0%, ca urmare a scaderii cu 1,6 puncte procentuale a contributiei importului de bunuri si servicii corelata cu scadere ceva mai redusa, cu 1,5 puncte procentuale a exportului de bunuri si servicii", se precizeaza in comunicatul INS.

  Produsul Intern Brut — date ajustate sezonier — estimat pentru trimestrul II 2014 a fost de 164,701 miliarde de lei preturi curente, in scadere — in termeni reali — cu 0,9% fata de trimestrul I din 2014 si in crestere cu 1,5% fata de trimestrul II din 2013.

  In plus, datele INS arata ca Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2014 a fost de 327,126 miliarde de lei preturi curente, in crestere — in termeni reali — cu 2,6% fata de semestrul I 2013.

  De asemenea, pe serie bruta, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2014 a fost de 154,693 miliarde lei preturi curente, in crestere — in termeni reali — cu 1,2% fata de trimestrul II 2013, iar pentru semestrul I 2014 a depasit 281 de miliarde de lei preturi curente, in crestere — in termeni reali — cu 2,4% fata de semestrul I 2013.

  Marti, Fondul Monetar International a revizuit in crestere la 2,4% estimarile referitoare la avansul Produsului Intern Brut al Romaniei in acest an, potrivit raportului World Economic Outlook.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-10-08 :: Titlu: Ministerul Fondurilor Europene selecteaza membrii Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat 2014 – 2020

  Ministerul Fondurilor Europene incepe demersurile pentru constituirea Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat 2014 - 2020 (CCMAP).

  "Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat 2014 - 2020 va fi primul nivel de coordonare strategica a utilizarii fondurilor europene de care dispune Romania in perioada de programare 2014 – 2020. Acest for va asigura analiza coerenta interventiilor ?i complementaritatea acestora in toate fazele implementarii. In consecin?a, invit toate organiza?iile din mediul public ?i privat, interesate de cheltuirea eficienta a celor 43 miliarde de euro de care dispune ?ara noastra in perioada de programare sa i?i depuna candidaturile in vederea selectarii membrilor care vor constitui acest for de coordonare a implementarii fondurilor europene”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Membrii CCMAP vor fi selecta?i din randul reprezentantilor societatii civile la nivel national, regional sau local precum si din randul altor parteneri economici si sociali. Pentru selectarea membrilor CCMAP, Ministerul Fondurilor Europene invita organizatiile interesate sa isi exprime interesul privind participarea la acest Comitet, prin completarea formularului online disponibil pe site-ul MFE la urmatorul link: http://www.fonduri-ue.ro/ccmap. Termenul limita pentru completarea acestuia este 15 octombrie a.c.

  In cadrul procesului de selectie Ministerul Fondurilor Europene va avea in vedere reprezentarea echilibrata a domeniilor relevante pentru implementarea fondurilor europene structurale ?i de investi?ii, expertiza ?i experienta, organizatiile selectate urmand sa fie implicate activ in coordonarea strategica. Totodata, Ministerul Fondurilor Europene precizeaza ca in cazul in care partenerii economici si sociali sau organismele care reprezinta societatea civila fac parte dintr-o organizatie de tip confederativ general/ sectorial, nu vor fi luate in considerare expresiile de interes transmise individual de catre membrii acestora.

  NOTA:

  Comisia Europeana a adoptat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu Romania in data de 6 august a.c. Acest document prezinta modul in care vor fi folosite fondurile europene structurale si de investitii in viitoarea perioada de programare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-08 :: Titlu: Dacian Ciolos: Romania are interesul sa exporte produse procesate, in care se regasesc traditia si specificul culinar

  Romania are interesul sa exporte produse procesate, nu vapoare cu cereale, pentru ca in aceste produse procesate se regasesc traditia si specificul culinar, a afirmat miercuri comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, prezent la Conferinta Nationala dedicata noului PNDR 2014 - 2020.

  "Pentru ca vorbim mult de potentialul de export al agriculturii din Romania, cred ca Romania are interesul nu sa exporte vapoare cu cereale ci sa exporte, in primul rand, produse procesate, pentru ca in aceste produse procesate se regaseste traditia, se regaseste specificul culinar din Romania, precum si mana de lucru pe care o avem inca din abundenta in mediul rural. Conectand dezvoltarea industriei alimentare cu dezvoltarea invatamantului, a educatiei, a formarii profesionale si a consultantei cred ca putem face din acest potential de productie al Romaniei o valoare economica", a declarat Dacian Ciolos.

  Comisarul european pentru Agricultura a subliniat ca toate tarile cu agricultura dezvoltata din UE, precum Olanda, Franta sau Irlanda, exporta mai mult produse procesate si mai putina materie prima, acesta fiind un specific al agriculturii europene in general.

  Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala din Romania impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale organizeaza, miercuri, Conferinta Nationala dedicata noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 — 2020.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  66 useri online

  Useri autentificati: