DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Cursuri Lupu&Partners

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English

(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
SC LAV TRAD CONCEPT SRL
Sos. Pantelimon 256, Bl. 53, sc. B, et. 2, ap. 82, Sector 2 Bucuresti, 021613, Romania, Bucuresti
Detalii Birou: SC LAV TRAD CONCEPT SRL

Sursa: Agerpres :: Data: 2016-11-08 :: Titlu: Guvernul sesizeaza CCR referitor la Legea privind unele masuri de efectuare a retinerilor din veniturile persoanelor fizice

Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) referitor la Legea privind unele masuri de efectuare a retinerilor din veniturile obtinute de persoanele fizice din contracte pe raporturi de munca in baza unor titluri executorii.

"Executivul considera ca normele preconizate de legea mentionata nu raspund exigentelor de previzibilitate, sunt imprecise sau, dupa caz, lapidare, ceea ce poate conduce la eventuale confuzii in interpretare si aplicare si, prin urmare, la afectarea drepturilor si intereselor partilor din executarea silita", se mentioneaza intr-un comunicat al Executivului remis luni AGERPRES.

In sesizarea transmisa, Guvernul mentioneaza ca Noul Cod de Procedura Civila (NCPC) a reformat si resistematizat substantial materia executarii silite iar scopul noii reglementari consta in executarea prompta si efectiva a titlurilor executorii obtinute in cadrul procesului de fond ori, dupa caz, recunoscute ca atare de lege, in conditiile respectarii stricte a drepturilor procesuale ale partilor, atat ale creditorului si debitorului, cat si ale oricarei alte persoane interesate.

"Reformarea materiei executarii silite a impus realizarea unei sistematizari riguroase, care a tinut cont de cele doua forme de executare — urmarirea silita indirecta asupra tuturor bunurilor urmaribile ale debitorului si executarea silita directa. Dispozitiile NCPC constituie procedura de drept comun in materie civila si instituie principiile legalitatii si cel privind rolul activ al executorului judecatoresc, aplicabile in materia executarii silite", se precizeaza in comunicatul Guvernului.

De asemenea, in document se arata ca Noul Cod de Procedura Civila instituie unele limite ale urmaririi veniturilor banesti, stabilind ca pentru salarii si alte venituri periodice ce se platesc debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite pana la jumatate din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii si pana la o treime din venitul lunar net pentru orice alte datorii.

Mai multe detalii pe Agerpres.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-11-08 :: Titlu: Cursul valutar din 7 noiembrie 2016

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 7 noiembrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4987 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0028 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0639 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0067 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.0473 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0157 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1622 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0043 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2034 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-11-08 :: Titlu: Monitorul Oficial din 7 noiembrie 2016

In data de 7 noiembrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 887/2016 - M. Of. 887/2016 [M. Of. 887 / 7 noiembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 888/2016 - M. Of. 888/2016 [M. Of. 888 / 7 noiembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 889/2016 - M. Of. 889/2016 [M. Of. 889 / 7 noiembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 890/2016 - M. Of. 890/2016 [M. Of. 890 / 7 noiembrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-11-07 :: Titlu: Fondul Proprietatea: Statul risca sa piarda zeci de milioane de euro daca proiectul de Lege privind administrarea porturilor va fi adoptat

  Statul roman risca sa piarda zeci de milioane de euro spre beneficiul operatorilor portuari privati daca proiectul de Lege privind administrarea porturilor va fi adoptat de Parlament, potrivit unui comunicat de presa al Fondului Proprietatea remis, vineri, AGERPRES.

  'Fondul Proprietatea este foarte ingrijorat de recentul proiect de Lege pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor propus pentru adoptare de catre Camera Deputatilor in data de 7 noiembrie 2016.

  Fondul considera ca acesta va genera pierderi financiare uriase companiilor de administrare a porturilor si cailor navigabile romanesti
  ', se arata in document.

  Potrivit lui Greg Konieczny, vicepresedinte executiv Templeton Emerging Markets Group si manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, aprobarea modificarilor legislative ar putea duce la aparitia unor 'baieti destepti'.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-11-07 :: Titlu: Limita capitalului necesar pentru ca microintreprinderile sa poata opta pentru impozitul pe profit ar putea scadea la 45.000lei (proiect)

  Microintreprinderile cu capital social de peste 45.000 lei vor putea opta pentru plata impozitului pe profit, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat de Ministerul Finantelor, care reduce de la 25.000 de euro la 45.000 lei limita de capital pentru care se poate aplica optiunea pentru plata impozitului pe profit.

  Companiile care au un capital social de 25.000 euro si care au optat pentru plata impozitului pe profit, isi mentin statutul de platitor de impozit pe profit chiar daca nivelul capitalului se reduce pana la noua limita de 45.000 lei.

  De asemenea, Ministerul Finantelor propune ca optiunea pentru plata impozitului pe profit sa poata fi aplicata si de catre microintreprinderile existente care au sau isi majoreaza capitalul social pana la noua limita de 45.000 lei, similar persoanelor juridice romane nou infiintate.

  In prezent, pot opta pentru plata impozitului pe profit companiile nou-infiintate care, la data inregistrarii in Registrul Comertului, au subscris un capital social reprezentand cel putin echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-11-04 :: Titlu: MJ pune in dezbatere publica proiectul de lege privind mecanismul de compensare a conditiilor de detentie necorespunzatoare

  Ministerul Justitiei (MJ) a anuntat miercuri ca pune in dezbatere publica proiectul legislativ privind instituirea mecanismului compensatoriu in zile considerate executate din pedeapsa pentru conditiile de detentie necorespunzatoare din penitenciare.

  "Avand in vedere situatia de supraaglomerare cu care se confrunta sistemul penitenciar din Romania, Ministerul Justitiei pune in dezbatere publica proiectul de lege de modificare si completare a Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, prin instituirea unui mecanism compensatoriu in zile considerate executate din pedeapsa", se afirma intr-un comunicat transmis joi AGERPRES de catre MJ.

  Potrivit proiectului de lege, in calculul pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata, se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca masura compensatorie, si executarea pedepsei in conditii necorespunzatoare, astfel: pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, se considera executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicata. În acest mod, masura reglementata depaseste cadrul unui remediu compensatoriu stricto sensu, acordarea compensarii operand din oficiu, nefiind conditionata de formularea unei cereri de catre persoana detinuta, precizeaza sursa citata.

  Aceasta compensare se realizeaza in procedura liberarii conditionate, toate conditiile pentru acordarea acesteia urmand a fi examinate de comisia de liberare conditionata din cadrul penitenciarului si de catre instanta.

  Propunerile si observatiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise in scris, in intervalul 3-13 noiembrie 2016, pe adresa Ministerului Justitiei.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-11-04 :: Titlu: Avocatul Poporului: Exercitarea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii de eliminare a taxei radio-tv este tardiva

  Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a comunicat marti reprezentantilor Societatii Romane de Radiodifuziune ca exercitarea obiectiei de neconstitutionalitate a legii prin care se elimina mai multe taxe, printre care si cea radio-tv este tardiva, intrucat s-a implinit termenul de doua zile de la adoptarea actului normativ de catre cele doua Camere ale Parlamentului in procedura de urgenta.

  "Cei in cauza se vor putea adresa cu o petitie pentru ridicarea unei exceptii de neconstitutionalitate, numai dupa intrarea in vigoare a actului normativ", informeaza un comunicat al Avocatului Poporului transmis AGERPRES.

  Avocatul Poporului s-a intalnit marti cu o delegatie a SRR. "În cadrul reuniunii, reprezentantii SRR au sustinut punctul de vedere exprimat in petitiile trimise Avocatului Poporului, conform caruia este necesara ridicarea unei obiectii de neconstitutionalitate a Legii privind eliminarea unor taxe, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, prin care s-a decis eliminarea taxei radio-tv", se arata in comunicatul citat.

  În opinia reprezentantilor SRR, eliminarea respectivei taxe contravine art. 31 alin. 1 din Constitutia Romaniei, care statueaza faptul ca "dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit".

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-11-04 :: Titlu: Doar 6% dintre romani practica sport cu regularitate, sub media UE, iar 61% din populatie e sedentara

  Doar 6% dintre romani practica sport cu regularitate, sub media Uniunii Europene (8%), in timp ce 61% din populatie nu face sport deloc, potrivit unui studiu de specialitate, remis joi AGERPRES.

  Pe o piata estimata la 223 de milioane de euro, la nivelul lui 2015, 61% din populatie nu practica sport, 15% practica sportul ocazional, iar 18% face miscare foarte rar, ceea ce plaseaza Romania sub media Uniunii Europene (8%) la acest capitol. Frecventa practicarii activitatilor fizice a crescut in ultimii ani, la fel si valoarea pietei de fitness/capita de la 5,1 euro in 2012 la 11 euro in 2015.

  "Piata de fitness din Romania creste, in medie, cu 25% anual, chiar daca tot acelasi procentaj ramane nefiscalizat, respectiv constituie piata gri. Putem spune ca numarul centrelor de sport este in crestere, chiar daca din totalul populatiei doar 6% dintre romani practica sport. Suntem la coada Europei, un procentaj mai scazut fiind inregistrat de Cehia si Polonia, ambele cu 5% din populatie, respectiv Bulgaria, cu doar 2%', spune Andrei Cretu, furnizor de servicii la o retea de centre sportive.

  La nivel corporate, potentialul pietei de fitness este foarte mare, segmentul fiind subdezvoltat, in conditiile in care doar 3-5% dintre companii platesc angajatilor un abonament la un centru sportiv. Dintre acestea, cele mai multe activeaza in domenii precum: IT, telecom, pharma, servicii profesionale, media si comunicare.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-11-04 :: Titlu: Cursul valutar din 3 noiembrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 3 noiembrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4993 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0047 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0569 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0083 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.0497 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0624 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1703 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0084 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2023 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0014 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-11-04 :: Titlu: Monitorul Oficial din 3 noiembrie 2016

  In data de 3 noiembrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 880/2016 - M. Of. 880/2016 [M. Of. 880 / 3 noiembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 881/2016 - M. Of. 881/2016 [M. Of. 881 / 3 noiembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 882/2016 - M. Of. 882/2016 [M. Of. 882 / 3 noiembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 883/2016 - M. Of. 883/2016 [M. Of. 883 / 3 noiembrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-11-03 :: Titlu: Cursul valutar din 2 noiembrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 2 noiembrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.504 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0652 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0302 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 4.9873 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0245 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1787 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0213 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2037 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0013 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-11-03 :: Titlu: Monitorul Oficial din 2 noiembrie 2016

  In data de 2 noiembrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 876/2016 - M. Of. 876/2016 [M. Of. 876 / 2 noiembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 877/2016 - M. Of. 877/2016 [M. Of. 877 / 2 noiembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 878/2016 - M. Of. 878/2016 [M. Of. 878 / 2 noiembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 879/2016 - M. Of. 879/2016 [M. Of. 879 / 2 noiembrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Editura CH Beck :: Data: 2016-11-02 :: Titlu: Conferinta Insolventa profesionistilor si insolventa simplilor particulari, Bucuresti, 17 noiembrie

  Piperea si Asociatii, alaturi de Editura C.H. Beck anunta organizarea, in data de 17 noiembrie, la Camera de comert si Industrie a României din Bucuresti, a conferintei Insolventa profesionistilor si insolventa simplilor particulari.

  Legea insolventei persoanelor fizice intra in vigoare la 1 noiembrie. Este, de aceea, important ca aceasta lege sa fie explicata, cu luminile si multele sale umbre si, mai ales, sa fie pusa in acord cu noile realitati generate de legea darii in plata si cu legea conversiei. Interesul unei dezbateri publice depaseste sfera consumatorilor, având impact inclusiv in privinta creditorilor bancari, a executorilor judecatoresti si a notarilor, dar si in cercul strâmt al creditorilor bugetari. Nu in ultimul rând, vor fi afectati furnizorii de utilitati, asociatiile de proprietari si alti stakeholderi ai debitorilor supra-indatorati.

  In privinta insolventei profesionistilor, trebuie remarcat faptul ca in octombrie au intrat in insolventa, aproape simultan, cele doua mari entitati care furnizat agent termic bucurestenilor, Radet si Elcen. Legislatia si practica nu sunt foarte adaptate in privinta procedurilor de insolventa indreptate impotriva unor companii publice (regia autonoma, de exemplu, nu „beneficiaza” decât de un simplu alineat in cuprinsul art. 3 din Legea insolventei nr. 85/2014) si, mai ales, nu sunt facute pentru a da raspunsuri la problemele determinate de insolvente care sa priveasca un numar atât de mare de gospodarii – sunt peste 460 de mii in Bucuresti (cca 1,8 mil beneficiari).

  In alta ordine de idei, avertismentele tot mai dese ale BNR, precum si anuntul ANAF conform caruia fiscul face controale la banci si deja a descoperit mari probleme, rezultate din cesiunea ilegala de creante catre colectori, inseamna ca sansele aparitiei unor insolvente in sectorul bancar creste considerabil.

  Iata trei teme majore pentru conferinta organizata pentru data de 17 noiembrie 2016, intre orele 10:00 – 16:00, la Camera de comert si Industrie a României.

  La conferinta vor vorbi avocati si practicieni in insolventa, economisti, cadre didactice, precum si Samuel Bufford, fost judecator american de bankruptcy din Los Angeles, actualmente profesor la Universitatea Pennsylvania.


  Speakerii si programul conferintei

  Invitati speciali – Samuel Bufford, fost judecator american de bankruptcy, Daniel Zamfir deputat in Parlamentul României si Lucian Isar analist financiar bancar

 • Prof.univ. dr. Gheorghe Piperea, managing partner Piperea si Asociatii – Specificul procedurii insolventei RADET;
 • Samuel Bufford – Public company insolvencies – special issues;
 • Florian Mateita, partener Rominsolv – Oltchim, la 3 ani de la deschiderea procedurii insolventei;
 • Lucian Isar – Rezolutia bancara;
 • Prof. Julia Metzger – Considerations in deciding to close a bank;
 • Daniel Zamfir – Câteva gânduri relative la legea DIP si la legea conversiei;
 • Irina Sorescu, partener Piperea si Asociatii – Efectele deschiderii procedurii insolventei;
 • dr. Alexandru Dimitriu, partener Piperea si Asociatii – Cazurile si efectele inchiderii procedurii insolventei


  Cum poti participa

  Completeaza formularul disponibil aici si trimite-l pâna cel târziu la data de 14 Noiembrie 2016 la adresa marketing@beck.ro cu mentiunea Participare Conferinta Insolventa 17 noiembrie.

  Taxa de participare este de 250 RON + TVA, iar data limita pentru plata acesteia este 15 noiembrie 2016.


  Informatii suplimentare si intrebari
  Andra Paceagiu
  Email: marketing@beck.ro
  Telefon mobil: 0728.408.441
  Telefon/fax: 021/410.08.48
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-11-02 :: Titlu: Cursul valutar din 1 noiembrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 1 noiembrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5056 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0954 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0177 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.0118 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0049 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1574 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0024 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.205 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-11-01 :: Titlu: Monitorul Oficial din 31 octombrie 2016

  In data de 31 octombrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 864/2016 - M. Of. 864/2016 [M. Of. 864 / 31 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 865/2016 - M. Of. 865/2016 [M. Of. 865 / 31 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 866/2016 - M. Of. 866/2016 [M. Of. 866 / 31 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 867/2016 - M. Of. 867/2016 [M. Of. 867 / 31 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 868/2016 - M. Of. 868/2016 [M. Of. 868 / 31 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 869/2016 - M. Of. 869/2016 [M. Of. 869 / 31 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 870/2016 - M. Of. 870/2016 [M. Of. 870 / 31 octombrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-11-01 :: Titlu: Costin Borc: Avem nevoie de investitii masive; stam mai prost decat vecinii nostri in atragerea de investitii straine

  Romania sta mai prost decat tarile vecine la atragerea de investitii straine, desi are nevoie de investitii masive pentru dezvoltare, a declarat, luni, Costin Borc, viceprim-ministru si ministru al Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, la un forum despre dezvoltarea teritoriala.

  "Dezvoltarea teritoriala prin parcurile industriale este un subiect foarte important. Stam mai prost decat vecinii nostri in ceea ce priveste dezvoltarea parcurilor industriale, stam mai prost decat vecinii nostri in atragerea de investitii straine. Este important sa nu cadem in tinte false, acum, in campanie electorala. Este foarte usor sa lansam niste lozinci care suna frumos, dar care, desi au undeva un sambure de adevar, sunt periculoase. Haideti sa stam cu picioarele pe pamant, sa spunem ce are nevoie Romania. Avem nevoie de investitii masive, pentru ca, daca vrem sa ne dezvoltam, este nevoie de contribuabili care sa permita cetatenilor sa traiasca mai bine, cu un transport mai bun, cu servicii mai bune, spatii publice, cinematografe", a spus Costin Borc.

  In acest context, ministrul Economiei a admis ca trebuie sprijinit capitalul autohton, insa acest lucru trebuie sa se realizeze "in linia normelor Uniunii Europene", Romania fiind stat membru.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-11-01 :: Titlu: Activitatea postala revine la normal; postasii primesc o crestere salariala de 80 de lei brut/angajat si bonuri de masa de 11,5 lei

  Postasii vor beneficia, incepand cu 1 ianuarie 2017, de o crestere salariala de 80 de lei brut/angajat si tichete de masa in valoare de 11,50 lei/zi, mai mari cu 2,5 lei decat in prezent, potrivit intelegerii dintre conducerea Postei Romane si reprezentantii Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR).

  In acest context, conflictul de munca declansat saptamana trecuta de angajatii Postei Romane in toata tara va inceta, iar activitatea postala va reveni la normal.

  Potrivit unui comunicat al Postei Romane remis luni AGERPRES, conducerea Postei Romane si reprezentantii SLPR au agreat, luni, schema de majorare a salariilor postasilor, cu aplicare de la 1 ianuarie 2017.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-11-01 :: Titlu: Canada elimina vizele pentru romani de la 1 decembrie 2017 (ministrul imigratiei)

  Canada intentioneaza sa elimine toate vizele pentru cetatenii romani si bulgari la 1 decembrie 2017, a anuntat luni ministrul canadian al imigratiei, John McCallum, intr-o declaratie preluata de Reuters.

  Guvernul canadian isi rezerva "dreptul de a reintroduce cerinta de viza pentru Romania si Bulgaria" in caz ca se constata "cresteri puternice ale tendintelor de migratie ilegala", se arata intr-un comunicat guvernamental.

  Ca o etapa intermediara, de la 1 mai 2017, romanii si bulgarii care au primit o viza de resedinta temporara in ultimii 10 ani sau detin o viza valabila a Statelor Unite — alta decat pentru imigranti — vor putea intra in Canada sau trece prin aceasta tara pe baza unei autorizatii electronice de calatorie. Cererea pentru aceasta autorizatie se poate depune online, in cateva minute, iar autorizatia costa sapte dolari canadieni si este legata electronic de pasaport, fiind valabila cinci ani sau, daca pasaportul expira mai repede, pana la expirarea pasaportului.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-11-01 :: Titlu: Cursul valutar din 31 octombrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 31 octombrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5057 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0079 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1131 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0107 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.0069 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1598 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0146 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2059 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2016-10-29 :: Titlu: Legea 186/2016 aduce posibilitatea platii contributiei de asigurari sociale pentru perioade anterioare de catre persoane ce nu au fost asigurate in acele perioade

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 842/2016 a fost publicata Legea 186/2016 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii.

  Astfel, prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia.
  Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei legi persoanele pentru care exista obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
  Perioadele pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele anterioare datei la care sunt indeplinite conditiile, prevazute de lege, privind varsta standard de pensionare.
  Varsta standard de pensionare este prevazuta in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
  Perioadele pentru care, in conditiile prevazute de prezenta lege, persoanele prevazute la alin. (1) achita contributia de asigurari sociale se considera stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.

  Persoanele interesate prevazute la art. 1 alin. (1) incheie un contract de asigurare sociala, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, potrivit modelului prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta lege.
  Contractul de asigurare sociala prevazut la alin. (1) se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza teritoriala de domiciliu ori resedinta a persoanei interesate.

  Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele care se incadreaza in intervalul de timp cuprins intre data incheierii contractului de asigurare sociala potrivit prezentei legi si ultimii 5 ani anteriori acestei date.

  Contributia de asigurari sociale datorata se calculeaza prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contributiei de asigurari sociale pentru conditii normale de munca, reglementata de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii in vederea considerarii stagiului de cotizare in sistemul public de pensii.
  Baza lunara de calcul prevazuta la alin. (1) o constituie cel putin valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii contributiei de asigurari sociale. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este cel aprobat prin hotarare a Guvernului.

  Textul integral al Legii de modificare: Legea 186/2016 aduce posibilitatea platii contributiei de asigurari sociale pentru perioade anterioare de catre persoane ce nu au fost asigurate in acele perioade
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2016-10-29 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 580/2016 privind initiativa legislativa a cetatenilor intitulata Lege de revizuire a Constitutiei Romaniei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 857/2016 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 580 din 20 iulie 2016 asupra initiativei legislative a cetatenilor intitulate "Lege de revizuire a Constitutiei Romaniei".

  Potrivit expunerii de motive care insoteste propunerea legislativa a cetatenilor, aceasta a fost initiata pentru a inlatura orice echivoc pe care utilizarea termenului de *soti* in cuprinsul art.48 alin.(1) din Constitutie ar putea sa-l creeze in conturarea notiunii de *familie*, a raportului dintre *familie* si dreptul fundamental al barbatului si al femeii de a se casatori si de a intemeia o familie. Se arata ca prin inlocuirea termenului de *soti*, cu expresia *barbat si femeie*, se asigura implementarea precisa si literala a unor expresii consacrate cu puterea unor garantii imuabile destinate ocrotirii familiei, recunoscuta drept *elementul natural si fundamental al societatii* in art.16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului.
  In acelasi sens, si in Romania, doar *barbatul si femeia* impreuna se bucura de recunoastere si garantarea universala a dreptului de a se casatori si de a intemeia o familie pe baza unor importante considerente de natura istorica, culturala si morala specifice societatii romanesti.

  e precizeaza ca atat Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cat si Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale opereaza in mod intentionat cu notiunea de *barbat si femeie*, si nu cu cea de *soti* in ce priveste recunoasterea dreptului la casatorie si consacrarea dreptului de a intemeia o familie. Din aceasta perspectiva, se considera necesara modificarea primului alineat al art.48 din Constitutia Romaniei, atat pentru a evita dezbateri nenecesare si interpretari contradictorii, cat si pentru a recunoaste in mod neechivoc ca dreptul de a intemeia o familie este un drept fundamental destinat barbatului si femeii, de care ei se bucura nu individual, ci impreuna.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a constatat ca initiativa legislativa a cetatenilor intitulata *Lege de revizuire a Constitutiei Romaniei* indeplineste conditiile prevazute de art.150 si art.152 din Constitutie.

  Textul integral: Decizia nr. 580 din 20 iulie 2016 asupra initiativei legislative a cetatenilor intitulate Lege de revizuire a Constitutiei Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-29 :: Titlu: Albani (DIICOT): E mai probabil sa devii victima unei infractiuni informatice decat a unei talharii

  Procurorul-sef adjunct al DIICOT, Ioana Albani, a aratat vineri ca, potrivit studiilor, este mai probabil ca o persoana sa devina victima unei infractiuni informatice decat victima unei talharii.

  "Studiile ne arata ca e mai probabil sa devii victima unei infractiuni informatice decat sa fii victima unei talharii sau unui furt. Criminalitatea informatica ataca viata de zi cu zi intr-un mod mai insidios. Nu este atat de evidenta, dar este prolifica, la fel ca oricare alta infractiune. Alte studii aratau ca banii proveniti din criminalitatea informatica depasesc cu mult banii obtinuti din traficul de droguri", a declarat Albani dupa Conferinta internationala axata pe criminalitatea informatica, organizata de Consiliul Europei cu sprijinul Administratiei Prezidentiale la Muzeul National Cotroceni.

  Ea a precizat ca sistemele de protectie sunt diferite, dar ca este nevoie de o educatie primara in domeniul informatic din copilarie.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-29 :: Titlu: Un consumator casnic mediu va plati cu 60 de bani pe luna in plus pentru certificatele verzi (secretar de stat)

  Consumatorii casnici cu un consum mediu de electricitate vor plati cu 60 de bani in plus pe luna pentru certificatele verzi, dupa ce legislatia din domeniu va fi modificata, a declarat, joi, Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei.

  Ministerul a lansat in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta care modifica Legea 220/2008 privind schema de sprijin a energiei din surse regenerabile si asteapta puncte de vedere din spatiul public pana pe data de 4 noiembrie.

  Potrivit Corinei Popescu, Ministerul Energiei a comandat un studiu in urma caruia a venit cu aceste propuneri de modificari.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-29 :: Titlu: Summit UE-Canada duminica, pentru semnarea CETA

  Reuniunea la varf pentru semnarea acordului de liber schimb intre Uniunea Europeana si Canada (CETA) va avea loc duminica, a anuntat vineri seara presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

  "Misiune indeplinita! Tocmai am convenit cu premierul Justin Trudeau sa tinem summitul UE — Canada duminica!", a scris Tusk intr-un mesaj pe Twitter, citat de Reuters.

  Semnarea CETA a devenit posibila dupa ce Belgia a fost in masura sa isi dea acordul. Parlamentul regiunii belgiene francofone Valonia a dat vineri unda verde, dupa ce blocase intreg procesul cu cateva zile inaintea incheierii.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 octombrie 2016

  In data de 28 octombrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 859/2016 - M. Of. 859/2016 [M. Of. 859 / 28 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 860/2016 - M. Of. 860/2016 [M. Of. 860 / 28 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 861/2016 - M. Of. 861/2016 [M. Of. 861 / 28 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 862/2016 - M. Of. 862/2016 [M. Of. 862 / 28 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 863/2016 - M. Of. 863/2016 [M. Of. 863 / 28 octombrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 octombrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 octombrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4978 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0059 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1238 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0025 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.0062 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0366 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1452 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0112 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2055 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-28 :: Titlu: Mircea Aron: Redesenarea hartii sistemului judiciar - o sursa de economie

  Seful CSM, Mircea Aron, a declarat joi ca a propus, cu ocazia unei intalniri la Guvern, mai multe masuri pentru identificarea de resurse bugetare in Justitie.

  "Am spus ca redesenarea hartii sistemului judiciar, a instantelor si parchetelor ar fi o sursa de economie, pentru ca ei se plang mereu ca n-au cum sa mareasca bugetul. Am criticat totusi si cuantumul bugetului care e 0,49% si am spus ca sunt resurse ca sa il mareasca, le-am identificat eu personal: desfiinteaza instantele mici, o sa castigi foarte mult pentru ca infrastructura nu mai trebuie sustinuta, faci o distribuire mai echitabila a dosarelor in sistem", a spus Aron, in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii.

  Discutiile au pornit in urma constatarii, de catre membrii CSM, a cresterii numarului de cereri de pensionare in ultima vreme.

  "Bonusurile creeaza inegalitati. (...) Din 8 milioane si ceva de euro pe an care se cheltuie cu aceste chestiuni, nu vreau sa dezvolt cum se cheltuie, astia ar trebui redistribuiti in sistem. 8 milioane de euro in asa fel incat sa ia si ala care nu are chirie si ala care ia chirie, ca in Uniunea Europeana", a explicat Aron.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-28 :: Titlu: CCR amana, pentru 29 noiembrie, dezbaterile pe sesizarea referitoare la recunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a amanat pentru 29 noiembrie dezbaterile asupra sesizarii referitoare la recunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex, data la care va decide daca va trimite Curtii de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg o serie de intrebari, a anuntat joi presedintele CCR, Valer Dorneanu.

  "A trebuit sa amanam pentru ca (...) partile au depus o cerere prin care se solicita Curtii de Justitie Europene cateva intrebari preliminare cu privire la pozitia lor fata de aceste aspecte. De asemenea, si acum unele parti au depus memorii suplimentare, ba chiar au cerut sa analizam mai cu atentie situatia", a precizat presedintele CCR.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 octombrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 octombrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5037 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0082 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1263 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0103 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.0428 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0182 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1564 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0045 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2059 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 octombrie 2016

  In data de 27 octombrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 854/2016 - M. Of. 854/2016 [M. Of. 854 / 27 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 855/2016 - M. Of. 855/2016 [M. Of. 855 / 27 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 856/2016 - M. Of. 856/2016 [M. Of. 856 / 27 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 857/2016 - M. Of. 857/2016 [M. Of. 857 / 27 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 858/2016 - M. Of. 858/2016 [M. Of. 858 / 27 octombrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 octombrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 octombrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4955 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0046 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.116 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.01 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.0246 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0245 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1519 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0012 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2065 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 octombrie 2016

  In data de 26 octombrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 849/2016 - M. Of. 849/2016 [M. Of. 849 / 26 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 850/2016 - M. Of. 850/2016 [M. Of. 850 / 26 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 851/2016 - M. Of. 851/2016 [M. Of. 851 / 26 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 852/2016 - M. Of. 852/2016 [M. Of. 852 / 26 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 853/2016 - M. Of. 853/2016 [M. Of. 853 / 26 octombrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-26 :: Titlu: Senat: Comportamentul de intimidare - bullying, considerat abatere disciplinara (proiect)

  Comportamentul de intimidare sau persecutare, denumit 'bullying', este considerat a fi "abatere disciplinara", potrivit unei initiative legislative depuse la Senat de social-democratul Ovidiu Dontu.

  Actul normativ isi propune sa previna si sa combata fenomenul de bullying, acest comportament fiind caracterizat prin fapte de hartuire verbala, de folosire a fortei, amenintare, constrangere, abuzare, intimidare sau dominare agresiva, savarsite cu intentie si in mod repetat.

  Comportamentul 'bullying' are ca scop afectarea mintala, emotionala ori a imaginii si a reputatiei victimei, dar si "formarea, impunerea sau mentinerea unei perceptii privind superioritatea agresorului, pe de o parte, si a inferioritatii victimei, pe de alta parte", iar daca comportamentul de intimidare sau persecutare este savarsit de un grup de persoane este denumit 'mobbing'.

  În propunerea de lege se precizeaza ca o fapta apartine unui comportament 'bullying' in situatia in care agresiunea este motivata de diferentele de clasa sociala, rasa, religie, optiuni politice, sex, orientare sexuala, dar si de aspectul, comportamentul, limbajul corpului, personalitatea, reputatia, descendenta, puterea, marimea sau capacitatea victimei.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-26 :: Titlu: CCR: Legea de modificare a OUG privind scolile doctorale, neconstitutionala

  Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri ca legea de modificare a OUG privind scolile doctorale este neconstitutionala.

  "Curtea Constitutionala a adoptat si sesizarea grupului liberal si sesizarea Guvenului cu privire la neconstitutionalitatea ordonantei 4 pentru modificarea Legii invatamantului. Am avut in vedere faptul principal ca cele doua Camere ale Parlamentului nu au respectat principiul bicameralismului si au adoptat legea intr-o forma si intr-un continut foarte diferit decat cel care a inceput initiativa legislativa si diferit si de felul cum a adoptat fiecare dintre cele doua Camere", a declarat presedintele CCR, Valer Dorneanu.

  El a precizat ca au mai fost date decizii in acest sens, in care Curtea a aratat ca, atunci cand se schimba substantial continutul, forma, structura, compozitia legii, nu se respecta principiul bicameralismului.

  Potrivit acestuia, si obiectia Guvernului a fost intemeiata.

  "Separat, am considerat ca si obiectia Guvernului cu privire la nerespectarea prevederilor din art. 1 alin. 5 din Constitutie cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnica legislativa nu au fost respectate in cuprinsul acelor adaugiri si modificari care au fost facute de cele doua Camere ale Parlamentului. Deci, legea este integral neconstitutionala", a aratat Dorneanu.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-26 :: Titlu: Pasca Palmer: Legea Garzilor Forestiere a fost aprobata de Camera Deputatilor, dupa mai bine de 9 luni

  Legea Garzilor Forestiere a fost, in sfarsit, aprobata de Camera Deputatilor, iar noua structura - Garda Forestiera Nationala - va coordona activitatea celor 9 garzi forestiere teritoriale, a anuntat propria pagina de Facebook, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer.

  'Romania castiga o noua lupta in razboiul impotriva taierilor ilegale de padure! Ma bucur sa va anunt ca Legea Garzilor Forestiere a fost, in sfarsit, aprobata de Camera Deputatilor. Înca de la preluarea mandatului, am luptat continuu sa ii convingem pe parlamentari asupra necesitatii aprobarii de urgenta a acestui act normativ. Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor — Romania a facut cateva amendamente esentiale pe aceasta Lege, pentru a putea avea criterii riguroase de selectie si performanta in aceasta structura. Iata ca munca noastra, de mai bine de 9 luni, a dat rezultate si Legea a trecut de Parlament', a mentionat Pasca Palmer.

  Ministrul Mediului a adaugat, totodata, ca toti angajatii Garzii Forestiere Nationale vor fi evaluati in fiecare an si, in plus, vor beneficia de formare profesionala continua, dar si de dotari corespunzatoare pentru derularea activitatii.

  'Asadar, dupa promulgare, se va infiinta Garda Forestiera Nationala, o structura in cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, care va coordona activitatea celor 9 garzi forestiere teritoriale. În plus, toti angajatii Garzilor vor fi supusi evaluarii anuale de integritate si vor beneficia de formare profesionala continua. Astfel, aceste structuri-cheie pentru combaterea taierilor ilegale vor dispune de personal integru si bine pregatit. Nu in ultimul rand, noua lege creeaza cadrul pentru dotarea corespunzatoare a Garzilor Forestiere, inspectorii putand astfel sa intervina mai rapid si mai eficient', conform ministrului Mediului.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 octombrie 2016

  In data de 25 octombrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 844/2016 - M. Of. 844/2016 [M. Of. 844 / 25 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 845/2016 - M. Of. 845/2016 [M. Of. 845 / 25 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 846/2016 - M. Of. 846/2016 [M. Of. 846 / 25 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 847/2016 - M. Of. 847/2016 [M. Of. 847 / 25 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 848/2016 - M. Of. 848/2016 [M. Of. 848 / 25 octombrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 octombrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 octombrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4909 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0148 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.126 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0136 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.0491 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0163 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1507 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0122 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.206 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-24 :: Titlu: IGPR: Peste 500 de permise de conducere retinute si aproape 9.000 de amenzi, aplicate de politisti in aceasta saptamana

  Peste 500 de permise de conducere au fost retinute de politistii rutieri, in cursul acestei saptamani, fiind aplicate, totodata, aproape 9.000 de amenzi, informeaza IGPR.

  Potrivit sursei citate, in perioada 17 — 20 octombrie, 4.529 de politisti au actionat, suplimentar fata de activitatile dispozitivelor curente din teren, pentru prevenirea faptelor antisociale si mentinerea ordinii si sigurantei publice.

  "Pentru prevenirea accidentelor de circulatie, politistii rutieri au desfasurat activitati, in urma carora au aplicat 8.987 de sanctiuni, ca urmare a incalcarii normelor O.U.G. 195/ 2002 privind circulatia pe drumurile publice. Din totalul acestora, 72 au fost aplicate pentru consum de alcool si 3.356 pentru incalcarea regimului legal de viteza. Ca masura complementara, politistii au retinut 519 permise de conducere si au retras 380 de certificate de inmatriculare", se arata in comunicatul IGPR.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-24 :: Titlu: CNCD nu a primit cereri cu privire la caracterul presupus discriminatoriu al legii conversiei creditelor in franci

  Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) nu a primit nicio cerere de la cetateni sau ONG-uri cu privire la caracterul presupus discriminatoriu al legii conversiei creditelor in franci la cursul istoric.

  "Nu avem nicio cerere in acest sens de la cetateni, ONG-uri, de la institutii. Singura care, insa, se poate pronunta este Curtea Constitutionala. Cel mult, putem sa dam un punct de vedere cu caracter consultativ daca ni se cere. (...) Curtea Constitutionala are caderea sa se pronunte intr-un control anterior sau posterior intrarii in vigoare a legii daca suntem in prezenta unei discriminari sau nu. În analiza noastra am fi intr-o astfel de situatie daca cei care au accesat credite in alte valute decat in franci sunt in situati comparabila cu acestia din urma. Trebuie sa se realizeze o analiza, dar din punctul meu de vedere nu exista o vulnerabilitate constitutionala din aceasta perspectiva", a declarat, pentru AGERPRES, presedintele institutiei, Csaba Ferenc Asztalos.

  Acesta a precizat ca nu exclude o situatie de discriminare, dar a subliniat ca trebuie realizata o analiza de catre economisti si juristi.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-24 :: Titlu: Guvernul a contestat la CCR legea conversiei creditelor in franci elvetieni

  Guvernul a contestat la Curtea Constitutionala, luni seara, proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii, a confirmat, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu.

  Potrivit unor surse oficiale, Guvernul sustine elementele si cazurile sociale, dar legea in forma adoptata de Parlament depaseste sustinerea pe care Palatul Victoria o poate asuma.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2016-10-23 :: Titlu: Legea 182/2016 aduce modificari privind PFA, intreprinderile economice si intreprinderile familiale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 828/2016 a fost publicata Legea 182/2016 pentru aprobarea OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

  Astfel, pentru stabilirea sediului profesional/punctelor de lucru, este necesar ca persoana fizica titulara care se autorizeaza ca PFA, titularul intreprinderii individuale sau oricare membru al intreprinderii familiale, dupa caz, sa prezinte inscrisul care atesta dreptul de folosinta asupra imobilului cu destinatie de sediu profesional/punct de lucru.

  Daca la sediul profesional, imobil cu destinatie de locuinta, nu se desfasoara nicio activitate economica, persoana fizica titulara a PFA, titularul intreprinderii individuale sau membrul intreprinderii familiale care are dreptul de folosinta asupra imobilului depune o declaratie pe proprie raspundere, sub semnatura privata, prin care atesta faptul ca la sediul profesional nu desfasoara activitate economica, in acest caz nefiind necesare formalitatile prevazute de art. 42 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Inregistrarea in registrul comertului a PFA, a intreprinderii individuale si a intreprinderii familiale se face in baza rezolutiei motivate a directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal sau a uneia dintre persoanele desemnate prin decizie a directorului general al Oficiului National al Registrului Comertului, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 11 alin. (2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 116/2009 pentru instituirea unor masuri privind activitatea de inregistrare in registrul comertului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 84/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
  Daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 8 si 9, directorul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal sau persoana desemnata dispune inregistrarea in registrul comertului si autorizarea functionarii persoanei fizice autorizate, a intreprinderii individuale sau a intreprinderii familiale. Prin aceeasi rezolutie se va dispune si inregistrarea in registrul comertului a declaratiei-tip pe propria raspundere, date conform prevederilor Legii nr. 359/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
  Dispozitiile art. 17^2 din Legea nr. 359/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la transmiterea declaratiilor-tip catre autoritatile publice competente, se aplica in mod corespunzator.
  Daca documentele depuse in sustinerea cererii sunt incomplete, directorul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal sau persoana desemnata dispune prin rezolutie motivata acordarea unui termen de maximum 15 zile pentru completarea acestora. Termenul va fi comunicat solicitantului pe loc, daca este prezent, precum si prin afisare/postare pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului, iar rezolutia se afiseaza la sediul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului. In toate cazurile se vor indica documentele care urmeaza sa fie depuse pana la termenul acordat. La cererea motivata a solicitantului, termenul de 15 zile poate fi prelungit o singura data cu maximum 15 zile. Termenul de 15 zile se calculeaza fara a se lua in considerare ziua in care a inceput si ziua in care s-a implinit.

  Schimbarea sediului profesional si/sau a obiectului principal de activitate se inregistreaza la oficiul registrului comertului, cu aplicarea corespunzatoare a dispozitiilor prezentului capitol. In cazul schimbarii sediului profesional in alt judet, directorul oficiului registrului comertului sau persoana desemnata, la care este inregistrata PFA, intreprinderea individuala sau intreprinderea familiala, va aproba, prin aceeasi rezolutie, schimbarea sediului profesional in alt judet, inregistrarea in registrul comertului de la noul sediu si radierea inregistrarii din registrul comertului de la vechiul sediu, dispunand efectuarea inregistrarilor in registrul comertului.
  Pentru desfasurarea unei alte activitati economice decat cele inregistrate in registrul comertului si pentru care s-a obtinut autorizarea functionarii, este necesara obtinerea inregistrarii/autorizarii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta.

  PFA poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN.
  In scopul exercitarii activitatii/activitatilor pentru care a fost autorizata, PFA poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii, cu orice persoane fizice si juridice, cu alte PFA, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.

  Textul comp...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-22 :: Titlu: IGPR: Campanie pentru prevenirea furturilor din locuinte si societati comerciale; aproape 30.000 de cazuri in acest an

  Politia Romana a lansat joi o campanie pentru prevenirea furturilor din locuinte si societati comerciale, in conditiile in care in primele noua luni ale acestui an au fost inregistrate aproximativ 30.000 de astfel de cazuri.

  Campania "Protejeaza-ti locuinta si afacerea! Traieste in siguranta", derulata cu sprijinul Asociatiei Romane pentru Tehnica de Securitate, se va desfasura in perioada octombrie — decembrie, in Bucuresti si 41 de judete, si are ca scop informarea populatiei cu privire la modalitatile de prevenire a furturilor din locuinte si din societati comerciale.

  "De cativa ani inregistram un trend descendent pentru astfel de infractiuni. Furturile din locuinte reprezinta aproximativ 15% din totalul furturilor care se inregistreaza la nivelul Politiei Romane. Sesizarile sunt in scadere, insa noi consideram ca aceasta infractiune este de o gravitate deosebita si o tratam cu foarte mare seriozitate", a precizat comisarul sef Aurel Calin de la Directia de Investigatii Criminale a Politiei Romane, intr-o conferinta de presa.

  Potrivit datelor statistice, in primele noua luni ale acestui an au fost inregistrate aproximativ 30.000 de furturi din locuinte si societati comerciale, in scadere cu aproape 10% fata de perioada similara a anului trecut.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-22 :: Titlu: Lituania, Cehia si Romania, cel mai scazut deficit bugetar ca procentaj din PIB in 2015 (Eurostat)

  Deficitul bugetar al Romaniei a scazut anul trecut la 0,8% din PIB (5,387 miliarde lei), similar cu nivelul din 2014 (0,8% din PIB; 5,650 miliarde lei), si fata de 2,1% din PIB in 2013 (13,289 miliarde lei), conform celei de-a doua estimari publicate, vineri, de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

  În 2012, Romania a inregistrat un deficit de 3,7% din PIB, peste limita oficiala de 3% din Produsul Intern Brut prevazuta in Tratatul de la Maastricht.

  Deficitul bugetar al UE a fost anul trecut de 2,4% din PIB, dupa ce, in 2014, se situa la 3% din PIB. În zona euro, deficitul bugetar a fost mai redus decat la nivelul UE in ultimii ani, evoluand de la 2,6% din PIB in 2014, la 2,1% din PIB in 2015.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-22 :: Titlu: ANAF: Aproape un miliard de euro au fost scosi din Romania in ultimii cinci ani

  Aproape un miliard de euro au fost scosi din Romania in ultimii cinci ani, iar cu acesti bani s-ar fi putut realiza multe proiecte, a declarat, vineri, Ionut Misa, directorul general al Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF, referindu-se la preturile de transfer.

  "Numai de la 5 companii care sunt in domeniul petrolului, retailului, tutunului si comertului cu electronice s-au facut ajustari de 87 milioane lei. Doar 5 companii, ganditi-va ce inseamna la nivel national. Directia generala a marilor contribuabili are astazi 1.500 de companii in portofoliu. Sumele sunt mari, foarte mari. Un studiu pe care l-am realizat la inceputul anului 2015 pe un portofoliu de 2.500 de companii ne dusese la concluzia ca aproape 1 miliard de euro in ultimii 5 ani au fost scosi din Romania. Cu aceste sume s-ar putea realiza extrem de multe proiecte in Romania si ar putea aduce beneficii majore romanilor", a spus Misa.

  Potrivit acestuia, o companie din domeniul tutunului a achizitionat tutunul de la o alta subsidiara afiliata dintr-o tara membra la un pret foarte mare, pe care il vindea in Romania la o marja de profit extrem de mica.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 octombrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 octombrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5068 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0022 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1343 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0258 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.0576 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0172 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1585 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0058 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2052 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 octombrie 2016

  In data de 21 octombrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 834/2016 - M. Of. 834/2016 [M. Of. 834 / 21 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 835/2016 - M. Of. 835/2016 [M. Of. 835 / 21 octombrie2016]
 • Monitorul Oficial 836/2016 - M. Of. 836/2016 [M. Of. 836 / 21 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 837/2016 - M. Of. 837/2016 [M. Of. 837 / 21 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 838/2016 - M. Of. 838/2016 [M. Of. 838 / 21 octombrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-21 :: Titlu: Pruna: Sistemul judiciar este unul matur, stabil si independent; achitari in dosare penale - sub 10 %

  Sistemul judiciar din Romania este in acest moment matur, stabil si independent, argumentul fiind rata achitarilor de sub 10% din dosarele penale, a declarat joi ministrul Justitiei, Raluca Pruna, in cadrul conferintei Pan-Europene a Oficiilor Nationale de Recuperare a Creantelor provenite din infractiuni, organizata la Bucuresti.

  "Romania a trecut de mult de etapa de adoptare a cadrului legislativ si institutional. Sistemul judiciar din Romania este astazi unul matur, stabil si independent. Dosarele penale, indiferent daca vizeaza coruptia sau criminalitatea organizata, sunt initiate si gestionate de magistrati impartiali si bine pregatiti. Cred ca cel mai important argument in acest sens este rata anuala a achitarilor, care este sub 10% in Romania, deci sub media europeana, mult sub media europeana", a explicat ministrul Justitiei.

  Raluca Pruna a adaugat ca nu mai este nicio surpriza pentru opinia publica atunci un demnitar este trimis in judecata.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-21 :: Titlu: Femeile din Romania au salarii cu 9,10% mai mici decat ale barbatilor

  Femeile din Romania au salarii cu 9,10% mai mici decat barbatii, ceea ce inseamna ca din 27 noiembrie pana la sfarsitul anului femeile nu sunt platite pentru munca lor, conform unei cercetari realizate de compania Expert Market.

  In Europa, femeile au in medie salarii anuale cu 16,68% mai mici decat ale barbatilor, echivalentul a circa doua luni de munca neplatita.

  Cele mai mici diferente procentuale intre salariile femeilor si ale barbatilor se inregistreaza in Slovenia (3,2%), Malta (5,1%) si Polonia (6,4%). Romania se afla pe locul noua, cu 9,10%.

  Cele mai mari diferente procentuale intre salariile femeilor si cele ale barbatilor se inregistreaza in Bosnia (46%), Ucraina (41%) si Georgia (34,8%).

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 octombrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 octombrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5046 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0039 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1085 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0158 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.0404 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0035 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1527 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0111 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2051 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 octombrie 2016

  In data de 20 octombrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 829/2016 - M. Of. 829/2016 [M. Of. 829 / 20 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 830/2016 - M. Of. 830/2016 [M. Of. 830 / 20 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 831/2016 - M. Of. 831/2016 [M. Of. 831 / 20 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 832/2016 - M. Of. 832/2016 [M. Of. 832 / 20 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 833/2016 - M. Of. 833/2016 [M. Of. 833 / 20 octombrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-19 :: Titlu: CCR a amanat pentru 26 octombrie decizia pe constitutionalitatea proiectului de lege privind Statutul functionarilor publici

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a amanat marti, pentru 26 octombrie, decizia in privinta constitutionalitatii proiectului de lege pentru modificarea Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, in care unul dintre amendamente vizeaza reglementarea acordarii, pentru personalul ANFP, inclusiv demnitarii, a unui spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica de 50%.

  Guvernul a sesizat, pe 11 iulie, Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la proiectul de lege pentru modificarea Legii 188/1999, adoptat de Parlament in 22 iunie. Executivul a cerut Curtii exercitarea controlului de constitutionalitate asupra amendamentelor aduse acestei legi, adoptate in plenul Camerei Deputatilor in calitate de camera decizionala, avand mai multe obiectii.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-19 :: Titlu: Dumitru (Consiliul Fiscal): Asistam la o crestere economica peste potential, cel mai probabil nesustenabila

  Reducerile de taxe pe consum, cuprinse in noul Cod Fiscal, si cresterile ample de salarii din sectorul bugetar, de peste 20%, deterioreaza echilibrele macroeconomice, iar deficitul bugetar, desi anul acesta va fi sub tinta anuntata din cauza neexecutarii cheltuielilor de investitii, arata un trend clar de inversare a consolidarii fiscale, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

  "Vedem o crestere economica peste potential, cel mai probabil nesustenabila: PIB-ul creste cu 5,2% in primul semestru, iar cererea de consum a crescut cu 10%. În acelasi timp, pe sectoare, vedem cresteri in special pe servicii, legat tot de consum, si pe constructii. Industria, care da sustenabilitate cresterii economice mai degraba decat alte sectoare, creste cu un anemic 1%. Deci cred ca sunt indicii pentru oricine ca avem o crestere care creeaza dezechilibre si ele incep sa fie din ce in ce mai vizibile", a mai spus Dumitru.

  Referitor la deficitul bugetar, acest an se afla pe un trend clar de crestere, sustine presedintele Consiliului Fiscal.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 octombrie 2016

  In data de 18 octombrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 819/2016 - M. Of. 819/2016 [M. Of. 819 / 18 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 820/2016 - M. Of. 820/2016 [M. Of. 820 / 18 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 821/2016 - M. Of. 821/2016 [M. Of. 821 / 18 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 822/2016 - M. Of. 822/2016 [M. Of. 822 / 18 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 823/2016 - M. Of. 823/2016 [M. Of. 823 / 18 octombrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 octombrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 octombrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5086 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0027 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0941 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0093 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.0098 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0189 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1418 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0101 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2066 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-18 :: Titlu: Achim Irimescu: Sunt magazine cu multe produse alimentare poloneze si aproape nimic din Romania

  Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va finaliza pana la finele anului, impreuna cu producatorii, lista si conditiile pentru alimentele proaspete, care va completa modificarile aduse Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, intrucat la ora actuala inclusiv sucurile, energizantele si zacusca pot fi trecute in aceasta categorie.

  "Legislatia europeana prevede foarte clar definitia si conditiile pentru un produs proaspat. Statul membru poate sa aiba o abordare care sa nu difere foarte mult de definitia europeana si exista posibilitati de adaptare la nivel intern. Pentru Romania este extrem de important sa nu punem intr-o pozitie incomoda nici producatorul si nici consumatorul. Spun ca este foarte important pentru ca dupa o interpretare exhaustiva, produsul proaspat trebuia sa fie si Coca-Cola. Este o gluma, pentru ca este un produs care se conserva mult timp. În acest sens, noi intentionam sa discutam cu producatorii si sa stabilim foarte clar care sunt conditiile pentru produsele proaspete. Acestea vor fi incluse in Hotararea de Guvern pe care trebuie sa o adoptam in sase luni de la aprobarea legii care modifica Legea 321/2009 si care prevede doua lucruri importante: partea si conditiile ca 51% din produsele expuse la raft in supermarketuri sa fie romanesti", a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

  Acesta a precizat ca inca mai sunt magazine care au o prezenta foarte slaba a produselor romanesti, in schimb predomina cele poloneze sau din alte tari.

  "Intamplator am ajuns intr-un magazin si am constatat cu suprindere ca sunt foarte multe produse poloneze si din alte tari, dar aproape nimic din Romania ceea ce nu este normal. Îmi propun sa discutam cu reteaua respectiva. Eu pot sa inteleg ca vin anumite produse mai ieftin de alte state, dar stiu ca sunt si retele care isi propun cu prioritate sa foloseasca produsele din tara unde castiga multe milioane din comert si ar fi normal sa se indrepte catre acestea..."

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-18 :: Titlu: Inspectia Muncii va realiza o aplicatie electronica pentru evidenta zilierilor

  Inspectia Muncii va realiza in perioada urmatoare o aplicatie electronica prin care registrul de evidenta al zilierilor va putea fi transmis in format electronic catre inspectoratele teritoriale de munca, masura care face parte din cadrul unei campanii desfasurate la nivel national privind respectarea legislatiei in domeniu, a declarat, pentru AGERPRES, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

  "Vom crea o aplicatie care va da beneficiarilor posibilitatea sa transmita online la inspectoratele teritoriale de munca registrul zilierilor in varianta electronica", a spus Nicolae Bratu.

  Potrivit acestuia, aplicatia ar trebui sa fie finalizata pana la sfarsitul anului si va fi urmata de o perioada de tranzitie in care se vor putea transmite datele atat online cat si clasic. Ulterior, se va desfasura o noua etapa de control pentru a se vedea modul in care beneficiarii care utilizeaza zilieri respecta prevederile legale.

  Inspectia Muncii a desfasurat o campanie, in perioada 3 — 7 octombrie 2016, in care actiunile au avut caracter preponderent preventiv. Inspectorii de munca au avut un rol pro activ, de indrumare a beneficiarilor si de avertizare a acestora cu privire la neregulile constatate. Au fost controlati 810 beneficiari si s-au aplicat 626 sanctiuni contraventionale din care 91% au fost avertismente.

  Nicolae Bratu a afirmat ca pentru 9% din cazuri s-a impus aplicarea sanctiunii cu amenda contraventionala deoarece faptele prezentau pericol social ce nu permitea aplicarea avertismentului. De exemplu, au fost identificate cazuri de folosire a muncii minorului sub 16 ani si folosirea muncii minorului de peste 16 ani mai mult de 6 ore pe zi. Au fost sanctionate contraventional situatiile in care nu s-au adus la cunostinta zilierilor pericolele la care se pot expune din domeniile cu incidenta mare in producerea accidentelor de munca. Pentru neconformitatile constatate s-au dispus 1.134 masuri de intrare in legalitate.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-18 :: Titlu: APIA a demarat procesarea si autorizarea platilor in avans pentru fermierii care au depus cereri in Campania 2016

  Procesarea si autorizarea platilor in avans pentru fermierii care au depus cereri unice de plata in cadrul Campaniei 2016 a fost demarata luni, a anuntat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), intr-un comunicat de presa, transmis AGERPRES.

  Potrivit regulamentelor europene, pentru anul de cerere 2016 statele membre pot plati avansuri de pana la 70% in cazul platilor directe si de pana la 85% in cazul sprijinului acordat in cadrul dezvoltarii rurale.

  APIA precizeaza ca statele membre pot plati avansurile pentru platile directe numai dupa finalizarea controalelor administrative mentionate la articolul 74 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

  Conform Regulamentului de punere in aplicare al UE, de stabilire, pentru anul 2016, a plafoanelor bugetare aplicabile anumitor scheme de sprijin direct prevazute de Regulamentele Parlamentului European si Consiliului European, au fost stabilite plafoanele pentru anul de cerere in curs, Romania beneficiind de o alocare financiara de 1,772 miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 octombrie 2016

  In data de 17 octombrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 816/2016 - M. Of. 816/2016 [M. Of. 816 / 17 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 817/2016 - M. Of. 817/2016 [M. Of. 817 / 17 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 818/2016 - M. Of. 818/2016 [M. Of. 818 / 17 octombrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 octombrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 octombrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5113 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0097 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1034 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0172 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 4.9909 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.002 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1519 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0207 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2063 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-15 :: Titlu: Fiscul a colectat de la marii contribuabili 63,21 miliarde lei, in primele 9 luni

  Încasarile provenite de la marii contribuabili au crescut, in primele noua luni ale anului, cu aproape 352 de milioane de lei, pana la 63,21 miliarde lei, a anuntat, vineri, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), intr-un comunicat de presa.

  Potrivit Fiscului, in intervalul ianuarie — septembrie 2016, la bugetul de stat s-au colectat 48,1 miliarde lei, cu 332,41 milioane de lei mai mult fata de program, dupa cum urmeaza: la impozitul pe profit s-au colectat 4,63 miliarde lei (+83,71 milioane lei), la impozitul pe venit 5,39 miliarde de lei (grad de realizare a programului de 94,88%), TVA colectata de 15,99 miliarde de lei fata de 16,15 miliarde de lei program prevazut, accize in cuantum de 18,87 miliarde de lei, fata de 18,58 miliarde de lei prevazuti in program, iar la capitolul "rest venituri" suma de 3,2 miliarde de lei, comparativ cu 2,86 miliarde de lei prevazuti in program.

  De asemenea, la bugetul fondului national unic pentru asigurari sociale de sanatate s-au colectat 4,86 miliarde de lei (+0,5% fata de programul de 4,6 miliarde de lei), la bugetul asigurarilor sociale de stat au fost incasati 9,77 de miliarde de lei (grad de realizare a programului de aproximativ 98%) si la bugetul asigurarilor sociale pentru somaj s-au colectat 473,21 milioane de lei, cu un grad de realizare a programului de 101,01%.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-15 :: Titlu: Cursul valutar din 14 octombrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 14 octombrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5016 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0055 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0862 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0072 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 4.9929 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0067 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1312 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0103 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2061 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0012 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-15 :: Titlu: Monitorul Oficial din 14 octombrie 2016

  In data de 14 octombrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 811/2016 - M. Of. 811/2016 [M. Of. 811 / 14 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 812/2016 - M. Of. 812/2016 [M. Of. 812 / 14 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 813/2016 - M. Of. 813/2016 [M. Of. 813 / 14 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 814/2016 - M. Of. 814/2016 [M. Of. 814 / 14 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 815/2016 - M. Of. 815/2016 [M. Of. 815 / 14 octombrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-13 :: Titlu: Iolu: Guvernul a aprobat o OUG prin care "Cumintenia Pamantului" va fi achizitionata de statul roman

  Guvernul a aprobat miercuri o ordonanta de urgenta prin care opera brancusiana "Cumintenia Pamantului" va fi achizitionata de statul roman si va fi expusa in colectii publice, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu.

  "In sedinta de Guvern de astazi s-a aprobat o ordonanta de urgenta prin care opera 'Cumintenia Pamantului' (...) va fi achizitionata de statul roman si va fi expusa in colectii publice, dupa ce Guvernul a luat deja masurile legislative pentru asigurarea resurselor financiare necesare. Asadar, printr-o ordonanta de urgenta, Executivul a stabilit ca diferenta intre sumele donate in cadrul campaniei de subscriptie publica dedicata sculpturii lui Constantin Brancusi si suma echivalenta in lei a 6 milioane de euro sa fie asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii", a spus Iolu intr-un briefing la Palatul Victoria.

  Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, "Cumintenia Pamantului" va ramane in circuitul public, urmand sa fie gazduita in curand intr-unul dintre muzeele bucurestene.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-13 :: Titlu: Ministrul Dragos Tudorache - joi, la Consiliul JAI

  Ministrul afacerilor interne, Dragos Tudorache, va participa joi la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne care va avea loc la Luxemburg.

  Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de MAI, principalele teme de discutie vor fi implementarea Regulamentului privind noua Agentie FRONTEX — Agentia Europeana pentru Politia de Frontiera si Garda de Coasta, masurile din domeniul tehnologiei informatiei legate de gestionarea frontierelor, stadiul indeplinirii obiectivelor in domeniul migratiei si al relocarilor, precum si reforma sistemului european comun de azil.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-13 :: Titlu: Au inceput inscrierile pentru "Diaspora Start-up", ce incurajeaza romanii din strainatate sa se implice in afaceri din tara

  Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP), au deschis, miercuri, inscrierile pentru Programul "Diaspora Start-up", cu o alocare de 30 milioane euro din Programul Operational Capital Uman, informeaza un comunicat al MAE transmis AGERPRES.

  In prima etapa, administratorii de schema de antreprenoriat sunt invitati sa depuna propunerile de proiecte in valoare de maximum 5 milioane de euro prin care se angajeaza sa pregateasca viitorii antreprenori si sa le acorde acestora subventii pentru lansarea afacerilor in tara.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-13 :: Titlu: Cursul valutar din 12 octombrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 12 octombrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4961 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0071 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.079 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0383 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 4.9996 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0306 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1209 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0234 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2049 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-13 :: Titlu: Monitorul Oficial din 12 octombrie 2016

  In data de 12 octombrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 803/2016 - M. Of. 803/2016 [M. Of. 803 / 12 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 804/2016 - M. Of. 804/2016 [M. Of. 804 / 12 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 805/2016 - M. Of. 805/2016 [M. Of. 805 / 12 octombrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-12 :: Titlu: Cursul valutar din 11 octombrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 11 octombrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.489 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0285 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0407 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0029 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 4.969 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0524 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0975 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.029 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.203 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-12 :: Titlu: Monitorul Oficial din 11 octombrie 2016

  In data de 11 octombrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 799/2016 - M. Of. 799/2016 [M. Of. 799 / 11 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 800/2016 - M. Of. 800/2016 [M. Of. 800 / 11 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 801/2016 - M. Of. 801/2016 [M. Of. 801 / 11 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 802/2016 - M. Of. 802/2016 [M. Of. 802 / 11 octombrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-11 :: Titlu: Cursul valutar din 10 octombrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 10 octombrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5175 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0226 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0436 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0025 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.0214 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0379 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1265 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0105 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.205 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2016-10-09 :: Titlu: Legea 169/2016 aduce modificari importante cu privire la libera circulatie a cetatenilor romani in strainatate

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 722/2016 a fost publicata Legea 169/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

  Astfel, organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri
  a) minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate/carti electronice de identitate si calatoreste in strainatate insotit de ambii parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;
  b) minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate/carti electronice de identitate si calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de calatorii in strainatate, pentru o perioada care sa nu depaseasca 3 ani de la data intocmirii acesteia sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;
  c) minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate/carti electronice de identitate si care calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau ca exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013;
  d) minorului care este titular al unui document de calatorie individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate/carti electronice de identitate si care calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea de calatorii in strainatate, pentru o perioada care sa nu depaseasca 3 ani de la data intocmirii acesteia, precum si datele de identitate a insotitorului respectiv.
  Declaratia prevazuta la alin. (1) lit. d) trebuie sa cuprinda si mentiunea daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie si datele de identitate ale persoanei careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, precum si, dupa caz, datele de identitate ale persoanei cu care se reintoarce in Romania, daca insotitorul este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.

  Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. b) si d), declaratia celuilalt parinte, declaratia ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia i-a fost incredintat minorul, a parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului sau legal, privind acordul acestora cu privire la efectuarea de calatorii in strainatate la iesirea din Romania, nu este necesara atunci cand minorul cetatean roman cu domiciliul sau resedinta in tara de destinatie se deplaseaza insotit in conditiile prezentului articol, in aceasta tara.

  Textul integral al modificarilor Legea 169/2016 aduce modificari importante cu privire la libera circulatie a cetatenilor romani in strainatate
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-09 :: Titlu: Ministerul Justitiei propune ca presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Curtii Supreme sa aiba mandate de patru ani

  Ministerul Justitiei a lansat, vineri, procesul de informare si consultare publica privind modificarea si completarea legilor justitiei, una dintre modificarile aduse fiind prelungirea de la trei la patru ani a mandatelor presedintelui, vicepresedintelui si presedintilor de sectii ai Curtii Supreme.

  In forma actuala, articolul 53 din legea 303/2004 arata ca, "(1) Presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani. (...) (3) Numirea in functiile prevazute la alin. (1) se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data".

  Astfel, urmeaza sa se modifice alineatul (3) al articolului 53 care va avea urmatorul cuprins: "Numirea in functiile prevazute la alin. (1) se face pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data".

  Potrivit unui comunicat al MJ, prin acest proces se doreste informarea si consultarea publicului, respectiv a membrilor corpului judiciar, membrilor celorlalte profesii din domeniul justitiei, cetatenilor, mediului de afaceri, organizatiilor neguvernamentale, cu privire la solutiile legislative propuse pentru eficientizarea si imbunatatirea activitatii si organizarii sistemului judiciar, in vederea asigurarii unui serviciu public de calitate.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-09 :: Titlu: ANAF: Contribuabilii care nu depun la termen declaratia de inregistrare fiscala vor fi inregistrati fiscal din oficiu

  Contribuabilii persoane juridice si persoane fizice care desfasoara activitati economice independente sau exercita profesii libere si care nu depun la timp declaratia de inregistrare fiscala vor fi inregistrati fiscal din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) transmis, vineri, AGERPRES.

  "Persoanele fizice, persoanele juridice, entitatile fara personalitate juridica, precum si sediile secundare care au obligatia inregistrarii ca platitori de impozit pe salarii, care nu depun in termenele prevazute de legislatia in vigoare declaratia de inregistrare fiscala, vor fi inregistrate fiscal din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale", se mentioneaza in comunicat.

  Insa, procedura de inregistrare fiscala din oficiu nu se va aplica persoanelor fizice care detin cod numeric personal si sunt supuse impozitului pe venit, cu exceptia persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-06 :: Titlu: IGPF: Proceduri simplificate pentru iesirea din tara a minorilor, aplicate de joi

  Politia de Frontiera Romana a pus in aplicare, incepand de joi, noile reglementari privind conditiile de iesire din tara a cetatenilor romani minori, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 169/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

  Astfel, din punctul de vedere al atributiilor Politiei de Frontiera, principala modificare este introducerea, la art. 30 din lege, a alineatului (61), care prevede ca in cazul minorilor, cetateni romani cu domiciliul/resedinta in strainatate, care se deplaseaza insotiti in statul in care au domiciliul/resedinta, nu mai este necesara prezentarea declaratiei parintilor/tutorilor la iesirea din Romania. Dovada domiciliului sau a resedintei in strainatate se face cu documente oficiale care atesta acest fapt, precizeaza IGPF.

  Legea nr. 248/2005, in forma initiala, nu prevedea posibilitatea ca minorul cu domiciliul/resedinta in strainatate sa paraseasca Romania in lipsa acordului parintelui/parintilor/reprezentantului legal.

  In situatia in care minorul respectiv calatoreste in alta tara decat in cea in care isi are domiciliul sau resedinta, insotit de catre un parinte sau un alt insotitor major, actul normativ mentine in continuare necesitatea ca parintele/parintii/reprezentantul legal sa isi dea acordul cu privire la calatoria minorului. Respectivul acord este materializat intr-o declaratie care are forma si continutul stabilite de lege.

  A doua modificare majora pe care o vizeaza actul normativ este faptul ca valabilitatea declaratiei date de catre parinte/parinti/reprezentantul legal pentru iesirea din Romania a minorului poate fi de maximum 3 ani.

  Potrivit formei initiale, era obligatorie o declaratie autentificata pentru fiecare iesire din Romania a minorilor, care trebuia sa cuprinda statul sau statele de destinatie, data plecarii si data sosirii din calatorie.

  De asemenea, se elimina obligativitatea mentionarii scopului deplasarii si a rutei din cuprinsul declaratiei notariale privind acordul parintelui pentru efectuarea calatoriei in strainatate de catre minor, insotit de o alta persoana.

  Puteti consulta Legea: Legea 169/2016

  Mai multe detalii pe Agerepres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-06 :: Titlu: UNJR ii solicita premierului sa faca o propunere pentru solutionarea conflictului dintre Guvern si magistrati

  Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) i-a solicitat miercuri premierului Dacian Ciolos sa transmita, prin intermediul ministrului Justitiei, Raluca Pruna, o propunere pentru solutionarea conflictului dintre Guvern si magistrati.

  Potrivit unui comunicat al UNJR transmis AGERPRES, situatia de criza este cauzata de ordonanta de urgenta 43/2016, prin care Guvernul nu ia in considerare drepturile salariale recunoscute prin hotarari judecatoresti.

  "UNJR s-a adresat direct premierului deoarece, in discutiile cu magistratii, ministrii din Guvern si-au fundamentat pozitia pe o mentalitate institutionala profund eronata, care plaseaza practic sistemul de justitie in subordinea Executivului. Justitia, potrivit Constitutiei, este o putere in stat alaturi de Executiv si Legislativ, ceea ce inseamna ca intreg corpul magistratilor formeaza unul dintre cei trei piloni pe care este asezat statul de drept", se arata in comunicat.

  UNJR considera ca actualul conflict dintre magistrati si puterea executiva a fost generat de actiunile ministrului Justitiei, Raluca Pruna.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-06 :: Titlu: Peste 1.400 de angajati din administratia publica vor fi instruiti in lupta anticoruptie

  Angajati din structurile MAI si din alte institutii publice vor fi instruiti in urmatorii patru ani in prevenirea si combaterea coruptiei in administratia publica, inclusiv in ceea ce priveste achizitiile si gestionarea proiectelor cu finantare europeana, a anuntat joi Catalin Ionita, directorul general al Directiei Generale Anticoruptie.

  Astfel, 1.475 de persoane vor fi instruite in cadrul proiectului cu finantare europeana "Mecanisme eficiente pentru prevenirea si combaterea coruptiei in administratia publica, inclusiv in achizitiile publice si gestionarea proiectelor cu finantare europeana". Acestia vor fi pusi la curent cu toate modificarile legislative si cu bunele practici care sunt dezvoltate la nivelul tuturor institutiilor partenere.

  "Proiectul se va axa pe trei module, primul avand 12 sesiuni de instruire pentru 300 de persoane. Modul doi va avea 37 de sesiuni pentru 555 de lucratori din cadrul MAI, dar si alte persoane din structurile partenere, iar modul trei va fi format din cinci sesiuni de formare pentru 200 de lucratori cu competente in domeniul investigarii si cercetarii faptelor de coruptie, inclusiv a infractiunilor privind interesele financiare ale UE", a spus Ionita, care a adaugat ca asteapta de la beneficiari sa nu mai invoce necunoasterea detaliilor tehnice si a procedurilor in domeniul achizitiilor publice.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-06 :: Titlu: Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta pentru asigurarea alimentarii cu energie termica a populatiei in iarna 2016-2017

  Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri o Ordonanta de Urgenta privind crearea unui cont escrow unde vor fi virate sumele alocate din bugetele locale in scopul acoperirii diferentei de pret pentru producerea energiei termice in sistem centralizat, sume care vor merge direct catre producatorii si furnizorii de energie termica.

  "Printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata astazi, Executivul a creat un mecanism financiar mai rapid, prin care se stabileste ca sumele alocate din bugetele locale in scopul acoperirii diferentei de pret pentru producerea energiei termice in sistem centralizat ajung la furnizorul de combustibil. In lipsa acestei finantari, serviciul public de alimentare a populatiei cu energie termica nu poate fi asigurat. Practic, sumele virate in contul escrow creat special cu aceasta destinatie vor merge direct catre furnizorii si producatorii de energie termica in sistem centralizat", se mentioneaza intr-un comunicat al Executivului remis, miercuri, AGERPRES.

  De asemenea, potrivit actului normativ, pe o perioada de 12 luni de la intrarea in vigoare a OUG, contul de tip escrow nu poate fi supus masurii de poprire, in cadrul procedurilor de executare silita, reorganizare judiciara, insolventa si faliment, in cazul furnizorilor si producatorilor de energie termica.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-06 :: Titlu: Doros: Trebuie sa fim gata cu platile online pana la finalul anului; plata cu cardul este posibila in sediile ANAF

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vrea sa finalizeze, pana la sfarsitul acestui an, inrolarea in portalul ghiseul.ro, astfel incat plata taxelor si impozitelor sa se poata realiza si online, a declarat, joi, presedintele institutiei, Dragos Doros.

  "Inrolarea pe ghiseul.ro trebuie sa se finalizeze. Este o operatiune inceputa acum sase luni si va trebui sa fim gata pana la finalul anului si cu platile online", a explicat Doros.

  El a mentionat ca, in acest moment, plata taxelor si impozitelor cu cardul bancar este disponibila in toate sediile ANAF.

  Presedintele ANAF a reamintit, in contextul procesului de trecere pe online a relatiei cu contribuabilii, despre emiterea in sistem electronic a adeverintelor de venit pentru persoanele fizice si a certificatelor de atestare fiscala pentru firme. Potrivit lui Doros, aceste documente vor fi transmise de ANAF direct institutiilor care le solicita contribuabililor.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-06 :: Titlu: Cursul valutar din 5 octombrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 5 octombrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4576 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0092 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9957 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0366 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.0961 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0067 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0768 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2006 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-10-06 :: Titlu: Monitorul Oficial din 5 octombrie 2016

  In data de 5 octombrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 779/2016 - M. Of. 779/2016 [M. Of. 779 / 5 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 780/2016 - M. Of. 780/2016 [M. Of. 780 / 5 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 781/2016 - M. Of. 781/2016 [M. Of. 781 / 5 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 782/2016 - M. Of. 782/2016 [M. Of. 782 / 5 octombrie 2016]
 • Monitorul Oficial 783/2016 - M. Of. 783/2016 [M. Of. 783 / 5 octombrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-03 :: Titlu: Lira a scazut cu ,9%, ca urmare a anuntului premierului britanic legat de inceperea Brexit-ului

  Lira s-a depreciat luni cu ,9% fata de dolar, la bursa din Londra, ca urmare a anuntului premierului britanic, Theresa May, legat de activarea articolului 50, privind iesirea tarii din Uniunea Europeana, inainte de finele lunii martie 2017, informeaza agentia EFE.

  Moneda britanica a coborât cu ,9% raportat la moneda americana, pâna la 1,285 dolari, si cu ,8% fata de euro, pâna la 1,144 euro, in timp ce, pe pietele asiatice, scaderea a fost de ,5% in raport cu dolarul, potrivit expertilor.

  Totusi, aceasta depreciere nu este la fel de puternica precum cea de 11% inregistrata dupa ce britanicii au votat, pe 23 iunie, iesirea din UE.

  Potrivit analistilor, termenii negocierilor privind iesirea din UE vor fi determinanti pentru a se sti daca moneda britanica va suferi noi scaderi sau se va recupera.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-03 :: Titlu: COTAR: Legea co-voiajarii va duce la fraude fiscale si activitati neautorizate

  Proiectul de lege care permite co-voiajarea, prin care soferii pot imparti costul calatoriilor cu alti pasageri, va determina desfasurarea de activitati neautorizate si fraude fiscale, potrivit unui comunicat al Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din România (COTAR), remis, luni, AGERPRES.

  "Eu sper ca domnul deputat Lucian Sova (initiatorul proiectului — n.r.) a avut parte de o perioada de ratacire sau depresie pre-electorala, iar acest proiect de lege este rodul acestei stari delicate, de care domnia sa, probabil, a avut parte. A legifera o activitate de transport care nu se desfasoara cu titlu gratuit, fara licenta de transport si evazionista, insa, organizata printr-o platforma electronica, este o veritabila invitatie la "ciubucareala", a declarat Vasile Stefanescu, presedintele COTAR, citat in comunicat.

  Potrivit transportatorilor, acest proiect legislativ isi propune sa legifereze in mod organizat activitatile evazioniste de transport persoane.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-03 :: Titlu: BNR a decis reducerea ratelor rezervelor minime la valuta la 10%; dobanda de politica monetara, mentinuta la 1,75% pe an

  Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, vineri, mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta de la 12% la 10% incepand cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2016, se arata intr-un comunicat al bancii centrale

  Potrivit BNR, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei se mentine la nivelul de 8%.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-10-03 :: Titlu: Presedintele ANAF: Proprietarii care obtin venituri din chirii devin un focus pentru noi; incepem cu o campanie de informare

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) incepe verificarea mai amanuntita a contractelor de inchiriere, printr-o campanie de informare a proprietarilor de locuinte, urmata de actiuni de control si sanctiuni unde se constata nereguli, a declarat miercuri seara presedintele ANAF, Dragos Doros, la postul public de televiziune.

  "In cazul chiriilor, primul pas este ca am pus la punct o campanie de informare si vrem sa pornim prin a discuta cu administratori de bloc, in blocurile mai mari unde stim ca exist zone sensibile, sa informam proprietarii. Pana la urma, daca vrem conformare voluntara din partea proprietarilor care inchiriaza, primul pas este sa ii informam si sa stie la ce sa se astepte in caz ca nu declara. Pasul doi este sa mergem in control si sa ii sanctionam", a explicat Doros.

  El a precizat ca incheierea unor contracte de inchiriere pe sume modice "este un fenomen" observat la ANAF.

  Mai multe detalii pe Agepres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-30 :: Titlu: Cursul valutar din 29 septembrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 29 septembrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4514 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0021 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9688 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0028 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1575 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0067 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0874 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0051 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2008 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 septembrie 2016

  In data de 29 septembrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 759/2016 - M. Of. 759/2016 [M. Of. 759 / 29 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 760/2016 - M. Of. 760/2016 [M. Of. 760 / 29 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 761/2016 - M. Of. 761/2016 [M. Of. 761 / 29 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 762/2016 - M. Of. 762/2016 [M. Of. 762 / 29 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 763/2016 - M. Of. 763/2016 [M. Of. 763 / 29 septembrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 septembrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 septembrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4493 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.966 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0093 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1508 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0303 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0823 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0026 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-28 :: Titlu: Pruna: E regretabil ca in România se adopta legi inainte de a vedea daca sunt resurse financiare si umane

  Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat luni, la o intâlnire cu sindicalistii din ANP desfasurata la Penitenciarul Gherla, ca este regretabil ca in România se adopta legi inainte sa se vada daca exista resurse financiare si umane pentru aplicarea lor.

  "Este regretabil ca in aceasta tara adoptam legi inainte sa vedem daca avem resursa financiara si resursa umana. Pot cita 20 de legi care sunt minunate, dar intr-o lume ideala, pentru care nu exista bani. ?i probatiunea este un exemplu foarte bun", a spus Raluca Pruna.

  Ea a explicat ca nu stie daca vor fi ocupate toate posturile din sistemul penitenciar si ca va cere mai multe posturi in special pentru sistemul de probatiune, unde sunt 355 de persoane care se ocupa de 58.000 de persoane, fata de 15.000 de persoane din schema de personal a ANP, care se ocupa de 28.000 de persoane private de libertate.

  "Sunt 15.000 de posturi, s-au pensionat 1.000, dar vor fi angajati 1.800. În ceea ce priveste orele suplimentare, voi discuta cu colegii din sistemul de aparare, pentru ca nu sunt platite peste tot aceste ore", a adaugat ministrul Justitiei.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2016-09-28 :: Titlu: Legea 163/2016 aduce modificari privind alitatea in constructii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 561/2016 a fost publicata Legea 163/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii.

  Legea se aplica constructiilor si instalatiilor aferente acestora, denumite in continuare constructii, in etapele de proiectare, de verificare tehnica a proiectelor, executie si receptie a constructiilor, precum si in etapele de exploatare, expertizare tehnica si interventii la constructiile existente si de postutilizare a acestora, indiferent de forma de proprietate, destinatie, categorie si clasa de importanta sau sursa de finantare, in scopul protejarii vietii oamenilor, a bunurilor acestora, a societatii si a mediului inconjurator.

  Factorii implicati sunt: investitorii, proprietarii, administratorii, utilizatorii, executantii, cercetatorii, proiectantii, verificatorii de proiecte atestati, expertii tehnici atestati, auditorii energetici pentru cladiri atestati, responsabilii tehnici cu executia autorizati, dirigintii de santier autorizati, producatorii/fabricantii de produse pentru constructii, reprezentantii autorizati ai acestora, importatorii, distribuitorii de produse pentru constructii, organismele de evaluare si verificare a constantei performantei produselor pentru constructii, organismele de evaluare tehnica europeana in constructii, organismele elaboratoare de agremente tehnice in constructii, laboratoarele de analize si incercari in constructii, universitatile tehnice si institutele de cercetare in domeniul constructiilor si asociatiile profesionale de profil.

  Perioada de garantie se prevede in contractele incheiate intre parti, in functie de categoriile de importanta ale constructiilor stabilite potrivit legii, si va avea o durata minima, dupa cum urmeaza:
  - 5 ani pentru constructiile incadrate in categoriile de importanta A si B;
  - 3 ani pentru constructiile incadrate in categoria de importanta C;
  - 1 an pentru constructiile incadrate in categoria de importanta D.
  Perioada de garantie se prelungeste cu perioada remedierii defectelor calitative constatate in aceasta perioada.

  Interventiile la constructiile existente se refera la lucrari de construire, reconstruire, desfiintare partiala, consolidare, reparatie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, reabilitare termica, crestere a performantei energetice, renovare, renovare majora sau complexa, dupa caz, schimbare de destinatie, protejare, restaurare, conservare, desfiintare totala. Acestea se efectueaza in baza unei expertize tehnice intocmite de un expert tehnic atestat si, dupa caz, in baza unui audit energetic intocmit de un auditor energetic pentru cladiri atestat, si cuprind proiectarea, executia si receptia lucrarilor care necesita emiterea, in conditiile legii a autorizatiei de construire sau de desfiintare, dupa caz.
  Interventiile la constructiile existente se consemneaza obligatoriu in cartea tehnica a constructiei.

  Textul complet al modificarilor: Legea 163/2016 aduce modificari privind alitatea in constructii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-28 :: Titlu: Barascu: Doar Parlamentul poate rezolva problema salarizarii personalului TESA din Sanatate; nu se poate da o noua ordonanta

  Parlamentul este singurul care mai poate gasi o rezolvare la problema salarizarii personalului TESA din Sanatate, in conditiile in care, chiar daca ar exista banii necesari, nu se mai poate da o noua ordonanta de urgenta, a declarat marti presedintele Sanitas, Leonard Barascu.

  "Se cauta in continuare solutii, se fac calcule, dar dupa solutii si calcule trebuie si un act normativ care sa rezolve revenirea colegilor in acest OUG 20 pe care nu l-au prins de la inceput. Chiar daca ar fi bani, nu exista solutia acestei ordonante de urgenta, una noua care sa rezolve problema. OUG 43, care putea sa rezolve problema OUG 20, nu a facut-o. Asta inseamna ca numai Parlamentul in continuare poate sa rezolve — si atunci cand va fi scoasa ca lege sa ii prinda si pe colegii nostri, functionarii publici din DSP, TESA, asistenta sociala si grupurile mici care sunt viitorul acestei tari, medicina scolara si cresele", a afirmat Leonard Barascu.

  Potrivit acestuia, sindicatele vor continua protestele, iar "Martea Sanitas" se va muta saptamana viitoare la Ministerul Sanatatii, dupa care va fi urmata de o "marti" la Parlament.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-28 :: Titlu: Danescu (ARB): Rata creditelor neperformante din sistemul bancar s-a redus la jumatate, la 11,3%, in iunie 2016

  Rata creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc s-a redus la jumatate fata de nivelul maxim atins in perioada post-criza si a ajuns la 11,3% in iunie 2016, potrivit presedintelui executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu.

  "Curatarea bilanturilor si schimbarea metodologiei de calcul a creditelor neperformante au condus la reducerea la jumatate a ponderii creditelor neperformante, rata NPL fiind de 11,3% in iunie 2016", a explicat Danescu, pentru AGERPRES.

  Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), rata creditelor neperformante a fost de 13,61%, in 2015, in scadere cu 7,1 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in anul 2014.

  In plus, reprezentantul ARB sustine ca jumatate dintre creditele neperformante din bilanturile bancilor sunt generate de companii aflate in insolventa.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-28 :: Titlu: Dincu: Exista o mare problema la legislatia privind consolidarea cladirilor cu risc seismic; lucram sa gasim o formula

  Vicepremierul Vasile Dincu a declarat, marti, ca exista o mare problema privind legislatia referitoare la consolidarea cladirilor cu risc seismic pentru populatie, aratand ca in acest moment lucreaza impreuna cu Ministerul Justitiei si cu societatea civila pentru a gasi o formula.

  "O mare problema este legislatia pe care o avem si noi lucram in acest moment, impreuna cu Ministerul Justitiei si cu societatea civila pentru a gasi o formula. In al doilea rand exista un fel de blocaj la nivelul administratiei locale si cetateni, in relatia administratia locala si cetateni in care ori cetatenii au dat in judecata administratia locala ori administratia locala da in judecata cetatenii. Ce e drept, in ultimii 5 ani am studiat modul in care au fost utilizati banii cheltuiti de la Guvern pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic pentru populatie, au ajutor pentru populatie. Au fost ani in care, de exemplu, in Bucuresti am avut zero absorbtie sau 21 la suta in 2014", a spus Vasile Dincu la Digi 24.

  El a aratat ca anul acesta va fi un buget de 5 ori mai mare pentru aceasta destinatie si a precizat ca, in acest moment, sunt 80 de cladiri in consolidare, dintre care 50 in Bucuresti si restul in Ploiesti, Buzau, Calarasi.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 septembrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 septembrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4495 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9567 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0022 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1205 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0849 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1999 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 septembrie 2016

  In data de 27 septembrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 750/2016 - M. Of. 750/2016 [M. Of. 750 / 27 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 751/2016 - M. Of. 751/2016 [M. Of. 751 / 27 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 752/2016 - M. Of. 752/2016 [M. Of. 752 / 27 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 753/2016 - M. Of. 753/2016 [M. Of. 753 / 27 septembrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 septembrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 septembrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4504 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0034 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9589 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0063 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1213 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0379 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0865 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2002 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 septembrie 2016

  In data de 26 septembrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 744/2016 - M. Of. 744/2016 [M. Of. 744 / 26 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 745/2016 - M. Of. 745/2016 [M. Of. 745 / 26 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 746/2016 - M. Of. 746/2016 [M. Of. 746 / 26 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 747/2016 - M. Of. 747/2016 [M. Of. 747 / 26 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 748/2016 - M. Of. 748/2016 [M. Of. 748 / 26 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 749/2016 - M. Of. 749/2016 [M. Of. 749 / 26 septembrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-24 :: Titlu: Presedintele UNJR: Adunarile generale ale instantelor vor decide ce forma de protest vor adopta

  Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), Dana Gîrbovan, a declarat, vineri, ca, în lipsa unui raspuns concret al Guvernului, fiecare adunare generala din cadrul instantelor va decide ce forma de protest se va adopta în continuare.

  Presedintele UNJR: Adunarile generale ale instantelor vor decide ce forma de protest vor adopta

  "Sunt în continuare adunari generale care, în functie de raspunsul Guvernului, se vor aduna din nou. E la latitudinea fiecarei adunari generale sa decida ce forma de protest adopta în continuare. Deocamdata, nu avem niciun raspuns concret de la Guvern", a precizat presedintele UNJR, adaugand ca, pana saptamana viitoare, se vor lua decizii la nivelul adunarilor generale.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-24 :: Titlu: ANAF nu mai primeste pe hartie declaratiile care se pot depune online, începand din 1 ianuarie 2017

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu va mai primi, începand cu data de 1 ianuarie 2017, pe hartie, nicio declaratie care se poate depune online, a declarat, vineri, presedintele institutiei, Dragos Doros, în cadrul unei conferinte pe teme de contabilitate.

  "Vrem sa implementam un dialog informatic cu contribuabilii. De la 1 ianuarie 2017, nu vom mai primi pe format hartie nicio declaratie care se poate depune online. Am constatat ca exista o oarecare rezistenta a profesionistilor în a le depune online. Spre exemplu, Declaratia 112, privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, în anumite zone din tara se depune înca pe hartie în proportie de 40%", a explicat Doros.

  Presedintele ANAF a precizat ca, în luna iulie, a fost derulat un exercitiu în Bucuresti pentru a forta contribuabilii sa depuna declaratiile online. "In iulie am facut un exercitiu la Bucuresti si nu le-am mai primit pe hartie. Rezultatul a fost ca nu au mai fost depuse", a subliniat Doros.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 septembrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 septembrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.447 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0033 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9652 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0041 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1592 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0162 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0875 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0028 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1999 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0017 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 septembrie 2016

  In data de 23 septembrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 739/2016 - M. Of. 739/2016 [M. Of. 739 / 23 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 740/2016 - M. Of. 740/2016 [M. Of. 740 / 23 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 741/2016 - M. Of. 741/2016 [M. Of. 741 / 23 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 742/2016 - M. Of. 742/2016 [M. Of. 742 / 23 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 743/2016 - M. Of. 743/2016 [M. Of. 743 / 23 septembrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  50 useri online

  Useri autentificati: