DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL
str. Foisorului nr. 11, bl. F7C, sc. 2, et. 1, ap. 42, sector 3., Bucuresti, cod. 031173 (zona Vitan-Mall), Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL

Sursa: TVRinfo.ro :: Data: 2014-07-01 :: Titlu: Scoala de soferi, tot mai scumpa. Noi reguli pentru inscrierea in Registrul Electronic

Scoala de soferi se va scumpi cel mai probabil cu 30%. Dupa noile reguli, toate orele practice vor fi filmate si inregistrate intr-un registru electronic. Costurile suplimetare se vor regasi in taxele pentru cursanti.

Orele de condus ale viitorilor soferi vor fi inregistrate conform noii legislatii intr-o baza electronica de date. Pentru acest serviciu, scolile de soferi vor achita o taxa. In plus, noile reguli implica personal specializat si cheltuieli suplimentare, care se vor regasi in taxele pentru elevi.

Noile reglementari sunt drastice. Daca un cursant vrea modificarea programului, instructorul trebuie sa anuleze ora de sofat. Inlocuirea cu un alt elev, neprogramat, atrage o amenda de minimum 4.000 de lei. In plus, instructorii autorizati sunt obligati sa nu depaseasca 210 ore de pregatire practica lunar.

Aceasta nu este prima schimbare a legislatiei auto din ultimele luni. La inceputul anului, o alta reglementare a limitat numarul de ore pentru instructorii auto, iar tarifele pentru scoala de soferi au urcat pana la 1.000 de lei.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Euro Best Team :: Data: 2014-07-01 :: Titlu: Curs intensiv pentru admitere la Magistratura

Euro Best Team va invita sa participati la Cursul de Pregatire pentru Admitere la Magistratura, organizat la Bucuresti, in perioada 5 iulie - 17 august 2014.

Cursul de Pregatire pentru Admitere in Magistratura si INM ofera participantilor un cadru profesionist si adecvat pregatirii viitorilor magistrati, prin proceduri de organizare a tematicii de concurs, tehnici de invatare, tehnici de abordare a grilelor de concurs, parcurgerea integrala a tematicii de examen, aplicatii si dezbateri. Cursul este 100% interactiv.

Cursul pentru Admitere la Magistratura acopera urmatoarele discipline de concurs: Dreptul Civil, Dreptul Penal, Procedura Civila, Procedura Penala, Rationament logic si Interviu.

Echipa de lectori este formata din practicieni ai dreptului si ai psihologiei avansate, magistrati de cariera cu o bogata experienta in practica judiciara, fosti lectori INM, profesori de renume care au coordonat echipe de experti pentru elaborarea noilor coduri.


Prima sesiune a cursului organizat de Euro Best Team in 2011, a fost o premiera in Romania, si a aparut din initiativa candidatilor la magistratura.
Cursul s-a bucurat de succes imediat mai ales datorita echipei de lectori, dar si pentru faptul ca a raspuns unei nevoi reale in procesul de pregatire.

Totalul persoanelor care au avut cel putin 70 de puncte la proba juridica este de 137. Totalul persoanelor admise la Magistratura si INM pana in prezent este de 79. Procentul de admisi calculat la persoanele care s-au prezentat la concurs din cei care au absolvit cursul de Admitere la Magistratura este de 22%.

Cursul se incheie cu o sesiune de simulare atat la proba juridica, cat si la probele Rationament Logic si Interviu, lucru care contribuie la diminuarea emotiilor, identificarea lacunelor si evaluarea realista a sanselor de reusita.


Pretul cursului este de 5300 Lei + TVA pentru inscrierile efectuate pana la 03.07.2014.
Pretul acopera toate probele: Proba Juridica, Rationament Logic, Interviu, Organizarea Profesiei de Avocat.


Pentru detalii privind inscrierea va asteptam pe siteul nostru:
http://www.eurobestteam.ro/admitere-magistratura


Persoana de contact
Elena Farcas
telefon: 0722.69.68.43
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-07-01 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 265 din 6 mai 2014, exceptie de neconstitutionalitate privind dispozitii din Codul penal

In Monitorul Oficial Partea I nr. 372/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 265 din 6 mai 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.5 din Codul penal.

In sustinerea punctului sau de vedere, reprezentantul Ministerului Public releva cele doua opinii existente in doctrina cu privire la modul de interpretare si de aplicare a legii penale mai favorabile (global sau pe institutii autonome). De asemenea, face trimitere la jurisprudenta Curtii Constitutionale, a Curtii Europene a Drepturilor Omului, precum si la jurisprudenta Curtii de Casatie din perioada interbelica din anii 1970 si 1971. In ceea ce priveste notiunea de lex tertia, aceasta are in vedere acele situatii prin care conditiile unui fapt juridic sunt separate de efectele aceluiasi fapt juridic, nu si aplicarea unor legi diferite cu privire la institutii juridice diferite (fapte juridice diferite), dar in mod unitar cu privire la conditiile de existenta ale unei institutii si efectele acelei institutii. Aplicarea legii penale mai favorabile in cadrul fiecarei institutii autonome nu contravine principiului legalitatii, nu este creata o lex tertia. lex tertia apare atunci cand sunt preluate conditiile de existenta ale unei institutii dintr-o lege, iar efectele aceleiasi institutii sunt preluate dintr-o alta lege, respectiv atunci cand sunt combinate dispozitii de favoare din legi diferite in cadrul aceleiasi institutii juridice.

In continuare, reprezentantul Ministerului Public arata ca aplicarea legii penale mai favorabile raportata la institutii autonome nu contravine conceptului de lege penala. Codul prevede in art.173 ca prin lege penala se intelege orice dispozitie cu caracter penal cuprinsa in legi organice, ordonante de urgenta sau alte acte normative care la data adoptarii lor aveau putere de lege. Notiunea de dispozitie cu caracter penal avuta in vedere de legiuitor are sensul de prevedere penala, iar nu de element component in structura normei juridice penale. Prevederea penala poate fi o dispozitie cu caracter penal de parte speciala ce cuprinde actul de conduita interzis si sanctiunea aplicabila pentru savarsirea acelui act. Prevederea penala poate fi orice dispozitie cu caracter penal dintr-o norma penala generala ce reglementeaza o institutie a dreptului penal, cum ar fi, de exemplu, concursul de infractiuni, recidiva sau o cauza care inlatura raspunderea penala. Dispozitiile cu caracter penal se pot regasi fie in aceeasi lege penala (de exemplu, Codul penal), fie pot fi cuprinse in diferite legi penale speciale. Notiunea de lege penala nu priveste in mod automat un intreg act normativ care aduce atat modificari ale limitelor de pedeapsa pentru o anumita infractiune, cat si modificari ale altor institutii, cum ar fi concursul de infractiuni, recidiva, masuri de individualizare ale executarii pedepsei etc. Asadar, unitatea priveste dispozitia penala, iar nu intreaga lege in cuprinsul careia se gaseste acea dispozitie penala.

In sfarsit, se mai sustine ca institutiile autonome sunt institutiile al caror mecanism de aplicare functioneaza separat de incadrarea juridica a faptei si/sau pedeapsa si ale caror conditii de existenta sunt diferite de faptul juridic fata de care sunt apreciate ca fiind autonome. Efectele institutiilor autonome nu sunt generate de acelasi tip de fapt juridic. Operatiunea de aplicare a acestor institutii este autonoma in cadrul evaluarii legii penale mai favorabile. Institutiile autonome presupun o etapa distincta de aplicare, ulterioara stabilirii incadrarii si/sau pedepsei, neconditionata de incadrarea intr-o anumita lege penala si/sau de pedeapsa ori limitele de pedeapsa stabilite conform unei legi penale, in cazul succesiunii de legi penale in timp. Modul in care legiuitorul concepe anumite institutii ? separat si neconditionat de incadrare si/sau pedeapsa ? releva caracterul autonom al acestora (de exemplu, art.9, art.10, art. 15, art.17, art.22 din Legea nr.187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal).

In sustinerea sesizarii se face trimitere la jurisprudenta Curtii Constitutionale potrivit careia, desi Inalta Curte de Casatie si Justitie are competenta exclusiva de a se pronunta asupra problemelor ce tin de interpretarea si aplicarea unitara a legii, in cazul in care un text legal poate genera interpretari diferite, Curtea Constitutionala este obligata sa intervina ori de cate ori asemenea interpretari aduc atingere prevederilor fundamentale, asa cum este cazul si in speta de fata (a se vedea Decizia nr. 1.092 din 18 decembrie 2012 si Decizia nr.1.470 din 8 noiembrie 2011). Pe de alta parte, Curtea a mai stabilit ca nu se pot combina prevederi din vechea si din noua lege, deoarece s-ar ajunge la o lex tertia, care, in pofida dispozitiilor art.61 din Constitutie, ar permite judecatorului sa legifereze (a se vedea Decizia nr.1.470 din 8 noiembrie 2011).

In urma dez...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-01 :: Titlu: MFP a publicat proiectele rescrise ale Codului Fiscal si Codului de procedura fiscala

Rescrierea Codului Fiscal si a Codului de procedura fiscala presupune, in principal, reformularea prevederilor actuale, in scopul unei mai bune intelegeri, eliminarea disfunctionalitatilor si a eventualelor interpretari neunitare, actualizarea si reasezarea prevederilor articolelor, respectiv a titlurilor, pentru a raspunde atat cerintelor mediului de afaceri, cat si cerintelor organelor fiscale, precizeaza MFP intr-un comunicat remis AGERPRES.

De asemenea, prin rescrierea celor doua Coduri se urmareste o abordare facila a legislatiei fiscale de catre contribuabili si o administrare coerenta a sistemului de impozite si taxe prin care se constituie venituri ale bugetului general consolidat.

"Prin proiectele pe care le propunem astazi spre consultare publica cream premisele asigurarii predictibilitatii sistemului fiscal si continuarii consolidarii fiscale sustenabile. Raspundem astfel unei mai vechi asteptari a mediului de afaceri, printr-o legislatie fiscala mai clara, mai bine structurata, care cuprinde explicatiile necesare si coreleaza intr-o forma integrata modificarile fiscale operate in ultimii 10 ani", a afirmat Ioana-Maria Petrescu, ministrul Finantelor Publice.

Rescrierea celor doua Coduri face parte din procesul de modernizare a legislatiei fiscale, unul dintre obiectivele incluse in Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2013-2015 si in Programul Legislativ al Guvernului Romaniei pentru perioada 2013 — 2016.

Modernizarea legislatiei fiscale este pregatita in cadrul mai multor grupuri de lucru coordonate de MFP si are in vedere urmatoarele rezultate: claritate si accesibilitate in aplicarea prevederilor Codului fiscal, prin restructurarea pe baze sistematice a normelor fiscale, precum si a celor privind procedura fiscala, transparenta in prezentarea principiilor fiscale, in definirea conceptelor, notiunilor si metodelor utilizate in constructia si administrarea coerenta a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale, reglementate de Codul fiscal, in scopul intelegerii corecte si evitarii interpretarilor in aplicarea normelor fiscale, imbunatatirea echilibrului intre drepturile si obligatiile contribuabililor, pe de o parte, si ale organelor fiscale, pe de alta parte, cresterea eficientei activitatii de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale prevazute de Codul fiscal, scaderea costurilor de administrare a impozitelor si taxelor prevazute de Codul fiscal, precum si a celor de conform

are suportate de contribuabili, asigurarea corelarii intre prevederile noului Cod fiscal si dispozitiile noului Cod de procedura fiscala, precum si a corelarii cu legislatia conexa, simplificarea procedurilor de administrare a creantelor fiscale.

Noul proiect al Codului fiscal a fost elaborat in conditiile in care, de la data adoptarii Codului fiscal in decembrie 2003, pana in prezent, legea a cunoscut numeroase modificari si completari determinate de evolutiile economice si sociale, contextul creat de criza economico-financiara internationala, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste proiectul noului Cod de procedura fiscala, structura acestuia a fost, in cea mai mare parte, mentinuta avand in vedere faptul ca atat contribuabilii, cat si organele fiscale din cadrul ANAF si autoritatile administrativ teritoriale, cunosc actuala structura, iar acest fapt faciliteaza intelegerea si aplicarea noului proiect, sustine MFP.

"Structura noului Cod de procedura fiscala a fost imbunatatita in sensul comasarii unor titluri/capitole si introducerii altora. Mentionam unul dintre elementele de noutate ale acestui proiect — Titlul VI. Controlul fiscal, care include prevederi privind regulile de control in scopul impozitarii, structurate in sase capitole, intre care cinci destinate fiecarui tip de control/verificare, in functie de obiectivele fiecaruia. Acest titlu include si actualele prevederi privind controlul antifrauda", precizeaza comunicatul MFP.

Proiectul Codului de procedura fiscala reglementeaza si posibilitatea indreptarii erorilor materiale din documentele de plata ale contribuabililor, eliminandu-se astfel si o parte dintre barierele birocratice.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-01 :: Titlu: MFE: In cazul contestarii procedurilor de achizitii publice vor trebui constituite garantii de buna conduita

Guvernul Romaniei a introdus obligativitatea constituirii de garantii de buna conduita in cazul contestarii procedurilor de achizitii publice, pentru a proteja autoritatile contractante de contestatiile abuzive, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Fondurilor Europene (MFE) remis luni AGERPRES.

"Astfel, operatorii economici care contesta procedurile de achizitie publica vor constitui garantii de buna conduita pe intreaga perioada cuprinsa intre data depunerii contestatiei, cererii sau plangerii si solutionarea definitiva a acesteia, inclusiv in cazul in care aceasta vizeaza continutul documentatiei de atribuire. Pana in prezent se retineau sume doar daca era atacat rezultatul procedurii de achizitie publica", se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, in cazul respingerii contestatiei depuse, garantia de buna conduita este retinuta. Aceste prevederi sunt reglementate de Ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de Guvern din data de 28 iunie a.c., prin care este modificata OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

"A fost instituita aceasta garantie deoarece contestarea procedurilor de achizitie publica a devenit "sport national" in Romania", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Acesta a mai spus ca noua reglementare este corelata cu practicile europene, iar prin introducerea acesteia nu se ingradeste dreptul de a contesta procedurile, ci doar se responsabilizeaza operatorii economici care abuzeaza de aceasta cale de atac.

"Acum ne confruntam cu urmatoarea situatie: calendarul de implementare a proiectelor nu poate fi respectat deoarece contractele de achizitie publica nu pot fi incheiate in timp util din cauza contestatiilor abuzive care nu vizeaza fondul cauzei, ci blocarea procedurii. Mai mult, sunt situatii in care procedurile de atribuire depasesc perioada de timp stabilita pentru executia contractelor. Aceste practici blocheaza implementarea tuturor proiectelor finantate din bani publici, adica de la bugetul de stat, de la bugetele locale si din fonduri europene", sustine Teodorovici.

Conform noului act normativ, nivelul garantiei de buna conduita este reglementat ca procent din valoarea estimata a procedurii contestate, in functie de obiectul contractului, in limita unor plafoane maxime.

Garantia de buna conduita trebuie sa aiba o perioada de valabilitate de cel putin 90 de zile, sa fie irevocabila si sa prevada plata neconditionata la prima cerere a autoritatii contractante, in situatia in care contestatia, cererea sau plangerea va fi respinsa. In cazul in care expira perioada de valabilitate a garantiei de buna conduita pana in momentul emiterii deciziei/hotararii, contestatorul este obligat sa o prelungeasca.

In caz contrar, contestatia, cererea sau plangerea va fi respinsa. Garantia de buna conduita poate fi constituita prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis de o institutie bancara sau de catre o societate de asigurari.

O alta prevedere din actul normativ stabileste reducerea timpului de solutionare a contestatiilor prin micsorarea perioadei in care contestatorii pot completa documentele depuse de la cinci la trei zile.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-01 :: Titlu: Legea 81/2014 stabileste Ziua Cartii in data de 23 aprilie

In Monitorul Oficial Partea I nr. 469/2014 a fost publicata Legea 81/2014 privind declararea zilei de 23 aprilie Ziua Cartii.

Se declara, astfel, ziua de 23 aprilie Ziua Cartii.

Ministerul Culturii si autoritatile administratiei publice locale pot sprijini material sau logistic organizarea si desfasurarea de manifestari cultural-artistice si de actiuni social-culturale, in limita fondurilor disponibile.

Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune, in calitate de servicii publice, pot include in programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestarile dedicate acestei sarbatori.

Textul integral al Legii: Legea 81/2014 stabileste Ziua Cartii in data de 23 aprilie
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-01 :: Titlu: Cursul valutar din 30 iunie 2014

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 30 iunie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.387 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0018 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2138 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0101 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4701 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0193 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6097 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.002 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2299 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-01 :: Titlu: Monitorul Oficial din 30 iunie 2014

In data de 30 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 482/2014 - M. Of. 482/2014 [M. Of. 482 / 30 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 483/2014 - M. Of. 483/2014 [M. Of. 483 / 30 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 484/2014 - M. Of. 484/2014 [M. Of. 484 / 30 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 485/2014 - M. Of. 485/2014 [M. Of. 485 / 30 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 486/2014 - M. Of. 486/2014 [M. Of. 486 / 30 iunie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Ministerul Afacerilor Europene :: Data: 2014-06-30 :: Titlu: Masuri pentru eficientizarea si derularea rapida a procedurilor de achizitie publica

  Pentru a proteja autoritatile contractante de contestatiile abuzive, Guvernul Romaniei a introdus obligativitatea constituirii de garantii de buna conduita in cazul contestarii procedurilor de achizitii publice. Astfel, operatorii economici care contesta procedurile de achizitie publica vor constitui garantii de buna conduita pe intreaga perioada cuprinsa intre data depunerii contestatiei, cererii sau plangerii si solutionarea definitiva a acesteia, inclusiv in cazul in care aceasta vizeaza continutul documentatiei de atribuire. Pana in prezent se retineau sume doar daca era atacat rezultatul procedurii de achizitie publica. În cazul respingerii contestatiei depuse, garantia de buna conduita este retinuta. Aceste prevederi sunt reglementate de Ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de Guvern din data de 28 iunie a.c., prin care este modificata OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

  "Cei care vor contesta procedurile de achizitie publica vor fi obligati sa constituie garantii de buna conduita. A fost instituita aceasta garantie deoarece contestarea procedurilor de achizitie publica a devenit "sport national” in Romania. Noua reglementare este corelata cu practicile europene, iar prin introducerea acesteia nu ingradim dreptul de a contesta procedurile, ci doar responsabilizam operatorii economici care abuzeaza de aceasta cale de atac. Acum ne confruntam cu urmatoarea situatie: calendarul de implementare a proiectelor nu poate fi respectat deoarece contractele de achizitie publica nu pot fi incheiate in timp util din cauza contestatiilor abuzive care nu vizeaza fondul cauzei, ci blocare procedurii. Mai mult, sunt situatii in care procedurile de atribuire depasesc perioada de timp stabilita pentru executia contractelor. Aceste practici blocheaza implementarea tuturor proiectelor finantate din bani publici, adica de la bugetul de stat, de la bugetele locale si din fonduri europene”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Conform noului act normativ, nivelul garantiei de buna conduita este reglementat ca procent din valoarea estimata a procedurii contestate, in functie de obiectul contractului, in limita unor plafoane maxime.

  Garantia de buna conduita trebuie sa aiba o perioada de valabilitate de cel putin 90 de zile, sa fie irevocabila si sa prevada plata neconditionata la prima cerere a autoritatii contractante, in situatia in care contestatia, cererea sau plangerea va fi respinsa. În cazul in care expira perioada de valabilitate a garantiei de buna conduita pana in momentul emiterii deciziei/hotararii, contestatorul este obligat sa o prelungeasca. În caz contrar, contestatia, cererea sau plangerea va fi respinsa. Garantia de buna conduita poate fi constituita prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis de o institutie bancara sau de catre o societate de asigurari.

  Alte prevederi stipulate in noul act normativ:

 • Operatorii economici care depun contestatii sunt obligati sa justifice interesul legitim de efectuare a acestui demers;
 • Reducerea timpului de solutionare a contestatiilor prin micsorarea perioadei in care contestatorii pot completa documentele depuse de la cinci la trei zile.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-30 :: Titlu: MFP a publicat proiectele rescrise ale Codului Fiscal si Codului de procedura fiscala

  Ministerul Finantelor Publice /MFP/ a publicat luni, pe site-ul institutiei, proiectele rescrise ale Codului Fiscal si Codului de procedura fiscala, pentru consultarea publica, in urmatoarele luni, cu reprezentantii mediului de afaceri, ai structurilor asociative, partenerilor sociali, ai tuturor factorilor interesati.

  Rescrierea Codului Fiscal si a Codului de procedura fiscala presupune, in principal, reformularea prevederilor actuale, in scopul unei mai bune intelegeri, eliminarea disfunctionalitatilor si a eventualelor interpretari neunitare, actualizarea si reasezarea prevederilor articolelor, respectiv a titlurilor, pentru a raspunde atat cerintelor mediului de afaceri, cat si cerintelor organelor fiscale, precizeaza MFP intr-un comunicat remis AGERPRES.

  De asemenea, prin rescrierea celor doua Coduri se urmareste o abordare facila a legislatiei fiscale de catre contribuabili si o administrare coerenta a sistemului de impozite si taxe prin care se constituie venituri ale bugetului general consolidat.

  'Prin proiectele pe care le propunem astazi spre consultare publica cream premisele asigurarii predictibilitatii sistemului fiscal si continuarii consolidarii fiscale sustenabile. Raspundem astfel unei mai vechi asteptari a mediului de afaceri, printr-o legislatie fiscala mai clara, mai bine structurata, care cuprinde explicatiile necesare si coreleaza intr-o forma integrata modificarile fiscale operate in ultimii 10 ani', a afirmat Ioana-Maria Petrescu, ministrul Finantelor Publice.

  Rescrierea celor doua Coduri face parte din procesul de modernizare a legislatiei fiscale, unul dintre obiectivele incluse in Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2013-2015 si in Programul Legislativ al Guvernului Romaniei pentru perioada 2013 — 2016.

  Modernizarea legislatiei fiscale este pregatita in cadrul mai multor grupuri de lucru coordonate de MFP si are in vedere urmatoarele rezultate: claritate si accesibilitate in aplicarea prevederilor Codului fiscal, prin restructurarea pe baze sistematice a normelor fiscale, precum si a celor privind procedura fiscala, transparenta in prezentarea principiilor fiscale, in definirea conceptelor, notiunilor si metodelor utilizate in constructia si administrarea coerenta a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale, reglementate de Codul fiscal, in scopul intelegerii corecte si evitarii interpretarilor in aplicarea normelor fiscale, imbunatatirea echilibrului intre drepturile si obligatiile contribuabililor, pe de o parte, si ale organelor fiscale, pe de alta parte, cresterea eficientei activitatii de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale prevazute de Codul fiscal, scaderea costurilor de administrare a impozitelor si taxelor prevazute de Codul fiscal, precum si a celor de conformare suportate de contribuabili, asigurarea corelarii intre prevederile noului Cod fiscal si dispozitiile noului Cod de procedura fiscala, precum si a corelarii cu legislatia conexa, simplificarea procedurilor de administrare a creantelor fiscale.

  Noul proiect al Codului fiscal a fost elaborat in conditiile in care, de la data adoptarii Codului fiscal in decembrie 2003, pana in prezent, legea a cunoscut numeroase modificari si completari determinate de evolutiile economice si sociale, contextul creat de criza economico-financiara internationala, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

  In ceea ce priveste proiectul noului Cod de procedura fiscala, structura acestuia a fost, in cea mai mare parte, mentinuta avand in vedere faptul ca atat contribuabilii, cat si organele fiscale din cadrul ANAF si autoritatile administrativ teritoriale, cunosc actuala structura, iar acest fapt faciliteaza intelegerea si aplicarea noului proiect, sustine MFP.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-30 :: Titlu: Populatia rezidenta a Romaniei ramane sub 20 de milioane de persoane (date provizorii)

  Populatia rezidenta a Romaniei numara, la 1 ianuarie 2014, 19.942.642 persoane, in scadere cu 0,4% comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, arata datele provizorii ale Institutului National de Statistica /INS/, publicate luni.

  Astfel, in prima zi a acestui an, populatia rezidenta a Romaniei a fost mai mica de 20 de milioane de persoane, cauza principala a acestei scaderi fiind reprezentata de sporul natural negativ (-70.812 persoane).

  Din totalul raportat, populatia masculina s-a cifrat la 9.738.445, echivalentul a 48% din populatia tarii, situatie identica cu cea de la 1 ianuarie 2013.

  In comparatie cu anul anterior, numarul populatiei a scazut atat pentru persoanele de sex masculin, cat si pentru cele de sex feminin.

  Pe grupe de varsta, cea mai numeroasa categorie este cea cuprinsa intre 25 si 64 de ani (56,6%), urmata de 65 de ani si peste (16,5%), 0-14 ani (15,5%) si 15-24 de ani (11,4%).

  Sursa datelor INS o constituie cercetarea statistica privind populatia rezidenta a Romaniei.

  Indicatorii privind populatia rezidenta au fost construiti utilizand date prelucrate din surse administrative, date primite de la institutele nationale de statistica a Spaniei si Italiei, baza de date a Eurostat privind populatia si migratia internationala si rezultatele unui model econometric bazat pe tehnici de estimare pe domenii mici in vederea dimensionarii componentei de migratie internationala.

  Populatia rezidenta la data de 1 ianuarie a anului de referinta cuprinde totalitatea persoanelor (cetatenie romana, straina sau fara cetatenie) care au resedinta obisnuita in Romania, pentru o perioada de cel putin 12 luni.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-30 :: Titlu: ANAT vrea brandul "Litoralul Verde" pentru sudul litoralului unde rezervarile au crescut cu pana la 16%

  Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a lansat ideea de brand "Litoralul Verde", o marca prin care agentiile ANAT doresc sa sustina statiunile Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Olimp, Neptun, Cap Aurora, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia, Vama Veche.

  "Litoralul Verde s-a nascut din dorinta agentiilor de turism de a sustine aceste statiuni sub un singur nume, un nume care induce turistilor ceea ne dorim noi pentru aceasta zona, si anume sa ramana cat mai verde, sa aiba cat mai multe parcuri, zone de promenada, locuri de joaca pentru copii, plaje linistite, muzica ambientala, siguranta si confort pentru turisti, urbanism de calitate, constructii simple si elegante, specific arhitectural, agrement de calitate, intr-un cuvant, un ambient de statiuni turistice sustenabile. Ne-am dori ca initiativa Litoralul Verde sa devina un brand, ne-am dori ca acest nume sa ne inspire pe toti, operatori privati din turism, autoritati centrale si locale, spre a construi impreuna o destinatie si un nou brand al litoralului, care sa poata concura cu cel al statiunii Mamaia", spune Lucia Nora Morariu, presedinte al ANAT.

  Zona statiunilor Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Olimp, Neptun, Cap Aurora, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia, Vama Veche atrage anual circa 70% din turistii care viziteaza statiunile de la malul marii prin agentii de turism, se arata intr-un comunicat al ANAT, remis AGERPRES.

  Ca pozitionare, statiunile atrag familiile cu copii, cu accent pe facilitati precum locurile de joaca, spatiile verzi, parcurile de distractii securizate, persoane care urmaresc refacerea, relaxarea, curele balneare, tratamentele balneare efectuate cu produse naturale, tineri care aleg variante de vacanta mai rurale sau sunt atrasi de concerte si evenimente specifice sau pur si simplu turisti care prefera vacantele linistite si confortabile, la un pret acceptabil.

  Un turist care vine in statiunile Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Neptun, Cap Aurora, Jupiter, Venus, Saturn si Mangalia petrece, in medie, un sejur de 5 zile. In 2014, rezervarile prin agentii pentru aceste zone au crescut cu 16% pentru Eforie Nord, in Saturn cu 10%, Neptun — 10%, Jupiter — 9%, Venus — 20%, Cap Aurora si Olimp cu 1%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-30 :: Titlu: Aurescu: Vrem adoptarea cu celeritate a legislatiei privind includerea Romaniei in programul Visa Waiver

  Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a avut luni la sediul MAE o intrevedere cu co-presedintele Grupului de prieteni pentru Romania din Congresul SUA, Loretta Sanchez, careia i-a solicitat sa sustina adoptarea, cu celeritate, a legislatiei care sa faca posibila includerea Romaniei in programul Visa Waiver, potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES

  MAE subliniaza ca un subiect important pe agenda discutiilor, alaturi de aprofundarea cooperarii bilaterale pe dimensiunea de securitate a Parteneriatului strategic, l-a reprezentat dosarul vizelor.

  Bogdan Aurescu a prezentat progresele inregistrate de Romania in indeplinirea criteriilor prevazute de legislatia SUA si a reiterat asteptarile autoritatilor de la Bucuresti si ale cetatenilor romani privind materializarea cat mai curand posibil a perspectivei calatoriilor fara vize in SUA.

  El a solicitat co-presedintelui Grupului de prieteni pentru Romania din Congresul SUA sa sustina adoptarea, cu celeritate, a legislatiei care sa faca posibila includerea Romaniei in programul Visa Waiver, avand in vedere statutul Romaniei de partener strategic si aliat apropiat al SUA.

  MAE arata ca discutiile s-au mai concentrat pe implicatiile asupra Romaniei, securitatii aliate si statelor partenere din regiune — Republica Moldova, Ucraina si Georgia—, a dezvoltarilor din imediata vecinatate a Romaniei si din regiunea extinsa a Marii Negre, precum si pe masurile care se impun in actualul context, inclusiv din perspectiva viitorului summit NATO.

  Totodata, au fost abordate aspecte legate de cooperarea bilaterala in cadrul Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite, cu accent pe domeniile politico-militar si de securitate si al schimburilor interumane.

  Potrivit MAE, Aurescu a salutat vizita reprezentantului american ce ilustreaza preocuparea si interesul deosebit fata de tara noastra si de regiune, reflectate de altfel si prin masurile adoptate recent de SUA si NATO pentru reasigurarea Romaniei si prin vizitele la Bucuresti din ultima perioada ale inaltilor oficiali americani, atat din cadrul Administratiei, cat si al Congresului SUA.

  MAE precizeaza ca oficialul roman a subliniat, pe fondul evolutiilor de securitate din vecinatate, necesitatea consolidarii flancului estic al Aliantei, inclusiv a securitatii Romaniei, precum si a partenerilor apropiati ai NATO din regiunea Marii Negre.

  El a solicitat sprijinul liderului democrat pentru aprobarea unor masuri eficiente, inclusiv in cadrul Initiativei privind Reasigurarea Aliatilor Europeni, transmisa spre aprobare Congresului de catre presedintele SUA.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-29 :: Titlu: Ordinul 108/2014 publica lista actualizata a apelor minerale naturale recunoscute in Romania

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 460/2014 a fost publicat Ordinul 108/2014 privind aprobarea Listei apelor minerale naturale recunoscute in Romania.

  Se aproba Lista apelor minerale naturale recunoscute in Romania, prevazuta in anexa care face parte integranta din ordin.

  Sunt prezentate 64 de ape minerale, alaturi de denumirea sursei si locul de exploatare.

  Lista completa: Ordinul 108/2014 publica lista actualizata a apelor minerale naturale recunoscute in Romania
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-29 :: Titlu: HG 505/2014, acord Romania si Moldova pentru retransmiterea serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 460/2014 a fost publicata HG 505/2014 pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea in domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, semnat la Chisinau la 31 martie 2014.

  Partile garanteaza libertatea de receptie si de retransmitere pe teritoriile statelor lor a serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, indiferent de modalitatea de transmitere sau de retransmitere, fara a impune nicio conditie, fara licenta sau autorizare prealabila.

  Pe baza de reciprocitate, partile asigura ca distribuitorii care retransmit servicii de programe prin retele de comunicatii electronice includ cu titlu gratuit in ofertele lor serviciile de programe ale radiodifuzorilor publici, asa cum sunt ele notificate autoritatilor de reglementare in domeniul programelor audiovizuale din statele partilor si sub rezerva detinerii drepturilor de retransmisie a programelor difuzate pe teritoriile statelor ambelor parti.

  Textul integral al Hotararii: HG 505/2014, acord Romania si Moldova pentru retransmiterea serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-29 :: Titlu: OUG 35/2014 aduce modificari privind vanzarea gazelor naturale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 459/2014 a fost publicata OUG 35/2014 pentru completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012.

  Incepand cu data de 15 iulie 2014 si pana la 31 decembrie 2018, producatorii de gaze naturale din Romania sau afiliatii acestora, dupa caz, au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate din Romania, transparent si nediscriminatoriu, pentru vanzarea unei cantitati minime de gaze naturale din productia proprie, destinata consumului intern, in conformitate cu reglementarile emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.

  Incepand cu data de 1 martie 2015 si pana la 31 decembrie 2018, furnizorii licentiati au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate, transparent si nediscriminatoriu, pentru vanzarea/cumpararea unei cantitati minime de gaze naturale, in conformitate cu reglementarile emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 35/2014 aduce modificari privind vanzarea gazelor naturale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-29 :: Titlu: IGPR: Peste 300 de persoane banuite de comiterea de infractiuni, depistate in patru zile

  Peste 300 de persoane banuite de comiterea de infractiuni au fost depistate de politisti, in patru zile, in urma actiunilor pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale, desfasurate suplimentar fata de dispozitivul de ordine si siguranta publica.

  Potrivit IGPR, in perioada 23 — 26 iunie, suplimentar fata de activitatile curente de ordine si siguranta publica, Politia Romana a efectuat 72 de perchezitii, 1.557 de controale, 446 de filtre si 4 razii.

  În cele patru zile, au fost constatate 446 de infractiuni judiciare, economico-financiare, la regimul circulatiei sau de alta natura, dintre care 234 in flagrant.

  Politistii au prins 335 de persoane banuite de comiterea de infractiuni, dintre care 19 au fost retinute si 13 arestate.

  Au fost depistate 3 autoturisme semnalate ca fiind furate si s-au confiscat 6 arme (3 letale si 3 neletale), precum si 84 de bucati de munitie.

  De asemenea, au fost aplicate 13.648 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 2.658.964 de lei, si au fost confiscate bunuri in valoare de 190.441 de lei.

  Politistii au intervenit si au aplicat 1.225 de sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea si linistea publica prevazute de Legea 61/1991, 401 sanctiuni prevazute de Legea 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite si 52 la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.

  Cele mai multe sanctiuni au fost aplicate ca urmare a incalcarii normelor OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, 11.514, dintre care 64 pentru consum de alcool. Ca masura complementara, politistii au retinut 616 permise de conducere si au retras 288 de certificate de inmatriculare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-29 :: Titlu: Investitorii de retail ar putea genera tranzactii de 150 milioane lei cu actiuni Electrica in urmatoarele 6 luni

  Investitorii de retail care au subscris in oferta publica Electrica ar putea genera tranzactii de 150 milioane lei in urmatoarele 6 luni, cu actiuni ale acestei companii energetice, potrivit calculelor brokerilor, respectiv peste 35% din valoarea ofertei publice.

  Oferta Electrica, incheiata in urma cu cateva zile, este un record pentru piata de capital romaneasca — 1,95 miliarde lei, iar circa 10.000-11.000 investitorii de retail vor detine actiuni de peste 400 de milioane de lei.

  'Cand componenta de retail intr-o astfel de oferta publica este una substantiala, aceasta genereaza tranzactii mari si o valoare mare de tranzactionare, dar trebuie tinut cont si de conditiile de piata', a declarat sambata, la Forumul Investitorilor de Retail de la Neptun, Stere Farmache, membru in Consiliul de Administratie al BVB, fost presedinte si director general al BVB.

  Farmache a mentionat celelalte oferte publice de companii energetice romanesti, listate la bursa — Transelectrica in 2006, cu 4.700 de subscrieri ale investitorilor de retail, valoarea actiunilor — 50 milioane lei, care au generat 44.000 tranzactii de 461 milioane lei (374 % raportat la valoarea ofertei) in urmatoarele 6 luni, Transgaz in 2007 — 11.593 subscrieri / 90 milioane lei, care au generat 12.000 tranzactii de 117 milioane lei in urmatoarele 6 luni, Romgaz in 2013 — 12.000 de investitori de retail / 343 milioane lei, care au generat 25.000 de tranzactii in valoare de 431 milioane lei (38% din valoarea ofertei) in urmatoarele 6 luni de la listare.

  Farmache a mai aratat ca valoarea medie a portofoliilor investitorilor de retail a crescut in ultima perioada, conform datelor Fondului de Compensare a Investitorilor.

  Un numar de 85.000 de persoane au conturi pe piata de capital, iar valoarea medie a portofoliilor mici (cele compensate integral) este de peste 2.000 de euro, iar a portofoliilor mari (cele compensate partial) este de peste 200.000 de euro.

  Electrica a obtinut din listarea la bursa suma de 1,95 miliarde de lei, pretul final din oferta la care actiunile vor fi vandute investitorilor mari fiind stabilit la 11 lei pe actiune.

  Ca urmare a nivelului ridicat de suprasubcriere pe transele de retail, Electrica a decis realocarea unui numar de 10.631.325 de actiuni din transa adresata investitorilor institutionali catre transele de retail.

  În perioada 16-25 iunie, statul roman a oferit 177 milioane noi actiuni Electrica urmand ca, dupa vanzare, participatia statului sa se reduca la aproximativ 48,8%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-29 :: Titlu: Guvern: Modificarea legii petrolului in vederea administrarii gazoductului Iasi-Ungheni, aprobata

  Guvernul a aprobat sambata o OUG pentru modificarea legii petrolului astfel incat societatea Transgaz sa poata administra gazoductul Iasi - Ungheni.

  "Azi avem pe ordinea de zi un proiect de ordonanta privind completarea legii petrolului si gazelor in asa fel incat gazoductul — inteleg ca inclusiv subtraversarea Prutului a fost finalizata pe partea romaneasca — sa poata sa intre si in operare", a afirmat premierul, la inceputul sedintei de Guvern.

  Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a explicat, la randul sau, ca "proiectul de ordonanta se refera la crearea unei baze legale pentru ca Transgaz sa poata prelua rapid activitatea de operare a interconectorului cu Republica Moldova".

  "Avem gazoductul, dar nu avem societatea de operare", a completat premierul Ponta.

  Nicolescu a confirmat faptul ca pe partea romaneasca lucrarile la gazoduct si subtraversarea Prutului au fost finalizate si a anuntat ca luni va merge in zona pentru a verifica lucrarile.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 iunie 2014

  In data de 28 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 476/2014 - M. Of. 476/2014 [M. Of. 476 / 28 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 477/2014 - M. Of. 477/2014 [M. Of. 477 / 28 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 478/2014 - M. Of. 478/2014 [M. Of. 478 / 28 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 479/2014 - M. Of. 479/2014 [M. Of. 479 / 28 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 480/2014 - M. Of. 480/2014 [M. Of. 480 / 28 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 481/2014 - M. Of. 481/2014 [M. Of. 481 / 28 iunie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-06-28 :: Titlu: Legea 82/2014 aduce o modificare la Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 469/2014 a fost publicata Legea 82/2014 pentru modificarea art. 31 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

  Astfel, dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la art. 26 se prescrie in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei.

  Textul integral al Legii de modificare: Legea 82/2014 aduce o modificare la Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-06-28 :: Titlu: Legea 79/2014 aduce o modificare la Legea petrolului

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 468/2014 a fost publicata Legea 79/2014 privind aprobarea OUG 106/2013 pentru modificarea si completarea Legii petrolului nr. 238/2004.

  La primirea unei cereri de delimitare de zone petroliere si de aprobare a transferului partial cu privire la o zona petroliera, autoritatea competenta apreciaza cu privire la oportunitatea delimitarii respectivelor zone petroliere si comunica solicitantilor, in termen de pana la 60 de zile de la data primirii cererii de transfer, daca este considerat oportun ca zonele petroliere, astfel cum au fost identificate de solicitanti, sa fie delimitate in cadrul perimetrului petrolier.

  Textul integral al Legii: Legea 79/2014 aduce o modificare la Legea petrolului
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-28 :: Titlu: Republica Moldova, Ucraina si Georgia au semnat acorduri de asociere la UE

  Trimisul special al AGERPRES, Catalina Matei, transmite: Republica Moldova, Ucraina si Georgia au semnat vineri acorduri de asociere la Uniunea Europeana, in marja Consiliului European de la Bruxelles.

  Presedintele Petro Porosenko a semnat partea economica a acordului de asociere, in conditiile in care partea politica a acestui acord a fost semnata la 21 martie 2014. Republica Moldova si Georgia vor semna acordul complet, de asociere si liber schimb.

  Acordul de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana a fost parafat la sfarsitul ultimului summit din noiembrie al statelor participante la Programul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

  UE a devansat data semnarii oficiale a acordului cu Republica Moldova si Georgia, prevazuta initial pentru sfarsitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina, generata de refuzul fostului presedinte Viktor Ianukovici de a semna acest acord la summitul de la Vilnius, si al eventualelor represalii din partea Rusiei.

  Semnarea acordurilor a reprezentat un moment important atat pentru Uniunea Europeana, cat si pentru tarile semnatare, aceste urmand sa aprofundeze in mod semnificativ legaturile politice si economice dintre parti, cu o perspectiva pe termen lung de asociere politica si integrare economica. Totodata, acordurile de asociere au scopul de a aprofunda relatiile politice si economice dintre UE si tari semnatari si de a integra treptat aceste state in piata interna a UE — cea mai mare piata unica din lume.

  In domeniul reformelor interne, UE va coopera cu tarile semnatare in ceea ce priveste consolidarea statului de drept, promovarea reformelor judiciare, combaterea coruptiei, asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale si consolidarea institutiilor democratice.

  Totodata, sunt prevazute reforme intr-o serie de domenii-cheie, precum guvernarea publica, justitie, politie, redresarea si cresterea economica, protectia consumatorilor si sectoare ca energia, transporturile, protectia mediului, dezvoltare industriala, dezvoltare sociala si protectie, educatie, tineret si cultura.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-06-28 :: Titlu: Legea 77/2014 aduce o modificare la Codul Muncii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 470/2014 a fost publicata Legea 77/2014 pentru modificarea alin. (4) al art. 251 din Legea nr. 53/2003 ?- Codul muncii.

  Astfel, in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

  Textul integral al Legii: Legea 77/2014 aduce o modificare la Codul Muncii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-27 :: Titlu: AOAR: Declaratiile publice facute de comisarul european Stefan Fule sunt ofensatoare si incorecte

  Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca declaratiile publice facute de comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, sunt ofensatoare si incorecte, incalcandu-se grav obligatia de echidistanta impusa prin statutul sau oricarui inalt functionar european, se arata intr-un comunicat al AOAR remis vineri AGERPRES.

  "Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) apreciaza ca ofensatoare si incorecte declaratiile publice facute de comisarul European pentru extindere Stefan Fule. AOAR apreciaza ca s-a incalcat grav obligatia de echidistanta impusa prin statutul sau oricarui inalt functionar european, imputernicit sa contribuie prin actiunile sale la intarirea coeziunii intre tarile membre UE si nu sa lanseze nejustificat teme politice incorecte si nefundamentate, care conduc la cresterea sentimentului de lipsa de coeziune la nivelul UE", se arata in comunicatul citat.

  Potrivit comunicatului, AOAR a ridicat public, constant, problema discursului public si a actiunilor neconvingatoare ale reprezentantilor Comisiei Europene fata de promovarea aplicarii discriminatorii intre tarile membre ale unor directive europene, asa cum este cazul actiunilor legate de piata energiei, a cailor ferate sau a consolidarii fiscale si bancare ori a incadrarii in deficitul bugetar de maximum 3%.

  "AOAR este cu atat mai surprinsa de declaratiile incorecte facute de comisarul pentru extindere Fule, cu cat actiunile tarii sale au fost constant indreptate catre crearea de divergente la nivelul UE (de exemplu nesemnarea pactului fiscal alaturi de Marea Britanie), fara ca cineva sa fi pus problema oportunitatii apartenentei sau a rolului negativ jucat de aceasta tara in procesul de consolidare european. AOAR crede ca declaratiile comisarului Fule sunt facute in a-si sustine, in perspectiva, sansele de pastrare a portofoliului de comisar pentru extinderea UE in structura viitoarei Comisii Europene, facand insa o demonstratie clara a unei gandiri defavorabile consolidarii UE intr-o perioada economica dificila", se mai spune in comunicat.

  AOAR sustine, totodata, ca peste 90% din activele bancare din Romania apartin unor banci europene.

  "AOAR reaminteste celor gata sa accepte usor afirmatiile facute de comisarul Fule, ca peste 90% din activele bancare din Romania apartin unor banci europene, ca peste 70% din exporturile Romaniei sunt facute in tarile UE, peste 50% din exporturi fiind facute de circa 25 de companii europene. Toate aceste elemente, si lista argumentelor economice si financiare poate continua, atesta ca Romania a contribuit si contribuie economic fundamental la performantele pietei unice europene, contribuind, uneori chiar contrar interesului national, la adoptarea unor masuri la nivelul Comisiei Europene sau a Parlamentului European, masuri ce sunt gandite tocmai sa intareasca coeziunea si coerenta politicilor la nivelul UE", se mai arata in documentul citat.

  Nu in ultimul rand, AOAR cere Guvernului sa verifice si sa sanctioneze toate abaterile si incalcarile de legislatie, inclusiv a clauzelor din contractele de privatizare, facute de diverse companii internationale, si care prin actiunile lor au adus atingere interesului national sau constituie incalcari ale legislatiei Europene, o atentie deosebita trebuind a fi acordata companiilor care activeaza pe piata energetica din Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 iunie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 iunie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3888 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0041 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2239 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0034 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4894 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0061 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6077 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0041 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2305 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 iunie 2014

  In data de 27 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 473/2014 - M. Of. 473/2014 [M. Of. 473 / 27 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 474/2014 - M. Of. 474/2014 [M. Of. 474 / 27 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 475/2014 - M. Of. 475/2014 [M. Of. 475 / 27 iunie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-27 :: Titlu: ONRC: Peste 34.800 firme au fost radiate in primele cinci luni din 2014

  Numarul firmelor radiate a scazut, in primele cinci luni din 2014, cu 1,65%, la 34.810 firme, fata de 35.394 in perioada similara a anului trecut, conform statisticilor Oficiului National al Registrului Comertului.

  Cele mai multe radieri au fost inregistrate in municipiul Bucuresti — 4.423 radieri firme (cu 5,59% mai putine fata de primele 5 luni din 2013) si in judetele Bihor — 1.589 (plus 29,93%), Iasi—1.435 (minus 23,59%) si Constanta — 1.431 (minus 4,47%).

  La polul opus, cele mai putine radieri au fost inregistrate in judetele Giurgiu — 229 (cu 27,53% mai putine fata de perioada ianuarie-mai 2013), Calarasi — 246 (minus 12,14%), Vaslui — 2821 (minus 38,72%) si Olt — 318 (plus 21,37%).

  Raportat la primele cinci luni din 2013, cele mai mari cresteri ale numarului de firme radiate s-au inregistrat in judetele Mehedinti (plus 115,36%), Harghita (plus 44,02%), Teleorman (plus 42,76%) si Dolj (plus 33,96%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-27 :: Titlu: Restantele la creditele in lei au scazut cu 1,55% in mai; la creditele in valuta restantele sunt mai mici cu 0,8%

  Valoarea totala a creditelor restante in lei ale populatiei si firmelor, inregistrata in luna mai 2014, se cifreaza la aproximativ 13,33 miliarde de lei, cu 1,55% sub cea raportata in aprilie, in timp ce restantele la creditele in valuta se ridicau la 19,7 miliarde lei (echivalent), in scadere cu 0,8%, conform unui raport al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, publicat vineri

  Totalul creditelor in lei se ridica, in mai, la 89,9 miliarde de lei (plus 1% fata de luna precedenta), din care 51,5 miliarde de lei erau sume contractate de agentii economici si 36,57 miliarde de lei de populatie.

  Creditele in valuta totalizau 128,46 miliarde de lei in mai (minus 1,85% fata de aprilie), din care 61,28 miliarde de lei contractate de agentii economici si 65,4 miliarde de lei de populatie.

  Bucurestenii aveau, la finele lunii mai, credite in lei restante in suma de 3,38 miliarde lei si in valuta de 9,12 miliarde de lei (echivalent). Totalul creditelor in lei contractate in Capitala atingea nivelul de 28,7 miliarde de lei, iar al celor in valuta — depasea 59 de miliarde de lei.

  In restul tarii, unele dintre cele mai mari rate ale restantelor se inregistreaza in judetele Salaj (27,66% din creditele in lei si 25,56% din creditele in valuta), Valcea (24,14% din creditele in lei si 21,86% din creditele in valuta), Sibiu (27% din creditele in lei si 15,39% din creditele in valuta), Mehedinti (23,6% din creditele in lei si 21,3% din creditele in valuta), Bistrita-Nasaud (22,46% din creditele in lei si 20,09% din creditele in valuta), Suceava (23,66% din creditele in lei si 18,85% din creditele in valuta) si Brasov (25,26% din creditele in lei si 15,24% din creditele in valuta).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-27 :: Titlu: Rovana Plumb: Guvernul Romaniei da un semnal decisiv impotriva violentei asupra femeilor, prin semnarea Conventiei de la Istanbul

  Semnarea Conventiei de la Istanbul reprezinta un pas firesc, pe care Guvernul Romaniei il face pentru a veni in sprijinul victimelor violentei domestice, a declarat, vineri, la Strasbourg, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb.

  "Milioane de femei cad prada acestui fenomen, pe care nu ezit sa-l numesc criminal. In calitate de ministru mandatat de premierul Romaniei, Victor Ponta, sa semnez acest act vital pentru femeile victime ale formelor de violenta de gen, vreau sa evidentiez eforturile comune ale membrilor Guvernului Romaniei si ale parlamentarilor nostri, care s-au luptat pentru ca Romania sa devina unul dintre statele care semneaza si ratifica in mod prioritar acest document", a spus Rovana Plumb.

  Ministrul Muncii a semnat in aceasta dimineata, la Strasbourg, Conventia Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, numita Conventia de la Istanbul. Evenimentul a avut loc in cadrul reuniunii retelei parlamentare pentru combaterea violentei impotriva femeilor din timpul lucrarilor sesiunii de vara a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

  Conventia Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice reprezinta tratatul international cel mai cuprinzator care abordeaza aceasta grava violare a drepturilor omului. Prevenirea violentei, protectia victimelor si trimiterea in judecata a infractorilor sunt punctele cheie ale documentului, se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii remis vineri AGERPRES.

  In expunerea sa, ministrul Rovana Plumb a mai declarat ca Romania isi asuma respectarea drepturilor fundamentale ale femeilor si promovarea masurilor active de eliminare a violentei asupra acestora.

  Conventia de la Istanbul devine, astfel, cel mai complex instrument menit sa aplice norme unitare de prevenire a unui fenomen grav si amplu, care nu se opreste la granitele unui stat.

  Din delegatia Romaniei prezenta la Strasbourg mai fac parte Aurelia Cristea, ministrul pentru Dialog Social, si Ioana Cazacu, secretar de stat in Departamentul pentru Egalitate de ?anse. La semnarea documentului, au mai fost prezenti membri ai delegatiei romane ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

  Rovana Plumb a felicitat toate statele care pana la acest moment au semnat si ratificat Conventia de la Istanbul si a tinut sa ii asigure pe partenerii internationali ca Romania va avea o politica de toleranta zero fata de orice acte de violenta directionate impotriva femeilor.

  Pana in prezent, Conventia a fost semnata de 24 de state si ratificata de alte 11.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-27 :: Titlu: CITR: Legea insolventei prevede inventarierea averii debitorului in 60 de zile de la deschiderea procedurii

  Noua Lege a Insolventei, care intra in vigoare sambata, prevede inventarierea averii debitorului in termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii, conditii similare pentru creditorul privat si cel bugetar, referitor cu statutul ajutorului de stat, si masuri pentru descurajarea unor planuri neviabile, doar pentru a beneficia de asa-numitul "hair-cut" al creantelor.

  Acestea sunt doar cateva din beneficiile pe care specialistii Casei de Isolventa Transilvania (CITR) considera ca la va aduce noul act normativ pentru mediul de afaceri din Romania. "In forma finala a legii au fost introduse noi standarde benefice pentru procedura, precum cel al inventarierii averii debitorului in termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii, stabilirea unui termen redus pentru perioada observatiei etc. Sunt practici pe care CITR le sustine de multa vreme, intrucat ele asigura fluenta procedurii", se arata intr-un comunicat al CITR transmis, vineri, AGERPRES.

  De asemenea, in opinia specialistilor CITR, Legea raspunde si unor dileme ale legislatiei anterioare, cum sunt, de exemplu, actiunile creditorului bugetar in procedura. "Un astfel de concept este testul creditorului privat, extrem de util, in special aplicat problematicii ajutorului de stat raportat la reducerea creantelor bugetare. Testul analizeaza daca statul, in calitatea sa de creditor privat, urmareste maximizarea sanselor de a recupera intreaga datorie.

  Daca un creditor privat, pus in aceleasi conditii cu creditorul bugetar, ar accepta o reducere a creantei sale prin plan, o eventuala acceptare de catre creditorul bugetar a unui plan care propune reducerea creantei sale nu constituie ajutor de stat", se mai arata in comunicatul citat.

  O alta noutate importanta este posibilitatea acordata creditorilor si administratorului judiciar de a formula obiectiuni impotriva rapoartelor de evaluare. Potrivit expertilor CITR, noua lege prevede ca eventualele obiectiuni vor fi solutionate de catre judecatorul sindic, iar in cazul admiterii contestatiei, evaluatorul este obligat sa raspunda obiectiunilor.

  "In situatia in care raspunsul nu e satisfacator, judecatorul poate dispune efectuarea unei noi expertize. Posibilitatea de a chestiona aceste rapoarte de evaluare, insotita de controlul judiciar al judecatorului sindic, va asigura corectitudinea lor si un cadru mai securizant pentru participantii la procedura", se subliniaza in comunicat.

  O prevedere de asemenea importanta, in cazul intrarii in faliment prin esuarea reorganizarii, este revenirea la tabelul definitiv al tuturor creantelor impotriva debitorului si renasterea creantelor reduse prin plan. Astfel este descurajata propunerea unor planuri neviabile, doar pentru a beneficia de asa-numitul hair-cut al creantelor.

  "Nu in ultimul rand, un pas inainte este si introducerea in Lege a unor mecanisme clare si eficiente pentru protejarea creantei finantatorilor din perioadele de observatie si reorganizare, mecanism cunoscut sub denumirea de new money priviledge", se mai arata in comunicat. In opinia expertilor citati, aceasta prevedere este un foarte mare progres legislativ, cu efecte pozitive asupra mediului de afaceri.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-06-27 :: Titlu: Legea 83/2014 reglementeaza inventiile de serviciu

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 471/2014 a fost publicata Legea 83/2014 privind inventiile de serviciu.

  Legea se aplica inventiilor create de un inventator individual sau de un grup de inventatori atunci cand inventatorul individual sau cel putin un membru al grupului de inventatori este salariat al unei persoane juridice:
  a) de drept privat;
  b) de drept public.

  Legea se aplica inventiilor prevazute mai sus, care pot fi protejate prin brevet de inventie sau prin model de utilitate inregistrat.

  Inventiile de serviciu sunt inventiile prevazute la art.1, care indeplinesc urmatoarele conditii:
  a) au rezultat din exercitarea atributiilor de serviciu ale inventatorului, incredintate in mod expres in cadrul contractului individual de munca si in fisa postului sau stabilite prin alte acte obligatorii pentru inventator, care prevad o misiune inventiva;
  b) s-au obtinut, pe durata contractului individual de munca, precum si pe o perioada de maximum 2 ani de la incetarea acestuia, dupa caz, prin cunoasterea sau utilizarea experientei angajatorului prin folosirea mijloacelor materiale ale angajatorului, ca urmare a pregatirii si formarii profesionale dobandite de inventatorul salariat prin grija si pe cheltuiala angajatorului ori prin utilizarea unor informatii rezultate din activitatea angajatorului sau puse la dispozitie de acesta.

  Misiunea inventiva prevazuta la alin. (l) lit. a) stabileste domeniul tehnologic in care se incadreaza problema sau problemele tehnice pentru a caror rezolvare inventatorul salariat are o obligatie contractuala sau care decurge din alte acte obligatorii sa aduca o contributie creativa corespunzator atributiilor de serviciu.

  Textul integral al Legii: Legea 83/2014 reglementeaza inventiile de serviciu
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-27 :: Titlu: BNR: Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au crescut cu 0,1% in mai, pana la 215,175 miliarde lei

  Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali s-au majorat in luna mai 2014 cu 0,1% fata de luna aprilie 2014, pana la nivelul de 215,175 miliarde de lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei transmise, joi, AGERPRES.

  Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au scazut cu 0,6%, depasind 81,306 miliarde de lei. La 31 mai 2014, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat o crestere de 6,5% (5,5% in termeni reali) fata de 31 mai 2013.

  Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au majorat cu 1,5%, pana la 58,456 miliarde de lei. La 31 mai 2014, depozitele in lei ale persoanelor juridice au crescut cu 11,2% (10,1% in termeni reali) fata de 31 mai 2013.

  Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, s-au redus cu 0,3%, pana la nivelul de peste 75,412 miliarde de lei (exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 0,8%, pana la 17,145 miliarde de euro). Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 3,4% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor s-au majorat cu 2,9%).

  Depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 1,6% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 1,1%), iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) exprimate in lei s-au majorat cu 6,9% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane juridice au crescut cu 6,4%).

  Potrivit datelor BNR, soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in luna mai 2014 cu 0,6% in termeni reali fata de luna aprilie 2014, pana la nivelul de 216,945 miliarde de lei.

  Creditul in lei a crescut cu 1,2% in termeni reali, in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 1,9 la suta (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 0,7%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Agerpres

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-27 :: Titlu: Guvernul a adoptat ordonanta prin care se reglementeaza deduceri pentru creditele persoanelor fizice

  Guvernul a adoptat in sedinta de joi ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului fiscal prin care se reglementeaza unele deduceri pentru credite in cazul persoanelor fizice cu venituri mici.

  Potrivit unui comunicat de presa remis AGERPRES, "prin aceste facilitati fiscale acordate populatiei indatorate se urmareste majorarea veniturilor disponibile si, de aici, cresterea consumului cu efecte favorabile asupra cresterii economice".

  Pentru a beneficia de deducerea speciala lunara pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie sa realizeze venituri brute din salarii, la functia de baza sau venituri brute din pensii de pana la 2.200 lei, inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea.

  Persoanele fizice, titulare ale unor contracte de credite supuse restructurarii conform legii au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere speciala pentru credite, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se afla functia de baza.

  Deducerea se acorda lunar, pentru o singura sursa de venit si reprezinta rata creditului de dupa incheierea perioadei de diminuare a ratei, nu mai mult de 900 lei, in anumite conditii, pe baza documentelor justificative emise de imprumutator.

  Facilitatea fiscala se va acorda pe cel mult doi ani, atata timp cat debitorul isi onoreaza corespunzator serviciul datoriei.

  Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul sedintei de Guvern ca joi va fi adoptata ordonanta care permite injumatatirea ratei la banca pe o perioada de doi ani.

  "Vreau sa anunt public ca astazi avem pe ordinea de zi si vom adopta o ordonanta de modificare, e vorba de creditul fiscal, acea prevedere care permite celor care au rate la banca sa li se injumatateasca rata pe o perioada de doi ani, iar noi vom suporta deducand din impozit dobanda suplimentara. Vreau doar sa spun ca daca am facut ceea ce trebuia pentru mediul de afaceri, am pastrat cota unica, scutim de impozit profitul reinvestit chiar de la 1 iulie si reducem CAS de la 1 octombrie, si multumesc Senatului care a votat deja aceasta lege, trebuie si pe partea sociala. Am dat intai pensiile, salariile, am redus CAS-ul, de la 1 iulie se mareste salariul minim la 900 de lei si acest nou sprijin pentru cei care au rata la banci ne va ajuta nu doar pe plan social, dar si pe plan economic, pentru ca raman mai multi bani in economie si asta e un lucru extrem, extrem de important", a spus Ponta.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Afacerilor Europene :: Data: 2014-06-27 :: Titlu: Noi masuri pentru buna gestionare a fondurilor europene alocate Romaniei

  Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de astazi, 26 iunie a.c., noi masuri de sprijin pentru asigurarea unei bune gestiuni financiare a fondurilor europene atat de catre beneficiari cat si de catre autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene.

  "Nivelul corectiilor financiare ce pot fi aplicate beneficiarilor care nu respecta intocmai principiile europene si prevederile legislatiei in vigoare devine mai flexibil, penalizarea beneficiarilor aplicandu-se in functie de gravitatea abaterii savarsite. Prin aceste reglementari urmarim imbunatatirea si eficientizarea mecanismului de prevenire si gestionare a neregulilor tinand cont de experienta avuta in utilizarea fondurilor de preaderare si a celor alocate Romaniei pentru actuala perioada de programare. Aceste reglementari urmeaza sa fie aplicate si in perioada de programare 2014 -2020. Suplimentar, permitem Autoritatilor de Management sa nu mai sanctioneze beneficiarii pentru nereguli care nu au impact financiar”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Actele normative adoptate in sedinta de Guvern de astazi sunt Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/ sau a fondurilor publice nationale aferente acestora, respectiv Hotararea Guvernului privind stabilirea ratelor aferente reducerilor procentuale/ corectiilor financiare aplicabile pentru abaterile prevazute in anexa la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/ sau a fondurilor publice nationale aferente acestora. Modificarile aprobate coreleaza prevederile din legislatia nationala cu cele ale reglementarilor europene.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 iunie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 iunie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3847 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0097 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2205 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0097 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4833 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0016 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6036 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0087 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2305 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 iunie 2014

  In data de 26 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 469/2014 - M. Of. 469/2014 [M. Of. 469 / 26 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 470/2014 - M. Of. 470/2014 [M. Of. 470 / 26 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 471/2014 - M. Of. 471/2014 [M. Of. 471 / 26 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 472/2014 - M. Of. 472/2014 [M. Of. 472 / 26 iunie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-06-26 :: Titlu: Legea 78/2014 privind activitatea de voluntariat

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 469/2014 a fost publicata Legea 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania.

  Legea reglementeaza participarea persoanelor fizice la activitatile de voluntariat desfasurate in folosul altor persoane sau al societatii, organizate de persoane juridice de drept public sau de drept privat fara scop lucrativ.
  Voluntariatul este un factor important in crearea unei piete europene competitive a muncii si totodata in dezvoltarea educatiei si formarii profesionale, precum si pentru cresterea solidaritatii sociale.

  Statul roman recunoaste valoarea sociala a activitatilor de voluntariat ca expresie a cetateniei active, a solidaritatii si responsabilitatii sociale, precum si valoarea profesionala ca expresie a dezvoltarii personale, profesionale, interculturale si lingvistice a persoanelor care desfasoara aceste activitati.
  Statul sustine dezvoltarea miscarii de voluntariat la nivel local, national si international, cu respectarea independentei si diversitatii acesteia, in scopul indeplinirii sale artistice si culturale, sportive si recreative, educationale, stiintifice, de cercetare, de tineret, de reprezentare, de mediu, de sanatate, sociale, de solidaritate, de dezvoltare comunitara, de ajutor umanitar, civic si filantropic si altele asemenea.
  Statul roman sprijina dezvoltarea voluntariatului prin toate institutiile sale care activeaza in domenii in care se desfasoara activitati de voluntariat potrivit legii.

  Textul integral al Legii: Legea 78/2014 privind activitatea de voluntariat
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-26 :: Titlu: BNR: Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au crescut cu 0,1% in mai, pana la 215,175 miliarde lei

  Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali s-au majorat in luna mai 2014 cu 0,1% fata de luna aprilie 2014, pana la nivelul de 215,175 miliarde de lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei transmise, joi, AGERPRES.

  Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au scazut cu 0,6%, depasind 81,306 miliarde de lei. La 31 mai 2014, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat o crestere de 6,5% (5,5% in termeni reali) fata de 31 mai 2013.

  Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au majorat cu 1,5%, pana la 58,456 miliarde de lei. La 31 mai 2014, depozitele in lei ale persoanelor juridice au crescut cu 11,2% (10,1% in termeni reali) fata de 31 mai 2013.

  Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, s-au redus cu 0,3%, pana la nivelul de peste 75,412 miliarde de lei (exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 0,8%, pana la 17,145 miliarde de euro). Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 3,4% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor s-au majorat cu 2,9%).

  Depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 1,6% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 1,1%), iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) exprimate in lei s-au majorat cu 6,9% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane juridice au crescut cu 6,4%).

  Potrivit datelor BNR, soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in luna mai 2014 cu 0,6% in termeni reali fata de luna aprilie 2014, pana la nivelul de 216,945 miliarde de lei.

  Creditul in lei a crescut cu 1,2% in termeni reali, in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 1,9 la suta (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 0,7%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-26 :: Titlu: Ponta: Pe 2 noiembrie va fi primul tur al alegerilor prezidentiale, pe 16 noiembrie al doilea tur

  Premierul Victor Ponta a anuntat joi, in sedinta de guvern, ca Executivul va adopta o hotarare care va stabili ca primul tur al alegerilor prezidentiale va avea loc pe 2 noiembrie iar cel de-al doilea tur - pe 16 noiembrie.

  E (pe ordinea de zi — n.r.) si hotararea de guvern cu data (alegerilor prezidentiale — n.r.): 2 noiembrie, 16 noiembrie — alegerile prezidentiale", a spus prim-ministrul.

  Premierul a adaugat ca joi va fi discutata si Ordonanta de urgenta privind modificarea legii pentru alegerea presedintelui Romaniei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-26 :: Titlu: Micii romanesti pot fi comercializati pe piata europeana din 25 iunie

  Micii romanesti pot fi comercializati pe piata europeana incepand de miercuri, 25 iunie, data la care a intrat in vigoare regulamentul Comisiei Europene privind utilizarea anumitor aditivi alimentari in preparatele din carne.

  "In data de 5 iunie a.c., a fost publicat in Jurnalul Oficial al UE nr. L166/ 11 Regulamentul Comisiei nr. 601/ 2014 care amendeaza Anexa II la Regulamentul 1333/ 2008 in ceea ce priveste categoriile de carne si utilizarea anumitor aditivi alimentari in preparatele din carne. Regulamentul 601/ 2014 al Comisiei prevede printre altele, fabricarea pastei de mici dupa reteta originala si comercializarea micilor realizati din aceasta pe piata nationala, dar si la nivel european. Precizam ca Regulamentul 601/ 2014 va intra in vigoare la 25 iunie 2014, ca atare consumatorul roman si nu numai se poate bucura in continuare de savoarea micilor romanesti", preciza Ministerul Agriculturii intr-un comunicat transmis la inceputul lunii iunie.

  Conform sursei citate, Reprezentanta Romaniei la Bruxelles, sustinuta de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si de organizatiile de producatori si procesatori din sector, au finalizat astfel demersurile necesare pentru includerea in lista mentionata in Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/ 2008 a componentilor utilizati la fabricarea pastei de mici.

  Scopul reuniunilor la Bruxelles a fost acela de a permite reprezentantilor industriei agroalimentare din Romania sa explice Comisiei justificarea tehnologica a utilizarii aditivilor printre care si bicarbonatul de sodiu, in vederea identificarii unei solutii practice de a modifica Anexa II la Regulamentul 1129 /2011 pentru a include acesti aditivi.

  Decizia cea mai importanta privind dosarul autorizarii aditivilor bicarbonat de sodiu si carmin la prepararea mititeilor romanesti a fost luata in data de 10 martie in Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala (SCFCAH), prin obtinerea unui vot favorabil care permitea includerea aditivilor necesari pastei de mici in legislatia actuala a Uniunii Europene.

  Nu mai putin de noua state membre beneficiaza de pe urma deciziei din 10 martie a SCFCAH, potrivit careia au fost autorizati mai multi aditivi pentru utilizare la prepararea anumitor produse, printre care si micii romanesti.

  In urma votului din SCFCAH, a fost autorizata la nivelul CE folosirea unor aditivi in preparate precum 'Kasseler', 'Bräte' si 'Surfleisch' din Germania si Austria, 'lomo adobado', 'pincho moruno', 'careta adobado' si 'costillas adobadas' din Spania, 'toorvorst' si 'ahjupraad' din Estonia, 'gyros', 'souvlaki', 'bifteki', 'soutzoukaki' si 'kebap' din Grecia, mici din Romania, 'cevapcici', 'pljeskavice' din Croatia, dar si in sunca sarata de Craciun din Finlanda.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 iunie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 iunie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3944 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0026 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2302 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0059 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4817 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0012 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6123 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0006 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2309 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 iunie 2014

  In data de 25 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 463/2014 - M. Of. 463/2014 [M. Of. 463 / 25 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 464/2014 - M. Of. 464/2014 [M. Of. 464 / 25 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 465/2014 - M. Of. 465/2014 [M. Of. 465 / 25 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 466/2014 - M. Of. 466/2014 [M. Of. 466 / 25 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 467/2014 - M. Of. 467/2014 [M. Of. 467 / 25 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 468/2014 - M. Of. 468/2014 [M. Of. 468 / 25 iunie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-25 :: Titlu: CCR: Confiscarea extinsa nu se aplica bunurilor dobandite inainte de intrarea in vigoare a Legii 63/2012

  Confiscarea extinsa nu se aplica bunurilor dobandite inainte de intrarea in vigoare a Legii 63 din 17 aprilie 2012, a decis miercuri Curtea Constitutionala a Romaniei.

  Plenul Curtii a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 118 din Codul penal din 1969.

  "In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a admis exceptia si a constatat ca dispozitiile art.118? alin.(2) lit.a) din Codul penal din 1969 sunt constitutionale in masura in care confiscarea extinsa nu se aplica bunurilor dobandite inainte de intrarea in vigoare a Legii nr.63 din 17 aprilie 2012 pentru modificarea si completarea Codului penal al Romaniei si a Legii nr.286/2009 privind Codul penal", se arata intr-un comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES.

  Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Tribunalului Timis.

  Argumentatiile retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Cloud Business Solutions :: Data: 2014-06-25 :: Titlu: Ce soft pentru avocati se potriveste fiecarui profesionist

  Softurile pentru cabinetele de avocatura si pentru avocati in general se vor transforma intr-o constanta caracteristica acestui domeniu de activitate. Motivul pentru care popularitatea acestor programe se afla in continua crestere este faptul ca acestea au un rol vital in stabilirea de proceduri, in organizare si in eliminarea erorilor umane.

  Optiunile unui soft pentru avocati sunt diferite de la un program la altul, in functie de cel care a creat aplicatia. De cele mai multe ori, utilizatorii trebuie sa caute programul care se potriveste cel mai bine nevoilor din biroul propriu.

  Este foarte important ca fiecare avocat care doreste sa cumpere astfel de aplicatii pentru uzul propriu sa verifice nivelul de adaptabilitate al aplicatiei. De exemplu, daca exista sansa ca, undeva in viitor, cabinetul de avocatura sa schimbe radical domeniul cazurilor pe care le preia sau sa schimbe procedurile, atunci ar fi bine ca programul cumparat sa fie unul flexibil, care sa se poata modifica odata cu schimbarile din firma.

  5 motive sa folosesti un soft pentru avocati

  Fiecare avocat are nevoie, in primul rand, de un sistem care sa se potriveasca modului sau de lucru. Inainte de a cumpara sau a se abona pentru a folosi o astfel de aplicatie este indicat sa existe o discutie cuprinzatoare cu producatorul programului pentru a stabili exact care sunt nevoile firmei si cum poate o astfel de aplicatie sa ajute.


  Ce fel de aplicatii exista:

  1. Sisteme traditionale de software - Aceste programe sunt instalate pe servere interne, aflate in sediul cabinetului de avocatura. Aplicatia poate fi accesata numai de la anumite calculatoare si numai din interiorul firmei. Metoda de stocare a datelor pe servere proprii este invechita. Cei mai multi profesionisti nu apeleaza la un astfel de sistem pentru ca el implica si colaborarea cu un specialist IT, sume mari cheltuite pe servere si spatiu extins care trebuie alocat cerintelor de ordin tehnic.

  2. Sisteme moderne care stocheaza informatiile in cloud - Potrivit tendintei din Europa de Vest, cele mai cautate softuri pentru cabinetele de avocatura sunt cele cu stocare pe servere externe (stocare in cloud), care nu implica niciun fel costuri pentru echipamente sau intretinere tehnica. Mai mult, astfel de sisteme, asa cum este de altfel si Aplicatia apisLEX, au avantajul ca pot fi accesate de oriunde, de la orice calculator, smartphone si tableta, doar printr-o conexiune la Internet. Plata pentru astfel de programe se face in cel mai convenabil mod, sub forma de abonament lunar.

  3. Sisteme hibrid - Exista si sisteme care pot fi folosite atat intern, cu circuit inchis, cat si extern, in varianta in cloud.

  Putini stiu ca astfel de programe de management pentru avocati sunt foarte populare in Marea Britanie, Statele Unite si Canada. Primele soft-uri specializate pe teme juridice au aparut inca de la inceputul anilor ’80. Bineinteles, vorbim despre variante mult mai simpliste si mai putin performante, insa este de retinut ca nevoia de a automatiza fluxul de lucru si de a organiza datele intr-un sistem informatic a aparut inca de acum 30 de ani.

  La ora actuala, cel mai performant sistem in cloud din Romania care se poate personaliza in totalitate in functie de cerintele fiecarui client este Aplicatia apisLEX.

  Aplicatia apisLEX ofera avocatilor un sistem performant de gestionare a dosarelor si a contractelor. Cu un astfel de program, facturarea si incasarea onorariilor se realizeaza mult mai simplu si organizat. Pentru managerii cabinetelor de avocatura, Aplicatia apisLEX este dotata cu modul de pontaj si gestionare a fluxului de lucru, crescand astfel productivitatea firmei. In plus, pentru cei care vor sa fie notificati atunci cand trebuie sa se prezinte in instanta, aplicatia poate fi setata sa anunte utilizatorul cu privire la termenele si sedintele programate. Aplicatia este integrata cu serviciu de email si poate fi accesata online atat de pe laptop cat si de pe tableta si telefon.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-06-25 :: Titlu: POS CCE si POS DRU pot avea absorbtie de 100% la final de 2015

  Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat astazi, 25 iunie a.c., la reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, eveniment desfasurat la sediul MFE.

  "Doresc sa plecam in aceasta discutie de la ideea ca trebui sa ajungem la minimum 500 de milioane de euro, valoarea facturilor trimise catre Comisia Europeana pana la final de an, pentru a evita pierderi de bani asa cum s-a intamplat in trecut, cand din incompetenta, s-au pierdut aproximativ 20 milioane de euro din cauza unui fost sef al Autoritatii de Management. De asemenea, fac apel catre beneficiari sa foloseasca noul sistem de decontare pentru ca trebuie sa intelegem ca momentul 2015, pana la care trebuie finalizate contractele, este foarte aproape. Cu cat semnam mai repede, cu atat cresc sansele sa finalizam la timp implementarea acestora. Este adevarat ca banii sunt folositi din ce in ce mai eficient, dar doresc sa ma asigur ca vom continua sa mergem pe acest drum", a subliniat ministrul Eugen Teodorovici.

  Acesta a reamintit ca MFE, in calitate de coordonator al activitatii AM POS CCE, a suplimentat bugetul apelului pentru proiectele de investitii mari pentru IMM-uri astfel incat sa poata fi semnate pana la sfarsitul acestei luni peste 90 de proiecte de pe lista de rezerva in valoare de peste 80 de milioane de euro, decizie luata ca urmare a angajamentului Guvernului de a continua masurile deja adoptate si de a consolida rezultate macroeconomice.

  "Trebuie sa fim atenti sa identificam zonele cu risc astfel incat sa realocam banii spre proiecte sigure. Romania nu trebuie sa piarda niciun ban. POS CCE si POS DRU pot avea absorbtie de 100% la final de 2015. Cat priveste urmatorul cadru financiar, in prima parte a lunii iulie a.c. trimitem oficial Comisiei prima varianta a Programului Operational Competitivitate. Vreau sa incepem sa lansam cereri de proiecte pentru acele finantari care au impact real in economie; nu vreau sa cheltuim banii doar pentru a-i cheltui. Este necesar un efort national pentru a da un semnal clar in piata, iar beneficiarii privati din Romania sa isi schimbe parerea cu privire la maniera de lucru abordata de actualul guvern. Doresc un sistem cat mai simplu, cu putine reguli, dar ferme. Cine le incalca, sa plateasca, indiferent ca vorbim aici de beneficiari sau de membri ai administratiei", a punctat ministrul Fondurilor Europene.

  Eugen Teodorovici a mai subliniat ca, asa cum a solicitat si Comisia Europeana, fondurile europene nu trebuie sa devina un subiect de disputa politica.

  La randul sau, prezent la eveniment, Marian Raduta, reprezentant al Comisiei Europene, a declarat ca Romania se afla intr-un moment extrem de important din perspectiva perioadei de programare 2014 – 2020 si ca sunt notabile aspectele pozitive inregistrate de la ultimul Comitet de Monitorizare a programului in actuala perioada 2007 – 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-25 :: Titlu: OUG 40/2014 aduce modificari si masuri fiscale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 455/2014 a fost publicata OUG 40/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscale.

  Actul administrativ fiscal se emite in scris, pe suport hartie sau in forma electronica.

  Actul administrativ fiscal emis pe suport hartie cuprinde urmatoarele elemente:
  a) denumirea organului fiscal emitent;
  b) data la care a fost emis si data de la care isi produce efectele;
  c) datele de identificare a contribuabilului sau a persoanei imputernicite de contribuabil, dupa caz;
  d) obiectul actului administrativ fiscal;
  e) motivele de fapt;
  f) temeiul de drept;
  g) numele persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii;
  h) semnatura persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii, precum si stampila organului fiscal emitent;
  i) posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestatiei si organul fiscal la care se depune contestatia;
  j) mentiuni privind audierea contribuabilului.

  Actul administrativ fiscal emis in forma electronica cuprinde elementele prevazute la alin. (2), cu exceptia elementelor prevazute la lit. h).

  Actul administrativ fiscal emis de organele fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in forma electronica se semneaza cu semnatura electronica extinsa a Ministerului Finantelor Publice, bazata pe un certificat calificat.

  Actul administrativ fiscal emis de compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale in forma electronica se semneaza cu semnatura electronica extinsa a autoritatii administratiei publice locale din care face parte organul fiscal emitent, bazata pe un certificat calificat.

  Actul administrativ fiscal emis in conditiile alin. (2) prin intermediul unui centru de imprimare masiva este valabil si in cazul in care nu poarta semnatura persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii, si stampila organului emitent, daca indeplineste cerintele legale aplicabile in materie.

  Prin ordin al ministrului finantelor publice se stabilesc categoriile de acte administrative fiscale care se emit in conditiile alin. (6) de catre organele fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

  Textul integral al Ordonantei de urgenta: OUG 40/2014 aduce modificari si masuri fiscale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-26 :: Titlu: 11.030 de societati au intrat in insolventa in primele cinci luni, cu 13,47% mai putine fata de 2013

  Numarul societatilor intrate in insolventa a scazut, in primele cinci luni din 2014, cu 13,47%, comparativ cu cel din perioada similara a anului trecut, la 11.030, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

  Cel mai mare numar de firme intrate in insolventa a fost inregistrat in municipiul Bucuresti — 1.853 (in crestere cu 7,05% fata de primele 5 luni din 2013) si in judetele Bihor — 717 (plus 6,22%), Prahova — 551 (plus 86,15%) si Brasov — 505 (minus 6,48%).

  La polul opus, cu cele mai putine societati intrate in insolventa, se afla judetele Calarasi — 41 (in scadere cu 43,84% fata de perioada ianuarie-mai 2013), Neamt — 61 (minus 56,74%), Vaslui — 66 (minus 70,54%) si Teleorman — 69 (minus 11,54%).

  In primele 5 luni ale acestui an au fost inmatriculate 46.772 persoane fizice si juridice, cu 11,24% mai putine fata de de perioada similara a anului trecut, cand numarul inmatricularilor s-a ridicat la 52.692.

  Cele mai multe inmatriculari au avut loc in municipiul Bucuresti — 7.944 (minus 5,79% comparativ cu perioada ianuarie-mai 2013) si in judetele Cluj — 2.776 (plus 2,02%), Timis — 2.171 (minus 12,99%), Bihor — 1.765 (minus 12,01%) si Ilfov — 1.757 (plus 2,69%).

  Numarul cel mai mic de inmatriculari persoane fizice si juridice a fost inregistrat in judetele Vaslui — 359 (minus 38,74% fata de primele 5 luni ale anului trecut), Ialomita — 388 (minus 24,81%) si Covasna — 391 (minus 0,51%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 iunie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 iunie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3918 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0053 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2243 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0131 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4805 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.03 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6117 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0012 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.231 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 iunie 2014

  In data de 24 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 459/2014 - M. Of. 459/2014 [M. Of. 459 / 24 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 460/2014 - M. Of. 460/2014 [M. Of. 460 / 24 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 461/2014 - M. Of. 461/2014 [M. Of. 461 / 24 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 462/2014 - M. Of. 462/2014 [M. Of. 462 / 24 iunie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-24 :: Titlu: Vier Pfoten cere ASPA si tuturor municipalitatilor din tara sa inceteze uciderea maidanezilor

  Vier Pfoten cere ASPA si tuturor municipalitatilor din tara sa inceteze uciderea maidanezilor, in caz contrar, persoanele implicate in nerespectarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti (CAB) prin care omorarea acestora se suspenda raspunzand penal pentru cheltuirea ilegala a banilor publici, potrivit unui comunicat al organizatiei.

  "Vrem sa fie foarte clar ca ASPA si toate primariile trebuie sa se supuna deciziei Curtii de Apel. În caz contrar acestea comit un abuz, iar persoanele implicate vor raspunde penal pentru nerespectarea unei decizii a Curtii si pentru cheltuirea ilegala a banilor publici", a declarat directorul de campanii al Vier Pfoten, Gabriel Paun.

  Guvernul are optiunea de a face recurs impotriva deciziei CAB. Acesta poate fi facut dupa ce Executivul va primi comunicarea deciziei si ar urma sa ajunga la Curtea Suprema.

  "Recursul poate fi o optiune, insa doar va amana sansa de a incepe o colaborare constructiva", considera Paun. El crede ca este mult mai rational sa se inceapa lucrul cu specialistii potriviti la intocmirea unei noi si mai bune ordonante de urgenta.

  Potrivit Vier Pfoten, hotararea de suspendare data de instanta este executorie de drept, deci cu directa aplicare, uciderea cainilor fiind suspendata incepand de vineri, insa ASPA continua sa ucida caini fara stapan.

  Reprezentantul ASPA, Razvan Bancescu, a declarat luni intr-o conferinta de presa ca uciderile vor continua pana cand Curtea de Apel va trimite o comunicare oficiala a deciziei si ca va solicita Guvernului sa grabeasca atacarea deciziei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-24 :: Titlu: Olteanu (BNR): Reluarea creditarii va fi determinata de nevoia bancilor de a face profit

  Reluarea creditarii nu depinde, decat din punct de vedere contabil, de scoaterea in afara bilantului a creditelor neperformante, ci va fi determinata de nevoia bancilor de a face profit, a declarat marti viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, in cadrul unei conferinte de profil.

  "Am sugerat bancilor ca ar fi bine sa scoata in afara bilantului acele credite neperformante fara speranta de recuperare si care sunt provizionate pentru a-si usura din punct de vedere contabil capacitatea de relansare a creditarii in noile circumstante in care accesul la fonduri nu mai este o dificultate si nivelul dobanzilor la lei a facut pentru prima data extrem de atractiva creditarea in moneda nationala. (...)

  Curatirea bilantului poate fi mai degraba o premisa contabila, dar premisa reala va fi data de presiunea economiei reale, nu neaparat o presiune a cererii de credite, cat de nevoia bancilor de a face profit", a explicat Bogdan Olteanu.

  El a precizat ca resursele potentiale de profit ale bancilor s-au ingustat, avand in vedere ca randamentele tuturor titlurilor de stat au scazut semnificativ in acesti ani, deci este posibil ca bancile sa se intoarca catre activitatea traditionala de banking, care e aceea de acordare de credite pe baza depozitelor atrase.

  Oficialul BNR a adaugat ca activitatea de creditare va fi insotita de dificultati, dar reprezinta si sansa de a derula o serie de politici publice, in special in zona garantarii creditelor pentru IMM-uri.

  Referitor la reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale bancilor, viceguvernatorul BNR a spus ca banca centrala isi mentine aceasta intentie, mai degraba pe termen mediu. El a precizat ca, in prezent, exista inca surplus de lichiditate in moneda nationala pe piata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-23 :: Titlu: Ministrul pentru IMM-uri isi va trimite subordonatii sa lucreze o zi pe luna in mediul privat

  Sefii directiilor din Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism (DIMMMAT) vor lucra o zi pe luna in mediul privat pentru a cunoaste mai bine problemele intreprinzatorilor, a anuntat, luni, Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, la lansarea Programului Romania Hub.

  "Antreprenor pentru o zi este un proiect care mie imi este foarte drag si pe care am tinut sa il implementez in cadrul programului Romania Hub. Prin acest program, sefii directiilor din minister vor petrece o zi pe luna in cadrul unei IMM, pentru a-i aduce mai aproape de realitatea economica si de modalitatile in care intreprinzatorii lucreaza, cu speranta ca odata intorsi in minister, politicile si actiunile acestora vor fi mai eficiente si mai aproape de mediul de afaceri", a spus Florin Jianu.

  Romania Hub este o initiativa a DIMMMAT care are ca obiectiv crearea unei platforme comune dedicate antreprenoriatului, reunind sub aceeasi umbrela actori guvernamentali, neguvernamentali, precum si institutii de invatamant si companii. In cadrul acestui program vor fi organizate ateliere de pregatire a tinerilor care isi doresc sa devina antreprenori precum si intalniri intre mediul de afaceri si reprezentanti ai institutiilor publice. Totodata, in cadrul acestei initiative vor fi incheiate parteneriate cu entitati guvernamentale si neguvernamentale in baza carora se va oferi consiliere celor interesati.

  "Conform datelor de la Registrul Comertului, la 15 iunie 2014, sporul de creare de noi firme a fost de 12.000, adica sunt peste 40.000 de noi firme create si circa 30.000 care au fost radiate. Sigur, si nu trebuie negat acest lucru, este inca o rata mare de inchidere, de radiere de firme. Am cerut colegilor mei sa faca o analiza a acestui fenomen, sa vedem ce se intampla, unde trebuie sa actionam si ce politici trebuie aplicate pentru a micsora pe cat mai mult numarul firmelor care isi inceteaza activitatea", a spus ministrul Jianu.

  Programul Romania Hub este un concept prin care DIMMMAT isi propune sa aduca impreuna initiativele antreprenoriale independente din Romania si sa le promoveze in mod comun cu alte institutii si ministere. Romania Hub nu va necesita alocari financiare suplimentare de la Guvern, iar cei care vor beneficia de acest program au la dispozitie personalul deja angajat in DIMMMAT si in ministerele partenere, precum Ministerul Educatiei sau Ministerul Tineretului si Sportului. De asemenea, programul se bazeaza pe mentorat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-23 :: Titlu: Cernat (ANRE): Taxa pe stalp platita de Hidroelectrica si Nuclearelectrica se va regasi din iulie in factura populatiei

  Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va recunoaste in tarifele platite de populatie, de la 1 iulie, jumatate din taxa pe constructiile speciale pe care o vor plati in acest an Hidroelectrica si Nuclearelectrica, a declarat, luni, Marian Cernat, director in cadrul ANRE, prezent la Forumul Energetic Regional FOREN 2014.

  "Vom recunoaste in tarife jumatate din taxa pe constructiile speciale pe care o vor plati in acest an cei doi producatori de energie care livreaza electricitate populatiei, respectiv Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Nu s-au finalizat inca calculele privind pretul final de la 1 iulie", a spus Cernat.

  El a mentionat ca, in cazul Hidroelectrica, este vorba de o majorare de 10,5 lei pe MWh, iar, la Nuclearelectrica, de 8,3 lei pe MWh.

  Intrebat daca se ia in calcul si o reducere a facturii, ca urmare a faptului ca, in acest an, consumatorii trebuie sa recupereze o parte din contributia cu certificatele verzi, platita de doua ori in perioada 2012-2013, oficialul ANRE a raspuns negativ.

  Potrivit unor surse din ANRE, taxa pe stalp care urmeaza sa fie recunoscuta in pret ar avea o influenta in tariful final intre 1,4% si 2,4%.

  Hidroelectrica are de platit 150 de milioane de lei, iar Nuclearelectrica, de 90 de milioane de lei in acest an in contul taxei pe constructiile speciale.

  Saptamana trecuta, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, a declarat ca pretul reglementat al energiei electrice va scadea din iulie 2014, dupa ce, timp de sase luni, componenta de certificate verzi a fost platita de doua ori de consumatorii finali.

  "Pe zona pe care o coordonez, va veni o economie in factura", a spus Calota, care gestioneaza sectorul energiilor regenerabile.

  Intrebat daca va fi o ieftinire semnificativa, el a precizat ca o decizie finala privind procentul de reducere va fi luata in sedinta Comitetului de Reglementare din perioada urmatoare.

  "Autoritatea face o evaluare si o regularizare de doua ori pe an. Din nefericire, anul 2012 a fost unul special, precum bine stiti, cand Autoritatea s-a reorganizat. Eu nu caut scuze si nu scuz. Este, pana la urma, o greseala — in primul rand una de comunicare si mai ales in urmarirea mai atenta a operatorilor de distributie si furnizare in relatia cu consumatorul final", a adaugat oficialul ANRE.

  Intrebat cine este vinovat de situatia creata, el nu a raspuns.

  Calota a mai spus ca au fost mai multe cifre vehiculate, intrucat, simultan cu regularizarea impactului certificatelor verzi, trebuia facuta si o regularizare pe costul de energie reglementata pe care furnizorii au fost nevoiti sa o cumpere din surse mai scumpe, in momentele cand Hidroelectrica era in situatie de forta majora.

  In opinia sa, facturile ar trebui simplificate, astfel incat sa contina informatii relevante pentru consumatori.

  Electrica a incasat suplimentar, prin dubla taxare a certificatelor verzi, suma de 50 de milioane de lei, pe care se asteapta sa o returneze consumatorilor, potrivit prospectului de listare la bursa a companiei.

  "Desi costul cu certificatele verzi a fost evidentiat separat in factura de energie electrica, pentru motive de transparenta, inca din septembrie 2012, ANRE nu a redus corespunzator tariful reglementat de furnizare. Acest fapt a determinat suportarea de catre consumatori de costuri duble cu certificatele verzi (prin includerea acestor costuri in tariful reglementat si prin facturarea separata a costului cu certificatele verzi) pentru perioada septembrie 2012 — iulie 2013", se arata in document.

  Ca urmare, ANRE a decis ca aceste venituri suplimentare sa fie returnate consumatorilor prin reducerea tarifelor de furnizare, de-a lungul timpului, potrivit prospectului de listare.

  "Conducerea (Electrica — n. r.) considera ca suma suplimentara incasata, respectiv expunerea totala este de aproximativ 50 milioane lei. Incepand cu iulie 2013, conform tarifelor aprobate de ANRE, pretul fara valoarea certificatelor verzi la care Electrica Furnizare furnizeaza energie electrica catre consumatorii casnici pe piata reglementata a scazut cu 1,3%. Conducerea considera ca aceasta reducere a tarifelor la nivel de industrie in perioada reglementata iulie 2013 — iulie 2014 a determinat economii la nivelul consumatorilor Electrica Furnizare de aproximativ 20 milioane lei", mai spun autorii prospectului.

  Potrivit documentului, Electrica se asteapta in continuare ca tarifele sa scada, astfel incat consumatorii sa recupereze toate platile suplimentare suportate in perioada in care certificatele verzi au fost incasate de doua ori.

  "Electrica Furnizare se asteapta la reduceri ale tarifelor de furnizare aferente perioadei de reglementare care va incepe in iulie 2014, cu scopul de a despagubi consumatorii pentru costurile suplimentare suportate", se precizeaza in prospect.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 iunie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 iunie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3971 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0013 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2374 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0069 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5105 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6129 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2313 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 iunie 2014

  In data de 23 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 455/2014 - M. Of. 455/2014 [M. Of. 455 / 23 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 456/2014 - M. Of. 456/2014 [M. Of. 456 / 23 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 457/2014 - M. Of. 457/2014 [M. Of. 457 / 23 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 458/2014 - M. Of. 458/2014 [M. Of. 458 / 23 iunie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Cloud Business Solutions :: Data: 2014-06-23 :: Titlu: 5 motive sa folosesti un soft pentru avocati

  In ultimii ani, in spatiul occidental, a folosi un soft pentru avocati e devenit optiunea fireasca in ceea ce priveste profesionistii independenti, cabinetele specializate sau casele de avocatura. In timp ce, in Marea Britanie, companiile care livreaza solutii software pentru avocati si-au facut deja asociatie, in Romania, lucrurile se desfasoara mai lent, insa in aceeasi directie.

  Poate ca multi avocati, la prima vedere, ar ridica din umeri nedumeriti atunci cand li s-ar propune sa adopte un nou mod de lucru. Insa lucrurile devin mai interesante pe masura ce li se dezvaluie noile orizonturi pe care le creeaza un astfel de program. Aplicatii precum softul pentru avocati apisLEX usureaza si simplifica munca de birou în cabinetele de avocatura. Prin reducerea timpului alocat organizarii dosarelor, facturarii, managementului clientilor si al contractelor, fiecare avocat castiga timp pretios pe care îl poate "reinvesti" in noi clienti sau in studierea dosarelor.

  Cinci motive pentru care softurile pentru avocati sunt la mare cautare in Europa:

  - Iti organizezi mai bine munca si elimini erorile

  Muntii de dosare, dulapurile cu fise, facturile, inregistrarile de noi clienti, contractele incheiate, toate pot fi organizate intr-un mod inteligent intr-o aplicatie specializata care face ca informatiile sa fie foarte usor de gasit, care poate fi setata sa trimita alerte si notificari si care poate corela informatiile in mod automat, in doar cateva secunde. Aplicatia apisLEX, de exemplu, se sincronizeaza automat cu portalul instantelor si toate datele care te intereseaza sunt transferate automat in program.

  - Poti completa documente si emite facturi fara sa copiezi de mana toate datele

  Cu ajutorul unor sabloane prestabilite, poti emite documente si facturi pentru clienti si institutii in cateva secunde economisind astfel timp pretios. Daca reusesti sa reduci timpul de completare a unui singur document pe zi, de la cateva minute la cateva secunde, la finalul lunii, poti avea surpriza sa constati ca ai economisit aproape 3 ore. Daca acele trei ore sunt dedicate unui client, atunci castigul este evident.

  - Poti cunoaste, in timp real, eficienta ta de lucru si a cabinetului

  Aplicatia poate emite rapoarte de eficienta si financiare. Cifrele nu mint. Cel mai usor mod de a-ti evalua afacerea si munca in fiecare luna este sa privesti, negru pe alb, orele lucrate, onorariile incasate, calculul de timp necesar tuturor activitatilor si cheltuielile facute. Asa iti poti da seama foarte usor daca esti pe o panta ascendenta sau pe una descendenta.

  - Ai acces oricand si de oriunde la toate documentele, dosarele si clientii de care te ocupi

  Frumusetea aplicatiilor de acest gen consta in faptul ca iti poti gestiona munca de pe orice calculator, smartphone sau tableta. Mai mult, ai la indemana orice informatie te intereseaza oriunde te-ai afla, fie ca esti pe holurile tribunalelor, la o discutie cu un alt avocat sau fata in fata cu un client nou.

  - Scapi de grija de a-ti aminti, mereu, totul

  Aplicatia poate fi setata sa te anunte atunci cand se apropie un eveniment prestabilit, sau, mai clar, poate sa iti aminteasca de faptul ca trebuie sa prezinti la un termen in instanta. Astfel, nu mai esti nevoit sa verifici mereu pe portalul instantelor, in tabelele excel sau prin agenda sa vezi cand trebuie sa te prezinti pentru un termen sau o sedinta. Primesti notificari direct pe mail si pe telefonul mobil.

  Aplicatia apisLEX este unica in Romania pentru ca poate fi personalizata in functie de activitatea si domeniul de lucru al fiecarui avocat - un soft pentru avocati care se adapteaza in functie de utilizator pentru ca fiecare avocat sa isi poata pastra modul de lucru.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: TVRInfo.ro :: Data: 2014-06-23 :: Titlu: Pasapoartele simple electronice vor putea fi livrate acasa, de luni

  Cetatenii romani care opteaza sa le fie adus pasaportul acasa prin curier vor fi anuntati printr-un SMS.

  De luni, cetatenii romani cu domiciliul in Romania, au posibilitatea sa primeasca pasapoartele simple electronice la domiciliu sau la resedinta, potrivit Agerpres, care citeaza un comunicat al Directiei Generale de Pasapoarte.

  Pasaportul va fi adus de un curier si va fi livrat sub semnatura de primire doar titularului, unuia dintre parinti (in cazul minorilor care nu au implinit varsta de 14 ani) sau unei persoane imputernicite (prin procura speciala autentificata).

  Pentru acest serviciu, beneficiarul pasaportului va plati 8,68 lei.

  Cetatenii romani care opteaza sa le fie adus pasaportul acasa vor fi anuntati printr-un SMS.

  Daca in termen de cinci zile lucratoare de la primirea SMS-ului destinatarul nu va fi gasit la adresa si nici nu s-a reusit contactarea telefonica a acestuia, plicul cu pasaportul va fi returnat la sediul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor simple judetean din raza de domiciliu sau resedinta.

  Documentul va putea fi preluat oricand de la sediul respectivului serviciu public.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-23 :: Titlu: Ordinul 698/2014 reglementeaza Testul IMM

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 438/2014 a fost publicat Ordin 698/2014 pentru aprobarea Metodologiei de elaborare si aplicare a Testului IMM.

  Prezenta metodologie reglementeaza modul de efectuare a Testului IMM prin care se evalueaza sistematic impactul ex-ante al proiectelor de acte normative asupra intreprinderilor mici si mijlocii, in conformitate cu principiul "Ganditi mai intai la scara mica" si principiul numarului constant, la care sunt obligati initiatorii proiectelor de acte normative, conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Aplicarea testului IMM se realizeaza prin parcurgerea unor etape specifice prin care se evalueaza potentialele efecte asupra activitatii IMM-urilor ca urmare a aplicarii respectivei reglementari.
  Evaluarea rezultatelor Testului IMM trebuie sa conduca la identificarea corectiilor care se impun si la imbunatatirea conditiilor pentru IMM-uri in definitivarea proiectelor de acte normative.

  Initiatorul actului normativ poate apela la consultanta DIMMMAT pentru a stabili modalitatea de realizare a Testului IMM.
  DIMMMAT va implementa modalitatea aleasa de initiatorul actului normativ pentru realizarea Testului IMM, cu participarea acestuia.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 698/2014 reglementeaza Testul IMM
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-23 :: Titlu: IGPR: Sute de persoane, autoturisme, obiecte si documente, gasite prin intermediul Sistemului de Informatii Schengen

  Politistii români, impreuna cu partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen, au depistat, in ultima saptamâna, 142 de persoane, 68 de autoturisme si opt documente ce fac obiectul unor semnalari introduse in Sistemul Informatic Schengen (SIS), informeaza un comunicat IGPR remis, duminica, AGERPRES.

  Potrivit sursei citate, in perioada 14-20 iunie, pe teritoriul tarii noastre, au fost localizate, in urma schimbului suplimentar de informatii prin intermediul Biroului SIRENE, 92 de persoane ce fac obiectul unor semnalari in SIS.

  Astfel, politistii români au pus in aplicare 15 mandate europene de arestare si au depistat trei persoane semnalate ca fiind disparute si 35 ce erau cautate in vederea participarii la o procedura judiciara.

  Totodata, pe teritoriul României, au fost identificate 60 de autoturisme cautate de partenerii din spatiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe in cursul procedurilor penale, precum si trei documente pierdute sau furate din statele membre si o placuta de inmatriculare.

  Pe de alta parte, partenerii straini au identificat, pe teritoriul lor, in urma schimbului de informatii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul CCPI-IGPR, 50 de persoane cautate de autoritatile române. Dintre acestea, 24 de persoane erau urmarite de Politia Româna in baza unui mandat european de arestare, sase persoane erau semnalate ca disparute, iar sapte erau cautate pentru participarea la o procedura judiciara.

  De asemenea, opt autovehicule, semnalate de autoritatile române in vederea indisponibilizarii sau pentru a fi folosite ca probe in cursul procedurilor penale, au fost identificate in statele membre.

  Partenerii straini au depistat si cinci documente (patru de identitate si unul de inmatriculare a vehiculelor) pierdute sau furate din România.

  Autoritatile române sunt conectate la Sistemul de Informatii Schengen din octombrie 2010, iar din aprilie 2013 la cel de a doua generatie (SIS II), sistem ce a devenit functional si in România la fel ca si in cele 26 de state membre Schengen.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-23 :: Titlu: Decizia ICCJ nr. 4 din 12 mai 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 434/2014 a fost publicata Decizia ICCJ nr. 4 din 12 mai 2014 in vederea dezlegarii de principiu a problemei de drept vizand aplicarea dispozitiilor art. 22 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal cu referire la art. 129 alin. (2) lit. b) din Codul penal in cazul faptelor definitiv judecate la data de 1 februarie 2014.

  Fiind sesizat, potrivit dispozitiilor Hotararii Guvernului nr. 863/2013 si art. 23 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale (modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 116/2013 privind masurile necesare pentru functionarea comisiilor de evaluare din penitenciare, din centrele de reeducare si din centrele de retinere si arestare preventiva, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea bunei functionari a instantelor pe durata desfasurarii activitatii acestor comisii), de catre Comisia de evaluare a incidentei aplicarii legii penale mai favorabile, constituita in cadrul Penitenciarului Jilava pentru a hotari cu privire la aplicarea legii penale mai favorabile in cazul condamnatului H.F.M., din perspectiva prevederilor art. 6 din Codul penal, in raport cu pedeapsa de 6 luni inchisoare la care acesta a fost condamnat, pentru o fapta comisa in minorat, prin Sentinta penala nr. 641/2007 a Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti si care ulterior, ca efect al revocarii beneficiului suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, a fost cumulata aritmetic cu pedeapsa de 6 ani si 6 luni inchisoare aplicata aceluiasi inculpat prin Sentinta penala nr. 528 din data de 2 august 2010, pronuntata de Tribunalul Bucuresti, Sectia a II-a penala, definitiva prin Decizia nr. 268 din 15 decembrie 2010, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala, Tribunalul Ilfov - Sectia penala, prin Sentinta penala nr. 25 din data de 1 februarie 2014 a dispus respingerea ca neintemeiata a contestatiei la executare puse pe rolul instantei in baza respectivei sesizari.

  Pentru a hotari astfel, Tribunalul a retinut urmatoarele:

  Prin Sentinta penala nr. 528 din data de 2 august 2010, pronuntata de Tribunalul Bucuresti - Sectia a II-a penala, definitiva prin Decizia nr. 268 din 15 decembrie 2010, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala, in baza art. 2 alin. (1) si (2) din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu aplicarea art. 41 alin. (2) din Codul penal, art. 74 alin. 1 lit. c) din Codul penal, art. 76 alin. 1 lit. a) din Codul penal si art. 80 din Codul penal a fost condamnat inculpatul H.F.M. la o pedeapsa de 6 ani si 6 luni inchisoare.

  In baza art. 65 din Codul penal s-a aplicat inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a si lit. b) din Codul penal pe o perioada de 4 ani dupa executarea pedepsei principale.

  In baza art. 86^4 alin. 1 raportat la art. 83 alin. 1 din Codul penal a fost revocata suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei de 6 luni inchisoare, aplicata inculpatului prin Sentinta penala nr. 641 din 22 iunie 2007, pronuntata de Judecatoria Sectorului 2, modificata si ramasa definitiva prin Decizia penala nr. 714 din 19 noiembrie 2007 a Tribunalului Bucuresti, Sectia I penala, si s-a dispus executarea in intregime a acesteia, fara a fi contopita cu pedeapsa aplicata in cauza, inculpatul avand de executat in final 7 ani inchisoare si 4 ani interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a si lit. b) din Codul penal.

  S-a facut aplicarea dispozitiilor art. 71 si art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a si lit. b) din Codul penal.

  In baza art. 350 din Codul de procedura penala s-a mentinut starea de arest a inculpatului.

  In baza art. 88 din Codul penal s-a dedus durata retinerii si a arestarii preventive a inculpatului de la 26 februarie 2010 la zi.

  In baza sentintei penale mentionate s-a emis M.E.P.I. nr. 921 din 28 ianuarie 2011 emis de catre Tribunalul Bucuresti - Sectia a II-a penala, executarea pedepsei incepand la data de 26 februarie 2010.

  Fata de situatia de fapt retinuta, Tribunalul a constatat ca persoana condamnatului H.F.M. se afla in situatia prevazuta de art. 44 din Codul penal, care reglementeaza pluralitatea intermediara, iar conform art. 44 alin. (2) din Codul penal, in caz de pluralitate intermediara, se aplica regulile de la concursul de infractiuni.

  Totodata, s-a retinut ca potrivit art. 129 alin. (2) lit. b) din Codul penal, in cazul savarsirii a doua infractiuni, dintre care una in timpul minoritatii si una dupa majorat, pentru infractiunea comisa in timpul minoritatii se ia o masura educativa, iar pentru infractiunea savarsita dupa m...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-21 :: Titlu: HG 465/2014 aduce modificari privind reducerea riscului seismic al constructiilor existente

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 436/2014 a fost publicata HG 465/2014 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a OG 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente.

  Pentru constructiile incadrate in clasa I de importanta - constructii de importanta vitala pentru societate, a caror functionalitate in timpul si imediat dupa cutremur trebuie sa fie asigurata integral, solutia de interventie din documentatia de avizare pentru lucrarile de interventie se elaboreaza in baza raportului de expertiza tehnica, se vizeaza de catre expertul tehnic atestat si se avizeaza din punct de vedere tehnic de catre Comisia Nationala de Inginerie Seismica, organizata in temeiul prevederilor art. 4 alin. (2) din ordonanta, denumita in continuare Comisia Nationala.

  In baza notificarii privind includerea constructiei cu destinatia de locuinta multietajate incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public in programul anual de actiuni aprobat prin hotarare a Guvernului pentru proiectarea lucrarilor de interventie, asociatia de proprietari hotaraste contractarea proiectarii in vederea executarii lucrarilor, care urmeaza sa fie finantata conform art. 8 alin. (1) si, dupa caz, alin. (2) din ordonanta.

  Textul integral: HG 465/2014 aduce modificari privind reducerea riscului seismic al constructiilor existente
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-21 :: Titlu: Aproape 30% din tinerii romani care studiaza in strainatate vor sa se intoarca in tara

  Aproape 30% dintre romanii care studiaza in strainatate iau in considerare intoarcerea in tara, unde isi doresc sa aiba sansa unor locuri de munca in care sa se poata dezvolta profesional, arata un sondaj realizat de Liga Studentilor Romani in Strainatate (LSRS).

  Liga Studentilor Romani din Strainatate a organizat vineri cea de-a treia editie a evenimentului de cariere "Hai Acasa!". Organizata cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei, editia de anul acesta a avut loc la sediul Institutului Bancar Roman. Proiectul se adreseaza studentilor, absolventilor si tinerilor profesionisti cu experienta academica in strainatate, avand drept scop crearea unei legaturi cu angajatorii interesati de aceasta resursa umana pregatita la universitati de prestigiu din intreaga lume. Intalnirile dintre studenti sau absolventi si companii romanesti de prestigiu continua, dupa ziua de vineri, online.

  Printre companiile de top implicate in acest demers se numara Asirom, Route 66, Brandient, Xerox, Deloitte, Hilti, Ernst & Young, EON, McGuire Woods.

  Unul dintre studentii care au venit la evenimentul "Hai Acasa!" este Ioan Eugen Popitiu, care a studiat Stiinte Politice si Relatii Internationale la Universita di Bologna, pe care a absolvit-o in 2007. Tanarul a lucrat in domeniul pe care l-a studiat inca din timpul facultatii si a avut stagii de practica atat la institutii publice, cat si private, printre care Guvernul Romaniei sau Consulatul Romaniei. El spune ca a venit la "Hai Acasa!" pentru a cauta "o oportunitate" sa faca tranzitia de la Italia la Romania, unde a ales sa se intoarca.

  "Sunt de foarte mult timp plecat. Parintii mei sunt in tara. (...) Problema e de unde vrei sa apartii", a declarat el pentru AGERPRES, referindu-se la motivele care l-au facut sa revina in Romania. Vorbind despre aspectele financiare ale unui job in Romania, Popitiu subliniaza ca este necesar ca tinerii care se intorc sa aiba un salariu rezonabil, vorbind de educatia sa ca despre o "investitie financiara care trebuie amortizata". "Nu am venit aici neaparat ca sa imi caut job", spune Popitiu, care a fost recent in Italia Regional Sales Manager la o mare companie de telecomunicatii/IT.

  Si Andrei Ioan Stan, care a absolvit University of Sheffield si se pregateste de un masterat la University College London, spune ca nu a venit la eveniment neaparat pentru a-si gasi un loc de munca. "Ma intereseaza sa cartografiez partea de locuri de munca pentru studenti", spune el, adaugand ca este interesat de posturi in public affairs, consultanta sau lobby. In aceasta vara, Andrei Ioan Stan va face un stagiu la Consulatul Romaniei la Londra si la Presedintia Romaniei.

  Alina Vasile, care studiaza Relatii Internationale la University of Nottingham, spune ca a venit la evenimentul "Hai Acasa!" pentru a vedea oportunitatile de cariera din Romania. La randul sau, Radu-Vladimir Rauta, care a absolvit University of Hull anul trecut, spune ca studiaza piata locurilor de munca in special pentru mediul de public affairs. "Nu am plecat ca sa raman", isi motiveaza acesta succint alegerea de a se intoarce in tara.

  Potrivit sondajului LSRS din 2014, care a a avut peste 1.000 de respondenti, daca proportia tinerilor romani care studiaza in strainatate si se gandesc sa se intoarca in tara este de 29%, proportia celor care au spus ca nu vor sa revina este de 39%, cu 9 procente mai mare decat rezultatul sondajului LSRS din 2012, pe aceeasi tema.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-21 :: Titlu: Presedintele ASF: Industria asigurarilor are jucatori improvizati, slabi si abuzivi

  Industria asigurarilor din Romania are jucatori improvizati, slabi si abuzivi si tot felul de probleme de acest gen, a declarat, vineri, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/, Misu Negritoiu, la Conferinta Asiguratorilor din Romania.

  'Poate ar trebui sa ajungem sa facem standarde de piata profesionale, acceptate de toata lumea, nu impuse. De ce nu va stabiliti standarde la intrari si la iesiri pentru asigurarile auto? De ce trebuie sa intervenim noi pentru ca sunt unii care practica prime la jumatate din cat este media de piata, si media de jos, nu media de sus? Sunt lucruri inexplicabile', a afirmat Negritoiu.

  Oficialul ASF a subliniat ca industria asigurarilor trebuie sa genereze "un soi de autoreglementare", pentru ca exista etica profesionala, exista standarde, exista o guvernanta care se aplica tuturor, "nu trebuie fiecare sa faca dupa capul lui".

  'Imi cer scuze pentru marea majoritate care stiu sa faca business, stiu sa isi conduca afacerile, stiu sa isi conduca firmele, dar industria inca are jucatori improvizati, are jucatori slabi, are jucatori abuzivi, are tot felul de probleme de genul asta', a mai spus seful autoritatii de supraveghere.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-21 :: Titlu: Motivare CCR:Lipsa tezelor prealabile si a studiului de impact, explicata prin faptul ca e o actualizare a reglementarii in materia insolventei

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) sustine ca lipsa tezelor prealabile si a unui studiu de impact detaliat in cazul legii insolventei se poate explica prin faptul ca acest act normativ reprezinta o actualizare a reglementarii existente deja in aceasta materie.

  CCR a publicat vineri pe site-ul institutiei decizia din 21 mai prin care a constatat ca, in raport de criticile formulate, sunt constitutionale prevederile din Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

  "Asadar, se observa diferenta de nuanta in ceea ce priveste cele doua cerinte: tezele prealabile pot fi elaborate in cazul unor coduri sau a altor legi complexe, in timp ce studiile de impact sunt necesare in cazul proiectelor de legi de importanta si complexitate deosebita. Desi legea criticata, reglementand sistematic materia insolventei, cuprinde 344 de articole, grupate in cinci titluri, nu poate fi calificata drept un cod al insolventei, avandu-se in vedere sfera sa de aplicare, si nici nu se poate concluziona ca prin continutul sau normativ impunea elaborarea unor teze prealabile in sensul Legii 24/2000", se spune in motivare.

  Curtea a retinut ca, potrivit expunerii de motive ce insoteste proiectul de lege, a fost creat un grup consultativ de experti format din reprezentanti ai instantelor judecatoresti, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Finantelor Publice, Bancii Nationale a Romaniei, Autoritatii de Supraveghere Financiare, Uniunii Practicienilor in Insolventa din Romania, Asociatiei Romane a Bancilor si ai mediului universitar juridic.

  "Impactul proiectului de lege este prezentat tot in expunerea de motive, dar, intr-o maniera lapidara, consemnandu-se faptul ca proiectul va avea un impact macroeconomic si concurential pozitiv, inclusiv in ceea ce priveste mediul de afaceri", se mentioneaza in document.

  Referitor la critica art.77 alin.(4) din lege, Curtea a constatat ca legiuitorul a avut in vedere asigurarea echilibrului intre drepturile persoanelor cu interese contrare.

  "Asadar, cu ocazia adoptarii legii analizate, legiuitorul a optat pentru o alta modalitate de pastrare a echilibrului intre interesele partilor. Aceasta masura are in vedere atat protectia intereselor debitorului, cat si pe cele ale creditorului — furnizor de servicii, precum si celeritatea desfasurarii procedurii. Asadar, se urmareste, asa cum se arata si in expunerea de motive a legii, eficientizarea procedurii care sa conduca la reducerea duratei procedurii si la cresterea gradului de recuperare a creantelor.

  Astfel, Curtea retine ca o atare solutie legislativa tine seama si de situatia in care creditorul, ca urmare a neincasarii sumelor restante, ajunge sa se gaseasca, la randul sau, intr-o situatie economica dificila, cu consecinte grave in privinta bunei desfasurari a activitatii sale. De altfel, alin.(5) al art.77 din lege prevede ca furnizarea serviciului va fi reluata in conditiile achitarii creantelor nascute dupa data deschiderii procedurii insolventei", sustin judecatorii.

  Potrivit CCR, chestiunea platii unei taxe pentru a avea acces la Buletinul procedurilor de insolventa, prin raportare la dispozitiile art.21 din Constitutie, a mai fost analizata, judecatorii apreciind ca accesul la justitie si exercitarea dreptului la aparare nu sunt drepturi absolute, legiuitorul putand sa prevada anumite conditionari in vederea unei bune administrari a justitiei, conditionari ce pot imbraca si forma unor obligatii de ordin financiar.

  "Citarea si comunicarea actelor prin intermediul Buletinului procedurilor de insolventa isi gasesc justificarea in insusi specificul acestei proceduri si au drept scop asigurarea desfasurarii cu celeritate a acesteia.

  Obligatiile corelative ce decurg pentru parti in acest caz nu pot fi privite ca aducand o restrangere a dreptului de proprietate ori a dreptului la aparare, atat timp cat partile au posibilitatea, pe de o parte, sa participe la termenele fixate de judecatorul-sindic si sa consulte dosarul in vederea cunoasterii tuturor actelor de procedura depuse la acesta, iar, pe de alta parte, au posibilitatea de a solicita in cadrul cheltuielilor de judecata toate sumele avansate in vederea realizarii drepturilor lor pe calea acestei proceduri, invocand in acest sens dispozitiile Codului de procedura civila privind cheltuielile de judecata", mai mentioneaza sursa citata.

  In ceea ce priveste critica referitoare la instituirea unei discriminari intre participantii la procedura cu domiciliul/ sediul in Romania si cei din alte state ale Uniunii Europene, Curtea retine faptul ca si aceasta este neintemeiata deoarece legiuitorul a stabilit ca anumite acte de procedura, cum ar fi comunicarea citatiilor, a convocarilor si a notificarilor catre participantii al caror sediu, domiciliu sau resedinta se afla in strainatate, sa se faca potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila coroborate cu prevederi...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 iunie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 iunie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3958 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0012 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2305 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0062 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5106 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0216 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6124 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2309 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0013 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 iunie 2014

  In data de 20 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 451/2014 - M. Of. 451/2014 [M. Of. 451 / 20 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 452/2014 - M. Of. 452/2014 [M. Of. 452 / 20 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 453/2014 - M. Of. 453/2014 [M. Of. 453 / 20 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 454/2014 - M. Of. 454/2014 [M. Of. 454 / 20 iunie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-20 :: Titlu: Presedintele Consiliului Fiscal: Doar creditele performante pot fi restructurate

  Restructurarea creditelor pe care persoanele cu venituri mici la au la banci, in schimbul unor stimulente fiscale, trebuie sa indeplineasca trei conditii pentru a functiona, respectiv creditul sa fie performant, clientul sa ceara restructurarea si banca sa accepte restructurarea, apreciaza presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

  Sunt trei conditii esentiale pentru ca masura sa poata fi aplicata: in primul rand clientul sa nu aiba restante mai mari de 90 de zile, ceea ce inseamna ca acel credit trebuie sa fie performant, sa vrea banca si clientul sa restructureze creditul. Dar clientul care plateste in momentul de fata a trecut deja peste cinci ani de criza, momentul cel mai negativ al crizei probabil ca a trecut de mult, suntem pe revenire economica. Deci, de ce ar vrea o persoana care nu are restante la plata, intr-un moment in care activitatea economica isi revine, sa isi restructureze un credit astfel incat sa isi extinda perioada de creditare si, in ultima instanta, sa plateasca mai mult?", a declarat pentru AGERPRES presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

  Mai mult, dupa cei doi ani in care se aplica restructurarea, clientul va avea o rata lunara mai mare care va fi doar partial compensata de stimulul fiscal acordat de autoritati, si in final el va ajunge sa plateasca mai mult, a adaugat Dumitru.

  Schema de restructurare a creditelor populatiei ar putea intra in vigoare de la 1 iulie si vizeaza persoanele cu credite bancare, care au venituri de natura salariala sub 2.000 de lei lunar.

  Potrivit proiectului de Ordonanta, restructurarea creditelor trebuie sa indeplineasca mai multe cerinte: sa fie acordata pentru credite care nu inregistreaza intarzieri la plata mai mari de 90 zile; sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate a obligatiilor lunare de plata ale debitorului, aferente creditului supus restructurarii, inclusiv valoarea indexarii acestuia, dar nu cu mai mult de 900 lei, indiferent daca imprumutul respectiv a fost acordat in lei sau in valuta, pentru o perioada de maxim doi ani; sa asigure prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata.

  De asemenea, in proiect se mai precizeaza ca bancile nu pot majora rata dobanzii sau alte costuri aferente finantarii si nici nu pot impune alte costuri, altfel decat era prevazut in contract la data solicitarii restructurarii.

  Persoanele care beneficiaza de masura restructurarii creditelor au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii sau pensii a unei sume sub forma de deducere speciala pentru credite, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-20 :: Titlu: OUG 37/2014 aduce modificari privind salarizarea personalului militar in 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 450/2014 a fost publicata OUG 37/2014 pentru modificarea si completarea art. 13 din OUG 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice.

  n anul 2014, pentru personalul militar, politisti si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, indemnizatiile, compensatiile, primele, ajutoarele, platile compensatoare, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare, care nu fac parte din solda lunara bruta/salariul lunar brut, se stabilesc in raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizat pentru luna decembrie 2011.

  Drepturile prevazute la art. 13 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, aprobata cu completari prin Legea nr. 28/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, asa cum a fost modificata si completata prin prezenta ordonanta de urgenta, se acorda incepand cu data de intai a lunii urmatoare intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta prezenta.

  Prevederile de grad, studii, clase de salarizare si coeficienti de ierarhizare, precum si armele si specialitatile militare ale functiilor din statul de organizare constituit pentru perioada misiunii se aproba prin ordin al ministrului apararii nationale.
  Personalul participant la misiune se detaseaza in functiile prevazute de statul de organizare, constituit pentru perioada misiunii.
  Asimilarea functiilor personalului din statul de organizare constituit pentru perioada misiunii se aproba prin ordin al ministrului apararii nationale.

  Textul integral al Ordonantei: OUG 37/2014 aduce modificari privind salarizarea personalului militar in 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-20 :: Titlu: HG 471/2014 aduce modificari privind Legea azilului in Romania

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 437/2014 a fost publicata HG 471/2014 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.251/2006.

  Intre motivele de persecutie, cum sunt rasa, religia, nationalitatea, apartenenta la un anumit grup social sau opinie politica, astfel cum acestea sunt prevazute la art. 10, si actele de persecutie prevazute la alin. (1) sau absenta protectiei impotriva unor astfel de acte trebuie sa existe o legatura. Actele si faptele prevazute la alin. (1) pot fi considerate ca reprezinta persecutie indiferent daca motivele de persecutie sunt reale sau au fost atribuite persoanei in cauza de agentul care exercita persecutia.

  In analiza situatiei solicitantului, autoritatea competenta va lua in considerare existenta posibilitatii asigurarii, in tara de origine, a protectiei impotriva persecutiei sau a riscului serios. In tara de origine, protectia impotriva persecutiei sau a riscului serios poate fi asigurata, cu conditia sa fie dispusa si in masura sa ofere protectie in sensul alin. (2), de catre:
  a) stat;
  ori
  b) partide sau organizatii, inclusiv organizatiile internationale, care controleaza statul sau o parte importanta din teritoriul acesteia.

  Protectia impotriva persecutiei sau a riscului serios trebuie sa fie efectiva si sa nu aiba caracter termporar. Exista o astfel de protectie atunci cand agentii de protectie mentionati la alin. (1) iau masuri rezonabile pentru a impiedica persecutia sau riscul serios, dispun de un sistem juridic eficient care sa permita descoperirea, urmarirea si sanctionarea actelor care constituie persecutie sau risc serios si solicitantul are acces la o astfel de protectie.

  In activitatea de determinare a faptului daca o organizatie internationala controleaza un stat sau o parte importanta din teritoriul acesteia si daca aceasta ofera protectia prevazuta la alin. (2), se tine cont de orientarile care pot fi desprinse din toate actele Uniunii Europene in materie.

  Textul integral al modificarilor: HG 471/2014 aduce modificari privind Legea azilului in Romania
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-20 :: Titlu: Ionut Dumitru (CF): Datoriile firmelor in insolventa se recuperaza in proportie de 30% si sunt venituri temporare

  Reducerea contributiilor sociale /CAS/ nu se poate baza pe recuperarea, de catre stat, a datoriilor de la contribuabilii aflati in insolventa, in primul rand pentru ca, potrivit rapoartelor Bancii Mondiale, rata de recuperare in astfel de cazuri este, in medie, de 30%, iar aceste sume se incaseaza o singura data, a declarat joi presedintele Consiliului Fiscal (CF), Ionut Dumitru.

  "Daca ne uitam in rapoartele Bancii Mondiale, pentru Romania, atunci cand discutam de o firma in insolventa, cat dureaza insolventa si cat recupereaza din creanta creditorul, discutam de 30% rata de recuperare medie de creanta si o perioada de peste trei ani. Daca ne asteptam ca un creditor, fie el si Fiscul, sa recupereze in totalitate o creanta fata de o firma in insolventa, probabil ca este iluzoriu. Pe de alta parte, firmele intra in insolventa pentru ca nu-si pot plati datoriile. Nu poti sa crezi ca toate datoriile vor fi platite in totalitate, altfel firma nu era in insolventa. In al doilea rand, si daca s-ar recupera toate datoriile respective, ele sunt venituri temporare, nu sunt venituri pe baza sustenabila pe care statul le incaseaza de la an la an. Sa-ti bazezi o masura de reducere a fiscalitatii, care e pozitiva pentru mediul de afaceri, pe o masura compensatorie temporara nu are sustenabilitate pe termen lung", a explicat Ionut Dumitru.

  Premierul Victor Ponta a declarat, recent, ca exista surse clare pentru sustinerea reducerii CAS si pentru anii urmatori, daca se recupereaza datoriile de la contribuabilii aflati in insolventa, estimate la 40 de miliarde de lei, in acest scop fiind absolut necesara promulgarea noului Cod al insolventei.

  Pe de alta parte, Ionus Dumitru sustine ca nici banii colectati din taxa pe stalp nu vor mai fi suficienti pentru a acoperi reducerea de CAS, desi este vorba de aproximativ 1,5 miliarde de lei, mult peste estimarea initiala de 500 de milioane de lei, pentru ca statul a pierdut deja un miliard de lei in primul trimestru din necolectarea taxelor si impozitelor.

  "Deci deja acel castig pe care-l avem pe taxa pe stalp s-a epuizat prin necolectarea taxelor din primul trimestru. In plus, in estimarea initiala de buget era luata in calcul cresterea accizei la combustibil de la 1 ianuarie si ea a crescut de la 1 aprilie. Deci si acolo avem o pierdere fata de estimarile initiale. Fara indoiala ca este o masura de care toata lumea are absolut nevoie, problema este ca reducerea aceasta de CAS creeaza, fara masuri compensatorii, un gol bugetar de ordinul miliardelor de lei", a mai spus Dumitru.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-20 :: Titlu: Gavrila (AIFR): Romania atrasese la finele lui 2013 circa 24% din fondurile pe POS T-FC

  Romania trebuie sa atraga, pana la sfarsitul anului viitor, circa 1,159 miliarde de euro din POS T-Fond de Coeziune 2007 - 2013, conform ultimelor realocari pe axe, iar la 31 decembrie 2013 platile rambursate de la Comisia Europeana insumau peste 278,812 milioane de euro, reprezentand un grad de absorbtie de 24% din bugetul alocat, a afirmat, joi, vicepresedintele Asociatiei Inginerilor Feroviari (AIFR), Gigi Gavrila.

  Acesta a aratat, intr-o dezbatere avand ca tema Master Planul General de Transport, ca pentru reabilitarea infrastructurii pe coridoarele TEN-T in cadrul POST-FC 2007 — 2013 dispune de fonduri alocate in cuantum de 1.158.897.478 euro, conform ultimelor alocari pe axe, suma ce trebuie atrasa pana la data de 31 decembrie 2015. Din total, pana la finele anului trecut, a fost atrasa (rambursata de la Comisia Europeana) suma de 278.812.461,82 euro reprezentand un grad de absorbtie de 24% din bugetul alocat.

  "Noi, la ora actuala, finantam cateva proiecte majore de infrastructura pe POS — T din fondurile de coeziune si foarte putin din fondurile de dezvoltare regionala. Acest program de finantare este valabil pana in 2013, cu conditia ca lucrarile sa se incheie pana in 31 decembrie 2015.

  Suma care trebuie atrasa pana la data respectiva in urma unor realocari care au fost aprobate in comitetele de monitorizare a acestui program a ramas la ora actuala de 1,158 miliarde euro. Din aceasta suma, pana la finele anului trecut, platile care au fost rambursate de la CE reprezinta circa 24%.

  Va trebui — si programele si masurile pe care trebuie sa le luam sunt de asa natura — incat sa putem sa absorbim diferenta de minimum 880 milioane de euro, astfel incat sa nu avem decomitere pe aceste proiecte", a spus Gigi Gavrila.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-20 :: Titlu: CEC Bank lanseaza microcreditele pentru agricultura

  CEC Bank lanseaza microcreditele pentru agricultura, in urma conventiei incheiate cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru derularea sumelor puse la dispozitie din Fondul pentru microcreditare in agricultura, constituit la dispozitia ministerului, conform OUG 43/ 2013.

  Microcreditele sunt destinate sustinerii fermelor de familie si facilitarii accesului la finantare al fermierilor, precizeaza CEC Bank intr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

  Banca beneficiaza de un fond in valoare de aproximativ 16,6 milioane lei, cu posibilitatea suplimentarii dupa utilizarea integrala a acestei sume.

  Din fondul pus la dispozitie de MADR, clientii eligibili pot contracta de la CEC Bank credite pentru investitii in domeniul agricol, in valoare de maximum 15.000 euro, in echivalent lei, pe o perioada de creditare de maximum 120 de luni, credite pentru asigurarea contributiei proprii aferente proiectelor de investitii selectate prin PNDR, in valoare de pana la 75.000 euro, in echivalent lei, pe o perioada de maximum 120 de luni, si credite pentru sustinerea realizarii productiei agricole, in valoare maxima de 25.000 euro, in echivalent lei, pe o perioada de creditare de maximum 24 de luni.

  Avantajul principal al finantarilor acordate prin Conventia de lucru incheiata intre CEC Bank si MADR il constituie costurile competitive, ce permit clientilor eligibili un acces facil la finantare.

  In prezent, dobanda este de 6,1%, iar comisionul de acordare a creditelor este zero. Costurile includ comisionul de analiza de ,4%, comisionul de gestiune de ,04%, aplicabil lunar la soldul curent al creditului si comisionul de evaluare a garantiilor.

  Facilitatile beneficiaza de garantie emisa de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) de maximum 80% din valoarea creditului, plus alte garantii din mixul acceptat de CEC Bank. Nu se solicita contributie proprie si exista posibilitatea obtinerii unei perioade de gratie.
  'Prin lansarea acestor microcredite, CEC Bank isi consolideaza pozitia de partener strategic in sustinerea sectorului agricol. Venim astfel in sprijinul clientilor eligibili cu produse de finantare in conditii de cost extrem de avantajoase, in scopul crearii de noi oportunitati de dezvoltare intensiva si extensiva a agriculturii', arata Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-20 :: Titlu: Bejan (ANP): Ar trebui sa punem mai mult accent pe alternativa la incarcerare si nu neaparat pe amnistie si gratiere colectiva

  Directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Catalin Bejan, considera ca ar trebui sa se puna mai mult accent pe alternativa la incarcerare si nu neaparat pe amnistie si gratiere colectiva, subliniind ca alternativele la pedeapsa cu inchisoarea ajuta mult mai mult la responsabilitatea individuala.

  "Eu vorbesc din perspectiva europeana este dovedit ca nu intotdeauna amnistia si gratierea colectiva au fost solutiile bune, in Cehia sau Slovacia, dupa o gratiere colectiva de vreo 6.000 de persoane pana la sfarsitul anului s-au cam intors inapoi. Poate nu toti, dar destul de multi.

  Cred ca ar trebui sa punem mai mult accent pe alternativa la incarcerare si nu neaparat pe amnistie si gratiere colectiva. Eu cred ca alternativele la pedeapsa cu inchisoarea pe langa faptul ca educa si pe cei care au gresit, dar si societatea, cred ca ajuta mult mai mult la responsabilitatea individuala pentru ca discutam de asumarea raspunderii individuale. Pe perioada detentiei nu platesti, nu platesti hrana, nu platesti o multime dintre lucrurile pentru care esti responsabil atunci cand esti liber.

  Ar trebui sa tindem catre metode si mijloace care sa continue sa il tina pe om agatat de greutatea vietii de zi cu zi. Nu spun ca e mai bine intr-o inchisoare, este o prostie sa spui lucrul acesta, sau sa il crezi. Spun doar ca lipsa indelungata a asumarii raspunderii vietii in libertate te determina la un moment dat sa alegi solutia mai simpla", a spus Bejan, joi, la Palatul Parlamentului.

  Intrebat daca i s-a cerut un punct de vedere de parlamentari cu privire la proiectul de lege privind amnistia si gratierea, el a raspuns negativ.

  "Nu, pe proiectul acela nu mi s-a cerut punct de vedere pentru ca pana la urma punctul de vedere trebuie sa il dea institutiile care vizeaza proiectul legislativ", a declarat Bejan.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 iunie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 iunie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.397 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.007 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2243 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0238 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.489 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0129 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6127 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2322 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 iunie 2014

  In data de 19 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 447/2014 - M. Of. 447/2014 [M. Of. 447 / 19 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 448/2014 - M. Of. 448/2014 [M. Of. 448 / 19 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 449/2014 - M. Of. 449/2014 [M. Of. 449 / 19 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 450/2014 - M. Of. 450/2014 [M. Of. 450 / 19 iunie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-19 :: Titlu: Legea 75/2014, Acordul dintre Romania si Ucraina privind protectia reciproca a informatiilor clasificate

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 434/2014 a fost publicata Legea 75/2014 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei privind protectia reciproca a informatiilor clasificate, semnat la Bucuresti la 22 octombrie 2013.

  Acordul va sta la baza schimbului de informatii clasificate intre parti, direct sau prin intermediul autoritatilor publice sau al altor persoane juridice, cat si la baza generarii in comun a unor astfel de informatii.
  Prezentul acord nu va afecta obligatiile asumate de fiecare parte prin alte acorduri internationale si nu va fi folosit impotriva intereselor, securitatii si integritatii teritoriale ale altor state.

  In conformitate cu legislatia nationala proprie, partile vor lua masurile adecvate pentru protectia informatiilor clasificate transmise, primite, produse sau elaborate ca rezultat al oricarui acord, sub orice forma, incheiat intre autoritatile publice si/sau alte persoane juridice din statele partilor. Partile vor acorda tuturor informatiilor clasificate primite sau produse in comun acelasi nivel de protectie ca acela prevazut pentru informatiile clasificate nationale ce poarta marcajul corespunzator al clasificarii de securitate, in conformitate cu alin. (1) art. 4 al prezentului acord.
  Partea primitoare nu va atribui informatiilor clasificate primite un nivel de clasificare de securitate mai scazut si nici nu le va declasifica fara acordul prealabil scris al autoritatii competente de securitate din statul partii emitente. Partea emitenta va informa partea primitoare asupra oricaror modificari survenite in nivelul de clasificare de securitate a informatiilor clasificate transmise.

  Textul integral al Acordului: Legea 75/2014, Acordul dintre Romania si Ucraina privind protectia reciproca a informatiilor clasificate
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-19 :: Titlu: OUG 36/2014 aduce modificari la legislatia privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 431/2014 a fost publicata OUG 36/2014 privind modificarea si completarea Legii nr. 18/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, precum si pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

  Institutiile publice nu au calitatea de beneficiari in sensul prevazut de prezenta lege, cu exceptia:
  a) serviciilor de gospodarire comunala gestionate direct de consiliile locale, cum ar fi: sere, spatii verzi si gradini zoologice;
  b) unitatilor din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului pentru domeniile prevazute la art. 11 alin. (1) lit. l)-n);
  c) institutelor, centrelor si statiunilor de cercetare-dezvoltare agricola aflate in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti", precum si al Institutului de Stat pentru Testarea Soiurilor aflat in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru domeniile prevazute la art. 11 alin. (1) lit. a) si b).

  Textul integral: OUG 36/2014 aduce modificari la legislatia privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Transparency International Romania :: Data: 2014-06-19 :: Titlu: Transparency International organizeaza Conferinta Nationala Dreptul Concurentei, 10 iulie 2014

  Transparency International Romania va invita la Conferinta Nationala Dreptul Concurentei, 10 iulie 2014.

  -abordari statuate in Curtea de la Luxemburg si jurisprudenta I.C.C.J.-


  Hotel Intercontinental - Bucuresti


  Provocari practice in aplicarea legislatiei concurentei:
 • Legea nr. 21 / 1996 privind concurenta;
 • Legea nr.11/1991 privind concurenta neloiala;
 • OUG nr. 34 / 2006 privind achizitiile publice - importanta acestei ramuri de drept.


  Noutati jurisprudentiale - ajutorul de stat, clauze abuzive, pozitii dominante pe piata.
 • Reguli de acces la dosarul Consiliului Concurentei.
 • Exercitarea dreptului de aparare in aceasta faza. Cooperarea dintre instantele de judecata si Consiliul Concurentei.


  Aspecte de procedura in solutionarea litigiilor de concurenta, rolul Autoritatii Europene de Concurenta si Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene.


  Interferenta dreptului concurential cu alte ramuri de drept - probleme de jurisprudenta.
  Infractiuni prevazute de legislatia dreptului concurential.


  Conferinta se adreseaza:
 • avocatilor
 • magistratilor
 • departamentelor juridice ale companiilor
 • societatilor de consultanta
 • reprezentantilor I.M.M.-urilor, care pot acorda un interes deosebit clauzelor abuzive si pozitiei dominante in contractele comerciale


  Pachetul include
  Practica Curtii Europene de Justitie fisata pe domenii industriale si institutii juridice
 • clauze abusive
 • telecomunicatii
 • coliziuni orizontale
 • agro-alimentar
 • cartel
 • bancar
 • ajutor de stat
 • servicii

  Practica I.C.C.J. in casatie comentata si adnotata - sectia a - II - a civila si cea de contencios, administrativ si fiscal.

  Institutii juridice de aplicare a tratatelor si legislatiei nationale - instrumente ale Autoritatii Europene de Concurenta.


  Program
  9:00 - 17:00


  Taxa de participare:
  400 lei + Tva
  Taxa include: cartea "Dreptul concurentei" , mapa de lucru, pauzele de cafea si masa de prânz


  Mai multe detalii: Transparency International Romania
  Email: office@transparency.org.ro
  Telefon: 021 317 7071
  Web: transparency.org.ro

  Afis eveniment: click pentru detalii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-19 :: Titlu: Noile reglementari privind fabricarea magiunului, in vigoare din 12 iunie 2014

  Toti producatorii de magiun trebuie sa respecte normele tehnice de fabricare odata cu intrarea in vigoare, in 12 iunie 2014, a Ordinului care legifereaza ca magiunul se fabrica doar din prune proaspete, fara adaos de zahar, si contine cel putin 55% substanta uscata.

  "Prin Ordinul care reglementeaza continutul si fabricarea magiunului din prune destinat consumului uman am definit foarte clar ca magiunul trebuie obtinut din prune pentru ca in piata erau produse care se numeau pe eticheta magiun de prune, dar in interior nu aveau nicio legatura cu prunele. Am dat si o definitie a magiunului, respectiv acesta este o pasta omogena obtinuta din fierberea prunelor proaspete dupa indepartarea partilor necomestibile si fara adaosuri de zahar si zaharuri. Se pot folosi ca ingrediente si diferite seminte, de floarea soarelui, de dovleac sau nuci. Pe de alta parte, produsul trebuie sa prezinte un continut de substanta uscata, de prune, egala cu 55% sau mai mult, acesta fiind determinat cu reflectometru", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale..

  Acesta a precizat ca ordinul nu se refera si la fabricarea produselor de panificatie, precum cornuletele, unde se vor putea folosi si alte produse care sa nu aiba concentratia de substanta uscata prevazuta in ordin.

  Desi acest ordin se refera doar la fabricarea magiunului, in opinia reprezentantului MADR, in viitor ar trebui reglementata toata gama de dulceturi produse in România.

  "Din punctul meu de de vedere, in viitor, ar trebui o reglementare pe tot ceea ce inseamna dulceturi, daca spunem ca este de caise, atunci sa fie de caise, pentru ca vorbim de calitatea produsului. Viitorul României este sa puna accent pe calitatea produsului, iar populatia României sa se poata hrani cu produse de calitate. Pe eticheta trebuie sa fie foarte bine trecute aceste elemente, astfel incât consumatorul sa poata alege in cunostinta de cauza", a mai precizat reprezentantul MADR.

  Ordinul nu prevede sanctiuni pentru cei care nu respecta normele tehnice de fabricare, insa institutiile abilitate sa faca controalele pot aplica sanctiuni pentru cei care incalca aceasta reglementare, iar produsele care nu indeplinesc normele vor fi scoase din piata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-19 :: Titlu: Eurostat: Romania, locul II in UE la scaderea lucrarilor de constructii in aprilie

  Portugalia si Romania au inregistrat cel mai semnificativ declin al lucrarilor de constructii din Uniunea Europeana in aprilie 2014, comparativ cu perioada similara din 2013, arata datele prezentate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

  La nivelul Uniunii Europene, lucrarile de constructii au crescut in aprilie cu 8%, iar in zona euro s-a inregistrat un avans de 7,2%.

  In randul statelor membre, lucrarile de constructii au inregistrat cel mai semnificativ declin in Portugalia (9%), Romania (6,8%), Slovacia (5,1%) si Italia (5%), iar cele mai mari cresteri in Spania (53,4%), Slovenia (48,8%), Ungaria (27,2%) si Polonia (13,3%).

  In aprilie 2014, comparativ cu luna precedenta, lucrarile de constructii au inregistrat o crestere de 0,6% in Uniunea Europeana si de 0,8% in zona euro.

  In randul statelor membre, lucrarile de constructii au inregistrat cea mai mare scadere in Polonia (5,4%), Romania (4,7%) si Slovacia (2%), in timp ce cresterile cele mai semnificative s-au raportat in Slovenia (6,7%), Spania (4,8%) si Portugalia (4,5%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-19 :: Titlu: Calota (ANRE): Pana in 2015 vor fi puse in functiune proiecte noi de energie regenerabila de 2.500 de MW

  Datele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) arata ca, in perioada 2014-2015, vor mai fi puse in functiune capacitati de producere a energiei regenerabile de circa 2.500 de MW, a declarat, miercuri, Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), prezent la un evenimentul de lansare a Asociatiei Romane pentru Biomasa si Biogaz.

  "In 2014-2015, pe baza dosarelor de autorizare de infiintare depuse la ANRE, vor mai intra in functiune noi capacitati energetice de circa 2.500 de MW de energie regenerabila. Dintre acestea, pe biomasa sunt proiecte de doar 48 de MW, reprezentand cel mai timid sector", a aratat Calota.

  Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totala de 4.711 MW, la finele lunii aprilie, potrivit datelor Transelectrica.

  Astfel, in sistem, existau proiecte eoliene cu o putere de 2.879 de MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 1.174 de MW, microhidrocentrale de 559 de MW si proiecte pe baza de biomasa cu o putere cumulata de 99 de MW.

  La finele lunii februarie, in sistem, erau instalate capacitati de productie a energiei regenerabile de 4.582 de MW.

  Producatorii de energie regenerabila primesc subventii sub forma certificatelor verzi, pe care le platesc toti consumatorii, inclusiv cei casnici, si care sunt reliefate separat in factura lunara la electricitate.

  Consumatorii de energie electrica din Romania au platit anul trecut subventii de 375 de milioane de euro in contul certificatelor verzi pe care le primesc producatorii de energie regenerabila, a mai spus Calota, anterior, tot in cadrul evenimentului.

  "Bugetul schemei de certificate verzi anul trecut a fost 375 de milioane de euro, fata de 300 de milioane de euro in 2012 si 100 de milioane de euro in 2011", a precizat oficialul ANRE.

  El a mai spus ca biomasa si biogazul sunt cele mai importante resurse pe care le poate valorifica Romania.

  Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz (ARBIO) propune Executivului realizarea unei strategii nationale pentru biomasa si biogaz, sectoare unde tara noastra are un potential urias, potrivit presedintelui organizatiei, Ilias Papageorgiadis.

  "La inceput, am privit biomasa doar ca pe o investitie, dar a fost o greseala, pentru ca este mai mult decat atat. Biomasa este o solutie pentru problemele Romaniei legate de mediu, de cogenerare, de locuri de munca, de independenta energetica, de infrastructura", a declarat, miercuri, Papageorgiadis, prezent la conferinta de lansare a ARBIO.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-19 :: Titlu: ASF considera ca este necesara in continuare o actualizare a tarifelor primelor de asigurare RCA

  Autoritatea de Supraveghere Financiara/ ASF/ considera ca este necesara in continuare o actualizare a tarifelor de prime pentru asigurarile auto obligatorii/ RCA/, tinand cont de indicatorii care arata echilibrul dintre tarifele de prima si de posibilitatea de acordare a despagubirilor.

  "Rata daunei si rata combinata, care arata echilibrul dintre tariful de prima si posibilitatea de a acorda despagubirile si de a-si asuma ceea ce au angajat in contractele de asigurare, au fost, pe RCA, in primul trimestru din 2014, de 118 % si 149 % si indica clar o necesitate de actualizare a tarifelor pentru a fi acoperite cheltuielile asumate", a declarat miercuri directorul Directiei de Asigurari Obligatorii din ASF, Mona Cucu, la conferinta Transporter After-Sales.

  Reprezentanta autoritatii de supraveghere a pietei asigurarilor a aratat ca ASF nu intervine in stabilirea tarifelor RCA, insa, din analiza acestor date este evident ca aceasta crestere a despagubirilor pentru vatamari si deces (in cazul accidentelor auto — n.r.) are si va avea o influenta in stabilirea tarifelor de prima, deci tendinta de crestere a acestora se va reflecta automat intr-o tendinta de crestere a tarifelor de prima RCA.

  Tariful mediu la politele de raspundere civila auto (RCA) a crescut cu 7% in primele trei luni ale acestei an, cifra fiind obtinuta prin raportarea subscrierilor la numarul de autovehicule asigurate, preciza, in urma cu cateva saptamani, Albin Biro, membru neexecutiv in conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

  Potrivit datelor ASF, prezentate de Mona Cucu, asigurarile auto au reprezentat in primul trimestru din 2014 circa 70 % din piata asigurarilor generale din Romania. Un numar de 11 asiguratori practica asigurarile RCA, iar primele brute subscrise au crescut in perioada analizata cu 8%, la 700 milioane lei, cresterea venind in special din recalibrarea tarifelor societatilor de asigurare.

  Daunele platite in primul trimestru, pe asigurari CASCO, au fost de 380 milioane lei, iar pe RCA si CMR (asigurarea de raspundere a transportatorilor) — 534 milioane lei, in crestere cu 4,39%.

  Numarul dosarelor avizate pentru plata daunelor pe RCA a scazut anual cu 9-10 % incepand din 2010, iar in primul trimestru din 2014 scaderea a fost de 9% fata de primele trei luni din 2013, de la 106.000 dosare la 70.344 dosare.

  Dauna medie a crescut cu 19%, la 6.604 lei, in timp ce dauna medie pentru reparatii materiale a crescut cu 5,3 %, la 5.031 lei, iar cea pentru vatamari corporale — cu 78,5%, la 65.014 lei. Rezervele de daune avizate si neavizate au crescut cu aproximativ 23%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 iunie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 iunie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.404 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2481 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5019 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0084 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6137 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2327 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 iunie 2014

  In data de 18 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 444/2014 - M. Of. 444/2014 [M. Of. 444 / 18 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 445/2014 - M. Of. 445/2014 [M. Of. 445 / 18 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 446/2014 - M. Of. 446/2014 [M. Of. 446 / 18 iunie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-18 :: Titlu: Senatul a adoptat un proiect prin care magistratii corupti ar putea sa nu mai beneficieze de pensie de serviciu

  Senatorii au adoptat, miercuri, proiectul legislativ care completeaza Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in sensul ca judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica care au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie ar putea sa nu mai beneficieze de pensia de serviciu.

  Plenul Senatului a adoptat raportul cu amendamente intocmit de Comisia juridica a Senatului cu 95 de voturi pentru si o abtinere, iar proiectul de lege amendat cu 98 de voturi pentru, un vot impotriva si o abtinere.

  "Nu beneficiaza de pensia de serviciu prevazuta la art. 82 si 83 indice 1 si de indemnizatia prevazuta la art. 81 judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care ulterior eliberarii din functie au fost condamnati definitiv pentru infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau infractiunile in legatura cu acestea ori pentru o alta infractiune intentionata savarsita inainte de eliberarea din functie", se arata intr-un amendament al Comisiei, care a fost adoptat de plen.

  Un alt amendament sustine ca "punerea in miscare a infractiunii penale pentru una dintre infractiunile prevazute la alin. 1 atrage de drept suspendarea solutionarii cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, dupa caz, suspendarea platii pensiei de serviciu daca aceasta a fost acordata pana la solutionarea definitiva a cauzei. In aceasta perioada, persoana fata de care s-a pus in miscare actiunea penala beneficiaza, in conditiile legii, de pensie din sistemul public".

  Proiectul de lege a fost initiat de Guvern, are un caracter organic, iar Senatul este Camera decizionala in acest caz.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-18 :: Titlu: Stanciu (ICCJ): Este gresit ca orice condamnare la Curtea Europeana reprezinta automat esecul unei instante nationale

  Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a declarat miercuri ca exista o intelegere gresita conform careia orice condamnare a Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta automat esecul unei instante nationale de a oferi un raspuns adecvat spetei respective.

  "In ultima perioada exista o intelegere gresita, din punctul meu de vedere, si din pacate perpetuata tacit, conform careia orice condamnare a Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta automat esecul unei instante nationale de a oferi un raspuns adecvat spetei care a general condamnarea europeana. Departe de mine si nu incerc astazi o derobare a puterii judecatoresti de importanta sarcina pe care o are in cadrul misiunii de ridicare a societatii romanesti la standardele impuse de Conventia europeana a drepturilor omului, dar totusi astazi e momentul sa ne reamintim cu totii ca justitia singura, fara o participare reala, efectiva, concertata a tuturor celorlalte autoritati ale statului, nu va reusi in niciun mod sa ofere un raspuns adecvat acestei nevoi acute si actuale a societatii noastre", a spus Livia Stanciu la conferinta aniversara "Romania si Conventia Europeana a Drepturilor Omului — 20 de ani" care a avut loc la Palatul Parlamentului.

  Ea a adaugat ca statul este cel care trebuie sa gaseasca cele mai potrivite solutii si masuri atunci cand violarea constatata de catre Curtea Europeana isi gaseste originea in chiar normele de drept intern.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-18 :: Titlu: Nitu: Noul Cod penal respecta cerintele Conventiei europene pentru apararea drepturilor omului

  Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat miercuri ca atat Codul penal, cat si Codul de procedura penala, care au intrat in vigoare in februarie 2014, respecta standardele si cerintele Conventiei europene pentru apararea drepturilor omului si au in vedere si hotararile Curtii de la Strasbourg.

  "Nu toate deciziile pronuntate de Curtea de la Strasbourg au avut in vedere erori judiciare. În ce priveste legislatia din Romania va precizez ca in prezent atat Codul penal, cat si Codul de procedura penala, proaspat intrate in vigoare la 1 februarie, respecta standardele si cerintele Conventiei europene pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale si au in vedere si hotararile Curtii de la Strasbourg", a spus Nitu la Palatul Parlamentului.

  El a adaugat ca in ce priveste legislatia este important ca si in continuare dispozitiile din lege sa fie aplicate si interpretate in spiritul Conventiei europene si in spiritul hotararilor jurisprudentei de la Strasbourg.

  Nitu a mentionat ca in orice sistem juridic din lume exista erori judiciare si nu trebuie sa asteptam in mod neaparat sa raspunda un judecator sau un procuror pentru o eroare judiciara.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: TVRinfo.ro :: Data: 2014-06-18 :: Titlu: Acte normative aflate pe agenda sedintei de Guvern de miercuri

  Guvernul ar putea aproba, miercuri, in sedinta, mai multe acte normative, printre care un proiect pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, fiind luata in discutie si suplimentarea bugetului Curtii de Conturi pentru plata unor titluri executorii, dar si cel al Ministerului Culturii pentru finantarea unui proiect cultural, transmite Agerpres.

  Pe agenda sedintei de Guvern se mai afla modificarea legii privind prevenirea si combaterea dopajului in sport, precum si a celei pentru prevenirea si combaterea producerii si traficului ilicit de substante dopante cu grad mare de risc, dar si un proiect de OUG pentru modificarea unor acte normative si reglementarea unor masuri fiscale.

  De asemenea, ar putea fi discutat proiectul de OUG pentru prelungirea valabilitatii licentelor de traseu si a programului de transport, in baza carora se efectueaza serviciile regulate de transport de persoane intre municipiul Bucuresti si localitatile judetului Ilfov.

  Si proiectul de hotarare privind acordarea unor ajutoare de urgenta ar urma sa fie aprobat in sedinta Executivului, dar si cel pentru stabilirea regimului juridic al unor locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, construite prin programe de investitii la nivel national, aflate in administrarea consiliilor locale.

  Guvernul ar putea aproba bugetele de venituri si cheltuieli pe anul 2014 la Metrorex si la Compania Nationala 'Administratia Porturilor Maritime' Constanta.

  Pe ordinea de zi mai figureaza si o serie de memorandumuri in diferite domenii, Guvernul urmand sa elaboreze puncte de vedere in cazul mai multor propuneri legislative.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-18 :: Titlu: HG 441/2014 pentru Normele privind stabilirea relatiilor contractuale din sectorul laptelui si al produselor lactate, precum si recunoasterea organizatiilor de producatori

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 414/2014 a fost publicata HG 441/2014 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 297/2013 privind stabilirea relatiilor contractuale din sectorul laptelui si al produselor lactate, precum si recunoasterea organizatiilor de producatori din sectorul laptelui si al produselor lactate.

  Potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice, se recunosc ca organizatii de producatori din sectorul laptelui si al produselor lactate toate persoanele juridice care isi depun candidatura in vederea recunoasterii si care indeplinesc conditiile prevazute la art. 161 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013.

  Pentru obtinerea recunoasterii ca organizatie de producatori, persoana juridica, prin reprezentantul legal, depune la centrul judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura pe a carui raza teritorila se afla sediul organizatiei o cerere prin care solicita recunoasterea ca organizatie de producatori, insotita de urmatoarele documente:
  a) copie a statutului, care trebuie sa cuprinda elementele prevazute la art. 161 alin. (1) lit. d) din Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013;
  b) copie a deciziei adunarii generale in care se mentioneaza acordul acesteia pentru efectuarea demersurilor legale in vederea obtinerii recunoasterii ca organizatie de producatori;
  c) copie a certificatului de inregistrare la registrul comertului sau a certificatului de inregistrare fiscala, dupa caz;
  d) copie de pe bilantul contabil anual pentru anul anterior solicitarii recunoasterii, depus si inregistrat la administratia financiara;
  e) un centralizator privind baza de productie de lapte a membrilor, intocmit si semnat de administrator pe baza actelor doveditoare;
  f) documente care sa ateste volumul productiei comercializate intr-o perioada de 12 luni anterioara solicitarii recunoasterii;
  g) statul de functii si lista personalului angajat, semnate de administrator si de contabil.

  Textul integral al Hotararii: HG 441/2014 pentru Normele privind stabilirea relatiilor contractuale din sectorul laptelui si al produselor lactate, precum si recunoasterea organizatiilor de producatori
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-18 :: Titlu: Hotararea 24/2014 privind Consiliul de administratie a Societatii Romane de Radiodifuziune

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 443/2014 a fost publicata Hotarare nr. 24/2014 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie a Societatii Romane de Radiodifuziune.

  Astfel, se desemneaza in Consiliul de administatie al Societatii Romane de Radiodifuziune, pentru o perioada de 4 ani, incepand cu data de 29 iunie 2014, membrii titulari si membrii supleanti prevazuti in anexa care face parte integranta din hotarare.

  Textul integral al Hotararii: Hotararea 24/2014 privind Consiliul de administratie a Societatii Romane de Radiodifuziune
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-18 :: Titlu: Ciolos: Romania are toate instrumentele necesare din partea UE pentru sustinerea producatorilor de lapte

  Trimisul special al AGERPRES, Catalina Matei, transmite: Romania are toate instrumentele necesare din partea Uniunii Europene, atat in sistemul de plati directe, cat si in programul de dezvoltare rurala, prin care sa se asigure ca producatorii de lapte pot fi sustinuti pentru a face fata eliminarii cotelor de lapte la nivelul Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2015, a declarat marti comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

  "Exista, dincolo de platile directe normale, posiblitatea de a aloca anumite subventii specifice pentru sectorul laptelui si exista in programul de dezvoltare rurala instrumente, inclusiv posibilitatea de a face un subprogram pentru sectorul laptelui, de ce nu, asa cum inteleg ca este vorba sa fie facut pentru sectorul pomicultura, pentru a sustine financiar prin investitii sau prin alte mijloace financiare pe cei care doresc intr-adevar sa ramana pe piata", a declarat comisarul european pentru presa romana.

  La finalul unei intrevederi cu secretarul de stat american pentru agricultura, Tom Vilsack, comisarul Ciolos a spus ca un punct important al discutiilor, negociat in acordul UE — SUA, se refera la conditiile de acces a produselor lactate si branzeturilor europene pe piata americana, in conditiile in care acum exista anumite restrictii din diferite motive, date fiind conditiile de comercializare a acestor produse. "si este un lucru care, cu siguranta, va trebui clarificat in aceasta negociere", a spus Ciolos.

  De altfel, protejarea fermierilor din tarile UE, in anumite situatii de criza, a fost unul dintre subiectele discutate luni, la reuniunea Consiliului european pe agricultura de la Luxemburg. "Chiar daca perspectivele acum sunt foarte bune, atat pe piata interna europeana, cat mai ales la export, tocmai in aceasta perioada favorabila pentru sectorul laptelui, mi se pare important sa discutam despre perspectivele sectorului si despre cum sa amelioram instrumentele de protejare a producatorilor, care pot fi competitive in situatii normale de piata", a adaugat Dacian Ciolos.

  In ceea ce priveste carnea de vita, comisarul european a explicat ca, faptul ca UE, ca piata unica, nu a mai inregistrat cazuri de imbolnavire cu encefalita spongiforma, fapt recunoscut de SUA inca de acum cateva luni, in baza acestei recunoasteri si a deschiderii pietei americane, fiecare stat membru, conform normelor americane, pe masura ce doreste sa exporte carne pe piata americana, face o solicitare in acest sens, urmand sa fie supus unui proces de screening. "Dar, de principiu, problema e rezolvata. ?i, pana acum, s-au exprimat trei state membre care doresc sa exporte — Olanda, Irlanda si Marea Britanie, dar orice stat membru poate sa solicite acest lucru si, in urma unei inspectii a serviciilor veterinare care sa se asigure ca normele sunt respectate, sa poata exporta", a subliniat oficialul european.

  Dacian Ciolos a apreciat ca vizita la Bruxelles a secretarului de stat Tom Vilsack a fost foarte importanta, mai ales din perspectiva contextului negocierilor acordului intre SUA si UE. "Agricultura si sectorul alimentar raman un punct sensibil si esential important in aceste negocieri. Dar, inainte de a discuta concret despre anumite aspecte sensibile ale acestor negocieri in domeniul agriculturii, este important sa avem acest context si discutii mai ample despre ceea ce inseamna agricultura in SUA si in Uniunea Europeana si cum putea coopera in acest domeniu, pentru a intelege mai bine specificitatile acesteia si totodata sensibilitatile diferite pe care le avem", a argumentat comisarul Ciolos.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-18 :: Titlu: Comert electronic 2014: Numarul de tranzactii achitate online creste cu 30% la 5 luni, valoarea cosului mediu cu 20%

  Numarul de tranzactii achitate online de catre clientii magazinelor online romanesti a inregistrat o crestere cu peste 30% in primele 5 luni ale anului fata de aceeasi perioada din 2013, in timp ce valoarea cosului mediu achitat online s-a majorat cu 20%, conform estimarilor PayU, integratorul de plati online din Romania.

  De altfel, in fiecare minut au loc aproximativ 70 de comenzi online, cu o valoare totala de 10,783 lei.

  "Spre deosebire de ultimii 3 ani, cand valoarea medie a cosului de cumparaturi a scazut sub efectul diversificarii gamei de produse achizitionate online, aceasta a crescut, in medie, cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cele mai mari evolutii au avut loc pe segmentele turism, jucarii, IT&C si fashion unde comanda medie a crescut cu 52%, 25% si respectiv 12%.

  "Evolutia inregistrata pe toate segmentele arata o crestere a increderii utilizatorilor in magazinele online si o intelegere a beneficiilor cumparaturilor online, lucru indicat si de studiul Shopping Experience Rank dat publicitatii cu ocazia campaniei e-Romaneste. Evolutia unor segmente precum cel al jucariilor, unde valoarea medie o depaseste chiar si pe cea din fashion si se apropie de IT&C, este un alt mod prin care ne putem da seama ca achizitiile online nu mai reprezinta o exceptie, ci sunt parte integranta din viata unui numar tot mai mare de oameni. De altfel, lunar, in sistemul PayU se inregistreaza, in medie, 30.000 de utilizatori unici noi, cei mai multi ajungand sa fie utilizatori recurenti", explica Cristina Vranceanu, Strategic Partnerships Executive PayU Romania.

  De asemenea, cresterea accelerata a vanzarilor inregistrate de tablete si smartphone-uri se reflecta si in comertul electronic romanesc, unde aproximativ 20% dintre comenzi sunt plasate de pe un astfel de dispozitiv. Jumatate dintre acestea sunt si achitate online, tot prin intermediul unui telefon sau al unei tablete. Segmentul cu cea mai mare pondere a platilor online efectuate de pe un dispozitiv mobil este cel al magazinelor de fashion, unde ajunge la 15%, insa cele mai mari evolutii au fost inregistrate pe segmentele telecom (de la 2% in 2013 la 8% in 2014) si utilitati (de la ,71% in 2013 la 6% in 2014).

  Concomitent cu evolutia numarului de tranzactii efectuate de pe un dispozitiv mobil, creste si adoptia metodelor alternative de plata. Astfel, cardurile cu rate, care au inceput sa fie tot mai utilizate in ultimul an si jumatate, continua sa creasca in preferintele de plata, inregistrand o crestere lunara de aproximativ 10% iar numarul tranzactiilor achitate prin iTranfer — metoda de plata prin internet banking cu confirmare instant, oferita exclusiv de PayU — creste cu aproximativ 30% in fiecare luna.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 iunie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 iunie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4049 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0056 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2486 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.003 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5103 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0071 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6147 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0021 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2332 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 iunie 2014

  In data de 17 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 439/2014 - M. Of. 439/2014 [M. Of. 439 / 17 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 440/2014 - M. Of. 440/2014 [M. Of. 440 / 17 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 441/2014 - M. Of. 441/2014 [M. Of. 441 / 17 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 442/2014 - M. Of. 442/2014 [M. Of. 442 / 17 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 443/2014 - M. Of. 443/2014 [M. Of. 443 / 17 iunie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-18 :: Titlu: CCR: Articol din Codul de procedura civila referitor la instanta de executare, neconstitutional

  Curtea Constitutionala a Romaniei a decis marti ca sunt neconstitutionale dispozitiile art.650 alin.(1) din Codul de procedura civila referitoare la instanta de executare.

  Plenul Curtii Constitutionale a luat marti in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.650 alin.(1) si art.713 alin.(1) din Codul de procedura civila, exceptie invocata de Sc Lapmor Impex SRL din Giurgiu, in dosarul nr.8065/236/2013 al Judecatoriei Giurgiu.

  "In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.650 alin.(1) din Codul de procedura civila sunt neconstitutionale. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Judecatoriei Giurgiu. Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se arata intr-un comunicat al CCR transmis marti AGERPRES.

  Dispozitiile declarate neconstitutionale prevad ca "instanta de executare este judecatoria in circumscriptia careia se afla biroul executorului judecatoresc care face executarea, in afara cazurilor in care legea dispune altfel".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-17 :: Titlu: Romania, locul trei in UE la cresterea costurilor cu forta de munca, in primul trimestru din 2014

  Costul total al fortei de munca in Romania a inregistrat a treia mare crestere in randul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), in primul trimestru din 2014, comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform datelor publicate marti de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

  In Romania, costul orar al fortei de munca a inregistrat in perioada ianuarie-martie 2014 un avans de 5,3%, mult peste cresterea de 1,2% inregistrata in Uniunea Europeana si de ,9% in zona euro. Cresteri mai mari decat Romania au inregistrat doar Letonia (7%) si Estonia (6,8%).

  Singurele state UE in care costul orar al fortei de munca a scazut in primele trei luni din acest an au fost Cipru (minus 6,9%), Croatia (minus 1,7%), Irlanda (minus ,2%) si Italia (minus ,1%).

  In primul trimestru din 2014, comparativ cu perioada similara a anului trecut, costul orar al fortei de munca in zona euro a crescut cu ,7% in industrie, cu 1,9% in constructii, cu 1,3% in servicii. Romania a inregistrat un avans al costului orar al fortei de munca de 6,8% in industrie si de 7,1% in servicii, dar un declin de 1,7% in constructii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-17 :: Titlu: Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 189/2014 a fost republicata Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.

  Paza si protectia sunt activitati desfasurate prin forte si mijloace specifice, in scopul asigurarii sigurantei obiectivelor, bunurilor si valorilor impotriva oricaror actiuni ilicite care lezeaza dreptul de proprietate, existenta materiala a acestora, precum si a protejarii persoanelor impotriva oricaror acte ostile care le pot periclita viata, integritatea fizica sau sanatatea.
  Paza si protectia se realizeaza prin forte si mijloace militare sau civile, de catre institutiile specializate ale autoritatilor administratiei publice, sau in regim privat, de catre proprietarii sau detinatorii obiectivelor, bunurilor sau valorilor, precum si de catre societatile specializate de paza si protectie.

  Ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, regiile autonome, companiile si societatile nationale, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de natura capitalului social, precum si alte organizatii care detin bunuri ori valori cu orice titlu, denumite in prezenta lege unitati, sunt obligate sa asigure paza acestora.

  Persoanele fizice pot apela pentru protectia personala la serviciile unor societati specializate de paza si protectie, in conditiile prezentei legi.

  In functie de importanta, specificul si valoarea bunurilor pe care le detin, conducatorii unitatilor prevazute la art. 2 alin. (1), cu sprijinul de specialitate al politiei, pentru sistemele civile de paza, sau al jandarmeriei, pentru cele militare, stabilesc modalitati concrete de organizare si de executare a pazei, dupa caz, cu efective de jandarmi, paza cu politisti locali, paza proprie sau paza prin societati specializate.

  Unitatile grupate pe un anumit spatiu pot organiza, cu avizul politiei, paza in comun cu politisti locali, paza proprie sau prin societatile specializate de paza. Conducatorii acestor unitati stabilesc forma de paza, obligatiile si raspunderile fiecarui beneficiar, inclusiv cele privind intocmirea planului de paza.

  La unitatile unde nu este posibila realizarea unui sistem de paza organizat, conducatorii acestora sunt obligati sa execute imprejmuiri, grilaje, obloane, incuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarma sau alte asemenea mijloace necesare asigurarii pazei si integritatii bunurilor.

  Protectia demnitarilor romani si a celor straini pe timpul sederii in Romania, a familiilor acestora, paza sediilor de lucru si a resedintelor acestora se asigura de Serviciul de Protectie si Paza, conform atributiilor prevazute in legea speciala de organizare si functionare a acestuia.

  Protectia magistratilor, a politistilor si jandarmilor, precum si a membrilor de familie ai acestora, in cazurile in care viata, integritatea corporala sau avutul acestor persoane sunt supuse unor amenintari, se asigura de Ministerul Afacerilor Interne, potrivit legii.

  Textul integral republicat: Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-17 :: Titlu: IGPR: Peste 1.000 de permise, retinute de politisti in trei zile

  Politistii de la Rutiera au constatat in trei zile 250 de infractiuni la regimul sigurantei circulatiei pe drumurile publice si au retinut peste 1.000 de permise, aproape jumatate pentru depasirea vitezei maxime legale admise.

  "In perioada 13-15 iunie, sub coordonarea Directiei Rutiere, si cu sprijinul Directiei de Ordine Publica din cadrul IGPR, zilnic, peste 2.000 de politisti au fost prezenti in strada, utilizand peste 400 de aparate de masurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, amplasate in 'cascada'. Scopul activitatilor desfasurate a fost acela de a salva vieti, viteza excesiva si cea neadaptata la conditiile de drum fiind principalele cauze generatoare de accidente rutiere", informeaza un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) remis luni AGERPRES.

  Astfel, au fost constatate 291 de infractiuni, dintre care 250 la regimul sigurantei circulatiei pe drumurile publice si 41 de alta natura.

  Politistii au constatat 23.187 de contraventii, fiind aplicate sanctiuni in valoare de aproximativ 3.900.000 de lei, dintre care 14.674 pentru nerespectarea regimului legal de viteza, 258 pentru nerespectarea regulilor de circulatie care reglementeaza depasirea si 117 pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice.

  "De asemenea, au fost retinute, in vederea suspendarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 1.021 de permise de conducere, dintre care 386 pentru depasirea vitezei maxime legale admise cu mai mult de 50 km/h, 258 pentru depasire neregulamentara, 117 pentru conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice si 252 pentru alte abateri care atrag dispunerea acestei masuri", se mai arata in comunicat.

  Politia Romana actioneaza pentru salvarea de vieti prin depistarea si tragerea la raspundere a celor care comit infractiuni la regimul circulatiei rutiere, in special a celor care conduc cu viteza neregulamentara.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-17 :: Titlu: ACEA: Romania, locul I in UE la cresterea numarului inmatricularilor de autoturisme noi, in luna mai

  Vanzarile auto in Uniunea Europeana si in tarile EFTA au inregistrat, in mai, a noua luna consecutiva de crestere, deoarece redresarea economiei zonei euro a incurajat consumatorii sa achizitioneze noi modele, transmite CNBC

  Piata auto din Romania a inregistrat luna trecuta o crestere de 46,1%, fiind inmatriculate 6.001 autoturisme, fata de 4.107 unitati in mai 2013. Este cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeana, in luna mai.

  In aprilie, inmatricularile de autoturisme noi au crescut cu 4,5%, la 1.133.727 vehicule, de la 1.087.369 de unitati in mai 2013, a anuntat, marti, Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/.

  Vanzarile auto in Germania, cea mai mare piata auto europeana, au crescut in mai cu 5,2%. Cererea a urcat cu 7,7% in Marea Britanie si cu 16,9% in Spania, Italia fiind singura mare piata auto european unde s-a inregistrat un declin al vanzarilor, de 3,8%.

  In perioada ianuarie — mai 2014, toate marile piete auto europene au raportat cresteri ale livrarilor. Astfel, vanzarile auto in Uniunea Europeana si in tarile EFTA au urcat in primele cinci luni ale anului cu 6,6%, la 5.619.263 vehicule, de la 5.273.214 de unitati in perioada similara din 2013, conform datelor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/.

  Vanzarile auto in Germania, cea mai mare piata auto europeana, au crescut in primele cinci luni ale anului cu 3,4%. Cererea a urcat cu 11,6% in Marea Britanie si cu 16,3% in Spania, Italia si Franta inregistrand un avans mai modest, de 3,4% si, respectiv, 3,2%.

  Piata auto din Romania a inregistrat, in perioada ianuarie — mai 2014, o crestere de 18%, fiind inmatriculate 24.278 de autoturisme noi. Este al treilea cel mai semnificativ declin din Uniunea Europeana, dupa Cipru (minus 35,2%) si Olanda (minus 17%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  144 useri online

  Useri autentificati: