Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL
str. Foisorului nr. 11, bl. F7C, sc. 2, et. 1, ap. 42, sector 3., Bucuresti, cod. 031173 (zona Vitan-Mall), Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 februarie 2014

In data de 26 februarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 140/2014 - M. Of. 140/2014 [M. Of. 140 / 26 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 141/2014 - M. Of. 141/2014 [M. Of. 141 / 26 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 142/2014 - M. Of. 142/2014 [M. Of. 142 / 26 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 143/2014 - M. Of. 143/2014 [M. Of. 143 / 26 februarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-02-26 :: Titlu: Ministerul Fondurilor Europene preia Autoritatile de Management POS DRU si POS CCE

  Incepand cu data de 1 martie 2014, Ministerul Fondurilor Europene preia activitatea si structurile autoritatilor de management aferente urmatoarelor doua programe: Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), potrivit Ordonantei de Urgenta pentru aprobarea unor masuri de eficientizare a sistemului de gestionare a instrumentelor structurale, care a fost adoptata in sedinta de Guvern de miercuri, 26 februarie a.c.

  "Guvernul Romaniei a aprobat transferul autoritatilor de management POS DRU si POS CCE la Ministerului Fondurilor Europene. Este simplificata astfel structura institutionala, fapt care reprezinta un pas important pentru reformarea intregului sistem de implementare. Reamintesc ca in acest an trebuie sa finalizam reforma sistemului, sa scapam de reminiscentele trecutului – problemele mostenite din anii 2009-2011, iar beneficiarii sa fie ajutati sa-si implementeze proiectele cat mai repede”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Autoritatea de Management POS DRU va fi preluata de la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, iar Autoritatea de Management POS CCE de la Ministerul Economiei.

  Ministerul Fondurilor Europene va prelua personalul celor doua autoritati de management, dar si toate drepturile si obligatiile acestora, inclusiv litigiile aferente activitatii acestora.

  De asemenea, actul normativ prevede ca in perioada de programare 2014-2020 Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Capital Uman si Programul Operational Asistenta Tehnica.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-26 :: Titlu: ArcelorMittal: Pretul gazelor in Romania va fi mai mare decat cel din UE dupa liberalizare

  Pretul gazelor pe piata din Romania va fi aliniat la cel de import la finele perioadei de liberalizare, insa pretul la care Romania importa gaze este mai mare decat cel de pe pietele europene, a declarat, miercuri, directorul general al ArcelorMittal Galati, Bruno Ribo, prezent la o conferinta de profil.

  "Piata din Romania nu este pregatita pentru liberalizare. Pretul de import este mai mare decat cel de pe pietele europene, intrucat exista doar o singura sursa de import. Or, la noi, pretul va fi aliniat la cel de import", a spus Ribo.

  Potrivit acestuia, alte piete europene si-au dezvoltat surse alternative de import inainte de a liberaliza piata gazelor.

  "Doi ani pentru liberalizarea pietei pentru consumatorii industriali este prea putin. Pentru casnici s-a dat o perioada de dereglementare de sase ani", a completat el.

  Intrebat daca, in opinia sa, ar fi fost cazul ca si industria sa primeasca tot o perioada de sase ani pentru dereglementare, Ribo a raspuns afirmativ.

  "Aceste preturi la energie si gaze duc la scaderea competitivitatii. Chiar si cu investitiile de eficientizare energetica, impactul nu poate fi anulat. Solutii exista si sunt implementate legal in majoritatea tarilor din UE si trebuie sa se aplice tuturor componentelor costului cu energia. Pentru asta este nevoie de sprijinul autoritatilor acum. Maine va fi prea tarziu", a mai spus oficialul ArcelorMittal.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-26 :: Titlu: Ionut Dumitru: Legea Responsabilitatii Fiscale permite noului Guvern sa schimbe Strategia fiscal - bugetara

  Schimbarea structurii guvernamentale permite Guvernului rezultat in urma unei noi majoritati parlamentare sa schimbe Strategia fiscal-bugetara stabilita de vechiul Executiv, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, in contextul destramarii aliantei de guvernare si al negocierilor pentru formarea unui nou Guvern.

  "Lucrurile sunt destul de clar stipulate in Legea Responsabilitatii Fiscale: Atunci cand se modifica structura guvernamentala exista o asa-numita clauza de exonerare. Adica, in momentul in care ai o alta majoritate politica, respectiv un alt Guvern, acesta poate sa spuna — ramanem in aceeasi strategie fiscal — bugetara pe care si-a asumat-o Guvernul anterior sau o schimbam. Ramane de vazut ce va decide noul Guvern. Practic, conform legii, exista posibilitatea ca politicile economice din programul de guvernare anterior sa fie schimbate", a explicat Ionut Dumitru.

  El a precizat, insa, ca majoritatea masurilor intentionate de reducere a fiscalitatii cuprinse in Programul de Guvernare al USL erau la stadiul de intentie. "Ele nu erau incluse in niciun fel de proiectie bugetara. Nici pentru 2014 nu s-au bugetat reducerea CAS sau reducerea de impozit pe profitul reinvestit sau alte masuri care au fost incluse in programul de guvernare", a subliniat Ionut Dumitru.

  El sustine ca 2014 fiind an electoral, in Romania erau asteptate anumite turbulente politice."Acest lucru este valabil pentru orice tara in anii electorali. In mod particular in Romania, unde aveam coalitie la guvernare cu o majoritate foarte mare in Parlament, in acest moment se pare ca majoritatea nu mai este asigurata, dupa informatiile pe care le avem acum. Probabil vom avea o noua majoritate care ramane de vazut ce va implementa la nivel economic. Fiind an electoral, insa, probabil ca foarte multe modificari la nivel economic nu putem anticipa in 2014. Mai ales ca avem un acord cu FMI si Uniunea Europeana, unde anumiti parametrii sunt deja fixati. Ramane de vazut incepand cu 2015, in functie de Guvernul de atunci, ce politici economice se vor implementa. Mai degraba situatia politica de acum cred ca ridica riscuri pentru anii urmatori, date fiind incertitudinile legate de cine va forma coalitia si care va fi viziunea economica", a explicat presedintele Consiliului Fiscal.

  Dumitru sustine, insa, ca, spre deosebire de criza politica din vara anului 2012, cand s-au vazut tensiuni pe pietele financiare, cu deprecieri pentru leu si majorari de dobanzi, acum nu se simt astfel de presiuni. "Deocamdata, se pare ca piata financiara anticipa aceste tensiuni si pana in momentul acesta nu pare ca reactioneaza foarte negativ. Ma refer la curs, la dobanzi, se pare ca nu sunt miscari semnificative. Din discutiile cu diversi investitori si din rapoartele publicate de analisti era clar ca toata lumea se astepta ca anul acesta va aduce tensiuni politice si ca la un moment dat se va pune in discutie daca coalitia va ramane sau nu la guvernare", mai spune Ionut Dumitru.

  Presedintele Consiliului Fiscal a precizat ca, in actualul context regional dificil, cu tensiunile din Ucraina si iesirile de capital din pietele emergente, faptul ca in Romania sunt tensiuni politice nu mai surprinde pe nimeni.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-26 :: Titlu: HG 102/2014 aduce masuri privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 130/2014 a fost publicata HG 102/2014 privind stabilirea masurilor pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2014.

  Pentru coordonarea si urmarirea indeplinirii sarcinilor prevazute de legislatia in vigoare in domeniul alegerii membrilor din Romania in Parlamentul European, pentru ministere si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si pentru institutiile prefectului se constituie Comisia tehnica centrala, in componenta prevazuta la anexa nr. 1.
  Componenta nominala a Comisiei tehnice centrale se stabileste prin ordin al ministrului afacerilor interne pe baza propunerilor formulate de conducatorii ministerelor si ai celorlalte institutii/societati mentionate.
  La sedintele Comisiei tehnice centrale pot participa, in calitate de invitati, reprezentanti ai partidelor politice parlamentare, ai Clubului Roman de Presa, ai altor institutii ale administratiei publice centrale interesate, ai unor operatori economici care presteaza servicii de interes public, precum si ai organizatiilor neguvernamentale.

  Prefectii si presedintii tribunalelor iau masurile necesare pentru intocmirea listelor cuprinzand persoanele care pot fi desemnate, potrivit legii, presedinti ai birourilor electorale si loctiitori ai acestora.

  Ministerul Afacerilor Interne dispune masuri pentru mentinerea si asigurarea ordinii si linistii publice in localitatile tarii, pe intreaga perioada electorala si, in mod deosebit, in ziua votarii, precum si in zilele ce premerg si succeda acestei zile.
  Ministerul Afacerilor Interne asigura ordinea publica in zona sectiilor de votare si securitatea dosarelor intocmite de birourile electorale pe timpul transportului acestora la birourile electorale, precum si securitatea pe timpul tiparirii, transportului si depozitarii buletinelor de vot si a celorlalte materiale necesare votarii.

  Textul integral al Hotararii: HG 102/2014 aduce masuri privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Editura Hamangiu :: Data: 2014-02-26 :: Titlu: Despre Conferinta NOUL COD PENAL SI NOUL COD DE PROCEDURA PENALA la inceput de drum

  Universitatea Titu Maiorescu, Baroul Bucuresti si Editura Hamangiu va propun o conferinta interactiva, diferita de toate celelalte evenimente stiintifice dedicate noilor coduri.

  NOUL COD PENAL SI NOUL COD DE PROCEDURA PENALA la inceput de drum


  21-22 martie 2014

  Universitatea Titu Maiorescu, Aula Magna – Bucuresti, Calea Vacaresti, nr. 189


  Pentru prima data de la intrarea in vigoare, autorii codurilor prezinta si analizeaza, timp de doua zile, sinteza noutatilor si modificarilor din Codul penal si Codul de procedura penala.

  Prof. univ. dr. hr. c. Nicolae Volonciu
  membru in Comisia de elaborare a proiectului Codului de procedura penala membru in Comisia de elaborare a proiectului legii de punere in aplicare a Codului de procedura penala

  Conf. univ. dr. Florin Streteanu
  membru in Comisia de elaborare a proiectului Codului penal membru in Comisia de elaborare a proiectului legii de punere in aplicare a Codului penal

  Judecator dr. Mihail Udroiu
  membru in Comisia de elaborare a proiectului legii de punere in aplicare a Codului de procedura penala

  Judecator dr. Andreea Simona Uzlau
  membru in Comisia de elaborare a proiectului Codului de procedura penala membru in Comisia de elaborare a proiectului legii de punere in aplicare a Codului de procedura penala

  Judecator Raluca Morosanu
  membru in Comisia de elaborare a proiectului Codului de procedura penala

  Vor participa la dezbateri si vor avea interventii reprezentantii sistemului judiciar, specialisti in dreptul penal si procesual penal – profesori si autori renumiti, judecatori, procurori si avocati.


  Invitatii nostri:
 • Ministrul Justitiei - Domnul Robert Cazanciuc
 • Judecator dr. Doina Livia Stanciu – Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie
 • Procuror Tiberiu Nitu – Procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
 • Procuror Gheorghe Muscalu – Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii
 • Procuror dr. Alina-Mihaela Bica – Procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism
 • Avocat Ion Ilie-Iordachescu – Decanul Baroului Bucuresti
 • Prof. univ. dr. Tudorel Toader – Decanul Facultatii de Drept a Universitatii Alexandru Ioan Cuza Iasi, judecator la Curtea Constitutionala
 • Prof. univ. dr. Emilian Stancu – Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti
 • Prof. univ. dr. Anastasiu Crisu – Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti
 • Prof. univ. dr. vAlexandru Boroi – Facultatea de Drept a Universitatii Titu Maiorescu Bucuresti
 • Avocat Ion Cazacu – Baroul Bucuresti
 • Prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca – Facultatea de Drept a Universitatii Nicolae Titulescu Bucuresti, avocat in Baroul Bucuresti si formator la Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor
 • Prof. univ. dr. Carmen Paraschiv – Facultatea de Drept a Universitatii Titu Maiorescu Bucuresti
 • Avocat Angela Ciurea – Baroul Bucuresti, fost procuror general adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism
 • Lector univ. dr. Petrut Ciobanu – Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, avocat in Baroul Bucuresti si formator la Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor
 • Conf. univ. dr. Constantin Sima – Facultatea de Drept a Universitatii Titu Maiorescu, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
 • Avocat Mihnea Stoica – Baroul Bucuresti


  Temele conferintei:
 • Aplicarea legii penale in timp
 • Infractiunea continuata, concursul de infractiuni si recidiva
 • Elemente de noutate in materia trasaturilor esentiale ale infractiunii. Cauzele justificative si cauzele de neimputabilitate
 • Renuntarea la urmarirea penala; Renuntarea la aplicarea pedepsei si amanarea aplicarii pedepsei; Noi modalitati de individualizare a pedepsei si noi solutii procesuale
 • Modificari ale regimului sanctionator al minorilor; Masurile preventive aplicabile minorilor; Judecata in cauzele cu infractori minori
 • Elemente de noutate in materia infractiunilor contra vietii
 • Elemente de noutate in materia infractiunilor contra libertatii s...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-26 :: Titlu: Taxa pe constructii speciale nu se va regasi in acest an in tarifele finale la electricitate si gaze naturale

  Taxa pe constructiile speciale care va fi platita de catre distribuitorii de energie si gaze naturale nu se va regasi in tarifele finale din 2014, intrucat Autoritatea de Reglementare a stabilit deja tarifele pentru acest an, au declarat, marti, mai multi directori din companiile energetice, prezenti la o conferinta de profil.

  "Impactul asupra CEZ Romania este de circa 10-15 milioane de euro pe an. Anul acesta, impactul in pretul final va fi zero, intrucat, potrivit legislatiei, daca pe parcursul unui an apare o taxa, acest lucru este recunoscut ca si cost neprevazut, dar abia din anul urmator, adica in 2015, ar putea avea impact in factura finala", a spus Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste in cadrul CEZ Romania.

  De asemenea, directorul general al distribuitorului de gaze GDF Suez Energy Romania, Eric Stab, sustine ca pe piata de gaze lucrurile sunt similare.

  "Pentru noi, impactul va fi undeva intre 6 si 15 milioane de euro. Chiar daca luam intervalul maxim, 15 milioane de euro, impactul in pretul final va fi mic", a precizat el.

  Prezent la aceeasi conferinta, directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a declarat ca producatorul de gaze va plati circa 100 de milioane de lei in contul acestei taxe.

  Carburantii s-ar putea scumpi cu peste 8% ca urmare a accizei suplimentare de 7 eurocenti si a taxei pe constructiile speciale, a declarat si vicepresedintele Rompetrol, Catalin Dumitru, tot in cadrul aceluiasi eveniment."Pe baza calculelor noastre, acciza suplimentara ar putea avea un impact de 40 de bani pe litru in pretul final", a spus Dumitru.

  Potrivit acestuia, grupul Rompetrol va plati 10 milioane de dolari la bugetul de stat in contul taxei pe constructiile speciale.

  Aceasta taxa a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-26 :: Titlu: Patru judecatori, printre care si presedintele UNJR, candideaza pentru functia de membru CSM

  Patru judecatori, printre care si presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), Natalia Roman, si-au depus candidatura pentru functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea tribunalelor, ca urmare a vacantarii postului prin plecarea lui Adrian Neacsu.

  Potrivit site-ul CSM, pentru alegerea reprezentantului din partea tribunalelor în CSM s-au înscris judecatorii: Natalia Roman — presedinte al Tribunalului specializat Mures si presedinte UNJR, Norel Popescu — presedinte al Tribunalului Mehedinti si vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, Dorin Danci de la Tribunalul Maramures si Dragos Constantin Popoiag, presedinte al Tribunalului Dambovita.

  In ianuarie, plenul CSM a decis ca în 5 mai sa se întruneasca adunarile generale pentru alegerea unui membru al CSM din partea tribunalelor.

  "Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, avand în vedere vacantarea unuia dintre locurile de membru al CSM, reprezentant al judecatorilor de la tribunale, a stabilit data adunarilor generale pentru alegerea membrului Consiliului, respectiv, luni, 5 mai 2014, ora 13,00. Totodata, a fost stabilit si calendarul desfasurarii alegerilor", se arata într-un comunicat postat la începutul lunii ianuarie pe site-ul CSM.

  Calendarului este: 9 — 29 ianuarie — depunerea candidaturilor; 21 februarie — convocarea de catre presedintii comitetelor electorale de la tribunale a adunarilor generale pentru desemnarea candidatilor; 10 martie — data primei adunari generale privind alegerile primare pentru desemnarea candidatilor; 13 martie — continuarea adunarii generale, în cazurile în care aceasta nu a fost legal constituita la prima convocare; 7 aprilie — întocmirea de catre Comitetul Electoral Permanent al CSM a proiectului listei cu judecatorii desemnati pentru a candida; 8 aprilie — termen limita de verificare si validare de catre Plenul CSM a proiectului listei candidatilor; 9 aprilie — publicarea pe pagina de internet a CSM a listei de candidati si convocarea adunarilor generale; 10-30 aprilie — organizarea de întalniri ale colectivelor de judecatori cu candidatii; 5 mai — data adunarilor generale pentru alegerea membrului CSM; 6 mai — anuntul pentru noua adunare generala în cazul în care în care nu s-a putut vota sau daca nu a existat cvorum; 8 mai — noile adunari generale în cazul repetarii acestora; 21 mai, respectiv 26 mai (în cazul celei de-a doua convocari) — data limita de depunere a contestatiilor cu privire la procedura de alegeri; 27 mai, respectiv 2 iunie, (în cazul existentei celei de-a doua convocari) — data limita de solutionare a contestatiilor de catre Plenul CSM, întocmirea listei privind numarul de voturi obtinute de catre fiecare candidat si stabilirea rezultatelor alegerilor; 2 iunie — publicarea rezultatelor alegerilor si solicitarea verificarii judecatorului ales de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii; 18 iunie — înaintarea rezultatelor votului catre Biroul Permanent al Senatului, în vederea validarii membrului ales al CSM.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-26 :: Titlu: PNL a decis retragerea ministrilor sai de la guvernare

  Partidul National Liberal a decis, marti seara, retragerea de la guvernare a ministrilor liberali, acestia urmand sa-si depuna demisiile din functii miercuri, pana în ora 12,00.

  Anuntul a fost facut de presedintele PNL, Crin Antonescu, la finalul sedintei Delegatiei Permanente a partidului.

  "Este o decizie care s-a luat cu un vot covarsitor, dar este o decizie care nu s-a luat usor. Este o decizie pe care nu ne-am dorit-o, pe care am încercat sa o evitam, nu prin negocieri, targuri, tergiversari si amanari, ci prin cautarea tuturor posibilitatilor, tuturor sanselor de a spera ca în formula USL — împreuna cu partenerii cu care ne-am angajat în fata alegatorilor si am primit de la alegatori un vot atat de important—, se poate continua", a declarat Crin Antonescu.

  El a precizat ca, din perspectiva PNL, USL nu mai exista pentru ca nu mai sunt urmarite de catre toti membrii aliantei obiectivele angajate.

  In context, Antonescu a anuntat si retragerea ministrilor liberali din Guvernul condus de Victor Ponta.

  "Ministrii nostri, practic, si-au anuntat demisia din punct de vedere politic. Maine (n.r. miercuri), în cursul diminetii, pana în ora 12,00, toti ministrii si ceilalti demnitari, secretarii de stat si cei asimilati, îsi vor depune legal, oficial, birocratic, demisia la Registratura Guvernului", a spus Antonescu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 februarie 2014

  In data de 25 februarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 135/2014 - M. Of. 135/2014 [M. Of. 135 / 25 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 136/2014 - M. Of. 136/2014 [M. Of. 136 / 25 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 137/2014 - M. Of. 137/2014 [M. Of. 137 / 25 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 138/2014 - M. Of. 138/2014 [M. Of. 138 / 25 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 139/2014 - M. Of. 139/2014 [M. Of. 139 / 25 februarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 februarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 februarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5173 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0072 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2858 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0085 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4855 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0286 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7041 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0073 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2426 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-25 :: Titlu: Proiect privind un buget al municipalitatii pentru anul acesta de peste 4,5 miliarde de lei, in atentia CGMB

  Consilierii vor decide in sedinta CGMB de joi in privinta unui proiect de hotarare ce prevede un buget al municipalitatii pentru anul acesta de peste 4,5 miliarde de lei.

  Din totalul sumei, Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale primeste 222.200.000 de lei, Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor 33.640.000 de lei, Administratia Strazilor 498.580.000 de lei, Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane 75.783.000 de lei, Directia Generala de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti 44.108.000 de lei, iar Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement 115.580.000 de lei.

  Subventiile la capitolul Combustibili si energie sunt de 552 milioane de lei, iar la capitolul Transporturi 546 de milioane de lei. La capitolul cultura sunt prevazuti 578.354.000 de lei, locuinte, servicii si dezvoltare publica 426.501.000 de lei, protectia mediului 136.635.000 de lei.

  Cateva dintre obiectivele pentru care se aloca sume de la bugetul local sunt: pasajul suprateran Mihai Bravu-Splaiul Unirii — 50 de milioane de lei, penetratie Prelungirea Ghencea — Domnesti — 5 milioane de lei, strapungere Buzesti-Berzei-Uranus — 35 de milioane de lei, penetratie Splaiul Independetei — Ciurel — Autostrada Bucuresti — Pitesti — 45 de milioane de lei, supralargire Soseaua Pipera — 300.000 de lei, reabilitare sistem rutier si linie de tramvai Bulevardul Liviu Rebreanu — 56 de milioane de lei, reabilitare sistem rutier si linii de tramvai Bd. Aerogarii — 16.613.000 de lei, imbunatatire conditii de circulatie Pasaj Muncii — 45.337.000 de lei.

  Totodata, referitor la obiectivele noi, sunt alocati 15 milioane de lei pentru pasaj subteran Piata Presei Libere, 10.000 de lei referitor la modernizarea Arcului de Triumf, 10 milioane de lei pentru modernizare Piata Romana.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-25 :: Titlu: Previziunile de iarna ale CE: Romania va avea crestere de 2,3% in 2014 si 2,5% in 2015

  Corespondentul AGERPRES, Florin Stefan, transmite: PIB-ul real al Romaniei a crescut in 2013 cu 3,5%, datorita rezultatelor bune la export determinate de randamentul industrial solid si de recolta abundenta. In 2014 cresterea va fi de 2,3%, iar in 2015 de 2,5%, se arata in previziunile de iarna ale Comisiei Europene (CE) publicate marti.

  In timpul perioadei acoperite de previziuni, motoarele cresterii ar urma sa se schimbe de la exporturi, la cererea interna, noteaza CE.

  Deficitul bugetar se estimeaza ca a fost redus la 2,6% din PIB in 2013, de la 3% in 2012. Acesta este mai mare decat se estima initial, respectiv 2,5%, din cauza asigurarii unei confinantari mai mari pentru absorbtia de fonduri UE.

  In 2014 deficitul ar urma sa fie de 2,2% din PIB, fata de 2% estimat in toamna, din acelasi motiv, iar in 2015 sa scada la 1,8%, pe fondul accelerarii din activitatea economica si a stabilitatii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-25 :: Titlu: Ordinul 3111/2014 privind Calendarul si Metodologia de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2014-2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 115/2014 a fost publicat Ordinul nr. 3111/2014 privind aprobarea Calendarului si a Metodologiei de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2014-2015.

  Sunt reglementate clar etapele:

 • Pregatirea inscrierii in invatamantul primar
 • Completarea si validarea cererilor-tip de inscriere in clasa pregatitoare
 • Prima etapa de inscriere in clasa pregatitoare
 • A doua etapa de inscriere in clasa pregatitoare
 • Calendarul inscrierii in clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost inscrisi in invatamantul primar in anul scolar 2013-2014 si ai caror parinti solicita inscrierea direct in clasa I

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 3111/2014 privind Calendarul si Metodologia de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2014-2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: :: Data: 2014-02-25 :: Titlu: Vanzarea produselor agricole fara atestat ar putea fi pedepsita cu pana la 15.000 lei

  Valorificarea produselor agricole proprii de catre persoanele fizice care nu detin atestat de producator valabil, respectiv carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol care nu sunt produse in ferma proprie ar putea fi pedepsita cu amenda de pana 15.000 lei.

  Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol. Acesta a avut raport de admitere cu amendamente.

  "Se interzice vanzarea produselor cumparate de la terte persoane in baza carnetului de comercializare. (...) Desfasurarea activitatilor de valorificare a produselor agricole proprii si de exercitare a comertului cu aceste produse de catre persoanele fizice care nu detin atestat de producator valabil, respectiv carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, si care nu sunt produse in ferma proprie cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei", se arata in amendamentele admise de Comisia pentru agricultura din Senat.

  Un alt amendament adoptat spune ca vanzarea unor produse agricole altele decat cele din productie proprie, in baza carnetului de comercializare eliberat, se pedepseste cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

  "Valabilitatea atestatului de producator este de un an calendaristic de la data emiterii si se vizeaza semestrial, prin aplicarea stampilei si semnaturii primarului. Atestatul de producator se elibereaza de catre primar in termen de 5 zile lucratoare de la data solicitarii, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultura, dupa caz, constituite potrivit legii si organizate la nivel local si judetean, care se inregistreaza la primariile comunelor, oraselor, municipiilor sau a sectoarelor municipiului Bucuresti si nominalizeaza cel putin un reprezentant in acest scop", se mai arata in amendamente.

  Initiator este Guvernul Romaniei, iar Senatul este prima camera sesizata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-25 :: Titlu: DGASMB isi propune sa dezvolte noi servicii sociale pentru categoriile defavorizate din Capitala

  Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB) isi propune sa dezvolte anul acesta noi servicii sociale pentru categoriile defavorizate din Capitala, au precizat pentru AGERPRES reprezentanti ai acestei institutii.

  Se are in vedere deschiderea celui mai mare complex de servicii sociale de zi din Bucuresti, care va cuprinde mai multe centre, dintre care unul de formare profesionala pentru profesionistii din sistemul de asistenta sociala si categoriile defavorizate, altul de ingrijire si educatie timpurie pentru copii de pana la 3 ani, un centru de zi pentru persoane varstnice, altul pentru copii cu varste intre 4 si 7 ani.

  Totodata, complexul va avea un centru de zi pentru adolescenti cu tulburari de spectru autist, altul pentru copii cu sindrom Dravet si alte epilepsii rare, o biblioteca si un punct de comunicare informatica, o spalatorie sociala, o cantina sociala, un birou de informare privind drepturile consumatorilor si drepturile de asistenta sociala si o mini-policlinica sociala.

  DGASMB isi mai propune sa mareasca capacitatea centrului de asistenta pentru mama si copil din sos. Viilor, sa amenajeze un adapost de noapte suplimentar si sa infiinteze un nou centru de ingrijire si educatie timpurie pentru copiii de pana la 3 ani.

  De asemenea, DGASMB va derula programe europene cu finantare nerambursabila. Prin programul "Verde la angajare" va fi amenajat un spatiu de practica in horticultura si peisagistica ce va functiona pe baza a patru parteneriate incheiate cu agentii economici pentru dezvoltarea de bune practici in domeniu, iar 200 de persoane vor fi calificate in meseria de florar decorator/ peisagist-floricultor.

  Prin programul "Servicii integrate de formare pentru asistenta sociala a persoanelor vulnerabile pentru integrarea acestora pe piata muncii" se va derula un curs de specializare pentru meseria de mediator social pentru 390 de persoane care lucreaza in sistemul de asistenta sociala, un altul pentru 60 de cetateni care lucreaza in sistemul de asistenta sociala. De asemenea, vor fi desfasurate cursuri de asistent personal pentru persoane cu handicap grav pentru 100 de cetateni, respectiv de ingrijitoare copii pentru 30 de persoane.

  În ceea ce priveste programele aprobate de CGMB se va derula un proiect de prevenire a abandonului scolar care va viza 1.000 de elevi din scoli generale din Capitala in care se inregistreaza risc de abandon scolar, 200 de elevi cu probleme sociale care vor beneficia de tabere socio-educative, 50 de profesori si consilieri scolari din scolile generale din Bucuresti. Nu in ultimul rand, 30 de copii aflati in risc de abandon scolar cu o situatie sociala grea vor beneficia de activitati extrascolare.

  Se va derula si un program de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri la consumatorii de droguri injectabile din municipiul Bucuresti in parteneriat cu Asociatia Romana Anti-SIDA avand ca scop reintegrarea sociala si profesionala a 5.443 de consumatori de droguri.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-25 :: Titlu: CCR: Viciul de neconstitutionalitate al unei ordonante nu poate fi acoperit prin aprobarea acesteia de catre Parlament

  Viciul de neconstitutionalitate al unei ordonante simple sau ordonante de urgenta emise de Guvern nu poate fi acoperit prin aprobarea de catre Parlament a ordonantei respective, arata Curtea Constitutionala a Romaniei.

  CCR a publicat motivarea deciziei prin care a admis in 5 februarie sesizarea PDL si PP-DD si a constatat ca este neconstitutionala Legea de aprobare a OUG 77/2013 pentru stabilirea unor masuri privind asigurarea functionalitatii administratiei publice locale, a numarului de posturi si reducerea cheltuielilor la institutiile si autoritatile publice din subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea Guvernului ori a ministerelor.

  Judecatorii sustin ca Legea care aproba o ordonanta de urgenta neconstitutionala este ea insasi neconstitutionala, iar OUG urmeaza a-si inceta efectele juridice in conditiile art.147 alin.(1) din Constitutie.

  Dispozitiile art.115 alin.(6) din Constitutie, la care este raportata critica de neconstitutionalitate, prevad ca 'Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica'.

  "Curtea, in jurisprudenta sa, a mai stabilit ca 'se poate deduce ca interdictia adoptarii de ordonante de urgenta este totala si neconditionata atunci cand mentioneaza ca < > si ca < >. În celelalte domenii prevazute de text, ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate daca < >, daca au consecinte negative, dar, in schimb, pot fi adoptate daca, prin reglementarile pe care le contin, au consecinte pozitive in domeniile in care intervin'", se arata in motivare.

  Referitor la intelesul sintagmei 'afectare a regimului institutiilor fundamentale ale statului', Curtea precizeaza ca a statuat ca aceasta vizeaza 'toate componentele care definesc regimul juridic al acestora — structura organizatorica, functionarea, competentele, resursele materiale si financiare, numarul si statutul personalului, salarizarea, categoria de acte juridice pe care le adopta etc'.

  Judecatorii Curtii retin ca OUG 77/2013 prevede desfiintarea posturilor vacante la ministere, institutiile si autoritatile publice indiferent de modul de finantare, reducerea numarului total de posturi ocupate, obligatia institutiilor si autoritatilor publice de a-si modifica structurile functionale, transformarea posturilor de conducere desfiintate in posturi de executie corespunzatoare studiilor si conditiilor de vechime, modificarea structurii serviciilor publice deconcentrate, obtinerea prealabila a avizului favorabil al Guvernului pentru ocuparea posturilor vacante prin concurs/examen, aprobarea anuala de catre Guvern a numarului maxim de posturi care se pot infiinta si ocupa, suplimentar fata de cele deja existente.

  "Aceste autoritati sunt prevazute la art.116-117 si art.120-123 din Constitutie, fiind, deci, institutii fundamentale ale statului. (...) Masurile prevazute la art.2 si art.3 alin.(1) din ordonanta de urgenta sunt de natura a afecta regimul autoritatilor administratiei publice centrale si locale. Curtea retine faptul ca art.2 prevede o reducere a numarului total de posturi si, printr-o norma de trimitere cuprinsa in acelasi text, interpretul normei afla la care dintre autoritatile publice se refera aceasta reducere si care este nivelul procentual al acestei reduceri", se spune in document.

  De asemenea, Curtea arata ca nu se definesc criterii pentru a opera reducerea cu 4% a posturilor ocupate la anumite ministere — nota finala de la Anexa nr.2 la ordonanta de urgenta mentionand, lapidar, ca 'ordonatorii principali de credite ai institutiilor prevazute in prezenta anexa stabilesc numarul de posturi care se reduc in aparatul propriu si/sau in institutiile si autoritatile din subordine, sub autoritate, in coordonare sau finantate prin bugetul acestora, in conformitate cu analizele proprii, astfel incat sa reflecte reducerea cu 4% a numarului total de posturi ocupate'.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 februarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 februarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5101 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0072 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2773 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0182 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4569 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0363 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6968 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0053 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2432 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 februarie 2014

  In data de 24 februarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 130/2014 - M. Of. 130/2014 [M. Of. 130 / 24 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 131/2014 - M. Of. 131/2014 [M. Of. 131 / 24 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 132/2014 - M. Of. 132/2014 [M. Of. 132 / 24 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 133/2014 - M. Of. 133/2014 [M. Of. 133 / 24 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 133/2014 - M. Of. 134/2014 [M. Of. 134 / 24 februarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-24 :: Titlu: HG 89/2014 modifica Normele de aplicare a Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 116/2014 a fost publicata HG 89/2014 pentru completarea Normelor de aplicare a Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania.

  Masura reparatorie a compensarii cu bunuri oferite in echivalent, prevazuta la art. 1 alin . (2) din Legea nr. 165/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica de catre entitatea investita cu solutionarea cererii formulate in baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 ? 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si consta in acordarea de bunuri, libere de orice sarcini, in echivalent valoric.
  Bunurile cre pot face obiectul compensarii, in conditiile legii, sunt terenurile, cu sau fara constructii, si constructiile finalizate sau nefinalizate.
  Echivalenta valorica intre bunurile care au facut obiectul cererii formulate in baza Legii nr. 10/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si bunurile care se acorda in compensare se stabileste prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrarii in vigoare a Legii nr. 165/2013, cu modificarile si completarile ulterioare.
  In cazul constructiilor nefinalizate, valoarea se stabileste proportional cu stadiul de executie, stabilit prin raport de expertiza tehnica, intocmit de un expert autorizat, in conditiile legii.
  Situatia bunurilor care pot fi acordate in compensare se afiseaza la sfarsitul fiecarei luni atat pe site-ul entitatii investite cu solutionarea cererii formulate in baza Legii nr. 10/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cat si la sediul acesteia.

  Masura compensarii se aplica numai cu acordul persoanei indreptatite.

  Textul integral al Hotararii de modificare: HG 89/2014 modifica Normele de aplicare a Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-02-24 :: Titlu: Romania a inregistrat o noua performanta: peste 300 de milioane de euro din fonduri europene

  Dupa RECORDUL ABSOLUT de saptamana trecuta, cand Romania a incasat intr-o singura zi peste 830 de milioane de euro din fonduri europene, tara noastra a inregistrat O NOU? PERFORMAN??: a incasat inca 304,6 milioane euro, vineri, 21 februarie 2014.

  Astfel, suma totala rambursata in cele doua zile este de peste 1,13 miliarde de euro, semnificativ mai mare decat cea returnata in fiecare dintre primii 5 ani de exercitiu financiar (2007, 2008, 2009, 2010, 2011).

  Va prezentam situatia detaliata a sumelor incasate la nivelul programelor operationale:

  Programul    Sumele rambursate in zilele de 20 si 21 februarie 2014
  
  Programul Operational Sectorial Transport       506,20 mil. euro
  Programul Operational Sectorial 
   Cresterea Competitivitatii Economice        482,65 mil. euro
  Programul Operational Sectorial Mediu         123,76 mil. euro
  Programul Operational Asistenta Tehnica        22,43 mil. euro
  


  Reamintim ca Romania a incasat, pe 20 februarie 2014, peste 830 milioane de euro de la Comisia Europeana.Acesti bani rambursati intr-o singura zi reprezinta un record absolut in istoria atragerii fondurilor structurale de coeziune catre Romania. Sumele incasate in fiecare dintre anii 2007, 2008, 2009, 2010 si 2011 au fost mai mici decat cea incasata in zilele de 20 si 21 februarie a.c.

  In acest an, Comisia a rambursat tarii noastre peste 1,2 miliarde de euro in total. In 2013, Romania a incasat peste 2,88 miliarde de euro de la Comisie, comparativ cu doar 2,2 miliarde de euro in toti anii din perioada 2007-2012.

  Din mai 2012 si pana in prezent, rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a crescut de circa 4 ori – de la 8 procente la aproximativ 34%.

  Si in anul 2013, Romania a inregistrat recorduri in absorbtia fondurilor UE: a incasat sume mai mari de la Comisia Europeana decat in intreaga perioada 2007-2012.

  O alta performanta importanta a anului 2013 a fost evitarea dezangajarii automate de fonduri: Romania nu a pierdut niciun euro datorita accelerarii absorbtiei fondurilor europene alocate.

  Mai reamintim ca, in perioada actualului Guvern, s-au deblocat toate programele operationale pentru care Comisia Europeana sistase platile din cauza fraudelor si neregulilor din trecut.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ICCJ :: Data: 2014-02-24 :: Titlu: Decizie ICCJ nr. 22 din 18 noiembrie 2013, recurs in interesul legii admis

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 790/2013 a fost publicata Decizia ICCJ 22 din 18 noiembrie 2013 privind examinarea recursurilor in interesul legii declarate de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de Avocatul Poporului privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 4 alin. (4) si art. 5 alin. (1) lit. m) din Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, raportate la prevederile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, cu referire la modalitatea de stabilire, in anul 2011, a indemnizatiilor lunare reparatorii si a indemnizatiilor lunare acordate potrivit Legii nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Recursurile in interesul legii vizeaza interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 4 alin. (4) si art. 5 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, raportate la prevederile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 285/2010, cu referire la modalitatea de stabilire, in anul 2011, a indemnizatiilor lunare reparatorii si a indemnizatiilor lunare acordate potrivit Legii nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Prin recursurile in interesul legii se arata ca in practica judiciara nu exista un punct de vedere unitar cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor legale citate, dezlegarea problemei de drept supusa analizei fiind menita a clarifica modul de determinare a indemnizatiei lunare reparatorii si a indemnizatiei lunare pentru categoriile de persoane reglementate prin dispozitiile art. 4 alin. (4) si art. 5 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, in contextul intervenirii unor legi succesive, care au adus modificari actului normativ mentionat.

  In urma dezbaterilor ICCJ a admis recursurile in interesul legii si a decis ca: In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 4 alin. (4) si art. 5 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 285/2010, stabileste ca indemnizatiile lunare reparatorii si indemnizatiile lunare prevazute de Legea nr. 341/2004 se calculeaza, in anul 2011, prin aplicarea coeficientului de 15% asupra cuantumului indemnizatiei aflat in plata in luna octombrie 2010.

  Textul integral al Deciziei ICCJ: Decizie ICCJ nr. 22 din 18 noiembrie 2013, recurs in interesul legii admis
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-02-23 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 1 din 10 ianuarie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 123/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 1 din 10 ianuarie 2014 asupra obiectiei de neconstitutionalitate a Legii privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica.

  In urma dezbaterilor, Curtea constitutionala cu unanimitate de voturiadmite obiectia de neconstitutionalitate in ceea ce priveste criticile de neconstitutionalitate intrinseca si constata ca Legea privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica, in ansamblul ei, este neconstitutionala.

  Textul integral al deciziei: Decizia Curtii Constitutionale nr. 1 din 10 ianuarie 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Catalyst - Hipo.ro :: Data: 2014-02-23 :: Titlu: Accounting. Audit. Taxes Day, Consulting Days 2014 - pentru tinerii pesionati de consultanta

  Consulting Days isi propune sa identifice tineri cu potential care investesc activ in dezvoltarea lor profesionala si personala si sunt pasionati de unul din urmatoarele domenii: Accounting, Audit, Taxes, Legal, Management sau IT Consultancy.

  Editia 2014 vine in intampinarea celor pasionati de consultanta cu:

  Accounting, Audit, Taxes Day

  eveniment ce va avea loc pe 18 Martie 2014.

  In cadrul acestei zile vei avea ocazia sa interactionezi direct cu reprezentanti din companii de top, sa afli care sunt tendintele si directiile pentru dezvoltarea unei cariere in aceste domenii.

  Inscrie-te acum pana pe 7 Martie 2014 pentru a participa la aceasta zi.

  Ce trebuie sa faci?

  Daca:

 • Esti student in ultimul an de studii, masterand sau proaspat absolvent
 • Ai rezultate academice exceptionale obtinute pe durata studiilor
 • Ai expunere internationala prin intermediul studiilor, proiectelor extracurriculare sau activitatii profesionale
  Sau
 • Esti implicat in activitati extracurriculare, ONG-uri studentesti sau intershipuri, programe de management trainee, stagii in companii

  Atunci fa primul pas in pregatirea pentru o cariera extraordinara in consultanta: participa la cea de-a treia editie a Consulting Days!

  Vei avea ocazia sa participi la:

  Conferinta generala a zilei - KickStart a successful career in business - care iti va oferi o imagine de ansamblu asupra domeniului de care esti interesat, care sunt provocarile unui job, care sunt tendintele si directiile pentru dezvoltarea unei cariere de succes.


  Mai multe detalii:
  Sectiunea Evenimente: Detalii eveniment Accounting. Audit. Taxes Day, Consulting Days 2014
  Web: www.hipo.ro
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-02-23 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 55 din 5 februarie 2014, obiecti de neconstitutionalitate admisa

  Curtea Constitutionala a publicat Decizia nr.55 din 5 februarie 2014 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.77/2013 pentru stabilirea unor masuri privind asigurarea functionalitatii administratiei publice locale, a numarului de posturi si reducerea cheltuielilor la institutiile si autoritatile publice din subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea Guvernului ori a ministerelor.

  In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate, autorii acesteia sustin ca Ordonanta de urgenta a Guvernului incalca art.115 alin.(6) din Constitutie, intrucat:

 • a desfiintat posturile vacante la ministere; institutiile si autoritatile publice aflate in subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea Guvernului ori a ministerelor, indiferent de modul de finantare; institutiile si autoritatile publice finantate integral sau partial din bugetul asigurarilor sociale de stat si/sau din bugetele fondurilor speciale; institutiile publice locale, astfel cum sunt definite la art.2 pct.39 din Legea nr.273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare;
 • a redus numarul total de posturi ocupate;
 • a dispus ca institutiile si autoritatile publice au obligatia sa isi modifice structurile functionale, astfel incat numarul total al functiilor de conducere din cadrul fiecarei autoritati sau institutii publice care are in aparatul propriu/de specialitate si personal contractual ori, dupa caz, numai personal contractual sa fie de maximum 12% din numarul total al posturilor aprobate;
 • a prevazut transformarea posturilor de conducere desfiintate in posturi de executie corespunzatoare studiilor si conditiilor de vechime avute;
 • a modificat structura stabilita anterior a serviciilor publice deconcentrate;
 • a prevazut ca ocuparea posturilor vacante prin concurs/ examen sa se faca numai dupa obtinerea avizului favorabil al Guvernului, prin nota initiata de Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Sanatatii, respectiv Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, dupa caz, si Ministerul Finantelor Publice, pe baza solicitarilor justificate ale ordonatorilor principali de credite, cu conditia incadrarii in plafonul cheltuielilor de personal si al cheltuielilor de personal aprobate;
 • a prevazut aprobarea anuala de catre Guvern a numarului maxim de posturi care se pot infiinta si ocupa, suplimentar fata de cele deja existente.

  In urma dezbaterilor, Curtea Constitutionala a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata si constata ca dispozitiile Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.77/2013 pentru stabilirea unor masuri privind asigurarea functionalitatii administratiei publice locale, a numarului de posturi si reducerea cheltuielilor la institutiile si autoritatile publice din subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea Guvernului ori a ministerelor sunt neconstitutionale fata de criticile formulate, raportate la art.115 alin.(6) din Constitutie.

  Textul integral al Deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale nr. 55 din 5 februarie 2014, obiecti de neconstitutionalitate admisa
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Librariile Humanitas :: Data: 2014-02-22 :: Titlu: Cafeneaua de dreptul muncii - Libraria Humanitas de la Cismigiu - 5 martie, ora 18:00

  LIBRARIILE HUMANITAS, alaturi de Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, va invita miercuri, 5 martie 2014, de la ora 18.00, la Humanitas Cismigiu, la
  primul eveniment de drept dedicat practicienilor din domeniu Dreptului Muncii.

  In cadrul evenimentului, va avea loc o lansare de carte si o intalnire cu dl prof. univ. dr. Alexandru Ticlea.

  Cafeneaua de dreptul muncii este un eveniment gratuit, un concept inovator pe piata din Romania creat special pentru profesionistii legislatiei muncii. De aceea, va propunem ca, o data pe luna, sa dezbatem impreuna probleme dificile si spete delicate intalnite in practica de zi cu zi, intr-un cadru familial, la o ceasca de cafea, alaturi de mari maestri ai dreptului muncii. Ne dorim ca aceste intalniri sa fie o piatra de temelie in cariera tuturor practicienilor in legislatia muncii iar dvs sa fiti primii la care ajung noutatile legislative si opiniile celor mai puternice voci din dreptul muncii.

  In cadrul evenimentului, dl prof. univ. dr. Al. Ticlea va lansa doua noi lucrari, aparute la Editura Universul Juridic:

 • Raspunderea disciplinara - Teorie si jurisprudenta
 • Dreptul Securitatii Sociale - lucrare realizata in colaborare cu dna. lector univ dr. Laura Georgescu.

  Speakeri in cadrul evenimentului vor fi:
 • Prof. univ. dr. honoris causa ALEXANDRU TICLEA
 • Presedintele UNELM drd CORNELIU BENTE
 • Lector univ. dr. LAURA GEORGESCU.

  Afisul evenimentului: [click pentru detalii]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-22 :: Titlu: Ordinul 200/2014 aduce modificari la competenta teritoriale de administrare fiscala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 102/2014 a fost publicat Ordinul. 200/2014 privind modificarea anexei la Ordinul presedintelui ANAF 2211/2013 pentru aprobarea competentei teritoriale de administrare.

  Sunt modificate competentele teritoriale ale unitatilor administrativ-teritoriale arondate unitatilor fiscale care functioneaza in subordinea directiilor generale regionale ale finantelor publice Ploiesti, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov si Galati.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 200/2014 aduce modificari la competenta teritoriale de administrare fiscala
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-22 :: Titlu: MFP: Declaratiile fiscale anuale ale persoanelor juridice vor fi certificate de un consultant fiscal

  Declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice /MFP/ remis vineri AGERPRES.

  Prevederea, inclusa in Codul de procedura fiscala si suspendata prin Legea nr. 162/2012, devine aplicabila ca urmare a incetarii suspendarii incepand cu data de 1 ianuarie 2014.

  Pe de alta parte, Codul de procedura fiscala nu prevede posibilitatea respingerii declaratiei fiscale anuale in situatia in care aceasta nu a fost certificata de catre un consultant fiscal si, de asemenea, nu prevede nici sanctiuni contraventionale in caz de nerespectare a acestei obligatii.

  Declaratiile fiscale depuse de contribuabili, chiar necertificate, se inregistreaza la registratura organului fiscal, se proceseaza si se utilizeaza pentru toate scopurile fiscale prevazute de lege, precizeaza MFP.

  "Organul fiscal competent, in virtutea rolului sau activ prevazut de art. 7 alin. (1) si (5) din Codul de procedura fiscala, poate totusi informa contribuabilii asupra neindeplinirii obligatiei de certificare a declaratiei fiscale in vederea aplicarii corecte a prevederilor legislatiei fiscale. Totodata, precizam ca, prin proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare, publicat si pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, s-a propus, printre altele, abrogarea prevederilor art. 83 alin. (5) din Codul de procedura fiscala. De asemenea, prin acest proiect de act normativ a fost schimbat conceptul cu privire la certificarea declaratiilor fiscale astfel ca, certificarea declaratiilor fiscale, inclusiv a declaratiilor fiscale rectificative, a devenit optionala", se mai spune in comunicatul MFP.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-02-22 :: Titlu: Record absolut: Romania a incasat intr-o singura zi peste 830 de milioane de euro din fonduri structurale si de coeziune

  Romania a incasat joi, 20 februarie 2014, peste 830 milioane de euro de la Comisia Europeana, suma solicitata spre rambursare in anul 2013.

  "Incasarea sumei de peste 830 milioane de euro intr-o singura zi reprezinta un record absolut in istoria atragerii fondurilor structurale si de coeziune de catre Romania. Aceasta, in conditiile in care sumele incasare in fiecare dintre anii 2009, 2010 si 2011 au fost mai mici decat cea incasata astazi”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Va prezentam situatia detaliata a sumelor rambursate de Comisie in fiecare an din actuala perioada de programare:

  Anul  Sumele incasate de Romania 
      din fondurile structurale si de coeziune
  2007  0 euro
  2008  0 euro
  2009  0,14 mld euro
  2010  0,22 mld euro
  2011  0,70 mld euro
  2012  1,13 mld euro
  2013  2,88 mld euro
  2014*  0,90 mld euro
  * in perioada 1 ianuarie - 20 februarie 2014
  


  Va prezentam situatia detaliata a sumelor rambursate astazi, 20 februarie 2014, pe programe operationale:
  Programul           Sumele rambursate in data de 20 februarie 2014
  
  Programul Operational 
   Sectorial Transport	   506,20 mil. euro
  
  Programul Operational 
   Sectorial Cresterea 
   Competitivitatii Economice  180,71 mil. euro
  
  Programul Operational 
   Sectorial Mediu       123,76 mil. euro
  
  Programul Operational 
   Asistenta Tehnica       19,72 mil. euro
  


  In acest an, Comisia a rambursat tarii noastre peste 900 milioane de euro. Astfel, suma totala returnata a ajuns la aproximativ 6 miliarde de euro, iar rata rambursarilor a depasit nivelul 31%.

  Rata de absorbtie curenta este in prezent de aproximativ 34%, valoarea totala a sumelor pe care Romania le-a solicitat Comisiei pentru rambursare fiind de aproape 6,5 miliarde de euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 februarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 februarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5173 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0066 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2955 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0085 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4932 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0063 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7021 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0053 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2438 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 februarie 2014

  In data de 21 februarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 127/2014 - M. Of. 127/2014 [M. Of. 127 / 21 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 128/2014 - M. Of. 128/2014 [M. Of. 128 / 21 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 129/2014 - M. Of. 129/2014 [M. Of. 129 / 21 februarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-22 :: Titlu: BNR: Sumele refuzate la plata de banci au scazut cu 42% in ianuarie 2014, fata de decembrie 2013

  Sumele refuzate la plata de bancile comerciale au scazut puternic in ianuarie 2014, fata de decembrie 2013, cu 42%, la 505 milioane de lei, de la aproape 877 de milioane de lei, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor din plati din Banca Nationala a Romaniei.

  In urma cu un an, in februarie 2013, valoarea platilor efectuate cu instrumente de debit refuzate de banci a fost de 646 de milioane de lei. Intre timp, aceasta a crescut pana la un maximum de 1,17 miliarde de lei in mai 2013, iar in ianuarie 2014 a scazut la jumatate, potrivit datelor din Centrala Incidentelor de Plati.

  In prima luna din acest an, platile cu bilete la ordin refuzate de banci au insumat peste 490 de milioane de lei, in scadere de la 851 de milioane de lei in decembrie 2013 (42%).

  Cecurile refuzate la plata in noiembrie au totalizat 14,3 milioane de lei, suma in scadere, de asemenea, fata de luna anterioara, cand bancile au respins cecuri in valoare cumulata de 25,8 milioane de lei.

  Ca numar, incidentele de plata au scazut in ianuarie 2014, fata de luna anterioara, la 9.488, de la 12.255.

  Si raportat la februarie 2013 numarul incidentelor de plata ramane mai scazut, cu 33,4%. In urma cu un an, acesta se ridica la 14.248.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-21 :: Titlu: Statul va garanta in proportie de 80% investitiile romanesti in Republica Moldova

  Trimisul special al AGERPRES Doroteea Purcarea transmite: Premierul Victor Ponta a anuntat vineri la Chisinau ca statul roman va garanta in proportie de 80 investitiile romanesti in Republica Moldova.
  "Pot sa anunt o initiativa noua, pe care am lansat-o astazi: aceea de a garanta de catre statul roman investitiile firmelor romanesti in Republica Moldova la o valoare de 80 din aceste investitii, un plafon care se poate extinde pana la un miliard de lei in acest an", a spus Ponta in cadrul unei conferinte comune cu omologul sau moldovean, Iurie Leanca.
  Premierul Victor Ponta se afla intr-o vizita de lucru la Chisinau vineri, la invitatia sefului Guvernului moldovean.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-21 :: Titlu: Proiect MEN: Invatamantul profesional special va avea o durata de patru ani

  Invatamantul profesional special va avea o durata de studiu de patru ani, mai mare decat cea a invatamantului profesional de masa, de trei ani, prevede un proiect de plan cadru publicat pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale.
  Durata de patru ani este determinata de faptul ca, in cazul elevilor cu cerinte educationale speciale, dezvoltarea de competente generale si profesionale solicita mai mult timp pentru invatare si pentru exercitii practice.
  Astfel, in clasa a IX-a se asigura pregatirea profesionala de baza intr-un domeniu de formare profesionala, urmand ca in clasele a X-a, a XI-a si a XII-a sa se asigure pregatirea profesionala specifica unei anumite calificari profesionale.
  Proiectul prevede ca pentru clasele/grupele cu elevi cu deficiente motorii 50 din alocarile orare pentru terapii specifice se acorda kinetoterapiei si educatiei psihomotorii.
  "Elevii care nu pot desfasura orele de educatie fizica pot opta pentru alte activitati fizice: cultura fizica medicala, educatie psihomotorie si alte activitati fizice care contribuie la dezvoltarea acestora. Organizarea activitatilor de pregatire practica se realizeaza pe grupe cu efective de 4-6 elevi/coordonator", prevede proiectul MEN.
  In invatamantul profesional special se pot inscrie elevi cu cerinte educationale speciale, care au absolvit clasa a VIII-a din invatamantul gimnazial special sau din invatamantul de masa.
  Inscrierea elevilor in invatamantul profesional special se face pe baza Certificatului de Orientare Scolara si Profesionala emis de Comisia de Orientare Scolara si Profesionala din cadrul CJRAE/CMBRAE.
  Clasa a IX-a va avea in tot anul scolar 1.242 de ore, incluzand terapiile specifice, clasa a X-a — 1.242 de ore, clasa a XI-a — 1.230 ore, si clasa a XII-a — 1.170 de ore.
  Stagiul de pregatire practica se va desfasura la operatorul economic/institutia publica partenera iar conditiile in care stagiul de practica se desfasoara in unitatea de invatamant vor fi stabilite prin metodologia de organizare si functionare a invatamantului profesional.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-21 :: Titlu: OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 110/2014 a fost republicata OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor.
  Adultii au drepturi egale de acces la formare profesionala, fara discriminari pe criterii de varsta, sex, rasa, origine etnica, apartenenta politica sau religioasa. Programele de formare profesionala se pot realiza atat in limba romana, cat si in limbile minoritatilor nationale sau intr-o limba de circulatie internationala.

  Societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, companiile si societatile nationale, regiile autonome si alte unitati aflate sub autoritatea administratiei publice centrale sau locale, unitatile si institutiile finantate din fonduri bugetare si extrabugetare, denumite in continuare angajatori, vor lua toate masurile sa asigure conditii salariatilor pentru a avea acces la formare profesionala. Drepturile si obligatiile ce revin angajatorilor si salariatilor in perioada in care salariatii participa la programele de formare profesionala vor fi prevzute in contractul colectiv sau, dupa caz, in contractul individual de munca.

  Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca pot participa, in conditiile legii, la programele de formare profesionala organizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca sau de alti furnizori de formare profesionala autorizati, in conditiile legii.

  Textul integral al Ordonantei republicate: OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-21 :: Titlu: Ordinul 63/206/2014 aduce modificari mediei numarului de locuitori prevazute in tabelul 2 din anexa la OUG 63/2010

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 112/2014 a fost publicat Ordin nr. 63/206/2014 privind revizuirea mediei numarului de locuitori prevazute in tabelul 2 din anexa la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor masuri financiare.

  Media numarului locuitorilor corespunzator grupei, pe categorii de unitati/subdiviziuni administrativ-teritoriale, prevazuta in tabelul 2 din anexa la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor masuri financiare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 13/2011, cu modificarile ulterioare, se modifica conform anexei care face parte integranta din prezentul ordin.

  Media numarului de locuitori, calculata pe baza numarului locuitorilor pe fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala la 1 ianuarie 2013, comunicata de catre Institutul National de Statistica, se utilizeaza de catre institutiile prefectului pentru stabilirea numarului maxim de posturi, pentru anul 2014, pentru fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 63/206/2014 aduce modificari mediei numarului de locuitori prevazute in tabelul 2 din anexa la OUG 63/2010
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 februarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 februarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5239 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0323 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.304 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0366 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4995 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0532 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7074 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0304 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2434 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 februarie 2014

  In data de 20 februarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 125/2014 - M. Of. 125/2014 [M. Of. 125 / 20 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 126/2014 - M. Of. 126/2014 [M. Of. 126 / 20 februarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-21 :: Titlu: Gheorghe Piperea: Peste 850.000 de persoane fizice sunt in stare de faliment personal

  Peste 850.000 de persoane fizice sunt in situatia de faliment personal de peste patru ani, iar in cazul in care s-ar fi aplicat Legea falimentului personal, aceste persoane ar fi beneficiat de o descarcare de datorii in cazul unui faliment scuzabil, a declarat, joi, avocatul Gheorghe Piperea, prezent la o conferinta despre Codul Insolventei.

  "In alta ordine de idei, presupunand ca se intinde pe mai mult de doi ani, chiar daca se pune in vanzare casa, ii este permis sa stea acolo pana reuseste sa isi gaseasca o alta casa, eventual cu chirie, astfel incat sa nu fie aruncat in strada. De asemenea, se poate derula o reorganizare judiciara ca la firme, care presupune sau nu taieri de datorii, dar presupune si o disciplina fiscala, un control, o monitorizare si o reinsertie sociala si economica", a spus Gheorghe Piperea.

  Acesta a precizat ca proiectul Legii falimentului personal pe care l-a elaborat se afla in analiza la Camera Deputatilor.

  Totodata, avocatul Piperea a afirmat ca nu intelege motivul pentru care FMI sau Comisia Europena se opun acestei legi din moment ce aceasta se aplica in alte tari.

  Ziarul Bursa, in parteneriat cu Institutul National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa (INPPI), organizeaza, joi, conferinta "Codul insolventei".

  Temele discutate in cadrul conferintei vizeaza propunerile legislative pentru noul Cod, stadiul lucrarilor in Parlament ale noului Cod al Insolventei, transformarea creantelor in actiuni — o solutie pentru reorganizare, cine pierde si cine castiga/creante garantate-creante chirografare, finantarea companiilor in insolventa, restructurarea companiilor — solutie de redresare a economiei precum si implicatiile insolventei asupra mediului de afaceri.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-21 :: Titlu: Interventiile ISU Bucuresti, mai putine cu 6,8% in 2013 fata de 2012

  Numarul interventiilor ISU Bucuresti a fost mai scazut cu 6,8% in 2013 fata de 2012, inregistrandu-se 60.340 de actiuni comparativ cu 64.740, releva situatia operativa a activitatii institutiei, prezentata joi la sedinta de bilant pe 2013.

  Actiuni complexe de stingere a unor incendii de amploare la care efectivele de pompieri au intervenit au fost cele din 24 decembrie, in cartierul Rahova, si in data de 27 decembrie la un depozit de materiale sanitare din cartierul Vitan, a anuntat Stelian Dudus, inspector sef al ISU Bucuresti.

  In 2013 au fost folosite la interventii 356 de masini cu spuma, 20 ambulante si 4 masini de descarcerare. Evenimentele publice de amploare la care efectivele ISU Bucuresti au participat se ridica in 2013 la 1.262, fata de 1.219 in 2012.

  De asemenea, din totalul interventiilor, SMURD a acordat 49.166 de ajutoare medicale si a salvat 52.499 de persoane.

  Raportul de activitate al ISU Bucuresti mai arata ca anul trecut au fost aplicate 1.015.100 lei amenzi in cadrul activitatilor de prevenire a situatiilor de urgenta, cu 94.350 mai multe decat in 2012.

  La sedinta de bilant a ISU Bucuresti participa alaturi de conducerea institutiei si presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea, primarul general Sorin Oprescu, oficiali ai institutiilor partenere.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-21 :: Titlu: Viata ne va arata daca este nevoie, poate, sa revedem anumite dispozitii ale Codului Penal

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi, la Alba Iulia, referitor la dosarele de subminare a economiei nationale, aflate pe rol, in conditiile in care Noul Cod Penal nu mai prevede aceasta infractiune, care a fost inlocuita cu abuzul in serviciu, ca instantele de judecata vor aprecia pentru fiecare infractiune in parte ce se va intampla cu acestea.

  "Pana la urma, viata va arata daca anumite modificari au fost binevenite sau nu, viata ne va arata daca este nevoie, poate, la un moment dat, sa revedem anumite dispozitii si, cu siguranta, instantele de judecata vor fi cele care, in primul rand, ne vor arata daca au dificultati in interpretarea si aplicarea legii", a spus ministrul Justitiei, raspunzand unei intrebari din partea presei.

  Acesta a mentionat ca au fost mai multe infractiuni care au fost aduse in discutie

  "Noi nu am vrut sa facem niciun fel de interventie pe Codul penal. Au fost mai multe propuneri venite la finalul anului trecut pentru modificari ale acestuia. Din mai multe motive. A fost asumata raspunderea pentru un text integral, oamenii cunosc foarte bine dispozitiile noului Cod, a fost, este o intreaga filozofie a noului Cod, cu anumite limite minime si maxime de pedeapsa, cu anumite definitii noi", a afirmat Cazanciuc.

  Acesta a apreciat ca "este foarte greu sa intervii, printr-o ordonanta de urgenta sau chiar printr-un simplu proiect de lege, fara sa ai o dezbatere foarte serioasa pe texte", deoarece "risti sa nu te incadrezi in filozofia unui cod".

  "Decizia de a avea un anumit cod penal, cu o anumita filozofie, a fost asumata de legiuitor la un moment dat, asumata de toata lumea, practic, acum cativa ani. E dificil sa vii acum sa modifici anumite lucruri. Cred ca trebuie sa lasam sa aiba propria viata acest cod si sa vedem daca intr-adevar anumite lucruri ar trebui corectate sau nu si in ce interval de timp", a mai spus ministrul.

  In alta ordine de idei, Robert Cazanciuc a declarat ca spera ca anul acesta sa demareze "un proiect destul de amplu, la nivel national, de informatizare, in asa fel incat oamenii sa aiba parte de un dosar electronic si atunci sa nu mai vina efectiv pana la instanta, sa nu le mai incarce 4.240.

  Ministrul a subliniat ca, astfel, grefierii o sa se poata ocupa de ceea ce tine mai degraba de administrarea unui dosar decat de proceduri care le mananca foarte mult timp.

  Robert Cazanciuc a vizitat joi sediile instantelor si parchetelor din Alba Iulia si a participat la bilantul Curtii de Apel Alba Iulia pe 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: :: Data: 2014-02-20 :: Titlu: Noile modificari fiscale sub lupa specialistilor intr-un nou eveniment marca Business Review

  Saptamanalul de afaceri in limba engleza, Business Review, va organiza in data de 31 martie 2014, a 13-a editie a evenimentului Tax and Law, eveniment dedicat ultimelor noutati in materie de fiscalitate si legislatie, cu o traditie de peste 12 ani. Conferinta va cuprinde doua sesiuni de discutii axate pe noile modificari din Codul Fiscal si noutatile incluse in Noul Cod al Insolventei, urmate de o serie workshop-uri, ce vor trata intr-o masura practica masurile complexe din noua legislatie fiscala.

  Evenimentul va incepe la ora 8:30 si va avea loc la Pullman Hotel Bucuresti, sala New York.

  Incepand cu ora 09:00, conferinta va debuta cu prima sesiune de discutii dedicata noilor masuri legislative din anul 2014.

  Printre subiectele propuse spre discutie se vor atinge teme precum:

 • reformarea ANAF si impactul asupra inspectiilor fiscale derulate in zona companiilor,
 • noutatile privind reglementarea holdingurilor,
 • modificarile referitoare la incasarea TVA-ului,
 • tendinte europene privind preturile de transfer.


  A doua sesiune a conferintei este dedicata noului Cod al Insolventei, proiect ce se afla in acest moment in dezbatere in Parlamentul Romaniei.

  Printre temele aduse in discutie se afla:
 • cadrul legislativ privind recuparearea creantelor in lumina Noului Cod
 • influenta creditorului entitate publica in realizarea planului de reorganizare.

  Conferinta organizata de Business Review va cuprinde si un workshop incepand cu ora 13:00, care va dezbate subiectul impozitului pe venit si al contributiilor sociale.

  In cadrul panelului de discutii vor fi prezenti specialisti cu vechime in domeniul fiscalitatii si al legislatiei precum:
 • Dan Manolescu, Secretar de Stat, Ministerul Finantelor Publice;
 • Gelu Stefan Diaconu, Presedinte, ANAF;
 • Mariana Vizoli, Director general adjunct, Directia de legislatie Cod fiscal si reglementari vamale, Ministerul Finantelor;
 • Florentina Susnea, General Director, PKF Finconta;
 • Delia Catarama, Tax Partener, Viboal FindEx;
 • Luisiana Dobrinescu, Dobrinescu Dobrev SCA;
 • Nadia Oanea, Tax Advisory Department Coordinator, Baker Tilly

  Mai multe detalii despre eveniment, programul complet, precum si modalitatile de inregistrare gasiti accesand: business-review.eu/br-events/tax-law-2014/

  Pentru orice alte intrebari ne puteti contacta telefonic la 031 040 09 31 sau prin e-mail la events@business-review.ro
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor:

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-20 :: Titlu: Legea consortiilor universitare a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 111/2014 a fost republicata Legea consortiilor universitare nr. 287/2004.

  Consortiul universitar este o asociere voluntara, de interes general, constituita pe baza de contract de parteneriat, incheiat in forma autentica intre doua sau mai multe institutii de invatamant superior, dintre care cel putin una este acreditata.

  La constituirea consortiului universitar pot participa si unitati de cercetare-dezvoltare.
  O institutie de invatamant superior sau o unitate de cercetare-dezvoltare se poate asocia la un singur consortiu universitar.
  Consortiul universitar constituit conform prevederilor alin. (1)-(3) este de drept persoana juridica de utilitate publica.

  Membrii consortiului universitar pot fuziona intr-o singura institutie de invatamant superior prin incheierea unui contract in forma autentica.
  Institutia de invatamant superior rezultata din fuziunea unor institutii de invatamant superior acreditate se infiinteaza prin lege, fara parcurgerea procedurilor de acreditare.
  Fuziunea prin absorbtie intr-o institutie de invatamant superior acreditata a altor institutii acreditate se face cu pastrarea statutului de institutie de invatamant superior acreditata si a legii de infiintare a acesteia. La momentul incheierii contractului legile de infiintare a institutiilor absorbite se abroga.
  Fuziunea prin absorbtie intr-o institutie de invatamant superior acreditata a unor institutii autorizate provizoriu se face cu pastrarea statutului de institutie de invatamant superior acreditata si a legii de infiintare a acesteia.

  Textul integral republicat: Legea consortiilor universitare a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-20 :: Titlu: CMR: Modificarea Legii privind spatiile verzi va duce la transformarea parcurilor în mall-uri si blocuri

  Suprafete importante de spatii verzi din Bucuresti se afla pe lista zonelor retrocedate sau în curs de retrocedare, iar o schimbare a Legii nr. 24/2007 va transforma aceste locuri în ansambluri rezidentiale, cu mall-uri si blocuri, au atras atentia, duminica, reprezentantii Coalitiei pentru Mediu din Romania /CMR/, în cadrul unor proteste organizate la Piata Universitatii si în Parcul Izvor.

  "In Comisia de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului se discuta posibilitatea construirii pe 85% din suprafetele spatiilor verzi retrocedate. Masura este echivalenta cu un genocid în materie de ecologie si urbanism, ea conducand automat la diminuarea drastica a suprafetelor de spatii verzi urbane, cu repercusiuni extrem de grave asupra sanatatii populatiei", atrag atentia reprezentantii celor 74 de organizatii non-guvernamentale ale CMR.

  De asemenea, Coalitia solicita vehement Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/ o pozitie oficiala cu privire la potentiala modificare legislativa.

  Noul alineat al Articolului 5 din Legea 24/2007, propus de catre Comisia de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului are urmatorul continut prevede la punctul 9 ca "prin exceptie de la prevederile alin. (5) este permisa schimbarea destinatiei terenurilor proprietate privata, prevazute ca atare în planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligatia amenajarii ca spatiu verde a unui teren echivalent ca suprafata, indicat de catre autoritatea administratiei publice locale, sau cu obligatia mentinerii ori amenajarii din suprafata terenului a unui procent de 15% de spatiu verde".

  "CMR a solicitat Comisiei parlamentare lamurirea ultimului argument adus în favoarea modificarii, si anume: în ce fel considera ca un spatiu verde (prevazut initial ca atare în documentatia de urbanism) si care devine spatiu construit la solicitarea proprietarului, dar care pastreaza totusi 15% din suprafata verde initiala va creste în mod spectaculos suprafata spatiilor verzi urbane?", spun reprezentantii organizatiei de mediu.

  Pe lista principalelor zone din Capitala ce ar putea fi afectate de modificarea propusa Legii 24.2007 se afla, printre altele: Parcul Tineretului (22 hectare plus 4 rezerva de retrocedare), Parcul IOR (12 hectare), Baza Spartac (8 hectare), Parcul Plumbuita (4 hectare), Parcul Prisaca Dornei (6 hectare), Parcul Politehnicii si Parcul Poligrafiei (cate 3 hectare), Parcul Bazilescu — în întregime (nu are lamurita înca situatia).

  Organizatia non-guvernamentala a transmis scrisori deschise prin care semnaleaza situatia existenta atat membrilor Comisiei de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului, cat si grupurilor parlamentare, ministrului Mediului, Rovana Plumb, si primului ministru Victor Ponta.

  Conform datelor oficiale, în prezent, locuitorii din Bucuresti beneficiaza de aproximativ 8,5 mp de spatiu verde, în conditiile în care legislatia europeana arata un minim de 26 mp/cap de locuitor.

  Coalitia pentru Mediu din Romania este formata din 74 de organizatii neguvernamentale pentru protectia mediului din toata tara, fiind cea mai extinsa coalitie de organizatii din tara.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-20 :: Titlu: Consumul national de gaze naturale a scazut cu 8% în 2013, iar importurile s-au redus la jumatate

  Consumul national estimat de gaze naturale a scazut cu peste 8% în anul 2013, iar importurile au scazut la aproape 50%, în special din cauza scaderii cererii industriale, a declarat miercuri, într-o conferinta de presa, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

  Cererea de gaze naturale a fost de 12,5 miliarde de metri cubi în Romania, din care importurile s-au ridicat la 1,5 miliarde de metri cubi /mc/, a precizat oficialul Petrom.

  Grupul Petrom a înregistrat anul trecut vanzari consolidate de 4,9 miliarde mc gaze naturale, în crestere cu 1%, în principal datorita integrarii centralei de la Brazi si a volumelor mai mici injectate în depozitele subterane de gaz.

  Pentru 2014, oficialul Petrom estimeaza o scadere a consumului de gaze naturale de cateva sute de milioane metri cubi, dar a admis ca stimarile sunt dificile în conditiile în care consumul va depinde de vreme, de cererea industriala si de evolutiile din industria chimica.

  Petrom a început recent activitatea de vanzare de gaze naturale al bursa, cu doua oferte de cate 10 milioane metri cubi fiecare, pe platforma OPCOM si respectiv a Bursei din Sibiu. Autoritatile iau în calcul introducerea obligativitatii vanzarii pe bursa a unei cote din productia interna de gaze naturale.

  Potrivit directorului general al Petrom, consumul national de electricitate în 2013 este estimat în scadere cu 5% fata de anul anterior, în timp ce declinul productiei s-a mentinut la 2%.

  Exporturile au crescut de peste doua ori si au compensat partial declinul pietei, Romania avand o pozitie de exportator net.

  Preturile spot la electricitate au scazut cu 28%, în contextul unei cereri scazute si a concurentei crescute din domeniul energiei regenerabile.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 februarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 februarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4916 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0043 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2674 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0011 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4463 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.014 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.677 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0052 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2423 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 februarie 2014

  In data de 19 februarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 122/2014 - M. Of. 122/2014 [M. Of. 122 / 19 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 123/2014 - M. Of. 123/2014 [M. Of. 123 / 19 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 124/2014 - M. Of. 124/2014 [M. Of. 124 / 19 februarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-19 :: Titlu: Legea 144/2000 facilitati persoanelor care au domiciliul in localitatile rurale aflate in zonele montane a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 111/2014 a fost republicata Legea 144/2000 privind acordarea de facilitati persoanelor care au domiciliul in localitatile rurale aflate in zonele montane.

  Persoanele care au domiciliul in localitatile rurale din zonele de munte au dreptul, pentru practicarea unor mestesuguri traditionale, la o cantitate de lemn, pentru a fi prelucrata in produse finite si semifinite, in vederea efectuarii schimbului de produse din lemn cu cereale necesare locuitorilor acestor zone.

  Pentru prelucrarea si valorificarea prin comert ambulant locuitorilor din zona montana, care isi asigura mijloacele de subzistenta din practicarea meseriei de prelucrare a lemnului in scandura, sindrila, grinzi fasonate, barne, butoaie, ciubere, donite, araci de vie, furci din lemn, cozi de unelte, oisti de caruta si alte asemenea produse si care nu poseda in proprietate paduri, li se acorda anual, pe baza autorizatiei de meserias, de catre primar, din vegetatia forestiera din afara fondului forestier, si de ocoalele silvice ale directiilor silvice cate 10 metri cubi material lemnos pe picior, dar nu mai mult de 15 metri cubi de familie.
  Prin familie, in sensul prezentei legi, se intelege sotul, sotia si copiii lor necasatoriti, care gospodaresc impreuna.

  Practicarea meseriei de prelucrare a lemnului se autorizeaza conform legii.
  Pe baza autorizatiei de meserias si a indeplinirii conditiilor prevazute la art. 2 primarii elibereaza o legitimatie.
  Forma si continutul legitimatiei se stabilesc prin hotarare a Guvernului, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi. In legitimatie se vor inscrie drepturile si avantajele prevazute in prezenta lege.

  Textul integral republicat al legii: Legea 144/2000 facilitati persoanelor care au domiciliul in localitatile rurale aflate in zonele montane a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-19 :: Titlu: Exporturile romanesti de incaltaminte au depasit doua miliarde de euro in 2013 (patronat)

  Exporturile de incaltaminte au depasit pragul de doua miliarde de euro in 2013, ceea ce reprezinta o crestere de peste 25 comparativ cu anul anterior, potrivit datelor transmise AGERPRES de Patronatul Sfera Factor.
  Reprezentantii patronatului au subliniat ca exporturile din 2013 reprezinta cea mai buna performanta istorica a sectorului, fiind mai mari cu aproximativ un sfert de miliard de euro decat recordul precedent, stabilit in 2011.
  "Cifra este cu atat mai importanta cu cat a fost realizata la un an dupa o puternica scadere, de 15, in 2012", a declarat pentru AGERPRES Angela Vasiliu Dimitriu, presedintele Patronatului Sfera Factor.
  Romania este un producator apreciat la export, iar diminuarea ponderii lohn-ului in acest sector a stimulat producatorii autohtoni sa iasa la export cu noi creatii, de data aceasta sub branduri proprii, sustin reprezentantii patronatului.
  In ciuda rezultatelor bune de la finalul anului trecut, sefa Sfera Factor, la randul sau exportator de incaltaminte, arata un optimism retinut privind repetarea performantei in anul in curs. Costurile de productie tot mai ridicate si lipsa de experienta pentru un marketing eficient reprezinta probleme la care producatorii nostri nu pot gasi, fara sprjin, solutia in totalitate, afirma Angela Vasiliu Dimitriu.
  In scopul sustinerii firmelor romanesti pentru cresterea notorietatii brandurilor, a cunoasterii tendintelor din fashion si a insusirii in detaliu a mecanismelor de finantare din fonduri europene, Patronatul Sfera Factor organizeaza, la fiecare inceput de primavara si toamna, targul de contractari Next Season. In aceasta primavara, Targul International de Incaltaminte, Confectii si Accesorii din Piele va fi organizat, la Bucuresti, in perioada 26 februarie — 1 martie.
  Aflata la cea de a zecea editie, aceasta manifestare de referinta pentru piata de incaltaminte se va derula, pentru a doua oara consecutiv, sub Patronajul Ministerului Economiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-19 :: Titlu: Guvernul sustine pachetul de masuri de relaxare fiscala si dezvoltare economica, cu reducerea CAS si neimpozitarea profitului reinvestit

  Guvernul Romaniei sustine pachetul de masuri de relaxare fiscala si dezvoltare economica, care include reducerea CAS si neimpozitarea profitului reinvestit, teme ce vor fi discutate cu delegatia finantatorilor internationali, in cadrul vizitei pe care delegatia acestora o va face in Romania, informeaza un comunicat de presa remis, miercuri, AGERPRES.
  Sursa citata mentioneaza ca masurile urmeaza sa fie discutate in luna aprilie, pe baza unui studiu care se face cu Banca Mondiala. Totodata, este amintit faptul ca vicepremierul Daniel Chitoiu a condus discutiile cu reprezentantii FMI, BM si CE, alaturi de ministrul Liviu Voinea.
  "Guvernul Romaniei este dedicat indeplinirii angajamentelor asumate in cadrul programului de guvernare, care prevede masuri de relaxare fiscala. Guvernul Romaniei sustine aplicarea acestora, cu respectarea tuturor obligatiilor luate in cadrul Uniunii Europene, precum si in relatia cu partenerii internationali ai Romaniei", se mai arata in comunicatul citat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-19 :: Titlu: Legea 129/1998 privind Fondul Roman de Dezvoltare Sociala a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 109 a fost republicata Legea 129/1998 privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului Roman de Dezvoltare Sociala, republicata 2014.

  Categoriile de proiecte finantate de Fond sunt urmatoarele:
  a) proiecte de mica infrastructura rurala propuse de grupurile din comunitatile rurale sarace, definite la art. 2 alin. (1) lit. b);
  b) proiecte de activitati generatoare de venit propuse de grupurile productive provenite din comunitati sarace, definite la art. 2 alin. (1) lit. d);
  c) proiecte de servicii sociale comunitare propuse de organizatiile intermediare, definite la art. 2 alin. (1) lit. l);
  d) proiecte si programe cu abordare integrata adresate grupurilor sarace de etnie roma, asa cum au fost definite la art. 2 alin. (1) lit. e). Modalitatile de derulare a proiectelor si programelor cu abordare integrata, adresate grupurilor sarace de etnie roma, se vor stabili, de comun acord cu finantatorii, prin Manualul de operare;
  e) alte tipuri de proiecte considerate ca eligibile, de comun acord cu finantatorii sau donatorii, dupa caz.

  Grupul din comunitatea rurala saraca, grupurile sarace de etnie roma sau grupul apartinand altor categorii sociale stabilite ca eligibile, provenite din comunitati orasenesti, comunale sau satesti, pot face uz de personalitatea juridica dobandita potrivit art. 2 alin. (2) numai in raporturile juridice nascute in legatura cu realizarea unui proiect/program si cu intretinerea acestuia dupa incetarea finantarii de catre Fond. La inchiderea proiectelor finantate de Fond, comitetul de intretinere a proiectului preia toate drepturile si este tinut de toate obligatiile comitetului de conducere a proiectului in ceea ce priveste intretinerea bunurilor rezultate din executarea proiectului, executand, dupa caz, si ultimele acte de gestiune financiara ce constau in plata garantiei de buna executie a contractelor incheiate, din contul bancar deschis pentru proiectul finantat de Fond.
  Proprietatea asupra obiectivelor rezultate din executarea proiectelor de mica infrastructura rurala revine, la data inchiderii proiectelor, unitatilor administrativ-teritoriale, cu obligatia intretinerii lor impreuna cu comitetul de intretinere a proiectului.

  Textul integral republicat al Legii: Legea 129/1998 privind Fondul Roman de Dezvoltare Sociala a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 februarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 februarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4873 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0032 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2685 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0073 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4603 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0239 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6718 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0031 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2426 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 februarie 2014

  In data de 18 februarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 118/2014 - M. Of. 118/2014 [M. Of. 118 / 18 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 119/2014 - M. Of. 119/2014 [M. Of. 119 / 18 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 120/2014 - M. Of. 120/2014 [M. Of. 120 / 18 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 121/2014 - M. Of. 121/2014 [M. Of. 121 / 18 februarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-19 :: Titlu: In Romania, doar un tanar din 100 decide sa inceapa o afacere pe cont propriu (studiu EY)

  Lipsa banilor si birocratia sunt cauzele pentru care, in Romania, doar un tanar din 100 decide sa demareze o afacere pe cont propriu, potrivit unui studiu EY, publicat marti.

  Majoritatea participantilor la studiu (90%) considera ca accesul la finantare al antreprenorilor tineri (de sub 40 de ani) este dificil sau foarte dificil.

  "In Romania, unu din 100 de tineri decid sa inceapa o afacere pe cont propriu, fata de unu din patru tineri in Cehia, Polonia sau Ungaria. Cele mai frecvente cauze invocate sunt lipsa banilor si birocratia. Problemele sunt arhicunoscute, iar banii sunt putini. În general, adunand programele oferite de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, din cadrul Ministerului Economiei, se ajunge la un ajutor de stat nerambursabil agregat pentru sprijinirea generarii si dezvoltarii IMM de 73 milioane euro pentru 2014, iar daca din aceasta suma scadem programul Schema de minimis, care anul trecut nu s-a implementat, ajungem la un ajutor nerambursabil al statului roman (si al statului Elvetian prin Programul Elvetiano-Roman pentru IMM-uri) de aproximativ 17,3 milioane euro pentru anul 2014', arata Mihaela Matei, coordonatorul proiectului 'Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului romanesc'.

  Conform calculelor EY, se estimeaza ca, prin Directia Generala pentru IMM si Cooperatie (DGIMMC/ DIPIMM), vor fi ajutati, in acest an, 2.315 antreprenori, cu 13% mai putini decat in 2013.

  Programele cu numarul cel mai mare de beneficiari vor fi Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, cu 493 de beneficiari, Schema de minimis, cu 555 firme beneficiare si Programul Mihail Kogalniceanu, cu 400 de beneficiari.

  Cea mai cunoscuta schema pentru intreprinzatorii aflati la inceput de drum este cea pentru tinerii intreprinzatori care, in 2014, va avea un buget redus cu aproximativ 700.000 de euro, ridicandu-se, in total, la aproximativ 4,7 milioane euro si cu beneficiari estimati de DGIMMC in scadere de la 576, in 2013, la 493 in 2014 (minus 14%).

  Potrivit EY, la nivel mondial, exista peste 600 de site-uri (unul dintre cele mai mari este kickstarter.com) care ofera crowdfunding, ceea ce inseamna ca iti poti finanta afacerea de la zeci, sute sau chiar mii de 'donatori' de sume mici care iti vad proiectul pe net si vor sa te ajute sa il transformi in realitate. La nivel global, platformele de crowdfunding au adunat fonduri de 2,7 miliarde dolari in 2012 pentru mai mult de un milion de campanii si 5,1 miliarde dolari in 2013 (estimare de Massolution Crowd Power Solutions). În 2009, piata se ridica la doar 530 milioane dolari.

  "Din pacate, nici solutia crowdfunding-ului nu este foarte accesibila antreprenorilor romani, cu exceptia situatiei in care gandesc un produs/serviciu cu piata mondiala pentru a fi interesant pentru crowdfunderii de pe site-uri internationale. Asa cum statul roman nu dispune de un buget impresionant pentru sustinerea antreprenorilor, nici romanul de rand nu are bani sa dea din buzunar pentru proiecte care pur si simplu i se par interesante', mentioneaza EY.

  EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajati in 728 de birouri din 150 de tari si venituri de aproximativ 25,8 miliarde dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-19 :: Titlu: Pricopie: Am supus dezbaterii publice ideea ca incepand cu 2015 sa avem grupa mare la gradinita obligatorie

  Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat marti, in fata Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor, ca a supus dezbaterii publice ideea ca incepand cu anul 2015 grupa mare sa devina obligatorie la gradinita.

  "Am supus dezbaterii publice ideea ca incepand cu 2015 sa avem grupa mare la gradinita obligatorie. În momentul de fata avem deja 28% dintre copii cuprinsi in grupa mare de la gradinita. Prin urmare, introducerea acestei prevederi legislative ar obliga si 2% dintre parinti sa mearga cu copiii la gradinita, ceea ce ar insemna un succes, pentru ca de multe ori copiii care nu participa la gradinita sunt cei care nu reusesc sa faca fata procesului de educatie chiar din ciclul primar. Urmand ca in urmatorii doi, trei, patru ani, e bine sa gandim de acum pana in 2020 — 2025, in urmatorii ani, pe masura ce consolidam infrastructura, gradinita sa devina obligatorie de la patru ani si poate la un moment dat chiar de la trei ani", a afirmat Pricopie la dezbaterile din Comisia de invatamant asupra proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 117/2013, prin care MEN a propus mai multe modificari si adaugiri la Legea Educatiei Nationale.

  Ministrul Educatiei a mai mentionat ca s-a decis ca Biblioteca pedagogica sa devina sectie distincta a Bibliotecii Centrale Universitara.

  "Biblioteca pedagogica, singura institutie specializata din Romania, care are jumatate de milion de volume, functioneaza din anii '60 intr-o cladire aflata in apropierea parcului Cismigiu care a fost retrocedata de sapte ani. Prin urmare, conform legii, din momentul in care o cladire nu mai este a ta si trebuie sa o predai, nu mai poti sa investesti in ea; astazi aceasta casa se afla intr-o stare extrem de precara iar cartile se afla in riscul de a se deteriora. Pana la identificarea unei solutii, unei cladiri corespunzatoare pentru Biblioteca pedagogica, am propus si am decis ca aceasta sa devina sectie distincta a BCU, urmand ca pe masura ce identificam un spatiu biblioteca sa isi recapete personalitatea juridica", a explicat Pricopie.

  El a mai vorbit si despre dreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza in invatamantul preuniversitar, pe baza rezultatelor obtinute la concursul de titularizare.

  "Legea educatiei, Legea 1 /2011 prevedea faptul ca profesorii care au sustinut examenul de titularizare intr-un anumit an pot beneficia si in anii urmatori de examenul pe care l-au dat in anul respectiv, era vorba de o perioada de trei ani, noi am extins la sase ani. Examenul de titularizare, asa cum s-a vazut si in anii trecuti, este un examen serios, prin urmare, cei care reusesc sa treaca acest examen sa aiba posibilitatea sa foloseasca rezultatele acestui examen pentru titularizare pe o perioada de sase ani", a explicat ministrul Educatiei. Pricopie a mai amintit ca ciclul gimnazial si liceul vor avea o durata de patru ani fiecare, potrivit unei ordonante de urgenta pentru modificarea Legii Educatiei Nationale adoptata de Guvern. Documentul mentine astfel forma existenta a ciclului gimnazial si elimina forma propusa spre implementare prin adoptarea Legii nr. 1/2011 care prevedea trecerea clasei a IX-a in invatamantul gimnazial si reducerea liceului la o durata de trei ani. Durata invatamantului obligatoriu va creste de la 10 la 11 ani prin introducerea clasei pregatitoare si prin mentinerea duratei liceului la patru ani. Prin urmare, invatamantul obligatoriu va fi format din: clasa pregatitoare, clasele I-VIII, clasele IX-X pentru cei care aleg traseul liceal si primii doi ani ai scolii profesionale pentru cei care aleg traseul invatamantului profesional si tehnic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-18 :: Titlu: HG 82/2014 stabileste tarifele pentru publicarea actelor in Monitorul Oficial

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 113/2014 a fost publicata HG 82/2014 privind aprobarea tarifelor pentru publicarea actelor in Monitorul Oficial al Romaniei, partile I-VII.

  Astfel, se aproba tarifele pentru publicarea actelor in Monitorul Oficial al Romaniei, partile I-VII, valabile pentru anul 2014, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
  Pagina de manuscris a actelor inaintate spre publicare reprezinta 2.000 de semne, inclusiv spatiile.
  Actele inaintate spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, partile I-VII, vor avea un continut lizibil, tehnoredactat la un rand si jumatate, cu corp 12 Times New Roman, fara stersaturi sau adaugiri nedactilografiate, care fac de neinteles textul acestora.
  Tarifele contin taxa pe valoarea adaugata.

  Textul integral al Hotararii: HG 82/2014 stabileste tarifele pentru publicarea actelor in Monitorul Oficial
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-18 :: Titlu: Klaus Regling: Bancile din statele care au primit asistenta financiara nu vor furniza surprize la testele de stres

  Seful Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), Klaus Regling, si-a exprimat increderea ca situatia bancilor din Spania, Portugalia, Cipru, Grecia si Irlanda este buna si nu vor exista surprize la testele de stres ce vor fi derulate in acest an de Banca Central Europeana (BCE), transmite Reuters.

  Intr-un interviu aparut luni in publicatia germana "Sueddeutsche Zeitung", seful ESM a afirmat ca cele cinci tari au beneficiat de cresterea exporturilor si revenirea pe crestere a economiei, dar este importanta continuarea reformelor.

  "Bancile din statele care au primit asistenta financiara internationala sunt in stare destul de buna. Ma astept sa nu exista nici o surpriza de proportii in Spania, Portugalia si Cipru. La fel si in cazul Greciei si Irlandei", a declarat Klaus Regling.

  Saptamana trecuta, presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a avertizat ca bancile care vor inregistra rezultate foarte slabe la testele de stres care vor fi derulate in acest an de BCE vor fi inchise.

  BCE va prelua activitatea de supervizare bancara in zona euro incepand din luna noiembrie si, inainte de asta, va evalua starea de sanatate a celor mai mari 130 de banci din zona euro printr-o analiza amanuntita a calitatii activelor lor.

  "Sunt foarte multumit de ceea ce a spus Daniele Nouy, ca daca exista banci intr-o situatie proasta trebuie sa le inchidem", a afirmat Jeroen Dijsselbloem, care este si ministru de Finante al Olandei.

  Parlamentul European a aprobat, luna trecuta, numirea frantuzoaicei Daniele Nouy in functia de presedinte al noii Agentii de Supervizare Bancara. Daniele Nouy, in varsta de 63 de ani, va avea la dispozitie un an pentru a ajuta la construirea de la baza a institutiei si pentru a fi gata sa-si asume atributiile de supervizare a bancilor.

  Dijsselbloem a subliniat ca este important pentru zona euro sa-si puna in ordine rapid bancile deoarece acesta sunt cruciale pentru relansarea economica a blocului comunitar, adaugand insa ca institutiile financiare au inceput deja sa ia masuri fara a astepta rezultatele testelor de stres. "Nu stiu care vor fi rezultatele testelor insa o banca inteleapta nu va astepta sa vada care sunt rezultatele. Ea se va gandi cum poate solutiona proactiv problemele si cred ca acest lucru se intampla deja in momentul de fata", a spus Dijsselbloem.

  Analiza calitatii activelor bancilor face parte din pregatirile pentru punerea la punct a uniunii bancare, care potrivit factorilor de decizie va debloca creditul si va stimula cresterea economica. De asemenea, uniunea bancara presupune si un mecanism pentru inchiderea bancilor cu probleme si infiintarea unui fond comun pentru acoperirea costurilor aparute ca urmare a lichidarii bancilor cu probleme. Insa finalizarea uniunii bancare depinde de ajungerea la un acord intre Parlamentul European si guvernele din zona euro cu privire la cine va decide daca o banca trebuie inchisa si cine va suporta nota de plata.

  Inchiderea bancilor cu probleme ar urma sa fie finantata cu contributii de la bancile care opereaza in zona euro, contributii care in zece ani ar urma sa ajunga la capacitate maxima de 55 de miliarde de euro. Dijsselbloem sustine ca 55 de miliarde de euro este o rezerva suficienta, avand in vedere ca mai inainte ca fondul sa plateasca pentru inchiderea unei banci, actionarii, detinatorii de obligatiuni si marii deponenti ai bancii vor pierde si ei bani.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-18 :: Titlu: OUG 6/2014 aduce modificari privind Companiile Transelectrica si Transgaz

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 113/2014 a fost publicata OUG 6/2014 privind exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar al statului la Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica - S.A. si la Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale Transgaz - S.A. Medias si pentru modificarea unor acte normative.

  Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar al statului la Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" ? S.A. se realizeaza de catre Guvern, prin Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-Ministru.
  La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar al statului roman la Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale "Transgaz" ? S.A. Medias se realizeaza de catre Guvern, prin Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-Ministru.

  Reprezentatii statului in adunarea generala a actionarilor sunt numiti si revocati prin ordin al secretarului general al Guvernului, la propunerea sefului Cancelariei Primului-Ministru.
  Participarea reprezentantilor prevazuti la alin. (1) in sedintele adunarii generale a actionarilor se face pe baza si in limitele mandatului primit prin ordin al secretarului general al Guvernului, la propunerea sefului Cancelariei Primului-Ministru.
  In exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor decurgand din calitatea de actionari al statului la companiile nationale prevazute la art. 1, Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-Ministru, actiooneaza potrivit politicilor si strategiei in domeniul energiei si gazelor naturale, elaborata de ministerul de resort in conformitate cu prevederile Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificarile ulterioare.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 6/2014 aduce modificari privind Companiile Transelectrica si Transgaz
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Editura Hamangiu :: Data: 0000-00-00 :: Titlu: Detalii eveniment: NOUL COD PENAL SI NOUL COD DE PROCEDURA PENALA la inceput de drum

  Universitatea Titu Maiorescu si Baroul Bucuresti, in colaborare cu Editura Hamangiu, va invita sa dezbatem impreuna problemele si implicatiile practice ale noilor Coduri penale in conferinta interactiva

  NOUL COD PENAL SI NOUL COD DE PROCEDURA PENALA la inceput de drum


  21-22 martie 2014

  Universitatea Titu Maiorescu, Aula Magna – Bucuresti, Calea Vacaresti, nr. 189

  O conferinta interactiva, dedicata practicienilor, in care vom analiza cele mai importante institutii de drept penal si procedura penala. Speakerii conferintei sunt specialisti in dreptul penal si procesual penal – profesori si autori renumiti, judecatori, procurori si avocati, precum si membri in comisiile de elaborare a noii legislatii penale.

  Invitatii nostri:
 • Prof. univ. dr. hr. c. Nicolae Volonciu – Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti
 • Robert Cazanciuc – Ministrul Justitiei
 • Judecator dr. Doina Livia Stanciu – Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie
 • Procuror Tiberiu Nitu – Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
 • Prof. univ. dr. Tudorel Toader – Decanul Facultatii de Drept a Universitatii Alexandru Ioan Cuza Iasi, judecator la Curtea Constitutionala
 • Prof. univ. dr. Florin Streteanu – Decanul Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca
 • Procuror Gheorghe Muscalu – Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii
 • Prof. univ. dr. Emilian Stancu – Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti
 • Avocat Ion Ilie-Iordachescu – Decanul Baroului Bucuresti
 • Prof. univ. dr. Anastasiu Crisu – Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti
 • Procuror dr. Alina-Mihaela Bica – Procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism
 • Prof. univ. dr. Alexandru Boroi – Facultatea de Drept a Universitatii Titu Maiorescu Bucuresti
 • Judecator dr. Mihail Udroiu – Consilier al procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism
 • Avocat Ion Cazacu – Baroul Bucuresti
 • Prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca – Facultatea de Drept a Universitatii Nicolae Titulescu Bucuresti, avocat in Baroul Bucuresti si formator la Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor
 • Prof. univ. dr. Carmen Paraschiv – Facultatea de Drept a Universitatii Titu Maiorescu Bucuresti
 • Judecator dr. Andreea Simona Uzlau – Sef al Biroului de Legislatie si documentare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, formator la Institutul National al Magistraturii;
 • Avocat Angela Ciurea – Baroul Bucuresti, fost procuror general adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism
 • Judecator Raluca Morosanu – Sectia penala a Curtii de Apel Bucuresti, formator la Institutul National al Magistraturii
 • Lector univ. dr. Petrut Ciobanu – Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, avocat in Baroul Bucuresti si formator la Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor
 • Conf. univ. dr. Constantin Sima – Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
 • Avocat Mihnea Stoica – Baroul Bucuresti
 • Avocat Ionel-Nicolae NECHITA – Baroul Iasi


  Temele conferintei:

  Noutatile si schimbarile din Codul penal privind:
 • Aplicarea legii penale in timp;
 • Cauzele justificative si cauzele de neimputabilitate;
 • Infractiunea continuata, concursul de infractiuni si recidiva;
 • Pedepsele complementare si accesorii;
 • Renuntarea la aplicarea pedepsei si amanarea aplicarii pedepsei;
 • Modificari ale regimului sanctionator al minorilor;
 • Elemente de noutate in materia cauzelor care inlatura raspunderea penala;
 • Agresiuni asupra fatului;
 • Uciderea la cererea victimei;
 • Violarea vietii private;
 • Elemente de noutate in materia infractiunilor contra libertatii si integritatii sexuale;
 • Infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii;
 • Elemente de noutate in materia infractiunilor la regimul circulatiei rutiere;
 • Elemente de noutate in materia infractiunilor contra infaptuirii justitiei.  Noutatile si schimbarile din Codul de procedura penala privind:
 • Partile si subiectii procesuali principali;
 • Metodele speciale de supraveghere si cercetare;
 • Princip...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-18 :: Titlu: Firmele care vor sa tranzactioneze certificate de emisii trebuie sa plateasca 2.000 de lei la ANRE pentru autorizatii

  Firmele care vor sa se inscrie la licitatiile de certificate de emisii de gaze cu efecte de sera trebuie sa plateasca la Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) 2.000 de lei, potrivit unui ordin al presedintelui ANRE, publicat in Monitorul Oficial.

  Astfel, 1.000 de lei reprezinta tariful perceput de ANRE pentru acordarea sau modificarea unei autorizatii pentru participarea la licitatiile de certificate de emisii de gaze cu efect de sera.

  Totodata, pentru analiza documentatiei anexate cererii pentru acordarea sau modificarea unei autorizatii pentru participarea la licitatiile de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, firmele trebuie sa plateasca inca 1.000 de lei.

  "Institutiile publice din domeniile de invatamant si sanatate sunt scutite de la plata tarifelor inscrise in tabelul de mai sus", se precizeaza in ordinul citat.

  De asemenea, in ordin se mai arata ca titularii licentelor acordate de ANRE trebuie sa plateasca ,08% din cifra de afaceri pe 2013 rezultata din activitatile pentru care detine licente eliberate de ANRE, dar nu mai putin de 2.500 de lei, in cazul in care sunt persoane juridice.

  În cazul persoanelor fizice si a celor care detin capacitati de producere a energiei cu o putere totala mai mica de 1 MW inclusiv, tariful perceput este de 250 de lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 februarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 februarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4905 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0092 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2758 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0037 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4842 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0212 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6749 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0094 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2428 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 februarie 2014

  In data de 17 februarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 114/2014 - M. Of. 114/2014 [M. Of. 114 / 17 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 115/2014 - M. Of. 115/2014 [M. Of. 115 / 17 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 116/2014 - M. Of. 116/2014 [M. Of. 116 / 17 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 117/2014 - M. Of. 117/2014 [M. Of. 117 / 17 februarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-02-17 :: Titlu: Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a intalnit cu Igor Luksi?, vicepremier si ministru al afacerilor externe si integrarii europene din Muntenegru

  Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a avut, luni, 17 februarie a.c., o intrevedere cu Igor Luksi?, vicepremier si ministru al afacerilor externe si integrarii europene din Muntenegru.

  Discutiile au vizat experienta Romaniei in utilizarea fondurilor europene, in conditiile in care Muntenegru este una dintre tarile care candideaza pentru a obtine statul de membru al Uniunii Europene.

  “Avand la baza interesul european, rolul statelor membre este acela de a ajuta tarile candidate sa evite greselile in atragerea fondurilor UE si de a asigura o implementare rapida si eficienta a finantarilor care le-au fost alocate. De aceea, este foarte important sa avem un sistem cat mai simplu si cat mai putin birocratic”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Oficialul roman a reafirmat sprijinul Romaniei pentru integrarea Muntenegrului in structurile europene si euroatlantice, mentionand totodata importanta intaririi stabilitatii regionale, aspiratiile comune ale cetatenilor romani si muntenegreni pentru democratie si pentru un standard de viata ridicat.

  La randul sau, Igor Luksi? a multumit Romaniei pentru sprijinul constant pe care tara noastra il acorda in procesul de integrare, adaugand ca apreciaza in mod deosebit abordarea pragmatica in absorbtia fondurilor europene pe care a avut-o tara noastra in 2013. Suplimentar, cei doi oficiali au convenit asupra unui transfer de expertiza de la specialistii romani, urmand ca ministrul Eugen Teodorovici sa efectueze o vizita de lucru in Muntenegru.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-17 :: Titlu: Peste 8,23 milioane de pasageri pe aeroporturile romanesti, in primele noua luni

  Peste 8,23 milioane de pasageri s-au imbarcat sau au debarcat anul trecut pe aeroporturile romanesti, in primele noua luni, potrivit statisticilor Ministerului Transporturilor.

  Din acest total, mai mult de 4,15 milioane de pasageri au plecat de pe aeroporturile romanesti, in timp ce restul de 4,08 milioane au sosit in Romania.

  Pe rutele interne, au fost transportati 846.000 de pasageri, in timp ce pe cursele internationale au circulat 7,39 milioane de pasageri.

  De asemenea, aeronavele au transportat 22.800 de tone de marfuri, in perioada raportata, din care doar 100 de tone in plan national.

  Cantitatea de marfuri incarcate si descarcate in aeroporturile romanesti (inclusiv posta) a fost de 22.810 tone. Din total, 9.808 tone de marfuri au fost incarcate de pe aeroporturile romanesti, in timp ce 13.002 tone de marfuri au fost aduse in tara.

  Numarul miscarilor de aeronave a fost, in primele noua luni ale anului, de 97.866.

  In 2012, numarul pasagerilor care s-au imbarcat sau au debarcat pe aeroporturile romanesti a fost de 10,728 milioane de persoane.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-17 :: Titlu: ISMB: Peste 13.000 de elevi din Bucuresti vor participa la simularea evaluarii nationale

  Un numar de 12.973 de elevi de clasa a VIII-a din 198 unitati de invatamant de stat si 317 elevi din 13 unitati de invatamant particulare vor participa, in perioada 18-20 februarie, la simularea evaluarii nationale, informeaza un comunicat de presa al Inspectoratului Scolar al Muncipiului Bucuresti remis, luni, AGERPRES.

  Disciplinele la care se organizeaza simularea evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a sunt: limba si literatura romana (18 februarie), matematica (19 februarie) si limba si literatura materna (20 februarie).

  Afisarea rezultatelor va fi facuta in data de 7 martie 2014.

  Rezultatele obtinute de elevi la simularea evaluarii nationale vor fi analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul Consiliului profesoral in vederea adoptarii unor masuri pentru imbunatatirea performantelor scolare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-17 :: Titlu: Romania printre statele UE cel mai putin dependente de importurile de energie

  Danemarca este singura tara din Uniunea Europeana exportator net de energie in 2012, insa Romania se numara printre statele membre UE cel mai putin dependente de importurile de energie (23%), o dependenta mai mica fiind inregistrata doar de Estonia (17%), potrivit datelor publicate luni de Oficiul european de statistica (Eurostat).

  Intre 2006 si 2012, consumul de energie a scazut in 24 de state membre (inclusiv in Romania) si a crescut doar in Estonia (11,6%), Olanda (2,9%), Polonia (0,8%) si Suedia (0,4%). Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Lituania (minus 17%), Portugalia (minus 15,2%), Grecia (minus 14,4%), Ungaria (minus 14,2% ), Danemarca (minus 13,9%) si Romania (minus 12,8%).

  In 2012, principalii producatori de energie din UE au fost Franta (133 milioane tone echivalent petrol, 17% din productia totala a UE), Germania (124 milioane tone echivalent petrol, 16% din productia totala a UE), Marea Britanie (116 milioane tone echivalent petrol, 15% din productia totala a UE), Polonia (71 milioane tone echivalent petrol, 9% din productia UE) si Olanda (65 milioane tone sau 8% din productia UE). Impreuna cele cinci state au fost responsabile pentru 64% din productia totala de energie a UE.

  Productia totala de energie primara a Romaniei in 2012 (27,4 milioane tone echivalent petrol) a fost mai mica decat cea a Cehiei (32 milioane tone echivalent petrol). Aceasta desi Romania s-a clasat in 2012 pe locul patru in UE in ceea ce priveste productia de petrol, 4,1 milioane tone echivalent petrol, dupa Marea Britanie (45,8 milioane tone), Danemarca (10,2 milioane tone) si Italia (57 milioane tone).

  De asemenea, Romania ocupa un loc similar in ceea ce priveste productia de gaze naturale (8,7 milioane tone echivalent petrol), dupa Olanda (57,5 milioane tone echivalent petrol), Marea Britanie (35 milioane tone echivalent petrol) si Germania (9,6 milioane tone echivalent petrol).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-02-16 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 2 din 15 ianuarie 2014, obiectie de neconstitutionalitate admisa

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 71/2014 a fost publicata Decizia nr. 2 din 15 ianuarie 2014 cu privire la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.I pct.5 si art.II pct.3 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative si a articolului unic din Legea pentru modificarea art.253^1 din Codul penal.

  In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate, Inalta Curte de Casatie si Justitie ? Sectiile Unite apreciaza ca dispozitiile legii criticate sunt contrare Constitutiei, pentru urmatoarele argumente:

  Dispozitiile art.I pct.5 si ale art.II pct.3 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative excepteaza de la dispozitiile art.147 din Codul penal, care definesc notiunile de *functionar public* si *functionar*, precum si de la dispozitiile art.175 din noul Cod penal (Legea nr.286/2009 privind Codul penal), care definesc notiunea de *functionar public*, o serie de categorii de persoane, si anume *Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat.*

  Efectul dispozitiilor art.I pct.5 si ale art.II pct.3 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative consta, in principal, in restrangerea sferei de aplicare a tuturor normelor de incriminare care prevad, ca subiect activ al infractiunii, persoana care are calitatea de *functionar public* sau *functionar* in sensul art.147 din Codul penal sau calitatea de *functionar public* in acceptiunea art.175 din noul Cod penal, excluzand incidenta acestei categorii de norme de incriminare in cazul persoanelor exceptate de la dispozitiile art.147 din Codul penal si art.175 din noul Cod penal.

  Dispozitiile articolului unic din Legea pentru modificarea art.253^1 din Codul penal restrang sfera de aplicare a normei de incriminare a conflictului de interese la persoanele care savarsesc fapta in exercitarea atributiilor de serviciu *ce rezulta dintr-un contract de munca si o fisa a postului semnate cu o institutie dintre cele prevazute la art.145 din Codul penal*, excluzand incidenta normei de incriminare in cazul tuturor persoanelor care exercita functii alese sau numite, functii care nu implica incheierea unui contract de munca cu una dintre institutiile prevazute in art.145 din Codul penal si nu presupun exercitarea atributiilor de serviciu pe baza unei fise a postului.

  In conformitate cu dispozitiile art.16 alin.(1) din Constitutia Romaniei, dispozitii consacrate *egalitatii in drepturi*, *Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.*

  Cu privire la principiul egalitatii in drepturi, in jurisprudenta sa constanta, reflectata in Decizia nr.148/2001 sau in Decizia nr.685/2012, Curtea Constitutionala a statuat, prin considerente cu valoare general obligatorie, ca *violarea principiului egalitatii si nediscriminarii exista atunci cand se aplica tratament diferentiat unor cazuri egale, fara sa existe o motivare obiectiva si rezonabila sau daca exista o disproportie intre scopul urmarit prin tratamentul inegal si mijloacele folosite.

  Or, diferenta de tratament juridic instituita prin dispozitiile art.I pct.5 si ale art.II pct.3 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si prin dispozitiile articolului unic din Legea pentru modificarea art.253^1 din Codul penal nu are o justificare obiectiva si rezonabila, in conditiile in care conduce la excluderea incidentei unor norme de incriminare in cazul unor categorii de persoane aflate in aceeasi situatie cu persoanele carora normele de incriminare le sunt aplicabile.[...]

  Avand in vedere sfera atributiilor ce intra in competenta functiilor alese exceptate de la dispozitiile art.147 din Codul penal si de la dispozitiile art.175 din noul Cod penal, care, prin excelenta, au conotatii de putere publica, este justificata vocatia acestora la calitatea de subiect activ pentru infractiunile de serviciu si pentru infractiunile de coruptie.

  De asemenea, avand in vedere sfera atributiilor ce intra in competenta functiilor alese sau numite, care nu implica incheierea unui contract de munca cu una dintre institutiile prevazute in art.145 din Codul penal si nu presupun exercitarea atributiilor de serviciu pe baza unei fise a postului, dar care, prin excelenta, au conotatii de putere publica, este justificata vocatia acestora la calitatea de subiect activ pentru infractiunea de conflict de interese prevazuta in art.253^1 din Codul penal. Din continutul dispozitiilor art.I pct.5 si ale art.II pct.3 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si ale articolului unic din Legea pentru modificarea art.253^1 din Codul penal s-ar putea desprinde concluzia ca toate categoriile de persoane exceptate de la art.147 din Codul penal ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-02-17 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 3 din 15 ianuarie 2014 cu privire la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.I pct.2 si pct.5 si art.II pct.3 si pct.5 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 71/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 3 din 15 ianuarie 2014 cu privire la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.I pct.2 si pct.5 si art.II pct.3 si pct.5 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative.  In ceea ce priveste neconformitatea prevederilor Legii criticate in integralitatea ei cu dispozitiile art.1 alin.(3) si (5) si ale art.133 alin.(1) din Constitutia Romaniei

  Potrivit prevederilor art.133 alin.(1) din Constitutie, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei, motiv pentru care trebuie sa actioneze in acest sens, inclusiv in ceea ce priveste actele normative referitoare la autoritatea judecatoreasca. In aceste conditii, conform prevederilor art.38 alin.(3) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, Plenul Consiliului avizeaza proiectele de acte normative care privesc activitatea autoritatii judecatoresti. In conditiile prevazute de lege, avizul Consiliului este obligatoriu a fi cerut, dar desigur nu si de a fi urmat. In cazul in care nu este cerut, ceea ce este obligatoriu, sunt incalcate prevederile art.1 alin.(5) si ale art.1 alin.(3) din Constitutie. Astfel, potrivit prevederilor art.1 alin.(5) din Constitutie, respectarea legilor este obligatorie, chiar si de catre Parlament. Nesolicitarea avizului Consiliului Superior al Magistraturii echivaleaza cu o nesocotire a acestor prevederi. Asa cum rezulta din Raportul asupra abrogarii art.74^1 din Codul penal, Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor, care era Camera decizionala, a intocmit acest raport fara sa fi solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Camera Deputatilor, pe baza raportului Comisiei, a adoptat textul criticat de neconstitutionalitate fara avizul C.S.M., ceea ce are ca efecte incalcarea prevederilor art.1 alin.(5) din Constitutie.

  In acelasi timp, prin aceeasi atitudine de ignorare a lipsei avizului Consiliului Superior al Magistraturii, au fost incalcate si prevederile art.1 alin.(3), referitoare la principiul statului de drept, in sensul ca prevederile art.38 alin.(3) din Legea nr.317/2004 erau obligatorii si pentru Parlament atat timp cat acesta nu le-a modificat, completat sau abrogat. [...]

  In plus, prin ignorarea prevederilor art.1 alin.(3) si (5) din Constitutie au fost incalcate si prevederile art.133 alin.(1) din Constitutie, in sensul ca neavizarea legii criticate pentru neconstitutionalitate echivaleaza cu o incalcare a rolului constitutional al Consiliului de garant al independentei justitiei. [...]

  In ceea ce priveste neconformitatea prevederilor art.I pct.5 referitor la art.147 din Codul penal cu dispozitiile art.1 alin.(3) si (5) si ale art.16 alin.(1) din Constitutia Romaniei

  Problema reglementata presupune o serie de clarificari, pe care Parlamentul nu le-a facut, motiv pentru care textul criticat apare ca fiind imprecis, impredictibil si, ca urmare, contrar prevederilor art.1 alin.(3) si (5) din Constitutie.

  In urma dezbaterilor, Curtea Constitutionala a admis obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.I pct.2 si art.II pct.5 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative si a constatat ca aceste dispozitii sunt neconstitutionale in raport cu criticile formulate.

  Textul integral al deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale nr. 3 din 15 ianuarie 2014 cu privire la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.I pct.2 si pct.5 si art.II pct.3 si pct.5 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-02-16 :: Titlu: Cereri de proiecte pentru finantari din granturi SEE & norvegiene

  Ministerul Fondurilor Europene, in calitate de manager al "Fondului bilateral national", prin care Romania atrage granturi SEE si norvegiene, asteapta cereri de finantare in cadrul a doua apeluri cu o valoare cumulata de 250.000 de euro. In cadrul primului apel, cu o valoare de 200.000 euro, sunt finantate proiecte prin care sunt sustinute arii prioritare precum justitie si afaceri interne, consolidarea capacitatii judiciare, cooperare Schengen, copiii si tinerii aflati in situatii de risc. In cadrul celui de al doilea apel, cu o valoare de 50.000 euro, se acorda granturi pentru deplasari efectuate exclusiv in vederea dezvoltarii relatiilor bilaterale cu entitati din cele trei state donatoare: Norvegia, Islanda, Liechtenstein.

  Specificul finantarilor acordate in cadrul celor doua apeluri este contractarea usoara si rapida: cererile de finantare completate au cel mult 5 pagini, iar perioada de evaluare a acestora este de maximum 30 de zile lucratoare. Suplimentar, beneficiarii nu trebuie sa asigure cofinantare: cheltuielile eligibile din cererile de finantare aprobate sunt acoperite integral. Beneficiarii eligibili pentru a depune proiecte in cadrul celor doua apeluri sunt institutiile publice si organizatiile cu activitati non-comerciale cu activitate in domeniile relevante atat din Romania cat si din statele donatoare.

  "Fondul bilateral national" este destinat finantarii activitatilor complementare cooperarii dintre entitatile romane si cele din statele donatoare: Norvegia, Islanda si Liechtenstein. Aceste activitati includ conferinte, seminarii de lucru, vizite de studiu, studii, servicii de consultanta, activitati de informare sau care faciliteaza viitoare cooperari in cadrul programelor si proiectelor.

  Informatii suplimentare referitoare la cele doua apeluri sunt disponibile pe site-ul dedicat granturilor SEE & norvegiene, la urmatorul link: http://www.eeagrants.ro/fondul-national-bilateral-apeluri.

  Reamintim ca Romania beneficiaza de granturi SEE & norvegiene in valoare de aproximativ 306 milioane de euro. Fondurile sunt distribuite prin 22 de programe in cadrul carora vor fi dezvoltate proiecte in urmatoarele domenii: protectia mediului, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma, justitie si afaceri interne, sanatate, cercetare, cultura.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-16 :: Titlu: FMI: Retragerea bancilor straine din Europa emergenta continua, dar nu s-a intensificat

  Bancile straine au continuat sa-si reduca finantarea catre tarile din Centrul, Estul si Sud-Estul Europei (CESEE) in trimestrul al treilea al anului trecut, intr-un ritm similar cu cel inregistrat in trimestrul al doilea al anului trecut, risipind ingrijorarile ca retragerea bancilor straine din regiune s-a intensificat dupa de Rezerva Federala americana a inceput sa inaspreasca politica monetara in luna mai 2013, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI), care se bazeaza pe statisticile Bancii Reglementelor Internationale (BIS).

  Desi bancile straine si-au redus pozitiile externe fata de majoritatea tarilor din CESEE (14 din 20), amploarea reducerilor a variat semnificativ in randul statelor.

  Cele mai mari reduceri ale finantarii bancilor straine catre toate sectoarele s-au inregistrat in Slovenia, Ungaria si Croatia, in timp ce in Cehia, Polonia, Albania, Muntenegru, Ucraina si Belarus s-au consemnat modificari pozitive in pozitiile bancilor.

  FMI avertizeaza, insa, ca desi re-atragerea bancilor din regiune nu s-a intensificat, conditiile externe de finantare au devenit mai dificile pentru tarile din CESEE, in conditiile cresterii costurilor cu imprumuturile, iar fluxurile de portofoliu au devenit negative pentru prima data dupa 2009.

  Cele mai afectate au fost tarile cu necesitati mari de finantare externa si/sau fiscala. Unele dintre aceste tari au inregistrat si cele mai mari reduceri ale finantarii bancare in trimestrul al treilea.

  Studiul FMI arata ca cele mai mare contractii ale creditului si, de asemenea, cele mai mari reduceri ale finantarii bancilor straine se inregistreaza in tarile cu slabiciuni in fundamentele sectorului bancar.

  Potrivit FMI, bancile din tarile care au suferit o reducere a finantarii bancare de peste 10% din PIB de la finele lui 2009 (Ungaria, Slovenia, Letonia, Lituania, Croatia, Bulgaria, Romania si Ucraina) au urmatoarele caracteristici: deteriorare semnificativa a calitatii activelor, nivel scazut al profitabilitatii si dependenta ridicata de finantarea venita de la bancile mama.

  "Acest lucru inseamna ca reducerea finantarii externe si contractia creditului tind sa se coreleze cu fundamente slabe ale bancilor", subliniaza FMI.

  In ceea ce priveste perspectivele pentru 2014, FMI se asteapta la continuarea inaspririi conditiilor de finantare externa pentru pietele emergente, in conditiile continuarii inaspririi politicii monetare a Rezervei Federale americane, dar si a viitoarelor teste de stres derulate de Banca Central Europeana in randul celor mai mari 130 de banci din zona euro.

  De asemenea, recentele episoade de volatilitate scot in evidenta provocarile care vor persista in tranzitia la dobanzi mai mari la nivel global.

  In concluzie, 2014 va fi un an cu provocari pentru tarile CESEE in conditiile in care relansarea economica este lipsita de credite si este sustinuta in principal de exporturi.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-16 :: Titlu: CMR: Modificarea Legii privind spatiile verzi va duce la transformarea parcurilor in mall-uri si blocuri

  Suprafete importante de spatii verzi din Bucuresti se afla pe lista zonelor retrocedate sau in curs de retrocedare, iar o schimbare a Legii nr. 24/2007 va transforma aceste locuri in ansambluri rezidentiale, cu mall-uri si blocuri, au atras atentia, duminica, reprezentantii Coalitiei pentru Mediu din Romania /CMR/, in cadrul unor proteste organizate la Piata Universitatii si in Parcul Izvor.

  "In Comisia de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului se discuta posibilitatea construirii pe 85% din suprafetele spatiilor verzi retrocedate. Masura este echivalenta cu un genocid in materie de ecologie si urbanism, ea conducand automat la diminuarea drastica a suprafetelor de spatii verzi urbane, cu repercusiuni extrem de grave asupra sanatatii populatiei", atrag atentia reprezentantii celor 74 de organizatii non-guvernamentale ale CMR.

  De asemenea, Coalitia solicita vehement Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/ o pozitie oficiala cu privire la potentiala modificare legislativa.

  Noul alineat al Articolului 5 din Legea 24/2007, propus de catre Comisia de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului are urmatorul continut prevede la punctul 9 ca "prin exceptie de la prevederile alin. (5) este permisa schimbarea destinatiei terenurilor proprietate privata, prevazute ca atare in planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligatia amenajarii ca spatiu verde a unui teren echivalent ca suprafata, indicat de catre autoritatea administratiei publice locale, sau cu obligatia mentinerii ori amenajarii din suprafata terenului a unui procent de 15% de spatiu verde".

  "CMR a solicitat Comisiei parlamentare lamurirea ultimului argument adus in favoarea modificarii, si anume: in ce fel considera ca un spatiu verde (prevazut initial ca atare in documentatia de urbanism) si care devine spatiu construit la solicitarea proprietarului, dar care pastreaza totusi 15% din suprafata verde initiala va creste in mod spectaculos suprafata spatiilor verzi urbane?", spun reprezentantii organizatiei de mediu.

  Pe lista principalelor zone din Capitala ce ar putea fi afectate de modificarea propusa Legii 24.2007 se afla, printre altele: Parcul Tineretului (22 hectare plus 4 rezerva de retrocedare), Parcul IOR (12 hectare), Baza Spartac (8 hectare), Parcul Plumbuita (4 hectare), Parcul Prisaca Dornei (6 hectare), Parcul Politehnicii si Parcul Poligrafiei (cate 3 hectare), Parcul Bazilescu — in intregime (nu are lamurita inca situatia).

  Organizatia non-guvernamentala a transmis scrisori deschise prin care semnaleaza situatia existenta atat membrilor Comisiei de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului, cat si grupurilor parlamentare, ministrului Mediului, Rovana Plumb, si primului ministru Victor Ponta.

  Conform datelor oficiale, in prezent, locuitorii din Bucuresti beneficiaza de aproximativ 8,5 mp de spatiu verde, in conditiile in care legislatia europeana arata un minim de 26 mp/cap de locuitor.

  Coalitia pentru Mediu din Romania este formata din 74 de organizatii neguvernamentale pentru protectia mediului din toata tara, fiind cea mai extinsa coalitie de organizatii din tara
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-16 :: Titlu: Judecatorii CCR au decis ca 25 de articole si alineate din proiectul de revizuire a legii fundamentale sunt neconstitutionale (surse)

  Judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca 25 de articole si alineate din proiectul de revizuire a Constitutiei sunt neconstitutionale, au declarat, pentru AGERPRES, surse apropiate dezbaterii.

  De asemenea, sursele au precizat ca este posibil ca judecatorii Curtii sa recomande mentinerea articolului privitor la desemnarea premierului in forma prevazuta in actuala Constitutie.

  Potrivit surselor mentionate, sedinta de duminica a CCR privind proiectul de revizuire a legii fundamentale s-a incheiat.

  Potrivit articolului 103 din actuala Constitutie, Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-16 :: Titlu: Ordinul 2176/931/2013 completeaza Clasificarea ocupatiilor din Romania ? nivel de ocupatie

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 692/2013 a fost publicat Ordin nr. 2176/931/2013 privind modificarea si completarea Clasificarii ocupatiilor din romania ? nivel de ocupatie (sase caractere), aprobata prin Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011.

  Astfel, in lista ocupatiilor practicate in cadrul economiei nationale ce modifica si completeaza Clasificarea ocupatiilor din Romania – nivel de ocupatie (sase caractere) se adauga:
  1. arbitru: codul – 243221
  2. asistent analist de informatii: codul – 413207
  3. ambulantier: codul – 325802
  4. asistent de medicina dentara: codul 325103
  5. asistent de profilaxie stomatologica: codul 325102
  6. asistent registrator principal: codul 261923
  7. auditor in managementul riscului: codul 242116
  8. conservator/restaurator componente artistice din lemn la monumente istorice: codul – 262110
  9. conservator/restaurator componente artistice din metal la monumente istorice: codul – 262111
  10. conservator/restaurator componente artistice din piatra, ceramica sau stucatura la monumente istorice: codul 262112
  11. conservator/restaurator pictura murala: codul – 262108
  12. conservator/restaurator pictura pe lemn: codul 262109
  13. conservator/restaurator vitralii si componente artistice din sticla la monumente istorice: codul 262113
  14. consilier cadastru: codul 216507
  15. evaluator de risc la securitatea fizica: codul – 242115
  16. inspector/referent in gestiunea materialelor si mijloacelor fixe: codul 214953
  17. maistru silvic: codul – 314309
  18. manager de facilitati: codul – 242117
  19. montator, reglor si depanator de aparate si echipamente electronice: codul – 821223
  20. ofiter de control doping (studii medii): codul - 342218
  21. ofiter de legatura pentru securitatea infrastructurii critice nationale/europene: codul – 242227
  22. operator echipamente de termografie: codul – 313908
  23. operator elemente din beton precomprimat cu armatura pretensionata: codul – 711407
  24. operator in ferme ecologice mixte: codul – 314205
  25. operator registrator de urgenta: codul – 422307
  26. referent de stare civila: codul – 411003
  27. specialist in iluminat: codul – 214237
  28. specialist in management si remediere situri contaminate: codul – 213309
  29. specialist SIG/IT: codul 252901
  30. steward sportiv: codul – 342219

  Pentru lista completa a modificarilor: Ordinul 2176/931/2013 completeaza Clasificarea ocupatiilor din Romania ? nivel de ocupatie
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-15 :: Titlu: HG 55/2014 privind repartizarea si utilizarea unor sume din bugetul de stat pe anul 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 104/2014 a fost publicata HG 55/2014 pentru aprobarea modului de repartizare si de utilizare a sumelor prevazute la lit. c) si d) din anexa nr. 3/13/02a la Legea bugetului de stat pe anul 2014 nr. 356/2013.

  Se aproba modul de repartizare si de utilizare a sumelor destinate realizarii proiectelor de comunicare, informare publica si promovare a imaginii si intereselor romanesti, precum si de finantare a actiunilor cu caracter stiintific si social-cultural, prevazute la lit. c) si d) din anexa nr. 3/13/02a la Legea bugetului de stat pe anul 2014 nr. 356/2013, cuprinse in anexa la bugetul Secretariatului General al Guvernului, care se aloca Directiei pentru strategii guvernamentale.

  Suma de 3.440 mii lei se repartizeaza si se utilizeaza conform destinatiilor prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

  Textul integral al Hotararii: HG 55/2014 privind repartizarea si utilizarea unor sume din bugetul de stat pe anul 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-15 :: Titlu: OUG 4/2014 privind operationalizarea Registrului electoral si pentru modificari privind alegerile pentru Parlamentul European 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 111/2014 a fost publicata OUG 4/2014 privind operationalizarea Registrului electoral si pentru modificarea Legii nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, precum si unele masuri pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2014.

  Autoritatea Electorala Permanenta administreaza Registrul sectiilor de votare din tara care reprezinta o baza de date centralizata privind delimitarea, numerotarea, sediile si dotarea sectiilor de votare. Registrul sectiilor de votare este public.
  Delimitarea sectiilor de votare din tara si stabilirea sediilor acestora se actualizeaza anual pana cel mai tarziu la data de 1 martie, de catre primari, prin dispozitie, fara ca acestea sa poata depasi limitele teritoriale ale colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputatilor. Modificarile intervenite pana la data de referinta se comunica Autoritatii Electorale Permanente, in formatul stabilit de aceasta, in cel mult 48 de ore de la emiterea dispozitiei primarului. Dupa data de 1 martie a fiecarui an, modificarile pot fi efectuate numai cu avizul de conformitate al Autoritatii Electorale Permanente.
  Numerotarea sectiilor de votare se actualizeaza de catre Autoritatea Electorala Permanenta la nivelul fiecarui judet, respectiv al municipiului Bucuresti, incepand cu localitatea resedinta de judet si continuand cu cele din municipii, orase si comune, in ordinea alfabetica a acestora; in municipiile cu subdiviziuni administrativ-teritoriale numerotarea se face cu respectarea ordinii acestor subdiviziuni, prevazuta de lege.
  Pana cel mai tarziu cu 30 de zile inaintea datei votarii, primarii aduc la cunostinta publica, cu ajutorul prefectilor, delimitarea si numerotarea fiecarei sectii de votare, precum si locurile de desfasurare a votarii, in conditiile stabilite de Autoritatea Electorala Permanenta, prin hotarare

  Autoritatea Electorala Permanenta asigura administrarea si suportul tehnic necesar functionarii Registrului electoral, coordonarea si indrumarea metodologica a persoanelor autorizate sa opereze in Registrul electoral, precum si controlul respectarii dispozitiilor legale incidente in domeniu.
  Inregistrarea si actualizarea datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot inscrise in Registrul electoral se realizeaza, in mod permanent, de catre persoane autorizate de primari, prin dispozitie, cu sprijinul filialelor si birourilor Autoritatii Electorale Permanente. Persoanele autorizate de primari, prin dispozitie, opereaza direct in Registrul electoral, pe baza documentelor oficiale prezentate de persoana interesata sau comunicate de autoritati, potrivit atributiilor ce le revin conform legii.
  Datele care se inscriu in Registrul electoral pentru fiecare alegator cu domiciliul in Romania sunt urmatoarele:
  a) numele si prenumele, precum si numele avut inaintea casatoriei sau a modificarii administrative a numelui;
  b) data nasterii;
  c) codul numeric personal;
  d) tara in care isi are resedinta, daca este cazul;
  e) adresa de domiciliu;
  f) adresa de resedinta si perioada de valabilitate a acesteia;
  g) seria si numarul cartii de alegator;
  h) seria si numarul actului de identitate;
  i) data emiterii actului de identitate;
  j) data expirarii actului de identitate.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 4/2014 privind operationalizarea Registrului electoral si pentru modificari privind alegerile pentru Parlamentul European 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-14 :: Titlu: Zegrean: CCR va analiza daca proiectul noii Constitutii incalca limitele revizuirii si principiile dreptului constitutional

  Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat vineri ca judecatorii CCR vor analiza proiectul de modificare a Constitutiei pentru a vedea daca nu incalca limitele revizuirii Constitutiei, dar si principiile dreptului constitutional.

  "Nu stiu daca terminam astazi pentru ca vom incepe de la primul articol. Luam fiecare articol in parte si il analizam sa vedem daca nu incalca limitele revizuirii Constitutiei, daca nu incalca principiile dreptului constitutional. Va fi mult de lucru. Probabil ca vom termina maine (sambata — n.r.) si atunci va pot spune care sunt punctele slabe ale proiectului de revizuire a Constitutiei", a declarat Zegrean inainte de inceperea sedintei CCR in care se analizeaza proiectul de revizuire a Constitutiei propus de Parlament.

  Intrebat daca CCR va face o recomandare cu privire la punerea in aplicare a referendumului prin care se stabilea ca Parlamentul sa fie unicameral, Zegrean a spus: "Noi vom face recomandari nu numai in aceasta privinta, vom face recomandari si in alte privinte daca va fi nevoie".

  "Nu noi suntem cei care facem Constitutia, nu noi stabilim daca se face Parlament unicameral sau bicameral, a fost un referendum, se stie rezultatul, hotararea apartine celor care fac proiectul si celor care dezbat si vor aproba Constitutia. A fost o incercare de modificare a Constitutiei in care s-a tinut seama de acest referendum, dar proiectul a fost respins de Parlament, decizia le apartine", a precizat Augustin Zegrean.

  Curtea Constitutionala incepe vineri discutiile pe marginea revizuirii Constitutiei.

  Proiectul de revizuire a Constitutiei a fost inregistrat pe 7 februarie la CCR, iar Curtea trebuie sa se pronunte pana pe 17 februarie asupra respectarii dispozitiilor constitutionale privind modificarea Legii fundamentale.

  "Nu stiu daca terminam astazi pentru ca vom incepe de la primul articol. Luam fiecare articol in parte si il analizam sa vedem daca nu incalca limitele revizuirii Constitutiei, daca nu incalca principiile dreptului constitutional. Va fi mult de lucru. Probabil ca vom termina maine (sambata — n.r.) si atunci va pot spune care sunt punctele slabe ale proiectului de revizuire a Constitutiei", a declarat Zegrean inainte de inceperea sedintei CCR in care se analizeaza proiectul de revizuire a Constitutiei propus de Parlament.

  Intrebat daca CCR va face o recomandare cu privire la punerea in aplicare a referendumului prin care se stabilea ca Parlamentul sa fie unicameral, Zegrean a spus: "Noi vom face recomandari nu numai in aceasta privinta, vom face recomandari si in alte privinte daca va fi nevoie".

  "Nu noi suntem cei care facem Constitutia, nu noi stabilim daca se face Parlament unicameral sau bicameral, a fost un referendum, se stie rezultatul, hotararea apartine celor care fac proiectul si celor care dezbat si vor aproba Constitutia. A fost o incercare de modificare a Constitutiei in care s-a tinut seama de acest referendum, dar proiectul a fost respins de Parlament, decizia le apartine", a precizat Augustin Zegrean.

  Curtea Constitutionala incepe vineri discutiile pe marginea revizuirii Constitutiei.

  Proiectul de revizuire a Constitutiei a fost inregistrat pe 7 februarie la CCR, iar Curtea trebuie sa se pronunte pana pe 17 februarie asupra respectarii dispozitiilor constitutionale privind modificarea Legii fundamentale.

  Cresterea economiei Romaniei s-a accelerat neasteptat in trimestrul patru din 2013, ajungand la cel mai rapid ritm din 2008, datorita majorarii exporturilor si imbunatatirii consumului, transmit Bloomberg si Reuters.

  Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2% pe seria bruta si cu 5,1% pe seria ajustata sezonier in ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu perioada similara din 2012, iar pe ansamblul anului trecut economia Romaniei a inregistrat o crestere de 3,5%, potrivit estimarilor "semnal" ale Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri. In trimestrul trei din 2013 avansul PIB a fost de 4,1%. Economistii intervievati de Bloomberg estimau in medie o expansiune a economiei Romaniei de 2,8% in trimestrul patru din 2013. Comparativ cu trimestrul trei din 2013, avansul PIB a fost de 1,7% in ultimele trei luni ale anului trecut.

  Cresterea economiei Romaniei ramane 'solida datorita exporturilor robuste si imbunatatirii cererii consumatorilor', a declarat Daniel Hewitt, economist specializat pe pietele emergente la Barclays Plc, inainte de publicarea datelor oficiale.

  Al doilea cel mai sarac stat membru al Uniunii Europene se bazeaza pe exporturile de masini ale Renault SA si Ford Motor pentru a stimula cresterea si a compensa cererea slaba pe plan intern. Nivelul record al exporturilor si recolta agricola foarte buna au contribuit la cresterea economica de 3,5% inregistrata in 2013. Guvernul si FMI estimeaza ca avansul din acest an va fi de 2,2%.

  In decembrie, productia industriala...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-15 :: Titlu: Cursul valutar din 14 februarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 14 februarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4813 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0113 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2721 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0142 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.463 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0061 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6655 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0117 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2434 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0024 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-15 :: Titlu: Monitorul Oficial din 14 februarie 2014

  In data de 14 februarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 112/2014 - M. Of. 112/2014 [M. Of. 112 / 14 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 113/2014 - M. Of. 113/2014 [M. Of. 113 / 14 februarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: :: Data: 2014-02-14 :: Titlu: Transelectrica si Transgaz au trecut printr-o ordonanta de urgenta in subordinea Secretariatului General al Guvernului

  Guvernul a adoptat miercuri o Ordonanta de Urgenta "privind exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar al statului la Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice 'Transelectrica' S.A. si la Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale 'Transgaz' S.A. Medias si pentru modificarea unor acte normative", informeaza un comunicat al Executivului.

  "Guvernul Romaniei a decis ca la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar a statului la Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice 'Transelectrica' S.A se realizeaza de catre Guvernul Romaniei prin Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-ministru", se arata in comunicatul Guvernului.

  Scopul acestei masuri este, potrivit sursei citate, de "a putea desfasura marile proiecte de interconectare cu Republica Moldova si cu Turcia, in scopul dezvoltarii infrastructurii energetice".

  "Avand in vedere ca cele doua companii mentionate sunt listate la bursa, fapt care obliga la respectarea unor inalte standarde de management si transparenta, se impune necesitatea monitorizarii directe, la nivelul conducerii Guvernului, a evolutiei acestora, in consonanta cu obiectivul national al asigurarii independentei energetice a Romaniei, neadoptarea masurilor propuse fiind de natura sa produca efecte negative pe termen mediu si lung in acest domeniu fundamental al economiei", mai precizeaza Executivul.

  De asemenea, in perioada imediat urmatoare, Ministerul Finantelor Publice va promova o noua lege de reglementare a redeventelor.

  In conformitate cu normele Uniunii Europene, institutia care reglementeaza nivelul redeventelor nu poate indeplini si functia de administrare a acestor companii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-15 :: Titlu: Voinea: Guvernul va adopta un plan de restructurare care include reducerea cu 2 miliarde lei a arieratelor companiilor de stat

  Guvernul va adopta un plan de restructurare, in urmatoarea sedinta, care va include o reducere a arieratelor companiilor de stat cu aproximativ 2 miliarde de lei, a anuntat, vineri, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

  "In primul rand, arieratele companiilor de stat, primele pe care le observam, aproximativ 8 miliarde de lei, au scazut de la luna la luna. Nu au scazut atat de agresiv, atat de mult cat ne-am propus sa scada, dar traim intr-un context.

  In acest context, datoriile sectorului privat nu au scazut mai rapid decat ale sectorului public, iar raportul e de 4 la 1, deci privatul are datorii la stat de patru ori mai mari decat statul. In sedinta urmatoare de Guvern, cum a spus si domnul prim-ministru, vom adopta un plan de restructurare, care va include o reducere a arieratelor companiilor de stat cu aproximativ 2 miliarde de lei", a aratat Liviu Voinea.

  La inceputul acestei luni, sefa misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Andrea Schaechter, arata ca Guvernul nu si-a indeplinit tinta de reducere a arieratelor asumata pentru ultimul trimestru al anului trecut.

  'Reducerea arieratelor asumata pentru finalul lunii septembrie — finalul lunii decembrie, de un miliard (de euro — n.r.), nu a fost realizata. Speram ca Guvernul sa revina si sa recupereze. Trebuie luate masuri de restructurare in aceste companii. Avem tinte trimestriale, iar tinta pentru urmatoarea perioada este mai putin de un miliard', a spus ea.

  'Nu pot sa va dau nume de companii acum, dar sectorul transporturilor, unde discutam de ceva vreme, este unul dintre sectoarele care contribuie cel mai mult in termeni negativi la aceste arierate. Aici sunt peste 50% din aceste arierate', a continuat Schaechter.

  Ea a mentionat totusi CFR Calatori si CFR Infrastructura, unde bugetele pentru acest an au fost adoptate si se asteapta noi progrese, iar nivelul subventiilor trebuie aliniate acestor bugete.

  Schaechter a subliniat ca aceasta problema trebuie transata pana la urmatoarea intrunire a boardului FMI, care de regula are loc la doua luni de la finalul fiecarei vizite.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-14 :: Titlu: Dumbrava (CSM) cere CSAT verificarea respectarii interdictiei magistratilor de a nu fi lucratori operativi

  Judecatorul Horatius Dumbrava, membru CSM, a adresat membrilor CSAT scrisori prin care solicita verificarea respectarii interdictiei judecatorilor si procurorilor de a nu fi lucratori operativi in serviciile de informatii.

  Horatius Dumbrava se refera la respectarea interdictiei magistratilor de a nu fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii, nominal, pentru fiecare judecator si procuror in parte, incepand cu magistratii care exercita functii in cadrul CSM, ICCJ si PICCJ.

  El cere CSAT sa verifice daca serviciile de informatii au intocmit dosare informative privind magistrati sau au declansat, in afara limitelor mandatelor date de judecatori, verificari sau analize informative in cazul acestora.

  Dumbrava subliniaza in scrisorile adresate ca nerespectarea acestei interdictii conduce la o sanctiune pentru judecatorul sau procurorul care o nesocoteste: eliberarea din functia de magistrat.

  "Practic, nu este doar o sanctiune pentru magistrat — eliberarea acestuia din functie, ci si o garantie in vederea prezervarii statului de drept, a independentei justitiei. Tot de 9 ani de zile, insa, institutia — respectiv, Consiliul Suprem de Aparare a ?arii — care trebuia sa verifice ca aceasta interdictie este respectata atat de judecatori si procurori, cat si de serviciile de informatii, nu si-a indeplinit obligatia legala si, pana la urma, constitutionala de aparare a tarii si siguranta nationala (art. 1 din Legea nr. 415/2002 de organizare si functionare a C.S.A.T.), si anume, in mod concret, cea de verificare a realitatii declaratiilor pe care anual judecatorii sau procurorii le fac cu privire la faptul ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii", sustine in scrisoare judecatorul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-14 :: Titlu: Romania a consemnat a cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul patru din 2013

  Romania a consemnat a cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul patru din 2013, atat comparativ cu precedentele trei luni cat si cu perioada octombrie-decembrie 2012, potrivit estimarilor preliminare publicate vineri de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

  Gratie unei cresteri economice trimestriale de 1,7%, Romania este lider in UE, urmata de Cehia (1,6), Lituania (1,2%), Marea Britanie, Olanda si Letonia (toate cu 0,7%). Potrivit Eurostat, in perioada octombrie-decembrie 2013, expansiunea economiei zonei euro a accelerat la 0,3%, dupa un avans de 0,1% in trimestrul precedent, iar Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de 0,4%, dupa o expansiune de 0,3% in trimestrul trei din 2013.

  Singurele scaderi s-au inregistrat in Cipru (minus 1%), Finlanda (minus 0,8%) si Estonia (minus 0,1%). Nu au fost disponibile datele pentru Grecia, Danemarca, Irlanda, Croatia, Luxemburg, Malta si Suedia.

  Comparativ cu perioada similara a anului trecut, PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere de 5,1%, cel mai semnificativ avans atat din zona euro cat si din Uniunea Europeana, fiind urmata de Letonia (3,6%), Lituania (3,3%), Ungaria si Marea Britanie (ambele cu 2,8%).

  Cel mai semnificativ declin s-a inregistrat in Cipru (minus 5,3%), Grecia (minus 2,6%), Finlanda (minus 1,4%) si Italia (minus 0,8%).

  In schimb, economia zonei euro a inregistrat o crestere de 0,5% in trimestrul patru din 2013, dupa un declin de 0,3% in precedentele trei luni, in timp ce PIB-ul UE a inregistrat un avans de 1% in perioada octombrie-decembrie 2013, fata de o expansiune de 0,2% in precedentele trei luni.

  Datele Eurostat sunt similare cu cele anuntate joi de Institutul National Statistica (INS), potrivit carora economia Romaniei a crescut in trimestrul patru din 2013 cu 1,7% fata de trimestrul trei, iar avansul a fost de 5,1% comparativ cu perioada similara din 2012.

  Totodata, pe ansamblul anului trecut economia Romaniei a crescut cu 3,5%, arata primele estimari ale INS.

  Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat anul trecut un declin de 0,4%, in timp ce Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de 0,1% in 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-14 :: Titlu: Cursul valutar din 13 februarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 13 februarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4926 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0147 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2863 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0035 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4691 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0463 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6772 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0209 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2458 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0024 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-14 :: Titlu: Monitorul Oficial din 13 februarie 2014

  In data de 13 februarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 109/2014 - M. Of. 109/2014 [M. Of. 109 / 13 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 110/2014 - M. Of. 110/2014 [M. Of. 110 / 13 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 111/2014 - M. Of. 111/2014 [M. Of. 111 / 13 februarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-14 :: Titlu: Fondul Proprietatea: Profit net de 682,2 milioane lei pentru 2013

  Fondul Proprietatea (FP) a incheiat anul 2013 cu un profit de 682,2 milioane lei, cu 115,2 milioane lei mai mult decat profitul net de 567 milioane lei inregistrat in 2012, potrivit unui comunicat al Franklin Templeton Investment Management publicat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

  Activul net al Fondului la data de 31 decembrie 2013 era de 15,013 miliarde lei, in crestere fata de 14,979 miliarde lei la data de 31 decembrie 2012, iar valoarea neta pe actiune era de 1,2436 lei, fata de 1,1371 lei la finele lui 2012.

  Fondul Proprietatea precizeaza ca managerul fondului va face o recomandare privind distribuirea de dividende la adunarea generala din data de 28 aprilie.

  La finele anului trecut, Fondul Proprietatea avea 8.159 de actionari, dintre care actionarii straini institutionali reprezinta 53,44%, personale private din Romania 20,16%, actionarii institutionali din Romania 8,46%, persoane fizice din strainatate 5,54% si Ministerul Finantelor Publice 0,02%.

  Fondul Proprietatea a fost lansat in decembrie 2005, fiind creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Actiunile Fondului au listate la BVB in ianuarie 2011, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 1 leu.

  De la listare, Fondul a devenit cea mai tranzactionata actiune de pe BVB, cu volume medii de peste 50% din rulajul total al Bursei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-14 :: Titlu: DNA a primit de la Camera Deputatilor toate documentele solicitate in legatura cu ASF

  Toate documentele solicitate de Directia Nationala Anticoruptie in legatura cu ordonanta de urgenta privind organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara au ajuns la sediul DNA, au declarat miercuri pentru AGERPRES surse parlamentare.

  Potrivit surselor citate, miercuri sau joi va ajunge la DNA si la Ministerul Justitiei si scrisoarea presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, cu privire la imbunatatirea modului de comunicare intre Parlament si Justitie.

  Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat marti ca in perioada urmatoare va initia un dialog mai consistent si mai profund cu Ministerul Justitiei si cu Ministerul Public, pentru a stabili clar modul de comunicare intre justitie si legislativ.

  "Voi initia acest dialog pentru a elimina aceste moduri de comunicare cateodata greu de inteles intre doua institutii fundamentale, Justitia si Legislativul statului roman. Eu am avut o discutie cu domnul procuror general si domnia sa, sub o anumita forma, a regretat acest mod de comunicare (n.r. — cu privire la solicitarea DNA de documente de la Camera Deputatilor pe tema ordonantei privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara) si am stabilit de comun acord, am vorbit cu procurorul-sef al DNA, ca ne vom intalni in urmatoarea perioada sa clarificam o data pentru totdeauna — daca este nevoie si in textul Regulamentului Camerei — cum trebuie sa comunice Justitia si Legislativul", a declarat Zgonea.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-14 :: Titlu: CCR: Legea descentralizarii este neconstitutionala, deoarece nu prevede masuri pregatitoare, studii de impact si standarde de cost

  Legea descentralizarii este neconstitutionala pentru ca nu respecta Legea cadru a descentralizarii nr.195/2006, care prevede realizarea de masuri pregatitoare ale procesului de descentralizare, studii de impact, standarde de cost si sisteme de indicatori de monitorizare, se arata in motivarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), publicata joi pe site-ul institutiei.

  Pe parcursul a 106 pagini, CCR explica de ce a declarat pe 10 ianuarie 2014 ca fiind neconstitutionala Legea privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica.

  Aceasta lege a fost adoptata in urma angajarii raspunderii Guvernului in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna din data de 19 noiembrie 2013, fiind contestata la CCR de 70 de deputati PDL si PP-DD.

  CCR sustine ca adoptarea Legii descentralizarii a fost adoptata cu nerespectarea Legii-cadru nr.195/2006, "ceea ce se constituie intr-o incalcare a dispozitiilor art.1 alin.(5) din Constitutie referitoare la obligatia de respectare a legilor".

  In acest sens, Curtea constata ca legea nu respecta art. 5 alin.(1) din Legea-cadru nr.195/2006, care prevede ca "transferul competentelor este fundamentat pe analize de impact si realizat pe baza unor metodologii specifice si a unor sisteme de indicatori de monitorizare, elaborate de catre ministere si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor si structurile asociative ale autoritatilor administratiei publice locale".

  In urma analizarii unor documente trimise de Guvern, CCR constata ca acestea, eterogene prin continut, vizeaza informari generale in privinta problematicii regionalizarii si descentralizarii, fundamentele procesului de regionalizare in Romania, istoricul descentralizarii in perioada 1991-2013, documente privind organizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, rapoarte privind dezvoltarea economica, demografia, mediul, transporturile, dezvoltarea rurala, incluziunea/excluziunea sociala, tipuri functionale de localitati urbane si rurale, zone de influenta urbana, accesul populatiei la servicii de interes general, resurse naturale, potential energetic, ocuparea si utilizarea terenurilor, executia bugetelor locale, acte de reglementare primara sau secundara, analize de drept comparat in materie sau strategii elaborate in domenii partial descentralizate, precum si studii, prezentari si articole in domeniile regionalizarii si descentralizarii.

  De asemenea, Guvernul a transmis Curtii si un "Document strategic privind masurile necesare accelerarii procesului de regionalizare — descentralizare in Romania 2013-2016", fara ca acesta sa poata avea semnificatia juridica a unui studiu/analiza de impact.

  In opinia CCR, aceste documente au fost redactate de-a lungul timpului intr-un cadru mai mult sau mai putin organizat, fiind reunite si, astfel, invocate ca fiind masuri pregatitoare ale procesului de descentralizare.

  "In nici un caz nu se poate trage concluzia ca acestea ar reprezenta analizele de impact la care Legea-cadru nr.195/2006 face referire. Din contra, denota o lipsa de corelare cu dispozitiile acesteia, ceea ce demonstreaza neindeplinirea obligatiei care incumba Guvernului si Parlamentului in temeiul art.5 alin.(1) din Legea-cadru nr.195/2006 de a realiza, respectiv de a adopta legea criticata pe analizele de impact necesare", este concluzia CCR.

  Tot astfel, art.5 alin.(2) din Legea-cadru nr.195/2006 prevede organizarea de "faze-pilot in vederea testarii si evaluarii impactului solutiilor propuse pentru descentralizarea competentelor pe care le exercita in prezent", operatiune nerealizata in majoritatea domeniilor supuse reorganizarii.

  De asemenea, art. 9 din Legea-cadru nr.195/2006 prevede elaborarea unor standarde de cost pentru finantarea serviciilor publice si de utilitate publica descentralizate si standarde de calitate aferente asigurarii furnizarii acestora de catre autoritatile administratiei publice locale.

  "Curtea retine, insa, ca in privinta domeniilor descentralizate prin prezenta lege nu au fost elaborate astfel de standarde nici macar la nivel estimativ; or, avand in vedere importanta si complexitatea acestora, elaborarea standardelor era necesara sa fie realizata anterior adoptarii prezentei legi", mai sustin judecatorii constitutionali.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-13 :: Titlu: Ordinul 37/2014 privind autorizarea operatorilor de transport public de pasageri si/sau de marfuri pe cai navigabile interioare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 90/2014 a fost publicat Ordinul 37/2014 privind autorizarea operatorilor economici pentru desfasurarea activitatii de transport public de pasageri si/sau de marfuri pe cai navigabile interioare.

  Transporturile publice de pasageri si/sau de marfuri pe caile navigabile interioare ale Romaniei pot fi efectuate numai de operatori economici autorizati in acest sens, persoane juridice sau fizice romane care, potrivit legii, pot desfasura activitati economice sub codul CAEN 5030 - Transport de pasageri pe cai navigabile interioare si/sau codul CAEN 5040 - Transport de marfa pe cai navigabile interioare si care detin capacitatile si competentele necesare desfasurarii acestora.

  efectuate de persoane juridice straine care, potrivit legii, pot desfasura activitati economice in apele nationale navigabile, cu nave care arboreaza alt pavilion decat cel roman, fara a fi necesara autorizarea acestora in conditiile prezentului ordin, numai in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
  a) navele sunt inregistrate intr-un stat membru al Uniunii Europene sau poseda un certificat de membru al flotei unui stat membru al acesteia;
  b) navele tranziteaza apele nationale navigabile fara a efectua operatiuni de incarcare/descarcare in porturile romanesti;
  c) transportul de pasageri si/sau de marfuri in apele nationale navigabile se realizeaza in trafic direct intre un port romanesc si un port al statului al carui pavilion il arboreaza nava;
  d) navele efectueaza transporturi de pasageri in scop turistic de croaziera, cu escala in unul sau mai multe porturi romanesti;
  e) persoana juridica straina care, potrivit legii, poate desfasura activitati economice, a obtinut de la Ministerul Transporturilor, direct sau prin intermediul expeditorilor marfurilor si/sau pasagerilor, autorizatia prevazuta de reglementarile in vigoare, pentru efectuarea transportului pe cai navigabile in trafic direct intre un port romanesc si un port al altui stat, cu nave care nu arboreaza pavilionul statului in care se afla portul de destinatie;
  f) prevederi exprese ale unor acorduri si conventii internationale la care Romania este parte dispun astfel.

  Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Navala Romana, autorizeaza operatorii economici, la cererea acestora, pentru desfasurarea transporturilor publice de pasageri si/sau de marfuri pe cai navigabile interioare si emite autorizatia pentru desfasurarea activitatii de transport public de pasageri si/sau de marfuri pe cai navigabile interioare, denumita in continuare autorizatie.
  Autorizatia este documentul care atesta capacitatea operatorului economic de a executa activitatea inscrisa in aceasta, numai in conditiile respectarii prevederilor prezentului ordin, ale reglementarilor nationale si ale Uniunii Europene din domeniul transporturilor pe cai navigabile interioare, precum si ale acordurilor si conventiilor internationale la care Romania este parte.
  Autorizatia emisa in vederea desfasurarii activitatii de transport public de pasageri si/sau de marfuri pe cai navigabile interioare va avea simbolul TPMCN.
  Operatorii economici care desfasoara activitati de transport pasageri si/sau marfuri pe caile navigabile interioare in folos propriu sau in interes personal nu se supun autorizarii prevazute de prezentul ordin.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 37/2014 privind autorizarea operatorilor de transport public de pasageri si/sau de marfuri pe cai navigabile interioare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-13 :: Titlu: APIA: Fermierii romani au primit 769 de milioane de euro in 2014

  Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit in conturile fermierilor romani peste 3,4 miliarde lei, respectiv 769 milioane euro, de la inceputul anului si pana in prezent, iar pana la finele lui 2014 sunt estimate plati in valoare de 2,5 miliarde euro, potrivit datelor anuntate miercuri de APIA.

  "Pentru platile pe suprafata aferente campaniei SAPS 2013 din Fondul European de Garantare in Agricultura (FEGA) a fost acordata o suma de 2,5 miliarde lei (560 milioane euro), respectiv plata pentru 1.015.000 fermieri din cele 1.048.402 solicitari depuse in campania 2013. Pentru Axa II din FEADR si cofinantare buget national s-au platit 73,4 milioane lei (16,5 milioane euro), iar pentru Platile Nationale Directe Complementare (PNDC) 1 si 6, peste 458,8 milioane lei (102,8 milioane euro) pentru 654.000 de fermieri", arata in datele APIA.

  Totodata, pentru platile aferente masurilor de piata, beneficiarii programelor de reconversie in sectorul viti-vinicol, fructe si lapte in scoli sau grupuri de producatori au primit 15,1 milioane lei (3,3 milioane euro).

  Programele promovare produse agricole, inclusiv vinurile si restituiri la export au beneficiat de 1,5 milioane lei (345.900 euro), iar pentru ajutoarele destinate Persoanelor cele mai Defavorizate din Romania (PEAD) 2013 au fost virati peste 7,7 milioane de lei, respectiv 1,7 milioane euro.

  In ceea ce priveste ajutoarele de stat, APIA a platit pentru Plata nationala directa complementara in sectorul zootehnic (PNDC) circa 345 de milioane de lei (76,6 milioane euro), plata acordata pentru un numar de 58.000 beneficiari, iar pentru primele de asigurare in agricultura 1,8 milioane lei (410.900 euro).

  "Nivelul platilor efectuate pana in prezent de catre APIA arata faptul ca am reusit sa calibram sistemul in asa fel incat banii sa ajunga la oameni atunci cand au cel mai mult nevoie de ei. Este o chestiune de zile pana cand vor fi platiti toti banii solicitati si cred ca acest lucru arata ca ne-am tinut promisiunea si ca vom pastra acelasi ritm sustinut si in viitor", a afirmat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

  In anul 2014, APIA previzioneaza a efectua plati in valoare de 2,5 miliarde euro, din care pana in prezent s-au efectuat plati in valoare de 769 milioane euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-13 :: Titlu: MFP: Strategia fiscal-bugetara 2014-2016 a fost aprobata de Guvern in noiembrie 2013 si nu a suferit modificari in ultimul timp

  Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2014-2016, publicata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice /MFP/, a fost aprobata de catre Guvern in data de 14 noiembrie 2013 si nu a suferit modificari in ultimul timp, a precizat, miercuri, intr-un comunicat de presa, ministerul de resort.

  "Referitor la afirmatiile aparute in mass-media privind masurile fiscale asumate de Guvern prin Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2014-2016 facem urmatoarele precizari: Strategia fiscal-bugetara este document de politica publica elaborat in baza prevederilor Legii responsabilitatii fiscal-bugetare nr.69/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare, prin care sunt asumate principalele politici fiscal — bugetare, prioritati si tinte pe termen mediu", se arata in informare.

  MFP precizeaza, totodata, ca Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2014-2016 a fost elaborata si publicata pe site-ul ministerului de resort in anul 2013 si a insotit Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal bugetar pe anul 2014, aprobata de Parlament in anul 2013, respectiv Legea nr.355/2013.

  "Masurile fiscale la care se face referinta in mass-media respectiv "Introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote 8%, 12% si 16% ce vor putea fi stabilite pe grile de venit" si "Reducerea semnificativa a CAS cu 5 puncte procentuale incepand cu luna iulie 2014, care prin masurile ce vor fi intreprinse vor avea un impact bugetar neutru", se regasesc in Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2014-2016 (...) si reprezinta masuri de politici fiscale, in analiza, pe termen mediu pentru stimularea mediului de afaceri aplicabile in limita spatiului bugetar permis.

  Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2014-2016 a fost aprobata de catre Guvern in data de 14 noiembrie 2013, avand si opinia Consiliului Fiscal, si nu a suferit modificari in ultimul timp", conform MFP.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-13 :: Titlu: Simularea evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a va incepe la 18 februarie

  Simularea evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a din anul scolar 2013-2014 va incepe pe 18 februarie cu proba scrisa la Limba si literatura romana, urmata pe 19 februarie de simularea la Matematica, iar pe 20 februarie de cea la Limba si literatura materna pentru elevii apartinand minoritatilor nationale.

  Potrivit calendarului simularilor aprobat de Ministerul Educatiei Nationale, la 7 martie vor fi afisate rezultatele.

  Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat national pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a din anul scolar 2013-2014 va incepe pe 3 martie cu proba scrisa la Limba si literatura romana, pe 4 martie este programata proba scrisa la Limba si literatura materna, iar pe 5 martie — proba scrisa obligatorie a profilului. Pe 7 martie va avea loc simularea probei scrise la alegere a profilului si specializarii iar pe 14 martie vor fi anuntate rezultatele.

  Disciplinele la care se organizeaza simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat national pentru elevii clasei a XI-a in anul scolar 2013-2014 sunt: Limba si literatura romana, Limba si literatura materna (pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale), Matematica si Istorie.

  In cazul elevilor clasei a XII-a, disciplinele sunt: Limba si literatura romana, Limba si literatura materna, Matematica, Istorie, Fizica, Chimie, Biologie, Informatica, Geografie, Logica, Argumentare si comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie.

  "Rezultatele obtinute de elevi la simularea evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a si la simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat national sunt analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant in care s-au desfasurat simularile nationale din anul scolar 2013-2014, prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral, in vederea adoptarii unor masuri pentru imbunatatirea performantelor scolare", precizeaza MEN.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-13 :: Titlu: HG 56/2014 stabileste numarul maxim de posturi ale ICCJ

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 99.2014 a fost publicata HG 56/2014 privind stabilirea numarului maxim de posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie.

  Inalta Curte de Casatie si Justitie functioneaza cu un numar maxim de 525 de posturi.

  Finantarea posturilor prevazute mai sus se asigura in limita bugetului aprobat pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie prin legile bugetare anuale si de rectificare.

  Textul integral al Hotararii: HG 56/2014 stabileste numarul maxim de posturi ale ICCJ
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-13 :: Titlu: Legea 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcarea norme convietuire sociala, ordine si liniste publica a fost republicata

  In Monitorul Oficial Prtea I nr. 96/2014 a fost republicata Legea 61/1991 republicata pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.

  Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
  1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;
  2) constituirea unui grup format din trei sau mai multe persoane, in scopul de a savarsi actiuni ilicite, contrare ordinii si linistii publice si normelor de convietuire sociala, precum si actele de incurajare sau sprijinire, sub orice forma, a unor astfel de grupuri de persoane, care incita la dezordine sociala;
  3) apelarea, in mod repetat, la mila publicului, de catre o persoana apta de munca, precum si determinarea unei persoane la savarsirea unor astfel de fapte;
  4) aruncarea asupra unei persoane, constructii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substante inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive sau care murdaresc, daca nu s-au produs vatamari ale integritatii corporale sau sanatatii, ori pagube materiale;
  5) organizarea, ingaduirea sau participarea la jocuri de noroc - altele decat cele autorizate potrivit legii - de natura sa lezeze bunele moravuri;
  6) atragerea de persoane, sub orice forma, savarsita in localuri, parcuri, pe strazi sau in alte locuri publice in vederea practicarii de raporturi sexuale cu acestea spre a obtine foloase materiale, precum si indemnul sau determinarea, in acelasi scop, a unei persoane la savarsirea unor astfel de fapte;
  7) acceptarea sau tolerarea practicarii faptelor prevazute la pct. 6) in hoteluri, moteluri, campinguri, baruri, restaurante, cluburi, pensiuni, discoteci sau in anexele acestora de catre patronii sau administratorii ori conducatorii localurilor respective;
  8) comercializarea armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a arbaletelor, arcurilor pentru tir, pescuit sau vanatoare in alte locuri decat in magazinele autorizate sa efectueze operatiuni cu arme de foc si munitii;
  9) vanzarea armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a arbaletelor, arcurilor pentru tir, pescuit sau vanatoare persoanelor care nu au implinit varsta de 18 ani, persoanelor care au savarsit acte de violenta mentionate in cazierul judiciar, precum si persoanelor care sufera de boli neuropsihice mentionate in certificatul de sanatate eliberat de policlinica teritoriala;
  10) netinerea evidentei de catre magazinele autorizate a cumparatorilor armelor prevazute la pct. 8) in registre speciale, vizate de organele de politie, in care vor fi mentionate datele de stare civila, domiciliul, seria si numarul actului de identitate ale cumparatorului, numarul cazierului judiciar, numarul certificatului de sanatate neuropsihica, cu denumirea policlinicii teritoriale, precum si caracteristicile armei vandute.
  Daca cumparatorul este titular al unui permis de arma, este scutit de obligatia de a prezenta cazierul judiciar si certificatul de sanatate neuropsihica, iar daca cumparatorul este titular al unui permis de conducere, acesta este obligat sa prezinte numai cazierul judiciar;
  11) alarmarea publicului, a organelor specializate pentru a interveni in caz de pericol ori a organelor de mentinere a ordinii publice, prin darea semnalelor de pericol sau, dupa caz, prin solicitarea interventiei la fata locului, fara motiv intemeiat;
  12) intreruperea curentului electric sau stingerea, fara drept, a lampilor ce servesc la iluminatul public pe strazi, in parcuri, sali de spectacol sau in alte locuri publice;
  13) patrunderea, cu incalcarea normelor legale de acces, in sediile autoritatilor publice centrale si locale, institutiilor publice, institutiilor de invatamant si spatiilor apartinand acestora, indiferent de destinatia lor, regiilor autonome, societatilor reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, partidelor sau altor formatiuni politice, organizatiilor guvernamentale si neguvernamentale, ambasadelor si reprezentantelor altor state ori ale organizatiilor internationale de pe teritoriul Roamniei, precum si ocuparea fara drept a terenurilor apartinand ambasadelor si reprezentantelor sau a terenurilor situate in perimetrul acestora ori refuzul de a le parasi la cererea organelor de ordine;
  14) scrierea sau desenarea, fara drept, pe peretii cladirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinta comuna aflate in locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum si dezlipirea sau distru...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-13 :: Titlu: Cursul valutar din 12 februarie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 12 februarie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4779 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0056 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2828 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0115 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4228 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0487 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6563 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0026 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2434 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-02-13 :: Titlu: Monitorul Oficial din 12 februarie 2014

  In data de 12 februarie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 105/2014 - M. Of. 105/2014 [M. Of. 105 / 12 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 106/2014 - M. Of. 106/2014 [M. Of. 106 / 12 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 107/2014 - M. Of. 107/2014 [M. Of. 107 / 12 februarie 2014]
 • Monitorul Oficial 108/2014 - M. Of. 108/2014 [M. Of. 108 / 12 februarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-12 :: Titlu: Guvernul a amanat aprobarea proiectului privind intarirea disciplinei bugetare

  Guvernul a amanat, miercuri, aprobarea proiectului de act normativ privind intarirea disciplinei bugetare, potrivit unor surse guvernamentale.

  Aceleasi surse mentioneaza ca motivul amanarii ar fi anumite obiectii ridicate de reprezentanti ai mediului de afaceri.

  Premierul Victor Ponta afirma, la inceputul sedintei de guvern, ca proiectul de act normativ privind intarirea disciplinei bugetare va fi trimis in Parlament, date fiind implicatiile sale.

  El a explicat ca prin acest proiect platile in numerar, dar si comisioanele bancar.

  "Pentru ca este o situatie care presupune multe implicatii, mergem in Parlament si in Parlament colegii nostri parlamentari au timpul si intelepciunea necesara pentru a analiza toate implicatiile, eventual daca se schimba ceva la nivelul de plafonare. Vor discuta si cu sistemul bancar si (...) decizia Parlamentului, eu cred ca va fi decizia cea mai buna", a afirmat Ponta, in cadrul sedintei de guvern.

  In opinia sa, numai in urma unei dezbateri parlamentare serioase va fi luata cea mai potrivita decizie pe acest subiect.

  "Noi facem o propunere, dar ca sa nu apara dupa aceea efecte pe care poate nu le anticipam acum, cred ca numai in urma unei dezbateri parlamentare serioase putem sa luam decizia cea mai buna", a sustinut Ponta.

  In expunerea de motive a proiectului de act normativ se arata ca promovarea sa este determinata, printre altele, de necesitatea intaririi disciplinei financiare, eficientizarii administrarii fiscale si combaterii evaziunii fiscale si a actiunilor de spalare a banilor.

  Aceeasi sursa precizeaza ca reglementarile prevazute in proiect au in vedere reducerea evaziunii fiscale si a economiei subterane prin cresterea gradului de utilizare a cardurilor, in detrimentul numerarului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-12 :: Titlu: Guvernul a reglementat functionarea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta

  Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta privind organizarea si functionarea Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, informeaza un comunicat de presa al Executivului remis AGERPRES.

  Potrivit sursei citate, Ordonanta reglementeaza mecanismele interinstitutionale si parghiile prin care acest comitet isi exercita atributiile si competentele de coordonare in cadrul Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta.

  Astfel, in actul normativ sunt enumerate ministerele si institutiile publice centrale reprezentate in cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta si este prezentata "schema fluxului informational-decizional aferenta".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-12 :: Titlu: Guvernul a adoptat o hotarare referitoare la masurile de finalizare a restituirii imobilelor preluate abuziv in perioada comunista

  Guvernul a adoptat, miercuri, o hotarare pentru completarea normelor de aplicare a Legii 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist, informeaza un comunicat de presa remis AGERPRES.

  Potrivit sursei citate, actul normativ stabileste mecanismul si conditiile in care se realizeaza compensarea cu bunuri in echivalent a imobilelor preluate in mod abuziv in timpul regimului comunist.

  "Bunurile care pot face obiectul compensarii sunt atat terenuri cat si/sau constructii. La solutionarea cererii persoanei indreptatite se va avea in vedere echivalenta valorica intre bunurile care au facut obiectul cererii si bunurile care pot face obiectul compensarii. Masura compensarii se aplica numai cu acordul persoanei indreptatite", se mai arata in comunicatul amintit.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-02-12 :: Titlu: Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a adoptat miercuri, la Bruxelles, cu 45 de voturi pentru si doua voturi impotriva, raportul privind liberalizarea regimului vizelor pentru cetatenii detinatori de pasaport biometric din Republica Moldova

  Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a adoptat miercuri, la Bruxelles, cu 45 de voturi pentru si doua voturi impotriva, raportul privind liberalizarea regimului vizelor pentru cetatenii detinatori de pasaport biometric din Republica Moldova

  Raportul eurodeputatei Tanja Falon, din grupul S&D, a fost intitulat "Tarile terte ai caror resortisanti trebuie sa detina viza pentru trecerea frontierelor externe si tarile terte ai caror resortisanti sunt exonerati de aceasta obligatie", presupunand practic trecerea R. Moldova dintr-o anexa a regulamentului in cealalta, in conformitate cu propunerea Comisiei Europene din noiembrie anul trecut.

  "Este o mare bucurie, pentru ca s-a adoptat fara niciun fel de problema. Doua voturi impotriva e nimic. Toate grupurile politice au fost de acord cu aceasta propunere a Comisiei Europene si ma bucur foarte tare pentru ca am reusit sa urgentez procedura, am votat astazi si nu maine, astfel incat sa putem avea zece zile pana pe 25 februarie si am reusit, cu ajutorul colegilor din stafful grupului, sa mut votul in plenara pe 25 februarie. Ceea ce este foarte bine, deoarece cu cat se voteaza mai repede, cu atat mai repede intra in vigoare", a declarat dupa vot eurodeputatul PDL Marian-Jean Marinescu.

  Raportorul grupului PPE pentru acest raport a apreciat ca votul din Comisia LIBE reprezinta o recunoastere a eforturilor Republicii Moldova, fapt atestat si de lipsa oricarei obiectii in Consiliul UE.

  "Este o recunoastere a eforturilor facute de Republica Moldova, de cei care au fost in guvern in ultimii cinci ani, de toata coalitia pro-Europa. Eu ii felicit si ii admir, pentru ca au rezistat la niste presiuni formidabile. Pe alta parte, este o dovada a faptului ca UE este alaturi de R. Moldova si a luat imediat orice masura a putut pentru a contracara presiunile din cealalta parte", a mai spus Marinescu, exemplificand in acest sens cu liberalizarea importurilor de vin ale UE din R. Moldova, suplimentarea fondurilor in cadrul Acordului de Asociere cu UE si derularea rapida a procedurilor tehnice pentru traducerea Acordului de Asociere si a componentei sale de liber schimb.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-02-12 :: Titlu: Ordin 2506/2013 pentru schemer de ajutor de minimis pentru actiunile din Programul de promovare a exportului

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 94/2014 a fost publicat Ordinul 2506/2013 privind instituirea schemelor de ajutor de minimis pentru actiunile din Programul de promovare a exportului.

  Se aproba instituirea schemelor de ajutor de minimis pentru actiunile din Programul de promovare a exportului, administrat de Ministerul Economiei, cu acordul Consiliului de export, privind participarea operatorilor economici sub pavilion national la targuri si expozitii internationale in strainatate, organizarea de misiuni economice si evenimente promotionale in strainatate si realizarea de studii de piata si pe produse, inclusiv pentru obiective complexe, in primul semestru al anului 2014.

  Sunt reglementate schemele de ajutor:

 • Participarea operatorilor economici, sub pavilion national, la targuri si expozitii internationale in strainatate
 • Organizarea de misiuni economice si evenimente promotionale in strainatate
 • Realizarea de studii de piata si pe produse, inclusiv pentru obiective complexe

  Textul integral: Ordin 2506/2013 pentru schemer de ajutor de minimis pentru actiunile din Programul de promovare a exportului
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  30 useri online

  Useri autentificati: