DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL
str. Foisorului nr. 11, bl. F7C, sc. 2, et. 1, ap. 42, sector 3., Bucuresti, cod. 031173 (zona Vitan-Mall), Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-09-01 :: Titlu: OG 21/2014 aduce modificari privind circulatia pe drumurile publice

In Monitorul Oficial Partea I nr. 635/2014 a fost publicata OG 21/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Astfel, autovehicul se defineste ca fiind orice vehicul echipat cu motor de propulsie, utilizat in mod obisnuit pentru transportul pesoanelor sau marfurilor pe drum ori pentru tractarea, pe drum, a vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau marfurilor, vehiculele care se deplaseaza pe sine, denumite tramvaie, precum si tractoarele agricole sau forestiere nu sunt considerate autovehicule. Troleibuzele sunt considerate autovehicule.

Pentru a fi mentinute in circulatie, vehiculele inmatriculate sau inregistrate, cu exceptia masinilor autopropulsate cu o viteza maxima constructiva care nu depaseste 25 km/h, a autovehiculelor cu senile, a tramvaielor si a vehiculelor cu tractiune animala, se supun inspectiei tehnice periodice, conform legislatiei in vigoare.

Persoanele cu domiciliul sau resedinta in Romania ori care dovedesc ca se afla la studii in Romania de cel putin 6 luni pot solicita obtinerea permisului de conducere autoritatilor competente sa le examineze.

In sensul prezentei ordonante de urgenta, pentru procedurile aferente permisului de conducere, au domiciliul sau resedinta in Romania persoanele care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) locuiesc in mod obisnuit cel putin 185 de zile intr-un an calendaristic la o adresa sau la adrese din Romania datorita unor legaturi personale si profesionale ori datorita unor legaturi personale care releva legaturi stranse cu adresa sau adresele din Romania, daca persoanele nu au legaturi profesionale;
b) revin periodic la o adresa din Romania datorita unor legaturi personale cu adresa respectiva, desi locuiesc alternativ in locuri diferite, situate in doua sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori ale Spatiului Economic European ori in Confederatia Elvetiana, deoarece legaturile lor profesionale sunt intr-un loc diferit de cel al legaturilor personale;
c) locuiesc in mod obisnuit la o adresa din Romania datorita legaturilor personale cu adresa respectiva, desi locuiesc temporar si in alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European ori in Confederatia Elvetiana pentru indeplinirea unei activitati sau misiuni cu durata determinata.
Persoanele care si-au stabilit domiciliul sau resedinta in Romania potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pot solicita obtinerea permisului de conducere autoritatilor competente sa le examineze, daca se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (2).
Participarea la studii in cadrul unei universitati sau scoli din Romania nu implica transferul domiciliului sau al resedintei in Romania.
Dovada incadrarii in una dintre situatiile prevazute la alin. (2), precum si a studiilor in Romania se face, in conditiile stabilite prin ordinul ministrului afacerilor interne prevazut la art. 23 alin. (10), cu documente:
a) prevzute de actele normative care reglementeaza domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si a cetatenilor Confederatiei Elvetiene sau regimul stratinilor in Romania;
b) emise de institutia/institutiile de invatamant, acreditata/acreditate in conditiile legii, care sa ateste ca persoana urmeaza studii in Romania de cel putin 6 luni;
c) alte documente justificative, dupa caz.

Textul integral al modificarilor: OG 21/2014 aduce modificari privind circulatia pe drumurile publice
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-31 :: Titlu: MSI: Doar 8% din populatia Romania utilizeaza comertul electronic; tinta europeana este de 47%

Doar 8% din populatia Romania utilizeaza in prezent comertul electronic, in timp ce tinta europeana in domeniu vizeaza pragul de 47%, a declarat, joi, secretarul de stat in Ministerul pentru Societatea Informationala Diana Voicu, la "European Digital Youth Summit" (EDYS).

"Este nevoie sa realizam mai multe planuri de actiune, pentru a creste volumul comertului electronic din Romania, de la nivelul actual de 8%, pana la tinta europeana de 47%. Comertul electronic (e-commerce) este deosebit de important pentru dezvoltarea unei tari, deoarece se faciliteaza achizitionarea unor produse mai ieftine, mai diversificate, costurile cu transportul traditional scazand semnificativ, prin utilizarea dronelor. In ceea ce priveste piata unica digitala, aceasta este promovata prin sporirea securitatii online, prin finantarea dezvoltarii de platforme online pentru tranzactionarea bunurilor si a serviciilor, atat la nivel national, cat si transfrontalier", a afirmat Diana Voicu.

Potrivit acesteia, Strategia Nationala Agenda Digitala pentru Romania este influentata de cea europeana, punandu-se accent pe interoperabilitate si pe asigurarea cadrului legislativ necesar.

"In prezent, numai 5% din populatia Romaniei foloseste serviciile de e-government, tinta noastra fiind aceea de a ne apropia de pragul de 35%. De la procedurile de infiintare a unei afaceri, pana la obtinerea unui certificat de nastere sau de casatorie, toate aceste operatiuni trebuie sa se realizeze mult mai simplu, in mediul online. Pentru a asigura confidentialitatea datelor, este nevoie sa implementam un sistem de securitate cibernetica. Conform unui studiu realizat de Eurostat, 35% din utilizatorii de internet chestionati la nivel european au admis ca au un nivel ridicat de ingrijorare in ceea ce priveste abuzul de informatii personale trimise pe internet si/sau violarea intimitatii", a mai spus Diana Voicu.

"European Digital Youth Summit" (EDYS) este cel mai mare eveniment digital de tineret al anului, reunind peste 100 de participanti din 14 tari europene. Evenimentul are loc in cadrul proiectului SMARTER, organizat de Asociatia "Group of European Youth for Change" (GEYC), cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin Programul "Tineret in actiune".
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-31 :: Titlu: Donald Tusk, desemnat presedinte al Consiliului European; Federica Mogherini, desemnata sefa a diplomatiei europene

Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat sambata de liderii europeni reuniti la Bruxelles drept viitor presedinte al Consiliului European, iar ministrul italian de externe, Federica Mogherini, Inalt Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate, a anuntat presedintele in exercitiu al UE, Herman Van Rompuy, relateaza AFP si Reuters.

"Consiliul European l-a ales pe premierul (polonez) Donald Tusk drept viitor presedinte al Consiliului European", a precizat Van Rompuy intr-o postare pe Twitter.

"Consiliul European a desemnat-o pe Federica Mogherini, ministrul (italian) de externe, drept urmatorul Inalt Reprezentant al UE" pentru afaceri externe si politica de securitate, a adaugat el.

Presedintele la final de mandat al Consiliului European a facut acest anunt la putin timp dupa inceputul summitul UE in cadrul caruia se vor lua in discutie noi sanctiuni impotriva Rusiei, acuzata de o noua escaladare in Ucraina.

Donald Tusk, in varsta de 57 de ani, membru al Partidului Popular European, ii va succeda in decembrie in functie lui Herman Van Rompuy, care a fost primul presedinte permanent al Consiliului, un post strategic de coordonare a pozitiilor sefilor de stat si de guvern si de reprezentare a UE in strainatate alaturi de presedintele Comisiei.

Aceasta nominalizare va trimite un mesaj de fermitate Rusiei, in conditiile in care Polonia, un fost stat din blocul comunist, se numara printre statele membre ale UE cele mai vocale in sustinerea Ucrainei de la inceputul crizei, comenteaza AFP.

Federica Mogherini, de 41 de ani, face parte din Partidul democrat italian, formatiune membra a Partidului Socialistilor Europeni (PSE).

Dupa victoria zdrobitoare a Partidului democrat in alegerile europene, care i-a adus statutul de primul partid al stangii din Europa, premierul Matteo Renzi i-a propus candidatura pentru a-i succeda in noiembrie britanicei Catherine Ashton.

Avand relativ putina experienta, dar lasand o impresie de strictete, tanara sefa a diplomatiei italiene si-a inmultit in ultima perioada calatoriile in strainatate, inclusiv in Ucraina si Rusia. Intalnirea ei cu presedintele rus Vladimir Putin i-a atras vii critici din partea mai multor tari din Europa de Est, care au acuzat-o ca ar fi prorusa.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-31 :: Titlu: OG 20/2014 aduce modificari privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice

In Monitorul Oficial Partea I nr. 632/2014 a fost publicata OG 20/2014 pentru modificarea OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.

Administrarea rezervatiilor biosferei, a parcurilor nationale, a parcurilor naturale si, dupa caz, a geoparcurilor, a siturilor patrimoniului natural universal, a zonelor umede de importanta internationala, a siturilor de importanta comunitara, a ariilor speciale de conservare si a ariilor de protectie speciala avifaunistica se realizeaza de catre structurile de administrare special constituite, cu respectarea prevederilor art. 18 alin. (1) lit. a)-c).

Pentru ariile naturale protejate care nu necesita structuri de administrare special constituite, planurile de management si regulamentele se elaboreaza de catre custozii acestora, se avizeaza de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului/institutiile din subordinea acesteia, dupa caz, si se aproba prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, cu avizul autoritatii publice centrale din domeniul culturii si consultarea autoritatilor publice centrale din domeniul dezvoltarii regionale si administratiei publice, agriculturii si silviculturii. In cazul in care nu exista custozi sau in situatia in care planurile de management sunt elaborate in cadrul unor proiecte cu finantare nationala/europeana, acestea pot fi elaborate si de alte entitati, urmand sa fie insusite de catre custozi, in procesul elaborarii si, respectiv, al aprobarii acestora.

Ariile naturale protejate de interes comunitar sunt create pentru impunerea unor masuri speciale in vederea conservarii unor habitate naturale si/sau specii salbatice de interes comunitar. In cazul suprapunerii totale a ariilor naturale protejate, se va realiza un singur plan de management, tinand cont de respectarea categoriei celei mai restrictive de management. In cazul suprapunerii partiale a ariilor naturale protejate, planurile de management ale acestora se elaboreaza astfel incat in sonele de suprapunere sa existe o corelare a masurilor de conservare, cu respectarea categoriei celei mai restrictive de management.

Textul integral al Ordonantei: OG 20/2014 aduce modificari privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-31 :: Titlu: OUG 53/2014 aduce modificari privind controlul operatiunilor care fac parte din sistemul de finantare prin Fondul European de Garantare Agricola

In Monitorul Oficial Partea I nr. 635/2014 a fost publicata OUG 53/2014 pentru modificarea OG 24/2010 privind controlul operatiunilor care fac parte din sistemul de finantare prin Fondul European de Garantare Agricola.

Ordonanta creeaza cadrul juridic si organizatoric pentru aplicarea dispozitiilor cap. III 'Controlul tranzactiilor' din Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finantarea, gestionarea si monitorizarea politicii agricole comune si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2.799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1.290/2005 si (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 347 din 20 decembrie 2013, denumit in continuare Regulament.

Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 11 lit. a)-c) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 lei la 60.000 lei.
Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 11 lit. d)-j) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 40.000 lei.

Textul integral al OUG: OUG 53/2014 aduce modificari privind controlul operatiunilor care fac parte din sistemul de finantare prin Fondul European de Garantare Agricola
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-30 :: Titlu: OG 15/2014 aduce modificari privind functionarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca

In Monitorul Oficial Partea I nr. 630/2014 a fost publicata OG 15/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 202/2006 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Agentia Nationala aplica politicile si strategiile privind ocuparea fortei de munca si formarea profesionala a persoanelor in cautarea unui loc de munca, elaborate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, cu respectarea urmatoarelor principii:
a) accesul nediscriminatoriu la serviciile prestate in domeniul ocuparii si formarii profesionale si asigurarea egalitatii de sanse pe piata interna a fortei de munca;
b) impartialitatea in posibilele interese divergente dintre angajatori si forta de munca;
c) respectarea caracterului concurential al activitatilor de pe piata muncii;
d) confidentialitatea datelor personale ale clientilor;
e) transparenta fata de cetateni si fata de celelalte institutii ale statului, ale Uniunii Europene si fata de societatea civila;
f) subsidiaritatea;
g) adaptabilitatea serviciilor la modificarile din mediul social si economic;
h) eficienta managementului fondurilor publice.

In aplicarea politicilor si strategiilor prevazute la alin. (1), Agentia Nationala are urmatoarele obiective principale:
a) stimularea ocuparii fortei de munca si cresterea gradului de ocupare a fortei de munca;
b) stimularea incadrarii tinerilor absolventi ai institutiilor de invatamant in cadrul unui proces coerent de tranzitie de la sistemul educational la piata muncii;
c) prevenirea somajului;
d) stimularea participarii persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca la serviciile de formare profesionala si de evaluare a competentelor dobandite pe alte cai decat cele formale;
e) cresterea sanselor de ocupare si a incluziunii sociale a unor categorii de persoane care se confrunta cu dificultati la incadrarea in munca prin servicii si masuri active de stimulare a ocuparii;
f) protectia persoanelor supuse riscului pierderii locului de munca in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj;
g) protectia salariatilor angajatorilor in stare de insolventa, in conditiile prevazute de Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare;
h) facilitarea liberei circulatii a lucratorilor in statele membre ale Uniunii Europene si in statele semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European, precum si in alte state cu care Romania a incheiat tratate, acorduri sau conventii.

n vederea realizarii indicatorilor cantitativi si calitativi rezultati din cuantificarea masurilor cuprinse in Strategia guvernamentala in domeniul ocuparii fortei de munca, intre ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si presedintele Agentiei Nationale se incheie un contract anual de performanta manageriala, cu avizul prealabil al consiliului de administratie al Agentiei Nationale.

Textul integral al Ordonantei: OG 15/2014 aduce modificari privind functionarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-30 :: Titlu: MFE a supus consultarii proiectul Programului Operational pentru Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014 - 2020

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a supus consultarii publice proiectul Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014 - 2020, se arata intr-un comunicat de presa remis, vineri, AGERPRES.

"Prin acest program vor fi distribuite alimente si asistenta de baza celor mai dezavantajate persoane din Romania. Pentru acordarea acestor ajutoare Romania beneficiaza de fonduri europene in valoare de 442,5 milioane de euro, conform Acordului de Parteneriat 2014 — 2020, aprobat de Comisia Europeana in data de 6 august a.c.", informeaza MFE.

Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate va fi coordonat in perioada 2014 — 2020 de Ministerul Fondurilor Europene, in calitate de Autoritate de Management.

"Ministerul Fondurilor Europene supune consultarii publice proiectul Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, prin care sunt acordate ajutoarele finantate de UE si Guvernul Romaniei pentru persoanele sarace. Am avut deja o serie de discutii cu reprezentantii Comisiei Europene pe marginea acestui program si am agreat o serie de detalii. Programul va fi trimis oficial Comisiei in perioada imediat urmatoare si, datorita discutiilor informale pe marginea documentului, mizez pe aprobarea acestuia intr-un timp scurt astfel incat Romania sa acorde inca din acest an persoanelor sarace ajutoarele finantate de UE si Guvernul Romaniei pentru perioada de programare 2014 — 2020", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Conform proiectului programului, operatiunile de distribuire de alimente in teritoriu se vor baza pe emiterea unor cupoane individuale pe care le va primi fiecare persoana care face parte din grupul tinta.

"Cupoanele vor fi tiparite de Imprimeria Nationala, nu vor avea valoare financiara, dar vor avea elemente de siguranta pentru a impiedica falsificarea acestora. Cuponul va fi inscriptionat cu numele si prenumele persoanei respective, CNP, componenta cosului alimentar si data de valabilitate a cuponului", mai arata comunicatul citat.

Potrivit acestuia, MFE va realiza licitatia pentru alimente conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

"Achizitia alimentelor va fi impartita in loturi pentru a evita sincopele cauzate de eventualele contestatii. Astfel, vor fi derulate proceduri de achizitii publice pentru asigurarea alimentelor necesare pe loturi, la nivelul a cate doua — cinci judete, respectiv pentru Bucuresti-Ilfov. Firmele castigatoare vor asigura distribuirea alimentelor la depozite la nivelul fiecarui judet din cadrul lotului respectiv", informeaza ministerul.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-30 :: Titlu: Ministerul Finantelor propune suplimentarea cu circa 486 de milioane de lei a programului Prima Casa

Ministerul Finantelor propune suplimentarea bugetului destinat garantiilor pentru programul Prima Casa prin directionarea unor sume de circa 486 de milioane de lei, neutilizate in cadrul programului de achizitie a locuintelor ANL, se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern, publicat pe site-ul institutiei.

Guvernul a alocat pentru garantiile din programul de achizitie a locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) un plafon maxim de 500 de milioane de lei, din care 314,5 milioane de lei in favoarea unui numar de 15 banci, ramanand o diferenta de 185 de milioane de lei, care ar fi urmat sa fie alocata bancilor care nu au solicitat plafon de acest tip sau celor care solicita majorarea plafonului.

"In perioada septembrie 2013 — iunie 2014 a fost inregistrat un numar total de 201 de solicitari de acordare de garantii pentru achizitia de locuinte construite prin ANL, iar din plafonul alocat in valoare de 314.500.000 lei au fost acordate garantii in valoare totala de 8.797.340 lei, reprezentand o rata de utilizare a plafonului alocat de 1,7%. Utilizand acelasi algoritm de calcul, estimam ca, pana la sfarsitul anului 2014, din plafonul destinat garantarii achizitiei de locuinte construite prin ANL se va mai utiliza suma de aproximativ 5.300.000 lei", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, pana la sfarsitul anului 2014, din suma totala de 500 de milioane de lei destinata garantarii achizitiei de locuinte construite prin ANL, se vor utiliza circa 14 milioane de lei.

"Prin comparatie, plafonul general aferent anului 2014, in suma totala de 1,2 miliarde de lei (exclusiv plafonul destinat achizitionarii locuintelor construite prin ANL) a fost integral alocat, primindu-se mai multe cereri de suplimentare de la finantatorii inscrisi in program. Proiectul de act normativ vine in intampinarea persoanelor care doresc sa achizitioneze o locuinta care nu este construita de ANL, ci este din domeniul privat. Mentinerea unui plafon special pentru ANL ar duce la o diminuare a posibilitatii de accesare la credite a beneficiarilor programului", se precizeaza intr-un comunicat al Finantelor, remis, vineri, AGERPRES.

Programul Prima Casa a fost implementat incepand cu cea de-a doua jumatate a anului 2009, in conditiile in care era extrem de greu pentru persoanele fizice sa acceseze un credit destinat achizitiei sau construirii unei locuinte. Aceasta in principal din lipsa lipsei garantiilor solicitate de finantatori conform normelor de creditare proprii.

Astfel, potrivit datelor Ministerului Finantelor, pana in prezent au fost acordate prin programul Prima Casa un numar de 117.716 garantii, din care circa 30% destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2013. Valoarea medie a finantarilor accesate in cadrul programului este de 38.296 de euro.

Din totalul garantiilor acordate, doar 239 de garantii au fost executate, aceasta reprezentand o rata de default de 0,2%
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-30 :: Titlu: Cursul valutar din 29 august 2014

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 29 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4126 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0118 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.349 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0161 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5567 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0256 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6583 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0097 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2398 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 august 2014

In data de 29 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 632/2014 - M. Of. 632/2014 [M. Of. 632 / 29 august 2014]
 • Monitorul Oficial 633/2014 - M. Of. 633/2014 [M. Of. 633 / 29 august 2014]
 • Monitorul Oficial 634/2014 - M. Of. 634/2014 [M. Of. 634 / 29 august 2014]
 • Monitorul Oficial 635/2014 - M. Of. 635/2014 [M. Of. 635 / 29 august 2014]
 • Monitorul Oficial 636/2014 - M. Of. 636/2014 [M. Of. 636 / 29 august 2014]
 • Monitorul Oficial 637/2014 - M. Of. 637/2014 [M. Of. 637 / 29 august 2014]
 • Monitorul Oficial 638/2014 - M. Of. 638/2014 [M. Of. 638 / 29 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-29 :: Titlu: OG 17/2014 aduce modificari privind inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii contraventientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 629/2014 a fost publicata Ordonanta 17/2014 pentru modificarea art. 9 alin. (3) din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

  n cazul in care contravenientul persoana fizica nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul de specialitate al unitatii administrativ-teritoriale prevazut la art. 39 alin. (2) lit. a) in a carui raza teritoriala domiciliaza contravenientul va sesiza instanta judecatoreasca in a carei circumscriptie domiciliaza acesta, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contraventientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata.

  Procesele si cererile privind inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante a Guvernului se solutioneaza de catre instantele legal investite, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare la data cand acestea au fost pornite.

  Textul integral al Ordonantei: OG 17/2014 aduce modificari privind inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii contraventientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-29 :: Titlu: Numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale a crescut cu doar 0,2%, in primele 7 luni (INS)

  Numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale eliberate in primele sapte luni din 2014 a crescut cu doar 0,2% fata de perioada similara din 2013, iar luna iulie 2014 a consemnat o scadere cu 0,4% fata de iunie si cu 7,5% raportat la iulie 2013, potrivit datelor Institutului National de Statistica, date joi publicitatii.

  Potrivit INS, in perioada 1 ianuarie — 31 iulie 2014, s-au eliberat 21.556 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 0,2% fata de perioada similara din 2013.

  In luna iulie 2014, s-au eliberat 3.807 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 0,4% fata de luna iunie 2014 si cu 7,5% fata de luna iulie 2013.

  In primele sapte luni, s-au eliberat 21.556 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 0,2% fata de perioada similara din 2013, crestere reflectata in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Bucuresti-Ilfov (941 autorizatii), Nord-Vest (204) si Sud-Est (68).

  In urmatoarele regiuni de dezvoltare s-au inregistrat scaderi a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale: Nord-Est (361), Centru (256), Sud-Muntenia (238 autorizatii), Sud-Vest Oltenia (169) si Vest (144).

  In iulie 2014, fata de aceeasi luna a anului precedent, se remarca o reducere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale (308 autorizatii), scadere reflectata in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (96 autorizatii), Vest (91), Nord-Vest (67), Sud-Vest Oltenia (33), Bucuresti-Ilfov (25), Centru si Sud-Est (12 fiecare).

  Cresteri s-au inregistrat doar in regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia (cu 28 de autorizatii).

  In luna iulie 2014, s-au eliberat 3.807 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale. Din total, 61,5% sunt pentru zona rurala, precizeaza INS.

  Distributia in profil regional evidentiaza o crestere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (101 autorizatii), Nord-Est si Centru (66 fiecare), Sud-Vest Oltenia (35), Vest (13) si Nord-Vest (4).

  Scaderi s-au inregistrat in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Bucuresti — Ilfov (292 autorizatii) si Sud-Est (10).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-29 :: Titlu: George Turtoi (MADR): Toate cele trei ordonante de urgenta aflate pe ordinea de zi au fost aprobate de Executiv

  Toate cele trei ordonante de urgenta aflate pe ordinea de zi, referitoare la subventiile pentru agricultori, produsele agroalimentare ecologice si controlul operatiunilor care fac parte din sistemul de finantare prin Fondul European de Garantare Agricola au fost aprobate joi de Executiv, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

  Astfel, Guvernul a adoptat o ordonanta care modifica un articol din OUG 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007, si un altul din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura.

  "Se urmareste ca documentatia solicitata producatorilor agricoli sa fie simplificata la stabilirea cadrului general de acordare a platilor directe in agricultura, in vederea facilitarii procesului de accesare a fondurilor europene destinate agriculturii, gestionate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. Masura vizeaza reducerea birocratiei in ceea ce priveste procedura de gestionare a schemei de plata unica pe suprafata si de efectuare a platilor, prin inlocuirea documentelor pentru dovedirea dreptului real de folosinta cu cele care justifica utilizarea legala a suprafetelor de teren destinate productiei agricole", mentioneaza Ministerul Agriculturii.

  Actul normativ a fost elaborat pentru a veni in sprijinul fermierilor, prin uniformizarea si simplificarea procedurilor administrative legate de alcatuirea documentatiilor necesare in procesul de accesare a fondurilor comunitare alocate prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). Totodata, prin actul normativ sunt transpuse in legislatia nationala o serie de prevederi adoptate recent la nivel european.

  'Era necesara aceasta modificare, avand in vedere importanta gestionarii corecte a fondurilor Uniunii Europene destinate agriculturii romanesti si armonizarea prevederilor regulamentelor europene cu legislatia nationala. Totodata, actul normativ adoptat azi raspunde solicitarilor pe care le-am primit din partea producatorilor agricoli pentru simplificarea conditiilor privind acordarea sprijinului financiar', a declarat Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, citat in comunicatul MADR.

  Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a finalizat, pe 10 iunie, Campania de primire a cererilor de plata pentru schemele/masurile de sprijin pe suprafata, pentru anul 2014, in cadrul careia au fost depuse 1.025.772 de cereri, pentru o suprafata de 9.926.240,72 de hectare.

  Cele mai mari suprafete solicitate la plata se regasesc in judetele Timis (542.317,87 ha), Constanta (489.779,39 ha), Dolj (444.314,61 ha) si Teleorman (437.759,68 ha).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-29 :: Titlu: Limita maxima a daunelor-interese pe care trebuie sa le plateasca operatorii feroviari calatorilor a fost majorata la 190.000 de euro

  Limita maxima a daunelor-interese pe care trebuie sa le plateasca operatorii feroviari pentru fiecare calator pe reteaua cailor ferate din Romania a fost majorata la 190.000 de euro, potrivit unei Ordonante adoptate joi de Guvern, ce modifica OG nr.7/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind transportul pe caile ferate din Romania.

  "Prin Ordonanta adoptata de Guvern se armonizeaza legislatia nationala cu cea europeana, majorandu-se limita maxima a echivalentului in lei a daunelor-interese pe care trebuie sa le plateasca operatorii feroviari, de la 75.000 euro la 190.000 euro, pentru fiecare calator pe reteaua cailor ferate din Romania", se arata intr-un comunicat al biroului de presa al Executivului.

  Potrivit Ordonantei 7/2005 pentru aprobarea Regulamentului de transport pe caile ferate din Romania, in cazul ranirii calatorilor, daunele-interese cuprind cheltuielile necesare, in special cele pentru tratament si pentru transport, si repararea prejudiciului cauzat fie prin incapacitatea de munca totala sau partiala, fie prin sporirea trebuintelor.

  In caz de deces al calatorului, daunele-interese cuprind cheltuielile necesare ca urmare a decesului, in special cele pentru transportul cadavrului, pentru inmormantare sau pentru incinerare. De asemenea, daca, in urma decesului, raman lipsite de sustinator persoane fata de care calatorul avea sau ar fi avut in viitor obligatia de intretinere in virtutea legii, aceste persoane au dreptul sa primeasca o indemnizatie sau o renta, dupa caz, pentru aceasta pierdere.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4008 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0067 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3329 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5311 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0071 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6486 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0094 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2394 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 august 2014

  In data de 28 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 630/2014 - M. Of. 630/2014 [M. Of. 630 / 28 august 2014]
 • Monitorul Oficial 631/2014 - M. Of. 631/2014 [M. Of. 631 / 28 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-28 :: Titlu: CSM: Instantele respecta legislatia privind emiterea ordinelor de protectie in dosarele de combatere a violentei in familie

  Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat Raportul Inspectiei Judiciare prin care s-a stabilit ca judecatorii respecta dispozitiile legale cu privire la emiterea ordinului de protectie in dosarele de prevenire si combatere a violentei in familiei.

  Potrivit unui comunicat al CSM, Inspectia Judiciara a constatat ca, in perioada 12 mai 2012 — 31 martie 2014, pe rolul judecatoriilor din Romania au fost inregistrate 3.629 de cauze avand ca obiect emiterea ordinului de protectie iar la instantele de control judiciar s-au inregistrat 676 de astfel de cauze.

  Cele mai multe s-au inregistrat la judecatoriile din Bucuresti, 515 dosare, iar cele mai putine la judecatoriile din judetul Caras-Severin, 6 dosare.

  Inspectia Judiciara a stabilit ca dispozitiile legale in materie sunt respectate de judecatori.

  Totusi, exista si unele deficiente cu privire la celeritatea solutionarii cererilor de emitere a ordinelor de protectie, a motivarii solutiei si a comunicarii ordinelor de protectie catre structurile din Politia Romana pentru a fi puse in executare.

  Pentru inlaturarea acestora, Sectia pentru judecatori a CSM a dispus luarea masurilor administrative care se impun de catre presedintii de instante si intensificarea activitatii de invatamant profesional tematic.

  Conform Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, prin ordinul de protectie se pot lua masuri provizorii, pentru maximum sase luni, in cazul actelor de violenta comise asupra unui membru al familiei, constand, de exemplu, in evacuarea agresorului din locuinta, reintegrarea victimei in locuinta, interdictia pentru agresor de a se apropia de victima.

  Cererea este solutionata de judecatoria de pe raza teritoriala in care isi are domiciliul sau resedinta victima, in regim de urgenta.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-28 :: Titlu: CSM: Pe rolul parchetelor exista 67 de dosare mai vechi de un an deschise la sesizarea Curtii de Conturi

  Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat Raportul Inspectiei Judiciare privind verificarea masurilor luate de procurori si conducerile parchetelor in vederea solutionarii dosarelor mai vechi de un an de la data sesizarii, avand ca obiect plangeri formulate de Curtea de Conturi a Romaniei.

  Potrivit unui comunicat al CSM, analizand Raportul Inspectiei Judiciare, membrii Sectiei au retinut ca in perioada 2005 — 2013 Curtea de Conturi a Romaniei a adresat organelor judiciare un numar de 374 de sesizari din care, pana la efectuarea controlului, 136 au fost solutionate, iar 238 se aflau in curs de instrumentare.

  Totodata, membrii Sectiei pentru procurori au retinut faptul ca, la data finalizarii verificarilor, pe rolul parchetelor se aflau in lucru un numar de 67 de dosare mai vechi de un an de la data inregistrarii sesizarii.

  Controlul a fost dispus ca urmare a transmiterii catre Consiliul Superior al Magistraturii a unei analize realizate de Curtea de Conturi referitoare la stadiul de solutionare a sesizarilor, care au fost adresate organelor de urmarire penala in perioada 2005-2013.

  Verificarile inspectorilor au vizat respectarea normelor de procedura si masurile luate de procurori si conducerea unitatilor de parchet in vederea solutionarii cu celeritate a dosarelor mai vechi de un an de la data sesizarii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3941 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0023 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3324 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0026 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.524 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0026 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6392 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.24 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 august 2014

  In data de 27 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 627/2014 - M. Of. 627/2014 [M. Of. 627 / 27 august 2014]
 • Monitorul Oficial 626/2014 - M. Of. 626/2014 [M. Of. 626 / 27 august 2014]
 • Monitorul Oficial 628/2014 - M. Of. 628/2014 [M. Of. 628 / 27 august 2014]
 • Monitorul Oficial 629/2014 - M. Of. 629/2014 [M. Of. 629 / 27 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Guvernul a aprobat o ordonanta privind despagubirea persoanelor fizice cu depozite la CEC pentru achizitionarea de autoturisme

  Executivul a aprobat, in sedinta de marti, o ordonanta pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni CEC-SA in vederea achizitionarii de autoturisme.

  Actul normativ adoptat de Guvern stabileste modalitatea de acordare a despagubirilor pentru persoanele fizice care, dupa 22 decembrie 1989, si-au transferat depozitele la Banca Romana pentru Dezvoltare — BRD SA si nu pot prezenta documentele care sa ateste data constituirii depozitului la Casa de Economii si Consemnatiuni SA.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Muscalu: Peste 370 sesizari ale Curtii de Conturi; PÎCCJ, sesizat sa aloce o atentie deosebita solutionarii

  Vicepresedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a declarat marti ca a fost identificat un numar destul de mare de dosare ca urmare a sesizarilor transmise de Curtea de Conturi in perioada 2005 - 2013 si ca s-a luat decizia de a fi sesizata conducerea Parchetului General pentru a acorda o atentie deosebita solutionarii acestor cauze, desi Inspectia Judiciara nu a constatat deficiente.

  Sectia pentru procurori a CSM a discutat marti Raportul Inspectiei Judiciare avand ca obiect "verificarea masurilor luate de procurori si conducerile parchetelor in vederea solutionarii dosarelor mai vechi de 1 an de la data sesizarii, avand ca obiect plangeri penale formulate de Curtea de Conturi a Romaniei".

  "Perioada vizata a fost 2005 — 2013. Au fost un numar de 374 de sesizari transmise de Curtea de Conturi. Pana la momentul efectuarii controlului respectiv, inceputul acestei veri, fusesera solutionate 136 de dosare intocmite ca urmare a sesizarilor respective, erau 238 in curs de solutionare si au mai fost solutionate pe parcursul controlului. Important este ca la momentul iunie — iulie 2014 erau un numar de 67 de dosare mai vechi de un an de la momentul sesizarii, celelalte fiind sub un an de la momentul sesizarii, deci recente", a afirmat Muscalu.

  El a precizat ca s-au facut verificari nu numai privind modalitatea in care au fost respectate normele de procedura de catre procurori in solutionarea cauzelor respective, ci si modul in care conducerile parchetelor s-au implicat ca aceste dosare sa fie rezolvate cu celeritate.

  "Nu au fost constatate deficiente, dar s-a luat decizia de a sesiza conducerea PÎCCJ sa aloce o atentie deosebita — prin parchetele Curtilor de Apel, parchetele de pe langa tribunale, de pe langa judecatorii, pentru ca si acolo sunt cantonate astfel de cauze — solutionarii cat mai grabnice a acestor cauze. De asemenea (...), s-a solicitat conducerii DNA ca la sase luni de la acest moment sa realizeze o noua verificare prin procurori anume desemnati din cadrul DNA pe dosarele aflate in lucru la structura centrala si cele teritoriale", a mai spus Muscalu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Ordin 2365/2014 pentru recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 615/2014 a fost publicat Ordinul 2365/2014 pentru aprobarea Procedurii privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit.

  Procedura privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit, stabilite prin decizie de impunere, se aplica pentru urmatoarele situatii:
  a) rezilierea, in cursul anului fiscal, a contractelor de inchiriere, pentru care chiria este exprimata in lei, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda. Pentru situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 82 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt aplicabile dispozitiile art. 83 alin. (1^1) din cuprinsul aceluiasi act normativ;
  b) incetarea activitatii in cursul anului fiscal sau suspendarea temporara a acesteia, potrivit legislatiei in materie, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, din activitati agricole impuse in sistem real, din silvicultura si din piscicultura;
  c) corectia normelor de venit ca urmare a incetarii activitatii in cursul anului, a intreruperii temporare a acesteia, potrivit pct. 45 din titlul III din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, dat in aplicarea art. 49 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in situatia dobandirii/pierderii calitatii de salariat;
  d) depasirea numarului de 5 camere de inchiriat in cursul anului fiscal de catre persoanele care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, impuse pe baza normelor de venit;
  e) completarea obiectului de activitate, in cursul anului fiscal, cu una sau mai multe activitati impuse pe baza normelor de venit de catre contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente impuse pe baza normelor de venit;
  f) completarea obiectului de activitate, in cursul anului fiscal, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente impuse pe baza normelor de venit, cu una sau mai multe activitati care nu sunt incluse in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit.

  Solicitarea privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit se face de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia, desemnat potrivit legii, pe baza formularului 220 "Declaratia privind venitul estimat/norma de venit", aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Formularul 220, in care se bifeaza casuta "Recalcularea platilor anticipate", va fi insotit de documente justificative din care rezulta situatia contribuabilului: documente din care sa rezulte rezilierea contractelor de inchiriere (acordul de reziliere a contractului incheiat intre parti, declaratia pe propria raspundere etc.), documente care atesta incetarea activitatii si/sau suspendarea temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, documente care atesta intreruperea temporara a activitatii sau alte documente care atesta situatia contribuabilului si care justifica solicitarea privind recalcularea platilor anticipate.

  Textul integral al Ordinului: Ordin 2365/2014 pentru recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Razvan Nicolescu: Transgaz a inceput ieri operatiunile de umplere a Gazoductului Iasi-Ungheni

  Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat marti, in sedinta de Guvern, ca Transgaz a inceput luni operatiunile de umplere a conductei de gaz Iasi-Ungheni.

  "Transgaz a inceput ieri operatiunile de umplere a conductei", a sustinut ministrul in sedinta de Guvern.

  Premierul Victor Ponta a spus ca va vizita miercuri gradinitele construite in Republica Moldova cu ajutorul financiar oferit de Romania.

  Tot miercuri se va inaugura la Balti serviciul de ambulanta si SMURD, potrivit ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 august 2014

  In data de 26 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 622/2014 - M. Of. 622/2014 [M. Of. 622 / 26 august 2014]
 • Monitorul Oficial 623/2014 - M. Of. 623/2014 [M. Of. 623 / 26 august 2014]
 • Monitorul Oficial 624/2014 - M. Of. 624/2014 [M. Of. 624 / 26 august 2014]
 • Monitorul Oficial 625/2014 - M. Of. 625/2014 [M. Of. 625 / 26 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3964 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0017 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3298 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0012 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5214 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0018 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6397 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0053 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2401 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0018 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Guvernul a adoptat proiectul care prelungeste termenul de mentinere a criteriului demografic impus la înfiintarea farmaciilor

  Guvernul a aprobat în sedinta de marti un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii Farmaciei nr. 266/2008, prin care prelungeste termenul referitor la mentinerea criteriului demografic impus la înfiintarea farmaciilor.

  Potrivit unui comunicat al Executivului remis AGERPRES, prin proiectul de lege adoptat se aduc reglementari în privinta vanzarii si eliberarii medicamentelor care se acorda fara prescriptie medicala prin intermediul serviciilor societatii informationale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Guvernul a alocat 253.000 lei pentru despagubirile necesare exproprierilor de pe autostrada Bucuresti-Brasov

  Guvernul a aprobat, în sedinta de marti, o hotarare prin care se aloca suma de 253.000 lei pentru despagubirile necesare exproprierii imobilelor proprietate privata aflate pe autostrada Bucuresti -Brasov.

  Potrivit unui comunicat al Guvernului remis marti AGERPRES, hotararea prevede declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national "Constructia autostrazii Bucuresti-Brasov, tronsonul Predeal — Cristian + Racord".

  Prin hotararea adoptata de Guvern se aloca suma de 253.000 lei pentru despagubirile pentru expropriere în cauza de utilitate publica.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-27 :: Titlu: Ordin 930/2014 aduce modificari la Normele de igiena pentru cabinetele de infrumusetare corporala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 615/2014 a fost publicat Ordinul 930/2014 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.136/2007 privind aprobarea Normelor de igiena pentru cabinetele de infrumusetare corporala si pentru completarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 1/030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitara pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire si pentru functionarea obiectivelor ce desfasoara activitati cu risc pentru starea sanatatii populatiei.

  Spatiile de desfasurare a activitatilor de tatuare, piercing sau implantare dermala trebuie sa aiba incinte separate, respectandu-se prevederile art. 2 din anexa nr. 1 la ordin, dupa cum urmeaza:
  a) spatiul de receptie in care se asigura accesul, inregistrarea si asteptarea clientilor trebuie sa aiba expuse vizibil toate autorizatiile, certificatele, aprobarile necesare desfasurarii activitatii, precum si sfaturile de ingrijire tatuaj/piercing/implant dermal, informatii si avertismente;
  b) spatiul de lucru pentru desfasurarea activitatilor de tatuare, piercing sau implantare dermala trebuie sa aiba o suprafata minima de 6 mp pentru un modul de lucru. Suprafata spatiului de lucru se va calcula in functie de numarul de module. Modulele de lucru trebuie sa fie separate prin panouri despartitoare. Pentru acest spatiu trebuie asigurta iluminarea naturala si artificiala necesara desfasurarii in conditii optime a activitatii, aer conditionat si ventilator;
  c) spatiul destinat efectuarii sterilizarii si pastrarii sterilitatii instrumentarului, dispozitivelor si materialelor sanitare, organizarii activitatilor propriu-zise de sterilizare, precum si a activitatilor conexe (spalarea, decontaminarea, impachetarea si stocarea) trebuie sa respecte prevederile Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.338/2007 pentru aprobarea Normelor privind structura functionala a cabinetelor medicale si de medicina dentara, cu modificarile ulterioare, si prevederile Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 261/2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea in unitatile sanitare, cu modificarile si completarile ulterioare;
  d) spatiu pentru depozitarea echipamentelor si materialelor utilizate pentru curatenie.

  Prin exceptie de la prevederile anterioare, piercingul urechii se poate executa si in alte locatii decat cele special amenajate, cu conditia utilizarii unui dispozitiv special, numit pistol, precum si a unor cercei speciali, sterili, destinati acestui tip de operatiune, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului sanatatii publicenr. 261/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

   Piercingurile si implantarea dermala se efectueaza numai in cabinete specializate. Acestea se efectueaza numai cu branule sau ace speciale. Dupa efectuarea piercingului, operatorul are obligatia sa puna in vedere clientului sa revina dupa 3 zile la control si la tratament sau ori de cate ori este nevoie.

  Modulul pentru efectuarea activitatii de tatuare trebuie sa cuprinda: fotoliu-pat pentru client, masa de lucru pentru pigmenti si compartimente pentru materiale necesare procedurii de tatuare, scaun pentru operator, instrumentar si materiale de lucru specifice activitatii, cutii cu capac si dezinfectant pentru instrumentarul folosit, cutie speciala pentru materiale intepatoare si taietoare, recipient pentru deseuri nepericuloase.

  Modulul pentru efectuarea activitatii de piercing trebuie sa cuprinda: fotoliu-pat pentru client, masa de lucru cu compartimente si materiale necesare procedurii de piercing/implantare dermala, instrumentar si materiale de lucru specifice activitatii, cutii cu capac si dezinfectant pentru instrumentarul folosit, cutie speciala pentru materiale intepatoare si taietoare, recipient pentru deseuri nepericuloase.
  Daca se furnizeaza si alte servicii de infrumusetare, acestea trebuie sa se desfasoare in incinte separate.
  Temperatura din camera de lucru trebuie sa fie confortabila, asigurandu-se un minimum de 22 gC.

  In spatiul de lucru este permis doar accesul operatorului si clientului, precum si al cadrelor medicale.

  Textul integral al modificarilor: Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-26 :: Titlu: Centrul Vechi, cea mai importanta atractie a Capitalei pentru majoritatea bucurestenilor (studiu)

  Peste 80% dintre locuitorii Capitalei considera Centrul Vechi cea mai importanta atractie a orasului, principalul loc de iesit si destinatia pe care o aleg atunci cand isi invita prietenii din strainatate, conform unui studiu realizat de grupul de restaurante City Grill si Quantix Marketing Consulting, remis, luni, AGERPRES.

  Aceasta pozitionare se va mentine si in anii imediat urmatori, respondentii fiind de acord ca aceasta zona va continua sa se dezvolte si sa atraga vizitatori, atat localnici cat si straini, unul dintre motive fiind concentratia de locuri pentru servit masa sau pentru distractie.

  Peste 80% dintre respondenti sustin ca Centrul Vechi este zona cu cele mai multe restaurante din Bucuresti in timp ce 68% il percep ca fiind locul cu cele mai multe posibilitati de distractie.
  Dat fiind aceste considerente, se remarca si afluxul de straini, fie ca sunt turisti sau persoane care lucreaza temporar pe teritoriul Romaniei. Aproape 89% dintre respondenti considera ca Centrul Vechi este principalul loc in care poti invita un prieten din strainatate. De asemenea, 88% dintre participantii la studiu sustin ca, in ultima perioada, vezi tot mai multi straini in aceasta zona, ceea ce se datoreaza, cel mai probabil, faptului ca preturile sunt mult mai accesibile decat cele din majoritatea capitalelor europene, iar viata de noapte mult mai vibranta.

  Afluxul mare de straini, designul cosmopolit al localurilor si serviciile din ce in ce mai bune reprezinta principalele motive pentru care mai mult de jumatate dintre cei chestionati considera Centrul Vechi o zona "ca in Occident", desi specificul local ii ofera o nota de unicitate.

  Restaurantul preferat de bucuresteni pentru invitatii lor din strainatate este Caru' cu Bere, conform datelor relevate de cercetare.

  Bucurestenii au, potrivit studiului, incredere in bucataria romaneasca, atat prin prisma meniului, cat si a ingredientelor folosite. 79% dintre participantii la studiu afirma ca prefera produsele alimentare romanesti, in timp ce 65% le considera sanatoase.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-26 :: Titlu: Peste 6.000 de persoane, supravegheate de politisti primele sase luni de la intrarea in vigoare a noului Cod penal

  Politistii au supravegheat peste 6.000 de persoane fata de care au fost dispuse masuri preventive neprivative de libertate, in sase luni de la intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Penala, se arata intr-un comunicat IGPR transmis, duminica, AGERPRES.

  "Politia Romana a luat masurile necesare astfel incat persoanele fata de care au fost dispuse masuri preventive neprivative de libertate sa fie supravegheate in conformitate cu noile prevederi procesual penale, intrate in vigoare la 1 februarie a.c.. Peste 6.000 de persoane fata de care au fost dispuse masuri preventive in conformitate cu prevederile Noului Cod de Procedura Penala au fost supravegheate de Politia Romana, in 6 luni de la intrarea lui in vigoare", informeaza IGPR.

  Potrivit sursei citate, odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Penala, Politia Romana a adoptat masurile necesare punerii acestuia in aplicare.

  "Astfel, au fost operationalizate Birourile de Supraveghere Judiciara de la nivelul IGPR, DGPMB si IPJ-uri, precum si compartimente de supraveghere judiciara la nivelul politiilor municipale, altele decat cele resedinta de judet. Aproximativ 600 de politisti isi desfasoara, la nivel national, activitatea in cadrul structurilor de supraveghere judiciara. Politistii verifica, periodic, modul in care persoanele puse sub supraveghere judiciara isi respecta obligatiile, iar in cazul incalcarii acestora, sesizeaza instanta competenta", precizeaza IGPR.

  De asemenea, din dispozitia sefului Politiei Romane a fost elaborata o metodologie privind supravegherea persoanelor fata de care s-a dispus masura controlului judiciar, controlului judiciar pe cautiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel national, in mod unitar, a prevederilor legale si a fost dezvoltata o aplicatie informatica pentru evidenta acestora.

  "In perioada 1 februarie — 31 iulie a.c., la nivel national au fost dispuse masuri preventive neprivative de libertate fata 6.091 de persoane, dintre care 1.715 au fost revocate, inlocuite sau au incetat de drept. Cuantumul cautiunilor dispuse de organele judiciare, pana la data de 31.07.2014, inclusiv pentru masurile inchise, a fost de 1.375.000 euro si 2.378.000 lei", se mai arata in comunicatul citat.

  In ceea ce priveste cazurile in care masurile dispuse initial au fost preschimbate, ca urmare a sesizarii organelor judiciare ce au dispus masura de catre organele de politie responsabile cu supravegherea cu privire la nerespectarea obligatiilor sau savarsirea de noi fapte, fie ca urmare a unor decizii pronuntate in diverse faze ale procesului penal, in 383 de cazuri, masurile dispuse initial de control judiciar au fost schimbate in 184 de cazuri cu arestul preventiv, 160 prin emiterea unui mandate de executare a pedepsei cu inchisoarea, 22 de condamnari cu suspendare, 11 in arest la domiciliu, 2 in control judiciar pe cautiune, 1 amanare a executarii pedepsei, 1 internare intr-un centru educativ si 1 internare intr-un centru de detentie, precum si 1 masura educativa.

  De asemenea, mai arata IGPR, 78 de masuri dispuse initial de arest la domiciliu au fost inlocuite in 30 de cazuri cu masura controlului judiciar, in 29 cu cea a arestarii preventive, 15 au fost inlocuite cu mandate de executare a pedepsei cu inchisoarea, 2 condamnari cu suspendare, 1 amanare a executarii pedepsei si 1 internare intr-un centru de detentie.

  Totodata, mentioneaza sursa citata, la 22 august, la nivel national se aflau in lucru, sub supraveghere judiciara, 4.507 persoane, respectiv 368 in arest la domiciliu, 4.102 sub control judiciar si 37 sub control judiciar pe cautiune.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3947 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0162 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3286 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0078 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5196 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0108 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6344 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0117 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2383 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0017 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 august 2014

  In data de 25 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 620/2014 - M. Of. 620/2014 [M. Of. 620 / 25 august 2014]
 • Monitorul Oficial 621/2014 - M. Of. 621/2014 [M. Of. 621 / 25 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-25 :: Titlu: MMFPSPV: Circa 1,174 pensionari la un salariat, la finele lunii mai 2014

  Numarul total al pensionarilor era, la finele lunii aprilie 2014, 5.194.900 persoane, in timp ce efectivul salariatilor totaliza 4.423.200 persoane, inregistrandu-se, astfel, circa 1,174 pensionari la un salariat, conform statisticilor publicate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

  Din totalul pensionarilor, circa 90% erau pensionari de asigurari sociale de stat (4.676.500 persoane) si 10% pensionari agricultori (518.400 persoane).

  La 31 mai 2014, comparativ cu luna precedenta, numarul pensionarilor de asigurari sociale de stat a fost mai mic cu 1.900 persoane, iar pensia medie a fost identica, respectiv 845 lei.

  La finele lui mai trecut, proportia cea mai mare din cadrul pensionarilor de asigurari sociale de stat o aveau pensionarii pentru limita de varsta, respectiv 71%, corespunzatoare unui numar de 3.327.300 persoane.

  Din totalul pensionarilor de asigurari sociale de stat cu pensie anticipata si pensie anticipata partiala, femeile reprezentau 57,50%, iar pentru limita de varsta 54,29%. Pentru toate categoriile, femeile aveau pensii mai mici decat barbatii.

  In ceea ce priveste pensionarii proveniti din fostul sistem de asigurari sociale pentru agricultori, in numar de 518.400 persoane la sfarsitul lunii mai, 90,31% primeau pensii pentru limita de varsta, 0,84% pensii de invaliditate si 8,83% pensii de urmas.

  Pensia medie era de 342 de lei, iar pensionarii cu limita de varsta aveau o pensie medie de 361 de lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-26 :: Titlu: 15.124 de societati au intrat in insolventa in primele sapte luni, cu 13,37% mai putine fata de 2013

  Numarul societatilor intrate in insolventa a scazut, in primele sapte luni din 2014, cu 13,37%, comparativ cu cel din perioada similara a anului trecut, pana la 15.124, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

  Cel mai mare numar de firme intrate in insolventa a fost inregistrat in municipiul Bucuresti — 2.421 (in crestere cu 6,51% fata de primele 7 luni din 2013) si in judetele Bihor — 1.029 (plus 10,05%), Brasov — 630 (minus 22,22%) si Prahova — 630 (39,38%).

  La polul opus, cu cele mai putine societati intrate in insolventa se afla judetele Calarasi — 60 (in scadere cu 43,40% fata de perioada ianuarie-august 2013), Neamt — 93 (minus 51,05%), Vaslui — 103 (minus 66,77%) si Teleorman — 109 (minus 22,14%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-26 :: Titlu: Senatul a adoptat, in aceeasi forma, proiectul de lege privind reducerea CAS, respingand cererea de reexaminare

  Senatul a adoptat, luni, in forma trimisa initial spre promulgare, proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, respingand astfel cererea de reexaminare a proiectului, formulata in luna iulie de presedintele Romaniei.

  Proiectul a intrunit 96 voturi pentru, 1 impotriva si 2 abtineri.

  Dupa votul din Senat, si Camera Deputatilor urmeaza sa se pronunte pe acest subiect.

  Senatul a fost convocat in sesiune extraordinara pentru a analiza cererea de reexaminare trimisa Parlamentului de catre seful statului.

  Presedintele Traian Basescu a semnat, in iulie, cererea de reexaminare a legii privind reducerea CAS.

  "Prin diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii, deficitul curent va creste cu impactul financiar negativ estimat in expunerea de motive a actului normativ, care variaza intre 4,860 de miliarde de de lei in 2015 si 5,564 de miliarde de lei in 2018, ajungandu-se la un deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii, pentru anul 2015, daca tinem cont si de indexarile obligatorii conform legii", explica presedintele Basescu.

  Seful statului arata ca, daca pentru anul 2014, Guvernul, in expunerea de motive a legii trimise spre promulgare, mentioneaza unele masuri de compensare a impactului negativ generat de aceasta masura, pentru perioada 2015 — 2018 estimarea de compensare a impactului negativ provenit din aplicarea masurii este foarte vag exprimata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-25 :: Titlu: OG 14/2014 modifica dreptul de a transfera active pentru societatile la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 618/2014 a fost publicata OG 14/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor.

  Astfel, societatile la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar si filialele acestora pot transfera prin negociere directa active aflate in proprietatea lor persoanelor juridice la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar sau filialelor acestora, cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
  a) sa aiba ca scop reducerea nivelului arieratelor, restructurarea sau esalonarea la plata a acestora;
  b) efectuarea unei analize tehnico-economice care sa cuprinda justificari, masuri si/sau propuneri referitoare la eficientizarea, imbunatatirea cadrului economic si/sau social la nivel local sau national. Analiza tehnico-economica se concretizeaza printr-un raport intocmit de proprietarul activelor, in urma solicitarii transmise de potentialul cumparator;
  c) transferul sa fie efectuat cu titlu oneros, pretul fiind determinat in baza unui raport de evaluare intocmit in conditiile legii de un evaluator autorizat. In toate cazurile pretul de transfer nu va fi mai mic decat valoarea recomandata de evaluator prin raport;
  d) transferul sa fie efectuat cu respectarea normelor nationale si comunitare in materie de concurenta si ajutor de stat;
  e) sa fie exprimat acordul expres al creditorilor, in cazul in care activele transferate sunt grevate de sarcini.

  Transferul activelor se aproba de catre adunarea generala a actionarilor sau consiliul de administratie, dupa caz.

  Institutiile publice nu au dreptul sa participe la cumparari de actiuni, sub sanctiunea nulitatii contractelor de vanzare.

  Textul integral al Ordonantei: OG 14/2014 modifica dreptul de a transfera active pentru societatile la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-24 :: Titlu: GfK Purchase Journey: Consumatorii romani au cea mare frecventa a cumparaturilor online, inaintea britanicilor si belgienilor

  Mai mult de trei sferturi (77%) dintre consumatorii romani cauta informatii online despre smartphoneuri sau tablete, iar 55% dintre ei cumpara online, clasandu-se, astfel, inaintea britanicilor si belgienilor la acest capitol, releva rezultatele studiului GfK Purchase Journey, dat publicitatii vineri.

  Timpul mediu in cele patru piete analizate (Romania, Marea Britanie, Rusia si Belgia) este de 52 de minute, britanicii fiind cei care petrec cel mai mult cu aceste cercetari, respectiv 70 de minute.

  In clasament urmeaza romanii, cu 63 minute, in vreme ce belgienii dedica 52 de minute, iar rusii cel mai putin timp — doar 24 minute.

  Studiul GfK arata ca intregul proces de cumparare variaza de la un minimum de 15 zile in Romania, la 17 in Rusia si la 21 in Belgia. In Marea Britanie este aproape de doua ori mai mare decat in celelalte piete, cu o durata de 41 de zile.

  In ceea ce priveste frecventa vizitelor pe site-urile de vanzari online, belgienii petrec 2,5 minute pe un site, cu o medie de 21 de site-uri investigate. Dintre acestia, sub o treime (32%) au cumparat online.

  De asemenea, in Marea Britanie media este de 7,7 minute timp petrecut pe site, la un numar de 9 site-uri vizitate si 42,5% rata de cumparare.

  Cea mai mare proportie de persoane care cumpara online (55%) se afla in Romania.

  In plus, romanii viziteaza, in medie, 8 site-uri, dedicand 7,8 minute fiecaruia, in timp ce Rusia are cel mai mic procentaj de achizitii online, de doar 19%.

  Conform sursei citate, portalurile de social media au fost folosite de numai 6% dintre cumparatorii din Rusia, de 8% in Romania, 14% in Marea Britanie si 22% in Belgia.

  Purchase Journey este solutia GfK globala brevetata care ofera o perspectiva 360 de grade asupra procesului de cumparare, prin imbinarea analizelor privind atitudinile consumatorilor cu date de monitorizare a comportamentului lor in mediul online, obtinute prin tehnologia LEOtrace.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-24 :: Titlu: Ministrul Agriculturii: Taxa pe Valoarea Adaugata la paine va ramane la 9%, indiferent de discutiile cu FMI

  Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) la paine si pe lantul de productie va ramane la 9%, indiferent de discutiile care vor avea loc in perioada urmatoare cu Fondul Monetar International (FMI), a declarat, sambata, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la targul de produse traditionale din curtea Ministerului Agriculturii.

  "Exista un angajament al ministerelor si in primul rand al premierului de a nu reveni la TVA 24% la paine, indiferent de discutiile care vor avea loc in perioada urmatoare cu FMI. TVA la paine si pe lantul de productie va ramane la 9%. Eu sper ca vom obtine rezultate bune si vom putea extinde aceasta masura absolut necesara. Se fac analize pe lapte, carne si pe legume si fructe, acestea sunt principalele domenii vizate", a spus ministrul Agriculturii.

  Vicepremierul Daniel Constantin a precizat ca in septembrie vor fi anuntate efectele reducerii TVA la paine la 9%, dupa un an de la intrarea in vigoare a acestei masuri.

  "In septembrie vom avea rezultate in ceea ce priveste reducerea TVA la paine, insa noi am discutat cu doamna ministru Petrescu (n.r. ministrul Finantelor Publice) si vom mai avea si saptamana viitoare o intalnire. Avem intalniri foarte dese, inclusiv cu reprezentanti din partea industriei, in care discutam despre evaziunea din agricultura, pentru ca vrem sa realizam anumite progrese in aceste domenii. Am discutat si despre reducerea TVA. Noi la minister vom face analize, la fel si cei de la MFP si pe urma vom putea decide in ce directie mergem", a adaugat seful MADR.

  Masura de reducere a TVA la 9% la paine a condus in primele sase luni de aplicare la scoaterea la suprafata a 142.000 de tone de faina si paine, care pana in septembrie 2013 erau produse la negru, iar evaziunea fiscala a fost diminuata pentru un semestru cu 18% la paine si cu 20% la faina, in timp ce populatia a beneficiat de o reducere de pret in medie cu 12%, potrivit datelor anuntate de ministrul Agriculturii in luna aprilie a acestui an.

  Guvernul analizeaza posibilitatea reducerii, de la 1 ianuarie 2015, a taxei pe valoare adaugata (TVA) la fructe, legume si produse bio, a anuntat, pe 29 aprilie, premierul Victor Ponta. Acesta a declarat ca Guvernul va efectua, in toamna, o analiza dupa un an de aplicarea TVA redusa la paine, iar in baza acestor date sa extinda aria produselor cu TVA redusa, in prima etapa la legume si fructe.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-23 :: Titlu: OUG 13/2014 aduce masuri fiscal-bugetare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 616/2014 a fost publicata Ordonanta nr. 13/2014 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare.

  Prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, din sumele obtinute prin vanzarea imobilelor, proprietate privata a statului, aflate in administrarea R.A. - A.P.P.S., dupa deducerea cheltuielilor prevazute la alin. (1), un procent de 50% se face venit la bugetul de stat, cu alocarea sumelor respective pentru cheltuieli de natura investitiilor, iar un procent de 50% ramane la dispozitia R.A. - A.P.P.S. pentru lucrari de modernizari si investitii la imobilele proprietate publica a statului, la imobilele in care functioneaza institutii publice si pentru intretinerea bunurilor mobile aflate in domeniul public sau privat al statului si administrate de R.A. - A.P.P.S., precum si pentru acoperirea cheltuielilor pentru conservarea, protectia si repararea bazei materiale de reprezentare si protocol administrate de catre R.A. - A.P.P.S.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OG 13/2014 aduce masuri fiscal-bugetare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-23 :: Titlu: Cursul valutar din 22 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 22 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4109 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0038 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3208 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0064 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5088 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0123 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6461 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.24 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-23 :: Titlu: Monitorul Oficial din 22 august 2014

  In data de 22 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 618/2014 - M. Of. 618/2014 [M. Of. 618 / 22 august 2014]
 • Monitorul Oficial 619/2014 - M. Of. 619/2014 [M. Of. 619 / 22 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-23 :: Titlu: Peste 90.000 de petitii, trimise primariilor de sector anul acesta

  Peste 90.000 de petitii au fost trimise primariilor de sector anul acesta, printre aspectele semnalate numarandu-se cele legate de reabilitarea termica, obtinerea de documentatii de urbanism si autorizatii de functionare, potrivit unor date trimise AGERPRES de autoritatile locale.

  Biroul de Presa al Primariei sectorului 1 a informat AGERPRES ca de la inceputul anului pana la jumatatea lunii august au fost primite 21.499 de petitii.

  Cele mai multe solicitari au vizat obtinerea certificatului de urbanism, autorizatii de construire si de functionare, notificari de soldare. In aceeasi perioada a anului trecut Primaria sectorului 1 a inregistrat 22.657 de petitii.

  La randul sau, Primaria sectorului 2 a mentionat ca anul acesta a inregistrat 33.576 de solicitari scrise. Majoritatea acestor cereri au vizat obtinerea documentatiilor de urbanism necesare pentru construirea de cladiri cu diverse destinatii, inscrierea asociatiilor de proprietari in programul de reabilitare termica derulat de Primaria sectorului 2, inscrierea persoanelor in proiectele de protectie sociala ale Primariei, efectuarea controalelor privind cazuri de distrugere a zonelor verzi, stabilirea legalitatii lucrarilor de interventii la imobilele existente.

  In intervalul similar al anului trecut Primaria sectorului 2 a inregistrat 32.977 de cereri scrise.

  Serviciul Relatii cu Mass-media al Primariei sectorului 3 a informat AGERPRES ca anul acesta a inregistrat 4.700 de petitii, fata de aproximativ 5.000 anul trecut.

  Acestea semnaleaza aspecte legate de toaletarea arborilor, prezenta cainilor comunitari, montarea limitatoarelor de viteza, probleme cu asociatiile de proprietari, deranjarea linistii publice, reabilitarea termica, nefunctionarea iluminatului stradal sau prezenta daunatoarelor (omizi, capuse, tantari si sobolani).

  Nu in ultimul rand, Biroul de Presa al Primariei sectorului 6 a mentionat pentru AGERPRES ca in 2013 s-au primit de la cetateni 27.796 de petitii, iar anul acesta 31.070 de solicitari.

  Cele mai multe dintre petitiile primite de la cetateni au vizat urmatoarele compartimente: Gospodarie Locala, Activitati Comerciale si Cabinet Arhitect-Sef (urbanism, autorizatii de construire).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-22 :: Titlu: Romania este principala destinatie aleasa de romani pentru petrecerea concediului de vara din acest an (studiu)

  Romania este principala destinatie aleasa de romanii care isi fac rezervarile online pentru petrecerea concediului de vara din acest an, statiunile de la munte sunt preferatele turistilor din intreaga tara, iar litoralul este preferatul bucurestenilor, conform unui studiu al platformei de rezervari hoteliere HotelGuru.ro, remis joi AGERPRES.

  Grecia, Bulgaria si Turcia sunt, conform studiului, urmatoarele destinatii clasate dupa statiunile de munte si litoralul romanesc. 80% dintre repondenti au declarat ca principalul sezon de vacanta este vara, 27% dintre ei au declarat ca isi petrec vacanta de vara pe litoralul romanesc, in timp de 41% au spus ca aleg muntele.

  Durata unei vacante in Romania se intinde pana la 2 saptamani, cu o medie de 7 nopti, iar bugetul mediu alocat este de 750 lei de persoana. Destinatiile preferate de romani sunt zona Transilvaniei, Bran-Moieciu, Valea Prahovei, Sovata, Baile Felix, Bucovina, Maramures si statiunile de pe litoralul romanesc.

  Pentru o vacanta in strainatate, romanii care au raspuns studiului sunt dispusi sa plateasca intre 1.000 si 3.000 lei de persoana, in functie de destinatie si serviciile oferite.

  Conform studiului, peste 70% dintre romanii cu acces la internet se documenteaza online inainte de a-si alege destinatia de vacanta si hotelul unde se vor caza, desi inca sunt reticenti la a face rezervari si plati online. Doar 28% aleg sa finalizeze rezervarea online, in timp ce 39% prefera sa faca rezervarea telefonic.

  Cei mai multi romani (68%) au declarat ca au incredere in site-urile de rezervari online si ca folosesc aceste portaluri pentru a citi detalii si recenzii despre unitatea de cazare. Inainte de a-si face o rezervare, 30% dintre romani acceseaza 4-5 site-uri, 11% — peste 10 site-uri si doar 3% acceseaza un singur site.

  HotelGuru.ro este un portal de rezervari online care are listate 1700 de unitati de cazare romanesti din totalul celor peste 13.000 de unitati de cazare din Europa de Est afisate pe site. HotelGuru.ro este parte a grupului Szallas.hu din Ungaria, ce a generat rezervari de peste 25 de milioane de euro, in 2013, in Europa Centrala si de Est.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-22 :: Titlu: APIA: Rentierii agricoli isi pot incasa rentele numai dupa vizarea carnetelor specifice

  Rentierii agricoli pot intra in posesia rentei viagere aferenta anului 2013 dupa vizarea anuala a carnetului specific pana la data de 29 august 2014, informeaza, vineri, intr-un comunicat remis AGERPRES, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura /APIA/.

  Vizarea carnetelor de rentier agricol se face atat la Centrul APIA al Municipiului Bucuresti sau Centrul judetean APIA Ilfov, cat si in cadrul centrelor judetene al Agentiei.

  Potrivit sursei citate, pentru vizarea documentului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar/curator/tutore, in baza unei procuri autentice/curatela/hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. De asemenea, rentierul agricol trebuie sa prezinte urmatoarele documente: carnetul de rentier agricol, contractul de arendare, actul de identitate in original, document coordonate bancare (optional) si decizia de la comisia de expertiza medicala actualizata, pentru gradele de invaliditate I si II (daca decizia nu prevede ca dosarul este nerevizuibil), in original si in copie.

  Renta viagera agricola inceteaza la data decesului rentierului. In cazul decesului rentierului, renta datorata acestuia in anul 2013 poate fi incasata de catre mostenitorii sai, doar daca, pana la 31 august 2014, mostenitorii vor depune la oricare centru judetean al APIA, respectiv al municipiului Bucuresti, carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu), certificatul de deces (original si copie), actul de succesiune (certificat de mostenitor sau certificat de calitate de mostenitor, certificat de legatar, hotarare judecatoreasca de succesiune investita cu formula, definitiva si irevocabila" (original si copie), Buletinul de Identitate/Cartea de Identitate sau pasaportul mostenitorului (original si copie), imputernicire/declaratie notariala din care sa reiasa acordul celorlalti mostenitori privind solicitarea si incasarea rentei viagere agricole datorata rentierului (original), precum si un extras de cont pe numele solicitantului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-22 :: Titlu: Persoanele fizice vor putea comunica electronic cu ANAF in "Spatiul privat virtual"

  Persoanele fizice vor putea comunica electronic cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) cu privire la propria situatie fiscala, prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", oferit de sistemul informatic al Ministerului Finantelor Publice (MFP), precizeaza un comunicat al ANAF remis vineri AGERPRES.

  Serviciile de comunicare electronica puse la dispozitie de ANAF vor fi disponibile in mod gratuit, 24 de ore din 24.

  Prevederile referitoare la utilizarea serviciului se regasesc in proiectul de Ordin al ministrului Finantelor Publice privind procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre ANAF si persoanele fizice, publicat vineri, spre dezbatere publica, pe site-ul MFP.

  Dupa aprobare, ordinul va face parte din legislatia secundara necesara pentru punerea in aplicare a unora dintre prevederile OUG 40/ 2014, care stabilesc premisele comunicarii in format electronic intre contribuabil si autoritatile fiscale.

  "Mi-am propus sa promovam o noua abordare in relatia contribuabilului cu administratia fiscala, bazata pe flexibilitate si deschidere institutionala. Masurile incluse in proiectul de ordin contribuie la cresterea gradului de informatizare a activitatilor desfasurate de organele fiscale si incurajeaza contribuabilii sa depuna la ANAF documente prin mijloace electronice", a declarat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

  Intr-o prima etapa, serviciul "Spatiul privat virtual" va fi disponibil in sistem pilot incepand cu luna septembrie 2014 pana la sfarsitul anului, pentru un anumite documente si informatii destinate contribuabililor persoane fizice cu domiciliul fiscal in Bucuresti si in judetul Ilfov.

  Potrivit proiectului de act normativ, pentru a accesa "Spatiul privat virtual", persoanele fizice se vor putea identifica electronic prin certificate digitale calificate (eliberate de furnizorii de servicii de certificare acreditati in conditiile Legii nr. 455/ 2001) sau prin credentiale de tip nume / parola insotite de coduri de autentificare de unica folosinta OTP.

  Comunicarea electronica in Spatiul privat virtual se va face atat dinspre contribuabil catre ANAF, cat si dinspre organul fiscal catre contribuabil.

  Documente ce pot fi comunicate prin serviciul "Spatiul privat virtual" pentru perioada septembrie-decembrie, in care se va aplica proiectul pilot sunt cele emise de organul fiscal si comunicate contribuabilului, automat — decizii de impunere anuala aferente veniturilor realizate incepand cu anul 2013 si emise dupa data de 1 septembrie 2014, sau la cererea contribuabilului — "Situatia obligatiilor fiscale de plata", "Foaie de varsamant", "Situatia contributiilor de asigurari sociale declarate de catre angajatori", cat si documente emise de contribuabil si comunicate organului fiscal — cerere privind "Situatia obligatiilor fiscale de plata, cerere privind Foaie de varsamant", cerere privind "Situatia contributiilor de asigurari sociale declarate de catre angajatori".

  Incepand de anul viitor, proiectul pilot pentru Regiunea Bucuresti-Ilfov va fi dezvoltat la nivel national si se vor extinde categoriile documentelor si informatiilor comunicate spre si dinspre contribuabili. Persoanele fizice se vor putea identifica si cu alte tipuri de credentiale cum sunt telefonul mobil sau cardul de sanatate.

  Potrivit proiectului de ordin, categoriile de documente care privesc situatia fiscala proprie referitoare la impozitul pe venit al persoanei fizice, documentele ce pot face obiectul comunicarii prin "Spatiul privat virtual" sunt — declaratii fiscale intocmite de persoana fizica, potrivit legii, cereri adresate de persoana fizica organului fiscal pentru obtinerea unor informatii sau documente in legatura cu situatia fiscala personala: cerere de informatii despre contributiile de asigurari sociale declarate de angajatori, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislatiei fiscale, acte administrative fiscale, acte de executare si alte acte emise de organul fiscal in executarea legii, de exemplu decizii de impunere, notificari, somatii, documente sau acte emise de organul fiscal la cererea persoanei fizice, cum ar fi: certificatul de atestare fiscala, adeverinta de venit, registrul documentelor electronice comunicate in ultimii doi ani.

  Proiectul de act normativ stabileste o serie de reguli privind utilizarea "Spatiului privat virtual", in conditiile in care este asigurata securitatea datelor de identificare ale contribuabililor.

  De asemenea, potrivit proiectului de act normativ, ANAF va pune la dispozitia contribuabilului serviciul "Buletinul informativ fiscal", inclusiv in perioada de aplicare a proiectului pilot, prin intermediul caruia va oferi informatii publice cu caracter fiscal, in scopul indrumarii acestora in indeplinirea obligatiilor fiscale, respectiv: calendarul obligatiilor fiscale, noutati legislative, ghiduri fiscale, campanii...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 august 2014

  In data de 21 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 616/2014 - M. Of. 616/2014 [M. Of. 616 / 21 august 2014]
 • Monitorul Oficial 617/2014 - M. Of. 617/2014 [M. Of. 617 / 21 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4147 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0097 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3272 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0019 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5211 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0184 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6457 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0095 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2409 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-21 :: Titlu: "Rabla 2014": Sesiunea de depunere si validare a dosarelor pentru persoanele juridice si institutiilor publice, prelungita

  Administratia Fondului pentru Mediu /AFM/ a prelungit cu 30 de zile sesiunea de depunere si validare a dosarelor pentru persoanele juridice si institutiile publice in cadrul Programului "Rabla 2014", a anuntat, miercuri, institutia intr-un comunicat remis AGERPRES.

  Dosarele pot fi depuse pana la data de 30 septembrie 2014 la sediul AFM, iar persoanele juridice si institutiile publice interesate pot consulta Ghidul de finantare publicat pe site-ul institutiei in care sunt prevazute atat conditiile de eligibilitate, cat si documentatia necesara pentru inscrierea in program.

  Prin Programul "Rabla" din acest an, AFM a emis 3.000 de tichete pentru persoanele juridice si institutiile publice.

  In cele patru etape anterioare de evaluare si validare a dosarelor depuse de persoanele juridice si institutiile publice au fost analizate in total 998 dosare, dintre care 388 de dosare au fost acceptate pentru 1.575 autovehicule, iar 610 dosare au fost respinse.

  Pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, se ofera posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 lei pentru: achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6, achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100g/km, precum si achizitionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

  Potrivit AFM, la achizitionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe langa prima de casare, o reducere in cuantum de maximum 1.000 lei, rezultata prin cumulul a cel mult doua eco-bonusuri.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-21 :: Titlu: BNR: Peste un miliard de lei, sume refuzate la plata de banci in iulie 2014, dublu fata de luna precedenta

  Valoarea sumelor refuzate la plata de bancile comerciale s-a dublat in iulie fata de iunie 2014 si a ajuns la 1,05 miliarde de lei luna trecuta, fata de 510,8 milioane de lei in iunie, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a Romaniei.

  Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plata in a saptea luna din acest an a provenit tot din platile cu bilete la ordin, care au insumat peste un miliard de lei, fata de 489,55 milioane de lei in luna anterioara (+109,5%).

  Potrivit datelor BNR, si cecurile refuzate la plata in iulie au insumat mai mult decat in iunie, insa cresterea a fost mult mai mica, 8,9%, de la putin peste 21 de milioane de lei, la peste 23 de milioane de lei.

  In urma cu un an, in august 2013, valoarea platilor efectuate cu instrumente de debit refuzate de banci a fost de 977,57 milioane de lei, dupa ce cu o luna inainte depasise un miliard de lei. Un an mai tarziu, potrivit datelor BNR, valoarea refuzurilor la plata revine, asadar, peste pragul de un miliard de lei.

  Ca numar, incidentele de plata au crescut, insa, mult mai putin decat suma, la 10.073 in iulie, fata de 9.592 in iunie.

  Raportat la august 2013, numarul incidentelor de plata ramane, insa, mai scazut. In urma cu un an, acesta se ridica la 11.676.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4244 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0089 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3291 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0069 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5395 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0086 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6552 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0064 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.241 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 august 2014

  In data de 20 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 614/2014 - M. Of. 614/2014 [M. Of. 614 / 20 august 2014]
 • Monitorul Oficial 615/2014 - M. Of. 615/2014 [M. Of. 615 / 20 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-20 :: Titlu: Piata neagra a tigaretelor a ajuns la un maxim al ultimilor trei ani - 17% (studiu)

  Piata neagra a tigaretelor a crescut accelerat in iulie 2014 si a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, situandu-se la 17%, fata de 16,1% in luna mai si circa 14% la finele anului trecut, conform datelor companiei de cercetare Novel Research.

  'Regiunea Nord-Est continua sa fie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, cu toate ca aceasta zona a tarii este singura in care piata neagra s-a aflat in scadere in luna iulie (cu 7,8 puncte procentuale, pana la 34%). Cresteri semnificative se inregistreaza in Bucuresti (plus 3,1 puncte procentuale, pana la 15,8%) si in Vest (plus 3 puncte procentuale pana la 26,1%). Din punct de vedere al provenientei, conform timbrului aplicat pe pachet, produsele 'Cheap Whites' continua sa detina cea mai mare pondere din piata neagra, aflandu-se in crestere fata de luna mai (plus 11,2 puncte procentuale pana la 50,6%.). Produsele cu timbru de Ucraina si Moldova continua sa detina ponderi importante (16,4%, respectiv 20,8%), desi se afla in scadere fata de luna mai', a declarat Marian Marcu, directorul companiei de cercetare Novel Research, intr-un comunicat remis marti AGERPRES.

  Potrivit Gildei Lazar, director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria, rezultatele studiului Novel confirma faptul ca ignorarea prevederilor directivei privind taxarea la tutun, prin indexarea arbitrara a cursului de schimb la care se plateste acciza, nu a adus bani mai multi, ci pierderi la bugetul de stat

  'Ignorarea prevederilor directivei privind taxarea la tutun, prin indexarea arbitrara a cursului de schimb la care se plateste acciza, nu a adus bani mai multi, ci pierderi la bugetul de stat. ?i aceasta, intr-un an electoral. Dat fiind ritmul accelerat de crestere a pietei negre, autoritatile competente in combaterea contrabandei sunt nevoite sa depuna eforturi suplimentare, pentru reducerea comertului ilegal cu tigarete, eforturi sprijinite si de companiile de tutun', a precizat Gilda Lazar.

  In perioada mai-iulie s-a desfasurat in nord-estul tarii, regiunea cea mai afectata de piata neagra, o campanie publica sustinuta de Directia Generala a Vamilor si Politia de Frontiera, cu sprijinul JTI. Mesajul campaniei a fost transmis in sase judete din nord-est prin media si materiale informative, iar in cele mai aglomerate piete din Suceava si Piatra-Neamt au fost organizate actiuni de constientizare, cu implicarea directa a cetatenilor. In acelasi timp, autoritatile vamale din Romania si Moldova au declansat operatiuni speciale comune pe frontiera. Ca urmare, regiunea nord-est a fost singura in care s-a inregistrat o scadere importanta a pietei negre in aceasta perioada, comparativ cu restul regiunilor tarii, unde au fost notate cresteri, a mentionat Gilda Lazar.

  'Este vorba despre o crestere a contrabandei cu tigarete in luna iulie de aproape un punct procentual, comparativ cu luna mai, cea mai importanta inregistrata in perioada ianuarie — iulie 2014. Datele companiei de cercetare Novel arata, de altfel, si alte recorduri in ce priveste piata neagra: cel mai ridicat nivel din martie 2011 si o crestere continua timp de mai mult de o jumatate de an. Toate acestea in conditiile in care autoritatile competente au depus eforturi sustinute pentru combaterea comertului ilegal cu tigarete', a declarat Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-20 :: Titlu: Rovana Plumb: Guvernul a aprobat proiectele de lege privind amnistia fiscala in cazul pensionarilor si al mamelor

  Guvernul a adoptat proiectele de lege privind amnistia fiscala in cazul pensionarilor si al mamelor care au beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului, ajunsi in situatia de debitori nu din culpa lor, a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb, marti, la Palatul Victoria.

  Proiectul de lege care prevede scutirea de la plata a debitelor revenite din pensii se adreseaza "tuturor categoriilor de pensionari aflati in sistemul de pensii pana la data intrarii in vigoare a legii", a precizat Rovana Plumb.

  "De asemenea, prevede scutirea la plata debitelor pentru toti pensionarii, cu exceptia debitelor constituite din culpa exclusiva a pensionarilor. Adica prin depunere de declaratii false sau documente false. Casa de pensii are rolul de a verifica toate aceste dosare. Pana in prezent sunt 30.000 de persoane, pensionari aflati in aceasta situatie, pentru care s-au constituit debite in cuantum de 65 de milioane de lei. Mentionez faptul ca niciunul din aceste debite nu afecteaza bugetul de asigurari sociale pe anul 2014", a declarat ministrul Muncii.

  Rovana Plumb a afirmat ca al doilea proiect de lege aprobat de Guvern si transmis Parlamentului spre dezbatere si adoptare vizeaza amnistia fiscala a mamicilor pentru care s-au constituit debite deoarece in perioada in care au stat acasa pentru ingrijirea copiilor si au primit indemnizatia pentru cresterea acestora au obtinut si venituri suplimentare pe care le-au declarat la administratiile fiscale.

  "Este vorba despre aproape 12.500 de mamici pentru care s-au constituit debite de 15 milioane de lei. Toate aceste mamici vor fi amnistiate fiscal sau scutite de la plata debitelor. Nu vr fi scutite de la plata debitelor toate acele persoane pentru care debitul constituit a fost din culpa exclusiva a acestora. Repet, Guvernul a trimis spre aprobare Parlamentului proiecte de legi care prevad amnistie fiscala. Adica toate debitele pe care un pensionar sau o mamica sau un tatic le are de transmis, de platit catre bugetul de stat sau bugetul asigurarilor sociale, toate acestea care nu sunt din culpa lor vor fi scutite de la plata", a mai declarat ministrul muncii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4333 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0029 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3222 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0089 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5309 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0116 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6616 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0024 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2413 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 august 2014

  In data de 19 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 612/2014 - M. Of. 612/2014 [M. Of. 612 / 19 august 2014]
 • Monitorul Oficial 613/2014 - M. Of. 613/2014 [M. Of. 613 / 19 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-19 :: Titlu: Ordin 64/2014 Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clientii finali

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 544/2014 a fost publicat Ordinul nr. 64/2014 pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clientii finali.

  Furnizorii de energie electrica, operatorii de retea, operatorul de transport si de sistem si clientii finali de energie electrica vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin, iar entitatile organizatorice din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei urmaresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

  Pe piata cu amanuntul de energie electrica, clientii finali cumpara energie electrica pentru consumul propriu si, daca este cazul, pentru consumul clientilor finali racordati la locurile lor de consum.
  Participantii la piata cu amanuntul de energie electrica sunt furnizorii, clientii finali, operatorii de retea.

  In functie de domeniul de utilizare a energiei electrice consumate, clientii finali se impart in doua categorii:
  a) clienti casnici;
  b) clienti finali noncasnici.

  Furnizarea energiei electrice catre clientul final se realizeaza in temeiul unui contract de furnizare, daca pentru locul de consum respectiv exista contract/contracte de retea incheiat/incheiate de catre furnizor sau de catre clientul final, conform reglementarilor in vigoare, cu exceptia situatiilor reglementate in mod distinct de catre ANRE.
  Contractul de furnizare se incheie, de regula, pentru un loc de consum. In cazurile in care clientul final are mai multe locuri de consum pentru care furnizorul este acelasi, se poate incheia un singur contract de furnizare pentru toate sau o parte dintre locurile de consum care au acelasi beneficiar si acelasi furnizor, conform intelegerii partilor contractante. Contractul contine anexele specifice fiecarui loc de consum, iar la includerea sau excluderea unui loc de consum din contract, modificarea se face prin act aditional.

  Textul integral al Ordinului: Ordin 64/2014 Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clientii finali
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2014-08-19 :: Titlu: Mugur Isarescu vrea o lege privind aderarea la euro in 2019, pentru a contracara ciclurile electorale

  Guvernatorul Mugur Isarescu considera ca Romania indeplineste toate criteriile de aderare la euro, dar tinta convenita politic, de 1 ianuarie 2019, ar trebui cuprinsa intr-o lege adoptata de Parlament, dupa alegerile prezidentiale, pentru ca ciclurile electorale sa nu afecteze reformele necesare, relateaza Mediafax.

  Prezent la prima editie a Conferintei Stiintifice Anuale a Economistilor Romani din Mediul Academic din Strainatate (ERMAS 2014), guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ca problema adoptarii euro nu este "daca va avea loc, ci cand".

  "Eu sunt un sustinator convins al acestor doua proiecte majore, adoptarea euro si aderarea la Uniunea Bancara. Problema este nu daca, ci cand se vor realiza, ceea ce conteaza este alegerea cu intelepciune a momentului potrivit pentru efectuarea celor doi pasi importanti pe drumul integrarii europene. (...) In prezent, Romania indeplineste toate criteriile de la Maastricht de adoptare a euro, inclusiv rata medie anuala a inflatiei. Romania, singura, a fost cea care, printr-un fericit consens politic intre Guvern si Presedintie, a stabilit verbal data de 1 ianuarie 2019 ca tinta ca adoptare a euro", a spus Isarescu.

  Isarescu vede necesar un angajament mai ferm privind tinta de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2019, obiectiv strategic, care sa fie cuprins intr-o lege adoptata in Parlament.

  "Tinta de adoptare a euro, 2019, este inca verbala. Credem ca ar fi bine sa fie cel putin sub forma unei strategii adoptate de toate partidele politice, ca in anul 2000, pentru ca intrarea in UE era un angajament. Te antrenezi pe un drum, ciclul electoral nu ar trebui sa te abata de la drumul respectiv, indiferent de alegeri. Pana in 2019 ai cateva alegeri, in 2016 alegeri parlamentare. Eu nu pot sa spun acum dupa alegerile prezidentiale care va fi maniera in care angajamentul verbal intre Palatele Victoria si Cotroceni pentru 2019 se va materializa. Cel mai bine ar fi sa avem o lege in Parlament, cu discutii despre ce inseamna adoptarea euro, obiectiv strategic, si partidele parlamentare sa se angajeze", a spus guvernatorul BNR.

  Acesta a sublinat ca daca legea respectiva va fi adoptata de Parlament anul viitor, in ianuarie sau februarie, si se mentine data de 1 ianuarie 2019 ca tinta pentru adoptarea euro, atunci la 1 ianuarie 2017 Romania va intra in ERM II - mecanismul ratei de schimb, "cu flexibiliatea cursului de schimb, ceea ce inseamna ca nu va fi un curs fix, ci unul cu anumite fluctuatii".

  Isarescu a mentionat ca existenta unei date tinta pentru intrarea in zona euro este binevenita, stabilirea ei la orizontul anului 2019 trebuind sa fie insotita de asigurarea unei pregatiri adecvate a economiei pentru momentul adoptarii monedei unice.

  "Realizarea unui consens politic pe un subiect national este o sansa care nu trebuie irosita. Un astfel de obiectiv fezabil constituie o ancora, un catalizator pentru reformele structurale necesare. Chiar daca tinta pare foarte ambitioasa, decat sa deraiem in lipsa unui obiectiv clar si sa nu avem un stimulent pentru reforme, mai bine ne ambitionam. Sa nu pierdem din vedere ca avem un drum lung de parcurs, va fi nevoie de un calendar detaliat al pasilor de urmat si de eforturi considerabile de recupare a unor decalaje din sfera convergentei reale. Perioada de cinci ani pana la data tinta de adoptare a euro este un interval rezonabil, astfel incat economia romaneasca sa poata face fata", a subliniat guvernatorul BNR.

  Prima editie a Conferintei Stiintifice Anuale a Economistilor Romani din Mediul Academic din Strainatate (ERMAS 2014) se desfasoara in perioada 18 ? 22 august si este organizata de Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca.

  Participantii la acest eveniment stiintific sunt economisti romani, afiliati unor universitati sau institute de cercetare din strainatate, dar si din tara, care prezinta rezultatele cercetarilor pe care le-au desfasurat, in cadrul unor sesiuni de comunicari stiintifice.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2014-08-19 :: Titlu: Eurostat: Romania, deficit la balanta comerciala in crestere cu 100 de milioane de euro in primele cinci luni din 2014

  Romania a avut un deficit la balanta comerciala in crestere cu 100 de milioane de euro in primele 5 luni ale anului 2014 fata de aceeasi perioada a anului 2013, a informat, luni, Oficiul european de statistica Eurostat.

  Potrivit sursei citate, in ianuarie-mai 2014 Romania a avut exporturi de 21,3 miliarde de euro, fata de 19,7 miliarde de euro, anul trecut. Importurile au crescut, insa, ceva mai mult: 23,6 miliarde de euro in primele cinci luni ale anului 2014, fata de 21,9 miliarde de euro in aceeasi perioada din anul trecut.

  Astfel, deficitul la balanta comerciala a Romaniei creste cu 100 de milioane de euro: 2,3 miliarde de euro in ianuarie-mai 2014, fata de 2,2 miliarde de euro in primele cinci luni ale anului 2013.

  Spre comparatie, vecinii nostri unguri au exporturi mai mari decat importurile. In primele 5 luni ale anului 2014, Ungaria a inregistrat excedent comercial de 2,3 miliarde de euro, in scadere, totusi, cu 300 de milioane de euro fata de aceeasi perioada a anului precedent.

  In ianuarie-mai 2014, Ungaria a avut exporturi de 34,5 si importuri de 32,2 miliarde de euro, reliefand un nivel al schimburilor comerciale superior celui realizat de Romania.

  Cealalta vecina a Romaniei din UE, Bulgaria, a avut deficit comercial, insa mai redus decat al nostru: 1,9 miliarde de euro in primele 5 luni ale anului 2014, in crestere cu 500 de milioane de euro fata de anul trecut. Schimburile comerciale ale Bulgariei sunt insa la un nivel redus fata de cele ale Romaniei: exporturi de 8,4 miliarde de euro si importuri de 10,3 miliarde de euro.

  Principalul partener comercial al Romaniei, Germania, are cel mai mare plus la balanta comerciala dintre statele UE: 84 de miliarde de euro in primele cinci luni ale anului 2014, in crestere cu 2,9 miliarde de euro fata de perioada similara a anului trecut. In ianuarie-mai 2014 Germania a avut exporturi de 465,2 miliarde de euro si importuri de 381,2 miliarde de euro.

  Al doilea mare partener comercial al Romaniei, Italia, a avut in primele cinci luni ale anului 2014 un execedent la balanta comerciala de 14,1 miliarde de euro, in crestere cu 5,9 miliarde de euro fata de perioada similara din 2013. In ianuarie-mai 2014, Italia a avut exporturi de 163,3 miliarde de euro si importuri de 149,2 miliarde de euro.

  Franta, insa, a fost pe deficit comercial in primele 5 luni ale anului 2014: 30,4 miliarde de euro, intr-o usoara imbunatatire, cu 2,5 miliarde de euro fata de perioada similiara din 2013. In perioada ianuarie-mai 2014, Franta a avut exporturi de 180,9 miliarde de euro si importuri de 211,3 miliarde de euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-19 :: Titlu: IGPR: Actiune preventiva pentru reducerea accidentelor de circulatie

  Politia Romana desfasoara, in perioada 18-24 august, la nivel national, o actiune preventiva pentru reducerea numarului de accidente rutiere produse pe fondul nerespectarii vitezei, actiune ce se inscrie in calendarul campaniei "SPEED" al politiilor rutiere europene TISPOL.

  Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) remis luni AGERPRES, politistii rutieri vor folosi toate echipamentele de supraveghere video a traficului rutier si de masurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotare, amplasate in sistem cascada, pentru depistarea in trafic a soferilor care nu respecta regimul legal de viteza si sanctionarea acestora.

  Actiunea este circumscrisa calendarului de activitati al politiilor rutiere europene TISPOL pentru anul 2014, in baza caruia se desfasoara campania preventiva "SPEED", pe teritoriul statelor membre.

  Politia Romana recomanda conducatorilor auto sa circule cu prudenta, cu viteza adaptata carosabilului umed si sa acorde o atentie sporita pietonilor.

  Depasirea limitelor legale de viteza si viteza neadaptata la conditiile de trafic reprezinta unele dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice, potrivit sursei citate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-19 :: Titlu: Biserica Ortodoxa solicita amanarea intrarii in vigoare a Legii privind cimitirele

  Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), reunit luni in sedinta de lucru, solicita Guvernului si Parlamentului Romaniei sa amane intrarea in vigoare a Legii nr. 102/ 2014 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare, un act normativ pe care il considera "deficitar si ambiguu".

  "Sfantul Sinod a luat act cu ingrijorare de adoptarea Legii nr. 102/ 2014 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare, act normativ deficitar si ambiguu in multe privinte, avand ca principala motivatie crearea cadrului legislativ pentru infiintarea de cimitire private, de catre operatori economici, dar care nu reglementeaza corespunzator problemele generate prin noutatile aduse. De aceea, Sfantul Sinod solicita Guvernului si Parlamentului Romaniei sa amane intrarea in vigoare a acestei legi in vederea modificarii si completarii acestui act normativ", precizeaza Biroul de presa al Patriarhiei Romane, intr-un comunicat transmis luni AGERPRES.

  Presedintele Traian Basescu a semnat la inceputul lunii trecute decretul de promulgare a Legii privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare.

  Conform expunerii de motive, legea are ca scop reglementarea unitara si transparenta a activitatilor de infiintare, functionare si inchidere a cimitirelor, precum si a serviciilor funerare.

  Initiatorii au motivat necesitatea legii prin faptul ca majoritatea reglementarilor romanesti in domeniu erau 'depasite' si nu mai corespundeau conditiilor actuale si normelor europene.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-19 :: Titlu: Balanta comerciala a UE a devenit negativa in prima jumatate a acestui an

  Uniunea Europeana a inregistrat, in prima jumatate a acestui an, un deficit al balantei comerciale de 900 milioane de euro, comparativ cu un excedent de 31,3 miliarde de euro in perioada similara a anului trecut, in conditiile in care exporturile au scazut mai rapid decat importurile, potrivit unei estimari preliminare publicata luni de Oficiul european de statistica Eurostat.

  In perioada ianuarie-iunie 2014, exporturile UE s-au situat la 831,1 miliarde de euro, in scadere cu 5% fata de 871,7 miliarde euro in primul semestru al anului trecut, in timp ce importurile UE au scazut cu doar 1% in ritm anual, pana la 832 miliarde de euro.

  In ceea ce priveste Romania, datele Eurostat arata ca in primul semestru exporturile au crescut cu 8% in ritm anual, pana la 21,3 miliarde de euro, o crestere procentuala similara fiind insa inregistrata si in cazul importurilor pana la 23,6 miliarde de euro. In aceste conditii, deficitul balantei comerciale a Romaniei a crescut usor la 2,3 miliarde de euro in primul semestru al acestui an comparativ cu 2,2 miliarde de euro in primul semestru al anului trecut.

  Potrivit datelor Institutului National de Statistica, deficitul comercial FOB — CIF al Romaniei a fost, in primele sase luni din 2014, de 12,619 miliarde lei (2,83 miliarde de euro), mai mare cu 1,48 miliarde de lei (298 milioane de euro) fata de cel inregistrat in semestrul I din anul anterior.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4362 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3133 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0021 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5425 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0102 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.664 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0026 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2419 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 august 2014

  In data de 18 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 610/2014 - M. Of. 610/2014 [M. Of. 610 / 18 august 2014]
 • Monitorul Oficial 611/2014 - M. Of. 611/2014 [M. Of. 611 / 18 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-17 :: Titlu: IGPR: Politia a aplicat, vineri, peste 8.700 de sanctiuni contraventionale

  Politia Romana a aplicat vineri peste 8.700 de de sanctiuni contraventionale in prima zi a minivacantei de Sfanta Maria, informeaza un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) transmis AGERPRES.

  Politistii au constatat peste 460 de infractiuni, au prins peste 250 de banuiti de infractiuni si au aplicat peste 8.700 de sanctiuni contraventionale.

  Peste 12.200 de agenti de politie, dintre care 8.187 de la structurile de ordine publica, 1.895 de la rutiera, 802 de la investigatii criminale, 657 de la Politia Transporturi, 205 de la investigarea fraudelor, 114 de la structurile de arme, explozivi si substante periculoase, au constatat 461 de infractiuni, dintre care 260 in flagrant delict.

  Dintre acestea, 183 au fost la regimul circulatiei (80 pentru alcool si 56 pentru conducere fara permis), 200 au fost de natura judiciara si 35 de natura economico-financiara.

  De comiterea acestor fapte sunt banuite 252 de persoane, dintre care 9 au fost retinute si 4 au fost arestate.

  A fost identificat un autoturism ce figura ca fiind furat si au fost confiscate 12 arme, 3 letale si 9 neletale, precum si 175 de bucati de munitie.

  Politistii au aplicat 8.758 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 2.107.468 de lei. Ca masuri complementare, politistii au confiscat bunuri in valoare de 149.526 de lei.

  Politistii au intervenit si au aplicat 1.978 de sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea si linistea publica prevazute de Legea 61/ 1991, 271 de sanctiuni prevazute de Legea 12/ 1990 pentru protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicit si 15 la Legea nr. 38 /2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere.

  Cele mai multe sanctiuni, 6.162, au fost aplicate de politisti pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/ 2002 privind circulatia pe drumurile publice.

  Dintre acestea, 74 au fost aplicate pentru consum de alcool la volan, 2.617 pentru depasirea vitezei legale, 82 pentru depasire neregulamentara, 23 pentru neacordare de prioritate autoturismelor si 23 pentru neacordare de prioritate pietonilor.

  Totodata, au fost retinute 354 de permise de conducere, 104 pentru alcool si 112 pentru viteza, fiind retrase 96 de certificate de inmatriculare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-17 :: Titlu: OUG 48/2014 aduce modificari privind institutia Avocatul Poporului

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 485/2014 a fost publicata OUG 48/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

  Institutia Avocatul Poporului, prin Domeniul privind prevenirea torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante in locurile de detentie, denumit in continuare Domeniul privind prevenirea torturii in locurile de detentie, indeplineste atributiile specifice de Mecanism national de prevenire a torturii in locurile de detentie, in sensul Protocolului optional, adoptat la New York la 18 decembrie 2002, la Conventia impotriva torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptata la New York la 10 decembrie 1984, ratificat prin Legea nr. 109/2009, denumit in continuare Protocol optional.

  Autoritatile publice sunt obligate sa comunice sau, dupa caz, sa puna la dispozitia institutiei Avocatul Poporului, in conditiile legii, informatiile, documentele sau actele pe care le detin in legatura cu petitiile care au fost adresate institutiei Avocatul Poporului, precum si cele referitoare la sesizarile din oficiu si la vizitele anuntate sau inopinate pe care aceasta le efectueaza pentru indeplinirea atributiilor specifice Mecanismului national de prevenire a torturii in locurile de detentie, acordandu-i sprijin pentru exercitarea atributiilor sale.

  Avocatul Poporului si adjunctii acestuia au acces, in conditiile legii, la informatiile clasificate detinute de autoritatile publice, in masura in care le considera necesare pentru solutionarea petitiilor care le-au fost adresate, precum si a sesizarilor din oficiu si vizitelor anuntate sau inopinate pe care le efectueaza pentru indeplinirea atributiilor specifice Mecanismului national de prevenire a torturii in locurile de detentie.

  Textul integral al modificarilor: OUG 48/2014 aduce modificari privind institutia Avocatul Poporului
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-16 :: Titlu: Ordinul 110/2014 aduce modificari privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 543/2014 a fost publicat Ordinul nr. 110/2014 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului administratiei si internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere.

  Examinarea se efectueaza de catre serviciul public comunitar pe a carui raza de competenta teritoriala:
  a) candidatul isi are domiciliul sau resendinta; ori
  se afla institutia de invatamant, in cazul persoanelor aflate la studii in Romania.

  Pentru stabilirea competentei potrivit alin. (1), candidatul trebuie sa declare pe propria raspundere ca:
  a) locuieste in mod obisnuit cel putin 185 de zile din fiecare an calendaristic la o adresa de pe raza de competenta a serviciului public comunitar datorita unor legaturi personale sau profesionale ori altor legaturi stranse cu adresa respectiva; sau
  b) revine periodic la o adresa de pe raza de competenta a serviciului public comunitar datorita unor legaturi personale cu adresa respectiva, desi locuieste alternativ in locuri diferite, situate in doua sau mai multe state membre, intrucat legaturile sale profesionale sunt intr-un loc diferit de cel al legaturilor personale; sau
  c) locuieste la o adresa de pe raza de competenta a serviciului public comunitar pentru indeplinirea unei activitati sau misiuni pe o durata determinata in Romania, desi locuieste alternativ si in alte locuri diferite, situate in doua sau mai multe state membre; sau
  d) se afla la studii in Romania de cel putin 6 luni, precizand institutia de invatamant care se afla pe raza de competenta teritoriala a serviciului public comunitar si adresa unde locuieste, in cazul candidatilor aflati la studii in Romania.

  Dovada domiciliului sau a resedintei in Romania se face cu documente aflate in termen de valabilitate, dupa cum urmeaza:
  a) pentru cetatenii romani, cu actul de identitate;
  b) pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European si pentru cetatenii Confederatiei Elvetiene, precum si pentru membrii de familie ai acestora care nu sunt cetateni ai statelor respective, cu documentul eliberat in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si a cetatenilor Confederatiei Elvetiene, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care atesta, la momentul inregistrarii in aplicatia informatica de examinare, dreptul de rezidenta legala pe teritoriul Romaniei;
  c) pentru straini, cu documentul care atesta, la momentul inregistrarii in aplicatia informatica de examinare, dreptul de sedere legala pe teritoriul Romaniei.

  Dovada studiilor in Romania se face cu urmatoarele documente:
  a) pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European si pentru cetatenii Confederatiei Elvetiene, precum si pentru membrii de familie ai acestora care nu sunt cetateni ai statelor respective, cu documentul eliberat in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/2005, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aflat in termen de valabilitate, care atesta, la momentul inregistrarii in aplicatia informatica de examinare, dreptul de rezidenta legala pe teritoriul Romaniei, precum si cu documentele emise de institutia/institutiile de invatamant, acreditata/acreditate in conditiile legii, care sa ateste ca urmeaza studii in Romania de cel putin 6 luni;
  b) pentru straini, cu documentul care atesta, la momentul inregistrarii in aplicatia informatica de examinare, dreptul de sedere legala pe teritoriul Romaniei, aflat in termen de valabilitate, precum si cu documentele emise de institutia/institutiile de invatamant, acreditata/acreditate in conditiile legii, care sa ateste ca acestia urmeaza studii in Romania de cel putin 6 luni.

  Taxele si tarifele aferente obtinerii permisului de conducere se pot incasa si la ghiseele serviciilor publice comunitare competente sa efectueze examinarea candidatilor, in conditiile stabilite prin ordin al prefectului.

  Textul integral al modificarilor: Ordinul 110/2014 aduce modificari privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-08-15 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 390 din 2 iulie 2014 obiectie de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.38 alin.(1) si art.42 din Legea privind parteneriatul public-privat

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 532/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 390 din 2 iulie 2014 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.38 alin.(1) si art.42 din Legea privind parteneriatul public-privat.

  In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate, autorii acesteia sustin ca art.38 din legea criticata nu defineste si nici nu stabileste criterii pentru aprecierea *motivelor exceptionale legate de interesul national sau local*, prin invocarea carora partenerul public poate modifica unilateral sau rezilia contractul de parteneriat public-privat. In aceste conditii, avand in vedere ca textul nu este suficient de clar si precis, se apreciaza ca sunt incalcate prevederile art.1 alin.(5) din Constitutie.

  In privinta art.42 din legea criticata, se arata ca acesta, in conditiile in care reglementeaza posibilitatea inlocuirii partenerului privat fara organizarea unei noi proceduri de atribuire, nu prevede si conditii clare in care se ia aceasta masura, lasand ca stabilirea acestora sa fie realizata in documentatia de atribuire sau in contract. Or, atat timp cat art.72 si 73 din Directiva 2014/24/UE, precum si *Comunicarea interpretativa a Comisiei privind aplicarea dreptului comunitar in domeniul contractelor de achizitii publice si al concesiunilor in cazul parteneriatelor public-privat institutionalizate*, prevad modalitatea prin care contractele de achizitii publice, inclusiv cele din parteneriat public-privat, pot fi modificate fara a mai fi necesara o noua procedura de achizitii publice, este necesar ca si norma nationala sa preia o atare solutie legislativa pentru a se respecta directiva mentionata, precum si obligatiile rezultate ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana. Or, avand in vedere ca art.38 si 42 nu transpun in mod fidel aceste reglementari, se constata incalcarea art.20 si art.148 din Constitutie.

  De asemenea, se apreciaza ca, in lipsa detalierii conditiilor in care se pot lua masuri de modificare unilaterala, reziliere a contractului de parteneriat public-privat sau de inlocuire a partenerului privat fara organizarea unei noi proceduri de atribuire, se incalca prevederile constitutionale ale art.31 si art.45

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis, in parte, obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca dispozitiile art.38 alin.(1) din Legea privind parteneriatul public-privat sunt neconstitutionale.

  Textul integral al Deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale nr. 390 din 2 iulie 2014 obiectie de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.38 alin.(1) si art.42 din Legea privind parteneriatul public-privat
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-14 :: Titlu: Din 44 milioane de carduri emise, doar 10,6 milioane sunt active; retragerile de numerar domina tranzactiile cu cardul

  Numarul de carduri emise in Romania a crescut cu aproape trei milioane in ultimul an, la 44 de milioane la finalul trimestrului doi din acest an, dar, dintre acestea, doar 10,6 milioane sunt active, reiese din datele publicate joi de Banca Nationala a Romaniei.

  In plus, retragerile de numerar continua sa domine tranzactiile cu cardul in Romania in trimestrul doi din acest an, atat ca numar de operatiuni (58,4 milioane de tranzactii la ATM si 45,96 milioane de tranzactii la POS), cat mai ales ca valoare a tranzactiilor (30,2 miliarde de lei retrageri de la ATM si 5,64 miliarde de lei tranzactii la POS). Totusi, numarul de tranzactii la POS a crescut in ultimul an de la 39,19 milioane in trimestrul doi din 2013, la 45,96 milioane in trimestrul doi din acest an, in timp ce numarul de retrageri de la ATM a ramas oarecum constant.

  Numarul de ATM-uri a scazut in ultimul an, de la 10.844 la finalul lunii iunie 2013 la 10.736 la 30 iunie 2014. In aceeasi perioada, insa, numarul de POS-uri a crescut, de la 126.965 in urma cu un an, la 127.684 in prezent.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-08-15 :: Titlu: Aproximativ 440 de propuneri de proiecte pentru dezvoltarea economiei sociale

  Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), a primit 436 cereri de finantare, cu o valoare totala a asistentei financiare nerambursabile solicitate de peste 2,3 miliarde de lei, in cadrul cererii de proiecte nr. 168 "Dezvoltarea economiei sociale”. Propunerile de proiecte au putut fi depuse in perioada 28 iulie - 11 august a.c. Alocarea financiara orientativa pentru aceasta cerere de propuneri de proiecte este de peste 877,6 milioane de lei (echivalentul in lei a 200 milioane euro).

  "Prin acest apel de proiecte pentru prima data contribuim efectiv la dezvoltarea comunitatilor locale, prin crearea de locuri de munca, in special pentru persoanele apartinand grupurilor vulnerabile in activitati care pot fi implicate in activitati economice facilitand accesul acestora la resursele si serviciile comunitatii. Este dovada ca Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane incepe sa imbunatateasca viata tuturor romanilor”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  In acelasi timp, odata cu lansarea acestui apel, Ministerul Fondurilor Europene si-a propus fluidizarea si eficientizarea procesului de evaluare, prin inceperea evaluarii cererilor de finantare in timpul derularii apelului. Primele 32 cereri de finantare au fost trimise in evaluare in data de 8 august 2014. Evaluarea tuturor propunerilor de proiecte depuse in cadrul acestui apel va fi finalizata pana la sfarsitul lunii septembrie a.c.

  Totodata, procesul de contractare va incepe inaintea finalizarii procesului de evaluare, in a doua jumatate a lunii august, pentru cererile de finantare care obtin un punctaj de peste 80 de puncte (cu conditia indeplinirii punctajelor minime la fiecare criteriu de evaluare).

  In cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte se incurajeaza infiintarea de noi grupuri si parteneriate functionale in economie intre cooperative, asociatii de intrajutorare, fundatii si asociatii, intreprinderi, agentii care vor infiinta structuri ale economiei sociale ce vor oferi noi servicii si noi oportunitati persoanelor cu dificultati in integrarea sau reintegrarea pe piata muncii in special din zonele rurale, vor facilita accesul la noi servicii sociale, de sanatate, educatie si vor contribui la valorificarea fortei de munca in special din zonele rurale prin cresterea oportunitatilor de ocupare pentru persoanele de etnie roma, pentru persoanele cu dizabilitati sau pentru alte grupuri vulnerabile expuse riscului de excluziune sociala.

  Categoriile de beneficiari (solicitanti si parteneri) eligibili in cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte sunt:

 • ONG-uri;
 • Cooperative;
 • Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice;
 • Furnizori de servicii sociale;
 • Furnizori de servicii de ocupare acreditati, publici si privati;
 • Intreprinderi implicate in economia sociala;
 • Autoritati ale administratiei publice locale (unitati administrativ-teritoriale).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-15 :: Titlu: Cursul valutar din 14 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 14 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4372 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0025 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3154 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0044 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5323 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0215 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6614 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0075 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2422 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-15 :: Titlu: Monitorul Oficial din 14 august 2014

  In data de 14 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 605/2014 - M. Of. 605/2014 [M. Of. 605 / 14 august 2014]
 • Monitorul Oficial 606/2014 - M. Of. 606/2014 [M. Of. 606 / 14 august 2014]
 • Monitorul Oficial 607/2014 - M. Of. 607/2014 [M. Of. 607 / 14 august 2014]
 • Monitorul Oficial 608/2014 - M. Of. 608/2014 [M. Of. 608 / 14 august 2014]
 • Monitorul Oficial 609/2014 - M. Of. 609/2014 [M. Of. 609 / 14 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-14 :: Titlu: INS: PIB a crescut cu 1,4% (serie ajustata sezonier), in T2 2014 fata de T2 2013; fata de T1 2014 economia a scazut cu 1%

  Produsul intern brut in trimestrul II din 2014 a fost, in termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul anterior (date ajustate sezonier) insa fata de trimestrul similar din anul trecut economia romaneasca a consemnat o crestere de 1,4% (serie ajustata sezonier), potrivit estimarilor "semnal" publicate, joi, de Institutul National de Statistica.

  Pe serie bruta, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,2% in T2 2014 fata de T2 2013.

  "In semestrul I 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4%, pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier", se mai arata in comunicatul citat.

  Potrivit INS, Produsul intern brut pentru trimestrul II 2014, in varianta provizorie, va fi publicat prin comunicat de presa, conform calendarului de pe site-ul INS, in data de 3 septembrie 2014.

  La inceputul lunii iulie, INS a revizuit in urcare datele referitoare la cresterea economica inregistrata de Romania in primele trei luni din acest an, de la 3,8% la 3,9%, comparativ cu perioada similara din 2013, precum si cele raportate la ultimul trimestru al anului trecut, de la ,1% la ,2%.

  La sfarsitul lunii mai a acestui an, Comisia Nationala de Prognoza a revizuit usor in sus prognoza privind cresterea economica a Romaniei in 2014 si 2015, la 2,5%, respectiv, 2,6%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-14 :: Titlu: Importurile de gaze au scazut cu aproximativ 61%, in primul semestru din 2014

  Romania a importat, in primul semestru al acestui an, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 310.000 tone echivalent petrol, cu 60,9% (482.100 tep) mai mica fata de cea din perioada similara din 2013, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.

  Productia interna de gaze naturale a totalizat, in perioada ianuarie — iunie, 4,34 tep, fiind cu 9.800 tep (0,2%) mai mare comparativ cu cea raportata in primele sase luni ale anului trecut.

  Rezervele dovedite de gaze naturale ale Romaniei se cifrau, la finele lui 2013, la 100 de miliarde metri cubi, nivel nemodificat fata de cel de la sfarsitul lui 2012, si au reprezentat ,1% din rezervele mondiale, conform datelor centralizate de British Petroleum.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-14 :: Titlu: Povestea primului supersonic romanesc spusa la Pausesti-Maglasi (Valcea)

  Valcea este numita de cunoscatori si NASA ("National Aeronautics and Space Administration" - n.r.) Romaniei pentru ca in judetul din Oltenia departe de problemele de zi cu zi, de framantarile sociale, politice, se intampla ceva. O mana de cercetatori, oameni care tac si nu prea vorbesc, lucreaza la proiecte spatiale. Mai mult, la nici zece kilometri de Ramnicu Valcea se lucreaza la primul supersonic romanesc. Este o realizare a inginerilor de la Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA).

  Povestea ARCA a incep ut in 1998. Atunci, cativa studenti de la Inginerie Aerospatiala, aflati la Sibiu, in apropierea casei memoriale Hermann Oberth (unul dintre parintii fondatori ai astronauticii — n.r.) si-au propus sa impulsioneze nivelul scazut al activitatii cercetarii aerospatiale din Romania. Printre ei se afla si Dumitru Popescu, presedintele ARCA, o asociatie privata, alta decat Agentia Spatiala Romana (ROSA). În 1999, ARCA a capatat statut juridic si a fost inregistrata ca asociatie non-guvernamentala.

  Sediul ARCA si atelierele sunt in comuna Pausesti-Maglasi, la zece kilometri de Ramnicu Valcea. Aici se construieste visul romanesc, visul primului avion supersonic realizat de ingineri romani, la noi in tara.

  "ARCA a aparut ca urmare a necesitatii de a crea si de a face lucruri bune, de a cerceta in mod aplicat si a ajunge sus, cat mai sus, pentru ca principalul scop este acela de a iesi in cosmos, de aici s-a plecat", explica Dumitru Popescu.

  Realizarile ARCA sunt deja cunoscute. Printre ele, Racheta DEMONSTRATOR 2 B, echipata cu primul motor din lume din materiale compozite, reutilizabil si care a fost lansata, cu succes, in 9 septembrie 2004 din Poligonul Fortelor Aeriene de la Capul Midia. A fost prima racheta 100% de origine romana si civila. Se mai poate mentiona sistemul Stabilo, care a executat doua misiuni pana in prezent, misiunea a doua avand loc la 12.000 de metri altitudine deasupra Marii Negre, in 2007. De asemenea, se poate aminti de Racheta Suborbitala HELEN 2, demonstrator tehnologic pentru Competitia Google Lunar X Prize.

  În fapt, principalul obiectiv al programului spatial al echipei de la ARCA este lansarea unei sonde lunare care sa transmita imagini de pe luna.

  "În concurs au ramas 20 de echipaje care au dreptul sa foloseasca doar 10% din finantari ca fiind finantari guvernamentale, 90% trebuind sa provina din fonduri private. ARCA este un concurent care, deocamdata, a folosit doar fonduri private, Guvernul Romaniei sau administratiile locale sau judetene neimplicandu-se in sustinerea financiara", precizeaza Popescu.

  Totodata, printre alte realizari ale ARCA poate fi amintita HAAS II, o racheta spatiala in trei trepte pentru competitia Lunar X Prize. Pentru transportul rachetei HASS II la altitudinea de lansare, ARCA a inceput constructia avionul supersonic de transport IAR 111 Excelsior. Este vorba despre primul avion supersonic romanesc si care va fi folosit si pentru dezvoltarea tehnologiilor spatiale pentru turismul spatial.

  În cazul avionului care se construieste in prezent la Ramnicu Valcea, a fost finalizat deja al doilea motor al supersonicului in proportie de 50%. Echipa va realiza patru agregate complete si 12 camere de ardere. Motorul Executor foloseste oxigen lichid ca oxidant si kerosen in rolul de carburant. Tractiunea motorului este de 23 de tone forta in vid si timpul maxim de functionare la zbor este de 190 secunde. Prin utilizarea pe scara larga a materialelor compozite si a aliajelor de duraluminiu, motorul Executor are greutatea de numai 210 kg, ceea ce ii confera un raport tractiune/greutate de 110, cel mai bun raport atins vreodata de un motor european. ARCA estimeaza atingerea unui raport si mai bun dupa incheierea testelor.

  "Executor este cel mai important program al ARCA de pana acum. Dupa incheierea testelor vom avea un produs de inalta tehnologie, o realizare de marca la nivel european si mondial. Ne mandrim cu faptul ca este un program realizat privat in Romania. Executor ne va permite abordarea zborurilor orbitale. Am tinut in mod special sa realizam absolut toate componentele motorului la ARCA. Nedepinzand de subcontractori, am scazut costurile si am crescut foarte mult viteza de executie. Mai mult, orice modificare necesara, in directia cresterii performantelor, va fi extrem de usor si rapid implementata", mai spune presedintele ARCA.

  Cea mai noua realizare a valcenilor de la ARCA a fost anuntata pe 13 februarie 2014, cand vehiculul aerian fara pilot, Air Strato, propulsat electric, a efectuat prima decolare. Aeronava a efectuat un zbor scurt pana la altitudinea de 25 de metri, apoi a aterizat. Air Strato a fost propulsat de patru motoare electrice. Au fost adaugate, suplimentar, doua motoare electrice cu scopul de a reduce distanta de decolare. Pentru testele pe pista dificila au fost instalate suspensii pe trenul de aterizare.

  "Aeronava a fost ec...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-14 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 411 din 3 iulie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 526/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 411 din 3 iulie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.8^2 alin.(3) teza finala din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorul acesteia sustine, ca, prin formularea sa, teza finala a art.8^2 alin.(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.79/2008 contravine dispozitiilor art.15 alin.(1) si art.23 alin.(12) din Constitutie, precum si prevederilor art.6 paragraful 2 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. In acest sens, arata ca textul de lege criticat nu tine cont de principiul legalitatii pedepsei, aplicabil si in materie contraventionala, principiu care a fost instituit ca o garantie a drepturilor si libertatilor. De asemenea, arata ca infractiunea este unicul temei al raspunderii penale in general si, prin analogie, se poate interpreta ca si in materie contraventionala este necesara atat existenta unei fapte prevazute de lege, cat si faptuitorul, fata de care opereaza acest principiu, ca garantie a libertatii persoanei. Principiul personalitatii raspunderii - atat in materie penala, cat si in materie contraventionala, care consacra regula conform careia obligatia de a avea o anumita conduita ce decurge dintr-o norma penala, cat si raspunderea care decurge din nesocotirea obligatiei au caracter personal, adica va raspunde numai acela care a nesocotit normele respective. Acest principiu pune in evidenta faptul ca pedeapsa va fi aplicata numai aceluia care a savarsit o infractiune sau a incalcat o norma imperativa.

  Autorul exceptiei de neconstitutionalitate arata ca, in actuala sa formulare, dispozitiile art.8^2 alin.(3) teza finala din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.79/2008 incalca principiile enuntate, garantate atat de Constitutie, cat si de Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, dand astfel nastere la abuzuri, in sensul ca stabilesc in sarcina unei/unor persoane sanctiuni, fara a tine seama de persoana faptuitorului/contravenientului. Astfel, se poate ajunge la situatia abuziva, precum cea din prezenta cauza, in care o persoana care detine calitatea de conducator la una dintre entitatile enumerate de art.1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.79/2008 de o scurta perioada de timp - o zi, o saptamana, o luna etc. - sa fie sanctionata pentru fapte constand in nerespectarea/incalcarea unor dispozitii legale savarsite de catre o alta persoana.

  In final, autorul exceptiei arata ca insusi legiuitorul a abrogat dispozitiile de lege criticate prin art.15 din Ordonanta Guvernului nr.26/2013, astfel ca, in prezent, sanctiunile sunt aplicate operatorului economic, iar nu conducatorului acestuia, ca persoana fizica.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Constantin Silviu Dinischiotu in Dosarul nr.29487/299/2013 al Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti si a constatat ca sintagma ?conducatorilor? cuprinsa in dispozitiile art.8^2 alin.(3) teza finala din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici este neconstitutionala.

  Textul integral al Deciziei: Decizia Curtii Constitutionale nr. 411 din 3 iulie 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-14 :: Titlu: DGV simplifica formalitatile vamale pentru expedierile prin serviciile de curierat rapid

  Continutul expedierilor prin firmele de curierat rapid va fi declarat in baza codului numeric personal /CNP/, printr-o declaratie simplificata, potrivit unui ordin al presedintelui ANAF, publicat in Monitorul Oficial in data de 4 august 2014.

  Ordinul vizeaza aprobarea normelor tehnice privind procedura de intocmire a formalitatilor vamale pentru trimiterile transportate prin serviciile de curierat rapid si are la baza prevederile regulamentelor Comisiei Europene.

  "Masurile prevazute au fost agreate si sustinute, in cadrul intalnirilor organizate la sediul Directiei Generale a Vamilor, de marii operatori economici care desfasoara servicii de curierat rapid si care vor utiliza formalitati vamale simplificate (declaratia vamala pentru curierat rapid). Noile prevederi au scopul de a simplifica fluxul de vamuire in procesul de declarare a coletelor neinsotite care sosesc/sunt expediate in/din Romania prin serviciile de curierat rapid autorizate in Romania", precizeaza un comunicat al Directiei Generale a Vamilor /DGV/ remis miercuri AGERPRES.

  Pentru persoanele fizice care utilizeaza serviciile de curierat rapid ale operatorilor economici autorizati, nu mai exista obligativitatea obtinerea numarului EORI, iar continutul trimiterilor va fi declarat in baza CNP, printr-o declaratie simplificata, mentioneaza DGV.

  Potrivit autoritatii vamale, implementarea ordinului mentionat anterior "a fost reiterata si de necesitatea limitarii la maxim a riscurilor identificate ca urmare a actiunilor comune derulate in cursul anul 2013 de Directia Nationala Anticoruptie din Romania si Centrul National Anticoruptie din Republica Moldova, in legatura cu persoanele care transportau colete spre si dinspre Republica Moldova".

  Coletele expediate de o persoana fizica dintr-o tara terta la o alta persoana fizica aflata pe teritoriul vamal al Romaniei, fara scop comercial, sunt scutite de taxe vamale daca valoarea acestora nu depaseste 45 euro, cu respectarea unor anumite conditii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-14 :: Titlu: Cursul valutar din 13 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 13 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4347 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0078 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3198 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0098 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5538 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0325 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6539 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0052 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2423 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-14 :: Titlu: Monitorul Oficial din 13 august 2014

  In data de 13 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 602/2014 - M. Of. 602/2014 [M. Of. 602 / 13 august 2014]
 • Monitorul Oficial 603/2014 - M. Of. 603/2014 [M. Of. 603 / 13 august 2014]
 • Monitorul Oficial 604/2014 - M. Of. 604/2014 [M. Of. 604 / 13 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-14 :: Titlu: Investitii straine directe de 1,2 miliarde de euro in S1 2014, cu 10,3% sub nivelul din S1 2013

  Investitiile straine directe in Romania au insumat aproape 1,2 miliarde de euro in prima jumatate a acestui an, cu 10,3% sub nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei transmis, miercuri, AGERPRES.

  "Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au totalizat 1,192 miliarde de euro (in scadere cu 10,3% fata de perioada ianuarie-iunie 2013), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au insumat 1,114 miliarde de euro, iar creditele intragrup 78 de milioane de euro", se precizeaza in comunicatul BNR.

  Scaderea investitiilor straine directe fata de perioada similara a anului trecut vine dupa cinci luni consecutive de crestere, cele mai mari rate de crestere inregistrandu-se in februarie (+35,6%, ianuarie — februarie 2014 fata de ianuarie—februarie 2013, si martie (+30,1% ianuarie — martie 2014 fata de ianuarie — martie 2013), potrivit datelor BNR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-13 :: Titlu: Numarul autoturismelor second-hand inmatriculate in Romania a scazut cu peste 7%, in primele sapte luni (DRPCIV)

  Inmatricularile de autoturisme second-hand in Romania au continuat sa scada, iar in primele sapte luni ale anului au fost consemnate 119.208 unitati, mai putine cu 7,23% comparativ cu aceeasi perioada din 2013, arata statistica Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

  Conform sursei citate, la nivelul lunii iulie a acestui an, s-au inmatriculat 20.575 de autoturisme rulate, in scadere cu 23,14% comparativ cu iulie 2013.

  In perioada ianuarie — iulie a acestui an, la DRPCIV au fost definitivate dosare de inmatriculare pentru 119.208 autoturisme second-hand, cu 7,23% sub nivelul primelor sapte luni din anul anterior, cand erau consemnate 128.504 inregistrari.

  Marca auto preferata a romanilor, cand vine vorba despre masini rulate, ramane Volkswagen, cu 33.479 unitati inmatriculate din ianuarie pana in iulie 2014 (+5,52% fata de anul trecut). Topul preferintelor continua cu Opel (21.541 unitati,—2,48%) si Ford (13.969 unitati,—7,98%).

  Pe de alta parte, Dacia se situeaza in a doua jumatate a clasamentului, cu 495 de exemplare second-hand inmatriculate, dar in crestere cu 55,17% fata de intervalul ianuarie — iulie 2013, cand se consemnasera 319 inregistrari.

  Cu peste 7.000 de unitati second-hand inregistrate de la inceputul anului la DRPCIV, marcile Audi si BMW se regasesc, de asemenea, in preferintele romanilor.

  La capitolul marci exclusiviste, statistica DRPCIV releva, in primele sapte luni din 2014, scaderi la majoritatea modelelor, dupa cum urmeaza: Cadillac (-35,29%, respectiv 11 unitati fata de 17), Chrysler (41 de unitati,—75,30%), Hummer, Lamborghini si Pontiac (cu—100%), Lada (9 unitati,—10%) si Jeep (54 de unitati,—75,68%).

  Pe acelasi segment, s-au inregistrat cresteri la marcile: Maserati (7 unitati, +133,33%), Ferrari (8 unitati, +14,29%), GWM, Lotus, Morgan si Lincoln (cu 100%).

  In ceea ce priveste situatia inmatricularilor de masini noi, statistica oficiala arata ca, la nivelul lunii iulie din 2014, s-a consemnat o crestere cu aproape 35%, comparativ cu acelasi interval din 2013, pana la 10.681 de unitati, in timp ce pe segmentul autoturismelor s-a consemnat un salt de peste 46%, iar Dacia a ramas in preferintele romanilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-13 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 436 din 8 iulie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin.(3) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 523/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 436 din 8 iulie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin.(3) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, se sustine ca prevederile legale mentionate sunt neconstitutionale, deoarece, in vederea participarii la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, se instituie pentru magistratul care si-a depus candidatura conditia ca sa nu fi fost niciodata sanctionat disciplinar. O astfel de conditie nu-si gaseste nicio justificare obiectiva si rezonabila care sa impuna un tratament discriminatoriu fata de alti magistrati care participa la promovarea pe functii de executie ori de conducere la tribunale sau curti de apel ori, dupa caz, la parchetele de pe langa acestea. De exemplu, potrivit art.44 alin.(1) din Legea nr.303/2004, pot participa la concursul de promovare la instante sau parchete imediat superioare judecatorii si procurorii care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani.
  Tot astfel, potrivit art.48 alin.(2) din aceeasi lege, pot participa la concursul pentru numirea in functiile de conducere din cadrul judecatoriilor, tribunalelor, curtilor de apel si parchetelor corespunzatoare judecatorii care, intre alte conditii, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani.
  Cu toate acestea, incalcand principiul nediscriminarii si egalitatii in fata legii, pentru promovarea in functia de judecator la instanta suprema legiuitorul a prevazut in aceeasi lege conditia ca magistratul in cauza sa nu fi fost niciodata sanctionat disciplinar. O asemenea cerinta diferita de promovare a judecatorilor si procurorilor constituie, in opinia autorului, o incalcare a dispozitiilor art.16 din Constitutie.

  In urma deliberarilor, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.52 alin.(3) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor ridicata de Silvia Tarna in Dosarul nr.1172/1/2013 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal si constatat ca sintagma *nu au fost niciodata sanctionati disciplinar" este constitutionala in masura in care dispune numai cu privire la abaterile disciplinare savarsite dupa intrarea in vigoare a Legii nr.303/2004.

  Textul integral: Decizia Curtii Constitutionale nr. 436 din 8 iulie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin.(3) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-13 :: Titlu: Brigada Rutiera: Recomandari pentru preintampinarea producerii unor accidente rezultate din cauza temperaturilor ridicate

  Brigada Rutiera recomanda soferilor, pentru preintampinarea producerii unor evenimente rutiere nedorite rezultate din cauza temperaturilor foarte ridicate, sa foloseasca sistemele de climatizare, sa consume suficiente lichide pentru evitarea deshidratarii, sa se asigure ca presiunea din pneuri este cea recomandata pentru sezonul cald si sa evite pe cat posibil calatoriile in jurul pranzului, in special persoanele in varsta.

  "Temperatura ridicata din habitaclul masinii va accentua starea de oboseala ce se manifesta la inceput prin intarzierea reactiilor, dificultate in concentrare, cascatul repetat, clipirea foarte deasa si se termina cu adormirea la volan. De asemenea, trebuie tratate cu toata atentia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultati neasteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplacute", informeaza un comunicat al Brigazii Rutiere remis miercuri AGERPRES.

  Potrivit sursei citate, se recomanda atentie la masinile cu gabarit depasit, utilajele folosite pentru reabilitarea partii carosabile, biciclisti, dar si copii care isi petrec vacanta de vara.

  "Nu consumati bauturi alcoolice, daca urmeaza sa conduceti si nu vorbiti la telefonul mobil in timp ce sunteti la volan", se mai arata in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-13 :: Titlu: Romania, locul doi in UE la cresterea productiei industriale, in iunie

  Productia industriala a ramas stabila in zona euro si a crescut cu ,7% in Uniunea Europeana, in iunie 2014, comparativ cu perioada similara din 2013, cel mai semnificativ avans din randul statelor membre UE fiind inregistrat in Ungaria si Romania, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

  Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Ungaria (11,3%), Romania (9,9%) si Slovacia (7,5%), iar cele mai semnificative scaderi au fost raportate in Grecia (minus 6,9%), Malta (minus 3,8%) si Letonia (minus 2%).

  În iunie 2014, comparativ cu luna precedenta, productia industriala a scazut cu ,3% in zona euro si cu ,1% in Uniunea Europeana.

  Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Malta (5,2%), Danemarca (2,4%) si Ungaria (1,8%), iar cele mai semnificative scaderi au fost raportate in Irlanda (minus 16,5%), Olanda (minus 3%) si Lituania (minus 2,7%). Romania a inregistrat un declin al productiei industriale de ,7% in iunie 2014, comparativ cu luna precedenta, cand s-a raportat un avans de 2,7%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-13 :: Titlu: Consumul national de energie electrica este asteptat sa creasca zilele urmatoare, din cauza caniculei

  Consumul national de electricitate ar putea creste in zilele urmatoare, ca urmare a caniculei, insa sistemul energetic national dispune de mai multe centrale de rezerva care pot fi pornite in caz de necesitate, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National.

  'Pana acum nu s-a inregistrat o crestere spectaculoasa a consumului national de energie. Fata de ieri (luni — n.r.), avem o crestere de putin peste 100 de MW, ceea ce nu este mult', a spus Lohan.

  Potrivit acestuia, marti la ora 14,45, consumul de energie al tarii era de 7.018 MW, fata de 6.900 MW, cat a fost luni.

  In schimb, pentru zilele urmatoare este asteptat un consum mai ridicat de energie, insa sistemul este pregatit sa suplimenteze productia.

  'Avem grupuri de rezerva care acum sunt oprite si pot fi pornite in caz de necesitate. Sunt grupuri de cate 70 de MW la centralele de la Rovinari, Turceni si Isalnita, plus cele hidro', a aratat Lohan.

  ANM a emis, luni, o informare de canicula, valabila incepand de marti si pana joi, la nivelul intregii tari. Astfel, in intervalul 12-14 august, valul de caldura se va intensifica treptat in toata tara, iar vremea va fi calduroasa.

  In zonele de campie si de podis va fi canicula, se vor inregistra temperaturi maxime, in general, intre 35 si 37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati al disconfortului termic.

  Potrivit meteorologilor, valul de caldura va persista pana la sfarsitul saptamanii, iar in functie de evolutia si intensitatea sa, vor actualiza informarea emisa luni.

  De asemenea, la nivelul urmatoarelor doua saptamani (11-23 august 2014), regimul termic se anunta unul canicular pana joi-vineri, cu temperaturi ce vor atinge si 35 de grade Celsius in zonele de campie. Incepand din 14 august, meteorologii estimeaza instabilitate atmosferica si o racire treptata a vremii, cu episoade de ploi slabe, dar si importante cantitativ, pana pe 20 august.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-13 :: Titlu: Cursul valutar din 12 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 12 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4425 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.001 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3296 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0122 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5863 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0184 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6591 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0013 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2415 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-13 :: Titlu: Monitorul Oficial din 12 august 2014

  In data de 12 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 599/2014 - M. Of. 599/2014 [M. Of. 599 / 12 august 2014]
 • Monitorul Oficial 600/2014 - M. Of. 600/2014 [M. Of. 600 / 12 august 2014]
 • Monitorul Oficial 601/2014 - M. Of. 601/2014 [M. Of. 601 / 12 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-08-13 :: Titlu: Ministerul Fondurilor Europene supune consultarii publice documentele actualizate pentru finantarea unui proiect care va salva viata a mii de copii

  Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), supune consultarii publice Ghidul Solicitantului Conditii Specifice actualizat, pentru cererea de propuneri de proiecte "Competente pentru competitivitate in domeniul medical cardiologie pediatrica".

  In cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte vor fi acordate fonduri pentru formarea profesionala a personalul medical din domeniul cardiologiei pediatrice. Beneficiari eligibili vor fi universitati publice de medicina si farmacie, iar partenerii nationali eligibili vor fi unitati sanitare publice cu paturi care au sectie/ centre de cardiologie si/ sau universitati publice de medicina. Partenerii transnationali eligibili vor fi organizatii cu activitate relevanta in domeniul cardiologiei pediatrice.

  "In Romania se nasc anual 1.500 de copii cu malformatii cardiace. In acest moment, doar 250 - 300 dintre acestia pot fi operati in singurele centre functionale din tara, respectiv la Targu Mures, de catre medici romani, si la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie, de catre medici straini. Singura alernativa este tratamentul in afara tarii, situatie in care Casa de Asigurari de Sanatate trebuie sa deconteze cheltuieli care sunt de zece ori mai mari fata de costul interventiilor efectuate in tara. Prin acordarea de finantari pentru formarea profesionala a personalul medical din domeniul cardiologiei pediatrice vom asigura un corp de medici romani de excelenta care sa realizeze respectivele interventii in tara, pentru ca Romania sa aiba un numar ridicat de specialisti in acest domeniu. Astfel, datorita acestor finantari, medicii nostri vor putea trata mii de copii. Pe masura ce lansam astfel de cereri de proiecte, dedicate, am satisfactia ca banii europeni isi ating scopul de a salva vieti, de a imbunatati nivelul de trai al romanilor, de a sustine dezvoltarea societatii", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Ministerul Fondurilor Europene asteapta propuneri si sugestii pe marginea documentelor necesare pentru lansarea cererii de proiecte "Competente pentru competitivitate in domeniul medical ?cardiologie pediatrica", in cadrul Domeniului Major de intervenitie 3.2 POS DRU, pana la data de 18 august a.c., ora 12.00, la urmatoarea adresa de e-mail: consultareGSCS@fonduri-ue.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-08-13 :: Titlu: POS CCE: Finantari de 25 milioane de euro pentru cercetare in domeniul medical

  Ministerul Fondurilor Europene lanseaza in consultare publica documentele necesare pentru initierea unei competitii in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), axa prioritara 2, pentru acordarea de fonduri in valoare de 25 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare - dezvoltare existente si crearea de noi infrastructuri: laboratoare, centre de cercetare.

  Competitia are in vedere finantarea unui proiect complex de interes national in domeniul sanatatii cu scopul prevenirii bolilor cu potential evolutiv invalidant sau letal, sustinut de Ministerul Sanatatii.

  "Am alocat fonduri in valoare de 25 de milioane de euro din cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice pentru finantarea cercetarii in domeniul medical, astfel incat medicii romani sa beneficieze de dotarile necesare pentru a salva vieti omenesti si nu de lipsuri, asa cum au avut in trecut. Este vorba de bani identificati cu greu de catre actuala echipa a Ministerului Fondurilor Europene, dar ei exista si au existat si in trecut. Identificarea banilor si a solutiilor de implementare pot fi ingreunate de sistemul inca lent - aflat acum in plina reforma de simplificare si eficientizare), insa proiectele care vizeaza chiar si numai o viata de om, merita fiecare efort depus. Vom lansa acest apel pana la sfarsitul lunii august, pentru ca banii sa ajunga cat mai repede la cei care au nevoie de ei. In cadrul acestui proiect vom colabora cu ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, cu care am o colaborare foarte buna, pentru a identifica noi solutii de finantare a domeniului medical, punctul nostru de vedere comun fiind acela ca fondurile europene trebuie folosite pentru imbunatatirea vietii romanilor, in niciun caz pentru directionarea finantarilor in mod nesabuit, asa cum s-a practicat in anii precedenti actualei guvernari", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  „Pacientii din Romania vor avea astfel acces la cele mai noi tehnologii in domeniul medical. Prin intermediul acestui proiect vom putea oferi cetatenilor cele mai moderne mijloace de diagnostic medical, dar cel mai important lucu este ca vom putea trata si vom putea preveni aparitia unor boli grave. Beneficiari vor fi in primul rand pacientii, iar rezultatul proiectului va fi acela ca vom reusi sa salvam vieti, dar si sa oferim sanse la viata, si ii multumesc domnului ministru Teodorovici pentru sprijinul acordat sanatatii, un domeniu esential pentru noi toti", a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

  Obiectivul competitiei care va fi lansate in cadrul POS CCE este efectuarea de cercetari in domeniul/ domeniile de interes national identificate pentru aceasta competitie, prin utilizarea de angiografe achizitionate prin proiect, cu scopul diagnosticarii unor leziuni cu potential evolutiv invalidant sau letal, respectiv pentru angioarhitectonica tumorilor maligne.

  Categoriile de solicitanti elibigibli sunt institutiile publice sau de drept public de interes national cu activitate de cercetare in domeniul sanatatii. Solicitantii trebuie sa respecte definitia organizatiilor de cercetare conform Cadrului Comunitar de ajutor de stat pentru cercetare, dezvoltare si inovare (C198/2014).

  Competitia va fi lansata la sfarsitul lunii august 2014 de catre Organismul Intermediar pentru Cercetare din cadrul POS CCE.

  NOTA:
  Documentele lansate in consultare publica sunt disponibile pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene:

 • Ghidul solicitantului pentru dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare existente si crearea de noi infrastructuri.

  Propunerile si sugestiile sunt asteptate pana la data de 27 august a.c., la urmatoarea adresa de e-mail: structurale@ancs.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-12 :: Titlu: Peste 800 de femei din toata tara, calificate profesional in domeniul tehnologiei informatiei

  Un numar de 826 de femei din toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei vor beneficia, in perioada urmatoare, de programe de formare profesionala de tip calificare, instruire in tehnologia informatiei si a comunicarii, dar si de formare si consiliere antreprenoriala, gratie Proiectului 'Focus Social - Initiativa pentru o Societate Sanatoasa", se arata intr-un comunicat remis marti AGERPRES.

  'Proiectul se va desfasura pe o perioada de 18 luni si va fi implementat de SC Ventis Global Consulting SRL, in parteneriat cu Asociatia DONIT si SC Lugera&Magler Romania SRL. Obiectivul general al proiectului consta in contributia la imbunatatirea climatului social favorabil accesului egal pe piata muncii, prin dezvoltarea competentelor profesionale, dezvoltarea capacitatii institutionale si cresterea gradului de constientizare la nivel national privind prevenirii riscurilor de imbolnavire si de promovare a sanatatii. În cadrul proiectului vor fi organizate mese rotunde si ateliere de lucru cu reprezentanti ai administratiei locale, ai organizatiilor non-guvernamentale si ai mass-media', se arata in comunicat.

  Potrivit comunicatului, proiectul vizeaza si consolidarea capacitatii actorilor organizationali esentiali in dezvoltarea sociala, in mod specific autoritatile publice, operatorii mass media si organizatiile neguvernamentale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-12 :: Titlu: Reprezentanti ai romanilor din Timoc: Noi inca vorbim de frica de a recunoaste ca apartinem acestui popor

  Reprezentantii romanilor din Valea Timocului, Serbia, au avertizat, luni dupa amiaza, la lucrarile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, ca situatia acestei comunitati este dramatica, nu exista scoli si mass media in limba romana, copiii nu mai vorbesc limba romana, preotii romani sunt prigoniti, iar ajutorul din partea statului roman este aproape inexistent.

  Presedintele Partidului Neamului Romanesc din Valea Timocului, Predrag Balasevici, a declarat ca romanii de acolo traiesc, in continuare, o tragedie si cer sprijinul statului roman pentru a fi ajutati si sprijiniti institutional, nu neaparat financiar.

  'Am venit sa cerem sprijinul autoritatilor romane pentru romanii din Serbia de rasarit, nu am venit sa ne plangem de bani, chiar daca nu suntem ajutati asa cum trebuie de la Departamentul pentru Romanii de Petutindeni (DRP), dar am venit sa cerem un sprijin institutional de la institutiile care se ocupa de romanii de pretutindeni. (...) Avem mari probleme legate cu biserica in limba romana, de limba materna pe care inca nu o avem in scoala, cu mass-media in limba romana. Aceste lucruri le spunem de fiecare data cand venim in Romania, dar inca nu s-a rezolvat nimic', a spus Predrag Balasevici.

  Acesta a punctat faptul ca Romania ar trebui sa manifeste lobby la nivel european si sa solicite respectarea drepturilor romanilor timoceni, in perspectiva aderarii Serbiei la Uniunea Europeana.

  'Acum este prilejul ca Romania sa intervina in negocierile pe care le poarta Serbia cu UE. S-au deschis anul acesta doua capitole despre drepturile minoritatilor si drepturile omului. Serbia deja a primit un cartonas galben, cei de la Comisia Europeana nu sunt multumiti pentru ca nu s-au facut progresele la care se asteapta UE si aici Romania poate sa negocieze cu Serbia statutul nostru si pozitia romanilor din Serbia de Rasarit. Momentul acesta nu trebuie sa il pierdem atat noi cat si Romania, daca Romania sincer doreste sa ne ajute', a spus Predag Balasevici. El a adaugat ca vizita premierului Romaniei in Valea Timocului a mai schimbat atmosfera in zona, dar este nevoie de masuri concrete, pentru ca in caz contrar aceasta comunitate va disparea.

  "Noi nu avem resurse, nu avem capacitatea sa ducem aceasta lupta singuri. Daca Romania nu va ajuta romanii din Serbia de Rasarit, noi, incet ne vom pierde. Nu cerem mult, cerem un sprijin mai concret, pentru ca noi inca vorbim de frica de a recunoste ca esti roman si de a apartine poporului roman. Suntem 154 de sate pur romanesti si 46 de localitati mixte. Dupa unguri suntem a doua minoritate', a adaugat Predrag Balasevici.

  La randul sau, Presedintele Asociatiei pentru Cultura Romanilor-Vlahilor 'Ariadnae Filum' din Serbia, Zavisa Jurj, a subliniat ca in fiecare an romanii din Valea Timocului aduc in atentia opiniei publice problemele lor, dar situatia ramane neschimbata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-12 :: Titlu: Hotararea UNPPR 79/2014 aduce modificari la procedura de organizare si desfasurare a examenului sau concursului pentru dobandirea calitatii de notar stagiar

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 556/2014 a fost publicata Hotararea Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania nr. 79/2014 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind procedura de organizare si desfasurare a examenului sau concursului pentru dobandirea calitatii de notar stagiar, aprobat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania nr. 72/2013.

  Astfel, entru obtinerea certificatului medical, candidatul are obligatia de a se prezenta la Comisia de examinare medicala a judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti si personalului asimilat acestora, precum si a candidatilor pentru admiterea in magistratura si de a depune certificatul medical obtinut, sub rezerva respingerii cererii de inscriere. Detaliile cu privire la modul de prezentare la comisie si obtinerea certificatului medical se vor pune la dispozitia candidatilor de catre Camera prin afisare la sediul Camerei si pe pagina de internet a acesteia.

  Presedintele examenului sau concursului va aduce la cunostinta candidatilor ca intreaga proba orala va fi inregistrata audiovideo. In acest sens, presedintele, cu sprijinul personalului Camerei, va lua toate masurile ce se impun in vederea inregistrarii audiovideo a probei si asigurarii suportului tehnic necesar pentru pastrarea in bune conditii a inregistrarii. Suportul tehnic pe care se afla stocata inregistrarea se va distruge, potrivit dispozitiilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa trecerea unui termen de 30 de zile de la data sustinerii probei orale.

  In termen de maximum 24 de ore de la afisarea baremului de notare, candidatii pot formula si depune la Camera contestatie impotriva baremului. Daca in acest termen nu se formuleaza nicio contestatie sau, dupa caz, nicio sesizare din partea comisiei de examinare, baremul de corectare ramane definitiv.
  Contestatiile sau, dupa caz, sesizarile primite din partea comisiei de examinare se solutioneaza de catre comisia de solutionare a contestatiilor impotriva notarii lucrarilor, in termen de 24 de ore de la expirarea termenului de depunere, iar solutia data de catre comisie este definitiva.
  In cazul in care in urma revizuirii baremului de catre comisia de solutionare a contestatiilor impotriva notarii lucrarilor se constata ca unele subiecte excedeaza tematicii, acestea vor fi anulate, iar punctajul corespunzator intrebarilor anulate se va acorda tuturor candidatilor. Comisia de solutionare a contestatiilor nu va putea modifica enuntul intrebarilor din testul-grila.
  Baremul de notare stabilit de catre comisia de solutionare a contestatiilor impotriva notarii lucrarilor este definitiv si se va afisa pe pagina de internet a Camerei.

  Dupa preluarea lucrarilor pe baza de proces-verbal de la comisia pentru organizarea si supravegherea desfasurarii examenului sau concursului si dupa ramanerea definitiva a baremului de corectare, membrii comisiei de examinare incep notarea acestora conform baremului de corectura ramas definitiv. Presedintele examenului sau concursului repartizeaza lucrarile pe corectori, astfel incat fiecare lucrare sa fie corectata independent de 2 membri ai comisiei de examinare si apreciata separat cu note de la 1 la 10, conform baremului de corectare.

  Textul integral al modificarilor: Hotararea UNPPR 79/2014 aduce modificari la procedura de organizare si desfasurare a examenului sau concursului pentru dobandirea calitatii de notar stagiar
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-12 :: Titlu: Cursul valutar din 11 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 11 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4415 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.4415 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3174 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5679 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0109 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6604 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.004 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2411 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-12 :: Titlu: Monitorul Oficial din 11 august 2014

  In data de 11 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 596/2014 - M. Of. 596/2014 [M. Of. 596 / 11 august 2014]
 • Monitorul Oficial 597/2014 - M. Of. 597/2014 [M. Of. 597 / 11 august 2014]
 • Monitorul Oficial 599/2014 - M. Of. 599/2014 [M. Of. 599 / 11 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-12 :: Titlu: Energia de la reactoarele 3 si 4 ar putea fi vanduta inaintea obtinerii licentei, chiar si in afara bursei OPCOM

  Statul roman analizeaza acordarea unor masuri de sprijin pentru proiectul reactoarelor 3 si 4, printre care si posibilitatea de a vinde energia inainte ca unitatile sa obtina licenta de productie, se arata in Strategia de continuare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda, publicata pe site-ul Nuclearelectrica.

  Documentul va fi supus spre aprobare in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Nuclearelectrica (SNN) din data de 22 august 2014, conform solicitarii Departamentului pentru Energie de completare a ordinii de zi a AGEA.

  Autorii Strategiei argumenteaza ca nevoie ca acest proiect sa primeasca sprijin din partea statului, avand in vedere valoarea ridicata a investitiei si contextul actual al pietei de energie, care nu este propice investitiilor in proiecte mari.

  "In contextul economic actual si al pietei de electricitate care nu ofera conditii suficiente pentru realizarea investitiilor in proiectele mari de infrastructura energetica, necesare sectorului energetic, cu impact major in revigorarea economica a Romaniei, coroborat cu specificitatea tehnologiilor energetice cu emisii reduse de carbon, adesea caracterizate prin necesar de capital intensiv si durate mari de realizare, se pune problema necesitatii unor mecanisme-suport care sa faciliteze realizarea investitiilor mari de infrastructura energetica, bazate pe principiile pietei libere de energie si cu respectarea reglementarilor europene privind transparenta, competitia si ajutorul de stat", se arata in Strategie.

  Astfel, in prezent se afla in analiza masuri precum: "(i) posibilitatea contractarii, de catre societatea de proiect, a energiei electrice inainte de obtinerea licentei de producator, atat pe platforma OPCOM cat si in afara acesteia si (ii) dezvoltarea unui mecanism de tip CfD (contracte pentru diferenta), model utilizat in cadrul reformei pietei de electricitate din Marea Britanie, care are in vedere sustinerea investitiilor din domeniul energetic in capacitati de productie cu emisii reduse de carbon", se mai precizeaza in Strategie.

  O alta modalitate de a sustine aceasta investitie este posibilitatea garantiei de stat drept un instrument necesar pentru securizarea finantarii investitiilor mari de infrastructura energetica, care aduc plus valoare in plan economic si social, mai precizeaza documentul citat.

  De asemenea, statul roman va detine maximum 49% din compania ce va fi infiintata pentru lucrarile la Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda.

  "Se va avea in vedere ca participatia cumulata a SNN si, dupa caz, a statului roman sa nu scada sub 30% din capitalul social", subliniaza autorii proiectului.

  Strategia prevede intr-o prima etapa initierea, derularea si finalizarea de catre SNN a unei proceduri competitive de selectare a unui investitor privat (IP) in vederea constituirii unei societati, respectiv un joint-venture. Societatea va fi constituita intre SNN si unul sau mai multi investitori privati, valoarea investitiei SNN in EnergoNuclear fiind transferata companiei nou-infiintate.

  Societatea este premergatoare unei companii de tip IPP (Producator independent de energie).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-12 :: Titlu: INS: Preturile de consum au scazut in iulie fata de iunie cu 0,05%; inflatie anuala de 0,95% in iulie

  Preturile de consum au scazut, in iulie fata de iunie cu 0,05%, iar comparativ cu iulie 2013, inflatia a fost de ,95%, potrivit datelor transmise, luni, AGERPRES, de Institutul National de Statistica (INS).

  "Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (august 2013 — iulie 2014) fata de precedentele 12 luni (august 2012 — iulie 2013), determinata pe baza IPC este 1,5%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 1,4%", se mai arata in comunicatul INS.

  Luna trecuta, cel mai mult au scazut preturile marfurilor alimentare, cu ,3%, comparativ cu anul trecut scaderea fiind chiar mai mare, de 1,88%.

  Marfurile nealimentare s-au ieftinit nesemnificativ in iulie fata de iunie, cu ,01%, dar ca evolutie anuala, au consemnat o crestere de 2,52%, se mai arata in comunicatul INS.

  In schimb, serviciile s-au scumpit atat de la o luna la alta, cu ,36%, cat si pe ansamblul ultimului an, cu 2,84%.

  Pentru acest an, Banca Nationala a Romaniei /BNR/ a stabilit o tinta de inflatie de 2,5% plus/minus un punct procentual. Recent, BNR a anuntat revizuirea in scadere a prognozei de inflatie la 2,2% pentru acest an, fata de 3,3% cat era estimarea anuntata in luna mai 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-12 :: Titlu: Semnatura electronica extinsa va fi utilizata la derularea formalitatilor vamale in relatia cu UE (proiect)

  Semnatura electronica extinsa va fi utilizata la derularea formalitatilor vamale pentru marfurile introduse si scoase din Uniunea Europeana /UE/, potrivit unui proiect de ordin al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin Directia Generala a Vamilor /DGV/.

  Utilizarea semnaturii electronice extinse se implementeaza in faza pilot pentru declaratiile sumare de intrare depuse in aplicatia ICS-RO pentru marfurile ce urmeaza a fi introduse in Uniunea Europeana pe baza unei declaratii sumare de intrare. Transmiterea de catre declarant/reprezentant a declaratiei sumare de intrare, a cererii de rectificare sau a cererii de rerutare, prin intermediul aplicatiei ICS-RO, la biroul vamal se realizeaza cu semnatura electronica extinsa. Aplicatia ICS-RO transmite mesaje de raspuns catre declarant/reprezentant, avand atasata semnatura electronica extinsa", prevede proiectul de act normativ.

  In cazul in care declaratia sumara de intrare a fost selectata de unul sau mai multe criterii de risc comunitare/nationale sau pentru control, mesajul "eliberare pentru intrare" transmis de catre lucratorul vamal are atasat semnatura electronica extinsa.

  Utilizarea semnaturii electronice extinse in aplicatia ICS-RO este facultativa pentru o perioada de sase luni de la data intrarii in vigoare a ordinului. Dupa expirarea acestui termen utilizarea semnaturii electronice extinse devine obligatorie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 august 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.4405 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.319 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5788 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0113 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6644 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0109 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2407 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-08-08 :: Titlu: Comisia Europeana a adoptat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu Romania, documentul care prezinta modul in care vor fi folosite fondurile europene structurale si de investitii in viitoarea perioada de programare

  "Romania are deja Acordul de Parteneriat 2014 -2020 aprobat, fiind cel de al 11-lea stat care a obtinut aprobarea Comisiei Europene pe acest document.
  Acest fapt demonstreaza ca documentul Romaniei a raspuns exigentelor Comisiei si, totodata, devine clar ca toate atacurile furibunde si dezinformarile ca Romania nu va avea acest Acord aprobat, venite din partea celor care au distrus sistemul de implementare in perioada 2009 – 2011, nu au fost altceva decat manipulari in prag de campanie electorala.

  Un alt detaliu important: Comisia a aprobat documentul Romaniei in aproximativ patru luni de la trimiterea oficiala a acestuia, in timp ce Polonia, tara de referinta pentru cei care critica actuala guvernare pe tema fondurilor europene, a obtinut aprobarea Acordului intr-un termen de aproape cinci luni. Va reamintesc, tara noastra a inceput inca din primavara anului 2013 negocierile pe marginea acestui document, in cadrul dialogului informal.
  De atunci si pana recent Ministerul Fondurilor Europene a avut in continuu negocieri cu reprezentantii Comisiei pentru a obtine o strategie cat mai buna de folosire a banilor europeni pentru romani si pentru Romania! Ministerul Fondurilor Europene a avut o misiune extrem de dificila in coordonarea procesului de programare, iar acum inregistreaza succesul meritat, pozitionand Romania in randul liderilor Europei. Le multumesc atat celor care ne-au sprijinit, cat si celor care ne-au criticat. Ma adresez cu acest prilej si celor care nu au inteles sau nu au vrut sa inteleaga complexitatea si regulile procesului de programare: vom continua sa sustinem dialogul transparent cu toti actorii interesati deoarece rolul Ministerului Fondurilor Europene nu este doar cel de a programa si coordona utilizarea fondurilor UE, ci si de a explica celor care nu sunt de specialitate detaliile acestui proces.
  Sunt convins ca Romania ar fi avut Acordul de Parteneriat aprobat si mai repede daca, pe plan intern nu ar fi fost o adevarata lupta pe marginea acestui document, daca membrii PDL, PNL si alte voci din piata nu ar fi inventat motive pentru a critica acest document. Trebuie sa primeze interesul national, nu motivatiile politice meschine. Pentru binele romanilor si al economiei acestei tari trebuie sa ne unim fortele pentru a atrage cat mai repede fondurile europene care ne-au fost alocate pentru perioada 2014 – 2020”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  În perioada de programare 2014 – 2020, Romania beneficiaza de fonduri europene in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

  La nivelul programelor operationale, alocarile financiare sunt urmatoarele:

  Programul                Alocarea financiara pentru perioada 2014-2020
  Programul Operational Infrastructura Mare    9,41 mld. euro
  Programul Operational Regional         6,7 mld. euro
  Programul Operational Capital Uman       4,22 mld. euro
  Programul Operational Competitivitate      1,33 mld. euro
  Programul Operational Capacitate Administrativa 0,55 mld. euro
  Programul Operational Asistenta Tehnica     0,21 mld. euro
  Plati directe in agricultura          10 mld. euro
  Programul National pentru Dezvoltare Rurala   8 mld. euro
  Programul Operational Pescuit         0,17 mld. euro
  Facilitatea "Connecting Europe”        1,23 mld. euro
  programele de cooperare teritoriala      0,45 mld. euro
  
  


  NOTA:
  Documentul adoptat de Comisia Europeana este publicat pe site-ul Ministerul Fondurilor Europene:
 • Acordul de Parteneriat 2014 – 2020
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-08 :: Titlu: Profitul net al BVB a crescut cu 33% in primul semestru din 2014, la 5,64 milioane lei

  Comisia Europeana a adoptat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu Romania

  Bursa de Valori Bucuresti /BVB/ a obtinut un profit net de 5,64 milioane lei in primul semestru din 2014, in crestere cu 33% comparativ cu perioada similara din 2013, cand profitul net a fost de 4,24 milioane lei, potrivit raportului semestrial al BVB, publicat joi.

  Cifra de afeceri neta s-a situat la aproape 13,1 milioane lei, in crestere cu 47% fata de prima jumatate a anului trecut, cand nivelul acesteia a fost de 8,9 milioane lei.

  "Per total, rezultatele financiare pentru prima jumatate a anului 2014 reflecta imbunatatirea treptata a valorii tranzactiilor (inclusiv ofertele publice) si schimbari in structura cheltuielilor operationale. Cifra de afaceri a fost de 13,1 milioane lei, in crestere cu 47% fata de semestrul I din 2013, datorita cresterii notabile a activitatii de tranzactionare si ofertelor publice mult mai importante ca valoare executate prin pietele administrate de BVB. În ceea ce priveste cheltuielile operationale, cheltuielile de marketing si promovare au avut o pondere importanta, pentru imbunatatirea vizibilitatii pietei locale fiind cheltuita o suma de 3 ori mai mare in primele 6 luni ale anului", se spune in raport.

  Profitul operational al primelor sase luni s-a cifrat la 5,88 milioane lei, in crestere cu 130% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce profitul financiar a coborat cu 63% ca urmare a evolutiei nefavorabile a cursului valutar pentru euro si dolar, a reducerii la zero a dividendelor incasate de la entitatile afiliate si a costurilor aferente investitiilor financiare pe termen lung detinute (obligatiuni de stat in lei si valuta).

  Profitul net obtinut, de 5,64 milioane lei, reprezinta 57% din suma bugetata pentru intregul an 2014.

  În primul semestru din 2014, BVB a platit actionarilor sai dividende in valoare de 6,18 milioane lei din profitul anului 2013 si al anilor precedenti. Dividendul brut aprobat pentru anul 2013 este de 1,1777 lei/actiune.

  În trimestrul doi din 2014, cifra de afaceri a fost de 8,45 milioane lei, in crestere cu 82% fata de trimestrul precedent si cu 75% peste nivelul trimestrului al doilea al anului 2013. Pe langa intensificarea activitatii de tranzactionare, oferta publica initiala /IPO/ Electrica in valoare de 1,56 miliarde lei (cel mai mare IPO din istoria BVB), plasamentul privat pentru actiunile Romgaz si oferta de preluare a Biofarm au fost principalele tranzactii realizate in perioada de raportare.

  La un nivel de 45,4 milioane lei/zi, valoarea medie zilnica a tranzactiilor pe piata reglementata de actiuni (exclusiv ofertele publice) din trimestrul al doilea a fost cu 22% peste nivelul inregistrat in trimestrul precedent si cu 43% mai ridicata fata de media anului 2013.

  Profitul operational a atins un nivel de 4,68 milioane lei, de aproape 4 ori mai ridicat fata de trimestrul precedent si cu 148% mai mare fata de trimestrul al doilea al anului 2013, datorita avansului semnificativ al veniturilor si a ritmului mai mic de crestere a cheltuielilor operationale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  108 useri online

  Useri autentificati: