DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL
str. Foisorului nr. 11, bl. F7C, sc. 2, et. 1, ap. 42, sector 3., Bucuresti, cod. 031173 (zona Vitan-Mall), Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-24 :: Titlu: Presedinta Autoritatii pentru Protectia Drepturilor Copilului: Avem o cultura a violentei

In Romania exista o cultura a violentei domestice, multe agresiuni nefiind raportate din cauza "tolerantei" oamenilor, a declarat sambata, la Iasi, presedinta Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Gabriela Coman.

"Ne ingrijoreaza in mod special o anumita toleranta venita din partea publicului si o anumita cultura a tolerantei care exista si traieste langa noi ca si cum ar fi firesc. Am mers prin sate si am vazut cazuri de copii batuti crunt de parinti. Este o statistica ingrijoratoare privind numarul violentelor asupra copilului. Credem ca asta este doar o parte din cazurile din realitate. Asta pentru ca nu se raporteaza toate cazurile de violenta domestica. Nu se fac raportari pentru ca exista o cultura a violentei, omul e obisnuit cu bataile pe care vecinul le aplica nevestei sau copilului si atunci nu raporteaza, poate i se pare o chestie buna sau isi spune nu e treaba mea", a afirmat Gabriela Coman la simpozionul "Violenta domestica ne poate lovi pe toti".

Potrivit ei, este nevoie de mai multi specialisti si psihologi care sa intervina in cazurile de abuz, neglijare si violenta domestica. Ea a adaugat ca urmarile violentei asupra copilului pot fi irecuperabile si ii pot afecta in viitor.

Conform datelor prezentate la simpozion, in Romania, violenta domestica a fost si este o problema grava iar statisticile arata ca in ultimii ani au fost semnalate, in medie, patru cazuri pe zi insa numai 10% ajung sa fie raportate catre autoritati.

Organizatorul evenimentului, Mihaela Ivancia, presedinta filialei iesene a Organizatiei de Femei Social Democrate, considera ca un alt fenomen ingrijorator este acela ca, in general, victima actului de agresiune, fie ea fizica, verbala, emotionala sau financiara, este considerata femeia, uitandu-se de agresiunea indirecta asupra copilului. Astfel, cei mici devin victime tacute, partasi la suferinta parintelui agresat, dar fara a fi trecuti in statisticile prin care este masurat fenomenul.

Pe 20 noiembrie 1989 a fost semnata Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, aceasta zi devenind "Ziua Internationala a Drepturilor Copilului" in intreaga lume. Incepand cu anul 1999, ziua de 25 noiembrie a fost declarata "Ziua Internationala de Combaterea Violentei asupra Femeii" de catre ONU.

"Actiunile de crestere a vizibilitatii si de combatere a violentei in sanul familiei sunt putine in comparatie cu amploarea fenomenului. De aceea, noi, femeile social-democrate, am considerat ca este oportun sa organizam anual in ultima decada a lunii noiembrie manifestari prin care sa readucem in prim plan violenta domestica", au precizat participantele la simpozion.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-24 :: Titlu: Romanii din Serbia au consiliu national pentru protejarea si conservarea identitatii nationale

Trimisul special al AGERPRES, Florian Copcea, transmite: Romanii din Serbia au incepand de sambata un forum care sa-i reprezinte in relatia cu autoritatile si sa le finanteze proiectele culturale ce vor fi promovate pentru pastrarea si renasterea identitatii.

Presedintele Consiliului National al Minoritatii Nationale Romane (CNMNR) din Serbia, Daniel Petrovici, a declarat pentru AGERPRES ca prin cele patru departamente alese — cultura, invatamant, informatii si uzul limbii romane — romanii au posibilitatea sa actioneze pentru stoparea deznationalizarii, mai ales in regiunile istorice Timoc, Morava si sudul Dunarii, pentru dezvoltarea si continuarea invatamantului oficial in limba romana, pentru promovarea programelor culturale necesare conservarii fiintei nationale.

"Cu majoritate de voturi am ales si Consiliul Executiv al CNMNR, al carui presedinte a fost desemnat Ion Cizmas. De asemenea, am hotarat infiintarea unor birouri teritoriale in Zaicear, Torac, Varset, Uzdin si Zrenianin. S-a ajuns la concluzia ca in Cladova si Brestovat aceasta structura sa nu se organizeze", a precizat Petrovici.

El a mai aratat ca membrii CNMNR au adoptat si statutul, care a fost formulat conform legilor sarbesti si noilor reglementari guvernamentale in baza carora acesta va functiona in urmatorii patru ani.

"In cadrul consiliului s-a aprobat cofinantarea Casei de Presa si Editura Libertatea, a unui ansamblu si a altor entitati care vor participa prin activitatile lor la protejarea culturii si spiritualitatii romanesti si la asigurarea asistentei juridice a fiecarui etnic roman si a dreptului de a-si urma idealurile stramosesti", a afirmat Petrovici.

CNMNR din Serbia va primi fonduri pentru sustinerea tuturor prioritatilor si obiectivelor stabilite in statut atat de la bugetul de stat al tarii, cat si de la cel al Provinciei Autonome Voivodina.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-24 :: Titlu: Asociatia Romana a Carnii cere Parlamentului reducerea TVA la carne

Asociatia Romana a Carnii (ARC) a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, in care le solicita ajutorul direct in vederea scaderii TVA la carne.

Potrivit unui comunicat remis sambata AGERPRES, ARC solicita aprobarea prin vot a initiativei legislative de completare a art. 140 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, prin care se propune reducerea TVA la 5% pentru carne si preparate din carne, depusa deja la Camera Deputatilor, in 10 martie a.c.

"TVA la nivelul de 24% incurajeaza evaziunea fiscala si competitia neloiala. Producatorii si procesatorii romani de carne sunt la limita profitabilitatii si situatia s-a inrautatit si mai mult dupa reducerea TVA in Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele Asociatiei Romane a Carnii, evaziunea fiscala este de aproximativ 13 miliarde de euro, adica 75% din TVA-ul care ar trebui incasat la bugetul de stat. Din pacate, nici 10% din TVA nu este colectat si astfel statul este pagubit in fiecare an cu 600 de milioane de euro, din cauza evaziunii fiscale la carne si la preparatele din carne. De aceea, solicitam aprobarea prin vot a initiativei legislative de completare a art. 140 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, prin care se propune reducerea TVA la 5% pentru carne si preparate din carne", a declarat Radu Timis, presedintele ARC, in comunicatul citat.

Potrivit comunicatului, prioritatea industriei carnii pentru anul 2015 este reducerea TVA la carne si la preparatele din carne la 5%.

"Federatia Nationala PRO AGRO, Asociatia Romana a Carnii (ARC), Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) au initiat o campanie la nivel national, in care sunt implicati si consumatorii", se mai spune in comunicat.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-11-24 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 417 din 3 iulie 2014 referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr.24/2014 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune

In Monitorul Oficial Partea I nr. 535/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 417 din 3 iulie 2014 referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr.24/2014 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune.

Autorii sesizarii considera neconstitutionala Hotararea Parlamentului Romaniei nr.24/2014 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune, deoarece contravine prevederilor constitutionale ale art.1 alin.(3) si (5).
In acest sens, sustin ca aceasta hotarare incalca dispozitiile art.19 alin.(2) lit.a) din Legea nr.41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune, conform carora, pentru desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune, respectiv al Societatii Romane de Televiziune, *grupurile parlamentare reunite din cele doua Camere inainteaza propuneri pentru 8?locuri, potrivit configuratiei politice si ponderii lor in Parlament.*
Autorii sesizarii, considerand ca nu a fost respectat *principiul configuratiei politice si al ponderii in Parlament*, arata ca, in temeiul acestor dispozitii de lege, si avand in vedere *faptul ca grupurile reunite ale Partidului National Liberal au o pondere de 25% din totalul numarului de parlamentari,* ar fi trebuit *sa inainteze doua propuneri pentru functia de membru al Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune*.
Prin Hotararea nr.24 din 16 iunie 2014, *Partidului National Liberal i s-a alocat doar o singura functie de membru al acestui Consiliu de administratie*, ignorandu-se astfel dispozitiile legii, ceea ce este contrar *principiilor constitutionale referitoare la statul de drept si la respectarea legilor*.
In acest sens, invoca Decizia Curtii Constitutionale nr.783 din 26 septembrie 2012 referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr.28/2012 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Televiziune.

In urma deliberarilor, Curtea a admis sesizarea de neconstitutionalitate formulata de grupurile parlamentare ale Partidului National Liberal si Partidului Democrat Liberal si constata ca Hotararea Parlamentului Romaniei nr.24/2014 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune este neconstitutionala.

Textul integral al Deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale nr. 417 din 3 iulie 2014 referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr.24/2014 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-11-22 :: Titlu: Hotararea Curtii Constitutionale nr. 62 din 21 noiembrie 2014 privind rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei

Curtea Constitutionala a publicat Hotararea nr. 62 din 21 noiembrie 2014 privind rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei, in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin desfasurat la 16 noiembrie 2014.

Astfel, Curtea Constitutionala:

1. Confirma rezultatele alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei din al doilea tur de scrutin de la data de 16 noiembrie 2014, dupa cum urmeaza:

 • numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente: 18.280.994;
 • numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne: 11.719.344;
 • numarul total al voturilor nule: 166.111;
 • numarul total al voturilor valabil exprimate: 11.553.152

  din care pentru:
  KLAUS-WERNER IOHANNIS 6.288.769 voturi
  VICTOR-VIOREL PONTA 5.264.383 voturi

  2. Constata ca domnul Klaus-Werner Iohannis este ales in functia de Presedinte al Romaniei, obtinand cel mai mare de voturi din cele valabil exprimate.


  Textul integral al Hotararii: Hotararea Curtii Constitutionale nr. 62 din 21 noiembrie 2014 privind rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4412 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5697 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0225 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5942 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0388 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6935 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0041 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2351 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 noiembrie 2014

  In data de 21 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 849/2014 - M. Of. 849/2014 [M. Of. 849 / 21 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 850/2014 - M. Of. 850/2014 [M. Of. 850 / 21 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 851/2014 - M. Of. 851/2014 [M. Of. 851 / 21 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 852/2014 - M. Of. 852/2014 [M. Of. 852 / 21 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: CNP estimeaza o inflatie de 1,6% la finele lui 2014, in scadere de la 3,5% cat anticipa in mai

  Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere, la 1,6%, estimarea privind inflatia anuala in 2014, de la 3,5% cat anunta in luna mai a acestui an, in timp ce pentru rata medie se prevede un nivel de 1,2%, fata de 2,2% anterior.

  Noile estimari sunt cuprinse in prognoza pe termen mediu 2014-2018 — proiectia principalilor indicatori macroeconomici, publicata vineri de Comisia Nationala de Prognoza.

  Potrivit documentului, inflatia la finele anului viitor va fi de 2,9%, iar rata media anuala de 2,2%, in 2016 de 2,8%, respectiv 3%, in 2017 de 2,5%, respectiv 2,7%, iar pentru 2018 este estimata o inflatie anuala de 2,3% si o rata medie de 2,5%.

  In prognoza din luna mai, CNP estima o inflatie anuala de 3,1% in 2015, de 2,8% pentru 2016 si de 2,5% in 2017.

  Potrivit estimarilor Bancii Nationala a Romaniei, publicate la inceputul lunii noiembrie, inflatia se va plasa, la finalul acestui an, la 1,5%, iar la sfarsitul anului 2015 la 2,2%. Banca centrala a anuntat o tinta stationara a inflatiei pe termen mediu de 2,5% plus/minus un punct procentual.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-22 :: Titlu: Totalul sumelor refuzate de banci la plata a crescut, in octombrie, cu 19,4%, pana la 774 de milioane de lei

  Valoarea sumelor refuzate la plata de bancile comerciale a crescut in octombrie cu 19,4% fata de luna anterioara, depasind 774 de milioane de lei, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a Romaniei.

  In urma cu un an, in noiembrie 2013, valoarea platilor efectuate cu instrumente de debit refuzate de banci a fost de 519,8 milioane de lei, cu 254,4 milioane de lei sub nivelul din octombrie 2014.

  Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plata in cea de-a zecea luna din acest an a provenit tot din platile cu bilete la ordin, care au insumat aproape 725 de milioane de lei, in crestere cu 16,3%, de la 622,7 milioane de lei in septembrie 2014.

  In schimb, cea mai mare crestere lunara a sumelor refuzate s-a inregistrat la platile cu cecuri. In acest caz, potrivit datelor BNR, platile refuzate au insumat 49,7 milioane de lei in octombrie, aproape dublu fata de septembrie (97,7%), cand au fost de 25,14 milioane de lei.

  Incidentele de plata au crescut si ca numar luna trecuta, de la 8.981 in septembrie, la 9.496 in octombrie 2014, reiese din datele BNR.

  Raportat la noiembrie 2013, numarul incidentelor de plata ramane mai scazut, avand in vedere ca, in urma cu un an, acesta se ridica la 11.813.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Presedintele ales Klaus Iohannis a primit hotararea CCR de validare in functie

  Presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, a primit vineri, in cadrul unei sedinte solemne a CCR, hotararea de validare in functie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Black Friday: O noua cursa a profiturilor pentru retailerii din Romania

  Retailerii din Romania raman fideli proverbului 'Nu lasa pe maine ce poti face azi' si declanseaza, si in 2014, atacul ofertelor imbatabile in 'Vinerea Neagra' /Black Friday/ mai devreme decat inventatorii de peste Ocean ai acestei campanii comerciale fara precedent.

  Desi americanii mizeaza, de peste o jumatate de secol, pe vanzari uriase numai in ultima vineri din luna noiembrie a fiecarui an, Romania se aliniaza la linia de start a campaniei reducerilor cu o saptamana mai devreme, iar in unele cazuri, chiar timp de trei zile...

  Comportamentul cumparatorului roman in 'Vinerea Neagra'

  Ca in fiecare an, studiile de specialitate incearca sa dea o nota cat mai interesanta campaniei 'Black Friday', aducand in prim plan rezultate prin care se anticipeaza comportamentul romanilor in marele week-end. În acest an, am vazut, din rezultatele studiului iSolutions, ca aproape o treime dintre cumparatorii romani si-au manifestat intentia vadita de a achizitiona macar un produs in 'Vinerea Neagra', programata intre 21 si 23 noiembrie.

  La loc de cinste in preferinte raman gadgeturile si electrocasnicele de mici sau mari dimensiuni, cu 46% dintre optiuni. Din cosul de cumparaturi se pare ca nu vor lipsi televizoarele (18%), produsele de imbracaminte/incaltaminte (12%) si laptopurile/notebookurile (10%).

  Studiul releva, de asemenea, ca vor achizitiona produse de Black Friday in special persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani (38%), precum si consumatorii din categoria de varsta 35-44 de ani (34%).

  Femeile par mai indecise in ceea ce priveste cumparaturile de 'Black Friday', 59% dintre acestea (fata de 49% dintre barbati) afirmand ca nu stiu sigur daca vor face cumparaturi cu acea ocazie.

  Pe de alta parte, din datele MillwardBrown Romania, publicate cu o zi inaintea 'isteriei' cumparaturilor, reiese ca numarul romanilor care au auzit de reducerile din cadrul 'Black Friday' a ajuns, anul acesta, la 63% in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani.

  Numarul celor care planuiesc sa cumpere ceva cu aceasta ocazie a crescut, in 2014, cu 1,3 milioane persoane. Cu alte cuvinte, 38% dintre romanii cu varsta intre 18 si 65 de ani (aproximativ 4,75 milioane) doresc sa cumpere ceva de Black Friday ('probabil voi cumpara' sau 'sigur voi cumpara').

  La editia Black Friday din acest an, studiul arata ca printre cele mai cautate produse sunt electrocasnicele mici (36%), televizoarele (30%) si telefoanele mobile (20%)
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Realitatile industriei carnii din Romania: Reducerea TVA si sustinerea promovarii produselor romanesti la export

  Reducerea TVA la carne si produse din carne, diminuarea birocratiei si sustinerea industriei alimentare pentru promovarea produselor romanesti la export au fost printre subiectele dezbatute si analizate "cu patos", timp de doua zile, de catre autoritati si mediul de afaceri din Romania, in cadrul unui seminar dedicat in totalitate acestui sector care ruleaza anual afaceri de 3,5 miliarde de euro.

  Discutiile s-au axat si pe modele de business aplicate de producatorii de profil din Romania, dar si pe integrarea productiei, in vederea cresterii profitabilitatii operatorilor economici, fiind de altfel premiate 15 companii care desfasoara o activitate in sectorul de producere si procesare a carnii, care s-au evidentiat pe piata interna prin integrarea productiei si ca model de business.

  Anul 2015 se prefigureaza a fi un reper important pentru producatorii si procesatorii romani de carne, mai ales ca proiectele agricole integrate vor primi un punctaj mai mare si vor avea prioritate la finantare in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 — 2020.

  Reprezentantii autoritatilor sustin orientarea producatorilor romani din sectorul agroalimentar catre integrarea productiei, mai ales ca Ministerul Agriculturii a introdus in noul PNDR acest concept, iar beneficiarii care fac eforturi in vederea trecerii catre productia pentru piata si infiintarea de centre de procesare vor avea numai de castigat.

  "Producatorii romani evolueaza intr-o piata europeana extrem de competitiva, care astazi este afectata de embargoul rusesc. De aceea, operatorii romani trebuie sa gaseasca o formula prin care sa se adapteze mai bine cerintelor pietei. Din punct de vedere al productiei vegetale, situatia la zi este mai buna comparativ cu anii precedenti si avem un plus de productie, care ar trebui sa se transforme in produse cu valoare adaugata mare, iar carnea este unul dintre produsele care le poate permite agricultorilor sa isi garanteze veniturile", a sustinut secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

  Din pacate, productiile bune din sectorul vegetal au fost exportate ca materie prima si din acest punct de vedere trebuie schimbata viziunea pentru dezvoltarea fiecarui sector in parte.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Jianu (DIMMMAT): Am semnat un memorandum prin care FNGCIMM sa devina beneficiar de instrumente financiare din perioada 2014-2020

  Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, Florin Jianu, a declarat, joi, ca a semnat un memorandum, impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, prin care Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) va putea sa devina beneficiar de instrumente financiare din perioada programatica 2014-2020.

  "Am semnat acest document tocmai pentru ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri sa isi poata extinde paleta de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii. De asemenea, pentru ca noi, Romania, ca economie, sa fim competitivi cu celelalte tari cu economie avansata, cred ca trebuie sa avem toate instrumentele pe care alte economii le pun la dispozitie. In acest sens, eu sustin. Dupa cum stiti, ele au trecut, sunt in Parlament, este vorba de Legea investitorului individual, asa numita lege a business angel, precum si de Legea incubatoarelor de afaceri. Acestea sunt instrumente foarte utile pentru o economie performanta, o economie care se vrea din ce in ce mai inovativa", a spus ministrul Jianu, intr-o conferinta de specialitate

  De asemenea, ministrul pentru IMM-uri a subliniat ca structura economiei a inceput sa se schimbe in acest an, dupa numarul mare de firme cu activitati tehnice, profesionale si stiintifice infiintate.

  "In acest an, fara sa ne dam seama, structura economiei se schimba. Numarul doi la firme noi infiintate in 2014 sunt cele cu codul CAEN activitati tehnice, profesionale si stiintifice. Anii trecuti, comertul era pe primul loc, urmat de servicii si constructiile, la infiintarea de noi companii. In acest an, 11% din firmele infiintate au activitati tehnice, profesionale si stiintifice. Acest lucru arata ca Romania se aliniaza la tendintele globale", a precizat Jianu.

  Conform Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea IMM-urilor, "Orizont 2020", numarul de IMM-uri active la mia de locuitori va fi de 36 comparativ cu 24,06 in 2013. De asemenea, numarul total de angajati in IMM-uri active va ajunge, in 2020, la 3,233 milioane, in crestere cu 23,23% fata de finalul anului 2013. Nu in ultimul rand, numarul IMM-urilor active va creste cu 41,23%, pana la 670.000, in anul 2020.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Romania, pe locul 52 din 189 de tari in clasamentul mondial Paying Taxes 2015

  Romania ocupa locul 52 in clasamentul Paying Taxes 2015, in urcare cu 82 de locuri fata de editia anterioara a topului si aflandu-se astfel printre cele mai bine clasate tari din Europa Centrala si de Est, reiese din raportul anual realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) si Banca Mondiala, publicat joi.

  Conform sursei citate, Romania este, in prezent, printre cele mai bine plasate tari din Europa Centrala si de Est in clasamentul Paying Taxes, inaintea Poloniei (locul 87), Ungariei (88), Bulgariei (89), Slovaciei (100) si a Republicii Cehe (119), dar ramane in urma ?arilor Baltice (Letonia 24, Estonia — 28, Lituania — 44), a Croatiei (36) si a Sloveniei (42).

  "Romania este unul dintre performerii editiei de anul acesta a raportului Paying Taxes, iar acest lucru a fost posibil ca urmare a masurilor luate de autoritatile fiscale in perioada 2010-2013 pentru facilitarea platilor electronice si a depunerii declaratiilor online", a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

  La ora actuala, companiile din Romania trebuie sa efectueze 14 plati de taxe pe parcursul unui an (fata de o medie europeana de 12 plati anuale) si petrec pentru calcularea acestora si completarea si depunerea declaratiilor 159 de ore de munca, media europeana fiind de 176 de ore.

  Pe de alta parte, cand vine vorba de rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, Romania se situeaza usor peste media europeana, cu un procentaj de 43,2%, fata de media europeana de 41%.

  La nivel global, media ratei totale de impozitare a unei companii medii este de 40,9% din profitul comercial, aceasta efectueaza 25,9 plati pe an si petrece 264 de ore pentru a se conforma cerintelor fiscale.

  "In cei zece ani in care a fost efectuat raportul Paying Taxes, timpul petrecut de o companie medie pentru a se conforma cu platile fiscale a scazut cu aproape 10 zile, ceea ce reflecta cresterea utilizarii mijloacelor electronice de plati la nivel global. Din cele 379 de reforme fiscale inregistrate in rapoartele Paying Taxes incepand cu 2004, 105 sunt legate de depunerea electronica a declaratiilor fiscale si platile online", se arata in comunicatul PwC.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4421 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0014 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5472 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0061 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5554 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0014 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6976 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2348 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 noiembrie 2014

  In data de 20 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 845/2014 - M. Of. 845/2014 [M. Of. 845 / 20 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 846/2014 - M. Of. 846/2014 [M. Of. 846 / 20 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 847/2014 - M. Of. 847/2014 [M. Of. 847 / 20 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 848/2014 - M. Of. 848/2014 [M. Of. 848 / 20 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: Comisia Europeana a decis suplimentarea fondurilor alocate Romaniei pentru constructia de autostrazi

  Comisia Europeana a decis miercuri sa suplimenteze fondurile alocate Romaniei pentru constructia de autostrazi cu peste 260 de milioane de euro din Fondul de coeziune, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.

  CE a hotarat sa acopere costurile de constructie a doua tronsoane de autostrada din Romania, finantate initial de statul roman prin imprumuturi bancare. Prin decizia semnata de comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, 262 milioane de euro au fost alocati din Fondul de coeziune pentru aceste proiecte. Aceasta decizie ridica nivelul contributiei Comisiei Europene la construirea acestor autostrazi la 439 milioane de euro.

  Din aceasta suma, 287 milioane de euro sunt destinati autostrazii Arad-Timisoara si 151,5 milioane de euro sunt pentru varianta de ocolire a municipiului Constanta la nivel de autostrada.

  Autostrada Arad — Timisoara si varianta de ocolire a municipiului Constanta la nivel de autostrada au fost date in folosinta in 2011, respectiv 2012. Ele au fost construite cu fonduri de la bugetul de stat, cu granturi de la Comisia Europeana si cu imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii (BEI) si, respectiv, de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

  "Infrastructura rutiera este unul dintre principalele instrumente prin care putem reduce diferentele de dezvoltare dintre regiunile Uniunii Europene, iar Romania va avea intotdeauna in mine un partener pentru realizarea marilor proiecte de infrastructura", a declarat comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.

  Fondul de coeziune al Uniunii Europene este destinat statelor membre al caror venit national brut pe cap de locuitor este mai mic decat 90% din media Uniunii. Acest fond vizeaza reducerea disparitatilor economice si sociale si promovarea dezvoltarii durabile. Printre prioritatile Fondului de coeziune se afla si dezvoltarea retelei transeuropene de transport.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: CCR se intruneste vineri la 10,00 pentru a decide asupra validarii presedintelui; la 12,00 este programata ceremonia

  Curtea Constitutionala a stabilit ca se va intruni vineri, la ora 10,00, pentru a decide asupra confirmarii rezultatelor alegerilor si asupra validarii presedintelui.

  La ora 12,00, este programata ceremonia de validare, in cadrul careia ar urma sa ii fie inmanat presedintelui ales un exemplar din hotararea CCR.

  Biroul Electoral Central a anuntat ca va transmite CCR, in cursul zilei de joi, procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din 16 noiembrie pentru alegerea presedintelui Romaniei.

  Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obtinut 54,43% (6.288.769 voturi) in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 16 noiembrie, iar reprezentantul Aliantei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,56% (5.264.383 voturi), potrivit procesului-verbal final privind rezultatul votarii, publicat pe site-ul Biroului Electoral Central (BEC).

  Numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne a fost de 11.719.344, adica 64,10%.

  Numarul de alegatori care s-au prezentat la urne inscrisi in listele electorale permanente a fost de 10.042.721. Cei care au votat in alta sectie de votare decat cea in care au fost arondati conform domiciliului — 1.569.668, iar numarul total al celor care au votat utilizand urna speciala a fost de 106.955 persoane.

  Din voturile exprimate, 1,41% au fost nule, adica 166.111.

  Potrivit rezultatelor finale furnizate de BEC, numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne in strainatate a fost de 379.116.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: HG 904/2014 stabileste limitele minime de cheltuieli aferente drepturilor la hrana, imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare pentru copii in sistemul de protectie speciala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 763/2014 a fost publicata HG 904/2014 pentru stabilirea limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor prevazute de art. 129 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

  Astfel, se stabilesc limitele minime de cheltuieli aferente drepturilor la hrana, imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive, precum si sume de bani pentru nevoi personale, prevazute de art. 129 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului:

  Grupa de varsta Valoarea alocatiei de hrana (lei/zi/copi/tanar) Valoare drepturi imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive (lei/an/copil/tanar)

  De la 0 pana la 3 ani inclusiv  12,00  366,00
  De la 3 pana la 7 ani inclusiv*  16,60  498,00
  De la 7 pana la 14 ani inclusiv*  16,60  611,00
  De la 14 pana la 18 ani inclusiv*  16,60  754,00
  De la 18 pana la 26 ani inclusiv*  16,60  844,00
  Mama protejata in centru maternal  16,60  844,00
  Copil beneficiar serviciu de zi**  12,99  -
  


  Textul integral al Hotararii: HG 904/2014 stabileste limitele minime de cheltuieli aferente drepturilor la hrana, imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare pentru copii in sistemul de protectie speciala
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4407 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0054 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5411 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0029 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.554 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0054 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6969 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0053 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2348 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0014 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 noiembrie 2014

  In data de 19 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 842/2014 - M. Of. 842/2014 [M. Of. 842 / 19 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 843/2014 - M. Of. 843/2014 [M. Of. 843 / 19 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 844/2014 - M. Of. 844/2014 [M. Of. 844 / 19 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: FMI vine in decembrie la Bucuresti pentru discutii cu autoritatile romane pe marginea proiectului de buget pentru 2015

  O misiune comuna de experti ai Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) se va afla la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autoritatile romane proiectul legii bugetului pentru anul 2015, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice remis, miercuri, AGERPRES.

  Misiunea va fi condusa din partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely.

  "Misiunea este una dedicata strict proiectului legii bugetului, nu reprezinta o misiune de evaluare a angajamentelor pe care tara noastra si le-a asumat in fata FMI in cadrul acordului de tip preventiv semnat intre partea romana si reprezentantii creditorilor externi. Ulterior discutiilor cu reprezentantii institutiilor financiare internationale, proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice si transmis Guvernului spre aprobare", se precizeaza in comunicatul citat.

  Presedintele Traian Basescu a facut miercuri apel la Guvern sa prezinte proiectul de buget pe 2015 cat mai curand, aratand ca acesta este o prioritate majora.

  "Fac un apel la Guvern, pentru ca faptul ca prim-ministrul nu se afla in Bucuresti, nu este o scuza, ministerele impreuna cu ministrul de Finante pot pregati, pot pune la dispozitia publicului proiectul de buget", a spus seful statului la Palatul Cotroceni.

  Premierul Victor Ponta a cerut, marti, membrilor Cabinetului sa pregateasca proiectul de buget pentru anul 2015 pana la sosirea delegatiei Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale in Romania.

  "Vreau sa ne facem treaba in continuare, cat timp avem sprijinul Parlamentului, se asteapta sa indeplinim ceea ce este in fisa postului. O sa va rog, pana la sosirea delegatiei Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, sa pregatiti bugetul pe 2015. Deci, fiecare ministru vorbeste cu Finantele si, dupa aceea, pentru masuri speciale luam decizia politica in cadrul coalitiei si in cadrul Guvernului", a transmis prim-ministrul in cadrul sedintei de Guvern.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: Eugen Teodorovici: Romania va incepe in acest an implementarea fondurilor europene alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020

  Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a efectuat astazi, 19 noiembrie a.c., o vizita oficiala la Bruxelles, unde a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale dedicata politicii de coeziune.

  In cadrul reuniunii au fost discutate doua subiecte importante: adoptarea concluziilor Consiliului cu privire la Raportul nr. 6 referitor la coeziunea economica, sociala si teritoriala, respectiv rolul politicii de coeziune in implementarea Strategiei Europa 2020.

  "Fondurile europene structurale si de investitii sunt principalul instrument de combatere a efectelor crizei economice si de mentinere a cresterii sustenabile in Europa. in cadrul dezbaterii am subliniat ca trebuie depuse toate eforturile pentru a simplifica procedurile de implementare a fondurilor europene si pentru a multiplica efectul acestora in economie. De asemenea, in cadrul reuniunii s-a discutat si despre extinderea eligibilitatii cheltuielilor efectuate in perioada de programare 2007 – 2013. Aceasta idee este sustinuta de Slovacia, dar beneficiaza si de sprijinul altor state membre. In ceea ce priveste perioada de programare 2014 – 2020, avand in vedere constrangerile bugetare, trebuie sa luam masuri urgente pentru a incepe, cat mai repede, implementarea fondurilor alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020. Mizam pe raspunsurile prompte ale Comisiei Europene pe marginea programelor operationale prin care Romania urmeaza sa atraga fondurile alocate. Romania va incepe in acest an implementarea fondurilor europene alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, dupa participarea la reuniunea Consiliului Afaceri Generale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: OUG 72/2014 aduce modificari privind Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 837/2014 a fost publicata OUG 72/2014 pentru modificarea si completarea OUG 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi.

  Beneficiarii Programului trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a autoturismului nou. Garantia statului va fi de maximum 50% din finantarea acordata.
  Beneficiarii Programului se obliga sa asigure autoturismul nou-achizitionat din finantarea garantata printr-o polita de asigurare de tip CASCO, caracteristicile politelor de asigurare si modalitatea de incheiere fiind prevazute in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
  Beneficiarul are obligatia cesionarii drepturilor derivand din politele de asigurare in favoarea statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice si finantatorului, proportional cu procentul de garantare a platii primei de asigurare pe toata durata de valabilitate a creditului garantat in cadrul Programului. Modalitatea de plata a despagubirilor rezultate din daune partiale sau daune totale va fi prevazuta in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

  Sumele reprezentand comisionul de risc se vireaza de catre beneficiarii Programului intr-un cont de venituri bugetare distinct, deschis la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale la care acestia sunt luati in evidenta fiscala. Modalitatea de plata va fi prevazuta in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

  Textul integral: OUG 72/2014 aduce modificari privind Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Dolj: Ford disponibilizeaza 680 de angajati de la uzina din Craiova in urma scaderii cererii de pe piata auto

  Ford Romania a anuntat miercuri ca, din cauza scaderii cererii pe piata auto din Europa, implementeaza un program de incetare voluntara a contractului individual de munca pentru 680 de angajati ai uzinei din Craiova.

  Salariatii se pot inscrie in acest program pana la 18 decembrie, iar in cazul in care, prin inscrierile voluntare a angajatilor, nu va fi atinsa tinta de reducere de personal, se va trece la un program de concedieri pe motive economice.

  Liderul sindicatului Ford, Ovidiu Cioroianu, a declarat, pentru AGERPRES, ca desfiintarea a 680 de locuri de munca la fabrica Ford din Craiova este cea mai mare reducere de personal din istoria fabricii.

  "O sa mergem la consultari, cu propuneri si solutii pentru acesti oameni. Vorbim de o reducere de aproape de 23 la suta din numarul total de angajati ai fabricii", a subliniat Ovidiu Cioroianu.

  Intr-un comunicat remis AGERPRES, Ford Romania mentioneaza ca prin aceasta masura se urmareste folosirea optima a fortei de munca ramase la Craiova si indeplinirea conditiilor actuale de productie, in timp ce conducerea societatii continua sa caute oportunitati pentru a produce la Craiova al doilea tip de autovehicul, dupa modelul care se produce in acest moment, B-Max.

  "In timp ce B-Max continua sa fie unul dintre cele mai bine vandute modele ale segmentului B-MAV, piata auto din Europa ramane la un nivel scazut. Drept urmare, uzina de la Craiova a fost nevoita anul acesta sa-si intrerupa productia pentru un numar semnificativ de zile, atat la sectia de asamblare vehicule, cat si la cea de productie motoare. Pentru a asigura competitivitatea uzinei din Craiova si pentru a avea control asupra costurilor operationale, este necesara luarea de masuri suplimentare pentru a ajusta volumele de productie la cererea actuala a pietei. Acest lucru necesita si o reducere a fortei de munca", precizeaza Ford Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Isarescu: Leul s-a tolanit in intervalul 4,40-4,44 lei/euro de o jumatate de an; a devenit insensibil la declaratiile politice

  Influenta cursului de schimb asupra preturilor s-a diminuat semnificativ in ultimii ani, iar de cel putin sase luni leul "s-a tolanit in intervalul 4,40 - 4,44 lei/euro" si a devenit "complet indiferent la declaratiile politice", chiar si intr-un an electoral, dupa ce, in urma cu mai multi ani, deprecierea leului avea un impact dublu in evolutia preturilor, comparativ cu aprecierea, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul Colocviilor de Politica Monetara.

  "Cand cursul se deprecia, transmisia asupra inflatiei, asupra cresterii preturilor, era extrem de rapida. Cand se aprecia... Acum vreo sapte ani calculam o asimetrie de 1 la 2, deci deprecierea era dubla, ca impact, comparabil cu aprecierea. Frica de depreciere era dominanta in randul agentilor economici si, atunci, ei isi puneau marje mai mari ca sa se protejeze de depreciere. Asimetria s-a diminuat. Eu am remarcat-o! (...) Dupa un timp, s-a vazut ca directia leului nu este doar de depreciere. Sta tolanit leul in intervalul 4,40 — 4,44 lei/euro de aproape o jumatate de an, adica mai putin de 1%. A ignorat total anul electoral (...). S-a tolanit si mai tare din septembrie, a devenit si mai lenes, mai da din cand in cand din coada... Intrebarea este cat mai dureaza aceasta stare de insensibilitate, de ignorare a scenei politice. Inainte, in campania electorala, stateam cu ochii cat cepele sa vedem unde se duce", a explicat guvernatorul BNR.

  El a precizat ca reducerea asimetriei dintre impactul asupra preturilor a devalorizarii leului si cel al aprecierii acestuia a fost constatata in urma unor cercetari profunde realizate de echipa de politica monetara a Bancii Nationale.

  In opinia guvernatorului BNR, este important ca banca centrala sa ofere mai multa transparenta, sa demonstreze ca metodele sale se bazeaza pe cercetare, pentru cresterea credibilitatii, avand in vedere ca, desi Romania indeplineste toate criteriile de adoptare a monedei unice europene, "nimeni nu ne crede".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Pitis (ANIS): Piata de software si servicii in IT ajunge la un miliard de euro, in Romania; 80.000 de programatori lucreaza in domeniu

  Romania se bazeaza pe o piata de software si servicii in IT in care lucreaza 80.000 de programatori sau ingineri de software si in care afacerile se ridica la circa un miliard de euro, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Andrei Pitis, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii /ANIS/.

  "In Romania exista, la ora actuala, un numar de 80.000 de programatori sau ingineri software. Numarul acesta este la jumatate din cel consemnat in Silicon Valley, unde estimarile sunt de 170.000 de persoane specializate care lucreaza in domeniu. Cei 80.000 de specialisti din Romania produc de un miliard de euro, in timp ce in Silicon Valley valoarea ajunge la 800 de miliarde. O tinta importanta pentru Romania ar fi sa ajungem macar la afaceri de zece miliarde de euro", a afirmat Pitis.

  La randul sau, Teodor Blidarus, vicepresedintele ANIS a mentionat ca, in acest moment, in Romania sunt active peste 5.000 de firme in domeniul software si al serviciilor IT.

  "Am lansat astazi /19 noiembrie 2014, n.r./ a doua editie a Romanian Software Index. Platforma a debutat anul trecut ca un catalog al firmelor de outsourcing. In 2014, pe linia strategica pe care o sustinem, s-au adaugat doua sectiuni, una dedicata companiilor de servicii si o alta companiilor de Intelectual Property. ANIS isi propune ca, alaturi de membrii ei, sa creeze o comunitate semnificativa la nivelul industriei de profil. Este important sa ne asociem in vederea obtinerii unor avantaje competitive. Proiectul nostru este de a crea un index al tuturor companiilor de software si servicii din Romania. Estimam ca in acest domeniu activeaza in Romania peste 5.000 de companii. Romanian Software Index este partea vizibila a acestei baze de date si isi propune ca, in maximum doi ani, sa devina un market place relevant in care clienti din afara Romaniei, si nu numai, sa gaseasca informatii importante despre companiile cu care doresc sa intre in contact", a explicat reprezentantul ANIS.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 418 din 3 iulie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 563/2014 a fost publicata Decizia nr. 418 din 3 iulie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art.25 alin.(2) teza a doua si art.26 alin.(3) din Legea nr.176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, a art.75 lit.b) din Legea nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali si a art.46 alin.(1) din Legea administratiei publice locale nr.215/2001.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autoarea sustine, in esenta, ca prevederile art.25 alin.(2) din Legea nr.176/2010 incalca dispozitiile art.1 alin.(5) din Constitutie, deoarece normele de lege criticate sunt imperfecte, reglementand intr-un singur alineat situatii juridice diferite, care produc efecte juridice diferite. Or, norma fundamentala invocata presupune ca legiuitorul *sa formuleze norma legala clar, fluent, inteligibil, fara dificultati sintactice sau echivoce*. In acest sens se invoca deciziile Curtii Constitutionale nr.415 din 14 aprilie 2010 si nr.1.018 din 19 iulie 2010 si dispozitiile art.47 alin.(1) si art.48 alin.(1) din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative.

  Referitor la art.26 alin.(3) din Legea nr.176/2010 sustine ca termenul de prescriptie de 3 ani, instituit de legiuitor doar pentru situatiile de incompatibilitate care au incetat inainte de sesizarea Agentiei Nationale de Integritate, incalca principiul egalitatii tuturor cetatenilor in fata legii. A admite ca termenul de 3 ani de prescriptie a aplicarii sanctiunii a fost stabilit de legiuitor doar pentru abaterile disciplinare constatate sub forma incompatibilitatilor (care au incetat inainte de sesizarea Agentiei), nu si pentru abaterile disciplinare constatate sub forma conflictelor de interese (care au incetat, in aceleasi conditii), ar insemna acceptarea faptului ca, prin aceasta omisiune discretionara, se instituie un tratament privilegiat pentru incompatibilitati ? ca abatere disciplinara si se creeaza, implicit, o discriminare fata de abaterile disciplinare constatate sub forma conflictelor de interese (in aceleasi conditii).

  Mai mult, prin aceasta omisiune, abaterile sub forma conflictelor de interese sunt lasate in afara domeniului de aplicare a prescriptiei raspunderii disciplinare, acestea devenind imprescriptibile, fapt inacceptabil din punctul de vedere al principiilor care guverneaza raspunderea juridica. In sustinerea criticii de neconstitutionalitate este invocata Decizia Curtii Constitutionale nr.136 din 23 martie 2004.

  Referitor la prevederile art.75 lit.b) din Legea nr.393/2004 sustine ca acestea nu sunt formulate intr-un limbaj clar si precis, care sa excluda orice echivoc. Astfel, contrar jurisprudentei in materie a Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii Constitutionale, expresia *daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine* este imprecisa si inadecvata fata de posibilitatea individului caruia i se adreseaza de a-si controla conduita. Textul de lege criticat, astfel cum este formulat, incalca normele de tehnica legislativa si prin aceea ca verbul nu este utilizat *la timpul prezent, forma afirmativa, pentru a accentua caracterul imperativ al dispozitiei respective*, astfel cum stabileste art.38 alin.(2) din Legea nr.24/2000.

  De asemenea, expresia *angajament, indiferent de natura acestuia* din cuprinsul art.75 lit.b) din Legea nr.393/2004 cuprinde o formulare generala, care nu poate fi determinata, fiind in discordanta cu exigentele impuse de normele de tehnica legislativa. Prin modul in care este redactat, acest text de lege s-ar putea interpreta ca alesul local se afla in conflict de interes daca ar crea beneficiu sau un dezavantaj implicit pentru institutia al carui angajat este, deoarece prevederea de lege criticata nu distinge intre *orice persoana juridica* si autoritatea publica din care face parte cel caruia i se adreseaza norma juridica.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Steluta Gustica Cataniciu in Dosarul nr.556/33/2013 al Curtii de Apel Cluj ? Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal si constata ca prevederile art.25 alin.(2) teza a doua din Legea nr.176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative sunt constitutionale in masura in care sintagma *aceeasi functie* se refera la toate functiile eligibil...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Piata bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 15,7% in T3 2014

  Piata bunurilor de folosinta indelungata si-a mentinut trendul pozitiv si a inregistrat o crestere de 15,7% in trimestrul trei din 2014, cu o valoare totala de 484 milioane de euro, in lunile iulie, august si septembrie, cea mai mare pentru aceasta perioada, incepand cu 2009, arata un studiu GfK, publicat marti.]

  Cele mai semnificative cresteri le-au avut sectoarele telecom (25,5%), pana la 144 milioane de euro, cel de electronice (21%), electrocasnice mari (18%) si electrocasnice mici (18%).

  O usoara crestere a avut si piata IT, de 4%, in T3 2014, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, insumand 103 milioane de euro.

  Fata de aceeasi perioada a anului trecut, piata de imprimante, multifunctionale si consumabile a inregistrat o usoara scadere de ,6%, ajungand la 14 milioane de euro in T3 2014.

  Piata foto si-a continuat trendul negativ si in al treilea trimestru din 2014, cu o scadere de aproape 20%, pana la 7 milioane de euro, comparativ cu aceeasi perioada din 2013.

  Vanzarile de electronice au totalizat 71 de milioane de euro, pe fondul scaderii preturilor la televizoarele cu ecran mare si UHD. De asemenea, o crestere puternica a vanzarilor in T3 a fost inregistrata la monitoarele multifunctionale, iar consolele video si cele audio au si ele evolutii bune.

  Vanzarile de electrocasnice, la toate categoriile de 'aparate albe', au inregistrat valoarea de 112 milioane de euro, crestere cu 18% fata de T3 2013.

  Procesul de inlocuire a frigiderelor si masinilor de spalat, cumparate in 2007/2008, care au ajuns la sfarsitul ciclului de utilizare, a inceput intr-un ritm accelerat, cresterea vanzarilor la frigiderele frost-free apropiindu-se de 50%. De asemenea, au crescut vanzarile de masini de spalat eco cu o capacitate mare, iar produsele incorporabile au reprezentat 16% din totalul vanzarilor de electrocasnice.

  La electrocasnicele mici (aspiratoare) cresterea vanzarilor a fost de 18%, in T3 2014, fata de T3 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: MasterCard Romania a primit acceptul MFP de licentiere a Trezoreriei pentru plati electronice

  MasterCard Romania a primit acceptul Ministerului Finantelor Publice pentru inceperea procedurilor de licentiere a Trezoreriei Statului ca acceptator al platilor electronice cu carduri MasterCard si Maestro, au anuntat, marti, reprezentanti ai procesatorului de plati.

  Potrivit unui comunicat al companiei, remis AGERPRES, MasterCard a anuntat ca va depune imediat documentatia necesara pentru licentierea Trezoreriei si va incepe demersurile in cadrul organizatiei, pentru tratarea intregului proces cu prioritate, pentru ca solutia de plata online sa poata fi implementata pana in luna martie 2015.

  'Cu aceasta formula, in care Trezoreria Statului este acceptator, iar contribuabilul poate vizualiza si plati tot ce datoreaza statului intr-un singur loc, vom dispune de varianta cea mai simpla, mai sigura, mai confortabila si mai directa de a ne plati taxele. Pentru stat, aceasta inseamna o colectare mai rapida si mai eficienta, pentru contribuabil inseamna economii de timp si efort atat de mari, incat sunt greu de cuantificat", a declarat directorul general pentru Romania, MasterCard, Cosmin Vladimirescu.

  Procedurile de licentiere si implementare a solutiei de plata online pot dura, conform declaratiilor Ministerului Finantelor Publice, intre 6 si 12 luni, iar MasterCard isi propune ca termen de finalizare a operatiunilor luna martie a anului viitor, termen de plata pentru multe dintre obligatiile fiscale ale contribuabililor.

  "Ne propunem sa punem la dispozitia posesorilor de carduri MasterCard si Maestro aceasta solutie revolutionara de plata a contributiilor catre stat pana la finele lunii martie a anului viitor, asa incat acestia sa poata beneficia de reducerile asociate platii rapide a taxelor, insa, desigur, avem inainte un proces complex de autorizare si implementare si nu putem da inca un termen precis de finalizare a acestuia", a spus Cosmin Vladimirescu.

  MasterCard este prima companie de plati care a comunicat Ministerului Finantelor Publice disponibilitatea pentru licentierea Trezoreriei Statului ca acceptator, in conditiile solicitate, licentierea directa a Trezoreriei putand deveni, astfel, o premiera mondiala.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Creantele administratiei publice s-au mentinut la 24,6% din PIB in trimestrul II din 2014, potrivit BNR

  Creantele administratiei publice s-au mentinut ca pondere in Produsul Intern Brut (PIB) la 24,6% la finalul trimestrului II din 2014, nivel similar cu cel raportat in aceeasi perioada din 2013, potrivit datelor privind conturile financiare trimestriale ale administratiei publice, publicate marti de Banca Nationala a Romaniei.

  Aceasta situatie a rezultat ca urmare a scaderii detinerilor de actiuni si alte participatii ale statului cu 1,1 puncte procentuale, pana la 9,4% din PIB, si a creantelor comerciale cu ,7 puncte procentuale, la 6,4% ca pondere in PIB. In acelasi timp, depozitele administratiei publice au crescut cu 1,9 puncte procentuale, ajungand la un nivel de 7,8% din PIB.

  Angajamentele sectorului 'Administratia publica' s-au majorat ca pondere in PIB la 44,4% la finele trimestrului II 2014 fata de finele trimestrului II 2013, cand reprezentau 42,9%. Titlurile in lei si valuta au crescut cu 1,9 puncte procentuale pe seama emiterii de noi titluri in lei si in valuta, pe termen lung, ajungand la un nivel de 25,9% din PIB.

  Datoriile comerciale au crescut cu ,7 puncte procentuale, pana la 6,8% din PIB la sfarsitul trimestrului II 2014, iar imprumuturile s-au redus cu 1,1 puncte procentuale, astfel incat reprezentau 11,2% din PIB la finalul trimestrului II 2014, conform datelor publicate de BNR.

  In trimestrul II 2014, sectorul 'Administratia publica' a prezentat un necesar de finantare de ,2% din PIB, in scadere comparativ cu trimestrul II 2013, cand a reprezentat ,3% din PIB.

  Pe subsectoare ale administratiei publice, creantele administratiei centrale au crescut la 23% din PIB dupa trimestrul II din 2014, fata de 22,8% la finalul trimestrului II din 2013. In aceeasi perioada, creantele administratiei locale s-au mentinut la 1,9% din PIB, iar cele ale "Administratiilor sistemelor de asigurari sociale'' au scazut la 2,2%, de la 2,3% din PIB. In acelasi timp, valoarea angajamentelor administratiei centrale a crescut la 42% fata de 39,5%, iar la administratiile locale si administratiile sistemelor de asigurari sociale s-a constatat o scadere la 3,8% fata de 4,3%, respectiv la 1,2% de la 1,6%.

  Potrivit datelor BNR, in trimestrul II 2014, administratia centrala a prezentat un necesar net de finantare de ,2%, in crestere de la ,1% in trimestrul II din anul anterior.

  Administratia locala a prezentat un necesar de finantare mai redus, de ,03% in trimestrul II din acest an, fata de ,2% in trimestrul II din 2013, in timp ce administratiile sistemelor de asigurari sociale si-au mentinut capacitatea de finantare la nivelul de ,05%, potrivit datelor publicate de BNR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4353 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.011 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.544 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5486 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0123 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6916 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0085 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2362 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 noiembrie 2014

  In data de 18 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 838/2014 - M. Of. 838/2014 [M. Of. 838 / 18 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 839/2014 - M. Of. 839/2014 [M. Of. 839 / 18 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 840/2014 - M. Of. 840/2014 [M. Of. 840 / 18 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 841/2014 - M. Of. 841/2014 [M. Of. 841 / 18 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Decizii CCR privind Codul fiscal si Codul de procedura penala

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca sunt neconstitutionale dispozitiile din Codul de procedura penala referitoare la solutia legislativa potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta "fara participarea procurorului si a inculpatului".

  Plenul Curtii a luat in dezbatere mai multe dosare, avand ca obiect exceptiile de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 339 — art. 348 din Codul de procedura penala.

  "Cu unanimitate de voturi:
  1. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. 341 alin. (10) din Codul de procedura penala, potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta 'fara participarea procurorului si a inculpatului', este neconstitutionala;
  2. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 344 alin. (4) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale;
  3. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. 345 alin. (1) si in art. 346 alin. (1) din Codul de procedura penala, potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta 'fara participarea procurorului si a inculpatului', este neconstitutionala;
  4. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 347 alin. (3) raportate la cele ale art. 344 alin. (4), art. 345 alin. (1) si art. 346 alin. (1) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale
  ", se arata intr-un comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES.

  De asemenea, Curtea, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 771 alin. (6) teza finala din Legea 571/2003 privind Codul fiscal sunt constitutionale in masura in care legea nu-l obliga pe cumparatorul adjudecatar sa faca dovada platii impozitului datorat de instrainatorul debitor pentru a-si putea inscrie in cartea funciara dreptul sau de proprietate.

  Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala.

  Argumentatiile retinute in motivarea solutiilor pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: ICCJ a stabilit componenta completelor de 5 judecatori pentru anul 2015

  Componenta completelor de 5 Judecatori pentru anul 2015 ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a fost stabilita, luni, prin tragere la sorti.

  Astfel, la primul complet de 5 judecatori in materie penala, presedinte va fi Ionut Matei, vicepresedintele ICCJ, iar membri vor fi judecatorii Rodica Cosma, Mariana Ghena, Anca Madalina Alexandrescu si ?tefan Pistol.

  Cel de-al doilea complet de 5 judecatori in materie penala va fi condus de Livia Doina Stanciu, presedintele ICCJ, iar membrii completului vor fi judecatorii Ioana Bogdan, Luminita Zglimbea, Luciana Mera si Angela Dragne.

  Membrii supleanti ai primului complet de 5 judecatori in materie penala vor fi Horia Valentin ?elaru, Iulian Ilie Dragomir, Simona Daniela Encean si Gheorghe Aurel Ilie, iar membrii supleanti ai celui de-al doilea complet de 5 judecatori in materie penala au fost stabiliti judecatorii Rodica Aida Popa, Silvia Cerbu, Ana-Maria Dascalu si Francisca Maria Vasile.

  Cele doua complete de 5 judecatori in materie civila vor avea urmatoarea componenta: primul va fi constituit din presedintele Cristina Iulia Tarcea si judecatorii Camelia Simona Marcu, Minodora Condoiu, Raluca Moglan si Alina Sorinela Macovei, iar cel de-al doilea o va avea presedinte tot pe Cristina Iulia Tarcea, iar ca membri pe judecatorii Doina Popescu, Paula Pantea, Marioara Isaila si Viorica Trestianu.

  Supleanti la primul complet de 5 judecatori in materie civila vor fi judecatorii Mirela Visan, Aurelia Rusu, Mihaela Paraschiv, Carmen Tranica Teau, Mariana Carstocea, Carmen Sarbu si Gheorghita Lutac, iar, la cel de-al doilea complet de 5 judecatori in materie civila, supleanti vor fi judecatorii Florentin Dragut, Dragu Cretu, Elena Carmen Popoiag, Cosmin Horia Mihaianu, Ileana Isabela Dolache, Veronica Nastasie si Luiza Maria Paun.

  Potrivit Legii, la inceputul fiecarui an, in materie penala se stabilesc doua complete de cinci judecatori formate numai din judecatori din cadrul Sectiei penale, iar in alte materii decat cea penala se stabilesc doua complete de cinci judecatori formate din judecatori din cadrul Sectiei I civile, Sectiei a II-a civile si Sectiei de contencios administrativ si fiscal.

  Numarul completelor de cinci judecatori in materie penala se aproba anual de Colegiul de conducere, la propunerea presedintelui Sectiei penale. Completele de cinci judecatori sunt prezidate, dupa caz, de presedintele, vicepresedintii, presedintele Sectiei penale sau decanul de varsta.

  Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie stabileste anual reprezentativitatea sectiilor in compunerea completelor si aproba compunerea completelor de cinci judecatori, in cazul completelor de cinci judecatori in materie penala, la propunerea presedintelui Sectiei penale.

  La tragerea la sorti pentru anul urmator nu vor participa judecatorii desemnati in anul anterior.

  Schimbarea membrilor completelor de cinci judecatori se face in mod exceptional, in cazurile de incompatibilitate si de imposibilitate obiectiva a judecatorului de a participa la sedinta de judecata. In aceste cazuri, la sedinta de judecata participa judecatorul supleant sau judecatorii supleanti.

  In cazul eliberarii din functie a unui judecator care face parte din completul de cinci judecatori sau a unui judecator supleant, presedintele ori, in lipsa acestuia, unul dintre vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie desemneaza, prin tragere la sorti, in sedinta publica, un judecator sau, dupa caz, un judecator supleant.

  Cand completul de cinci judecatori judeca recursurile impotriva hotararilor Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a solutionat actiunea disciplinara, din complet nu poate face parte judecatorul sanctionat disciplinar. In acest caz, la sedinta de judecata participa judecatorul supleant.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: Teodor Melescanu: Imi depun astazi mandatul de ministru de Externe

  Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a anuntat ca, in cadrul sedintei de Guvern de marti, isi va depune mandatul.

  "Nu toti cetatenii romani din strainatate si-au putut exercita dreptul de vot si acest lucru trebuie asumat. Intrucat traim intr-o tara unde nimeni nu prea isi asuma responsabilitatile si singura preocupare este plasarea responsabilitatii de la unul la altul, eu, ca un om de onoare, imi asum aceasta responsabilitate si imi voi depune astazi la sedinta de Guvern mandatul de ministru al Afacerilor Externe", a declarat Melescanu, intr-o conferinta de presa la MAE.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: Esec al negocierilor privind bugetul Uniunii Europene pe 2015

  Guvernele Uniunii Europene si Parlamentul European nu au reusit sa ajunga la un acord privind bugetul UE pe 2015 luni seara, cand a expirat termenul limita pentru lansarea unui nou proiect de buget, a anun?at o purtatoare de cuvant a comisiei insarcinate cu bugetul din cadrul legislativului european, transmite AFP.

  "Nu a fost ob?inut un acord asupra bugetului european, iar Comisia Europeana va prezenta un nou proiect de buget pe 2015", a rezumat purtatoarea de cuvant intr-un mesaj postat pe Twitter.

  Negocierile intre ministrii europeni asupra bugetului, ce ar urma sa atinga circa 140 de miliarde de euro in 2015, au fost intrerupte deja vineri din cauza unor dezacorduri intre membri si urmau sa fie reluate luni. Parlamentul European condi?ioneaza — dupa cum s-a intamplat si in anii preceden?i — unda sa verde pentru bugetul din 2015 de un acord privind ajustarile aduse bugetului pe 2014, grevat de circa 30 de miliarde de euro neplatite.

  "Trebuie sa avem un raspuns concret pentru problema insuportabila a facturilor neplatite ce se acumuleaza pe birourile Comisiei", a declarat eurodeputatul francez Jean Arthuis. Aceste pla?i neefectuate "pun in pericol credibilitatea autorita?ii europene si alimenteaza argumentele eurofobe", a adaugat el.

  Suma pla?ilor prevazuta la 140 de miliarde de euro este in crestere cu 3,3% prin raport cu bugetul ini?ial pentru 2015, cu un impuls de 24,5% in favoarea cercetarii si educa?iei. Parlamentul solicita 146,4 de miliarde de euro, o crestere de 8,1% prin raport cu 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: OUG 71/2014 aduce modificari la OUG 65/2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 834/2014 a fost publicata OUG 71/2014 privind modificarea art. X alin. (2) din OUG 65/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

  Pana la finele anului 2014, prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prin hotarare a Guvernului, pot fi alocate sume Ministerului Sanatatii si Ministerului Justitiei pentru plata arieratelor inregistrate de catre unitatile sanitare cu paturi din subordinea acestora.

  Textul integral al OUG: OUG 71/2014 aduce modificari la OUG 65/2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4243 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0029 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5421 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.01 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5363 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0308 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6831 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2373 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 noiembrie 2014

  In data de 17 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 834/2014 - M. Of. 834/2014 [M. Of. 834 / 17 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 835/2014 - M. Of. 835/2014 [M. Of. 835 / 17 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 836/2014 - M. Of. 836/2014 [M. Of. 836 / 17 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 837/2014 - M. Of. 837/2014 [M. Of. 837 / 17 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: MFP a imprumutat 200 de milioane de lei de la banci, la un randament de 4,21%

  Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 200 de milioane de lei de la bancile comerciale, la un randament de 4,21%, printr-o emisiune de obligatiuni pe 15 ani, cu scadenta reziduala la 152 de luni, la care bancile au subscris oferte de 219 milioane de lei.

  Trezoreria se imprumuta mai ieftin pentru acest tip de obligatiuni, dupa ce, in septembrie, a acceptat un randament mediu de 4,35%.

  Marti, MFP va organiza o sesiune suplimentara aferenta licitatiei de obligatiuni de luni, prin care vrea sa imprumute alte 30 de milioane de lei, la randamentul stabilit deja in licitatia de luni.

  Ministerul Finantelor Publice a planificat imprumuturi de 3,645 miliarde de lei de la bancile comerciale in luna noiembrie, din care 3,3 miliarde de lei prin sapte licitatii de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, iar 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: ONRC: 63.798 firme au fost radiate in primele zece luni din 2014, in scadere cu 3,76%

  Numarul firmelor radiate a scazut, in primele zece luni din 2014, cu 3,76%, la 63.798 firme, fata de 66.292 in perioada similara a anului trecut, conform statisticilor Oficiului National al Registrului Comertului.

  Cele mai multe radieri au fost inregistrate in municipiul Bucuresti — 8.645 radieri firme (cu 3,36% mai putine fata de primele zece luni din 2013) si in judetele Bihor—2.721 (plus 18,36%), Iasi—2.688 (minus 21,75%%) si Constanta — 2.655 (minus 11,26%).La polul opus, cele mai putine radieri au fost inregistrate in judetele Giurgiu — 419 (cu 24,37% mai putine fata de perioada ianuarie-octombrie 2013), Calarasi — 473 (minus 7,8%), Vaslui — 537 (minus 25,52%) si Olt — 565 (plus 3,86%).Raportat la primele zece luni din 2013, cele mai mari cresteri ale numarului de firme radiate s-au inregistrat in judetele Teleorman (plus 32,34%), Gorj (plus 21,52%), Braila (plus 18,51%) si Bihor (plus 18,36%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: ANCOM: Servicii de internet si telefonie adaptate utilizatorilor cu dizabilitati (proiect)

  Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a supus luni consultarii publice un set de masuri menite sa asigure accesul persoanelor cu dizabilitati la servicii de telefonie si acces la internet adaptate nevoilor lor specifice si in conditii echivalente celor de care beneficiaza ceilalti utilizatori.

  "Proiectul de decizie al ANCOM prevede faptul ca utilizatorii finali cu dizabilitati de vedere, auditive si/sau de vorbire vor putea beneficia de oferte de telefonie si internet care vor contine resurse de consum optimizate in functie de necesitatile lor specifice. De exemplu, conform proiectului de decizie, furnizorii vor pune la dispozitia utilizatorilor cu dizabilitati auditive si/sau de vorbire pachete de servicii mobile care sa includa cel putin SMS-uri nelimitate in retea si 150 de SMS-uri nationale la un tarif de maximum 4 euro/luna (inclusiv TVA), precum si trafic lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteza maxima de transfer al datelor pentru descarcare de cel putin 2 Mbps, la un tarif de maximum doua euro/luna (inclusiv TVA)", se arata in comunicatul ANCOM.

  Totodata, furnizorii de servicii de comunicatii electronice la puncte mobile le vor oferi utilizatorilor finali cu dizabilitati vizuale pachete care sa contina cel putin 300 de minute nationale contra unui tarif de maximum 2 euro/luna (inclusiv TVA), iar furnizorii de servicii de comunicatii electronice la puncte fixe pachete de comunicatii care sa contina cel putin 350 minute lunare nationale la un tarif de maximum 3 euro/luna (inclusiv TVA).

  De asemenea, cu ajutorul functiilor specifice ale terminalelor disponibile pe piata, acestia vor avea posibilitatea utilizarii serviciilor de acces la internet prin intermediul unor pachete care sa contina, in cazul serviciilor mobile, trafic lunar de minimum 300 MB, la o viteza maxima de transfer al datelor pentru descarcare de cel putin 2 Mbps, contra unui tarif de maximum 2 euro/luna (inclusiv TVA), precum si, in cazul serviciilor de acces la punct fix, trafic nelimitat la un tarif de maximum 7 euro/luna (inclusiv TVA).

  In plus, utilizatorii cu dizabilitati se vor putea inscrie intr-o baza de date a furnizorilor pentru a beneficia de facilitati suplimentare, precum accesul la serviciul de relatii cu clientii prin intermediul unui SMS pentru utilizatorii cu dizabilitati auditive, sau posibilitatea de a interoga serviciul de control al costurilor prin intermediul unui mesaj audio, pentru utilizatorii cu dizabilitati vizuale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-17 :: Titlu: Din 44,8 milioane de carduri emise, 10,66 milioane sunt active; retragerile de numerar domina tranzactiile cu cardul

  Numarul de carduri emise in Romania a crescut cu 2,8 milioane in ultimul an, la 44,8 milioane la finalul trimestrului trei din acest an, dar, dintre acestea, doar 10,66 milioane sunt active, in scadere cu 766.000 fata de finalul lunii septembrie 2013, reiese din datele publicate de Banca Nationala a Romaniei.

  In plus, retragerile de numerar continua sa domine tranzactiile cu cardul in Romania in trimestrul trei din acest an, atat ca numar de operatiuni (57,73 milioane de tranzactii la ATM ?i 48,71 milioane de tranzactii la POS), cat mai ales ca valoare a tranzactiilor (31,18 miliarde de lei retrageri de la ATM ?i 6,08 miliarde de lei tranzactii la POS). Totu?i, numarul de tranzactii la POS a crescut in ultimul an cu 6,5 milioane, de la 42,2 milioane in trimestrul trei din 2013, la 48,7 milioane in trimestrul trei din acest an, in timp ce numarul de retrageri de la ATM a crescut mai putin, cu 1,64 milioane.

  Numarul de ATM-uri a crescut in ultimul an de la 10.853 la finalul lunii septembrie 2013 la 10.905 la 30 septembrie 2014. In aceea?i perioada, numarul de POS-uri a urcat de la 127.859 in urma cu un an, la 132.634 in prezent.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-17 :: Titlu: Eurostat: Zona euro a inregistrat un excedent al balantei comerciale de 18,5 miliarde de euro, in septembrie

  Zona euro a inregistrat un excedent al balantei comerciale de 18,5 miliarde de euro in septembrie, comparativ cu un plus de 10,8 miliarde de euro in perioada similara din 2013, in timp ce Uniunea Europeana a obtinut un excedent de 2,6 miliarde de euro, fata de un deficit de ,7 miliarde euro, conform datelor preliminare publicate luni de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

  In topul partenerilor comerciali, in perioada ianuarie-august 2014, excedentul balantei comerciale a UE a crescut pe relatia cu SUA (65,1 miliarde euro, comparativ cu 60,8 miliarde euro in perioada similara din 2013), a scazut pe relatia cu Elvetia (26 miliarde euro comparativ cu 56 miliarde de euro) ?i Turcia (12,6 miliarde de euro comparativ cu 18,9 miliarde de euro).

  Deficitul balantei comerciale a UE a scazut pe relatia cu Norvegia (minus 23,7 miliarde de euro fata de minus 28 miliarde de euro), China (minus 85,4 miliarde de euro fata de minus 85,3 miliarde euro) ?i Rusia (minus 58 miliarde de euro fata de minus 59 miliarde de euro).

  In primele opt luni ale anului, cel mai ridicat excedent s-a inregistrat in Germania (138,8 miliarde euro), Olanda (38,5 miliarde euro), Italia (26,6 miliarde euro) ?i Irlanda (23,2 miliarde euro), iar cel mai semnificativ deficit s-a observat in Marea Britanie (minus 89,8 miliarde euro), Franta (minus 49,3 miliarde euro), Spania (minus 16,6 miliarde euro) ?i Grecia (minus 13,6 miliarde euro).

  Potrivit Eurostat, in perioada ianuarie-august 2014, deficitul balantei comerciale a Romaniei s-a mentinut la 3,8 miliarde euro, comparativ cu perioada similara din 2013. Exporturile Romaniei au crescut cu 7%, de la 32 miliarde de euro la 34,2 miliarde euro, importurile au avansat cu 6%, de la 35,8 miliarde de euro la 38 miliarde euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-17 :: Titlu: BEC - rezultate partiale, ora 10,20: Iohannis - 54,50%, Ponta - 45,49%

  Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obtinut 54,50% din voturi în al doilea tur al alegerilor prezidentiale de duminica, iar reprezentantul Aliantei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,49%, potrivit datelor comunicate luni de Biroul Electoral Central (BEC), dupa centralizarea proceselor verbale din 18.673 sectii de votare, reprezentand 99,07%.

  Potrivit datelor centralizate de BEC pana la ora 10,20, Klaus Iohannis a primit 6.242.825 de voturi, în timp ce Victor Ponta a fost votat de 5.211.097 persoane.

  Judetele care înregistreaza întarzieri în raportarea datelor sunt Constanta (78,44%), Olt (87,83%), Alba (99,07%), Arad (99,54%), Mehedinti (99,07%) ?i Tulcea (96,56%), în total fiind 174 de sectii de votare.

  De asemenea, au fost centralizate datele din cele 294 sectii din strainatate, unde au votat 379.116 de persoane.

  Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a anuntat ca aceasta a fost ultima prezentare pe ziua de luni.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-17 :: Titlu: >Decizia Curtii Constitutionale nr. 459 din 16 septembrie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 712/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 459 din 16 septembrie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.8 alin.(1) raportate la art.2 alin.(1) lit.c) teza intai din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004.

  Pe rol s-a aflat solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art.8 alin.(1) raportate la art. 2 alin.(1) lit.c) teza intai din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004, exceptie ridicata de Presedintele Romaniei si Administratia Prezidentiala, prin Departamentul constitutional-legislativ, in Dosarul nr.7.652/2/2013 al Curtii de Apel Bucuresti ? Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, intr-o cauza avand ca obiect anularea unui act administrativ, respectiv decretul Presedintelui de numire in functie a unui judecator al Curtii Constitutionale. Exceptia de neconstitutionalitate formeaza obiectul Dosarului Curtii Constitutionale nr.697D/2014.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii apreciaza ca dispozitiile art.8 alin.(1) raportat la art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.554/2004 sunt neconstitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca ar fi incluse in sfera contenciosului administrativ decretele Presedintelui Romaniei prin care acesta isi exercita competentele constitutionale de numire a unui judecator la Curtea Constitutionala. Decretele Presedintelui emise in exercitarea atributiei constitutionale prevazute de art.142 din Constitutie nu sunt simple acte administrative susceptibile de control pe calea contenciosului administrativ, ci sunt acte juridice complexe ce exprima raporturi de natura constitutionala intre Presedintele Romaniei, pe de o parte, si Parlament, pe de alta parte, si in consecinta, potrivit art.1 alin.(4) din Constitutie, nu sunt cenzurabile de catre instantele judecatoresti pe calea contenciosului administrativ. De altfel, prin Decizia nr.946 din 30 octombrie 2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.782 din 19 noiembrie 2007, Curtea Constitutionala a retinut ca dispozitiile art.126 alin.(6) din Constitutie ?se limiteaza numai la reglementarea constitutionala a garantarii controlului judecatoresc al actelor administrative ale autoritatilor publice pe calea contenciosului administrativ, de la care fac exceptie in mod absolut numai doua categorii de acte, cele de comandament cu caracter militar si cele care privesc raporturile cu Parlamentul, care prin natura lor nu sunt supuse sub nicio forma controlului judecatoresc?.

  Autorii exceptiei sustin ca Presedintele Romaniei exercita atat atributii constitutionale, cat si atributii legale. In privinta celor constitutionale, jurisprudenta Curtii Constitutionale a recunoscut ca, in exercitarea prerogativelor sale, Presedintele Romaniei se bucura in unele cazuri de putere discretionara, iar in altele de o larga putere de apreciere cu privire la indeplinirea unor standarde legale. Asa fiind, principiul suprematiei Constitutiei, proclamat prin art.1 alin.(5) din Legea fundamentala, interzice ca instantele de judecata sa se poata pronunta asupra unei atributii constitutionale ce implica analiza exclusiva a emitentului actului de numire. Or, emiterea decretului Presedintelui Romaniei s-a realizat cu respectarea dispozitiilor cuprinse in Constitutie ? titlul V ?Curtea Constitutionala?, respectiv art.142 alin.(3), potrivit caruia: ?Trei judecatorii sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei?.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Presedintele Romaniei si Administratia Prezidentiala, prin Departamentul constitutional-legislativ, in Dosarul nr.7.652/2/2013 al Curtii de Apel Bucuresti ? Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, si a constatat ca dispozitiile art.8 alin.(1) raportate la art.2 alin.(1) lit.c) teza intai din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004 sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca decretele Presedintelui privind numirea judecatorilor la Curtea Constitutionala sunt excluse din sfera controlului judecatoresc sub aspectul verificarii indeplinirii conditiei ?inaltei competente profesionale?.

  Textul integral al Deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale nr. 459 din 16 septembrie 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-17 :: Titlu: Ordinul nr. 1654/960/1356/2014 aduce modificari privind privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru apelul de proiecte pentru fondurile realocate Programului operational regional, conform Deciziei Comisiei C (2013)/9772 finale din 19 decembrie 2013, domeniul major de interventie Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 734/2014 a fost publicat Ordinul 1654/960/1356/2014 pentru modificarea si completarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, al ministrului fondurilor europene si al ministrului finantelor publice nr. 336/128/634/2014 privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru apelul de proiecte pentru fondurile realocate Programului operational regional, conform Deciziei Comisiei C (2013)/9772 finale din 19 decembrie 2013, domeniul major de interventie Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, in cadrul axei prioritare Imbunatatirea infrastructurii sociale a Programului operational regional 2007-2013.

  Cheltuielile efectuate de beneficiar sunt considerate eligibile de la data de 1 ianuarie 2007 daca respecta prevederile art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale, cu modificarile si completarile ulterioare, si sunt platite prin ordin de plata dupa data intrarii in vigoare a contractului de finantare semnat intre beneficiar, organismul intermediar si Autoritatea de management a Programului operational regional, denumit in continuare contract de finantare.

  Sunt considerate eligibile cheltuielile aferente asigurarii cu utilitatile necesare functionarii obiectivului de investitie, precum: alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica, telecomunicatii, alei si drumuri de acces, care se executa pe amplasamantul delimitat din punct de vedere juridic ca apartinand obiectivului de investitie, precum si cheltuielile aferente racordarii la retelele de utilitati.

  Cheltuielile eligibile pentru constructii si instalatii cuprind cheltuielile aferente executiei obiectivului de investitie, si anume cheltuieli de lucrari pentru:
  a) consolidarea, modernizarea si extinderea tuturor tipurilor de infrastructuri educationale pentru invatamantul obligatoriu, inclusiv spatiile aferente, delimitate de imprejmuirile definitive, cu exceptia campusurilor pentru invatamant preuniversitar;
  b) consolidarea, modernizarea si extinderea cladirilor unitatilor de invatamant special, respectiv spatii de invatamant, spatii de cazare, cantine, diferite facilitati pentru acces si pentru activitati didactice;
  c) construirea, extinderea, consolidarea, modernizarea campusurilor pentru invatamant preuniversitar, inclusiv spatiile aferente, delimitate de imprejmuirile definitive;
  d) modernizarea si extinderea utilitatilor necesare functionarii obiectivului investitiei de baza, precum: alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica, radio comunicatii, telecomunicatii, inclusiv crearea de facilitati speciale pentru persoanele cu dizabilitati.

  Textul integral: Ordinul nr. 1654/960/1356/2014 aduce modificari privind privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru apelul de proiecte pentru fondurile realocate Programului operational regional, conform Deciziei Comisiei C (2013)/9772 finale din 19 decembrie 2013, domeniul major de interventie Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constutionala :: Data: 2014-11-16 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 461 din 16 septembrie 2014 asupra privind comunicatiile electronice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 775/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 461 din 16 septembrie 2014 asupra obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2011 privind comunicatiile electronice.

  In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate autorul sustine ca dispozitiile legii criticate sunt contrare art.147 alin.(4) din Constitutie, intrucat solutia legislativa referitoare la obligatia de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioada de 6 luni de la data retinerii acestora este afectata de un viciu de constitutionalitate din perspectiva considerentelor retinute in Decizia Curtii Constitutionale nr.1.258/2009. Se arata, in esenta, ca referitor la termenul de stocare a datelor cu caracter personal, Curtea Constitutionala a aratat, in considerentele deciziei sale, ca obligatia de retinere a datelor, pe o perioada de 6 luni, reglementata de Legea nr.298/2008, cu titlu de exceptie sau derogare de la principiul protejarii datelor cu caracter personal si al confidentialitatii lor, prin natura, intinderea si domeniul ei de aplicare, goleste de continut acest principiu, fiind de natura sa afecteze, chiar si pe cale indirecta, exercitiul drepturilor sau al libertatilor fundamentale, in speta al dreptului la viata intima, privata si de familie, al dreptului la secretul corespondentei si al libertatii de exprimare, intr-o maniera ce nu corespunde cerintelor stabilite de art.53 din Constitutia Romaniei. In consecinta, autorul sesizarii apreciaza ca Parlamentul are obligatia de a respecta cele stabilite de Curtea Constitutionala in considerentele si dispozitivul deciziei pronuntate in materie.

  In ceea ce priveste atingerea adusa principiului garantarii si ocrotirii vietii intime, familiale si private de catre autoritatile publice, si principiului proportionalitatii prevazut expres de art.53 alin.(2) din Constitutie, Avocatul Poporului considera, in acord cu jurisprudenta Curtii Constitutionale, ca instituirea unei reguli in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal, si anume aceea a retinerii acestora in mod continuu, pe o perioada de 6 luni de la momentul interceptarii lor este de natura sa goleasca de continut art.26 din Constitutie. Prin urmare, reglementarea unei obligatii pozitive care priveste limitarea in mod necontenit a exercitiului dreptului la viata intima, familiala si privata aduce atingere esentei acestuia. Persoanele fizice, utilizatori in masa ai serviciilor de comunicatii electronice sau de retele publice de comunicatii, sunt supuse in permanenta acestei ingerinte in exercitiul drepturilor lor. Or, in materia drepturilor personale, regula este aceea a garantarii si respectarii acestora, respectiv a confidentialitatii, statul avand, in acest sens, obligatii majoritar negative, de abtinere, prin care sa fie evitata, pe cat posibil, ingerinta sa in exercitiul dreptului sau al libertatii. Obligatia legala care impune retinerea in mod continuu a datelor cu caracter personal transforma insa exceptia de la principiul protejarii efective a dreptului la viata intima, familiala si privata in regula absoluta. Pe cale de consecinta, se impune examinarea in cauza a respectarii principiului proportionalitatii, o alta cerinta imperativa necesar a fi respectata in cazurile de restrangere a exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale, prevazuta expres de art.53 alin.(2) din Constitutie.

  Se mai sustine ca legea criticata are o larga aplicabilitate ? practic, asupra tuturor persoanelor fizice utilizatoare ale serviciilor de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, astfel ca nu poate fi considerata ca fiind conforma prevederilor din Constitutie si din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale referitoare la garantarea drepturilor la viata intima, familiala si privata. Drepturile individuale nu pot fi exercitate in absurdum, ci pot constitui obiectul unor restrangeri care sunt justificate in functie de scopul urmarit.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2011 privind comunicatiile electronice este neconstitutionala, in ansamblul ei.

  Textul integral: Decizia Curtii Constitutionale nr. 461 din 16 septembrie 2014 asupra privind comunicatiile electronice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-16 :: Titlu: Sectiile de votare s-au deschis; Ponta si Iohannis in cursa finala pentru Cotroceni

  Cele peste 18.000 de sectii de votare organizate la nivel national pentru alegerile prezidentiale s-au deschis, duminica, la ora 7,00.

  Un numar de 18.281.625 de alegatori sunt asteptati la vot in al doilea tur de scrutin, procesul electoral urmand sa se desfasoare pana la ora 21,00.

  Dupa prima confruntare electorala din 2 noiembrie, in cursa pentru Cotroceni au ramas doi candidati din cei 14 inscrisi initial in competitia prezidentiala — candidatul Aliantei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, si cel al Aliantei Crestin — Liberale (ACL), Klaus Iohannis.

  In tara au fost organizate 18.550 sectii de vot, iar in Bucuresti 1.245. In sectorul 1 al Capitalei alegatorii pot sa voteze in 162 de sectii, in sectorul 2 fiind 202 sectii, in sectorul 3 — 274, in sectorul 4 — 178, in sectorul 5 — 196, iar in sectorul 6 — 233 sectii de votare. In diaspora exista acelasi numar de sectii de votare ca si in primul tur — 294.

  Pentru turul II al alegerilor prezidentiale au fost realizate 20.945.068 de buletine de vot si 11.808.375 de timbre autocolante, potrivit MAI.

  In ziua votarii, romanii aflati in tara isi pot exercita dreptul de vot in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar — in cazul elevilor din scolile militare.

  Cei care se afla in strainatate si in state care permit accesul pe teritoriul lor pe baza cartii de identitate in ziua alegerilor pot prezenta la urne pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, titlul de calatorie, cartea de identitate, cartea electronica de identitate.

  Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in tara isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in Romania in baza pasaportului simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), pasaportului simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), pasaportului simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), in plus romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate si in baza titlului de calatorie.

  Alegatorii care nu voteaza la alegerile prezidentiale in localitatea de domiciliu, precum si cei din strainatate trebuie sa completeze o declaratie pe propria raspundere cand se prezinta la urne, prin care isi asuma ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

  BEC a decis ca formularul declaratiei pe propria raspundere va fi pus la dispozitia alegatorului de catre presedinte sau un membru al biroului electoral al sectiei de votare, cetatenii avand posibilitatea sa utilizeze acest formular afisat pe site-ul BECwww.bec2014.ro si al MAE — www.mae.ro.

  Pentru ca procesul electoral sa se desfasoare cat mai rapid, formularul declaratiei pe propria raspundere poate fi completat de catre alegatori in afara sectiei de votare, urmand ca semnarea si datarea acestui document sa se faca numai in fata membrilor biroului electoral al sectiei de votare din strainatate.

  In aceasta categorie intra alegatorii care se prezinta la vot si dovedesc cu actul de identitate ca domiciliaza in raza teritoriala a sectiei de votare respective, insa au fost omisi din copia listei electorale permanente; cei care in ziua votarii se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat cel de domiciliu; membrii biroului electoral al sectiei de votare, persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii si care nu sunt inscrise in copia listei electorale permanente din acea sectie; alegatorii care voteaza la sectiile de votare din strainatate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-16 :: Titlu: Plasamentele romanesti in strainatate, in numerar si in depozite, au crescut cu 845 de milioane de euro in T3 fata de T2

  Plasamentele romanesti in numerar si in depozite in strainatate au crescut cu 845 de milioane de euro (18,37%) in trimestrul trei din acest an fata de trimestrul doi, pana la 5,45 miliarde de euro, potrivit statisticii privind pozitia investitionala internationala a Romaniei, realizata de Banca Nationala a Romaniei.

  In aceeasi perioada, investitiile directe ale rezidentilor romani in strainatate totalizau 2,385 miliarde de euro, la 30 septembrie 2014, in crestere cu 788 de milioane de euro fata de finalul trimestrului doi din acest an, din care participatiile la capital erau de 420,6 milioane de euro, in scadere cu 86,3 milioane de euro, iar investitiile in instrumente de natura datoriei totalizau 1,96 miliarde de euro, aproape dublu fata de trimestrul anterior, cand se ridicau la 1,09 miliarde de euro.

  Investitiile de portofoliu totalizau 2,408 miliarde de euro, la finele trimestrului trei din 2014, in crestere cu 101 milioane de euro fata de 30 iunie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ICCJ :: Data: 2014-11-16 :: Titlu: Decizia ICCJ nr. 4/2014 din 29 septembrie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 821/2014 a fost publicata Decizie ICCJ nr. 4/2014 din 29 septembrie 2014 privind interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 203 alin. (5) si art. 425^1 alin. (1) din Codul de procedura penala.

  Prin recursul in interesul legii formulat de catre Colegiul de conducere al Curtii de Apel Brasov, s-a aratat ca, in practica judiciara nationala nu exista un punct de vedere unitar cu privire la faptul daca sedinta de judecata prin care este solutionata, in cursul urmaririi penale si in procedura de camera preliminara, contestatia formulata impotriva incheierii judecatorului de drepturi si libertati si de camera preliminara privind masurile preventive are loc in camera de consiliu sau se desfasoara in sedinta publica, iar hotararea pronuntata este decizie sau incheiere.

  Colegiul de conducere al Curtii de Apel Brasov a invederat ca, in urma verificarii jurisprudentei la nivel national, s-au conturat doua opinii in legatura cu modalitatea de desfasurare a sedintei de judecata prin care sunt solutionate, in cursul urmaririi penale si al procedurii in camera preliminara, contestatiile declarate impotriva incheierilor ce vizeaza masurile preventive si felul hotararilor ce se pronunta in aceste cauze.

  Intr-o prima orientare, minoritara, instantele au considerat ca sedinta de judecata prin care este solutionata, in cursul urmaririi penale si in procedura de camera preliminara, contestatia declarata impotriva incheierii judecatorului de drepturi si libertati si de camera preliminara privind masurile preventive are loc in camera de consiliu si hotararea ce se pronunta este o incheiere.

  Aceasta opinie se intemeiaza pe dispozitiile art. 203 alin. (5) din Codul de procedura penala care prevad ca *In cursul urmarii penale si al procedurii de camera preliminara, cererile, propunerile, plangerile si contestatiile privitoare la masurile preventive se solutioneaza in camera de consiliu, prin incheiere motivata, care se pronunta in camera de consiliu*.

  Desi prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2014 pentru luarea unor masuri de implementare necesare aplicarii Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru implementarea altor acte normative a fost introdus art. 425^1 din Codul de procedura penala prin care a fost reglementata calea de atac a contestatiei, in aceasta prima opinie s-a considerat ca, potrivit alin. (1) al acestui articol, calea de atac a contestatiei se poate exercita numai atunci cand legea o prevede expres, prevederile articolului fiind aplicabile cand legea nu prevede altfel. In aceste conditii, art. 203 alin. (5) din Codul de procedura penala contine dispozitii derogatorii fata de cele cuprinse in art. 425^1 alin. (5) si (7) din Codul de procedura penala.

  Intr-o a doua orientare instantele au considerat ca sedinta de judecata prin care este solutionata, in cursul urmaririi penale si in procedura de camera preliminara, contestatia declarata impotriva incheierii judecatorului de drepturi si libertati si de camera preliminara privind masurile preventive are loc in sedinta publica, iar hotararea pronuntata este o decizie.

  In urma deliberarilor, ICCJ a admis Rercursul in intreresul legii si a decis ca In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 203 alin. (5) si art. 425^1 alin. (1) din Codul de procedura penala stabileste ca in cursul urmaririi penale si al procedurii de camera preliminara contestatia impotriva incheierii judecatorului de drepturi si libertati sau, dupa caz, a judecatorului de camera preliminara privitoare la masurile preventive se solutioneaza in camera de consiliu, prin incheiere motivata, care se pronunta in camera de consiliu.

  Textul integral: Decizia ICCJ nr. 4/2014 din 29 septembrie 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-15 :: Titlu: Korodi: Romania sustine initiativa europeana privind reducerea consumului de pungi din plastic de unica folosinta

  Romania sustine initiativa europeana de limitare a impactului negativ asupra mediului al utilizarii pungilor de plastic, iar Ministerul Mediului va demara, anul viitor, un dialog cu producatorii autohtoni din diverse sectoare industriale, pentru a stabili o strategie nationala in domeniul ambalajelor, care sa aiba ca obiectiv reducerea utilizarii plasticului in procesul de "packaging", a afirmat, vineri, intr-un comunicat, ministrul Mediului, Attila Korodi.

  "(...) la momentul actual, in care la nivelul Uniunii Europene se doreste o politica ambitioasa pentru reducerea consumului de pungi de plastic, Romania si-a pastrat pozitia pentru stabilirea unor obiective la nivel european, cu convingerea ca indeplinirea acestora va avea un efect benefic asupra protectiei mediului si a calitatii vietii, fie ca vorbim de ecosistemul acvatic, fie de fauna si flora de pe continent. In acest context, Romania a purtat constant discutii constructive atat cu Presedintia Italiana, care a fost interesata de obtinerea unui acord, cat si cu reprezentanti din Parlamentul European, inclusiv din Grupul Verzilor (...) Asadar, tara noastra a sustinut fara echivoc, inca de la inceputul dezbaterilor europene, obiectivul general de limitare a impactului negativ asupra mediului prin utilizarea pungilor de plastic care, mai apoi, devin deseuri. Mai mult decat atat, MMSC si-a propus ca, incepand de anul viitor, sa demareze un amplu dialog cu producatorii autohtoni din diverse sectoare industriale, pentru a stabili, de comun acord, o strategie nationala in domeniul ambalajelor, care sa aiba ca obiectiv reducerea utilizarii plasticului in procesul de "packaging", a mentionat Korodi.

  Oficialul a precizat, totodata, ca, in ceea ce priveste interzicerea materialelor plastice oxo-degradabile, "Romania se pozitioneaza alaturi de alte 7 state membre care sustin restrictionarea oxo-plasticelor".

  Declaratiile ministrului Attila Korodi survin la cateva zile dupa ce reprezentantii mai multor ONG-uri de mediu au transmis o scrisoare autoritatilor competente, prin care au solicitat sustinerea reducerii cu 80% a consumului de pungi de plastic de unica folosinta pana in anul 2019, initiativa promovata la nivelul Parlamentului European /PE/.

  "In ciuda unui sprijin popular puternic in intreaga Uniune Europeana pentru reducerea deseurilor din pungi de plastic, totusi surse din Bruxelles pozitioneaza Romania alaturi de o minoritate de state membre ale UE, care blocheaza propunerea Parlamentului European pentru reducerea utilizarii pungilor de plastic de unica folosinta. Avand in vedere ca discutiile se afla in etapa finala, in cazul in care negocierile care vor avea loc vineri, 14 noiembrie, intre Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul de Ministri nu vor duce la niciun rezultat concret, propunerea risca sa fie anulata", au atras atentia, intr-un comunicat, semnatarii scrisorii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-15 :: Titlu: Ministrul Transporturilor: Deocamdata nu se va introduce taxa pe autostrada

  Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a afirmat vineri, in judetul Alba, ca deocamdata nu se va introduce taxa pe autostrada, cu exceptia celor care sunt in concesiune.

  "Deocamdata nu. Decat pe cele care sunt in concesiune. Acelea intra sub incidenta platii. Celelalte platim si azi ca doar platim rovinieta si aia inseamna un pic de taxe", a declarat ministrul Transporturilor, intrebat daca se va ajunge la introducerea taxei de autostrada.

  Ioan Rus a participat vineri la evenimentul de semnare a contractelor de executie pentru loturile 1 si 2 ale autostrazii Sebes — Turda, respectiv pentru realizarea a peste 41 de kilometri. Valoarea totala a lucrarilor depaseste un miliard de lei. Semnarea contractelor de executie a avut loc la Centrul de intretinere si coordonare de pe autostrada Orastie — Sibiu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-15 :: Titlu: Teodorovici: Galatiul va avea un terminal de containere de 140 milioane euro

  Primul proiect depus de Romania pe programul "Facilitatea Europeana de Conectare" vizeaza constructia unui teminal de containere, proiect in valoare totala de 140 milioane euro si care va duce la crearea a aproximativ 8000 de locuri de munca la Galati, a declarat vineri seara, la Galati, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Potrivit acestuia, sesiunea de depunere a unor astfel de proiecte a fost deschisa in septembrie 2014 si se va incheia in februarie 2015, iar obtinerea finantarii proiectului de realizarea a platformei multimodale de la Galati este aproape o certitudine.

  Proiectul are termen de executie 36 de luni si este un parteneriat intre portul Galati reprezentat de Administratia Porturilor Dunarii Maritime(APDM) ca aplicant de stat si societatile private Port Bazinul Nou Galati si Metaltrade Galati si portul german Duisburg, terminalul de la Galati urmand sa asigure transportul marfurilor pe ruta Rhin—Dunare-Asia. Duisburg este cel mai mare port interior din lume, tranzitand anual patru milioane de containere cu marfa pe rute lungi.

  Din valoarea totala a bugetului acestui proiect, 85% reprezinta fonduri europene nerambursabile, restul de 15% reprezentand contributie locala, repartizata astfel: 60% — contributia partenerilor privati — Port Bazinul Nou si Metaltrade si 40%, contributia statului roman, prin APDM Galati.

  Potrivit directorului SC Port Bazinul Nou, Corneliu Gavaneanu, la terminarea investitiei de la Galati, prin platforma multimodala vor putea fi tranzitate circa 300.000 de containere, echivalentul a 5-6 milioane de tone de marfa pe an, in conditiile in care traficul maxim realizat prin Port Bazinul Nou a fost de un milion de tone, in perioada in care combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galati era la capacitate maxima de productie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-15 :: Titlu: Cursul valutar din 14 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 14 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4272 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0021 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5521 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5671 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0336 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6833 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2375 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-15 :: Titlu: Monitorul Oficial din 14 noiembrie 2014

  In data de 14 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 831/2014 - M. Of. 831/2014 [M. Of. 831 / 14 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 832/2014 - M. Of. 832/2014 [M. Of. 832 / 14 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 833/2014 - M. Of. 833/2014 [M. Of. 833 / 14 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-11-14 :: Titlu: Decizia Curtii Constritutionale nr. 463 din 17 septembrie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 704/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 463 din 17 septembrie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii acesteia sustin ca prevederile de lege criticate contravin dispozitiilor art.15 alin.(2) din Constitutie si obstructioneaza accesul liber la justitie. In acest sens, arata ca dispozitiile criticate modifica retroactiv si prevederile art.16 din Legea nr.283/2011, data de 1 ianuarie 2013 stabilita pentru aplicarea art.170 din Legea nr.263/2010 fiind modificata la 7 noiembrie 2013.

  Autorii exceptiei sustin ca Guvernul a interpretat gresit sintagma *Definitiva si general obligatorie? din cuprinsul Deciziei Curtii Constitutionale nr.437/2013 si, de aceea, termenul de 1 ianuarie 2013 a fost modificat la 7 noiembrie 2013, data publicarii deciziei Curtii Constitutionale. Or, Curtea Constitutionala nu a judecat temeinicia unei cifre ? 1,06, 1,12, 1,17 sau oricare alta cifra, ci doar constitutionalitatea textului criticat, si anume daca acesta a modificat sau nu in mod retroactiv dispozitiile art.170 din Legea nr.263/2010. Este evident ca din punct de vedere constitutional intre reglementarile art.III alin.(2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/2013 (declarate neconstitutionale) si reglementarile art.IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.113/2013 nu exista nicio diferenta, ambele contin reglementari retroactive, inlocuind textul art.170 cu cifre. Prin inlocuirea textului art.170 cu cifre este obstructionat accesul cetatenilor la justitie, cifrele (*bune sau rele?) neputand fi cenzurate de instantele judecatoresti intrucat sunt *legalizate?.

  In urma deliberarilor, Curtea a admis in parte, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Simeon Iov in Dosarul nr.673/108/2014, de Valeriu Felnecan in Dosarul nr.675/108/2014, de Lia Oniga in Dosarul nr.677/108/2014, de Aurel Bozgan in Dosarul nr.681/108/2014, de Iuliana Kovacs in Dosarul nr.679/108/2014, de Rusalin Oprut in Dosarul nr.680/108/2014, de Aristofan Teodorescu in Dosarul nr.674/108/2014, de Doina Lucia Teodorescu in Dosarul nr.676/108/2014, de Marioara Gozman in Dosarul nr.781/108/2014 si de Savu Dumitru Sarandan in Dosarul nr.1.284/108/2014, toate ale Tribunalului Arad ? Sectia civila, de Petru Ioan Crisan in Dosarul nr.1.285/108/2014 al Tribunalului Arad ? Sectia a II-a civila si de Stefan Pavel Anghelina in Dosarul nr.1.748/108/2014 al Tribunalului Arad ? Sectia civila si constata ca dispozitiile art.IV alin.(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt neconstitutionale.

  Textul integral: Decizia Curtii Constritutionale nr. 463 din 17 septembrie 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-11-14 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale cu referire la mentiunile care decurg din obligativitatea formularii si sustinerii cererii de recurs prin avocat

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 775/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 462 din 17 septembrie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.13 alin.(2) teza a doua, art.83 alin.(3) si art.486 alin.(3) din Codul de procedura civila.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine, in esenta, ca dispozitiile legale criticate din Codul de procedura civila incalca accesul liber la justitie si dreptul la aparare al fiecarui cetatean, intrucat lipsa posibilitatilor financiare, care impiedica apelarea la serviciile unui avocat, nu ar trebui sa duca la anularea cererii de recurs facuta in termen.
  Considera ca dispozitiile legale criticate infrang vointa partii de a se apara singura, drept fundamental garantat de Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, iar interpretarea art.452 raportat la art.451 din Codul de procedura civila, in sensul conditionarii acordarii cheltuielilor de judecata reprezentand onorariul de avocat, prin atasarea imputernicirii avocatiale la dosar, constituie o incalcare a art.21 din Constitutia Romaniei si a art.6 paragraful 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

  Asadar, orice conditionare a accesului liber la justitie ar reprezenta o nesocotire a acestui principiu constitutional fundamental si a unor standarde internationale universale, in orice democratie reala.
  Pe plan procesual, accesul liber la justitie se concretizeaza in prerogativele pe care le implica dreptul la actiune, ca aptitudine legala ce este recunoscuta de ordinea juridica oricarei persoane fizice sau juridice.
  Pornind de la premisa ca drepturile fundamentale trebuie garantate intr-o maniera concreta si reala, iar nu iluzorie si teoretica, imposibilitatea concreta de sesizare a unei instante de catre persoana interesata constituie o incalcare a dreptului acesteia de acces la justitie.
  Acest drept impune obligatii in sarcina legiuitorului si executivului, iar statul este tinut sa acorde oricarei persoane toate facilitatile rezonabile de drept si de fapt, pentru a accede la instanta.

  Se mai arata ca accesul liber la justitie presupune posibilitatea oricarei persoane de a se adresa direct si nemijlocit la o instanta de judecata, pentru apararea drepturilor si intereselor legitime. Totodata, se sustine ca desi dreptul de acces la justitie nu este absolut si nu presupune caracterul gratuit al justitiei, totusi se incalca principiul proportionalitatii atunci cand se stabilesc taxe judiciare de timbru exorbitante, care depasesc posibilitatile financiare ale justitiabilului. Astfel de situatii au fost analizate in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, care a constatat ca pot conduce la incalcarea art.6 din Conventie.

  In sustinerea exceptiei, de asemenea, se invoca si deciziile Curtii Constitutionale nr.953 din 19 decembrie 2006, nr. 347 din 3 aprilie 2007 si nr.467 din 22 aprilie 2008 prin care s-a statuat ca, in sensul principiului constitutional instituit de art. 21 privind accesul liber la justitie, se inscrie si posibilitatea oricarei persoane de a se adresa direct si nemijlocit instantelor de judecata pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime. Sub acest aspect, precizarea din alin.(2) al art.21, potrivit careia nicio lege nu poate ingradi exercitarea acestui drept, este fireasca. De aceea, imposibilitatea depunerii unei plangeri la instanta judecatoreasca competenta ingradeste accesul direct la justitie.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Ion Trebuian, Onoriu Stoian si Dimitrie Crivinantu in dosarele nr. 2.270/115/2013, nr.5.103/108/2013 si nr.5.582/30/2013 ale Curtii de Apel Timisoara ? Sectia contencios administrativ si fiscal, de Gheorghe Ibris in Dosarul nr.4.906/118/2013 al Curtii de Apel Constanta ? Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal si de Mihai Chitu in Dosarul nr.4.576/86/2013 al Curtii de Apel Suceava ? Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal si constata ca dispozitiile din Codul de procedura civila cuprinse in art.13 alin.(2) teza a doua, art.83 alin.(3), precum si in art.486 alin.(3) cu referire la mentiunile care decurg din obligativitatea formularii si sustinerii cererii de recurs prin avocat sunt neconstitutionale.

  Textul integral al Deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale cu referire la mentiunile care decurg din obligativitatea formularii si sustinerii cererii de recurs prin a...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-14 :: Titlu: O tanara a obtinut in instanta conversia creditului din franci elvetieni in lei, la cursul initial

  Premiera in Romania. Un client a castigat irevocabil un proces in urma caruia o banca este obligata sa-i transforme imprumutul din franci elvetieni in lei, la cursul la care a fost acordat. Tribunalul din Galati a decis sa-i reduca costurile valutare la jumatate. Banca, in schimb, sustine ca efectul e nesemnificativ: dupa schimbarea valutei se dubleaza dobanda.

  O femeie din Braila a dat in judecata banca folosindu-se de o clauza extrem de importanta din contract: daca francul va creste mai mult de 10% fata de cursul initial, imprumutul poate fi convertit in lei la paritatea de la data acordarii. Vorbim de un credit luat in 2007 cu o valoare de peste 163 de mii de franci elvetieni.

  Concret, in 2007 creditul a fost dat la un curs de 1,93 de lei pentru un franc elvetian. Cotatia a urcat la 3,76 de lei in 2012 pentru ca acum sa atinga nivelul de 3,68 de lei.

  Instanta a acordat o majorare de 10% prevazuta in contract si acum femeia ar putea plati creditul, in lei, la un curs de 1,98 un franc elvetian.

  Reprezentantul bancii este contrazis de avocatii clientilor cu imprumuturi similare.

  Potrivit directorului de supraveghere a Bancii Nationale, aceeasi banca vrea sa le propuna clientilor transformarea creditelor din franci in lei, cu un discount de 30%. Cu acelasi procent ar urma sa scada si ratele clientilor care vor accepta propunerea.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-14 :: Titlu: Turistii vor avea un nou contract-cadru de calatorie cu agentiile de turism

  Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si ai Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) au semnat, joi, in cadrul Targului de Turism al Romaniei, un protocol de colaborare care prevede acordul asupra unui singur contract-cadru de calatorie cu turistul.

  "Acest contract aduce multe beneficii, in sensul ca ofera o siguranta turistului pe ceea ce inseamna serviciile prestate de agentiile de turism si, mai mult decat atat, faptul ca Autoritatea Nationala pentru Turism si ANPC au cazut de acord sa verifice impreuna, dupa aceleasi criterii, contractele de calatorie. Speram sa usuram, astfel, activitatea agentiilor de turism", a spus vicepresedintele ANT, Mirela Matichescu.

  Problema principala a aparut din faptul ca legislatia privind calatoriile, la nivelul Uniunii Europene, a ramas putin in urma fata de cea referitoare la protectia consumatorilor, spun reprezentantii ANAT.

  "Directiva europeana de travel care sta la baza legislatiei privind calatoriile abia acum se modifica. Iata de ce noi am venit in intampinarea acestei nevoi si am construit un contract de calatorie cu turistul care sa puna de acord cele doua directii legislative. Ne-am bucurat de sprijinul colegilor de la ANT si ei au fost cei care ne-au pus de acord cu colegii de la ANPC.

  Noi dorim un contract-cadru de calatorie cu turistul care sa fie clar, iar membrii nostri sa fie controlati dupa un sistem unitar, indiferent din ce zona a tarii sunt. Atat pentru noi, ca operatori economici, cat si pentru clienti, sa fie foarte clare drepturile si obligatiile pe care le avem
  ", a precizat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-14 :: Titlu: Consiliul Concurentei a declansat o noua investigatie pe piata comercializarii produselor alimentare

  Consiliul Concurentei a declansat o noua investigatie privind posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale si comunitare de catre cinci companii care activeaza pe piata comercializarii de produse alimentare din Romania, se arata intr-un comunicat al Consiliului.

  Investigatia vizeaza unele lanturi de retail din Romania si furnizori ai acestora. Este vorba despre Auchan Romania SA, Carrefour Romania SA, Romania Hypermarche SA (Cora), Kaufland Romania SCS si Trident Trans Tex.

  'Am finalizat recent o investigatie de mare amploare in acest domeniu ale carei rezultate le vom anunta pana la sfarsitul acestei luni. Avem, insa, indicii privind o posibila fixare a preturilor intre alti retaileri si furnizorii lor. Intelegerile privind fixarea preturilor reprezinta o serioasa abatere de la principiul liberei concurente pe piata, avand ca efect prejudicierea consumatorilor', a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

  De asemenea, in comunicat se precizeaza ca, in cadrul investigatiei declansate, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate, documentele ridicate in cadrul acestor inspectii aflandu-se in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei. Inspectiile inopinate reprezinta o etapa preliminara in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential. Efectuarea acestor inspectii nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste rezultatul final al investigatiei declansate.

  La inceputul lunii octombrie, presedintele Consiliului Concurentei anunta ca un numar de 26 de companii din sectorul de retail, printre care Metro, Selgros, Mega Image si furnizorii lor, ar putea fi sanctionate de autoritatea de concurenta pentru incalcarea legislatiei din domeniu in cazul promotiilor de genul "primesti de 10 ori diferenta, daca gasesti produsul in alta parte mai ieftin'.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-14 :: Titlu: Cursul valutar din 13 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 13 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4293 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0026 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5522 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0051 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6007 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0501 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6849 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2381 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-14 :: Titlu: Monitorul Oficial din 13 noiembrie 2014

  In data de 13 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 828/2014 - M. Of. 828/2014 [M. Of. 828 / 13 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 829/2014 - M. Of. 829/2014 [M. Of. 829 / 13 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 830/2014 - M. Of. 830/2014 [M. Of. 830 / 13 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-13 :: Titlu: Cererea mondiala de aur a atins cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani

  Apetitul mondial pentru aur in trimestrul al treilea a atins cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, in conditiile in care cumparatorii din China si-au redus achizitiile cu o treime, arata cel mai recent raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC) publicat joi, transmite Reuters.

  Cererea totala de aur in perioada iulie-septembrie 2014 a scazut cu 2,5% in ritm anual pana la 929,3 tone, cel mai scazut nivel inregistrat dupa trimestrul patru 2009. În trimestrul al treilea cererea globala de aur pentru bijuterii, cel mai mare domeniu de consum pentru metalul galben, a scazut cu 4% pana la 534,2 de tone. De asemenea, achizitiile globale de lingouri si monede de aur au scazut cu 21% pana la 245,6 tone. Bancile centrale din intreaga lume au adaugat 92,8 tone la rezervele lor de aur in trimestrul al treilea, cu 8,6% mai putin decat in perioada similara a anului trecut. Chiar daca este in scadere achizitiile de aur ale bancilor centrale au inregistrat al 15-lea trimestru consecutiv de crestere.

  Pe piata din China, care anul trecut a fost cel mai mare consumator mondial, consumul de bijuterii de aur a scazut cu 39% in timp ce investitiile in lingouri si monede de aur au scazut cu 30%. În total, cererea de aur a consumatorilor chinezi a scazut cu 37%. În aceste conditii, India a redevenit cel mai mare consumator mondial de aur, cumparand 225,1 tone de bijuterii, lingouri si monede de aur in trimestrul al treilea, fata de 182,7 tone in cazul Chinei.

  'Estimarile noastre pentru intregul an sunt aceleasi atat pentru India cat si pentru China. Ne asteptam ca in ambele tari cererea de aur sa fie undeva intre 850-950 de tone. Ambele tari raman pilonii cererii mondiale de aur', a declarat directorul de studii de piata de la WGC, Alistair Hewitt.

  Cererea de aur a crescut vertiginos dupa criza financiara din 2008 pe masura ce investitorii s-au orientat spre valorile de refugiu. În anul 2011 cererea mondiala de aur a atins varful de 4.702 tone insa anul trecut a coborat la 4.080 tone. Aceasta in conditiile in care pretul aurului a scazut cu 28% anul trecut si in acest an a inregistrat o noua scadere de 3,3%. Consiliului Mondial al Aurului se asteapta insa ca in acest an cererea de aur sa se stabilizeze, undeva la 4.000-4.100 de tone.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-13 :: Titlu: Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE

  Parlamentul European a ignorat ingrijorarile exprimate de Rusia si a ratificat joi Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeana, deschizand calea unor legaturi politice si comerciale mai stranse intre Bruxelles si Chisinau, relateaza DPA.

  Premierul moldovean Iurie Leanca a salutat decizia PE de a ratifica Acordul de Asociere, apreciind ca este vorba de un eveniment istoric. "Sunt convins ca doar un viitor european va oferi cetatenilor nostri un trai mai bun, venituri mai mari, drumuri de calitate, educatie si medicina cu cele mai bune servicii, acces la o piata de jumatate de miliard de consumatori, institutii care vor functiona si mai puternic, dupa modelul european", a spus Leanca, citat intr-un comunicat transmis de Guvernul de la Chisinau.

  "Astazi incepe un nou viitor european pentru Republica Moldova si cetatenii sai", a declarat eurodeputatul Petras Austrevicius, care s-a ocupat de acest dosar. "Nu exista niciun dubiu ca Republica Moldova este o tara europeana si ca face parte din cultura europeana", a afirmat el in PE, reunit in sesiune plenara la Bruxelles.

  "Ratificarea de astazi a Acordului de Asociere cu Republica Moldova reprezinta o realizare majora pentru cetatenii acestei tari, care vor sa beneficieze de aceleasi valori, aceeasi securitate si aceeasi prosperitate ca noi", a spus Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinatate, in dezbaterea de dinaintea votului din legislativul comunitar. El a salutat ulterior pe Twitter decizia PE. Acordul a fost ratificat cu o majoritate covarsitoare, de 529 de voturi.

  "Suntem ingrijorati in legatura cu actiunile Rusiei menite a submina procesul de asociere in cadrul Parteneriatului Estic al UE", a afirmat, in schimb, eurodeputatul Petras Austrevicius, facand referire la proiectul care implica apropierea de UE a sase foste state sovietice. "Procesul de asociere nu este o amenintare la adresa intereselor politice si economice ale Rusiei si este regretabil ca liderii din Rusia vor sa il vada astfel", a adaugat el.

  Acordul votat joi trebuie ratificat de statele membre inainte de a intra in vigoare. Potrivit Guvernului de la Chisinau, Acordul de Asociere a fost ratificat pana acum de sapte tari membre ale Uniunii Europene: Romania, Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, Malta si Slovacia.

  Executivul Republicii Moldova a adoptat la 25 iunie Planul National de Actiuni pentru punerea in aplicare a prevederilor Acordului de Asociere la Uniunea Europeana.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-13 :: Titlu: Cursul valutar din 12 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 12 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4319 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.005 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5573 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.01 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6508 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0012 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6851 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.002 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2397 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0016 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-13 :: Titlu: Monitorul Oficial din 12 noiembrie 2014

  In data de 12 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 824/2014 - M. Of. 824/2014 [M. Of. 824 / 12 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 825/2014 - M. Of. 825/2014 [M. Of. 825 / 12 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 826/2014 - M. Of. 826/2014 [M. Of. 826 / 12 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 827/2014 - M. Of. 827/2014 [M. Of. 827 / 12 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-12 :: Titlu: Giurgiu: Zona Libera a inaugurat un nou drum de acces pentru atragerea de investitori

  Un drum din beton de aproximativ un kilometru lungime, care asigura accesul la o serie de firme din Zona Libera Giurgiu, a fost inaugurat miercuri, panglica inaugurala fiind taiata de catre directorul Zonei Libere Giurgiu, Razvan Cuc, impreuna cu primarul municipiului, Nicolae Barbu.

  "Inaugurarea acestui drum este un eveniment deosebit de important nu numai pentru Zona Libera Giurgiu, dar si pentru intreaga comunitate pentru ca, iata, dupa 14 ani, s-a construit un nou drum in Zona Libera care asigura accesul la firme importante ce au realizat aici investitii de milioane de Euro", a declarat directorul Razvan Cuc.

  El spune ca este vorba de un drum cu o lungime de 960 de metri si o latime de sase metri si este mandru ca aceasta investitie a fost facuta cu mijloacele proprii ale Zonei Libere.

  "Multumesc tuturor factorilor implicati si in special lucratorilor de la Zona Libera pentru ca acest lucru a fost facut in antrepriza proprie, multumesc si celor de la Penitenciarul din Giurgiu pentru ca au fost utilizati si detinuti la constructia acestuia. Investitia a fost o provocare deoarece la inceput costurile mari prezentate de firmele de specialitate au fost demoralizante. Ne-ar fi costat cam 20 de miliarde de lei vechi, dar cu forte proprii si cu un credit bancar am realizat drumul cu suma de sapte miliarde de lei vechi", a completat Razvan Cuc.

  Si primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a spus ca i se pare deosebit de importanta aceasta investitie, deoarece de multe ori isi dorea sa aduca la Giurgiu investitori puternici, dar cand intrau in Zona Libera acestia erau nevoiti sa mearga pe drumuri de pamant si lipsa infrastructurii adecvate facea ca numarul investitorilor dornici de a veni la Giurgiu sa fie mai redus.

  Totodata, el a promis ca pentru anul viitor va fi realizata si aductiunea de gaze naturale in Zona Libera Giurgiu si se vor face demersuri pentru transformarea acesteia in Parc Industrial in vederea cresterii numarului de investitori la Giurgiu.

  In Zona Libera Giurgiu isi desfasoara activitatea 125 de firme cu aproximativ doua mii de angajati.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-12 :: Titlu: IEA: consumul mondial de energie va creste cu 37% pana in 2040

  Lumea va consuma mai multa energie in 2040 decat in prezent, insa evolutia cererii va fi afectata de cresterea preturilor si de imbunatatirea eficientei energetice, a prognozat miercuri Agentia Internationala a Energiei, transmite AFP.

  Potrivit scenariului de baza al IEA, cererea mondiala de energie ar urma sa creasca cu 37% pana in 2040, insa ritmul de crestere anual se va reduce ca urmare a masurilor de imbunatatire a eficientei energetice de la peste 2% in ultimele doua decenii la 1% pe an dupa 2025. Energiile regenerabile vor creste rapid astfel ca in 2040 petrolul ar urma sa asigure un sfert din oferta mondiala de energie, o proportie similara urmand sa revina energiilor regenerabile, gazelor si carbunelui.

  "Pe masura ce sistemul energetic mondial creste si se transforma, continua sa apara semne de stres. Insa energiile regenerabile ar urma sa continue sa creasca si putem vedem acum punctul in care vor deveni principala sursa de productie a energiei electrice la nivel mondial", a declarat directorul general al IEA, Maria van der Hoeven.

  In total, consumul mondial de titei ar urma sa creasca pana la 104 milioane de barili pe zi in 2040, cu 14 milioane barili pe zi mai mult comparativ cu 2013. Insa IEA sustine ca repartizarea geografica a cererii va fi bulversata pe fondul avansului economiilor emergente. Consumul va stagna in majoritatea tarilor europene, in Japonia, Coreea de Sud si America de Nord si va creste in restul Asiei, care va fi responsabila pentru 60% din cererea mondiala, in Africa Sub-sahariana, Orientul Mijlociu si America Latina. "?arile asiatice vor importa in 2040 doua treimi din petrolul tranzactionat la nivel international", sustine IEA, adaugand ca la inceputul anilor 2030 China va devansa SUA in calitate de cel mai mare consumator mondial de aur negru.

  Potrivit Raportului IEA, cererea mondiala pentru gaze naturale va creste cu peste 50% pana in 2014, acesta fiind singurul combustibil fosil care va continua sa creasca la acel moment. In schimb, cererea de carbune va creste cu 15% pana in 2040 insa ritmul de crestere va incetini dupa 2020.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-12 :: Titlu: ONRC: Numarul societatilor care au intrat in insolventa a scazut cu 23,5%, in primele zece luni din 2014

  Numarul societatilor intrate in insolventa a scazut, in primele zece luni din 2014, cu 23,51%, comparativ cu cel din perioada similara a anului trecut, la 18.007 societati, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

  Cel mai mare numar de firme intrate in insolventa a fost inregistrat in municipiul Bucuresti — 3.003 (in crestere cu 1,49% fata de primele 10 luni din 2013) si in judetele Bihor — 1.198 (minus 12,30%), Dolj — 730 (minus 21,08%) si Brasov — 706 (minus 29,82%).

  La polul opus, cu cele mai putine societati intrate in insolventa, se afla judetele Calarasi — 77 (in scadere cu 53,89% fata de perioada ianuarie-octombrie 2013), Vaslui — 118 (minus 67,93%), Neamt — 132 (minus 44,07%) si Giurgiu — 132 (minus 67,80%).

  In primele zece luni ale acestui an, au fost inmatriculate 88.103 persoane fizice si juridice, cu 19,64% mai putine fata de perioada similara a anului trecut.

  Cele mai multe inmatriculari au avut loc in municipiul Bucuresti — 15.629 (minus 4,02% comparativ cu perioada ianuarie-octombrie 2013) si in judetele Cluj — 5.048 (minus 6,12%), Timis — 3.935 (minus 12,20%) si Ilfov — 3.513 (plus 3,60).

  Numarul cel mai mic de inmatriculari persoane fizice si juridice a fost inregistrat in judetele Tulcea — 683 (minus 34,2% fata de primele 10 luni ale anului trecut), Covasna — 694 (minus 8,32%), Ialomita — 725 (minus 19,89%) si Giurgiu — 730 (minus 19,96%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-12 :: Titlu: HG 1003/2014 privind uspendarea cursurilor universitare in zilele de 14 si 17 noiembrie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 823/2014 a fost publicata HG 1003/2014 privind suspendarea cursurilor universitare in zilele de 14 si 17 noiembrie 2014.

  In scopul exercitarii dreptului la vot se aproba pentru zilele de 14 si 17 noiembrie 2014 suspendarea cursurilor din institutiile de invatamant superior.

  Institutiile de invatamant superior, in baza autonomiei universitare, hotarasc zilele in care se vor recupera orele suspendate.

  Textul integral al Hotararii: HG 1003/2014 privind uspendarea cursurilor universitare in zilele de 14 si 17 noiembrie 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-12 :: Titlu: Cursul valutar din 11 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 11 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4269 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0035 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5673 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0216 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.652 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0132 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6831 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2381 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0022 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-12 :: Titlu: Monitorul Oficial din 11 noiembrie 2014

  In data de 11 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 820/2014 - M. Of. 820/2014 [M. Of. 820 / 11 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 821/2014 - M. Of. 821/2014 [M. Of. 821 / 11 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 822/2014 - M. Of. 822/2014 [M. Of. 822 / 11 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 823/2014 - M. Of. 823/2014 [M. Of. 823 / 11 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-11 :: Titlu: Avocatul Poporului propune avizarea sanitara anuala obligatorie a unitatilor scolare

  Avocatul Poporului (AP) propune avizarea sanitara anuala obligatorie a unitatilor scolare si solicita controlul tuturor unitatilor de învatamant din judetul Valcea, ca urmare a decesului elevului care a cazut într-o fosa septica.

  Potrivit unui comunicat al AP, institutia analizeaza oportunitatea întocmirii unui raport special privind modificarea si completarea Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 1030/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel încat sa se revina la prevederea legala referitoare la avizarea sanitara anuala obligatorie a unitatilor scolare de catre autoritatile de sanatate publica.

  Aceasta este una dintre propunerile avansate de catre Avocatul Poporului, în urma anchetei declansate în cazul lui Adrian Claudiu Cristea, elev în clasa a VIII-a, scoala din localitatea Coltesti, judetul Valcea, accidentat mortal în curtea gradinitei din aceeasi localitate.

  In cadrul anchetei, expertii biroului teritorial Pitesti s-au deplasat la fata locului, au avut întalniri cu prefectul judetului Valcea, precum si cu reprezentantii scolii Coltesti, primariei comunei Alunu, judetul Valcea (de care apartine localitatea Coltesti), Directiei de Sanatate Publica a judetului Valcea, Inspectoratului ?colar Judetean Valcea, Inspectoratului Judetean de Politie Valcea, Inspectoratului de Stat în Constructii Valcea si Comisariatului Judetean Valcea al Garzii de Mediu.

  Intalnirile au vizat, între altele, posibila încalcare a art. 22 si art. 49 din Constitutia Romaniei, privind dreptul la viata si la integritate fizica si dreptul la protectie a copiilor si tinerilor.

  Potrivit AP, în urma investigatiilor a rezultat ca o parte a spatiului destinat desfasurarii în aer liber a activitatilor prescolarilor situat în spatele gradinitei Coltesti nu a fost împrejmuita, desi, conform prevederilor art. 3 alin. (3) din Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1955/1995 privind normele de igiena din unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor era obligatorie. Fosa septica este amplasata în aceasta zona.

  De asemenea, lucrarile de reabilitare ale gradinitei Coltesti, realizate de Primaria comunei Alunu în anul 2007, la propunerea scolii, nu au avut în vedere asigurarea în întregime a curtii exterioare si interioare prin împrejmuire cu un gard de protectie si nu au fost avizate din punct de vedere igienico-sanitar.

  In plus, nu au putut fi prezentate dovezi ca, în intervalul 2007—2009, autoritatea locala de sanatate publica a fost solicitata de unitatile de învatamant prescolar, scolar si gimnazial din comuna Alunu, satul Coltesti, pentru avizarea anuala a conformarii igienico-sanitare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-11 :: Titlu: Enel ar putea renunta la vanzarea subsidiarelor din Romania si Slovacia

  Grupul italian de utilitati Enel si-ar putea pastra subsidiarele din Romania si Slovacia daca va reusi sa obtina suficiente fonduri din alte tranzactii pentru a-si reduce datoria, chiar daca a primit cateva oferte initiale pentru aceste active, a afirmat Luca d'Agnese, seful operatiunilor Enel din Europa de Est, într-un interviu acordat 'Wall Street Journal'.

  Compania italiana a anuntat, în luna iulie a acestui an, ca boardul sau a convenit asupra unui plan de a vinde activele de productie de energie în Slovacia si de distributie si vanzari din Romania. Enel spera sa obtina 4,4 miliarde de euro în acest an pentru a-si reduce datoria.

  Luca d'Agnese a afirmat într-un interviu ca firma a primit 'cateva' oferte non-angajante pentru activele din Romania, inclusiv de la companiile controlate de state Electrica si NuclearElectrica. Activele sunt evaluate la 850 milioane de euro (1,06 miliarde de dolari), conform analistilor de la Societe Generale.

  De asemenea, Enel a primit mai mult de cinci acorduri care nu au fost dezvaluite, de la potentiali ofertanti pentru participatia de 66% în Slovenske Elektrarne si se asteapta la mai multe oferte. Termenul limita pentru ofertele non-angajante este 30 noiembrie.

  Inca nu se cunoaste cat ar putea obtine Enel din vanzarea participatiei detinute la Slovenske Elektrarne deoarece procesul a fost complicat de extinderea centralei nucleare de la Mochovce, ale carei costuri au fost depasite iar punerea în fabricatie a fost mult întarziata. Initial proiectul ar fi trebui sa coste 2,8 miliarde de euro dar acum va costa pana la 4,8 miliarde de euro, a anuntat Enel. Saptamana aceasta ar trebui sa se ajunga la un acord revizuit asupra bugetului pentru centrala iar reactoarele ar urma sa fie puse în functiune în 2017 si 2018, cu patru ani mai tarziu decat se estima initial.

  Pe de alta parte, Enel vrea sa obtina luna aceasta 2,5-3 miliarde de euro din vanzarea pe bursa a unei participatii de 17—22% în compania spaniola de utilitati Endesa. Daca tranzactia se va finaliza, Enel ar putea avea nevoie sa vanda doar activele din Romania pentru a obtine restul fondurilor necesare pentru a-si reduce datoria, a explicat Luca d'Agnese.

  Enel este detinuta în proportie de 31,2% de statul italian. Prin detinerea companiei Endesa, Enel are de asemenea o pozitie de lider pe piata electricitatii din Spania si America Latina. Compania este prezenta si în Rusia, Europa Centrala si de Est.

  Ideea a fost sa se creeze multiple optiuni astfel încat compania sa nu fie niciodata pusa la colt. Nu trebuie sa vindem la orice pret', a afirmat seful operatiunilor Enel din Europa de Est.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-11 :: Titlu: HG 850/2014 aduce modificari privind plafonul de garantare pentru Prima Casa

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 735/2014 a fost publicata HG 850/2014 pentru completarea art. 3 din anexa nr. 1 la HG 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima casa.

  Pana la 31 decembrie 2014, din suma prevazuta la alin. (21) se aloca un plafon al garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, de 25 milioane lei, destinat exclusiv pentru garantarea finantarii prin program a achizitiei sau construirii unei locuinte de catre persoane fizice cu cetatenie romana care locuiesc in strainatate si care au permis de munca si de sedere eliberate de autoritatile competente ale statului respectiv.

  Textul integral al Hotararii: HG 850/2014 aduce modificari privind plafonul de garantare pentru Prima Casa
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-11 :: Titlu: Primul tezaur dacic descoperit in judetul Mures va fi achizitionat de Muzeu

  Detectoristul Ioan Gal, cel care a descoperit in aceasta vara, in zona localitatii Madaras, primul tezaur dacic de pe teritoriul judetului Mures, a declarat pentru AGERPRES ca a decis sa vanda Muzeului Judetean Mures cele peste 20 de piese de argint, intrucat considera ca acestea trebuie sa imbogateasca mostenirea arheologica a zonei.

  Tezaurul descoperit de Ioan Gal cantareste 315 grame, cuprinde, potrivit inventarului, 11 fragmente de Torques Dacice din argint (coliere torsadate), sapte inele de bucla, trei cercei de argint si doua fragmente de sarma de argint, toate confectionate manual si predate deja Muzeului Judetean Mures, care urmeaza sa finalizeze formalitatile pentru despagubirea detectoristului.

  "Fiind vorba de un tezaur, recompensa e de 45% din valoarea stabilita. Suma propusa e undeva la 10.000 de euro. Din start am zis ca locul lor e aici, eu sunt nascut in Targu Mures, e istoria judetului, era pacat sa ajunga in alta parte, mi-ar fi parut si mie rau. Locul lor e aici, sa le vada copiii si nepotii mei. Poate pe unii ii incurcam, dar daca o faci cinstit si cu pasiune si ce gasesti duci la muzeu — ce intereseaza muzeul — eu zic ca iti aduci un aport la descoperiri. Pentru ca la nivel national s-au facut undeva la 300 de descoperiri, s-au gasit tezaure, s-au imbogatit muzeele dupa detectoristi. Daca gasesti ceva si iti sta gandul sa te aventurezi, asta nu-i recomandat pentru nimeni, pentru ca a pleca cu ele din tara e ca o tradare, e un lucru urat. Acum, oricat iti da muzeul, sa fii multumit, pentru ca ceea ce gasesti nu-i al tau, e al natiei, e normal sa ramana aici in tara. Noi asa le judecam. Si oricare dintre colegii mei ar fi facut ce am facut eu", a declarat Ioan Gal.

  Acesta a accentuat ca locul obiectelor arheologice este in muzeul pe raza caruia au fost descoperite, nu pe e-Bay sau in strainatate.

  Detectoristul a spus ca niciodata un pasionat nu merge la intamplare, ci in locuri despre care a citit in carti sau au fost insemnate pe hartile vechi. Un ghid foarte bun, in viziunea detectoristului, este harta Jozefina din 1760, care arata drumurile comerciale, padurile, popasurile si zonele cele mai des frecventate, iar un detectorist are voie sa inspecteze doar zone care sunt in afara siturilor arheologice.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-11 :: Titlu: Cursurile vor fi suspendate vineri dupa-amiaza in 78 de scoli cu sectii de votare din Bucuresti

  Cursurile vor fi suspendate vineri dupa-amiaza in 78 de scoli cu sectii de votare din Capitala, a declarat pentru AGERPRES purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu.

  "Consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant vor stabili programul zilei de vineri. Nu se vor face cursuri in schimbul al doilea. Elevii care nu vor face ore in partea a doua a zilei de vineri le vor recupera ulterior in functie de decizia consiliilor de administratie ale scolilor", a explicat inspectorul.

  Potrivit lui Marian Banu, in cele 78 de unitati de invatamant nu se vor face nici primele doua ore de cursuri din ziua de luni, pentru efectuarea dezinfectiei.

  "Luni vor exista scoli in care nu se vor face primele doua ore, in functie de fiecare caz", a spus inspectorul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-11 :: Titlu: Cursul valutar din 10 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 10 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4304 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0056 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5457 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0306 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6388 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0244 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6836 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2403 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0018 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-11 :: Titlu: Monitorul Oficial din 10 noiembrie 2014

  In data de 10 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 816/2014 - M. Of. 816/2014 [M. Of. 816 / 10 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 817/2014 - M. Of. 817/2014 [M. Of. 817 / 10 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 818/2014 - M. Of. 818/2014 [M. Of. 818 / 10 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 819/2014 - M. Of. 819/2014 [M. Of. 819 / 10 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 0000-00-00 :: Titlu: ACUE: Romania, singura tara din UE unde consumatorii de energie pot schimba furnizorul chiar daca au datorii

  Romania este singura tara din Uniunea Europeana unde legea le permite consumatorilor de energie electrica sa isi schimbe furnizorul chiar daca nu au achitat toate facturile, a declarat, luni, directorul general al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), Silvia Vlasceanu, intr-o conferinta pe teme de concurenta.

  "Suntem singura tara din UE care introdus posibilitatea ca un client sa-si schimbe furnizorul de energie fara a avea obligatia de a-si plati facturile', a spus ea.

  Potrivit acesteia, se poate ajunge la situatia in care un client isi poate schimba furnizorul de 10 — 12 ori pe an, fara sa plateasca niciunei companii de utilitati.

  "De exemplu, CFR are acum posibilitatea sa-si schimbe furnizorul chiar si de 10 — 12 ori pe an, fara obligatia de a plati ultima factura. Nici furnizorii nu au interes sa-si piarda clientii, dar nici nu-i vor tolera pe cei care nu-si platesc facturile, deci, practic, fura curentul electric', a sustinut Vlasceanu.

  La randul sau, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, prezent la acelasi eveniment, a sustinut ca furnizorii de energie trebuie sa-si recupereze creantele la fel ca in orice alta industrie, apeland la instante.

  Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a emis, in luna octombrie, un ordin prin care orice consumator poate sa-si schimbe furnizorul de electricitate chiar daca nu si-a achitat toate facturile catre vechiul furnizor.

  In replica, Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) a criticat aceasta masura, sustinand ca vor exista efecte nedorite asupra activitatii furnizorilor si asupra intregii piete de electricitate. Reprezentantii furnizorilor au mai spus ca impunerea de catre furnizori a unor garantii financiare mareste costurile, iar pentru unii consumatori acest lucru este chiar foarte greu de constituit.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-10 :: Titlu: Chiritoiu: Persoanele fizice care furnizeaza informatii Consiliului Concurentei in cadrul unei investigatii vor fi recompensate

  Legea Concurentei va fi modificata anul viitor, astfel incat persoanele fizice care colaboreaza cu autoritatea de concurenta in cadrul unei investigatii sa beneficieze de politica de clementa, a declarat, luni, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, intr-o conferinta de profil.

  "Modificarea Legii Concurentei este parte a acordului cu Banca Mondiala. Nu vor fi schimbari majore. Una dintre ele este ca vrem sa dam posibilitatea persoanelor fizice de a furniza elemente care sa stea la baza declansarii investigatiilor noastre", a aratat Chiritoiu.

  El a adaugat ca o masura similara este aplicata in Ungaria.

  La finele lunii mai, Chiritoiu declara, pentru AGERPRES, ca angajatii care aduc dovezi ca firmele la care lucreaza incalca legislatia din domeniul concurentei ar putea primi drept recompensa o parte din amenzile pe care le plateste compania.

  "O modificare pe care vrem sa o aducem Legii Concurentei este aceasta practica ce am vazut ca functioneaza foarte bine in Ungaria. Salariatii care vin si arata cum angajatorul lor incalca legea primesc o parte din sanctiuni", a precizat Chiritoiu.

  Potrivit acestuia, in Romania, pana acum, nu a existat vreo investigatie care sa se finalizeze cu ajutorul angajatilor, insa exista o investigatie in curs de derulare unde angajatii companiei au adus dovezi de incalcare a legii.

  Chiritoiu a mai declarat ca firmele care recunosc ca au incalcat legislatia din domeniul concurentei ar putea fi scutite de o parte din amenda.

  "Vrem sa modificam Legea Concurentei, astfel incat firmele care recunosc ca au incalcat legea sa beneficieze de o reducere din amenda. Vrem sa facem in asa fel incat acest lucru sa fie posibil inainte de finalizarea investigatiei, cand de regula firmele afla ce amenda primesc", a spus Chiritoiu.

  El a explicat ca aceasta metoda va fi folosita de firmele care stiu sigur ca exista dovezi care le incrimineaza.

  O investigatie a Consiliului Concurentei dureaza, in medie, doi ani.

  "Trebuie sa gasim o procedura ca firmele sa recunoasca rapid incalcarea legii si sa poata beneficia de reducerea amenzilor, sa nu mai muncim doi ani la etapa de investigatie", a adaugat presedintele Consiliului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-10 :: Titlu: Produsele cumparate online sunt cu pana la 40% mai ieftine fata de cele din magazinele traditionale (studiu)

  Produsele cumparate online sunt cu pana la 40% mai ieftine comparativ cu produsele cumparate din magazinele traditionale, arata studiul 'Price Index' realizat in Romania in luna octombrie si remis luni AGERPRES.

  Preturi mult mai bune in mediul online au fost inregistrate la carti, telefoane si tablete, cu diferente semnificative, de pana la 27%, pe perioada campaniilor promotionale, fata de retailul traditional. Discount-ul mediu de 18% aplicat cuptoarelor cu microunde a impus aceasta categorie printre cele mai avantajoase pentru cumparatori.

  In cazul electrocasnicelor mari, mediul online ofera o gama variata de modele dar si preturi in medie cu 4-5% mai mici decat in magazinele offline de specialitate, arata studiul realizat de Millward Brown Romania, ceea ce, cumulat cu facilitatile de livrare, reprezinta o economie importanta de timp si de bani.

  Studiul realizat in prima parte a lunii octombrie a luat in calcul 15 categorii si 150 de produse. Pentru fiecare categorie au fost analizate cate 10 produse alese aleator din 27 de magazine online si offline, magazinele fiind selectate dupa relevanta lor in categorie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-10 :: Titlu: Cazanciuc: Justitia nu se face la MJ, in Parlament, spatiul public; am pledat pentru aflarea adevarului in fata judecatorului

  Justitia nu se face la MJ, in Parlament sau in spatiul public, a declarat vineri ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, afirmand ca a pledat intotdeauna pentru aflarea adevarului in fata unui judecator.

  "Justitia nu se face nici la Ministerul Justitiei, nici in Parlament, nici in spatiul public. Noi am pledat intotdeauna pentru aflarea adevarului in fata unui judecator. Orice proces care intarzie acest lucru pana la urma nu este in folosul nimanui", a spus, la postul public de radio, ministrul, referitor la afectarea anchetelor de respingerea de catre Parlament a unor cereri de ridicare de imunitate sau intarzierea unui raspuns in acest sens.

  Despre folosirea justitiei in campania electorala, ministrul a subliniat este important ca justitia sa nu se lase atrasa in dispute politice.

  "Justitia face parte pana la urma din viata noastra de zi cu zi. Avem rolul de echilibrare a relatiilor sociale. Lucrul acesta se intampla indiferent de evenimente politice, de campanii. Pana la urma tine de mersul firesc al vietii, de respectarea sau nerespectarea de catre o parte a concetatenilor nostri a legii. Cred ca important este ca justitia sa nu se lase atrasa in dispute politice si cred ca acest lucru nu se intampla in ziua de astazi. Sigur, nu vom putea impiedica oameni politici sa discute despre justitie, dar acest lucru trebuie sa se faca respectandu-se totusi anumite valori", a explicat el.

  In opinia ministrului, independenta justitiei nu poate fi pusa de nimeni la indoiala in prezent.

  "Magistratii au suficienta maturitate pentru a decela intre diverse declaratii politice, unele dintre ele care pot sa lipseasca cu siguranta din spatiul public, si forme de presiune asupra justitiei. Cred ca, din fericire pentru noi, lucrurile raman la acest nivel al dezbaterii in spatiul public. Este adevarat ca si aceste dezbateri trebuie sa fie facute totusi respectand, cum spuneam, anumite valori", a aratat ministrul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-10 :: Titlu: BRD elimina comisioanele la operatiunile inter si intrabancare din ianuarie 2015

  BRD Groupe Société Générale va elimina, incepand din 6 ianuarie 2015, comisionarea pe transe a platilor si incasarilor inter si intrabancare in lei, precum si spezele SWIFT aferente platilor interbancare in valuta, au anuntat, luni, reprezentanti ai bancii, intr-un comunicat remis AGERPRES.

  De asemenea, nivelul comisioanelor aferente serviciilor de online banking si cel al unor comisioane pentru servicii aferente cardurilor bancare va fi exprimat in moneda nationala.

  Managementul bancii a anuntat ca BRD trece la o noua grila de comisionare a operatiunilor pentru clientii persoane fizice, prin care urmareste simplificarea structurii comisioanelor, cu beneficii pentru folosirea produselor si serviciilor bancare de baza, cum sunt contul curent, cardul de debit si serviciile de internet banking, mobile banking si centrul de relatii cu clientii al BRD prin diminuarea costurilor aferente utilizarii acestora.

  Prima etapa a masurilor de simplificare a comisioanelor a intrat in vigoare pe 6 noiembrie 2014, iar cea de-a doua etapa este aplicata din 6 ianuarie 2015.

  BRD-Groupe Société Générale este cea de-a doua banca din Romania dupa totalul activelor, cu o baza de 2,3 milioane de clienti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-10 :: Titlu: Ministrul Justitiei din Republica Moldova: Alegerile parlamentare din 30 noiembrie sunt cruciale

  Ministrul Justitiei din Republica Moldova, Oleg Efrim, a declarat ca alegerile parlamentare din 30 noiembrie sunt "cruciale", el punctand ca votul moldovenilor din afara tarii e foarte important, din acest motiv fiind suplimentat si numarul sectiilor de votare din strainatate, inclusiv in Romania.

  "Aceste alegeri sunt cruciale pentru Republica Moldova, inca patru ani de guvernare democrata sau de o guvernare necomunista vor propulsa Republica Moldova inainte, ne va rupe de trecutul nostru sovietic si din aceste considerente rezultatele acestor alegeri sunt foarte importante pentru a merge inainte, pentru a merge spre Europa, pentru a ajunge tara membra a UE. Avem un interes suplimentar sa vina oamenii la vot, din acest considerent am suplimentat numarul de sectii de votare in general in Europa si inclusiv in Romania, peste tot acolo unde sunt cetateni ai Republicii Moldova, pentru ca votul lor conteaza la fel de mult ca si al celor care sunt acasa", a spus Oleg Efrim, prezent duminica la dezbaterea "Votam in Romania pentru Moldova!", initiata de Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti.

  El a spus ca in Romania vor fi 11 sectii de votare in principalele centre universitare.

  La randul sau, George Mocanu, deputat PLDM in Parlamentul Republicii Moldova, a subliniat in dezbatere ca este foarte important ca diaspora sa voteze. "Este foarte important ca diaspora sa voteze, ma refer la cetatenii moldoveni care se afla peste hotare, mai ales cei din Romania pentru ca au optiune pro-europeana si acesta este cel mai important lucru pentru ca de data aceasta va conta enorm de mult votul lor", a spus George Mocanu.

  In ceea ce priveste numarul cetatenilor moldoveni din Romania, el a spus ca nu se stie exact cati sunt, dar "la ultimele alegeri au votat aproape 10.000 de cetateni, insa numarul lor este mult mai mare".

  Pe de alta parte, presedintele Organizatiei Studentilor Basarabeni din Bucuresti, Ion Ursu, a facut apel la tineri sa iasa la vot. "Dreptul la vot este un drept important, eu il consider si o obligatie si noi speram ca populatia, in special populatia tanara se va prezenta in numar cat mai mare la sectiile de votare. Speram ca studentii si celelalte categorii de cetateni ai Republicii Moldova din Romania se vor prezenta si isi vor exercita dreptul lor constitutional de vot", a aratat presedintele Organizatiei Studentilor Basarabeni din Bucuresti, Ion Ursu.

  Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti a lansat campania de informare Votul tau conteaza, care se va desfasura pana pe 30 noiembrie, avand drept scop mobilizarea si stimularea tinerilor de a merge la vot si de a se implica activ in viata societatii, a spus Ion Ursu. El a adaugat ca vor mai organiza dezbateri cu toate partidele mari pro-europene din Republica Moldova, invitand si celelalte partide sa participe.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-10 :: Titlu: Ministrii de Finante din UE au discutat vineri problemele referitoare la platile suplimentare la bugetul comunitar

  Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au discutat vineri, la Bruxelles, problemele pe care unele state membre le au cu platile suplimentare la bugetul UE, la 1 decembrie 2014, generate de revizuirea datelor privind venitul national brut (VNB).

  'Ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a participat astazi la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfasurat la Bruxelles. Agenda ECOFIN a cuprins o discutie a ministrilor privind stadiul negocierilor referitoare la bugetul comunitar — pachetul de amendamente pentru bugetul 2014, propunerea de directiva ce vizeaza modificarea Directivei 2006/ 112/ CE privind sistemul comun al TVA in ceea ce priveste declaratia standard de TVA, informare privind propunerea de directiva de modificare a Directivei 96/ 2011 privind regimul fiscal comun care se aplica societatilor mama si filialelor acestora din diferite state membre, precum si stadiul discutiilor privind propunerea de directiva de punere in aplicare a unei cooperari consolidate in domeniul taxei pe tranzactiile financiare', se arata intr-un comunicat al MFP remis AGERPRES.

  Potrivit MFP, discutia privind stadiul negocierilor referitoare la bugetul comunitar s-a finalizat cu adoptarea unor concluzii care vizeaza gasirea unei solutii pentru problemele pe care unele state membre le au cu platile suplimentare la bugetul UE, la 1 decembrie 2014, generate de revizuirea datelor privind venitul national brut).

  Ministrul roman de Finante a insistat pentru tratarea la pachet a problemei generate de revizuirea datelor VNB cu restul bugetelor rectificative pentru 2014. De interes major, in acest context, pentru Romania este aprobarea bugetului rectificativ numarul 3, care presupune suplimentarea sumelor disponibile pentru plati pe coeziune.

  'In final, s-a convenit ca statele membre UE vor lucra pentru atingerea rapida a unui compromis pe intregul pachet de bugete rectificative pentru 2014', se mai spune in comunicatul MFP.

  Potrivit agentiei DPA, ministrii de finante din statele Uniunii Europene incearca sa ajunga la un compromis cu privire la contributiile tarilor membre la bugetul comunitar, in contextul in care subiectul a provocat un schimb de replici dur intre Bruxelles si Londra.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-11-10 :: Titlu: Romania va solicita Comisiei Europene, saptamana viitoare, rambursarea a peste 200 milioane de euro prin POS DRU

  Romania va transmite, saptamana viitoare, Comisiei Europene aplicatii de plata cu o valoare de peste 200 milioane de euro prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU). In acest moment acestea se afla in verificarile procedurale ale Autoritatii de Certificare si Plata, institutia care transmite Comisiei Europene documentele necesare pentru rambursarea fondurilor europene. Autoritatea de Management POS DRU, aflata in directa coordonare a Ministerului Fondurilor Europene, a transmis deja declaratiile de cheltuieli aferente la Autoritatea de Certificare si Plata.

  "Pana la sfarsitul acestui an, Romania va mai transmite Comisiei alte aplicatii de plata in valoare de aproximativ 500 milioane de euro. Astfel, suma totala solicitata pentru rambursare in cadrul POS DRU va ajunge la aproximativ 700 milioane de euro la sfarsitul acestui an. Subliniem ca misiunea de audit a Comisiei Europene din prima parte a lunii octombrie a.c. s-a incheiat, rezultatele au fost pozitive, iar autoritatile romane au unda verde pentru a trimite deja Comisiei Europene aplicatii de plata pentru a solicita rambursarea cheltuielilor eligibile efectuate in cadrul POS DRU”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-09 :: Titlu: OUG 70/2014 aduce o majorare de 100 de lei salariilor personalului din sistemul sanitar

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 811/2014 a fost publicata OUG 70/2014 privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar si sistemului public de asistenta sociala in anul 2015.

  Incepand cu 1 ianuarie 2015, pentru personalul din cadrul sistemului public sanitar, inclusiv unitati medico- sociale, si al sistemului public de asistenta sociala, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza, astfel cum a fost acordat pentru luna decembrie 2014, se majoreaza cu 100 lei.

  Prevederile nu se aplica in cazul personalului din cadrul sistemului public sanitar, inclusiv unitati medico-sociale, si sistemului public de asistenta sociala care in anul 2015 beneficiaza de majorarea salariului de baza cu sume mai mari de 100 lei, ca urmare a majorarii salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

  Cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, de care beneficiaza personalul prevazut la alin. (1) si (2), se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna decembrie 2014, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

  Textul integral al Ordonantei de Urgentra: OUG 70/2014 aduce o majorare de 100 de lei salariilor personalului din sistemul sanitar
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-08 :: Titlu: INS: Productia de branzeturi, inclusiv branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca, a scazut, in septembrie, cu 12,4%

  Productia de branzeturi, inclusiv branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (88,3% din productia totala de branzeturi), a scazut, in septembrie 2014 comparativ cu august, cu 798 de tone (12,4%), evolutii similare consemnand si cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare, care s-a redus, in septembrie, cu 3.734 tone (4,2%), conform datelor prezentate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).

  Cresteri ale productiei in luna septembrie 2014 comparativ cu luna precedenta au fost inregistrate pentru laptele de consum — cu 3.133 tone (17,6%), smantana de consum cu 318 tone (6,6%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si altele) cu 652 tone (4,6%), unt cu 24 de tone (3,0%).

  Cantitatea de lapte brut importat a crescut de la 4.581 de tone, in luna august 2014, la 4.704 tone in luna septembrie 2014 (2,7%).

  In septembrie 2014, comparativ cu luna corespunzatoare din anul 2013, productia a crescut la smantana de consum cu 568 tone (12,5%), la laptele de consum cu 2.311 tone (12,4%), la laptele acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si altele) cu 1.387 de tone (10,2%), la unt cu 23 de tone (2,9%).

  Productia de branzeturi, inclusiv branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca, a scazut in septembrie 2014 comparativ cu septembrie 2013 cu 241 tone (4,1%).

  Cantitatea de lapte brut importat a scazut de la 7.744 tone in septembrie 2013 la 4.704 tone in septembrie 2014 (39,3%).

  Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, in septembrie 2014, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a crescut cu 13.102 tone (18,2%).

  In primele noua luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara din 2013, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a crescut cu 104.353 tone (15,5%).

  Cresteri ale productiei in perioada 1 ianuarie — 30 septembrie 2014 fata de perioada similara din 2013 au fost inregistrate pentru laptele de consum cu 26.760 tone (16,8%), smantana de consum, cu 4.831 de tone (12,6%), unt, cu 598 de tone (8,6%), branzeturi, inclusiv branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (85,3% din productia totala de branzeturi), cu 4.515 tone (8,3%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele), cu 5.828 de tone (4,6%).

  Cantitatea de lapte brut importat a scazut de la 70.420 tone, in perioada 1 ianuarie — 30 septembrie 2013, la 57.865 tone, in perioada 1 ianuarie — 30 septembrie 2014 (17,8%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-08 :: Titlu: Cretu (CE): Specialisti ai Comisiei vor lucra la Bucuresti cu functionarii MDRAP pentru implementarea programelor operationale

  Comisarul european pentru Politica Regionala Corina Cretu a anuntat, vineri, dupa o intrevedere cu vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale, ca la Bucuresti vor sosi, luni, specialisti ai Comisiei, care sa ajute la implementarea programelor operationale din fonduri europene.

  "Vreau sa va asigur ca veti avea in mine si in Comisia Europeana un partener de incredere si sunt convinsa ca Romania are capacitatea de a se mobiliza si de a face performanta. In cadrul intrevederii, am identificat o serie de dificultati si intarzieri birocratice si am cerut deja unitatii care se ocupa de Romania sa trimita, chiar de luni, specialisti care sa lucreze alaturi de functionarii ministerului (MDRAP-n.r.) pentru integrarea observatiilor trimise de Comisie in programele operationale, pentru a grabi adoptarea acestora", a afirmat comisarul european, intr-o declaratie de presa, sustinuta la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), alaturi de vicepremierul Liviu Dragnea.

  La randul sau, ministrul Dezvoltarii Regionale a explicat ca vizita comisarului european este foarte importanta in ideea eliminarii intarzierilor de ordin birocratic in desfasurarea programelor operationale.

  "Acele intarzieri birocratice de care vorbeati, de la Bruxelles, pentru noi ar fi important sa se rezolve, sa dispara. Am fost asigurati de dumneavoastra ca, de luni, aici vor veni unul sau doi functionari din DG Regio pentru ca, de exemplu, avem solicitari (...) de plata de 180 de milioane de euro de peste o luna de zile si avem nevoie de acesti bani, pentru ca beneficiarii au nevoie de acesti bani", a sustinut Liviu Dragnea.

  Viceprim-ministrul a adaugat ca, in ceea ce priveste Programul Operational Regional (POR), "gradul de absorbtie a crescut de la o medie de 100 de milioane de euro, pana in 2012, la 1,1 miliarde de euro", iar riscul de dezangajare este zero.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-08 :: Titlu: Baza de Date cu Preturi de Referinta pentru masini, utilaje si echipamente specializate, publicata

  Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat Baza de Date cu Preturi de Referinta pentru masini, utilaje si echipamente specializate, care pot fi achizitionate de beneficiarii privati prin masurile de investitii aferente Programului National de Dezvoltare Rurala, informeaza, vineri, institutia.

  Baza de date cu preturi de referinta a fost aprobata prin Ordinul Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 1571 din 15 octombrie 2014 si este disponibila pe site-ul AFIR sub forma unei aplicatii web. Aceasta poate fi utilizata atat de viitorii beneficiari ai PNDR, cat si de beneficiarii care vor demara procedura de achizitie. Aplicatia bazei de date va rula online pe site-ul AFIR, fara a fi nevoie de descarcarea acesteia de catre cei care doresc sa o foloseasca.

  Practic, in cazul in care beneficiarul privat doreste sa achizitioneze un produs care se regaseste in Baza de Date cu Preturi de Referinta a AFIR, acesta va putea sa-l achizitioneze direct, fara a mai parcurge procedura de selectie de oferte.

  "Baza de Date cu Preturi de Referinta simplifica radical procesul de accesare a fondurilor europene acordate prin PNDR. Pe langa simplificarea propriu-zisa a procedurii de achizitie si, implicit, impact pozitiv major asupra nivelului de accesare a fondurilor europene, acest demers va duce la diminuarea neregulilor legate de procedura de achizitii. Pentru a ne asigura ca raspundem nevoilor beneficiarilor si ca vom fi in permanenta intr-o directa corelare cu piata de profil, AFIR va actualiza periodic aceasta baza de date, atat din punct de vedere al adaptarii preturilor in functie de evolutiile pietei, cat si din punct de vedere al introducerii de noi elemente care pot face obiectul unei achizitii eligibile prin PNDR. Baza de date devine astfel un instrument util, atat pentru beneficiari, cat si pentru Agentie, fiind o premiera la nivel national", a declarat directorul general al AFIR, David Eugen Popescu.

  Beneficiarul care urmeaza acest tip de achizitie trebuie sa se asigure ca bunul care urmeaza a fi cumparat trebuie sa se regaseasca in memoriul justificativ (pentru proiecte care nu prevad lucrari de constructii-montaj) sau in studiul de fezabilitate (pentru proiecte care prevad lucrari de constructii-montaj) depus de beneficiar odata cu proiectul de investitie si sa respecte intocmai cerintele si caracteristicile tehnice mentionate in aceste documente, precizeaza AFIR.

  Pretul maxim eligibil al bunului achizitionat este cel inscris in Baza de Date. In cazul in care bunul achizitionat are un pret mai mare decat cel mentionat in Baza de Date, diferenta de pret va reprezenta o cheltuiala neeligibila si va fi suportata integral de catre beneficiar.

  Pentru decontare, beneficiarul va prezenta la Agentie contractul de vanzare — cumparare, insotit de certificatul de conformitate al produsului, in care marca si modelul trebuie sa fie identice cu cele inregistrate in Baza de Date. De asemenea, este necesara prezentarea unei anexe la contractul de vanzare cumparare in care este detaliat standardul de echipare al bunului care face obiectul cererii de plata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-08 :: Titlu: Cursul valutar din 7 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 7 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.436 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0083 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5763 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0406 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6632 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0239 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6835 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0106 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2385 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-08 :: Titlu: Monitorul Oficial din 7 noiembrie 2014

  In data de 7 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 813/2014 - M. Of. 813/2014 [M. Of. 813 / 7 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 814/2014 - M. Of. 814/2014 [M. Of. 814 / 7 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 815/2014 - M. Of. 815/2014 [M. Of. 815 / 7 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-07 :: Titlu: HG 903/2014 privind stabilirea nivelului minim al alocatiei zilnice de hrana pentru consumurile colective din institutiile si unitatile publice si private de asistenta sociala destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilitati si persoanelor varstnice. Hotarare nr. 903/2014">HG 903/2014 stabilirea nivelului minim al alocatiei zilnice de hrana pentru consumurile colective din institutiile si unitatile publice si private de asistenta sociala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 763/2014 a fost publicata HG 903/2014 privind stabilirea nivelului minim al alocatiei zilnice de hrana pentru consumurile colective din institutiile si unitatile publice si private de asistenta sociala destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilitati si persoanelor varstnice.

  Sumele destinate acoperirii cheltuielilor pentru alocatia zilnica de hrana se suporta din aceleasi fonduri din care sunt finantate institutiile si unitatile publice de asistenta sociala.

  Hotararea intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2015.

  Incepand cu data intrarii in vigoare a hotararii, alocatia zilnica de hrana pentru consumurile colective din institutiile si unitatile private de asistenta sociala se stabileste cel putin la nivelul prevazut in anexa pentru institutiile publice de asistenta sociala.

  Textul integral: HG 903/2014 stabilirea nivelului minim al alocatiei zilnice de hrana pentru consumurile colective din institutiile si unitatile publice si private de asistenta sociala
  ...

  HG 903/2014 stabilirea nivelului minim al alocatiei zilnice de hrana pentru consumurile colective din institutiile si unitatile publice si private de asistenta sociala">Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-07 :: Titlu: Cursul valutar din 6 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 6 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4277 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0085 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5357 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0014 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6393 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.018 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6729 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0032 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2388 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-07 :: Titlu: Monitorul Oficial din 6 noiembrie 2014

  In data de 6 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 808/2014 - M. Of. 808/2014 [M. Of. 808 / 6 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 809/2014 - M. Of. 809/2014 [M. Of. 809 / 6 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 810/2014 - M. Of. 810/2014 [M. Of. 810 / 6 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 811/2014 - M. Of. 811/2014 [M. Of. 811 / 6 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 812/2014 - M. Of. 812/2014 [M. Of. 812 / 6 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-06 :: Titlu: Isarescu: O intarire a monedei nationale nu este de dorit, pentru ca ar presupune mentinerea salariilor la niveluri scazute

  Guvernatorul Bancii Centrale considera ca o intarire a monedei nationale nu este de dorit, intrucat acest lucru ar presupune mentinerea pe termen lung a salariilor la niveluri scazute, avand in vedere cresterea lenta de productivitate.

  "Tare nu cred ca am face bine daca am lasa leul sa se intareasca. Cred ca este pe unde trebuie sa fie (cursul — n. r.). Unde trebuie sa fie? Cam pe aici! (...) De aceea, am dat ULC-ul acela, raportul intre salarii si productivitate. Daca ai un ULC negativ, exista motive de intarire in continuare, pentru ca exista un castig de productivitate. Dar asta ar insemna sa ai crestere de productivitate permanent peste cresterile salariale. Vedeti care este atmosfera in tara. Se scriu articole despre Romania coloniala, salariile coloniale din Romania, deci, sincer sa va spun, eu nu vad ca, fiind in Uniunea Europeana, avand inca migratie de forta de munca, putem sa pastram nivelul salarial 'a la long' la niveluri foarte scazute. Dimpotriva! (...) In mintea mea, nu vad deloc un leu mai apreciat", a spus, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

  In ceea ce priveste riscul de crestere a pretului la titei pe plan international, care ar putea pune presiune pe inflatie, guvernatorul sustine ca, intr-un astfel de scenariu, se va recurge la alte solutii, nu la intarirea leului.

  "Daca pretul titeiului se va aprecia, acesta va fi impactul asupra inflatiei in Romania. Atunci nu mai reducem dobanzile sau ne gandim la altceva. Nu vad de ce, pe termen lung, sa apreciem leul. ?ara a recastigat, dupa eforturi uneori traumatice, o pozitie externa relativ stabila, deficite de cont curent de 1-3%. Nu ne trebuie surplusuri. Deficitul este acoperit de investitii straine directe. Credem ca ele vor continua, va continua categoric si absorbtia de fonduri europene. Speram ca aceasta absorbtie sa fie mai buna", a explicat seful BNR.

  Mugur Isarescu nu pledeaza nici pentru un excedent extern, avand in vedere ca Romania nu a ajuns la un nivel suficient de dezvoltare pentru a-si permite acest lucru, iar experienta din perioada comunista arata ca o fortare a platii datoriilor externe poate avea efecte nedorite.

  "O tara care trebuie sa se dezvolte, cand ajunge pe excedent, inseamna ca da capital, adica ramburseaza datorii. (...) Nu sunt adeptul acestei pozitii. Nu sunt adeptul nici unei abordari a ciclului datoriei externe a unei tari de tip Romania in perioada comunista. Ne-am indatorat 10 ani, in anii '70 si in anii '80, ne-am apucat sa platim pana la ultimul cent datoria externa. Am trait acele momente si au fost efecte dramatice. S-a izolat tara, s-au creat niste deficite interne care, apoi, au explodat imediat dupa 1989", a subliniat guvernatorul BNR.

  In opinia sa, Romania trebuie sa aiba deficite rezonabile, care sa nu sara de 4%, finantate autonom, nu din rezerve sau din "strangeri de curea".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-06 :: Titlu: Banca Mondiala: Pietele de capital sunt un element cheie pentru cresterea economica durabila a Romaniei

  Romania trebuie sa dezvolte piete financiare mai solide si mai lichide pentru a sprijini cresterea economica, au afirmat expertii Bancii Mondiale la o conferinta privind pietele de capital, care a avut loc joi in Bucuresti.

  Aproximativ treizeci de reprezentanti din sectorul bancar, agentii de reglementare, fonduri de pensii, si din cadrul guvernului au participat la aceasta conferinta gazduita in comun de Banca Mondiala si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), unde au discutat tendintele cresterii economice a Romaniei si rolul pietelor de capital in reforma financiara si finantarea sectorului privat, se arata intr-un comunicat al Bancii Mondiale.

  'In calitatea noastra de principal organism de reglementare pentru pietele de capital din Romania, noi pledam pentru un cadru de reglementare solid, flexibil si atractiv atat pentru emitenti, cat si pentru investitori', a afirmat presedintele ASF, Misu Negritoiu. 'Salutam parteneriatul si sprijinul Bancii Mondiale in acest sens', a mai spus Misu Negritoiu.

  Participantii au abordat, de asemenea, diferitele roluri ale pietelor de obligatiuni guvernamentale si neguvernamentale. Acestia au discutat despre modul de creare a unui cadru de reglementare si a unei infrastructuri a pietei de capital care sa incurajeze emitentii si investitorii sa acceseze aceste piete si sa protejeze in acelasi timp investitorii.

  'Pietele de capital din Romania au un rol esential in cresterea economica durabila', a afirmat Bahar Alsharif, Trezorier Adjunct al Corporatiei Financiare Internationale (IFC). 'Reformele in sectorul financiar care promoveaza piete de capital mai solide vor incuraja cresterea investitiilor interne si internationale in Romania, sustinand dezvoltarea sectorului privat si crearea de locuri de munca', a adaugat Bahar Alsharif.

  Banca Mondiala, prin intermediul Primului imprumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finantelor publice si cresterea economica, sustine reformele pentru imbunatatirea functionarii pietelor de capital in Romania.

  De asemenea, Banca Mondiala ofera asistenta tehnica ASF in efortul sau privind reforma institutionala, in vederea modernizarii si aprofundarii pietelor titlurilor de valoare, ale pensiilor si asigurarilor, precum si a promovarii adoptarii standardelor de reglementare si de supraveghere prin care se identifica in mod adecvat riscurile si se atenueaza problemele din aceste sectoare in acelasi timp evitandu-se o supraincarcare cu reglementari. IFC va sprijini in continuare consolidarea pietelor de capital din Romania in calitatea sa de investitor activ in obligatiuni.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  57 useri online

  Useri autentificati: