DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN
sector 3, Bld. Theodor Pallady nr.2, Bl. M2A, sc.D, et.4, ap.133, interfon 33, Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-11 :: Titlu: HG 1104/2014 aduce modificari privind ajutorul de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008

In Monitorul Oficial Partea I nr. 4/2015 a fost publicata HG 1104/2014 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 495/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

In cazul intreprinderilor electro-intensive infiintate de mai putin de un an si care se afla pe lista sectoarelor din anexa nr. 3 din Orientari, se utilizeaza datele estimate pentru primul an de activitate. Ulterior primului an de activitate, Ministerul Economiei verifica incadrarea intreprinderii in conditiile de eligibilitate stabilite de prezenta schema, urmand sa regularizeze sprijinul financiar acordat, dupa caz. Pentru al doilea an de activitate se utilizeaza datele aferente primului an de activitate. Pentru al treilea an de activitate se aplica media aritmetica a datelor aferente primilor 2 ani de activitate. Incepand cu al patrulea an de activitate se utilizeaza media aritmetica a celor 3 ani anteriori.

Ministerul Economiei verifica anual respectarea indeplinirii de catre beneficiari a conditiilor impuse de reglementarile Uniunii Europene si cele nationale in vigoare, precum si de prevederile prezentei hotarari si monitorizeaza schema de ajutor de stat astfel incat sa asigure ca exceptarile acordate se incadreaza in procentele prevazute la art. 2 alin. (4) si ca beneficiarul ajutorului de stat continua sa se incadreze in conditiile de eligibilitate stabilite in schema in baza documentatiei depuse de beneficiar pana la data de 31 mai a fiecarui an.
Documentatia prevazuta la alin. (1) se depune incepand cu anul urmator celui in care a fost obtinut acordul de exceptare.

Textul integral al Hotararii: HG 1104/2014 aduce modificari privind ajutorul de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-10 :: Titlu: Program prelungit pentru plata impozitelor si taxelor locale in sectorul 1

Casieriile Directiei Generale de Impozite si Taxe Locale (DGITL) sector 1 isi vor extinde programul de lucru cu publicul de lunea viitoare pana pe 29 ianuarie pentru a recupera zilele de 24 decembrie, respectiv 31 decembrie 2014 declarate libere conform unei hotarari de Guvern din luna decembrie a anului trecut.

Astfel, centrele din str. Piata Amzei nr. 13, Calea Grivitei nr. 208 si str. Pajurei nr. 13 vor avea program de lucru cu publicul luni, marti, joi si vineri in intervalul orar 8,30-18,00, iar miercuri intre orele 8,30-18,30.

Programul de lucru cu publicul pentru centrul de incasare din Primaria sectorului 1 din sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 9-13 va fi urmatorul: luni, marti, miercuri, vineri intre orele 8,30-18,00, iar joi in intervalul orar 8,30-18,30.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-10 :: Titlu: Creantele Administratiei publice s-au diminuat la 25,3% din PIB in trimestrul III din 2014

Totalul creantelor Administratiei publice s-a diminuat cu 0,4 puncte procentuale, la 25,3% din Produsul Intern Brut, in trimestrul III 2014, fata de aceeasi perioada a anului precedent, se arata in datele provizorii publicate, vineri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"Totalul creantelor sectorului 'Administratia publica' s-a diminuat ca pondere in Produsul Intern Brut la 25,3% fata de 25,7% (in T3 2013 — n. r.). Detinerile de actiuni si alte participatii ale statului, care reprezinta categoria de creante majoritara, au scazut cu 1,1 puncte procentuale, ajungand la un nivel de 9,4% din PIB. Depozitele administratiei publice au crescut cu 1,3 puncte procentuale, pana la 8,2% din PIB, iar creantele comerciale au scazut cu 0,6 puncte procentuale, ajungand la un nivel de 6,8% ca pondere in PIB", informeaza BNR.

Potrivit institutiei, angajamentele Administratiei publice au scazut ca pondere in PIB la un nivel de 44,1%, fata de 44,2%.

"Titlurile in lei si valuta au crescut cu 0,8 puncte procentuale pe seama emiterii de noi titluri in lei si in valuta, atat pe termen lung, cat si scurt, ajungand la un nivel de 26,1% din PIB. Datoriile comerciale au crescut cu 0,3 puncte procentuale, pana la 6,3% din PIB. Imprumuturile au scazut cu 1,1 puncte procentuale si reprezentau 11,1% din PIB la finele trimestrului III 2014", mai arata Banca Centrala.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 0000-00-00 :: Titlu: Guvernul intentioneaza sa aloce 2,5 miliarde de lei pentru programul Prima Casa in 2015

Guvernul intentioneaza sa aloce 2,5 miliarde de lei pentru programul 'Prima Casa' in anul 2015, iar plafonul va fi suplimentat cu sumele nealocate sau neutilizate din plafonul pe 2014, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

'Suma reprezentand diferenta ramasa neutilizata si/sau nealocata din anul 2014 urmeaza sa fie publicata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si al Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) in cel mult 5 zile de la data publicarii Hotararii in Monitorul Oficial', se mentioneaza in proiectul de Hotarare.

Programul 'Prima Casa' a fost implementat la nivelul anului 2009, cand piata imobiliara era blocata din cauza bulei imobiliare in care intrase Romania. In prezent, garantiile pentru creditele destinate achizitiei sau constructiei de locuinte in cadrul Programului se acorda numai in lei, de catre finantatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat in cadrul etapelor anterioare.

Pana in prezent, in cadrul programului au fost acordate circa 130.000 de garantii, pentru finantari in valoare de 2,525 miliarde de euro, respectiv 10,985 miliarde de lei, din care 31% reprezinta valoarea garantiilor destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2014. In tot acest timp, au fost executate 312 garantii, reprezentand o rata de default de 0,2%.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-10 :: Titlu: Cota de TVA de 9% va fi aplicata si serviciilor accesorii cazarii turistice, oferite la un pret total (norme)

Cota redusa de TVA de 9% va fi aplicata si asupra serviciilor accesorii cazarii in structurile turistice, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total - pranz, cina, gustarile dintre mese si servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica, potrivit unui proiect de act normativ pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal.

Modificarea normelor este determinata de completarea Ordonantei de Guvern 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, in sensul definirii de catre legislatia specifica a notiunii de cazare.

Un nou articol introdus in OG 58/1998 precizeaza tipurile de cazare in structurile turistice: cazare fara mic dejun, cazare cu mic dejun (servicii de cazare si asigurare a micului dejun, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total), cazarea cu demipensiune (servicii de cazare, de asigurare a micului dejun si a pranzului sau a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total), cazare cu pensiune completa (servicii de cazare si asigurare a micului dejun, pranzului si a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total) si cazarea cu 'all inclusive' (combinatia prestabilita a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a pranzului, a cinei, a gustarilor dintre mese si a oricaror altor servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total).

Proiectul de act normativ coreleaza, practic, normele de aplicare a Codului Fiscal cu ultimele modificari ale legislatiei specifice in domeniul turismului.

'In vederea delimitarii sferei de aplicare a cotei reduse se impune precizarea ca aceasta se aplica pentru serviciile de cazare prestate de structurile de primire turistica cu functiune de cazare, astfel incat sa reiasa ca, in cazul altor structuri, cum ar fi caminele muncitoresti, nu se aplica cota redusa', se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Cota de TVA de 9% se va aplica si de catre persoanele care refactureaza servicii de cazare la pretul la care le-au fost prestate de catre structurile de primire turistica.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-10 :: Titlu: Cursul valutar din 9 ianuarie 2015

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 9 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4887 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8001 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.013 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.7577 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0172 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7376 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2391 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-10 :: Titlu: Monitorul Oficial din 9 ianuarie 2015

In data de 9 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 16/2015 - M. Of. 16/2015 [M. Of. 16 / 9 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 17/2015 - M. Of. 17/2015 [M. Of. 17 / 9 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 18/2015 - M. Of. 18/2015 [M. Of. 18 / 9 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-09 :: Titlu: 2015: Executari silite in crestere, dezvoltari rezidentiale precaute, iesirea in piata a mai multor proprietati de lux (expert)

  Cresteri de executari silite, dezvoltari rezidentiale precaute in paralel cu construirea de parcuri de retail noi, iesirea in piata a mai multor proprietati de lux si cresterea interesului pentru acest segment sunt numai cateva dintre caracteristicile sectorului imobiliar in anul 2015, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Razvan Muntean, expert imobiliar.

  "Ma astept ca in 2015 sa avem o crestere a executarilor silite prin dezghetarea portofoliilor bancare executate. În ultimii ani, bancile s-au dovedit tot mai putin permisive, urmare a cresterii portofoliului de credite neperformante. Dupa o perioada in care terenurile aproape ca nu mai aveau pret, iata ca a doua parte a anului 2014 a creat un interes tot mai mare in acest segment, interes pe care il vad continuat si in 2015. Aceasta ar putea fi baza aparitiei atat de dezvoltari rezidentiale, cat si in zona de retail", a precizat managerul general al Imopedia.ro, Razvan Muntean.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-09 :: Titlu: OUG 89/2014 aduce modificari privind acte normative in domeniul managementului situatiilor de urgenta si al apararii impotriva incendiilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 962/2015 a fost publicata OUG 89/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul managementului situatiilor de urgenta si al apararii impotriva incendiilor.

  In vederea planificarii strategice, a monitorizarii permanente si evaluarii factorilor de risc, amenintarilor si vulnerabilitatilor, precum si pentru coordonarea gestionarii situatiilor de urgenta determinate de tipurile de risc stabilite prin hotarare a Guvernului, se constituie si functioneaza Comitetul national pentru situatii speciale de urgenta, denumit in continuare Comitetul national, sub conducerea viceprim- ministrului pentru securitate nationala, in calitate de presedinte.

  Pentru stabilirea strategiilor si programelor privind prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta, Comitetul national poate solicita consultarea unor experti, specialisti, cadre didactice sau cercetatori constituiti in grupuri de suport tehnico-stiintific.
  Comitetul national si grupurile de suport tehnico-stiintific, alaturi de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale, asociatiilor profesionale, sindicatelor, unitatilor de invatamant superior si institutelor de cercetare, institutiilor culturale, ale cultelor si asociatiilor religioase recunoscute potrivit legii si ai mass-mediei, formeaza Platforma nationala pentru reducerea riscurilor la dezastre.

  Textul integral al Ordonantei de urgenta: OUG 89/2014 aduce modificari privind acte normative in domeniul managementului situatiilor de urgenta si al apararii impotriva incendiilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4882 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0078 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8131 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0195 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.7405 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0025 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7372 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0065 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2391 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-09 :: Titlu: Monitorul Oficial din 8 ianuarie 2015

  In data de 8 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 13/2015 - M. Of. 13/2015 [M. Of. 13 / 8 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 14/2015 - M. Of. 14/2015 [M. Of. 14 / 8 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 15/2015 - M. Of. 15/2015 [M. Of. 15 / 8 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-01-09 :: Titlu: Legea 181/2014 aduce modificari institutia Avocatul Poporului

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 6/2015 a fost publicata Legea 181/20114 privind aprobarea OUG 48/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

  Pe langa adjunctul Avocatului Poporului pentru Domeniul privind prevenirea torturii in locurile de detentie, in cadrul structurii centrale a Domeniului, inclusiv a Centrului zonal Bucuresti, isi desfasoara activitatea un numar de 11 angajati, dintre care: 4 angajati personal de executie de specialitate cu studii juridice, 3 specialisti ? medici, psihologi, asistenti sociali, sociologi sau orice alte profesii necesare desfasurarii activitatii specifice si 4 angajati personal financiar, salarizare, resurse umane si administrativ.?

  Numarul de personal finantat potrivit legii se suplimenteaza cu 39 de posturi, dintre care: un adjunct al Avocatului Poporului, 23 de angajati pentru Domeniul privind prevenirea torturii in locurile de detentie, 13 angajati la Serviciul contencios constitutional, recurs in interesul legii, contencios administrativ si juridic, analiza acte normative, relatii externe si comunicare si 2 angajati personal de executie de specialitate cu studii juridice. Numarul de posturi al institutiei Avocatul Poporului este de 133, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului Avocatului Poporului.

  Textul integral al Legii: Legea 181/2014 aduce modificari institutia Avocatul Poporului
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Nitu, despre legea cartelelor prepay: Alegem dreptul la viata chiar cu ingradirea in limite legale a dreptului la corespondenta

  Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat joi, la sediul CSM, ca este nevoie neaparat de legea privind cartelele preplatite si retentia datelor si ca trebuie sa primeze dreptul la viata chiar cu diminuarea sau cu ingradirea in limite legale a dreptului la corespondenta si comunicare.

  Referitor la cat de sensibila este acea linie intre interesul public privind prevenirea actelor de terorism si violarea drepturilor fundamentale ale individului, seful Ministerului Public a precizat ca trebuie pastrat un echilibru intre drepturile omului, dreptul la corespondenta, la comunicare, sa nu te imixtionezi ca autoritate a statului si sa nu ingradesti astfel de drepturi.

  "Pe de alta parte, haideti sa spunem, si dreptul la viata este tot dreptul persoanelor, este dreptul nostru al tuturor, si atunci, intre dreptul la viata si dreptul la secretul corespondentei, bineinteles alegem dreptul la viata, chiar cu diminuarea sau cu ingradirea, in limite legale, bineinteles, si cu respectarea procedurilor legale, a dreptului la corespondenta si comunicare. (...) Cred ca in actualul context si celelalte institutii implicate in elaborarea actelor normative, in promulgare, in controlul asupra constitutionalitatii vor avea o opinie putin schimbata. (...) Acel echilibru, in opinia noastra, trebuie mentinut, dar avand prioritate totusi dreptul la viata. (...) Pai, daca un titular de abonament e identificat si dreptul lui nu a fost in niciun fel incalcat, atunci de ce cel care ia o cartela preplatita ar fi ilegal sa fie identificat? (...) Haideti sa pastram un echilibru, dar trebuie sa avem in vedere ca avem toti nevoie de siguranta", a sustinut Nitu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Euro s-a depreciat fata de dolar, ajungand la cel mai redus nivel din decembrie 2005

  Euro s-a depreciat, joi, pentru a cincea zi consecutiv, fata de dolar, ajungand la cel mai redus nivel din ultimii noua ani, iar investitorii estimeaza ca Banca Central Europeana va adopta masuri de relaxare cantitativa (QE), transmite CNBC.

  Euro a scazut la 1,17625 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din decembrie 2005, si s-a apropiat periculos de cotatia de 1,1747 dolari, la care se tranzactiona cand a fost lansata moneda euro, in urma cu 16 ani.

  Declinul vine dupa ce datele privind comenzile industriale noi in Germania au indicat un declin de 2,4% in noiembrie, iar rata anuala a inflatiei in zona euro a continuat sa scada in luna decembrie 2014, ca urmare a reducerii preturilor la energie, ajungand la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% inregistrat in luna noiembrie.

  Aceasta este prima scadere a inflatiei in teritoriul negativ inregistrata de zona euro dupa luna octombrie 2009. Daca aceasta tendinta se va prelungi, zona euro va intra intr-o perioada de deflatie.

  'Investitorii cred ca datele privind inflatia vor spori sansele ca BCE sa adopte masuri de relaxare cantitativa la reuniunea de politica monetara din 22 ianuarie', a apreciat economistul sef al ADM ISI, Stephen Lewis.

  Economia zonei euro a inregistrat, in trimestrul patru 2014, cea mai slaba performanta din ultimul an pe masura ce scaderea preturilor nu a reusit sa stimuleze activitatea economica, ceea ce pune noi presiuni asupra Bancii Central Europene sa introduca noi stimulente, arata datele privind indicele compozit Purchasing Managers Index (PMI) publicate marti de compania britanica de analize financiare Markit.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Victor Ponta: Nu se schimba cota unica; nu este nevoie de noi taxe si impoziteEuro s-a depreciat, joi, pentru a cincea zi consecutiv, fata de dolar, ajungand la cel mai redus nivel din ultimii noua ani, iar investitorii estimeaza ca Banca Central Europeana va adopta masuri de relaxare cantitativa (QE), transmite CNBC.

  Euro a scazut la 1,17625 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din decembrie 2005, si s-a apropiat periculos de cotatia de 1,1747 dolari, la care se tranzactiona cand a fost lansata moneda euro, in urma cu 16 ani.

  Declinul vine dupa ce datele privind comenzile industriale noi in Germania au indicat un declin de 2,4% in noiembrie, iar rata anuala a inflatiei in zona euro a continuat sa scada in luna decembrie 2014, ca urmare a reducerii preturilor la energie, ajungand la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% inregistrat in luna noiembrie.

  Aceasta este prima scadere a inflatiei in teritoriul negativ inregistrata de zona euro dupa luna octombrie 2009. Daca aceasta tendinta se va prelungi, zona euro va intra intr-o perioada de deflatie.

  'Investitorii cred ca datele privind inflatia vor spori sansele ca BCE sa adopte masuri de relaxare cantitativa la reuniunea de politica monetara din 22 ianuarie', a apreciat economistul sef al ADM ISI, Stephen Lewis.

  Economia zonei euro a inregistrat, in trimestrul patru 2014, cea mai slaba performanta din ultimul an pe masura ce scaderea preturilor nu a reusit sa stimuleze activitatea economica, ceea ce pune noi presiuni asupra Bancii Central Europene sa introduca noi stimulente, arata datele privind indicele compozit Purchasing Managers Index (PMI) publicate marti de compania britanica de analize financiare Markit.

  Cota unica de 16% nu va fi modificata si nu este nevoie de noi taxe si impozite, a declarat joi, la sediul Ministerul Finantelor Publice /MFP/, premierul Victor Ponta, intrebat de jurnalisti despre prevederile noului Cod Fiscal, ce va fi finalizat pana pe 15 februarie.

  "Nu se schimba cota unica de 16% si nu prin Codul Fiscal (...) În baza strategiei fiscal — bugetare nu avem intentia pentru 2015 — 2016 (...) in primul rand nu se pune problema renuntarii la cota unica de 16%, nu este nevoie de noi taxe si impozite. Obiectivul nostru este, in masura in care vom continua trendul de colectare imbunatatita la buget, sa putem de la 1 ianuarie 2016 sa scadem TVA pentru produsele alimentare", a afirmat premierul.

  Unul dintre obiectivele MFP pentru anul 2015 il reprezinta finalizarea textului propunerii de Cod fiscal si de Cod de procedura fiscala pana in 15 februarie, dupa aceea punerea in dezbatere publica, iar in 15 martie trimiterea celor doua coduri in Parlament pentru a fi dezbatute si adoptate.

  "Am discutat cu conducerea Ministerului de Finante sa finalizeze textul propunerii de Cod fiscal si Cod de procedura fiscala pana in 15 februarie, dupa aceea vreau sa fie puse inca o data in dezbatere publica. Au fost discutate cu mediul de afaceri, cu diverse alte asociatii reprezentative si, in 15 martie, cele doua coduri — fiscal si de procedura fiscala — sa fie trimise in Parlament pentru a fi dezbatute si adoptate. Daca reusim sa dezbatem si sa adoptam in prima sesiune, pana in 30 iunie, am avea pentru prima data un Cod fiscal si un Cod de procedura adoptate prin dezbateri cat mai detaliate si cat mai serioase, prin consens politic, pentru ca vreau sa spun foarte clar: nu cred si nu voi fi de acord ca acest Cod fiscal si Cod de procedura fiscala sa fie adoptate doar de majoritate si minoritatea sa se opuna, pentru ca mesajul este de instabilitate. Trebuie discutate in Parlament pana cand exista o pozitie comuna si o pozitie consensuala, iar, de la 1 ianuarie 2016, noul Cod fiscal si noul Cod de procedura fiscala, adoptate prin pozitii bipartizane, sa dea un sentiment si un sistem stabil pentru viitor', a mai spus Ponta.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Romania a inregistrat a treia mare crestere a comertului cu amanuntul din UE, in luna noiembrie 2014

  Volumul comertului cu amanuntul in Romania a crescut cu 8,2% in luna noiembrie 2014 comparativ cu luna noiembrie 2013, aceasta fiind a treia mare crestere inregistrata de o tara membra a Uniunii Europene dupa Luxemburg (10,9%) si Estonia (9%), arata datele prezentate, joi, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

  In zona euro, comertul cu amanuntul a crescut cu 1,5%, in timp ce in Uniunea Europeana s-a inregistrat o crestere de 2,6%. Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 4,3%, in timp ce vanzarile de combustibili au crescut cu 1% iar vanzarile de alimente, bauturi si tigari au crescut cu ,7%.

  Romania a inregistrat a treia mare crestere a comertului cu amanuntul din UE si in luna noiembrie 2014 comparativ cu luna octombrie 2014, gratie unui avans de 2,1%, cresteri mai mari fiind inregistrate doar in Portugalia (3%) si Polonia (2,3%). In luna noiembrie comparativ cu luna precedenta, comertul cu amanuntul a inregistrat o crestere de ,6% in zona euro si un avans de ,8% in Uniunea Europeana.

  In cazul Romaniei, Institutul National de Statistica (INS) a informat ca volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna noiembrie 2014, comparativ cu luna noiembrie 2013 a inregistrat o crestere cu 7,8%. In luna noiembrie 2014, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,1%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Ambasadorul Marii Britanii la Sofia: Monitorizarea prin MCV ar putea continua numai in cazul Bulgariei, nu si al Romaniei

  Bulgaria ar putea ramane singura tara monitorizata prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) al Comisiei Europene, a declarat ambasadorul Marii Britanii la Sofia, Jonathan Allen, intr-un interviu acordat joi postului bTV, preluat de Novinite.

  El a sugerat ca s-ar putea renunta la Mecanismul de Cooperare si Verificare in cazul Romaniei, urmand ca Bulgaria sa ramana singura tara din UE al carei sistem de justitie este monitorizat de Bruxelles, adauga Novinite.

  Comentariile ambasadorului britanic confirma temerile ca raportul MCV privind Bulgaria, ce va fi prezentat la sfarsitul lunii ianuarie, va fi unul negativ, noteaza agentia bulgara de presa.

  Ambasadorul britanic a declarat ca trimiterea de fosti ministri si sefi de agentii de stat la inchisoare, asa cum a facut Romania, ar arata ca Bulgaria are institutii independente care nu sunt supuse presiunii politice, precizeaza sursa citata.

  Jonathan Allen a mai subliniat, citat de dnevnik.bg, ca rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene continua sa arate ca, pentru al optulea an la rand, sistemul de justitie nu respecta pe deplin standardele europene. El a spus ca cel mai bun motiv pentru a introduce schimbari este acela ca poporul bulgar vrea acest lucru, si nu pentru ca o cere Bruxellesul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Legea 4/2015 stabileste pretului mediu al unui metru cub de masa lemnoasa

  A fost promulgata Legea nr. 4/2015 pentru aprobarea pretului mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior.

  Se aproba pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, in valoare de 115 lei.

  Textul integral: Legea 4/2015 stabileste pretului mediu al unui metru cub de masa lemnoasa
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: HG 1180/2014 aduce modificari privind Planul general de urbanism, privind retelele de comunicatii electronice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 965/2014 a fost publicata HG 1180/2014 privind completarea Regulamentului general de urbanism, aprobat prin HG 525/1996. Hotararea 1180/2014.

  Prin exceptie de la prevederile alin. (2^1), cu respectarea legislatiei si a reglementarilor tehnice specifice in vigoare, retelele de comunicatii electronice si infrastructura asociata acestora pot fi amplasate si in varianta supraterana, in intravilanul si extravilanul comunelor, satelor si localitatilor apartinatoare oraselor si municipiilor.

  Textul integral al Hotararii de Guvern: HG 1180/2014 aduce modificari privind Planul general de urbanism, privind retelele de comunicatii electronice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: HG 1152/2014 reglementeaza Centrul National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 965/2014 a fost publicata HG 1152/2014 privind organizarea, functionarea si compunerea Centrului National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica.

  Centrul National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica, denumit in continuare Centrul National, se organizeaza, potrivit legii, in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ca structura interinstitutionala de suport decizional pentru managementul integrat al actiunilor in situatii speciale si de criza.

  Pentru realizarea obiectivelor sale, Centrul National indeplineste, in situatii speciale si de criza, urmatoarele functii:
  a) functia de conducere, prin care asigura fundamentarea si elaborarea deciziilor, precum si implementarea acestora;
  b) functia de reglementare, prin care asigura elaborarea proiectelor de acte normative si a standardelor/procedurilor operationale in domeniul managementului integrat al situatiilor speciale si de criza;
  c) functia de planificare, prin care asigura elaborarea strategiilor si planurilor privind desfasurarea actiunilor, precum si modul de intrebuintare a efectivelor corespunzator specificului situatiilor operative;
  d) functia de coordonare, prin care se asigura interoperabilitatea fortelor si mijloacelor, pe timpul desfasurarii actiunilor;
  e) functia de management al informatiilor, prin care se asigura procurarea, centralizarea, prelucrarea, protectia si difuzarea datelor si informatiilor privind situatia operativa, precum si evaluarea riscurilor si amenintarilor;
  f) functia de comunicare, prin care se asigura notificarea/instiintarea in cadrul sistemului de alerta/alarmare, in functie de evolutia situatiei operative;
  g) functia de control, prin care se asigura testarea/verificarea capacitatii operationale a fortelor;
  h) functia de cooperare, prin care se desfasoara actiuni in comun, in conformitate cu angajamentele asumate de Ministerul Afacerilor Interne, pe plan intern si international.

  Centrul National se constituie si functioneaza in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, in subordinea nemijlocita a viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, si are in compunere: Centrul de decizie, Centrul de consultanta si Centrul National de Conducere Integrata.

  Textul integral al Hotararii: HG 1152/2014 reglementeaza Centrul National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Conducerea Universitatii din Bucuresti nu este de acord cu OUG privind renuntarea la titlurile stiintifice

  Universitatea din Bucuresti si-a exprimat dezacordul fata de prevederea OUG nr. 94/2014, care permite detinatorilor unui titlu stiintific sa renunte la el printr-o simpla solicitare adresata Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

  "In acest sens, Universitatea din Bucuresti urmeaza sa se adreseze Avocatului Poporului, care, prin atributiile ce ii sunt conferite, poate sesiza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor. In mod evident, in cazul in speta a fost incalcat art. 115 alin. 4 din Legea fundamentala a tarii, care precizeaza fara echivoc ca "Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta din cuprinsul acestora", sustin reprezentantii UB, conform unui comunicat publicat pe site-ul institutiei.

  Totodata, Universitatea din Bucuresti sustine ca urmeaza sa se adreseze Parlamentului cu solicitarea expresa de a nu adopta completarea art. 168 din Legea educatiei nationale prin introducerea art. 71.

  In opinia conducerii institutiei de invatamant superior, posibilitatea renuntarii de catre detinator la un titlu stiintific va genera un precedent ce arunca "in derizoriu" procesul educational si promoveaza un comportament "iresponsabil si lipsit de etica" fata de studiile universitare.

  "Consideram ca articolul I punctul 12 al OUG 94/2014 destabilizeaza educatia superioara prin alternativa ca detinatorul unui titlu stiintific sa se sustraga, din motive subiective, unui angajament institutional obiectiv, care a angrenat un intreg ansamblu de resurse umane si financiare. Universitatea din Bucuresti considera ca aceasta prevedere a ordonantei de urgenta creeaza premise care favorizeaza eludarea procedurilor de investigare de catre organismele abilitate (comisiile de etica ale universitatilor, Consiliul National de Etica etc.) a lucrarilor asupra carora planeaza suspiciuni referitoare la buna conduita in cercetarea stiintifica. In plus, o astfel de reglementare poate aduce grave prejudicii in practica eticii cercetarii", sustine conducerea UB.

  Reprezentantii Universitatii din Bucuresti si-au exprimat "surprinderea" privind faptul ca universitatile nu au fost consultate in privinta elaborarii acestei ordonante de urgenta.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Isarescu: Inflatia va ramane sub 1,5% cateva luni bune; pretul titeiului a scazut cu mult peste asteptari

  Inflatia va ramane sub limita minima a intervalului de variatie, de 1,5%, cel putin pentru cateva luni, in principal din cauza scaderii peste asteptari a pretului la petrol pe plan international, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.

  "Prognoza noastra reactualizata indica mentinerea sensibila, cel putin cateva luni, a ratei inflatiei sub pragul de 1,5%. Deci, vom trai cateva luni bune cu o inflatie scazuta (...) Factorul principal de reasezare a traiectoriei inflatiei pe o curba sensibil inferioara il constituie pretul titeiului. El a scazut cu mult fata de cifrele pe care le aveam in vedere in vara si in toamna, cand s-au elaborat prognozele anterioare", a explicat Mugur Isarescu.

  Acesta a subliniat ca BNR este pregatita si pentru astfel de situatii si are toate instrumentele disponibile, spre deosebire de alte banci centrale, care au ajuns cu rata dobanzii la zero.

  "Noi mai avem un camp suficient de mare de actiune; avem si acest instrument de gestionare a lichiditati din sistemul bancar, fara sa mai zicem de rezervele minime obligatorii, unde campul este excesiv de mare. Acolo, probabil vom lua masuri cateva trimestre bune de acum incolo", a explicat Isarescu.

  Guvernatorul BNR a admis ca exista riscul unei cresteri a inflatiei in cazul revenirii pretului barilului de petrol la 80 de dolari, dar, in opinia sa, tarile dependente de titei vor antrena scaderi mai mari ale pretului, pentru ca trebuie sa vanda mai mult sa isi acopere cheltuielile.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Activele fondurilor de pensii private au crescut cu 36% in 2014 si au ajuns la 4,5 miliarde euro

  Activele fondurilor de pensii private (obligatorii - Pilonul II si facultative - Pilonul III) au crescut cu 36% in 2014 fata de finalul anului 2013 si au depasit 20,1 miliarde lei (4,5 miliarde euro), informeaza un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania /APAPR/ remis miercuri AGERPRES.

  Cele sapte fonduri de pensii de pe Pilonul II au ajuns la sfarsitul anului 2014 la un numar total de aproape 6,3 milioane de participanti si administrau active nete in valoare totala de peste 19,1 miliarde lei (4,26 miliarde euro), potrivit datelor centralizate de APAPR. In 2014, randamentul mediu obtinut de toate aceste fonduri de pensii private obligatorii a fost de 8,71%.

  In cursul anului 2014, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon II au crescut cu 37%. De la lansare, in mai 2008, si pana in prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit in administrare in numele participantilor contributii brute totale in valoare de 15,2 miliarde lei si au adaugat, prin activitatea investitionala, castiguri nete in valoare de peste 3,9 miliarde lei. De la lansarea lor, aceste fonduri au obtinut un randament mediu anualizat de 11,08%.

  Pe Pilonul III, cele 10 fonduri de pensii au ajuns la sfarsitul anului 2014 la un numar total de circa 345.000 de participanti si administrau active nete in valoare totala de 1,04 miliarde lei (232 milioane euro), potrivit datelor APAPR. In 2014, randamentul mediu obtinut de toate aceste fonduri de pensii private facultative a fost de 7,45%.

  Anul trecut, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon III au crescut cu peste 28%, in conditiile in care participantii la fondurile de pensii facultative au virat in sistem contributii in valoare de peste 176 milioane lei, cu 17% mai mult decat in 2013, cel mai ridicat nivel anual de la startul sistemului, la mijlocul anului 2007. Pana in prezent, randamentul mediu anualizat este de 8,16%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Cursul valutar din 7 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 7 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.496 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0022 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.7936 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0139 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.738 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0024 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7437 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2395 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-08 :: Titlu: Monitorul Oficial din 7 ianuarie 2015

  In data de 7 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 8/2015 - M. Of. 8/2015 [M. Of. 8 / 7 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 9/2015 - M. Of. 9/2015 [M. Of. 9 / 7 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 10/2015 - M. Of. 10/2015 [M. Of. 10 / 7 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 11/2015 - M. Of. 11/2015 [M. Of. 11 / 7 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 12/2015 - M. Of. 12/2015 [M. Of. 12 / 7 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: Barilul de titei Brent a coborat sub 50 de dolari pentru prima data in ultimii sase ani

  Cotatia barilului de titei Brent a coborat miercuri sub pragul simbolic de 50 de dolari, pentru prima data dupa luna mai 2009, analistii avertizand ca noi scaderi sunt posibile din cauza excesului de oferta si a cererii modeste, transmit AFP si Reuters.

  In jurul orei 8,00 GMT, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra cotatia barilului de titei Brent cu livrare in luna februarie a scazut cu peste un dolar pana la 49,92 dolari, iar ulterior a revenit peste pragul de 50 de dolari. Pe piata americana cotatia barilului de titei a coborat pana la 47,20 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna aprilie 2009, dupa ce la inceputul saptamanii a coborat sub pragul de 50 de dolari.

  Nobuyuki Nakahara, fost membru al comitetului de politica monetara de la Banca Japoniei, a declarat ca se asteapta la noi reduceri de preturi. 'Nu as fi surprins daca preturile vor cobori pana la aproximativ 20 de dolari. Este o chestiune care tine strict de cerere si oferta', a spus Nakahara.

  In timp ce pe partea ofertei productia de petrol a Rusiei a atins un nivel record iar exporturile de petrol ale Irakului a revenit la nivelul din anii 1980, cererea de petrol este scazuta in conditiile in care Europa se confrunta cu o criza a datoriilor iar in Asia economia chineze incetineste iar Japonia se confrunta cu recesiunea.

  De asemenea, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis luna trecuta sa-si mentina nemodificat nivelul productiei. Potrivit analistilor, OPEC a optat pentru mentinerea cotei sale de piata, in loc sa sprijine pretul titeiului. OPEC, o organizatie care grupeaza 12 state membre, furnizeaza aproximativ 40% din petrolul mondial.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: Banca centrala reduce dobanda de politica monetara la 2,5% pe an

  Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri reducerea dobanzii de politica monetara de la 2,75% la 2,5% incepand cu data de 8 ianuarie 2015, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

  De asemenea, s-a decis ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/—2,25 puncte procentuale de la +/-2,5 puncte procentuale. 'Astfel, incepand cu data de 8 ianuarie 2015, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,75% pe an de la 5,25%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la ,25% pe an', se precizeaza in comunicat.

  Banca centrala a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: OUG 93/2014 privind realizarea unor angajamente ce deriva din hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului Moldovan si altii impotriva Romaniei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 968/2014 a fost publicata si OUG 93/2014 privind realizarea unor angajamente ce deriva din hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului Moldovan si altii impotriva Romaniei nr. 1 din 5 iulie 2005 si Moldovan si altii impotriva Romaniei nr. 2 din 12 iulie 2015.

  Se aproba construirea unui imobil cu destinatia de centru medical local si a unui obiectiv economic cu destinatia de hala pentru fabricarea produselor din beton pentru constructii, de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - M.D.R.A.P., prin Compania Nationala de Investitii "C.N.I." - S.A., cu respectarea legislatiei privind achizitiile publice.

  Obiectivele de investitii prevazute la art. 1, care se realizeaza de catre M.D.R.A.P., prin Compania Nationala de Investitii "C.N.I." - S.A., se amplaseaza pe terenuri proprietate privata ale comunei Chetani, puse la dispozitie de catre aceasta in conditiile legii.
  In vederea realizarii obiectivelor de investitii prevazute la art. 1, precum si in vederea realizarii organizarii de santier, terenurile aflate in proprietatea privata a comunei Chetani se preiau in folosinta gratuita de Compania Nationala de Investitii "C.N.I." - S.A., pe perioada realizarii investitiilor, pe baza de protocol incheiat cu comuna Chetani, cu specificatia expresa ca terenurile sunt libere de orice sarcini si ca nu se afla in litigiu, cu documentatia doveditoare aferenta privind regimul juridic al acestora.

  Lucrarile de viabilizare si tehnico-edilitare aferente obiectivelor de investitii prevazute la art. 1 se realizeaza pana la limita exterioara a perimetrelor destinate acestora, prin obiective de investitii promovate de Consiliul Local al Comunei Chetani, judetul Mures, finantarea fiind asigurata din bugetul local in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie, conform prevederilor legale in vigoare.

  Textul integral: OUG 93/2014 privind realizarea unor angajamente ce deriva din hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului Moldovan si altii impotriva Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: OUG 94/2014 aduce modificari privind invatamantul profesional, dual si postliceal

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 968/2014 a fost publicata OUG 94/2014 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei.

  Invatamantul profesional si tehnic este format din: invatamant profesional invatamant liceal tehnologic si invatamant postliceal.

  Invatamantul dual este o forma de organizare a invatamantului profesional, care se desfasoara pe baza de contract de munca si combina pregatirea profesionala ce se organizeaza de un operator economic, cu pregatirea organizata in cadrul unei unitati de invatamant. Responsabilitatea privind organizarea si functionarea este partajata intre operatorul economic si unitatea de invatamant.

  Unitatile de invatamant in care se organizeaza filiera tehnologica sau vocationala a liceului sunt stabilite de inspectoratele scolare, cu consultarea autoritatilor administratiei publice locale, avand in vedere tendintele de dezvoltare sociala si economica precizate in documentele strategice regionale, judetene si locale elaborate si monitorizate de structurile parteneriale consultative: consortii regionale si comitete locale de dezvoltare a parteneriatului social. Cadrul general de organizare si functionare a structurilor parteneriale consultative pentru invatamantul profesional si tehnic este aprobat prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice.

  Textul integral: OUG 94/2014 aduce modificari privind invatamantul profesional, dual si postliceal
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: Judecatorul Marius Tudose este noul presedinte al CSM

  In cursul zilei de marti, 6 ianuarie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii si-a ales presedintele si vicepresedintele.

  Astfel, judecatorul Marius Tudose a fost ales marti presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

  De asemenea, procurorul Bogdan Gabor a fost ales marti vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: Markit: economia zonei euro este in pericol sa recada in recesiune

  Economia zonei euro a inregistrat, in trimestrul patru 2014, cea mai slaba performanta din ultimul an pe masura ce scaderea preturilor nu a reusit sa stimuleze activitatea economica, ceea ce pune noi presiuni asupra Bancii Central Europene sa introduca noi stimulente, arata datele privind indicele compozit Purchasing Managers Index (PMI) publicate marti de compania britanica de analize financiare Markit, transmite Reuters.

  Potrivit sondajului Composite Purchasing Managers Index (PMI), realizat de Markit, indicele care evalueaza activitatea din industrie si servicii a crescut in luna decembrie 2014 pana la 51,4 puncte, de la 51,1 puncte in luna noiembrie. Chiar daca este vorba de o cifra peste nivelul de 50 de puncte, care indica o expansiune a economiei, datele pentru luna decembrie sunt sub asteptari, ceea ce sugereaza ca atat cererea cat si cresterea in zona euro continua sa fie slabe. Markit sustine ca economia zonei euro a inregistrat un avans de doar ,1% in trimestrul patru 2014, cea mai slaba performanta din ultimul an.

  'Pentru zona euro, 2014 va fi anul in care recesiunea a fost evitata la limita insa datele slabe sugereaza ca nu exista nicio garantie ca in 2015 nu vom asista la o revenire a recesiunii', a declarat Chris Williamson, economist sef la Markit. 'Nivelul slab al indicelui PMI din decembrie se va adauga cererilor pentru stimulente mai agresive din partea BCE', a adaugat Chris Williamson.

  Saptamana trecuta, presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat ca BCE este gata sa raspunda la riscul unei spirale deflationiste. Urmatoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE va avea loc in data de 22 ianuarie iar analistii intervievati de Reuters estimeaza ca BCE va incepe sa cumpere obligatiuni suverane la inceputul lui 2015.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: ELCEN: Pretul gigacaloriei pentru bucuresteni este de 186 lei, de la 1 ianuarie 2015

  Pretul gigacaloriei pentru populatie a crescut de la 166,169 lei/Gcal, la 186,0567 lei/Gcal, incepand cu 1 ianuarie 2015, potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a anuntat marti compania Electrocentrale Bucuresti.

  ELCEN reaminteste faptul ca pretul gigacaloriei este stabilit de catre ANRE. La sfarsitul fiecarui an, ANRE transmite producatorilor de energie termica tarifele de facturare a energiei pentru consumatorii casnici si noncasnici pentru anul urmator.

  "Conform Deciziei nr. 2827/17.12.2014, ANRE a reglementat pretul gigacaloriei ELCEN pentru 2015 astfel: 186,0567 lei/Gcal (respectiv 159,98 lei/MWh) pentru consumatorii casnici, 216,690 lei/Gcal (respectiv 186,32 lei/MWh) pentru agentii economici. Decizia ANRE a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015. Valorile preturilor de referinta pentru energia termica destinata consumatorilor casnici si agentilor economici, stabilite de catre ANRE, se regasesc in Ordinul nr. 109/29.10.2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 803/4.XI.2014", precizeaza ELCEN, intr-un comunicat remis AGERPRES.

  Vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota a declarat marti, pentru AGERPRES, ca majorarea pretului de productie a energiei termice de la ELCEN este cauzata de cresterea cu 13% a pretului la gazele naturale, componenta ce reprezinta 70-75% din costurile totale.

  El a subliniat ca ELCEN, asemenea tuturor celorlalti 37 de producatori de energie termica din Romania, beneficiaza de ajutor de stat privind cogenerarea de inalta eficienta, ajutor pe care il plateste toata populatia Romaniei, prin factura de energie, si trebuie sa prezinte anual ANRE costurile de productie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: Cursul valutar din 6 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 6 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4982 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0009 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.7797 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0055 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.7404 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0232 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7441 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0013 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2396 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0031 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-07 :: Titlu: Monitorul Oficial din 6 ianuarie 2015

  In data de 6 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 5/2015 - M. Of. 5/2015 [M. Of. 5 / 6 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 6/2015 - M. Of. 6/2015 [M. Of. 6 / 6 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 7/2015 - M. Of. 7/2015 [M. Of. 7 / 6 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-06 :: Titlu: OUG 95/2014 modifica Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatori care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 969/2014 a fost publicata OUG 95/2014 pentru modificarea si completarea Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatori care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004.

  Astfel, se reglementeaza modalitatile de exercitare a recunostintei fata de eroii-martiri, persoanele care au avut un rol determinant pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si luptatorii participanti la actiunile desfasurate pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si grija fata de urmasii eroilor-martiri, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987.

  Persoanelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 4 li se vor elibera noi certificate pentru obtinerea calitatilor si titlurilor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, doar daca indeplinesc conditiile prezentei legi.
  Eliberarea certificatelor persoanelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3 se face doar la cerere, in baza certificatului preschimbat.
  Eliberarea certificatelor persoanelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3 se efectueaza la cererea expresa a titularului de certificat, potrivit modelelor ce vor fi aprobate prin hotararea de modificare si completare a normelor de aplicare a prezentei legi.
  Odata cu cererea pentru eliberarea certificatului pentru persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, si pentru obtinerea noului certificat, solicitantul va depune certificatul preschimbat in original, impreuna cu legitimatia aferenta

  Dupa intrarea in vigoare a noilor prevederi, beneficiaza de drepturile conferite de aceasta doar persoanele care se incadreaza in prevederile acesteia.
   Persoanele care au obtinut titlurile prevazute la art. 3^1 lit. b) primesc o indemnizatie lunara reparatorie, calculata pe baza coeficientilor de multiplicare ce sunt aplicati asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, astfel:
  a) sot supravietuitor al eroului martir - un coeficient de 1,10;
  b) parinte al eroului martir - un coeficient de 1,10;
  c) copil al eroului martir - un coeficient de 1,10 pana la majorat sau pana la terminarea studiilor, fara a depasi varsta de 26 de ani, indiferent in intretinerea cui se afla si un coeficient de 0,50, dupa varsta de 26 de ani.
   Persoanele care au obtinut titlurile prevazute la art. 3 alin. 1 lit. b) pct. 1 si se incadreaza intr-un grad de invaliditate ca urmare a evenimentelor din timpul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 beneficiaza de o indemnizatie lunara reparatorie, calculata pe baza coeficientilor de multiplicare ce vor fi aplicati asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, astfel:
  a) 2,00 - pentru marii mutilati;
  b) 1,75 - pentru persoanele incadrate in gradul I de invaliditate;
  c) 1,50 - pentru persoanele incadrate in gradul II de invaliditate;
  d) 1,25 - pentru persoanele incadrate in gradul III de invaliditate;
   Persoanele care au obtinut titlurile prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, carora li s-au eliberat noile certificate potrivit art. 3^2, beneficiaza de o indemnizatie de gratitudine lunara in coeficient de 1,10, calculata pe baza coeficientilor de multiplicare aplicati asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata.
   Marii mutilati si persoanele incadrate in gradul I de invaliditate beneficiaza, pe langa indemnizatia prevazuta la alin. (3), si de o indemnizatie de ingrijire ce se acorda lunar, calculata prin aplicarea coeficientului de multiplicare 0,50 asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata.

  Textul integral al modificarilor: Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-06 :: Titlu: Moneda nationala s-a depreciat, luni, fata de euro, pana la 4,4973 lei/euro

  Moneda nationala s-a depreciat luni fata de euro, iar Banca Nationala a Romaniei /BNR/ a anuntat un curs de 4,44973 lei/euro lei/euro, in crestere cu 1,52 bani (0,34%) fata de valoarea de 4,4821 lei/euro din ultima sedinta a anului trecut.

  Leul s-a depreciat si fata de dolarul american cu 8,74 bani (2,37%), la un curs de referinta de 3,7742 lei/dolar, comparativ cu 3,6868 lei/dolar, in sedinta precedenta.

  Gramul de aur s-a scumpit, luni, cu 2,27 lei (1,6%), pana la valoarea de 144,4340 lei, fata de 142,1646 lei, la cat a fost cotat pe 31 decembrie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-06 :: Titlu: Cursul valutar din 5 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 5 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4973 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0152 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.7742 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0874 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.7636 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0206 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7428 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0155 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2365 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-06 :: Titlu: Monitorul Oficial din 5 ianuarie 2015

  In data de 5 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 1/2015 - M. Of. 1/2015 [M. Of. 1 / 5 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 2/2015 - M. Of. 2/2015 [M. Of. 2 / 5 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 3/2015 - M. Of. 3/2015 [M. Of. 3 / 5 ianuarie 2014]
 • Monitorul Oficial 4/2015 - M. Of. 4/2015 [M. Of. 4 / 5 ianuarie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-05 :: Titlu: Restantele la creditele de peste 20.000 de lei au crescut cu 480 de milioane de lei, in noiembrie 2014 fata de octombrie

  Restantele la creditele mai mari de 20.000 de lei acordate de banci clientilor au crescut, in noiembrie fata de octombrie 2014, cu 480 de milioane echivalent lei si au ajuns la 32,591 miliarde echivalent lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR, publicate luni.

  Aceste restante, pe care le centralizeaza Centrala Riscului de Credit, reprezentau in noiembrie 12,27% din totalul sumelor datorate de clienti bancilor.

  Din suma totala a restantelor, 74,62%, respectiv 24,321 miliarde de lei, sunt credite neplatite de peste 90 de zile, in scadere de la 24,645 miliarde de lei in octombrie 2014.

  In cazul persoanelor fizice, restantele la banci au scazut usor in noiembrie 2014 fata de luna anterioara cu 86 de milioane de lei (0,22%), pana la 6,169 miliarde de lei, reprezentand aproape 7% din totalul sumelor datorate.

  Pe ultimele 12 luni, sumele restante inregistrate de populatie au fost, insa, in scadere, cu 648 de milioane de lei (4,7%), de la 305 miliarde de lei in decembrie 2013, la 6,169 miliarde de lei in noiembrie 2014.

  Peste 80,5% din totalul sumelor restante ale persoanelor fizice, in noiembrie 2014, reprezentau intarzieri la plata mai mari de 90 de zile.

  Pe de alta parte, numarul de restantieri persoane fizice a scazut in ultimul an, de la 182.773 de persoane in decembrie 2013 la 178.187 in noiembrie 2014 (2,5%), dar a crescut in ultima luna, cu 2.717 persoane, de la 175.470 cati erau in octombrie 2014.

  In total, numarul clientilor cu restante la banci s-a redus atat in ultimul an, de la 230.556 de persoane in decembrie 2013 la 223.418 in noiembrie 2014 (3,1%), dar a crescut usor fata de luna precedenta, cand au fost 220.082 de restantieri.

  Numarul interogarilor la centrala Riscului de Credit a scazut de la 179.935, in octombrie, la 168.434 o luna mai tarziu, dar ramane peste numarul inregistrat in urma cu un an, de 131.421.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-05 :: Titlu: DRPCIV: Aproape 201.000 de autoturisme second-hand, inmatriculate in primele 11 luni din 2014

  Inmatricularile de autoturisme second-hand au scazut in Romania, in primele 11 luni ale anului, cu 2,05%, pana la 200.867 unitati, comparativ cu aceeasi perioada din 2013, cand numarul acestora era de 206.063 unitati, arata statistica Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), consultata de AGERPRES.

  Pe de alta parte, conform sursei citate, la nivelul lunii noiembrie 2014, s-au inmatriculat 19.769 de autoturisme rulate, in crestere cu 9,43%, fata de noiembrie 2013.

  Marca auto second-hand preferata a romanilor ramane Volkswagen, cu 57.024 unitati inmatriculate din ianuarie pana in noiembrie 2014 (+8,33% fata de aceeasi perioada din anul trecut). Topul preferintelor continua cu: Opel (35.960 unitati,—1,40%), Ford (23.644 unitati,—2,33%), Audi (13.217 unitati,—6,30%) si BMW (13.155 unitati, +3,40%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-05 :: Titlu: HG 100/2014 stabileste elementele necesare acordarii de majorari salariale in temeiul Legii nr. 490/2004

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 910/2014 a fost publicata HG 1100/2014 pentru stabilirea elementelor necesare acordarii de majorari salariale in temeiul Legii nr. 490/2004 privind stimularea financiara a personalului care gestioneaza fonduri comunitare, personalului de specialitate din cadrul structurilor care au ca obiect de activitate gestionarea fondurilor acordate Romaniei prin Programul general Solidaritatea si gestionarea fluxurilor migratorii.

  Prin Hotarare se stabilesc:
  a) structurile care au ca obiect de activitate gestionarea fondurilor acordate Romaniei prin Programul general "Solidaritatea si gestionarea fluxurilor migratorii", denumit in continuare PG SOLID;
  b) numarul si structura posturilor;
  c) criteriile de incadrare a personalului pe functii specifice;
  d) numarul de clase de salarizare suplimentare ce urmeaza a fi acordate personalului;
  e) procedura determinarii numarului de clase de salarizare suplimentare ce se acorda personalului in functie de rezultatele activitatii si corespunzator atributiilor din fisa postului.

  Structurile care au ca obiect de activitate gestionarea fondurilor acordate Romaniei prin PG SOLID sunt urmatoarele:
  a) structura desemnata in calitate de autoritate responsabila;
  b) structura desemnata pentru indeplinirea functiei de autoritate delegata;
  c) structura desemnata pentru indeplinirea functiei de autoritate de certificare.

  Textul integral: HG 100/2014 stabileste elementele necesare acordarii de majorari salariale in temeiul Legii nr. 490/2004
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-05 :: Titlu: Peste 25 de mii de angajati ai MAI au actionat zilnic in perioada sarbatorilor de iarna

  Peste 25.000 de angajati ai MAI - politisti, jandarmi, pompieri, politisti de frontiera - au actionat in perioada sarbatorilor de iarna pentru combaterea infractionalitatii, in aceasta perioada fiind identificate 2.198 de persoane banuite de comiterea unor infractiuni, cu 635 mai multe fata de perioada similara a anului trecut, a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, subcomisar de politie Monica Dajbog.

  "Pentru asigurarea unui climat de siguranta publica cu prilejul sarbatorilor de iarna, (...) in perioada 24 decembrie — 4 ianuarie, au fost mobilizati, zilnic, peste 25.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne. (...) În urma analizei situatiei centralizate de Centrul National de Coordonare Integrata a Interventiilor, care functioneaza la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, a rezultat ca, in aceasta perioada, s-a inregistrat o diminuare a infractionalitatii sesizate cu 17%, fata de anul trecut (...) Din punct de vedere al combaterii infractionalitatii, in ultimele doua saptamani, Politia Romana a identificat 2.198 de persoane banuite de comiterea unor infractiuni, cu 635 mai multe fata de perioada similara a anului trecut. Totodata, 60 de persoane care erau date in urmarire pentru diferite fapte penale au fost depistate de politisti", a afirmat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne intr-o declaratie de presa pe tema situatiei interventiilor structurilor MAI in perioada 24 decembrie 2014 — 4 ianuarie 2015.

  Numarul infractiunilor de tentativa de omor a scazut cu 56%, faptele de talharie cu 14%, numarul accidentelor rutiere cu 23%, iar faptele grave de tulburare a ordinii publice si cele de ultraj contra bunelor moravuri au scazut in aceasta perioada cu 50%, respectiv 86%, a precizat Monica Dajbog.

  Purtatorul de cuvant al MAI adaugat ca in perioada sarbatorilor de iarna, Politia Romana a constatat 671 de infractiuni la regimul materiilor explozive, fata de 398 in anul trecut.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-05 :: Titlu: CFR Marfa estimeaza ca va incheia anul 2014 cu un profit de 23,69 milioane de lei

  Compania CFR Marfa estimeaza va incheia anul 2014 cu un profit de 23,69 milioane de lei, dupa realizarea unor venituri de 1,11 miliarde de lei si efectuarea unor cheltuieli de 1,09 miliarde de lei, potrivit Bugetului de venituri si cheltuieli rectificat publicat in Monitorul Oficial.

  Pentru finalul anului 2014, compania estimeaza un numar de 6.476 salariati si un castig mediu lunar pe salariat de 2.475 lei, determinat pe baza cheltuielilor cu salariile.

  Compania are plati restante de peste 208,5 milioane de lei si creante de incasat de 450,7 milioane de lei.

  Ministerul Transporturilor a anuntat, in data de 20 octombrie a anului trecut, ca va propune rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli pe 2014 al companiei CFR Marfa ca urmare a majorarii cheltuielilor de natura salariala si a numarului de personal prognozat la finele anului 2014.

  Conform Notei de fundamentare a proiectului privind bugetul de venituri si cheltuieli rectificat, aceste majorari au fost determinate de inceperea cu intarziere a procesului de concediere colectiva, fata de data prevazuta in bugetul aprobat pe anul 2014.

  SNTFM CFR Marfa SA este lider pe piata transporturilor feroviare de marfa din Romania, cu o cota de piata de 58,5% pentru marfuri transportate in primul trimestru al anului 2014, in crestere de la 55,6% cat a detinut din piata transportului feroviar de marfa din Romania la nivelul primului trimestru al anului 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-01-04 :: Titlu: Legea 183/2014 aduce modificari privind salarizarea politistilor, militarilor si personalului din penitenciare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 957/2014 a fost publicata Legea 183/2014 privind aprobarea OUG 37/2014 pentru modificarea si completarea art. 13 din OUG 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice.

  Astfel, prin exceptie de la prevederile art. 9 alin. (1), pentru activitatea desfasurata de personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, se acorda o majorare de 75% din baza de calcul prevazuta la alin. (4).

  Dreptul prevazut mai sus se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat in zilele respective si se determina pe baza raportului dintre baza de calcul si durata normala a timpului de lucru.

  Textul integral: Legea 183/2014 aduce modificari privind salarizarea politistilor, militarilor si personalului din penitenciare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-04 :: Titlu: IRES: 2.000 lei - suma pe care 52% dintre romani o considera necesara ca venit minim lunar

  Peste 50% dintre romani considera ca pentru o persoana ar fi suficient un venit lunar de minim 2.000 de lei pentru un trai decent, releva un studiu IRES transmis sambata AGERPRES.

  Potrivit cercetarii, un roman din 100 declara ca banii pe care ii are ii permite sa aiba tot ce isi doreste.

  Cei mai multi dintre participantii la studiu, 39%, spun ca banii pe care ii au abia le ajung de la o luna la alta. 29% spun ca reusesc sa se descurce cu banii pe care ii au, 14% ca banii pe care ii au le permite sa traiasca bine si doar 1% spun ca banii castigati le permit sa aiba tot ce isi doresc. 16% din persoanele intervievate considera ca banii pe care ii au nu le ajung nici pentru strictul necesar, arata realizatorii sondajului.

  Cei mai multi dintre respondenti sunt de parere ca unei persoane care locuieste in Romania i-ar fi suficient pentru un trai decent un venit lunar de minim 2.000 de lei — 52%.

  In acelasi timp, aproximativ un sfert dintre acestia (26%) sunt de parere ca un venit de 1.000 este suficient pentru ca o persoana sa aiba o viata decenta.

  Din totalul persoanelor intervievate, 10% sunt de parere ca pentru un trai decent este necesar un venit lunar de minim 3.000 de lei, 5% de minim 4.000 de lei, in timp ce aproximativ 2% considera ca ar fi nevoie de un venit peste 4.000 de lei pentru a avea un trai decent, aceeasi proportie care considera ca un venit minim de 500 de lei ar fi suficient in acest scop.

  "Atunci cand li se cere sa se pozitioneze pe o scala de la 1 la 10, unde 1 inseamna "sarac", iar 10 inseamna "bogat", majoritatea respondentilor au tendinta sa se plaseze la mijlocul scalei, media raspunsurilor tuturor persoanele intervievate fiind 4,83. Cu toate ca spre extremele scalei se pozitioneaza mai putin respondenti, proportia celor care se pozitioneaza la extrema negativa (1 — sarac — 9%) este semnificativ mai ridicata decat cea a celor care se pozitioneaza la extrema pozitiva (10 — bogat — 1%)", sustin realizatorii cercetarii.

  Sondajul a fost realizat in perioada 19-20 decembrie 2014 pe un esantion de 1.131 indivizi de 18 ani si peste. Tipul esantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national. Reprezentativitate: eroare maxima tolerata de ? 2,9%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-04 :: Titlu: Peste 1.900 de dosare penale in domeniul afacerilor cu cereale si panificatie, intocmite in 2014

  Peste 1.900 de dosare penale au fost intocmite de Politia Romana in 2014 si peste 58.500 de sanctiuni contraventionale au fost aplicate in domeniul operatiunilor economice cu produse cerealiere si de panificasie, informeaza un comunicat de presa al IGPR transmis sambata AGERPRES.

  Potrivit sursei citate, in urma actiunilor oamenilor legii, au fost indisponibilizate bunuri in valoare de aproape 31.000.000 de lei .

  De asemenea, in urma actiunilor politistilor in Portul Constanta, au fost controlate peste 78.600 de transporturi de marfuri si 36.200 de firme, situate la nivel national.

  IGPR precizeaza ca actiunile desfasurate au avut ca efect reducerea evaziunii fiscale cu 20%, pe acest segment, iar cele desfasurate in Portul Constanta si la nivel national, au dus la cresterea cu 20% a exporturilor fiscalizate, fata de perioadele similare ale anului trecut.

  In perioada 1 februarie — 23 decembrie, politistii au efectuat controale atat la producatorii de produse de panificatie, cat si la cei care comercializeaza produsul finit catre populatie, fiind vizate inclusiv zonele in care se exporta cereale.

  Echipele de politisti au efectuat 183.762 de controale, dintre care 2.172 la depozite de cereale, 1.267 la unitati de morarit, 5.116 la unitati de panificatie, 3.012 la unitati de patiserie, 4.132 la distribuitori, 29.681 la comercianti, 307 la importatori, 25.580 la persoane fizice. Au fost verificate si 112.495 de mijloace de transport.

  Politistii au intocmit 1.903 dosare penale, dintre care 1.387 la legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si 140 la legea privind dreptul de autor si drepturile conexe. In cadrul dosarelor penale sunt banuite 1.106 persoane.

  De asemenea, au fost aplicate 58.665 de sanctiuni contraventionale, dintre care 14.331 la legea privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, 380 la ordonanta privind reglementarea pietei pe filiera cerealelor si a produselor procesate din cereale si 43.954 la alte acte normative. "Valoarea totala a sanctiunilor contraventionale aplicate este de 32.569.474 de lei", precizeaza sursa citata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-04 :: Titlu: Transgaz estimeaza o cerere de gaze naturale de 16,715 milioane MWh, in ianuarie

  Cererea totala de gaze naturale in luna ianuarie 2015 este estimata de Transgaz la 16,715 milioane MWh, conform propunerii din raportul de fundamentare intocmit de operatorul national de transport si sistem al gazelor si transmis Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

  Cererea de pe piata reglementata este estimata de Transgaz la 5,556 milioane MWh, din care 16.212 MWh pentru consumatorii non-casnici si 5,54 milioane MWh pentru cei casnici. Totodata, cererea de pe piata consumatorilor eligibili este preconizata la 10,435 milioane MWh, iar consumul tehnologic (caruia nu i se aplica structura amestecului de gaze) la 723.609 MWh.

  In ceea ce priveste amestecul de gaze pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica, ANRE a aprobat ca acesta sa fie compus in proportie de 98% din productia interna si 2% din import.

  Cererea avizata de ANRE este de 7,718 milioane MWh.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-04 :: Titlu: IRES: Peste 40% dintre romani au datorii neplatite; 29% au facut o achizitie importanta in 2014

  Autoturismele, obiectele pentru renovarea/amenajarea locuintei, electrocasnicele sau locuintele sunt printre cele mai frecvente achizitii facute de romani in 2014, releva un studiu IRES transmis sambata AGERPRES.

  "Mai putin de un sfert dintre romani au facut economii in 2014. Peste 40% au datorii neplatite si peste jumatate dintre romani anticipeaza ca vor fi nevoiti sa faca sacrificii financiare", arata realizatorii cercetarii.

  Potrivit studiului, doar 29% dintre persoanele chestionate au facut o achizitie importanta pentru familie sau pentru gospodarie, cele mai frecvent mentionate investitii fiind achizitionarea unui autoturism — 19%, renovarea sau reamenajarea locuintei — 16%, achizitionarea de aparate electrocasnice — 15% sau achizitionarea unei locuinte — 14%. Alti respondenti si-au instalat o centrala termica — 6%, au cumparat mobila — 6%, un televizor — 6%, un computer — 5% sau un teren — 3%.

  Autorii precizeaza ca procentele privind achizitiile se raporteaza nu la intreaga populatie, ci la cei 29% care declara ca au facut o achizitie importanta. Astfel, cei 19% care declara ca au cumparat un autoturism reprezinta, prin raportare la intreaga populatie, aproximativ 6% din esantion, adauga realizatorii sondajului.

  De asemenea, releva studiul, 7% dintre intervievati declara ca au tranzactionat bunuri imobiliare in 2014, respectiv 4% spun ca au cumparat astfel de bunuri, 2% ca le-au vandut, iar 1% au facut atat vanzare, cat si cumparare de bunuri imobiliare. Dintre acestia, cei mai multi au vandut sau cumparat apartamente sau garsoniere — 43%, acestea fiind urmate de terenuri — 34% si case sau vile — 19%.

  Doar 23% dintre persoanele intervievate spun ca au reusit sa economiseasca bani in anul 2014. Cu toate acestea, 38% dintre acestea sunt optimiste, considerand ca, in 2015, vor reusi sa faca acest lucru.

  Intrebati care au fost categoriile de cheltuieli la care au renuntat, 39% au sustinut ca au economisit la mancare (37% considera ca vor fi nevoiti sa faca acest lucru si in 2015), 64% au facut economii la imbracaminte (60% se asteapta sa fie nevoiti sa faca acest lucru si in 2015), 35% au spus ca au facut economii la combustibilul pentru autoturism, 29% ca nu au facut acest lucru, in timp ce 33% spun ca nu este cazul (deoarece nu detin un autoturism). Aceeasi proportie a respondentilor se asteapta sa faca acest lucru si in 2015.

  Participantii la studiu au facut economii la incalzire in proportie de 45% in 2014, iar o proportie similara — 44%, considera ca vor face acest lucru in 2015.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-03 :: Titlu: OUG 92/2014 aduce reglementari pentru jocurile de noroc, pariuri, jocurile de bingo, slot-machine

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 957/2014 a fost publicata OUG 92/2014 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea unor acte normative.

  Astfel, se stabileste faptul ca OUG 77/2009 reglementeaza conditiile generale pentru:
  (i) organizarea jocurilor de noroc traditionale si la distanta;
  (ii) organizarea de activitati de productie, distributie, service, import, export, achizitie intracomunitara, livrare intracomunitara pentru echipamentele de jocuri de noroc si alte activitati conexe, specifice jocurilor de noroc;
  (iii) emiterea, prelungirea, revocarea si incetarea licentelor pentru activitatile prevazute la pct. (i) si (ii);
  (iv) monitorizare si control asupra activitatilor prevazute la pct. (i) si (ii) de mai sus.

  Pentru calculul taxei aferente autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc, venitul din jocurile de noroc al unui operator licentiat se calculeaza ca diferenta dintre sumele incasate de la jucatori cu titlul de taxa de participare la joc si premiile acordate (inclusiv 'jack-pot'-ul) pentru fiecare tip de joc pe o zi/luna calendaristica, conform pct. 1 subpct. II din anexa la prezenta ordonanta de urgenta.
  In cazul jocurilor de noroc in care organizatorul incaseaza un comision de la participantii/castigatorii la jocurile de noroc, pentru calculul taxei aferente autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc, venitul din jocurile de noroc al unui operator licentiat il reprezinta incasarile obtinute (comisioanele retinute de la participantii la joc), respectiv cota-parte din suma perceputa de organizator, conform regulamentelor de joc pe o zi/luna calendaristica, conform pct. 1 subpct. II din anexa la prezenta ordonanta de urgenta.

  Reclama si publicitatea pentru jocurile de noroc autorizate pe teritoriul national se vor face cu respectarea principiilor prevazute la art. 10 alin. (3). Se vor posta la loc vizibil pe materialele de promovare seria si numarul licentei de organizare si a autorizatiei de exploatare detinute de organizatorul de jocuri de noroc. In intelesul prezentului alineat, nu sunt considerate actiuni in scop de reclama, publicitate sau cu caracter promotional actiunile desfasurate de organizatori in mod direct in locatiile si pe paginile de internet proprii. Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care contin informatii cu privire la un joc de noroc pentru un numar nelimitat de persoane este interzisa.

  Textul integral al modificarilor si reglementarilor: OUG 92/2014 aduce reglementari pentru jocurile de noroc, pariuri, jocurile de bingo, slot-machine
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-01-02 :: Titlu: Legea 185/2014 aduce modificari privind managementul institutiilor publice de cultura

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 966/2014 a fost publicata Legea 185/2014 privind aprobarea OUG 68/2013 pentru modificarea si completarea OUG 189/2008 privind managementul institutiilor publice de cultura.

  In situatia in care, pentru concursul de management nu s-au inscris persoane care sa indeplineasca cumulativ conditiile prevazute la art. 3, prin derogare de la prevederile art. 3 lit. c), autoritatea poate relua organizarea concursului, avand posibilitatea modificarii domeniului si, dupa caz, a nivelului studiilor solicitate.

  In vederea incredintarii managementului institutiilor publice de cultura, autoritatea organizeaza concurs de proiecte de management.

  Pentru desfasurarea concursului de proiecte de management, la nivelul autoritatii se infiinteaza comisii de concurs, in functie de specificul institutiei.
  Comisia de concurs este desemnata de autoritate prin ordin sau dispozitie, dupa caz, si este compusa din reprezentanti ai autoritatii, in proportie de o treime, si din specialisti in domeniul de activitate al institutiei, in proportie de doua treimi.

  Textul integral: Legea 185/2014 aduce modificari privind managementul institutiilor publice de cultura
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-01 :: Titlu: Cursul valutar din 31 decembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 31 decembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4821 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0013 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.6868 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0017 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.743 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0167 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7273 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2359 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-01 :: Titlu: OUG 91/2014 aduce modificari privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 966/2014 a fost publicata OUG 91/2014 pentru modificarea si completarea OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

  Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

  Operatorii economici prevazuti mai sus au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura.

  Se excepteaza de la prevederile art. 1 alin. (1) incasarile efectuate din urmatoarele activitati:
  a) comertul ocazional cu produse agricole din productie proprie efectuat de catre producatorii agricoli individuali, autorizati in conditiile legii, in piete, targuri, oboare sau in alte locuri publice autorizate;
  b) vanzarea de ziare si reviste prin distribuitori specializati;
  c) transportul public de calatori in interiorul unei localitati pe baza de bilete sau abonamente tiparite conform legii, precum si cu metroul;
  d) activitatile pentru care incasarile se realizeaza pe baza de bonuri cu valoare fixa tiparite conform legii - bilete de acces la spectacole, muzee, expozitii, targuri si oboare, gradini zoologice si gradini botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule, bilete de participare la jocuri de noroc si altele similare;
  e) activitatile de asigurari si ale caselor de pensii, precum si activitatile de intermedieri financiare, inclusiv activitatile auxiliare acestora. Nu sunt exceptate activitatile de schimb valutar cu numerar si substitute de numerar pentru persoane fizice, altele decat operatiunile efectuate de punctele de schimb valutar din incinta institutiilor de credit, apartinand acestor institutii;
  f) activitatile desfasurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale;
  g) vanzarea obiectelor de cult si serviciile religioase prestate de institutiile de cult;
  h) comertul cu amanuntul prin comis-voiajori, precum si prin corespondenta, cu exceptia livrarilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine si unitatile de alimentatie publica, pe baza de comanda;
  i) serviciile de instalatii, reparatii si intretinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului;
  j) vanzarea pachetelor de servicii turistice sau de componente ale acestora de catre agentiile de turism, definite potrivit legii;
  k) incasarea la domiciliul clientului a contravalorii energiei electrice si termice, a gazelor naturale, a apei, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobila, de posta si curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de Internet;
  l) efectuarea lucrarilor de constructii, reparatii, amenajari si intretinere de locuinte;
  m) serviciile de transport feroviar public de calatori in trafic intern si international, prestate de societati comerciale persoane juridice romane, pe baza de bilete sau abonamente tiparite conform legii;
  n) activitatile de jocuri de noroc desfasurate cu mijloace tehnice de joc ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede;
  o) serviciile de parcari auto a caror contravaloare se incaseaza prin automate ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede;
  p) livrarile de bunuri sau serviciile efectuate prin automatele comerciale ce functioneaza pe baza de acceptatoare de bancnote sau monede si contin un sistem de contorizare electronic si/sau mecanic, ca parte integrata constructiva din automat, care sa permita inregistrarea, evidentierea si controlul sumelor incasate, cu exceptia livrarilor de produse energetice, astfel cum sunt definite in titlul VII din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
  q) comertul de tip cash and carry desfasurat de comerciantii care vand marfuri prin sistemul de autoservire catre persoane fizice inregistrate in baza de date a vanzatorului, in scopul utilizarii acestora ca produse consumabile.

  Textul integral al Ordonantei: OUG 91/2014 aduce modificari privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-12-31 :: Titlu: La multi ani! in 2015

  Echipa www.DreptOnline.ro va multumeste pentru ca ati fost alaturi de noi in anul 2014, va ureaza un an 2015 mai bun, mai frumos, plin de bucurii si sanatate!

  La multi ani!

  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-31 :: Titlu: MFP simplifica regulile contabile pentru persoanele fizice (proiect)

  Ministerul Finantelor Publice /MFP/ va simplifica regulile pentru conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Finantelor Publice, publicat marti.

  Proiectul prevede simplificarea Registrului-inventar, prin mentinerea a trei coloane din cele 10 prevazute de reglementarile actuale, eliminarea obligatiei parafarii celor doua registre contabile obligatorii la structura fiscala teritoriala (pentru similitudine cu operatorii economici persoane juridice), iar nomenclatorul principalelor documente financiar-contabile utilizate de persoanele fizice va cuprinde un numar mai mic de formulare — 10, comparativ cu reglementarea actuala care prevede 15 formulare.

  De asemenea, termenul legal de pastrare a documentelor justificative utilizate de persoanele fizice care utilizeaza contabilitatea in partida simpla va fi redus de la 10 ani la cinci ani, cu unele exceptii.

  Reglementarile privind contabilitatea in partida simpla se aplica de catre persoanele fizice al caror venit net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, si este obtinut din cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, precum si din activitati independente — activitati economice (PFA, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale), profesii libere (medici, avocati, notari, auditori financiari, consultanti fiscali, experti contabili, arhitecti), drepturi de proprietate intelectuala (daca opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-31 :: Titlu: Bursa de la Bucuresti a crescut cu 9,07% in 2014

  Indicele de referinta BET al Bursei de Valori Bucuresti /BVB/, care arata evolutia cotatiilor celor mai lichide 10 actiuni, a crescut cu 9,07% in 2014 si a inchis marti, in ultima sesiune de tranzactionare din acest an, la o valoare de 7.083 puncte, comparativ cu 6.493,79 puncte la 30 decembrie 2013.

  In cursul anului 2014, indicele de referinta BET al BVB a atins un minim pe 14 martie, la 6.135 puncte, si un maxim pe 1 octombrie la 7.278,03 puncte.

  Cele mai tranzactionate actiuni in acest an au fost cele ale Fondului Proprietatea — 2,9 miliarde lei, care au inregistrat o crestere a cotatiilor de 7,50%, urmate de actiunile Banca Transilvania — 930,48 milioane lei, crestere de 15,64% fata de finalul anului 2013, si Romgaz — 928,8 milioane lei, in crestere cu 3,42%.

  Marti, in ultima sedinta de tranzactionare a anului, BET a inchis in urcare cu ,97% fata de ziua precedenta. Valoarea tranzactiilor cu actiuni a fost marti de 6,672 milioane euro, iar rulajul total, care include si tranzactiile cu obligatiuni, drepturi, fonduri inchise, ETF-uri si certificate, s-a situat la 6,855 milioane euro.

  Indicele BET-TR a crescut cu ,97% fata de luni, iar indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, s-a apreciat cu ,80%.

  Indicele BET-FI al societatilor de investitii financiare /SIF/ a scazut cu ,46%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu ,85%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investitii, a urcat cu ,44%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-12-31 :: Titlu: Ministerul Fondurilor Europene supune consultarii publice schita ghidului „Masuri integrate pentru tinerii inactivi"

  Ministerul Fondurilor Europene lanseaza in consultare publica schita ghidului pentru cererea de propuneri de proiecte „Masuri integrate pentru tinerii inactivi", primul apel din cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014 - 2020.  „Aceasta prima schita de ghid din cadrul POCU vine cu o serie de noutati punctuale, dar si cu o schimbare majora de gandire. Este o schimbare de abordare de care Romania are extrem de multa nevoie astazi: banii nu mai trebuie sa fie doar cheltuiti, ci investiti astfel incat sa genereze plus valoare. Vrem ca tot ce inseamna finantari europene pentru tineri sa vizeze nevoile lor reale, corelate cu nevoile pietei. Tinerii trebuie motivati, le trebuie experienta profesionala si un loc de munca, iar statul poate si trebuie sa le asigure toate aceste lucruri, punandu-i in legatura directa cu angajatorii. Tinerii sunt una dintre prioritatile Romaniei, iar ei trebuie sa simta ca facem lucruri concrete pentru ei. Invatamantul dual este, de exemplu, o solutie care ar putea sa rezolve o parte dintre problemele lor, prin crearea unei legaturi directe intre scoala si angajator, indiferent ca vorbim de facultati, licee sau scoli profesionale. Incepand cu luna ianuarie, vom organiza intalniri cu tinerii si vom aduce la aceeasi masa pe toti cei care pot si trebuie sa imbunatateasca situatia lor. De exemplu, trebuie sa gasim o modalitate prin care tinerii, elevii si studentii, imediat ce intra sau ies dintr-o forma de invatamant, sa fie inregistrati la serviciul public de ocupare, astfel incat sa putem identifica, de la bun inceput, cele mai bune solutii pentru ei", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Pentru a imbunatati situatia tinerilor care nu au un loc de munca si nici nu urmeaza un program de educatie si formare (NEETs) si pentru a facilita tranzitia catre piata muncii, la nivel national se va actiona pe trei paliere – educatie, formare, ocupare.

  Interventiile finantate prin POCU ii vizeaza pe tinerii NEETs din regiunile Centru, Sud-Est si Sud-Muntenia prin „Initiativa locuri de munca pentru tineri" (Axa Prioritara 1), dar si pe cei din celelalte cinci regiuni ale tarii, prin „Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs" (Axa Prioritara 2).

  Grupul tinta vizat in cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte este format din tineri NEETs someri cu varsta intre 16 – 24 ani (respectiv, pana la implinirea varstei de 25 ani).

  Solicitantii si partenerii eligibili sunt: angajatori, entitati relevante (furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare si certificare a competentelor, sindicate, patronate, ONG-uri/ organizatii de tineret etc.) in parteneriat cu angajatori, SPO in parteneriat cu entitati relevante (angajatori, furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare si certificare a competentelor, sindicate, patronate, ONG-uri/ organizatii de tineret etc., entitatile selectate/ desemnate pentru implementarea schemelor de grant global in domeniul antreprenoriatului.

  Pentru lista completa a solicitantilor si partenerilor eligibili, precum si pentru lista completa a activitatilor eligibile, va invitam sa consultati schita Ghidului solicitantului „Masuri integrate pentru tinerii inactivi" - POCU 2014 – 2020, publicata pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene la urmatorul link: http://www.fonduri-ue.ro/posdru/images/doc2014/ghid1.pdf.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-12-31 :: Titlu: Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 52%

  Rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 51,81% la data de 30 decembrie 2014. Astfel, rata de absorbtie curenta este de 6 ori mai mare decat la inceputul lunii mai 2012 si de 3,5 ori mai mare decat la sfarsitul anului 2012. Suma solicitata Comisiei Europene pentru a fi rambursata Romaniei a ajuns la aproximativ 10 miliarde de euro. Totodata, suma totala incasata de Romania din fondurile alocate a ajuns la 10,73 miliarde de euro, valoare care include avansurile si rambursarile.

  Anul 2014 a confirmat ca Romania obtine performante. Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 52%, in conditiile in care planul de guvernare prevede atingerea unui nivel de 50-80% la sfarsitul anului 2015. O alta realizare: pentru al doilea an consecutiv, tara noastra nu a pierdut niciun euro din fondurile aferente celor sapte programe operationale! ?i o a treia performanta remarcabila: sumele incasate de Romania de la Comisia Europeana in perioada 2013 – 2014 sunt cu 236% mai mari decat cele incasate in perioada 2007 – 2012, crestere care o situeaza pe primul loc in UE. Le multumesc tuturor colegilor mei din sistemul de implementare care au inteles ca trebuie sa lucreze in interesul Romaniei. Astfel, tara noastra a obtinut, din nou, rezultate foarte bune si in 2014, care le consolideaza pe cele din 2013. In 2015, ritmul de absorbtie a fondurilor europene trebuie sa fie mult mai alert pentru ca Romania sa atraga cat mai multi bani din suma alocata. Va reamintesc, anul 2015 este ultimul in care mai putem atrage fondurile UE pentru perioada 2007 – 2013; sumele pe care nu le cheltuim in acest an vor fi pierdute. Din acest motiv, este nevoie de efortul sustinut al tuturor colegilor din administratia publica centrala si locala", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  In perioada 2013 – 2014, Romania a incasat 6,42 miliarde de euro de la Comisia Europeana, comparativ cu doar 2,2 miliarde de euro in perioada 2007 – 2012.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-12-31 :: Titlu: Cursul valutar din 30 decembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 30 decembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4834 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.009 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.6885 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0201 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.7263 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0199 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7268 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0068 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2353 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-12-31 :: Titlu: Monitorul Oficial din 30 decembrie 2014

  In data de 30 decembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 957/2014 - M. Of. 957/2014 [M. Of. 957 / 30 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 958/2014 - M. Of. 958/2014 [M. Of. 958 / 30 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 959/2014 - M. Of. 959/2014 [M. Of. 959 / 30 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 960/2014 - M. Of. 960/2014 [M. Of. 960 / 30 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 961/2014 - M. Of. 961/2014 [M. Of. 961 / 30 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 962/2014 - M. Of. 962/2014 [M. Of. 962 / 30 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 963/2014 - M. Of. 963/2014 [M. Of. 963 / 30 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 964/2014 - M. Of. 964/2014 [M. Of. 964 / 30 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 965/2014 - M. Of. 965/2014 [M. Of. 965 / 30 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 966/2014 - M. Of. 966/2014 [M. Of. 966 / 30 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 967/2014 - M. Of. 967/2014 [M. Of. 967 / 30 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 968/2014 - M. Of. 968/2014 [M. Of. 968 / 30 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 969/2014 - M. Of. 969/2014 [M. Of. 969 / 30 decembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-30 :: Titlu: Judecatorii Alexandru Serban si Marius Tudose, in cursa pentru sefia CSM; alegerile - pe 6 ianuarie 2015

  Proiectele privind candidatura celor doi la sefia CSM au fost publicate marti pe site-ul institutiei.

  Pentru functia de vicepresedinte al CSM si-a depus candidatura procurorul Bogdan Gabor.

  Alegerea noii conduceri a CSM se va face in sedinta din 6 ianuarie 2015, la care este asteptat sa participe si presedintele Klaus Iohannis.

  Tot pe 6 ianuarie, actuala conducere a CSM — Adrian Bordea (presedinte) si Gheorghe Muscalu (vicepresedinte) — va prezenta raportul de activitate pe 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-12-30 :: Titlu: Legea 182/2014 stabileste anumite plafoane bugetare pentru 2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 956/2014 a fost publicata Legea 182/2014 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2015.

  Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent in produsul intern brut, este in anul 2015 de -1,8%, iar in anul 2016 de -1,1%.
  Plafonul cheltuielilor de personal al bugetului general consolidat, exprimat ca procent in produsul intern brut, este de 6,8% in anul 2015 si de 6,6% in anul 2016.

  Plafonul privind datoria publica, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfarsitul anului 2015, este de 40,5% din produsul intern brut.

  Plafonul privind emiterea de garantii de catre Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice, si de catre unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2015, este de 8.000,0 milioane lei.

  Textul integral al Legii: Legea 182/2014 stabileste anumite plafoane bugetare pentru 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-30 :: Titlu: Constantin: Guvernul a emis hotararea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor

  Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat ca Guvernul a emis doua hotarari, una cu privire la instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, iar cealalta prin care se aproba cuantumul ajutorului national de tranzitie pentru sectorul vegetal pentru anul 2014.

  "Luni s-a emis o hotarare de Guvern care se refera la instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, ne referim la ajutorul de stat care acopera partial sau integral costurile administrative aferente intocmirii si mentinerii Registrului genealogic precum si conturile aferente testelor pentru determinarea calitatilor genetice sau a randamentului genetic al septelului. Modificarea pe care o introducem este aceea ca daca pana acum erau eligibile doar persoanele juridice, din anul 2015 si persoanele fizice vor fi eligibile in a primi aceste forme de sprijin. (...) Pentru perioada 2015-2020 estimam ca avem nevoie de o suma de 881 de milioane de lei, din care 267 de milioane pentru speciile de taurine, bubaline, porcine, ecvine, respectiv 614 milioane de lei pentru speciile ovine si caprine", a explicat Constantin, la finalul sedintei Executivului.

  De asemenea, a mai spus el, in sedinta Executivului a mai fost emisa o hotarare referitoare la aprobarea cuantumului ajutorului national de tranzitie pentru sectorul vegetal pentru anul 2014.

  "Dupa aceasta hotarare de Guvern care prevede si sumele necesare pentru fiecare categorie si daca bugetul de stat va fi promulgat pana la sfarsitul acestui an putem sa-i asiguram pe fermieri ca in primele zile, in prima saptamana din 2015, vom plati diferenta de subventie pe care o asteapta, ma refer si la platile europene si la cele de la bugetul de stat. Partea legata de bugetul de stat, respectiv suma de 140 de milioane de euro, este asigurata prin aceasta hotarare de Guvern urmand ca dupa aprobarea si promulgarea bugetului de stat sa emitem o hotarare de Guvern prin care sa imprumutam ca in fiecare an din Trezorerie sumele necesare pentru a efectua si plata contributiei europene", a adaugat ministrul Agriculturii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-30 :: Titlu: Rovana Plumb: Noua Lege 284 nu poate intra in vigoare mai devreme de 2016

  Modificarile la Legea 284/2010, privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, nu pot produce efecte mai devreme de 2016, in prealabil fiind necesare consultari cu partenerii sociali, a declarat luni pentru AGERPRES Rovana Plumb, ministrul Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

  'Noua Lege 284, privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, nu poate intra in vigoare mai devreme de 2016, deoarece este nevoie, in prealabil, de consultari cu partenerii sociali. Trebuie sa se faca o diferentiere a actualelor 15 clase de salarizare, care au ajuns sa se suprapuna dupa cresterea salariului minim. De asemenea, dorim sa aiba loc o crestere a salariilor din sectorul bugetar, dar si sa asiguram o retributie corespunzatoare a personalului didactic auxiliar din Educatie', a spus Rovana Plumb.

  Aceasta a precizat, totodata, ca pana acum a fost aprobata Ordonanta de urgenta nr. 83/2014, privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015.

  'Prin Ordonanta de urgenta nr. 83/2014, privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, am asigurat cresterea salariilor personalului din Educatie, Sanatate, precum si majorarea plafonului pentru medicii rezidenti, de la 3.000 la 3.100 de lei', a mai spus ministrul Muncii.

  Rovana Plumb a afirmat, pe 9 decembrie, ca salariul minim pe economie va fi de 975 lei, de la 1 ianuarie 2015, iar pensiile vor fi majorate cu 5%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-30 :: Titlu: MFP: Deficit bugetar de ,04% din PIB dupa primele 11 luni din 2014

  Executia bugetara la finalul lunii noiembrie 2014 s-a incheiat cu un deficit de 0,04% din PIB fata de un sold negativ de 1,53% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului precedent, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finantelor Publice /MFP/.

  Pentru 2014, autoritatile romane si Fondul Monetar International /FMI/ au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atat pe metodologia cash, cat si pe metodologia ESA a Uniunii Europene.

  Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 195 miliarde lei, reprezentand 28,9% din PIB, au fost cu 6,8% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent. S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din contributiile de asigurari sociale (+2,615 miliarde lei), accize (+2,684 miliarde lei), impozite si taxe pe proprietate (+1,773 miliarde lei), impozitul pe profit (+1,267 miliarde lei), impozit pe venit si salarii (+556 milioane lei), TVA (+294 milioane lei).

  Veniturile din taxa pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 39,5% ca urmare a faptului ca in anul precedent s-au incasat taxe de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in suma de doua miliarde lei.

  La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 3,8%, taxa pe utilizarea bunurilor cu 2,1% si venituri nefiscale cu 2,5%.

  Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au fost de 8,5 miliarde lei, cu 24,8% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent.

  Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 195,3 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 1,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar s-au redus cu 1,1 puncte procentuale ca pondere in PIB.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-12-30 :: Titlu: Cursul valutar din 29 decembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 29 decembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4744 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0014 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.6684 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 3.436 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.7064 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0091 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.72 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0013 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2342 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -3.4253 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-12-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 decembrie 2014

  In data de 29 decembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 950/2014 - M. Of. 950/2014 [M. Of. 950 / 29 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 951/2014 - M. Of. 951/2014 [M. Of. 951 / 29 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 953/2014 - M. Of. 953/2014 [M. Of. 953 / 29 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 954/2014 - M. Of. 954/2014 [M. Of. 954 / 29 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 955/2014 - M. Of. 955/2014 [M. Of. 955 / 29 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 956/2014 - M. Of. 956/2014 [M. Of. 956 / 29 decembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-12-29 :: Titlu: Legea 164/2014 privind unele masuri pentru accelerarea si finalizarea procesului de solutionare a cererilor formulate in temeiul Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 910/2014 a fost publicata Legea 164/2014 privind unele masuri pentru accelerarea si finalizarea procesului de solutionare a cererilor formulate in temeiul Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, precum si al Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947 si pentru modificarea unor acte normative.

  Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, singura masura compensatorie de care pot beneficia persoanele prevazute la art. 1 este acordarea de despagubiri banesti.

  Cererile aflate in curs de solutionare la comisiile judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 290/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se analizeaza si se solutioneaza pe baza actelor care atesta existenta dreptului la despagubiri, certificate de autoritatile competente, acte care pot fi completate cu declaratii ale martorilor, autentificate.

  Valoarea bunurilor imobile pentru care se acorda despagubiri potrivit Legii nr. 290/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste de comisiile judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, prin raportare la valorile si limitele prevazute in anexa nr. 1.

  Textul integral al Legii: Legea 164/2014 privind unele masuri pentru accelerarea si finalizarea procesului de solutionare a cererilor formulate in temeiul Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-29 :: Titlu: ONRC: Peste 1,156 milioane de actionari la cele 746.758 persoanelor juridice active, la 30 noiembrie 2014

  Numarul persoanelor juridice active era, la sfarsitul lunii noiembrie 2014, de 746.758, iar numarul persoanelor fizice care aveau calitatea de asociati sau actionari se ridica la peste 1,156 milioane, conform datelor publicate de Oficiul National al Registrului Comertului.

  Cele mai multe persoanelor fizice care aveau calitatea de asociati sau actionari sunt in Bucuresti (284.523), Cluj (58.737) si Constanta (48.093), iar cele mai putine in Mehedinti (7.341) si Ialomita (7.789).

  La nivel national, conform datelor ONRC, cele mai multe persoanelor fizice care aveau calitatea de asociati sau actionari au varsta cuprinsa intre 40-49 de ani — 331.824 (28,68% din total), urmati de cei cu varsta intre 30-39 de ani — 326.377 (28,21%).

  Cele mai putine persoanelor fizice care aveau calitatea de asociati sau actionari au varsta de pana la 29 de ani — 126.072 (10,90%), in timp ce persoanele de peste 60 de ani reprezinta 13,62%. La 30 noiembrie 2013, numarul persoanelor fizice care aveau calitatea de asociati sau actionari cu varsta de pana la 29 de ani era de 130.138 si reprezentau 11,53% din totalul de 1,129 milioane de actionari.

  Cei mai multi tineri care aveau calitatea de asociati sau actionari (pana la 29 de ani) erau in Bucuresti — 30.344, in Cluj — 7.241 si in Constanta — 5.795. Cei mai putini tineri care aveau calitatea de asociati sau actionari (pana la 29 de ani) erau in Covasna — 580.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-29 :: Titlu: Odette Nestor: Guvernul a stabilit noi reglementari in domeniul jocurilor de noroc

  Guvernul a promovat in sedinta o ordonanta prin care se reglementeaza sectorul jocurilor de noroc online si care prevede ca taxa de licenta pentru cazinouri sa creasca de la 400.000 de lei la 100.000 de euro, a declarat luni presedintele Oficiului national pentru jocurile de noroc, Odette Nestor.

  Guvernul a promovat in sedinta o ordonanta prin care se reglementeaza sectorul jocurilor de noroc online si care prevede ca taxa de licenta pentru cazinouri sa creasca de la 400.000 de lei la 100.000 de euro, a declarat luni presedintele Oficiului national pentru jocurile de noroc, Odette Nestor.

  "Prin aceasta ordonanta pe care Guvernul a promovat-o astazi (n.r.—luni) s-a reusit reglementarea sectorului jocurilor de noroc online, sector care a fost reglementat in 2010, in 10 decembrie, dar nu a fost complet si nu a fost aplicabil. In acest moment avem un cadru legislativ care da posibilitatea operatorilor de jocuri de noroc sa se licentieze in Romania si prin aceasta licentiere se va obtine o protectie a minorilor si a jucatorilor cetateni romani. Tot prin aceasta ordonanta Romania a reusit sa se conformeze Comisiei Europene pentru a nu intra in starea de infringement in vederea eliminarii obligatiei unui operator din Uniunea Europeana de a fi persoana juridica romana si prin alte solicitari pe care Comisia Europeana le-a facut Romaniei", a spus Nestor la finalul sedintei de Guvern.

  Ea a adaugat ca prin aceasta ordonanta taxele din acest domeniu se transforma din lei in euro si se introduce un tip de licenta temporara pentru jocuri de noroc in vederea promovarii turismului.

  "Licenta temporara este acordata pe trei luni cu posibilitatea de a se prelungi la 6 luni si va fi acordata numai in localitatile turistice care sunt reglementate printr-o hotarare de Guvern. In ce priveste taxarea, aceasta se va face separat, pentru fiecare tip de joc, intrucat jocurile de noroc au o specificitate. La marea majoritate a licentelor taxele se transforma din lei in euro, de exemplu de la 8.000 de lei cat e acum la 1.800 de euro pe un anumit tip de joc. Taxa de licenta pentru cazinouri va fi in loc de 400.000 de lei, cat e acum, 100.000 de euro. Mai sunt si alte tipuri de taxe specifice jocurilor de noroc, taxele de autorizare pe fiecare tip de joc. Acestea au crescut sau au scazut in functie de tipul de joc. Au scazut in cazul unui tip de joc specific la care s-a introdus un alt echipament. De exemplu, la solicitarea organizatorilor de jocuri de noroc si in urma strategiei pe care o avem noi ca institutie de a delimita zona de entertainment de zona de jocurilor de noroc am introdus un echipament nou, un tip de echipament cu risc limitat pentru protectia jucatorilor si pentru protectia minorilor, iar aici este o taxa noua, aceasta taxa despre care vorbeam de la 8.000 de lei la 1.800 de euro", a mai spus Odette Nestor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-29 :: Titlu: VINROM: Pierderi de peste 200 milioane euro/an din accize si TVA, in sectorul bauturilor alcoolice

  Circa 90% din bauturile alcoolice spirtoase consumate de romani sunt tuica, rachiuri si palinca, nefiscalizate, ceea ce duce la pierderi de peste 200 milioane euro/an din accize si TVA, conform unui comunicat al Asociatiei Producatorilor de Bauturi Alcoolice VINROM, remis luni AGERPRES.

  Cresterea accizelor din ultimii ani a dus la scaderea pietei legale de alcool si la scaparea de sub control a productiei gospodaresti care este comercializata in piete, targuri, birturi, restaurante si locuitorilor din marile orase, inclusiv in Capitala, precizeaza reprezentantii VINROM, intr-o scrisoare deschisa trimisa ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

  Romania, conform studiului Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ocupa locul cinci in lume la consumul de alcool pe locuitor, ceea ce confirma ca 90% din piata de bauturi alcoolice este piata neagra.

  "In aceste conditii, este o eroare grosolana sa fiscalizezi mai mult piata legala, care reprezinta numai 10% din consum, si sa incurajezi astfel piata neagra nefiscalizata si nesupusa vreunui control, inclusiv privind sanatatea publica. Din contra, printr-o fiscalizare mai mica aplicata bauturilor alcoolice, Bulgaria realizeaza din accize mai multe incasari la buget decat Romania!", se arata in documentul respectiv.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-29 :: Titlu: CCR: Bugetul de stat pe 2015, constitutional

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis luni ca este constitutionala legea bugetului de stat pe anul 2015, dupa ce a respins sesizarea PNL.

  Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat la finalul sedintei ca actul normativ este constitutional in raport de criticile formulate si ca legea va fi trimisa luni presedintelui Romaniei pentru promulgare.

  "Aceasta nedepunere a legii bugetului in Parlament la termen nu este sanctionata nici de legea pe care ei o invoca si nici de Constitutie. Deci nu putem noi sa inventam sanctiuni pentru faptele Guvernului sau Parlamentului. (...). Noi astazi trimitem legea la Presedintie pentru promulgare. (...) Criticile care au fost aduse acestei legi nu pot fi considerate ca incalcari ale Constitutiei", a explicat seful CCR.

  Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.

  Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost aprobat pe 21 decembrie de plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului. Parlamentarii au votat bugetul de stat cu 339 voturi "pentru" si 141"impotriva".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-12-29 :: Titlu: Legea 168/2014 aproba cu modificari OG 29/2013, masuri bugetare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 922/2014 a fost publicata Legea 168/2014 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare.

  Veniturile proprii ale institutiilor de invatamant superior pot fi utilizate, in conformitate cu legislatia in vigoare, pentru reabilitari si consolidari aprobate prin planul operational.?

  Finantarea cheltuielilor de intretinere, functionare si a indemnizatiilor se asigura din venituri proprii si din subventii acordate de la bugetul de stat, conform legilor bugetare anuale.?

  Textul integral al Legii: Legea 168/2014 aproba cu modificari OG 29/2013, masuri bugetare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-12-29 :: Titlu: Legea 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sabratoare nationala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 922/2014 a fost publicata Legea 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane, ca zi de sarbatoare nationala.

  Se declara ziua de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane, ca zi de sarbatoare nationala.

  Textul integral al Legii: Legea 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sabratoare nationala
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-12-28 :: Titlu: OUG 81/2014 pentru prorogarea unor termene privind eliberarea, gestionarea si monitorizarea documentelor de calatorie acordate pensionarilor, veteranilor de razboi si vaduvelor de razboi

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 905/2014 a fost publicata OUG 81/2014 pentru prorogarea unor termene privind stabilirea unor masuri pentru asigurarea facilitatilor la transport pentru anumite categorii de persoane.

  Termenul prevazut la art. V si VII din Ordonanta Guvernului nr. 8/2011 pentru modificarea si completarea legislatiei cu privire la eliberarea, gestionarea si monitorizarea documentelor de calatorie acordate pensionarilor, veteranilor de razboi si vaduvelor de razboi, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 31 ianuarie 2011, aprobata cu modificari prin Legea nr. 211/2012, se proroga pana la data de 31 decembrie 2015.

  Termenul prevazut la alin. (2) al articolului unic din Ordonanta Guvernului nr. 4/2013 pentru abrogarea unor prevederi din Legea nr. 211/2012 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 8/2011 pentru modificarea si completarea legislatiei cu privire la eliberarea, gestionarea si monitorizarea documentelor de calatorie acordate pensionarilor, veteranilor de razboi si vaduvelor de razboi, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 43 din 19 ianuarie 2013, se proroga pana la data de 1 ianuarie 2016.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 81/2014 pentru prorogarea unor termene privind eliberarea, gestionarea si monitorizarea documentelor de calatorie acordate pensionarilor, veteranilor de razboi si vaduvelor de razboi
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-12-26 :: Titlu: OUG 88/2014 aduce modificari privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 949/2014 a fost publicata OUG 88/2014 pentru modificarea si completarea OG 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara, precum si pentru modificarea unor acte normative.

  Pentru operatorii economici la care statul, unitatile administrativ-teritoriale sau persoanele juridice prevazute la art. 1 lit. c) detin, individual, direct sau indirect, numai o participatie minoritara, bugetul de venituri si cheltuieli se aproba prin hotarare a Adunarii generale a actionarilor sau, dupa caz, a Consiliului de administratie, potrivit legii.

  Pana la aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli pentru anul curent, operatorii economici pot efectua cheltuieli totale lunar, in limita a 1/12 din cheltuielile totale aprobate prin bugetele de venituri si cheltuieli ale anului precedent sau 1/12 din cheltuielile totale propuse in proiectul de buget aprobat de Adunarea generala a actionarilor, respectiv Consiliul de administratie al operatorului economic, dupa caz, in situatia in care acestea sunt mai mici decat cele din anul precedent.
  Prin exceptie, operatorii economici, care datorita specificitatii activitatii desfasurate concentreaza realizarea acesteia intr-o anumita perioada a anului, pot efectua in aceasta perioada cheltuieli mai mari de 1/12 din cheltuielile totale aprobate prin bugetul de venituri si cheltuieli al anului precedent, nivelul acestora fiind aprobat de ordonatorul principal de credite in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea sau in portofoliul caruia se afla.

  Cresterea castigului mediu brut lunar pe salariat se stabileste procentual din indicele de crestere a productivitatii muncii calculate in unitati valorice sau fizice, dupa caz. Limita procentuala maxima a cresterii castigului mediu brut pe salariat se stabileste prin legea anuala a bugetului de stat.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 88/2014 aduce modificari privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-12-26 :: Titlu: OUG 85/2014 aduce modificari privind gestionarea instrumentelor structurale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 940/2014 a fost publicata OUG 85/2014 pentru aprobarea unor masuri de eficientizare a sistemului de gestionare a instrumentelor structurale.

  Incepand cu data intrarii in vigoare ordonantei de urgenta, Ministerul Fondurilor Europene preia, in conditiile legii:
  a) de la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, activitatea, structura si personalul Directiei generale Autoritatea de management POS Mediu, care indeplineste functia de Autoritate de management pentru Programul operational sectorial Mediu si 8 organisme intermediare pentru Programul operational sectorial Mediu organizate ca directii la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare stabilite prin Legea nr. 315/2004 privind dezvoltarea regionala in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare;
  b) de la Ministerul Transporturilor, activitatea, structura si personalul Directiei generale managementul fondurilor externe, care indeplineste functia de Autoritate de management pentru Programul operational sectorial Transport si de Autoritate de implementare a proiectelor Ex-ISPA, cu exceptia personalului angajat in structurile de specialitate care au ca atributii gestionarea Master planului general de transport in numar de 6 posturi si a doua posturi din cadrul structurii cu atributii in gestionarea resurselor bugetare alocate in cadrul cap. 56 - Proiecte cu finantare nerambursabila.

  Personalul structurilor preluate potrivit prezentei ordonante de urgenta isi pastreaza drepturile salariale avute la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
  Personalul prevazut la art. 1 lit. b) din prezenta ordonanta de urgenta se va incadra in structura de specialitate a Ministerului Transporturilor pe un numar de 8 posturi rezultat din diminuarea numarului actual de posturi din Ministerul Transporturilor - Directia generala managementul fondurilor externe, personalul pastrandu-si drepturile salariale la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
  Incadrarea personalului structurilor care se preiau in cadrul Ministerului Fondurilor Europene pe noile functii, precum si stabilirea drepturilor salariale aferente categoriilor de functii din cadrul institutiei publice respective se realizeaza in termen de maximum 60 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararilor Guvernului prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecarei categorii de functii.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 85/2014 aduce modificari privind gestionarea instrumentelor structurale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-26 :: Titlu: CCR discuta in 29 decembrie sesizarea PNL privind bugetul

  Curtea Constitutionala va discuta pe 29 decembrie 2014 sesizarea PNL privind bugetul de stat pe anul 2015, au anuntat luni oficiali ai CCR.

  Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost aprobat duminica de plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului. Parlamentarii au votat bugetul de stat cu 339 voturi "pentru" si 141"impotriva".

  Ulterior, deputatul liberal Eugen Nicolaescu a informat ca grupurile parlamentare ale PNL vor contesta la Curtea Constitutionala bugetul de stat pe anul 2015, pe motiv ca este neconstitutional. "Avem doua argumente: principiul legalitatii si principiul respectarii angajamentelor internationale", a explicat Nicolaescu, in plenul Parlamentului.

  El a adaugat ca grupurile PNL au votat impotriva bugetului propus pentru 2015, pentru ca acesta "in loc sa lupte impotriva coruptiei, stimuleaza coruptia".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-26 :: Titlu: Economia SUA a crescut cu 5% in trimestrul al treilea

  Economia Statelor Unite ale Americii a crescut cu un ritm anual de 5% in trimestrul al treilea din 2014, peste nivelul de 3,9% estimat anterior, a anuntat, marti, Departamentul de Comert, citat de agentia EFE.

  Cel de-al treilea si ultimul calcul al Guvernului privind evolutia PIB in perioada iulie — septembrie a depasit asteptarile analistilor, care estimasera o crestere de circa 4%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-24 :: Titlu: Depozitele in lei ale populatiei s-au majorat in noiembrie cu 1%, iar cele in valuta cu ,4%

  Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei s-au majorat in noiembrie cu 1% fata de luna precedenta, depasind usor 83 de miliarde de lei, iar cele in valuta cu ,4%, la 50,3 miliarde de lei, conform datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei.

  Comparativ cu perioada similara din 2013, depozitele in lei ale populatiei au urcat cu 4,9% (3,6% in termeni reali), iar cele in valuta cu 2% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 2,4%).

  Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) au crescut cu 2,5%, in noiembrie fata de octombrie, pana la 62,3 miliarde de lei. La 30 noiembrie 2014, depozitele in lei ale persoanelor juridice s-au majorat cu 11,7% (10,3% in termeni reali) fata de 30 noiembrie 2013.

  Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, s-au majorat, comparativ cu luna octombrie, cu 1,3%, pana la nivelul de 75,876 miliarde de lei (exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 1%, pana la 17,148 miliarde de euro).

  Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 2,4% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor s-au majorat cu 2,8%).

  Depozitele in valuta ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) exprimate in lei au crescut cu 3,3% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane juridice s-au majorat cu 3,7%).

  Per total, depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali s-au majorat in luna noiembrie 2014 cu 1,5% fata de luna octombrie 2014, pana la nivelul de 221,281 miliarde de lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-24 :: Titlu: CFR Calatori lanseaza din 1 ianuarie 2015 oferta de calatorie 'Trenurile Zapezii 2015'

  CFR Calatori lanseaza din 1 ianuarie 2015 oferta de calatorie 'Trenurile Zapezii 2015', prin care calatorii vor beneficia, in perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2015, de reduceri tarifare la trenurile care circula spre si dinspre cele mai cautate statiuni montane pentru schi, cum sunt cele de pe Valea Prahovei, Vatra Dornei, Petrosani - pentru statiunile Parang si Straja, informeaza compania de cale ferata.

  Reducerile tarifare sunt de 25% pentru calatoriile cu punct de sosire/plecare intr-una dintre statiunile montane de pe ruta Sinaia-Brasov, de luni pana joi, la clasa a 2-a, 25% pentru calatoriile cu punct de sosire/plecare din Vatra Dornei si Petrosani, la clasa a 2-a si de 31% — 56% in toate zilele saptamanii, la trenurile InterRegio care circula pe Valea Prahovei pe rute intre Sinaia — Brasov si retur.

  De exemplu, pe ruta Bucuresti — Predeal pretul biletului cu aceasta oferta este de 27,75 lei, cu 9,25 lei mai putin fata de pretul intreg. Pentru Constanta — Sinaia pretul biletului este de 53,65 lei, cu 17,85 lei mai putin.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-24 :: Titlu: Ofertele institutiilor de credit pentru 'Prima masina' trebuie depuse pana pe 23 decembrie, ora 24,00

  Ofertele institutiilor de credit care vor sa participe la programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi 'Prima masina' vor fi depuse cel mai tarziu pana la data de 23 decembrie 2014, ora 24.00, la sediul Ministerului Finantelor Publice si la sediul FNGCIMM, informeaza Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii.

  Finantatorii (banci si institutii financiare nebancare) vor transmite FNGCIMM si Ministerului Finantelor Publice cererile de inscriere in Program, nivelul costurilor totale pe care le vor aplica pentru finantarile acordate, valoarea estimata a garantiilor care urmeaza sa fie acordate in cadrul Programului, precum si angajamentul de respectare a incadrarii costului finantarii cu garantie guvernamentala in marja maxima de 3% peste indicele ROBOR la 6 luni.

  Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi permite persoanelor fizice achizitionarea unui autoturism nou prin contractarea de credite garantate de stat in procent de maxim 50%. Beneficiarii Programului trebuie ca, la data solicitarii creditului, sa aiba varsta de minimum 18 ani si capacitate deplina de exercitiu, sa declare pe propria raspundere ca nu au mai detinut in proprietate un autoturism nou, sa nu inregistreze restante la plata altor credite bancare si sa nu aiba obligatii de plata restante la bugetul general consolidat. Potentialii beneficiari trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al autoturismului, care va fi asigurat printr-o polita de asigurare de tip CASCO, pe toata durata de valabilitate a garantiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-12-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 decembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 decembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4758 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0084 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 0.2324 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -3.4109 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6973 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0078 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.7213 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0093 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 3.6595 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 3.4274 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-12-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 decembrie 2014

  In data de 23 decembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 942/2014 - M. Of. 942/2014 [M. Of. 942 / 23 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 943/2014 - M. Of. 943/2014 [M. Of. 943 / 23 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 944/2014 - M. Of. 944/2014 [M. Of. 944 / 23 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 945/2014 - M. Of. 945/2014 [M. Of. 945 / 23 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 946/2014 - M. Of. 946/2014 [M. Of. 946 / 23 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 947/2014 - M. Of. 947/2014 [M. Of. 947 / 23 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 948/2014 - M. Of. 948/2014 [M. Of. 948 / 23 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 949/2014 - M. Of. 949/2014 [M. Of. 949 / 23 decembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-12-23 :: Titlu: Legea 179/2014 pentru modificarea si completarea OG 37/2005 privind recunoasterea si functionarea grupurilor si organizatiilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 929/2014 a fost publicata Legea 179/2014 pentru modificarea si completarea OG 37/2005 privind recunoasterea si functionarea grupurilor si organizatiilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice.

  Scopul activitatii grupurilor si organizatiilor de producatori, precum si a grupurilor de producatori recunoscute preliminar este comercializarea in comun a produselor agricole si silvice ale membrilor, urmarind realizarea urmatoarelor obiective:
  a) eficientizarea activitatii membrilor grupurilor si organizatiilor de producatori;
  b) planificarea si modificarea productiei conform cererii pietei, in special conform conditiilor de calitate si cantitate;
  c) promovarea concentrarii ofertei si plasarea pe piata a produselor obtinute de membrii sai;
  d) reducerea costurilor de productie si stabilizarea preturilor la producator, precum si alinierea acestora la piata europeana;
  e) promovarea utilizarii practicilor de cultivare, a tehnicilor de productie si gestiune a deseurilor care sa nu dauneze mediului inconjurator, in special pentru protectia calitatii apelor, a solului si a peisajului natural, precum si mentinerea si/sau promovarea biodiversitatii;
  f) valorificarea disponibilitatii de servicii sau facilitarea de servicii de care nu dispun o parte din membri;
  g) accesarea programelor de investitii cu fonduri europene;
  h) pot comercializa produse care sunt cuprinse in avizul de recunoastere preliminar, obtinute de catre alti fermieri care nu sunt membri ai grupului, dar sunt recunoscuti ca producatori de catre acestia; valoarea produselor comercializate de alti fermieri nu trebuie sa depaseasca valoarea productiei comercializate de catre membrii grupului.

  Textul integral al Legii de modificare:
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2014-12-23 :: Titlu: ELSA Bucuresti a organizat in decembrie doua Concursuri de Procese simulate pe tema Dreptului Proprietatii Intelectuale si pe tema Dreptului International Public

  Sambata, 6 decembrie, la Curtea de Apel Bucuresti, a avut loc Concursul de Procese Simulate pe Dreptul Proprietatii Intelectual . Evenimentul organizat de ELSA Bucuresti, prin intermediul departamentului Activitati Academice, a numarat la faza finala 12 participanti, studenti in anul al IV-lea de studiu la Facultatea de Drept, organizati in 6 echipe.

  Juriul a fost format din domnii profesori Lucian Poenaru si Mirela Ene, domnii avocati Raluca Comanescu si Nicolae Muresan, precum si domnisoara Ioana Titere.

  Evenimentul s-a bucurat de sprijinul caselor de avocatura NNDKP, Nomenius si Andra Musatescu Law Office, precum si de sustinerea domnului profesor Doru Traila, iar castigatorii au fost premiati cu bani, puncte in plus la examenul materiei "Dreptul proprietatii intelectuale" si stagii de practica.

  Primul loc a fost castigat de Cherciu Nicoleta, de asemenea castigatoare a premiului "Cel mai bun orator", si de Spineanu Hermina, in timp ce pe locul al II-lea s-au clasat Stanciu Marius si Stingaciu Geanina. Participantii au impartasit cu ELSA Bucuresti experienta participarii lor la eveniment:
  "Procesul simulat de dreptul proprietatii intelectuale s-a desfasurat fara cusur, echipa de organizare si-a dat interesul de la cele mai importante aspecte precum atragerea unui juriu cu autoritate in domeniu si organizarea etapelor si a materialelor necesare pana la cele mai mici detalii".

  "Acest proces simulat a reprezentat anticiparea veridica a experientelor pe care urmeaza sa le avem dupa terminarea facultatii".

  Avand in vedere importanta deosebita pe care o prezinta ramura Dreptului International Public in stabilirea unor relatii functionale cat mai durabile intre state, ELSA Bucuresti, prin intermediul departamentului Activitati Academice, a organizat pe data de 14 decembrie 2014, la Curtea de Apel Bucuresti, o noua editie a Concursului de Procese Simulate de Drept International Public.

  Evenimentul s-a adresat studentilor de anul II si a fost deschis studentilor din toate Facultatile de Drept din Bucuresti,reprezentand o oportunitate pentru acestia, atat de a-si aprofunda cunostiintele in acest domeniu de actualitate,cat si de a-si exersa calitatile de oratori, lucrul in echipa si abilitatea de a se documenta.

  Anul acesta am fost incantati sa observam entuziasmul studentilor in ceea ce priveste evenimentul, fiind inscrise 46 de echipe.

  Concursul a fost structurat in doua etape: o faza scrisa, in care echipele au redactat un memoriu de solutionare a unei spete, pe baza caruia au fost selectate cele mai bune 8 echipe pentru faza orala.
  vJuriul a fost format din Dl. Bogdan Biris, dna. Conf. univ. dr. Onica Jarka Beatrice Florentina, dra. Drd. Elena Lazar, dl. Radu Serbanescu. Castigatorii au fost recompensati cu puncte in plus la examenul de Drept International Public, precum si cu premii in carti.

  Carmen Calabache: "Am participat la o serie de proiecte si conferinte de cand sunt studenta la Facultatea de Drept, dar emotia simtita cand pledezi intr-un cadru atat de solemn, dupa zile intregi de pregatire, alaturi de un coleg care a fost mereu acolo pentru echipa nu se compara cu nimic din ce am trait pana acum. Multumesc pe aceasta cale echipei de organizare din ELSA pentru seriozitatea si profesionalismul de care au dat dovada inca o data si cu siguranta voi urmari cu interes urmatorul eveniment de acest gen.”

  ELSA (The European Law Students` Association) este o asociatie internationala, independenta, apolitica, condusa de si pentru studenti. ELSA Romania este singura asociatie a studentilor la drept care activeaza la nivel National. Parte a ELSA Romania, grupul local ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicand stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are ca scop principal evolutia tinerilor in sistemul juridic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-12-23 :: Titlu: Programul Operational Competitivitate 2014 – 2020 si Programul Operational Asistenta Tehnica 2014 – 2020, aprobate de Comisia Europeana

  Comisia Europeana a aprobat inca doua programe operationale prin care Romania va atrage fondurile europene structurale si de investitii alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020. Cele doua programe aprobate sunt Programul Operational Competitivitate si Programul Operational Asistenta Tehnica. Primul program operational al Romaniei aprobat de Comisie a fost Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, in data de 28 noiembrie a.c.
  "Aprobarea acestor doua programe, intr-un timp scurt, confirma calitatea documentelor de programare ale Romaniei. Programul Operational Competitivitate a fost aprobat mai repede decat anticipau chiar reprezentantii Comisiei, care aveau programata adoptarea acestui program in 2015. Avem trei programe aprobate in acest an, ceea ce reprezinta o adevarata performanta. A fost o provocare, atat in fata Comisiei Europene, cat si in fata scepticilor - a celor care nu au crezut ca vom avea rezultate extrem de bune si pe acest segment", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Programul Operational Competitivitate 2014 – 2020, care are o alocare financiara de 1,329 miliarde de euro, va finanta proiecte care vor sustine cresterea competitivitatii economiei Romaniei, in special prin sprijinirea cercetarii, dezvoltarii si inovarii, respectiv prin acordarea de finantari destinate sustinerii infrastructurii pentru tehnologia informatiei si comunicatii.

  Astfel, vor fi finantate:

 • cresterea capacitatii de cercetare, dezvoltare si inovare in domeniile de specializare inteligenta si in sanatate;
 • cresterea participarii romanesti in cercetarea la nivelul UE;
 • cresterea investitiilor private in cercetare, dezvoltare si inovare;
 • cresterea transferului de cunostinte, tehnologie si personal cu competente de cercetare, dezvoltare si inovare intre mediul public de cercetare si cel privat;
 • extinderea si dezvoltarea infrastructurii de comunicatii in banda larga de mare viteza;
 • cresterea contributiei sectorului tehnologiei informatiei si comunicatiilor pentru competitivitatea economica;
 • cresterea utilizarii sistemelor de e-guvernare;
 • cresterea gradului de utilizare a Internetului.

  Programul Operational Asistenta Tehnica 2014 – 2020, care are o alocare financiara de 212,76 milioane de euro, va asigura asistenta orizontala pentru a raspunde nevoilor tuturor structurilor cu atributii de coordonare, gestionare si control pentru fondurile europene structural si de investitii din Romania, precum si actorilor implicati in implementarea proiectelor finantate din aceste fonduri. Programul va finanta si activitati de informare si constientizare a diferitelor categorii de public pentru a asigura intelegerea in ansamblu a interventiilor din instrumentele structurale si pentru dezvoltarea culturii parteneriale la nivelul sistemului de implementare.

  NOTA:
  Documentele adoptate de Comisia Europeana sunt publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene:
  - Versiunea actualizata a Programului Operational Competitivitate 2014 – 2020;
  - Versiunea actualizata a Programului Operational Asistenta Tehnica 2014 – 2020.

  Pentru acordarea de finantari din fondurile alocate Romaniei in cadrul Programului Operational Competitivitate 2014 – 2020 au fost supuse consultarii publice cinci ghiduri aferente Axei Prioritare 1 - "Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare (CDI) in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor a programului”. Acestea sunt:
 • Ghidul solicitantului - Clustere de inovare (Actiunea 1.1.1 – Mari infrastructuri de CD), aflat in consultare publica in perioada 30 octombrie - 20 noiembrie 2014;
 • Ghidul solicitantului - Intreprinderi nou infiintate inovatoare (Actiunea 1.2.1 - Stimularea cererii intreprinderilor pentru inovare prin proiecte CDI), aflat in consultare publica in perioada 30 octombrie - 15 noiembrie 2014;
 • Ghidul solicitantului - Investitii pentru departamentele CD ale intreprinderilor (Actiunea 1.1.1 - Mari infrastructuri de CD), aflat in consultare publica in perioada 24 octombrie - 14 noiembrie 2014;
 • Ghidul solicitantului - Proiecte CDI pentru spin-off-uri si start-upuri inovatoare (Actiunea 1.2.1 - Stimularea cererii intreprinderilor pentru inovare prin proiecte CDI), aflat in consultare publica in perioada 24 octombrie - 14 noiembrie 2014;
 • Ghidul solicitantului - Pentru atragerea de personal cu competente avansate din strainatate (Actiunea 1.1.4 - Atragerea de personal cu competente avansate din strainatate), aflat in consultare publica in perioada 24 octombrie - 24 noiembrie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-23 :: Titlu: Ministerul Fondurilor Europene preia Autoritatile de Management POS Mediu si POS Transport

  Ministerul Fondurilor Europene preia activitatea si structurile Autoritatilor de Management aferente Programului Operational Sectorial Mediu si Programului Operational Sectorial Transport , potrivit Ordonantei de Urgenta pentru aprobarea unor masuri de eficientizare a sistemului de gestionare a instrumentelor structurale, care a fost publicata in Monitorul Oficial astazi, 22 decembrie a.c.
  "Guvernul Romaniei a decis transferul cele doua Autoritati de Management la Ministerul Fondurilor Europene pentru ca Romania sa aiba o structura institutionala cat mai simpla si eficienta, care sa accelereze absorbtia fondurilor europene alocate pentru perioada de programare 2007 – 2013. Va reamintesc, la nivelul acestor doua programe Romania are cel mai mare risc de dezangajare automata a fondurilor alocate pentru perioada de programare 2007 – 2013, iar prin trecerea acestora in directa coordonare a Ministerului Fondurilor Europene vom incerca sa reducem cat mai mult riscul de dezangajare automata a fondurilor. Anul 2015 este unul extrem de dificil deoarece pe de o parte va fi ultimul an in care vom mai putea utiliza sumele alocate Romaniei pentru perioada de programare 2007 – 2013, iar pe de alta parte va fi anul in care vom lansa apelurile de proiecte pentru contractarea fondurilor alocate pentru perioada 2014 – 2020. Preluarea celor doua programe va avea efecte pozitive si asupra atragerii de fonduri in exercitiul multianual 2014 – 2020, in care Ministerul Fondurilor Europene este Autoritate de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare, din care vor fi finantate proiectele de transport, mediu si energie”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Ministerul Fondurilor Europene preia de la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice activitatea si structura Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Mediu. Totodata, MFE preia Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Transport de la Ministerul Transporturilor. Ministerul Fondurilor Europene va prelua personalul celor doua Autoritati de Management, drepturile si obligatiile acestora, inclusiv litigiile aferente activitatii acestora.

  Programul Operational Sectorial Mediu are o alocare financiara de 4,41 miliarde de euro, iar Programul Operational Sectorial Transport are o alocare de 4,42 miliarde de euro.
  La data de 1 martie 2014, Ministerul Fondurilor Europene a preluat activitatea si structurile aferente Autoritatilor de Management aferente Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) si Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).
  "Preluarea Autoritatilor de Management aferente POS Mediu si POS Transport va fi similara cu transferul Autoritatilor de Management POS DRU si POS CCE in subordinea MFE. Va asigur ca sistemul de management si control acreditat de Comisia Europeana ramane nemodificat. In luna ianuarie voi avea intalniri cu cei trei comisari europeni care coordoneaza politicile europene aferente programelor din subordinea MFE - si ma refer la Comisarul European Corina Cretu, la Comisarul European Marianne Thyssen si la Comisarul European El?bieta Bie?kowska-, pentru a discuta masurile pe care le va lua Romania pentru a reduce pierderile de fonduri alocate pentru perioada de programare 2007 – 2013, dar si cele pentru cadrul financiar 2014 – 2020 pentru ca Romania sa se situeze inca de la inceput in topul statelor fruntase in absorbtia fondurilor europene”, a adaugat ministrul Eugen Teodorovici.

  In perioada de programare 2007 – 2013, Ministerul Fondurilor Europene este Autoritate de Management pentru cinci programe: Programul Operational Sectorial Transport, Programul Operational Sectorial Mediu, Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice si Programului Operational Asistenta Tehnica.

  In perioada de programare 2014 – 2020, Ministerul Fondurilor Europene este Autoritate de Management pentru cinci programe: Programul Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Asistenta Tehnica si Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Din cele cinci programe coordonare direct de MFE, Comisia Europeana a aprobat deja trei: Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, Programul Operational Competitivitate si Programul Operational Asistenta Tehnica. Celelalte doua programe urmeaza sa fie aprobate in anul 2015.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2014-12-23 :: Titlu: ELSA Bucuresti a organizat proiectul "Legal Explorations: Dreptul Concurentei"

  ELSA Bucuresti , prin Departamentul Activitati Academice, a organizat in perioada 10 noiembrie-13 decembrie 2014 proiectului Legal Explorations: Competition Law. Acest proiect le-a oferit celor 55 de studenti la drept din anii III si IV oportunitatea de a lua contact cu dreptul concurentei si de a acumula informatii de la profesionisti in domeniu. Proiectul se afla la ce-a de-a doua editie si a presupus participarea studentilor la 6 workshopuri ce abordeaza diverse teme din domeniul vizat pentru ca la final sa demonstreze ca au dobandit suficiente cunostinte pentru a le folosi in pregatirea unui proces simulat.

  In cadrul prelegerilor, experti ai dreptului concurentei au abordat teme diversificate pentru a crea o imagine clara asupra materiei. Au fost prezenti la prelegeri dupa cum umreaza:

  In cadrul primului workshop, domnul av. Mircea Valentin (Mircea si Asociatii) a tinut o prelegere introductiva pentru a initia studentii in tainele unei ramuri de drept complexe. La cel de-al doilea workshop au fost prezenti avocati din cadrul societatii de avocatura DLA Piper, lectori fiind Alina Lacatus, Alexandru Potlog si Sandra Moga, care au impartasit participantilor ce presupun "Inspectiile inopinate ale Consiliului Concurentei”. Cel de-al treilea workshop a fost sustinut de avocati din cardul Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, doamna avocat Georgeta Dinu si domnul Marius ?tefana care au prezentat intr-o maniera interactiva subiectul schimbului de informatii intre concurenti. Doamna avocat Eleonora Udroiu (Leroy si Asociatii), in cadrul celui de-al patrulea workshop, a tinut o prelegere despre "Analiza acordurilor pe orizontala si pe verticala”. A cincea prelegere a avut loc in prezenta domnului avocat Dan-Rares Raducanu (Stoica si Asociatii), care a discutat cu participantii ce presupun "Circumstantele atenuante si agravante in individualizarea sanctiunilor”. Ultima prelegere a fost sustinuta de avocati din cadrul Bulboaca si Asociatii, dl. Costin Teodorovici, dna. Mona Banu si dra. Amalia Bejinaru, punand in discutie participantilor ce este "Abuzul de pozitie dominanta si modalitatile in care acesta opereaza”.

  La finalul workshopurilor a fost organizat un Concurs de Procese Simulate prin care participantii au avut posibilitatea de a folosi informatiile si cunostintele insusite din discutiile cu profesionistii in materie. Prin intermediul unei faze scrise, din participantii la prelegeri au fost selectati 12 studenti, structurati in 6 echipe, care sa participe la faza orala a concursului. Etapa procesului simulat a avut loc pe data de 13 decembrie 2014, la Curtea de Apel Bucuresti, juriul fiind format din: doamna av. Georgeta Dinu, doamna av. Eleonora Udroiu, domnul av. Costin Teodorovici, domnul av. Valentin Mircea si domnul av. Mircea Potlog.

  Locul intai a fost castigat de echipele formate din Bogdan Nae si Antonia Nastasiuc si de Cristi Porojanu si Andreea Rotaru. Juriul nu a putut delimita aceste doua echipe, astfel incat ele au fost regasite la egalitate de puncte. Locul doi a fost ocupat de echipa formata din Dana Para si Elena Raducu, iar cel mai bun orator a fost desemnata Daliana Popa.

  Participantii din echipele premiante au impartasit cateva dintre parerile si experientele acumulate in cadrul acestui proiect:

  Elena Raducu: Proiectul Legal Explorations a fost, din punctul meu de vedere, unul complex avand in vedere faptul ca, dupa ce am invatat aspectele teoretice, am avut posibilitatea de a participa si la un proces simulat la Curtea de Apel. Desi nu a fost primul proces simulat la care am participat, acesta a fost challenging mai ales datorita faptului ca nu stiam inainte de proiect mare lucru din dreptul concurentei si mai ales, mi-a placut componenta si buna pregatire a juriului.

  Cristi Porojanu: A fost o experienta foarte interesanta, care m-a ajutat sa aprofundez un domeniu al dreptului care poate fi considerat de nisa, dar care cu siguranta este esential pentru societatea de astazi, M-am bucurat mult pentru ca am avut ocazia sa imi pun in valoare si cunostintele economice dobandite la ASE. Le multumesc organizatorilor pentru ocazia oferita si pentru efortul depus in vederea organizarii!

  Daliana Popa: Experienta procesului simulat, in cazul meu,a primului proces simulat, a fost una pe care as repeta-o in fiecare zi! Workshopurile au avut rolul de a ne introduce in chestiunile elementare, iar realizarea memoriului si ulterior,a pledoariei, au stimulat studiul individual. Aceasta experienta mi-a oferit o noua perspectiva in ceea ce priveste drumul pe care vreau sa il urmez si pentru asta le sunt recunoscatoare domnilor avocati si minunatei echipe de organizare.

  Antonia Nastasiuc: Prin participarea la workshop-uri, a caror calitate a fost una de exceptie, am reusit sa-mi insuses...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-12-23 :: Titlu: Cursul valutar din 22 decembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 22 decembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4674 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0076 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.6433 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0041 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6895 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0217 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.712 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0055 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2321 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-12-23 :: Titlu: Monitorul Oficial din 22 decembrie 2014

  In data de 22 decembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 935/2014 - M. Of. 935/2014 [M. Of. 935 / 22 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 936/2014 - M. Of. 936/2014 [M. Of. 936 / 22 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 937/2014 - M. Of. 937/2014 [M. Of. 937 / 22 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 938/2014 - M. Of. 938/2014 [M. Of. 938 / 22 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 939/2014 - M. Of. 939/2014 [M. Of. 939 / 22 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 940/2014 - M. Of. 940/2014 [M. Of. 940 / 22 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 941/2014 - M. Of. 941/2014 [M. Of. 941 / 22 decembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-23 :: Titlu: BVB a demarat consultarile asupra noului Cod de Guvernanta Corporativa

  Bursa de Valori Bucuresti a demarat consultarile cu companiile listate si organizatiile relevante ale investitorilor asupra noului Cod de Guvernanta Corporativa, informeaza, luni, BVB

  "In procesul transformarii pietei bursiere romanesti, cu scopul de a construi in Romania o piata de capital atractiva pentru regiunea Europa de Sud Est, Bursa de Valori Bucuresti adapteaza la noul stadiu de dezvoltare al pietei autohtone principiile de guvernanta corporativa aplicate companiilor listate", afirma BVB, intr-un comunicat.

  Bursa de Valori Bucuresti, cu sprijinul BERD si al echipei sale de consultanti, a rescris Codul de Guvernanta Corporativa al BVB, aflat in vigoare in forma sa curenta din anul 2008. In elaborarea noului cod, au fost luate in considerare standardele internationale in aceasta materie, schimbarile cadrului legal din Romania si Uniunea Europeana, experienta dobandita ca urmare a aplicarii primului cod, precum si noile aspiratii ale societatii, in general, si ale partilor direct interesate de responsabilitatile si conduita companiilor. Noul cod cuprinde un set de principii si recomandari care se bazeaza pe cele mai bune practici, transparenta si incredere.

  'Acest cod va fi intr-o masura inovativ, deoarece nu va contine numai subiectele clasice care sunt abordate in mod normal atunci cand este vorba de guvernanta corporativa. Avem sansa sa generam un progres esential avand aceste reguli pragmatice in setul de prevederi pentru guvernanta corporativa. Acesta este motivul pentru care am decis sa adresam, de asemenea, unele subiecte care nu sunt subiectele clasice tratate, vorbind la modul general, de coduri de guvernanta corporativa. Spre exemplu, dorim ca societatile listate sa isi publice politica de dividend, pentru informarea investitorilor asupra principiilor care stau la baza acestei politici, astfel incat investitorii sa stie la ce sa se astepte", a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

  Printre altele, Codul include prevederi asupra previziunilor pentru o companie listata, deoarece acestea au potentialul de a genera efecte pozitive, dar si riscuri daca sunt prezentate sau publicate intr-un mod prea vag. Calitatea guvernantei corporative este unul dintre factorii care influenteaza deciziile investitorului atunci cand vine vorba de investitia intr-o companie.

  Potrivit BVB, obiectivele acestui proiect sunt intarirea practicilor de guvernanta corporativa si a gradului de raportare in randul companiilor listate, prin imbunatatirea recomandarilor Codului de Guvernanta Corporativa, precum si consolidarea monitorizarii si implementarii acestuia.

  Noul cod a beneficiat de opiniile membrilor Consiliului Consultativ de Guvernanta Corporativa, constituit din personalitati ale pietei de capital internationale si locale, care, prin experienta lor, si-au adus o contributie importanta la dezvoltarea pietei de capital din Romania. Membrii Consiliului Consultativ sunt Gian Piero Cigna (specialist guvernanta corporativa in cadrul BERD), Mariana Gheorghe (presedintele Directoratului OMV Petrom), Steven Van Groningen (presedintele Directoratului Raiffeisen Bank), Narcisa Oprea (partener Schoenner), Grzegorz Konieczny (reprezentant legal si manager de portofoliu Fondul Proprietatea) si Ludwik Sobolewski (director general al BVB).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-23 :: Titlu: Numerarul, cea mai raspandita forma de plata in Romania, 80% dintre platile IMM-urilor sunt in cash (studiu)

  Numerarul continua sa fie cea mai raspandita forma de plata in Romania, avand in vedere ca 80% dintre platile realizate de firmele mici si mijlocii din tara sunt realizate in cash, fata de 29% in Polonia, conform unui studiu remis luni AGERPRES.

  Aproape jumatate dintre proprietarii de IMM-uri din Romania (47%) sunt constant preocupati de situatia financiara a firmei si vor sa detina controlul total al administrarii afacerii, desi nu se simt pregatiti sa ia decizii financiare complexe, potrivit unui studiu realizat de Visa Europe despre comportamentul de plata al firmelor mici si mijlocii.

  De asemenea, studiul arata ca peste 50% dintre IMM-uri intampina dificultati in gestionarea fluxului de numerar, iar aproape 60% considera o provocare sa tina o evidenta clara a finantelor.

  Antreprenorii si managerii de IMM-uri sunt prudenti in accesarea unui credit bancar si prefera sa se bazeze pe propriile resurse. Totodata unul din doi antreprenori romani sunt foarte precauti in luarea deciziilor financiare sau stabilirea unei strategii complexe privind fluxul de numerar — situatie similara cu cea din Germania (46%), insa sub nivelul inregistrat in Franta (55%) sau Spania (60%).

  Doua treimi dintre IMM-uri detin un singur cont bancar, iar 70% dintre firmele care au unul sau mai multe conturi curente prefera sa lucreze cu o singura banca. In general, interactiunea cu banca se limiteaza in principal la depunerea si retragerea de numerar, insa se observa cresterea gradului de utilizare a operatiunilor de online banking in conditiile in care numai o treime dintre IMM-uri apeleaza la aceste servicii pentru plati curente sau transferuri bancare.

  "Ne dorim ca bancile sa nu fie doar colacul de salvare pe timp de furtuna, ci un partener stabil, care iti este alaturi pe tot parcursul calatoriei. Este nevoie de o relatie mai apropiata intre IMM-uri si banci, care sa depaseasca barierele unei simple comunicari la ghiseu si sa raspunda nevoii reale de informare si consiliere in privinta utilizarii serviciilor bancare. Din pacate, numai trei din zece IMM-uri spun ca au un card business si aproape o treime dintre manageri isi folosesc cardurile personale pentru platile realizate pe firma, ceea ce ingreuneaza evidenta cheltuielilor si pune presiune pe veniturile lor personale", a spus Catalin Cretu, director subregional pentru Romania, Croatia si Slovenia al Visa Europe.

  Studiul a fost realizat in prima jumatate a anului 2014 in randul a peste 600 de firme mici si mijlocii inregistrate in Romania din domenii de activitate variate cum ar fi constructii, industria prelucratoare, comert en gros si en detail, HoReCa, transporturi si comunicatii, servicii de business.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-23 :: Titlu: ONRC: Numarul societatilor care au intrat in insolventa a scazut cu 27,35%, in primele 11 luni din 2014

  Numarul societatilor intrate in insolventa a scazut, in primele 11 luni din 2014, cu 27,35%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 19.703 societati, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

  Cel mai mare numar de firme intrate in insolventa a fost inregistrat in municipiul Bucuresti — 3.154 (in scadere cu 6,35% fata de primele 11 luni din 2013) si in judetele Bihor — 1.649 (minus 17,28%), Dolj — 802 (minus 24,62%) si Galati — 785 (minus 45,14%).

  La polul opus, cu cele mai putine societati intrate in insolventa, se afla judetele Calarasi — 98 (in scadere cu 51,49% fata de perioada ianuarie-noiembrie 2013), Vaslui — 128 (minus 68,86%), Neamt — 146 (minus 41,83%) si Giurgiu — 148 (minus 65,90%).

  In primele 11 luni ale acestui an, au fost inmatriculate 95.609 persoane fizice si juridice, cu 19,14% mai putine fata de perioada similara a anului trecut.

  Cele mai multe inmatriculari au avut loc in municipiul Bucuresti — 17.079 (minus 4,32% comparativ cu perioada ianuarie-noiembrie 2013) si in judetele Cluj — 5.454 (minus 6,32%), Timis — 4.294 (minus 11,83%) si Ilfov — 3.829 (plus 3,43).

  Numarul cel mai mic de inmatriculari persoane fizice si juridice a fost inregistrat in judetele Tulcea — 745 (minus 32,27% fata de primele 11 luni ale anului trecut), Covasna — 745 (minus 9,15%), Ialomita — 779 (minus 19,02%) si Giurgiu — 785 (minus 21,03%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-22 :: Titlu: Imprumuturile non-bancare ale companiilor mici din Europa au atins un nivel record

  Companiile mici din Europa au reusit sa depaseasca reducerea creditarii bancare prin cresterea finantarii de la creditorii non-traditionali, releva un studiu publicat, luni, de firma de consultanta Deloitte LLP, transmite Bloomberg.

  Potrivit acestui studiu, in trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu perioada similara din 2013, finantarea de la firmele de buyout — companii de asigurari si fonduri de pensii — s-a dublat, pana la 73 de tranzactii. Fondurile private au angajat 50 de miliarde de euro si sunt interesate sa stranga alte 15 miliarde de euro anul viitor, sustine Deloitte.

  'Exista o recunoastere crescuta in sectorul creditarii ca o singura solut ie nu este potrivita pentru tot i. Perspectiva pentru creditorii alternativi este una solida in 2015, pe baza capitalului semnificativ strans in acest an', a declarat Fenton Burgin, de la Deloitte.

  Bancile comerciale preocupate sa-si conserve capitalul au redus creditarea, fapt care a creat un gol pe care noi institut ii se grabesc sa-l acopere. M&G Investments, BlueBay Asset Management LLP si Intermediate Capital Group Plc se numara printre firmele care ofera credite in mod direct companiilor mici si mijlocii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-22 :: Titlu: Deficitul bugetar in 2014 a ajuns la 2% din PIB, conform datelor operative ale MFP

  Deficitul bugetar pentru anul 2014 a ajuns la 2% din Produsul Intern Brut /PIB/, conform datelor operative ale Ministerului Finantelor Publice /MFP/, insa vor urma o serie de incasari, in conditiile in care Fiscul a prelungit pana pe 22 decembrie termenul limita pentru declararea si efectuarea platilor obligatiilor fiscale aferente perioadei fiscale precedente.

  "Acum suntem la deficit de 2 (2% din PIB — n.r.), dar acest deficit nu cumuleaza si ce venituri mai avem pana pe 22 decembrie, pentru ca s-a dat acea derogare (prelungirea termenului limita pentru plata obligatiilor fiscale — n.r.)", a declarat vineri, pentru AGERPRES, ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov.

  Datele oficiale publicate de MFP pentru primele 10 luni din 2014 aratau un excedent bugetar de ,29% din PIB. Pentru 2014, autoritatile romane si Fondul Monetar International /FMI/ au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atat pe metodologia cash, cat si pe metodologia ESA a Uniunii Europene.

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat, recent, ca a amanat termenul pana la care contribuabilii pot depune declaratiile si plati creantele fiscale aferente lunii noiembrie. Noul termen comunicat este luni, 22 decembrie, dupa ce initial se anuntase ca, anul acesta, creantele fiscale sunt scadente si se declara pana vineri, 19 decembrie.

  Pana luni, 22 decembrie, trebuie depuse formularele si efectuate platile aferente obligatiilor fiscale reprezentand impozitul pe venit retinut la sursa, contributiile sociale si TVA; platile anticipate privind impozitul pe venit, a contributiei de asigurari sociale de sanatate, a contributiei de asigurari sociale la sistemul public de pensii, toate aferente trimestrului IV; plata taxei anuale pentru autorizatia de exploatare a jocurilor de noroc aferenta trimestrului urmator; plata taxei pentru licenta de organizare a jocurilor de noroc, aferenta anului 2014; plata taxei pentru activitatea de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale; plata impozitului pe reprezentanta, transa a II-a.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-22 :: Titlu: Exporturile de grau, porumb si orz s-au majorat cu 20% in primele 9 luni, pana la 6,67 milioane tone

  Romania a exportat in primele noua luni din acest an o cantitate de 6,67 milioane de tone de grau, porumb si orz, in crestere cu 20,6% fata de perioada similara din 2013, cand au fost livrate pe pietele externe 5,53 milioane tone de astfel de produse, releva analiza comparativa a schimburilor comerciale cu produse agroalimentare in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie din 2014, consultata de AGERPRES.

  In perioada ianuarie — septembrie 2014, incasarile totale obtinute din exporturile de grau, porumb si orz au depasit 1,362 miliarde de euro, reprezentand mai mult de o treime (35%) din suma totala obtinuta in aceeasi perioada din exporturile de produse agroalimentare, care s-a cifrat la peste 3,9 miliarde de euro. Comparativ, in perioada similara din 2013, incasarile din exporturile de grau, porumb si orz au fost de 1,244 miliarde de euro, un procent aproape similar, respectiv 35,4% din valoarea exporturilor totale de 3,5 miliarde de euro.

  Potrivit statisticii MADR, din cantitatea de cereale plasata pe pietele externe (tarile UE si tarile terte), graul a reprezentat 4 milioane de tone, porumbul 1,493 milioane tone, iar orzul 1,177 milioane tone. Din exporturile de grau s-au obtinut 773,7 milioane de euro, din porumb 394,2 milioane de euro, iar din cele de orz — 194,4 milioane de euro.

  Primele trei pozitii in exporturile Romaniei de produse agroalimentare in primele nou luni din acest an au fost ocupate de grau, tigari de foi, tigarete si porumb, care au adus incasari totale de 1,677 miliarde de euro.

  Romania a exportat, in primele noua luni din acest an, produse agroalimentare de aproape patru miliarde de euro — un record al ultimilor 20 de ani — in timp ce excedentul comercial a depasit 349 de milioane de euro la finele lunii septembrie.

  Din datele centralizate la Ministerul Agriculturii, in anul 2014 la cultura de grau si secara s-a obtinut o productie de 7,37 milioane tone de pe o suprafata de doua milioane de hectare, recolta fiind aproape similara cu ceea ce s-a realizat in 2013, respectiv 7,34 milioane tone.

  Productia de orz si orzoaica a crescut de la 1,51 milioane de tone in anul 2013, la peste 1,74 milioane tone anul acesta, majorandu-se si suprafata cultivata de la 461.068 ha in anul 2013 la peste 516.353 ha anul acesta.

  In ceea ce priveste productia de porumb boabe din 2014, aceasta a depasit 11,3 milioane de tone, fiind usor mai ridicata decat anul trecut. Suprafata recoltata a fost de aproximativ 2,5 milioane hectare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-12-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 decembrie 2014

  In data de 21 decembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 932/2014 - M. Of. 932/2014 [M. Of. 932 / 21 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 933/2014 - M. Of. 933/2014 [M. Of. 933 / 21 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 934/2014 - M. Of. 934/2014 [M. Of. 934 / 21 decembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-20 :: Titlu: INS: Rata somajului a ajuns la 6,5% in trimestrul III

  Rata somajului a ajuns, in Romania, la 6,5%, in trimestrul III din acest an, in scadere cu ,2% fata de trimestrul anterior, arata datele Institutului National de Statistica /INS/, publicate vineri.

  Potrivit statisticii, in intervalul iulie-septembrie 2014, rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 62,6% (+1,4 puncte procentuale fata de trimestrul anterior), in timp ce rata de ocupare a populatiei in varsta de 20-64 ani a fost de 67,2%, la o distanta de 2,8 puncte procentuale fata de tinta nationala de 70% stabilita in contextul Strategiei Europa 2020. De asemenea, rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) s-a situat la 25%.

  La nivelul perioadei analizate, populatia activa a Romaniei era de 9,437 milioane de persoane, din care 8,822 milioane de persoane erau ocupate si 615.000 erau someri.

  Raportul de dependenta economica (numarul persoanelor inactive si in somaj ce revin la o mie persoane ocupate) a fost de 1256?, mai ridicat pentru persoanele de sex feminin (1626?), precum si pentru cele din mediul urban (1265?). Totodata, rata de activitate a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 67,1%.

  Conform datelor INS, in trimestrul III 2014, gradul de ocupare era mai mare pentru barbati (70,2% fata de 54,9% pentru femei) si pentru persoanele rezidente in mediul rural (63,9% fata de 61,6% in mediul urban).

  Rata somajului, in trimestrul III a.c., a fost de 6,5%, in scadere fata de trimestrul anterior, cand s-a situat la 6,7%. Pe sexe, ecartul dintre cele doua rate ale somajului a fost de ,6 puncte procentuale (6,8% pentru barbati fata de 6,2% pentru femei), iar pe medii rezidentiale de 3 puncte procentuale (7,9% pentru mediul urban fata de 4,9% pentru mediul rural).

  Rata somajului a atins nivelul cel mai ridicat (22,5%) in randul tinerilor (15-24 ani).

  Sursa datelor INS o constituie Cercetarea statistica asupra fortei de munca in gospodarii (AMIGO) care se realizeaza trimestrial, in conformitate cu Regulamentele Consiliului si Parlamentului European cu privire la organizarea unei anchete statistice selective asupra fortei de munca in Comunitatea Europeana.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-20 :: Titlu: Deficitul bugetar in 2014 a ajuns la 2% din PIB, conform datelor operative ale MFP

  Deficitul bugetar pentru anul 2014 a ajuns la 2% din Produsul Intern Brut /PIB/, conform datelor operative ale Ministerului Finantelor Publice /MFP/, insa vor urma o serie de incasari, in conditiile in care Fiscul a prelungit pana pe 22 decembrie termenul limita pentru declararea si efectuarea platilor obligatiilor fiscale aferente perioadei fiscale precedente.

  "Acum suntem la deficit de 2 (2% din PIB — n.r.), dar acest deficit nu cumuleaza si ce venituri mai avem pana pe 22 decembrie, pentru ca s-a dat acea derogare (prelungirea termenului limita pentru plata obligatiilor fiscale — n.r.)", a declarat vineri, pentru AGERPRES, ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov.

  Datele oficiale publicate de MFP pentru primele 10 luni din 2014 aratau un excedent bugetar de ,29% din PIB. Pentru 2014, autoritatile romane si Fondul Monetar International /FMI/ au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atat pe metodologia cash, cat si pe metodologia ESA a Uniunii Europene.

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat, recent, ca a amanat termenul pana la care contribuabilii pot depune declaratiile si plati creantele fiscale aferente lunii noiembrie. Noul termen comunicat este luni, 22 decembrie, dupa ce initial se anuntase ca, anul acesta, creantele fiscale sunt scadente si se declara pana vineri, 19 decembrie.

  Pana luni, 22 decembrie, trebuie depuse formularele si efectuate platile aferente obligatiilor fiscale reprezentand impozitul pe venit retinut la sursa, contributiile sociale si TVA; platile anticipate privind impozitul pe venit, a contributiei de asigurari sociale de sanatate, a contributiei de asigurari sociale la sistemul public de pensii, toate aferente trimestrului IV; plata taxei anuale pentru autorizatia de exploatare a jocurilor de noroc aferenta trimestrului urmator; plata taxei pentru licenta de organizare a jocurilor de noroc, aferenta anului 2014; plata taxei pentru activitatea de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale; plata impozitului pe reprezentanta, transa a II-a.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-20 :: Titlu: Parlament: Textul proiectului bugetului de stat pe 2015, adoptat pe articole; a inceput dezbaterea anexelor

  Plenul reunit al Parlamentului a votat vineri pe articole textul proiectului legii bugetului de stat pe anul 2015 si senatorii si deputatii au inceput dezbaterile asupra anexelor acestui proiect.

  Majoritatea articolelor au fost adoptate in forma propusa de Guvern, cea mai importanta modificare facuta, la solicitarea Comisiilor de buget-finante, vizand introducerea in proiectul bugetului de stat pentru anul 2015 a unui nou articol, care reglementeaza sistemul de echilibrare a bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  71 useri online

  Useri autentificati:

  Dan