DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
EUROSCRIPT-CERTITUDE
Cotroceni Business Center, Bd. Iuliu Maniu nr. 7, Corp U, Sc. 1, Et. 4, Sector 6, RO - 061072 Bucuresti, ROMANIA, Bucuresti
Detalii Birou: EUROSCRIPT-CERTITUDE

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-03 :: Titlu: Senatul a adoptat un proiect privind extinderea limitarii incasarilor si platilor in numerar

Senatul a adoptat, marti, un proiect de lege prin care a fost extinsa limitarea incasarilor si platilor in numerar intre operatorii economici.

Potrivit raportului Comisiei pentru buget-finante, proiectul de lege are ca obiect de reglementare dezvoltarea instrumentelor de verificare a realitatii operatiunilor economice, urmarirea fluxurilor banesti, precum si intarirea disciplinei financiare, prin extinderea limitarii incasarilor si platilor in numerar intre operatorii economici.

Proiectul a avut amendamente, in cadrul Comisiei, precum cel potrivit caruia "operatiunile de incasari in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) (persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti etc. n.r.) de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana".

"Sunt interzise incasarile fragmentate de la o persoana pentru operatiunile de incasari in numerar prevazute la alin. (1), cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu o valoare mai mare de 10.000 lei", arata un alt amendament adoptat.

In expunerea de motive se arata ca masura privind extinderea plafoanelor pentru platile in numerar a fost luata ca urmare a constatarilor organelor fiscale a faptului ca in majoritatea schemelor evazioniste se fac plati in numerar, intrucat platile prin banca prezinta o trasabilitate care este evitata de astfel de persoane.

Proiectul de lege pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata a fost initiat de Guvern, iar Senatul este prima Camera sesizata.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-12-03 :: Titlu: Cursul valutar din 2 decembrie 2014

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 2 decembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4292 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0045 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5606 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0073 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5938 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0187 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6786 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0025 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2372 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-12-03 :: Titlu: Monitorul Oficial din 2 decembrie 2014

In data de 2 decembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 874/2014 - M. Of. 874/2014 [M. Of. 874 / 2 decembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 875/2014 - M. Of. 875/2014 [M. Of. 875 / 2 decembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-02 :: Titlu: BNR: Rezervele valutare au scazut la 31,467 miliarde euro, in noiembrie

  Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei /BNR/ se situau, la 30 noiembrie 2014, la 31,467 miliarde euro, in scadere fata de datele inregistrate la 31 octombrie, cand erau in suma de 32,214 miliarde de euro, potrivit informatiilor publicate, marti, de catre banca centrala.

  In cursul lunii noiembrie, in conturile BNR au intrat 1,142 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene si altele.

  In aceeasi perioada, au iesit din conturile BNR 1,889 miliarde euro, reprezentand impactul intrarii in vigoare a deciziei de reducere a ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta de la 16% la 14% incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie — 23 decembrie 2014, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.

  'La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital si dobanda din imprumutul de la Fondul Monetar International pentru care Romania a rambursat circa 326 milioane echivalent euro', precizeaza BNR.

  Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,171 miliarde de euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-02 :: Titlu: Legea prin care universitarii si academicienii pot fi sefi de sectie la spitale publice cu aprobarea managerului, promulgata

  Presedintele Traian Basescu a promulgat, marti, Legea care prevede ca, in unitatile sanitare publice, profesorii universitari si academicienii pot ocupa functii de sef de sectie pana la varsta de 70 de ani, cu aprobarea managerului si cu avizul consiliului de administratie al spitalului.

  Potrivit Administratiei Prezidentiale, seful statului a semnat marti decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Art. 184 alin. (6) si (11) din Legea nr. 95/ 2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

  Potrivit legii, art. 184 alin (11) din Legea 95/2006 se modifica dupa cum urmeaza: "in unitatile sanitare publice profesorii universitari, medicii membri titulari si membri corespondenti ai Academiei de ?tiinte Medicale si ai Academiei Romane, medicii primari doctori in stiinte medicale pot ocupa functii de sef de sectie pana la varsta de 70 de ani, cu aprobarea managerului si cu avizul consiliului de administratie al spitalului".

  De asemenea, alin. (6) art. 184 din aceeasi lege se modifica astfel: "in spitalele clinice, sectiile, laboratoarele si serviciile medicale clinice functia de sef de sectie, sef de laborator, sef de serviciu medical si director medical se ocupa de cadrul didactic recomandat de senatul institutiei de invatamant medical superior in cauza, cu aprobarea managerului si cu avizul consiliului de administratie al spitalului".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-02 :: Titlu: Legea privind stimularea investitiilor in apa si canalizare cu fonduri UE, promulgata de presedintele Basescu

  Presedintele Traian Basescu a semnat marti decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 32/ 2014 pentru modificarea si completarea anexei la OUG nr. 198/ 2005 privind constituirea, alimentarea si utilizarea Fondului de intretinere, inlocuire si dezvoltare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice care beneficiaza de asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene, informeaza Administratia Prezidentiala.

  In expunerea de motive a legii adoptate de Parlament se arata ca aceasta "propune extinderea posibilitatii rambursarii de imprumuturi din surse proprii ale Operatorilor regionali, prin introducerea formularii "serviciul datoriei" (in completarea formularii "serviciul datoriei publice"), deoarece pentru asigurarea cofinantarii proiectelor finantate din Fonduri europene pe POS Mediu sunt contractate si imprumuturi fara garantia statului sau a autoritatilor locale, astfel incat acestea sa nu fie considerate ca fiind "datorie publica".

  Potrivit documentului, caracterul de urgenta al acestor modificari este generat de faptul ca, incepand cu trimestrul II al acestui an, operatorii regionali vor fi in situatia generala de a face plati ale investitiilor din sursele rambursabile, ceea ce va asigura finantarea corespunzatoare a proiectelor, "fapt ce va asigura cresterea gradului de absorbtie a fondurilor de la UE, evitarea riscului de a fi dezangajate automat fonduri, asigurarea premiselor de indeplinire a criteriilor de performanta ale proiectelor, cresterea gradului de conectare a populatiei la serviciile de apa si canalizare respectiv si imbunatatirea nivelului serviciilor prestate".

  Presedintele Traian Basescu a mai semnat marti decrete privind eliberarea din functia de procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu a Elisabetei-Mariana Botian — pensionare si privind eliberarea din functia de procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Petrosani a Doricai Maniu — pensionare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-02 :: Titlu: Cinteza (BNR): Bancile romanesti vor fi testate, in octombrie 2015; as vrea ca tot sistemul sa fie evaluat

  Bancile din Romania vor fi supuse, cel mai probabil in octombrie 2015, unui exercitiu de evaluare cuprinzatoare (AQR), inaintea intrarii in mecanismul de cooperare cu Banca Centrala Europeana /BCE/, a declarat, sambata, directorul Directiei Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, Nicolae Cinteza, care a avut in aceasta saptamana prima intalnire cu reprezentantii BCE, in acest sens.

  "Personal, as vrea ca AQR-ul sa se faca la tot sistemul (dar nu s-a stabilit inca — n.r). (...) Din punctul meu de vedere vor fi probleme la AQR, de aceea am pus saua pe banci sa provizioneze asa cum trebuie (...) S-ar putea ca, dupa octombrie, sa se deruleze testul si referinta va fi 31 decembrie 2014. Asta s-a discutat ieri (vineri, la Frankfurt — n.r.). Acesta este motivul pentru care insistam ca activele sa fie reflectate in bilant la o valoare cat mai aproape de valoarea de piata, fiindca experienta pe care au avut-o cele opt subsidiare care au facut obiectul AQR-ului precedent ne-au aratat ca lucrurile nu sunt chiar asa de joaca", a explicat Cinteza.

  Acesta a precizat ca acest test trebuie derulat in termen de maximum cinci luni de la exprimarea oficiala a intentiei de asociere din partea unei tari, iar BCE are termen tot cinci luni sa se pronunte, insa nicio tara nu a depus inca vreo cerere.

  "Lucrurile sunt la inceput. Suntem una din primele tari care si-a exprimat intentia de a intra in stransa cooperare cu BCE", a mai spus Cinteza.

  Referitor la bancile care vor intra in directa supraveghere a BCE, seful Supravegherii a spus ca marimea este criteriul in functie de care vor fi alese, doua dintre primele trei banci din sistemul romanesc fiind, deja, incluse in grupuri europene monitorizate.

  "A treia ar fi Banca Transilvania. A ramas sa se decida. Insa, supravegherea directa se face tot prin noi (BNR)", a subliniat oficialul.

  Cinteza sustine ca va fi o problema in privinta taxarii, pentru ca marile grupuri sunt deja taxate de catre BCE, iar daca acest lucru se va intampla si cu subsidiarele lor din Romania, se poate vorbi despre dubla axare.

  "La noi, BNR nu taxeaza bancile pentru ca le supravegheaza. S-ar putea sa se elimine subsidiarele grupurilor europene (din supravegherea directa de catre BCE-n.r.)", a precizat Nicolae Cinteza.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-02 :: Titlu: O companie din Slovacia propune o conducta prin Romania ca alternativa la South Stream

  Eustream, compania care opereaza reteaua de gazoducte din Slovacia, a propus vineri un proiect denumit Eastring, care prevede construirea unei noi conducte destinate transportului de gaze naturale din Europa Occidentala via Romania spre tarile din Balcani, ceea ce ar permite regiunii sa-si reduca foarte mult dependenta de gazele rusesti, transmite Reuters.

  Eastring ar urma sa faca legatura intre actualele retele de gazoducte din Slovacia si Ucraina cu cel din Romania, prin intermediului unei noi conducte, cu o lungime de 570 de kilometri, care ar face ca gazele naturale din Europa Occidentala sa ajunga in Balcani. Presedintele Eustream, Tomas Marecek, sustine ca Eastring ar avea o capacitate potentiala de pana la 20 de miliarde de metri cubi pe an si, de asemenea, va avea capacitatea de a transporta gaze naturale fie din Rusia spre Balcani, fie din Occident spre Balcani. Marecek estimeaza ca ar costa doar 750 de milioane de euro pentru a face legatura intre localitatea Velke Kapusany din estul Slovaciei, apoi via conducta Soyuz neutilizata din Ucraina, pana la granita Romaniei si, de acolo, pana la conducta care trece prin Romania si aprovizioneaza Bulgaria.

  'Economic si strategic este cea mai buna solutie pentru aceasta parte a Europei. Ar costa doar o parte din bugetul propus pentru South Stream, ar putea transporta gaze naturale in ambele directii si ar oferi regiunii o ruta alternativa si surse de gaze si, in acelasi timp, ar utiliza infrastructura existenta deja in regiune', a spus Tomas Marecek. Potrivit acestuia, Romania va juca un rol cheie in acest proiect, avand in vedere ca cea mai mare parte a conductei ar urma sa fie construita pe teritoriul sau.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-02 :: Titlu: Alegeri in Republica Moldova: Cinci partide au intrat in Parlamentul de la Chisinau

  Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) si Partidul Liberal (PL) au depasit pragul electoral de 6%, urmand sa aiba reprezentare in noul legislativ de la Chisinau.

  In urma centralizarii a 89,19% din voturile exprimate, CEC a anuntat ca pe prima pozitie in optiunile electoratului s-a aflat PSRM, condus de Igor Dodon, cu 21,34% din voturi. Pe pozitia a doua s-a situat PLDM, al fostului premier Vlad Filat, iar pe trei partidul lui Vladimir Voronin, PCRM, cu 17,95% din voturi.

  Celelalte doua partide care vor avea acces in Parlament sunt PDM, condus de Marian Lupu, care a obtinut 15,78% din voturi, si Partidul Liberal, in fruntea caruia se afla Mihai Ghimpu, cu 9,36%. Repartizarea provizorie a celor 101 mandate de deputati, potrivit CEC, arata dupa cum urmeaza: PSRM — 25 de mandate, PLDM — 24, PCRM — 21, PRM — 19 si PL — 12. In aceste conditii, partidele proeuropene au obtinut o majoritate in Parlament, beneficiind de 55 de mandate.

  Acest rezultat le permite formarea unui nou guvern, care se realizeaza cu 50% + 1 din voturi, insa nu si desemnarea unui nou presedinte, care se face cu 60% + 1 dintre voturile parlamentarilor. Prezenta la vot la alegerile parlamentare de duminica a fost de 55,86%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-12-02 :: Titlu: Directorul Gazprom: Proiectul gazoductului South Stream s-a incheiat

  Directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a anuntat luni ca a pus cruce proiectului de gazoduct South Stream, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin vorbise anterior de obstacolele ridicate de Uniunea Europeana impotriva realizarii acestui proiect, informeaza Reuters.

  "Proiectul este inchis. Asta este", a declarat Miller reporterilor.

  Potrivit EFE, presedintele rus Vladimir Putin declarase luni ca Rusia a decis sa suspende constructia gazoductului South Stream, care urma sa transporte gaz natural din Marea Caspica in Europa, din cauza opozitiei manifestate de Bulgaria de a permite ca gazoductul sa tranziteze teritoriul bulgar.

  Liderul rus a anuntat aceasta decizie luni, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan. Putin a propus totodata sa transforme Turcia intr-o platforma de distributie de energie pentru sudul Europei.

  Conducta South Stream, un proiect al carui cost era estimat la 40 de miliarde de dolari, urma sa transporte gazul natural rusesc in Europa, ocolind insa Ucraina.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-12-01 :: Titlu: HG 1027/2014 modifica Regulamentul e ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzator functiilor contractuale si a criteriilor de promovare in grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 854/2014 a fost publicata HG 1027/2014 pentru modificarea si completarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzator functiilor contractuale si a criteriilor de promovare in grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar platit din fonduri publice.

  Autoritatea sau institutia publica organizatoare are obligatia sa publice, cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de data stabilita pentru prima proba a concursului pentru ocuparea unui post vacant, respectiv cu cel putin 10 zile lucratoare inainte de data stabilita pentru prima proba a concursului pentru ocuparea unui post temporar vacant, anuntul privind concursul in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, intr-un cotidian de larga circulatie, precum si la sediul acesteia. Daca autoritatea sau institutia publica are pagina de internet, afisarea se face si pe aceasta pagina, la sectiunea special creata in acest scop.

  Anuntul afisat la sediul si, dupa caz, pe pagina de internet a autoritatii sau institutiei publice organizatoare a concursului va cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele elemente:
  a) numarul si nivelul posturilor scoase la concurs, precum si structurile in cadrul carora se afla aceste posturi, precum si denumirea postului pentru care se organizeaza concursul;
  b) documentele solicitate candidatilor pentru intocmirea dosarului de concurs, locul de depunere a dosarului de concurs si datele de contact ale persoanei care asigura secretariatul comisiei de concurs;
  c) conditiile generale si specifice prevazute in fisa de post;
  d) conditiile necesare ocuparii unui post de natura contractuala vacant sau temporar vacant prevazute la art. 3;
  e) tipul probelor de concurs, locul, data si ora desfasurarii acestora;
  f) bibliografia si, dupa caz, tematica;
  g) calendarul de desfasurare a concursului, respectiv datalimita si ora pana la care se pot depune dosarele de concurs, datele de desfasurare a probelor de concurs, termenele in care se afiseaza rezultatele pentru fiecare proba, termenele in care se pot depune si in care se afiseaza rezultatele contestatiilor, precum si termenul in care se afiseaza rezultatele finale.

  Informatiile referitoare la organizarea si desfasurarea concursului prezentate la alin. (2) se mentin la locul de afisare si, dupa caz, pe pagina de internet a autoritatii sau institutiei publice organizatoare pana la finalizarea concursului.

  Anuntul publicat in presa scrisa si in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, va contine: denumirea postului, nivelul studiilor si vechimea in specialitatea studiilor necesare ocuparii postului pentru care se organizeaza concursul, data, ora si locul de desfasurare a acestuia, data-limita pana la care se pot depune actele pentru dosarul de concurs si datele de contact ale persoanei care asigura secretariatul comisiei de concurs.

  Prin act administrativ al ordonatorului de credite al autoritatii sau institutiei publice organizatoare a concursului, in conditiile prezentului regulament-cadru, se constituie comisia de concurs, respectiv comisia de solutionare a contestatiilor, pana cel tarziu la data publicarii anuntului de concurs.

  In vederea participarii la concurs, candidatii depun dosarul de concurs in termen de 10 zile lucratoare de la data afisarii anuntului pentru ocuparea unui post vacant, respectiv de 5 zile lucratoare pentru un post temporar vacant.
  In termen de maximum doua zile lucratoare de la data expirarii termenului de depunere a dosarelor in cazul concursului pentru ocuparea unui post vacant, respectiv maximum o zi lucratoare pentru ocuparea unui post temporar vacant, comisia de concurs are obligatia de a selecta dosarele de concurs pe baza indeplinirii conditiilor de participare.

  Textul integral al Hotararii: HG 1027/2014 modifica Regulamentul e ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzator functiilor contractuale si a criteriilor de promovare in grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2014-11-30 :: Titlu: "Drum in Drept" – singurul ghid de cariera juridica din Romania – a ajuns la cea de-a patra editie!

  Dificultatea alegerii drumului profesional potrivit, dintre atat de multe variante pe care ti le ofera absolvirea Facultatii de Drept, face cu adevarat necesar un ghid de cariera, care sa ofere informatii din culisele profesiilor juridice sau ale celor conexe Dreptului. Dinamica domeniului juridic si nevoile studentilor, aflate in continua schimbare, au facut ca prima editie Drum in Drept sa aiba nevoie de continuari. De la o editie la alta, profesiile prezentate in ghid au devenit tot mai variate, iar intrebarile adresate juristilor sunt tot mai iscoditoare.

  Pasiunea – cheia principala a succesului

  Editia a patra a ghidului de cariera juridica introduce pe langa rubricile deja traditionale, precum : Juristi pe care ii admiram, T้te a t้te cu profesiile juridice, Oportunitati juridice etc., o rubrica intitulata Drumuri neconventionale incepand cu Dreptul, in care sunt prezentate povestile de cariera ale unor persoane care, cu toate ca au absolvit Facultatea de Drept, nu s-au identificat cu niciuna dintre profesiile juridice clasice si au ales sa-si urmeze pasiunile spre cariere neobisnuite pentru cineva care este de formatie jurist. Ideea principala, promovata in aceasta editie, este aceea ca prima adevarata cheie a succesului este pasiune, deoarece doar ea iti poate fi motor, pentru a munci neobosit, pentru a-ti asuma mereu noi provocari, pentru a-ti antrena intreg talentul in activitatea desfasurata, toate acestea, impreuna, fiind garantii ale succesului profesional.
  La indeplinirea obiectivului ghidului, acela de a fi o "harta" care sa ii ajute pe tinerii absolventi de drept sa aleaga "calea" cea mai buna prin "taramul labirintic" al carierelor juridice, conttribuie cu succes si blogul Drum in Drept, care se doreste un sprijin pentru studenti, in intervalul scurs intre doua editii Drum in Drept.

  Conferinta de lansare – intalnire mult asteptata
  Conferinta de lansare a ghidului de cariera juridica Drum in Drept este un eveniment important sub mai multe aspecte: pe de-o parte reprezinta primul pas spre distribuirea ghidului catre publicul sau tinta – studentii la Drept, pe de alta parte este prilejul, asteptat de catre echipa Drum in Drept vreme de doi ani, de a se intalni fata in fata cu beneficiarii proiectului, cu care s-a pastrat legatura in tot acest timp prin intermediul blogului si al paginii de facebook.

  Asadar, daca esti student la Drept si Drum in Drept ti-e prieten deja sau daca n-ai avut inca ocazia de a rasfoi un ghid si ai nevoie de un sprijin in alegerea carierei, te asteptam pe 4 decembrie 2014, la Teatrul Elisabeta, intre orele 11:15 – 16:00, la Conferinta de Lansare a ghidului de cariera juridica "Drum in Drept"! Aceasta va fi structurata pe doua parti – una dintre ele va fi dedicata in exclusivitate avocaturii – cea mai populara dintre profesiile juridice si va reprezenta cadrul in care vom incerca sa aflam raspunsul la intrebarea: Cum imi aleg specializarea in avocatura?. Cealalta parte va fi mai generala, vom avea invitati din profesii juridice variate care vor impartasii studentilor o parte dintre surprizele pe care le-au intalnit in practica. In calitate de speakeri la prima parte, vor fi invitati reprezentanti ai tuturor caselor de avocatura

 • partenere ale proiectului, iar cea de-a doua parte a conferintei va fi sustinuta de profesionisti recunoscuti. Cu toate ca o numim conferinta, evenimentul de lansare va fi o dezbatere utila intre studenti si practicieni, de la care studentii vor pleca, speram, cu o imagine mai clara asupra viitorului lor profesional, iar practicienii vor pleca avand satisfactia ca, impartasindu-si experienta au contribuit la destinul profesional al unor tineri ambitiosi.

  Speram ca v-am starnit interesul si va invitam sa urmareriti pagina noastra de Facebook www.facebook.com/drumindrept, precum si blogul dedicat proiectului http://www.drumindrept.ro/blog/ .

  Detalii:
  Denisa Brinzei, Director Public Relations
  ELSA Bucharest
  pr@bucuresti.elsa.ro
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: ELSA Cluj-Napoca :: Data: 2014-11-30 :: Titlu: Perspective Juridice – Criminalistica, 4 decembrie, 2014, Cluj-Napoca

  ELSA Cluj-Napoca, prin intermediul departamentului STEP, are deosebita placere de a va invita la evenimentul "Perspective Juridice" a carui tema centrala este "Criminalistica".

  Evenimentul va avea loc joi, 4 decembrie 2014, incepand cu orele 16:00, in Amf. P6 din cadrul Facultatii de Drept, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. El se adreseaza atat studentilor, cat si profesionistilor din domeniu.

  Invitatii prezenti la acest eveniment sunt:

 • Conf. Univ. Dr. Sorin Alamoreanu - expert criminalist INEC Ministerul Justitiei
 • Teoc Oana Camelia, Procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj
 • 2 invitati surpriza, din cadrul serviciului de investigatie criminala si din cadrul serviciului criminalistic de la IPJ Cluj

  Acestia vor aborda directii precum deschiderea profesionala in domeniu si pasii de parcurs pentru a ocupa un loc pe piata muncii, cazuri celebre rezolvate, impartasirea experientelor proprii, toate urmate de o sesiune de intrebari si curiozitati din partea participantilor. Pe aceasta cale dorim sa le multumim speakerilor pentru ca au acceptat invitatia noastra.

  Scopul acestui eveniment este acela de a contribui la educatia juridica a studentilor si de a prezenta aspectele definitorii ale unei profesii in acest domeniu.

  Detalii: Luiza GOGOZAN, Public Relations Director
  ELSA Cluj-Napoca
  11 Avram Iancu, Room 319, Cluj-Napoca, code 400089, Romania
  office@cluj-napoca.elsa
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-30 :: Titlu: Hotararea 10/2014 privind Statutul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 853/2014 a fost publicata Hotararea Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania 10/2014 pentru aprobarea Statutului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

  Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, denumita in continuare Uniunea, este unica organizatie profesionala a notarilor publici din Romania, infiintata potrivit legii, cu personalitate juridica, de interes public, cu patrimoniu si buget proprii.

  Notarii publici din Romania sunt membri ai Uniunii.

  Sediul Uniunii este in municipiul Bucuresti. Uniunea are sigiliu si sigla proprii.

  Patrimoniul Uniunii este format din bunuri corporale si necorporale afectate desfasurarii activitatii. Sursele de venit al Uniunii se constituie din contributii profesionale ale membrilor sai, taxe, beneficii rezultate din activitati economice conexe, precum si din alte surse permise de lege.

  La nivel teritorial, notarii publici din Romania sunt organizati in Camerele Notarilor Publici, denumite in continuare Camere. Acestea functioneaza in circumscriptia fiecarei Curti de Apel, in structura prevazuta in anexa la Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, republicata, denumita in continuare lege.

  Textul integral al Uniunii: Hotararea 10/2014 privind Statutul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-29 :: Titlu: Republica Moldova: Peste 3,2 milioane de cetateni sunt asteptati la urne pentru alegerea noului Parlament

  Peste 3,2 milioane de cetateni cu drept de vot din Republica Moldova sunt asteptati, duminica, la urne, cu prilejul alegerilor parlamentare. Ei vor desemna, prin vot direct, cei 101 membri ai Legislativului care vor obtine un mandat de patru ani.

  In competitia electorala s-au inscris 20 de partide si coalitii politice, dar si patru candidati independenti, reprezentand atat dreapta, cat si stanga politica, cu atitudine atat pro-europeana, cat si pro-rusa.

  Distribuirea mandatelor se face in sistem proportional, pe liste, toate raioanele tarii constituind o singura circumscriptie electorala, in care pragul electoral este de 6% pentru listele de partid si de 2% pentru candidatii independenti.

  Miza alegerilor este importanta in conditiile in care noul parlament urmeaza sa desemneze atat Guvernul, cat si presedintele Republicii Moldova, dar si in contextul tensiunilor din Ucraina.

  Pentru formarea guvernului, un partid sau o alianta are nevoie sa obtina 51 de mandate (50% + 1), iar pentru alegerea presedintelui tarii, 61 de mandate (60%+1).

  Printr-o decizie a Curtii Supreme de Justitie, Partidul Patria, prezidat de Renato Usatii, a fost eliminat din cursa electorala, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale, pe motiv ca formatiunea politica a primit bani din strainatate, incalcand astfel legea electorala.

  Duminica urnele se vor deschide la ora 7.00 si se vor inchide la ora 21.00, urmand ca primele rezultate sa fie anuntate de Comisia Electorala Centrala la ora 23.00.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-29 :: Titlu: ANRP si Ministerul Justitiei primesc cele mai mari sume supliemntare, la a treia rectificare bugetara

  Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor /ANRP/ va primi sume suplimentare de 457 milioane lei pentru plata despagubirilor stabilite in sarcina institutiei prin titluri executorii, iar Ministerul Justitiei - 414,5 milioane lei, in principal pentru plata hotararilor judecatoresti avand ca obiect drepturi de natura salariala, potrivit proiectului de act normativ pentru a treia rectificare bugetara din 2014.

  Alte sume suplimentare au fost propuse a fi alocate pentru Ministerul Public — 208,2 milioane lei, din care 205,8 milioane lei sumele prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din unitatile de invatamant preuniversitar de stat si 2,4 milioane lei pentru lucrari de investitii la sediile parchetelor de pe langa instantele judecatoresti, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale — 174,1 milioane lei, in principal reprezentand hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului, precum si pentru finantarea contravalorii sentintelor definitive si irevocabile ale Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, Ministerul Transporturilor — 168,5 milioane lei, in principal pentru finalizarea proiectelor ex-ISPA, pentru decontarea biletelor speciale de calatorie gratuita de care au beneficiat unele categorii sociale si pentru contravaloarea serviciilor de navigatie aeriana de ruta restante.

  De asemenea, Ministerul Educatiei Nationale va primi 140,6 milioane lei pentru plata hotararilor judecatoresti avand ca obiect drepturi salariale, din care 111 milioane lei aferente personalului din unitatile de invatamant universitar, Ministerul Apararii Nationale — 73 milioane lei, reprezentand suplimentarea cu 100 milioane lei pentru achizitii de materiale, active fixe, servicii, lucrari pentru efectuarea de reparatii curente si reparatii capitale la tehnica de lupta si echipamente militare, in scopul cresterii capacitatii operationale a Armatei Romane si reducerea cu 27 milioane lei la cheltuieli de personal urmare a economiilor inregistrate, Ministerul Afacerilor Interne — 35,4 milioane lei, in principal pentru plata hotararilor judecatoresti avand ca obiect drepturi de natura salariala, Ministerul Culturii — 9 milioane lei pentru plata titlurilor executorii avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala, pentru finantarea restaurarii monumentelor istorice precum si pentru Palatul Culturii din Iasi.

  Majorarea contributiilor de asigurari sociale, determinata de plata hotararilor judecatoresti avand ca obiect drepturi salariale, va avea ca efect cresterea veniturilor din contributii a bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj si a bugetului fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-29 :: Titlu: Subventia de la bugetul de stat pentru sistemul public de pensii va fi diminuata cu 680,4 milioane lei

  Subventia acordata de la bugetul de stat pentru sistemul public de pensii va fi diminuata cu 680,4 milioane lei, potrivit unui proiect de rectificare a bugetului asigurarilor sociale de stat, publicat de Ministerul Finantelor Publice /MFP/.

  Prin proiectul de act normativ se propune majorarea veniturilor sistemului public de pensii cu suma de 8,6 milioane lei, prin majorarea veniturilor curente cu suma de 689 milioane lei si diminuarea subventiei acordata de la bugetul de stat cu 680,4 milioane lei.

  Majorarea veniturilor curente ale sistemului public de pensii se datoreaza cresterii contributiilor de asigurari sociale de stat datorate de angajatori si asigurati, majorarii veniturilor sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale cu suma de 5,3 milioane lei.

  Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, majorarea cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii cu suma de 8,6 milioane lei se datoreaza cresterii alocatiilor bugetare la titlul "Cheltuieli de personal" cu suma de 8,6 milioane lei si la titlul "Asistenta sociala" cu suma de 9,8 milioane lei, dar si diminuarii la titlul "Dobanzi" cu suma de 6 milioane lei si la titlul "Bunuri si servicii" cu suma de 3,8 milioane lei.

  La titlul "Asistenta sociala" cheltuielile Casei Nationale de Pensii Publice se majoreaza cu suma de 23 milioane lei ca urmare a achitarii drepturilor de pensie obtinute pe baza de hotarari judecatoresti definitive si irevocabile pentru beneficiarii de pensie de serviciu, in conformitate cu Legea nr.223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, cu modificarile ulterioare.

  La casele de pensii sectoriale, cheltuielile se diminueaza cu suma de 13,2 milioane lei ca urmare a scaderii la 151.900 persoane a numarului mediu de pensionari platiti pe primele 10 luni din 2014 fata de 152.200 persoane, numarul avut in vedere la rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat aprobata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.60/2014.

  Cheltuielile sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale vor fi majorate cu suma de 0,4 milioane lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-11-29 :: Titlu: Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, primul program al Romaniei pentru perioada 2014 – 2020 care a obtinut aprobarea Comisiei Europene

  Comisia Europeana a aprobat Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, prin care Romania va atrage suma alocata din noul Fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD). Pentru acest program, in exercitiul financiar 2014 – 2020, Romania dispune de fonduri europene in valoare de 441 milioane de euro (suma exprimata in preturi curente), la care se adauga cofinantarea nationala – 15%. Din FEAD sunt alocate sume statelor membre in scopul oferirii de produse alimentare persoanelor care au cea mai mare nevoie de acestea, precum si rechizite pentru copiii aflati in dificultate.

  "Faptul ca acest program a fost aprobat intr-un timp atat de scurt de la momentul trimiterii oficiale catre Comisie reprezinta un real succes pentru Romania si subliniaza faptul ca echipa care gestioneaza fondurile europene, in prezent, este una dintre cele mai bune. Fondurile UE vor fi investite astfel incat sa le putem oferi, cat mai eficient, sprijinul atat de necesar persoanelor care trec prin momente grele. Sunt inclusi, printre acestea, si copii vulnerabili, pentru ca ne dorim ca lipsurile materiale sa ii afecteze cat mai putin cu putinta", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate a fost trimis oficial Comisiei Europene de catre Ministerul Fondurilor Europene in data de 13 septembrie a.c., prin sistemul informatic de comunicare – Structural Funds Communication (SFC). In urma discutiilor cu reprezentantii Comisiei, MFE a actualizat programul transmis Comisiei in data de 29 octombrie a.c., acest document fiind publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene la urmatorul link: click.

  Pachetele cu alimente destinate persoanele defavorizate vor fi distribuite incepand cu luna decembrie a.c. Categoriile de persoane indreptatite sa primeasca acest ajutor sunt stabilite prin HG 799/2014 privind implementarea Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. In acest an, ajutoarele alimentare vor fi distribuite intr-o singura transa. Incepand cu anul 2015, pachetele cu alimente vor fi distribuite in doua transe. De asemenea, tot din 2015 va fi inceputa si distributia de rechizite pentru copii.

  FEAD este un puternic simbol al solidaritatii europene. Principalul scop al acestui program este ruperea cercului vicios al saraciei si precaritatii, prin oferirea de asistenta nefinanciara unora dintre cetatenii europeni cei mai vulnerabili. La nivelul UE, alocarea financiara aferenta FEAD pentru perioada 2014 – 2020 se ridica la 3,8 miliarde de euro (suma exprimata in preturi curente).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-29 :: Titlu: Comisia Europeana propune un nou proiect de buget al UE pe 2015

  Comisia Europeana a revizuit vineri proiectul sau de buget pentru 2015, reducand nivelul platilor la 141,3 miliarde de euro, pentru a incerca sa ajunga la un compromis cu guvernele si Parlamentul European, divizate asupra mijloacelor de a finanta politicile UE, relateaza AFP.

  Noua propunere a Bruxellesului prevede 145,2 miliarde de euro in angajamente si 141,3 miliarde euro in credite de plata, in scadere fata de primele solicitari ale executivului UE, care atingeau 142,2 miliarde euro.

  Acest proiect "tine cont de pozitiile Parlamentului European si Consiliului si constituie un punct de plecare solid pentru reluarea negocierilor" intre institutiile UE, a comentat comisarul european pentru buget, Kristalina Gheorghieva.

  Consiliul si Parlamentul European urmeaza sa-si reia marti negocierile pentru a incerca sa finalizeze proiectul de buget pe 2015 si ajustarile la bugetul pentru 2014 pentru a incerca lichidarea unei parti a datoriilor acumulate de UE, de circa 30 de miliarde de euro.

  Legislativul comunitar trebuie sa-si dea acordul pentru buget in urmatoarea sa sesiune plenara, care va avea loc intre 15 si 18 decembrie. Cele doua parti au fost in dezacord la 18 noiembrie, atat asupra proiectului de buget pe 2015, cat si a rectificarii bugetului pe 2014.

  Deputatii europeni solicita ca circa 5 miliarde de euro, suma amenzilor percepute in 2014, sa fie consacrate acoperirii facturilor neplatite, in timp ce statele ar vrea ca numai 2 miliarde euro din aceasta suma sa fie utilizate in scopul respectiv.

  Discutiile vor fi reluate asupra unei propuneri de compromis a Comisiei de 3,8 miliarde de euro la acest capitol, a indicat o sursa europeana.

  Pentru 2015, PE solicita angajamente si plati de 146,4 miliarde euro, iar statele vor reducerea sumelor la 144,6 miliarde euro in angajamente si 140,8 miliarde euro in credite de plata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 noiembrie 2014

  In data de 28 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 867/2014 - M. Of. 867/2014 [M. Of. 867 / 28 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 868/2014 - M. Of. 868/2014 [M. Of. 868 / 28 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 869/2014 - M. Of. 869/2014 [M. Of. 869 / 28 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4247 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.4247 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5533 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.01 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5751 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0042 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6811 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0032 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2368 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-28 :: Titlu: Ordinul 567/2014 stabileste pragurile valorice Intrastat pentru anul 2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 841/2014 a fost publicat Ordinul 567/2014 privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intercomunitar cu bunuri in anul 2015.

  Se aproba urmatoarele praguri valorice Intrastat pentru anul 2015: 900.000 lei pentru expedieri intracomunitare cu bunuri si, respectiv, 500.000 lei pentru introduceri intracomunitare de bunuri.

  Operatorii economici care in cursul anului 2014 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a caror valoare anuala, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri, depaseste valoarea pragurilor Intrastat stabilite, trebuie sa completeze si sa transmita Institutului National de Statistica declaratii statistice Intrastat incepand cu luna ianuarie 2015.

  In cursul anului 2015 pot deveni furnizori de date Intrastat si alti operatori economici care realizeaza schimburi intracomunitare de bunuri, a caror valoare cumulata de la inceputul anului depaseste pragurile Intrastat pentru anul 2015. Acesti operatori economici trebuie sa completeze si sa transmita declaratii statistice Intrastat incepand cu luna in care valoarea cumulta de la inceputul anului 2015 a expedierilor si/sau a introducerilor intracomunitare de bunuri depaseste pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 567/2014 stabileste pragurile valorice Intrastat pentru anul 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-28 :: Titlu: Hotararea UNNPR 11/2014 pentru Statutul Casei de Asigurari a Notarilor Publici din Romania

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 845/2014 a fost publicata Hotararea UNNPR 11/2014 pentru aprobarea Statutului Casei de Asigurari a Notarilor Publici din Romania.

  Statutul Casei de Asigurari a Notarilor Publici din Romania intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2015, dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

  In cadrul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania se organizeaza si functioneaza, in temeiul legii, Casa de Asigurari a Notarilor Publici, denumita in continuare Casa de Asigurari.

  Casa de Asigurari are, potrivit legii, personalitate juridica, organe de conducere si patrimoniu proprii.
  Sediul Casei de Asigurari este in municipiul Bucuresti.

  Sunt asigurati ai Casei de Asigurari toti notarii publici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei.

  Textul integral al Statutului: Hotararea UNNPR 11/2014 pentru Statutul Casei de Asigurari a Notarilor Publici din Romania
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Editura CH Beck :: Data: 0000-00-00 :: Titlu: Black Friday 2014. Reduceri de minim 40% la produsele C.H. Beck

  Editura C.H. Beck se alatura, in perioada 27 noiembrie – 1 decembrie, campaniei Black Friday 2014, oferind clientilor sai posibilitatea de a achizitiona carti si publicatii cu tematica juridica si economica cu un discount de minim 40% la peste 2.300 de produse. Am ales sa ne extindem oferta pe o perioada mai mare de timp pentru a facilita accesul cat mai multor persoane la produsele marca C.H. Beck comercializate in magazinul online Beckshop si Legalis.ro.

  Incepand cu data de joi, 27 noiembrie, ora 00:00, clientii vor beneficia de preturi promotionale pentru lucrarile si publicatiile cu tematica juridica si economica, dar si pentru modulele aflate in biblioteca juridica online Legalisฎ.

  Editura C.H. Beck isi asteapta clientii cu reduceri de minim 40% la produsele marca C.H. Beck comercializate in magazinul online Beckshop, exceptie facand lucarile aflate in curs de aparitie, editiile de colectie, abonamentele revistelor aflate in portofoliul C.H. Beck, pachetele promotionale, precum si lucrarile Codul penal. Comentariu pe articole, autori Georgina Bodoroncea, Valerian Cioclei, Irina Kuglay, Lavinia Lefterache, Teodor Manea, Iuliana Nedelcu, Francisca-Maria Vasile, si Procedura penala. Partea speciala. Noul Cod de procedura penala autor Mihail Udroiu.

  De asemeni, puteti achizitiona orice abonament aflat in biblioteca juridica online Legalis(R) cu o reducere de 35%.

  Regulamentul promotiei poate fi consultat pe site-ul www.beck.ro.

  Cu peste 17 ani de activitate, Editura C.H. Beck se pozitioneaza intre primele edituri din Romania, publicand peste 2.500 de titluri cu tematica juridica si economica, intr-un tiraj total ce depaseste 3.500.000. de exemplare. Editura s-a impus pe piata literaturii juridice in anul 1998 si are ca obiect exclusiv de activitate editarea cartilor si a publicatiilor cu tematica juridica si economica.

  Legalis(R) este mult mai mult decat o simpla baza de date cu legislatie si jurisprudenta – este o adevarata biblioteca, pe care un specialist in domeniul juridic trebuie sa o detina. Din punct de vedere functional, toate elementele de continut se intercoreleaza pana la nivel de articol de act normativ, oferind utilizatorului maxima ergonomie.

  Comenzile se onoreaza in limita stocurilor disponibile.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-28 :: Titlu: Havrilet (ANRE): Nu se prevad cresteri importante la pretul gazelor pentru IMM-uri; tariful tranzactionat pe bursa este de 90 lei/MWh

  Pretul la gazele naturale destinate sectorului IMM nu va creste semnificativ de la 1 ianuarie 2015, pentru primul trimestru din anul viitor inregistrandu-se o tranzactie importanta la pretul de 90 de lei/MWh, de la 89,4 lei/MWh, cat este inainte de liberalizare, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei /ANRE/.

  'Avem estimari in care nu se prevad cresteri importante la pretul gazelor, in anul viitor, pentru IMM-uri. Sunt estimari care prevad mentinerea pretului actual sau o miscare de crestere, dar foarte mica, chiar daca se liberalizeaza pretul gazelor pentru IMM-uri. Nu putem vorbi despre IMM-uri la modul general. Majoritatea IMM-urilor care utilizeaza pentru producerea de bunuri, conform definitiei, sunt unitati economice care presteaza activitati lucrative sub forma de producere de bunuri, sunt in zona eligibila, deci sunt in piata concurentiala. Pentru primul trimestru din anul viitor, pe bursa s-a inregistrat o tranzactie importanta la care pretul la care s-a incheiat tranzactia a fost de 90 de lei /per MWh, n.r./, de la 89,4 lei, pretul la care s-a oprit pretul de liberalizare din calendar', a afirmat Havrilet.

  Potrivit sefului ANRE, tariful pentru 2015 nu va produce perturbari ale activitatii economice in sectorul IMM-urilor.

  'Daca tinem cont ca este perioada de iarna si, in general, pretul este mai mare, consideram ca nu exista elemente de crestere uriasa a pretului care ar putea produce eventuale perturbari ale activitatii economice sau chiar elemente de risc. In acest moment si pe intreg parcursul acestui an, zona concurentiala a avut si are pretul mai mic decat pretul practicat in zona reglementata. Cel mai sanatos lucru pentru functionarea pietei este de a elimina zona reglementata', a spus Niculae Havrilet.

  Joi, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat ca piata gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie, precizand ca nu a reusit sa convinga Comisia Europeana sa amane calendarul de liberalizare pentru aceasta categorie de consumatori.

  "Am incercat sa-i conving pe cei de la Comisia Europeana sa accepte o perioada suplimentara in care sa ne pregatim mai bine piata, sa fie mai are lichiditate, sa fie mai mare transparenta, sa fie mai multe tranzactii incheiate intr-o maniera centralizata, pe bursa, cu un pret clar de referinta in piata. ?i va pot spune ca nu am reusit sa ii conving. ?i raspunsul domniilor lor este clar si ferm: Romania trebuie sa-si tina angajamentul facut si sa liberalizeze piata. Nu mai are importanta cine l-a facut. Nu vreau intr-un astfel de cadru sa politizez discutia, fiind de altfel si un ministru tehnocrat. Romania trebuie sa-si tina angajamentul si Romania isi va tine acest angajament la 1 ianuarie 2015. Insa mi se pare corect fata de IMM-uri, fata de piata sa semnalez aceste lucruri si sa le spunem cum stau lucrurile", a explicat Nicolescu, la conferinta "Concurenta in sectoare esentiale ale economiei romanesti" organizata de Consiliul Concurentei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-28 :: Titlu: Ministrul Finantelor: Accizele in 2015 vor fi in lei, la valoarea din 2014

  Accizele in 2015 vor fi calculate in lei, nu in euro, si vor fi mentinute la valoarea in lei din 2014, urmand ca din anul 2016 sa fie indexate cu inflatia, a declarat pentru AGERPRES ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

  'Acciza in 2015 va fi la aceeasi valoare nominala, in lei, cu cea de anul acesta. In termeni reali, acciza scade, pentru ca exista o inflatie de aproximativ 1,5%. Din 2016 incolo aceasta valoare va fi indexata cu inflatia si, practic, aceasta va fi formula de calcul — valoarea in lei indexata cu inflatia', a precizat oficialul MFP.

  Ministrul Finantelor a afirmat ca au fost analizate mai multe posibilitati si a mentionat ca s-a opus de la inceput unei formule complicate, care se modifica de la an la an.

  'In trecutul apropiat, formula de calcul continea si o rata de schimb euro/leu la 1 octombrie. Acest lucru nu este necesar. Practic, s-a facut acest lucru pentru ca, in fiecare an, Comisia Europeana trebuie sa verifice daca acciza este deasupra minimului in UE.

  Ei trebuie sa transforme in euro acciza in fiecare stat, folosesc acest curs de schimb si compara sa vada daca acciza in euro este deasupra acestui nivel minim. Noi suntem deasupra acestui nivel minim, nu este nevoie sa luam in calcul acest curs euro/leu (...) Am decis ca acciza sa ramana la acelasi nivel cu cea din 2014. Cineva care a platit 10 lei anul acesta va plati 10 lei si anul viitor.

  Acciza va fi exprimata in lei, mi se pare normal, suntem in Romania, platim la supermarket in lei, primim salariul in lei, nu vad de ce acciza ar trebui exprimata in euro, ea va fi exprimata in lei. Anul viitor ramane exact la aceeasi valoare. Practic, in valoare reala, acciza scade, pentru ca exista o inflatie de aproximativ 1,5%', a spus Ioana-Maria Petrescu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.42 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5433 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0046 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5793 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0012 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6779 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0028 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.237 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 noiembrie 2014

  In data de 27 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 862/2014 - M. Of. 862/2014 [M. Of. 862 / 27 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 863/2014 - M. Of. 863/2014 [M. Of. 863 / 27 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 864/2014 - M. Of. 864/2014 [M. Of. 864 / 27 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 865/2014 - M. Of. 865/2014 [M. Of. 865 / 27 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 866/2014 - M. Of. 866/2014 [M. Of. 866 / 27 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Isarescu: Economia romaneasca este stabila la nivel macro, dar avem probleme micro, mari, mari de tot

  Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, considera ca este necesara o pozitie comuna pentru a se iesi din dezbaterea electorala si a subliniat ca economia romaneasca este stabila la nivel macro, dar la nivel micro sunt probleme mari.

  'Poate ne ajutam reciproc sa iesim din dezbaterea electorala. ฮn economia romaneasca este macrostabilitate. Am indeplinit toate criteriile de la Maastrict. Nu avem nevoie de confuzie. Problema este sa mentinem aceste criterii. Important este sa pastram reperele. Economia romaneasca este stabila la nivel macro, dar avem probleme micro, mari, mari de tot', a spus Isarescu, in Conferinta anuala a Asociatiei Analistilor Financiar — Bancari din Romania (AAFBR) cu tema 'Economia romaneasca intre macrostabilitate si microtensiuni'.

  Acesta a mentionat insolventa ca fiind una dintre problemele majore la nivel macroeconomic.

  'Insolventa este o problema. Sa inchizi o firma si apoi sa deschizi alta ... Acum, cu zeci de indicatori financiari, avem firme care se inchid si nu-si platesc datoriile. Trebuie sa fim atenti la ce se intampla. Cum spune reclama de la televizor, calatoria continua, mai avem multe de descoperit', a subliniat guvernatorul BNR.

  Dezbaterile au ca subiecte pozitionarea Romaniei in contextul central si est-european la 25 de ani de la caderea comunismului, posibilitatea accelerarii cresterii economice intr-un mod sustenabil pe modelul economic existent, scaderea finantarii externe si cresterea capitalului autohton.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Razvan Nicolescu: Piata gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie, nu am reusit sa conving Comisia Europeana

  Piata gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie 2015, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, care a precizat ca nu a reusit sa convinga Comisia Europeana sa amane calendarul de liberalizare pentru aceasta categorie de consumatori.

  "Am incercat sa-i conving pe cei de la Comisia Europeana sa accepte o perioada suplimentara in care sa ne pregatim mai bine piata, sa fie mai are lichiditate, sa fie mai mare transparenta, sa fie mai multe tranzactii incheiate intr-o maniera centralizata, pe bursa, cu un pret clar de referinta in piata. ?i va pot spune ca nu am reusit sa ii conving. ?i raspunsul domniilor lor este clar si ferm: Romania trebuie sa-si tina angajamentul facut si sa liberalizeze piata.

  Nu mai are importanta cine l-a facut. Nu vreau intr-un astfel de cadru sa politizez discutia, fiind de altfel si un ministru tehnocrat. Romania trebuie sa-si tina angajamentul si Romania isi va tine acest angajament la 1 ianuarie 2015. ฮnsa mi se pare corect fata de IMM-uri, fata de piata sa semnalez aceste lucruri si sa le spunem cum stau lucrurile
  ", a afirmat Nicolescu, la conferinta "Concurenta in sectoare esentiale ale economiei romanesti" organizata de Consiliul Concurentei.

  Ministrul a explicat ca in lunile ianuarie, februarie, martie si aprilie consumul de gaze in Romania este la nivelul cel mai ridicat iar populatia are prioritate pentru a consuma gazul produs in Romania.

  Razvan Nicolescu a explicat ca, in cele patru luni, consumul Romaniei depaseste productia tarii si ceea ce se poate extrage din capacitatile de stocare, si, in context, s-a aratat ingrijorat de faptul ca piata de gaz din Romania se va inchide pe importuri, iar importurile vor merge numai sau in mare masura catre intreprinderile mici si mijlocii, in conditiile in care o parte dintre marii consumatori a incheiat contracte de furnizare pe un orizont de timp de un an sau doi.

  "Daca IMM-urile au fi cabinete de avocatura sau cabinete notariale, probabil diferenta de pret dintre importuri si ce platesc acum ar fi de cativa lei. Importurile, din datele pe care la am, sunt la 135-140 de lei/MW, acum platesc 89,4 lei/MW. Daca ar fi cabinete de avocatura, cabinete notariale nu cred ca ar fi o problema sa plateasca cativa lei in plus.

  Daca insa vorbim de fabricute de paine, daca insa vorbim de fabricute de sticla, de alte tipuri de afaceri in care costul gazului reprezinta o pondere importanta in costul produselor pe care le dumnealor le produc poate sa fie o problema
  ", a subliniat Razvan Nicolescu.

  Pe de alta parte, ministrul delegat pentru Energie a reafirmat ca a obtinut de la Comisia Europeana acordul ca CET-urile sa aiba acelasi regim ca si pana acum iar in cursul zilei de joi asteapta sa primeasca un raspuns daca autoritatile europene vor accepta ca spitalele, scolile, gradinitele si caminele de batrani sa fie asimilate consumatorului casnic. Ministrul a spus ca intentioneaza sa puna in aplicare aceste lucruri saptamana viitoare prin intermediul unei hotarari de Guvern.

  El a mentionat ca principalii beneficiari ai liberalizarii trebuie sa fie consumatorii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Ordinul 60/2014aduce modificari Regulamentului de organizare si functionare a Inspectiei Judiciare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 724/2014 a fost publicat Ordin nr. 60/2014 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Inspectiei Judiciare.

  Adunarea generala este prezidata de inspectorul-sef, iar, in lipsa acestuia, de inspectorul-sef adjunct. Daca inspectorul- sef sau inspectorul-sef adjunct lipsesc, Adunarea generala este prezidata de unul dintre directorii directiilor de inspectie judiciara, ales in Adunarea generala a inspectorilor judiciari.

  In cadrul Directiei de inspectie judiciara pentru judecatori functioneaza inspectorii judiciari care au fost selectati dintre judecatori, prin concurs.
  Directia de inspectie judiciara pentru judecatori este condusa de un director, numit prin ordin al inspectorului-sef, pentru un mandat de 3 ani, dintre inspectorii judiciari din cadrul directiei cu o vechime de minimum 2 ani in functia de inspector judiciar.
  Numirea in functia de director se face ca urmare a promovarii concursului organizat de Inspectia Judiciara.

  Directia de inspectie judiciara pentru procurori este condusa de un director, numit prin ordin al inspectorului-sef, pentru un mandat de 3 ani, dintre inspectorii judiciari din cadrul directiei cu o vechime de minimum 2 ani in functia de inspector judiciar.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 60/2014aduce modificari Regulamentului de organizare si functionare a Inspectiei Judiciare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Asociatia pentru Implementarea Democratiei incurajeaza cetatenii Republicii Moldova sa opteze pentru valorile europene

  Asociatia pentru Implementarea Democratiei incurajeaza cetatenii Republicii Moldova sa isi exercite dreptul fundamental de a vota in scrutinul de duminica si sa opteze pentru valorile europene si euroatlantice, pentru democratie si pentru continuarea si sustinerea demersurilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana si NATO.

  "Incurajam totodata partidele politice din Republica Moldova care promoveaza valorile euroatlantice sa faca fata presiunilor externe si sa continue parcursul asumat prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana", subliniaza Asociatia pentru Implementarea Democratiei, intr-un comunicat transmis miercuri AGRPRES.

  Asociatia face un apel catre toti politicienii din Romania (...) sa se preocupe de soarta populatiei din Republica Moldova, aceasta fiind importanta pentru Romania atat din perspectiva istorica, cat si din considerente ce tin de geopolitica si de securitatea actuala.

  "Pentru Romania, continuarea reformelor incepute la Chisinau reprezinta o problema de securitate nationala, Romania avand obligatia de a oferi un climat de stabilitate in regiune si de a oferi asistenta si indrumare guvernelor democratice si pro-euroatlantice ale Republicii Moldova in procesul de aderare la structurile euroatlantice. Astfel, Republica Moldova poate continua sa fie un factor de echilibru in regiune sau, dimpotriva, sa fie un factor de destabilizare prin formarea unui guvern nedemocratic, anti-european, anti-occidental", precizeaza sursa citata.

  De asemenea, Asociatia pentru Implementarea Democratiei solicita tuturor institutiilor si persoanelor responsabile sa asigure conditiile necesare pentru ca toti cetatenii moldoveni aflati pe teritoriul Romaniei sa isi poata exercita, duminica, dreptul fundamental de a vota.

  La 30 noiembrie in Republica Moldova sunt programate alegeri parlamentare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Kovesi: Doar 17% din dosarele DNA au avut la baza o sesizare din oficiu

  Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat miercuri ca in anul 2014 doar 17% din dosarele inregistrate la DNA au avut la baza o sesizare din oficiu pe baza informatiilor din mass-media, a anchetelor jurnalistice sau primite de la serviciile de informatii, iar cea mai mare parte a sesizarilor a venit de la cetateni si institutii publice, altele decat serviciile de informatii.

  "Desi exista o perceptie referitoare la cresterea implicarii SRI in activitatea DNA, am constatat ca in acest an doar 17% din dosarele inregistrate au avut la baza o sesizare din oficiu pe baza informatiilor din mass media, a anchetelor jurnalistice sau primite de la serviciile de informatii, spre deosebire de anul 2010, cand 19% din dosare au avut la baza aceasta modalitate de sesizare", a spus Kovesi.

  Ea a subliniat ca, fata de anii anterior, a crescut cu aproximativ 63% numarul de sesizari/denunturi pe care procurorii le primesc de la cetateni, ceea ce arata gradul de incredere al populatiei in DNA.

  "Pana in acest moment al anului 2014 am primit 1.684 sesizari de la persoane fizice si juridice private, fata de 1.032 primite in anul 2010. Te adresezi unei institutii numai daca ai incredere in ea si stii ca exista o sansa rezonabila sa primesti solutia corespunzatoare. In primele 10 luni din acest an am inregistrat peste 4.500 de dosare. Aproximativ 42% din dosare au fost constituite ca urmare a sesizarilor/denunturilor de la persoane fizice sau juridice private, iar peste 41% din cazuri au fost constituite ca urmare a sesizarilor unor institutii publice (altele decat serviciile de informatii)."

  Kovesi a precizat ca, spre deosebire de anii anteriori, DNA se bazeaza acum mai mult pe denunturi si sesizari de la cetateni pentru a porni investigatii si mai putin pe sesizarile de la alte institutii sau pe sesizarile din oficiu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Viceambasadorul britanic: Eforturile Romaniei de a investi in institutii ca DNA sunt importante

  Viceambasadorul britanic Adam Sambrook a declarat, miercuri, ca eforturile Romaniei de a investi in institutii precum Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sunt importante.

  "Coruptia este o boala. Aceasta nu poate fi eradicata doar prin interventie externa. Este nevoie in primul rand ca pacientul sa se mobilizeze. De aceea, eforturile Romaniei de a investi in institutii precum DNA sunt importante. Acesta este un indicator al modului in care romanii au abordat misiunea dificila de a combate coruptia. Dar aici nu este vorba doar de institutii. Valorile si normele colective sunt la fel de importante. Eforturile de combatere a coruptiei vor deveni sustenabile numai daca cetatenii au incredere in institutiile publice si, implicit, daca acestea sunt demne de incredere", a afirmat Adam Sambrook la conferinta de lansare a raportului "Indexul sustenabilitatii DNA", ca parte a unui proiect sustinut de Ambasada britanica la Bucuresti impreuna cu Fundatia Konrad Adenauer Romania.

  El a subliniat ca Ambasada Regatului Unit are ca obiectiv central sustinerea partenerilor din Romania in lupta anticoruptie, efort care necesita rabdare, tenacitate si perseverenta.

  "Coruptia este o boala cronica ce infecteaza fiecare element al vietii publice si care, din nefericire, se regaseste peste tot in lume. Banca Mondiala estimeaza ca darea de mita la nivel global atinge o mie de miliarde de dolari in fiecare an. La nivelul Uniunii Europene, coruptia se ridica la 120 de miliarde de euro, foarte aproape de bugetul UE pentru un an intreg. Aceste fapte — mita si coruptia — ne afecteaza pe toti. Fiecare dintre cei din aceasta sala este o victima a coruptiei. (... ) Stiu ca romanii vad lupta impotriva coruptiei drept un element cheie al interesului lor national. Promovarea unei justitii in interesul cetateanului si stabilirea unor mecanisme pentru combaterea coruptiei va ajuta Romania sa dezvolte un sistem public mai eficient, sa atraga mai multe investitii straine directe si sa creasca increderea in economie", a mai declarat viceambasadorul Adam Sambrook.

  Prezenta la eveniment, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a vorbit de o cresterea cu aproximativ 63% fata de anii anteriori a numarului de sesizari/denunturi primite de la cetateni. Ea a aratat ca in primele 10 luni din anul curent au fost inregistrate peste 4.500 de dosare si ca aproximativ 42% dintre cazuri au fost constituite ca urmare a sesizarilor/denunturilor de la persoane fizice sau juridice private, iar peste 41% — ca urmare a sesizarilor unor institutii publice (altele decat serviciile de informatii).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.42 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0138 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5479 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 3.3107 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5805 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0103 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6751 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0122 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2366 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -3.3287 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 noiembrie 2014

  In data de 26 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 860/2014 - M. Of. 860/2014 [M. Of. 860 / 26 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 861/2014 - M. Of. 861/2014 [M. Of. 861 / 26 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: Comisia Europeana solicita Romaniei oprirea tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat persoanelor fizice nerezidente

  Comisia Europeana a trimis un aviz motivat Romaniei prin care solicita tarii sa stopeze tratamentul fiscal discriminatoriu aplicat persoanelor fizice nerezidente care obtin venituri in Romania.

  Comisia a solicitat Romaniei sa isi modifice normele privind impozitarea veniturilor provenite din activitati independente desfasurate de persoane fizice nerezidente in conditiile in care acestea nu isi pot deduce cheltuielile profesionale legate de realizarea acestor venituri in timp ce rezidentii care obtin astfel de venituri beneficiaza de aceasta deducere.

  Intr-un comunicat publicat miercuri, Comisia Europeana arata ca normele privind impozitarea veniturilor provenite din activitati independente desfasurate de persoane fizice nerezidente constituie o restrictie la libera prestare a serviciilor si la libera circulatie a capitalurilor in cadrul pietei interne.

  "In prezent, persoanele fizice rezidente care obtin venituri comparabile isi pot deduce cheltuielile profesionale legate de aceste venituri, ceea ce conduce la o impozitare limitata la venitul net. Cu toate acestea, persoanele fizice stabilite intr-un alt stat din UE/SEE si care nu sunt stabilite permanent in Romania nu pot beneficia de o astfel de deducere si sunt impozitate pe baza veniturilor brute obtinute in Romania.

  Comisia nu gaseste niciun motiv valabil pentru justificarea acestei impozitari mai mari a veniturilor persoanelor fizice stabilite intr-un alt stat din UE/SEE si considera ca aceasta practica este discriminatorie si constituie o restrictie la libera prestare a serviciilor si la libera circulatie a capitalurilor, conform interpretarii Curtii de Justitie (cauzele C-234/01 Gerritse, C-290/04 FKP Scorpio si C-345/04 Centro Equestre)
  ", se arata in comunicatul citat.

  In context, Comisia a solicitat Romaniei, sub forma unui aviz motivat, sa isi modifice normele pentru a se conforma legislatiei UE. In absenta unui raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene in privinta acestei chestiuni.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-27 :: Titlu: MFE: Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene este de aproximativ 47%

  Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene era marti de aproximativ 47%, suma solicitata spre rambursare Comisiei Europene de catre tara noastra fiind de peste 8,58 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

  Rata de absorbtie curenta inregistrata la nivelul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) era de peste 33%, suma solicitata Comisiei prin intermediul acestui program fiind de peste 1,15 miliarde de euro. In acelasi timp, rata de absorbtie curenta inregistrata la nivelul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) depasea 47%, suma solicitata spre rambursare fiind de 1,2 miliarde de euro.

  Guvernul a aprobat in sedinta de joi un nou imprumut de la Trezoreria statului pentru a pune la dispozitia autoritatilor de management ale programelor operationale resursele necesare pentru plata beneficiarilor de fonduri UE.

  "Guvernul Romaniei a aprobat un nou imprumut cu o valoare de 755 milioane de lei din care vor fi facute plati catre beneficiari. Aceste sume care vor fi achitate beneficiarilor vor fi rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana, dupa ce vor fi transmise documentele necesare", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Din noul imprumut vor fi efectuate plati catre beneficiarii a trei programe: POS DRU, POS CCE si Programul Operational Regional.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-26 :: Titlu: Danescu (ARB): Lipsa de incredere afecteaza creditarea; 1 leu din 5 acordati credit nu s-a mai intors

  Initiativele legislative care ar afecta disciplina de creditare ar trebui evitate, iar opiniile de genul "lasa ca bancile au bani, au de unde sa plateasca" ar trebui abandonate, avand in vedere ca pana acum, 1 leu din 5 lei acordati ca si credit nu s-a mai intors la banca, a declarat, miercuri, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, in cadrul unui seminar de specialitate.

  "Directionarea banilor in creditare este afectata de lipsa de incredere in conditiile in care, pana acum, 1 leu din 5 lei acordati ca si credit nu s-a mai intors. Bancile procedeaza la eliminarea din bilant a creditelor neperformante (write off) pentru care nu exista asteptari rezonabile de recuperare, dar care sunt integral provizionate. In acest context, consideram ca ar trebui evitata orice propunere legislativa care ar afecta disciplina de creditare si unde aplicabilitatea legii depinde de buna credinta, mai ales acum cand economia are nevoie de stabilitatea sistemului bancar si de resurse pentru creditare. "Opinia" unora de genul "lasa ca bancile au bani, au de unde sa plateasca ar trebui abandonata", a mai spus Florin Danescu.

  Presedintele executiv al ARB a amintit si faptul ca rata creditelor neperformante a fost de 17,23% in august 2014, precizand ca necesarul sporit de provizioane pentru acoperirea pierderilor afecteaza profitabilitatea si creditarea. nu, am telefonul de la suport tehnic business

  "Ponderea creditelor in valuta s-a redus cu 5 puncte procentuale in perioada decembrie 2012 — august 2014, pana la 62,1%. Insa sectorul bancar romanesc prezinta in continuare o acoperire corespunzatoare: rata fondurilor proprii era de 17% in iunie 2014, gradul de acoperire cu provizioane IFRS a creditelor neperformante generate de populatie este de 63,5 % (august 2014), iar daca se iau in calcul si filtrele prudentiale, nivelul de acoperire devine 97,2 % (august 2014)", sustine Florin Danescu.

  In plus, numarul persoanelor indatorate la banci si IFN s-a redus usor pana la 4,12 milioane in august 2014, de la 4,31 milioane in iunie 2013 si reprezenta 43% din populatia activa la sfarsitul anului 2013. "Valoarea indatorarii populatiei de la banci si IFN autohtone (incluzand si creditele externalizate) este importanta de 111,8 miliarde de lei in august 2014 (25 miliarde de euro)", a mai spus Danescu.

  Pe de alta parte, in Romania, ponderea populatiei nebancarizate este de 52,3%, fata de 0,6% in Austria, 0,8% in Germania si 1,3% in Franta, potrivit raportului "Consumer trends — 2014", publicat de Autoritatea Bancara Europeana, citat de oficialul ARB.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-26 :: Titlu: Guvernul adopta o hotarare ca elevii si studentii din Republica Moldova sa poata calatori gratuit pentru a vota

  Guvernul va adopta in sedinta de miercuri o hotarare prin care elevii si studentii din Republica Moldova sa poata calatori gratuit pentru a vota la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

  "Duminica este un vot esential pentru directia in care merge Republica Moldova. Noi am facut ca guvern foarte mult, tot ceea ce puteam sa facem sa sprijinim parcursul european al Republicii Moldova — gazoduct, gradinite, microbuze, zona de cultura, de educatie — si imi doresc foarte mult ca aceia care voteaza si in Republica Moldova, si aici, in Romania, si in Europa sa sprijine acest parcurs european. Din punct de vedere strict tehnic (...), cred ca putem sa adoptam hotararea ca toti toti elevii si studentii (din Republica Moldova — n.r.) sa poata sa calatoreasca gratuit pentru a ajunge la sectiile de vot", a afirmat premierul Victor Ponta la inceputul sedintei saptamanale a Executivului.

  Ponta a subliniat ca isi doreste sa poata colabora cu viitorul guvern care se va instala la Chisinau in urma alegerilor la fel de bine cum a colaborat cu cel condus in prezent de Iurie Leanca.

  "Vreau si sper si imi doresc ca la Chisinau sa ramana un guvern proeuropean, cu care sa continuam colaborarea excelenta pe care am avut-o in ultima perioada si care a fost in interesul celor care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului", a spus Ponta.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-26 :: Titlu: Nicolescu: Saptamana viitoare vom da o OUG referitoare la CET-uri astfel ca pretul gazelor sa nu se modifice

  Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca Executivul va adopta saptamana viitoare o ordonanta de urgenta care va reglementa situatia CET-urilor astfel incat sa nu se modifice pretul gazelor.

  "Avem acordul scris al Comisiei Europene si saptamana viitoare o sa transpunem acest acord pe care il avem de la Comisie intr-un proiect de ordonanta de urgenta, dar nu s-a pus niciodata problema asta (a scumpirii gazelor-n.r)", a spus Nicolescu, rugat de premier sa confirme ca la CET-uri nu se schimba pretul gazelor.

  La randul sau, premierul Ponta a negat ca s-ar modifica pretul gazelor si a calificat anunturile in acest sens drept "declaratii mai putin serioase"

  "Este o perioada cu tot felul de declaratii, probabil mai mult politice si mai putin serioase. Nu se creste nici pretul la gaze la populatie, nici la CET-uri. Avem inclusiv comunicarea oficiala de la Comisia Europeana, legata de faptul ca CET-urile sunt considerate prioritare la cumpararea, achizitionarea gazelor din productia interna", a spus Ponta.

  Premierul i-a cerut ministrului delegat pentru Energie sa lucreze in continuare cu Primaria Capitalei pentru accelerarea fuziunii ELCEN-RADET.

  "Se pune problema insa sa finalizam fuziunea ELCEN-RADET ca pentru Bucuresti sa existe o solutie pe termen lung, nu doar pentru in acest an, legat de termoficare. Aici vreau sa va rog in continuare sa lucrati cu Primaria Generala si sa finalizam aceasta procedura care a inceput in urma cu doi ani si care n-a fost deloc simpla pentru ca era vorba de datorii istorice, din diverse perioade si diverse mandate, dar care ofera Bucurestiului o perspectiva foarte clara legata de termoficare in viitor", a sustinut seful Guvernului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-26 :: Titlu: Ordinul 2208/2014 stabileste valoarea lunara a tichetelor de cresa pentru semestrul II al anului 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 845/2014 a fost publicat Ordinul nr. 2208/2014 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa pentru semestrul II al anului 2014

  Pentru semestrul II al anului 2014, incepand cu luna noiembrie, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa, stabilita potrivit prevederilor pct. 6.1 si 6.3 din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.317/2006, cu modificarile ulterioare, este de 440 lei.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 2208/2014 stabileste valoarea lunara a tichetelor de cresa pentru semestrul II al anului 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-26 :: Titlu: Ordinul 651/2014 privind mobilitatea academica a studentilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 855/2014 a fost publicat Ordinul 651/2014 pentru aprobarea Metodologiei privind mobilitatea academica a studentilor.

  Mobilitatea academica reprezinta dreptul studentilor si al studentilor doctoranzi de a li se recunoaste creditele transferabile dobandite, in conditiile legii, la alte institutii de invatamant superior acreditate/autorizate provizoriu din tara sau din strainatate. Mobilitatea poate fi interna sau internationala, respectiv definitiva sau temporara, pentru toate formele de invatamant.

  Calitatea de student, respectiv de student doctorand se mentine pe perioada mobilitatilor interne si internationale.

  Recunoasterea creditelor transferabile in cazul mobilitatilor academice internationale se poate realiza de catre institutiile de invatamant superior numai pentru persoana care dovedeste calitatea de student cu documente relevante emise de catre institutia de invatamant superior pe care a frecventat-o.

  Textul integral al Metodologiei: Ordinul 651/2014 privind mobilitatea academica a studentilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-26 :: Titlu: Ordinul 2207/2014 stabileste valoarea tichetului de masa pentru semestrul 2 din 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 845/2014 a fost publicat Ordinul nr. 2207/2014 privind stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul II al anului 2014.

  Pentru semestrul II al anului 2014, incepand cu luna noiembrie, valoarea nominala a unui tichet de masa, stabilita potrivit prevederilor art. 31 din Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 5/1999, cu modificarile ulterioare, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2006 pentru completarea art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2005 pricind unele masuri de natura fiscala si financiara pentru punerea in aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, aprobata prin Legea nr. 187/2006, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2007 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 147/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobata prin Legea nr. 154/2007, si ale art. I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 121/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative, aprobata cu completari prin Legea nr. 127/2013, este de 9,35 lei.

  Textul integral: Ordinul 2207/2014 stabileste valoarea tichetului de masa pentru semestrul 2 din 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-25 :: Titlu: Florin Jianu: Intentia noastra este sa avem o banca de dezvoltare; am mentionat CEC Bank sau EximBank

  Proiectul de infiintare a unei banci de dezvoltare care sa sprijine antreprenoriatul si sectorul IMM trebuie asumat si nu depinde de parerea unei persoane, a afirmat, marti, ministrul Delegat pentru IMM, mediul de afaceri si turism, Florin Jianu.

  "Intentia noastra este sa avem o banca de dezvoltare. Nu cred ca trebuie sa ne impiedicam de o persoana sau alta. Cred ca toate aceste actiuni legate de mediul de afaceri, de strategie, ar trebui sa fie asumate de mediul privat. ?i cum ele sunt asumate de mediul privat, indiferent de parerea unei persoane, cred ca trebuie sa avem o banca de dezvoltare. Eu am mentionat doua banci, CEC Bank sau EximBank. Important este sa se faca", a spus Jianu, care a participat la o conferinta pe tema IMM organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.

  Pe de alta parte, presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, a aratat, recent, ca transformarea CEC in banca de dezvoltare este "ineficienta".

  "Ni s-a sugerat in ultima vreme sa devenim o banca a IMM-urilor, a agricultorilor, de dezvoltare sau de alt tip, insa noi suntem o banca comerciala universala. Avem o retea puternica de unitati teritoriale, iar transformarea CEC Bank intr-o banca de investitii este ineficienta. O banca specializata, in conditiile economice de astazi, nu mai are viabilitate nicaieri in lume. La aceasta ora, CEC Bank acorda credite catre IMM-uri (42% din intreg portofoliul de credite), agricultori si administratiile publice locale", arata Ghetea in 20 noiembrie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-25 :: Titlu: Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei propune prim-ministrului un Program de incurajare a antreprenoriatului

  Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei a facut public, marti, un document in care avanseaza prim-ministrului Victor Ponta un Program national de incurajare a antreprenoriatului, ca parte a Strategiei Europa 2020, cu accent pe crearea unui mediu adecvat in care antreprenorii sa se poata dezvolta.

  Documentul, emis cu ocazia unei conferinte pe tema IMM, subliniaza ca firmele mici si mijlocii sunt "pilon de baza al politicilor comunitare", doua treimi din locurile de munca fiind asigurate de acest sector, iar Planul de Actiune pentru Antreprenoriat 2020 trebuie sa se bazeze pe educatia antreprenoriala, crearea unui mediu in care antreprenorii sa se poata dezvolta, iar modelele trebuie dezvoltate si promovate.

  Membrii CDR atrag atentia ca Romania are "o pondere foarte mica a antreprenorilor, de numai 56% din media europeana, iar somajul in randul tinerilor sub 25 de ani depaseste 23%.

  De asemenea, sursa citata arata ca este necesar un sprijin coordonat pentru crearea unui mediu antreprenorial sustinut, acces multiplu la finantare, la surse de formare si educare, o viziune simpla si clara privind mediul investitional, parteneriat public-privat si simplificarea cadrului de infiintare a unei societati din zona IMM.

  Documentul cere, totodata, desfiintarea contului de trezorerie in relatia firme private — incasari de la Stat, un cont unic pentru toate platile, schimbarea reglementarilor pentru confiscarea bunurilor la transporturile de marfuri transportate fara documente integrale si simplificari administrative pentru IMM.

  Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei reuneste 21 de asociatii de afaceri, intre care Consiliul Investitorilor Straini, Camera de Comert Americana in Romania, Camera de Comert Romano-Britanica, Camera de Comert Germana-Romana.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4338 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 0.2372 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -3.3386 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5908 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0033 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6873 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 3.5653 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 3.3285 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 noiembrie 2014

  In data de 25 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 858/2014 - M. Of. 858/2014 [M. Of. 858 / 25 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 859/2014 - M. Of. 859/2014 [M. Of. 859 / 25 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-25 :: Titlu: MFP: Angajatorii vor putea opta pentru acordarea tichetelor de masa in format electronic

  Angajatorii vor putea opta pentru acordarea tichetelor de masa in format electronic, oferite sub forma unui portofel electronic alimentat de emitenti, potrivit proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii privind acordarea tichetelor de masa, postat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice la rubrica Transparenta decizionala.

  Conform unui comunicat de presa al MFP, proiectul de Hotarare de Guvern implementeaza modificarile aduse Legii nr. 142/ 1998 privind acordarea tichetelor de masa prin Legea nr. 291/2013, prin introducerea posibilitatii emiterii de tichete de masa si pe suport electronic, ca o alternativa moderna la cele pe suport de hartie.

  Potrivit proiectului de act normativ, angajatorii vor stabili impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau ai salariatilor, prin contractele colective de munca, clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suportului acestora, respectiv suport electronic si / sau hartie.

  MPF precizeaza ca in cazul acordarii tichetelor de masa in format electronic, angajatorii vor alimenta suportul electronic cu valoarea nominala aferenta tichetelor de masa, care va fi folosita exclusiv pentru achizitionarea de produse alimentare, fara a fi permisa efectuarea de operatiuni de retragere de numerar.

  De asemenea, noile reglementari care vor fi introduse in proiectul de hotarare creeaza angajatilor posibilitatea de a utiliza mai flexibil tichetele de masa. ฮn acest sens, vor fi eliminate prevederile care limiteaza utilizarea a maximum doua tichete de masa/ zi, in concordanta cu modificarile aduse prin Legea nr. 291 /2013 pentru modificarea Legii nr. 142/ 1998 privind acordarea tichetelor de masa.

  Potrivit MPF, un alt element de noutate introdus de proiectul de act normativ consta in aplicarea unitara a reglementarilor in cazul salariatilor care lucreaza in regim de tura. Astfel, in cazul in care un angajat lucreaza in ture si timpul de lucru este mai mare de 8 ore/ zi, numarul de tichete de masa (indiferent de suportul pe care sunt emise: hartie sau electronic) la care are dreptul pe luna se calculeaza adunand numarul de ore lucrate si impartind aceasta suma la 8. Concret, in proiectul de hotarare se mentioneaza ca salariatii vor beneficia lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitatea angajatorului, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare.

  Proiectul de act normativ include, de asemenea, informatii privind modul in care angajatorii vor putea achizitiona tichetele electronice. Pe langa implementarea reglementarilor privind acordarea tichetelor de masa pe suport electronic, proiectul urmareste si alte obiective, precum cresterea disciplinei contractuale si sigurantei financiare a sistemului tichetelor de masa si asigurarea unui control mai eficient al utilizarii tichetelor de masa.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-25 :: Titlu: Vicepresedintele ASF: Legea privind desfiintarea Rasdaq nu are probleme de fond

  Legea privind desfiintarea pietei Rasdaq nu are probleme de fond, dar mai exista elemente care trebuie adaugate si care se refera strict la posibilitatea de delistare fara costuri, a declarat luni, pentru AGERPRES, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/, Mircea Ursache, responsabil pentru piata de capital.

  "Au existat trei proiecte de acte normative legate de Rasdaq. Primul se refera la initiativa grupului de senatori reprezentat de senatorul Sorin Bota, al doilea la o initiativa a unor grupuri de deputati, reprezentate de doamna deputat Andreea Paul, a existat si o varianta — la initiativa unui membru al Consiliului, domnul Gheorghe Marcu, fost deputat, in prezent membru neexecutiv — pe care ASF a promovat-o. Pana la urma, asa cum arata actul normativ, el este croit pe osatura proiectului grupului de senatori. Este dreptul legiuitorului de a adopta si de a tine cont sau nu de unele sau altele din observatii. Pe de alta parte, probleme de fond care sa fie contracarate pe legea respectiva nu exista, eu nu am nicio observatie. Spun doar atat: mai exista elemente care trebuie adaugate (...) care se refera strict la posibilitatea de delistare fara costuri. Aceasta va trebui completata, sa vedem acum in ce masura directiile juridice ne dau dreptul s-o facem printr-o legislatie secundara sau prin legislatie primara", a afirmat oficialul ASF.

  Pe de alta parte, presedintele Organizatiei Profesionistilor Pietei de Capital /OPPC/, Cristian Dutescu, a declarat luni, la Conferinta Nationala a Pietei de Capital, ca adoptarea Legii 151/2014, la prima vedere, pare a fi unul dintre cele mai criticabile acte normative adoptate in domeniul pietei de capital in ultimii ani.

  Actul normativ a atras critici din partea unor specialisti din piata de capital, care considera ca prevederile acestei legi sunt ambigue si insuficiente pentru protectia eficienta a drepturilor si intereselor actionarilor care detin actiuni tranzactionate pe Rasdaq.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4347 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0065 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5758 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0061 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5941 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6877 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0058 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2368 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0017 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 noiembrie 2014

  In data de 24 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 853/2014 - M. Of. 853/2014 [M. Of. 853 / 24 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 854/2014 - M. Of. 854/2014 [M. Of. 854 / 24 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 855/2014 - M. Of. 855/2014 [M. Of. 855 / 24 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 856/2014 - M. Of. 856/2014 [M. Of. 856 / 24 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 857/2014 - M. Of. 857/2014 [M. Of. 857 / 24 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-24 :: Titlu: Presedinta Autoritatii pentru Protectia Drepturilor Copilului: Avem o cultura a violentei

  In Romania exista o cultura a violentei domestice, multe agresiuni nefiind raportate din cauza "tolerantei" oamenilor, a declarat sambata, la Iasi, presedinta Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Gabriela Coman.

  "Ne ingrijoreaza in mod special o anumita toleranta venita din partea publicului si o anumita cultura a tolerantei care exista si traieste langa noi ca si cum ar fi firesc. Am mers prin sate si am vazut cazuri de copii batuti crunt de parinti. Este o statistica ingrijoratoare privind numarul violentelor asupra copilului. Credem ca asta este doar o parte din cazurile din realitate. Asta pentru ca nu se raporteaza toate cazurile de violenta domestica. Nu se fac raportari pentru ca exista o cultura a violentei, omul e obisnuit cu bataile pe care vecinul le aplica nevestei sau copilului si atunci nu raporteaza, poate i se pare o chestie buna sau isi spune nu e treaba mea", a afirmat Gabriela Coman la simpozionul "Violenta domestica ne poate lovi pe toti".

  Potrivit ei, este nevoie de mai multi specialisti si psihologi care sa intervina in cazurile de abuz, neglijare si violenta domestica. Ea a adaugat ca urmarile violentei asupra copilului pot fi irecuperabile si ii pot afecta in viitor.

  Conform datelor prezentate la simpozion, in Romania, violenta domestica a fost si este o problema grava iar statisticile arata ca in ultimii ani au fost semnalate, in medie, patru cazuri pe zi insa numai 10% ajung sa fie raportate catre autoritati.

  Organizatorul evenimentului, Mihaela Ivancia, presedinta filialei iesene a Organizatiei de Femei Social Democrate, considera ca un alt fenomen ingrijorator este acela ca, in general, victima actului de agresiune, fie ea fizica, verbala, emotionala sau financiara, este considerata femeia, uitandu-se de agresiunea indirecta asupra copilului. Astfel, cei mici devin victime tacute, partasi la suferinta parintelui agresat, dar fara a fi trecuti in statisticile prin care este masurat fenomenul.

  Pe 20 noiembrie 1989 a fost semnata Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, aceasta zi devenind "Ziua Internationala a Drepturilor Copilului" in intreaga lume. Incepand cu anul 1999, ziua de 25 noiembrie a fost declarata "Ziua Internationala de Combaterea Violentei asupra Femeii" de catre ONU.

  "Actiunile de crestere a vizibilitatii si de combatere a violentei in sanul familiei sunt putine in comparatie cu amploarea fenomenului. De aceea, noi, femeile social-democrate, am considerat ca este oportun sa organizam anual in ultima decada a lunii noiembrie manifestari prin care sa readucem in prim plan violenta domestica", au precizat participantele la simpozion.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-24 :: Titlu: Romanii din Serbia au consiliu national pentru protejarea si conservarea identitatii nationale

  Trimisul special al AGERPRES, Florian Copcea, transmite: Romanii din Serbia au incepand de sambata un forum care sa-i reprezinte in relatia cu autoritatile si sa le finanteze proiectele culturale ce vor fi promovate pentru pastrarea si renasterea identitatii.

  Presedintele Consiliului National al Minoritatii Nationale Romane (CNMNR) din Serbia, Daniel Petrovici, a declarat pentru AGERPRES ca prin cele patru departamente alese — cultura, invatamant, informatii si uzul limbii romane — romanii au posibilitatea sa actioneze pentru stoparea deznationalizarii, mai ales in regiunile istorice Timoc, Morava si sudul Dunarii, pentru dezvoltarea si continuarea invatamantului oficial in limba romana, pentru promovarea programelor culturale necesare conservarii fiintei nationale.

  "Cu majoritate de voturi am ales si Consiliul Executiv al CNMNR, al carui presedinte a fost desemnat Ion Cizmas. De asemenea, am hotarat infiintarea unor birouri teritoriale in Zaicear, Torac, Varset, Uzdin si Zrenianin. S-a ajuns la concluzia ca in Cladova si Brestovat aceasta structura sa nu se organizeze", a precizat Petrovici.

  El a mai aratat ca membrii CNMNR au adoptat si statutul, care a fost formulat conform legilor sarbesti si noilor reglementari guvernamentale in baza carora acesta va functiona in urmatorii patru ani.

  "In cadrul consiliului s-a aprobat cofinantarea Casei de Presa si Editura Libertatea, a unui ansamblu si a altor entitati care vor participa prin activitatile lor la protejarea culturii si spiritualitatii romanesti si la asigurarea asistentei juridice a fiecarui etnic roman si a dreptului de a-si urma idealurile stramosesti", a afirmat Petrovici.

  CNMNR din Serbia va primi fonduri pentru sustinerea tuturor prioritatilor si obiectivelor stabilite in statut atat de la bugetul de stat al tarii, cat si de la cel al Provinciei Autonome Voivodina.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-24 :: Titlu: Asociatia Romana a Carnii cere Parlamentului reducerea TVA la carne

  Asociatia Romana a Carnii (ARC) a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, in care le solicita ajutorul direct in vederea scaderii TVA la carne.

  Potrivit unui comunicat remis sambata AGERPRES, ARC solicita aprobarea prin vot a initiativei legislative de completare a art. 140 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, prin care se propune reducerea TVA la 5% pentru carne si preparate din carne, depusa deja la Camera Deputatilor, in 10 martie a.c.

  "TVA la nivelul de 24% incurajeaza evaziunea fiscala si competitia neloiala. Producatorii si procesatorii romani de carne sunt la limita profitabilitatii si situatia s-a inrautatit si mai mult dupa reducerea TVA in Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele Asociatiei Romane a Carnii, evaziunea fiscala este de aproximativ 13 miliarde de euro, adica 75% din TVA-ul care ar trebui incasat la bugetul de stat. Din pacate, nici 10% din TVA nu este colectat si astfel statul este pagubit in fiecare an cu 600 de milioane de euro, din cauza evaziunii fiscale la carne si la preparatele din carne. De aceea, solicitam aprobarea prin vot a initiativei legislative de completare a art. 140 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, prin care se propune reducerea TVA la 5% pentru carne si preparate din carne", a declarat Radu Timis, presedintele ARC, in comunicatul citat.

  Potrivit comunicatului, prioritatea industriei carnii pentru anul 2015 este reducerea TVA la carne si la preparatele din carne la 5%.

  "Federatia Nationala PRO AGRO, Asociatia Romana a Carnii (ARC), Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) au initiat o campanie la nivel national, in care sunt implicati si consumatorii", se mai spune in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-11-24 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 417 din 3 iulie 2014 referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr.24/2014 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 535/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 417 din 3 iulie 2014 referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr.24/2014 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune.

  Autorii sesizarii considera neconstitutionala Hotararea Parlamentului Romaniei nr.24/2014 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune, deoarece contravine prevederilor constitutionale ale art.1 alin.(3) si (5).
  In acest sens, sustin ca aceasta hotarare incalca dispozitiile art.19 alin.(2) lit.a) din Legea nr.41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune, conform carora, pentru desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune, respectiv al Societatii Romane de Televiziune, *grupurile parlamentare reunite din cele doua Camere inainteaza propuneri pentru 8?locuri, potrivit configuratiei politice si ponderii lor in Parlament.*
  Autorii sesizarii, considerand ca nu a fost respectat *principiul configuratiei politice si al ponderii in Parlament*, arata ca, in temeiul acestor dispozitii de lege, si avand in vedere *faptul ca grupurile reunite ale Partidului National Liberal au o pondere de 25% din totalul numarului de parlamentari,* ar fi trebuit *sa inainteze doua propuneri pentru functia de membru al Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune*.
  Prin Hotararea nr.24 din 16 iunie 2014, *Partidului National Liberal i s-a alocat doar o singura functie de membru al acestui Consiliu de administratie*, ignorandu-se astfel dispozitiile legii, ceea ce este contrar *principiilor constitutionale referitoare la statul de drept si la respectarea legilor*.
  In acest sens, invoca Decizia Curtii Constitutionale nr.783 din 26 septembrie 2012 referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr.28/2012 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Televiziune.

  In urma deliberarilor, Curtea a admis sesizarea de neconstitutionalitate formulata de grupurile parlamentare ale Partidului National Liberal si Partidului Democrat Liberal si constata ca Hotararea Parlamentului Romaniei nr.24/2014 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune este neconstitutionala.

  Textul integral al Deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale nr. 417 din 3 iulie 2014 referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr.24/2014 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-11-22 :: Titlu: Hotararea Curtii Constitutionale nr. 62 din 21 noiembrie 2014 privind rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei

  Curtea Constitutionala a publicat Hotararea nr. 62 din 21 noiembrie 2014 privind rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei, in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin desfasurat la 16 noiembrie 2014.

  Astfel, Curtea Constitutionala:

  1. Confirma rezultatele alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei din al doilea tur de scrutin de la data de 16 noiembrie 2014, dupa cum urmeaza:

 • numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente: 18.280.994;
 • numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne: 11.719.344;
 • numarul total al voturilor nule: 166.111;
 • numarul total al voturilor valabil exprimate: 11.553.152

  din care pentru:
  KLAUS-WERNER IOHANNIS 6.288.769 voturi
  VICTOR-VIOREL PONTA 5.264.383 voturi

  2. Constata ca domnul Klaus-Werner Iohannis este ales in functia de Presedinte al Romaniei, obtinand cel mai mare de voturi din cele valabil exprimate.


  Textul integral al Hotararii: Hotararea Curtii Constitutionale nr. 62 din 21 noiembrie 2014 privind rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4412 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5697 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0225 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5942 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0388 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6935 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0041 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2351 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 noiembrie 2014

  In data de 21 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 849/2014 - M. Of. 849/2014 [M. Of. 849 / 21 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 850/2014 - M. Of. 850/2014 [M. Of. 850 / 21 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 851/2014 - M. Of. 851/2014 [M. Of. 851 / 21 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 852/2014 - M. Of. 852/2014 [M. Of. 852 / 21 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: CNP estimeaza o inflatie de 1,6% la finele lui 2014, in scadere de la 3,5% cat anticipa in mai

  Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere, la 1,6%, estimarea privind inflatia anuala in 2014, de la 3,5% cat anunta in luna mai a acestui an, in timp ce pentru rata medie se prevede un nivel de 1,2%, fata de 2,2% anterior.

  Noile estimari sunt cuprinse in prognoza pe termen mediu 2014-2018 — proiectia principalilor indicatori macroeconomici, publicata vineri de Comisia Nationala de Prognoza.

  Potrivit documentului, inflatia la finele anului viitor va fi de 2,9%, iar rata media anuala de 2,2%, in 2016 de 2,8%, respectiv 3%, in 2017 de 2,5%, respectiv 2,7%, iar pentru 2018 este estimata o inflatie anuala de 2,3% si o rata medie de 2,5%.

  In prognoza din luna mai, CNP estima o inflatie anuala de 3,1% in 2015, de 2,8% pentru 2016 si de 2,5% in 2017.

  Potrivit estimarilor Bancii Nationala a Romaniei, publicate la inceputul lunii noiembrie, inflatia se va plasa, la finalul acestui an, la 1,5%, iar la sfarsitul anului 2015 la 2,2%. Banca centrala a anuntat o tinta stationara a inflatiei pe termen mediu de 2,5% plus/minus un punct procentual.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-22 :: Titlu: Totalul sumelor refuzate de banci la plata a crescut, in octombrie, cu 19,4%, pana la 774 de milioane de lei

  Valoarea sumelor refuzate la plata de bancile comerciale a crescut in octombrie cu 19,4% fata de luna anterioara, depasind 774 de milioane de lei, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a Romaniei.

  In urma cu un an, in noiembrie 2013, valoarea platilor efectuate cu instrumente de debit refuzate de banci a fost de 519,8 milioane de lei, cu 254,4 milioane de lei sub nivelul din octombrie 2014.

  Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plata in cea de-a zecea luna din acest an a provenit tot din platile cu bilete la ordin, care au insumat aproape 725 de milioane de lei, in crestere cu 16,3%, de la 622,7 milioane de lei in septembrie 2014.

  In schimb, cea mai mare crestere lunara a sumelor refuzate s-a inregistrat la platile cu cecuri. In acest caz, potrivit datelor BNR, platile refuzate au insumat 49,7 milioane de lei in octombrie, aproape dublu fata de septembrie (97,7%), cand au fost de 25,14 milioane de lei.

  Incidentele de plata au crescut si ca numar luna trecuta, de la 8.981 in septembrie, la 9.496 in octombrie 2014, reiese din datele BNR.

  Raportat la noiembrie 2013, numarul incidentelor de plata ramane mai scazut, avand in vedere ca, in urma cu un an, acesta se ridica la 11.813.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Presedintele ales Klaus Iohannis a primit hotararea CCR de validare in functie

  Presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, a primit vineri, in cadrul unei sedinte solemne a CCR, hotararea de validare in functie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Black Friday: O noua cursa a profiturilor pentru retailerii din Romania

  Retailerii din Romania raman fideli proverbului 'Nu lasa pe maine ce poti face azi' si declanseaza, si in 2014, atacul ofertelor imbatabile in 'Vinerea Neagra' /Black Friday/ mai devreme decat inventatorii de peste Ocean ai acestei campanii comerciale fara precedent.

  Desi americanii mizeaza, de peste o jumatate de secol, pe vanzari uriase numai in ultima vineri din luna noiembrie a fiecarui an, Romania se aliniaza la linia de start a campaniei reducerilor cu o saptamana mai devreme, iar in unele cazuri, chiar timp de trei zile...

  Comportamentul cumparatorului roman in 'Vinerea Neagra'

  Ca in fiecare an, studiile de specialitate incearca sa dea o nota cat mai interesanta campaniei 'Black Friday', aducand in prim plan rezultate prin care se anticipeaza comportamentul romanilor in marele week-end. ฮn acest an, am vazut, din rezultatele studiului iSolutions, ca aproape o treime dintre cumparatorii romani si-au manifestat intentia vadita de a achizitiona macar un produs in 'Vinerea Neagra', programata intre 21 si 23 noiembrie.

  La loc de cinste in preferinte raman gadgeturile si electrocasnicele de mici sau mari dimensiuni, cu 46% dintre optiuni. Din cosul de cumparaturi se pare ca nu vor lipsi televizoarele (18%), produsele de imbracaminte/incaltaminte (12%) si laptopurile/notebookurile (10%).

  Studiul releva, de asemenea, ca vor achizitiona produse de Black Friday in special persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani (38%), precum si consumatorii din categoria de varsta 35-44 de ani (34%).

  Femeile par mai indecise in ceea ce priveste cumparaturile de 'Black Friday', 59% dintre acestea (fata de 49% dintre barbati) afirmand ca nu stiu sigur daca vor face cumparaturi cu acea ocazie.

  Pe de alta parte, din datele MillwardBrown Romania, publicate cu o zi inaintea 'isteriei' cumparaturilor, reiese ca numarul romanilor care au auzit de reducerile din cadrul 'Black Friday' a ajuns, anul acesta, la 63% in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani.

  Numarul celor care planuiesc sa cumpere ceva cu aceasta ocazie a crescut, in 2014, cu 1,3 milioane persoane. Cu alte cuvinte, 38% dintre romanii cu varsta intre 18 si 65 de ani (aproximativ 4,75 milioane) doresc sa cumpere ceva de Black Friday ('probabil voi cumpara' sau 'sigur voi cumpara').

  La editia Black Friday din acest an, studiul arata ca printre cele mai cautate produse sunt electrocasnicele mici (36%), televizoarele (30%) si telefoanele mobile (20%)
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Realitatile industriei carnii din Romania: Reducerea TVA si sustinerea promovarii produselor romanesti la export

  Reducerea TVA la carne si produse din carne, diminuarea birocratiei si sustinerea industriei alimentare pentru promovarea produselor romanesti la export au fost printre subiectele dezbatute si analizate "cu patos", timp de doua zile, de catre autoritati si mediul de afaceri din Romania, in cadrul unui seminar dedicat in totalitate acestui sector care ruleaza anual afaceri de 3,5 miliarde de euro.

  Discutiile s-au axat si pe modele de business aplicate de producatorii de profil din Romania, dar si pe integrarea productiei, in vederea cresterii profitabilitatii operatorilor economici, fiind de altfel premiate 15 companii care desfasoara o activitate in sectorul de producere si procesare a carnii, care s-au evidentiat pe piata interna prin integrarea productiei si ca model de business.

  Anul 2015 se prefigureaza a fi un reper important pentru producatorii si procesatorii romani de carne, mai ales ca proiectele agricole integrate vor primi un punctaj mai mare si vor avea prioritate la finantare in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 — 2020.

  Reprezentantii autoritatilor sustin orientarea producatorilor romani din sectorul agroalimentar catre integrarea productiei, mai ales ca Ministerul Agriculturii a introdus in noul PNDR acest concept, iar beneficiarii care fac eforturi in vederea trecerii catre productia pentru piata si infiintarea de centre de procesare vor avea numai de castigat.

  "Producatorii romani evolueaza intr-o piata europeana extrem de competitiva, care astazi este afectata de embargoul rusesc. De aceea, operatorii romani trebuie sa gaseasca o formula prin care sa se adapteze mai bine cerintelor pietei. Din punct de vedere al productiei vegetale, situatia la zi este mai buna comparativ cu anii precedenti si avem un plus de productie, care ar trebui sa se transforme in produse cu valoare adaugata mare, iar carnea este unul dintre produsele care le poate permite agricultorilor sa isi garanteze veniturile", a sustinut secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

  Din pacate, productiile bune din sectorul vegetal au fost exportate ca materie prima si din acest punct de vedere trebuie schimbata viziunea pentru dezvoltarea fiecarui sector in parte.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Jianu (DIMMMAT): Am semnat un memorandum prin care FNGCIMM sa devina beneficiar de instrumente financiare din perioada 2014-2020

  Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, Florin Jianu, a declarat, joi, ca a semnat un memorandum, impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, prin care Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) va putea sa devina beneficiar de instrumente financiare din perioada programatica 2014-2020.

  "Am semnat acest document tocmai pentru ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri sa isi poata extinde paleta de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii. De asemenea, pentru ca noi, Romania, ca economie, sa fim competitivi cu celelalte tari cu economie avansata, cred ca trebuie sa avem toate instrumentele pe care alte economii le pun la dispozitie. In acest sens, eu sustin. Dupa cum stiti, ele au trecut, sunt in Parlament, este vorba de Legea investitorului individual, asa numita lege a business angel, precum si de Legea incubatoarelor de afaceri. Acestea sunt instrumente foarte utile pentru o economie performanta, o economie care se vrea din ce in ce mai inovativa", a spus ministrul Jianu, intr-o conferinta de specialitate

  De asemenea, ministrul pentru IMM-uri a subliniat ca structura economiei a inceput sa se schimbe in acest an, dupa numarul mare de firme cu activitati tehnice, profesionale si stiintifice infiintate.

  "In acest an, fara sa ne dam seama, structura economiei se schimba. Numarul doi la firme noi infiintate in 2014 sunt cele cu codul CAEN activitati tehnice, profesionale si stiintifice. Anii trecuti, comertul era pe primul loc, urmat de servicii si constructiile, la infiintarea de noi companii. In acest an, 11% din firmele infiintate au activitati tehnice, profesionale si stiintifice. Acest lucru arata ca Romania se aliniaza la tendintele globale", a precizat Jianu.

  Conform Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea IMM-urilor, "Orizont 2020", numarul de IMM-uri active la mia de locuitori va fi de 36 comparativ cu 24,06 in 2013. De asemenea, numarul total de angajati in IMM-uri active va ajunge, in 2020, la 3,233 milioane, in crestere cu 23,23% fata de finalul anului 2013. Nu in ultimul rand, numarul IMM-urilor active va creste cu 41,23%, pana la 670.000, in anul 2020.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Romania, pe locul 52 din 189 de tari in clasamentul mondial Paying Taxes 2015

  Romania ocupa locul 52 in clasamentul Paying Taxes 2015, in urcare cu 82 de locuri fata de editia anterioara a topului si aflandu-se astfel printre cele mai bine clasate tari din Europa Centrala si de Est, reiese din raportul anual realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) si Banca Mondiala, publicat joi.

  Conform sursei citate, Romania este, in prezent, printre cele mai bine plasate tari din Europa Centrala si de Est in clasamentul Paying Taxes, inaintea Poloniei (locul 87), Ungariei (88), Bulgariei (89), Slovaciei (100) si a Republicii Cehe (119), dar ramane in urma ?arilor Baltice (Letonia 24, Estonia — 28, Lituania — 44), a Croatiei (36) si a Sloveniei (42).

  "Romania este unul dintre performerii editiei de anul acesta a raportului Paying Taxes, iar acest lucru a fost posibil ca urmare a masurilor luate de autoritatile fiscale in perioada 2010-2013 pentru facilitarea platilor electronice si a depunerii declaratiilor online", a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

  La ora actuala, companiile din Romania trebuie sa efectueze 14 plati de taxe pe parcursul unui an (fata de o medie europeana de 12 plati anuale) si petrec pentru calcularea acestora si completarea si depunerea declaratiilor 159 de ore de munca, media europeana fiind de 176 de ore.

  Pe de alta parte, cand vine vorba de rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, Romania se situeaza usor peste media europeana, cu un procentaj de 43,2%, fata de media europeana de 41%.

  La nivel global, media ratei totale de impozitare a unei companii medii este de 40,9% din profitul comercial, aceasta efectueaza 25,9 plati pe an si petrece 264 de ore pentru a se conforma cerintelor fiscale.

  "In cei zece ani in care a fost efectuat raportul Paying Taxes, timpul petrecut de o companie medie pentru a se conforma cu platile fiscale a scazut cu aproape 10 zile, ceea ce reflecta cresterea utilizarii mijloacelor electronice de plati la nivel global. Din cele 379 de reforme fiscale inregistrate in rapoartele Paying Taxes incepand cu 2004, 105 sunt legate de depunerea electronica a declaratiilor fiscale si platile online", se arata in comunicatul PwC.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4421 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0014 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5472 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0061 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5554 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0014 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6976 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2348 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 noiembrie 2014

  In data de 20 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 845/2014 - M. Of. 845/2014 [M. Of. 845 / 20 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 846/2014 - M. Of. 846/2014 [M. Of. 846 / 20 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 847/2014 - M. Of. 847/2014 [M. Of. 847 / 20 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 848/2014 - M. Of. 848/2014 [M. Of. 848 / 20 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: Comisia Europeana a decis suplimentarea fondurilor alocate Romaniei pentru constructia de autostrazi

  Comisia Europeana a decis miercuri sa suplimenteze fondurile alocate Romaniei pentru constructia de autostrazi cu peste 260 de milioane de euro din Fondul de coeziune, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.

  CE a hotarat sa acopere costurile de constructie a doua tronsoane de autostrada din Romania, finantate initial de statul roman prin imprumuturi bancare. Prin decizia semnata de comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, 262 milioane de euro au fost alocati din Fondul de coeziune pentru aceste proiecte. Aceasta decizie ridica nivelul contributiei Comisiei Europene la construirea acestor autostrazi la 439 milioane de euro.

  Din aceasta suma, 287 milioane de euro sunt destinati autostrazii Arad-Timisoara si 151,5 milioane de euro sunt pentru varianta de ocolire a municipiului Constanta la nivel de autostrada.

  Autostrada Arad — Timisoara si varianta de ocolire a municipiului Constanta la nivel de autostrada au fost date in folosinta in 2011, respectiv 2012. Ele au fost construite cu fonduri de la bugetul de stat, cu granturi de la Comisia Europeana si cu imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii (BEI) si, respectiv, de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

  "Infrastructura rutiera este unul dintre principalele instrumente prin care putem reduce diferentele de dezvoltare dintre regiunile Uniunii Europene, iar Romania va avea intotdeauna in mine un partener pentru realizarea marilor proiecte de infrastructura", a declarat comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.

  Fondul de coeziune al Uniunii Europene este destinat statelor membre al caror venit national brut pe cap de locuitor este mai mic decat 90% din media Uniunii. Acest fond vizeaza reducerea disparitatilor economice si sociale si promovarea dezvoltarii durabile. Printre prioritatile Fondului de coeziune se afla si dezvoltarea retelei transeuropene de transport.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: CCR se intruneste vineri la 10,00 pentru a decide asupra validarii presedintelui; la 12,00 este programata ceremonia

  Curtea Constitutionala a stabilit ca se va intruni vineri, la ora 10,00, pentru a decide asupra confirmarii rezultatelor alegerilor si asupra validarii presedintelui.

  La ora 12,00, este programata ceremonia de validare, in cadrul careia ar urma sa ii fie inmanat presedintelui ales un exemplar din hotararea CCR.

  Biroul Electoral Central a anuntat ca va transmite CCR, in cursul zilei de joi, procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din 16 noiembrie pentru alegerea presedintelui Romaniei.

  Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obtinut 54,43% (6.288.769 voturi) in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 16 noiembrie, iar reprezentantul Aliantei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,56% (5.264.383 voturi), potrivit procesului-verbal final privind rezultatul votarii, publicat pe site-ul Biroului Electoral Central (BEC).

  Numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne a fost de 11.719.344, adica 64,10%.

  Numarul de alegatori care s-au prezentat la urne inscrisi in listele electorale permanente a fost de 10.042.721. Cei care au votat in alta sectie de votare decat cea in care au fost arondati conform domiciliului — 1.569.668, iar numarul total al celor care au votat utilizand urna speciala a fost de 106.955 persoane.

  Din voturile exprimate, 1,41% au fost nule, adica 166.111.

  Potrivit rezultatelor finale furnizate de BEC, numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne in strainatate a fost de 379.116.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: HG 904/2014 stabileste limitele minime de cheltuieli aferente drepturilor la hrana, imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare pentru copii in sistemul de protectie speciala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 763/2014 a fost publicata HG 904/2014 pentru stabilirea limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor prevazute de art. 129 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

  Astfel, se stabilesc limitele minime de cheltuieli aferente drepturilor la hrana, imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive, precum si sume de bani pentru nevoi personale, prevazute de art. 129 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului:

  Grupa de varsta Valoarea alocatiei de hrana (lei/zi/copi/tanar) Valoare drepturi imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive (lei/an/copil/tanar)

  De la 0 pana la 3 ani inclusiv  12,00  366,00
  De la 3 pana la 7 ani inclusiv*  16,60  498,00
  De la 7 pana la 14 ani inclusiv*  16,60  611,00
  De la 14 pana la 18 ani inclusiv*  16,60  754,00
  De la 18 pana la 26 ani inclusiv*  16,60  844,00
  Mama protejata in centru maternal  16,60  844,00
  Copil beneficiar serviciu de zi**  12,99  -
  


  Textul integral al Hotararii: HG 904/2014 stabileste limitele minime de cheltuieli aferente drepturilor la hrana, imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare pentru copii in sistemul de protectie speciala
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4407 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0054 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5411 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0029 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.554 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0054 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6969 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0053 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2348 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0014 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 noiembrie 2014

  In data de 19 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 842/2014 - M. Of. 842/2014 [M. Of. 842 / 19 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 843/2014 - M. Of. 843/2014 [M. Of. 843 / 19 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 844/2014 - M. Of. 844/2014 [M. Of. 844 / 19 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: FMI vine in decembrie la Bucuresti pentru discutii cu autoritatile romane pe marginea proiectului de buget pentru 2015

  O misiune comuna de experti ai Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) se va afla la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autoritatile romane proiectul legii bugetului pentru anul 2015, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice remis, miercuri, AGERPRES.

  Misiunea va fi condusa din partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely.

  "Misiunea este una dedicata strict proiectului legii bugetului, nu reprezinta o misiune de evaluare a angajamentelor pe care tara noastra si le-a asumat in fata FMI in cadrul acordului de tip preventiv semnat intre partea romana si reprezentantii creditorilor externi. Ulterior discutiilor cu reprezentantii institutiilor financiare internationale, proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice si transmis Guvernului spre aprobare", se precizeaza in comunicatul citat.

  Presedintele Traian Basescu a facut miercuri apel la Guvern sa prezinte proiectul de buget pe 2015 cat mai curand, aratand ca acesta este o prioritate majora.

  "Fac un apel la Guvern, pentru ca faptul ca prim-ministrul nu se afla in Bucuresti, nu este o scuza, ministerele impreuna cu ministrul de Finante pot pregati, pot pune la dispozitia publicului proiectul de buget", a spus seful statului la Palatul Cotroceni.

  Premierul Victor Ponta a cerut, marti, membrilor Cabinetului sa pregateasca proiectul de buget pentru anul 2015 pana la sosirea delegatiei Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale in Romania.

  "Vreau sa ne facem treaba in continuare, cat timp avem sprijinul Parlamentului, se asteapta sa indeplinim ceea ce este in fisa postului. O sa va rog, pana la sosirea delegatiei Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, sa pregatiti bugetul pe 2015. Deci, fiecare ministru vorbeste cu Finantele si, dupa aceea, pentru masuri speciale luam decizia politica in cadrul coalitiei si in cadrul Guvernului", a transmis prim-ministrul in cadrul sedintei de Guvern.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-11-20 :: Titlu: Eugen Teodorovici: Romania va incepe in acest an implementarea fondurilor europene alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020

  Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a efectuat astazi, 19 noiembrie a.c., o vizita oficiala la Bruxelles, unde a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale dedicata politicii de coeziune.

  In cadrul reuniunii au fost discutate doua subiecte importante: adoptarea concluziilor Consiliului cu privire la Raportul nr. 6 referitor la coeziunea economica, sociala si teritoriala, respectiv rolul politicii de coeziune in implementarea Strategiei Europa 2020.

  "Fondurile europene structurale si de investitii sunt principalul instrument de combatere a efectelor crizei economice si de mentinere a cresterii sustenabile in Europa. in cadrul dezbaterii am subliniat ca trebuie depuse toate eforturile pentru a simplifica procedurile de implementare a fondurilor europene si pentru a multiplica efectul acestora in economie. De asemenea, in cadrul reuniunii s-a discutat si despre extinderea eligibilitatii cheltuielilor efectuate in perioada de programare 2007 – 2013. Aceasta idee este sustinuta de Slovacia, dar beneficiaza si de sprijinul altor state membre. In ceea ce priveste perioada de programare 2014 – 2020, avand in vedere constrangerile bugetare, trebuie sa luam masuri urgente pentru a incepe, cat mai repede, implementarea fondurilor alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020. Mizam pe raspunsurile prompte ale Comisiei Europene pe marginea programelor operationale prin care Romania urmeaza sa atraga fondurile alocate. Romania va incepe in acest an implementarea fondurilor europene alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, dupa participarea la reuniunea Consiliului Afaceri Generale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: OUG 72/2014 aduce modificari privind Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 837/2014 a fost publicata OUG 72/2014 pentru modificarea si completarea OUG 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi.

  Beneficiarii Programului trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a autoturismului nou. Garantia statului va fi de maximum 50% din finantarea acordata.
  Beneficiarii Programului se obliga sa asigure autoturismul nou-achizitionat din finantarea garantata printr-o polita de asigurare de tip CASCO, caracteristicile politelor de asigurare si modalitatea de incheiere fiind prevazute in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
  Beneficiarul are obligatia cesionarii drepturilor derivand din politele de asigurare in favoarea statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice si finantatorului, proportional cu procentul de garantare a platii primei de asigurare pe toata durata de valabilitate a creditului garantat in cadrul Programului. Modalitatea de plata a despagubirilor rezultate din daune partiale sau daune totale va fi prevazuta in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

  Sumele reprezentand comisionul de risc se vireaza de catre beneficiarii Programului intr-un cont de venituri bugetare distinct, deschis la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale la care acestia sunt luati in evidenta fiscala. Modalitatea de plata va fi prevazuta in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

  Textul integral: OUG 72/2014 aduce modificari privind Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Dolj: Ford disponibilizeaza 680 de angajati de la uzina din Craiova in urma scaderii cererii de pe piata auto

  Ford Romania a anuntat miercuri ca, din cauza scaderii cererii pe piata auto din Europa, implementeaza un program de incetare voluntara a contractului individual de munca pentru 680 de angajati ai uzinei din Craiova.

  Salariatii se pot inscrie in acest program pana la 18 decembrie, iar in cazul in care, prin inscrierile voluntare a angajatilor, nu va fi atinsa tinta de reducere de personal, se va trece la un program de concedieri pe motive economice.

  Liderul sindicatului Ford, Ovidiu Cioroianu, a declarat, pentru AGERPRES, ca desfiintarea a 680 de locuri de munca la fabrica Ford din Craiova este cea mai mare reducere de personal din istoria fabricii.

  "O sa mergem la consultari, cu propuneri si solutii pentru acesti oameni. Vorbim de o reducere de aproape de 23 la suta din numarul total de angajati ai fabricii", a subliniat Ovidiu Cioroianu.

  Intr-un comunicat remis AGERPRES, Ford Romania mentioneaza ca prin aceasta masura se urmareste folosirea optima a fortei de munca ramase la Craiova si indeplinirea conditiilor actuale de productie, in timp ce conducerea societatii continua sa caute oportunitati pentru a produce la Craiova al doilea tip de autovehicul, dupa modelul care se produce in acest moment, B-Max.

  "In timp ce B-Max continua sa fie unul dintre cele mai bine vandute modele ale segmentului B-MAV, piata auto din Europa ramane la un nivel scazut. Drept urmare, uzina de la Craiova a fost nevoita anul acesta sa-si intrerupa productia pentru un numar semnificativ de zile, atat la sectia de asamblare vehicule, cat si la cea de productie motoare. Pentru a asigura competitivitatea uzinei din Craiova si pentru a avea control asupra costurilor operationale, este necesara luarea de masuri suplimentare pentru a ajusta volumele de productie la cererea actuala a pietei. Acest lucru necesita si o reducere a fortei de munca", precizeaza Ford Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Isarescu: Leul s-a tolanit in intervalul 4,40-4,44 lei/euro de o jumatate de an; a devenit insensibil la declaratiile politice

  Influenta cursului de schimb asupra preturilor s-a diminuat semnificativ in ultimii ani, iar de cel putin sase luni leul "s-a tolanit in intervalul 4,40 - 4,44 lei/euro" si a devenit "complet indiferent la declaratiile politice", chiar si intr-un an electoral, dupa ce, in urma cu mai multi ani, deprecierea leului avea un impact dublu in evolutia preturilor, comparativ cu aprecierea, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul Colocviilor de Politica Monetara.

  "Cand cursul se deprecia, transmisia asupra inflatiei, asupra cresterii preturilor, era extrem de rapida. Cand se aprecia... Acum vreo sapte ani calculam o asimetrie de 1 la 2, deci deprecierea era dubla, ca impact, comparabil cu aprecierea. Frica de depreciere era dominanta in randul agentilor economici si, atunci, ei isi puneau marje mai mari ca sa se protejeze de depreciere. Asimetria s-a diminuat. Eu am remarcat-o! (...) Dupa un timp, s-a vazut ca directia leului nu este doar de depreciere. Sta tolanit leul in intervalul 4,40 — 4,44 lei/euro de aproape o jumatate de an, adica mai putin de 1%. A ignorat total anul electoral (...). S-a tolanit si mai tare din septembrie, a devenit si mai lenes, mai da din cand in cand din coada... Intrebarea este cat mai dureaza aceasta stare de insensibilitate, de ignorare a scenei politice. Inainte, in campania electorala, stateam cu ochii cat cepele sa vedem unde se duce", a explicat guvernatorul BNR.

  El a precizat ca reducerea asimetriei dintre impactul asupra preturilor a devalorizarii leului si cel al aprecierii acestuia a fost constatata in urma unor cercetari profunde realizate de echipa de politica monetara a Bancii Nationale.

  In opinia guvernatorului BNR, este important ca banca centrala sa ofere mai multa transparenta, sa demonstreze ca metodele sale se bazeaza pe cercetare, pentru cresterea credibilitatii, avand in vedere ca, desi Romania indeplineste toate criteriile de adoptare a monedei unice europene, "nimeni nu ne crede".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Pitis (ANIS): Piata de software si servicii in IT ajunge la un miliard de euro, in Romania; 80.000 de programatori lucreaza in domeniu

  Romania se bazeaza pe o piata de software si servicii in IT in care lucreaza 80.000 de programatori sau ingineri de software si in care afacerile se ridica la circa un miliard de euro, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Andrei Pitis, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii /ANIS/.

  "In Romania exista, la ora actuala, un numar de 80.000 de programatori sau ingineri software. Numarul acesta este la jumatate din cel consemnat in Silicon Valley, unde estimarile sunt de 170.000 de persoane specializate care lucreaza in domeniu. Cei 80.000 de specialisti din Romania produc de un miliard de euro, in timp ce in Silicon Valley valoarea ajunge la 800 de miliarde. O tinta importanta pentru Romania ar fi sa ajungem macar la afaceri de zece miliarde de euro", a afirmat Pitis.

  La randul sau, Teodor Blidarus, vicepresedintele ANIS a mentionat ca, in acest moment, in Romania sunt active peste 5.000 de firme in domeniul software si al serviciilor IT.

  "Am lansat astazi /19 noiembrie 2014, n.r./ a doua editie a Romanian Software Index. Platforma a debutat anul trecut ca un catalog al firmelor de outsourcing. In 2014, pe linia strategica pe care o sustinem, s-au adaugat doua sectiuni, una dedicata companiilor de servicii si o alta companiilor de Intelectual Property. ANIS isi propune ca, alaturi de membrii ei, sa creeze o comunitate semnificativa la nivelul industriei de profil. Este important sa ne asociem in vederea obtinerii unor avantaje competitive. Proiectul nostru este de a crea un index al tuturor companiilor de software si servicii din Romania. Estimam ca in acest domeniu activeaza in Romania peste 5.000 de companii. Romanian Software Index este partea vizibila a acestei baze de date si isi propune ca, in maximum doi ani, sa devina un market place relevant in care clienti din afara Romaniei, si nu numai, sa gaseasca informatii importante despre companiile cu care doresc sa intre in contact", a explicat reprezentantul ANIS.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 418 din 3 iulie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 563/2014 a fost publicata Decizia nr. 418 din 3 iulie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art.25 alin.(2) teza a doua si art.26 alin.(3) din Legea nr.176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, a art.75 lit.b) din Legea nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali si a art.46 alin.(1) din Legea administratiei publice locale nr.215/2001.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autoarea sustine, in esenta, ca prevederile art.25 alin.(2) din Legea nr.176/2010 incalca dispozitiile art.1 alin.(5) din Constitutie, deoarece normele de lege criticate sunt imperfecte, reglementand intr-un singur alineat situatii juridice diferite, care produc efecte juridice diferite. Or, norma fundamentala invocata presupune ca legiuitorul *sa formuleze norma legala clar, fluent, inteligibil, fara dificultati sintactice sau echivoce*. In acest sens se invoca deciziile Curtii Constitutionale nr.415 din 14 aprilie 2010 si nr.1.018 din 19 iulie 2010 si dispozitiile art.47 alin.(1) si art.48 alin.(1) din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative.

  Referitor la art.26 alin.(3) din Legea nr.176/2010 sustine ca termenul de prescriptie de 3 ani, instituit de legiuitor doar pentru situatiile de incompatibilitate care au incetat inainte de sesizarea Agentiei Nationale de Integritate, incalca principiul egalitatii tuturor cetatenilor in fata legii. A admite ca termenul de 3 ani de prescriptie a aplicarii sanctiunii a fost stabilit de legiuitor doar pentru abaterile disciplinare constatate sub forma incompatibilitatilor (care au incetat inainte de sesizarea Agentiei), nu si pentru abaterile disciplinare constatate sub forma conflictelor de interese (care au incetat, in aceleasi conditii), ar insemna acceptarea faptului ca, prin aceasta omisiune discretionara, se instituie un tratament privilegiat pentru incompatibilitati ? ca abatere disciplinara si se creeaza, implicit, o discriminare fata de abaterile disciplinare constatate sub forma conflictelor de interese (in aceleasi conditii).

  Mai mult, prin aceasta omisiune, abaterile sub forma conflictelor de interese sunt lasate in afara domeniului de aplicare a prescriptiei raspunderii disciplinare, acestea devenind imprescriptibile, fapt inacceptabil din punctul de vedere al principiilor care guverneaza raspunderea juridica. In sustinerea criticii de neconstitutionalitate este invocata Decizia Curtii Constitutionale nr.136 din 23 martie 2004.

  Referitor la prevederile art.75 lit.b) din Legea nr.393/2004 sustine ca acestea nu sunt formulate intr-un limbaj clar si precis, care sa excluda orice echivoc. Astfel, contrar jurisprudentei in materie a Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii Constitutionale, expresia *daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine* este imprecisa si inadecvata fata de posibilitatea individului caruia i se adreseaza de a-si controla conduita. Textul de lege criticat, astfel cum este formulat, incalca normele de tehnica legislativa si prin aceea ca verbul nu este utilizat *la timpul prezent, forma afirmativa, pentru a accentua caracterul imperativ al dispozitiei respective*, astfel cum stabileste art.38 alin.(2) din Legea nr.24/2000.

  De asemenea, expresia *angajament, indiferent de natura acestuia* din cuprinsul art.75 lit.b) din Legea nr.393/2004 cuprinde o formulare generala, care nu poate fi determinata, fiind in discordanta cu exigentele impuse de normele de tehnica legislativa. Prin modul in care este redactat, acest text de lege s-ar putea interpreta ca alesul local se afla in conflict de interes daca ar crea beneficiu sau un dezavantaj implicit pentru institutia al carui angajat este, deoarece prevederea de lege criticata nu distinge intre *orice persoana juridica* si autoritatea publica din care face parte cel caruia i se adreseaza norma juridica.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Steluta Gustica Cataniciu in Dosarul nr.556/33/2013 al Curtii de Apel Cluj ? Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal si constata ca prevederile art.25 alin.(2) teza a doua din Legea nr.176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative sunt constitutionale in masura in care sintagma *aceeasi functie* se refera la toate functiile eligibil...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Piata bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 15,7% in T3 2014

  Piata bunurilor de folosinta indelungata si-a mentinut trendul pozitiv si a inregistrat o crestere de 15,7% in trimestrul trei din 2014, cu o valoare totala de 484 milioane de euro, in lunile iulie, august si septembrie, cea mai mare pentru aceasta perioada, incepand cu 2009, arata un studiu GfK, publicat marti.]

  Cele mai semnificative cresteri le-au avut sectoarele telecom (25,5%), pana la 144 milioane de euro, cel de electronice (21%), electrocasnice mari (18%) si electrocasnice mici (18%).

  O usoara crestere a avut si piata IT, de 4%, in T3 2014, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, insumand 103 milioane de euro.

  Fata de aceeasi perioada a anului trecut, piata de imprimante, multifunctionale si consumabile a inregistrat o usoara scadere de ,6%, ajungand la 14 milioane de euro in T3 2014.

  Piata foto si-a continuat trendul negativ si in al treilea trimestru din 2014, cu o scadere de aproape 20%, pana la 7 milioane de euro, comparativ cu aceeasi perioada din 2013.

  Vanzarile de electronice au totalizat 71 de milioane de euro, pe fondul scaderii preturilor la televizoarele cu ecran mare si UHD. De asemenea, o crestere puternica a vanzarilor in T3 a fost inregistrata la monitoarele multifunctionale, iar consolele video si cele audio au si ele evolutii bune.

  Vanzarile de electrocasnice, la toate categoriile de 'aparate albe', au inregistrat valoarea de 112 milioane de euro, crestere cu 18% fata de T3 2013.

  Procesul de inlocuire a frigiderelor si masinilor de spalat, cumparate in 2007/2008, care au ajuns la sfarsitul ciclului de utilizare, a inceput intr-un ritm accelerat, cresterea vanzarilor la frigiderele frost-free apropiindu-se de 50%. De asemenea, au crescut vanzarile de masini de spalat eco cu o capacitate mare, iar produsele incorporabile au reprezentat 16% din totalul vanzarilor de electrocasnice.

  La electrocasnicele mici (aspiratoare) cresterea vanzarilor a fost de 18%, in T3 2014, fata de T3 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: MasterCard Romania a primit acceptul MFP de licentiere a Trezoreriei pentru plati electronice

  MasterCard Romania a primit acceptul Ministerului Finantelor Publice pentru inceperea procedurilor de licentiere a Trezoreriei Statului ca acceptator al platilor electronice cu carduri MasterCard si Maestro, au anuntat, marti, reprezentanti ai procesatorului de plati.

  Potrivit unui comunicat al companiei, remis AGERPRES, MasterCard a anuntat ca va depune imediat documentatia necesara pentru licentierea Trezoreriei si va incepe demersurile in cadrul organizatiei, pentru tratarea intregului proces cu prioritate, pentru ca solutia de plata online sa poata fi implementata pana in luna martie 2015.

  'Cu aceasta formula, in care Trezoreria Statului este acceptator, iar contribuabilul poate vizualiza si plati tot ce datoreaza statului intr-un singur loc, vom dispune de varianta cea mai simpla, mai sigura, mai confortabila si mai directa de a ne plati taxele. Pentru stat, aceasta inseamna o colectare mai rapida si mai eficienta, pentru contribuabil inseamna economii de timp si efort atat de mari, incat sunt greu de cuantificat", a declarat directorul general pentru Romania, MasterCard, Cosmin Vladimirescu.

  Procedurile de licentiere si implementare a solutiei de plata online pot dura, conform declaratiilor Ministerului Finantelor Publice, intre 6 si 12 luni, iar MasterCard isi propune ca termen de finalizare a operatiunilor luna martie a anului viitor, termen de plata pentru multe dintre obligatiile fiscale ale contribuabililor.

  "Ne propunem sa punem la dispozitia posesorilor de carduri MasterCard si Maestro aceasta solutie revolutionara de plata a contributiilor catre stat pana la finele lunii martie a anului viitor, asa incat acestia sa poata beneficia de reducerile asociate platii rapide a taxelor, insa, desigur, avem inainte un proces complex de autorizare si implementare si nu putem da inca un termen precis de finalizare a acestuia", a spus Cosmin Vladimirescu.

  MasterCard este prima companie de plati care a comunicat Ministerului Finantelor Publice disponibilitatea pentru licentierea Trezoreriei Statului ca acceptator, in conditiile solicitate, licentierea directa a Trezoreriei putand deveni, astfel, o premiera mondiala.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Creantele administratiei publice s-au mentinut la 24,6% din PIB in trimestrul II din 2014, potrivit BNR

  Creantele administratiei publice s-au mentinut ca pondere in Produsul Intern Brut (PIB) la 24,6% la finalul trimestrului II din 2014, nivel similar cu cel raportat in aceeasi perioada din 2013, potrivit datelor privind conturile financiare trimestriale ale administratiei publice, publicate marti de Banca Nationala a Romaniei.

  Aceasta situatie a rezultat ca urmare a scaderii detinerilor de actiuni si alte participatii ale statului cu 1,1 puncte procentuale, pana la 9,4% din PIB, si a creantelor comerciale cu ,7 puncte procentuale, la 6,4% ca pondere in PIB. In acelasi timp, depozitele administratiei publice au crescut cu 1,9 puncte procentuale, ajungand la un nivel de 7,8% din PIB.

  Angajamentele sectorului 'Administratia publica' s-au majorat ca pondere in PIB la 44,4% la finele trimestrului II 2014 fata de finele trimestrului II 2013, cand reprezentau 42,9%. Titlurile in lei si valuta au crescut cu 1,9 puncte procentuale pe seama emiterii de noi titluri in lei si in valuta, pe termen lung, ajungand la un nivel de 25,9% din PIB.

  Datoriile comerciale au crescut cu ,7 puncte procentuale, pana la 6,8% din PIB la sfarsitul trimestrului II 2014, iar imprumuturile s-au redus cu 1,1 puncte procentuale, astfel incat reprezentau 11,2% din PIB la finalul trimestrului II 2014, conform datelor publicate de BNR.

  In trimestrul II 2014, sectorul 'Administratia publica' a prezentat un necesar de finantare de ,2% din PIB, in scadere comparativ cu trimestrul II 2013, cand a reprezentat ,3% din PIB.

  Pe subsectoare ale administratiei publice, creantele administratiei centrale au crescut la 23% din PIB dupa trimestrul II din 2014, fata de 22,8% la finalul trimestrului II din 2013. In aceeasi perioada, creantele administratiei locale s-au mentinut la 1,9% din PIB, iar cele ale "Administratiilor sistemelor de asigurari sociale'' au scazut la 2,2%, de la 2,3% din PIB. In acelasi timp, valoarea angajamentelor administratiei centrale a crescut la 42% fata de 39,5%, iar la administratiile locale si administratiile sistemelor de asigurari sociale s-a constatat o scadere la 3,8% fata de 4,3%, respectiv la 1,2% de la 1,6%.

  Potrivit datelor BNR, in trimestrul II 2014, administratia centrala a prezentat un necesar net de finantare de ,2%, in crestere de la ,1% in trimestrul II din anul anterior.

  Administratia locala a prezentat un necesar de finantare mai redus, de ,03% in trimestrul II din acest an, fata de ,2% in trimestrul II din 2013, in timp ce administratiile sistemelor de asigurari sociale si-au mentinut capacitatea de finantare la nivelul de ,05%, potrivit datelor publicate de BNR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4353 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.011 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.544 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5486 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0123 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6916 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0085 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2362 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 noiembrie 2014

  In data de 18 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 838/2014 - M. Of. 838/2014 [M. Of. 838 / 18 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 839/2014 - M. Of. 839/2014 [M. Of. 839 / 18 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 840/2014 - M. Of. 840/2014 [M. Of. 840 / 18 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 841/2014 - M. Of. 841/2014 [M. Of. 841 / 18 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: Decizii CCR privind Codul fiscal si Codul de procedura penala

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca sunt neconstitutionale dispozitiile din Codul de procedura penala referitoare la solutia legislativa potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta "fara participarea procurorului si a inculpatului".

  Plenul Curtii a luat in dezbatere mai multe dosare, avand ca obiect exceptiile de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 339 — art. 348 din Codul de procedura penala.

  "Cu unanimitate de voturi:
  1. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. 341 alin. (10) din Codul de procedura penala, potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta 'fara participarea procurorului si a inculpatului', este neconstitutionala;
  2. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 344 alin. (4) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale;
  3. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. 345 alin. (1) si in art. 346 alin. (1) din Codul de procedura penala, potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta 'fara participarea procurorului si a inculpatului', este neconstitutionala;
  4. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 347 alin. (3) raportate la cele ale art. 344 alin. (4), art. 345 alin. (1) si art. 346 alin. (1) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale
  ", se arata intr-un comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES.

  De asemenea, Curtea, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 771 alin. (6) teza finala din Legea 571/2003 privind Codul fiscal sunt constitutionale in masura in care legea nu-l obliga pe cumparatorul adjudecatar sa faca dovada platii impozitului datorat de instrainatorul debitor pentru a-si putea inscrie in cartea funciara dreptul sau de proprietate.

  Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala.

  Argumentatiile retinute in motivarea solutiilor pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-19 :: Titlu: ICCJ a stabilit componenta completelor de 5 judecatori pentru anul 2015

  Componenta completelor de 5 Judecatori pentru anul 2015 ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a fost stabilita, luni, prin tragere la sorti.

  Astfel, la primul complet de 5 judecatori in materie penala, presedinte va fi Ionut Matei, vicepresedintele ICCJ, iar membri vor fi judecatorii Rodica Cosma, Mariana Ghena, Anca Madalina Alexandrescu si ?tefan Pistol.

  Cel de-al doilea complet de 5 judecatori in materie penala va fi condus de Livia Doina Stanciu, presedintele ICCJ, iar membrii completului vor fi judecatorii Ioana Bogdan, Luminita Zglimbea, Luciana Mera si Angela Dragne.

  Membrii supleanti ai primului complet de 5 judecatori in materie penala vor fi Horia Valentin ?elaru, Iulian Ilie Dragomir, Simona Daniela Encean si Gheorghe Aurel Ilie, iar membrii supleanti ai celui de-al doilea complet de 5 judecatori in materie penala au fost stabiliti judecatorii Rodica Aida Popa, Silvia Cerbu, Ana-Maria Dascalu si Francisca Maria Vasile.

  Cele doua complete de 5 judecatori in materie civila vor avea urmatoarea componenta: primul va fi constituit din presedintele Cristina Iulia Tarcea si judecatorii Camelia Simona Marcu, Minodora Condoiu, Raluca Moglan si Alina Sorinela Macovei, iar cel de-al doilea o va avea presedinte tot pe Cristina Iulia Tarcea, iar ca membri pe judecatorii Doina Popescu, Paula Pantea, Marioara Isaila si Viorica Trestianu.

  Supleanti la primul complet de 5 judecatori in materie civila vor fi judecatorii Mirela Visan, Aurelia Rusu, Mihaela Paraschiv, Carmen Tranica Teau, Mariana Carstocea, Carmen Sarbu si Gheorghita Lutac, iar, la cel de-al doilea complet de 5 judecatori in materie civila, supleanti vor fi judecatorii Florentin Dragut, Dragu Cretu, Elena Carmen Popoiag, Cosmin Horia Mihaianu, Ileana Isabela Dolache, Veronica Nastasie si Luiza Maria Paun.

  Potrivit Legii, la inceputul fiecarui an, in materie penala se stabilesc doua complete de cinci judecatori formate numai din judecatori din cadrul Sectiei penale, iar in alte materii decat cea penala se stabilesc doua complete de cinci judecatori formate din judecatori din cadrul Sectiei I civile, Sectiei a II-a civile si Sectiei de contencios administrativ si fiscal.

  Numarul completelor de cinci judecatori in materie penala se aproba anual de Colegiul de conducere, la propunerea presedintelui Sectiei penale. Completele de cinci judecatori sunt prezidate, dupa caz, de presedintele, vicepresedintii, presedintele Sectiei penale sau decanul de varsta.

  Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie stabileste anual reprezentativitatea sectiilor in compunerea completelor si aproba compunerea completelor de cinci judecatori, in cazul completelor de cinci judecatori in materie penala, la propunerea presedintelui Sectiei penale.

  La tragerea la sorti pentru anul urmator nu vor participa judecatorii desemnati in anul anterior.

  Schimbarea membrilor completelor de cinci judecatori se face in mod exceptional, in cazurile de incompatibilitate si de imposibilitate obiectiva a judecatorului de a participa la sedinta de judecata. In aceste cazuri, la sedinta de judecata participa judecatorul supleant sau judecatorii supleanti.

  In cazul eliberarii din functie a unui judecator care face parte din completul de cinci judecatori sau a unui judecator supleant, presedintele ori, in lipsa acestuia, unul dintre vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie desemneaza, prin tragere la sorti, in sedinta publica, un judecator sau, dupa caz, un judecator supleant.

  Cand completul de cinci judecatori judeca recursurile impotriva hotararilor Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a solutionat actiunea disciplinara, din complet nu poate face parte judecatorul sanctionat disciplinar. In acest caz, la sedinta de judecata participa judecatorul supleant.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: Teodor Melescanu: Imi depun astazi mandatul de ministru de Externe

  Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a anuntat ca, in cadrul sedintei de Guvern de marti, isi va depune mandatul.

  "Nu toti cetatenii romani din strainatate si-au putut exercita dreptul de vot si acest lucru trebuie asumat. Intrucat traim intr-o tara unde nimeni nu prea isi asuma responsabilitatile si singura preocupare este plasarea responsabilitatii de la unul la altul, eu, ca un om de onoare, imi asum aceasta responsabilitate si imi voi depune astazi la sedinta de Guvern mandatul de ministru al Afacerilor Externe", a declarat Melescanu, intr-o conferinta de presa la MAE.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: Esec al negocierilor privind bugetul Uniunii Europene pe 2015

  Guvernele Uniunii Europene si Parlamentul European nu au reusit sa ajunga la un acord privind bugetul UE pe 2015 luni seara, cand a expirat termenul limita pentru lansarea unui nou proiect de buget, a anun?at o purtatoare de cuvant a comisiei insarcinate cu bugetul din cadrul legislativului european, transmite AFP.

  "Nu a fost ob?inut un acord asupra bugetului european, iar Comisia Europeana va prezenta un nou proiect de buget pe 2015", a rezumat purtatoarea de cuvant intr-un mesaj postat pe Twitter.

  Negocierile intre ministrii europeni asupra bugetului, ce ar urma sa atinga circa 140 de miliarde de euro in 2015, au fost intrerupte deja vineri din cauza unor dezacorduri intre membri si urmau sa fie reluate luni. Parlamentul European condi?ioneaza — dupa cum s-a intamplat si in anii preceden?i — unda sa verde pentru bugetul din 2015 de un acord privind ajustarile aduse bugetului pe 2014, grevat de circa 30 de miliarde de euro neplatite.

  "Trebuie sa avem un raspuns concret pentru problema insuportabila a facturilor neplatite ce se acumuleaza pe birourile Comisiei", a declarat eurodeputatul francez Jean Arthuis. Aceste pla?i neefectuate "pun in pericol credibilitatea autorita?ii europene si alimenteaza argumentele eurofobe", a adaugat el.

  Suma pla?ilor prevazuta la 140 de miliarde de euro este in crestere cu 3,3% prin raport cu bugetul ini?ial pentru 2015, cu un impuls de 24,5% in favoarea cercetarii si educa?iei. Parlamentul solicita 146,4 de miliarde de euro, o crestere de 8,1% prin raport cu 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: OUG 71/2014 aduce modificari la OUG 65/2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 834/2014 a fost publicata OUG 71/2014 privind modificarea art. X alin. (2) din OUG 65/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

  Pana la finele anului 2014, prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prin hotarare a Guvernului, pot fi alocate sume Ministerului Sanatatii si Ministerului Justitiei pentru plata arieratelor inregistrate de catre unitatile sanitare cu paturi din subordinea acestora.

  Textul integral al OUG: OUG 71/2014 aduce modificari la OUG 65/2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 noiembrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 noiembrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4243 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0029 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5421 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.01 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5363 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0308 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6831 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2373 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 noiembrie 2014

  In data de 17 noiembrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 834/2014 - M. Of. 834/2014 [M. Of. 834 / 17 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 835/2014 - M. Of. 835/2014 [M. Of. 835 / 17 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 836/2014 - M. Of. 836/2014 [M. Of. 836 / 17 noiembrie 2014]
 • Monitorul Oficial 837/2014 - M. Of. 837/2014 [M. Of. 837 / 17 noiembrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: MFP a imprumutat 200 de milioane de lei de la banci, la un randament de 4,21%

  Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 200 de milioane de lei de la bancile comerciale, la un randament de 4,21%, printr-o emisiune de obligatiuni pe 15 ani, cu scadenta reziduala la 152 de luni, la care bancile au subscris oferte de 219 milioane de lei.

  Trezoreria se imprumuta mai ieftin pentru acest tip de obligatiuni, dupa ce, in septembrie, a acceptat un randament mediu de 4,35%.

  Marti, MFP va organiza o sesiune suplimentara aferenta licitatiei de obligatiuni de luni, prin care vrea sa imprumute alte 30 de milioane de lei, la randamentul stabilit deja in licitatia de luni.

  Ministerul Finantelor Publice a planificat imprumuturi de 3,645 miliarde de lei de la bancile comerciale in luna noiembrie, din care 3,3 miliarde de lei prin sapte licitatii de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, iar 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: ONRC: 63.798 firme au fost radiate in primele zece luni din 2014, in scadere cu 3,76%

  Numarul firmelor radiate a scazut, in primele zece luni din 2014, cu 3,76%, la 63.798 firme, fata de 66.292 in perioada similara a anului trecut, conform statisticilor Oficiului National al Registrului Comertului.

  Cele mai multe radieri au fost inregistrate in municipiul Bucuresti — 8.645 radieri firme (cu 3,36% mai putine fata de primele zece luni din 2013) si in judetele Bihor—2.721 (plus 18,36%), Iasi—2.688 (minus 21,75%%) si Constanta — 2.655 (minus 11,26%).La polul opus, cele mai putine radieri au fost inregistrate in judetele Giurgiu — 419 (cu 24,37% mai putine fata de perioada ianuarie-octombrie 2013), Calarasi — 473 (minus 7,8%), Vaslui — 537 (minus 25,52%) si Olt — 565 (plus 3,86%).Raportat la primele zece luni din 2013, cele mai mari cresteri ale numarului de firme radiate s-au inregistrat in judetele Teleorman (plus 32,34%), Gorj (plus 21,52%), Braila (plus 18,51%) si Bihor (plus 18,36%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-18 :: Titlu: ANCOM: Servicii de internet si telefonie adaptate utilizatorilor cu dizabilitati (proiect)

  Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a supus luni consultarii publice un set de masuri menite sa asigure accesul persoanelor cu dizabilitati la servicii de telefonie si acces la internet adaptate nevoilor lor specifice si in conditii echivalente celor de care beneficiaza ceilalti utilizatori.

  "Proiectul de decizie al ANCOM prevede faptul ca utilizatorii finali cu dizabilitati de vedere, auditive si/sau de vorbire vor putea beneficia de oferte de telefonie si internet care vor contine resurse de consum optimizate in functie de necesitatile lor specifice. De exemplu, conform proiectului de decizie, furnizorii vor pune la dispozitia utilizatorilor cu dizabilitati auditive si/sau de vorbire pachete de servicii mobile care sa includa cel putin SMS-uri nelimitate in retea si 150 de SMS-uri nationale la un tarif de maximum 4 euro/luna (inclusiv TVA), precum si trafic lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteza maxima de transfer al datelor pentru descarcare de cel putin 2 Mbps, la un tarif de maximum doua euro/luna (inclusiv TVA)", se arata in comunicatul ANCOM.

  Totodata, furnizorii de servicii de comunicatii electronice la puncte mobile le vor oferi utilizatorilor finali cu dizabilitati vizuale pachete care sa contina cel putin 300 de minute nationale contra unui tarif de maximum 2 euro/luna (inclusiv TVA), iar furnizorii de servicii de comunicatii electronice la puncte fixe pachete de comunicatii care sa contina cel putin 350 minute lunare nationale la un tarif de maximum 3 euro/luna (inclusiv TVA).

  De asemenea, cu ajutorul functiilor specifice ale terminalelor disponibile pe piata, acestia vor avea posibilitatea utilizarii serviciilor de acces la internet prin intermediul unor pachete care sa contina, in cazul serviciilor mobile, trafic lunar de minimum 300 MB, la o viteza maxima de transfer al datelor pentru descarcare de cel putin 2 Mbps, contra unui tarif de maximum 2 euro/luna (inclusiv TVA), precum si, in cazul serviciilor de acces la punct fix, trafic nelimitat la un tarif de maximum 7 euro/luna (inclusiv TVA).

  In plus, utilizatorii cu dizabilitati se vor putea inscrie intr-o baza de date a furnizorilor pentru a beneficia de facilitati suplimentare, precum accesul la serviciul de relatii cu clientii prin intermediul unui SMS pentru utilizatorii cu dizabilitati auditive, sau posibilitatea de a interoga serviciul de control al costurilor prin intermediul unui mesaj audio, pentru utilizatorii cu dizabilitati vizuale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-17 :: Titlu: Din 44,8 milioane de carduri emise, 10,66 milioane sunt active; retragerile de numerar domina tranzactiile cu cardul

  Numarul de carduri emise in Romania a crescut cu 2,8 milioane in ultimul an, la 44,8 milioane la finalul trimestrului trei din acest an, dar, dintre acestea, doar 10,66 milioane sunt active, in scadere cu 766.000 fata de finalul lunii septembrie 2013, reiese din datele publicate de Banca Nationala a Romaniei.

  In plus, retragerile de numerar continua sa domine tranzactiile cu cardul in Romania in trimestrul trei din acest an, atat ca numar de operatiuni (57,73 milioane de tranzactii la ATM ?i 48,71 milioane de tranzactii la POS), cat mai ales ca valoare a tranzactiilor (31,18 miliarde de lei retrageri de la ATM ?i 6,08 miliarde de lei tranzactii la POS). Totu?i, numarul de tranzactii la POS a crescut in ultimul an cu 6,5 milioane, de la 42,2 milioane in trimestrul trei din 2013, la 48,7 milioane in trimestrul trei din acest an, in timp ce numarul de retrageri de la ATM a crescut mai putin, cu 1,64 milioane.

  Numarul de ATM-uri a crescut in ultimul an de la 10.853 la finalul lunii septembrie 2013 la 10.905 la 30 septembrie 2014. In aceea?i perioada, numarul de POS-uri a urcat de la 127.859 in urma cu un an, la 132.634 in prezent.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-17 :: Titlu: Eurostat: Zona euro a inregistrat un excedent al balantei comerciale de 18,5 miliarde de euro, in septembrie

  Zona euro a inregistrat un excedent al balantei comerciale de 18,5 miliarde de euro in septembrie, comparativ cu un plus de 10,8 miliarde de euro in perioada similara din 2013, in timp ce Uniunea Europeana a obtinut un excedent de 2,6 miliarde de euro, fata de un deficit de ,7 miliarde euro, conform datelor preliminare publicate luni de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

  In topul partenerilor comerciali, in perioada ianuarie-august 2014, excedentul balantei comerciale a UE a crescut pe relatia cu SUA (65,1 miliarde euro, comparativ cu 60,8 miliarde euro in perioada similara din 2013), a scazut pe relatia cu Elvetia (26 miliarde euro comparativ cu 56 miliarde de euro) ?i Turcia (12,6 miliarde de euro comparativ cu 18,9 miliarde de euro).

  Deficitul balantei comerciale a UE a scazut pe relatia cu Norvegia (minus 23,7 miliarde de euro fata de minus 28 miliarde de euro), China (minus 85,4 miliarde de euro fata de minus 85,3 miliarde euro) ?i Rusia (minus 58 miliarde de euro fata de minus 59 miliarde de euro).

  In primele opt luni ale anului, cel mai ridicat excedent s-a inregistrat in Germania (138,8 miliarde euro), Olanda (38,5 miliarde euro), Italia (26,6 miliarde euro) ?i Irlanda (23,2 miliarde euro), iar cel mai semnificativ deficit s-a observat in Marea Britanie (minus 89,8 miliarde euro), Franta (minus 49,3 miliarde euro), Spania (minus 16,6 miliarde euro) ?i Grecia (minus 13,6 miliarde euro).

  Potrivit Eurostat, in perioada ianuarie-august 2014, deficitul balantei comerciale a Romaniei s-a mentinut la 3,8 miliarde euro, comparativ cu perioada similara din 2013. Exporturile Romaniei au crescut cu 7%, de la 32 miliarde de euro la 34,2 miliarde euro, importurile au avansat cu 6%, de la 35,8 miliarde de euro la 38 miliarde euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-17 :: Titlu: BEC - rezultate partiale, ora 10,20: Iohannis - 54,50%, Ponta - 45,49%

  Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obtinut 54,50% din voturi ๎n al doilea tur al alegerilor prezidentiale de duminica, iar reprezentantul Aliantei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,49%, potrivit datelor comunicate luni de Biroul Electoral Central (BEC), dupa centralizarea proceselor verbale din 18.673 sectii de votare, reprezentand 99,07%.

  Potrivit datelor centralizate de BEC pana la ora 10,20, Klaus Iohannis a primit 6.242.825 de voturi, ๎n timp ce Victor Ponta a fost votat de 5.211.097 persoane.

  Judetele care ๎nregistreaza ๎ntarzieri ๎n raportarea datelor sunt Constanta (78,44%), Olt (87,83%), Alba (99,07%), Arad (99,54%), Mehedinti (99,07%) ?i Tulcea (96,56%), ๎n total fiind 174 de sectii de votare.

  De asemenea, au fost centralizate datele din cele 294 sectii din strainatate, unde au votat 379.116 de persoane.

  Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a anuntat ca aceasta a fost ultima prezentare pe ziua de luni.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-17 :: Titlu: >Decizia Curtii Constitutionale nr. 459 din 16 septembrie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 712/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 459 din 16 septembrie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.8 alin.(1) raportate la art.2 alin.(1) lit.c) teza intai din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004.

  Pe rol s-a aflat solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art.8 alin.(1) raportate la art. 2 alin.(1) lit.c) teza intai din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004, exceptie ridicata de Presedintele Romaniei si Administratia Prezidentiala, prin Departamentul constitutional-legislativ, in Dosarul nr.7.652/2/2013 al Curtii de Apel Bucuresti ? Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, intr-o cauza avand ca obiect anularea unui act administrativ, respectiv decretul Presedintelui de numire in functie a unui judecator al Curtii Constitutionale. Exceptia de neconstitutionalitate formeaza obiectul Dosarului Curtii Constitutionale nr.697D/2014.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii apreciaza ca dispozitiile art.8 alin.(1) raportat la art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.554/2004 sunt neconstitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca ar fi incluse in sfera contenciosului administrativ decretele Presedintelui Romaniei prin care acesta isi exercita competentele constitutionale de numire a unui judecator la Curtea Constitutionala. Decretele Presedintelui emise in exercitarea atributiei constitutionale prevazute de art.142 din Constitutie nu sunt simple acte administrative susceptibile de control pe calea contenciosului administrativ, ci sunt acte juridice complexe ce exprima raporturi de natura constitutionala intre Presedintele Romaniei, pe de o parte, si Parlament, pe de alta parte, si in consecinta, potrivit art.1 alin.(4) din Constitutie, nu sunt cenzurabile de catre instantele judecatoresti pe calea contenciosului administrativ. De altfel, prin Decizia nr.946 din 30 octombrie 2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.782 din 19 noiembrie 2007, Curtea Constitutionala a retinut ca dispozitiile art.126 alin.(6) din Constitutie ?se limiteaza numai la reglementarea constitutionala a garantarii controlului judecatoresc al actelor administrative ale autoritatilor publice pe calea contenciosului administrativ, de la care fac exceptie in mod absolut numai doua categorii de acte, cele de comandament cu caracter militar si cele care privesc raporturile cu Parlamentul, care prin natura lor nu sunt supuse sub nicio forma controlului judecatoresc?.

  Autorii exceptiei sustin ca Presedintele Romaniei exercita atat atributii constitutionale, cat si atributii legale. In privinta celor constitutionale, jurisprudenta Curtii Constitutionale a recunoscut ca, in exercitarea prerogativelor sale, Presedintele Romaniei se bucura in unele cazuri de putere discretionara, iar in altele de o larga putere de apreciere cu privire la indeplinirea unor standarde legale. Asa fiind, principiul suprematiei Constitutiei, proclamat prin art.1 alin.(5) din Legea fundamentala, interzice ca instantele de judecata sa se poata pronunta asupra unei atributii constitutionale ce implica analiza exclusiva a emitentului actului de numire. Or, emiterea decretului Presedintelui Romaniei s-a realizat cu respectarea dispozitiilor cuprinse in Constitutie ? titlul V ?Curtea Constitutionala?, respectiv art.142 alin.(3), potrivit caruia: ?Trei judecatorii sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei?.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Presedintele Romaniei si Administratia Prezidentiala, prin Departamentul constitutional-legislativ, in Dosarul nr.7.652/2/2013 al Curtii de Apel Bucuresti ? Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, si a constatat ca dispozitiile art.8 alin.(1) raportate la art.2 alin.(1) lit.c) teza intai din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004 sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca decretele Presedintelui privind numirea judecatorilor la Curtea Constitutionala sunt excluse din sfera controlului judecatoresc sub aspectul verificarii indeplinirii conditiei ?inaltei competente profesionale?.

  Textul integral al Deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale nr. 459 din 16 septembrie 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-11-17 :: Titlu: Ordinul nr. 1654/960/1356/2014 aduce modificari privind privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru apelul de proiecte pentru fondurile realocate Programului operational regional, conform Deciziei Comisiei C (2013)/9772 finale din 19 decembrie 2013, domeniul major de interventie Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 734/2014 a fost publicat Ordinul 1654/960/1356/2014 pentru modificarea si completarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, al ministrului fondurilor europene si al ministrului finantelor publice nr. 336/128/634/2014 privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru apelul de proiecte pentru fondurile realocate Programului operational regional, conform Deciziei Comisiei C (2013)/9772 finale din 19 decembrie 2013, domeniul major de interventie Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, in cadrul axei prioritare Imbunatatirea infrastructurii sociale a Programului operational regional 2007-2013.

  Cheltuielile efectuate de beneficiar sunt considerate eligibile de la data de 1 ianuarie 2007 daca respecta prevederile art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale, cu modificarile si completarile ulterioare, si sunt platite prin ordin de plata dupa data intrarii in vigoare a contractului de finantare semnat intre beneficiar, organismul intermediar si Autoritatea de management a Programului operational regional, denumit in continuare contract de finantare.

  Sunt considerate eligibile cheltuielile aferente asigurarii cu utilitatile necesare functionarii obiectivului de investitie, precum: alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica, telecomunicatii, alei si drumuri de acces, care se executa pe amplasamantul delimitat din punct de vedere juridic ca apartinand obiectivului de investitie, precum si cheltuielile aferente racordarii la retelele de utilitati.

  Cheltuielile eligibile pentru constructii si instalatii cuprind cheltuielile aferente executiei obiectivului de investitie, si anume cheltuieli de lucrari pentru:
  a) consolidarea, modernizarea si extinderea tuturor tipurilor de infrastructuri educationale pentru invatamantul obligatoriu, inclusiv spatiile aferente, delimitate de imprejmuirile definitive, cu exceptia campusurilor pentru invatamant preuniversitar;
  b) consolidarea, modernizarea si extinderea cladirilor unitatilor de invatamant special, respectiv spatii de invatamant, spatii de cazare, cantine, diferite facilitati pentru acces si pentru activitati didactice;
  c) construirea, extinderea, consolidarea, modernizarea campusurilor pentru invatamant preuniversitar, inclusiv spatiile aferente, delimitate de imprejmuirile definitive;
  d) modernizarea si extinderea utilitatilor necesare functionarii obiectivului investitiei de baza, precum: alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica, radio comunicatii, telecomunicatii, inclusiv crearea de facilitati speciale pentru persoanele cu dizabilitati.

  Textul integral: Ordinul nr. 1654/960/1356/2014 aduce modificari privind privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru apelul de proiecte pentru fondurile realocate Programului operational regional, conform Deciziei Comisiei C (2013)/9772 finale din 19 decembrie 2013, domeniul major de interventie Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  33 useri online

  Useri autentificati: