DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-28 :: Titlu: Legea prin care terenurile agricole folosite in sistemul de cercetare raman in proprietatea publica a statului, promulgata

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de promulgare a Legii pentru completarea Art. 6 din Legea nr. 165/ 2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, informeaza Administratia Prezidentiala

Potrivit legii, suprafetele de teren cu destinatie agricola indispensabila activitatii de cercetare — dezvoltare — inovare si multiplicarii materialului biologic vegetal si animal, de utilitate publica, folosite de Academia de ?tiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Sisesti" si sistemul de cercetare in domeniile agricultura, silvicultura si industrie alimentara, sunt exceptate de la demararea procedurilor legale necesare in vederea schimbarii regimului juridic.

Astfel, acestor terenuri nu li se schimba regimul juridic si raman in proprietatea publica a statului.

Prin aceasta lege, au fost eliminate prevederile conform carora institutele, statiunile de cercetare si institutiile publice erau obligate sa predea Agentiei Domeniilor Statului, in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii Guvernului in Monitorul Oficial al Romaniei, terenurile care fac obiectul acesteia.

De asemenea, au fost eliminate prevederile prin care, in situatia in care restituirea terenurilor agricole pe vechile amplasamente nu era posibila, fostului proprietar sau mostenitorilor acestuia li se atribuia un alt amplasament, respectiv pe terenurile proprietate publica, trecute in conditiile legii in proprietatea privata a statului, sau pe terenurile proprietate privata a statului, care au fost administrate de institute, statiuni de cercetare si alte institutii publice pe raza unitatii administrativ-teritoriale si a localitatilor invecinate, aflate in acelasi judet.

Tot vineri, seful statului a semnat decretele privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 182/ 2002 privind protectia informatiilor clasificate si pentru promulgarea Legii privind ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei privind dobandirea, pe baza de reciprocitate, a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru buna functionare a misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, semnat la Bethlehem la 24 decembrie 2013.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2015-06-27 :: Titlu: Decizia Curtii Constitionale nr. 442 din 10 iunie 2015

Curtea Constitutionala a publicat textul Deciziei nr. 442 din 10 iunie 2015 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr.51/2006.

In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate sunt invocate, in principal, critici de neconstitutionalitate extrinseca, constand in incalcarea, pe de o parte, a prevederilor constitutionale art.73 alin.(3) coroborate cu cele ale art.76 alin.(1) referitor la domeniul rezervat legii organice, iar, pe de alta parte, a celor ale art.75 alin.(1) teza finala si alin.(5) referitor la competenta legislativa a Camerelor Parlamentului in procedura de legiferare. De asemenea, cu privire la fondul reglementarii, se arata ca articolul unic pct.2 din lege contravine art.1 alin.(5) din Constitutie, incalcand principiile si normele de tehnica legislativa care impun o reglementare unitara in scopul realizarii unei sistematizari a materiei cu consecinta cresterii accesibilitatii si previzibilitatii legii.

In motivarea criticilor de neconstitutionalitate raportate la prevederile art.73 alin.(3) si art.76 alin.(1) din Constitutie, se invoca avizul Consiliului Legislativ, potrivit caruia, desi reglementarea referitoare la serviciile comunitare de utilitati publice face parte din categoria legilor ordinare, interventiile legislative propuse se constituie in norme derogatorii de la Legea administratiei publice locale nr.215/2001, motiv pentru care acestea *ar trebui reformulate in mod corespunzator*. Se mai arata ca, prin acelasi aviz, Consiliul Legislativ a semnalat ca in procedura legislativa se afla o alta propunere legislativa cu caracter organic, avand aceiasi initiatori si cu un obiect de reglementare similar, aceasta fiind, ulterior, respinsa de Senat, in calitate de Camera decizionala.

Cu privire la legea supusa controlului de constitutionalitate, se arata ca aceasta a facut si obiectul unei cereri de reexaminare formulate de Presedintele Romaniei pe motiv ca prevederile articolului unic pct.2 al acesteia ar contraveni regimului incompatibilitatilor si conflictelor de interese reglementat prin Legea nr.161/2003. In cadrul procedurii parlamentare de reexaminare a legii, aceasta a fost dezbatuta si adoptata, insa, in aceeasi forma cu cea inaintata anterior spre promulgare, cu aplicarea art.76 alin.(2) din Constitutie.

Analizand continutul normativ al articolului unic pct.2 din legea criticata, se apreciaza ca acesta instituie o derogare autentica de la dispozitiile art.37 si 92 din Legea nr.215/2001 in ceea ce priveste reprezentarea comunelor, oraselor, respectiv municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara ce au ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice direct de catre primari, respectiv de presedintii de consilii judetene, cu posibilitatea delegarii acestei competente. Asadar, intervine in domeniul de reglementare al Legii nr.215/2001, lege care, in integralitatea sa, cuprinde norme juridice de natura legii organice. Or, potrivit normelor de tehnica legislativa, normele derogatorii se instituie prin acte normative cu aceeasi forta juridica cu cea a actelor normative de la care excepteaza. In acest sens, se fac referiri la art.63 alin.(2) din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, precum si la Decizia Curtii Constitutionale nr.786/2009. De aceea, legea criticata trebuia adoptata cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere a Parlamentului, si nu cu cel al majoritatii membrilor prezenti.

Cu privire la criticile de neconstitutionalitate raportate la prevederile constitutionale ale art.75 alin.(1) teza finala si alin.(5) referitor la competenta legislativa a Camerelor Parlamentului, se arata ca, intrucat legea a fost adoptata ca lege ordinara, Camera Deputatilor a fost Camera decizionala; or, in conditiile in care legea criticata ar fi fost adoptata ca lege organica, Senatul ar fi trebuit sa fie Camera decizionala. In aceste conditii, se apreciaza ca a avut loc o incalcare a prevederilor constitutionale referitoare la sesizarea Camerelor Parlamentului, dispozitii care realizeaza o departajare a competentelor acestora, cu respectarea principiului bicameralismului.

Cu privire la criticile de neconstitutionalitate raportate la prevederile constitutionale ale art.1 alin.(5), se apreciaza ca dispozitiile derogatoare cuprinse in articolul unic pct.2 din legea criticata sunt incomplet reglementate, afectand regimul incompatibilitatilor si conflictelor de interese reglementat de Legea nr.161/2003.
Acestea ar fi trebuit sa instituie in mod neechivoc, clar, nesusceptibil de alte interpretari, si o referire la Legea nr.161/2003. Avand in vedere aceste aspecte, se considera ca textul legal antereferit incalca art.1 alin.(5) din Constitutie.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis obiecti...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: Legea 151/2015 privind insolventa persoanelor fizice

In Monitorul Oficial Partea I nr. 464/2015 a fost publicata Legea 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice.

Scopul legii este instituirea unei proceduri colective pentru redresarea situatiei financiare a debitorului persoana fizica, de buna-credinta, acoperirea intr-o masura cat mai mare a pasivului acestuia si descarcarea de datorii, in conditiile prezentei legi.

Prevederile legii se bazeaza pe urmatoarele principii:
1. acordarea unei sanse debitorilor de buna-credinta de redresare a situatiei financiare, prin intermediul unui plan de rambursare a datoriilor;
2. facilitarea negocierii/renegocierii amiabile a creantelor si a incheierii unui acord al creditorilor cu debitorul asupra planului de rambursare a datoriilor;
3. sprijinirea iesirii din starea de insolventa a debitorului, inclusiv prin descarcarea de datorii, in conditiile legii, intr-un mod sistematic si rational, astfel incat debitorul sa fie motivat sa faca eforturi pentru a desfasura activitati generatoare de venituri, sa fie facilitata reinsertia acestuia in mediul social si contributia sa la viata economica a comunitatii, conform cu nivelul de pregatire profesionala si experienta acumulata;
4. maximizarea, printr-o procedura colectiva, a gradului de recuperare a creantelor si a gradului de valorificare a activelor, atunci cand este cazul;
5. asigurarea, in cadrul procedurii colective, a unui tratament echitabil al creditorilor si a unui tratament egal pentru creditorii de acelasi rang;
6. recunoasterea drepturilor existente ale creditorilor si respectarea ordinii de prioritate a creantelor, avand la baza un set de reguli clar determinate si uniform aplicabile;
7. asigurarea unor proceduri de insolventa eficiente, inclusiv prin mecanisme adecvate de comunicare si derulare a procedurii intr-un termen rezonabil, intr-o maniera obiectiva si impartiala, cu minim de costuri pentru creditori, debitori, institutii si autoritati publice, precum si pentru orice alte entitasi implicate;
8. asigurarea unui grad ridicat de transparenta si previzibilitate in procedura, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului si cu protejarea datelor cu caracter personal.

Textul integral al Legii: Legea 151/2015 privind insolventa persoanelor fizice
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: INS: 16,7% din cheltuielile lunare ale unei persoane s-au dus pe impozite, contributii si taxe, in 2014

Un procent de 16,7% din cheltuielile medii lunare ale unei persoane, de 850 lei, au fost reprezentate de impozite, contributii si taxe, in 2014, se arata intr-o postare pe pagina de facebook a Institutului National de Statistica (INS).

Cea mai mare pondere a cheltuielilor este reprezentata de cumpararea marfurilor nealimentare, respectiv 21,8%, fiind urmata de alimente si bauturi cu 21,7%.

O pondere de 19,1% este reprezentata de plata serviciilor, 15,6% de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, 1,2% de cheltuieli pentru productie, ,6% — cheltuieli pentru investitii si 3,3% — alte cheltuieli.

Potrivit datelor transmise AGERPRES de INS, in mediul urban cheltuielile medii lunare ale unei persoane s-au ridicat la 969 lei, iar in cel rural la 712 lei. In ceea ce priveste clasificarea pe varste, persoanele cu varsta cuprinsa intre 15-24 de ani au cheltuit, in medie, 1,056 lei, in timp ce restul categoriilor sub 1.000 lei.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: A doua extragere ocazionala a Loteriei bonurilor fiscale va avea loc duminica; fondul de premiere, un milion de lei

A doua extragere ocazionala a Loteriei bonurilor fiscale va avea loc duminica, prilej cu care vor fi acordate maximum 100 de premii, dintr-un fond de premiere stabilit la un milion de lei, informeaza, vineri, Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Potrivit sursei citate, extragerea va avea loc la ora 17,00, la aceasta urmand sa participe bonurile fiscale emise in perioada 29 martie — 31 mai 2015.

"Selectia castigatorilor va fi realizata in doua etape. Astfel, duminica, 28 iunie, Loteria Romana va organiza extragerea din urne a bilelor care vor desemna luna, ziua si valoarea bonurilor castigatoare in prima etapa de selectie. Dupa centralizarea bonurilor castigatoare, va fi organizata cea de a doua extragere, determinarea celor 100 de bonuri castigatoare. Precizam ca acordarea a maximum 100 de premii este reglementata de Legea nr. 166/2015, publicata in Monitorul Oficial nr. 460 din 25 iunie 2015", precizeaza MFP.

In ceea ce priveste prima etapa de selectie a castigatorilor Loteriei bonurilor fiscale, incepand cu ora 17,00, va fi organizata prima parte a extragerii ocazionale, in studioul TV al Loteriei Romane. Extragerea este publica si va putea fi transmisa, in direct, de toate televiziunile interesate, prin preluarea semnalului audio-video de la studioul Loteriei Romane.

Extragerea de duminica va avea trei etape: etapa I — se va extrage o bila, reprezentand luna emiterii bonului, etapa II — se va extrage o bila, reprezentand ziua emiterii bonului si etapa III — se vor extrage 3 bile, reprezentand valoarea bonului.

"Rezultatele extragerii vor fi postate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si al CN "Loteria Romana' (CNLR) pentru o perioada de minimum 30 de zile. La aceasta extragere participa toate bonurile fiscale emise in perioada 29 martie — 31 mai 2015, fara a fi necesara inregistrarea prealabila a acestora intr-o baza de date", mentioneaza MFP.

Extragerea va fi realizata cu urnele si bilele pe care Loteria Romana le utilizeaza pentru tragerile loto, in prezenta unei comisii de tragere formata din cate un reprezentant al MFP, ANAF si CNLR. Bilele si urnele vor fi verificate in prezenta comisiei inainte de extragere.

Depunerea cererilor de revendicare se realizeaza incepand cu prima zi dupa efectuarea extragerii, timp de 30 de zile, prin depunerea in original a bonului fiscal castigator emis in perioada 29 martie — 31 mai 2015, alaturi de copia actului de identitate si de o cerere, la orice administratie fiscala din structura ANAF, acest termen reprezentand termen de decadere din dreptul de revendicare a premiului.

Formularul cererii poate fi obtinut gratuit de la administratia fiscala la care se depune bonul fiscal sau poate fi descarcat de pe site-ul www.mfinante.ro.

Un bon fiscal este considerat castigator doar daca indeplineste cumulativ conditiile prevazute de lege, avand inscrise elementele obligatorii care arata ca a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat (de exemplu: logotipul si seria fiscala ale aparatului de marcat electronic fiscal, data si ora emiterii precum si numarul de ordine).

Fiecare unitate teritoriala ANAF, la care se depun bonurile fiscale castigatoare in prima etapa de selectie, va elibera o copie a acestora cu mentiunea "conform cu originalul', pe care se inscrie un numar unic de inregistrare. Pentru asigurarea transparentei, lista cu numerele unice de inregistrare al bonurilor care au facut obiectul cererilor de revendicare, va fi publicata pe site-urile MFP si ANAF. In acest mod, fiecare persoana care a depus o cerere de inregistrare va putea verifica existenta acestuia pe lista centralizatoare, explica MFP.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: Rezultatele la evaluarea nationala vor fi afisate pana vineri la ora 16,00

Rezultatele la evaluarea nationala vor fi afisate vineri, pana la ora 16,00, iar in aceeasi zi, intre orele 16,00 - 20,00, se vor putea depune contestatiile, care vor fi rezolvate in perioada 27 - 29 iunie.

Potrivit calendarului aprobat de MEC, rezultatele finale dupa contestatii se vor afisa pe 30 iunie.

La evaluarea nationala s-au inscris 163.333 de elevi si au fost prezenti aproximativ 160.000 de absolventi de clasa a VIII-a.

Admiterea in invatamantul liceal se va face pe baza calculului mediei ponderate intre media generala la evaluarea nationala sustinuta de elevii clasei a VIII-a (75%) si media generala de absolvire a claselor V — VIII (25%).

Elevii vor putea completa fisele de inscriere pentru licee, impreuna cu parintii si asistati de dirigintii claselor a VIII-a, in perioada 3 — 7 iulie. Fisele vor fi verificate de parinti in perioada 4 — 8 iulie.

Prima repartizare computerizata in invatamantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a se va face pe 14 iulie. Pe 15 iulie se vor afisa in unitatile de invatamant gimnazial listele cu absolventii repartizati proveniti din scolile respective si listele cu locurile neocupate in unitatile de invatamant liceal.

Cea de a doua etapa de repartizare computerizata va avea loc pe 23 iulie, iar cea de a treia in zilele de 3 si 4 septembrie.

In perioada 9 — 11 iulie vor avea loc inscrierea si repartizarea candidatilor pentru invatamantul special, iar in 6 — 8 iulie repartizarea candidatilor pe locurile speciale pentru romi.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: Teodorovici: Pe un un singur punct nu ne-am inteles cu Comisia Europeana: Codul Fiscal; FMI nu mai vine in iulie

Comisia Europeana nu a ajuns la un acord cu autoritatile romane in privinta Codului Fiscal, dar va decide in cadrul intalnirii ministrilor de Finante (Ecofin) din 14 iulie care este stadiul acordului cu Romania, iar Fondul Monetar International nu va mai efectua vizita de evaluare luna viitoare pentru ca va avea deja concluziile misiunii Comisiei Europene, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

'Pe un un singur punct nu ne-am inteles: Codul Fiscal. O sa fie intalnirea de la Ecofin din 14 iulie, reuniunea ministrilor de Finante, iar Fondul Monetar International desigur nu o sa vina (in iulie — n.r.) pentru ca deja are concluziile din partea Comisiei Europene. (...) Pentru Ecofin se va pregati un raport al acestei misiuni tehnice de la Bucuresti si saptamana viitoare vom sti continutul lui inainte de intalnirea ministrilor de Finante si vom formula un punct de vedere', a precizat Eugen Teodorovici, la finalul discutiilor cu reprezentantii misiunii Comisiei Europene.

Acesta a precizat ca ingrijorarea Comisiei Europene se refera la impactul bugetar pe care Codul Fiscal il va avea, incepand cu anul viitor. 'Este o abordare normala din partea Comisiei Europene. In schimb au apreciat foarte mult ceea ce Romania a facut in ultimii ani, ca si masuri de dezvoltare economica, dar acest impact al Codului Fiscal este principalul subiect de discutie intre noi si Comisia Europeana. (...) Ideal ar fi fost sa fie un acord de ambele parti pentru acest proiect atat de important pentru economia Romaniei. (...) Important este ca oricare ar fi situatia, Romania s-a angajat foarte clar ca isi mentine acele angajamente asumate in special in zona de de reforme structurale', a subliniat ministrul Finantelor.

Potrivit sursei citate, tinta de deficit bugetar asumata va fi depasita temporar, nivelul estimat fiind de 2,9% din PIB pentru 2016. Teodorovici sustine, insa, ca este posibil ca la fundamentarea bugetului pe 2016 sa fie posibila o scadere de la 2,9% la 2,5% din PIB a deficitului.

Ministrul Finantelor a subliniat faptul ca sunt multe state membre cu deficit excesiv, mult peste 3%, iar Romania este in situatia in care trebuie sa ia astfel de masuri pentru a-si consolida si mai mult starea economiei.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: BVB: Noul Cod Fiscal ofera oportunitati investitorilor; inregistrarea fiscala electronica a investitorilor straini ramane o problema

Noile prevederi ale Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala ofera mai multe oportunitati investitorilor, insa economia romaneasca pierde investitii de milioane de euro din cauza lipsei inregistrarii fiscale electronice a investitorilor straini, o problema ce trebuie rezolvata de administratia publica, atrage atentia, joi, Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

De asemenea, noile reglementari pentru short selling si imprumutul de instrumente financiare trebuie sa fie in concordanta cu noua legislatie secundara, aceasta fiind una dintre cele mai stringente probleme care trebuie rezolvate.

'Noile prevederi ale Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala ofera mai multe oportunitati investitorilor. Intermediarii vor putea oferi clientilor noi tipuri de tranzactii, iar managerii de fond vor avea posibilitatea sa administreze mai eficient activele. Cu toate acestea, noi, economia per ansamblu, pierdem investitii de milioane de euro din cauza lipsei, de exemplu, a inregistrarii fiscale electronice a investitorilor straini. Aceasta problema trebuie rezolvata de administratia publica. Fluxurile reduse de capital afecteaza negativ economiile cetatenilor romani care deja investesc pe piata de capital. De asemenea, speram ca noile reglementari pentru short selling si imprumutul de instrumente financiare sa fie in concordanta cu noua legislatie secundara. Aceasta este una dintre cele mai stringente probleme care trebuie rezolvate', a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

Intr-un comunicat, BVB apreciaza faptul ca, in sfera pietei de capital si a investitiilor, noul Cod prevede un impozit pe dividend redus la 5% si recunoaste mecanismul de imprumut de instrumente financiare, precum si tranzactiile de tip short sell.

"Parlamentul Romaniei a aprobat, in 24 iunie 2015, noul Cod Fiscal si noul Cod de Procedura Fiscala. (...) Bursa de Valori Bucuresti (BVB), conducand demersurile pentru eliminarea barierelor ce stau in calea dezvoltarii pietei de capital din Romania, a fost profund implicata in imbunatatirea cadrului de reglementare fiscala", se mentioneaza in comunicat.

Obiectivul strategic al BVB este acela de a dezvolta piata de capital locala, in vederea promovarii de la statutul de Piata de Frontiera la cel de Piata Emergenta. Pentru atingerea acestui obiectiv, autoritatile romane, impreuna cu grupul de lucru condus de Bursa de Valori Bucuresti, de aproape un an si jumatate, implementeaza un program comprehensiv pentru imbunatatirea modului in care functioneaza piata de capital locala, imbunatatirea lichiditatii si cresterea accesibilitatii produselor de pe piata de capital. Acesta include si masuri de eficientizare a proceselor de reglementare si crestere a eficientei in mediile pre-tranzactionare, tranzactionare si post-tranzactionare.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: Legea 166/2015 aduce modificari la organizarea Loteriei bonurilor fiscale

In Monitorul Oficial Partea I nr. 460/2015 a fost publicata Legea 166/2015 privind aprobarea OG 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale.

La extragerile Loteriei bonurilor fiscale se acorda un numar de maximum 100 de premii. In termen de 10 zile de la expirarea perioadei prevazute la alin. (3), unitatile teritoriale transmit catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, aparat central, lista persoanelor care au revendicat premiile potrivit alin. (2).
Pentru asigurarea transparentei, o lista cuprinzand bonurile prin care au fost revendicate premiile identificate printr-un numar unic de inregistrare, se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, respectiv pe cel al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Textul integral: Legea 166/2015 aduce modificari la organizarea Loteriei bonurilor fiscale
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-25 :: Titlu: Tudorel Andrei (INS): Estimam o reducere a populatiei rezidente la nivelul anului 2014 in raport cu 2013

Institutul National de Statistica (INS) estimeaza o reducere a populatiei rezidente la nivelul anului 2014, in raport cu 2013, din cauza plecarilor sau sosirilor si a diferentei dintre numarul de nasteri si decese, a declarat, joi, presedintele institutiei Tudorel Andrei, in cadrul unei mese rotunde pe tema recalcularii principalilor indicatori din cercetarea asupra fortei de munca in contextul Strategiei Europa 2020.

"Din primele noastre estimari, pe componenta de populatie exista scaderi la populatia rezidenta. Scaderile sunt datorate atat diferentei dintre numarul de nasteri si numarul de decese. Aici valorile sunt mai mult decat provizorii. Diferenta dintre cele doua este de aproape 80.000 de persoane la nivelul anului 2014. La partea de emigratie nu as vrea sa lansez o cifra cat e diferenta, intrucat sunt date preliminare, dar valoarea este una negativa. Sunt mai multe plecari decat sosiri in tara, diferenta nu e mare, dar inca este o valoare negativa. Noi estimam o reducere a populatiei rezidente la nivelul anului 2014 in raport cu anul 2013", a spus Andrei.

Acesta a precizat ca numarul persoanelor din strainatate care stau pe o durata mai mare de 12 luni este de 2,3 milioane persoane.

"Valoarea data de Institutul National de Statistica pentru ultimul an este de 2,3 milioane de persoane in strainatate, dar care stau pe o durata mai mare de 12 luni", a afirmat oficialul INS.

Potrivit unui document prezentat in cadrul evenimentului, emigrarea persoanelor in varsta de munca a condus la diminuarea populatiei ocupate in perioada 2007-2013.

"Numarul somerilor s-a diminuat simtitor in anul imediat aderarii deoarece anul 2008 a fost an de crestere economica cu grad ridicat de ocupare, pe de alta parte din cauza fenomenului de emigrare. (...) Criza financiara instalata dupa 2008 a afectat gradul de ocupare si l-a indepartat de tinta nationala de 70% propus a fi atinsa pana in 2020", se arata in document.

Potrivit documentului, agricultura este principalul angajator in mediul rural (59,9% in 2013). In mediul urban majoritatea persoanelor ocupate lucreaza in servicii (42,5%) sau industrie si constructii (35,4%).
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-25 :: Titlu: FIC: Adoptarea Codului Fiscal este un pas inainte insa in privinta Codului de Procedura sunt aspecte de clarificat

Adoptarea Codului Fiscal reprezinta un pas inainte in clarificarea regimului fiscal aplicabil in Romania, insa in privinta Codului de Procedura Fiscala mai sunt o serie de aspecte de clarificat, a declarat joi vicepresedintele Consiliului Invetitorilor Straini (FIC), Daniel Anghel, in cadrul unei conferinte de presa.

Noi nu am facut propuneri in zona de cote de impozitare ci pe zona tehnica, din perspectiva clarificarii unor aspecte din cele doua Coduri. Spre exemplu, pe zona de Cod Fiscal credem ca este un pas inainte. Vom vedea daca si Codul de Procedura Fiscala, unde mai avem cateva retineri. (...) La Codul Fiscal am solicitat plafonarea bazei de calcul la contributiile de asigurari sociale, in asa fel incat sa fie la un nivel rezonabil. Noi am cerut la trei salarii medii pe economie', a explicat Anghel.

El sustine ca, desi autoritatile au adoptat reducerea CAS cu cinci puncte procentuale din octombrie 2014, impozitarea muncii, dar si rata totala de impozitare sunt inca ridicate in Romania, iar colectarea taxelor ramane la un nivel redus, singurii care platesc fiind contribuabilii de buna credinta. 'Am cerut plafonarea pentru ca, daca ne uitam la nivel european inainte si chiar si dupa reducerea CAS, pe zona de impozitare a muncii suntem in continuare sus. (...) Rata totala de impunere in Romania este undeva la 43,2%. Suntem peste media europeana de 41%. Iar fata de anul trecut, noi le-am spus ca rata totala de impozitare o sa creasca din cauza impozitului pe constructii si a accizei pe carburanti. ?i s-a demonstrat ca a crescut cu trei puncte procentuale fata de anul trecut. Bulgaria are o rata de impozitare de 27% — 30%', a mai spus Anghel.

Reprezentantul investitorilor straini a subliniat ca lupta impotriva evaziunii fiscale este foarte importanta, insa actiunile ANAF trebuie directionate catre zonele cu risc fiscal ridicat. 'Am solicitat o combinatie bine dozata intre constrangere si stimularea conformarii voluntare in actiunile ANAF de combatere a evaziunii fiscale, pentru ca exista riscul ca tot contribuabilii onesti sa fie afectati atunci cand masurile nu sunt foarte bune. Le dorim directionate in zone cu risc fiscal mare: tutun, alcool, legume, fructe si asa mai departe', a subliniat Anghel.

Investitorii straini solicita autoritatilor predictibilitate, prin cat mai putine schimbari legislative, care sa fie dezbatute pe perioade de timp rezonabile cu toti factorii implicati, pentru ca inca exista situatii in care acte normative importante sunt supuse dezbaterii publice doar cateva zile si apoi adoptate fara a se tine cont de opiniile celor afectati. In acest context, investitorii au solicitat eliminarea sintagmei 'de regula' din Codul Fiscal, astfel ca orice modificare a regimului fiscal sa nu mai fie posibila decat cu cel putin sase luni inainte de aplicare.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 iunie 2015

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4563 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0164 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9902 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0013 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2588 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0346 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.249 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0331 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2109 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 iunie 2015

In data de 25 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 457/2015 - M. Of. 457/2015 [M. Of. 457 / 25 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 458/2015 - M. Of. 458/2015 [M. Of. 458 / 25 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 459/2015 - M. Of. 459/2015 [M. Of. 459 / 25 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 460/2015 - M. Of. 460/2015 [M. Of. 460 / 25 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-25 :: Titlu: DNA: Adoptarea modificarilor la Legea avocatului atrage nulitatea unor probe deja administrate

  Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sustine ca adoptarea propunerilor dezbatute la Senat pentru modificarea Legii privind organizarea si exercitarea functiei de avocat ar avea drept consecinta nulitatea unor probe deja administrate in dosare.

  La solicitarea AGERPRES, Biroul de presa al DNA a comunicat miercuri ca adoptarea unor astfel de modificari ar crea o exceptare a unor categorii profesionale de la aplicarea dispozitiilor Codului de procedura penala, care trebuie sa se aplice tuturor persoanelor, indiferent de profesia pe care o exercita.

  "Actualul Cod de procedura penala asigura suficiente garantii privind exercitarea activitatii de avocat, precum si confidentialitatea relatiei avocat-client. In prezent, activitatile care determina efectuarea unor perchezitii sau alte actiuni investigative la sediul unor cabinete de avocatura se pot realiza doar atunci "cand exista date ca avocatul savarseste sau pregateste comiterea unei infractiuni" , astfel de masuri fiind exercitate cu controlul prealabil al judecatorului. Adoptarea unui astfel de proiect ar avea ca si consecinta nulitatea unor probe deja administrate in dosarele Directiei Nationale Anticoruptie, aflate atat in faza de urmarire penala, cat si pe rolul instantelor de judecata", se arata in raspunsul transmis de DNA.

  Plenul Senatului a aprobat ca votul in cazul a circa 40 de legi organice sa fie amanat pentru luni, printre propunerile ce urmeaza sa fie votate de senatori numarandu-se modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

  Senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat, miercuri, la dezbaterile din plen, ca modernizarea legii a fost necesara pentru "a permite o mai mare libertate avocatilor in a-si exercita profesia, dar si asigurarea securitatii profesionale a acestora".

  "Traim cu totii, ne place sau nu, sub imperiul unei presiuni extraordinare, mai ales pe colegii avocati, care intra in dosarele penale, de prea multe ori, nedreptatiti cu apelative pe care nu le merita, doar pentru faptul ca intr-un moment de cumpana a unui suspect sau a unui inculpat isi exercita profesia", a spus Chelaru.

  Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, initiata de un grup de parlamentari din intreg spectrul politic, Legea 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat trebuie modificata si completata ca urmare a noilor Coduri si a jurisprudentei CCR pentru punerea de acord a dispozitiilor legii cu deciziile Curtii.

  Plenul si-a insusit amendamentele Comisiei juridice referitoare la perchezitionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului sau, efectuate de procuror, in conditiile existentei unui mandat de perchezitie emis de judecator. Decanul Baroului local (sau reprezentantul acestuia) trebuie sa fie prezent pe parcursul intregii proceduri de perchezitie derulate la sediul profesional al avocatului.

  "Sunt exceptate de la masura ridicarii de inscrisuri, a sechestrarii sau a confiscarii comunicarile scrise intre client si avocat, consemnarile efectuate cu privire la comunicarile incredintate de catre client sau cu privire la alte imprejurari la care se refera dreptul de a refuza depunerea de marturie si alte bunuri, cu privire la care se aplica dreptul de a refuza depunerea de marturie. Nu este admisa ridicarea, sechestrarea sau confiscarea inscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine si date, a imaginilor si a altor reprezentari care se afla in posesia avocatului", stipuleaza amendamentele adoptate.

  Articole nou introduse in lege stabilesc ca "restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care probe si indicii temeinice justifica suspiciunea ca avocatul ar fi implicat in savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, ori daca avocatul este implicat in favorizarea infractorului, obstructionarea justitiei sau intr-o tainuire sau daca este vorba despre bunuri rezultate in urma savarsirii unei infractiuni, care au fost utilizate sau destinate savarsirii unei infractiuni".

  "Restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care avocatul contribuie la disimularea provenientei bunurilor obtinute ilegal, daca avocatul ascunde un bun provenit dintr-o infractiune, disimuleaza provenienta acestuia sau obstructioneaza ori pericliteaza identificarea provenientei, identificarea, confiscarea, ridicarea sau punerea sub sechestru a unui astfel de bun", se mai arata in lege.

  Un alt nou articol care completeaza Legea avocaturii vizeaza ca persoana care face publica in mod ilegal o informatie confidentiala din sfera privata a unei alte persoane sau care deconspira un secret operational sau comercial care i-a fost divulgat in calitate de avocat este pedepsita de lege. Avocatul nu raspunde pentru nedenuntarea infractiunilor planificate de care are cunostinta in exercitarea profesiei, cu exceptia urmatoarelor infractiuni: omor sau ucidere di...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-25 :: Titlu: Avocatul Poporului: ICCJ a stabilit ca taxele de poluare returnate sunt purtatoare de dobanda fiscala de la data platii

  Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca pentru sumele incasate cu titlu de taxa de prima inmatriculare, taxa de poluare si taxa pentru emisii poluante si restituite prin hotarari judecatoresti se aplica dobanda fiscala, care curge de la data platii acestora, a anuntat marti Avocatul Poporului.

  Instanta suprema a admis recursurile in interesul legii pe aceasta tema formulate de catre Avocatul Poporului si procurorul general privind interpretarea dispozitiilor legale in baza carora se calculeaza dobanzile aferente sumelor incasate si restituite de administratiile finantelor publice din tara pentru cele trei taxe diferite, se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului transmis AGERPRES.

  "Conform Deciziei nr. 14 din 22 iunie 2015 pronuntate in dosarul nr. 9/ 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca dobanda care se acorda pentru sumele incasate cu titlu de taxa de prima inmatriculare, taxa pe poluare si taxa pentru emisii poluante, restituite prin hotarari judecatoresti, este dobanda fiscala prevazuta de dispozitiile art. 124 alin. (1) si alin. (2) din Codul de procedura fiscala, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu dispozitiile art. 120 alin. (7) din acelasi act normativ", arata sursa citata.

  Momentul de la care curge dobanda fiscala pentru sumele incasate si restituite este reprezentat de data platii acestor taxe, a mai decis ICCJ.

  Avocatul Poporului a formulat recurs in interesul legii la 24 septembrie 2013 si a constatat ca instantele de judecata s-au pronuntat in mod diferit asupra temeiului legal in baza caruia s-a stabilit cuantumul prejudiciului cauzat contribuabilului.

  "Avocatul Poporului a opinat ca dreptul contribuabilului implica in mod necesar plata de dobanzi incepand de la data platii sumelor incasate de administratiile finantelor publice din tara. Aceasta opinie a fost justificata de faptul ca, incepand de la aceasta data, iar nu de la o alta data ulterioara, contribuabilul suporta pierderi reprezentate de indisponibilizarea sumelor in cauza", se arata in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-25 :: Titlu: CCR: Redeschiderea urmaririi penale fara participarea procurorului si inculpatului incalca Constitutia

  Plenul Curtii Constitutionale a decis marti ca sunt neconstitutionale dispozitiile art. 335 alin. (4) din Codul de procedura penala, care prevede faptul ca un judecator de camera preliminara hotaraste, fara participarea procurorului si a suspectului sau inculpatului, asupra legalitatii si temeiniciei ordonantei prin care s-a dispus redeschiderea urmaririi penale.

  Art. 335 alin. (4) din Codul de procedura penala prevede: "Redeschiderea urmaririi penale este supusa confirmarii judecatorului de camera preliminara, in termen de cel mult 3 zile, sub sanctiunea nulitatii. Judecatorul de camera preliminara hotaraste prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului, asupra legalitatii si temeiniciei ordonantei prin care s-a dispus redeschiderea urmaririi penale. Incheierea judecatorului de camera preliminara este definitiva".

  Potrivit unui comunicat al CCR, in urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.335 alin. (4) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale cu privire la solutia legislativa conform careia judecatorul de camera preliminara hotaraste "fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului".

  Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-25 :: Titlu: Andrei Gerea: Studiul de fezabilitate pentru proiectul AGRI evidentieaza doua variante viabile de capacitate

  Studiul de fezabilitate pentru proiectul AGRI, prin care gazele azere vor putea veni in Romania in stare lichefiata, arata doua variante viabile de lucru, pentru doua capacitati diferite, de 5 si, respectiv, 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Andrei Gerea, la finalul lucrarilor Reuniunii Inter-ministeriale privind proiectul AGRI.

  "Astazi am semnat o declaratie comuna de continuare a proiectului. Aceasta reuniune a fost prilejuita in primul rand pentru prezentarea studiului de fezabilitate de catre compania britanica care l-a realizat. Concluziile acestui studiu arata ca avem doua variante de lucru viabile pentru doua capacitati diferite, de 5 miliarde si de 8 miliarde de metri cubi. Aceste cifre pot fi si ele imbunatatite, iar in baza discutiilor care au fost astazi aici la masa, dar si dimineata intr-o intalnire tete-a-tete cu domnii ministrii participanti am stabilit sa continuam dezvoltarea acestui proiect si pe niste baze tehnice care sa permita dezvoltarea si cresterea capacitatii ulterioare in cazul in care va fi nevoie. Consideram ca proiectul AGRI este o componenta a coridorului sudic de gaz care poate aduce o contributie importanta la securitatea energetica europeana', a precizat Andrei Gerea.

  Ministrul Energiei a subliniat ca trebuie gasite surse de finantare pentru acest proiect dar si ca ar trebui invitati si alti participanti. In acest sens, seful de la Energie a mentionat ca a avut in ultima luna discutii cu ministrii Energiei din Bulgaria si din Serbia care si-au manifestat interesul pentru proiect, urmand sa se intalneasca cu acestia in urmatoarele doua saptamani.

  Potrivit ministrului roman al Energiei, costul aproximativ al acestui proiect va fi de circa un miliard de euro pentru partea romana. De asemenea, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, a afirmat ca au fost facute calcule pentru trei scenarii, respectiv pentru doua miliarde mc, cinci miliarde mc si opt miliarde mc, iar costurile variaza intre doua si cinci miliarde de dolari.

  La lucrarile Reuniunii Inter-ministeriale privind proiectul AGRI, tarile participante au fost reprezentate de Andrei Dominic Gerea, ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri din Romania, Natig Aliyev, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan si Mariam Valishvili, Vice-Ministrul Energiei din Georgia. Din partea Ungariei a participat Botond Zakonyi, ambasadorul acestei tari in Romania. La Reuniune au mai fost prezenti reprezentanti ai Comisiei Europene, ai companiilor nationale implicate in proiectul AGRI, diplomati acreditati in Romania de la ambasadele tarilor asociate in acest proiect si alti invitati.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4727 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.008 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9889 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2934 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0081 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2821 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0036 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2104 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0029 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 iunie 2015

  In data de 24 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 451/2015 - M. Of. 451/2015 [M. Of. 451 / 24 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 452/2015 - M. Of. 452/2015 [M. Of. 452 / 24 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 453/2015 - M. Of. 453/2015 [M. Of. 453 / 24 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 454/2015 - M. Of. 454/2015 [M. Of. 454 / 24 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 455/2015 - M. Of. 455/2015 [M. Of. 455 / 24 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 456/2015 - M. Of. 456/2015 [M. Of. 456 / 24 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-24 :: Titlu: Teodorovici: Deficit mai mare decat cel asumat, dupa aplicarea Codului Fiscal, insa sub 3% din PIB

  Deficitul bugetar va depasi tinta asumata de Romania in discutiile cu institutiile financiare internationale, de 1,2% din PIB in 2016, ca urmare a aplicarii noului Cod Fiscal, insa se va plasa sub obiectivul stabilit prin tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB, a declarat miercuri ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in cadrul dezbaterilor finale din plenul Camerei Deputatilor pentru aprobarea Codului Fiscal.

  "Deficitul va mai mare decat cel asumat, dar ramane sub limita de la Maastricht de 3% din PIB. Mesajul pentru partenerii nostri externi este ca Romania este hotarata sa mentina acest deficit sub 3%", a explicat Teodorovici.

  Potrivit acestuia, dupa aplicarea noii legislatii fiscale, Romania va trece de la statul cu una dintre cele mai mari cote generale de TVA din Uniunea Europeana, si una dintre cele mai mari medii ale TVA, in randul tarilor cu cele mai mici cote generale de TVA si cele mai mici medii din Europa.

  Ministrul Finantelor a reamintit ca impactul bugetar total in urma aplicarii noului Cod Fiscal se va ridica la 12 miliarde de lei.

  Eugen Teodorovici declara, saptamana trecuta, ca dezbaterile parlamentare pe marginea Codului Fiscal vor fi finalizate pana la finalul acestei luni, insa documentul nu va fi aprobat fara acordul Comisiei Europene si Fondului Monetar International. Cele doua institutii sustin ca aplicarea tuturor masurilor de reducere a taxelor propuse, incepand de anul viitor, vor duce la dezechilibre bugetare importante.

  Deputatii din Comisia pentru buget, finante si banci au aprobat, luni, cu unanimitate de voturi, amendamentul la proiectul de Cod Fiscal privind scaderea la 19% a cotei standard de TVA incepand de anul viitor. Initial, TVA urma sa scada la 20% incepand de anul viitor si la 18% din 2018.

  De asemenea, impozitul pe constructii speciale urmeaza sa fie eliminat din 2016 iar cota unica de impozitare ar putea scadea de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019.

  Alte modificari vor fi aplicate pentru sectorul microintreprinderilor, unde cota de impozitare pentru microintreprinderile fara salariati va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datoreaza impozit. Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati, inclusiv, de 3% pentru microintreprinderile care au un salariat si de 3% pentru microintreprinderile care se afla in anumite situatii inscrise in registrul comertului—dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, declarare pe proprie raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare.

  Contributiile de asigurari sociale la angajat urmeaza sa se reduca de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-24 :: Titlu: Legea 156/2015 aduce modificari in domeniul agriculturii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 449/2015 a fost publicata Legea 156/2015 privind aprobarea OUG 63/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul agriculturii.

  n vederea accesarii fondurilor europene aferente platilor pe suprafata, utilizatorii de pajisti ? fermieri activi, persoane fizice si juridice, in calitate de proprietari si/sau detinatori legali ai dreptului de utilizare a terenului au obligatia, pentru anul 2015, sa asigure incarcatura minima de 0,3 UVM/ha, in oricare din zilele perioadei de pasunat sau cosirea cel putin o data pe an a vegetatiei.
  Incepand cu anul 2016 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral.

  In cazul in care proprietarii de animale membri ai colectivitatii locale, sau care au sediul exploatatiei pe teritoriul localitatii respective si sunt membri ai unei asociatii constituite in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare si exploateaza in comun o suprafata de pajisti, contractul de inchiriere/concesionare se incheie cu asociatia, in baza unui centralizator care cuprinde acordul, datele de identificare, numarul de animale si suprafata care revine pe fiecare membru al asociatiei.

  Dupa inregistrarea asociatiei la Registrul asociatiilor si fundatiilor, calitatea de membru se dobandeste prin depunerea unei cereri de afiliere prin care fermierul isi exprima acordul cu privire la actul constitutiv si statut si isi asuma plata contributiei. Cererea de afiliere este aprobata de Consiliul director dupa verificarea indeplinirii conditiei de fermier activ.
  Membrii afiliati pot fi reprezentati in adunarea generala de catre alti membri sau de catre reprezentantul organizatiei profesionale din care fac parte, in baza unei imputerniciri.

  Textul integral: Legea 156/2015 aduce modificari in domeniul agriculturii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-24 :: Titlu: Teodorovici: O noua loterie a bonurilor fiscale va fi organizata pana la finalul acestei luni, cu maximum 100 de castigatori

  Ministerul Finantelor Publice va organiza, pana la finalul acestei luni, a doua loterie a bonurilor fiscale, insa cu un regulament modificat, astfel incat sa fie maximum 100 de castigatori, a declarat, marti seara, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, la televiziunea publica.

  "Vom avea o extragere pana la finalul lunii pe noul mecanism care se regaseste in legea promulgata astazi (marti — n. r.) de presedintele Romaniei, cu maxim 100 de castigatori", a spus Teodorovici.

  Potrivit acestuia, in cazul in care, dupa extragere, vor fi mai mult de 100 de bonuri castigatoare, se va organiza o alta extragere dintre acestea si se vor alege doar 100. Premiul se va imparti intre cei 100 de castigatori.

  "Daca vor fi mai putin de 100 de bonuri castigatoare, la acestea se va imparti premiul", a precizat ministrul Finantelor.

  Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, care prevede ca se pot acorda maximum 100 de premii.

  Actul normativ prevede ca, la extragerea bonurilor fiscale, se va acorda un numar de maximum 100 de premii. Unitatea teritoriala a administratiei fiscale unde a fost depus in original bonul fiscal castigator va elibera titularului bonului o copie pe care este scris ca este conform cu originalul si contine un numar unic de inregistrare atribuit automat printr-o aplicatie informatica la nivel national.

  O lista cu bonurile prin care au fost revendicate premiile se va publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si pe cel al Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala.

  Daca in urma centralizarii listei bonurilor fiscale prin care s-au revendicat premiile se va constata depasirea numarului maxim de premii care se acorda, se va proceda la extragerea aleatorie a unui numar de 100 de bonuri fiscale castigatoare.

  In situatiile in care, ulterior efectuarii unei extrageri se constata erori de natura tehnica in desfasurarea acesteia, care nu vizeaza caracterul sau aleator, se va considera ca extragerea a fost efectuata corect, iar premiile se vor acorda castigatorilor in urma extragerii si dupa desfasurarea procedurilor.

  La prima extragere, din luna aprilie, au fost depuse 18.215 cereri de revendicare a premiului de un milion de lei, castigul fiind de 54,9 lei pentru fiecare bon daca toate ar fi validate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-24 :: Titlu: MDRAP: Programul Operational Regional 2014-2020, in valoare de 8,25 miliarde euro, adoptat de Comisia Europeana

  Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Sevil Shhaideh, si comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, au participat marti, la Bruxelles, la semnarea deciziei Comisiei Europene de adoptare a Programului Operational Regional (POR) 2014-2020, in valoare de 8,25 miliarde euro, informeaza un comunicat al MDRAP, remis AGERPRES.

  "Am adoptat astazi unul dintre cele mai mari programe de investitii din Uniunea Europeana. Acesta va aduce beneficii concrete pentru toti cetatenii Romaniei. Prin sprijinirea intreprinderilor mici, prin promovarea mobilitatii urbane, prin imbunatatirea conectivitatii regionale si prin oferirea unui acces mai bun la servicii sociale pentru toti cetatenii, in special pentru cei mai saraci si mai vulnerabili, aceste investitii vor duce la imbunatatirea semnificativa a vietii romanilor.

  In plus, investitiile in eficienta energetica vor scadea facturile la energie pentru consumatorii casnici si vor proteja mediul. Le doresc romanilor sa profite la maximum de oportunitatile oferite de acest program
  ", a declarat comisarul Corina Cretu.

  Potrivit sursei citate, ministrul Dezvoltarii Regionale, Sevil Shhaideh, a adaugat ca POR este programul cu cea mai mare contributie la dezvoltarea regionala a Romaniei.

  "Programul prevede alocarile financiare pentru cele 11 axe prioritare (plus axa 12 — Asistenta Tehnica) in care vor fi investiti in urmatorii 7 ani cei 8,25 miliarde euro alocati Romaniei pentru dezvoltare regionala. Din bugetul total, 6,7 miliarde euro reprezinta sprijinul UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Marcam, practic, inceputul unei noi etape in dezvoltarea Romaniei", a spus Shhaideh.

  POR 2014-2020 acopera 9 dintre cele 11 obiective tematice avute in vedere de Politica de Coeziune a Uniunii Europene si va continua sa finanteze investitii din perioada 2007-2013: infrastructura sociala, de sanatate si educationala, IMM-uri, drumuri judetene si turism, dar va finanta si noi categorii de proiecte fata de programul precedent: reabilitarea termica a cladirilor publice, lucrari de cadastru si centre de transfer tehnologic.

  "Noul program este o versiune mai buna, mai accesibila pentru beneficiari, pentru ca au fost inglobate recomandarile Comisiei de simplificare a regulilor: apeluri de proiecte uniformizate pentru toate axele, un numar mai mic de documente depuse odata cu cererea de finantare, proiectele aflate in stadiu avansat de pregatire vor primi punctaj suplimentar, iar etapele de evaluare si selectie vor dura mai putin", a mai sustinut ministrul Dezvoltarii Regionale.

  In martie 2014, programul a fost lansat in consultare publica, in august anul trecut a fost trimisa Comisiei Europene versiunea oficiala, iar in mai 2015 a fost lansat in consultare publica ghidul general al solicitantului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-24 :: Titlu: Calota: Impactul exceptarii de la plata certificatelor verzi pentru marii consumatori se va vedea in 2016

  Impactul pe care il va avea exceptarea de la plata certificatelor verzi pentru marii consumatori se va vedea in 2016, a declarat, marti, vicepresedintele Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota, prezent la o dezbatere despre energie regenerabila.

  "In acest moment, Ministerul Economiei a trebuit sa ne trimita lista completa a marilor consumatori exceptati pentru a calcula cantitatea de energie echivalenta si exceptata si certificatele verzi aferente acestei cantitati de energie sa fie redistribuite. Pentru a nu interveni inauntrul acestui an, care are deja elementele de previzionare, de lucru, de calcul din partea operatorilor de retea, inclusiv in facturarea catre consumatorii finali, inclusiv cetatenii Romaniei, dorim ca regularizarea anului 2015, corectarea a ceea ce am estimat, sa se intample in 2016", a afirmat Emil Calota.

  Acesta a spus ca ratiunea pentru aceasta decizie sta in faptul ca pot interveni si factori pozitivi de atenuare a acestui impact de crestere precum scaderea facturii prin reducerea contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta.

  "Ceea ce am estimat acum este ajustat cu ceea ce ne transmite ca date piata si de la 1 iulie coboram doi lei si jumatate, aproape trei lei pe MWh contributia de cogenerare. Asa estimam, poate, ca in 2016 impactul de crestere pe care exceptarea il produce poate fi compensat de alte elemente pe care noi le luam in calcul, cum ar fi consumul final brut de energie, cantitatea totala de energie pe care o sustinem prin schema de sprijin in 2016 si alti parametri de calcul", a explicat Calota.

  Conform vicepresedintelui ANRE, estimarile trimise de institutie Guvernului la sfarsitul anului trecut aratau ca toti consumatorii energo-intensivi peste 1000 de tone echivalent petrol pe an, aproximativ 65 de agenti economici, dadeau ca limite pentru cantitatea de energie exceptata intre 4 si 9 TWh. Limitele au fost pastrate dar este asteptata lista de la Ministrul Economiei cu cei calificati in procedura de exceptare de la plata certificatelor verzi.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4807 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0023 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9898 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0374 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.3015 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.032 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2857 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0082 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2075 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0137 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 iunie 2015

  In data de 23 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 446/2015 - M. Of. 446/2015 [M. Of. 446 / 23 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 447/2015 - M. Of. 447/2015 [M. Of. 447 / 23 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 448/2015 - M. Of. 448/2015 [M. Of.448 / 23 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 449/2015 - M. Of. 449/2015 [M. Of. 449 / 23 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 450/2015 - M. Of. 450/2015 [M. Of. 450 / 23 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: EURO BEST TEAM :: Data: 2015-06-23 :: Titlu: ULTIMELE ZILE DE INSCRIERE LA CURSUL DE ADMITERE IN MAGISTRATURA!

  INSCRIE-TE ACUM SI ASIGURA-TI UN LOC IN SALA! Curs Intensiv Admitere Magistratura si INM 2015
  - curs complet si complex, acopera toate probele -
  Bucuresti, 26 Iunie - 9 August 2015, Sediul Euro Best Team  NU RATA RECAPITULAREA FINALA SI ASIGURA-TE CA AI ACOPERIT TOATA MATERIA! Scapa de emotii pentru Proba de Interviu si experimenteaza metode de citire si interpretare rapida pentru Proba de Rationament!

  Iti restituim taxa achitata daca, dupa prima saptamana de curs, te declare nemultumit!


  Sesiunea 26 iunie - 9 august 2015 se adreseaza candidatilor care se pregatesc pentru sesiunea de admitere a INM - august 2015. Pentru aceasta sesiune a fost pregatit un modul special de pregatire intensiva si de recapitulare activa si completa, la toate disciplinele de concurs. Profesorii vor oferi feedback individual fiecarui participant pentru optimizarea rezultatului de la concursul INM August 2015.

  IMPORTANT: Inainte de a lua decizia participarii la curs, va rugam sa estimati cu atentie posibilitatile reale de timp, necesar pregatirii individuale, esentiale pentru cresterea nivelului de cunostinte. Lectorii recomanda participantilor, pe cat posibil, incetarea activitatilor profesionale (concediu) si concentrarea pe pregatirea sistematica a tematicii. Prezenta la cursuri este obligatorie, de asemenea, pregatirea capitolelor si temelor pentru acasa, intre sesiuni.

  Cursul intensiv pentru admitere la magistratura este un curs complet si complex care are ca obiectiv principal cresterea punctajului la concursul de admitere in INM si Magistratura. Cursul acopera toate probele de concurs: Drept Civil, Drept Procesual Civil, Drept Penal, Drept Procesual Penal, Interviu si Rationament Logic. La curs participa atat persoane care doresc sa se inscrie in cursa pentru magistratura, cat si absolventi de drept care vor sa-si actualizeze cunostintele in domeniul juridic.

  Lectorii sunt magistrati de cariera si sunt dedicati pregatirii viitorilor judecatori si procurori. Pentru monitorizarea progresului personal si pentru elaborarea unui plan obiectiv de pregatire, care sa raspunda nevoilor reale ale fiecarui cursant in parte, lectorii asigura doua sesiuni de evaluare, initiala si finala. Astfel, dupa evaluarea finala, cursantii vor cunoaste care este nivelul real de pregatire si ce efort trebuie sa depuna pentru atingerea punctajului optim.

  Pentru informatii complete si detalii despre inscrierea la curs click Curs Intensiv Admitere Magistratura si INM
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-23 :: Titlu: Legea 154/2015 aduce modificari privind protectia maternitatii la locurile de munca

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 445/2015 a fost publicata Legea 154/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.

  Pentru toate activitatile care pot prezenta un risc specific de expunere la agenti, procese sau conditii de munca, a caror lista neexhaustiva este prezentata in anexa nr.1, angajatorul trebuie sa evalueze natura, gradul si durata expunerii salariatelor prevazute la art. 2 lit. c)-e) in intreprinderea si/sau unitatea respectiva, si, ulterior, la orice modificare a conditiilor de munca, fie direct, fie prin intermediul serviciilor de protectie si prevenire prevazute la art. 8 si 9 din Legea nr. 319/2006, cu modificarile ulterioare, cu scopul de:
  a) a evalua orice risc pentru securitatea sau sanatatea salariatelor si orice efect posibil asupra sarcinii sau alaptarii, in sensul art. 2 lit. c)-e);
  b) a decide ce masuri trebuie luate.
  (2) Evaluarile prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor, impreuna cu toate masurile care trebuie luate referitor la securitatea si sanatatea in munca, se consemneaza in rapoarte scrise.

  In baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale.

  Angajatorii au obligatia sa le informeze permanent pe salariate, inclusiv prin afisare in locuri vizibile, o perioada de 6 luni, in fiecare din unitatile pe care le detin, asupra drepturilor pe care acestea le au in ceea ce priveste respectarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta, de la intrarea in vigoare a actelor normative care statueaza drepturile respective.

  Textul integral al Legii de modificare: Legea 154/2015 aduce modificari privind protectia maternitatii la locurile de munca
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-06-23 :: Titlu: Legea 153/2015 aduce modificari privind inscrierea elevilor la orele de religie

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 445/2015 a fost publicata Legea 153/2015 pentru modificarea alin. (2) al art. 18 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, aducand reglementari importante privind inscrierea elevilor la orele de religie.

  nscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei optiuni se face tot prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. In cazul in care elevul nu frecventeaza orele de religie, situatia scoala se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.

  Textul integral al legii: Legea 153/2015 aduce modificari privind inscrierea elevilor la orele de religie
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-23 :: Titlu: Fermierii au solicitat subventii europene pentru 8,4 milioane hectare, pana la 15 iunie 2015

  Fermierii romani au depus 821.056 de cereri pentru o suprafata solicitata la plata de aproximativ 8,4 milioane hectare, pana la 15 iunie 2015, ultima zi in care au putut depune cererile fara penalizari, acestea fiind in scadere fata de perioada similara din 2014, cand numarul cererilor depuse a ajuns la 980.000 pentru o suprafata de aproximativ 9,5 milioane hectare, potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), la solicitarea AGERPRES.

  De asemenea, la numarul cererilor depuse in 2015 se mai adauga cererile si suprafetele digitizate dar neinchise, respectiv 52.428 pentru o suprafata de 610.786 hectare, si alte 44.643 de cereri pentru animale, ce nu cuprind plati pe suprafata, in conditiile in care in acest an se depune o cerere unica ce cuprinde atat sectorul vegetal cat si cel zootehnic. In 2014, in perioada de depunere fara penalizari, care s-a desfasurat intre 3 martie si 15 mai, au fost depuse 980.354 de cereri pentru o suprafata de aproximativ 9,5 milioane hectare.

  Potrivit directorului general al APIA, Mihai Putintei, lipsa contractelor de concesionare pe pasunile de la Consiliile Locale, eliminarea sprijinului pentru suprafetele cu teren nelucrat sau pentru cele aferente unitatilor militare sunt doar cateva dintre cauzele pentru care nu s-au depus acelasi numar de cereri comparativ cu anul 2014, insa media pe hectar pentru fiecare fermier este mai mare in 2015 decat anul trecut.

  "In anul 2014 am avut o medie de aproximativ 9,66 hectare pe fermier, iar la momentul acesta media este de 10,21 hectare, ceea ce arata ca in medie fermierii mici nu au mai depus cereri de sprijin intr-un numar atat de mare ca in anul precedent, iar din cele 1.342.287 ha pentru care nu s-au depus cereri de sprijin pana la data de 15 iunie 2015 avem 811.657 hectare cu pasuni", a declarat pentru AGERPRES Mihai Putintei.

  In opinia acestuia, cauzele pentru care nu s-au depus acelasi numar de cereri comparativ cu anul 2014 vizeaza lipsa contractelor de concesionare pe pasunile de la Consiliile Locale deoarece nu a fost finalizat procesul de achizitie in toate judetele pentru pajistile comunale, iar fermierii cu suprafete mici care detineau si parcele care se incadrau in categoria gradini familiale nu mai sunt eligibili.

  De asemenea, in acest an nu se mai acorda sprijin pentru suprafetele cu teren nelucrat daca in anul precedent a fost solicitat ca teren nelucrat, nu mai sunt eligibile la plata suprafetele aferente unitatilor militare si nici suprafetele cu categoria de folosinta teren agricol cu destinatie piscicola, iar pentru beneficiarii care nu detin animale si au pasuni, depunerea cererilor este in plina desfasurare deoarece abia au fost aprobate modificarile legislative.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-23 :: Titlu: Nica: Vom avea aprobate, in iulie, toate programele de finantare din fonduri europene pe exercitiul 2014-2020

  Romania va avea aprobate, in luna iulie, toate programele de finantare din fonduri europene pentru exercitiul financiar 2014 - 2020, astfel ca nu va avea nicio scuza daca, la finalul perioadei, nu va inregistra un grad de absorbtie de 100%, a declarat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.

  "Practic, la nivelul lunii iulie, Romania va avea toate programele aprobate si va spun: nu exista nicio scuza daca in 2020 nu avem un grad de absorbtie de 100%, fiindca pornim cu acelasi start cu toate statele Uniunii Europene. Nu exista state care au cheltuit deja bani pe programul 2014 — 2020. Sunt state care au primit acele avansuri in urma aprobarii programelor, avansuri pe care le-a primit si Romania la Ministerul Finantelor, dupa aprobarea programelor, si pe care le va primi si dupa aprobarea Programului Operational Infrastructura Mare si a celui Regional", a explicat Nica, intr-o conferinta de profil.

  El a precizat ca singurul program ce nu va fi aprobat in aceasta vara este cel de pescuit, care are o alocare financiara redusa, pentru acesta asteptandu-se aprobarea in luna septembrie.

  Ministrul de resort a reamintit ca in cursul acestei saptamani se asteapta, de la Comisia Europeana, aprobarea Programului Operational Regional.

  "Am trimis oficial Programul Operational Infrastructura Mare; undeva, in perioada 1 — 15 iulie, asteptam aprobarea acestui program", a adaugat Nica.

  Potrivit acestuia, pentru urmatorul exercitiu financiar se are in vedere, la solicitarea Comisiei Europene, simplificarea procedurilor, in special in privinta costurilor.

  "Cel mai avansat este Programul Operational Capital Uman, unde intentionam ca, de la primele ghiduri, sa avem proceduri de cost simplificate in ceea ce priveste cheltuielile directe cu personalul. Asta inseamna ca, pentru anumite categorii de cheltuieli clar identificate, nu se vor mai cere din partea beneficiarilor documentele suport", a explicat ministrul de resort.

  El a precizat ca se lucreaza, impreuna cu Institutul National de Statistica, la stabilirea unor standarde de cost, astfel incat beneficiarii care se incadreaza in aceste standarde sa nu mai fie obligati sa aduca documente justificative pentru achizitiile realizate. Stabilirea acestor standarde este prevazuta a se finaliza pana la sfarsitul anului.

  In alta ordine de idei, seful de la Fonduri Europene a amintit despre elaborarea unui instrument electronic de implementare a proiectelor, ca modalitate de simplificare a procedurilor. Potrivit ministrului, in cursul acestei saptamani, instrumentul se afla in testare interna la nivelul ministerului, dupa care va fi deschis publicului larg.

  "Vom incepe, de asemenea, cu Programul Operational Capital Uman si cel de Competitivitate. Pentru acesta din urma, din 27 iunie, se vor putea depune primele proiecte pentru 2014 — 2020. Vorbim de circa 580 de milioane de euro pe partea de inovare-cercetare. Vom lansa anul aceasta o suma de 50 de milioane de euro si pe Axa IT. Avem mai mult de o treime din intreaga alocare financiara pe Programul Operational Competitivitate lansata anul acesta", a subliniat Marius Nica.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-23 :: Titlu: Module e-learning in domeniul noilor coduri, lansate de CSM

  Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a lansat, luni, 24 de module e-learning si brosuri in domeniul noilor coduri penale si civile, elaborate in cadrul unui proiect de catre formatori INM si experti externi.

  Lansarea a avut loc la sediul Institutului National al Magistraturii (INM), in prezenta unor oficialitati romane si straine, modulele fiind realizate in cadrul proiectului "Asistenta pentru consolidarea capacitatii institutionale in domeniul formarii judecatorilor si procurorilor pentru aplicarea noilor coduri".

  Directorul INM, Octavia Spineanu Matei, a aratat ca, in cadrul proiectului, incepand cu 2012, au fost organizate 14 conferinte nationale, 3 conferinte internationale si 125 de seminarii, si au fost formati 3.129 de magistrati.

  Vicepresedintele CSM, Bogdan Gabor, a sustinut ca intrarea in vigoare a celor patru coduri a reprezentat un reper pentru justitia din Romania si pentru intreaga societate, dar a fost, in egala masura, o reala provocare pentru sistemul judiciar.

  La randul sau, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a sustinut ca proiectele finantate in cadrul programului de cooperare elvetiano-roman — Fondul Tematic pentru Securitate — au o deosebita importanta pentru Ministerul Public, pentru ca obiectivele acestor proiecte coincid atat cu unele din prioritatile asumate de procurori, cat si cu obligatiile stabilite pentru Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

  El a apreciat ca modulele de e-learning in domeniul noilor coduri reprezinta un moment important in domeniul formarii profesionale a magistratilor, INM avand un instrument modern, rapid, mai putin costisitor si mult mai eficient.

  "In ceea ce priveste Codurile penal si de procedura penala, Ministerul Public, prin efortul propriu, a pus la dispozitia procurorilor din intreaga tara, inca din luna februarie 2014, o adresa de posta electronica (...) la care pot formula intrebari. (...) Profit de acest prilej pentru a va informa asupra faptului ca PICCJ are in vedere integrarea acestei oportunitati intr-un set mai amplu de instrumente novatoare, cum ar fi crearea unui sistem IT de management al audierilor si operationalizarea arhivei recente a unitatilor de parchet, prin crearea unor noi functii informatice. Sunt doar cateva dintre obiectivele MP pe care ne propunem sa le realizam prin accesarea de fonduri structurale si care vor duce in final la informatizarea substantiala a activitatilor legate de indeplinirea actului de justitie", a explicat Nitu.

  Secretarul de stat in Ministerul Justitiei Diana Voicu a spus ca, pentru MJ, anul 2014 a fost unul al angajamentelor onorate.

  "Intrarea in vigoare a noilor coduri a reprezentat o reusita ce a venit in intampinarea recomandarilor institutiilor europene in domeniu, dar si a cerintelor interne de dezvoltare a sistemului judiciar din Romania. Desi rezultatele acestei transformari sunt prematur de observat acum, exista toate premisele pentru ca sistemul judiciar romanesc sa isi sporeasca eficienta si, implicit, credibilitatea in fata cetatenilor sai, in fata mediului de afaceri si mai ales in fata institutiilor europene", a aratat secretarul de stat.

  Evenimentul a marchat incheierea primei faze de implementare a proiectelor finantate in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano — Roman.

  CSM este Autoritate de Implementare pentru trei proiecte — 'Asistenta pentru consolidarea capacitatii institutionale in domeniul formarii judecatorilor si procurorilor pentru aplicarea noilor coduri', 'Imbunatatirea capacitatii judecatorilor si procurorilor romani in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii economice si financiare' si 'Consolidarea capacitatii Ministerului Public de a obtine rezultate mai bune in lupta impotriva micii coruptii' — cu un buget total de aproximativ 2,7 milioane CHF din care finantarea elvetiana reprezinta 85 % din costuri, diferenta de 15% fiind asigurata de Consiliu.

  Potrivit unui comunicat al CSM, transmis luni AGERPRES, proiectele implementate de Consiliu in parteneriat cu Institutul National al Magistraturii contribuie la intarirea capacitatii sistemului judiciar pentru a face fata provocarilor legislative si institutionale — intrarea in vigoare a celor patru coduri, precum si la imbunatatirea activitatii de combatere a coruptiei si criminalitatii economico-financiare prin asigurarea resurselor financiare necesare pentru formarea profesionala a corpului judiciar.

  "In considerarea economiilor realizate in cadrul proiectului, Consiliul Superior al Magistraturii a luat deja masurile necesare in vederea prelungirii perioadelor de implementare si aprobarii de noi activitati de formare profesionala in domenii care prezinta in continuare o importanta crescuta pentru sistemul judiciar — uniformizarea practicii judiciare in materia noilor coduri, comunicare, etica si deontologie profesionala, insolventa, formarea specializa...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-23 :: Titlu: Cursul valutar din 22 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 22 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.483 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0051 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9524 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0138 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2695 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0212 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2939 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0038 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2212 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-23 :: Titlu: Monitorul Oficial din 22 iunie 2015

  In data de 22 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 442/2015 - M. Of. 442/2015 [M. Of. 442 / 22 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 443/2015 - M. Of. 443/2015 [M. Of. 443 / 22 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 444/2015 - M. Of. 444/2015 [M. Of. 444 / 22 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 445/2015 - M. Of. 445/2015 [M. Of. 445 / 22 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-22 :: Titlu: Aproape 250 de persoane, puse sub control judiciar, in ultima saptamana

  La nivel national, in ultima saptamana, au fost dispuse masuri preventive de supraveghere judiciara fata de 222 de persoane si au fost inregistrate 21 de inlocuiri ale masurilor preventive de supraveghere judiciara, dispuse initial, cu alte masuri, informeaza duminica un comunicat de presa al IGPR remis AGERPRES.

  Potrivit sursei citate, politistii desfasoara activitati specifice fata de 68 de persoane pe numele carora a fost dispusa masura arestului la domiciliu, fata de 152 de persoane pe numele carora a fost dispusa masura controlului judiciar si fata de 2 persoane pe numele carora a fost dispusa masura controlului judiciar pe cautiune.

  In ultima saptamana, la nivel national au fost inregistrate 21 de inlocuiri ale masurilor preventive de supraveghere dispuse initial, cu alte masuri.

  Astfel, masura controlului judiciar dispusa initial a incetat, fiind inlocuita cu masura arestarii preventive (in 8 cazuri), cu mandat de executare a pedepsei inchisorii (in 2 cazuri), cu masura arestului la domiciliu (intr-un caz) si cu condamnarea cu suspendare a executarii pedepsei (intr-un caz).

  De asemenea, masura arestului la domiciliu a fost inlocuita, in 5 cazuri, cu masura executarii pedepsei inchisorii, in 2 cazuri, cu masura arestarii preventive, iar in 2 cazuri, in condamnare cu suspendare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-22 :: Titlu: Deputatii din Comisia buget-finante au aprobat majorarea deductibilitatii pentru asigurarile de sanatate la 400 de euro anual

  Deputatii din Comisia pentru buget-finante au aprobat in Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala majorarea deductibilitatii pentru asigurarile de sanatate de la un plafon de 250 de euro/angajat pe an, aplicata la angajatorii care ofera aceste beneficii salariatilor, la 400 de euro pe an, deductibilitate care se aplica atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

  "De cel putin trei saptamani discutam, in Comisia de buget finante, Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Am finalizat aproape toate amendamentele si am crescut suma de la cei 1.300 de euro deductibilitate pentru asigurari de sanatate si pensii facultative si am aprobat 1.600 euro, ca deductibilitate. Astfel, vor fi deductibili 400 de euro pe an pentru asigurarile de sanatate, atat la angajat, cat si la angajator, si 400 de euro pentru pensiile private, atat pentru angajat, cat si pentru angajator", a declarat, vineri, deputatul Aurelia Cristea, membru in comisie, la Conferinta Asiguratorilor din Romania.

  Potrivit acesteia, in aceasta etapa nu au fost incluse asigurarile de viata, deoarece nu sunt definite clar categoriile care pot beneficia de ductibilitate.

  Nivelul de deductibilitate pentru pensiile facultative (Pilonul III) nu a fost modificat. In prezent, deductibilitatea pentru pensiile private facultative este de 400 de euro/an si se aplica atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Pentru asigurarile voluntare de sanatate, acest plafon este in prezent de 250 de euro/an pentru angajatorii care ofera aceste beneficii salariatilor.

  Deductibilitatea pentru pensiile private nu a fost modificata, singura schimbare fiind pe segmentul asigurarilor private de sanatate. In prezent, asigurarile de sanatate sunt deductibile in limita a 250 de euro/an pentru fiecare angajator care ofera salariatilor un pachet de asigurare de sanatate. Daca la asigurarea privata de sanatate participa si angajatul cu o contributie, facilitatea fiscala va fi aplicata si acestuia, in cuantumul a 400 de euro/an.

  In ceea ce priveste asigurarile de viata, Aurelia Cristea a precizat ca o posibila deductibilitate poate fi obtinuta doar din 2017, in conditiile in care acest Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala vor intra in vigoare din 2016.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-22 :: Titlu: Romania trebuie sa ramburseze 53,9 milioane euro catre UE si BM, pana la finalul anului

  Romania mai are de platit, in acest an, 53,9 milioane euro catre Banca Mondiala si Uniunea Europeana, din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor Ministerul Finantelor Publice /MFP/, transmise la solicitarea AGERPRES.

  Din aceasta suma, in luna august vor fi platite 17,1 milioane euro catre Banca Mondiala, bani care reprezinta plati de dobanzi si comisioane, in iunie si iulie neexistand plati.

  De la inceputul anului, tara noastra a platit circa 1,806 miliarde euro catre FMI, UE si BM. Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro, a fost platita pe data de 1 ianuarie catre UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursari rate de capital, iar 46,2 milioane euro dobanzi si comisioane.

  In data de 1 februarie, statul roman a platit 18,3 milioane euro catre Banca Mondiala (dobanzi si comisioane), iar pe data de 5 ale aceleiasi luni suma de trei milioane de euro catre FMI (dobanzi si comisioane). De asemenea, pe 23 februarie Romania a platit 162 milioane de euro (rambursari rate de capital) catre FMI. In prima zi din martie a fost platita suma de 3,2 milioane euro catre Banca Mondiala (dobanzi si comisioane). In luna aprilie tara noastra a rambursat 38,5 milioane euro catre UE, pe 10 mai — 33,8 milioane euro, in timp ce pe 15 mai — 1,9 milioane euro au mers catre BM.

  Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de catre creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro.

  In anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si BM. Prin acest aranjament cu FMI, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

  Cea de-a opta transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Cursuri-cursuri.ro :: Data: 2015-06-22 :: Titlu: (P)Curs Initiere in Oracle SQL, 27-28 iunie 2015

  Echipa Cursuri-cursuri.ro anunta organizarea cursului Initiere in Oracle SQL, curs ce urmareste prezentarea limbajului SQL si a elementelor principale ale utilizarii acestuia in bazele de date ORACLE.

  Cursantii vor dobandi cunostinte privind crearea, modificarea si stergerea tabelor, manipularea datelor, informatii privind optimzarea bazelor de date.

  Cursul are o orientare practica, orientata pe interactiunea cu consola Oracle SQLPlus, cu familiarizarea si gestionarea elementelor de sintaxa SQL si a controlului sesiunii de lucru.

  La final cursantii isi vor testa abilitatile dobandite printr-un test practic.

  Atat cursul cat si procedura testarii este asigurata de cadre didactice universitare cu vechime semnificativa in domeniul predarii Bazelor de Date.

  Prezentarea cursului si formularul de inscriere: Inscriere si detalii curs Initiere in Oracle SQL.
  Facebook: Cursuri, Workshop-uri
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-22 :: Titlu: A fost promulgata Legea 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice

  Presedintele Romaniei a promulgat Legea 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice.

  Scopul legii este instituirea unei proceduri colective pentru redresarea situatiei financiare a debitorului persoana fizica, de buna-credinta, acoperirea intr-o masura cat mai mare a pasivului acestuia si descarcarea de datorii, in conditiile prezentei legi.

  Prevederile prezentei legi se bazeaza pe urmatoarele principii:
  1. acordarea unei sanse debitorilor de buna-credinta de redresare a situatiei financiare, prin intermediul unui plan de rambursare a datoriilor;
  2. facilitarea negocierii/renegocierii amiabile a creantelor si a incheierii unui acord al creditorilor cu debitorul asupra planului de rambursare a datoriilor;
  3. sprijinirea iesirii din starea de insolventa a debitorului, inclusiv prin descarcarea de datorii, in conditiile legii, intr-un mod sistematic si rational, astfel incat debitorul sa fie motivat sa faca eforturi pentru a desfasura activitati generatoare de venituri, sa fie facilitata reinsertia acestuia in mediul social si contributia sa la viata economica a comunitatii, conform cu nivelul de pregatire profesionala si experienta acumulata;
  4. maximizarea, printr-o procedura colectiva, a gradului de recuperare a creantelor si a gradului de valorificare a activelor, atunci cand este cazul;
  5. asigurarea, in cadrul procedurii colective, a unui tratament echitabil al creditorilor si a unui tratament egal pentru creditorii de acelasi rang;
  6. recunoasterea drepturilor existente ale creditorilor si respectarea ordinii de prioritate a creantelor, avand la baza un set de reguli clar determinate si uniform aplicabile;
  7. asigurarea unor proceduri de insolventa eficiente, inclusiv prin mecanisme adecvate de comunicare si derulare a procedurii intr-un termen rezonabil, intr-o maniera obiectiva si impartiala, cu minim de costuri pentru creditori, debitori, institutii si autoritati publice, precum si pentru orice alte entitasi implicate;
  8. asigurarea unui grad ridicat de transparenta si previzibilitate in procedura, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului si cu protejarea datelor cu caracter personal.

  Procedurile prevazute de prezenta lege se aplica debitorului persoana fizica ale carei obligatii nu rezulta din exploatarea de catre acesta a unei intreprinderi, in sensul art. 3 din Codul civil, si care:
  a) are domiciliul, resedinta sau resedinta obisnuita de cel putin 6 luni anterior depunerii cererii in Romania;
  b) este in stare de insolventa, in sensul art. 3 pct.12, si nu exista o probabilitate rezonabila de a redeveni, intr-o perioada de maximum 12 luni, capabil sa-si execute obligatiile astfel cum au fost contractate, cu mentinerea unui nivel de trai rezonabil pentru sine si pentru persoanele pe care le are in intretinere; probabilitatea rezonabila se apreciaza prin considerarea cuantumului total al obligatiilor raportat la veniturile realizate sau prognozate a fi realizate fata de nivelul de pregatire profesionala si expertiza ale debitorului, precum si la bunurile urmaribile detinute de acesta;
  c) cuantumul total al obligatiilor sale scadente este cel putin egal cu valoarea-prag.

  Textul integral: A fost promulgata Legea 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-20 :: Titlu: Bulgaria, Romania, Polonia si Ungaria au avut cele mai scazute preturi din UE la bunuri de consum si servicii

  Danemarca a inregistrat, in 2014, cele mai mari preturi din Uniunea Europeana la bunuri de consum si servicii (138% din media in UE28), cele mai scazute preturi fiind inregistrate in Bulgaria (48% din media UE), Romania (54% din media UE), Polonia (56% din media UE) si Ungaria (57% din media UE), conform datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

  Pe categorii, in cazul produselor alimentare si bauturilor non-alcoolice, cele mai scazute preturi au fost inregistrate anul trecut in Polonia (61% din media UE), Romania (68%), Bulgaria (70% din media UE) si Ungaria (76% din media UE), la polul opus situandu-se Danemarca (139%).

  Bulgaria (58% din media UE), Ungaria (65% din media UE), Romania (72% din media UE) si Polonia (74% din media UE) au cele mai mici preturi si la bauturi alcoolice si tutun din UE, cel mai ridicat fiind consemnat in Irlanda (170%) si Marea Britanie (165%). Eurostat precizeaza ca aceasta variatie mare de preturi este cauzata in principal diferentelor in taxarea acestor produse in randul statelor membre.

  Variatii mici de pret se inregistreaza in cazul articolelor de imbracaminte, cele mai ieftine fiind inregistrate in Ungaria (70% din media UE), Bulgaria (79% din media UE), Polonia (84% din media UE) si Romania (86%), iar cele mai scumpe in Suedia (121%).

  Echipamentele electronice sunt o alta categorie de produse la care se inregistreaza variatii mici de pret in randul statelor membre, de la 85% din medie in cazul Cehiei si Poloniei la 116% in Malta. In Romania, preturile sunt aproape de media din UE (107%).

  La restaurante si hoteluri, variatiile de pret sunt semnificative, de la 46% din media in UE in Bulgaria, 51% in Ungaria si 52% in Romania pana la 147% din media in UE in Danemarca.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-20 :: Titlu: Deputatii din Comisia buget-finante au aprobat majorarea deductibilitatii pentru asigurarile de sanatate la 400 de euro anual

  Deputatii din Comisia pentru buget-finante au aprobat in Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala majorarea deductibilitatii pentru asigurarile de sanatate de la un plafon de 250 de euro/angajat pe an, aplicata la angajatorii care ofera aceste beneficii salariatilor, la 400 de euro pe an, deductibilitate care se aplica atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

  "De cel putin trei saptamani discutam, in Comisia de buget finante, Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Am finalizat aproape toate amendamentele si am crescut suma de la cei 1.300 de euro deductibilitate pentru asigurari de sanatate si pensii facultative si am aprobat 1.600 euro, ca deductibilitate. Astfel, vor fi deductibili 400 de euro pe an pentru asigurarile de sanatate, atat la angajat, cat si la angajator, si 400 de euro pentru pensiile private, atat pentru angajat, cat si pentru angajator", a declarat, vineri, deputatul Aurelia Cristea, membru in comisie, la Conferinta Asiguratorilor din Romania.

  Potrivit acesteia, in aceasta etapa nu au fost incluse asigurarile de viata, deoarece nu sunt definite clar categoriile care pot beneficia de ductibilitate.

  Nivelul de deductibilitate pentru pensiile facultative (Pilonul III) nu a fost modificat. In prezent, deductibilitatea pentru pensiile private facultative este de 400 de euro/an si se aplica atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Pentru asigurarile voluntare de sanatate, acest plafon este in prezent de 250 de euro/an pentru angajatorii care ofera aceste beneficii salariatilor.

  Deductibilitatea pentru pensiile private nu a fost modificata, singura schimbare fiind pe segmentul asigurarilor private de sanatate. In prezent, asigurarile de sanatate sunt deductibile in limita a 250 de euro/an pentru fiecare angajator care ofera salariatilor un pachet de asigurare de sanatate. Daca la asigurarea privata de sanatate participa si angajatul cu o contributie, facilitatea fiscala va fi aplicata si acestuia, in cuantumul a 400 de euro/an.

  In ceea ce priveste asigurarile de viata, Aurelia Cristea a precizat ca o posibila deductibilitate poate fi obtinuta doar din 2017, in conditiile in care acest Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala vor intra in vigoare din 2016.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4881 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9662 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0304 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2907 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0293 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2977 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0079 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2215 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 iunie 2015

  In data de 19 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 439/2015 - M. Of. 439/2015 [M. Of. 439 / 119 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 440/2015 - M. Of. 440/2015 [M. Of. 440 / 19 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 441/2015 - M. Of. 441/2015 [M. Of. 441 / 19 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: EURO BEST TEAM :: Data: 2015-06-19 :: Titlu: NU RATA RECAPITULAREA FINALA! INSCRIE-TE SI CONTINUA DOAR DACA ESTI MULTUMIT!

  Curs Intensiv Admitere Magistratura si INM 2015


  - curs complet si complex, acopera toate probele -
  Bucuresti, 26 Iunie - 9 August 2015, Sediul Euro Best Team


  NU RATA RECAPITULAREA FINALA SI ASIGURA-TE CA AI ACOPERIT TOATA MATERIA!

  Scapa de emotii pentru Proba de Interviu si experimenteaza metode de citire si interpretare rapida pentru Proba de Rationament!

  NOU! – Inscrie-te si continua doar daca esti multumit! Valorile noastre sunt transparenta, calitatea si profesionalismul. Tocmai de aceea, incepand cu sesiunea 26 iunie - 9 august 2015, Euro Best Team se ofera sa restituie integral taxa de participare persoanelor inscrise la cursul de pregatire pentru admiterea in magistratura care se declara nemultumite dupa prima saptamana de curs.


  Sesiunea 26 iunie - 9 august 2015 se adreseaza candidatilor care se pregatesc pentru sesiunea de admitere a INM - august 2015. Pentru aceasta sesiune a fost pregatit un modul special de pregatire intensiva si de recapitulare activa si completa, la toate disciplinele de concurs. Profesorii vor oferi feedback individual fiecarui participant pentru optimizarea rezultatului de la concursul INM August 2015.

  Pretul cursului: 3900 Lei pana la data de 15 iunie 2015! Dupa aceasta data pretul cursului este 4500 de lei. Locurile sunt limitate! Ocuparea acestora se face dupa completarea formularului de inscriere si confirmarea platii!

  IMPORTANT: Inainte de a lua decizia participarii la curs, va rugam sa estimati cu atentie posibilitatile reale de timp, necesar pregatirii individuale, esentiale pentru cresterea nivelului de cunostinte. Lectorii recomanda participantilor, pe cat posibil, incetarea activitatilor profesionale (concediu) si concentrarea pe pregatirea sistematica a tematicii. Prezenta la cursuri este obligatorie, de asemenea, pregatirea capitolelor si temelor pentru acasa, intre sesiuni.

  Cursul intensiv pentru admitere la magistratura este un curs complet si complex care are ca obiectiv principal cresterea punctajului la concursul de admitere in INM si Magistratura. Cursul acopera toate probele de concurs: Drept Civil, Drept Procesual Civil, Drept Penal, Drept Procesual Penal, Interviu si Rationament Logic. La curs participa atat persoane care doresc sa se inscrie in cursa pentru magistratura, cat si absolventi de drept care vor sa-si actualizeze cunostintele in domeniul juridic.

  Lectorii sunt magistrati de cariera si sunt dedicati pregatirii viitorilor judecatori si procurori. Pentru monitorizarea progresului personal si pentru elaborarea unui plan obiectiv de pregatire, care sa raspunda nevoilor reale ale fiecarui cursant in parte, lectorii asigura doua sesiuni de evaluare, initiala si finala. Astfel, dupa evaluarea finala, cursantii vor cunoaste care este nivelul real de pregatire si ce efort trebuie sa depuna pentru atingerea punctajului optim.

  Pentru informatii complete si detalii despre inscrierea la curs click AICI
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-19 :: Titlu: Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea insolventei persoanelor  Actul normativ, votat de toate partidele din Parlament, da dreptul celor care nu mai pot plati ratele la banca sa declare falimentul personal.

  Ca sa evite executarea silita si penalitatile, trebuie sa vina cu un plan de reesalonare pe o perioada de 5 ani, care poate fi prelungita cu inca un an.

  Cererile trebuie sa fie aprobate de o comisie de insolventa, iar datornicii vor fi supravegheati de un administrator desemnat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-19 :: Titlu: Comisia Europeana solicita Romaniei sa denunte tratatele bilaterale de investitii intra-UE

  Comisia Europeana a initiat, joi, proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor impotriva a cinci state membre (Austria, Olanda, Romania, Slovacia si Suedia), solicitandu-le sa denunte tratatele bilaterale de investitii pe care le-au incheiat intre ele ('TBI intra-UE'), informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

  TBI sunt acorduri care stabilesc clauzele si conditiile aplicabile investitiilor private realizate de cetateni si intreprinderi dintr-un stat intr-un alt stat. TBI intra-UE sunt acorduri care exista intre state membre ale UE.

  Comisia solicita statelor membre sa denunte TBI intra-UE pe care le-au incheiat, adresand scrisori de punere in intarziere unui numar de cinci state membre (Austria, Olanda, Romania, Slovacia si Suedia) carora le-a solicitat deja clarificari prin intermediul unor dialoguri administrative, avand in vedere ca acordurile bilaterale in cauza au fost invocate in cadrul unor proceduri de arbitraj si au creat probleme legate de compatibilitatea cu legislatia UE.

  Scrisorile de punere in intarziere constituie prima etapa a procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor prevazute la articolul 258 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene. Cea de-a doua etapa a procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor este o solicitare din partea Comisiei sub forma unui aviz motivat. Daca tarile respective nu iau masurile necesare in termen de doua luni, Comisia va putea hotari sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

  'Tratatele bilaterale de investitii intra­UE nu mai sunt de actualitate si nu mai sunt necesare in conditiile unei piete unice alcatuite din 28 de state membre. Trebuie sa actionam impreuna pentru a ne asigura ca actualul cadru juridic pentru investitii transfrontaliere pe piata unica functioneaza eficace. Ξn acest context, Comisia este gata sa exploreze posibilitatea instituirii unui mecanism rapid si eficient de mediere a litigiilor legate de investitii', a declarat comisarul UE pentru stabilitate financiara, servicii financiare si uniunea pietelor de capital, Jonathan Hill.

  Principala problema este ca TBI intra-UE fragmenteaza piata unica, acordand drepturi anumitor investitori din UE in mod bilateral. Dispozitiile acestor tratate se suprapun cu legislatia UE din domeniul pietei unice in ceea ce priveste investitiile transfrontaliere si contravin acesteia. Aceasta situatie este specifica TBI incheiate intre state membre ale UE. Ξn scrisorile sale de punere in intarziere, Comisia subliniaza ca aceste consideratii sunt valabile doar in cazul tratatelor bilaterale care au ramas in vigoare intre state membre ale UE. Aprecierile de mai sus nu privesc eventualele tratate de investitii incheiate de statele membre sau de Uniunea Europeana cu tari terte, in cazul carora se aplica alte considerente.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4882 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0038 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9358 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0427 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2614 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0017 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2898 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.001 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2215 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 iunie 2015

  In data de 18 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 434/2015 - M. Of. 434/2015 [M. Of. 434 / 18 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 435/2015 - M. Of. 435/2015 [M. Of. 435 / 18 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 436/2015 - M. Of. 436/2015 [M. Of. 436 / 18 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 437/2015 - M. Of. 437/2015 [M. Of. 437 / 18 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 438/2015 - M. Of. 438/2015 [M. Of. 438 / 18 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-18 :: Titlu: Matichescu (ANT): Am finalizat normele privind acordarea voucherelor de vacanta si asteptam promulgarea legii

  Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) a finalizat normele privind acordarea voucherelor de vacanta si, imediat dupa promulgarea Legii si publicarea in Monitorul Oficial, documentul va fi trimis pe circuitul de avizare, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, presedintele interimar al ANT, Mirela Matichescu.

  "Primele vouchere ar putea fi emise incepand cu 1 iulie 2015, daca totul se face in timp. Aceste norme au fost facute in colaborare cu industria, cu specialisti de la noi, de la Autoritate, de la Ministerul Economiei. Am facut aceste norme inchipuindu-ne ca noi suntem atat angajatul cat si angajatorul si emitentul. Am abordat toate palierele', a precizat Mirela Matichescu.

  Conform normelor, angajatorii prevazuti conform ordonantei de urgenta 8/2014 stabilesc de comun acord cu organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative la nivelul unitatii sau acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii beneficiarilor, contractarea achizitionarii voucherelor de vacanta cu unitatile emitente, precum si forma suportului acestora, respectiv suport electronic sau hartie.

  Beneficiarul poate utiliza voucherele de vacanta pe baza actului de identitate numai pentru achizitionarea de servicii turistice de la unitatile afiliate.

  Lista unitatilor turistice autorizate va fi transmisa emitentilor de catre ANT prin publicarea pe site-ul oficial propriu.

  Regulile privind modul de acordare a primei de vacanta sub forma voucherelor de vacanta se stabilesc de catre angajatori, dupa caz, impreuna cu organizatiile sindicale sau reprezentantii beneficiarilor, prin contractele colective de munca, respectiv prin regulamente interne.

  Pentru unitatile din domeniul bugetar, voucherele de vacanta se acorda in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau, dupa caz, in bugetele locale.

  Voucherul de vacanta are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii pe suport hartie, respectiv de la data alimentarii pentru voucherele emise pe suport electronic, fara a se intelege ca aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic. Suportul electronic pe care sunt stocate voucherele de vacanta poate fi alimentat exclusiv cu valoarea nominala a voucherelor de vacanta acordate de catre angajator.

  Sistemul voucherelor de vacanta pe suport electronic organizat de unitatile emitente in colaborare cu angajatorii trebuie sa permita beneficiarilor voucherelor de vacanta accesul la informatiile privind utilizarea si soldul valorii nominale a voucherelor de vacanta transferate beneficiarilor.

  Proiectul de lege privind aprobarea ordonantei Guvernului nr. 8/2014 modifica ordonanta privind acordarea voucherelor de vacanta si a fost adoptat de Parlament in data de 3 iunie 2015. Voucherele vor putea fi folosite doar pe teritoriul Romaniei, in limita a sase salarii brute minime pe economie (6.000 lei).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-18 :: Titlu: Dacia a produs autovehiculul Logan cu numarul 1.500.000

  Autovehiculul Dacia Logan cu numarul 1.500.000 a fost livrat miercuri unei cliente din Romania, care l-a achizitionat prin intermediul programului de reinnoire a parcului auto national.

  Autoturismul, un Logan model Laureate, 09 TCe, Euro 6, de culoare bej, a intrat in posesia unei femei din Bucuresti, au anuntat reprezentantii producatorului auto. Cheia vehiculului aniversar i-a fost inmanata proprietarei de Jan Ptacek, Directorul General al Renault Commercial Roumanie, in cel mai nou show-room Dacia din Bucuresti.

  "Logan reprezinta soclul gamei Dacia. Este modelul care a reusit sa impuna marca noastra atat in Romania, cat si in numeroase tari in care clientii sunt in cautarea unui vehicul accesibil, incapator, robust si modern. Sunt incantat sa inmanez azi cheia acestui model aniversar unei cliente din Romania — leaganul marcii Dacia", a declarat Ptacek, potrivit unui comunicat transmis de Dacia.

  Reinnoita la sfarsitul anului 2012, Dacia Logan este produsa in prezent in uzina de la Mioveni, precum si in uzina de la Casablanca, din Maroc.

  In anul 2014, aproape 14.000 de vehicule Logan au fost livrate clientilor romani, ceea ce reprezinta 47% din totalul vanzarilor gamei Dacia, iar in primele cinci luni din 2015, Logan, inclusiv versiunea de caroserie derivata MCV, a fost cumparat de peste 7.400 de clienti din Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2015-06-18 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 361 din 7 mai 2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 419/2015 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 361 din 7 mai 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 218 - 222 si art. 241 alin.(1^1) lit.a) din Codul de procedura penala.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca textele de lege criticate, prin faptul ca nu stabilesc o durata maxima a arestului la domiciliu in procedura de camera preliminara si de judecata in prima instanta, sunt contrare dispozitiilor constitutionale referitoare la dreptul partilor la un proces echitabil, la libertatea individuala, libera circulatie, viata intima, familiala si privata, dreptul la invatatura, accesul la cultura si restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati. Astfel, prin neprecizarea duratei maxime pentru care se poate dispune masura arestului la domiciliu, atat in procedura de camera preliminara, cat si in cursul judecatii, masura preventiva tinde sa devina o masura executorie si, pe cale de consecinta, dispozitiile art. 241 alin.(1^1) lit.a) din Codul de procedura penala sunt lipsite de previzibilitate si devin ineficiente, fapt de natura a determina incalcarea dreptului la un proces echitabil. De asemenea, prin posibilitatea de a dispune masura preventiva pe o durata nelimitata in timp, se incalca si accesul la invatatura al inculpatului, acesta neputandu-si termina studiile de master.

  Curtea de Apel Ploiesti ? Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, judecatorul de camera preliminara, apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este intemeiata. In acest sens, arata ca masurile preventive sunt retinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cautiune, arestul la domiciliu si arestarea preventiva [art. 202 alin.(4) lit.a)- e) din Codul de procedura penala], in cazul arestului la domiciliu nefiind reglementate nici termenele si nici durata maxima pe care aceasta masura poate fi luata sau dispusa de judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata, dupa sesizarea acesteia din urma, prin rechizitoriu. In continuare, analizand continutul legal al institutiei arestului la domiciliu, judecatorul de camera preliminara apreciaza ca aceasta masura preventiva constituie o ingerinta in dreptul fundamental la libertatea individuala, garantat de art. 23 din Constitutie, constituind, in fapt, o masura intruziva ce poate afecta si alte drepturi si libertati fundamentale, respectiv libera circulatie, viata intima, familiala si privata [art. 221 alin.(1) si (2) lit.a) si b) din Codul de procedura penala], dreptul la invatatura, inclusiv prin invatamantul superior si alte forme de instructie si perfectionare, dreptul la munca si protectia sociala a muncii, libertatea economica si alte activitati similare [art. 221 alin.(6) din Codul de procedura penala]. Considera ca ingerinta analizata nu este proportionala cu cauza care a determinato, respectiv asigurarea instructiei penale, intrucat nu asigura un just echilibru intre interesul public si cel individual, atata timp cat poate fi dispusa pe o perioada nelimitata in timp, desi, potrivit principiului proportionalitatii, reglementat de art. 53 din Constitutie, restrangerea exercitiului drepturilor sau libertatilor fundamentale are caracter exceptional, ceea ce implica, in mod necesar, si caracterul lor temporar. In concluzie, considera ca neprecizarea unei durate maxime pentru care se poate dispune masura arestului la domiciliu, in procedura de camera preliminara, respectiv in cursul judecatii, incalca dispozitiile art. 21, art. 23, art. 25, art. 26, art. 32 si art.53 din Constitutie si, indirect, atrage ineficienta dispozitiilor art. 241 alin.(1^1) lit.a) din Codul de procedura penala ce reglementeaza cazurile in care se constata incetarea de drept a acestei masuri preventive.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Ala Hani Khalil Hassan in Dosarul nr.445/42/2014 al Curtii de Apel Ploiesti - Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie si constata ca dispozitiile art. 222 din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale.

  Textul integral al Deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale nr. 361 din 7 mai 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 iunie 2015

  In data de 17 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 431/2015 - M. Of. 431/2015 [M. Of. 431 / 17 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 432/2015 - M. Of. 432/2015 [M. Of. 432 / 17 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 433/2015 - M. Of. 433/2015 [M. Of. 433 / 17 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4844 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.005 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9785 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0139 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2631 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0507 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2888 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0056 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2213 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-17 :: Titlu: Romania nu a obtinut prelungirea termenului de rambursare a platilor pentru proiectele de dezvoltare rurala PNDR 2007-2013

  Romania nu a obtinut prelungirea termenului de rambursare a platilor pentru proiectele de dezvoltare rurala PNDR 2007-2013, desi 16 state au sustinut solicitarea Romaniei in cadrul reuniunii Consiliului Agricultura si Pescuit, care a avut loc marti la Luxemburg.

  Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, remis miercuri AGERPRES, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a reiterat cererea Romaniei de a extinde cu sase luni termenul de rambursare a platilor pentru proiectele de dezvoltare rurala PNDR 2007-2013, solicitare sustinuta de 16 state membre ale UE, insa modificarea actelor juridice europene are nevoie si de acceptul Consiliului si Parlamentului European.

  "Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, a explicat ca procedura legislativa nu ar permite Comisiei Europene modificarea actelor juridice europene si ca ar fi nevoie de acceptul Consiliului si Parlamentului European", se arata in comunicatul MADR.

  Pe de alta parte, in cadrul reuniunii s-a ajuns la un acord general pentru regulamentul privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice necesar pentru a fi demarate negocierile cu Parlamentul European.

  Alte subiecte de interes de pe agenda reuniunii au fost prezentarea de catre Comisia Europeana a rapoartelor sale privind indicarea obligatorie a tarii de origine sau a locului de provenienta a laptelui, altor tipuri de carne decat cea de vita, porc, oaie, capra si de pasare si a alimentelor neprelucrate, a alimentului dintr-un singur ingredient si a ingredientelor care reprezinta peste 50% dintr-un aliment. Majoritatea delegatiilor au exprimat interesul de a continua dezbaterile pe aceasta tema cu toate ca rapoartele indica faptul ca o astfel de cerinta obligatorie va genera costuri suplimentare.

  In data de 16 iunie 2015, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, si secretarul de stat, George Turtoi, au participat la reuniunea Consiliului Agricultura si Pescuit care a avut loc la Luxemburg.

  Seful MADR declara luni ca Romania ar putea salva de la dezangajare circa 400 de milioane de euro daca va obtine prelungirea cu sase luni a termenului de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, in conditiile in care au fost reziliate proiecte importante in ultima perioada din lipsa capacitatii de cofinantare a beneficiarilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-17 :: Titlu: UNSAR: Asiguratorii emit solutii tehnice de reparatii in baza evaluarilor efectuate de inspectorii de daune

  Societatile de asigurari din Romania emit solutii tehnice de reparatii exclusiv in baza evaluarilor efectuate de inspectorii de daune, iar acestea pot fi verificate, ulterior, de orice evaluator independent, sustin reprezentantii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), intr-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

  Precizarile au fost facute dupa ce reprezentantii Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) au afirmat, intr-un comunicat transmis marti, ca 90% dintre societatile de asigurari repara piesele avariate, in loc sa le schimbe.

  ASSAI sublinia ca mai mult de 90% dintre asiguratorii din Romania au inceput, in ultimii doi ani, sa emita solutii tehnice de reparare a unor piese care de fapt ar trebui inlocuite, fenomenul inregistrandu-se mai ales in cazul barelor din plastic, fapt care constituie o operatie ilegala, neconforma si care pune in pericol siguranta rutiera.

  'Asociatiile de service-uri, precum ASSAI, care are in componenta numai 12 service-uri, nu sunt reprezentative la nivel national si nu pot oferi cifre si procente reprezentative pentru piata, in conditiile in care, potrivit Registrului Auto Roman, la ora actuala functioneaza aproape 10.000 de ateliere auto in intreaga tara. (...) Solutiile tehnice difera de la caz la caz, in functie de amplitudinea incidentelor. Din pacate, anumite service-uri nu urmaresc altceva decat sa-si comercializeze piesele, cu adaosurile comerciale de rigoare. Sunt aceleasi service-uri care practica adaosuri de pana la 400% fata de preturile calculate de softuri utilizate la nivel international', se mentioneaza in comunicat.

  Reprezentantii UNSAR sustin ca aceste service-uri auto, 'reunite in asa-zise asociatii reprezentative', nu vizeaza decat sa capete prin lege monopolul absolut asupra operatiunilor de evaluare a daunelor auto.

  'Acesti experti, sustinuti de service-uri, vor avea intotdeauna tendinta de supraevaluare a daunelor, lucru care se va reflecta, in cele din urma, in costul politelor de asigurare', se mentioneaza in comunicat.

  UNSAR reprezinta interesele a 26 societati de asigurare, respectiv 95% din piata asigurarilor, dupa volumul de prime brute subscrise.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: EURO BEST TEAM :: Data: 2015-06-17 :: Titlu: NU RATA RECAPITULAREA FINALA! INSCRIE-TE SI CONTINUA DOAR DACA ESTI MULTUMIT!

  Curs Intensiv Admitere Magistratura si INM 2015


  - curs complet si complex, acopera toate probele -
  Bucuresti, 26 Iunie - 9 August 2015, Sediul Euro Best Team


  NU RATA RECAPITULAREA FINALA SI ASIGURA-TE CA AI ACOPERIT TOATA MATERIA!

  Scapa de emotii pentru Proba de Interviu si experimenteaza metode de citire si interpretare rapida pentru Proba de Rationament!

  NOU! – Inscrie-te si continua doar daca esti multumit! Valorile noastre sunt transparenta, calitatea si profesionalismul. Tocmai de aceea, incepand cu sesiunea 26 iunie - 9 august 2015, Euro Best Team se ofera sa restituie integral taxa de participare persoanelor inscrise la cursul de pregatire pentru admiterea in magistratura care se declara nemultumite dupa prima saptamana de curs.


  Sesiunea 26 iunie - 9 august 2015 se adreseaza candidatilor care se pregatesc pentru sesiunea de admitere a INM - august 2015. Pentru aceasta sesiune a fost pregatit un modul special de pregatire intensiva si de recapitulare activa si completa, la toate disciplinele de concurs. Profesorii vor oferi feedback individual fiecarui participant pentru optimizarea rezultatului de la concursul INM August 2015.

  Pretul cursului: 3900 Lei pana la data de 15 iunie 2015! Dupa aceasta data pretul cursului este 4500 de lei. Locurile sunt limitate! Ocuparea acestora se face dupa completarea formularului de inscriere si confirmarea platii!

  IMPORTANT: Inainte de a lua decizia participarii la curs, va rugam sa estimati cu atentie posibilitatile reale de timp, necesar pregatirii individuale, esentiale pentru cresterea nivelului de cunostinte. Lectorii recomanda participantilor, pe cat posibil, incetarea activitatilor profesionale (concediu) si concentrarea pe pregatirea sistematica a tematicii. Prezenta la cursuri este obligatorie, de asemenea, pregatirea capitolelor si temelor pentru acasa, intre sesiuni.

  Cursul intensiv pentru admitere la magistratura este un curs complet si complex care are ca obiectiv principal cresterea punctajului la concursul de admitere in INM si Magistratura. Cursul acopera toate probele de concurs: Drept Civil, Drept Procesual Civil, Drept Penal, Drept Procesual Penal, Interviu si Rationament Logic. La curs participa atat persoane care doresc sa se inscrie in cursa pentru magistratura, cat si absolventi de drept care vor sa-si actualizeze cunostintele in domeniul juridic.

  Lectorii sunt magistrati de cariera si sunt dedicati pregatirii viitorilor judecatori si procurori. Pentru monitorizarea progresului personal si pentru elaborarea unui plan obiectiv de pregatire, care sa raspunda nevoilor reale ale fiecarui cursant in parte, lectorii asigura doua sesiuni de evaluare, initiala si finala. Astfel, dupa evaluarea finala, cursantii vor cunoaste care este nivelul real de pregatire si ce efort trebuie sa depuna pentru atingerea punctajului optim.

  Pentru informatii complete si detalii despre inscrierea la curs click AICI
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Cursuri-cursuri.ro :: Data: 2015-06-17 :: Titlu: (P)Curs Initiere in Oracle SQL, 27-28 iunie 2015

  Echipa Cursuri-cursuri.ro anunta organizarea cursului Initiere in Oracle SQL, curs ce urmareste prezentarea limbajului SQL si a elementelor principale ale utilizarii acestuia in bazele de date ORACLE.

  Cursantii vor dobandi cunostinte privind crearea, modificarea si stergerea tabelor, manipularea datelor, informatii privind optimzarea bazelor de date.

  Cursul are o orientare practica, orientata pe interactiunea cu consola Oracle SQLPlus, cu familiarizarea si gestionarea elementelor de sintaxa SQL si a controlului sesiunii de lucru.

  La final cursantii isi vor testa abilitatile dobandite printr-un test practic.

  Atat cursul cat si procedura testarii este asigurata de cadre didactice universitare cu vechime semnificativa in domeniul predarii Bazelor de Date.

  Prezentarea cursului si formularul de inscriere: Inscriere si detalii curs Initiere in Oracle SQL.
  Facebook: Cursuri, Workshop-uri
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-17 :: Titlu: Legea 140/2015 pentru modifica Legea 56/2012 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Militare. Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 416/2015 a fost publicata Legea 140/2015 pentru modificarea Legii nr. 56/2012 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Militare.

  Se infiinteaza Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale, denumita in continuare ASSN, ca for national, de consacrare stiintifica, ce reuneste personalitati stiintifice reprezentative din domeniul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, aflata in coordonarea stiintifica a Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii.
  ASSN este institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, si reprezinta in justitie interesele proprii. ASSN poate fi reprezentata in justitie si de organele de specialitate ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz.

  Textul integral: Legea 140/2015 pentru modifica Legea 56/2012 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Militare. Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-16 :: Titlu: CSM a dat aviz negativ modificarilor la codurile penale

  Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat luni aviz negativ celor peste 20 de proiecte aflate in dezbatere in Parlament de modificare a Codului penal si Codului de procedura penala, insa avizul CSM este unul consultativ.

  O comisie formata din membri ai CSM a analizat cele peste 20 de proiecte si a propus plenului Consiliului sa dea aviz negativ.

  Dupa sedinta plenului CSM, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca sunt peste 100 de modificari ale codurilor penale aflate in dezbatere, subliniind ca MJ are aceeasi pozitie cu membrii CSM.

  "Peste o suta si ceva de modificari sunt in dezbatere in momentul de fata. Faptul ca vine o propunere din partea Parlamentului nu inseamna neaparat ca nu este potrivita, ea trebuie dezbatuta", a declarat Cazanciuc.

  Intrebat daca are aceeasi pozitie cu membrii CSM, Cazanciuc a raspuns: "Categoric. Ministerul Justitiei va avea aceeasi pozitie ca si pana acum cu sistemul judiciar".

  "Punctul de vedere al Ministerului Justitiei a fost acelasi de fiecare data cu al sistemului judiciar sau invers. Din acest punct de vedere nu avem sincope in activitate. Am discutat deja cu colegii din CSM, voi discuta astazi si cu membrii din Comisia juridica sa vedem daca avem timp sa discutam maine toate propunerile transmise pana acum. Daca nu, sa amanam sedinta de maine, nu este niciun fel de problema, important este sa avem timp sa dezbatem. Sunt cateva propuneri venite dinspre sistem, de care sistemul are nevoie si care cred ca ar trebui puse pe ordinea de zi cu prioritate", a subliniat ministrul Justitiei.

  Cazanciuc a mentionat faptul ca Ministerul Justitiei a transmis inca de anul trecut cateva propuneri de modificare a codurilor penale asa cum au fost ele cerute de sistemul judiciar, necesare pentru punerea de acord a legislatiei cu deciziile Curtii Constitutionale sau transpunerea unor directive europene.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-16 :: Titlu: Rovana Plumb: Programul Fiecare Copil in Gradinita va fi extins la nivel national

  Programul 'Fiecare Copil in Gradinita', care ajuta copiii saraci sa mearga la gradinita, va fi extins la nivel national, a anuntat, luni, ministrul Muncii, Rovana Plumb.

  Conform unui comunicat al Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, in cele 11 judete in care este implementat programul 'Fiecare Copil in Gradinita' sunt sprijiniti 2.400 copii. Parintii sunt stimulati sa-si aduca zilnic copiii la gradinita, fiindu-le oferite tichete sociale in valoare de 50 de lei pe luna.

  Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a vizitat, luni, gradinita de copii din localitatea Dragaesti-Pamanteni, comuna Manesti, judetul Dambovita, unde Asociatia OvidiuRo (OvR), Consiliul Judetean si Inspectoratul ?colar Judetean Dambovita implementeaza programul 'Fiecare Copil in Gradinita' (FCG), care incurajeaza educatia timpurie a copiilor saraci.

  In acest an scolar, numai in judetul Dambovita sunt ajutati sa mearga la gradinita 285 de copii defavorizati, de trei ori mai multi fata de anii anteriori.

  "Apreciez foarte mult efortul special al Asociatiei OvidiuRo in derularea acestui proiect. Programul care ajuta copiii saraci sa mearga la gradinita va fi extins la nivel national, astfel incat mii de copii defavorizati sa poata merge la gradinita si sa ajutam, astfel, impreuna, mai multe familii din Romania. In acest sens am semnat, in luna aprilie, un acord de parteneriat cu Asociatia OvidiuRo', a declarat Rovana Plumb.

  Evenimentul din Dambovita face parte din seria de activitati dedicate procesului de extindere a programului in judetele Brasov, Dambovita si Dolj.

  Cu o valoare de 244.131 euro, programul este finantat prin granturile SEE 2009 — 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. De altfel, programul 'Fiecare Copil in Gradinita' se deruleaza in Dambovita inca din 2010, in localitatile Gura ?utii si Potlogi, anul acesta fiind extins in alte patru comunitati: Cojasca, I. L. Caragiale, Manesti si Moroeni.

  Lansat de Asociatia OvidiuRo (OvR) si Ministerul Educatiei, in 2010, FCG stimuleaza parintii sa-si aduca zilnic copiii la gradinita, oferindu-le tichete sociale in valoare de 50 lei pe luna. Copiii se califica pentru program pe baza veniturilor familiei, conditiilor de trai si nivelului scazut de educatie al parintilor. Pentru a primi tichetele, copiii trebuie sa fie prezenti zilnic la gradinita, iar parintii trebuie sa participe la o intalnire lunara cu profesorii si de 5 ori pe luna, la Ziua Parintilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-17 :: Titlu: Bulgaria, Romania si Croatia, pe ultimele locuri in UE in ceea ce priveste consumul si PIB-ul per capita in 2014

  Bulgaria, Romania si Croatia au avut, in 2014, cel mai mic consum individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS), potrivit datelor preliminare publicate marti de Oficiului European de Statistica (Eurostat).

  Situatia este identica in ceea ce priveste Produsul Intern Brut pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS), Bulgaria, Romania si Croatia fiind la aproximativ jumatate fata de media inregistrata in restul statelor membre.

  In 2014, in Uniunea Europeana consumul individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat in PPS a variat de la 49% din media din UE28, in cazul Bulgariei, pana la 140% in cazul Luxemburgului. In cazul Romaniei si Croatiei, consumul individual efectiv s-a situat anul trecut la 55% si, respectiv, 59% din media din UE28.

  In ceea ce priveste PIB-ul per capita in 2014 (valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard — PPS), Romania s-a situat la 54% din media Uniunii Europene, si ocupa in continuare penultimul loc in UE, inaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/locuitor exprimat in PPS a fost la 45% din media UE, in timp ce in Croatia valoarea PIB/locuitor exprimat in PPS a fost la 59% din media UE.

  Anul trecut, cea mai prospera tara membra a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat in PPS a fost de peste doua ori si jumatate mai mare (263%) fata de media din UE.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-17 :: Titlu: Cursul valutar din 16 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 16 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4894 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0095 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9924 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0028 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2124 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0264 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2832 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2215 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-17 :: Titlu: Monitorul Oficial din 16 iunie 2015

  In data de 16 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 427/2015 - M. Of. 427/2015 [M. Of. 427 / 16 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 428/2015 - M. Of. 428/2015 [M. Of. 428 / 16 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 429/2015 - M. Of. 429/2015 [M. Of. 429 / 16 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 430/2015 - M. Of. 430/2015 [M. Of. 430 / 16 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-06-16 :: Titlu: OUG 18/2015 aduce reglementari privind asigurarea tranzitiei de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra si schemele de ajutor aferente

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 423/2015 a fost publicata OUG 18/2015 privind stabilirea unor masuri necesare pentru asigurarea tranzitiei de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia la nivel national, precum si pentru completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002.

  Emisia pe cale radio terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic, in banda de frecvente radio 174-230 MHz, poate continua, cu caracter temporar, pana la data de 31 decembrie 2016, in baza unui acord tehnic eliberat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, cu respectarea urmatoarelor conditii cumulative:
  a) nu produce interferente statiilor de radiocomunicatii ce utilizeaza spectrul radio in conformitate cu angajamentele internationale la care Romania este parte;
  b) nu beneficiaza de protectie radio din partea statiilor de radiocomunicatii ce utilizeaza spectrul radio in conformitate cu angajamentele internationale la care Romania este parte;
  c) frecventele radio sa fie asignate, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pentru furnizarea pe cale radio terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic.

  In cazul aparitiei unor interferente datorate continuarii emisiei in conditiile alin. (1), reclamate de administratiile de comunicatii ale statelor vecine, titularul acordului tehnic va lua imediat toate masurile necesare pentru eliminarea emisiei radio ce a produs interferenta.

  Titularul acordului eliberat in conditiile alin. (1) nu are obligatia de a plati tariful de utilizare al spectrului in conditiile art. 62 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 31 decembrie 2016.

  Textul integral: OUG 18/2015 aduce reglementari privind asigurarea tranzitiei de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra si schemele de ajutor aferente
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-16 :: Titlu: Cursul valutar din 15 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 15 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4799 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0103 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9896 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0106 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.186 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0127 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2837 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0064 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2211 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-16 :: Titlu: Monitorul Oficial din 15 iunie 2015

  In data de 15 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 422/2015 - M. Of. 422/2015 [M. Of. 422 / 15 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 423/2015 - M. Of. 423/2015 [M. Of. 423 / 15 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 424/2015 - M. Of. 424/2015 [M. Of. 424 / 15 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 425/2015 - M. Of. 425/2015 [M. Of. 425 / 15 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 426/2015 - M. Of. 426/2015 [M. Of. 426 / 15 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-15 :: Titlu: Ministrul Agriculturii: Cererile de plata au fost depuse de 880.000 de beneficiari pe o suprafata de circa 8,7 milioane hectare

  Cererile unice de plata au fost depuse pana in prezent de 880.000 de beneficiari pentru o suprafata de circa 8,7 de milioane de hectare, comparativ cu 9,8 milioane hectare cate am avut anul trecut, a declarat, luni, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

  "Astazi este ultima zi de depunere a cererilor la APIA fara penalitati, conform regulamentelor europene. Cererile se mai pot depune pana pe 9 iulie, dar cu penalitati de 1% pe zi. Pana in prezent, comparativ cu anul trecut, avem 880.000 de beneficiari care fie au inregistrat si inchis cererile, fie cererile au fost digitizate, pe o suprafata de 8,6 — 8,7 milioane hectare, comparativ cu 9,8 milioane hectare cate am avut anul trecut. Suntem aproape, dar nu la nivelul la care mi-as fi dorit. Sa vedem ce se va intampla astazi, pentru ca sunt foarte multe solicitari, dar care vor veni, probabil, si dupa 15 iunie", a subliniat seful MADR.

  Acesta le-a multumit colegilor din teritoriu care au lucrat in toate weekend-urile incepand de la 1 mai pentru a prelua solicitarile fermierilor, regretand incidentul de la Satu Mare, unde un angajat al APIA a decedat.

  "Le multumesc colegilor din tara care au facut un efort si au lucrat de la 1 mai, poate chiar dinainte, in fiecare weekend. Efortul de activitate al angajatilor din APIA nu il are nicio o alta categorie din administratie, se munceste foarte mult, in stres extraordinar si iata ca s-a ajuns si la o astfel de situatie pe care o regret", a mentionat ministrul Agriculturii.

  Intrebat daca Traian Basescu a depus cererea de subventie pentru terenul de la Nana, seful MADR a precizat ca nu a monitorizat acest lucru, insa a confirmat ca fostul presedinte este un "fermier disciplinat pentru ca a depus si anul trecut".

  "Nu i-am monitorizat domnului Basescu cererea, daca a depus sau nu anul acesta, dar eu am vazut ca este un fermier disciplinat pentru ca a depus si anul trecut. Nu stiu daca domnia sa, ci ma refer la societatea care lucreaza. Repet, nu domnul Basescu este cel care lucreaza direct terenul respectiv, ci o societate, iar potrivit regulilor europene cel care primeste subventia este cel care exploateaza terenul", a adaugat ministrul Agriculturii.

  Daniel Constantin a participat luni la Conferinta Nationala 'Dezvoltarea Satului Romanesc continua', organizata de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  Conferinta isi propune abordarea unor subiecte actuale, de mare interes, atat pentru dezvoltarea rurala in general, cat si pentru noua perioada de programare, 2014 — 2020.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-15 :: Titlu: INS: Importurile de gaze au scazut cu 76,9%, in primele patru luni din 2015

  Romania a importat, in primele patru luni din 2015, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 66.500 tone echivalent petrol (tep), cu 76,9% (221.700 tep) mai mica fata de cantitatea importata in perioada similara din 2014, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica /INS/.

  Productia interna de gaze naturale a totalizat, in primele patru luni ale anului in curs, 2,913 milioane tep, fiind cu 9.700 tep (0,3%) mai mare comparativ cu datele raportate in intervalul similar din anul anterior.

  Potrivit INS, importurile de gaze naturale utilizabile s-au ridicat, in 2014, la 447.400 tone echivalent petrol (tep), cu 61,5% (714.100 tep) mai mici fata de cele din 2013. De asemenea, productia interna de gaze naturale a totalizat peste 8,675 milioane tep, fiind cu 73.900 tep (0,9%) mai mare comparativ cu cea raportata in anul precedent.

  Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2015-2035 releva faptul ca Romania dispune de cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrala ?i de Est, cu rezerve sigure de aproximativ 1.600 TWh.

  'La o productie medie anuala in Romania (11 miliarde mc gaze naturale) ?i in conditiile unui declin anual constant de 5% al rezervelor sigure de gaze naturale, coroborat cu o rata de inlocuire a rezervelor de gaze naturale de 80%, se poate aprecia ca rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza intr-o perioada de aproximativ 14 ani', se mentioneaza in document.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-14 :: Titlu: Legea 133/2015 aduce importante modificari la Codul Silvic

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 411/2015 a fost publicata Legea 133/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 46/2008 - Codul silvic.

  Totalitatea padurilor, a terenurilor destinate impaduririi, a celor care servesc nevoilor de cultura, productie sau administratie silvica, a iazurilor, a albiilor paraielor, a altor terenuri cu destinatie forestiera, inclusiv cele neproductive, cuprinse in amenajamente silvice la data de 1 ianuarie 1990, inclusiv cu modificarile de suprafata, conform operatiunilor de intrari-iesiri efectuate in conditiile legii, constituie, indiferent de forma de proprietate, fondul forestier national.

  Amenajamentul silvic se elaboreaza pe unitati de productie si/sau de protectie, cu respectarea normelor tehnice de amenajare. Reglementarea procesului de productie pentru padurile de pe proprietatile cu suprafete mai mici de 100 ha, incluse in unitati de productie/protectie constituite in teritoriul aceleiasi comune, respectiv aceluiasi oras sau municipiu, se face la nivel de arboret, cu conditia asigurarii continuitatii la acest nivel, aplicand tratamente adecvate.

  Intocmirea de amenajamente silvice este obligatorie pentru proprietatile de fond forestier mai mari de 10 ha.
  Proprietarul care are incheiat contract de administrare sau de servicii silvice pe o perioada de minimum 10 ani pentru fondul forestier al unei proprietati cu suprafata de maximum 10 ha poate recolta un volum de maximum 3 mc/an/ha de pe aceasta proprietate forestiera, in functie de caracteristicile structurale ale arboretului.

  Exploatarea masei lemnoase in baza unui amenajament silvic se face pe baza autorizatiilor de exploatare, eliberate de seful ocolului silvic, care cuprind obligatii referitoare la conditiile din punct de vedere al protectiei mediului pentru desfasurarea activitatii si masurile pentru monitorizarea acesteia.

  Textul integral al legii: Legea 133/2015 aduce importante modificari la Codul Silvic
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-14 :: Titlu: BNR: 65.000 de persoane cu credite in franci elvetieni, in portofoliile bancilor comerciale din Romania, la 1 ianuarie 2015

  Portofoliile bancilor comerciale din Romania aveau, la 1 ianuarie 2015, un numar de 65.000 de persoane cu credite in franci elvetieni, dintre care peste 36.500 au solicitat, pana la inceputul lunii iunie, conversia sau restructurarea imprumuturilor, a declarat, duminica, pentru AGERPRES, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/.

  'In portofoliile bancilor comerciale din Romania figurau, la 1 ianuarie, 65.000 de persoane cu credite in franci elvetieni. Dintre acestea, 36.546 au cerut, pana la inceputul lunii iunie, conversia sau restructurarea acestor imprumuturi', a spus Suciu.

  Acesta a precizat, totodata, ca din totalul cererilor de conversie sau restructurare a creditelor in franci elvetieni, 15.594 au fost solutionate, iar 20.000 sunt in lucru. In acest context, un numar de 30.000 de clienti nu au inaintat bancilor nicio cerere de conversie sau restructurare a creditelor pe care le au in aceasta moneda.

  Conform datelor BNR, la 1 noiembrie 2014, in portofoliile din Romania ale bancilor comerciale figurau 75.000 de persoane cu credite in franci elvetieni.

  Estimarile din piata arata ca bancile au externalizat, de-alungul timpului, aproximativ 20.000 de credite in franci elvetieni.

  Grupul Clientilor cu Credite in franci elvetieni /G.C.C.C./ organizeaza, duminica, intre orele 15,30-18,30, in Piata Victoriei, un miting prin care protesteaza fata de atitudinea clasei politice si a Bancii Nationale a Romaniei /BNR/ in problema creditelor acordate in aceasta moneda. Organizatorii mizeaza pe participarea a 5.000 de participanti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-14 :: Titlu: APIA: 15 iunie, ultima zi pentru depunerea cererii unice de plata fara penalitati

  Fermierii romani mai au la dispozitie o singura zi, respectiv 15 iunie, pentru depunerea cererii unice de plata aferente anului in curs fara a fi penalizati, potrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

  Din 16 iunie, cererile de plata mai pot fi depuse timp de 25 de zile calendaristice, dar cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.

  Directorul general al APIA, Mihai Putintei, declara pe 11 iunie ca, pana la acea data, au fost depuse aproape 800.000 de cereri unice de plata, ceea ce reprezinta 80% din numarul de cereri eligibile din anul anterior.

  'Azi dimineata (n.r. 11 iunie) eram la un numar de aproape 800.000 de cereri unice de plata depuse, ceea ce arata ca suntem undeva la 80% din numarul cererilor eligibile depuse in anul anterior de 1,027 milioane. Suprafata digitizata si acceptata in momentul acesta este de 4,3 milioane hectare pe cereri inchise, iar suprafata digitizata, dar pe cereri neinchise, de 3,8 milioane hectare. In total, cererile care pot fi inchise sunt pentru o suprafata de circa 8,2 milioane hectare', a spus Putintei.

  Acesta a precizat ca, in aceasta perioada, exista un ritm de depunere de 35.000 de cereri pe zi, 'pentru ca fermierii s-au obisnuit sa vina pe ultima suta de metri'.

  Potrivit datelor APIA, pana la data mentionata, au fost inchise 678.955 cereri pentru o suprafata de 4.762.561,38 hectare si mai sunt un numar de 96.637 cereri pregatite sa fie inchise zilele urmatoare pentru o suprafata de 3.305.728,55 hectare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-13 :: Titlu: Legea 141/2015 reglementeaza arborarea si folosirea de catre unitatile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 412/2015 a fost publicata Legea 141/2015 privind arborarea si folosirea de catre unitatile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii.

  Fiecare unitate administrativ-teritoriala poate supune aprobarii Guvernului steagul propriu si unic pe baza hotararii autoritatii deliberative.

  Doua sau mai multe unitati administrativ-teritoriale nu pot avea steaguri identice.

  Aprobarea modelului steagurilor unitatilor administrativ-teritoriale se face prin hotarare a Guvernului.
  Culoarea si insemnele distinctive ale steagurilor unitatilor administrativ-teritoriale nu pot aduce atingere simbolurilor nationale si nu pot contine simboluri nationale ale altor state.

  Pe steagurile unitatilor administrativ-teritoriale pot fi reproduse si stemele unitatilor administrativ-teritoriale, aprobate conform legii, precum si denumirile acestora in formatul comuna/oras/municipiu, dupa caz, judetul si Romania.

  In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor, denumirea unitatii administrativ-teritoriale poate fi mentionata si in limba minoritatilor nationale respective. Denumirea in limba minoritatilor nationale va avea aceeasi marime a literelor, caracterelor si culorilor ca denumirea oficiala in limba romana si va fi amplasata sub aceasta din urma.

  Textul integral al Legii: Legea 141/2015 reglementeaza arborarea si folosirea de catre unitatile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-13 :: Titlu: Numarul mediu de pensionari a scazut in T1 cu 14.000; pensia medie lunara a fost de 890 lei, in crestere cu 5,1%

  Numarul mediu de pensionari a scazut cu 14.000 de persoane in primul trimestru din 2015, fata de trimestrul precedent, pana la 5,332 milioane, iar raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 10 la 10, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

  Pensia medie lunara a fost de 890 lei, mai mare cu 5,1% fata de trimestrul precedent. Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 886 lei, iar raportul dintre pensia medie de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si fara contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 60,8% (comparativ cu 62,8% in trimestrul precedent).

  Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 103,8%.

  Potrivit datelor INS, raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti la 18 la 10 in judetul Giurgiu.

  Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 400 de lei (711 lei in judetul Giurgiu fata de 1.121 lei in Municipiul Bucuresti).

  Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 88% in totalul celor de asigurari sociale.

  Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (73,5%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale.

  Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual — indemnizatie sociala), in primul trimestru din 2015, a fost de 588.000 persoane, din care 435.300 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 9,3% din totalul pensionarilor din aceasta categorie, si 116.700 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 25,4% din totalul acestora.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-13 :: Titlu: Romania, locul 5 in Uniunea Europeana la cresterea productiei industriale, in aprilie 2015

  Productia industriala in Uniunea Europeana (UE 28) si zona euro a crescut cu ,1% in aprilie 2015, comparativ cu luna martie 2015, o crestere similara fiind inregistrata in Romania, arata datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

  Potrivit acestor date, in luna aprilie 2015, cele mai mari cresteri ale productiei industriale au fost consemnate in Lituania (3,4%), Suedia (2,2%) si Portugalia (2,1%), iar cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Croatia (minus 4,1%), Malta (minus 3,8%), Grecia (minus 2,3%) si Polonia (minus 2,1%).

  In ritm anual, luna aprilie 2015, comparativ cu luna similara a anului precedent, productia industriala a crescut cu 1,2% in Uniunea Europeana si cu ,8% in zona euro. In acest caz, Romania se numara printre statele in care productia industria a avut cele mai mari ritmuri de crestere (4,3%), fiind devansata doar de Letonia (10,2%), Irlanda (9,8%), Ungaria (6,3%) si Slovacia (4,7%).

  Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica /INS/, productia industriala a crescut cu 3,4% in primele patru luni ale anului comparativ cu acelasi interval din 2014, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia industriala a ramas la acelasi nivel, in aprilie, anul curent, comparativ cu luna martie. Fata de luna corespunzatoare din 2014, productia industriala, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 4,1%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-13 :: Titlu: INS: Consumul final de energie electrica a scazut cu 3,9%, in primele 4 luni; in economie, consumul s-a redus cu 7%

  Consumul final de energie electrica a fost de peste 16,287 miliarde KWh, in primele 4 luni din acest an, in scadere cu 3,9% fata de aceeasi perioada a anului 2014, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica remis, vineri, AGERPRES.

  In economie, consumul final a scazut cu 7%, iar consumul populatiei si iluminatul public au crescut cu 4,7%, respectiv 24,4%.

  In primele patru luni, resursele de energie primara au crescut cu 3%, iar cele de energie electrica cu 5,6%, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Principalele resurse de energie primara au totalizat peste 10,721 milioane tone echivalent petrol (tep), in crestere cu 309.500 tep fata de perioada ianuarie — aprilie a anului trecut.

  Potrivit INS, productia interna a insumat peste 7,471 milioane tep, in crestere cu 309.000 tep fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importul a fost de circa 3,250 milioane tep.

  "In aceasta perioada, resursele de energie electrica au fost de 22518,5 milioane KWh, in crestere cu 1196,9 milioane KWh (+5,6%) fata de perioada corespunzatoare a anului 2014. Cresterea resursei de energie electrica s-a datorat in principal cresterii productiei, cu 1103,3 milioane KWh (+5,2%). Productia din termocentrale a fost de 8826,3 milioane KWh in scadere cu 1016,4 milioane KWh (-10,3%). Productia din hidrocentrale a fost de 6677,8 milioane KWh in crestere cu 1484,6 milioane kWh (+28,6%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 3976,5 milioane KWh in scadere cu 91,7 milioane kWh (-2,3%)", se arata in comunicat.

  Productia din centralele electrice eoliene a fost de peste 2,383 miliarde KWh, in crestere cu 582,9 milioane KWh fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar energia solara produsa in instalatii fotovoltaice in aceasta perioada a fost de 434 milioane KWh, in crestere cu 143,9 milioane KWh fata de perioada corespunzatoare a anului 2014.

  Exportul de energie electrica a fost de circa 3,580 miliarde KWh in crestere cu peste 1,790 miliarde KWh. Consumul propriu tehnologic in retele si statii a fost de 2,650 miliarde KWh in crestere cu 67,6 milioane KWh, respectiv cu 2,6%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-13 :: Titlu: Monitorul Oficial din 12 iunie 2015

  In data de 12 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 417/2015 - M. Of. 417/2015 [M. Of. 417 / 12 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 418/2015 - M. Of. 418/2015 [M. Of. 418 / 12 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 419/2015 - M. Of. 419/2015 [M. Of. 419 / 12 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 420/2015 - M. Of. 420/2015 [M. Of. 420 / 12 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 421/2015 - M. Of. 421/2015 [M. Of. 421 / 12 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-13 :: Titlu: Cursul valutar din 12 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 12 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4696 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.003 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0002 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0341 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1987 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0671 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2773 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0417 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2205 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-12 :: Titlu: Pasagerii CFR Calatori ar putea achizitiona bilete direct din tren

  Pasagerii CFR Calatori ar putea, in curand, sa achizitioneze bilete direct din tren in urma implementarii unui proiect destinat combaterii calatoriei frauduloase.

  Potrivit directorului de Strategie al CFR Calatori, Adrian Vlaicu, proiectul se afla deja in testare pe cele patru trenuri de viteza (Trenurile Litoral) care circula spre Marea Neagra.

  'Ca orice lucru nou, acesta trebuie testat si se face acest lucru pe cele patru trenuri de viteza care circula spre Litoral. Trebuie sa vedem care mai sunt necesitatile, capabilitatile. Proiectul este destinat reducerii calatoriilor frauduloase', a declarat vineri, pentru AGERPRES, Adrian Vlaicu.

  Proiectul vanzarii legitimatiilor de calatorie in trenurile CFR Calatori este dezvoltat de Informatica Feroviara, care a realizat softul, impreuna cu compania publica de transport pe calea ferata.

  Practic, seful de tren va avea o tableta si o imprimanta pentru emiterea legitimatiilor de calatorie pentru pasagerii care nu si-au achizitionat bilete din timp. Imprimanta este termica, nu foloseste consumabile. Biletul emis in tren contine toate elementele de calatorie respectiv distanta, destinatie si pret.

  Biletele se stocheaza in baza de date locala dar pot fi si transmise intrucat tableta poate avea incorporat un SIM al unui operator de telefonie mobila astfel incat datele se pot transmite automat catre serverul central al CFR Calatori pentru ca personalul de conducere sa stie in orice moment cate bilete s-au vandut in trenul respectiv.

  Conform lui Mirel Traistaru, proiectant sisteme informatice la Informatica Feroviara, o alta facilitate pe care o ofera sistemul este verificarea biletelor vandute on-line. Astfel, calatorul isi cumpara bilet on-line si se prezinta in tren cu un ID. Seful de tren introduce in dispozitiv ID-ul sau numele calatorului iar pe ecran ii apar datele de pe bilet.

  'Aceasta facilitate de a verifica biletul on-line face ca sistemul de vanzare on-line sa-si reduca timpul de emitere. Ξn prezent, biletele on-line se emit cu 12 ore inainte de plecarea trenului. Cu ajutorul acestui sistem se pot achizitiona bilete on-line si cu o ora inainte de plecarea trenului', a explicat Mirel Traistaru.

  Costurile implicate de acest proiect constau in fondurile necesare pentru achizitionarea de tablete, imprimante si a softului realizat de Informatica Feroviara. Pot fi utilizate si tablete speciale care rezista la temperaturi joase, la socuri si au o baterie de 4.500 miliamperi care rezista si doua zile fara incarcare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-12 :: Titlu: Numarul mediu de pensionari a scazut in T1 cu 14.000; pensia medie lunara a fost de 890 lei, in crestere cu 5,1%

  Numarul mediu de pensionari a scazut cu 14.000 de persoane in primul trimestru din 2015, fata de trimestrul precedent, pana la 5,332 milioane, iar raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 10 la 10, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

  Pensia medie lunara a fost de 890 lei, mai mare cu 5,1% fata de trimestrul precedent. Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 886 lei, iar raportul dintre pensia medie de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si fara contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 60,8% (comparativ cu 62,8% in trimestrul precedent).

  Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 103,8%.

  Potrivit datelor INS, raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti la 18 la 10 in judetul Giurgiu.

  Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 400 de lei (711 lei in judetul Giurgiu fata de 1.121 lei in Municipiul Bucuresti).

  Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 88% in totalul celor de asigurari sociale.

  Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (73,5%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale.

  Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual — indemnizatie sociala), in primul trimestru din 2015, a fost de 588.000 persoane, din care 435.300 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 9,3% din totalul pensionarilor din aceasta categorie, si 116.700 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 25,4% din totalul acestora.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: LOOP OPERATIONS :: Data: 2015-06-12 :: Titlu: Conferinta de inchidere a proiectului "Stagii de practica pentru cariere de succes in domeniul juridic"

  Marti, 16 iunie 2015, va avea loc conferinta de inchidere a implementarii proiectului "Stagii de practica pentru cariere de succes in domeniul juridic", derulat de Institutul Notarial Roman, in parteneriat cu Universitatea din Pitesti, compania de consultanta Loop Operations si Economic Confort. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Evenimentul se va desfasura in cadrul Universitatii din Pitesti, sala C1, intre orele 14.00 – 16.00.

  Conferinta va avea ca obiectiv prezentarea activitatilor si diseminarea rezultatelor obtinute in cadrul proiectului, precum si prezentarea unor povesti de succes ale studentilor participanti la sesiunile de consiliere profesionala si orientare in cariera, cat si la programul de practica. Astfel, la eveniment sunt asteptati sa participe studenti si masteranzi la facultatile de drept si administratie publica din cadrul Universitatii din Pitesti, dar si din alte universitati de profil de la nivelul regiunii Sud-Muntenia, precum si potentiali angajatori in domeniu: cabinete de avocatura, birouri notariale, birouri de mediere, birouri de executare silita, instante judecatoresti, departamente juridice ale operatorilor economici etc.

  LOOP OPERATIONSProiectul finalizat a venit in sprijinul studentilor si masteranzilor care urmeaza studiile in domeniul juridic (drept si administratie publica) prin contributia adusa dezvoltarii capitalului uman si asigurarea accesului la oportunitati sporite de angajare pentru persoanele aflate in tranzitia de la scoala la piata muncii. Ξn acelasi timp, proiectul a reprezentat o oportunitate de a incuraja organizatiile partenere in programul de stagii de practica sa vina in intampinarea nevoilor de dezvoltare profesionala ale studentilor cu oferte de munca salarizate.

  Activitatile care au contribuit la atingerea obiectivelor proiectului si in care au fost implicati membrii grupului tinta au constat in: servicii integrate si personalizate de orientare profesionala si consiliere in cariera (500 de studenti consiliati), stagii de practica in cadrul unor organizatii (actori privati sau publici) de profil (250 de studenti in practica), accesul la o platforma online si la resurse si informatii relevante din domeniu.

  Printre beneficiile participantilor la program, se numara: echivalarea programului de pregatire practica obligatoriu pe durata anului de studiu; posibilitatea angajarii dupa finalizarea programului de practica la unul dintre partenerii de practica; accesul la o platforma online cu informatii de actualitate din domeniul juridic si cu resurse privind evolutia pietei muncii din Romania; oportunitatea interactiunii cu profesionisti in domeniu.

  Participarea la conferinta este GRATUITA!


  Informatii suplimentare cu privire la activitatile proiectului se pot obtine de la adresa de e-mail: comunicare@loopoperations.ro sau accesand site-ul proiectului – www.pitesti-practica-inr.ro.

  Despre initiatorii proiectului

  Institutul Notarial Roman desfasoara activitati de formare profesionala a urmatoarelor categorii de beneficiari: notari publici, notari stagiari, personal de specialitate din cadrul birourilor notariale, precum si alte categorii de specialisti in domeniu. De la infiintare, INR a desfasurat cursuri de formare pentru 5000 de profesionisti la nivel national din profesiile enumerate mai sus si a colaborat cu facultatile de drept din mai multe orase din tara.

  Cu o istorie de peste 50 de ani, Universitatea din Pitesti este una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior si cercetare din sudul tarii, axata atat pe formarea de specialisti in domeniul invatamantului universitar traditional, cat si in domeniul invatamantului tehnic, economic, juridic, administrativ sau sportiv.

  Loop Operations este o companie de consultanta integrata pentru proiecte sustenabile, oferind o gama completa de servicii, de la identificarea nevoilor, la dezvoltarea, managementul ?i promovarea unui proiect. Cele patru componente Loop Operations – Finance, Management, Skills ?i Communication - se completeaza reciproc, transformand eforturile de dezvoltare ale unui proiect intr-un proces fluid ?i natural.

  Economic Confort este o societate comerciala ce are ca obiect de activitate oferirea de servicii de contabilitate, audit financiar ?i consultanta in domeniul fiscal. De asemenea, societatea Economic Confort este constant preocupata de cre?terea calitatii la nivelul profesiilor din domeniu, prin initierea tinerilor absolventi de studii superioare sau studentilor in tainele meseriei.


  Mai multe detalii: Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-12 :: Titlu: Legea 139/2015 privind Academia de Stiinte Juridice din Romania

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 412/2015 a fost publicata Legea 139/2015 privind infiintarea, organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Juridice din Romania.

  Se infiinteaza Academia de Stiinte Juridice din Romania, denumita in continuare ASJR, ca for national, de consacrare stiintifica, care reuneste personalitati reprezentative ale stiintelor juridice.
  ASJR este institutie de interes public, cu personalitate juridica de drept public, autonoma.
  ASJR este continuatoarea in drepturi si preia traditiile stiintifice ale Academiei de Stiinte Morale si Politice, infiintata in anul 1939.

  ASJR are urmatoarele atributii principale:
  a) promovarea, dezvoltarea, sprijinirea si protejarea stiintelor juridice si a invatamantului superior juridic sub toate formele, actiunile si metodele directe si indirecte;
  b) propune initierea, elaborarea si imbunatatirea unor proiecte de acte normative, evaluari, puncte de vedere si opinii juridice;
  c) evaluarea asupra fenomenelor juridice si realizarea unor studii de impact privind aplicarea actelor normative;
  d) alte atributii stabilite prin statutul propriu sau prin hotararea adunarii generale.

  Textul integral al legii: Legea 139/2015 privind Academia de Stiinte Juridice din Romania
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-12 :: Titlu: Legea 142/2015 aduce modificari privind finantarea institutiilor de invatamant superior militar, de informatii, de ordine publica si de securitate nationala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 415/2015 a fost publicata Legea 142/2015 pentru aprobarea OG 27/2014 privind finantarea institutiilor de invatamant superior militar, de informatii, de ordine publica si de securitate nationala.

  Veniturile proprii ale institutiilor de invatamant superior provin din: incasari din prestari de servicii de educatie, cercetare-dezvoltare, transfer tehnologic, formare profesionala si culturala, sume obtinute pe baza de contracte castigate in urma unor competitii publice, liberalitati, sponsorizari, dobanzi, taxe, fonduri asigurate in baza unor parteneriate internationale pentru organizarea de programe de educatie si formare profesionala, incasari din activitati editoriale, din prestari servicii si inchirieri de bunuri, valorificari de bunuri, sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetele institutiilor in subordinea carora functioneaza, fonduri externe nerambursabile, alte venituri conform legii.

  Prin derogare de la prevederile art. 47 alin. (6) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, bunurile si serviciile de natura echipamentului studentilor si promotiilor de absolventi din institutiile de invatamant superior militar, de informatii, de ordine publica si de securitate nationala, necesare desfasurarii activitatilor prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) pct. i), lit. d) si lit. e) pct. iii) si iv), pot fi achizitionate si de organele de specialitate ale administratiei publice centrale si ale altor institutii publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, din bugetele proprii.

  Textul integral: Legea 142/2015 aduce modificari privind finantarea institutiilor de invatamant superior militar, de informatii, de ordine publica si de securitate nationala
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-11 :: Titlu: Florin Jianu (PTIR): Romania are nevoie urgenta de licee de antreprenoriat

  Infiintarea liceelor de antreprenoriat trebuie sa reprezinte o prioritate de grad zero pentru autoritatile romane, deoarece astfel se poate asigura o calificare mai buna pentru tinerii care doresc sa-si deschida o firma la sfarsitul anilor de studii, a declarat, joi, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR), Florin Jianu.

  'Romania are nevoie urgenta de licee de antreprenoriat, iar acest lucru trebuie sa reprezinte o prioritate de grad zero pentru autoritatile romane.

  Parcurgerea unei forme de invatamant axate pe invatarea conceptului de antreprenoriat poate asigura o calificare mai buna pentru tinerii care doresc sa-si deschida o firma la finalul anilor de studii. Crearea unor astfel de licee ar avea un impact pozitiv, foarte asemanator probabil celui determinat de infiintarea, in anii '70, a liceelor de informatica, de catre vizionarul matematician Grigore Moisil. Liceele ar putea functiona dupa o programa axata in special pe ore de antreprenoriat, implementarea noilor unitatilor de invatamant putand avea loc atat in marile orase, cat si la nivelul comunitatilor locale mai mici
  ', a afirmat Florin Jianu, la o conferinta pe tema ecosistemului antreprenorial romanesc, organizata in cadrul celei de-a 4-a editii a 'Cafenelei de Inovare'.

  In alta ordine de idei, Jianu a afirmat ca Legea incubatoarelor de afaceri va trece in perioada urmatoare de Parlament.

  'Legea incubatoarelor de afaceri trebuie sa iasa din Parlament. In timpul cand am fost ministru, prin initiativa START-UP, am reusit sa cream in Romania aproximativ 80 de incubatoare de afaceri, fiind acoperit intreg teritoriul tarii. In continuare, fondurile structurale trebuie sa se indrepte cu precadere in sustinerea acestor initiative. De asemenea, pot fi aduse noi valente, de tipul acceleratoarelor de afaceri, acestea oferind si finantare pe langa activitati de incubare. In ceea ce priveste Legea Business Angels, aceasta este cea mai moderna lege din Europa in acest moment, gratie facilitatilor oferite, respectiv neimpozitarea dividendelor timp de trei ani, precum si neimpozitarea exit-ului (a vanzarii partilor sociale ale business angels dupa minimum trei ani)', a mai spus presedintele PTIR.

  Invitata la eveniment, Sabina Baciu, Chief Knowledge Officer Asociatia ORICUM, Creative East, a spus ca foarte multi absolventi de design nu stiu ce inseamna un business si nu inteleg cum isi pot vinde produsele.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-12 :: Titlu: Adrian Mitroi despre inflatia din mai: Ce n-am dat la pod am dat la vama

  Cresterea anuala a preturilor de consum consemnata in luna mai poate fi explicata printr-o antepozitionare a retailerilor in vederea lunii iunie cand a intrat in vigoare scaderea TVA la 9%, considera Adrian Mitroi, profesor de investitii si finante comportamentale in cadrul Academiei de Studii Economice /ASE/.

  "Eu cred ca a fost o usoara antepozitionare in vederea lunii iunie in care se scadea TVA. Asa ca ce n-am dat la pod am dat la vama. Eu asta cred ca este, pur si simplu un protectorat de catre retaileri a marjei lor comerciale. Ei nu aveau cum sa transfere integral sau foarte putin au transferat si consumatorului acest beneficiu de fiscalitate. (...) Eu cred ca este o pozitionare ante pentru luna iunie, e doar un joc de glezne", a declarat pentru AGERPRES Adrian Mitroi.

  El a precizat ca se asteapta ca in al doilea sau al treilea trimestru inflatia sa fie zero.

  Inflatia anuala a fost de 1,2% in luna mai, in crestere semnificativa de la ,65% in luna precedenta, iar inflatia lunara a ajuns la ,5%, potrivit datelor transmise joi AGERPRES de Institutul National de Statistica (INS).

  'Preturile de consum in luna mai 2015 comparativ cu luna mai 2014 au fost mai mari cu 1,2%, masurate prin IPC si cu 1,3%, masurate prin IAPC (indicele armonizat al preturilor de consum — n.r.)', mentioneaza INS.

  Preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mari in medie cu ,5% in luna mai comparativ cu luna aprilie 2015. Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), cresterea a fost de ,6%.

  Prognoza de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei pentru finalul acestui an a fost revizuita in jos cu 1,9 puncte procentuale, de la 2,1%, cat estima in februarie, la ,2%.

  Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, inflatia va fi in jur de zero din iunie 2015 pana in mai 2016, pe fondul reducerii, de la 1 iunie, a TVA la alimente de la 24% la 9%. Acesta a precizat ca prognozele nu au inclus reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20% prevazuta in proiectul de modificare a Codului Fiscal.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-12 :: Titlu: Nagy (ANRE): Schimbarile legislative frecvente, printre motivele scaderii interesului pentru domeniul regenerabilelor

  Schimbarile legislative frecvente se numara printre motivele scaderii interesului pentru domeniul regenerabilelor, in conditiile in care legea care reglementeaza schema de sprijin pentru producerea energiei din surse regenerabile a fost modificata de 8 ori din 2010 si pana in prezent, a declarat, joi, Zoltan Nagy, membru in Comitetul de Reglementare din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

  "Daca vorbim despre scaderea interesului pentru domeniul regenerabilelor printre motive suntem constienti ca sunt schimbarile legislative frecvente. Din 2010 si pana in prezent Legea 220, cea care reglementeaza schema de sprijin pentru producerea energiei din surse regenerabile, a fost deja modificata de opt ori. Sper ca nu mi-a scapat niciun act normativ. Sunt deja patru legi si patru ordonante de urgenta care au modificat an de an aceasta lege si au influentat pe de o parte aplicarea schemei de sprijin si pe de alta parte interesul investitorilor pentru acest domeniu", a spus Zoltan Nagy la o conferinta consacrata energiei produse din biomasa, biogaz sau in centrale de cogenerare, organizata de Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice si GOVNET Conferences.

  Acesta a afirmat ca in 2014 din productia de energie electrica de 60 de TWh, aproximativ 14% a fost energie regenerabila care a beneficiat de schema de sprijin.

  "Fata de anul 2013 pretul platit pe fiecare MWh pentru a sustine aceasta schema de sprijin a scazut de la 40,04 lei (in 2013 — n.r.) la 31 de lei (in 2014). Explicatia acestei scaderi, in conditiile in care numarul de certificate a crescut, este ca incepand cu martie 2014 am avut o scadere destul de drastica a pretului certificatelor verzi pe piata de profil", a mai spus Zoltan Nagy.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-12 :: Titlu: Cursul valutar din 11 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 11 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4666 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0011 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9661 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0017 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1316 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0733 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2356 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.032 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2204 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-12 :: Titlu: Monitorul Oficial din 11 iunie 2015

  In data de 11 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 412/2015 - M. Of. 412/2015 [M. Of. 412 / 11 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 413/2015 - M. Of. 413/2015 [M. Of. 413 / 11 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 414/2015 - M. Of. 414/2015 [M. Of. 414 / 11 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 415/2015 - M. Of. 415/2015 [M. Of. 415 / 11 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 416/2015 - M. Of. 416/2015 [M. Of. 416 / 11 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: INFIINTARI FIRME BUCURESTI & ILFOV :: Data: 2015-06-11 :: Titlu: (P) Oferta si facilitati pentru Infiintarea firmelor in Bucuresti si jud. Ilfov

  Portalul INFIINTARI FIRME BUCURESTI & ILFOV creaza pentru cei interesati un punct central de informare in domeniul infiintarilor firmelor.

  Firma ofera cele mai bune preturi si facilitati pentru

 • infiintari societati comerciale - S.R.L, S.R.L. – D., S.A, S.N.C.;
 • infiintari persoane fizice autorizate - P.F.A.;
 • infiintari fundatii, asociatii, cluburi sportive
 • infiintari intreprinderi individuale
 • asistenta si consultanta in vederea infiintarii
 • intocmirea documentelor constitutive
 • intocmirea actelor aditionale modificatoare
 • cesiuni de parti sociale
 • majorari sau diminuari de capital social
 • toate celelalte operatiuni necesare la Registrul Comertului.

  Pentru mai multe detalii: INFIINTARI FIRME BUCURESTI & ILFOV
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-11 :: Titlu: Monitorul Oficial din 10 iunie 2015

  In data de 10 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 408/2015 - M. Of. 408/2015 [M. Of. 408 / 10 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 409/2015 - M. Of. 409/2015 [M. Of. 409 / 10 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 410/2015 - M. Of. 410/2015 [M. Of. 410 / 10 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 411/2015 - M. Of. 411/2015 [M. Of. 411 / 10 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-10 :: Titlu: Constanta: Traficul de marfuri in porturile maritime a crescut cu 20% in primele cinci luni din 2015

  Traficul total de marfuri, inregistrat in porturile maritime romanesti Constanta, Midia si Mangalia, in perioada ianuarie - mai 2015, a fost de peste 23 milioane de tone, cu 20% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.

  Directorul general al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, Valeriu Nicolae Ionescu, a informat, miercuri, printr-un comunicat remis presei, ca traficul maritim a fost, in primele cinci luni ale anului in curs, de 17,3 milioane de tone (15,3 milioane de tone in aceeasi perioada a anului 2014), iar cel fluvial a reprezentat 5,7 milioane de tone (4 milioane de tone in 2014).

  "Pentru traficul maritim, cresterea de trafic in perioada analizata reprezinta 13,15%, iar pentru cel fluvial de 42,46%, evolutia fiind determinata de conditiile favorabile de navigatie pe Dunare", a mentionat directorul CNAPM Constanta.

  Conform acestuia, cresteri de trafic au fost inregistrate la cereale (de la 4,16 milioane de tone in perioada ianuarie — mai 2014, la 8,66 milioane de tone in acest an), produse petroliere (de la 2 milioane de tone la 2,2 milioane de tone), minereuri si deseuri neferoase (de la 1 milion de tone la 1,32 milioane de tone) si la combustibili minerali solizi (de la 669.373 de tone la 1,3 milioane de tone).

  Scaderi de trafic sunt inregistrate in cazul minereurilor de fier (de la 2,5 milioane de tone la 1,2 milioane de tone).

  In totalul traficului de marfuri derulat prin porturile maritime romanesti in perioada analizata, cerealele au o pondere de 37,6%, petrolul brut 11,9%, articolele diverse 12%, iar produsele petroliere 9,5%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-10 :: Titlu: British Petroleum: Productia de gaze a Romaniei a totalizat, in 2014, 11,4 miliarde mc, reprezentand 0,3% din cea mondiala

  Productia de gaze naturale a Romaniei a crescut anul trecut cu 5,4%, pana la 11,4 miliarde metri cubi, si a reprezentat ,3% din productia mondiala, in timp ce consumul a scazut cu 6,7%, la 11,7 miliarde metri cubi (0,3% din total), conform statisticilor realizate de British Petroleum, publicate miercuri.

  Productia mondiala de gaze naturale a fost, anul trecut, de 3.460 miliarde de metri cubi, iar cea a Uniunii Europene de 132,3 miliarde metri cubi (3,8% din total). Consumul mondial a totalizat 3.393 miliarde metri cubi, din care 386,9 miliarde metri cubi in UE (11,4% din total).

  Statele Unite ale Americii ocupa primul loc la nivel mondial in privinta productiei, cu 728,3 miliarde metri cubi, dar si a consumului, cu 759,4 miliarde metri cubi, fiind urmate de Rusia, cu o productie de 578,7 miliarde metri cubi si un consum de 409,2 miliarde metri cubi.

  Rezervele dovedite de gaze naturale ale Romaniei se cifrau, la finele lui 2014, la 100 de miliarde metri cubi, nivel nemodificat fata de cel consemnat la sfarsitul lui 2013, si au reprezentat ,1% din rezervele mondiale.

  La finele anului 1994, rezervele dovedite de gaze naturale ale Romaniei erau estimate la 400 miliarde metri cubi, iar zece ani mai tarziu, in 2004, acestea scazusera la 300 miliarde metri cubi.

  Cele mai mari rezerve dovedite de gaze naturale din lume se aflau in Iran — 34.000 de miliarde metri cubi, in Rusia, 32.600 miliarde metri cubi, in Qatar — 24.500 miliarde metri cubi, si in Turkmenistan — 17.500 de miliarde metri cubi.

  Rezervele mondiale de gaze naturale sunt estimate de BP la 187.100 miliarde de metri cubi.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: EURO BEST TEAM :: Data: 2015-06-10 :: Titlu: VINO LA RECAPITULAREA FINALA! INSCRIE-TE SI CONTINUA DOAR DACA ESTI MULTUMIT!

  Curs Intensiv Admitere Magistratura si INM 2015
  - curs complet si complex, acopera toate probele -


  Bucuresti, 26 Iunie - 9 August 2015, Sediul Euro Best Team


  NOU! - Testeaza si continua doar daca esti multumit! Valorile noastre sunt transparenta, calitatea si profesionalismul. Tocmai de aceea, incepand cu sesiunea 26 iunie - 9 august 2015, Euro Best Team se ofera sa restituie integral taxa de participare persoanelor inscrise la cursul de pregatire pentru admiterea in magistratura care se declara nemultumite dupa prima saptamana de curs.

  Sesiunea 26 iunie - 9 august 2015 se adreseaza candidatilor care se pregatesc pentru sesiunea de admitere a INM - august 2015. Pentru aceasta sesiune a fost pregatit un modul special de pregatire intensiva si de recapitulare activa si completa, la toate disciplinele de concurs. Profesorii vor oferi feedback individual fiecarui participant pentru optimizarea rezultatului de la concursul INM August 2015.

  Pretul cursului: 3900 Lei pana la data de 15 iunie 2015! Dupa aceasta data pretul cursului este 4500 de lei. Locurile sunt limitate! Ocuparea acestora se face dupa completarea formularului de inscriere si confirmarea platii!

  IMPORTANT: Inainte de a lua decizia participarii la curs, va rugam sa estimati cu atentie posibilitatile reale de timp, necesar pregatirii individuale, esentiale pentru cresterea nivelului de cunostinte. Lectorii recomanda participantilor, pe cat posibil, incetarea activitatilor profesionale (concediu) si concentrarea pe pregatirea sistematica a tematicii. Prezenta la cursuri este obligatorie, de asemenea, pregatirea capitolelor si temelor pentru acasa, intre sesiuni.

  Cursul intensiv pentru admitere la magistratura este un curs complet si complex care are ca obiectiv principal cresterea punctajului la concursul de admitere in INM si Magistratura. Cursul acopera toate probele de concurs: Drept Civil, Drept Procesual Civil, Drept Penal, Drept Procesual Penal, Interviu si Rationament Logic. La curs participa atat persoane care doresc sa se inscrie in cursa pentru magistratura, cat si absolventi de drept care vor sa-si actualizeze cunostintele in domeniul juridic.

  Lectorii sunt magistrati de cariera si sunt dedicati pregatirii viitorilor judecatori si procurori. Pentru monitorizarea progresului personal si pentru elaborarea unui plan obiectiv de pregatire, care sa raspunda nevoilor reale ale fiecarui cursant in parte, lectorii asigura doua sesiuni de evaluare, initiala si finala. Astfel, dupa evaluarea finala, cursantii vor cunoaste care este nivelul real de pregatire si ce efort trebuie sa depuna pentru atingerea punctajului optim.

  Pentru informatii complete si detalii despre inscrierea la curs click AICI
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-10 :: Titlu: Legea 131/2015 aduce modificari la Legea pomiculturii nr. 348/2003

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 403/2015 a fost publicata Legea 131/2015 pentru modificarea si completarea Legii pomiculturii nr. 348/2003.

  Patrimoniul pomicol se compune din urmatoarele grupe: pomi, duzi si arbusti fructiferi, indiferent de sistemul de cultura, capsunarii, pepiniere, inclusiv terenurile pentru asolamente, terenurile in pregatire pentru plantare si terenurile din intravilan plantate cu pomi, duzi, arbusti fructiferi si capsuni.

  Infiintarea plantatiilor de pomi, duzi, arbusti fructiferi si capsuni se face in zone consacrate, alegerea speciilor si soiurilor este optiunea libera a oricarui proprietar sau detinator de teren, la recomandarea specialistilor autorizati in acest scop, conform prevederilor legale.

  Textul integral: Legea 131/2015 aduce modificari la Legea pomiculturii nr. 348/2003
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-10 :: Titlu: RAR: 55 de societati au fost sanctionate cu suspendarea activitatii, in urma controalelor efectuate in perioada 18-22 mai

  Inspectorii Registrului Auto Roman (RAR) au efectuat, in perioada 18 - 22 mai, 131 de controale la operatorii economici autorizati pentru activitati de reparatii la sistemele de franare, in urma carora au aplicat sanctiuni in valoare totala de 260.000 de lei, potrivit unui comunicat remis marti AGERPRES.

  Totodata, inspectorii RAR au dispus suspendarea activitatii pentru 55 de societati care nu-si mentineau conditiile initiale de autorizare si oprirea activitatii pentru alte noua societati care aveau autorizatia tehnica expirata.

  "Reprezentantii RAR au dorit sa afle cate dintre firmele cu acest specific respecta legea in vigoare, care prevede ca dupa fiecare reparatie a sistemului de franare a unui vehicul trebuie efectuat testul de franare", se mentioneaza in comunicat.

  Potrivit legii, service-urile trebuie sa asigure clientilor servicii de reparatii de calitate, care sa garanteze securitatea rutiera si protectia mediului inconjurator.

  "Multi dintre producatorii de autoturisme, echipamente, piese de schimb, dar si prestatori de servicii de reparatii independenti apeleaza la metode 'la limita legii' pentru a-si face loc pe piata marilor firme in domeniu. Oferind servicii ieftine clientilor si multumindu-i pe moment, service-urile nu fac decat sa presteze reparatii de proasta calitate care nu garanteaza siguranta in trafic. (..) Clientii aleg de obicei atelierele care le ofera serviciile rapid. De cele mai multe ori, acestea nu au autorizatie tehnica si nici nu au posibilitatea sa faca verificarile finale care sa ateste calitatea reparatiilor efectuate", se mai precizeaza in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-10 :: Titlu: Cursul valutar din 9 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 9 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4677 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0076 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9644 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0413 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0583 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0443 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2676 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0061 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2205 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -5.8821 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-10 :: Titlu: Monitorul Oficial din 9 iunie 2015

  In data de 9 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 403/2015 - M. Of. 403/2015 [M. Of. 403 / 9 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 404/2015 - M. Of. 404/2015 [M. Of. 404 / 9 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 405/2015 - M. Of. 405/2015 [M. Of. 405 / 9 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 406/2015 - M. Of. 406/2015 [M. Of. 406 / 9 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 407/2015 - M. Of. 407/2015 [M. Of. 407 / 9 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-09 :: Titlu: Tribunalul Bucuresti a respins cererea Rompetrol SA de intrare in insolventa; compania poate formula apel in 7 zile

  Tribunalul Bucuresti a respins luni cererea de intrare in insolventa depusa de Rompetrol SA la finele lunii mai.

  Compania are la dispozitie sapte zile de la comunicarea hotararii pentru a formula apel, conform portalului Tribunalului Bucuresti.

  Rompetrol SA, care coordoneaza activitatile de foraj, serviciile de sonda si cele de explorare si productie ale grupului Rompetrol, a introdus, in 28 mai, pe rolul Tribunalului Bucuresti, o cerere de intrare in insolventa. Actiunea a fost introdusa in baza articolului 66 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

  'Rompetrol SA, o societate netranzactionata, a solicitat Tribunalului Bucuresti deschiderea procedurii de reorganizare a societatii, in vederea continuarii operatiunilor comerciale derulate atat in Romania, cat si in strainatate. La sfarsitul anului trecut, societatea a fost obligata, in solidar cu alte persoane fizice, de catre Curtea de Apel Bucuresti la plata sumei de 58,5 milioane dolari, la care se adauga dobanda legala calculata incepand cu data de 5.01.2001. Aspectele avute in vedere de Curtea de Apel Bucuresti privesc fapte savarsite in perioada 1999 — 2001, cu mult inainte de anul 2007 cand KazMunayGas a devenit actionarul majoritar al grupului de societati din care face parte si Rompetrol SA', precizau reprezentantii KMG International intr-un comunicat remis AGERPRES la finele saptamanii trecute.

  Potrivit sursei citate, dupa pronuntarea deciziei respective, autoritatile fiscale au instituit un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale iar punerea in executare a deciziei respective, inclusiv a dobanzilor legale, care in opinia autoritatilor fiscale reprezinta o suma de trei ori mai mare decat debitul principal, creeaza un dezechilibru financiar major pentru societate, avand efecte imediate in activitatile sale curente, respectiv intreruperea operatiunilor de profil, a contractelor in derulare, a investitiilor si implicit asupra angajatilor sai.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-09 :: Titlu: Iulian Iancu: Problema cea mai mare pentru Romania este in continuare ineficienta sistemului energetic

  Problema cea mai mare pentru Romania este in continuare ineficienta sistemului energetic, in conditiile in care numai pierderile cuantificate in unitatile energetice pe carbune se ridica la circa 4 miliarde de euro anual, a declarat marti presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, la un forum pe teme energetice, organizat la Palatul Parlamentului.

  "Problema cea mai mare pentru noi in continuare este ineficienta sistemului energetic. Avem un sistem ineficient, avem o pierdere in ultimii patru ani cuantificata intre 24 si 26,1%, iar de la o suta de unitati energetice pe carbune la consumatorul final mai ajunge doar 15% din productie. Daca ar fi sa cuantificam acest procent ajungem la pierderi de 4 miliarde de euro in fiecare ani", a subliniat Iulian Iancu.

  Acesta a precizat ca procentul consumatorilor vulnerabili a crescut la 42% din totalul consumatorilor casnici, iar consumul energetic inregistrat la populatie este mai mare decat consumul din industrie si chiar decat cel din agricultura servicii si transporturi la un loc.

  "Daca ne uitam in structura consumului, avem un consum la populatie mai mare decat consumul din industrie si mai mare decat consumul din agricultura, servicii si transporturi la un loc. Este anormal. In structura consumului este anormal sa ai un consum atat de mare la populatie in comparatie cu celelalte domenii. Cu alte cuvinte, avem o problema de fond in structura", a explicat Iulian Iancu.

  Reprezentanti ai autoritatilor centrale, ai industriei energetice si ai asociatiilor de profil sunt prezenti, marti, la forumul cu tema "Eficienta energetica si procesul de adaptare la schimbarile climatice: prioritati fundamentale pentru Romania', organizat la Palatul Parlamentului.

  Printre subiectele aflate pe agenda dezbaterilor se afla beneficiile noului Plan national de actiune in domeniul eficientei energetice, taxa de cogenerare, competitivitatea globala a costurilor cu energia, strategii privind schimbarile climatice si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-09 :: Titlu: Subventii lunare intre 500 si 750 de lei pentru angajatorii care incadreaza absolventi

  Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nederminata absolventi ai unor institutii de invatamant vor primi, timp de 12 luni, subventii lunare situate intre 500 si 750 de lei, pentru fiecare absolvent angajat, a anuntat, marti, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

  "Subventiile se acorda angajatorilor timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat, conditia fiind ca acestia sa fie inscrisi ca persoane in cautarea unui loc de munca la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca. Astfel, potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, pentru fiecare absolvent incadrat in munca, angajatorii vor primi urmatoarele sume: 500 lei, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii; 600 lei, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal; 750 lei, pentru absolventii de invatamant superior", se precizeaza in comunicatul ANOFM.

  Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevazute mai sus, dar timp de 18 luni.

  Potrivit sursei citate, de stimulentele financiare mentionate beneficiaza angajatorii care incadreaza absolventi fara raporturi de munca sau serviciu la data absolvirii studiilor, precum si cei care incadreaza absolventi de studii superioare care nu au promovat examenul de licenta.

  In acest scop, angajatorii trebuie sa incheie o conventie cu agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

  ANOFM precizeaza ca angajatorii sunt obligati sa mentina, cel putin 18 luni, raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor incadrati in conditiile de mai sus. In aceasta perioada, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator, in conditiile legii, ale caror costuri pot fi suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj.

  "Angajatorii care mentin raporturile de munca sau de serviciu dupa termenul de 18 luni primesc, pentru fiecare an de continuare a acestor relatii, un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate pentru aceste persoane si virate conform legii", se arata in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-09 :: Titlu: Exporturile au crescut cu 5%, iar importurile cu 5,9% in primele patru luni; deficitul comercial a urcat la doua miliarde de euro

  Exporturile FOB ale Romaniei s-au cifrat la 17,78 miliarde de euro in primele patru luni ale acestui an, consemnand o crestere de 5% comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce importurile CIF au urcat cu 5,9%, la 19,79 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului National de Statistica remise marti AGERPRES.

  In perioada ianuarie — aprilie, deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) s-a majorat cu 255,5 milioane de euro, pana la 2,018 miliarde de euro, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent.

  Ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (44,2% la export si 36,7% la import) si alte produse manufacturate (33,3% la export si respectiv 31,4% la import).

  Potrivit INS, in luna aprilie 2015 exporturile FOB au fost de 4,398 miliarde de euro, importurile CIF au fost de 5,042 miliarde de euro, rezultand un deficit de 644,2 milioane de euro. Fata de luna martie 2015, exporturile si importurile din luna aprilie 2015 au scazut cu 8,4%, respectiv cu 10,1%.

  Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) in primele patru luni ale acestui an a fost de 13,167 miliarde de euro la expedieri si de 15,285 miliarde de euro la introduceri, reprezentand 74,1% din total exporturi si 77,2% din total importuri.

  Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) a fost de 4,613 miliarde de euro la exporturi si de 4,514 miliarde de euro la importuri, reprezentand 25,9% din total exporturi si 22,8% din total importuri.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  169 useri online

  Useri autentificati: