DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-31 :: Titlu: Senat: Alimentarea cu apa nu poate fi intrerupta, din cauza restantierilor, celor care isi achita facturile

Utilizatorii care isi platesc facturile de apa si canalizare nu pot fi debransati, din cauza restantierilor, de la retelele publice de distributie a apei, a decis, luni, plenul Senatului prin adoptarea unei propuneri legislative pentru completarea Legii nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare.

Propunerea legislativa pentru completarea Legii nr.241/2006 a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, initiata de senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu, a fost adoptata de Senat in calitate de prima Camera sesizata, cu 79 de voturi pentru, 33 impotriva si 4 abtineri.

Potrivit raportului Comisiei pentru administratie, insusit de plen, Legea a fost completata cu prevederea potrivit careia "operatorii nu au dreptul sa sisteze furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu apa si canalizare acelor utilizatori din imobilele condominiale care achita contravaloarea serviciilor furnizare-prestare, iar debitele utilizatorilor care nu achita contravaloarea serviciilor furnizare-prestare aflati in imobilele condominiale pentru care nu exista modalitatea tehnica de debransare individuala, vor fi recuperate in instanta".

Propunerea legislativa va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional in acest caz.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-31 :: Titlu: Romania, pe primul loc in UE la suprafata cultivata cu porumb si pe locul doi in functie de productia obtinuta, in 2014

Romania s-a aflat, anul trecut, pe primul loc in randul statelor Uniunii Europene in ceea ce priveste suprafata cultivata cu porumb insa din punct de vedere al productiei tara a ocupat locul doi dupa Franta, potrivit datelor provizorii referitoare la productia agricola vegetala la principalele culturi in 2014, publicate marti de Institutul National de Statistica.

In 2014, Romania a obtinut o productie de 11,73 milioane tone porumb boabe, de pe o suprafata cultivata de 2,43 milioane hectare, ceea ce reprezinta un randament la hectar de 4.813 kilograme. Franta a obtinut o productie de 18,39 milioane tone la o suprafata cultivata de 1,77 milioane hectare, ceea ce inseamna un randament de 10.383 kg/hectar. Cel mai bun randament, de 11.238 kg/hectar, a fost obtinut de Spania care a realizat o productie de porumb boabe de 4,69 milioane de tone de pe o suprafata cultivata de 417.000 hectare.

"Randamentul la porumb realizat de Romania este cel mai mic fata de cel al principalelor State Membre cultivatoare de porumb boabe", precizeaza INS.

La grau, Romania s-a situat pe locul cinci in UE atat din punct de vedere al suprafetei cultivate (2,07 milioane hectare), dupa Franta (circa 5,30 milioane hectare), Germania (circa 3,22 milioane hectare), Polonia (circa 2,34 milioane hectare) si Spania (circa 2,17 milioane hectare), cat si al productiei obtinute (7,45 milioane tone), dupa Franta (38,99 milioane tone), Germania (27,78 milioane tone), Regatul Unit (16,62 milioane tone) si Polonia (11,63 milioane tone). ?i la grau Romania se afla printre tarile cu un randament mai scazut la hectar in randul Statelor Membre cultivatoare cu grau (3.601 kg/hectar).

Suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2014 reprezinta 45,9% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau 39%. Pe ansamblu, productia de cereale pentru boabe a crescut cu 3,4% fata de anul precedent, datorita cresterii randamentelor la hectar (productia medie la hectar), astfel: porumb boabe (+7,2%), orz si orzoaica (+6,3%), grau (+3,8%), ovaz (+1,5%), arata datele INS.

In ceea ce priveste floarea soarelui, Romania a obtinut o productie de 2,12 milioane tone in 2014 pe o suprafata de 993.400 hectare si ocupa primul loc in UE atat la productie cat si la suprafata cultivata. Pe locurile urmatoare se situeaza Bulgaria, cu o productie de 2,04 milioane tone de pe o suprafata de 850.000 hectare, si Franta cu o productie de 1,55 milioane de tone de pe o suprafata de 655.200 hectare.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-31 :: Titlu: Fitch: Revenirea crizei in zona euro reprezinta cea mai mare amenintare la adresa economiei globale

Revenirea crizei in zona euro reprezinta cea mai mare amenintare la adresa economiei globale, se arata intr-un raport publicat luni de agentia de evaluare financiara Fitch Ratings, transmite MarketWatch.

Intr-un sondaj de opinie realizat de Fitch, 41% dintre cei intervievati in Hong Kong si 45% in Singapore au declarat ca revenirea instabilitatii in zona euro este cel mai probabil eveniment care ar putea afecta redresarea economiei mondiale.

Rezultatele studiului din 2014 aratau ca cele mai mari temeri la adresa economiei globale erau cauzate de prima majorare a dobanzii de baza din ultimul deceniu de catre Rezerva Federala a SUA (Fed) si de vulnerabilitatile pietelor emergente.

Cu toate acestea, presedintele BCE, Mario Draghi, a dat recent asigurari ca redresarea zonei euro prinde avant datorita masurilor de stimulare aprobate de Banca Centrala Europeana.

Conform prognozei revizuite a BCE, anul acesta, economia zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 1,5%, fata de o expansiune de 1% estimata anterior, reflectand impactul favorabil al scaderii pretului la titei si al deprecierii euro. De asemenea, decizia Bancii Centrale Europene de a lansa masuri de relaxare cantitativa (QE) in valoare de 1.100 de miliarde de euro a imbunatatit increderea companiilor.

In 2014, PIB-ul UE a crescut cu 1,4%, iar al zonei euro cu ,9%, conform datelor preliminare publicate luna trecuta de Oficiul de Statistica al Uniunii Europene (Eurostat).

Germania conduce redresarea regiunii, iar decizia Bancii Centrale Europene de a lansa masuri de relaxare cantitativa a imbunatatit increderea companiilor. Analistii se asteapta la un avans al economiei zonei euro de ,4% in primul trimestru din 2015.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-31 :: Titlu: Consiliul Fiscal avizeaza negativ proiectul de Cod Fiscal

Initiativa Guvernului de a rescrie Codul Fiscal este justificata si binevenita date fiind modificarile foarte numeroase pe care acest document le-a suferit de-a lungul anilor, insa reducerile ample la nivelul taxelor si impozitelor sunt nesustenabile, reiese din opinia Consiliului Fiscal asupra proiectului de revizuire a Codului Fiscal.

"Avand in vedere probabilitatea extrem de ridicata ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal sa conduca la deviatii de proportii de la tintele bugetare pe termen mediu, Consiliul Fiscal avizeaza negativ propunerea legislativa", se arata in opinia citata.

Potrivit Legii Responsabilitatii Fiscale, in cazurile in care se fac propuneri de acte normative care conduc la diminuarea veniturilor bugetare, se va elabora fisa financiara care, potrivit legislatiei in vigoare, trebuie sa indeplineasca cel putin una dintre urmatoarele conditii: sa aiba avizul Ministerului Finantelor Publice si al Consiliului Fiscal, conform caruia impactul financiar a fost luat in calcul in prognoza veniturilor bugetare si nu afecteaza tintele bugetare anuale si pe termen mediu, sau sa fie insotita de propuneri de masuri de compensare a impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare.

Respingerea proiectului este motivata de Consiliul Fiscal prin faptul ca, in forma sa actuala, implica un risc extrem de deteriorare permanenta si de proportii a pozitiei finantelor publice ale Romaniei. "Estimarile Consiliului Fiscal indica deficite efective superioare nivelului de referinta de 3% din PIB pentru deficitul efectiv in intervalul 2016-2019, iar evolutiile estimate la nivelul soldului bugetar structural sugereaza reversarea progreselor realizate pana in prezent in ceea ce priveste consolidarea fiscala, la finele anului 2019 deficitul structural revenind la un nivel apropiat cu cel consemnat in anul 2010. Asemenea evolutii sunt in flagranta contradictie cu principiile si regulile fiscale instituite de Legea Responsabilitatii Fiscal Bugetare, precum si cu tratatele de guvernanta fiscala la nivel european al caror semnatar Romania este", subliniaza Consiliul Fiscal.

Mai mult, estimarile prezentate de catre Consiliul Fiscal nu iau in considerare acordul politic recent de a majora cheltuielile de aparare pana la 2% din PIB pentru o perioada de cel putin 10 ani incepand cu anul 2017, de la de circa ,8% la finele anului 2013, si nici reactia potentiala a pietelor financiare la o deteriorare permanenta de proportii a pozitiei structurale a finantelor publice ale Romaniei, se mai arata in documentul citat.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-31 :: Titlu: Cursul valutar din 30 martie 2015

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 30 martie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4061 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0181 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0607 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0269 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0267 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0518 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2117 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0163 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2191 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.003 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-31 :: Titlu: Monitorul Oficial din 30 martie 2015

In data de 30 martie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 207/2015 - M. Of. 207/2015 [M. Of. 207 / 30 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 208/2015 - M. Of. 208/2015 [M. Of. 208 / 30 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 209/2015 - M. Of. 209/2015 [M. Of. 209 / 30 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 210/2015 - M. Of. 210/2015 [M. Of. 210 / 30 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 211/2015 - M. Of. 211/2015 [M. Of. 211 / 30 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 212/2015 - M. Of. 212/2015 [M. Of. 212 / 30 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 213/2015 - M. Of. 213/2015 [M. Of. 213 / 30 martie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-30 :: Titlu: Agrostar: 60% din fermele de vaci din tara vor disparea la eliminarea cotei de lapte, de la 1 aprilie 2015

  Eliminarea cotei de lapte la nivelul UE de la 1 aprilie ar putea duce la disparitia a 60% din fermele de vaci din Romania, estimeaza Federatia Agrostar, se arata intr-un comunicat de presa remis, luni, AGERPRES.

  "Se doreste distrugerea fermierilor romani. De mai multi ani cerem masuri si nu s-a facut absolut nimic. Marii procesatori deja anunta fermierii ca nu le mai cumpara laptele sau reduc pretul astfel incat producatorul sa nu isi acopere cheltuielile. As da un singur exemplu. SC Ferma Poroschia din judetul Teleorman, care are 140 de bovine, a fost anuntata de Danone ca nu ii mai cumpara laptele. La nivelul tarii sunt numeroase exemple. O sa dam laptele la porci", a declarat presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Bovine, vicepresedinte al federatiei Agrostar, Stefan Musca.

  El a precizat ca se doreste falimentarea producatorilor romani aducand lapte mai ieftin din afara, pentru ca in celelalte state membre UE subventiile sunt mult mai mari decat in Romania si se dau si la timp.

  "Dupa ce fermierii romani vor disparea, vor dubla pretul si vom fi obligati sa cumparam, nu vom mai avea de ales. La noi in tara nu avem unde sa ne vindem marfa, degeaba producem. Nu avem loc in piete, nu avem loc in supermarketuri si hipermarketuri", a precizat Musca.

  Federatia a inaintat recent Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale o adresa in care cere rezolvarea urgenta a mai multor probleme din sectorul agricol, printre care si gasirea unor solutii pentru producatorii romani de lapte de vaca. Printre propunerile Agrostar se numara sprijinul pentru infiintarea unor microintreprinderi locale de prelucrare a laptelui, stimularea asocierii fermierilor, posibilitatea de a-si desface marfa prin intermediul pietelor volante
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-30 :: Titlu: INS: Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a fost de 38.500 in 2014

  Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a fost in 2014 de 38.500, in crestere cu 7.900 locuri de munca vacante fata de anul anterior, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica /INS/ remis luni AGERPRES.

  In 2014 rata medie anuala a locurilor de munca vacante a fost de 0,89%, in crestere cu 0,17 puncte procentuale fata de anul precedent.

  Potrivit INS, in anul 2014, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante cu cele mai ridicate valori s-au inregistrat in administratia publica (2,64%), respectiv in alte activitati de servicii (2,56%). La polul opus s-au situat activitatile de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,15%), respectiv cele din industria extractiva (0,18%).

  In industria prelucratoare s-a concentrat aproape 28% din numarul total al locurilor de munca vacante (10.700 locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuala de 1,01%. Sectorul bugetar a insumat peste 36% din totalul locurilor de munca vacante, cele mai multe regasindu-se in administratia publica (6.500 locuri vacante), urmata de sanatate si asistenta sociala (4.900 locuri vacante), respectiv invatamant (2.600 locuri vacante). In productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, tranzactii imobiliare, respectiv in industria extractiva, angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata (100 locuri vacante pentru fiecare in parte).

  Prin comparatie cu anul precedent, cele mai relevante cresteri atat in ceea ce priveste rata cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante s-au regasit in administratia publica (+0,66% rata locurilor de munca vacante, respectiv +1.600 locuri vacante), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,44% rata locurilor de munca vacante, respectiv +1.400 locuri vacante).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-30 :: Titlu: Ghidul solicitantului pentru depunerea de proiecte in cadrul Programului Operational Asistenta Tehnica 2014 – 2020, lansat in consultare publica

  Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management a Programului Operational Asistenta Tehnica 2014 – 2020 (POAT 2014 - 2020), supune consultarii publice proiectul Ghidului Solicitantului pentru perioada 2014 - 2020.
  Documentul prezinta cerintele si modalitatea de accesare a finantarilor europene de catre potentialii solicitanti, reprezentand un indrumar complet pentru procesul de redactare si depunere a proiectelor. Ministerul Fondurilor mizeaza pe sugestiile primite de la potentialii beneficiari in perioada de consultare publica, pentru imbunatatirea acestui document.

  Ministerul Fondurilor Europene asteapta propunerile, sugestiile si comentariile potentialilor solicitanti, pana la data de 9 aprilie 2015, inclusiv, la urmatoarea adresa de e-mail: helpdesk.poat@fonduri-ue.ro.

  NOTA:
  Comisia Europeana a aprobat POAT 2014 - 2020 in data de 18 decembrie 2014. Programul are o alocare financiara UE de 212,76 milioane de euro si va asigura asistenta orizontala pentru a raspunde nevoilor tuturor structurilor cu atributii de coordonare, gestionare si control, dar si ale actorilor implicati in implementarea proiectelor. De asemenea, vor fi finantate activitati de informare si constientizare a diferitelor categorii de public pentru a asigura intelegerea interventiilor din fondurile europene structurale si investitii, respectiv pentru a dezvolta cultura parteneriala la nivelul sistemului de implementare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-30 :: Titlu: Un nou Ghid pentru depunerea de proiecte in cadrul Programului Operational Competitivitate 2014 – 2020, lansat in consultare publica

  Ministerului Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management a Programului Operational Competitivitate 2014 – 2020 si Ministerul pentru Societatea Informationala, prin Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale, anunta lansarea in consultare publica a proiectului Ghidului Solicitantului pentru beneficiari privati - Actiunea 2.2.1 – Sprijinirea cresterii valorii adaugate generate de sectorul TIC si a inovarii in domeniu prin dezvoltarea de clustere, in cadrul Axei Prioritare 2 „Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru o economie digitala competitiva”.

  Ghidul solicitantului este publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, la urmatoarea sectiune: http://www.fonduri-ue.ro/poscce/. Documentul este supus consultarii publice pana la data de 15 aprilie a.c.

  Clarificarile referitoare la Ghid, precum si eventualele propuneri si sugestii pot fi transmise catre Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale la urmatoarea adresa de e-mail: fonduri.oipsi@msinf.ro, prin fax: 021.311.41.55 sau prin posta la adresa B-dul Libertatii, nr. 14, sector 5, Bucuresti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-03-29 :: Titlu: Legea 57/2015 modifica OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 202/2015 a fost publicata Legea 57/2015 pentru modificarea si completarea art. 33 din OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata.

  Orice comerciant care anunta o reducere de pret trebuie sa o raporteze la pretul de referinta practicat in acelasi spatiu de vanzare pentru produse sau servicii identice.
  Pretul de referinta reprezinta cel mai scazut pret practicat in acelasi spatiu de vanzare in perioada ultimelor 30 de zile, inainte de data aplicarii pretului redus.

  Produsele aflate la comercializare cu pret redus/oferte promotionale, cu 3 zile inainte de expirarea datei durabilitatii minimale/datei limita de consum aferente produselor alimentare sau a termenului de valabilitate/datei de minima durabilitate aferente produselor nealimentare se sorteaza si se expun la comercializare, pe rafturi sau in standuri, delimitate vizibil, cu informarea corecta, completa si precisa a consumatorilor. Nerespectarea prevederilor prezentului alineat este considerata practica comerciala incorecta si se sanctioneaza conform reglementarilor legale in vigoare.

  Textul integral al Legii: Legea 57/2015 modifica OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-28 :: Titlu: ANRE: Preturile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici vor scadea, in medie, cu 3,9% de la 1 aprilie

  Preturile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici vor scadea, in medie, cu 3,9%, incepand cu data de 1 aprilie 2015, a anuntat, vineri, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

  "Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei a aprobat, in sedinta de vineri, 27 martie 2015, preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la clientii casnici. În conformitate cu metodologiile de tarifare, incepand cu data de 1 aprilie 2015, preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la clientii casnici vor scadea in medie cu 3,9% (medie calculata in functie de ponderea fiecarui furnizor din cei 39 care livreaza gaze naturale clientilor casnici din piata reglementata)", se mentioneaza intr-un comunicat postat pe site-ul ANRE .

  Potrivit ANRE, aceasta reducere se datoreaza scaderii costurilor pentru achizitia gazelor naturale destinate furnizarii in regim reglementat, respectiv eliminarii costurilor pentru achizitia gazelor naturale din import (in evaluarea ANRE s-a luat in considerare o sursa de import de 0% in lunile aprilie, mai si iunie) si mentinerii la acelasi nivel a tarifelor de distributie pentru SC E.ON Distributie Romania SA si scaderii tarifelor de distributie pentru SC Distrigaz Sud Retele SRL

  "Astfel, pentru clientii casnici din piata reglementata al caror furnizor este SC E.ON Energie Romania SA, preturile de furnizare a gazelor naturale vor creste cu circa 1,5 % incepand cu data de 1 aprilie; pentru clientii casnici din piata reglementata al caror furnizor este SC GDF SUEZ Energy Romania S.A, preturile de furnizare a gazelor naturale vor scadea cu circa 9%", se precizeaza in comunicat.

  Diferentele dintre cei doi furnizori au fost determinate de recuperarea partiala de catre SC E.ON Energie Romania SA a costurilor de achizitie a gazelor naturale din import din perioada 2008 — 2012, respectiv recuperarea totala a acelorasi categorii de costuri de catre SC GDF SUEZ Energy Romania SA, precum si de mentinerea la acelasi nivel a tarifelor de distributie pentru SC E.ON Distributie Romania si scaderii tarifelor de distributie cu circa 20% pentru SC Distrigaz Sud Retele SRL.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-28 :: Titlu: TAROM: Niciodata nu ramane o singura persoana in cabina de pilotaj, in timpul zborului

  Politica TAROM prevede ca, in timpul zborurilor, in cabina pilotilor sa nu ramana niciodata o singura persoana, precizeaza, vineri, intr-un comunicat, operatorul aerian

  'Manualul de Operatiuni al Companiei TAROM prevede instructiuni cu privire la accesul si iesirea din cabina de pilotaj in timpul zborului. Conform acestor instructiuni, politica TAROM este ca niciodata nu ramane o singura persoana in cabina de pilotaj. Daca un membru al echipajului de zbor paraseste cabina in timpul zborului, acesta trebuie sa solicite unui membru al echipajului de cabina sa-l inlocuiasca in cabina pana la intoarcere', mentioneaza TAROM.

  Precizarile TAROM vin in contextul in care, in urma cu doua zile, un avion al companiei low-cost Germanwings s-a prabusit in Alpii francezi cu 150 de persoane la bord. Ancheta ulterioara a dezvaluit faptul ca, dupa iesirea comandantului de zbor din cabina de pilotaj, 'copilotul a ramas singur la comenzi' si, in mod 'deliberat', 'a manipulat butoanele care actioneaza coborarea aparatului'. 'Copilotul a refuzat sa deschida usa pentru a-i permite comandantului sa revina in cockpit', chiar daca acesta batea in usa 'violent', a declarat . Comandantul este auzit de mai multe ori cerand sa i se deschida usa, dar copilotul nu raspunde', a explicat procurorul francez Brice Robin.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 martie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 martie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4242 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0034 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0876 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0707 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0785 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0838 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.228 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0107 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2161 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 martie 2015

  In data de 27 martie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 204/2015 - M. Of. 204/2015 [M. Of. 204 / 27 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 205/2015 - M. Of. 205/2015 [M. Of. 205 / 27 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 206/2015 - M. Of. 206/2015 [M. Of. 206 / 27 martie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-27 :: Titlu: MFP: Excedent bugetar de 0,33% din PIB dupa primele doua luni din 2015

  Executia bugetului general consolidat la finele lunii februarie 2015 s-a încheiat cu un excedent de 2,3 miliarde lei, respectiv 0,33% din PIB, fata de un deficit de 3,1 miliarde lei, respectiv minus 0,46% din PIB, înregistrat la aceeasi data a anului 2014, conform datelor publicate joi de Ministerul Finantelor Publice.

  Veniturile bugetului general consolidat, în suma de 33,8 miliarde lei, reprezentand 4,8% din PIB, au fost cu 10,9% mai mari în termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.

  Cresteri comparativ cu primele doua luni din 2014 s-au înregistrat la încasarile din TVA (+19,5% ), accize (+14,1%), impozitul pe venit (11,4%), impozitul pe profit (+7,9%) si venituri nefiscale (+23,9%).

  Incasarile din contributii de asigurari sociale s-au redus cu 4,5%, reflectandu-se masura de reducere cu 5 puncte procentuale (pp) a contributiilor angajatorilor.

  La nivelul administratiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 3,4%, în timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 2,1%.

  Cheltuielile bugetului general consolidat, în suma de 31,5 miliarde lei, s-au redus în termeni nominali cu 6,2% fata de aceeasi perioada din anul precedent, respectiv 0,5 pp ca pondere în PIB.

  In structura, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri semnificative la subventii (-39,9%), dobanzi (-16,2%) si bunuri si servicii (-10,6).

  Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 2 miliarde lei, respectiv 0,3% din PIB, nivel similar cu cel realizat la aceeasi data a anului precedent.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-27 :: Titlu: Romania trece la ora de vara sambata noapte; mersul trenurilor nu se modifica

  Trecerea la ora oficiala de vara, sambata 28 martie 2015 noapte, nu modifica mersul trenurilor în vigoare, informeaza joi CFR Calatori.

  Trenurile de calatori vor circula dupa ora actuala (de iarna) pana în noaptea de 28/29 martie 2015 la ora 3,00, care va deveni ora 4,00. Dupa ora 4,00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectand ora oficiala de vara.

  'Astfel, un numar de 69 de trenuri, din care 6 trenuri internationale, 26 InterRegio si 37 Regio aflate în circulatie între 3,01 si 4,00 (ora iarna), vor ajunge la destinatie cu orarii modificate. Avand în vedere ca si în tarile vecine aceasta trecere se face în aceeasi zi de duminica, 29 martie 2015, între statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula dupa graficele din mersul de tren în vigoare' , se precizeaza în comunicatul citat.

  Romania va trece la ora oficiala de vara în noaptea de 28/29 martie, ora 3,00 devenind ora 4,00.

  Societatea de Transport Feroviar de Calatori CFR Calatori este operatorul national feroviar de pasageri care efectueaza transportul public de calatori pe calea ferata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 martie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 martie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4208 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0131 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0169 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0042 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9947 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0121 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2173 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0187 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2154 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0009 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 martie 2015

  In data de 26 martie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 201/2015 - M. Of. 201/2015 [M. Of. 201 / 26 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 202/2015 - M. Of. 202/2015 [M. Of. 202 / 26 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 203/2015 - M. Of. 203/2015 [M. Of. 203 / 26 martie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-03-26 :: Titlu: Comisia Europeana este ingrijorata de incercarea parlamentarilor romani de a desfiinta UEFISCDI. Institutia a jucat un "rol-cheie"

  Comisia Europeana este ingrijorata de intentia parlamentarilor romani de a desfiinta institutia care imparte banii cercetarii si de a o sparge in alte organisme care sa gestioneze fondurile alocate de guvern, au declarat pentru HotNews.ro surse din executivul comunitar. Potrivit acestora, desfiintarea institutiei este vazuta de Comisia Europeana ca fiind impotriva "elementelor esentiale pentru un sistem de cercetare si inovare solid si eficient, care, la randul sau, este indispensabil pentru crestere economica si pentru crearea de locuri de munca".

  "Comisia Europeana este ingrijorata, deoarece infiintarea si dezvoltarea UEFISCDI au contribuit la imbunatatirea calitatii cheltuielilor publice romanesti pentru cercetare si inovare. Agentia a intarit capacitatea administrativa de care Romania avea nevoie pentru a imbunatati managementul programelor sale de finantare", au declarat pentru HotNews.ro sursele citate.

  Potrivit acestora, "Comisia a evidentiat in mod consistent nevoia de a maximiza impactul cheltuielilor publice pentru cercetare si inovare prin imbunatatirea calitatii acestor cheltuieli (inclusiv prin Comunicarea 'Cercetare si Inovare ca surse de relansare a cresterii', de anul trecut, precum si prin Analiza anuala a cresterii pentru 2015, ce a lansat ciclul Semestrul European din acest an)".

  Sursele citate au precizat ca executivul european considera ca "UEFISCDI a jucat un rol important in acest sens", prin faptul ca "a sporit eficienta finantarii publice printr-o mai buna coordonare si concentrare; a acoperit finantarea pentru intregul lant de inovare, inclusiv inovatia (conform cu abordarea Comisiei in programul Orizont 2020); a sustinut finantarea competitiva pentru proiectele de cercetare si inovare si a folosit peer-review international pentru selectarea acestora (in linie cu agenda Zonei de Cercetare Europeana a Comisiei); a folosit prognoze, inclusiv prin consultari extinse cu partile interesate, pentru a sprijini dezvoltarea strategiei de cercetare si inovare. De fapt, agentia a coordonat dezvoltarea ultimelor doua Strategii Nationale pentru cercetare, dezvoltare si inovare (2007-2013 si 2014-2020)".

  "Atat programul de asistenta financiara 2013-2015, cat si Recomandarile specifice de tara - 2014 emise de Consiliul UE au solicitat Romaniei sa dezvolte capacitatea administrativa si sa diminueze costurile administrative in alocarea cheltuielilor pentru cercetare si inovare. UEFISCDI a contribuit in mod evident la indeplinirea acestor obiective", potrivit surselor HotNews.ro.

  Din punctul de vedere al Comisiei Europene, "UEFISCDI a jucat un rol-cheie in implementarea, in cadrul sistemului romanesc de cercetare si inovare, a unui numar de principii promovate de Comisie. Desfiintarea sa ar contribui la o dispersie mai mare, in sistemul de cercetare si inovare, a resurselor publice limitate. Aceasta contravine elementelor esentiale pentru un sistem de cercetare si inovare solid si eficient, care, la randul sau, este indispensabil pentru crestere economica si pentru crearea de locuri de munca", au precizat surse din cadrul executivului comunitar.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2015-03-26 :: Titlu: ELSA Bucuresti incheie un partenerat nou cu Societatea civila de avocati Popovici Nitu & Asociatii

  ELSA Bucuresti este incantata sa anunte un nou Partener Diamond-Societatea civila de avocati "Popovici Nitu & Asociatii". Societatea de avocatura a fost infiintata in anul 1995, imediat ce legea avocaturii a permis infiintarea societatilor de avocatura, si de atunci se afla printre cele mai bine cotate de pe piata avocaturii din Romania, fiind declarata "Firma de avocatura a anului 2012 din Romania" de publicatia The Lawyer.

  Firma s-a implicat activ in educatia juridica a tinerilor studenti, sustinand diferite proiecte educationale si oferind numeroase burse in fiecare an. Anul acesta, Popovici Nitu & Asociatii a contribuit la organizarea Rundei Regionale din Bucuresti a ELSA Moot Court Competition-un concurs international de procese simulate pe dreptul Organizatiei Mondiale a Comertului, a Concursului National de Procese Simulate de Drept Civil-Francisc Deak, ed. a VI-a, precum si a ?colii Internationale de Vara pe Dreptul Energiei.

  Pe aceasta cale dorim sa le multumim pentru increderea acordata si suntem convinsi ca va fi o colaborare fructuoasa.

  ELSA (The European Law Students Association) este o asociatie internationala, independenta, apolitica, condusa de si pentru studenti. ELSA Romania este singura asociatie a studentilor la drept care activeaza la nivel National. Parte a ELSA Romania, grupul local ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicand stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are ca scop principal evolutia tinerilor in sistemul juridic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor:

  Sursa: Ziarul BURSA :: Data: 2015-03-26 :: Titlu: Conferinta BURSA: Codul Insolventei-Editia a II-a

  20.696 de firme au intrat in insolventa, in 2014, cu 30% mai putine fata de 2013, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

    "Noua lege, adoptata anul trecut, care include intr-un singur cod procedurile de insolventa si pre-insolventa, este moderna si in mare masura compatibila cu standardele internationale. Cu toate acestea, lipsa unei culturi a negocierii si salvarii ridica intrebarea daca procedurile de restructurare vor fi utilizate in practica, daca vor fi asigurate noi finantari si daca participantii cheie, inclusiv autoritatile fiscale, vor lua parte la acest proces", potrivit lui Leif M. Clark, Judecator, Senior Expert Banca Mondiala.  

    Conferinta programata de ziarul BURSA va aborda efectele resimtite, in practica, dupa modificarea "Codului Insolventei".

    Evenimentul va avea loc in data de 31 martie 2015, incepand cu orele 9:30, la Hotel Pullman, World Trade Center Bucharest, sala Mexico & Seoul.

    PARTICIPAREA LA LUCRARILE CONFERINTEI SE INSCRIE IN FORMAREA PROFESIONALA CONTINUA A PRACTICIENILOR IN INSOLVENTA CU UN NUMAR TOTAL DE 4 PUNCTE AFERENT ORELOR DE DEZBATERI SI PREZENTARI (PENTRU MEMBRI UNPIR).

    INPPA ACORDA 4 ORE DE PREGATIRE PROFESIONALA CONTINUA AVOCATILOR PREZENTI LA EVENIMENT.


    Speakeri invitati:

 • Robert-Marius Cazanciuc, Ministrul Justitiei;
 • Ana Birchall, Deputat PSD, Comisia pentru buget, finante si banci, Camera Deputatilor, initiatorul proiectului legislativ privind Legea insolventei persoanelor fizice (confirmat);
 • Mirela Iovu, Asociatia Romana a Bancilor si Vicepresedinte, CEC Bank (confirmat);
 • Simona Milos, Presedinte, Institutul National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa;
 • Andreea Deli-Diaconescu, Membru, Institutul National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa (confirmat);
 • Nicoleta Munteanu, Partener, Euro Insol (confirmat);
 • Irina Sarcane, Partner, Five SPRL (confirmat);
 • Horatius Dumbrava, Judecator, Membru al Consiliului Superior al Magistraturii (confirmat);
 • av. Nicoleta Grigorescu, Partener, Casa de avocatura Deleanu & Grigorescu (confirmat);
 • Stan Tirnoveanu, Partener Senior, Zamfirescu Racoti & Partners (confirmat).

  La eveniment vor fi prezenti reprezentanti ai autoritatilor publice; practicieni in insolventa; avocati; consultanti; reprezentanti juridici din companii; jurnalisti.

  Pentru Formularul de participare: FORMULAR

  Link: Conferinta BURSA: Codul Insolventei-Editia a II-a

  Contact:
  Loredana Dorobantu
  Coordonator Marketing & PR
  Telefon: 0720.220.203
  Ziarul BURSA
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-03-26 :: Titlu: Legea 53/2015 aduce modificari privind dreptul de autor si drepturile conexe

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 198/2015 a fost publicata Legea 53/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

  Astfel, termenul de protectie a unei compozitii muzicale cu text inceteaza dupa 70 de ani de la decesul ultimului supravietuitor dintre textier si compozitor, indiferent daca acestia au fost sau nu desemnati drept coautori, cu conditia ca, contributia adusa respectivei compozitii muzicale cu text sa fi fost creata in mod special pentru aceasta.

  Durata de protectie a drepturilor patrimoniale ale artistilor interpreti sau executanti este de 50 de ani de la data interpretarii sau executarii, cu urmatoarele exceptii:
  a) in cazul in care fixarea executarii, altfel decat pe o fonograma, face obiectul unei publicari legale sau al unei comunicari legale catre public in decursul acestui termen, drepturile inceteaza la 50 de ani de la prima publicare sau de la prima comunicare catre public, in functie de care dintre aceste date este prima;
  b) in cazul in care fixarea executarii pe o fonograma face obiectul unei publicari legale sau al unei comunicari legale catre public in decursul acestui termen, drepturile inceteaza la 70 de ani de la prima astfel de publicare sau de la prima astfel de comunicare catre public, in functie de care dintre aceste date este prima.

  Textul integral al modificarilor: Legea 53/2015 aduce modificari privind dreptul de autor si drepturile conexe
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-25 :: Titlu: UE vrea sa relanseze proiectul gazoductului din Turkmenistan

  Uniunea Europeana vrea sa relanseze proiectul unui gazoduct destinat sa faca legatura intre Turkmenistan si Europa si de asemenea sa implice companii energetice europene in acest proiect, a declarat miercuri un diplomat UE, transmite Reuters.

  Criza din Crimeea a urgentat cautarile UE pentru gaze naturale din alte surse decat Rusia, tara care este responsabila pentru aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale al Europei

  Seful misiunii Uniunii Europene in Turkmenistan, Denis Daniilidis, a declarat pentru Reuters ca vicepresedintele Comisiei responsabil cu energia, Maros Sefcovic, urmeaza sa viziteze Turkmenistanul in lunile urmatoarea pentru a relansa discutiile cu privire la conducta TransCaspica. Acest proiect, destinat sa transporte gaze naturale din Turkmenistan in Europa via Marea Caspica, Azerbaidjan si Turcia, este blocat de mai multi ani din cauza unor incertitudini politice, ecologice si financiare.

  'In cursul discutiilor cu partenerii nostri din Turkmenistan am ajuns la punctul in care a trebuit sa vedem cum ar putea fi structurata implicarea companiilor europene dispuse sa cumpere gaze naturale din Turkmenistan pentru piata europeana', a spus Denis Daniilidis. Desi acesta nu a oferit alte detalii, o serie de oficiali turkmeni au declarat anterior ca se poarta negocieri active pentru a furniza Europei o cantitate de gaze naturale cuprinsa intre 10 si 30 de miliarde metri cubi pe an.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-26 :: Titlu: Restantele la creditele in lei au crescut cu peste 2%, iar la cele in valuta cu 0,6%, in februarie

  Valoarea totala a creditelor restante in lei ale populatiei si firmelor, inregistrata in luna februarie 2015, se cifreaza la 10,38 miliarde de lei, cu 2,3% peste cea raportata in ianuarie, in timp ce restantele la creditele in valuta se ridicau la 14,881 miliarde lei (echivalent), in crestere cu 0,66%, conform unui raport al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, publicat miercuri.

  Totalul creditelor in lei era, in februarie, de 92,318 miliarde de lei (plus 0,67% fata de luna precedenta), din care 49,931 miliarde de lei erau sume contractate de agentii economici si 40,458 miliarde de lei de populatie.

  Creditele in valuta totalizau 120,304 miliarde de lei in septembrie (minus 0,6% fata de ianuarie), din care 56,176 miliarde de lei imprumuturi contractate de agentii economici si 61,839 miliarde de lei de populatie.

  Bucurestenii aveau, la finele lunii februarie, credite in lei restante in suma de 2,426 miliarde de lei si in valuta de 6,424 miliarde de lei (echivalent). Totalul creditelor in lei contractate in Capitala ajungea la 28,487 miliarde de lei, iar al celor in valuta la 55,208 miliarde de lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 martie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 martie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4077 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0032 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0211 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0121 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9826 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1986 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0118 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2145 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0028 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 martie 2015

  In data de 25 martie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 197/2015 - M. Of. 197/2015 [M. Of. 197 / 25 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 198/2015 - M. Of. 198/2015 [M. Of. 198 / 25 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 199/2015 - M. Of. 199/2015 [M. Of. 199 / 25 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 200/2015 - M. Of. 200/2015 [M. Of. 200 / 25 martie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2015-03-25 :: Titlu: Un nou imprumut cu o valoare de 600 milioane de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri europene

  Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de astazi, 25 martie 2015, un nou imprumut de la Trezoreria Statului pentru a pune la dispozitia Autoritatilor de Management ale programelor operationale resursele necesare pentru plata facturilor catre beneficiarii de fonduri europene.

  "Guvernul Romaniei a aprobat un nou imprumut cu o valoare de 600 milioane de lei, din care vor fi facute plati catre beneficiarii proiectelor finantate din fonduri europene. Sumele achitate beneficiarilor vor fi rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana. Subliniez ca nici un proiect finantat din fonduri europene nu va avea probleme cu asigurarea sumelor necesare pentru efectuarea platilor catre furnizori, insa fac un apel catre beneficiari sa accelereze implementarea proiectelor si sa vina cu facturi pentru ca Romania sa poata solicita Comisiei Europene cat mai repede rambursarea fondurilor utilizate”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Noile fonduri vor fi folosite pentru efectuarea de plati catre beneficiarii proiectelor implementate in cadrul a trei programe operationale. Astfel, pentru efectuarea de plati catre beneficiarii Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice au fost alocate fonduri cu o valoare de 230 milioane de lei, iar pentru achitarea facturilor catre beneficiarii Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a fost prevazuta suma de 220 milioane de lei. Totodata, pentru plata beneficiarilor Programului Operational Sectorial Mediu a fost alocata suma de 150 milioane de lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-25 :: Titlu: Guvernul a aprobat Codul fiscal si Codul de procedura fiscala

  Proiectele Codului fiscal si Codului de procedura fiscala au fost aprobate in sedinta de guvern de miercuri (n.n.: 25 martie 2015), a precizat purtatorul de cuvant al Executivului, Corneliu Calota.

  Cele doua proiecte de act normativ urmeaza sa fie transmise Parlamentului spre dezbatere si aprobare, Senatul fiind prima Camera sesizata in acest sens.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-25 :: Titlu: Daniel Constantin: Deschidem cele mai asteptate masuri de investitii din noul PNDR

  Ministerul Agriculturii deschide miercuri cele mai asteptate masuri de investitii din noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, chiar daca nu exista o aprobare oficiala din partea Comisiei Europene ci doar un acord de principiu, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta dedicata lansarii primelor masuri din noul PNDR.

  "Deschidem azi (miercuri — n.r.) PNDR 2014-2020 chiar daca avem doar doua masuri. Cred ca sunt cele mai asteptate masuri de fermieri in aceste zile chiar daca nu avem aprobarea oficiala a PNDR 2014—2020, lansam aceste masuri pe raspunderea noastra pentru ca se simte nevoia de investitii in tara si raspunde asteptarilor fermierilor", a spus Constantin.

  Ministrul a precizat ca exista deja acordul de principiu de la CE pentru lansarea acestor doua masuri, iar pentru celelalte ,,vom avea scrisoare de conformitate la jumatatea lunii aprilie.

  In ceea ce priveste PNDR 2007-2013, seful MADR a mentionat ca programul a fost un succes, gradul de absorbtie fiind de 83%. ,,Cred ca o sa avem un prim program al Romaniei care se apropie de un grad de absorbtie de suta la suta. Este un efort urias la care ne-am angajat impreuna cu beneficiarii sa il realizam pana la sfarsitul lui 2015', a spus ministrul.

  PNDR 2014—2020 are alocata o suma de 8,128 miliarde de euro la care se adauga cofinantarea nationala de 1,3 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca 9,5 miliarde de euro care vor fi puse la dispozitia fermierilor in perioada urmatoare.

  Potrivit oficialului MADR, prima masura lansata miercuri se refera la investitiile in ferme cu o alocare totala de 1,2 miliarde de euro pe 7 ani.

  'Masura de azi are o sesiune deschisa pana la sfarsitul lunii octombrie cu o alocare de 206 milioane de euro, care acopera jumatate din anul 2014 si tot anul 2015. A doua masura — instalarea tinerilor fermieri — are o alocare de 445 milioane de euro, mai mare fata de cele 329 milioane de euro din perioada 2007—2013 cand am avut contracte cu 13.446 de fermieri care au inceput activitatea agricola in mediul rural', a adaugat seful MADR.

  In afara celor doua masuri importante din PNDR, miercuri se mai deschide si o masura care vizeaza strategiile de dezvoltare locala.

  'Lansam si o masura pentru Axa Leader, una micuta de numai 2,4 milioane de euro dar extrem de importanta pentru a incepe strategiile de dezvoltare locala', a mai spus Daniel Constantin.

  Potentialii beneficiari ai masurilor lansate miercuri vor avea la dispozitie fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploatatiilor agricole prin submasura 4.1 si de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin submasura 6.1, primele doua submasuri din PNDR 2020 deschise pentru depunerea cererilor de finantare.

  Aceste prime sesiuni anuale pentru depunerea de proiecte sunt continue pana la data de 30 octombrie 2015 sau pana la epuizarea fondurilor alocate in acest an pentru fiecare submasura in parte. Sesiunile continue aferente anului 2015 se pot opri inainte de termenul limita daca valoarea totala solicitata prin cererile de finantare a proiectelor atinge nivelul alocarii respectivei sesiuni.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-25 :: Titlu: Grindeanu (MSI): Numarul total de alerte cibernetice inregistrate in Romania a depasit 78 de milioane, in 2014

  Peste 78 de milioane de alerte cibernetice au fost inregistrate in Romania, in 2014, in timp ce aproximativ 11.000 de domenii '.ro' au fost raportate la CERT-RO ca fiind compromise, a declarat, miercuri, in cadrul conferintei Romania Gateway, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala.

  'Readuc in atentia dumneavoastra importanta securitatii cibernetice. Astazi, se publica raportul CERT-RO pe anul 2014 cu privire la alertele de securitate cibernetica colectate si procesate, in vederea obtinerii unei imagini de ansamblu asupra evenimentelor relevante pentru evaluarea riscurilor de securitate cibernetica la adresa infrastructurilor IT si de comunicatii electronice de pe teritoriul Romaniei. Astfel, in 2014, numarul total de alerte procesate a depasit 78 milioane. Numarul total de IP-uri unice extrase din totalul alertelor a fost de aproximativ 2,5 milioane. Aproximativ 11.000 domenii '.ro' au fost raportate la CERT-RO ca fiind compromise in cursul anului 2014, cu 5% mai multe domenii decat in cursul anului 2013', a afirmat Grindeanu.

  Potrivit ministrului, aspectele tehnice existente fac imposibila identificarea numarului exact de dispozitive sau persoane afectate care se afla in spatele celor peste 2,4 milioane de adrese IP '.ro' sau a celor 78 de milioane de alerte raportate la CERT-RO.

  '(...) in pofida aspectelor tehnice ce fac imposibila identificarea numarului exact de dispozitive sau persoane afectate, din spatele celor peste 2,4 milioane de adrese IP sau 78 milioane alerte raportate la CERT-RO, este important de retinut ca acestea acopera aproximativ 24% din spatiul cibernetic national, raportat la numarul de IP-uri alocate si, ca urmare, sunt necesare masuri de remediere a situatiei, prin implicarea tuturor actorilor cu responsabilitati de ordin tehnic sau legislativ', a precizat Sorin Grindeanu.

  Potrivit raportului oficial al CERT-RO, in anul 2014, mai mult de jumatate (54%) dintre alertele primite au vizat sisteme informatice configurate necorespunzator, ne-securizate sau vulnerabile, ce au oferit diverse servicii ne-securizate in Internet, folosite de catre atacatori pentru ascunderea identitatii si lansarea de atacuri cibernetice asupra altor tinte.

  De asemenea, aproape un sfert din totalul IP-urilor unice alocate in Romania (24%) au fost implicate in cel putin o alerta de securitate cibernetica, in crestere fata de 16%, in anul 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-25 :: Titlu: Ministrul Mediului: Reexaminarea Codului Silvic intarzie aplicarea unei legislatii menite sa apere micii proprietari de padure

  Decizia presedintelui Klaus Iohannis de a transmite Parlamentului, spre reexaminare, Codul Silvic va intarzia nejustificat punerea in aplicare a unei legislatii menite sa apere micii proprietari de padure si sa combata taierile ilegale, a declarat marti, pentru AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu.

  "Desigur, este dreptul constitutional al domnului presedinte Klaus Iohannis de a transmite, spre reexaminare, anumite proiecte de lege, iar acest drept nu poate fi comentat. Din pacate insa, decizia domniei sale nu face decat sa intarzie nejustificat punerea in aplicare a unei legislatii corecte si moderne, menita sa apere micii proprietari de padure, sa combata taierile ilegale si sa stimuleze extinderea fondului forestier national, in special in regiunile cu deficit mare de padure. Va dau numai un exemplu: un articol nou introdus in Codul Silvic are ca obiectiv sa protejeze industria de profil din Romania, sa reduca exportul de busteni si sa stimuleze exportul produselor finite. Nu intelegem de ce Administratia Prezidentiala critica tocmai aceste masuri care sunt de natura sa protejeze firmele romanesti, fara a atinge obligatiile Romaniei cu privire la mediul concurential. Am convingerea ca Parlamentul va proceda la reexaminarea Legii in procedura de urgenta, iar aceasta va fi retransmisa presedintelui spre promulgare in cel mai scurt timp, astfel incat industria silvica din Romania sa nu fie afectata", a afirmat Gavrilescu.

  Ministrul Mediului declara, luni, in cadrul unei eveniment organizat cu ocazia Zilei Internationale a Padurilor, ca noul Cod Silvic isi va intra 'in drepturi' imediat dupa ce va fi promulgat.

  "Abia astept sa fie promulgat si sa isi intre in drepturi, pentru ca foarte multi ati lucrat la noul Cod Silvic, ati adus amendamente. Este un Cod care trebuia sa fie improspatat pentru ca acesta avea o vechime de peste 8 ani si nu era aliniat la toate cerintele si necesitatile noastre. Codul Silvic a plecat in termen de la camera decizionala — Camera Deputatilor — si banuiesc ca, in perioada urmatoare, legea va fi promulgata. Nu cred ca se va intoarce la Parlament pentru modificari, pentru ca s-a muncit doi ani de zile, au fost foarte multe dezbateri pe Codul Silvic. Eu cred ca este mult mai bun decat cel dupa care functionam astazi", a spus Gratiela Gavrilescu.

  In data de 25 februarie 2015, Camera Deputatilor a adoptat proiectul de modificare a Codului Silvic, act normativ initiat de catre mai multi parlamentari social-democrati.

  Premierul Victor Ponta a declarat in plenul Camerei Deputatilor ca a fost un efort de doi ani pentru ca la Guvern si apoi la Parlament sa fie adoptat acest Cod Silvic, 'de care Romania si padurea aveau nevoie".

  Potrivit actului normativ, valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de catre operatori economici atestati. Un operator sau un grup de operatori economici poate cumpara la licitatie sau negociere, dupa caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale I, sub forma de lemn rotund fasonat la drum auto, doar in cazul in care asigura prin capacitatea proprie procesarea a cel putin 40% din materialul lemnos achizitionat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-03-25 :: Titlu: Ordinul 23/2015 reglementeaza activitatea de psihologie in Ministerul Afacerilor Interne

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 177/2015 a fost publicat Ordinul nr. 23/2015 privind activitatea de psihologie in Ministerul Afacerilor Interne.

  Activitatea profesionala a psihologilor din MAI se desfasoara conform reglementarilor in vigoare privind statutul profesiei de psiholog cu drept de libera practica si potrivit prevederilor prezentului ordin.

  Principalele componente ale activitatii de psihologie sunt:
  a) evaluarea psihologica;
  b) asistenta psihologica;
  c) diagnoza organizationala;
  d) psihologia judiciara.

  Psihologii din MAI participa, potrivit competentelor si in partile ce-i privesc, la activitatile de analiza a postului, a evenimentelor definite potrivit legislatiei privind securitatea si sanatatea in munca, acorda sprijin de specialitate in evaluarea activitatii, pregatirii si conduitei profesionale individuale a personalului.

  Psihologii din cadrul MAI pot realiza activitati de cercetare stiintifica in domeniul de specialitate, destinata, in principal, dobandirii de cunostinte noi cu privire la fenomenele si procesele psihice aparute la personalul si in unitatile MAI, precum si utilizarii cunostintelor stiintifice pentru realizarea de noi instrumente, metode si tehnici de lucru sau pentru perfectionarea celor existente.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 23/2015 reglementeaza activitatea de psihologie in Ministerul Afacerilor Interne
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-25 :: Titlu: ANPC: Peste 3.160 de reclamatii inregistrate pe segmentul achizitiilor online, in 2014; crestere de peste 200% fata de 2013

  Numarul reclamatiilor inregistrate, in 2014, la Protectia Consumatorilor pe segmentul achizitiilor online a crescut cu peste 200%, pana la 3.168, de la 1.000 cat erau consemnate cu un an in urma, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Marius Dunca, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor /ANPC/.

  'Daca in 2013, aveam inregistrate 1.000 de reclamatii din partea consumatorilor pe achizitiile online, anul trecut numarul acestora a ajuns la 3.168 de reclamatii, ceea ce evidentiaza cresterea numarului de operatori economici si a vanzarilor in mediul online. Din totalul sesizarilor, 90% sunt intemeiate, iar motivul acestora a vizat comportamentul incorect in relatia consumator-operator economic, depasirea termenului de livrare a produselor sau calitatea produselor livrate, adica alta vedem pe online, alta ni se livreaza.

  Am avut reclamatii care faceau referire la faptul ca, daca citesti o carte, cresti in inaltime. Multe sesizari sunt facute in perioada de sarbatori sau de Black Friday. Situatia este mai grava in mediul offline fata de online. In offline avem peste 20.000 de reclamatii, in 2014
  ', a spus Dunca.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-25 :: Titlu: ANAF: Inspectiile fiscale au stabilit obligatii suplimentare de plata de circa 14 miliarde lei, in 2014

  Inspectia fiscala din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a stabilit diferente suplimentare de obligatii fiscale de circa 14 miliarde lei, in 2014, in crestere cu 50,7% fata de anul 2013, potrivit unui comunicat al ANAF.

  "In anul 2014, inspectia fiscala din ANAF a inregistrat, urmare verificarilor efectuate, cele mai bune rezultate de la infiintarea Agentiei, respectiv cresteri considerabile la principalii indicatori de performanta, astfel: diferente suplimentare de obligatii fiscale — circa 14 miliarde lei, in crestere cu circa 50,7% fata de anul 2013; valoare prejudicii aferente sesizarilor penale transmise institutiilor competente ale statului in vederea continuarii cercetarilor — circa 9,2 miliarde lei, in crestere cu circa 55,5% fata de anul 2013; valoare masuri asiguratorii instituite — circa 3,7 miliarde lei, in crestere cu circa 26,5% fata de anul 2013; diminuarea pierderii fiscale — circa 1,6 miliarde lei, in crestere cu circa 36,3% fata de anul 2013", se spune in comunicat.

  De asemenea, in ceea ce priveste valoarea amenzilor contraventionale aplicate, care in anul 2014 au fost in suma totala de 24 milioane lei, s-a inregistrat o crestere cu circa 15,9% fata de anul 2013, iar valoarea estimata a confiscarilor de bunuri si numerar de 22 milioane lei este in crestere cu 294,2% fata de anul 2013.

  "Aceste rezultate au fost posibile printr-o buna organizare a activitatii de inspectie fiscala la nivel national, respectiv realizarea unei selectii a contribuabililor pentru control in functie de nivelul riscului stabilit pe baza analizei de risc si, astfel, o mai buna alocare a resurselor de inspectie fiscala, precum si printr-o coordonare unitara de la nivel central a intregii activitati de inspectie fiscala", se arata in comunicat.

  De asemenea, in primele doua luni ale anului 2015 au fost stabilite diferente suplimentare de obligatii fiscale in valoare de circa 2,4 miliarde lei (in crestere cu circa 77%), s-au formulat sesizari penale pentru un prejudiciu total de cca 1,6 miliarde lei (in crestere cu circa 154%) si s-au instituit masuri asiguratorii in valoare totala de circa 0,8 miliarde lei (in crestere cu circa 175%), iar pierderea fiscala a fost diminuata cu circa 0,3 miliarde lei (in crestere cu circa 32,7%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-25 :: Titlu: Teodorovici (MFE): In noul POSDRU dispare hartia dintre noi si beneficiar;toate bazele de date vor fi conectate

  Proiectele pe Programul Operational Capital Uman 2014 - 2020 vor putea fi depuse incepand din luna mai, pe un sistem electronic si mult simplificat fata de POSDRU, a declarat marti ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in cadrul unei conferinte dedicata finantarii activitatilor de cercetare-dezvoltare si inovare.

  "In mai se vor putea depune proiecte in mod oficial. Noi lansam Programul in aprilie, dar depunerea de proiecte incepe in luna mai, intr-un sistem total diferit. Dispare hartia dintre noi si beneficiar, cu semnatura electronica, pentru a scapa de alte discutii neplacute, iar cererea de finantare va fi una extrem de simpla cu foarte putine elemente solicitate. Bugetul va fi generat in mod automat de sistem. Toate bazele de date posibile sunt conectate la acest nou sistem, astfel incat sa evitam orice fel de posibila penetrare a sistemului. Vom sti in modul cel mai clar tot ceea ce inseamna finantare pe acest nou Program Capital Uman", a precizat Teodorovici.

  Potrivit sursei citate, suma directa alocata acestui program se ridica la un miliard de euro, dar pot fi atrase si finantari indirecte pe proiectele dezvoltate.

  Ministrul Fondurilor Europene a amintit si de facilitatea suplimentara prevazuta in exercitiul financiar 2014 — 2020 potrivit careia daca pana la finalul anului 2018 se cheltuie banii intr-o anumita zona, exista o rezerva de performanta care poate fi alocata, mai departe, in aceeasi zona spre finantare. Teodorovici a vorbit si despre Programul Operational Competitivitate, care va fi lansat in perioada imediat urmatoare. "In cel mult doua saptamani lansam acest program Operational (Competitivitate 2014 — 2020) spre depunere de proiecte in mod oficial si ghidurile spre consultare publica. Doar ca aici trebuie sa mai vorbim pentru ca nici eu nu sunt multumit de forma lui de astazi", a mai spus ministrul de resort.

  Acesta este de parere ca bani sunt suficienti, dar intampinam inca probleme cu finalizarea unor proiecte importante, cum ar fi Laserul de la Magurele. "Este un proiect de referinta pentru Romania, sau poate fi pentru ca nu este finalizat. Aici trebuie sa lucram foarte mult, la capacitatea de a gestiona aceste proiecte, din orice ban public, nu doar fonduri europene. Nu reusim sa ducem la bun sfarsit un astfel de proiect extrem de important nu doar pentru noi ca tara, ci un proiect important pentru intreaga Europa. Laserul de la Magurele are un risc de nefinalizare in termen si, nu este vorba doar de suma pusa in joc in acel proiect, dar va dati seama ce ar insemna ca imagine pentru noi ca tara in cazul in care acest proiect nu se va finaliza in termenul propus", a precizat Teodorovici.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-25 :: Titlu: BVB: Rulaj de peste 66,4 milioane de lei marti; schimburile cu actiunile Fondul Proprietatea au depasit 18 milioane lei

  Indicele SIF-urilor, BET - FI, s-a apreciat cu 1,48% marti, la Bursa de Valori Bucuresti, pe o piata in care rulajul total s-a cifrat la 66,46 milioane de lei (15,08 milioane de euro).

  BET, indicele de referinta care arata evolutia celor mai lichide 10 actiuni, a consemnat o depreciere de 0,18%, indicele BET-TR a scazut cu 0,18%, iar indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, s-a depreciat cu 0,14%.

  Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a apreciat cu 0,01%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investitii, a crescut cu 0,38%.

  Tranzactiile cu actiuni efectuate marti au totalizat 52,74 milioane de lei (11,97 milioane de euro). Cele mai mari rulaje au fost inregistrate cu actiunile Fondul Proprietatea — 18,04 milioane lei, Romgaz — 6,59 milioane de lei, si Electrica — 6,11 milioane de lei.

  Cele mai mari aprecieri ale cotatiilor au fost consemnate de actiunile Grupul Industrial Electrocontact — plus 14,56%, Electroputere — plus 14,43% si Amonil — plus 6,45%.

  Cele mai severe deprecieri au fost inregistrate de actiunile Alro — minus 9,40%, Socep — minus 8,59% si Uztel — minus 6,11%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 martie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 martie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4045 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0285 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.009 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0701 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9819 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.1045 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1868 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2173 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0068 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 martie 2015

  In data de 24 martie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 194/2015 - M. Of. 194/2015 [M. Of. 194 / 24 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 195/2015 - M. Of. 195/2015 [M. Of. 195 / 24 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 196/2015 - M. Of. 196/2015 [M. Of. 196 / 24 martie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-03-24 :: Titlu: Ordinul 277/2015 modifica Normele privind recoltarea, depozitarea si transportul probelor biologice in vederea probatiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezentei in organism a substantelor sau produselor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora in cazul persoanelor implicate in evenimente sau imprejurari in legatura cu traficul rutier

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 185/2015 a fost publicata Ordin 277/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea si transportul probelor biologice in vederea probatiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezentei in organism a substantelor sau produselor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora in cazul persoanelor implicate in evenimente sau imprejurari in legatura cu traficul rutier, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.512/2013.

  Pentru determinarea alcoolemiei se recolteaza doua mostre de sange la interval de o ora una fata de cealalta, fiecare mostra fiind reprezentata de o cantitate de 10 ml.
  Atunci cand rezultatul testarii cu un mijloc tehnic certificat nu indica prezenta alcoolului in aerul expirat, recoltarea celei de-a doua mostre de sange nu mai este necesara, putand fi efectuata numai la cererea persoanei implicate in evenimente sau imprejurari in legatura cu traficul rutier.
  Imediat dupa recoltare mostra de sange se distribuie in mod egal, in cantitati de cate 5 ml, in doua tuburi speciale de recoltare vidate, care contin o substanta anticoagulanta.
  Imediat dupa introducerea cantitatii de sange in tubul special de recoltare vidat, personalul medical care a efectuat recoltarea agita continutul tuburilor respective in vederea omogenizarii.

  Supravegherea persoanei implicate in evenimente sau imprejurari in legatura cu traficul rutier in intervalul de timp de o ora dintre cele doua recoltari de sange revine politistului rutier.

  Textul integral: Ordinul 277/2015 modifica Normele privind recoltarea, depozitarea si transportul probelor biologice in vederea probatiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezentei in organism a substantelor sau produselor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora in cazul persoanelor implicate in evenimente sau imprejurari in legatura cu traficul rutier
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-24 :: Titlu: Service-urile auto independente sustin constituirea Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici din Romania

  Asociatia Societatilor de Servicii Auto Independente (ASSAI) sustine ca sistemul de evaluare a daunelor prin intermediul Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici din Romania (CEETAR) ar putea rezolva peste 70% dintre problemele cu care se confrunta in prezent pagubitii RCA sau asiguratii CASCO abuzati de catre societatile de asigurari.

  Asociatia sustine constituirea acestui corp de experti, considerand ca este un proiect care ar putea reforma intreaga piata romaneasca de asigurari, dat fiind ca se bazeaza pe un sistem care functioneaza de ani de zile si cu mare succes pe pietele de asigurari mature.

  'Proiectul de lege privind constituirea CEETAR, care ar putea aduce schimbari importante pentru cele peste 5 milioane de proprietari de autoturisme din Romania, se afla in plina dezbatere la Comisia pentru Transporturi din Camera Deputatilor, forul decizional al Parlamentului Romaniei. (...) Reamintim ca acest proiect de lege presupune ca daunele auto sa nu mai fie constatate si evaluate de catre inspectori de daune care sunt angajati ai societatilor de asigurari, aflandu-se astfel intr-un evident conflict de interese, ci de catre experti tehnici independenti, cu adevarat pregatiti si care sa fie responsabili patrimonial si penal pentru solutiile tehnice stabilite in cazul daunelor auto', se arata intr-un comunicat al ASSAI.

  Reprezentantii ASSAI acuza Uniunea Asiguratorilor (UNSAR), ASF si Ministerul Transporturilor ca 'isi dau mana impotriva a 5 milioane de proprietari de autoturisme din Romania pentru mentinerea abuzurilor pe care asiguratorii le comit impotriva soferilor', se subliniaza in comunicat.

  Potrivit documentului, in data de 17 martie 2015 a avut loc o prima sedinta a Comisiei pentru Transporturi din Camera Deputatilor pentru analiza privind oportunitatea constituirii CEETAR. 'Din pacate, la aceasta dezbatere a Comisiei au fost invitati initial doar reprezentanti ai UNSAR, ai ASF si ai Ministerului Transporturilor. Au participat insa persoane fara tangenta cu proiectul. (...) Remarcante au fost reactiile mai multor deputati, membri ai Comisiei, la afirmatiile reprezentantilor tripletei UNSAR — ASF — Ministerul Transporturilor, privind buna functionare a modului de acordare a despagubirii din partea societatilor de asigurari. Majoritatea au recunoscut ca, in calitate de pagubiti RCA sau asigurati CASCO, au intampinat probleme grave in relatia cu societatile de asigurari atunci cand au inregistrat daune care trebuiau acoperite de o polita de asigurare auto', se mai arata in comunicatul ASSAI.

  In sedinta mentionata, reprezentantii ASF-UNSAR-MT s-au pronuntat pentru respingerea proiectului de lege, motivand faptul ca un astfel de organism nu este oportun, intrucat modul de despagubire acordat de catre societatile de asigurari ar fi unul 'corect si nu ridica probleme', precizeaza reprezentantii service-urilor auto.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-24 :: Titlu: Marin (ANAT): Litoralul romanesc, per ansamblu, nu se scumpeste

  Litoralul romanesc, per ansamblu, nu se scumpeste pentru cei care cumpara pachete turistice prin agentii, creste, punctual insa, in 2015, numarul hotelurilor de 4 stele care au, desigur, preturi mai mari, a spus, luni, Aurelian Marin, presedintele al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania(ANAT).

  'Mamaia ramane, in continuare, statiunea cu cel mai ridicat grad de vanzari. Circa 50% din vanzarile agentiilor de turism pe zona litoralului romanesc. Venus se misca din ce in ce mai bine, dar, deocamdata, pe locul doi ca valoare a vanzarilor este Eforie Nord, urmata de Saturn. Sudul litoralului romanesc ramane, in continuare, destinatia de vacanta favorita pentru familiile cu copii. Avem si pe sud hotelieri care au investit si multe hoteluri de 2 stele au fost clasificate, acum, la 3 stele. De asemenea, un numar semnificativ de hoteluri care au fost inchise se deschid anul acestea la 4 stele, ca urmare a investitiilor in dotari si modernizari', a spus Aurelian Marin.

  Romanii au cumparat pentru 2015, pana in prezent, cu 25% mai multe vacante in perioada de early booking pe litoralul romanesc comparativ cu anul trecut.

  'Exista estimari de crestere semnificativa a turistilor straini pe litoral, cei mai multi din Polonia si Israel. Unul dintre impedimentele cu care ne confruntam este mentinerea TVA de 24% pentru agentiile de turism, in timp ce in Bulgaria acestea platesc 9%. La targul de turism, premierul Victor Ponta ne-a promis ca va face demersuri pentru TVA de 9% generalizat pentru intreaga industrie a turismului, ceea ce va face sa creasca gradul de competitivitate cu tarile din zona — Bulgaria, Grecia, Turcia', a spus presedintele ANAT.

  Ponderea early booking-urilor in totalul vanzarilor agentiilor de turism membre ANAT a crescut pana la 30%, luand in calcul toate destinatiile. În Mamaia, exista deja trei hoteluri vandute in totalitate pentru varful de sezon.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 martie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 martie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.433 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0024 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0791 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0649 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0864 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0256 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1878 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0112 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2241 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 martie 2015

  In data de 23 martie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 191/2015 - M. Of. 191/2015 [M. Of. 191 / 23 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 192/2015 - M. Of. 192/2015 [M. Of. 192 / 23 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 193/2015 - M. Of. 193/2015 [M. Of. 193 / 23 martie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-03-22 :: Titlu: Legea 50/2015 aduce masuri pentru aplicarea unitara a legislatiei Uniunii Europene care armonizeaza conditiile de comercializare a produselor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 189/2015 a fost publicata Legea 50/2015 pentru aprobarea OG 20/2010 privind stabilirea unor masuri pentru aplicarea unitara a legislatiei Uniunii Europene care armonizeaza conditiile de comercializare a produselor.

  Termenii 'acreditare', 'specificatie tehnica' si 'standard armonizat', precum si expresiile 'autoritate de supraveghere a pietei', 'evaluare a conformitatii', 'organism national de acreditare', 'organism de evaluare a conformitatii' si 'supraveghere a pietei' au semnificatiile stabilite de Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerintelor de acreditare si de supraveghere a pietei in ceea ce priveste comercializarea produselor si de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93.

  In situatia in care legislatia Uniunii Europene de armonizare impune ca evaluarea conformitatii sa fie realizata de organisme de evaluare a conformitatii notificate, autoritatile competente dobandesc calitatea de autoritati de notificare si sunt responsabile de instituirea si indeplinirea procedurilor necesare pentru evaluarea, desemnarea si notificarea organismelor de evaluare a conformitatii, precum si de monitorizarea organismelor notificate.

  Textul integral: Legea 50/2015 aduce masuri pentru aplicarea unitara a legislatiei Uniunii Europene care armonizeaza conditiile de comercializare a produselor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-22 :: Titlu: Imprumut de 200 milioane euro aprobat de BM pentru reducerea abandonului scolar si universitar

  Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Mihai Cimpeanu, a salutat vineri decizia Bancii Mondiale, care a aprobat la inceputul acestei saptamani un imprumut de 200 de milioane de euro pentru Proiectul privind invatamantul secundar care are ca obiectiv principal reducerea abandonului scolar si universitar.

  "Concentrandu-se pe scoli cu un procent redus de promovare la examenul de bacalaureat si pe grupuri de elevi si studenti expusi riscului de nepromovare, cu accent pe cei din grupuri dezavantajate, activitatile din cadrul proiectului vor urmari reducerea abandonului scolar si universitar, precum si cresterea numarului absolventilor de invatamant superior", se arata intr-un comunicat al MECS remis presei.

  Activitatile din cadrul proiectului includ finantari acordate liceelor pentru a veni in sprijinul elevilor care se pregatesc pentru examenul de bacalaureat si admiterea in invatamantul superior si care au nevoie de cursuri suplimentare de pregatire, consiliere si indrumare.

  De asemenea, va fi acordat sprijin si pentru actiuni extracurriculare sau pentru dotari. Pe langa interventiile directe de la nivelul unitatilor de invatamant, proiectul vizeaza si interventii sistemice, cum ar fi revizuirea programelor scolare, perfectionarea cadrelor didactice si revizuirea unor aspecte legate de cadrul national de evaluare si examinare menite a imbunatati calitatea educatiei in ciclul secundar superior.

  Suplimentar, universitatile publice vor primi finantari pentru derularea unor activitati de pregatire suplimentara, tutoriat, coaching, programe de vara tip "punte" intre licee si universitati, precum si pentru dezvoltarea unor centre de invatare.

  "Banca Mondiala a sprijinit Ministerul Educatiei si Guvernul Romaniei inca din anii '90, prin proiecte care au vizat reabilitarea scolilor si cresterea calitatii invatamantului preuniversitar, in general, si a celui din mediul rural, in particular. A sprijinit, de asemenea, prin asistenta tehnica si studii relevante reformele din invatamantul superior, finantarea pe elev in sectorul preuniversitar, dezvoltarea invatamantului romanesc, in ansamblu. Nu pot decat sa salut continuarea acestei colaborari ce reprezinta un semnificativ pas inainte pentru educatia din Romania", a declarat ministrul Sorin Mihai Cimpeanu, citat in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-22 :: Titlu: Teodorovici: CNADNR si CFR trebuie reformate complet pe zona de achizitii publice

  Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si CFR trebuie reformate complet pe zona de achizitii publice, in sensul crearii unei unitati separate in subordinea ministrului Transporturilor, care sa se ocupe de achizitiile publice si de managementul de contract, a declarat, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  "Cele doua mari companii beneficiare — cele mai mari beneficiare pe fonduri europene si cred ca si pe bani publici — CNADNR si CFR, din punctul meu de vedere, pe zona de achizitii publice trebuie sa fie reformate complet.

  Eu am o idee de foarte multi ani — si sper sa gasim o solutie si sa o vedem aplicata, adica extragere de acolo a tot ceea ce inseamna achizitie publica si management de contract. Facut sub domnul ministru o unitate de coordonare de management si contract, cum au si alte tari, si care sa se ocupe de tot, de la momentul lansarii procedurii, documentatie, evaluare, implementare, management de contract, pana cand se taie panglica.

  Cand s-a taiat panglica, le-o pun in brate celor de la CFR si de la CNADNR sa o gestioneze, pentru ca asta trebuie sa faca ei: sa administreze, nu sa se joace cu banii publici
  ", a explicat Eugen Teodorovici, la lucrarile pe ateliere prilejuite de Consiliul National al Partidului Social Democrat /PSD/.

  Existand o astfel de structura, potrivit ministrului, pot fi cooptati experti din strainatate sau de la banci.

  "Fiind o astfel de structura moderna si europeana, in momentul acela poti sa ai si experti de afara, cooptati, de la banci, ca sa fie totul transparent facut si fara niciun fel de grija. Deci, asta este principal din punctul meu de vedere in zona de infrastructura, de transport si mediu.

  Deci, si implementarea de proiect este foarte, foarte importanta
  ", a spus Teodorovici.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-21 :: Titlu: Havrilet (ANRE): Pretul gazelor naturale pentru populatie ar putea creste cu 6-7%, de la 1 iulie 2015

  Pretul gazelor naturale pentru populatie ar putea creste cu 6-7%, de la 1 iulie 2015, in urma discutiilor pe care ANRE le va avea cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene, a declarat, vineri, intr-o dezbatere de specialitate, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.

  "Avem o hotarare de Guvern care expira la 1 iulie 2015. De la 1 iulie trebuie sa se dea alta hotarare de Guvern si sa se stabileasca preturile pentru etapele urmatoare ale aplicarii calendarului (de liberalizare a pretului gazelor, n.r.). Se pune problema sa modificam calendarul dupa evenimentele reale. Calendarul initial spunea ca se ajunge la 119 lei/MWh (la finalul etapei de liberalizare, n.r.), ori noi, pe piata libera, avem 90 lei/MWh si pretul are tendinta de scadere. Nu avem cum sa mai mergem peste nivelul pietei", a explicat Havrilet.

  Presedintele ANRE a precizat ca va fi intocmit un calendar de liberalizare a pretului la gaze prin care sa fie inlocuite previziunile din anul 2011 cu cele din prezent.

  "Vom face un alt calendar (de liberalizare a pretului la gaze, n.r.), la care sa inlocuim previziunile din anul 2011 cu cele de acum. Practic, nu mai ajunge pretul international (la gaze, n.r.) la 500 de dolari, cum era atunci. Se face o updatare. Am obtinut intre timp o valoare de piata, de 90 de lei/MWh. Ne asteptam ca, in timpul verii, sa ajunga sub acest nivel. Atunci, ne raportam pentru liberalizare sa ajungem la pretul liber de piata. Cand ajungem la pretul liber de piata, nu mai putem noi sa il controlam. Acum este 90 de lei/MWh pe piata libera", a spus Niculae Havrilet.

  Calendarul de liberalizare a pretului gazelor, convenit de catre Guvern cu Comisia Europeana, prevede incheierea acestui proces la 31 decembrie 2018.

  O dezbatere privind optiunile Romaniei in discutiile la nivel european privind reformarea schemei de comercializare a drepturilor de emisii de gaze cu efect de sera si pozitia pe care o poate avea Romania in cadrul negocierilor europene pentru aceasta reforma este organizata, vineri, la Bucuresti.

  Evenimentul face parte dintr-un proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 martie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 martie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4306 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0155 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.144 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0158 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.112 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0445 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.199 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0391 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2257 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 martie 2015

  In data de 20 martie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 189/2015 - M. Of. 189/2015 [M. Of. 189 / 20 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 190/2015 - M. Of. 190/2015 [M. Of. 190 / 20 martie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-03-20 :: Titlu: HG 160/2015 privind Consiliul national pentru coordonarea politicilor si actiunilor de reducere a consumului daunator de alcool in Romania

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 179/2015 a fost publicata HG 160/2015 privind infiintarea Consiliului national pentru coordonarea politicilor si actiunilor de reducere a consumului daunator de alcool in Romania.

  Scopul Consiliului este acela de a coordona politicile si actiunile nationale de reducere a consumului daunator de alcool, prin elaborarea unui plan de actiuni coordonate si eficiente, pe termen mediu si lung, in vederea implementarii iacestuia de catre autoritatile cu atributii in domeniu.

  Consiliul asigura autoritatilor competente in domeniul specific de reglementare un cadru de consultare in vederea implementarii planului de actiune.

  Textul integral al Hotararii: HG 160/2015 privind Consiliul national pentru coordonarea politicilor si actiunilor de reducere a consumului daunator de alcool in Romania
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-03-20 :: Titlu: Ordin 245/2015 aduce completari privind Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate publica pentru anii 2013 si 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 166/2015 a fost publicat Ordinul nr. 245/2015 privind modificarea si completarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate publica pentru anii 2013 si 2014.

  Astfel, intre activitatile derulate la nivelul Institutului de Pneumoftiziologie 'Prof. Dr. Marius Nasta' Bucuresti prin Unitatea de asistenta tehnica si management se stabileste si cea de a asigura plata cheltuielilor privind testarea calitatii medicamentelor obtinute prin donatii.

  Textul integral: Ordin 245/2015 aduce completari privind Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate publica pentru anii 2013 si 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-20 :: Titlu: Romania, lider in UE la cresterea costurilor cu forta de munca in trimestrul al patrulea 2014

  Costul total al fortei de munca in Romania a inregistrat cea mare crestere din randul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), in trimestrul patru 2014 comparativ cu perioada similara din 2013, conform datelor publicate joi de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

  In Romania, costul orar al fortei de munca a inregistrat o crestere de 7,9%, mult peste cresterea de 1,4% inregistrata in Uniunea Europeana si cresterea de 1,1% inregistrata in zona euro. Singurele state UE in care costul orar al fortei de munca a scazut in trimestrul patru 2014 au fost Portugalia (-8,8%), Cipru (-2,2%), Croatia (-0,5%), Italia (-0,3% si Irlanda (-0,1%).

  Avansul costurilor cu forta de munca in Romania se datoreaza in principal cresterii cu 8,7% a costului orar al fortei de munca in sectorul de business, Romania fiind de altfel lider in UE la acest capitol. Pe sectoare ale economiei, in Romania costul orar cu forta de munca a crescut cu 9,3% atat in industrie cat si servicii si cu 1,4% in constructii.

  Potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica /INS/, costul orar al fortei de munca in Romania a inregistrat o rata de crestere de 7,87% in ultimul trimestru al anului 2014, in comparatie cu aceeasi perioada din anul anterior si o rata de crestere de 2,59% fata de trimestrul precedent.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-20 :: Titlu: Vanzarile de autovehicule au crescut cu aproape 16%, in primele doua luni din 2015 (APIA)

  Vanzarile de masini au ajuns, in primele doua luni din acest an, la 12.654 de unitati, in crestere cu 15,9% fata de aceeasi perioada din anul 2014, in timp ce pe segmentul autoturismelor saltul a fost de 14,6%, arata datele statistice ale Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile /APIA/, date joi publicitatii.

  In ceea ce priveste productia nationala de autovehicule, datele citate releva faptul ca, in luna februarie 2015, s-au produs 35.222 unitati, cu 5,8% mai putine decat in luna similara din anul anterior. Cumulat cu luna ianuarie, productia totala consemnata in primele doua luni ale anului a ajuns la 69.056 unitati, cu 1,5% sub nivelul din intervalul similar din 2014. Dintre acestea, 58.297 sunt produse de Dacia si 10.759 de Ford.

  Volumele cele mai mari le-au inregistrat modelele Dacia Duster, dintre care au fost fabricate 27.364 de unitati (cu 23,7% mai mult decat in 2014), urmate de Dacia Logan (14.567 unitati), Ford B-MAX (10.759 unitati), Dacia Sandero (9.641 unitati) si Dacia Logan MCV (6.725 unitati).

  Vanzarile de masini au inregistrat, in ianuarie — februarie, un volum total de 12.654 unitati, mai multe cu 15,9%, in comparatie cu primele doua luni din 2014, cifra in interiorul careia autoturismele au consemnat un plus de 14,6%.

  Pe segmentul autoturismelor, topul pe marci, in luna februarie 2015, este condus de Dacia, cu 3.441 unitati vandute (33,5% din total), urmata de Skoda (1.134 unitati, 11% din total), Volkswagen (1.108 unitati, 9,8% din total), Ford (650 unitati, 6,3%), Renault (599 unitati, 5,8%) si Opel (440 unitati, 4,3%).

  Pe modele, cu cele 1.339 unitati, Dacia Logan este cel mai bine vandut model in primele doua luni din acest an, urmat de Dacia Duster, Dacia Sandero, Skoda Octavia si Logan MCV.

  La capitolul exporturi, cu cele 63.409 unitati raportate in primele doua luni din acest an, se consemneaza o crestere totala de 3,5% fata de perioada similara din 2014. Cel mai exportat model, in ianuarie si februarie 2015, a fost Dacia Duster (26.522 unitati), urmat de Dacia Logan (11.812 unitati) si de Ford B-MAX (10.578 unitati). APIA precizeaza ca aproape 92% din productia nationala realizata in primele doua luni din 2015 a fost exportata, comparativ cu 87%, cat s-a inregistrat anul trecut.

  In functie de tipul de combustibil, autoturismele diesel continua sa domine piata cu o pondere care ajunge la 62,8%, relativ similara cu cea care se inregistra in februarie 2014 (62,2%), opt marci, respectiv sase modele avand o pondere a vanzarilor cu motorizari diesel peste aceasta medie (62,8%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 martie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 martie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4151 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0308 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1282 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0566 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1565 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0141 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1599 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0145 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2273 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0012 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 martie 2015

  In data de 19 martie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 186/2015 - M. Of. 186/2015 [M. Of. 186 / 19 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 187/2015 - M. Of. 187/2015 [M. Of. 187 / 19 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 188/2015 - M. Of. 188/2015 [M. Of. 188 / 19 martie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-19 :: Titlu: Starace (CEO Enel Group): Nu vom vinde activele din Romania pentru ca se potrivesc strategiei noastre

  Enel nu va mai vinde activele din Romania, deoarece corespund noii strategii a grupului, a anuntat, joi, la Londra, Francesco Starace, CEO al grupului Enel.

  "Romania se potriveste strategiei noastre pentru ca este vorba despre distributie", a explicat Starace, motivand astfel decizia grupului de a retrage Romania de pe lista de active scoase la vanzare, atat in prezent cat si in urmatorii cinci ani.

  Strategia vizeaza vanzarea unor active in urmatorii ani de cinci miliarde de euro, din care doua miliarde active in curs de vanzare, alte doua miliarde au fost identificate pentru a fi lansate la vanzare si un miliard de euro active ce urmeaza a fi identificate, insa cele din Romania nu se mai gasesc pe aceasta lista.

  Strategia grupului pentru pietele mature, inclusiv Europa, vizeaza dezvoltarea retelelor de distributie digitalizate, in timp ce, in zona Americii Latine si a Africii accentul va fi pus pe zona de regenerabile.

  Piata matura sufera transformari si asta necesita dezvoltarea retelelor de distributie. Reteaua de distributie digitalizata reprezinta o prioritate.

  "Vom investi in distributia digitalizata si in noi servicii pentru clienti. Pe pietele emergente accentul va fi pus pe energia regenerabila, iar dezvoltarea tehnologica va permite ieftinirea acesteia", a spus Starace.

  Consiliul director al grupului italian de utilitati Enel a aprobat miercuri rezultatele pe 2014 conform carora profitul net al companiei a scazut de la 3,235 miliarde de euro in 2013 pana la 517 milioane de euro in 2014, 'din cauza deprecierii valorii activelor precum si a cresterii cheltuielilor financiare nete', potrivit unui comunicat al companiei Enel.

  Cu toate acestea, Enel a decis sa majoreze dividendele de la ,13 euro pe actiune pentru exercitiul 2013 pana la ,14 euro pe actiune in 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-19 :: Titlu: Teodorovici: Romania va plati un miliard de euro corectii pentru cadrul financiar trecut

  Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat joi la Cluj ca, dupa calculele actuale, Romania va fi nevoita sa plateasca, pentru cadrul financiar trecut, 2007-2014, corectii financiare de un miliarde de euro.

  El a precizat ca aceasta suma, daca nu ar fi trebuit platita, ar fi ridicat nivelul de absorbtie a fondurilor europene cu procente bune.

  "Corectiile financiare pe actualul cadru financiar astazi il estimam la un miliard de euro. Sunt corectii financiare venite pe sistemul special, pe achizitii publice, ca si subiect, in mare parte a lor. Adica este pretul pe prostie platit de Romania pentru faptul ca a pus in functii cheie oameni, care, din pacate, nu trebuiau sa fie acolo. ?i mai ales in zona de achizitii publice", a spus Teodorovici.

  Ministrul a precizat ca toate proiectele aprobate pana in octombrie 2011 sunt supuse corectiilor financiare.

  "Pana se inchid, in 2015, unele vor purta la fiecare cerere de rambursare o corectie financiara. Unele — 10, 15, 25 la suta. Pentru ca asa a spus Comisia in rapoartele sale de audit. Este o suma foarte mare. Va dati seama, daca acest miliard de euro, daca era deja si el pus de catre Comisie pentru rambursare, nu aveam astazi 53, eram undeva la 60 la suta (n.r. — grad de absorbtie). Dar sunt costuri pe care Romania sper sa le inteleaga nu neaparat ca valoare ca bani, sunt si ei importanti, ci ca pe viitor sa evite situatii similare", a explicat ministrul Fondurilor Europene.

  Acesta a mai spus ca isi doreste foarte mult crearea unei comisii parlamentare, care sa vegheze la aplicarea legii raspunderii ministeriale. Aceasta comisie ar trebui, in viziunea lui Eugen Teodorovici, ca, pe domeniul aplicarii fondurilor europene, sa analizeze activitatea fiecarui ministru, din 2007 pana in prezent, pentru a se vedea cine a luat sau nu masurile necesare pentru a sustine o mai mare absorbtie a fondurilor europene.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-19 :: Titlu: Portul Constanta depaseste Soci si Trabzon, devenind destinatia de croaziere numarul I din Marea Neagra

  Portul Constanta este destinatia numarul unu din Marea Neagra conform cele mai noi statistici inregistrate in turismul de croaziera mondial, se arata intr-un comunicat al Administratiei Portului Constanta, remis joi AGERPRES

  Atat din punct de vedere al numarului de pasageri, cat si al numarului de nave sosite, Portul Constanta s-a clasat pe locul I in randul porturilor din Marea Neagra, inaintea porturilor Soci (Federatia Rusa) si Trabzon (Turcia).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-03-19 :: Titlu: OUG 2/2015 aduce importante modificari la unele acte normative

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 176/2015 a fost publicata OUG 2/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si alte masuri.

  Sunt aduse modificari la o serie de acte normative, intre care:

 • Ordonanta Guvernului nr. 51/1998 privind imbunatatirea sistemului de finantare a programelor, proiectelor si actiunilor culturale
 • Ordonanta Guvernului nr. 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara
 • Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima casa"
 • Ordonanta Guvernului nr. 119/1999 privind controlul intern/managerial si controlul financiar preventiv
 • Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000
 • Legea nr. 323/2013 pentru majorarea capitalului autorizat detinut de Romania la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare
 • Legea politiei locale nr. 155/2010
 • Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii
 • Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996

  Textul integral: OUG 2/2015 aduce importante modificari la unele acte normative
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Da

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-18 :: Titlu: Ministerul Mediului si-a propus sa sustina extinderea fondului forestier cu peste 7.000 de hectare in 2015

  Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si-a propus pentru acest an sa sustina extinderea fondului forestier national cu peste 7.000 de hectare, potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

  Astfel, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a semnat un protocol de colaborare, impreuna cu Asociatia Comunelor din Romania (ACOR) si organizatiile neguvernamentale 'Let's Do It, Romania' si 'Plantam fapte bune in Romania'.

  "Una dintre cele mai mari probleme de mediu din tara noastra continua sa ramana scaderea suprafetelor impadurite. Daca, in situatia taierilor controlate, legislatia in vigoare stabileste clar obligatii de refacere a acestora, in cazul taierilor ilegale efectele s-au acumulat, de la an la an, si se vad cu ochiul liber. Asa cum am promis, odata cu declansarea campaniei de primavara, in Luna Padurii, am dat startul unei ofensive care sa ne readuca intr-o situatie normala: aceea in care suprafetele impadurite sau cele regenerate sa depaseasca suprafetele exploatate forestier", a precizat ministrul Gratiela Gavrilescu, la semnarea documentului.

  Ministrul Mediului a subliniat ca a canalizat "eforturi bugetare si umane din sistem" pentru descurajarea pana la stopare a defrisarilor ilegale.

  "Suntem in punctul in care prin functionarea Radarului Padurii am depistat, in mai mult de 25% dintre cazurile semnalate, transporturi ilegale de lemn. Pe de alta parte, suntem in punctul in care ne-am propus sa triplam media anuala de crestere a suprafetelor padurilor din Romania, situata pana acum la sub 2.000 de hectare pe an", a mai spus Gratiela Gavrilescu.

  Protocolul prevede ca Ministerul Mediului, prin Regia Nationala a Padurilor Romsilva, pune la dispozitie doua milioane de puieti forestieri, care urmeaza sa fie plantati pe terenuri situate in afara fondului forestier national, in cele doua campanii de plantare din primavara si toamna.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-19 :: Titlu: Clientii cu credite ipotecare si cu venitul net sub 3.000 de lei, beneficiarii conversiei cu garantii de stat (proiect)

  Posesorii de credite ipotecare, care au restante la plata mai mici de 60 de zile si venitul net de maxim de 3.000 de lei, vor putea beneficia de un program guvernamental de conversie a creditelor din valuta in lei cu 15% discount din suma rezultata in urma conversiei si 50% garantii de stat, potrivit unui proiect de lege postat pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice.

  Oferta este valabila pentru creditele in valutele care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu din momentul acordarii creditului pana in prezent.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 martie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 martie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4459 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.007 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1848 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0043 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1424 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0356 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1744 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0035 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2285 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 martie 2015

  In data de 18 martie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 183/2015 - M. Of. 183/2015 [M. Of. 183 / 18 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 184/2015 - M. Of. 184/2015 [M. Of. 184 / 18 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 185/2015 - M. Of. 185/2015 [M. Of. 185 / 18 martie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-03-18 :: Titlu: Legea 29/2015 aproba cu modificari OUG 113/2013

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 171/2015 a fost publicata Legea 29/2015 pentru aprobarea OUG 113/2013 privind unele masuri bugetare si pentru modificarea si completarea OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.

  In exercitarea compententelor sale prevazute de lege, Autoritatea de Supraveghere Financiara colecteaza si proceseaza orice date si informatii relevante, inclusiv de natura datelor cu caracter personal, necesare pentru evaluarea conformarii societatilor de servicii de investitii financiare, precum si, in cazul in care este autoritate responsabila cu supravegherea pe baza consolidata a societatilor financiare holding si a societatilor financiare holding mixte, la cerintele prudentiale prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, de Regulamentul (UE) nr. 575/2013 si de reglementarile emise in aplicarea acestora, si pentru investigarea posibilelor incalcari ale acestor cerinte.

  Fiecare dintre membrii consiliului de administratie si directorii sau, dupa caz, membrii consiliului de supraveghere si ai directoratului unei institutii de credit, precum si persoanele desemnate sa asigure conducerea structurilor care privesc activitatile de administrare si control al riscurilor, audit intern, juridice, conformitate, trezorerie, creditare, precum si orice alte activitati care pot expune institutia de credit unor riscuri semnificative trebuie sa dispuna in orice moment de o buna reputatie, de cunostinte, aptitudini si experienta adecvate naturii, extinderii si complexitatii activitatii institutiei de credit si responsabilitatilor incredintate si trebuie sa isi desfasoare activitatea in conformitate cu regulile unei practici bancare prudente si sanatoase. Componenta respectivelor organe ale institutiei de credit trebuie sa reflecte in ansamblu o gama suficient de larga de experiente profesionale relevante.

  Institutiile de credit nu pot conditiona acordarea de credite sau furnizarea altor produse/servicii clientilor de vanzarea sau cumpararea actiunilor sau a altor titluri de capital/instrumentelor financiare emise de institutia de credit sau de o alta entitate apartinand grupului din care face parte institutia de credit ori de acceptarea de catre client a unor alte produse/servicii oferite de institutia de credit sau de o entitate apartinand grupului acesteia, care nu au legatura cu operatiunea de creditare sau cu produsul/serviciul solicitat.

  Textul integral: Legea 29/2015 aproba cu modificari OUG 113/2013
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Grupul de presa BURSA :: Data: 2015-03-18 :: Titlu: Conferinta CODUL INSOLVENTEI 2015

  Grupul de presa BURSA organizeaza, in parteneriat cu Institutul National de Pregatire a Practicienilor in Insolventa (INPPI), a doua editie a Conferintei "CODUL INSOLVENTEI", in data de 31 martie 2015, incepand cu orele 9:30, la Hotel Pullman, World Trade Center Bucharest, sala Mexico & Seoul.

  Conferinta programata de ziarul BURSA va aborda efectele resimtite, in practica, dupa modificarea „Codului Insolventei".

  Teme propuse
  - Rata de succes a procedurilor de insolventa, dupa adoptarea noului Cod;
  - Efectele noului Cod asupra mediului de afaceri;
  - Prevenirea insolventei si reorganizarea judiciara;
  - Solutiile de restructurare in pre-insolventa;
  - Reglementarea insolventei persoanelor fizice;
  - Finantarea companiilor in insolventa;
  - Rolul bancilor in restructurarea companiilor.

  09:30 – 10:00 Inregistrarea participantilor si Welcome Coffee;
  10:00 – 12:00 Speakeri invitati*:
  - Robert-Marius Cazanciuc, Ministrul Justitiei;
  - Ana Birchall, Deputat PSD, Comisia pentru buget, finante si banci, Camera Deputatilor (confirmat);
  - Elisabetta Capannelli, Country Manager, Banca Mondiala Romania si Ungaria;
  - Radu Gratian Ghetea, Presedinte, Asociatia Romana a Bancilor;
  - Simona Milos, Presedinte, Institutul National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa;
  - Andreea Deli-Diaconescu, Membru, Institutul National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa;
  - Nicoleta Munteanu, Partener, Euro Insol (confirmat);
  - Horatius Dumbrava, Judecator, Membru al Consiliului Superior al Magistraturii;
  - Stan Tirnoveanu, Partener Senior, Zamfirescu Racoti & Partners (confirmat).

  ------
  *) de confirmat

  12:00 – 12:15 Intrebari si raspunsuri;
  12:15 – 13:00 Networking & Lunch.

  Detalii
  Grupul de presa BURSA
  CLICK detalii Conferinta si inscrieri
  - Adresa: Str. Popa Tatu nr. 71, Sector 1, Bucuresti, cod postal 010804;
  - Telefon: +40 21 315 43 56, +40 21 311 23 31 / 32 / 33;
  - Fax: +40 21 312 45 56, +40 21 311 21 39;
  - E-mail: marketing@bursa.ro;
  - Website: www.bursa.ro / m.bursa.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-18 :: Titlu: Primaria Sectorului 1: Site-ul institutiei, accesibil persoanelor cu deficiente de vedere

  Primaria Sectorului 1 a creat, in sprijinul persoanelor cu deficiente de vedere, o platforma online, pe pagina oficiala de internet a institutiei, anunta un comunicat remis marti AGERPRES.

  "Astfel, persoanele cu handicap vizual pot accesa toate informatiile de pe site-ul administratiei locale — www.primariasector1.ro — care se regasesc in cadrul versiunii facile destinate acestei categorii de persoane. Platforma dedicata acestor beneficiari contine toate informatiile pe care le ofera site-ul institutiei", precizeaza comunicatul Primariei sectorului 1.

  Potrivit sursei citate, link-ul cu acest serviciu este pozitionat in partea superioara a paginii principale si poate fi accesat "cu ajutorul programelor si dispozitivelor speciale folosite de persoanele cu handicap vizual".

  Conform Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile ulterioare, autoritatile publice sunt obligate sa ia masuri pentru accesibilizarea paginilor de internet proprii pentru persoanele cu handicap vizual.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-18 :: Titlu: Bilantul BCE a ajuns la 2.142 miliarde de euro

  Bilantul Bancii Centrale Europene si al bancilor centrale nationale din zona euro a crescut cu 7,298 miliarde de euro in saptamana incheiata pe 13 martie, pana la 2.142 miliarde de euro, arata datele publicate, marti, de BCE, transmite Reuters.

  Cresterea vine dupa ce, saptamana trecuta, BCE a inceput implementarea masurilor de relaxare cantitativa de 1.100 miliarde de euro, pentru a combate deflatia persistenta si somajul, care se ridica acum la aproximativ 11% in zona euro.

  Potrivit cifrelor comunicate luni de BCE, la data de 13 martie 2015, achizitiile de obligatiuni garantate cu active ale BCE au ajuns la 3,75 miliarde de euro, iar achizitiile de obligatiuni acoperite au urcat pana la 56,95 miliarde de euro.

  Propunerea de a injecta bani in economia zonei euro reflecta determinarea presedintelui BCE, Mario Draghi, de a extinde bilantul institutiei pentru prevenirea deflatiei si a stimularii redresarii zonei euro, sustin analistii.

  Rezervele de aur ale Bancii Centrale Europene au scazut cu 27 milioane de euro, la 343,8 miliarde de euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 martie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 martie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4389 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1805 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0302 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.178 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0467 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1709 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0231 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2293 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 martie 2015

  In data de 17 martie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 179/2015 - M. Of. 179/2015 [M. Of. 179 / 17 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 180/2015 - M. Of. 180/2015 [M. Of. 180 / 17 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 181/2015 - M. Of. 181/2015 [M. Of. 181 / 17 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 182/2015 - M. Of. 182/2015 [M. Of. 182 / 17 martie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-17 :: Titlu: Turistii straini au cheltuit in Romania peste 5,09 miliarde lei in 2014

  Numarul turistilor straini cazati in structurile de primire turistica colective din Romania a fost de 1,911 milioane in 2014, iar totalul cheltuielilor efectuate de acestia a depasit 5,09 miliarde de lei, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica /INS/.

  Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (61,3% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 68,0% din total cheltuieli.

  Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (38,7% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 32,0% din totalul cheltuielilor. Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

  Din totalul cheltuielilor pentru afaceri ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (50,6%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (93,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 11,9%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 37,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea de imbracaminte si incaltaminte, urmate de cheltuielile pentru cumpararea de bauturi si alimente (33,5%). Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 57,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 76,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

  Din totalul nerezidentilor sositi in Romania in anul 2014, 44,5% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 32,8% si-au organizat singuri sejurul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-17 :: Titlu: ASF: Valoarea medie a unui cont pe Pilonul II a ajuns la 4.479 lei in 2014, cu 34% peste 2013

  Valoarea activelor totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private a fost, in anul 2014, de 20,2 miliarde de lei (4,5 miliarde de euro), in crestere cu 36,65% fata de anul 2013, suma medie acumulata in contul de pensie obligatorie fii de de 4.479 lei, iar in contul de pensie facultativa de 3.001 lei, reiese din datele transmise marti de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

  In privinta pensiilor administrate privat (Pilonul II), valoarea totala a activelor nete inregistrata la 31 decembrie 2014 a fost de 19,12 miliarde de lei (4,27 miliarde de euro), in crestere cu 37,15% fata de anul trecut.

  La sfarsitul anului trecut, 6,29 milioane de participanti erau inregistrati in sistemul pensiilor aferente Pilonului II, in crestere cu 4,2% fata de anul 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-17 :: Titlu: Porosenko: Am convenit cu Iohannis sa facem tot ce putem pentru reintegrarea Transnistriei in Republica Moldova

  Trimisul special al AGERPRES, Catalin Alexandru, transmite: Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a declarat marti ca a convenit cu omologul sau roman, Klaus Iohannis, sa faca tot ce le sta in putinta astfel incat Transnistria sa fie "reintegrata" in Republica Moldova.

  "Am discutat referitor la situatia de securitate din bazinul Marii Negre si situatia din Republica Moldova, in speta, regiunea transnistreana a Republicii Moldova. Am convenit sa facem tot ce ne sta in putere (...) ca in viitor regiunea transnistreana sa fie reintegrata in statul moldovenesc", a spus Porosenko in cadrul unei conferinte de presa comune cu presedintele Iohannis.

  Presedintele Klaus Iohannis efectueaza marti o vizita oficiala la Kiev, unde a avut intrevederi cu seful statului Ucrainean, Petro Porosenko, si urmeaza sa aiba intalniri cu premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, si cu presedintele Radei Supreme, Volodimir Groisman.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-17 :: Titlu: O noua platforma online pentru sesizarea faptelor de coruptie

  Cetatenii care vor sa semnaleze fapte de coruptie au la dispozitie o noua platforma online, lansata luni de Transparency International Romania, prin Centrul Asistenta Legala Anti-Coruptie (ALAC), care acorda gratuit consiliere si asistenta juridica tuturor cetatenilor care sunt martori sau victime ale unor fapte de coruptie, inclusiv avertizorilor de integritate.

  "ALAC este un program prin care Transparency International Romania ii ajuta pe oameni sa isi elaboreze sesizarile, sa le dea datele si informatiile cat mai complete, sa le transmita acolo unde trebuie, astfel incat o sesizare de coruptie, de incalcare a legii sa nu se intoarca ca in multe cazuri cu un refuz sau cu un rezultat negativ", a declarat luni directorul executiv al TI Romania, Victor Alistar.

  Primul pas pe care trebuie sa il faca un cetatean pentru sesizarea unei fapte de coruptie consta in completarea formularului online pus la dispozitie pe site-ul ALAC, la adresa alacromania.ro/raporteaza-coruptia, urmand ca expertii ALAC sa analizeze fiecare sesizare primita si, ulterior, sa invite autorul sesizarii la Centru, pentru consiliere si pentru a stabili pasii care trebuie urmati.

  "Pe noi ne intereseaza sa sprijinim un proces natural intre cetatean si stat pentru asigurarea ordinii de drept si a legii", a explicat Alistar, care a adaugat ca ALAC se adreseaza si sectorului privat, respectiv de prevenire a fraudelor si a coruptiei interne la nivelul companiilor.

  Potrivit Barometrului Global al coruptiei realizat de TI la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene in anul 2013, 65% dintre romani percep coruptia ca fiind in crestere, iar cei mai multi au fost convinsi ca oamenii simpli pot contribui la combaterea acestui fenomen, insa mult mai putini sunt dispusi sa ia efectiv masuri in acest sens.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-17 :: Titlu: Franc (FCBR): Fermierii nu sunt impotriva reducerii TVA la lapte, insa golul in cash flow este imposibil de suportat

  Fermierii nu sunt impotriva reducerii cotei TVA pentru lapte la 9%, insa golul ce va aparea in cash flow-ul fermei rezultat din diferenta pana la 24% este aproape imposibil de suportat, a declarat, luni, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania /FCBR/, la finalul intalnirii pe care fermierii si producatorii din industria laptelui au avut-o cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

  'Discutia de astazi urmeaza celei de la Ministerul de Finante, care, in contextul pietei laptelui, de astazi, fermierii, producatorii primari de lapte, nu pot sa suporte impactul de a cumpara imputurile care intra in procesul de productie a laptelui cu 24% si sa vanda laptele cu 9%, iar apoi sa astepte 45 de zile sau poate 90 de zile pana cand vor reusi sa recupereze diferenta de TVA.

  Sa nu se inteleaga ca fermierii sunt impotriva masurii de reducere a TVA. Se va incerca, dupa discutia de astazi, o rambursare rapida a TVA pentru lapte, in maximum 20 de zile de la depunerea cererii de rambursare. Noi vindem laptele cu 9%, iar toate inputurile le cumperi cu 24%.

  Avem acea diferenta de 15% in minus in cash flow. In momentul in care eu am inchis luna, sa zicem februarie, pana pe 25 martie eu sunt obligat sa depun decontul de TVA.

  Depunand decontul de TVA, depun si cererea de rambursare. Dupa depunerea cererii de rambursare de TVA, imi vin Finantele in control la producator si imi verifica toate actele contabile sa vada daca rezulta acea diferenta, urmand ca in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de rambursare sa mi se plateasca inapoi acea diferenta de TVA.

  Acest gol in cash flow-ul fermei este aproape imposibil de suportat chiar de catre fermieri importanti din Romania
  ', a explicat Franc.

  Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania a precizat, totodata, ca masura reducerii TVA ar fi trebuit sa fie luata intr-o perioada stabila a pietei laptelui, respectiv in anii 2012-2013.

  'Daca aceasta masura, a reducerii TVA, venea intr-o perioada stabila de piata a laptelui, cum a fost 2012-2013, si fermierul putea suporta 45 de zile acea diferenta de 15% dintre cota de TVA de 24% si cea de 9%. Ganditi-va ca nu putem sa-i spunem vacii: "Azi nu pot sa-ti dau de mancare, ci peste 45 de zile cand o sa primesc rambursarea de TVA'. Acesti 15% reprezinta un efort financiar enorm pe care nu avem de unde sa-l luam la ora actuala.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-17 :: Titlu: Scade costul creditelor in lei; ROBOR la trei luni a scazut sub 1,3%, de la 3,02% in urma cu un an

  Costul creditelor in lei este in scadere, indicele de referinta pentru cele mai multe credite in moneda nationala ROBOR la 3 luni coborand sub 1,3%, la 1,29%, cu aproape jumatate de punct procentual sub nivelul de la sfarsitul anului trecut, si cu peste 1,7 puncte procentuale mai jos fata de cel din urma cu un an, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

  Vineri, 13 martie, indicele ROBOR la 3 luni era de 1,32%, iar la inceputul acestei luni, de 1,4%. De la inceputul anului, ROBOR la 3 luni a scazut cu ,41 puncte procentuale, de la 1,70% in ultima zi bancara a anului trecut.

  In urma cu un an, indicele de referinta pentru creditele in lei, ROBOR la 3 luni, respectiv media dobanzilor bancare la resursele plasate, era de 3,02%, cu mai mult de 1,7 punte procentuale fata de nivelul atins luni, de 1,29%.

  Si dobanzile pe celelalte scadente au scazut in ultimul timp. ROBOR la o luna a ajuns la ,77%, de la 2,3% in urma cu un an, ROBOR la 6 luni — 1,56%, de la 3,47, iar ROBOR la 12 luni la 1,62%, de la 3,48% anul trecut.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-17 :: Titlu: Cursul valutar din 16 martie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 16 martie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.437 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0102 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.2107 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0095 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2247 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0095 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.194 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0212 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2274 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0025 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-17 :: Titlu: Monitorul Oficial din 16 martie 2015

  In data de 16 martie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 177/2015 - M. Of. 177/2015 [M. Of. 177 / 16 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 178/2015 - M. Of. 178/2015 [M. Of. 178 / 16 martie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-16 :: Titlu: Luni este ultima zi pentru depunerea candidaturilor la sefia DIICOT

  Luni, 16 martie 2015, este ultima zi in care procurorii din toata tara isi pot depune candidatura la Ministerul Justitiei pentru ocuparea functiei de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

  Potrivit MJ, alegerea procurorului sef al DIICOT se va face in urma unui proces de selectie transparent, iar procurorii care indeplinesc conditiile legale trebuie sa depuna documentele in sustinerea candidaturii pana la 16 martie.

  "Candidatii procurori care indeplinesc conditiile prevazute de art. 54. alin.1-2 din Legea nr. 303/2004 vor depune in sustinerea candidaturii urmatoarele inscrisuri: C.V., conform modelului european, o scrisoare de intentie (maxim 2 pagini), care sa cuprinda o scurta prezentare a candidatului, detalii relevante despre experienta profesionala (experienta in activitatea manageriala, in investigarea unor cauze complexe sau in activitatea judiciara), calitatile care il recomanda pentru ocuparea functiei. Documentele sus mentionate vor fi transmise la Ministerul Justitiei pana la data de 16 martie 2015, procurorii urmand a fi invitati, incepand cu data de 17 martie 2015, la un dialog cu ministrul justitiei", se arata intr-un comunicat al MJ difuzat pe 2 martie.

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ii incurajeaza pe procurori sa participe intr-un numar cat mai mare la acest proces de selectie.

  "Ii incurajez pe procurori sa participe intr-un numar cat mai mare la acest proces de selectie si ii asigur ca toti cei care prin rezultatele lor au dovedit capacitate de organizare, analiza si sinteza, capacitate de comunicare si anticipare, integritate si impartialitate in activitatea profesionala, au disponibilitatea de a lucra in echipa vor avea sanse egale in a conduce o structura de parchet cu performante apreciate deopotriva in plan intern si international", afirma ministrul Cazanciuc in comunicatul citat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-16 :: Titlu: Importurile de titei au scazut cu 15,5%, in ianuarie; productia s-a redus cu 1,9%

  Romania a important in ianuarie 2015 o cantitate de titei de 492.700 tone echivalent petrol, cu 90.100 tep (15,5%) mai mica fata de cea importata in perioada similara a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).

  Productia de titei a totalizat 318.400 tep, fiind cu 1,9% (6.100 tep) mai mica fata de cea din ianuarie 2013.

  Anul trecut, importurile de titei au totalizat 6,727 milioane tone echivalent petrol (plus 27% fata de 2013). Productia de titei a totalizat, in 2014, 3,788 milioane tep, fiind cu 2% mai mica fata de cea din anul precedent.

  Conform proiectului Strategiei Energetice a Romaniei 2015-2035, rezervele de titei ale Romaniei sunt limitate, in conditiile in care descoperirile din ultimii 30 de ani pot fi catalogate ca modeste, cu exceptia unor semnale recente provenind din apele de mica adancime ale Marii Negre, comercialitatea fiind inca in faza de analiza.

  Desi se confrunta cu un declin natural al productiei de titei, Romania continua sa ramana a patra tara producatoare de titei din Uniunea Europeana, respectiv a cincea tara din Europa. Raportata la productia europeana, productia nationala de titei reprezinta aproximativ 2% din productia Europei si circa 6% din cea a UE.

  "La productia medie anuala din ultimii ani (4,2 milioane tone) si in conditiile unui declin anual constant al rezervelor sigure, de 5%, si o rata de inlocuire de 5% pentru rezervele de titei si condensat se poate aprecia ca rezervele actuale de titei ale Romaniei s-ar putea epuiza intr-o perioada de aproximativ 23 de ani", se mentioneaza in proiectul de strategie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-03-14 :: Titlu: Legea 39/2015 aproba OG 16/2014 cu modificari privind Compania Nationala de Investitii CNI SA

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 172/2015 a fost publicata Legea 39/2015 privind aprobarea OG 16/2014 pentru modificarea si completarea OG 25/2001 privind infiintarea Companiei Nationale de Investitii C.N.I. ? S.A..

  C.N.I. poate detine in inchiriere sau in folosinta gratuita bunuri proprietate privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, pe care le utilizeaza in vederea realizarii obiectivelor de investitii, altele decat cele care se pot realiza in cadrul Programului national de constructii de interes public sau social, in conditiile actului prin care i-a fost dat fiecare dintre aceste bunuri.

  Pentru asistenta tehnica asigurata de C.N.I. in pregatirea si derularea programelor de investitii, inclusiv pentru plata personalului de supraveghere pe parcursul realizarii acestora, in devizul general al lucrarii se vor prevedea cheltuieli forfetare in cuantum de 5% din valoarea lucrarilor de constructii-montaj. Aceste sume constituie venituri ale C.N.I.

  Textul integral: Legea 39/2015 aproba OG 16/2014 cu modificari privind Compania Nationala de Investitii CNI SA
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-14 :: Titlu: Constantin: Romania va primi pana la mijlocul lunii aprilie scrisoarea de conformitate de la CE pentru deschiderea PNDR 2014-2020

  Romania va primi, pana la mijlocul lunii aprilie, scrisoarea de conformitate de la Comisia Europeana pentru deschiderea PNDR 2014-2020, iar pana la inceputul lunii mai autoritatile vor putea lansa toate masurile din program, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul intalnirii cu comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan.

  'Am discutat despre calendarul aprobarii noului program si elementul de noutate este acela ca, in cel mult doua saptamani, pana la jumatatea lunii aprilie, Romania va primi scrisoarea de conformitate care va certifica faptul ca toate negocierile sunt inchise si elementele au fost agreate intre cele doua parti. Daca la jumatatea lunii aprilie vom avea scrisoarea de conformitate pe urma putem sa lansam ghidurile pe toate masurile si nu trebuie sa mai asteptam acordul final pentru intregul program. Cred ca la sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai, vom fi in masura sa le lansam pe toate, dar ordinea in care le vom lansa va fi supusa unei analize in comitetul de monitorizare de unde fac parte toti partenerii sociali. ?tiu ca este o asteptare foarte mare pentru toate masurile, dar noi vom incerca sa raspundem acestor asteptari', a spus Constantin.

  Ministrul Agriculturii a anuntat ca din 25 martie se vor primi deja primele proiecte pe doua masuri pentru care s-au incheiat deja negocierile cu Comisia Europeana, respectiv investitiile in ferme si tinerii fermieri.

  'L-am anuntat pe comisar (comisarul european pentru Agricultura — n.r.) ca Romania a luat decizia ca, pe raspunderea proprie, din 25 martie, sa primeasca deja primele proiecte pe doua masuri pentru care s-au incheiat deja negocierile cu Comisia Europeana. Avem in aceste fel acordul verbal al Comisiei. Este vorba de masura de investitii in ferme si masura pentru tinerii fermieri', a adaugat seful MADR.

  Intrebat despre cauzele intarzierilor in ceea ce priveste aprobarea PNDR 2014-2020 pentru Romania, Phil Hogan a spus ca multe state se afla in aceasta situatie, inclusiv tara sa, Irlanda.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-14 :: Titlu: Curtea de Conturi a realizat 2.723 de actiuni de verificare in 2014; bugetele locale vor incasa 5,1 miliarde lei

  Curtea de Conturi a Romaniei a efectuat, anul trecut, un numar de 2.723 actiuni de verificare, iar in urma acestora bugetele locale vor incasa 5,1 miliarde de lei, arata Raportul de activitate al institutiei pe anul 2014.

  In 2014, din actiunile de verificare, misiunile de audit financiar au reprezentat 60% din total, cele de auditul performantei 13%, actiunile de control un procentaj de 25%, iar actiunile de documentare in proportie de 2%.

  'Pentru stabilirea si introducerea in programul de activitate pe anul 2015 a unor actiuni de audit public extern si de control au fost efectuate 49 de actiuni de documentare la tot atatea entitati, actiuni care au necesitat atat resurse umane, cat si fond de timp pentru realizarea lor', se precizeaza in Raportul Curtii de Conturi.

  Cele 2.723 de actiuni de verificare au avut ca rezultat identificarea a 25.529 de cazuri de abateri de la disciplina bugetara, economica si financiar-contabila.

  Acest lucru, conform Curtii de Conturi, 'evidentiaza ca legislatia privind modul de formare, de administrare si de intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public nu este respectata, iar persoanele care trebuie sa asigure aceasta nu au intreprins in toate cazurile masurile organizatorice care sa depisteze si sa elimine incalcarea legii inca din faza de angajare a veniturilor si cheltuielilor bugetare'.

  Raportul citat precizeaza ca, in urma actiunilor desfasurate, se vor incasa la bugetele publice 5,1 miliarde lei, din care: 2,7 miliarde lei (53%) din inlaturarea abaterilor de la reglementarile privind stabilirea, evidentierea si urmarirea incasarii veniturilor bugetare, respectiv 2,4 miliarde lei (47%) din inlaturarea abaterilor de la legalitatea angajarii, lichidarii, ordonantarii si platii cheltuielilor din fonduri publice.

  'Cu ocazia desfasurarii activitatilor de audit public extern si de control tematic s-au constatat nereguli financiar contabile care au influentat realitatea si exactitatea datelor si informatiilor prezentate in situatiile financiare aferente anului bugetar 2013 de catre unele entitati verificate.

  Abaterile financiar-contabile nu constau, la data identificarii, in producerea de prejudicii statului si unitatilor administrativ-teritoriale sau nestabilirea unor potentiale venituri. Aceste abateri provin, in principal, din erori de inregistrare in evidentele contabile, cele de patrimoniu sau cele fiscale a caror corectie are ca efect reflectarea reala si exacta a unor operatiuni in situatiile financiare anuale
  ', se arata in documentul Curtii de Conturi.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-14 :: Titlu: Cursul valutar din 13 martie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 13 martie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4472 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0112 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.2012 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0216 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2342 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0362 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1728 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0038 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2249 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0028 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-14 :: Titlu: Monitorul Oficial din 13 martie 2015

  In data de 13 martie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 174/2015 - M. Of. 174/2015 [M. Of. 174 / 13 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 175/2015 - M. Of. 175/2015 [M. Of. 175 / 13 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 176/2015 - M. Of. 176/2015 [M. Of. 176 / 13 martie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-03-13 :: Titlu: Legea 25/2015 aproba OUG 14/2011

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 166/2015 a fost publicata Legea 25/2015 privind aprobarea OUG 14/2011 pentru protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor privind dobandirea dreptului de folosinta pe o perioada determinata a unuia sau a mai multor spatii de cazare, a contractelor pe termen lung privind dobandirea unor beneficii pentru produsele de vacanta, a contractelor de revanzare, precum si a contractelor de schimb.

  In cazul in care in cadrul unei oferte promotionale sau al unui eveniment de promovare, i se propune consumatorului incheierea oricaruia dintre contractele prevazute la art. 4 lit. a) ? d), profesionistul trebuie sa precizeze in invitatie, in mod clar, scopul comercial si natura evenimentului.

  Contractul se incheie in forma scrisa, pe hartie sau pe un alt suport durabil acceptat de consumator, si se redacteaza in mod vizibil si usor de citit, cu font de minim 12.

  In cazul in care consumatorul are intentia de a-si exercita dreptul de retragere din contract, acesta notifica in scris profesionistul cu privire la acest lucru, pe hartie sau pe alt suport durabil, inainte de expirarea termenului de retragere din contract. Pentru a fi valabila, notificarea se comunica inainte de expirarea termenului de retragere din contract.

  Textul integral: Legea 25/2015 aproba OUG 14/2011
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-13 :: Titlu: Ministerul Finantelor va prezenta in septembrie primul buget multianual pentru 2016 si 2017

  "Vom veni cu o prezentare a bugetelor multianuale pentru 2016 si 2017, de data aceasta pe proiecte. Vom incepe consultarile in luna mai a anului acesta si vom iesi cu prezentarea public in septembrie pentru bugetele pe 2016 si 2017", a explicat Darius Valcov.

  El a mai spus ca, incepand din acest an, pe bugetul general consolidat s-a aplicat o reducere de 5% pentru cheltuielile cu bunuri si servicii, iar anul viitor se va continua, prin introducerea unui sistem de reducere de costuri pentru toate adminstratiile din tara si la nivel central, cu aceste reduceri de minim 5% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, ceea ce reprezinta aproximativ doua miliarde de lei.

  In plus, ministrul Finantelor a spus ca Romania trebuie sa evite situatiile de excedent bugetar pana spre finalul anului, cu care s-a confruntat in ultimii ani. "Mi-as dori sa nu ne mai trezim in situatia din ultimii 6 — 7 ani de zile in care in ultimele trei luni sau chiar ultimele doua luni ale anului sa avem foarte multe cheltuieli, pentru ca de foarte multe ori acestea nu sunt nici foarte bine calculate si banii nu aduc o multiplicare la nivelul la care noi ne-am dori", a subliniat Darius Valcov.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-13 :: Titlu: INS: Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a crescut cu 1,1%, in ianuarie

  Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), in termeni nominali, a crescut atat ca serie bruta cu 1,1% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,5%, fata de luna corespunzatoare a anului precedent, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri.

  Conform datelor INS, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna ianuarie 2015, comparativ cu luna ianuarie 2014, in termeni nominali, a inregistrat o crestere cu 1,1% datorita cresterii comertului cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+9%), comertului cu ridicata nespecializat (+8,9%), comertului cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (+8,4%), activitatilor de intermediere in comertul cu ridicata (+3%) si comertului cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+1,1%).

  Scaderi au inregistrat comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-4,4%), comertul cu ridicata specializat al altor produse (-0,3%) si comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (-0,1%).

  Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna ianuarie 2015, comparativ cu luna ianuarie 2014, in termeni nominali, a inregistrat o crestere cu 1,5% datorita cresterii comertului cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+12,1%), comertului cu ridicata nespecializat (+11%), comertului cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+4,1%), activitatilor de intermediere in comertul cu ridicata (+3,9%), comertului cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (+2,5%), comertului cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+1,8%) si comertului cu ridicata specializat al altor produse (+0,9%). Comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare, a scazut cu 2%.

  Potrivit INS, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna ianuarie 2015, comparativ cu luna precedenta, in termeni nominali, a scazut pe ansamblu cu 19,1%, ca urmare a scaderii comertului cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (-33,5%), comertului cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (-30,2%), comertului cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (-26,8%), comertului cu ridicata nespecializat (-19,4%), comertului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-17,2%), activitatilor de intermediere in comertul cu ridicata (-11,3%), comertului cu ridicata specializat al altor produse (-10,0%) si comertului cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (-8,2%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-03-13 :: Titlu: Legea 37/2015 clasifica fermele si exploatatiile agricole

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 172/2015 a fost publicata Legea 37/2015 privind clasificarea fermelor si exploatatiilor agricole.

  Fermele si exploatatiile agricole, pot avea unul sau mai multi proprietari si pot fi proprietate privata sau asociativa, iar forma lor juridica este in conformitate cu prevederile din legislatia in vigoare.

  In functie de tipul general de activitate agricola, exploatatiile se clasifica astfel:
  A. Exploatatii specializate – culturi
  1) Exploatatii specializate in culturi de camp;
  2) Exploatatii specializate in horticultura;
  3) Exploatatii specializate in culturi permanente.
  B. Exploatatii specializate – productie animala
  1) Exploatatii specializate in cresterea animalelor erbivore;
  2) Exploatatii specializate in cresterea animalelor granivore.
  C. Exploatatii mixte
  1) Exploatatii de culturi mixte;
  2) Exploatatii mixte de crestere a animalelor;
  3) Exploatatii mixte de culturi si cresterea animalelor;
  4) Exploatatii neclasificate.

  Textul integral al Legii: Legea 37/2015 clasifica fermele si exploatatiile agricole
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-12 :: Titlu: CCR a respins exceptia invocata de Avocatul Poporului privind termenele de prescriptie a raspunderii penale

  Plenul Curtii Constitutionale a respins joi, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului, avand ca obiect dispozitiile din Codul penal referitoare la termenele de prescriptie a raspunderii penale.

  Exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului avea ca obiect dispozitiile art. 155 alin. (4) din Codul penal conform carora "Termenele prevazute la art.154 (Termenele de prescriptie a raspunderii penale, n.r.), daca au fost depasite cu inca o data, vor fi socotite indeplinite oricate intreruperi ar interveni", informeaza un comunicat al CCR remis joi AGERPRES.

  Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Avocatului Poporului.

  "Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se mai arata in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-13 :: Titlu: Romania ar putea aplica modelul bancii de dezvoltare din Polonia (oficial Ministerul Finantelor)

  Romania ar putea aplica modelul bancii de dezvoltare din Polonia, BGK, bancii de dezvoltare care va fi realizata pe structura Eximbank, in perioada urmatoare urmand sa se lucreze la designul acestei banci, a declarat, joi, ?tefan Nanu, director general al Directiei Trezorerie si Datorie Publica din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

  "Acum este o perioada in care se lucreaza la designul bancii. O delegatie compusa din membri ai Eximbank, ai Ministerului de Finante si ai Ministerului Fondurilor Europene a fost de curand intr-o vizita de lucru in Polonia la Banca Nationala de Dezvoltare a Poloniei — BGK (Bank Gospodarstwa Krajowego — n.r.). Nu vrem sa reinventam roata. Se incearca sa se preia acele lucruri care pot fi preluate. Exista o similitudine cumva intre cele doua banci. ?i banca aceea poloneza are tot asa operatiuni in nume si cont propriu si nume si cont stat. Deci, in perioada urmatoare, se va lucra la adaptarea cadrului legislativ al Eximbank astfel incat sa acomodeze anumite produse. O sa fie si o anumita adaptare interna la nivelul personalului si infrastructurii Eximbank astfel incat sa poata sa raspunda acestui concept, de banca nationala de dezvoltare", a spus Stefan Nanu, la o conferinta pe tema creditarii.

  Acesta a afirmat ca in sedinta de Guvern de miercuri s-a discutat ca noua banca de dezvoltare sa fie realizata pe "scheletul" Eximbank. Nanu a explicat ca s-a ales Eximbank tinand cont ca statul are un capital de risc acolo de circa 1,5 miliarde lei, care pot fi pusi in creditare printr-o paleta de instrumente.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-13 :: Titlu: Cursul valutar din 12 martie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 12 martie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.436 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0084 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1796 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0263 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2704 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0638 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.169 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0104 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2221 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0028 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-13 :: Titlu: Monitorul Oficial din 12 martie 2015

  In data de 12 martie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 171/2015 - M. Of. 171/2015 [M. Of. 171 / 12 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 172/2015 - M. Of. 172/2015 [M. Of. 172 / 12 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 173/2015 - M. Of. 173/2015 [M. Of. 173 / 12 martie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-12 :: Titlu: Deficitul balantei comerciale a Romaniei, in scadere cu peste 76 de milioane de euro, in ianuarie 2015, raportat la ianuarie 2014

  Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) a fost in ianuarie 2015 de 176,4 milioane euro, mai mic cu 76,2 milioane euro decat cel inregistrat in luna similara din 2014, in conditiile in care exporturile si importurile au crescut cu 6,4% si, respectiv cu 4,1%, a anuntat, joi, Institutul National de Statistica (INS).

  Fata de luna decembrie 2014, exporturile din ianuarie 2015 au crescut cu 10,2%, iar importurile au scazut cu 4,0%.

  In luna ianuarie 2015, conform estimarilor preliminare ale Institutului National de Statistica, exporturile FOB au insumat 4,187 miliarde de euro, iar importurile CIF au insumat 4,363 miliarde de euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-12 :: Titlu: Catalin Beciu: Noul Cod Fiscal va reglementa mai multe probleme cu care se confrunta oamenii de afaceri

  Noul Cod Fiscal va reglementa mai multe probleme cu care se confrunta, in prezent oamenii de afaceri, a declarat joi, la Galati, secretarul de stat in cadrul Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Catalin Beciu.

  Potrivit acestuia, Noul Cod Fiscal va elimina abuzurile pe care le comit, in timpul controalelor, anumiti inspectori financiari sau va reglementa licitatiile cu fonduri publice, in care firmele castigatoare practica preturi modice, nereale, pentru ca nu iau in calcul si platile pe care ar trebui sa le faca pentru firmele subcontractoare.

  Secretarul de stat a precizat ca una dintre cele mai importante noutati ale Codului Fiscal o reprezinta modificarea legislatiei astfel incat sa fie stopata practica din prezent, a anumitor firme, care castiga la licitatiile publice contracte, practicand un pret de dumping, extrem de mic, pret care de fapt nu reflecta costurile totale, insemnand si plata subcontractorilor folositi de respectiva firma. Catalin Beciu a spus ca astfel de firme incaseaza plata din banii publici, dar nu isi platesc subcontractorii, fapt care a avut ca efect, numai in acest an, pierderea a zeci de mii de locuri de munca.

  'Astfel de firme vin la licitatie, nu platesc 20 de subcontractanti, care suporta toata treaba si ii lasa sa moara... Ca tipar, acesti oameni pleaca efectiv in concediu cu gentile pline de bani si nu este normal. Pentru a inlatura aceasta practica, am luat legatura cu directorul ANRMAP, domnul Dobrin, o minte luminata, si i-am propus sa introduca un nou criteriu de eligibilitate in privinta calificarii firmelor pentru lucrarile cu bani de la bugetul de stat. Vine contractorul si declara experienta in domeniu?, sa-i mai cerem si un proces-verbal de bune practici incheiat cu toti subcontractantii pe acel domeniu de activitate, subcontractanti pe care i-a avut in ultimii doi ani, in baza caruia sa reiasa ca orice obligatie financiara intre el si subcontractor a fost stinsa, iar fara acea documentatie sa nu poata intra in licitatie', a spus Catalin Beciu, adaugand ca cei care vor verifica veridicitatea acestor procese verbale vor fi chiar subcontractorii care, in cazul in care nu vor fi platiti, vor reclama firma respectiva.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-12 :: Titlu: Cursul valutar din 11 martie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 11 martie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4444 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0009 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.2059 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.078 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.3342 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.1082 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1794 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0173 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2193 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0046 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-03-12 :: Titlu: Monitorul Oficial din 11 martie 2015

  In data de 11 martie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 168/2015 - M. Of. 168/2015 [M. Of. 168 / 11 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 169/2015 - M. Of. 169/2015 [M. Of. 169 / 11 martie 2015]
 • Monitorul Oficial 170/2015 - M. Of. 170/2015 [M. Of. 170 / 11 martie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-03-12 :: Titlu: Legea 33/2015 aduce modificari privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 170/2015 a fost publicata Legea 33/2015 pentru modificarea Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor, precum si pentru completarea art. 32 alin. (1) din OUG 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor.

  Se defineste deformarea substantiala a comportamentului economic al consumatorilor ca fiind folosirea unei practici comerciale cu scopul de a afecta in mod considerabil capacitatea consumatorilor de a lua o decizie in cunostinta de cauza, determinandu-i astfel sa ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o.

  Utilizarea de catre comercianti a unor practici comerciale incorecte, astfel cum au fost definite la cap. II, este interzisa, constituie contraventie si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
  a) cu amenda de la 5.000 lei la 100.000 lei, pentru practicile comerciale inselatoare, asa cum sunt definite in anexa nr. 1 paragraful "Practici comerciale inselatoare";
  b) cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, pentru practicile comerciale agresive, asa cum sunt definite in anexa nr. 1 paragraful "Practici comerciale agresive".

  Nerespectarea masurilor dispuse prin ordinul sau decizia prevazute la art. 12 alin. (1) se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei.

  Textul integral al modificarilor: Legea 33/2015 aduce modificari privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-12 :: Titlu: BNR: Moneda virtuala nu este moneda nationala si nici valuta; acceptarea la plata nu este obligatorie

  Moneda virtuala, precum Bitcoin, nu este moneda nationala si nici valuta, iar acceptarea acesteia la plata nu este obligatorie din punct de vedere legal, informeaza Banca Nationala a Romaniei intr-un comunicat de presa prin care atrage atentia asupra riscurilor asociate in contextul utilizarii unor scheme de moneda virtuala.

  Totodata, moneda virtuala nu reprezinta o forma de moneda electronica, in intelesul Legii nr.127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronica.

  Conform BNR, utilizarea schemelor de moneda virtuala ca modalitate alternativa de plata prezinta potentiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementarii si a supravegherii, spalarea banilor, finantarea terorismului, volatilitatea pretului si lipsa unei securitati adecvate, potrivit unui raport elaborat recent de catre Banca Centrala Europeana.

  De asemenea, Autoritatea Bancara Europeana a avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate cumpararii, detinerii si tranzactionarii monedelor virtuale si, ulterior, a emis o opinie referitoare la schemele de moneda virtuala. Banca Nationala a Romaniei precizeaza ca monitorizeaza evolutia acestor scheme de moneda virtuala din perspectiva unor potentiale riscuri asupra sistemului financiar.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-03-12 :: Titlu: Posta Romana va distribui pasapoartele catre persoanele fizice, incepand din 1 aprilie 2015

  Operatorul national postal va distribui, incepand cu data de 1 aprilie, pasapoartele catre persoane fizice, in urma castigarii unui contract cu o valoare estimata de 495.000 de lei, informeaza, miercuri, Compania Nationala "Posta Romana' /CNPR/.

  Astfel, Posta Romana va expedia, la domiciliu, pana la 45.000 de documente de calatorie, pe durata a doi ani.

  CNPR a participat, la inceputul lunii februarie a acestui an, la procedura de cerere de oferte organizata de Directia Generala de Pasapoarte, actiunea avand ca obiect achizitionarea de servicii de curierat, in baza HG 1087/2013, pentru distribuirea pasapoartelor catre persoane fizice.

  Modalitatea de desfasurare a procedurii a fost online, iar competitorii Postei Romane au fost doua dintre cele mai mari companii private de curierat din Romania.

  "Posta Romana a aratat, inca o data, ca poate sa concureze agresiv cu operatori de top pe piata de curierat, iar castigarea acestui contract este inca un argument in acest sens. La inceputul verii se va implini un an de cand o noua echipa de management incearca sa puna aceasta companie pe o linie strategica generatoare de profit, cu proiecte inedite pentru un operator de stat. Cred ca este momentul ca Posta Romana sa impuna proiecte indraznete si sa intre, fara complexe, in competitia cu firmele private. Planul de investitii gandit pentru acest an, odata implementat, cu siguranta ne va sustine in acest demers", a precizat directorul general al Postei Romane, Alexandru Petrescu.

  Potrivit acordului-cadru ce va fi semnat, valabil pe o perioada de 24 de luni, fiecare expeditie va fi asigurata, in proportie de 100%, cu suma de 300 de lei. Posta Romana va pune la dipozitia destinatarului o metoda de verificare online a statusului expedierii si va trimite un mesaj telefonic cu data livrarii. De asemenea, operatorul va informa destinatarul si cu privire la taxele percepute pentru acest serviciu. Prin derularea acestui contract, Posta Romana respecta legislatia privind protectia datelor cu caracter personal, urmand sa expedieze intre 22.500 si 45.000 de pasapoarte.

  Posta Romana nu este institutie publica, ci o companie nationala infiintata conform Legii 31/1990, ce functioneaza pe gestiune economica, ceea ce inseamna ca isi formeaza singura veniturile din contracte comerciale si, prin urmare, se autofinanteaza.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  204 useri online

  Useri autentificati:

  maryannalfredo