DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL
str. Foisorului nr. 11, bl. F7C, sc. 2, et. 1, ap. 42, sector 3., Bucuresti, cod. 031173 (zona Vitan-Mall), Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-02 :: Titlu: AEP: Numarul alegatorilor inscrisi in copiile de pe listele electorale permanente pentru alegerile de duminica e 18.284.326

Autoritatea Electorala Permanenta(AEP) a informat sambata ca, la data de 31 octombrie 2014, data limita pentru tiparirea copiilor de pe listele electorale pentru alegerile prezidentiale din 2 noiembrie, numarul total al alegatorilor inscrisi pe liste este 18.284.326 alegatori.

"Foarte important este faptul ca, fata de ultima informare publica realizata de Autoritatea Electorala Permanenta pe aceasta tema, copiile de pe listele electorale permanente cuprind 18.284.326 alegatori (18.296.567 cetateni romani cu drept de vot inscrisi in listele electorale permanente la data de 14 octombrie 2014, valabile pentru 2 noiembrie)", precizeaza AEP, intr-un comunicat remis sambata AGERPRES.

Institutia afirma ca diferentele ( de 12.241 de alegatori in minus-n.r.) "apar ca urmare a operatiunilor curente efectuate de primari in registrul electoral aferent localitatilor conduse de acestia si a importurilor de date programate de la Directia pentru Evidenta Persoanelor din cadrul MAI".

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) reaminteste, in comunicatul citat, faptul ca, potrivit art. 26 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, listele electorale permanente se intocmesc si se tiparesc de catre primari, pe baza datelor si informatiilor cuprinse in Registrul electoral.

Listele electorale permanente se intocmesc pe localitati si cuprind toti cetatenii cu drept de vot care domiciliaza in localitatea pentru care ele au fost intocmite, potrivit mentiunilor din actele de identitate emise de statul roman.

Data limita pentru tiparirea copiilor de pe listele electorale pentru alegerile prezidentiale din 2 noiembrie a fost 31 octombrie 2014.

Cifrele cu alegatorii repartizati pe sectii de votare pot fi consultate accesand sectiunea dedicata delimitarii si numerotarii sectiilor de votare pentru alegerea Presedintelui Romaniei din data de 2 noiembrie 2014 de pe pagina de internet a AEP, www.roaep.ro.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-11-01 :: Titlu: Legea 145/2014 reglementeaza atestatul de producator din setcorul agricol

In Monitorul Oficial Partea I nr. 794/2014 a fost publicata Legea 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol.

Se defineste atestatul de producator ca fiind documentul eliberat persoanei fizice care desfasoara activitate economica in sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia si care atesta calitatea de producator agricol persoana fizica.

Atestatul de producator cuprinde informatii si date privind:
a) numele si prenumele producatorului agricol;
b) denumirea produselor si suprafata de teren exploatata, respectiv efectivele de animale, care sunt inregistrate in registrul agricol organizat de autoritatile administratiei publice locale pe a carei raza se afla terenul/ferma/gospodaria.

Valabilitatea atestatului de producator este de un an calendaristic de la data emiterii si se vizeaza semestrial, prin aplicarea stampilei si semnaturii primarului comunei, orasului, municipiului, sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz.

Atestatul de producator se elibereaza, la cerere, persoanelor fizice care opteaza pentru desfasurarea unei activitati economice in sectorul agricol, dupa verificarea cu privire la existenta suprafetelor de teren, respectiv a efectivelor de animale pentru care se solicita eliberarea atestatului de producator.
Verificarile se fac in conditiile legii, atat pe baza datelor din registrul agricol, cat si in teren, la fermele/gospodariile agricole detinute de solicitanti, de catre reprezentanti imputerniciti, prin dispozitie a primarului comunei, orasului, municipiului, sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz, si de catre reprezentati ai oricarora dintre entitatile prevazute la art. 4.
In cazul verificarilor efectuate de entitatile prevazute la art. 4 alin. (1), rezultatul acestora se consemneaza in cadrul unui aviz consultativ, care se elibereaza gratuit, indiferent daca solicitantul este membru sau nu al acestora, prin care se propune primarului emiterea atestatului de producator sau respingerea solicitarii.

Textul integral al Legii: Legea 145/2014 reglementeaza atestatul de producator din setcorul agricol
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-01 :: Titlu: MJ: Proiectul Strategiei de Dezvoltare a sistemului judiciar, dezbatut cu reprezentantii societatii civile

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a avut joi o discutie cu reprezentanti ai societatii civile, in cadrul procesului de consultare publica pe marginea proiectului Strategiei de Dezvoltare a sistemului judiciar.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, discutiile s-au axat, in special, pe aspecte legate de publicarea jurisprudentei, statistica judiciara, rolul fiecarei institutii din cadrul sistemului judiciar, imbunatatirea conditiilor de detentie, calitatea asistentei juridice.

La intrevedere au participat reprezentanti ai urmatoarelor organizatii non-guvernamentale: Centrul de Resurse Juridice, Asociatia pentru Implementarea Democratiei, Funky Citizens, Freedom House, Centrul Roman de Politici Europene, Transparency International, Expert Forum.

"Ne dorim ca Strategia sa fie un document care porneste de la nevoile reale ale societatii si ale cetatenilor, beneficiari ai actului de justitie. In acelasi timp, obiectivele strategice trebuie asumate si de sistemul judiciar, astfel incat Strategia sa nu ramana un document de sertar, ci sa ghideze in concret activitatea judecatorilor si procurorilor din Romania. Scopul final al tuturor demersurilor Ministerului Justitiei este cresterea increderii cetateanului in actul de justitie, pentru ca Romania are un sistem judiciar total independent, un cadru legislativ modern si institutii de aplicare a legii foarte puternice, dar avem nevoie de o si mai mare eficienta in solutionarea cauzelor astfel incat justitiabilii sa aiba parte de o justitie corecta, rapida si cu costuri cat mai reduse", a declarat Robert Cazanciuc.

Robert Cazanciuc i-a rugat pe reprezentantii organizatiilor sa vina cu propuneri concrete in cadrul dezbaterilor privind Strategia de Dezvoltare a sistemului judiciar.

Documentul elaborat de Ministerul Justitiei in colaborare cu toate institutiile din cadrul sistemului judiciar si cu aportul profesiilor juridice organizate in mod autonom a fost lansat in dezbatere publica la data de 10 octombrie.

In procesul de elaborare a Strategiei, pe parcursul anului 2014 au fost consultate urmatoarele institutii: Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie — Directia Nationala Anticoruptie — Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Oficiul National al Registrului Comertului. De asemenea, au fost consultate Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti, Consiliul de Mediere.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-01 :: Titlu: Termenul pana la care salariatii pot cumpara actiuni la companiile energetice va fi prelungit pana la 31 decembrie 2015

Salariatii companiilor energetice care au dreptul sa achizitioneze pana la 10% din actiunile societatilor in care activeaza vor putea face acest lucru pana la 31 decembrie 2015, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta initiat de Departamentul pentru Energie.

In contractele de privatizare ale fostelor filiale Electrica (Electrica Moldova, Electrica Oltenia, Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Muntenia Sud), precum si in cele de privatizare ale Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, se precizeaza ca salariatii, membrii Consiliului de Administratie si pensionarii cu ultimul loc de munca la Electrica S.A. sau la companiile de gaze au dreptul sa achizitioneze un pachet de cel mult 10% din actiunile respectivei companii.

Termenul pana la care salariatii puteau face acest lucru expira la 31 decembrie 2014, insa Departamentul pentru Energie solicita prelungirea acestuia cu un an, pana la 31 decembrie 2015, "intrucat intrucat vanzarea de actiuni catre salariati care sunt angajati ai societatilor din domeniul energetic raspunde unui interes public de o importanta deosebita prevazut de Strategia energetica a Romaniei, iar neprelungirea termenelor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.116/2011 si de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2005 impiedica realizarea acestui obiectiv, cu consecinta pierderii de catre persoanele indreptatite a dreptului de a achizitiona actiuni", se arata in nota explicativa.

Acest lucru mai este necesar si "deoarece exista riscul ca persoanele indreptatite care nu si-au putut exercita dreptul legal de a achizitiona actiuni sa formuleze cereri in fata instantelor de judecata competente pentru revendicarea dreptului lor si obligarea Guvernului Romaniei, a institutiilor statului si societatilor la plata plata de daune ca urmare a neindeplinirii obligatiei de a vinde actiunile acestor societati".

"Intrucat aceste imprejurari vizeaza interesul public si constituie elementele unei situatii extraordinare ce nu suporta amanare, se impune prorogarea acestor termene pana la data de 31 decembrie 2015, prin adoptarea in regim de urgenta a unui act normativ cu aceeasi forta juridica", mai spun autorii initiativei.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-01 :: Titlu: Utilizatorii evita serviciile de plata online din motive de securitate (studiu)

Aproape jumatate dintre utilizatorii de internet din Europa (44%) nu au incredere in nivelul de siguranta al cumparaturilor sau tranzactiilor online, iar 38% dintre utilizatori ar opta pentru plati electronice mai frecvent daca ar avea certitudinea ca sunt protejati de fraudele cibernetice, conform unui studiu al unui producator de solutii de securitate endpoint, dat vineri publicitatii.

Potrivit cercetarii, clientii nu au incredere in sistemele de plata online din motive de securitate.

Studiul arata ca 62% dintre utilizatori se tem de fraudele financiare online si dezvaluie numeroase exemple de motive pentru care acestia au rezerve. De exemplu, 34% dintre cei care opteaza pentru plati online considera ca si aplicatiile oficiale ale organizatiilor financiare pentru dispozitivele mobile necesita masuri de securitate suplimentare pentru a putea fi folosite in siguranta. In plus, 44% dintre utilizatori sustin ca au anulat o operatiune financiara in timpul procesarii acesteia din cauza temerilor cu privire la siguranta.

"Nivelul de protectie impotriva fraudelor cibernetice este un factor important pentru utilizatori in alegerea unui magazin online sau a unui operator de servicii financiare: 61% dintre respondenti au afirmat ca s-ar simti mai protejati daca organizatiile ar adopta masuri de securitate aditionale pentru protejarea datelor financiare. Mai mult, 71% dintre utilizatorii europeni sustin ca este necesar ca sistemele de plati online si magazinele online sa le protejeze si computerele si dispozitivele mobile impotriva fraudelor financiare", se spune in studiu.

In acelasi timp, multi utilizatori sunt constienti ca trebuie sa implementeze propriile masuri de securitate, in plus fata de protectia oferita de furnizorii de servicii de plati electronice. In timp ce 22% dintre utilizatorii europeni considera ca securitatea propriilor tranzactii financiare este responsabilitatea bancilor si 14% dintre acestia considera ca ei insisi sunt responsabili, majoritatea (59%) sunt de parere ca atat utilizatorii cat si bancile detin responsabilitatea protectiei informatiilor financiare. Datele arata ca utilizatorii ar accepta instrumente noi de la organizatiile financiare pentru a lucra impreuna pentru prevenirea fraudelor cibernetice.

"Multi utilizatori inca opteaza pentru platile cu numerar sau cu carduri bancare la punctul de vanzare, in defavoarea achizitiilor online prin intermediul computerelor sau a dispozitivelor mobile, iar aceasta optiune impiedica dezvoltarea pietei de plati electronice. Pentru a incuraja oamenii sa inceapa sa utilizeze serviciile de plata electronica in mod activ, bancile, magazinele online si sistemele de plati online trebuie sa asigure utilizatorii ca sunt protejati de fraudele cibernetice. O solutie ar fi ca serviciile de plati electronice sa adopte masuri suplimentare de securitate care sa protejeze tranzactiile bancare si platile pe internet sau prin intermediul dispozitivelor mobile. Aceste masuri de protectie suplimentare, specializate pe protectia tranzactiilor financiare, ofera utilizatorilor o certitudine imediata si vizibila cu privire la siguranta banilor lor", afirma specialistii.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-11-01 :: Titlu: MFP: Programul Prima masina va beneficia in 2014 de un plafon total al garantiilor de 50 de milioane de lei

Programul guvernamental de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, prin care statul va garanta finantarea pentru achizitia unui autoturism nou, va beneficia in 2014 de un plafon total al garantiilor de 50 de milioane de lei, potrivit proiectului normelor de implementare a programului, postat vineri pe site-ul MFP.

Conform acestor propuneri, persoanele fizice cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani (inclusiv) la data aprobarii creditului vor beneficia de finantare — exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit — care va acoperi maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma. Din finantarea acordata, 50% va reprezenta garantia statului.

"Persoanele cu varsta de peste 36 ani (inclusiv) la data aprobarii creditului vor beneficia de finantare — exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit — care va acoperi maximum 90% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma. Din finantarea acordata, 40% va reprezenta garantia statului", se arata in proiect.

Pentru a beneficia de garantia acordata de stat prin acest program, potrivit proiectului normelor de aplicare, persoanele fizice trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Astfel, acestia trebuie sa faca dovada, cu declaratie pe proprie raspundere si cu copia facturii proforma emise de vanzator, ca autoturismul care se achizitioneaza in cadrul programului este nou, este produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import, indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5, este achizitionat de la o persoana juridica care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor si are un pret de achizitie care nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA.

De asemenea, trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% (pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18-35 de ani), respectiv 10% (pentru persoanele cu varsta de peste 36 de ani) din pretul de achizitie in cazul finantarilor garantate, care acopera diferenta dintre pretul de achizitie a autoturismului nou, rezultat din factura proforma si finantarea garantata; sa nu instraineze autoturismul nou achizitionat in cadrul programului pe toata durata de valabilitate a garantiei; sa asigure autoturismul nou achizitionat din finantarea garantata, printr-o polita de asigurare de tip Full CASCO fara franciza, care va acoperi cel putin riscurile totale si partiale de furt si dauna; beneficiarul accepta constituirea unei ipoteci mobiliare asupra drepturilor derivand din polita de asigurare in favoarea statului roman, reprezentat de MFP, si a finantatorului, proportional cu procentul de garantare, pe toata durata finantarii garantate.

Proiectul normelor de aplicare a Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi stabileste o serie de conditii si criterii de eligibilitate si pentru finantatori, precum si procedura detaliata de implementare a acestuia.

Proiectul normelor de aplicare supus consultarii publice va fi transmis spre analiza si aprobare Guvernului.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-01 :: Titlu: Cursul valutar din 31 octombrie 2014

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 31 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4139 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0058 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5098 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6153 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0008 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6583 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0074 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2376 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0023 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-11-01 :: Titlu: Monitorul Oficial din 31 octombrie 2014

In data de 31 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 794/2014 - M. Of. 794/2014 [M. Of. 794 / 31 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 795/2014 - M. Of. 795/2014 [M. Of. 795 / 31 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 796/2014 - M. Of. 796/2014 [M. Of. 796 / 31 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-31 :: Titlu: O noua Comisie Europeana cu o agenda economica incarcata

  Relansarea cresterii, lupta impotriva somajului, realizarea planului de investitii, dar si mentinerea rigurozitatii bugetare - sunt doar cateva dintre responsabilitatile care vor cadea in sarcina noii Comisii Europene, care va avea o agenda economica foarte incarcata, relateaza vineri AFP intr-un amplu comentariu.

  Echipa prezidata de Jean-Claude Juncker isi intra oficial in atributii sambata, dar isi va incepe activitatea in mod real de luni. Dosarele nu lipsesc, de la criza din Ucraina pana la negocierile comerciale cu SUA, dar prioritatile declarate ale lui Jean-Claude Juncker sunt relansarea cresterii si crearea de locuri de munca.

  'Urmatoarele luni vor fi extrem de grele, cu previziunile Comisiei, avizele asupra diferitelor bugete in luna noiembrie si pregatirea unui plan de investitii', subliniaza Pierre Moscovici, care mosteneste portofoliul de afaceri economice si monetare.

  Marti, el va prezenta noile previziuni economice ale Comisiei, urmand sa constate slabiciunea economiei zonei euro. Exercitiul va avea valoare de examen pentru Moscovici, care dupa audierea in Parlamentul European a suscitat indoieli ca are capacitatea de a judeca cu neutralitate situatia propriei sale tari.

  Terenul a fost deminat in mare parte de predecesorul sau, finlandezul Jyrki Katainen, care a decis saptamana trecuta sa nu respinga niciun proiect de buget al statelor din zona euro. Franta si Italia au scapat astfel de un scenariu cat se poate de umilitor, chiar daca dosarul nu este inca inchis.

  Comisia Europeana nu a exclus solicitarea de 'masuri suplimentare' de reducere a deficitelor in anumite tari, amenintand chiar ca va impune amenzi in caz de nerespectare a regulilor, o sabie a lui Damocles pentru Franta, care nu va reusi sa-si aduca deficitul public sub nivelul de 3% inainte de 2017, cu inca doi ani de intarziere.

  Examinarea aprofundata a bugetelor ar urma sa aiba loc la jumatatea lui noiembrie, inainte de o reuniune a zonei euro special consacrata acestui dosar inainte de sfarsitul lunii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-31 :: Titlu: Brutarii scot pe piata, in noiembrie, primele sase produse alimentare realizate pe baza unor retete consacrate

  Brutarii vor scoate pe piata in luna noiembrie primele sase produse alimentare realizate pe baza unor retete consacrate mai vechi de 30 de ani, produse care vor fi atestate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  "Industria de morarit si panificatie vine in contrapartida la produse traditionale, care sunt realizate pe plan local in cantitati foarte mici. Noi putem sa realizam tot un fel de produse traditionale, pe baza unor retete consacrate, mai vechi de 30 de ani. Toate unitatile noastre au astfel de retete, dar am pornit deocamdata cu sase astfel de produse, respectiv painea alba, semialba si neagra cu cartofi, franzela Bucuresti, impletitii suprapusi si painea de secara", a declarat pentru AGERPRES, la Indagra, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Aurel Popescu.

  Acesta a precizat ca, dupa 1 noiembrie, vor aparea primele astfel de produse in magazine, dar la preturi ceva mai mari pentru ca sunt "produse premium".

  Normele privind schema de calitate nationala din industria alimentara au fost elaborate de Ministerul Agriculturii, toate acestea urmand sa fie analizate si discutate vineri, intr-un seminar organizat la Indagra, in cadrul caruia va fi acordat si primul atestat de "reteta consacrata romaneasca".

  "Vineri vom participa la Romexpo la un simpozion organizat de Ministerul Agriculturii in care se discuta si problemele produselor alimentare realizate pe baza unor retete mai vechi de 30 de ani. MADR a facut o procedura buna in ideea de a avea acces orice agent economic din Romania care poate sa produca pe baza unor retete consacrate. Toate aceste produse trec prin filtrul ministerului, dupa care le avizeaza si ulterior se dau certificate de atestare. Numai cine va respecta aceste retete va putea sa produca astfel de produse", a adaugat Popescu.

  In ceea ce priveste proiectul privind vanzarea painii si produselor de panificatie numai in unitati specializate, seful ROMPAN a afirmat ca documentul este la avizat in Ministerul Finantelor Publice. "Ministrul si-a dat verbal avizul, acum analizeaza implicatiile si speram sa ii dam drumul la 1 ianuarie 2015", a spus Popescu.

  ROMPAN este prima asociatie constituita in Romania in 1990 si cuprinde 300 de societati din toate domeniile din industrie. Cota de piata este de 65% pe morarit, 40% la panificatie, 70% la paste fainoase si 55% la biscuiti.

  In industria de morarit si panificatie lucreaza 80.000 de salariati, mai mult de jumatate din toata industria alimentara, unde sunt 150.000 de salariati.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-31 :: Titlu: Guvernul va desecretiza stenogramele privind aprobarea punctelor de vedere pe marginea proiectelor de lege propuse spre avizare

  Guvernul Romaniei va emite un act normativ in urmatoarea sedinta, prin care va fi desecretizata stenograma discutiilor privind aprobarea punctelor de vedere pe marginea proiectelor de lege propuse Guvernului pentru avizare in precedenta reuniune a Executivului din 29 octombrie.

  "Avand in vedere eroarea tehnica din comunicatul de presa din data de 29 octombrie a.c., pentru o transparenta totala, Guvernul Romaniei va emite un act normativ in urmatoarea sedinta de guvern, prin care va fi desecretizata stenograma discutiilor privind aprobarea punctelor de vedere pe marginea proiectelor de lege propuse Guvernului pentru avizare", informeaza Biroul de presa al Executivului.

  Guvernul a precizat, joi, ca "dintr-o eroare tehnica" in comunicatul de presa emis dupa sedinta de guvern de miercuri s-a transmis informatia eronata ca toate proiectele discutate in sedinta au primit aviz favorabil.

  "Pentru corecta informare a opiniei publice, mentionam ca printre cele 37 de puncte de vedere ale Guvernului cu privire la unele proiecte legislative initiate in prezent exista cateva care nu au primit aviz favorabil. Printre acestea se enumera si proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr 286/ 2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetatenii care dezvaluie informatii din dosarele penale, care nu a fost avizat pozitiv de catre Guvernul Romaniei", a informat joi Biroul de presa al Guvernului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-31 :: Titlu: Cursul valutar din 30 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 30 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4197 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0029 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.5094 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0373 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6145 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0184 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6657 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0019 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2353 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-31 :: Titlu: Monitorul Oficial din 30 octombrie 2014

  In data de 30 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 790/2014 - M. Of. 790/2014 [M. Of. 790 / 30 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 791/2014 - M. Of. 791/2014 [M. Of. 791 / 30 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 792/2014 - M. Of. 792/2014 [M. Of. 792 / 30 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 793/2014 - M. Of. 793/2014 [M. Of. 793 / 30 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-31 :: Titlu: Arad: Primele doua tramvaie Imperio produse de Astra Vagoane au fost livrate companiei de transport public

  Primele doua tramvaie Imperio, produse de SC Astra Vagoane Calatori Arad SA si cumparate de municipalitate, au intrat joi in patrimoniul Companiei de Transport Public Arad, fiind livrate de catre producator cu mult inainte de termenul prevazut in contract.

  Incarcate cu oficialitati locale, dar si cu reprezentanti ai mass media, cele doua tramvaie vopsite in verde, au iesit din depoul CTP Arad si au pornit la drum, traversand orasul pana la Statia CFR Aradul Nou.

  In fata Primariei, municipalitatea a pregatit o festivitate simbolica de predare-primire oficiala a primelor doua tramvaie Imperio din cele sase contractate pentru CTP Arad. Cu acest prilej, primarul Gheorghe Falca a afirmat ca nimeni din Arad nu credea in urma cu 10 ani ca municipalitatea va reusi sa modernizeze infrastructura de transport din Arad sau ca aradenii vor putea circula cu tramvaie de ultima generatie.

  "Ne bucuram ca azi a castigat si industria aradeana, si orasul Arad, cat si aradenii care, speram ca pe zi ce trece, sa devina clienti ai transportului in comun, un transport ecologic. Iar aceasta in conditiile in care ultimul tramvai nou a fost cumparat in Arad in anul 1982", a subliniat primarul Gheorghe Falca. El a mai spus ca in perioada 2015-2020 municipalitatea intentioneze sa atraga fonduri europene pentru achizitia altor sase tramvaie noi.

  La randul sau, Valer Blidar, presedintele companiei Astra Vagoane Calatori Arad SA, si-a exprimat speranta ca nivelul calitatii produsului pus la dispozitia aradenilor sa raspunda pretentiilor publicului calator. "Incepand de azi, tramvaiul Imperio va circula in Arad, orasul beneficiind de un pret promotional, din respect fata de aradeni. Pretul celor sase tramvaie este cel de productie, pret la care am pus un profit simbolic de un leu la fiecare tramvai. Insa la viitoarele licitatii, pretul va fi in mod cert mai mare. Pe mine nu m-a interesat sa castig aici, m-a interesat ca la Arad sa apara primele tramvaie moderne. ?i sunt sigur, asa vom putea demonstra competitivitatea acestui mijloc de transport
  ", a declarat Valer Blidar.

  La finalul festivitatii, Mariana Birau, directorul CTP Arad, a sustinut ca tramvaiele Imperio vor circula pe linia nr 3, al carei traseu traverseaza de la un capat la altul orasul si care a fost recent modernizata printr-un credit contractat cu BERD.

  Aceasta a mai aratat ca aceste doua tramvaie Imperio vor intra chiar de vineri in probe, urmand sa intre in serviciu regulat in jurul datei de 15 decembrie.

  Contractul de achizitie a celor sase tramvaie Imperio realizate sub licenta Siemens la SC Astra Vagoane Calatori Arad SA a fost parafat de Primaria municipiului Arad in data de 13 iunie a.c. Celelalte patru tramvaie prevazute in contract urmeaza sa fie livrate in prima parte a anului viitor.

  Valoarea achizitiei se ridica la 8,3 milioane de euro, cu TVA inclus, mai mica decat estimarile facute inainte de licitatie, cand suma anuntata era de 9,4 milioane de euro.

  Potrivit producatorilor, tramvaiul Imperio are cel mai mic consum energetic din lume pentru tramvaiele din clasa sa, respectiv de ,63 de KW/ kilometru, consumand de patru ori mai putin in comparatie cu tramvaiele care circula in prezent in Arad. In plus, beneficiaza si de un sistem de recuperare a energiei la franare. Un vagon are lungimea de 27 metri si latimea de 2,5 metri. Capacitatea totala este de 216 calatori, dintre care 44 au locuri pe scaune.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-31 :: Titlu: Producatorii de carne de porc cer amanarea platii TVA la carne pentru 6 luni si reducerea TVA la 9%

  Producatorii de carne de porc solicita autoritatilor amanarea platii TVA la carne pentru 6 luni si reducerea TVA la 9%, intrucat exista riscul ca fermierii din acest sector sa dea faliment, potrivit presedintelui Federatiei Nationale PRO AGRO, Alex Jurconi.

  "Vrem amanarea platii TVA la carne de porc de la 1 noiembrie pentru 6 luni si reducerea TVA la carne si produse din carne de la 1 ianuarie 2015. Impactul bugetar la o prima analiza a masurii de amanare la plata a TVA pe lantul carnii de porc trebuie sa fie de aproximativ 100 de milioane de euro. Reducerea TVA pe lantul carnii de porc, de pasare, oaie si vita de la 24% la 9% ar avea un impact asupra bugetului de circa 300 de milioane de euro. Scaderea temporara a incasarilor din TVA pe lantul carnii, indiferent de ce specie vorbim, va fi compensata rapid de scoaterea la suprafata a economiei subterane, de cresterea consumului datorita repozitionarii preturilor la raft, de scaderea fraudei fiscale in general, pentru ca TVA este doar o masura antifrauda, dar vorbim de impozit pe profit, de munca la negru, de plata tuturor taxelor", a explicat Alex Jurconi, in cadrul unei conferinte de presa organizata la standul PRO AGRO de la Indagra.

  Potrivit fermierilor din domeniu, in perioada august — octombrie 2014 preturile platite fermierilor au scazut cu 25%, iar pierderile fata de costurile de productie au ajuns saptamana trecuta la circa 136 de lei/animal livrat. Desi crescatorii de porcine din Romania nu au contracte directe cu Rusia, embargoul pentru carnea de porc provenita din Uniunea Europeana influenteaza in mod indirect piata carnii de porc din Romania. La sfarsitul lunii septembrie 2014, in UE se inregistra un excedent de circa 370.000 de tone de produse si subproduse din carne de porc, pentru care Comisia Europeana intentioneaza sa activeze masura stocajului privat.

  "Acel 2% din productia Uniunii Europene care mergea catre piata Rusiei trebuie sa se regaseasca undeva. Trebuie sa exite o formula unde acel 2% va fi inghitit. Automat acel 2% reprezinta cu mult peste productia Romaniei. Piata se va autoregla in 6 luni. Ori se va gasi o piata alternativa, in afara Uniunii Europene, unde va merge acel 2%, iar acesta este putin probabil, sau in 6 luni va exista o echilibrare a cererii si a ofertei, adica un faliment al sectorului cresterii porcului. Unde se va regasi acest faliment? Se va regasi in tarile mai putin dezvoltate, adica in Romania. In 6 luni, piata UE se va echilibra, dar din pacate se va echilibra prin falimentul celor mai putin consolidati, adica a fermierilor din sectorul cresterii porcului din Romania", a declarat Miron Dascalu, vice-presedintele Asociatiei Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin (AFISS).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-31 :: Titlu: Legea Achizitiilor Publice Verzi va permite autoritatilor din Romania sa achizitioneze produse si servicii ecologice, din 2015

  Legea Achizitiilor Publice Verzi va permite autoritatilor publice sa achizitioneze, din 2015, produse si servicii ecologice si va contribui la dezvoltarea unei piete de profil al carei potential este estimat la 20 de miliarde de lei, precizeaza, intr-un comunicat transmis joi AGERPRES, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

  Proiectul de lege privind achizitiile publice, initiat de Ecopolis si Fundatia Terra Mileniul III, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/ si Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice /ANRMAP/ a fost dezbatut la nivelul intregii tari, in cadrul a opt evenimente de specialitate. Au fost consultate peste 120 de autoritati publice, companii si organizatii neguvernamentale. De asemenea, au fost incheiate protocoale de colaborare cu 10 autoritati de la nivel local si central.

  Proiectul "5% in 5 ani. Achizitii verzi pentru o economie verde" a fost co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si desfasurat in perioada august 2013 — octombrie 2014.

  Conform unei statistici prezentata in primavara acestui an de catre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Fundatia Terra Mileniul III, autoritatile publice din Romania cheltuiesc, in fiecare an, 100 de miliarde de lei pentru achizitii publice, iar daca 20% din acest cuantum ar merge pe achizitii publice ecologice, piata de profil ar valora 20 de miliarde de lei.

  Potrivit documentului, suma de 100 milioane de lei cheltuita de catre autoritatile publice din Romania pentru achizitii de bunuri si servicii reprezinta echivalentul a circa 20% din Produsul Intern Brut /PIB/.

  La nivel european, statele cheltuiesc, anual, 2,3 trilioane de euro pentru achizitii de bunuri si servicii din bani publici, adica de aproximativ 20 de ori PIB-ul Romaniei. Totodata, valoarea pietei produselor verzi in Uniunea Europeana /UE/ se cifreaza la 880 miliarde de euro. In acest sens, Comisia Europeana si-a propus sa sprijine achizitiile publice ecologice /APE/ si a stabilit ca, pana in anul 2010, un procentaj de 50% din totalul achizitiilor publice sa fie ecologice.

  Achizitiile publice verzi acopera zone precum cumpararea de computere si cladiri eficiente din punct de vedere energetic, echipament de birou realizat din produse din lemn provenit din paduri administrate in mod durabil, hartie reciclabila, masini electrice, transport public ecologic, cantine cu alimente organice, electricitate care provine din surse de energie regenerabile si sisteme de aer conditionat, care sa corespunda solutiilor tehnice cele mai avansate pentru protectia mediului.

  Comisia Europeana a stabilit ca, pana in 2010, 50% din totalul achizitiilor publice sa fie ecologice. ?inta nu a fost atinsa de toate statele UE, insa multe dintre ele au tinte si rezultate importante, cum ar fi Finlanda, care pana in 2010, a reusit performanta de a achizitiona 70% produse si servicii ecologice in institutiile statului.

  Potrivit tintelor asumate cu UE, Romania trebuia sa fi acoperit, in 2013, un procentaj de minimum 10% in Achizitii Publice Ecologice /APE/ din totalul achizitiilor. De asemenea, din anul 2017, procentajul trebuie sa depaseasca 50% din total.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-31 :: Titlu: Bancile au majorat dobanzile la depozitele si creditele noi, in septembrie, atat in lei, cat si in euro (date BNR)

  Dobanzile practicate de bancile comerciale pentru creditele si depozitele noi au crescut, in septembrie 2014 fata de luna anterioara, atat la lei, cat si la euro, cu exceptia celor aferente depozitelor noi in euro, care au scazut, insa nesemnificativ, potrivit datelor publicate, joi, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

  Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu ,07 puncte procentuale, astfel ca media acestora a ajuns la 2,81% pe an in septembrie 2014 fata de 2,88% pe an in august. La depozitele noi, dobanzile au crescut, insa, de la o medie de 2,2% pe an in luna august, la 2,59% pe an in septembrie. Dobanzi mai mari au acordat bancile, in septembrie, pentru depozitele noi in lei constituite de populatie pe o perioada cuprinsa intre 1 — 2 ani, media acestora fiind de 3,84%, comparativ cu 2,67% cu o luna inainte. De asemenea, se remarca saltul dobanzilor acordate de banci firmelor pentru depozitele in lei pe o perioada mai mica de un an, de la o medie de 1,69% pe an in august, la 2,31% pe an in septembrie.

  La euro, bancile au redus dobanzile in septembrie fata de august, atat la depozitele noi, de la 1,45% pe an la 1,41% pe an, cat si la cele vechi, de la 1,73% pe an la 1,7% pe an. In aceeasi perioada, bancile au scazut dobanzile si pentru depozitele in euro ale populatiei, de la 1,83% pe an la 1,81% pe an in cazul depozitelor din sold, dar si pentru cele noi, de la 1,73% pe an la 1,71% pe an. O crestere a fost consemnata la depozitele noi in euro, constituite de populatie pe o perioada cuprinsa intre 1 si 2 ani, la o medie de 2,31% pe an in septembrie de la 2,08% pe an luna anterioara.

  La creditele in lei aflate in sold, dobanzile au crescut usor in septembrie, la 8,19% pe an, de la 8,17% pe an in august. In schimb, pentru imprumuturile in lei nou acordate, bancile au solicitat dobanzi semnificativ mai mari, de 7,19% pe an in septembrie, fata de 6,89% pe an in august 2014. Pentru populatie, imprumuturile noi in lei s-au scumpit, per ansamblu, la o medie de dobanda de 8,1% pe an, in crestere de la 7,94% luna anterioara. ?i creditele noi acordate firmelor in lei s-au scumpit in septembrie, fata de august, la 6,42% pe an, de la 6% pe an. In schimb, finantarile sub un milion de euro, echivalent lei, acordate pe o perioada cuprinsa intre 1 si 5 ani, s-au ieftinit la 6,87% pe an in septembrie fata de 8,24% pe an in august.

  Pentru imprumuturile in valuta in sold, dobanzile au fost, in medie, de 4,96% pe an in septembrie, nivel apropiat atat de cel din urma cu un an (5,07%) cat si de cel din luna anterioara (4,99%). La creditele noi, bancile au marit dobanzile la 4,37% pe an in septembrie, de la 4,14% pe an in luna anterioara. ?i pentru populatie, dobanzile anuale efective pentru creditele de consum noi, in euro, au crescut, la o medie de 6,63% pe an in septembrie, de la 6,17% pe an in august.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-31 :: Titlu: Consumatorii rau-platnici de energie electrica vor depune garantii financiare la furnizorii de electricitate

  Clientii rau-platnici de energie electrica si alte categorii de consumatori vor fi obligati sa depuna garantii financiare la furnizorii de electricitate pentru a primi acest serviciu, se arata intr-un document de discutie elaborat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

  "FUI (furnizorul de ultima instanta — n.r.) solicita constituirea in favoarea sa a unei garantii financiare de catre CF (clientul final — n.r.) in urmatoarele cazuri: in cazul constatarii, conform prevederilor legale in vigoare, a unor actiuni ale CF menite sa denatureze in orice fel indicatiile echipamentelor de masurare sau sa sustraga energia electrica prin ocolirea echipamentelor de masurare; CF ajunge de cel putin doua ori in 12 luni consecutive in situatia de a i se intrerupe alimentarea cu energie electrica pentru neplata serviciului de furnizare a energiei electrice; CF titular al contractului reglementat de furnizare nu este proprietarul locului de consum; CF titular al contractului reglementat de furnizare este un client final temporar (durata de existenta mai mica de 6 luni)", se arata in document.

  De asemenea, clientul final poate opta intre constituirea garantiei financiare sau plata anticipata a contravalorii energiei electrice furnizate.

  Din momentul in care un consumator primeste solicitarea furnizorului, el are la dispozitie 10 zile financiare pentru a constitui garantiile financiare respective.

  "Refuzul constituirii/actualizarii garantiilor financiare, in conditiile prezentei proceduri, da dreptul FUI sa solicite operatorului de retea deconectarea CF de la retea. FUI poate conditiona furnizarea energiei electrice de constituirea/actualizarea garantiilor financiare de catre CF", potrivit ANRE.

  Tipurile de garantii financiare care se pot utiliza, in vederea garantarii obligatiilor comerciale asumate de clientul final in contractele de furnizare a energiei electrice incheiate cu furnizorul sunt: depozit bancar de tip escrow, deschis in favoarea furnizorului de energie electrica; scrisoare de garantie de plata emisa de o banca in favoarea furnizorului de energie electrica; titluri de stat pastrate la o banca custode autorizata de Banca Nationala a Romaniei; certificate de depozit pastrate la o banca custode autorizata de Banca Nationala a Romaniei; asigurare de pierdere financiara pentru acoperirea riscului de neplata, emisa in favoarea furnizorului, precum si orice alta forma convenita intre cele doua parti.

  Clientul are dreptul sa opteze asupra formei in care este constituita garantia.

  Valoarea garantiei financiare se stabileste astfel incat sa acopere perioada de consum corespunzatoare duratei intre inceputul perioadei de facturare si data la care, conform prevederilor contractuale, clientul poate fi deconectat pentru neplata facturii, dar nu mai mare decat contravaloarea consumului de energie electrica estimat a se realiza de catre client pe durata a 90 de zile, la tariful/pretul de contract.

  Consumul de energie energie electrica estimat se determina de catre furnizori pe baza consumului realizat de client in ultimele 12 luni, iar in situatia cand acest lucru nu este posibil, pe baza consumului convenit de catre parti la incheierea contractului de furnizare a energiei electrice.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-30 :: Titlu: Constantin: Protocolul de colaborare intre minister si Camera de Comert isi propune sa gaseasca solutii pentru fermieri

  Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, si presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban, au semnat, miercuri, la Indagra, un protocol de colaborare intre cele doua institutii in vederea sustinerii fermierilor pentru dezvoltarea sectorului agricol romanesc.

  "Protocolul de colaborare intre Ministerul Agriculturii si CCIR isi propune sa gaseasca solutii pentru fermieri pentru a promova dezvoltarea agriculturii romanesti pe mai multe cai.

  Este extrem de util pentru minister un astfel de protocol pentru ca baza de date pe care o reprezinta Camera de Comert este importanta, mai ales ca de-a lungul timpului, in accesarea de fonduri europene, am avut foarte multe probleme pe zona de informare a fermierilor. Cred ca asa vom avea un canal mult mai scurt si mult mai direct de a transmite informatii cu privire la accesarea de fonduri europene catre fermieri
  ", a declarat, miercuri, la Indagra, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  Acesta a precizat ca, prin semnarea acestui protocol, isi doreste sa nu se mai inregistreze sincopele din perioada 2007 — 2013 in ceea ce priveste modul de accesare a fondurilor europene sau faptul ca fermierii nu au avut acces la pachete integrate privind consultanta, creditarea sau zona de contragarantare.

  Presedintele CCIR, Mihai Daraban, considera ca acest protocol nu este intamplator, in conditiile in care CCIR este organizatia cu cea mai puternica infrastructura de business din Romania, care isi gaseste corespondentul in fiecare judet din Romania.

  "In aceasta perioada, CCIR a dovedit ca este organizatia cu cea mai puternica infrastructura de business din Romania, mai ales ca detine 91% din actiunile Romexpo si este principala entitate organizatoare de targuri si expozitii si, nu in ultimul rand, CCIR este singura entitate de business care isi gaseste corespondentul in fiecare judet din Romania.

  Acest protocol nu este intamplator, intrucat cele mai mari targuri de agricultura din tara sunt organizate de camere de comert judetene. Sunt camere de comert ale caror servicii de consultanta asigura fermierilor serviciile necesare accesarii fondurilor europene si cred ca agricultura si industria alimentara sunt sectoarele economice unde vizibilitatea aplicarii si atragerea fondurilor europene este cea mai mare
  ", a precizat Mihai Daraban.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-30 :: Titlu: Ministerul Mediului: Obiectivele propuse de catre CE pentru depozitarea deseurilor sunt foarte dificil de realizat

  Romania considera prea ambitioase tintele propuse de Comisia Europeana /CE/ prin pachetul legislativ privind gestionarea deseurilor si arata ca exista riscul ca acestea sa nu poata fi atinse, a afirmat in cadrul Consiliului de Mediu al Uniunii Europene desfasurat la Luxemburg, Mihail Faca, secretar de stat in Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/, citat intr-un comunicat al ministerului de resort.

  Printre tintele cuprinse in pachetul mentionat se afla si cresterea gradului de reciclare si valorificare a deseurilor municipale cu pana la 70% din total pana in anul 2030.

  "In ceea ce priveste tintele ambitioase propuse prin acest pachet, consideram ca sunt importante, insa trebuie sa fie realiste, bazate pe consideratii tehnice, economice si de mediu. Este de inteles ca propunerea tintelor are ca punct de plecare exemplul statelor foarte performante, dar nu trebuie pierdut din vedere nivelul de performanta foarte diferit al Statelor Membre si, respectiv, circumstantele nationale. In opinia Romaniei, obiectivele pentru depozitarea deseurilor propuse pentru 2025 si 2030 sunt foarte dificil de realizat, tinand cont de punctele de plecare diferite ale Statelor Membre. In plus, raportarea fata de cantitatea de deseuri din anul precedent este deosebit de problematica", a mentionat, in interventia sa, Mihail Faca.

  Masurile propuse prin intermediul pachetului legislativ privind gestionarea deseurilor vizeaza, in principal, cresterea gradului de reciclare si valorificare a deseurilor (municipale — 70% pana in anul 2030, respectiv de ambalaje — 80% pana in anul 2030) si cresterea graduala a tintelor specifice de material pentru perioada 2020-2030 (90% pentru hartie pana in anul 2025 si 60% pentru plastic, 80% pentru lemn, 90% pentru metale feroase, aluminiu si sticla pana in anul 2030).

  De asemenea, se are in vedere reducerea treptata a depozitarii deseurilor pana in anul 2025 (inclusiv pentru plastic, hartie, metale, sticla si bio-deseuri), care sa corespunda unei rate maxime de depozitare de 25%, precum si prevenirea generarii deseurilor alimentare, in scopul reducerii risipei de alimente cu cel putin 30% pana in anul 2025.

  In plus, introducerea unui sistem de avertizare timpurie pentru anticiparea si evitarea posibilelor dificultati de implementare, dezvoltarea unui sistem adecvat de inregistrare a deseurilor periculoase in toate statele membre si reducerea utilizarii pungilor de plastic usoare si interzicerea depozitarii deseurilor din plastic pana in 2025, reprezinta alte puncte importante ale pachetului legislativ.

  Consiliul de Mediu al Uniunii Europene s-a desfasurat in data de 28 octombrie in Luxemburg, iar principalul subiect de dezbatere l-a constituit pachetul legislativ privind gestionarea deseurilor.

  Ministrii prezenti si-au exprimat punctele de vedere cu privire la propunerea de directiva a Parlamentului European si a Consiliului de modificare a Directivei 2008/ 98/ CE privind deseurile, a Directivei 94/ 62/ CE privind ambalajele si deseurile de ambalaje, a Directivei 1999/ 31/ CE privind depozitele de deseuri, a Directivei 2000/ 53/ CE privind vehiculele scoase din uz, a Directivei 2006/ 66 / CE privind bateriile si acumulatorii si deseurile de baterii si acumulatori si a Directivei 2012/ 19/ UE privind deseurile de echipamente electrice si electronice.

  Propunerea este parte a unui pachet de initiative majore in domeniul gestionarii deseurilor, ce urmareste crearea unui cadru care sa faciliteze trecerea la o economie circulara reala, cu politici mai bine corelate, reglementare inteligenta si sprijin activ din partea sectorului de cercetare si inovare.

  Un alt subiect pe ordinea de zi a Consiliului de Mediu a fost adoptarea concluziilor Consiliului privind inverzirea semestrului european si revizuirea Strategiei Europa 2020. Concluziile reflecta directiile de actiune propuse de Comisie intr-o serie de comunicari anterioare referitoare la eficienta resurselor. In cea de-a doua parte a zilei, oficialii au adoptat setul de concluzii ce reprezinta mandatul Uniunii Europene pentru participarea la cea de a 20-a sesiune a Conferintei Partilor (COP 20) la Conventia-cadru a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice si pentru cea de a 10-a sesiune a reuniunii partilor la Protocolul de la Kyoto (CMP 10) de la Lima, Peru (1-12 decembrie 2014).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-30 :: Titlu: Cursul valutar din 29 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 29 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4226 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0026 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4721 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0105 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5961 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0159 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6676 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0034 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2364 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 octombrie 2014

  In data de 29 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 786/2014 - M. Of. 786/2014 [M. Of. 786 / 29 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 787/2014 - M. Of. 787/2014 [M. Of. 787 / 29 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 788/2014 - M. Of. 788/2014 [M. Of. 788 / 29 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 789/2014 - M. Of. 789/2014 [M. Of. 789 / 29 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-30 :: Titlu: Ordin 4435/2014 reglementeaza examenul de certificare a calificarii profesionale pentru absolventii invatamantului profesional cu durata de 3 ani

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 764/2014 a fost publicat Ordinul 4435/2014 privind aprobarea Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de certificare a calificarii profesionale pentru absolventii invatamantului profesional cu durata de 3 ani.

  Absolventii invatamantului profesional care promoveaza examenul de certificare a calificarii profesionale primesc certificat de calificare profesionala de nivel 3, conform Cadrului national al calificarilor, si suplimentul descriptiv al certificatului, in format Europass.

  Au dreptul sa sustina examenul de certificare a calificarii profesionale prevazut la art. 1 absolventii invatamantului profesional de stat sau particular cu durata de 3 ani din promotia curenta si din promotiile anterioare.

  Graficul examenului de certificare a calificarii profesionale, pentru fiecare nivel de calificare, se aproba, in fiecare an scolar, prin ordin al ministrului educatiei nationale.
  Pentru fiecare judet si pentru municipiul Bucuresti, graficul actiunilor de organizare si pregatire a examenului se stabileste, in fiecare an scolar, prin decizie a inspectorului scolar general, colerat cu graficul examenului de certificare a calificarii profesionale, in functie de numarul de centre de examen, calificarile profesionale alocate pentru fiecare centru de examen, numarul elevilor din fiecare centru de examen si resursa umana necesara pentru evaluare.

  epartizarea absolventilor unitatilor de invatamant preuniversitar autorizate sa functioneze provizoriu, in vederea sustinerii examenului de certificare a calificarii profesionale, se realizeaza de catre inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti (ISJ/ISMB), la unitatile de invatamant preuniversitar acreditate pentru calificarile profesionale/domeniul de pregatire al acestora.

  Textul integral al Ordinului: Ordin 4435/2014 reglementeaza examenul de certificare a calificarii profesionale pentru absolventii invatamantului profesional cu durata de 3 ani
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-29 :: Titlu: Constantin: Protocolul de colaborare intre minister si Camera de Comert isi propune sa gaseasca solutii pentru fermieri

  Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, si presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban, au semnat, miercuri, la Indagra, un protocol de colaborare intre cele doua institutii in vederea sustinerii fermierilor pentru dezvoltarea sectorului agricol romanesc.

  "Protocolul de colaborare intre Ministerul Agriculturii si CCIR isi propune sa gaseasca solutii pentru fermieri pentru a promova dezvoltarea agriculturii romanesti pe mai multe cai.

  Este extrem de util pentru minister un astfel de protocol pentru ca baza de date pe care o reprezinta Camera de Comert este importanta, mai ales ca de-a lungul timpului, in accesarea de fonduri europene, am avut foarte multe probleme pe zona de informare a fermierilor. Cred ca asa vom avea un canal mult mai scurt si mult mai direct de a transmite informatii cu privire la accesarea de fonduri europene catre fermieri
  ", a declarat, miercuri, la Indagra, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  Acesta a precizat ca, prin semnarea acestui protocol, isi doreste sa nu se mai inregistreze sincopele din perioada 2007 — 2013 in ceea ce priveste modul de accesare a fondurilor europene sau faptul ca fermierii nu au avut acces la pachete integrate privind consultanta, creditarea sau zona de contragarantare.

  Presedintele CCIR, Mihai Daraban, considera ca acest protocol nu este intamplator, in conditiile in care CCIR este organizatia cu cea mai puternica infrastructura de business din Romania, care isi gaseste corespondentul in fiecare judet din Romania.

  "In aceasta perioada, CCIR a dovedit ca este organizatia cu cea mai puternica infrastructura de business din Romania, mai ales ca detine 91% din actiunile Romexpo si este principala entitate organizatoare de targuri si expozitii si, nu in ultimul rand, CCIR este singura entitate de business care isi gaseste corespondentul in fiecare judet din Romania.

  Acest protocol nu este intamplator, intrucat cele mai mari targuri de agricultura din tara sunt organizate de camere de comert judetene. Sunt camere de comert ale caror servicii de consultanta asigura fermierilor serviciile necesare accesarii fondurilor europene si cred ca agricultura si industria alimentara sunt sectoarele economice unde vizibilitatea aplicarii si atragerea fondurilor europene este cea mai mare
  ", a precizat Mihai Daraban.

  Peste 450 de firme din 22 de tari sunt prezente la targul international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii, zootehniei — Indagra 2014—, care s-a deschis, miercuri, la Romexpo, alaturi de alte cinci targuri cu tematici complementare si cu traditie in domeniu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-29 :: Titlu: Peste 80 de tari s-au angajat, la Berlin, sa combata evaziunea fiscala prin schimbul de informatii financiare

  Peste 80 de tari s-au angajat miercuri, la Berlin, sa infiinteze pana in 2017 sau 2018 un sistem de schimb automat de informatii financiare, un progres notabil in lupta impotriva fraudei fiscale si totodata o lovitura la adresa secretului bancar, relateaza AFP.

  Un acord multilateral in acest sens a fost incheiat in finalul Forumului mondial privind transparenta si schimbul de informatii, care a gazduit circa o suta de delegatii marti si miercuri in capitala germana.

  Dintre statele semnatare, 51 s-au angajat sa inceapa schimbul de informatii din septembrie 2017, urmand ca fiecare dintre ele sa stabileasca in acest scop o autoritate nationala insarcinata cu colectarea si transmiterea catre alte state a informatiilor bancare referitoare la strainii cu drept de sedere pe teritoriul sau. Obiectivul urmarit astfel este ca fiecare administratie fiscala sa stie ce active financiare au plasat contribuabilii sai in strainatate.

  Intre semnatare se numara statele membre ale Uniunii Europene, dar si principate atasate secretului bancar ca Liechtensteinul sau paradisuri fiscale cum sunt Insulele Cayman sau Insulele Virgine britanice.

  Alte 30 de state s-au angajat, intr-un acord separat, sa se alature acestor schimburi din 2018, intre ele figurand tari ca Austria, dar si Elvetia, etalon al secretului bancar, si importante piete financiare cum sunt insulele Bahamas sau Emiratele Arabe Unite.

  Acordul anuntat miercuri are la baza normele internationale CRS (Common Reporting Standard) ale OCDE (Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica), iar "declansatorul" acestor masuri l-au reprezentat Statele Unite Unite ale Americii cu legea Facta, care obliga bancile straine sa declare sistematic la autoritatile fiscale federale conturile si depozitele clientilor americani.

  Ulterior, cinci tari europene, in frunte cu Franta si Germania, sustinute apoi de Uniunea Europeana si G20, au cerut generalizarea schimbului automat de informatii pe baza normelor OCDE. Dupa un angajament formal al UE cu privire la 2017 anuntat acum doua saptamani, forumul de la Berlin a permis depasirea cadrului european.

  "Secretul bancar sub vechea sa forma si-a trait traiul", a afirmat ministrul german al finantelor, Wolfgang Schaeuble, gazda conferintei, citat in cotidianul Bild de miercuri, apreciind ca fraudatorii se vor confrunta de acum inainte cu un risc "foarte mare" de a fi descoperiti.

  Tarile care nu participa la schimbul automat de informatii vor face obiectul unei liste oficiale a OCDE, susceptibila sa indeparteze unele organizatii internationale si fonduri de investitii exigente. Totusi, aceasta amenintare este considerata drept "slaba" de unii experti in combaterea fraudei fiscale, cum este Andres Knobel de la grupul de presiune international Tax Justice Network, potrivit caruia acordul de la Berlin constituie "o prima etapa importanta", dar nu semnaleaza "sfarsitul secretului bancar".

  Normele OCDE prezinta mai multe deficiente, conform unui recent raport realizat de Tax Justice Network. Astfel, pentru a transmite informatii din 2017, bancile vor colecta date incepand din 2016 cu privire la conturile de peste 250.000 de dolari. Or, acest interval le permite fraudatorilor sa-si distribuie averile in mai multe conturi sub aceasta limita, remarca autorii raportului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-29 :: Titlu: Piata gazelor pentru consumatorii non-casnici va fi liberalizata in totalitate de la 1 ianuarie 2015

  Preturile reglementate pe piata gazelor pentru consumatorii non-casnici vor fi eliminate complet la inceputul anului viitor, iar utilizatorii trebuie sa negocieze cu furnizorii preturi noi pana la 31 decembrie 2014, potrivit unui Ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), publicat in Monitorul Oficial.

  "Clientii non-casnici trebuie sa isi aleaga furnizorul de gaze naturale si sa incheie cu acestia un contract de vanzare-cumparare a gazelor, fie prin negociere directa a pretului si a conditiilor comerciale, fie prin acceptarea unei oferte-tip a furnizorului respectiv, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2014, in perspectiva eliminarii preturilor finale reglementate", se arata in textul ordinului.

  In perioada 1 noiembrie — 31 decembrie, furnizorii au obligatia sa informeze lunar, in scris, clientii non-casnici din portofoliul propriu care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate si nu au optat pentru furnizarea in regim negociat, despre faptul ca preturile reglementate vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2015 si despre faptul ca trebuie sa incheie un nou contract, cu noi preturi. De asemenea, furnizorii sunt obligati sa transmita clientilor industriali o oferta de pret.

  "Prin derogare, in perioada 1 ianuarie — 30 iunie 2015, in privinta clientilor non-casnici care nu au incheiat in conformitate cu art. 2 un contract de vanzare-cumparare a gazelor naturale (fie prin negociere directa, fie prin acceptarea unei oferte-tip — n.r.), furnizarea gazelor naturale se realizeaza in baza contractelor de furnizare a gazelor naturale in vigoare la data de 31 decembrie, cu exceptia clauzelor din cuprinsul acestora privind pretul final reglementat", mai precizeaza ordinul.

  Pentru clientii casnici, liberalizarea totala era programata pentru 31 decembrie 2018, insa Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani si jumatate.

  Totodata, in urma cu o saptamana, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, declara, intr-un interviu pentru AGERPRES, ca decizia de a amana calendarul de liberalizare a pietei gazelor pentru populatie nu va fi revizuita, chiar daca un raport recent al Comisiei Europene spune ca Romania trebuie sa urmeze vechiul calendar.

  "In legatura cu populatia, decizia a fost deja validata de Parlamentul Romaniei, liberalizarea s-a amanat cu doi ani si jumatate. Nu stiu cand a fost redactat acel raport al Comisiei Europene, este posibil sa fi fost redactat cu mult inainte de decizia si de discutiile pe care noi le-am avut pe acest subiect. Ce va pot spune este ca nu mai avem ce sa discutam cu nimeni in legatura cu aceasta decizie. Este o decizie luata, asumata de catre noi, este o decizie corecta fata de consumatorul casnic din Romania. Sunt doua-trei entitati afectate, Romgaz, Petrom, poate si cei care urmeaza sa produca, insa sunt companii cu stabilitate financiara si nu vor fi probleme. Daca s-ar fi negociat mai bine de la inceput poate nu am fi ajuns aici, dar, repet, este o decizie ireversibila, nu mai trebuie sa discutam cu nimeni pe acest subiect, subiectul este unul inchis".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2014-10-29 :: Titlu: ELSA Bucuresti organizeaza proiectul Legal Explorations: Dreptul Concurentei

  ELSA Bucuresti vine in aceasta toamna in sprijinul studentilor la Drept si anunta lansarea proiectului "Legal Explorations: Dreptul Concurentei", editia a II-a, care se va desfasura in perioada 10 noiembrie -13 decembrie. Departamentul Activitati Academice din cadrul asociatiei ofera studen?ilor de anii III si IV oportunitatea de a lua contact cu dreptul concurentei, de a-si insusi informatii de la profesionisti in domeniu si, la final, de a demonstra faptul ca au acumulat suficiente cunostinte pentru a le folosi in pregatirea unui proces simulat.

  Formatul proiectului consta in 5 workshopuri, desfasurate sub forma unor prelegeri pe teme din sfera dreptului concurentei sustinute de experti in domeniu, urmate de un proces simulat, pentru care vor fi selectati 16 studenti, in echipe de cate 2. In urma acestei ultime etape a proiectului vor fi premiate cele mai bune doua echipe si cel mai bun orator.

  Pentru a participa la acest proiect, studentii trebuie sa completeze formularul ce poate fi gasit pe site-ul www.elsabucuresti.ro si pe pagina de facebook Facebook.com/ELSABucuresti incepand cu 27 octombrie si pana pe 9 noiembrie si sa il trimita pe adresa competition.law@bucuresti.elsa.ro.

  Pentru mai multe informatii, ne puteti contacta pe adresa de e-mail competition.law@bucuresti.elsa.ro.

  ELSA (The European Law Students` Association) este o asociatie internationala, independenta, apolitica, condusa de si pentru studenti. ELSA Romania este singura asociatie a studentilor la drept care activeaza la nivel National. Parte a ELSA Romania, grupul local ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicand stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are ca scop principal evolutia tinerilor in sistemul juridic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-29 :: Titlu: Ryanair va plati peste opt milioane de euro pentru ca a incalcat legislatia muncii din Franta

  Curtea de Apel din Aix-en-Provence a decis marti ca Ryanair, cea mai mare companie aeriana low-cost din Europa, trebuie sa plateasca un prejudiciu de 8,1 milioane de euro (6,4 milioane de lire sterline) si o amenda de 200.000 euro pentru ca a incalcat legislatia muncii din Franta, transmite BBC.

  Compania irlandeza este acuzata ca si-a platit angajatii in conformitate cu contractele din Irlanda, pentru a evita plata contributiilor sociale in Franta. Cazul se refera la angajatii Ryanair din aeroportul din Marsilia, in perioada 2007-2010. Ryanair a contestat decizia.

  Initial compania irlandeza trebuia sa plateasca 8,8 milioane de euro, din care 4,5 milioane de euro contributii sociale, trei milioane de euro contributii la sistemul de pensii si 450.000 euro contributii la somaj. In octombrie 2013, Ryanair a anuntat ca va face apel impotriva deciziei, argumentand ca angajatii au achitat deja contributiile sociale si de pensii in Irlanda si nu va plati de doua ori.

  Curtea de Apel din Aix-en-Provence a confirmat decizia initiala dar a redus nivelul prejudiciului cu 700.000 euro.

  Luna trecuta, Ryanair si-a a revizuit in crestere estimarile privind castigul sau anual, deoarece se asteapta sa transporte mai multi pasageri, iar campania de imagine prin care operatorul vrea sa arate ca este mai apropiat de nevoile clientilor a inregistrat succes.

  In anul fiscal care se incheie in martie 2015, compania irlandeza ar urma sa inregistreze un profit aproape de nivelul superior al estimarii din iulie, cand aceasta a anuntat ca estimeaza un profit intre 620 si 650 milioane de euro. Dar rezultatele vor depinde semnificativ de evolutiile din semestrul doi al anului, avertizeaza Ryanair.

  Operatorul aerian se asteapta la o crestere a traficului anual de la 86 la 87 milioane de pasageri, dupa ce campania de imagine prin care Ryanair vrea sa arate ca este mai apropiat de nevoile clientilor este un succes.

  Ryanair, prezenta si pe piata din Romania, a avut 81,7 milioane de pasageri in anul fiscal incheiat la 31 martie, in crestere fata de 79,3 milioane, in anul fiscal precedent.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-29 :: Titlu: Legea 150/2014 aduce modificari privind drepturile veteranilor si urmasilor acestora

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 761/2014 a fost publicata Legea 150/2014 privind modificarea si completarea OUG 82/2006 pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare si acordarea unor drepturi acestuia si urmasilor celui decedat.

  Ordonanta de urgenta modificata prin Legea 150/2014 reglementeaza modalitatile de recunoastere a meritelor personalului armatei participant la actiuni militare, prin acordarea unor distinctii si crearea posibilitatii mentinerii in structurile Ministerului Apararii Nationale a ranitilor, a celor care au dobandit alte afectiuni fizice sau a celor care au devenit invalizi pe timpul sau din cauza participarii la actiuni militare, precum si prin acordarea unor drepturi acestuia si urmasilor celui decedat.
  De drepturile conferite de prezenta ordonanta de urgenta nu beneficiaza personalul armatei ranit, cel care a dobandit alte afectiuni fizice si/sau psihice sau care a devenit invalid din cauza participarii la actiuni militare, in situatia in care ranirea, afectiunea fizica si/sau psihica sau invaliditatea au survenit ca urmare a savarsirii, cu intentie, a unei infractiuni, pedepsite potrivit legii romane.

  Personalului armatei care a participat, cel putin 12 luni, neintrerupt sau cumulativ, la actiuni militare, i se confera titlul onorific de Veteran.
  Personalului armatei participant la actiuni militare, aflat in una dintre situatiile definite la art. 2 lit. c), d) si g), precum si celui care a dobandit afectiunile prevazute la art. 2 lit. h) si i) i se confera titlul onorific de Veteran, indiferent de durata participarii.
  Titlul onorific prevazut la alin. (1) si (2) se confera potrivit ordinului ministrului apararii nationale.
  Titlul onorific de Veteran se poate acorda, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministrului apararii nationale, si personalului care, pe timpul participarii la actiuni militare, s-a remarcat prin acte exemplare de curaj si devotament, indiferent de durata participarii, pe baza evenimentelor consemnate in jurnalul actiunilor de lupta sau in ordinul de zi pe unitate.

  Textul integral al Legii: Legea 150/2014 aduce modificari privind drepturile veteranilor si urmasilor acestora
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-29 :: Titlu: Ordin 3093/2014 privind certificarea modului de indeplinire de catre contribuabili, persoane fizice a obligatiei fiscale reprezentand contributie de asigurari sociale de stat

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 761/2014 a fost publicat Ordinul 3093/2014 pentru aprobarea Procedurii privind certificarea modului de indeplinire de catre contribuabili, persoane fizice, obligate sa se asigure in sistemul public de pensii, potrivit prevederilor cap. II din titlul IX^2 al Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, a obligatiei fiscale reprezentand contributie de asigurari sociale de stat si a modelului si continutului unor formulare utilizate in cadrul acestei proceduri.

  Certificarea modului de indeplinire de catre persoanele fizice, obligate sa se asigure in sistemul public de pensii, potrivit prevederilor cap. II din titlul IX^2 al Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, a obligatiei fiscale reprezentand contributie de asigurari sociale de stat, se face pe baza unei cereri, al carei model este prevazut in anexa nr. 3 la ordin. Cererea se depune de contribuabil la organul fiscal in a carui raza teritoriala acesta are domiciliul fiscal, denumit in continuare organ fiscal competent.

  2. Organul fiscal competent verifica in baza de date daca in evidenta fiscala a contribuabilului exista obligatii fiscale neachitate reprezentand contributie de asigurari sociale de stat, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acesteia, atat comunicate, cat si instituite si necomunicate.

  3. In situatia in care se constata ca in evidenta fiscala exista obligatiile fiscale prevazute la pct. 2, organul fiscal competent inmaneaza contribuabilului decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii, impreuna cu foaia de varsamant, in care este individualizata suma datorata.

  4. In aceeasi zi, contribuabilul se prezinta cu foaia de varsamant la unitatea Trezoreriei Statului, in vederea achitarii obligatiei de plata.

  5. In ziua imediat urmatoare platii, organul fiscal competent verifica inregistrarea sumelor achitate in evidenta fiscala si efectueaza stingerea obligatiilor fiscale prevazute la pct. 2, potrivit legii.

  6. Dupa efectuarea stingerii, organul fiscal competent reverifica daca in evidenta fiscala mai exista astfel de obligatii fiscale, iar in situatia in care nu mai exista, elibereaza adeverinta, al carei model este prevazut in anexa nr. 2 la ordin.

  7. Nu se elibereaza adeverinta in urmatoarele situatii:
  a) obligatiile fiscale principale sunt neachitate si obligatiile fiscale accesorii sunt comunicate si neachitate;
  b) obligatiile fiscale accesorii sunt instituite si necomunicate.

  8. Adeverinta este scutita de taxa extrajudiciara de timbru si se emite in doua exemplare, din care un exemplar se comunica contribuabilului, iar al doilea exemplar se arhiveaza de catre organul fiscal competent la dosarul fiscal al contribuabilului.

  9. Adeverinta se elibereaza in vederea stabilirii stagiului de cotizare de catre organele competente din subordinea Casei Nationale de Pensii Publice.

  10. Adeverinta se emite in termen de cel mult 5 zile de la data depunerii cererii si este valabila 90 de zile de la data emiterii.

  Textul integral al Ordinului: Ordin 3093/2014 privind certificarea modului de indeplinire de catre contribuabili, persoane fizice a obligatiei fiscale reprezentand contributie de asigurari sociale de stat
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-28 :: Titlu: Romania pierde doua locuri in clasamentul WEF referitor la inegalitatile dintre femei si barbati

  Romania a pierdut doua locuri in clasamentul World Economic Forum referitor la inegalitatea dintre femei si barbati, ocupand locul 72 din 142 de tari, in scadere fata de locul 70 ocupat anul trecut, potrivit celui mai recent raport 'Global Gender Gap Report' publicat marti de World Economic Forum (WEF).

  Potrivit WEF, Romania sta cel mai bine la indicatorul care masoara inegalitatea dintre femei si barbati la asistenta medicala, unde ocupa locul 37 la nivel mondial, in schimb se situeaza abia pe locul 91 in lume ceea ce priveste puterea politica a femeilor, din cauza numarului mic de femei in Parlament si in pozitii de ministru.

  Romania este devansata de Republica Moldova (locul 25), Serbia (54) sau Ucraina (56) dar se claseaza mai bine decat Slovacia (locul 90), Grecia (91), Ungaria (93), Cehia (96) sau Japonia (locul 104).

  Islanda, Finlanda, Norvegia, Suedia si Danemarca conduc intr-un clasament de 142 de tari evaluate in functie de participarea politica, egalitatea economica si respectarea unor drepturi, cum ar fi cel la educatie sau la asistenta medicala. Ciad, Pakistan si Yemen ocupa ultimele locuri in acest clasament.

  WEF subliniaza ca inegalitatile dintre femei si barbati se reduc rapid in materie de sanatate si educatie, insa va trebui sa asteptam pana in anul 2095 pentru a atinge egalitatea pe plan profesional. Potrivit WEF, in prezent oportunitatile femeilor in plan economic reprezinta doar 60% din cele ale barbatilor, in crestere usoara fata de 56% in urma cu noua ani. 'Pe baza acestei traiectorii, si daca toate celelalte lucrurile raman egale, va fi nevoie de 81 de ani pentru a acoperi complet acest handicap' explica WEF intr-un comunicat.

  La nivel regional, tarile din Europa si Asia Centrala ocupa 12 din primele 20 de pozitii din index, cu una mai putin decat anul trecut. Africa sub-sahariana este reprezentata de trei tari in top 20 in timp ce in Orientul Mijlociu si Africa de Nord cea mai bine plasata tara este Kuweit, locul 113.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-28 :: Titlu: Lloyds anunta concedierea a 9.000 de angajati si inchiderea a 150 de filiale in urmatorii trei ani

  Lloyds Banking Group (LBG), cea mai mare banca de retail din Marea Britanie, incearca sa arate ca redresarea sa este in grafic, dupa ce a trecut cu greu testele de stres, si a anuntat concedierea a 9.000 de angajati si inchiderea a 150 de filiale in urmatorii trei ani, transmite Reuters.

  Anuntul vine dupa ce Lloyds a raportat scaderea profitului inainte de taxe in primele noua luni din acest an la 1,6 miliarde de lire sterline (2,5 miliarde de dolari), fata de 1,7 miliarde de lire in perioada similara din 2013.

  Cea mai recenta runda de concedieri, care reprezinta aproximativ 10% din forta de munca a bancii britanice, vine in plus fata de reducerea a 43.000 locuri de munca efectuata din 2008.

  Lloyds, care detine brandurile Halifax si Bank of Scotland, a avut o performanta solida in primele noua luni din 2014, si-a indeplinit sau si-a depasit obiectivele strategice stabilite in 2011 si este pregatita sa ajunga la un nou stadiu de dezvoltare, a afirmat directorul general Antonio Horta-Osorio.

  Banca, detinuta in proportie de 25% de Guvernul britanic, va inchide 200 de filiale din reteaua sa de 2.250 sucursale dar va deschide 50 noi unitati. Decizia a fost luata pentru reducerea costurilor si majorarea profitabilitatii bancii, care a fost salvata de Guvern in timpul crizei din 2007-2008 cu 20,5 miliarde de lire sterline (33 miliarde de dolari).

  Lloyds a avut cea mai slaba performanta in randul bancilor britanice care au participat la testele de stres derulate de BCE. Luni, actiunile bancii au scazut cu 2%, dupa ce analistii si-au exprimat indoiala ca banca va reusi sa treaca testele de stres organizate de Banca Angliei (BoE) in decembrie, tinand cont ca Lloyds este cel mai mare furnizor de credite ipotecare rezidentiale din Marea Britanie. BoE va testa rezistenta bancilor intr-un scenariu care prevede scaderea cu 35% a pretului locuintelor si majorarea ratei dobanzii la 6%.

  'Tinand cont de viitoarele teste de stres, mai dure, cred ca va fi un risc major pentru Lloyds. Sunt 50% sanse ca banca sa nu treaca testele organizate de Banca Angliei', a apreciat analistul Ed Firth de la Macquarie.

  Actiunile LLoyds, care in 2012 si 2013 au inregistrat unele dintre cele mai bune performante in cadrul indicelui principal FTSE-100 al bursei de la Londra, au inregistrat anul acesta un declin de 13%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-28 :: Titlu: O racheta Antares, ce transporta o capsula Cygnus catre SSI, a explodat la scurt timp dupa lansare

  O racheta americana Antares ce transporta o capsula Cygnus catre Statia Spatiala Internationala (SSI) a explodat marti seara la cateva secunde dupa lansare, in statul american Virginia, a anuntat canalul TV al Agentiei spatiale a SUA (NASA), citat de Reuters, AFP si DPA.

  Racheta, construita de Orbital Sciences Corporation, a fost lansata de la baza aeriana Wallops din statul Virginia, la ora locala 18:22 (22:22 GMT) si a explodat la cateva secunde.

  Cauza accidentului nu se cunoaste deocamdata.

  Orbital Sciences Corporation este una dintre cele doua companii angajate de NASA pentru a transporta capsule catre SSI. Zborul de marti urma sa fie al treilea dintre cele opt contractate de companie si pentru care aceasta primeste 1,9 miliarde dolari de la NASA.

  Dotata cu un motor nou, mai puternic, racheta Antares lansata marti transporta o capsula Cygnus incarcata cu 2.293 kilograme de alimente si echipamente pentru personalul de pe Statia Spatiala Internationala.

  SSI, un laborator de cercetare in valoare de 100 de miliarde de dolari, este detinuta si gestionata de 15 tari, zburand la 418 km deasupra Terrei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.42 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0055 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4826 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0088 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.612 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0105 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6642 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0061 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2373 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 octombrie 2014

  In data de 28 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 782/2014 - M. Of. 782/2014 [M. Of. 782 / 28 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 783/2014 - M. Of. 783/2014 [M. Of. 783 / 28 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 784/2014 - M. Of. 784/2014 [M. Of. 784 / 28 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 785/2014 - M. Of. 785/2014 [M. Of. 785 / 28 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-28 :: Titlu: Voicu (MSI): Peste 7 milioane de romani sunt activi pe retelele sociale; doar 8% din populatie utilizeaza e-commerce

  Peste 7 milioane de romani sunt activi, in acest moment, in retelele sociale, in timp ce numai 8% din populatia Romaniei este utilizatoare de e-Commerce, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Diana Voicu, secretar de stat in Ministerul pentru Societatea Informationala.

  '42% din populatia Romaniei nu intelege beneficiile utilizarii Internetului. Acest procentaj este o provocare foarte mare pentru noi pana in 2020, prin Strategia pentru Agenda Digitala. Peste 7 milioane de romani sunt activi in retelele sociale, sunt colaborativi, si ar fi o mare greseala sa ignoram aceasta capacitate de contributori la initiative guvernamentale. La nivel international exista un ecosistem in care cetatenii sa poata sa preia initiativele guvernamentale si ulterior sa vina cu o reactie', a afirmat Voicu.

  Potrivit oficialului MSI, in ceea ce priveste securitatea cibernetica, majoritatea populatiei Romaniei este reticenta fata de tranzactiile e-Commerce, deoarece se teme de fraude.

  'Doar 8% din populatia Romaniei este utilizatoare de e-Commerce, acest procent mic derivand din faptul ca romanii se tem ca tranzactia poate sa fie impiedicata de un incident cibernetic, de fraude. In Romania, pe baza Strategiei pentru securitate cibernetica si a viitoarei legi privind securitatea ciberbetica, s-au instituit autoritati care au menirea clara de a veghea ca aceste incidente sa fie contracarate. In e-Commerce, impactul estimat pentru Romania prin Agenda Digitala 2014-2020 este de 3% crestere in PIB si de 2% crestere locuri de munca', a precizat Diana Voicu.

  La randul sau, ministrul pentru Societate Informationala, Razvan Cotovelea, a mentionat ca pe sectorul securitatii cibernetice este nevoie de vigilenta sporita din partea unor institutii.

  'Nu as vrea sa-mi imaginez ce se poate intampla cu sistemul bancar care, printr-o interventie mai putin placuta, poate sa piarda anumite informatii strict confidentiale. Pana la sfarsitul acestui an, Legea securitatii cibernetice reprezinta o prioritate de grad zero pentru noi si se afla in Parlament, la Senat. Aceste probleme de strategie sunt puse in discutie chiar si la nivelul CSAT-ului. Apreciez de fiecare data efortul deosebit pe care l-am facut in relatia diplomatica fata de Guvernul Statelor Unite si sprijinul extraordinar de puternic pe care l-am primit din partea Guvernului american. Vorbim de un Centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice care, in acest moment, este finantat cu 800.000 de dolari si care, pana la finele anului viitor, va planifica practic cel mai important centru din acest domeniu si, din ce stiu eu, unicul civil pe care il avem in Europa. De asemenea, amintesc de acordul bilateral pe care l-am semnat cu statul Israel. Este unul dintre cele mai avansate in ceea ce inseamna securitate cibernetica. Securitatea cibernetica a devenit pentru Romania o prioritate de grad zero', a spus Cotovelea.

  Datele oficiale arata ca, la jumatatea acestui an, numarul conturilor atribuite utilizatorilor romani de reteaua de socializare Facebook ajunsese la 7,2 milioane, in timp ce numarul paginilor romanesti cuantificate depasise 25.000, in crestere cu 5% fata de inceputul anului.

  Capitala are, in continuare, cei mai multi utilizatori din Romania, cu 1.480.640 conturi (21,97% din total), urmata de Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi (cu cate 3,86% din total) si Constanta (cu 3,08%). Alte noua orase au peste 100.000 de conturi de utilizatori de Facebook: Craiova, Brasov, Galati, Ploiesti, Oradea, Arad, Bacau, Pitesti si Sibiu.

  Persoanele cu varste cuprinse intre 25-34 de ani (30,1% din total) detin suprematia la capitolul accesarii cu frecventa ridicata a Facebook. Pe locurile urmatoare se situeaza persoanele cu varste intre 18 si 24 de ani (27,2%) si cele 35 si 44 de ani (17,4%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-28 :: Titlu: Preturile la soia, grau si porumb in crestere, pe fondul sporirii cererii de cereale si faina de soia

  Preturile la soia boabe au urcat marti la cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni, precum si pretul pentru faina de soia, pe fondul speculatiilor ca cererea de la crescatorii de animale din SUA va creste, transmite Bloomberg.

  Faina de soia, utilizata pentru hrana animalelor, a inregistrat la Chicago Board of Trade cel mai ridicat nivel din iunie, dupa ce luni a urcat cu 7,6%, ajungand la cel mai ridicat nivel din 2007.

  Cresterea produselor energetice transportate pe caile ferate din SUA ar putea duce la reducerea cantitatilor de faina de soia pe care si le pot procura crescatorii de animale, a explicat analistul Matt Ammermann, de la INTL FCStone. 'Este o problema logistica in acest moment: cum poate fi sporita cantitatea de faina de soia transportata pe calea ferata? Avem furnizori de soia, deci este doar o problema de logistica', a explicat Ammermann.

  Chicago Board of Trade, pretul boabelor de soia cu livrare in luna ianuarie a urcat marti cu 1,6%, la 10,285 dolari per bushel. Anterior, cotatia boabelor de soia ajunsese la 10,41 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din 22 august. Pretul fainii de soia a inregistrat un avans de 3,1%, la 388,60 dolari pentru 2.000 de livre (o livra = 453,6 grame), dupa ce anterior a ajuns la 399,80 de dolari, cel mai ridicat nivel din 23 iunie.

  In timp ce fermierii din SUA se asteapta la o recolta record de boabe de soia si de cereale, livrarile de grane pe calea ferate au totalizat 21.838 vagoane in saptamana care s-a incheiat la 18 octombrie, in scadere cu 2,6% fata de perioada similara din 2013. In schimb, livrarile de titei si produse petroliere au urcat cu 17%.

  La Chicago Board of Trade, pretul porumbului cu livrare in luna decembrie a urcat marti cu 1,9%, la 3,697 dolari per bushel, dupa ce ieri inregistrase un avans de 2,8%. Pretul graului a crescut cu 1,2%, la 5,292 dolari per bushel.

  Fermierii din SUA vor colecta 14,47 miliarde de busheli de grau anul acesta, iar productia de soia boabe va totaliza 3,927 miliarde de busheli. Stocurile de grau pe plan mondial vor atinge 190,6 milioane de tone pana la sfarsitul lui 2014 — 2015, a estimat recent Departamentul Agriculturii din SUA, mai putin decat se asteptau analistii — 192,9 milioane de tone.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-28 :: Titlu: Ordin nr. 1407/1917/2014 reglementeaza predarea-primirea informatiilor transmise de catre unitatea administrativ-teritoriala beneficiara a sumelor incasate in contul 21.03.02.17 Impozit pe onorariul avocatilor si notarilor publici catre organul fiscal competent

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 768/2014 a fost publicat Ordinul 1407/1917/2014 privind aprobarea Procedurii de predare-primire a informatiilor transmise de catre unitatea administrativ-teritoriala beneficiara a sumelor incasate in contul 21.03.02.17 "Impozit pe onorariul avocatilor si notarilor publici" catre organul fiscal competent in administrarea contribuabililor din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

  Predarea-primirea informatiilor se face intre unitatile administrativ-teritoriale care au incasat sume in contul 21.03.02.17 "Impozit pe onorariul avocatilor si notarilor publici" si organele fiscale din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in evidentele carora sunt inregistrate obligatiile fiscale datorate la bugetul de stat de avocatii, notarii publici si executorii judecatoresti pentru venitul din activitatea independenta respectiva, in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si care au efectuat plati in contul de venituri al bugetului local.

  Organele fiscale participante la procedura de predare-primire sunt:
  a) compartimentul de specialitate al unitatii administrativ- teritoriale beneficiare a sumelor incasate in contul 21.03.02.17 "Impozit pe onorariul avocatilor si notarilor publici", denumit in continuare organ fiscal predator;
  b) organul fiscal competent in administrarea contribuabilului, din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in evidentele carora sunt inregistrate obligatiile fiscale datorate la bugetul de stat de avocatii, notarii publici si executorii judecatoresti care au efectuat plati in contul de venituri al bugetului local, denumit in continuare organ fiscal primitor.

  Textul integral al Procedurii: Ordin nr. 1407/1917/2014 reglementeaza predarea-primirea informatiilor transmise de catre unitatea administrativ-teritoriala beneficiara a sumelor incasate in contul 21.03.02.17 Impozit pe onorariul avocatilor si notarilor publici catre organul fiscal competent
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Baroul Bucuresti :: Data: 2014-10-28 :: Titlu: Baroul Bucuresti a decis suspendarea a 51 avocati pentru neplata taxelor si contributiilor datorate bugetului Baroului Bucuresti si Casei de Asigurari a Avocatilor

  Ca urmare a verificarii indeplinirii obligatiei de plata a taxelor si contributiilor datorate bugetului Baroului Bucuresti, U.N.B.R. si Filialei Bucuresti a C.A.A., si avand in vedere neprezentarea avocatilor convocati la sedintele Consiliului in vederea lamuririi situatiei profesionale, Consiliul Baroului Bucuresti, intrunit in sedinta din data de 21.10.2014, in conformitate cu dispozitiile art. 56 alin. (2) lit. m) din Legea nr. 51/1995, a decis suspendarea pentru neplata a 51 de avocati care nu s-au conformat obligatiei prevazuta de art. 44 alin (1) din Legea nr. 51/1995, republicata.


  Baroul Bucuresti mai informeaza ca procedura de convocare si verificare continua.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-28 :: Titlu: OUG 66/2014 aproba Programul Prima Masina de stimulare a cumpararii de autoturisme noi

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 768/2014 a fost publicata OUG 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi.

  Beneficiarul Programului este persoana fizica ce indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
  1. la data solicitarii creditului garantat, declara pe propria raspundere ca nu a mai detinut in proprietate un autoturism - bun nou;
  2. nu inregistreaza obligatii de plata restante la bugetul general consolidat;
  3. nu inregistreaza restante la plata altor credite bancare.

  Prin derogare de la prevederile art. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 109/2008, cu modificarile ulterioare, prezentul act normativ instituie un mecanism de garantare in baza caruia Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa mandateze F.N.G.C.I.M.M. in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului, in favoarea institutiilor de credit si a institutiilor financiare nebancare care acorda credite persoanelor fizice eligibile pentru achizitia unui autoturism nou in cadrul Programului.
  In exercitarea atributiilor delegate potrivit prezentei ordonante de urgenta, F.N.G.C.I.M.M. este autorizat sa mandateze filialele sale in scopul derularii Programului.
  Sursa de plata a garantiilor acordate de catre F.N.G.C.I.M.M. in numele si in contul statului pentru creditele obtinute de beneficiarii eligibili in cadrul Programului este Fondul de risc pentru intreprinderi mici si mijlocii.
  Plafonul anual al garantiilor, modalitatea si conditiile de acordare, conditiile de eligibilitate a institutiilor de credit si a institutiilor financiare nebancare si a persoanelor fizice beneficiare ale Programului, regulile de gestionare a garantiilor se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

  In baza contractului de garantare se inscrie in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare o ipoteca legala mobiliara asupra autoturismelor achizitionate in cadrul Programului in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, precum si in favoarea finantatorilor, proportional cu procentul de garantare, valabila pana la stingerea tuturor obligatiilor de plata aferente creditului garantat acordat in cadrul Programului.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 66/2014 aproba Programul Prima Masina de stimulare a cumpararii de autoturisme noi
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-28 :: Titlu: PICCJ: Tiberiu Nitu a participat, in Germania, la intalnirea anuala a procurorilor generali din UE

  Procurorul general Tiberiu Nitu a participat la cea de-a saptea intalnire anuala a Retelei Procurorilor Generali din Statele Membre ale Uniunii Europene, care a avut loc la Trier (Germania), in perioada 23-24 octombrie.

  Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), remis luni AGERPRES, pe agenda reuniunii s-au aflat principalele preocupari la nivelul sistemelor de procuratura din statele membre ale Uniunii Europene.

  Astfel, au fost abordate teme precum stadiul Proiectului de Regulament privind Biroul Procurorului Public European — structura si atributiile viitoarei institutii, efectele deciziilor instantelor europene in practica judiciara a statelor membre ale Uniunii, metodele de formare profesionala continua a procurorilor si colaborarea, la nivelul Retelei, cu Reteaua Europeana de Formare Judiciara, precum si probleme de ordin organizatoric ale asociatiei.

  "In prima zi a reuniunii, Tiberiu Nitu a sustinut o prezentare privind efectele deciziilor Curtii Europene a Drepturilor Omului in practica organelor judiciare din Romania, prilej cu care s-a referit la modul in care a fost receptata in activitatea procurorilor aceasta jurisprudenta, la metodele prin care, chiar anterior modificarii legislatiei procesual penale, acest acquis jurisprudential a fost transpus de catre instante si parchete, astfel incat activitatea de urmarire penala si judecata sa respecte standardele europene", se mai arata in comunicatul de luni al PICCJ.

  Sursa citata precizeaza ca Reteaua Procurorilor Generali din statele membre ale Uniunii Europene, instituita in anul 2009 cu sprijinul Comisiei Europene, este, alaturi de organizatiile similare din cadrul Consiliului Europei si al EUROJUST, una dintre cele mai importante forme de colaborare in materie judiciara din spatiul european, Romania participand la aceasta in calitate de membru al Uniunii Europene.

  Urmatoarea reuniune a membrilor Retelei va avea loc in anul 2015, in Suedia.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-28 :: Titlu: Consiliul National al Dizabilitatii din Romania: Sistemul romanesc de protectie a persoanelor cu handicap este ineficient si greoi

  Sistemul de protectie a persoanelor cu handicap din Romania este ineficient, greoi si neadaptat cerintelor pe care le au cei peste 713.000 de indivizi afectati de un anumit grad de handicap, a declarat, luni, directorul executiv al Consiliului National al Dizabilitatii din Romania (CNDR), Iustina Radu.

  'In luna noiembrie 2014, se implinesc patru ani de cand Romania a ratificat Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati. Cu toate acestea, din Raportul de tara intocmit de Consiliul National al Dizabilitatii din Romania, reiese clar faptul ca sistemul de protectie al persoanelor cu handicap este ineficient, greoi si neadaptat cerintelor pe care le au cei peste 713.000 de romani afectati de un anumit grad de handicap. Conform statisticilor de ultima ora, in Europa, exista 80 de milioane de persoane cu handicap, in timp ce in lume numarul acestora depaseste 650 de milioane, adica circa 10% din populatia totala a globului', a spus Iustina Radu, la conferinta 'Activitatea CNDR si a organizatiilor membre in lumina Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati si in contextul Uniunii Europene'.

  Potrivit acesteia, indemnizatia acordata persoanelor cu handicap nu este suficient personalizata in functie de nevoile concrete ale beneficiarilor.

  'Handicapul limiteaza participarea persoanei la viata sociala. Tocmai de aceea, indemnizatia acordata persoanelor cu handicap ar trebui sa fie personalizata in functie de nevoile concrete ale beneficiarilor. Este necesar ca expertii din domeniu sa lucreze in echipa, pentru a contribui la adoptarea si implementarea unor masuri care sa vina in sprijinul persoanelor cu handicap', a precizat Iustina Radu.

  La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice Codrin Scutaru a mentionat ca, la nivel ministerial, se afla in curs de avizare interna un proiect de hotarare referitor la cresterea indemnizatiei persoanelor cu dizabilitati.

  'Avem deja in curs de avizare la nivel ministerial un proiect de hotarare referitor la cresterea cu 16% a indemnizatiei persoanelor cu dizabilitati, de la 1 ianuarie 2015. De asemenea, se doreste transformarea Directiei Generale pentru Persoanele cu Handicap din cadrul ministerului in Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati, asa cum s-a intamplat si cu Directia Generala pentru Protectia Copilului, care a devenit deja autoritate', a afirmat Codrin Scutaru.

  CNDR are in prezent 11 membri si militeaza pentru constructia unei platforme unificate si puternice a Dizabilitatii in Romania, reprezentativa pentru apararea drepturilor persoanelor cu toate tipurile de deficiente, a celor care se confrunta cu discriminarea sau cu oricare forma de marginalizare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-28 :: Titlu: BNR: Rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate pentru subsidiarele grupurilor bancare ce activeaza in Romania

  BNR: "In contextul derularii exercitiilor de testare la stres la nivel european, Banca Nationala a Romaniei precizeaza ca subsidiarele grupurilor bancare cuprinse in aceasta evaluare, care opereaza pe piata romaneasca, au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate", se precizeaza in comunicat.

  In plus, banca centrala mentioneaza rezultatele testelor de stres derulate la nivel national, din care reiese ca bancile din sistem au un nivel confortabil al indicatorilor de adecvare a capitalului. 'Rezultatele exercitiilor de testare la stres derulate de BNR la nivelul sistemului bancar autohton, prezentate recent in Raportul asupra stabilitatii financiare (avand la baza un scenariu de recesiune economica severa si o depreciere puternica a monedei nationale in urmatorii trei ani), evidentiaza un nivel confortabil al indicatorilor de adecvare a capitalului, cu incadrare in limitele reglementate la nivel international', se mai arata in comunicatul BNR.Grupurile bancare din Romania, supuse testelor de stres, au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate

  Subsidiarele grupurilor bancare care activeaza pe piata romaneasca, cuprinse in evaluarile realizate la nivel european, au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate, a anuntat luni Banca Nationala a Romaniei, prin intermediul unui comunicat de presa.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4255 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0046 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4914 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0053 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6225 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0176 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6703 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0058 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2384 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 octombrie 2014

  In data de 27 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 778/2014 - M. Of. 778/2014 [M. Of. 778 / 27 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 779/2014 - M. Of. 779/2014 [M. Of.779 / 27 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 780/2014 - M. Of. 780/2014 [M. Of. 780 / 27 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-27 :: Titlu: APIA: Ajutoarele de minimis pentru agricultura ecologica se platesc din 2 decembrie

  Ajutoarele financiare din agricultura ecologica se platesc incepand cu data de 2 decembrie 2014, iar beneficiarii schemei de minimis pot depune, pana pe 7 noiembrie inclusiv, cererile de solicitare a ajutorului specific compensatoriu acordat exploatatiilor vegetale din sistemul de agricultura ecologica, au anuntat, luni, reprezentanti ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

  Cuantumul sprijinului financiar reprezentand ajutorul de minimis este de 1.180 lei pe exploatatie, pentru exploatatiile cuprinse intre 0,30 si 5 hectare, inclusiv, si de 845 de lei pe exploatatie, pentru exploatatiile cuprinse intre 5,1 hectare si 20 de hectare, inclusiv, precizeaza APIA.

  Ajutorul specific compensatoriu se acorda beneficiarilor care indeplinesc conditiile de eligibilitate in anul de cerere 2013 din Hotararea Guvernului nr. 759/ 2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul agricol, pentru exploatatiile cuprinse intre 0,30 si 5 hectare inclusiv si 5,1 si 20 hectare inclusiv, potrivit unui comunicat APIA, remis AGERPRES.

  Beneficiarii schemei de minimis sunt intreprinderile care detin exploatatii vegetale inregistrate in sistemul de agricultura ecologica, aflate sub contract cu un organism de inspectie si certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene/ aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, respectiv producatorii agricoli persoane fizice, persoane juridice si/ sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale ori intreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/ 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

  APIA precizeaza ca sunt considerate ca fiind ajutor necuvenit sumele incasate prin inscrierea sau atestarea de catre beneficiari a unor date ori situatii nereale pe documentele aferente ajutorului.

  In cazul in care beneficiarii nu se mentin in sistemul de agricultura ecologica, acestia vor trebui sa restituie sumele incasate.

  Romania are un potential imens in agricultura ecologica, cu o suprafata de 300.000 de hectare de tern arabil certificat ecologic pentru productie si alte 500.000 de pajisti si un numar de 15.000 de operatori inregistrati in sistem la finele anului 2013. Romania exporta 80% din productie, in special materie prima si foarte putine produse procesate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-27 :: Titlu: Deloitte Romania: Afacerile companiilor romanesti din domeniul tehnologiei au crescut, in medie, cu 400%, in ultimii 5 ani

  Companiile din Romania care activeaza in domeniul tehnologiei au inregistrat o crestere medie a afacerilor de 400%, in ultimii cinci ani, cel mai acoperit sector fiind cel de IT, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, Ahmed Hassan, country managing partner Deloitte Romania.

  "Romania face parte din lista tarilor in care tehnologia este dezvoltata. Companiile cu cea mai are crestere din punct de vedere tehnologic din Romania, pe baza veniturilor pe care le realizeaza, au inregistrat un procentaj mediu de 400%, in ultimii cinci ani. Majoritatea companiilor este in zona de dezvoltare IT. Companiile romanesti care s-au calificat in topul Fast 50 au avut inovatia ca punct forte. Acestea au fost conduse de catre antreprenori care si-au investit propriile fonduri si au avut idei. Cea mai mare provocare sunt oamenii, pana la urma. Parerea mea este ca, daca jucatorii mai mari vor veni in Romania, vor veni pentru ca vor sa-si aduca oamenii aici. Jucatorii mari cauta oameni calificati", a afirmat Hassan.

  Conform datelor prezentate luni de catre reprezentantul Deloitte Romania, mai mult de jumatate dintre directorii de companii romanesti au declarat ca au in plan sa aloce bani pentru domeniul R&D /cercetare si dezvoltare/, in urmatorii doi ani.

  "In cercetare si dezvoltare /R&D/, aproximativ 52% dintre directorii companiilor vor sa aloce bani. Romania nu a avut rezultate foarte bune in aceasta zona. Companiile romanesti cheltuie cei mai putini bani in comparatie cu celelalte tari din Uniunea Europeana in R&D. Motivul principal este nu exista stimulente din partea Guvernului pe acest segment. In masura in care Guvernul va oferi o exceptare de impozit pe R&D, atunci lucrurile se vor schimba", a atras atentia Ahmed Hassan.

  Statistica recenta a Deloitte Romania arata ca, in 2014, Romania ocupa locul trei in clasamentul regional Deloitte CE Technology Fast 50, cu sase firme in competitia celor mai dinamice companii din domeniul tehnologic, pe baza cresterii veniturilor obtinute pe o perioada de cinci ani. Cinci dintre companii sunt dezvoltatori de software, iar una este o firma de Internet.

  Reprezentantii companiilor romanesti prezente in topul Deloitte au apreciat ca principalele provocari carora au fost nevoiti sa le faca fata sunt decapitalizarea industriei romanesti si lipsa de maturitate a pietei locale, dar, pe de alta parte, admit ca nu au folosit facilitatile fiscale existente, concentrandu-se mai mult pe cresterea afacerilor si mai putin pe optimizarea veniturilor si costurilor.

  Cresterea medie in randul companiilor prezente in clasamentul Fast 50 a urcat la 698% de la 671%, in 2013. Cu toate acestea, avansul este cu mult sub media de 1026% inregistrata in 2012. Zece tari au contribuit la clasamentul Fast 50 din acest an: Polonia (17 companii), Ungaria (zece), Romania (sase), Croatia (patru), Cehia, Lituania si Slovacia (cate trei), Serbia (doua), Bulgaria si Estonia (cate una).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-27 :: Titlu: Valoarea pietei de software si servicii informatice din Romania va ajunge la 900 milioane de euro, in 2015 (consultant)

  Piata de software si servicii informatice din Romania va ajunge la 900 de milioane de euro, in 2015, iar ponderea sectorului public va fi de 25% fata de zona privata, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, Eugen Schwab-Chesaru, director pentru Europa de Est al Pierre Audoin Consultants /PAC/.

  "Piata de software si servicii informatice din Romania s-a schimbat destul de mult in ultimul an. Piata din Romania, intr-un mod logic si nu exagerat de optimist, ar fi trebuit sa depaseasca doua miliarde de euro, in 2015. Din pacate, local vorbind, piata nu este nici la jumatate la ora actuala. Avem de-a face cu frana care vine din sectorul public si strica cumva situatia. Anul acesta, piata de software si servicii informatice din Romania nu va depasi cifrele de anul trecut, fata de o predictie de crestere de 7-8% (...) Piata de anul viitor din Romania ar trebui sa se apropie de 900 de milioane de euro, si ma refere aici la strict ce se cumpara de pe piata locala. Raportul privat — public va fi de 75% la 25%. Procentajul din zona publica va fi cel mai mic din ultimii ani. Este foarte interesant de urmarit daca sectorul public va arata niste semne ale unui switch catre produse software in detrimentul dezvoltarii unor clustere. Ponderea sectorului public in software si servicii fluctueaza in functie de o astfel de decizie strategica", a explicat Schwab-Chesaru.

  Acesta a adaugat ca in zona publica a serviciilor informatice nu se vor intampla foarte multe lucruri in 2015, desi vor fi demarate unele discutii.

  "Pe zona publica nu se vor intampla foarte mute lucruri in 2015. Vor demara anumite discutii, dar ce se va finaliza, imi este greu sa spun acum. In sectorul privat, vedem zona companiilor locale care incep sa aiba un apetit semnificativ pentru externalizare, care poate insemna zona de cloud computing. La nivelul companiilor multinationale exista un trend de externalizare, dar nu la acelasi nivel ca anul trecut. Strict pentru Romania, vad multe sanse pentru semnarea unor contracte importante de application management sau application outsourcing. Vorbesc de contracte de 3-4, poate chiar 5 milioane de euro/an, pentru un singur contract. Un alt fenomen care va impacta piata locala va fi cel de scoatere de sub responsabilitate locala a IT-ului respectivei corporatii. Un fenomen semnificativ ca si crestere este cloud computing, in special public cloud", a afirmat reprezentantul PAC.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-27 :: Titlu: Consiliul Mondial al Aurului (WGC): Cresterea economica poate sprijini cererea pe termen lung pentru aur

  Evolutiile pozitive de crestere economica pot reprezenta un suport pentru mentinerea pe termen lung a cererii pe piata aurului, iar o crestere a dobanzilor nu inseamna neaparat o scadere de pret a metalului galben, arata Consiliul Mondial al Aurului (World Gold Council).

  Opinia WGC privind efectul actualelor evolutii macroeconomice asupra aurului, arata ca eficienta costurilor poate face aurul un portofoliu atractiv pentru tranzactiile hedge, comparativ cu alte strategii de investitii, iar constrangerile in productia miniera si caderea proceselor de reciclare a aurului au mentinut piata in echilibru.

  Analistii arata ca pretul metalului galben a crescut cu 3,4%, incepand cu 20 octombrie 2014, comparativ cu aceeasi data a anului trecut, in pofida unui nivel record de volatilitate.

  Faptul ca aurul a depasit pretul de la finele anului 2013 a contrazis predictiile analistilor de piata care, in ansamblul lor, asteptau scaderi de pret.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-10-27 :: Titlu: Legea 136/2014 reglementeaza evenimentele dedicate Zilei Nationale a Romaniei - 1 Decembrie

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 753/2014 a fost publicata Legea 136/2014 pentru organizarea si desfasurarea evenimentelor dedicate Zilei Nationale a Romaniei - 1 Decembrie.

  Guvernul si autoritatile administratiei publice locale vor lua masurile necesare pentru ca in aceasta zi drapelul Romaniei sa fie arborat in conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice si pentru buna desfasurare a actiunilor prevazute la art. 1 alin. (2).

  La nivelul municipiilor si oraselor, o artera principala de circulatie centrala va purta denumirea de "1 Decembrie 1918"

  Textul integral al Legii: Legea 136/2014 reglementeaza evenimentele dedicate Zilei Nationale a Romaniei - 1 Decembrie
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-27 :: Titlu: Vanzarile de automobile Dacia s-au dublat in Irlanda

  Irlandezii au cumparat in primele noua luni ale acestui an peste 2.400 de automobile marca Dacia, in crestere cu 111% in ritm anual, ceea ce face din subsidiara Renault marca cu cel mai puternic ritm de crestere de pe piata din Irlanda, informeaza un articol publicat duminica in cotidianul Irish Independent.

  Succesul inregistrat de Dacia i-a facut pe directorii de la subsidiara irlandeza a grupului Renault sa compare marca auto romaneasca cu succesul inregistrat de companiile low cost din alte industrii precum compania aeriana Ryanair si grupul de distributie Lidl.

  "Poate in urma cu cativa ani nu era ceva normal sa zbori cu Ryanair sau sa iti faci cumparaturile la Lidl sau Aldi insa lucrurile stau altfel in prezent. Acelasi lucru este valabil si in cazul Dacia. Oamenii stiu care este valoarea banilor iar in cele din urma totul se reduce la accesibilitate" a declarat directorul de operatiuni din Irlanda al Renault Group, Patrick Magee.

  Se estimeaza ca Dacia va contribui cu pana la 30 de milioane de euro la vanzarile de 120 de milioane de euro pe care Renault Group se asteapta sa le inregistreze pe piata din Irlanda in acest an iar pe termen mediu marca Dacia si-a propus sa ajunga la o cota de piata de 4-4,5% in Irlanda.

  Compania Dacia a fost preluata de Renault in anul 1999. Relansata in 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucator de notorietate pe piata auto europeana.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-27 :: Titlu: Constantin: Productia de lapte a crescut cu 14,7% in acest an, dar acum avem probleme cu desfacerea

  Productia de lapte raportata a crescut, in acest an, cu 14,7% datorita dublarii subventiei in acest sector, dar acum exista probleme cu desfacerea, a declarat duminica ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.

  "Pana in 2014 aveam o mare temere, ca se importa lapte din Ungaria si din alte tari, pentru ca aveam o productie scazuta sau grad de colectare scazut. Am reusit in 2014, pentru ca aproape am dublat subventia, sa crestem productia de lapte raportata cu 14,7%. Acum avem productie prea mare si nu prea avem unde sa o desfacem", a spus Daniel Constantin, adaugand ca se cauta solutii in acest sens.

  El a precizat ca exclude reducerea efectivelor de animale, pentru ca abia s-a inregistrat o crestere in acest sector. În opinia sa, o solutie ar consta in stimularea consumului de produse romanesti prin programe derulate la nivel national. "Sa consumam produse din Romania! Am reusit sa introducem acele produse consacrate, pentru paine, pentru carne si o sa mearga si pentru produsele lactate. Asta inseamna ca punem pe produsele premium din Romania un anumit logo al Ministerului Agriculturii si oamenii vor avea certitudinea calitatii", a subliniat ministrul Agriculturii.

  Potrivit datelor Institutului National de Statistic (INS), in primele opt luni ale acestui an, cantitatea de lapte de vaca colectat de unitatile procesatoare a crescut cu 91.251 tone (+15,2%). Cresteri ale productiei au fost inregistrate la lapte de consum cu 24.449 tone (+17,4%), smantana de consum cu 4.263 tone (+12,6%), branzeturi inclusiv branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (85,0% din productia totala de branzeturi) cu 4.756 tone (+9,8%), unt cu 575 tone (+9,3%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) cu 4.441 tone (+3,9%).

  Pe de alta parte, cantitatea de lapte brut importat a scazut de la 62.676 tone in ianuarie — august 2013, la 53.161 tone in perioada mentionata (-15,2%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-10-27 :: Titlu: Legea 137/2014 aduce modificari privind azilul in Romania

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 753/2014 a fost publicata Legea 137/2014 privind aprobarea OG 1/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania si a OG 44/2004 privind integrarea sociala a strainilor care au dobandit o forma de protectie sau un drept de sedere in Romania, precum si a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European.

  ererea de azil a strainului care provine dintr-o tara sigura de origine este respinsa ca evident nefondata, cu exceptia cazului in care situatia de fapt sau dovezile prezentate de solicitant arata existenta unei temeri bine intemeiate de persecutie in sensul art. 23. In acest caz solicitantul primeste accesul la procedura originara.

  Motivele enumerate la alin. (1), precum si cererile de azil prevazute la art. 75 alin. (1) lit. b) si c) nu pot sa prevaleze temerii bine intemeiate de persecutie conform art. 23 sau expunerii la un risc serios in sensul art. 26.

  Textul integral al Legii de aprobare cu modificari: Legea 137/2014 aduce modificari privind azilul in Romania
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-10-26 :: Titlu: Legea 135/2014 aduce modificari privind spatiile verzi din localitati

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 753/2014 a fost publicata Legea 135/2014 pentru modificarea alin. (5) al art. 21 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 ? 22 decembrie 1989, precum si pentru completarea art. 18 din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor.

  Sub sanctiunea nulitatii absolute, pana la solutionarea procedurilor administrative si, dupa caz, judiciare, generate de prezenta lege, este interzisa instrainarea, concesionarea, locatia de gestiune, asocierea in participatiune, ipotecarea, locatiunea, precum si orice inchiriere sau subinchiriere in beneficiul unui nou chirias, schimbarea destinatiei, grevarea cu sarcini sub orice forma a bunurilor imobile - terenuri si/sau constructii notificate potrivit prevederilor prezentei legi.

  Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti ? constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu.

  Textul integral al Legii de modificare: Legea 135/2014 aduce modificari privind spatiile verzi din localitati
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2014-10-25 :: Titlu: Romania trece in noaptea de sambata spre duminica la ora oficiala de iarna

  Romania trece, in noaptea de sambata spre duminica, la ora oficiala de iarna, ora 4.00 urmand sa devina ora 3.00, iar ziua de 26 octombrie 2014, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lunga din an.

  Ora oficiala de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie, noteaza Mediafax. Pentru trecerea la ora oficiala de iarna, ceasurile vor fi date inapoi cu o ora, astfel ca duminica 26 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lunga zi a anului.

  Trecerea la ora Europei Orientale, ora oficiala de iarna, nu va modifica mersul trenurilor in vigoare pana la 26 octombrie. Trenurile de calatori vor pleca din statiile de formare dupa ora oficiala de vara pana in noaptea de 25 spre 26 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00.

  In noaptea de sambata spre duminica, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa 4.00 vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale.

  Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4.00, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora a Europei Orientale. Trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la destinatie.

  Avand in vedere ca si in tarile vecine trecerea de la ora de vara la ora Europei Orientale are loc tot in 26 octombrie, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria si Ucraina trenurile vor circula dupa orarele din mersul de tren in vigoare.

  Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus. Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 s,i a Europei Orientale - ora fusului 2.

  Romania se afla in fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie si martie (cea a lunilor de iarna) este denumita "timpul legal roman".

  Conventia a fost semnata de Romania in 1979, iar in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost din nou corelat cu cel practicat in tarile Uniunii Europene. In 1996, tinand cont de avantajele decalarii orarului cu o ora vara, pentru a profita la maximum de orele de lumina, acest orar a fost prelungit in Europa cu inca o luna.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-25 :: Titlu: MAI: Masuri de mobilizare a resurselor, in urma fenomenelor meteo prognozate

  Prefectii din judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu si Calarasi vor coordona personal actiunile din aceste zile pentru a evita aparitia unor situatii de urgenta generate de fenomenele meteorologice, a solicitat viceprim-ministrul pentru securitate nationala, Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne.

  Potrivit unui comunicat al MAI, avertismentul lui Gabriel Oprea vine in contextul in care Administratia Nationala de Meteorologie a emis o informare meteo de lapovita si ninsoare, precum si intensificari ale vantului pentru mai multe judete din sudul tarii, in intervalul 25 octombrie ora 16.00 — 26 octombrie ora 12.00.

  Vicepremierul Gabriel Oprea a fost informat ca autoritatile au luat primele masuri de mobilizare a resurselor materiale, utilajelor si efectivelor necesare astfel incat populatia sa nu aiba de suferit de pe urma fenomenelor meteo prognozate. In acest sens, s-au contactat administratorii de drumuri pentru a se asigura ca sunt pregatiti sa intervina pentru curatarea drumurilor si imprastierea de material antiderapant, pentru a fi evitate accidentele sau blocajele rutiere.

  Autoritatile vor avea in vedere ca persoanele vulnerabile — batrani, copii sau persoane care necesita asistenta medicala periodica — sa nu fie surprinse de vremea rece care este anuntata si care poate determina hipotermii.

  Fortele MAI sunt in continuare mobilizate in toate judetele unde se pot inregistra situatii de urgenta, peste 2.400 de pompieri fiind gata de interventie. La nivelul ministerului este constituita o rezerva de 2.800 de forte — pompieri, politisti, jandarmi si politisti de frontiera.

  In cursul zilei de sambata continua interventiile in judetele Timis si Mehedinti pentru inlaturarea efectelor negative ale fenomenelor hidro-meteorologice periculoase in localitatile Gataia, Denta, Rovinita Mare si Crivina, informeaza MAI.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-25 :: Titlu: BCS si CSOP, acreditate de BEC pentru efectuarea de sondaje la iesirea de la urne

  Biroul Electoral Central a adoptat in sedinta de sambata o decizie de acreditare a Biroului de Cercetari Sociale (BCS) si a Centrului pentru Studierea Opiniei si Pietei (CSOP) pentru realizarea unor sondaje de opinie la iesirea de la urne la alegerile prezidentiale.

  Operatorii de sondaj ai celor doua institutii vor avea acces, in baza acreditarii, in zona de protectie de 500 de metri a sectiilor de votare, fara a avea acces in interiorul sectiilor de votare, se arata intr-o decizie a BEC publicata pe site-ul institutiei. De asemenea, operatorii BCS si CSOP au obligatia de a nu tulbura linistea si ordinea publica si de a nu interveni in niciun mod in organizarea si desfasurarea alegerilor, arata sursa citata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-10-25 :: Titlu: Legea 143/2014 aduce modificari privind drepturi ale persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 777/2014 a fost publicata Legea 143/2014 pentru modificarea OG 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice.

  Persoanele care s-au aflat in situatiile prevazute la art. 1 alin. (1) lit.a) si b) au dreptul la o indemnizatie lunara de 250 de lei pentru fiecare an de deportare ori de detentie.

  Persoanele care s-au aflat in situatiile prevazute la art. 1 alin. (1) lit. c), d) si g) au dreptul la o indemnizatie lunara de 200 de lei pentru fiecare an de stramutare, de munca fortata sau de evacuare din propria locuinta. (3) Persoanele care s-au aflat in situatiile prevazute la art.1 alin. (1) lit. e) au dreptul la o indemnizatie lunara de 200 de lei.

  Sotul supravietuitor al celui decedat, din categoria persoanelor prevazute la art. 1 alin.(1) lit. a)-e) si g), precum si persoana care s-a aflat in situatia prevazuta la art.1 alin.(1) lit.f), beneficiaza incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care a fost depusa cererea, in conditiile prezentei ordonante, de o indemnizatie lunara de 150 lei neimpozabila, daca ulterior nu s-a recasatorit.

  Textul integral al Legii de modificare: Legea 143/2014 aduce modificari privind drepturi ale persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-10-25 :: Titlu: Legea 144/2014 aduce modificari privind activitatea ANAF

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 777/2014 a fost publicata Legea 144/2014 pentru aprobarea OUG 74/2013 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii ANAF, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

  Functiile utilizate de Directia generala antifrauda fiscala in realizarea atributiilor stabilite de lege sunt functii publice specifice de inspector general antifrauda, inspector general adjunct antifrauda, inspector sef antifrauda, inspector antifrauda, functii publice generale, precum si functii contractuale.
  Personalul care ocupa functii publice specifice in cadrul Directiei generale antifrauda fiscala are drepturi si indatoriri specifice de serviciu care se stabilesc prin statut special, aprobat prin lege.
  Personalul care ocupa functii publice specifice in cadrul Directiei generale antifrauda fiscala beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege pentru functionarii publici.
  Poate fi numita in functia publica de inspector antifrauda si inspector sef antifrauda persoana care indeplineste conditiile prevazute la alin. (5) si (7).
  Numirea in functia publica de inspector antifrauda si inspector ef antifrauda se face pe baza de concurs sau examen, incepand cu data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazuta la art. 13 alin. (1) organizat potrivit regulamentului aprobat prin hotarare a Guvernului. Presedintele comisiilor de concurs sau de examen va fi vicepresedintele Agentiei care coordoneaza Directia generala antifrauda fiscala iar vicepresedintele va fi inspectorul general antifrauda.

  Functionarilor publici care ocupa functii publice specifice in cadrul structurii antifrauda li se considera vechime in specialitatea studiilor absolvite intreaga perioada in care isi desfasoara activitatea in structura antifrauda.

  Numirea inspectorilor antifrauda in cadrul Directiei de combatere a fraudelor, ca urmare a concursului de recrutare organizat pentru ocuparea functiilor publice specifice de inspector antifrauda sau a mutarii definitive in cadrul acestei structuri, se face prin ordin al presedintelui Agentiei, cu avizul vicepresedintelui Agentiei care coordoneaza Directia generala antifrauda fiscala si al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar detasarea acestora in functii se face prin ordin comun al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si al presedintelui Agentiei.

  Textul integral al Legii: Legea 144/2014 aduce modificari privind activitatea ANAF
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-25 :: Titlu: Transgaz a propus sistarea importurilor de gaze in noiembrie si estimeaza ca productia interna poate acoperi intregul consum

  Operatorul national de transport si sistem al gazelor, Transgaz, estimeaza ca, in luna noiembrie, intregul consum de gaze al tarii poate sa fie acoperit din productia interna, insa Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a avizat o pondere de 2% a importurilor, potrivit unui document al ANRE.

  Astfel, estimarile Transgaz, realizate pe baza datelor transmise de operatorii din piata, arata ca, in luna noiembrie 2014, la nivel national se vor consuma 11,4 milioane de MWh de gaze.

  Transgaz a estimat ca acest consum poate fi acoperit din productia autohtona si a propus ca importurile sa fie reduse la zero. Insa ANRE a avizat un import de 2%, urmand ca gazele interne sa reprezinte 98% din consum. Acest lucru este valabil atat pentru populatie, cat si pentru consumatorii industriali.

  Din totalul de 11,4 milioane de MWh, cea mai mare parte, respectiv 5,8 milioane de MWh, va reprezenta consumul marilor utilizatori industriali, consumul populatiei reprezinta 4,3 milioane de MWh, iar restul reprezinta consumul tehnologic al centralelor si al producatorilor de energie electrica ce sunt exceptati de la utilizarea gazelor de import.

  Potrivit reglementarilor in vigoare, toti consumatorii industriali trebuie sa realizeze un cos de gaze intern-export avizat de ANRE, acelasi pentru toti. Exceptie de la aceasta prevedere fac termocentralele care livreaza agent termic consumatorilor casnici si care au acelasi cos de gaze ca si populatia, precum si centralele Brazi, detinuta de Petrom, si Iernut, apartinand Romgaz, care utilizeaza propriile gaze pentru productia de energie electrica si termica.

  In primele sase luni ale acestui an, importurile de gaze au insemnat 9% din consumul total al tarii, in scadere semnificativa fata de anii trecuti, cand gazele din Rusia insemnau 20-25%. Aceasta deoarece consumul de gaze s-a redus, ca urmare a temperaturilor ridicate de iarna trecuta, a inchiderii unor consumatori mari, dar si datorita implementarii unor masuri de eficienta energetica din partea industriei.

  In ultima luna, Gazprom a redus livrarile de mai multe ori in Romania fara niciun motiv oficial. Ministrul de resort, Razvan Nicolescu, a precizat de mai multe ori ca romanii nu va fi afectati de aceasta situatie, nici macar in cazul in care Rusia sisteaza de tot importurile pana la primavara.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-25 :: Titlu: Bloomberg: 25 de banci din zona euro nu au trecut testele BCE

  Actiunile bancilor din zona euro erau vineri in scadere, traderii citand un articol publicat de Bloomberg News, potrivit caruia 25 de banci din zona euro nu au trecut testele de stres derulate de Banca Centrala Europeana (BCE).

  Indicele Euro STOXX Banking Index, care anterior evolua in teritoriul pozitiv, a scazut brusc cu 0,6%, pana la un minim de 141,42 puncte.

  Potrivit Bloomberg News, care sustine ca a consultat o varianta preliminara a comunicatului BCE, 105 dintre cele 130 de banci care au fost incluse in testele de stres ale BCE au trecut aceste teste, iar restul de 25 au esuat. In plus, dintre cele 25 de banci care nu au trecut testele BCE, un numar de 10 institutii se vor confrunta cu deficiente de capital care vor trebui acoperite. Bloomberg precizeaza insa ca cifrele definitive ar putea sa sufere modificari inaintea publicarii rezultatelor oficiale in data de 26 octombrie.

  BCE a refuzat sa faca vreun comentariu cu privire la stirea Bloomberg. 'Orice concluzie cu privire la rezultatul final al testelor ar fi o speculatie inainte de publicarea rezultatelor in data de 26 octombrie', a declarat un purtator de cuvant de la BCE.

  Incepand din data de 4 noiembrie 2014, Banca Centrala Europeana va prelua activitatea de supervizare bancara in zona euro si, inainte de asta, vrea sa evalueze starea de sanatate a celor mai mari banci din zona euro printr-o analiza amanuntita a calitatii activelor lor si, de asemenea, a capacitatii lor de a face fata socurilor si stresului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-25 :: Titlu: Financial Times: Romania va primi 31,4 milioane de euro de la Comisia Europeana in urma revizuirii contributiei la bugetul UE

  Comisia Europeana a instiintat un numar de 19 state europene, printre care se numara si Romania, ca le vor fi restituite o parte din contributiile lor la bugetul UE pentru perioada 1995-2013, ca urmare a ajustarilor efectuate in urma introducerii noii metodologii ESA 2010 pentru calculul produsului intern brut al statelor membre, potrivit documentelor publicate vineri de cotidianul Financial Times.

  Principalii beneficiari vor fi Franta, careia ar urma sa-i fie restituita o suma de aproximativ un miliard de euro, Germania, 779 milioane de euro, Polonia, 316 milioane de euro, si Finlanda, 180 de milioane de euro.

  In schimb, un numar de noua state europene vor trebui sa plateasca contributii suplimentare la bugetul UE, ca urmare a introducerii noii metodologii de calcul. Cea mai mare plata, de aproximativ 2,1 miliarde de euro, ar urma sa fie facuta de Marea Britanie, urmata de Olanda, 642 milioane de euro, si Italia, 340 milioane de euro. Chiar si Cipru si Grecia, tari care au beneficiat de programe de asistenta internationala, vor trebui sa plateasca o suma suplimentara de 42 si respectiv 89 milioane de euro.

  In cazul Romaniei, contributia sa la bugetul UE pentru perioada 1995-2013 a fost revizuita in jos cu 106,5 milioane de euro pana la 75,1 milioane de euro (331,3 milioane lei). Potrivit Financial Times, din suma de 331,3 milioane de lei pe care Romania trebuie sa o plateasca la bugetul UE pentru perioada 1995-2013, circa 9,5 milioane de lei provin din incasarile de TVA, in timp ce 328,1 milioane de lei provin din venitul national brut.

  Oficialii UE sustin ca aceste modificari reflecta o schimbare a regulilor contabile. Economiile din intreaga lume introduc treptat un nou sistem de masurare a Produsului Intern Brut, care tine cont si de elemente precum prostitutia sau drogurile. In functie de PIB-ului unei tari se calculeaza si contributia tarii respective la bugetul UE.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4209 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0027 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4967 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0038 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6049 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0132 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6645 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2387 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 octombrie 2014

  In data de 24 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 774/2014 - M. Of. 774/2014 [M. Of. 744 / 24 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 775/2014 - M. Of. 775/2014 [M. Of. 775 / 24 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 776/2014 - M. Of. 776/2014 [M. Of. 776 / 24 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 777/2014 - M. Of. 777/2014 [M. Of. 777 / 24 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-10-24 :: Titlu: Legea 151/2014 clarifica statutul juridic al actiunilor care se tranzactioneaza pe Piata RASDAQ

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 774/2014 a fost publicata Legea 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al actiunilor care se tranzactioneaza pe Piata RASDAQ sau pe piata valorilor mobiliare necotate.

  Consiliile de administratie/directoratele societatilor ale caror actiuni sunt tranzactionate pe Piata RASDAQ sau pe piata actiunilor necotate, au obligatia sa convoace si sa efectueze demersurile necesare pentru desfasurarea adunarilor generale extraordinare a actionarilor, in termen de 120 zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, in conditiile stabilite de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu scopul dezbaterii de catre actionari a situatiei create de lipsa cadrului legal de functionare a Pietei RASDAQ, precum si pentru ca acestia sa ia o decizie privitoare la efectuarea de catre societate a demersurilor legale necesare in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor emise de societate pe o piata reglementata sau a tranzactionarii acestora in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare, in baza prevederilor Legii nr. 297/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si a reglementarilor emise de A.S.F.

  In vederea informarii corecte a actionarilor, consiliul de administratie/directoratul societatii va intocmi si va pune la dispozitia acestora, in conditiile art. 117^2 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, un raport cuprinzand:
  a) cadrul juridic aplicabil tranzactionarii actiunilor pe o piata reglementata respectiv a tranzactionarii in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare;
  b) prezentarea pietelor reglementate si a sistemelor alternative de tranzactionare pe care pot fi tranzactionate actiunile societatii. (3) Pe langa cerintele de publicare stabilite prin art. 131 alin. (4) din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, hotararea adoptata de adunarea generala a actionarilor va fi publicata si pe pagina web a A.S.F., pe pagina web a B.V.B., precum si intr-un cotidian de larga raspandire la nivel national. Daca societatea dispune de o pagina web proprie, hotararea va fi publicata si pe aceasta pagina.

  In situatia in care adunarea generala a actionarilor hotaraste ca societatea sa nu faca demersurile legale necesare in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor emise de societate pe o piata reglementata sau a tranzactionarii acestora in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare, actionarii au dreptul de a se retrage din societate in conditiile art. 134 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Textul integral al Legii: Legea 151/2014 clarifica statutul juridic al actiunilor care se tranzactioneaza pe Piata RASDAQ
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-24 :: Titlu: Deficitul guvernamental al UE s-a redus la 3% din PIB, in trimestrul doi din 2014

  Deficitul guvernamental ajustat sezonier din Uniunea Europeana (UE28) s-a redus usor in trimestrul doi din 2014, pana la 3% din Produsul Intern Brut, de la 3,1% din PIB in precedentele trei luni, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

  Veniturile totale au scazut la 45,1% din PIB, in perioada aprilie-iunie 2014, de la 46% din PIB in precedentele trei luni, in timp ce cheltuielile totale au scazut la 48,2% din PIB, de la 49,1% din PIB.

  Deficitul guvernamental al zonei euro s-a redus usor in trimestrul doi din 2014, la 2,5% din PIB, sub limita oficiala de 3% din Produsul Intern Brut prevazuta in Tratatul de la Maastricht.

  Deficitul guvernamental ajustat sezonier al zonei euro s-a situat la 2,6% din PIB, in primul trimestru din 2014, si la 3,1% din PIB in perioada aprilie-iunie 2013.

  Reducerea deficitului vine pe fondul scaderii veniturilor totale, pana la 46,6% din PIB in trimestrul doi din 2014, de la 47,6% din PIB in precedentele trei luni, in timp ce cheltuielile totale au scazut la 49,1% din PIB, de la 50,1% din PIB in perioada aprilie-iunie 2014.

  Zona euro, care de la 1 ianuarie 2014 numara 18 state membre odata cu aderarea Letoniei, isi revine treptat de pe urma celei mai grave recesiuni inregistrata de la crearea euro in 1999, provocata de criza datoriilor acumulate dupa mai multi ani de cheltuieli excesive.

  Reducerea deficitelor guvernamentale face parte dintr-un plan mai larg destinat refacerii sustenabilitatii finantelor publice si recastigarii increderii investitorilor in obligatiunile emise de guvernele din zona euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-24 :: Titlu: Livia Stanciu (ICCJ) sustine ca nu se impune o lege a gratierii si amnistiei

  Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, a declarat vineri ca nu se impune o lege a gratierii si amnistiei si nici abrogarea art. 13 din Legea 78/2000.

  "Nu. Absolut nu. O sa dezvolt, daca se va pune aceasta problema in cadrul comisiilor juridice, pentru ca ele vor fi discutate, se impun a fi discutate, atat a Senatului, cat si a Camerei Deputatilor, si va invit atunci, pentru ca ar fi multe aici de spus. ?i asa cum ma stiti de fiecare data, poate spre nemultumirea altora, Livia Stanciu va prezenta un punct de vedere si un punct de vedere extrem de argumentat. Concluzia insa finala pe care vreau ca sa o retineti: nu se impune la acest moment nicio lege de amnistie, nicio lege de gratiere, nici abrogarea dispozitiilor nici art. 13, nici art. 13 indice 1, nici indice 2 din Legea 78/2000", a afirmat Livia Stanciu.

  Art. 13 din Legea 78/2000 prevede ca
  "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani".

  La art. 13, indice 1, se arata ca
  "infractiunea de santaj, prevazuta la art. 194 din Codul penal, in care este implicata o persoana dintre cele prevazute la art. 1, se pedepseste cu inchisoare de la 7 la 12 ani" iar la art.13 indice 2 — "infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-24 :: Titlu: Legea 149/2014 aduce aministia fiscala pentru medicii din centrrele de permanenta

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 771/2014 a fost publicata Legea 149/2014 privind unele masuri referitoare la veniturile medicilor de familie care asigura continuitatea asistentei medicale in centrele de permanenta.

  Se aproba exonerarea de la plata a sumelor pentru acoperirea cheltuielilor de administrare si functionare ale cabinetelor medicilor prevazuti la art. 1 si accesoriile aferente, din perioada 28 mai 2008 ? 1 iunie 2011, rezultate din deciziile de impunere emise de casele judetene de asigurari de sanatate, drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi a unor prejudicii.
  Sumele recuperate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, ca urmare a deciziilor prevazute la alin. (1), se restituie conform normelor metodologice aprobate prin ordin comun al ministrului finantelor publice, ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

  Textul integral al Legii: Legea 149/2014 aduce aministia fiscala pentru medicii din centrrele de permanenta
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-24 :: Titlu: CFR Calatori trece la ora de iarna, in noaptea de sambata spre duminica

  CFR Calatori va trece in activitatea de transport feroviar la ora Europei Orientale, in noaptea de sambata spre duminica, cand ora 4,00 devine ora 3,00.

  Trecerea la ora Europei Orientale nu va modifica mersul trenurilor in vigoare.

  Trenurile de calatori vor pleca din statiile de formare dupa ora oficiala de vara pana in noaptea de 25 spre 26 octombrie.

  In noaptea de 25 spre 26 octombrie 2014, cand ora 4,00 devine ora 3,00, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa ora 4,00, vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale.

  Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4,00, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la destinatie.

  Avand in vedere ca si in tarile vecine trecerea de la ora de vara la ora Europei Orientale oficiala se face in aceeasi zi de duminica, 26 octombrie 2014, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria si Ucraina, trenurile vor circula dupa orariile din mersul de tren in vigoare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-24 :: Titlu: Sobolewski: BVB vrea sa obtina statutul de piata emergenta din partea MSCI pana in 2017

  Romania si-a intensificat eforturile pentru a obtine statutul de piata emergenta in urmatorii trei ani din partea Morgan Stanely Capital International (MSCI), a declarat miercuri directorul Bursei de Valori de la Bucuresti, Ludwik Sobolewski, transmite Bloomberg.

  Romania este in prezent clasificata ca piata de frontiera de MSCI.

  Sobolewski a apreciat ca indeplinirea criteriile cantitative, de genul lichiditate si numarul actiunilor in circulatie este 'o provocare', adaugand ca autoritatile de la Bucuresti avanseaza acte legislative destinate sa faciliteze accesul investitorilor pe piata. Potrivit directorului BVB, obiectivul Romaniei este ca in 2015 sa intre pe lista pietelor urmarite de MSCI. 'Daca nu reusim acest lucru, urmatoarea fereastra de oportunitate este mijlocul lui 2016. In concluzie, potrivit unui scenariu mai pesimist, care ar reprezenta totusi o realizare, Romania ar urma sa obtina statutul de piata emergenta undeva in 2017', a spus Ludwik Sobolewski.

  Bursa de Valori de la Bucuresti considera ca obtinerea statutului de piata emergenta din partea MSCI ar ajuta la cresterea volumului tranzactiilor, in conditiile in care BVB vrea sa ajunga din urma bursele din regiune. 'Va fi un semn ca piata este suficient de bine organizata, ca este sigura pentru investitori si ca este o piata capabila sa genereze suficient rulaj si lichiditate' a spus Sobolewski.

  Potrivit datelor Bloomberg, in ultimele 12 luni indicele BTE al bursei de la Bucuresti a inregistrat un avansa de 18% gratie listarii unor pachete de actiuni la Electrica SA si Romgaz SA, in timp ce in perioada similara indicele BUX al bursei de la Budapesta a inregistrat o scadere de 7,3%.

  Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in cooperare cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Bloomberg au organizat miercuri la Londra o conferinta destinata promovarii pietei de capital din Romania in randul investitorilor institutionali din Londra.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-24 :: Titlu: Climat: acord al UE pentru reducerea cu 40% a gazelor cu efect de sera pana in 2030

  Uniunea Europeana a ajuns la un acord istoric vineri asupra planului climat ce prevede o reducere de cel putin 40% a emisiilor sale de gaze cu efect de sera pana in 2030.

  "Acord! Reducere de cel putin 40% pana in 2030. Acord al Consiliului European asupra unei politici energetice si climatului cel mai ambitios din lume", a scris presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pe contul sau de Twitter.

  Cei 28 de sefi de stat si de guvern au convenit de asemenea asupra a doua obiective: cresterea ponderii de energii regenerabile la 27% din consum si economii de energie de 27%, a precizat Van Rompuy. Primul este obligatoriu, al doilea nu, noteaza AFP.

  Europenii, impulsionati in special de Spania si Portugalia, au decis de asemenea sa mareasca "interconexiunile" electrice in cadrul Uniunii, a precizat Van Rompuy.

  "Aceasta este o veste buna pentru climat, cetateni, sanatate si negocierile internationale asupra climatului de la Paris in 2015", a mai spus el, asigurand ca s-ar crea "locuri de munca durabile" si "competitivitate".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4236 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.007 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4929 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0136 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5917 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0095 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6654 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0043 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2394 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0014 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 octombrie 2014

  In data de 23 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 769/2014 - M. Of. 769/2014 [M. Of. 769 / 23 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 770/2014 - M. Of. 770/2014 [M. Of. 770 / 23 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 771/2014 - M. Of. 771/2014 [M. Of. 771 / 23 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 772/2014 - M. Of. 772/2014 [M. Of. 772 / 23 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 773/2014 - M. Of. 773/2014 [M. Of. 773 / 23 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: Ordinul nr. M105/2014 privind asistenta psihologica in armata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 716/2014 a fost publicat Ordinul M105/2014 pentru aprobarea Instructiunilor privind asistenta psihologica in Armata Romaniei.

  Asistenta psihologica reprezinta ansamblul de masuri si/sau programe specifice, concepute in mod unitar, in vederea asigurarii capacitatii optime de functionare a individului din punct de vedere al factorilor psihologici cu relevanta pentru starea de sanatate si boala.

  Asistenta psihologica are ca scop asigurarea conditiilor pentru un management eficient al resursei umane, adaptarea la solicitarile mediului militar, imbunatatirea performantelor profesionale individuale, cresterea eficientei organizationale, cresterea calitatii vietii personalului si diminuarea efectelor manifestarilor psihocomportamentale relationate cu stresul si evenimentele traumatice.

  Activitatea de asistenta psihologica se fundamenteaza pe urmatoarele principii:
  a) principiul psihologiei validate stiintific, care presupune analiza critica, cu ajutorul metodelor stiintifice, a modelelor teoretice utilizate in practica, pentru a stabili daca un serviciu psihologic este eficient, fundamentat pe un model teoretic valid si are un bun raport cost-eficienta;
  b) principiul cercetator-practician, conform caruia psihologul cu drept de libera practica trebuie sa actioneze prin prisma finalitatii practice si sa acceseze lucrari stiintifice de specialitate pentru rezolvarea unor probleme cu relevanta teoretica si/sau ractica cu aplicabilitate extinsa;
  c) principiul preventiei, conform caruia performantele profesionale ale resursei umane presupun prevenirea instalarii bolii - preventie primara, a complicatiilor si evolutiei acesteia - preventie secundara sau a problemelor induse de complicatiile ei - preventie tertiara;
  d) principiul aliantei terapeutice solide, care presupune incredere din partea beneficiarului serviciilor psihologice in competenta profesionala a psihologului si empatie, acceptare neconditionata si consideratie autentica din partea psihologului;
  e) principiul focalizarii pe probleme/situatii curente si specifice care produc distres in momentul respectiv, ceea ce inseamna examinarea aici-si-acum a problemelor cu care se confrunta personalul si interventia psihologica specializata de scurta durata;
  f) principiul orientarii spre scop si al focalizarii pe problema, care reprezinta planificarea si desfasurarea activitatilor de asistenta psihologica prin formularea de obiective specifice in termeni comportamentali si alegerea tipului de interventie adecvat;
  g) principiul prevenirii recaderilor psihocomportamentale, cu accent pe psihoeducatie, prin care beneficiarii serviciilor psihologice sunt invatati sa devina propriii lor terapeuti si sa-si rezolve singuri problemele cu care se pot confrunta in viitor.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul nr. M105/2014 privind asistenta psihologica in armata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: OUG 65/2014 aduce modificari privind protectia si promovarea drepturilor copilului

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 760/2014 a fost publicata OUG 65/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

  Conditiile de obtinere a atestatului, procedurile de atestare si statutul asistentului maternal se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

  Pentru fiecare copil fata de care s-a luat masura plasamentului la o familie, persoana, asistent maternal, intr-un serviciu de tip rezidential al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela, in conditiile legii, se acorda o alocatie lunara de plasament, raportata la indicatorul social de referinta, in cuantum de 1,20 ISR.

  Copiii si tinerii pentru care s-a stabilit o masura de protectie speciala, precum si mamele protejate in centre maternale au dreptul, la iesirea din sistemul de protectie speciala, la o indemnizatie care se acorda o singura data, egala cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara, garantat in plata, stabilit potrivit legii. Indemnizatia se acorda, la iesirea din sistemul de protectie speciala, si copiilor pentru care s-a pronuntat o hotarare definitiva de incuviintare a adoptiei.

  Textul integral al modificarilor: OUG 65/2014 aduce modificari privind protectia si promovarea drepturilor copilului
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: Ministrul Cazanciuc: Desfiintarea a doar 15 instante de judecata ar fi o solutie rezonabila

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat miercuri, la Buzau, ca "nu este un scop in sine sa desfiintezi o instanta de judecata", el adaugand insa ca din cele 30 de instante aflate pe lista depusa la Parlament in vederea desfiintarii, jumatate ar putea sa ramana.

  "Nu este un scop in sine sa desfiintam instante, exista in sistem o inechitate, instante cu foarte mare incarcare, instante cu incarcare mai mica, instante unde nu vor sa mearga judecatorii pentru ca sunt foarte departe de locul in care de regula locuiesc. Este foarte greu sa tii o instanta unde 4-5 ani nu merge decat cu un singur judecator si trebuie sa gasesti formule sa-i convingi pe oameni sa mearga acolo decat prin delegari de cel mult 60 de zile", a declarat ministrul Justitiei.

  El a adaugat ca legea este in Parlament, iar cand parlamentarii vor reveni din aceasta mini-vacanta "cu siguranta va fi pe ordinea de zi".

  "Statistica a fost facuta in urma cu un an jumatate pe volumul de activitate, in anumite zone ale tarii a crescut foarte mult volumul de activitate, daca o sa reusim sa ajungem undeva la 15 cred ca ar fi o solutie rezonabila in asa fel incat sa putem redistribui posturile in sistem cu adevarat acolo unde sunt instante foarte incarcate", a precizat ministrul Justitiei.

  Ministrul Robert Cazanciuc a fost prezent miercuri, la Tribunalul Buzau, pentru a analiza posibilitatea gasirii unui nou sediu pentru Judecatoria din localitate si degrevarea judecatorilor de numarul ridicat de dosare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: Guvernul va plati profesorilor 150 de euro din fonduri europene pentru perfectionarea profesionala

  Guvernul a decis sa plateasca profesorilor si personalului didactic auxiliar o subventie de 150 de euro, din fonduri europene, a anuntat miercuri ministrul Educatiei Remus Pricopie la lansarea unor proiecte din fonduri europene care a avut loc la Palatul Victoria.

  Pricopie a explicat ca este vorba despre reluarea unui proiect mai vechi prin care profesorii primeau 100 de euro pentru a-si cumpara carti.

  "Se numea atunci "suta de euro pentru carti"—fiecare cadru didactic primea echivalentul in lei a 100 de euro pentru a-si achizitiona carti. Acest drept in perioada crizei a fost anulat, iar noi acum, in urma discutiei cu colegii din guvern si cu sindicatele, am gasit aceasta noua formula. Este vorba de un proiect de 50 de milioane de euro pentru dezvoltarea profesionala a personalului didactic. De data aceasta nu exista conditionare stricta de a cumpara carti si a deconta prin facturi, ci este vorba de o suma forfetara pe care profesorii o pot folosi pentru achizitia de materiale didactice, carti, participare la cursuri, conferinte", a precizat ministrul Educatiei.

  Potrivit acestuia, ministerul este cel care va aplica pe POSDRU pentru proiect si va transmite banii catre universitati si inspectorate scolare.

  "Aceste institutii fac platile direct, aceeasi suma pentru toate persoanele, aproximativ 150 de euro, echivalentul in lei, pe baza listelor de cadre didactice si personal didactic auxiliar. Procesul va decurge usor, in cateva saptamani vom face aceste plati. Se va derula pe o perioada de aproximativ 9 luni. (...) Nu vorbim de deconturi, ci este o pagina in care fiecare cadru didactic va spune cum a folosit cei 150 de euro, in raport cu dezvoltarea profesionala a fiecarei persoane", a spus Pricopie.

  El a precizat ca deocamdata proiectul "este pentru anul scolar in curs, sunt discutii avansate la nivelul Guvernului pentru ca aceasta politica sa se permanentizeze si in fiecare an sa avem un astfel de grant".

  Potrivit unui comunicat al MFE, de aceasta subventie vor beneficia aproximativ 300 de mii de persoane, personal didactic, preuniversitar si universitar.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: Havrilet (ANRE): Romania nu va mai fi dependenta de gazul de import; in noiembrie, ponderea gazului din import va fi de numai 2%

  Romania nu va mai fi, in scurt timp, dependenta de importul de gaze, avand in vedere ca procentul de gaz importat a scazut de la 35% in urma cu cativa ani la 9 - 10% anul acesta, iar pentru noiembrie 2014 procentul stabilit este de 2% gaz de import, a declarat miercuri presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, in cadrul unei conferinte pe teme economice.

  "Romania, in foarte scurt timp, nu va mai fi dependenta de gazele de import. Practic, dupa inceperea procesului de liberalizare in sectorul gazelor naturale, am inregistrat o scadere a consumului in special in zona ineficienta, energofaga. Au inceput si acest tip de consumatori sa investeasca in eficienta, in fabricarea la costuri mai scazute a produselor finite. Lucru care a scazut de la un procent de 35% anii trecuti la 15% in 2013, iar in acest an avem o pondere si mai mica (a gazului de import — n.r.). Nu cred ca vom depasi 9% — 10% pentru ca iata, pentru luna noiembrie, am stabilit un procent de import de 2%, in conditiile in care, in alti ani, luna noiembrie avea procente de import de la 20% la 40%. Este o scadere extraordinar de mare a dependentei de import, lucru benefic pentru ca, altfel, aceasta liberalizare pe care a facut-o pe piata interna ar fi majorat extrem de mult pretul final", a explicat Havrilet.

  El a mai spus ca se observa deja primele efecte pozitive ale procesului de liberalizare in domeniul gazelor. "Observam primele efecte pozitive ale procesului de liberalizare si in sensul in care Romania a platit, anul trecut, cu doua miliarde de dolari mai putin factura externa pentru gazele de import decat in anii precedenti", a mai spus presedintele ANRE.

  Guvernul a aprobat, la sfarsitul lunii septembrie a acestui an, doua hotarari privind programul de iarna in domeniul energetic si noul calendar de liberalizare a pietei gazelor.

  Executivul a decis, la momentul respectiv, mentinerea preturilor gazelor naturale din productia interna (atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei non-casnici) la nivelurile stabilite pentru 1 iulie 2014.

  Tot in luna septembrie, Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a declarat pentru AGERPRES ca Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala au fost de acord cu amanarea liberalizarii pietei gazelor pentru consumatorii casnici si cu termenele propuse de partea romana.

  Acesta a propus autoritatilor de la Bruxelles ca pretul gazelor interne pentru populatie sa nu mai creasca pana la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare sa se prelungeasca pana la 1 iulie 2021, fata de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat in prezent in vigoare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: ANRE: Furnizorul de energie electrica va putea fi schimbat in orice zi calendaristica

  Furnizorul de energie electrica va putea fi schimbat in orice zi calendaristica, iar clientul final va avea dreptul de a denunta unilateral contractul de furnizare, cu respectarea conditiilor contractuale, reiese din Ordinul nr. 105/ 2014, aprobat, miercuri, de Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

  Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, documentul reprezinta o imbunatatire a Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrica aprobata prin Ordinul ANRE nr. 88/ 2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

  "Documentul a fost elaborat in scopul armonizarii regulilor de schimbare a furnizorului aplicate in Romania cu legislatia Uniunii Europene, in special cu prevederile Directivei 2009/ 72/ CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna a energiei electrice si de abrogare a Directivei 2003/ 54 / CE, transpuse in legislatia nationala prin Legea nr. 123/ 2012 a energiei electrice si gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in comunicatul citat.

  Conform noului ordin, principalele modificari aduse in favoarea consumatorilor sunt: posibilitatea schimbarii furnizorului in orice zi calendaristica; scurtarea procesului de schimbare a furnizorului, creandu-se conditiile de incadrare in termenul de 21 de zile impus de Directiva 72 /2009 /CE pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum; dreptul clientului final de a denunta unilateral contractul de furnizare, cu respectarea conditiilor contractuale; eliminarea posibilitatii suspendarii procesului de schimbare a furnizorului de energie electrica, ca urmare a neachitarii facturilor de energie electrica; prevederea explicita a faptului ca procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisa perceperea oricaror taxe sau tarife legate de parcurgerea etapelor specifice.

  Proiectul de ordin a fost supus consultarii publice (prin afisare pe pagina de internet a ANRE) in perioada decembrie 2013 — ianuarie 2014 si in perioada august-septembrie 2014 si ulterior dezbaterii in cadrul Consiliului consultativ al ANRE.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: Nicolescu (CNIPMMR): Cresterea salariului minim in absenta "testului IMM-urilor" reprezinta o ilegalitate

  Majorarea salariului minim fara realizarea, in prealabil, a "testului IMM-urilor" si a unei note de impact reprezinta o ilegalitate, a declarat miercuri, presedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, intr-o conferinta de presa.

  Potrivit lui Nicolescu, vor fi facute urgent interventii la Ministerul Muncii pentru a remedia cat mai rapid situatia.

  "Conform legii, niciun act normativ nu ar trebui adoptat fara, realizarea, in prealabil, a unui "test al IMM-urilor" si a unei note de impact, care sa arate clar consecintele masurii in cauza asupra mediului economic. Ca urmare, intentia anuntata de autoritati, de majorare a salariului minim din 2015, reprezinta fara nicio indoiala o ilegalitate, iar din acest motiv vom face urgent interventii la Ministerul Muncii pentru a remedia cat mai rapid situatia. Impactul cresterii salariului minim ar fi unul foarte mare, avand in vedere ca peste 90% dintre entitatile economice din tara noastra sunt microintreprinderi", a afirmat Ovidiu Nicolescu.

  Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat, intr-o conferinta de presa sustinuta pe 13 octombrie, ca salariul minim pe economie va creste, de la 1 ianuarie 2015, la 975 lei, de la 900 lei cat este in prezent.

  "Sigur ca exista un angajament al Guvernului, astfel incat, in 2016, sa ajungem la 1.200 lei. În urma discutiilor cu institutiile financiare internationale, vom avea o majorare semestriala anul viitor cu cate 75 de lei", a spus Plumb.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: Cursul valutar din 22 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 22 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4166 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4793 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0223 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5822 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0019 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6611 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0015 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.238 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-23 :: Titlu: Monitorul Oficial din 22 octombrie 2014

  In data de 22 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 765/2014 - M. Of. 765/2014 [M. Of. 765 / 22 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 766/2014 - M. Of. 766/2014 [M. Of. 755 / 22 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 767/2014 - M. Of. 767/2014 [M. Of. 767 / 22 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 768/2014 - M. Of. 768/2014 [M. Of. 768 / 22 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-22 :: Titlu: Nicolescu (CNIPMMR): Peste 200 de firme din Bucuresti au fost controlate abuziv de inspectorii ANAF

  Peste 200 de firme din Capitala au fost controlate abuziv, incepand din luna martie a anului trecut, de inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), foarte multe IMM-uri cu o activitate profitabila intrand in incapacitate de plata si avand conturile imediat blocate, a declarat, miercuri, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, intr-o conferinta de presa.

  "In cazul controalelor efectuate de inspectorii din cadrul Directiei Antifrauda Fiscala la diverse intreprinderi mici si mijlocii, au fost aplicate, in mod gresit, dispozitiile articolului 11, alineatul 1 din Codul Fiscal, fiind eliminate din baza de calcul a impozitului pe profit si a TVA-ului deductibil facturile emise de societati care au fost declarate inactive dupa ce a avut loc operatiunea impozabila. In cazul municipiului Bucuresti, este vorba de peste 200 de firme care au fost controlate abuziv incepand din luna martie a anului trecut. In urma controalelor, aceste firme, care au un bun istoric fiscal, au intrat in incapacitate de plata, avand conturile imediat blocate", a afirmat Ovidiu Nicolescu.

  Acesta a precizat, totodata, ca va face interventii la organele de drept, pentru remedierea situatiei.

  "Este vorba de niste abuzuri grosolane din partea inspectorilor ANAF. Nu-mi vine sa cred ca e o abordare oficiala, inclin sa cred mai degraba ca e o abordare gresita a unor functionari din cadrul autoritatii. In plus, pentru evitarea unor astfel de situatii pe viitor, facem un set de propuneri de masuri care sa duca la cresterea accesului la informatii, alaturi de masuri administrative si legislative. Printre masurile administrative se numara realizarea de actiuni pentru exercitarea functiei preventive a controlului, dar si colaborarea cu confederatiile patronale reprezentative la nivel national, pentru campaniile de informare si pentru monitorizarea aplicarii dispozitiilor legale din domeniul fiscal. In aceea ce priveste masurile legislative, este nevoie in primul rand de asigurarea unui cadru stabil si predictibil in domeniul fiscal si contabil pentru IMM-uri, bazat pe reducerea birocratiei", a mai spus presedintele CNIPMMR.

  Nicolescu a subliniat, totodata, ca in Romania exista un numar de 605.000 de intreprinderi mici si mijlocii, sectorul IMM-urilor din tara noastra fiind slab dezvoltat, cu doar 23 de firme la 1.000 de locuitori.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Agerpres

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-22 :: Titlu: Noua Comisie Europeana a fost validata de Parlamentul European

  Noua Comisie Europeana, condusa de luxemburghezul conservator Jean-Claude Juncker, a primit miercuri, la Strasbourg, votul de investitura din partea Parlamentului European (PE), informeaza agentiile internationale de presa.

  In favoarea noii Comisii au votat 423 de eurodeputati, in timp ce 209 s-au pronuntat impotriva, iar 67 s-au abtinut de la vot.

  Comisia Juncker a obtinut astfel un scor usor mai slab decat Comisia Barroso in urma cu cinci ani, care fusese aprobata de PE cu 488 voturi pentru si 137 contra. Noul executiv al UE isi va putea incepe activitatea pe 1 noiembrie, mandatul Comisiei Europene conduse de Jose Manuel Barroso expirand pe 31 octombrie.

  In discursul sau inaintea votului in PE asupra noii Comisii, Juncker si-a reafirmat convingerea ca echipa sa este "Comisia ultimei sanse" pentru recastigarea increderii cetatenilor europeni.

  El a anuntat ca isi va prezenta pana la sfarsitul anului planul de investitii de 300 de miliarde de euro pentru a impulsiona cresterea si crearea de locuri de munca si a apreciat ca investitiile sunt vitale in reluarea cresterii economice stabile la nivel european.

  Fostul premier conservator al Luxemburgului a subliniat totusi ca, asa cum a spus cancelarul german Angela Merkel, o mare parte din cele 300 de miliarde de euro ar trebui sa vina de la investitorii privati si ca guvernele ar trebui sa-si tina in continuare sub control deficitele bugetare.

  "Daca ne veti sustine astazi, vom prezenta pachetul privind locurile de munca, cresterea si investitiile pana la Craciun", a declarat Juncker in fata eurodeputatilor, adaugand ca investitiile ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea eficientei economice, nu pe cheltuielile pe termen scurt.

  Din partea presedintiei italiene a Consiliului UE, ministrul Benedetto Della Vedova a spus ca, "in urmatoarele saptamani si luni, Comisia trebuie sa joace un rol esential pentru a face fata provocarilor cu care se confrunta UE".

  "Acestea sunt provocari semnificative, printre care competitivitatea si crearea de locuri de munca", a accentuat Della Vedova, care a mai inclus intre provocarile respective schimbarile climatice, problemele energetice si problemele de securitate din vecinatatea Europei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-22 :: Titlu: CCR: Articol din Codul de procedura penala, declarat neconstitutional

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis marti ca art. 341 alin. (5) din Codul de procedura penala este neconstitutional.

  Potrivit unui comunicat al CCR, cu unanimitate de voturi, judecatorii constitutionali au admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 341 alin. (5) din Codul de procedura penala si au constatat ca solutia legislativa potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra plangerii "fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor" este neconstitutionala.

  Art. 341 se refera la solutionarea de catre judecatorul de camera preliminara a plangerilor impotriva masurilor si actelor de urmarire penala. Alin. (5) stipuleaza: "Judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra plangerii prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor".

  Practic, prin decizia CCR, solutionarea plangerilor de acest tip se va face de acum inainte cu participarea partilor.

  Exceptia de neconstitutionalitate a fost invocata de Savin Marcel, in dosarul nr.74/ 32/ 2014 al Curtii de Apel Bacau, si de Mihai Leu, in dosarul nr.266/ 787/ 2014 al Judecatoriei Avrig.

  Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala.

  Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-22 :: Titlu: Nicolescu: Romania va sustine la Consiliul European doar reducerea emisiilor, nu si noi tinte pentru regenerabile

  Romania va sustine la Consiliul European de joi, de la Bruxelles, asumarea unei singure tinte pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si sprijinirea statelor nou-intrate in Uniunea Europeana, prin compensari financiare, a declarat, marti, Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, la Summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicatia The Economist, eveniment la care AGERPRES este partener oficial media.

  'La Consiliul European de joi, se va discuta despre noile tinte europene in materie de schimbari climatice. Exista o propunere a Comisiei Europene: Europa trebuie sa continue sa aiba tinte de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, dar si noi tinte legate de eficienta energetica si de resursele regenerabile', a precizat Nicolescu.

  In opinia sa, europenii trebuie sa se uite la deciziile luate de alte regiuni ale Globului in ceea ce priveste schimbarile climatice.

  'Speranta mea este ca Europa va reflecta mai mult in ceea ce priveste adoptarea unor tinte unilaterale inainte sa avem un angajament la nivel mondial post-Kyoto. Ar trebui sa fim foarte atenti daca vor face la fel si tari precum China, India, Brazilia, SUA. Pentru Romania, maximul acceptabil va fi sa avem o singura tinta, respectiv reducerea emisiilor de dioxid de carbon', a completat ministrul de resort.

  El a mai spus ca tarile nou-intrate in UE vor fi mai afectate de aceste decizii decat cele care sunt mai vechi in blocul comunitar, intrucat presiunea va fi pentru consumatorii finali, astfel ca ar trebui sa existe masuri de sprijin pentru aceste tari.

  'Romania va sustine o singura tinta si anume reducerea emisiilor de carbon, intrucat fiecare tara trebuie sa decida cum va atinge aceasta tinta intr-un mod cat mai eficient din punctul de vedere al costurilor. Vom incerca sa convingem restul tarilor sa sustina pozitia Romaniei, pentru ca nu putem salva planeta singuri. Sper ca echipa care va merge la Consiliul European in aceasta saptamana sa transmita pozitia Romaniei si sa convinga celelalte tari', a continuat Nicolescu.

  Potrivit acestuia, o decizie contrara va duce la pierderea competitivitatii Uniunii Europene, va pune presiuni pe dezvoltarea Produsului Intern Brut si va insemna pierderea de joburi.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-22 :: Titlu: Cel mai puternic laser din Europa a fost inaugurat la Magurele

  Cel mai puternic laser din Europa si al doilea laser din lume, de un petawat, a fost inaugurat marti la Institutului National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei de la Magurele.

  "Avem astazi deosebita satisfactie sa asistam la finalizarea si operationalizarea unei infrastructuri de cercetare de varf la nivel mondial: Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL), o infrastructura la cel mai inalt nivel mondial. Institutul gazduieste cel mai puternic laser din Europa, al doilea laser al lumii capabil sa produca pulsuri laser de un petawat cu o durata de 25 femtosecunde", a declarat ministrul delegat pentru Invatamant Superior si Cercetare, Mihnea Costoiu.

  Potrivit acestuia, infrastructura CETAL este rezultatul unui proiect finantat integral de la bugetul de stat cu 72 de milioane de lei in cadrul Programului national de cercetare-dezvoltare in perioada 2007-2013.

  "Este unic in Europa prin gama echipamentelor si nivelul tehnologic de ultima ora. Constituie o etapa esentiala in realizarea infrastructurii ELI—NP, mai celebrul proiect care va cuprinde doua lasere de 10 petawati", a spus ministrul.

  El a sustinut ca, odata cu inaugurarea CETAL, se vor deschide noi perspective pentru cercetari de varf, cum ar fi aplicatii in fizica, chimie, biologie, medicina, energie, stiinta materialelor, tehnologii ultra avansate de productie care vor avea un impact important pentru economia romaneasca.

  "Chiar daca mentionam doar uriasul potential in domeniul accelerarii de particule pentru testarea componentelor folosite in industria spatiala, generarea razelor X dure pentru aplicatii industriale sau protonanoterapia in medicina, se contureaza o paleta spectaculoasa de directii in care cercetarea romaneasca va strapunge cu siguranta barierele actuale. Noua generatie de cercetatori din Romania si generatiile urmatoare vor avea posibilitatea sa deruleze in tara proiecte de cercetare ce presupun resurse care pana acum erau apanajul a doar catorva laboratoare din SUA, Germania, Marea Britanie, Coreea de Sud. CETAL va atrage, deja a realizat aceste lucru, echipe de cercetatori din strainatate, inclusiv diaspora stiintifica romaneasca", a mai declarat Costoiu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.417 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.457 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0037 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5841 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.001 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6596 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0022 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2375 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0017 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 octombrie 2014

  In data de 21 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 761/2014 - M. Of. 761/2014 [M. Of. 761 / 21 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 762/2014 - M. Of. 762/2014 [M. Of. 762 / 21 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 763/2014 - M. Of. 763/2014 [M. Of. 763 / 21 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 764/2014 - M. Of. 764/2014 [M. Of. 764 / 21 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-10-21 :: Titlu: Legea 139/2014 aduce reorganizare a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 758/2014 a fost publicata Legea 139/2014 privind unele masuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si a unor structuri aflate in subordinea acestuia.

  Se infiinteaza Autoritatea Nationala Fitosanitara, denumita in continuare Autoritatea, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  In cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se infiinteaza Directia Monitorizare Inspectii, Verificare si Control prin preluarea activitatilor de inspectie, de verificare si de control de la directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cu exceptia celor de inspectie in domeniul zootehniei si a celor de inspectie privind activitatea de clasificare a carcaselor din cadrul acestora.

  Se infiinteaza Agentia Nationala de Zootehnie, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, finantata integral de la bugetul de stat, in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  Se infiinteaza Autoritatea pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, finantata de la bugetul de stat, in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  Textul integral al Legii: Legea 139/2014 aduce reorganizare a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-21 :: Titlu: Agrometeo: Lucrarile agricole se vor efectua normal, iar rezerva de apa din solul agricol este satisfacatoare

  Lucrarile agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale si semanat se vor efectua, in general, normal in perioada urmatoare si, mai ales, in zilele fara precipitatii, in timp ce aprovizionarea cu apa in stratul de sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii, arata prognoza agrometeorologica, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

  In intervalul 21 — 27 octombrie 2014, din punct de vedere agrometeorologic, in cea mai mare parte a Dobrogei, Moldovei, Munteniei, izolat in sud-vestul Transilvaniei si nord-vestul Crisanei, se va semnala seceta pedologica moderata, puternica si extrema. Pe de alta parte, aprovizionarea cu apa in stratul de sol -20 cm (ogor), se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii.

  Conform specialistilor ANM, procesele vegetative la culturile de toamna (rapita, orz si grau) vor avea in general o evolutie normala in aproape toata tara, cu exceptia zonelor depresionare centrale si nordice, precum si in cazul terenurilor agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica, unde ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura mai lent.

  Culturile de orz si grau de toamna semanate in perioada optima vor inregistra fazele de germinare (50-100%), rasarire (10-100%) si aparitia primelor frunze (1-4 frunze), iar sub aspect fenologic, la rapita se vor continua germinarea-rasarirea (30-100%) si cresterea aparatului foliar (4-6 frunze), in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

  De asemenea, porumbul isi va definitiva maturitatea deplina (100%), local fiind posibila finalizarea lucrarilor de recoltare, in aproape toate zonele de cultura, in timp ce la sfecla de zahar din Transilvania vor predomina maturitatea tehnologica (50-100%) si recoltarea. In majoritatea plantatiilor, speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului, ingalbenirea/caderea frunzelor si recoltarea la soiurile tardive.

  Pe fondul acestor estimari, specialistii in agrometeorologie recomanda: eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale, efectuarea araturilor de toamna pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul -20 cm, continuarea pregatirii patului germinativ si a semanatului la culturile de toamna in epoca optima, precum si finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor de sezon.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-21 :: Titlu: Bursa de Gaze, la un an de la lansare: Volum de 210,5 milioane mc gaze naturale tranzactionate prin BRM

  O cantitate totala de 2,23 milioane MWh (210,5 milioane metri cubi) de gaze naturale a fost tranzactionata, in primul an de activitate a Bursei gazelor, prin Bursa Romana de Marfuri /BRM/, cea mai mare parte fiind din productia interna (90%), potrivit datelor oficiale prezentate, marti, intr-o conferinta de presa, de catre reprezentantii bursei.

  Conform sursei citate, din cantitatea totala de gaze naturale tranzactionata prin Bursa la un an de la infiintarea acestei platforme, 2,16 milioane MWh (204 milioane mc) a fost inregistrata in 2014, pana la 20 octombrie, iar restul de ,7 milioane MWh (6,5 milioane mc), in 2013.

  Volumul total scos la tranzactionare s-a cifrat la 7,8 milioane MWh, echivalentul a 732 milioane mc gaze naturale.

  In 2014, perioada trimestrului III a fost cea mai fructuoasa din punct de vedere al tranzactiilor cu gaze naturale pe BRM, care au ajuns la un volum de 1,4 milioane MWh, in timp ce, in intervalul 1-20 octombrie, cuantumul s-a situat la ,2 milioane MWh.

  Din punct de vedere al dinamicii tranzactiilor, datele BRM releva faptul ca, in intervalul august — septembrie 2014, cele mai importante tranzactii cu gaze naturale au fost din productia interna, dupa cum urmeaza: 220.000 MWh (respectiv 20 milioane mc) de la OMV Petrom SRL, respectiv 477.000 MWh (45 milioane mc) de la SNGN Romgaz.

  In ceea ce priveste structura pietei, datele arata ca 90% din volumul de gaze naturale tranzactionate prin BRM au provenit din productia interna, 9,8% a fost reprezentat de un mix intern&extern si doar ,2% a insemnat operatiuni cu gaze naturale din import.

  'Intre lunile mai si iunie nu au avut loc tranzactii intre producatori si furnizori, situatie generata de blocajul pietei, ca urmare a modificarii OUG nr.7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale', se arata in raportul BRM.

  La un an de activitate a Bursei de Gaze, statistica BRM arata ca peste 50% dintre cele 83 de sesiuni de licitatii inregistrate au fost incheiate cu adjudecare, in timp ce numarul participantilor la acest sistem a ajuns la 64, dintre care 3 producatori, 20 de furnizori si 41 de consumatori.

  La data de 19 iulie 2013, BRM a obtinut din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie /ANRE/ licenta de desfasurare a activitatii de administrare a pietelor centralizate in sectorul gazelor naturale. La 12 septembrie 2013, a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul nr.69/ 11.09.2013 pentru aprobarea tarifelor reglementate practicate de operatorul licentiat al pietei centralizate din sectorul gazelor naturale — Societatea Bursa Romana de Marfuri.

  Ordinul a intrat in vigoare incepand cu data de 16 septembrie 2013. Prima tranzactie pe aceasta platforma a avut loc in 21 octombrie 2013. De atunci, numerosi operatori economici au achizitionat gaze naturale pe platforma electronica a BRM, la preturi foarte avantajoase. Printre acestia se numara: Atelierele Grivita, Uzinsider, Editura Adevarul, Policolor, Arena Grup, Mecanica Ceahlau, Primariile din Alba Iulia, Orastie, Hunedoara, Simeria, DRDP Alba, Electrocentrale Oradea, Statiunea de Cercetari Agricole Secuieni, Universitatea de Vest Timisoara, Spitalele din Roman, Alba Iulia, Piatra Neamt, Bisericani, Lupeni, Radauti, Spitalul CF2 Bucuresti.

  Bursa Romana de Marfuri /BRM/ este o companie privata de interes public, infiintata in noiembrie 1992, prima sedinta de tranzactionare avand loc in data de 10 decembrie 1992.

  In prezent, BRM a dezvoltat, in acord cu prevederile Legii nr. 357/ 2005, mai multe tipuri de piete de interes public, activitatea principala fiind axata pe Piata la disponibil si Piata licitatiilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 0000-00-00 :: Titlu: Deficitul bugetar al Romaniei a scazut de la 6,6% din PIB in 2010 la 2,2% din PIB in 2013 (Eurostat)

  Deficitul bugetar al Romaniei a fost, anul trecut, de 2,2% din PIB (14,247 miliarde lei), in scadere fata de 3% din PIB in 2012 (17,718 miliarde lei), 5,5% din PIB in 2011 (30,898 miliarde lei) si 6,6% din PIB in 2010 (35,484 miliarde lei), conform datelor revizuite publicate, marti, de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

  Romania a reusit in 2013 sa-si reduca deficitul sub plafonul de 3% din Produsul Intern Brut, cerut de Uniunea Europeana.

  Deficitul bugetar al UE a fost anul trecut de 3,2% din PIB, dupa ce, in 2010, se situa la 6,4% din PIB. In zona euro, deficitul bugetar a fost mai redus decat la nivelul UE in ultimii ani, evoluand de la 6,1% din PIB, in 2010, la 2,9% din PIB, in 2013.

  In 2013, cel mai scazut deficit bugetar se inregistra in Estonia (0,5% din PIB), Danemarca (0,7% din PIB), Letonia (0,9% din PIB), Bulgaria (1,2% din PIB), in timp ce Luxemburg (0,6%) si Germania (0,1%) au inregistrat excedent bugetar.

  Zece state membre ale UE au raportat, anul trecut, deficit bugetar mai mare de 3% din PIB: Slovenia (14,6%), Grecia (12,2%), Spania (6,8%), Marea Britanie (5,8%), Irlanda (5,7%), Croatia (5,2%), Portugalia si Cipru (ambele cu 4,9%), Franta (4,1%) si Polonia (4%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-21 :: Titlu: Rovana Plumb: Luam in calcul un nou mod de alocare a tichetelor pentru pensionarii care merg la tratament

  Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, a declarat luni, la Resita, ca in momentul de fata se lucreaza la modificarea regulamentului privind acordarea biletelor de tratament subventionat in statiunile balneare pentru pensionari.

  In prezent, prioritate pentru obtinerea unui bilet de tratament balnear subventionat au pensionarii care nu au mai beneficiat, in ultimii doi ani, de aceasta forma de sprijin.

  "Ministerul ia in calcul un nou mod de alocare a acestor tichete de care beneficiaza pensionarii care merg la tratament. Daca o persoana are nevoie de tratament pe o perioada mai lunga de timp, aceasta nu trebuie sa il intrerupa, asa cum se face acum, ci trebuie sa continue tratamentul, conform recomandarilor medicilor. De aceea, vreau sa schimb aceasta modalitate si sa gasim o procedura prin care cei care au nevoie de acest tip de tratament sa poata continua procedurile", a afirmat Rovana Plumb.

  Pentru a schimba sistemul de acordare a acestor tichete, ministrul Muncii spune ca in momentul de fata colaboreaza si cu Ministerul Sanatatii, deoarece aceste cure de tratament balnear vin in ajutorul celor care au nevoie de ele.

  Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, s-a aflat luni in judetul Caras-Severin. La Resita, Rovana Plumb a avut o intalnire cu angajatii din cadrul celor patru institutii aflate in subordinea ministerului: Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, Inspectoratul Teritorial de Munca, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si Casa de Pensii din Caras-Severin, dupa care a vizitat Centrul de Zi pentru Persoanele Varstnice din Resita.

  Ministrul Muncii are, de asemenea, o intalnire cu electoratul din Caransebes, dupa care va vizita sediul Episcopiei din municipiu. Rovana Plumb va participa, totodata, la inaugurarea sediului modernizat al Caminului de Batrani din localitatea Sacu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-21 :: Titlu: Totalul sumelor refuzate de banci la plata a crescut, in septembrie, cu 14,4%, pana la 648,4 milioane de lei

  Valoarea sumelor refuzate la plata de bancile comerciale a crescut in septembrie cu 14,4% fata de luna anterioara, ajungand la 648,4 milioane de lei, dupa ce, in august, aproape s-a injumatatit fata de iulie, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a Romaniei.

  In urma cu un an, in octombrie 2013, valoarea platilor efectuate cu instrumente de debit refuzate de banci a fost de 667,77 milioane de lei, depasind cu 19,3 milioane de lei nivelul din septembrie 2014.

  Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plata in cea de-a noua luna din acest an a provenit tot din platile cu bilete la ordin, care au insumat aproape 693 de milioane de lei, in crestere cu 15%, de la 542 de milioane de lei in august 2014.

  Potrivit datelor BNR, si cecurile refuzate la plata in septembrie au insumat mai mult decat in august, cresterea fiind de 2,4%, de la 24,6 milioane de lei la 25,2 milioane de lei.

  Incidentele de plata au crescut si ca numar luna trecuta, de la 8.225 in august, la 8.985 in septembrie 2014, reiese din datele BNR.

  Raportat la octombrie 2013, numarul incidentelor de plata ramane mai scazut, avand in vedere ca, in urma cu un an, acesta se ridica la 11.946.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 octombrie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 octombrie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4176 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0033 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.4607 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0093 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5831 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0316 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6618 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2358 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-10-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 octombrie 2014

  In data de 20 octombrie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 758/2014 - M. Of. 758/2014 [M. Of. 758 / 20 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 759/2014 - M. Of. 759/2014 [M. Of. 759 / 20 octombrie 2014]
 • Monitorul Oficial 760/2014 - M. Of. 760/2014 [M. Of. 760 / 20 octombrie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-20 :: Titlu: ONRC: 11.016 firme si-au suspendat activitatea in primele opt luni ale acestui an

  Numarul total al firmelor care si-au suspendat activitatea a scazut in primele opt luni ale acestui an cu 29,62% fata de perioada similara din 2013, de la 15.652 firme la 11.016 firme, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

  Cel mai mare numar de firme care si-au suspendat activitatea a fost inregistrat in Bucuresti — 1.375 si in judetele Constanta — 543, Bihor — 506 si Prahova — 490.

  Raportat la primele opt luni din 2013, cele mai mari scaderi ale numarului de firme care si-au suspendat activitatea s-au inregistrat in judetele Suceava (minus 49,06%), Brasov (minus 45,83%), Olt (minus 45,58%) si Iasi (minus 43,4%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-20 :: Titlu: Summit-ul UE al Europei de Sud-Est, organizat de The Economist, incepe luni, la Bucuresti

  Personalitati si reprezentanti de top din politica si domeniul economic se vor reuni, timp de doua zile, la Bucuresti, la Summit-ul UE al Europei de Sud-Est intitulat "Pe drumul spre stabilitate si crestere", organizat de The Economist.

  Summit-ul debuteaza luni, cu sectiunea politica, iar deschiderea oficiala va fi facuta de catre presedintele Internationalei Socialiste si fost prim-ministru al Greciei, George Papandreou, si de catre fostul prim-ministru italian, Enrico Letta.

  Perspectivele politice, economice si de afaceri pentru aceasta regiune vor fi discutate de catre Milorad Dodik, presedintele Republicii Srpska, de catre prim-ministrul Albaniei, Niko Peleshi, si de viceministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova Iulian Groza.

  Dineul oficial il va avea ca si invitat de onoare pe prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta.

  Cea de-a doua zi a summit-ului va fi dedicata domeniului economic si va debuta cu o discutie despre punctele slabe, avantajele si perspectivele pentru intreaga regiune, la care vor participa ministrul Finantelor, Ioana-Maria Petrescu, si viceministrul Economiei din Croatia, Alen Leveric.

  Catalin Cretu, subregional manager Visa Europe pentru Romania, Croatia si Slovenia, va vorbi despre strategia nationala privind incurajarea si promovarea platilor cu cardul in sectorul public, in timp ce o perspectiva in domeniul financiar a regiunii va fi data de catre Wolfgang Fengler, analist al Bancii Mondiale, si Themistoklis Fiotakis, senior economist la Goldman Sachs si director executiv in cadrul Global Macro & Markets Group Londra.

  Perspectivele bancare pentru Europa de Sud-Est vor fi prezentate de catre Bojan Markovic, economist regional pentru Europa de Sud-Est la BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) si de catre Traian Halalai, presedintele EximBank Romania.

  Importanta de atragere a investitiilor va fi discutata de catre presedintele Consiliului Investitorilor Straini din Romania, Mihai Bogza, presedintele executiv al Camerei de Comert Britanico-Romana, Raymond Breden, presedintele Camerei de Comert si Industrie Germano-Romana, Radu Merica, presedintele Camerei de Comert Americane in Romania, Valeriu Nistor, si directorul executiv al Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolewski.

  Despre oportunitatile de dezvoltare a cailor ferate in Europa de Sud-Est vor vorbi ministrul Transporturilor, Ioan Rus, precum si Stefanos Agiassoglou, director general la Compania Elena de Mentenanta a Cailor Ferate, si Alexandru Macarie, director general la CFR SA.

  Noi oportunitati de piata in Europa de Sud-Est in domeniul IT si de telecomunicatii vor fi discutate de catre vice-presedintele de dezvoltare a afacerilor Microsoft Europa Centrala si de Est, Nikolay Pryanishnikov, si de catre Nikolai Beckers, CEO Telekom Romania Operations.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-10-20 :: Titlu: INS: Capacitatea de cazare turistica a crescut cu 2%

  Numarul structurilor de cazare turistica la 31 iulie 2014 se situa la 6.130 unitati, in crestere cu 2% (121 unitati) fata de aceeasi data a anului 2013, cand numarul structurilor de cazare turistica era de 6.009 unitati, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica /INS/.

  In perioada de referinta, numarul hotelurilor a crescut cu 28, pana la 1.473 unitati, numarul de hosteluri a crescut cu 19, pana la 204 unitati, numarul de moteluri a scazut de la 215 la 212, numarul de vile turistice a crescut de la 621 la 624, numarul de cabane turistice a crescut de la 152 la 162, numarul de pensiuni turistice a scazut de la 1.335 la 1.323, numarul de pensiuni agroturistice a crescut de la 1.598 la 1.665, iar numarul de bungalouri a scazut de la 249 la 242.

  Din numarul total de locuri in hoteluri, 40% au fost in hotelurile cu trei stele, 32,8% au fost in hoteluri cu 2 stele, 19,8% in hotelurile cu 4 stele, 3,9% in hotelurile cu 5 stele, 3,1% in hotelurile cu o stea si 0,4% in hotelurile neclasificate pe stele. Cele mai multe hoteluri erau incadrate la categoria 3 stele (50% din total hoteluri) si 2 stele (25,3%). Hotelurile cu 5 stele au fost in numar de 31 (cu doua mai mult ca la 31 iulie 2013), iar cele cu 4 stele au fost 267 (cu 15 mai multe decat la 31 iulie 2013).

  La 31 iulie 2014 erau neclasificate pe stele 120 structuri de primire turistica cu functiuni de cazare fata de 123 la aceeasi data a anului trecut. Cea mai mare parte au fost tabere de elevi si prescolari (51,7% din total in anul 2014, respectiv 50,4% in anul 2013). Din cele 1.473 hoteluri in stare de functionare la 31 iulie 2014, un numar de 6 hoteluri (0,4% din total hoteluri), cu un total de 747 locuri, nu erau clasificate pe stele.

  Din structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica 31,4% au fost in alte zone, 26,2% in statiunile din zona montana, 21,5 % au fost in mMunicipiul Bucuresti si orasele resedinta de judet (exclusiv orasul Tulcea), 11,3% in statiunile din zona litorala (exclusiv orasul Constanta), 7,3% in statiunile balneare si 2,3% in Delta Dunarii (inclusiv orasul Tulcea).

  Primele cinci judete, ierarhizate dupa numarul total de structuri de primire turistica existente au fost Brasov (787 structuri de cazare), Constanta (746), Harghita (321), Suceava (296) si Prahova (286). Judetul Constanta a detinut cea mai mare pondere (27,5%) in totalul camerelor existente in structurile de primire turistica (exclusiv camerele din casute).

  Din numarul total de locuri de cazare turistica existente, judetul Constanta a detinut 28,1%, judetul Brasov cu 8,4%, dupa care au urmat municipiul Bucuresti cu 6,1%, Prahova cu 3,7%, judetul Valcea cu 3,6%, Bihor cu 3,3%.

  Din totalul de 141.100 camere existente in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare existente la 31 iulie 2014 (exclusiv camerele din casute), 93.700 (66,4%) erau in hoteluri. Numarul de camere a crescut in 2014 cu 1.444 in hoteluri, cu 776 in pensiunile agroturistice, cu 233 in hosteluri, cu 53 in cabane turistice, cu 48 in sate de vacanta.

  Numarul locurilor de cazare turistica existente la 31 iulie 2014 a fost de 311.300. Cele mai multe locuri 186.200 erau in hoteluri. Urmau pensiunile agroturistice cu 30.500 locuri, pensiunile turistice cu 27.300 locuri, vilele turistice cu 13.800 locuri, campingurile cu 12.900 locuri.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  89 useri online

  Useri autentificati: