DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
EUROSCRIPT-CERTITUDE
Cotroceni Business Center, Bd. Iuliu Maniu nr. 7, Corp U, Sc. 1, Et. 4, Sector 6, RO - 061072 Bucuresti, ROMANIA, Bucuresti
Detalii Birou: EUROSCRIPT-CERTITUDE

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-07-11 :: Titlu: Cererea de proiecte de 200 milioane de euro pentru dezvoltarea economiei sociale, lansata in data de 28 iulie a.c.

Propunerile de proiecte pentru contractarea finantarilor de 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea economiei sociale vor putea fi incarcate in sistemul Action Web in perioada 28 iulie - 11 august a.c., conform prevederilor documentelor publicate astazi, 10 iulie a.c., in Monitorul Oficial.

"Lansarea acestui apel dedicat dezvoltarii economiei sociale reprezinta inca un pas in a incepe sa finantam in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane proiecte care sprijina semnificativ incluziunea sociala si care pot produce schimbari de anvergura la nivelul societatii. Odata cu lansarea cererii de proiecte de 200 milioane de euro pentru finantarea economiei sociale prin POS DRU marcam importante schimbari de abordare: proiectele vor fi evaluate inca din prima zi de depunere - nu mai stam sa asteptam inchiderea apelului pentru a incepe evaluarea-, respectiv am plafonat nivelul salariilor si al altor cheltuieli eligibile in cadrul proiectelor”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

In cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte va fi incurajata infiintarea de noi grupuri si parteneriate functionale intre cooperative, asociatii de intrajutorare, fundatii si asociatii, intreprinderi, agentii care vor infiinta structuri ale economiei sociale. Scopul acestora va fi oferirea de noi servicii si oportunitati persoanelor cu dificultati in integrarea sau reintegrarea pe piata muncii in special din zonele rurale, vor facilita accesul la noi servicii sociale, de sanatate, educatie si vor contribui la valorificarea fortei de munca in special din zonele rurale prin cresterea oportunitatilor de ocupare pentru persoanele de etnie roma, pentru persoanele cu dizabilitati sau pentru alte grupuri vulnerabile expuse riscului de excluziune sociala.

Finantarile vor sustine grupurile defavorizate precum persoane de etnie roma, persoane cu dizabilitati, tineri peste 18 ani care parasesc sistemul institutionalizat de protectie a copilului, copii si femei in situatii de risc, familii monoparentale sau care au mai mult de doi copii, persoane care au parasit timpuriu invatamantul scolar, victime ale violentei in familie, persoane care traiesc din venitul minim garantat sau care locuiesc in comunitati izolate, victime ale traficului de persoane etc. Din categoria beneficiarilor si partenerilor eligibili pentru contractarea de finantari in cadrul acestui apel fac parte ONG-urile, furnizorii de servicii sociale, furnizorii de servicii de ocupare acreditati (publici si privati), autoritati ale administratiei publice locale etc.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-07-11 :: Titlu: Eugen Teodorovici: Implementarea unui sistem cat mai eficient pentru gestionarea fondurilor europene 2014-2020 este una dintre prioritatile noastre majore

Absorbtia fondurilor europene in perioada de programare 2014-2020 va fi facilitata de sistemul de implementare simplificat si eficientizat, dar si de masurile deja implementate de actualul guvern, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, la conferinta "Finantari integrate pentru dezvoltarea locala prin programele europene 2014-2020“, organizata astazi, 10 iulie a.c., la Amara.

"Implementarea unui sistem cat mai eficient pentru gestionarea fondurilor europene 2014-2020, ce presupune intarirea procesului de coordonare si simplificarea procedurilor, este una dintre prioritatile noastre majore. Imi doresc ca in urmatoarea perioada de programare sa fie evitate situatiile dificile cu care ne-am confruntat pana de curand. Primul pas a fost facut deja: incepand cu data de 1 martie 2014, Ministerul Fondurilor Europene a preluat activitatea si structurile Autoritatilor de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane si pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, masura care asigura o perioada de tranzitie lina catre viitoarea perioada de programare, dar si mentinerea expertizei acumulate la nivelul acestor doua structuri. In acelasi timp, pregatim noi masuri care sa sprijine implementarea proiectelor. Simplificarea sistemului si a procedurilor, abordarea unitara si coordonarea eficienta sunt principiile de baza pentru perioada 2014-2020”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Totodata, oficialul a subliniat ca reforma sistemului de implementare va fi finalizata in acest an.

"Masurile adoptate de actualul guvern au vizat simplificarea si eficientizarea sistemului de gestionare, iar efectele pozitive ale acestora au accelerat absorbtia in actualul cadru financiar si vor facilita utilizarea banilor europeni in perioada 2014-2020. In acest an trebuie sa finalizam reforma sistemului pentru a avea rezultate cat mai bune in utilizarea banilor europeni”, a adaugat ministrul Eugen Teodorovici.

In cadrul conferintei organizate la Amara au fost prezentate si dezbatute cu participantii primele proiecte ale programelor operationale prin care Romania va atrage fondurile alocate pentru cadrul financiar 2014-2020. De altfel, in aceasta perioada reprezentantii Ministerul Fondurilor Europene participa la o serie de intalniri organizate cu potentialii beneficiari pentru a le prezenta acestora proiectele viitoarelor programe operationale. Astazi, 10 iulie a.c., au avut loc prezentari si dezbateri la Iasi si la Giurgiu, iar maine, 11 iulie a.c., vor avea loc la Sighisoara si la Cluj- Napoca.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-11 :: Titlu: UNTRR: Transportatorii vor majora tarifele cu minimum 15%, din cauza pierderilor provocate de acciza nerecuperabila

Tarifele practicate de operatorii de transport vor creste cu cel putin 15%, in urma adoptarii HG nr. 537/26 iunie 2014, prin care s-au stabilit termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard al accizelor si nivelul accizelor diferentiat pentru motorina utilizata drept combustibil pentru motor, potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES, de Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

"UNTRR a atras atentia ca excluderea din schema de rambursare a operatorilor economici care se afla in procedura de executare silita, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala sau lichidare si adoptarea termenului de doua luni pentru aprobarea cererilor de rambursare vor conduce la majorarea tarifelor operatorilor de transport. Transportatorii vor fi obligati sa majoreze tarifele cu 15% pentru a recupera pierderile provocate de acciza nerecuperabila, majorare pe care au amanat-o in asteptarea returnarii accizei suplimentare", se spune in comunicatul UNTRR.

Potrivit UNTRR, consecinta fireasca a adoptarii Hotararii de Guvern in forma mentionata este faptul ca operatorii de transport rutier sunt obligati sa alimenteze in afara granitelor tarii si sa isi echipeze vehiculele cu rezervoare cu o capacitate din ce in ce mai mare.

"Daca, pana anul acesta, transportatorii internationali reveneau in tara cu rezervorul gol, acum alimenteaza cat se poate de mult in strainatate, acolo unde pretul carburantilor este mult mai mic decat in Romania. Este firesc si natural ca, daca firmele au identificat un carburant mai ieftin in tarile vecine, sa mearga si sa alimenteze de acolo. In aceasta perioada, nu consumul a scazut, ci vanzarile interne de carburanti. Iar daca mai mult de 13% — 15% din aceste vanzari s-au mutat afara, atunci bugetul nu a castigat nimic din acciza suplimentara. Institutul National de Statistica a aratat ca in aprilie vanzarile din Romania au scazut cu 18,7%", se mai spune in comunicat.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-11 :: Titlu: 16 dosare penale, amenzi de peste 60.000 lei si tone de marfa confiscata, bilantul controlului de evaziune fiscala

16 dosare penale, amenzi de peste 60.000 lei si tone de marfa confiscata este bilantul actiunii de control privind evaziunea fiscala ce a avut loc miercuri la mai multe societati comerciale din Bucuresti si Ilfov, bilant dat publicitatii joi de Politia Capitalei.

Politistii bucuresteni au indisponibilizat peste 165.300 kg legume si fructe, 4.300 kg carne, 900 kg produse lactate, 7 kg icre negre, valoarea totala a bunurilor confiscate fiind de peste 510.000 lei. De asemenea, au aplicat 38 de sanctiuni contraventionale in valoare de 61.100 lei.

In urma verificarilor efectuate la o societate comerciala, politistii au constatat ca aceasta a efectuat 28 achizitii intracomunitare de marfuri, in valoare de 1.400.000 euro, interpunand in circuitul comercial mai multe firme de tip "fantoma", in scopul sustragerii de la plata TVA si a impozitului pe profit.

In cauza sunt efectuate cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala.

La o alta societate comerciala verificata s-a constatat ca pentru marfurile existente in depozitul societatii — 33.500 kg alune rosii, 3.950 kg linte maro, 950 kg foul bob mic, 29.000 kg naut, 16.375 kg foul bob mare, 250 kg linte rosie, 15.000 kg orez — nu au putut fi prezentate documente de provenienta, existand indicii ca reprezentantii societatii s-ar sustrage de la plata TVA si a impozitului pe profit, prin nedeclararea operatiunilor comerciale. Marfurile, in valoare totala de aproximativ 300.000 lei, au fost indisponibilizate, pana la definitivarea cercetarilor.

Potrivit datelor centralizate de Politia Capitalei, au fost verificate 28 de societati comerciale atat din Bucuresti, cat si din judetul Ilfov si au fost instituite filtre rutiere la punctele de intrare in Bucuresti. La actiune au participat peste 150 de politisti ai Capitalei, impreuna cu 10 inspectori din cadrul Oficiului pentru Protectia Consumatorului si Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti, fiind verificate 154 autovehicule si 103 persoane.

Cercetarile sunt continuate de politistii bucuresteni sub aspectul savarsirii infractiunilor de natura economica.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-11 :: Titlu: CCR: Judecatorii care au fost sanctionati inainte de intrarea in vigoare a Legii nr.303/2004 pot accede la ICCJ

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) arata in motivarea admiterii unei exceptii ca judecatorii care au fost sanctionati disciplinar inainte de intrarea in vigoare a Legii nr.303/2004 privind conditiile pentru candidatii la instanta suprema pot candida pentru accederea la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) deoarece legea nu poate functiona retroactiv.

CCR a admis pe 8 iulie "exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.52 alin.(3) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor ridicata de Silvia Tarna in Dosarul nr.1172/1/2013 al ICCJ — Sectia de contencios administrativ si fiscal si constata ca sintagma "nu au fost niciodata sanctionati disciplinar" este constitutionala in masura in care dispune numai cu privire la abaterile disciplinare savarsite dupa intrarea in vigoare a Legii nr.303/2004".

In motivarea deciziei, publicata joi pe site-ul CCR, judecatorii constitutionali arata ca criteriile avute in vedere de noua reglementare trebuie sa se supuna, asemeni oricarei legi, exigentelor impuse de principiul neretroactivitatii legii civile, intrucat, potrivit art.15 alin.(2) din Constitutie, "Legea dispune numai pentru viitor (...)".

In sustinerea exceptiei de neconstitutionalitate, Silvia Tarna spune ca aceasta cerinta de participare la examenul de promovare la ICCJ, prin care se mentioneaza ca respectivul magistrat sa nu fi fost niciodata sanctionat disciplinar, creeaza un tratament discriminatoriu intre magistratii care candideaza pentru acest examen si magistratii care sunt deja judecatori la instanta suprema, deoarece, teoretic, acestia din urma pot fi sanctionati disciplinar cata vreme ocupa aceasta functie.

"Daca legiuitorul a avut in vedere la instituirea conditiei contestate regula potrivit careia judecatorii de la instanta suprema sa nu fie sanctionati disciplinar, atunci ar fi trebuit sa instituie si o prevedere legala corelativa a inlaturarii din functie in urma sanctionarii", considera magistratul.

CCR scrie, in motivare, ca de la data aparitiei sale, Legea nr.303/2004 se aplica tuturor situatiilor juridice nascute sub imperiul sau, iar imprejurarea ca unui judecator sau unui procuror care a primit o sanctiune disciplinara pentru o abatere savarsita dupa intrarea in vigoare a Legii nr.303/2004 ii este interzisa participarea, dupa acel moment, la orice concurs de promovare ca judecator la ICCJ nu este de natura a-i afecta vreun drept fundamental, deoarece trebuie sa se supuna regulilor noi instituite, reguli care de altfel ii erau deplin cunoscute.

"Alta este situatia in care persoana interesata a fost sanctionata disciplinar anterior aparitiei normei criticate. Din aceasta perspectiva aplicarea sanctiunii disciplinare reprezinta un act "uno ictu" ale carei efecte s-au stins, s-au epuizat in momentul respectiv. Prin urmare, constituie un fapt complet realizat care nu mai poate produce alte consecinte juridice in afara celor expres prevazute la acea data. Or, in absenta unor astfel de norme, activarea ulterioara a unor efecte cu continut prohibitiv capata semnificatia incalcarii principiului neretroactivitatii legii civile, intrucat, prin natura sa, o sanctiune disciplinara, odata aplicata, nu poate produce alte consecinte si efecte viitoare, cu exceptia celor prevazute in momentul dispunerii ei", spun judecatorii.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.

Aceasta se comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Inaltei Curti de Casatie si Justitie — Sectia de contencios administrativ si fiscal si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-11 :: Titlu: Cursul valutar din 10 iulie 2014

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 10 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3952 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0032 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2242 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.002 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5199 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0013 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6188 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.005 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2299 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0002 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-11 :: Titlu: Monitorul Oficial din 10 iulie 2014

In data de 10 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 514/2014 - M. Of. 514/2014 [M. Of. 514 / 10 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 515/2014 - M. Of. 515/2014 [M. Of. 515 / 10 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 516/2014 - M. Of. 516/2014 [M. Of. 516 / 10 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 517/2014 - M. Of. 517/2014 [M. Of. 517 / 10 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-10 :: Titlu: Patru institutii de invatamant superior nu mai pot organiza din acest an examen de admitere

  Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, a declarat miercuri ca patru institutii de invatamant superior nu vor mai organiza examene de admitere incepand din acest an, urmand sa intre in lichidare.

  "Sunt mai multe criterii de calitate care nu au fost indeplinite de aceste patru universitati. Una dintre ele a considerat de comun acord cu MEN ca trebuie sa isi inchida programele de studii. Este vorba de Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucuresti. Celelalte trei nu mai indeplineau standarde de calitate. (...) Au fost in monitorizare un an, un an si jumatate, iar dupa acest timp am constatat ca nu se intampla absolut nimic. Pe cale de consecinta nu mai puteam permite sa se organizeze examen de admitere la aceste programe. Nu aveau suficiente cadre didactice, nu aveau suficiente spatii, o parte din holurile care apartineau universitatilor au fost duse catre alte entitati, inchiriate si asa mai departe. Nu mai indeplineau diferite standarde de calitate. O parte dintre ele aveau probleme cu documente scolare", a explicat ministrul.

  Potrivit acestuia, alte trei institutii de invatamant superior, care sunt monitorizate, risca sa ajunga in aceeasi situatie in cazul in care nu isi remediaza problemele.

  "Celelalte trei, daca nu isi indeplinesc conditiile de calitate, risca si ele sa ajunga in aceeasi situatie", a spus Costoiu, la B1 Tv.

  El a precizat ca anul acesta si anul trecut s-a redus numarul specialitatilor de studii cu 321, adica peste 13% din totalul programelor de studii care se organizeaza in Romania. "Este cea mai mare curatenie care intampla in sistemul educational romanesc de 25 de ani", a mai afirmat ministrul.

  Cele patru institutii de invatamant superior care nu mai au voie sa organizeze, incepand cu acest an, examene de admitere pentru specialitatile pe care le au sunt Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucuresti, Universitatea Financiar-Bancara din Bucuresti, Universitatea "Mihail Kogalniceanu" din Iasi, Universitatea "Mihai Eminescu" din Timisoara.

  Toate programele celor patru universitati intra in lichidare incepand cu acest an.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-10 :: Titlu: Guvernul a aprobat hotararea privind premierea absolventilor care au luat 10 la examenele nationale

  Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri hotararea privind premierea absolventilor clasei a VIII-a si a celor de liceu care au obtinut media 10 la evaluarea nationala si, respectiv, la examenul national de bacalaureat 2014, informeaza un comunicat al Executivului remis AGERPRES.

  "Prin hotararea adoptata de Guvern se premiaza cei 106 absolventi de liceu care au obtinut media 10 la examenul de bacalaureat cu premii in valoare de 3.000 lei de persoana si cei 219 absolventi de clasa a VIII-a care au obtinut media 10 la evaluarea nationala cu premii in valoare de 2.000 lei de persoana", se arata in comunicatul Executivului.

  "Dincolo de partea materiala, cred ca e un lucru important sa-i felicitam pe cei care au rezultate atat de bune la invatatura si sa ne mandrim cu ei. Orice tara are nevoie de elite si de copii care invata", a afirmat premierul Victor Ponta la inceputul sedintei.

  In sala de sedinta au fost invitati sapte elevi, membri in consiliul national al elevilor, care au obtinut, la randul lor, note maxime la examene.

  "Daca va place, sa va alegeti cate un portofoliu si sa-mi spuneti cand sa va numesc de tot in Guvern", le-a spus prim-ministrul elevilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-10 :: Titlu: Traian Basescu va chema Guvernul la consultari pe tema reducerii CAS

  Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca nu va promulga legea privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pana cand Guvernul nu va indica surse convingatoare de compensare a deficitului si a anuntat ca va chema Executivul la consultari.

  "In conditiile in care sunt adeptul reducerii fiscalitatii, am semne de intrebare asupra oportunitatii acestei masuri. Oportunitatea e legata de realizarea fondului de pensii. In momentul de fata avem un deficit in acest an de 12,5 miliarde de RON la fondul de pensii iar reducerea cu 5% a CAS pentru societati adauga la deficit inca 5-5,5 miliarde de lei deficit suplimentar, asta inseamna in total 18 miliarde de RON. (...) Mi-e greu sa imi imaginez cum va fi compensat acest deficit", a afirmat Basescu intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.

  In opinia sa, intentia Guvernului de a compensa aceste sume prin imbunatatirea colectarii de catre ANAF nu este sustenabila, dovada ca nici anul trecut nu s-a reusit acest lucru iar rectificarile bugetare s-au facut in minus si probabil si anul acesta vor fi la fel.

  "Nu pot vedea de unde peste noapte se poate imbunatati colectarea. (...) Sursa propusa de Guvern fiind lipsita de credibilitate, eu cred ca Guvernul va trebui sa aplice alte masuri, care vor duce din nou la populatie, ca cele 34 de taxe introduse anul acesta", a spus presedintele, care considera ca tinta Executivului condus de Victor Ponta este de a creste de doua-trei ori taxa pe proprietate, ceea ce va lovi in mod deosebit in pensionari.

  O alta ipoteza lansata de seful statului a fost ca Guvernul ar putea taia din fondurile pentru investitii, masura ce s-ar rasfrange negativ asupra numarului locurilor de munca.

  "Sunt ingrijorat cu privire la efectul promulgarii legii si voi uza de articolul 86 pentru a invita Guvernul la consultari. (...) O pot face in probleme urgente sau de importanta deosebita. Aceasta este, din punctul meu de vedere, o problema de importanta deosebita", a subliniat Basescu.

  Potrivit sefului statului, aplicarea masurii de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale la angajator ar implica riscuri "foarte mari".

  "Riscurile sunt foarte mari, de aceea nu voi promulga legea pana cand nu voi avea o discutie foarte serioasa cu Guvernul legata de modul in care se poate acoperi aceasta reducere a CAS-ului, care, repet, ar fi foarte buna pentru companii. Problema este daca nu punem in risc stabilitatea macroeconomica, stabilitatea fiscal-bugetara a tarii. Or, parerea mea este ca in lipsa unor masuri convingatoare, aceasta reducere de CAS pune sub risc stabilitatea fiscal bugetara a tarii si acordul cu FMI", a mai declarat Traian Basescu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-10 :: Titlu: Cursul valutar din 9 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 9 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.392 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0018 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2262 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0024 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5186 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0023 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6138 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0015 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2297 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-10 :: Titlu: Monitorul Oficial din 9 iulie 2014

  In data de 9 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 510/2014 - M. Of. 510/2014 [M. Of. 510 / 9 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 511/2014 - M. Of. 511/2014 [M. Of. 511 / 9 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 512/2014 - M. Of. 512/2014 [M. Of. 512 / 9 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: CRJ :: Data: 2014-07-09 :: Titlu: CRJ cauta intervievati pentru proiectul: Participarea copiilor in procedurile judiciare

  Comunicat Centrul de Resurse Juridice (CRJ)

  Centrul de Resurse Juridice (CRJ) intervieveaza copii si tineri care au trecut prin proceduri judiciare in calitate de victime/martori in proceduri penale sau parte in proceduri civile. Interviurile contribuie la realizarea unei cercetari privind participarea copiilor in proceduri judiciare pe care CRJ o realizeaza in calitate de punct focal national al Agentiei UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA) in Romania. Avem nevoie de ajutor in identificarea de copii care au fost audiati, si care ar putea fi potentiali intervievati. Scopul interviurilor este sa aflam cum sunt tratati copiii atunci cand sunt implicati in proceduri judiciare, si cat de potrivit este acest tratament pentru nevoile copiilor, dorind sa imbunatatim situatia pentru copii. Astfel, obiectivul final e ca acei copii care vor trebui la randul lor sa ia contact cu sistemul de justitie in viitor sa aiba parte de un tratament mai prietenos.

  Daca considerati ca ne puteti ajuta in identificarea de potentiali intervievati, va rugam cititi mai departe.

  Despre cercetare

  Aceasta cercetare analizeaza practicile si procedurile privitoare la modul in care sunt tratati copiii cand sunt implicati in proceduri judiciare, pentru a obtine informatii primare, ce urmeaza sa fie utilizate pentru a face sistemele de justitie mai potrivite nevoilor copiilor. FRA prin CRJ in Romania, a incheiat in 2012 prima faza a proiectului ‘Participarea copiilor in justitie’, in cadrul careia au fost intervievati profesionisti din domeniile social si legal care lucreaza cu copiii implicati in proceduri judiciare. Rezultatele vor fi publicate in 2014. In vreme ce prima faza a proiectului s-a concentrat pe intervievarea adultilor, a doua faza a proiectului, aflata in prezent in derulare, se concentreaza pe intervievarea copiilor. Cercetarile cu copii necesita o atentie particulara si consideratii etice. In colectarea datelor prin intermediul interviurilor cu copii vor fi asigurate in mod particular trei aspecte: confidentialitate si protectie, acordul copiilor/tinerilor si o relatie echilibrata si de incredere intre copil si cercetator si alti adulti implicati. FRA si partenerii sai au dezvoltat un ghid si o metodologie de cercetare adecvate ce trebuie urmate in momentul in care sunt implicati copii in proiecte de cercetare (disponibila la: http://fra.europa.eu/en/theme/rights-child).


  Copiii si tinerii intervievati:

  Copiii pe care dorim sa-i intervievam trebuie:

 • sa aiba cel putin 12 ani la acest moment;
 • sa fi luat contact cu sistemul de justitie (sa fi fost audiati) in calitate de victime sau martori in proceduri penale sau parte in proceduri civile;
 • sa nu fi trecut mai mult de 4 ani de la data audierii;
 • sa fie din judetele Brasov, Bucuresti, Iasi sau Timis.

  Cel mai important insa este ca acesti copii si tineri sa vrea sa ne dea interviul. In acest sens, intervievatorii se vor intalni cu copiii si tinerii si reprezentantii lor legali pentru a le oferi toate informatiile despre studiu si felul in care va fi respectata confidentialitatea si protejate datele lor cu caracter personal, etc...; raspunzand totodata oricaror intrebari ale copiilor/tinerilor si reprezentantilor legali. Acestia vor avea apoi cateva zile pentru a se decide daca doresc sa dea interviul in conditiile precizate. Avem nevoie si de consimtamantul informat parintelui/reprezentantului legal/tutorelui si de acordul informat al copilului.

  Pentru a asigura confortul copiilor si derularea cat mai adecvata a interviurilor, CRJ lucreaza cu intervievatori care au pregatire in domeniul psihologiei.

  Interviurile se vor derula pana in luna august 2014 inclusiv. Numarul de interviuri pe care le putem derula este limitat (40 de interviuri). Daca acest numar va fi realizat inainte de luna august 2014, vom posta un anunt in acest sens pe pagina de internet a CRJ: www.crj.ro.

  Date de contact: Delia Nita, Manager program, 728033480, interviuri@crj.ro

  Va rugam accesati la http://www.crj.ro/userfiles/editor/files/Flyer.pdf un fluturas de informare a copiilor si tinerilor despre acest proiect.

  Nn: Dreptonline.ro nu este parte si nu este implicat in acest proiect.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-09 :: Titlu: Dumbrava (CSM): Peste 12.000 de dosare pe Legea "Big Brother" pe rolul instantelor in 2013

  Peste 12.000 de dosare in legatura cu Legea 82/2012 privind retinerea datelor, asa-numita Legea ''Big Brother'', au fost inregistrate in 2013 la instantele din Romania, a declarat pentru AGERPRES judecatorul Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

  Potrivit unei statistici a CSM, invocata de Dumbrava, in 2013, la judecatorii au fost inregistrate 11.244 de dosare noi pe Legea 82/2012, la tribunale — 1.044 iar la curti de apel — 34.

  Dumbrava a mentionat ca in primele sase luni ale anului curent au fost inregistrate mai putine dosare comparativ cu anul anterior, respectiv aproximativ 3.000 de cauze.

  Reprezentantul CSM a subliniat ca, la 24 iunie, Sectia pentru judecatori a hotarat sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a verifica la instante situatia cauzelor care au ca obiect cererile de autorizare a interceptarilor si inregistrarilor audio sau video in cursul urmaririi penale, precum si cererile formulate in temeiul Legii 82/2012 privind retinerea datelor.

  "Sectia de judecatori a sesizat inca din aprilie o crestere exploziva a numarului de cauze inregistrate pe rolul instantelor pe Legea 82/2012. Sigur ca, in raport cu aceste cifre foarte mari, pentru ca reprezinta peste 6% din volumul total de dosare la nivelul judecatoriilor si 2% din volumul total al tribunalelor, am solicitat o verificare pe care sa o efectueze Inspectia Judiciara. Este interesant de vazut ce se intampla in aceste dosare, aceste mii de dosare", a afirmat Dumbrava.

  El a subliniat ca acest lucru este legat si de modul in care Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a inteles sa admita exceptia de neconstitutionalitate, daca intreaga lege a fost admisa ca fiind neconstitutionala pe motive formale.

  "Trebuie observat ca se spune in comunicat ca art. 152 din Codul de procedura penala ramane in vigoare, nu a fost constatat neconstitutional. Articolul 152 se refera exact la obtinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice. La o prima evaluare a continutului comunicatului — sigur, asteptam motivarea — se pare ca de fapt CCR nu a respins ideea obtinerii de date generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice din moment ce nu a constatat neconstitutionala dispozitia din Codul de procedura penala. A constatat neconstitutionala doar legea speciala, de aplicare a acestui articol 152, ceea ce inseamna ca Parlamentul si Guvernul, care este initiatorul, trebuie ca in 45 de zile sa dea o lege speciala care sa vina in concordanta cu decizia CCR", a aratat el.

  Judecatorul a adaugat ca o alta situatie este in cazul constatarii de catre CCR a faptului ca prin Legea 82/2012 s-au adus atingere drepturilor si libertatilor fundamentale, cum ar fi dreptul la viata privata.

  "Sigur e o mare problema cu dosarele aflate pe rol, pentru ca imi e greu sa-mi imaginez daca, de la momentul publicarii deciziei in Monitorul Oficial, drepturile si libertatile fundamentale sunt incalcate iar inainte nu. Adica instantele trebuie sa aprecieze daca nu cumva, si la momentul la care au admis acestea ca probe in dosarele penale, ele insele, prin modul de formulare prin Legea 82/2012, nu au incalcat dreptul la viata privata a persoanelor", a explicat Dumbrava.

  Curtea Constitutionala a decis marti ca sunt neconstitutionale dispozitiile Legii 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice.

  "In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii nr.82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice sunt neconstitutionale. Cu unanimitate de voturi, a respins ca neintemeiata exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art.152 din Codul de procedura penala", se arata intr-un comunicat postat marti pe site-ul CCR.

  Decizia CCR este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-09 :: Titlu: Avocatul Poporului, sesizat de presedintele Basescu referitor la OUG privind instituirea unor masuri in educatie

  Avocatul Poporului analizeaza daca sunt indeplinite conditiile constitutionale si legale pentru sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative.

  Potrivit unui comunicat al acestei institutii remis miercuri AGERPRES, Avocatul Poporului a fost sesizat in zilele de 4, 7, 8 si 9 iulie de presedintele Traian Basescu, deputatul Raluca Turcan, Adrian Gavrilescu si Matei Gulea, precum si Alina Mungiu Pippidi, Societatea Academica din Romania si Alianta pentru o Romanie Curata cu solicitarea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a OUG mentionate.

  Solutia pe care o va adopta Avocatul Poporului, va fi postata pe site-ul institutiei Avocatul Poporului, precizeaza sursa citata.

  Presedintele Traian Basescu i-a adresat pe 4 iulie lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, o scrisoare in care ii solicita sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu OUG 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative.

  In scrisoarea postata pe site-ul Administratiei Prezidentiale se sustinea ca ordonanta de urgenta mentionata a fost data cu incalcarea prevederilor constitutionale referitoare la emiterea ordonantelor de urgenta. Astfel, seful statului i-a solicitat Avocatului Poporului sa analizeze posibilitatea de a-si exercita competenta "de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a ordonantei de urgenta".

  OUG nr. 49/2014 privind modificarile si completarile la Legea Educatiei nr. 1/2011 a fost adoptata in sedinta de guvern din data de 26 iunie si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 486 din data de 30 iunie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-09 :: Titlu: Pretul benzinei in Romania, fara taxe, cu 5% mai mare, iar al motorinei cu 9% mai mic decat in vara 2008, cand petrolul avea cotatii-record

  Benzina comercializata in Romania a ajuns sa coste, in prezent, fara taxe, cu 5% mai mult decat in vara anului 2008, cand cotatiile petroliere atinsesera valori-record, in timp ce pretul motorinei a scazut cu 9%, potrivit unei analize realizate de AGERPRES.

  Astfel, pretul unui litru de benzina la pompa costa acum in medie, in tara noastra, ,703 euro fara taxe. In acelasi timp, petrolul Brent, de referinta pentru piata europeana, este cotat la aproape 110 dolari pe baril.

  Pe de alta parte, in iulie 2008, cand titeiul atingea recordul absolut de 147 de dolari pe baril, benzina pe piata din Romania costa, tot fara taxe, ,669 euro, potrivit statisticilor Comisiei Europene.

  Prin urmare, in timp ce cotatiile titeiului au scazut cu 25% din vara anului 2008 pana acum, pretul benzinei a crescut cu 5%.

  Benzina comercializata in Romania a avut cel mai mic pret in ziua de 12 ianuarie 2009, cand a costat ,266 dolari. La acea data, petrolul avea o cotatie bursiera de 45 de dolari pe baril.

  Pe de alta parte, motorina este in prezent mai ieftina cu 9% decat in iulie 2008. Fara taxe, pretul unui litru de diesel este acum ,727 euro, fata de ,799 euro in iulie 2008.

  Romanii au putut cumpara cea mai ieftina motorina pe 23 martie 2009, cand un litru a costat ,404 euro.

  Insa, in benzinarii, la pretul fara taxe se adauga acciza si taxa pe valoarea adaugata. Taxa pe valoarea adaugata a crescut de la 19% la 24% in vara anului 2009.

  De asemenea, acciza la benzina era, in trimestrul al treilea din 2008, 425 euro pe tona si a ajuns, in acest moment, la 557,9 euro pe tona. La motorina, acciza a urcat de la 325 euro pe tona la 473 euro pe tona, in prezent.

  Cu toate taxele incluse, un litru de benzina costa la pompa, in Romania, 1,448 euro, iar, fara taxe, ,703 euro. Prin urmare, taxele au ajuns in acest moment sa echivaleze cu 51,5% din pretul final.

  Situatia este similara si la motorina. Romanii platesc la pompa 1,440 euro pe litru, in timp ce dieselul fara taxe costa ,728 euro. Astfel ca taxele inseamna 49,4% din tariful de la pompa.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-09 :: Titlu: Legea 99/2014 aduce modificari la legea salubrizarii localitatilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 505/2014 a fost publicata Legea 99/2014 pentru modificarea si completarea Legii serviciului de salubrizare a localitatilor nr. 101/2006.

  Prevederile legii se aplica serviciului public de salubrizare a localitatilor, infiintat si organizat de catre autoritatile administratiei publice locale la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, judetelor si al sectoarelor municipiului Bucuresti.

  Sistemul de salubrizare este alcatuit dintr-un ansamblu tehnologic si functional, care cuprinde constructii, instalatii si echipamente specifice destinate prestarii serviciului de salubrizare, precum:
  a) puncte de colectare separata a deseurilor;
  b) statii de producere compost;
  c) statii de transfer;
  d) statii de sortare;
  e) baze de garare si intretinere a autovehiculelor specifice serviciului de salubrizare;
  f) depozite de deseuri;
  g) incineratoare;
  h) statii de tratare mecano-biologice.

  Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa implementeze un sistem de colectare separata pe minimum 4 fractii, respectiv hartie, mase plastice, metale si sticla.
  In situatia in care nu este posibil, din punct de vedere tehnic, economic, al protectiei mediului, al sanatatii populatiei si al respectarii standardelor de calitate necesare pentru sectoarele de reciclare corespunzatoare, precum si implementarea unui sistem de colectare separata pe minimum 4 fractii, autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa implementeze un sistem de colectare separata a deseurilor municipale pe minimum 2 fractii, umed si uscat, si de sortare prin care sa obtina cel putin cele 4 fractii prevazute la alin. (3^2).
  Biodeseurile colectate separat din deseurile municipale si deseurile similare, de la detinatorii de deseuri si/sau de la statiile de transfer si de sortare, se transporta catre statiile de producere a compostului ori catre alte instalatii de procesare si tratare adecvata, daca valorificarea biodeseurilor se face fara riscuri pentru sanatatea populatiei si mediului sau se transporta in vederea eliminarii la depozitele de deseuri.
  La nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, transportul deseurilor municipale si al deseurilor similare colectate separat, de la detinatorii de deseuri, se efectueaza numai de catre operatorii licentiati care au contracte de delegare a gestiunii incheiate cu autoritatile administratiei publice locale respective sau, in cazul gestiunii directe, au hotarare de dare in administrare a acestei activitati.
  Unitatile administrativ-teritoriale au calitatea de detinator legal al deseurilor municipale si al deseurilor similare, depozitate in recipientele amplasate in aria lor teritoriala.
  Preluarea deseurilor din recipientele si/sau containerele amplasate in punctele de colectare de catre alte persoane decat operatorii licentiati pentru prestarea activitatii in aria de delegare respectiva constituie infractiune de furt si se sanctioneaza potrivit legii.
  Operatorii licentiati de catre A.N.R.S.C. pentru prestarea activitatii de colectare separata si transport separat al deseurilor au obligatia sa tina evidenta si sa raporteze lunar autoritatilor administratiei publice locale si A.N.R.S.C. cantitatile predate operatorilor economici care desfasoara activitati de tratare a deseurilor, pe fiecare tip de deseu.

  Textul integral: Legea 99/2014 aduce modificari la legea salubrizarii localitatilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-09 :: Titlu: HG 516/2014 privind Acordului de cooperare in domeniul arhivistic intre Romania si Moldova

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 483/2014 a fost publicata HG 516/2014 pentru aprobarea Acordului de cooperare in domeniul arhivistic intre Ministerul Afacerilor Interne din Romania, prin Arhivele Nationale, si Serviciul de Stat de Arhiva al Republicii Moldova, semnat la Iasi la 24 ianuarie 2014.

  Partile sunt de acord sa efectueze schimb de experienta in domeniul teoriei si practicii arhivistice, pe baza de reciprocitate, in conformitate cu legislatia in vigoare in statele lor.

  Partile sunt de acord sa efectueze schimb de specialisti, in cadrul unor stagii de documentare in arhivele aflate in administrarea lor, durata acestora urmand a fi stabilita anual, de comun acord. In acest sens, partea trimitatoare va asigura cheltuielile de transport international si partea primitoare pe cele de cazare si masa, in conditiile respectarii legislatiei nationale in vigoare in fiecare stat.

  Partile vor conveni asupra datei si tematicii de studiu urmarite in cadrul stagiilor documentare, precum si a numarului de specialisti, cu cel putin duoa luni inainte.

  Partile sunt de acord sa faciliteze accesul altor specialisti din cadrul institutelor de cercetare, la documentele detinute de fiecare parte, care se refera la istoria statului celeilalte parti sau la relatiile dintre statele lor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare in ambele state.

  In vederea completarii fondurilor de arhiva si pentru a raspunde mai bine necesitatilor cercetarii stiintifice din fiecare stat, partile sunt de acord sa realizeze un schimb gratuit de copii de pe documentele de arhiva, pe baza de reciprocitate, in conditiile respectarii legislatiei in vigoare in cele doua state.
  Copiile astfel obtinute vor fi folosite de catre fiecare parte exclusiv in scopuri stiintifice si pot fi publicate numai cu acordul acestora.

  Textul integral al Ordinului: HG 516/2014 privind Acordului de cooperare in domeniul arhivistic intre Romania si Moldova
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3902 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0035 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2286 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0024 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5209 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0084 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6123 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0038 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2296 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-09 :: Titlu: Monitorul Oficial din 8 iulie 2014

  In data de 8 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 505/2014 - M. Of. 505/2014 [M. Of. 505 / 8 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 506/2014 - M. Of. 506/2014 [M. Of. 506 / 8 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 507/2014 - M. Of. 507/2014 [M. Of. 507 / 8 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 508/2014 - M. Of. 508/2014 [M. Of.508 / 8 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 509/2014 - M. Of. 509/2014 [M. Of. 509 / 8 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Cloud Business Solutions :: Data: 2014-07-08 :: Titlu: Esti un avocat deja foarte ocupat. Cum poti sa preiei si mai multe cazuri fara sa obosesti

  Meseria de avocat este una foarte solicitanta si plina de suspans. Ok, poate nu chiar tot timpul plina de suspans. Bine, de fapt, ca sa fim sinceri, exista un pic de suspans atunci cand pasesti in sala de judecata, atunci cand astepti pronuntarea sau atunci cand iti intra un client important pe usa, dar, in rest, avocatura presupune multa munca de birou.

  De cate ori nu te-ai trezit mijindu-ti ochii cautand cu atentie in tabele extinse de Excel incercand sa organizezi mental itele unui dosar incurcat? Ei bine, daca raspunsul este “atat de des, incat nici nu mai tin minte”, atunci este clar. Esti un avocat bun, dedicat, dar care ar putea deveni si mai bun daca ziua ar avea 48 de ore. Si cum ziua nu poate fi marita, exista acum aplicatii speciale care se pot ocupa direct si automat de toate actiunile repetitive de birou.

  In timp ce, in Romania, astfel de aplicatii abia acum scot nasul la aer, in Marea Britanie, acestea au devenit atat de populare incat firmele producatoare de softuri pentru avocati si-au facut asociatie.

  Ce i-o fi determinat pe avocatii britanici sa dea navala sa foloseasca o aplicatie profesionala?”, ar intreba indignati cei mai conservatori dintre avocati. Cum sa faca un program pe calculator ceea ce pot face si eu singur?, ar fi urmatoarea nedumerire.

  Explicatia este simpla. E ca si cum te-ai intreba de ce sa mergi cu masina pana la serviciu cand poti ajunge si pe jos. Da, normal ca poti ajunge, insa ai nevoie de masina pentru a fi mai rapid. Astfel, nu trebuie sa te trezesti foarte de dimineata, te odihnesti mai bine, poti ajunge in scurt timp in orice punct al orasului, iar seara, poti petrece mai mult timp cu familia. Toate, doar pentru ca folosesti o masina care te ajuta sa te deplasezi mult mai repede.

  Acelasi beneficii le au si aplicatiile profesionale pentru avocati. Ele se ocupa de gestiunea dosarelor, de managerierea documentelor, organizarea clientilor, mentinerea unui sistem de pontaj eficient, emiterea unor analize de business, gestionarea contractelor precum si trimiterea automata de notificari utilizatorilor.

  Toate acestea usureaza munca avocatului si ii permit acestuia sa se ocupe de si mai multi clienti.

  Pe scurt, cu totii stim ca un avocat le ofera clientilor timp si experienta profesionala. In consecinta, cu ajutorul aplicatiei apisLEX, fiecare avocat poate reduce mult munca de birou si astfel poate dedica mai multe ore din zi sedintelor de consultanta si studierii dosarelor.

  Aplicatia apisLEX este ca un asistent virtual disponibil al orice ora din zi si din noapte, care nu greseste niciodata si care nu oboseste, indiferent de volumul de munca prestat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor:

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-08 :: Titlu: Campeanu (RAR): Avem o lupta apriga cu vehiculele înmatriculate în Bulgaria

  Registrul Auto Roman are o "lupta apriga" cu vehiculele înmatriculate în Bulgaria, a caror certificare tehnica este de multe ori ''lamentabila si îndoielnica", a declarat, marti, Flaviu Campeanu, director tehnic la RAR, într-o conferinta de specialitate.

  "Avem o lupta apriga, pe care nu vi-o ascund, cu vehiculele înmatriculate în Bulgaria, a caror certificare tehnica este de multe ori lamentabila si îndoielnica. Nu este nimic de ascuns în treaba asta si o spun fara niciun fel de retinere. O alta problema majora, pe care sincer, în momentul prezent, avand în vedere abordarea Uniunii Europene, nu stim cum sa o abordam, este circulatia vehiculelor cu volan pe dreapta si înmatricularea lor în Romania. Este mai putin periculos la nivel de autoturism, deci vehiculul micut, dar, începand de la 5 tone în sus, cel putin la structura rutiera pe care o avem noi, este un real pericol acest tip de autovehicul la circulatia frecventa prin Romania. Circulatia în trecere nu are relevanta", a explicat Campeanu.

  Potrivit acestuia, echipajele RAR nu pot face controale decat împreuna cu Politia, iar atunci cand politistul are suspiciuni cu privire la starea tehnica a unei masini o poate opri, iar expertii RAR se ocupa de verificarea tehnica.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-08 :: Titlu: CCR: Legea privind retinerea datelor, neconstitutionala

  Curtea Constitutionala a Romaniei a decis marti ca sunt neconstitutionale dispozitiile Legii 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice.

  "In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii nr.82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private în sectorul comunicatiilor electronice sunt neconstitutionale. Cu unanimitate de voturi, a respins ca neîntemeiata exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art.152 din Codul de procedura penala ", se arata într-un comunicat postat marti pe site-ul CCR.

  CCR a luat în dezbatere în sedinta de marti exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private în sectorul comunicatiilor electronice, precum si a dispozitiilor art.152 din Codul de procedura penala.

  Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala.

  Argumentatiile retinute în motivarea solutiilor pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se publica în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-08 :: Titlu: Constanta: Numarul turistilor straini pe litoralul romanesc a inceput sa creasca

  Numarul turistilor straini care isi petrec vacantele pe litoralul romanesc a inceput sa creasca, principala statiune care ii atrage fiind Mamaia, a declarat, luni, presedinta Asociatiei Litoral - Delta Dunarii (ALDD), Corina Martin.

  "Noi lucram in continuare 95% cu turisti romani. Acum suntem in crestere pe segmentul de turisti straini, dupa foarte multi ani de incercari, crestere datorata si succesului statiunii Mamaia care a iesit cu un brand international din ce in ce mai cunoscut. Suntem mai prezenti pe pietele internationale, dar trebuie facuta promovare pentru ca altfel toate eforturile sunt zadarnice", a declarat reprezentanta ALDD, intr-o conferinta de presa organizata in statiunea Eforie Nord.Potrivit acesteia, incepand cu 7 iulie va ateriza pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu prima cursa charter operata de un turoperator israelian care va aduce pe litoralul romanesc, in acest sezon estival, circa 2.000 de turisti din Israel. Turistii au optat pentru hoteluri din nordul statiunii Mamaia.

  Alte curse charter vor aduce pe litoralul tarii noastre turisti din Polonia si Belarus, "polonezii revenind intr-un numar spectaculos, in ultimii doi ani, pe litoralul nostru", conform Corinei Martin.

  Alti turisti straini care opteaza in numar din ce in ce mai mare pentru statiunile litoralului romanesc sunt cei din Republica Moldova, piata pe care se fac demersuri de promovare.

  Presedintele asociatiei hotelierilor din statiunea Mamaia, Nicolae Bucovala, a declarat ca in Mamaia isi petrec vacanta si turisti italieni, litoralul romanesc fiind totodata "cerut" si de turoperatori din Slovacia, acestia dorind in mod special ca turistii sa beneficieze de servicii all-inclusive.

  "Cei din Slovacia cer cu insistenta litoralul romanesc, dar este problema tarifelor. Am reusit, cat de cat, sa ajungem la un rezultat. Vor in mod special all-inclusive, iar eu acum de la turoperatorii slovaci am deja o cerere de o suta de camere pentru sezonul estival 2015, deci e vorba de 200 de turisti. Ei preconizeaza sa vina cu un charter de 150-200 de turisti, dar in functie de cum vor decurge negocierile, operatorii de turism intentioneaza sa ajunga la patru chartere pe saptamana. (...) Slovacia este un izvor de turisti extrem de important pentru noi. Au avut deja contacte si pe Mamaia si pe Eforie Nord. Personal, eu sunt in negocieri pentru cele 100 de camere pe care le-au cerut", a mentionat Bucovala.

  Referitor la actualul sezon estival, presedinta ALDD a afirmat ca incepand cu weekend-ul trecut gradul de ocupare cu turisti a hotelurilor din statiunile de pe litoral a crescut "considerabil".

  "În Mamaia ne-am apropiat practic de un 85% la suta. (...) Era plina atat plaja din Mamaia, cat si plaja de la Navodari. (...) Începand si cu carnavalul care a avut sambata startul in Mamaia, incep practic sa vina seriile masive, consistente, de turisti. Am intrat in vacanta mare si incep sa vina la mare familiile cu copii, multi au cumparat aceste vacante in programul 'Înscrieri timpurii' lansat din noiembrie pe litoral. (...) Anul acesta iesim cu o noua premiera, vom lansa tarifele pentru prima data la Bursa Litoral, asta insemnand mijlocul lunii septembrie, cand tragem concluziile pentru sezonul incheiat, dar si negociem si incheiem contracte cu agentiile de turism pentru sezonul 2015", a mai spus Corina Martin.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-08 :: Titlu: Cursul valutar din 7 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 7 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3867 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.003 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2262 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0038 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5293 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0087 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6085 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0019 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2293 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-08 :: Titlu: Monitorul Oficial din 7 iulie 2014

  In data de 7 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 502/2014 - M. Of. 502/2014 [M. Of. 502 / 7 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 503/2014 - M. Of. 503/2014 [M. Of. 503 / 7 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 504/2014 - M. Of. 504/2014 [M. Of. 504 / 7 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-07 :: Titlu: Peste jumatate dintre IMM-urile romanesti ruleaza inca pe computere Windows XP si se expun riscurilor de securitate (studiu)

  Mai mult de jumatate dintre Intreprinderile Mici si Mijlocii /IMM/ din Romania, care ruleaza inca pe computerele proprii sistemul de operare Windows XP se expun, luna de luna, la importante riscuri de securitate, atrag atentia specialistii Bitdefender, intr-un studiu publicat recent.

  Pe plan local, compania cea mai expusa la atacul hackerilor, in ultima perioada, activeaza in industria serviciilor financiare, dar realizatorii cercetarii nu au oferite detalii suplimentare.

  Potrivit sursei citate, aproximativ 57% dintre computerele utilizate in companiile mici si medii din Romania sunt expuse unor riscuri majore de securitate, fiind echipate cu Windows XP chiar si dupa intreruperea de catre Microsoft a asistentei tehnice pentru acest sistem de operare.

  Analiza specialistilor arata faptul ca, la nivel mondial, compania cea mai vizata de amenintari informatice este o firma de marketing web, care s-a confruntat cu aproape 800 de milioane de atacuri malware in perioada studiului. De asemenea, alte IMM din acest top includ o companie din industria metalurgica din SUA, o firma de servicii logistice din Marea Britanie, un colegiu de arhitectura din Spania, o companie de retail irlandeza si un hypermarket de legume si fructe din Australia.

  Studiul Bitdefender a fost derulat in perioada martie — aprilie 2014 si a luat in calcul 5.000 de companii din industrii, precum: retail, sanatate, educatie si sisteme industriale.

  Bitdefender este producatorul uneia dintre cele mai performante si eficiente game de solutii de securitate pentru internet atestate pe plan international. Inca din anul 2001, compania este unul dintre liderii industriei de securitate. Zilnic, tehnologia Bitdefender protejeaza datele digitale pentru 400 milioane de utilizatori individuali si companii din intreaga lume.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-07 :: Titlu: INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 11,6%, in primele cinci luni

  Cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa), in termeni nominali, a crescut, in primele cinci luni ale anului, cu 11,6%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita cresterii industriei prelucratoare (+11,8%) si industriei extractive (+8,5%), a anuntat, luni, Institutul National de Statistica.

  Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria energetica (+35,5%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+12,4%), industria bunurilor de capital (+10,3%), industria bunurilor intermediare (+10,0%) si industria bunurilor de uz curent (+7,4%).

  Potrivit INS, cifra de afaceri din industrie, in luna mai 2014 comparativ cu luna precedenta, a crescut pe total cu 2,7% datorita cresterilor din industria extractiva (+7,4%) si din industria prelucratoare (+2,5%).

  Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in sectoarele: industria energetica (+20,1%), industria bunurilor intermediare (+1,9%), industria bunurilor de uz curent (+1,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,5%). Industria bunurilor de capital a scazut cu ,1%.

  Conform INS, cifra de afaceri din industrie, in luna mai 2014, fata de luna mai 2013, a crescut pe ansamblu cu 10,9%, datorita cresterilor din industria extractiva (+24,1%) si din industria prelucratoare (+10,4%).

  Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele, respectiv in industria energetica (+40,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+12,5%), industria bunurilor de capital (+10,8%), industria bunurilor intermediare (+8,8%) si industria bunurilor de uz curent (+4,1%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-07 :: Titlu: Companiile exceptate de la plata certificatelor verzi nu pot concedia mai mult de 25% din numarul angajatilor

  Companiile din sectoarele industriale care beneficiaza de exceptii la achizitia certificatelor verzi nu pot concedia mai mult de 25% din numarul angajatilor pe perioada derularii schemei de ajutor de stat, respectiv 10 ani, potrivit Hotararii de Guvern 495/2014, publicata in Monitorul Oficial din 4 iulie.

  Guvernul a adoptat, in sedinta din 11 iunie, hotararea pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

  Hotararea de Guvern are la baza principiile enuntate in documentul elaborat de Comisia Europeana — "Orientari privind ajutoarele pentru mediu si energie pentru perioada 2014 — 2020" si prevede exceptarea partiala a industriei electrointensive de la contributia aferenta promovarii resurselor regenerabile de energie.

  Exceptarea se realizeaza diferentiat, in functie de electro — intensitatea operatorilor economici: 85% in cazul unei electro — intensitati mai mari de 20%, 60% in cazul unei electro — intensitati de 10 — 20% si 40% in cazul unei electro — intensitati de 5 — 10%.

  Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si va intra in vigoare la 1 august 2014.

  Numarul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat in temeiul prezentei hotarari este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro.

  Pot beneficia de exceptari, in baza schemei de ajutor de stat, intreprinderile care indeplinesc cumulativ, la data solicitarii, printre altele, urmatoarele criterii de eligibilitate: nu inregistreaza debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat, punerea in aplicare, pe baza auditurilor energetice, a unor masuri de crestere a eficientei energetice, mentinerea locurilor de munca pe durata schemei precum si nedisponibilizarea pe respectiva perioada a mai mult de 25% din numarul angajatilor, incheierea de parteneriate cu institutiile de invatamant pentru cresterea pregatirii profesionale si atragerea de personal calificat.

  Autoritatea responsabila de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei.

  Potrivit procedurii de emitere a acordului de exceptare, beneficiarii trebuie sa depuna o cerere de completare, insotita de documentele justificative, se depune la registratura generala a Ministerului Economiei, mentionandu-se pe plic 'Schema de ajutor de stat sub forma de reduceri ale sprijinului financiar pentru energia electrica din surse regenerabile'.

  'Prin ordin al ministrului Economiei, emis si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si pe site-ul Ministerului Economiei in termen de 5 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 495/2014, se desemneaza directia responsabila ca unitate de implementare a schemei de ajutor de stat, pe perioada de valabilitate a acesteia. (...) Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat finalizeaza procesul de evaluare a cererii de acord pentru exceptare in termen de maximum 30 de zile lucratoare de la data inregistrarii acesteia', se mai arata in procedura mentionata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-07 :: Titlu: ISMB: Rezultatele la Bacalaureat vor fi afisate luni la ora 10

  Rezultatele probelor scrise la examenul de Bacalaureat sesiunea iunie - iulie 2014, inainte de contestatii, vor fi afisate luni, la ora 10,00, informeaza Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

  Contestatiile pot fi depuse intre orele 12,00 — 16,00 si urmeaza sa fie solutionate in intervalul 8-10 iulie. Rezultatele finale vor fi facute publice pe 11 iulie.

  Media minima de promovare pe disciplina este 5 iar media finala, totala, a tuturor disciplinelor necesara pentru promovarea bacalaureatului este minimum 6.

  59,18% dintre absolventii de clasa a XII-a au promovat bacalaureatul in sesiunea iunie — iulie 2014, dupa centralizarea a 99,62% din date, pana la ora 17,00, a informat MEN.

  Potrivit sursei citate, procentul este mai mare cu 3%, comparativ cu situatia partiala centralizata iulie 2013 (pentru aproximativ 99% din date), cand acesta era de 55,65%. In randul celor promovati, cele mai multe medii au fost inregistrate pe segmentul 8 — 8,99 — 25.290.

  Pe discipline, situatia arata astfel: la proba scrisa de Limba si literatura romana E)a), din totalul celor 137.182 de absolventi 108.234 (78,90%) au obtinut medii peste 5.

  La proba scrisa de Limba si literatura materna E)b), din totalul celor 6.658 de absolventi 6.285 (94,40%) au obtinut medii peste 5.

  La proba scrisa obligatorie a profilului E)c), din cei 137.677 de absolventi 107.002 (77,72%) au reusit sa obtina medii peste 5 iar la proba scrisa la alegere a profilului si specializarii E)d), din cei 137.555 de absolventi 110.486 (80,32%) au obtinut medii peste 5.

  Din totalul celor 161.682 de absolventi inscrisi s-au prezentat 150.682. Alti 11.000 au absentat. 273 de absolventi au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-07 :: Titlu: Cazanciuc: Increderea in justitie se construieste greu; politicienii sa fie mai retinuti cand discuta de justitie

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat cu prilejul aniversarii Zilei Justitiei ca schimbarea mentalitatilor, increderea in justitie, in institutiile statului se construiesc greu iar o conditie esentiala este ca oamenii politici sa fie mai retinuti atunci cand discuta de sistemul judiciar.

  "Exista mecanisme interne de control si verificare, institutii independente, care au atributii de a verifica activitatea judecatorilor si procurorilor, CSM, la fel cum exista si cai de atac in instante. Trebuie sa lasam aceste institutii sa-si indeplineasca atributiile, sa nu pronuntam noi, cei de afara, sentinte la adresa judecatorilor si procurorilor, dar nici sa nu punem etichete pe cei care sunt chemati sa raspunda la un moment dat in fata legii inainte ca ei sa fie condamnati definitiv de o instanta", a afirmat ministrul duminica.

  El a sustinut ca trebuie, in acelasi timp, sa se inteleaga ca respectarea angajamentelor internationale asumate in numele Romaniei este o chestiune de principiu, de incredere si ca nicio relatie de colaborare, cu atat mai putin una intre state, nu se poate construi in lipsa ei.

  "In proiectele noastre avem nevoie si de sprijinul Parlamentului, care trebuie sa sustina solicitarile sistemului de justitie si sa intervina, poate cu mai multa rapiditate, atunci cand sunt transmise propuneri pentru corectarea si imbunatatirea cadrului normativ", a sustinut Cazanciuc.

  Ministrul a adaugat ca este convins ca intre cele trei puteri ale statului nu exista diferente de viziune cu privire la drumul pe care Romania trebuie sa-l parcurga, dar ca este cu certitudine nevoie de un dialog mai deschis, mai aplicat pentru o viziune comuna asupra pasilor ce trebuie facuti.

  Evenimentul prilejuit de Ziua Justitiei a fost organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, la sediul Curtii de Apel Bucuresti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-07 :: Titlu: Redresarea economiei mondiale se va accelera in 2015 (Christine Lagarde)

  Activitatea economica pe plan mondial ar trebui sa se intareasca in semestrul doi din 2014 si se va accelera in 2015, desi ritmul ar putea fi mai slab decat se estima, a afirmat duminica directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, la o conferinta pe teme economice care s-a desfasurat in sudul Frantei, la Aix-en-Provence, transmite Reuters.

  Deciziile bancilor centrale de a adopta masuri de relaxare a politicii monetare ar fi putut avea doar un impact limitat asupra cererii si statele ar trebui sa ia masuri de stimulare a economiei prin majorarea investitiilor in infrastructura, educatie si sanatate, mentinand un nivel sustenabil al datoriei publice, a apreciat oficialul FMI.

  Christine Lagarde a anuntat ca estimarile FMI privind perspectivele economiei mondiale, ce vor fi date publicitatii luna aceasta, vor arata o usoara diferenta fata de prognozele din aprilie.

  "Activitatea globala este in crestere, dar ritmul ar putea fi mai slab decat ne-am asteptat deoarece potentiala crestere este mai slaba si investitiile se mentin destul de scazute", a declarat seful FMI, adaugand ca PIB-ul Chinei ar putea inregistra anul acesta un avans de 7-7,5%.

  "In ciuda masurilor adoptate pentru contracararea crizei, redresarea este modesta, fragila, iar deciziile bancilor centrale de stimulare a cererii si-au aratat limitele. Prin urmare trebuie adoptate noi masuri de intarire a ritmului de crestere al economiei mondiale. Aceasta o oportunitate pentru unele state de a relansa investitiile, fara a afecta nivelul datoriei publice", a afirmat directorul general al Fondului Monetar International.

  Dupa ce in primul trimestru din 2014 cresterea economica "a fost mult mai dezamagitoare decat ne-am asteptat", acum se observa o redresare in SUA, avansul urmand sa accelereze atat timp cat retragerea masurilor de relaxare adoptate de Rezerva Federala (Fed) are loc intr-un mod ordonat, a explicat Lagarde.

  Redresarea zonei euro este lenta si este extrem de important ca statele sa continue implementarea reformelor inclusiv finalizarea uniunii bancare, a afirmat oficialul FMI.

  Luna trecuta, BCE a redus estimarile privind ritmul de crestere al Produsului Intern Brut al zonei euro. Astfel, BCE prognozeaza ca economia zonei euro va inregistra in acest an un avans de un procent, mai putin decat cresterea de 1,2% preconizata in urma cu trei luni, dar va accelera la 1,7% in 2015, putin mai bine decat prognozele anterioare, care vorbeau de o crestere de 1,5%.

  Analistii si-au exprimat temerile ca zona euro s-ar putea confrunta cu deflatia, ceea ce ar afecta semnificativ redresarea economiei. Directorul general al Fondului Monetar International a cerut recent Bancii Centrale Europene sa lanseze un program de cumparare de active, centrat pe achizitionarea de datorie suverana, pentru a stimula economia, urmand pasii facuti de Rezerva Federala a SUA (Fed).

  De asemenea, seful FMI a cerut guvernelor din zona euro sa continue reformele ce vizeaza imbunatatirea situatiei de pe piata muncii si sa intensifice concurenta in sectorul bunurilor si al serviciilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-07 :: Titlu: Structura anului scolar 2014-2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 484/2014 a fost publicat Structura anului scolar 2014-2015 in cadrul Ordinului nr. 3637/2014.

  Anul scolar 2014-2015 are 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare.


  Prin exceptie de la prevederile de mai sus, se stabilesc urmatoarele:
  a) pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar are 37 de saptamani, din care durata cursurilor este de 33 de saptamani, 4 saptamani fiind dedicate desfasurarii examenului national de bacalaureat. Cursurile claselor terminale se incheie in data de 29 mai 2015;
  b) pentru clasa a VIII-a, anul scolar are 36 de saptamani, din care durata cursurilor este de 35 de saptamani, o saptamana fiind dedicata desfasurarii evaluarii nationale. Cursurile claselor a VIII-a se incheie in data de 12 iunie 2015;
  c) pentru clasele din invatamantul liceal - filiera tehnologica, cu exceptia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant in vigoare;
  d) pentru clasele din invatamantul profesional, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant in vigoare;
  e) pentru invatamantul special - clasele a IX-a - a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica, durata cursurilor este de 37 de saptamani, insumand 181 de zile;
  f) stagiile de pregatire practica pentru care au optat absolventii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologica, cuprind 720 de ore care se desfasoara in perioada propusa de unitatea de invatamant organizatoare si aprobata de inspectoratul scolar, conform structurii anului scolar, cu respectarea vacantelor;
  g) pentru invatamantul postliceal (scoala postliceala si scoala de maistri), durata cursurilor este cea stabilita prin planurilecadru de invatamant in vigoare.

  Anul scolar 2014-2015 incepe pe data de 1 septembrie 2014, se incheie pe data de 31 august 2015 si se structureaza pe doua semestre, dupa cum urmeaza:

  Semestrul I
  Cursuri - luni, 15 septembrie 2014 - vineri, 19 decembrie 2014
  In perioada 1- 9 noiembrie 2014, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta.
  Vacanta de iarna - sambata, 20 decembrie 2014 duminica, 4 ianuarie 2015
  Cursuri - luni, 5 ianuarie 2015 - vineri, 30 ianuarie 2015
  Vacanta intersemestriala - sambata, 31 ianuarie 2015 duminica, 8 februarie 2015

  Semestrul al II-lea
  Cursuri - luni, 9 februarie 2015 - vineri, 10 aprilie 2015
  Vacanta de primavara - sambata, 11 aprilie 2015 duminica, 19 aprilie 2015
  Cursuri - luni, 20 aprilie 2015 - vineri, 19 iunie 2015
  Vacanta de vara - sambata, 20 iunie 2015 - duminica, 13 septembrie 2015

  Textul integral al Ordinului: Structura anului scolar 2014-2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-06 :: Titlu: Legea 94/2014 modifica structural OUG 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta - vouchere de vacanta

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 496/2014 a fost publicata Legea 94/2014 pentru aprobarea OUG 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta.

  Incepand cu data intrarii in vigoare a OUG 8/2009, pentru recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a personalului salarial, angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda, in conditiile legii, bonuri de valoare, denumite in continuare vouchere de vacanta.
  Institutiile publice definite conform Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si institutiile publice locale definite conform Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, regiile autonome, societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la care statul este actionar unic sau actionar majoritar, societatile si companiile nationale care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, acorda, in conditiile legii, vouchere de vacanta.
  Voucherele de vacanta se acorda in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau, dupa caz, in bugetele locale, pentru unitatile din domeniul bugetar, si in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.
  Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta reprezinta contravaloarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal.
  Voucherele de vacanta sunt integral suportate de catre angajator, in conditiile art. 3.
  Continutul minim al pachetului de servicii care se poate achizitiona prin intermediul voucherelor de vacanta va fi stabilit prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, care vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului.
  Prestarea serviciilor achizitionate prin intermediul voucherelor de vacanta se face in unitati turistice, autorizate de Autoritatea Nationala pentru Turism.
  Angajatul care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal sau de bilete de 3 odihna, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Societatile nationale, companiile nationale si societatile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la care statul este actionar unic sau actionar majoritar, precum si regiile autonome, indiferent de forma de coordonare/subordonare, pot acorda angajatilor proprii prime, cu ocazia plecarii in concediul de odihna, numai sub forma voucherelor de vacanta, in conformitate cu prevederile art. 1.

  Voucherele de vacanta sunt emise de catre Autoritatea Nationala pentru Turism.
  Fiecare voucher de vacanta este valabil daca are inscrise urmatoarele mentiuni:
  a) emitentul si datele sale de identificare;
  b) valoarea nominala a voucherului de vacanta;
  c) angajatorul si datele sale de identificare;
  d) numele, prenumele si codul numeric personal ale angajatului care este in drept sa utilizeze voucherul de vacanta;
  e) spatiul destinat inscrierii perioadei in care a fost utilizat si aplicarii stampilei unitatii afiliate;
  f) interdictia unitatii afiliate de a plati diferenta in bani dintre valoarea voucherului de vacanta si valoarea pachetului de servicii catre utilizatorii voucherelor de vacanta;
  g) perioada de valabilitate a utilizarii voucherului de vacanta.
  Autoritatea Nationala pentru Turism are obligatia de a asigura circulatia voucherelor de vacanta in conditii de siguranta.
  Voucherul de vacanta are perioada de valabilitate pana la data de 31 decembrie a anului in care a fost emis.

  Sumele corespunzatoare voucherelor de vacanta acordate de catre angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, in limita a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata pentru fiecare angajat, pe un an calendaristic. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este cel stabilit prin hotarare a Guvernului.

  Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanta sunt: 10, 20, 30, 40 si 50 lei.

  Voucherele de vacanta se emit numai in sistem on-line.

  Textul integral al modificarilor: Legea 94/2014...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-06 :: Titlu: Rata absorbtiei fondurilor europene a depasit 36%

  Rata absorbtiei fondurilor europene a ajuns la 36,03%, la 30 iunie, fiind in crestere cu 0,67 puncte procentuale fata de nivelul din 6 iunie, se arata intr-un document postat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

  Astfel, valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana se ridica la 6,922 miliarde euro la finalul lunii iunie.

  "S-a primit de la Comisia Europeana suma totala de 8,90 miliarde euro, care reprezinta 46,33% din alocarea UE 2007-2013. Din aceste fonduri, platile intermediare rambursate insumeaza 6,793 miliarde euro, ceea ce reprezinta 35,36% din alocarea UE 2007-2013", se arata in document.

  Potrivit MFE, pentru cele sapte programe operationale au fost depuse 43.155 proiecte, in valoare totala de aproximativ 73,6 miliarde euro, din care cca. 48,5 miliarde euro reprezinta contributie UE.

  Din totalul proiectelor depuse au fost aprobate 16.977 proiecte, in valoare totala de aproximativ 36,4 miliarde euro. Din aceasta valoare, circa 22 miliarde euro reprezinta contributie UE, ceea ce inseamna aproximativ 114% din alocarea UE 2007-2013.

  "Au fost semnate 13.793 contracte de finantare cu beneficiarii, in valoare eligibila de cca. 25 miliarde euro, din care fondurile UE reprezinta cca. 19,6 miliarde euro. Contributia UE aferenta contractelor semnate, in raport cu alocarea UE 2007-2013 este de aproximativ 102%. (...) Platile totale catre beneficiari (pre-finantari si rambursari), cu exceptia rambursarii de TVA, s-au ridicat la suma de aproximativ 9,13 miliarde euro. Din aceasta valoare, contributia UE a insumat cca. 8,15 miliarde euro, respectiv 42,35% din alocarea 2007-2013", informeaza MFE
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-05 :: Titlu: Legea 96/2014 pentru completarea Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, redescopera Oina

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 496/2014 a fost publicata Legea 96/2014 pentru completarea Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000.

  Oina este sportul national al Romaniei.
  Programul national "Redescopera oina" reprezinta un program national care consta intr-un complex de activitati necesare sustinerii practicarii si promovarii jocului de oina, desfasurat prin intermediul Federatiei Romane de Oina.
  Programul national "Redescopera oina" poate fi sprijinit de stat, de structuri ale administratiei centrale, de organizatii neguvernamentale si de structuri ale administratiei locale, in vederea promovarii jocului de oina ca sport national al Romaniei.

  Textul integral al Legii: Legea 96/2014 pentru completarea Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, redescopera Oina
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-05 :: Titlu: DIMMMAT: Parametrii de calitate ai apei pe litoralul romanesc sunt buni

  Parametrii de calitate ai apei pe litoralul romanesc sunt buni conform ultimelor teste efectuate de Directia de Sanatate Publica Constanta, informeaza Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism (DIMMMAT).

  Reprezentantii DIMMMAT asigura turistii care doresc sa-si petreaca urmatoarele zile pe litoralul romanesc ca institutiile autorizate controleaza periodic calitatea apei.

  Ministerul Afacerilor Externe a emis, vineri dimineata, o informare pentru cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca in Bulgaria sau care se afla deja pe litoralul bulgaresc al Marii Negre conform careia exista risc ridicat ca apa marii sa fie infectata cu virusul hepatic A.

  Potrivit informatiilor publicate de specialistii bulgari in hepatologie, cauza o reprezinta inundatiile provocate de ploile puternice care au afectat portul Varna si unele statiuni bulgaresti la Marea Neagra, informeaza MAE.

  Inspectia Regionala de Sanatate Varna a comunicat joi, in urma unor analize ale apei de mare din zona ,,Plaja ofiterilor - Varna", ca s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiza microbiologica "Escherichia coli" si ,,enterococi intestinali".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-05 :: Titlu: CNADNR: Taxa de pod de la Fetesti-Cernavoda, suspendata in week-end, in intervalul 4 iulie - 31 august

  Taxa de trecere a podului de la Fetesti-Cernavoda va fi suspendata in anumite intervale din timpul week-endului, in intervalul 4 iulie - 31 august a.c., se arata intr-un comunicat remis vineri AGERPRES de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

  "Incasarea tarifelor de trecere pentru utilizarea podului peste Dunare de la Fetesti — Cernavoda se sisteaza de astazi, 4 iulie 2014, pana in data de 31 august 2014, in urma publicarii in Monitorul Oficial a Ordinului nr. 340 din 3 iulie 2014, privind stabilirea unor derogari de la prevederile Ordinului ministrului delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine nr. 290/2013, pentru aprobarea unor tarife aplicate de CNADNR", se arata in comunicatul citat.

  Potrivit comunicatului, sistarea incasarii tarifelor va fi valabila pe sensul Bucuresti — Constanta, in zilele de vineri, in intervalul orar 18,00 — 24,00; in zilele de sambata, in intervalul orar 6,00 — 12,00. Pe sensul Constanta-Bucuresti, tarifele nu vor fi incasate in zilele de duminica, in intervalul orar 16,00 — 24,00.

  CNADNR roaga participantii la trafic sa isi programeze calatoriile astfel incat sa fie evitate eventualele blocaje de la statiile de taxare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-05 :: Titlu: Cursul valutar din 4 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 4 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3897 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.23 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0167 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.538 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0278 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6104 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0021 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2282 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-05 :: Titlu: Monitorul Oficial din 4 iulie 2014

  In data de 4 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 498/2014 - M. Of. 498/2014 [M. Of. 498 / 4 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 499/2014 - M. Of. 499/2014 [M. Of. 499 / 4 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 500/2014 - M. Of. 500/2014 [M. Of. 500 / 4 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 501/2014 - M. Of. 501/2014 [M. Of. 501 / 4 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Euro Best Team :: Data: 2014-07-04 :: Titlu: Feedback curs INM, iunie 2014 – "un bun prilej de autoevaluare"

  Concursul de admitere la magistratura este unul dintre cele mai dure din Romania, cu o concurenta acerba, care ajunge anul acesta la 32 de candidati pe loc.
  Tocmai de aceea, pregatirea temeinica pentru un astfel de examen este vitala, facand diferenta intre reusita si esec.

  De patru ani, Euro Best Team organizeaza cursuri de pregatire pentru admiterea la INM, venind in intampinarea candidatilor la acest extrem de dificil si solicitant concurs.

  Foarte multumiti de calitatea cursului, cativa dintre participantii la sesiunea care tocmai s-a incheiat au dorit sa ne impartaseasca opiniile lor.

  1. Am aflat de Cursul de pregatire pentru INM de pe internet (mai precis, Facebook). Sunt foarte multumita de acest curs, deoarece pot sa spun ca am invatat si am inteles in doua luni de doua ori mai mult decat in cei 4 ani de facultate. Am apreciat in mod deosebit modul de predare al domnului Emilian Stanisor, la drept penal si procedura penala. Recomand cu toata increderea participarea la acest curs de pregatire pentru INM.

  2. Recomand cu toata increderea cursul de pregatire pentru admiterea al INM deoarece prestatia lectorilor a fost pe masura asteptarilor mele: am fost placut impresionat de cunostintele profesionale si tactul pedagogic al profesorilor nostri, am avut ocazia sa imi dau seama de nivelul de pregatire atat din punct de vedere juridic, cat si al rationamentului logic si pot spune ca acest curs mi-a oferit o noua perspectiva asupra concursului de admitere la magistratura, m-a impulsionat si m-a ambitionat. Mult success la invatatura, caci „Invatatura are un gust amar, dar roadele sunt bogate si dulci”.

  3. Acest curs m-a ajutat sa dobandesc o modlaitate optima de a invata, de a aborda materia: sa fiu mai atent al detalii, la nuante, la orice posibila interpretare. Sesiunea de pregatire m-a motivat si m-a ajutat sa-mi dau seama ca examenul ce urmeaza, chiar daca este foarte greu, nu e imposibil, si ca, prin munca si efort, se poate accede la INM. Profesorii au multa rabdare si dau explicatiile necesare, ceea ce pe mine m-a ajutat sa inteleg si mai bine materia. Recomand acest curs pentru completarea pregatirii necesare in vederea admiterii la INM.

  4. Am aflat de acest curs de la un prieten. La inceput nu am fost asa sigur ca ar merita sa vin, dar, la insistentele prietenului am cedat si m-am inscris. Am o parere foarte buna despre acest curs si consider ca a meritat efortul fizic si material.

  5. Este un curs care iti arata modalitatea in care se va desfasura concursul, te ajuta sa realizezi nivelul la care te afli, precum si ceea ce trebuie sa faci in continuare pentru a promova concursul. Indrumarile profesorilor sunt nepretuite in intregul context.

  6. Este un curs care se poate plia pe nevoile specifice fiecaruia de invatare, in functie de nivelul de pregatire al fiecaruia dintre noi.

  7. Pentru mine cursul a fost foarte bun mai ales ca m-a ajutat sa ma familiarizez cu metodele si grilele de examen, iar rationamentul logic si interviul au fost bine-venite, pe acestea chiar nu le putem gasi oriunde. Cursul este un bun prilej de autoevaluare, de a vedea in ce stare de invatare te afli, de a corecta modul de invatare, de a intelege interpretarea corecta a materiei si a grilelor. Recomand cu placere acest curs si altor persoane care vor sa urmeze o cariera domeniul magistraturii.

  Cursul de Pregatire pentru Admitere in Magistratura si INM din 5 iulie - 17 august 2014 ofera participantilor un cadru profesionist si adecvat pregatirii viitorilor magistrati, prin proceduri de organizare a tematicii de concurs, tehnici de invatare, tehnici de abordare a grilelor de concurs, parcurgerea integrala a tematicii de examen, aplicatii si dezbateri. Cursul este 100% interactiv.

  Cursul se incheie cu o sesiune de simulare atat la proba juridica, cat si la probele Rationament Logic si Interviu, lucru care contribuie la diminuarea emotiilor, identificarea lacunelor si evaluarea realista a sanselor de reusita.

  Pretul cursului este de 5300 Lei + TVA pentru inscrierile efectuate pana pe 03.07.2014, orele 16.00. Pretul acopera toate probele: Proba Juridica, Rationament Logic, Interviu, Organizarea Profesiei de Avocat.

  Pentru detalii privind inscrierea va asteptam pe siteul nostru  http://www.eurobestteam.ro/admitere-magistratura


  Persoana de contact
  Elena Farcas tel: 0722.69.68.43
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-04 :: Titlu: Legea 91/2014 stabileste o zi libera pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 496/2014 a fost publicata Legea 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului.

  Ziua lucratoare libera pentru ingrijirea sanatatii copilului, denumita in continuare liberul, se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura posibilitatea parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului de a verifica anual starea de sanatate a acestuia.
  Titularii dreptului la liber sunt parintii, respectiv reprezentantii legali ai copilului, asigurati in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat.
  Persoanele prevazute la alin.(2) au dreptul la liber, in conditiile prevazute de prezenta lege, pentru ingrijirea sanatatii copilului, fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale aferente.
  Sunt considerati copii minori aflati in ingrijirea si intretinerea parintilor sau a reprezentantilor legali, cei cu varste cuprinse intre 0-18 ani.

  Liberul se acorda la cererea unuia dintre parinti, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, justificat ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care sa rezulte controlul medical efectuat.
  Cererea parintelui, respectiv a reprezentantului legal al copilului, va fi depusa cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic, si va fi insotita de o declaratie pe proprie raspundere ca in anul respectiv celalalt parinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucratoare libera si nici nu o va solicita.
  In cazul in care, in urma unor verificari efectuate de catre angajator, se constata ca ambii parinti au solicitat liberul contrar legii, va fi anulata posibilitatea ulterioara de a mai beneficia, vreodata, de prevederile legii.

  Textul integral al Legii: Legea 91/2014 stabileste o zi libera pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-04 :: Titlu: Parlamentul german a aprobat dubla cetatenie

  Camera inferioara a Parlamentului german a adoptat joi o noua lege privind cetatenia, relaxand unele dintre cele mai stricte reguli din Europa, permitandu-le tinerilor germani de origine straina sa detina doua pasapoarte, o decizie de care beneficiaza in principal extinsa comunitate turca, informeaza Reuters.

  Pana acum, copiii de imigranti din tarile din afara UE erau nevoiti sa aleaga la varsta de 23 de ani intre cetatenia germana si cea a tarii de origine a parintilor lor.

  Interdictia privind dublul pasaport este de mult timp criticata de comunitatea de aproximativ trei milioane de persoane de origine turca din Germania, din care mai putin de jumatate au luat cetatenia germana.

  Tinerii pot sa aiba acum doua pasapoarte daca, la varsta de 21 de ani, pot sa dovedeasca faptul ca au trait in Germania pentru cel putin opt ani ori au mers la scoala in aceasta tara timp de sase ani si au obtinut calificari.

  Liderii comunitatii turce au criticat noua lege, deoarece se aplica doar tinerilor si nu-i vizeaza si pe cei mai in varsta, multi dintre care traiesc de decenii in Germania.

  Dubla cetatenie a fost unul din proiectele favorite ale social-democratilor (SPD), care se afla la guvernare cu conservatorii condusi de cancelarul Angela Merkel.

  Conservatorii s-au opus mult timp dublei cetatenii, sustinand ca este imposibil ca cineva sa fie loial fata de doua tari in acelasi timp.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-04 :: Titlu: Raport privind drepturile copiilor privati de libertate: 68% dintre minorii intervievati au purtat catuse in public

  Mai mult de doua treimi dintre copiii privati de libertate sustin ca au purtat catuse in public, dintre care 20% au fost incatusati alaturi de un adult, releva Raportul privind respectarea drepturilor copiilor privati de libertate in Romania, dat joi publicitatii.

  Studiul realizat de Avocatul Poporului cu sprijinul UNICEF a fost realizat pe un esantion de 101 copii privati de libertate intervievati in doua centre de reeducare si patru penitenciare pentru minori.

  In raport se mai arata ca in momentul realizarii primei anchete a copilului, in doar 2 % din cazuri a fost prezent asistentul social si numai in 6% un avocat si ca 57% dintre copiii intervievati sustin ca nu li sau comunicat drepturile la momentul retinerii.

  "Aproximativ 30% dintre copii au impartit camera din arestul Politiei cu adulti, fapt ce contravine regulilor ONU pentru protectia copiilor privati de libertate (...) 62% dintre copii au declarat ca infatisarea in instanta nu a fost privata, in sala de judecata fiind de fata public, avocati si/sau inculpati in alte cauze fapt ce contravine Codului de procedura penala", se mentioneaza in raport.

  De asemenea, 22% dintre copiii intervievati sustin ca au fost victime ale abuzurilor fizice in arestul politiei, cele mai multe fiind comise de ofiteri de politie, procurori sau gardieni.

  Dintre recomandarile studiului se numara: cresterea alocarii bugetare pentru centrele de retinere si arest preventiv, centrele de reeducare si centrele de detentie, alocarea de fonduri pentru necesarul optim de resurse umane, verificarea modului in care realizeaza informarea copiilor in custodie, aplicare unei politici de toleranta zero pentru prevenirea actelor de violenta impotriva copiilor pe parcursul arestarii, procedurilor penale si detentiei.

  "Romania a inregistrat progrese importante — de la imbunatatirea procedurilor judiciare la crearea de alternative la detentie. De aceea, Romania are foarte putini copii privati de libertate sau in detentie", a afirmat joi reprezentantul UNICEF in Romania, Sandie Blanchet.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-04 :: Titlu: CCR: Interdictia de 3 ani din Legea ANI, aplicata la orice functie eligibila, nu doar celei detinute (surse AGERPRES)

  Interdictia de a ocupa a functie pe o perioada de trei ani in cazul celor declarati incompatibili sau in conflict de interese se aplica tuturor functiilor eligibile prevazute de Legea 176/2010, si nu doar functiei detinute la momentul respectiv, este interpretarea data sintagmei "aceeasi functie", in urma unei decizii de joi a CCR, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

  CCR a statuat, potrivit acelorasi surse, ca sintagma "aceeasi functie" de la art. 25 alin. 2 din Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice se interpreteaza in sensul "orice functie eligibila" dintre cele enumerate la art. 1 din acelasi act normativ, unde sunt prevazute toate categoriile de persoane, respectiv 39, care au obligatia declararii averii si intereselor.

  CCR a luat joi in discutie exceptia de neconstitutionalitate a art. 25 alin. 2 din Legea 176/2010 ridicata de deputatul Steluta Cataniciu.

  Art. 25 alin. (2) prevede:
  "Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-04 :: Titlu: Cursul valutar din 3 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 3 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3878 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0011 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2133 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0027 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5102 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6125 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2279 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-04 :: Titlu: Monitorul Oficial din 3 iulie 2014

  In data de 3 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 494/2014 - M. Of. 494/2014 [M. Of. 494 / 3 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 495/2014 - M. Of. 495/2014 [M. Of. 495 / 3 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 496/2014 - M. Of. 496/2014 [M. Of. 496 / 3 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 497/2014 - M. Of. 497/2014 [M. Of. 497 / 3 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Euro Best Team :: Data: 2014-07-03 :: Titlu: Curs intensiv pentru admitere la Magistratura, 8 iulie - 17 august 2014

  Euro Best Team va invita sa participati la Cursul de Pregatire pentru Admitere la Magistratura, organizat la Bucuresti, in perioada 5 iulie - 17 august 2014.

  Cursul de Pregatire pentru Admitere in Magistratura si INM ofera participantilor un cadru profesionist si adecvat pregatirii viitorilor magistrati, prin proceduri de organizare a tematicii de concurs, tehnici de invatare, tehnici de abordare a grilelor de concurs, parcurgerea integrala a tematicii de examen, aplicatii si dezbateri. Cursul este 100% interactiv.

  Cursul pentru Admitere la Magistratura acopera urmatoarele discipline de concurs: Dreptul Civil, Dreptul Penal, Procedura Civila, Procedura Penala, Rationament logic si Interviu.

  Echipa de lectori este formata din practicieni ai dreptului si ai psihologiei avansate, magistrati de cariera cu o bogata experienta in practica judiciara, fosti lectori INM, profesori de renume care au coordonat echipe de experti pentru elaborarea noilor coduri.


  Prima sesiune a cursului organizat de Euro Best Team in 2011, a fost o premiera in Romania, si a aparut din initiativa candidatilor la magistratura.
  Cursul s-a bucurat de succes imediat mai ales datorita echipei de lectori, dar si pentru faptul ca a raspuns unei nevoi reale in procesul de pregatire.

  Totalul persoanelor care au avut cel putin 70 de puncte la proba juridica este de 137. Totalul persoanelor admise la Magistratura si INM pana in prezent este de 79. Procentul de admisi calculat la persoanele care s-au prezentat la concurs din cei care au absolvit cursul de Admitere la Magistratura este de 22%.

  Cursul se incheie cu o sesiune de simulare atat la proba juridica, cat si la probele Rationament Logic si Interviu, lucru care contribuie la diminuarea emotiilor, identificarea lacunelor si evaluarea realista a sanselor de reusita.


  Pretul cursului este de 5300 Lei + TVA pentru inscrierile efectuate pana la 03.07.2014.
  Pretul acopera toate probele: Proba Juridica, Rationament Logic, Interviu, Organizarea Profesiei de Avocat.


  Pentru detalii privind inscrierea va asteptam pe siteul nostru:
  http://www.eurobestteam.ro/admitere-magistratura


  Persoana de contact
  Elena Farcas
  telefon: 0722.69.68.43
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-03 :: Titlu: OUG 44/2014 privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistenta sociala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 475/2014 a fost publicata OUG 44/2014 pentru reglementarea unor masuri privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistenta sociala, precum si pentru modificarea art. 101 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

  Prin derogare de la prevederile art. 73^1 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, sumele reprezentand prejudicii/plati nelegale din fonduri publice, stabilite de organele de control competente, acordate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice sau suportate din bugetele locale, cu titlu de beneficii de asistenta sociala, se recupereaza fara perceperea de dobanzi si penalitati de intarzierere sau majorari de intarziere, daca acestea sunt restituite de beneficiar in termen de maximum 180 de zile d ela emiterea deciziei sau, dupa caz, a dispozitiei de recuperare, in conditiile legii.

  Fac obiectul derogarii prevazute la alin. (1) urmatoarele beneficii de asistenta sociala:
  a) ajutorul social acordat in baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completaril eulterioare;
  b) alocatia pentru sustinerea familiei acordata in baza Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicata, cu modificarile ulterioare;
  c) alocatia de stat pentru copii acordata in baza Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata;
  d) drepturile acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare;
  e) drepturile acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
  f) alocatia lunara de plasament acordata in baza Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata;
  g) ajutorul pentru incalzirea locuintei acordat in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala pentru perioada sezonului rece, aprobata prin Legea nr. 92/2012, cu modificarile si completarile ulterioare;
  h) indemnizatia lunara de hrana acordata in baza Legii nr. 584/2002 privind masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de proectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, cu modificarile ulterioare;
  i) drepturile persoanelor cu dizabilitati acrodate in baza art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
  j) ajutorul lunar nerambursabil acordat in baza Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Fac obiectul derogarii prevazute la alin. (1) si subventiile acordate in temeiul Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor romane cu personalitate juridica, care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala.

  Dupa expirarea termenului prevazut la alin. (1) sumele cu titlu de beneficii de asistenta sociala si subventii prevazute la alin. (2) si (3) reprezentand prejudicii/plati nelegale din fonduri publice se recupereaza in conditiile prevazute de art. 73^1 din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Pentru recuperarea sumelor cu titlu de beneficii de asistenta sociala si subventii prevazute la alin. (2) si (3), reprezentand prejudicii/plati nelegale din fonduri publice, termenul de prescriptie este cel prevazut de art. 2.517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare.

  Textul integral al modificarilor: OUG 44/2014 privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistenta sociala
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-03 :: Titlu: OUG 46/2014 aduce modificari la Codul Fiscal

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 475/2014 a fost publicata OUG 46/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

  Deducerea speciala pentru credite se acorda daca restructurarea creditelor, care semnifica modificarea conditiilor de rambursare a acestora, indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
  a) sa fie acordata pentru credite care nu inregistreaza intarzieri la plata sau care au intarzieri la plata de cel mult 90 de zile;
  b) sa conduca la diminuarea cu cel mult 35% a obligatiilor lunare de plata ale debitorului, aferente creditului supus restructurarii, dar nu cu mai mult de 900 lei sau echivalent, indiferent daca imprumutul respectiv a fost acordat in lei sau in valuta, pentru o perioada de maximum 2 ani. Pentru creditele in valuta si cele exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, cursul de schimb utilizat este cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei in vigoare la data depunerii cererii prin care se solicita restructurarea;
  c) sa asigure prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata conform lit. b);
  d) sumele reprezentand diminuarile ratelor lunare de plata prevazute la lit. b), inclusiv costul suportat de debitor pentru amanarea la plata a acestora, sa fie distribuite pe o durata egala cu cea pentru care a fost acordata diminuarea obligatiilor de plata, incepand cu data de la care nu mai opereaza diminuarea respectiva;
  e) imprumutatorul nu poate majora rata dobanzii sau, dupa caz, marja de dobanda, pentru creditele cu dobanda variabila, sau alte costuri aferente creditului si nici nu poate impune alte costuri, altfel decat era prevazut in contract la data restructurarii;
  f) imprumutatorul pune la dispozitia debitorilor, inainte ca acestia sa intre in procedura de restructurare a creditelor, scadentarul aferent intregii durate de viata a mecanismului de restructurare.
  (2) Deducerea speciala reglementata de prevederile alin. (1) poate fi acordata pentru o singura restructurare aprobata unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu conditia ca suma totala amanata la plata sa se incadreze in limita valorica determinata potrivit alin. (1) lit. b).

  (3) Deducerea speciala reglementata de prevederile alin. (1) poate fi aplicata in cazul creditelor acordate de institutiile de credit atat persoane juridice romane, cat si sucursale ale institutiilor de credit persoane juridice straine si de institutiile financiare nebancare persoane juridice romane, inscrise in Registrul general al Bancii Nationale a Romaniei, denumite in continuare imprumutatori, care opteaza pentru restructurarea creditelor, potrivit conditiilor stabilite in normele interne si cu respectarea cerintelor prevazute la alin. (1).
  (4) Persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2), care sunt titulare ale unor contracte de credite supuse restructurarii conform alin. (1), au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere speciala pentru credite, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se afla functia de baza. Acelasi regim fiscal se aplica si in cazul mostenitorilor care au preluat contractele de credite restructurate, precum si garantilor care au preluat prin novatie credite restructurate, in cazul in care sunt indeplinite conditiile de acordare a facilitatii.
  (5) Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cumulativ persoanele fizice prevazute la alin. (4) pentru acordarea deducerii speciale pentru credite sunt urmatoarele:
  a) sa fie titulara a unui contract de credit aflat in derulare la data de 31 mai 2014, indiferent de data acordarii creditului;
  b) creditul primit de persoana fizica sa fi fost supus restructurarii, potrivit prevederilor alin. (1) pana la data de 1 ianuarie 2016;
  c) persoana fizica sa realizeze venituri brute din salarii prevazute la art. 55, cu exceptia veniturilor prevazute la alin. (2)-(4), la functia de baza, de pana la 2.200 lei, inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea.
  (6) Deducerea speciala pentru credite nu se mai acorda incepand cu luna in care contribuabilul realizeaza venituri brute din salarii prevazute la art. 55, cu exceptia veniturilor prevazute la alin. (2)-(4), la functia de baza, mai mari de 2.200 lei/luna, pe parcursul derularii contractului supus restructurarii, pentru perioada respectiva sau pentru perioada in care platile nu au fost efectuate conform graficului stabilit de imprumutator dupa restructurarea creditului.
  (7) Deducerea speciala pentru credite se acorda lunar la locul unde se acorda si deducerea personala pentru contribuabilii care obtin venituri din salarii la functia de baza. In cazul in care contribuabilul se muta in cursul unei luni la un alt angajator, deducerea speciala pentru cred...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Afacerilor Europene :: Data: 2014-07-03 :: Titlu: Proiecte de investitii de peste 250 milioane de lei finantate in cadrul POS CCE

  Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), aflata in directa coordonare a Ministerului Fondurilor Europene, a incheiat la sfarsitul lunii iunie a.c. un numar de 66 de contracte cu o valoare totala de peste 250 milioane de lei pentru finantarea proiectelor de investitii mari. Proiectele semnate se aflau pe lista de rezerva aferenta operatiunii "Sprijin financiar cu o valoare cuprinsa intre 1.065.001 lei si 6.375.000 lei acordat pentru investitii pentru IMM", iar pentru finantarea acestora a fost suplimentat bugetul apelului.

  "Finantarea proiectelor de investitii mari ale IMM-urilor este o masura extrem de importanta pentru sustinerea mediului privat. Proiectele semnate recent sunt dintre cele depuse in luna august 2011, care au stat neevaluate pana in vara anului 2013, cand Ministerul Fondurilor Europene a pus la dispozitia Autoritatii de Management POS CCE experti din mediul privat. Procesul de evaluare a fost finalizat in luna decembrie 2013, iar contractarea a inceput in acest an. Astfel, pana in prezent, in cadrul acestei operatiuni au fost semnate 259 de contracte de finantare cu o valoare totala nerambursabila de peste 1,12 miliarde de lei", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  In perioada imediat urmatoare vor fi acordate noi finantari din fondurile UE alocate Romaniei prin POS CCE.

  "Analiza implementarii proiectelor POS CCE a evidentiat economii in valoare de aproximativ 130 de milioane de rezultate ca urmare a derularii procedurilor de achizitii, a diferentelor dintre valorile contractate si cele achitate. Aceasta suma va fi utilizata pentru finantarea de altor proiecte aflate pe listele de rezerva sau in urma lansarii de noi cereri de proiecte", a adaugat ministrul Teodorovici.

  Astfel, catre axa prioritara 2 – "Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate" a fost realocata suma de circa 75 milioane de euro, pentru finantarea proiectelor aflate pe lista de rezerva si pentru noi proiecte din domeniul sanatatii. In acelasi timp, catre axa prioritara 3 "Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor pentru sectorul privat si public" au fost realocate fonduri de aproximativ 55 milioane de euro, la care se adauga circa 37 milioane de euro din supracontractare. Aceste fonduri vor fi folosite pentru finantarea proiectelor admise in urma procesului de evaluare si nefinantate din lipsa fondurilor disponibile.

  In luna iunie a.c., Autoritatea de Management POS CCE a finalizat semnarea a aproape 400 de contracte cu o valoare totala de aproximativ 300 milioane de lei, contracte aferente si altor operatiuni de finantare pentru IMM-uri. Valoarea fondurilor europene contractate in cadrul acestor proiecte este de peste 256 milioane de lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Asociatia Studentilor la Drept a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi :: Data: 2014-07-03 :: Titlu: ASD UAIC: Sesiune de instruire internationala – 27-30 iunie, Iasi

  In perioada 27-30 iunie 2014, Asociatia Studentilor la Drept a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi au organizat sesiunea internationala de instruire "Introduction to International Moot Court".

  La acest eveniment au luat parte 21 de studenti la drept din cadrul a patru centre universitare: Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea "Alecu Russo" din Balti si Universitatea "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul.

  Deschiderea evenimentului a avut loc vineri, 27 iunie, la aceasta participand dl. lect. dr. Septimiu Panainte – Prodecan al Facultatii de Drept, Univ. "Al. I. Cuza" din Iasi, dl. conf. dr. Sergiu Baiesu – Decan al Facultatii de Drept, Universitatea de Stat din Chisinau, dl. lect. dr. Igor Sevcenco, reprezentant al Facultatii de Drept, Universitatea "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul si domnii lect. dr. Ion Danoi – Prodecan al Facultatii de Drept si lect. dr. Corneliu Vrabie, Universitatea "Alecu Russo" din Balti.

  Dupa sesiunile de instruire de sambata si duminica (28 si 29 iunie), sustinute de Teodora Oprea, Presedinte al Asociatiei Level Iasi, a urmat o serie de procese simulate in materia dreptului international public. Juriul acestor simulari a fost format pe langa cadrele didactice mai sus amintite si din lect. dr. Emanoil Mogirzan, lect. dr. Alina Gentimir, asist. dr. Horia ?it si asist. dr. Vlad Vieriu, Facultatea de Drept, Univ. "Al. I. Cuza" din Iasi.

  Sesiunea de instruire a reunit si liderii grupurilor locale ale Asociatiei Europene a Studentilor in Drept (ELSA): Iasi, Chisinau, Balti si Cahul, ultimele trei, recent infiintate, constituind reteaua ELSA Republica Moldova.

  Scopul acestui prim eveniment de acest fel, a fost cel de a incuraja, forma si sustine viitoarele echipe ale celor patru centre universitare in obtinerea de performante in cadrul competitiilor internationale de procese simulate adresate studentilor pe taramul Dreptului International Public, Dreptului European, Dreptului comertului international, Drepturilor Omului.

  Asociatia Studentilor la Drept a (ASD – UAIC) a fost fondata in luna martie 2014 la initiativa reprezentantilor studentilor, avand ca principal scop reprezentarea, sustinerea si dezvoltarea comunitatii studentilor Facultatii de Drept Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.


  Galerie foto


  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-03 :: Titlu: Cursul valutar din 2 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 2 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3867 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0022 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2106 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0085 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5099 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0204 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6133 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0024 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2275 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0014 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-03 :: Titlu: Monitorul Oficial din 2 iulie 2014

  In data de 2 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 490/2014 - M. Of. 490/2014 [M. Of. 490 / 2 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 491/2014 - M. Of. 491/2014 [M. Of. 491 / 2 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 492/2014 - M. Of. 492/2014 [M. Of. 492 / 2 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 493/2014 - M. Of. 493/2014 [M. Of. 493 / 2 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-03 :: Titlu: Depozitarul Central a inregistrat miercuri cea mai mare valoare decontata de la infiintarea institutiei

  Depozitarul Central /DC/, societatea care realizeaza operatiunile de compensare-decontare pentru tranzactiile pe bursa, a inregistrat miercuri, in sistemul sau RoClear, cea mai mare valoare decontata de la infiintarea institutiei - peste 1,88 miliarde lei, potrivit unui comunicat al DC remis AGERPRES.

  Suma record se datoreaza ofertei publice Electrica, cea mai mare derulata vreodata prin bursa romaneasca. Actiunile Electrica urmeaza sa intre vineri la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti /BVB/.

  Precedentul record in activitatea DC a fost consemnat pe 11 noiembrie 2013, cand valoarea decontata a fost de peste 1,21 miliarde lei, si atunci generata de o oferta publica a unei companii din energie — Romgaz.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-03 :: Titlu: Guvernul a adoptat alocarea a 380 milioane lei pentru efectuarea unor plati pe fonduri europene

  Guvernul a adoptat miercuri alocarea temporara a 380 de milioane de lei pentru ordonatorii principali de credite cu rol de autoritate de management pentru POS CCE si POR.

  "Prin Hotararea adoptata de Guvern se aproba alocarea temporara, din venituri din privatizare, a sumei de 380.000 mii lei pentru ordonatorii principali de credite cu rol de Autoritate de management pentru POS CCE si POR, pentru efectuarea platilor aferente lunii iulie 2014", se precizeaza intr-un comunicat de presa remis de Executiv.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-03 :: Titlu: CCR: Patru articole din Legea privind statutul politistului, neconstitutionale

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri, ca sunt neconstitutionale patru articole din Legea privind statutul politistului.

  Judecatorii au constatat ca sunt neconstitutionale articolele 59-62 din lege dupa ce au admis o exceptie ridicata de o persoana in instanta. Aceasta a fost cercetata disciplinar in baza unui ordin al ministrului pe care nu-l cunoaste, deoarece nu a fost publicat in Monitorul Oficial, si care contine dispozitii cu caracter de lege
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-02 :: Titlu: OUG 45/2014 aduce modificari privind alegerile pentru Presedintele Romaniei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 475/2014 a fost publicata OUG 45/2014 privind modificarea si completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei.

  Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc in luna anterioara lunii inc are ajunge la termen mandatul de presedinte. Cu cel putin 60 de zile inaintea zile votarii, Guvernul stabileste data alegerilor prin hotarare.

  rganizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate se stabilesc de catre ministrul afacerilor externe, prin ordin, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, in termen de cel mult 15 zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor.

  Propunerile de candidati pentru alegerea Presedintelui Romaniei se depun la Biroul Electoral Central, cel mai tarziu cu 40 de zile inainte de data alegerilor.

  Listele cuprinzand juristii care vor fi trasi la sorti se intocmesc de catre presedintele tribunalului impreuna cu prefectul, pana cel mai tarziu cu 30 de zile inaintea datei alegerilor. Listele vor cuprinde un numar de persoane cu cel putin 10% mai mare decat cel necesar, acestea fiind rezerva la dispozitia presedintelui biroului electoral judetean sau al sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz, pentru inlocuirea, in cazuri deosebite, a titularilor sau pentru completarea birourilor electorale ale sectiilor de votare care nu au numarul minim de membri prevazut de prezenta lege.

  Textul integral al modificarilor: OUG 45/2014 aduce modificari privind alegerile pentru Presedintele Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-02 :: Titlu: Hotararea CSM nr. 694/2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 483/2014 a fost publicata Hotararea 694/2014 pentru modificarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului pentru numirea in functie a inspectorilor judiciari, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 801/2012.

  Astfel, data, locul, tematica si bibliografia concursului se aproba prin hotarare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea inspectorului-sef, care se afiseaza pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii si Inspectiei Judiciare.

  Textul integral al Hotararii CSM: Hotararea CSM nr. 694/2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-02 :: Titlu: Guvernul a adoptat alocarea a 380 milioane lei pentru efectuarea unor plati pe fonduri europene

  Guvernul a adoptat miercuri alocarea temporara a 380 de milioane de lei pentru ordonatorii principali de credite cu rol de autoritate de management pentru POS CCE si POR.

  "Prin Hotararea adoptata de Guvern se aproba alocarea temporara, din venituri din privatizare, a sumei de 380.000 mii lei pentru ordonatorii principali de credite cu rol de Autoritate de management pentru POS CCE si POR, pentru efectuarea platilor aferente lunii iulie 2014", se precizeaza intr-un comunicat de presa remis de Executiv.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-02 :: Titlu: CCR: Articolul 38 din Legea parteneriatului public-privat, neconstitutional; actul normativ se intoarce in Parlament

  CCR a decis ca articolul 38 din Legea parteneriatului public-privat este neconstitutional, actul normativ urmand a se intoarce in Parlament.

  Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri ca este neconstitutional articolul 38 din legea parteneriatului public-privat, urmand ca actul normativ sa se intoarca in Parlament.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-02 :: Titlu: OUG 50/2014 aduce cateva modificari la Legea petrolului

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 483/2014 a fost publicata OUG 50/2014 privind modificarea si completarea Legii petrolului nr. 238/2004.

  Segmentele din conductele de interconectare situate pe teritoriul Romaniei se vor constitui ca bunuri de retur ale concesiunilor petroliere in vigoare, prin modificarea/completarea acordului petrolier prin act aditional. Actul aditional intra in vigoare la data aprobarii lui de catre Guvern.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 50/2014 aduce cateva modificari la Legea petrolului
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Euro Best Team :: Data: 2014-07-02 :: Titlu: Doua interesante interviuri despre Cursul pentru Admiterea la Magistratura

  Tribuna DreptOnline.ro a publicat un interesant material dedicat celui mai dur concurs din Romania - Admiterea la Magistratura.

  Intrucat pregatirea pentru concursul de admitere in magistratura din august 2014 a intrat in linie dreapta, echipa Euro Best Team l-a invitat pe domnul profesor Emilian Stanisor, lector in cadrul cursului de pregatire organizat de Euro Best Team, si pe domnul Alexandru Farcas, din partea firmei organizatoare, sa ne impartaseasca din experienta dumnealor si le dea viitorilor candidati sfaturi cu privire la modul optim de abordare a acestui dificil examen.

  Iata o parte a acestui interview.


  R: Domnule Stanisor, cum credeti ca vor fi subiectele la concursul de admitere in august 2014? ES: Foarte dificile, ca in fiecare an. Avand in vedere ca este concurenta foarte mare si ca trebuie facuta o departajare valorica obiectiva, este normal ca subiectele sa aiba un grad de dificultate foarte ridicat. La sesiunea din acest an, cred ca va fi si mai mare concurenta, deoarece numarul de locuri a scazut de la 200 la 160.
  Am facut o analiza a concurentiei la magistratura pe pe ultimii cinic ani. Astfel, in 2009 s-au prezentat 13 pe un loc, in 2010 – 13 pe loc, in 2011 – 15 pe un loc, in 2012 – 16 pe loc, in 2013 – 19 pe loc.
  In aceste conditii, consursul la admitere in magistratura se anunta a fi unul foarte dur, unde numai cei mai bine pregatiti si antrenati pentru acest tip de examen vor reusi.


  R: Prin urmare, care considerati ca este diferenta intre o pregatire individuala si pregatirea in cadrul cursului?
  ES: Pregatirea la curs nu se poate compara cu pregatirea individuala. In primul rand, ai un cadru standardizat si dispui de toate resursele de care ai nevoie, lectori anume pregatiti pentru acest tip de concurs, grile proprii, sisteme de evaluare, sistem de organizare a tematicii pe toate materiile din programa pentru concurs.
  Au aparut si voci care spun ca nu este nevoie de un curs si este suficienta pregatirea individuala, sau citirea unui ghid, care este de fapt o culegere de acte publice referitoare la concurs. Evident ca este dreptul fiecaruia sa decida care este forma optima de pregatire si ce i se potriveste mai bine, dar asa cum explicam si anterior, doar un curs de pregatire le poate oferi garantia corectitudinii rapasunsurilor.
  Deci, diferenta esentiala intre un ghid care iti propune niste directii de abordare a materiei si un veritabil curs de pregatire cum este acesta, consta in faptul ca participantul la curs lucreaza efectiv cu toata tematica de concurs.
  Pe scurt, cursantul invata si pricepe de ce lucrurile stau asa, pe cand invatarea individuala poate duce la o memorare mecanica a unor raspunsuri care nu neaparat reprezinta o buna modalitate de invatare.


  R: Ce efort individual presupune participarea la curs?
  ES: In timpul cursului, pregatirea presupune un efort major. Cursantii sunt incurajati sa tina pasul si sa valorifice fiecare minut. In timpul saptamanii au de pregatit si de citit capitole la toate materiile. Insistam pe cat posibil sa intrerupa alte activitati, cum ar fi cele profesionale, si sa se concentreze exclusiv pe pregatire. Avem numeroase persoane care, printr-o mobilizare exemplara au facut minuni in doua luni si si au promovat concursul, chiar cu rezultate excelente. Bazandu-ne pe evaluarile de la finalul cursurilor si pe experienta acumulata in toti acesti ani, suntem incredintati ca rezultate cel putin la fel de bune vor obtine cursantii nostri si acum, la sesiunea din august 2014.


  R: Care considerati ca sunt atuurile acestui curs si ce a determinat si determina succesul sau constant?
  ES: Organizarea unui astfel de curs reprezinta un demers complex. In primul rand este vorba de lectori foarte bine pregatiti, magistrati de cariera, cu experienta academica, disponibili ca timp, capabili sa transmita in mod optim informatia catre cursanti si sa ii formeze pe profilul cautat la INM.
  Noi, lectorii acestui curs, si ma refer aici la Nicoleta Irimiea, Mircea Dobre, Livia Moharta, Ionel Moharta si eu, avem o comunicare permanenta si evaluam impreuna situatia fiecarui cursant in parte. Facem o evaluare initiata a cursantilor, iar pe baza acesteia stim cum sa ne organizam inca de la inceput. Tinem cont si de nivelul general de pregatire prealabila al cursantilor.
  Uneori avem grupe cu un nivel ridicat de pregatire, si aici este caz...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-02 :: Titlu: HG 517/2014 privind intensitatea maxima a ajutorului de stat regional in perioada 2014-2020

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 479/2014 a fost publicata HG 517/2014 privind intensitatea maxima a ajutorului de stat regional in perioada 2014-2020 pentru investitii initiale.

  Hotararea are ca scop determinarea, in aplicarea prevederilor Orientarilor comunitare privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020, a intensitatii maxime admise a ajutorului de stat regional pentru investitii initiale, ce poate fi acordat in Romania intreprinderilor mari, respectiv mici si mijlocii, astfel cum sunt definite in reglementarile in domeniul ajutorului de stat.

  In conformitate cu prevederile art. 107 alin. (3) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, beneficiaza de derogare de la regula instituita prin alin. (1) al aceluiasi articol urmatoarele regiuni de dezvoltare din Romania:
  a) Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, care grupeaza judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj, Satu Mare si Maramures;
  b) Regiunea de Dezvoltare Centru, care grupeaza judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu;
  c) Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, care grupeaza judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui;
  d) Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, care grupeaza judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Vrancea si Tulcea;
  e) Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia, care grupeaza judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman;
  f) Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, care grupeaza judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea;
  g) Regiunea de Dezvoltare Vest, care grupeaza judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis;
  h) Regiunea de Dezvoltare Bucuresti-Ilfov, care grupeaza municipiul Bucuresti si judetul Ilfov.

  Textul integral al Hotararii: HG 517/2014 privind intensitatea maxima a ajutorului de stat regional in perioada 2014-2020
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-02 :: Titlu: OUG 47/2014 aduce modifcari privind constatarea abaterilor de la respectarea normelor in materie de achizitii pentru care se aplica reduceri procentuale/corectii financiare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 480/2014 a fost publicata OUG 47/2014 pentru modificarea si completarea OUG 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora.

  n cazul in care se constata nereguli determinate de abaterile prevazute in anexa, in aplicarea de catre beneficiari a prevederilor privind procedurile de achizitie, in raport fie cu reglementarile nationale in vigoare in domeniul achizitiilor publice, fie cu reglementarile comunitare aferente programelor carora le sunt aplicabile alte prevederi decat cele ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, fie cu procedurile specifice/instructiunile de achizitii aplicabile beneficiarilor privati, se emit note de constatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 20 si 21.

  Valoarea creantei bugetare se determina prin aplicarea de corectii financiare ale caror rate sunt stabilite prin hotarare a Guvernului.

  Pentru neregulile rezultate din abateri de la aplicarea prevederilor privind procedurile de achizitie, care nu au niciun impact financiar, nu se aplica corectii financiare. Situatiile care pot fi constatate ca fiind fara impact financiar sunt prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

  In cazul in care, pentru aceeasi procedura de achizitie sau pentru acelasi contract, se constata mai multe nereguli, ratele de corectie financiara nu se cumuleaza, fiind aplicabila exclusiv rata cea mai mare a corectiei financiare.

  Pentru alte abateri care nu sunt definite in anexa, autoritatea cu competente in gestionarea fondurilor europene aplica corectii financiare, in concordanta cu principiul proportionalitatii sau, acolo unde este posibil, prin analogie cu abaterile identificate in anexa

  In aplicarea prevederilor alin. (1), autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene au obligatia aplicarii de reduceri procentuale din sumele solicitate la plata de catre beneficiari, in situatia in care constata cel putin una din abaterile prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta, in raport cu:
  a) reglementarile nationale in vigoare in domeniul achizitiilor publice;
  b) reglementarile comunitare aferente programelor carora le sunt aplicabile alte prevederi decat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
  c) procedurile sau instructiunile specifice de achizitii aplicabile beneficiarilor privati, altii decat autoritatile contractante.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 47/2014 aduce modifcari privind constatarea abaterilor de la respectarea normelor in materie de achizitii pentru care se aplica reduceri procentuale/corectii financiare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-02 :: Titlu: Evaluarea nationala: Procentul mediilor peste 5 dupa rezolvarea contestatiilor in Capitala a crescut la 82,81%

  Procentul mediilor mai mari de 5 obtinute la evaluarea nationala a devenit 82,81% dupa contestatii, fata de 82,77% inainte de reevaluarea lucrarilor, potrivit unui centralizator al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.

  In urma finalizarii etapei de contestatii la examenul de evaluare nationala, la clasa a VIII-a, din 2.567 de contestatii, au fost admise 719.

  Un numar de 9.588 de absolventi de clasa a VIII-a reprezentand 82,77% dintre cei care au sustinut evaluarea nationala au luat note mai mari de cinci, inainte de rezolvarea contestatiilor.

  La nivelul tarii, inainte de rezolvarea contestatiilor, 113.250 de candidati de la evaluarea nationala, reprezentand 70,8%, au obtinut medii peste 5 iar 46.703 (29,2%), medii sub 5.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-02 :: Titlu: Isarescu: Singura, reducerea CAS nu este o solutie

  Doar reducerea CAS nu este suficienta pentru a rezolva problema structurala a diferentei mari dintre numarul redus de contribuabili si cel de beneficiari, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, adaugand ca este nevoie de un program de creare de locuri de munca.

  "Singura, reducerea CAS nu este o solutie, pentru ca iti creeaza alte probleme. Iesirea dintr-un cerc vicios este o treaba grea. Iti trebuie un program. Trebuie sa creezi locuri de munca, dar poti sa faci asa? Spui vreau locuri de munca, dar uite ca nu apar", a declarat Isarescu.

  Guvernatorul a aratat ca in cazul in care raportezi munca salariala la faptul ca platitorii de impozite sunt putini, atunci constati ca platitorii de taxe si impozite ajung la 50-60% din impozitare, din costul fortei de munca, "ceea ce e foarte mult".

  "Solutia pentru Romania e sa ajungi la cel putin 6 milioane de contribuabili, altfel cercul vicios este aici, nu ai cum sa il rezolvi financiar, nici pe termen scurt, nici mediu si nici pe termen lung", a adaugat Isarescu.

  Seful BNR considera ca nu este o solutie a inlocui o taxa cu alta, ci trebuie un program de creare de locuri de munca, mai ales in mediul rural, unde este vizibila sub-angajarea fortei de munca.

  "Am discutat acest lucru si in comitetul de trecere la euro. Chiar eu am solicitat specialistilor bancii, daca pot sa imagineze scenarii de iesire din acest cerc vicios. Financiar este o ecuatie imposibila: cum sa asiguri 'a la long' contributii, viabilitate si evitarea evaziunii si pe de alta parte, o multumire 'a la long' a pensionarilor. Si vedeti ca aproape nimeni nu e multumit", a subliniat Isarescu.

  In opinia sa, un program de iesire din acest cerc vicios ar putea presupune reforme structurale, insa "trebuie sa fim mult mai concreti referitor la ceea ce inseamna reforme structurale si cum iesi din aceasta problema, pentru ca nu pot fi coborate nici contributiile, chiar daca toata lumea stie ca sunt ridicate, pentru ca iesi din sustenabilitatea fiscala"'.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-02 :: Titlu: Cursul valutar din 1 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 1 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3845 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0025 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2021 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0117 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4895 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0194 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6109 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0012 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2289 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-02 :: Titlu: Monitorul Oficial din 1 iulie 2014

  In data de 1 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 487/2014 - M. Of. 487/2014 [M. Of. 487 / 1 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 488/2014 - M. Of. 488/2014 [M. Of. 488 / 1 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 489/2014 - M. Of. 489/2014 [M. Of. 489 / 1 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-01 :: Titlu: BNR va elibera in piata aproximativ 500 milioane de euro prin reducerea rezervelor minime obligatorii la valuta

  Banca Nationala a Romaniei (BNR) va elibera bancilor aproximativ 500 milioane de euro prin masura de reducere a rezervelor minime obligatorii la valuta cu doua puncte procentuale, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

  "Pentru calculele dumneavoastra, un procent de rezerva minima obligatorie in valuta este de 200—250 milioane de euro. Vreo 500 de milioane de euro inseamna cele doua procente. (...) De la inceputul anului au fost eliberati vreo 800-900 milioane euro, prin taierea a patru procente", a explicat Mugur Isarescu, intrebat despre masura luata marti de Consiliul de Administratie al BNR privind reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 16% de la 18%.

  De asemenea, guvernatorul a declarat ca masura nu va avea un impact imediat.

  "Deocamdata, in perioada imediat urmatoare, efectele sunt mici pentru ca aplicarea porneste dupa 24 iulie. Din punct de vedere al semnalului, cred ca pietele si publicul inteleg ca ne tinem de un program anuntat in urma cu mai multe luni care, care spunea ca pe masura ce conditiile economice si financiare permit, utilizam instrumentele de care banca dispune, lichiditatea, controlul lichiditatii, rezervele minime obligatorii si sa vedem cum va fi in viitor rata de politica monetara, pentru a ne asigura pe termen mediu obiectivele. Ca sa fac o gluma sunt trei efecte: stabilitate, stabilitate, stabilitate", a aratat Mugur Isarescu.

  Guvernatorul BNR a spus ca in cazul masurilor similare luate anterior bancile au repatriat o parte din bani si ca de la inceputul anului au fost eliberati in piata 800 — 900 milioane de euro.

  "O buna parte din ei, in conditiile acestei dezintermedieri si a intaririi normelor prudentiale, au fost repatriati. Eu nu as dramatiza, cum simt uneori citindu-va pe dumneavoastra. Se dramatizeaza prin presa. In definitiv bancile din Romania au exces de lichiditate atat in lei cat si in valuta. Deci nu lipsa banilor este cauza principala a procesului de incetinire si de scadere in cazul creditului in valuta", a adaugat seful BNR.

  Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,5% pe an si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 16% de la 18%, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie — 23 august 2014, a anuntat banca centrala, intr-un comunicat remis AGERPRES.

  CA al BNR a hotarat, de asemenea, mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la nivelul de 12%
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: TVRinfo.ro :: Data: 2014-07-01 :: Titlu: Scoala de soferi, tot mai scumpa. Noi reguli pentru inscrierea in Registrul Electronic

  Scoala de soferi se va scumpi cel mai probabil cu 30%. Dupa noile reguli, toate orele practice vor fi filmate si inregistrate intr-un registru electronic. Costurile suplimetare se vor regasi in taxele pentru cursanti.

  Orele de condus ale viitorilor soferi vor fi inregistrate conform noii legislatii intr-o baza electronica de date. Pentru acest serviciu, scolile de soferi vor achita o taxa. In plus, noile reguli implica personal specializat si cheltuieli suplimentare, care se vor regasi in taxele pentru elevi.

  Noile reglementari sunt drastice. Daca un cursant vrea modificarea programului, instructorul trebuie sa anuleze ora de sofat. Inlocuirea cu un alt elev, neprogramat, atrage o amenda de minimum 4.000 de lei. In plus, instructorii autorizati sunt obligati sa nu depaseasca 210 ore de pregatire practica lunar.

  Aceasta nu este prima schimbare a legislatiei auto din ultimele luni. La inceputul anului, o alta reglementare a limitat numarul de ore pentru instructorii auto, iar tarifele pentru scoala de soferi au urcat pana la 1.000 de lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Euro Best Team :: Data: 2014-07-01 :: Titlu: Curs intensiv pentru admitere la Magistratura

  Euro Best Team va invita sa participati la Cursul de Pregatire pentru Admitere la Magistratura, organizat la Bucuresti, in perioada 5 iulie - 17 august 2014.

  Cursul de Pregatire pentru Admitere in Magistratura si INM ofera participantilor un cadru profesionist si adecvat pregatirii viitorilor magistrati, prin proceduri de organizare a tematicii de concurs, tehnici de invatare, tehnici de abordare a grilelor de concurs, parcurgerea integrala a tematicii de examen, aplicatii si dezbateri. Cursul este 100% interactiv.

  Cursul pentru Admitere la Magistratura acopera urmatoarele discipline de concurs: Dreptul Civil, Dreptul Penal, Procedura Civila, Procedura Penala, Rationament logic si Interviu.

  Echipa de lectori este formata din practicieni ai dreptului si ai psihologiei avansate, magistrati de cariera cu o bogata experienta in practica judiciara, fosti lectori INM, profesori de renume care au coordonat echipe de experti pentru elaborarea noilor coduri.


  Prima sesiune a cursului organizat de Euro Best Team in 2011, a fost o premiera in Romania, si a aparut din initiativa candidatilor la magistratura.
  Cursul s-a bucurat de succes imediat mai ales datorita echipei de lectori, dar si pentru faptul ca a raspuns unei nevoi reale in procesul de pregatire.

  Totalul persoanelor care au avut cel putin 70 de puncte la proba juridica este de 137. Totalul persoanelor admise la Magistratura si INM pana in prezent este de 79. Procentul de admisi calculat la persoanele care s-au prezentat la concurs din cei care au absolvit cursul de Admitere la Magistratura este de 22%.

  Cursul se incheie cu o sesiune de simulare atat la proba juridica, cat si la probele Rationament Logic si Interviu, lucru care contribuie la diminuarea emotiilor, identificarea lacunelor si evaluarea realista a sanselor de reusita.


  Pretul cursului este de 5300 Lei + TVA pentru inscrierile efectuate pana la 03.07.2014.
  Pretul acopera toate probele: Proba Juridica, Rationament Logic, Interviu, Organizarea Profesiei de Avocat.


  Pentru detalii privind inscrierea va asteptam pe siteul nostru:
  http://www.eurobestteam.ro/admitere-magistratura


  Persoana de contact
  Elena Farcas
  telefon: 0722.69.68.43
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2014-07-01 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 265 din 6 mai 2014, exceptie de neconstitutionalitate privind dispozitii din Codul penal

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 372/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 265 din 6 mai 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.5 din Codul penal.

  In sustinerea punctului sau de vedere, reprezentantul Ministerului Public releva cele doua opinii existente in doctrina cu privire la modul de interpretare si de aplicare a legii penale mai favorabile (global sau pe institutii autonome). De asemenea, face trimitere la jurisprudenta Curtii Constitutionale, a Curtii Europene a Drepturilor Omului, precum si la jurisprudenta Curtii de Casatie din perioada interbelica din anii 1970 si 1971. In ceea ce priveste notiunea de lex tertia, aceasta are in vedere acele situatii prin care conditiile unui fapt juridic sunt separate de efectele aceluiasi fapt juridic, nu si aplicarea unor legi diferite cu privire la institutii juridice diferite (fapte juridice diferite), dar in mod unitar cu privire la conditiile de existenta ale unei institutii si efectele acelei institutii. Aplicarea legii penale mai favorabile in cadrul fiecarei institutii autonome nu contravine principiului legalitatii, nu este creata o lex tertia. lex tertia apare atunci cand sunt preluate conditiile de existenta ale unei institutii dintr-o lege, iar efectele aceleiasi institutii sunt preluate dintr-o alta lege, respectiv atunci cand sunt combinate dispozitii de favoare din legi diferite in cadrul aceleiasi institutii juridice.

  In continuare, reprezentantul Ministerului Public arata ca aplicarea legii penale mai favorabile raportata la institutii autonome nu contravine conceptului de lege penala. Codul prevede in art.173 ca prin lege penala se intelege orice dispozitie cu caracter penal cuprinsa in legi organice, ordonante de urgenta sau alte acte normative care la data adoptarii lor aveau putere de lege. Notiunea de dispozitie cu caracter penal avuta in vedere de legiuitor are sensul de prevedere penala, iar nu de element component in structura normei juridice penale. Prevederea penala poate fi o dispozitie cu caracter penal de parte speciala ce cuprinde actul de conduita interzis si sanctiunea aplicabila pentru savarsirea acelui act. Prevederea penala poate fi orice dispozitie cu caracter penal dintr-o norma penala generala ce reglementeaza o institutie a dreptului penal, cum ar fi, de exemplu, concursul de infractiuni, recidiva sau o cauza care inlatura raspunderea penala. Dispozitiile cu caracter penal se pot regasi fie in aceeasi lege penala (de exemplu, Codul penal), fie pot fi cuprinse in diferite legi penale speciale. Notiunea de lege penala nu priveste in mod automat un intreg act normativ care aduce atat modificari ale limitelor de pedeapsa pentru o anumita infractiune, cat si modificari ale altor institutii, cum ar fi concursul de infractiuni, recidiva, masuri de individualizare ale executarii pedepsei etc. Asadar, unitatea priveste dispozitia penala, iar nu intreaga lege in cuprinsul careia se gaseste acea dispozitie penala.

  In sfarsit, se mai sustine ca institutiile autonome sunt institutiile al caror mecanism de aplicare functioneaza separat de incadrarea juridica a faptei si/sau pedeapsa si ale caror conditii de existenta sunt diferite de faptul juridic fata de care sunt apreciate ca fiind autonome. Efectele institutiilor autonome nu sunt generate de acelasi tip de fapt juridic. Operatiunea de aplicare a acestor institutii este autonoma in cadrul evaluarii legii penale mai favorabile. Institutiile autonome presupun o etapa distincta de aplicare, ulterioara stabilirii incadrarii si/sau pedepsei, neconditionata de incadrarea intr-o anumita lege penala si/sau de pedeapsa ori limitele de pedeapsa stabilite conform unei legi penale, in cazul succesiunii de legi penale in timp. Modul in care legiuitorul concepe anumite institutii ? separat si neconditionat de incadrare si/sau pedeapsa ? releva caracterul autonom al acestora (de exemplu, art.9, art.10, art. 15, art.17, art.22 din Legea nr.187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal).

  In sustinerea sesizarii se face trimitere la jurisprudenta Curtii Constitutionale potrivit careia, desi Inalta Curte de Casatie si Justitie are competenta exclusiva de a se pronunta asupra problemelor ce tin de interpretarea si aplicarea unitara a legii, in cazul in care un text legal poate genera interpretari diferite, Curtea Constitutionala este obligata sa intervina ori de cate ori asemenea interpretari aduc atingere prevederilor fundamentale, asa cum este cazul si in speta de fata (a se vedea Decizia nr. 1.092 din 18 decembrie 2012 si Decizia nr.1.470 din 8 noiembrie 2011). Pe de alta parte, Curtea a mai stabilit ca nu se pot combina prevederi din vechea si din noua lege, deoarece s-ar ajunge la o lex tertia, care, in pofida dispozitiilor art.61 din Constitutie, ar permite judecatorului sa legifereze (a se vedea Decizia nr.1.470 din 8 noiembrie 2011).

  In urma dez...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-01 :: Titlu: MFP a publicat proiectele rescrise ale Codului Fiscal si Codului de procedura fiscala

  Rescrierea Codului Fiscal si a Codului de procedura fiscala presupune, in principal, reformularea prevederilor actuale, in scopul unei mai bune intelegeri, eliminarea disfunctionalitatilor si a eventualelor interpretari neunitare, actualizarea si reasezarea prevederilor articolelor, respectiv a titlurilor, pentru a raspunde atat cerintelor mediului de afaceri, cat si cerintelor organelor fiscale, precizeaza MFP intr-un comunicat remis AGERPRES.

  De asemenea, prin rescrierea celor doua Coduri se urmareste o abordare facila a legislatiei fiscale de catre contribuabili si o administrare coerenta a sistemului de impozite si taxe prin care se constituie venituri ale bugetului general consolidat.

  "Prin proiectele pe care le propunem astazi spre consultare publica cream premisele asigurarii predictibilitatii sistemului fiscal si continuarii consolidarii fiscale sustenabile. Raspundem astfel unei mai vechi asteptari a mediului de afaceri, printr-o legislatie fiscala mai clara, mai bine structurata, care cuprinde explicatiile necesare si coreleaza intr-o forma integrata modificarile fiscale operate in ultimii 10 ani", a afirmat Ioana-Maria Petrescu, ministrul Finantelor Publice.

  Rescrierea celor doua Coduri face parte din procesul de modernizare a legislatiei fiscale, unul dintre obiectivele incluse in Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2013-2015 si in Programul Legislativ al Guvernului Romaniei pentru perioada 2013 — 2016.

  Modernizarea legislatiei fiscale este pregatita in cadrul mai multor grupuri de lucru coordonate de MFP si are in vedere urmatoarele rezultate: claritate si accesibilitate in aplicarea prevederilor Codului fiscal, prin restructurarea pe baze sistematice a normelor fiscale, precum si a celor privind procedura fiscala, transparenta in prezentarea principiilor fiscale, in definirea conceptelor, notiunilor si metodelor utilizate in constructia si administrarea coerenta a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale, reglementate de Codul fiscal, in scopul intelegerii corecte si evitarii interpretarilor in aplicarea normelor fiscale, imbunatatirea echilibrului intre drepturile si obligatiile contribuabililor, pe de o parte, si ale organelor fiscale, pe de alta parte, cresterea eficientei activitatii de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale prevazute de Codul fiscal, scaderea costurilor de administrare a impozitelor si taxelor prevazute de Codul fiscal, precum si a celor de conform

  are suportate de contribuabili, asigurarea corelarii intre prevederile noului Cod fiscal si dispozitiile noului Cod de procedura fiscala, precum si a corelarii cu legislatia conexa, simplificarea procedurilor de administrare a creantelor fiscale.

  Noul proiect al Codului fiscal a fost elaborat in conditiile in care, de la data adoptarii Codului fiscal in decembrie 2003, pana in prezent, legea a cunoscut numeroase modificari si completari determinate de evolutiile economice si sociale, contextul creat de criza economico-financiara internationala, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

  In ceea ce priveste proiectul noului Cod de procedura fiscala, structura acestuia a fost, in cea mai mare parte, mentinuta avand in vedere faptul ca atat contribuabilii, cat si organele fiscale din cadrul ANAF si autoritatile administrativ teritoriale, cunosc actuala structura, iar acest fapt faciliteaza intelegerea si aplicarea noului proiect, sustine MFP.

  "Structura noului Cod de procedura fiscala a fost imbunatatita in sensul comasarii unor titluri/capitole si introducerii altora. Mentionam unul dintre elementele de noutate ale acestui proiect — Titlul VI. Controlul fiscal, care include prevederi privind regulile de control in scopul impozitarii, structurate in sase capitole, intre care cinci destinate fiecarui tip de control/verificare, in functie de obiectivele fiecaruia. Acest titlu include si actualele prevederi privind controlul antifrauda", precizeaza comunicatul MFP.

  Proiectul Codului de procedura fiscala reglementeaza si posibilitatea indreptarii erorilor materiale din documentele de plata ale contribuabililor, eliminandu-se astfel si o parte dintre barierele birocratice.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-01 :: Titlu: MFE: In cazul contestarii procedurilor de achizitii publice vor trebui constituite garantii de buna conduita

  Guvernul Romaniei a introdus obligativitatea constituirii de garantii de buna conduita in cazul contestarii procedurilor de achizitii publice, pentru a proteja autoritatile contractante de contestatiile abuzive, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Fondurilor Europene (MFE) remis luni AGERPRES.

  "Astfel, operatorii economici care contesta procedurile de achizitie publica vor constitui garantii de buna conduita pe intreaga perioada cuprinsa intre data depunerii contestatiei, cererii sau plangerii si solutionarea definitiva a acesteia, inclusiv in cazul in care aceasta vizeaza continutul documentatiei de atribuire. Pana in prezent se retineau sume doar daca era atacat rezultatul procedurii de achizitie publica", se arata in comunicat.

  Potrivit acestuia, in cazul respingerii contestatiei depuse, garantia de buna conduita este retinuta. Aceste prevederi sunt reglementate de Ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de Guvern din data de 28 iunie a.c., prin care este modificata OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

  "A fost instituita aceasta garantie deoarece contestarea procedurilor de achizitie publica a devenit "sport national" in Romania", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Acesta a mai spus ca noua reglementare este corelata cu practicile europene, iar prin introducerea acesteia nu se ingradeste dreptul de a contesta procedurile, ci doar se responsabilizeaza operatorii economici care abuzeaza de aceasta cale de atac.

  "Acum ne confruntam cu urmatoarea situatie: calendarul de implementare a proiectelor nu poate fi respectat deoarece contractele de achizitie publica nu pot fi incheiate in timp util din cauza contestatiilor abuzive care nu vizeaza fondul cauzei, ci blocarea procedurii. Mai mult, sunt situatii in care procedurile de atribuire depasesc perioada de timp stabilita pentru executia contractelor. Aceste practici blocheaza implementarea tuturor proiectelor finantate din bani publici, adica de la bugetul de stat, de la bugetele locale si din fonduri europene", sustine Teodorovici.

  Conform noului act normativ, nivelul garantiei de buna conduita este reglementat ca procent din valoarea estimata a procedurii contestate, in functie de obiectul contractului, in limita unor plafoane maxime.

  Garantia de buna conduita trebuie sa aiba o perioada de valabilitate de cel putin 90 de zile, sa fie irevocabila si sa prevada plata neconditionata la prima cerere a autoritatii contractante, in situatia in care contestatia, cererea sau plangerea va fi respinsa. In cazul in care expira perioada de valabilitate a garantiei de buna conduita pana in momentul emiterii deciziei/hotararii, contestatorul este obligat sa o prelungeasca.

  In caz contrar, contestatia, cererea sau plangerea va fi respinsa. Garantia de buna conduita poate fi constituita prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis de o institutie bancara sau de catre o societate de asigurari.

  O alta prevedere din actul normativ stabileste reducerea timpului de solutionare a contestatiilor prin micsorarea perioadei in care contestatorii pot completa documentele depuse de la cinci la trei zile.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-01 :: Titlu: Legea 81/2014 stabileste Ziua Cartii in data de 23 aprilie

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 469/2014 a fost publicata Legea 81/2014 privind declararea zilei de 23 aprilie Ziua Cartii.

  Se declara, astfel, ziua de 23 aprilie Ziua Cartii.

  Ministerul Culturii si autoritatile administratiei publice locale pot sprijini material sau logistic organizarea si desfasurarea de manifestari cultural-artistice si de actiuni social-culturale, in limita fondurilor disponibile.

  Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune, in calitate de servicii publice, pot include in programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestarile dedicate acestei sarbatori.

  Textul integral al Legii: Legea 81/2014 stabileste Ziua Cartii in data de 23 aprilie
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-01 :: Titlu: Cursul valutar din 30 iunie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 30 iunie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.387 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0018 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2138 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0101 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4701 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0193 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6097 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.002 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2299 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-01 :: Titlu: Monitorul Oficial din 30 iunie 2014

  In data de 30 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 482/2014 - M. Of. 482/2014 [M. Of. 482 / 30 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 483/2014 - M. Of. 483/2014 [M. Of. 483 / 30 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 484/2014 - M. Of. 484/2014 [M. Of. 484 / 30 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 485/2014 - M. Of. 485/2014 [M. Of. 485 / 30 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 486/2014 - M. Of. 486/2014 [M. Of. 486 / 30 iunie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Ministerul Afacerilor Europene :: Data: 2014-06-30 :: Titlu: Masuri pentru eficientizarea si derularea rapida a procedurilor de achizitie publica

  Pentru a proteja autoritatile contractante de contestatiile abuzive, Guvernul Romaniei a introdus obligativitatea constituirii de garantii de buna conduita in cazul contestarii procedurilor de achizitii publice. Astfel, operatorii economici care contesta procedurile de achizitie publica vor constitui garantii de buna conduita pe intreaga perioada cuprinsa intre data depunerii contestatiei, cererii sau plangerii si solutionarea definitiva a acesteia, inclusiv in cazul in care aceasta vizeaza continutul documentatiei de atribuire. Pana in prezent se retineau sume doar daca era atacat rezultatul procedurii de achizitie publica. În cazul respingerii contestatiei depuse, garantia de buna conduita este retinuta. Aceste prevederi sunt reglementate de Ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de Guvern din data de 28 iunie a.c., prin care este modificata OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

  "Cei care vor contesta procedurile de achizitie publica vor fi obligati sa constituie garantii de buna conduita. A fost instituita aceasta garantie deoarece contestarea procedurilor de achizitie publica a devenit "sport national” in Romania. Noua reglementare este corelata cu practicile europene, iar prin introducerea acesteia nu ingradim dreptul de a contesta procedurile, ci doar responsabilizam operatorii economici care abuzeaza de aceasta cale de atac. Acum ne confruntam cu urmatoarea situatie: calendarul de implementare a proiectelor nu poate fi respectat deoarece contractele de achizitie publica nu pot fi incheiate in timp util din cauza contestatiilor abuzive care nu vizeaza fondul cauzei, ci blocare procedurii. Mai mult, sunt situatii in care procedurile de atribuire depasesc perioada de timp stabilita pentru executia contractelor. Aceste practici blocheaza implementarea tuturor proiectelor finantate din bani publici, adica de la bugetul de stat, de la bugetele locale si din fonduri europene”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Conform noului act normativ, nivelul garantiei de buna conduita este reglementat ca procent din valoarea estimata a procedurii contestate, in functie de obiectul contractului, in limita unor plafoane maxime.

  Garantia de buna conduita trebuie sa aiba o perioada de valabilitate de cel putin 90 de zile, sa fie irevocabila si sa prevada plata neconditionata la prima cerere a autoritatii contractante, in situatia in care contestatia, cererea sau plangerea va fi respinsa. În cazul in care expira perioada de valabilitate a garantiei de buna conduita pana in momentul emiterii deciziei/hotararii, contestatorul este obligat sa o prelungeasca. În caz contrar, contestatia, cererea sau plangerea va fi respinsa. Garantia de buna conduita poate fi constituita prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis de o institutie bancara sau de catre o societate de asigurari.

  Alte prevederi stipulate in noul act normativ:

 • Operatorii economici care depun contestatii sunt obligati sa justifice interesul legitim de efectuare a acestui demers;
 • Reducerea timpului de solutionare a contestatiilor prin micsorarea perioadei in care contestatorii pot completa documentele depuse de la cinci la trei zile.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-30 :: Titlu: MFP a publicat proiectele rescrise ale Codului Fiscal si Codului de procedura fiscala

  Ministerul Finantelor Publice /MFP/ a publicat luni, pe site-ul institutiei, proiectele rescrise ale Codului Fiscal si Codului de procedura fiscala, pentru consultarea publica, in urmatoarele luni, cu reprezentantii mediului de afaceri, ai structurilor asociative, partenerilor sociali, ai tuturor factorilor interesati.

  Rescrierea Codului Fiscal si a Codului de procedura fiscala presupune, in principal, reformularea prevederilor actuale, in scopul unei mai bune intelegeri, eliminarea disfunctionalitatilor si a eventualelor interpretari neunitare, actualizarea si reasezarea prevederilor articolelor, respectiv a titlurilor, pentru a raspunde atat cerintelor mediului de afaceri, cat si cerintelor organelor fiscale, precizeaza MFP intr-un comunicat remis AGERPRES.

  De asemenea, prin rescrierea celor doua Coduri se urmareste o abordare facila a legislatiei fiscale de catre contribuabili si o administrare coerenta a sistemului de impozite si taxe prin care se constituie venituri ale bugetului general consolidat.

  'Prin proiectele pe care le propunem astazi spre consultare publica cream premisele asigurarii predictibilitatii sistemului fiscal si continuarii consolidarii fiscale sustenabile. Raspundem astfel unei mai vechi asteptari a mediului de afaceri, printr-o legislatie fiscala mai clara, mai bine structurata, care cuprinde explicatiile necesare si coreleaza intr-o forma integrata modificarile fiscale operate in ultimii 10 ani', a afirmat Ioana-Maria Petrescu, ministrul Finantelor Publice.

  Rescrierea celor doua Coduri face parte din procesul de modernizare a legislatiei fiscale, unul dintre obiectivele incluse in Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2013-2015 si in Programul Legislativ al Guvernului Romaniei pentru perioada 2013 — 2016.

  Modernizarea legislatiei fiscale este pregatita in cadrul mai multor grupuri de lucru coordonate de MFP si are in vedere urmatoarele rezultate: claritate si accesibilitate in aplicarea prevederilor Codului fiscal, prin restructurarea pe baze sistematice a normelor fiscale, precum si a celor privind procedura fiscala, transparenta in prezentarea principiilor fiscale, in definirea conceptelor, notiunilor si metodelor utilizate in constructia si administrarea coerenta a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale, reglementate de Codul fiscal, in scopul intelegerii corecte si evitarii interpretarilor in aplicarea normelor fiscale, imbunatatirea echilibrului intre drepturile si obligatiile contribuabililor, pe de o parte, si ale organelor fiscale, pe de alta parte, cresterea eficientei activitatii de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale prevazute de Codul fiscal, scaderea costurilor de administrare a impozitelor si taxelor prevazute de Codul fiscal, precum si a celor de conformare suportate de contribuabili, asigurarea corelarii intre prevederile noului Cod fiscal si dispozitiile noului Cod de procedura fiscala, precum si a corelarii cu legislatia conexa, simplificarea procedurilor de administrare a creantelor fiscale.

  Noul proiect al Codului fiscal a fost elaborat in conditiile in care, de la data adoptarii Codului fiscal in decembrie 2003, pana in prezent, legea a cunoscut numeroase modificari si completari determinate de evolutiile economice si sociale, contextul creat de criza economico-financiara internationala, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

  In ceea ce priveste proiectul noului Cod de procedura fiscala, structura acestuia a fost, in cea mai mare parte, mentinuta avand in vedere faptul ca atat contribuabilii, cat si organele fiscale din cadrul ANAF si autoritatile administrativ teritoriale, cunosc actuala structura, iar acest fapt faciliteaza intelegerea si aplicarea noului proiect, sustine MFP.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-30 :: Titlu: Populatia rezidenta a Romaniei ramane sub 20 de milioane de persoane (date provizorii)

  Populatia rezidenta a Romaniei numara, la 1 ianuarie 2014, 19.942.642 persoane, in scadere cu 0,4% comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, arata datele provizorii ale Institutului National de Statistica /INS/, publicate luni.

  Astfel, in prima zi a acestui an, populatia rezidenta a Romaniei a fost mai mica de 20 de milioane de persoane, cauza principala a acestei scaderi fiind reprezentata de sporul natural negativ (-70.812 persoane).

  Din totalul raportat, populatia masculina s-a cifrat la 9.738.445, echivalentul a 48% din populatia tarii, situatie identica cu cea de la 1 ianuarie 2013.

  In comparatie cu anul anterior, numarul populatiei a scazut atat pentru persoanele de sex masculin, cat si pentru cele de sex feminin.

  Pe grupe de varsta, cea mai numeroasa categorie este cea cuprinsa intre 25 si 64 de ani (56,6%), urmata de 65 de ani si peste (16,5%), 0-14 ani (15,5%) si 15-24 de ani (11,4%).

  Sursa datelor INS o constituie cercetarea statistica privind populatia rezidenta a Romaniei.

  Indicatorii privind populatia rezidenta au fost construiti utilizand date prelucrate din surse administrative, date primite de la institutele nationale de statistica a Spaniei si Italiei, baza de date a Eurostat privind populatia si migratia internationala si rezultatele unui model econometric bazat pe tehnici de estimare pe domenii mici in vederea dimensionarii componentei de migratie internationala.

  Populatia rezidenta la data de 1 ianuarie a anului de referinta cuprinde totalitatea persoanelor (cetatenie romana, straina sau fara cetatenie) care au resedinta obisnuita in Romania, pentru o perioada de cel putin 12 luni.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-30 :: Titlu: ANAT vrea brandul "Litoralul Verde" pentru sudul litoralului unde rezervarile au crescut cu pana la 16%

  Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a lansat ideea de brand "Litoralul Verde", o marca prin care agentiile ANAT doresc sa sustina statiunile Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Olimp, Neptun, Cap Aurora, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia, Vama Veche.

  "Litoralul Verde s-a nascut din dorinta agentiilor de turism de a sustine aceste statiuni sub un singur nume, un nume care induce turistilor ceea ne dorim noi pentru aceasta zona, si anume sa ramana cat mai verde, sa aiba cat mai multe parcuri, zone de promenada, locuri de joaca pentru copii, plaje linistite, muzica ambientala, siguranta si confort pentru turisti, urbanism de calitate, constructii simple si elegante, specific arhitectural, agrement de calitate, intr-un cuvant, un ambient de statiuni turistice sustenabile. Ne-am dori ca initiativa Litoralul Verde sa devina un brand, ne-am dori ca acest nume sa ne inspire pe toti, operatori privati din turism, autoritati centrale si locale, spre a construi impreuna o destinatie si un nou brand al litoralului, care sa poata concura cu cel al statiunii Mamaia", spune Lucia Nora Morariu, presedinte al ANAT.

  Zona statiunilor Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Olimp, Neptun, Cap Aurora, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia, Vama Veche atrage anual circa 70% din turistii care viziteaza statiunile de la malul marii prin agentii de turism, se arata intr-un comunicat al ANAT, remis AGERPRES.

  Ca pozitionare, statiunile atrag familiile cu copii, cu accent pe facilitati precum locurile de joaca, spatiile verzi, parcurile de distractii securizate, persoane care urmaresc refacerea, relaxarea, curele balneare, tratamentele balneare efectuate cu produse naturale, tineri care aleg variante de vacanta mai rurale sau sunt atrasi de concerte si evenimente specifice sau pur si simplu turisti care prefera vacantele linistite si confortabile, la un pret acceptabil.

  Un turist care vine in statiunile Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Neptun, Cap Aurora, Jupiter, Venus, Saturn si Mangalia petrece, in medie, un sejur de 5 zile. In 2014, rezervarile prin agentii pentru aceste zone au crescut cu 16% pentru Eforie Nord, in Saturn cu 10%, Neptun — 10%, Jupiter — 9%, Venus — 20%, Cap Aurora si Olimp cu 1%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-30 :: Titlu: Aurescu: Vrem adoptarea cu celeritate a legislatiei privind includerea Romaniei in programul Visa Waiver

  Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a avut luni la sediul MAE o intrevedere cu co-presedintele Grupului de prieteni pentru Romania din Congresul SUA, Loretta Sanchez, careia i-a solicitat sa sustina adoptarea, cu celeritate, a legislatiei care sa faca posibila includerea Romaniei in programul Visa Waiver, potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES

  MAE subliniaza ca un subiect important pe agenda discutiilor, alaturi de aprofundarea cooperarii bilaterale pe dimensiunea de securitate a Parteneriatului strategic, l-a reprezentat dosarul vizelor.

  Bogdan Aurescu a prezentat progresele inregistrate de Romania in indeplinirea criteriilor prevazute de legislatia SUA si a reiterat asteptarile autoritatilor de la Bucuresti si ale cetatenilor romani privind materializarea cat mai curand posibil a perspectivei calatoriilor fara vize in SUA.

  El a solicitat co-presedintelui Grupului de prieteni pentru Romania din Congresul SUA sa sustina adoptarea, cu celeritate, a legislatiei care sa faca posibila includerea Romaniei in programul Visa Waiver, avand in vedere statutul Romaniei de partener strategic si aliat apropiat al SUA.

  MAE arata ca discutiile s-au mai concentrat pe implicatiile asupra Romaniei, securitatii aliate si statelor partenere din regiune — Republica Moldova, Ucraina si Georgia—, a dezvoltarilor din imediata vecinatate a Romaniei si din regiunea extinsa a Marii Negre, precum si pe masurile care se impun in actualul context, inclusiv din perspectiva viitorului summit NATO.

  Totodata, au fost abordate aspecte legate de cooperarea bilaterala in cadrul Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite, cu accent pe domeniile politico-militar si de securitate si al schimburilor interumane.

  Potrivit MAE, Aurescu a salutat vizita reprezentantului american ce ilustreaza preocuparea si interesul deosebit fata de tara noastra si de regiune, reflectate de altfel si prin masurile adoptate recent de SUA si NATO pentru reasigurarea Romaniei si prin vizitele la Bucuresti din ultima perioada ale inaltilor oficiali americani, atat din cadrul Administratiei, cat si al Congresului SUA.

  MAE precizeaza ca oficialul roman a subliniat, pe fondul evolutiilor de securitate din vecinatate, necesitatea consolidarii flancului estic al Aliantei, inclusiv a securitatii Romaniei, precum si a partenerilor apropiati ai NATO din regiunea Marii Negre.

  El a solicitat sprijinul liderului democrat pentru aprobarea unor masuri eficiente, inclusiv in cadrul Initiativei privind Reasigurarea Aliatilor Europeni, transmisa spre aprobare Congresului de catre presedintele SUA.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-29 :: Titlu: Ordinul 108/2014 publica lista actualizata a apelor minerale naturale recunoscute in Romania

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 460/2014 a fost publicat Ordinul 108/2014 privind aprobarea Listei apelor minerale naturale recunoscute in Romania.

  Se aproba Lista apelor minerale naturale recunoscute in Romania, prevazuta in anexa care face parte integranta din ordin.

  Sunt prezentate 64 de ape minerale, alaturi de denumirea sursei si locul de exploatare.

  Lista completa: Ordinul 108/2014 publica lista actualizata a apelor minerale naturale recunoscute in Romania
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-29 :: Titlu: HG 505/2014, acord Romania si Moldova pentru retransmiterea serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 460/2014 a fost publicata HG 505/2014 pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea in domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, semnat la Chisinau la 31 martie 2014.

  Partile garanteaza libertatea de receptie si de retransmitere pe teritoriile statelor lor a serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, indiferent de modalitatea de transmitere sau de retransmitere, fara a impune nicio conditie, fara licenta sau autorizare prealabila.

  Pe baza de reciprocitate, partile asigura ca distribuitorii care retransmit servicii de programe prin retele de comunicatii electronice includ cu titlu gratuit in ofertele lor serviciile de programe ale radiodifuzorilor publici, asa cum sunt ele notificate autoritatilor de reglementare in domeniul programelor audiovizuale din statele partilor si sub rezerva detinerii drepturilor de retransmisie a programelor difuzate pe teritoriile statelor ambelor parti.

  Textul integral al Hotararii: HG 505/2014, acord Romania si Moldova pentru retransmiterea serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-06-29 :: Titlu: OUG 35/2014 aduce modificari privind vanzarea gazelor naturale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 459/2014 a fost publicata OUG 35/2014 pentru completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012.

  Incepand cu data de 15 iulie 2014 si pana la 31 decembrie 2018, producatorii de gaze naturale din Romania sau afiliatii acestora, dupa caz, au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate din Romania, transparent si nediscriminatoriu, pentru vanzarea unei cantitati minime de gaze naturale din productia proprie, destinata consumului intern, in conformitate cu reglementarile emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.

  Incepand cu data de 1 martie 2015 si pana la 31 decembrie 2018, furnizorii licentiati au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate, transparent si nediscriminatoriu, pentru vanzarea/cumpararea unei cantitati minime de gaze naturale, in conformitate cu reglementarile emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.

  Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 35/2014 aduce modificari privind vanzarea gazelor naturale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-29 :: Titlu: IGPR: Peste 300 de persoane banuite de comiterea de infractiuni, depistate in patru zile

  Peste 300 de persoane banuite de comiterea de infractiuni au fost depistate de politisti, in patru zile, in urma actiunilor pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale, desfasurate suplimentar fata de dispozitivul de ordine si siguranta publica.

  Potrivit IGPR, in perioada 23 — 26 iunie, suplimentar fata de activitatile curente de ordine si siguranta publica, Politia Romana a efectuat 72 de perchezitii, 1.557 de controale, 446 de filtre si 4 razii.

  În cele patru zile, au fost constatate 446 de infractiuni judiciare, economico-financiare, la regimul circulatiei sau de alta natura, dintre care 234 in flagrant.

  Politistii au prins 335 de persoane banuite de comiterea de infractiuni, dintre care 19 au fost retinute si 13 arestate.

  Au fost depistate 3 autoturisme semnalate ca fiind furate si s-au confiscat 6 arme (3 letale si 3 neletale), precum si 84 de bucati de munitie.

  De asemenea, au fost aplicate 13.648 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 2.658.964 de lei, si au fost confiscate bunuri in valoare de 190.441 de lei.

  Politistii au intervenit si au aplicat 1.225 de sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea si linistea publica prevazute de Legea 61/1991, 401 sanctiuni prevazute de Legea 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite si 52 la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.

  Cele mai multe sanctiuni au fost aplicate ca urmare a incalcarii normelor OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, 11.514, dintre care 64 pentru consum de alcool. Ca masura complementara, politistii au retinut 616 permise de conducere si au retras 288 de certificate de inmatriculare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-29 :: Titlu: Investitorii de retail ar putea genera tranzactii de 150 milioane lei cu actiuni Electrica in urmatoarele 6 luni

  Investitorii de retail care au subscris in oferta publica Electrica ar putea genera tranzactii de 150 milioane lei in urmatoarele 6 luni, cu actiuni ale acestei companii energetice, potrivit calculelor brokerilor, respectiv peste 35% din valoarea ofertei publice.

  Oferta Electrica, incheiata in urma cu cateva zile, este un record pentru piata de capital romaneasca — 1,95 miliarde lei, iar circa 10.000-11.000 investitorii de retail vor detine actiuni de peste 400 de milioane de lei.

  'Cand componenta de retail intr-o astfel de oferta publica este una substantiala, aceasta genereaza tranzactii mari si o valoare mare de tranzactionare, dar trebuie tinut cont si de conditiile de piata', a declarat sambata, la Forumul Investitorilor de Retail de la Neptun, Stere Farmache, membru in Consiliul de Administratie al BVB, fost presedinte si director general al BVB.

  Farmache a mentionat celelalte oferte publice de companii energetice romanesti, listate la bursa — Transelectrica in 2006, cu 4.700 de subscrieri ale investitorilor de retail, valoarea actiunilor — 50 milioane lei, care au generat 44.000 tranzactii de 461 milioane lei (374 % raportat la valoarea ofertei) in urmatoarele 6 luni, Transgaz in 2007 — 11.593 subscrieri / 90 milioane lei, care au generat 12.000 tranzactii de 117 milioane lei in urmatoarele 6 luni, Romgaz in 2013 — 12.000 de investitori de retail / 343 milioane lei, care au generat 25.000 de tranzactii in valoare de 431 milioane lei (38% din valoarea ofertei) in urmatoarele 6 luni de la listare.

  Farmache a mai aratat ca valoarea medie a portofoliilor investitorilor de retail a crescut in ultima perioada, conform datelor Fondului de Compensare a Investitorilor.

  Un numar de 85.000 de persoane au conturi pe piata de capital, iar valoarea medie a portofoliilor mici (cele compensate integral) este de peste 2.000 de euro, iar a portofoliilor mari (cele compensate partial) este de peste 200.000 de euro.

  Electrica a obtinut din listarea la bursa suma de 1,95 miliarde de lei, pretul final din oferta la care actiunile vor fi vandute investitorilor mari fiind stabilit la 11 lei pe actiune.

  Ca urmare a nivelului ridicat de suprasubcriere pe transele de retail, Electrica a decis realocarea unui numar de 10.631.325 de actiuni din transa adresata investitorilor institutionali catre transele de retail.

  În perioada 16-25 iunie, statul roman a oferit 177 milioane noi actiuni Electrica urmand ca, dupa vanzare, participatia statului sa se reduca la aproximativ 48,8%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-29 :: Titlu: Guvern: Modificarea legii petrolului in vederea administrarii gazoductului Iasi-Ungheni, aprobata

  Guvernul a aprobat sambata o OUG pentru modificarea legii petrolului astfel incat societatea Transgaz sa poata administra gazoductul Iasi - Ungheni.

  "Azi avem pe ordinea de zi un proiect de ordonanta privind completarea legii petrolului si gazelor in asa fel incat gazoductul — inteleg ca inclusiv subtraversarea Prutului a fost finalizata pe partea romaneasca — sa poata sa intre si in operare", a afirmat premierul, la inceputul sedintei de Guvern.

  Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a explicat, la randul sau, ca "proiectul de ordonanta se refera la crearea unei baze legale pentru ca Transgaz sa poata prelua rapid activitatea de operare a interconectorului cu Republica Moldova".

  "Avem gazoductul, dar nu avem societatea de operare", a completat premierul Ponta.

  Nicolescu a confirmat faptul ca pe partea romaneasca lucrarile la gazoduct si subtraversarea Prutului au fost finalizate si a anuntat ca luni va merge in zona pentru a verifica lucrarile.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 iunie 2014

  In data de 28 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 476/2014 - M. Of. 476/2014 [M. Of. 476 / 28 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 477/2014 - M. Of. 477/2014 [M. Of. 477 / 28 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 478/2014 - M. Of. 478/2014 [M. Of. 478 / 28 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 479/2014 - M. Of. 479/2014 [M. Of. 479 / 28 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 480/2014 - M. Of. 480/2014 [M. Of. 480 / 28 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 481/2014 - M. Of. 481/2014 [M. Of. 481 / 28 iunie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-06-28 :: Titlu: Legea 82/2014 aduce o modificare la Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 469/2014 a fost publicata Legea 82/2014 pentru modificarea art. 31 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

  Astfel, dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la art. 26 se prescrie in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei.

  Textul integral al Legii de modificare: Legea 82/2014 aduce o modificare la Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-06-28 :: Titlu: Legea 79/2014 aduce o modificare la Legea petrolului

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 468/2014 a fost publicata Legea 79/2014 privind aprobarea OUG 106/2013 pentru modificarea si completarea Legii petrolului nr. 238/2004.

  La primirea unei cereri de delimitare de zone petroliere si de aprobare a transferului partial cu privire la o zona petroliera, autoritatea competenta apreciaza cu privire la oportunitatea delimitarii respectivelor zone petroliere si comunica solicitantilor, in termen de pana la 60 de zile de la data primirii cererii de transfer, daca este considerat oportun ca zonele petroliere, astfel cum au fost identificate de solicitanti, sa fie delimitate in cadrul perimetrului petrolier.

  Textul integral al Legii: Legea 79/2014 aduce o modificare la Legea petrolului
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-28 :: Titlu: Republica Moldova, Ucraina si Georgia au semnat acorduri de asociere la UE

  Trimisul special al AGERPRES, Catalina Matei, transmite: Republica Moldova, Ucraina si Georgia au semnat vineri acorduri de asociere la Uniunea Europeana, in marja Consiliului European de la Bruxelles.

  Presedintele Petro Porosenko a semnat partea economica a acordului de asociere, in conditiile in care partea politica a acestui acord a fost semnata la 21 martie 2014. Republica Moldova si Georgia vor semna acordul complet, de asociere si liber schimb.

  Acordul de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana a fost parafat la sfarsitul ultimului summit din noiembrie al statelor participante la Programul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

  UE a devansat data semnarii oficiale a acordului cu Republica Moldova si Georgia, prevazuta initial pentru sfarsitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina, generata de refuzul fostului presedinte Viktor Ianukovici de a semna acest acord la summitul de la Vilnius, si al eventualelor represalii din partea Rusiei.

  Semnarea acordurilor a reprezentat un moment important atat pentru Uniunea Europeana, cat si pentru tarile semnatare, aceste urmand sa aprofundeze in mod semnificativ legaturile politice si economice dintre parti, cu o perspectiva pe termen lung de asociere politica si integrare economica. Totodata, acordurile de asociere au scopul de a aprofunda relatiile politice si economice dintre UE si tari semnatari si de a integra treptat aceste state in piata interna a UE — cea mai mare piata unica din lume.

  In domeniul reformelor interne, UE va coopera cu tarile semnatare in ceea ce priveste consolidarea statului de drept, promovarea reformelor judiciare, combaterea coruptiei, asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale si consolidarea institutiilor democratice.

  Totodata, sunt prevazute reforme intr-o serie de domenii-cheie, precum guvernarea publica, justitie, politie, redresarea si cresterea economica, protectia consumatorilor si sectoare ca energia, transporturile, protectia mediului, dezvoltare industriala, dezvoltare sociala si protectie, educatie, tineret si cultura.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-06-28 :: Titlu: Legea 77/2014 aduce o modificare la Codul Muncii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 470/2014 a fost publicata Legea 77/2014 pentru modificarea alin. (4) al art. 251 din Legea nr. 53/2003 ?- Codul muncii.

  Astfel, in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

  Textul integral al Legii: Legea 77/2014 aduce o modificare la Codul Muncii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-27 :: Titlu: AOAR: Declaratiile publice facute de comisarul european Stefan Fule sunt ofensatoare si incorecte

  Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca declaratiile publice facute de comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, sunt ofensatoare si incorecte, incalcandu-se grav obligatia de echidistanta impusa prin statutul sau oricarui inalt functionar european, se arata intr-un comunicat al AOAR remis vineri AGERPRES.

  "Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) apreciaza ca ofensatoare si incorecte declaratiile publice facute de comisarul European pentru extindere Stefan Fule. AOAR apreciaza ca s-a incalcat grav obligatia de echidistanta impusa prin statutul sau oricarui inalt functionar european, imputernicit sa contribuie prin actiunile sale la intarirea coeziunii intre tarile membre UE si nu sa lanseze nejustificat teme politice incorecte si nefundamentate, care conduc la cresterea sentimentului de lipsa de coeziune la nivelul UE", se arata in comunicatul citat.

  Potrivit comunicatului, AOAR a ridicat public, constant, problema discursului public si a actiunilor neconvingatoare ale reprezentantilor Comisiei Europene fata de promovarea aplicarii discriminatorii intre tarile membre ale unor directive europene, asa cum este cazul actiunilor legate de piata energiei, a cailor ferate sau a consolidarii fiscale si bancare ori a incadrarii in deficitul bugetar de maximum 3%.

  "AOAR este cu atat mai surprinsa de declaratiile incorecte facute de comisarul pentru extindere Fule, cu cat actiunile tarii sale au fost constant indreptate catre crearea de divergente la nivelul UE (de exemplu nesemnarea pactului fiscal alaturi de Marea Britanie), fara ca cineva sa fi pus problema oportunitatii apartenentei sau a rolului negativ jucat de aceasta tara in procesul de consolidare european. AOAR crede ca declaratiile comisarului Fule sunt facute in a-si sustine, in perspectiva, sansele de pastrare a portofoliului de comisar pentru extinderea UE in structura viitoarei Comisii Europene, facand insa o demonstratie clara a unei gandiri defavorabile consolidarii UE intr-o perioada economica dificila", se mai spune in comunicat.

  AOAR sustine, totodata, ca peste 90% din activele bancare din Romania apartin unor banci europene.

  "AOAR reaminteste celor gata sa accepte usor afirmatiile facute de comisarul Fule, ca peste 90% din activele bancare din Romania apartin unor banci europene, ca peste 70% din exporturile Romaniei sunt facute in tarile UE, peste 50% din exporturi fiind facute de circa 25 de companii europene. Toate aceste elemente, si lista argumentelor economice si financiare poate continua, atesta ca Romania a contribuit si contribuie economic fundamental la performantele pietei unice europene, contribuind, uneori chiar contrar interesului national, la adoptarea unor masuri la nivelul Comisiei Europene sau a Parlamentului European, masuri ce sunt gandite tocmai sa intareasca coeziunea si coerenta politicilor la nivelul UE", se mai arata in documentul citat.

  Nu in ultimul rand, AOAR cere Guvernului sa verifice si sa sanctioneze toate abaterile si incalcarile de legislatie, inclusiv a clauzelor din contractele de privatizare, facute de diverse companii internationale, si care prin actiunile lor au adus atingere interesului national sau constituie incalcari ale legislatiei Europene, o atentie deosebita trebuind a fi acordata companiilor care activeaza pe piata energetica din Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 iunie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 iunie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3888 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0041 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2239 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0034 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4894 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0061 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6077 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0041 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2305 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-06-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 iunie 2014

  In data de 27 iunie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 473/2014 - M. Of. 473/2014 [M. Of. 473 / 27 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 474/2014 - M. Of. 474/2014 [M. Of. 474 / 27 iunie 2014]
 • Monitorul Oficial 475/2014 - M. Of. 475/2014 [M. Of. 475 / 27 iunie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-27 :: Titlu: ONRC: Peste 34.800 firme au fost radiate in primele cinci luni din 2014

  Numarul firmelor radiate a scazut, in primele cinci luni din 2014, cu 1,65%, la 34.810 firme, fata de 35.394 in perioada similara a anului trecut, conform statisticilor Oficiului National al Registrului Comertului.

  Cele mai multe radieri au fost inregistrate in municipiul Bucuresti — 4.423 radieri firme (cu 5,59% mai putine fata de primele 5 luni din 2013) si in judetele Bihor — 1.589 (plus 29,93%), Iasi—1.435 (minus 23,59%) si Constanta — 1.431 (minus 4,47%).

  La polul opus, cele mai putine radieri au fost inregistrate in judetele Giurgiu — 229 (cu 27,53% mai putine fata de perioada ianuarie-mai 2013), Calarasi — 246 (minus 12,14%), Vaslui — 2821 (minus 38,72%) si Olt — 318 (plus 21,37%).

  Raportat la primele cinci luni din 2013, cele mai mari cresteri ale numarului de firme radiate s-au inregistrat in judetele Mehedinti (plus 115,36%), Harghita (plus 44,02%), Teleorman (plus 42,76%) si Dolj (plus 33,96%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-27 :: Titlu: Restantele la creditele in lei au scazut cu 1,55% in mai; la creditele in valuta restantele sunt mai mici cu 0,8%

  Valoarea totala a creditelor restante in lei ale populatiei si firmelor, inregistrata in luna mai 2014, se cifreaza la aproximativ 13,33 miliarde de lei, cu 1,55% sub cea raportata in aprilie, in timp ce restantele la creditele in valuta se ridicau la 19,7 miliarde lei (echivalent), in scadere cu 0,8%, conform unui raport al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, publicat vineri

  Totalul creditelor in lei se ridica, in mai, la 89,9 miliarde de lei (plus 1% fata de luna precedenta), din care 51,5 miliarde de lei erau sume contractate de agentii economici si 36,57 miliarde de lei de populatie.

  Creditele in valuta totalizau 128,46 miliarde de lei in mai (minus 1,85% fata de aprilie), din care 61,28 miliarde de lei contractate de agentii economici si 65,4 miliarde de lei de populatie.

  Bucurestenii aveau, la finele lunii mai, credite in lei restante in suma de 3,38 miliarde lei si in valuta de 9,12 miliarde de lei (echivalent). Totalul creditelor in lei contractate in Capitala atingea nivelul de 28,7 miliarde de lei, iar al celor in valuta — depasea 59 de miliarde de lei.

  In restul tarii, unele dintre cele mai mari rate ale restantelor se inregistreaza in judetele Salaj (27,66% din creditele in lei si 25,56% din creditele in valuta), Valcea (24,14% din creditele in lei si 21,86% din creditele in valuta), Sibiu (27% din creditele in lei si 15,39% din creditele in valuta), Mehedinti (23,6% din creditele in lei si 21,3% din creditele in valuta), Bistrita-Nasaud (22,46% din creditele in lei si 20,09% din creditele in valuta), Suceava (23,66% din creditele in lei si 18,85% din creditele in valuta) si Brasov (25,26% din creditele in lei si 15,24% din creditele in valuta).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-06-27 :: Titlu: Rovana Plumb: Guvernul Romaniei da un semnal decisiv impotriva violentei asupra femeilor, prin semnarea Conventiei de la Istanbul

  Semnarea Conventiei de la Istanbul reprezinta un pas firesc, pe care Guvernul Romaniei il face pentru a veni in sprijinul victimelor violentei domestice, a declarat, vineri, la Strasbourg, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb.

  "Milioane de femei cad prada acestui fenomen, pe care nu ezit sa-l numesc criminal. In calitate de ministru mandatat de premierul Romaniei, Victor Ponta, sa semnez acest act vital pentru femeile victime ale formelor de violenta de gen, vreau sa evidentiez eforturile comune ale membrilor Guvernului Romaniei si ale parlamentarilor nostri, care s-au luptat pentru ca Romania sa devina unul dintre statele care semneaza si ratifica in mod prioritar acest document", a spus Rovana Plumb.

  Ministrul Muncii a semnat in aceasta dimineata, la Strasbourg, Conventia Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, numita Conventia de la Istanbul. Evenimentul a avut loc in cadrul reuniunii retelei parlamentare pentru combaterea violentei impotriva femeilor din timpul lucrarilor sesiunii de vara a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

  Conventia Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice reprezinta tratatul international cel mai cuprinzator care abordeaza aceasta grava violare a drepturilor omului. Prevenirea violentei, protectia victimelor si trimiterea in judecata a infractorilor sunt punctele cheie ale documentului, se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii remis vineri AGERPRES.

  In expunerea sa, ministrul Rovana Plumb a mai declarat ca Romania isi asuma respectarea drepturilor fundamentale ale femeilor si promovarea masurilor active de eliminare a violentei asupra acestora.

  Conventia de la Istanbul devine, astfel, cel mai complex instrument menit sa aplice norme unitare de prevenire a unui fenomen grav si amplu, care nu se opreste la granitele unui stat.

  Din delegatia Romaniei prezenta la Strasbourg mai fac parte Aurelia Cristea, ministrul pentru Dialog Social, si Ioana Cazacu, secretar de stat in Departamentul pentru Egalitate de ?anse. La semnarea documentului, au mai fost prezenti membri ai delegatiei romane ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

  Rovana Plumb a felicitat toate statele care pana la acest moment au semnat si ratificat Conventia de la Istanbul si a tinut sa ii asigure pe partenerii internationali ca Romania va avea o politica de toleranta zero fata de orice acte de violenta directionate impotriva femeilor.

  Pana in prezent, Conventia a fost semnata de 24 de state si ratificata de alte 11.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  109 useri online

  Useri autentificati: