DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN
sector 3, Bld. Theodor Pallady nr.2, Bl. M2A, sc.D, et.4, ap.133, interfon 33, Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-04 :: Titlu: BNR reduce dobanda de politica monetara la 2,25% pe an

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, miercuri, reducerea dobanzii de politica monetara de la 2,5% la 2,25% pe an, incepand cu data de 5 februarie, potrivit unui comunicat al BNR transmis AGERPRES.

De asemenea, Banca Centrala a decis ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-2 puncte procentuale de la +/-2,25 pp, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii.

'Astfel, incepand cu data de 5 februarie, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 4,25% pe an de la 4,75%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la ,25%', se precizeaza in comunicatul BNR.

Potrivit BNR, pe baza datelor disponibile in prezent, deciziile vizeaza asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa sprijine cresterea economica, inclusiv prin refacerea increderii si revigorarea sustenabila a activitatii de creditare.

CA al BNR reitereaza ca implementarea consecventa a unui mix adecvat de politici macroeconomice si accelerarea reformelor structurale in linie cu prevederile acordurilor de finantare externa, alaturi de un proces sustenabil de intermediere financiara si o remunerare adecvata a depozitelor bancare, sunt esentiale pentru consolidarea economiei romanesti si intarirea rezistentei acesteia la socuri externe.

Banca Nationala reafirma ca utilizarea si dozarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune, in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international, sunt de natura sa asigure indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu, precum si mentinerea stabilitatii financiare.

Tot miercuri, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat pe 9 februarie 2015.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-04 :: Titlu: BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul lui 2015, de la 2,2% la 2,1%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) prognozeaza o inflatie de 2,1% pentru finalul acestui an si de 2,4% pentru finalul lui 2016, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Comparativ cu prognoza din luna noiembrie 2014, noua proiectie trimestriala indica o traiectorie mai joasa a ratei anuale prognozate a inflatiei, aceasta plasandu-se la 2,1% la finele anului 2015 si la 2,4% la sfarsitul anului 2016. Repozitionarea la niveluri mai scazute a acestei traiectorii are ca determinant major anticipata accentuare pe termen scurt a scaderii in termeni anuali a preturilor volatile, in principal pe seama declinului pretului petrolului pe plan mondial, alaturi de persistenta deficitului de cerere agregata, consolidarea pe un palier mai scazut a anticipatiilor privind inflatia, precum si de prelungirea inflatiei reduse si a caracterului fragil al redresarii activitatii economice din zona euro si din alte tari europene", se arata intr-un comunicat al BNR remis, miercuri, AGERPRES.

Potrivit acestuia, principalele riscuri la adresa actualei prognoze decurg din incertitudinile crescute asociate evolutiilor din mediul extern, generate in principal de tensiunile geopolitice regionale, de situatia din Grecia si din zona euro si de divergenta accentuata dintre conduitele politicilor monetare ale principalelor banci centrale din lume.

Prognoza de inflatie anuntata in noiembrie de BNR pentru finalul acestui an era de 2,2%. ?inta de inflatie ramane de 2,5% plus/minus un punct procentual, atat pentru 2015, cat si pentru anii urmatori.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-04 :: Titlu: OG 7/2015 aduce o completare la Legea politiei locale

In Monitorul oficial Partea I nr. 81/2015 a fost publicata OG 7/2015 pentru completarea art. 35^1 din Legea politiei locale nr. 155/2010.

Metodologia si regulile de aplicare a drepturilor prevazute la alin. (1) se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Textul Ordonantei: OG 7/2015 aduce o completare la Legea politiei locale
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-04 :: Titlu: OG 6/2015 aduce modificari organizatorice in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie

In Monitorul Oficial Partea I nr. 78/2015 a fost publicata OG 6/2015 privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie.

Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, exercita functiile de strategie, reglementare, reprezentare si autoritate de stat in domeniul violentei in familie, cu atributii in elaborarea, coordonarea si aplicarea strategiilor si politicilor Guvernului in domeniul violentei in familie.

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice prin Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati poate finanta sau, dupa caz, cofinantat programele de interes national care au ca scop prevenirea si combaterea violentei in familie, precum si ocrotirea si sprijinirea familiei in vederea cresterii calitatii vietii acesteia, din fonduri alocate de la bugetul de stat cu aceasta destinatie, din fonduri externe rambursabile si nerambursabile, precum si din alte resurse, in conditiile legii.

Textul integral al Ordonantei: OG 6/2015 aduce modificari organizatorice in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-04 :: Titlu: Cazanciuc: Modul in care arata un penitenciar da masura civilizatiei dintr-o anumita tara

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat marti, la bilantul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), ca modul in care arata un penitenciar da masura civilizatiei dintr-o anumita tara si de aceea sunt necesare investitii.

El a spus ca Romania are de rezolvat problema fondurilor pentru construirea, modernizarea si dotarea sistemului penitenciar.

"La acest moment avem un deficit de 11.000 de locuri de cazare, dar si conditii improprii in cea mai mare parte a penitenciarelor. Evaluarile arata ca un penitenciar nou cu un numar de 700 de locuri poate costa undeva in jur de 60-80 de milioane de euro. Pentru a rezolva problema deficitului de spatii, avem nevoie cu alte cuvinte de cel putin jumatate de miliard de euro. Este nevoie de o suma similara pentru a moderniza penitenciarele existente", a aratat Robert Cazanciuc.

El a adaugat ca infrastructura este foarte veche iar Romania a construit dupa 1990 doar patru penitenciare, care au standarde cat de cat la nivel european.

"Restul sunt penitenciare foarte vechi, unele aflate in centrul orasului — este foarte greu sa faci programe de reeducare, sa faci activitati lucrative intr-un spatiu in care am fost nevoiti sa facem curtile de plimbare pe cladire. Nevoile de finantare pentru construirea, modernizarea si dotarea sistemului sunt semnificative. Evident, nimeni nu avea cum sa aloce dintr-o data zeci de milioane sau sute de milioane de euro pentru sistem, de aceea solutia este o finantare constanta, dar accelerata in urmatorii ani", a mai spus ministrul Justitiei.

Cazanciuc a adaugat ca Romania este pe primul loc la condamnari CEDO pentru conditiile improprii de detentie.

"Avem 123 de condamnari, ceea ce inseamna pana in momentul de fata aproape un milion de euro de platit despagubiri", a afirmat Cazanciuc.

ANP si Directia Nationala de Probatiune si-au prezentat, marti, "Raportul anual — 2014" la sediul Institutul National de Statistica.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-04 :: Titlu: Cursul valutar din 3 februarie 2015

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 3 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4018 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0091 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8772 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0113 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.8391 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0055 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1912 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0146 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2157 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-04 :: Titlu: Monitorul Oficial din 3 februarie 2015

In data de 3 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 89/2015 - M. Of. 89/2015 [M. Of. 89 / 3 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 90/2015 - M. Of. 90/2015 [M. Of. 90 / 3 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 91/2015 - M. Of. 91/2015 [M. Of. 91 / 3 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-03 :: Titlu: OG 8/2015 aduce modificari privind perioadele de conducere, pauzele si perioadele de odihna ale conducatorilor auto si utilizarea aparatelor de inregistrare a activitatii acestora

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 84/2015 a fost publicata OG 8/2015 pentru modificarea si completarea OG 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele si perioadele de odihna ale conducatorilor auto si utilizarea aparatelor de inregistrare a activitatii acestora.

  Urmatoarele fapte reprezinta incalcarile dispozitiilor Regulamentului (CE) nr. 561/2006, ale Regulamentului (UE) nr. 165/2014 si, dupa caz, ale Acordului AETR, carora le sunt aplicabile dispozitiile art. 6 alin. (1) lit. b) din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind conditiile care trebuie indeplinite pentru exercitarea ocupatiei de operator de transport rutier si de abrogare a Directivei 96/26/CE a Consiliului, si constituie contraventii daca acestea nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni:
  a) depasirea cu 4,5 ore sau mai mult a perioadei zilnice de conducere de 9 ore, atunci cand nu este permisa extinderea acesteia la 10 ore;
  b) depasirea cu 5 ore sau mai mult a perioadei maxime zilnice de conducere de 10 ore, atunci cand este permisa extinderea acesteia la 10 ore;
  c) depasirea cu 14 ore sau mai mult a duratei maxime de conducere saptamanale;
  d) depasirea cu 22,5 ore sau mai mult a duratei maxime de conducere cumulate pentru doua saptamani consecutive;
  e) utilizarea unui vehicul fara a avea instalat/a un/o echipament/aparatura de inregistrare omologat/a sau utilizarea unui vehiculul dotat cu aparat tahograf analogic atunci cand dotarea cu aparat tahograf digital se impunea;
  f) utilizarea altei cartele tahografice decat a celei emise conducatorului auto;
  g) conducerea unui vehicul cu o cartela tahografica obtinuta in alte conditii decat cele prevazute de reglementarile in vigoare;
  h) alterarea, suprimarea, distrugerea datelor inregistrate pe diagrama tahografica, detinute in memoria echipamentului/aparaturii de inregistrare, in cea a cartelei tahografice sau pe raportul imprimat de echipamentul/aparatura de inregistrare;
  i) interventia asupra echipamentului/aparaturii de inregistrare, diagramei tahografice sau cartelei tahografice astfel incat aceasta sa poata conduce la alterarea datelor inregistrate si/sau a informatiilor continute in raportul imprimat al echipamentului/aparaturii de inregistrare;
  j) prezenta in vehicul a unui dispozitiv care poate fi folosit la alterarea datelor inregistrate si/sau a informatiilor continute in raportul imprimat al echipamentului/aparaturii de inregistrare.

  Contraventiile prevazute in prezenta ordonanta se constata si se sanctioneaza de catre personalul cu atributii de control din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier, de catre personalul cu atributii de control din cadrul Inspectiei Muncii, de catre personalul cu atributii de control din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si de catre politistii rutieri, potrivit competentelor ce le revin, stabilite de legislatia in vigoare.

  Textul integral al Ordonantei: OG 8/2015 aduce modificari privind perioadele de conducere, pauzele si perioadele de odihna ale conducatorilor auto si utilizarea aparatelor de inregistrare a activitatii acestora
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-05 :: Titlu: Eurostat: Romania a avut cea mai mica scadere a preturilor productiei industriale din UE in luna decembrie

  Preturile productiei industriale au scazut cu 1,5% atat in zona euro cat si in Uniunea Europeana, in luna decembrie 2014 comparativ cu luna decembrie 2013, insa Romania a avut cea mai mica scadere a preturilor productiei industriale din UE, minus ,5%, arata datele publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

  In ritm anual, preturile productiei industriale au scazut in toate statele membre, cu exceptia Letoniei unde au crescut cu ,5%.

  Pe categorii de bunuri, preturile productiei industriale in UE au inregistrat cele mai mari scaderi in sectorul energetic (minus 10,6%), industria bunurilor de uz curent (minus 1,1%) si in industria bunurilor intermediare (minus ,8%). In schimb, s-au inregistrat cresteri in cazul bunurilor de capital (0,7%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (1,0%).

  In luna decembrie 2014, comparativ cu luna noiembrie 2014, preturile productiei industriale au scazut cu 1% atat in zona euro si in Uniunea Europeana. O scadere similara s-a inregistrat si in cazul Romaniei. Comparativ cu luna noiembrie, preturile productiei industriale au scazut in aproape toate statele membre, cu exceptia Estoniei si Suediei (ambele cu o crestere de ,3%), Sloveniei si Ciprului (crestere de ,1%) in timp ce au ramas stabile in Malta.

  In cazul Romaniei, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), preturile productiei industriale au scazut pe total cu 1,1%, in decembrie 2014, comparativ cu luna precedenta, pe piata interna si pe cea externa fiind mai mici cu 1% si, respectiv, 1,5%. Fata de luna decembrie 2013, preturile productiei industriale pe total au scazut cu 1,4%, preturile pe piata interna cu ,5%, iar cele pe piata externa cu 3,2%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-03 :: Titlu: INS: Numarul sosirilor si al innoptarilor in structurile de primire turistica, in crestere anul trecut

  Numarul sosirilor si al innoptarilor in structurile de primire turistica avand functiuni de cazare au inregistrat, in anul 2014, cresteri cu 6,6% si, respectiv, cu 4,8%, comparativ cu anul 2013, releva datele publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

  In luna decembrie 2014, comparativ cu luna corespunzatoare din 2013, sosirile si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, au inregistrat cresteri cu 10,1% , respectiv cu 4,5%.

  Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in decembrie 2014 au insumat 548.500, in crestere cu 10,1% fata de cele din luna decembrie 2013. Din numarul total de sosiri, cele ale turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat, in decembrie 2014, 79,9%, in timp ce turistii straini au reprezentat 20,1%, ponderi apropiate de cele din decembrie 2013. Cea mai mare pondere a sosirilor de turisti straini in structurile de primire au detinut-o cei din Europa (76,1% din total turisti straini), iar dintre acestia 82,4% au fost din tarile apartinand UE.

  Sosirile in hoteluri detin, in decembrie 2014, o pondere de 72,1% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare. Fata de luna decembrie 2013, sosirile in hoteluri in decembrie 2014 sunt in crestere cu 10,4%.

  Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in decembrie 2014 au insumat 1,146 milioane, in crestere cu 4,5% fata de cele din luna decembrie 2013. Din totalul de innoptari, cele ale turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat, in decembrie 2014, 80,8%, in timp ce innoptarile strainilor au reprezentat 19,2%. In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (74,3% din total turisti straini), iar dintre acestia 82,6% au fost din tarile apartinand UE.

  Durata medie a sederii in luna decembrie 2014 a fost de 2,1 zile la turistii romani si de 2 zile la turistii straini.

  Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in decembrie 2014 a fost de 19,8% pe total structuri de cazare, in crestere cu 1% fata de decembrie 2013. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare in luna decembrie 2014 s-au inregistrat la hoteluri (23,4%), vile turistice (17%), pensiuni turistice (15,2%) si la hosteluri si cabane turistice (13,4%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-03 :: Titlu: Comerciantii mici si mijlocii cer Avocatului Poporului sa sesizeze neconstitutionalitatea Loteriei bonurilor fiscale

  Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania (ANCMMR) a solicitat Avocatul Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale intrucat incalca dreptul de proprietate, potrivit unui comunicat al asociatiei.

  Conform reprezentantilor asociatiei, Ordonanta de urgenta pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale incalca dreptul de proprietate prin oferirea posibilitatii unui cumparator de a pleca cu un produs fara sa il plateasca.

  'Tehnic, bonul fiscal se poate elibera de casa de marcat doar dupa ce s-a facut plata. Este posibil ca cetatenii sa inteleaga ca au dreptul sa primeasca bonul fiscal inainte si atunci, intre el si vanzator apar altercatii, verbale sau chiar fizice. Consideram ca fortele de ordine chiar au suficienta treaba, nu mai trebuie puse sa pazeasca magazinele', a declarat Cora Muntean, secretar executiv al ANCMMR, intr-un comunicat remis AGERPRES.

  Asociatia sustine ca in ordonanta se precizeaza ca in cazul in care operatorul economic refuza emiterea si inmanarea bonului fiscal clientului, acesta din urma are dreptul de a beneficia de bunul achizitionat sau de serviciul prestat fara plata contravalorii acestuia, insa in Constitutie se arata ca proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular, si nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-03 :: Titlu: Ordinul 163/2015 aproba Normele privind procedurile simplificate de vamuire

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 74/2015 a fost publicat Ordinul nr. 163/2015 pentru aprobarea Normelor privind procedurile simplificate de vamuire.

  Declararea marfurilor la autoritatea vamala in vederea plasarii sub un regim vamal se poate face, prin derogare de la declararea marfurilor in procedura normala, prin utilizarea procedurilor simplificate prevazute la art. 253 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.

  Autorizatia pentru procedura declaratiei simplificate sau pentru procedura de vamuire la domiciliu se acorda, in conditiile prezentelor norme, persoanelor care:
  a) solicita utilizarea procedurilor simplificate pentru uzul lor propriu; si/sau
  b) solicita utilizarea procedurilor simplificate in calitate de reprezentant.
  Persoanele prevazute la alin. (1) lit. a) pot apela la serviciile unui reprezentant direct pentru intocmirea formalitatilor vamale in procedura simplificata.

  Utilizarea procedurilor simplificate, potrivit prezentelor norme, se efectueaza cu respectarea prevederilor art. 257, 262 si 267 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 privind constituirea de catre titularul autorizatiei a unei garantii in favoarea biroului vamal.

  Este interzisa utilizarea procedurii de vamuire la domiciliu sau a declaratiei simplificate de catre titularul autorizatiei, daca garantia constituita in favoarea biroului vamal nu acopera drepturile de import care trebuie platite. In acest caz, titularul autorizatiei este obligat sa prezinte marfurile la biroul vamal si sa aplice procedura normala de vamuire.
  De asemenea este interzisa utilizarea procedurilor simplificate daca cuantumul taxei pe valoare adaugata si, dupa caz, al accizelor nu a fost platit sau garantat sau daca nu exista un certificat valid de amanare de la plata in vama a taxei pe valoare adaugata, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 163/2015 aproba Normele privind procedurile simplificate de vamuire
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-03 :: Titlu: OG 11/2015 aduce modificari in domeniul sanatatii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 84/2015 a fost publicata OG 11/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

  Autorizatia sanitara de functionare se emite in conditiile stabilite prin normele aprobate prin ordin al ministrului sanatatii si da dreptul spitalului sa functioneze. Dupa obtinerea autorizatiei sanitare de functionare, spitalul intra, la cerere, in procedura de acreditare. Procedura de acreditare nu se poate extinde pe o perioada mai mare de 5 ani. Neobtinerea acreditarii in termen de 5 ani de la emiterea autorizatiei de functionare conduce la imposibilitatea incheierii contractului de furnizare servicii medicale cu casele de asigurari de sanatate.
  Acreditarea reprezinta procesul de validare a conformitatii caracteristicilor serviciilor de sanatate, efectuate de catre unitatile sanitare, cu standardele de acreditare adoptate de catre Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, in urma caruia unitatile sanitare sunt clasificate pe categorii de acreditare pentru a conferi incredere in competenta tehnico- profesionala si organizatorica a acestora. Pentru a intra in procesul de evaluare in vederea acreditarii se impune ca, in structura unitatilor sanitare, sa existe o structura de management al calitatii serviciilor medicale.
  Acreditarea unitatilor sanitare se acorda de catre Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, institutie publica cu personalitate juridica, organ de specialitate al administratiei publice centrale in domeniul managementului calitatii in sanatate, infiintata prin reorganizarea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor.

  creditarea este valabila 5 ani. Inainte de expirarea termenului, unitatea sanitara solicita evaluarea in vederea reacreditarii.
  Reevaluarea unitatii sanitare se poate face atat la initiativa Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, cat si la solicitarea Ministerului Sanatatii, a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie sau, dupa caz, la solicitarea reprezentantului legal al unitatii sanitare private. Taxele legate de reevaluare sunt suportate de solicitant.

  Textul integral al Ordonantei: OG 11/2015 aduce modificari in domeniul sanatatii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-03 :: Titlu: Cursul valutar din 2 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 2 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4109 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0315 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8885 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0272 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.8446 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0593 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1766 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0672 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2173 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0027 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-03 :: Titlu: Monitorul Oficial din 2 februarie 2015

  In data de 2 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 85/2015 - M. Of. 85/2015 [M. Of. 85 / 2 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 86/2015 - M. Of. 86/2015 [M. Of. 86 / 2 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 87/2015 - M. Of. 87/2015 [M. Of. 87 / 2 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 88/2015 - M. Of. 88/2015 [M. Of. 88 / 2 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-02 :: Titlu: Bancile pot accesa garantii in valoare totala de 2,64 miliarde de lei pentru Prima Casa, in 2015

  Bancile au la dispozitie un plafon total de garantare de 2,64 miliarde de lei in cadrul programului Prima Casa in 2015, suma care include plafonul alocat pentru anul in curs, la care se adauga diferenta ramasa neutilizata din plafonul anului 2014, se arata intr-un comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) transmis, luni, AGERPRES.

  Institutia a anuntat demararea etapei a saptea a programului, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului ministrului finantelor publice nr.98/ 2015, in data de 30 ianuarie 2015, care stabileste comisionul anual de gestiune pentru emiterea unei garantii la acelasi nivel cu cel anterior, respectiv ,49%/an aplicat la soldul finantarii.

  'Din momentul publicarii comisionului, bancile partenere pot sa trimita FNGCIMM solicitari de garantare pentru aprobarea dosarelor depuse de catre beneficiarii programului Prima Casa. Pana la alocarea efectiva a plafonului aferent anului 2015, finantatorii participanti in Program pot transmite solicitarile de garantare in limita diferentei alocate si ramase neutilizate din plafonul anului 2014', se precizeaza in comunicat.

  Pentru 2015, Guvernul a aprobat acordarea de garantii guvernamentale pentru achizitionarea unei locuinte prin programul Prima Casa in valoare de 2,5 miliarde de lei. In cadrul programului, sunt partenere 17 banci care activeaza pe piata din Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-02 :: Titlu: APIA: 30 iunie 2015, termen limita pentru plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura

  Ajutorul de stat pentru motorina utilizata in agricultura in trimestrul IV din 2014 va fi platit agricultorilor pana la data de 30 iunie 2015, in limita bugetului aprobat de 162,7 milioane de lei, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).

  Cantitatea totala de motorina pentru care se acorda ajutor de stat sub forma de rambursare este de 90,5 milioane de litri. In cazul in care solicitarile depasesc cantitatile prevazute, cuantumul platilor se reduc proportional.

  Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21,00 euro/ 1000 litri) pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura. Valoarea se calculeaza in lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, respectiv 1,7975/litrul de motorina.

  Pana la inceputul lunii noiembrie din 2014, APIA a platit 211 milioane de lei pentru ajutorul de stat acordat pentru motorina utilizata in agricultura.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-02 :: Titlu: Rezervele valutare la BNR au scazut cu 1,6 miliarde de euro in ianuarie pe fondul platilor catre CE si FMI

  Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei au scazut in ianuarie, fata de finalul anului trecut, cu 1,6 miliarde de euro, pana la 30,6 miliarde de euro, de la 32,2 miliarde de euro la 31 decembrie 2014, pe fondul platilor efectuate in contul datoriilor catre Comisia Europeana si Fondul Monetar International, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei.

  In cursul lunii ianuarie, in rezervele BNR au intrat 1,593 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si conturilor Ministerului Finantelor Publice cu fonduri europene, se arata in comunicatul BNR.

  In aceeasi perioada, din rezerve au iesit 3,214 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele. 'La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital si dobanda aferente imprumutului de la Comisia Europeana de circa 1.547 milioane euro precum si rambursari de capital din imprumutul de la Fondul Monetar International de circa 240 milioane echivalent euro', se precizeaza in comunicatul bancii centrale.

  Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone si, in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,72 miliarde de euro. Astfel, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 ianuarie 2015 au fost de 34,313 miliarde de euro, fata de 35,506 miliarde de euro la 31 decembrie 2014.

  'Platile scadente in luna februarie 2015 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 578 milioane de euro', se mai arata in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-02 :: Titlu: Productia de energie electrica a crescut anul trecut cu 10,5%

  Productia bruta de energie electrica a Romaniei a totalizat anul trecut 64.752 GWh, fiind mai mare cu 10,55% fata de cea din 2013, in timp ce consumul s-a ridicat la 57.627 GWh, conform datelor publicate de Transelectrica.

  In 2014, Romania a exportat o cantitate de energie de 9.937 GWh, de 2,09 ori mai mare fata de cea din anul anterior, de 4.753 GWh. Importurile de energie electrica au fost de 2.811 GWh, in usoara crestere fata de 2013, cand s-au ridicat la 2.737 GWh.

  'In ceea ce priveste soldul energiei transfrontaliere tranzactionate (diferenta dintre exporturile si importurile de energie electrica), in anul 2014 s-a inregistrat o crestere de 3,53 ori fata de anul 2013 (7.125 GWh export in anul 2014, respectiv 2.016 GWh export in anul 2013), se mentioneaza in raportul Transelectrica.

  Potrivit raportului, aceste date includ si schimburile de energie electrica (export si import) provenite din cuplarea pietelor de energie electrica pentru ziua urmatoare (Proiectul 4M MC). Cuplarea s-a realizat in data de 19 noiembrie 2014 si din aceasta piata cuplata fac parte Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Romania.

  Pentru 2015, Transelectrica estimeaza o productie neta de energie electrica de 58.527 GWh si un consum intern net de 51.205 GWh.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-02 :: Titlu: APIA: 30 iunie 2015, termen limita pentru plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura

  Ajutorul de stat pentru motorina utilizata in agricultura in trimestrul IV din 2014 va fi platit agricultorilor pana la data de 30 iunie 2015, in limita bugetului aprobat de 162,7 milioane de lei, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).

  Cantitatea totala de motorina pentru care se acorda ajutor de stat sub forma de rambursare este de 90,5 milioane de litri. In cazul in care solicitarile depasesc cantitatile prevazute, cuantumul platilor se reduc proportional.

  Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21,00 euro/ 1000 litri) pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura. Valoarea se calculeaza in lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, respectiv 1,7975/litrul de motorina.

  Pana la inceputul lunii noiembrie din 2014, APIA a platit 211 milioane de lei pentru ajutorul de stat acordat pentru motorina utilizata in agricultura.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-31 :: Titlu: OG 10/2015 privind Loteria bonurilor fiscale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 81/2015 a fost publicata OG 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale.

  Se aproba organizarea Loteriei bonurilor fiscale, ca masura pentru combaterea evaziunii fiscale si incurajarea cumparatorilor de a solicita bonurile fiscale in vederea fiscalizarii veniturilor operatorilor economici.
  Loteria bonurilor fiscale consta in extragerea aleatorie de numere, in vederea acordarii de premii in bani, persoanelor fizice rezidente si nerezidente in Romania, definite potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, detinatoare de bonuri fiscale care atesta cumpararea de bunuri sau servicii pe teritoriul Romaniei.
  Sumele de bani acordate potrivit prevederilor prezentei ordonante reprezinta premii in intelesul art. 75 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
  a) un numar cuprins in intervalul dintre 1 si 999 inclusiv, reprezentand valoarea totala a bonului fiscal fara subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata. Numarul reprezentand valoarea totala a bonului fiscal rezulta in urma extragerii succesive a trei serii de cifre, cuprinse intre 0 si 9;
  si
  b) un numar reprezentand ziua emiterii bonului fiscal aferenta lunii sau intervalului calendaristic, dupa caz, pentru care se organizeaza Loteria bonurilor fiscale.
  (2) Loteria bonurilor fiscale poate fi organizata si ocazional, cu respectarea prevederilor alin. (1), dupa cum urmeaza:
  a) cu ocazia sarbatorilor legale;
  b) in situatiile in care la extragerile lunare nu exista castigatori doua luni consecutive;
  c) in alte situatii stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.

  La extragerile lunare participa bonurile fiscale emise in luna calendaristica anterioara organizarii extragerii.
  Extragerea se realizeaza in prima duminica dupa data de 15 a fiecarei luni, pentru luna anterioara.

  Textul integral al Ordonantei: OG 10/2015 privind Loteria bonurilor fiscale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-30 :: Titlu: Kovesi: Peste 5.100 de dosare penale sunt in lucru la DNA

  Peste 5.000 de dosare penale sunt in lucru la DNA in prezent, repartizate catre 86 de procurori, a declarat joi procurorul general al DNA, Laura Codruta Kovesi, care a evidentiat rolul important pe care il au ofiterii de politie judiciara in instrumentarea dosarelor.

  "Sunt un reprezentat al unei institutii in care lucreaza 190 politisti. Acesti politisti au un rol esential in activitatea DNA intrucat lucreaza direct cu procurorii si in mod nemijlocit. In 2014 am inregistrat peste 4.900 de dosare penale si azi dimineata aveam in lucru peste 5.100 de dosare penale care sunt repartizate unui numar de 86 de procurori. Avem in jur de 110 procurori in DNA, dar 25 dintre ei participa in sedintele de judecata. Deci vedeti o incarcatura foarte mare de dosare repartizate unui numar mic de procurori. De aceea, rolul pe care il au politistii judiciari in cadrul DNA este extrem de important", a precizat Kovesi la bilantul activitatii Politiei Romane.

  Ea a tinut sa remarce ca profesionalismul politistilor este esential, criteriile de selectie fiind mult imbunatatite in 2014.

  "Cred ca sustenabilitatea luptei anticoruptie ar fi mult ingreunata daca nu am avea aportul acestor politisti.(...) Pot spune ca in anul 2014 colaborarea dintre DNA si Politia Romana a fost mult mai intensa si mai buna decat anii anteriori. Numarul informarilor, al sesizarilor, al dosarelor declinate de la dvs. catre DNA a fost mult mai mare si in acelasi timp am remarcat si o calitate mai buna a acestor sesizari.(...)", a declarat procurorul general al DNA.

  Ea a adaugat ca 2014 a fost un an "al provocarilor" atat pentru IGPR, cat si pentru DNA, amintind despre implementarea "deloc usoara" a celor doua Coduri — penal si de procedura penala.

  Potrivit Laurei Codruta Kovesi, o prioritate a DNA si IGPR a fost in 2014 "curatarea sistemului".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-31 :: Titlu: Productia de energie electrica a crescut anul trecut cu 10,5%

  Productia bruta de energie electrica a Romaniei a totalizat anul trecut 64.752 GWh, fiind mai mare cu 10,55% fata de cea din 2013, in timp ce consumul s-a ridicat la 57.627 GWh, conform datelor publicate de Transelectrica.

  In 2014, Romania a exportat o cantitate de energie de 9.937 GWh, de 2,09 ori mai mare fata de cea din anul anterior, de 4.753 GWh. Importurile de energie electrica au fost de 2.811 GWh, in usoara crestere fata de 2013, cand s-au ridicat la 2.737 GWh.

  'In ceea ce priveste soldul energiei transfrontaliere tranzactionate (diferenta dintre exporturile si importurile de energie electrica), in anul 2014 s-a inregistrat o crestere de 3,53 ori fata de anul 2013 (7.125 GWh export in anul 2014, respectiv 2.016 GWh export in anul 2013)', se mentioneaza in raportul Transelectrica.

  Potrivit raportului, aceste date includ si schimburile de energie electrica (export si import) provenite din cuplarea pietelor de energie electrica pentru ziua urmatoare (Proiectul 4M MC). Cuplarea s-a realizat in data de 19 noiembrie 2014 si din aceasta piata cuplata fac parte Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Romania.

  Pentru 2015, Transelectrica estimeaza o productie neta de energie electrica de 58.527 GWh si un consum intern net de 51.205 GWh.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-31 :: Titlu: Cursul valutar din 30 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 30 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4424 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0027 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9157 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0178 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9039 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0527 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2438 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.031 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.22 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-31 :: Titlu: Monitorul Oficial din 30 ianuarie 2015

  In data de 30 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 79/2015 - M. Of. 79/2015 [M. Of. 79 / 30 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 80/2015 - M. Of. 80/2015 [M. Of. 80 / 30 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 81/2015 - M. Of. 81/2015 [M. Of. 81 / 30 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 82/2015 - M. Of. 82/2015 [M. Of. 82 / 30 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 83/2015 - M. Of. 83/2015 [M. Of. 83 / 30 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 84/2015 - M. Of. 84/2015 [M. Of. 84 / 30 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2015-01-30 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale privind Legea securitatii cibernetice a Romaniei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 79/2015 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 17 din 21 ianuarie 2015 asupra obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind securitatea cibernetica a Romaniei.

  In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate , autorii sustin ca dispozitiile legale sunt contrare art.1 alin.(3) si ( 4) referitor la statul de drept si obligatia respectarii Constitutiei si a legilor. Se apreciaza ca legea criticata introduce multe confuzii si conditionari pentru detinatorii de infrastructuri cibernetice care sunt de natura a genera restrangeri ale drepturilor si liber tatilor fundamentale ale cetatenilor. Prevederile legale nu respecta dispozitiile art.6 din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative si incalca, astfel, principiul legalitatii, care este fundamental pentru buna functionare a statului de drept. La art.1 din lege se prevad doar obligatii pentru detinatorii de infrastructuri cibernetice fara a se stabili si drepturile acestora.
  Enumerarea cuprinsa in art.2 a persoanelor/entitatilor carora li se aplica legea nu este una precisa, omitand sa prevada situatia intermediarilor de infrastructuri cibernetice, a infrastructurilor neoperationale, a actionarilor unor persoane juridice sau cea a fondatorilor unor asociatii sau fundatii care detin astfel de infrastructuri.

  Autorii sesizarii sustin ca legea are probleme fundamentale de conceptie, propunand o serie de masuri cu efect limitativ asupra dreptului prevazut de art.26 alin.(1) din Constitutie privind via ta intima, familiala si privata, si incalca in mod evident regl ementarile europene aflate in dezbatere referitoare la securitatea informatiei in domeniul digital.

  In temeiul legii criticate, autorii obiectiei de neconstitutionalitate sustin ca se restrang drepturi si libertati ale cetatenilor prin permiterea accesului la o infrastructura cibernetica si la datele continute de aceasta in urma unei simple solicitari motivate a institutiilor nominalizate de lege, comunicate detinatorilor de infrastructuri, fara aprobarea prealabila a unui judecator, asa cum prevede Codul d e procedura penala sau jurisprudenta Curtii Constitutionale, in Deciziile nr.440/2014 si nr.461/2014, fapt ce determina incalcarea prevederilor constitutionale cuprinse in art.23 alin.(1) referitor la inviolabilitatea libertatii individuale si a sigurantei persoanei si in art.28 privind secretul corespondentei.

  Curtea Constitutionala examinand obiectia de neconstitutionalitate, a admis obiectia de neconstitutionalitate si constata ca Legea privind securitatea cibernetica a Romaniei este neconstitutionala, in ansamblul ei.

  Textul integral al Deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale privind Legea securitatii cibernetice a Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-30 :: Titlu: HG 27/2015 privind Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 56/2015 a fost publicata HG 27/2015 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare.

  Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, prin ANCSI, are rol de sinteza si coordonare in aplicarea Strategiei si Programului de guvernare in domeniul cercetarii stiintifice, dezvoltarii tehnologice si inovarii.

  Pentru a-si realiza rolul si obiectivele strategice in domeniul cercetarii stiintifice, dezvoltarii tehnologice si inovarii, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, prin ANCSI, indeplineste urmatoarele functii:
  a) de strategie, prin care se asigura elaborarea Strategiei de punere in aplicare a Programului de guvernare in domeniul cercetarii stiintifice, dezvoltarii tehnologice si inovarii;
  b) de administrare, prin care aloca, monitorizeaza si evalueaza utilizarea resurselor pentru implementarea politicilor in domeniul sau de activitate;
  c) de elaborare, coordonare, control si evaluare a realizarii politicilor in domeniul cercetarii stiintifice, dezvoltarii tehnologice si inovarii;
  d) de sinteza, prin care se asigura elaborarea cadrului normativ metodologic, functional, operational, institutional si financiar necesar pentru realizarea obiectivelor strategice din domeniul sau de activitate;
  e) de reprezentare, prin care asigura in numele Guvernului reprezentarea in organismele/institutiile si in organizatiile nationale, regionale si internationale, ca autoritate de stat pentru domeniul sau de activitate;
  f) de comunicare cu celelalte structuri ale administratiei publice centrale si locale si cu societatea civila;
  g) de cooperare internationala, prin care asigura aplicarea acordurilor internationale in domeniul sau de activitate si promovarea de noi acorduri;
  h) de absorbtie a fondurilor acordate de Uniunea Europeana, de alte state si de organisme internationale prin acorduri bilaterale in domeniul sau de activitate.

  Textul integral: HG 27/2015 privind Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-30 :: Titlu: OG 5/2015 aduce modificari privind regimul juridic al contraventiilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 78/2015 a fost publicata OG 5/2015 pentru modificarea unor termene prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

  Executarea sanctiunilor contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de cel mult doua luni de la data aplicarii sanctiunii.

  Comunicarea se face de catre organul care a aplicat sanctiunea, in termen de cel mult doua luni de la data aplicarii acesteia.

  In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul verbal, comunicarea acesteia , precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult doua luni de la data incheierii.

  Textul integral al Ordonantei: OG 5/2015 aduce modificari privind regimul juridic al contraventiilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-30 :: Titlu: Cursul valutar din 29 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 29 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4451 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0134 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9335 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0077 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9566 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0131 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2748 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0884 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2193 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0026 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 ianuarie 2015

  In data de 29 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 76/2015 - M. Of. 76/2015 [M. Of. 76 / 29 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 77/2015 - M. Of. 77/2015 [M. Of. 77 / 29 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 78/2015 - M. Of. 78/2015 [M. Of. 78 / 29 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-29 :: Titlu: Tudose (CSM): Avem legi si coduri noi, dar schiopatam la practica unitara

  Presedintele CSM, Marius Tudose, a declarat joi, referindu-se la mentinerea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), ca "detaliile fac diferenta", punctand ca avem legi si coduri noi, insa intampinam probleme in ceea ce priveste practica unitara.

  'Pentru ca intotdeauna detaliile fac diferenta. Istoric vorbind, avem deja institutii mature si maturizate. Avem legi si coduri noi, dar inca mai schiopatam la practica unitara, mai avem cazuri de coruptie sonore, mai avem situatii nefericite cu propriii nostri colegi, unii chiar in functii importante de conducere. Mai avem lipsa de personal si de infrastructura, deci justitia romana functioneaza bine, dar ca sistem nu lucreaza inca in regim', a declarat Tudose la Radio Romania Actualitati, intrebat fiind despre motivele mentinerii mecanismului de monitorizare.

  Presedintele CSM a aratat ca toate progresele consemnate in raportul MCV sunt importante, intrucat fiecare dintre acestea 'reflecta o crestere calitativa si nu neaparat cantitativa
  '.

  'Am si un regret legat de esuarea proiectului privind rationalizarea instantelor, dar nu exclud reluarea acestui proiect pe baze pragmatice', a adaugat Marius Tudose.

  Referindu-se la atacurile la adresa independentei justitiei, acesta a precizat ca actualul cadru legal nu ofera parghii de sanctionare efectiva a acestor atacuri. 'Cadrul legal existent nu ne ofera parghii de sanctionare efectiva decat cel mult la nivel moral si prin aducerea la cunostinta publicului a hotararilor respective. (...) În proiectul meu managerial am avut in vedere gandirea si elaborarea unor reglementari care sa dea efectivitate sanctiunilor privind atingerile aduse la independenta sistemului si a justitiei, precum si a reputatiei magistratilor si vom lucra in acest sens, implicand nu numai corpul profesional, ci si societatea civila si institutiile media', a declarat Marius Tudose.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-29 :: Titlu: Companiile listate pe piata Rasdaq trebuie sa isi aleaga optiunea de listare pana la 27 octombrie 2015

  Companiile listate pe piata Rasdaq si din piata valorilor mobiliare necotate trebuie sa isi aleaga optiunea de listare pana la 27 octombrie 2015 cand inceteaza de drept activitatea acestor companii, in conformitate cu Legea 151/2014, potrivit datelor publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

  Legea 151/2014 prevede ca activitatea pietei Rasdaq si a pietei valorilor mobiliare necotate inceteaza de drept la 12 luni de la intrarea in vigoare a legii, respectiv in data de 27 octombrie 2015. Astfel, companiile de pe piata RASDAQ si de pe piata valorilor mobiliare necotate trebuie sa decida in perioada urmatoare daca se vor muta pe piata reglementata sau pe ATS sau daca se vor delista.

  'Aceasta schimbare este foarte importanta pentru intreaga piata de capital. Emitentii de pe Rasdaq sunt foarte importanti pentru noi, acei emitenti care vor decide sa deschida acest nou capitol la bursa vor fi sprijiniti cu orice ajutor si sfat care le poate fi oferit de BVB, precum si de Autoritatea de Supraveghere Financiara, Depozitarul Central si specialistii implicati pentru ca aceasta tranzitie sa fie cat mai lina posibil. (...) Atat emitentii care vor ramane pe scena pietei de capital, cat si cei care vor parasi aceasta scena sunt foarte importanti pentru noi', a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

  BVB a organizat un workshop pe tema noului cadru odata cu intrarea in vigoare a Legii 151/2014, la care au participat peste 100 de reprezentanti ai companiilor listate pe pietele mentionate. Emitentii au primit informatii in detaliu despre noul cadru legal, optiunile si oportunitatile create de acesta si aspectele tehnice pe care le implica procesele de cotare pe piata. În plus, participantilor la aceasta intalnire le-au fost prezentate cerintele aplicabile companiilor listate pe piata reglementata si pe noua piata AeRO, care va fi lansata in data de 25 februarie.

  Pe piata Rasdaq sunt listate peste 900 de companii, cu o capitalizare cumulata de 7,7 miliarde lei (1,7 miliarde euro) la data de 28 ianuarie 2015. Statutul Rasdaq a fost una dintre cele mai problematice situatii care au afectat opinia investitorilor despre piata de capital, deoarece aceasta piata nu este incadrata, conform directivei privind pietele instrumentelor financiare (MIFID), nici in categoria pietelor reglementate, nici in cea a sistemelor alternative de tranzactionare.

  Bursa de Valori Bucuresti administreaza piete de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative, si furnizeaza o gama variata de servicii participantilor la pietele financiare. BVB este o companie listata pe propria piata din 2010.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Asociatia Profesionala a Interpretilor si Traducatorilor :: Data: 2015-01-29 :: Titlu: Traducatorii si Interpretii Autorizati ies in strada pentru protesta impotriva ingradirii drepturilor lor

  Asociatia Profesionala a Interpretilor si Traducatorilor (APIT) este o organizatie neguvernamentala si nonprofit, care a reusit sa reuneasca traducatori profesionisti, interpreti si traducatori autorizati, fiind in prezent cea mai mare asociatie de profil din Romania. Asociatia continua demersurile incepute pentru retragerea Proiectului de Lege a Traducatorilor si Interpretilor Judiciari care in forma actuala aduce grave prejudicii pietei de profil din Romania.

  Astfel, Asociatia organizeaza vineri, 30 Ianuarie 2015, intre orele 10 - 14, un miting de protest impotriva ingradirii drepturilor traducatorilor si interpretilor autorizati. Mitingul de protest va avea loc in fata sediului Ministerului Justitiei, pe strada Apolodor, nr 17, Sector 5, Bucuresti. Asiguram pe aceasta cale ca au fost realizate toate demersurile necesare si au fost primite toate aprobarile pentru a protesta in aceasta forma, mitingul de protest al traducatorilor si interpretilor autorizati din Romania fiind in legalitate.

  Principalele nemultumiri care vor fi discutate in cazul in care d-nul Cazanciuc, Ministrul Justitiei, va accepta sa primeasca reprezentantii Asociatiei pentru un dialog, vor fi legate de forma actuala a proiectului de lege care va inlocui Legea 178/1997. Se vor purta discutii despre gravele limitari pe care acest proiect le aduce activitatii traducatorilor si interpretilor autorizati, care nu vor mai putea presta servicii direct catre clienti, pe o piata libera, despre obligativitatea examinarii periodice, la intervale de 6 ani, precum si discutii legate de implicatiile financiare si sociale asupra publicului si traducatorilor.

  Mitingul de protest din data de 30 Ianuarie 2015 va fi organizat in vederea apararii drepturilor celor aproximativ 37000 de traducatori si interpreti autorizati in acest moment la nivel national.

  Suntem convinsi ca intelegeti efectele negative pe care acest proiect de lege le va aduce asupra activitatii oricarui traducator si interpret autorizat, precum si asupra cetateanului care va ajunge sa achite pentru o traducere, un pret de cateva ori mai mare decat pana in acest moment.

  Participarea la mitingul de protest este deschisa atat traducatorilor si interpretilor autorizati, cat si persoanelor, cetatenilor care se pot simti lezati de acest proiect de lege.

  Bucuresti, 28.01.2015
  www.apit.ro
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-29 :: Titlu: Patronatele bancare resping conversia creditelor prin lege; insolventa personala, benefica daca nu incurajeaza indisciplina

  Impunerea pe cale legislativa a unor solutii pentru clientii cu credite in franci elvetieni, care nu respecta principiile economiei de piata, poate genera lipsa de predictibilitate in activitatile economice si investitionale, dar si inechitate intre clientii bancilor, iar o lege a insolventei persoanelor fizice ar putea fi benefica daca nu incurajeaza indisciplina la plata ratelor bancare, reiese dintr-un comunicat al Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) transmis joi AGERPRES.

  "CPBR considera ca orice initiativa privind conversia creditelor in valuta trebuie sa tina cont de principiile stipulate de Directiva europeana nr. 17 din 2014, care stabileste ca operatiunile de conversie se vor efectua la cursul de schimb de la data acesteia. (...) Desi Directiva europeana are ca termen de aplicabilitate luna martie 2016, CPBR considera ca elaborarea unei legislatii nationale care sa se armonizeze cu principiile Directivei este posibila chiar din acest an', se arata in comunicat.

  Referitor la conversia creditelor la alt curs de schimb decat cel al pietei din momentul conversiei, reprezentantii CPBR cred ca aceasta problema nu poate fi tratata printr-un act normativ, ci doar punctual, intre banci si clientii lor. În cazul in care conversia la alt curs se impune pe cale legislativa, ar putea aparea situatii inechitabile in randul clientilor.

  'Spre exemplu, persoane care au contractat credite de sute de mii sau milioane de franci elvetieni sau alte valute pentru investitii in afaceri imobiliare ar beneficia de aceleasi conditii cu cei care, in mod obiectiv, nu-si mai pot achita ratele lunare', spun specialistii CPBR.

  In plus, bancile membre ale CPBR sustin ca o lege a insolventei persoanelor fizice ar fi benefica doar in masura in care nu va incuraja abuzurile in aplicare si indisciplina la rambursare in randul persoanelor fizice.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-29 :: Titlu: Numarul firmelor infiintate de studenti se ridica la 19.240, in 2014

  Numarul firmelor infiintate de studenti, conform prevederilor HG nr. 166/2003, se ridica la 19.240, in 2014, fiind cu 2,04% mai multe decat la finalul anului precedent, conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului.

  Dintre acestea, 12.743 erau in functiune, 6.497 radiate, 2.188 erau radieri voluntare, iar 6.480 — radieri ulterioare perioadei de trei ani de functionare.

  Pe primul loc, ca numar de firme care beneficiaza de facilitati oferite studentilor, se afla judetul Cluj — cu 1.650 firme, urmat de Bucuresti — cu 1.488, Iasi — 921, Maramures — 917 si Dolj — 879.

  Oficiul National al Registrului Comertului este institutia publica, cu personalitate juridica, organizata in subordinea Ministerului Justitiei, finantata integral de la bugetul de stat, a carei activitate este reglementata de prevederile Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata cu modificarile si completarile ulterioare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-29 :: Titlu: Coface a pastrat calificativul de tara B pentru Romania: mediu economic si politic instabil

  "Romania ramane vulnerabila ca urmare a caracterului structural al dezechilibrelor externe si interne, precum si necesarului ridicat de finantare pe fondul unei economisiri interne insuficiente. Sistemul bancar ramane afectat de un nivel ridicat al imprumuturilor neperformante", se arata in raport.

  Prin calificativul privind riscul de tara, Coface masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata inregistrate de companiile dintr-o anumita tara, promovand astfel un focus mai ridicat asupra mediului de afaceri.

  Metodologia Coface ia in considerare (in ordinea prioritatilor), experienta de plata a Coface, in calitate de asigurator de credite comerciale, climatul de business si perspectivele economice si politice ale tarii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-29 :: Titlu: OG 4/2015 aduce modificari la Codul Fiscal

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 74/2015 a fost publicata OG 4/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

  Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabilii persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b)-e) si h) si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata, nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2015 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

  Veniturile din activitati independente, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de impozit pe venit.

  Veniturile din pensii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de impozit pe venit.

  Textul integral: OG 4/2015 aduce modificari la Codul Fiscal
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-29 :: Titlu: Hotararea Consiliului de mediere nr. 52/2015 aduce modificari la regulamentul Consiliului

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 41/2015 a fost publicata Hotararea Consiliului de Mediere nr. 52/2015 privind modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de mediere.

  Consiliul de mediere este autoritatea nationala de reglementare si control in domeniul medierii.

  Consiliul este format din 9 membri titulari si 3 membri supleanti, alesi prin vot direct si secret de mediatorii autorizati cu drept de vot, inscrisi in Tabloul mediatorilor, in conditiile Legii si ale prezentului Regulament.

  Pot face parte din Consiliu persoanele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
  a) sunt mediatori autorizati cu drept de vot, inscrisi in Tabloul mediatorilor ca mediatori activi si fac dovada ca sunt inregistrati fiscal la organele fiscale cu forma de exercitare a profesiei de mediator;
  b) nu sunt suspendati si nu au fost sanctionati printr-o hotarare ramasa definitiva;
  c) au achitata la zi taxa profesionala;
  d) depun la dosarul de candidatura o descriere a competentelor si experientei practice pentru indeplinirea atributiilor prevazute de art. 20 din Lege, insotita de o declaratie pe propria raspundere sub sanctiunea art. 327 din Codul penal privind falsul in declaratii. Aceasta descriere nu constituie un criteriu de respingere a dosarului de candidatura in cadrul alegerilor ce se organizeaza conform anexei nr. 11 "Procedurile de organizare a alegerilor membrilor Consiliului de mediere, rolul sau fiind acela de a asigura ca alegerea candidatilor sa fie facuta de votanti in cunostinta de cauza.

  Textul integral: Hotararea Consiliului de mediere nr. 52/2015 aduce modificari la regulamentul Consiliului
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4585 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0124 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9258 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0386 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9697 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0054 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.3632 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0637 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2219 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0024 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 ianuarie 2015

  In data de 28 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 71/2015 - M. Of. 71/2015 [M. Of. 71 / 28 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 72/2015 - M. Of. 72/2015 [M. Of. 72 / 28 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 74/2015 - M. Of. 74/2015 [M. Of. 74 / 28 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 75/2015 - M. Of. 75/2015 [M. Of. 75 / 28 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-28 :: Titlu: Zegrean (CCR): Oamenii ar trebui sa fie mult mai prudenti cand isi ofera datele personale

  Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Augustin Zegrean, a declarat miercuri ca datele personale trebuie oferite cu mai multa prudenta.

  "Oamenii ar trebui sa fie mult mai prudenti cand isi ofera datele personale, pentru ca nu este o gluma, se cunosc cazuri de oameni condamnati prin alte tari, un domn de la Constanta a fost condamnat in America, fara ca el sa fi fost vreodata in America, pentru fapte comise in America, cineva i-a furat identitatea, deci nu este o gluma", a aratat presedintele CCR la Simpozionul "Ziua Europeana a Protectiei Datelor".

  El considera ca tema referitoare la datele cu caracter personal va genera o dezbatere in societate.

  "Este un subiect important, lumea va vorbi mult despre asta de aici incolo, eu am mai spus-o, vor regreta ca s-a dezvoltat asa de mult comunicarea aceasta on-line, intr-o lume globalizata este foarte important sa se aiba grija de datele fiecaruia", a mai spus Zegrean.

  La randul sau, vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu a aratat ca aceasta camera a Parlamentului are atributii in ceea ce priveste ANSPDCP.

  "Ar trebui sa consolidam acea parte a atributiilor noastre cu privire la dezbaterea, atenta, serioasa, cu timpi afectati in mod corespunzator, a rapoartelor acestei institutii, numai asa va creste si calitatea activitatii noastre si ne vom exercita si aceasta pozitie, care este extrem de importanta intr-un astfel de context", a declarat Cristian Dumitrescu.

  El a spus ca subiectul protectiei datelor cu caracter personal este unul foarte important, care ar trebui sa preocupe mai mult societatea, deoarece acest subiect ii priveste in mod direct pe cetateni.

  "Prioritatile unui astfel de cadru legislativ sunt crearea unui set unic de reguli privind protectia datelor, valabil in toata Europa, care va inlocui cerintele administrative inutile pentru companii, aducand economii in afaceri de aproximativ trei miliarde de euro. Sunt anumite mecanisme care implica pentru mediul de afaceri extraordinar de multe cheltuieli. De asemenea, reducerea birocratiei prin introducerea unui ghiseu unic pentru afaceri care sa intre in contact cu autoritatile de reglementare este un alt obiectiv pentru cele 27 de tari din UE", a mai spus vicepresedintele Senatului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-28 :: Titlu: Raport MCV: Comisia Europeana apreciaza activitatea ANI si a DNA (surse Agerpres)

  Agentia Nationala de Integritate (ANI) a continuat sa proceseze un numar mare de cazuri de incompatibiliate si conflict de interese, dar implementarea rapoartelor sale, chiar si atunci cand au fost confirmate de decizii in instanta, a continuat sa fie pusa sub semnul intrebarii, releva raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) ce va fi prezentat miercuri, la Bruxelles, de Comisia Europeana. Potrivit unor surse apropiate acestui dosar, consultate de Agerpres, documentul arata ca ANI a finalizat in 2014 un numar de 514 rapoarte, iar 638 de cazuri i-au fost notificate ANI.

  In anul trecut, ANI a tratat 294 de cazuri de incompatibilitate, 101 de cazuri de conflict de interese administrativ, 60 de cazuri de conflict de interese penal, 30 de cazuri de diferente semnificative intre venituri si averi si 29 de cazuri de suspiciuni solide privind comiterea de fapte penale sau de coruptie.

  Cazurile respective i-au vizat, printre altii, pe sase magistrati, trei secretari de stat, 14 consilieri judeteni, 11 senatori, 28 deputati, 60 de viceprimari, 84 de primari, un presedinte de consiliu judetean.

  Raportul retine ca personalul si bugetul ANI au ramas stabile in 2014, dupa ce in anii precedenti se inregistrasera cresteri in aceasta privinta, si ca bugetul agentiei pentru 2015 a fost aprobat.

  Cooperarea cu alte institutii pare sa se fi consolidat in anul trecut. Astfel, cooperarea cu DNA si serviciile de securitate este caracterizata drept buna, iar cea cu politia se imbunatateste, desi majoritatea notificarilor ajunse la ANI provin de la persoane fizice.

  Un domeniu in care exista potential de cooperare este colaborarea cu Procuratura Generala, inclusiv in privinta urmaririi potentialelor ilegalitati legate de declaratii false.

  Raportul mai mentioneaza faptul ca in 2014 a ramas neschimbat cadrul juridic principal al ANI, in pofida faptului ca unii parlamentari au propus amendamente la regulile de incompatibilitate. Totusi, cadrul juridic general privind integritatea este afectat si de legislatia care este centrata pe alte politici publice, adauga raportul Comisiei Europene.

  In privinta Consiliului National de Integritate, documentul indica faptul ca in 2014, aceasta institutie a intervenit in cateva ocazii pentru a proteja independenta ANI si de a apara personalul sau fata de presiuni din afara. Un exemplu concret al unei astfel de presiuni a fost cererea de demisie a presedintelui ANI dupa o decizie, validata de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), cu privire la incompatibilitatea unui candidat la alegerile pentru Parlamentul European (Mircea Diaconu, n.r). Cu acea ocazie, Consiliul National de Integritate a emis o declaratie in apararea ANI.

  Raportul critica parlamentul roman pentru ca nu a reusit sa respecte decizii ale Curtii Constitutionale (CCR) si pentru ca actionat prea lent in cazul ridicarii imunitatii unor parlamentari in cazuri cu caracter penal.

  Documentul saluta numarul crescand de cazuri identificate de coruptie contra unor judecatori si procurori, dar ca si in Bulgaria, critica performantele mai reduse in privinta condamnarilor si a confiscarii averilor.

  O alta problema mentionata in raportul MCV este coruptia din educatie si sistemul de sanatate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-28 :: Titlu: HG 34/2015 privind utilizarea dosarului electronic de sanatate al pacientului

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 65/2015 a fost publicata HG 34/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de utilizare si completare a dosarului electronic de sanatate al pacientului.

  Dosarul electronic de sanatate, denumit in continuare DES, este o componenta a sistemului informational sanitar si reprezinta inregistrari electronice consolidate la nivel national, cuprinzand date si informatii medicale relevante pentru medici si pacienti.

  Dosarul electronic de sanatate contine date si informatii clinice, biologice, diagnostice si terapeutice, personalizate, acumulate pe tot parcursul vietii pacientilor, acestia fiind si proprietarii de drept ale acestor informatii/date.

  istemul DES este parte integranta a platformei informatice din asigurarile de sanatate, care se utilizeaza in mod obligatoriu la nivelul furnizorilor de servicii medicale, autorizati in conformitate cu prevederile legale, prin medicii care isi desfasoara activitatea intr-o forma legala la acesti furnizori, pentru toate serviciile medicale acordate pacientilor aferente intregii activitati medicale.

  Textul integral al Hotararii de Guvern: HG 34/2015 privind utilizarea dosarului electronic de sanatate al pacientului
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-28 :: Titlu: Consiliul Concurentei vrea sa lanseze in acest an Monitorul Preturilor; retailerii il considera inutil

  Consiliul Concurentei vrea sa lanseze in acest an proiectul "Monitorul Preturilor", in timp ce Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) contesta utilitatea introducerii platformei online si anunta ca nu va sustine proiectul.

  "Avem sprijinul Guvernului pentru a lansa un proiect care se numeste 'Monitorul Preturilor'. Ce vrem? Vrem sa facilitam accesul consumatorilor la informatii privind preturile unor produse", a declarat, marti, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, intr-o conferinta de presa avand ca tema activitatea institutiei pe 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4709 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0091 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9644 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0244 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9751 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.013 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.4269 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0571 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2243 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0036 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 ianuarie 2015

  In data de 27 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 66/2015 - M. Of. 66/2015 [M. Of. 66 / 27 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 67/2015 - M. Of. 67/2015 [M. Of. 67 / 27 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 68/2015 - M. Of. 68/2015 [M. Of. 68 / 27 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 69/2015 - M. Of. 69/2015 [M. Of. 69 / 27 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2015-01-27 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 713 din 4 decembrie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 56/2015 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 713 din 4 decembrie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art.III din Legea nr.115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.

  Prin Incheierea din 25 mai 2014, pronuntata in Dosarul nr. 8.423/2/2013, Curtea de Apel Bucuresti ? Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.III din Legea nr.115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, exceptie invocata de Ioan Viorel Danciu intr-un dosar avand ca obiect o obligatie de a face, respectiv solutionarea unei cereri privind obligarea corpului mediatorilor la organizarea de alegeri pentru Consiliul de mediere.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorul exceptiei arata, in esenta, ca prin dispozitiile art.I pct.4 din Legea nr.115/2012, prevederile art.17 alin.(4) din Legea nr. 192/2006 au fost modificate in sensul ca durata mandatului membrilor Consiliului de mediere a devenit de 4 ani. In consecinta, autorul exceptiei de neconstitutionalitate afirma ca prevederile art.III din Legea nr.115/2012 contravin art.15 alin. (2) din Constitutie, fiind incalcat principiul neretroactivitatii legii, intrucat dispozitia criticata se aplica unor situatii juridice nascute anterior intrarii sale in vigoare.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Ioan Viorel Danciu in Dosarul nr.8.423/2/2013 al Curtii de Apel Bucuresti ? Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal si constata ca prevederile art.III din Legea nr.115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator sunt neconstitutionale.

  Textul integral al Deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale nr. 713 din 4 decembrie 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Biroul de traduceri CHAMPOLLION :: Data: 2015-01-27 :: Titlu: Despre noul proiect de lege ce priveste profesia de traducator

  Recent, Ministerul Justitiei a publicat un important proiect de lege ce ar urma sa reglementeze profesia de traducator, spre dezbatere: click

  Importante Asociatii ale traducatorilor, dar si reprezentanti de marca ai marilor birouri de traduceri si-au exprimat completul dezacord privind modifcarile propuse, acestea urmand a aduce serioase prejudicii activitatii normale de traducere.

  Sectiunea Tribuna DreptOnline publica un interesant articol dedicat acestui subiect, scris de Petho Zoltan, Director General al Biroului de Traduceri CHAMPOLLION, pe care va invitam sa il lecturati: Colectivizarea din anul 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Petho Zoltan

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-27 :: Titlu: Florin Jianu (PTIR): Peste 17.000 de firme de tip SR L-D sunt active in prezent, la nivel national

  Peste 17.000 de firme de tip SR L-D (microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant) sunt active in prezent, la nivel national, inregistrandu-se o crestere de 6.000 de companii raportat la anul anterior, a declarat marti presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR), Florin Jianu.

  'Cresterea numarului de antreprenori debutanti este un semn clar ca tot mai multi romani fara experienta in domeniu aleg sa se bazeze pe sprijinul oferit prin intermediul programelor guvernamentale, sa contribuie la dezvoltarea economiei romanesti si sa creeze noi locuri de munca. In prezent, la nivel national sunt active 17.000 de firme de tip SR L-D, inregistrandu-se o crestere de 6.000 de companii raportat la anul anterior. Ca urmare, instrumentele pe care trebuie sa le cream in continuare ar trebui sa se bazeze pe acelasi parteneriat public-privat, in urma caruia a rezultat si Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri (S.R.L.-D)', a spus Florin Jianu.

  Acesta a precizat, totodata, ca va continua sa propuna Guvernului instrumente care sa sustina integrarea tinerilor si consolidarea mediului de afaceri.

  'Pornind de la initiativa de succes pe care am propus-o in urma cu 4 ani, voi continua sa propun Guvernului instrumente care sa sustina integrarea tinerilor si consolidarea mediului de afaceri. Autoritatile trebuie sa tina cont de aportul firmelor nou infiintate in domeniul IT, a caror contributie la Produsul Intern Brut a fost de 5,1% in 2014, exact la acelasi nivel ca si agricultura. Investitiile in agricultura au fost insa de ordinul miliardelor, deci ca atare sectorul IT — unde investitiile sunt mult mai mici — are un potential foarte mare', a mai spus presedintele PTIR.

  Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania a organizat, marti, un bilant al activitatii desfasurate in cadrul proiectului 'Growing-up', parte a programului Erasmus for Young Entrepreneurs.

  Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, obiectivul programului vizeaza realizarea unui schimb de experienta si bune-practici intre antreprenori, cu privire la obstacolele si provocarile intampinate in lansarea unui start-up si dezvoltarea afacerii. Se pune accent pe un 'on-the-job training' pentru noii antreprenori, permiterea accesului pe piata europeana si identificarea unor noi potentiali parteneri, precum si facilitarea unor oportunitati de networking.

  'Initiativa Erasmus for Young Entrepreneurs este un program de schimb transfrontalier sustinut de catre Comisia Europeana, care ofera antreprenorilor noi sau aspiranti sansa de a invata de la antreprenorii cu experienta care conduc mici companii in alte tari europene. Schimbul de experienta are loc in cadrul unui stagiu cu antreprenorul cu experienta, ceea ce permite antreprenorului nou sa dobandeasca abilitatile necesare conducerii unei mici firme. Gazda beneficiaza de perspective noi privind compania pe care o conduce si are ocazia sa coopereze cu parteneri straini sau sa afle mai multe informatii despre pietele noi', se mai spune in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-27 :: Titlu: Comisia Europeana va prezenta miercuri rapoartele MCV privind Romania si Bulgaria

  Comisia Europeana va prezenta miercuri rapoartele privind progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in combaterea coruptiei si reforma sistemului judiciar in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), a anuntat marti, la Bruxelles, o purtatoare de cuvant a CE, Mina Andreeva.

  "Comisarii vor discuta (in cadrul colegiului comisarilor — n.r.) ultimele evolutii si progrese inregistrate in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei de catre Bulgaria si Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", a afirmat, intr-o conferinta de presa, Mina Andreeva.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-27 :: Titlu: FMI a inceput misiunea la Bucuresti cu discutii la BNR pe tema insolventei personale si a conversiei creditelor

  Delegatia Fondului Monetar International a inceput, marti, vizita la Bucuresti cu discutii la Banca Nationala a Romaniei cu privire la legea insolventei persoanelor fizice si la conversia creditelor din valuta in lei, au declarat pentru AGERPRES surse oficiale.

  Misiunea FMI vine la Bucuresti intr-un moment in care francul elvetian a ajuns la cotatii record in raport cu leul, motiv pentru care au reinceput discutiile referitoare la romanii cu credite in franci elvetieni. In context, sunt analizate mai multe variante, printre care aplicarea Ordonantei referitoare la rescadentarea creditelor cu o serie de modificari, aprobarea unei legi a falimentului personal sau conversia creditelor din valuta in lei.

  Expertii institutiei financiare au trimis deja o scrisoare autoritatilor romane prin care se declara ingrijorati de o eventuala aprobare a unei Legi a insolventei persoanelor fizice fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea asociatiilor implicate. De asemenea, expertii FMI sustin ca transformarea creditelor din valuta in lei la cursul istoric ar putea supune riscului stabilitatea financiara a sistemului din Romania.

  O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Andrea Schaechter, a sosit in Romania pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat in derulare. Primele doua evaluari ale actualului acord au fost realizate in prima parte a anului trecut.

  "Vor avea loc consultari in cadrul Articolului IV si a treia evaluare a acordului Stand-By de tip preventiv incheiat cu Romania, care a fost aprobat in data de 27 septembrie 2013. Membrii misiunii vor discuta cu autoritatile romane recentele evolutii ale economiei romanesti si prioritatile in reformele economice", a declarat reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, saptamana trecuta, prin intermediul unui comunicat de presa.

  Potrivit comunicatului, discutiile cu privire la acord se vor derula impreuna cu echipe ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-27 :: Titlu: HG 23/2015 pentru Normele legii privind acordarea tichetelor de masa

  In Monitorul oficial Partea I nr. 54/2015 a fost publicata HG 23/2015 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa.

  Angajatorii, persoane juridice sau fizice, prevazuti la art. 1 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare, denumiti in continuare angajatori, stabilesc impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, contractarea achizitionarii tichetelor de masa cu una sau mai multe unitati emitente astfel cum sunt prevazute in art. 2 alin. (1) din Legea nr. 142/1998, cu modificarile si completarile ulterioare.
  Contractarea achizitionarii tichetelor de masa se face tinand seama de dispersia geografica a punctelor de lucru ale angajatorilor, precum si de dispersia geografica si numarul unitatilor de alimentatie publica - cantine-restaurant, bufete si magazine alimentare, denumite in continuare unitti de alimentatie publica, cu care unitatile emitente sunt autorizate sa incheie contracte de servicii specifice sectorului de tichete de masa, precum si luand in considerare calitatea si pretul produselor alimentare ale unitatilor de alimentatie publica care au incheiat contracte cu unitatile emitente.
  In intelesul prezentelor norme, cu exceptia cazurilor in care se prevede in mod expres altfel, termenul "tichet de masa" va fi interpretat ca facand referire atat la tichetele de masa pe suport hartie, cat si la tichetele de masa pe suport electronic.

  Angajatorii care acorda tichete de masa salariatilor evidentiaza in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita "Tichete de masa", sumele destinate acoperirii valorii nominale a tichetelor de masa, potrivit celor convenite cu organizatiile sindicale legal constituite sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.

  alariatii care au primit tichete de masa nominale sunt singurele persoane indreptatite sa le utilizeze, in exclusivitate pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare.

  Salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitatea angajatorului, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare.

  Se interzice salariatului:
  a) solicitarea si/sau primirea unui rest de bani la tichetul de masa pe suport hartie, in cazul in care suma corespunzatoare produselor alimentare solicitate este mai mica decat valoarea nominala a tichetului de masa;
  b) comercializarea tichetelor de masa in schimbul unor sume de bani si/ori altor bunuri si/ori servicii;
  c) utilizarea tichetelor de masa in magazine, locatii, unitati, piete de orice fel, care nu vand produse alimentare si nu au afisata la intrare autocolantele speciale ale unitatii emitente;
  d) utilizarea tichetelor de masa pentru achizitionarea altor produse decat cele alimentare.

  Textul integral al Normelor legislatiei tichetelor de masa: HG 23/2015 pentru Normele legii privind acordarea tichetelor de masa
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.48 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0135 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9888 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0092 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9881 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0048 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.484 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0977 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2279 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 ianuarie 2015

  In data de 26 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 60/2015 - M. Of. 60/2015 [M. Of. 60 / 26 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 61/2015 - M. Of. 61/2015 [M. Of. 61 / 26 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 62/2015 - M. Of. 62/2015 [M. Of. 62 / 26 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 63/2015 - M. Of. 63/2015 [M. Of. 63 / ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 64/2015 - M. Of. 64/2015 [M. Of. 64 / 26 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 65/2015 - M. Of. 65/2015 [M. Of. 65 / 26 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpress :: Data: 2015-01-27 :: Titlu: Paunescu (BNR): La emiterea unei legi cu impact negativ asupra disciplinei de plati este normal un studiu

  Directorul juridic al Bancii Nationale, Alexandru Paunescu, a subliniat luni, la Palatul Parlamentului, ca o lege cu impact negativ, cum este cea a insolventei persoanelor fizice, este normal sa aiba un studiu.

  "Atunci cand emiti un act normativ care are un astfel de impact negativ asupra disciplinei de plati, este normal sa ai un studiu de impact, de care s-au apucat cei de la Consiliul Investitorilor Straini. ?i pentru ca s-a vorbit de cine finanteaza, inteleg ca si-au exprimat disponibilitatea de a-l face pro bono si noi putem sa sprijinim acest studiu de impact cu datele de care dispunem ca Banca Centrala", a afirmat Paunescu, prezent la subcomisia parlamentara care a analizat proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice.

  El a spus ca aceasta lege atrage si o multime de constrangeri.

  "În primul rand s-ar reflecta in disciplina de plata si este necesar sa se faca foarte bine cunoscut opiniei publice ca aceasta lege atrage pe langa drepturile cetateanului persoana fizica si o multime de constrangeri in ceea ce priveste disponibilitatea fondurilor proprii. Vorbim totusi de o lege a insolventei persoanelor fizice si, cu obiectivitate, fara patima, sa se faca o analiza atat in ceea ce priveste beneficiile, cat si obligatiile", a spus Paunescu, intrebat care ar fi riscurile in cazul in care s-ar aproba aceasta lege in graba.

  Fondul Monetar International (FMI) sustine ca adoptarea legii insolventei persoanelor fizice fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea asociatiilor implicate ar putea sa nu-si atinga obiectivele si sa aiba un impact negativ pe piata financiara.

  "FMI sustine eforturile autoritatilor de a promova o legislatie in domeniu, dar suntem profund ingrijorati ca adoptarea legii insolventei fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea asociatiilor implicate, ar putea sa nu isi atinga obiectivele. Daca nu este planificata cu atentie, bine structurata si bine implementata, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piata financiara", se arata intr-o scrisoare a FMI transmisa ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si presedintelui Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Aggepres :: Data: 2015-01-27 :: Titlu: PAID estimeaza o crestere cu 10% a pietei politelor de asigurare obligatorie pentru locuinte, in 2015

  Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale estimeaza, pentru 2015, o crestere cu 10% a pietei politelor de asigurare obligatorie pentru locuinte, a declarat, luni, directorul general al PAID, Nicoleta Radu-Neacsu, intr-o conferinta dedicata industriei asigurarilor.

  "Constienti fiind ca populatia Romaniei nu este pe deplin constienta de importanta acestui produs de asigurare, am aprobat o strategie de comunicare si de marire a gradului de constientizare la nivelul populatiei. Aceasta strategie va fi implementata in acest an si speram ca la sfarsitul anului in loc de aproximativ 19% grad de penetrare sa obtinem mai mult. Noi am prognozat 10% crestere pentru ca piata este scadere", a spus Neacsu.

  Ea a precizat ca vanzarile de polite de asigurare obligatorie pentru locuinte nu depind in exclusivitate de PAID.

  "Noi am solicitat ASF sa modificam legea in sensul in care am putea si noi sa emitem asigurari obligatorii de locuinta macar pentru partea de populatie care ar dori sa ia numai acest produs. Nu stim in ce masura va fi facuta o astfel de modificare pentru ca in momentul de fata suntem 100% dependenti de vanzarile pe care le fac societatile de asigurare prin brokeri. Brokerii nu sunt foarte interesati de acest produs de asigurare deoarece comisionul este impus de lege si este foarte mic. Daca vom avea posibilitatea sa vindem prin internet asigurari, mai crestem gradul de penetrare", a explicat oficialul PAID.

  Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate comerciala de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.

  Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei — cutremur, inundatii si alunecari de teren.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-26 :: Titlu: IGPR: Politistii de criminalitate economica au constatat, in ultima saptamana, 146 de infractiuni

  Politistii specializati in investigarea criminalitatii economice din cadrul Politiei Romane au constat, in urma controalelor efectuate in perioada 16-22 ianuarie, 146 de infractiuni, informeaza un comunicat remis duminica AGERPRES de IGPR.

  "In perioada 16 — 22 ianuarie, sub coordonarea Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, politistii au actionat pentru protejarea mediului de afaceri impotriva actelor ilegale care afecteaza relatiile concurentiale si mecanismele economiei de piata. In urma activitatilor desfasurate au fost constatate 146 de infractiuni. De comiterea acestor fapte sunt banuite 140 de persoane, dintre care 22 au fost retinute si doua arestate", mentioneaza comunicatul.

  Potrivit sursei citate, dintre infractiunile constate in ultima saptamana 57 vizeaza de fapte de evaziune fiscala, 35 ilegalitati prevazute la Legea nr.86/ 2006 privind Codul vamal, 15 infractiuni de inselaciune, cinci la Legea nr. 571/ 2003 privind Codul Fiscal si doua la Legea 8/ 1996 privind drepturile de autor.

  "De asemenea, politistii cerceteaza sase infractiuni de uz de fals, cate trei de fals material in inscrisuri oficiale si sub semnatura privata, sase de delapidare, doua de fals in declaratii, cate una de abuz in serviciu, fals, fals intelectual, complicitate la evaziune fiscala, de frauda informatica, la Legea 31/ 1990 privind societatile comerciale, de detinere produse accizabile in afara antrepozitului fiscal, una la Legea nr. 53/ 2003 privind Codul muncii si una la Legea nr84/ 1998 privind marcile si indicatiile geografice. In ultima saptamana, politistii de la investigarea fraudelor au constatat trei infractiuni de coruptie", se mai arata in comunicatul de presa.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-26 :: Titlu: Teodorovici: Discutiile privind crearea unei banci pentru dezvoltare inclina spre varianta Eximbank

  Discutiile privind crearea unei banci pentru dezvoltare inclina mai mult pe varianta Eximbank, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  "Sunt discutii avansate pentru crearea acelei banci de dezvoltare, banca pe care eu cred si sper sa o putem vedea infiintata in primul semestru al acestui an. Infiintata in sensul de a functiona. merge pe discutia cu cele doua banci de stat, Eximbank sau CEC Bank, mai mult pe partea de Eximbank. Impreuna cu domnul ministru Valcov (ministrul Finantelor Publice — Darius Valcov n.r.) lucram la aceasta idee si sper ca undeva in primul semestru al acestui an sa putem sa vorbim de o astfel de institutie financiar-bancara in Romania", a spus Teodorovici.

  El a precizat ca va fi foarte utila o astfel de banca pentru ca statul poate sa lucreze in mod direct cu ea, iar beneficiarii vor avea un vehicul util in ceea ce priveste platile.

  "Va fi foarte utila pentru ca, pe deoparte, statul poate sa lucreze in mod direct cu aceasta institutie, pe de alta parte beneficiarii vor avea cu adevarat un vehicul util in tot ceea ce inseamna plati, imprumuturi, absolut tot ce tine de partea de finantare a unui beneficiar, fie public fie privat", a precizat ministrul Fondurilor Europene.

  Pe 25 noiembrie 2014, fostul ministru Delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism, Florin Jianu, declara ca proiectul de infiintare a unei banci de dezvoltare care sa sprijine antreprenoriatul si sectorul IMM trebuie asumat si nu depinde de parerea unei persoane.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-26 :: Titlu: Norma ASF 2/2015 aduce modificari privind RCA

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 44/2015 a fost publicata Norma 2/2015 pentru modificarea Normei ASF 23/2014 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.

  Asiguratorii RCA au obligatia de a stabili tarifele de prima pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baza actuariale general acceptate, pentru limitele de despagubire stabilite in baza prevederilor art. 24.

  Tarifele de prima nu pot fi modificate decat dupa minimum 6 luni de la ultima notificare, cu exceptia indexarilor sau a modificarilor pe anumite categorii de riscuri.

  Asiguratorii RCA au obligatia sa prevada in orice contract de intermediere obligatia intermediarului de a incasa prima de asigurare aferena politelor RCA direct intr-un cont colector al asiguratorului, iar in cazul platilor in numerar sau cu cardul, de a vira prima de asigurare incasata in contul asiguratorului, in cel mult 5 zile lucratoare de la data incasarii. Plata comisionului de intermediere se va efectua conform conventiei intre parti.

  Textul integral: Norma ASF 2/2015 aduce modificari privind RCA
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-25 :: Titlu: HG 20/2015 aduce modificari privind cota redusa de TVA de 9%

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 46/2015 a fost publicata HG 20/2015 pentru modificarea alin. (6) al pct. 23 din titlul VI Taxa pe valoarea adaugata din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004.

  Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal se aplica pentru tipurile de cazare in structurile de primire turistica cu functiune de cazare, prevazute la art. 2^1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si functionarea activitatii de turism in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota de 9% se aplica si in cazul refacturarii costului exact al unor astfel de operatiuni in conditiile prevazute la pct. 19 alin. (4), cu exceptia situatiilor in care este obligatorie aplicarea regimului special de taxa pentru agentii de turism, prevazut la art. 152^1 din Codul fiscal.

  Textul integral: HG 20/2015 aduce modificari privind cota redusa de TVA de 9%
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-25 :: Titlu: HG 19/2015 aduce cateva modificari privind nele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 46/2015 a fost publicata HG 19/2015 pentru completarea art. 12 din Hotararea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

  Astfel, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins: "(1^1) In situatii temeinic motivate, sumele prevazute la alin. (1) se pot acorda si in lei, caz in care personalul are obligatia de a achizitiona, anterior plecarii in strainatate, valuta de la unitatile specializate care nu percep comision.

  Textul integral al Hotararii: HG 19/2015 aduce cateva modificari privind nele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-24 :: Titlu: HG 15/2015 aduce modificari privind plafonul Programului Prima Casa

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 40/2015 a fost publicata HG 15/2015 pentru completarea art. 3 din anexa nr. 1 la HG 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima casa.


  Pentru anul 2015, se aloca un plafon al garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, de 2.500 milioane lei.
  In anul 2015 se pot emite garantii potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, cu incadrarea in limita plafonului alocat la alin. (25), a diferentei ramase nealocate din plafonul aferent anului 2014, precum si a diferentei neutilizate pana la data de 31 decembrie 2014 din sumele alocate finantatorilor din plafonul disponibil in anul 2014. Suma reprezentand diferenta ramasa nealocata, precum si cea alocata si neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2014 se publica pe site-ul FNGCIMM si pe cel al Ministerului Finantelor Publice, pana la data de 31 ianuarie 2015.

  Textul integral: HG 15/2015 aduce modificari privind plafonul Programului Prima Casa
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-24 :: Titlu: Euro a scazut fata de dolar la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani

  Euro s-a depreciat vineri fata de dolar, ajungand la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani, din cauza temerilor legate de alegerile din Grecia si dupa ce Banca Central Europeana a adoptat masuri de relaxare cantitativa (QE), transmite Bloomberg.

  Euro se indreapta spre a sasea saptamana de declin, dupa ce Parlamentul grec si-a anuntat dizolvarea si a confirmat organizarea, la 25 ianuarie, a alegerilor parlamentare anticipate in care stanga radicala SYRIZA este data favorita in sondaje.

  'Alegerile din Grecia ofera un alt motiv de a vinde euro, in cazul in care decizia BCE nu a fost suficienta. O perioada de consolidare, dupa ce Banca Central Europeana a lansat masuri de relaxare cantitativa (QE) in valoare de 1.100 miliarde de euro, este rezonabila dar nu avem motive sa credem ca va dura prea mult', a apreciat analistul Sean Callow, de la Westpac Banking in Sydney.

  Vineri dimineata, euro a scazut la 1,1230 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din septembrie 2003, si s-a redresat usor la 1,1234 dolari.

  'Euro s-ar putea deprecia si mai mult, pietele asteapta sa vada cand vor fi retrase masurile de stimulare ale BCE sau cand va fi majorata rata dobanzii', sustine analistul Greg Gibbs, de la Royal Bank of Scotland Group Plc in Singapore.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-24 :: Titlu: Adrian Candu, ales presedinte al Parlamentului Republicii Moldova

  Andrian Candu, singurul candidat in cursa, propus de PD, a fost ales in functia de presedinte al Parlamentului Republicii Moldova, cu 59 de voturi pentru si unul impotriva, in urma unui vot la care au participat doar 60 de deputati, relateaza jurnal.md si Unimedia.

  'Voi incerca sa fiu un presedinte al Parlamentului pentru toti, iar legea sa stea in capul mesei', a declarat Adrian Candu dupa ce a fost ales in functie.

  Deputatii care au votat pentru alegerea lui Candu in functia de presedinte al Parlamentului Republicii Moldova au fost din randurile PLDM, PD si PCRM.

  Andrian Candu a fost singurul candidat, propus de PD, in timp ce PLDM a anuntat ca va participa la procedura de vot si ca nu va inainta propria candidatura.

  Liberalii au refuzat sa ia parte la acest proces. 'PL nu participa la aceasta durabila si puternica alianta. Doamne ajuta', a spus liderul PL, Mihai Ghimpu. Nici socialistii nu au o propunere pentru aceasta functie si nici nu au votat.

  Andrian Candu este in prezent ministru al economiei. Anterior, el a detinut functia de vicepresedinte al legislativului. Pentru alegerea presedintelui Parlamentului era nevoie de o majoritate simpla a deputatilor prezenti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4935 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.007 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.998 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.1259 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9929 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.1118 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.5817 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0665 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2219 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0033 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 ianuarie 2015

  In data de 23 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 56/2015 - M. Of. 56/2015 [M. Of. 56 / 23 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 57/2015 - M. Of. 57/2015 [M. Of. 57 / 23 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 58/2015 - M. Of. 58/2015 [M. Of. 58 / 23 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 59/2015 - M. Of. 59/2015 [M. Of. 59 / 23 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-23 :: Titlu: Codrin Scutaru: Concediul medical si alte tipuri de concedii nu vor mai afecta durata concediului de odihna

  Concediul medical si alte tipuri de concedii nu vor mai afecta durata concediului de odihna, incepand de saptamana viitoare, datorita modificarii prevederilor Codului muncii referitoare la concediul de odihna al salariatilor, in vigoare de duminica, 25 ianuarie 2015, a declarat vineri Codrin Scutaru, secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (n.red: Legea 12/2015).

  'Incepand de saptamana viitoare, prevederile Codului muncii referitoare la concediul de odihna al salariatilor vor fi modificate. Concediul medical si alte tipuri de concedii nu vor mai afecta durata concediului de odihna, ca pana in prezent. Spre exemplu, daca o persoana avea dreptul la 21 de zile de concediu de odihna pe an si sta 2 luni in concediu medical, nu i se vor taia 3 zile de concediu de odihna. Va putea sa mearga si in concediul de odihna pe durata celor 21 de zile. O a doua modificare a Codului muncii se refera la perioada de report. Pana acum, puteai sa iti iei concediu de odihna neefectuat pe parcursul urmatorului an calendaristic. De acum inainte, iti vei putea lua acest concediu de odihna in urmatorul an si jumatate, existand sanse mai mici sa iti pierzi zilele libere neefectuate', a afirmat Codrin Scutaru.

  Potrivit acestuia, legislatia romana a luat act de hotararea preliminara pronuntata de Curtea Europeana de Justitie (CJUE) privind interpretarea dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/ 88/ CE, care a decis ca salariatul nu-si pierde dreptul la concediul de odihna chiar daca s-a aflat in concediu medical un an calendaristic intreg.

  'Aceasta schimbare legislativa este rezultatul bunei cooperari intre Guvern si Parlament pe aceasta tema si reflecta un drept suplimentar pentru salariati. Cred ca este un pas suplimentar pentru reconcilierea vietii profesionale cu cea personala si de familie. Salariatul este in primul rand om si are dreptul la propria viata personala, care presupune si concedii medicale, ingrijirea copilului bolnav sau alte tipuri de situatii in care nu poate munci. Concediul de odihna este un drept intangibil care e menit a da fiecaruia dintre noi dreptul de a ne odihni, de a ne bucura de viata personala, lucruri care ne fac mai productivi in cele din urma la serviciu', a precizat secretarul de stat.

  Legea nr. 12/ 2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/ 2003 — Codul muncii a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52 din 22 ianuarie 2015 si va intra in vigoare duminica, 25 ianuarie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-23 :: Titlu: BCE va injecta 1.100 miliarde de euro pentru redresarea zonei euro si prevenirea deflatiei

  Banca Central Europeana a confirmat lansarea unor masuri de relaxare cantitativa (QE) in valoare de 1.100 miliarde de euro menit sa previna stagnarea economiei zonei euro, transmite Sky News.

  Presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, a anuntat achizitii lunare combinate de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 pana in septembrie 2016.

  Suma raportata de Mario Draghi este mai ridicata decat se asteptau pietele — 50 miliarde de euro — iar dupa anuntarea detaliilor planului BCE bursele europene au crescut iar euro s-a depreciat.

  Actualul program de stimulare al BCE va fi extins din martie 2015 pana in septembrie 2016 si este menit sa evite intrarea celor 18 state din zona euro intr-o perioada de deflatie. Rata anuala a inflatiei in eurozona a continuat sa scada in decembrie, ajungand la minus 0,2%, mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE. Aceasta este prima scadere a inflatiei in teritoriul negativ inregistrata de zona euro dupa luna octombrie 2009.

  Achizitionarea de obligatiuni suverane va reduce, de asemenea, si costurile la care se imprumuta statele din zona euro, va sprijini creditarea bancara si va duce la deprecierea euro, care va fi mai competitiv.

  Tarile aflate sub programe de asistenta financiara, cum ar fi Grecia, vor fi incluse in programul de stimulare al BCE dar cu anumite conditii.

  Cancelarul german Angela Merkel a avertizat joi ca orice decizie adoptata de BCE nu ar trebui sa inlocuiasca masurile adoptate de guverne pentru a tine sub control problema datoriei.

  In data de 15 ianuarie 2015, francul elvetian s-a apreciat puternic pe pietele internationale, castigand aproape 30% in raport cu moneda euro, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a renuntat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat in ultimii trei ani. Presiunea pentru renuntarea la plafonul de schimb valutar a crescut in ultimele luni, in conditiile in care speculatiile potrivit carora Banca Centrala Europeana va incepe un program de achizitii de obligatiuni a dus la deprecierea monedei euro fata de dolar. In acest conditii, Banca Elvetiei ar fi trebuit sa cumpere agresiv euro pentru a putea mentine minimul cursului de schimb EUR/CHF de 1,20, cumparari care ar fi produs pierderi institutiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-23 :: Titlu: Francul, in galop pe piata de la Bucuresti; BNR a calculat un curs de 4,5817 lei pentru franc si 4,4935 lei/euro

  Francul elvetian s-a apreciat puternic, vineri, pe piata valutara de la Bucuresti, iar Banca Nationala a Romaniei a calculat un curs de 4,5817 lei/franc, in crestere cu 6,65 bani (1,47%) fata de cotatia de joi, de 4,5152.

  In schimb, euro a scazut in raport cu leul cu 0,7 bani (0,16%) pana la un curs de 4,4935 lei/euro de la 4,5005 lei/euro in sedinta anterioara.

  Pe de alta parte, dolarul american s-a scumpit, vineri, pe piata de la Bucuresti cu 12,6 bani (3,25%) pana la 3,9980 lei/dolar, fata de 3,8721 lei/dolar joi.

  Si gramul de aur s-a apreciat puternic vineri, cu 5,87 lei (3,66%), pana la valoarea de 166,1815 lei, fata de 160,3149 lei, la cat a fost cotat in sedinta anterioara.

  De la finalul saptamanii trecute, leul s-a depreciat accelerat pe piata valutara in fata francului elvetian si a dolarului american. In fata monedei elvetiene, leul a pierdut aproape 16 bani intr-o saptamana, de la un curs de 4,4228 lei/franc vineri, 16 ianuarie, la 4,5817 lei/franc la sfarsitul acestei saptamani. Comparativ cu dolarul american, leul a pierdut 11,17 bani si ameninta pragul de 4 lei/dolar.

  Si aurul s-a scumpit semnificativ in ultima saptamana, cu aproape 10 lei la cursul calculat de Banca Nationala a Romaniei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-23 :: Titlu: OG 1/2015 aduce modificari privind indemnizatiile revolutionarilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 44/2015 a fost publicata OG 1/2015 pentru modificarea si completarea Legii recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004.

  Persoanele care au obtinut titlurile prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 beneficiaza de o indemnizatie lunara reparatorie, calculata pe baza coeficientilor de multiplicare ce vor fi aplicati asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, astfel:
  a) 2,00 - pentru marii mutilati;
  b) 1,75 - pentru persoanele incadrate in gradul I de invaliditate;
  c) 1,50 - pentru persoanele incadrate in gradul II de invaliditate;
  d) 1,25 - pentru persoanele incadrate in gradul III de invaliditate;
  e) 1,10 - pentru persoanele neincadrate in grad de invaliditate .

  Persoanele care au obtinut titlurile prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 2 beneficiaza de o indemnizatie lunara reparatorie in coeficient de 1,10, calculata prin aplicarea acestui coeficient de multiplicare asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata.

  Sumele reprezentand indemnizatii, ramase neincasate de catre titularul decedat pentru luna in care a avut loc decesul, si, dupa caz, sumele cuvenite si neachitate pana la deces se platesc mostenitorilor, in conditiile legii.

  In anul 2015 copiii eroilor-martiri, indiferent de varsta, daca nu sunt incadrati in nicio forma de invatamant ori nu realizeaza venituri din motive neimputabile lor beneficiaza de o indemnizatie lunara reparatorie in cuantum de 2020 lei.

  Textul integral al Ordonantei: OG 1/2015 aduce modificari privind indemnizatiile revolutionarilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-23 :: Titlu: Posta Romana: Peste 12 milioane de romani si-au primit cardul de sanatate

  Peste 12 milioane de romani si-au primit cardul de sanatate, document care atesta calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate din Romania, a anuntat, joi, intr-un comunicat, Compania Nationala 'Posta Romana' /CNPR/, distribuitor al acestor instrumente.

  'Posta Romana, in urma unor eforturi considerabile ale retelei operationale a companiei, a reusit sa se achite cu succes de sarcinile impuse prin contractul cu CNAS. O rata de retur de 7% pe distributia cardurilor de sanatate este una pe care orice operator privat si-ar asuma-o fara ezitare. Iar asta, avand in vedere rigorile impuse prin contract, ce tin atat de modalitatea de predare a cardurilor, cat si de zonele acoperite, in buna parte mediul rural greu accesibil', a declarat Irina Purcaru, directorul Directiei Operatiuni si Relatii Comerciale din cadrul Posta Romana.

  Conform sursei citate, dintre cele 13,2 milioane de carduri trimise de Compania Nationala Posta Romana si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate /CNAS/ spre distribuire, Posta Romana a predat in mana asiguratilor 93% din aceasta cantitate. Persoanele care fie si-au schimbat domiciliul si nu au notificat acest lucru, fie nu s-au prezentat la unitatile Postei Romane pentru a-si ridica documentul de asigurat pot sa o faca, in continuare, asa cum impun regulile CNAS.

  Situatia pe judete arata ca Municipiul Bucuresti detine primul loc la numarul de carduri distribuite, respectiv 1,22 milioane de trimiteri, urmat de Prahova, cu peste 511.000 de trimiteri, si de Timis, cu peste 438.000 de trimiteri ajunse la destinatie. Rata de retur pe cele trei judete, adica diferenta dintre cardurile emise de CNAS conform contractului si cardurile returnate Caselor Judetene de Sanatate aferente, este de 12,6%, 3,5%, respectiv 10,12%.

  La polul opus, judetele cu cei mai putini asigurati pentru care s-au emis carduri de sanatate sunt: Ialomita (79.900 de carduri emise si o rata de retur de 8%), Ilfov (101.082 carduri emise, la un retur de 9,12%) si Covasna (150.683 de carduri emise, la un retur de 6,6%). De asemenea, judetele in care s-au inregistrat cele mai mici rate de retur sunt: Harghita (2,6%), Salaj (3%), Prahova (3,5%), Valcea (3,6%) si Olt (3,7%).

  Posta Romana a castigat prin licitatie, in vara anului trecut, contractul de distributie a cardurilor de sanatate la nivel national. Acordul-cadru dintre operatorul national de servicii postale si CNAS a fost semnat la 5 septembrie 2014, iar primele carduri au ajuns la asigurati in 19 septembrie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-23 :: Titlu: Ministerul Finantelor: Prima extragere a Loteriei Bonurilor Fiscale pe 13 aprilie; fondul de premiere este de un milion de lei

  Prima extragere a Loteriei Bonurilor Fiscale va fi organizata de Ministerul Finantelor Publice /MFP/ in a doua zi de Paste (13 aprilie), iar fondul de premiere se ridica la un milion de lei, a anuntat, joi, intr-un comunicat, ministerul de resort.

  Potrivit sursei citate, in cadrul Loteriei se vor efectua extrageri a doua valori, respectiv un numar din intervalul 1-999, reprezentand valoarea bonului fiscal fara subdiviziunile leului, si data emiterii bonului.

  Extragerile vor fi lunare, dar si ocazionale (Paste, Craciun etc.), in timp ce fondul de premiere se va imparti la numarul bonurilor fiscale castigatoare revendicate, astfel rezultand valoarea unitara a fiecarui castig.

  Rezultatele extragerilor lunare si ocazionale vor fi disponibile online, pe pagina de internet a MFP si pe cea a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala /ANAF/, pentru un interval de cel putin 30 de zile.

  MFP intentioneaza organizarea Loteriei Bonurilor Fiscale incepand cu 13 aprilie 2015 (a doua zi de Paste), cand se va programa prima extragere ocazionala, avand un fond de premiere de un milion lei.

  Conform proiectului de Ordonanta pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, publicat in data de 3 decembrie 2014 de MFP, romanii vor putea castiga lunar cate 1.200 de lei la acest joc, participarea nefiind conditionata de plata unei taxe, ci doar de inscrierea online a informatiilor referitoare la bonurile fiscale din luna calendaristica anterioara organizarii extragerii.

  'La extragerile lunare organizate de catre Compania Nationala Loteria Romana SA vor fi acordate un numar de 160 de premii egale, cate 20 pentru fiecare regiune fiscala a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, valoarea preconizata a fiecarui premiu fiind de 1.200 lei. În consecinta, lunar la nivelul celor 8 regiuni fiscale, vor fi acordate premii totale in valoare de 192.000 lei, iar pe parcursul unui an, vor fi acordate un numar apreciabil de premii, mai precis 1.920, valoarea acestora fiind de 2.304.000 lei', precizeaza Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

  Persoanele care detin bonuri fiscale vor introduce intr-un sistem informatic dedicat Loteriei, gestionat de Compania Nationala Loteria Romana SA, o serie de informatii obligatorii (numarul bonului fiscal, suma totala, numele, prenumele, precum si seria si numarul unui act de identitate valabil, pentru persoanele fizice rezidente, iar pentru persoanele fizice nerezidente, seria si numarul unui act de identitate valabil, seria fiscala a aparatului de marcat electronic fiscal, codul unic de identificare fiscala al operatorului economic care a eliberat bonul fiscal), in vederea obtinerii dreptului de a participa la o tragere la sorti lunara cu premii in bani.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-23 :: Titlu: Cursul valutar din 22 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 22 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5005 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0105 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8721 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0268 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.8811 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0056 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.5152 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0098 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2252 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-23 :: Titlu: Monitorul Oficial din 22 ianuarie 2015

  In data de 22 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 51/2015 - M. Of. 51/2015 [M. Of. 51 / 22 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 52/2015 - M. Of. 52/2015 [M. Of. 52 / 22 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 53/2015 - M. Of. 53/2015 [M. Of. 53 / 22 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 54/2015 - M. Of. 54/2015 [M. Of. 54 / 22 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 55/2015 - M. Of. 55/2015 [M. Of. 55 / 22 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-01-22 :: Titlu: Legea 12/2015 aduce modificari la Codul muncii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 52/2015 a fost publicata Legea 12/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii.

  Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca sau una similara cu cea a salariatului temporar.
  In masura in care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luandu-se in considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de munca si care presteaza aceeasi munca sau una similara, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul utilizatorului.

  La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
  In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
  Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.

  Textul integral al modificarilor: Legea 12/2015 aduce modificari la Codul muncii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.511 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0073 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8989 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0209 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.8867 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0083 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.5054 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.07 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2258 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0018 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 ianuarie 2015

  In data de 21 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 48/2015 - M. Of. 48/2015 [M. Of. 48 / 21 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 49/2015 - M. Of. 49/2015 [M. Of. 49 / 21 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 50/2015 - M. Of. 50/2015 [M. Of. 50 / 21 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-22 :: Titlu: Modificarile la Ordonanta privind restructurarea creditelor s-ar putea aplica din 1 martie 2015

  Ministerul de Finante propune urgentarea amendarii prevederilor OUG nr. 46/2014 referitoare la restructurarea creditelor, pe fondul tensiunilor aparute in ceea ce priveste francul elvetian, astfel incat noul proiect legislativ sa intre in vigoare din 1 martie, a anuntat, miercuri, ministrul de resort, Darius Valcov.

  "Consideram necesara, mai ales pe fondul tensiunilor aparute ca efect al evolutiei cursului CHF, urgentarea amendarii prevederilor OUG nr. 46/2014. Comparativ cu actul normativ aflat in vigoare, dar neaplicat, propunerea legislativa aduce simplificarea schemei de rescandentare a creditelor", a spus Valcov, miercuri, in cadrul Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-22 :: Titlu: CCR: Legea privind securitatea cibernetica, neconstitutionala; nu a avut avizul CSAT

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri ca este neconstitutionala Legea privind securitatea cibernetica, unul dintre motive fiind lipsa avizului CSAT.

  In urma deliberarilor, CCR, cu majoritate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de deputatii PNL si a decis ca legea este neconstitutionala in ansamblul ei, retinand ca intreg actul normativ sufera de deficiente sub aspectul respectarii normelor de tehnica legislativa, coerenta, claritate, previzibilitate, precum si sub aspectul respectarii procedurii legislative prin lipsa avizului CSAT, elemente de natura a determina incalcarea art.1 alin. (5) din Constitutie, care consacra principiul legalitatii, si a prevederilor art.119 din Legea fundamentala, referitoare la atributiile Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

  "Curtea a constatat incalcarea dispozitiilor constitutionale cuprinse in art.1 alin.(3), (4) si (5) referitoare la principiul statului de drept, principiul separatiei puterilor in stat, respectiv principiul legalitatii, in art. 21 alin.(1) si (3) referitor la accesul liber la justitie si dreptul la un proces echitabil, in art.26 privind viata intima, familiala si privata si in art. 28 referitor la secretul corespondentei, din perspectiva lipsei garantiilor necesare respectarii acestor drepturi, precum si in art. 53 privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati", se arata intr-un comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES.

  Astfel, Curtea a constatat neconstitutionalitatea mai multor prevederi ale legii, printre care cele privind definirea notiunii de 'detinatori de infrastructuri cibernetice' (art.2 din lege), desemnarea Serviciului Roman de Informatii ca autoritate nationala in domeniul securitatii cibernetice (art.10), lipsa garantiilor legale (autorizarea de catre o instanta judecatoreasca) aferente respectarii obligatiei detinatorilor de infrastructuri cibernetice de a permite accesul reprezentantilor autoritatilor competente la datele detinute, relevante in contextul solicitarii (art.17), lipsa reglementarii prin lege a criteriilor in functie de care se realizeaza selectia infrastructurilor cibernetice de interes national, cat si a modalitatii prin care se stabilesc acestea (art.19), autoritatea care efectueaza auditarea de securitate cibernetica (art.20 lit.c)), lipsa reglementarii prin lege a circumstantelor in care este necesara notificarea, precum si a continutului acesteia (art.20 lit.c)), lipsa consacrarii legale a controlului judecatoresc cu privire la actele administrative emise de autoritatile competente si care sunt susceptibile a prejudicia drepturi sau interese legitime (art.16-23), lipsa predictibilitatii normelor referitoare la procedurile de monitorizare si control, respectiv a celor privind constatarea si sanctionarea contraventiilor (art.27, 28, 30), lipsa garantiilor legale (autorizarea de catre o instanta judecatoreasca) aferente respectarii obligatiei detinatorilor de infrastructuri cibernetice de a permite autoritatilor competente sa efectueze inspectii, inclusiv inopinate, la orice instalatie, incinta sau infrastructura (art.27 alin.(2)).

  Decizia CCR este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului.

  Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-22 :: Titlu: ICCJ: Iohannis nu s-a aflat in incompatibilitate

  Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins miercuri recursul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) si a decis ca fostul primar al Sibiului Klaus Iohannis nu s-a aflat in stare de incompatibilitate.

  Judecatorii de la instanta suprema au respins ca nefondat recursul ANI si au mentinut o decizie din 25 septembrie 2013 luata de Curtea de Apel Alba Iulia, prin care s-a stabilit ca Iohannis nu s-a aflat in incompatibilitate.

  In consecinta, raportul intocmit de ANI in acest caz a fost anulat, decizia fiind definitiva.

  In aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat in stare de incompatibilitate de ANI, deoarece detinea simultan functia de primar al Sibiului si reprezentant al municipalitatii in Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Apa Canal SA si SC Piete SA.

  "In urma evaluarilor efectuate, s-a constatat faptul ca Klaus Iohannis se afla in stare de incompatibilitate, intrucat detine simultan atat functia de primar al municipiului Sibiu, cat si calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu in Adunarea Generala a Actionarilor in cadrul SC Apa Canal SA Sibiu (incepand cu 30.04.2009 si pana in prezent) si SC Piete SA (incepand cu 5.08.2010 si pana in prezent), incalcand dispozitiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003", preciza atunci ANI.

  Prin hotararile Consiliului Local Sibiu nr. 144/30.04.2009 si nr. 231/19.07.2012, Klaus Iohannis a fost imputernicit ca reprezentant al municipiului Sibiu in AGA a SC Apa Canal SA Sibiu, iar incepand cu data de 5 august 2010 a detinut si calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu in AGA a SC Piete SA.

  ANI mentiona ca jurisprudenta relevanta in materie rapoarte care au avut acelasi obiect de evaluare, sentintele civile din 21.11.2012 — nr. 528/CA, nr. 529/CA, 532/CA si sentinta civila nr. 557/CA din 3.12.2012, privind mai multi alesi locali (in categoria carora intra si primarii) emise de Curtea de Apel Constanta, prin care s-a retinut existenta starii de incompatibilitate in sensul art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-21 :: Titlu: Decizia ICCJ nr. 25 din 3 decembrie 2014

  In Monitorul oficial Partea I nr. 24/2015 a fost publicata Decizia ICCJ nr. 25 din 3 decembrie 2014 pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizand posibilitatea incadrarii medicului chirurg angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate.

  Prin Incheierea de sedinta din data de 24 septembrie 2014, pronuntata in Dosarul nr. 7.932/102/2012, avand ca obiect apelul formulat de catre inculpatul B.A.M. impotriva Sentintei penale nr. 173 din 12 decembrie 2013 a Tribunalului Mures, Curtea de Apel Targu Mures - Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, in temeiul art. 476 alin. (1) raportat la art. 475 din Codul de procedura penala, a sesizat Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile prin care sa se dea o rezolvare de principiu modalitatii de interpretare a dispozitiilor art. 175 din Codul penal, respectiv daca medicul chirurg angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate trimis in judecata sub acuzatia savarsirii infractiunii de luare de mita prevazuta de art. 289 din Codul penal - se incadreaza in categoria functionarilor publici prevazuta de dispozitiile art. 175 alin. (1) lit. c) din Codul penal sau in categoria functionarilor publici prevazuta de dispozitiile art. 175 alin. (2) din Codul penal, si a dispus suspendarea judecarii cauzei pana la pronuntarea hotararii prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept sesizate.

  In urma deliberarilor, ICCJ admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Targu Mures - Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, in Dosarul nr. 7.932/102/2012, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile in vederea rezolvarii de principiu a modalitatii de interpretare a dispozitiilor art. 175 din Codul penal, respectiv daca medicul chirurg angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate, trimis in judecata sub acuzatia savarsirii infractiunii de luare de mita prevazute de dispozitiile art. 289 alin. (1) din Codul penal, se incadreaza in categoria functionarilor publici prevazuta la art. 175 alin. (1) lit. c) din Codul penal sau in categoria functionarilor publici prevazuta la art. 175 alin. (2) din Codul penal.

  ICCJ stabileste ca medicul angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate are calitatea de functionar public in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal.

  Textul integral: Decizia ICCJ nr. 25 din 3 decembrie 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-21 :: Titlu: Manolescu: Proiecul de lege privind plafonarea platilor in numerar, aprobat pana in vara

  Proiectul de lege privind plafonarea platilor in numerar va fi aprobat in Parlament pana la finalul sesiunii parlamentare din aceasta vara, a declarat marti secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dan Manolescu in cadrul unei conferinte pe teme de fiscalitate.

  "Proiectul este in Camera Deputatilor, a fost aprobat de Senat in toamna anului trecut si ne asteptam sa fie aprobat in plen pana la finalul sesiunii din vara acestui an", a precizat Manolescu.

  Referitor la plata obligatiilor bugetare in numerar, reprezentantul Finantelor a precizat ca actul normativ prevede o exceptie pana in momentul in care se implementeaza proiectul privind plata impozitelor si taxelor cu cardul bancar, astfel incat plafonarea sa nu fie interpretata drept o bariera de catre cei care au de platit impozite si taxe.

  Dan Manolescu a mai precizat ca si proiectul privind loteria fiscala a mai fost modificat, la nivel de proceduri, si va fi repus in dezbatere publica.

  Reprezentantii companiei de consultanta PwC Romania sustin ca incurajarea platilor electronice reprezinta un instrument eficient in reducerea evaziunii fiscale, avand in vedere ca Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana la gradul de colectare al TVA, de 50%, iar la nivelul incasarii impozitelor, Romania ajunge la un procent de 29%-30% din PIB, in timp ce Bulgaria, in urma unui program derulat cu Banca Mondiala, a ajuns la un procent de 35% din PIB, iar media UE este de 37 — 38% din PIB.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-21 :: Titlu: Diferenta de 70 de euro la subventia pe suprafata si ajutoarele nationale tranzitorii vor intra in conturile fermierilor, incepand de marti

  Fermierii romani vor primi, incepand de marti, diferenta de 70 de euro pe hectar din schema unica pe suprafata aferenta anului 2014, iar in perioada imediat urmatoare vor intra in conturi si ajutoarele nationale tranzitorii de aproape 20 de euro pe hectar, a declarat, marti, pentru AGERPRES, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

  "Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit in perioada 16 octombrie — 30 noiembrie 2014 circa 641 de milioane de euro, reprezentand platile in avans aferente Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) 2014 catre 1.001.417 fermieri, respectiv 98% din totalul cererilor depuse in campania 2014, iar diferenta de 726 de milioane de euro va fi platita fermierilor in perioada imediat urmatoare, conform etapelor procedurale impuse de prevederile regulamentelor comunitare in vigoare. Cuantumul SAPS care va fi acordat fermierilor in aceasta perioada este de 70,38 euro/hectar, suplimentar fata de avansul de 69 euro/hectar, platiti deja in avans, iar cel al ajutoarelor nationale tranzitorii pentru culturile in teren arabil este de 19,81 euro/ hectar", a spus Turtoi.

  APIA a demarat, pe 20 ianuarie, procedurile de efectuare a platii finale pentru SAPS 2014. Suma totala ce poate fi acordata de Romania pentru SAPS a fost reglementata prin Hotararea de Guvern nr. 863/2014, privind stabilirea pentru anul 2014 a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, platilor separate pentru zahar si platilor specifice pentru orez, care se acorda in agricultura in sectorul vegetal, la care s-a aplicat o reducere liniara, necesara pentru a asigura efectuarea platii pentru intreaga suprafata eligibila depusa de fermieri.

  Plafonul financiar alocat Romaniei din FEGA pentru Schema de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) in Campania 2014 este in valoare de 1,367 miliarde euro, APIA urmand sa efectueze restul de plata in valoare de 726 milioane de euro incepand cu data de 20 ianuarie 2015.

  Cursul de schimb utilizat la efectuarea platilor este de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2014 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 342/03 din 01 octombrie 2014.

  Potrivit sursei citate, in perioada imediat urmatoare, APIA va acorda catre fermieri si platile aferente Ajutoarelor Nationale Tranzitorii (fostele PNDC) in sectorul vegetal pentru care s-au depus cereri in cursul campaniei 2014. Cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii pentru culturile in teren arabil este de 19,81 euro/ hectar si a fost reglementat prin Hotararea de Guvern nr. 1171 din 29 decembrie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5037 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.878 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0035 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.8784 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0013 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.4354 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0362 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2276 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0031 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 ianuarie 2015

  In data de 20 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 45/2015 - M. Of. 45/2015 [M. Of. 45 / 20 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 46/2015 - M. Of. 46/2015 [M. Of. 46 / 20 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 47/2015 - M. Of. 47/2015 [M. Of. 47 / 20 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-21 :: Titlu: Republica Moldova: Liberalii si-au dat acordul pentru formarea unei coalitii de guvernare

  Liberalii si-au dat acordul pentru formarea unei coalitii de guvernare din care sa faca parte cele trei partide proeuropene intrate in parlamentul Republicii Moldova dupa alegerile legislative din 30 noiembrie, a anuntat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, in urma unei noi runde de negocieri desfasurate marti chiar la Aeroportul din Chisinau, in sala delegatiilor VIP, cu medierea unor oficiali europeni, informeaza Jurnal.md si Unimedia.

  'În 2009, ne-am asumat drumul european, acum trebuie sa fim responsabili", a declarat Mihai Ghimpu, precizand ca, in prezent, "nu sunt altii mai buni decat noi". "Asta e realitatea, asta e votul cetatenilor. Parca fiecare dintre noi a zis 'da', dar a ramas sa mai discutam (...) Noi, liberalii, suntem pentru aceasta alianta. Astazi am mai facut un compromis. O sa aflati mai tarziu despre ce e vorba', a spus el.

  Liderul PL a mai afirmat ca europenii s-au aratat ingrijorati ca negocierile pentru formarea coalitiei de guvernare dureaza atat de mult timp. Totodata, Ghimpu a mentionat ca oficialii europeni au sustinut ideea privind inaintarea pentru functia de procuror general al Republicii Moldova a unui expert strain.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ziarul Capital :: Data: 2015-01-20 :: Titlu: Contabilii scapa de concuren?a: Contractele se pot incheia doar cu profesionisti

  De la 1 ianuarie 2015, a fost abrogat alineatul (3^1) al articolului 10 din Legea contabilitaii care stabilea ca persoanele care au cifra de afaceri si totalul activelor de cel mult 35.000 euro, fiecare, echivalent in lei, pot organiza si conduce contabilitatea pe baza de contracte/conventii civile cu persoane fizice care au studii economice superioare. Alineatul a fost eliminat prin ordonanta de urgenta 79/2014 care aduce modificari legii contabilitatii si introduce sistemul simplificat de contabilitate.

  In concluzie, contabilitatea va putea fi organizata si condusa prin contractele/conventiile incheiate doar cu persoane fizice sau juridice membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România (CECCAR).

  A doua posibilitate este ca activitatea de contabilitate sa fie organizeaza si condusa in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare, iar persoana imputernicita trebuie sa fie angajata.

  Permisiunea de a incheia contracte cu persoane cu studii economice, dar nemembre ale CECCAR, a fost acordata in urma cu patru ani, prin OUG 37/2011.

  Intreg articolul, in Ziarul Capital: click
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-20 :: Titlu: FMI a inrautatit estimarile privind evolutia economiei mondiale in 2015 si 2016

  Fondul Monetar International (FMI) a inrautatit estimarile de crestere a economiei mondiale la 3,5% in 2015 si la 3,7% in 2016 , comparativ cu un avans de 3,8% anul acesta si 4% anul viitor, prognozate in octombrie, se arata in raportul 'World Economic Outlook', publicat luni.

  Cea mai semnificativa revizuire in scadere a fost inregistrata de Rusia, din cauza sporirii tensiunilor geopolitice si a pretului mai scazut al titeiului. Astfel, PIB-ul ar urma sa scada anul acesta cu 3% si cu 1% anul viitor, fata de 3,5% in 2015 si 2,5% in 2016, prognozat in octombrie.

  Pentru 2014, FMI a prognozat ca expansiunea economiei mondiale a fost de 3,3%, similar cu avansul din 2013.

  Recentele evolutii pe plan global, cum ar fi pretul mai scazut al titeiului, deprecierea euro si a yenului si potentialul mai redus de crestere in multe state, au afectat economia mondiala de la publicarea precedentelor prognoze ale FMI, in octombrie, se arata in raportul 'World Economic Outlook'.

  'Aceste evolutii au insemnat vesti bune pentru importatorii de titei si de materii prime si vesti proaste pentru exportatori. Dificultatile cu care se confrunta statele in urma recentei crize financiare au continuat. Dar sunt si vesti bune pentru statele care au legaturi mai stranse cu euro si yenul, dar vesti proaste pentru cei cu legaturi mai apropiate de dolar', a apreciat economistul — sef al FMI, Olivier Blanchard.

  Avansul economiei SUA ar urma sa ajunga la 3,6% in 2015 si 3,3% in 2016, de la 2,4% in 2014, pe fondul cererii interne solide.

  Fondul Monetar International a inrautatit estimarile de crestere a economiei zonei euro, la 1,2% in 2015 si 1,4% in 2016. Astfel, Germania ar urma sa inregistreze un avans de 1,3% anul acesta si de 1,5% anul viitor, in timp ce PIB-ul Frantei va creste cu ,9% in 2014 si cu 1,3% in 2015.

  FMI a mentinut estimarile privind avansul economiei Marii Britanii in acest an, la 2,7%, iar pentru anul viitor estimeaza o expansiune de 2,4%. in Japonia, Fondul Monetar International a inrautatit estimarile de crestere a economiei la ,6% in 2015 si ,8% in 2016.  Economiile emergente si statele in curs de dezvoltare din Europa (unde este inclusa si Romania) ar urma sa inregistreze o crestere de 2,9% anul acesta si de 3,1% anul viitor, fata de un avans de 5,1% in 2014 si de 5,4% in 2015 prognozat in octombrie. Avansul economiei chineze va fi moderat, la aproximativ 6,8% in 2015 si 6,3% in 2016, din cauza masurilor ce vizeaza incetinirea cresterii creditarii si majorarea costului capitalului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-20 :: Titlu: CCR: Scopul OUG privind migratia alesilor este orientarea lor intr-o anumita directie politica

  Curtea Constitutionala a Romaniei sustine ca scopul real al OUG privind migratia alesilor locali este acela de a-i orienta pe acestia intr-o anumita directie politica si de a permite constituirea, in acest mod, a unei noi majoritati politice, aspecte care, desigur, nu se pot inscrie intr-o situatie extraordinara.

  CCR a publicat motivarea deciziei din 17 decembrie 2014 prin care a constatat ca sunt neconstitutionale prevederile Legii privind aprobarea OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali .
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-20 :: Titlu: >HG 1103/2014 privind prevenirea si interventia in cazurile de copii aflati in situatie de risc de parasire sau parasiti in unitati sanitar

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 37/2015 a fost publicata HG 1103/2014 pentru aprobarea metodologiei privind realizarea obligatiilor ce revin autoritatilor administratiei publice locale, institutiilor si profesionistilor implicati in prevenirea si interventia in cazurile de copii aflati in situatie de risc de parasire sau parasiti in unitati sanitare.

  Hotararea aproba obligatiile ce revin autoritatilor administratiei publice locale, institutiilor si profesionistilor implicati in prevenirea si interventia in cazurile de copii aflati in situatie de risc de parasire sau parasiti in unitati sanitare care ofera servicii medicale pentru copii.

  Serviciul public de asistenta sociala desemneaza cel putin un asistent social care are obligatia sa efectueze demersurile necesare inregistrarii nasterii copilului parasit in unitatea sanitara, iar directia generala de asistenta sociala si protectia copilului desemneaza cel putin un asistent social care are obligatia sa efectueze demersurile pentru preluarea acestuia in sistemul de protectie a copilului, atunci cand starea de sanatate ii permite.

  Unitatile sanitare au obligatia sa incheie protocoale de colaborare cu directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului din unitatea administrativ-teritoriala in care acestea functioneaza in termen de 3 luni de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari. In protocol sunt nominalizate persoanele desemnate pentru urmarirea si punerea in aplicare a prevederilor prezentei hotarari si atributiile ce revin fiecarei institutii.

  Textul integral: HG 1103/2014 privind prevenirea si interventia in cazurile de copii aflati in situatie de risc de parasire sau parasiti in unitati sanitar
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-20 :: Titlu: Ministrul Justitiei a prezentat prim-vicepresedintelui CE progresele inregistrate in cadrul MCV

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a avut discutii bilaterale cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, si cu comisarul pentru justitie, egalitate de gen si consumatori, Vera Jurova.

  Potrivit unui comunicat al MJ, oficialul roman a prezentat progresele inregistrate in cadrul MCV, subliniind determinarea autoritatilor nationale in continuarea reformelor si in lupta impotriva coruptiei.

  De asemenea, a fost reiterata vointa Guvernului de a sustine sistemul judiciar in procesul de implementare a noilor coduri.

  In acelasi timp, au fost abordate aspecte legate de negocierile in curs la nivelul Consiliului UE in dosarele privind Parchetul European si Protectia Datelor.

  Comisarul Vera Jurova a multumit Romaniei pentru rolul activ in avansarea discutiilor si a precizat ca spera ca dosarele sa fie finalizate intr-un termen rezonabil.

  Prim-vicepresedintele Timmermans a apreciat angajamentul Romaniei fata de continuarea reformelor sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei, considerand ca progresele inregistrate sunt substantiale si sistemice.

  Comisia Europeana va continua colaborarea deschisa si onesta de pana acum cu autoritatile romane.

  Oficialul european a asigurat ca viitorul raport va consemna in mod obiectiv dezvoltarile din toate domeniile acoperite de MCV.

  In cadrul ambelor intalniri, ministrul Justitiei a reiterat si necesitatea gasirii unor formule pentru acordarea de finantari europene pentru construirea/reabilitarea penitenciarelor, problema conditiilor de detentie fiind una de actualitate in mai multe state membre. Romania a facut demersuri pentru a introduce acest subiect pe agenda viitoarei reuniuni a Consiliului Justitie si Afaceri Interne, arata sursa citata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-19 :: Titlu: Autoritatile analizeaza restructurarea creditelor clientilor cu venituri nete sub 2.500 lei si reducerea ratei cu 50%

  Modificarea Ordonantei referitoare la restructurarea creditelor prin majorarea plafonului privind venitul de la 2.200 lei brut pe luna la 2.500 lei net pe luna si a procentului de reducere a ratei de la 35% la 50% reprezinta una dintre solutiile analizate la sfarsitul saptamanii trecute de conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si ministrul Finantelor, pentru clientii afectati de aprecierea puternica a francului elvetian in raport cu leul, au declarat luni, pentru AGERPRES, surse oficiale.

  "Au fost propuse aceste modificari, astfel incat 80% dintre clientii care au credite in franci elvetieni sa se incadreze in prevederile actului normativ", au explicat sursele citate.

  Potrivit acestora, majoritatea bancilor au motivat faptul ca nu au aplicat Ordonanta de restructurare a creditelor, desi actul normativ este in vigoare de la jumatatea anului trecut, prin faptul ca nu exista norme de aplicare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5018 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0077 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8815 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0048 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.8797 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0309 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.4716 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0488 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2307 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 ianuarie 2015

  In data de 19 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 42/2015 - M. Of. 42/2015 [M. Of. 42 / 19 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 43/2015 - M. Of. 43/2015 [M. Of. 43 / 19 ianuarie 2015]
 • Monitorul Oficial 44/2015 - M. Of. 44/2015 [M. Of. 44 / 19 ianuarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-19 :: Titlu: OUG 90/2014 aduce modificari privind piata de capital

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 946/2014 a fost publicata OUG 90/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital.

  Niciun actionar al unui operator de piata nu poate detine, direct sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, mai mult de 20% din totalul drepturilor de vot.
  Orice achizitie de actiuni ale operatorului de piata, care conduce la o detinere de 20% din totalul drepturilor de vot, este notificata operatorului de piata in termenul stabilit prin reglementarile emise de A.S.F. si este supusa in prealabil aprobarii A.S.F.
  Orice instrainare de actiuni ale operatorului de piata care conduce la scaderea sub pragul de detinere de 20% este notificata operatorului de piata si A.S.F., in termenul prevazut de reglementarile emise de A.S.F.

  Emitentii pentru care se efectueaza operatiuni de depozitare incheie contracte cu depozitarul central, care efectueaza si operatiuni de registru pentru acestia, furnizand informatii, in conformitate cu prevederile prezentului articol sau la solicitarea acestora. Depozitarul central este competent sa furnizeze informatii autoritatilor competente cu privire la actionarii emitentilor, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.
  Depozitarul central furnizeaza emitentilor informatiile necesare pentru exercitarea drepturilor aferente valorilor mobiliare depozitate, putand presta servicii pentru indeplinirea obligatiilor emitentului fata de detinatorii de valori mobiliare, inclusiv in ceea ce priveste distribuirea de dividende sau alte sume care se platesc de catre emitenti in legatura cu respectivele valori mobiliare ca urmare a deciziilor organelor societare.

  Actionarii sau, dupa caz, intermediarii au obligatia de a transmite depozitarului central copia cartii de identitate pentru persoane fizice, copia certificatului de inregistrare sau un document din care sa rezulte constituirea entitatii sau un document similar conform dreptului national al actionarului.

  Textul integral: OUG 90/2014 aduce modificari privind piata de capital
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-19 :: Titlu: Autoritatile analizeaza restructurarea creditelor clientilor cu venituri nete sub 2.500 lei si reducerea ratei cu 50%

  Modificarea Ordonantei referitoare la restructurarea creditelor prin majorarea plafonului privind venitul de la 2.200 lei brut pe luna la 2.500 lei net pe luna si a procentului de reducere a ratei de la 35% la 50% reprezinta una dintre solutiile analizate la sfarsitul saptamanii trecute de conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si ministrul Finantelor, pentru clientii afectati de aprecierea puternica a francului elvetian in raport cu leul, au declarat luni, pentru AGERPRES, surse oficiale.

  "Au fost propuse aceste modificari, astfel incat 80% dintre clientii care au credite in franci elvetieni sa se incadreze in prevederile actului normativ", au explicat sursele citate.

  Potrivit acestora, majoritatea bancilor au motivat faptul ca nu au aplicat Ordonanta de restructurare a creditelor, desi actul normativ este in vigoare de la jumatatea anului trecut, prin faptul ca nu exista norme de aplicare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-19 :: Titlu: Vasile Ghetau: Romania se afla in al 26-lea an consecutiv de declin demografic

  Romania se afla in al 26-lea an de declin demografic si aceasta evolutie reprezinta una dintre principalele amenintari pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii, a declarat luni Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice "Vladimir Trebici" al Academiei Romane, la Conferinta Nationala de Pensii Private.

  "Romania se afla in al 26-lea an de declin demografic. Un sfert de secol! Datele statistice sunt de netagaduit: in raport cu populatia de la inceputul anului 1990, cand Romania avea 23,2 milioane de locuitori, s-a ajuns in anul 2014 la o populatie cu resedinta in tara sub 20 de milioane de locuitori. Acest declin demografic, care numara 26 de ani, reprezinta una dintre principalele amenintari pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii", a afirmat Ghetau.

  El a explicat ca reducerea populatiei cu aproximativ 3,2 milioane locuitori isi are originea in scaderea naturala — 600.000 de persoane, emigratia definitiva — circa 300.000 de persoane si in imensa emigratie cu schimbare doar a resedintei in alte tari — aproape 2,4 milioane de locuitori.

  In ceea ce priveste rata fertilitatii, care indirect a devenit o amenintare la adresa sistemului public de pensii, acest indicator se afla in jurul valorii de 1,3 copii/femeie incepand cu anul 2000, comparativ cu aproximativ 3,7 in anii '70.

  "Nu trebuie sa omitem faptul ca scaderea numarului de nou-nascuti a fost benefica economic, ea a redus considerabil cheltuielile pe care societatea le-a facut pentru maternitate si nasterea copiilor, concedii postnatale, asistenta medicala, alocatii si indemnizatii, crese si gradinite, cheltuieli in sistemul educational, poate chiar si in programele de locuinte sociale. Reducerea numarului de nascuti este rezultanta unor decizii ale femeii, ale tanarului cuplu de a renunta la copii, de amanare a venirii lor pe lume, ori de a avea un singur copil. ?i aici se regasesc avantaje economice, pentru individ si cuplu, prin alocarea resurselor spre alte finalitati ori input superior pentru calitatea copilului unic. Pe termen lung,insa, costurile sunt altele la nivelul societatii", a mai spus Ghetau.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-19 :: Titlu: Leul se apreciaza luni pe piata interbancara in raport cu francul

  Cursul de schimb al leului in raport cu francul elvetian a oscilat puternic luni dimineata pe piata interbancara, in jurul orei 11,30 a atins un minim al zilei de 4,4793 lei/franc elvetian.

  Luni dimineata la ora 8,00, francul era cotat la 4,5341 lei. Ulterior, cursul a avut oscilatii intense intre cele doua valori.

  In raport cu moneda unica europeana, francul a oscilat in jurul paritatii luni dimineata, maximul atins de moneda elvetiana fiind de 1,0079 pentru un euro, iar minimul de 0,9879 franci/euro.

  Francul elvetian a incheiat saptamana trecuta in apreciere puternica fata de leul romanesc, castigand aproape 70 de bani in doar doua zile, pana la un curs oficial, calculat vineri de BNR, de 4,4228 lei/franc.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-19 :: Titlu: Hotararea CSM 1260/2014 privind examenul de promovare in functii de executie a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul aparatului propriu al CSM si INM

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 7/2015 a fost publicata Hotararea CSM 1260/2014 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea examenului de promovare in functii de executie a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii.

  Regulamentul se aplica personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din aparatul propriu al Consiliului Superior al Magistraturii si din cadrul Institutului National al Magistraturii, denumit in continuare personal asimilat.

  Examenul de promovare a personalului asimilat consta in sustinerea unei probe scrise de verificare a cunostintelor teoretice si practice, sub forma unui test-grila ce cuprinde 50 de intrebari.
  Din cele 50 de intrebari, 40 urmaresc verificarea cunostintelor teoretice si sunt formulate din urmatoarele materii de examen:
  a) una dintre urmatoarele materii, la alegerea candidatului: drept civil, drept penal, drept administrativ, financiar si fiscal, dreptul muncii - 15 intrebari;
  b) drept procesual penal pentru materia de specialitate drept penal sau drept procesual civil pentru celelalte materii de specialitate de la lit. a) - 15 intrebari;
  c) jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, indiferent de optiune - cate 5 intrebari.
  Intrebarile teoretice la materiile prevazute la alin. (2) lit. a) si b) cuprind si jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Curtii Constitutionale.
  Verificarea cunostintelor practice se realizeaza prin intermediul a 10 intrebari stabilite pe baza tematicii si bibliografiei de examen, tinand seama de specificul institutiei in cadrul careia candidatii isi desfasoara activitatea.
  Fiecare raspuns corect la intrebarile cu caracter teoretic si practic primeste 2 puncte.

  Textul integral al Hotararii CSM: Hotararea CSM 1260/2014 privind examenul de promovare in functii de executie a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul aparatului propriu al CSM si INM
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-19 :: Titlu: HG 11/2015 modifica Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 35/2015 a fost publicata HG 11/2015 pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin HG 1391/2006.

  Copiii cu o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta pentru conducator si pasageri, denumite in continuare sisteme de siguranta, doar daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul.

  Dispozitiile nu se aplica in cazul transportului in autovehicule destinate transportului public de persoane, precum si in taxi, daca in acesta din urma copilul ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata. Transportul copilului in varsta de pana la 3 ani, in acest caz, se realizeaza sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul de autovehicul.

  Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul. (1^3) Prin dispozitiv de fixare in scaun pentru copii, in sensul prezentului articol, se intelege un ansamblu de componente capabil sa fixeze un copil in pozitia sezut sau culcat, care poate cuprinde o combinatie de chingi ori elemente flexibile cu o catarama de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere si, in unele cazuri, un scaun suplimentar si/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv partial de fixare in scaun utilizat impreuna cu centura de siguranta cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fara a se limita la acestea, scaun de siguranta pentru copii, perna de inaltare, care poate fi folosita impreuna cu o centura de siguranta pentru adulti, portbebe-cosulet pentru sugari, scaun pentru sugari, chinga de ghidare, precum si centura si sisteme de centuri pentru copii.

  Textul integral: HG 11/2015 modifica Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  152 useri online

  Useri autentificati: