DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN
sector 3, Bld. Theodor Pallady nr.2, Bl. M2A, sc.D, et.4, ap.133, interfon 33, Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-04 :: Titlu: BNR a redus dobanda de politica monetara la 3,25% pe an

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, luni, reducerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,25% pe an, de la 3,5% pe an, incepand cu data de 5 august 2014, se arata intr-un comunicat al institutiei transmis luni AGERPRES.

De asemenea, conducerea BNR a decis mentinerea ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 12%, respectiv 16%.

Potrivit BNR, analiza celor mai recente date macroeconomice evidentiaza continuarea scaderii ratei anuale a inflatiei si situarea sa, temporar, sub limita inferioara a intervalului de variatie al tintei stationare. Fata de prognoza din luna mai, noua traiectorie asteptata a inflatiei este semnificativ mai redusa.

Evolutia se datoreaza actiunii unor factori conjuncturali (dinamica preturilor volatile ale produselor alimentare, aprecierea nominala a monedei nationale, influenta preturilor de import ce reflecta partial nivelurile joase ale inflatiei din zona euro), suprapusa efectelor persistente ale deficitului de cerere agregata si ale ajustarii descendente a anticipatiilor inflationiste.

In sedinta de luni, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Documentul releva perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei la valori sensibil inferioare celor prognozate anterior, aflate sub punctul central al tintei stationare pana la mijlocul anului 2015, si in partea superioara a intervalului de variatie, in a doua jumatate a orizontului prognozei. Potrivit noii proiectii, rata anuala a inflatiei se plaseaza la nivelul de 2,2% la finele anului 2014 si la 3% la finalul anului 2015, iar rata medie anuala a inflatiei este anticipata sa se situeze la 1,4% in 2014 si la 2,4% in 2015.

'Similar evaluarilor precedente, riscurile asociate acestei perspective provin cu preponderenta din mediul extern, fiind generate in principal de posibilitatea cresterii volatilitatii fluxurilor de capital adresate economiei romanesti ca urmare a unei evolutii nefavorabile a aversiunii la risc a investitorilor fata de economiile emergente. Aceasta s-ar putea manifesta pe fondul tensiunilor geopolitice si regionale recente, al continuarii procesului de dezintermediere transfrontaliera si de restructurare a unor grupuri bancare din zona euro, precum si in contextul incertitudinilor asociate impactului posibilelor ajustari ale conduitelor politicii monetare a principalelor banci centrale la nivel mondial', arata BNR.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-04 :: Titlu: BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie de la 3,3% la 2,2% pentru finalul lui 2014

Banca Nationala a Romaniei (BNR) prognozeaza o inflatie de 2,2% pentru finalul acestui an si de 3% pentru finalul lui 2015, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Anterior, prognoza anuntata de BNR pentru finalul acestui an si pentru finalul anului 2015 era de 3,3%.

"In sedinta de astazi (luni — n.r.), CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Documentul releva perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei la valori sensibil inferioare celor prognozate anterior, aflate sub punctul central al tintei stationare pana la mijlocul anului 2015, si in partea superioara a intervalului de variatie, in a doua jumatate a orizontului prognozei. Potrivit noii proiectii, rata anuala a inflatiei se plaseaza la nivelul de 2,2 la suta la finele anului 2014 si la 3 la suta la finalul anului 2015, iar rata medie anuala a inflatiei se anticipeaza a se situa la 1,4 la suta in 2014 si la 2,4 la suta in 2015", a precizat guvernatorul BNR.

In acest context, Mugur Isarescu sustine ca Banca Nationala a Romaniei mai are loc de reducere a dobanzii de politica monetara, daca ia in calcul doar evolutia inflatiei dar contextul international, desi de ajuta pe termen scurt, ramane incert pe termen lung.

"S-ar putea sa mai fie loc (pentru reducerea dobanzii de politica monetara — n.r.), dar de data aceasta suntem obligati sa luam decizii luand in considerare intr-o masura mai mare mediul extern. (...) Daca va uitati la noua proiectie de inflatie s-ar putea sa mai fie. La inceputul anului spuneam ca 3,5% era un nivel pe care ne simteam confortabili, dar a intervenit aceasta evolutie semnificativ mai avantajoasa pe plan intern, categoric si datorita unor influente externe. In Europa, miscarea preturilor este deja definita ca o inflatie scazuta si de durata, in plus avem un mediu international cu particularitati. Este ceva deosebit fata de ce am gandit in prima parte a anului", a explicat guvernatorul BNR.

Acesta a precizat ca in urma crizei din Turcia, Romania s-a confruntat cu iesiri de capitaluri, dar pe fondul crizei din Ucraina a asistat la intrari de capitaluri care au dus la aprecierea monedei nationale. In plus, aceste intrari se vad in nivelul rezervelor valutare.

"Uitati-va la cat au crescut rezervele noastre nete. Rezerve minus obligatii. Ne-am platit obligatiile si rezerva neta a Bancii Nationale a crescut cu vreo doua miliarde (de euro — n.r.)", a mai spus guvernatorul BNR. 1
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: :: Data: 2014-08-04 :: Titlu: Ordin 1148/2014 modifica lasificarea pe categorii a autobuzelor si microbuzelor utilizate pentru transporturi publice de persoane prin servicii regulate in trafic national

In Monitorul Oficial Partea I nr. 544/2014 a fost publicat Ordinul 1148/2014 privind modificarea Ordinului ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 458/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea pe categorii a autobuzelor si microbuzelor utilizate pentru transporturi publice de persoane prin servicii regulate in trafic national.

Normele au ca scop stabilirea conditiilor si criteriilor pe baza carora se elibereaza certificatele de clasificare pe categorii de confort acordate autobuzelor si microbuzelor utilizate pentru transportul rutier national de persoane prin servicii regulate, in vederea protectiei pasagerilor si a cresterii calitatii serviciilor de transport rutier national de persoane prin servicii regulate.

Clasificarea pe categorii a autobuzelor si a microbuzelor se face de catre Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" pentru toate autobuzele si microbuzele inmatriculate in Romania, utilizate in transportul rutier national de persoane prin servicii regulate, potrivit prezentelor norme metodologice.

Clasificarea se efectueaza la sediile reprezentantelor R.A.R., de catre comisiile de clasificare formate din specialisti desemnati din cadrul R.A.R. si al A.R.R. In situatia in care detinatorii solicita clasificarea la aceeasi data a cel putin 5 autobuze/microbuze grupate in acelasi loc de parcare, verificarea se poate efectua la locul respectiv, cu plata cheltuielilor de deplasare. La data programata pentru verificarea autobuzelor/microbuzelor, detinatorii acestora vor face dovada achitarii tarifului comunicat si vor prezenta in original certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a vehiculului.

Textul integral al modificarilor: Ordin 1148/2014 modifica lasificarea pe categorii a autobuzelor si microbuzelor utilizate pentru transporturi publice de persoane prin servicii regulate in trafic national
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor:

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-04 :: Titlu: Un numar de 3.000 de politisti de frontiera actioneaza in sezonul estival pentru fluidizarea traficului in punctele de trecere

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera informeaza ca, pentru sezonul estival, au fost luate o serie de masuri menite sa fluidizeze traficul si sa nu fie inregistrati timpi de asteptare in punctele de trecere, iar 3.000 de politisti sunt mobilizati in aceste activitati.

Potrivit unui comunicat de presa remis duminica AGERPRES in acest sens, aproximativ 3.000 de politisti de frontiera desfasoara zilnic activitati de supraveghere si control a frontierei de stat, iar masurile dispuse asigura gestionarea eficienta a situatiei operative pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere si asigurarea unui climat de ordine si siguranta publica in zona litoralului Marii Negre, in Delta Dunarii si in alte zone de interes turistic aflate in zona de competenta a Politiei de Frontiera.

"In scopul asigurarii unui climat de siguranta si ordine publica in zona de competenta si in punctele de trecere ale frontierei, precum si al fluidizarii traficului de calatori si marfa, conducerea Politiei de Frontiera Romane a dispus urmatoarele masuri: asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea masurilor legale pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere, derularea unui control operativ si civilizat, sens in care s-au dispus masuri de suplimentare a personalului care-si desfasoara activitatea la controlul documentelor si de crestere a numarului arterelor de control din punctele de frontiera, dupa caz, mentinerea in stare de operativitate a tuturor mijloacelor de comunicatii si informatica, pregatirea personalului din subordine in vederea asigurarii interventiei rapide in zona de competenta, pentru rezolvarea situatiilor deosebite si fluidizarea fluxului la nivelul structurilor Politiei de Frontiera Romane", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, in Delta Dunarii si la Marea Neagra, Politia de Frontiera Romana acorda atentie deosebita controlului navelor si al ambarcatiunilor, cautarii si salvarii vietilor omenesti pe mare, protectiei obiectivelor aflate in zona de competenta, respectarii normelor privind ordinea si siguranta navigatiei in zona de competenta.

De asemenea, se actioneaza permanent pentru combaterea migratiei ilegale, contrabandei, a traficului cu droguri, armament, munitie si materiale periculoase, exploatarii ilegale a resurselor minerale si biologice si poluarii deliberate a mediului acvatic.

Politia de frontiera precizeaza ca anul trecut, in perioada estivala 01.06.2013 — 31.08.2013, au trecut frontiera aproximativ 13,1 milioane de persoane, din care aproximativ 10 milioane cetateni UE si 2,8 milioane cetateni non-UE si peste 3.400.000 de mijloace de transport, cele mai tranzitate fiind punctele de trecere din vestul si sudul tarii.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-04 :: Titlu: CNAS: Noile norme la Contractul-cadru nu aduc modificari referitoare la numarul de consultatii acordate bolnavilor cu afectiuni cronice

Noile norme la Contractul-cadru 2014-2015 nu aduc modificari referitoare la numarul de consultatii acordate bolnavilor cu afectiuni cronice, informeaza un comunicat de presa remis duminica AGERPRES de Biroul de presa al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Precizarea survine in urma protestului de duminica al Sindicatului Medicilor din Bucuresti si Ilfov referitor la nedecontarea consultatiilor efectuate in ambulatoriul de specialitate prin noile norme ale MS/CNAS — OMS 619/CNAS 360 .

"Facem precizarea ca si vechile norme de aplicare ale Contractului-cadru prevedeau o consultatie pe luna sau pe trimestru in cazul pacientilor cu afectiuni cronice, in functie de decizia medicului specialist. De asemenea, atat vechile norme, cat si noile norme de aplicare ale Contractului — cadru prevad ca asiguratilor cu diagnostic deja confirmat, la externarea din spital, li se mai pot acorda maxim doua consultatii in ambulatoriu in cadrul aceleiasi luni in care au fost internati in spital. In cazul in care afectiunea se acutizeaza, pacientul se poate prezenta la medicul din ambulatoriul de specialitate, la recomandarea medicului de familie, chiar daca a beneficiat de o consultatie in acea luna ca pacient cronic cu schema terapeutica bine stabilita", se arata in comunicat.

Potrivit CNAS, singura modificare adusa de noile norme este reteta fractionata pentru pacientii cronici. Reteta poate fi emisa pe 60 sau 90 de zile.

"O modificare foarte importanta adusa de noile norme este faptul ca acum si medicii de specialitate pot sa prescrie reteta pentru tratamentul necesar pentru o perioada mai mare de 30 de zile, pentru afectiunile cronice.

Inainte de stabilirea unui diagnostic de boala cronica, pacientul respectiv merge la medicul de familie sau in ambulatoriul de specialitate pentru o boala acuta sau subacuta, beneficiind de un numar mai mare de consultatii pe luna, pentru a se stabili diagnosticul unei boli pentru o afectiune cronica.

Consultatia lunara sau trimestriala se acorda bolnavilor cu diagnosticul unei boli cronice deja stabilit", se mai arata in comunicat.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-04 :: Titlu: Pachete incepand de la 518 lei/persoana pe Litoral, in cadrul programului "Zile gratuite de vacanta 2014"

Romanii pot cumpara pachete incepand de la 518 lei/persoana pentru un sejur pe litoralul romanesc, in cadrul programului "Zile gratuite de vacanta 2014', se arata intr-un comunicat al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), remis duminica AGERPRES.

ANAT, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si Asociatia de Promovare Litoral-Delta Dunarii (ALDD) au lansat programul "Zile gratuite de vacanta 2014', iar ofertele sunt valabile pentru turistii care aleg sa-si petreaca vacanta pe in perioada 18-31 august.

Programul cumuleaza oferte de genul "platesti cinci nopti si stai sase" sau "platesti sase nopti si stai sapte", pentru a veni in sprijinul turistilor care vor sa petreaca o vacanta pe litoral in conditii avantajoase de pret.

Pachetele pornesc de la 518 lei/persoana, cu mic dejun, pentru sase nopti de cazare si una gratuita, la un hotel de doua stele din statiunea Venus, de la 822 de lei/persoana, cu mic dejun, pentru cinci nopti de cazare si una gratuita, la un hotel de trei stele din Eforie Nord si de la 975 de lei/persoana, cu mic dejun, pentru sase nopti de cazare si una gratuita, la un hotel de patru stele din statiunea Mamaia.

"Ofertele speciale pentru litoralul romanesc, care includ nopti gratuite de cazare sunt foarte cautate de turisti. In primul trimestru din acest an, fata de aceeasi perioada din 2013, cererea pentru ofertele din programul Zile gratuite de vacanta a avut o crestere de 100%, de aceea le reamintim turistilor ca pentru perioada 18-31 august gasesc, din nou, la agentiile de turism membre ANAT oferte din acest program", declara Lucia Nora Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

In acest moment, peste 70 de hoteluri au intrat in program. Lista acestora poate fi consultata pe pagina de internet a FPTR.

"Ofertele speciale de vacanta, inclusiv cele din acest program, fac parte din strategia de promovare a litoralului romanesc, in cadrul parteneriatului excelent care exista intre patronatele din turism care, fara prea mult ajutor din partea statului, se straduiesc sa isi tina turistii in Romania", precizeaza Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Lansat in 2008, "Zile gratuite de vacanta' este unul dintre cele mai cautate programe de oferte speciale.

'Ne aflam la 100% grad de ocupare in acest moment pe litoral si continuam sa oferim cele mai frumoase festivaluri, parade, carnavaluri, evenimente sportive, de fashion si muzicale. Comunicam excelent cu hotelierii, agentiile de turism, operatorii de alimentatie publica si agrement, respesctiv autoritatile locale de pe litoral, reusind astfel sa oferim, prin agentiile de turism ANAT, zile gratuite de vacanta", spune Corina Martin, presedintele Asociatiei de Promovare Litoral — Delta Dunarii.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-03 :: Titlu: Decizia ICCJ nr. 16 din 23 iunie 2014 pentru dezlegarea unei chestiuni de drept

In Monitorul Oficial Partea I nr. 548/2014 a fost publicata Decizia nr. 16 din 23 iunie 2014 pentru dezlegarea chestiunii de drept referitoare la interpretarea dispozitiilor art. 22 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal cu referire la art. 129 alin. (2) lit. b) din Codul penal in sensul de a lamuri daca prevederile art. 22 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal cu referire la art. 129 alin. (2) lit. b) din Codul penal sunt aplicabile faptelor definitiv judecate la data de 1 februarie 2014.

Prin Incheierea din 15 aprilie 2014 pronuntata in Dosarul nr. 2.496/4/2014 al Tribunalului Bucuresti - Sectia I penala, ce are ca obiect contestatia formulata de catre condamnatul C.F.C. impotriva Sentintei penale nr. 390/F din 7 februarie 2014 a Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti, Tribunalul Bucuresti - Sectia I penala a sesizat, in temeiul art. 475 din Codul de procedura penala, Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a pronunta o hotarare prealabila in vederea dezlegarii unor chestiuni de drept, respectiv:

*Daca prevederile art. 22 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 187 din 24 octombrie 2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal cu referire la art. 129 alin. (2) lit. b) din noul Cod penal pot fi interpretate in sensul ca sunt aplicabile si in cazul faptelor definitiv judecate la data de 1 februarie 2014?*

- Prin incheierea din 15 aprilie 2014 pronuntata in Dosarul nr. 1.686/4/2014 al Tribunalului Bucuresti - Sectia I penala, ce are ca obiect contestatia formulata de contestatorul D.M. impotriva Sentintei penale nr. 436/F din 11 februarie 2014, pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti in Dosarul nr. 1.686/4/2014, Tribunalul Bucuresti - Sectia I penala a sesizat, in temeiul art. 475 din Codul de procedura penala, Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a pronunta o hotarare prealabila in vederea dezlegarii unor chestiuni de drept, respectiv:
*Daca prevederile art. 22 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal cu referire la art. 129 alin. (2) lit. b) din noul Cod penal pot fi interpretate in sensul ca sunt aplicabile si in cazul faptelor definitiv judecate la data de 1 februarie 2014?*

In contextul in care sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea pronuntarii unor hotarari prealabile, s-a realizat in doua cauze avand acelasi obiect (dezlegarea aceleiasi chestiuni de drept), s-a apreciat ca se impune reunirea cauzelor.

In urma deliberarilor, ICCJ a respins, ca inadmisibile, sesizarile formulate de Tribunalul Bucuresti - Sectia I penala in Dosarul nr. 2.496/4/2014 si in Dosarul nr. 1.686/4/2014 privind pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept referitoare la interpretarea dispozitiilor art. 22 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal cu referire la art. 129 alin. (2) lit. b) din Codul penal in sensul de a lamuri daca prevederile art. 22 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 187 din 24 octombrie 2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal cu referire la art. 129 alin. (2) lit. b) din Codul penal sunt aplicabile faptelor definitiv judecate la data de 1 februarie 2014.

Textul integral al Deciziei ICCJ: Decizia ICCJ nr. 16 din 23 iunie 2014 pentru dezlegarea unei chestiuni de drept
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-02 :: Titlu: Cursul valutar din 1 august 2014

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 1 august 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.433 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0142 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3098 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0082 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5705 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0018 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6454 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0141 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2377 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0013 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-02 :: Titlu: OG 3/2014 aduce masuri bugetare privind AAAS

In Monitorul Oficial Partea I nr. 549/2014 a fost publicata OG 3/2014 pentru reglementarea unor masuri bugetare in legatura cu activitatea Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului.

Conturile bancare ale A.A.A.S. sunt supuse dispozitiilor legale privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, cu exceptia conturilor din care se platesc obligatiile care constau in drepturi de natura salariala stabilite prin titluri executorii, in limita sumelor necesare pentru plata acestor obligatii, care se platesc conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, aprobata cu modificari prin Legea nr. 230/2011, si ale Ordonantei Guvernului nr. 17/2012 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, aprobata cu modificari prin Legea nr. 280/2013. Executarile silite vor viza toate sumele disponibile existente in conturile institutiei, cu exceptia conturilor deschise pentru finantarea cheltuielilor prevazute la alin. (1).

Textul integral al Ordonantei de Guvern: OG 3/2014 aduce masuri bugetare privind AAAS
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-08-02 :: Titlu: Legea privind eficienta energetica

In Monitorul Oficial Partea I nr. 574/2014 a fost publicata Legea 121/2014 privind eficienta energetica.

Scopul legii il constituie crearea cadrului legal pentru elaborarea si aplicarea politicii nationale in domeniul eficientei energetice in vederea atingerii obiectivului national de cresterea a eficientei energetice.
Masurile de politica in domeniul eficientei energetice se aplica pe intreg lantul: resurse primare, producere, distributie, furnizare, transport si consum final.
Pana in anul 2020 se stabileste o tinta nationala indicativa de reducere a consumului de energie cu 19%.

Imbunatatirea eficientei energetice este un obiectiv strategic al politicii energetice nationale, datorita contributiei majore pe care o are la realizarea sigurantei alimentarii cu energie, dezvoltarii durabile si competitivitatii, la economisirea resurselor energetice primare si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Politica nationala de eficienta energetica este parte integranta a politicii energetice a statului si urmareste:
a) eliminarea barierelor in calea promovarii eficientei energetice;
b) promovarea mecanismelor de eficienta energetica si a instrumentelor financiare pentru economia de energie;
c) educarea si constientizarea consumatorilor finali asupra importantei si beneficiilor aplicarii masurilor de imbunatatire a eficientei energetice;
d) cooperarea dintre consumatorii finali, producatorii, furnizorii, distribuitorii de energie si organismele publice in vederea atingerii obiectivelor stabilite de politica nationala de eficienta energetica;
e) promovarea cercetarii fundamentale si aplicative in domeniul utilizarii eficiente a energiei.

Politica nationala de eficienta energetica defineste obiectivele privind imbunatatirea eficientei energetice, tintele indicative de economisire a energiei, masurile de imbunatatire a eficientei energetice aferente, in toate sectoarele economiei nationale cu referiri speciale privind:
a) introducerea tehnologiilor cu eficienta energetica ridicata, a sistemelor moderne de masura si control, precum si a sistemelor de gestiune a energiei, pentru monitorizarea, evaluarea continua a eficientei energetice si previzionarea consumurilor energetice;
b) promovarea utilizarii la consumatorii finali a echipamentelor si aparaturii eficiente din punct de vedere energetic, precum si a surselor regenerabile de energie;
c) reducerea impactului asupra mediului al activitatilor industriale si de producere, transport, distributie si consum al tuturor formelor de energie;
d) aplicarea principiilor moderne de management energetic;
e) acordarea de stimulente financiare si fiscale, in conditiile legii;
f) dezvoltarea pietei pentru serviciile energetice.

Textul integral al Legii: Legea privind eficienta energetica
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-02 :: Titlu: Monitorul Oficial din 1 august 2014

In data de 1 august 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 574/2014 - M. Of. 574/2014 [M. Of. 574 / 1 august 2014]
 • Monitorul Oficial 575/2014 - M. Of. 575/2014 [M. Of. 575 / 1 august 2014]
 • Monitorul Oficial 576/2014 - M. Of. 576/2014 [M. Of. 576 / 1 august 2014]
 • Monitorul Oficial 577/2014 - M. Of. 577/2014 [M. Of. 577 / 1 august 2014]
 • Monitorul Oficial 578/2014 - M. Of. 578/2014 [M. Of. 578 / 1 august 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: DNA, despre pensionarile ilegale: Este obligatorie administrarea probelor; varsta suspectilor este avuta in vedere

  Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sustine, referitor la dosarul pensionarilor ilegale din Arges, ca varsta si pozitia sociala a suspectilor reprezinta criterii care pot fi avute in vedere la finalizarea urmaririi penale, insa pana la acel moment este obligatorie administrarea tuturor mijloacelor de proba.

  Precizarea DNA vine in urma unor informatii aparute in spatiul public cu privire la cercetarile efectuate intr-un dosar inregistrat la Serviciul Teritorial Pitesti si care vizeaza acordarea pensiilor pentru handicap sau pe caz de boala. De asemenea, presa a relatat despre sinuciderea unor persoane depistate cu nereguli in dosarele de pensionare.

  "Urmarirea penala se desfasoara in cauza cu respectarea stricta a dispozitiilor Codului de procedura penala, care nu permit aplicarea facultativa a acestor reguli. Varsta si pozitia sociala a suspectilor, precum si pericolul social concret al faptelor reprezinta criterii care pot fi avute in vedere la finalizarea urmaririi penale pentru alegerea solutiei care urmeaza a fi dispusa de catre procuror (trimitere in judecata, renuntare la urmarire penala sau clasare), insa pana la acel moment este obligatorie administrarea tuturor mijloacelor de proba necesare pentru stabilirea completa a situatiei de fapt", se arata intr-un comunicat transmis vineri AGERPRES de DNA.

  Sursa citata precizeaza ca toate persoanele care au participat la savarsirea faptelor au fost citate in vederea audierii, in conformitate cu dispozitiile art. 5 si 10 din Codul de procedura penala, care instituie obligatia organelor de urmarire penala de a asigura aflarea adevarului prin administrarea tuturor probelor si de a aduce la cunostinta tuturor suspectilor drepturile de care beneficiaza pe parcursul procedurii.

  "In conditiile in care persoanele care au remis sume de bani (...) nu au denuntat anterior sesizarii organului de urmarire penala fapta de coruptie, acestea nu pot avea decat calitatea conferita de codul de procedura penala, si anume cea de suspect sau inculpat", sustine DNA.

  In acest dosar, in 12 iunie, Tribunalul Arges a admis propunerea DNA si a dispus arestarea preventiva a inculpatelor Iulia Maria Mihai, medic sef al Serviciului de Expertiza a Capacitatii de Munca si presedinte al Comisiei de Expertiza Medicala a Casei Judetene de Pensii si Asigurari Sociale Arges, si Camelia Sandulescu, medic in cadrul aceleiasi institutii, pentru luare de mita in forma continuata.

  In sarcina Iuliei Mihai s-au retinut 495 de acte materiale de luare de mita, iar in cazul Cameliei Sandulescu — 602 acte materiale, constand in aceea ca intr-un interval de aproximativ patru luni au primit sume de bani cuprinse intre 100 si 200 lei si alte foloase de la persoanele care se prezentau la cabinetele de expertiza pentru incadrarea intr-un grad de invaliditate, revizuirea medicala sau prelungirea concediului medical.

  "Prin plata acestor sume se urmarea pensionarea medicala prematura a unor persoane a caror stare de sanatate nu justifica aceasta decizie, prin atestarea nelegala a diverse grade de incapacitate de munca sau verificarea sumara a documentelor prezentate pentru examinarile medicale obligatorii, iar in unele situatii pentru emiterea deciziei de pensionare. (...) In urma supravegherii video si audio realizate in biroul unde se desfasura activitatea inculpatelor au fost identificate persoanele care au oferit acestora sumele de bani, rezultand ca marea majoritate a persoanelor expertizate erau implicate in acest mecanism. Singurele perioade in care inculpatele nu primeau sumele de bani erau cele in care erau mediatizate actiunile judiciare care vizau sistemul medical", se mai spune in comunicat.

  Premierul Victor Ponta i-a cerut joi ministrului Muncii, Rovana Plumb, sa lucreze la un proiect de lege prin care sa fie amnistiati pensionarii cercetati pentru nereguli in intocmirea dosarelor de pensie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: Petrescu: Noul Cod Fiscal va impune taxarea inversa pentru cladiri si terenuri

  Noul Cod Fiscal va introduce sistemul de taxare inversa in cazul cladirilor si terenurilor care sunt supuse TVA, si elimina dubla impozitare in cazul stimulentelor acordate de companii angajatilor sub forma de asigurari de pensie sau de sanatate, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, in cadrul unei conferinte pe teme de fiscalitate.

  "Cladirile si terenurile la care, pana acum, se aplica regimul de taxare de TVA vor avea taxare inversa. Nu este o taxa in plus, nu este o taxa noua, vorbim de TVA care se aplica si pana acum, dar se va aplica prin taxare inversa. Este un sistem simplificat si reduce si evaziunea. Am aplicat o legislatie europeana, care este optionala, iar noi am aplicat-o pentru cladiri", a explicat ministrul Finantelor.

  O alta modificare a Codului Fiscal care, potrivit ministrului Finantelor, se discuta cu partile implicate, este eliminarea dublei impozitari in cazul stimulentelor acordate de firme angajatilor sub forma unor asigurari de pensie si sanatate.

  "In trecut, angajatul si angajatorul se puteau intelege sa primeasca angajatul beneficii de pensii si sanatate. Daca beneficiul era sub 650 de euro, existau niste deductibilitati. Daca era peste 650 de euro, erau impozitate si la angajat si nedeductibile la angajator. Regula spunea ca trebuia sa fie 400 euro pentru pensii facultative si 250 de euro pentru asigurari private de sanatate. Am eliminat dubla impozitare pentru pragul acesta de 650 de euro. Deci daca sunteti un angajator care vrea sa ofere aceste beneficii angajatului, peste 650 de euro sunt deductibili, sunt impozitati doar la angajat", a mai sus Ioana Petrescu.

  In plus, se elimina limitele impuse pe categorii de asigurari, respectiv cea de 400 de euro pentru pensii si 250 de euro pentru sanatate. "In limita celor 650 de euro angajatul si angajatorul pot decide cum sa imparta aceste pensii facultative sau asigurari de sanatate", a mai spus ministrul Finantelor Publice.

  Potrivit Ioanei Petrescu, in noul Cod Fiscal vor fi introduse si modificari privind taxarea microintreprinderilor, in special cu privire la indeplinirea criteriilor de taxare in acest sistem sau trecere la impozitul pe profit.

  Ministrul Finantelor s-a referit si la extinderea facilitatilor pentru agricultorii afectati de calamitati, la tratamentul fiscal aplicabil tranzactiilor pe piata de capital, dar si la relatia dintre contribuabil si ANAF.

  "Rescrierea Codului Fiscal este imperativa, oportuna si benefica. Codul are nevoie de mai multe clarificari. Trebuie sa eliminam disfunctionalitatile si sa il adaptam realitatilor economice", a mai spus Ioana Petrescu.

  Ea a explicat ca rescrierea este imperativa pentru ca, din 2003 incoace, realitatile economice s-au schimbat in principal prin prisma aderarii la Uniunea Europeana, care a impus adoptarea unor directive. Ministrul de resort a mai spus ca, prin noul fiscal, vrea sa impuna o serie de masuri pro-crestere economica ti sa optimizeze colectarea la bugetul de stat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: MDRAP: Locuintele ANL pot fi vandute in rate pe maxim 25 de ani, valoarea de inlocuire este de 328 euro pe mp

  Ratele lunare pentru cumpararea unei locuinte ANL vor putea fi platite intr-un interval maxim cuprins intre 15 si 25 de ani, in functie de venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de inchiriere a locuintei, informeaza un comunicat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), remis vineri AGERPRES.

  Guvernul a aprobat, joi, printr-o hotarare, unele modificari si completari la normele metodologice de punere in aplicare a Legii 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, permitand astfel vanzarea in rate a locuintelor ANL pentru tineri.

  MDRAP a precizat vineri, ca potrivit noilor prevederi, in cazul achizitionarii locuintei cu plata in rate lunare, cumparatorul achita avansul de minim 15%, precum si comisionul de 1%, stabilite prin OG nr. 6/2014, la data incheierii contractului de vanzare in forma autentificata, iar restul sumei in rate lunare.

  Ratele lunare se pot plati in maxim 15 ani, in cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de inchiriere a locuintei depaseste cu 80% — 100% salariul mediu brut pe economie, in maxim 20 ani, in cazul in care acelasi venit depaseste cu 50% — 80% salariul mediu brut pe economie si in maxim 25 ani in cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de inchiriere a locuintei nu depaseste cu 50% salariul mediu brut pe economie.

  Venitul mediu pe membru de familie se stabileste raportat la castigul salarial mediu brut pe economie, comunicat in ultimul buletin statistic al Institutului National de Statistica, inainte de data incheierii contractului de vanzare-cumparare.

  Rata dobanzii de referinta (rata dobanzii de politica monetara stabilita de BNR) este cea valabila la data incheierii contractului de vanzare-cumparare si ramane neschimbata pe intreaga durata a contractului.

  Totodata, MDRAP precizeaza ca miercuri a fost emis Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice nr. 1391/2014, care stabileste, conform metodologiei de calcul in vigoare, ca valoarea de inlocuire pentru anul 2014 este de 328 euro pe mp.

  Valoarea de inlocuire se stabileste anual si sta la baza calcularii valorii de vanzare a locuintelor construite de ANL prin programul 'Locuinte pentru tineri destinate inchirierii', conform prevederilor Legii nr. 152/1998, privind infiintarea ANL, cu modificarile si completarile ulterioare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: Noul Cod de Procedura Fiscala prevede reducerea penalitatilor de intarziere si penalitati de nedeclarare, sustine ministrul Finantelor

  Penalitatile de intarziere la plata contributiilor fiscale vor fi reduse de la ,03% pe zi la ,02% pe zi, si vor fi introduse penalitati pentru nedeclararea obligatiilor fiscale in viitorul Cod de Procedura Fiscala, a anuntat vineri ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, in cadrul unei conferinte pe teme de fiscalitate.

  "Vrem respect pentru contribuabilul onest si sa fim foarte duri cu cei care fac evaziune fiscala. Pana acum penalitatile de intarziere erau foarte mari si acum au scazut de la ,03% pe zi de intarziere la ,02%. Asta inseamna 7,3% pe an comparativ cu 10,95% pe an", a explicat ministrul Finantelor precizand ca aceasta masura vizeaza contribuabilii onesti care, din diverse motive, nu au putut sa isi plateasca la timp datoriile.

  Pentru evazionisti, insa, se pregatesc penalitatile de nedeclarare. "Aici vreau din nou sa mentionez ca nu este o taxa in plus. Este o penalitate de nedeclarare pentru cei care fac evaziune fiscala. Vorbim de o penalitate de 10% din obligatiile fiscale nedeclarate de contribuabil daca suma stabilita ca fiind cea corecta este mai mica de 25% din obligatia declarata.

  Penalitatea este de 25% din obligatia fiscala daca suma stabilita este mai mare de 25% din obligatia declarata. Dar, daca omul a gresit cu intentie, dar totusi vrea sa se corecteze, penalitate se reduce cu 75% daca persoana respectiva plateste penalitatea in timpul prevazut de lege sau se conformeaza cu esalonari stabilite cu organul de control. Penalitatea nu se aplica daca contribuabilul se conformeaza voluntar si isi corecteaza aceasta nedeclarare inainte de inspectia fiscala", a mai spus Ioana Petrescu.

  Ea a precizat ca este extrem de important sa existe in Codul de Procedura prevederi foarte clare de stimulare si de incurajare a contribuabilului care este de buna credinta si vrea sa plateasca si, pe de alta pare de combatere a evaziunii fiscale.

  Ministrul Finantelor a mai spus ca pe marginea acestor propuneri a primit deja, si a preluat, o serie de observatii de la mediul de afaceri: penalitatea de nedeclarare sa se datoreze doar pentru obligatiile stabilite de organul de inspectie fiscala, plafonarea penalitatii de nedeclarare la 100.000 de lei, si, in situatiile de reducere a penalitatii de nedeclarare sa se aplice corespunzator si penalitatii de intarziere.

  La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dan Manolescu, a precizat ca in zona reducerii penalitatilor pentru firme, lucrurile au evoluat destul de mult in ultimii patru ani. "As incepe cu perioada de varf a sanctiunilor fiscale. Pana in 2010 nivelul dobanzilor de intarziere era de 36% pe an, ,1% pe zi. Anul trecut eram undeva la 28 — 29% pe an. Aveam acea penalizare de 15% pe an aplicabila pentru intarzieri mai mari de 90 de zile, ceea ce facea ca dupa 90 de zile, combinat penalitati cu dobanzi sa rezulte o sanctiune totala de 18% pe an. Acum avem o penalitate de intarziere si o dobanda de intarziere", a precizat Manolescu.

  El a subliniat, insa, ca pe langa aceste penalitati este foarte importanta diferentierea contribuabilului corect care nu reuseste, din motive obiective, sa isi plateasca taxele la timp, si evazionist. "Exista o preocupare la nivel european si chiar mondial sa se gaseasca o metodologie de diferentiere intre agentul economic care se conformeaza din punct de vedere al declararii si declara o suma, dar, din diverse motive poate nu o plateste la termenul scadent, si agentul economic care, cu intentie, nu declara anumite sume sau din greseala nu declara anumite sume. Ar trebui ca legislatia sa permita o astfel de diferentiere. Incercam sa cream acele paliere de distinctie intre agentii economici", a explicat Manolescu.

  El a precizat ca asteapta propuneri de la mediul de afaceri in acest sens.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: Hotararea CEDO in Cauza Asociatia Victimelor Magistratilor din Romania impotriva Romaniei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 543/2014 a fost publicata Hotararea CEDO din 14 ianuarie 2014 in Cauza Asociatia Victimelor Magistratilor din Romania impotriva Romaniei.

  La originea cauzei se afla Cererea nr. 47.732/06 indreptata impotriva Romaniei, prin care noua resortisanti ai acestui stat, Rodica Neagu, Virgil Radu, Valentin Turigioiu, C. Gheorghe Lupan, Viorica Alda, Eugen Neagu, Maria Nicolau, Domnica Turigioiu si Valerica Sugubete, precum si Asociatia Victimelor Magistratilor din Romania (reclamantii), au sesizat Curtea la 14 august 2006, in temeiul art. 34 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (Conventia).
  Reclamantii au sustinut, in special, ca refuzul instantelor nationale de a inscrie asociatia reclamanta in Registrul asociatiilor si fundatiilor a fost nejustificat si a incalcat dreptul acestora la libertatea de asociere.

  In urma dezbaterilor, CEDO declara cererea admisibila in ceea ce priveste art. 11 din Conventie si inadmisibila pentru celelalte capete de cerere.

  CEDO a hotarat:
  a) ca statul parat trebuie sa plateasca in comun reclamantilor, in termen de 3 luni de la data ramanerii definitive a hotararii, in conformitate cu art. 44 § 2 din Conventie, suma de 2 000 EUR (doua mii de euro), plus orice suma ce poate fi datorata cu titlu de impozit, cu titlu de despagubire pentru prejudiciile materiale si morale, suma care trebuie convertita in moneda nationala a statului parat la rata de schimb aplicabila la data platii;
  b) ca, de la expirarea termenului de 3 luni mentionat si pana la efectuarea platii, aceasta suma trebuie majorata cu o dobanda simpla, la o rata egala cu rata dobanzii facilitatii de imprumut marginal practicata de Banca Centrala Europeana, aplicabila pe parcursul acestei perioade si majorata cu 3 puncte procentuale.

  Textul integral al Hotararii CEDO: Hotararea CEDO in Cauza Asociatia Victimelor Magistratilor din Romania impotriva Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: OG 5/2014 reglementeaza activitatea Autoritatii Administrativa de Infratire Institutionala si de Asistenta Tehnica, (AAIIAT)

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 558/2014 a fost publicata OG 5/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2008 privind infiintarea activitatii de derulare si gestionare a proiectelor de infratire institutionala finantate de Uniunea Europeana, pentru care Romania are calitate de donator de asistenta tehnica.

  In toate contractele de infratire institutionala si de asistenta tehnica pentru care Romania are calitate de donator de asistenta tehnica, Ministerul Fondurilor Europene este responsabil de managementul administrativ si financiar al acestora si le va semna in aceasta calitate.

  Responsabilitatile AAIIAT (Autoritatea Administrativa de Infratire Institutionala) referitoare la activitatea prevazuta la art. 1 sunt urmatoarele:
  a) asigura managementul administrativ si financiar al proiectelor de infratire institutionala si asistenta tehnica si le va semna in aceasta calitate;
  b) asigura consultanta autoritatilor romane in vederea pregatirii ofertelor si a participarii la reuniunile de selectie si la sedintele de deschidere a ofertelor;
  c) avizeaza din punct de vedere procedural ofertele ce urmeaza a fi prezentate statului beneficiar, precum si ofertele care urmeaza sa fie depuse in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de asistenta tehnica;
  d) ofera instruire cu privire la prevederile manualului de infratire institutionala specialistilor romani care vor participa in proiectele de infratire institutionala in calitate de coordonator de proiect si consilier rezident de infratire institutionala;
  e) ofera instruire cu privire la ghidurile practice pentru contractele cu finantare nerambursabila - actiuni externe ale comunitatii europene si alte prevederi comunitare specialistilor romani care vor participa in proiectele de asistenta tehnica in calitate de coordonator de proiect si experti;
  f) asigura consultanta si sprijin pe durata negocierii si semnarii contractelor de infratire institutionala si pe durata selectarii ofertelor si atribuirii contractelor de asistenta tehnica, precum si pentru orice modificari ulterioare ale acestora;
  g) administreaza baze de date cu experti din diferite institutii si domenii de activitate;
  h) emite cereri de plata catre institutiile din tarile beneficiare ale asistentei din partea Romaniei, abilitate sa efectueze platile;
  i) emite facturi pentru serviciile prestate de catre expertii romani in cadrul contractelor de asistenta tehnica si in conformitate cu prevederile contractuale si procedurile aplicabile;
  j) primeste sume reprezentand plati efectuate de beneficiarul de asistenta tehnica in cadrul proiectului de infratire institutionala si de beneficiarul asistentei tehnice in cadrul contractului de asistenta tehnica;
  k) verifica si autorizeaza platile efectuate in cadrul proiectelor;
  l) efectueaza platile catre consilierii rezidenti de infratire institutionala, expertii cooptati si catre participantii la vizitele de studii;
  m) deschide conturi bancare si conturi in sistemul Trezoreriei Statului sau al unei institutii bancare private, pe care le administreaza in regim de dubla semnatura;
  n) organizeaza si conduce contabilitatea operatiunilor desfasurate in cadrul proiectului, conform normelor legale in vigoare.

  Textul integral al Ordonantei de Guvern: OG 5/2014 reglementeaza activitatea Autoritatii Administrativa de Infratire Institutionala si de Asistenta Tehnica, (AAIIAT)
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: Guvern: Vanzarea locuintelor ANL pentru tineri se va putea face si in rate lunare, cu un avans minim de 15%

  Guvernul a adoptat, joi, o hotarare care stabileste ca vanzarea locuintelor ANL se poate face si in rate lunare, cu un avans minim de 15%, informeaza un comunicat de presa al Executivului remis AGERPRES.

  "Avand in vedere numarul mare de solicitari din partea tinerilor, se impune reglementarea unor masuri care sa accelereze procesul de vanzare a locuintelor, astfel incat sa se acumuleze fonduri pentru construirea de locuinte noi. Vanzarea locuintelor se va face si in rate lunare, cu un avans minim de 15% din valoarea de vanzare. Astfel, pentru un apartament de 70,45 mp, se va plati suma de 23.339,02 euro", precizeaza sursa citata.

  Hotararea adoptata joi vizeaza pentru modificarea si completarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: Guvernul il propune pe Dacian Ciolos pentru portofoliul Agriculturii sau pentru cel al Dezvoltarii Regionale

  Guvernul a propus presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ca Dacian Ciolos sa ocupe portofoliul Agriculturii sau pe cel al Dezvoltarii Regionale, a declarat joi pentru AGERPRES premierul Victor Ponta.

  Termenul pentru transmiterea candidaturilor pentru functiile de comisar european expira joi, 31 iulie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: Cursul valutar din 31 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 31 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4188 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0163 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.3016 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0166 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5723 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.008 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6313 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0116 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2364 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0017 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-08-01 :: Titlu: Monitorul Oficial din 31 iulie 2014

  In data de 31 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 568/2014 - M. Of. 568/2014 [M. Of. 568 / 31 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 569/2014 - M. Of. 569/2014 [M. Of. 569 / 31 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 570/2014 - M. Of. 570/2014 [M. Of. 570 / 31 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 571/2014 - M. Of. 571/2014 [M. Of. 571 / 31 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 572/2014 - M. Of. 572/2014 [M. Of. 572 / 31 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 573/2014 - M. Of. 573/2014 [M. Of. 573 / 31 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-31 :: Titlu: Fructe proaspete din Republica Moldova ar putea fi comercilizate pe rafturile supermarketurilor autohtone in perioada urmatoare

  Reprezentantii marilor retaileri din Romania sunt interesati sa comercializeze fructe proaspete din Republica Moldova prin retele proprii, iar in perioada urmatoare vor avea loc discutii intre fiecare hypermaket si producatorii moldoveni in vederea dezvoltarii unui parteneriat in acest sens.

  Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a mentionat joi sustinerea pe care o acorda autoritatile din Romania producatorilor agricoli din Republica Moldova pentru a depasi situatia economica delicata in care acestia se afla ca urmare a embargoului impus de Rusia.

  'Republica Moldova este, din punctul nostru de vedere, parte a Europei si aceasta activitate a cultivarii fructelor si legumelor trebuie mentinuta, motiv pentru care aveti toata sustinerea noastra, a organizatiilor producatorilor din Romania', a afirmat Daniel Botanoiu, in cadrul unei reuniuni desfasurate la MADR, la care a participat o delegatie a Asociatiilor Producatorilor si Exportatorilor de Fructe si Struguri de Masa condusa de vice ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vlad Loghin.

  La randul sau, reprezentantul Asociatiilor Producatorilor si Exportatorilor de Fructe si Struguri de Masa a prezentat potentialul Republicii Moldova pentru export, respectiv mere proaspete si mere pentru procesare, prune si struguri de masa.

  Reprezentantii marilor retaileri si-au manifestat, in general, interesul pentru sustinerea producatorilor din Republica Moldova iar Delia Nica, vicepresedinte al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, a propus ca in perioada urmatoare sa aiba loc discutii intre fiecare hypermaket si producatorii din Republica Moldova, in vederea dezvoltarii unui parteneriat avantajos pentru ambele parti.

  Saptamanal, cei doi secretari de stat vor monitoriza stadiul realizarii angajamentelor celor doua parti astfel incat prin efortul agentilor economici din Romania sa poata fi combatute efectele negative pe care le simt producatorii din Republica Moldova ca urmare a restrictiilor impuse de Federatia Rusa.

  "Aceste masuri intervin ca urmare a consultarilor care au avut loc atat intre Guvernul din Romania si cel din Republica Moldova dar si ca urmare a discutiilor pe care ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania le-a avut cu Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala in vederea identificarii de solutii pentru accesul produselor pe piata unica. Comisarul European a anuntat deja intentia de a dubla contingentul pentru mere, prune si struguri de masa si grabirea procedurilor astfel incat contingentul sa intre in vigoare cat mai curand", se arata in comunicat.

  Pana la definitivarea acestor propuneri se fac eforturi la nivel diplomatic intre tarile Uniunii Europene pentru identificarea unor spatii de depozitare in eventualitatea in care va fi nevoie, important de subliniat si salutat fiind in acest sens efortul pe care si ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, il face ca urmare a discutiei cu ministrul Agriculturii din Romania, Daniel Constantin.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-31 :: Titlu: Includerea Romaniei in indicele JP Morgan va sprijini economia tarii

  JP Morgan va include de joi obligatiunile guvernamentale ale Romaniei in indicele sau global pentru pietele emergente recomandate investitiilor, o decizie care ar trebui sa ajute la mentinerea costurilor de imprumut ale tarii la un nivel minim record, transmite Reuters.

  Romania este al doilea stat din estul emergent al Uniunii Europene — dupa Polonia — care se va alatura celor 13 tari incluse in 'GBI-EM Global Diversified 15 percent cap index", unde sunt si obligatiunile guvernamentale in moneda locala din Turcia, Brazilia, Malaezia si Rusia. Titlurile de stat emise de Romania vor avea initial o pondere de 1,65%, a anuntat JP Morgan.

  Anuntul potrivit caruia JP Morgan va include Romania, al doilea cel mai sarac stat din UE, in acest indice a majorat in ultimele saptamani cererea pentru obligatiunile guvernamentale in lei si a sprijinit moneda.

  Decizia JPMorgan vine dupa ce, in luna mai a acestui an, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a imbunatatit ratingul atribuit Romaniei, la 'BBB minus' de la 'BB plus', pe fondul cresterii economice si al mentinerii disciplinei fiscale din partea Guvernului. 'BBB minus' este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investitii.

  Standard & Poor's era singura mare agentie de rating care mentinea Romania in categoria ''junk' (nerecomandata pentru investitii), in conditiile in care Fitch si Moody's plaseaza inca de anul trecut Romania in randul statelor cu risc scazut pentru investitii.

  'Impactul deciziei JP Morgan asupra pietei este redus acum dar alaturarea la acest club ar trebuie sa fie benefica pentru economie pe termen lung', a apreciat un delear de la Bucuresti.

  Anul acesta, randamentul obligatiunilor guvernamentale a scazut semnificativ, datorita lichiditatii solide si a inflatiei scazute persistente, care a reaprins asteptarile ca Banca Centrala a Romaniei sa reduca in continuare rata dobanzii.

  Din mai, randamentul bondurilor guvernamentale cu scadenta in 2021 a scazut cu 80 puncte de baza.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-31 :: Titlu: Bancile au redus dobanzile la depozite si credite in iunie 2014, atat in lei cat si in euro (statistici BNR)

  Dobanzile practicate de bancile comerciale pentru credite si depozite au scazut in iunie 2014 fata de luna anterioara, atat la lei, cat si la euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

  Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu ,06 puncte procentuale, astfel ca media acestora a ajuns la 3,04% pe an in iunie 2014 fata de 3,1% pe an in mai. La depozitele noi, dobanzile au scazut de la o medie de 2,55% pe an in luna mai, la 2,43% pe an in iunie.

  La euro, bancile au redus dobanzile in iunie fata de mai atat la depozitele noi, de la 1,59% pe an la 1,52% pe an, cat si la cele vechi, de la 1,87% pe an la 1,83% pe an. In aceeasi perioada, bancile au scazut dobanzile si pentru depozitele in euro ale populatiei, de la 1,95% pe an la 1,92% pe an in cazul depozitelor din sold, dar le-au mentinut pentru depozitele noi la 1,85% pe an. O crestere a fost consemnata la depozitele noi in euro, constituite de populatie pe o perioada de peste doi ani, la o medie de 1,75% pe an in iunie de la 1,45% pe an luna anterioara. In acest caz, insa, este de remarcat faptul ca in urma cu un an, respectiv iulie 2013, bancile ofereau, in medie, dobanzi de 5,81% pe an pentru depozitele noi ale populatiei constituite pentru perioade de peste doi ani, cu mai mult de patru puncte procentuale peste media din iunie 2014.

  La creditele in lei aflate in sold, dobanzile au scazut usor in iunie, la 8,61% pe an, de la 8,86% pe an in mai, si raman cu aproape doua puncte procentuale sub media practicata in urma cu un an. Si pentru imprumuturile nou acordate bancile au solicitat dobanzi mai mici de la populatie si firme, de 7,04% pe an in iunie, fata de 7,97% pe an in mai 2014.

  Pentru imprumuturile in valuta in sold, dobanzile au fost, in medie, de 5,1% pe an in iunie, nivel similar cu cel urma cu un an si usor sub media din mai 2014, respectiv 5,13% pe an. La creditele noi, bancile au redus dobanzile la 4,44% pe an in iunie, de la 4,46% pe an in luna anterioara. Dar, pentru populatie, dobanzile la imprumuturile noi in euro au crescut, la o medie de 5,63% pe an in iunie, de la 5,27% pe an in mai si de la 4,59% pe an in iulie 2013.

  Cel mai mult au crescut dobanzile pentru creditele de consum in euro nou acordate populatiei, la o medie de 6,34% pe an in iunie, fata de 4,92% pe an in mai si de 5,66% pe an in urma cu 12 luni.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-31 :: Titlu: EY: Somajul in randul tinerilor a ajuns la 25,7% in Romania, 52% dintre studenti vor sa inceapa o afacere

  Somajul in randul tinerilor a crescut, in Romania, in ultimele trei trimestre, pana la un nivel record de 25,7% in primul trimestru din 2014, iar 52% dintre studentii romani vor sa inceapa propria afacere in urmatorii doi ani, dar au nevoie de asigurarea unui ecosistem antreprenorial activ, conform unei analize realizate de EY Romania.

  'Tinerii romani sunt dispusi sa munceasca din greu pentru ceea ce isi doresc, conform unei analize recente realizate de EY impreuna cu Academia de Studii Economice in randul a 765 studenti. Conform aceleiasi analize, 52% dintre acesti tineri sunt interesati sa isi dezvolte propria afacere in urmatorii doi ani. Avand in vedere aceste date, tinerii romani trebuie sustinuti sa devina antreprenori prin masuri clare, care sa derive din masurile si schemele de succes aplicate in alte tari si adaptate realitatilor romanesti', a declarat Mihaela Matei, coordonatorul proiectului Barometrul Antreprenoriatului Romanesc si Special Projects Communication Officer, EY Romania, prin intermediul unui comunicat transmis, miercuri AGERPRES.

  Potrivit analizei citate, rata somajului in randul tinerilor din tarile OECD a ajuns la 15,7%, in timp ce in tarile UE a fost de 23,4% la inceputul lui 2014, cu mici variatii in ambele cazuri fata de anul anterior. 'In Romania, desi anul trecut rata somajului in randul tinerilor era sub media europeana, in primul trimestru din 2014 aceasta rata a atins 25,7%, dupa o crestere continua in ultimele trei trimestre', se precizeaza in comunicat.

  In contextul in care problema somajului in randul tinerilor risca sa conduca la ratarea unei intregi generatii, EY a lansat a doua editie a studiului 'Avoiding a lost generation'. 'Realizat in colaborare cu Alianta Tinerilor Antreprenori G20, raportul identifica si analizeaza aspectele legate de somajul in randul tinerilor cu care se confrunta tarile G20, si incearca sa ofere recomandari practice si exemple de scheme si politici antreprenoriale de succes deja implementate', se precizeaza in comunicat.

  Specialistii EY constata ca somajul in randul tinerilor este o problema persistenta in intreaga lume, care, in pofida imbunatatirii conditiilor economice, ramane la cote foarte ridicate. 'Asigurarea unui ecosistem antreprenorial activ reprezinta una din cele mai bune cai de a trata problema somajului in randul tinerilor, atat datorita numarului mare de locuri de munca generate de antreprenori, cat si datorita implinirii profesionale pe care demararea unei afaceri proprii o poate oferi tinerilor", spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.

  Studii recente realizate de compania de consultanta au aratat ca afacerile conduse de antreprenori vor genera mai multe locuri de munca decat marile corporatii in anul 2015 — 76% dintre antreprenori declarand ca intentioneaza sa-si extinda forta de munca in 2014, fata de 31% dintre executivii din marile corporatii.

  In acest context, expertii EY sustin crearea de mecanisme de finantare, fie derulate de guverne, fie sprijinite de acestea, in cadrul carora mentoratul si educatia financiara sa devina o conditie de finantare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-31 :: Titlu: Dolj: De la 1 august, Trenul Hyperion, fabricat la Craiova, va circula pana la Constanta

  Trenul Hyperion, fabricat la Craiova de firma Softronic, va circula, de la 1 august pana la 13 septembrie, pe ruta Craiova-Bucuresti-Constanta si retur, biletele putandu-se procura la urcare.

  Radu Zlatian, consultant in cadrul Softronic, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ca din punct de vedere al costurilor, pretul unui bilet Craiova-Bucuresti este 40 lei, un bilet Bucuresti-Constanta costa 40 de lei, iar un bilet Craiova-Constanta costa 70 lei. 'Trenul va face aproape 6 ore de la Craiova la Constanta, iar doritorii unui week-end la mare pot avea o deplasare rapida si comoda. Plecarile din Craiova sunt la 5,30 in fiecare zi, iar din Constanta la 14,20 in fiecare zi. In pofida celor sase ore de calatorie, confortul este ridicat', a spus Zlatian.

  Acesta a mai declarat ca trenul este omologat intern, a trecut toate incercarile facute de Autoritatea Feroviara Romana si a fost pus in functiune conform reglementarilor legale, fiind introdus in registrul mijloacelor de transport de calatori europene, in acest moment putand rula pe caile ferate europene.

  'Pana acum, a fost utilizat pentru demonstratii si am reusit sa aratam ca trenul functioneaza bine, ca pasagerii sunt multumiti de confort datorita faptului ca, din punct de vedere al habitatului, in vagoane au conditii deosebite, este vorba de nivel redus de zgomote si vibratii, aer conditionat, asigurarea unor prize cu tensiune de 220 V pentru alimentarea unor aparate personale, Wi-Fi gratuit la un cost foarte scazut.

  Trenul a circulat pe ruta Craiova-Bucuresti si 80% au fost locurile ocupate in permanenta, iar in weekend nu mai erau locuri', a mai afirmat Zlatian.

  Trenul Hyperion a fost realizat de firma Softronic prin intermediul unui proiect cu finantare europeana.

  'Toata partea de cercetare-dezvoltare, adica partea de executie si incercarile pentru validarea executiei au fost realizate prin acest proiect. Mai mult decat atat s-a facut si pregatirea de fabricatie, inclusiv dotarea cu utilaje noi de inalta performanta (...). Toate cheltuielile legate de fabricarea prototipului, care se ridica la circa 5 milioane de lei, apartin, insa, firmei Softronic. Proiectul, care a constat in partea de cercetare si partea de punere in fabricatie, inclusiv dotarea cu utilaje, a costat peste 10,2 milioane lei, din care contributia Softronic a fost de peste 6,2 milioane lei. Proiectul a durat doi ani si jumatate, din ianuarie 2012, si s-a finalizat in urma cu doua saptamani', a mai afirmat Radu Zlatian.

  Potrivit sursei citate, trenul este considerat un succes, iar viabilitatea produsului este demonstrata si de faptul ca acesta are avizele pentru a putea rula pe caile ferate europene.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-31 :: Titlu: Monitorul Oficial din 30 iulie 2014

  In data de 30 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 563/2014 - M. Of. 563/2014 [M. Of. 563 / 30 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 564/2014 - M. Of. 564/2014 [M. Of. 564 / 30 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 565/2014 - M. Of. 565/2014 [M. Of. 565 / 30 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 566/2014 - M. Of. 566/2014 [M. Of. 566 / 30 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 567/2014 - M. Of. 567/2014 [M. Of. 567 / 30 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-31 :: Titlu: Cursul valutar din 30 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 30 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4025 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.007 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.285 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0139 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5643 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0123 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6197 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0022 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2347 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-30 :: Titlu: Romania sprijina Republica Moldova in vederea promovarii produsele alimentare pe piata comunitara si in tarile terte

  Romania sprijina Republica Moldova in vederea promovarii produselor alimentare autohtone atat pe piata comunitara, cat si in tarile terte, una dintre oportunitatile identificate urmarind consolidarea relatiilor cu tarile regiunii MENA, respectiv Egipt, Tunisia si Palestina, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) transmis, miercuri, AGERPRES.

  ANSVSA a demarat mai multe proiecte bilaterale, cu rezultate concrete, in contextul actiunilor intreprinse de Romania pentru sustinerea Republicii Moldova in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

  Cel mai recent este proiectul desfasurat de catre cele doua institutii, care a facut posibila crearea si dotarea Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide in plante, sol si productia de origine non-animala cu un echipament de ultima generatie de tip Gaz Cromatograf cu Spectrometru de masa, singurul de acest tip in Republica Moldova.

  De asemenea, extinderea pietelor de desfacere, atat pe piata comunitara, cat si a tarilor terte pentru produsele alimentare autohtone reprezinta un obiectiv esential al Autoritatii. Una dintre oportunitatile identificate a fost piata importanta reprezentata de statele regiunii MENA, respectiv Egipt, Tunisia si Palestina, concretizata intr-un proiect finantat de Ministerul Afacerilor Externe din Romania, care urmareste consolidarea relatiilor cu aceste state, in vederea identificarii oportunitatilor de colaborare si a dezvoltarii relatiilor comerciale.

  În acest sens, ANSVSA va include oficiali din tara vecina in delegatia romana care va efectua vizite de lucru in cele trei state mentionate, cel mai probabil in luna septembrie a acestui an.

  Potrivit sursei citate, sunt programate intalniri cu oficiali din domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, cu reprezentanti ai ambasadelor altor state care deruleaza proiecte in domeniu si cu reprezentanti ai companiilor care investesc in aceste tari. În plus, expertii vor discuta posibilitatea de dezvoltare de proiecte bilaterale care sa sprijine institutiile din statele MENA sa atinga cerintele stabilite ca prioritati de catre Uniunea Europeana.

  Autoritatea Veterinara mentioneaza, totodadta, ca aceste subiecte au fost analizate in cadrul intalnirii avute de catre presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, cu Ion Sula, directorul general al Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor din Republica Moldova (ANSA) in contexul identificarii modalitatilor, prin care Autoritatea poate sprijini tara vecina in eforturile de a-si promova produsele alimentare autohtone si de a stabili noi relatii comerciale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-30 :: Titlu: Cursul valutar din 29 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 29 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3955 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0082 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2711 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0073 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.552 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0069 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6175 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0073 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2341 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 iulie 2014

  In data de 29 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 559/2014 - M. Of. 559/2014 [M. Of. 559 / 29 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 560/2014 - M. Of. 560/2014 [M. Of. 560 / 29 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 561/2014 - M. Of. 561/2014 [M. Of. 561 / 29 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 562/2014 - M. Of. 562/2014 [M. Of. 562 / 29 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Hotararea CSM 862/2014 rivind evaluarea activitatii profesionale a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul CSM si INM

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 533/2014 a fost publicata Hotararea CSM 862/2014 privind aprobarea Regulamentului privind evaluarea activitatii profesionale a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii.

  Pentru verificarea indeplinirii criteriilor de competenta profesionala si de performanta, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii, denumit in continuare personal asimilat, este supus unei evaluari privind eficienta, calitatea activitatii si integritatea, obligatia de formare profesionala continua si absolvirea unor cursuri de specializare. In cazul personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor numit in functii de conducere, evaluarea se face si asupra modului de indeplinire a atributiilor manageriale.
  Prezentul regulament se aplica in mod corespunzator si personalului asimilat detasat la Consiliul Superior al Magistraturii si la Institutul National al Magistraturii.
  Prezentul regulament nu se aplica judecatorilor si procurorilor detasati in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ori al Institutului National al Magistraturii pe posturi de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor.

  Evaluarea personalului asimilat din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii are ca obiectiv stabilirea nivelului de competenta profesionala, cresterea eficientei si calitatii activitatii profesionale, precum si imbunatatirea performantelor profesionale.
  Procesul de evaluare a personalului asimilat implica parcurgerea urmatoarelor etape: analiza documentelor care contin rezultate ale activitatii profesionale a persoanei evaluate, autoanaliza si autoaprecierea, interviul de evaluare, stabilirea de comun acord a unui plan individual de dezvoltare profesionala si acordarea calificativului.
  Aspectele relevate in urma autoanalizarii si autoaprecierii vor fi avute in vedere la interviu, in scopul elaborarii, de comun acord intre evaluator si evaluat, a planului de dezvoltare profesionala.

  Rezultatele evaluarii sunt avute in vedere la promovarea in functii de executie, la ocuparea functiilor de conducere si la identificarea necesitatilor de instruire a personalului asimilat din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii, in scopul imbunatatirii performantelor profesionale.

  Prima evaluare a personalului asimilat se face dupa 2 ani de la numirea in functie, iar urmatoarele evaluari se fac la fiecare 3 ani, de regula in luna februarie.

  Textul integral: Hotararea CSM 862/2014 rivind evaluarea activitatii profesionale a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul CSM si INM
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Noul Cod Fiscal instituie un nou sistem de calcul al impozitului pe cladiri

  Proiectul noului Cod fiscal aflat acum in dezbatere publica instituie un nou sistem de calcul al impozitului pe cladiri, in functie de destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) si de personalitatea juridica a proprietarului, potrivit precizarilor transmise de Biroul de Presa al Ministerului Finantelor Publice /MFP/, la solicitarea AGERPRES.

  Reglementarile propuse in proiectul de act normativ tin cont de recomandarile formulate de expertii misiunii FMI de asistenta tehnica din septembrie 2013 si de expertii Bancii Mondiale, recomandari incluse in Scrisoarea de intentie aprobata prin lege de Parlament si promulgata de presedintele Romaniei.

  "Prin schimbarile aduse modalitatii de calcul a impozitului pe cladiri, Ministerul Finantelor Publice raspunde solicitarilor mediului de afaceri si recomandarilor FMI, care au sustinut introducerea unui sistem de calcul unitar pentru cladirile utilizate in scop nerezidential, de persoanele fizice si de persoanele juridice, si promoveaza un tratament corect pentru mediul de afaceri", afirma MFP.

  Astfel, in forma actuala a proiectului noului Cod fiscal aflata in dezbatere publica, sunt incluse o serie de propuneri privind calculul impozitului pe cladire. In cazul cladirilor proprietate a persoanelor fizice, pentru suprafetele cladirilor folosite in scop rezidential, precum si pentru suprafetele cladirilor-anexa, se mentine sistemul actual de stabilire a impozitul pe cladiri, prin aplicarea unui procent de 0,1% la valoarea impozabila, determinata pe baza suprafetei construite desfasurate, de tipul cladirii, rangul si zona in cadrul localitatii unde este amplasat imobilul.

  Comparativ cu prevederile incluse in Codul fiscal aflat in vigoare, in proiectul noului Cod fiscal s-a renuntat la aplicarea coeficientului de corectie inclus in sistemul de calcul al impozitului pentru cladiri datorat de persoanele fizice, din doua considerente — mutarea accentului in ceea ce priveste sistemul de calcul al impozitului pe cladire de pe valoarea de inventar, pe valoarea de piata, element care sta la baza sistemelor fiscale moderne, nu permite aplicarea de astfel de corectii in cazul persoanelor juridice si persoanelor fizice ce detin cladiri folosite in scop nerezidential si mentinerea coeficientului de calcul doar pentru persoanele fizice, nu si pentru persoanele juridice, avand in vedere schimbarea sistemului de calcul in functie de destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) si de personalitatea juridica a proprietarului, ar fi generat incalcarea principiului neutralitatii.

  Pentru suprafetele cladirilor folosite in scop nerezidential, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote asupra valorii impozabile a cladirii, dupa cum urmeaza: intre 0,25% — 1,50%, inclusiv, daca valoarea impozabila reiese dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, 2% asupra valorii impozabile determinata pe baza suprafetei, similar cladirilor rezidentiale, daca valoarea impozabila nu rezulta dintr-un raport de evaluare.

  "Prin modificarea modalitatii de calcul a impozitului pentru cladirile proprietate a persoanelor fizice, cladiri folosite in scop comercial, se doreste eliminarea tratamentului fiscal discriminatoriu intre persoane fizice si juridice care folosesc o cladire in acelasi scop, respectiv realizarea unei activitati economice", sustine MFP.

  In cazul cladirilor proprietate a persoanelor juridice, in scopul determinarii impozitului pe cladiri la persoane juridice, in noul proiect de Cod fiscal se elimina obligativitatea de inregistrare in contabilitate a valorii rezultate din rapoartele de evaluare ale cladirilor.

  Astfel, valoarea impozabila va fi, dupa caz: ultima valoare impozabila inregistrata in evidentele organului fiscal; valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii; valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in cursul anului fiscal anterior; valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in cursul anului fiscal anterior.

  Cota impozitului pe cladiri va fi: 0,1% pentru cladirile rezidentiale; intre 0,25-1,50% pentru cladirile nerezidentiale; intre 5%-10% pentru cladirile a caror valoare nu a fost actualizata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta.

  Noul proiect al Codului fiscal mentine valoarea reevaluata la impunerea cladirilor rezidentiale proprietate a persoanelor juridice si nu valoarea impozabila determinata pe baza tipului cladirii, rangului si zonei localitatii, din doua considerente — pe termen lung, valoarea de piata trebuie generalizata atat la persoanele fizice, cat si la persoanele juridice, in functie de destinatia cladirii; in prezent, persoanele juridice utilizeaza o valoare reevaluata s...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Ordinul 54/2014 aduce masuri pentru dezvoltarea pietei gazelor naturale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 478/2014 a fost publicat Ordinul 54/2014 privind unele masuri pentru dezvoltarea pietei gazelor naturale.

  Incepand cu anul gazier 2015-2016, anul gazier incepe la data de 1 octombrie, ora 06,00, a unui an calendaristic si se finalizeaza la data de 1 octombrie, ora 06,00, a anului calendaristic urmator.

  Pentru anul gazier 2014-2015, rezervarea de capacitate de transport se efectueaza pe punctele fizice/virtuale de intrare/iesire in/din Sistemul national de transport, denumit in continuare SNT, prevazute in Codul retelei.
  Operatorul de transport si de sistem, precum si utilizatorii retelei, parti contractante in cadrul contractelor de transport al gazelor naturale, incheiate pentru anul gazier 2013-2014, au obligatia sa prelungeasca valabilitatea acestor contracte, pe baza de act aditional, pana la data de 1 august 2014, cu mentinerea conditiilor de contractare convenite initial.
  Pana la data de 7 iulie 2014 inclusiv, utilizatorii retelei au obligatia de a solicita, pentru oricare dintre punctele de intrare/iesire in/din SNT prevazute in Codul retelei, rezervarea de capacitate de transport pentru perioada 1 august 2014-1 octombrie 2015, perioada care are echivalentul unui an gazier.

  Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Medias are obligatia de a finaliza platforma online pentru rezervarea capacitatii pe puncte de intrare/iesire in/din SNT pana cel tarziu la data de 1 aprilie 2015. In intervalul 1 aprilie 2015-1 iunie 2015, utilizatorii de retea vor putea testa aceasta platforma astfel incat aceasta sa fie utilizata in vederea rezervarii de capacitate pentru anul gazier 2015-2016.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 54/2014 aduce masuri pentru dezvoltarea pietei gazelor naturale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Constanta: Numar record de turisti inregistrat pe litoral in weekend

  Aproximativ 95.000 de turisti au fost inregistrati oficial in statiunile litoralului romanesc la sfarsitul saptamanii trecute, numar record in acest sezon estival.

  Presedintele Asociatiei Litoral — Delta Dunarii (ALDD), Corina Martin, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca statiunea Mamaia a fost ocupata integral weekend-ul trecut, in celelalte statiuni din sudul litoralului gradul de ocupare fiind de 80-85%.

  "Tocmai am incheiat cel mai plin, cel mai aglomerat weekend de pe litoralul romanesc, din acest sezon 2014. Un weekend plin, care s-a lasat mai mult asteptat, pentru ca vremea nu a fost prielnica pentru vacantele pe litoral. (...) S-au terminat examenele in sistemul de invatamant, a inceput vacanta mare, iar vremea pe litoral se anunta foarte frumoasa. Incepem de-abia de acum sa spunem ca a venit vacanta mare", a afirmat reprezentanta ALDD.

  Aceasta a mentionat ca vremea nefavorabila este singura cauza a numarului scazut de turisti aflati pana in prezent pe litoral, numar mai mic comparativ cu cel din aceeasi perioada a sezonului estival trecut.

  Conform Corinei Martin, exista hoteluri in statiunile din sudul litoralului cu un grad de ocupare mai mare, de circa 90%, fiind vorba de unitati care le ofera turistilor un nivel de confort ridicat, cu servicii de buna calitate.

  Pe litoralul romanesc este in crestere si numarul turistilor straini, printre care cei din Republica Moldova, Israel si Polonia. Turistii israelieni opteaza in special pentru hotelurile de patru si cinci stele din statiunea Mamaia, care ofera servicii de tip all-inclusive, potrivit presedintei ALDD.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: ANCOM: Roaming-ul in tarile din afara UE poate genera costuri de 50 de ori mai mari decat in spatiul comunitar

  Tarifele pentru serviciile de voce si date in afara zonei reglementate pot ajunge la niveluri de peste 50 de ori mai mari decat tarifele platite de utilizatori pentru aceleasi servicii in tarile din comunitate, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), remis, luni, AGERPRES.

  Conform datelor disponibile pe www.veritel.ro, un utilizator roman aflat in Serbia, Muntenegru, Egipt, Maroc, Canada, SUA sau Emiratele Arabe Unite (Dubai) poate plati peste 2 euro/minut in cazul unui apel efectuat catre Romania sau chiar peste 1 euro/minut pentru un apel primit in roaming. Comparativ, un utilizator care calatoreste in spatiul UE plateste maxim ,19 euro/ minut (fara TVA) pentru un apel efectuat catre orice destinatie din Uniunea Europeana si cel mult ,05 euro/ minut (fara TVA) pentru primirea unui apel, in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif).

  "In ceea ce priveste serviciile de date, un utilizator roman de internet mobil care foloseste tarifele standard si calatoreste, de exemplu, in Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia sau SUA plateste tarife standard incepand cu 5 euro/ MB pentru transferul de date, in timp ce costurile pot depasi 10 euro/ MB pentru destinatii precum Egipt, Maroc, Thailanda ori Tunisia sau chiar 13 euro/ MB pentru Australia, Brazilia ori Japonia.

  Comparativ, utilizatorii romani care calatoresc in tarile din Uniunea Europeana platesc maximum ,20 euro/ MB (fara TVA), in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif). De exemplu, un utilizator care acceseaza de pe telefonul mobil casuta de e-mail, retele de socializare si site-uri de stiri timp de aproximativ doua ore poate ajunge sa consume cel putin 15 MB, platind chiar si de 65 de ori mai mult pentru roaming-ul de date in afara UE fata de cat ar plati in calatoriile din spatiul UE", se spune in comunicat.

  ANCOM precizeaza ca, pentru a evita socul facturilor mari care pot rezulta din utilizarea serviciilor de date, utilizatorii din Romania care calatoresc in afara tarii primesc avertizari prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, in cazul in care costul datelor descarcate se apropie sau depaseste pragul prestabilit de 50 euro.

  Utilizatorii pot solicita operatorului stabilirea unui alt prag-limita, mai mic sau mai mare fata de aceasta valoare.

  Diferentele mari dintre costurile platite de utilizatorii de telefonie mobila si internet mobil pentru serviciile de roaming in spatiul UE si in afara acestui spatiu sunt generate de reglementarile in vigoare. Astfel, in timp ce la nivelul Uniunii Europene exista reglementari referitoare la tariful maxim pe care il pot percepe operatorii in cadrul planului tarifar standard, pentru tarile non-UE nu exista un astfel de plafon maximal, fiecare operator avand libertatea de a-si stabili tarifele aplicabile.

  In context, ANCOM recomanda utilizatorilor sa se informeze inainte de a pleca in calatorie asupra ofertelor speciale de roaming puse la dispozitie de operatori in perioadele de vacanta. Pentru a compara gratuit toate tarifele de telefonie si internet disponibile pe piata in acest moment, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte telecom creat de ANCOM.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.3873 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0127 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2638 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0077 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5451 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0077 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6102 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0102 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2334 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 iulie 2014

  In data de 28 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 554/2014 - M. Of. 554/2014 [M. Of. 554 / 28 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 555/2014 - M. Of. 555/2014 [M. Of. 555 / 28 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 556/2014 - M. Of. 556/2014 [M. Of. 556 / 28 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 557/2014 - M. Of. 557/2014 [M. Of. 557 / 28 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 558/2014 - M. Of. 558/2014 [M. Of. 558 / 28 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-28 :: Titlu: Investitiile imobiliare in Romania au crescut de peste trei ori in primul semestru, la 402,4 milioane euro

  Investitiile pe piata imobiliara in Romania s-au cifrat la 402,4 milioane euro in primul semestru din 2014 si au insumat o suprafata tranzactionata de peste 692.000 mp, fiind in crestere cu 222% (de 3,22 ori) fata de prima jumatate a anului trecut si cu 17% fata de intregul an 2013, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de consultanta imobiliara CBRE.

  In total s-au inregistrat 15 tranzactii, cel mai mare numar dupa 2008, cu un volum mediu de 26,8 milioane euro, similar anului trecut. Conform studiului, a fost consemnata o mai mare diversitate cu privire la tipul si utilizarea proprietatilor vandute, precum si in ceea ce priveste profilul cumparatorilor.

  Profilul tranzactiilor a fost destul de divers in termeni de utilizare a proprietatii, segmentul de birouri detinand 58% din totalul volumului, tipul proprietatilor (proprietatile prime au generat 55% din volumul total), tipologia cumparatorului (dezvoltatorii si fondurile institutionale au fost cele mai active, dintre care Globalworth a generat 54% din volum).

  Totodata, tipul proprietatilor a variat de la proprietati prime, precum Charles de Gaulle Plaza, la proprietati secundare, precum Auchan Pitesti Gavana, sau proprietati de tip "distressed" (Pic Pitesti si Pic Oradea).

  Pe fondul interesului crescut al investitorilor, randamentul prime pentru segmentul de birouri a suferit o compresie de la 8,25% la 8%. Restul randamentelor prime au ramas stabile.

  Chiria prima a fost relativ stabila — 60 euro/mp/luna pentru centrele comerciale, 18 euro/mp/luna pentru spatiile de birouri si 3,8 euro/mp/luna pentru spatiile industriale.

  "Aceasta crestere a volumului de investitii vine pe fondul interesului crescut al investitorilor pentru produse prime, in special spatii de birouri si retail in Bucuresti. Cu randamente atractive, o economie aflata intr-un stadiu pozitiv de evolutie si o cerere in crestere de la un trimestru la altul din partea chiriasilor, exista suficiente argumente pentru ca alte tranzactii majore sa se finalizeze in urmatoarele 6-9 luni", a declarat Razvan Iorgu, directorul general al CBRE Romania.

  Potrivit CBRE, a fost observata de asemenea o crestere a tranzactiilor cu terenuri in termeni de numar, valoare si tipul de proprietati vandute.

  "Am identificat trei mari categorii de cumparatori de proprietati funciare — retaileri (in special Lidl, Dedeman, Kaufland, Leroy Merlin), care cauta sa cumpere proprietati in orasele principale si secundare, ocupanti industriali interesati in parcele de teren pentru dezvoltarea de fabrici (Dr. Oetker, Best Food, Continental) si dezvoltatori imobiliari care achizitioneaza proprietati prime in marile orase pentru proiecte viitoare (NEPI, Globalworth si Kiseleff Development).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-28 :: Titlu: Deponentii CEC pentru autoturisme, care nu pot dovedi data constituirii depozitelor, vor fi despagubiti si ei de MFP

  Ministerul Finantelor Publice (MFP) va emite titluri de stat in limita unui plafon de cinci milioane lei pentru despagubirea celor care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) pentru achizitionarea de autoturisme, pe care le-au transferat dupa 22 decembrie 1989 la BRD si nu pot prezenta documente doveditoare care sa ateste data constituirii depozitelor la CEC, potrivit unui proiect de ordonanta publicat pe site-ul MFP.

  Emisiunea de titluri de stat va avea loc pe 11 august 2014, cu scadenta in data de 3 septembrie 2014, iar titlurile de stat sunt nenegociabile si nepurtatoare de dobanda.

  Valoarea nominala individuala a fiecarui titlu este egala cu valoarea individuala a despagubirii, calculata de BRD, pe numele fiecaruia dintre deponenti.

  Actul normativ vizeaza persoanele fizice care au constituit depozite la CEC pana la data de 15 februarie 1992, pentru achizitionarea de autoturisme, le-au transferat ulterior la BRD si nu pot prezenta actele doveditoare pentru data constituirii depozitului la CEC. Calculul despagubirilor se face de la data transferului la BRD si pana la 31 decembrie 2013. In calculul despagubirilor nu sunt incluse depunerile de sume la BRD ulterioare datei transferului depozitelor de la CEC.

  La data scadentei titlurilor de stat, MFP le va rascumpara prin plata catre BRD a sumelor reprezentand valoarea nominala a titlurilor de stat.

  Pentru a intra in posesia despagubirilor, toti deponentii indreptatiti, mandatarii sau succesorii legali au acestora trebuie sa se prezinte la orice unitate BRD, cu actele de identitate si alte documente legale necesare, dupa caz.

  Din verificarile efectuate de BRD a rezultat ca 96 de solicitanti de despagubiri nu pot face dovada datei constituirii depozitelor la CEC si, astfel, acestia nu puteau beneficia de despagubirile acordate, pe baza actelor normative in vigoare, in cazul deponentilor CEC pentru achizitionarea de autoturisme.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-28 :: Titlu: OUG 49/2014 aduce modificari in domeniul educatiei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 486/2014 a fost publicata OUG 49/2014 privind instituirea unor /masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative.

  Pentru absolventii de liceu care nu au sustinut/nu au promovat examenul de bacalaureat national, statul poate asigura, din finantarea de baza sau din alte surse de finantare, organizarea de cursuri de pregatire pentru examenul de bacalaureat.

  Ministerul Educatiei Nationale, in colaborare cu autoritatile administratiei publice locale, prin inspectoratele scolare, poate organiza programe educationale de tip A doua sansa, in vederea promovarii invatamantului obligatoriu pentru persoane care depasesc cu peste 4 ani varsta corespunzatoare clasei si care, din diferite motive, nu au absolvit invatamantul secundar inferior, gimnazial.

  Invatamantul postliceal se organizeaza in scoli postliceale cu personalitate juridica sau ca structuri fara personalitate juridica, in cadrul liceelor cu personalitate juridica, ori in colegii in cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate.
  Organizarea si functionarea invatamantului postliceal se fac conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.

  Pentru anul scolar 2014-2015, colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat pot organiza invatamant postliceal doar finantat integral de catre solicitanti. (7^2) Incepand cu anul scolar 2015-2016, cifra de scolarizare si mecanismul de finantare pentru invatamantul postliceal, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat, se aproba prin hotarare a Guvernului. Finantarea de baza pentru colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat se asigura la nivelul standardelor de cost pentru invatamantul preuniversitar.

  Admiterea in invatamantul postliceal se face in conformitate cu criteriile generale stabilite de Ministerul Educatiei Nationale, pe baza unei metodologii elaborate de unitatea/institutia de invatamant, prin consultarea factorilor interesati.

  Pentru sprijinirea copiilor si a tinerilor capabili de performante inalte, Ministerul Educatiei Nationale organizeaza competitii scolare, extrascolare si extracurriculare, tabere de profil, simpozioane si alte activitati specifice si acorda burse si alte forme de sprijin material si financiar. Normele metodologice privind cheltuielile cu organizarea si desfasurarea competitiilor scolare, extrascolare si extracurriculare, cuantumul stimulentelor financiare acordate elevilor premiati, profesorilor care i-au pregatit si unitatilor scolare de provenienta a premiantilor se aproba prin hotarare a Guvernului.

  Personalul din invatamantul preuniversitar este format din personal didactic si personal nedidactic.
  Personalul didactic este format din personalul didactic de predare, personal didactic auxiliar si personal didactic de conducere, de indrumare si control.
  In invatamantul preuniversitar poate functiona personal didactic de predare asociat, denumit in continuare personal didactic asociat.
  Personalul nedidactic isi desfasoara activitatea in baza Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Textul integral al modificarilor: OUG 49/2014 aduce modificari in domeniul educatiei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-27 :: Titlu: Hotararea CSM 828/2014 modifica Regulamentul privind etasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 528/2014 a fost publicata Hotararea CSM 828/2014 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 193/2006.

  Cererile de numire din functia de judecator in functia de procuror si din functia de procuror in functia de judecator se solutioneaza de doua ori pe an, in baza criteriilor prevazute la art. 23 alin. (1^1). Plenul Consiliului Superior al Magistraturii stabileste, prin hotarare, lunile in care se organizeaza sesiunile de numire a judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator.
  Cererea de numire a judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator se formuleaza in scris si se depune la Consiliul Superior al Magistraturii cel mai tarziu in termen de 5 zile de la data publicarii pe pagina de internet a Consiliului a listei prevazute la art. 2 alin. (1), din luna stabilita potrivit alin. (1)

  La solutionarea cererilor de numire din functia d ejudecator in functia de procuror si din functia de procuror in functia de judecator sunt avute in vedere posturile din lista prevazuta la alin. (2), in masura in care acestea mai sunt vacante.

  Textul integral al Hotararii CSM de modificare: Hotararea CSM 828/2014 modifica Regulamentul privind etasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-27 :: Titlu: Enel ar putea obtine cel putin doua miliarde de euro pe activele din Romania (Bloomberg)

  Oferta Electrica, oferta care a atras de la investitorii institutionali si cei de retail 435 milioane euro, "serveste ca un indicator util al interesului investitorilor" in activele energetice reglementate si arata ca Enel ar putea obtine doua miliarde de euro sau mai mult pentru activele sale din Romania, conform analistului Cosma Panzacchi de la Sanford C. Bernstein Ltd, din Londra, transmite Bloomberg.

  Cea mai mare oferta derulata vreodata prin bursa romaneasca — Electrica — ar putea sprijini eforturile Enel SpA de a-si vinde activele de producere a energiei din Slovacia si de distributie si vanzari din Romania pentru 4,4 miliarde de euro (5,9 miliarde dolari), sustin analistii.

  Vanzarile vor implica o participatie de 64,4% in Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% in Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din actiunile Enel Romania.

  Directorul general al Enel, Francesco Starace, s-a angajat sa vanda pana la sfarsitul anului activele din Romania si Slovacia, pentru a intari bilantul companiei italiene. Printre potentialii cumparatori se afla Electrica, dar si fonduri de investitii, State Grid Corporation of China, RWE AG si Electricite de France.

  "Credem ca acest eveniment are implicatii indirecte, insa importante si pozitive, pentru Enel. Compania va realiza cu succes planul de vanzare a activelor", a apreciat Panzacchi.

  Un purtator de cuvant al companiei germane RWE, Michael Murphy, a refuzat sa comenteze posibila oferta pentru activele Enel, asa cum a facut si purtatorul de cuvant al EDF.

  Orice vanzare ar putea fi intarziata, dupa ce Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), companie desprinsa din Electrica si aflata in subordinea Departamentului pentru Energie, a anuntat ca va deschide o actiune impotriva Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, in cazul vanzarii de catre Electrica a participatiei minoritare din fosta filiala Muntenia Sud si va solicita companiei italiene plata unei sume de 521,583 milioane de euro.

  Enel nu se asteapta ca aceasta actiune sa afecteze procesul de vanzare a activelor, a declarat un purtator de cuvant al companiei italiene.

  Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat in iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde si Enel are obligatia de a cumpara o parte sau intregul pachet de 23,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud catre Enel.

  Statul roman are drept de preemptiune asupra diviziilor Enel din tara si nu a precizat daca este sau nu interesat de active.

  "Activele de distributie ale Enel in Romania ar putea fi preluate de investitori privati sau detinuti de stat sau de investitori romani, dar este, de asemenea, posibil ca aceasta intentie de vanzare sa nu se materializeze", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

  Enel vrea sa vanda si o participatie de 66% detinuta la compania slovaca de utilitati Slovenske Elektrarne, printre potentialii cumparatori fiind grupul ceh CEZ.

  In Romania, compania italiana detine trei foste filiale ale Electrica de distributie si furnizare a energiei electrice, in zona Muntenia Sud, inclusiv Bucuresti, in Banat si in Dobrogea.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-27 :: Titlu: Florin Jianu: In septembrie lansam primul cluster mondial de turism pentru tineret

  In Romania va fi lansat, in septembrie acest an, primul cluster mondial de turism pentru tineret, in prezenta secretarului general Organizatiei Mondiale a Turismului, Taleb Rifai, care va veni la Bucuresti, a declarat, sambata, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri si Turism, Florin Jianu.

  "In toamna vom lansa primul cluster mondial de turism, mai exact in perioada 10 — 13 septembrie, cand secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului va fi prezent in Romania, tocmai pentru acest tip de eveniment. Competitia Sport Arena Bucharest Challenger, care se desfasoara sambata si duminica, la Bucuresti, este o avanpremiera pentru acest eveniment din toamna si o sa invit oameni tineri si dinamici sa fie membri constituenti ai acestui cluster", a spus ministrul delegat.

  Acesta a participat la Conferinta "Evenimente sportive internationale-motor de dezvoltare turistica", cu ocazia meciurilor de baschet de formatul 3X3, din cadrul Sport Arena Bucharest Challenger, lansata la Bucuresti, si la care participa sportivi din 12 tari.

  Florin Jianu a dat, pe de alta parte, asigurari ca Romania ramane o destinatie sigura pentru turism, chiar si in contextul evolutiilor geo-politice din regiunea Europei de Sud-Est.

  "Romania este o destinatie sigura pentru turism, pentru europeni si tarile vecine. Daca ne uitam la turistii din Republica Moldova, numarul acestora a crescut cu 30 — 40%, in primul semestru al acestui an. Noi am lansat conceptul Romania destinatie sigura, iar printr-o serie de evenimente vrem sa aratam ca Romania, la nivelul sud-estului Europei se pozitioneaza ca o destinatie sigura, ca o destinatie care poate atrage turistii din regiune. Am fost in Republica Moldova, saptamana trecuta, joi am fost la Iasi, vineri am fost la Suceava, tocmai pentru a transmite acest tip de mesaj. Acelasi mesaj l-am transmis si azi. Deja, sportivii care vin din 12 tari, cred ca au inteles singuri ca Romania este o destinatie sigura, ca pot face sport aici, ca se pot simti bine", a aratat Jianu.

  Ministrul delegat a reamintit ca, la nivel global, turismul sportiv aduce intre 14 si 25 la suta din ceea ce reprezinta incasarile si contributia turismului la PIB.

  "In Romania incasarile din turismul sportiv ajung undeva la 10 la suta, dar ne dorim sa atingem si noi media europeana. Acest tip de conferinta, ca cea de sambata, este un prim inceput, pentru ca noi dam din ce in ce mai multa importanta turismului in care sunt implicati tinerii. Vrem sa-i atragem, iar Romania sa se pozitioneze ca o destinatie favorabila atragerii tinerilor", a spus Florin Jianu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-26 :: Titlu: Legea 118/2014 privind pensia de serviciu pentru magistratii condamnati definitiv ori pentru care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 549/2014 a fost publicata Legea 118/2014 pentru completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

  Nu beneficiaza de pensia de serviciu prevazuta la art. 82 si 83^1 si de indemnizatia prevazuta la art. 81 judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv ori s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu acestea, savarsite inainte de eliberarea din functie. Aceste persoane beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii.

  Daca se dispune clasarea, renuntarea la urmarirea penala, achitarea, incetarea procesului sau renuntarea la aplicarea pedepsei fata de judecator, procuror, magistrat asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, acesta este repus in situatia anterioara si i se plateste pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale, sau dupa caz diferenta dintre aceasta si pensia din sistemul public incasata dupa punerea in miscare a actiunii penale.

  Textul integral al Legii de modificare: Legea 118/2014 privind pensia de serviciu pentru magistratii condamnati definitiv ori pentru care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: UNICEF lanseaza un videoclip interactiv dedicat prevenirii violentei impotriva copiilor, parte a campaniei globale #STOPviolentei

  UNICEF lanseaza vineri in Romania un videoclip interactiv dedicat prevenirii violentei impotriva copiilor ca parte a campaniei globale #STOPviolentei, informeaza un comunicat al organizatiei remis vineri AGERPRES.

  "Din pacate, violenta ramane un subiect tabu, acceptat in mod tacit. Daca alegem sa nu facem nimic, copiii inteleg ca violenta este parte din viata lor, iar acest lucru este inacceptabil. Violenta verbala este cel mai putin constientizata, desi efectele sunt nocive pentru copil si il afecteaza pe termen lung", a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF in Romania, potrivit comunicatului.

  In cadrul campaniei globale #STOPviolentei, UNICEF a creat o serie de videoclipuri pentru piese donate de artisti internationali, iar materialul lansat vineri in Romania se alatura celor din Paraguay, Tanzania, Liberia si Pacific.

  "Violenta se poate ascunde acolo unde nu te astepti. Chiar si in tine", este mesajul videoclipului interactiv prin care se atrage atentia asupra formelor de violenta ignorate sau tolerate la nivel social.

  Videoclipul piesei Hammers va fi difuzat pe posturile de televiziune muzicale intr-o versiune noninteractiva, dar pentru a experimenta mesajul campaniei la cel mai puternic nivel, publicul fiind invitat sa acceseze linkul: http://bitly.com/GasesteCopilul.

  Piesa de pe fundalul videoclipului a fost creata de artistul german Nils Frahm si se numeste Hammers. Regizorul videoclipului este Andreea Paduraru, iar casa de productie Saga Film. Conceptul a fost realizat de Lowe&Partners.

  UNICEF Romania desfasoara o campanie de trei ani, cu scopul de a atrage atentia asupra violentei asupra copilului, sustinuta de interventii de mobilizare comunitara la nivel local.

  Desi este un fenomen foarte raspandit in Romania, violenta ramane invizibila sau, si mai rau, este considerata un fapt uzual, 60% din populatie tolerand comportamentul violent in cadrul familiei (2012, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Strategia nationala pentru prevenirea si combaterea fenomenului violentei in familie).

  Problema principala in depistarea, reducerea si prevenirea violentei asupra copiilor este data de faptul ca majoritatea oamenilor nu constientizeaza consecintele grave pe care anumite gesturi, aparent inofensive, precum tonul ridicat sau chiar indiferenta, le pot avea asupra copilului, se arata in comunicatul citat.

  In Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Restantele la creditele in lei au scazut cu 4,84% in iunie; la creditele in valuta restantele sunt mai mici cu 5,5%

  Valoarea totala a creditelor restante in lei ale populatiei si firmelor, inregistrata in luna iunie 2014, se cifreaza la aproximativ 12,68 miliarde de lei, cu 4,84% sub cea raportata in mai, in timp ce restantele la creditele in valuta se ridicau la 18,6 miliarde lei (echivalent), in scadere cu 5,5%, conform unui raport al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, publicat vineri.

  Totalul creditelor in lei se ridica, in iunie, la 90,5 miliarde de lei (plus ,67% fata de luna precedenta), din care 51,74 miliarde de lei erau sume contractate de agentii economici si 36,85 miliarde de lei de populatie.

  Creditele in valuta totalizau 126,9 miliarde de lei in iunie (minus 1,77% fata de mai), din care 59,6 miliarde de lei imprumuturi contractate de agentii economici si 64,8 miliarde de lei de populatie.

  Bucurestenii aveau, la finele lunii iunie, credite in lei restante in suma de 2,9 miliarde de lei si in valuta de 8,35 miliarde de lei (echivalent). Totalul creditelor in lei contractate in Capitala atingea nivelul de 28,8 miliarde de lei, iar al celor in valuta — depasea 57,8 de miliarde de lei.

  In restul tarii, unele dintre cele mai mari rate ale restantelor se inregistreaza in judetele Salaj (27,4% din creditele in lei si 26,96% din creditele in valuta), Mehedinti (20,63% din creditele in lei si 21,28% din creditele in valuta), Bistrita-Nasaud (20,75% din creditele in lei si 20,14% din creditele in valuta), Valcea (16,08% din creditele in lei si 24,18% din creditele in valuta), Sibiu (26,53% din creditele in lei si 14,2% din creditele in valuta), Suceava (23,27% din creditele in lei si 18,76% din creditele in valuta), Giurgiu (27,8% din creditele in lei si 13,7% din creditele in valuta), Galati (17,59% din creditele in lei si 24,04% din creditele in valuta), Braila (24,76% din creditele in lei si 16,62% din creditele in valuta) si Brasov (22,36% din creditele in lei si 15,16% din creditele in valuta).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0155 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2715 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0051 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5528 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.023 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6204 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0139 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2336 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 iulie 2014

  In data de 25 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 550/2014 - M. Of. 550/2014 [M. Of. 550 / 25 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 551/2014 - M. Of. 551/2014 [M. Of. 551 / 25 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 552/2014 - M. Of. 552/2014 [M. Of. 552 / 25 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 553/2014 - M. Of. 553/2014 [M. Of. 553 / 25 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-26 :: Titlu: Firma canadiana Candu a semnat un acord cu o companie chineza pentru unitatile 3 si 4 de la Cernavoda

  Compania canadiana Candu Energy Inc. a semnat joi un acord de cooperare cu firma China Nuclear Power Engineering Company pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda (Romania), informeaza Canada NewsWire.

  La centrala de la Cernavoda functioneaza deja doua reactoare nucleare de tip CANDU 6 care au intrat in functiune in 1996 si 2007. Impreuna, aceste doua reactoare asigura aproximativ 20% din productia de energie electrica a Romaniei.

  Acordul semnat joi vine ca urmare a unei scrisori de intentie semnata de firma mama a CNPEC, grupul China General Nuclear Power Group, si Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) in luna noiembrie 2013 pentru investitii in dezvoltare a doua noi reactoare la centrala de la Cernavoda.

  "Candu Energy este incantat sa colaboreze cu CNPEC pentru satisfacerea necesitatilor Romaniei in domeniul energiei nucleare", a declarat presedintele director general de la Candu Energy, Preston Swafford. "Acordul de astazi adanceste legaturile puternice pe care le avem cu industriile nucleare din Romania si China in conditiile in care in ambele tari functioneaza reactoare Candu de peste un deceniu" a adaugat Preston Swafford.

  La inceputul acestei luni, ministrul Economiei, Constantin Nita, declara ca Romania spera sa ajunga la un acord cu firma China General Nuclear Power Holding Corp. cu privire la constructia a doua noi reactoare la centrala nucleara de la Cernavoda, cel mai tarziu pana in primavara lui 2015. Ministrul Economiei a precizat ca Romania este hotarata sa continue cu planurile vizand constructia de noi reactoare la centrala de la Cernavoda in ideea de a echilibra productia de energie pe fondul cresterii rapide a productiei de energie din surse regenerabile.

  Romania s-a adresat investitorilor chinezi pentru modernizarea sistemului sau energetic dupa ce companii precum ArcelorMittal si Enel s-au retras din proiectul construirii reactoarelor 3 si 4.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-26 :: Titlu: Ministerul Muncii: Introducerea unui sistem integrat de monitorizare a cazurilor de violenta domestica si de gen la nivel national, o prioritate

  Ministerul Muncii incurajeaza scaderea decalajelor existente intre barbati si femei, combaterea violentei impotriva femeilor, precum si o mai mare participare a femeilor in domeniul public, politic, economic, cultural, iar una dintre prioritati este introducerea unui sistem integrat de monitorizare a cazurilor de violenta domestica si violenta de gen la nivel national, potrivit unui comunicat al institutiei.

  Ioana Liana Cazacu, secretar de stat la Departamentul pentru Egalitate de ?anse intre Femei si Barbati, s-a intalnit, la Madrid, cu conducerea Institutului Femeii din capitala Spaniei. La discutii au participat Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, alti reprezentanti ai Ministerului Muncii, precum si diplomati ai Ambasadei Romaniei la Madrid.

  "Doamna Ioana Liana Cazacu a prezentat masurile intreprinse de Guvernul roman pentru promovarea egalitatii de sanse, combaterea violentei, combaterea discriminarii, precum si ariile prioritare de actiune pentru perioada imediat urmatoare, printre care se numara necesitatea introducerii unui sistem integrat de monitorizare a cazurilor de violenta domestica si violenta de gen la nivel national. In context, a mentionat si faptul ca, pe langa reinfiintarea Departamentului pentru Egalitate de ?anse, Ministrul Muncii si Familiei a fost mandatat sa semneze Conventia privind Prevenirea si Combaterea Violentei impotriva Femeilor si a Violentei Domestice ceea ce reprezinta un pas esential in armonizarea legislatiei specifice din Romania cu cea din UE. In prima sesiune parlamentara, acest document va fi supus dezbaterii Parlamentului Romaniei in vederea ratificarii", se precizeaza in comunicatul citat.

  Potrivit acestuia, consultarile cu conducerea Institutului Femeii — institut creat in 1983 — au urmarit realizarea unui schimb de opinii privind experienta celor doua state in ceea ce priveste promovarea egalitatii de sanse, combaterea discriminarii, a violentei de gen si a violentei domestice, eforturile intreprinse la nivel formal, legislativ in ambele state si aplicarea efectiva a legislatiilor respective.

  De asemenea, cele doua delegatii au abordat prioritatile de etapa ale celor doua guverne in privinta scaderii decalajelor existente la ora actuala intre barbati si femei, avansarea catre conceptul de co-responsabilitate si promovarea concilierii vietii personale cu cea profesionala si combaterii violentei impotriva femeilor. Ca dimensiuni transversale au fost discutate educatia pentru egalitatea de sanse, incurajarea unei mai mari participari a femeilor in domeniul public, politic, economic, cultural, consolidarea instrumentelor de integrare a principiilor de egalitate de sanse in toate politicile publice, respectiv introducerea dimensiunii egalitatii de sansa in proiectele finantate din fonduri europene in exercitiul bugetar 2014-2020".

  Ioana Liana Cazacu a subliniat importanta strategica acordata de Guvernul Romaniei imbunatatirii componentei egalitatii de gen atat la nivel legislativ, cat si la nivel institutional, si a evidentiat colaborarea stransa a institutiilor statului roman cu forurile europene si cu societatea civila romaneasca.

  Cele doua delegatii si-au exprimat interesul pentru aprofundarea dialogului bilateral si a realizarii unui schimb de experienta privind bunele practici dezvoltate in materie de egalitate de sanse si de combatere a violentei de gen si a violentei domestice, partea romana exprimand un interes special pentru teme precum: dezvoltarea de instrumente pentru combaterea discriminarii femeilor, dezvoltarea de proceduri si aplicarea legislatiei nationale la nivel regional si local, pregatirea specialistilor in domeniu; dezvoltarea de protocoale de actiune specifice pentru ofiterii de politie, judecatori sau cadre medicale in cazuri de violenta domestica; insertia in domeniul muncii a victimelor violentei domestice si de gen; colaborarea dintre public-privat in etapa de sensibilizare a populatiei, dar si in insertia profesionala a victimelor violentei de gen/ domestice.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Actiune a Politiei Romane in Portul Constanta pentru verificarea legalitatii marfurilor transportate

  Politia Romana a declansat o ampla actiune de verificare a legalitatii marfurilor transportate in Portul Constanta, fiind vizate in special transporturile de cereale, dar si celelalte transporturi cu produse autohtone (lemn, deseuri metalice si nemetalice etc.), informeaza IGPR intr-un comunicat remis joi AGERPRES.

  Sursa citata precizeaza ca actiunea se desfasoara in scopul prevenirii activitatilor ilicite, ce afecteaza atat veniturile bugetare, cat si mediul concurential si are loc din dispozitia inspectorului general, chestorul general de politie Petre Toba.

  Efectivele din cadrul Politiei Romane actioneaza in sistem integrat pentru verificarea si controlul legalitatii transportului de marfuri efectuat catre Portul Constanta pe cale rutiera, feroviara si navala, fiind instalate microfiltre in care se verifica legalitatea documentelor si a marfurilor transportate catre portile de acces auto din port, catre ecluzele canalului Dunare — Marea Neagra si catre triajele CFR din judetul Constanta.

  "Echipele de control scaneaza documentele insotitoare de transport al marfurilor ce parasesc incinta portuara astfel incat sa fie realizata traseologia marfurilor de la beneficiar (societatea din port) catre societatile furnizoare. Aceasta activitate are rolul de a identifica societatile comerciale si persoanele care controleaza societatile implicate in activitatile evazioniste. De asemenea, politistii efectueaza verificari directe pentru a stabili legalitatea operatiunilor comerciale inscrise in documentele verificate si a modului de evidentiere si declarare a veniturilor realizate", adauga comunicatul Politiei Romane, remis joi AGERPRES.

  La actiune participa politisti din toate structurile, alaturi de politisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane fiind detasati si politisti de la inspectoratele judetene de politie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: MEN: Rata de promovare la definitivare dupa solutionarea contestatiilor - 63,35%

  Rata finala de promovare la examenul national de definitivare in invatamantul preuniversitar, sesiunea 2014, dupa solutionarea contestatiilor, este de 63,35%, a anuntat joi Ministerul Educatiei Nationale.

  Astfel, au promovat examenul 4.953 de candidati dintre cei 7.819 care au obtinut note la proba scrisa. Comparativ cu rezultatele inregistrate inainte de depunerea contestatiilor (60,62%) se constata o crestere cu 2,72% a promovabilitatii, a precizat MEN.

  In raport cu procentul final de promovare din sesiunea 2013 (51,26%), majorarea ratei de succes este de 12 procente.

  Cel mai ridicat procent de promovare s-a inregistrat in judetul Cluj (75,81%), iar cel mai scazut in Giurgiu (49,52%).

  Numarul total al notelor sub 5 a fost 556, iar al celor intre 5 si 7,99 — 2.310. Cele mai multe note au fost inregistrate in intervalul 8 — 9,99: 4.896. Alti 57 de candidati au obtinut nota 10.

  Dintre cei 10.764 candidati inscrisi la inceputul anului scolar au fost admisi sa participe la proba scrisa doar candidatii care au indeplinit cumulativ conditiile prevazute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare in specialitatea postului de cel putin un an, calificativul pentru anul scolar in curs "Bine" sau "Foarte bine" si minimum media 8 la cele doua inspectii speciale la clasa desfasurate pe perioada anului scolar.

  Astfel, dintr-un lot de 9.917 candidati eligibili, s-au prezentat la examen 9.196 (92,73%). 40 de candidati au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda.

  Cadrele didactice care au promovat examenul national de definitivare dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar. Incepand de anul trecut, Ministerul Educatiei Nationale a decis ca nota minima de promovare a examenului national de definitivare in invatamant sa creasca de la 7 la 8.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Ciorbea: Reducerea numarului ordonantelor de urgenta ar necesita o mai buna conlucrare intre institutii

  Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat joi, in cadrul intrevederii cu ambasadorul Olandei la Bucuresti, Johannes Hendrik Mattheus Van Bonzel, ca numarul "relativ" mare de ordonante de urgenta este determinat de dinamica si urgenta deosebita ale procesului legislativ din Romania, subliniind ca o reducere a acestora ar necesita, intre altele, si o mai buna conlucrare intre Guvern, Parlament si alte autoritati si institutii publice, inclusiv Avocatul Poporului.

  Potrivit unui comunicat al purtatorului de cuvant al Institutiei Avocatului Poporului remis AGERPRES, Victor Ciorbea a mentionat ca, in ceea ce priveste OUG nr. 48/2014, prin care a fost preluat de catre Avocatul Poporului domeniul privind prevenirea torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante in locurile de detentie, au fost intrunite toate cerintele constitutionale pentru emiterea ei.

  In context, diplomatul olandez a facut observatia ca preluarea de catre Avocatul Poporului a Mecanismului National de Prevenire a Torturii s-a facut prin ordonanta de urgenta, adaugand faptul ca este de doi ani in Romania si a observat ca practica ordonantelor de urgenta este un fenomen des intalnit si nu se recurge suficient la dezbaterea parlamentara.

  In cadrul discutiilor, Avocatul Poporului a facut o scurta prezentare a atributiilor si activitatii institutiei, accentuand asupra recentei creari a domeniului privind prevenirea torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante in locurile de detentie.

  Totodata, Victor Ciorbea a afirmat ca, de la preluarea mandatului, au fost intarite relatiile cu societatea civila si organizatiile neguvernamentale, adaugand ca, incepand cu luna octombrie, vor avea loc intalniri directe ale Avocatului Poporului cu cetatenii.

  De asemenea, Victor Ciorbea a subliniat relatiile foarte bune ale Ombudsman-ului din Romania cu omologul sau olandez.

  Victor Ciorbea si Johannes Hendrik Mattheus Van Bonzel au cazut de acord ca institutia Avocatul Poporului sa deruleze, in viitor, proiecte comune cu Ombudsman-ul Olandei.

  La intalnire a mai participat Geert Jan Buisman, secretar II Justitie si Afaceri Interne.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei pentru taximetrie si inchirieri auto fara autorizatie (proiect)

  Ministerul Transporturilor pregateste amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei pentru persoanele fizice si juridice care practica transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere fara autorizatie de la autoritatile locale, potrivit unui proiect de Ordonanta pentru completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului.

  Conform Ordonantei, care are articol unic, se introduce la Articolul 55 o noua litera (h), aplicabila persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public de persoane cu un autoturism.

  La acelasi articol, se prevede, la punctul 3, amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei pentru mai multe contraventii, iar articolul 7 stabileste ca "transporturile de persoane sau bunuri in regim de taxi se pot executa ca servicii de interes public pentru populatie, de regula, in interiorul unei localitati, numai pe baza autorizatiei pentru transport in regim de taxi, valabila, emisa de autoritatea administratiei publice locale, in conditiile prezentei legi".

  Potrivit Notei de Fundamentare a proiectului de Ordonanta pentru completarea Legii nr.38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, prin promovarea acestui act normativ se urmareste crearea cadrului legal care sa asigure posibilitatea sanctionarii persoanelor fizice sau juridice care efectueaza activitati neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fara respectarea dispozitiilor legale in vigoare.

  "Nerespectarea dispozitiilor stabilite prin Legea nr.38/2003 se sanctioneaza conform Capitolului VII — "Sanctiuni si contraventii" din aceeasi reglementare. Cu toate acestea, in ultima perioada de timp se constata existenta unor practici ilicite in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afecteaza in mare masura atat transportul local cat si transportul judetean de persoane", se mai arata in Nota de Fundamentare a proiectului.

  In plus, potrivit documentului, adoptarea acestei Ordonante urmareste eliminarea practicilor ilicite in activitatile de transport rutier de persoane cu autoturisme, fiind o masura directa pentru eliminarea concurentei neloiale, limitarea pierderilor la bugetul de stat din neplata taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier neautorizate, si diminuarea riscurilor ce privesc siguranta circulatiei rutiere, ca urmare a efectuarii unor activitati de transport rutier de persoane neautorizate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 iulie 2014

  In data de 24 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 547/2014 - M. Of. 547/2014 [M. Of. 547 / 24 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 548/2014 - M. Of. 548/2014 [M. Of. 548 / 24 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 549/2014 - M. Of. 549/2014 [M. Of. 549 / 24 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4155 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0135 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2766 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0125 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.5758 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0302 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6343 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0104 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2346 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Ordinul 108/2014 privind sprijinulacordat personalului militar incadrat intr-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar si familiilor acestora

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 526/2014 a fost publicat Ordinul 108/2014 privind masurile de sprijin acordate personalului militar incadrat intr-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar si familiilor acestora, precum si familiilor personalului militar decedat.

  Prezentul ordin stabileste:
  a) conditiile si procedurile pentru realizarea urmatoarelor masuri de sprijin:
  1. mentinerea in functii militare a personalului militar care a fost:
  (i) incadrat in gradul III de invaliditate de catre comisiile de expertiza medico-militara, in timpul si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, si declarat apt sa desfasoare anumite activitati profesionale de catre Comisia de expertiza medicala si evaluare a capacitatii de munca, denumita in continuare Comisie, infiintata la nivelul Ministerului afacerilor Interne (MAI);
  (ii) clasat apt limitat pentru serviciul militar, de catre comisiile de expertiza medico-militara, in timpul si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, si este apt sa desfasoare anumite activitati profesionale, cu confirmarea aptitudinii in munca de catre medicul de medicina muncii;
  2. rechemarea in activitate si numirea in functii militare ori incadrarea in functii civile a fostului personal militar trecut in rezerva ca urmare a incadrarii in gradul III de invaliditate sau clasarii apt limitat pentru serviciul militar, de catre comisiile de expertiza medico-militara, in timpul si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, declarat apt sa desfasoare anumite activitati profesionale de catre Comisie;
  3. inmatricularea in institutiile de invatamant ale MAI a copiilor personalului militar, clasat inapt sau apt limitat pentru serviciul militar, de catre comisiile de expertiza medico-militara ori, dupa caz, decedat, in timpul si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu;
  4. numirea in functii militare, respectiv in functii civile in unitati ale MAI, a copiilor aflati in intretinerea personalului militar, clasat inapt sau apt limitat pentru serviciul militar, de catre comisiile de expertiza medico-militara ori, dupa caz, decedat, in timpul si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, precum si a sotului/sotiei acestuia;
  b) domeniile de activitate in care pot fi mentinute in activitate sau, dupa caz, numite in functii militare ori incadrate in functii civile, persoanele prevazute la lit. a) pct. 1 si 2;
  c) componenta, organizarea si atributiile Comisiei.

  Masurile de sprijin prevazute de prezentul ordin se acorda la cerere.
  Nu pot fi formulate cereri in conditiile prezentului ordin, in situatia in care invaliditatea sau decesul a intervenit ca urmare a savarsirii, cu intentie, a unei fapte prevazute de legea penala, pentru care personalul militar a fost condamnat definitiv.
  Copiii personalului militar pot formula cerere pentru acordarea unei singure masuri de sprijin.
  Beneficiarii masurilor de sprijin care trec in rezerva/isi inceteaza raporturile munca la cerere sau din motive imputabile acestora, precum si copiii personalului militar exmatriculati din institutii de invatamant ale MAI nu mai pot formula alta cerere in conditiile prezentului ordin.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 108/2014 privind sprijinulacordat personalului militar incadrat intr-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar si familiilor acestora
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Dezbatere pe marginea versiunilor actualizate ale programelor operationale 2014 - 2020

  Ministerul Fondurilor Europene a organizat astazi, 23 iulie a.c., un eveniment dedicat prezentarii si dezbaterii versiunilor actualizate ale programelor operationale pentru perioada de programare 2014 - 2020 cu reprezentantii institutiilor implicate in gestionarea fondurilor europene si cu potentiali aplicanti. Versiunile actualizate ale programelor au fost prezentate de oficialii Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Cele trei ministere mentionate au functii de autoritate de management in viitoarea perioada de programare dupa cum urmeaza:

 • Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru: Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Asistenta Tehnica si Programul Operational Infrastructura Mare;
 • Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice va fi autoritate de management pentru: Programul Operational Regional, Programul Operational Capacitate Administrativa, respectiv pentru programele de cooperare teritoriala europeana;
 • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va fi autoritate de management pentru: Programul National pentru Dezvoltare Rurala si Programul Operational pentru Pescuit.

  Prezentarile sustinute in cadrul evenimentului au fost publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, www.fonduri-ue.ro:
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Capital Uman;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Competitivitate;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Asistenta Tehnica;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Infrastructura Mare;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Regional;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului Operational Capacitate Administrativa;
 • Prezentarea versiunii actualizate a Programului National pentru Dezvoltare Rurala.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Locuintele ANL pentru tineri destinate inchirierii vor putea fi vandute cu plata in rate lunare

  Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri Ordonanta pentru modificarea Legii 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, act normativ initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) prin care se creeaza cadrul legal pentru vanzarea cu plata in rate lunare a locuintelor construite prin programul "Locuinte pentru tineri, destinate inchirierii".

  "Noile prevederi stabilesc ca, pentru plata in rate, avansul sa fie cel putin 15% din valoarea de vanzare, iar dobanda sa fie constituita din dobanda de referinta a BNR la care se adauga doua puncte procentuale. Ratele vor fi achitate catre detinatorii unitatii locative respective, iar dobanda va fi aplicata la valoarea ramasa de achitat a locuintei", se arata intr-un comunicat al MDRAP remis AGERPRES.

  Totodata, precizeaza aceeasi sursa,transferul de proprietate asupra locuintei catre cumparator se produce dupa achitarea integrala a valorii de vanzare, pana atunci locuinta ramanand in administrarea autoritatilor administratiei publice locale.

  "Odata cu dreptul de proprietate asupra locuintei se dobandeste si dreptul de proprietate asupra cotelor-parti de constructii si instalatii, precum si asupra dotarilor care, prin natura lor, nu se pot folosi decat in comun. Odata cu dobandirea dreptului de proprietate asupra locuintei, titularul contractului dobandeste si dreptul de folosinta asupra cotei-parti de teren aferenta acesteia, pe durata existentei cladirii", se mai arata in comunicat.

  MDRAP subliniaza ca avand in vedere numarul mare de solicitari de locuinte din partea tinerilor, modificarea legislativa aprobata miercuri de Guvern urmareste tocmai accelerarea procesului de vanzare a locuintelor, astfel incat sa se acumuleze fonduri pentru construirea de locuinte noi.

  "Banii incasati din rate vor fi utilizati pentru finantarea unor noi proiecte sau programe de constructii de locuinte. Modul de constituire si de plata a avansului, a ratelor lunare, inclusiv a ratei dobanzii si a majorarilor de intarziere vor fi stabilite in Normele metodologice pentru punerea in aplicare a noilor prevederi", precizeaza MDRAP.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Presedintele Basescu solicita Parlamentului reexaminarea legii privind reducerea CAS

  Presedintele Traian Basescu a semnat miercuri cererea de reexaminare a legii privind reducerea CAS.

  Seful statului arata ca actul normativ trimis spre promulgare vizeaza diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa cum urmeaza: 15,8% (de la 20,8%) pentru conditii normale de munca, 20,8% (de la 25,8%) pentru conditii deosebite de munca si 25,8% (de la 30,8%) pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca.

  In cererea de reexaminare se mai arata ca prin Legea nr. 377/2013 publicata in Monitorul Oficial nr. 826 din 23 decembrie 2013, a fost modificata Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010 in sensul transcrierii obligatiei privind deficitul structural si Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu care revine Romaniei prin ratificarea Tratatului Fiscal.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.429 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0118 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2891 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0038 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.606 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0142 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6447 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0097 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2349 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 iulie 2014

  In data de 23 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 544/2014 - M. Of. 544/2014 [M. Of. 544 / 23 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 545/2014 - M. Of. 545/2014 [M. Of. 545 / 23 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 546/2014 - M. Of. 546/2014 [M. Of. 546 / 23 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Institutiile romanesti vor putea participa la implementarea contractelor de asistenta tehnica in tari care nu sunt membre UE

  Institutiile romanesti vor putea participa la implementarea de contracte de asistenta tehnica in tari care candideaza pentru a obtine statutul de membre ale Uniunii Europene si in state terte in relatia cu UE. Pana in prezent Romania, in calitate de tara membra UE, prin institutiile sale, putea participa doar la proiectele de infratire institutionala.

  In vederea cresterii gradului de implicare a institutiilor romane in acordarea de asistenta a fost aprobata optata in sedinta de Guvern de astazi, 23 iulie a.c. a Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2008 privind infiintarea activitatii de derulare si gestionare a proiectelor de infratire institutionala finantate de Uniunea Europeana, pentru care Romania are calitate de donator.

  Modificarile aduse de actul normativ aprobat in sedinta de Guvern de astazi sunt urmatoarele:

 • Extinderea cadrului legal si asupra contractelor de asistenta tehnica, creandu-se posibilitatea participarii institutiilor romanesti (institutii ale administratiei publice din Romania, singure sau in parteneriat cu institutii private nationale si internationale) la acestea;
 • Extinderea atributiilor Autoritatii Administrative de Infratire Institutionala, din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, si asupra gestionarii de Asistenta Tehnica;
 • Clarificarea categoriilor de cheltuieli eligibile finantate exclusiv din veniturile proprii – procent din costurile totale ale proiectului derulat de institutia donatoare de asistenta.

  Institutiile din Romania au participat la proiecte de infratire institutionala in state precum: Republica Moldova, Ucraina, Republica Croatia, Republica Albania, Republica Serbia, Republica Azerbaidjan.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: Peste 3,7 milioane pasageri au tranzitat aeroporturile Capitalei in 6 luni; in iunie, trafic record-peste 800.000 pasageri

  Mai mult de 3,7 milioane de pasageri au tranzitat cele doua aeroporturi ale Capitalei in primele sase luni ale acestui an, in crestere cu 7% comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar numarul miscarilor de aeronave a urcat, de asemenea, cu 4%, potrivit unui comunicat al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti remis, miercuri, AGERPRES.

  In luna iunie 2014 a fost consemnat un trafic aerian record de 800.993 de pasageri, in crestere cu aproape 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar numarul de miscari de aeronave a crescut cu peste 10% comparativ cu iunie 2013, ajungand la 9.558 aterizari si decolari.

  "Numarul pasagerilor care au tranzitat cele doua aeroporturi din Bucuresti in primul semestru din 2014 a inregistrat o crestere de aproape 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, creandu-se astfel premisele atingerii pragului de 8 milioane de pasageri in intreg anul 2014", se precizeaza in comunicatul citat.

  Potrivit acestuia, evolutia numarului de pasageri pe cele doua aeroporturi ale Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti depaseste tendinta generala inregistrata la nivel european. In plus, pe aeroporturile Capitalei s-a inregistrat o crestere accentuata a numarului de miscari de aeronave, devansand si la acest capitol trendul european. Astfel, in primul semestru al anului 2014, numarul miscarilor de aeronave pe aeroporturile din Bucuresti a crescut cu aproape 4% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

  Pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti opereaza in prezent 37 de companii aeriene, care transporta pasageri catre 87 de destinatii. In anul 2013, pe AIHCB au inceput sa opereze doua noi companii aeriene: easyJet Air si Air Serbia, iar din 2014 Ryanair si Air Baltic au operat primele curse regulate pe Aeroportul Henri Coanda.

  Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti si-a inceput activitatea la data de 5 februarie 2010 si asigura coordonarea operationala si managementul celor doua aeroporturi ale Capitalei. CNAB a fost infiintata prin fuziunea societatilor care gestionau aeroporturile bucurestene: Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti si Aeroportul International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-24 :: Titlu: ANAF a colectat venituri bugetare de 88,275 miliarde lei in primul semestru din 2014

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a incasat venituri bugetare de 88,275 miliarde lei in primul semestru din 2014, mai mult cu peste trei miliarde de lei comparativ cu perioada similara din 2013, cand incasarile s-au cifrat la 85,086 miliarde lei, potrivit datelor transmise de ANAF la solicitarea AGERPRES.

  Administratiile finantelor publice au incasat in prima jumatate a acestui an venituri din taxe si impozite de 84,315 miliarde lei, iar autoritatea vamala 3,96 miliarde lei.

  Peste jumatate din veniturile colectate de ANAF — 44,645 miliarde lei — au fost incasate de Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili /DGAMC/, in timp ce Directia Regionala a Finantelor Publice Bucuresti a incasat venituri din taxe si impozite de 15,698 miliarde lei.

  Din cele opt directii regionale ale ANAF, cea mai mica suma a fost colectata de Directia Regionala a Finantelor Publice Craiova — 2,567 miliarde lei, care reuneste judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea.

  Pe judete, cele mai mari incasari din taxe si impozite sunt realizate in Constanta — 2,611 miliarde lei, Cluj — 1,93 miliarde lei, Prahova — 1,457 miliarde lei si Brasov — 1,373 miliarde lei, iar cele mai mici in Mehedinti — —242,32 milioane lei, Ialomita — 257,24 milioane lei si Calarati — 267,81 milioane lei.

  In Bucuresti, incasarile administratiei finantelor publice din cadrul ANAF au fost de 13,699 miliarde lei, iar in Ilfov — 1,998 miliarde lei.

  In ceea ce priveste autoritatea vamala, cele mai mari incasari au fost realizate la Directia Regionala Galati — 1,557 miliarde lei, care reuneste judetele Constanta, Galati, Vrancea, Tulcea, Buzau si Braila.

  "Un lucru important asupra caruia vreau ca toata lumea sa aiba datele corecte — pe primul semestru al anului 2014 am incasat ca venituri la bugetul de stat cu 3 miliarde de lei in plus fata de anul trecut, deci, daca s-ar mentine acest trend, 6 miliarde de lei incasari suplimentare fata de anul trecut. Important este insa ca acest trend trebuie sa creasca, nu sa se mentina doar in acest fel, atata timp cat, in sfarsit, dupa nenumarate blocaje, avem in vigoare noul Cod al insolventei, atata timp cat am aplicat schema de restructurare a ANAF in baza acordului si a programului cu Banca Mondiala, motiv pentru care, din aceste cresteri de incasari bugetare am putut sa acoperim descresterea deficitului. Noi nu ramanem la acelasi nivel de venituri si cheltuieli, ci avand o scadere constanta a deficitului, practic, de fiecare data, cresterea de venituri trebuie fie completata de scaderea unor cheltuieli bugetare", a declarat marti premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

  El a adaugat ca modul de efectuare a inspectiilor fiscale ale ANAF, in baza noii politici, s-a reorientat, in sfarsit, nu spre persoane fizice, ci spre companii, spre cei care platesc taxe si impozite in asa fel incat cheltuielile bugetare sa fie sustenabile si politicile economice, asa cum este reducerea contributiilor de asigurari sociale, sa fie in continuare masuri economice pe termen lung, care sa sprijine crearea de locuri de munca.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Decizia ICCJ nr. 14 din 16 iunie 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 525/2014 a fost publicata Decizia ICCJ nr. 14 din 16 iunie 2014 pentru dezlegarea in principiu a problemei de drept, respectiv daca in interpretarea art. 6 alin. (1) din Codul penal, in ipoteza in care este vorba despre o hotarare de condamnare cu aplicarea art. 320^1 din Codul de procedura penala anterior, se reduce pedeapsa la maximul special prevazut de lege pentru infractiunea savarsita, maxim ce se va reduce cu 1/3 ca urmare a judecarii cauzei prin aplicarea principiului recunoasterii vinovatiei.

  Prin Sentinta penala nr. 545 din 27 februarie 2014 pronuntata de Judecatoria Ploiesti in Dosarul nr. 4.257/281/2014, in baza art. 595 din Codul de procedura penala, s-a respins, ca neintemeiata, sesizarea formulata de comisia instituita potrivit Hotararii Guvernului nr. 836/2013 privind constituirea si atributiile comisiilor de evaluare a incidentei aplicarii legii penale mai favorabile in cazul persoanelor aflate in executarea pedepselor si masurilor educative privative de libertate din perspectiva noilor reglementari penale si procesual penale de aplicare a legii penale mai favorabile, cu privire la persoana condamnata B. L.

  Prin sesizarea inregistrata pe rolul Judecatoriei Ploiesti, comisia instituita potrivit Hotararii Guvernului nr. 836/2013 a solicitat aplicarea legii penale mai favorabile cu privire la condamnatul B.L., aflat in Penitenciarul Ploiesti, apreciind ca sunt incidente dispozitiile art. 6 alin. (1) din Codul penal, in sensul ca pedeapsa urmeaza a fi redusa ca urmare a aplicarii dispozitiilor art. 396 alin. (10) din Codul de procedura penala.

  Analizand actele dosarului, Judecatoria Ploiesti a retinut ca persoana condamnata se afla in executarea unor pedepse privative de libertate, de 3 ani inchisoare, 2 ani si 6 luni inchisoare si 2 ani si 6 luni inchisoare, condamnarile fiind pronuntate pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat, cu aplicarea dispozitiilor art. 320^1 din Codul de procedura penala.

  S-a constatat ca pentru savarsirea infractiunilor mentionate au fost aplicate pedepse cu inchisoarea, al caror cuantum se incadreaza in limitele de pedeapsa prevazute de noul Cod penal, condamnatul a beneficiat deja de aplicarea dispozitiilor art. 320^1 din Codul de procedura penala anterior, in sensul reducerii limitelor de pedeapsa, astfel ca o noua aplicare a dispozitiilor art. 396 alin. (10) din Codul de procedura penala ar conduce la aplicarea repetata si nelegla a unor reduceri ale limitelor pedepsei prevazute de lege.

  Impotriva acestei sentinte penale a formulat contestatie Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti, solicitand desfiintarea sentintei si, ca urmare a rejudecarii, sa se dispuna aplicarea dispozitiilor art. 6 alin. (1) din Codul penal cu privire la pedepsele condamnatului.

  In motivarea contestatiei s-a aratat ca, la aprecierea limitelor speciale ale infractiunilor prevazute in noul Cod penal, trebuie sa se ia in considerare si reducerea acestora cu o treime, ca urmare a aplicarii dispozitiilor art. 320^1 din Codul de procedura penala anterior, care sunt reluate in cuprinsul art. 396 alin. (10) din Codul de procedura penala. S-a mai mentionat ca reducerea limitelor speciale ale pedepsei reprezinta un drept castigat al detinutului, care nu poate fi inlaturat, in caz contrar putandu-se ajunge la incalcarea principiului egalitatii si nediscriminarii, prin aplicarea unui tratament diferentiat, in cazuri egale, fara sa existe o motivare obiectiva si rezonabila.

  La termenul de judecata din 22 aprilie 2014, Tribunalul Prahova - Sectia penala, in Dosarul 4.257/281/2014, a pus in discutie sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia penala pentru dezlegarea, de principiu, a chestiunii de drept vizand interpretarea art. 6 din Codul penal, in ipoteza in care este vorba despre o hotarare de condamnare cu aplicarea art. 320^1 din Codul de procedura penala anterior, respectiv daca se reduce pedeapsa la maximul special prevazut de lege pentru infractiunea savarsita, maxim ce se va reduce cu 1/3, ca urmare a judecarii cauzei prin aplicarea principiului recunoasterii vinovatiei.

  Constatand ca solutionarea cauzei depinde de dezlegarea de principiu a chestiunii de drept invocate, in baza art. 475 si urmatoarele din Codul de procedura penala, s-a dispus sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia penala pentru a pronunta o hotarare prealabila.

  In urma dezbaterilor, ICCJ a admis sesizarea formulata de Tribunalul Prahova - Sectia penala prin Incheierea din data de 22 aprilie 2014 pronuntata in Dosarul nr. 4.257/281/2014, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea in principiu a problemei de drept, respectiv daca in interpretarea art. 6 alin. (1) din Codul penal in ipoteza in care este vorba despre o hotarare de condamnare cu aplicarea art. 320^1 din Codul de procedura penala anterior se reduce pe...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Legea 122/2014 aduce modificari privind Biosfera Delta Dunarii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 541/2014 a fost publicata Legea 122/2014 pentru completarea Legii nr.82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

  Pe intreg teritoriul rezervatiei, schimbarea destinatiei terenurilor utilizate ca amenajari agricole sau piscicole este interzisa, cu exceptia celor incluse in planul de renaturare.

  In termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, proprietarii, arendasii sau concesionarii terenurilor utilizate ca amenajari agricole sau piscicole, carora le-au schimbat destinatia, sunt obligati sa le readuca la destinatia lor initiala sau, dupa caz, sa le renatureze.

  Textul integral al legii de modificare: Legea 122/2014 aduce modificari privind Biosfera Delta Dunarii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: In Poiana Brasov se desfasoara Scolile de vara internationale organizate de ELSA Bucuresti

  Pe data de 17 Iulie au inceput, in Poiana Brasov, Scolile de vara internationale organizate de ELSA Bucuresti, pe temele Banking and Finance Law, editia a VI-a si Energy Law, prima editie.

  Aflat in a patra zi de program academic, cele doua scoli reunesc 37 de participanti din peste zece tari, 20 fiind atrasi Banking and Finance Law si 17 la Energy Law.

  Scoala de vara Banking&Finance Law a debutat cu o zi introductiva in domeniul bancar si financiar, cu prelegeri sustinute de Bogdan Bibicu, Partener, Catalin Georgescu, Senior Associate, Larisa Gabudeanu, Associate de la casa de avocatura Kinstellar. Tema primei prelegeri a fost ”Introduction to international finance&banking”, urmata in a doua parte a zilei de o prelegere introductiva in domeniul financial markets. Programul academic din aceasta zi s-a incheiat cu un workshop in cadrul caruia participantii au avut sansa de a analiza relatiile dintre banci si clienti in cadrul fazei de negociere a creditelor bancare.

  In cea de a doua zi de program academic, prelegerile au fost sustinute de catre Torsten Engelage de la PwC Viena. Prelegerile acestei zile s-au centrat in jurul pietelor de capital. Prima prelegere s-a axat pe prezentarea cadrului legislativ al pietelor de capital in Uniunea Europeana, iar in a doua parte a zilei au fost prezentate normele legislative in cadrul bancilor: CRL si CRD IV.

  In cea de-a treia zi de program academic, a avut loc o prelegere comuna celor doua scoli de vara, sustinuta de un avocat din partea ?uca, Zbarcea si Asociatii, dna avocat Andreea Lisievici, Senior Associate, precum si de un consultant fiscal din partea ?uca, Zbarcea si Asociatii Tax SRL, dl Alexandru Cristea, Tax Partner. Temele acestor prelegeri au fost ,,Principals taxation", sustinuta de dl Alexandru Cristea, respectiv ,,Legal issues in the Romanian upstream oil and gas sector", sustinuta de dna. avocat Andreea Lisievici.

  In cea de a patra zi tema principala a fost Project Finance si a fost prezentata de catre Simon Dayes, partener international, Ioana Iordache, associate, Andreea Turcu, associate de la CMS Cameron Mckenna. In prima parte a zilei, s-a discutat despre Project Finance ca un produs bancar individual si despre structurile centrale specifice. Aceste doua prelegeri au fost urmate de un workshop, in cadrul caruia participantii au fost divizati in patru grupuri si au discutat patru spete diferite.

  Dorim sa le multumim sponsorilor acestui eveniment, Banca Comerciala Romana, Bulboaca si Asociatii, CMS Cameron McKenna, Kinstellar, Tuca, Zbarcea si Asociatii.

  In cadrul Energy Law Summer Law School a fost prezenta, din partea Societatii Civile de Avocati DLA Piper Romania dna avocat Bianca Pop, Associate, care a facut o introducere in domeniul dreptului energiei,urmata de o prelegere despre formele traditionale de energie si reglementarile specifice.

  In cea de-a doua zi, participantii au avut o prelegere pe tema Gazelor de sist - ,,Shale gas - judicial, technical, political aspects- sustinuta de trei avocati de la Societatea Civila de avocati Pelifilip - Ana Atanasiu, Senior Associate, Gabriela Petrea, Senior Associate, si Lucian Caruceriu, Associate, prelegere care s-a concretizat cu un exercitiu de negociere, in cadrul caruia participantii au avut ocazia sa puna in aplicare cunostintele acumulate in partea teoretica a prelegerii.

  Urmand prelegerii comune sustinuta de catre dna avocat Andreea Lisievici si dl. Alexandru Cristea, in cea de-a patra zi de program academic, in cadrul Scolii pe tema dreptului energiei ni s-a alaturat dna Anca Velicu, attorney at Law in cadrul Societatii civile de avocati Schonherr Romania, care a abordat tema energiilor regenerabile in cadrul prelegerii ,,An European experience with Renewable Support", urmata de dezbatere pe aceasta. In partea a doua a zilei, prelegerea s-a axat pe tema ,,Developing Renewable energy projects. A practical aproach", sustinuta de dna. avocat Ana-Maria Mihai, Senior Associate in cadrul Popovici, Nitu si Asociatii, urmata de o Aplicatie practica si care s-a finalizat cu o discutie libera despre astfel de proiecte.

  Dorim sa le multumim sponsorilor acestui eveniment DLA Piper Romania, Pelifilip, Popovici, Nitu si Asociatii, Schoenherr, Tuca, Zbarcea si Asociatii.

  ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicand stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are un singur scop, acela privind evolutia tinerilor in sistemul juridic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Deficitul guvernamental al UE s-a redus la 1,9% din PIB, in primul trimestru din 2014

  Deficitul guvernamental ajustat sezonier din Uniunea Europeana /UE/ a scazut pana la 1,9% din Produsul Intern Brut /PIB/, in primul trimestru din 2014, de la 3,1% din PIB in precedentele trei luni, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

  Veniturile totale au urcat la 46,6% din PIB, in primele trei luni din acest an, de la 45,7% din PIB in precedentele trei luni, in timp ce cheltuielile totale au scazut la 48,5% din PIB, de la 48,8% din PIB.

  Deficitul guvernamental al zonei euro s-a mentinut aproape stabil in primul trimestru din 2014, la 2,7% din PIB, sub limita oficiala de 3% din Produsul Intern Brut prevazuta in Tratatul de la Maastricht.

  Deficitul guvernamental ajustat sezonier al zonei euro s-a situat la 2,6% din PIB, in trimestrul patru din 2013, si la 3,1% din PIB in primul trimestru din 2013.

  Mentinerea deficitului vine pe fondul scaderii veniturilor totale, pana la 46,8% din PIB in primul trimestru din 2014, de la 46,9% din PIB in precedentele trei luni, in timp ce cheltuielile totale s-au mentinut la 49,5% din PIB.

  Zona euro, care de la 1 ianuarie 2014 numara 18 state membre odata cu aderarea Letoniei, isi revine treptat de pe urma celei mai grave recesiuni inregistrata de la crearea euro in 1999, provocata de criza datoriilor acumulate dupa mai multi ani de cheltuieli excesive.

  Reducerea deficitelor guvernamentale face parte dintr-un plan mai larg destinat refacerii sustenabilitatii finantelor publice si recastigarii increderii investitorilor in obligatiunile emise de guvernele din zona euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Creditul pentru populatie si firme a scazut, in iunie, cu 0,7%, din cauza reducerii finantarilor in valuta (BNR)

  Soldul creditelor acordate de banci firmelor si populatiei a scazut, in iunie, cu 0,7% fata luna mai, pana la 215,4 miliarde de lei, si cu 3,9% fata de luna iunie a anului trecut, pe fondul scaderii puternice a finantarii in valuta, potrivit datelor publicate, miercuri, de Banca Nationala a Romaniei /BNR/.

  In termeni reali, scaderea creditului neguvernamental a fost, in iunie 2014, de 0,4% fata de luna anterioara, si de 4,5% fata de iunie 2013.

  "Creditul in lei a crescut cu 0,7% (0,9% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 1,7% (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 1,4 la suta). La 30 iunie 2014, creditul neguvernamental a inregistrat o reducere de 3,9% (-4,5 la suta in termeni reali) fata de 30 iunie 2013, pe seama majorarii cu 7,3% a componentei in lei (6,6% in termeni reali) si a diminuarii cu 10,7% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 9,2%)", se arata in comunicatul BNR.

  Creditul in lei a crescut, in iunie fata de mai, aproape in egala masura atat pentru populatie, cu 0,7%, cat si pentru firme, cu 0,6%, iar comparativ cu iunie 2013, soldul creditului in lei pentru populatie a avansat cu 8,7%, iar finantarea firmelor in moneda nationala cu 6,4%, reiese din datele citate.

  In ceea ce priveste creditarea in valuta, soldul a scazut atat pentru populatie, cu 1%, cat si pentru firme, cu 2,5% in iunie comparativ cu mai 2014. Raportat la iunie 2013, soldul creditului in valuta a suferit corectii importante, de 8,1% in cazul populatiei si cu 13,3% pentru firme, conform bancii centrale.

  "Creditul guvernamental a crescut in luna iunie 2014 cu 2,2%, pana la 80,5 miliarde de lei. La 30 iunie 2014, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 7,8% (7,1% in termeni reali) fata de 30 iunie 2013", precizeaza BNR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Legea 120/2014 aduce scutirea de la plata a unor debite ale persoanelor provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 541/2014 a fost publicata Legea 120/2014 pentru scutirea de la plata a unor debite ale persoanelor provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor catre bugetul de stat.

  Debitele pensionarilor proveniti din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor catre bugetul de stat, aflate in sarcina acestora la data intrarii in vigoare a prezentei legi, generate de interpretari neunitare ale prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 67/2003 privind majorarea pensiilor din sistemul public provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor, aprobata prin Legea nr. 383/2003 si ale prevederilor Legii nr. 250/2007 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, se scutesc de la plata. (2) Contributia de asigurari de sanatate sau, dupa caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plata conform prevederilor alin. (1), nu se recupereaza.

  Nu fac obiectul scutirii la plata, conform prevederilor prezentei legi, debitele care au drept cauza culpa debitorului, materializata in folosirea de catre acesta a unor documente neconforme realitatii sau declararea de catre acesta a unor date nereale care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei.

  In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice va emite norme metodologice de aplicare, care se aproba prin ordin al ministrului.

  Textul integral al Legii: Legea 120/2014 aduce scutirea de la plata a unor debite ale persoanelor provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: FNGCIMM a acordat 11.000 de garantii pentru "Prima Casa", in S1, aproape 28% fiind pentru Bucuresti

  Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri /FNGCIMM/ a acordat peste 11.000 de garantii in cadrul programului "Prima Casa", in semestrul I, 27,6% dintre acestea fiind pentru municipiul Bucuresti.

  Potrivit unui comunicat al FNGCIMM, remis, marti, AGERPRES, in top, in functie de numarul de solicitari primite, se mai gasesc judetele: Cluj, cu 8,1% din totalul garantiilor, Ilfov, cu 7,1%, Timis — 5,8%, si Constanta, Brasov, Sibiu si Iasi — cu procentaje cuprinse intre 3% si 5% fiecare.

  La polul opus, cu cele mai putine cereri de finantare in primul semestru al acestui an, se afla judetele Gorj, Harghita, Teleorman si Salaj, cu cate ,4% din total, Calarasi, Ialomita si Giurgiu, cu cate ,3% din garantiile acordate.

  "Din analizele statistice efectuate, reiese ca Programul ""Prima Casa" a fost accesat cu preponderenta de tineri cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani, care au preferat achizitionarea apartamentelor cu doua camere", se precizeaza in comunicat.

  Prin contractele incheiate de la inceputul programului si pana la data de 20 iulie 2014, FNGCIMM a acordat peste 119.200 de garantii, in valoare de circa 2,3 miliarde de euro, pentru credite accesate in valoare de peste 4,56 miliarde de euro. Valoarea medie a finantarii accesate in cadrul programului este de 38.300 de euro, precizeaza Fondul.

  Potrivit comunicatului, rata de nerambursare a creditelor este de doar ,2%, plafonul disponibil in prezent in cadrul programului "Prima Casa" fiind de circa 1,09 miliarde de lei (inclusiv plafonul de 490 milioane de lei destinat achizitiei de locuinte prin ANL).

  "Creditele pe programul "Prima Casa", cu garantii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la urmatorii finantatori: BCR, BRD — Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank", precizeaza institutia de garantare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Piata romaneasca de leasing operational a crescut cu 12,3%, in primul semestru, si a depasit 45.000 de autovehicule

  Piata de leasing operational a inregistrat, in primul semestru din 2014, o crestere de 12,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, depasind pragul de 45.000 de unitati, potrivit unui comunicat al Asociatiei Societatilor de Leasing Operational /ASLO/ remis, marti, AGERPRES.

  In primele sase luni ale anului au fost inmatriculate aproximativ 5.400 de autovehicule noi de catre companiile de leasing operational, mai mult decat dublu fata de prima jumatate a anului trecut, reprezentand peste 15% din totalul inmatricularilor de autoturisme si autovehicule comerciale usoare noi.

  Evolutia inregistrata in primele sase luni din 2014 se suprapune peste o perioada de crestere economica si de relansare a vanzarilor de autovehicule, mentioneaza comunicatul ASLO.

  Conform datelor centralizate de Asociatia Societatilor de Leasing Operational, in topul primelor cinci companii membre intra LeasePlan Romania, ALD Automotive, Porsche Mobility, Arval Service Lease Romania si Fleet Management Services.

  ASLO estimeaza ca piata totala de leasing operational ar putea ajunge la 47.000 de unitati, la finalul anului 2014, avand in vedere interesul pentru leasing operational si servicii de management de flote, manifestat prin cresterea numarului de solicitari din partea companiilor detinatoare de parcuri auto.

  "Cererea pentru servicii de leasing operational si management de flota auto a crescut semnificativ in prima parte a acestui an, iar rezultatele nu au intarziat sa apara, trendul fiind concretizat prin incheierea unui numar sporit de contracte fata de anul 2013. La aceasta au contribuit atat relansarea investitiilor, prin majorarea gradului de absorbtie a fondurilor europene, cat si cresterea competitivitatii, care a determinat o reducere a costurilor pentru clientii finali", a declarat presedintele ASLO, Daniel Ivan.

  La nivelul membrilor asociatiei, care reprezinta 90% din total piata, domina in continuare serviciile complete de leasing operational (finantare si management de flote) cu o cota de 69%, urmate de management de flote 23%, restul reprezentand leasing operational (exclusiv finantare).

  Potrivit ASLO, se observa, ca tendinta, o migrare a preferintelor catre masini din clasa mica si compacta, cu o motorizare sub 1,6 litri si costuri scazute de operare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: In cazul R Moldova se fac demersuri pentru devansarea aplicarii provizorii a Acordului de liber schimb de la 1 septembrie 2014

  Trimisul special al AGERPRES, Catalina Matei, transmite: In cazul Republicii Moldova se fac demersuri pentru devansarea aplicarii provizorii a Acordului de liber schimb de la 1 septembrie, a declarat marti, la Bruxelles, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, care participa la reuniunea ministrilor de externe ai tarilor UE.

  "In cazul Republicii Moldova se fac demersuri pentru devansarea aplicarii provizorii (n.r. a Acordului de liber schimb), nu de la 1 octombrie, asa cum se discutase initial, ci de la 1 septembrie. In conditiile masurilor restrictive de retaliere pe care Federatia Rusa le-a anuntat, acest lucru ne permite noua, la nivel european, sa fim mai prezenti sa acordam toata asistenta si sprijinul necesar Republicii Moldova si eventual altor state partenere care s-ar gasi intr-o astfel de situatie. De altfel, eu am facut un apel la Comisia Europeana si catre statele membre sa fim pregatiti cu mecanisme de asistenta de compensare pentru Republica Moldova. Daca acordul de liber schimb intra provizoriu in vigoare mai rapid, va fi cu atat mai bine", a declarat seful diplomatiei pentru presa romana.

  In marja Consiliului Afaceri Externe, ministrul roman de externe a participat la reuniune in format parteneriat estic cu cei sase ministri de externe din cele 6 state partenere Uniunii Europene — Republica Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan si Belarus. "Ceea ce ne-a interesat a fost sa definim si noi liniile de actiune, pasii de urmat pentru statele partenere atat cele care au semnat Acordul de asociere cat si pentru celelalte trei state care, intr-o forma sau alta, doresc o cooperare mai stransa cu UE, fara sa-si fi fixat obiectivul de asociere. In interventia pe care am avut-o, am subliniat in primul rand o chestiune de natura politica foarte importanta — criza si evolutiile de securitate dramatice din Ucraina legate de Bazinul Marii Negre in general au demonstrat inca o data cat de importanta este racordarea acelor state pe baza vointei libere exprimate, si o cooperare cat mai stransa cu UE. Acest lucru inseamna solidaritate si sprijin politic, de natura economica si racordarea la un sistem de valori care ofera garantii. In al doilea rand am informat colegii ca, pentru cele trei state care au semnat acordul de asociere, Romania a fost primul stat membru al UE care a ratificat unanim toate cele trei acorduri de asociere (n.r. Republica Moldova, Georgia, Ucraina) si am incurajat statele membre sa finalizeze procedura de ratificare interna cat mai rapid posibil. In al doilea rand am subliniat cat de importanta este aplicarea provizorie a acordurilor de asociere, in principal acea componenta economica", a detaliat ministrul Corlatean.

  Acesta s-a mai referit, in cadrul reuniunii, la perspectiva europeana. "?i Romania a sustinut acele concluzii privind Ucraina, adoptate anterior. Faptul ca Acordul de asociere la UE nu reprezinta obiectivul final, ci trebuie sa mergem mai departe pentru confirmarea unei perspective europene. (...) Cu privire la celelalte trei state din parteneriatul estic (n.r. Armenia, Azerbaidjan si Belarus) am pledat pentru a adecva la nevoile specifice ale celor trei state asistenta si cooperarea pe care o avem. Aceste state nu si-au declarat ca obiectiv dorinta de asociere, poate chiar in perspectiva unei aderari la UE, dar doresc o forma de cooperare specifica intereselor proprii. ?i noi sustinem si cu Armenia si cu Azerbaidjanul acel acord de parteneriat strategic in domeniul securitatii energetice si cu Belarus sa facem pasi inainte", a subliniat ministrul roman de externe.

  Tot in marja CAE, partile romana si franceza au cazut de acord sa organizeze, in calitate de copresedinti ai grupului de actiune europeana UE — Republica Moldova, la Chisinau, cu sprijinul gazdelor, cel mai probabil la 1 septembrie a.c., viitoarea reuniune a grupului de prietenie. "?i am si distribuit scrisoarea de invitatie tuturor ministrilor. Va fi in premiera organizata o astfel de reuniune in capitala unei tari partenere", a completat ministrul Titus Corlatean.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Cursul valutar din 22 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 22 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4408 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.008 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2929 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0031 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6202 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6544 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0073 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2352 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-23 :: Titlu: Monitorul Oficial din 22 iulie 2014

  In data de 22 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 541/2014 - M. Of. 541/2014 [M. Of. 541 / 22 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 542/2014 - M. Of. 542/2014 [M. Of. 542 / 22 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 543/2014 - M. Of. 543/2014 [M. Of. 543 / 22 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-22 :: Titlu: Taximetristii de la aeroporturi, verificati de politisti

  Politistii de la transporturi au aplicat, in mai putin de doua ore, 25 de sanctiuni contraventionale, in urma unei actiuni desfasurate luni in zona a cinci aeroporturi internationale, pentru verificarea legalitatii transportului in regim de taxi.

  "La data de 21 iulie, sub coordonarea de specialitate a Directiei de Politie Transporturi din cadrul IGPR, politistii au verificat autovehiculele care efectueaza transport in regim de taxi, in zona aeroporturilor internationale Henri Coanda Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Bacau si Iasi", informeaza un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) remis marti AGERPRES.

  In mai putin de doua ore, politistii au controlat 138 de autoturisme in regim de taxi, iar pentru neregulile constatate au aplicat 25 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 7.110 de lei.

  "Dintre acestea, 15 au fost pentru abateri prevazute de OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si 5 pentru incalcarea prevederilor Legii 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere. Ca masura complementara, politistii au retras un certificat de inmatriculare si au ridicat un set de placute de inmatriculare, pentru lipsa asigurarii obligatorie de raspundere civila auto", se mai arata in comunicat.

  Actiunile vor continua si in perioada urmatoare, in vederea prevenirii si combaterii activitatilor ilegale de taximetrie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-22 :: Titlu: Datoria guvernamentala a Romaniei se situa la jumatate din media inregistrata la nivelul UE, in T1 din 2014

  Datoria guvernamentala a Romaniei se situa, la finele primului trimestru al acestui an, la 247.921 milioane lei, sau 39% din Produsul Intern Brut /PIB/, la jumatate din media de 88% din PIB inregistrata la nivelul Uniunii Europene (UE 28) si nivelul de 93,9% din PIB consemnat in zona euro, potrivit unui raport publicat, marti, de Oficiul european de statistica (Eurostat).

  De altfel, Romania avea la finele primului trimestru una din cele mai mici datorii guvernamentale din UE, fiind devansata doar de Estonia, unde datoria guvernamentala se ridica la 10% din PIB, Bulgaria, 20,3% din PIB, Luxemburg, 22,8% din PIB si Letonia 38,2% din PIB.

  La polul opus, tarile membre cu cea mai mare datoria guvernamentala erau Grecia (174,1% din PIB), Italia (135,6%) si Portugalia (132,9%).

  Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, 19 state membre (inclusiv Romania) au inregistrat o crestere a raportului datorie guvernamentala—PIB.

  In Romania, datoria guvernamentala a crescut de la 241.445 milioane lei (38,4% din PIB) pana la 247.921 milioane lei (39% din PIB).

  La nivelul UE, nivelul datoriei guvernamentale a crescut de la 87,2% din PIB pana la 88% din PIB. In cazul zonei euro, datoria guvernamentala a crescut, in primul trimestru, de la 92,7% din PIB la 93,9% din PIB, dupa doua trimestre consecutive de scadere.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-22 :: Titlu: OUG 51/2014 aduce modificari privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 486/2014 a fost publicata OUG 51/2014 pentru modificarea si completarea OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

  Astfel, se introduc doua noi articole:
  Art. 271^1
  (1) In scopul de a proteja autoritatea contractanta de riscul unui eventual comportament necorespunzator, contestatorul are obligatia de a constitui garantia de buna conduita pentru intreaga perioada cuprinsa intre data depunerii contestatiei/cererii/plangerii si data ramanerii definitive a deciziei Consiliului/hotararii instantei de judecata de solutionare a acesteia.
  (2) Contestatia/Cererea/Plangerea va fi respinsa in cazul in care contestatorul nu prezinta dovada constituirii garantiei prevazute la alin. (1).
  (3) Garantia de buna conduita se constituie prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis in conditiile legii de o societate bancara ori de o societate de asigurari si se depune in original la sediul autoritatii contractante si in copie la Consiliu sau la instanta de judecata, odata cu depunerea contestatiei/cererii/plangerii.
  (4) Cuantumul garantiei de buna conduita se stabileste prin raportare la valoarea estimata a contractului ce urmeaza a fi atribuit, astfel:
  a) 1% din valoarea estimata, daca aceasta este mai mica decat pragurile valorice prevazute la art. 55 alin. (2) lit. a) si b);
  b) 1% din valoarea estimata, daca aceasta este mai mica decat pragurile valorice prevazute la art. 55 alin. (2) lit. c), dar nu mai mult decat echivalentul in lei a 10.000 euro, la cursul BNR de la data constituirii garantiei;
  c) 1% din valoarea estimata, daca aceasta este egala sau mai mare decat pragurile valorice prevazute la art. 55 alin. (2) lit. a) si b), dar nu mai mult decat echivalentul in lei a 25.000 euro, la cursul BNR de la data constituirii garantiei;
  d) 1% din valoarea estimata, daca aceasta este egala sau mai mare decat pragurile valorice prevazute la art. 55 alin. (2) lit. c), dar nu mai mult decat echivalentul in lei a 100.000 euro, la cursul BNR de la data constituirii garantiei.
  (5) Garantia de buna conduita trebuie sa aiba o perioada de valabilitate de cel putin 90 de zile, sa fie irevocabila si sa prevada plata neconditionata la prima cerere a autoritatii contractante, in masura in care contestatia/cererea/plangerea va fi respinsa ca inadmisibila.
  (6) In cazul in care, in ultima zi de valabilitate a garantiei de buna conduita, decizia Consiliului sau hotararea instantei de judecata nu este ramasa definitiva, iar contestatorul nu a prelungit valabilitatea garantiei de buna conduita in aceleasi conditii de la alin. (1)-(5), autoritatea contractanta va retine garantia de buna conduita.
  Prevederile art. 271^2 alin. (3)-(5) se aplica in mod corespunzator.
  (7) Prevederile alin. (1)-(6) se aplica in mod corespunzator si in situatia in care plangerea impotriva deciziei Consiliului este formulata de o alta persoana decat autoritatea contractanta sau contestator, conform art. 281.

  Art. 271^2
  (1) In cazul in care contestatia este respinsa de catre Consiliu sau de catre instanta de judecata, atunci cand contestatorul se adreseaza direct instantei, autoritatea contractanta are obligatia de a retine garantia de buna conduita de la momentul ramanerii definitive a deciziei Consiliului/hotararii instantei de judecata. Retinerea se aplica pentru loturile la care contestatia a fost respinsa.
  (2) Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul in care contestatorul renunta la contestatie/cerere/plangere.
  (3) Masura prevazuta la alin. (1) nu va fi aplicata in cazul in care Consiliul/instanta de judecata respinge contestatia ca ramasa fara obiect sau in cazul in care s-a renuntat la contestatie/cerere/plangere, ca urmare a adoptarii de catre autoritatea contractanta a masurilor de remediere necesare, in conditiile art. 256^3 alin. (1).
  (4) In situatia in care Consiliul admite contestatia, respectiv instanta competenta admite plangerea formulata impotriva deciziei Consiliului de respingere a contestatiei, autoritatea contractanta are obligatia de a restitui contestatorului garantia de buna conduita, in cel mult 5 zile de la momentul ramanerii definitive a deciziei/hotararii.
  (5) In situatia in care contestatorul se adreseaza direct instantei de judecata si aceasta admite cererea introdusa, prevederile alin. (4) se aplica in mod corespunzator.
  (6) Sumele incasate de autoritatea contractanta din executarea garantiei de buna conduita reprezinta venituri ale autoritatii contractante.

  Textul integral al modificarilor: Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-22 :: Titlu: OUG 43/2014 stabileste durata unor contracte de inchiriere pentru suprafete locative cu destinatia de locuinte

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 474/2014 a fost publicata OUG 43/2014 privind durata unor contracte de inchiriere pentru suprafete locative cu destinatia de locuinte.

  Astfel, durata contractelor de inchiriere privind suprafetele locative cu destinatia de locuinte din proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, reglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2009 privind durata unor contracte de inchiriere pentru suprafete locative cu destinatia de locuinte, aprobata prin Legea nr. 309/2009, pentru care a operat tacita relocatiune, in conditiile prevazute la art. 1.810 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, este de 5 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

  Textul integral al Ordonantei de urgenta: OUG 43/2014 stabileste durata unor contracte de inchiriere pentru suprafete locative cu destinatia de locuinte
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-22 :: Titlu: BNR: Totalul sumelor refuzate la plata de banci a crescut cu 9% in iunie, fata de luna precedenta

  Valoarea sumelor refuzate la plata de bancile comerciale a crescut in iunie fata de mai cu 42 de milioane de lei (9%), la aproape 511 milioane de lei, de la 469 de milioane de lei, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a Romaniei.

  Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plata in a sasea luna din acest an a provenit din platile cu bilete la ordin, care au insumat aproape 490 de milioane de lei, fata de 453 de milioane de lei in luna anterioara.

  Si cecurile refuzate la plata in iunie au insumat mai mult decat in mai, cu aproape 33%, depasind 21 de milioane de lei, fata de 15,8 milioane de lei in luna precedenta.

  In urma cu un an, in iulie 2013, valoarea platilor efectuate cu instrumente de debit refuzate de banci a fost de 1,13 miliarde de lei, suma maxima din ultimul an. Intre timp, aceasta scazut scazut treptat, in luna martie 2014 ajungandu-se la minimul ultimelor 12 luni, respectiv de 440 de milioane de lei, potrivit datelor din Centrala Incidentelor de Plati.

  Ca numar, incidentele de plata au scazut usor in iunie 2014, fata de luna anterioara, la 9.593, fata de 9.764.

  Si raportat la iulie 2013, numarul incidentelor de plata ramane mai scazut, cu peste 35%. In urma cu un an, acesta se ridica la 14.776.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-22 :: Titlu: Romania si Republica Moldova intensifica actiunile de control vamal pentru combaterea traficului de tigari

  Autoritatile vamale din Romania si Republica Moldova vor intensifica actiunile comune de control in scopul prevenirii si combaterii traficului ilicit cu tigarete, potrivit unui comunicat al Directiei Generale a Vamilor /DGV/ remis, luni, AGERPRES.

  "Incepand cu data de 22 iulie 2014, Directia Generala a Vamilor din Romania si Serviciul Vamal al Republicii Moldova organizeaza concomitent actiuni de intensificare a controalelor vamale cu scopul de a imbunatati gradul de conformare al persoanelor fizice/juridice fata de reglementarile vamale si fiscale privitoare la comertul cu produse din tutun si diminuarea traficului ilicit cu tigarete. Actiunile fac obiectul unui plan comun privind prevenirea si combaterea traficului ilicit cu tigarete si se inscriu in contextul implementarii cadrului strategic de cooperare vamala intre Uniunea Europeana si Republica Moldova, precum si a masurilor incluse in protocolul privind intensificarea colaborarii in domeniul prevenirii si combaterii fraudelor vamale incheiat in anul 2011 intre cele doua autoritati vamale', se spune in comunicat.

  Activitatile se vor derula la nivelul birourilor vamale de la frontiera comuna dintre Romania si Republica Moldova, pe baza utilizarii unor tehnici moderne de management al riscurilor, incluzand utilizarea intensiva a mijloacelor specifice de control nedistructiv, a echipelor canine specializate pentru detectia tigaretelor si a echipelor mobile pentru controlul in trafic, care vor actiona pe principalele rute de transport international.

  Potrivit DGV, s-au stabilit centre nationale de coordonare si schimb de informatii operative intre cele doua autoritati vamale, care vor coopera cu autoritatile nationale cu atributii de aplicare a legii, beneficiind de suportul Directiei Generale Antifrauda Fiscala-ANAF, al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane, respectiv al Politiei de Frontiera a Republicii Moldova.

  "Prin punerea in aplicare a planului de actiune, se urmareste atingerea obiectivelor principale asumate de cele doua autoritati vamale: protejarea atat a intereselor lor financiare ale celor doua state, cat si a sanatatii cetatenilor, precum si facilitarea traficului licit de marfuri intre Republica Moldova si Romania', se precizeaza in comunicatul DGV.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4488 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0078 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2898 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.007 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6197 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0046 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6617 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.004 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2352 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 iulie 2014

  In data de 21 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 538/2014 - M. Of. 538/2014 [M. Of. 538 / 21 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 539/2014 - M. Of. 539/2014 [M. Of. 539 / 21 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 540/2014 - M. Of. 540/2014 [M. Of. 540 / 21 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-07-21 :: Titlu: OG 4/2010 privind Infrastructura nationala pentru informatii spatiale a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 433/2014 a fost republicata OG 4/2010 privind instituirea Infrastructurii nationale pentru informatii spatiale in Romania.

  Ordonanta stabileste cadrul general pentru instituirea Infrastructurii nationale pentru informatii spatiale in Romania, denumita in continuare INIS, prin care Romania contribuie la realizarea Infrastructurii pentru informatii spatiale in Uniunea Europeana - INSPIRE, prevazuta de Directiva 2007/2/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 14 martie 2007 de instituire a unei infrastructuri pentru informatii spatiale in Uniunea Europeana (INSPIRE), denumita in continuare Directiva INSPIRE, inclusiv in scopul realizarii politicilor comunitare din domeniul protectiei mediului si al politicilor sau activitatilor care pot avea un impact asupra mediului.

  Pentru coordonarea realizarii si actualizarii INIS functioneaza Consiliul Infrastructurii nationale pentru informatii spatiale in Romania, denumit in continuare Consiliul INIS, structura fara personalitate juridica, alcatuita din reprezentanti ai autoritatilor publice prevazute in anexa nr. 4 la prezenta ordonanta.

  Membrii Consiliului INIS isi desemneaza reprezentantii in Consiliul INIS in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.

  Presedintia si secretariatul Consiliului INIS sunt asigurate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, iar vicepresedintia Consiliului INIS este asigurata de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

  Prezenta ordonanta nu aduce atingere prevederilor Legii nr. 109/2007 privind reutilizarea informatiilor din institutiile publice, cu modificarile ulterioare, care transpune in legislatia nationala Directiva 2003/98/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind reutilizarea informatiilor din sectorul public, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 345 din 31 decembrie 2003, sau ale Hotararii Guernului nr. 878/2005 privind accesul publicului la informatia privind mediul, cu modificarile ulterioare, care transpune in legislatia nationala Directiva 2003/4/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 28 ianuarie 2003 privind accesul publicului la informatiile despre mediu si de abrogare a Directivei 90/313/CEE a Consiliului, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 41 din 14 februarie 2003.

  Prevederile prezentei ordonante nu afecteaza existenta drepturilor de proprietate intelectuala privind elementele constitutive ale infrastructurii pentru informatii spatiale sau dreptul de detinere a acestora de catre autoritatile publice, in domeniul specific de activitate.

  Textul integral republicat al Ordonantei: OG 4/2010 privind Infrastructura nationala pentru informatii spatiale a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-07-21 :: Titlu: Ministerul Fondurilor Europene pregateste lansarea a patru apeluri de proiecte in cadrul POS DRU

  Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), supune consultarii publice ghidurile pentru lansarea a patru tipuri de cereri de proiecte. In cadrul acestor apeluri vor fi acordate fonduri pentru:

 • formarea profesionala a personalul medical din domeniul cardiologiei pediatrice;
 • formarea profesionala a personalul medical care realizeaza transplanturi;
 • imbunatatirea participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii;
 • sustinerea parteneriatelor transnationale cu impact asupra pietei muncii.

  "Cele patru cereri de proiecte sunt gandite astfel incat banii europeni sa rezolve o parte din problemele pe care incaleavem in prezent. Prin acordarea de finantari pentru formarea profesionala a personalul medical din domeniul cardiologiei pediatrice vom aduce medici din afara tarii care vor opera aproximativ 3.000 de copii care sufera de boli grave. Mult mai important, acestia vor pregati medicii romani sa realizeze respectivele interventii pentru ca Romania sa aiba un numar ridicat de specialisti in acest domeniu. Astfel, datorita acestor finantari, medicii nostri vor putea salva vietile multor copii. O alta cerere de proiecte, destinata tot personalului medical, va sprijini formarea profesionala a personalului care efectueaza transplanturi. În acelasi timp, doua apeluri vor viza sustinerea formarii profesionale a persoanelor vulnerabile. Pe masura ce lansam astfel de cereri de proiecte, dedicate, am satisfactia ca banii europeni isi ating scopul de a salva vieti, de a imbunatati nivelul de trai al romanilor, de a sustine dezvoltarea societatii. Adica, fondurile europene incep sa fie mai bine folosite: pentru Romania si pentru romani!", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Ministerul Fondurilor Europene asteapta propuneri si sugestii pe marginea documentelor necesare pentru lansarea celor patru cereri de proiecte in cadrul POS DRU pana la data de 24 iulie a.c., ora 12.00, la urmatoarea adresa de e-mail: consultareGSCS@fonduri-ue.ro.

  NOTA:

  Documentele publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene spre consultare publica, in data de 18 iulie a.c., sunt urmatoarele:
 • DMI 3.2. strategic- Competente pentru competitivitate in domeniul medical – cardiologie pediatrica;
 • DMI 3.2. strategic -Competente pentru competitivitate in domeniul medical – transplant de organe, tesuturi si celule;
 • DMI 6.4. strategic -Initiative transnationale pentru o piata incluziva a muncii;
 • DMI 6.2. strategic- Formare profesionala pentru imbunatatirea participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii


  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-21 :: Titlu: Niculae Voinoiu: Inspectorii de munca nu pot sanctiona "munca la gri" sau "salariul la plic"

  Inspectorii de munca nu au competenta de a sanctiona "munca la gri" sau "salariul la plic", a declarat, intr-un interviu acordat AGERPRES, Directorul Directiei Control, Securitate si Sanatate in Munca din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), subliniind ca angajatorii prefera sa incheie contracte de munca pe salariul minim garantat.

  Pe de alta parte, oficialul MMFPSPV aminteste ca valoarea amenzilor aplicate de Inspectia Muncii prin inspectoratele teritoriale de munca, pentru "munca la negru", se ridica la 32.139.000 lei, in primele sase luni ale anului 2014.

  Niculae Voinoiu a precizat, totodata, ca legislatia romaneasca privind securitatea si sanatatea in munca a fost adaptata cerintelor europene, insa practica a scos in evidenta ca mai sunt necesare anumite revizuiri pentru a clarifica unele aspecte particulare pentru care legislatia europeana a formulat cerinte de ordin general.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-07-20 :: Titlu: Legea insolventei nr. 85/2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 466/2014 a fost publicata Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

  Legea stabileste regulile in domeniul prevenirii insolventei si al insolventei.
  Scopul prezentei legi este instituirea unei proceduri colective pentru acoperirea pasivului debitorului, cu acordarea, atunci cand este posibil, a sansei dc redresare a activitatii acestuia.

  Procedurile prevazute de prezenta lege se aplica profesionistilor, astfel cum sunt definiti de Art. 3 alin. (2) din Codul civil cu exceptia celor care exercita profesii liberale, precum si a celor cu privire la care se prevad dispozitii speciale in ceea ce priveste regimul insolventei lor.
  Procedura prevazuta de prezenta lege se aplica si regiilor autonome.
  Procedura prevazuta de prezenta lege nu este aplicabila unitatilor si institutiilor de invatamant preuniversitar, universitar si entitatilor prevazute la Art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Prevederile prezentei legi se bazeaza pe urmatoarele principii:
  1. maximizarea gradului de valorificare a activelor si de recuperare a creantelor;
  2. acordarea unei sanse debitorilor de redresare eficienta si efectiva a afacerii, fie prin intermediul procedurilor de prevenire a insolventei, fie prin procedura de reorganizare judiciara;
  3. asigurarea unei proceduri eficiente, inclusiv prin mecanisme adecvate de comunicare si derulare a procedurii intr-un timp util si rezonabil, intr-o maniera obiectiva si impartiala, cu un minim de costuri;
  4. asigurarea unui tratament egal al creditorilor de acelasi rang;
  5. asigurarea unui grad ridicat de transparenta si previzibilitate in procedura;
  6. recunoasterea drepturilor existente ale creditorilor si respectarea ordinii de prioritate a creantelor, avand la baza un set de reguli clar determinate si uniform aplicabile;
  7. limitarea riscului de credit si a riscului sistemic asociat tranzactiilor cu instrumente financiare derivate prin recunoasterea compensarii cu exigibilitate imediata in cazul insolventei sau al unei proceduri de prevenire a insolventei unui cocontractant, avand ca efect reducerea riscului de credit la o suma neta datorata intre parti sau chiar la zero atunci cand, pentru acoperirea expunerii nete, au fost transferate garantii financiare;
  8. asigurarea accesului la surse de finantare in procedurile de prevenire a insolventei, in perioada de observatie si de reorganizare, cu crearea unui regim adecvat pentru protejarea acestor creante;
  9. fundamentarea votului pentru aprobarea planului de reorganizare pe criterii clare, cu asigurarea unui tratament egal intre creditorii de acelasi rang, a recunoasterii prioritatilor comparative si a acceptarii unei decizii a majoritatii, urmand sa se ofere celorlalti creditori plati egale sau mai mari decat ar primi in faliment;
  10. favorizarea, in procedurile de prevenire a insolventei, a negocierii/renegocierii amiabile a creantelor si a incheierii unui concordat preventiv;
  11. valorificarea in timp util si intr-o maniera cat mai eficienta a activelor;
  12. in cazul grupului de societati, coordonarea procedurilor de insolventa, in scopul abordarii integrate a acestora;
  13. administrarea procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa de catre practicieni in insolventa si desfasurarea acestora sub controlul instantei de judecata.

  Textul integral al Legii insolventei: Legea insolventei nr. 85/2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: TVRInfo.ro :: Data: 2014-07-20 :: Titlu: Politia de Frontiera a sarbatorit 150 de ani de existenta

  Demonstratii spectaculoase in Parcul Herastrau din Capitala. Politistii de frontiera si-au aratat maiestria in luptele corp la corp sau in arte martiale si au mutat pentru o zi tehnica de ultima generatie printre alei. Evenimentele au avut loc cu ocazia implinirii a 150 de ani de existenta.

  Inspirati din viata de zi cu zi, politistii de frontiera au prezentat diferite situatii in care sunt nevoiti sa intervina in forta. Din scenarii nu au lipsit luptele corp la corp sau demonstratiile de arte martiale.

  Multi dintre spectatori au imortalizat cu telefoanele mobile momentele pline de adrenalina care s-au petrecut intocmai unor situatii reale.

  Oamenii prezenti in parc au avut parte si de o lectie de istorie.

  Un adevarat magnet au fost si barcile din dotarea Frontierei. S-au format cozi uriase, pentru ca toti au vrut sa profite de plimbarile gratuite de pe Lacul Herastrau cu ambarcatiunile.

  Pe 24 iulie se implinesc 150 de ani de cand Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul domnesc de unire a corpurilor graniceresti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-20 :: Titlu: MEN: Peste 60% dintre candidati au promovat examenul national de definitivare in invatamant, sesiunea 2014

  In urma centralizarii rezultatelor la examenul national de definitivare in invatamantul preuniversitar, sesiunea 2014, 60,62% dintre candidati au promovat examenul (inainte de contestatii), cu aproximativ 13% mai multi decat in aceeasi etapa a anului 2013, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei Nationale remis sambata AGERPRES.

  Cel mai ridicat procent de promovare s-a inregistrat in judetul Cluj (72,57), iar cel mai scazut, in judetele Maramures si Giurgiu (47,62). In Capitala, rata de promovare initiala este de 55%.

  Dintre candidatii care au promovat examenul, 57 au obtinut note de 10, iar alti 339, note intre 9,50 si 9,99. Cele mai multe note (4.683) s-au inregistrat pe tronsonul 8 — 8,99.

  Dintre cei 10.764 candidati inscrisi la inceputul anului scolar au fost admisi sa participe la proba scrisa doar candidatii care au indeplinit cumulativ conditiile prevazute de metodologie, respectiv, efectuarea unui stagiu de predare in specialitatea postului de cel putin un an, calificativul pentru anul scolar in curs "Bine" sau "Foarte bine" si minim media 8 la cele doua inspectii speciale la clasa desfasurate pe perioada anului scolar. Astfel, dintr-un lot de 9.917 candidati eligibili, s-au prezentat 9.196 (92,73%). 40 de candidati au fost eliminati pentru frauda sau tentative de frauda.

  Afisarea primelor rezultate a avut loc sambata, atat la centrele de examen, cat si online, pe site-ul dedicat, www.definitivat.edu.ro.

  Contestatiile se pot depune, la centrele de examen, in intervalul 19-23 iulie. Afisarea rezultatelor finale este programata pentru data de 24 iulie. Nota minima de promovare a examenului este 8, se mai arata in comunicatul citat.

  Incepand cu anul 2013, Ministerul Educatiei Nationale a decis ca nota minima de promovare a examenului national de definitivare in invatamant sa creasca de la 7 la 8. Cadrele didactice care promoveaza examenul national de definitivare dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-20 :: Titlu: Numarul turistilor de croaziera in Romania va creste cu aproximativ 20% in 2014

  Numarul turistilor de croaziera sositi in Romania va inregistra o crestere de aproximativ 20% in 2014 iar unul dintre factorii care contribuie la aceasta evolutie este contextul politic nefavorabil din Ucraina, potrivit unui comunicat al Asociatiei Pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunarii.

  "Daca in anul 2013 un numar de aproximativ 54.000 de pasageri au vizitat portul Constanta, in anul 2014, pana la aceasta data, au sosit in jur de 64.500 de pasageri. Cresterea se datoreaza eforturilor conjugate ale CN Administratia Porturilor Maritime Constanta, ale Asociatiei Litoral — Delta Dunarii si ale autoritatilor locale, dar si contextului politic nefavorabil din Ucraina, ce a determinat ca toate cursele de croaziera sa inlocuiasca in itinerariul lor portul Odesa cu portul Constanta", se precizeaza in comunicatul citat.

  Potrivit sursei citate, cei 64.500 de turisti sositi pe teritoriul tarii chetuiesc in total peste 6 milioane de euro in zilele in care navele sunt acostate in Portul Constanta.

  In plus, multe dintre navele de croaziera care opteaza acum pentru portul Constanta isi prelungesc sederea pe teritoriul Romaniei cu aproximativ o noapte, unele ajungand chiar sa isi dubleze sederea fata de anul precedent.

  In topul pasagerilor care sosesc la bordul navelor de croaziera se situeaza cetatenii americani, urmati indeaproape de cetatenii francezi, italieni si germani.

  Pe parcursul zilei in care nava acosteaza la Constanta, turistii pot opta sa mearga in excursii precum tururi de Litoral, degustari de vinuri la Murfatlar, croaziere de o zi in Delta Dunarii, tururi arheologice si la manastiri. De asemenea, se poate face un tur al Capitalei sau turistii pot participa la programe cu spectacole folclorice si dejun traditional romanesc.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-19 :: Titlu: Ministrul Justitiei: In toata perioada mandatului meu nu s-a pus problema reinfiintarii SIPA

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, vineri, la Craiova, ca pe perioada mandatului sau nu s-a pus problema de reinfiintare a SIPA (Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie al MJ - n.r.).

  "Pe perioada mandatului meu nu s-a pus problema de reinfiintare a SIPA, dar acest lucru nu inseamna ca in cadrul administratiei penitenciarelor nu sunt lucruri de care ar trebui sa stim. Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) are o mica structura de combatere a criminalitatii si terorismului", a spus Cazanciuc.

  Ministrul Justitiei a mai spus ca, in opinia sa, in contextul actual nu se pune problema reinfiintarii unui serviciu de o mai mare amploare, pentru ca Directia de prevenire si combatere a criminalitatii si terorismului din cadrul ANP poate gestiona situatia din penitenciare fara a exista pericole adiacente.

  Robert Cazanciuc, care a participat vineri la inaugurarea lucrarilor de executie a Palatului de Justitie din Craiova, a vizitat instantele din Caracal si Segarcea, ultima fiind o instanta aflata pe lista celor care se desfiinteaza. Cazanciuc a vizitat si Centrul de Minori si Tineri din Craiova despre care a spus ca are conditii din cele mai decente pe care le poate oferi sistemul penitenciar.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.441 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0013 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2828 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6151 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0024 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6577 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2347 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 iulie 2014

  In data de 18 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 535/2014 - M. Of. 535/2014 [M. Of. 535 / 18 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 536/2014 - M. Of. 536/2014 [M. Of. 536 / 18 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 537/2014 - M. Of. 537/2014 [M. Of. 537 / 18 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-19 :: Titlu: Euro in scadere pe fondul ingrijorarilor cu privire la situatia din Ucraina

  Moneda europeana a coborat vineri, pentru prima data dupa luna februarie, sub pragul psihologic de 1,35 dolari, pe masura ce dolarul s-a apreciat ca urmare a tensiunilor geopolitice agravate de prabusirea unui avion de pasageri al companiei Malaysia Airlines in Ucraina, transmite Reuters.

  De asemenea, randamentele pentru obligatiunile de stat germane cu maturitatea la 10 ani (bund) au coborat vineri in apropiere de minimul istoric, in conditiile in care investitorii cumpara activele considerate cele mai sigure.

  Dolarul american s-a apreciat cu ,21% in raport cu yenul japonez, fiind cotat la 101, 36 yeni, in timp ce moneda euro s-a depreciat cu ,12% fiind cotata la 1,3510 dolari, dupa ce anterior a coborat, pentru scurt timp, sub pragul de 1,35 dolari.

  Traderii au adoptat o atitudine prudenta, evitand activele riscante pe fondul evolutiilor din Ucraina, a declarat Lane Newman director pentru pietele valutare la ING Capital Markets.

  "Vom vede o continuare a miscarii de evitare a riscurilor. Nu cred ca multi oameni doresc sa mearga in week-end cu o abordare riscanta", a apreciat Newman.

  Un Boeing-777, apartinand companiei Malaysia Airlines si care facea legatura dintre Amsterdam si Kuala Lumpur, s-a prabusit joi cu 298 de persoane la bord, la circa 50 de kilometri de orasul Donetk, unde se desfasoara lupte intre armata ucraineana si separatistii prorusi.

  Liderii din intreaga lume au cerut o ancheta internationala asupra cauzelor prabusirii avionului companiei Malaysia Airlines In schimb, Kievul si Moscova se acuza reciproc pentru aceasta tragedie care a dus la escaladarea tensiunilor dintre Rusia si Occident.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 iulie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 iulie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4423 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0075 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2821 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0056 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.6175 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0049 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6582 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0097 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2348 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-07-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 iulie 2014

  In data de 17 iulie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 531/2014 - M. Of. 531/2014 [M. Of. 531 / 17 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 532/2014 - M. Of. 532/2014 [M. Of. 532 / 17 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 533/2014 - M. Of. 533/2014 [M. Of. 533 / 17 iulie 2014]
 • Monitorul Oficial 534/2014 - M. Of. 534/2014 [M. Of. 534 / 17 iulie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-18 :: Titlu: Pricopie: As introduce obligativitatea de a se intra cu 5 la liceu, dar nu sunt suficiente scoli profesionale

  Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, sustine ca, daca ar putea, ar introduce obligativitatea de a se intra cu media 5 la liceu, dar acest lucru nu este posibil, intrucat ar insemna ca numarul copiilor care ar parasi scoala ar fi mult mai mare decat in prezent, pentru ca nu exista peste tot in tara varianta scolii profesionale.

  "Daca as putea, maine as introduce obligativitatea de a se intra cu minim 5 pentru a intra la liceu. De ce nu se poate? Pentru ca, daca maine am introduce acest lucru, numarul copiilor care ar parasi scoala ar fi mult mai mare decat astazi, pentru simplu fapt ca nu avem alternativa scolii profesionale peste tot in tara. Avem scoli profesionale in principal in orasele mari, cu industrie puternica. (...) Nu am garantia ca la anul cei care nu iau nota cinci vor avea unde sa mearga pentru a finaliza invatamantul obligatoriu de 10 clase", a spus demnitarul.

  Ministrul a afirmat ca invatamantul trebuie sa inceapa de la o varsta cat mai mica si a aratat ca doreste sa fie dezvoltata reteaua de crese.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-07-18 :: Titlu: Romania, condamnata la CEDO în dosarul unui tanar decedat in Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare

  Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) obliga statul roman la plata a 35.000 de euro în dosarul unui tanar decedat în 2004 la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, dosar în care a fost stabilita încalcarea dreptului la viata si la un remediu efectiv prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

  Astfel, Romania va trebui sa achite 10.000 de euro Centrului de Resurse Juridice (CRJ), care a intentat procesul în numele tanarului Valentin Campeanu, si 25.000 de euro organizatiei Interights, care au actionat ca si consilier al CRJ în fata CEDO.

  Curtea a considerat ca, în cazuri exceptionale si avand în vedere seriozitatea acuzatiilor, o organizatie nonguvernamentala putea actiona ca reprezentant al lui Valentin Campeanu, desi ONG-ul nu a fost victima a nerespectarii Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

  CEDO a stabilit ca Valentin Campeanu a fost plasat în institutii medicale care nu erau echipate sa furnizeze îngrijire corespunzatoare pentru conditia sa, ca a fost transferat de la o unitate la alta fara o diagnosticare adecvata si ca autoritatile nu au reusit sa îi ofere tratamentul adecvat cu medicatie antiretrovirala.

  Constiente de situatia dificila — lipsa personalului, mancare insuficienta, lipsa încalzirii — autoritatile din spitalul de psihiatrie i-au pus viata în pericol. Mai mult, nu a avut loc o investigare efectiva a circumstantelor decesului acestuia, este de parere Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

  "Valentin Campeanu a fost orfan, a fost infestat cu HIV într-un centru de protectie a copilului, a fost transferat abuziv dintr-un loc într-altul fara a-i fi cerut consimtamantul ori fara a se fi putut tine cont de nevoile lui si mai apoi el moare fara ca cineva din partea statului sa se autosesizeze. Curtea observa ca centrul nu a fost echipat pentru a se îngriji de un pacient cu probleme de sanatate mintala. Avem pe rolul Curtii un alt dosar pentru alti 18 pacienti care au murit în aceeasi perioada cu el acolo, se numeste Malacu si ceilalti împotriva Romaniei", a declarat joi managerul de program la CRJ, Georgiana Pascu, într-o conferinta de presa.

  La randul sau, expertul CRJ Horatiu Rusu a spus ca CEDO a extins notiunea de victima.

  "Campeanu nu avea reprezentanti, nu avea rude, era în grija statului înca de la nastere, astfel încat, conform procedurii Curtii, a prevederilor CEDO, nimeni nu putea sa aduca un astfel de caz împotriva Romaniei. În acest moment, Curtea vine si extinde aceasta notiune de victima, astfel încat în mod exceptional si o organizatie nonguvernamentala poate aduce un astfel de caz în fata Curtii cand nu exista rude sau alte persoane care sa aduca cazul în fata Curtii si sa asigure de fapt dreptul efectiv protejat prin Conventie", a adaugat Rusu.

  CRJ aminteste ca în februarie 2004 Valentin Campeanu, un tanar orfan de 19 ani cu dizabilitati intelectuale si infectat cu HIV, murea "în conditii suspecte" la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  132 useri online

  Useri autentificati: