Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL
str. Foisorului nr. 11, bl. F7C, sc. 2, et. 1, ap. 42, sector 3., Bucuresti, cod. 031173 (zona Vitan-Mall), Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI CHAMPOLLION SRL

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-03 :: Titlu: Cursul valutar din 2 aprilie 2014

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 2 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.467 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0041 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2384 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0024 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3904 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0021 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6634 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0012 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2409 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-03 :: Titlu: Monitorul Oficial din 2 aprilie 2014

In data de 2 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 233/2014 - M. Of. 233/2014 [M. Of. 233 / 2 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 234/2014 - M. Of. 234/2014 [M. Of. 234 / 2 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 235/2014 - M. Of. 235/2014 [M. Of. 235 / 2 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 236/2014 - M. Of. 236/2014 [M. Of. 236 / 2 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 237/2014 - M. Of. 237/2014 [M. Of. 237 / 2 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Expertii CE, interesati de punerea in executare a deciziilor judecatoresti de Parlament si alte autoritati

  Expertii Comisiei Europene (CE) aflati in misiune de evaluare la Bucuresti s-au aratat interesati in cadrul intalnirilor cu sefii institutiilor din sistemul judiciar de punerea in executare a deciziilor judecatoresti de catre Parlament si alte autoritati.

  Expertii CE au inceput marti o misiune de evaluare de trei zile a progreselor inregistrate de Romania in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

  Oficialii europeni au discutat in prima partea a zilei de miercuri cu conducerea ANI si cea a DNA despre progresele inregistrate de la ultimul Raport MCV.

  Potrivit agendei expertilor europeni, discutiile cu conducerea ANI au vizat stadiul anchetelor si executarii deciziilor cu privire la incompatibilitate, conflicte de interese, averi nejustificate, plangeri, practica instantelor si punerea in executare a deciziilor de catre Parlament si alte autoritati. Oficialii europeni au abordat si conflictele de interese in achizitiile publice — controlul ex ante.

  Expertii europeni s-au aratat interesati de punerea in executare a deciziilor instantelor definitive in cazurile de incompatibilitate — Mircea Diaconu—, dar si ale altor demnitari, precum si de eventuale modificari legislative privind alesii locali.

  La DNA temele discutate au vizat aplicarea legilor privind coruptia in mod egal tuturor cetatenilor, caracterul unitar si disuasiv al pedepselor, noile coduri si problemele legislative in acest sens si stadiul actual in cazul dosarelor de urmarire penala, practica instantelor si identificarea bunurilor provenite din infractiuni si confiscare.

  Delegatia CE se intalneste miercuri si cu reprezentantii Inspectiei judiciare, urmand a fi abordate subiecte ca integritatea si independenta sistemului judiciar, unificarea jurisprudentei, precum si cu conducerea Parchetului General pentru discutarea Codului penal si Codului de procedura penala (probleme legislative), continuarea unificarii jurisprudentei si caracterul disuasiv al pedepselor aplicate in cazurile de coruptie in toate instantele de pe teritoriul Romaniei, progrese in urmarirea penala a cazurilor de mica coruptie si de conflicte de interese, rolul parchetelor in Strategia Nationala Anticoruptie.

  Delegatia CE mai are programate o serie de intalniri la MJ, pe de o parte cu privire la Strategia Nationala Anticoruptie si urmarirea penala a cazurilor de mica coruptie, cu implicarea Ministerul Public si Inspectoratului General al Politiei Romane, iar pe de alta parte, privind indisponibilizarea bunurilor provenite din infractiuni, confiscare/ confiscare extinsa, cu implicarea si a MP, DNA, DIICOT si ANAF.

  În prima zi a misiunii de evaluare, marti, oficialii CE s-au intalnit cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, cu sefii CSM, membri ai Parlamentului si cu judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei.

  La intrevederea de la MJ au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, cadrul normativ in materia integritatii, calitatea si stabilitatea legislatiei nationale, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, publicarea hotararilor judecatoresti, independenta justitiei, procesul de revizuire a Constitutiei, Strategia Nationala Anticoruptie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Decizie BEC privind exercitarea dreptului de vot si prezenta la urne

  Cetatenii romani cu domiciliul in Romania isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare din tara in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorii, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar in cazul elevilor din scolile militare, dupa caz, a decis BEC miercuri.

  Potrivit deciziei BEC, cetatenii romani care in ziua de referinta se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorii, buletinului de identitate.

  Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate voteaza in baza cartii de identitate provizorii, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic, pasaportului simplu, pasaportului simplu electronic sau a pasaportului simplu temporar, dupa caz.

  Potrivit deciziei BEC, alegatorul comunitar care in ziua de referinta se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat unde este inscris in copia de pe lista electorala speciala isi poate exercita dreptul de vot la orice sectie de votare in baza documentului de identitate valabil.

  Presedintele biroului electoral al sectiei de votare contacteaza telefonic biroul electoral judetean sau biroul electoral al sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz, in vederea confirmarii faptului ca alegatorul comunitar se regaseste in tabelul intocmit de Autoritatea Electorala Permanenta care cuprinde alegatorii comunitari inscrisi in listele electorale speciale.

  Alegatorii care isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale sunt inscrisi in lista electorala suplimentara, fiind radiati daca este cazul din copia de pe lista electorala permanenta sau speciala existenta la sectia de votare.

  "Alegatorii care isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale si care sunt inscrisi in extrasul de pe lista electorala suplimentara vor fi consemnati numeric in procesul verbal de constatare a rezultatului votarii la punctul b3 — 'Numarul total al alegatorilor inscrisi in lista electorala suplimentara care s-au prezentat la urne'", mai prevede decizia BEC.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Cotovelea (MSI): Dorim sa accesam fonduri structurale nerambursabile pentru informatizarea serviciilor de colectare a taxelor si impozitelor

  Modernizarea infrastructurii si extinderea utilizarii instrumentelor informatice pentru eficientizarea procesului de colectare a taxelor si impozitelor, atat in beneficiul contribuabililor, cat si al administratiei publice este necesara, iar in acest sens se doreste accesarea de fonduri structurale nerambursabile, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea.

  "In cadrul intalnirii /avuta cu Ministerul Finantelor Publice si ANAF, n.r./, am decis intensificarea cooperarii la nivel tehnic intre expertii institutiilor noastre pentru stabilirea unui plan de actiune cu masuri concrete pentru informatizarea si extinderea sistemului de colectare a taxelor si impozitelor. In ceea ce priveste sursele de finantare pentru aceste demersuri, dorim sa accesam fonduri structurale nerambursabile, in perioada de programare 2014-2020, in vederea informatizarii serviciilor de colectare a taxelor si impozitelor", a afirmat Cotovelea.

  Potrivit ministrului citat, in completarea acestor masuri, MFP si ANAF implementeaza din aprilie 2013 un vast proces de modernizare a administratiei fiscale derulat prin intermediul unui program finantat de Banca Mondiala in valoare de 70 milioane de euro.

  Ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, a avut, la finele saptamanii trecute, o intalnire cu ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, si cu presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala /ANAF/, Gelu ?tefan Diaconu, in scopul implementarii de solutii pentru modernizarea infrastructurii informatice si, totodata, in vederea promovarii instrumentelor electronice de plata a indatoririlor fiscale catre contribuabili.

  Scopul intalnirii l-a constituit finalizarea informatizarii complete a sistemului de depunere online a declaratiilor fiscale, precum si extinderea Sistemul National Electronic de Plata online (ghiseul.ro), pentru asigurarea platilor online a taxelor si impozitelor si de catre persoanele juridice.

  La nivelul MSI, se afla in lucru o propunere de act normativ in acest sens, care urmeaza a fi transmisa in scurt timp spre avizare si Ministerului Finantelor Publice. Adoptarea acestui document va avea o serie de beneficii, precum scaderea timpului petrecut de catre cetatean si/sau persoana juridica pentru a achita taxe si impozite, precum si scaderea costurilor administrative prin introducerea de canale alternative online de colectare taxe si impozite.

  La sfarsitul anului 2013, a fost adoptata o Hotarare de Guvern prin care s-a stabilit ca plata comisionului aferent platii electronice cu cardul a taxelor si impozitelor prin intermediul ghiseul.ro (altul decat comisionul prevazut prin contract de catre banca cu care fiecare cetatean are contract) sa fie suportata de catre beneficiarul platii, respectiv de institutiile publice.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Ponta: Pensiile vor fi platite anticipat pentru aceasta luna, inainte de Paste

  Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca pensiile pe luna aprilie vor fi platite anticipat, astfel incat oamenii sa poata avea bani inainte de sarbatori.

  "Doamna ministru Plumb mi-a adus o nota si sper ca bugetul sa fie de acord, (...) se poate, cu plata anticipata a pensiilor pentru aceasta luna, inainte de Paste sa se primeasca pensiile, pentru ca oamenii au nevoie de bani inainte de sarbatori", a spus Ponta.

  Conform calendarului ortodox, Pastele cade in acest an pe 20 aprilie.

  Pe de alta parte, el precizat ca miercuri ar putea fi adoptat si actul normativ cu privire la declararea zilei de 2 mai ca zi libera in acest an.

  "Cred ca astazi este si hotararea cu ziua de 2 mai care va fi libera. Sper ca predictiile extrem de optimiste din partea industriei de turism sa se adevereasca si sa faca venituri mari, sa plateasca taxe la buget, daca fac venituri mari. Ma rog, cu taxele la turism mai putin, dar macar venituri sa faca si sa se dovedeasca ca ziua aceea de 2 mai libera are un efect pozitiv in zona de turism", a aratat premierul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: CCR a respins sesizarea presedintelui pe legea care modifica organizarea SRR si SRTv

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins miercuri, ca neintemeiata, in unanimitate, sesizarea presedintelui Traian Basescu asupra legii care modifica organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) si Societatii Romane de Televiziune (SRTv).

  In 19 martie, Curtea a dezbatut sesizarea sefului statului, insa a hotarat intreruperea deliberarilor pentru o mai buna studiere a problemelor ce formeaza obiectul cauzei si a dispus amanarea pronuntarii unei decizii pentru data de 2 aprilie.

  In 26 februarie, Traian Basescu a trimis CCR o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune.

  In sesizare, seful statului subliniaza ca, in forma sa initiala, Legea 41/1994 prevedea, la art. 42, ca "finantarea necesara producerii si difuzarii emisiunilor radiofonice si de televiziune adresate strainatatii, precum si dezvoltarii acestei activitati se asigura din fondurile alocate de la bugetul de stat" si ca "sumele necesare se evidentiaza separat in bugetul fiecarei societati, pe baza programelor stabilite potrivit legii".

  El atrage atentia ca in legea trimisa la promulgare, la art. 43 alin. 1 indice 1 se prevede ca ""in vederea extinderii/dezvoltarii activitatii specifice, in tara sau in strainatate, SRR si SRTv pot infiinta, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultura ale Senatului si Camerei Deputatilor, persoane juridice de drept privat, cu sau fara scop lucrativ, pot dobandi calitatea de asociat in cadrul unor asemenea entitati sau, dupa caz, pot achizitiona actiunile/partile sociale ale unei societati comerciale existente, in conditiile legii".

  Presedintele mai arata ca sunt prevazute urmatoarele modalitati la care pot recurge cele doua institutii in vederea extinderii activitatii specifice acestor societati, in tara si in strainatate: a) infiintarea unei persoane juridice de drept privat (cu sau fara scop lucrativ), b) intrarea in cadrul unor asemenea persoane juridice de drept privat in calitate de asociat, c) achizitionarea unor actiuni sau parti sociale in cadrul unor societati comerciale existente.

  "Astfel, consideram ca reglementarea adoptata de legiuitor nu este clara, neoferind conditii/criterii de eligibilitate si oportunitate. In acest sens, observam ca ultimele doua modalitati concepute de legiuitor se suprapun, sub aspectul mecanismului juridic, deoarece dobandirea calitatii de asociat se face prin achizitionarea actiunilor in cadrul respectivei societati, procedura prevazuta distinct in a treia modalitate. De asemenea, reglementarea prevazuta in art. 43 alin. 1 indice 1 este lipsita de predictibilitate deoarece legea nu prevede criterii clare de asociere/achizitionare de parti sociale sau actiuni, cu atat mai mult cu cat finantarea acestor operatiuni se face din fonduri alocate de la bugetul de stat", se apreciaza in sesizarea presedintelui.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Cursul valutar din 1 aprilie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 1 aprilie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4629 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0076 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.236 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0056 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3883 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.013 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6646 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0121 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2404 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Monitorul Oficial din 1 aprilie 2014

  In data de 1 aprilie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 229/2014 - M. Of. 229/2014 [M. Of. 229 / 1 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 230/2014 - M. Of. 230/2014 [M. Of. 230 / 1 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 231/2014 - M. Of. 231/2014 [M. Of. 231 / 1 aprilie 2014]
 • Monitorul Oficial 232/2014 - M. Of. 232/2014 [M. Of. 232 / 1 aprilie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: FMI: Riscurile la adresa perspectivei economiei Romaniei sunt in linii mari echilibrate in 2014

  Riscurile la adresa perspectivei economiei sunt in linii mari echilibrate in acest an, iar scenariul de baza prevede o redresare sustinuta si mai extinsa a economiei in 2014, se arata in raportul FMI dupa primele doua evaluari ale acordului cu Romania, publicat marti pe site-ul institutiei.

  Cresterea ar urma sa fie anul acesta de 2,2%, mai putin decat in 2013 (3,5%), dar cu un avans semnificativ al sectoarelor non-agricole. O absorbtie mai buna a fondurilor UE ar urma sa sprijine o redresare graduala a investitiilor. Consumul privat este asteptat sa se redreseze, cu o crestere a venitului real disponibil, in urma recentei politici de relaxare si a nivelului scazut record al inflatiei, a salariului minim mai ridicat, precum si a imbunatatirii generale a increderii consumatorilor, pe fondul revenirii pe crestere a zonei euro, se arata in raportul FMI.

  Inflatia va ramane scazuta in primul trimestru din 2014 (sub nivelul inferior al intervalului de variatie stabilit de Banca Nationala a Romaniei), inainte de a reveni in partea superioara a intervalului, in a doua jumatate a lui 2014, in urma majorarii preturilor administrate. Potentiala volatilitate a pretului alimentelor, totusi, va continua sa fie un factor major de incertitudine privind evolutia inflatiei.

  FMI estimeaza ca deficitul de cont curent se va amplifica usor, la 1,5% din PIB in 2014 si 1,9% din PIB in 2015 deoarece cererea pe plan intern incepe sa se redreseze. Intrarile de capital ar urma sa stagneze, pe fondul majorarii investitiilor straine directe (FDI) fata de nivelul recent (deoarece perspectiva cresterii Europei se imbunatateste), al ritmului lent al procesului de deleveraging al bancilor straine si al intrarilor continue de fonduri UE.

  In timp ce performanta solida din industrie ar putea continua sa sprijine cresterea pe partea de furnizare, iar absorbtia mai buna a fondurilor UE ar putea sprijini o redresare mai solida in privinta investitiilor, gospodariilor, corporatiilor, procesul de deleveraging al bancilor straine alaturi de majorarea creditelor neperformante ar putea continua sa constranga avansul creditarii si sa intarzie redresarea cererii interne, semnaleaza raportul FMI.

  Mai mult, inasprirea politicii monetare in economiile avansate ar putea duce la iesiri de capital, deoarece investitorii reevalueaza riscurile portofoliilor si profitul, ceea ce ar putea pune presiuni asupra cursului valutar. Iesirile de capital ar putea fi afectate si de scaderea increderii din cauza turbulentelor din Ucraina. ?inand cont de volumul masiv al creditarii in valuta, o depreciere severa a cursului valutar ar putea determina o deteriorare suplimentara a bilanturilor bancilor si a sectorului privat, avertizeaza FMI.

  Incertitudinile politice crescande privind alegerile din 2014, in special alegerile prezidentiale, ar putea afecta stabilitatea discutiilor politice si increderea consumatorilor si a investitorilor, se arata in raportul FMI.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Costoiu: Vom incuraja intreprinderile sa se apropie de cercetare prin finantarea directa a activitatilor acestora

  Provocarea majora pentru Romania in viitorul apropiat este sa dezvolte si sa accelereze inovarea prin sprijinirea cercetarii si dezvoltarii, alaturi de stimularea inovarii in sectorul privat si sprijinirea dezvoltarii resurselor umane, cu orientare spre cercetare - dezvoltare pentru sectoarele cu potential de crestere, considera ministrul Mihnea Costoiu.

  'In ceea ce priveste sprijinul efectiv pentru intreprinderi, vom incuraja intreprinderile prin subventionarea activitatilor acestora, rezultand in noi produse sau procese pe piata. De asemenea, vom dezvolta instrumente financiare pentru a sprijini in mod direct intreprinderile pentru a aplica rezultatele CDI, precum si masurile de sprijin al institutelor si universitatilor CDI, cu scopul de a permite intreprinderilor sa acceseze cunostintele, abilitatile din domeniul consultantei, facilitatile alocate cercetarii si resursele umane de inalta calificare profesionala', a declarat marti ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, in cadrul unei intalniri cu membrii Comitetului Director al Consiliului Investitorilor Straini (Foreign Investors Council/FIC).

  El a precizat ca in afara acestor masuri finantate din granturi, au fost adaugate si stimulente fiscale de genul deductibilitatii suplimentare de 50% pentru cheltuielile cercetare — dezvoltare ale intreprinderilor.

  'Nivelul actual al investitiilor publice si private in CDI reprezinta doar un sfert din tinta de 2% din PIB pe care Guvernul si-a asumat-o pentru 2020. Este un obiectiv ambitios, deoarece presupune o crestere de aproximativ 3 ori a cheltuielilor publice in CDI (in prezent acestea fiind la un nivel de ,32% din PIB) si o cheltuiala privata de 6 la 1 in CDI, ceea ce inseamna o adevarata provocare, mai ales datorita nevoii semnificative de schimbare in ceea ce priveste conduita intreprinderilor, pentru a deveni promotori ai inovarii, bazandu-se, de asemenea, pe eforturile lor in cercetare si dezvoltare', a declarat ministrul.

  Astfel, prioritatile de finantare pentru perioada 2014-2020 se vor concentra pe domeniile de specializare inteligenta (bio-economie/tehnologia informatiei si comunicatiilor/spatiu si securitate/ mediu, energie si schimbari climatice/eco-nano-tehnologii si materiale avansate) si pe domeniile de interes national, in conformitate cu Strategia Nationala CDI pentru perioada 2014-2020: sanatatea, patrimoniul si identitatea nationala, tehnologii noi si tehnologii emergente.

  Un alt punct pe agenda discutiilor l-a constituit impactul proiectului ELI — NP asupra economiei romanesti si a regiunii, in general, dar si in raport cu posibilitatea de mentinere specialistilor de top in tara.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-02 :: Titlu: Ministrii de externe roman si ucrainean au parafat la NATO un acord privind micul trafic la frontiera

  Corespondentul AGERPRES, Florin Stefan, transmite: Ministrul roman de externe, Titus Corlatean, si cel ucrainean, Andrii Descita, au parafat marti, la Bruxelles, la sediul NATO, un acord privind micul trafic de frontiera care prevede ca persoanele care locuiesc pana la o distanta de 30 km de o parte si de alta a frontierei comune pot trece granita fara viza, in baza unui permis care se elibereaza contra sumei de 20 de euro.

  Cei doi ministri au parafat acordul la sediul reprezentantei permanente a Romaniei la NATO, urmand ca acesta sa fie semnat la o data ulterioara. "Ceea ce cautam cu adevarat este libertatea de miscare, in special pentru cei din regiunea de frontiera. Si acesta este principalul nostru scop, sa asiguram o astfel de optiune pentru oamenii care traiesc de ambele parti ale frontierei romano-ucrainene pentru a avea mai putine probleme in a trece dintr-o parte in alta si a se vizita. Este parte a procesului nostru de integrare europeana si suntem foarte bucurosi ca intelegem amandoi ca acest lucru este important pentru oameni", a declarat Andrii Descita.

  Titus Corlatean a catalogat momentul parafarii acordului privind micul trafic de frontiera drept "un pas inainte important in beneficiul liberei circulatii". "Am mentionat in cadrul dezbaterilor la reuniunea Comisiei NATO-Ucraina ca noi in Romania am simtit o schimbare clara de atitudine din partea noului guvern ucrainean in relatia bilaterala cu tara noastra, pentru ca a fost posibil sa semnez la Kiev impreuna cu omologul ucrainean un acord bilateral in domeniul cresterii masurilor de incredere, in domeniul securitatii de o parte si de alta a frontierei, lucru care nu a fost posibil aproape 14 ani. Iar astazi am fost in masura, dupa ce am accelerat negocierile care fusesera inghetate o perioada ceva mai lunga de timp, sa putem parafa, sa facem ultimele proceduri tehnice in vederea unei viitoare apropiate semnari a acestui acord care este extrem de benefic pentru cetatenii de o parte si de alta a frontierei comune, 30 pana la maxim 50 km, atat pentru ucraineni cat si pentru romani, iar in Ucraina inclusiv pentru cetatenii ucraineni de origine romana", a declarat seful diplomatiei romane dupa parafarea documentului.

  El a precizat ca si-ar dori ca documentul sa poata fi semnat cat mai curand "intr-un loc simbolic extrem de important pentru ambele parti, la Cernauti".

  Potrivit ministrului Corlatean, de prevederile acordului ar putea beneficia peste un milion de ucraineni, in care sunt inclusi si etnicii romani.

  De prevederile acordului beneficiaza toate persoanele care locuiesc in mod legal, de cel putin trei ani, in zona de frontiera a Romaniei sau Ucrainei, carora li se adauga si sotul/sotia sau copiii minori sau majori aflati in intretinere. Persoanele in cauza pot trece frontiera romano-ucraineana fara viza, pe baza unui permis de mic trafic de frontiera, a carui eliberare costa 20 de euro, fiind insa gratuit in cazul pensionarilor, al minorilor si al persoanelor cu handicap. Permisul poate fi eliberat de autoritatile competente din cele doua tari in maxim 60 de zile de la depunerea cererii de catre persoanele care beneficiaza de prevederile acordului.

  Aceste persoane pot trece frontiera romano-ucraineana nu numai prin punctele de trecere deschise traficului international, ci si prin punctele speciale deschise pentru micul trafic de frontiera.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: LegalMagazin :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Despre Conferinta Forumul Medierii Editia a II-a 25 martie 2014

  Mediatorii se apropie tot mai mult de mediul de afaceri

  Dezvoltarea medierii in mediul de afaceri este una dintre prioritatile Consiliului de Mediere, a anuntat presedintele acestei organizatii, Dorin Valeriu Badulescu, in cadrul Forumului Medierii, editia a II-a, conferinta organizata marti, 25.03.2014, de Legal Magazin – revista profesiilor liberale.

  Evenimentul s-a bucurat de sprijinul Consiliului de Mediere, avand ca parteneri OMV Petrom, UniCredit Leasing, Lupu & Partners, Asociatia ProMedierea, Conta Radulescu si Editura Corint.

  Partenerii media ai conferintei au fost DreptOnline.ro, MediereNet, Indaco, Calendar Evenimente si Editura C.H. Beck.

  Dorin Badulescu: Mediatorii sunt bine pregatiti
  Dorin Badulescu a subliniat faptul ca mediatorii sunt bine pregatiti si ca pot fi evitate instantele de judecata supraaglomerate, dand exemple de cazuri privind recuperarea unor sume de bani, protejarea profitului, negocierea contractelor, zona de asigurari cu rezolvarea conflictelor pe cale amiabila.
  El a mentionat ca la instante sunt foarte multe litigii intre persoane fizice si companii de asigurari, aparute de cele mai multe ori in urma refuzului firmelor de a achita despagubirile din anumite motive, in baza documentelor intocmite ca urmare a unui accident. Badulescu a mai spus ca se poate apela la mediere si in domeniul insolventei, precum si in cel bancar.

  Referitor la medierea in dosarele de drept penal, Badulescu a spus ca aceasta poate fi dezvoltata si ca urmare a noilor modificari impuse de Codul penal si Codul de procedura penala, motiv pentru care pot fi initiate cateva protocoale care vor fi implementate cat mai repede, in special in zona Parchetului General.
  "Exista deja un protocol semnat. ( ...) Urmeaza sa initiem dezvoltarea altor doua proiecte cu Ministerul Afacerilor Interne, in zona organelor de cercetare penala si in zona penitenciarelor, apropo de executarea unor pedepse”, a explicat el.

  Protocol de colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale
  Dorin Badulescu a anuntat ca va fi semnat in curand un protocol de colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale, care va avea in vedere derularea unui program privind medierea in scoli, cu scopul combaterii si reducerii violentei in randul elevilor. "De ce medierea in scoala ? De ce ar fi necesar ? Observam tot palierul social, si in presa, ca sunt foarte foarte multe elemente care atesta existenta violentei in mediul scolar. Nu vorbim numai de clasele V-VIII, ci mai ales in zona de liceu. Este importanta dezvoltarea acestui sector, pe de o parte, pentru ca elevii pot fi mediatorii de maine, iar pe de alta parte, trebuie sa incercam pe cat posibil sa stopam aceste violente inainte de a degenera. Daca mediatorii si-au asumat un anume rol (...) al schimbarii de mentalitate — dintr-o mentalitate sociala indreptata spre conflict intr-o mentalitate indreptata spre dialog si comunicare—, modul de actiune nu poate fi decat prin educatie, care trebuie sa fie indreptata spre non-conflict”, a afirmat Dorin Badulescu, la editia a II-a a Forumului Medierii.
  "In acest moment suntem in curs de semnare a unui protocol cu Ministerul Educatiei Nationale pentru a derula un program in care mediatorii, pe baza de voluntariat, sa incerce sa implementeze aceasta zona a medierii in scoli, ideea de non-conflict, de rezolvare pasnica a disputelor. Practic, se doreste crearea unor elevi care sa aiba capacitatea de a incerca si reusi sa aplaneze conflictele care apar intre elevi in zona de scoala”, a subliniat presedintele Consiliului de Mediere, care a adaugat ca alte conflicte care trebuie rezolvate sunt cele parinte — profesor sau elev — profesor.

  OMV Petrom foloseste cu succes procedura medierii
  Mircea Duca, avocat expert in cadrul Departamentului Litigii de Munca – Contract Colectiv de Munca a aratat modul cum OMV Petrom foloseste medierea in cazul litigiilor de recuperare a unor sume datorate companiei ca urmare a solutionarii irevocabile a unor litigii de munca.
  In continuare, acesta a aratat ca OMV Petrom isi doreste o mai mare claritate a legilor si normelor care guverneaza medierea prin prisma interactiunii acestora cu legi si norme aplicabile altor domenii (de ex. avocatura) sau care guverneaza anumite ramuri de drept (de ex. dr. muncii).

  Adriana Ahciarliu: Este nevoie de o specializare a mediatorilor in sectorul financiar-bancar
  Adriana Ahciarliu, Secretar General, Asociatia Societatilor Financiare – ALB Romania, a pledat pentru o specializare a mediatorilor care se ocupa de sistemul ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Disciplina optionala Educatie prin sah, inclusa in programa scolara 2014-2015

  Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a aprobat programele scolare pentru disciplina optionala "Educatie prin sah", anul I si anul al II-lea de studiu, informeaza un comunicat al ministerului transmis AGERPRES.

  Acestea intra in curriculum la decizia scolii pentru invatamantul primar si vor putea fi folosite incepand cu anul scolar 2014-2015. Elevii vor avea ocazia sa se familiarizeze cu tabla de sah, cu regulile de joc si sa decodifice semnificatia semnelor conventionale utilizate in partida de sah. Exercitiile de interpretare, observatia, simularea unor situatii de joc, calculul unor variante de joc sunt etape pe care elevii le vor parcurge in cei doi ani de studiu.

  Programele au fost realizate in urma consultarilor cu specialistii din cadrul Federatiei Romane de Sah.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Rata somajului in zona euro a ramas stabila la 11,9% in luna februarie (Eurostat)

  Rata somajului in zona euro a fost de 11,9% in luna februarie, nivel la care a ramas nemodificata din luna octombrie 2013, arata datele publicate marti de Oficiul european de statistica (Eurostat), transmite AFP.

  In schimb, in valoare absoluta, numarul somerilor din zona euro a scazut cu 35.000 in luna februarie pana la 18,96 milioane de persoane. De asemenea, Eurostat a revizuit in jos cifrele privind rata somajului in luna ianuarie, pana la 11,9% de la nivelul de 12% comunicat anterior.

  In ceea ce priveste Uniunea Europeana (UE 28), Eurostat estimeaza ca rata somajului a scazut usor pana la 10,6% in luna februarie de la nivelul de 10,7% inregistrat in luna ianuarie. Aproximativ 25,920 milioane de persoane erau in somaj in UE in luna februarie, dintre care 18,96 milioane de someri numai in cele 18 state membre ale zonei euro. Comparativ cu situatia din luna februarie 2013, numarul somerilor a scazut cu 619.000 de persoane in UE si cu 166.000 in zona euro.

  In randul statelor membre, cele mai ridicate rate ale somajului se inregistreaza in Grecia (27,5%) si Spania (25,6%). La polul opus se situeaza Austria, cu o rata a somajului de 4,8%, si Germania (5,1%).

  Comparativ cu situatia inregistrata in urma cu un an, rata somajului a crescut in 11 state membre, a scazut in 15 state si a ramas stabila in Romania si Suedia.

  Potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS), rata somajului, in forma ajustata sezonier, a fost estimata la 7,2%, in februarie 2014, in scadere cu ,1 puncte procentuale fata de ianuarie si la acelasi nivel din februarie 2013. Numarul somerilor in varsta de 15 — 74 ani, estimat pentru luna februarie, a fost de 721.000 persoane, in scadere fata de luna precedenta, de la 730.000 persoane, si in crestere fata de aceeasi luna din anul precedent, cand s-au inregistrat 714.000 persoane.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Ministerul Justitiei: Expertii CE, la Bucuresti pentru evaluarea MCV

  Expertii Comisiei Europene au inceput marti o misiune de evaluare de trei zile a progreselor inregistrate de Romania in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, informeaza Ministerul Justitiei (MJ) intr-un comunicat transmis AGERPRES.

  Echipa de experti, formata din oficiali din cadrul Secretariatului General, Directoratului General Justitie si Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, a fost primita marti de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

  In cadrul intrevederii au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, cadrul normativ in materia integritatii, calitatea si stabilitatea legislatiei nationale, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, publicarea hotararilor judecatoresti, independenta justitiei, procesul de revizuire a Constitutiei, Strategia Nationala Anticoruptie.

  "In cadrul reuniunii au fost remarcate angajamentul Guvernului in modernizarea sistemului judiciar si prioritizarea proiectelor care au un impact semnificativ asupra agendei MCV, eforturile sistemului judiciar in implementarea noilor coduri, importanta asigurarii unui proces legislativ care sa se bucure de dezbateri publice adecvate, necesitatea respectarii principiului egalitatii in fata legii, inclusiv in etapa de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti, asigurarea unui just echilibru intre libertatea presei si independenta justitiei, rolul esential pe care Strategia Nationala Anticoruptie il joaca in ultimul timp in prevenirea si combaterea acestui fenomen. A fost remarcat aportul pe care masurile de modernizare a sistemului judiciar il au asupra increderii cetatenilor in actul de justitie", arata MJ.

  Prezenta misiune de evaluare este prima derulata dupa publicarea Raportului Comisiei Europene din luna ianuarie si contribuie la pregatirea Raportului MCV ce va fi dat publicitatii la finele anului 2014/ inceputul anului 2015.

  Pe parcursul misiunii, delegatia de experti ai CE va avea intrevederi cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii, ai Inspectiei Judiciare, Institutului National al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Public, Directiei Nationale Anticoruptie, Agentiei Nationale de Integritate, precum si cu procurori din circumscriptia Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Legea 19/2014 pentru Protocolul din Romania si Muntenegru privind succesiunea Muntenegrului la tratatele bilaterale dintre Republica Populara Romana/Republica Socialista Romania/Romania si Republica Populara Federativa Iugoslavia/Republica Socialista Federativa Iugoslavia/Republica Federala Iugoslavia/Uniunea Serbia si Muntenegru

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 192/2014 a fost publicata Legea 19/2014 pentru ratificarea Protocolului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Muntenegrului privind succesiunea Muntenegrului la tratatele bilaterale dintre Republica Populara Romana/Republica Socialista Romania/Romania si Republica Populara Federativa Iugoslavia/Republica Socialista Federativa Iugoslavia/Republica Federala Iugoslavia/Uniunea Serbia si Muntenegru, incheiate la nivel de stat, respectiv la nivel de guvern, semnat la Podgorica la 4 iulie 2013.

  Tratatele bilaterale enumerate in anexa la prezentul protocol, incheiate la nivel de stat, respectiv la nivel de guvern, sunt in vigoare intre Romania si Muntenegru.
  Anexa cuprinde:

  1. Acord intre Guvernul Republicii Populare Romane si Guvernul Republicii Populare Federative Iugoslavia privind asistenta medicala pentru personalul diplomatic si administrativ al reprezentantelor permanente ale celor doua tari, Bucuresti, 19 mai 1958
  2. Tratat intre Republica Populara Romana si Republica Populara Federativa Iugoslavia privind asistenta juridica, Belgrad, 18 octombrie 1960
  3. Acord intre Guvernul Republicii Populare Romane si Guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia privind transporturile internationale rutiere, Bucuresti, 25 decembrie 1963
  4. Protocol aditional la Tratatul intre Republica Populara Romana si Republica Populara Federativa Iugoslavia privind asistenta juridica, semnat la 18 octombrie 1960, Bucuresti, 21 ianuarie 1972
  5. Conventie consulara intre Republica Socialista Romania si Republica Socialista Federativa Iugoslavia, Belgrad, 24 ianuarie 1974
  6. Acord intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federal al Republicii Federale Iugoslavia privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, Belgrad, 28 noiembrie 1995
  7. Conventie intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federal al Republicii Federale Iugoslavia pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, Belgrad, 16 mai 1996
  8. Acord intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federale Iugoslavia privind colaborarea in domeniul turismului, Bucuresti, 21 septembrie 1996
  9. Acord intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federal al Republicii Iugoslavia privind colaborarea vamala si asistenta administrativa reciproca pentru prevenirea, cercetarea si urmarirea fraudelor vamale, Belgrad, 14 ianuarie 1998
  10. Acord intre Guvernul Romaniei si Consiliul de ministri al Serbiei si Muntenegrului cu privire la eliminarea vizelor pentru titularii de pasapoarte diplomatice si oficiale de serviciu, Bucuresti, 14 iulie 2004

  Textul integral al Protocolului: Legea 19/2014 pentru Protocolul din Romania si Muntenegru privind succesiunea Muntenegrului la tratatele bilaterale dintre Republica Populara Romana/Republica Socialista Romania/Romania si Republica Populara Federativa Iugoslavia/Republica Socialista Federativa Iugoslavia/Republica Federala Iugoslavia/Uniunea Serbia si Muntenegru
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Ordinul 35/2014 privind stabileste sprijinul acordat politistilor incadrati intr-un grad de invaliditate si familiilor acestora, precum si familiilor politistilor decedati

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 192/2014 a fost publicat Ordinul 35/2014 privind masurile de sprijin acordate politistilor incadrati intr-un grad de invaliditate si familiilor acestora, precum si familiilor politistilor decedati.

  Ordinul stabileste:
  a) conditiile si procedurile pentru realizarea urmatoarelor masuri de sprijin:
  1. mentinerea in activitate in functii de politist a politistului ranit apt sa desfasoare anumite activitati profesioanle, denumit in continuare politist ranit compatibil;
  2. numirea in functii de politist a fostului politist ranit;
  3. inmatricularea in institutiile de invatamant ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a copiilor aflati in intretinerea politistului decedat sau a politistului ranit;
  4. numirea in functii de politist, respectiv angajarea ca personal contractual in unitati ale MAI a copiilor aflati in intretinerea politistului decedat sau a politistului ranit, precum si a sotului/sotiei acestuia;
  b) domeniile de activitate in care pot fi mentinute in activitate sau, dupa caz, numite in functii de politist persoanele prevazute la lit. a) pct. 1 si 2;
  c) componenta, organizarea si atributiile Comisiei de expertiza medicala si evaluare a capacitatii de munca.

  Masurile de sprijin prevazute de prezentul ordin se acorda la cerere.
  Nu pot fi formulate cereri in conditiile prezentului ordin, in situatia in care invaliditatea sau decesul a intervenit ca urmare a savarsirii, cu intentie, a unei fapte prevazute de legea penala, pentru care politistul a fost condamnat definitiv.
  Copiii politistului pot formula cerere pentru acordarea unei singure masuri de sprijin.
  Beneficiarii masurilor de sprijin care isi inceteaza raporturile de serviciu/munca la cerere sau din motive imputabile acestora, precum si copiii politistului exmatriculati din institutii de invatamant ale MAI nu mai pot formula alta cerere in conditiile prezentului ordin.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 35/2014 privind stabileste sprijinul acordat politistilor incadrati intr-un grad de invaliditate si familiilor acestora, precum si familiilor politistilor decedati
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Cazanciuc: Proiectul privind bratarile de supraveghere, intr-o luna in dezbatere publica; nu este un cost mic

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, ca spera ca proiectul privind bratarile de supraveghere pentru persoanele arestate la domiciliu sa fie pus in dezbatere publica in aproximativ o luna si a admis ca, indiferent de solutiile tehnice implementate, costul nu va fi unul redus.

  "Imi cereti un lucru greu de estimat in momentul de fata, pentru ca sunt si aici solutii tehnice diferite ce pot fi implementate si, in functie de solutia tehnica, vom putea avea si un cost. Dar, oricum, nu este un cost mic, asta cu siguranta. (...) Sper ca in maxim o luna sa putem avea un proiect gata de a fi pus in dezbatere publica", a afirmat Cazanciuc la plecarea de la sedinta CSM.

  El a precizat ca, in prezent, proiectul de act normativ este in lucru Ministerul Justitiei si ca este elaborat impreuna cu Politia Romana si Administratia Nationala a Penitenciarelor.

  "Sunt mai multe aspecte de pus la punct atat din punct de vedere legal, cat si tehnic. Intr-un fel va trebui gestionata chestiunea pe arestul preventiv si in alt fel pe executarea pedepselor. (...) Principala preocupare este sa clarificam la nivel normativ raspunderile in acest proiect: cine va implementa acest concep, in ce conditii se poate implementa si cu ce resurse. (...) Sunt mai multe variate ce pot fi avute in vedere. (....) Nu impiedica in niciun caz instantele sa pronunte alte solutii. (...) Experientele in Europa sunt extrem de diverse. In jur de 15-20 de state din UE au implementat proiectul, unele cu succes, altele cu mai putin succes. Este o chestiune de balanta in acordarea resurselor pentru acest proiect", a subliniat Cazanciuc.

  Referitor la faptul ca unele persoane arestate la domiciliu nu si-au respectat obligatiile, ceea ce ar determina urgentarea acestui proiect, ministrul Justitiei a spus ca, din contra, arata ca autoritatile trebuie sa fie atente in stabilirea mecanismului de implementare.

  "Nu, asta ne arata ca trebuie sa fim foarte atenti cand vrem sa implementam un asemenea proiect. E un proiect ce trebuie implementat, e un proiect revolutionar dar trebuie foarte bine pusi la punct toti pasii. (...) Din moment ce este in cod (n.r. — Codul de procedura penala), cred ca Romania este pregatita sa accepte o asemenea solutie, dar trebuie sa fim foarte atenti cum trebuie sa facem pasii concreti. In momentul in care s-a luat o masura si cineva nu a respectat obligatiile, trebuie foarte bine pus la punct mecanismul de revocare a unei asemenea masuri", a explicat ministrul.

  El a mai sustinut ca nu se pune in discutie o eventuala abrogare a articolului care prevede bratarile de supraveghere.

  "Nu am luat in calcul ideea abrogarii acestui articol. Din contra, doar incercam sa punem la punct un mecanism care sa functioneze, nu sa fie doar un mecanism ce arata bine pe hartie dar in practica sa nu poata fi aplicat", a mai spus Cazanciuc.

  Masura arestului la domiciliu a intrat in vigoare de la 1 februarie 2014, odata cu noul Cod de procedura penala.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Vizita ministrului Fondurilor Europene la Chisinau

  Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a efectuat luni, 31 martie a.c., o vizita oficiala la Chisinau, in cadrul careia a participat la lucrarile celei de a doua sesiuni a Comisiei interguvernamentale Romania – Republica Moldova pentru integrare europeana, prezidata de Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova si de Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Externe din Romania.

  Ministrul Eugen Teodorovici a avut intalniri cu ministrul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor din Republica Moldova, Marcel Raducan, guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei, Dorin Dragutanu, respectiv cu studentii Academiei de Studii Economice a Moldovei.

  “Am stabilit parteneriate pe care dorim sa le dezvoltam. Cu domnul Marcel Raducan am discutat despre identificarea acelor zone in care Moldova are nevoie de expertiza Romaniei. In timpul discutiilor pe care le-am avut astazi la Chisinau am identificat noi masuri prin care Romania poate sprijini Moldova”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, la inchiderea lucrarilor celei de a doua sesiuni a Comisiei interguvernamentale Romania – Republica Moldova pentru integrare europeana.

  In cadrul vizitei la Academiei de Studii Economice a Moldovei, oficialul roman a discutat cu studentii despre rolul tinerilor in societate si construirea unei cariere.

  „Administratia publica reprezinta cea mai buna scoala pentru construirea unei cariere solide”, a subliniat ministrul Teodorovici.

  In acest context, oficialul le-a promis studentilor de la Academia de Studii Economice din Moldova dezvoltarea unui concept de colaborare intre Ministerul Fondurilor Europene si academiile de studii economice de la Bucuresti si Chisinau, dar si analizarea posibilitatii desfasurarii unor stagii de pregatire in structurile care implementeaza fondurile europene in Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Cursul valutar din 31 martie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 31 martie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4553 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0039 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2304 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0115 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3753 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0115 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6525 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0016 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2412 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Monitorul Oficial din 31 martie 2014

  In data de 31 martie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 224/2014 - M. Of. 224/2014 [M. Of. 224 / 31 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 225/2014 - M. Of. 225/2014 [M. Of. 225 / 31 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 226/2014 - M. Of. 226/2014 [M. Of. 226 / 31 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 227/2014 - M. Of. 227/2014 [M. Of. 227 / 31 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 228/2014 - M. Of. 228/2014 [M. Of. 228 / 31 martie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Procurorii au intocmit un dosar penal pentru neglijenta in serviciu in cazul vaccinului antigripal de la Institutul Cantacuzino

  Procurorii parchetului instantei supreme au intocmit un dosar penal in care se efectueaza cercetari in legatura cu aspecte vizand producerea vaccinului gripal, pentru sezonul 2013-2014, la Institutul Cantacuzino.

  "In cauza, procurorii au dispus, la data de 14.03.2014, inceperea urmaririi penale cu privire la infractiunile de neglijenta in serviciu si efectuarea unui studiu clinic fara respectarea regulilor de buna practica. In interesul solutionarii cauzei, in perioada urmatoare vor fi efectuate audieri si vor fi solicitate relatii si inscrisuri de la diferite institutii si autoritati ale statului", se arata intr-un comunicat al PICCJ remis luni AGERPRES.

  Dosarul a fost intocmit in urma sesizarii transmise de Corpul de Control al primului-ministru, pe data de 12 martie.

  Deocamdata, s-a inceput urmarirea penala doar pentru fapta, nefiind pusa sub acuzare vreo persoana.

  Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a analizat, la 27 martie, implicatiile in planul securitatii nationale ale disfunctiilor depistate in activitatea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino", constatand ca s-au inregistrat deficiente. Presedintele Traian Basescu a luat decizia ca acest raport sa fie transmis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

  "Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a apreciat ca, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie 'Cantacuzino', din cauza nerespectarii procedurilor, a controlului defectuos al procesului de productie, dar si a implicarii improprii a Ministerului Sanatatii, s-au inregistrat, in ultima perioada, deficiente care pot genera vulnerabilitati la adresa starii de sanatate a populatiei si ca se impune luarea unor masuri pentru remedierea tuturor acestor deficiente si pentru prevenirea repetarii acestora. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a decis ca raportul prezentat in sedinta CSAT sa fie trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-04-01 :: Titlu: Romania a trimis oficial propunerea de Acord de Parteneriat 2014-2020 Comisiei Europene

  Ministerul Fondurilor Europene a trimis oficial propunerea de Acord de Parteneriat 2014-2020 Comisiei Europene, prin sistemul informatic de comunicare – Structural Funds Communication (SFC), in data de 31 martie a.c.

  “Dupa ce a trimis in trecut versiuni de lucru ale acestui document in cadrul dialogului informal, Romania a trimis oficial, astazi, Comisiei Europene propunerea de Acord de Parteneriat. Transmiterea oficiala a acestui document inseamna ca Romania se apropie de momentul semnarii Acordului de Parteneriat. Potrivit regulamentelor europene, Comisia are la dispozitie trei luni pentru a analiza documentul, perioada de timp care poate fi intrerupta daca statului membru ii sunt transmise comentarii pe marginea acestui document, proces absolut normal aplicabil tuturor statelor UE. Totodata, subliniez ca Romania nu inregistreaza nicio intarziere in trimiterea propunerii de Acord de Parteneriat, termenul limita prevazut de regulamentul UE fiind 22 aprilie 2014”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Alocarile financiare indicative la nivelul programelor operationale pentru perioada 2014-2020:

   
  Programul              Alocarea financiara indicativa pentru perioada 2014-2020
  Programul Operational Infrastructura Mare	 9,5 mld. euro
  Programul Operational Regional          6,7 mld. euro
  Programul Operational Capital Uman        4,2 mld. euro
  Programul Operational Competitivitate      1,2 mld. euro
  Programul Operational Capacitate Administrativa 0,55 mld. euro
  Programul Operational Asistenta Tehnica     0,21 mld. euro
  programele de cooperare transfrontaliera     0,45 mld. euro
  


  Sistemul de implementare a fondurilor europene va fi mult mai eficient in perioada 2014-2020, datorita simplificarii structurii institutionale. Suplimentar, sistemul va fi mai bine coordonat, fiind stabilite atributii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere:
 • Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru: Programul Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Competitivitate si Programul Operational Asistenta Tehnica;
 • Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice va fi autoritate de management pentru: Programul Operational Regional, Programul Operational Capacitate Administrativa, respectiv pentru programele de cooperare teritoriala europeana;
 • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va fi autoritate de management pentru Programul National pentru Dezvoltare Rurala, respectiv Programul Operational pentru Pescuit.

  Totodata, coordonarea va tine seama de lectiile invatate in perioada 2007-2013 si va urmari eficientizarea procesului de implementare si reducerea poverii administrative, iar concentrarea tematica a fondurilor va asigura obtinerea unui impact semnificativ al investitiilor, respectiv continuitatea interventiilor sustenabile din actuala perioada de programare.
  NOTA:
  Propunerea de Acord de Parteneriat transmisa Comisiei Europene este disponibila pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, la urmatorul link: http://www.fonduri-ue.ro/document-consultativ/propunerea-oficiala-a-acordului-de-parteneriat-2014-2020
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-31 :: Titlu: Constanta: Zeci de mii de turisti asteptati pe litoral de Paste si 1 Mai cu oferte diversificate

  Circa 50.000 de turisti sunt asteptati sa petreaca minivacanta de Paste si 1 Mai pe litoralul romanesc, preturile variind pentru o persoana de la 50 de lei pe noapte, la un hotel de doua stele, la peste 400 de lei pe noapte la o unitate de patru stele din statiunea Mamaia, preturile fiind mai mici la unitatile din sudul litoralului.

  Reprezentanti ai Asociatiei Litoral — Delta Dunarii (ALDD) au declarat luni, pentru AGERPRES, ca tarifele practicate sunt aproximativ la fel ca cele din 2013.

  Potrivit ALDD, pentru minivacanta de Paste, in statiunea Mamaia, un turist trebuie sa plateasca 50 de lei pe noapte, fara mic dejun, la un hotel de doua stele, 88 de lei la o unitate de doua stele — cu mic dejun inclus si pentru minimum doua nopti, cel mai mare pret (448 de lei pe noapte) fiind la un hotel de patru stele — cu mic dejun, pranz, cina, gustari,acces SPA (piscina, sauna, jacuzzi, fitness, dus emotional, dus cervical, tratamente de infrumusetare si masaj), precum si excursie la cetatile Enisala si Histria, divertisment si animatie pentru copii.

  In statiunea Eforie, preturile variaza de la 60 de lei pe noapte de persoana la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, cel putin doua nopti de cazare, pana la 328 de lei la un hotel de patru stele, cu cina in doua zile si pranz festiv in prima zi de Paste, intampinare cu pasca, cozonac si oua rosii dupa slujba de inviere, acces gratuit la piscina interioara, fitness, sauna si jacuzzi.

  In statiunea Venus, la un hotel de trei stele turistul trebuie sa achite 88 de lei pe noapte, cu mic dejun, minimum trei nopti de cazare si 230 de lei pe noapte la un hotel de cinci stele — minimum trei nopti de cazare. Oferta include pranz traditional de Paste, seara cu foc de tabara, berbecut la protap si degustare de vinuri si, printre altele, plimbari cu trasura si echitatie la Herghelia Mangalia.

  De 1 Mai, ofertele hotelierilor din statiunea Mamaia variaza pentru o persoana intre 56 de lei pe noapte la o unitate de doua stele, la 105 lei pe noapte, cu mic dejun si minimum trei nopti de cazare, la un hotel de patru stele.

  In statiunile din sudul litoralului, tarifele variaza de la 35 de lei pe noapte, la 47 de lei pe noapte, fara mic dejun, la hoteluri de trei si, respectiv, patru stele din statiunea Eforie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-31 :: Titlu: VINROM: Cresterea accizei la alcool a dus la un minus de 20 milioane euro, la colectare, in ultimele 4 luni din 2013

  Cresterea accizei la bauturi spirtoase pana la 1.000 de euro pe hectolitru de alcool pur, de la 750 euro, incepand cu 1 septembrie 2013, a cauzat o scadere cu 20 de milioane de euro a colectarii, in perioada septembrie - decembrie 2013, fata de acelasi interval din 2012, afirma Asociatia Producatorilor de Bauturi Alcoolice 'VINROM'.

  Efectul cresterii accizei a fost diminuarea imediata a productiei si vanzarilor legale, cu efect asupra colectarii.

  Cresterea nivelului de fiscalizare la bauturi alcoolice a cauzat, in intregul an 2013, incasari mai mici din accize cu 180 milioane de euro.

  "Masurile fiscale introduse in ultimii ani au condus la restrangerea puternica a productiei de bauturi alcoolice, la scaderea incasarilor bugetare cu sume importante si la orientarea consumatorilor inclusiv a celor din mediul urban catre bauturile obtinute in gospodariile individuale taranesti, bauturi care nu respecta normele de siguranta alimentara, au o calitate incerta, iar, datorita eludarii obligatiilor fiscale, au preturi mult mai mici fata de cele obtinute legal", spune VINROM, intr-un comunicat remis AGERPRES.

  Reprezentantii producatorilor de bauturi alcoolice atrag atentia ca nivelul actual de taxare a bauturilor alcoolice romanesti orienteaza comerciantii si consumatorii catre oferta de produse din tarile vecine.

  "Cresterea micului trafic de frontiera si relaxarea conditiilor privitoare la trecerea frontierei cu tari vecine, precum Bulgaria, Moldova si Serbia, a incurajat optiunile de aprovizionare din tarile vecine. Productia legala acopera in mica parte consumul populatiei. Consumul oficial in Romania este de trei ori mai mic decat in Bulgaria — acolo unde nivelul de acciza este de numai 562 euro/hectolitru alcool pur, astfel incat suma incasata din accize in 2012 in Romania a fost de 91 milioane euro, fiind mai mica decat cea incasata in Bulgaria, de 95 milioane euro. Daca in Romania consumul legal/locuitor si cota de acciza ar fi aceleasi ca in Bulgaria, statul roman ar fi incasat in plus cu 156 milioane de euro pe an", se mentioneaza in comunicat.

  In contextul majorarii accizelor, a crescut puternic oferta de tuica si palinca obtinute in gospodariile taranesti, care nu sunt controlate din punct de vedere fiscal si al calitatii si sigurantei alimentare. In prezent, la nivel national numai circa 150 de mici producatori functioneaza legal, ceea ce reprezinta sub 1% din numarul total al producatorilor reali.

  VINROM arata, de asemenea, ca, din cauza preturilor mari cauzate de fiscalitatea ridicata, a crescut interesul in procurarea bauturilor spirtoase din categoria whisky, vodca, gin din centrele comerciale din tarile vecine, iar, prin amploarea acestei concurente de la granita, este descurajata productia legala autohtona.

  "Acciza minima la nivelul UE de 550 euro/hl alcool pur (Directiva Consiliului EEC nr. 84/1992) a fost stabilita in functie de puterea de cumparare a consumatorilor din statele mai putin dezvoltate economic. ?inand cont de puterea de cumparare a consumatorilor din Romania, cresterea nivelului accizei la 1.000 euro/hl este nesustenabila avand un impact negativ dovedit asupra producatorilor si bugetului de stat", subliniaza Asociatia.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-31 :: Titlu: Romania, pe primul loc in Europa la numarul de accidente rutiere soldate cu decese

  Trimisul special al AGERPRES, Catalina Matei, transmite: Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de accidente rutiere mortale (92 de decese la 1 milion de persoane, fata de 101 decese la 1 milion de persoane in 2012 si 117 decese la 1 milion de persoane in 2011), desi rata deceselor rutiere in tara noastra a scazut cu 9% in 2013 fata de 2012, conform datelor publicate luni de comisarul european pentru transporturi Siim Kalas, vicepresedinte al Comisiei Europene.

  Pe locurile urmatoare in topul tarilor cu cel mai mare numar de accidente rutiere soldate cu decese, in 2013, se afla Polonia — 87 decese la 1 milion de persoane, la egalitate cu Luxemburg, Letonia la egalitate cu Croatia — cate 86 de decese la 1 milion de persoane, Lituania — 85 de decese la 1 milion de persoane, Bulgaria — 82 de decese la 1 milion de persoane si Grecia — 81 de decese la 1 milion de persoane.

  Totusi, comisarul european a evidentiat ca 2013 este al doilea an consecutiv in care s-a inregistrat o scadere impresionanta a numarului de persoane ucise pe soselele Europei. Astfel, conform statisticilor, numarul deceselor rutiere a scazut cu 8% in 2013 in comparatie cu 2012, dupa o scadere de 9% in 2012 fata de 2011.

  "Acest lucru inseamna ca UE se afla in prezent intr-o pozitie avantajoasa in vederea atingerii obiectivului strategic de reducere la jumatate a numarului deceselor rutiere intre 2010 si 2020. Siguranta rutiera este una dintre marile povesti de succes ale Europei. Prin scaderea cu 17% a deceselor rutiere incepand cu 2010 au fost salvate aproximativ 9.000 de vieti", a subliniat oficialul european.

  Potrivit acestuia, siguranta transporturilor reprezinta o caracteristica a Europei si, de aceea, este extrem de important ca rezultatele bune din 2012 sa nu reprezinte un caz izolat. "Sunt mandru sa constat ca UE se afla pe calea cea buna in vederea atingerii obiectivului privind siguranta rutiera pentru 2020. Cu toate acestea, in fiecare zi inca mai sunt ucise 70 de persoane pe soselele europene si, prin urmare, nu putem sa fim multumiti cu situatia actuala. Trebuie sa depunem in continuare eforturi comune la toate nivelurile pentru a imbunatati siguranta pe drumurile europene", a adaugat Siim Kalas.

  Potrivit statisticilor, numarul deceselor variaza inca foarte mult de la o tara la alta in UE.

  Astfel, in medie, in Uniunea Europeana au existat 52 de decese rutiere la un milion de locuitori. ?arile cu cel mai scazut numar de decese rutiere raman in continuare Regatul Unit, Suedia, Olanda si Danemarca, acestea raportand aproximativ 30 de decese la un milion de locuitori. In special Spania, Germania si Slovacia si-au imbunatatit pozitia pe lista, clasandu-se astfel printre fruntasii cu traditie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-03-31 :: Titlu: Vizita ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in Republica Moldova

  Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, efectueaza astazi, 31 martie a.c., o vizita oficiala la Chisinau. In cadrul acestei vizite, ministrul Teodorovici participa lucrarile celei de-a doua sesiuni Comisiei interguvernamentale Romania - Republica Moldova pentru integrare europeana, mecanism bilateral de cooperare menit sa sprijine, prin proiecte concrete si schimb de experienta, parcursul european al Republicii Moldova. Comisia interguvernamentala Romania - Republica Moldova pentru integrare europeana a fost creata in baza Planului de Actiune pentru aplicarea Declaratiei Comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, semnat la Iasi, la data de 3 martie 2012.

  In timpul vizitei oficiale la Chisinau, ministrul Teodorovici are o intrevedere cu ministrul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor din Republica Moldova, Marcel Raducan. De asemenea, oficialul roman va tine si o prelegere studentilor de la Academia de Studii Economice a Moldovei.

  Nota: Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, efectueaza astazi, 31 martie 2014, o vizita oficiala la Chisinau.

  Din delegatia Romaniei care va participa la lucrarile Comisiei fac parte reprezentanti ai: Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Public, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Agentiei Nationale de Integritate, Institutului National al Magistraturii, Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Medierea.ro :: Data: 2014-03-31 :: Titlu: Noi cursuri de formare initiala a mediatorilor, in Timisoara, Tulcea, Craiova

  In Sectiunea Cursuri formare in profesia de mediator au fost adaugate noi cursuri de formare profesionala initiala in profesia de mediator.

  Portalul www.DreptOnline.ro, va aduce o reducere de 150 de lei (reducerea se aplica fata de pretul cursului respectiv, descris mai jos), la inscrierea la cursul de formare a mediatorilor.

  Astfel, au fost adaugate:

 • Curs de formare profesionala initiala de mediatori, Timisoara, 5 mai 2014 - 18 mai 2014, cost 2500 lei: Detalii curs Timisoara
 • Curs de formare profesionala initiala de mediatori, Craiova, 28 aprilie 2014 - 11 mai 2014, cost 2500 lei: Detalii curs Craiova
 • Curs de formare profesionala initiala de mediatori, Tulcea, 7 aprilie 2014 - - 20 aprilie 2014, cost 3500 lei: Detalii curs Tulcea

  Alte trei cursuri sunt active in sistem in prezent:
 • Curs de formare profesionala initiala de mediatori, Bucuresti, 28 aprilie 2014 - 11 mai 2014, cost 3650 lei, reducere de 850 de lei pentru plata pretului pana pe 18 aprilie 2014: Detalii curs Bucuresti - reducere importanta
 • Curs de formare profesionala initiala de mediatori, Oradea, 26 mai 2014 - - 8 iunie 2014, cost 2850: Detalii curs Oradea
 • Curs de formare profesionala initiala de mediatori, Cluj Napoca, 28 aprilie 2014 - 11 mai 2014, cost 3000 lei: Detalii curs Cluj-Napoca

  Portalul www.DreptOnline.ro, va aduce o reducere de 150 de lei (reducerea se aplica fata de pretul cursului respectiv, stabilit pe medierea.ro/home/cursuri), la inscrierea la cursul de formare a mediatorilor.
  Pentru a beneficia de reducere, in conditiile pretului stabilit de descrierea cursului, trebuie sa trimiteti formularul de inscriere prin:
 • email: office@dreptonline.ro sau
 • fax: 031.412.51.30.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-31 :: Titlu: Tarifele de terminare in retelele fixe si mobile scad de la 1 aprilie 2014

  Tarifele maxime pe care operatorii telecom din Romania le pot fixa intre ei pentru stabilirea pretului final al apelurilor la puncte fixe, dar si mobile, scad incepand cu 1 aprilie 2014, la 0,14 eurocenti/minut, respectiv la 0,96 eurocenti/minut.

  Potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii /ANCOM/, reducerea tarifelor de terminare in ambele tipuri de retele a fost agreata de Comisia Europeana /CE/, astfel incat, din prima zi a lunii aprilie a.c., pentru terminarea apelurilor la puncte fixe, in Romania se va plati 0,14 eurocenti/minut (de la 0,67 eurocenti/minut, in prezent), iar pentru terminarea la puncte mobile pretul scade de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut.

  Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile: 46 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile.

  Potrivit ANCOM, la fel ca pana acum, tarifele de terminare nu sunt diferentiate in functie de tehnologia utilizata (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar in care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, retele nationale sau internationale).

  Cu aceasta ocazie, ANCOM a stabilit si noi plafoane tarifare pentru serviciile auxiliare de interconectare oferite de toti furnizorii de retele de comunicatii, respectiv pentru serviciile de tranzit national al apelurilor, serviciile de linii inchiriate segmente terminale si serviciile de backhaul pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.

  In a doua jumatate a anului 2013, arbitrul telecom a notificat CE, Grupul Reglementatorilor Europeni pentru Comunicatii Electronice /BEREC/ si autoritatile nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene cu privire la aplicarea noilor plafoane tarifare.

  Acordul primit din partea Comisiei, pe baza Directivei-Cadru incheie consultarea la nivel european si permite ANCOM adoptarea setului de masuri propuse.

  Tariful de terminare se factureaza exclusiv in cazul apelurilor in afara retelei si reprezinta pretul pe care reteaua apelata il solicita pentru acceptarea apelului.

  Recent, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a declarat ca scaderea tarifelor de interconectare intre operatorii de telefonie din Romania va permite intrarea pe piata de profil din Romania a noi jucatori.

  "Scaderea de trei ori a tarifelor de interconectare pe care si-i le platesc operatorii intre ei, practic scad barierele de intrare pe piata a unui operator virtual. Viitorul in domeniul telecom as vrea sa fie global. As vrea sa platesc tarife identice indiferent de tara in care calatoresc", a spus Marinescu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-31 :: Titlu: Universitatea Danubius gazduieste luna viitoare un workshop cu tema Psihologie Aplicata in Justitie

  Universitatea Danubius din Galati va gazdui, in zilele de 26 si 27 aprilie, workshop-ul cu tema Psihologie Aplicata in Justitie, organizat de Institutul de Psihologie Judiciara Bucuresti in colaborare cu Societatea Civila Profesionala de Psihologie PSIWORKS Lefter & Lefter, informeaza institutia de invatamant superior galateana.

  Evenimentul include mai multe sectiuni. Pe 26 aprilie va avea loc lansarea cartii "Moara fara noroc": Confesiunile unui politist-psiholog criminalist, avandu-l ca autor pe prof. univ. dr. Tudorel Butoi Severin, care va sustine si cursul "Aspecte psihice in evaluarea sindromului de stres posttraumatic". In data de 27 aprilie, presedintele Institutului de Psihologie Judiciara, psiholog dr. Iulian Laurentiu ?tefan va vorbi despre "Problematica discernamantului din perspectiva psihologica".

  Participantii care nu sunt psihologi clinicieni vor primi Diploma de participare acordata de Institutul de Psihologie Judiciara Bucuresti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-30 :: Titlu: Acciza totala la tigarete va creste la 1 aprilie cu 3,16%, la 84,37 euro la mia de tigarete

  Acciza specifica la tigarete va creste de la 1 aprilie la 59,77 euro/1.000 de tigarete, fata de 56,71 euro/1.000 de tigarete in prezent (plus 5,4%), fapt care va conduce la o majorare a accizei totale cu 3,16%, la 84,37 euro/1.000 de tigarete (plus 3,16%).

  Acciza ad valorem va scadea usor, de la 19% la 18%, iar acciza minima pentru perioada 1 aprilie 2014 — 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de tigarete, fata de 79 euro/1.000 de tigarete in prezent.

  Potrivit Ministerului Finantelor Publice /MFP/, scade procentul accizei ad valorem, raportata la pretul de vanzare cu amanuntul, si creste nivelul accizei specifice — componenta fixa a accizei totale, ceea ce este in concordanta cu principiul consolidarii fiscale, fapt care asigura un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat si fix, indiferent de pret.

  Ca produse supuse accizelor, tigaretele au o structura a accizei de tip compus, reprezentand suma dintre acciza specifica pe 1.000 de tigarete plus acciza ad valorem aplicata asupra pretului de vanzare cu amanuntul declarat. Nivelul accizei totale pentru tigarete, in perioada cuprinsa intre 1 aprilie 2013 — 31 martie 2014 inclusiv, este de 81,78 euro/1.000 tigarete.

  La inceputul anului 2014, accizele au crescut cu 4,77%, prin indexarea cu rata medie anuala a inflatiei calculata in septembrie, peste nivelul de curs din 2012.

  Piata neagra a tigaretelor a inregistrat in ianuarie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, ajungand la 15,7%, conform unui studiu al companiei de cercetare Novel.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-20 :: Titlu: 2.265 de persoane supravegheate judiciar de politisti in cele doua luni de la aplicarea noului Cod de procedura penala

  Politia Romana a luat masuri pentru supravegherea judiciara a 2.265 de persoane, in cele doua luni de la aplicarea noului Cod de procedura penala, informeaza un comunicat al IGPR remis AGERPRES duminica.

  "Masurile preventive care stabilesc supravegherea judiciara presupun obligatii in sarcina persoanelor fata de care au fost dispuse. Politia verifica, periodic, modul in care acestia isi respecta obligatiile, iar in cazul incalcarii acestora, sesizeaza instanta competenta. Aproximativ 500 de politisti isi desfasoara, la nivel national, activitatea in cadrul structurilor de supraveghere judiciara", se arata in comunicatul IGPR.

  In conformitate cu prevederile Codului de procedura penala, politistii desfasoara activitati specifice fata de 126 de persoane, pe numele carora a fost dispusa masura arestului la domiciliu, fata de 2.121 de persoane pe numele carora a fost dispusa masura controlului judiciar si fata de 18 persoane aflate sub control judiciar pe cautiune.

  Cuantumul total al masurilor de control judiciar pe cautiune dispuse este de 1.250.000 de euro si 407.000 lei.

  De la 1 februarie, pentru 19 persoane, fata de care s-a luat una dintre masurile preventive de supraveghere judiciara, a fost dispusa inlocuirea cu masura arestarii preventive, intrucat acestia au incalcat obligatiile stabilite de organele judiciare, cu masura arestarii preventive in alta cauza sau cu mandate de executare a pedepsei cu inchisoarea, fiind condamnate in alte cauze sau in cauza respectiva.

  Odata cu intrarea in vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operationalizate Birourile de Supraveghere Judiciara de la nivelul IGPR, DGPMB si IPJ-uri, precum si compartimente de supraveghere judiciara la nivelul politiilor municipale, altele decat cele resedinta de judet.

  Din dispozitia sefului Politiei Romane, a fost elaborata o metodologie privind supravegherea persoanelor fata de care s-a dispus masura controlului judiciar, controlului judiciar pe cautiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel national, in mod unitar, a prevederilor legale si a fost dezvoltata o aplicatie informatica pentru evidenta acestora.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-03-30 :: Titlu: Ordinul 14/2014 stabileste valorile-limita de tranzactionare a certificatelor verzi si contravaloarea unui certificat verde neachizitionat

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 169/2014 a fost publicat Ordinul 14/2014 privind actualizarea valorilor-limita de tranzactionare a certificatelor verzi si a contravalorii unui certificat verde neachizitionat, aplicabile pentru anul 2014.

  Valorile-limita de tranzactionare a certificatelor verzi pe piata de certificate verzi pentru anul 2014 sunt urmatoarele:
  a) valoarea minima de 130,69 lei/certificat verde (respectiv 29,280 euro/certificat verde);
  b) valoarea maxima de 266,22 lei/certificat verde (respectiv 59.647 euro/certificat verde).

  Contravaloarea certificatului verde neachizitionat de catre operatorii economici care au obligatie anuala de achizitie de certificate verzi, in cazul neindeplinirii cotei obligatorii de achizitie de certificate verzi pentru anul 2014, este de 532,44 lei/certificat verde neachizitionat (respectiv 119,293 euro/certificat verde neachizitionat).

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 14/2014 stabileste valorile-limita de tranzactionare a certificatelor verzi si contravaloarea unui certificat verde neachizitionat
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Cluj-Napoca :: Data: 2014-03-30 :: Titlu: ELSA Cluj-Napoca a organizat Concursul de Procese Simulate pe tema Drepturilor Omului

  ELSA Cluj-Napoca, prin departamentul de Activitati Academice, a organizat in 22 Martie 2014 etapa orala a Concursului de Procese Simulate pe tema Drepturilor Omului.
  Finala s-a desfasurat la Curtea de Apel Cluj, unde alaturi de membrii echipei de organizare au fost prezenti si numerosi studenti ai Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, dornici sa-si vada colegii sustinandu-si argumentele in sala de judecata.

  Fiecare echipa formata din 2 membrii a avut de redactat un memoriu care sa cuprinda atat argumentele acuzarii cat si cele ale apararii.
  Cele mai bune 2 echipe formate din studentii: Alexandru Matache, Denisa Neamtiu si Banc Daiana, Barbura David Louis, au fost alesi sa-si prezinte argumentele in etapa orala a concursului in fata juriului format din:

 • Conf. Univ. Dr. Radu Chirita (avocat in cadrul societatii de avocatura "Chirita si Asociatii"),
 • Presedintele Sectiei penale si pentru cauze cu minori si de familie din cadrul Curtii de Apel Cluj- domnul judecator Chitidean Gheorghe Valentin
 • doamna judecator din cadrul Curtii de Apel Cluj- Lupea Adina Daria.

  Finalistii Concursului e Procese Simulate pe tema Drepturilor OmuluiEchipa castigatoare este formata din studentii Banc Daiana si Barbura David Louis, domnisoara Banc primind si premiul pentru cel mai bun pledant.

  Ioana Tataru, vice-presedinta departamentului Activitati Academice din cadrul ELSA Cluj-Napoca: "Ne bucuram pentru interesul aratat de studenti pentru acest gen de concursuri, mai ales datorita faptului ca ii motiveaza sa-si sustina argumentele la fel ca in practica: intr-o sala de judecata si in fata unui juriu specializat si foarte competent. Drepturile omului sunt un domeniu care trebuie exploatat mai mult, de aceea ELSA Cluj-Napoca continua traditia de a organizare concursuri de procese simulate pe acest domeniu."

  Daiana Banc si David-Louis Barbura, castigatorii Concursului de Procese Simulate: "Consideram ca acest concurs a fost un pas important pentru debutul carierei noastre profesionale. În contextul in care trecerea de pe bancile facultatii direct in salile de judecata poate sa fie grea pentru orice tanar jurist, acest tip de concursuri vin in ajutorul nostru. Desi de regula studentii vor sa-si puna in valoare cunostintele deja dobandite prin participarea la acest gen de concursuri, noi am ales sa ne folosim de aceasta oportunitate pentru a invata. De aceea, fiind studenti in anul II, domeniul drepturilor omului a fost o provocare pentru noi. Am constientizat importanta si beneficiile muncii in echipa, am invatat lucruri noi, am dobandit noi abilitati, am intrat in contact cu ambientul juridic. Recomandam tuturor studentilor sa participe cat mai mult la astfel de competitii, deoarece au numai de castigat!".

  ELSA Cluj-Napoca doreste sa multumeasca juriului pentru participarea la acest eveniment, dar si societatii de avocatura "Chirita si Asociatii" pentru sprijinul oferit in calitate de parteneri ai acestui eveniment.

  Scopul ELSA Cluj-Napoca este acela de a contribui la educatia juridica, promovand totodata si responsabilitatea sociala a studentilor in drept si a tinerilor juristi.


  Gabriela Danila
  Public Relations Director ELSA Cluj-Napoca
  ELSA Cluj-Napoca
  str. Avram Iancu nr 11, camera 319, 400089
  office@cluj-napoca.elsa.ro
  http://cluj-napoca.elsa.ro
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-31 :: Titlu: Doina Pana: Implementarea unui sistem de supraveghere a traseului lemului ar putea reduce hotia cu 70%

  Implementarea unui sistem de supraveghere a traseului lemnului ar putea reduce hotia cu 70%, a declarat, sambata, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, la Congresul National al Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania.

  Ministrul Doina pana nu a dorit sa ofere detalii tehnice despre sistemul de supraveghere, dar a spus ca acesta va permite urmarirea in timp real a traseului materiei lemnoase, din padure si pana la depozit. De asemenea, ministrul a explicat ca implementarea acestuia va fi aprobata prin intermediul unei hotarari de guvern.

  Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania, Nostra Silva, a organizat, sambata, Congresul National al Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania. Evenimentul s-a desfasurat Palatul Patriarhiei, Aula Magna 'Teoctist Patriarhul'.

  Manifestarea este urmata de un mars de protest 'Salvati padurile Romaniei!' pe traseul Dealul Mitropoliei — Piata Unirii — Bulevardul I.C. Bratianu — Piata Universitatii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-30 :: Titlu: IGPR: Actiune desfasurata in aeroporturi, pentru verificarea taxiurilor; aproape 150 de sanctiuni contraventionale, aplicate

  Aproape 150 de sanctiuni contraventionale au fost aplicate de politisti, in urma unei actiuni desfasurate in zona a cinci aeroporturi internationale, pentru nerespectarea prevederilor legale privind transportul de persoane in regim de taxi si a normelor privind circulatia pe drumurile publice.

  Potrivit IGPR, vineri, Directia Rutiera si Directia de Politie Transporturi au coordonat o actiune pentru verificarea legalitatii desfasurarii transportului rutier in regim ''taxi'', in zona aeroporturilor internationale Henri Coanda Bucuresti, Bacau, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

  Politistii au actionat pe traseele dinspre si catre aeroport, precum si in zonele unde are loc debarcarea si preluarea pasagerilor, pentru depistarea persoanelor care practica ilegal activitatea de taximetrie, precum si pentru sanctionarea celor care, desi sunt autorizati, nu respecta regulile de tarifare sau calitatea serviciilor.

  Pe parcursul activitatilor, echipele de control au verificat 416 autovehicule, fiind aplicate 148 de sanctiuni contraventionale, dintre care 16 la Legea 38/2003 privind taximetria si 131 la OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

  De asemenea, au fost retrase 4 certificate de inmatriculare, pentru defectiuni tehnice sau dotari suplimentare nepermise de lege, si 2 permise de conducere au fost retinute.

  Pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice a fost intocmit un dosar penal.

  Alaturi de politisti, la actiunile de control au participat jandarmi si specialisti din cadrul altor institutii cu atributii in domeniu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-03-29 :: Titlu: Hotararea CSM nr. 232/2014 aduce o modificare la regulamentul concursului pentru recrutarea grefierilor arhivari, a grefierilor registratori si a personalului conex

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 191/2014 a fost publicata Hotararea CSM 232/2014 pentru completarea Regulamentului privind modul de organizare si desfasurare a concursului pentru recrutarea grefierilor arhivari, a grefierilor registratori si a personalului conex, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 185/2007.

  Taxa de inscriere la concurs se restituie candidatilor care au fost respinsi pentru neindeplinirea conditiilor de participare la concurs, precum si candidatilor care se retrag din concurs anterior afisarii listelor cu rezultatele verificarii indeplinirii conditiilor de participare la concurs. Cererea de restituire se depune la instanta sau parchetul care organizeaza concursul si se solutioneaza in termen de 30 de zile de la inregistrare.

  Textul complet al Hotararii CSM: Hotararea CSM nr. 232/2014 aduce o modificare la regulamentul concursului pentru recrutarea grefierilor arhivari, a grefierilor registratori si a personalului conex
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Mediafax :: Data: 2014-03-29 :: Titlu: Romania trece in noaptea de sambata spre duminica, 30 martie 2014, la ora oficiala de vara. Cum trebuie sa potrivim ceasurile

  Romania va trece in noaptea de sambata spre duminica, 30 martie 2014, la ora de vara. Ora oficiala de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie.

  Pentru TRECEREA LA ORA DE VARA, ceasurile vor fi date inainte cu o ora, astfel ca duminica 30 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurta zi din an.

  Dupa ce ceasurile vor fi date inainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (numit impropriu si GMT) va fi de trei ore.

  Mai multe detalii privind trecerea la ora de vara: Ora de iarna, Ora de vara
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Grupul de initiativa al Masteranzilor de la Criminalistica :: Data: 2014-03-29 :: Titlu: Despre Conferinta Internationala de Criminalistica FII CRIMINALIST! 2.0

  Conferinta Internationala de Criminalistica FII CRIMINALIST! 2.0 Prima conferinta internationala din Iasi

  In intervalul 5-6 aprilie 2014 va avea loc Conferinta Internationala de Criminalistica in Aula Magna a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi.

  Conferinta este organizata de Grupul de initiativa al Masteranzilor de la Criminalistica in parteneriat cu Facultatea de Drept, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si cu sprijinul ELSA Iasi (Asociatia Europeana a Studentilor la Drept).

  Ideea acestui eveniment a venit in urma informatiilor de cele mai multe ori eronate pe care le promoveaza filmele si serialele artistice, creand in mintea celor care urmaresc aceste productii impresia ca in Romania, domeniul criminalisticii este aproape ineficient sau chiar precar.

  In aceste doua zile participantii vor intra in contact cu numeroase cadre universitare, doctoranzi, specialisti si experti criminalisti, precum si alti reprezentanti ai sistemului de justitie penala.


  Programul evenimentului si restul detaliilor pot fi accesate pe pagina Evenimentului: Conferinta Internationala de Criminalistica FII CRIMINALIST! 2.0


  Conferinta se va incheia cu organizarea unei tombole pentru participantii care s-au remarcat in timpul workshop-urilor, precum si decernarea diplomelor.

  Prin acest eveniment, Grupul de Initiativa al Masteranzilor de la Criminalistica isi propune furnizarea de informatii veridice tuturor celor pasionati de stiinta forensic, sporirea interesului fata de aceasta arie pluridisciplinara, creand astfel o traditie a acestui domeniu in frumosul centru universitar din zona Moldovei.

  Pentru mai multe informatii despre eveniment, accesati pagina de Facebook: www.facebook.com/CrimeAnaliStik, respectiv site-ul www.crimeanalistik.info.


  Afis conferinta: click pentru Afis


  Persoana de contact:


  Ana – Catalina BUTNARU - Director Departament Media
  E-mail: catalinaanabutnaru@gmail.com
  Telefon: +40 744 516 372
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Grupul de presa BURSA :: Data: 2014-03-29 :: Titlu: Articol: O picatura de organizare, intr-o mare de haos

  Grupul de presa BURSA a organizat in data de 27 martie 2014 Conferinta Uniunea Bancara Europeana si Noul Model Bancar – efecte pentru mediul de afaceri, cu sprijinul Camerei de Comert Romano-Britanica.

  Domnul Florian Goldstein, Presedintele Grupului de Presa BURSA a publicat un interesant articol dedicat tematicii Conferintei, intitulat O picatura de organizare, intr-o mare de haos.

  Subiectul Uniunii Bancare capteaza atentia a tot mai multi actori implicati din tara noastra, fie ca este vorba despre autoritati, reprezentanti ai institutiilor de credit sau ai economiei reale, dupa cum s-a putut observa din numarul mare de participanti la conferinta organizata, in premiera in Romania, de ziarul BURSA.

  O tema mai degraba exotica in peisajul autohton, pana nu demult, constructia suprastatala menita sa asigure o mai buna coordonare a sistemului bancar european este privita cu interes sporit pe plan local.

  Ceea ce este si normal, din cel putin doua motive: prezenta masiva a capitalului strain in peisajul bancar autohton si dorinta autoritatilor noastre ca Romania sa fie parte a Uniunii Bancare.

  Opiniile exprimate in cadrul conferintei au fost, unele, in favoarea proiectului, iar altele impotriva sa.

  In timp ce reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), ai Guvernului si ai bancilor au sustinut aderarea la uniune, mediul de afaceri si-a exprimat rezerve cu privire la cat de eficienta se va dovedi aceasta in rezolvarea problemelor care au dus Europa din criza in criza.
  .

  Textul integral al articolului, in Tribuna DreptOnline.ro: Articol: O picatura de organizare, intr-o mare de haos
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-03-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 martie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 martie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4514 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0235 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2419 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0114 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3868 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0213 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6509 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0195 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2406 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-03-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 martie 2014

  In data de 28 martie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 220/2014 - M. Of. 220/2014 [M. Of. 220 / 28 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 221/2014 - M. Of. 221/2014 [M. Of. 221 / 28 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 222/2014 - M. Of. 222/2014 [M. Of. 222 / 28 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 223/2014 - M. Of. 223/2014 [M. Of. 223 / 28 martie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-29 :: Titlu: Mugur Isarescu: Creditarea va reveni pe plus in cateva luni

  Creditarea va reveni pe plus in cateva luni, avand in vedere ca asistam la o intensificare a promovarii creditelor, iar o parte din banii eliberati prin reducerea rezervelor minime obligatorii atat la lei cat si la valuta de la inceputul acestui an au mers catre sporirea creditarii, a declarat vineri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

  "Creditarea in lei pare ca merge intr-un ritm destul de vioi. Scaderea creditarii in valuta este, insa, ceva mai accentuata decat cresterea la lei.(...) Fara sa am o evaluare a bancii, nu foarte departe, chestiune de luni, vom vedea creditul total, lei plus valuta, ca va intra in terenul pozitiv", a precizat Isarescu.

  El a spus ca banca centrala urmareste impactul pe care l-a avut in piata bancara reducerea rezervelor minime obligatorii operata in data de 8 ianuarie 2014, avand in vedere ca BNR isi mentine obiectivul de reducere a acestor rezerve la nivelul din tarile UE, de 2%, intr-un interval de timp rezonabil. In acest moment, insa, avand in vedere ca lichiditatea din piata este ridicata, iar dobanzile interbancare pe termen scurt ajung si la 0,5%, guvernatorul sustine ca trebuie sa mai astepte cu o noua reducere a rezervelor.

  "Nu vad Romania in Uniunea Bancara Europeana sau sa treaca spre euro cu un asemenea nivel al rezervelor minime obligatorii (n.r.—12% la pasivele in lei si 18% la cele in valuta). Noi ne propunem acest lucru (n.r. — reducerea rezervelor), dar uitati ca din foarte multe considerente, creditarea in lei, chiar daca a luat-o la drum, merge destul de greu", sustine guvernatorul BNR. Acesta a afirmat ca a atras atentia bancherilor deseori cu privire la excesul de lichiditate din piata care impiedica BNR sa reduca rezervele.

  "De un an le tot spun: Aveti bani! In afara de surplusul de lichiditate care exista pe piata, dobanzile se duc in jos spre 0,5% pe piata monetara, mai aveti un sac de bani in lei si in valuta in rezervele minime obligatorii in lei si in valuta. Suntem gata sa le reducem cand veti da semnale clare sau veti absorbi acest exces de lichiditate", a mai spus guvernatorul BNR.

  Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/ a decis, vineri, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an. CA al BNR a hotarat si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor in lei si in valuta, la 12 si respectiv 18 la suta.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-29 :: Titlu: Seful UNBR: Avocatii sunt decisi sa nu tolereze abuzuri sau incalcari ale dreptului la securitatea cetateanului

  Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), Gheorghe Florea, a declarat vineri ca avocatii sunt decisi sa nu tolereze abuzuri sau incalcari ale dreptului la securitatea cetateanului pe baza de lege si a dreptului la securitate juridica realizata printr-o justitie bazata exclusiv pe lege.

  "Avocatii nu pot tolera insa ca neajunsurile din sistemul justitiei, inclusiv cele privind insuficienta spatiilor in care lucreaza judecatorii, sa fie rezolvate cu incalcarea drepturilor avocatilor. (...) Avocatii nu pot tolera 'preferinta', inclusiv a puterii legislative, pentru o anumita categorie de juristi profesionisti. Nu este de acceptat ca interese de grup, de orice natura, sa sacrifice constante ale competentei legale rezervate avocatului profesionist, sa diminueze garantiile apararii, ale secretului profesional sau sa limiteze dreptul la alegerea avocatului, inclusiv prin practica dublarii incorecte a avocatului ales cu un avocat numit din oficiu, mai ales in cauzele penale", a afirmat Florea in cadrul Congresului Avocatilor.

  El a subliniat ca experienta aplicarii noii legislatii confirma aprecierea avocatilor potrivit careia schimbarea mentalitatilor in societate, in justitie, este un proces mai dificil decat schimbarea legilor sau infiintarea unor institutii noi.

  Gheorghe Florea a mentionat ca numerosi avocati traverseaza perioade de constrangeri financiare considerabile.

  "In conditiile in care accesul pe piata serviciilor profesionale de avocat este extrem de dificil, iar avocatura clandestina este inca 'la moda' si incurajata incorect de unele autoritati si chiar formatori de opinie, pentru tineri avocati, adesea sot-sotie, onorariile din oficiu sunt singura lor sursa de venit. Prea des onorariile acestea, cuvenite avocatilor, pentru o munca deja depusa, sunt achitate efectiv cu intarzieri apreciabile, nescuzabile, de catre ordonatori de plati din sistemul judiciar, care este chemat, cu prioritate, sa dea exemplu de respectare a legii, inclusiv in raporturile cu avocatii", a sustinut Florea.

  El a spus ca nu poate fi negata perceptia ca exista o concurenta profesionala dura promovata de avocati care nu au o conduita conforma cu legea.

  "Organele profesiei, care au responsabilitati legale pentru protectia demnitatii si prestigiului profesiei, este adevarat, nu au reactionat prompt, opinia publica nu a iertat si stigmatizeaza, fara temei, toti avocatii. Pregatirile pentru Congres au demonstrat ca avocatii sunt decisi sa nu tolereze abaterile de la reguli ce vizeaza demnitatea, independenta si integritatea profesiei de avocat. (...) Avocati sunt constienti ca actul de justitie este inca afectat de volumul mare de munca. S-a sprijinit si se sprijina efortul ca magistratii sa beneficieze de protectie fata de presiuni de orice fel, inclusiv politice, iar conditiile materiale in care acestia lucreaza sa fie imbunatatite", a mai sustinut seful UNBR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-29 :: Titlu: Seful CSM, Adrian Bordea: Nimeni sa nu isi permita sa afecteze judecata judecatorului

  Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a declarat, vineri, ca CSM este singurul pilon care trebuie sa apere independenta justitiei, iar acest lucru inseamna ca, nici din interior, nici din exterior, nimeni sa nu isi permita sa afecteze judecata judecatorului.

  "Independenta justitiei este o tema extrem de importanta, abordata general, si CSM-ul este singurul pilon ce trebuie sa o apere. Independenta pe care am definit-o atat pe planul raporturilor cu celelalte institutii, organisme, organizatii, dar si pe plan intern, aceasta insemnand ca nici din interior nici din exterior, nimeni sa nu isi permita sa afecteze judecata judecatorului", a afirmat Bordea la Congresul Avocatilor.

  Seful CSM a precizat ca spera ca toate demersurile pe care CSM le-a facut sa aiba si un ecou in zona parlamentara, legislativa, cea in masura sa faca efective propunerile lor pentru eficientizarea justitiei.

  La randul sau, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a spus ca pentru prima data s-a postat pe situl MJ Tabloul Avocatilor, ca dovada ca se doreste un parteneriat cu aceasta profesie.

  El a precizat ca a incercat, impreuna cu Ministerul Finantelor, sa gaseasca solutii la una dintre problemele importante — platile catre serviciile prestate de avocati.

  "Cu ajutorul Consiliului Onorific si al ministrului bugetului am gasit o formula in care, pentru prima data, aceste sume sunt identificate, marcate distinct in bugetul ministerului si ulterior la instante in asa fel incat sa evitam acea pierdere de energie in care nu stiam foarte clar ce bani sunt repartizati pentru oficii. Avem un cont separat, stim ce bani sunt repartizati pentru oficii. Sunt sau nu sunt suficienti acesti bani, ramane cu siguranta sa vedem in perioada imediat urmatoare", a aratat Cazanciuc.

  El a adaugat ca a lansat o adresa de email, avocat@just.ro, unde avocatii au fost invitati sa comunice direct cu ministrul justitiei sa arate ce nu merge bine in sistemul de justitie si in legislatie si sa faca propuneri.

  Ministrul Justitiei a pus in discutie si oportunitatea unui sediu al avocatilor in proiectul de a se reuni in cadrul unui complex toate instantele si parchetele din Capitala, precum si despre accesul electronic la dosar pentru ca aparatorii sa nu mai fie nevoiti sa ajunga la instantele aglomerate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Business Review :: Data: 2014-03-29 :: Titlu: Programul Conferintei Tax & Law 2014, organizata de Business Review luni 31 martie 2014

  Luni, 31 martie 2014, la Hotel Pullman, Sala New York, va avea loc Conferinta Tax & Law 2014, organizata de Business Review.

  Programul complet al evenimentului:

  08:30 – 09:00 Inregistrarea participantilor

  09:00 – 10:30 Prima sesiune

  Teme de discutie:

  1. Care este stadiul rescrierii Codului Fiscal?
  2. Noutati privind sistemul TVA la incasare – ajustari si studii de caz
  3. Tendinte europene privind preturile de transfer si noutati in materie de inspectii fiscale la nivel local
  4. Solutii eficiente de structurare a unui business si posibilele implicatii fiscale
  5. Noutati in taxarea profitului si masurile cu efect asupra holding-urilor

  Speakers:

  Dan Manolescu, Secretary of State, Ministry of Finance
  Mariana Vizoli, Deputy General Manager, Directorate of VAT legislation and customs regulations, Ministry of Finance
  Adrian Luca, Director, Transfer Pricing Services
  Nadia Oanea, Tax Advisory Department Coordinator, Baker Tilly
  Florin Gherghel, Head of Tax Department, Noerr Finance& Tax

  Moderator: Alin Negrescu, VAT Senior Manager, KPMG


  10:30 – 10:45 Pauza de cafea

  10:45 – 12:15 Sesiunea 2

  Teme de discutie:
  1. Modificari recente ale normelor de procedura fiscala si impactul lor asupra contribuabililor
  2. Introducerea unei taxe de 1.5% pentru constructiile speciale detinute de companii
  3. Reglementarea planificarii fiscale agresive
  4. “Aveti dreptul sa deduceti TVA-ul. Orice deduceti poate fi folosit impotriva dumneavoastra” . Utopie sau realitate?

  Speakers:
  Luisiana Dobrinescu, Dobrinescu Dobrev SCA
  Emilia Moise, Head of Tax Department, Grant Thornton Romania
  Florentina Susnea, General Director, PKF Finconta
  Delia Catarama, Tax Partener, Viboal FindEx


  12:30 – 14:00 Sesiunea 3 – Noutati despre codul de insolventa

  Teme de discutie:
  1. Reorganizare versus faliment din perspectiva noului cod al insolventei
  2. Noul Cod al Insolventei, intre eficientizarea si obstructionarea procedurii.Elemente Pro si Contra
  3. Tratamentul creantei bugetare in procedurile de insolventa si preventie a insolventei
  4. Aspecte legale si fiscale ale falimentului
  5. Aspectie practice si teoretice ale insolventei transfrontaliere

  Speakers:
  Simona Milos, President, INPPI (in curs de confirmare)
  Stan Tirnoveanu, Co-Managing Partner, ZRP Insolvency
  Andreea Deli, Partner, Deli&Asociatii
  Prof Univ. Dr Radu Bufan, INPPI
  Diana Rizea, Senior Associate, Noerr

  Moderator: Prof. Univ. Dr. Radu Bufan, INPPI


  12:30–14:00 Workshop 1– Solutii in privinta preturilor de transfer pentru protectie fiscala powered by Transfer Princing Services

 • Analiza de risc a preturilor de transfer
 • Ajustarea preturilor de transfer la final de an
 • Cele mai bune solutii in documentarea pentru servicii intra-group
 • Studii de caz

  Vorbitori:
  Adrian Luca, Director, Transfer Pricing Services
  Alin Irimia, Director, Transfer Pricing Services


  14:00 – 15:00 Masa de pranz


  15:00 – 16:30 Workshop 2 – Retrospectiva modificarilor fiscale din 2013 cu impact in anul 2014. Alinierea la sisteme fiscale moderne in principal prin introducerea regimului de tip holding powered by Grant Thornton

  Vorbitor:
  Emilia Moise, Head of Tax Department, Grant Thornton Romania

  Detalii complete despre eveniment: Tax & Law 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor:

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-28 :: Titlu: Basescu a decis neacordarea gratierii lui Becali

  Presedintele Traian Basescu a decis vineri neacordarea gratierii individuale lui George Becali, informeaza Administratia Prezidentiala.

  Decizia a fost luata ca urmare a analizarii dosarului de gratiere a lui George Becali.

  Administratia Prezidentiala precizeaza ca decizia va fi transmisa solicitantului gratierii.

  Pe 17 martie, presedintele Traian Basescu declara ca se gandeste foarte serios la cererea de gratiere in cazul lui George Becali, la fel cum face si in alte cazuri, punctand ca in acest caz sau in cazul oricarei alte personalitati nu va tine cont de impactul electoral.

  Anterior, el a precizat ca a primit aviz negativ de la Ministerul Justitiei privind cererea de gratiere a omului de afaceri George Becali.

  Becali a fost condamnat anul trecut, in luna mai, de Înalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani de inchisoare in dosarul schimbului de terenuri cu MApN, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu. Instanta a decis sa schimbe insa condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare primita anterior de Becali in dosarul sechestrarii de persoane in pedeapsa de trei ani cu executare. Cele doua pedepse au fost contopite, urmand ca George Becali sa execute pedeapsa cea mai mare, si anume, de 3 ani de inchisoare cu executare.

  Ulterior, el si-a mandatat avocatul sa demareze procedurile de formulare a cererii de gratiere din partea presedintelui Traian Basescu.

  Mama omului de afaceri a inaintat o cerere de gratiere a acestuia presedintelui Traian Basescu. De asemenea, fiica cea mare a latifundiarului i-a trimis o astfel de cerere sefului statului.

  În martie, Becali a solicitat instantei sa i se intrerupa executarea pedepsei cu inchisoarea pentru a se putea opera la o clinica privata din Bucuresti, fara paza, in conditiile in care este incarcerat in regim deschis, mentionand, totodata, ca ar dori sa aiba familia alaturi de el la spital.

  Pe 19 martie, judecatorii Curtii de Apel Constanta au respins contestatia formulata de omul de afaceri impotriva sentintei magistratilor Tribunalului Constanta potrivit careia solicitarea de intrerupere a executarii pedepsei cu inchisoarea din motive medicale este nefondata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-28 :: Titlu: ANRMAP: Pachetul legislativ de modernizare a normelor europene privind achizitiile publice, publicat in Jurnalul Oficial al UE

  Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a anuntat vineri publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a noului pachet legislativ de modernizare a normelor europene privind achizitiile publice, compus din trei directive, informeaza un comunicat de presa remis AGERPRES.

  Potrivit sursei citate, este vorba de Directiva 2014/23/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 februarie 2014 privind atribuirea contractelor de concesiune, Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizitiile publice si de abrogare a Directivei 2004/18/CE si Directiva 2014/25/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizitiile efectuate de entitatile care isi desfasoara activitatea in sectoarele apei, energiei, transporturilor si serviciilor postale si de abrogare a Directivei 2004/17/CE.

  Publicarea a fost facuta in nr. L94 din 28 martie 2014 a Jurnalul Oficial al UE.

  "Noile directive vor intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, statele membre avand la dispozitie un termen de 24 de luni pentru a le transpune in legislatiile nationale.

  Avand in vedere rolul fundamental al ANRMAP in formularea la nivel de conceptie, promovarea si implementarea politicii in domeniul achizitiilor publice, institutia noastra va asigura transpunerea celor trei directive europene in legislatia din Romania, cu sprijinul celorlalte institutii nationale implicate, precum si cu suportul acordat de serviciile de specialitate din cadrul Comisiei Europene", se mai arata in comunicatul amintit.

  Noul pachet legislativ european in domeniul achizitiilor publice, este disponibil pe site-ul ANRMAP, la sectiunea "Legislatie".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-28 :: Titlu: BNR a decis, vineri, mentinerea dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an

  Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/ a decis, vineri, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an, a anuntat banca centrala, intr-un comunicat de presa.

  Potrivit sursei citate, in sedinta din 28 martie 2014, CA al BNR a mai hotarat mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

  'CA al BNR reafirma ca utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international va permite indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu, precum si asigurarea stabilitatii financiare', se precizeaza in comunicatul BNR.

  Din vara anului trecut si pana in prezent, Banca Centrala a decis, in sase randuri, reducerea dobanzii de politica monetara.

  Astfel, CA al BNR a hotarat, la inceputul lunii iulie 2013, reducerea dobanzii cheie de la 5,25% la 5% pe an, iar in august de la 5% la 4,5% pe an. Alte doua reduceri ale dobanzii de politica monetara, cu cate ,25 puncte procentuale, au fost decise in septembrie si noiembrie, dobanda cheie ajungand, astfel, la 4%.

  În data de 8 ianuarie 2014, CA al BNR a redus rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,75% pe an, de la 4%, iar in 4 februarie a mai taiat ,25 puncte procentuale din dobanda, pana la un nivel de 3,5% pe an.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-03-28 :: Titlu: Hotararea CSM 231/2014 completeaza Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 191/2014 a fost publicata Hotararea CSM 231/2014 pentru completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005.

  Daca din cauza numarului de judecatori ai instantei care declara ca nu inteleg sa faca parte din colegiu sau din alte cauze obiective, colegiul de conducere nu se poate constitui cu numarul legal de membri, pana la constituirea colegiului prin procedura alegerii prevazuta de alin. (3)-(11), activitatea acestuia se va desfasura prin participarea la sedintele colegiului, cu drept de vot, prin rotatie la intervale de 3 luni, a judecatorilor in activitate, in ordinea descrescatoare a vechimii la instanta la care functioneaza colegiul.

  In cauzele penala in care, fara participarea procurorului, au fost incheieri care pot fi atacate, potrivit legii, cu contestatie, la cererea procurorului dosarele se transmit la parchet in vederea analizarii posibilitatii exercitarii caii de atac, urmand a fi restituite cel mai tarziu la expirarea termenului de exercitare a caii de atac.
  In cauzele penale in care procurorul a participat la judecata si a exercitat calea de atac a apelului sau a contestatiei, la cererea procurorului dosarele se transmit la parchet in vederea motivarii caii de atac, cu exceptia situatiilor in care legea prevede un termen pentru inaintarea dosarului la instanta competenta sa solutioneze calea dce atac. Dosarul va fi restituit de parchet in cel mult 10 zile, iar in cauzele urgente in cel mult 5 zile.

  Textul integral al Hotararii CSM: Hotararea CSM 231/2014 completeaza Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-03-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 martie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 martie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4749 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0112 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2533 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0185 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4081 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0617 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6704 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0197 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2415 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-03-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 martie 2014

  In data de 27 martie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 218/2014 - M. Of. 218/2014 [M. Of. 218 / 27 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 219/2014 - M. Of. 219/2014 [M. Of. 219 / 27 martie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-27 :: Titlu: ANAF: A existat o problema cu emiterea deciziilor de CASS pentru veniturile din chirii

  Reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala /ANAF/ recunosc ca a existat o problema la emiterea deciziilor privind contributiile de asigurari sociale de sanatate /CASS/ pentru persoanele care obtin venituri din chirii si nu pot preciza daca vor exista penalitati pentru cei care nu platesc CASS pentru primul trimestru din 2014.

  'Orice obligatie fiscala se achita in mod normal pe baza de impunere, nu stiu sa va spun daca vor fi penalitati sau nu, dar legea imi spune ca am obligatia platii la data de 25 martie', a afirmat joi, la o conferinta de fiscalitate, directorul general adjunct al ANAF, Mihaela Hutanu, intrebata daca vor fi sanctionati cei care nu vor plati contributia la sanatate pentru primul trimestru, in cazul in care nu au primit decizii de impunere cu CASS 5,5%.

  Unele persoane care obtin venituri din chirii au primit decizii de la ANAF in care era trecuta suma la CASS de plata.

  'Stiu ca a existat o problema, o mica intarziere in emiterea deciziilor privind contributiile la fondul de sanatate, este intr-adevar neplacut pentru toata lumea, dar se poate face un calcul aproximativ, adica in momentul cand un contribuabil are decizia de impunere, poate sa-si calculeze un procent de 5,5% la venitul respectiv si sa se duca sa plateasca. Prin legislatie este prevazuta o astfel de obligatie. Din pacate, pentru prima transa a contributiilor acest lucru a fost putin intarziat, intrucat prevederea este noua, se aplica din acest an', a spus oficialul ANAF.

  Ea a mai apreciat ca acei contribuabili care nu au primit decizii de impunere CASS nu ar trebui sa primeasca notificari de la ANAF.

  ' Parere pur personala, in momentul cand contribuabilul nu are o decizie (de impunere — n.r.), nu are de ce sa primeasca o notificare. Te notific in momentul cand iti comunic ce am de incasat de la tine, dar daca nu ti-am transmis declaratia, ce sa notific ?', a mai spus Hutanu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-27 :: Titlu: Ponta: Banii din acciza merg la bugetul mare si de acolo la infrastructura si alte proiecte

  Premierul Victor Ponta a declarat joi ca banii din acciza pe carburant care va fi introdusa la 1 aprilie vor fi directionati catre buget si de acolo spre infrastructura si alte proiecte bugetare.

  "Lucrurile sunt foarte clare. Banii din acciza, ca de altfel toate taxele si impozitele, merg in bugetul mare si de acolo sunt alocati acestia plus altii, ca nu ajung doar acestia, pentru proiectele de infrastructura, cofinantarea proiectelor europene de infrastructura si proiectele din bugetul national. Cheltuielile pentru infrastructura rutiera sunt mai mari decat veniturile pe care le luam din acciza, dar acestea pot sa asigure pentru anii care urmeaza cofinantarile necesare pentru Programul Operational Sectorial Transporturi", a spus Ponta intr-o interventie telefonica la Antena 3.

  Presedintele PNL, Crin Antonescu, declara miercuri ca nu sustine varianta ca banii rezultati din majorarea accizei pe carburant sa mearga la bugetul general, adaugand ca intr-o astfel de situatie liberalii ar putea initia o motiune de cenzura pe acest subiect.

  "Noi am fost de acord si am sustinut introducerea acestei accize din doua motive, fie pentru a crea spatiul fiscal necesar pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator simultan (...), fie a doua varianta, care a fost agreata la acel moment la nivelul intregului Guvern si anuntata public de prim-ministru, trimiterea acestor bani suplimentari rezultati din acciza pe carburanti intr-un fond special destinat investitiilor din infrastructura mare, cu precadere constructiei de autostrazi", a spus Antonescu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-27 :: Titlu: Mihnea Costoiu: Vom sprijini cultura, limba si civilizatia romaneasca in Republica Moldova

  Universitatile din Galati si Iasi vor beneficia in aceasta perioada de atentie si fonduri din partea Ministerului Educatiei pentru continuarea bunei colaborari cu autoritatile din Republica Moldova, a declarat joi, la Galati, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învatamant Superior, Dezvoltare Tehnologica si Cercetare Stiintifica.

  Astfel, in perioada urmatoare Ministerul Educatiei va suplimenta numarul de locuri destinate studentilor basarabeni din universitatile din Iasi si Galati. Ministerul Educatiei a suplimentat inca de anul trecut bursele de studiu acordate studentilor moldoveni, iar in acest an au fost introduse, tot pentru studentii basarabeni, bursele de tip Erasmus.

  Totodata, in perioada urmatoare universitatile din Galati si Iasi vor primi fonduri suplimentare pentru mentinerea si dezvoltarea extensiilor aflate pe teritoriul Republicii Moldova, la Balti si Cahul, a mentionat Costoiu.

  "Este extrem de important in aceasta perioada extrem de agitata la granitele Romaniei ca universitatea din Galati sa continue colaborarile foarte bune pe care le-a inceput cu autoritatile din Republica Moldova si sunt la Galati pentru a oferi sprijinul ministerului pentru aceste colaborari. Atat universitatea din Galati cat si cele din Iasi au avut si vor avea un rol si mai important in perioada urmatoare. Înca de anul trecut am luat decizia de a suplimenta numarul de burse pentru studentii din Republica Moldova, iar anul acesta in urma semnarii acordului cu ministrul Educatiei din Moldova, Maia Sandu, am introdus si sistemul de burse tip Erasmus. De asemenea, am prevazut alocarea mai multor locuri la universitati pentru cetateni din Republica Moldova.

  Vom avea si programe comune referitoare la registrul matricol unic si la registrul calificarilor. Este foarte important pentru Romania, pentru limba romana, pentru statul roman, existenta unor extensii universitare la Balti si Cahul si vom sprijini aceste extensii.

  Vom sprijini cultura, limba si civilizatia romaneasca in Republica Moldova, lucruri pe care le pot face cel mai bine universitatile', a afirmat Costoiu.

  Universitatea Dunarea de Jos din Galati are o extensie la Cahul, dar si la Chisinau, unde exista programe de studii cu licenta si masterat. Potrivit rectorului Iulian Barsan, universitatea din Galati a lansat, inca de anul trecut, un program de masterat pe limba si literatura romana si la Comrat — capitala regiunii autonome Gagauzia—, unde sunt specializati profesorii de limba romana. "Si acest program va fi sustinut financiar de Ministerul Educatiei', a adaugat ministrul delegat Mihnea Costoiu.

  Ministrul Costoiu, s-a aflat joi, la Galati, unde a participat la Ziua Cercetarii si Cercetatorilor, eveniment gazduit de Universitatea Dunarea de Jos, in cadrul manifestarilor stiintifice si culturale organizate in luna martie sub genericul 'Zilele Universitatii'.

  În prima parte a zilei, Mihnea Costoiu a vizitat platformele de cercetare ale universitatii si s-a intalnit cu cercetatorii, doctoranzii si studentii galateni.

  În partea a doua a programului, ministrul Mihnea Costoiu a vizitat colegiile tehnice 'Aurel Vlaicu' si de Alimentatie si Turism 'Dumitru Motoc'. Aici au fost programate dezbateri, alaturi de elevi ai claselor a XII-a si cadre didactice din mai multe licee galatene, pe tema 'Tranzitia de la invatamantul preuniversitar la invatamantul superior — alegerea carierei'. El a participat si la festivitatea de deschidere a Congresului National pentru studenti si tineri medici rezidenti 'GALMED' 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Editura CH Beck :: Data: 2014-03-27 :: Titlu: CH Beck va invita la Conferinta DREPTUL AFACERILOR 2014, Impactul Noilor coduri asupra Dreptului Afacerilor

  Editura CH Beck, in parteneriat cu SCPA Piperea&Asociatii va invita sa participati la

  CONFERINTA DREPTUL AFACERILOR 2014
  Impactul Noilor coduri asupra Dreptului Afacerilor

  9-10 mai 2014

  Editia a X-a va fi dedicata unor teme noi, nesupuse inca atentiei mediului juridic, centrate pe aspectele de noutate generate de intrarea in vigoare a noilor coduri (civile si penale) in dreptul societar si in dreptul insolventei.

  Anul acesta avem onoarea ca printre organizatori sa se numere si asociatia Henri Capitant, una dintre cele mai prestigioase ONG-uri din mediul juridic international.

  Ca in fiecare an, Conferinta Dreptul Afacerilor 2014 va avea placerea de a gazdui ca lectori reputati specialisti, cadre didactice si practicieni in Dreptul Afacerilor (judecatori, avocati, practicieni in insolventa, specialisti bancari) atat din Bucuresti, cat si din Cluj si Timisoara.

  Cu participarea extraordinara Prof. dr. Denis Mazeaud, Université Paris II, “Panthéon-Assas”, Paris


  Invitati speciali

  Prof. univ. dr. Stanciu D. Carpenaru
  Prof. univ. dr. Viorel-Mihai Ciobanu

  Organizatori Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept, SCPA Piperea&Asociatii, Editura C.H. Beck si Asociatia Henri Capitant

  Speakeri
 • Prof. univ. dr. Denis Mazeaud, Université Paris II, “Panthéon-Assas”, Paris Tema: Reforma dreptul contractelor in Franta, cu o perspectiva asupra noului Cod civil roman
 • Conf. univ. dr. Flavius Antoniu Baias, decanul Facultatii de drept din cadrul Universitatii Bucuresti Tema: Societatea fictiva in contextul noilor reglementari relative la simulatie
 • Prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, Facultatea de drept din cadrul Universitatii Bucuresti, partener coordonator SCPA Piperea si Asociatii Tema: Terorismul contractual
 • Conf. univ. dr. Radu Chirita, Facultatea de drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, partener coordonator SCPA Chirita si Asociatii Tema: Protectia creditorilor in noul Cod penal
 • Conf. univ. dr. Mircea Bob, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca Tema: Asocierea intre soti si consecintele succesorale ale acesteia
 • Conf. univ. dr. Florin Aurel Motiu, Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest Timisoara, consilier al ministrului Justitiei Tema: Insolventa in contextul noilor Coduri
 • Lector univ. dr. Aurel Ciobanu, Departamentul de Drept Penal al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, avocat Tema: Nulitatile absolute in Codul de procedura penala in vigoare
 • Prof. univ. dr. Radu Catana, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca Tema: Eficienta si eficacitate in procedura insolventei
 • Conf. univ. dr. Lucian Bercea, decanul Facultatii de drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara Tema in curs de confirmare
 • Asist. univ. dr. Andra Roxana Ilie, Departamentul de Drept Penal al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, avocat colaborator senior SCPA Stoica si Asociatii Tema in curs de confirmare
 • Drd. Alexandru Dimitriu, avocat partener SCPA Piperea si Asociatii Tema: Divizarea si fuziunea ca modalita?i de reorganizare judiciara

  Programul evenimentului

  Vineri, 9 mai 2014

  09:00 Welcome coffee & networking

  09:30 Deschiderea oficiala a conferintei

  PARTEA I

  10:30 Reforma dreptului contractelor in Franta, cu o perspectiva asupra noului Cod civil roman, Prof. univ. dr. Denis Mazeaud, Université Paris II, “Panthéon-Assas”, Paris

  11:00 Societatea fictiva in contextul noilor reglementari relative la simulatie, Conf. univ. dr. Flavius Antoniu Baias, decanul Facultatii de drept din cadrul Universitatii Bucuresti

  11:30 Terorismul contractual, Prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, Facultatea de drept din cadrul Universitatii Bucuresti, partener coordonator SCPA Piperea si Asociatii

  12:00 Asocierea intre soti si consecintele succesorale ale acesteia, Conf. univ. dr. Mircea Bob, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

  12:30 Lansare de carte “Legea societatilor. Comentariu pe articole. Editia 5” – Autori: Stanciu D. Carpenaru, Gheorghe Piperea, Sorin David

  13:30 Pranz de afaceri

  PARTEA II

  14:30 Protectia creditorilor in noul Cod penal, Conf. univ. dr. Radu Chirita, F...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-27 :: Titlu: Guvernul a aprobat HG privind cantitatea de energie regenerabila subventionata in 2014

  Guvernul a aprobat in cadrul sedintei de miercuri o hotarare privind cantitatea de energie regenerabila subventionata pentru anul 2014, informeaza Biroul de presa al Executivului

  Cota de energie produsa din surse regenerabile de energie care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2014 se stabileste la nivelul cotei de energie electrica produsa din surse regenerabile realizata in anul 2013, respectiv 11,1% din consumul final brut de energie electrica, se arata in HG aprobata de Executiv.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-27 :: Titlu: CCR: CSAT ar fi for legiuitor daca hotararile sale ar fi obligatorii pentru toate autoritatile si institutiile publice

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) sustine in motivarea deciziei privind proiectul de revizuire a Constitutiei ca propunerea ca hotararile Consiliului Suprem de Aparare al ?arii, redenumit Consiliului National de Securitate, sa fie obligatorii, fara diferentiere, pentru toate autoritatile administratiei publice si institutiile publice este neconstitutionala deoarece imprima Consiliului caracter de for legiuitor.

  "O asemenea asimilare este inadmisibila intr-un stat de drept, organizat in baza principiului separatiei si echilibrului puterilor, in cadrul democratiei constitutionale, in care Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii. Curtea retine ca obligativitatea generalizata atribuita hotararilor Consiliului National de Securitate poate afecta independenta justitiei, ca valoare constitutionala intangibila, care nu poate forma obiectul revizuirii", sustin judecatorii CCR.

  In prezent, spun judecatorii CCR, obligativitatea hotararilor emise de Consiliul Suprem de Aparare a ?arii vizeaza doar anumite autoritati si institutii.

  Judecatorii propun, de asemenea, si reintroducerea sintagmei "apararea tarii" in corpul articolului 119, sintagma care in propunerea de revizuire a fost eliminata.

  Judecatorii CCR au analizat si prevedere potrivit careia Consiliul National de Securitate ar urma sa prezinte anual sau oricand este solicitat rapoarte de activitate Parlamentului, explicand ca, desi aceasta prevedere reprezinta o garantie a functionarii Consiliului, exista riscul ca prezentarea rapoartelor de activitate sa devina "o simpla informare in conditiile in care insusi Parlamentului ar urma sa i se opuna obligativitatea hotararilor Consiliului".

  Pe de alta parte, in ceea ce priveste propunerea de conditionare a validarii referendumului national de participarea a cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, judecatorii CCR considera ca reglementarea conditiilor privind validarea referendumului este de competenta legiuitorului.

  "Curtea apreciaza ca stabilirea cvorumului de participare la referendum este un atribut al legiuitorului ordinar, astfel ca nu se impune reglementarea unei norme de rang constitutional cu un atare obiect", explica judecarii in documentul amintit, propunand totodata eliminarea respectivelor dispozitii de modificare a articolului 90 de Legea fundamentala.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-03-27 :: Titlu: Guvernul Romaniei a aprobat un nou imprumut cu o valoare de peste 900 milioane de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri europene

  Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de astazi, 26 martie a.c., un nou imprumut de la Trezoreria Statului pentru a pune la dispozitia Autoritatilor de Management ale programelor operationale resursele necesare pentru plata facturilor catre beneficiarii de fonduri europene.

  "Guvernul Romaniei a aprobat un nou imprumut cu o valoare de peste 900 milioane de lei, prin care asigura resursele necesare pentru plata beneficiarilor de fonduri europene. Astfel, Guvernul Romaniei continua angajamentul ferm de a sustine implementarea proiectelor finantate din fondurile UE si, implicit, procesul de absorbtie rapida a fondurilor structurale si de coeziune”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Noile fonduri vor fi folosite pentru efectuarea de plati catre beneficiarii proiectelor implementate in cadrul a trei programe. Astfel, pentru efectuarea de plati catre beneficiarii Programului Operational Regional au fost alocate fonduri in valoare de 360 milioane de lei, pentru achitarea facturilor catre beneficiarii Programului Operational Sectorial Mediu o suma de aproximativ 294 milioane de lei, iar pentru cei ai Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice o suma de 255 milioane de lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-03-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 martie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 martie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4637 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0056 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2348 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3464 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0071 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6507 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0146 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2407 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-03-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 martie 2014

  In data de 26 martie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 214/2014 - M. Of. 214/2014 [M. Of. 214 / 26 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 215/2014 - M. Of. 215/2014 [M. Of. 215 / 26 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 216/2014 - M. Of. 216/2014 [M. Of. 216 / 26 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 217/2014 - M. Of. 217/2014 [M. Of. 217 / 26 martie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-27 :: Titlu: CCR: Unitatea natiunii, inclusiv din perspectiva traditiilor, nu e compatibila cu recunoasterea unui statut distinct, de autonomie administrativa

  Acceptarea unei alte organizari administrativ-teritoriale, cu o fundamentare diferita de cea care sta la baza delimitarii unitatilor administrativ-teritoriale expres si limitativ prevazute de Constitutie, este de natura sa afecteze caracterul unitar al statului si constituie o incalcare a limitelor revizuirii a Legii fundamentale, arata CCR.

  CCR a publicat miercuri motivarea deciziei din 16 februarie privind proiectul de revizuire a Legii fundamentale, documentul avand peste 200 de pagini.

  "Curtea constata neconstitutionalitatea completarii art.3 din Constitutie cu un nou alineat, alin.(3 indice 1), referitor la posibilitatea recunoasterii de zone traditionale ca subdiviziuni administrative ale regiunilor, deoarece aduce atingere caracterului national si unitar al statului roman", se arata in motivare.

  Judecatorii sustin ca aceste structuri au un regim juridic neclar, intrucat sintagma "zone traditionale" nu este definita, iar fata de calificarea ca "subdiviziuni administrative" nu rezulta care este organizarea acestora si, respectiv, raporturile lor cu "unitatile administrativ-teritoriale" enuntate la alineatul precedent al aceluiasi articol.

  "Ceea ce ar caracteriza si ar da specificul zonei "traditionale" ar fi conceptiile, obiceiurile, datinile comune ale unei parti a populatiei Romaniei, care i-ar atribui o identitate distincta fata de restul populatiei. In viziunea initiatorilor (...), aceasta identitate confera grupului de populatie aptitudinea de a fi "recunoscut", adica identificat in ansamblul populatiei tarii, cu consecinta acordarii unui statut si a unei organizari administrativ-teritoriale distincte. (...) Unitatea natiunii, inclusiv din perspectiva traditiilor, nu este compatibila cu recunoasterea unui statut distinct, in sensul de autonomie administrativa, pentru o parte a populatiei tarii, pe criteriul identitatii de "traditii"", se spune in document.

  CCR atrage atentia ca, prin delimitarea unor asemenea "zone" si dobandirea statutului de subdiviziuni administrative si in conditiile in care nu se defineste in niciun fel regimul juridic al acestor structuri, se induce ideea autonomiei teritoriale a unor grupuri de populatie doar pe criteriul mentionat.

  " Or, in conditiile in care organizarea administrativ-teritoriala presupune reglementarea autoritatilor administratiei publice si, respectiv, aplicarea principiilor descentralizarii si autonomiei locale si deconcentrarii serviciilor publice, "recunoasterea" zonelor administrative nu se reduce la o chestiune ce tine de traditii, ci afecteaza organizarea administrativa, economia, fiscalitatea, prin posibilitatea organelor autonome de a edicta reguli obligatorii pentru membrii comunitatii", spun judecatorii.

  De asemenea, Curtea a constatat si neconstitutionalitatea completarii art.6 din Constitutie cu un nou alineat, alin. (1 indice 1), privitor la instituirea posibilitatii reprezentantilor legali ai minoritatilor nationale de a infiinta organe proprii de decizie si executive deoarece aduce atingere caracterului unitar al statului roman.

  "Potrivit art.1 alin.(1) din Constitutie, Romania este stat unitar, iar de esenta statului unitar este existenta unui ansamblu unic de institutii cu putere de decizie politica si juridica (un singur organ legiuitor, o singura autoritate executiva, o singura autoritate judecatoreasca). Crearea unor 'organe proprii de decizie si executive' ale unor comunitati de cetateni romani, circumstantiate prin statutul de 'minoritati nationale', adica pe criterii etnice, este de natura sa determine confuzie, acreditand ideea unei autonomii de decizie si executie a acestora, incompatibile cu conceptul de stat unitar. In acest mod, fiecare minoritate nationala ar putea avea propriile organe de decizie si executive, al caror statut si relatii cu organele de decizie si executive ale statului nu este in niciun fel definit, cu consecinta realizarii unei autonomii colective politice pe criterii etnice", se mai spune in motivare.

  Curtea precizeaza ca adoptarea deciziilor in privinta masurilor de asigurare a dreptului la identitate al minoritatilor nationale, precum si executarea acestora revine tot organelor statului, iar nu unor organe paralele si proprii minoritatilor.

  "Conferirea unei autonomii de decizie pentru minoritatile nationale, in sensul aratat, apare ca un privilegiu acordat acestora, in contradictie cu principiul egalitatii intre cetateni, precum si cu prevederile cuprinse in acelasi text constitutional care consacra dreptul la identitate", mai apreciaza CCR, care a retinut ca o formula asemanatoare a fost propusa si cu prilejul initiativei de revizuire a Constitutiei formulate in anul 2011 de presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului.

  Referitor la reglementarea in cadrul "Articolul 12 — Simboluri nationale" care da posibilitatea minoritatilor nationale sa foloseasca in mod liber, in spatiul public si privat, propriile ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Ministerul Fondurilor Europene :: Data: 2014-03-27 :: Titlu: Romania va trimite oficial Comisiei Europene propunerea de Acord de Parteneriat pana la data de 31 martie 2014

  Ministerul Fondurilor Europene va trimite oficial Comisiei Europene propunerea de Acord de Parteneriat 2014-2020 pana la data de 31 martie a.c., conform deciziei adoptate in sedinta de Guvern de astazi, 26 martie 2014.

  Romania va trimite oficial Comisiei Europene propunerea de Acordul de Parteneriat 2014-2020 pana la sfarsitul acestei luni. Statele membre UE trebuie sa transmita aceste documente pana in data de 22 aprilie 2014, ceea ce inseamna ca Romania nu inregistreaza nicio intarziere in pregatirea sau expedierea acestui document. Autoritatile romane au pregatit Acordul de Parteneriat in cadrul dialogului informal avut cu reprezentantii Comisiei Europene, dar si prin derularea unei ample consultari cu toti partenerii de dialog la nivel national. Acordul de Parteneriat este documentul care stabileste prioritatile de finantare ale Romaniei, modul in care tara noastra va atinge obiectivele prevazute in strategia Europa 2020. Mai multe detalii referitoare la investitiile care vor fi sustinute din fonduri europene in viitoarea perioada de programare vor fi stabilite la nivelul programelor operationale. Ministerul Fondurilor Europene a supus consultarii publice primele versiuni ale documentelor consultative pentru cele patru programe operationale pe care le va avea in subordine in perioada 2014-2020, iar in luna mai a.c. intentioneaza sa transmita oficial Comisiei Europene si aceste documente de programare”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Sistemul de implementare a fondurilor europene va fi mult mai eficient in perioada 2014-2020, datorita simplificarii structurii institutionale. Totodata, sistemul va fi mai bine coordonat, fiind stabilite atributii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere:

 • Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru: Programul Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Competitivitate si Programul Operational Asistenta Tehnica;
 • Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice va fi autoritate de management pentru: Programul Operational Regional, Programul Operational Capacitate Administrativa, respectiv pentru programele de cooperare teritoriala europeana;
 • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va fi autoritate de management pentru Programul National pentru Dezvoltare Rurala, respectiv Programul Operational pentru Pescuit.

  Coordonarea va tine seama de lectiile invatate in perioada 2007-2013 si va urmari eficientizarea procesului de implementare si reducerea poverii administrative, iar concentrarea tematica a fondurilor va asigura obtinerea unui impact semnificativ al investitiilor, respectiv continuitatea interventiilor sustenabile din actuala perioada de programare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-03-26 :: Titlu: Legea 16/2000 privind Consiliul National al Persoanelor Varstnice a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 190/2014 a fost republicata Legea 16/2000 privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului National al Persoanelor Varstnice.

  Se infiinteaza Consiliul National al Persoanelor Varstnice, organism autonom, consultativ, de interes public, in scopul institutionalizarii dialogului social dintre persoanele varstnice si autoritatile publice, pentru protectia drepturilor si libertatilor acestor persoane.
  Consiliul National al Persoanelor Varstnice are, in principal, urmatoarele atributii:
  a) sprijina institutiile statului in aplicarea recomandarilor Adunarii Mondiale a Persoanelor Varstnice si urmareste realizarea lor;
  b) propune Guvernului programe privind ameliorarea continua a conditiilor de viata a persoanelor varstnice;
  c) urmareste aplicarea reglementarilor legale privind persoanele varstnice si sesizeaza organele competente despre abaterile constatate;
  d) formuleaza teme de cercetare si contracteaza elaborarea de studii sociologice privind viata persoanelor varstnice cu institutii si unitati specializate in domeniu, realizeaza analize proprii si elaboreaza puncte de vedere referitoare la imbunatatirea nivelului de trai al persoanelor varstnice;
  e) avizeaza proiecte de acte normative care privesc persoanele varstnice, avizul fiind consultativ;
  f) sprijina organizarea asociativa a persoanelor varstnice si participarea lor activa la viata sociala;
  g) reprezinta persoanele varstnice din Romania in relatiile cu organizatii similare din alte tari sau cu organizatii internationale ale persoanelor varstnice;
  h) participa, in calitate de reprezentant al societatii civile privind persoanele varstnice, in grupuri de lucru, consilii si comitete organizate la nivel national, local si in cadrul ministerelor, al agentiilor si al institutiilor asimilate acestora, alaturi de alti parteneri sociali si guvernamentali, care analizeaza si propun masuri ce privesc imbunatatirea nivelului de trai al persoanelor varstnice;
  i) informeaza semestrial si ori de cate ori este nevoie pe Presedintele Romaniei, pe prim-ministru, conducerile organelor administratiei publice centrale cu atributii in domeniul protectiei sociale, prefectii si primarii, precum si conducerile celor doua Camere ale Parlamentului in legatura cu aspecte ce privesc riscurile si situatia de criza in care se gasesc unele persoane varstnice;
  j) intretine relatii permanente de colaborare cu reprezentantii mass-media, pentru informarea populatiei cu privire la problematica persoanelor varstnice.

  Textul integral republicat al Legii: Legea 16/2000 privind Consiliul National al Persoanelor Varstnice a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-26 :: Titlu: Zegrean (CCR): Am propus si noi sa se faca mentiuni clare daca se vrea republica parlamentara sau prezidentiala

  Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean, a declarat miercuri ca si CCR, prin decizia referitoare la proiectul de revizuire a Constitutiei, propune sa se faca mentiuni clare daca se vrea republica parlamentara sau se merge in continuare pe republica prezidentiala.

  Intrebat despre recomandarile Comisiei de la Venetia legate de proiectul de revizuire a Constitutie, potrivit carora este nevoie de o optiune clara pentru o anumita forma de guvernamant, seful CCR a precizat: "?i noi am spus acelasi lucru in decizia pe care chiar astazi o s-o publicam. (...) Este vorba de articolele referitoare la desemnarea primului-ministru si a Guvernului, pentru ca in felul in care s-a propus prin actualul proiect de revizuire a Constitutiei aceasta operatiune de numire a Guvernului este specifica republicilor parlamentare. Or, la noi, presedintele fiind ales direct, nu este o republica parlamentara, este o republica prezidentiala, semiprezidentiala, cum vrei sa-i spui, asta in functie de atributiile presedintelui, dar lucrurile astea trebuie clarificate. Am propus si noi in textul nostru sa se faca acolo mentiuni clare daca se vrea republica parlamentara sau se merge in continuare pe republica prezidentiala".

  Referitor la o definire clara a relatiilor dintre institutiile statului, Zegrean a sustinut ca problema este tot la numirea si remanierea Guvernului, la situatii care deja au existat.

  "Ati vazut ca dupa actuala Constitutie pot sa functioneze. Dupa cum s-a propus modificarea, tare ma tem ca nu vor putea sa functioneze. Acolo este problema. Sigur, mai sunt probleme cu raportul dintre Parlament si Guvern, raportul dintre presedinte si prim-ministru. (...) Comisia de la Venetia spune cam aceleasi lucruri pe care noi le-am spus deja. De altfel, noi le-am comunicat lor, la vremea respectiva, minuta deciziei pe care am pronuntat-o in legatura cu asta si se pare ca au tinut seama si de ce am spus noi", a spus presedintele Curtii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-26 :: Titlu: Mihai Ghyka: Cu toata aceasta crestere de 3,5%, suntem sub PIB-ul pe care l-am avut in 2008

  Romania a avut, anul trecut, cea mai mare crestere a Produsului Intern Brut /PIB/ din Uniunea Europeana /UE/, de 3,5%, insa PIB-ul ramane sub nivelul din 2008, a declarat in cadrul Forumului "Marketing&Sales", Mihai Ghyka, consultant strategic independent si fost director comercial pe segmentul Consumer al Vodafone Romania.

  "Este foarte important locul in care vrea sa se pozitioneze liderul intr-o organizatie. Un alt mod este acela de a avea o echipa unita. Traversam vremuri tulburi in care avem un razboi la granitele tarii noastre. Pe de o parte, multi investitori resimt aceasta instabilitate din zona. 3,5% cresterea PIB al Romaniei este cea mai mare din UE, anul trecut, dar nu stiu cati dintre dumneavoastra se gandesc la asta. Ce e de facut in acest sens? Am obisnuit bordurile cu cresteri incredibile din Romania, dar si cu scaderi incredibile. Cu toata aceasta crestere de 3,5%, suntem azi sub PIB-ul pe care l-am avut in 2008", a afirmat Ghyka.

  Potrivit INS, Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu 5,2% pe seria bruta si cu 5,1% pe seria ajustata sezonier in ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu perioada similara din 2012, iar pe ansamblul anului 2013 economia Romaniei a inregistrat un avans de 3,5%.

  Cele mai importante contributii la cresterea PIB in 2013, comparativ cu 2012, le-au avut industria (+2,3%), cu o pondere de 30% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 8,1% si agricultura, silvicultura si pescuitul (+1,1%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (5,6%), si al caror volum de activitate s-a majorat cu 23,4%.

  In 2008, Produsul Intern Brut a fost de 503,95 miliarde de lei preturi curente, in crestere — in termeni reali — cu 7,1%. fata de anul 2007.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Medierea.ro :: Data: 2014-03-26 :: Titlu: Cursuri de formare profesionala initiala pentru mediatori in Bucuresti si Oradea

  Doua noi cursuri de formare profesionala initiala in profesia de mediator au fost anuntate in Sectiunea Cursuri formare in profesia de mediator.

  Astfel, sunt anuntate cursurile:

 • Curs de formare profesionala initiala de mediatori, Bucuresti, 28 aprilie 2014. Cost: 3650 ron. Pentru plata taxei pana pe 18 aprilie 2014, veti beneficia de o reducere de 850 de lei.

 • Curs de formare profesionala initiala de mediatori, Oradea, 26 mai 2014. Cost: 2850 ron

  Pentru orice inscriere efectuata prin DreptOnline.ro, fata de preturile de mai sus (inclusiv cu reducerile de mai sus) veti primi o reducere suplimentara de 150 de ron.  Pentru a beneficia de reducere, trebuie sa trimiteti prezentul formular de inscriere, completat, prin:
 • email: office@dreptonline.ro. In acest caz formularul completat si semnat de dumneavoastra, se trimite scanat sau fotografiat
  sau
 • fax: (+4) 031.412.51.30.

  Dupa trimiterea formularului de inscriere, organizatorul cursului - echipa Medierea.ro, va transmite in cel mai scurt timp posibil raspunsul cu privire la disponibilitatea unui loc pentru dvs, iar din momentul acela aveti acceptul dansilor pentru a efectua plata.

  Formularul de inscriere se descarca: CLICK
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Grupul de presa BURSA :: Data: 2014-03-26 :: Titlu: Conferinta UNIUNEA BANCARA EUROPEANA SI NOUL MODEL BANCAR - EFECTE PENTRU MEDIUL DE AFACERI

  Parlamentul European si reprezentantii statelor membre au ajuns, la finalul saptamanii trecute, dupa indelungi negocieri, la un acord referitor la proiectul Uniunii Bancare care, din 2016, va permite evitarea situatiilor in care contribuabilii suporta costurile de lichidare a bancilor, in cazul unor noi crize.

  Oficialii au incheiat un acord cu privire la legislatia europeana pentru a crea o singura agentie care sa se ocupe de esecul bancilor din zona euro si au decis implementarea si finantarea Mecanismului Rezolutiei Unice, care va avea acum nevoie numai de aprobarea formala a Parlamentului European si a statelor membre.

  Grupul de presa BURSA isi propune sa dezbata noile reguli europene pentru sistemul bancar si organizeaza, cu sprijinul Camerei de Comert Romano-Britanica, Conferinta Uniunea Bancara Europeana si Noul Model Bancar - efecte pentru mediul de afaceri, in data de 27 martie 2014, incepand cu ora 9.30, la Hotel Pullman, World Trade Center Bucharest, sala New York.

  Din agenda conferintei:

 • Principalele propuneri ale Comisiei Europene privind "Mecanismul unic de Rezolutie bancara";
 • Uniunea Bancara Europeana - solutie anti-criza?
 • Avantaje si dezavantaje ale Uniunii Bancare Europene pentru tara noastra;
 • Efectele masurilor europene in sistemul bancar pentru mediul de afaceri autohton:
     - cresterea sau scaderea costului finantarii?;
     - facilitarea sau ingreunarea accesului la finantare?;
 • Noul model bancar;
 • Finantarea companiilor in noul model bancar;
 • Reluarea creditarii si costurile finantarii;
 • Surse alternative de finantare - piata de capital, institutii financiare nebancare specializate etc.

  Invitatii conferintei:

 • Daniel Daianu, Prim-Vicepresedinte, Autoritatea de Supraveghere Financiara (confirmat);
 • Radu Gratian Ghetea, Presedinte, Asociatia Romana a Bancilor (confirmat);
 • Nicolae Danila, Membru al Consiliului de Administratie, Banca Nationala a Romaniei (confirmat);
 • Guillermo Tolosa, Reprezentantul Fondului Monetar International pentru Romania (confirmat);
 • Marinel Burduja, CEO, Banca Romana pentru Credit si Investitii (confirmat);
 • Mirela Iovu, Vicepresedinte, CEC Bank (confirmat);
 • Dan Paul, Presedinte, Asociatia Brokerilor (confirmat);
 • Gheorghe Piperea, Profesor Universitar Doctor, Piperea si Asociatii (confirmat);
 • Razvan Nan, Senior Manager, Banking Advisory, KPMG (confirmat);
 • Calin Rechea, Analist, Ziarul BURSA (confirmat).

  Mai multe informatii despre eveniment veti gasi accesand urmatorul link: http://www.bursa.ro/uniunea-bancara-2014/.


  Contact:


  Ziarul BURSA
  Loredana Dorobantu
  0720/220.203
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-03-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 martie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 martie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4693 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.01 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2351 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0177 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3393 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0251 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6653 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0067 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2418 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-03-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 martie 2014

  In data de 25 martie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 210/2014 - M. Of. 210/2014 [M. Of. 210 / 25 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 211/2014 - M. Of. 211/2014 [M. Of. 211 / 25 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 212/2014 - M. Of. 212/2014 [M. Of. 212 / 25 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 213/2014 - M. Of. 213/2014 [M. Of. 213 / 25 martie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Catalyst Solutions :: Data: 2014-03-25 :: Titlu: Consulting Days continua!

  Bucuresti, 20 martie 2014

  Miercuri, 18 martie, a avut loc la Hotel Howard Johnson din Bucuresti, cea de-a treia editia a evenimentului Consulting Days. Deloitte, EY, PricewaterhouseCoopers, Mazars, Coca-Cola HBC Romania sunt cele 5 companii cu care tinerii au putut interactiona.

  Intra pe www.hipo.ro si afla mai multe despre aria de consultanta care te intereseaza.

  Pentru evenimentul fizic Consulting Days s-au inscris 655 de aplicanti, dintre care au fost selectati 189 de finalisti.
  Dintre cei care au participat la eveniment, conform criteriilor de selectie, 24% sunt membri in organizatii studentesti, 20% au primit burse de studiu in timpul facultatii, 19% au avut parte de o experienta de studiu la nivel international, iar 37% detin certificari de limbi straine sau certificari profesionale.

  „Fiscalitate, TVA, Audit Financiar, Audit Transparent au fost cateva dintre teme abordate in cadrul editiei din acest an Consulting Days. Tinerii au primit sfaturi de la profesionisti in domeniul consultantei despre cum ar trebui sa isi organizeze CV-ul si scrisoarea de intentie pentru a avea mai multe sanse de reusita in procesul de selectie. La sfarsitul zilei, i-am rugat pe participanti sa rezume intr-un singur cuvant experienta Consulting Days, iar acestia au descris-o ca fiind: complexa, interesanta, motivanta, utila, educativa pentru cariera lor. Printre punctele forte ale evenimentului se regasesc speakerii prezenti in sesiuni, interactiunea directa cu reprezentantii companiilor, faptul ca au aflat mai multe despre oportunitatile de cariera deschise in acest moment si cerintele angajatorilor privind urmatoarea generatie de angajati” – Mihaela Dudescu, Project Manager, Consulting Days.

  Dupa o zi plina de workshop-uri, studii de caz si sesiuni de discutii cu reprezentantii companiilor din consultanta, evenimentul va continua pana saptamana viitoare, vineri – 28 martie, prin sectiunea online, denumita Career Corner.

  Platforma online Career Corner le ofera tinerilor posibilitatea sa se informeze despre aria din consultanta care ii pasioneaza, accesand articole tematice, sfaturi despre startul perfect in cariera, video-uri si oportunitati de cariera. Titlurile catorva dintre articolele disponibile sunt: “Cum sa devii un auditor de succes?”, “Sfaturi pentru un consultant IT de succes”, “Diferenta dintre profilul cautat pentru departamentul taxe si cel cautat pentru departamentul audit”.

  Cei interesati de domeniul consultantei pot aplica, folosind platforma evenimentului, www.hipo.ro, la oportunitatile de cariera deschise de companiile participante. Printre acestea putem aminti: Audit Graduate Recruitment, Tax Graduate Recruitment, Audit Management Trainee, Junior Accountant, Outsourcing Services, Junior Lawyer, etc

  Testimoniale din partea participantilor la editiile trecute Consulting Days pot fi vizualizate accesand urmatorul link: [click]

  Despre Catalyst Solutions
  Catalyst Solutions este o companie de consultanta in domeniul resurselor umane, specializata in dezvoltarea de solutii de recrutare si employer branding.

  Avand o experienta de 8 ani, Catalyst Solutions adauga valoare clientilor si candidatiilor cu fiecare dintre proiectele sale: Angajatori de TOP (cel mai mare targ de cariera din Romania organizat bianual in Bucuresti, Timisoara si Iasi), www.HiPo.ro – singurul portal de cariera dedicat exclusiv candidatilor cu studii superioare, Top Talents Romania (proiect ce identifica in fiecare an cei mai valorosi 300 de tineri absolventi la nivel national), Career Innovation Week (identifica tineri cu rezultate remarcabile in domeniile financiar, vanzari, marketing, IT&C, cercetare si inginerie), Consulting Days (cuprinde o serie de conferinte dedicate celor interesati de audit, taxe, contabilitate, legal si IT&C), Ghidul Angajatorilor (publicatie de orientare in cariera adresata studentiilor si masteranziilor din domeniul economic si tehnic distribuita in 15 centre universitare), Targul Virtual pentru Absolventi si Angajatori de TOP Virtual.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-25 :: Titlu: Romania, printre tarile UE cu cele mai putine alerte pentru produsele nealimentare periculoase

  Trimisul special al AGERPRES, Catalina Matei, transmite: Romania se numara printre tarile Uniunii Europene care au cele mai mic numar de produse de consum periculoase notificate prin Sistemul de alerta rapida pentru produse nealimentare periculoase al UE ('RAPEX'). Romania are 29 de astfel de produse notificate, spre deosebire de Spania, care se afla pe primul loc din acest punct de vedere - cu 458 de alerte, releva raportul RAPEX pentru anul 2013, prezentat marti la Bruxelles de comisarul pentru protectia consumatorului, Neven Mimica.

  Statele care au cel mai mic numar de alerte pentru produse nealimentare periculoase sunt Luxemburg — 7 si Lichenstein — 1, in timp ce la polul opus se afla Ungaria, care a raportat 377 de astfel de produse, Germania — cu 361, Bulgaria — 272, Portugalia — 271, Finlanda — 222.

  Comisarul Mimica a indicat ca a primit in 2013 un numar total de 2.364 de notificari (fata de 2.278 in 2012), ceea ce reprezinta o crestere a numarului de alerte cu 3,8 % fata de 2012 si o continuare a tendintei de crestere constatata de la crearea sistemului RAPEX in 2003.

  In 2013, cele mai multe articole identificate ca fiind periculoase au fost cele de imbracaminte, textile, jucarii, aparate electrice, vehicule si cosmetice. Pentru doua categorii principale de produse — textilele si jucariile — a fost nevoie sa se ia masuri corective.

  Potrivit comisarului Mimica, produsele notificate prin sistemul RAPEX prezinta risc de provocare a ranilor, risc chimic, risc de strangulare, socuri electrice sau inec.

  China este tara de origine pentru aproape doua treimi din produsele notificate in sistemul RATEX — 64 la suta.

  "Cooperam indeaproape cu autoritatile chineze, pentru ca e nevoie sa ne imbunatatim conceptul de siguranta a sursei, in special cand vine vorba de China. Autoritatile chineze sunt responsabile de ceea ce se intampla. De fiecare data cand au fost informate de serviciile Comisiei Europene au intervenit si, in 50 la suta din cazuri, au reusit sa identifice producatorul acelui produs periculos. In legatura cu celelalte 50 de procente din cazuri, nu au reusit sa identifice cu exactitate producatorul. In concluzie, as spune ca mai sunt multe de facut in legatura cu sistemul RAPEX si in general pentru a asigura produse mai sigure" a aratat Neven Mimica.

  Totusi, a completat el, consumatorii europeni deja beneficiaza deja de pe urma unuia dintre cele mai inalte sisteme de siguranta din lume.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-25 :: Titlu: Primul parc logistic european din zona de Nord-Est a Romaniei, inaugurat la Iasi

  Primul parc logistic din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, parcul Solo, din comuna Letcani, a fost inaugurat marti si a reusit in scurt timp de la infiintare sa aiba un grad de ocupare in proportie de 85%.

  Dezvoltatorul parcului logistic de la Letcani, omul de afaceri Bogdan Pitigoi, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca prin intermediul acestui parc isi doreste atragerea de investitii si stimularea crearii de noi locuri de munca.

  Prin obiectivele propuse, proiectul Parc logistic comuna Letcani — Judetul Iasi urmareste realizarea unei structuri de sprijinire a afacerilor, care sa stimuleze la nivel local dezvoltarea economica durabila, contribuind astfel la indeplinirea obiectivului general al Programului Operational Regional — dezvoltarea echilibrata a regiunilor Romaniei. Parcul logistic comuna Letcani este o solutie moderna pentru companiile romanesti sau multinationale care au nevoie de spatii logistice de depozitare si servicii, spatii de productie, depozite, birouri, cantina restaurant, precum si parcari si alte facilitati. "Parcul este deja ocupat in proportie de 85%, peste 800 de persoane fiind angajate in cadrul celor 11 firme care activeaza aici", a spus Bogdan Pitigoi.

  Proiectul Parc logistic comuna Letcani — Judetul Iasi este un proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional 2007 — 2013, initiatorul si realizatorul fiind SC Solo SRL. Valoarea proiectului este de 28.778.444 lei, din care 13.627.514 lei reprezinta finantarea nerambursabila din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si din bugetul national.

  Prezent la inaugurare, Constantin Apostol, directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, a declarat ca parcul logistic comuna Letcani este o solutie moderna pentru companiile romanesti sau multinationale care au nevoie de spatii.

  Amplasat la intrarea in Iasi, acest nou proiect cu finantare europeana este foarte usor accesibil, fiind in imediata apropiere a drumului european E85, a soselei de centura a Iasului, dar si a viitoarei autostrazi Iasi — Targu Mures.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-25 :: Titlu: MFE: Rata absorbtiei curente a fondurilor europene se ridica la 34,25%, la 21 martie

  Rata absorbtiei curente a fondurilor europene se ridica la 34,25%, la 21 martie 2014, se arata intr-o informare postata pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

  Valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana este de 6,580 miliarde euro, ceea ce inseamna o absorbtie curenta de 34,25% din alocarea UE", se arata in document.

  Acesta mai spune ca s-a primit de la Comisia Europeana suma totala de 8,55 miliarde euro, care reprezinta 44,51% din alocarea UE 2007-2013.

  "Din aceste fonduri, platile intermediare rambursate insumeaza 6,446 miliarde euro, ceea ce reprezinta 33,55% din alocarea UE 2007-2013", arata informarea MFE.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-03-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 martie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 martie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4793 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0023 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2528 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.004 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3644 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0024 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.672 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0081 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2422 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-03-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 martie 2014

  In data de 24 martie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 205/2014 - M. Of. 205/2014 [M. Of. 205 / 24 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 206/2014 - M. Of. 206/2014 [M. Of. 206 / 24 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 207/2014 - M. Of. 207/2014 [M. Of. 207 / 24 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 208/2014 - M. Of. 208/2014 [M. Of. 208 / 24 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 209/2014 - M. Of. 209/2014 [M. Of. 209 / 24 martie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-25 :: Titlu: Productia de energie din surse regenerabile ar putea creste cu circa 60% in acest an

  Productia de energie electrica a Romaniei din surse regenerabile ar putea creste in acest an la 9-10 TWh, fata de 6,3 TWh, cat a fost anul trecut, a declarat, luni, Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, cu prilejul prezentarii in Parlament a Raportului privind preturile si tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.

  'Anul trecut, productia de energie din surse regenerabile a fost de 6,3 TWh si ar putea creste la 9-10 TWh energie verde in Romania in 2014', a spus oficialul ANRE.

  El a amintit ca Romania si-a atins in acest an obiectivul asumat in fata Comisiei Europene, ca 24% din consumul de energie la nivelul anului 2020 sa fie din surse regenerabile, astfel ca in 2014 vor fi reduse cotele obligatorii anuale de energie regenerabila.

  Departamentul pentru Energie a lansat in dezbatere publica, saptamana trecuta, un proiect de Hotarare de Guvern care prevede reducerea cotei de la 15% la 11,1% pentru 2014.

  'Avand in vedere gradul realizarii obiectivului din 2020, s-a creat posibilitatea reconsiderarii cotei de energie anuala, ceea ce se intampla de la inceputul anului 2014. Cota se reduce fata de nivelul de 15% din motive de suportabilitate a consumatorilor finali, atat industriali cat si casnici, precum si pentru sustenabilitatea sistemului, tinand cont de nevoia de echilibru a sistemului energetic', a precizat Calota.

  El a adaugat ca 2014 este anul in care piata de certificate verzi se va maturiza alaturi de piata de energie electrica din surse regenerabile.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-25 :: Titlu: Cazanciuc: Ministerul Justitiei ar putea sustine diferentierea termenelor planurilor de reorganizare ale companiilor in insolventa

  Ministerul Justitiei va sustine modificarea prevederilor din proiectul Codului Insolventei referitoare la termenul pentru planul de reorganizare a unei companii in insolventa, daca vor exista argumente pertinente in acest sens, a declarat luni, pentru AGERPRES, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, cu prilejul unei dezbateri publice pe marginea noului Cod al Insolventei, organizata de Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

  Spre exemplu, a spus Cazanciuc, ar putea fi luata in calcul diferentierea termenului prevazut pentru durata unui plan de reorganizare in functie de cifra de afaceri a companiei respective aflata in insolventa.

  Noul Cod al Insolventei prevede reducerea duratei unui plan de reorganizare de la trei ani la un an. Specialistii in insolventa considera insa ca acest nou termen este unul prea scurt si ignora realitatile economice, facilitand, intrarea in faliment a companiilor in dificultate financiara si propun fie revenirea la termenul de trei ani, fie diferentierea termenelor in functie de o serie de criterii — cifra de afaceri, numarul de salariati, obiectul de activitate.

  Cazanciuc a apreciat ca acest proiect reprezinta un document in acord cu cerintele europene si cu specificul societatii romanesti si este destinat sa echilibreze si sa insanatoseasca relatiile de afaceri si sa-i incurajeze pe cei onesti.

  Proiectul noului Cod al Insolventei este util, dar cuprinde erori care trebuie corectate, sansele unei companii aflate in dificultate financiara de a se reorganiza fiind mai mici in contextul noilor prevederi, a declarat fondatorul Casei de Insolventa Transilvania/ CITR/, Andrei Cionca.

  Potrivit datelor prezentate de reprezentantul CITR, 30% din reorganizarile de companii in dificultate nu ar mai fi posibile pe baza noilor prevederi, iar procentajul companiilor care reusesc sa se reorganizeze si sa scape de faliment ar scadea la 1,5% din total.

  Potrivit presedintelui Institutului National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa/ INPPI/, Simona Maria Milos, principalele propuneri de modificare a proiectului Codului Insolventei vizeaza revenirea la termenul de 3 ani (plus prelungire de un an) pentru durata planului de reorganizare sau diferentierea termenelor in functie de cifra de afaceri, numarul de salariati si obiectul de activitate al companiei, eliminarea posibilitatii executarilor silite paralele, modificarea cvorumului privind votarea planului de reorganizare.

  Potrivit unui raport al Comisiei Europene, la nivelul UE rata de frauda din partea debitorilor este la 4-6%, dar opinia publica face o puternica legatura intre esecul afacerii si ideea de frauda.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-03-24 :: Titlu: Legea 29/2014 aduce modificari privind stimularea financiara a personalului care gestioneaza fonduri comunitare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 205/2014 a fost publicata Legea 29/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 490/2004 privind stimularea financiara a personalului care gestioneaza fonduri comunitare.

  ersonalul de specialitate care are si indeplineste efectiv atributii in cadrul structurilor care au ca obiect de activitate gestionarea asistentei financiare comunitare acordate Romaniei prin instrumentele de preaderare PHARE, ISPA si SAPARD, prin instrumentele financiare provizorii Facilitatea de tranzitie, Facilitatea Schengen, prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, prin Fondul European pentru Garantare in Agricultura, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, Fondul European pentru Pescuit, prin fondurile structurale si de coeziune, Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European, Mecanismul financiar norvegian si Contributia financiara elvetiana pentru coeziunea Uniunii Europene, prin fondurile aferente Programului general ?Solidaritatea si gestionarea fluxurilor migratorii?, pentru indeplinirea acestor atributii, beneficiaza de majorare salariala.

  Prin personal de specialitate din cadrul structurilor care au ca obiect de activitate gestionarea asistentei financiare comunitare acordate Romaniei se intelege functionari publici, functionari publici cu statut special, personal militar, personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor si personal contractual altul decat cel incadrat pe functii comune din sectorul bugetar.

  Salariile de baza/soldele de functie/salariile de functie-indemnizatiile de incadrare corespunzatoare functiilor in care este incadrat personalul prevazut la art. 1 pot fi majorate cu pana la 25 de clase de salarizare succesive fata de clasa detinuta, fara a depasi in total numarul de clase de salarizare prevazut la art. 10 alin. (2) din Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile ulterioare, in functie de indeplinirea criteriilor stabilite prin hotarare a Guvernului.
  Pentru personalul din cadrul Autoritatii de Audit criteriile pentru majorarea salariilor de baza cu pana la 25 de clase de salarizare succesive fata de clasa detinuta, in conditiile alin. (1), se aproba prin hotarare a plenului Curtii de Conturi, la propunerea presedintelui Autoritatii de Audit. Hotararea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
  Evaluarea activitatii personalului prevazut la alin. (1) se face cel putin o data pe an, ocazie cu care numarul de clase de salarizare suplimentare ce urmeaza a fi acordate personalului ca majorare a salariului de baza se poate modifica in functie de rezultatele activitatii proprii.

  Textul integral al Legii: Legea 29/2014 aduce modificari privind stimularea financiara a personalului care gestioneaza fonduri comunitare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Medierea.ro :: Data: 2014-03-24 :: Titlu: Curs de formare mediatori Cluj Napoca, 28 aprilie 2014

  In perioada 28 apr - 11 mai 2014, MEDIEREA.RO va organiza la CLUJ-NAPOCA un curs de formare profesionala initiala de mediatori.


  Pretul cursului
  Pretul cursului este de 3000 lei si poate fi achitat in contul specificat in partea superioara a formularului de inscriere. In cuantumul taxei de participare sunt incluse suportul de curs in format tiparit si electronic, examinarea, precum si eliberarea adeverintei dupa promovarea examenului. Cursantii vor beneficia GRATUIT de consultanta in vederea alcatuirii dosarului pentru autorizarea ca mediator si de practica in birourile mediatorilor afiliati UNMR.

  Portalul www.DreptOnline.ro, va aduce o reducere de 150 de lei (reducerea se aplica fata de pretul cursului respectiv, stabilit pe medierea.ro/home/cursuri), la inscrierea la cursul de formare a mediatorilor. Reducerea se cumuleaza cu reducerile oferite de organizatorii cursului.

  Pentru a beneficia de reducere, trebuie sa trimiteti prezentul formular de inscriere, completat, prin:

 • email: office@dreptonline.ro. In acest caz formularul completat si semnat de dumneavoastra, se trimite scanat sau fotografiat
  sau
 • fax: (+4) 031.412.51.30.

  Dupa trimiterea formularului de inscriere, organizatorul cursului - echipa Medierea.ro, va transmite in cel mai scurt timp posibil raspunsul cu privire la disponibilitatea unui loc pentru dvs, iar din momentul acela aveti acceptul dansilor pentru a efectua plata.

  Formularul de inscriere se descarca: CLICK


  Despre cursul organizat de MEDIEREA.RO: Curs de formare profesionala initiala de mediatori, Cluj Napoca, 28 aprilie 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: LegalMagazin :: Data: 2014-03-24 :: Titlu: Forumul Medierii, Editia a II-a, 25 martie 2014

  LegalMagazin va invita sa participati la Forumul Medierii, Editia a II-a, in data de 25 martie 2014 Hotel Marshal Garden, Sala Panoramic, eveniment organizat cu sprijinul Consiliului de Mediere.
  Participarea la eveniment este recunoscuta ca pregatire profesionala continua. Mediatorilor participanti li se aloca 3 puncte profesionale prin Hotarare a Consiliului de Mediere.

  Acest eveniment are scopul de a prezenta beneficiile companiilor si institutiilor de stat care au apelat si apeleaza la serviciile mediatorilor, tinand cont de experienta ultimilor doi ani.
  Forumul Medierii isi propune sa evalueze aceasta piata aflata in plina dezvoltare si sa identifice principalele probleme cu care se confrunta mediatorii.
  Evenimentul are ca principal obiectiv promovarea medierii in randul mediului de afaceri si constientizarea avantajelor pe care aceasta institutie le ofera. Oficiali ai actualului Executiv, cei mai importanti reprezentanti ai profesiei de mediator, lideri ai asociatiilor reprezentative ale mediului de business, oameni de afaceri, bancheri si reprezentanti ai institutiilor de invatamant superior care au programe educationale dedicate mediatorilor vin sa prezinte si sa analizeze cele mai eficiente cai prin care medierea poate ajuta mediul de afaceri sa functioneze eficient.

  Teme de discutie


  Domenii de business in care medierea are succes:
 • Medierea in afaceri si organizatii
 • Medierea in cazul litigiilor de munca
 • Medierea in Sanatate
 • Medierea in Sport
 • Medierea in spetele bancare si in dosarele de asigurari
 • Medierea in Dreptul Penal al Afacerilor

  Surse de finantare pentru dezvoltarea activitatii mediatorilor

  Investitia necesara pentru dezvoltarea unui birou/a unei societati civile profesionale de mediatori

  Implementarea Directivei 2013/11/UE a Parlamentului European si a Consiliului (Directiva SAL) privind solutionarea alternativa a litigiilor in materie de consum, care intra in vigoare din iulie 2015.


  Agenda  09:00 – 09:30 Inregistrarea participantilor si welcome coffee

  09:30 – 12:00 Sesiunea I
 • Dorin Valeru Badulescu, Presedintele Consiliului de Mediere
 • Mircea Duca, OMV Petrom
 • Anca Elisabeta Ciuca, Membru, Consiliul de Mediere
 • Adriana Ahciarliu, Secretar General, Asociatia Societatilor Financiare–ALB Romania
 • Claudiu Ignat, Mediator
 • Ilie Gheorghe, Vicepresedinte, Blocul National Sindical
 • Ioana-Adina Marin, Membru in Comisia Permanenta a Consiliului de Mediere

  12:00 – 12:20 Business networking coffee break

  12:20 – 14:30 Sesiunea a II-a
 • Zeno Sustac, Vicepresedinte, Consiliul de Mediere
 • Mugur Curca, Director Vanzari, UniCredit Leasing
 • Daniela Popoviciu, Presedinte, Asociatia PRO MEDIEREA
 • Elena Moise, Avocat, Centrul European al Consumatorilor din cadrul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor Romania
 • Roxana Lupu, Managing Partner, Lupu&Asociatii
 • Radu Ogrezeanu-Ghica, Mediator, Logsia Mediere
 • Gabriela-Gyongy Mihut, Membru, Purtator de Cuvant, Consiliul de Mediere

  14:30 – 15:30 Business lunch


  Prezentarea evenimentului - PDF


  Contact


  Best Legal Media & Consulting
  Calea Victoriei nr. 136 sc. B et. 7 ap. 59 sect. 1 Bucuresti
  Mihaela Odica, Sales Manager, Legal Magazin: 0740370294, mihaela.odica@legalmagazin.ro
  Anca Chilom, Senior Editor, Legal Magazin: 0722.739.532, anca.chilom@legalmagazin.ro
  Mircea Fica, Senior Editor, Legal Magazin: 0732.903.216 / 0753.873.869, mircea.fica@legalmagazin.ro
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-24 :: Titlu: Peste 30.600 de masini second-hand au fost inmatriculate in Romania, in primele doua luni (DRPCIV)

  Numarul masinilor second-hand inmatriculate in Romania a fost, in primele doua luni ale anului, de peste 30.600 de unitati, de aproape patru ori mai mare decat cel consemnat in cazul autovehiculelor noi, dar sub nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2013, arata datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/.

  Potrivit statisticii oficiale, in intervalul ianuarie — februarie 2014, au fost inmatriculate 30.618 unitati de masini rulate, in scadere cu 10,52% fata de aceeasi perioada din anul anterior, cand se inregistrasera 34.219 unitati.

  Numarul respectiv este de 3,5 ori mai mare decat cel consemnat in cazul inmatricularilor de masini noi, care au ajuns la 8.768 de unitati.

  In topul inmatricularilor de autovehicule rulate conduce detasat marca Volkswagen, cu 8.608 unitati, urmata de Opel — cu 5.416 unitati, si Ford (3.581 unitati).

  Pe locurile urmatoare se claseaza Audi (2.094 de unitati), Skoda (1.346), Mercedes-Benz (1.223) si Renault (1.195).

  Pe segmentul marcilor rare second-hand, datele DRPCIV mentioneaza: Porsche (35), Jaguar si Jeep (cate 16), Lexus (5), Lada (3), Ferrari, Maserati si Infiniti (cate doua unitati).

  Conform DRPCIV, parcul auto national din Romania ajunsese, la sfarsitul anului 2013, la aproximativ 5,98 milioane de unitati, in crestere cu 4,73% fata de aceeasi perioada din 2012. Din acest total, 4.693.651 exemplare erau autoturisme, iar peste 3,3 milioane aveau motoare pe benzina.

  Totodata, 1,91 milioane de vehicule din parcul auto national erau mai vechi de 6-10 ani, iar 1,42 milioane de unitati aveau un grad de uzura cuprins intre 11 si 15 ani. Aproape 1,14 milioane de masini erau mai vechi de 20 de ani.

  In plus, la nivel general, 2,35 de milioane romani au preferat masinile Diesel, iar 3,32 de milioane cele pe benzina.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-24 :: Titlu: ANRE: Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 8% in acest an

  Pretul gazelor pentru consumatorii casnici va creste cu 2% de la 1 aprilie, urmand ca, pana la finele anului, sa aiba loc alte doua scumpiri, de cate 3%, la 1 iulie si, respectiv, 1 octombrie, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, cu prilejul prezentarii in Parlament a Raportului privind preturile si tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.

  "La 1 aprilie, va fi o crestere de 2% la pretul gazelor pentru consumatorii casnici si cu 5% pentru non-casnici', a spus el.

  Potrivit oficialului ANRE, calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte doua scumpiri.

  "La 1 iulie va fi o crestere pentru non-casnici de 5% si pentru casnici de 3%, iar, la 1 octombrie, cresterea va fi de 4% pentru non-casnici si de 3% pentru casnici', a completat Havrilet.

  Romania a platit pentru gazele importate anul trecut cu un miliard de dolari mai putin decat in 2012, a precizat Havrilet.

  "In sectorul de energie electrica, dereglementarea pe sectorul non-casnic s-a facut foarte usor, pentru ca productia este mai mare decat consumul, dar la gaze este mai complex, pentru ca noi trebuie sa importam. Totusi, factura la importul de gaze a scazut anul trecut un un miliard de dolari, ceea ce inseamna un plus in balanta externa de plati a Romaniei', a subliniat presedintele ANRE.

  Potrivit informatiilor publicate de Institutul National de Statistica, anul trecut Romania a importat cu 50% mai putine gaze decat in 2012.

  Anual, Romania importa in jur de 20% din consumul de gaze.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-03-24 :: Titlu: Legea privind activitatea de transfuzie sanguina, donarea de sange si componente sanguine de origine umana a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 188/2014 a fost republicata Legea 282/2005 privind organizarea activitatii de transfuzie sanguina, donarea de sange si componente sanguine de origine umana, precum si asigurarea calitatii si securitatii sanitare, in vederea utilizarii lor terapeutice.

  Legea stabileste cadrul legal privind activitatea de transfuzie sanguina, donarea de sange si componente sanguine de origine umana.
  Prezenta lege reglementeaza normele care sa asigure calitatea si securitatea sangelui si componentelor sanguine umane, in scopul mentinerii unui inalt nivel de protectie a sanatatii populatiei.

  Introducerea sau scoaterea din tara a sangelui, a plasmei si a altor componente sanguine umane, precum si a produselor sanguine umane se poate face numai pe baza autorizatiei speciale a Ministerului Sanatatii, la propunerea Institutului National de Transfuzie Sanguina "Prof. Dr. C.T. Nicolau" Bucuresti, fara prejudicierea stocurilor din rezerva nationala.
  Institutiile de profil autorizate si acreditate ale Ministerului Apararii Nationale vor informa Ministerul Sanatatii cu privire la organizarea si efectuarea acestui tip de activitati impuse de necesitatea solutionarii unor aspecte specifice ale activitatii transfuzionale din unitatile acestui minister, cu exceptia celor prevazute la alin. (1).

  Legea promoveaza respectarea urmatoarelor principii:
  a) sangele este o resursa nationala;
  b) activitatea de transfuzie sanguina este de tip nonprofit, donarea de sange si componente sanguine umane realizandu-se doar in acest cadru;
  c) donarea de sange este un act voluntar, anonim si neremunerat;
  d) realizarea autosuficientei sangelui si a componentelor sanguine umane este un obiectiv national prioritar al politicii de sanatate, in conditiile utilizarii terapeutice optime si rationale, in concordanta cu practica moderna de terapie transfuzionala;
  e) standardele natinale asigura un nivel echivalent al securitatii si calitatii pentru sange si componentele sanguine umane, indiferent de provenienta lor sau de scopul terapeutic caruia ii sunt destinate;
  f) administrarea terapeutica a sangelui sau a componentelor sanguine umane este o interventie medicala indicata si prescrisa de un medic; aceasta activitate se efectueaza sub responsabilitate si supraveghere medicala numai in unitatile medicale autorizate in acest sens.

  Textul integral republicat al Legii: Legea privind activitatea de transfuzie sanguina, donarea de sange si componente sanguine de origine umana a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-03-24 :: Titlu: Nicolescu: Masurile energetice care vor fi anuntate luni reprezinta tot ce poate face statul pentru consumatori

  Guvernul va anunta luni o serie de masuri in domeniul energetic de sprijin pentru marii consumatori si pentru populatie, care reprezinta tot ceea ce poate face statul roman in acest moment, a declarat, sambata, la Antena 3, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

  "Luni, premierul Victor Ponta va anunta un pachet de masuri pentru domeniul energetic. In ultimele zile am lucrat impreuna cu prim-ministrul, care s-a ocupat personal, cu consilieri ai premierului, cu echipa mea de la Departamentul pentru Energie, cu domnul ministru Nita (ministrul Economiei Constantin Nita n.r), cu Consiliul Concurentei, cu echipa de la ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei n.r) pentru a propune o serie de solutii care sa ajute marii consumatori si sa ajute populatia. Sunt masuri care vor acoperi si sectorul de energie electrica si pe cel de gaze naturale", a anuntat Nicolescu.

  El a punctat ca aceste masuri nu contravin statutului Romaniei de stat membru al UE.

  Nicolescu nu a vrut sa dea exemple, spunand ca premierul va fi cel care va anunta luni aceste masuri.

  "Trebuie sa fim corecti cu noi: inca avem unul dintre cele mai mici preturi la gaze din UE pentru industrie. Pe de alta parte, un obiectiv al Guvernului este salvarea locurilor de munca si pastrarea industriei", a completat ministrul.

  El le-a cerut celor din industrie sa continue afacerile si sa pastreze stabilitatea, mai ales in conditiile conflictului dintre Rusia si Ucraina.

  "Sper ca pachetul care va fi anuntat luni sa raspunda nevoilor industriei. Noi vom lucra la implementarea masurilor care vor fi anuntate. Dar ii rog pe reprezentantii industriei, pornind si de la contextul in care ne aflam, cu evenimentele din partea estica a Romaniei... Dumnealor li se va raspunde luni cu tot ceea ce poate sa faca statul roman in acest moment. Rugamintea este sa se concentreze pe ceea ce au de facut, sa faca business, sa pastreze locurile de munca, sa faca profit, sa plateasca taxe", a aratat el.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-24 :: Titlu: Rabla 2014: AFM anunta demararea sesiunii de inscriere si validare a producatorilor, importatorilor si distribuitorilor de autovehicule

  Sesiunea pentru depunere si validare a dosarelor producatorilor, importatorilor si distribuitorilor de autovehicule care doresc sa se inscrie in Programul "Rabla" din acest an debuteaza luni si va dura pana pe data de 28 martie, a anuntat Administratia Fondului pentru Mediu /AFM/.

  Pentru editia din acest an, vor fi alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru pentru persoane juridice si institutii publice.

  Bugetul alocat pentru acest an este de 140 de milioane de lei.

  Termenul limita de depunere a dosarelor de validare este 28 martie 2014.

  Lista producatorilor, importatorilor de autoturisme si distribuitorilor autorizati sa participe in anul 2014 la Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national, precum si cea a operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz, vor fi publicate pe site-ul Fondului pentru Mediu.

  La finele saptamanii trecute, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a declarat ca Programul "Rabla" va debuta in jurul datei de 1 aprilie, iar specula cu tichete valorice va disparea odata cu repartizarea electronica a acestora.

  "Undeva, dupa 1 aprilie va fi lansat programul. Va fi schimbata total modalitatea in care romanii vor interactiona cu programul. Se va merge numai la comerciantii de autovehicule, vor exista tichete electronice si acestea vor fi atrase de catre comercianti dintr-o baza nationala, fara o distribuire localizata pe judete, ci pur si simplu daca se intrunesc conditiile — datele masinii care urmeaza sa fie scoase din uz si datele proprietarului sau ale cumparatorului pentru care cedeaza — poate sa aiba dreptul sa traga un tichet electronic. In cinci zile trebuie sa radieze masina, iar in alte 25 sa se formalizeze un contract de vanzare-cumparare. Daca aceste conditii nu se intrunesc, tichetul se intoarce in baza nationala. Specula cu tichete va disparea odata cu introducerea acestui tichet electronic. Ce va ramane valabil este ca daca doi prieteni se inteleg, se duc impreuna la comerciant, semneaza documente declarative asupra faptului ca se preda pentru persoana terta, iar datele acestora intra in sistemul national", a explicat Korodi.

  Proiectul de ordin privind derularea programului "Rabla" 2014 prevede ca posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egala cu opt ani isi vor putea achizitiona, in 2014, o masina noua prin programul "Rabla" pe baza unui tichet valoric in suma de 6.500 de lei, care se va aloca electronic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-03-23 :: Titlu: Legea 27/2014 aduce modificari privind reparatiile morale si materiale pentru fostele cadre militare active, indepartate abuziv din armata in perioada 23 august 1944-31 decembrie 1961

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 201/2014 a fost publicata Legea nr. 27/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 226/2011 privind reparatiile morale si materiale pentru fostele cadre militare active, indepartate abuziv din armata in perioada 23 august 1944-31 decembrie 1961.

  Fostele cadre militare active care au intrat in armata sau in comandamentele si unitatile de graniceri pana cel tarziu la 30 decembrie 1947 si care au fost indepartate abuziv in perioada 23 august 1944-31 decembrie 1961 din considerente politice, religioase, etnice sau sociale au dreptul la reparatii morale si materiale, potrivit dispozitiilor prezentei legi.

  Sunt considerate cadre militare active, indepartate abuziv din armata, si persoanele care au trecut in cadrul disponibil al armatei, dar nu au beneficiat de despagubirile prevazute de Legea nr. 433/1946 pentru crearea cadrului disponibil al Armatei.

  Persoanele prevazute la art. 3 alin. (1), (2) si alin. (3) lit. e) - in ceea ce ii priveste pe cei care au facut disidenta politica si/sau au suferit condamnari din motive politice - care nu au calitatea de veteran de razboi beneficiaza de asistenta medicala gratuita in toate institutiile medicale civile de stat sau militare si de medicamente gratuite, atat pe perioada tratamentelor ambulatorii, cat si pe timpul spitalizarii, de scutirea de la plata abonamentelor de telefon si de radioteleviziune, precum si de acces la cercurile militare, casele de odihna, sanatoriile, caminele de garnizoana si alte amenajari recreative sau sportive aflate in administrarea Ministerului Apararii Nationale sau a Ministerului Afacerilor Interne, dupa caz.
  Conditiile de acordare a drepturilor prevazute la alin. (1) se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

  Textul integral al Legii de modificare: Legea 27/2014 aduce modificari privind reparatiile morale si materiale pentru fostele cadre militare active, indepartate abuziv din armata in perioada 23 august 1944-31 decembrie 1961
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-03-23 :: Titlu: Legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 159/2014 a fost republicata Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

  Legea reglementeaza cadrul legal privind respectarea, promovarea si garantarea drepturilor copilului.
  Autoritatile publice, organismele private autorizate, precum si persoanele fizice si persoanele juridice responsabile de protectia copilului sunt obligate sa respecte, sa promoveze si sa garanteze drepturile copilului stabilite prin Constitutie si lege, in concordanta cu prevederile Conventiei Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, ratificata prin Legea nr. 18/1990, republicata, cu modificarile ulterioare, si ale celorlalte acte internationale in materie la care Romania este parte.

  Prezenta lege, orice alte reglementari adoptate in domeniul respectarii si promovarii drepturilor copilului, precum si orice act juridic emis sau, dupa caz, incheiat in acest domeniu se subordoneaza cu prioritate principiului interesului superior al copilului.

  Interesul superior al copilului se circumscrie dreptului copilului la o dezvoltare fizica si morala normala, la echilibru socioafectiv si la viata de familie.

  Principiul interesului superior al copilului este impus inclusiv in legatura cu drepturile si obligatiile ce revin parintilor copilului, altor reprezentanti legali ai sai, precum si oricaror persoane carora acesta le-a fost plasat in mod legal.

  Principiul interesului superior al copilului va prevala in toate demersurile si deciziile care privesc copiii, intreprinse de autoritatile publice si de organismele private autorizate, precum si in cauzele solutionate de instantele judeactoresti.

  Persoanele prevazute la alin. (4) sunt obligate sa implice familia in toate deciziile, actiunile si masurile privitoare la copil si sa sprijine ingrijirea, cresterea si formarea, dezvoltarea si educarea acestuia in cadrul familiei.

  In determinarea interesului superior al copilului se au in vedere cel putin urmatoarele:
  a) nevoile de dezvoltare fizica, psihologica, de educatie si sanatate, de securitate si stabilitate si apartenenta la o familie;
  b) opinia copilului, in functie de varsta si gradul de maturitate;
  c) istoricul copilului, avand in vedere, in mod special, situatiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice alta forma de violenta asupra copilului, precum si potentialele situatii de risc care pot interveni in viitor;
  d) capacitatea parintilor sau a persoanelor care urmeaza sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului de a raspunde nevoilor concrete ale acestuia;
  e) mentinerea relatiilor personale cu persoanele fata de care copilul a dezvoltat relatii de atasament.

  Textul integral republicat al Legii: Legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2013-03-22 :: Titlu: Legea privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase a fostr republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 178/2014 a fost republicata Legea 360/2003 privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase.

  Legea stabileste cadrul normativ general pentru controlul efectiv si supravegherea eficienta a regimului substantelor si preparatelor chimice periculoase, in vederea protejarii sanatatii populatiei si a mediului impotriva actiunii negative a substantelor si preparatelor chimcie periculoase.

  Principiile care stau la baza activitatilor ce implica substante si preparate chimice periculoase sunt:
  a) principiul precautiei in gestionarea substantelor si a preparatelor chimice periculoase, in vederea prevenirii pagubelor fata de sanatatea populatiei si de mediu;
  b) principiul transparentei fata de consumatori, asigurandu-se accesul la informatii privind efectele negative pe care le pot genera substantele si preparatele chimice periculoase;
  c) principiul securitatii operatiunilor de gestionare a substantelor si preparatelor chimice periculoase.

  Prevederile legii se refera la:
  a) evaluarea si controlul riscului pe care substantele si preparatele chimice periculoase il reprezinta pentru sanatatea populatiei si pentru mediu;
  b) restrictii privind introducerea pe piata si utilizarea anumitor substante si preparate chimice periculoase;
  c) controlul importului si exportului anumitor substante si preparate chimcie periculoase;
  d) substantele care epuizeaza stratul de ozon;
  e) introducerea pe piata a biocidelor;
  f) aplicarea principiilor bunei practici de laborator (B.P.L.).

  Textul integral republicat al Legii: Legea privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase a fostr republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2014-03-22 :: Titlu: A V-a editie a conferintei Justitia in Romania

  ELSA Bucuresti organizeaza in data de 24 - 25 martie 2014, in intervalul orar 10:00 – 17:00, in Sala Senatului a Palatului Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti, cea de-a V-a editie a conferintei Justitia in Romania, proiect care s-a bucurat de un real succes inca de la aparitie datorita diversitatii temelor abordate cat si actualitatii acestora, o preocupare a conferintei fiind cea de a surprinde noutatile din domeniul juridic. În acest an, organizarea unei astfel de conferinte isi dovedeste oportunitatea si datorita faptului ca succeda unor importante modificari legislative, intre care un loc important il ocupa aparitia Noului Cod Penal si a Noului Cod de Procedura Penala.

  Obiectivele urmarite de un astfel de eveniment al conferintei se refera la acordarea unei posibilitati in plus studentilor si tinerilor juristi pentru a-si insusi un volum cat mai mare de informatii despre temele de actualitate din domeniul juridic, de a descoperi valente diferite de cele didactice ale acestora, cat si de a analiza nivelul justitiei in Romania prin prisma evolutiei sale de la an la an. Ne propunem astfel sa prezentam o paleta larga de teme si opinii ale teoreticienilor si practicienilor deopotriva care sa ofere participantilor o viziune complexa si cat mai aproape de epicentrul transformarilor din domeniul juridic.

  Pastrand traditia anului precedent, prelegerile primei zile vor ne aduce in atentie planul ordinii juridice interne, incepand prin compararea situatiei actuale si a celei de anul trecut, introducand principalele modificari si utilitatea acestora. Ziua continua cu o prelegere dedicata unuia din subiectele centrale ale acestei conferinte si anume Noul Cod Penal - ratiunea si efectele reducerii pedepselor sau a restrangerilor dreptului la viata privata. Pentru a ramane in acelasi registru, ne vom focaliza si pe infractiunile in domeniul proprietatii intelectuale, dupa care, o noua prelegere va fomula consideratii generale asupra schimbarilor in Statutul profesiei de avocat. Ziua se incheie cu o discutie tip panel care isi propune sa dezbata o tema de o mare relevanta pentru actualitate si anume criza imobiliara.

  A doua zi va contura o dimensiune internationala a justitiei, privind Romania ca parte a unui sistem de infaptuire a sa. Astfel, ziua debuteaza prin prezentarea ultimelor condamnari ale Romaniei la CEDO, urmata de analiza pozitiei si activitatii tarii noastre in combaterea criminalitatii transfrontaliere. Prelegerile din cea de-a doua parte a zilei vor face o paralela intre perspectivele interna si externa asupra avocaturii de business, respectiv parteneriatelor intre sectoarele public si privat. La finele acestei zile vom asista la o discutie tip panel, care isi propune sa dezvolte problema interceptarilor si a necesitatii ralierii Romaniei la reglementari ale Uniunii Europene in acest domeniu. Perspectiva dinamica oferita de conversatia libera intre specialisti reprezinta un plus de savoare adus temei de foarte mare actualitate si de o egala importanta.

  Publicul vizat consta in studenti de la facultatile de profil, facultati de Drept si de Stiinte Politice, dorindu-ne informarea corecta si exacta a acestora cu privire la subiectele propuse. Printre invitati se vor numara teoreticieni si practicieni valorosi ai domeniilor de interes, urmarindu-se crearea unui cadru solemn, in care lectorii nostri sa ne impartaseasca diferite puncte de vedere asupra justitiei din Romania in contextul actual. La aceasta conferinta vor lua parte si specialisti ai dreptului de la case renumite de avocatura, cum ar fi Stoica si Asociatii, bpv Grigorescu Stefanica, Tuca Zbarcea si Asociatii, Dragne & Asociatii.


  Organizator: ELSA Bucuresti
  Web: elsabucuresti.ro
  bd. Mihail Kogalniceanu 36-46,sector 5, Bucuresti
  E-mail: office@bucuresti.elsa.ro
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Editura Hamangiu :: Data: 2014-03-22 :: Titlu: Ultima zi a Conferintei NOUL COD PENAL SI NOUL COD DE PROCEDURA PENALA la inceput de drum

  Azi au loc lucrarile celei de-a doua zi a Conferintei interactive NOUL COD PENAL SI NOUL COD DE PROCEDURA PENALA la inceput de drum.

  Toti participantii vor primi gratuit, din partea Editurii Hamangiu, un exemplar din lucrarea Noul Cod penal. Noul Cod de procedura penala. Legile de executare, cu modificarile la zi.

  Lansare de carte
  In cadrul conferintei va avea loc lansarea volumului Noul Cod penal – comentarii pe articole, autori Tudorel Toader, Maria-Ioana Michinici, Ruxandra Raducanu, Anda Crisu-Ciocânta, Sebastian Raduletu, Mihai Dunea.

  De asemenea, participantii pot achizitiona de la standul conferintei cele mai noi aparitii editoriale, beneficiind de reduceri speciale:

 • Noul Cod penal - Codul penal anterior. Prezentare comparativa. Observatii. Ghid de aplicare. Legea penala mai favorabila (autori Mihail Udroiu si Victor Constantinescu)
 • Noul Cod penal. Ghid de aplicare pentru practicieni (autori Corina Voicu, Andreea Simona Uzlau, Raluca Morosanu, Cristinel Ghigheci)
 • Noul Cod de procedura penala. Ghid de aplicare pentru practicieni (autori Corina Voicu, Andreea Uzlau, Georgiana Tudor, Victor Vaduva)

  Conferinta este acreditata de I.N.P.P.A. cu 15 puncte de pregatire profesionala.

  Detalii despre conferinta: Detalii eveniment: NOUL COD PENAL SI NOUL COD DE PROCEDURA PENALA la inceput de drum
  Programul zilei de azi: Program - Editura Hamangiu
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-03-22 :: Titlu: Hotararea nr. 3/2014 privind aprobarea Programului de pregatire profesionala continua aferent anului 2014 pentru consultantii fiscali

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 179/2014 a fost publicata Hotararea Camerei Consultantilor Fiscali nr. 3/2014 privind aprobarea Programului de pregatire profesionala continua aferent anului 2014.

  1. Camera Consultantilor Fiscali elaboreaza Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2014, in conformitate cu prevederile Normelor privind pregatirea profesionala continua a consultantilor fiscali, aprobate prin Hotararea Conferintei nationale a Camerei Consultantilor Fiscali nr. 7/2007, cu modificarile ulterioare.
  2. Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2014 se adreseaza tuturor membrilor Camerei Consultantilor Fiscali.
  3. Pregatirea profesionala continua este un drept si, in acelasi timp, o obligatie a membrilor Camerei Consultantilor Fiscali in ceea ce priveste actualizarea cunostintelor si formarea eficienta, cu garantarea calitatii serviciilor prestate catre clienti. Totodata, pregatirea profesionala continua este o exigenta impusa prin Codul privind conduita etica si profesionala in domeniul consultantei fiscale, aprobat prin Hotararea Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali nr. 3/2007.
  4. Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2014 se va desfasura sub 3 forme:
  - curs in sistem e-learning;
  - seminar online;
  - seminar in salile de curs (aspecte practice).
  5. Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2014 prevede pentru consultantii fiscali activi un numar de 30 de ore de pregatire profesionala, iar pentru consultantii fiscali inactivi un numar de 15 ore de pregatire profesionala.
  6. Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2014 nu este obligatoriu in anul in care consultantii fiscali au sustinut examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal.

  Textul integral al Programului: Hotararea nr. 3/2014 privind aprobarea Programului de pregatire profesionala continua aferent anului 2014 pentru consultantii fiscali
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-22 :: Titlu: Sorin Dimitriu (vicepresedinte CCIR): E obligatoriu un audit financiar si juridic

  Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) trebuie sa isi faca un audit financiar si juridic, dupa numirea noului presedinte, a anuntat, vineri, vicepresedintele CCIR, Sorin Dimitriu, intr-o conferinta de presa organizata pentru anuntarea conducerii interimare a Camerei Nationale, in urma arestarii fostului presedinte Mihail Vlasov.

  "Camerele de Comert sunt niste ONG-uri intr-un mediu concurential. Nu ne mai putem gandi astazi ca mai poate exista monopol pe un anumit domeniu, iar Camerele de Comert incurajeaza competitivitate pe o piata libera. Este obligatoriu sa facem un audit financiar si juridic dupa numirea noului presedinte", a precizat Sorin Dimitriu.

  Conform noii conduceri interimare a CCIR, relatiile internationale au fost afectate pe moment de imaginea creata prin arestarea fostului presedinte Mihail Vlasov.

  "As fi ipocrit sa spun ca arestarea lui Vlasov nu ne-a afectat imaginea. Personal, plec de la prezumtia de nevinovatie. Cu toate acestea nu pot sa zic ca sunt prea multumit de activitatea pe care Vlasov a desfasurat-o ca presedinte al CCIR, mai ales pe plan international", a spus Mihai Daraban, presedintele interimar al CCIR.

  Noua conducere a exprimat public intentia de a introduce un act normativ prin care sa ceara revenirea Registrului Comertului la Camera Nationala. In perioada imediat urmatoare, CCIR vrea sa realizeze printr-un parteneriat public privat un registru cu baza de date a tuturor firmelor inregistrate in Romania.

  "Baza de date este miza pentru care dorim revenirea Registrului Comertului la Camera Nationala si nu banii. Registrul Comertului nu are patrimoniu, iar veniturile anuale sunt aproximativ egale cu cheltuielile. Cred ca este un gest reparatoriu pentru membrii Camerei Nationale", a spus Mihai Daraban, presedintele interimar al CCIR.

  Mihail Vlasov a fost suspendat din functia de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, iar functia a fost preluata interimar de Mihai Daraban, presedinte al Camerei de Comert si Industrie Constanta.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-22 :: Titlu: MEN: 99,24% dintre cererile de inscriere in clasa pregatitoare depuse in prima etapa au fost admise

  Peste 99% dintre cererile de inscriere in clasa pregatitoare depuse in prima etapa au fost admise, informeaza MEN intr-un comunicat de presa remis vineri AGERPRES.

  "Ministerul Educatiei Nationale a centralizat rezultatele finale privind admiterea elevilor in unitatile de invatamant, dupa prima etapa de inscriere in clasa pregatitoare. 99,24% dintre cererile de inscriere in clasa pregatitoare, depuse in prima etapa, au fost admise. Pentru cele 0,76% de cereri respinse in aceasta prima etapa exista insa locuri si se vor putea solutiona in a doua etapa de inscriere, care debuteaza in data de 25 martie", precizeaza MEN.

  Din totalul celor 172.682 de cereri depuse, au fost admise 171.362, dintre acestea, 145.581 reprezinta cereri admise pentru unitatea de circumscriptie.

  In ceea ce priveste cele 27.101 de cereri pentru alta unitate decat cea de circumscriptie, situatia se prezinta astfel: 25.031 de cereri au fost admise, 750 de cereri au fost admise la scoala de circumscriptie, dupa ce nu au avut loc la scoala dorita, 1.320 de cereri nu au putut fi admise, deoarece parintii/tutorii legali nu au bifat optiunea de revenire la scoala de circumscriptie, insa, precizeaza MEN, toate vor putea fi solutionate in cea de-a doua etapa de inscriere.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2014-03-22 :: Titlu: Constitutia revizuita ar trebui sa se clarifice statutul procurorului

  Judecatoarea Dana Girbovan, membru al boardului asociatiei europene Magistrats Européns pour la Démocratie et les Libertés (MEDEL), a declarat vineri ca in Constitutia revizuita ar trebui sa se clarifice statutul procurorului, pentru ca, potrivit Legii fundamentale, acesta este sub autoritatea Ministerului Justitiei, iar potrivit legii secundare, procurorul este independent.

  "Potrivit Constitutiei, procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea Ministerului Justitiei, nu se vorbeste explicit de subordonare, dar termenul de autoritatea include si ideea de subordonare. Continutul acestei prevederi a fost lasat pe baza legii secundare, care, din fericire, prevede independenta procurorului in activitatea sa. Insa legislatia secundara s-a dovedit a fi usor de schimbat. Atata vreme cat aceasta contradictie autoritate — independenta va fi pastrata in legislatia noastra, vom avea o problema privind statutul procurorilor", a spus Girbovan la prezentarea raportului privind sistemul de justitie din Romania realizat de expertii MEDEL.

  Ea a adaugat ca pentru revizuirea Constitutiei statutul procurorilor ar trebui sa fie esential si sa fie eliminata "aceasta struto-camila potrivit careia procurorii functioneaza sub autoritatea ministrului justitiei, dar sunt independenti".

  "O alta problema in ce priveste statutul procurorului este numirea procurorilor generali ai DIICOT si DNA. Daca si atata timp cat numirea in aceste pozitii-cheie se va face pana la urma prin acord politic, avem evident o problema la nivelul parchetelor generale. (...) Ar trebui reevaluata de asemenea problema imunitatii parlamentare, in conditiile in care am avut un sir de voturi in Parlament prin care s-a refuzat ridicarea imunitatii parlamentare si temerea mea este ca tindem sa transformam aceasta imunitate intr-o impunitate, o chestiune suficient de grava si la nivel national, dar pe care o putem transforma intr-o problema europeana, lucru care sper sincer sa nu se intample", a afirmat Dana Girbovan.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-03-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 martie 2014

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 martie 2014 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4816 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0133 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.2488 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0154 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.362 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0314 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 3.6801 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0059 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2429 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2014-03-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 martie 2014

  In data de 21 martie 2014 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 199/2014 - M. Of. 199/2014 [M. Of. 199 / 21 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 200/2014 - M. Of. 200/2014 [M. Of. 200 / 21 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 201/2014 - M. Of. 201/2014 [M. Of. 201 / 21 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 202/2014 - M. Of. 202/2014 [M. Of. 202 / 21 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 203/2014 - M. Of. 203/2014 [M. Of. 203 / 21 martie 2014]
 • Monitorul Oficial 204/2014 - M. Of. 204/2014 [M. Of. 204 / 21 martie 2014]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2014-03-21 :: Titlu: Legea 28/2014 aduce modificari privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 201/2014 a fost publicata Legea 28/2014 pentru aprobarea OUG 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice.

  Prin exceptie de la prevederile art. 1, incepand cu data de 1 iulie 2014, pentru functiile de demnitate publica alese de la nivelul administratiei publice locale, indemnizatiile se stabilesc potrivit prevederilor art. 10 alin. (1) din Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile ulterioare, respectiv prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare prevazuti in anexa nr. I, capitolul IV, litera C - Functii de demnitate publica alese din cadrul organelor autoritatii publice locale la Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile ulterioare, cu valoarea de referinta de 600 lei.

  Pentru persoanele prevazute la alin. (1), ale caror indemnizatii stabilite pentru luna iunie 2014 sunt mai mari decat cele stabilite potrivit prevederilor art. 10 alin. (1) din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile ulterioare, se mentine in plata cuantumul indemnizatiilor avute.

  Pentru consilierii locali, respectiv consilierii judeteni, indemnizatiile de sedinta prevazute la art. 34 alin. (2) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabilesc prin aplicare la indemnizatiile corespunzatoare primarilor, primarului general, respectiv presedintilor consiliilor judetene stabilite, conform prevederilor legale in vigoare, pentru luna decembrie 2013.

  Textul integral: Legea 28/2014 aduce modificari privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2014-03-21 :: Titlu: Legea 13/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala a fost republicata

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 182/2014 a fost republicata Legea 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala.

  Legea reglementeaza regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani a unei suprafete de teren, din terenurile aflate in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinte proprietate personala.

  Atribuirea terenului se face in folosinta gratuita pe durata existentei locuintei proprietate personala, in limita suprafetelor disponibile, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti in care este situat terenul.

  Atribuirea terenurilor se face in ordinea de prioritate stabilita pe baza unor criterii aprobate prin hotarare a consilului local.

  Suprafetele de teren care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, potrivit prevederilor art. 1, vor fi cuprinse intre 150 m2 si 300 m2 in municipii si sectoarele municipiului Bucuresti, intre 250 m2 si 400 m2 in orase si intre 250 m2 si 1.000 m2 in comune si satele apartinatoare unitatilor administrativ-teritoriale.

  Textul integral al Legii republicate: Legea 13/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala a fost republicata
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  165 useri online

  Useri autentificati: