DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Detaliu stire


Cautare stiri:    


Cernat (ANRE): Taxa pe stalp platita de Hidroelectrica si Nuclearelectrica se va regasi din iulie in factura populatiei
23-06-2014
Sursa: Agerpres

------------------
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va recunoaste in tarifele platite de populatie, de la 1 iulie, jumatate din taxa pe constructiile speciale pe care o vor plati in acest an Hidroelectrica si Nuclearelectrica, a declarat, luni, Marian Cernat, director in cadrul ANRE, prezent la Forumul Energetic Regional FOREN 2014.

"Vom recunoaste in tarife jumatate din taxa pe constructiile speciale pe care o vor plati in acest an cei doi producatori de energie care livreaza electricitate populatiei, respectiv Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Nu s-au finalizat inca calculele privind pretul final de la 1 iulie", a spus Cernat.

El a mentionat ca, in cazul Hidroelectrica, este vorba de o majorare de 10,5 lei pe MWh, iar, la Nuclearelectrica, de 8,3 lei pe MWh.

Intrebat daca se ia in calcul si o reducere a facturii, ca urmare a faptului ca, in acest an, consumatorii trebuie sa recupereze o parte din contributia cu certificatele verzi, platita de doua ori in perioada 2012-2013, oficialul ANRE a raspuns negativ.

Potrivit unor surse din ANRE, taxa pe stalp care urmeaza sa fie recunoscuta in pret ar avea o influenta in tariful final intre 1,4% si 2,4%.

Hidroelectrica are de platit 150 de milioane de lei, iar Nuclearelectrica, de 90 de milioane de lei in acest an in contul taxei pe constructiile speciale.

Saptamana trecuta, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, a declarat ca pretul reglementat al energiei electrice va scadea din iulie 2014, dupa ce, timp de sase luni, componenta de certificate verzi a fost platita de doua ori de consumatorii finali.

"Pe zona pe care o coordonez, va veni o economie in factura", a spus Calota, care gestioneaza sectorul energiilor regenerabile.

Intrebat daca va fi o ieftinire semnificativa, el a precizat ca o decizie finala privind procentul de reducere va fi luata in sedinta Comitetului de Reglementare din perioada urmatoare.

"Autoritatea face o evaluare si o regularizare de doua ori pe an. Din nefericire, anul 2012 a fost unul special, precum bine stiti, cand Autoritatea s-a reorganizat. Eu nu caut scuze si nu scuz. Este, pana la urma, o greseala in primul rand una de comunicare si mai ales in urmarirea mai atenta a operatorilor de distributie si furnizare in relatia cu consumatorul final", a adaugat oficialul ANRE.

Intrebat cine este vinovat de situatia creata, el nu a raspuns.

Calota a mai spus ca au fost mai multe cifre vehiculate, intrucat, simultan cu regularizarea impactului certificatelor verzi, trebuia facuta si o regularizare pe costul de energie reglementata pe care furnizorii au fost nevoiti sa o cumpere din surse mai scumpe, in momentele cand Hidroelectrica era in situatie de forta majora.

In opinia sa, facturile ar trebui simplificate, astfel incat sa contina informatii relevante pentru consumatori.

Electrica a incasat suplimentar, prin dubla taxare a certificatelor verzi, suma de 50 de milioane de lei, pe care se asteapta sa o returneze consumatorilor, potrivit prospectului de listare la bursa a companiei.

"Desi costul cu certificatele verzi a fost evidentiat separat in factura de energie electrica, pentru motive de transparenta, inca din septembrie 2012, ANRE nu a redus corespunzator tariful reglementat de furnizare. Acest fapt a determinat suportarea de catre consumatori de costuri duble cu certificatele verzi (prin includerea acestor costuri in tariful reglementat si prin facturarea separata a costului cu certificatele verzi) pentru perioada septembrie 2012 iulie 2013", se arata in document.

Ca urmare, ANRE a decis ca aceste venituri suplimentare sa fie returnate consumatorilor prin reducerea tarifelor de furnizare, de-a lungul timpului, potrivit prospectului de listare.

"Conducerea (Electrica n. r.) considera ca suma suplimentara incasata, respectiv expunerea totala este de aproximativ 50 milioane lei. Incepand cu iulie 2013, conform tarifelor aprobate de ANRE, pretul fara valoarea certificatelor verzi la care Electrica Furnizare furnizeaza energie electrica catre consumatorii casnici pe piata reglementata a scazut cu 1,3%. Conducerea considera ca aceasta reducere a tarifelor la nivel de industrie in perioada reglementata iulie 2013 iulie 2014 a determinat economii la nivelul consumatorilor Electrica Furnizare de aproximativ 20 milioane lei", mai spun autorii prospectului.

Potrivit documentului, Electrica se asteapta in continuare ca tarifele sa scada, astfel incat consumatorii sa recupereze toate platile suplimentare suportate in perioada in care certificatele verzi au fost incasate de doua ori.

"Electrica Furnizare se asteapta la reduceri ale tarifelor de furnizare aferente perioadei de reglementare care va incepe in iulie 2014, cu scopul de a despagubi consumatorii pentru costurile suplimentare suportate", se precizeaza in prospect.Curierul Fiscal, Nr. 4/2015
Editura C.H. Beck

Detalii si comenzi
Pret lei: 31.927.2


Comentarii introduse

Fii primul care comenteaza - Login si formularul de mai jos, in cadrul acestei pagini


Introduce un comentariu


Nu poti introduce un comentariu nou
fara a fi inregistrat - Login
Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:Linkuri rapide
 • Pagina de stiri
 • Pagina principala
 • Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  57 useri online

  Useri autentificati: