DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Detaliu stire


Cautare stiri:    
Promovare Traducatori
FIDES TRADUCERI
Bd. Hristo Botev nr.9, sector3, Bucuresti, Bucuresti
Detalii Birou: FIDES TRADUCERI


Decizia ICCJ 3/2014 privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal, in sensul de a se stabili rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologice
05-06-2014
Sursa: Monitorul Oficial

------------------
In Monitorul Oficial Partea I nr. 392/2014 a fost publicata Decizia ICCJ nr. 3 pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizand interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal, in sensul de a se stabili rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologice.

Inculpatul P.T.N. a fost surprins, in doua randuri, conducand un autovehicul pe drum public, la datele de 17/18.01.2012 si 23.04.2012, fara a poseda permis de conducere. Pentru data de 17/18.01.2012, pe langa fapta de a conduce fara permis, inculpatului i s-a mai retinut conducerea unui autovehicul, avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala de 0,80 gr/l alcool pur. Se invedereaza, in rechizitoriu, ca la data de 18.01.2012 inculpatul a fost oprit in trafic la ora 2,10, a fost supus testarii cu aparatul etilotest la ora 2,21, rezultatul fiind de 0,47 mg/l alcool in aerul expirat, recoltandu-i-se doua probe de sange, prima la ora 2,45, cu rezultatul 0,90 g/l alcool pur in sange, a doua la ora 3,50, cu rezultatul 0,70 g/l alcool pur in sange.

Prin Sentinta penala nr. 127 din 2.06.2013 a judecatoriei, inculpatul P.T.N. a fost condamnat la cate doua pedepse principale de 1 an si 2 luni inchisoare pentru savarsirea in stare de recidiva postexecutorie si in concurs a doua infractiuni de conducere a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere, prevazuta de art. 86 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 si la o pedeapsa de 1 an inchisoare pentru savarsirea, in stare de recidiva postexecutorie si in concurs cu celelalte doua infractiuni, a unei infractiuni de conducere pe drum public a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange, prevazuta de art. 87 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002.

Instanta de control judiciar care are de solutionat apelul inculpatului impotriva hotararii instantei de fond a retinut urmatoarele:
Prin art. 121 pct. 1 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal a fost abrogat art. 87 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002. Noul Cod penal, in art. 336 alin. (1), a incriminat fapta de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de catre o persoana aflata sub influenta alcoolului.

Instanta a invederat faptul ca legiuitorul nu a preluat pur si simplu textul din vechea reglementare, ci a modificat conditiile de incriminare in ceea ce priveste momentul in care este necesara existenta imbibatiei alcoolice in sangele conducatorului auto. Daca din reglementarea anterioara se desprindea concluzia ca imbibatia alcoolica peste limita prevazuta de lege trebuie sa se gaseasca in sangele conducatorului auto la momentul conducerii autovehiculului, noua reglementare prevede ca momentul relevant este cel al prelevarii mostrelor biologice.

Problema de drept invederata de catre instanta, in legatura cu modificarea textului de lege, este aceea de a sti care este rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala in ipoteza unei duble prelevari, in conditiile in care, conform Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea si transportul probelor biologice in vederea probatiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezentei in organism a substantelor sau produselor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora in cazul persoanelor implicate in evenimente sau imprejurari in legatura cu traficul rutier, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.512/2013, la art. 10 alin. (1) se prevede ca pentru determinarea alcoolemiei se vor recolta tot doua probe de sange.

Instanta care a sesizat Inalta Curte cu chestiunea de drept supusa dezlegarii nu si-a exprimat punctul de vedere, apreciind doar ca *problema de drept in discutie este una reala si necesita o dezlegare care va fi utila si in viitorul apropiat, pana la o eventuala interventie legislativa.*

In urma dezbaterilor, ICCJ a admis sesizarea formulata de catre Curtea de Apel Alba Iulia, Sectia penala si pentru cauze cu minori in Dosarul nr. 4.638/257/2012 prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizand interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal, in sensul de a se stabili rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologice.

In aplicarea art. 336 alin. (1) din Codul penal, in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologice, rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala este cel dat de prima prelevare.

Textul integral al Deciziei ICCJ: Decizia ICCJ 3/2014 privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal, in sensul de a se stabili rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologiceCurierul Judiciar, Nr. 6/2015
Editura C.H. Beck

Detalii si comenzi
Pret lei: 41.935.62


Comentarii introduse

Fii primul care comenteaza - Login si formularul de mai jos, in cadrul acestei pagini


Introduce un comentariu


Nu poti introduce un comentariu nou
fara a fi inregistrat - Login
Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:Linkuri rapide
 • Pagina de stiri
 • Pagina principala
 • Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  48 useri online

  Useri autentificati: