DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Detaliu stire


Cautare stiri:    
Promovare Traducatori
FIDES TRADUCERI
Bd. Hristo Botev nr.9, sector3, Bucuresti, Bucuresti
Detalii Birou: FIDES TRADUCERI


Cea de-a X-a editie a Conferintei Dreptul Afacerilor Impactul Noilor coduri asupra Dreptului Afacerilor
13-05-2014
Sursa: Editura CH Beck

------------------
Conferinta Dreptul Afacerilor 2014 – Impactul noilor coduri asupra dreptului afacerilor – a avut in centrul dezbaterilor aspectele de noutate generate de intrarea in vigoare a noilor coduri, civile si penale, in dreptul societar si in dreptul insolventei. Printre invitatii speciali s-au numarat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc , si profesorul universitar dr. Stanciu D. Carpenaru.
In prima parte a evenimentului, desfasurata vineri, cei peste 350 de participanti (judecatori, avocati, juristi, practicieni in insolventa, doctoranzi, studenti) au avut ocazia sa asiste la dezbaterea unor subiecte extrem de interesante.


Invitat special, Excelenta sa domnul Robert Cazanciuc, Ministrul Justitiei, a afirmat in deschiderea conferintei, ca "Justitia are o datorie fata de economie. Are datoria de a sprijini economia prin instante specializate, prin termene rezonabile, prin solutii predictibile, asa cum si Guvernul are datoria de a elabora si mentine cadrul normativ coerent si predictibil. Fara o economie sustinuta in acest fel este foarte dificil sa avem resurse pentru sanatate, educatie si, de ce nu, si pentru justitie. Noile coduri civile au fost elaborate in mare parte datorita semnalelor venite din viata reala, din mediul economic si juridic. Cred ca la un an de la intrarea in vigoare a ultimului dintre ele, cea mai mare parte dintre dumneavoastra constatati ca a fost o decizie buna pana la urma cu toata greutatea data in acesti ani de a avea si in materie penala si in materie civila o reforma aproape de la A la Z".

Profesorul universitar doctor, Denis Mazeaud, Université Paris II, "Panthéon-Assas" Paris, a vorbit despre reforma dreptului contractelor in Franta, realizand o paralela cu prevederile din noul Cod civil roman, iar domnul Conf. univ. dr. Flavius Antoniu Baias, decanul Facultatii de drept din cadrul Universitatii Bucuresti, impreuna cu dl. Alexandru ?erban Ratoi, avocat SCA Piperea si Asociatii au abordat tema "Societatea fictiva in contextul noilor reglementari relative la simulatie".

Prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, partener fondator SCA Piperea si Asociatii, a vorbit despre "Terorismul contractual", asa-numita libertarte a puternicilor economiei Conf. univ. dr Mircea Bob a adus in centrul discutiei "Asocierea intre soti si consecintele succesorale ale acestora", iar Conf. univ. dr. Florin Aurel Motiu a vorbit despre despre "Insolventa in contextul noilor coduri".

Un moment important al Conferintei a fost marcat de lansarea Editiei a V-a a cartii "Legea societatilor. Comentarii pe articole", aparuta la Editura CH Beck care, potrivit domnului Prof. univ. dr. Stanciu D. Carpenaru, reprezinta "o prezentare „la zi", sub aspect legal, deopotriva jurisprudential, a regimului juridic al societatilor reglementate de Legea nr. 31/1990, in conditiile noului Cod civil".

Cea de-a doua parte a evenimentului, a avut in vedere urmatoarele teme: "Protectia creditorilor in noul Cod penal", prezentata de Conf. univ. dr. Radu Chirita, de la Facultatea de drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, partener coordonator SCA Chirita si Asociatii, in timp ce "Nulitatile absolute in Codul de procedura penala in vigoare" a fost dezbatute de Lect. univ. dr. avocat Aurel Ciobanu, de la Departamentul de Drept Penal al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. Conf. univ. dr. Cristina Rotaru, de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, Judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a vorbit despre "Infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii", iar subiectul ce a vizat "Penalizarea dreptului afacerilor. Privire asupra raspunderii penale a persoanei juridice" a fost abordat de asistent universitar doctor Andra Roxana Ilie, de la Departamentul de Drept Penal Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, avocat colaborator senior SCA Stoica si Asociatii.

O tema extrem de interesanta, atat prin actualitatea sa, dar si prin importanta sa practica, a fost prezentata de Conf. univ. dr. Lucian Bercea, decanul Facultatii de drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara si a vizat "Influente ale noilor Coduri asupra standardelor de comportament in afaceri."

Partea a III-a a conferintei, desfasurata sambata, si-a dovedit pe deplin utilitatea prin temele care au fost abordate. Discursul doamnei Simona Milos, Presedinte al Institutului National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa (INPPI), a scos in prim plan aparitia noului Cod al Insolventei – "Destinul sinuos al codului insolventei: intre aspiratii si realitate", fiind vizate si aspectele nou introduse de Codul insolventei, dar si viziuni noi ce pot fi implementate atat in temeiul Legii nr. 85/2006, cat si in temeiul Codului insolventei. Drd. Alexandru Dimitriu, avocat partener SCA Piperea si Asociatii a vorbit despre "Divizarea si fuziunea ca modalitati de reorganizare judiciara", fiind facuta o analiza comparativa intre normele din dreptul societar si cele din Codul Insolventei. Tema ce a urmat, prezentata de Prof. univ. dr.Radu Catana Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a tratat un subiect extrem de important, intitulat „Eficienta si eficacitate in procedura insolventei".

Conferinta a fost inchisa de doamna judecator dr. Nicoleta Tandareanu, Presedintele sectiei a II-a Civila a Curtii de Apel Craiova, cu o tema extrem de interesanta ce a imbinat noutatile aduse de Noul Cod civil, Noul Cod de procedura civila si Noul Cod al insolventei – „Intreruperea cursului prescriptiei prin cererea de deschidere a procedurii insolventei din perspectiva prevederilor art. 2537 pct. 2, 2539 si 2541 NCC si art. 689-695, 705-710 NCPC".

Toate lucrarile conferintei Dreptul Afacerilor vor fi publicate in Curierul judiciar nr. 6/2014.

Organizatorii evenimentului au fost Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept, SCA Piperea si Asociatii, Editura CH Beck si Asociatia Henri Capitant.


Diana Ionescu - Specialist Marketing CH Beck
Telefon: 0763 456 209
Email: diana.ionescu@beck.roConstitutia Romaniei. Titlul I. Principii generale. Comentarii si explicatii
Cristian Ionescu

Detalii si comenzi
Pret lei: 59.951


Comentarii introduse

Fii primul care comenteaza - Login si formularul de mai jos, in cadrul acestei pagini


Introduce un comentariu


Nu poti introduce un comentariu nou
fara a fi inregistrat - Login
Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:Linkuri rapide
 • Pagina de stiri
 • Pagina principala
 • Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  58 useri online

  Useri autentificati: